БСП предложи преизчисление на пенсиите - ГЕРБ и патриотите го отхвърлиха

http://pogled.info/bulgarski/bsp-predlozhi-preizchislenie-na-pensiite-gerb-i-patriotite-go-othvarliha.86788

/Поглед.инфо/ „БСП предложи  преизчисляване на пенсиите, за да се премахне огромна несправедливост -  за една и съща професия и еднакъв трудов стаж, се получава различна пенсия, в зависимост от това- дали си се пенсионирал преди или след 2000 г.“

Сенатът на САЩ засили антируските санкции заради американския втечнен газ

http://pogled.info/svetoven/amerika/senatat-na-sasht-zasili-antiruskite-sanktsii-zaradi-amerikanskiya-vtechnen-gaz.86789

/Поглед.инфо/ Сенатът на САЩ одобри закона за засилване на санкциите срещу Русия. Новите санкции не представляват отделен закон, а са залегнали като поправка към закона за засилване на натиска срещу Иран.

Фабричното производство в САЩ се понижава изненадващо през май

http://www.investor.bg/novini/130/a/fabrichnoto-proizvodstvo-v-sasht-se-ponijava-iznenadvashto-prez-mai-241289/

По-широкият показател за индустриалното производство, който включва минното дело и компаниите за комунални услуги, остава без промяна

Борисов назначи нов зам.-министър на вътрешните работи

https://www.actualno.com/politics/borisov-naznachi-nov-zam-ministyr-na-vytreshnite-raboti-news_617199.html

Министър-председателят Бойко Борисов назначи Милко Бернер за заместник-министър за вътрешните работи, съобщиха от правителствената пресслужба. Милко Бернер е завършил Химикотехнологичния и металургичен университет в София и Националния военен университет "Васил Левск

Акробатка мина над Ниагарския водопад, висейки на зъби (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6283823

Акробатка мина над Ниагарския водопад, висейки на зъби (Видео)Въздушната акробатка Еръндира Валенда премина успешно над Ниагарския водопад, като се държеше само със зъби за специално устройство, закрепено за хеликоптер, съобщи Асошиейтед прес. За номера на Еръндира Валенда за хеликоптера беше закрепен обръч, който беше 91 м над водата. След като направи няколко акробатични движения,

Приемат дете в първи клас само след дарение за училището

https://www.24chasa.bg/novini/article/6283822

Приемат дете в първи клас само след дарение за училищетоПубликация на родител в социалните мрежи предизвика проверка на Министерството на образованието. Според Иво Мирчев семейството е трябвало да направи дарение преди детето им да бъде прието в първи клас в желаното училище в София, информира bTV.  Детето на Иво Мирчев ще бъде в първи клас тази есен. Родителите имали желание то да учи в 5-то основно

Панов иска наказания за трима съдии от СГС

http://frognews.bg/news_136566/Panov-iska-nakazaniia-za-trima-sadii-ot-SGS/

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов поиска от Върховния административен съд да отмени отказа на ВСС да образува дисциплинарно производство срещу трима съдии от градския съд в София, съобщиха от ВКС.

Каква е истината за евтините германски храни

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/15/2989870_kakva_e_istinata_za_evtinite_germanski_hrani/?ref=rss


В голяма част от германските супермаркети хранителните стоки са по-евтини, отколкото в много други държави. Но каква е истината за евтината германска храна? И защо евтините вериги би трябвало да вдигнат цените си с 10%?

Наскоро германската верига супермаркети "Алди" отвори първото си бистро - в кьолнския Медиа Парк, където са настанени около 250 фирми. Заведението, което е изградено от части от транспортни контейнери, предлага меню с три ястия за само 8 евро....

По-високи заплати за полицаите ще има, но синдикатите остават в готовност за протест

http://www.moreto.net/novini.php?n=353544

Синдикалните организации на МВР продължават да са в протестна готовност, но постигнаха договореност с ръководството на министерството по основните си исканията. Това стана ясно на брифинг, след срещата на Съвета за социално партньорство към ведомството, съобщи БТА.

Пуснаха бусчета без шофьори (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6283618

Пуснаха бусчета без шофьори (ВИДЕО)Бусчета без шофьори и захранвани с ток се движат експериментално в Хелзинки, столицата на Финландия. Това е втората фаза за изпълнение на проекта Sohjoa за въвеждането в експлоатация на RoboBusLine - автономна система за обществен транспорт. В момента бусчетата возят пътници по кратък маршрут до зоопарка в града.

Путин отговори на въпрос кого ще остави след себе си на поста

https://www.24chasa.bg/novini/article/6283833

Путин отговори на въпрос кого ще остави след себе си на постаВ отговор на въпрос кого ще остави след себе си на поста, руският президент Владимир Путин припомни шеговито, че самият той все още работи и до този момент, предава РИА Новости, цитира "Фокус". След това Путин подчерта, че само гражданите на Руската федерация може да определят кой ще води градовете, регионите или страната.

Опашки пред кантарите на Кулата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6283832

Опашки пред кантарите на КулатаКилометрични опашки от товарни автомобили има на ГКПП Кулата-Промахон. Чакащите камиони на вход и изход от страната ни са в колони, стигащи до 4-5 км. "Гранична полиция" обработва документите бързо, но забавянето става при преминаване през митническите кантари. Заради това чакане наскоро тираджии протестираха и тогава им обещаха,

Бербатов излиза за Юнайтед срещу Барселона

https://offnews.bg//futbol/berbatov-izliza-za-iunajted-sreshtu-barselona-658270.html

Димитър Бербатов ще има удоволствието да играе за Манчестър Юнайтед в храма на Барселона - "Камп ноу". Бивши звезди на "Червените дяволи" подгряха в София в шоуто срещу тима на Фиго. Мачът завърши 3:3 за кеф на близо 40 000 българи. 

На 30 юни ще повторят упражнението. Според сайта на Барса, българинът ще играе и в мача между ветераните на каталунския гранд и Юнайтед. Другите, потвърдили участие в него, са Йеспер Бломквист, Куинтън Форчън, Джи Сунг Парк, Карел Поборски, Микаел Силвестър и Дуайт Йорк.

Треньорът на Барселона за този мач Хосе Бакеро също обяви част от футболистите. На "Камп ноу" се завръща Роналдиньо, който вече е на работа в клуба. Другите са Едгар Давидс и Симао Саброса. Протугалецът игра срещу отбора на Бербатов снощи и дори отбеляза гол.


Още преди месец потвърдиха Ангой, Гузман, Хуан Карлос, Попеску, Надал, Белети, Андерсон, Деу, Едмилсон, Гойкоечея, Мендиета, Жули и Хулио Салинас.

Не е ясно дали от Америка ще дойде Христо Стоичков. Камата взе участие в друг подобен мач, който се игра наскоро на "Камп Ноу" - по случай 25 години от първата КЕШ на Барселона.

Шофьор без книжка засякоха в Исперих

//dariknews.bg/regioni/razgrad/shofior-bez-knizhka-zasiakoha-v-isperih-2030798

Неправоспособен водач е засечен при полицейска проверка в Исперих – съобщават от ОДМВР-Разград.
Шофираният от него „Мерцедес А160“ е спрян около 11.10 часа на 14 юни. 28-годишният Ж.Х. от село Лудогорци управлявал повторно лек автомобил в едногодишния срок от наказването му за същото деяние

С кръгла маса завърши проектът „Агресия, тормоз, насилие…в нашето училище?“

//dariknews.bg/regioni/razgrad/s-krygla-masa-zavyrshi-proektyt-agresiia-tormoz-nasiliev-nasheto-uchilishte-2030800

Областният управител Гюнай Хюсмен откри кръгла маса по проект „Агресия, тормоз, насилие…в нашето училище?“, реализиран от Център на НПО-Разград. Събитието се проведе под патронажа на г-н Хюсмен.
В приветствието си към участниците в дискусията Областният управител поздрави Центъра на НПО, кой

Вучич предложи жена за премиер на Сърбия

//dariknews.bg/novini/sviat/vuchich-predlozhi-zhena-za-premier-na-syrbiia-2030799

Сръбският президент Александър Вучич дава мандат за съставяне на правителство на настоящия министър на държавната администрация и местното самоуправление Ана Бърнабич. Това обяви държавният глава на западната ни съседка по време на пресконференция. Вучич добави, че

Обрат-ИД завзе Тора Бора

http://frognews.bg/news_136565/Obrat-ID-zavze-Tora-Bora/

Терористичната групировка ”Ислямската държава” (ИД) заяви, че нейни бойци са превзели от талибаните прочутия пещерен комплекс Тора Бора в Източен Афганистан, където се е укривал ликвидираният впоследствие лидер на Ал Кайда Осама бин Ладен, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Иван Портних запозна президента с приоритетите на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=353545

Кметът на Варна Иван Портних се срещна днес с президента на Република България Румен Радев. На официалната среща присъства част от екипа на държавния глава - Иво Христов - началник на кабинета на президента, Гълъб Донев – секретар по социални политики и здравеопазване, Цвети Тимева – секретар по Регионално развитие, Юлияна Димитрова – секретар по икономика и инвестиции, Николай Копринков – съветник вътрешна политика и гражданско общество, Илия Милушев, съветник по сигурност и отбрана, Ирина Гъркова - съветник по култура, духовно развитие и национална идентичност.

ЕП свали имунитета на Марин льо Пен

https://offnews.bg//evropa/ep-svali-imuniteta-na-marin-lio-pen-658239.html

Европейският парламент отне депутатския имунитет лидерката на крайнодясната партия "Национален фронт" Марин льо Пен. 

Имунитетът на Льо Пен е отнет във връзка с дело за клевета, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. 

Льо Пен е обвинена в клевета от кмета на град Ница, консерватора Кристиан Естрози. През май 2015 г. тя заяви, че той е финансирал Съюза на ислямските организации във Франция (преименуван днес на "Френски мюсюлмани"), който обхваща 250 организации и изповядва консервативен ислям, посредством умерени наеми за джамиите.

"Когато някой помага на ислямисткия фундаментализъм да се установи, да се разпространява и да набира хора... някъде, в морално отношение той е донякъде съучастник", беше коментарът на лидерката на "Национален фронт".

Льо Пен не присъства на гласуването на имунитета ѝ, тъй като в момента води кампания за втория тур на парламентарните избори във Франция. 

В момента има и още едно искане за сваляне на имунитета на Марин льо Пен, което е във връзка с разследване срещу нея за фиктивни назначения в ЕП на членове на партията ѝ. Искането за сваляне на имунитета ѝ в този случай все още се разглежда. 

Вчера ЕП отне депутатския имунитет на бащата на крайнодясната лидерка, Жан-Мари льо Пен, който е почетен председател на партията. Той е подведен под отговорност заради изказване от август 2009 г., че в "в основата на 90 процента от произшествията стои имигрант или човек с имигрантски произход". Срещу него се води предварително разследване за публична клевета с расистки характер.

България ще получи рекордните 3 млрд. евро от бюджета на ЕС за 2018 г.

http://econ.bg/Новини/България-ще-получи-рекордните-3-млрд-евро-от-бюджета-на-ЕС-за-2018-г-_l.a_i.744124_at.1.html

Рекорден бюджет на Европейския съюз за следващата година, от който около три милиарда лева ще получи България. Бюджетът на съюза за 2018 ще бъде...

Германия и Австрия срещу САЩ заради антируските санкции

http://dnes.dir.bg/news/Germania-sanktzii-USA-rusia-avstria-krajat-zhen-potok-sasht-izbori-2016-25920554

Австрия и Германия отправиха остра критика към плановете на САЩ да наложат нови санкции срещу Русия, предадоха ТАСС и АП, цитирани от БТА.

Мъж плаши да се взриви пред US мисията в Истанбул

http://dnes.dir.bg/news/USA-istanbul-25920485

Неизвестен засега мъж заплашва да се взриви пред консулската служба на САЩ в Истанбул.

Военен, служил в Кабул, стана зам. вътрешен министър

https://offnews.bg//politika/voenen-sluzhil-v-kabul-stana-zam-vatreshen-ministar-658271.html

Премиерът Бойко Борисов назначи Милко Бернер за заместник-министър за вътрешните работи.

Милко Бернер е завършил Химикотехнологичния и металургичен университет в София и Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново.

В периода февруари – август 2002 г. е бил старши национален представител и командир на първия български контингент в състава на ISAF в Кабул – Афганистан, съобщиха от правителствената пресслужба.

Заемал е длъжността заместник-началник на отдел прилагане на Конвенцията за забрана на химическото оръжие в Генералния щаб на Българската армия от 2000 до 2006 г.

Германия и Австрия с критики срещу САЩ за нови санкции срещу Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6283801

Германия и Австрия с критики срещу САЩ за
нови санкции срещу РусияАвстрия и Германия отправиха остра критика към плановете на САЩ да наложат нови санкции срещу Русия, предаде БТА. Това бе направено в съвместна декларация на австрийския канцлер Кристиан Керн и германския министър на външните работи Зигмар Габриел, публикувана днес от германското външно министерство.

Нинова към пенсионерите: ГЕРБ и ОП ви излъгаха, хора

http://econ.bg/Новини/Нинова-към-пенсионерите-ГЕРБ-и-ОП-ви-излъгаха-хора_l.a_i.744123_at.1.html

"Със съжаление ще напиша следващите редове: Днес ГЕРБ и ОП отново доказаха колко прав е народът да не одобрява политиците си. Една от причините е, че...

Свалят имунитета на Марин льо Пен

http://www.cross.bg/marin-imyniteta-natzionalen-1546136.html

/КРОСС/ Европейският парламент (EП) отне имунитета на Марин Льо Пен, което ще позволи на френски прокурори да я съдят, предава Reuters. Марин Льо Пен от „Национален фронт" е изправена пред съдебно дело за клевета, след като изрече тежка критика срещу кмета на Ница Кристиан Естроси. Той бе обвинен от популисткия политик в сътрудничество с радикалните ислямистки групировки, което той отхвърли като клевета. Евродепутатът от „Национален фронт" Жил Лебретон обвини ЕП, че премахва имунитета на Марин Льо Пен, за да повлияе на изборните резултати на предстоящия втори тур от изборите за Национално събрание. По думите на евродепутата Лебретон, Марин Льо Пен приветства съдебното дело, което ще й даде възможност да продължи критиката си срещу кмета на Ница.  

Буря повали Даскалдимитровата липа в с. Коларово, която е на 76 г.

https://www.24chasa.bg/region/article/6283795

Буря повали Даскалдимитровата липа в с. Коларово, която е на 76 г.Бушувалата снощи буря повали един от символите на петричкото село Коларово – известната Даскалдимитрова липа, издигаща се на входа на СОУ "Васил Левски". Пострадали няма, защото ураганът се е разразил вечерта, а местоположението на липата и рисковият й периметър изключват потенциални поражения върху случайни минувачи,

Хипермаркет „Практикер“ отвори врати в Ямбол

http://frognews.bg/news_136564/Hipermarket-Praktiker-otvori-vrati-v-IAmbol/

На 15 юни, г-н Тодор Белчев – председател на съвета на директорите на „Видеолукс Холдинг“, г-н Георги Славов, кмет на община Ямбол и г-н Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството, прерязаха лентата на хипермаркет за дома и градината „Практикер“ в Ямбол - 10-ти поред обект на веригата за страната.

План-сметката за изтребителите готова до края на месеца

http://www.cross.bg/popov-general-komisiya-1546135.html

/КРОСС/ До 20 юни в Министерството на отбраната трябва да направят анализ, а до 30 юни да изготват и план с посочени суми, така че да може да се вземе решение какъв нов военен самолет ще се купува. Това стана ясно на обсъжданията на проблема във военната парламентарна комисия, предаде news.bg. От думите на председателя на комисията генерал Константин Попов стана ясно, че той е провел среща с шведския посланик у нас и с военното аташе, на която тази тема е коментирана. Шведската страна е имала среща и с министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Вчера шведската компания "Грипен", сочена за фаворит, даде пресконференция и настоя за старт на преговорите с кабинета за новия самолет. Освен "Грипен" за проекта за нов изтребител кандидати са "Юрофайтър" и "Ф-16". Ще продължим преговорите и с трите претендента, заяви генерал Попов пред депутатите от военната парламентарна комисия. По думите на ген. Попов може да се наложи прегласуване на някои от инвестиционните проекти за армията. Има финансова схема за разплащане и ако тя е различна от тази, която вече е гласувана в парламента, ще трябва да се прегласува, поясни Попов. Проектите за самолета и корабите за ВМС ще се платят разсрочено. Заложеният срок обаче се оказва твърде къс за финансовите възможности на Министерство на отбраната. Очакват се становища от военното ведомство как ще се осъществят проектите и в какъв финансов план

Vrani Volosa се включват в Wrong Fest 2017

https://offnews.bg//kultura/vrani-volosa-se-vkliuchvat-v-wrong-fest-2017-658267.html

Бургазлиите от Vrani Volosa ще се включат в тазгодишното издание на Wrong Fest, което ще се проведе в клуб "Маймунарника" на 1 юли.

Те са четвъртата група, която ще свири заедно с хедлайнерите от Великобритания Оrange Goblin, българите от Smallman и шведите от Deville. 

Vrani Volosa е бургаска метъл група, която твори и се представя предимно в ъндърграунд средищата. Музиката ѝ може да се оприличи като смесица от класически хардрок, пейгън метъл и психаделика. Самите музиканти не крият влиянията на групи като Primordial, Enslaved и Bathory, наред с Pink Floyd, Rush, Jethro Tull и Uriah Heep.

До момента Vrani Volosa имат издадени 2 албума и едно DVD. В момента групата се подготвя за издаване на третия си албум ‘Amongst The Loneliest Of Waves’, песните от който досега са свирени единствено на турнето на бандата в Румъния, Словакия, Полша и Чехия.

Феновете на групата в България ще имат възможността да ги чуят за пръв път на 1 юли на градското издание на Wrong Fest.

Билети може да намерите в мрежата на ticketlogic.bg. Цената на билета е 30 лв., а в деня на събитието и на място, билетите ще са на цена от 35 лв.

Турция и ЕС ще обсъждат съвместни стъпки в борбата срещу тероризма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6283785

Турция и ЕС ще обсъждат съвместни стъпки в
борбата срещу тероризмаТурция и ЕС ще проведат до един месец среща за обсъждане на съвместни стъпки в борбата срещу тероризма, съобщава в."Хюриет дейли нюз", като отбелязва, че този проблем е една от основните причини за напрежение в отношенията между Анкара и Брюксел, предаде БТА. Брюксел в последно време демонстрира "по-сериозна позиция" по въпроса за Фетхуллахистката

Всяко пето дете живее в бедност

http://www.moreto.net/novini.php?n=353507

Всяко пето дете в богатите страни живее в бедност, сочи доклад УНИЦЕФ. Недостигът на храна и образование също е широко разпространен проблем според експертите. При изготвянето на доклада са проучени 41 страни с високи и средни доходи.

В рамките на „пряката линия“ Владимир Путин отговори на 68 въпроса

http://www.cross.bg/pytin-prezidentut-otgovori-1546134.html

/КРОСС/ За 15-и път държавният глава на Руската федерация Владимир Путин отговоря на въпросите на граждани, зададени в рамките на вече традиционната „пряка линия". Тя започна в 12 часа и продължи малко повече от четири часа. В рамките на „пряката линия" Путин успя да отговори на 68 въпроса. Рекордът от 2013 г. се запазва. Тогава Путин отговаряше на руските граждани в продължение на четири часа и 47 минути и общо 85 въпроса. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че президентът не си е поставял за цел да постигне рекорд по количествени показатели. Освен на въпроси за обстановката в страната - регионални проблеми, икономика, пенсии, здравеопазване, и международни теми, президентът отговори на няколко по-лични въпроса. Путин каза, че вече има две внучета. Едното ходи на детска градина, а другото се е родило наскоро. "Аз не искам те да растат като царски особи, искам да са нормални хора", каза Путин, за да обясни защо нито дъщерите му, нито внуците, се показват публично. И още за семейството: президентът на Русия заяви, че знае как живеят обикновените хора. Държавният глава си спомня, че баща му е пестял електроенергия и призна, че до ден днешен и той изключва осветлението излизайки от помещенията. „Навикът остава", каза той. Путин отговори на въпрос за това, какво ще се случи с този, който ще го излъже."Аз също съм човек и мен ме лъжат. Дори, когато усещам лъжата, аз не се ядосвам

Взрив до детска градина в Китай, 7 загинали и 59 ранени

http://frognews.bg/news_136563/Vzriv-do-detska-gradina-v-Kitai-7-zaginali-i-59-raneni/

Седем души са загинали при експлозия на входа на детска градина в Източен Китай, съобщиха местните власти, цитирани от Асошиейтед прес.

Хипермаркет "Практикер" отвори врати в град Ямбол

http://www.dnevnik.bg/pr_sfera/2017/06/15/2989851_hipermarket_praktiker_otvori_vrati_v_grad_iambol/?ref=rss


На 15 юни, г-н Тодор Белчев – председател на съвета на директорите на "Видеолукс Холдинг", г-н Георги Славов, кмет на община Ямбол и г-н Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството, прерязаха лентата на хипермаркет за дома и градината "Практикер" в Ямбол - 10-ти поред обект на веригата за страната.
"Ние се стремим голяма част от продуктите в Практикер да бъдат произведени в България и да предложим голямо разнообразие", каза г-н...

Седем загинали при експлозия на входа на детска градина в Китай

http://www.mediapool.bg/sedem-zaginali-pri-eksploziya-na-vhoda-na-detska-gradina-v-kitai-news265326.html

Седем души загинаха при експлозия на входа на детска градина в Източен Китай, съобщиха местните власти, цитирани от Асошиейтед прес.   59 са ранени, предадоха Франс прес и ДПА, като се позоваха на китайската държавна телевизия.   В социални медии бяха публикувани снимки, за които се твърди, че са от мястото на инцидента. На тях се виждат деца и възрастни, които лежат на земята и някои от тях са окървавени.   Според полицията експлозията е избухнала в 16.50 ч. (11.50 ч. по Гринуич) пред детска градина "Чуансин" в град Фънсян, в източната китайска провинция Цзянсу. Засега не е ясно дали взривът е бил причинен умишлено.   В. "Сяндайкуайбао" цитира на сайта си очевидец, според когото става въпрос за атака, при която като експлозив е била използвана бутилка с газ за готвене.   В Китай са били извършвани атаки срещу детски градини, очевидно с цел отмъщение, отбелязва Асошиейтед прес. Нападателите обикновено са били хора, озлобени срещу съседите си и обществото.   Китай поддържа строг контрол над огнестрелните оръжия, поради което повечето от тези атаки бяха извършени с ножове, брадви или самоделни бомби, посочва още АП.

Продължават частичните ремонти на улични настилки във Велико Търново

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/prodylzhavatchastichnite-remonti-na-ulichni-nastilki-vyv-veliko-tyrnovo-2030789

Частичните ремонти на уличните настилки във Велико Търново продължават. От вчерашния ден се работи по фрезоването на компрометираните участъци по улиците „Димитър Благоев”, Иван Хаджидимитров”, „Емилиян Станев”, „Генерал Сава Муткуров”. Предстои запълването им с плътна асфалтова смес. Същото ще бъд

Как отговори Путин на въпроса подготвя ли свой наследник?

//dariknews.bg/novini/sviat/kak-otgovori-putin-na-vyprosa-podgotvia-li-svoj-naslednik-2030795

Владимир Путин не даде директен отговор на въпроса дали ще бъде президент на Русия догодина по същото време, казвайки само, че руският народ може да реши кой ще го наследи на поста, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.
 
Завършвайки д

Разбиха магазин в центъра на Разград

//dariknews.bg/regioni/razgrad/razbiha-magazin-v-centyra-na-razgrad-2030796

1060 лева са откраднати от магазин за промишлени стоки в центъра на Разград – съобщават от ОДМВР-Разград.
Парите изчезнали през нощта на 13 срещу 14 юни, след като търговския обект бил разбит. Сигналът за случилото се в обекта на бул. "България" е подаден около 10 часа на 14 юни в Районното

Борисов назначи нов зам.-министър на вътрешните работи

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/15/2989856_borisov_naznachi_nov_zam-ministur_na_vutreshnite_raboti/?ref=rss


Министър-председателят Бойко Борисов назначи Милко Бернер за заместник-министър за вътрешните работи, съобщиха от правителствената пресслужба.

Милко Бернер е завършил Химикотехнологичния и металургичен университет в София и Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново.

В периода февруари – август 2002 г. е бил старши национален представител и командир на първия български контингент в състава на ISAF в Кабул –...

Теменужка Петкова: Държавата ще участва минимално в приватизацията на АЕЦ "Белене"

http://econ.bg/Новини/Теменужка-Петкова-Държавата-ще-участва-минимално-в-приватизацията-на-АЕЦ-Белене-_l.a_i.744122_at.1.html

Участието на държавата в приватизацията на АЕЦ "Белене" ще бъде минимално, каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова. ...

Приходите от приватизация през 2016 г. са над 19 млн. лв.

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/prihodite-ot-privatizaciia-prez-2016-g-sa-nad-19-mln-lv-241290/

БСП ще внесе предложения за законодателни промени, свързани с включване на предприятия в забранителния за приватизация списък

"Форс Индия" планира смяна на името си в търсене на нови спонсори

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/15/2989840_fors_indiia_planira_smiana_na_imeto_si_v_tursene_na/?ref=rss


Отборът от Формула 1 "Форс Индия" обмисля смяна на името си, в търсене на нови големи международни спонсори. Това обяви съсобственикът в тима Вижай Малия.

Индиецът закупи отбора през 2008 г., който преди това се казваше "Джордан", "Мидланд" и "Спайкър", за да го прекръсти на "Форс Индия". Ходът му беше изцяло насочен към ангажиране на големите индийски компании, които да бъдат привлечени за партньори.

Симеонов огледа оградата от хеликоптер, критикарите не дошли

http://dnes.dir.bg/news/ograda-helikopter-aleri-imeonov-bezhanskiat-natisk-25920391

Вицепремиерът Валери Симеонов огледа от хеликоптер оградата на българо-турската граница и направи обход по земя.

Прокурорът, помагал на Куката - с клаустрофобия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6283772

Прокурорът, помагал на Куката - с клаустрофобияПлевенският прокурор Димитър Захариев, който е обвинен, че е част от бандата за рекет и палежи на кримигероя Камен Балбузанов-Куката, развил клаустрофобия за 7 дни, докато бил задържан вкъщи. Това разказа самият той пред апелативния спецсъд. Прокурор Емил Галипонов каза, че колегата му се разхождал с хората на Куката,

ЦСКА с контрола срещу руски гранд в Австрия

https://www.24chasa.bg/sport/article/6283435

ЦСКА с контрола срещу руски гранд в АвстрияСтана ясна програмата за приятелските срещи, които ЦСКА ще изиграе по време на лагера в Австрия. Според информацията от официалния сайт на "армейците" възпитаниците на Стамен Белчев ще изиграят следните проверки  - 18 юни (неделя) - Блиц турнир с участието на ЦСКА, Вакер (Инсбрук) и Габала (Азербайджан) - 21 юни (сряда) - ЦСКА - "Зенит" (Санкт

“Звезда” идва за ръгби

https://www.24chasa.bg/sport/article/6283139

“Звезда” идва за ръгбиСръбският гранд “Цървена звезда” идва за мач срещу “Локо” (Сф) в събота. Двубоят е формат ръгби лига, който се отличава от традиционния с това, че на терена има 13 състезатели, а не 15. Мачът е от 14 часа на игрището на жп завода в София. След двубоя ще се отпразнува и 70-ият рожден ден на известния поет и преводач на френска лирика Кирил

Куфарът, вдигнал на крак полицията в Берлин, бил пълен с дрехи за пране

https://www.24chasa.bg/novini/article/6283776

Куфарът, вдигнал на крак полицията в Берлин, бил пълен с дрехи за пранеПолицията в Берлин отмени тревогата заради открития подозрителен куфар на улица в германската столица, след като установи, че вътре има дрехи за пране, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.   Улицата в близост до гара "Александерплац" бе отворена за движение, а всички влакове започнаха да се движат.  Преди това транспортните власти в Берлин

Осем митничари са обвинени за корупция на "Кулата"

http://www.mediapool.bg/osem-mitnichari-sa-obvineni-za-koruptsiya-na-kulata-news265325.html

Осем от арестуваните служители на граничния пункт "Кулата" са обвинени за участие в организирана престъпна група за получаване на подкупи. В петък Специализираният наказателен съд ще решава дали да ги остави за постоянно в ареста. Преди два дни властите проведоха среднощна акция на граничния пункт и задържаха общо 23-ма митничари. При последвалите обиски в домовете и автомобилите на митничарите са намерени общо 158 000 лева, съобщиха от спецпрокуратурата. В случая трябва да се има предвид, че на ГКПП "Кулата" работят общо 24 митничари. За да не бъде блокиран пунктът и за да заменят арестуваните, са били изпратени командировани митнически служители.

Вратите на NOVA се отвориха за най-малките ѝ почитатели

https://www.vesti.bg/lyubopitno/vratite-na-nova-se-otvoriha-za-naj-malkite-pochitateli-6070382

Четвъртокласници от столичното 21 СУ „Христо Ботев” бяха специални гости на „Нова Броудкастинг Груп“

Европейският парламент отне депутатския имунитет на Марин Льо Пен

http://www.mediapool.bg/evropeiskiyat-parlament-otne-deputatskiya-imunitet-na-marin-lyo-pen-news265324.html

Европейският парламент отне депутатския имунитет на водачката на френската крайна десница Марин Льо Пен по искане на френското правосъдие във връзка с дело за клевета, съобщи Франс прес.   Евродепутатите сметнаха, че няма причина да се подозира, че френската съдебна процедура е мотивирана от "намерение да се навреди на парламентарната или политическата дейност на Марин льо Пен" и одобриха отнемането на имунитета й.   Лидерката на крайнодесния Национален фронт (НФ) е обвинена в клевета от кмета на град Ница, консерватора Кристиан Естрози. През май 2015 г. тя заяви, че той е финансирал Съюза на ислямските организации във Франция (преименуван днес на "Френски мюсюлмани"), който обхваща 250 организации и изповядва консервативен ислям, посредством умерени наеми за джамиите.   На журналистически въпрос: "Естрози - съучастник на джихадисти?", Марин льо Пен отговори, че "когато някой помага на ислямисткия фундаментализъм да се установи, да се разпространява и да набира хора . . . някъде, в морално отношение той е донякъде съучастник".   Тази процедура няма нищо общо с друго искане за отнемане на парламентарния имунитет на Марин льо Пен, също по искане на френското правосъдие до ЕП, но свързано с разследване за фиктивни назначения на парламентарни сътрудници от НФ. Това искане е в процес на проучване съгласно обичайната процедура.   Льо Пен не присъства на днешното гласуване за имунитета й, тъй като води кампания за втория тур на парламентарните избори, за който е в добри позиции в своя бастион - Енен-Бомон. Ако бъде избрана във френското Национално събрание, председателката на НФ ще трябва да се откаже от мястото си в Европарламента, където е депутат от 2004 г.   Вчера ЕП отне депутатския имунитет на бащата на крайнодясната лидерка, Жан-Мари льо Пен, почетен председател на НФ, подведен под отговорност заради изказване от август 2009 г., че в "в основата на 90 процента от произшествията стои имигрант или човек с имигрантски произход". Срещу него се води предварително разследване за публична клевета с расистки характер.

Строй се, преброй се в МВР! Ветеран от Афганистан стана зам.-министър

http://frognews.bg/news_136561/Stroi-se-prebroi-se-v-MVR!-Veteran-ot-Afganistan-stana-zam--ministar/

Премиерът Бойко Борисов назначи Милко Бернер за заместник-министър за вътрешните работи. Бернер е завършил Химикотехнологичния и металургичен университет в София и Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново.

Цвети Стоянова: 14 юни е най-щастливата дата в живота ми

http://frognews.bg/news_136560/TSveti-Stoianova-14-iuni-e-nai-shtastlivata-data-v-jivota-mi/

14.06! Мога смело да кажа, че това е най-щастливата дата в живота ми и най-големият ми подарък!

Фрог позна! Бежанците от „Тракия”, влезли със стълба през Малко Търново

http://frognews.bg/news_136562/Frog-pozna!-Bejantsite-ot-Trakiia-vlezli-sas-stalba-prez-Malko-Tarnovo/

Бежанците, оцелели при катастрофата на автомагистрала „Тракия“, разказаха как са влезли в страната ни.

Бежанците, катастрофирали на „Тракия”, прескочили оградата със стълба

http://frognews.bg/news_136562/Bejantsite-katastrofirali-na-Trakiia-preskochili-ogradata-sas-stalba/

Бежанците, оцелели при катастрофата на автомагистрала „Тракия“, разказаха как са влезли в страната ни.

Денят в снимки – 15 юни

http://www.dnes.bg/index/2017/06/15/deniat-v-snimki-15-iuni.344429

Денис Родман в КНДР, орангутан в Индонезия и Лили Джеймс

Лас Вегас предлага два билета за боя на века и 24 момичета срещу 100 000 долара

https://offnews.bg//izvan-terena/las-vegas-predlaga-dva-bileta-za-boia-na-veka-i-24-momicheta-sreshtu-1-658269.html

Заведенията в Лас Вегас не се бавиха и 24 часа преди да обявят промоции, пакети и какво ли още не за 26 август. Тогава е боят на века между непобеденият боксьор Флойд Мейуедър и ММА идола Конър МАкГрегър. В Града на греха просто знаят как да правят пари.

2 от най-популярните бардаци в Лас Вегас обявиха офертите за фенове на бокса. Прочутите BunnyRanch и Sheri's Ranch извадиха супер пакети.

Във второто заведение има ВИП за 100 хиляди долара. Срещу сумата получавате два билета за боксовото зрелище и загрявка с всяко от 24-те момичета, които работят за "ранчото".

Собственикът на  The BunnyRanch - Денис Хоф, пусна промоция две в едно. Поръчваше едно момиче, получаваш две.

В Лас Вегас припомнят, че проституцията е напълно легална в щата Невада. Очаква се безброй момичета да пристигнат в Лас Вегас за боя между МакГреър и Мейуедър, когато потокът от туристи ще е рекорден.

Чавушоглу: Не взимаме страна в спора между Катар и съседните й страни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6283765

Чавушоглу: Не взимаме страна в спора между Катар и съседните й страниТурция не взима страна в спора между Катар и съседните й страни в Залива, заяви днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от Ройтерс и БТА.  Турция стои на една и съща дистанция от Катар и Саудитска Арабия, каза Чавушоглу, цитиран от кувейтския в. "Ал Кабас". Външният министър на Турция е на посещение в Кувейт.

Оставиха за друг път обсъждането на полицейските заплати

http://frognews.bg/news_136559/Ostaviha-za-drug-pat-obsajdaneto-na-politseiskite-zaplati/

Трябва да има нов закон за МВР. Около тази идея са се обединили шефове на ведомството и синдикати. Двете страни се срещнаха днес на заседанието на Съвета за социално партньорство.

Обезщетяват варненски затворник с 3400 лева, счупил крак заради пренаселена килия

http://www.moreto.net/novini.php?n=353543

Обезщетяват варненски затворник с 3400 лева, счупил крак заради пренаселена килия Затворник, излежавал 3-годишна присъда във варненския затвор, да бъде обезщетен с 3400 лева заради причинени неимуществени вреди поради обитаване на килия с недостатъчна жилищна площ.

Над 400 деца таланти гледаха мача на Бербатов

https://offnews.bg//obshtestvo/nad-400-detca-talanti-gledaha-macha-na-berbatov-658268.html

Над 400 деца таланти от всички краища на страната с постижения в изкуствата, науката и спорта през 2016 г. и техните родители бяха сред най-развълнуваните зрители на благотворителния мач на Димитър Бербатов. 

Присъствието им на футболното събитие, организирано в тяхна полза, беше осигурено от "Национална лотария", която е и големият дарител на Клуб 2016 на „Успелите деца на България”. Димитър Бербатов награди най-заслужилите деца от фондацията си със статуетки, а водещите на "Националната лотария" Рая Пакова и Олга Модева връчиха по един таблет на всички деца с високи отличия в категориите изкуство, наука и спорт.

„Сега ще имате удоволствието да видите защо наистина сте тук, защо сте дарители за нашите прекрасни деца, които имат много отличия от всички състезания, в които играят“, каза футболистът пред зрителите на националния стадион „Васил Левски“.

„За мен е изключителна чест да бъда тук. Искам да Ви кажа, че Национална лотария е изключително мотивирана и амбицирана да създава нови възможности и перспективи за младото поколение на България, защото вярваме, че талантливите и добре образовани хора са факторът, който е в основата на развитието на всяка една държава. Уверявам Ви, че няма да спрем с тази наша мисия”, каза Рая Пакова.

Повече от 10 000 хектара изкуствени гори изсъхват

https://www.actualno.com/society/poveche-ot-10-000-hektara-izkustveni-gori-izsyhvat-news_617191.html

Повече от 10 000 хектара, изкуствено създадени насаждения предимно от бял бор от общо 4.2 милиона хектара гори в държавата, изсъхват. От средата на 2016 г. изсъхналата иглолистна гора нараства като процент в цялата страна. Това са констатациите от завършилите в цялата страна съве

Руският президент предложи убежище на уволнения от Тръмп шеф на ФБР Джеймс Коми

http://econ.bg/Новини/Руският-президент-предложи-убежище-на-уволнения-от-Тръмп-шеф-на-ФБР-Джеймс-Коми_l.a_i.744121_at.1.html

Русия има готовност да предостави убежище на бившия директор на Федералното бюро за разузнаване (ФБР) на САЩ Джеймс Коми. Това заяви държавният...

Ивайло Пенчев обвини КФН, че нарушава закона като не завършва проверките навреме

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/15/2989790_ivailo_penchev_obvini_kfn_che_narushava_zakona_kato_ne/?ref=rss


Бизнесменът Ивайло Пенчев, собственик на "Уолтопия" и платформата за търгове "Окшънайз", обвини Комисията във финансов надзор в нарушение на закона. Той посочва, че ако се следват правилата, проверката, започнала срещу създадената от него платформа, би трябвало да е приключила на 13 май. Напомня, че исканите от комисията документи от проверяваните е трябвало да се предадат в 3-дневен срок. Проверката е започнала през април.

В публикация във Фейсбук...

Европарламентът иска по-строги мерки срещу фалшивите новини

http://www.moreto.net/novini.php?n=353528

Европейският парламент прие днес резолюция, в която настоя за по-строги мерки срещу фалшивите новини, предаде БТА. Евродепутатите очакват изясняване на отговорността на онлайн платформите в разпространението на информация, осигуряване на еднакви условия за сходни услуги онлайн и офлайн, въвеждане на по-строги мерки срещу незаконните действия и съдържанието в интернет.

Шведът с ритника, остава зад решетките

https://www.vesti.bg/bulgaria/sad/shvedyt-s-ritnika-ostava-zad-reshetkite-6070385

Ралф Сундберг е обвинен в нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди и може да получи до три години затвор

ИДИЛ превзе пещерата Тора Бора - скривалището на Бин Ладен

http://dnes.dir.bg/news/jihad-islyamska-darzhava-tora-bora-25920305

Джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД) заяви, че е превзела от талибаните прочутия пещерен комплекс Тора Бора в Източен Афганистан.

Продължават  частичните ремонти на улични настилки във Велико Търново

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/prodylzhavat-chastichnite-remonti-na-ulichni-nastilki-vyv-veliko-tyrnovo-2030789

Частичните ремонти на уличните настилки във Велико Търново продължават. От вчерашния ден се работи по фрезоването на компрометираните участъци по улиците „Димитър Благоев”, Иван Хаджидимитров”, „Емилиян Станев”, „Генерал Сава Муткуров”. Предстои запълването им с плътна асфалтова смес. Същото ще бъд

Оцелели при катастрофата на АМ "Тракия" мигранти разкриха как са влезли у нас

//dariknews.bg/novini/bylgariia/oceleli-pri-katastrofata-na-am-trakiia-migranti-razkriha-kak-sa-vlezli-u-nas-2030794

Бежанците, оцелели при катастрофата на автомагистрала „Тракия“,  разкриха как са влезли в страната ни, съобщи

Шведът, ритнал камериерка, остава в ареста

http://www.cross.bg/suda-syndberg-ralf-1546133.html

/КРОСС/ Бил готов да плати 30 000 лева за по-лека мярка Ралф Сундберг - шведският турист, изритал жестоко в главата камериерката Дияна Петкова в курорта Слънчев бряг, отново се изправи пред българския съд. Той бе доведен в съдебната палата в Бургас, тъй като е обжалвал мярката си за неотклонение „задържане под стража", наложена му от несебърските магистрати, предава "Труд". Прокурорът по делото Красимира Кателиева поиска мярката да бъде удължена. Тя заяви, че по време на деянието, когато Сундберг е ритнал зверски в главата камериерката, той е бил вменяем въпреки изпития преди това алкохол. Това сочели резултатите от психиатричната експертиза, каза прокурор Кателиева. „Чувствам се засрамен. Извинявам се за постъпката си", за пореден път повтаряше чужденецът пред съда. Той обясни също, че не е лош човек и не е криминално проявен, както и че няма да се укрие. На въпрос на съдия Събчо Събев каква сума /която да впечатли съда и в същото време да „застопори" обвиняемия да не се укрие/ би могъл да заплати като парична гаранция за налагането на по-лека мярка, Ралф отговори, че той и брат му имали общо около 30 000 лева. В крайна сметка обаче съдът остана непреклонен и остави Сундберг зад решетките. „Не съм доволен от решението на съда, но няма какво да направя. Аз не съм човек, който пие. В родината си не пия, тъй като много работя

Идеята за промяна в стандарта на киселото мляко дошла при служебното правителство

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/15/2989780_ideiata_za_promiana_v_standarta_na_kiseloto_mliako/?ref=rss


Предложението за изменение на българския държавен стандарт (БДС) за киселото мляко било прокарано по време на служебното правителство. Това се разбира от писмен отговор на сегашния министър на земеделието и храните Румен Порожанов до депутата от БСП Румен Георгиев.

Депутатът пита министъра вярно ли е, че ведомството му е внесло предложение за изменение в стандарта, така че да се промени съотношението на двата основни щама и се въведат по-леки изисквания за опаковките,...

Подписаха допълнително споразумение за търсене на нефт и газ в „Хан Аспарух“

https://www.actualno.com/business/podpisaha-dopylnitelno-sporazumenie-za-tyrsene-na-neft-i-gaz-v-han-asparuh-news_617190.html

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и представители на „Тотал Е&П България“ Б.В. - Нидерландия, „ОМВ Офшор България“ ГмбХ - Австрия и „Репсол България“ Б.В. – Нидерландия подписаха допълнително споразумение към договора за търсене и проучване

Путин: Русия се стреми да повиши възможностите на сирийската армия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6283722

Путин: Русия се стреми да повиши възможностите на сирийската армияПовишаването на боеспособността на сирийската армия е една от задачите на Русия в Сирия в средносрочен план, което да позволи придвижването на руски войски в Сирия до съществуващите руски бази, заяви днес руският президент Владимир Путин, предаде БТА. "Ние се стремим да установим мирен политически процес за уреждане на конфликта между всички

Бивш командир в Кабул става зам.-министър в МВР

http://dnes.dir.bg/news/mvr-kabinet-borisov-3-milko-brener-25920227

Премиерът Бойко Борисов назначи Милко Бернер за заместник-министър за вътрешните работи, съобщиха от правителствената информационна служба.

Подписаха допълнително споразумение за търсене и проучване на нефт и газ в „Хан Аспарух“

https://www.actualno.com/business/podpisaha-dopylnitelno-sporazumenie-za-tyrsene-i-prouchvane-na-neft-i-gaz-v-han-asparuh-news_617190.html

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и представители на „Тотал Е&П България“ Б.В. - Нидерландия, „ОМВ Офшор България“ ГмбХ - Австрия и „Репсол България“ Б.В. – Нидерландия подписаха допълнително споразумение към договора за търсене и проучване

Путин: Русия се стреми да повиши възможностите на сирийската армия

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6283722

Путин: Русия се стреми да повиши възможностите на сирийската армияПовишаването на боеспособността на сирийската армия е една от задачите на Русия в Сирия в средносрочен план, което да позволи придвижването на руски войски в Сирия до съществуващите руски бази, заяви днес руският президент Владимир Путин, предаде БТА. "Ние се стремим да установим мирен политически процес за уреждане на конфликта между всички

МВР и синдикатите се разбраха за по-високи заплати, чакат Горанов да каже с колко и от кога

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/15/2989739_mvr_i_sindikatite_se_razbraha_za_po-visoki_zaplati/?ref=rss


Ръководството на МВР и синдикатите на полицаите са се разбрали, че увеличение на заплатите в системата трябва да има тази година. С колко и откога обаче ще се разговаря с финансовия министър, който ще бъде поканен на следващото заседание на съвета по социално партньорство.

Това обявиха зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов и председателят на най-големия полицейски синдикат - Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов. Днес се проведе...

От началото на годината Варна отчита около 20% ръст на туристи

http://www.moreto.net/novini.php?n=353517

Между 15 и 23 на сто е към момента ръстът на посещенията в туризма в сравнение със същия период на 2016-а година. Експерти прогнозират още по-силен туристически сезон от миналия, който беше рекорден за страната ни.„Варна е не само готова за летния туристически сезон, а и усилено посреща туристи още от края на март“, увери председателят на местната Асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Павлин Косев.

Мария Габриел ще бъде изслушана от две комисии на ЕП на 20 юни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6283693

Мария Габриел ще бъде изслушана от две комисии на ЕП на 20 юниДве комисии на Европейския парламент - по култура и по промишленост, изследвания и енергетика, ще изслушат на 20 юни от 16.00 ч. българско време кандидата за еврокомисар Мария Габриел, предаде БТА. Отбелязва се, че оценката от изпита ще бъде обявена на следващия ден, 21 юни. Ако бъде одобрена, Габриел трябва да получи също утвърждаване от Съвета

Първи успешен полет за Gripen E

http://frognews.bg/news_136557/Parvi-uspeshen-polet-za-Gripen-E/

Шведската компания за отбрана и сигурност Сааб проведе днес първи успешен полет на изтребителя от ново поколение Gripen E. Изтребителят излетя от пистата на Сааб в Линчопинг, Швеция, и за 40 минути прелетя над източните части на Остерготланд.

Над 2000 пенсионери протестираха в Атина срещу ново орязване на пенсиите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6283648

Над 2000 пенсионери протестираха в Атина срещу ново орязване на пенсиитеНад 2000 възрастни демонстранти се включиха в шествие в центъра на Атина, за да протестират срещу допълнително намаляване на пенсиите, наложено от правителството в рамките на усилията му да гарантира, че Гърция ще получи от европейските си кредитори следващия транш по спасителната програма, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Графика на деня: Колко злато има в една космическа совалка?

http://www.investor.bg/surovini/365/a/grafika-na-denia-kolko-zlato-ima-v-edna-kosmicheska-sovalka-241282/

Инфографиката показва в кои шест елемента на една космическа совалка са разпределени общо над 40 кг злато

Китай ще разследва предполагаема измама на учени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6283649

Китай ще разследва предполагаема измама 
на учениКитай ще разследва предполагаема измама на учени, след като чуждестранно медицинско списание изтегли стотина статии за изследвания, предаде БТА. Издателството "Шпрингер" оповести през април, че изтегля 107 статии на своето списание Tumor Biology (Тюмър байолъджи), специализирано в онкологичните изследвания,

Стъклена клетка в съда за българина, ритнал жена в Берлин

http://dnes.dir.bg/news/berlin-metro-svetoslav-stoykov-25920173

В Берлин започна процесът срещу 26-годишния български гражданин Светослав Стойков, който блъсна в гръб млада жена по стълбите на метрото.

Приватизацията през 2016 г. осигурила под 20 млн. лв.

http://econ.bg/Новини/Приватизацията-през-2016-г-осигурила-под-20-млн-лв-_l.a_i.744120_at.1.html

През 2016 г. постъпленията от приватизационни сделки, неустойки, лихви и разсрочената част от цената по приватизационни сделки са в размер на 19 560...

Милко Бернер е назначен за заместник-министър за вътрешните работи

http://www.cross.bg/berner-milko-yniversitet-1546132.html

/КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов назначи Милко Бернер за заместник-министър за вътрешните работи. Милко Бернер е завършил Химикотехнологичния и металургичен университет в София и Националния военен университет „Васил Левски" във Велико Търново. В периода февруари - август 2002 г. е бил старши национален представител и командир на първия български контингент в състава на ISAF в Кабул - Афганистан. Заемал е длъжността заместник-началник на отдел прилагане на Конвенцията за забрана на химическото оръжие в Генералния щаб на Българската армия от 2000 до 2006 г.    

НА ЖИВО: Григор Димитров - Йежи Янович

https://www.actualno.com/tennis/na-jivo-grigor-dimitrov-jeji-janovich-news_617186.html

Григор Димитров започва сезона си на трева, като в първия си двубой ще се изправи срещу познат съперник - Йежи Янович. Двубоят се очаква да започне след 16:00 часа българско време, като ще може да го следите НА ЖИВО в Sportlive.bg. Очаква се двубоят да започне към 16:15 часа българско вр

Изпълнителна агенция по горите: Изсъхват над 10 000 хектара изкуствени гори

https://www.24chasa.bg/novini/article/6283609

Изпълнителна агенция по горите: Изсъхват над 10 000 хектара изкуствени гори
Изсъхват над 10 000 хектара изкуствено създадени насаждения предимно от бял бор от общо 4.2 милиона хектара гори в държавата. От средата на 2016 г. изсъхналата иглолистна гора нараства като процент в цялата страна. Това са констатациите от завършилите в цялата страна съвещания по стопанисване на горите,

Предстои довършването на 2022 сгради по Националната програма за енергийна ефективност

http://www.cross.bg/nankov-sgradi-sgrada-1546131.html

/КРОСС/ Министър Николай Нанков откри реновирания блок 5 в ямболския ж.к. „Хале" Предстои довършването на 2022 сгради, които са със сключени договори за финансиране по Националната програма за енергийна ефективност, каза в Ямбол министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той съобщи, че от тях 420 вече са въведени в експлоатация, а по 560 в момента се изпълняват строително-монтажни работи. През този строителен сезон ще започне работа и по останалите. Може през 2017-а да не успеят да стартират малка част от сградите, които имат подписани договори с общини и Българската банка за развитие, ако има обжалвания по обществени поръчки, но ще се изпълнят през 2018-а, каза Нанков. Регионалният министър посети Ямбол по повод символичното въвеждане в експлоатация на обновена със средства по програмата многофамилна жилищна сграда. 425 живущи в 181 апартамента с над 15 хил. кв. м разгъната застроена площ вече имат по-добра среда за обитаване, по-топли жилища през зимата и по-хладни през лятото, съобщи той и обърна внимание, че това е една от най-големите жилищни сгради в страната, участващи в Националната програма за енергийна ефективност. Според енергийния одит енергопотреблението в бл. 5 в ямболския ж.к „Хале" ще се намали с 57%. Това е важно за бюджета на домакинствата, но и за околната среда. Над 800хил кВч/ годишно ще бъде спестената енергия и емисиите на парникови газове ще бъдат редуцирани с над 500 тона

”Виетнамските общежития” в София влизат в парламента

http://frognews.bg/news_136555/Vietnamskite-obshtejitiia-v-Sofiia-vlizat-v-parlamenta/

Какво прави ръководството на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) по случая с ”Виетнамските общежития” в ”Красна поляна”. Този въпрос отправи народният представител от парламентарната група на ”БСП за България” Николай Цонков към министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Експерт: На Балканите са нужни 25 години да стигнат ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=353535

На Западните Балкани ще са нужни поне 25 години, за да достигнат стандарта на живот на ЕС. Тези страни са по-бедни, отколкото са били преди 30 години. Това твърди проектният директор за Балканите на европейския институт CIFE Тобиас Флесенкемпер, цитиран от медии в Сърбия и Македония.

Мачовете от Купата на конфедерациите в Русия ще бъдат спирани при расистки прояви

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/15/2989588_machovete_ot_kupata_na_konfederaciite_v_rusiia_shte/?ref=rss


Главните съдии ще могат да спират мачове от Купата на конфедерациите в Русия по всяко време при наличието на дискриминационни транспаранти и възгласи от трибуните.

Реферите ще имат правомощията да спират играта, за да поискат феновете да променят поведението си. Ако то не се промени, двубоят ще бъде спрян за определен период от време, като това може да доведе до окончателното му прекратяване.

Процедурата е част от плана на световната футболна...

Милена Драгийска: "Ти и Lidl за по-добър живот" дава шанс на добрите идеи

https://www.actualno.com/interview/milena-dragijska-ti-i-lidl-za-po-dobyr-jivot-dava-shans-na-dobrite-idei-news_616470.html

Добрите идеи не трябва да се капсулират – те трябва да се предават нататък, да "заразяват" и да въвличат колкото е възможно повече хора. Това е основата на най-голямата благотворителна кампания със социална насоченост в историята на Лидл България - "Ти и Lidl за по-добър живо

Борисов свиква среща за мерки за намаляване на административната тежест

https://www.24chasa.bg/novini/article/6283584

Борисов свиква среща за мерки за намаляване на административната тежест На 16 юни, петък, от 10.30 часа в Гранитна зала на Министерския съвет министър-председателят Бойко Борисов свиква работна среща с представители на местната власт, държавните институции и браншови организации, на която ще бъдат обсъдени мерките за намаляване на административната тежест и облекчаване на режимите за работа с гражданите.

Негативни коментари на зрители срещу Путин показаха и другото лице на "Пряката линия"

https://www.actualno.com/asia/negativni-komentari-na-zriteli-sreshtu-putin-pokazaha-i-drugoto-lice-na-prjakata-linija-news_617182.html

Руският президент Владимир Путин започна годишното си телевизионно интервю "Пряка линия" с въпроси на граждани с обичайните фанфари, но зрителите на предаването, което се излъчва на живо по руската национална телевизия, успяха да забележат, че на екрана се прокрадват и няк

ЦСКА-София призна: Никой не иска при нас без Лига Европа

https://offnews.bg//futbol/tcska-sofia-prizna-nikoj-ne-iska-pri-nas-bez-liga-evropa-658264.html

Липсата на участие в Европа удря сериозно по трансферите на ЦСКА-София. Това призна треньорът Стамен Белчев, който остана заслужено на поста след силна серия в края на сезона. 

"Червените" трябваше да представят днес първото ново попълнение, но това не стана факт, а Белчев разкри причините за това. „Единственият нов футболист засега е Енрике. Не го представяме, защото има някои неща около договора му, които трябва да се уточнят. Надявам се до часове всичко да бъде наред.

Очакваме още футболисти. Най-вероятно още утре ще има още един нов футболист, но нека не бързаме. Водим преговори и очакваме в следващите дни да има развитие и около други играчи“, коментира треньорът

„Не бързаме и искаме да вземем качество, а не само количество. Искаме да вземе футболисти, които сме сигурни, че ще ни помогнат. За съжаление неяснотата около участието ни в Европа забавя нещата. За съжаление някои от футболистите, които договаряхме по-рано, отказаха поради тази причина“, призна Стамен Белчев. 

Явно от ЦСКА-София са се ориентирали само към чужденци. Талантливите млади българи бяха освободени  в голямата си част. някои подписаха с Дунав, други ще бъдат предложени на Царско село и Литекс. Трети са директно освободени. 

Атанас Атанасов: Задължително ще бъдем в следващия парламент

http://clubz.bg/55173-atanas_atanasov_zadyljitelno_shte_bydem_v_sledvashtiq_parlament

Ген. Атанас Атанасов. Снимка БГНЕС

ДСБ носят отговорността да бъдат в следващия парламент към голямата група от българското общество, които останаха непредставени в настоящия. Това заяви новият лидер на партията Атанас Атанасов в ефира на БНТ.

"Задължително ще бъдем", подчерта той. "Партията иска да бъдем мотор за създаване на истинска алтернатива на сегашното порочно управление."

Според Атанасов Реформаторският блок се е компрометирал в момента, в който част от хората са станали патерица на кабинета "Борисов-2".

"Всяка една от тези партии трябва да определи своето отношение към правителството на Борисов. Ако те осмислят своята грешка..," каза той. "Аз имам много добро отношение към моите приятели от СДС. Те решиха да преизберат Лукарски за лидер, добре. Но не чух те опозиция ли са на правителството на Борисов. Хората това искат да чуят."

И обясни, че в момента според новите правила в ДСБ ръководството ще трябва да пита Националното събрание, преди да влезе в коалиция.

"Искам нещо важно да подчертая. Всички упреци за това, че се е провалило правителството Борисов-2 бяха хвърлени върху депутатите от ДСБ и гражданската квота. А действията на Борисов?", каза той.

Атанасов оцени последния доклад на Радан Кънев като лидер в оставка като "изключително коректен, честен и откровен, с признаване на нашите грешки, тоест нереализирани цели". И отбеляза, че той е ценно четиво за всеки студент по политология. 

На въпрос какъв лидер ще бъде, генералът отговори:

"Лидерът не е знамето, лидерът е този, който носи знамето. Горд съм, че бях избран за знаменосец."

Цвети Стоянова: 14 юни е най-щастливата дата в живота ми

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6283521

Цвети Стоянова: 14 юни е най-щастливата дата в живота миГимнастичката Цвети Стоянова използва социалните мрежи, за да сподели равносметката си за преживяното преди година, съобщава Нова тв. Вчера тя отбеляза една година от тежкия инцидент. По този повод тя използва социалната мрежа Instagram, за да сподели равносметката си за преживяното: "14.06! Мога смело да кажа,

Милко Бернер е назначен за заместник-министър за вътрешните работи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6283552


Милко Бернер е назначен за заместник-министър за вътрешните работи Министър-председателят Бойко Борисов назначи Милко Бернер за заместник-министър за вътрешните работи. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Милко Бернер е завършил Химикотехнологичния и металургичен университет в София и Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново. В периода февруари – август 2002 г.

Полицията задържаха куриер в Габрово, участвал в телефонна измама

https://www.24chasa.bg/novini/article/6283544

Полицията задържаха куриер в Габрово, участвал в телефонна измамаПолицаи от Районно управление „Полиция” – Габрово издириха и задържаха куриер, участвал в телефонна измама, съобщиха от пресцентъра на МВР, предаде "Фокус". Сигнал за случилото постъпил в полицията на 13 юни - 78-годишна габровка се оплакала, че е била измамена по сценария „оказване на съдействие на полицията за залавянето на телефонни измамници“

ИД превзе "скривалището на Бин Ладен" Тора Бора

//dariknews.bg/novini/sviat/id-prevze-skrivalishteto-na-bin-laden-tora-bora-2030793

Джихадистката групировка "Ислямска държава" заяви, че нейни бойци са превзели от талибаните прочутия пещерен комплекс Тора Бора в Източен Афганистан, където се е укривал ликвидираният впоследствие лидер на Ал Кайда Осама бин Ладен, предадоха Асошие

Цветята обичат черупки от яйца, чай, кафе

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6283469

Цветята обичат черупки от яйца, чай, кафе* Черупките от яйца са с много богато съдържание на калций, без който не могат например бегониите или богородичната трева (медник). Натрошете много ситно черупките и минимум веднъж на 3 месеца ги смесете с горния пласт пръст. * Цветята не обичат да стоят на течение, затова, докато се проветрява, е хубаво вазите и саксиите с цветя да се поставят в

"Тотал" получи разрешение да продължи проучването за нефт и газ в блок "Хан Аспарух"

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/15/2989771_total_poluchi_razreshenie_da_produlji_prouchvaneto_za/?ref=rss


Продължен е договорът за проучване за нефт и природен газ в блок "Хан Аспарух". Това съобщиха от Министерството на енергетиката след като ресорният министър Теменужка Петкова и представители на "Тотал Е&П България" Б.В. - Нидерландия, "ОМВ Офшор България" ГмбХ - Австрия и "Репсол България" Б.В. – Нидерландия са подписали допълнително споразумение към договора.

С решение на Министерския съвет от 18 април тази година срокът на...

Румънският премиер Гриндяну е изключен от Социалдемократическата партия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6283519

Румънският премиер Гриндяну е изключен от Социалдемократическата партияЧленовете на Националния изпълнителен комитет на управляващата Социалдемократическа партия гласуваха днес единодушно за изключването на премиера Сорин Гриндяну от партията, предаде Аджерпрес, позовавайки се на източници от политическата формация. Вчера СДП и по-малкият й коалиционен партньор Алианс на либералите и демократите /АЛДЕ/ оттеглиха

Зам.-министър Стефан Балабанов: Заплатите в МВР трябва да бъдат вдигнати

https://www.24chasa.bg/novini/article/6283517

Зам.-министър Стефан Балабанов: Заплатите в МВР трябва да бъдат вдигнати

Обединихме се около темата, че заплатите на МВР трябва да бъдат увеличени. Това каза заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов след срещата със синдиката на служителите в МВР, предаде „Фокус“. „Предвиждаме на следващото ни заседание, което ще бъде твърде скоро, да поканим министъра на финансите и шефа на комисията по бюджет и

Временни увеличения на облачността по Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=353516

През нощта ще бъде предимно ясно, вятърът ще е слаб от югоизток. Над Черноморието ще има временни увеличения на облачността, главно по северното крайбрежие, където е възможно да превали слаб дъжд. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър.

Ремонт на нови участъци на "Тракия" четири години след пуска им

http://www.mediapool.bg/remont-na-novi-uchastatsi-na-trakiya-chetiri-godini-sled-puska-im-news265323.html

Четири години след окончателното завършване на магистрала "Тракия" започват ремонти по новите участъци за сметка на държавата. Активната лента за движение в отсечката между Пловдив и Бургас ще бъде преасфалтирана с 6 млн. лв. от бюджета, съобщи министърът на регионалното развитие Николай Нанков в Пловдив. По същото време в София транспортният министър Ивайло Московски заяви, че очаква до края на годината Европейската комисия да одобри трасето на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле и през 2018 г. да бъдат пуснати обществените поръчки за избор на изпълнител. И тази година няма да има много пътни ремонти от републиканската мрежа заради обжалването на обществените поръчки. От 15 лота само три не се обжалват и тяхното изграждане започва в събота, каза регионалният министър. От пътната агенция съобщиха, че започва и ремонтът на второкласния път Търговище – Разград. http://www.mediapool.bg/zapochva-remontat-na-blizo-21-km-ot-patya-targovishte-razgrad-news265306.html Изграждането на най-сложния участък от магистрала "Струма" през Кресненското дефиле, доизграждането на магистрала "Хемус", която е от съществено значение за развитието на Северна България, магистралата Русе - Велико Търново и работа по направлението Видин – Ботевград са основните транспортни приоритети, заяви зам.-министърът на регионалното развитие Малина Крумова на форум в София. Преасфалтиране между Пловдив и Бургас от септември Преасфалтирането на активната лента на магистрала "Тракия" между Пловдив и Бургас ще започне през септември, след края на активния летен сезон, уточни Нанков. Участъци от това трасе са осеяни с неравности и са на вълни. Миналата година от пътната агенция признаха, че повърхностният асфалтов слой на магистрала "Тракия" по средната лента за движение е за подмяна, а причината за образуването на деформациите се оказа засиленият тежкотоварен трафик. Допитване на Mediapool до пътни специалисти показа, че причините за деформациите на пътното платно по новоизградени отсечки са много и различни и зависят от конкретния случай. Основната е многократно увеличеният пътен трафик, за който българските магистрали и градски улици не са проектирани. Другите са недобри проекти, геоложки изненади, сбъркани асфалтови рецепти, късно навлизане на новите технологии и разбира се – строителство на най-ниска цена. Чака се подкрепа от Брюксел за трасето през Кресна Транспортният министър Ивайло Московски заяви, че най-важното през тази година е да бъдат изпълнени всички законови изисквания и да се намери решение за преминаване през най-критичните 20 км от магистрала "Струма" през Кресненското дефиле. "Надявам се до края на годината да получим подкрепата на Европейската Комисия и от следващата година да започнем процедурата по избор на изпълнител и строителство, защото магистрала "Струма" има стратегическо значение за цяла Европа", каза Московски. В края на мандата си служебният министър на регионалното развитие Спас Попниколов съобщи, че е изпратена апликационната форма за строителството на надземните участъци от магистрала "Струма" за одобрение в Брюксел. http://www.mediapool.bg/stroezhat-na-patya-prez-kresna-mozhe-da-se-otlozhi-za-sledvashtoto-desetiletie-news263448.html Това са строящият се в момента участък между Кресна и Сандански (лот 3.3) и между "Благоевград и Крупник" (лот 3.1), чието строителство трябва да тръгне през август по думите на Нанков. http://www.mediapool.bg/stroezhat-na-struma-krai-blagoevgrad-tragva-prez-avgust-news264862.html Така за участъка между Крупник и Кресна (лот 3.2) се подготвя нова апликационна форма за одобрение на парите от Брюксел. Не е ясно обаче дали ЕК приема този подход, макар българските власти да твърдят, че това се прави по техен съвет. В същото време има риск Брюксел да спре финансирането по програма "Транспорт" в края на годината, защото все още страната ни не е изпълнила предварително условие, което трябваше да е факт до края на 2016 г. Става въпрос за стратегия за развитие на транспортната инфраструктура до 2030 г. Московски съобщи, че се работи по въпроса и стратегията е навлязла в "съгласувателна процедура", чакат се мненията на другите министерства по нея. Само 3 от 15 пътни ремонта През тази година ще започнат само три от планираните 15 ремонта на участъци от републиканската пътна мрежа, които се финансират със средства от оперативна програма "Региони в растеж", съобщи Николай Нанков.  Причината е обжалването на всички останали процедури, чиито изпълнители бяха избрани в края на миналата годината, допълни той. http://www.mediapool.bg/svarzvani-s-peevski-firmi-ne-vzeha-nito-edin-paten-remont-s-evropari-news258691.html Нанков не уточни строителството на кои отсечки тръгва в събота. Общо 248 километра втори и трети клас пътища с прогнозна стойност от 152 млн. лв. бяха разиграни през 2016 г. в един търг, разделен на 15 обособени позиции. Първите седем победители бяха ясни на 9 ноември, а останалите 8 бяха определени на 29 декември 2016 г. Интересът към търга беше голям. За 15-те обособени позиции бяха подадени общо 73 оферти от 45 кандидати – фирми и обединения. Наред с всички големи в пътния бранш, в търга участваха и регионални фирми. За разлика от подобни търгове през миналия програмен период, този път нямаше концентрация на поръчките в няколко компании.

Шефът на "Уолтопия" за КФН и маймуните, свирещи Петата симфония

http://clubz.bg/55171-shefyt_na_uoltopiq_za_kfn_i_majmunite_svireshti_petata_simfoniq

“За да си успешен, трябва да имаш страст към някой продукт и да ти е кеф да го правиш”, казва Ивайло Пенчев. Снимки Личен архив

Проблемите на собственика на „Уолтопия“ и платформата за търгове "Окшънайз“ Ивайло Пенчев с държавните институции не секват. Днес той обвини Комисията за финансов надзор (КФН) в нарушение на закона, тъй като инициираната проверка от регулатора срещу неговите компании се е забавила с повече от месец от установения срок. 

Исканите от комисията документи трябвало да се предадат от Пенчев в 3-дневен срок, инспекцията е започнала през април и трябвало да приключи на 13 май.
И до момента обаче резултати няма.  

Собственикът на най-голямата компания за стени за катерене за пореден път избухна срещу КФН. Във фейсбук профила си той ги заяви, че на един член на комисията са необходими седем години и половина, за да издаде един лиценз. 

Платформата "Окшънайз“ се проверява от КФН от април по сигнал на Българската асоциация на застрахователните брокери. Според тях Пенчев извършва застрахователно посредничество, без да има лиценз за това. 

Същността на платформата за корпоративни търгове дава възможност клиентите й да получат конкурентни цени при прозрачни условия. Купувачът инициира процеса на покупка в общо 50 категории, стартирайки търг с обратно наддаване, а продавачите се конкурират с най-изгодни оферти. 

„По-вероятно е маймуна да изсвири Пета симфония, подскачайки върху пиано, отколкото членовете на регулатора да се скъсват от работа“, коментира Пенчев. 

Ето и цялата му позиция, публикувана във фейсбук: 

Шефът на „Уолтопия“ за КФН и маймуните, свирещи Петата симфония

http://clubz.bg/55171-shefyt_na_%E2%80%9Euoltopiq%E2%80%9C_za_kfn_i_majmunite_svireshti_petata_simfoniq

“За да си успешен, трябва да имаш страст към някой продукт и да ти е кеф да го правиш”, казва Ивайло Пенчев. Снимки Личен архив

Проблемите на собственика на „Уолтопия“ и платформата за търгове "Окшънайз“ Ивайло Пенчев с държавните институции не секват. Днес той обвини Комисията за финансов надзор (КФН) в нарушение на закона, тъй като инициираната проверка от регулатора срещу неговите компании се е забавила с повече от месец от установения срок. 

Исканите от комисията документи трябвало да се предадат от Пенчев в 3-дневен срок, инспекцията е започнала през април и трябвало да приключи на 13 май.
И до момента обаче резултати няма.  

Собственикът на най-голямата компания за стени за катерене за пореден път избухна срещу КФН. Във фейсбук профила си той ги заяви, че на един член на комисията са необходими седем години и половина, за да издаде един лиценз. 

Платформата "Окшънайз“ се проверява от КФН от април по сигнал на Българската асоциация на застрахователните брокери. Според тях Пенчев извършва застрахователно посредничество, без да има лиценз за това. 

Същността на платформата за корпоративни търгове дава възможност клиентите й да получат конкурентни цени при прозрачни условия. Купувачът инициира процеса на покупка в общо 50 категории, стартирайки търг с обратно наддаване, а продавачите се конкурират с най-изгодни оферти. 

„По-вероятно е маймуна да изсвири Пета симфония, подскачайки върху пиано, отколкото членовете на регулатора да се скъсват от работа“, коментира Пенчев. 

Ето и цялата му позиция, публикувана във фейсбук: 

Искате ли да си купите български стотинки?

https://offnews.bg//offtopic/iskate-li-da-si-kupite-balgarski-stotinki-658244.html

Световни гиганти за интернет търговия предлагат български стотинки за колекционери.

В китайския сайт за продажби Aliexpress може да поръчате 50 броя от 1 стотинка срещу 13,17 долара с доставката. И при това ще ви ги доставят от Китай за около 23 до 45 дни.

Имате възможността да си закупите всички монети - от 1 стотинка до 1 лев. Цената е 11,28 долара. Пак ще почакате малко, но този път доставката е безплатна.

В Ebay българи са намерили търговска ниша. Потребител от Стара Загора ще ви изпрати всички български монети срещу 6 долара. Незнайно защо, не се предлага монетата от 5 стотинки.




В Amazon никой не желае да ви продаде монети на обща стойност от 1,88 лева за 10-15 долара, но пък предлагат калъфи за телефони, поставки за компютърни мишки, възглавници и коледни играчки с лика на нашите монети и банкноти.

Сега можете да се разтърсите за стотинки у вас, да си направите профил в някой сайт и да започнете да печелите от буквално жълти стотинки. Ако намерите някоя по-стара монета, например 2 стотинки от 2000-та година, можете да изкарвате по около 80 цента за един брой. Същото важи и за по-старите монети от по 1, 2, 5 лева.

Калоян Паргов: Цената на тикет системата е подозрително голяма

http://www.cross.bg/sistemata-transport-ypravlyavashtite-1546130.html

/КРОСС/ "Тикет системата безспорно е технология за по-добри решения в обществения ни транспорт и е голямо удобство за гражданите. Освен това тя дава възможност за по-правилно планиране и контрол на превозния процес и за гарантиране сигурността на пътниците. Това са принципните предимства на системата.", това е мнението на заместник-председателя на Комисията по транспорт и туризъм и председател на групата на БСП в СОС Калоян Паргов по повод обявената обществена поръчка от Центъра за градска мобилност за изграждане на тикет система в столичния градски транспорт. Според Паргов около тази поръчка обаче има прекалено много неизвестни. "Защо заданието за обявяване на обществена поръчка беше изготвено в "тесен кръг" от управляващите в Столична община и не мина на обсъждане в комисите в СОС? Как от 20 милиона при първото задание преди около две години сега цената стигна цели 88 милиона?! Тикет системата нямало да носи печалба. Това не противоречи ли на твърдението, че чрез нея ще се подобри планирането и организацията на работа и ще се намали гратисът - реализацията на тези добри намерения има финансови измерения все пак, нали? Системата няма как да реши генерално проблемите на транспорта в София. Тя е само един от инструментите за разрешаването им и той е в ръцете на управляващите в СО. Как ще се развиват общинските транспортни дружества - сега това става изключително с европейски средства и заеми

Президентът с визия и за флота: Българска фирма да вземе военните кораби

http://www.mediapool.bg/prezidentat-s-viziya-i-za-flota-balgarska-firma-da-vzeme-voennite-korabi-news265322.html

След като президентът Румен Радев вече седмици наред оказва натиск върху правителството да купи нови самолети "Грипен", в четвъртък той показа, че има визия и за друга многомилионна военна сделка.    Радев заяви, че проектът за придобиване на два нови патрулни кораба, трябва да се развива с участието на българската отбранителна индустрия.    Това означава морската индустрия, концентрирана във Варна, да има своето по-нататъшно развитие, каза Радев.    В същото време той коментира, че "модернизация на армията не означава подмяна на едни оръжия с нови, по-съвременни такива, а включва и подмяна на нормативната база и нейното усъвършенстване, организационни промени и грижа за хората".    Миналия месец военният министър Красимир Каракачанов също коментира, че "България може и трябва сама да произвежда кораби и бронирани машини", но по същото време миналата година  в качеството си на депутат от Патриотичния фронт обяви, че може още сега да напише името на фирмата, която ще усвои основната част на парите за корабите, и да го сложи в плик, който да се отвори след като стане сделката.   Второто правителство на ГЕРБ заложи над 2 млрд. лева за купуването на нови изтребители и кораби, но премиерът Бойко Борисов се обяви за преразглеждане на приоритетите и поиска да бъде гарантирано финансиране и за покупката на бронирани машини за Сухопътните войски. В крайна сметка Консултативният съвет по национална сигурност реши в рамките на вече предвидените средства да бъдат стартирани и трите проекта, като се търсят възможности изплащането им да се разсрочи за 15-20 години.   Първоначално проектът за покупката на бронирани машини бе приоритетен, но по време на второто правителство на ГЕРБ той бе изненадващо изпреварен от този за нови патрулни кораби, който се очаква да излезе над 800 млн. лева.    В четвъртък зам.-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов съобщи, че и проектът за модернизация на Сухопътните войски е 99 процента готов.    "Очакваме в края на тази или в началото на следващата седмица да бъде внесен за разглеждане от Борда за управление на проекта, за да бъде обсъден от Министерския съвет и се надяваме максимално бързо да бъде гласуван от Народното събрание, за да започнат стъпките по реализирането му", посочи той.   България трудно може да си позволи да задвижи и трите проекта, което биха били изпитание и за държави с по-голям Брутен вътрешен продукт, затова изискват много ясна финансова рамка, каквато до момента няма.    В същото време военният министър Красимир Каракачанов сподели че се срамува, когато го питат каква е заплатата на българския войник и се осъмни в ефективността на реформите във въоръжените сили.   Финансовият министър Владислав Горанов обаче на този етап е скептичен дали могат да се осигурят повече средства за военните. Основният проблем са заплатите на войниците, които са малко над 600 лева.   "В трудните времена, в които живеем, и при недоимъка в армията да служиш във въоръжените сили е героизъм. В армията служат хора с дух и не заради заплатата, а за каузата да защитават България. Лесно е да служиш в армия, в която има добро заплащане, модерна техника и всичко е като по филмите", каза Каракачанов.   "В тези армии на наши партньори и конкуренти служат хора може би предимно заради финансовото заплащане. Героизъм обаче е да служиш в армия, в която десетилетия наред проблемите са пренебрегвани и след толкова реформи накрая се замисляме дали те бяха необходими и не попречиха ли на боеспособността”, допълни той.

Агенцията по горите с притеснителна новина: Изсъхват над 10 000 хектара изкуствени гори

https://offnews.bg//obshtestvo/agentciata-po-gorite-s-pritesnitelna-novina-izsahvat-nad-10-000-hekta-658265.html

Изсъхват над 10 000 хектара изкуствено създадени насаждения предимно от бял бор от общо 4.2 милиона хектара гори в държавата. От средата на 2016 г. изсъхналата иглолистна гора нараства като процент в цялата страна. Това са констатациите от завършилите в цялата страна съвещания по стопанисване на горите, съобщават от Агенцията по горите.

Причините за изсъхването са комплексни. Основният проблем е физиологичното отслабване на здравословното състояние на дървостоите, които са били залесявани в миналото, а именно залесяване на някои видове на по-ниска надморска височина от естествените им райони на разпространение като белия бор и други.

Влияние оказват и голямата гъстота на дърветата в насаждението и зачестилите ветровали, снеголоми и други. Глобалните климатичните промени са също важен фактор, който влияе върху състоянието на горите.

В проведените съвещания са обсъждани спешни съвместни действия от всички заинтересовани страни - собственици на гори и държавни институции, защото проблемът със здравословното състояние на иглолистните култури е от голяма икономическа и обществена значимост.

Експертите набелязаха неотложни практически и административни мерки в краткосрочен и дългосрочен план за ограничаване на ареала на разпространение на съхненето.

Краткосрочните мерки предвиждат незабавно изсичане и изнасяне на заразената и повредената изсъхнала дървесина от местата, където се настаняват вторични вредители - насекоми, болести и приоритетно усвояване на увредената дървесина. Експертите от ИАГ и структурите на агенцията са изготвили предписания към всички собственици за своевременно усвояване на увредената дървесна маса, без да бъдат засегнати и изсечени здрави гори.

Предвидени са и нормативни промени за облекчаване на административната процедура по усвояване на увредената дървесина. В момента от засегнатите площи усвоената дървесина в държавните горски територии е около 70%. В горите частна или кооперативна собственост, усвояването е около 50%.

Дългосрочните мерки са насочени към постепенна подмяна на иглолистните насаждения с местни широколистни видове, където е възможно.

Във форумите в цялата страна взеха участие лесовъди от регионалните дирекции по горите, държавните горски предприятия, държавните горски и ловни стопанства, както и представители от общинските структури, сдружения и лесовъди на свободна практика, които се занимават със стопанисване на горите.

БСП участва в конференция "Обновлението на социалните и демократичните ценности"

http://www.cross.bg/demokratichnite-tzennosti-fondatziya-1546129.html

/КРОСС/ На 16.06.2017 г. (петък) зам.-председателят на Народното събрание Валери Жаблянов, народният представител от „БСП за България" Стоян Мирчев и евродепутатът от БСП/ПЕС Георги Пирински ще участват в конференция на тема „Обновлението на социалните и демократичните ценности като неотменна част от модернизацията на социалдемократическите партии". Събитието ще се проведе в хотел „София Хотел Балкан" (бивш „Шератон"), зала „Роял 1" от 10:00 часа. Мероприятието е организирано от Фондация „Солидарно общество" и Фондация „Фридрих Еберт"  

Чавушоглу пристигна на посещение в Кувейт

https://www.24chasa.bg/novini/article/6283504

Чавушоглу пристигна на посещение в КувейтТурският външен министър Мевлют Чавушоглу днес пристигна на посещение в Кувейт, съобщи турският информационен сайт Хаберлер, цитиран от БТА. Посещението на Чавушоглу в Кувейт не бе обявено предварително. Той съобщи, че заминава за Кувейт снощи след приключването на визитата му в Катар, посочва Анадолската агенция.

Шведът, ритнал камериерка на „Слънчев бряг”, остава зад решетките

http://www.moreto.net/novini.php?n=353534

Шведският турист, който изрита в главата българска камериерка в хотел в „Слънчев бряг”, остава в ареста. Това реши Бургаският окръжен съд на заседание в четвъртък. Ралф Сундберг е обвинен в нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди.

Заев обещал членство в НАТО и ЕС, без да се засяга идентичността на Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6283494

Заев обещал членство в НАТО и ЕС, без да се засяга идентичността на Македония

Опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски предупреди премиерa Зоран Заев, че е обещал бърз прием в НАТО и ЕС, без това да засяга македонската идентичност и без да се сключват договори в ущърб на държавата, се казва в официално съобщение на ръководството на партията, предаде "Фокус".

Ритачът от Берлин в стъклена клетка в съда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6283501

Ритачът от Берлин в стъклена клетка в съдаПроцесът срещу Светослав Стойков, който ритна без причина жена в гърба в метрото в Берлин миналия декември, започна в четвъртък в криминалния съд в Моабит. 28-годишният мъж бе докаран в залата под полицейска охрана и през цялото време остана в стъклена клетка, до която достъп имаше само преводачката му от турски.

Руснаците изпитаха остроумието на Путин в ефир

http://dnes.dir.bg/news/vladimir-putin-rusia-putin-prjaka-linia-25919981

В хода на пряката линия с президента си, граждани на Русия зададоха множество различни въпроси на Путин, изискващи интелигентни и остроумни отговори.

Дания затегна мерките срещу просията, две седмици затвор е най-лекото наказание

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/15/2989753_daniia_zategna_merkite_sreshtu_prosiiata_dve_sedmici/?ref=rss


Датският парламент одобри строги мерки срещу агресивната просия в ход, който изглежда насочена основно срещу роми от Източна Европа, предаде ДПА.

Законопроектът предвижда удвояване на наказанието за първо нарушение до 14 дни затвор. Нарушителите също така ще могат да бъдат осъждани на затвор, без преди това да им е отправяно предупреждение от полицията, каквато бе предишната практика.

Мярката има за цел да предотврати просията в пешеходни зони, пред...

Стенд-ъп Комиците от „НЕМА К`ВО” представят най-доброто от "Фактуално 2"

https://www.actualno.com/scene/stend-yp-komicite-ot-nema-kvo-predstavjat-naj-dobroto-ot-faktualno-2-news_617176.html

Освен, че според синоптиците на 17 юни ще бъде топло, момчетата от стенд-ъп групата „Нема к`во” вдигат летвата още повече, обещавайки едно горещо шоу! Калин, Венсан и Жорони са подготвили и ще обединят в едно 80-минутно шоу най-доброто от поредицата представления, част от &

Минувач блъсна баба на столично кръстовище, отведоха го в психиатрия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6283495

Минувач блъсна баба на столично кръстовище, отведоха го в психиатрия75-годишна жена е била блъсната от непознат около 12.30 часа днес на кръстовището на столичния булевард „Хр. Ботев“ и улица „Симеон“ . Това съобщиха от пресцентъра на МВР, цитирани от "Фокус". Тя не е пострадала, отказала е и медицинска помощ. Намиращият се наблизо полицейски патрул забелязал случващото се,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване