Берлин предвижда вземане на отпечатъци от 6-годишни деца и четене на лични съобщения

http://www.mediapool.bg/berlin-predvizhda-vzemane-na-otpechatatsi-ot-6-godishni-detsa-i-chetene-na-lichni-saobshteniya-news265321.html

Германия планира нов закон, който ще даде на властите правото да четат лични съобщения и да снемат отпечатъци от пръстите на 6-годишни деца, заяви вътрешният министър Томас де Мезиер, цитиран от Ройтерс, след среща на министри.   Министри от централното правителство и федерални провинции заявиха, че криптираните системи за съобщения като УотсАп и Сайнъл позволяват на екстремисти и престъпници да избегнат традиционните методи за наблюдение. "Не можем да позволим да има области, които са практически извън закона", заяви Де Мезиер в източногерманския град Дрезден.   Екстремистките нападения във Франция, Германия и Великобритания подтикнаха европейски правителства да засилят наблюдението на заподозрени екстремисти. Великобритания предложи фирмите, предоставящи изпращане на съобщения, да бъдат принудени да дадат достъп на властите до кодираните послания. Сред опциите, които се обмислят в Германия, е инсталиране на софтуер на телефоните, който да изпраща съобщенията, преди те да бъдат зашифровани. В момента това е незаконно.   Австрия също планира да приеме закони, които да улеснят следенето на кодирани съобщения, както и да изгради мрежа от камери, които да разчитат номерата на превозните средства.   Сигурността се изкачи високо в политическия дневен ред след нападението срещу коледен базар в Берлин миналата година, при което загинаха 12 души, както и на фона на опитите на Германия да интегрира хиляди бежанци. Ройтерс припомня, че в страната предстоят избори, на които канцлерът Ангела Меркел ще се бори за четвърти мандат.   Освен това министрите приеха да намалят възрастовото ограничение за снемане на отпечатъци от непълнолетни и малолетни от 14 на 6 години в случаите на кандидати за убежище. Вътрешният министър на германската провинция Бавария Йоахим Херман заяви на 3 юни, че иска силите за сигурност да получат разрешение да контролират децата. Херман е съюзник на Меркел, а неговата провинция е входен пункт за много бежанци, бягащи от войната в Близкия изток.   Предложението му обаче се сблъска със силна съпротива в Германия, където спомените за шпионажа от нацистите и комунистите са все още силни, отбелязва Ройтерс.   Освен това министрите взеха решение за подобряване на комуникацията между множеството регионални и национални полицейски агенции в силно децентрализираната страна.

Стартира рехабилитацията на пътя Търговище - Разград

https://www.actualno.com/razgrad/startira-rehabilitacijata-na-pytja-tyrgovishte-razgrad-news_617174.html

На 17 юни започва рехабилитацията на близо 21 км от път II-49 Търговище - Разград. Основният ремонт на второкласния път се финансира от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие. На символичната първа копка на обекта се оч

Удължиха срока за проучванията на Тотал за нефт и газ в Черно море

https://offnews.bg//ikonomika/udalzhiha-sroka-za-prouchvaniata-na-total-za-neft-i-gaz-v-cherno-more-658263.html

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и представители на „Тотал Е&П България“ Б.В. - Нидерландия, „ОМВ Офшор България“ ГмбХ - Австрия и „Репсол България“ Б.В. – Нидерландия подписаха допълнително споразумение към договора за търсене и проучване на нефт и природен газ в блок Хан Аспарух  в Черно море.

Със споразумението се урежда продължаването срока на договора.

С решение на Министерския съвет от 18-и април тази година срокът на разрешението за търсене и проучване в блок Хан Аспарух се удължава със 135 дни.

„Един от основните приоритети на настоящето правителство в енергийния отрасъл е търсенето и проучването на местните енергийни ресурси, тъй като разработването на местният добив ще гарантира конкурентни предимства за страната ни“, каза министър Петкова по време на срещата.

Тя увери, че съвместната работа между Министерството на енергетиката и Тотал ще продължат и в рамките на сегашния мандат. По думите на управителя на Тотал Ксавие Фожрас в момента продължава обработката на сеизмичните данни от проучванията в площта.

Предвижда се през есента на тази година компанията да извърши и втори сондаж в блок Хан Аспарух.

Телефонни измамници осъдени на 14.5 г. затвор

http://dnes.dir.bg/news/prokuratura-zatvor-telefonni-izmamnitzi-25920024

След уважен протест на Районна прокуратура-Велико Търново 4-ма телефонни измамници са осъдени на общо 14.5 години затвор, а двама получават условни присъди.

Фрогоко: Пехотата готова с проекта за бойни машини

http://frognews.bg/news_136554/Frogoko-Pehotata-gotova-s-proekta-za-boini-mashini/

Проектът за модернизация на Сухопътните войски е готов на 99 процента. Това казва заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов отговори на въпрос на „Отбрана“ в края на учението „Ответен удар – 2017“.

Жена осъди Община Варна, след като пропадна в крайпътен канал

http://www.moreto.net/novini.php?n=353536

Община Варна трябва да плати 2 000 лева обезщетение на жена, пострадала при пропадане в 1.5-метрова шахта. Това става ясно от решение на Районен съд-Варна, научи Moreto.net. Инцидентът, при който жената е получила контузии на рамо и ходило, както и кръвонасядания и ожулвания, се е случил през август 2016-та.

Кои са 50-те най-предпочитани работодатели от студентите

https://offnews.bg//ikonomika/koi-sa-50-te-naj-predpochitani-rabotodateli-ot-studentite-658261.html

Проучване сред студенти нареди топ 50 на най-предпочитаните работодатели.

Изследването е проведено от агенция ToTheTop в периода 15 март-19 май 2017 г.

Класацията се оглавява от Coca-Cola HBC Bulgaria AD, следвана от IBM Bulgaria и Hewlett Packard.

В топ 10 са още 2 банки - ДСК и "Уникредит", две авиокомпании - "България ер" и "Луфтханза", Coca-Cola Hellenic Business Services Organization, "Нисан" и "Софарма".

Сред предпочитаните работодатели са телекомуникационните компании, банки, големи вериги супермаркети и др.

Австрийските социалдемократи обмислят коалиция с крайната десница

http://www.mediapool.bg/avstriyskite-sotsialdemokrati-obmislyat-koalitsiya-s-krainata-desnitsa-news265320.html

Управляващата Австрийска социалдемократическа партия (АСДП) е разработила проект за евентуална коалиция с крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) след предстоящите избори през октомври с цел да разшири политическите си варианти, предадоха ДПА и Ройтерс.   Австрийската социалдемократическа партия на канцлера Кристиан Керн създаде "компас на ценностите", които ще изисква от всеки потенциален коалиционен партньор. Това на практика означава отказ от възприетата преди 30 години политика да не се коалира с АПС, отбелязва ДПА.   Седемте основни принципа, издигнати от АСДП, включват ангажимент към членството на Австрия в ЕС, към човешките права и равенството между половете.   Керн заяви, че е малко вероятно АПС да промени позициите си, за да спази тези условия, посочвайки, че крайната десница се противопоставя на политики като интеграцията на чужденци и увеличаването на броя на детските градини, за да може повече жени да работят.   Освен това членовете на АСДП ще имат право да одобрят всяка коалиция, която партията им реши да сключи.   Правилото на АСДП да не се преговаря с крайнодесните ограничаваше възможността й за преговори след предишни избори, подчерта Керн.

Путин: Опитът, придобит в Сирия, е ценен

http://www.cross.bg/pytin-siriya-povishavane-1546128.html

/КРОСС/ Новобранци от Волгоград попитаха Путин какви са поуките от операцията в Сирия. На този въпрос той отговори, че тя е полезна за оценка на най-новите оръжейни системи на Русия, като "опитът от използването им е безценен". По повод възможността за приключване на конфликта Путин посочи, че се работи за мирно уреждане на споровете между всички страни в него. Президентът допълни, че е необходимо повишаване на боеспособността на сирийската армия и повишаване на равнището на руската база в Сирия, за да може да се води от нея борба с терористичните организации. Протестите на опозицията На въпрос за протестите на опозицията и готовността му за диалог с опозиционери Путин обяви, че е готов да говори с всички, които имат желание да подобрят ситуацията в страната, а не да използват трудностите, за да си правят политически пиар и повишаване на политическото напрежение.    

Анкара прави всичко възможно за решаване на ситуацията около Катар

http://www.mediapool.bg/ankara-pravi-vsichko-vazmozhno-za-reshavane-na-situatsiyata-okolo-katar-news265319.html

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу пристигна в Катар като част от усилията за намиране на изход от кризата в Залива, предаде Ройтерс.   Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства и Бахрейн прекъснаха дипломатическите си отношения и наложиха санкции на Катар, обвинявайки емирството в подпомагане на тероризма.   "Не искаме никакви разногласия между братята ни в страните от Съвета за сътрудничество в Залива (ССЗ) и не е достатъчно да се каже, че има проблем, без да се направи опит той да бъде решен", заяви Чавушоглу при пристигането си в Катар.   "Турция полага усилия да реши безпрецедентната криза между братските страни в ССЗ", допълни той.   Отношенията между нашия президент Реджеп Тайип Ердоган и емира на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани са образцови. Сега има криза. Турция и Ердоган правят всичко възможно, за да решат създалата се ситуация", каза Чавушоглу.   Очаква се по-късно турският министър да се срещне с емира на Катар.   Според телевизия "Ал Джазира" следващата му спирка ще бъде Кувейт, който също се опитва да посредничи в спора.

Европейският парламент свали имунитета на Марин Льо Пен

//dariknews.bg/novini/sviat/evropejskiiat-parlament-svali-imuniteta-na-marin-lio-pen-2030791

Европейският парламент отне депутатския имунитет на водачката на френската крайна десница Марин Льо Пен по искане на френското правосъдие във връзка с дело за клевета, съобщи Франс прес.

Евродепутатите сметнаха, че няма причина да се подозира, че френската съдебна процедура е мотивир

Мей нареди публично разследване за огнения ад в лондонския небостъргач

//dariknews.bg/novini/sviat/mej-naredi-publichno-razsledvane-za-ogneniia-ad-v-londonskiia-nebostyrgach-2030792

Британската министър-председателка Тереза Мей разпореди пълно публично разследване на пожара в жилищен блок в Лондон вчера, който отне живота на най-малко 17 души, предаде Ройтерс.

"Сега хората искат отговори и са абсолютно прави, та

Празник на шарената черга организират в Елена

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/praznik-na-sharenata-cherga-organizirat-v-elena-2030524

Празник на шарената черга, народния бит и старите занаяти организират в Община Елена и НЧ “Съгласие- 2014“ с. Блъсковци. Празникът ще се проведе на 17 юни 2017 г. (събота) от 10,00

Европарламентът иска крути мерки срещу фалшивите новини

http://frognews.bg/news_136553/Evroparlamentat-iska-kruti-merki-sreshtu-falshivite-novini/

Европейският парламент прие днес резолюция, в която настоя за по-строги мерки срещу фалшивите новини, предаде БТА.

Жителите на Лондон искат отговори за смъртоносния пожар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6283488

Жителите на Лондон искат отговори за смъртоносния пожарНад обгорените останки на "Гренфел тауър" в Западен Лондон все още се издигаше дим, а жители и общностни лидери вчера искаха да знаят как такъв жесток пожар е могъл да обхване многоетажната жилищна сграда с такава скорост, че да убие най-малко 17 човека. Гневът беше особено силен, тъй като активисти бяха предупредили преди само седем месеца,

Малина Крумова: Стратегическата инфраструктура е двигател за икономическия растеж

http://econ.bg/Новини/Малина-Крумова-Стратегическата-инфраструктура-е-двигател-за-икономическия-растеж_l.a_i.744114_at.1.html

Изоставането на българските региони спрямо средното европейско ниво налага да се търсят нови и иновативни решения и подходи за финансиране и...

ВСС разпореди финансова проверка на ВКС

https://www.actualno.com/society/vss-razporedi-finansova-proverka-na-vks-news_617173.html

Този път единственото ново беше, че решението беше взето единодушно. Отново липсваха достатъчно данни, а предложителят - председателят на бюджетната комисия Димитър Узунов - не представи нови данни, но отново повтори, че подобни сигнали не трябва да се подминават. Сигналът

Четири от събитията по време на българското председателство на ЕС ще се състоят във Варна

http://www.dnevnik.bg/morski/2017/06/15/2989741_chetiri_ot_subitiiata_po_vreme_na_bulgarskoto/?ref=rss


При формирането на младежките политики за периода на следващите 20 години е важно да бъде чуто мнението на младите хора. За това предстои и приемането на нова Стратегия за младежта в Европейския съюз. Това каза днес във Варна европейският комисар по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич. Той е на посещение в града за участие в Националната среща "Младежки пространства".

Наврачич ще участва и в обсъждането на подготовката за българското...

Рига - градът с невероятно културно наследство (галерия)

https://offnews.bg//kultura/riga-gradat-s-neveroiatno-kulturno-nasledstvo-galeria-658253.html

Стилът Ар нуво се появява в края на 19 век с идеята, че изкуството трябва да е втъкано във всичко около нас.

Този стил се отличава с плоските си декоративни форми, асиметрията, иновативните материали и вниманието към детайла. Особено характерни за ар нуво са всевъзможните вълнообразни форми – ластари, пламъци, вълни, буйни, развяващи се стилизирани женски коси.

В края на 19 и началото на 20 век много архитекти са повлияни от този стил, създавайки уникални градски пространства, като например испанеца Гауди, който превръща Барселона в една от столиците на Ар нуво. 

Популярността му започва да намалява до 1910 г., но примерите за тази красива архитектурна тенденция все още са сред най-популярните в туристическите центрове в Европа - Брюксел, Париж, Виена.

Има обаче друг град в Европа, който притежава най-голямата колекция от сгради в стил ар нуво в света. Неподозирано за много хора, това е латвийската столица Рига.

Столицата на Латвия е основана през 1201 г. и е най-големият град в балтийските държави. Дом на една трета от населението на Латвия, центърът на този красив град е обявен за обект на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Изпълнена с Ар нуво и дървена архитектура от 19-ти век, Рига привлича все повече посетители всяка година, най-вече заради евтините полети, които Латвия е установила между столицата и други европейски градове.

Броят на сградите в Ар нуво стил в Рига е близо 800. Този впечатляващ брой е резултат от икономическия и демографски бум, който Рига преживява в края на 19 и началото на 20 век, когато стилът е най-популярен.

Благодарение на икономически си разцвет сега Рига притежава уникално културно наследство, част от което може да видите в нашата галерия.

България дава най-много пари за правосъдие в ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=353530

България е първенец в класацията на Европейския съюз по средства, харчени за правосъдие, спрямо брутния вътрешен продукт (БВП). Това заявиха от Института за модерна политика (ИМП). В контекста на предстоящите избори за изборен член на ВСС от парламентарната квота, Институтът е анализирал актуални данни от Информационното табло на ЕС в областта на правосъдието (за 2017 г.

Австрийските социалдемократи отмениха правилото да не се коалират с крайнодесни

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/15/2989730_avstriiskite_socialdemokrati_otmeniha_praviloto_da_ne/?ref=rss


Управляващата в Австрия Социалдемократическа партия си отвори път за евентуална коалиция с крайнодясната Партия на свободата след предстоящите избори през октомври, предадоха агенциите ДПА и "Ройтерс".

Партията на канцлера Кристиан Керн създаде "компас на ценностите", които ще изисква от всеки потенциален коалиционен партньор. Това на практика означава отказ от възприетата преди 30 години политика да не се коалира с крайнодесни, отбелязва ДПА.

Ситни, дребни ...като днешни камилчета

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/06/15/2989678_sitni_drebni_kato_dneshni_kamilcheta/?ref=rss


Чудо-нечувано ли са днешните неразбории в отечеството ни, дето мажоритарно произтичат от общото невразумление на гражданите какво искат и как могат да го постигнат? Ами не, изобщо не е така, разбира се.

Тресавището е постоянен спътник на политическите ни начинания – твърди големият наш публицист Трифон Кунев – щото държавната колесница дълбоко е затънала в него и не ще бъде зле, ако се съберат всичките сили на страната, за да я изтеглят на равното. Да де, ама нали никога...

Взрив пред детска градина в Китай, има много жертви и ранени

http://dnes.dir.bg/news/china-detska-gradina-atentat-25919865

Най-малко 7 души са загинали, а над 59 са ранени при експлозия на входа на детска градина в Източен Китай, съобщи Би Би Си.

Кола летя 50 минути над Ламанша

http://frognews.bg/news_136552/Kola-letia-50-minuti-nad-Lamansha/

Кола летя над Ламанша. Екстремното преживяване бе извършено на 14 юни от френския пилот Бруно Везоли, който потегли от изоставена военна писта до Кале и кацна до английското пристанище до град Дувър. Полетът продължи петдесет минути.

8 митничари с обвинения след акцията на "Кулата“

http://www.cross.bg/mitnichari-podkypi-zadurzhane-1546127.html

/КРОСС/ Осем митничари с обвинения за участие в организирана престъпна група след акцията на ГКПП „Кулата", предава Дарик. При акция във вторник вечерта на граничния пункт бяха задържани 23 души, като повечето от тях са инспектори. Те взимали дребни подкупи от шофьори на камиони, които не искали да бъдат проверявани, били са претоварени или са нямали винетни стикери. След претърсвания в домовете и автомобилите на арестуваните бяха намерени 63 000 лева. От държавното обвинение съобщават, че разследващите са открили още 40 000 евро и 15 000, които смятат, че са от подкупи. Спрямо осемте митничари е наложено прокурорско задържане до 72 часа, а утре предстои да бъде внесено искане за постоянното им задържане.  

Седем загинали и 59 ранени след взрив пред детска градина в Китай

https://www.actualno.com/asia/sedem-zaginali-i-59-raneni-sled-vzriv-pred-detska-gradina-v-kitaj-news_617180.html

Експлозия в детска градина в Източен Китай отне живота на седем души и рани 59, съобщи БГНЕС. Взривът е избухнал до входа на детското заведение в град Сюйчжоу, окръг Фен на провинция Цзянсу. Централната китайска телевизия съобщи, че двама души са загинали на място, а още пет са починали в болница. Деветима от ранените са в тежко състояние. Взривът е избухнал в 16.50 ч. местно време (11.50 ч. българско), когато децата си тръгвали. Причината за инцидента не е известна, води се разследване.

Британският министър на отбраната: Руската агресия срещу НАТО нараства

https://www.24chasa.bg/novini/article/6283472

Британският министър на отбраната: Руската агресия срещу НАТО нарастваБританският министър на отбраната Майкъл Фалън заяви, че руската агресия срещу НАТО нараства и че решението на алианса за създаване на сили с много висока степен на готовност е било правилно, предаде Асошиейтед прес. Той каза, че Русия е анексирала Крим, заплашвала е балтийските държави и се е намесвала в демократичните процеси в Западна Европа с

Повдигнаха обвинения на 8 служители на ГКПП ”Кулата”

http://frognews.bg/news_136551/Povdignaha-obvineniia-na-8-slujiteli-na-GKPP-Kulata/

Специализирана прокуратура повдигна обвинения на осем служители на Митнически пункт „Кулата“ за участие в организирана престъпна група за получаване на подкупи.

Лидерката на юнионистите, калена от кървавия конфликт в Северна Ирландия

http://www.mediapool.bg/liderkata-na-yunionistite-kalena-ot-karvaviya-konflikt-v-severna-irlandiya-news265318.html

Белязана от кървавите сблъсъци, разтърсили Северна Ирландия в младежките й години, лидерката на Демократичната юнионистка партия (ДЮП) Арлин Фостър е опитен преговарящ и е в нейна власт да съхрани или унищожи мнозинството на Тереза Мей в парламента.   Била е на осем години, когато баща й става жертва на опит за убийство от хора на Ирландската републиканска армия (ИРА) във фермата им близо до границата с Република Ирландия, която по онова време е под засилена военна охрана.   На 16 години оцелява при взривяване на училищния автобус, също при атентат на ИРА срещу шофьора, който бил член на въоръжените сили.   Сега тя е на 46 години и на нейните рамене се крепи равновесието на британските политически сили, въпреки че само преди няколко месеца Арлин Фостър бе принудена на напусне поста си първи министър на Северна Ирландия заради скандал с управлението на субсидии за възобновяеми енергоизточници.   От вторник тя преговаря с Тереза Мей по споразумение за подкрепа на нейното правителство на малцинството.   Гласовете на 10-те депутати на ДЮП биха позволили на Тереза Мей да разполага с минимално мнозинство за управление след парламентарните избори от 8 юни, на които тя загуби абсолютното си мнозинство в Камарата на общините.   Такова споразумение би дало на ДЮП непознат досега достъп до властта, по-специално по международни въпроси и стратегията по излизане на Великобритания от ЕС.   Миналата година ДЮП се обяви за Брекзит, но иска да запази отворена границата с Република Ирландия.   Фостър отхвърля притесненията във връзка с крайно консервативните позиции на партията й за еднополовите бракове, абортите или климатичните промени и уверява, че ДЮП ще затвори устата на критиците си.   Макар че Арлин Фостър навлиза в непознати води, тази бивша адвокатка, член на северноирландския парламент умее да води деликатни преговори и е съумяла да преодолее изпитанията пред себе си.   В интервю за в. "Белфаст телеграф" тя признава, че атентатите, на които е станала свидетел в детството си, са оформили мирогледа й.   "Това е част от мен, не може да ми бъде отнето. Това оформи младостта ми, политическите ми избори, но в същото време не смятам, че трябва да оставяме миналото да определя бъдещето", заявява тя.   Баща й оцелява при нападението през 1979 г., но семейството впоследствие се мести от малката ферма в град Лиснаскиа.   Докато следва право в Кралския университет в Белфаст, се присъединява към Асоциацията на младите юнионисти, младежката организация на Юнионистката партия на Ълстър (ЮПЪ), която управлява почти без противопоставяне Северна Ирландия от създаването на провинцията през 1922 г.   През 2003 г. е избрана в новия северноирландски парламент. На следващата година напуска Юнионистката партия на Ълстър и се присъединява към ДЮП, за да протестира срещу условията на мирното споразумение за Северна Ирландия, което сложи край на три десетилетия насилие и бе договорено от лидера на Юнионистката партия на Ълстър Дейвид Тримбъл.   Англиканка по вероизповедание, Арлин Фостър призна навремето, че й е трудно да влезе в доминирана от мъже партия, чиито корени са в Свободната презвитерианска църква на Ълстър, основана като партията от Иън Пейсли.   Въпреки това тя бързо се издига в партийната йерархия.   Арлин Фостър, която е омъжена и майка на три деца, става първи министър на Северна Ирландия през януари 2016 г. Има обтегнати отношения със своя заместник-първи министър и член на "Шин фейн" Мартин Макгинес, преди той да подаде оставка през януари 2017 г. и да почине няколко седмици по-късно от заболяване.   На погребението на Макгинес в бастиона на ирландските националисти Дери тя е аплодирана от присъстващите. Мнозина приемат това като промяна в нагласите, макар и напрежението да остава високо.   По БТА

Путин: Край на кризата в Русия. Похвали се с внуците

https://www.vesti.bg/sviat/putin-kraj-na-krizata-v-rusiia.-pohvali-se-s-vnucite-6070381

Президентът на Русия коментира възстановяването на икономиката от кризата, но сподели и за личния си живот

Задържаха мъж, блъснал безпричинно възрастна жена

http://www.cross.bg/zhena-bezprichinno-vuzrastna-1546126.html

/КРОСС/ Столични полицаи задържаха мъж, блъснал безпричинно възрастна жена. Около 12.30 часа днес на улиците „Хр. Ботев" и „Симеон" 75-годишна жена била блъсната от непознат. Тя не е пострадала, отказала е и медицинска помощ. Намиращият се наблизо полицейски патрул забелязал случващото се, униформените задържали на място нападателя. Установена е самоличността му - 45-годишен от с. Обретеник, Русенско. Отведен е в Трето РУ, откъдето принудително е настанен в Център за психично здраве.  

ЦСКА очаква в петък решението на съда в Лозана

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/15/2989704_cska_ochakva_v_petuk_reshenieto_na_suda_v_lozana/?ref=rss


В петък, 16 юни, най-вероятно ще стане ясно дали вицешампионът ЦСКА ще участва в европейските клубни турнири през този сезон. Това заяви днес спортният директор на червените Пламен Марков на пресконференция на стадион "Българска армия".

УЕФА отказа да допусне отбора до участие в Европа до 2018 г., тъй като го счита за новосъздаден клуб, който не покрива т.нар. тригодишно правило. Червените обжалваха решението на европейската централа пред спортния арбитражен съд...

"Майчин дом-Варна" настоява за адекватен лимит на клиничните пътеки

http://www.moreto.net/novini.php?n=353531

Варненската Многопрофилна болница за активно лечение „Майчин дом-Варна” обяви, че ще продължи да лекува здравноосигурени пациенти, въпреки изчерпаните лимити за месец юни по договора с НЗОК. Лечебното заведение е препълнено и дори има листа с чакащи болни, посочват от там.

93% от потребителите предпочитат биометрични данни пред ПИН-кодове

http://www.investor.bg/tehnologii/260/a/93-ot-potrebitelite-predpochitat-biometrichni-danni-pred-pin-kodove-241283/

Mastercard и Оксфордският университет си партнират в популяризация на предимствата на мобилната биометрична технология

Отцепиха един от най-оживените площади в Берлин заради куфар

https://offnews.bg//sviat/ottcepiha-edin-ot-naj-ozhivenite-ploshtadi-v-berlin-zaradi-kufar-658262.html

Полицията в Берлин проверява подозрителен куфар близо до площад "Александерплац" в центъра на града.

Районът около един от най-оживените площади във федералната германска столица Берлин е отцепен.

Спецекипи на полицията извършват проверка на изоставения багаж, което е наложило цялостното блокиране на движението по централния булевард „Карл Либкнехт Щрасе“, включително и на градския транспорт.

Куфарът е намерен около 11.30 часа (местно време), изоставен на тротоар пред един от най-големите търговски центрове в града – „Галерия Кауфхоф“. Проверката на съдържанието му все още не е приключила, обясниха от полицията.

Защитник боде нападател с игла, не вярват на жертвата

https://offnews.bg//futbol/zashtitnik-bode-napadatel-s-igla-ne-viarvat-na-zhertvata-658257.html

Аржентински футболист направи шокиращо признание, че е използвал игла, за да спре опонент по време на мача за купата. Фредерико Аленде, който играе за Пасифико, прибегнал до мръсното оръжие по време на изненадващата победа 3:2 над гранда Естудиантес.

Пред радио в Кордоба злодеят заяви: "Не спрях да боцкам нападателите с игла. Ние знаехме много добре, че топфутболисти като тях не обичат контакта, не обичат бавенето на време и не обичат мръсната игра. Затова прибегнахме до всички тези номера. Това е футболът. Той е за умните".

Вероятно бранителят е криел две игли в накитниците. Основна жертва станал звездата на съперника Хуан Отеро. Голаджията сигнализирал четири пъти. Реферът така и не му повярвал, че някой го боде с игла.

Според Тим Викъри, експерт по футбола в Южна Америка, една от иглите дори се е счупила. Затова Аленде използвал другата няколко пъти. Явно човекът е бил подготвен!

Аленде си призна: "Изядох Отеро с парцалите. Сигурно ме мрази".  Бранителят обаче ще трябва да си търси нов отбор. Босът на Пасифико - Хектор Монка, заяви, че ще "изключи футболиста" и всички в клуба да отвратени от постъпката му.

Естудиантес е един от грандовете на аржентинския футбол. Колумбиецът Отеро е звездата в атака. Малцина сигурно знаят, но в средата на терена още се подвизава Хуан Верон, бивш халф на Манчестър Юнайтед и Лацио. 

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА БАЩАТА 2017: #връзкатаEважна

https://pressbulgaria.com/m/HJAD4P8Z.html

На 18.06.2017. в цялата страна за четвърти пореден път ще се чества международният Ден на бащата. Целта на Деня е да постави фокус върху ползите от активното участие на бащите (и важните за детето мъже) в живота на децата за създаване на семейна среда без насилие и за пълноценно развитие на детето. Връзката с бащата определя живота на всяко дете. Връзката с детето му определя живота на всеки мъж. Връзката между родителите определя живота на всяко семейство. Понякога връзката е като фон – толкова е важна, че не я усещаме, а просто живеем в нея, тя гради света. Връзката се променя – понякога е силна, друг път слаба; извор на любов, извор на болка. Не са нужни стотиците изследвания по целия свят, за да усещаме, че възката е важна за всички нас (но и те го доказват). В Деня на бащата (неделя, 18.06) в София, Асоциация Родители ви кани на събитието „Да бъдеш баща е…“. От 10:00 до 14:00 пред Народния Театър „Иван Вазов“родителите ще имат възможност да довършат изречението „Да бъдеш Баща е…“ и да бъдат снимани от професионален фотограф за Национална кампания „Да бъдеш Баща“. С подкрепата на нашите партньори от ForumFilm България, татковците ще имат възможност да се снимат и в ролята на любимия на всички деца татко Гру (предстояща премиера на „Аз, проклетникът 3“). Фондация Лале и Столична община, със съдействието на Столична дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Столична дирекция „Аварийна помощ и превенция“ ви канят заедно да отбележим Денят на Бащата на 18 юни от 10,30 до 13,00 ч. на пл. Ал. Невски. В пространството между ул. „11 август“ и ул. „Дунав“ всички деца и техните родители ще могат да разгледат паркираните пожарна кола, авариен автомобил, термо-камера и да си поговорят с пожарникарите и спасителите. СДВР Столична полиция се включва с полицейски автомобил, джип и мотори. Националният етнографски музей ще се включи в кампанията "Да бъдеш баща" със свободен вход за всички деца и техните придружители в Деня на бащата. Татковци, дядовци, учители и други роднини и близки на децата ще могат заедно да опитат тъкане на килим на вертикален стан. Практикуването на традиционни български занаяти, без значение дали им слагаме етикети "мъжки" и "женски", е един забавен и приятен начин за засилване на връзката между родител и дете. Национална кампания „Да бъдеш Баща” е част от световната кампания за бащина грижа MenCare, която се провежда в повече от 40 държави на 5 континента. Целта на MenCare е да подкрепя мъжете в ролята им на грижовни, справедливи, отговорни и неагресивни родители. В България кампанията се реализира с подкрепата на Фондация OAK. За повече информация за кампанията: Давид Кюранов, Асоциация Родители, координатор на национална кампания „Да бъдеш Баща“, david.kiuranov@roditeli.org; тел. 0879 509 548 Партньори-инициатори на кампанията: Асоциация Родители, Фондация „Асоциация Анимус“, Български център за джендър изследвания, Фондация „Джендър образование, изследвания и технологии“, Институт по социални дейности и практики, Фондация „Лале“, Национална мрежа за децата, Фондация „Приложни изследвания и комуникации“

Борисов се срещна с шефа на ”Лукойл”

http://frognews.bg/news_136550/Borisov-se-sreshtna-s-shefa-na-Lukoil/

Правителството работи целенасочено, за да осигури благоприятна бизнес среда в България и страната ни да бъде привлекателна дестинация за чуждестранните инвеститори. Това е заявил министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата му в Министерския съвет с президента на ”Лукойл” Русия Вагит Алекперов, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Отбелязаха юбилея на Симеон с турнир по фехтовка в парка на "Варна" (снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6283452

Отбелязаха юбилея на Симеон с турнир по фехтовка в парка на "Варна" (снимки)Фехтовален турнир в парка на двореца "Врана" отбеляза 80 години от рождението на Н.В.Цар Симеон II, съобщи kingsimeon.bg. В състезанията участваха 16 талантливи момчета и момичета от майсторския клас 2017 по сабя на фехтовална академия “Васил Етрополски”. Царят изгледа с голям интерес цялото състезание, а след това сподели с някои от фехтовачите,

Вагит Алекперов: Няма картел на горивата в България

http://www.moreto.net/novini.php?n=353529

Няма картел на пазара на горива в България, заяви в София президентът на нефтената компания „Лукойл” Вагит Алекперов. По думите му договаряне на цените у нас е невъзможно, тъй като конкуренцията на пазара е ожесточена. Алекперов обясни още, че „Лукойл” не планира изтегляне от българския пазар и обмисля инвестиции извън нефтопреработката.

Владимир Путин предложи политическо убежище на Джеймс Коми

https://www.actualno.com/europe/vladimir-putin-predloji-politichesko-ubejishte-na-djejms-komi-news_617170.html

Владимир Путин заяви, че Русия е готова да предостави политически убежище на Джеймс Коми, ако срещу него започне преследване. Изявлението на руския президент беше направено по време на т.нар. "Пряка линия", в която той отговаря на различни въпроси на зрители. "Изведнъж той (К

Сокът от броколи е полезен при борбата с диабета

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6283450

Сокът от броколи е полезен при борбата с диабетаКонсумацията на една чаша сок от броколи всеки ден може да помогне в борбата срещу диабета, показват резултатите от шведско изследване, цитирано от "Дейли мейл" и БТА.  Според проучването всекидневната чаша сок от зеленчука, възхваляван като суперхрана заради противораковите си свойства, помага за контролиране на диабета,

Съдят двамата братя от с. Камено поле пребили до смърт съсед

https://www.24chasa.bg/novini/article/6283446

Съдят двамата братя от с. Камено поле пребили до смърт съседОкръжна прокуратура – Враца внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Людмил Г. и Марсело Г. от с. Камено поле, обл. Враца за умишлено убийство на техен съселянин, съобщиха от прокуратурата. Вечерта на 11.07.2016 г. между пострадалия Иван Й. (на 47 години) и сестрата на обвиняемите – Олга Г.

Агенцията по заетостта отчита свиване на безработицата през май

http://econ.bg/Новини/Агенцията-по-заетостта-отчита-свиване-на-безработицата-през-май_l.a_i.744113_at.1.html

През май 2017 г. административната статистика на Агенцията по заетостта отчита равнище на регистрираната безработица от 7.1%, което е с 0.5 процентни...

Читалището в бургаския квартал „Победа“ посреща 80-ата си годишнина с ремонтиран театрален салон

https://offnews.bg//obshtestvo/chitalishteto-v-burgaskia-kvartal-pobeda-posreshta-80-ata-si-god-658258.html

80 – ата годишнина на Народното читалище „Христо Ботев 1937“ в бургаския кв. „Победа“ ще бъде отбелязана през тази година. Благодарение на реализацията на Интегрирания проект за социално включване на ромите и другите уязвими групи, финансиран по програма ЗОВ (Здраве и образование за всички), културната институция ще посрещне рождения си ден след сериозен ремонт.

Читалището е единственото в Община Бургас с голям салон за театрални представления. Въпреки това, последната постановка, която се е играла в него преди ремонта, е през 2009 г. От 2010 г., салонът е на практика неизползваем, заради лошото си материално състояние. Отделно е бил и неотопляем. Разчитало се е на калорифери, които освен да издават шум и да консумират електроенергия, не са отоплявали помещението. Днес ситуацията е различна. В НЧ „Христо Ботев“ 1937 редовно гостуват актьори от Бургас и Поморие, които привличат детската публика от квартал „Победа“, а салонът се оказва тесен за тях. Климатиците в помещението са колонни и достатъчно мощни, за да го отопляват, а всичко в салона, включително и столовете, е подменено. Целият ремонт, финансиран по програма ЗОВ, е на стойност почти 140 000 лв., а оборудването - 13 607 лв. Подменен е изцяло покривът, който редовно е течал преди това. Библиотеката е обновена с нови стелажи, ремонтирано е хранилището, където таванът е бил пред срутване. Създаден и оборудван с компютри е Информационният център, има и малка камерна зала, където децата се събират да четат книги и да се срещат с автори.

А в този културен институт, хората от читалището извършват своята мисия – да образоват децата. Катерина Гагева е секретар на читалището от 1984 г. насам. Казва, че трудности винаги е имало и ще има, но се опитват да се справят с тях. Само по проекта на Община Бургас обучават 30 деца, отделно към читалището има още 40. Имат формация за любителски и приложни изкуства, които редовно печелят награди от различни конкурси. Започнали са обучения и по танци – народни и стандартни. Целта им е децата да придобият обща танцова култура, освен да са запознати с хорàта, но и с валс, ча-ча-ча и други.

Децата имат нужда от това. Тук, в квартала, те са централизирани, не излизат никъде. За нас е важно децата да има къде да отидат, да има какво да видят, да се почувстват по-значими, да добият самочувствие. А това помага и за тяхната социализация“, казва Гагева.

Основните трудности пред читалището са свързани с финансирането, посочва Катерина Гагева. За момента, за него разчитат на субсидията и дарителите, но без ремонта, извършен с финансирането по програма ЗОВ, културната институция нямаше как да функционира нормално и да образова децата.

„Интегрираният проект за социално включване на роми и други уязвими групи“ е по Програма ЗОВ, швейцарска подкрепа за социалното включване на роми и други уязвими групи, финансирана от Българо – швейцарската програма за сътрудничество. Партньори по проекта са община Средец, община Малко Търново, фондация „Областен ромски съюз“, Основно училище „Христо Ботев“ в бургаския квартал „Победа“ и фондация „ОФФ Медия“.

ЕС въвежда уеднаквени разрешителни за престой на чужденци

http://www.mediapool.bg/es-vavezhda-uednakveni-razreshitelni-za-prestoi-na-chuzhdentsi-news265317.html

Съветът на ЕС одобри въвеждането на единен формат на разрешенията за пребиваване за гражданите на страни извън Общността.   Така се приема нов общ дизайн на картата за пребиваване, като целта е да бъдат усъвършенствани защитите, за да бъде предотвратено фалшифицирането на документите. С досегашните карти, въведени от 1997 г., бяха установени множество злоупотреби, се отбелязва в съобщение на Съвета.   Междувременно комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи към Европейския парламент съобщи, че одобрява предложението за въвеждане на разрешителни за престой на чужденци в ЕС, получили правото на закрила, с валидност пет години.   Разрешителните ще могат да бъдат подновявани веднъж, отново с петгодишен срок.   По този начин се уеднаквяват показателите и стандартите за признаването на тези документи.   Така чужденците, получили закрила в ЕС, следва да получават еднакво отношение от властите на всяка от държавите от Общността. В съобщението се уточнява, че новата мярка ще предотврати "купуването" на статут на закрила.   След като бъдат утвърдени в пленарната зала на ЕП, занапред правилата ще изискват държавите от ЕС, когато преценяват дали да предоставят статут на закрила, да проверяват базите данни на европейската агенция за убежището. `Когато се установи, че заплахата в страната на произход на чужденеца е отпаднала, статутът на закрила ще бъде оттеглян.   Предвижда се отпадане на статута и когато чужденецът е замесен в терористична дейност или тежки престъпления.

По стъпките на императора под София 19 века назад

https://www.vesti.bg/lyubopitno/zagadki-i-misterii/po-stypkite-na-imperatora-pod-sofiia-19-veka-nazad-6070377

Западната порта на Сердика, чийто вход е откъм ул. „Княз Борис I”, отвори за посетители на 24 май. Заедно с нея може да се види и Триъгълната кула на портата

МВР се съгласи да вдигне заплатите, кога и с колко – не е ясно

http://www.mediapool.bg/mvr-se-saglasi-da-vdigne-zaplatite-koga-i-s-kolko-ne-e-yasno-news265316.html

Зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов постигна консенсус със Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) заплатите в системата да бъдат увеличени тази година. Кога, с колко и дали увеличението ще бъде за всички служители обаче, засега не е ясно, защото предстоят преговори с финансовия министър Владислав Горанов и председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. За целта двамата ще бъдат поканени на следващото извънредно заседание на ведомствения Съвет за социално партньорство, обяви след неговото първо събиране в четвъртък Балабанов. Както е известно, в началото на месеца от СФСМВР поставиха на управляващите ултиматум да увеличат полицейските заплати с 15% от 1 юли т.г., заплашвайки с "взрив" в системата. Впоследствие вътрешният министър Валентин Радев заяви, че разбира и е съгласен с искането, но засега "не вижда" аргументи за това. Ръководството не може да прави разчети, но е съгласно с полицаите "Обединихме се около темата, че заплатите на служителите в МВР трябва да бъдат увеличени. Предвиждаме на следващо извънредно заседание, което ще бъде скоро, да поканим министъра на финансите или негов заместник и председателя на бюджетната комисия, за да чуем от тях какви са възможностите на държавата, кога и с колко биха могли да се увеличат заплатите на служителите в МВР", демонстрира значително по-смекчена позиция на ръководството Балабанов в четвъртък. Той уточни, че заедно с шефа на най-големия полицейски синдикат Валентин Попов и колегите му "не сме хората, които могат да направят тези разчети в момента, но се обединихме около тезата, че такова увеличение е нужно". Балабанов демонстрира желанието на МВР да тушира протестните нагласи на полицаите, отбелязвайки, че се надява "до края на годината те да бъдат напълно преоборудвани с чисто ново облекло", каквото не са получавали от 4-5 години. "Съгласихме се, че е нужен нов закон за МВР, тъй като обстоятелствата в света, Европа, динамиката на събитията и на полицейската професия изискват такава промяна. Обединихме се около становището, че не е нужно тази година да кърпим 2-3 члена, догодина 4, а да направим изцяло нов Закон за МВР. В момента текат предложенията, които получаваме от структурите на МВР в страната за промяна на закона. Обобщаваме ги, след това ще ги коментираме и ще ги подложим на широко обществено обсъждане", добави зам.-министърът. Всеки час от полицейски протест бил "една ограбена, изнасилена баба" Той подчерта, че ще води преговорите със синдикатите в МВР така, че да не се стига до протести на униформени на улицата, защото "всеки един изгубен час на протест на полицията е една ограбена, изнасилена баба, още едно дете, зарибено с наркотици, телефонен измамник, ограбен дом". "Ще се постараем полицаите да получат това, което искат. Ще решим заедно с финансовия министър или негов заместник. Желанието ми е да няма протести и ще се постарая да направя всичко възможно това да се случи", обобщи нагласите си Балабанов. След него синдикалистът Валентин Попов също демонстрира смекчаване на позицията на СФСМВР, заявявайки, че е доволен, че "по трите поставени от нас проблема, стигнахме до някакъв консенсус". "За нас беше важно Съветът за социално партньорство да стигне до решение, с което ще бъде запознат министърът, че е необходимо увеличение на основните заплати на служителките в МВР през тази година. Какъв да е размерът му, от кога да влезе в сила, дали да е еднакво за всички служители или да има някаква диференциация, са въпроси, по които може да разговаряме и преговаряме. За нас беше важно, че един преговорен процес започна с добър старт", добави Попов, давайки да се разбере, че ултиматумът на профсъюза от 2 юни явно ще търпи промени. Като основен приоритет за полицаите той посочи изработването на поредния изцяло нов Закон за МВР. В досегашните си два управленски мандата ГЕРБ осъществи две мащабни реформи във ведомството, като първо наблегна на самостоятелността на ГДБОП, а след това опита да намали разходите на ведомството, прехвърляйки чиновниците към Закона за държавния служител. Това обаче предизвика нова вълна от недоволство в МВР, защото се оказа, че така някои служители на бюро получават чувствително повече от колегите си на терен. "Съществуват текстове, които се нуждаят от спешен ремонт, за които се съгласихме да обсъдим на следващото заседание. Постигнахме съгласие също, че сядаме и започваме да изготвяме изцяло нов Закон за МВР, защото последният приет през юли 2014 г., само две от измененията и допълненията му, го направиха на практика нов закон. Освен това някои от тях бяха направени прибързано, в закона вече има много противоречия, не са засегнати въпроси, които нас като синдикати ни вълнуват. Това води до необходимостта от нов закон, а не да кърпим нещо, кърпено няколко пъти. Ще се надяваме на следващото заседание на съвета да чуем конкретни цифри, върху които да продължим преговорния процес", добави шефът на полицейския синдикат. Докато синдикатите имат за какво да си говорят с МВР, няма да протестират Влизайки в сговорчивия тон на зам.-министър Балабанов, Попов подчерта, че "докато текат нормални преговори и има за какво да разговаряме, не можем да говорим за протести". Все пак се закани, че в момента, в който синдикатите решат, че "преговорите са се изчерпали и не може да се стигне до задоволителни и за двете страни решения, законът ни позволява и ни принуждава да излезем на протест". Той допълни, че 1 юли все още стои като дата, от която заплатите в МВР трябва да бъдат увеличени "с 15 – 20%", но това може да бъде направено и със задна дата впоследствие – "въпросът е да стигнем до решение, че това е възможно на практика".

Лидерът на британските либералдемократи подаде оставка заради религията си

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/15/2989663_liderut_na_britanskite_liberaldemokrati_podade_ostavka/?ref=rss


Лидерът на британската проевропейска партия "Либерални демократи" Тим Фарън подаде оставка, защото се чувствал разкъсан между християнската си вяра и ролята си като политик, предаде агенция "Франс прес".

"Резултатът от фокусирането върху християнската ми религия е, че се оказах разделен между това да живея според вярата си и да служа като политик", заяви Фарън в комюнике. Дори членове на собствената му партия критикуваха възгледите му за...

Фандъкова ще провери реконструкцията на Столичния зоопарк

https://www.24chasa.bg/novini/article/6283440

Фандъкова ще провери реконструкцията на Столичния зоопаркКметът на Столична община Йорданка Фандъкова ще провери реконструкцията на Столичния зоопарк на 16 юни от 12.00 часа, съобщиха от пресцентъра на Общината. Реконструирана е зона „Големи котки“ в зоопарка. Направено е външно озеленяване, оформяне на площите, с които животните получават повече пространство.

Путин: Бившият шеф на ФБР е действал като Сноудън, може и на него да дадем убежище

https://offnews.bg//sviat/putin-bivshiat-shef-na-fbr-e-dejstval-kato-snoudan-mozhe-i-na-nego-d-658221.html

Бившият директор на ФБР Джеймс Коми е действал като Едуард Сноудън. Ако му трябва убежище, ще му предоставим. Това обяви руският президент Владимир Путин по време на т.нар. "пряка линия", в която отговаря на въпроси на граждани. 

Коментарът на Путин дойде в отговор на въпрос за разследването за руска намеса на изборите в САЩ. 

"Ние имаме свое мнение, многократно сме го изразявали", каза Путин, като подчерта, че до момента не са показвани никакви доказателства за руска намеса. 

Много е странно, че бившият шеф на ФБР е записал разговора си с президента и след това чрез свой приятел го е предал на медиите. С какво се отличава от Сноудън? Тогава той е правозащитник, а не служител на ФБР, заяви Путин и допълни, че ако Коми има нужда от убежище, Русия ще му предостави. 

Продължавайки коментара за разследването за руска намеса на изборите в САЩ, Путин подчерта, че САЩ се месят навсякъде по света. 

"Където и да си поставите пръста върху глобуса, там ще има американски интереси, американска намеса. Ние имаме собствено мнение и открито го заявяваме, но не водим подривна дейност", каза той, като подчерта, че всички са наясно с намесата на САЩ по света, но никой не иска да се кара с американците. 

Отношенията със САЩ

Сред внимателно подбраните въпроси, които задават на Путин в ефир, беше и въпрос на американски гражданин, който обяви, че е русофил и попита руския президент как може да се пребори русофобията. 

"Това, че в САЩ има русофобия, се вижда. Смятаме, че това е в резултат преди всичко от изострянето на вътрешнополитическите борби в САЩ", подчерта той, като допълни, че по този въпрос няма какво да се направи. 

Путин заяви, че Русия има желание за подобряване на отношенията със САЩ и има теми, по които Москва трябва да работи заедно с Вашингтон. 

По думите му сред тези въпроси са контрола на разпространението на оръжията за масово унищожение, борбата с бедността, екологичните проблеми, борбата с тероризма. 

Путин подчерта, че въпреки изразеното мнение от страна на американския президент Доналд Тръмп по екологичните проблеми и желанието му да оттегли САЩ от Парижкото споразумение за климата, той не е отказал да обсъжда въпроса. 

Като голям проблем Путин посочи борбата с бедността, като подчерта, че именно бедността е един от източниците на радикализъм и тероризъм. 

Със САЩ работихме заедно за иранската ядрена програма, значи можем да работим заедно, подчерта руският президент и допълни, че разчита на Вашингтон за съвместна работа за Близкия изток и Украйна. 

Основната част от "пряката линия" беше отделена за вътрешнополитически въпроси, като в повечето случаи президентът отговори на запитвания за частни случаи. 

Путин станал дядо за втори път

За първи път Путин коментира въпроси от личния си живот. Обикновено той старателно избягва такива въпроси, като дори има спекулации за имената на дъщерите му и това с какво се занимават, тъй като президентът отказва сам да изясни този въпрос. 

Твърди се, че едната му дъщеря ръководи доходен проект под егидата на Московския държавен университет за изграждане на технологична общност, подобна на Силициевата долина в САЩ. За другата му дъщеря пък се твърди, че живее в Холандия. 

По време на "пряката линия" обаче той обяви, че наскоро му се е родил втори внук, а първият вече ходи на детска градина. 

Путин все пак допълни, че иска да запази личността на дъщерите и внуците си в тайна, за да могат да водят нормален живот. Той обясни, че дъщерите му се занимават с наука и образование и живеят в Москва, а не в чужбина.

"Разбирате ли каква е работата? Не искам те да растат като някакви принцове по кръвна линия, а искам да израснат като нормални хора", коментира Путин и допълни, че иска внуците му да общуват нормално с други деца. 

При включване с въпрос на млада жена, болна от рак, която се оплака, че заради липса на добри специалисти в нейния край, е била диагностицирана твърде късно, Путин разказа, че подобно нещо се е случило и с баща му. Той обясни, че след правилното диагностициране и последвало лечение баща му в крайна сметка не е починал от рак, затова обеща на младата жена да ѝ помогне лично. 

Сирия

Новобранци от Волгоград попитаха Путин какви са поуките от операцията в Сирия.

На този въпрос той отговори, че тя е полезна за оценка на най-новите оръжейни системи на Русия, като "опитът от използването им е безценен".

По повод възможността за приключване на конфликта Путин посочи, че се работи за мирно уреждане на споровете между всички страни в него. Президентът допълни, че е необходимо повишаване на боеспособността на сирийската армия и повишаване на равнището на руската база в Сирия, за да може да се води от нея борба с терористичните организации. 

Протестите на опозицията

На въпрос за протестите на опозицията и готовността му за диалог с опозиционери Путин обяви, че е готов да говори с всички, които имат желание да подобрят ситуацията в страната, а не да използват трудностите, за да си правят политически пиар и повишаване на политическото напрежение. 

Литовските държавни железници си поръчаха български локомотиви

https://offnews.bg//ikonomika/litovskite-darzhavni-zheleznitci-si-porachaha-balgarski-lokomotivi-658252.html

Литовските железници (Lietuvos Geležinkeliai) поръчаха 2 батерийни локомотива от най-новата серия на българската компания "Експрес Сервиз" - ES1000, съобщиха от русенската фирма.

Машините ще извършват маневра в Каунас и Вилнюс.

"Това е един добър пример как държавна железница е отворена към иновациите и инвестира в екологични, безопасни и икономични решения", коментираха от русенската частна компания, която продава успешно локомотивите си в държави като Швейцария, Китай и Бразилия, но не и в България.

ES1000 е супер мощен акумулаторен локомотив. Машината с лекота изтегли 400-тонен влак със скорост над 8 км/ч при заводските проби.

Българският локомотив е изключително икономичен - експлоатацията му излиза едва няколко лева на ден.

Новият маневрен локомотив има 2x30kW мотори, 25 тона маса, мощна рекуперативна спирачка и опционална пневматична с мощен винтов компресор 2000 л/мин.

В завода на "Експрес Сервиз" се ремонтират возила на няколко частни български жп превозвачи, както и на румънски компании. Бизнесът се разраства, наемат се допълнителни служители, инвестират се милиони в нови халета и модерна техника.

Н. Куцкова за Фрог: Виждала съм листчета с имена на съдии, готвени за ВСС

http://frognews.bg/news_136549/N-Kutskova-za-Frog-Vijdala-sam-listcheta-s-imena-na-sadii-gotveni-za-VSS/

Някой е проникнал незаконно в електронната поща на съдии, с което е нарушил правото на лична кореспонденция. Досега прокуратурата не е проявила интерес да се занимава с това, обясни пред Фрог нюз съдия Нели Куцкова.

Шведът бияч: Няма да избягам! Съдията: Не е сигурно

http://dnes.dir.bg/news/okrazhen-sad-shved-ralf-sundberg-25919709

Окръжният съд в Бургас потвърди постоянния арест на шведския турист Ралф Сундберг, който изрита безпричинно камериерка в Слънчев бряг.

В 18 варненски училища има свободни места за първокласници след второ класиране

http://www.moreto.net/novini.php?n=353532

В 18 училища има свободни места за първокласници след второ класиране, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна за Moreto.net. Общо незаетите бройки са 255. 88 са кандидатите, които не са класирани или не са записани по решение на родителите им.

Путин предложи политическо убежище на Джеймс Коми

https://www.24chasa.bg/novini/article/6283431

Путин предложи политическо убежище на Джеймс КомиРусия има готовност да предостави убежище на бившия директор на Федералното бюро за разузнаване (ФБР) на САЩ. Това заяви държавният глава на Руската федерация Владимир Путинв в рамките на „пряката линия“, предава РИА Новости, цитира "Фокус". „Той изведнъж каза, че е записал разговор с президента (Доналд Тръмп САЩ),

Съдят мъж, убил майка си и разчленил трупа в Плевен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6283428

Съдят мъж, убил майка си и разчленил трупа в ПлевенНа съд отива 44-годишният Петър О., убил умишлено майка си и разчленил трупа й във вилната зона край Плевен. В следобедните часове на 17 април т. г. след солидна употреба на алкохол двамата се спречкали и започнали да се плашат един друг с убийство. "Ако искаш убий ме и се отърви от мене", предизвикала сина си 67-годишната Ганка О.

Брюксел ще намали парите за бг- фермерите

http://frognews.bg/news_136548/Briuksel-shte-namali-parite-za-bg--fermerite/

В следващите седмици в рамките на ЕС ще се дебатират предложенията на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни за радикална промяна на бюджета на Евросъюза. Това съобщиха на брифинг в Народното събрание от групата на ”Воля”.

Цачева няма намерение да подава оставка, освен ако Борисов не я иска

https://offnews.bg//temida/tcacheva-niama-namerenie-da-podava-ostavka-osven-ako-borisov-ne-ia-is-658256.html

Министърът на правосъдието Цецка Цачева няма намерение да подава оставка и би направила това, само ако премиерът Бойко Борисов го поиска.

Това коментира пред журналисти министърката в отговор на въпрос за исканата ѝ оставка от група юристи. С писмо те поискаха Цачева да напусна поста си заради коментар свързан с председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който след консултации при президента предложи прокуратурата да бъде извадена от съдебната власт.

След предложението му Цачева направи коментар пред bTV, от който стана ясно, че право на предложения Лозан Панов би имал, само ако влезе в политиката: 

"Ако някой желае тези правила да бъдат променени, нека да се заяви като кандидат или присъстващ в законодателната власт, но в момента съдебната система, съдебната власт, тримата големи са призвани да организират прилагането на законите, всеки в неговата сфера", заяви правосъдната министърка.

Днес Цецка Цачева отрече това да е точен цитат на думите ѝ, които били извадени от контекста. Тя декларира, че поискалите оставката ѝ юристи са изключително уважавани от нея и затова е готова да се срещне с тях по темата "Конкретни законодателни предложения", както прави с всички магистрати, които търсят такава среща с нея.

"Всеки е в правото си да изкаже позиция. Аз съм открит и отворен човек. Когато имат конкретни предложения по това, за което аз отговарям, съм готова да чуя техните предложения, така както ежедневно съм в контакт с магистрати на различни нива. Няма такава фраза, спомената от мен. Може би ще се повторя. Имаме нужда от по-малко думи в момента и повече конкретна работа. Повярвайте ми, че в министерството се работи изключително интензивно по законодателните приоритети, които са заложени в законодателната програма на правителството", каза тя.

Адвокат и прокурор - първи номинации за ВСС от парламента

http://clubz.bg/55170-advokat_i_prokuror_pyrvi_nominacii_za_vss_ot_parlamenta

Адвокат и прокурор - това са първите двама кандидати за членове на новия Висш съдебен съвет от парламентарната квота. Народното събрание трябва да излъчи 11 души в бъдещия ВСС.

Първата номинация е на адвокат Мирослав Александров Джеров. Той е предложен от депутата от ГЕРБ Георги Марков - бившият конституционен съдия, известен и с това, че има досие от ДС. 

Джеров е син на юриста проф. Александър Джеров. Номинираният за ВСС е адвокат в Софийската адвокатска колегия от 2000 г., става ясно от биографията му. Завършил е Софийския университет, а преди това има и висше музикално образование със специалност "кларнет". В мотивите на Георги Марков да го издигне за ВСС пише, че Мирослав Джеров "познава отлично работата в съдебната система, включително проблемите на столичните съдилища, породили големи публични скандали в последните години“ и "има репутацията на честен и необвързан човек, моралът му е вън от съмнение“. Джеров е правен съветник на промоутърската компания "Жокер медия"на руския спец в шоу бизнеса Ованес Мелик-Пашаев, става ясно още в документите. 

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки, който е от Варна, е предложил за новия състав на ВСС прокурор от Районната прокуратура във Варна. Това е Владислав Димитров Томов. Той е завършил право в Благоевград, след което пред 1998 г. става младши прокурор в Сандански. От 2001 г. е обвинител в Районната прокуратура в морската ни столица. Според Марешки кандидатът му за ВСС е "ревностен радетел за спазване на принципа на случайното разпределение на делата, на Кодекса за етично поведение на магистратите, както и на гражданското наблюдение на съдебната система“. Вероятно с цел номинацията да звучи по-убедително, лидерът на "Воля" е сметнал за необходимо да изтъкне, че прокурор Томов е "противник на изразените становища за изваждането на прокуратурата от съдебната власт". Изтъква се още, че кандидатът има „безупречна репутация, силна лична мотивация за провеждане на реформите, започнати от действащия ВСС“.

От протокол на прокурорската колегия на действащия ВСС от 14 декември 2016 година се вижда, че тогава Томов е бил повишен в ранг „прокурор във ВКП и ВАП”.

Парламентът трябва да избере 11 членове на новия ВСС, срокът за номинации изтича на 21 юни. Изборът ще е през септември, а нужният брой депутатски гласове за избора на всеки бъдещ кадровик на съдебната власт е поне 160.

В момента текат избори и от магистратската квота. Те също трябва да излъчат 11 души, като тази събота ще станат известни съдиите. Прокурорите и следователите вече излъчиха своите представители. Мандатът на действащия ВСС изтича на 3 октомври.

Сумата, с която ще се облекчи дългът на Гърция, ще се реши в края на програмата

http://www.investor.bg/evropa/334/a/sumata-s-koiato-shte-se-oblekchi-dylgyt-na-gyrciia-shte-se-reshi-v-kraia-na-programata-241280/

Председателят на Еврогрупата каза преди срещата днес, че все пак ще се обсъдят нови детайли за процеса по облекчаване

Григор Димитров отпадна набързо в Щутгарт

http://clubz.bg/55169-grigor_dimitrov_otpadna_nabyrzo_v_shtutgart

Григор Димитров започна лошо сезона на трева. Първата ни ракета отстъпи с 0:2 сета (6:7(4), 3:6) пред поляка Йежи Янович на осминафинал на турнира в Щутгарт.

Янович доста затрудни Димитров на "София оупън" през зимата, като тогава българинът успя да се измъкне.

В първия сет днес нямаше пробиви, съперниците лесно печелеха своите сервис геймове. Това важи най-вече за хасковлията, който в първите си 5 гейма не допусна нито една точка.

Стигна се до тайбрек, в който обаче Янович успя да се наложи и да поведе в сетовете. 

По аналогичен начин започна втората част. До 3:3 сервиращите не даваха никакъв шанс на своите противници. В следващия гейм Григор стигна до три точки за пробив, но не успя да се възползва, пък и полякът се измъкна с начален удар.

При резултат 4:3 в негова полза Йежи Янович проби Димитров на 15. А в последния гейм не допусна изненада и още при първия мачбол спечели сета, а оттам и мача.

Вчера в Щутгарт отпадна и Роджър Федерер.

Сега за Григор Димитров предстои турнирът в "Куинс Клъб" край Лондон. Българинът взе титлата там през 2014 г.

Тръмп осъди информацията, че е разследван за възпрепятстване на правосъдието

https://www.24chasa.bg/novini/article/6283425

Тръмп осъди информацията, че е разследван за възпрепятстване на правосъдието
Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкритикува съобщенията, че специалният прокурор, занимаващ се с предполагаемата намеса на Русия в президентските избори през 2016 г., го разследва за възможно възпрепятстване на правосъдието, съобщиха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА. "Те измислиха фалшиво тайно споразумение във връзка с руската история,

България привлича полски инвеститори

http://www.cross.bg/bulgariya-sreshtata-manolev-1546125.html

/КРОСС/ Една от най-големите полски финансови групи, която оперира в производството на части и компоненти за автомобилния сектор, и в областта на цветните метали, има интерес да изнесе част от производството си в България. Това стана ясно по време на срещата на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев с Аркадиуш Кренжел, председател на надзорния борд на Impexmеtal SA, част от една от най-големите полски финансови групи Boryszew, пише руският вестник „Комсомольская правда". Съгласно прессъобщение от Министерството на икономиката в София, всеки пети автомобил в Европа има части, произведени от полската компания или от нейни дъщерни фирми. Отбелязва се, че Boryszew осигурява работни места на 11,5 хил. души и оперира на четири континента. Манолев е представи възможностите за разширяването на нейното производство в България и е презентирал индустриалните зони, в които полската компания може да премести производството си. На срещата страните се договориха да определят дата, на която полска делегация ще може да се запознае на място с условията и възможностите за развиване на бизнеса си в България. Заместник-министър Манолев е на посещение в полската столица Варшава за участие в срещата на министрите на икономиката и министрите, отговарящи за кохезионната политика на страните от Вишеградската група (В4), Словения, Румъния, България и Хърватия. По време на визитата му е предвидена среща и със заместник-министъра на развитието на Полша Йержи Квиечински.

Повечето азиатски фондови борси приключиха сесията със спад

http://econ.bg/Новини/Повечето-азиатски-фондови-борси-приключиха-сесията-със-спад_l.a_i.744112_at.1.html

Акциите на азиатските капиталови пазари се търгуваха предимно с понижения в четвъртък, съобщава CNBC. Японският индекс Nikkei 225 се понижи с 0,26%...

Вагит Алекперов: С толкова бензиностанции в България няма как да има картел

http://www.mediapool.bg/vagit-alekperov-s-tolkova-benzinostantsii-v-bulgaria-nyama-kak-da-ima-kartel-news265315.html

Няма картел при горивата в България, а договарянето на цените е невъзможно, тъй като на пазара работят едни от най-големите фирми в бранша и в страната има огромно количество бензиностанции. Това заяви президентът на руската петролна компания "Лукойл" Вагит Алекперов пред журналисти в четвъртък. Той е на посещение у нас от предишния ден, когато се срещна с президента Румен Радев и обяви плановете на нефтения гигант да превърне България в експортен петролен център и да продължи да инвестира у нас. Алекперов се срещна в четвъртък и с премиера Бойко Борисов, когото увери, че компанията ще продължи да развива дейност у нас. В подкрепа на невъзможността на картел при горивата шефът на "Лукойл" припомни анализа на Комисията за защита на конкуренцията, който оневини заподозрените в ценови договорки компании, сред които бе и "Лукойл". Антимонополната комисия прекрати това разследване, както и проверката срещу петролната рафинерия "Лукойл Нефтохим" в Бургас, че злоупотребява с господстващо положение като е продавала на българския пазар на по-високи цени, отколкото на външния. "Второ – България е единствената държава, където има толкова голямо количество бензиностанции на пазара. Такова количество бензиностанции няма никъде! Практически днес броят на бензиностанциите е два пъти по-голям, отколкото броя на бензиностанциите в Румъния, където населението е 30 милиона души. Пазарът днес е конкурентен", заяви Вагит Алекперов. "При цените на дребно сме сред най-евтините в Европа... По отношение на цените преди облагане ние сме в средата и това се дължи на редица фактори – един от тях е контрабандата, която отнема от легалния пазар. Модернизацията на завода и всички тези фактори определят производствената цена”, допълни генералният директор на "Лукойл – България” Валентин Златев. И според Алекперов проблем на пазара е контрабандата с горива, която е възможна заради пропуски в българското законодателство. "Законодателството на България е не дотам съвършено и изисква подобряване и по-строги мерки срещу контрабандата на горива. Смятам, че всички оператори трябва да работят по едни и същи правила, които да са ясни и за контролните органи, и за обществото. Вярвам, че правителството ще положи повече усилия за преодоляването на този пропуск в закона, от който се ползват недобросъвестни оператори на българския пазар.", каза шефът на руската "Лукойл". Темата с контрабандата на горива е била обсъдена и с премиера Бойко Борисов стана ясно от съобщение на правителствената пресслужба. В разговора си с Алекперов Борисов акцентирал върху предприетите от кабинета действия в тази посока и изтъкнал, че всички министерства, ангажирани с темата, действат много активно, за да се постигне максимална ефективност. Алекперов увери медиите, че компанията няма да се оттегля от България, а увеличеното й пазарно присъствие на турския пазар ще гарантира работа за бургаската рафинерия. "Там се формира такъв пазар, който гарантира стабилност и работа, в това число и на българския  нефтен завод”, каза Алекперов. Руският представител обясни още, че се планират нови проекти у нас, свързани с преработката на нефтохимически продукти и темата вече е обсъдена с министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Плановете на компанията, инвестирала досега у нас над 3 млрд. лв., да развива дейността си в България са били представени и на министър-председателя. Шефът на "Лукойл"обаче отказа да коментира намеренията в конкретика. По информация на Mediapool от ведомството засега намеренията са твърде общи и в начална фаза.

ЕП свали имунитета на водачката на френската крайна десница

http://dnes.dir.bg/news/evropeyski-parlament-imunitet-evropeyskia-parlament-arin-lyo-en-25919650

Европейският парламент отне депутатския имунитет на водачката на френската крайна десница Марин Льо Пен по искане на френското правосъдие.

Нападнаха бивша френска министърка на предизборна агитация, загубила съзнание

https://www.24chasa.bg/novini/article/6283372

Нападнаха бивша френска министърка на предизборна агитация, загубила съзнание
Бившата френска министърка на околната среда Натали Косюско-Моризе беше съборена на пазар в Париж, докато раздаваше листовки за втория тур на парламентарните избори в неделя и загуби съзнание за няколко минути, съобщават Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА. Мъж на около 50 години взима раздаваните от Косюско-Моризе листовки и й ги хвърля в

УНСС се оплака от отразяване на скандален изпит

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/unss-se-oplaka-ot-otraziavane-na-skandalen-izpit-6070379

Проф. Соня Докова, писала тройки за празен лист, нарочи NOVA за целенасочена кампания срещу стопанския университет

Румен Радев във Варна: Избирателните райони се определят от парламента, България не е президентска република

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/15/2989657_rumen_radev_vuv_varna_izbiratelnite_raioni_se/?ref=rss


Президентът Румен Радев отхвърли предложението, направено от ГЕРБ, обособяването на 240 избирателни района в страната, които да направят възможно преминаването към изцяло мажоритарна избирателна система, да бъде извършено от администрацията му.

"Нека депутатите, които предлагат президентството да свърши едно такова райониране, да не бягат от своята отговорност, каза Радев. Това означава, че те си представят, че България е президентска република, а тя е парламентарна...

УНСС към репортер: Не ви ли е неудобно да разгласявате

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/unss-kym-reporter-ne-vi-li-e-neudobno-da-razglasiavate-6070379

Проф. Соня Докова се оплака, че гледната й точка не се представя и видя медийна кампания срещу университета

Патриотите се "въздържаха" за увеличаване на пенсиите

https://offnews.bg//politika/patriotite-se-vazdarzhaha-za-uvelichavane-na-pensiite-658246.html

Законопроектът на БСП да бъдат преизчислени всички пенсии на база средния осигурителен доход за 2013 г. чрез промени в Кодекса за социално осигуряване беше отхвърлен от парламента. 

Малка част депутати показаха, че са "против" увеличаването на пенсиите - само 7 гласа, но мнозинството гласува с "въздържал се"- 108 депутати.  БСП-депутатите и Воля бяха "за", но събраха 98 гласа, които не стигнаха пенсиите да бъдат увеличени. 

Патриотите, чиято основна точка от програмата им беше увеличаване на пенсиите, също се въздържаха. Още вчера по време на дебата за пенсиите те обвиниха, че БСП, че им краде идеите и че са популисти. 

Депутатът от ДПС Хасан Адемов обаче се обърна към Обединени патриоти от трибуната. "Българските пенсионери нямат нужда от това жестоко противопоставяне в този парламент, а от обединени усилия, за да бъдат решени техните многобройни проблеми", каза Адемов и даде за пример как в миналия парламент Патриотите са предложили по-краен законопроект за увеличение на пенсиите, а сега гласуват против, като извади за доказателство стенограма. "Сега носите политическа отговорност и затова гласувате против", каза той. 

Мнозинството беше атакувано и от БСП в лицето на Надя Клисурска - Жекова: "С какво лице ще сме председатели на Европейския съюз и ще даваме идеи на другите, като не можем да се погрижим за собствените си хора". 

Депутатът от Обединени Патриоти Юлиан Ангелов обаче изтъкна, че БСП увеличава пенсиите само като е опозиция и само в края на мандата на управлението си и идват избори. "Тази година пенсиите ще се увеличат с 25% - най голямото увеличение досега", каза той.

"Увеличението на пенсиите по наше време беше 108%", отговори БСП-депутатката, но така или иначе законопроектът на левицата беше отхвърлен. 

А разочарована, лидерът на Корнелия Нинова написа във Фейсбук: "Със съжаление ще напиша следващите редове: Днес ГЕРБ и ОП отново доказаха колко прав е народът да не одобрява политиците си. Една от причините е, че говорят едно преди избори, а правят друго след това. Тези две партии обещаха 300 лв. минимална пенсия и преизчисляване на другите пенсии. Днес отхвърлиха нашия закон за преизчисляване на пенсиите. Те ви излъгаха, хора. И с отговорност заявявам, че каквото ние сме ви обещали, го вършим. Не само сега. Когато управлявахме през 2008 г., сме единствените преизчислили пенсиите. Скъпи, майки и бащи, баби и дядовци , приемете моето уважение и воля да продължим, докато не получите справедливост", пише Нинова.

Пожарникарите в Лондон спират да издирват хора в горящата сграда (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6283394

Пожарникарите в Лондон спират да издирват хора в горящата сграда (Снимки)Лондонските спасителни и пожарни служби преустановяват издирването на хора в горящата 24-етажна жилищна сграда заради опасност от срутване на конструкцията, предава Deutsche Welle, цитира "Фокус". Пожарните екипи са успели да проверят всички етажи на блока, въпреки че близо денонощие след избухването огънят все още не е напълно овладян.

47 осъдени за корупция в Румъния през месец май

https://www.24chasa.bg/novini/article/6283392

47 осъдени за корупция в Румъния през месец май
Четиридесет и седем души са били осъдени окончателно за корупция в Румъния през месец май, съобщи днес Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК), предаде Аджерпрес, цитира БТА. През месец май 2017 г. по делата за корупция, водени от НДБК, са били произнесени 29 окончателни съдебни решения, с които са били осъдени 47 обвиняеми.

Варненската полиция задържа крадец на велосипед

http://www.moreto.net/novini.php?n=353504

След издирване варненската полиция задържа крадец на велосипед, съобщиха от МВР за Moreto.net. Кражбата станала в понеделник на улица "Магнолия". Извършителят прерязал проволката, с която колелото било вързано за велостоянка и отпрашил.

Районът около „Александерплац“ е отцепен заради подозрителен куфар

http://www.cross.bg/raiionut-politziyata-kyfar-1546124.html

/КРОСС/ Районът около един от най-оживените площади във федералната германска столица Берлин - „Александерплатц", бе отцепен, след като е забелязан подозрителен куфар, предава радио RBB. Спецекипи на полицията извършват проверка на изоставения багаж, което е наложило цялостното блокиране на движението по централния булевард „Карл Либкнехт Щрасе", включително и на градския транспорт. Куфарът е намерен около 11.30 часа (местно време), изоставен на тротоар пред един от най-големите търговски центрове в града - „Галерия Кауфхоф". Проверката на съдържанието му все още не е приключила, обясниха от полицията.  

Проверяват подозрителен куфар в района на гара в Берлин (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6283377

Проверяват подозрителен куфар в района на гара в Берлин (Снимки)В района на гара Александерплац в немската столица Берлин е открит подозрителен куфар, предава rbb-online.de. В момента криминалисти от полицията проверяват съдържанието му. Районът около гарата е отцепен, хората са евакуирани. Спряно е и движението на обществения транспорт, който минава оттам.    Очаквайте подробности!

Европарламентът изслушва Мария Габриел на 20 юни

https://offnews.bg//politika/evroparlamentat-izslushva-maria-gabriel-na-20-iuni-658254.html

Европейският парламент ще изслуша българския кандидат за еврокомисар Мария Габриел на 20 юни в Брюксел.

Мария Габриел ще отговаря на въпросите на евродепутати идния вторник от 16.00 часа българско време при съвместно заседание на парламентарните комисии по индустрия и култура. Към тях ще се присъединят депутати и от комисиите по вътрешен пазар, вътрешни работи и юридически въпроси, защото те също имат отношение към определения ресор за българката – "Цифрова икономика и цифрово общество".

В продължение на 3 часа Габриел трябва да убеди колегите си, че има обща компетентност да бъде евокомисар и конкретно – че е способна да изпълнява задълженията си в сферата на дигиталните технологии.

Българската кандидатка вече е получила 8 писмени въпроса, на които трябва писмено да отговори преди устната беседа на 20 юни. Сред тях има питане за графика, който ще следва Габриел като бъдещ комисар по приоритетите за изграждането на цифровия единен пазар в Европа, как ще опази себе си и подчинените ѝ служби от лобистки натиск или как ще допринесе за независимостта на медиите в ЕС, както и за предпазването от "фалшивите новини".

За да получи положителна оценка, Мария Габриел се нуждае от подкрепата на поне 2/3 от членовете на групите в Европейския парламент. Резултатът от изслушването обаче може да стане ясен едва на следващия ден – 21 юни, когато решение ще вземат координаторите на парламентарните комисии.

Две организации призоваха екоминистъра да забрани пластмасата за еднократна употреба

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/06/15/2989614_dve_organizacii_prizovaha_ekoministura_da_zabrani/?ref=rss


За строги мерки срещу замърсяването с пластмаса на Черно море настояват с писмо и петиция до министъра на околната среда и водите Нено Димов екологичните организации "За Земята" и "Грийнпийс" - България. Едно от основните им предложения е Димов да забрани пластмасата за еднократна употреба.

Екологичните организации призовават министъра да насочи усилията си към премахване на източниците на пластмасовото замърсяване в Черно море – найлонови торбички,...

Осъдиха на 3 години затвор измамница, обещавала работа в Столична община

https://www.24chasa.bg/novini/article/6283388

Осъдиха на 3 години затвор измамница, обещавала работа в Столична общинаСофийският районен съд постанови осъдителна присъда за измама спрямо Илияна Йорданова, представяла се за служител в Столична община. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. С първоинстанционната присъдата на Йорданова е наложено наказание лишаване от свобода за срок от три години при първоначален строг режим.

Съдът остави в ареста мъж, откраднал инвалидна количка на дете

http://www.mediapool.bg/sadat-ostavi-v-aresta-mazh-otkradnal-invalidna-kolichka-na-dete-news265314.html

Софийският градски съд (СГС) остави в следствения арест мъж, обвинен за кражбата на инвалидна количка, ползвана от дете. Случаят е от 6 юли, когато Димитър Методиев задигна количката от входа на бл. 515 в столичния кв. "Орландовци". Впоследствие полицаи я откриха в пункт за вторични суровини и така се стигна до ареста на мъжа. Инвалидната количка се ползва от 9-годишния Илиян, който страда от церебрална парализа. Обвиняемият Методиев обаче заяви пред съда, че не разбрал каква точно количка е откраднал. Освен това обеща да дари 1000 лева, на семейството на детето, ако бъде пуснат на свобода. "Количката е била пред входа на блока. Тя е изглеждала просто като количка в силен дъжд и той си е превозил железата с нея. Пред мен така каза, че е виновен, признал си е и затова иска да сключи споразумение и иска да обезщети семейството по някакъв негов си начин", коментира пред журналисти адвокатът му Илиян Павлов. По време на заседанието на СГС стана ясно, че Методиев е извършил кражбата в рамките на изпитателен срок по предишна присъда за друга кражба. Решението на съда не подлежи на обжалване.

Радев брани гърба на Узунов: Не го приравнявайте с флирта с нацизма

http://frognews.bg/news_136547/Radev-brani-garba-na-Uzunov-Ne-go-priravniavaite-s-flirta-s-natsizma/

Преди дни министър-председателят Бойко Борисов настоя президентът да освободи Узунов от поста му, така както той освободил хора заради нацистки скандали. Президентът Румен Радев зае категорична позиция по въпроса със снимките в костюм на Хитлер на своя секретар по антикорупционните въпроси и бивш вътрешен министър Пламен Узунов.

Президентът защитник: Не приравнявайте Узунов с флирта с нацизма

http://frognews.bg/news_136547/Prezidentat-zashtitnik-Ne-priravniavaite-Uzunov-s-flirta-s-natsizma/

Преди дни министър-председателят Бойко Борисов настоя президентът да освободи Узунов от поста му, така както той освободил хора заради нацистки скандали. Президентът Румен Радев зае категорична позиция по въпроса със снимките в костюм на Хитлер на своя секретар по антикорупционните въпроси и бивш вътрешен министър Пламен Узунов.

Президентът: Не приравнявайте Узунов с флирта с нацизма

http://frognews.bg/news_136547/Prezidentat-Ne-priravniavaite-Uzunov-s-flirta-s-natsizma/

Преди дни министър-председателят Бойко Борисов настоя президентът да освободи Узунов от поста му, така както той освободил хора заради нацистки скандали. Президентът Румен Радев зае категорична позиция по въпроса със снимките в костюм на Хитлер на своя секретар по антикорупционните въпроси и бивш вътрешен министър Пламен Узунов.

Шведът Ралф към съда: Имам 30 000 лева, пуснете ме под гаранция, няма да бягам

https://www.24chasa.bg/novini/article/6283376

Шведът Ралф към съда: Имам 30 000 лева, пуснете ме под гаранция, няма да бягамМоят брат е тук, може да ми помогне с пари. Аз не съм престъпник, не съм зъл човек и няма да избягам, каза в Бургаския окръжен съд преди минути шведът, който изрита камериерка в Слънчев бряг Ралф Сундберг. Сумата трябва да впечатли съда. Самият размер на парите трябва да застопорят обвиняемия на едно място. Какви пари имате?

Отложиха процеса срещу хулигана Светослав Стойков

http://clubz.bg/55168-otlojiha_procesa_sreshtu_huligana_svetoslav_stojkov

Изненадващо днес беше отложен процесът пред берлински съд срещу българския гражданин от цигански произход Светослав Стойков (28 г.). Причината е искане на защитата да бъде отстранена съдебна заседателка, изказвала се срещу мигранти и ксенофобия.

Процесът беше отложен за идния вторник още преди да бъде прочетен обвинителния акт.

Стойков беше подведен под отговорност заради брутална атака срещу 26-годишна жена на 27 октомври 2016 г. На станцията на берлинското метро “Херманщрасе” в проблемния квартал “Нойкьолн” той я ритна в гръб по стълбището към перона. Това доведе до счупване на ръка и наранявания по главата.

Пострадалата не се яви днес в съда.

Според обвинителния акт Стойков ще отговаря за нанасяне на тежка телесна повреда. Заплашва го затвор до 10 години.

След бруталната постъпка Светослав Стойков потъна в неизвестност. Полицията разпространи видео от метростанцията с призив който познава престъпника, да се обади.

Оказа се, че циганинът е заминал за Ница. След няколко дни престой е взел автобус обратно за Берлин. Той е бил разпознат от пътник, който е подал сигнал в германската полиция. Така Стойков беше задържан на 18 декемри на Централната автобусна гара в Берлин.

Съдебното му досие в Германия до този момент е било чисто. У нас обаче е бил регистриран като крадец и шофиране без шофьорска книжка.

Стойков е от Добрич, но с постоянен адрес в цигански квартал на Варна. По непотвърдени данни живее с Цветанка, от която има две деца. Жената работи в български ресторант в Берлин, а за децата се грижат нейните родители в Добрич.

Обвиниха 8 от задържаните митничари на Кулата

http://dnes.dir.bg/news/mitnichari-obvinenia-gkpp-kulata-25919526

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на 8 от задържаните 23-ма митничари от ГКПП "Кулата".

"Уиз ер" ще се оплаче в Брюксел от дискриминация при летищните такси в София

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/15/2989633_uiz_er_shte_se_oplache_v_brjuksel_ot_diskriminaciia/?ref=rss


Българската гражданска въздухоплавателна администрация не е приела за основателна жалбата на нискобюджетната авиокомпания "Уиз ер" (Wizz Air) срещу изравняването на летищните такси за двата терминала на летището в София. Това се разбира от съобщение на превозвача.

Wizz Air е уверена, че е представила неоспорими аргументи, както и количествени икономически анализи, които подчертават нейната позиция, и ще оспори решението както пред националните съдилища, така и...

Румънският премиер в капана на преврат от своите

https://offnews.bg//sviat/rumanskiat-premier-v-kapana-na-prevrat-ot-svoite-658249.html

Управляващата Социалдемократическа партия (PSD) в Румъния сне доверието от премиера Сорин Гриндяну и кабинета му, които сама излъчи.

Това най-вероятно ще е краят на правителството, което дойде на власт през януари т.г., макар до момента министър-председателят да отказва да подаде оставка.

Решението за оттегляне на политическата подкрепа от изпълнителната власт бе взето в сряда при ревизия на постигнатото. Партията реши, че правителството на Гриндяну не се справя с управленската програма, в която са залегнали сериозни икономически реформи.

PSD e готова да излъчи нов министър-председател, всички министри в настоящия да разписали оставките си, обяви лидерът на партията Ливиу Драгнеа.

Според самия Гриндяну, цитиран от "Дойче веле", много от реформите в програмата на кабинета му са дългосрочни за изпълнение и е трябвало да бъдат предприети до 2018 г. и дори по-късно. Той обвини Драгнеа в междуличностен конфликт и жажда за власт. И намекна, че би подал оставка, ако президентът Клаус Йоханис насрочи парламентарни консултации и посочи негов заместник от PSD.

Това не е първото изпитание пред премиера Гриндяну въпреки краткия му престой на поста. По-рано тази година страната бе залята от многохилядни протести след опит (засега неуспешен) на правителството да декриминализира голяма част от злоупотребите с власт. 

Речта на кралицата пред новия британски парламент ще е на 21 юни

http://www.mediapool.bg/rechta-na-kralitsata-pred-noviya-britanski-parlament-shte-e-na-21-yuni-news265313.html

Новият британски парламент ще се събере за първи път на 21 юни - с два дни по-късно от очакваното, съобщи председателката на Камарата на общините Андреа Лийдсъм.   Според Асошиейтед прес това е знак, че е постигнато споразумение с малка северноирландска партия консерваторите да останат на власт с нейната подкрепа в парламента.   Но Ройтерс и Франс прес посочват, че няма потвърждение за това от кабинета на министър-председателката Тереза Мей, която не разполага с мнозинство в новия парламент.   При откриването на парламента кралица Елизабет ще произнесе реч, в която ще представи законодателната програма на правителството.

Путин се сблъска с недоброжелателни коментари на граждани в пряк ефир (На живо)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6283374

Путин се сблъска с недоброжелателни коментари на граждани в пряк ефир (На живо)"Три президентски мандата, стига толкова!", "Кога ще престанете да нарушавате конституцията?" - коментари на недоволни руснаци смутиха днес годишния телевизионен диалог в пряк ефир на руския президент Владимир Путин с граждани, появявайки се на екрана пред очите на милиони телевизионни зрители, предаде Франс прес.

Кола се запали на Кукленско шосе в Пловдив

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/kola-se-zapali-na-kuklensko-shose-v-plovdiv-2030781

Пожар изпепели кола в Пловдив. Инцидентът е станал на Кукленско шосе в града, а сигналът е подаден в 16,22 часа, съобщиха за Дарик от Пожарната.

По първоначална инфомация огънят е засегнал намиращата се в съседство автомивка.
 
От пожарната са изпратили екип на мястото.

50 нови кофи за смет получи Кметство Дебелец

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/50-novi-kofi-za-smet-poluchi-kmetstvo-debelec-2030549

50 броя нови кофи за смет получи Кметство Дебелец. Съдовете са 110-литрови , от тип „Мива“. Те са налични след направена заявка на Кметството. Кофите ще бъдат раздадени по заявки на граждани, направени в периода от миналата година до края на месец май. От Кметството напомнят, че за повредени кон

"Етър" заяви стадиона в Ловеч

https://www.24chasa.bg/sport/article/6283354

"Етър" заяви стадиона в ЛовечРъководството на "Етър" (Велико Търново) е заявило стадиона в Ловеч за домакинските си мачове. Поне в началото на сезона "болярите" ще играят срещите си там, защото съоръжението във Велико Търново е без осветление. "Реалната цел е да останем в групата. Колкото по-напред, толкова по-добре. Към днешна дата не сме имали проблем с парите и нямаме

Гришо каза каква ще е най-голямата му цел за сезона

https://www.actualno.com/tennis/grisho-kaza-kakva-shte-e-naj-goljamata-mu-cel-za-sezona-news_617161.html

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се надява в края на сезона за първи път да заслужи място на Финалния турнир на АТП на осемте най-добри през годината в Лондон през ноeмври. Димитров заема 11-о място в класацията на за сезона, след като в края на февруари беше вто

Какво прави ДНСК по случая с "Виетнамските общежития", пита депутатът Николай Цонков

http://www.cross.bg/nikolaii-tzonkov-vietnamskite-1546123.html

/КРОСС/ "Какво прави ръководството на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) по случая с "Виетнамските общежития" в "Красна поляна". Този въпрос отправи народният представител от парламентарната група на "БСП за България" Николай Цонков към министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Депутатът от групата на социалистите, който е избран от 25-и МИР, получи сигнал за проблемите във "Виетнамските общежития" от живеещи в "Красна поляна" граждани по време на първата му приемна в Градския съвет на БСП - София на ул. "Леге" №10. Тогава той се ангажира да проучи случая и да предприеме съответните мерки за разрешаването му. Питането до министър Нанков е първата стъпка в тази посока. "360 семейства обитават сградите във "Виетнамските общежития", които са непригодни за живеене поради липса на условия, коментира Николай Цонков. - А с протокол от 31.08.2008 г., изготвен от комисия, назначена въз основа на Заповед на кмета на Столична община №09-326/14.02.2008 г., е изразено становище на район "Красна поляна", че трябва да бъде спряно настаняването на семейства, защото са потенциално опасни в противопожарно отношение и с влошени хигиенни условия за обитаване, както и да бъде изготвен етапен план за освобождаването им от обитатели и разчистване на сградите. При това положение министър Нанков трябва да съобщи какви действия ще предприеме ДНСК по случая

Лио Варадкар - синът на имигрант, станал най-младия ирландски премиер

http://www.mediapool.bg/lio-varadkar---sinat-na-imigrant-stanal-nai-mladiya-irlandski-premier-news265312.html

Когато бащата на Лио Варадкар, индиецът Ашок, се преместил в Ирландия през 70-те години на миналия век, той избрал за свой дом една от социално най-консервативните страни в Западна Европа.   Тридесет и осем години по-късно, най-малкото му дете стана първият открито хомосексуален премиер на някогашната ревностна католическа страна, първият ирландски министър-председател от индийски произход и най-младият, заемал някога поста.   Утвърждаването на Варадкар от парламент вчера, десет дни след като наследи Енда Кени като лидер на управляващата партия "Фина гейл", бележи друг символичен момент за Ирландия. "Ако избирането ми днес показва нещо, то е, че предразсъдъците вече нямат място в тази република", заяви Варадкар на 2 юни, придружаван от силни аплодисменти, след като спечели лидерския пост на десноцентристката партия.   "Знам, че когато баща ми е изминал 5000 мили, за да намери нов дом в Ирландия, дори не е мечтал някой ден синът му да стане неин лидер и въпреки различността му да бъде съден по действията, а не по идентичността си."   "Днес всеки горд родител в Ирландия може да има големи мечти за децата си", заяви Варадкар.   Фактът, че избирането на гей за премиер почти не се споменаваше в местни медии и премина, по думите на бивш министър, "без никой да се впечатли", показва колко е напреднала Ирландия.   Вместо това след шест години управление на Кени фокусът беше върху рязката промяна на стила, която вероятно ще последва с избирането на премиер, известен с прямотата си. Колегите му се шегуват, че новият им лидер "има X фактор". Политик, какъвто се среща веднъж на поколение   Варадкар не е бил роден, когато 66-годишният Кени е избран за първи път за депутат и произлиза от поколението, засегнато най-тежко от ирландския икономически срив. Той притежаваше апартамент, който се обезцени в началото на десетилетието.   Той ще бъде и с една година по-млад от френския президент Еманюел Макрон, когато участва за първи път в срещата на лидерите от ЕС по-късно този месец. Но Варадкар бърза да напомни, че фаворитът за канцлер на Австрия, Себастиан Курц, е с осем години по-млад от него.   "Той е политик, какъвто се среща веднъж на поколение", заяви Джим Дали, депутат от Фина гейл, повтаряйки коментарите на повечето от колегите си, които възлагат големи надежди на Варадкар.   Подобна драматична промяна на стила може да доведе както до по-добро, така и до по-лошо, предупреждават анализатори. Склонността на Варадкар да импровизира може да има неочаквани резултати. Като новоназначен министър той заяви, че Ирландия вероятно ще има нужда от нов спасителен план шест месеца след като подписа споразумението с ЕС и МВФ през 2010. Колегите му бяха бесни, а Ирландия излезе от спасителния план през 2013 г., както беше предвидено.   "Когато сте премиер, не можете да говорите толкова открито и свободно, както когато сте своенравен, говорещ откровено министър. Ако не укроти по-цветистите си изказвания, това може всъщност доста бързо да се превърне в проблем", заяви Тереза Рийди, лектор по политически науки в университета в Корк. Според нея, въпреки че е заемал три министерски поста от 2011 г. насам, е сравнително неопитен. От 60-те години насам всички премиери освен Кени са заемали или поста външен министър, или министър на финансите, преди да встъпят в длъжност.   Кени е бил депутат в продължение на 35 години, преди да стане премиер. Варадкар стана депутат през 2007 година.   Смятан за принадлежащ към дясното крило на центристката партия "Фина гейл", Варадкар притесни и ирландската левица с неотдавнашна кампания, подчертаваща измамите със социални помощи.   Мениджърският му стил ще бъде подложен на изпитание и от слабото правителство на малцинството на "Фина гейл", което е подкрепяно от независими депутати и подпомагано от основната опозиционна партия.   Като човек, който веднъж заяви, че не е "общителен по природа", завършилият медицина премиер ще има нужда от добрите маниери до леглото на пациента.   "Ние всъщност не знаем как ще реагира под натиск, когато си премиер, е различно", каза Рийди.   По БТА

Mastercard и Оксфордския университет внедряват заедно мобилни биометрични данни

http://www.cross.bg/danni-biometrichni-mastercard-1546122.html

/КРОСС/ Мнозинството от потребители - 93%, предпочитат биометричните данни пред ПИН кодовете за удостоверяване на плащания или други финансови услуги. Този резултат не е изненадващ, тъй като използването на биометрични данни (пръстов отпечатък или сканиране на ириса) е по-сигурно и елиминира неудобството да трябва да помниш ПИН код. Въпреки това, докато 92% от професионалистите в сферата на банкирането искат да приобщят биометричната технология, внедряването им към момента е непоследователно и само 36% от съответните мениджъри смятат, че имат подходящия опит за предоставяне на услугата. За да адресират това предизвикателство, Mastercard и департаментът по компютърни науки в Оксфордския университет обединиха усилията си в изследването на тази бързо развиваща се технология и разработиха насоки в помощ на банките да разберат и успешно да вдъхнат живот на мобилните биометрични данни. Изчерпателният доклад „Пет фактора за мобилните биометрични данни при финансовите услуги" вече е достъпен тук. „Ефективните мобилни биометрични данни стават част от по-широкия опит на финансовите услуги, насочени към потребителите, които дават възможността за незабавен достъп до финансовата им информация или за разплащане. Те насочват тенденцията към бъдеще без пароли, където дигиталната идентичност е изцяло свързана с това кой си, а не какво помниш", коментира Аджай Бала, президент Бизнес решения за сигурност в Mastercard

Слави Трифонов: От днес ние не живеем в демократична държава

http://www.moreto.net/novini.php?n=353527

Днес депутатите практически извършиха държавен преврат, заявява телевизионният водещ Слави Трифонов в позиция по повод отхвърлянето на мажоритарното гласуване на първо четене в пленарна зала. „Днес депутатите в народното събрание суспендираха българската конституция.

"Безбог" на Ралица Петрова на голям екран и през юни (програма)

https://offnews.bg//kultura/bezbog-na-ralitca-petrova-na-goliam-ekran-i-prez-iuni-programa-658248.html

„Безбог” има в актива си повече от 25 национални и международни награди, както и шест номинации на българската филмова академия за 2017 година. Срещите му с българската публика продължават в различни градове на страната, благодарение на инициативата „София Филм Фест на път”, а на специалните прожекции, предвидени в София, зрителите могат да споделят впечатления и да зададат своите въпроси на представители от екипа, създал филма.

На 17 юни (събота), филмът ще бъде представен в Културен център Г8, от 20.00 часа. Гост на прожекцията ще бъде режисьорът Ралица Петрова.

Прожекцията на 19 юни (понеделник), ще е в Дома на киното, от 20.45 часа. Гост на прожекцията ще бъде режисьорът Ралица Петрова.

На 24 юни (събота) „Безбог” ще бъде показан в кино "Евро Синема", от 18.00 часа. Гост на прожекцията ще бъде продуцентът Росица Вълканова.

На 27 юни (вторник) предстои прожекция в кино „Одеон”, от 18.30 часа. Гости на прожекцията ще бъдат режисьорът Ралица Петрова, продуцентът Росица Вълканова и актрисата Ирена Иванова.

На 29 юни (четвъртък) филмът ще бъде представен в Дома на киното, от 19.00 часа. Гости на прожекцията ще бъдат режисьорът Ралица Петрова, продуцентът Росица Вълканова и асистент-режисьорът Петър Крумов.

В отдалечено провинциално градче Гана се грижи за възрастни хора с деменция, като междувременно търгува с личните им карти на черния пазар. Тя издържа своята майка, с която почти не разговаря. Във връзката с приятел-автомонтьор също не присъства любов – интимността е сведена до пристрастеност към морфин. Като че ли нищо не докосва съвестта на Гана...

Дебютният филм на Ралица Петрова тръгна по света след световната му премиера в Локарно, където бе отличен с наградата „Златен леопард” за най-добър филм, със „Сребърен леопард” за най-добра женска роля на Ирена Иванова, с наградата на екуменическото жури и с наградата на независимите критици за най-добър режисьор. Последваха Специалната награда на журито и „Сърцето на Сараево” за най-добра женска роля, наградата за най-добър режисьор в Батуми,участия в Торонто и Хамбург, нарада в Рейкявик за най-добър дебют, пет награди от фестивала „Златна Роза”, включително за най-добър филм, режисьор, оператор, за мъжка и женска роля, както и наградата на FIPRESCI от Варшавския международен филмов фестивал. В Мумбай филмът спечели наградата „Сребърен Gateway”, в Копенхаген – Гран При за най-добър дебют, в Стокхолм – Бронзов Кон за най-добър филм и Алуминиев за най-добра актриса, в Севиля - наградата на Асоциация на сценаристите в Андалусия.

През 2017 година „Безбог” получи Гран При за най-добър филм в Руан и наградата Sauvage за най-добър филм на фестивала L’Europe autour de l’Europe в Париж, както и ГОЛЯМАТА НАГРАДА „София – Град на киното” на 21-вия София Филм Фест и наградата на чуждестранните селекционери за най-добър български филм. През април филмът беше удостоен и с два приза в Мароко - Специалната награда на Журито и наградата на Критиката от фестивала в Тетоан.

На филма му предстоят участия в още над 25 фестивала в цял свят, но също толкова важна е и срещата му с българската публика.

Путин изрази готовност да предостави убежище на Коми

http://www.cross.bg/komi-pytin-gotovnost-1546121.html

/КРОСС/ "Коми заяви, че Русия влияе на изборите в Съединените щати. Доказателствата за тези твърдения няма. Затова бившият шеф на ФБР каза, че Москва не е повлияла на броя на гласовете", каза Путин на запитване в „пряката линия" за разледването срещу бившия директор на ФБР Джеймс Коми. Путин коментира, че ако посочи което и да е място на земното кълбо, там също ще има американските интереси. "Ние разполагаме със собствено мнение, ние говорим открито, без тайни подривни дейности", каза Путин. Той сравни Коми със Сноудън и изрази готовност да му предостави убежище.  

Осъдиха условно граничен полицай, превозвал мигранти

http://dnes.dir.bg/news/sad-granichen-politzi-bezhanskiat-natisk-25919525

Съдът в Елхово осъди на 1 година условно с 4-годишен изпитателен срок граничен полицай от Лесово, превозил с колата си двама иракчани.

Разрешават четвърта смяна на Купата на конфедерациите

https://www.24chasa.bg/sport/article/6283315

Разрешават четвърта смяна на Купата на конфедерациитеОтборите ще могат да правят четвърта смяна в турнира за Купата на конфедерациите. Това обяви директорът по развитието към ФИФА - Марко Ван Бастен. "Купата на конфедерациите е идеалното време да тестваме системата за видеопомощ за съдиите както и четвъртата смяна в продълженията", заяви Ван Бастен. Купата на конфедерациите започва на 17 юни.

От септември ще се ремонтира "Тракия" в участъка Пловдив-Бургас

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/15/2989612_ot_septemvri_shte_se_remontira_trakiia_v_uchastuka/?ref=rss


През септември започват ремонти по трасето на автомагистрала "Тракия" в участъка от Пловдив до Бургас. За целта са предвидени 6 млн. лв. Това съобщи в Пловдив днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, цитиран от пресцентъра си. Той допълни, че след въвеждането на смесената система с тол-такса и електронни винетки ще има по-голям ресурс за подобряване на състоянието на пътната мрежа в страната.

За въвеждането на тази система...

Полицията иззе около 13 224 къса цигари от при акция в Сандански

https://www.24chasa.bg/region/article/6283355

Полицията иззе около 13 224 къса цигари от при акция в СанданскиПолицията иззе около 13 224 къса цигари от различни марки при акция в Сандански, съобщиха от ОД на МВР - Благоевград. Тази сутрин под надзора на Районна прокуратура - Сандански от полицейски служители на сектор „ПИП“ и Районно управление „Полиция“ - Сандански е реализирана акция по линия на противодействие на нерегламентираното държане и

Актрисата Ребъл Уилсън спечели дело за клевета

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6283351

Актрисата Ребъл Уилсън спечели дело за клеветаАвстралийската комедийна актриса Ребъл Уилсън, известна с ролите си в холивудски продукции като поредицата "Перфектният ритъм" и "Шаферки", спечели дело за клевета срещу водещо издателство, предадоха световните информационни агенции. В иска, заведен във Върховния съд на щата Виктория в Мелбърн, 37-годишната Уилсън твърдеше,

Стил и цветни детайли в 45 кв. м

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6283353

Стил и цветни детайли в 45 кв. мКвартирата в град Химки е в Московска област и за преобразяването й собственичката не е разполагала с висок бюджет. Въпреки това от студио INT2 са направили красив интериор с приятни цветни акценти, имайки на разположение само едно помещение и санитарен възел. Въпреки ограниченията относно зонирането спалнята,

Мол "Сердика" става собственост на южноафриканци

https://www.actualno.com/business/mol-serdika-stava-sobstvenost-na-ujnoafrikanci-news_617159.html

Предстои най-крупната сделка на пазара за недвижими имоти в България. Южноафриканският фонд NEPI ще плати за софийския мол "Сердика център" и офис сградата към него рекордната сума от 207.4 млн. евро. Дотук топ продажбата беше пак за мол - през 2008 г. гръцки фонд предложи почти 20

Турция даде над 7 години затвор на съдия на ООН заради връзки с Гюлен

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/15/2989613_turciia_dade_nad_7_godini_zatvor_na_sudiia_na_oon/?ref=rss


Турски съд реши, че Айдън Седаф, работил в Международния съд на ООН в Хага, трябва да прекара 7 години и 6 месеца в затвора, след като го призна за виновен за членство в терористична организация, предаде "Ройтерс".

Седаф, гледал дела за военни престъпления в Югославия и Руанда за Механизма на международните наказателни трибунали (MICT), е използвал мобилното приложение "Байлок" (ByLock), за което властите в Анкара твърдят, че служи за комуникация между...

Според Румен Радев модернизацията на армията не се изчерпва с подмяната на въоръжението

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/15/2989611_spored_rumen_radev_modernizaciiata_na_armiiata_ne_se/?ref=rss


Модернизация на армията не означава само едни оръжия да бъдат подменени с по-нови и по-съвременни, това е комплекс от много различни мероприятия, които включват промяна в съществуващата нормативна база, организационни промени и най-вече осигуряване на условия за пълноценна подготовка на военнослужещите. Това каза днес във Варна президентът Румен Радев.

"Тази подготовка трябва да гарантира безопасността, здравето и живота им, да генерира необходимата боеспособност,...

Турция даде над 7 г. затвор на съдия на ООН заради връзки с Гюлен

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/15/2989613_turciia_dade_nad_7_g_zatvor_na_sudiia_na_oon_zaradi/?ref=rss


Турски съд реши, че Айдън Седаф, работил в Международния съд на ООН в Хага, трябва да прекара 7 години и 6 месеца в затвора, след като го призна за виновен за членство в терористична организация, предаде "Ройтерс".

Седаф, гледал дела за военни престъпления в Югославия и Руанда за Механизма на международните наказателни трибунали (MICT), е използвал мобилното приложение "Байлок" (ByLock), за което властите в Анкара твърдят, че служи за комуникация между...

Европейският парламент отне депутатския имунитет на Марин Льо Пен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6283348

Европейският парламент отне депутатския имунитет на Марин Льо ПенЕвропейският парламент отне депутатския имунитет на водачката на френската крайна десница Марин Льо Пен по искане на френското правосъдие, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Очаквайте

Турската опозиция организира бдение за справедливост в Истанбул

https://www.24chasa.bg/novini/article/6283349

Турската опозиция организира бдение за справедливост в ИстанбулТази сутрин турската опозиция организира масово „Бдение за справедливост” в Парка на демокрацията в централния истанбулски район „Мачка”, съобщава електронното издание на вестник Hurriyet, цитиран от “Фокус“. Полицията е взела засилени мерки за сигурност в района – извършва се проверка на документите за самоличност и претърсване на влизащите в

Осъден на първа инстанция за умишлено убийство, обжалва присъдата си пред Варненския апелативен съд

http://www.moreto.net/novini.php?n=353500

Октай Иванов от с. Пробуда, община Търговище обжалва днес пред Варненския апелативен съд присъда за убийство в размер на 6 години и 8 месеца „лишаване от свобода“ на Окръжен съд – Търговище, съобщиха от съда за Moreto.net. В началото на февруари тази година, при условията на съкратено съдебно следствие, признаване на фактите и обстоятелствата, посочени в обвинителния акт, съдът в Търговище е присъдил 10 години затвор на подсъдимия затова, че на 5 август миналата година умишлено е убил Атанас Хр.

Главната опозиционна партия в Турция протестира след осъждането на неин депутат

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/15/2989603_glavnata_opozicionna_partiia_v_turciia_protestira_sled/?ref=rss


Хиляди души излязоха на протест в Анкара, след като вчера истанбулски съд осъди на 25 години затвор депутата от опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) Енис Бербероглу.

Бербероглу бе признат за виновен заради огласяване на информация, която е трябвало да остане секретна с оглед на значението ѝ за държавната сигурност и вътрешните или външнополитически интереси. Той е предоставил на в. "Джумхюриет" видеозапис, който показва как турското разузнаване МИТ...

Слави Трифонов: Депутатите извършиха държавен преврат

http://frognews.bg/news_136544/Slavi-Trifonov-Deputatite-izvarshiha-darjaven-prevrat/

Днес депутатите суспендираха българската конституция. В нея пише, че цялата власт произтича от народа и народът упражнява властта си и пряко. Това заяви Слави Трифонов по повод отхвърления законопроект за промяна на изборния кодекс.

ЕС и САЩ отново ще разговарят за визите и сигурността на въздухоплаването

http://www.mediapool.bg/es-i-sasht-otnovo-shte-razgovaryat-za-vizite-i-sigurnostta-na-vazduhoplavaneto-news265311.html

Представители на ЕС и САЩ ще се срещнат утре в Малта, за да разговарят за визите, сигурността на въздухоплаването, управлението на границите, борбата с тероризма, престъпността в интернет и миграцията, съобщи Европейската комисия.   В срещата ще участват тримата еврокомисари Димитрис Аврамопулос, Вера Йоурова и Джулиън Кинг, както и главният прокурор на САЩ Джеф Сешънс и зам.-вътрешният министър Илейн Дюк. В съобщението се отбелязва, че подобни срещи ще бъдат организирани два пъти годишно и целта е постигането на напредък в трансатлантическото сътрудничество в областта на правосъдието и вътрешните работи.   ЕК многократно заяви, че разчита на дипломацията за отпадането на визите, изисквани все още от САЩ за граждани на пет държави от ЕС - България, Румъния, Полша, Кипър и Хърватия. В края на май комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент реши да поиска от колегите си от правната комисия становище дали ЕК да бъде изправена пред Съда на ЕС заради това, че не е въвела обратно визи за граждани на САЩ в отговор на изискването за визи за граждани на ЕС. Ако правната комисия се произнесе положително, решението трябва да бъде взето на пленарна сесия на ЕП вероятно наесен.   Правото на ЕС изисква, щом ЕК установи липсата на т. нар. визова реципрочност, да въведе визи отново за гражданите на държавата, която изисква визи от граждани на ЕС. ЕК пропусна срока, в който да спази това изискване и обясни, че би било твърде скъпо и контрапродуктивно. През март ЕП прие резолюция, с която призова ЕК в срок от два месеца да върне визите за гражданите на САЩ, които пътуват до ЕС. Досега комисията не се е съобразила с настояването на евродепутатите.

Йоко Оно ще бъде записана като съавтор на Imagine

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/06/15/2989521_ioko_ono_shte_bude_zapisana_kato_suavtor_na_imagine/?ref=rss


Четиридесет и шест години след излизането на Imagine песента на Джон Ленън се сдоби с още един автор - Йоко Оно. Съпругата на покойния бийтълс ще бъде официално призната като автор заради вдъхновението и влиянието й върху песента, признато от самия Ленън, стана известно на наградите на Националната асоциация на издатели на музика в САЩ.

Imagine (в превод - "представи си") е една от най-емблематичните песни от кариерата на Джон Ленън след разпадането на...

След 46 години Йоко Оно ще бъде записана като съавтор на Imagine

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/06/15/2989521_sled_46_godini_ioko_ono_shte_bude_zapisana_kato/?ref=rss


Четиридесет и шест години след излизането на Imagine песента на Джон Ленън се сдоби с още един автор - Йоко Оно. Съпругата на покойния бийтълс ще бъде официално призната като автор заради вдъхновението и влиянието й върху песента, признато от самия Ленън, стана известно на наградите на Националната асоциация на издатели на музика в САЩ.

Imagine (в превод - "представи си") е една от най-емблематичните песни от кариерата на Джон Ленън след разпадането на...

След 46 години Йоко Оно беше записана като съавтор на Imagine

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/06/15/2989521_sled_46_godini_ioko_ono_beshe_zapisana_kato_suavtor_na/?ref=rss


Четирисет и шест години след излизането на Imagine, песента на Джон Ленън се сдоби с още един автор - Йоко Оно. Съпругата на покойния битълс бе официално регистрирана от "Националната асоциация на издатели на музика" в САЩ заради вдъхновението и влиянието й върху песента, признато от самия Ленън.

Imagine (в превод - "представи си") е една от най-емблематичните песни от кариерата на Джон Ленън след разпадането на "Бийтълс". Името и текстът са...

Намериха нов снаряд в пловдивския район „Тракия“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6283338

Намериха нов снаряд в пловдивския район „Тракия“
Сапьори намериха еднометров снаряд в пловдивския район „Тракия“, информира Би Ти Ви. Очаква се военните сапьори да го обезвредят. По-рано днес полицията отцепи зона с периметър над 400 метра в междублоковото пространство на няколко жилищни сгради. На същото място през май бяха открити повече от 10 бомби.

ВСС разпореди финансова проверка на Върховния касационен съд

http://www.mediapool.bg/vss-razporedi-finansova-proverka-na-varhovniya-kasatsionen-sad-news265310.html

Единодушно Висшият съдебен съвет (ВСС) разпореди извършване на финансова проверка на почивната база на Върховния касационен съд в Лозенец, както и на всички договори на съда, сключени след 1 януари 2015 г. Повод е сигнал от шефа на дирекция "Финанси и счетоводство" във ВКС Лъчезар Спасов, който разкри, че в базата в Лозенец се използват три програмни продукта, в които се правят счетоводни вписвания. Спасов смята, че това е нередно. Поводът за проверката на договорите на ВКС бе заради обществена поръчка за 29 000 лв за доставка на звукозаписна техника, обявена от ВКС. ВСС бе наложил лимит на поръчката от 1500 лева. Преди седмица Пленумът на ВСС се раздели и не успя да вземе решение по казуса. Шефът на ВКС обясни тогава, че е поискал лимитът за покупката на техниката да бъде увеличен, защото парите са били крайно недостатъчни. Сега Пленумът гласува за извършване на проверка с 20 гласа "за" и нито един против. Представляващият ВСС Димитър Узунов коментира, че съветът винаги е разпореждал проверка при постъпили сигнали от този род. Така се е случило с районните съдилища в Кнежа и Стара Загора. Калин Калпакчиев напомни, че вече е предложил да се направи подобна финансова проверка на Върховния административен съд и прокуратурата. Той допълни, че така одиторите ще могат да представят на ВСС цялата картина, което само може да е от полза. Предложението не се прие от мнозинството, защото нямало сигнали срещу ВАС и прокуратурата.

Много хора не знаят колко калории трябва да приемат всекидневно

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6283337

Много хора не знаят колко калории трябва да приемат всекидневноЛятото вече "чука на вратата" и на дневен ред за желаещите да се сдобият с идеалното "плажно тяло" са диетите. Оказва се обаче, че много хора са в неведение за един от ключовите аспекти на всеки режим за отслабване - приема на калории, пише в. "Дейли експрес", предаде БТА. Авторите на ново проучване са установили,

7 загинали и 59 ранени при експлозията в детска градина в Китай (обновена)

http://www.cross.bg/zaginali-kitaii-dyshi-1546118.html

/КРОСС/ В резултат на експлозията, която разтърси детска градина в източната част на Китай, са загинали седем души, а 59 други са ранени, предава AFP. По данни да държавната телевизия двама души са загинали в момента на взрива, докато останалите петима са издъхнали в болница. Деветима от ранените се намират в сериозно състояние. Инцидентът стана малко преди 17 часа (местно време), в момент, в който родителите са чакали да вземат децата си от заведението. Причините за трагичния инцидент все още не са известни.    

Путин: Готов съм да дам политическо убежище на Джеймс Коми

http://dnes.dir.bg/news/USA-rusia-vladimir-putin-rusia-putin-25919436

Путин съобщи, че не е запознат с детайли от показанията на бившия шеф на ФБР Коми, но смята, че той не е представил данни за влияние на Русия при вота в САЩ.

Експлозия в детска градина в Китай, съобщава се за жертви

http://www.cross.bg/suobshtava-gradina-detska-1546118.html

/КРОСС/ Експлозия е разтърсила детска градина в източната част на Китай, съобщава британският вестник Daily Mail. Инцидентът се е случил малко преди 17 часа (местно време), в момент, в който родителите са чакали да вземат децата си от заведението. Полицията съобщава за жертви, но техният брой към момента не се уточнява. Снимки от мястото на произшествието показват деца и възрастни да лежат на земята, някои от които - кървящи. Съгласно данни на медии в болница са настанени 40 души. Не се съобщават причините за експлозията.  

Ефективна присъда от три години за жена, представяща се за служител в Столична община

http://www.cross.bg/iiordanova-stolichna-obshtina-1546119.html

/КРОСС/ Софийският районен съд постанови осъдителна присъда спрямо Илияна Йорданова, обвинена, че с ее представяла за служител в Столична община. С първоинстанционната присъдата на Йорданова е наложено наказание „лишаване от свобода" за срок от три години при първоначален строг режим. Съдебното производство е проведено по реда на съкратеното съдебно следствие, като подсъдимата е признала изцяло фактите в обвинителния акт. Йорданова е предадена на съд от Софийската районна прокуратура за измама, извършена при условията на специален рецидив и продължавана престъпна дейност, при която са пострадали две жени. Тя е убедила пострадалите, че работи като началник на отдел в Столична община и че ще съдейства на едната жена да бъде назначена като служител в общината. В действителност през посочения период подсъдимата била безработна. Независимо от това, на седем различни дати Йорданова се срещала с двете пострадали, поддържайки у тях създадените от нея неверни представиа. Двете жени й предали неколкократно различни парични суми, общо възлизащи на 2400 лв. Йорданова успяла да убеди двете пострадали, че парите са необходими за заемането на исканата позиция в посочената институция, като ще послужат за такси за подаване на документи, за записване и участие в конкурс, за назначаване на по-висока длъжност и др. Подсъдимата Йорданова е осъждана многократно за престъпления против собствеността

В Мюнхен планират забрана на дизеловите автомобили

http://clubz.bg/55167-v_myunhen_planirat_zabrana_na_dizelovite_avtomobili

Местните власти в Мюнхен обмислят забраната на голяма част от дизеловите автомобили в града. Дискусията по въпроса се роди на фона на рекордни атмосферни замърсявания в баварската столица, предаде "Ройтерс".

След като стана ясно, че нивата на азотни оксиди във въздуха над Мюнхен грубо нарушават европейските норми, кметът на Мюнхен Дитер Райтер определи резултатите като "шокиращи". Това породи мнението, че регулациите за дизелови автомобили трябва да се затегнат.

"Колкото и да ми се иска да избегнем такива забрани, мисля, че е също толкова невероятно да продължим без рестрикции за в бъдеще", заяви Райтер пред "Зюдойче Цайтунг".

Въпреки че Федералното правителство се обяви против подобни забрани, които бяха наречени "погрешен подход" от говорител на транспортно министерство, немски зелени организации вече заведоха дела срещу редица федерални провинции заради лошото качество на въздуха. Като отговор в Щутгарт, който е домът на "Мерцедес-Бенц", вече обявиха, че се подготвят забрани за дизеловите автомобили, които не отговарят на най-новите изисквания за вредни емисии.

Смята се, че ограниченията в Мюнхен биха засегнали между 133 000 и 170 000 автомобила, в зависимост от стриктността на новите закони. При всички положения обаче, колите, които отговарят на стандарт "Евро 6" ще избегнат промените. 

Първоначалната реакция на германската борса беше поевтиняването на акциите на производители, като "БМВ", "Фолксваген" и "Даймлер" с между 0.7% и 1.6%, но впоследствие част от спада беше възстановен. 

Преди скандала с тестовете за вредни емисии провеждани от "Фолксваген", около половината от продаваните в Германия автомобили са били с дизелов двигател, но в момента процентът е спаднал до 40. 

Българската действителност описана в един ден

http://www.cross.bg/zashtoto-bulgariya-pravyat-1546120.html

/КРОСС/ Разхождайки се вчера по българските улици на няколко български града, не чувах смях, не виждах усмихнати лица, видях много малко усмихнати дечица да препускат бясно с колела и тротинетки и да играят някакви игри. Всеки се е взел толкова на сериозно, че чак се плаша понякога и се чудя къде отиде смеха, усмивките и добротата. Някакви политици решили да правят „шоу" под прозозорците на Съдебната палата, минавайки от там един приятел ме попита: - „Тия педер@си пак ли правят прайд?" Започнахме да се смеем на глас, не защото искахме да обидим обратните, а защото 50% от лицата на този марш за правосъдие, бяха някакви политически педер@си участвали в управлението на държавата. Другите около 30% шестваха със знаменца на един прайд в края на миналата седмица, а другите 20% от хората явно бяха решили, че тези наистина искат някаква промяна за всички... Естествено смеехме се силно на глас и градските власти решиха, че сме някаква футболна агитка и ни пратиха полиция да ни разкара от похода им за власт... Оттам хванахме към Националния стадион, за да видим момчето, което без да мрънка и да се показва в телевизиите от 2008 година, прави за децата добрини. Беше събрал приятели да поиграят футбол, с една единствена цел - да събере дарения и средства за фондацията с негово име, за да може да върши още добрини за дечицата. Стадионът беше пълен отвсякъде, а хората се усмихваха и децата подскачаха от радост около своите майки и бащи

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване