Япония прие спорен антитерористичен закон

http://clubz.bg/55155-qponiq_prie_sporen_antiteroristichen_zakon

Спорен антитерористичен закон срещу планирането на терористични актове беше приет в Япония, предаде Ройтерс. Законопроектът бе подложен на сериозни критики, защото ограничава гражданските свободи и може да доведе до злоупотреби от страна на властите.

Законовите промени криминализират планирането, финансирането и извършването на 277 престъпления.

В сряда пред парламента в Токио беше проведен протест срещу закона. Той обаче бе приет окончателно днес от управляващото мнозинство на премиера Шиндзо Абе.

Абе коментира, че промените ще позволят на Япония "да си сътрудничи тясно с междуродното общество, за да предотврати тероризма".

Това е четвърти опит на правителството да приеме подобен закон, който се смята от управляващите за необходим в навечерието на Олимпийските игри в Токио през 2020 г.

Япония подписа конвенция на ООН срещу международната организирана престъпност, но още не я е ратифицирала. Според правителството новият закон е необходим, за да влезе в сила договорът.

"Има едва три години до Олипиадата и Параолимпиадата в Токио и бих желал да ратифицираме Конвенцията за организиратана престъпност възможно най-скоро... Затова беше приет законът."

Освен сериозни престъпления като тероризъм, законът е насочен и срещу други нарушения като седящи стачки, участие в състезание с лодки без лиценз и събиране на гъби в защитени гори.

Критиците смятат, че формулировката на закона дава твърде широки правомощия на властите и ограничават гражданските свободи. Включването на събирането на гъби и седящите стачки в списъка със забранените дейности също е предмет на спор и критиците не виждат как това е свързано с тероризма и организираната престъпност.

Според правителството някои от тези дейности могат да бъдат използвани за финансиране на престъпни схеми - явно незаконното събиране на гъби е доходоносен бизнес на островната държава

Много други възможности за финансиране не са включени в закона, твърди в. "Маиничи".

"Продажбата на морска храна също може да бъде използвана за финансиране на престъпни схеми, но не е част от антитерористичния закон."

Специалният докладчик на ООН за правото на неприкосновеност Джоузеф Канатачи се е обърнал към Абе с предложение да обърне внимание на това, че промените в законодателството могат да доведат до "ограничение на правото на личен живот и свобода на изразяване".

В имейл до Ройтерс Канатачи казва, че японското правителство използва "психология на страха" за да прокара "дефектно законодателство".

"Япония трябва да подобри гаранциите си за неприкосновеност, особено след приемането на този подозрителен закон", коментира още той.

Рецидивисти пак в затвора за отровено куче и кражба на 15 хил. лв.

https://www.24chasa.bg/region/article/6282868

Рецидивисти пак в затвора за отровено куче и кражба на 15 хил. лв.Двама рецидивисти получиха поредна присъда за кражба на 15 хил. лв. 45-годишният Никола Дончев от Кресна, осъждан вече 4 пъти, ще лежи още 3 г. като подбудител и помагач за кражба от къщата на чичо си в кресненско село. 35-годишният му приятел Красимир Методиев, със 17 присъди, получи също 3 г. затвор, като извършител на кражбата.

Безработицата през май падна до 7.1%

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/15/2989434_bezraboticata_prez_mai_padna_do_71/?ref=rss


През май 2017 г. безработицата е 7.1%, с 0.5 процентни пункта по-малко от април, съобщи Агенцията по заетостта, която следи показателя по броя на регистрациите в бюрата по труда.

сравнение с май миналата година намалението на показателя е с 1.6%. Броят на регистрираните безработни в бюрата по труда през май е 233 829. Той намалява с 15 635 души спрямо предходния месец, а в сравнение с май 2016 г. – с 52 417 души или 18.3% по-малко. През май работа са започнали общо 26 750...

Решават казуса с "Дом Гаврош" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=353493

Утре-16 юни се очаква да бъде разгледан съдебният спор за устройствения план на терена, върху който дълги години беше разположен дом „Гаврош” в района на пазар „Чаталджа”, припомня Moreto.net. Административният съд ще се произнесе по съдебно-техническа експертиза за това дали са спазени отстоянията за строеж и дали се нарушава флората в района.

Всяко пето дете в богатите страни живее в бедност

http://econ.bg/Новини/Всяко-пето-дете-в-богатите-страни-живее-в-бедност_l.a_i.744093_at.1.html

Всяко пето дете в богатите страни живее в бедност, сочи доклад на УНИЦЕФ. Недостигът на храна и образование също е широко разпространен проблем,...

Дания въвежда строги мерки срещу просията

http://www.cross.bg/daniya-vuvezhda-strogi-merki-sreshty-prosiyata-1546077.html

/КРОСС/ Строги мерки срещу агресивната просия са одобрени от парламента в Дания. Агенция ДПА отбелязва, че мярката изглежда е насочена основно срещу имигрантите роми от Източна Европа. Предвижда се двойно увеличение на наказанието при първо нарушение до 14 дни затвор. Нарушителите ще могат да бъдат вкарвани в затвора, без преди това да им е отправяно полицейско предупреждение, каквато бе практиката досега. Законодателите се заеха с въпроса след множество оплаквания в Копенхаген от агресивни просяци и незаконни поселения без вода и канализация.  

Нобеловата лекция на Боб Дилън била плагиатствана от учебно помагало

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/06/15/2989418_nobelovata_lekciia_na_bob_dilun_bila_plagiatstvana_ot/?ref=rss


Нобеловата лекция на Боб Дилън, която музикантът изнесе с голямо закъснение миналата седмица, заимствала от сайта с учебни помагала по литература Sparknotes.com. Това твърди анализ на изданието Slate, цитиран от "Ройтерс".

В речта си Дилън разказва за поетичните си влияния - от музиката на Бъди Холи до класическите четива "Одисея", "На Западния фронт нищо ново" и "Моби Дик". Певецът отделя по един параграф за всяка книга, но поне 12...

Георги Марков, ГЕРБ: Мажоритарният вот прави изборите интересни, той е непредсказуем

https://www.24chasa.bg/novini/article/6282841

Георги Марков, ГЕРБ: Мажоритарният вот прави изборите интересни, той е непредсказуем“Мажоритарният вот прави изборите интересни, той е непредсказуем“. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на ГЕРБ Георги Марков, по време на дебатите по първо четене на промените в Изборния кодекс, предвиждащи преминаването от пропорционална към мажоритарна избирателна система, предаде „Фокус”.

Съдия Георги Чолаков - първи кандидат за шеф на ВАС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6282829

Съдия Георги Чолаков - първи кандидат за шеф на ВАССъдията от Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков е първият кандидат, който ще се бори за шефското място на съда. Номинацията му бе издигнат от пленума на ВАС, а днес настоящият шеф на съда Георги Колев внесе кандидатурата му във Висшия съдебен съвет. Чолаков получи по-голяма част от гласовете на колегите си и надделя в битката с друг

Чехия едва ли ще приеме еврото в следващите 10 години, смята шефът на централната банка

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/15/2989433_chehiia_edva_li_shte_prieme_evroto_v_sledvashtite_10/?ref=rss


Чехия вероятно няма да приеме единната европейска валута в следващото десетилетие, защото ѝ липсва политическата воля да направи нужните промени, обяви гуверньорът на централната банка на страната Иржи Руснок.
"Ако трябваше да... залагам, бих казал "не", обяви Руснок на пресконференция, попитан за присъединяването на страната към еврозоната в рамките на 10 години. "Не виждам достатъчно сила и достатъчно политическа воля", каза той, цитиран от чешката...

Чехия едва ли ще приеме еврото в следващите 10 г., смята шефът на централната банка

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/15/2989433_chehiia_edva_li_shte_prieme_evroto_v_sledvashtite_10_g/?ref=rss


Чехия вероятно няма да приеме единната европейска валута в следващото десетилетие, защото ѝ липсва политическата воля да направи нужните промени, обяви гуверньорът на централната банка на страната Иржи Руснок.
"Ако трябваше да... залагам, бих казал "не"," обяви Руснок на пресконференция, попитан за присъединяването на страната към еврозоната в рамките на 10 години. "Не виждам достатъчно сила и достатъчно политическа воля," каза той, цитиран от чешката...

Второ място в турнира за Купата на БФС за децата на "Черно море"

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/vtoro-miasto-v-turnira-za-kupata-na-bfs-za-decata-na-cherno-more-2030716

Талантите на Черно море, родени 2006 година, спечелиха сребърните медали от турнира за Купата на БФС в Банско. Надпреварата се проведе на 13-и и 14 юни, а варненци завършиха своята група като първенци с две победи и една загуба.

“Моряците” на Калоян Георгиев разгромиха тима на Черном

Фотоконкурс „Преоткрий родния край“ организира Областното сдружение на кметовете

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/fotokonkurs-preotkrij-rodniia-kraj-organizira-oblastnoto-sdruzhenie-na-kmetovete-2030526

Областният управител проф. д-р Любомира Попова представи инициативата на Областно сдружение на кметовете и кметските наместници на населени места в Област Велико Търново, с партньорството на Експедиция „Преоткрий България“, за организирането на фотоконкурс под наслов „Преоткрий родния край“. Фотоси

Започва делото срещу българския гражданин, ритнал жена в берлинското метро

//dariknews.bg/novini/sviat/zapochva-deloto-sreshtu-bylgarskiia-grazhdanin-ritnal-zhena-v-berlinskoto-metro-2030717

Българският гражданин, заснет на камера за наблюдение как рита жена по стълбите на метростанция в Берлин, се изправя пред съда по обвинение в нанасяне на тежка телесна повреда, предаде ДПА.

Асфалтират част от АМ Тракия с 6 милиона лева, но след края на летния сезон

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/asfaltirat-chast-ot-am-trakiia-s-6-miliona-leva-no-sled-kraia-na-letniia-sezon-2030719

Частта на АМ "Тракия"- от Пловдив до Стара Загора, ще бъде преасфалтирана след края на лятото. Това заяви в Пловдив министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. За ремонта на отсечката са предвидени 6 милиона лева, но за да не се създават затруднения при пътуването по вре

Водолаз се самообвинява за загиналия пилот Георги Анастасов

//dariknews.bg/regioni/varna/vodolaz-se-samoobviniava-za-zaginaliia-pilot-georgi-anastasov-2030689

14 военнослужещи бяха отличени за участието си в спасителната операция на екипажа на падналия в Черно море вертолет „Пантер“. На официална церемония в Щаба на Военноморските сили те бяха наградени от министъра на отбраната Красимир Каракачанов и от началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Бо

МБАЛ "Майчин дом" препълнена с пациенти, в момента лекува за своя сметка заради изчерпани лимити

//dariknews.bg/regioni/varna/mbal-majchin-dom-prepylnena-s-pacienti-v-momenta-lekuva-za-svoia-smetka-zaradi-izcherpani-limiti-2030703

Варненската Многопрофилна болница за активно лечение „Майчин дом-Варна” обяви, че ще лекува пациенти на загуба. Лечебното заведение е препълнено и дори има листа с чакащи болни. Рамковият договор, сключен с касата на 6 юни и подписан с особено мнение от ръководство

Шефът на Лукойл: Необходими са по-строги мерки срещу контрабандата с горива в България

//dariknews.bg/novini/bylgariia/shefyt-na-lukojl-neobhodimi-sa-po-strogi-merki-sreshtu-kontrabandata-s-goriva-v-bylgariia-2030718

Президентът на руската петролна компания "Лукойл" Вагит Алекперов, който е на посещение в страната ни заяви пред журналисти, че са необходими по - строги мерки срещу контрабандата с горива в България. Той бе категоричен, че у нас няма картел на горивата. По думите

Договорена е най-голямата сделка за недвижим имот в България

//dariknews.bg/novini/biznes/dogovorena-e-naj-goliamata-sdelka-za-nedvizhim-imot-v-bylgariia-2030713

Най-голямата сделка за недвижим имот в България вече е договорена: южноафриканският фонд NEPI ще плати за софийския мол "Сердика център" и офис сградата към него рекордната сума от 207.4 млн. евро, пише "Капитал Daily", цитиран от<

21-годишен младеж се обеси в дома си

http://dnes.dir.bg/news/mladezh-samoubiistvo-yoakim-gruevo-25917874

21-годишен младеж е открит мъртъв в дома си в пловдивското село Йоаким Груево. Той се е обесил, но не е оставил предсмъртно писмо.

Разрешават риболова на Гребния канал в Пловдив в неделя

https://www.24chasa.bg/region/article/6282804

Разрешават риболова на Гребния канал в Пловдив в неделяСвободен риболов ще се проведе в неделя от 7 до 17 часа от северната страна на Гребния канал в Пловдив, съобщиха от общината. В съоръжението се осъществява постоянен експертен контрол по отношение на растителността и видовете риба. Именно с цел установяването на моментното биосъстояние се препоръчва и провеждането на контролния улов.

Евродепутат: България ще получи над 3 млрд. лева от ЕС за 2018 г.

https://www.actualno.com/business/evrodeputat-bylgarija-shte-poluchi-nad-3-mlrd-leva-ot-es-za-2018-g-news_617108.html

Рекорден бюджет на ЕС за следващата година, от който за България са планирани над 3 млрд. лв. междинни плащания. „За 2018 година бюджетът на ЕС ще бъде над 160 млрд. евро поети ангажименти, а прогнозният от Европейската комисия размер на междинни плащания за България е повече

"Коматево" събра разделно над 1,5 т. боклук

https://www.24chasa.bg/region/article/6282824

"Коматево" събра разделно над 1,5 т. боклукВсе по-добри резултати бележи пилотният проект за разделно събиране на отпадъци „От врата на врата“ в квартал „Коматево“. Това отчетоха месец и половина след старта му шефът на дирекция „Екология“ в община Пловдив Василка Чопкова и директорът ОП „Чистота“ Иван Стоянов. Те припомниха, че в началото на май на домакинствата в пловдивския квартал

Концесията на Летище София стартира през септември

http://frognews.bg/news_136522/Kontsesiiata-na-Letishte-Sofiia-startira-prez-septemvri/

Надявам се процедурата за концесионирането на Летище София да стартира през септември тази година. Това обяви пред журналисти днес министърът на транспорта Ивайло Московски.

Процедурата за концесия на Летище София ще стартира през септември

https://www.actualno.com/society/procedurata-za-koncesija-na-letishte-sofija-shte-startira-prez-septemvri-news_617107.html

До есента ще стартира новият конкурс за концесия на Летище София. Това заяви пред журналисти транспортният министър Ивайло Московски. Вчера от министерството са провели разговор с Европейската банка за възстановяване и развитие, а другата седмица ще има среща и с Европей

Цачева ще подаде оставка единствено ако й я поиска премиерът

http://www.cross.bg/tzacheva-yuristi-ostavka-1546076.html

/КРОСС/ Министърът на правосъдието Цецка Цачева заяви, че ще подаде оставка само ако ѝ бъде поискана от премиера Бойко Борисов, предава БНР. Заради нейно телевизионно изявление тя беше призована от група юристи да се оттегли. Вчера 16 топ юристи разпространиха отворено писмо, с което й поискаха оставката заради реплика в телевизионно интервю: "Ако иска промени господин Панов, следва да се кандидатира за депутат." Юристите не са съгласни с изказването на Цачева, тъй като всеки законопроект подлежи на обществено обсъждане и те не виждат кой друг, ако не съдиите да са компетентни да изказват мнения. Днес Цецка Цачева отрече това да е точен цитат на думите ѝ, които били извадени от контекста. "Тези думи за Панов са извадени от контекста. Няма такава фраза" увери Цачева.Тя декларира, че поискалите оставката ѝ юристи са изключително уважавани от нея и затова е готова да се срещне с тях по темата "Конкретни законодателни предложения", както прави с всички магистрати, които търсят среща с нея. Цачева коментира този сюжет преди началото на днешното заседание на Висшия съдебен съвет, на което беше оповестено и името на първия кандидат за председател на Върховния административен съд - това е номинираният от върховните съдии съдия Георги Чолаков. Номинации могат да се правят и следващия четвъртък, а изборът е насрочен за 11 септември. Мандатът на настоящия председател на ВАС Георги Колев изтича през ноември.      

В момента Владимир Путин отговаря в "Пряка линия" на въпроси на гражданите

http://pogled.info/svetoven/russia/v-momenta-vladimir-putin-otgovarya-v-pryaka-liniya-na-vaprosi-na-grazhdanite.86784

/Поглед.инфо/ Президентът на Русия Владимир Путин отговори на 14 въпроса през първия час от излъчваното на живо телевизионно предаване „Пряка линия”.

Пирински към Комисията - „Планът Юнкер“ не работи по план!

http://pogled.info/european-parliament/pirinski-kam-komisiyata-planat-yunker-ne-raboti-po-plan.86785

/Поглед.инфо/ На пленарния дебат на 14-ти вечерта в Европарламента по доклад за изпълнението на Фонда за стратегически инвестиции (ЕФСИ) - инструмента за „Плана Юнкер“, евродепутатът социалист Георги Пирински изтъкна, че Фондът не постига основното си предназначение: да съфинансира по-рискови инвестиции, за да се насърчава развитието основно на по-изоставащите региони в ЕС.

Естония е против наказанието на източните членове на ЕС за мигрантите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6282812

Естония е против наказанието на
източните членове на ЕС за мигрантитеЕстония, която е следващият ротационен председател на Европейския съюз, е против това източноевропейските държави от общността, които отказват да приемат бежанци, да бъдат наказвани, като им се отнема финансирането, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА. Вътрешният министър Андрес Анвелт заяви, че подобен ход разделя Европа, а не я обединява.

Спешната помощ няма педиатрични линейки, защото липсват неонатанолози

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/speshnata-pomosht-niama-pediatrichni-lineiki-zashtoto-lipsvat-neonatanolozi-241258/

Транспортирането на новородени с медицински проблеми се извършва с транспортни кувьози, които са част от оборудването на болничните отделения

Може ли нещо да спре "Голдън стейт уориърс" по пътя към династията

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/15/2988982_moje_li_neshto_da_spre_goldun_steit_uoriurs_po_putia/?ref=rss


Създаването на династия е голямата цел на всеки звезден отбор, който Националната баскетболна асоциация (НБА) е имала. Някои са успели, други са били близо. Нито един от тях обаче не е приличал на страшилището, в което се превърна "Голдън стейт уориърс".

"Воините" имат четирима ол-стар играчи в стартовата си петица, всеки един от които на възраст между 27 и 29 години. Трима от тях са определяни за едни от най-великите стрелци, които баскетболът е...

Кметът на Хитрино: ДПС ме изключиха, защото не им позволих да ми се месят

http://www.moreto.net/novini.php?n=353498

„Не ме изненадва отстраняването от ДПС. Очаквах го” коментира пред bTV кметът на Хитрино Нуридин Исмаил, който вчера беше изключен от движението. „Дразнят ме и се ядосвам от мотивите. Не може един човек на години, отговорен (Йордан Цонев – б.

Агенцията по храните: Качеството на храните у нас не се различава съществено

https://www.24chasa.bg/novini/article/6282793

Агенцията по храните: Качеството на храните  у нас не се различава същественоОповестиха първи резултати от изследванията ядем ли второ качество храни в сравнение с други европейски държави, съобщи Нова тв. По отношение на етикетите на продуктите няма съществени различия, коментира д-р Камен Николов от БАБХ. Засега не са открити съществени отклонения, те са съвсем минимални. Трябва обаче да се изчакат всички анализи,

Процедурата за концесията на софийското летище ще се поднови през септември

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/15/2989423_procedurata_za_koncesiiata_na_sofiiskoto_letishte_shte/?ref=rss


Министърът на транспорта Ивайло Московски се надява през септември да бъде възобновена процедурата за отдаване на концесия на летище "София", съобщи БТА.

На конференция в София той съобщи, че България иска да привлече за консултант някоя от международните финансови институции. Вече са проведени разговори с Европейската банка за възстановяване и развитие и Световната банка, а предстоят и Европейската инвестиционна банка, на които ще бъде предложено да представят...

САЩ продават на Катар изтребители за 12 млрд. долара

https://offnews.bg//sviat/sasht-prodavat-na-katar-iztrebiteli-za-12-mlrd-dolara-658214.html

САЩ приключват сделката за продажба на изтребители F-15 на Катар. 

Американският министър на отбраната Джеймс Матис подписа договора за продажбата на изтребителите на стойност 12 млрд. долара с катарския си колега Халид ал Атия, съобщи Пентагонът, цитиран от БТА. 

Според Блумбърг Катар купува 36 изтребителя от САЩ. 

Продажбата на изтребителите беше одобрена през ноември миналата година. 

Завършването ѝ обаче става на фона на напрежението между Катар и няколко близкоизточни държави, които обвиниха Доха, че подкрепя терористични организации и прекратиха дипломатическите си отношения с нея. 

Подобни критики бяха отправени от редица страни, като към тях се включи и американският президент Доналд Тръмп. 

Катар получи подкрепа от Русия, като руският външен министър Сергей Лавров обяви, че Москва ще направи всичко възможно за постигане на съгласие между страните в ситуацията.

НС отхвърли мажоритарния вот от референдума на Слави

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/ns-othvyrli-mazhoritarniia-vot-ot-referenduma-na-slavi-6070366

Президентът няма нито правомощията, нито капацитета като институция да извърши райониране за мажоритарни избори, заяви Румен Радев

Brexit е под заплаха, предупреди Найджъл Фараж

http://econ.bg/Новини/Brexit-е-под-заплаха-предупреди-Найджъл-Фараж_l.a_i.744092_at.1.html

Бившият председател на британската „Партия на независимостта" Найджъл Фараж заяви, че Брекзит е под заплаха и обяви, че ще се върне в политиката, за...

Сомалийски войници прекратиха кървавата обсада на екстремисти в Могадишу

https://www.24chasa.bg/novini/article/6282799

Сомалийски войници прекратиха кървавата обсада на екстремисти в МогадишуСомалийските сили за сигурност сложиха край на продължилата цяла нощ обсада от екстремисти на популярен ресторант в Могадишу, съобщава Асошиейтед преср цитирана от БТА. Войници изведоха оцелелите при нападението от сградата на ресторант "Пица хаус". Ранените бяха отведени с линейки. Войниците обкръжиха сградата на ресторанта и използваха оръжия,

Събарят незаконни ромски постройки в Казанлък

http://www.cross.bg/postroiiki-kmeta-kazanluk-1546075.html

/КРОСС/ Със заповед на кмета на Казанлък започна премахването на незаконни постройки в района на квартал "Казмера", съобщи БГНЕС. Кварталът е известен като ромската махала в града. Живеещите в района имаха законов срок, в който сами да премахнат незаконните постройки, но това така и не се случило. Със заповедта на кмета Галина Стоянова се даде началото на процедурата по принудителното разрушаване на постройките.  

Спортните таланти на "Еврофутбол" изгряха на плакати

http://www.cross.bg/talanti-evrofytbol-sportni-1546074.html

/КРОСС/ Спортните таланти на „Еврофутбол" изгряха на плакати. От 16 юни 2017 г. всичките 27 спортисти за 2017 година ще красят букмейкърските пунктове в цялата страна, както и спортни зали, клубове и училища. Фотографиите са дело на Тони Тончев и са направени специално за целта. Припомняме, че близо 90 000 лева е директното финансиране, което българският букмейкър отделя за спортистите. Освен това те получават и спортна екипировка - анцузи и маратонки. В началото на годината „Еврофутбол" пусна и специален сайт по програма „Спортни таланти", където се публикуват успехите на всеки един от състезателите. Там могат да бъдат намерени и кратките им визитки, както и размера на индивидуалното финансиране. Повече информация можете да намерите тук. „Еврофутбол" пожелава много здраве и успехи през годината на всички свои Спортните таланти! Програма „Спортни таланти" се реализира със съдействието на Фондация „Работилница за граждански инициативи" от самото й създаване до момента. Медийни партньори по програма „Спортни таланти" са: сайтовете gong.bg, viasport.bg, bgathletic.com, ngobg.info, dir.bg, blitz.bg, actualno.com и sportlive.bg, вестниците „Еврофутбол" и „Марица", агенция КРОСС, както и БНР и Дарик радио.    

Концесията на летище София започва отново през септември

https://offnews.bg//ikonomika/kontcesiata-na-letishte-sofia-zapochva-otnovo-prez-septemvri-658216.html

Процедурата за концесията на летище София вероятно ще бъде стартирана отново през септември. Това каза пред журналисти транспортният министър Ивайло Московски.

По думите му в сряда са проведени разговори с Европейската банка за възстановяване и развитие и със Световната банка, а следващата седмица ще има и с Европейската инвестиционна банка. "И от трите банки ще чакаме оферти за консултант по този проект", каза министърът. 

Московски ще настоява за запазване на начина, по който е определена предишната процедура, преди нейното спиране от служебния кабинет, а именно с по-голямо авансово плащане от страна на концесионера.

"Тези пари са ни необходими за оздравяването на БДЖ", припомни той. Московски каза още, че одобрената държавна помощ за националния превозвач е от 230 млн. лева, само за покриване на предишни дългове, и още толкова ще бъде авансовото плащане от концесионера.

Концесията беше спряна от служебното правителство на Огнян Герджиков. Анализ на процедурата установил, че държавният интерес не бил гарантиран. 

Отдаването на най-голямата аерогара у нас на частен инвеститор премина през серия от скандали. Срещу процедурата се обявиха работещите на летище София, а условията на сделката бяха меко казано странни. По условие бъдещият концесионер трябваше да внесе авансово 550 милиона лева, които да отидат за покриване на дълговете на БДЖ - операция, за която е необходимо разрешение от страна на Еврокомисията, каквото няма.

Един от най-сигурните участници в процедурата бе турската инфраструктурна компания Limak Holding, която се очакваше да подаде оферта заедно с руската банка ВТБ, която е акционер във "Виваком" и бивш мажоритарен собственик на "Булгартабак холдинг".

Евроспорт излъчва всяка минута от Тур дьо Франс 2017

https://offnews.bg//koloezdene/evrosport-izlachva-vsiaka-minuta-ot-tur-dio-frans-2017-658215.html

Евроспорт подобри параметрите на споразумението за излъчване на предстоящите три издания на Тур дьо Франс 2017, предоставяйки на феновете възможност за пръв път да наблюдават на живо всяка една минута от най-известното колоездачно състезание в света.

Разширеното споразумение с European Broadcasting Union и Amaury Sport Organisation, ще зарадва феновете на 54 европейски пазара с над 25 часа живо предаване от „Тур дьо Франс” в повече, за всяка от следващите три години. Допълнителните часове на живо ще дойдат от 13 от етапите, които никога досега не са били изцяло излъчвани в телевизионен ефир.

Евроспорт увеличи и ексклузивното си покритие на събитието за повечето пазари, получавайки допълнителни часове на пълна или частична ексклузивна база.

Евроспорт ще предостави 28% повече покритие на живо от тазгодишното издание на „Тур дьо Франс” в сравнение с 2016 г.** Новото споразумение засилва позицията на Евроспорт като дългогодишен партньор на Обиколката на Франция от 1991 г., когато състезанието е излъчено за първи път в ефира на Евроспорт.

Питър Хътън, изпълнителен директор на Евроспорт, заяви: „Това е фантастична новина за феновете на колоезденето, които ще могат да наблюдават на живо по Евроспорт всяка минута от „Тур дьо Франс”. Ние работихме активно за осъществяването на промяната в параметрите по сделката, защото знаем, че нашите зрители искат да гледат всички изкачвания, преследвания и спринтове от най-популярното велосипедно състезание в света. Наред с това, новото споразумение е добра новина и за професионалните отбори, колоездачи и спонсори – те ще получат допълнително отразяване, което се надяваме, че ще доведе до нарастване на популярността на спорта и разширяване на фен базата“.

„2017 г. вече е рекордна за Евроспорт с над 200 дни на живо от колоездачни състезания и 2300 часа покрития по всички канали. А сега можем да предложим на зрителите и всеки момент от най-емблематичното състезание в света. Ако си фен на велоспортовете, Евроспорт наистина е твоят Дом на колоезденето и се затвърждава като единственото място, на което можеш да следиш толкова отблизо любимия си спорт“, добави Хътън.

Ненадминатото велосъдържание на Евроспорт обхваща трите големи колоездачни обиколки, както и 25 събития от световния тур, включително и петте еднодневни пролетни класики. Евроспорт продължава да работи с най-големите имена в колоездачния спорт, които предоставят експертни анализи и гледни точки. Сред тях са трикратният победител от „Тур дьо Франс“ Грег Льомонд, етапният победител Хуан Антонио Флеча и Шон Кели, победител в девет еднодневни класики.

Коментирайки новината, Грег Льомонд заяви: „Щастлив съм заради милионите фенове на колоезденето от цяла Европа, които сега ще могат да наблюдават по Евроспорт всяка секунда от най-великото състезание. Както феновете много добре знаят, надпреварата по време на големите турове може да претърпи обрат във всеки един момент, затова да можеш да следиш всеки момент е наистина невероятна възможност. Евроспорт продължава да променя границите в излъчването на колоездачни състезания в Европа и аз съм горд, че отново съм част от техния екип“.

По време на тазгодишния „Джиро Д‘Италия“ Евроспорт за пръв път предостави на зрителите интерактивна карта с моментни данни за всеки колоездач. Eurosport.com – онлайн спортна медия номер едно в Европа, ще продължи да предоставя подробно видео съдържание от всички спортове, а една от последните инвестиции на Discovery Communications в Play Sports Group ще осигури дигитален достъп до съдържанието на Евроспорт за всички фенове.

--
*1350 часа – базирани на над 25 часа за всеки отделен от общо 54-те пазара.
**82 часа излъчване през 2016 г. в сравнение със 105 часа, планирани за Тур дьо Франс 2017.

Нели Петкова поздравява с „Аз и Ти“ децата на ”Арлекин” 2017

http://frognews.bg/news_136521/Neli-Petkova-pozdraviava-s-Az-i-Ti-detsata-na-Arlekin-2017/

Нели Петкова е част от журито на ”Арлекин” 2017, с председател Етиен Леви. В „Летен театър“ Варна, на 18 юни, вечерта, в която талантливи деца ще се съзтезават в четири категории с музикални изпълнения на хитови песни от филми, Нели Петкова ще даде своите оценки за изпълнение. Участниците и публиката, Нели Петкова ще поздрави с песента „Аз и Ти“.

Парламентът отхвърли предложението на БСП за преизчисляване на „старите пенсии”

http://www.cross.bg/osigyritelen-dohod-pensii-1546073.html

/КРОСС/ С 98 „за", 7 - „против" и 108 - „въздържал се" Законопроектът за допълнение на Кодекса за социално осигуряване, внесен от Корнелия Нинова и група народни представители и предвиждащ преизчисляването на т.нар. стари пенсии, бе отхвърлен на първо четене, предаде „Фокус". Според мотивите на законопроекта, предлаганото изменение на Кодекса е насочено към гражданите, които са с доходи на границата на физическото оцеляване. Това се отнася най-вече до пенсионерите и хората над 65 години. Вносителите са убедени, че ниските размери на пенсиите на повечето от българските пенсионери създават нетърпимо положение, a това налага да се вземат бързи мерки за увеличаването на пенсиите. Според „БСП за България" именно такава мярка е преизчисляването на т.н. стари пенсии. Съгласно чл. 70 от Кодекса за социално осигуряване, размерът на пенсията за осигурителен стаж и възраст зависи от средно месечния доход на страната за последните 12 месеца преди пенсиониране, съотношението между осигурителния доход на лицето и средния осигурителен доход на страната за определения период и от осигурителния стаж на лицето. При спазване на принципа на равнопоставеността, осигурените лица, имащи еднакъв осигурителен принос, би трябвало да получават близки по размер пенсии за осигурителен стаж и възраст. Последното такова преизчисляване е извършено през 2008 година със средния осигурителен доход за 2007 година - 398 лв. и 11 ст

Катар купува изтребители F-15 от САЩ за 12 млрд. долара

http://www.investor.bg/drugi/338/a/katar-kupuva-iztrebiteli-f-15-ot-sasht-za-12-mlrd-dolara-241252/

Сделката е била сключена, въпреки че наскоро американският президент Доналд Тръмп обвини страната във финансиране на тероризма

Труп на възрастен мъж е открит в канал в Мало село, Бобов дол

https://www.24chasa.bg/novini/article/6282790

Труп на възрастен мъж е открит в канал в Мало село, Бобов долТруп на възрастен мъж е открит в канал в землището на село Мало село, Община Бобов дол, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Кюстендил. Самоличността на мъжа не е установена. Трупът е закаран в кюстендилската болница за аутопсия, при първоначалния оглед следи от насилие не са открити. Започнато е досъдебно производство по случая в Районно

Още райони във Варна остават без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=353503

Още няколко варненски района ще останат без вода днес, заради аварии на водопроводи, съобщиха от ВиК за Moreto.net. До 14 часа вода няма да имат живущите в карето ул."Уилям Гладстон", ул."Царевец", ул. "Ген.

Илияна Йотова: Земята е наше национално богатство

http://www.cross.bg/stamboliiiski-iiotova-iliyana-1546072.html

/КРОСС/ „Държавата не трябва да забравя българското село. Земята е наше национално богатство, което винаги е помагало на България да се запази. За българина тя има душа." Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в село Славовица, където участва в отбелязването на 94-та годишнина от гибелта на Александър Стамболийски. „Роден в Славовица, Александър Стамболийски е познавал силата на земята да възражда, да развива, да пази българския корен и род", посочи в словото си вицепрезидентът. Илияна Йотова припомни, че на него се пада тежката задача от отломките след Първата световна война да изгради държавност, да търси нова надежда за единение чрез дипломация, да се обърне към хляба, който „тласка народа към живот, към творчество, а не към униние". „В този тежък за България момент Александър Стамболийски се опира на дълбоката връзка на българина със земята и с нея са свързани голяма част от държавническите и реформаторски му усилия", каза вицепрезидентът. „И до днес се опитваме да съхраним земеделската традиция, да я предадем на децата си, да ги научим да обичат плодородната българска земя. Тази грижа към земята трябва да подкрепим в онези български села и малки общини, които обезлюдяват поради липса на перспектива", подчерта Илияна Йотова

АС-Плевен успешно приключи реализирането на образователната програма за учебната 2016/2017 г.

//dariknews.bg/regioni/pleven/as-pleven-uspeshno-prikliuchi-realiziraneto-na-obrazovatelnata-programa-za-uchebnata-20162017-g-2030706

На 14 юни съдия Полина Богданова-Кучева – Председател на Административен съд гр. Плевен изнесе петата заключителна лекция от Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Програмата се реализира съгласно подписано Споразумение м

17 станаха жертвите от пожара в лондонския жилищен блок

//dariknews.bg/novini/sviat/17-stanaha-zhertvite-ot-pozhara-v-londonskiia-zhilishten-blok-2030707

Седемнайсет станаха жертвите от пожара в лондонския жилищен блок Гренфел тауър. Шефът на полицията каза, че се очаква броят им да се увеличи, предаде Ройтерс.

Над 70 пострадали са настанени в болници, съобщи Би Би Си. ТАСС информира за 18 ранени в те

Ревизоро: Фирми имат "абонамент" митничарите да не бавят техни камиони

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/revizoro-firmi-imat-abonament-mitnicharite-da-ne-baviat-tehni-kamioni-241253/

При проверки страдат само редови митничари, които често си мълчат, с тайното желание отново да се върнат на работа, коментира депутатът

Групата "Никълбек" се завръща с нов албум

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6282780

Групата "Никълбек" се завръща с нов албумКанадската рок група "Никълбек" се завръща с нов албум, съобщи Контактмюзик, цитиран от БТА. Тавата, озаглавена "Feed The Machine", е деветият студиен проект на рокаджиите. Предишният албум на "Никълбек" излезе през 2014 г. и стана първият от 16 години, който не успя да покори канадските чартове. Най-високото му класиране беше на втора позиция,

Софийско училище привлича ученици с паралелки по репортерство и криминология

https://www.24chasa.bg/novini/article/6282781

Софийско училище привлича ученици с
паралелки по репортерство и криминологияСтоличното 93­-то училище създава уникални за страната паралелки от следващата година, съобщава БНР. Учениците ще могат да изучават „Криминология и криминалситика“ или „Репортерство и медии“, а специалностите ще се преподават в сътрудничество със съответните университети. Директорът Евдокия Гергова обясни, че решението е било взето,

Андреас Васев се завърна в „Дунав“

https://www.24chasa.bg/sport/article/6282779

Андреас Васев се завърна в „Дунав“Крилото Андреас Васев се завърна в „Дунав”. Външният полузащитник бе основен футболист в тима на Веселин Великов във „В“ група, когато през сезон 2014/ 2015 бе поставено началото на настоящия тим, който е в топ 4 в елита. След контрола с „Черно море”, нападателят бе харесан от наставника на „моряците” Никола Спасов и премина във варненския тим без

Адел успокоява и прегръща пострадали от пожара в Лондон (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6282758

Адел успокоява и прегръща пострадали от пожара в Лондон (Снимки)Певицата Адел дойде на мястото на пожара, който опустоши вчера многоетажен блок със социални жилища в Лондон. Засега жертвите на огнената стихия в "Гренфел тауър" са 12, но има вероятност броят им да се увеличи, пише "Дейли мейл" Носителката на "Грами" дойде на бдението в подкрепа на жертвите и пострадалите очевидно разстроена и прегръщаше и

Бизнесът ще бъде облекчен от такси за 200 хил. лв. годишно

https://offnews.bg//ikonomika/biznesat-shte-bade-oblekchen-ot-taksi-za-200-hil-lv-godishno-658213.html

Намаляване на пряката финансова административна тежест за бизнеса с около 200 хил. лв. годишно предвижда Министерството на икономиката с отпадането или намаляването на някои такси.

От министерството посочват, че след анализ се предвижда промяна в 60% от услугите предоставяни от ведомството и негови подчинени структури. Промяната включва отпадане на услуги, намаляване на изискуемите документи, намаляване на такси, съкращаване на срокове и служебно предоставяне на информация.

Направен е анализ на общо 187 услуги предоставяни към момента от Министерството на икономиката и второстепенните разпоредители. Предложени са промени в 113 административни услуги, като от тях 67 броя такси са предложени за намаляване, а за 21 услуги таксата напълно ще отпадне.

15 услуги и режими са предложени за намаляване на изискуемите документи, а 8 от услугите и режимите напълно ще отпаднат. Сроковете предложени за намаляване са 23, а служебно предоставяне на изискуемите документи са 14 на брой.

В резултат от оптимизацията на предоставяните услуги се очаква многократно по-голямо намаление на разходите на бизнеса свързано с намаляването на броя изискуеми документи, съкращаване на сроковете, предоставяне на всички възможни начини на плащане (по банков път, през ПОС терминали) на административните услуги, които са обект на извършения преглед.

Спасиха младежи, изгубили се в парижките катакомби

http://clubz.bg/55154-spasiha_mladeji_izgubili_se_v_parijkite_katakombi

Откриха две момчета след три дни, прекарани в катакомбите под Париж, предаде Би Би Си.

Говорител на пожарната служба на френската столица заяви, че двамата младежи, на 16 и 17 години, са открити с помощта на кучета-спасители. Тийнейджърите са слезли под земята в събота вечер, но издирването, по неизвестни причини, е започнало три дни по-късно. 

Те са открити сериозно измръзнали, но без други наранявания.

Парижките катакомби са огромна система от гробни камери, които са с обща дължина близо 250 км под града, като само част от тях са отворени за посетители. Въпреки това ентусиасти често проникват незаконно в затворените части. Такъв е бил случаят и с младежите.

Температурата в подземните гробища, в които се смята, че лежат костите на около 6 милиона души, е приблизително 15 градуса по Целзий - търпима, но проблема след няколко дни под земята. 

Делтапланерист, осъден за убийство, твърди, че е невинен

http://dnes.dir.bg/news/istoria-stiko-ivanov-filmov-stzenariy-25917646

Делтапланерист, осъден на 8 г. затвор, твърди че е невинен. Животът Стайко Иванов е като филмов сценарий.

Цачева: Ще подам оставка, ако Борисов ми я поиска

https://www.actualno.com/politics/cacheva-shte-podam-ostavka-ako-borisov-mi-ja-poiska-news_617106.html

Министърът на правосъдието Цецка Цачева заяви, че ще подаде оставката си само ако ѝ бъде поискана от премиера Бойко Борисов. Заради нейно телевизионно изявление тя беше призована да се оттегли от група юристи. Припомняме, че оставката беше поискана заради коментар на наст

Продажбите на дребно в САЩ се свиват през май

http://econ.bg/Новини/Продажбите-на-дребно-в-САЩ-се-свиват-през-май_l.a_i.744091_at.1.html

Продажбите на дребно в САЩ се понижават с 0,3% на месечна база през май, след като през април се повишиха с 0,4 на сто, предаде CNBC.   ...

Манчестър Юнайтед даде 35 милиона евро за бек

https://offnews.bg//futbol/manchestar-iunajted-dade-35-miliona-evro-za-bek-658212.html

Английският гранд Манчестър Юнайтед финализира трансфера на шведския централен бранител Виктор Линдельоф, който вече официално е първото ново попълнение на Жозе Моуриньо през това лято.

"Червените дяволи" платиха на Бенфика 31 милиона паунда (35 милиона евро) за него и по този начин шведът се превърна в най-скъпия бек в историята на клуба.

"Орлите" могат да получат допълнителни 10 милиона евро в зависимост от представянето на Линдельоф с екипа на Юнайтед.

Договорът на шведа е за 4 + 1 години с опция за допълнителни 12 месеца.

"Щастлив, съм че се присъединявам към Манчестър Юнайтед. Прекарах чудесно време в Бенфика и научих там много.

Но сега гледам с нетърпение към бъдещето и към това да играя в Премиър лийг, на "Олд Трафорд", под ръководството на Жозе Моуриньо. Искам да помогна на Манчестър Юнайтед да спечели още трофеи", заяви Линдельоф.

Започна проверка на водните обекти в Сливенско

https://www.actualno.com/sliven/zapochna-proverka-na-vodnite-obekti-v-slivensko-news_617110.html

Започна проверка на водните обекти на територията на област Сливен. Това съобщи областният управител Чавдар Божурски, предаде репортер на Радио Фокус - Сливен. Обследването се прави два пъти годишно, като досега са били проверявани само най-важните или най-опасните обекти.

Путин: Русия няма да стане халифат

http://www.moreto.net/novini.php?n=353482

Москва няма да допусне Русия да се превърне в халифат. Това заяви в интервю за Оливър Стоун президентът на Русия владимир Путин. Той не пропусна да отбележи, че нито една световна религия не трябва да бъде източник на зло. И в исляма има много направления и течения.

Договорена е най-голямата сделка за недвижим имот в България

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/15/2989412_dogovorena_e_nai-goliamata_sdelka_za_nedvijim_imot_v/?ref=rss


Най-голямата сделка за недвижим имот в България вече е договорена: южноафриканският фонд NEPI ще плати за софийския мол "Сердика център" и офис сградата към него рекордната сума от 207.4 млн. евро, пише "Капитал Daily" в днешния си брой.

Предишната най-голяма имотна сделка също беше за мол - през 2008 г. гръцки фонд предложи почти 200 млн. евро за недостроения тогава The Mall на "Цариградско шосе", но после платената цена беше 170 млн....

Путин отговаря на въпроси в традиционната "пряка линия"

https://offnews.bg//sviat/putin-otgovaria-na-vaprosi-v-traditcionnata-priaka-linia-658211.html

Руският президент Владимир Путин ще отговаря на въпроси на граждани за 15-и път в т.нар. "пряка линия". 

Путин отговаря на въпроси в продължение на няколко часа, като въпросите са подбрани предварително от организаторите. Внимателно подбрани са и присъстващите в студиото граждани, част от които също задават въпроси. 

Традиционно сред тях има и чужденци, като тази година се очаква да има граждани на Сирия. 

"Пряката линия" започва в 12 часа българско време и ще бъде излъчена от Първи канал, "Россия 1", "Россия 24" и няколко радиостанции.

Очаква се Путин да отговори на въпроси на външнополитически теми, сред които ситуацията в Сирия и Украйна, отношенията със САЩ. Според руски медии дори е възможно да намекне дали ще се кандидатира отново за президент на изборите догодина.

Руски медии съобщиха, че и тази година е протекла сериозна репетиция за "пряката линия" в пансиона "Петрово-далнее" в Подмосковието, в чиято собственост има дял президентът на Русия.

РБК посочи, че тази година в пансиона са били събрани около сто души от различни региони, които са репетирали да четат гладко въпросите си и са получавали инструкции. 

Сред тях били подбрани и тези, които ще общуват пряко с президента. 

Тази година обаче участниците уверяват, че при подготовката организаторите не са предлагали свои версии на въпросите, а само са помагали с формулировката. 

"Пряката линия е шоу, а шоуто винаги трябва да е добре подготвено," заяви източник на РБК, запознат с организацията на събитието.

Междувременно от Кремъл обявиха, че десет дни преди събитието постъпилите въпроси към президента са били 1,6 млн., съобщи ТАСС. Това е значително по-малко в сравнение с последните две години. През 2015 г. постъпиха 3,25 млн. въпроса, а през 2016 г. - 3 млн. питания. 

Путин ще отговори на около 100 въпроса. Най-големият брой въпроси, на които е отговорил досега в "пряката линия", е 96, през 2011 г. 

Осъден за умишлено убийство, обжалва присъдата си пред Варненския съд

https://www.24chasa.bg/novini/article/6282753

Осъден за умишлено убийство, обжалва присъдата си пред Варненския съдОктай Иванов от с.Пробуда, община Търговище, обжалва днес пред Варненския апелативен съд присъда за убийство в размер на 6 години и 8 месеца „лишаване от свобода“ на Окръжен съд – Търговище. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативен съд - Варна. В началото на февруари тази година, при условията на съкратено съдебно следствие,

След пожара в Лондон Германия започва проверки на санираните сгради

https://www.actualno.com/europe/sled-pojara-v-london-germanija-zapochva-proverki-na-saniranite-sgradi-news_617097.html

След ужасяващата трагедия в британската столица Лондон баварският министър на вътрешните работи Йоахим Херман призова за предприемането на спешни проверки на жилищните сгради в Германия, санирани по програми за енергийната ефективност, пише изданието Der Spiegel. „Подобе

Хърватия назначи нов министър на външните работи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6282767

Хърватия назначи нов министър на външните работи

Мария Пейчинович-Бурич е новият министър на външните работи на Хърватия, съобщава вестник The Sarajevo Times, цитиран от Фокус.  Новият топ дипломат на Загреб е родена в босненския град Мостар през 1963 г. Дипломира се във Факултета по икономика в хърватската столица през 1985 г., след което продължава обучението си в Брюж и Варшава.

По-високите пенсии не минаха в парламента

http://frognews.bg/news_136520/Po-visokite-pensii-ne-minaha-v-parlamenta/

Преизчисляването на пенсиите, с цел повишаването им, не мина в парламента. Според вносителите от БСП 1,3 млн. пенсионери у нас са с пенсии до линията на бедността - 314 лева за 2017 г. Това е 60% от общия брой пенсионери.

Опразниха терминал на пристанище Чарлстън, САЩ, заради бомбена заплаха

https://www.24chasa.bg/novini/article/6282763

Опразниха терминал на пристанище Чарлстън, САЩ, заради бомбена заплаха 
Пристанищните власти в Чарлстън, щата Южна Каролина, разследват след сигнал за поставена бомба каква потенциална заплаха представлява контейнер, превозван от акостирал там товарен кораб, съобщи американската брегова охрана, цитирана от Франс прес, предава БТА. Терминалът, на който е швартован корабът "Мерск Мемфис", е опразнен.

Циганинът, откраднал инвалидна количка на дете, остава за постоянно в ареста

https://www.24chasa.bg/novini/article/6282754

Циганинът, откраднал инвалидна количка на дете, остава за постоянно в арестаДимитър Методиев откраднал на 6 юни инвалидна количка на болно дете в столичния квартал “Овча Купел“ остава в ареста реши Софийски градски съд. Пред съда той се оправда, че е помислил количката за използвана от клошари. Реших, че с тях те местят боклук“, оправда се той.  Методиев твърдеше, че веднага след като разбрал от майка си,

Фондовите борси в Европа и САЩ приключиха сесията разнопосочно

http://econ.bg/Новини/Фондовите-борси-в-Европа-и-САЩ-приключиха-сесията-разнопосочно_l.a_i.744090_at.1.html

Акциите в Европа и САЩ се търгуваха смесено на 14 юни, пише "Блумбърг". Паневропейският индекс Stoxx 600 загуби 0,12 на сто от стойността си и...

Почина легендата на руското кино Алексей Баталов

https://www.vesti.bg/sviat/pochina-legendata-na-ruskoto-kino-aleksej-batalov-6070361

Баталов е сред най-известните съветски и руски театрални и киноактьори. Снима се от 1944 г

17 са загиналите в небостъргача в Лондон, много хора още се издирват (обновена)

https://offnews.bg//sviat/17-sa-zaginalite-v-nebostargacha-v-london-mnogo-hora-oshte-se-izdirva-658208.html

17 са потвърдените жертви, а много хора все още не са открити в големия пожар в небостъргача Grenfell Tower в Лондон, съобщиха властите.

Екипи на пожарната са работили цяла нощ в опит да овладеят пожара в жилищната сграда в северната част на Кенсингтън.

Пожарът избухна около 1 ч. миналата нощ.

Спасени са 65 души. 34 са настанените в болница, 18 от тях са в много тежко състояние. Очаква се броят на жертвите да нарасне.

При избухването на пожара в сградата е имало няколкостотин души. В Grenfell Tower има 120 апартамента. 

До момента причината за бедствието не е уточнена. Министър-председателят Тереза Мей обеща пълно разследване на трагедията. 

Обществеността в Кенсингтън откликна много активно в подкрепа на пострадалите. 44 жилища в района бяха предоставени за ползване на останалите без дом, хората носят храна, дрехи, одеяла и други вещи от първа необходимост.

"Точно в такива случаи нашето общество реагира по най-добрия начин. Тогава разбираш колко е добре да живееш в Англия и да си лондончанин", казва пред Би Би Си един от доброволците, помагащи на място.

Хората изразяват и възхищението си от работата на спасителните екипи - пожарна, полиция, медици и др.

Журналистът на Би Би Си Крис Кук поддържа тезата, че пожарът се е разпространил бързо по цялата сграда заради материалите, с които тя е била санирана през 2015 г. В основата им има полиетилен. Като алтернатива за тази цел могат да се ползват материали с минерално ядро. Според журналиста пожари в сгради със същото външно покритие е имало и във Франция, ЮАР и Австралия.

12 са загиналите в небостъргача в Лондон, много хора още се издирват

https://offnews.bg//sviat/12-sa-zaginalite-v-nebostargacha-v-london-mnogo-hora-oshte-se-izdirva-658208.html

12 са потвърдените жертви, а много хора все още не са открити в големия пожар в небостъргача Grenfell Tower в Лондон, съобщиха властите.

Екипи на пожарната са работили цяла нощ в опит да овладеят пожара в жилищната сграда в северната част на Кенсингтън.

Пожарът избухна около 1 ч миналата нощ.

Спасени са 65 души. 34 са настанените в болница, 18 от тях са в много тежко състояние. Очаква се броят на жертвите да нарасне.

При избухването на пожара в сградата е имало няколкостотин души. В Grenfell Tower има 120 апартамента. 

До момента причината за бедствието не е уточнена. Министър-председателят Тереза Мей обеща пълно разследване на трагедията. 

Обществеността в Кенсингтън откликна много активно в подкрепа на пострадалите. 44 жилища в района бяха предоставени за ползване на останалите без дом, хората носят храна, дрехи, одеяла и други вещи от първа необходимост.

"Точно в такива случаи нашето общество реагира по най-добрия начин. Тогава разбираш колко е добре да живееш в Англия и да си лондончанин", казва пред Би Би Си един от доброволците, помагащи на място.

Хората изразяват и възхищението си от работата на спасителните екипи - пожарна, полиция, медици и др.

Журналистът на Би Би Си Крис Кук поддържа тезата, че пожарът се е разпространил бързо по цялата сграда заради материалите, с които тя е била санирана през 2015 г. В основата им има полиетилен. Като алтернатива за тази цел могат да се ползват материали с минерално ядро. Според журналиста пожари в сгради със същото външно покритие е имало и във Франция, ЮАР и Австралия.

Хванаха крадец на чанта от дете във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=353420

Варненската полиция арестува 20-годишен младеж, по обвинение, че е откраднал чантата на дете от Варна, съобщиха от МВР за Moreto.net. Кражбата станала миналата сряда, около 17.30 часа на улица "Вяра". Младежът спрял детето и му издърпал чантата от ръцете.

Възможно е да има още загинали в Гренфел тауър, ще търсят няколко дни (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6282743

Възможно е да има още загинали в Гренфел тауър, ще търсят няколко дни (Снимки)Продължава издирването на жертви от пожара, който опустоши вчера многоетажен блок със социални жилища в Лондон. Загинали са 12 души, но е възможно броят им да нарасне, предаде Франс прес. Опасения за това изрази във фейсбук и кметът на Лондон Садик Хан. Пожарникарите са спасили 65 души от горящата сграда, отбелязва Ройтерс.

Безсънието се дължи на генетични причини

https://www.24chasa.bg/novini/article/6282745

Безсънието се дължи на генетични причиниБезсънието е проблем, който вгорчава живота на един от всеки десет британци. Резултатите от ново проучване показват, че то се дължи на генетични, а не основно на психологични причини, пише в. "Дейли експрес". Откритието на екип от учени от Великобритания, Холандия и Германия може да доведе до нови методи за лечение на смущенията в съня,

БСП-Стара Загора призовават да се гласува с ДА за „Бедечка”

http://www.cross.bg/zagora-imoti-bsp-stara-1546089.html

БСП-Стара Загора призовава гражданите да участват в местния референдум на 18-ти юни. Социалистите апелират да се гласува с ДА в отговор на въпроса на референдума: „Да бъде ли извършено отчуждаване на частните незастроени имоти в квартал „Бедечка", по реда на Закона за общинската собственост и Закона за устройство на територията, при граници: от изток - бул. „Хан Тервел", от запад - ул. „Иван Вазов", от север алеята към предприятие Труд и от юг - ул. „Христина Морфова"? На територията на отчуждените имоти да се изгради парк, за сметка на бюджета или активи на Община Стара Загора."  

“Пътят на воина” - филм, създаден от бургаски авторски екип

http://www.cross.bg/georgi-voina-film-1546070.html

/КРОСС/ На 20 юни ще бъде прожектиран новият български филм "Пътят на воина". Негови автори са бургазлиите Георги Тодоров /сценарист/ и Христо Димитров - Хиндо /режисьор-оператор/. Продуценти са Галя и Георги Тодорови, а това е първият филм на продуцентска къща "Искони". Можете да гледате "Пътят на воина" на споменатата дата, от 18.30 ч. в залата на Драматичен театър "Адриана Будевска". Входът е свободен. "Пътят на воина" е документален филм за отец Георги от Жегларци (1923 - 2015 г.) с продължителност 75 мин. Той проследява вълнуващия жизнен път на свещеника, съдържа силни кадри от последната година на живота му и предсмъртните му проповеди. В най-трудните години на атеистичния период, когато мнозина свещеници се отказват от вярата и хвърлят расата, селският пролетарий Георги Пейчев, който прехранва многодетното си семейства с чукане на камъни и вадене на пясък, решава да стане свещеник. Приет по чудо (без нужното образование) в Семинарията, той намира там истинското си призвание на духовник и до края на живота си безспирно и неустрашимо проповядва своята вяра. С великодушие, любов към ближните и всеопрощение той доживява до последните си земни дни с радост и упование в Бога. Филмът изявява решаващото значение на личността, която не се огъва от обстоятелствата, а ги променя по свой образ и подобие

Алекперов: Картел на горивата в България е невъзможен

http://clubz.bg/55153-alekperov_kartel_na_gorivata_v_bylgariq_e_nevyzmojen

Вагит Алекперов Снимка БГНЕС


“Цените на бензина на българския пазар са конкурентни и договаряне между фирмите не е възможно”. Това обяви президентът на руската петролна компания "Лукойл" Вагит Алекперов, който е на двудневно посещение в България.

Вчера той проведе среща с президента Румен Радев, а днес се срещна и премиера Бойко Борисов. 

Пред държавния глава шефът на руския гигант е представил намерения за инвестиции в България, свързани с нефтохимическото производство, но не беше обявено на каква стойност ще бъдат те. 

“Компанията ще развива своето трайно присъствие на българския пазар и ще завърши нов високотехнологичен цикъл, който да допринесе за утвърждаването на България като ключов експортен център за горива на Балканите”, гласеше краткото съобщение от „Дондуков 2“. 

Затова също са нужни законодателни промени, които днес правителството се ангажирало да  направи.

Миналата година КЗК започна разследване за картел на 6 вериги бензиностанции, включително и "Лукойл". Впоследствие регулаторът промени позицията си и установи, че не било картел, а ценови паралелизъм, което не е наказуемо от закона.

"Това, че картелът е невъзможен, е доказано. България е единствената държава, в която има толкова голям брой бензиностанции - два пъти повече, отколкото в Румъния. Законодателството изисква усъвършенстване и по-строги мерки за данъчните складове, сигурни сме, че новото правителство ще ликвидира дупките в закона. За нас е важно да плащаме данъци и да не нарушаваме правилата в страните, в които работим", подчерта Алекперов. 

На срещата между шефа на „Лукойл“ и Борисов е обсъждано и какви законодателни промени да въведе страната ни, за да се спре контрабандата на горива.

 

За опасност от пожари в земеделските и горски територии предупреждават от пожарната в Елена

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/za-opasnost-ot-pozhari-v-zemedelskite-i-gorski-teritoriipreduprezhdavat-ot-pozharnata-v-elena-2030548

За опасност от пожари в земеделските и горски територии предупреждават от Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението” - Елена. Повишаването на температурите до екстремни стойности през последните дни доведе до бързо нарастване на риска от възникване на пожари в земеделските и горск

Набират кадри за провеждане на начална и специална военна подготовка за 2017 г.

//dariknews.bg/regioni/pleven/nabirat-kadri-za-provezhdane-na-nachalna-i-specialna-voenna-podgotovka-za-2017-g-2030702

Със заповед на Министъра на отбраната на Република България е обявен Каталог на курсовете по начална и специална военна подготовка за 2017 г.
 
В тази връзка със заповед на Началника на Централно военно окръжие в Плевен е създадена организация за набиране на граждани, отговарящи на из

Отбелязаха 177 години от рождението на революционера Стефан Караджа

//dariknews.bg/regioni/sliven/otbeliazaha-177-godini-ot-rozhdenieto-na-revoliucionera-stefan-karadzha-2030699

Хиляди граждани от Русе, Бургас, Ямбол и Варна участваха в отбелязването на 177 годишнина от рождението на революционера Стефан Караджа в родното му село Стефан Караджово.
Те посетиха къщата-музей на Стефан Караджа, най-големият паметник на националния геро

Доказано: Редовният секс удължава женския живот

//dariknews.bg/novini/liubopitno/dokazano-redovniiat-seks-udylzhava-zhenskiia-zhivot-2030701

В проучването са участвали само жени, но учените са убедени, че сексът удължава както женския, така и мъжкия живот

Мъж се опита да подкупи полицаи с 200 долара

//dariknews.bg/regioni/sliven/myzh-se-opita-da-podkupi-policai-s-200-dolara-2030700

Елховски полицаи задържаха 65-годишен мъж за подкуп. На 13 юни, в 17:45 ч., на път I-7, в хода на специализирана полицейска операция при проверка на лек автомобил „Рено-Меган“ , управляван от арестувания от силистренското село Правда е установено, че водачът шофира след употреба на алкохол, с конце

"Еколято" на Младежкия център стартира на 19 юни

//dariknews.bg/regioni/dobrich/ekoliato-na-mladezhkiia-centyr-startira-na-19-iuni-2030704

За 18-а поредна година Младежки център „Захари Стоянов” организира летни занимания за децата.  „Еколято” започва на 19 юни и приключва на 31 юли. Записали са се 65 деца на възраст над 9 години, които ще имат четирима ръководители. През годините лятната форма на занимания предизвикв

Парламентът отхвърли на първо четене мажоритарната система

//dariknews.bg/novini/bylgariia/parlamentyt-othvyrli-na-pyrvo-chetene-mazhoritarnata-sistema-2030698

Парламентът отхвърли на първо четене въвеждането на мажоритарната система. Предложението за промяна в Изборния кодекс беше направено от парламентарната група на ГЕРБ.

Изменението в изборния закон предвиждаше въвеждане на мажоритарна система в два тура и разде

Окончателно: ЦСКА остава извън Лига Европа

https://www.actualno.com/bgfootball/okonchatelno-cska-ostava-izvyn-liga-evropa-news_617093.html

Жалбата на ЦСКА срещу УЕФА заради неполучения лиценз за участие в Лига Европа за сезон 2017/2018 не присъства в дневния ред на Арбитражния спортен съд в Лозана. Както е добре известно, след като на 29 май в БФС се получи официално писмо от централата в Нион, с което завършилите на

1,87 млн. въпроса са задали гражданите на Путин за поредната „пряка линия”

http://www.cross.bg/liniya-rysiya-pytin-1546069.html

/КРОСС/ Около 1,87 млн. въпроса от граждани на „Пряка линия с Владимир Путин", която ще запачне в 12 часа, съобщава „Россия 24". Повече от половината запитвания са постъпили в телефонни обаждания, 370 хиляди са зададени чрез SMS, а 280 хил. през социалните мрежи. Въпроси към руския президент могат да се задава не само от Русия, но и от чужбина. Петнадесетата "Пряка линия с Владимир Путин" ще се излъчва по телевизионните канали "Първи", "Русия 1" и "Русия 24", също радио "Маяк", "Вести ФМ" и "Радио Русия". Можете да гледате „пряката линия" на живо през видеоканала на сайта на Агенция КРОСС, а по-интересните акценти четете в секция „Русия".  

Китайската народна банка игнорира Фед и остави лихвите без промяна

http://www.investor.bg/aziia/336/a/kitaiskata-narodna-banka-ignorira-fed-i-ostavi-lihvite-bez-promiana-241250/

Предишния път, когато през март Фед повиши лихвите, китайската централна банка реагира в рамките на часове и също повиши ставките

Почина Алексей Баталов - Гоша от "Москва не вярва на сълзи"

https://offnews.bg//kultura/pochina-aleksej-batalov-gosha-ot-moskva-ne-viarva-na-salzi-658209.html

Звездата на съветското и руското кино Алексей Баталов е починал на 89 години тази нощ, съобщи РИА Новости. 

Народный артист СССР Алексей Баталов скончался в Москве на 89-м году жизни. Народният артист на СССР лежал 2 месаца в болница след счупване на крака, след това е настанен в рехабилиционен център. 

Алексей Баталов дебютира в киното през 1944 година, снимал се е в над 40 филма, сред най-известните му роли е Гоша от "Москва не вярва на сълзи. Участвал е и във филмите „Летят жерави”, „Дамата с кученцето”, „Девет дни от една година”, „Бяг”, „Изгори, за да светиш.

Носител е на много награди, между които и орден „Св. Св. Кирил и Методий”.

Гръцкият министър на икономиката: Шойбле е непочтен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6282740

Гръцкият министър на икономиката: Шойбле е непочтенВ навечерието на срещата на Еврогрупата Гърция отново разкритикува съпротивата на германския финансов министър Волфганг Шойбле (ХДС) за бързо облекчаване на дълга на Атина, пише националният ежедневник "Цайт", цитиран от Фокус. Министърът на икономиката Димитри Пападимитриу обвини германския християндемократ в опит да предотврати постигането на

Преглед на икономическите теми в печата, 15 юни

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-15-юни_l.a_i.744089_at.1.html

"Зaплaтитe в Pyмъния cĸoчиxa c 13,4% зa гoдинa" Зaплaтитe нa paбoтeщитe в Pyмъния ca нapacнaли c 13,4% пpeз пocлeднaтa гoдинa, дocтигaйĸи cpeднo...

След протест телефонни измамници са осъдени на общо 15 години затвор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6282737

След протест телефонни измамници са осъдени на общо 15 години затвор

След уважен протест на Районна прокуратура - Велико Търново, шестима мъже, извършили телефонни измамници са осъдени на общо 15 години затвор, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Пантелей Е., Мариян Х., Иван Д., Митко Н., Ангел Д. и Пламен З. са осъдени за това, че в периода от 21 март 2015 г. до 27 март 2015 г.

Американци дадоха "уайлд кард" на Шарапова

https://offnews.bg//tenis/amerikantci-dadoha-uajld-kard-na-sharapova-658210.html

Мария Шарапова получи покана от организаторите на турнира в Станфорд, САЩ, като ще играе директно в основната схема.

Надпреварата ще се проведе от 31 юли до 6 август, като ще бъде първо участие на Маша на американска земя от март 2015 година насам.

В момента рускинята, която се завърна на корта след 15-месечно наказание за употреба на мелдоний, заема едва 175-о място в световната ранглиста.

Това не й дава право за директно участие в основната схема, но чрез поканите тя заобикаля това правило и пропуска квалификациите.

Точно този факт ядоса много от конкурентките й на корта. В Европа тя получи доста откази, но мениджърите й имат силни позиции в САЩ и ето, че първата покана вече е факт.

"Във възторг съм, че мога да играя отново в този турнир. Благодаря на организаторите", написа Шарапова в социалните мрежи.

България очаква 3 млрд. лева от бюджета на Европейския съюз за 2018 г., обяви евродепутат

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/15/2989382_bulgariia_ochakva_3_mlrd_leva_ot_bjudjeta_na/?ref=rss


Бюджетът на Европейския съюз за 2018 г. ще бъде рекорден. Това обяви българският евродепутат Андрей Новаков, като уточни, че сумата, с която ще разполага ЕС ще е над 160 млрд. евро.

Той участва в заседание на Комисията по бюджети на Европейския парламент. На него било обсъдено колко пари ще получи България от ЕС за следващата година. По предварителни очаквания това ще са малко над 3 млрд. лева.

"България е в изгодна позиция, тъй като се...

Получаваме 3 млрд. евро от ЕС

http://frognews.bg/news_136519/Poluchavame-3-mlrd-evro-ot-ES/

Бюджетът на Европейския съюз за следващата година е рекорден, а България ще получи около 3 млрд. евро от него. Това обяви евродепутатът Андрей Новаков. Общо бюджетът на ЕС за 2018 г. ще бъде повече от 160 млрд. евро.

Жестоко убийство на 50-годишна жена

http://dnes.dir.bg/news/prokuratura-ubiystvo-veliko-tarnovo-25917507

50-годишна жена е била убита по особено жесток и мъчителен начин в павликенското село Паскалевец. Тя е била пребита до смърт от съпруга си.

Московски: ​Процедурата за концесия на Летище София стартира през септември

http://www.cross.bg/moskovski-ministurut-banka-1546068.html

/КРОСС/ Надявам се процедурата за концесионирането на Летище София да стартира през септември т. г. Това обяви пред журналисти министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Той участва в Дванадесетата годишна конференция "Стратегическа инфраструктура и инвестиции България 2017" в столицата. Московски информира, че вчера са се състояли разговори с Европейската банка за възстановяване и развитие и със Световната банка, а следващата седмица ще има и с Европейската инвестиционна банка. И от трите банки ще чакаме оферти за консултант по този проект, каза министърът. Ангажиментът им ще бъде да актуализират всички анализи - финансово-икономически, социални и екологични, и да дадат концепция за самата процедура, посочи той. Министър Московски каза, че ще настоява за запазване на начина, по който е определена предишната процедура, преди нейното спиране от служебния кабинет, а именно с по-голямо авансово плащане от страна на концесионера. Тези пари са ни необходими за оздравяването на БДЖ, припомни той. Московски каза още, че одобрената държавна помощ за националния превозвач е от 230 млн. лева, само за покриване на предишни дългове, и още толкова ще бъде авансовото плащане от концесионера. От днес роумингът отпада и на практика ще ползваме националния си тарифен план, където и да сме, ако не сме в отворена опция, коментира още в отговор на въпрос Ивайло Московски. Към регламента са се присъединили Норвегия и Исландия, посочи той

Външният министър: ЕС разчита на добрите отношения между България и Турция

http://www.moreto.net/novini.php?n=353495

„Европейският съюз и в частност Германия наистина разчитат на добрите отношения на премиера Бойко Борисов и на България с Турция”. Това заяви пред NOVA министърът на външните работи Екатерина Захариева. "Преди референдума и преди редица парламентарни избори в Европейски държави, доста се обостри тонът между ЕС и Турция, а от това не печели нито ЕС, нито Турция", коментира още Захариева.

Парламентът в Дания одобри строги мерки срещу просията

https://www.actualno.com/europe/parlamentyt-v-danija-odobri-strogi-merki-sreshtu-prosijata-news_617091.html

Строги мерки срещу агресивната просия са одобрени от парламента в Дания. Агенция ДПА отбелязва, че мярката, изглежда, е насочена основно срещу имигрантите роми от Източна Европа, предаде БНР. Предвижда се двойно увеличение на наказанието при първо нарушение до 14 дни затво

ГЕРБ отказа преизчисляване на старите пенсии

https://www.actualno.com/business/gerb-otkaza-preizchisljavane-na-starite-pensii-news_617090.html

Народното събрание отхвърли предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите. Промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО) не бяха приети с 98 гласа "за", 7 "против" и 108 "въздържал се". Против решението да бъдат осъвременени и преизчислени всички пенсии, отпуснати до на

Простреляният американски конгресмен е в критично състояние

https://offnews.bg//sviat/prostrelianiat-amerikanski-kongresmen-e-v-kritichno-sastoianie-658206.html

Раненият при въоръжено нападение конгресмен Стив Скалийз остава в критично състояние и ще трябва да бъде подложен на още няколко операции, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се болницата, където е настанен Скалийз.

Конгресменът беше ранен по време на тренировка по бейзбол за годишния благотворителен мач между републиканци и демократи. 

Той е бил прострелян в левия хълбок, след което куршумът е минал през пелвиса, раздробил е кости, наранил е вътрешни органи и е причинил силно кървене, уточнява болница МедСтар, цитирана от БТА.

Нападателят е открил стрелба с полуавтоматично оръжие, като е произвел между 50 и 100 изстрела. 

В момента на стрелбата на стадиона са се намирали 20 републиканци от Камарата на представителите и двама от Сената. Бяха ранени няколко души. Сред пострадалите е и един полицай, а друг служител на реда беше приет за кратко в болница с изкълчен глезен.

Нападателят също беше ранен и по-късно почина. 

66-годишният Джеймс Ходжкинсън е бил известен с гневните си послания, публикувани в социалните мрежи до президента Доналд Тръмп и републиканците, съобщиха американски медии.

Според полицията мъжът е членувал в антирепубликански групи във Фейсбук. 

За момента ФБР отказва да коментира дали нападението е по политически мотиви. 

В същото време стана ясно, че американският президент Доналд Тръмп е направил изненадваща визита в лечебното заведение, където беше приет Скалийз, заедно с първата дама Мелания Тръмп. След това президентът обяви, че състоянието на конгресмена е много тежко и призова всички да се молят за него. 

Amazon показва апетит към Slack?

http://www.investor.bg/novini/261/a/amazon-pokazva-apetit-kym-slack-241247/

Софтуерът за корпоративни чатове се радва на интерес от редица купувачи, твърдят източници

Митниците карали шофьорите да плащат и за антикорупция

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/mitnicite-karali-shofiorite-da-plashtat-i-za-antikorupciia-6070360

Транспортните работници са скептични за крайните резултати от показната акция на прокуратурата на Кулата

Няма отменени или закъсняващи полети за Белгия заради пожара в Брюксел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6282729

Няма отменени или закъсняващи полети за Белгия заради пожара в БрюкселНяма отменени или закъсняващи полети за Белгия заради пожара на летището в Брюксел. Това съобщиха от пресцентъра на Летище “София“, цитиран от “Фокус“. Няма проблеми и при полетите от Брюксел до

Парламентът отхвърли предложението за преизчисляване на „старите пенсии”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6282723

Парламентът отхвърли предложението за преизчисляване на „старите пенсии”С 98 „за”, 7 – „против” и 108 – „въздържал се” Законопроектът за допълнение на Кодекса за социално осигуряване, внесен от Корнелия Нинова и група народни представители и предвиждащ преизчисляването на т. нар. стари пенсии, бе отхвърлен на първо четене, съобщава „Фокус”. Според мотивите на законопроекта,

Колко евтино е купуването на влияние в интернет

https://www.vesti.bg/tehnologii/kolko-evtino-e-kupuvaneto-na-vliianie-v-internet-6070355

Онлайн кампаниите за дезинформация лесно могат да обърнат резултати от избори

68% от българите искат да отслабнат преди началото на летния сезон

http://www.dnevnik.bg/pr_sfera/2017/06/15/2989355_68_ot_bulgarite_iskat_da_otslabnat_predi_nachaloto_na/?ref=rss


68% от българите признават, че биха искали да отслабнат, за да посрещнат летните месеци в добра физическа форма. Всеки четвърти българин не е доволен от тялото си, показват данни от проучване на Алфа Рисърч, проведено през май 2017 г. сред градското население в България.



Страхът от напълняване е проблем за ¾ от жените и за над половината от мъжете в страната. Близо 40% от жените се притесняват да се съблекат по бански на плажа и като цяло искат да...

Запалиха линейка на частен хоспис в Бургас, режат и 4-те й гуми

https://www.24chasa.bg/novini/article/6282713

Запалиха линейка на частен хоспис в Бургас, режат и 4-те й гумиЛинейка на частен хоспис горя в бургаския ж.к. „Лазур”, съобщиха от ОД на МВР в морския град, цитирани от "Фокус". Вчера около 00.05 часа в Пето Районно управление „Полиция” – Бургас е получено съобщение за горящ автомобил „Мерцедес” – линейка, с бургаска регистрация, паркиран в района до бл. 68 в ж.к. „Лазур”, собственост на частен хоспис.

59.8% от читателите на КРОСС нямат доверие в силите за сигурност у нас

http://www.cross.bg/nyamat-anketa-stryktyri-1546066.html

/КРОСС/ 59.8% от читателите на Агенция КРОСС, включили се в седмичната ни анкета, нямат доверие в силите ни за сигурност и смятат, че властимащите трябва да помислят повече за сигурността на гражданите. В допитването се включиха 360 души. 27.4% одобряват работещите в силовите структури, защото работят от сърце и със знания. Недокомплектът в армията и полицията като сериозен проблем са посочили 9,7 на сто от анкетираните. Едва 1.4 на сто са притеснени от старата техника, с която разполагат силовите ни структури. 1,7% от запитаните нямат мнение по въпроса. Можете да се включите в новата ни анкета: На кой политик вярвате най-много?

1.5 тона некачествен алкохол заловиха на границата

http://www.cross.bg/litra-alkohol-proverka-1546067.html

/КРОСС/ Митничари откриха 1 760 литра спирт и 1 464 литра високоградусов алкохол. Енергийните стоки нямали платен акциз. На 13 юни, вторник, служители от митническата мобилна група от Централно митническо управление правят проверка на складова база в района на Велико Търново. В хода на проверката митничарите установили, че в склада се помещават 1 760 литра 96-градусов спирт, разпределен в пластмасови туби от по 10 и 11 литра. Последвала проверка и на друг обект, където служителите на реда открили други 732 бутилки от по 2 литра, пълни с общо 1 464 литра алкохол - водка, ракия, мастика и уиски. Ползвателят на обектите е установен. Алкохолът е иззет, а по случая е образувано досъдебно производство.    

Задържаха 54-годишен мъж, убил жена си в търновско село

https://www.24chasa.bg/novini/article/6282709

Задържаха 54-годишен мъж, убил жена си в 
търновско селоОкръжна прокуратура – Велико Търново привлече в качеството на обвиняем 54-годишния Атанас Х. за това, че на 12 юни в село Паскалевец, Община Павликени, умишлено умъртвил съпругата си - 50-годишната Веселинка Х. Жената е починала вследствие на нанесен на 12 юни побой. Убийството е извършено по особено мъчителен начин за убитата и с особена

Deutsche Bank преструктурира корпоративното си и инвестиционно банкиране

http://www.investor.bg/evropa/334/a/deutsche-bank-prestrukturira-korporativnoto-si-i-investicionno-bankirane-241246/

Новият отдел ще работи в партньорство с групата за корпоративно финансиране и институционални клиенти на банката

Двама полицаи пострадаха при катастрофа с патрулка

https://offnews.bg//112/dvama-politcai-postradaha-pri-katastrofa-s-patrulka-658207.html

Двама служители на Районно управление на МВР-Разград тази сутрин, съобщиха от пресцентъра на полицията.

Инцидентът е станал около 7.00 ч. на пътя Русе-Варна близо до Гецово. Полицейският автомобил „Опел Вектра“ се връщал от проверка на сигнал в село Осенец, в колата са били само двамата служители на реда – на 45 и на 30 години. В движение блокирало предно ляво колело на автомобила, той се завъртял на шосето и се озовал в нивата край пътя. Двамата мъже са на преглед в разградската болница, за да се установи дали имат счупвания, според първоначалната информация обаче са леко пострадали. Возилото е доста увредено вследствие на инцидента.

Предстои следовател да извърши оглед на местопроизшествието.

Музеят "Пол Гети" връща на Италия древна статуя

https://www.24chasa.bg/novini/article/6282715

Музеят "Пол Гети" връща на Италия древна статуяМузеят "Пол Гети" в Лос Анджелис, САЩ, връща древна мраморна статуя на Италия, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА. От музея са съобщили, че доброволно връщат скулптурата, след като италианското правителство оповести, че е получило наскоро открит фрагмент от нея. Смята се, че близо 74-сантиметровата статуя "Зевс на трона" датира от първи век

Драгомир Стойнев се среща с жители на Стара Загора

http://www.cross.bg/zagora-dragomir-stara-1546065.html

/КРОСС/ На 19 юни, понеделник, от 10 ч., народният представител Драгомир Стойнев организира приемна за гражданите на Стара Загора в сградата на БСП на ул. „Цар Иван Шишман" №83. Драгомир Стойнев, който е и зам.-председател на Парламентарна група на БСП за България и член на Изпълнителното бюро на партията, ще отговаря на въпроси заедно с общински съветници от БСП Стара Загора. Целта на приемната е да е максимално полезна както по местните проблеми, така и по въпроси, които да бъдат поставени на национално ниво. По-късно - в 13.30 ч. в Пресклуб БТА, Драгомир Стойнев, народни представители от Старозагорски избирателен район и общински съветници от БСП в Стара Загора ще се срещнат с журналисти.  

Шестото издание на фестивала "Арлекин" започва във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=353485

Шестото издание на международния фестивал за детско и младежко медийно изкуство "Арлекин" под мотото "Светът в моите очи“ ще се проведе във Варна от днес до 18 юни, припомня Moreto.net. Организатори са сдружение „Арлекин“ в партньорство с Община Варна, а проявата е част от програмата на „Варна – Европейска младежка столица 2017“.

Парламентът не одобри преизчисляване на старите пенсии

http://dnes.dir.bg/news/pensii-preizchislenie-25917506

Парламентът отхвърли предложението на БСП за преизчисляване на старите пенсии - отпуснати преди 2008 година.

 Кметът на Хитрино: От ДПС искат послушковци

//dariknews.bg/regioni/shumen/kmetyt-na-hitrino-ot-dps-iskat-poslushkovci-2030694

От ДПС искат послушковци по регионите, които да мълчат. Това каза на пресконференция кметът на Хитрино Нуридин Исмаил, който вчера бе изключен от ДПС заедно с председателя на общинската структура Мустафа Ахмед.

За отстраняването му съобщи зам.-председателят на ПГ на Движението Йордан

ВиК Дупница преустановява водоподаването в с. Бистрица на некоректни абонати

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/vik-dupnica-preustanoviava-vodopodavaneto-v-s.-bistrica-na-nekorektni-abonati-2030692

От 21 юни ВиК Дупница започва преустановяване на водоподаването в с. Бистрица на неплатилите в законно установения едномесечен срок издадените от оператора фактури за ползвани ВиК услуги,съобщават от водния оператор. Преди с. Бистрица мярката беше предприета и в други населени места в община Дупниц

Всички звезди са родени по двойки, Слънцето е имало близнак

//dariknews.bg/novini/liubopitno/vsichki-zvezdi-sa-rodeni-po-dvojki-slynceto-e-imalo-bliznak-2030696

Ново изследване навежда на мисълта, че Слънцето е имало звезда близнак и че всички звезди са родени по двойки, съобщи ЮПИ.

Астрономи по-рано теоретизираха, че Слънцето някога е било част от двойна звезда, но се затрудняваха да намеря

Каракачанов се срамува от заплатата на българския войник

//dariknews.bg/regioni/varna/karakachanov-se-sramuva-ot-zaplatata-na-bylgarskiia-vojnik-2030681

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов се срамува, когато го питат каква е заплата на българския войник. Този коментар той направи пред личния състав на Щаба на военноморските сили във Варна, където награди военнослужещите, участвали в спасяв

Астрономи установиха, че звездите се раждат по двойки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6282708

Астрономи установиха, че звездите се раждат по двойкиНово изследване навежда на мисълта, че Слънцето е имало звезда близнак и че всички звезди са родени по двойки, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА. Астрономи по-рано теоретизираха, че Слънцето някога е било част от двойна звезда, но се затрудняваха да намерят доказателства в подкрепа на подобно твърдение. Учени наскоро наблюдаваха новоформирали се звезди

Евроспорт ще излъчи „Тур дьо Франс” на живо

http://www.cross.bg/evrosport-zhivo-frans-1546064.html

/КРОСС/ Евроспорт подобри параметрите на споразумението за излъчване на предстоящите три издания на „Тур дьо Франс", предоставяйки на феновете възможност за пръв път да наблюдават на живо всяка една минута от най-известното колоездачно състезание в света. Разширеното споразумение с European Broadcasting Union и Amaury Sport Organisation, ще зарадва феновете на 54 европейски пазара с над 25 часа живо предаване от „Тур дьо Франс" в повече, за всяка от следващите три години. Допълнителните часове на живо ще дойдат от 13 от етапите, които никога досега не са били изцяло излъчвани в телевизионен ефир. Евроспорт увеличи и ексклузивното си покритие на събитието за повечето пазари, получавайки допълнителни часове на пълна или частична ексклузивна база. Евроспорт ще предостави 28% повече покритие на живо от тазгодишното издание на „Тур дьо Франс" в сравнение с 2016 г.** Новото споразумение засилва позицията на Евроспорт като дългогодишен партньор на Обиколката на Франция от 1991 г., когато състезанието е излъчено за първи път в ефира на Евроспорт. Питър Хътън, изпълнителен директор на Евроспорт, заяви: „Това е фантастична новина за феновете на колоезденето, които ще могат да наблюдават на живо по Евроспорт всяка минута от „Тур дьо Франс"

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване