Зараза с рекетьорската програма Petya превзема Европа

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/27/2996768_zaraza_s_reketyorskata_programa_petya_prevzema_evropa/?ref=rss


Програмата за рекетиране на собствениците на компютри, известна като Petya, се появи днес във вероятно модифициран вариант и хакерска група атакува компании в няколко европейски държави, като най-засегната към момента е Украйна.<br /><br />Съобщения за парализирани компютри идват и от Русия, Великобритания, Холандия, Дания, Норвегия и Индия. Обхватът на заразата се разширява с всеки изминал час, като в Северна Америка още не е започнал работният ден, за да се проследи какви са...

Турската полиция задържа четирима от ПКК, влезли нелегално в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6304541

Турската полиция задържа четирима от ПКК, влезли нелегално в ТурцияЧетирима бунтовници от Кюрдската работническа партия /ПКК/, които са преминали нелегално в Турция от сирийския град Кобане с цел извършване на "сензационни" бомбени нападения, са били задържани днес в района на Суруч /окръг Шанлъурфа, Югоизточна Турция/, съобщава в."Хюриет дейли нюз", като се позовава на агенция Доган, предава БТА.

"Дунав" прави фензона с видеостена и кетъринг за мача с "Иртиш"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/27/2996751_dunav_pravi_fenzona_s_videostena_i_keturing_za_macha_s/?ref=rss


Фензона с видеостена и кетъринг ще бъде монтирана в Русе за завръщането на местния "Дунав" в европейските клубни турнири след 42-годишно отсъствие. В четвъртък русенци гостуват на казахстанския "Иртиш", а мачът в Павлодар започва в 17.00 ч. българско време.<br /><br />Заради очакваните жеги видеостената ще бъде монтирана в пространството зад английската гимназия в Парка на младежта. С организацията са се заели футболният клуб и общината, а инициативата е на...

Нападнаха дъщерите на зам.-главен мюфтия в София

http://www.cross.bg/momicheta-bili-napadnati-1547268.html

/КРОСС/ Дъщерите на един от заместниците на главния мюфтия - Бирали Бирали, са били нападнати и бити в столичния квартал "Свобода", съобщи БНР. Сигналът за инцидента е получен в полицията в 11:40 ч. във вторник, съобщиха от Столичната дирекция на вътрешните работи. Двете момичета - на 16 и 20 години, са излизали от магазин в квартала, когато са нападнати от две момичета и момче, които ги ударили, твърдята от МВР. На място веднага се е отзовал полицейски екип, пред който нападнатите момичета са разказали за случилото се. Продължава работата за изясняване на самоличността и издирването на извършителите. Според източници на БНР, една от двете версии, по които работят столичните криминалисти, е, че нападението е в резултат на това, че двете момичета са били със забрадки. Те са били чакани от свой роднина в автомобил на паркинга на хипермаркета. БТВ твърди, че нападната е и съпругата на зам.-мюфтията, въпреки че това не е отразено от МВР. Според телевизията случаят е поет от звеното за футболно хулиганство. Полицията е иззела записи от камерите в района на хипермаркета.  

Каракачанов: Парламентът е в правото си да разследва сделката за изтребителите

http://frognews.bg/news_137247/Karakachanov-Parlamentat-e-v-pravoto-si-da-razsledva-sdelkata-za-iztrebitelite/

Парламентът е в правото си да прави комисия и да проучва обстоятелства около решението на служебния кабинет да препоръча покупката на шведските самолети „Грипен“. На практика ние заварваме едно положение, в което трябва да се съобразим с решението на служебното правителство.

Как французите повишават енергийната ефективност на жилищата си

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kak-francuzite-povishavat-energijnata-efektivnost-na-zhilishtata-si-6070840

В четвъртия финален семинар част от конкурса „ЕКООБЩИНА“ френските експерти обмениха опит с българските си колеги

Поне 130 000 коли без катализатори влизат на пазара у нас на година

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6303496

Поне 130 000 коли без катализатори влизат на пазара у нас на годинаДанъчната политика към автомобилите трябва драстично да се промени и тя да е свързана с екологичните стандарти В интервю за “24 часа” министърът на екологията Нено Димов предложи да се спират от движение колите , които са с повредени или изобщо нямат катализатори. Димов смята също така, че пунктовете за технически прегледи,

Трима журналисти напуснаха Си Ен Ен заради материал за Тръмп и Русия

http://clubz.bg/55607-trima_jurnalisti_napusnaha_si_en_en_zaradi_material_za_trymp_i_rusiq

Трима журналисти от Си Ен Ен подадоха оставки заради скандала с публикация за среща между приближен на Тръмп и руски бизнесмен.

Новината бе публикувана в сайта на американската телевизионна програма.

Напусналите са авторът на материала Томас Франк, редакторът Ерик Лищблау и завеждащият отдела за разследвания Лекс Харис.

Какво се случи

На 23 юни в интернет сайта на Си Ен Ен бе публикувана информация, че Конгресът разследва руски инвестиционен фонд. Авторът Томас Франк твърдеше, че на 16 януари - четири дни преди встъпването на Тръмп в длъжност, бившият му съветник Антъни Скарамучи се е срещнал с Кирил Дмитриев - шефа на Руския фонд за преки инвестиции (РФПИ). На тази среща Скарамучи заявил, че "санкциите срещу Русия не са най-доброто нещо".

РФПИ се контролира от руската Външноикономическа банка (ВЕБ). И двете институции са в американския черен санкционен списък заради руското нахлуване в Украйна и анексирането на Крим.

Часове по-късно последвало обаждане на Скарамучи, който заявил, че не е извършил нищо нередно. Материалът бил свален от сайта. На негово място било публикувано извинение към Скарамучи.

От руския фонд заявили, че в информациятана Си Ен Ен има доста фактически неточности. От РФПИ твърдят, че след приемането на американския федерален закон за санкции срещу Русия фондът престанал да бъде част от ВЕБ. Той осъществявал независима дейност, която не нарушава американските санкции.

А ръководството на медията обявило затягане на правилата при писане на статии за Русия, твърди изданието "Бъзфийд".

Късно в понеделник имало извънредно събиране на редакционната колегия на Си Ен Ен. Първо било обявено, че Томас Франк е нарушил журналистическите стандарти, като се позовал само на един анонимен източник на информация. Това било нарушаване на действащите в телевизионната програма правила. Освен това не била спазена процедурата такива информации да бъдат внимателно проверени от няколко отдела, а също така от специалисти по журналистически стандарти и адвокати, преди да бъдат публикувани.

От Си Ен Ен все пак уточняват, че свалянето на материала не означава, че той не е верен. Просто не бил "достатъчно убедителен, за да бъде публикуван в този му вид".

Началникът на отдела Лекс Харис потвърди новината за напускането си.

"В петък Си Ен Ен свали материал, публикуван от моя екип. Като началник на този екип си подадох оставката. Аз работя в Си Ен Ен от 2001 г. и съм убеден в едно - това е новинарска организация, която преди всичко цени точността и справедливостта. Тръгвам си, но ще се придържам към тези принципи, където и да отида", заяви той.

И тримата журналисти са авторитетни имена в САЩ.

Преди да постъпи в Си Ен Ен, Томас Франк е работил 30 години във вестниците "Ю Ес Ей тудей" и "Нюздей", като в качеството си на военен репортер е писал разследвания за войната в Ирак.

Лищбллау пък дошъл в Си Ен Ен едва преди три месеца. Той е ветеран от в. "Ню Йорк таймс" и през 2006 г. е удостоен с наградата "Пулицър".

Най-доволен от свалянето на материала е засегнатият Антъни Скарамучи.

"Си Ен Ен постъпи правилно. Благородна постъпка. Извиненията са приети", написа той в туитър.

Си Ен Ен бе на нож с Доналд Тръмп още преди встъпването му в длъжност. В началото на тази година президентът разкритикува програмата за публикуването на доклада на разузнаването, в който се твърди, че руските служби може би разполагат с компромат срещу него.

В началото на февруари - малко след като Тръмп стана президент, хората му решиха да се откажат от участие в програмите на телевизионния гигант.

Пиян зад волана, излезе от пътя и се заби в канавка във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=354330

Подпийнал шофьор предизвика вчера катастрофа на път във Варненско, съобщиха от полицията за Moreto.net. Инцидентът станал около 18.50 часа на пътя Варна-Бургас, на 2 километра преди село Дюлино. 29-годишният водач на рено, шофирал с 1.

Компютърен вирус удари "Роснефт", "Марс" и "Нивеа"

https://offnews.bg//sviat/kompiutaren-virus-udari-rosneft-mars-i-nivea-659215.html

Компютърен вирус удари днес редица петролни и други компании. 

С вируса "Петя" (Petya) са ударени петролните компании "Роснефт" и "Башнефт", срещу фирмите за шоколадови изделия "Марс" и "Монделийз" и срещу козметичната компания "Нивеа", съобщиха световни агенции, цитирани от БТА.

Кибератака с вируса е извършена още срещу редица компании и държавни учреждения в Русия и Украйна, както и срещу най-голямата рекламна агенция в света - британската WPP. 

Вирусът Петя блокира компютрите и изнудва за откуп в размер на 300 долара в биткойни, за да бъде възстановена информацията в тях.

Украинският вътрешен министър потвърди за атаката и обяви, че в случая е използвана модифицирана версия на вируса "Уонакрай".

Според специалисти от "Груп Ай Би" вирусът неотдавна е бил използван от хакерската групировка "Кобалт", която е искала да прикрие следите си след целенасочени атаки срещу финансови учреждения.

През май хакери удариха с вируса "Уонакрай" компютри с операционни системи "Уиндоус" в 74 страни.

Каракачанов: Парламентът ще реши коя поръчка за изтребител да одобри

https://www.24chasa.bg/novini/article/6304505

Каракачанов: Парламентът ще реши коя поръчка за изтребител да одобриПарламентът е в правото си да прави комисии и да проверява как протичат дадени процеси. Комисията е излязла окончателно с предложение и то е прието, така че сме пред заварено положение. Това е решение взето от служебното правителство. Това каза военният министър Красимир Каракачанов по повод поръчката за изтребител пред Би Ти Ви.

САЩ наблюдавали активност с химическо оръжие в ударената сирийска база

https://www.24chasa.bg/novini/article/6304478

САЩ наблюдавали активност с химическо оръжие в ударената сирийска базаПрессекретарят на Пентагона Джеф Дейвис заяви, че САЩ са наблюдавали това, което е приличало на активна подготовка от страна на Сирия за възможна химическа атака на летище „Шайрат“ – същото сирийско летище, което въоръжените сили на САЩ удариха през април, предаде Reuters, цитира БТА.  „Това включваше специфичен самолет със специфичен хангар – и

Увеличението на минималната пенсия мина на второ четене през бюджетната комисия

http://frognews.bg/news_137246/Uvelichenieto-na-minimalnata-pensiia-mina-na-vtoro-chetene-prez-biudjetnata-komisiia/

Увеличението на минималната пенсия мина и на второ четене през бюджетната комисия. Увеличението на пенсиите е заложено в управленската програма на правителството и цели подобряване адекватността на пенсиите за трудова дейност.

Пропуск в НПК спасил Катя Лерца от нов арест

http://dnes.dir.bg/news/policai-shofyorska-knizhka-katja-lertza-25972795

Законодателен пропуск е причината да не бъде арестувана 40-годишната Катя Лерца, която блъсна и уби пътен полицай, а след това бе заловена да кара без книжка.

Правят застраховка ”Живот” на депутатите

http://dnes.dir.bg/news/zastrahovca-parlament-deputat-25972659

Парламентът обяви обществена поръчка за застраховка "живот" на депутатите.

Британските купувачи на имоти в ЕС се отдръпват

http://econ.bg/Новини/Британските-купувачи-на-имоти-в-ЕС-се-отдръпват_l.a_i.744703_at.1.html

Около една четвърт от потенциалните британски купувачи на имоти в Европейския съюз (ЕС) са се отказали от идеята след Брекзит International, цитирано...

Валери Симеонов свиква среща заради българите в Украйна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6304510

Валери Симеонов свиква среща заради българите в УкрайнаЗаместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Валери Симеонов свиква среща на Координационния център за връзка с българите в Украйна утре, 28 юни, в Министерския съвет. На нея ще присъстват министри и заместник-министри на външните работи, на вътрешните работи, на правосъдието, на труда и социалната политика,

КНСБ с апел към работодателите да пазят служителите си от жегите

https://www.actualno.com/society/knsb-s-apel-kym-rabotodatelite-da-pazjat-slujitelite-si-ot-jegite-news_619288.html

КНСБ апелира към работодателите да пазят служителите си от летните горещини. Според синдикатите летните жеги налагат допълнителни изисквания към работодателите. Това е предвидено в Наредба № РД-07-3 от 18 юли 2014 г., касаеща минималните изисквания за микроклимата на работнит

Видео стена и купон за феновете в Русе

https://offnews.bg//futbol/video-stena-i-kupon-za-fenovete-v-ruse-659211.html

Видео стена ще бъде монтирана в пространството зад Профилираната английска гимназия в Парка на младежта в Русе. На нея всички фенове ще могат да гледат първия мач на Дунав в лига Европа срещу Иртиш в Казахстан.

Екранът е осигурен от един от спонсорите и голям приятел на клуба „Нетуоркс България“. Ще бъде осигурен и кетъринг с напитки и храна.

Всички любители на "драконите" са поканени да изгледат заедно срещата в Казахстан от първи квалификационен кръг на Лига Европа, се казва в съобщението на Дунав.

Мачът срещу тима на Димитър Димитров - Херо е в четвъртък от 18,00 ч. българско време. Дунав ще разчитт на група от 18 български футболисти за първия евромач на тима от 42 години насам.

Русенци са картотекирали 23-ма футболисти за този кръг на надпреварата, като само един е чужденец. Това е украинецът Олексей Ларин, но защитникът е контузен и не пътува за Казахстан.

Видео: Другите новини

http://www.dnevnik.bg/video/novinite_na_bnt/2017/06/27/2996743_video_drugite_novini/?ref=rss


"Другите новини" е рубрика за уеб новини на БНТ.<br /><br />Акцентите от днешната емисия.<br /><br />- Кой разпознава фалшивите новини<br /><br />- Мега глоба за Google с след седемгодишно европейско разследване<br />- СМГ води класацията на гимназиите<br />- Фестивал на занаятите в центъра на София<br />- "Армани" предложения за пролет-лято 2018<br /><br />- Селфи във въздуха е най-новата фото мания<br...

Модернизацията на спешната помощ се бави

http://www.mediapool.bg/modernizatsiyata-na-speshnata-pomosht-se-bavi-news265885.html

Проектът за модернизация на спешна помощ на стойност 160 млн. лв. е забавен и ако изоставането не бъде наваксано до края на годината, има риск да бъдат изгубени пари по него. За това предупредиха във вторник от Националната асоциация на работещите в спешна помощ. Става въпрос за проект по оперативна програма “Региони в растеж“ 2014-2020, който предвижда купуването на 400 линейки, изграждането на 76 изцяло нови спешни центъра в страната, и реконструкция и ремонт на 155 вече съществуващи сгради. Председателят на Асоциацията на работещите в спешната помощ д-р Десислава Кателиева коментира, че забавянето се дължи на липсата на приемственост в работата на служебния здравен министър Илко Семерджиев и предшественика му Петър Москов. Тя посочи, че екипът на Семерджиев е излязъл със становище, че липсва достатъчно подготовка за започването на проекта и той е отложен. Кателиева заяви, че е потърсила становището на настоящето ръководство на МЗ, но до момента нямала отговор. От ведомството официално твърдят, че проектът не е спиран и се работи активно по него. Министърът на регионалното развитие Николай Нанков обаче призна за забавянето на проекта. “Не е спрян, а забавен с четири месеца. Направихме и група, която ще форсира изпълнението на проекта, съкращаваме сроковете, актуализирахме си и графика. До края на годината имаме амбициозната цел да обявим поканата за подаване на проектното предложение, и на второ място, медицинският стандарт за спешна помощ в момента се променя“, обясни Нанков пред БНР. Спешните медици също се оплакват от липсата на изцяло действащ стандарт по спешна медицина, тъй като частта му за условията, на които трябва да отговарят спешните отделения в болниците, падна в съда миналата година. Освен от рисковия проект за модернизирането на спешната помощ, медиците се оплакват и от продължаващата агресия срещу тях. 50% от спешните лекари заявяват, че агресията срещу тях е все по-честа и все по-брутална, а 70% твърдят, че всекидневно са жертва на вербална агресия. Това сочат данни от анкета сред близо 300 спешни медици от цялата страна, обяви Кателиева. Само в последния месец има повече от пет случая на нападение над спешни медици, като според Кателиева реалният брой на случаите е по-висок. По думите й кадровият дефицит, текучеството на кадри, лошите условия на работа в спешните центрове се задълбочават. Кателиева предупреди, че ако продължава да няма реакция от страна на здравното министерство, е възможно да се стигне до протести. Тя уточни, че законът не позволява на спешните медици ефективни протести, но допълни, че реакция и някаква форма на протест ще има.

Шотландия временно се отказва от новия референдум за независимост

http://www.cross.bg/shotlandiya-sturdzhun-referendyma-1547267.html

/КРОСС/ Премиерът на Шотландия Никола Стърджън отложи подготовката за референдума за независимостта. Причината е азгубата на нейната партия по време на парламентарните избори във Великобритания, предаде „Фокус". „Няма да представяме веднага закон за референдума за независимостта", заяви Стърджън пред шотландски депутати в Единбург. Стърджън вече бе обявила намерението си за втори път Шотландия да гласува дали иска независимост от Великобритания. Като причина за това тя бе изтъкнала предстоящия Брекзит, срещу който мнозинството в Шотландия бяха гласували с против.  

Пътеписи от мистична България

https://offnews.bg//knigi/patepisi-ot-mistichna-balgaria-659214.html

Книгата „Времето гледа с десет очи” от Николай Н. Нинов описва 300 мистични обекта и повече 700 часа бродене из пътеките и съдържа 70 цветни фотографии, дело на автора.

В новата си книга Нинов ни повежда на дълга и разнообразна разходка до различни познати и непознати мистични кътчета из цяла България, които впечатляват с причудливите си форми. В допълнение авторът-пътешественик ни среща и с колоритни, гостоприемни местни хора, които разказват вековни легенди за чудатите места, описани в изданието. Сред мистичните дестинации в книгата са Беслетският рид, дяволските воденици карай село Стояново, загадките над Розовец, Стайков камък и много други.

Ако трябва да обобщим в цифри „Времето гледа с десет очи”, то би изглеждало така:

300 мистични обекта
700+ часа отвъд пътеките
50 000 км зад волана

Освен множество цветни фотографии и подробни описания на местата, които Нинов е включил във „Времето гледа с десет очи”, за всяко от тях авторът е посочил и конкретни географски координати – в специалния GPS индекс в края на книгата.

Откъс от "Времето гледа с десет очи":

Все така хапещ, вятърът сменя посоките, за да разсъни окончателно мрачната неделя на десет километра от Старосел. В Мътеница ни очаква старият ни познайник Атанас Топчийски, с когото преди година катерихме по скалните грамади източно от селото. Сега ни обещава изненада на север, до която стигали само кози пътеки. Мътеница брои сто и петдесет човека, но е може би единственото село в България с павиран околовръстен път. Щом той се изгубва в тревите, пъргавият Атанас повежда дружината. Тревите избуяват, отстъпвайки място на песъчливи участъци, които изтъняват в пътеки сред прошарени дъбчета.

– В Корлука сме – обявява Атанас след около час и ни подканва да го доближим. – По-нагоре е Топчестия камък.

Площадката, на която стъпваме, предлага да приключим деня без замисляне. Не по-нагоре, нито назад. Тук.

Обзорът на двете местности очертава сякаш пространства от времето, когато животът не го е имало.

Тържество от скални комплекси замайва във всички посоки. Обилието от образувания учестява дъха. Десетки композиции от стъпаловидни и пирамидални конструкции. От каменни гъби и побити стълбовидни блокове. От скални игли и сечени камъни. От двойки и тройки менхири. От изправени, килнати и полегнали валчести канари.

Обходът на тази непроучена мегалитна гора, в която следите от свещенодействия на пръв поглед са малко, би предизвикал всеки изследовател и любител на хилядолетните загадки. Находките в Корлука и под Топчестия камък са на всяка крачка. Оставаш с усещането, че едва ли не всеки обект е ключалка, чийто ключ е наблизо, че си в асансьор към миналото, от който няма излизане.

– Това вече не е гледколечение – признава Катя, докато жена ми влиза и излиза от камерите на двата протодолмена, които откриваме встрани от храсталаците.

Тези съоръжения не са така внушителни като открития наскоро трилит край Златосел, но са проектирани идентично – слънцето да ги огрява след изгрев. Не казвам „да прониква в тях“, както биха избързали някои поддръжници на култа към слънцето. Да, входни плочи липсват, но за наличието им някога подсказват отвесни жлебове в носещата дясна колона на първия (в Корлука) и челни изсичания в лявата колона и в покривната плоча на другия (под Топчестия камък). На входа и изхода на втория протодолмен личат и останки от градежи, за чието предназначение може само да предполагаме.

– Кръстосвал съм сто пъти насам, а съм ги изтървал тия „маси“ – впечатлен е и Атанас. – Хайде, сега надолу, има още за гледане.

Останалото за гледане не е за гледане.

Останалото е за туш.

Тушът на Атанас Топчийски.

Номерът, с който ще ни шашне. И към който припряно ни води в дъбовия гъсталак.

Хоризонталната скална плоча току изниква пред нас. Подпряна в единия си край върху канара, тя тежи според Иван поне петнадесет тона. Другият й край е изострен и виси на метър от земята.

Атанас го хваща с ръце, разклаща го и го пуска. Тоновете гранит се кламбучкат десет секунди. Сами.

Никой не гъква.

Готвят финансова секира за нередовните производители на храни

http://frognews.bg/news_137245/Gotviat-finansova-sekira-za-neredovnite-proizvoditeli-na-hrani/

Глоби от 1000 до 110 хиляди лева заплашват некоректните производители на хранителни продукти. Това предвижда проектът на новия Закон за храните, който бе обсъден от ресорната комисия по земеделие с участието на неправителствени и национално представени браншови организации и съюзи.

Бългapия мoжe дa зaпoчнe пpoизвoдcтвo нa бoйни ĸoлecни мaшини дo 2 гoдини

http://www.moreto.net/novini.php?n=354331

Бoйни бpoниpaни мaшини cъc зaдвижвaнe 6x6 мoжe дa ce пpoизвeждaт cъвceм cĸopo в Бългapия, cтaнa яcнo нa пpeдcтaвянeтo нa пpeдлoжeниeтo нa aмepиĸaнcĸaтa Техtrоn Ѕуѕtеmѕ и нeмcĸaтa Rhеіnmеtаll Grоuр, пpoвeлo ce днec в Coфия.

Сидеров: Роботизирането на човечеството отдалечава от Бога

http://dnes.dir.bg/news/bog-volen-siderov-chovechestvo-25972719

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров изнесе доклад пред Интерпарламентарната асамблея по православие, която се провежда в Рим.

Зоологическата градина в Лайпциг представи двете си леопардчета

https://www.24chasa.bg/novini/article/6304352

Зоологическата градина в Лайпциг представи двете си леопардчетаДвете амурски леопардчета, които се родиха през април в лайпцигската зоологическа градина, дебютираха пред публика, съобщи Асошиейтед прес, цитира БТА. Майката Миа наблюдаваше непрекъснато двамата си сина. Те вече понаедряха и всеки тежи над 4 кг. Зоологическата градина събира предложения за имена на леопардчетата. Досега са получени 1700 идеи.

ЕС изостава с целите за ВЕИ в отоплението

http://www.investor.bg/evropa/334/a/es-izostava-s-celite-za-vei-v-otoplenieto-241983/

Масово за отопление и охлаждане в общността все още се използва газ или дори въглища, сочат данни на Европейската комисия

Вижте какво реши Министерски съвет днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6304502

Вижте какво реши Министерски съвет днес1. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ПРИЕМАНЕ НА АКТУАЛИЗИРАНА НАЦИОНАЛНА ПЪТНА КАРТА ЗА НАУЧНА ИНФРАСТРУКТУРА 2017-2023 Г., ОДОБРЕНА С РЕШЕНИЕ №692 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2010 Г. Внася: министърът на образованието и науката 2. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ПРЕДЛОЖЕНИЕ ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА ИЗДАВАНЕ НА УКАЗ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА УКАЗ №85 ОТ

Textron предлага да произведе бронирана машина специално за българската армия

http://www.mediapool.bg/textron-predlaga-da-proizvede-bronirana-mashina-spetsialno-za-balgarskata-armiya-news265884.html

Американската компания Textron Systems и германската Rheinmetall Group предлагат да разработят абсолютно нова бронирана машина, която да отговаря на специфичните изисквания на българската армия. Във вторник двете компании представиха публично предложението си, с което ще участват в конкурса за доставка на бронирани машини за Сухопътните войски.   Планът на правителството е да купи 198 бронирани машини за общо над 1.220 млн. лв, които да се изплащат разсрочено до 2029 година.   Проектът още се подготвя и не са ясни конкретните изисквания на българската страна, освен че правителството ще настоява машините или поне част от оборудването да се произвежда в България.   Textron Systems и Rheinmetall Group предлагат да доставят 100 бойни бронирани машини и 138 специални и осигуряващи машини (инженерни, разузнавателни, за медицинско и логистично осигуряване и др.)   Идеята е първо да бъдат доставени машини Textron Commando Select 4x4, като това може да стане още в първите месеци след сключването на договора, и така да се покрият най-спешните нужди на армията ни.   Главният мениджър на Textron Systems Хенри Финерал заяви, че това решение ще позволи на Сухопътните войски да изпълняват задълженията си, докато новата машина 6х6 бъде готова за експлоатация.   Новата бронирана бойна машина ще бъде разработена, за да отговаря напълно на специфичните изисквания, които има българската страна.   "Проектирана и произведена в сътрудничество с българската индустрия, която вече изрази категорична готовност да ни партнира, новата машина ще осигури на България модерно решение на всички бойни потребности, гарантирайки високи нива на защита, мобилност, устойчивост и огнева мощ“, каза Финерал.   По думите му ефективна и работеща програма за модернизация на армията е възможна само при производство в България със значително участие на българската индустрия и на академичната общност.   Rheinmetall ще оборудва машините със системата TаcNet, която дава възможност да получават  актуална информация в рамките на обща тактическа мрежа. Тя осигурява и 360° видимост, автоматично долавяне на движение и автоматично следене на повече от една цел и пълна ситуационна картина само на един екран.   Около проекта има засилен интерес, като оферти готвят финландската компания Patria, General Dynamics (САЩ), FNSS (Турция), Kraus-MaffeiI Wegman (Германия) и други.   Ключов фактор около изхода на проекта ще бъдат изискванията на българската страна - какво задвижване да бъдат, нивото им на защита и др.

Студентски неволи измъчват Стоян от „Апартамент 404“

https://www.vesti.bg/lyubopitno/studentski-nevoli-izmychvat-stoian-ot-apartament-404-6070837

Съквартирантите от студентската уеб комедия отново ще се обединят, за да намерят изход

"Форбс" илюстрира статия за имоти със снимка на Радеви в Гърция

https://www.actualno.com/society/forbs-ilustrira-statija-za-imoti-sys-snimka-na-radevi-v-gyrcija-news_619291.html

Снимка на президента Румен Радев и съпругата му Десислава пред Акропола в Гърция беше използвана като илюстрация на статия за имотния пазар в южната ни съседка от авторитетното издание Forbes, съобщава Mediapool. Репортажнoто изображение е дело на фотограф на Франс Прес и е стара

Мартин Шулц ще направи опит да повтори изборите от 2005 г.

http://www.investor.bg/analizi/91/a/martin-shulc-shte-napravi-opit-da-povtori-izborite-ot-2005-g-241972/

Лидерът на социалдемократите изостава доста в проучванията и трябва да постъпи като Герхард Шрьодер преди 12 години

Спират движенето Видин-Калафат в сряда

http://frognews.bg/news_137244/Spirat-dvijeneto-Vidin-Kalafat-v-sriada/

В ГДГП е получена информация от “Дунав мост Видин - Калафат” АД, че утре временно ще бъде спряно движението на всички моторни превозни средства, преминаващи в двете посоки по Дунав мост Видин – Калафат.

„Ислямска държава” издава на бойците си „паспорти за рая”

https://www.actualno.com/curious/isljamska-dyrjava-izdava-na-bojcite-si-pasporti-za-raja-news_619287.html

Терористичната групировка „Ислямска държава” издава на бойците си „паспорти за рая”, пише британският Daily Mail. Членове на въоръжената сирийска опозиция са намерили образци за документите по време на боевете за освобождението на град Рака. Паспортите са качествено направени в зелено и златно и съдържат цитати от корана на арабски и на английски. Откъсите от свещената книга трябвало да мотивират джихадистите да извършват самоубийствени атентати.

"Лудогорец" продаде защитник за 2.5 млн. евро в "Аталанта"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/27/2996724_ludogorec_prodade_zashtitnik_za_25_mln_evro_v_atalanta/?ref=rss


"Лудогорец" продаде защитника Хосе Луис Паломино в италианския "Аталанта". След само един сезон с екипа на шампионите аржентинецът преминава в тима от Бергамо, който завърши на пето място в Серия А и ще участва в групите на Лига Европа.<br /><br />По информация на "Дневник" трансферът на Паломино е на стойност 2.5 млн. евро.<br /><br />Отделно "Лудогорец" ще получи различни бонуси при добро представяне на футболиста – брой изиграни...

Спират за кратко движението по "Дунав мост 2"

http://www.cross.bg/most-vidin-kalafat-1547266.html

/КРОСС/ По "Дунав мост 2" временно ще бъде спряно движението на всички моторни превозни средства, преминаващи в двете посоки между Видин и Калафат. Това обявиха от Главна дирекция „Гранична полиция" след съобщение от дружеството, поддържащо съоръжението „Дунав мост Видин - Калафат" АД. Причината - техническа профилактика на мостовото съоръжение. Спирането ще се осъществи от 9 до 11 часа на 28 юни 2017 г. Ръководството на дружеството от румънска страна е уведомило румънските гранични органи за временното спиране на трафика.  

Facebook профил "Първата дама" осмива жената на президента

https://www.actualno.com/curious/facebook-profil-pyrvata-dama-osmiva-jenata-na-prezidenta-news_619290.html

Facebook профил, наречен "Първата дама" бе създаден в социалната мрежа. В него може да се видят снимки на Деси Радева от нейни посещения, придружени с пиперливи коментари. Макар и създадена скоро страницата вече събира своите почитатели, които до момента са около 300 души. Последната изява на Радева бе пространния ѝ коментар относно София прайд, който се проведе на 10 юни. Публикацията ѝ все още не е свалена от личния ѝ профил, въпреки острата обществена реакция.

Нинова пита Радев, дали Борисов е изпълнил решенията на КСНС

http://frognews.bg/news_137243/Ninova-pita-Radev-dali-Borisov-e-izpalnil-resheniiata-na-KSNS/

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е изпратила писмо до президента Румен Радев, в което пита изпълнил ли е премиерът Бойко Борисов решенията на Консултативния съвет за национална сигурност, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Михай Тудосе - сваленият румънски министър, който стана премиер

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/27/2996588_mihai_tudose_-_svaleniiat_rumunski_ministur_koito/?ref=rss


Бившият икономически министър Михай Тудосе вероятно ще бъде новият премиер на Румъния, след като президентът Клаус Йоханис одобри избора на среща с досегашните коалиционни партньори. У част от румънците, както и сред собствената си социалдемократическа партия, той не се ползва с еднозначна репутация.<br /><br />Тудосе беше сред шестте обсъждани имена в партията на Драгня, но румънски медии писаха, че други петима отказват да заемат позицията, съобщи "Ройтерс". Така той -...

Проф. Николай Петров: Доверието е най-дефицитната стока у нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6304289

Проф. Николай Петров: Доверието е най-дефицитната стока у насДа се намираме в тази зала, е изключително вълнуващо. Винаги е свързано с положителни или не толкова емоции, но винаги с вълнение. За мен е изключителна чест да бъда с вас - цветът на медицинското съсловие в България, и да говорим по изключително интересна тема - доверието. Това каза здравният министър проф.

Без ток утре във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=354345

Поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 28 юни ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко варненски района, научи Moreto.net. - от 13:00 ч. до 15:30 ч. - квартал Бриз - част от местност "Сотира", районът над хипермаркет Кауфланд, фирмите: автосервиз "Балинов", автостъкла "Кобра", "Лотос".

Премиерът връща Мирослав Боршош като директор на НДК

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/premieryt-vryshta-miroslav-borshosh-kato-direktor-na-ndk-241987/

На работна среща при Бойко Борисов са изчистени противоречията за начина на управление на Националния дворец на културата

Движението по Дунав мост при Видин ще бъде временно спряно утре

http://econ.bg/Новини/Движението-по-Дунав-мост-при-Видин-ще-бъде-временно-спряно-утре_l.a_i.744701_at.1.html

Дунав мост при Видин ще бъде временно затворен утре, съобщи МВР. Ограничението ще в за времето от 9 до 11 часа и ще важи за всички превозни средства,...

Румен Радев: Доживяхме Цветанов да обвинява държавата Швеция в корупция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6304423

Румен Радев: Доживяхме Цветанов да обвинява държавата Швеция в корупция"Доживяхме ЦВетанов да обвинява държавата Швеция в корупция, защото нали знаете, че за корупцията трябват две страни". Така коментира в Горна Оряховица президентът Радев скандалът с избора на изстребител и обвиненията, че е лобирал за шведските "Грипен". "Но да оставим настрани този европейски виц и мога да кажа следното: Политическата сцена не е

МВФ понижи прогнозите си за американската икономика за 2017 г. и 2018 г.

http://www.investor.bg/novini/130/a/mvf-poniji-prognozite-si-za-amerikanskata-ikonomika-za-2017-g-i-2018-g-241986/

Фондът смята, че САЩ страдат заради повишаващата се задлъжнялост, надценения долар и постоянно влошаващите се международни инвестиционни позиции

Словаци са незрящите туристи, нападнати от хулиган в Несебър

https://offnews.bg//112/slovatci-sa-nezriashtite-turisti-napadnati-ot-huligan-v-nesebar-659212.html

Туристите, които бяха нападнати от хулиган в Стария Несебър, са словаци. Полицията е установила потърпевшите, каза днес началникът на областната дирекция на полицията Калоян Калоянов.

Събрани са достатъчно доказателства, материалите са докладвани към Районната прокуратура“, уточни Калоянов.

На 21 – годишният Тодор Николов от Несебър може да бъде повдигнато обвинение за хулиганство, след като на 24 юни блъска на улицата един от незрящите туристи с колата си, а след това излиза от нея и нанася удар на друга жена от групата.

От полицията в Бургас поясниха, че са се сезирали след излъчен в телевизиите видеозапис на случката. В съботния ден, на тел. 112 е получено съобшение за инцидент, отишлите на място полицаи са установили, че е лека катастрофа. Свидетелите на престъплението не са информирали към този момент органите на реда, уточняват от полицията.

Хакери нападнаха руски и украински компании и институции

http://www.cross.bg/ykrainski-kompanii-sushto-1547265.html

/КРОСС/ Компютърен вирус, наречен Петя.А (Petya.A), масово атакува сайтове и компютърни системи на руски и украински компании, банки, държавни и други учреждения, предаде ТАСС, цитирана от БНР. Атакуващият код блокира компютъра и иска да се плати откуп от 300 долара в бинкойни. Способът му за разпространение е аналогичен с този на вируса WannaCry, който атакува хиляди компютри по света на 12 май. Държавната украинска компания за производство на самолети "Антонов" съобщи, че е била ударена от хакери, но все още не е ясно доколко е сериозна атаката. По-рано няколко украински банки, държавни и частни компании съобщиха за затруднения в обслужването на клиенти, вследствие на хакерски атаки. Държавната енергоразпределителна компания "Укренерго" също съобщи, че системите й са засегнати от кибернападенията, но увери, че това не е повлияло на доставките на електроенергия. Директорът на киевското летище "Бориспол" заяви, че системите на аеропорта са били засегнати от кибератака, което ще доведе до забавяне на полети. Украинският вицепремиер Павло Розенко съобщи, че и компютърната система на правителството е била парализирана от харекска атака. В социалната мрежа Туитър той публикува снимка на съобщението за грешка, което излиза на екрана на компютрите в правителствената администрация. В Русия сървъри на петролния концерн "Роснефт" също са били подложени на хакерска атака

Борисов разпореди Боршош да бъде върнат начело на НДК

https://www.actualno.com/politics/borisov-razporedi-borshosh-da-byde-vyrnat-nachelo-na-ndk-news_619283.html

С решението на премиера Бойко Борисов Мирослав Боршош ще бъде възстановен като изпълнителен директор и член на Борда на директорите на НДК. На работна среща при премиера Борисов са изчистени противоречията за начина на управление на НДК. Това съобщи в профила си във Фейс

Кралев обсъжда меморандум за сътрудничество в спорта с турския посланик

https://www.24chasa.bg/sport/article/6304416

Кралев обсъжда меморандум за сътрудничество в спорта с турския посланикМинистърът на младежта и спорта Красен Кралев проведе работна среща с посланика на Република Турция в България Н.Пр. Сюлейман Гьокче. Срещата се състоя по инициатива на министър Кралев. Двамата обсъдиха традиционно добрите отношения между страните ни в областта на спорта. Основен акцент в разговора бе възобновяването на дейностите по подписването

Едра градушка падна в село Славейно, унищожена е земеделската продукция

https://www.24chasa.bg/region/article/6304421

Едра градушка падна в село Славейно, унищожена е земеделската продукция

Едра градушка падна в село Славейно, на 100% е унищожена земеделската продукция, съобщи кметът на населеното място Тодор Горялов, цитиран от “Фокус“. Валежът е продължил около 40 минути. В началото на валежа зърната не били големи, но след това стигнали и до големина на орех. Образувала се е около 5 см бяла покривка.

Изложбата „Вотиви“ във Варна показва фигурки за измолване на изцерение и благодат (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=354348

От днес до 20 септември пътуващата изложба „Вотиви“ може да бъде разгледана от всички посетители на Етнографския музей. Експозицията представя над 290 предмета с култово предназначение от различни епохи, съхранени в различни музей в страната, които са използвани, за да се измоли рожба, изцеление или благодат в поминък или професия, предаде репортер на Moreto.

Поскъпващото евро потопи капиталовите пазари на Стария континент

http://econ.bg/Новини/Поскъпващото-евро-потопи-капиталовите-пазари-на-Стария-континент_l.a_i.744700_at.1.html

Европейските фондови борси се оцветиха в червено по време на търговията във вторник в резултат на рязко поскъпване на еврото спрямо долара и...

Стърджън отложи плановете за втори референдум за независимост на Шотландия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6304409

Стърджън отложи плановете за втори референдум за независимост на Шотландия

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън отложи подготовката за референдума за независимостта, след като нейната партия понесе поражения на парламентарните избори във Великобритания, съобщава AFP, цитирана от “Фокус“. „Няма да представяме веднага закон за референдума за независимостта“, заяви Стърджън пред шотландски депутати в Единбург.

5 неща, които трябва да знаете за водката

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6304385

5 неща, които трябва да знаете за водкатаДокато при уискито и бърбъна постоянно текат дискусии, водката остава все така малко позната на потребителите си. Дори кристално чиста и прозрачна, тя е мистерия в много от аспектите си, a за феновете си е или скъпа и мека, или евтина и с остър вкус. Това обаче не е точно така и много хора не го знаят.

Мария Габриел: Пчеларството обединява и се надявам да изградим мост между пчеларите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6304389

Мария Габриел: Пчеларството обединява и се надявам да изградим мост между пчеларитеЗа първи път в Европейската седмица на пчелите, организирана за трета поредна година от зам.-председателя на Групата на ЕНП в Европейския парламент и кандидат за еврокомисар Мария Габриел, участваха и пчелари от страни от Средиземноморския регион, съобщава БТА. Целта бе да се постави началото на евро-средиземноморски диалог на пчеларите от двата

"Форбс" направи президента и съпругата му рекламни лица на гръцкия имотен пазар

http://www.cross.bg/forbs-nedvizhimi-naii-zhelanite-1547264.html

/КРОСС/ "Продажбата на най-желаните недвижими имоти е във вихъра си - в Гърция". С това заглавие американското бизнес списание "Форбс" информира, че се наблюдава бум на продажбата на желани недвижими имот в Гърция. Интересното обаче е, че снимката, използвана от изданието, е на президента Румен Радев и съпругата му Десислава Радева. Снимката им е пред Партенона, който е една от най-посещаваните туристически забележителност в столицата на южната ни съседка - Атина. Материалът на "Форбс" е публикуван на 24 юни, събота. В него се обяснява, че заради дълбокото и продължително икономическо сътресение в Гърция, цената на най-желаните недвижими имоти е спаднала, което е предизвикало "бум" на пазара. Ставало въпрос за най-желаните и първокласни имоти, намиращи се на най-добрите локации - централните части на големите градове или плажните ивици. От "Форбс" посочват още, че към момента се продавали хиляди такива апартаменти - в центъра на големите гръцки градове, а някои от тях били и с изглед към световно известни и вековни паметници като Акропола, например. Остава неясно защо обаче от американския медиен гигант са поместили точно тази снимка, която е от разходката на държавния глава със съпругата му по време на посещението му в южната ни съседка през миналата седмица. Най-вероятно фотосът е избран неволно.    

Полицаите искат по-високи заплати за всички в МВР-от чистачките до министъра

//dariknews.bg/novini/bylgariia/policaite-iskat-po-visoki-zaplati-za-vsichki-v-mvr-ot-chistachkite-do-ministyra-2033297

Полицаите, на които не са осигурени нови униформи ще получат паричната им равностойност като компенсация. Това предвиждат законови промени, които от ГЕРБ внесоха днес в Народното събрание. Предложението идва ден, след като министър-председателят Бойко Борисов обяви, че ще б

Борисов връща Боршош в НДК и отнема двореца от Павлова

http://www.mediapool.bg/borisov-vrashta-borshosh-v-ndk-i-otnema-dvoretsa-ot-pavlova-news265883.html

Мирослав Боршош ще бъде върнат експресно начело на НДК, а управлението на двореца на културата ще бъде отнето от министъра на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова. Това съобщи в профила си в социалната мрежа фейсбук говорителят на правителството Севдалина Арнаудова. Обратът става ден след като Павлова уволни Боршош от шефския пост заради системно неизпълнение на указания и решения на Съвета на директорите. Той бе обвинен, че действията му поставят под съмнение доброто финансово управление на дружеството и застрашават ремонта на НДК за нуждите на европредседателството на страната ни през 2018 г. Мястото му бе заето от спортния мениджър Борислав Велков, който бе негов заместник, а бордът на НДК бе запълнен от началника на кабинета на Павлова Таня Милева. Категорично отказвам да подписвам нови обществени поръчки, свързани с подготовката на НДК за председателството под натиск и в условия, които не отговарят на правилата и закона", заяви Мирослав Боршош в своята Фейсбук страница след отстраняването му. Той допълни, че е недопустимо тези процедури да се провеждат на фона на безпрецедентна атака срещу НДК. След оповестяването на новината последва масова реакция от страна на певци, актьори и писатели в социалните мрежи, които под наслова "#ИазСъмНДК" публикуваха всички заслуги на Боршош – създаване на театри, литературния клуб "Перото", както и "разчистването на гащите и чалгата от НДК". След общественото недоволство, във вторник Борисов е провел среща с Лиляна Павлова, с министъра на културата Боил Банов и самия Мирослав Боршош. На нея е била обсъдена работата на ръководството на НДК и са били изчистени противоречията относно начина на управление на двореца, стана ясно от съобщението на Арнаудова. Така в сряда на заседанието на правителството Борисов ще внесе за одобрение решение НДК да бъде прехвърлен на министъра на културата, а Боршош да бъде възстановен като директор. Това е ще е поредната промяна в собствеността на НДК, след като само преди месец то мина във владение на Павлова, заради сформирането на министерството за европредседателството. Преди това дружество бе към вицепремиера по еврофондовете от служебното правителство. До май 2011 г. НДК беше собственост на Министерството на кулутрата, след което бе прехвърлено към финансовото ведомство, за да се върне отново в МК през 2013 г. През септември 2015 г. дружеството влезе в портфейла на вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев, а след това мина към вицепремиера за европредседателството Деница Златева. Очаквайте подробности

Федерален съдия спря депортирането на 1400 иракчани от САЩ

http://www.moreto.net/novini.php?n=354266

Федерален съдия в Детройт временно спря депортирането на 1400 иракски граждани от САЩ, докато реши дали неговият съд е подходящото място, където да бъдат обсъдени опасенията им, че ще пострадат физически, ако бъдат изгонени, предаде Асошиейтед прес.

Обжалват решението на испански съд за ексхумация на Салвадор Дали

http://frognews.bg/news_137240/Objalvat-reshenieto-na-ispanski-sad-za-ekshumatsiia-na-Salvador-Dali/

Фондацията ”Гала - Салвадор Дали ”ще обжалва решението на мадридски съд за ексхумация на тялото на артиста, починал през 1989 г.. Ексхумацията е във връзка с иск за бащинство. Ищцата е Пилар Абел, която твърди, че майка й е имала тайна връзка със звездата на сюрреализма.

Борисов връща Мирослав Боршош и отнема НДК от Лиляна Павлова

http://frognews.bg/news_137241/Borisov-vrashta-Miroslav-Borshosh-i-otnema-NDK-ot-Liliana-Pavlova/

Уволненият шеф на НДК Мирослав Боршош ще бъде върнат в институцията. Това обяви във фейсбук началникът на правителствената пресслужба Севдалина Арнаудова, а след това информацията се появи и на сайта на кабинета.

Борисов отнема НДК от Павлова и връща Боршош

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/27/2996721_borisov_otnema_ndk_ot_pavlova_i_vrushta_borshosh/?ref=rss


Премиерът Бойко Борисов връща на поста му като директор на НДК Мирослав Боршош само ден след като бе освободен от министъра за председателството на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова. От пресцентъра на правителството съобщиха, че днес е имало среша между Борисов, Павлова, министъра на културата Боил Банов и освободения изпълнителен директор на "Национален дворец на културата – Конгресен център София" ЕАД Мирослав Боршош.<br /><br />"На срещата беше обсъдена работата на...

Бащата в БСП, синът в ГЕРБ

https://offnews.bg//politika/bashtata-v-bsp-sinat-v-gerb-659209.html

Шефът на НДК за един ден Борислав Велков е син на депутата от БСП Славчо Велков. Той бе шеф на Борда на двореца, преди министър Лиляна Павлова да обяви, че отстранява изпълнителният директор Мирослав Боршош. 

Според неофициална информация Борислав Велков е помагал и в предизборните кампании на ГЕРБ. Борислав Велков е и бивш ръководител на "Арена Армеец". 

Баща му полк. Славчо Велков влезе в народното събрание от червената листа в Пазарджик, като експерт по национална сигурност той бе наречен от колегата си в НС журналистът Тома Томов "българският Джеймс Бонд". 

Проверяват 10% от санираните сгради

http://frognews.bg/news_137239/Proveriavat-10procenta-ot-saniranite-sgradi/

Дирекцията за национален строителен контрол ще провери 10% от сградите, санирани по Националната програма за енергийна ефективност, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Строителните инспектори ще проверят работата на фирмите за строителен надзор и влаганите материали в 46 сгради.

Движението по Дунав мост при Видин ще бъде временно спряно утре

http://www.dnevnik.bg/regioni/2017/06/27/2996716_dvijenieto_po_dunav_most_pri_vidin_shte_bude_vremenno/?ref=rss


Дунав мост при Видин ще бъде временно затворен утре, съобщи МВР.<br /><br />Ограничението ще в за времето от 9 до 11 часа и ще важи за всички превозни средства, които преминават в двете посоки през пункта Видин – Калафат.<br /><br />Причината е техническа профилактика на мостовото съоръжение. Ръководството на дружеството от румънска страна е уведомило румънските гранични органи за временното спиране на трафика, се добавя в съобщението.<br />

Обрат! Връщат Боршош като шеф на НДК

http://www.cross.bg/borshosh-ministura-kyltyrata-1547263.html

/КРОСС/ Странен обрат претърпя решението за уволнение на Мирослав Боршош като шеф на НДК. След като той беше уволнен от министъра по председателството ни на ЕС Лиляна Павлова, сега той бе върнат на поста си. Премиерът Бойко Борисов не се съобрази с решението на подопечната си и сега върна Боршош на поста си. Това е станало след среща между министър-председателят Бойко Борисов с министъра за българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова, министъра на културата Боил Банов и освободения изпълнителен директор на „Национален дворец на културата - Конгресен център София" ЕАД Мирослав Боршош. "На срещата беше обсъдена работата на ръководството на НДК и бяха изчистени противоречията относно начина на управление на държавното дружество", съобщават от правителствената пресслужба. Премиерът Борисов ще внесе за разглеждане на утрешното заседание на Министерския съвет проект на разпореждане за промяна на органа, който да упражнява правата на държавата в „НДК - Конгресен център София" ЕАД. Предложението е те да преминат от министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 към министъра на културата, а Мирослав Боршош, който бе освободен от Лиляна Павлова, да бъде възстановен като изпълнителен директор и член на Борда на директорите на НДК.  

Връщат Боршош като шеф на НДК

http://www.cross.bg/ministura-kyltyrata-borshosh-1547263.html

/КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова, министъра на културата Боил Банов и освободения изпълнителен директор на „Национален дворец на културата - Конгресен център София" ЕАД Мирослав Боршош. Това съобщиха от правителствената информационна служба. На срещата беше обсъдена работата на ръководството на НДК и бяха изчистени противоречията относно начина на управление на държавното дружество. Премиерът Борисов ще внесе за разглеждане на утрешното заседание на Министерския съвет проект на разпореждане за промяна на органа, който да упражнява правата на държавата в „НДК - Конгресен център София" ЕАД. Предложението е те да преминат от министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 към министъра на културата, а Мирослав Боршош, който бе освободен от Лиляна Павлова, да бъде възстановен като изпълнителен директор и член на Борда на директорите на НДК.  

Зоя Паунова: Доверието на пациентите е най-скъпото отличие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6304345

Зоя Паунова: Доверието на пациентите е най-скъпото отличие"За мен е чест от трибуната на парламента да ви поздравя. Това наистина е най-скъпото отличие - доверието на пациентите", се обърна към всички лекари и Зоя Паунова, председател на асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители и изпълнителен директор на "Астра Зенека" за България.

Съд за варненец, обвинен че присвоил чужди вещи

http://www.moreto.net/novini.php?n=354285

На съд по обвинителен акт на Районната прокуратура във Варна е предаден 36-годишният Ивелин Д., който противозаконно присвоил чужди движими вещи и лек автомобил „Мерцедес 220 Д“ при условията на опасен рецидив и продължавано престъпление – деяния по член 206, ал.

Гренландия е главният виновник за покачването на океанското ниво

https://www.24chasa.bg/novini/article/6304299

Гренландия е главният виновник за покачването на океанското нивоПрез 2014 г. океанското ниво се е покачвало със скорост, надвишаваща с 50% тази през 1993 г., като топенето на ледниковата покривка в Гренландия е било в основата на 25% от повишаването му през 2014 г., при 5% 20 години по-рано, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес и БТА.  През 2014 г.

Промушен без обсъждане законопроект накърнява правата на гражданите

https://offnews.bg//obshtestvo/promushen-bez-obsazhdane-zakonoproekt-nakarniava-pravata-na-grazhdanit-659210.html

Наскоро обществеността с изненада узна, че на 1 юни 2017 г. група депутати от управляващата партия ГЕРБ са внесли в парламента проект за изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс (АПК). Обществено обсъждане на проекта не е обявявано и провеждано, но въпреки това преди няколко дни той бе приет на първо четене от Народното събрание. Преди това текстът, предвиждащ сериозни изменения и допълнения, е бил скоростно изстрелян през пет парламентарни комисии, които са разгледали документа в обем от 97 страници в късия период от 7-ми до 21-ви юни 2017. На 22 юни законопроектът вече е приет на първо четене в пленарно заседание.

Засягане защитата на всички основни права

Обратно на твърденията в мотивите, планираните изменения са съществени и не се „запазва философията, концепцията, основните принципи, структурата” на АПК (вж. стр.1 от мотивите). Това обяснение вероятно е предназначено да омаловажи липсата на обществено обсъждане. Законът обхваща огромна част от защитата на основните права на гражданите срещу възможен произвол от страна на изпълнителната власт и други държавни органи, които осъществяват публични функции. Тук попада защитата на всички конституционно гарантирани права, като например правото на труд (държавни служители и др.), пенсионно осигуряване, личен статут (бежанци), гаранция срещу 24-часово полицейско задържане, жилище и личен живот (настаняване, изваждане, събаряне на жилища), право на собственост (отчуждавания), защита на децата, защита на личните данни, право на достъп до информация, защита на чиста и здравословна околна среда, образование, здравеопазване, хора с увреждания, политически избори и много др.

Закъде бързат народните избраници, кой е изработил проекта, защо не е проведено никакво обществено обсъждане и защо текстът е публикуван на сайта на парламента в pdf снимка формат (така че да е затруднено четенето и търсенето в него)? Тези въпроси напират и като че ли не намират достатъчно ясен отговор в публично достъпната информация. А този отговор е важен, тъй като е сериозно нарушена подобрената само преди 7 месеца процедура по обсъждане на законопроекти (предвидена в Закона за нормативните актове).

Липса на обществено обсъждане

От мотивите на проекта става ясно, че са взети предвид единствено становища, постъпили по предходни законопроекти. Това се потвърждава и от липсата на данни да е провеждано обществено обсъждане по настоящия проект. Този подход разбира се, е недопустим и не може да се приеме за съобразен със закона. Липсва какъвто и да е анализ как проектът ще се отрази на защитата на основните права и достъпа до правосъдие. Липсва и анализ какви проблеми са констатирани при цялостното прилагане на АПК, които да налагат предложените промени. Е, някои проблеми са изложени, като например това, че „таксите [за касационно обжалване] са символични … и не отговарят на икономическите условия в страната”, а косвената последица била „създаване на предпоставки за злоупотреба с правото на жалба” (стр.3 от Доклад за оценка на въздействието). Вероятно в една развита демокрация заявката, че ще се ограничи достъпът до правосъдие в името на борба със „злоупотребата с правото на жалба” ще е достатъчна, за да бъде незабавно отхвърлен споменатият проект. Като друга причина за промените е посочено наличието на противоречива съдебна практика, без анализ на различните решения (от които е посочено само едно – вж. стр.4, т.4 от мотивите). Коментира се и бавното правосъдие, без да се адресира въпросът, че то е най-вече във ВАС и че едни отделения разглеждат делата много по-бързо от други, който повдигнахме миналата година.

При тези обстоятелства, който е успял, спешно и набързо е внесъл становище. Това са сторили организации като Стопанската камара и Националното сдружение на общините, а също така и три от министерствата, които е следвало да бъдат консултирани предварително, както повелява законът и разумът, но очевидно са били поставени в положение да изразяват позиция пост фактум наред с гражданските структури. Всички представени становища са критични. В становището на Министерството на правосъдието (което, да подсетим народните избраници, подготвя например становищата относно конституционността и законосъобразността на проектите на закони) се изтъква на първо място, че проектът предвижда „значителни промени в действащия АПК“ и „се срещат положения, които следва да бъдат подложени на допълнителен дебат“. В становището на Министерството на икономиката пък направо е заявено:“ Считаме, че предвид значимостта на предложените законодателни промени и тяхното съществено отражение върху множество нормативни актове от различен ранг, същите следва да бъдат подложени на широко обществено обсъждане и да бъдат формулирани след задълбочен експертен анализ“. След като видимо е нарушена процедурата по обществено обсъждане на значителни промени със съществено значение, и от това са удивени и представителите на изпълнителната власт, какъв друг извод да си направи обществото, освен за лобистки промени?

Кой е работил по проекта?

Ясен отговор на този въпрос няма. Преди внасянето на проекта, според официалната информация, е действала група юристи, която не става ясно дали го е подготвила, обсъдила или и двете. От текста на проекта с мотивите (стр. 80 от общия файл) узнаваме, че проектът е „разгледан с положителни препоръки“ от комисия към Върховния административен съд (ВАС), председателствана от заместник председателя на ВАС, с участието на двама от осемте председатели на отделения във ВАС, съдебен помощник (забележително!?), двама професори по административно право и адвокат, представен като академичен деятел. Проектът е бил докладван пред комисията от двама от собствените й членове, което засилва съмнението за неясна разделителна линия между изработване и обсъждане на проекта. От друга страна, изрази като „производства по частни жалби, направени в касационното производство” (чл.235а от проекта) показват ясно, че едва ли върховните съдии дори са поглеждали, камо ли преглеждали текстовете, след като проблемът е с българския език, а не с правно-техническата издържаност”.

Отделно от това, следва да се отбележи, че е крайно проблематично промени в законодателството да се обосновават единствено с това, какво смятат определени съдии или адвокати. Това е не само защото много други съдии, адвокати, прокурори, държавни експерти, граждански организации, фирми и граждани могат да мислят и вероятно мислят точно обратното. По начало според Конституцията съществува разделение на властите. Не е редно едновременно да пишеш законите и да правораздаваш по тях, защото това съсредоточава огромна власт в ръцете на едни и същи хора. Неразбирането на това от страна на народните представители – вносители на промените, говори за зле научен урок по демокрация.

Естеството на промените

Водещи в проекта за изменение на АПК са две линии – драстичното повишаване на таксите и разходите за административно правосъдие във вреда на жалбоподателите и митичното електронно правосъдие. Относно държавните такси се предлага „съвсем умерено увеличаване на размера”. Под „съвсем умерено” вносителите имат предвид увеличаването на таксата по касационно обжалване и отмяна на влезли в сила решения за гражданите 18 пъти (т.е. от 5 лв. на 90 лв.), за неправителствените организации – 90 пъти (от 5 лв. на 450 лв.), а за търговските дружества – 9 пъти (от 50 лв. на 450 лв.). Така разбираме и кои, според вносителите, са основните „злоупотребяващи с правото” на административно правосъдие – това са неправителствените организации и гражданите.

Така става ясно и къде основно „удря” законопроектът – по защитата на основни човешки права. Проблемът не спира дотук. При дела с интерес държавната такса става максимум 3400 лв. при интерес до 10 млн. лв. и максимум 9 000 лв. при интерес над 10 млн. лв. Дотук добре, можем да кажем, че е редно съдебната система да бъде финансирана от жалбоподателите с такива интереси. Пропуска се обаче дребният проблем, че според практиката на ВАС неправителствени организации (НПО), които се опитват да защитават гражданите от „тъмни” проекти като АЕЦ „Белене” и други схеми в областта на ядрената енергетика например, са осъждани да плащат разноски по делата на базата на цената на съответния обект. По дело, в което НПО-та дръзнаха да поставят въпроса , не следва ли да се направи оценка на въздействието върху околната среда при продължаване на експлоатацията на два ядрени реактора, (след като за изтеклия срок на млечни продукти се водят шумни медийни дебати), бяха осъдени да платят на инвеститора хонорари в размер на десетки хиляди левове (срв. Решение по адм. дело № 8370/2016 г. на ВАС, Седемчленен състав). Лесно можем да си представим какъв ще е ефектът, като се постави и предварителна преграда във формата на такса по касационно обжалване или отмяна.

В допълнение към увеличената по този начин такса се добавя изискване касационната жалба и молбата за отмяна на влязло в сила съдебно решение да бъдат подписани от адвокат. Тоест, въпреки че гражданите не са длъжни да знаят закона по административните дела, а съдилищата следва да разгледат от всички страни законосъобразността на обжалваните административни решения, действия или бездействия, при касационното обжалване и отмяната на влезли в сила съдебни решения изведнъж ще поемат изцяло защитата на своята кауза. Следва да се отбележи, че смисълът на административното правораздаване е не само жалбоподателят, но и цялото общество да се ползва от плодовете на съдебния контрол. Затова съдилищата са длъжни да обсъдят изцяло законността на административните актове, в делата участва прокурор, а участието на жалбоподателя е евтино и без задължително участие на адвокат. Това решение е характерно и за развитите демокрации, а не само за България. И после в мотивите ще ни уверяват, че не се променяла „философията и принципите” на закона!
Под благовидния предлог за въвеждане на електронно правосъдие, вносителите предлагат да се въведе уведомяване по електронна поща, където гражданите, които имат такава, да получават съобщения за решения, които засягат съдбата им. В текста на проекта изрично се подчертава, че засегнатият ще се смята за получил съобщението „независимо дали същото е било прочетено от получателя”. Следва да се обърне внимание, че и сега редица съдилища имат добрата практика да обменят документи по електронна поща, без обаче от това да следват негативни за страните по делата последици. Практиката обаче показва, че нерядко електронните съобщения не се получават поради технически или административни проблеми. В проекта не са предвидени гаранции за сигурност на електронната комуникация, което е съществен пропуск от гледна точка на защитата на основните права. Излиза, че при техническа грешка или пропуск административен акт с неблагоприятни последици ще се смята за влязъл в сила поради уж изтекъл срок за обжалване. Така без да знае, че е издаден неблагоприятен за него акт, гражданинът ще бъде лишен от възможността да го обжалва.

В допълнение се предвижда възможността за устно уведомяване (за решения, които засягат основни права), а като капак на всичко се въвежда всеобщо задължение за адвокатите, които практикуват по административни дела, да си набавят електронни подписи. За сравнение трябва да осведомим вносителите, че например Европейският съд по правата на човека, който е започнал пилотно електронна комуникация с адвокатите по дела, я осъществява постепенно, след получаване на изричното съгласие на адвоката и в специално създадена за целта платформа, а не чрез несигурна ”електронна поща”.

В текста има още много предложения, които времето не стига да бъдат коментирани. Когато промените са без истинска оценка на въздействието, основана на анализ на цялостното прилагане на закона и широко обсъдена с всички заинтересовани, тогава не можем да очакваме и качествени текстове, адресиращи реалните проблеми. И във всеки случай имаме пълното право да се отнасяме с максимално подозрение към промени, вдъхновени от възгледа, че гражданите и техните организации са „злоупотребители” с правата и спокойствието на съдиите, които не заслужават друго, освен скъпо правосъдие, което да намали шансовете им за справедливост.

Румънската полиция откри 91 мигранти в камион на границата с Унгария

https://www.24chasa.bg/novini/article/6304368

Румънската полиция откри 91 мигранти в камион на границата с УнгарияРумънската гранична полиция откри 91 мигранти от Ирак и Сирия, скрити в камион, превозващ авточасти, съобщава Асошиейтед прес, предава БТА. Мигрантите заявили на полицаите, че се опитват да влязат в Шенгенската зона. Румънската полиция спряла рано днес и претърсила камион с турски регистрационни номера на граничен пункт Нъдлак с Унгария.

Борисов връща Боршош начело на НДК

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/borisov-vryshta-borshosh-nachelo-na-ndk-6070838

Борисов ще внесе за разглеждане на утрешното заседание на Министерския съвет проект на разпореждане за промяна на органа, който да упражнява правата на държавата в НДК

Испанската гимназия – най-желаното училище в София

https://www.vesti.bg/bulgaria/ispanskata-gimnaziia-naj-zhelanoto-uchilishte-v-sofiia-6070836

В столицата от първото класиране за прием в гимназиите след седми клас са класирани 8137 ученици, некласираните ученици са 513, а свободните места след първия етап на класирането са 611

Аутсорсинг доставчик обяви пакет за връщане на българи на работа у нас

http://www.mediapool.bg/autsorsing-dostavchik-obyavi-paket-za-vrashtane-na-balgari-na-rabota-u-nas-news265882.html

Аутосорсинг доставчик обяви, че предлага специален пакет за над 5 000 лв. на българи, които решат да се върнат в страната и да работят за компанията, съобщиха от "Телус Интернешънъл Юръп" (TELUS International Europe). Инициативата "Мога там. Искам тук“ има за цел да върне 150 можещи и талантливи българи в България, давайки им възможност да започнат кариера в интернационална среда в собствената си родина. Компанията ще окаже необходимата подкрепа на новите си служители чрез специален пакет за релокация, който включва сумата от 5 000 лв., самолетен билет до България, съдействие от при установяване, документация и търсене на квартира, както и едномесечно настаняване в хотел при нужда. Кандидатите могат да избират между офисите на "Телус" в София и Пловдив. За да кандидатстват е необходимо да са пребивавали в чужбина в последната година, да владеят свободно английски и още един западен чужд език на отлично ниво. Всеки от служителите на компанията може да се възползва от допълнителни обучения, в рамките на глобалната вътрешна програма за обучения в компанията. Подаването на документи е в три лесни стъпки на сайта www.iskamstelus.com Инициативата стартира след като през уикенда компанията проведе своеобразно допитване сред пътниците на летище София за причините, които ги карат да напускат страната и съответно защо биха се върнали. Поводите за заминаване в чужбина най-често са рационални – възможност за по-добра работа и развитие, а тези за връщане емоционални – семейството, приятелите, усещането за дома. "Искаме да им дадем на българите именно това, което им липсва у нас – международна кариера и възможности за развитие в България. Осъзнаваме, че това решение не е лесно и хората, които биха го взели, имат нужда от подкрепа. Поради тази причина решихме да стартираме програма, с целенасочени мерки в подкрепа на връщането на българи от чужбина“, коментира Ксавие Марсенак, президент на компанията. Той стана и първият записал и изпратил видеопослание до свои близки в чужбина чрез специално подготвена за кампанията инсталация. Свой призив към близки и приятели в чужбина могат да запишат всички желаещи в следващите два уикенда на площада над метростанция Сердика в София. За "Телус" работят над от 3500 служители на територията на 7 центъра в София, Пловдив (България), Букурещ и Крайова (Румъния), както и Манчестър и Канок (Великобритания). Компанията предоставя иновативно обслужване на клиенти по цял свят на повече от 35 езика.

Какво ни пречи да сме продуктивни в работата

https://offnews.bg//psihologia/kakvo-ni-prechi-da-sme-produktivni-v-rabotata-659185.html

Когато попитаме някой как е, той често отговаря: зает. Технологиите са превърнали във фикс идея производителността и това кара хората да се претоварват както на работа, така и в свободното си време. Но дали наистина сме толкова заети?

"Част от заетостта се дължи на несигурност. Идваме на работа по-рано и оставаме до по-късно и работим дори когато сме болни, за да покажем ангажираност в несигурния трудов пазар. Рецесията също се добавя към несигурността, заради намаляването на работните места в частния и в държавния сектор, тъй като по-малко хора могат да изпълняват задачи с по-тежки натоварвания", казва Кари Купър, преподавател по организационна психология и здраве в Alliance Manchester Business School.

Купър предлага 4 важни съвета, за да не сме претоварени и под стрес.

1. Определете производителността си според вашите желания

Независимо дали става дума за създаване на списък със задачи или за спокойно пространство, където можете да се съсредоточите, трябва сами да определите колко и какво искате да постигнете, тъй като производителността означава различни неща за различните хора. Огледайте се и преценете работата си, заобикалящата ви среда, какви са навиците ви и така ще можете сами да изградите трикове, които да ви помагат.

2. Обърнете внимание на физическото и емоционалното си здраве

Една от последиците от склонността на хората към "фетишизиране на заетостта" е изчезването на обедната почивка, казва Каролайн Уеб, главен изпълнителен директор на Sevenshift, консултант по поведенчески науки. По-добрата грижа за себе си означава, че вероятно ще бъдете по-продуктивни в работата си. За някои хора това може да е медитация, готвене, четене.

3.Използвайте свободното си време разумно

Много хора вярват, че в часовете, които не са прекарали на работа, трябва да уплътнят максимално времето си – да учат нови езици, да ходят на различни курсове за допълнителна квалификация. Но ако имате по-дълго работно време, тези намерения се ограничават до желанието да седим на дивана пред телевизора.

Много често неудовлетворителната работа пречи на дейностите в почивката. Липсата на финанси също. Вместо да се чувствате виновни, започнете да тренирате навън след работа. Започнете с 30 минути на ден. Отбележете го в календара и започнете да го изпълнявате с такава отговорност, с каквато бихте изпълнили задача в офиса.

4. Осъзнайте, че не можете да направите всичко

Без значение колко задачи ще отметнете от списъка си, винаги ще има още, които могат да бъдат добавени. Когато хората не дават приоритет на едни дейности пред други, те могат да попаднат в капана на вършенето на тръвде много задачи едновременно, което затруднява концентрирането и изпълнението на задачите. Приоритизирайте си графика и отделете тези, които могат да бъдат свършени утре или вдругиден.

Често хората отлагат задачи, които ги карат да се чувстват несигурни или смятат, че ще им отнемат прекалено много време. Вместо да се струпват в един ден, подредете ги спрямо свободното си време и енергията ви в този ден.

Сектор "Г" обяви война на Боби Михайлов, БФС, Домусчиев, Дунав, Градев, ЦСКА 1948 и други

https://offnews.bg//futbol/sektor-g-obiavi-vojna-na-bobi-mihajlov-bfs-domuschiev-dunav-grad-659207.html

Организацията сектор "Г" пусна декларация по повод забраната за участие в Европа на ЦСКА-София. В нея се иска оставката на Боби Михайлов, нищо че той направи и невъзможното да създаде новата лига заради точно този отбор.

На мушката на запалянковците са още куп личности и отбори, в което ще се убедите сами. Като демократична медия публикуваме текста и илюстрацията към него без редакция и сме готови да направим същото с отговорите на засегнатите страни.: 

“Никога не вярвайте на това, че войната ще премине бързо и гладко.”

Уинстън Чърчил

Едва месец измина от голямата ни победа в Кърджали и бяхме решили, че войната е почти приключила. Заговорихме само за футбол, а червената общност се консолидира неимоверно. Враговете и еничарите се откроиха още по-ярко - от Разград до Обеля "бялата линия" на маскираните с много гел комплекси и страх, бе ясно очертана. Страх от възраждащия се и могъщ червен колос.

Уви, ножът в гърба бе забит от едно по-малко очаквано, но добре познато на всички ни място. Услужливите на определени олигархични кръгове костюмирани псевдопарвенюта, начело със своя вечноопиянен от евтин малц и много поп-фолк шеф-алкохолик, решиха за пореден път да направят "услуга" на ЦСКА. Летата на 2008 и 2013 г. очевидно не ни бяха научили, че "където е текло, пак ще тече."

Мокет, ние няма да ти пускаме Преслава. Нито ще се вържем на жалките ви опити да замажете кашата, която за пореден път сътворихте, водени от вътрешния си глас, нашепващ "Къде видя ЦСКА в Европа, бе, олигофрен?". Но държим ти и подчинените ти клоуни да чуете много внимателно това, което имаме да ви казваме.

Казваш, че сме правоприемник на Литекс, а твоите приятели от УЕФА казват съвсем друго. Циклопът Павел Колев пише доноси срещу нас, а после ни се обяснява в любов. Ще предоставите ли цялата кореспонденция, водена между БФС и УЕФА от 12.05 до днес за да видим всички колко много помагате на ЦСКА? Все пак широката общественост е длъжна да знае кои са най-големите радетели за добруването на най-великия български клуб, нали?

Ако ти е много лошо от снощи и молбата ни те затруднява, можеш да ни кажеш как туморът от Разград стана пълноправен член на корумпираното и вонящо на каптагон БФС през 2010 г. и само две години по-късно участва в евротурнирите. Предполагаме е трудно да даваш логични и обосновани обяснения, след като не си изтрезнявал от години, за това и не очакваме да получим адекватни такива.

Използваме случая да поздравим и отбора на "Дунав", завършил на 12 точки зад нас в редовния шампионат и който по съвсем честен и заслужен начин ще запише своите 60 секунди слава в Европа. Прeдлагаме на новите ратаи на Султан Делиорман да благодарят на ЦСКА, докато броят головете на "Иртиш". Все пак, ако не бяхме решили да дадем шанс на талантливите си юноши в последния кръг, нямаше да получат златната възможност да се докажат по такъв безапелационен начин пред новия си господар и да му се "сложат" така, както и жена му не се е слагала на своите клиенти.

Своята роля в целия този процес изигра и един персонаж, всеизвестен с това, че "решава правни казуси във Facebook". Характерното за този статист от поп-фолк клипове с диплома по право на салфетка от участието на Глория в елитно столично заведение, е че съотношението на спечелените от него дела и казуси спрямо загубените, се равнява приблизително на 1 към 10. За зла беда и с любезното съдействие на множеството странични фактори, в нашия случай доносът и работата му срещу клуба ни се увенча с успех. Разбира се, коефициентът за негово случайно рандеву със Сектор Г е със съвсем различни пропорции. Меката Шпага и Маминото Синче могат да потвърдят, че "най-добрите бонуси" далеч не са при техните шефчета.

Кириле, пак си последен, но не и в нашите сърца. Чувствата ни към теб не могат да бъдат описани дори с най-ефирната и нежна любовна лирика. За това смятаме тепърва да ти ги покажем нагледно, за да им се насладиш изцяло.

Приятели, считано от днес сме във война с БФС и тежкокорумпираните структури, около които гравитират. Тези хора разрушиха националния ни отбор, докараха родния ни футбол до нечувани низини и унищожиха всякаква надежда за неговото развитие, лансирайки частния проект на оженилия се за обикновена проститутка самозабравил се дерибей от горния абзац.

Искаме незабавната оставка на Борислав Михайлов и цялата заобикаляща го сган, изсмукваща и последните живителни сили на най-великата игра у нас.
Защото футболът не е за вас, отрепки, а за нас - феновете.
И ако не се разкарате, ще го разберете много скоро.

от Фен клуб "Сектор Г"

15 любопитни факта за Банкомата, който днес стана на 50 години

http://econ.bg/Новини/15-любопитни-факта-за-Банкомата-който-днес-стана-на-50-години_l.a_i.744698_at.1.html

Машината, от която теглим пари на улицата, в магазина и където закъсаме, закръгля 50 години днес, една солидна възраст.  Защото въпреки...

Бой между млади спортисти и роми в Асеновград завърши с 8 арестувани

http://www.cross.bg/detza-asenovgrad-mahala-1547262.html

/КРОСС/ Осем души са арестувани след побой между група роми и деца от Спортния клуб по гребане "Асеновец" в Асеновград в понеделник вечер, предава БНР. Пострадали са двама - 16-годишно момче от отбора е със счупена дясна китка, а 15-годишен младеж от ромската махала "Лозница" е със счупени прешлени. Сбиването започнало около 19:00 часа снощи в района на асеновградската болница. Повод обаче станал конфликт от по-ранните часове между деца от спортния клуб, които тренирали на язовир "40-те извора", и група ромски деца. „Те започнали да обиждат спортистите заради преобърнала се лодка във водата, след което хвърляли камъни и ударили едно дете зад ухото", заяви треньорът на отбора Камен Куцев. Когато разпрата се пренесла в Асеновград се включили десетки жители на ромската махала. На мястото пристигнали няколко екипа полицаи, които са предотвратили разрастването на скандала. По случая е образувано досъдебно производство.  

ОПЕК не бърза с по-нататъшно съкращаване на производството

http://www.investor.bg/surovini/365/a/opek-ne-byrza-s-po-natatyshno-sykrashtavane-na-proizvodstvoto-241979/

На 24 юли в Русия петролни министри от организацията ще обсъждат мерки за подкрепяне на пазара

Остават три дни за набиране на заявки за участие във FUNCITY+ 2017 във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=354341

Само три дни остават до крайния срок за подаване на заявки за участие във FUNCITY+ 2017. Може да кандидатствате до 30 юни като попълните следната апликационна форма. Младежкият фестивал FUNCITY+ е част от концепцията на "Варна - Европейска младежка столица 2017“.

Борисов връща Боршош като директор и отнема НДК от Павлова

http://dnes.dir.bg/news/ndk-miroslav-borshosh-kabinet-borisov-3-25972434

Премиерът Борисов ще предложи Мирослав Боршош да бъде възстановен като изпълнителен директор на НДК, както и той вече да не се управлява от Лиляна Павлова.

ДСБ: Има ли натиск и корупция при обществените поръчки за НДК?

http://clubz.bg/55606-dsb_ima_li_natisk_i_korupciq_pri_obshtestvenite_porychki_za_ndk

Атанас Атанасов. Снимка БГНЕС

ДСБ разпространи позиция по случая с уволнението и последвалото връщане на поста на директора на НДК Мирослав Боршош. Председателят на партията Атанас Атанасов обяви позицията чрез профила си във фейсбук.

ДСБ припомня, че вчера като мотиви са освобождаването на Боршош са посочени „системно неизпълнение на указания, дадени от страна на едноличния собственик на капитала, както и системно неизпълнение на решения на Съвета на директорите”. Извънпарламентарната партия обръща внимание и на твърденията на Лиляна Павлова, че „действията на досегашния изпълнителен директор поставят под съмнение както доброто финансово управление на дружеството, така и е застрашено изпълнението на всички дейности по привеждането на сградата на НДК за нуждите на Председателството”.

„От ДСБ настояваме българската общественост да разбере има ли корупция при организирането на Българското председателство. Няма как да не си зададем въпроса има ли министър Павлова доверието на премиера и ако не, защо не е поискана нейната оставка”.

ДСБ иска Народното събрание да свика анкетна комисия, която да установи:

· има ли корупционен натиск при осъществяването на обществените поръчки, свързани с ремонта на НДК,

· прикриват ли се корупционни практики от премиера.

Ето цялата позиция на ДСБ:

Вчера от министерството, отговарящо за подготовката и провеждането на българското председателство на ЕС, съобщиха, че министър Лиляна Павлова освобождава от поста изпълнителния директор и член на борда на НДК Мирослав Боршош. Като мотиви бяха посочени системно неизпълнение на указания, дадени от страна на едноличния собственик на капитала, както и системно неизпълнение на решения на Съвета на директорите. Също така действията на досегашния изпълнителен директор поставят под съмнение както доброто финансово управление на дружеството, така и е застрашено изпълнението на всички дейности по привеждането на сградата на НДК за нуждите на Председателството.

Същевременно, в свое изявление г-н Боршош обясни своето уволнение като резултат от отказа му да се подаде на корупционен натиск при определянето на изпълнителите на обществените поръчки за ремонта на НДК.

Днес вече имаме пълен обрат на ситуацията. Българската общественост беше известена, че след среща с министър-председателя са „изчистени противоречията относно начина на управление на държавното дружество“, че г-н Боршош се връща на поста си, а НДК се отнема от министър Павлова и се връща в Министерство на културата.

От ДСБ настояваме българската общественост да разбере има ли корупция при организирането на Българското председателство.

Няма как да не си зададем въпроса има ли министър Павлова доверието на премиера и ако не, защо не е поискана нейната оставка.

Националното ръководство на Демократи за Силна България настояваме 44-то Народно събрание да свика анкетна комисия, която да установи:

· има ли корупционен натиск при осъществяването на обществените поръчки, свързани с ремонта на НДК,

· прикриват ли се корупционни практики от премиера.

Недопустимо е у българските данъкоплатци да има дори съмнение, че техните пари отиват за нечии частни интереси.

Вълна от кибератаки удари Украйна и Русия, разпространява се и в други държави

//dariknews.bg/novini/sviat/vylna-ot-kiberataki-udari-ukrajna-i-rusiia-razprostraniava-se-i-v-drugi-dyrzhavi-2033296

Огромна вълна от кибератаки, напомнящи начина на действие на вируса изнудвач WannaCry (Уонакрай), удари едновременно Украйна, Русия и още няколко страни, изваждайки от строя десетки компании, предадоха световните а

Мелания Тръмп впечатлява с жълтата си рокля (снимки)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/melaniia-trymp-vpechatliava-s-zhyltata-si-roklia-snimki-6070835

Съпругата на Тръмп бе заложила на елегантна, но много лятна дълга рокля в жълто, дело на Emilio Pucci

Д-р Йордан Тенев, най-възрастният лекар у нас, с наградата "Лекарите, на които вярваме"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6304343

Д-р Йордан Тенев, най-възрастният лекар у нас, с наградата "Лекарите, на които вярваме"Най-възрастният лекар в България, 95-годишният микробиолог д-р Йордан Танев, получи отличие за един от лекарите, на които българските пациенти се доверяват. Това стана на официалната церемония, по инициатива на в "24 часа, "Лекарите, на които вярваме", която се проведе в пленарната зала на Народното събрание.

Д-р Йордан Тенев, най-възрастният лекар у нас, с наградата "Лекарите, на които вярваме" (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6304343

Д-р Йордан Тенев, най-възрастният лекар у нас, с наградата "Лекарите, на които вярваме" (Видео)Най-възрастният лекар в България, 95-годишният микробиолог д-р Йордан Танев, получи отличие за един от лекарите, на които българските пациенти се доверяват. Това стана на официалната церемония, по инициатива на в "24 часа, "Лекарите, на които вярваме", която се проведе в пленарната зала на Народното събрание.

Следователят Петьо Петров - Пепи Еврото, имал право да напусне по свое желание съдебната система

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/27/2996670_sledovateliat_petyo_petrov_-_pepi_evroto_imal_pravo_da/?ref=rss


Петчленен състав на Върховният административен съд (ВАС) окончателно се произнесе, че следователят Петьо Петров напуска съдебната система след подадена от него оставка, независимо че е имало предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу него, когато е подал молбата за напускане.<br /><br />Предисторията на казуса с прочутия следовател с красноречивия прякор , който дори беше шеф на Столичното следствие и му бяха възлагани от прокуратурата за разследване дела с...

Фенклуб "Сектор Г" поиска оставката на Борислав Михайлов и обяви война на БФС

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/27/2996709_fenklub_sektor_g_poiska_ostavkata_na_borislav_mihailov/?ref=rss


Привържениците на ЦСКА от фенклуба "Сектор Г" призоваха за оставка на президента на БФС Борислав Михайлов. В обръщение в иронично-нападателен тон те обявиха война на футболния съюз.<br /><br />В основата на недоволството им е недопускането на "ЦСКА - София" до участие в Лига Европа. Червените бяха спрени от УЕФА и на мястото им в турнира ще участва "Дунав".<br /><br />"Приятели, считано от днес сме във война с БФС и тежкокорумпираните...

Пепи Еврото имал право да напусне по свое желание съдебната система

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/27/2996670_pepi_evroto_imal_pravo_da_napusne_po_svoe_jelanie/?ref=rss


Петчленен състав на Върховният административен съд (ВАС) окончателно се произнесе, че следователят Петьо Петров напуска съдебната система след подадена от него оставка, независимо че е имало предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу него, когато е подал молбата за напускане.<br /><br />Предисторията на казуса с прочутия следовател с красноречивия прякор Пепи Еврото , който дори беше шеф на Столичното следствие и му бяха възлагани от прокуратурата за разследване...

Борисов връща Боршош и взима НДК от Лиляна Павлова

https://offnews.bg//politika/borisov-vrashta-borshosh-i-vzima-ndk-ot-liliana-pavlova-659208.html

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил Мирослав Боршош да бъде възстановен като изпълнителен директор и член на Борда на директорите на НДК. В същото време на заседание на Министерския съвет ще бъде внесено решение НДК да не бъде на подчинение на министъра, отговарящ за българското председателство Лиляна Павлова, а на министъра на културата. 

Това е станало на работна среща при Борисов, на която са "изчистени противоречията за начина на управление на НДК", става ясно от съобщение, на правителствената прессбужба. 

Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова, министъра на културата Боил Банов и освободения изпълнителен директор на „Национален дворец на културата – Конгресен център София” ЕАД Мирослав Боршош, се казва в съобщението.

Премиерът Борисов ще внесе за разглеждане на утрешното заседание на Министерския съвет проект на разпореждане за промяна на органа, който да упражнява правата на държавата в „НДК – Конгресен център София” ЕАД. Предложението е те да преминат от министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 към министъра на културата, а Мирослав Боршош да бъде възстановен като изпълнителен директор и член на Борда на директорите на НДК, се казва още в текста.

Боршош беше уволнен от Павлова заради системно неизпълнение на указания, дадени от страна на едноличния собственик на капитала, както и системно неизпълнение на решения на Съвета на директорите. Също така действията на досегашния изпълнителен директор поставят под съмнение както доброто финансово управление на дружеството, така и е застрашено изпълнението на всички дейности по привеждането на сградата на НДК за нуждите на Председателството, обявиха от министерството в понеделник.

В средата на юни стана ясно, че прокуратурата е образувала досъдебно производство за нецелево разходване на средства в НДК във връзка с ремонта за Председателството.

Връщат Боршош като шеф на НДК след среща с Борисов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6304341

Връщат Боршош като шеф на НДК след среща с БорисовМинистър-председателят Бойко Борисов проведе среща с министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова, министъра на културата Боил Банов и освободения изпълнителен директор на „Национален дворец на културата – Конгресен център София” ЕАД Мирослав Боршош, съобщават от Пресслужбата на Министерски съвет На срещата беше

Няма да платим, няма да платим

http://clubz.bg/55605-nqma_da_platim_nqma_da_platim

ИКОНОМИКА Слънчев бряг

Грубичко, но пък честно: Валери Симеонов каза неща за шума по Черноморието, които никак не звучат патриотично. Даде пример с конкретни заведения, дори спомена собствениците им, до един с прякори на животни. Каза, че КАТ и НАП трябва по-често да посещават курортите. Междувременно, докато го слушаме, на нас ни се отщява да ги посещаваме. По същото време на друг телевизионен канал някой говори за гръцки курорти – позитивно говори, толкова позитивно колкото изгрев на Санторини. От години това е дилемата на българския отпускар с умерени финансови възможности – България, Гърция или все пак, макар и все по-малко –  Турция.

Да си призная, първата ми среща с Гърция изобщо не ставаше за реклама. Рано-рано автобусът спря до едно кафене в Кавала и цялата ни българска група се запъти да се събуди с кафе. Насреща ни с викове се зададе сервитьорката. Беше жена на почетна възраст, с артрозна походка, преметнала пешкир през рамо. Не само заради мустачките приличаше повече на Никифор Фока, отколкото на образец за обслужващ персонал в световно признатата гръцка дестинация. И досущ като Никифор полагаше усилия да отблъсне българското пълчище:

„Махайте се, знам ви българите, двама-трима ще си поръчат кафе, а целият автобус ще иде в тоалетната, само ми цапате гърнето и ми изхабявате цял сапун. И да вземете да научите гръцки!“ – даде ни указание, докато  ни отпъждаше с ръце като оси. Не си мереше думите, не предполагаше може би, че в групата ни има хора, които разбират гръцки. Ей това  му трябваше на мъжа ми да отговори на родния ѝ език: „Глупости приказваш, кириа,  щели сме да изхабим сапуна. Българите сме толкова мръсни хора, че изобщо не знаем как се ползва сапун.“

Имам един рейс свидетели на този мижав международен конфликт, след който обърнахме гръб на Никифора Фокица, за половин час установихме, че Кавала прилича на Велико Търново и отпрашихме към Катерини Паралия. Там на стол пред входа на малкия хотел седеше стопанката, на която отвсякъде й отиваше да е дъщеря на сервитьорката от Кавала. Тя с отсечени жестове и строг поглед ни инструктира след ходене до плажа да си мием джапанките и краката на малката чешмичка до стълбите. За около пет минути навакса с възпитанието, което допускаше, че ни липсва. Още преди да влезем в стаите, вече й бяхме пожелали дори Зорбас да не я съжали, ако на тоя тип жени въобще им е до ласки.

Обаче беше тихо. И чисто беше. Банята ухаеше. Пред терасата имаше палма, а зад нея беше морето. Шезлонгът и чадърът бяха безплатни срещу покупката на едно кафе. И никакъв проблем с общуването – почти всички на плажа бяха българи. Помислих си, че в курортите на Гърция стопанинът се чувства навсякъде във въздуха, както в Турция се чувства по улиците въдворяващото ред присъствие на полицията, дори когато не виждаш полицай.

Какво чувствам в българските курорти? Най-много чувствам, че трябва да си държа очите отворени. Държа си отворени очите в един хотел в „Албена“, обаче погледът ми се заплита в паяжина в ъгъла над леглото. Ако беше малка, хич нямаше да я споменавам. По теракотения коридор камериерките бутат колички с грохот като от съветски филм за Втората световна война. Някакви хора се карат в коридора, деца се забавляват да чукат по всички врати. В българските хотели няма стопанка, която да си позволява да възпитава. Тук от терасата не те спират да скачаш в басейна, та за някакъв шум. Хотелът е на всички под покрива му и всеки е свободен да пречи на другите колкото може и както пожелае.

Ресторантът обаче – по никакъв начин не е на друг, освен на келнера. Ничия власт у нас не е била по-дълга от властта на келнера. Всеки чужденец е по мил от българин на всеки сервитьор, сладоледаджия, дюнерджия, хотелиер, барман, таксиджия,сутеньор и на всички останали, заети със светли и тъмни занятия по източната ни граница. В българските курорти винаги съм чувствала, че източната българска граница не е на българите.

Обаче – наша била! Затова било патриотично да избираме нашите плажове, да спасим нашия туризъм!  На което ние от години имаме готов отговор – няма пък!

Спомняте ли си как в началото на прехода някакви разумни хора ни съветваха да гласуваме с джоба си? В смисъл, да преценим коя партия защитава най-добре икономическите ни интереси и да дадем гласа си за нея. Това ние не направихме. Една част от населението наистина започна да гласува с джоба си (онези между 20 и 50 лева на вот имам предвид), но то е друго – гласуване за джобни, не с джоба.

Лятната почивка е първото нещо, което ни вдъхнови да използваме разумния съвет да избираме с парите си. Отвратително е, унизително е да отидеш в български курорт, в който чувстваш, че се подиграват с парите ти. Добре, мислиш си, собственикът на този хотел очевидно не е печелил парите си трудно и честно, не знае цената им, затова се отнася така към моите пари. Но моите пари са спечелени с труд, спестени са с лишения, не съм дошла тук, само защото се чудя какво да ги правя…Аз бих отишла в Гърция дори само заради това – че там не чувстваш парите си подиграни. Дори когато собственикът се опитва да те възпитава преди да е разбрал налага ли се, си казвам: цени си този човек парите, които е вложил, знае цената им, със сигурност ще уважи и моите. Ако пък към това е прибавено и голямо ядене и глезене, значи не сте в Гърция, а в Турция.

Това е половината причина да не гласуваме с джоба си в полза на българското Черноморие. Другата половина е точно като на избори – за отмъщение, на инат и всичко останало, което се включва във формулата „Няма да платим, няма да платим!“.

Няма да платим заради пренебрежението, което имахте към нас, когато ние имахме нужда от вас. Сега вие имате нужда от нас и ще ви пренебрегнем по същия начин – както вие предпочитахте чужденците, така ние ще предпочетем чуждестранни брегове. Не правим нищо различно от вас, така че внимавайте с обидите – просто се обаждаме, точно както ни повикахте.

Няма да платим заради това, че в периода на първоначално натрупване на хотели нас ни нямаше в никакви сметки. Направихте курортите за себе си, не за курортистите. Можеше поне зеленината да ни оставите. Произведохте продукт, без да мислите за клиента. И ние сега ви казвате, че този продукт е менте, претъпкан е със заместители и вредни съставки, на всичкото отгоре е на цена, по-висока от оригинала. Не го харесваме, няма да ни го пробутате.

Няма да платим нещо, което сте откраднали от нас, повредихте го, злоупотребихте с него и сега искате да ни го продадете, като единственият ви аргумент е, че то си е наше. Много харесваме Силистар, но не искаме да повярваме, че мястото зад плажа е едновременно гора и частна нива, през която нямаме право да преминаваме, за да отидем до плажа. И колкото да се криете зад арендатора, ние знаем на тъста на кой депутат от ДПС е реституирана като частна нива тази част от странджанската гора. Няма да повярваме, че дюните не са дюни, че плажовете в частни имоти зад огради били от придобит пясък, донесен тоест от вълните. Придобиването ви дойде с политическите вълни, не с морските.

Такива неща си мислим, не защото сме национални предатели. Не сме по-малко патриоти от Валери Симеонов. Мислехме си ги тези неща и когато бяхме излишни на българското Черноморие, мислим ги и сега, когато сме му нужни. И нямаме никакво желание да си помислим за това, че 15 процента от брутния вътрешен продукт се формира от туризма и после това ще ни се върне под формата на оскъдица в бюджета. Малко се трогваме и от това, че работни места в туризма ще станат излишни. И че всичко това ще се отрази на цялата икономика, която зарежда курортите с храна, оборудване, пиене и т.н. до рисувачите на имена върху оризово зърно за спомен.

Българското Черноморие показа, че може да привлича пенсионирани германци, алкохолизирани финландци, датчани, англичани, любители на хазарта от Израел, средна ръка руснаци. Сега задачата му е по-трудна – да покаже, че може да привлича българи. Става дума за българи, които вече не ходят на море, за да си купят парфюм „Бич може“ и крем „Нивеа“ от пазарите на СИВ по нудистките плажовете в Поморие и Приморско. За капризни българи става дума, не за ония, на които не им правеше впечатление, че бирата е топла, а кебапчетата студени. И информирани също така, винаги ще сравняват с Гърция.

Текстът е публикуван в "Редута".

Българите пътуват повече в чужбина

http://www.moreto.net/novini.php?n=354283

Пътуванията на български граждани в чужбина през май 2017 г. са 653.3 хил. или с 15.7% над регистрираните през май 2016 година. Това съобщиха от НСИ За Moreto.net. Увеличение на пътуванията на български граждани в сравнение със същия месец на предходната година е отчетено към Испания - с 39.

Малки общини искат специален ВиК-фонд и отсрочка за новите такси смет

http://www.mediapool.bg/malki-obshtini-iskat-spetsialen-vik-fond-i-otsrochka-za-novite-taksi-smet-news265881.html

Специален инвестиционен фонд за финансиране на водни проекти за малките общини, които имат под 10 хиляди жители, поискаха от сдружението на общините по време на среща във вторник с министъра на околната среда и водите Нено Димов. Кметовете също така са поискали шест месеца отсрочка за новия начин на определяне на таксата смет. В момента населените места с брой жители от 2 хиляди до 10 хил. души остават извън обхвата за финансиране на проекти за изграждане или рехабилитация на водоснабдителна и канализационна инфраструктура по оперативната програма "Околна среда". По нея за периода до 2020 г. са предвидени 2 млрд. лв. европейско финансиране за водния сектор в населени места над 10 000 човека, но за да тръгнат тези пари има условие за провеждане на реформа по окрупняване на водните дружества и управлението на техните активи. Дари и с тези пари обаче има огромен недостиг от финансов ресурс за водните проекти в страната, като особено потърпевши за малките общини. Става въпрос за 65 общини или около 25% от всичките в страната, които в момента са изключени от европейско финансиране във водния сектор. Затова сдружението на общините е готово да подкрепим усилията за създаването на специализиран инвестиционен фонд за ВиК сектора, посочи по време на срещата кметът на Троян и зам.-председател на общинската организация Донка Михайлова. Създаването на такъв фонд с пари от бюджета и чрез механизмите на финансовия инженеринг се подготвя в момента от регионалното министерство в рамките на разработваните от него прединвестиционни проучвания за нуждите на водни ясектор. Нено Димов също е припознал като основна задача на правителството осигуряването на съответствието на националното и европейското законодателство, свързано с пречистването на отпадъчните води, и осигуряването на средства за такива проекти в малките населени места. По време на срещата кметовете са се оплакали, че нямат да успеят да въведат от 1 януари 2018 г. новия начин за определяне на таксата смет не по данъчна оценка на имота, а според генерираните отпадъци. Общините са настояли за шестмесечна отсрочка за новото изискване. От екоминистерството посочват, че общините ще могат да кандидатстват за финансиране на проекти за оползотворяване на отпадъците, включително и биоразградимите, по програма LIFE и Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство.

Ангелкова с първа комплексна проверка на морските плажове

https://www.actualno.com/society/angelkova-s-pyrva-kompleksna-proverka-na-morskite-plajove-news_619277.html

„Стартирахме редовните проверки по морските плажове, отдадени за стопанисване на концесия и под наем. Мобилните екипи на Министерството на туризма са по цялото Черноморие“. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова днес в к. к. Слънчев бряг, съобщиха от Ми

Тръмп много иска голяма среща с Путин, но някои съветници са предпазливи

http://www.mediapool.bg/tramp-mnogo-iska-golyama-sreshta-s-putin-no-nyakoi-savetnitsi-sa-predpazlivi-news265880.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп има голямо желание да се срещне с руския президент Владимир Путин с пълен дипломатически протокол, когато двамата пристигнат в Германия за многонационална среща на върха следващия месец. Идеята обаче показа, че в американското правителство има сериозни разногласия за това как е най-добре да се подходи към Москва в разгара на продължаващо разследване за руска намеса в изборите в САЩ, съобщава агенция Асошиейтед прес във вторник. Според агенцията много правителствени служители смятат, че САЩ трябва да запазят дистанция от Русия в такъв деликатен момент и да взаимодействат много предпазливо. Но Тръмп и някои други от неговото правителство настояват за пълноценна двустранна среща. Той призовава за достъп на медиите и целия традиционен протокол, свързан с подобни срещи, въпреки че служители от Държавния департамент и Съвета за национална сигурност настояват за по-голяма сдържаност, казали пред АП настоящи и бивши правителствени служители. Някои съветници вместо това препоръчват или президентът да проведе бърз, неофициален разговор в кулоарите на срещата на върха, или делегациите на САЩ и Русия да проведат "стратегически стабилизационни разговори", в които обикновено не участват президентите. Служителите се съгласиха да обсъждат поверителни разговори за политиката, при условие, че останат анонимни, отбелязва агенцията. Противоположните виждания подчертават различаващите се възгледи в правителството за цялостната политика към Русия и силното желание на Тръмп да развива работни отношения с Русия въпреки продължаващите разследвания. Попитан за съобщението на АП, че Тръмп има голямо желание за пълноценна двустранна среща, говорителят на Путин Дмитрий Песков каза пред репортери в Москва в понеделник, че "протоколната страна в случая е второстепенна". Песков заяви, че двамата лидери ще бъдат на едно и също събитие, на едно и също място, по едно и също време, така че "във всеки случай ще има възможност за среща". Песков обаче добави, че още не е постигнат напредък в уточняване на подробностите за срещата. Евентуална среща с Путин може да бъде полезна. Среща лице в лице може да придаде човешки облик на двете страни и често премахва до известна степен двуличието, характерно за неличното общуване по телефона. Тръмп, който е заклет сделкаджия, многократно намеква, че на мястото на вредите, причинени на отношенията между САЩ и Русия по времето на Обама, може да изгради партньорство, в частност по въпроси като продължаващия конфликт в Сирия, припомна Асошиейтед прес. Има обаче големи рискове. Тръмп е известен със своята склонност да променя мнението си и да не се придържа към сценария, а това поражда възможност за сериозен дипломатически гаф. На кратка среща с високопоставени руски дипломати в Овалния кабинет миналия месец Тръмп разкри строго поверителна информация, предадена му от Израел, за заплаха за въздушните линии, идваща от групировката "Ислямска държава", казва пред агенцията висш правителствен служител. Белият дом защити разкритията като "напълно уместни". Освен това много наблюдатели предупреждават, че на Путин не може да се има доверие. Бившият генерал от главната съветска служба за сигурност, известна като КГБ, Олег Калугин каза, че Путин, който е хитър и обигран политик, има "други приоритети", различни от обсъждането на обвиненията, че Русия е извършила хакерски атаки срещу изборите в САЩ с Тръмп, като облекчаването на санкциите, повишаването на цените на петрола, както и президентските избори в Русия следващата година. "Путин знае как да пренасочи разговора в своя полза", казал Калугин. Преподавателката по въпросите на Русия в "Ню скул" Нина Хрушчова твърди пред Асошиейтед прес, че Тръмп е в "невъзможно положение". "Той не може да бъде твърде добър към Путин, защото това ще се изтълкува по начин, който предполага, че той има особени отношения с Русия", казва тя. "Той не може да бъде твърде лош, защото Путин има голямо влияние и кагебейско мислене. Затова е необходимо Тръмп да има добри отношения с него, но и да изпълни предизборните си обещания за изграждане на по-добри отношения с Русия." Белият дом съобщи, че не е взето окончателно решение дали ще има среща, но не е отговорил на въпроси за противоположните възгледи в правителството. Двустранните срещи са обичайни по време на форуми на високо равнище като Г-20, където са събрани на едно място много световни лидери и техни съветници. Срещите обикновено са внимателно планирани събития, а всичко - от начина, по който се ръкуват двамата лидери, до погледите, които си разменят, и думите, които се произнасят, дават представа за състоянието на отношенията. Последната американско-руска двустранна среща беше през 2015 г. между Путин и президента Барак Обама. Тя започна с неловко ръкостискане и завърши с напредък по жестоката гражданска война в Сирия. Тази среща през 2015 г. - първата от две години - включваше 90-минутен разговор в централата на ООН. Путин и американски служители казаха по-късно, че двамата лидери са постигнали напредък по въпроси, свързани със Сирия, които бяха обтегнали техните и без това напрегнати отношения. За правителството на Обама правилният подход беше предпазливо ангажиране, а САЩ неуморно работеха за намиране на допирни точки с Москва за Сирия, Украйна и други въпроси. Разногласията между Тръмп и неговите съветници в Държавния департамент и Съвета за национална сигурност във връзка с Русия са по-дълбоки от дебатите за двустранна среща по време на форума на Г-20, отбелязва Асошиейтед прес. Бивш правителствен служител, който се съгласил да обсъжда поверителна информация, при условие че остане анонимен, казал, че външнополитическите съветници са все по-разочаровани от това, че Белият дом не възприема по-предпазлив и критичен подход към Русия. Всички 17 разузнавателни служби на САЩ са съгласни, че Русия е стояла зад хакерското проникване в електронната кореспонденция на демократите миналата година и се е опитала да окаже влияние върху изборите през 2016 г. в полза на Тръмп. Тръмп трябва направо да "каже на Путин: Не сме доволни, че се намесвате в нашите избори", казва бившият посланик на САЩ в Украйна Стивън Пайфър. "Ако не кажете това, ще бъдете съсипани от пресата и Конгреса и можете да си гарантирате, че Конгресът ще приеме законодателство за санкции срещу Русия." "Необходимо е също така те да имат много, много умерени очаквания", добави Пайфър. "Ако си поставят за цел да постигнат голям успех в Хамбург, предполагам, че ще се провалят." По БТА

Арестуваха кмет и още 6 души с европейска заповед от Испания

http://www.cross.bg/kmetut-semchinovo-ispaniya-1547261.html

/КРОСС/ Седем души са били задържани в пазарджишкото село Семчиново с европейска заповед за арест, издадена в Испания, съобщава "24 часа". Сред арестуваните е и кметът на Семчиново Пламен Темелков. По неофициална информация делото, което се води в Испания, е за трафик и експлоатация на проститутки срещу организирана престъпна група. С постановление на прокуратурата седмината са арестувани първоначално за 72ч., като се подготвя искане до окръжния съд в Пазарджик за определяне на постоянна мярка за неотклонение " задържане под стража", потвърди окръжният прокурор на Пазарджик Васил Малинов. Пред „Фокус" той не потвърди какво е обвинението. „Заповедта не е преведена и не мога да коментирам какви са обвиненията срещу тях, очакваме да получим превода", допълни Малинов. Скандалите около кметът на Семчиново Пламен Темелков започнаха още с встъпването му в длъжност през 2015 година. Тогава жителите на селото блокираха сградата на кметството, за да не позволят на новия си кмет да поеме задълженията си. Семчиновци твърдяха, че Темелков се занимава с престъпна дейност и искаха да докаже произхода на парите, с които парадира и разполага. С помощта на полицията кметът все пак встъпи в длъжност, но прокуратурата започна разследване, чийто резултати така и не станаха известни.  

Две момчета пострадаха при сбиване между роми и деца от клуб по гребане в Асеновград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6304325

Две момчета пострадаха при сбиване между роми и деца от клуб по гребане в Асеновград8 души са арестувани след побой между група роми и деца от Спортния клуб по гребане "Асеновец" в Асеновград, информира Канал 3. Пострадали са двама - 16-годишно момче от отбора е със счупена дясна китка, а 15-годишен младеж от ромската махала "Лозница" е със счупени прешлени. Сбиването започнало около 19:00 часа снощи в района на асеновградската

Коронясват Калоян на Царевец

https://www.actualno.com/velikotarnovo/koronjasvat-kalojan-na-carevec-news_619274.html

Великият български владетел Калоян отново ще бъде коронясан в крепостта Царевец. 813 години след интронизацията на най-малкия брат от първите Асеневци историческото събитие ще бъде пресъздадено във Велико Търново, съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Реконст

Парис Джексън с зашеметяваща фотосесия за Vogue (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/showbusiness/paris-djeksyn-s-zashemetjavashta-fotosesija-za-vogue-snimki-news_619276.html

Дъщерята на легендата Майкъл Джексън - Парис Джексън, е наистина зашеметяваща в първата си фотосесия за списание Vogue, пише Daily Mail. Порасналата красавица направи първите си официални стъпки в света на висшата мода и украси корицата на австралийския Vogue. Тя изглежда повече от

Никълъс Кейдж ще пие огнена врачанска ракия, подарък от кмета на Враца

https://offnews.bg//zvezdi/nikalas-kejdzh-shte-pie-ognena-vrachanska-rakia-podarak-ot-kmeta-na-v-659197.html

Кметът на Враца Калин Каменов подари бутилка специална местна ракия на холивудската легенда Никълъс Кейдж, предаде местния сайт оtvratsa.com.

Известният актьор е бил поканен на събора в града, но така и не е успял да пристигне лично. Вместо него в града пристига най-големият му син - Уестън.

По Уестън Каменов пратил ракията на Никълъс Кейдж.

Уестън Кейдж е дошъл в България заедно с приятелката си за фестивала край пещерата "Леденика". Той бе специален гост на фестивала заедно с министъра на туризма Николина Ангелкова и авторът на романа “Време разделно” Антон Дончев.

Преди месец Никълъс и Уестън Кейдж бяха в България, тъй като Кейдж - баща бе на снимки за филма "Код: 211", които обаче бяха спрени заради тежка контузия на крака на актьора.

Осман Октай: Борисов и Цветанов играят на доброто и лошото ченге

http://frognews.bg/news_137237/Osman-Oktai-Borisov-i-TSvetanov-igraiat-na-dobroto-i-loshoto-chenge/

Бойко Борисов и Цветан Цветанов си играят на доброто и лошото ченге. В момента Бойко Борисов го играе добрия полицай около готвения полицейски протест и всички обществени недоволства.

НАП проверява бара в базата на БФС в Бояна

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/27/2995818_nap_proveriava_bara_v_bazata_na_bfs_v_boiana/?ref=rss


Инспектори от Националната агенция за приходите (НАП) ще направят проверка в Grande Bar & Dinner - новооткрития бар в базата на Българския футболен съюз (БФС) в Бояна. През миналата седмица "Дневник" писа за заведението, което започна работа в края на май. <br /><br />От пресслужбата на НАП обявиха, че ще се инспектира дали в бара се издават касови бележки и какви са те.<br /><br />При посещението си репортер на "Дневник" получи бележка...

Хамбург изгони 300 берлински полицаи заради оргия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6304326

Хамбург изгони 300 берлински полицаи заради оргияБлизо триста берлински полицаи бяха позорно изгонени от общежитията си в Хамбург, където те бяха настанени през последните дни, за да подпомогнат хамбургските си колеги в охраняването на предстоящата среща на Г20. Униформените обаче били върнати обратно на берлинските си шефове още в понеделник вечерта.

Продуцент от CNN признава, че руската история за Тръмп е скалъпена (видео)

http://frognews.bg/news_137238/Produtsent-ot-CNN-priznava-che-ruskata-istoriia-za-Tramp-e-skalapena-video/

Скандален видеоклип на продуцент от американската телевизия CNN хвърля яснота върху обвиненията срещу президента Доналд Тръмп и връзките му с Русия. Видеото показва как Джон Бонфилд признава пред скрита камера, че историята около Доналд Тръмп и Русия са откровена глупост и всичко се прави в името на рейтинга на телевизията.

Октай: Борисов да спре да ходи с В. Златев на лов в „Паламара”, ако ще бори контрабандата

http://frognews.bg/news_137236/Oktai-Borisov-da-spre-da-hodi-s-V-Zlatev-na-lov-v-Palamara-ako-shte-bori-kontrabandata/

Ако премиерът Бойко Борисов наистина иска да се бори с контрабандата, да спре да ходи всяка седмица с Вальо Златев на лов в „Паламара”, шуменско. Това каза пред Фрог нюз бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай.

Паралелки от МГ и I ЕГ в топ 3 с най-висок максимален бал за прием след 7 клас във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=354335

Паралелката с интензивно изучаване на немски език и профилиращи предмети - английски език и БЕЛ, в Първа езикова гимназия бележи най-висок максимален бал за прием след седми клас в областта-498.5 точки при възможни максимални 500. Това показват резултатите от първото класиране след 7 клас, научи Moreto.

Нападнаха дъщерите на зам.-главен мюфтия в Надежда

https://offnews.bg//112/napadnaha-dashterite-na-zam-glaven-miuftia-v-nadezhda-659205.html

Двете дъщери на един от заместниците на главния мюфтия са били нападнати и бити в столичния квартал "Надежда".

Инцидентът е станал пред хипермаркет днес следобед, съобщи БНР. Момичетата излизали от магазина, когато върху тях връхлетели младежи и се посипали удари.  

Полицията в София разследва инцидента и издирва нападателите, иззети са записи от камерите в района.

Според една от версиите агресивните младежи може да са футболни фенове или скинари. 

Срещу фалшивите новини е необходимо медийно образование и саморегулация

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/06/27/2996610_sreshtu_falshivite_novini_e_neobhodimo_mediino/?ref=rss

Медийното образование и саморегулация са ключови в противодействието на фалшивите новини. Това бяха част от изводите на конференцията "Фалшиви новини, пропаганда и геополитика" организирана от фондация "Конрад Аденауър." На същата конференция бяха представени изводите от изследване на "Алфа Рисърч" за общественото мнение в България относно фалшивите новини.<br /><br />В дискусията участваха медийни експерти и журналисти, представители на сайтове, които...

Нападнаха и биха дъщерите на зам.-главен мюфтия

http://dnes.dir.bg/news/ulitzata-strahat-muftia-sdvr-25972303

Дъщерите на един от заместниците на главния мюфтия са били нападнати и бити в столичния кв. "Свобода".

8,5 хил. мигранти са спасени в Средиземно море за 48 часа

http://www.cross.bg/more-sredizemno-chasa-1547260.html

/КРОСС/ Масираната мигрантска вълна в посока остров Сицилия не стихва: през последните 48 часа в Средиземно море са спасени около 8,5 хил. души, съобщава австрийската медия ORF. Само в понеделник пет хиляди мигранти, натоварени на 18 трафикантски лодки и пет по-малки плавателни съда са прехвърлени на 14 кораба на италианската брегова охрана и неправителствени организации при изпълнението на координирана операция в Средиземно море.  

Финансирането на научни изследвания ще се обвърже с резултатите от реформите

http://www.mediapool.bg/finansiraneto-na-nauchni-izsledvaniya-shte-se-obvarzhe-s-rezultatite-ot-reformite-news265879.html

Финансирането на научните изследвания в по-голяма степен ще бъде обвързано с резултатите и реформите. Около тази позиция се обединиха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и генералният директор на Генерална дирекция „Научни изследвания и иновации“ в Европейската комисия Робърт-Ян Смитс на среща в МОН. “Амбицията ми е по време на българското председателство на ЕС да поставим акцент върху повишаването на качеството на обучението, ефективността и доброто управление на бюджета с оглед разширяване на партньорството между научните организации и университетите и индустрията“, заяви Вълчев. “Необходимо е да говорим за концентрация и ефективност на ресурси и на политики, за да постигнем максимално въздействие, особено по отношение на създаването на ново поколение млади учени и учители, насърчаване на високото качество на научните резултати в полза на обществото, както и развитието на иновации в приоритетни за България и Европа области“, посочи той. По думите му, по време на българското председателство, трябва да се осигурят повече инвестиции за образование, научни изследвания, иновации и сектори, основани на знание и генериране на нови работни места. Основните предизвикателства, според министър Вълчев, са разпространението на върхови постижения, но и на по-широк и бърз достъп до резултатите от научните проекти, включване на нови участници, включително регионални и публични местни власти. “Трябва да намерим подходящите инструменти за стимулиране на високото качество, но и да продължи изграждането на инфраструктура и капацитет. В това трябва да се включат активно университетите и научните организации, които да осигурят най-качественото обучение, среда и кариерно развитие на младите хора, но и да повишат броя на услугите за малките и средни предприятия в регионите. Трябва да ги стимулираме, за да привлечем обратно висококвалифицирани кадри отвън, както и да задържим младите хора в професията, но запазвайки свободата на мобилност и придобиване на нови знания“, заяви Вълчев. Според него е особено важно да се осигурят средства в новия програмен период по Европейските структурни и инвестиционни фондове, да се подкрепят усилията за засилване на програмите Еразъм+ и Рамковата програма за научни изследвания “Хоризонт 2020“. Робърт-Ян Смитс предупреди, че новата кохезионна политика ще бъде много повече обвързана с изпълнението на Европейския семестър и с изпълнението на структурните реформи. Де факто сега имаме шанса да се подготвим за бъдещите инвестиционни програми, като вече започнем да реализираме реформите. Още повече се очаква новите кохезионни фондове да са силно насочени към знание и иновации, което означава, че ролята и работата на Министерството на образованието и науката ще се увеличи. По време на разговорите стана ясно, че новата Многогодишна финансова рамка вероятно ще бъде публикувана едва към лятото на 2018 година, което е шанс за България да предостави платформа за дискусия на европейските министри за бъдещето на финансовите инструменти. Робърт-Ян Смитс посочи, че за да се изпълни реформата и да се реализират мерките, заложени в новата Стратегия за научни изследвания, е важно да се съсредоточим върху изпълнението на приоритетите. Препъни камъните обикновено са в самото изпълнение, а не в намеренията, каза Смитс. Той отбеляза, че програмите “Хоризонт 2020“ и „Еразъм +“, както и Европейските структурни и инвестиционни фондове ще са от помощ на национално ниво при реализирани реформи. По време на кръгла маса за успешно реализирани български проекти в областта на науката представителите на ЕК изразиха подкрепа за актуализираната Национална пътна карта за научна инфраструктура 2017-2023 г., която е внесена за одобрение в Министерски съвет.

Боян Петров: Пулсът вече се успокои, готови сме да поемем нагоре

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/27/2996639_boian_petrov_pulsut_veche_se_uspokoi_gotovi_sme_da/?ref=rss


Българският алпинист Боян Петров вече са намира в лагер 1 под Гашербурм II. Това е вторият му опит да изкачи върха като част от проекта му "Българин на 14х8000", с което иска да влезе сред двайсетте алпинисти, успели да изкачат и 14-те най-високи върха на планетата без кислород. Този път той е в компанията на Слави Несторов, с когото ще атакуват пакистанския исполин. През 2009 г. Петров се наложи да се върне на 40 м под върха поради липса на въже и партньор.<br /><br />Ето...

Ангелкова проведе първата комплексна проверка на морските плажове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6304317

Ангелкова проведе първата комплексна проверка на морските плажовеСтартирахме редовните проверки по морските плажове, отдадени за стопанисване на концесия и под наем. Мобилните екипи на Министерството на туризма са по цялото Черноморие. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова в к. к. "Слънчев бряг", съобщиха от пресцентъра на министерството. Тя посочи,

Украйна и Русия се оплакаха от хакерски атаки

http://dnes.dir.bg/news/hakeri-rusia-ukrina-25972305

Редица институции в Украйна и Русия се оплакаха, че са били обект на хакерски атаки.

„Самоубийствено повторение” ли е смъртта на Краси Иванова?

http://dnes.dir.bg/news/dushteria-krasi-ivanova-tatjana-titjanova-govoritelka-25972087

Възможно ли е дъщерята на Татяна Титянова да се е превърнала в заплаха за някого, научавайки истината за смъртта на майка си?

Димитър Главчев: И политиците, и лекарите се борим за доверието на хората

https://www.24chasa.bg/novini/article/6304271

Димитър Главчев: И политиците, и лекарите се борим за доверието на хоратаИ политиците, и лекарите се борим за доверието на хората, това е общото между нас. Това послание отправи председателят на Народното събрание Димитър Главчев към лекарите, отличени в годишната книга на "24 часа" "Лекарите, на които вярваме". Главчев, както е по традиция от 2011 г., бе патрон на награждаването на най-добрите лекари в България.

Марадона: Путин ми звънна да помагам, аз съм му фен

https://offnews.bg//futbol/maradona-putin-mi-zvanna-da-pomagam-az-sam-mu-fen-659204.html

Легендата Диего Армандо Марадона разказа за любопитен разговор с руския президент Владимир Путин. Разкритието направи сайтът Ole.com.

"Говорихме си с Путин, после той ми позвъни. Помоли ме да направя нещо за Мондиала 2018. Аз съм фен на Путин, ще му помогна с удоволствие", каза идолът на всеки, който е гледал футбол през 80-те години.

"Всичко е възможно. Домакините бяха говорили с мен още преди два месеца. Съвсем различно е обаче да ти се обади лично президентът", добави гениалният левичар. 

Първенството в Русия ще се проведе от 14 юни до 15 юли следващата година. Домакини са 11 града с 12 стадиона.

От 8 май Марадона е главен треньор на неизвестния никому Ел-Фуджайра от ОАЕ. Явно 56-годишният аржентинец е повече от добре платен във втора дивизия на емирствата.

Иначе Диего, отраснал в бедност, е фен на куп комунистически лидери. Той гостуваше често на Фидел Кастро в Куба.  

Румен Радев: Политическата сцена не е място за разиграване на „скечове” от типа доброто и лошото ченге

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/rumen-radev-politicheskata-scena-ne-e-miasto-za-razigravane-na-skechove-ot-tipa-dobroto-i-loshoto-chenge-2033286

Политическата сцена не е място за разиграване на „скечове” от типа доброто и лошото ченге. Това каза пред журналисти в Горна Оряховица президентът на Република България ген. Румен Радев. Той заяви това в отговор на нападките от страна на ПП ГЕРБ относно изтребителите и превъоръ

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване