Израелски самолети удариха позиции на Хамас в Газа

http://dnes.dir.bg/news/izrael-samoleti-gaza-hamas-25968870

Израелски бойни самолети нанесоха тази сутрин удари по позиции на Хамас в Газа в отговор на ракетно нападение, извършено срещу Израел от Газа.

Предупреждения за горещини и гръмотевици са в сила в почти цялата страна

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/27/2996202_preduprejdeniia_za_goreshtini_i_grumotevici_sa_v_sila/?ref=rss


Предупреждения за опасни горещини и гръмотевици са в сила в почти цялата страна днес, показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.<br /><br />В 16 области е в сила жълт код за високи температури, а в 10 - за гръмотевици. Предупреждение за горещо време е издадено за Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра, Добрич, Ямбол, Хасково и Пловдив. Там ще бъде горещо, максималните температури ще са около и над 35...

Пей, сърце - пей, МВР

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280499_%D0%9F%D0%B5%D0%B9%2C+%D1%81%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B5+-+%D0%BF%D0%B5%D0%B9%2C+%D0%9C%D0%92%D0%A0

 Искате по-високи заплати? Основателно, но невъзможно. Искате повече сигурност? Основателно, но невъзможно! Такава е ситуацията в МВР. Трудно я схванахме, предадена "на живо" от Генерала от националното съвещание на МВР. Звучи несериозно за сериозни неща да се говори банално, граничещо с просташката наглост. И през фейсбук. То оттам държавата се управлява, та МВР ли? Тоз човек, дето ръси премъдрости за полицаи във всяко село, опашки в КАТ, бензин в патрулките, нито литър гориво контрабанда и пр., все едно от Марс пада. Не беше ли два пъти, а сега трети, министър-председател на държавата ни?
Бойко Борисов вчера за пореден път обясни на "матряла", че парите за заплати (сега на полицаи и военни) отишли в "Белене" и американските ТЕЦ-ове. Що не рече, че част от тях потънаха в златната ограда по границата? Като беше на власт Той - Спестовникът, що не задели пари за полицаите от излишъците, които казваше, че трупа? Или от задържаната контрабанда? Що не резна малко от 16-милиардните дългове, дето ГЕРБ взеха и не разбрахме къде потънаха?
Ще речете: не е същото. Къде-къде по-пасва на натюрела на можача да е Спасител. Да вдигне ръка и да щипне едни 15 млн. лв. - за униформи.
Голи били полицаите, нямали дрехи. Преди десетина дни министърът на вътрешните работи Валентин Радев рече, че складовете били пълни и хората много добре знаели. Има или няма униформи? Ще ги дават ли тези 15 милиона и за какво? Или само ще театралничат? Пред протестиращите като за начало.
Има или няма гориво за патрулките? Той не искал да чува за лимити. Значи - газ до дупка и бегом по селата. Идеята "полицай във всяко село" ще я избистрят по-късно по-малките началници. На по-задните страници на вестниците ще обяснят как не е точно така, както сме чули. Сега за Бащицата са първите страници. А това е най-важното.
Както и опашките в КАТ. В тях е гвоздейчето. Няма опашки - "Пей, сърце - пей, МВР". Да не помислите, че проблемът е в битите и ограбвани хора по селата, в малтретираните възрастни и в стотиците неразкрити престъпления? Не в това е драмата. А в опашчиците и документчетата, които много, ама много изнервяли хората.    
Арогантно е преди време Валентин Радев да обясни публично защо заплатите на полицаите трябва да се повишат, а сега да иска аргументи от подчинените си. Нали това "работи" - министърът вижда проблемите и чертае визия за решаването им. Ако може! Всъщност, в МВР са видели всичко по времето на Борисов. Румяна Бъчварова реформира системата до сбиротак от служби, които не знаят какво и как правят. Преди това Цветан Цветанов превърна едно от първите шест министерства в България, създадено преди 138 години, в подчинена нему и партийните му цели служба за подслушване, рекет и политически тормоз.
И Бойко Борисов, и Валентин Радев знаят, че аргументите са на страната на полицаите. И са основателни. Вони отгоре. От неможенето. Затова пак ще има промени и съкращения. Разбиха системата, сега ще я обезкървят. Не ги слушайте, че говорят за приходи от контрабанда и за проверки по бензиностанциите, за камери по пътищата и за опашки в КАТ. "Живи" пари и живи хора, които да се грижат за нашата сигурност, няма да има.

Най-евтината почивка със Suzuki Baleno (тест драйв)

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/naj-evtinata-pochivka-sys-suzuki-baleno-test-drajv-6070728

Suzuki Baleno може да не е най-вълнуващият автомобил на пазара, но ако търсите добро съотношение качество-цена, това е отличен избор. Достъпни цени, богато стандартно оборудване, изключително просторен интериор, но най-вече – ниски експлоатационни разходи. Доказвам.

Трима журналисти от Си Ен Ен бяха уволнени заради статия, свързана с Русия

http://pogled.info/svetoven/trima-zhurnalisti-ot-si-en-en-byaha-uvolneni-zaradi-statiya-svarzana-s-rusiya.87140

/Поглед.инфо/ Трима репортери от американския телевизионен канал Си Ен Ен бяха уволнени заради скандала, който се разрази във връзка с материал, публикуван на 22 юни.

Пхенян сравни Тръмп с Хитлер

http://pogled.info/svetoven/phenyan-sravni-tramp-s-hitler.87141

/Поглед.инфо/ Северна Корея сравни американския президент Доналд Тръмп на Адолф Хитлер във вторник в поредния епизод от напрежението заради военните амбиции на Пхенян и преди посещението във Вашингтон от новия лидер на Южна Кория.

Образователният министър призна за провал на системата за прием на ученици в общински училища

http://pogled.info/bulgarski/obrazovanie/obrazovatelniyat-ministar-prizna-za-proval-na-sistemata-za-priem-na-uchenitsi-v-obshtinski-uchilishta.87142

/Поглед.инфо/ Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев призна, че държавата се е провалила в опита си да систематизира приема на ученици в общински училища. Това се разбира от писмен отговор на министъра до депутат от управляващото мнозинство.

Неолиберализмът е инструмент, ерозиращ държавата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280498_%D0%9D%D0%B5%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D1%8A%D1%82+%D0%B5+%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%2C+%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%8

 Пол Мейсън е известен британски журналист и икономически анализатор. Роден е през 1960 г. Завършва Университета в Шефилд, след което работи в различни печатни издания (включително вестниците "Дейли Мейл" и "Гардиън"), както и в телевизионната компания Би Би Си Нюз 2. Мейсън е носител на наградата "Уинкот" за бизнес анализи през 2003 г. и за проучвания в социалната сфера през 2004 г. Автор е на пет книги, включително на бестселърите "Новите глобални революции" и "Посткапитализмът: пътеводител за нашето бъдеще", която беше издадена и в България през 2016-а. Пол Мейсън е преподавател в Университета на Уулвърхямптън.


"Очакват ни много неспокойни времена, политическото напрежение ще нараства"

- Капитализмът нееднократно е доказвал, че умее да се приспособява към промените в света. В последната си книга "Посткапитализмът" обаче прогнозирате неизбежния му край. Защо сте сигурен, че този път приспособяването му към новите условия е невъзможно?
- Както е известно, робовладелският строй и феодализмът, т.е. двете мащабни обществено икономически системи, организиращи живота на западната цивилизация преди появата на капитализма, имат своето начало и своя разцвет, но в крайна сметка рухват. Затова не мисля, че капитализмът ще бъде изключение. Сигурен съм, че в момента сме свидетели на неговия залез. Съгласен съм, че това е най-жизнеспособната икономическа система, измислена от човека, тъй като винаги досега е съумявала да се справи с предизвикателствата. През ХIХ и значителна част от ХХ век тя работеше по следния начин: работниците можеха да защитават интересите си, включително свързаните със заплащането на труда им, и принуждаваха капитала да търси нови средства с помощта на иновациите. Неолиберализмът обаче ерозира единството на работническата класа. Капитализмът избра по-краткия път: през последните няколко десетилетия той увеличаваше доходите си, намалявайки заплатите, или изнасяйки производството в чужбина. В резултат на това обаче новият модел на иновационната икономика и общество така и не се появява. Т.е. намираме се в задънена улица.
- Твърдите, че капитализмът в неговата съвременна фаза представлява своеобразен "самонавиващ се механизъм", генериращ т.нар. остеритет, т.е. политика на сурови икономии и бюджетни съкращения. Как се стигна до това?
- Кризата от 2008 г. увеличи неимоверно дълга на държавите, които и преди това бяха сериозно задлъжнели. В онзи момент либералният капитализъм предложи единственото му познато лекарство: суровите икономии, които удариха по най-бедните социални групи. Целта на тази политика, освен официално декларирания стремеж да бъдат спасени засегнатите страни от растящите им задължения и очертаващия се фалит, беше ограничаването на ролята на държавата, като цяло, а не само в икономическата сфера. Сигурен съм, че и тази, както и всяка следваща криза, ще бъдат използвани като предлог за по-нататъшна приватизация, съкращаване на разходите за социални нужди, ограничаване на достъпа до безплатно здравеопазване и образование, както и увеличаване на пенсионната възраст. Това е един омагьосан кръг. Патологията на финансовата система провокира криза, след това бива ограничена ролята на държавата, която започва все повече да зависи от частния сектор, финансовият балон се надува и обществото се оказва на прага на нова криза. Ето защо смятам, че неолиберализмът се е превърнал в инструмент, ерозиращ и рушащ държавата.
- Мнозина смятат, че капитализмът ще бъде спасен от технологичния прогрес и автоматизацията.
- Това са празни илюзии. След 20-30 години повечето от познатите ни днес професии ще изчезнат. Сред най-ярките примери, които ме убедиха, че това действително се случва, беше ситуацията, при която ми се наложи да направя поръчка в ресторант от веригата "Макдоналдс" не на сервитьора, а на сензорен екран. Облеченият във фирмената униформа уморен служител на тази верига се беше превърнал в символ на съвременната епоха през всички онези години, които днес определяме като "епохата на неолиберализма". За много поколения това беше първата платена работа в живота им, т.е. своеобразен преход от детството към зрелостта. Днес обаче този символ е на път да изчезне. Автоматизацията унищожава работните места, без да създава достатъчно количество нови, а цифровите технологии водят до това, че цената на някои стоки, които преди бяха скъпи (например на музикалните и информационни продукти), сега върви към нулата. Не твърдя, че тази икономическа система ще рухне още днес или утре, но някои от признаците за предстоящия й крах вече са налице.
- Кои например?
- Наближава моментът, когато държавите, които осъзнават, че капитализмът не може да удовлетвори потребностите им, ще се ориентират към извънсистемни решения. С други думи, ще поискат да се откажат от тази икономическа система. В известен смисъл Великобритания например вече направи първата стъпка в тази посока. Т.нар. "Брекзит" беше насочен против имиграцията и свободното движение на работна ръка.
- Преди няколко години известният американски антрополог Дейвид Гребър лансира тезата, че неолиберализмът се е специализирал в създаването на т.нар. безсмислени професии, за които се смяташе, че са обречени да изчезнат в хода на технологичния прогрес. Това обаче не се случи. Защо?
- Теорията на Гребър се потвърждава най-очевидно в онези страни, в които неолиберализмът е оставил най-значими следи. Икономическият растеж в тях се стимулира с помощта на наплива на евтина работна ръка. По-лесно е, вместо да се инвестира в технологии и да се повишава производителността, да се наеме работник, който няма да струва почти нищо. Символ на този тип промени във Великобритания станаха автомивките. Там обикновено работят по четирима души, при положение, че само допреди 15-20 години колите се миеха от автомат. При подобни условия инженерите просто нямат стимул да разработват по-съвършени автомати. Т.е. нещата не опират до това, че не се появяват нови работни места, просто работата става все по-неквалифицирана и за нея се плаща все по-малко. По този начин ерозираме собствената си производителност.
- Вярвате ли, че настъпването на посткапиталистическата епоха ще сложи край на това?
- Вече споменах, че в новия свят работата като цяло няма да е много. Особено постоянната работа. Предполагам, че истинската революция ще започне в момента, когато автоматизацията ни принуди да разграничим работата от дохода. Ще ни се наложи да намерим начин да определяме заплатите не на база на часовете, прекарани на работното място. Струва си да се замислим за приходи под формата на държавни субсидии, изплащани като компенсация за автоматизирането на труда.
- Да предположим обаче, че капитализмът все пак оцелее. Как си представяте подобна хиперкапиталистическа реалност след 30-40 години например?
- Той би могъл да оцелее по два начина. Първият е да бъде открит метод, който да възстанови загубената ценност на труда. Необходимо е търсенето на труда да нарасне рязко, за да се появи достатъчно голямо количество добре платени работни места. Само че шансовете това да се случи не са големи. Всички изобретени досега технологии (най-добрият пример са цифровите) обезценяват труда и част от продукцията. Вторият сценарий за спасяването на капитализма е еволюцията му в посока към своеобразен "неофеодализъм". При подобно развитие на по-голямата част от населението ще се наложи да се примири със стагнацията на заплатите на много ниско ниво и липсата на перспективи за каквото и да било издигане по социалната стълбица. Ще спечелят само най-привилегированите прослойки. Също както през Средновековието, ще се оформи тясна елитна прослойка, чието съществуване и богатство ще се опира на труда на неквалифицираната и зле платена работна сила. Разликата е, че при хиперкапитализма всяка минута от живота ни ще бъде комерсиализирана, ще се появят интернет-платформи за закупуване на всички възможни услуги, които човек може да оказва, само че цените на тези услуги ще бъдат максимално занижени. В момента към тази философия се придържа американската компания "Юбер" например.
- В последната си книга отделяте доста място на руския писател-утопист Александър Богданов и неговия, появил се още през 1908 г. роман "Червената звезда", в който се описва комунистическото общество на Марс. Интересува ли ви идеята за създаването на нови форми на обществено устройство в съвършено ново пространство без оглед на това, което е било преди?
- Донякъде. Смелостта, с която Богданов рисува утопичните си картини, е достойна за подражание. За да си представи всичко толкова ясно, е трябвало да възприеме гледната точка на своя герой-марсианец, попаднал случайно на Земята и виждащ всичко на планетата под съвършено различен ъгъл. Между другото, тук е мястото да напомня, че "Червената звезда" е и своеобразен протест против налагания от Ленин болшевизъм. Всъщност книгата разказва за това, как би трябвало да изглежда революцията през ХХ век. Богданов е смятал, че революционният процес следва да се развива постепенно, както и че резкият преход към комунизма, за който е призовавал Ленин, е невъзможен, т.е. той следва да бъде предшестван от преходен период. В романа "Червената звезда" се внушава, че историята не може да бъде изкуствено ускорявана, а радикалните промени се нуждаят от време. Интересно е, че централната тема на тази книга е описанието на индивида, освободен от всички ограничения: икономически, социални и дори полови. Там липсва еднозначното разделение на мъже и жени, а хората могат да променят пола си. Замислих се защо марксист като Богданов, който цял живот е търсил начин за освобождаването на т.нар. пролетариат от оковите на собствените му ограничения, е решил да добави към този списък и трансджендърната проблематика? В крайна сметка стигнах до извода, че вероятно е искал да набие в главите на всички закоравели болшевики идеята, че политическата революция следва да бъде предшествана от революция в умовете на хората, иначе преломът ще се окаже огромна трагедия.
- В книгата си описвате икономика, базираща се на информацията. Много от благата в нея са безплатни, а авторските права на практика не съществуват. Какви биха могли да са практическите ефекти от реализацията на подобна идея?
- Авторското право се пука по шевовете, защото цената на продуктите, които касае, е загубила връзката си с пазара. Онези, които помнят епохата на грамофонните плочи, знаят, че те бяха ценни, защото можеха да бъдат продадени в някой оказион и така да си върнеш част от парите. Съвременната система, при която музиката е предимно достъпна онлайн, е устроена по друг начин. Никой от ползвателите на "Айтюнс" или "Спотифай" не е собственик на песните, които слуша. Те изцяло принадлежат на монополисти от типа на компанията "Епъл" например. Не могат да бъдат продадени или дадени под наем. Освен това монополистът не се интересува от качеството. И за най-лошия, и за най-добрия диск в света, ще платим една и съща сума. Искам да кажа, че традиционното разбиране за заслужената награда за създаването на нещо изключително следва да се промени, защото международните корпорации изкривиха смисъла му.
- А каква ще е съдбата на монополистите?
- На първо място, необходимо е те да започнат да работят при пазарни условия. Както е известно, банковият сектор е така устроен, че всеки от нас има избор измежду поне пет или повече банки. В такъв случай, защо да няма пет платформи от типа на фейсбук например, които да предлагат сходни услуги, а клиентите да решават коя от тях ще ползват? Всъщност сегашното състояние отчасти е резултат от милионите, които "Фейсбук" изразходва, за да не допусне подобно развитие на събитията. На свой ред държавата няма нито сили, нито желание да се бори с монополистите.
- Но ако не са държавите, кой би могъл да се пребори с тях?
- Ние самите бихме могли да го направим. Ако обърнем повече внимание на такива процеси като създаването на свободно програмно осигуряване, на краудфъндинга (краудфъндингът е начин за набавяне на финансови средства, като голямо количество хора бива подканено да осигури малки суми - б.р.) или на големите предприятия, използващи доброволчески труд (пример за това е Уикипедия), ако ги оценим по достойнство, а след това променим подхода си към технологиите, собствеността и труда, ще можем да създадем ново качество и да се избавим от гиганти като "Гугъл" и "Фейсбук".
- Възможно ли е в посткапиталистическата икономика парите да престанат да се използват като обменно средство?
- Когато вещите станат безплатни, както е днес с информацията, средствата за обмен се оказват излишни. Никой от нас не плаща за използването на Уикипедия, тъй като излишъкът от информация води до преразпределяне. Само че разпространяването на този механизъм във всички сфери на икономиката ще отнеме прекалено много време, т.е. ще са необходими периоди на преход. В тази връзка ми се струва полезно да се опитаме да направим някакви изводи от опита на Съветския съюз през 20-те години на миналия век. Съветските икономисти са били наясно, че преходът към т.нар. комунистическа икономика ще провокира определени процеси, които те няма да могат да контролират. Не бива да забравяме това. Но да се върна на въпроса ви. Смятам, че в хода на еволюцията към посткапитализма парите ще започнат да играят двойствена роля. Те ще продължат да се използват като средство за заплащане и запазване на стойността. При това обаче в непазарната част на икономиката, в която ще преобладават кооперативите и безналичният обмен, ролята им ще се промени. Те ще се превърнат по-скоро в мярка, т.е. ще бъдат използвани за оценка на пазарните и непазарните блага.
- Какви промени би следвало да очакваме в образователната сфера?
- Всъщност това е следващият сериозен проблем. Автоматизацията и появата на машини, способни да се самоусъвършенстват, т.е. на елементарна форма на изкуствен интелект, ще променят пазара на труда. Скоро ще се окажем в ситуация, когато основната физическа работа ще се изпълнява от машини и обучаването на хора за целта ще загуби смисъл. След няколко десетки години, когато изкуственият интелект стане стабилна и надеждна сила, в основно умение, необходимо за ежедневното ни съществуване, ще се превърне формулирането на точни задачи за изпълнение от компютъра. Можем да предположим, че работата си (в съвременното значение на това понятие) ще запази само тясна прослойка от елита, т.е. хората, които ще са необходими за успешното функциониране на тази система.
- Какво ще се случи с останалите?
- Обществото с минимално равнище на трудово устройство представлява дистопия само, ако икономическата система е ориентирана към преразпределянето на благата въз основа на положения труд. Затова следва да потърсим алтернатива, обръщайки се към примери от историята - например на ХIX век, когато Шарл Фурие създава концепцията си за труда, съобразен с предразположеността на индивида. На свой ред, в едно есе от 1929-а Джон Мейнард Кейнс описва т.нар. общество на изобилието. Според него в рамките на това общество образованието например ще учи хората най-вече на това, как да разбират прекрасното и да се възползват от него. Трябва да се концентрираме върху изкуството на управление на свободното време, с което ще разполагат бъдещите поколения. Известна надежда в това отношение вдъхва фактът, че богатите общества произвеждат и много креативни неща.
- Какво влияние ще окаже посткапитализмът върху политиката и функционирането на държавата? Възможно ли е политическата система да еволюира в посока към такива обществени движения, като испанската партия "Подемос" например?
- Трудно е да се каже. Сегашните властови структури са достатъчно силни, но не мисля, че ще съумеят да преживеят радикалните промени, за които говорим. Светът може да се разпадне на безброй малки общности с различна форма на вътрешна организация. Някои от тях ще функционират като своеобразни комуни, докато други ще предпочетат по-йерархизираната структура. На държавата пък ще се наложи да се ангажира с постигането на необходимите компромиси между тях.
- А в краткосрочна перспектива ще се решат ли основните политически партии да се откажат от пазарната икономика и капитализма?
- Единствената алтернатива на капитализма, която виждат партийните лидери в западния свят, е национализмът или социалдемократическият консерватизъм. Те продължават да се придържат към неолибералните принципи, тъй като не могат да си представят глобална алтернатива в духа на "освобождаването на обществото". Мисля, че ни очакват много неспокойни времена, а политическото напрежение ще нараства. Центристките партии ще губят позиции, за сметка на нарастващата популярност на кандидатите, изповядващи крайни възгледи.
- Смятате ли, че за извършването на описаните от вас промени е необходимо някакво сериозно сътресение: обществено, политическо или екологично?
- Не. Мисля, че сътресението от 2008-а беше достатъчно силно, така че най-важните последици от него тепърва предстоят. Имам предвид разпада на глобализацията. Когато това се случи, хората ще се изправят пред въпроса: искаме ли да съхраним политическите и икономическите свободи, присъщи на либералното общество, или предпочитаме да се върнем към по-консервативния и йерархизиран свят от средата на ХХ век? Не вярвам, че ни е необходимо поредното сътресение, защото съм сигурен, че броят на хората, осъзнаващи необходимостта от по-справедливо разпределение на благата, нараства.
- Смятате ли, че идеята за прогреса се е изчерпала?
- През следващите години следва да се концентрираме върху формулирането на нов модел в духа на Хенри Форд, т.е. върху създаването на колкото се може повече добре платени и изискващи висока квалификация работни места, макар да е ясно, че те няма да са достатъчни за всички. Затова ще ни се наложи да ги разпределим равномерно: да намалим работната седмица, да внедрим нови форми на устройство на труда, като например джоб шеъринг (разделянето на едно работно място между двама или повече души), да се опитаме да намерим по-добър баланс между работата и свободното време. Що се отнася до подхранването на въображението, на хората ще се наложи да отговорят на редица въпроси, които в момента просто не си задават. В тази връзка бих посъветвал всеки да се замисли какво би направил с живота си, ако работата му отнема само няколко часа седмично, а в същото време основните му потребности са удовлетворени. Как би могъл да постигне самореализация и да води смислен живот в подобна ситуация. Защото именно това вероятно ще е основният проблем на ХХI век.

Назаем от сп. Геополитика,
със съкращения,
заглавието е на ДУМА


Мейсън е убеден, че броят на хората, осъзнаващи необходимостта от по-справедливо разпределение на благата, нараства.
Затова не е необходимо ново сътресение, което да доведе до промяна на статуквото

САЩ: Асад готви нова химическа атака

http://clubz.bg/55571-sasht_asad_gotvi_nova_himicheska_ataka

Белият дом предупреди сирийския президент Башар Асад, че той и армията му ще "платят висока цена", ако извършат химическа атака, предаде Ройтерс.

САЩ имат подозрения, че върви подготовка за такова нападение.

В разпространено късно снощи изявление на Белия дом се казва, че подготовката е подобна на тази, извършена преди химическата атака на 4 април, при която бяха убити десетки цивилни и която принуди американския президент Доналд Тръмп да нареди атака с крилати ракети по сирийска военновъздушна база.

"САЩ засякоха потенциална подготовка за нова химическа атака от режима на Асад, която вероятно ще завърши с масово убийство на цивилни, включително невинни деца", заяви говорителят на белия дом Шон Спайсър.

"Ако Асад извърши още една атака с масово убийство чрез използване на химически оръжия, той и неговата армия ще платят висока цена", допълни той.

От Белия дом не отговориха на молбите да коментират потенциални планове на САЩ или разузнавателните данни, довели до изявлението.

Тръмп, който се изяви в туитър малко след огласяването на изявлението, обърна внимание на съобщение на телевизия "Фокс нюз", свързано с предшественика му Барак Обама и изборите през 2016 г. Но президентът не пусна и дума за Сирия.

Американският лидер нареди ударите срещу базата "Шайрат" през април в отговор на атака с отровен газ на силите на Асад, която според Вашингтон е убила 87 души на контролирана от бунтовниците територия. Сирия отрече да е извършвала такова нападение.

По-рано тази година Башар Асад заяви в интервю за АФП, че предполагаемата атака от април е "100 процента фалшификация", използвана за оправдаване на американските удари.

Атаката бе най-твърдото действие на САЩ в продължаващата вече 6 години гражданска война в Сирия. Тя увеличи риска от сблъсък с Русия и Иран - двата главни съюзника на Асад.

САЩ и съюзническите разузнавания са идентифицирали с течение на времето няколко места, където подозират, че прпавителството на Асад може да крие новопроизведени химически оръжия от инспесторите, заяви американски представител, запознат с разузнавателните данни.

Оценката е направена частично въз основа на разположението, сигурността около заподозрените места и друга информация, която пожелалият анонимност чиновник не пожела да разкрие.

Според него предупреждението на Белия дом се основава на нови информации за необичайна активност, която може да е свързана с подготовка на химическа атака.

Макар разузнавателните данни да не се смятат за окончателни, администрацията на Тръмп бързо решила да отправи открито предупреждение към режима на Асад за последиците от нова химическа атака срещу цивилни в опит да я възпре, допълни източникът.

По време на американските ракетни удари през април представители на Вашинтгтон ги обявиха за "еднократни" и предназначени да не допуснат следващи химически атаки, а не разширяване на ролята на САЩ в сирийската война.

През последните три месеца САЩ предприеха редица действия, с които демонстрират готовността си да нанасят удари, най-вече с цел самозащита, срещу сирийските правителствени сили и техните съюзници, сред които Иран.

Посланичката на САЩ в ООН Ники Хейли написа рано тази сутрин в туитър:

"За всяко следващо нападение, извършено срещу сирийския народ, отговорност ще носи Асад, но също така Русия и Иран, които го подкрепят в избиването на собствения му народ."

След априлската атака Вашингтон няколко пъти удари подкрепяните от Иран милиции и дори свали дрон, заплашващ оглавяваните от САЩ коалиционни сили. Американците свалиха и сирийски самолет по-рано този месец.

Тръмп нареди и засилени военни операции срещу "Даеш" и даде повече правомощия на американските генерали.

Анкета: Престижът на САЩ рухва при управлението на Тръмп

http://dnes.dir.bg/news/nedoverie-prestizh-anketa-sasht-izbori-2016-25968857

Престижът на САЩ рязко е намалял по света при управлението на Доналд Тръмп и много хора в други страни нямат доверие в способността му да бъде лидер.

ПРЕДИ и СЛЕД: Как се промениха тези мъже за 35 г.

https://www.vesti.bg/predi-i-sled-kak-se-promeniha-tezi-myzhe-za-35-g-6070787

Още от 1982 г., та чак до днес, на всеки 5 години, петима мъже си правят по една снимка, за да докажат, че макар и поостарели, все са си същите момчета по душа

САЩ заплашиха Дамаск заради бъдещо престъпление

http://dnes.dir.bg/news/USA-siria-sasht-izbori-2016-himichesko-potentzialna-25968846

Белият дом обяви снощи, че сирийското правителство изглежда се готви да извърши ново нападение с химическо оръжие.

САЩ заплашиха Дамаск заради бъдещо престъпление

http://dnes.dir.bg/news/USA-siria-himichesko-potentzialna-25968846

Белият дом обяви снощи, че сирийското правителство изглежда се готви да извърши ново нападение с химическо оръжие.

Изчакайте с кафето до този час, ще ви подейства по-добре

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/izchakajte-s-kafeto-do-tozi-chas-shte-vi-podejstva-po-dobre-6070767

За повишаване на работоспособността е по-добре да се наслаждаваме на ароматната напитка от 10:00 до 12:00 ч.

Култ има. А има ли личност?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280497_%D0%9A%D1%83%D0%BB%D1%82+%D0%B8%D0%BC%D0%B0.+%D0%90+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%BB%D0%B8+%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%3F

 В средата на 50-та години, когато в СССР водеща политическа линия е развенчаването на култа към Йосиф Сталин, писателят и нобелов лауреат за литература, членът на ЦК на КПСС и депутат във Върховния съвет Михаил Шолохов бил повикан да дава обяснения за хвалебствията, отправяни от него към покойния лидер. В отговор писателят казал: „Култ имаше, но имаше и личност”. Дали това е анкедот или историческо събитие, днес е трудно да се каже. Но оценката съдържа голяма доза историческа обективност – и най-големият злодей не би оставил своя диря в историята, ако няма силни личностни качества, ако не е допринесъл в криза за съдбата на своята родина. И обратното – и най-умният и добър по душа политик е неефективен, ако в решителна ситуация покаже малодушие и липса на визия, или пък голо самохвалство и празни обещания.

Как стои ситуацията у нас – в преходна България?!

След 10 ноември 1989 г. у нас консенсусно бе осъдена всяка форма на тоталитаризъм, авторитаризъм и култ. И този консенсус бе спазван с две важни изключения – изграждането на политически, медиен и институционален култ към фигурата на премиерите Иван Костов и Бойко Борисов.

Костов бе титулован като „Командира”, „бащата на Синята партия”, „Реформатора” и т.н. Към него лично институционално бяха подчинени (по силата на близостта си до СДС) президент, парламент, съдебна власт, администрация. Но лидерската му харизма приключи безславно и той неизменно е сред най-одиозните политици: икономическите му реформи бяха с най-тежката социална цена, приватизацията бе разруха и ограбване на цели отрасли и региони. Демокрацията при СДС бе меко казано спорна: висши тъмносини функционери арогантно заявяваха, че „в България всички сме братовчеди”, че „журналистите трябва да бъдат нахранени”, че „В изборите се печелят с бой”, както и обобщаващото: „В България имат бъдеще само тези, които приемат идеите на СДС”.

Ситуацията при Костов е същата тази при Бойко Борисов и ГЕРБ.

И при трите правителства на настоящия премиер стремежът е ГЕРБ да владее всички институции, и да се разпорежда в тях по чисто партиен критерии. Борисов (уж от спортна злоба) иска от ГЕРБ да са президентът, администрацията (130 000 човека по последни статистики), местните власти, спецслужбите… В митниците ръководи с телефонни обаждания, а във ВСС – направо с есемес-и. В частния бизнес отдавна си знаят… Неслучайно третият кабинет „Борисов” прати приватизацията в историята — големите пари са в европейските фондове и обществените поръчки. Колко пари потъват в черни каси не се знае, а и едва ли някой ще разбере. Но важно, че лентите се режат успешно…

Бойко отговаря за успехите, за провалите виновни са всички други.

Това е отдавнашна управленска технология, започнала още с прословутото „Аз ги хващам, те ги пускат” от мандата като главен секретар на МВР. В Столична община оправданието бе с лошото правителство на тройната коалиция, а в правителството – с лошото наследство и с агресивната опозиция. Надприказването на опонента и самохвалното изтъкване на всяка що годе свършена работа, станаха елемент от новия култ към Б. Б.

Когато се изчерпваше един образ на Борисов, се раждаше друг. Бойко – отмъстителят катастрофира в провала на гръмките арести и последвалите присъди срещу държавата в Страсбург. Бойко строителят се пропука като настилката на магистрала и протече като наскоро саниран блок…А Бойко – обединителят (мода от началото на втория мандат, когато „коалиция” изведнъж престана да е мръсна дума), се оказа от ден до пладне – като всяко решение на властта по негово време. Култовщината от първия мандат бе най-потресаваща – послушните медии (често хранени с европари) се надпреварваха да превръщат във водещо събитие всяка квартална игра на футбол с Неговото лично участие, да ни го представят като гениален тенисист и каратист, като доктор на науките и даже като…почетен член на Съюза на художниците…Надпреварваха се да снимат магнолията и китарата Му в Банкя, да цитират дословно всички казани от Него „шменти-капели”. Тогава министрите на ГЕРБ бяха съгласни да ги подслушват и уволняват, величаеха го като новия Стамболов, а чуждите лидери редяха един след друг „конграчулейшъни”. И най-важното – никога никой (освен опозиционната БСП) не му зададе критичен въпрос, а даже и да му задаваха – той не отговаряше!

Днес на ред е „Бойко – миротворецът”.

В началото на третия си мандат Борисов иска да надскочи родните хоризонти и да се изживява като политик от международен мащаб. Нищо, че квинтесенция на политиката му през първите 15 години на кариерата му по високите етажи бе снишаването пред „началствата”. В МВР Борисов се радва най-много на награди от партньорските спецслужби. Дясната му ръка в правителството и в ГЕРБ Румяна Бъчварова е горда, че като премиер той по съвети отвъд Океана е ликвидирал стратегическите енергийни проекти. Той страстно иска да е любимият ученик на Меркел, и пак той с радост бламира кандидатурата на Ирина Бокова за ООН, защото смяташе че така помага на ЕНП, или поне Сорос.

Но днес Бойко Борисов желае да се възприема като мост между Берлин и Анкара, може би не докрай осъзнавайки, че между миротворец-посредник и пощенска кутия има съществени разлики…Най-малкото, защото за да си миротворец, трябва сам да имаш съответните знания и опит и да си равен в международните отношения.

Дали пък Борисов е способен на самостоятелни действия и решения във външната политика, на ефективен баланс в днешния многополюсен свят, както го изискват не началствата, а българският народ и националния ни интерес?! Може ли Борисов да бъде мост и с Москва, както желаят над 80% от българите, както го изискват специалните ни отношения с Русия?

Той не се оказа спасителят, никога няма и да бъде

Няма лошо само по себе си, че Борисов има имидж на силов политик, за когото хората таят надежди да въведе ред в държавата. Такъв шанс в различни етапи на получиха Владимир Путин в Русия, Реджеп Ердоган в Турция и Виктор Орбан в Унгария. Четири държави в криза, четирима лидери с висок стартов обществен рейтинг. От тях единствено Бойко Борисов пропиля този шанс. Пропиля го не само, защото последваха (за разлика от другите посочени примери) само кампанийни, а не реални действия, а и защото нямаше реална дългосрочна визия за развитието на България, или по-скоро защото ползваше назаем визии, изработвани във Вашингтон и Брюксел, където далеч не е задължително да ни мислят доброто, нали?!

От друга страна, в актива на Орбан (Унгария също като нас е член на ЕС и НАТО) е алтернативната визия за нелибералната държава, редица реално социални мерки (въпреки, че Орбан е десен) – срещу монополите и банките, за стимулиране на раждаемостта, битката с чуждото влияние на НПО-тата и други.

И още един факт – 70% от българите одобряват политиката на руския президент Владимир Путин – много повече, отколкото харесват Тръмп, Меркел или…самия Бойко Борисов. Не е ли това още едно доказателство за лидерския дефицит и визионерската немощ на нашия собствен премиер?

Пиар имаше в изобилие, резултатите са кът. Но днес вече е късно. Всеки лидер има своя „срок на годност”. Борисов, макар отново да спечели изборите, неминуемо върви по пътя от билото надолу, хората все по-малко му вярват, все повече го приписват към статуквото, чиито изхабяващ се крепител се оказа, въпреки уверенията в обратното.

Или накратко – у нас култ има, но личността я няма!

Теофан Германов

Меркел оттегли несъгласието за хомосексуалните бракове в Германия

//dariknews.bg/novini/sviat/merkel-ottegli-nesyglasieto-za-homoseksualnite-brakove-v-germaniia-2033078

Германската канцлерка Ангела Меркел оттегли снощи принципното си несъгласие с хомосексуалните бракове в Германия в момент, когато партията й е подложена на растящ натиск по този въпрос преди парламентарните избори през септември, предаде Франс прес

Социалдемократът Михай Тудосе ще бъде премиер на Румъния

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-rumania-premier-tudose-25968815

Президентът на Румъния Клаус Йоханис номинира социалдемократа Михай Тудосе за премиер на страната, предадоха Ройтерс и БТА.

Колумбийската "Революционна народна армия" официално приключи дейността си

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280496_%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D1%83%D0%BC%D0%B1%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%22%D0%A0%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%8E%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D0%B0%D1%8

 В понеделник "Революционните въоръжени сили на Колумбия - народна армия", колумбийските партизани официално обявиха разоръжаването си и краят на половинвековната война срещу правителството, съобщава AFP.
"Революционните сили на Колумбия - народна армия" (ФАРК) е крайно лява партизанска организация с марксистко-ленинистка идеология. През 2001 година държавният департамент на САЩ и още 31 държави причисляват ФАРК към списъка на терористичните организации, а Европейският съюз по-късно приема аналогично решение. 
Досега изключения в международен план бяха единствено Куба и Венецуела, които настояваха, че организацията се бори за идеите на Симон Боливар.
С това приключва най-старата гражданска война в Латинска Америка.

На 27 юни рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6302693

На 27 юни рожден ден иматАлбена Симеонова, еколог Ася Петрова, зам. главен прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура Иван Айолов, бивш зам.-министър на икономиката и енергетиката Проф. Илиян Михов, икономист, ректор на Европейския институт по бизнес администрация INSEAD в Сингапур Доц. Минчо Христов,

Какво остана от германското гостоприемство?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6302837

Какво остана от германското гостоприемство?Сега акцентът е другаде - как бежанците с отхвърлени молби да се връщат максимално бързо В началото беше голямата еуфория: кадрите с бежанци, посрещани от германците с цветя, плюшени мечета и топлото “добре дошли”. Как стоят нещата днес? Има ли я още онази “култура на гостоприемството”? “Ще се справим!

Великобритания пусна на вода флагмана си – самолетоносача „Куин Елизабет“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280495_%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0+%D1%84%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D1%81

 Най-големият морски съд, конструиран за Кралските военоморски сили на Великобритания отплава на първата си мисия, пише английският Mirror.
Самолетоносачът с дължина над 250 метра и водоизместимост над 65 хиляди тона струва над три млрд. английски лири (около седем млрд. лева)
Авионосецът разполага с най-модерните изтребител-бомбардировачи F-35B и хеликоптерите „Мерлин“ и „Чинук“.
Засега е ясно, че курсът на кораба е към Северно море.

Идва мрак и краят на света

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280494_%D0%98%D0%B4%D0%B2%D0%B0+%D0%BC%D1%80%D0%B0%D0%BA+%D0%B8+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%8F%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0

 

Теоретично откриха 10 планета в Слънчевата система

Светът може да свърши през октомври тази година – в интернет за пореден път се възроди конспиративната теория за „злокобната и мистериозна“ планета Нибиру, чието съществуване не само не е потвърдено научно, но и дори е отречено многократно. Според теорията въпросната „тайнствена планета“ обикаля около Слънцето по голяма, разтеглена орбита. На всеки 3600 години, а според някои автори на 12 хил. години, преминава

през центъра

на Слънчевата ни система. Сега за пореден път се появиха твърдения, че тя ще премине през Слънчевата система и този път фатално близо до Земята. Смята се, че това ще предизвика катастрофални промени в климата на Земята, както и всевъзможни катаклизми – страховити земетресения, бури и прочее.

Предишните очаквания бяха Нибиру да се сблъска със Земята през декември 2015 година, а преди това и през септември. Според някои наблюдатели на планетата X тя е трябвало да се удари в нашата през декември 2012 година, което съвпада с апокалипсиса, предречен от календара на маите (както всички знаят, това не се случи).

Съвсем естествено „злокобните“ съобщения за поредния Апокалипсис, които циркулират в мрежата, са най-често анонимни и съответно доста нереални от информационна гледна точка, но за сметка на това има съвсем

реални опровержения

и конструктивна критика от страна на учените. Така например астрономът Юрий Ефремов, който е член на комисията за борба с лъженауката на Руската академия на науките обяснява някои особености на мита за Нибиру.

В древната шумерско-акадска митология Нибиру представлява не докрай изучено космогонично понятие, свързано с Мардук - върховен бог и цар на богове и смъртни във Вавилония. Макар да се предполага, че с това понятие е свързана някаква точка на нощното небе (предположително в съзвездието Дракон), теорията за тайнствената планета, която веднъж на 3600 години минава между Марс и Юпитер, е нищо повече от фантазия на конспиролозите и няма практически никакво отношение нито към реално съществуващите астрономически знания, нито

дори към митологията

върху която уж се основава.

В последно време, неясно защо, мнозина асоциират Нибира с хипотетичната девета планета на Слънчевата система, за чието вероятно съществуване в началото на миналата година заявиха специалисти от Калифорнийския технологичен институт Майкъл Браун и Константин Батигин. Между другото, въпросната девета планета, също събра доста теории на конспирацията, подобно на снежна топка. Например преди известно време из мрежата циркулираше новината, че гравитационното поле на „Планетата Х“ ще пренасочи множество опасни астероиди към Земята.

Също така почти заедно с „ренесанса“ на теорията за Нибира се появи и съобщението, според което от 15 до 29 ноември жителите на Земята ще трябва да разчитат на каквото и да е друго осветление, но не и на такова директно от Слънцето. Според странната информация учени от НАСА предупреждавали, че нашата планета ще попадне цялата в мрак за най-малко две седмици през ноември тази година (това е близо месец след „края“ покрай Нибира), твърди директорът на агенцията Чарлз Болдън. Мракът на нашата планета щял да бъде предизвикан от

паралелното нареждане

на две други планети. Става въпрос за минаването на Венера покрай Юпитер, което ще доведе до изсмукване на голямо количество водород. На повърхността на Слънцето се очаква силна експлозия. Като резултат от нея температурата на звездата рязко щяла нарасне, а през следващите 15 дни ще се възстановява на предишното ниво.

Стигна се до там, че в НАСА чак са опровергали информацията за настъпващия двуседмичен мрак. Сътрудниците на агенцията заявиха, че никога не са пускала информация за това, че Земята за две седмици ще потъне в мрак. „Всички подобни сведения са измислица на медиите, публикували съобщенията. Освен НАСА с опровержение излязоха и от Европейската космическа агенция, които определиха информацията като фалшива. Учените смятат, че паралелизмът в космоса е възможен, но

не може да доведе до тежки последствия

за Земята.

Междувременно учени от Лунната и планетна лаборатория към университета на Аризона установиха, че обект с маса между тази на Земята и Марс може да се крие в Койперовия пояс зад Нептун, изпълнен с хиляди астероиди, комети и планети-джуджета, съобщи сайтът Space.

През януари миналата година друга група астрономи прогнозира, че съществува планета с размера на Нептун зад Плутон, около 25 пъти по-далече от Слънцето, отколкото е планетата-джудже. Тя беше наречена "планета 9".

"Обектът с планетна маса", описан от учените от Лунната и планетна лаборатория, изглежда се отразява на орбитите на редица космически тела в Койперовия пояс. Орбитите на повечето от тях са наклонени под определен ъгъл спрямо Слънцето.

Ъгълът на орбиталните равнини на най-далечните обаче се отклонява средно с 8 градуса. Това е сигнал за

наличие на по-масивен обект

който изкривява околното пространство с гравитационното си поле.

Планета 10, предположена от Катрин Волк и Рену Малхотра от Университета на Аризона, е различна от тази, която бе предвидена от Майк Браун и Константин Батигин от Калифорнийския технологичен институт. Обектът на Браун и Батигин е много по-далечен леден гигант (на 200 AU от Слънцето), десет пъти размера на Земята, докато планетата на Волк и Малхотра е по-малка и много по-близо. Всъщност, едната не изключва съществуването на другата, тъй като планетите джуджета, повлияни от орбитата на Деветата планета са много, много далеч.

Ние искаме вие да останете, каза Тереза Мей на мигрантите от ЕС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280493_%D0%9D%D0%B8%D0%B5+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%B2%D0%B8%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B5%2C+%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0+%D0%A2%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B0+%D0%9C%

 Британският премиер Тереза Мей каза днес на мигрантите от ЕС във Великобритания: "Искаме вие да останете", предадоха световните агенции. Тя обеща, че нито един европейски гражданин, който пребивава законно във Великобритания, няма да бъде призован да напусне страната след нейното излизане от ЕС и заяви, че иска след Брекзит гражданите на ЕС, които са законно във Великобритания, да имат същите права като британците.

В реч в парламента Мей представие в детайли плана си, целящ да успокои европейските имигранти, разтревожени за бъдещето си във Великобритания след Брекзит.

Министър-председателката каза, че онези граждани на ЕС, които са влезли законно във Великобритания преди определена дата, която ще бъде договорена в бъдещите преговори, ще могат да останат в страната и да кандидатстват за постоянно пребиваване и за всички произтичащи от това права, предаде Ройтерс.

Искам да успокоя хората, че според този план нито един европейски гражданин, който сега се намира във Великобритания законно, няма да бъде помолен да напусне страната в момента, в който тя излезе от ЕС. Искам вие (европейските граждани във Великобритания) да останете", заяви Мей, цитирана от Ройтерс.

Тя подчерта, че гражданите на ЕС, които пребивават не по-малко от пет години във Великобритания, ще получат същите права като британските поданици. А тези гражданите на ЕС, които се намират в страната по-малко от пет години, ще могат да останат още пет и за това време да получат право на пребиваване.

Мей увери, че Брекзитът няма да доведе до разделяне на семейства. Но тя допълни, че за гражданите на ЕС във Великобритания ще са в сила същите ограничения, които са в сила и за британските поданици, ако те поискат техни роднини, които са с чужда националност да се присъединят към тях във Великобритания след Брекзит, освен ако не бъдат договорени други

правила по въпроса, предаде Ройтерс.

Мей каза, че членовете на семействата на законно пребиваващи във Великобритания европейски граждани, които пристигнат в страната преди установената конкретна дата, ще могат да кандидатстват за така наречения статут на уседналост (settled status).

Премиерката обеща да запази свободите на ирландските граждани във Великобритания.

Мей заяви, че Лондон ще се стреми да защити правото на британците, живеещи в страни членки от ЕС, да получават пенсия от британската държава.

Тя каза, че иска правата на работниците от страни от ЕС във Великобритания да бъдат защитени в ерата след Брекзит и увери, че не иска да използва въпроса за правата на европейските граждани като разменна монета в преговорите за напускане на ЕС. Британците, живеещи в страни членки, трябва да имат същите права като европейците, живеещи във Великобритания.

Във Великобритания има 3,2 милиона граждани на ЕС, които от референдума за Брекзит през миналата година се притесняват за съдбата си и бъдещето си в тази страна.

Смята се, че датата, за която Мей говори, може да в периода март 2017 г., когато тя официално задейства член 50 от европейския договор за напускане на ЕС, и март 2019 г., когато на теория Великобритания би трябвало да напусне ЕС след двугодишни преговори, отбелязва Франс прес.

Защитници на паметника пред НДК се канят да блокират кръстовище

http://clubz.bg/55570-zashtitnici_na_pametnika_pred_ndk_se_kanqt_da_blokirat_krystovishte

Художникът Светлин Русев излезе с писмо в защита на паметника "1300 години България" пред НДК и заедно с други подръжници ще блокира кръстовище в центъра на София.

Протестът е насрочен днес между 18 и 21 часа.

"Паметник 1300 Години България е символ на силата на България и ние всички искаме този символ да бъде съхранен и увековечен!", се казва в събитието за протеста във фейсбук.

„Чисто духовно убийство! Нещо, което е изградено, нещо, което е национална памет, нещо, което носи историческа и художествена стойност, да бъде ликвидирано”, коментира Русев.

Защитниците на творбата на професор Валентин Старчев ще се съберат пред паметника. Те смятат, че културната и историческа ценност трябва да бъде запазена. Подкрепа изразиха и Съюзът на българските художници и този на българските архитекти.

Според Столичната община обаче решението е крайно и не подлежи на обжалване.

Драгана Миркович поздрави Преслава за РД

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280492_%D0%94%D1%80%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%9C%D0%B8%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87+%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D0%9F%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%A0

 

Фенове от 8 страни честитиха 33-тата годишнина на фолкпевицата

Легендата на югофолка Драгана Миркович използва красивите забележителности на Италия, за да заснеме специално видеопоздрав към най-добрата си приятелка в индустрията у нас – Преслава. Поводът бе 33-тият рожден ден на изпълнителката на „Водка с утеха”, който тя посрещна вчера. Познанството на двете звезди датира от 2013 г., когато двете

деляха гримьорна

за лайв на „Гласът на България”. „Скъпа Преслава, много поздрави от Италия, от ралито за ретро автомобили. Честит рожден ден! От сърце ти пожелавам всичките ти желания да се сбъднат!”, гласяха думите на балканската звезда. След като докара мускулна треска в ханша на феновете си в Австрия, Люксембург и Мюнхен, Миркович се е отдала на заслужена почивка на италианската Ривиера. „Не вярвах, че хората ще знаят песните ми, защото в тези страни тя не е толкова популярна. Насълзих се от умиление, когато на сцената при мен в Люксембург се качиха няколко деца и затанцуваха и запяха с мен”, обясни наскоро фолкдивата.

Междувременно Преслава бе залята от поздравителни картички и честитки по повод празника си. Фенове от осем страни, сред които Австралия, Турция, Черна гора, Германия, Словения и др., не пропуснаха да

пожелаят здраве и благоденствие

на любимата си изпълнителка. Колежките й Джена, Алисия, Андреа и актрисата Александра Сърчаджиева пък са само част от звездните приятели на певицата, които също вдигнаха наздравица за рождения й ден. Специален поздрав Преси получи и от сестра си Ивелина Колева: „Обичам да те виждам край мен – непокорна, развълнувана, винаги различна и осенена от нови и нови идеи. Ти си една наистина вълнуваща жена, която заслужава любов и много късмет в живота.”

Преслава има и друг повод за разливане на шампанско тези дни – само месец след като пусна новата си песен „Пада звезда”, тя събра над 3 милиона гледания в You Tube. Летният сезон е особено натоварен за певицата, която почти няма свободна вечер от участия. Заедно с колегите си от „Пайнер” на 29 юли тя ще даде тон за песен на стадион „Спартак” във Варна, а билетите за мегаконцерта са вече на приключване.

Престижът на САЩ по света се топи при Тръмп

//dariknews.bg/novini/sviat/prestizhyt-na-sasht-po-sveta-se-topi-pri-trymp-2033077

Престижът на Съединените щати рязко е намалял по света при управлението на Доналд Тръмп и голямо мнозинство от хората в други страни нямат доверие в способността му да бъде лидер, показва анкета на Изследователския център Пю, цитирана от Ройтерс.

Едва 16% от българите правят ранни резервации

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280491_%D0%95%D0%B4%D0%B2%D0%B0+16%25+%D0%BE%D1%82+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D1%82+%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%B8+%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B0

 Едва 16% от българите правят ранни резервации. Това сочи проучване, цитирано от Нова телевизия. Според данните около 56 на сто от сънародниците ни използват Интернет при плануване на лятната си почивка, като по-голямата част изчакват последния момент, за да запазят местата си.

„Ранните резервации дават две много съществени предимства на потребителите. Първо, имате предостатъчно време, в което ако размислите, бихте могли да промените намеренията си или да намерите нещо по-добро в този период, но същевременно Вие вече сте си гарантирали почивката. Второто предимство е много по-добрата цена, отколкото бихте платили за същата почивка, ако я вземете в последния момент”, коментира председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

По думите му туроператорът носи цялата отговорност за точното изпълнение на туристическия пакет. Освен това той може да променя цената му до 20 дни преди началото на пътуването, а други съществени елементи от него до 10 дни преди заминаването.

Той подчерта, че се предвиждат само няколко обективни предпоставки, които могат да доведат до вдигане на цената и то най-късно до 20 дни преди осъществяване на пътуването. Сред тях са увеличаване на такси и промяна във валутни курсове.

Маргаритов направи важното уточнение, че цената не може да бъде увеличена поради ненабиране на минимален брой туристи. Това обстоятелство би могло единствено да доведе до отмяна на пътуването. Но в този случай потребителят няма да дължи неустойка. За подобни промени туроператорът трябва да уведоми клиентите си до десет дни преди старта на пътуването, тъй като това е срокът, в който могат да бъдат променяни съществени параметри на пакета, различни от цената.

Цените и рентите на земята се понижиха

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280490_%D0%A6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8+%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%B6%D0%B8%D1%85%D0%B0

 Спад в цените на земеделски земи и рентите има в Бургаско. Причините са комплексни, но водещата е свързана с поевтиняването на зърнените култури. "Преди години продажните цени на пшеницата и слънчогледа бяха много добри, но напоследък паднаха драстично. От там падат и печалбите на арендаторите, затова и те свалят логично по веригата рентата, която плащат", обясниха брокери.

Допреди 2-3 години арендаторите давали по 45-50 лв. на декар годишна рента, а сега мизата е паднала до 25-30 лв. на дка. След приключването на стопанската година, повечето от стопаните дават и допълнителни бонуси, по своя преценка и в зависимост от печалбите си.

Според търговците, цените на нивите са останали непроменени или по-скоро има тенденция към леко поевтиняване в региона около Бургас. За пример те сочат, че допреди две години най-плодородните земи в община Камено са вървели по 1000 лв. на дка, а сега арендатори и посредници предлагат по 900 лв. "Играчите на пазара са предпазливи и ако купуват, предлагат по-ниски оферти, защото никой не знае какво ще се случи в следващия програмен период. Не е ясно колко ще бъдат субсидиите за селскостопанските производители и дали изобщо ще има такива", обясняват брокери.

След плодородния чернозем в община Камено, най-скъпи са нивите край Карнобат, които в момента се търгуват между 800 и 1000 лв. на дка. Средни цени 600-700 лв./дка, държат земите около бургаските села Извор и Маринка, а най-евтини са нивите в общините Малко Търново и Средец. Сделките там са паднали до 100-200 лв. на декар, в редки случаи се купуват на 300 лв.

Обрат: Българи се жалят от бонуси за ромите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280489_%D0%9E%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%82%3A+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D1%81%D0%B5+%D0%B6%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D0%B1%D0%BE%D0%BD%D1%83%D1%81%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B8%

 

Арабин хули нацията ни, че е мързелива и мирише

Тенденцията в дискриминацията на етнически принцип у нас се обръща, като вече все по-често българи се жалват, че са поставени в неравностойно положение спрямо ромите. Това става ясно от годишния отчет за работата на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) през миналата година, в който са описани куп случаи на оплаквания за неравно третиране.

Така например цяла група жалбоподатели скочили срещу предложение на местния общински съвет за изграждане на жилищна сграда с пари от ЕС по проект „Подкрепа за осигуряване на съвременни социални жилища за настаняване на уязвими, малцинствени групи и социално слаби и други групи в неравностойно положение“. Според тях намерението сградата да се предостави именно на малцинствени групи представлява грубо нарушение на правата на гражданите на страната и определят като недопустимо да се предоставят стопански ценности – жилища и обзавеждане, само на роми. Недоволните българи обявили, че по този начин се нарушават законните права и интереси на всички граждани, които не са причислени към съответната етническа група. „Дискриминирано е мнозинството, което всъщност се състои от множество други малцинства - например хора с ниско или високо кръвно налягане, многодетни български семейства, вегетарианци“, развили жалбоподателите оплакването си в детайли. След проверка по случая обаче от КЗД не установили дискриминация. Първо, в крайна сметка решение за изграждане на самите жилища така и не било взето. На второ място според експертите в комисията жалбоподателите вадели изрази от контекста, тъй като проектът предвиждал предоставянето на покрив на широки група уязвими хора, като бездомници, непълнолетни родители, деца с влошено здраве и и увреждания, включително и на ромите, а не изключително и само на тях.

Глоба от 1000 лв. отнесъл обаче чужденец от арабски произход, който като собственик на фирма у нас не спирал да хули и тормози служителите си българи. От наглото поведение на шефа си се оплакал именно един от системно обижданите нашенци, който бил наричан дори „идиот“ и fucker. Той разказал, че всеки път, когато излизали на обяд или на фирмена сбирка, работодателят му говорел на всеослушание как всички българи са мързеливи и от тях нищо не ставало. Постоянно наричал служителите си „госпожички“ и ги нападал, че не знаят как се работи в Северна Америка, където се случвали истинските неща и били истинските хора. По думите на чужденеца „никоя националност не миришела така, както българите“. Освен това твърдял, че всички българи постоянно боледуват, защото не знаят как да се лекуват, а само нагъвали витамин С. След проверка по случая от КЗД установили, че в случая безспорно става въпрос за тормоз на основата на принципите „гражданство“ и „националност“.

Ясен Тодоров: Лозан Панов играе театър с болтовете

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280488_%D0%AF%D1%81%D0%B5%D0%BD+%D0%A2%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9B%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%BD+%D0%9F%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B5+%D1%82%D0%B5%D0%B0%D1%82%D1%8A%D1%80+%D1%81+%

 Като „театрална сценка“, така описа шефът на етичната комисия към прокурорската колегия на ВСС Ясен Тодоров казуса с болтовете на колата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

„Всички, които участват в този сценарий, знаят, че Лозан Панов извършва тежки нарушения и искат от сега той да бъде изкаран жертва“, коментира Тодоров пред „България он еър“. Той препоръча на Панов, ако няма доверие на никого, да се вози в метрото. Според Тодоров шефът на ВКС Лозан Панов извършва две тежки нарушения. По думите му той изпада в „тежка несъвместимост“ с поста, който заема, заради политическите изказвания, които прави. Наред с това уронва и престижа на съдебната власт пред хората, създавайки изключително недоверие, като предварително казва кои са лошите хора в държавата и кои са добрите.

"Лозан Панов участва в театър, където му е отредена ролята на говорител на политически сили, които имат неосъществени амбиции", отбеляза още той, визирайки „Да, България“ на сламения лидер и провален правосъден министър Христо Иванов, зад който пък стои кръга на „Агнешките главички“. Според Тодоров Лоза Панов се опитва да инициира промени за държавното управление и устройство,което е работа на политиците, а не на съда. Повод за коментара му е искането на Панов за свикване на ВНС, което да извади прокуратурата от съдебната власт, за да бъде по-лесно контролирана.

Румънския модел на правосъдие не бива да е пътеводната звезда за България. Страната ни трябва да изгради свой модел за правораздаване, смята още Тодоров. Той настоя, че противопоставянето във ВСС е тръгнало именно от Панов.

Той не приема критиките и за нарушения при новия избор на следващия състав на ВСС. "Изключително доволен съм от изборите за нов ВСС. Около 90% от съдиите участваха. Те масово гласуваха електронно. Поздравявам всички избрани", заяви Тодоров, а поводът е жалбата от страна на бившия шеф на СРС Методи Лалов, който оспорва резултатите от е-вота. Тодоров коментира, че системата е тествана от много специалисти преди да бъде използвана, а за реда на изборите е било ангажирано звено на ГДБОП, което да следи сигурността на системата.."Когато гласувате с хартиена бюлетина, след това знае ли се на кого е била? На изборите се видя отношението към Методи Лалов. За него са гласували по-малко хора от броя на съдиите в Районния съд", каза още той.

Тодоров е на мнение, че отравянето на кода на системата, както искаха именно от грантаджийската формация „Да(й), България“, дава възможност за злоупотреби и манипулации. Преди него в студиото бе именно сламеният лидер на формацията Христо Иванов, който се опита да оправдае Лозан Панов за политическите му изказвания и за пореден път се опита да внуши, че електронната система за избор на членове на ВСС е компрометирана.

 

Прокуратурата даде на съд приема в първи клас в София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280487_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D0%B4+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BC%D0%B0+%D0%B2+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B

 

Столична община: Тазгодишното класиране няма да бъде отменено

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе протест в Административен съд София – град против разпоредби от Системата за прием на ученици в общинските училища в столицата, приета от Столичния общински съвет през февруари тази година. Това съобщиха от прокуратура.

За първи път тази година Столична община спусна единни критерии за прием в първи клас, които са задължителни за всички школа. Съгласно Системата за прием, обаче при голям брой кандидати всяко училище, по решение на Педагогическия му съвет може да приеме до три свои, допълнителни критерии, различни от общо установените. С това Столичен общински съвет (СОС) е разширил без правно основание възможността за прием на ученици в първи клас, което представлява грубо нарушение на Закона за предучилищното и училищно образование и Наредбата за организация на дейностите в училищното образование, въз основа на която е разработена и приета от СОС Системата за прием, обясниха още от прокуратурата. По този начин се създават условия за възникване на закононарушения, свързани с въвеждане на единни критерии за прием на учениците в първи клас във всички общински училища в София.

Въвеждането на това правило дава възможност да се създават всякакви критерии от отделните училища, с които да се наруши принципа на единност в приема на ученици, нарушаване гаранцията за равнопоставеност на всички кандидат – първокласници и невъзможност за контрол върху процеса на общия прием на ученици в първи клас. На базата на тези основания СГП е поискала от съда отменянето на Системата за прием на ученици в първи клас в общинските училища на територията на Столична община.

От Столичната община коментираха, че решението за допълнителните критерии е на педагогическите съвети към училищата, а общината само се е съобразила с тях. Директорът на Дирекция „Образование” към СО Мария Минчева обясни, че дори и съдът да се съобрази с прокуратурата, това няма да се отрази на тазгодишния прием. Ако това се случи, допълнителните критерии за приемане в първи клас ще отпаднат за следващата учебна година, каза Минчева.

"Министерството на образованието и науката (МОН) води разговори със Столична община за промяна на Наредбата, която регламентира приема в първи клас,  в която са описани критериите", коментираха от просветното ведомство. Тези промени трябва да бъдат готови до началото на следващата учебна година. Ако в този период Административният съд - София излезе с решение по казуса, МОН ще се съобрази с него. Евентуалната отмяната на сегашната нормативна уредба ще наложи именно промяна на правилата, каквато вече е инициирана от МОН и Столична община, допълниха още от МОН.

Както „Монитор“ вече писа обсъжда се вариантът да в изискванията за подбор на най-малките ученици да се въведе уседналостта, както и постоянният адрес да бъде основен критерий.

21-годишен е в ареста, защото нападна слепи туристи в Несебър (ВИДЕО)

http://clubz.bg/55569-21_godishen_e_v_aresta_zashtoto_napadna_slepi_turisti_v_nesebyr_video

Полицията задържа 21-годишен мъж, нападнал незрящи туристи на главната улица в стария град на Несебър, съобщиха от Областната дирекция на МВР - Бургас.

Случаят стана скандално известен след разпространен чрез медиите видеоматериал.

След полицейско издирване е установен и задържан за срок от едно денонощие извършителят на нападението. Инициалите му са Т.Н. Той е от Несебър.

Намерени и разпитани са очевидци на инцидента. Иззети са видеозаписи от охранителни камери, разположени в близост до местопроизшествието. Също така са назначени експертизи.

На видеозаписа се вижда как шофирания от побойника мерцедес буквално опира в групата незрящи. Придружаваща ги жена вероятно му прави забележка, при което той излиза и със засилка й нанася удар по главата. В това време колата потегля сама. Биячът скача в движение в нея и отпрашва.

Излизат резултатите от първо класиране за прием в гимназиите

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/uVKUNKUXmPY/

Резултатите от първо класиране за прием в гимназиите излизат днес. Учениците, които са приети на желаните от тях места, трябва да се запишат до 30-ти юни. В същия срок кандидат-гимназистите, които ще участват във второ класиране трябва да подадат заявления за това, предава БНТ.

При участие във второ класиране ученикът има шанс да бъде приет в училище, което е заявил на по-предна позиция. Мястото му от първо класиране обаче не се пази.

ГЕРБ към съдиите: Не се месете на парламента в избора за ВСС

http://clubz.bg/55568-gerb_kym_sydiite_ne_se_mesete_na_parlamenta_v_izbora_za_vss

Данаил Кирилов. Снимка БГНЕС

Председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов от ГЕРБ отхвърли призива на Съюза на съдиите към депутатите да обяснят как са избрали своите кандидати за членове на парламентарната квота на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Вчера Съюзът изпрати открито писмо до депутатите.

„За нас като професионална организация е важно да научим как точно народните представители са избрали своите кандидати сред хилядите юристи в страната с най-малко петнадесетгодишен юридически стаж и високи професионални и нравствени качества”, призова вчера Съюзът на съдиите.

Ние не се намесихме, когато съдебната система избираше своите кандидати. Не квалифицирахме кандидатите, не сме искали списъци. Иначе и аз бих попитал - аз също имам съмнение… Като са разделени, моля да не се месят”, отговори тази сутрин пред бТВ Кирилов.

Той обясни, че депутатите са направили своите номинации като „четат всички публикации в специализираните издания”.

„Следваме най-високите стандарти за публичност, обсъждаме дори предварително предварително изслушване на кандидатите. Опитваме се да отговорим на всички изисквания, да не кажа капризи”.

Той призова да не се правят опити от сега да бъде „заразен” изборът на Народното събрание, защото членовете на ВСС трябва да бъдат избрани с две-трети – т.е. 160 гласа.

Данаил Кирилов обясни, че в момента поне пет институции трябва да се борят с корупцията.

„Ако се създаде единен антикорупционен орган, ще се постигнат по-високи резултати” – така Кирилов коментира призива на президента Румен Радев за създаването на такава институция.

ГЕРБ предложили още в края на миналата година това, припомни шефът на правната комисия.

„В никакъв случай няма да е мега, ако говорим за числен състав, надали ще бъде по-различна от състава на сегашна агенция. Но ще има повече правомощия – и за антикорупция, и за конфликта на интереси, и за отнемане на имущество. Това ще събере всички структури заедно”.

Данаил Кирилов разказа, че е имало много дебати кой ще избира ръководството на тази структура.

„При всички положения това трябва да е комисия, не повече от 5 човека – избирани от Народното събрание, един от президента, един от премиера. Не трябва да е под нито една шапка. Тук би следвало да диверсифицираме правомощията по избор”.

Данаил Кирилов се ангажира тази структура да бъде създадена со края на годината.

Нови разкрития около принцеса Даяна, Камила и принц Чарлз

//dariknews.bg/novini/liubopitno/novi-razkritiia-okolo-princesa-daiana-kamila-i-princ-charlz-2033065

Бракът на Чарлз и Даяна продължава да вълнува света, макар той да бе обречен от самото си начало. Сърцето на Чарлз принадлежеше на Камила, за която той се ожени след много, много години.

В средата на юли сегашната съпруга на престолонаследника, херцогинята на Корнуол

Пак жега: жълт код за горещо време в 17 области във вторник

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pak-zhega-zhylt-kod-za-goreshto-vreme-v-17-oblasti-vyv-vtornik-2033075

Жълт код за високи температури през деня във вторник е обявен за 17 области на страната, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология.
 
Предупреждението е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевен

93-годишният партизанин - чичо на Йордан Радичков, разказва спомени на Балова шума

http://pogled.info/bulgarski/93-godishniyat-partizanin-chicho-na-iordan-radichkov-razkazva-spomeni-na-balova-shuma.87139

/Поглед.инфо/ 93-годишният Найден Радичков, партизанин и активен участник в събитията след 9 септември 1944 г. се качи на Балова шума. Пред десетки социалисти от региона и гости от Видин и София той разказа спомена си за онова време.

Задържаха мъжа, нападнал незрящи туристи в Несебър (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zadyrzhaha-myzha-napadnal-nezriashti-turisti-v-nesebyr-video-2033070

21-годишен мъж е задържан заради нападението над незрящи туристи в Несебър, съобщиха от полицията.
 
Кадри от охранителна камера показаха проявата на агресия от шофьор към летовници преди дни.

The Daily Beast: Путин ненавижда Америка, смятат в ЦРУ

http://pogled.info/svetoven/The-Daily-Beast-putin-nenavizhda-amerika-smyatat-v-tsru.87136

/Поглед.инфо/ На чашка коняк служители на разузнаването на Русия и САЩ седнаха един срещу друг в хода на мероприятие, което трябваше да способства подобряване на отношенията между двете страни, но вместо това се превърна в разпит.

Die Welt: Защо Путин се присмива на Запада?

http://pogled.info/svetoven/Die-Welt-zashto-putin-se-prismiva-na-zapada.87137

/Поглед.инфо/ Руският президент може да се похвали, че е спечелил голяма победа. Последният опит на Русия да събере пари от международни инвеститори се превърна в голям успех, за ужас на западните политици.

Пеньо Пенев - поет или началник на амтогара

http://pogled.info/bulgarski/peno-penev-poet-ili-nachalnik-na-amtogara.87138

/Поглед.инфо/ Без никакъв повод, та дори и без помощта на Гугъл, ме навести един далечен спомен. Тогава Пеньо Пенев все още беше любим народен поет.

В Холандия откриха рядък метеорит

//dariknews.bg/novini/liubopitno/v-holandiia-otkriha-riadyk-meteorit-2033058

Холандски учени съобщиха за откриването на рядък метеорит, датиращ отпреди 4,5 милиарда години, предаде Франс прес. Небесното тяло може да крие ценни данни за формирането на нашата Слънчева система.

"Метеоритите са много специални в това отношение, т

Кои са най-влиятелните личности в интернет?

//dariknews.bg/novini/liubopitno/koi-sa-naj-vliiatelnite-lichnosti-v-internet-2033057

Осемгодишното сирийско момиченце, което привлече вниманието на международната общност с туитовете си от обсадения сирийски град Алепо, е в списъка на американското списание "Тайм" на най-влиятелните личности в интернет, предаде Ройтерс.

Задържаха мъжа, нападнал незрящи туристи в Несебър

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zadyrzhaha-myzha-napadnal-nezriashti-turisti-v-nesebyr-2033070

21-годишен мъж е задържан заради нападението над незрящи туристи в Несебър, съобщиха от полицията, цитирани от

Николай Ханзъров и Стелиян Хаджиев с изложба в Галерия „Поморие”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/jpr2gYEN9zQ/

%d0%b1%d0%b5%d0%b7-%d0%b8%d0%bc%d0%b5

Изложба на Николай Ханзъров и Стелиян Хаджиев ще бъде открита в Поморие. Съвместно те ще представят творби в техниката маслени бои върху платно- фигурални композиции, пейзажи и натюрморт на 04.07.2017 г. /вторник/, от 19.00 часа в Галерия „Поморие”,  ул. „Ген. Скобелев” 1А.

Николай Ханзъров и Стелиян Хаджиев са родени през 1955 г.  в гр. Добрич. Художници на свободна практика. Членуват в Дружеството на художниците в гр. Добрич и участват активно в дейността му. Реализирали са множество самостоятелни и съвместни изложби в България и чужбина, както и участия в пленери.  Поставили са в центъра на творчеството си красотата- на жената, на природата – в нейните динамични състояния. И двамата бягат от буквалността на натурата, интерпретирайки я в характерната за емоционалността си артистичност с изразните средства на живописта.

Лариджани: Стратегията на САЩ е да флиртуват с терористи

http://pogled.info/svetoven/laridzhani-strategiyata-na-sasht-e-da-flirtuvat-s-teroristi.87131

/Поглед.инфо/ Говорителят на иранския маджлис Али Лариджани обвини САЩ, че "флиртуват с терористите" и поддръжниците им. Това заяви иранския политик във встъпителната си реч по време на срещата в Сеул, където се проведе дискусия между представители на правителствата на евразийските държави по повод увеличаващите се терористични престъпления в света.

Главният прокурор на Бразилия иска съдът да повдигне обвинения срещу президента

http://pogled.info/svetoven/glavniyat-prokuror-na-braziliya-iska-sadat-da-povdigne-obvineniya-sreshtu-prezidenta.87132

/Поглед.инфо/ Главната прокуратура в Бразилия се обърна към Федералния върховен съд с искане да предяви обвинения в корупция на президента на страната Мишел Темер, предава телевизионния канал „Глобо”.

Президентът на Румъния номинира Михай Тудосе за премиер

http://pogled.info/svetoven/balkani/prezidentat-na-rumaniya-nominira-mihai-tudose-za-premier.87133

/Поглед.инфо/ Румънският президент Клаус Йоханис номинира досегашния министър на икономиката Михай Тудосе за премиер на страната. Решението му е по предложение на управляващата Социалдемократическа партия.

Steigan blogger/Норвегия: Ще унищожим руснаците за три дни

http://pogled.info/svetoven/Steigan-blogger-norvegiya-shte-unishtozhim-rusnatsite-za-tri-dni.87134

/Поглед.инфо/ „Военните ни възможности са достатъчни, за да унищожим руските сили в Сирия за три дни”, заяви новият престолонаследник на Саудитска Арабия, 31-годишният принц Мохамад бин Салман ал Сауд.

Folha/Бразилия: Новата евразийска архитектура

http://pogled.info/svetoven/Folha-braziliya-novata-evraziiska-arhitektura.87135

/Поглед.инфо/ Докато САЩ са погълнати от вътрешните си проблеми, свързани с управлението на Тръмп, а ЕС насочва всичките си усилия за решаване на собствените си проблеми, като националистическия популизъм и Брексита, азиатските държави и Русия създават нова геополитическа архитектура - развиват структури, които да се отразят на нарастващата мощ на тези страни на регионалната и световната арена.

21-годишният мъж, нападнал незрящи туристи в Несебър е задържан

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Bm_cGx1PHgM/

Във връзка с разпространен през медиите видеоматериал, визиращ нападение над група от туристи със зрителни дефицити, осъществено в Стария Несебър преди дни, Районно управление – Несебър се е самосезирало, като в резултат на бързите оперативно-издирвателни мероприятия, предприети от полциейските служители, е установен и задържан за срок от едно денонощие извършителят на деянието, съобщават от ОДМВР-Бургас.  Това е  21- годишният Т.Н. от Несебър.Намерени и разпитани са свидетели-очевидци на инцидента, иззети се видеозаписи от охранителни камери  , разположени в близост до местопроизшест-вието, назначени са експертизи. Събраните до момента материали са докладвани в Районна прокуратура – Несебър за предприемане на последващи действия.

Кратка история на „фалшивите новини”

http://pogled.info/svetoven/kratka-istoriya-na-falshivite-novini.87127

/Поглед.инфо/ Авторът Пол Дейвис, бивш аналитик от военното разузнаване на САЩ, експерт към Разузнавателната общност.

Малките войни на малкия Цветанов

http://pogled.info/bulgarski/malkite-voini-na-malkiya-tsvetanov.87128

/Поглед.инфо/ В понеделник г-н Цветанов откри ловния сезон за отстрелване на президента Румен Радев. За да не направи грешен ход, той приложи известна от комунистическото ни минало и изпитана многократно тактика. Той заяви, цитиран от вестник „Труд“: „Имаме вече достатъчно съмнения от изводите, които сме направили от открити източници, че президентът Радев е защитил решението за купуване на шведски изтребители“.

Висшият съдебен съвет трябва да отстрани Панов

http://pogled.info/bulgarski/visshiyat-sadeben-savet-tryabva-da-otstrani-panov.87129

/Поглед.инфо/ Парите, които сега се отпускат за полицаите, са в резултат на протестите и исканията им, коментира бившият вътрешен министър Румен Петков (АБВ) в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Технологични гиганти обединяват сили срещу тероризма

http://pogled.info/svetoven/tehnologichni-giganti-obedinyavat-sili-sreshtu-terorizma.87130

/Поглед.инфо/ Технологичните гиганти „Майкрософт”, „Туитър”, „Ю Туб” и „Гугъл” обявиха, че създават „Глобален интернет форум за борба с тероризма” с намерението да овладеят онлайн разпространението на екстремистко съдържание чрез съвместни високотехнологични решения. За целта те ще си споделяйки технологии, проучвания и познания помежду си.

Богатите пътуват с кола, бедните - с влак

https://www.24chasa.bg/novini/article/6300947

Богатите пътуват с кола, бедните - с влакНад 25 млрд. лв. до 2034 г. в релси, пътища, портове, терминали. 4 моста на Дунав предвижда стратегия Българите с високи заплати пътуват с лека кола. Процентът на пътниците с месечни доходи от 1500-2000 лв., които избират този транспорт, е 81,20%. С автобус пътуват 12,50 на сто от заможните, а с влак - само 6,30%.

Старовремска българска сватба за “Гинес” вдигат край Арбанаси

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6302695

Старовремска българска сватба  за “Гинес” вдигат край Арбанаси4500 гости ще се съберат на арбанашките поляни край Велико Търново на автентична българка сватба, която ще кандидатства за рекорд на “Гинес”. За софрата ще бъдат опънати 10 месала по 150 метра, поръчани са 4500 глинени купи и 4500 дървени лъжици. Ще има 2000 пити, 1 тон сирена, 2 тона руйно вино, а в най-голямата тава на Балканите, която събира 2,

Поетът Георги Константинов: В Румъния имат министър на културата и идентичността

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6298623

Поетът Георги Константинов: В Румъния имат министър на културата и идентичносттаС поета Георги Константинов, разговаря Пенчо Ковачев - Г-н Константинов, неодавна вие представихте България на световния фестивал на поезията в Букурещ. По какъв повод беше организиран този фестивал? - Международният фестивал на поезията, събрал тази година в Букурещ повече от 25 световни поети, по принцип е традиционен за румънската столица,

Слави Трифонов опериран

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6303158

Слави Трифонов опериранОперацията на  крака му е била в събота, възстановява се Тв водещият Слави Трифонов е бил опериран в събота, съощи неговият колега Иво Сиромахов в снощното предаване. Сиромахов по традиция замества Слави, скогато отсъства. Трифонов има проблем с единият крак, след като преди седем  години, след падане в банята на хотел в Стара Загора,

BMW планира нова инвестиция за 600 млн. долара в САЩ

http://www.investor.bg/novini/444/a/bmw-planira-nova-investiciia-za-600-mln-dolara-v-sasht-241926/

Производителят на автомобили ще създаде 1000 работни места през идните четири години в страната

Съд постанови ексхумация на тялото Салвадор Дали заради тест за бащинство

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/06/27/2996241_sud_postanovi_ekshumaciia_na_tialoto_salvador_dali/?ref=rss


Мадридски съд постанови ексхумация на тялото на известния художник-сюрреалист Салвадор Дали, предаде Би Би Си. Делото е заведено от испанка, която твърди, че покойният от 1989 г. Дали е неин баща.<br /><br />Мария Пилар Абел Мартинез, родена в Хирона през 1956 г., претендира, че майка й имала тайна любовна афера с Дали през 1955 г. Според съдията в отсъствието на материал, който да бъде използван в теста за бащинство, останките на художника трябва да бъдат ексхумирани. Фондация...

15 невероятни факта за “Хари Потър”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6299883

15 невероятни факта за “Хари Потър”Най-продаваната книга в света отпразнува своята 20-а годишнина Изминаха две десетилетия, откакто Хари Потър се развихри на страниците на първия бестселър на Дж. К. Роулинг. Оттогава приключенията на момчето магьосник и приятелите му Хърмаяни и Рон завладяха млади и стари по целия свят. Ето 15 фантастични факта за Хари Потър,

15 невероятни факта за “Хари Потър”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6299883

15 невероятни факта за “Хари Потър”Най-продаваната книга в света отпразнува своята 20-а годишнина Изминаха две десетилетия, откакто Хари Потър се развихри на страниците на първия бестселър на Дж. К. Роулинг. Оттогава приключенията на момчето магьосник и приятелите му Хърмаяни и Рон завладяха млади и стари по целия свят. Ето 15 фантастични факта за Хари Потър,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване