Проф. Христов за парламента: Бурна имитация на дейност при фактическо бездействие

http://www.cross.bg/hristov-nyama-prof-1547220.html

/КРОСС/ „Бурна имитация на дейност при фактическо бездействие. Така работи парламентът!", каза народният представител от „БСП за България" и водач на листата от гражданската квота в Пловдив проф. Иво Христов. Той се срещна с избиратели снощи в изпълнение на ангажимента си за регулярни разговори с хората от инициативата „Кога, ако не сега? Кой, ако не ние?". „Управляващите нямат подготвени законопроекти, но не дават и законите на БСП да бъдат разглеждани в специализираните комисии", обясни депутатът блокажa на законодателната институция. Затова няма нито един закон, който да е гласуван, с изключение на този за т.нар. безналични плащания. „За експертите това решение е индикатор, че в държавата няма пари", изтъкна проф. Христов. По думите му България става страната с най-рестриктивния режим на разплащания. По отношение на реформите, той заяви, че такива няма да има, защото властимащите нямат интерес от тях. Той бе категоричен, че съдебната реформа не опира до фиксацията на една извънпарламентарна партия за изваждане на прокуратурата от системата. „Тя е много по-сериозна, защото касае съда, който трябва да даде крайния резултат, както и МВР, което e под всякаква критика с ниската си ефективност", подчерта професорът по социология на правото. Причините за ниския коефициент на полезно действие той вижда в отрицателната селекция на кадри

Качете се на автобус на... мравчена киселина

http://clubz.bg/55590-kachete_se_na_avtobus_na_mravchena_kiselina

Холандски студенти разработиха гориво от мравчена киселина, предаде Би Би Си.

Групата ентусиасти от Техническия университет в Айндховен създала първия в света автобус, който се зарежда с мравчена киселина, като това е доста по-евтино решение от водородното гориво, което има същите екологични ефекти.

Името на мравчената киселина логично идва от мравките, които я използват за самозащита. Мравчената е най-простата карбоксилна киселина, с формула HCOOH и се използва в текстилната и други индустрии. До момента обаче тя не е била експлоатирана като гориво. 

Студентите, отдадени на опазването на околната среда, са открили начин да използват мравчената киселина като донор на елементите, необходими за т.нар. водородна горивна клетка. Горивната клетка е устройство, което превръща дадено гориво в електричество. 

"Ауспусните емисии са само СО2 и вода. Никакви други вредни газове, като азотни и серни оксиди, нито сажди",  обяснява Ван Капелен, който е част от иновативния проект.

По-късно тази година пилотен автобус, задвижван от мравчена киселина, ще тръгне по пътищата на Нидерландия. 

От екипа, разработващ проекта, смятат, че електрическите коли, които използват батерии, са добро решение към момента, но се надяват техният прототип да бъде ефективно решение за автобусните компании. 

"Постоянно търсим нови технологии, които да разпространят употребата на автомобили с нулеви емисии. Разлагането на мравчена киселина до водороден газ е една от тези нови обещаващи технологии", казва ръководният директор на компанията за автобусно строителство VDL Менно Клайнгелд.

Независимо че автобусът задвижван на мравчена киселина все пак ще бълва въглероден двуокис, разработчиците твърдят, че отделеният СО2 не е новообразуван, а се е намирал в атмосферата или в други изгорели газове. 

Според редица експерти проектът, върху който холандските студенти работят по 40 часа седмично, изглежда обещаващ. 

Съд в Хага ще реши за ролята на холандските миротворци в геноцида в Сребреница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6303678

Съд в Хага ще реши за ролята на холандските миротворци в геноцида в СребреницаСъд в Хага ще се произнесе днес по обжалване на отговорността на Холандия за избиването на хиляди мюсюлмани в Сребреница преди повече от две десетилетия, предаде ДПА, цитирана от БТА. Роднини на жертвите съдиха Холандия заради ролята на нейните миротворци от контингента на ООН, служещи в града през юли 1995 г.

Майкъл Блумбърг влива 200 млн. долара в най-иновативните градове в САЩ

http://www.investor.bg/sasht/337/a/maikyl-blumbyrg-vliva-200-mln-dolara-v-nai-inovativnite-gradove-v-sasht-241953/

Според него днес те са много по-способни от Вашингтон да допринесат за развитието на Съединените щати

Почивните дни през май увеличиха пътуванията в чужбина

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/27/2996476_pochivnite_dni_prez_mai_uvelichiha_putuvaniiata_v/?ref=rss


Пътуванията на български граждани в чужбина през май 2017 г. са с 15.7% над регистрираните за същия период през миналата година. Над 653 хил. души са избрали да посетят чужда държава през месеца, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).<br /><br />Една от основните причини за завишения интерес към пътуванията в чужбина са двата допълнителни почивни дни през май. В понеделник на 8 май не се работеше заради Гергьовден, а 24 май, който тази година се падаше в сряда, по...

Доналд Тръмп се надява Индия да отмени търговските ограничения срещу САЩ

http://econ.bg/Новини/Доналд-Тръмп-се-надява-Индия-да-отмени-търговските-ограничения-срещу-САЩ_l.a_i.744675_at.1.html

Вчера в Белия дом американският президент Доналд Тръмп и индийският премиер Наредра Моди обсъдиха въпроси свързани с търговията и...

Президентът ще назначи Кристина Цонкова- Стефанова за член на ЦИК

http://www.cross.bg/chlenove-tzentralnata-izbiratelna-1547223.html

/КРОСС/ Президентът Румен Радев ще назначи Кристина Цонкова - Стефанова от Политическа партия "Воля" за член на Централната избирателна комисия (ЦИК). До президента на Републиката е постъпило предложение от Парламентарната група на Политическа партия "Воля" да назначи Кристина Цветославова Цонкова-Стефанова за член на ЦИК до приключване на мандата на действащите членове. Съгласно § 143 от Преходните и заключителни разпоредби към ЗИД на Изборния кодекс (обн. ДВ, бр. 39 от 2016 г.), за периода на мандат на Централната избирателна комисия 2014-2019 г., когато след проведени последващи избори за народни представители или за членове на Европейския парламент от Република България има избрани нови парламентарно представени партии и коалиции или нови партии или коалиции, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени, съставът на Централната избирателна комисия се допълва с по един член, предложен от тези партии или коалиции до президента на Републиката. Новите членове на Централната избирателна комисия се назначават от президента на Републиката за срок до приключване на мандата на действащите членове.

Турция готви списък с чужди видеоигри, насаждащи "ислямофобия"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/27/2996451_turciia_gotvi_spisuk_s_chujdi_videoigri_nasajdashti/?ref=rss


Турското министерство на младежта и спорта подготвя списък с дигитални игри, оказващи негативно влияние върху младежите, съобщават в. "Хюриет дейли нюз" и БТА.<br /><br />Министерството е формирало специален екип, който да установи критериите за игрите с негативно влияние, включително съдържащи ислямофобски материали, употреба на дрога, порнография и насилие. Според вестника в списъка са игри като Guitar Hero 3, Devil May Cry, Resident Evil, Hitman, Muslim Massacre, Bomb...

653.3 хил. българи са пътували в чужбина през май

https://www.actualno.com/society/6533-hil-bylgari-sa-pytuvali-v-chujbina-prez-maj-news_619205.html

Пътуванията на български граждани в чужбина през май 2017 г. са 653.3 хил., или с 15.7% над регистрираните през май 2016 година. Увеличение на пътуванията на български граждани в сравнение със същия месец на предходната година е отчетено към Испания - с 39.6%, Обединеното кралство - с 34.4

Турция готви списък с чужди видеогри, насаждащи "ислямофобия"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/27/2996451_turciia_gotvi_spisuk_s_chujdi_videogri_nasajdashti/?ref=rss


Турското министерство на младежта и спорта подготвя списък с дигитални игри, оказващи негативно влияние върху младежите, съобщават в. "Хюриет дейли нюз" и БТА.<br /><br />Министерството е формирало специален екип, който да установи критериите за игрите с негативно влияние, включително съдържащи ислямофобски материали, употреба на дрога, порнография и насилие. Според вестника в списъка са игри като Guitar Hero 3, Devil May Cry, Resident Evil, Hitman, Muslim Massacre, Bomb...

Кола бомба уби командир от военното разузнаване на Украйна

https://offnews.bg//sviat/kola-bomba-ubi-komandir-ot-voennoto-razuznavane-na-ukrajna-659171.html

Кола бомба уби командир от военното разузнаване на Украйна в центъра на столицата Киев, съобщава Ройтерс, позовавайки се на информация от военното министерство на Украйна. Властите разглеждат случая като терористичен акт.

Колата, където е била и бомбата, се е взривила в движение, като в следствие на взрива загива и шофьорът на автомобила.

На място загива и полковник Максим Шаповал, като украинските власти не дават допълнително информация за това кой стои зад нападението. Той е ръководил специален отряд на Главното разузнавателно управление към Министерството на отбраната на Украйна. 

От началото на кофликта на властите с про-руски настроените въоръжени сили, подобни нападения извън зоната на конфликт зачестяват, пише още "Ройтерс". Колите бомби обаче са рядкост.

Кола бомба уби военен в центъра на Киев

https://offnews.bg//sviat/kola-bomba-ubi-voenen-v-tcentara-na-kiev-659171.html

Кола бомба уби военнослужещ в центъра на украинската столица Киев, съобщава Ройтерс, позовавайки се на информация от военното министерство на Украйна. Властите разглеждат случая като терористичен акт.

Колата, където е била и бомбата, се е взривила в движение, като в следствие на взрива загива и шофьорът на автомобила.

На място загива и полковник Максим Шаповал, като украинските власти не дават допълнително информация за това кой стои зад нападението.

От началото на кофликта на властите с про-руски настроените въоръжени сили, подобни нападения извън зоната на конфликт зачестяват, пише още "Ройтерс". Колите бомби обаче са рядкост.

59 филма в селекцията на Международния кинофестивал „Карантината” във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=354281

59 филма ще види публиката на тазгодишното издание на Международния кинофестивал „Карантината”, научи Moreto.net. Третото издание на феста ще бъде между 4 и 8 юли на плажа пред едноименното рибарско селище в Аспарухово. В петте фестивални вечери зрителите ще видят късометражни филма от 28 държави в жанровете игрален, документален, анимация, експериментално кино.

Арестуваха кмет за трафик на хора и сводничество

//dariknews.bg/novini/bylgariia/arestuvaha-kmet-za-trafik-na-hora-i-svodnichestvo-2033210

Пламен Темелков, кмет на септемврийското село Семчиново, област Пазарджик, е арестуван тази сутрин, заедно с още шестима души, в изпълнение на европейска заповед за арест, научи ДАРИК от свои източници. Заповедта е издадена от Испания, а според текста Темелков е разследван з

Румен Радев ще посети Румъния на 28 и 29 юни

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/27/2996487_rumen_radev_shte_poseti_rumuniia_na_28_i_29_juni/?ref=rss


Президентът Румен Радев заминава утре на двудневно официално посещение в Румъния. Това е втората страна от региона, която Радев посещава от встъпването си в длъжност, след като миналата седмица бе в Гърция.<br /><br />На 28 юни той ще има среща на четири очи с румънския държавен глава Клаус Йоханис, след което ще се състоят пленарните разговори между официалните делегации на двете страни. Очаква се да бъдат обсъдени перспективите пред двустранните отношения, възможностите за...

Обвиниха братя за трафик на жени в Гърция и Германия

http://dnes.dir.bg/news/zheni-trafik-bratja-25970591

Спецпрокуратурата повдигна обвинения на четирима участници в организирана престъпна група за трафик на хора в Гърция и Германия с цел развратни действия.

„Азия отблизо“ обединява за първи път азиатските държави в София

http://www.cross.bg/festivala-aziatskata-kyltyra-1547221.html

/КРОСС/ На 2 юли 2017 г. в Борисовата градина в София, на сцена „Лятна естрада", за първи път ще се проведе Фестивал на азиатската култура, информира ПРофайл. 13 държави с представителства у нас ще запознаят със своите традиции българската публика. Посетителите ще могат да се докоснат до типични за азиатската култура танци, музика, изкуство, кухня, природа и традиции. Желаещите ще имат възможността да се включат в над 30 различни активности, чрез които ще се докоснат до магията на азиатската култура отблизо. Посланиците на държавите-участници Виетнам, Индия, Индонезия, Иран, Китай, Монголия, Пакистан, Палестина, Сирия, Тайланд, Филипините, Южна Корея и Япония ще обяват началото на фестивала. Всяка държава е подготвила програма, в която ще участват нейни представители. Наред с разнообразната програма с активности от различен характер, гостите могат да закупят и билети за участие в томбола. Голямата награда е 2 билета до дестинация по избор в Азия, предоставени от Turkish Airlines. Събраните средства ще бъдат дарени за благотворителност от Международния женски клуб (IWC), партньор на фестивалa „Азия отблизо". Сред изкуствата, на които ще могат да се насладят всички софиянци и гости на столицата са фолклорни танци и музикални изпълнения в традиционни азиатски костюми

Почина бившият шеф на ”Съдебна медицина” в София

http://dnes.dir.bg/news/konchina-profesor-stanislav-hristov-25970570

На 61-годишна възраст почина един от най-добрите съдебни лекари в България - професор Станислав Христов, съобщиха от УМБАЛ "Александровска" в София.

Плевенчанка на 84 г. с фрактури на черепа, паднала в тролей, спрял рязко на червено

https://www.24chasa.bg/region/article/6303665

Плевенчанка на 84 г. с фрактури на черепа, паднала в тролей, спрял рязко на червено
Жена на 84 г. пострада, докато пътувала в тролей номер 7 в Плевен около 9,30 ч в понеделник. Тя се возела на задната седалка, когато тролеят внезапно спрял на червен светофар на рисково кръстовище между 2 централни улици. При рязкото спиране старицата паднала от седалката и се ударила в тръба, монтирана за хващане на пасажерите.

Нанков: БСП иска да ползва „Бузлуджа“ за 10 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6303664

Нанков: БСП иска да ползва „Бузлуджа“ за 10 годиниБСП еволюираха за „Бузлуджа“ - както щяха да протестират, се съгласиха с процедурата, която им предлага законът. Това каза пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. „Нито премиера, нито мен като министър, БСП може да накара да извършим нарушение на процедурата, добави Нанков.

Защо родителите в Индия никога не наказват децата си

https://www.vesti.bg/lyubopitno/zashto-roditelite-v-indiia-nikoga-ne-nakazvat-decata-si-6070813

Родителите вярват, че техните навици формират характера на децата им. Ето защо, те не им четат лекции, а им показват как се правят нещата лично

Президентът ще бъде на официално посещение в Румъния

http://www.cross.bg/rymuniya-prezidentut-radev-1547219.html

/КРОСС/ На 28 и 29 юни 2017 г. президентът Румен Радев ще бъде на официално посещение в Румъния. В Букурещ държавният глава ще проведе среща „на четири очи" с румънския си колега Клаус Йоханис, след което ще се състоят пленарните разговори между официалните делегации на двете страни. По време на разговорите се очаква да бъдат обсъдени перспективите за задълбочаване на двустранните отношения между България и Румъния, икономическия и културен обмен, отношенията в областта на отбраната, сигурността и енергетиката, въпроси от дневния ред на ЕС, регионалното сътрудничество на Балканите. В рамките на посещението си президентът Радев ще проведе срещи с председателя на Сената Калин Попеску-Таричану и с председателя на Камарата на депутатите Ливиу Драгня. Българският държавен глава ще положи венец на Паметника на Незнайния воин и цветя на паметниците на Васил Левски и Христо Ботев в Букурещ. В сградата на българското посолство в румънската столица, президентът Румен Радев ще разговаря с наши сънародници, живеещи в Румъния. На 29 юни двамата държавни глави ще открият българо-румънски бизнес форум, който ще се проведе в румънската търговско-промишлена палата.

Уволнения в Си Ен Ен заради непроверена информация за Тръмп и Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6303661

Уволнения в Си Ен Ен заради непроверена информация за Тръмп и РусияТрима журналисти от новинарския екип на Си Ен Ен подадоха оставки и те бяха приети след скандал, избухнал около публикация за журналистическо разследване за среща между човек от екипа на Доналд Тръмп и шеф на руски инвестиционен фонд, състояла се 4 дни преди встъпването в длъжност на Тръмп за президент на САЩ през януари т.г., предаде БТА.

1 млн. чужденци, работещи във Великобритания, се готвят да я напуснат

https://www.actualno.com/europe/1-mln-chujdenci-raboteshti-vyv-velikobritanija-se-gotvjat-da-ja-napusnat-news_619202.html

Повече от един милион чужденци, работещи във Великобритания, се готвят да напуснат страната, с което се увеличава безпокойството от изтичане на мозъци, сочи проучване. Проучването на счетоводния гигант Deloitte показва, че 36% от небританските работници, които понастоящем ра

Лауреати от престижното лондонско училище „Уитгифт“ с лятно турне в България

http://www.cross.bg/yitgift-kontzert-bulgariya-1547218.html

/КРОСС/ Ученици от хорът и оркестърът на едно от най-престижните и стари училища по музика и изкуства в Лондон - "Уитгифт" ще пристигнат за лятно концертно турне в България. На 10, 11, 14 и 16 юли, повече от 60 музиканти - ученици и преподаватели от Лондон, ще представят разнообразни концертни програми в София и Варна. С над 420-годишна история и традиции, училището е създадено през далечната 1596 г. от Джон Уитгифт - последният Архиепископ на Кралица Елизабет I. На 10 юли от 19.00 ч. в зала "България" - Симфоничният оркестър, хорът и Формацията "Уитгифт Акапела" на лондонското училище ще представят програма: Дж. Верди - "Силата на съдбата" увертюра; К. Сен-Санс - Концерт за цигулка No. 3; Ф. Шуберт - Меса No. 2 в Сол мажор; Ж. Сибелиус- Концерт за цигулка в Ре минор. Лондончани ще свирят заедно с орекстърът на Софийска филхармония и официално ще закрият фестивалът "Софийски музикални седмици". На 11 юли младите таланти ще имат специален самостоятелен концерт на открито на специално място - в Царският дворец "Врана" от 19.00 ч. Пред отбрана публика ще прозвучат: Е. Елгар - Утринна песен; Ж. Бизе - Песента на Тореадора; Т. Талис - Why Fum'th In Sight; П. Филипс - Bow Down Thine Ear; Й. С. Бах - Концерт в До минор за обой и цигулка; А. Марчело - Концерт за виолончело в Ре минор: 2. Adajio; Р. Вон Уилямс - част от "Песни за Елизабет", Пиеса за миримба; А

Страните от ЕС приемат от Турция повече бежанци, отколкото връщат

http://www.moreto.net/novini.php?n=354272

Държавите от Европейския съюз приемат на територията си пет пъти повече мигранти от Турция, отколкото връщат обратно на територията й, както би следвало съгласно сделката за бежанците, постигната между Брюксел и Анкара през март 2016 г.

MTV ще построи 70-метрова сцена на варненския плаж

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/06/27/2996450_mtv_shte_postroi_70-metrova_scena_na_varnenskiia_plaj/?ref=rss


Компанията MTV International, организатор на най-мащабното музикално събитие у нас през тази година - MTV Presents Varna Beach, планирано за 15 юли, за пръв път показа визуализации на сцената, която ще бъде изградена на южния плаж в града.<br /><br />Тя е една от най-големите, строени някога в България, а в конструкцията й ще бъдат използвани технически елементи от последно поколение. Навсякъде по света събитията на MTV са изключителни и шоуто е запомнящо се.<br /><br...

Петкова: Енергийната ефективност е приоритет за България в дългосрочен план

https://www.actualno.com/business/petkova-energijnata-efektivnost-e-prioritet-za-bylgarija-v-dylgosrochen-plan-news_619201.html

Енергийната ефективност е приоритет за нашата страна в дългосрочен план в контекста на намаляване на енергийното потребление и ограничаване зависимостта ни от внос на енергийни ресурси. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред участниците в редовнот

Румен Петков: България може да влезе като съсобственик в „Белене“ с повече от 2.5 млрд. лв.

http://www.cross.bg/sindikatite-belene-bulgariya-1547217.html

/КРОСС/ България е на път да постигне доброто решение за изграждането на нови електроенергийни и газопреносни мощности. Страната ни може да влезе като съсобственик в „Белене" с 2.5 милиарда лева, които вече сме вложили в инфраструктура и двата реактора. Това зави в ефира на БТВ Румен Петков - член на ИБ на АБВ. Той бе категоричен, че решението страната ни да не дава допълнителна държавна гаранция на бъдещия инвеститор, също е правилно и е съобразено с националните ни интереси. „Всъщност България може да влезе като собственик в изграждането на АЕЦ "Белене" с повече от 2.5 милиарда лева, които вече сме вложили в инфраструктура и реактори. Това, което сме чули от правителството е, че се търси стратегически инвеститор за „Белене". Разбира се, че не трябва да се дава държавна гаранция, разбира се и че не трябва да се допуска по никакъв начин държавата да поема ангажимент да изкупува електроенергията, която ще се произвежда от централата. Позицията на ресорния министър Теменужка Петкова е много добра от гледна точка на защита на обществения и национален интерес. Мисля, че след много трудности и много грешни ходове и много голямо, от нищо непродиктувано, забавяне, сме на път да намерим силното решение за енергетиката ни и АЕЦ „Белене", за което ние от АБВ винаги сме апелирали през годините

MTV ще построи 70 метрова сцена на варненския плаж

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/06/27/2996450_mtv_shte_postroi_70_metrova_scena_na_varnenskiia_plaj/?ref=rss

Компанията MTV International, организатор на най-мащабното музикално събитие у нас през тази година - MTV Presents Varna Beach, планирано за 15 юли, за първи път показа визуализации на сцената, която ще бъде изградена за на южния плаж в града.<br /><br />Тя е една от най-големите, строени някога в България, а в конструкцията й ще бъдат използвани технически елементи от последно поколение. Навсякъде по света събитията на MTV са изключителни и шоуто е запомнящо се.<br /><br...

Правим общи туристически пакети по Западния път на коприната

http://dnes.dir.bg/news/turizam-nikolina-angelkova-zapaden-pat-koprinata-obshti-paketi-25970329

България ще реализира общи туристически пакети с държавите от Западния път на коприната, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова.

"Новите" влакове на БДЖ може да изпаднат от разписанията

http://econ.bg/Новини/-Новите-влакове-на-БДЖ-може-да-изпаднат-от-разписанията_l.a_i.744674_at.1.html

Дизеловите и електрически мотриси Siemens, които са най-близкото до представата за съвременен подвижен състав в БДЖ, може да отпаднат от разписанията...

Радев на четири очи с Йоханис и среща с българи в Румъния

http://dnes.dir.bg/news/rumania-umen-adev-prezidentat-radev-25970504

Президентът Румен Радев ще бъде на официално посещение в Румъния на 28 и 29 юни, съобщиха от неговия прессекретариат.

Трима журналисти от Си Ен Ен бяха уволнени заради статия, свързана с Русия

http://www.cross.bg/zaradi-pyblikyvaneto-mediyata-1547215.html

/КРОСС/ Трима репортери от американския телевизионен канал Си Ен Ен бяха уволнени заради скандала, който се разрази във връзка с материал, публикуван на 22 юни. "След свалянето на статията, публикувана на CNN.com, Cи Ен Ен поиска оставката на тримата репортери, свързани с публикуването й", съобщи днес официалният представител на медията. Уволнението е основано на резултатите от проведеното вътрешно разследване, което е разкрило, че журналистите не са изпълнили някои от основните правила при списването й. Сред тях е и пропускът на репортерите да проверят достоверността на източника, който им е предоставил "фактите". И тримата служители, които бяха отстранени, работят в отдела за журналистически разследвания на медията, създаден през 2016 година. Това са Томас Франк - авторът на публикацията, който преди е отразявал войната в Ирак за вестник "Й Ес Ес Тудей", а също и редакторът й Ерик Лихтблау. Освен тях работното си място е загубил и шефът на отдела Лекс Харис, който е на този пост от януари тази година. Преди това той е оглавявал подразделението на телевизията, специализиращо в икономически и бизнес новини

"Еврофутбол" за мачовете от Лига Европа

http://www.cross.bg/leva-live-singul-1547216.html

/КРОСС/ Горещи футболни страсти завладяват отново феновете на великата игра със старта на квалификациите за Лига Европа, а участието на три български отбора, още повече увеличават напрежението. „Еврофутбол" обаче дава възможност на участниците си „да си сверят часовниците" по коефициентите, които предлага за първите срещи от турнира, определяйки Левски за категоричен фаворит срещу Сутиеска Никшич, за Ботев Пловдив предвижда оспорван двубой срещу Партизани Тирана, а на Дунав Русе се пада честта да попадне в трудна битка срещу Иртиш Павлодар. Ето и подробностите за предстоящите мачове и техните ставки за Краен изход:Иртиш Павлодар - Дунав Русе (29.06., 17 ч.) тук Сингъл, Live, ТОП „1"-1.39 „Х"-3.40 „2"-4.90Партизани Тирана - Ботев Пловдив (29.06., 18 ч.) тук Сингъл, Live, ТОП „1"-1.90 „Х"-2.80 „2"-2.95Левски София - Сутиеска Никшич (29.06., 20 ч.) тук Сингъл, Live, ТОП „1"-1.31 „Х"-3.60 „2"-5.70 В средата на месец юли пък Лудогорец ще се срещне с Жалгирис в квалификационен двубой за Шампионска лига - „Еврофутбол" дава абсолютно предимство на разградчани с коефициент 1.52 срещу 4.22 за литовците и 3.18 за равенство. Повече информация може да намерите тук

Откриха 9-килограмов "пътник" в багаж на летище (снимка)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/otkriha-9-kilogramov-pytnik-v-bagazh-na-letishte-snimka-6070816

Животното било намерено при чекирането на куфарите на пътник на международното летище в Бостън

Откриха 9-килограмов "пътник" в багаж на летище (снимки)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/otkriha-9-kilogramov-pytnik-v-bagazh-na-letishte-snimki-6070816

Животното било намерено при чекирането на куфарите на пътник на международното летище в Бостън

Автоинструктури на протест: Ние не сме корумпирани

http://dnes.dir.bg/news/knizhki-shofyori-avtoinstrukturi-25970523

Десетки представители на автошколи от цялата страна се събраха на национална среща на автошколите и автоинструктурите под надслов “Ние не сме корумпирани”.

Бразилският президент Мишел Темер бе официално обвинен в корупция

http://www.investor.bg/drugi/338/a/brazilskiiat-prezident-mishel-temer-be-oficialno-obvinen-v-korupciia-241950/

Главният прокурор обвинява Темер, че е получил подкупи в размер на 150 хил. долара от бразилския гигант JBS

И прокуратурата влезе в борбата с административната тежест при паяците и скобите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/27/2996423_i_prokuraturata_vleze_v_borbata_s_administrativnata/?ref=rss


Прокуратурата атакува незаконни според нея паяци и скоби, въведени от някои общини. Това стана след проверка за законност на приети от общински съвети разпоредби, с които се регламентират ограниченията, забраните и санкциите, свързани със спирането, престоя и паркирането на пътни превозни средства, съобщи пресцентърът на държавното обвинение.<br /><br />Към момента са подадени 23 протеста до административните съдилища против наредби, действащи в Казанлък, Созопол, Шумен, Асеновград,...

"ЦСКА - София" е отказал бърз арбитраж по казуса "Лига Европа"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/27/2996446_cska_-_sofiia_e_otkazal_burz_arbitraj_po_kazusa_liga/?ref=rss


"ЦСКА - София" е отказал бърз арбитраж по казуса с недопускането на клуба до участие в Лига Европа. Предложението е дошло на 19 юни, но юристите на червените са го отклонили.<br /><br />В понеделник вечерта в социалните мрежи се появиха откъси от позицията на УЕФА в защитата пред Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана по случая. Административният директор на "ЦСКА - София" Милко Георгиев потвърди впоследствие отказа за бърз арбитраж и постави въпроса кой е...

Прокуратурата влезе в борбата с административната тежест при паяците и скобите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/27/2996423_prokuraturata_vleze_v_borbata_s_administrativnata/?ref=rss


Прокуратурата атакува незаконни според нея паяци и скоби, въведени от някои общини. Това стана след проверка за законност на приети от общински съвети разпоредби, с които се регламентират ограниченията, забраните и санкциите, свързани със спирането, престоя и паркирането на пътни превозни средства, съобщи пресцентърът на държавното обвинение.<br /><br />Към момента са подадени 23 протеста до административните съдилища против наредби, действащи в общините Казанлък, Созопол, Шумен,...

Дълговете на касата към чужди болници са скочили с още 56 млн. лв. за половин година

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/06/27/2996432_dulgovete_na_kasata_kum_chujdi_bolnici_sa_skochili_s/?ref=rss


Към края на 2016 г. дълговете на Националната здравноосигурителна каса към лечебни заведения в ЕС за лечението на български осигурени граждани бяха в размер на 190 млн. лв., но вече достигат 246 милиона, пише в. "Сега", като се позовава на официални данни от касата.<br /><br />Това е рекорден дълг, който, изглежда, ще продължи да расте, защото за погасяването му от бюджета на касата се отделят само по около 60 млн. лв. на година (58 млн. през 2016, 60 млн. през 2017 г.), и...

Образователното министерство публикува първото класиране за прием след седми клас

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/06/27/2996455_obrazovatelnoto_ministerstvo_publikuva_purvoto/?ref=rss


Министерството на образованието и науката (МОН) публикува първото класиране за профилираните и професионалните гимназии на учениците, завършили седми клас.<br /><br />Учениците и родителите вече могат да проверяват резултатите, като използват входящ номер и идентификационен код тук и тук.<br /><br />След неговото оповестяване учениците имат две възможности – да се запишат в училището или да участват във второто класиране, като подадат заявление в училището, в което са...

Съдебният съвет ще разгледа сигнал на "Блиц" срещу Лозан Панов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/27/2996437_sudebniiat_suvet_shte_razgleda_signal_na_blic_sreshtu/?ref=rss


В дневния ред на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) на заседанието в четвъртък е включена точка за разглеждане на сигнал на Ивайло Крачунов, главен редактор на сайта "Блиц" (от групата на сайтове, близки до депутата от ДПС Делян Пеевски) срещу председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. В него се твърди, че Панов упражнява политическа дейност. Той е подаден в края на май и е по повод участието на председателя на ВКС в протест срещу изгонването на отец Паоло Кортези...

Стамен Янев: Приемането на еврото е "печат" за проведени реформи

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/stamen-ianev-priemaneto-na-evroto-e-pechat-za-provedeni-reformi-241947/

Влизането във валутния съюз ще бъде още една гаранция, че България е привлекателно място за правене на бизнес и инвестиции, твърди директорът на БАИ

Застреляха брата на прочут боксьор при обир

https://offnews.bg//bojni/zastreliaha-brata-na-prochut-boksior-pri-obir-659170.html

Братът на прочутия мексикански боксьор Хулио Сезар Чавес е бил застрелян по време на въоръжен грабеж в дома му в западно Мексико.

Рафаел Чавес Гонзалес е бил убит в неделя вечерта пред очите на семейството си. Крадците поискали пари и той им дал. Те им се сторили недостатъчно и поискали още.

Той отказал и им оказал съпротива, при което бил прострелян смъртоносно.

Мексико е една от най-опасните страни в света. Само за първите месеца на тази година са регистрирани 9916 убийства. През миналата седмица пък беше убит местния боксьор Улис Уето Елизаде на излизане от тренировка.

Рафаел Чавес Гонзалес също се е занимавал с бокс, но е имал доста кратка кариера като професионалист - само 11 мача.

Брат му Хулио Сезар Чавес е един от най-великите боксьори в историята, като в кариерата си той печели шест световни титли в три различни категории: версия WBC, категория: Супер Перо (1984), версия WBA, категория: Лека (1987), версия WBC, категория: Лека (1988), версия WBC, категория: Супер лека (1989), версия IBF, категория: Лека-полусредна (1990), и версия WBC, категория: Супер лека (1994), показва справка в Уикипедия.

Преди да се оттегли за първи път от професионалния ринг, Чавес има рекорд: 104 мача,5 загуби и 2 равни мача (80 от победите са с нокаут).

През 2002 година реномираното боксово списание „Ring Magazine“ поставя Чавес на 18 място в класацията на най-великите боксьори през последните 80 години, а през 2003 година е поставен на 50-то място в класацията на същото списание - 100-те най-големи удрячи за всички времена.

Украински военен загина от взрив на кола в Киев

http://dnes.dir.bg/news/ukrina-vzriv-voenen-avtomobil-25970472

Офицер от украинските спецчасти загина в Киев при взрив на кола, който властите смятат за терористичен акт.

Нанков: Бюджетът на ОП "Региони в растеж" трябва да се наддоговори с 10%

https://www.24chasa.bg/novini/article/6303495

Нанков: Бюджетът на ОП "Региони в растеж" трябва да се наддоговори с 10%БСП еволюираха за „Бузлуджа“ - както щяха да протестират, се съгласиха с процедурата, която им предлага законът. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков във връзка с паметника „Бузлуджа“, предаде „Фокус“. Министър Нанков поясни, че от БСП не могат да ги накарат да вършат нещо незаконосъобразно.

"На всички фронтове": НАТО е притеснена от нарастващата военна мощ на Русия

http://www.cross.bg/nato-rysiya-aliansa-1547214.html

/КРОСС/ НАТО, считаща Русия като потенциална заплаха, е притеснена от нарастващата й военна мощ. Това заяви в интервю за „Политико" ръководителят на Алианса, генерал Петър Павел. НАТО многократно е заявявала, че Русия представлява заплаха за балтийските държави и Полша. През юли 2016 г. на срещата на върха във Варшава, беше взето решение "за укрепване на източното крило". За целта Алианса възнамерява да пусне в Литва, Латвия, Естония и Полша международен батальон. Неговото формиране поеха Великобритания, Германия, Канада и САЩ. Москва многократно е подчертавала, че Русия никога няма да нападне, която и да е от държавите-членки на НАТО. По думите на Сергей Лавров, в Алианса много добре знаят това и просто търсят причина, за да разположат войските си до руските граници. Напредъкът на Русия Ръководителят на Военния комитет на НАТО признава, че Русия е постигнала значителен напредък във военната сфера "на всички фронтове". По неговите думи, Москва е разработила нови видове както конвенционални, така и ядрени оръжия. Също така руската армия е в състояние да работи ефективно на значително разстояние от собствената си територия. Ген. Петър Павел заяви, че НАТО не може да претендира, че намеренията на руското ръководство по отношение на Алианса са агресивни. Според него плановете на Москва остават неясни. "Ето защо, ние възприемаме това като потенциална заплаха и го разглеждаме много сериозно" - добави той

Нарендра Моди сграбчи в мечешка прегръдка Доналд Тръмп (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/narendra-modi-sgrabchi-v-mecheshka-pregrydka-donald-trymp-snimki-2033161

Прегръдки замениха ръкостискането - индийският премиер Нарендра Моди сграбчи два пъти в мечешка прегръдка президента Доналд Тръмп пред камерите и двамата направиха изявления пред журналисти в Розовата градина на Белия дом, предаде

Бузлуджа взриви страстите: Това е връх Хаджи Димитър!

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/buzludzha-vzrivi-strastite-tova-e-vryh-hadzhi-dimityr-6070817

„Сега остава да ни направят и дестинация за комунистически туризъм от цял свят”, коментира бившият зам.-председател на СДС Сотиров

Мелания Тръмп с ярко жълта рокля при посещението на индийския премиер в Белия дом (Галерия)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6303528

Мелания Тръмп с ярко жълта рокля при посещението на индийския премиер в Белия дом (Галерия)Първата дама на САЩ Мелания Тръмп се появи в ярко жълта рокля при посещението на индийския премиер Наредна Моди в Белия дом в понеделник. Мелания придружаваше съпруга си в Овалния кабинет, докато той разговаряше с Моди, пише "Дейли Мейл". Тръмп и Моди обещаха да работят заедно, за да противодействат на програмите на Северна Корея за създаване на

Садят канабис край река в Петрич

https://www.24chasa.bg/region/article/6303632

Садят канабис край река в ПетричПолицаи от Петрич откриха засаден канабис в коритото на река Луда Мара, която преминава през града. На площ от 10 кв. метра са открити засадени 19 броя зелени тревисти растения с бруто тегло 48 кг, реагирали на канабис. Същите, след взета представителна проба, са унищожени в присъствието на комисия.

59-годишна e блъсната от автомобил на бул. „Христо Ботев“ в Русе

https://www.24chasa.bg/region/article/6303543

59-годишна e блъсната от автомобил на бул. „Христо Ботев“ в Русе59-годишна пешеходка е блъсната от лек автомобил на бул. „Христо Ботев“, жената е настанена в болница, съобщиха от ОД на МВР - Русе. Тази сутрин в 07:29 часа е подаден сигнал за блъсната жена от лек автомобил на бул. „Христо Ботев“ в Русе.  Произшествието е станало в района на отбивка за бензиностанция.

Селфи във въздуха е най-новата мания по морето

http://dnes.dir.bg/news/more-selfi-paraseyling-25970524

Селфи във въздуха е най-новата мания по морето. За подобна снимка българи и чужденци в Слънчев бряг “пощуряха“ това лято.

Фандъкова: Кохезионната политика трябва да продължи, ориентирана към резултати

http://www.investor.bg/evroproekti/264/a/fandykova-kohezionnata-politika-triabva-da-prodylji-orientirana-kym-rezultati-241944/

За шест години София е реализирала проекти за подобряване на средата и качеството на живот за 3 млрд. лева, като 2 млрд. лева от тях са европейски средства

Черно море отпрати холандец

http://www.moreto.net/novini.php?n=354257

Холандският футболист Валентино Кайене, който се присъедини към лагера на Черно море в Банско преди седмица, бе освободен, съобщиха от клуба за Moreto.net. 21-годишният Валентино Кайене взе участие и в двете контроли на “моряците” от лятната подготовка – с Левски и Берое, но не впечатли с изявите си спортно-техническия щаб.

700 разгледаха перлата на Стария Пловдив само за 4 дни

https://www.24chasa.bg/region/article/6303600

700 разгледаха перлата на Стария Пловдив само за 4 дниЧетири дни след официалното й откриване къща "Клианти" в Стария град е посетена от вече около 700 души, съобщи директорът на общински институт "Старинен Пловдив" Минко Кафтански. „След реставрацията на сградата, дейностите в "Хиндлиян" и поредния етап от археологическите разкопки на Небет тепе "Старинен Пловдив" затвърждава позицията си на една от

Кралското семейство е с 5.4% по-скъпо тази година за британците

http://econ.bg/Новини/Кралското-семейство-е-с-5-4-по-скъпо-тази-година-за-британците-_l.a_i.744673_at.1.html

Цената, която данъкоплатците във Великобритания плащат като разходи за своята монархия, се е увеличила с 5.4% за една година.  Това става...

Руски вестник: Путин и Тръмп с различни очаквания от предстоящата среща

http://www.cross.bg/trump-pytin-sreshta-1547213.html

/КРОСС/ Желанието на президента на САЩ Доналд Тръмп за ползотворна среща с руския лидер Владимир Путин при спазване на дипломатическия протокол се сблъсква с неразбиране в администрацията на американския държавен глава, пише "Ведомости". Вестникът, цитиран от Би Би Си, коментира изгледите за формата на очакваната среща между Тръмп и Путин на форума на Г-20 през юли в Хамбург и прогнозира резултатите от нея, предава БТА и в. 24 часа Вашингтон трябва да се държи на дистанция и да е нащрек в отношенията с Москва, смятат съветниците на Тръмп. Те му предлагат вместо пълноформатна среща с Путин кратка и неформална среща, или дори "преговори за стратегическа стабилност", каквито протичат обичайно без участието на президентите. За предстоящата първа среща Путин и Тръмп си поставят съвсем различни цели, смята Уилям Померанц, заместник-директор на Института "Кенан" към Центъра за изследвания "Удроу Уилсън" във Вашингтон. За Тръмп е от значение самата среща като факт - нали е говорил толкова много, че смята да пооправи отношенията с Русия; сега ще получи и първото доказателство. Путин обаче иска конкретни действия от САЩ, убеден е експертът - "ако не вдигане на санкциите, то поне ангажимент, че те няма да се разширяват. Няма никакви изгледи за добри отношения с Путин, ако законопроектът на Сената на американския Конгрес за нови санкции срещу Русия бъде одобрен"

Направиха нов паркинг в пловдивския район "Тракия"

https://www.24chasa.bg/region/article/6303526

Направиха нов паркинг в пловдивския район "Тракия"Обществен паркинг за около 25 автомобила бе изграден в район „Тракия”. Той се намира в началото на новата улица „Проф. Цветан Лазаров” до кръстовището с бул. „Санкт Петербург”. „Съоръжението е в непосредствена близост до „Лаута” и ще обслужва както посетителите на парка, така и гражданите от жилищния блок”,

Правим общи туристически пакети с държавите от Западния път на коприната

https://www.actualno.com/society/pravim-obshti-turisticheski-paketi-s-dyrjavite-ot-zapadnija-pyt-na-koprinata-news_619195.html

„За втори път София е домакин на международно събитие от програмата на Световната организация по туризъм. Това поставя България на много високо място в организацията“, каза министърът на туризма Николина Ангелкова пред представители на медиите при откриването на

Диего Марадона: Фен съм на Путин

http://www.cross.bg/maradona-pytin-diego-1547212.html

/КРОСС/ След разговор с Владимир Путин футболистът и бивш треньор на националния отбор на Аржентина Диего Марадона изяви желание да вземе участие в подготовката за провеждането на Световния шампионат през 2018 година в Русия. "Аз съм фен на Путин и бих се радвал да направя нещо за Световното през 2018″. Всичко е възможно", цитира думите на Марадона Риа Новости. Марадона също съобщи, че преди два месеца "те вече са говорили за това", като добави, че в близките дни му предстои среща с Путин. Диего Марадона е най-добрият футболист на XX век - по гласуване на сайта на ФИФА.     

И „новите” влакове на БДЖ вече са с изтичащ ресурс

http://www.moreto.net/novini.php?n=354274

Дизеловите и електрически мотриси „Сименс”, които са най-близкото до представата за съвременен подвижен състав в БДЖ, може да отпаднат от разписанията след Нова година. Причината е, че ресурсът им изтича в края на 2017 г., а процедурата за ремонта на машините се бави.

Катастрофа с линейка в центъра на София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6303519

Катастрофа с линейка в центъра на СофияЛинейка и лек автомобил "Тойота" с пернишка регистрация се удариха в центъра на София – на кръстовището на ул. „Опълченска“ и бул. „Сливница“, предаде bTV. Ударът е бил силен, като на двата автомобила са нанесени щети – линейката е със смачкана предница, а тойотата е ударена отстрани и се е качила на островчето, разделящо платната. Няма пострадали.

Ив. Иванов: Тенденцията за намаляване на цената на петрола е устойчива

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/iv-ivanov-tendenciiata-za-namaliavane-na-cenata-na-petrola-e-ustoichiva-241948/

Засега обаче по-евтиният петрол не може смъкне цената на природния газ у нас, отбеляза председателят на КЕВР

Жана Бергендорф даде звезден старт на лятото в Hacienda Beach

http://www.dnevnik.bg/pr_sfera/2017/06/27/2996430_jana_bergendorf_dade_zvezden_start_na_liatoto_v/?ref=rss


Жива музика и диджеи ще забавляват гостите в Hacienda<br /><br />И тази година клуб Hacienda Beach може да бъде преживян и усетен в една от най-красивите и актуални дестинации по Южното Черноморие – Лозенец. Този уикенд бе даден официален старт на нощния живот в курортното селище.<br /><br />"Формулата по която работи Hacienda Beach в Лозенец е печеливша, защото ние се отнасяме със специално внимание към клиентите си. Предлагаме и качествена "храна" за...

38% у нас вярват на ЕС, 27% на НАТО, 33% - на Русия

http://clubz.bg/55589-38_u_nas_vqrvat_na_es_27_na_nato_33_na_rusiq

38% от българите имат голямо и много голямо доверие в Европейския съюз. Други 38% му се доверяват по-умерено, а 24% малко или много малко. Не толкова много българи симпатизират на Русия. Все пак 33% гласуват на Русия високо или много високо доверие и 44% умерено доверие.

Това показва национално представително проучване, проведено от "Алфа рисърч" по инициатива на Медийната програма на фондация "Конрад Аденауер".

Германия също се радва на доверието на българите (31% високо/много високо, 43% умерено). Съединените щати имат по-малки стойности на доверие със съответно 15% и 37%. НАТО се радва на голямо или много голямо доверие при 27% от запитаните, и на умерено доверие при 38%.

По отношение на националната сигурност 29% от участниците в проучването се доверяват на българските сили за сигурност. Също 29% имат доверие на Европейския Съюз, 20% на НАТО и 18% на Русия. Въпросът е с няколко възможни отговора.

72% от от гражданите на България забелязват фалшиви новини в медиите.  Едва 13% заявяват, че не познават феномена на фалшивите новини. Относно политика българите се информират предимно от телевизията (91%). След тях с голяма разлика следват онлайн и печатните медии.

Данните бяха представени по време на конференцията "Фалшиви новини, пропаганда и геополитика", организирана от фондация "Конрад Аденауер".

Всеки четвърти българин (25%) вижда всекидневно фалшиви новини в медиите, а всеки шести (17%) няколко пъти в седмицата, и още толкова – няколко пъти в месеца. Общо 72% са се натъквали на фалшива информация.

"Тези високи проценти свидетелстват, че макар и за българското обществено мнение този феномен да е относително нов, то вече проявява висока чувствителност към него“, коментира Боряна Димитрова, управляващ партньор на "Алфа Рисърч".

Най-често разпознават фалшивите новини представителите на средното поколение с високо образование от големите градски центрове.

Най-разпространеният източник на информация за политика са телевизионните предавания. 91% научават политически новини от телевизията. След тях следват онлайн информационните портали (24%), социалните мрежи (23%) и печатните медии (18%). Радиото се използва за източник на информация от 17% от запитаните. Малко българи търсят политическа информация на сайтовете на обществени институции (правителство, ЕС, НАТО) или на неправителствени организации – те се посещават от по-малко от 6%.

Най-верните фенове на Дунав изпратиха отбора за Павлодар

https://offnews.bg//futbol/naj-vernite-fenove-na-dunav-izpratiha-otbora-za-pavlodar-659169.html

Най-верните фенове на Дунав Русе пожертваха съня си, за да изпратят рано тази сутрин тима за гостуването му на Иртиш Павлодар в първия квалификационен кръг за Лига Европа.

Двата отбора се изправят един срещу друг в Казахстан на 29 юни от 17 ч. българско време в първи мач от първия предварителен кръг на турнира за Лига Европа. Реваншът е на 6 юли от 20 ч. на Градския стадион в Русе.

„Драконите“ потеглиха точно в 8:10 ч. от клубната база в квартал „Здравец“ с автобус за Истанбул.

От там русенската група ще лети до Астана, откъдето пък ще хване вътрешен полет, за да стигне до крайната дестинация в Павлодар.

На 28 юни в часа на мача дунавци ще проведат и официална тренировка на местния Централен стадион.

Треньорът Веселин Великов и футболистите коментираха отново, че се чувстват готови да преследват своите шансове и ще се борят за добър резултат преди реванша в Русе.

Припомняме, че това е второ участие на „Дунав“ в евротурнирите. През 1975 г., след като отборът също завършва на четвъртото място получава право на участие в надпреварата за Купата УЕФА, където дори побеждава италианския колос „Рома“ на своя Градски стадион.

Светът се сдоби с нов милиардер

https://news.bg/wealth/svetat-se-sdobi-s-nov-miliarder.html

Акциите на една компания изстреляха и богатството на шефа й

Бразилската прокуратура обвини президента в корупция

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/27/2996402_brazilskata_prokuratura_obvini_prezidenta_v_korupciia/?ref=rss


Главният прокурор на Бразилия Родриго Жанот внесе във Върховния съд официално обвинение в корупция срещу президента Мишел Темер, според което той е получил подкупи на стойност милиони долари, предаде "Ройтерс". <br /><br />Схемата, заради която той е обвинен, е свързана с най-големия производител на месни продукти в света, JBS, чието ръководство дало показания като част от споразумение с прокуратурата. Според свидетелствата на директори в JBS президентът приел подкупи, за...

Кардиолог: През лятото само студени течности и храни

http://frognews.bg/news_137213/Kardiolog-Prez-liatoto-samo-studeni-technosti-i-hrani/

Започват опасните жеги. До края на седмицата температурите ще бъдат над 35 градуса.

30 000 лева струва животът на един депутат

//dariknews.bg/novini/bylgariia/30-000-leva-struva-zhivotyt-na-edin-deputat-2033179

30 000 лв. струва животът на един народен представител. Оценката е на администрацията на Народното събрание, която е обявила обществена поръчка за сключването на групова рискова застраховка “Живот” на 240 депутати от 44-тия парламент, пише БГНЕС. Застрахователят ще получи д

Линейка и кола се удариха на кръстовище в София

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-mvr-lineyka-25970253

Линейка и лек автомобил "Тойота" с пернишка регистрация се удариха на столично кръстовище, съобщиха от пресцентъра на МВР.

„Дунав“ отпътува в добро настроение за Казахстан

https://www.24chasa.bg/sport/article/6303507

„Дунав“ отпътува в добро настроение за Казахстан
В настроение и с надежда за добро представяне, във вторник сутринта футболистите на „Дунав“ отпътуваха за гостуването си на „Иртиш“ Павлодар. На русенци предстои дълго пътуване, което ще продължи около денонощие. Двата отбора се изправят един срещу друг в Казахстан на 29 юни от 17 ч. българско време в първи мач от първия предварителен кръг на

Оперираха крака на Слави Трифонов

http://frognews.bg/news_137212/Operiraha-kraka-na-Slavi-Trifonov/

Слави Трифонов е бил опериран в събота, съобщи неговият колега Иво Сиромахов в снощното предаване.

Прокуратурата погна незаконните паяци и скоби в общините

https://www.actualno.com/society/prokuraturata-pogna-nezakonnite-pajaci-i-skobi-v-obshtinite-news_619186.html

Върховна административна прокуратура (ВАП) атакува незаконни паяци и скоби, въведени от някои общини. От ВАП е извършена поредна проверка по реда на надзора за законност спрямо разпоредби на подзаконови нормативни актове, приети от общински съвети, с които се налагат огра

Катастрофа с линейка в центъра на София

http://frognews.bg/news_137211/Katastrofa-s-lineika-v-tsentara-na-Sofiia/

Линейка и лек автомобил тойота с пернишка регистрация се удариха в центъра на София – на кръстовището на ул. „Опълченска“ и бул. „Сливница“.

НСИ: Българите пътуват повече в чужбина

http://www.cross.bg/grazhdani-drygi-poseshteniyata-1547211.html

/КРОСС/ Пътуванията на български граждани в чужбина през май 2017 г. са 653.3 хил., или с 15.7% над регистрираните през май 2016 година. Увеличение на пътуванията на български граждани в сравнение със същия месец на предходната година е отчетено към Испания - с 39.6%, Обединеното кралство - с 34.4%, Германия - с 25.9%, Италия - с 21.5%, Сърбия - с 18.4%, Франция - с 15.6%, бившата югославска република Македония - с 12.5%, Австрия - с 11.4%, Турция - с 10.9%, Гърция - с 6.4%, Румъния - с 1.6%, и други. Същевременно намаляват пътуванията към Израел - с 21.8%, Унгария - с 10.2%, и други. Най-голям относителен дял от общия брой пътувания на български граждани в чужбина през май 2017 г. формират пътуванията с други цели (гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия) - 38.2%, следвани от пътуванията с цел почивка и екскурзия - 36.0%, и пътуванията със служебна цел - 25.8%. В сравнение с май 2016 г. e регистрирано увеличение при пътуванията по всички наблюдавани цели: с цел почивка и екскурзия - с 30.3%, със служебна цел - с 23.1%, и с други цели - с 0.9%. През май 2017 г. с други цели са били 70.0% от пътуванията към Турция. Пътуванията със служебна цел към Руската федерация са 53.5%, а тези към Франция и Гърция с цел почивка и екскурзия са съответно 58.3 и 49.5% от всички реализирани пътувания на български граждани към тези страни. През май 2017 г. посещенията на чужденци в България са 866.3 хил. (табл. 2 от приложението), или със 7

Районите без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=354279

Заради аварии на водопроводи различни части на Варна ще останат без вода днес, съобщиха от ВиК за Moreto.net. До 17 часа без вода ще са абонатите в местността "Траката", от ул. 27 до ул. 37. До 15 часа вода няма да имат живущите в "Аспарухово", между бул.

45-годишен мъж е открит мъртъв в река Черна

https://www.24chasa.bg/region/article/6303477

45-годишен мъж е открит мъртъв в река Черна45-годишен мъж от смолянския квартал Устово е намерен мъртъв във водите на река Черна. Михаил Калфов е открит в района на ВЕЦ-а в недалеч от квартала. Калфов излязъл с въдица на риба. Близките му го очаквали да се прибере, но той не се появил и и те тръгнали да го търсят. Открили го без да диша , паднал във водата.

Вижте къде ще спира водата в София

http://frognews.bg/news_137210/Vijte-kade-shte-spira-vodata-v-Sofiia/

На 28 юни 2017 г. (сряда), във връзка с подмяна на спирателни кранове на ул. „Феникс“ жк. „Овча купел“ 2, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

Министър на търговията на САЩ изненадващо отмени визитата си в Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6303487

Министър на търговията на САЩ изненадващо отмени визитата си в ГерманияСрещата в Берлин няма да се състои: американският министър на търговията Уилбър Рос изненадващо отмени визитата си в Германия. Това обявиха от Министерството на икономиката на ФРГ, съобщава икономическото издание Handelsblatt, цитирано от Фокус. Дискусиите за свободната търговия сега ще се състоят чак на срещата на Г-20,

Близо 25% от българите забелязват фалшиви новини всеки ден

http://www.investor.bg/medii/455/a/blizo-25-ot-bylgarite-zabeliazvat-falshivi-novini-vseki-den-241945/

Младото поколение, хората от малки населени места и ниско образованите българи са най-силният обект на въздействие на неистинните новини

10-годишно дете паднало от Мемориалния комплекс в Перник, с пукнат череп е

https://www.24chasa.bg/novini/article/6303490

10-годишно дете паднало от Мемориалния комплекс в Перник, с пукнат череп е10-годишно дете е пострадало след падане от Мемориалния комплекс на площада в Перник. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от ОДМВР - Перник. Инцидентът е станал в понеделник около 12.20 часа. Детето е карало колело и е паднало от около 4 метра височина. Вследствие на падането, то е с пукнат

Самолетоносачът ”Кралица Елизабет” излезе в открито море

http://dnes.dir.bg/news/more-pristanishte-samoletonosach-kralstvo-25970234

Британският самолетоносач "Кралица Елизабет" за пръв път отплава в понеделник за изпитания в открити води.

Увеличаването на минималната пенсия обсъжда Комисията по бюджет в Парламента

http://econ.bg/Новини/Увеличаването-на-минималната-пенсия-обсъжда-Комисията-по-бюджет-в-Парламента_l.a_i.744671_at.1.html

Увеличаването на минималната пенсия ще бъде разгледано на второ четене от бюджетната комисия в парламента. От 1 юли минималната пенсия ще бъде 180...

Нивото на океаните се покачва с главоломна скорост

https://www.actualno.com/climate/nivoto-na-okeanite-se-pokachva-s-glavolomna-skorost-news_619184.html

От 2014 година насам нивото на океаните се покачва с два пъти по-висока скорост, отколкото през 1993 година. Смята се, че топенето на ледената шапка на Гренландия представлява 25% от това покачване и то при положение, че преди 20 години този дял е бил само 5%, сочи изследване. След

Катар плаща 2 млн. долара на 10-годишно момиче за организация на Мондиала

http://www.cross.bg/fifa-doklada-katar-1547210.html

/КРОСС/ Плащания в размер на 2 млн. долара към сметката на 10-годишната дъщеря на член на ФИФА - това е една от точките в доклада на Световната футболна централа, който разкрива корупционни схеми във връзка с организацията на Мондиал 2022, предава bTV. Германското издание "Билд" публикува част от документите по разследването на Етичната комисия на ФИФА. Те са предоставени на журналисти от бивш член на въпросната комисия - Мигел Гарсия. Той напуска поста си в централата през 2014 г., след като от ФИФА публикуват "манипулиран и непълен", по неговите думи, доклад. Гарсия твърди, че от оригиналните му записки е било очевидно, че Катар е спечелил правото да организира Световното първенство по нечестен път и с предлагане на подкупи. Друго впечатляващо разкритие в доклада, публикуван от "Билд", е твърдението, че част от официалните лица на ФИФА са били гости на парти на яхта, собственост на Катарската футболна асоциация, дни преди официалната церемония по избиране на града домакин. Катар многократно беше критикуван от правозащитни организации, след като бяха разкрити опити за експоатация над работниците, които строят стадионите за Мондиал 2022 г. Очаква се "Билд" да разкрие още подробности от доклада, предоставен от Мигел Гарсия в следващите дни.  

Изумително: 25 г. приятелство между водолаз и риба

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/izumitelno-25-g.-priiatelstvo-mezhdu-vodolaz-i-riba-6070784

Всяка година в продължение на четвърт век водолазът се отива на дъното, за да се види с приятеля си Йорико и го дарява с целувка

Опашки от по 150 човека пред Aгенцията по вписванията и без министър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6303457

Опашки от по 150 човека пред Aгенцията по вписванията и без министърГраждани подават в последния момент годишните финансвови декларации на фирмите си Огромни опашки са се образували пред агенцията по вписванията, съобщиха читатели на "24 часа". Поводът за големия потоп на хора е подаването на годишните данъчни декларации на фирмите за 2016г. Те трябва да бъдат подадени до 30 юни, за да могат всички да спазят срока.

Как да се предпазим в жегите

https://www.actualno.com/health/kak-da-se-predpazim-v-jegite-news_619182.html

"Лошата новина е, че не може сами да отгатнем какво ще стане с нашето кръвно през горещината, добрата е, че при повечето хора кръвното спада. Случаите на инфаркти и инсулти през лятото намаляват, защото на повечето хора им пада кръвното, но има единични случаи, при които горещ

Барселона обяви състава за мача срещу селекция на Стоичков в Стара Загора

https://offnews.bg//futbol/barselona-obiavi-sastava-za-macha-sreshtu-selektcia-na-stoichkov-v-sta-659167.html

Куп футболни величия от близкото минало ще пристигнат в Стара Загора за мача между Дрийм тима на Барселона и отбора на Христо Стоичков на 20 септември на стадион "Берое".

Сред легендите на испанския гранд личат имената на някои от най-обичаните футболисти на каталунците.

За Дрийм тийма на Барселона, който ще се изправи срещу Камата и приятели, ще играят още световният шампион с Италия Джанлука Дзамброта, „лалетата“ Едгар Давидс и Роналд де Бур, португалските легенди Витор Баия и Фернандо Коуто, румънските мегазвезди Попеску и Хаджи, както и острието на „петлите“ Людовик Жули.

А ето и пълния списък с футболистите, които на 20 септември ще облекат фланелката на Барселона:

Хесус Ангой, Витор Баия, Мигел Анхел Надал, Патрик Андерсон, Фредерик Деху, Джанлука Дзамброта, Ерик Абидал, Фернандо Коуто, Луис Карерас, Георге Попеску, Хуан Карлос Родригес, Андони Гойкоечея, Гилермо Амор, Людовик Жули, Гайска Мендиета, Едгар Давидс, Симао Саброза, Роналд де Бур, Георге Хаджи, Луис Гарсия, Хулио Салинас.

Освен обявените вече легенди, се очакват още много изненади и звездни участници, които ще се включат във футболния спектакъл на 20 септември в Стара Загора.

Събитието ще започне от 20:00 часа. Цените на билетите са между 30 и 80 лева.

Прокуратурата атакува незаконни паяци и скоби

http://dnes.dir.bg/news/pajatzi-prokuratura-skobi-25970200

"Прокуратурата атакува незаконни паяци и скоби, въведени от общините", съобщиха от пресцентъра на Сотир Цацаров.

Варна посреща първия си световен музикален фестивал с мобилни плащания от LeuPay Wallet

http://www.moreto.net/novini.php?n=354262

След като пребори Кашкайш, Голуей и Перуджа за наградата Европейска Младежка Столица 2017, Варна се готви за гостуването на грандиозния музикален фестивал MTV Presents Varna Beach 2017. Уникална 70 метрова сцена на Централния плаж очаква едни от най-големите имена на музикалната индустрия за първото по рода си шоу с мобилни плащания.

Протестът на полицаите на 5 юли няма да се отменя

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/protestyt-na-policaite-na-5-iuli-niama-da-se-otmenia-241939/

Увеличание на заплатите в МВР ще има, смята Минчо Спасов, юрист и експерт по сигурността

Манюел Валс напусна Социалистическата партия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6303469

Манюел Валс напусна Социалистическата партияБившият министър-председател на Франция Манюел Валс, който подкрепи центриста Еманюел Макрон в президентската надпревара, напусна Социалистическата партия във вторник, предава Франс прес, цитирана от БТА. Съответното решение 54-годишният френски политик обяви в ефира на радио RTL. Роденият в Барселона Валс,

Автошколи на протест срещу новите изпитни правила

http://clubz.bg/55588-avtoshkoli_na_protest_sreshtu_novite_izpitni_pravila

Десетки автошколи излязоха на протест в София срещу готвените промени в шофьорските изпити. Намерението на държавата изпитите за книжка да бъдат провеждани в коли, давани от Министерството на транспорта. Идеята се появи след арестите за корупция в „Автомобилна администрация”. 

"Протестът е резултат на изключителната неадекватност на държавата, която ден в ден прави бизнеса все по-невъзможен", заяви председателят на Асоциацията за обучение в транспорта Витко Митрович. 

Аргументът на Министерство на транспорта е, че по този начин ще се спре корупцията при издаването на книжки, а и самите курсисти трябва да бъдат добре подготвени.

Според автошколите мярката, която предвижда държавата, няма да доведе до никакви положителни резултати. Причината за това е, че курсисите ще бъдат поставени в много по-стресова ситуация, запознавайки се с нов автомобил, и то в деня на изпита.

Според представителите на автошколите целта на изтеглянето на всички изпити в държавата е "учебните центрове да нямат досег с изпитите, за да може спокойно да си върви корупцията и да не се закачат тези, които участват".

Мярката ще доведе до хаос, прогнозират инструктори:

„Това с нищо няма да помогне да бъдат обективно оценени, нито пък ще помогне да се повиши качеството на обучението, защото се влияе на психиката на кандидат-водачите“.

Ген. Чавдар Червенков: Липсва ясна политическа стратегия и разчет на средствата за нов боен самолет

http://www.moreto.net/novini.php?n=354276

Липсва ясна политическа стратегия и разчет на средствата за нов боен самолет. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ генерал Чавдар Червенков, бивш ръководител на Военното разузнаване и бивш министър на вътрешните работи.

Белгийците против ЕС, бежанците и мюсюлманите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6303467

Белгийците против ЕС, бежанците и мюсюлманитеНад половината белгийци (58 на сто), участвали в международно проучване на обществените нагласи, са се обявили против ЕС. Това показват данните от изследване, извършено от британския Кралски институт за международни отношения (Чатъм хаус) и представено в местни медии, цитирани от БТА.  Отбелязва се, че гражданите на Белгия,

Полицаи с години стаж потресени от убийството на жена в София

http://www.cross.bg/marinov-potreseni-zhena-1547209.html

/КРОСС/ Полицаи с дългогодишен опит са били потресени от убийството на жена в столицата. Това разкри пред NOVA главният секретар на МВР старши комисар Младен Маринов. „Колеги с 25-годишен стаж са потресени от изключително жестокото убийство на студентка, извършено в София", каза Маринов. 29-годишна жена е бе убита в столицата в петък вечерта. За престъплението е задържан приятелят на жертвата, с когото тя живеела от два-три месеца. Убийството е извършено по особено жесток начин - с множество удари с метален стик, душене и употреба на нож. Мъжът оставил трупа в апартамента и заминал за морето, като по пътя нанесъл побой на момче, което качил на стоп. Убиецът е задържан от властите в Созопол. „Най-вероятният мотив за действията на арестувания е съмнение за изневяра", обясни Младен Маринов. „Той беше опасен и за други хора", коментира още главният секретар на МВР по повод нападението над младеж, когото качил на стоп. Маринов допълни, че има данни, че арестуваният употребява наркотици, както и че посягал и на бившата си половинка.  

Ново свлачище в Китай, още търсят затрупани от първото (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6303442

Ново свлачище в Китай, още търсят затрупани от първото (Видео)Второ свлачище беше регистрирано в китайското село Синмо в югозападната провинция Съчуан, където при първо свлачище през уикенда загинаха 11 души, а над 90 души се водят за безследноизчезнали, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Вчера спасително-издирвателните екипи, работещи с тежка техника в селото,

Най-доброто място за живот в света се нуждае от чужда работна ръка

http://www.investor.bg/evropa/334/a/nai-dobroto-miasto-za-jivot-v-sveta-se-nujdae-ot-chujda-rabotna-ryka-241932/

Дания затегна имиграционните правила през последните години, но трябва да преосмисли политиката си, за да ускори растежа, пише Bloomberg

Фандъкова: София е много добър пример за използването на европейски средства

https://www.24chasa.bg/novini/article/6303450

Фандъкова: София е много добър пример за използването на европейски средстваЕвропейските градските политики, които гарантират устойчивото високо-технологично и екологично градско развитие, от една страна, препотвърждават европейската солидарност на нивото на гражданите, а от друга, имат значителен принос за икономическият ръст на Европейския съюз. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в рамките на Седмия Кохезионен

Синдромът УНСС: Калпавото образование, което разяжда всичко

https://www.actualno.com/actualno/sindromyt-unss-kalpavoto-obrazovanie-koeto-razjajda-vsichko-news_619179.html

Скандалът с УНСС избледнява, но петното върху българското висше образование ще остане да личи още дълго. И така би трябвало да е.В една развита държава, с работеща образователна система, в която живеят хора с достатъчно чувство за достойнство и отговорност, за всеки студент

Три четвърти от гърците са против сделката за дълга

http://econ.bg/Новини/Три-четвърти-от-гърците-са-против-сделката-за-дълга_l.a_i.744670_at.1.html

Повечето граждани на Гърция са разочаровани от резултатите, постигнати на последната среща на Еврогрупата от 15 юни тази година.  Това...

Опасна жега в 16 области, в 10 ще има силни гръмотевици

http://www.cross.bg/oblastite-temperatyri-grumotevichna-1547208.html

/КРОСС/ В 16 области на страната е в сила жълт код за високи температури, а в 10 за гръмотевична активност. Жълт код за горещо време е в сила за областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра, Добрич, Ямбол, Хасково и Пловдив. Там ще бъде горещо, максималните температури ще са около и над 35°. Жълт код за гръмотевична активност има за областите: София - град, София-област, Перник, Кюстендил, Пазарджик, Смолян, Кърджали. Там се очаква след обяд и до полунощ да превали и прегърми. Двата кода са активни за областите: Ловеч, Габрово, Благоевград и Кърджали.

Знаем какво направи Боршош с НДК

http://clubz.bg/55587-znaem_kakvo_napravi_borshosh_s_ndk

Ако сте посещавали премиери на книги в София в последните две години, поне няколко от тях са били в Литературен клуб „Перото“. Ако сте почитатели на алтернативните сценични изкуства и пърформанса, няма как да не сте се вмъквали в мрачния хлад на ДНК (ако обичате Жорди Галсеран – също). Ако сте любители на театъра, не сте пропуснали откриването на нова сцена в София (заради Явор Гърдев, Деян Донков, Веселка Кунчева и Лилия Абаджиева). Но ако милеете за продукцията на „Пайнер“ и за шарени сергии с чорапки и брокат, това място не е било за вас напоследък. За Националния дворец на културата говорим – от вчера той е с нов изпълнителен директор, което е добър повод да направим равносметка за свършено от предишния, Мирослав Боршош.

По нашите земи рядко се среща толкова интензивно откриване на нови арт пространства, и то на едно и също място. Преди 2015-а едно обширно помещение в южната част на НДК пустееше, беше заринато в боклуци и отпадъци и най-вече стоеше неизползваемо вече от години. През септември 2015 г. там бе открит Литературен клуб „Перото“, който до днес, за по-малко от две години, се наложи като най-атрактивната локация за представяне на нови книги – и само фактът, че там има премиери на практика всеки ден, стига да се изтъкне. Но може да се посочи и забележителното предимство, че „Перото“ е денонощно, функционира и като библиотека, предлага бар с топли (и други) напитки. Уютно местенце.

А под НДК, срещу централните фонтани (онези със сивите топки), където някога през 90-те имаше нощно заведение със съмнителна репутация, през ноември 2015-а бе открит ДНК – мултидисциплинарно пространство с фокус съвременен танц и пърформанс. Оттогава на мобилната сцена там са гостували български млади артисти, известни чужди алтернативни трупи, пространството бе домакин на литературни и театрални фестивали, театрални събития, концерти. Софистицирано място.

Да се върнем месец назад преди появата на ДНК – в непосредствена близост в подлеза на НДК през октомври 2015 г. врати отвори Театър „Азарян“, в занемарената не помним откога зала 2. Колко често виждаме откриването на нови театрални сцени в България (при това на фона на намеренията на най-високо ниво институти с дългогодишна история и блестяща репутация да бъдат закривани)? С каузата на театъра се зае един от най-известните съвременни наши драматурзи, Яна Борисова, а премиерният спектакъл бе на един от най-големите ни режисьори, Явор Гърдев, с великолепен актьорски състав и по великия Чехов. (А чрез Театър „Азарян“ за първи път НДК влезе в номинациите за Аскеер и Икар.) Вдъхновяващо пространство.

Днес НДК предлага изключително богат културен афиш – поне десетина събития седмично, а в активните месеци и значително повече. Концертите в зала 1 са редовни и през последните две години видяхме там не една световна знаменитост. Немалко от най-интересните събития бяха продуцирани от самия Дворец – изключително дръзко реализираният спектакъл „Квартет“ например, напълно заслужил няколко пъти аплодисментите на препълнената зала.

Възродено с ежедневни прожекции на качествено кино (с нови облик, техника и седалки) бе кино „Люмиер“, Панаирът на книгата се разви по обем (вярно – на последното издание имаше затруднения заради ремонтите, но някак се преживяха, а и всичко мина без инциденти), бе открит Национален център за книгата, подкрепил до момента значителен брой български издания и преводи на наши автори в чужбина.

Но да не говорим само какво ново в НДК. От Двореца изчезнаха някои негови „запазени марки“ от началото на десетилетието (най-малко), които нямаха нищо общо с културата. Годишният концерт на „Пайнер“ например трябваше да си търси нов домакин (спомням си с ехидна усмивка един Панаир на книгата, сигурно е било през 2012-а или 2013-а: докато известен български автор представяше новата си книга, от зала 1 се чуваха кънтящите ориенталски ритми на известна българска попфолк певица). За тоалетните не се налага да ровиш за стотинки (освен това в тях вече не се чувстваш като Рентън в „Трейнспотинг“). А онези така практични за домашния бит, но крайно нелепи за един Дворец на културата битаци за евтино бельо, шарени дрехи, китайски дрънкулки и чорапки също бяха заличени. Ако не си спомняте къде бяха те, ще подскажем: днес на мястото на кюлотите Иван Бърнев чака Годо, Ованес Торосян носи мъртвата чайка, Петя Силянова, Пламена Гетова, Татяна Лолова и Цветана Манева срещат Маргьорит Дюрас.

Какво е бъдещето за НДК не можем да гадаем. Не знаем и какво е финансовото състояние на Двореца: имало ли е нередности в управлението, имало ли е кражби, застрашено ли е българското председателство на Съвета на ЕС, изпълнявал ли е, или не Мирослав Боршош поставените му указания – нищо от това не знаем.

Но това, което знаем – видяхме, чухме, хареса ни – е, че НДК отново е Дворец на културата. Дано това не се промени.

Площад Славейков

Публикуваме тази статия поради големия обществен интерес по темата. Редакцията на Клуб Z е готова да публикува и други мнения

Турция прави списък с дигитални игри с негативно влияние върху младежите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6303454

Турция прави списък с дигитални игри с негативно влияние върху младежитеТурското министерство на младежта и спорта подготвя списък с дигитални игри, оказващи негативно влияние върху младежите, съобщава в. "Хюриет дейли нюз". Министерството е формирало специален екип, който да установи критериите за игрите с негативно влияние, включително игри, съдържащи ислямофобски материали, употреба на дрога, порнография и насилие,

Пътят до морето се скъсява, пускат тунел ”Ечемишка”

http://dnes.dir.bg/news/magistrala-tunel-echemishka-25970111

В петък ще бъде пуснато движението в дясната тръба на тунел "Ечемишка" по АМ "Хемус".

"Единни за промяна": Сакатите решения осакатяват бъдещето на града ни

https://www.24chasa.bg/region/article/6303453

"Единни за промяна": Сакатите решения осакатяват бъдещето на града ни"Решенията, които взимаме определят развитието на Видин в дългосрочен план и когато те са сакати, осакатяваме бъдещето на града ни", заяви председателят на групата на общинските съветници от "Единни за промяна" Росица Кирова. Изявлението й бе по повод поредната добра идея за разрешаване на част от проблемите с организацията на движението и

Работник в "Топлофикация - Перник" загина при трудов инцидент

https://www.actualno.com/pernik/rabotnik-v-toplofikacija-pernik-zagina-pri-trudov-incident-news_619178.html

Работник е загинал тази сутрин от токов удар при изпълнение на служебните си задължения в "Топлофикация – Перник", съобщи bTV. От Главната инспекция по труда потвърдиха за инцидента с уточнението, че се разследва, но не коментираха подробности. По информация на телевизията работникът е на около 50 години.

Младежи са тежко ранени, колата им падна в река

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-mvr-smoljan-25970069

Двама младежи - на 17 и 18 години - пострадаха тежко, след като автомобилът, с който пътували, паднал в река, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Смолян.

Парламентът изравни цената за един депутат с "цената на черно" за влизането му в парламента - 30 000 лв

http://pogled.info/bulgarski/parlamentat-izravni-tsenata-za-edin-deputat-s-tsenata-na-cherno-za-vlizaneto-mu-v-parlamenta-30-000-lv.87146

/Поглед.инфо/ 30 000 лв. струва животът на един народен представител. Оценката е на администрацията на Народното събрание, която е обявила обществена поръчка за сключването на групова рискова застраховка “Живот” на 240 депутати от 44-тия парламент. Застрахователят ще получи до 50 000 лв., без ДДС, а срокът на застраховката ще е една година.

Причината за липсата на наемни работници е "прозрачен" слон в стаята

http://pogled.info/bulgarski/prichinata-za-lipsata-na-naemni-rabotnitsi-e-prozrachen-slon-v-stayata.87147

/Поглед.инфо/ Писна ми да попадам на скудоумния мит, че липсата на образование е основната пречка за българската икономика. Кога ще вденат говорячите, че 80% от образованите също не работят по специалността си?

Ще вкара ли Amazon роботи в складовете на Whole Foods?

http://www.investor.bg/analizi/262/a/shte-vkara-li-amazon-roboti-v-skladovete-na-whole-foods-241935/

Очаква се американският интернет гигант да промени напълно начина на работа на фирмата, която придоби наскоро

Ще има ли още соларни панели по колите?

http://www.cross.bg/paneli-solarnite-pokriva-1547207.html

/КРОСС/ Концепцията за разполагане на соларни панели на покрива на електромобила винаги е била интересна на компаниите, работещи в тази област, но дълго време се смяташе, че идеята не е особено практична. Въпреки това обаче гигантът Panasonic може да осъществи пробив при завръщането на соларните панели в масовото производство на електромобили. Преди последния технологичен скок в развитието на електромобилите, соларните панели бяха твърде скъпа добавка, а и не осигуряваха кой знае каква мощност, за да бъдат възприемани като фактор за масовото производство. Но сега всичко е по-различно. 2017 година отбелязва дебюта на Toyota Prius Plug-In, като автомобилът е обзаведен с соларен панел на покрива, създаден от Panasonic, като системата за преобразуване на енергия има капацитет 180 вата, което е над три пъти повече от соларната система, предлагана с Prius, но през 2009 г. Изчисленията показват, че шест часа работа на соларните панели на пълен капацитет, ще добавят над 1 киловатчас енергия към тази, съхранена в батериите на електромобила. Изследванията на Panasonic обаче показват, че потенциалът за развитието на соларните панели на покрива на автомобилите е повече от сериозен, тъй като те може да осигуряват до 10% повече пробег. При Prius Plug-In соларните панели добавят между 2,9 и 6,1 километра към пробега, като това зависи от атмосферните условия и доколко ефективна е била работата им

13 години се точи сагата с модернизацията на ВВС

http://frognews.bg/news_137209/13-godini-se-tochi-sagata-s-modernizatsiiata-na-VVS/

Сагата с модернизацията на българските ВВС се точи вече 13 години. През 2004 година България пое ангажимент да модернизира армията си, включително авиацията, но проектът за нов тип многоцелеви самолет през годините - по една или друга причина, - все се бави или отлага. Освен паричното изражение на проекта, изборът на нов тип изтребител е и геополитически избор.

27 пациенти и медици евакуирани заради пожар в университетска клиника в Плевен

https://www.24chasa.bg/region/article/6303446

27 пациенти и медици евакуирани заради пожар в университетска клиника в Плевен27 души - пациенти и медицински персонал са били евакуирани заради пожар в университетската клиника по белодробни болести в Плевен в понеделник вечерта. Няма пострадали, съобщи плевенската полиция във вторник. Сигналът за горящата клиника е получен в 19,11 ч. След като извели спешно хората, пожарникарите загасили огъня.

Роми, власи и турци превземат Варна за фестивала "България за всички"

http://www.moreto.net/novini.php?n=354264

Фестивалът "България за всички", който представя културата на различни етноси, ще се проведе във Варна на 1 и 2 юли, научи Moreto.net. Роми, турци, власи, арменци и гърци ще покажат на варненската публика своите традиции.

Токов удар уби работник в Топлофикация - Перник

https://offnews.bg//112/tokov-udar-ubi-rabotnik-v-toplofikatcia-pernik-659166.html

Работник е загинал тази сутрин от токов удар по време на работа в "Топлофикация – Перник”.

Работникът е на около 50 години и е загинал на пресевната инсталация при пернишките гробища.

Засега не се съобщава повече информация по случая. Главната инспекция по труда (ГИТ) потвърди за инцидента и разследва инцидента. 

Управлението на Тръмп срива рейтинга на САЩ

http://clubz.bg/55586-upravlenieto_na_trymp_sriva_rejtinga_na_sasht

Тръмп прие номинацията за кандидат-президент с емоционална реч. Снимка БГНЕС

Одобрението към САЩ по света рязко е спаднало през първите месеци от мандата на президента Доналд Тръмп, сочи проучване.

Изледването, проведено от Pew Research Center сред повече от 40 000 души в 37 страни, показва, че управлението на Тръмп има "голямо значение за това как светът вижда САЩ". Заключението на изследователите е, че американскаят президент и политиката му са "непопулярни" сред чуждестранните граждани.

Пет месеца след началото на мандата на Тръмп одобрението за САЩ е спаднало до 49% в сравнение с 64% в края на втория мандат на бившия президент Барак Обама.

Най-голям спад е отчетен сред американските съседи и европейските партньори на САЩ.

Най-ниско е доверието към Тръмп в Мексико - 5% и Испания - 7%. 

Одобрението към САЩ расте единствено в Русия и Израел - от 11% при мандата Обама одобрението към Щатите в Русия се е покачило до 53%, а в Израел скокът е от 7 на 56%.

Едва 30% от гражданите на Мексико заявяват, че имат добро мнение за САЩ, което е спад с 36% от края на мандата на Обама. В Канада и Германия одобрението спада с по 22% до съответно до 43 и 35%.

В много европейски страни рейтингът на Америка на Тръмп е сравним с този в края на мандата на Джоржд Буш, който започна силно непопулярната интервенция в Ирак през 2003 г.

"Спадът на нивото на одобрение към САЩ е широко разпространен. Позитивното отношение към Щатите е спаднало в множество страни от Латинска и Северна Америка, Европа, Азия и Африка", се казва в доклада от проучването.

Проучването показва дори по-голямо недоверие към самия Тръмп - едва 22% от анкетираните казват, че вярват на външната политика на президента. 

Руският господар Владимир Путин и китайският президент Си Цзинпин имат по-високо одобрение от Тръмп, съответно 27 и 28%. Германският канцлер Ангела Меркел има най-висок рейтинг от четиримата лидери, включени в анкетата - 42%

75% от запитаните описват Тръмп като "арогантен", 65% като "нетолерантен" и 62% като "опасен". 55% обаче го смятат и за "силен лидер".

Проучването показва широко неодобрение за предложенията на Тръмп. 76% от анкетираните не одобряват плана за строеж на стена по границата с Мексико. 72% са против оттеглянето му от търговски споразумения, а 62% не одобряват плановете за ограничаване на влизането в САЩ на граждани от някои мюсюлмански страни.

Въпреки нехаресването на "най-силния човек на планетата", 41% от анкетираните смятат, че отношенията на страните им със САЩ няма да се променят по време на мандата на Тръмп.

Проучването се фокусира върху настроенията извън Съединените щати, но скорошна анкета, отново проведена от Pew Research Center, отчита, че рейтингът на Тръмп и в страната му остава нисък. Едва 39% от американците одобряват работата му. Той запазва подкрепата си сред консервативните избиратели - 81% от поддръжницие на Републиканската патия изразяват положително отношение към политиката му.

Тръмп встъпи в длъжност през януари с обещание Америка да е "на първо място". От тогава той обяви оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климата, обвини Канада, Германия и Китай в нечестни търговски практики и постигна частично одобрение на забраната за влизане на граждани от няколко мюсюлмански държави на територията на САЩ.

Повечето българи забелязват фалшиви новини в медиите

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/06/27/2996395_povecheto_bulgari_zabeliazvat_falshivi_novini_v_mediite/?ref=rss


Мнозинството от българите (72 %) забелязват фалшиви новини в медиите. Най-много от тях се влияят хората от малките населени места, с ниско образование и към тях те проявяват най-ниска резистентност. Едва 13 не познават феномена на фалшивите новини.<br /><br />Това са част от изводите на изследване на "Алфа рисърч" по поръчка на фондация "Конрад Аденауър". Данните бяха представени на конференция "Фалшиви новини, пропаганда и геополитика", органаизирана...

Мнозинството българи забелязват фалшиви новини в медиите всеки месец

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/06/27/2996395_mnozinstvoto_bulgari_zabeliazvat_falshivi_novini_v/?ref=rss


Мнозинството от българи (72 %) забелязват фалшиви новини в медиите всеки месец. Най-много от тях се влияят хората от малките населени места, с ниско образование и към тях те проявяват най-ниска резистентност. Едва 13 не познават феномена на фалшивите новини.<br /><br />Това са част от изводите на изследване на "Алфа рисърч" по поръчка на фондация "Конрад Аденауър". Данните бяха представени на конференция "Фалшиви новини, пропаганда и геополитика",...

Как Катар е купувал гласове за Мондиал 2022

http://clubz.bg/55585-kak_katar_e_kupuval_glasove_za_mondial_2022

SPORT qatarmondialstadiumalryan2

На бял свят излязоха нови данни за корупционни практики от страна на Катар за спечелване на домакинството на световното по футбол през 2022 г. Вади ги германският в. "Билд", като се позовава на 430-страничен разследващ доклад на бившия щатски прокурор Майкъл Гарсия.

През 2014 г. ФИФА сама възложи на шефа на етичната си комисия Гарсия да потърси гнилите ябълки и техните практики в организацията. Резултатът обаче стресна Сеп Блатер и компания и те решиха да засекретят най-значимите и пиперливи факти от доклада. Юристът подаде оставка и напусна ФИФА, но оттам тръгнаха събитията, довели до изобличаването на Блатер и още над дузина бивши футболни босове.

Шеф на ФИФА, който имал право на глас, така искал да прикрие следи, че поискал от катарците да преведат 2 милиона долара на неговата 10-годишна дъщеря.

Трима висши чиновници от централата пък били заведени на специално парти в Рио де Жанейро със самолет, собственост на футболната асоциация на Катар. Това станало точно преди гласуването на домакините на световните първенства през 2018-а и 2022 г.

"Билд" обещава, че ще започне да публикува части от доклада на Майкъл Гарсия. Там се казва, че азиатците "успели да подкопаят целия процес на гласуване".

Полицаите не се отказват от юлския протест

//dariknews.bg/novini/bylgariia/policaite-ne-se-otkazvat-ot-iulskiia-protest-2033162

Полицейските синдикати смятат за недостатъчно заявеното от премиера Бойко Борисов за нови униформи на служителите на реда и за гориво. Вчера министър-председателят нареди да се отпуснат 10 млн. лв. за летни униформи и заяви, че ще се осигурят 5 млн. лв. за гориво.
 
С

Всеки летен ден приключенци се забавляват на Царевец с играта „Средновековни криминални загадки - Тайната на 9-те ключа“

https://www.24chasa.bg/region/article/6303433

Всеки летен ден приключенци се забавляват на Царевец с играта „Средновековни криминални загадки - Тайната на 9-те ключа“Всеки ден през лятото любителите на приключенията ще могат да се включат в играта „Средновековни криминални загадки - Тайната на 9-те ключа“ на крепостта Царевец във Велико Търново, съобщиха организаторите. Новият забавен туристически продукт, предлаган от Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване