Почти 2% повишение на цената на газа ще обсъди КЕВР

http://econ.bg/Новини/Почти-2-повишение-на-цената-на-газа-ще-обсъди-КЕВР_l.a_i.744668_at.1.html

Комисията за енергийно и водно регулиране ще обсъди повишаване на цената на газа с близо 2% от 1 юли. Енергийният регулатор трябва да утвърди новите...

Белият дом обвини Сирия, че готви нова химическа атака и я заплаши

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/27/2996338_beliiat_dom_obvini_siriia_che_gotvi_nova_himicheska/?ref=rss


Съединените щати отправиха необичайно предупреждение към сирийския режим, като съобщиха, че според разузнавателни данни Дамаск приготвя ново нападение с химически оръжия, предадоха американски медии.<br /><br />В изявление Белият дом предупреди режима на президента Башар Асад, че ще плати "висока цена", ако подобна атака бъде извършена. Данните, с които американските власти твърдят, че разполагат, сочат, че подготовката напомня за нападението с химически оръжия в провинция...

Серина Уилямс отговори на Макенроу

https://offnews.bg//tenis/serina-uiliams-otgovori-na-makenrou-659165.html

Бившата номер 1 в световния тенис Серина Уилямс остана разочарована от думите на легендата Джон Макенроу по нейн адрес.

Вчера седемкратният победител в турнири от Големия шлем предположи на глас, че американката ще заема място около 700 в ранглистата, ако се пусне да играе при мъжете.

Думите му не останаха без реакция от страна на бременната в момента с първото си дете Серина.

"Скъпи Джон, много ви харесвам и уважавам, но моля ви - не ме споменавайте във вашите коментари, които не са основани върху никакви факти.

Никога не съм играла със съперници с такъв ранкинг, а и нямам време за това. Уважавайте мен, както и личния ми живот, още повече, че чакам дете. Хубав ден, сър", написа Уилямс в Туитър.

"Тя е невероятен играч, но реалностите са такива.

Може и да победи някого от мъжете, ако има ден, защото е силна и психологически. Но ако играе цял сезон историята ще е доста различна", казва Макенроу.

Кола-бомба уби един от лидерите на разузнаването в Киев (видео)

http://www.cross.bg/ministerstvo-kiev-otbranata-1547206.html

/КРОСС/ Според предварителна информация, експлозията е на кола марка "Мерцедес" в квартал „Соломенском районе" в Киев и е убит Максим Шаповал- служител на Министерство на отбраната. Това съобщиха за "Украинската истината" от Министерство на отбраната. От Вътрешното министерство информираха, че убития е бил един от ръководителите на Главното управление на СПЕЦНАЗ. video:https://www.youtube.com/watch?v=k66zdnLquco

Взривиха автомобил в Киев (видео)

http://www.cross.bg/vzriviha-avtomobil-v-kiev-video-1547206.html

/КРОСС/ Камерите за наблюдение заснеха мощен взрив на "Мерцедес" в Киев, съобщи life.ru. По първоначални данни в колата е бил сътрудник на Службата за сигурност на Украйна. Според местни медии още двама души са пострадали и са откарани в болница. video:https://www.youtube.com/watch?v=k66zdnLquco

Красимир Вълчев призна, че е провал системата за прием на ученици

http://frognews.bg/news_137208/Krasimir-Valchev-prizna-che-e-proval-sistemata-za-priem-na-uchenitsi/

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев призна, че държавата се е провалила в опита си да систематизира приема на ученици в общински училища. Това се разбира от писмен отговор на министъра до депутат от управляващото мнозинство.

Строители поискаха въвеждане на принципа на мълчаливото съгласие

http://clubz.bg/55584-stroiteli_poiskaha_vyvejdane_na_principa_na_mylchalivoto_syglasie

Зам.-министър Николай Нанков

„Няколко спешни промени биха намалили административната тежест в строително-инвестиционния процес. Това са въвеждането на принципа на мълчаливото съгласие при непроизнасяне в срок на чиновниците и електронизация на всички процедури по съгласуване, одобрение и издаване на строителни разрешения“

Това заяви председателят на Камарата на строителите Николай Станков по време на кръгла маса за административните трудности на бранша, на която присъстваше и регионалният министър Николай Нанков. Според него темата за мълчаливото съгласие е доста деликатна и ще породи спорове. 

От Камарата са изготвили три законопроекта, които да заменят Закона за устройство на територията. 

„Изконно наше желание е облекчаването на административните режими и тежестта за бизнеса и гражданите в инвестиционния процес и устройственото планиране“, обясни Нанков. 

„Използваме летните месеци за създаване на доста добра нормативна база по линия на Закона за устройство на територията“, допълни той. 

„Ако се върнем година назад, ще стигнем до едни от сериозните изменения на ЗУТ, които бяха с водеща цел именно подобна визия- да облекчим инвестиционния процес, да редуцираме административния натиск, да съкращаваме срокове, да въведем срокове там, където нямаше такива“, каза още регионалният министър.

Той не подмина и темата за претенциите на социалистите към паметника на Бузлуджа:

„БСП еволюираха – както щяха да протестират, се съгласиха с процедурата, която им предлага законът“.

„Те не могат да ни накарат да вършим нещо незаконосъобразно - нито премиера, нито мен в качеството ми на министър. От страна на ръководството на БСП отново има входирано искане. Този път не за право на собственост, а за безвъзмездно право на ползване за срок от 10 години“, каза Нанков.

„Чл. 1 от онази Конституция отдавна не функционира. Паметникът не е на партията. По времето на Луканов, на Виденов и Станишев, нямам спомени той да е реставриран и превърнат в мемориал и в каквото и да било“, отбеляза министърът. 

Той посочи, че по-скоро е скептичен за реставрацията на паметника.

"Последните две седмици паметникът е определян като паметник на помирението. Кой ще помиряваме, за какво? Не сме 1991-1992 г. Надживяхме май тези времена“, допълни Нанков.

Какво остана от германското гостоприемство?

https://offnews.bg//dw/kakvo-ostana-ot-germanskoto-gostopriemstvo-659164.html

В началото беше голямата еуфория: кадрите с бежанци, посрещани от германците с цветя, плюшени мечета и топлото "добре дошли", обиколиха целия свят. Как стоят нещата днес? Има ли я още онази "култура на гостоприемството"?

"Ще се справим!" - никое друго изречение на Ангела Меркел не е предизвиквало толкова разгорещена полемика, колкото изявлението ѝ, че Германия може и ще се справи с предизвикателствата на бежанската криза. Едни отправяха прочувствени хвалебствия, други остро критикуваха позицията на канцлерката, а представители на дясноекстремистката сцена обсипваха Меркел с вербални изблици на ярост.

В международен план германската канцлерка получи признание и приветствия от най-различни краища на света, а кадрите от лятото на 2015 показваха различните проявления на новата германска "култура на гостоприемството". Хиляди доброволци работеха до пълно изтощение, за да снабдят прииждащите бежанци с дрехи и хранителни продукти, а те се отблагодаряваха, развявайки германски знаменца и позирайки със снимки на канцлерката. В онези дни и седмици Германия се представи като човечна и отворена към света страна - и за по-малко от три години прие над 1,5 милиона бежанци.

Краят на еуфорията

Постепенно обаче еуфорията отшумя. И настъпи отрезвяване. Терористичните нападения във Вюрцбург, Ансбах и Берлин превърнаха вътрешната сигурност в основна тема на предизборната борба, а затварянето на Балканския маршрут беше последвано от вътрешнополитически дебат за капсулирането на Германия.

Но и сред бежанците расте разочарованието - заради липсата на достатъчно езикови курсове, заради затруднения достъп до трудовия пазар, заради ограничените възможности за събиране на разделени семейства. Стигна се дори дотам, че няколко хиляди бежанци и мигранти се възползваха от програмите за доброволно завръщане в родината. И ако в началото се говореше преди всичко за шансовете на миграцията, сега става дума най-вече за едно: как бежанците с отхвърлени молби за убежище да бъдат върнати възможно най-бързо в родните им страни.

Гюнтер Буркхард, директор на правозащитната организация "Pro Asyl", го формулира съвсем еднозначно: по неговите думи, тъй прехвалената политика на гостоприемството вече не съществува. "Лятото на гостоприемството беше последвано от дълга зима, която продължава и в сегашните летни месеци. Ето един ясен сигнал за това: под натиска на правителството Федералната служба за миграцията и бежанците обработва молбите за предоставяне на убежище буквално като на конвейер", казва Буркхард.

Тежки упреци отправя и адвокатът Виктор Пфаф, който от над 30 години представлява търсещи убежище при прослушванията. "Когато един служител, който води изслушване, свързано с Турция, кара търсещия убежище да му диктува името на лидера на ПКК Абдула Йоджалан, защото изобщо не знае кой е този човек, тогава е повече от ясно, че изслушването просто трябва да бъде прекратено", казва адвокатът. И дава още един пример: с цел да ускорят процедурата, службите използват специален софтуер за превод. Но никой не проверява доколко смислени са преводите, записани в протоколите от изслушванията. "Така възникват протоколи, които отчасти са напълно неразбираеми", казва адвокатът и твърди, че властите използват и друг трик: молбите за убежище, подадени от малолетни, се разглеждали чак при навършване на пълнолетие, след което били отхвърляни с обосновката, че след връщането им в родината засегнатите вече можели сами да се грижат за прехраната си.

Две години след паметното "Ще се справим"

Статистическите данни показват, че подобни мерки дават ефект: за първите пет месеца на тази година са били отхвърлени 107 000 молби за убежище, като 32 000 от тях са били подадени от афганистански граждани. След серията терористични нападения в Афганистан екстрадирането на мигранти от тази страна беше временно прекратено, но Гюнтер Буркхард от "Pro Asyl" е убеден, че съвсем скоро федералното правителство ще поднови връщането на бежанци в Афганистан. Причината, според него, е от вътрешнополитически характер: "По този начин правителството иска да отнеме вятъра от платната на десните популисти", казва експертът.

Вътрешният министър Томас де Мезиер редовно отхвърля подобни критики. "Репатрирането не е някакъв злонамерен акт на държавата, а изпълнение на действащото право", заяви той наскоро в интервю за "Ди Цайт". Във всеки случай е ясно едно: две години след връхната точка на бежанската криза, изречението "Ще се справим!" вече има съвършено друго звучене.

Рихард Фукс, Дойче Веле

Вижте в кои части на София спират водата утре

https://www.24chasa.bg/region/article/6303436

Вижте в кои части на София спират водата утре„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 28 юни. Това съобщиха от пресцентъра на дружеството. На 28 юни 2017 г. (сряда), във връзка с подмяна на спирателни кранове на ул. „Феникс“ жк. „Овча купел“ 2, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”,

Дарителска кампания за концертен роял в Балчик

http://www.eurochicago.com/2017/06/daritelska-kampaniya-za/

Фондация "Академия Класика" се обръща към всички българи по света, които вярват, че просперитетът на една нация преминава през културата, да дарят средства за закупуване на роял за град Балчик.

Калоян Николов, изпълнителен директор на Виктория Груп коментира актуални теми касаещи градския туризъм в ефира на "Бизнес старт"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6303432

Калоян Николов, изпълнителен директор на Виктория Груп коментира актуални теми касаещи градския туризъм в ефира на "Бизнес старт"Според Калоян Николов, както и други специалисти в областта на туризма, формулата за развитие на регионите е именно развитието на туризма. Всеки един нов хотел създава места за работна ръка с целогодишна заетост. Друг съществен фактор е клиентът, който насочва своите финансови ресурси в даден регион.

Роб Уейнрайт, директор на Европол: Вълната на тероризъм в Европа все още не е достигнала връхната си точка

http://www.moreto.net/novini.php?n=354271

Париж, Брюксел, Лондон и Берлин - европейските столици са разтърсени от ужаса на тероризма. А броят на нападенията от ислямисти продължава да нараства. Директорът на Европейската полицейска служба (Европол) Роб Уейнрайт е уверен, че кулминацията на терора в Европа все още не е настъпила, пише германският вестник Die Neue Osnabrucker Zeitung.

Оперираха Слави Трифонов

https://www.actualno.com/showbusiness/operiraha-slavi-trifonov-news_619170.html

Слави Трифонов е претърпял тежка операция. Това стана ясно късно снощи, където по време на ефир Иво Сиромахов обясни защо именно той ще води шоуто известно време. "В събота Слави претърпя тежка операция на крака. Сега се възстановява. Целият екип му желаем да се оправи бързо", обясни Сиромахов. Припомняме, че от години Слави има проблем с крака след падане в хотелска баня. Той накуцваше и в последно време откриваше предаването си директно от стола на водещия.

Работник в "Топлофикация - Перник" е загинал при трудов инцидент

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/27/2996396_rabotnik_v_toplofikaciia_-_pernik_e_zaginal_pri_trudov/?ref=rss


Работник е загинал тази сутрин от токов удар при изпълнение на служебните си задължения в "Топлофикация – Перник", съобщи Би Ти Ви.<br /><br />От Главната инспекция по труда потвърдиха за инцидента с уточнението, че се разследва, но не коментираха подробности.<br /><br />По информация на телевизията работникът е на около 50 години.<br />

Дий Снайдер и Мат Соръм - гости в албума на Фил Кембъл от Motörhead

http://clubz.bg/55583-dij_snajder_i_mat_sorym_gosti_v_albuma_na_fil_kembyl_ot_mot%C3%B6rhead

Китаристът на Motörhead Фил Кембъл подготвя своя дългоочакван самостоятелен албум. Той разкри в ново интервю, че две мега рокзвезди - Дий Снайдер (Twisted Sister) и Мат Соръм (The Cult и Guns'n Roses) ще са сред участниците в създаването на диска, пише zrock.bg.

По-рано вече стана известно, че Роб Халфорд от Judas Priest и Крис Фен от Slipknot са сред гостите в проекта.

„Дий Снайдер прави някои от вокалите. Бенджи Уеб от Skindred също записа неща. Наистина съм късметлия да мога да работя с тези хора. Мат Соръм ще участва в един трак. Ще се заеме с това другата седмица. Ще бъде нещо добро“, сподели Кембъл.

Китаристът на "най-шумната банда на света" допълва, че му предстои да напише още шест песни за албума.

Motörhead автоматично се разпадна след смъртта на Леми Килмистър на 28 декември 2015 г. И ако барабанистът Мики Дий жъне овации със "Скорпиънс", то още през 2016 г. стана ясно, че Фил е влязъл в студио за проекта, който ще се казва  Phil Campbell and the Bastard Sons.

Първите записи се появиха през ноември, м.г.

Кембъл бе неизменна част от Motörhead от далечната 1984 г., когато печели прослушване за участие в групата заедно с Майкъл Würzel Бърстон. В кратък период от време бандата свиреше с двама китаристи, после Фил остана сам.

Федерален съдия спря депортирането на 1400 иракчани от САЩ

http://www.cross.bg/sudiya-nayurt-irakchani-1547205.html

/КРОСС/ Федерален съдия в Детройт временно спря депортирането на 1400 иракски граждани от САЩ, докато реши дали неговият съд е подходящото място, където да бъдат обсъдени опасенията им, че ще пострадат физически, ако бъдат изгонени, предава Асошиейтед прес. Областният федерален съдия Марк Голдсмит се позова на решение от миналата седмица, засягащо 114 иракчани, повечето християни, задържани в района на Детройт, и разпростря действието му върху цялата територия на САЩ за следващите 14 дни. "Съществените възражения, изразени тук са, че задържаните могат да претърпят изключително сериозни последици: смърт, преследване и изтезание. Подобни вреди далеч надхвърлят всякакъв интерес, който би имало правителството да ги депортира незабавно", каза съдията. По данни на правителството в цялата страна са издадени заповеди за депортиране на 1400 иракчани, въпреки че повечето от тях не са арестувани. Заповеди за някои от тях са издадени от години, защото са извършили престъпления в САЩ. Депортиранията бяха оспорвани в съда след като Ирак се съгласи да приеме обратно своите граждани. Министерството на правосъдието настоява, че областният съдия няма юрисдикция по въпроси на имиграцията, отбелязва АП. Държавният департамент на САЩ ще приложи указа на президента Доналд Тръмп за забрана на достъпа в САЩ на гражданите на шест мюсюлмански страни така, както разпореди Върховният съд, заяви говорителката Хедър Науърт, цитирана от Ройтерс

Ангелкова: Приоритет и цел на България е развитието на устойчив туризъм

https://www.24chasa.bg/novini/article/6303394

Ангелкова: Приоритет и цел на България е развитието на устойчив туризъмПриоритет на правителството е развитието на устойчив туризъм.Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на Втория международен семинар „По Западния път на коприната“, предаде „Фокус“. „Благодаря на Талеб Рифай за това, че ни гласува доверие да бъдем домакини на Втория семинар „По Западния път на коприната“.

Ангелкова иска актуализация на картата на дюните

http://dnes.dir.bg/news/karta-duni-kazusat-dnite-nikolina-angelkova-25969936

Дама министри са изпратили преди две седмици искане до Агенцията по геодезия, картография и кадастър за актуализация на специализираната карта за дюните.

Иван Сотиров: БСП иска да развива комунистически туризъм

http://frognews.bg/news_137207/Ivan-Sotirov-BSP-iska-da-razviva-komunisticheski-turizam/

„БСП иска да превърне България в дестинация за комунистически туризъм. Възнамеряват да го използват за реклама – да канят там комунисти от цял свят”. Така бившият заместник-председател на СДС Иван Сотиров коментира искането на социалистите да получат паметника на връх Бузлуджа.

Американският фондов пазар приключи вчерашната търговия с минимален ръст

http://econ.bg/Новини/Американският-фондов-пазар-приключи-вчерашната-търговия-с-минимален-ръст_l.a_i.744667_at.1.html

Американският фондов пазар вчера беше балансиран, след като през целия ден се наблюдаваше ясно изразена положителна динамика, заради техонологичния...

Над 50 души загинаха в катастрофи по време на Рамазан байрам в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6303324

Над 50 души загинаха в катастрофи по време на Рамазан байрам в ТурцияТурция се превърна в класически пример на жертви и пострадали специално по време на мюсюлманските празници Рамазан байрам и Курбан байрам, когато стават най-много катастрофи по пътищата на страната, сочат статистическите данни. Печалната статистика не отмина и тазгодишния Рамазан байрам. През трите дни от 24.06. до 26.06. са станали 67 катастрофи.

Данаил Кирилов поиска съдиите да не се месят в избора на парламента за нов съдебен съвет

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/27/2996394_danail_kirilov_poiska_sudiite_da_ne_se_mesiat_v_izbora/?ref=rss


Никой от политиците не посмя да се намеси в избора на професионалната квота за нови членове на Висшия съдебен съвет (ВСС). Нека никой да не се меси на парламента при неговия избор. Това заяви пред Би Ти Ви председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов.<br /><br />Той добави, че има "огромни съмнения в състезанието в професионалната квота", но уточни, че това е негово лично мнение. Депутатът от ГЕРБ призова да няма вмешателство в работата на трите...

Данаил Кирилов: Политиците не посмяха да се намесят в избора на професионалната квота за нов съдебен съвет

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/27/2996394_danail_kirilov_politicite_ne_posmiaha_da_se_namesiat_v/?ref=rss


Никой от политиците не посмя да се намеси в избора на професионалната квота за нови членове на Висшия съдебен съвет (ВСС). Нека никой да не се меси на парламента при неговия избор. Това заяви пред Би Ти Ви председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов.<br /><br />Той добави, че има "огромни съмнения в състезанието в професионалната квота", но уточни, че това е негово лично мнение. Депутатът от ГЕРБ призова да няма вмешателство в работата на трите...

Стартирана е процедура по актуализация на специализираната карта на дюните

http://www.cross.bg/dyunite-karta-spetzializiranata-1547204.html

/КРОСС/ Министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи, че заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков са изпратили преди две седмици искане до Агенцията по геодезия, картография и кадастър за актуализация на специализираната карта за дюните, предава БНТ. Такова заснемане беше правено през 2011-2012 година, а все още една част от специализираната карта не е влязла в сила предвид обжалванията, каза Ангелкова. По думите ѝ поради природните процеси вече има промени - голямото наводнение от 2013 - 2014 година, особено по Южното Черноморие е довело до нарушаване на голяма част от дюните, а от друга страна специалистите казват, че има дюни, които се новоформират в зависимост от нови природни процеси. Картата ще е готова вероятно за следващия летен сезон. В отговор на въпрос дали хавлиите нарушават дюните, както твърди концесионерът на Несебър Юг, Ангелкова каза, че е учудена от подобно питане. Както поставянето на палатки, така и на хавлии, и изобщо човешка намеса върху дюните ги нарушава, допълни тя. Според нея концесионерът на този плаж е един от малкото, които спазват стриктно ангажиментите си по отношение на дюните - да има указателни табели къде се намират и че никой не трябва да ляга върху тях. Не трябва да се прилага двоен стандарт, допълни тя.  

Дунавски мелодии на плаващ концерт на кея на Русе

https://www.24chasa.bg/region/article/6303418

Дунавски мелодии на плаващ концерт на кея на Русе
Първият по рода си плаващ концерт в страната по река Дунав, под надслов „От Виена до Русчук – на една река разстояние“ събра стотици русенци на кея на реката. Уникалното събитие в горещия юнски ден, в който температурите докоснаха 38 градуса по Целзий, бе посветено на Международния ден на река Дунав – 29 юни.

Майка на пострадало дете разказва за жестокото меле между роми и българи

https://www.actualno.com/asenovgrad/majka-na-postradalo-dete-razkazva-za-jestokoto-mele-mejdu-romi-i-bylgari-news_619168.html

Разказ за жестокото меле между роми и българи в Асеновград от първо лице сподели пред Actualno.com майка на едно от пострадалите деца. Тя помоли да запазим анонимността ѝ. Обясняваше ни ситуацията в най-напрегнатите за нея мигове - докато чакаше пред РУ на МВР в града да излезе де

Горя бившето училище в село край Полски Тръмбеш

https://www.24chasa.bg/region/article/6303395

Горя бившето училище в село край Полски ТръмбешПожар в стая на бивше учлище в с. Куцина, разследват служители на полицейското управление в Полски Тръмбеш. Сигнал за огнената стихия е получен в 14,45 ч. в понеделник. Въпреки намесата на огнеборците, огънят е унищожил дюшеме и частично черната дъска. На местопроизшествието е извършен оглед. Следи от умишлен палеж не са установени.

Петролът поскъпва за четвърта поредна сесия

http://www.investor.bg/surovini/365/a/petrolyt-poskypva-za-chetvyrta-poredna-sesiia-241937/

Опасенията за продължаващо презасищане на пазара обаче продължават да тежат на цените

Ведомствен автомобил паркира в насрещното, препречи пътя на автобусите във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=354267

Автомобил на Държавен фонд "Земеделие" паркира на спирката на Севастопол, но в насрещното движение, за да може шофьорът - млада дама, да си напазарува от отсрещния магазин. Сцената се е разиграла вчера по обед, около 12:30 часа.

Гледат дело за убийство, завършило с вражда между ромски кланове в Кърджали (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6303412

Гледат дело за убийство, завършило с вражда между ромски кланове в Кърджали (Видео)Дело за убийство, с което завърши вражда между два ромски клана започва след малко в окръжния съд в Кърджали. Престъплението беше извършено през февруари 2016 г. 17 години. Нурсен застреля на пазара в града 30 год. Махмуд. Поводът беше отвлечена от роднина на убития братовчедка на Нурсен. Роднини на Махмуд са блокирали входа на съдебната палата и

Мрачна прогноза: Задава се нова световна финансова криза

http://www.cross.bg/piza-oyato-financovata-1547203.html

/КРОСС/ Hoвa финaнcoвa ĸpизa ce зaдaвa в paзвивaщитe ce иĸoнoмиĸи и тя мoжe дa yдapи cepиoзнo. Toвa пpeдyпpeдиxa eĸcпepтитe oт Бaнĸaтa зa мeждyнapoдни paзплaщaния, в ĸoятo ce oбeдинявaт влиятeлни цeнтpaлни бaнĸи. Πaзapи ĸaтo Kитaй пoĸaзвaт cъщитe пpизнaци, чe иĸoнoмиĸитe им пpeгpявaт, ĸaĸвитo ce зaбeлязвaт пpи CAЩ и Oбeдинeнoтo ĸpaлcтвo пpeди финaнcoвaтa ĸpизa oт 2007-2008 г., пocoчвa гoдишният дoĸлaд нa бaнĸaтa, цитиpaн oт Іndереndеnt. Eĸcпepтитe пpeдyпpeждaвaт, чe мpaчнитe пpoгнoзи нocят и нeпpиятнocти зa cвeтoвнaтa иĸoнoмиĸa. Oчaĸвa ce цeнтpaлнитe бaнĸи дa бъдaт пpинyдeни дa пoвишaвaт лиxвeнитe пpoцeнти cлeд гoдини нa peĸopднo ниcĸи нивa, зa дa ce бopят cpeщy инфлaциятa, ĸoятo щe "пoтyши" pъcтa. Hapaвнo c тoвa гpyпaтa aлapмиpa зa зaплaxa, дължaщa ce нa нapacтвaщия дълг в cтpaни ĸaтo Kитaй и paзшиpявaнe нa пpoтeĸциoнизмa в CAЩ пoд yпpaвлeниeтo нa Дoнaлд Tpъмп. Kитaйcĸият ĸopпopaтивeн дълг пoчти ce e yдвoил oт 2007 г. нacaм, дocтигaйĸи 166% oт БBΠ, дoĸaтo ĸpeдититe нa дoмaĸинcтвaтa ca ce yвeличили дo 44% oт БBΠ пpeз минaлaтa гoдинa. Cвeтoвнaтa иĸoнoмиĸa вce oщe ce възcтaнoвявa oт финaнcoвaтa ĸpизa и пocлeдвaлaтa ĸpизa c eвpoтo oт 2010 гoдинa.  

Пламъци обхванаха и локомотив в Костенец

http://frognews.bg/news_137206/Plamatsi-obhvanaha-i-lokomotiv-v-Kostenets/

В нощта срещу вторник бе регистриран поредният инцидент с влак у нас. Около 2.30 часа се е запалило трансформаторно масло в локомотив на гара Костенец.

Работник загина в Топлофикация - Перник

http://www.mediapool.bg/rabotnik-zagina-v-toplofikatsiya---pernik-news265846.html

Работник е загинал във вторник сутрин от токов удар при изпълнение на служебните си задължения в “Топлофикация – Перник“. От Главната инспекция по труда (ГИТ) потвърдиха за инцидента, цитирани от бТВ. От там добавиха, че разследват случилото се, но не коментираха подробности. По информация на бТВ работникът е на около 50 години и е загинал на пресевната инсталация при пернишките гробища.

Качественият матрак е най-добрият приятел на леглото

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6298874

Качественият матрак е най-добрият приятел на леглотоСекцията в хола, декоративните завеси, леглото традиционно са част от всеки интериорен план. Повечето хора внимателно избират цвета на латекса и дебелината на килима, фигурите на плочките в банята и аплиците за коридора. Не всички обаче отделят необходимото внимание на друг елемент от интериора, който има пряко отношение не само към външния вид на

Проф. Божидар Попов: Ако храните отговарят на стандарта и етикета, не може да се говори за дискриминация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6302788

Проф. Божидар Попов: Ако храните отговарят на стандарта и етикета, не може да се говори за дискриминацияПредседателят на Българското дружество по хранене и диететика препоръчва за лятото режим с по-малко високо енергийни храни и повече движение - Проф. Попов, съществуват ли двойни стандарти при вноса на храни за страните от Източна и Западна Европа според вас? - Не знам защо се вдигна толкова шум по тази тема. Много шум за нищо.

Еврото поскъпва леко във вторник

http://econ.bg/Новини/Еврото-поскъпва-леко-във-вторник_l.a_i.744666_at.1.html

Дoлapът във втopниĸ e cтaбилeн пo oтнoшeниe нa йeнaтa и cлaбo ce пoнижaвa cпpямo eвpoтo. Tpeйдъpитe нa Fоrех пaзapa нe виждaт пoтeнциaл зa пoвишaвaнe...

Страните от ЕС приемат от Турция 5 пъти повече бежанци, отколкото връщат

http://www.cross.bg/bezhantzi-migranti-tyrtziya-1547202.html

/КРОСС/ Страните от ЕС са приели пет пъти повече мигранти от Турция, в сравнение с първоначално договореното по споразумението за бежанци, подписано с правителството в Анкара. От подписването на договореностите с турското правителство през март 2016 г. ЕС е приел 6254 сирийци, а са депортирани 1210. Това съобщава Deutsche Welle и Bild. На един от депортираните мигранти се падат над 5 приети - в същото време по споразумението с Анкара съотношението трябваше да бъде "едно към едно". Основната причина, която обяснява забавянето на отправяне на бежанци от територията на Гърция в Турция, е прекалено дългият процес за разглеждане на въпросите за предоставяне на убежище. Оказва се, също така, че числото на пребиваващите в гръцки лагери за бежанци превишава предвидените норми почти два пъти. Както е известно, по програма Евросолидарност на страните от ЕС има определени квоти за прием на бежанци и мигранти, в това число и нелегални. Въпреки това, някои страни, които ЕС принуждава да приемат мигранти, не са съгласни нито с обема на квотите, нито с правилата, когато мигрантите преминават от една страна на ЕС в друга. Полша, която се намира в числото на тези страни, вече попадна под санкциите на ЕС за регулирани откази за прием на мигранти. Сега страната намери оправдание - по тяхна информация в Полша вече има 1,4 млн. бежанци от Украйна.  

Европейската комисия глоби "Гугъл" с 2,42 млрд. евро

http://clubz.bg/55582-evropejskata_komisiq_globi_gugyl_s_242_mlrd_evro

Европейската комисия днес наложи на "Гугъл" рекордната глоба от 2,42 милиарда евро за злоупотреба с пазарно господство. Санкцията е обснована незаконно предимство, което калифорнийската компания е дала  на свой сайт за сравнително пазаруване.

"Гугъл" има 90 дни да промени поведението си. Ако не го направи, го заплашват допълнителни финансови санкции от 5 на сто от дневния му световен оборот за всеки ден, през който е нарушавал днешното решение на комисията.

Интернет търсачката, която е основната дейност на "Гугъл", има 90-процентов пазарен дял в Европа от 2008 година, откогато комисията проучва случая, каза еврокомисарката по конкуренцията Маргрете Вестагер. Фирмата е използвала това си пазарно господство, за да наложи своя сайт за сравнително пазаруване пред конкурентните.

"Господстващите компании не могат да злоупотребяват с положението си", каза Вестагер. "Те не могат да злоупотлебяват с доминацията си на един пазар за да станат доминантни на друг. "Гугъл" е направил точно това".

Неговата търсачка винаги показва неговия сайт за сравнително пазаруване на първо място, далече пред тези на конкурентите. По този начин компанията лишава потребителите си от избор, възпрепятства конкуренцията основаваща се на постиженията и обезсмисля иновациите, посочва комисията в мотивите си.

"Гугъл" е създателят на много иновативни продукти и услуги, променили живота ни, и това е нещо много хубаво", каза Вестагер. "Стратегията, която "Гугъл" избра за своята услуга за сравнително пазаруване, обаче не разчита само на това клиентите да бъдат привлечени от продукт, който е разработен по-добре от този на неговите конкуренти. "Гугъл" злоупотреби със своето господстващо положение като машина за търсене, като промотира своята собствена услуга за сравнително пазаруване в резултатите от търсенията за сметка на „изблъскването“ надолу на услугите на конкурентите му".

"Съгласно антитръстовите правила на ЕС действията на "Гугъл" са незаконни", каза Вестагер. "Гугъл" е лишил другите дружества от възможността да се конкурират въз основа на качествата на своите продукти и да разработват иновативни продукти. И което е най-важното, "Гугъл" е лишил европейските потребители от истински избор на услуги и от пълноценно ползване на предимствата на иновациите".

"Това, което искаме потребителите за получават, когато имаме конкуренция основаваща се на постиженията, е избор и иновация", добави тя. "Когато имате ситуация, в която един продукт е винаги поставен най-отгоре, а другите са там, където никога няма да ги намерите - на 4-та страница в резултатите от търсенето в "Гугъл" - стимулът за господстващата компания да иновира... е минимизиран. Що се отнася до конкурентите й, ако те знаят, че вероятността да бъдат намерени е много малка, и техният стимул да иновират е също много малък. Така потребителите са лишени от важни иновации и също - от истински избор...Ние установихме връзка между видимостта и трафика, между видимостта и посещенията. Защото е важно къде сте поставен".

Видимостта и трафикът в интернет търсенето са "двете страни на същата монета ... колкото повече повече кликове има, толкова повече пари прави "Гугъл", генерирайки трафик за сметка на своите конкуренти, каза комисарката.

"Феърсърч", група от бизнесорганизации в защита на лоялната конкуренция в световната мрежа, приветства решението на комисията в декларация.

"Феърсърч горещо приветства решението на комисията, което създава мощен прецедент, който комисията може да използва веднага, за да възстанови конкуренцията според постиженията с други специализирани услуги за онлайн търсене като тези за пътувания и карти", се казва в декларацията.

От началото на всеки случай на злоупотреба услугата на "Гугъл" за сравнително пазаруване е увеличила трафика си 45 пъти в Обединено кралство, 35 пъти в Германия, 19 пъти във Франция, 29 пъти в Холандия, 17 пъти в Испания и 14 пъти в Италия. В същото време трафикът към конкурентите услуги за сравнително пазаруване е спаднал чувствително - от 85 на сто в Обединено кралство до 92 на сто в Германия и 80 на сто във Франция,  се казва в съобщението на коимисията.

Според нея тези внезапни спадове не могат да бъдат обяснени с други фактори. Някои от конкурентите са се адаптирали и са успели да си върнат обратно част от трафика, но в нито един случай в пълния му обем, се казва в съобщението.

Вестагер съобщи, че комисията вече е стигала до неокончателното заключение, че "Гугъл" е злоупотребил с господстващото си положение в още два случая, които тя още разследва. Единията е за операционната система Android, а другият - с рекламната услуга AdSense.

Комисарката определи днешното решение като прецедент, който определя бъдещата рамка за преценка на законността на този тип поведение. 

Европейската комисия глобява "Гугъл" с €2,42 млрд.

http://clubz.bg/55582-evropejskata_komisiq_globqva_gugyl_s_%E2%82%AC242_mlrd

Европейската комисия днес наложи на "Гугъл" рекордната глоба от 2,42 милиарда евро за злоупотреба с пазарно господство.

Санкцията е мотивирана с това, че калифорнийската компания е дала незаконно предимство на своя търсачка за сравнение на цени.

Очаквайте подробности.

Европейската комисия глобява "Гугъл" €2,42 млрд

http://clubz.bg/55582-evropejskata_komisiq_globqva_gugyl_%E2%82%AC242_mlrd

Европейската комисия днес наложи на "Гугъл" рекордната глоба от 2,42 милиарда евро за злоупотреба с пазарно господство.

Санкцията е мотивирана с това, че калифорнийската компания е дала незаконно предимство на своя търсачка за сравнение на цени.

Очаквайте подробности.

ЕС обяви, че изборите в Албания са преминали по правилата

https://www.actualno.com/balkani/es-objavi-che-izborite-v-albanija-sa-preminali-po-pravilata-news_619167.html

Европейският съюз обяви, че парламентарните избори в Албания, които се състояха в неделя, са преминали мирно и без значителни нарушения. В обща позиция на върховния представител на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йох

Младен Маринов: Нужни са над 300 млн. лв. за повишаването на заплатите

http://www.cross.bg/marinov-dopulni-obyasni-1547201.html

/КРОСС/ "Проблемът с униформите не е от вчера и от днес. Проблемът съществува вече 4-5 години." Това заяви пред Нова телевизия главният секретар на МВР Младен Маринов. По думите му проблемът с униформите на служителите на МВР е продиктуван от провеждането на обществени поръчки. Според Маринов се търси прозрачност при провеждането на поръчките, което забавя нещата. Малко били и фирмите, които имали необходимия капацитет за поемането на такива обществени поръчки. Маринов обясни и че за момента всеки служител се оправя както може. Той сподели, че разбира колегите си и че се търси възможно най-бързо решение на проблема. "И аз съм полицай. Носил съм униформа 25 години", допълни Маринов. "Борисов справедливо реши, че за колегите трябва да се отделят средства. Той разпореди и вече се търси решение колегите да бъдат компенсирани." Относно заплатите на служителите в системата на МВР Маринов обясни, че повишение от 15-20% е справедливо, "но такова искане имат всички сектори в държавата". Според него проблемът може да се реши само чрез воденето на диалог между засегнатите страни. "Несправедливо е. Нужни са над 300 млн. лв. за повишаването на заплатите. Но на първо място трябва да се помисли за униформите", допълни Маринов. По повод обвиненията на главния прокурор Сотир Цацаров, че отдел "Икономическа полиция" е изпаднал в летаргия, Маринов коментира, че е възможно и да има кадрови промени в ръководството на отдела

Хулиган метна камък по преминаваща кола във Велико Търново, рани водача

https://www.24chasa.bg/novini/article/6303382

Хулиган метна камък по преминаваща
кола във Велико Търново, рани водачаСлужители на полицейското управление във В. Търново разследват случай на хвърлен камък по преминаващ автомобил, при което е пострадал водачът, съобщи МВР. Тази нощ в полицията в областния град е получен сигнал, че малко след полунощ на ул. „Никола Пиколо“ е бил хвърлен камък по преминаващ лек автомобил „Фолксваген“.

Шеф в ЦСКА-София: На Боби Михайлов му трябва дрегер

https://www.actualno.com/bgfootball/shef-v-cska-sofija-na-bobi-mihajlov-mu-trjabva-dreger-news_619165.html

Административният директор на ЦСКА-София Милко Георгиев атакува много остро БФС и президента Борислав Михайлов заради това, че "червените" няма да играят в Европа през тази кампания. Той даде интервю за телевизия "BIT". "В началото на месец май, изпълнителният директор на БФС

Спрягат Георги Миланов за Хъл Сити

https://offnews.bg//futbol/spriagat-georgi-milanov-za-hal-siti-659162.html

Българският национал Георги Миланов може да продължи кариерата си в английския Хъл Сити, твърди "Дейли Мейл".

Изпадналите от Премиър лийг "тигри" бяха поети от бившия наставник на Миланов в ЦСКА (Москва) - Леонид Слуцкий.

Заедно с българина се спрягат и други трима от руския тим - Набабкин, Головин и Шенников, както и преминалият в Лестър Ахмед Муса.

Слуцкий харесва много Миланов и именно той го привлече в ЦСКА преди време.

Преди дни легендата Христо Стоичков похвали руския треньор за това негово решение.

"Явно разбира от футбол, щом взе Гошко в отбора си", каза Камата по време на гостуване в Русия.

Миланов е роден на 19 февруари 1992 г. в град Левски, играе като офанзивен полузащитник или втори нападател, но може да се изявява еднакво добре по левия и десния фланг на атаката. Има брат близнак Илия Миланов, който също е футболист.

Нови разкрития за отношенията между Даяна и Камила

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/novi-razkritiia-za-otnosheniiata-mezhdu-daiana-i-kamila-6070808

В средата на юли сегашната съпруга на престолонаследника навършва 70 години. По този повод британската журналистка Пени Джунър написа биография на Камила и разказа подробности от кралския любовен триъгълник

Над 3300 мигранти са спасени в Средиземно море

http://www.moreto.net/novini.php?n=354256

Над 3300 мигранти са спасени за последните 24 часа в Средиземно море, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на италианските гранични патрули. Мигрантите са спасени при 31 операции, в които са участвали кораби на италианската гранична охрана и на военноморските сили, европейски военни кораби и съдове на неправителствени организации.

Самолетоносачът "Кралица Елизабет" отплава за пръв път в открито море

https://www.24chasa.bg/novini/article/6303384

Самолетоносачът "Кралица Елизабет" отплава за пръв път в открито мореНовият самолетоносач на британския кралски военноморски флот "Кралица Елизабет" отплава в понеделник за пръв път от пристанището, на което бе на котва край Единбург за изпитания в открити води, информира Франс прес, цитирана от БТА.  Обединеното кралство нямаше самолетоносачи от 2010 г., откакто консервативното правителство се впусна в политика на

Посланикът на Великобритания: Искаме еднакви правила за всички след Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6303398

Посланикът на Великобритания: Искаме еднакви правила за всички след Брекзит

Великобритания не иска двойни стандарти, а искаме еднакви правила за всички след Брекзит, каза за БНТ посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс. Смятаме да въведем ново законодателство за движението ни, а тези, които вече са във Великобритания, искаме да им дадем сигурност в областта на достъпа.

Токов удар уби работник на "Топлофикация-Перник"

https://offnews.bg//112/tokov-udar-ubi-rabotnik-na-toplofikatcia-pernik-659161.html

Работник на "Топлофикация-Перник" е загинал от токов удар тази сутрин при изпълняване на служебните си задължения, съобщава bTV.

Главната инспекция по труда (ГИТ) потвърди за инцидента, като в момента тече разследване.

По неофициална информация загиналия работник е на 50 години и е загинал на пресевната инсталация при пернишките гробища.

Настаниха в психиатрия британец, блъснал нарочно две патрулки в Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6303370

Настаниха в психиатрия британец,
блъснал нарочно две патрулки в ТърновоНеправоспособен британски гражданин, блъснал два служебни автомобила на ОДМВР – В. Търново пред сградата на полицията, е настанен за лечение в Държавната психиатрична болница в Церова кория, съобщиха от пресцентъра. Случката се разигра вчера около 15,30 ч. на ул. «Бачо Киро» в областния град. По първоначална информация лек автомобил «Опел

Президентът на Бразилия обвинен в корупция

http://clubz.bg/55581-prezidentyt_na_braziliq_obvinen_v_korupciq

СВЯТ мишел темерcr

Бразилският президент Мишел Темер е обвинен в корупция, предаде Ройтерс. Той е уличен в приемане на подкуп от директора на голяма фирма.

Главният прокурор на страната Родригу Жанот внесе обвинителния акт във Върховния съд, който трябва да реши дали случаят да бъде разгледан от долната камара на парламента. Депутатите трябва да решат дали да започне дело срещу Темер.

В документа, който Жанот представя на съдиите, се казва, че президентът е "изиграл бразилските граждани" и дължи на нацията милиони долари като компенсация за приетите подкупи.

Темер заяви, че иска да докаже невинността си в съда. Откакто зае поста президент на страната след импийчмънта на Дилма Русеф, Той е обвиняван в корупция неколкократно, но това е пъвият обвинителен акт срещу него, внесен в съда.

Обвинението е повдигнато след като беше разпространен аудиозапис, в който Темер обсъжда подкуп в разговор с Жоесли Батиста, директор на най-голямата фирма за опаковане на месо в света JBS. Според свидетели Темер поискал 11,5 милиона долара от JBS за прикриване на нередности в данъците, за освобождаване на заеми от държавни банки и други услуги за компанията.

Батиста, който сам е направил записа, обвинява президента и в искане на милиони долари като дарения за партията му Бразилско демократично движение.

Коалицията на Темер смята, че може да събере достатъчно гласове в долната камара на парламента, за да блокира делото. Пред Ройтерс членове на партията на Темер коментират, че имат между 250 и 300 гласа от общо 513 в долната камара на парламента. За започване на дело срещу действащ президент се изисква одобрение от 2/3 от депутатите.

Подкрепата за президента може да намалее, ако се наложи депутатите да гласуват няколко пъти за блокиране на съдебни дела срещу него. Очаква се той да бъде обвинен и в рекет и възпрепятстване на правосъдието, които трябва да бъдат гласувани отделно. Темер е крайно непопулярен в Бразилия, но дясноцентристката му партия управлява като част от коалиция. Опозиционните партии искат предсрочни избори и импийчмънт на Темер.

През последните години корупционните скандали са често срещани в бразилската политика. 

Бившият президент на страната Дилма Русеф беше свалена от власт. Тя беше обвинена в корупция и пране на пари чрез нерегламентирано финансиране на предизбоната й кампания. Според разследващите по-късно са открити корекции в дъжавния бюджет, които прикриват реалния дефицит на страната.

Една трета от министрите в кабинета на Темер са разследвани за корупция, както и четирима бивши президенти и десетки депутати.

И „новите” влакове на БДЖ са за ремонт

http://frognews.bg/news_137205/I-novite-vlakove-na-BDJ-sa-za-remont/

Дизеловите и електрически мотриси „Сименс”, които са най-близкото до представата за съвременен подвижен състав в БДЖ, може да отпаднат от разписанията след Нова година. Причината е, че ресурсът им изтича в края на 2017 г., а процедурата за ремонта на машините се бави. Това обявиха в студиото на „Тази сутрин” бившият служебен министър на транспорта Кристиан Кръстев и синдикалистът Петър Бунев.

Бетина Жотева - невинната девица, крехката душа, атакувана от военното крило на Румен Радев

http://pogled.info/bulgarski/betina-zhoteva-nevinnata-devitsa-krehkata-dusha-atakuvana-ot-voennoto-krilo-na-rumen-radev.87145

/Поглед.инфо/ Старият репортер няколко дни се бори с коварен вирус и заради това едва сега се запозна с цяла поредица от статии, в които госпожа Бетина Жотева е изкарана невинна девица, крехка душа, атакувана от военното крило на Румен Радев, жертва на тъмен заговор, който се цели в избора на нов шеф на БНТ и отстраняването от СЕМ на такъв обективен интелект като този на госпожа Медийната регулаторка...

Преглед на икономическите теми в печата, 27 юни

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-27-юни_l.a_i.744665_at.1.html

"Бoгaтитe пътyвaт c ĸoлa, бeднитe - c влaĸ"  Бългapитe c виcoĸи зaплaти пътyвaт c лeĸa ĸoлa. Πpoцeнтът нa пътницитe c мeceчни дoxoди oт...

Нинова направи БСП креслива и лъжлива!

https://www.actualno.com/viewpoint/ninova-napravi-bsp-kresliva-i-lyjliva-news_619066.html

Дали след време в историята на Столетницата ще има раздели: "БСП от времето на Първанов", "БСП от времето на Станишев" и "БСП от времето на Миков", не е сигурно, но е повече от сигурно, че там ще има раздел "БСП от времето на Нинова"! И не защото с нещо ги превъзхожда; не защото пред

87-годишна жена живее сама в къща от бутилки (видео)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/87-godishna-zhena-zhivee-sama-v-kyshta-ot-butilki-video-6070807

Четири месеца тя събирала бутилките, след това съвсем сама изрисувала всяка една от тях

Историческият музей прави пешеходен тур, за 140 години от освобождението на Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6303333

Историческият музей прави пешеходен тур, за 140 години от освобождението на ТърновоНа 8 юли Регионален исторически музей-Велико Търново кани гражданите и гостите на града на безплатен пешеходен екскурзоводски тур, посветен на 140 години от освобождаването на Търново от турско робство. Обиколките ще са две с начален час 12,30 и 14,00, като тръгването е от музей „Възраждане и Учредително събрание”.

Главният прокурор на Бразилия внесе обвинение на президента Темер за корупция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6303371

Главният прокурор на Бразилия внесе обвинение на президента Темер за корупцияГлавният прокурор на Бразилия Родриго Жанот внесе във Върховния съд официално обвинение в корупция срещу президента Мишел Темер, който може да бъде принуден да подаде оставка, предаде Франс прес. За да бъде изправен президентът пред Върховния съд, обвинението трябва да има решение на долната камара на парламента.

Образователният министър призна за провал на системата за прием на ученици

http://www.cross.bg/priem-ychenitzi-klas-1547199.html

/КРОСС/ Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев призна, че държавата се е провалила в опита си да систематизира приема на ученици в общински училища. Това се разбира от писмен отговор на министъра до депутат от управляващото мнозинство. Водещ критерий за прием на децата в първи клас трябваше да бъде близостта на училището до настоящия адрес на родителите или най-краткото време за достигане до учебното заведение. "За съжаление посочените критерии не успяха да предотвратят порочната практика с некоректна адресна регистрация и бележки, които не отговарят на истината относно местоработата на родителите", пише Вълчев. Оказва се, че масово родители на ученици, които са искали да ги запишат в елитни училища са фалшифицирали бележки, с които доказват, че работят в съседство на учебното заведение или живеят почти до неговия двор. Традиционно най-голям проблем със записването на ученици в първи клас има в столицата. В понеделник Върховната административна прокуратура протестира пред Административен съд София-град разпоредби от Системата за прием на ученици в общинските училища на територията на Столична община, приета от Столичен общински съвет с решение от 23.02.2017г. Съгласно чл. 9 от Системата за прием при голям брой кандидати за първи клас, всяко училище, по решение на Педагогическия му съвет може да приеме до три свои, допълнителни критерии за прием, различни от общо установените

Работник загина в ”Топлофикация Перник”

http://dnes.dir.bg/news/toplofikatzia-tokov-udar-pernik-25969711

Работник е загинал тази сутрин от токов удар при изпълнение на служебните си задължения в „Топлофикация – Перник“.

Работник загина от токов удар в „Топлофикация – Перник“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6303367

Работник загина от токов удар в „Топлофикация – Перник“Работник загина тази сутрин от токов удар при изпълнение на служебните си задължения в „Топлофикация – Перник“, предава Би Ти Ви. От Главната инспекция по труда добавиха, че разследват случилото се, но не коментираха подробности. По информация на bTV работникът е на около 50 години и е загинал на пресевната инсталация при пернишките гробища.

Ето ги величията на Барса за мача на Стоичков в Стара Загора

http://clubz.bg/55580-eto_gi_velichiqta_na_barsa_za_macha_na_stoichkov_v_stara_zagora

SPORT kamata50yearsCLcup

Организаторите на звездния мач между сборни тимове на "Барселона" и Христо Стоичков на 20 септември в Стара Загора обявиха част от величията на каталунския тим. На тази дата на стадион "Берое" е поредният сблъсък между величия на родна земя. Този път в чест на 25 г. от първата Купа на шампионите (КЕШ) за "Барселона". И като част от кампанията "Стара Загора - европейски град на спорта 2017".

Ето списъка на каталунците:

Хесус Ангой, Витор Баия, Мигел Анхел Надал, Патрик Андерсон, Фредерик Деху, Джанлука Дзамброта, Ерик Абидал, Фернандо Коуто, Луис Карерас, Георге Попеску, Хуан Карлос Родригес, Андони Гойкоечея, Гийермо Амор, Людовик Жули, Гайска Мендиета, Едгар Давидс, Шимао Саброса, Роналд де Бур, Георге Хаджи, Луис Гарсия, Хулио Салинас.

Прави впечатление, че липсват някои от най-големите в първия "Дрийм тим" на "Барселона": Андони Субисарета, Роналд Куман (който вкара победния гол за 1:0 на финала срещу "Сампдория" на ст. "Уембли" в Лондон), Михаел Лаудруп, Хосе Мария Бакеро, Чики Бегиристайн...

Предполага се, че някои от тях, а и други, ще се присъединят към Барса на по-късен етап. 

Засега не се обявяват имена в състава на Стоичков, който ще бъде изграден от футболни легенди на Стара Загора и региона, а също така от величия от "златното поколение", достигнало до полуфинал в "САЩ '94". Те ще бъдат оповестявани както през миналата година - всяка седмица по един.

Цените на билетите за стадион "Берое" са по 30 и 80 лв. Половината вече са продадени.

Варненски тенисист спечели International Royal Cup tournament

http://www.moreto.net/novini.php?n=354265

Тенисистът на ТК "Черно море Елит" Даниъл Спасов стана шампион на третото издание на Tennis International Royal Cup tournament, научи Moreto.net. Турнирът се проведе на кортовете в Албена, а на финала Даниъл бе безапелационен и не даде нито гейм на съперника си побеждавайки го с 4:0, 4:0.

5 евтини трика за блестяща баня

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6301416

5 евтини трика за блестяща баняХарчите всекидневно. За най-необходимото, за дълго отлаганото, за разни дреболии или за още нещо в графата „пълни глупости”. Може би не сте от хората, които вадят от джоба, колкото имат, а понякога и на кредит, но пак трудно успявате да балансирате бюджета. Портфейлът ви става особено чувствителен обаче, когато стане дума за почистване на банята.

Откриха жив 9-килограмов омар в багажа на пасажер (СНИМКА)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/otkriha-zhiv-9-kilogramov-omar-v-bagazha-na-pasazher-snimka-2033118

Транспортните служби за сигурност съобщиха, че в багажа на пътник на международното летище в Бостън е бил открит жив 9-килограмов омар, предаде Асошиейтед прес.

CNN уволни трима журналисти заради непроверена информация

//dariknews.bg/novini/sviat/cnn-uvolni-trima-zhurnalisti-zaradi-neproverena-informaciia-2033139

Трима журналисти от новинарския екип на CNN подадоха оставки и те бяха приети след скандал, избухнал около публикация за журналистическо разследване за среща между човек от екипа на Доналд Тръмп и шеф на руски инвестиционен фонд, състояла се 4 дни преди встъпването

Северна Корея сравни Тръмп с Хитлер

//dariknews.bg/novini/sviat/severna-koreia-sravni-trymp-s-hitler-2033152

Северна Корея сравни американския президент Доналд Тръмп с Адолф Хитлер, предаде Франс прес.

В редакционна статия на държавната новинарска агенция КЦТА се казва, че политиката на Тръмп е форма на "нацизъм на 21 век".

Прокуратурата атакува незаконни "паяци" и "скоби"

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prokuraturata-atakuva-nezakonni-paiaci-i-skobi-2033130

Върховна административна прокуратура атакува незаконни „паяци” и „скоби”, въведени от някои общини, съобщават от институцията.

От ВАП е извършена проверка по реда на надзора за законност спрямо разпоредби на подзаконови норма

Шефът на КЕВР очаква спад в цената на газа наесен

//dariknews.bg/novini/biznes/shefyt-na-kevr-ochakva-spad-v-cenata-na-gaza-naesen-2033153

"Булгаргаз" иска цената на синьото гориво да се повиши с близо 2 процента от 1 юли. Предложението на държавния доставчик беше обсъдено на открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране. Окончателното решение на регу

Задържаният за жестокото убийство в София не съжалява

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zadyrzhaniiat-za-zhestokoto-ubijstvo-v-sofiia-ne-syzhaliava-2033146

Задържаният заради убийството на млада жена в София 29-годишен мъж не съжалява, заяви директорът на СДВР Ивайло Иванов.

Жестокото престъпление е извършено в петък вечерта с метален прът и нож. Убитата жена е била приятелка на

Добри са условията за туризъм в планините

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6303340

Добри са условията за туризъм в планините
Добри са условията за туризъм в планините. Това съобщиха от Планинска спасителна служба (ПСС) при Българския червен кръст (БЧК), предава Фокус. Температурите във високите части на планините са между 15 и 18 градуса. След обяд се очаква влошаване на времето. Спасителите предупреждават туристите, че трябва да се приберат в ниските части на планините

Работник загина от токов удар в „Топлофикация - Перник“

http://www.cross.bg/rabotnik-zagina-tokov-1547198.html

/КРОСС/ Работник загина тази сутрин от токов удар при изпълнение на служебните си задължения в „Топлофикация - Перник". От Главната инспекция по труда (ГИТ) потвърдиха за инцидента, предава bTV. От там добавиха, че разследват случилото се, но не коментираха подробности. По информация на bTV работникът е на около 50 години и е загинал на пресевната инсталация при пернишките гробища.  

Български съдия срещу държавата

http://clubz.bg/55579-bylgarski_sydiq_sreshtu_dyrjavata

Съдията като марионетка, съпругата му – главна редакторка на икономически вестник, е в нозете му във вана.

От седмици анонимни плакати висят по трафопостове и стълбове в центъра на София, унижавайки Лозан Панов, председателя на Върховния касационен съд и един от висшите магистрати на страната. Това е върхът на последните спорове около правосъдието, политиката и олигарсите в България.

Отново вечер стотици демонстранти преминават от Министерския съвет до парламента и скандират искания за оставка, както беше през протестната 2013 г.

Панов е добрият, другите са лошите, или поне така изглежда. Преди две години и половина председателят на ВКС "излезе от прикритите" - за мнозина неочаквано.

Нищо не се случва случайно

Когато в парламента ключовата реформа на тогавашния праводсъден министър изведнъж доби друга форма от очакваното, Панов държа публична заклеймяваща реч.

Нищо в тази страна не се случвало случайно, каза председателят на ВКС. Олигархията е създала система, която умно използва в своя полза медии и правосъдие. Тогава, през декемри 2015 г., Висшият съдебен съвет и дипломати на държави от ЕС застанаха зад Панов.

От присъединяването си към ЕС преди десет години България, както и Румъния, са под наблюдението на Европейската комисия, подложени са на критика заради големи дефицити в правосъдната област и липса на реформи. Напредъкът беше колеблив в зависимост от вътрешната конюнктура. На високо ниво имаше много скандали, но на практика никога влезли в сила присъди – за разлика от Румъния.

Председателството на ЕС през 2018 г.

Реформаторският блок, съюз на малки десни партии, който през изминалите две години като коалиционеин партньор се опита да направи правосъдието по-прозрачно, на последните общи избори не влезе в парламента. Сега Бойко Борисов управлява с дясноориентираните националисти. В последния доклад на ЕК от януари т. г. се посочва колкото точно, толкова и укорително:

“Правораздавателният процес в България не създаде предвидимо правно пространство.”

Въпреки всичко през първото полугодие на 2018 г. България поема председателството на ЕС, след това е Австрия.

След изненадващата реч на Лозан Панов срещу политиката и олигарсите спорът между реформатори и противници на прозрачността и борбата с корупцията загрубя.

Агнешки главички

В началото на юни маскирани мъже положиха пред сградата на ВСС в София окървавени агнешки главички. Това трябваше да се преме като предупреждение. Шестима членове на ВСС заставали зад Панов, а 17 - зад влиятелния главен прокурор, на когото Панов е обявил война.

Панов дава да се разбере, че Сотир Цацаров блокирал реформите, сдушавал се с премиера, бил на страната на олигарсите. Трябвало да се сложи край на "мълчанието на агнетата" в правосъдието, настоя председателят на ВКС.

Последваха агнешките главички.

В момента се определят кандидатите за нов ВСС, Панов се е заел да укрепи лагера си. А и седемгодишният мандат на Цацаров е към своя край. През 2020 г. парламентът трябва да избере нов главен прокурор. Цацаров не проявява разбиране към отправяните му упреци: трябвало да му представят конкретни предложения за съдебна реформа.

Раздвоената позиция  на Цацаров постоянно подхранва спекулации за упражняване на влияние. Като главен прокурор той отговаря за образуването на следствия, същевременно наблюдава и работата на прокурорите.

Все пак тази седмица прокуратурата се зае със знаменателен случай. Разследван е бившият шеф на Агенция "Пътна инфраструктура" заради злоупотреба с 21 милиона евро.

--- 

Бел. ред. - Маркус Бернат е журналист от австрийския вестник "Дер Щандард", откъдето препечатваме статията с минимални съкращения. Той е познавач на проблемите на България и Балканите, написал доста статии около краха на КТБ, с което си навлече гнева на медиите около Делян Пеевски.

Кариери рушат Белоградчишките скали

http://frognews.bg/news_137203/Karieri-rushat-Belogradchishkite-skali/

До петък, 23.06.2017 г., в Министерство на Енергетиката бяха подадени 7 жалби до Върховен Административен Съд срещу Разрешение 470 за проучване на строителни материали - подземни богатства от 2.05.2017 г., публикувано в ДВ 46 от 9.05.2017 г. с титуляр Каро Трейдинг ООД. Пет от тях са от собственици на имоти, включени в територията за проучване, една от кмета на община Белоградчик, подкрепена от Декларация на Общински съвет и една от Сдружение за дива природа „Балкани”.

От обикновено момче от Варна - успешен мъж в Мадрид

https://www.vesti.bg/ot-obiknoveno-momche-ot-varna-uspeshen-myzh-v-madrid-6070774

Как едно обикновено момче от Варна с труд и настойчивост успява да си пробие път в професорските среди в чужбина

Тази сутрин петролът продължава да поскъпва

http://econ.bg/Новини/Тази-сутрин-петролът-продължава-да-поскъпва_l.a_i.744664_at.1.html

Според данните от търговията на 26 юни, цената на августовския фючърс за петрола сорт Brent на борсата ICE Futures в Лондон се увеличи с 0,29 долара...

Посланик Ема Хопкинс: Великобритания не иска двойни стандарти

https://www.actualno.com/europe/poslanik-ema-hopkins-velikobritanija-ne-iska-dvojni-standarti-news_619154.html

Великобритания не иска двойни стандарти, а искаме еднакви правила за всички след Брекзит. Смятаме да въведем ново законодателство за движението ни, а тези, които вече са във Великобритания, искаме да им дадем сигурност в областта на достъпа. Ако не са навършили 5 години пр

Как да преживеем по-леко опасните жеги? (Видео)

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6303313

Как да преживеем по-леко опасните жеги? (Видео)Започват опасните жеги. До края на седмицата температурите ще бъдат над 35 градуса. „През лятото инфарктите и инсултите спадат, защото на повечето хора през горещините кръвното спада”, каза кардиологът доц. Сотир Марчев пред "Здравей, България" по Nova телевизия. Експертът уточни, че при високи температури не трябва да се пият топли напитки.

Битата от ученик учителка: Той щеше да ме убие

http://dnes.dir.bg/news/uchitelka-bogomilka-nikolova-gimnazia-turizam-25969627

Преподавателката по "Етика" в столичната Гимназия по туризъм Богомилка Николова, която бе нападната и бита от ученик, заяви, че не може да се върне в училището.

За убийството в София: Изключителна жестокост

https://www.vesti.bg/bulgaria/za-ubijstvoto-v-sofiia-izkliuchitelna-zhestokost-6070810

Така главният секретар на МВР, комисар Младен Маринов, коментира случая с убитата млада жена

ЕС посрещна хладно британското предложение за правата на гражданите

http://www.moreto.net/novini.php?n=354261

Ръководителят на преговорния екип на ЕС за брекзита Мишел Барние посрещна хладно британското предложение за правата на европейските граждани във Великобритания, след като страната напусне Европейския съюз, предаде Ройтерс. Той заяви, че Брюксел иска те да получат права, аналогични на гарантираните от европейските закони.

Убиецът на 29-годишната Виола тормозел и семейството на бившата си съпруга

https://www.actualno.com/crime/ubiecyt-na-29-godishnata-viola-tormozel-i-semejstvoto-na-bivshata-si-sypruga-news_619146.html

Най-вероятната причина за убийството на 29-годишната студентка Виола Николова от приятеля й Стефан Станев е ревност, неразбирателство и употреба на наркотици. Това каза прокурор Емилия Русинова, ръководител на Софийска градска прокуратура, на брифинг в Съдебната палата. С

"Битката" за Света София

https://www.actualno.com/features/bitkata-za-sveta-sofija-news_619153.html

Първо християнска черква, после джамия, а от Ататюрк насам - музей: Света София в Истанбул има зад гърба си бурно и превратно минало. Крайните ислямисти днес отново искат да я направят действаща джамия. Гръцкият протест беше остър. По време на Рамазана турската Дирекция по

Фредерик Бегбеде ще гостува на проекта From Page to Stage във Варна

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/06/27/2996335_frederik_begbede_shte_gostuva_na_proekta_from_page_to/?ref=rss


"Порасналият бунтар на френската литература", "романтичният егоист", "най-талантливото лошо дете на френската литература" - така наричат в родината му Фредерик Бегбеде. Той е писател, но и сценарист, и режисьор. На 30 юни Бегбеде ще изнесе лекция за писането, живота и любовта във Варна.<br /><br />Събитието, което е ще започне в 19 ч. в обновения Юнашки салон в града е интегрална част от проекта From Page to Stage (От страницата към сцената), който...

Ученикът, ритнал учителка, излязъл от учителската стая с нацистки поздрав (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6303317

Ученикът, ритнал учителка, излязъл от учителската стая с нацистки поздрав (Видео)„Аз бях с гръб, в един момент усещам силен удар и решавам, че падат шкафове, а той ме рита с крак и ме праща на два метра от мястото, където съм. Започна да взима столове, да удря по масите, да крещи нецензурни думи. Извикаха полиция. Извеждайки го от учителската стая той вдигна ръка за нацистки поздрав”,

Проблемът с терена в Санкт Петербург ще бъде решен за финала, заявиха от ФИФА

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/27/2996324_problemut_s_terena_v_sankt_peterburg_shte_bude_reshen/?ref=rss


Финалът за Купата на конфедерациите в Русия ще се играе на хубав терен, увериха от ФИФА. Изказването на директора на турнирите в международната федерация Колин Смит дойде след проблемите с игрището на стадиона в Санкт Петербург.<br /><br />Теренът не е в добро състояние, като организаторите и ФИФА са взели спешни мерки. "Уверени сме, че настилката ще е добра за игра за финала", каза Смит.<br /><br />Звездата на Португалия Кристиано Роналдо и селекционерът...

Байрактаров: Дават ни отрови, за да обслужват корпоративни интереси!

http://frognews.bg/news_137202/Bairaktarov-Davat-ni-otrovi-za-da-obslujvat-korporativni-interesi!/

Тровят ни с отрови. Българският народ сякаш сме пробен елемент, на който набутват всякакъв вид глупости, за да се обслужват корпоративни интереси. Никой не се замисля за здравето на хората. Това посочи в студиото на ”България сутрин” журналистът Димитър Байрактаров по повод обсъжданите до скоро промени на стандарта на българското киселото мляко.

Пореден инцидент с влак у нас се размина без пострадали

http://www.mediapool.bg/poreden-intsident-s-vlak-u-nas-se-razmina-bez-postradali-news265845.html

В нощта срещу вторник е регистриран поредният инцидент с влак у нас. Около 2.30 ч. се е запалило трансформаторно масло в локомотив на гара Костенец. Локомотивът веднага е бил откачен и отделен от композицията, съобщи Нова телевизия, цитирайки МВР. Пострадали и сериозни материални щети няма.

Творци блокират кръстовище в защита на паметника до НДК

http://dnes.dir.bg/news/pametnik-ndk-svetlin-rusev-1300-godini-bulgaria-25969553

Протест срещу демонтирането на паметника "1300 години България" пред НДК ще има тази вечер.

Посланикът на Великобритания: Искаме еднакви правила за всички след Брекзит

http://www.cross.bg/velikobritaniya-brekzit-kralstvoto-1547197.html

/КРОСС/ Великобритания не иска двойни стандарти, а искаме еднакви правила за всички след Брекзит, каза посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс, предава БНТ. Смятаме да въведем ново законодателство за движението ни, а тези, които вече са във Великобритания, искаме да им дадем сигурност в областта на достъпа. Ако не са навършили 5 години пребиваване в кралството, ще им се даде документ за временно пребиваване, добави тя. Трябва обаче да продължим и затова са ни преговорите, поясни Хокинс. Тя открои, че има много неща, по които сме съгласни при преговорите с ЕС. "Но не се изчерпва цялата област на нашите взаимоотношения, 4-5 кръга на преговори предстоят най-вероятно. Трябва да се изясни статутът на тези, които вече са в кралството и са получили вече гражданство. Тези, които дойдат след Брекзит ще трябва да имат достатъчно възможност да докажат, че имат право на статут." Хопкинс коментира и излизането на кралството от единния пазар. "Изключихме членството си в единния пазар, понеже ако останем, трябва да се съобразяваме с всички правила, но ние желаем всеобхватно и справедливо споразумение с ЕС и ще имаме преговори за ново споразумение за свободна търговия. Имаме синхоринизаронст на нашето законодателство с ЕС. Ще има минимални бариери между Европа и Великобритания." "Митническите споразумение също се преразглеждат. Искаме да постигнем гладък обмен с други страни", добави тя. "Фокусът на преговорите е в тази посока

„Анонимните”: НАСА откри извънземен живот (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6303309

„Анонимните”: НАСА откри извънземен живот (Видео)
Хакерската група "Анонимните" пусна ново видео, в което твърди, че НАСА е готова да обяви, че е открила извънземен живот, предава Нова телевизия. Американската агенция за космически изследвания ще обяви, че извънземните идват, твърдят "Анонимните", като се позовават на коментари на астрономи, изследователи и на няколко открития на НАСА.

ЕС приема от Турция 5 пъти повече бежанци, отколкото връща в нея

http://www.mediapool.bg/es-priema-ot-turtsiya-5-pati-poveche-bezhantsi-otkolkoto-vrashta-v-neya-news265844.html

Държавите от Европейския съюз приемат на териториятата си пет пъти повече мигранти от Турция, отколкото връщат обратно на територията й, както би следвало съгласно сделката за бежанците, постигната между Брюксел и Анкара през март 2016 г., пише германският национален ежедневник “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”. Информацията е представена от Европейската комисия. След влизането в сила на споразумението за бежанците, обратно в Турция от гръцките острови в Егейско море са върнати общо 1210 мигранти. През същия период 15 европейски страни са предоставили закрила на 6 254 сирийци, пристигнали на територията на ЕС през Турция. Общо 2 270 души са пристигнали в Германия по собствена инициатива, уточнява изданието.

Саудитците изолират Катар, а гледат към Иран

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/27/2996038_sauditcite_izolirat_katar_a_gledat_kum_iran/?ref=rss


На 5 юни Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Йемен, а също Египет и Малдивите, развалиха дипломатическите си отношения с Катар и поставиха страната под блокада, като го блокираха по земя, море и въздух.<br /><br />Това предизвика сериозна дипломатическа криза в Залива. Саудитска Арабия и гравитиращите около нея сили посочиха като основание за действията си предполагаемия тероризъм на Катар и подкрепа за фанатични ислямистки групировки. Катарските представители...

Vimeo се отказва от плана си за конкурент на Netflix

http://www.investor.bg/web/456/a/vimeo-se-otkazva-ot-plana-si-za-konkurent-na-netflix-241934/

Пускането на подобна услуга щеше да е рисковано на един толкова населен пазар

Изложба на вотиви показват в Етнографския музей във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=354253

Днес от 13.30 часа в Етнографския музей във Варна ще се открие изложба „Вотиви“. Това са предмети с култово предназначение и се даряват като обет (от латинската дума „ex- voto”), вследствие на обещание, на вричане, научи Moreto.net.

Цачева предлага мегакомисия против корупцията

http://dnes.dir.bg/news/anticoruptzionen-zacon-kabinet-borisov-3-25969488

Министерството на правосъдието публикува за обществена консултация предложения, свързани с бъдещия проект за нов вариант на антикорупционен закон.

Съдиите искат да знаят как НС избира членовете на ВСС

https://www.actualno.com/politics/sydiite-iskat-da-znajat-kak-ns-izbira-chlenovete-na-vss-news_619142.html

Трябва да има еднакъв подход при избора на членовете както от парламентарната квота, така и от професионалната. При избора на професионалната квота тези избори са първите, които са успешна стъпка към реформата. Това заяви съдя Нели Куцкова по отношение на гласуването за но

Отбор „Футбол 7“ зае четвърто място във футболен турнир

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/6A0LeZnICIU/

Отбор „Футбол 7“,  с треньор Красимир Пчеларов участва в турнир“Мини шампионска лига Бургас”, организиран от ДФШ “Звездичка”. Футболистите от Детско-юношеската школа по футбол на Поморие заеха четвърто място в турнира и бяха удостоени с купа за “Феърплей”. Всеки участник получи индивидуална награда.

Резултати от играните мачове на ОФК “Поморие” :

– Звездичка – Поморие – 10:1;

– “Арда” /Кърджали/ – Поморие – 0:5;

– “Пловдив сити” /Пловдив/ – Поморие – 6:0;

– “Пирод” /Сърбия/ – Поморие – 3:2.

Задържаха мъж, нападнал незрящи туристи

http://www.mediapool.bg/zadarzhaha-mazh-napadnal-nezryashti-turisti-news265843.html

Задържан е 21-годишен мъж, нападнал незрящи туристи на главната улица в Стария Несебър, съобщиха от Областната дирекция на МВР - Бургас, цитирани от "Фокус". Преди ден бТВ показа скандалните кадри, на които се вижда как возилото, в който се вози биячът, буквално спира в групата незрящи, вероятно - поляци. Придружаваща ги жена вероятно му прави забележка, при което той излиза и със засилка й нанася удар в главата. Нападнатите цял час чакат полиция. Минават няколко дни и, след като става ясно, че разследване няма да има, граждани изпращат на медиите записите от охранителните камери, запечатали саморазправата. Районно управление – Несебър се е самосезирало и вчера към 21 ч. е установен и задържан за срок от едно денонощие извършителя на деянието – това е 21-годишен мъж от града. По информация на бТВ той се казва Тодор Маринов Николов. Инцидентът става в зона със специален режим на движение, което означава, че шофьорът е имал официално разрешение да кара в Стария град. 

Задържаха мъж, нападнел незрящи туристи

http://www.mediapool.bg/zadarzhaha-mazh-napadnel-nezryashti-turisti-news265843.html

Задържан е 21-годишен мъж, нападнал незрящи туристи на главната улица в Стария Несебър, съобщиха от Областната дирекция на МВР - Бургас, цитирани от "Фокус". Преди ден бТВ показа скандалните кадри, на които се вижда как возилото, в който се вози биячът, буквално спира в групата незрящи, вероятно - поляци. Придружаваща ги жена вероятно му прави забележка, при което той излиза и със засилка й нанася удар в главата. Нападнатите цял час чакат полиция. Минават няколко дни и, след като става ясно, че разследване няма да има, граждани изпращат на медиите записите от охранителните камери, запечатали саморазправата. Районно управление – Несебър се е самосезирало и вчера към 21 ч. е установен и задържан за срок от едно денонощие извършителя на деянието – това е 21-годишен мъж от града. По информация на бТВ той се казва Тодор Маринов Николов. Инцидентът става в зона със специален режим на движение, което означава, че шофьорът е имал официално разрешение да кара в Стария град. 

Нов опит за споразумение между кипърските гърци и турци утре

http://clubz.bg/55578-nov_opit_za_sporazumenie_mejdu_kipyrskite_gyrci_i_turci_utre

СВЯТ кипър никозия зелена линияcr

Лидерите на кипърските гърци и турци Никос Анастасиадис и Мустафа Аканджъ се срещат в Кран Монтана, Швейцария утре в нов кръг преговори за решаването на кипърския въпрос.

Оптимизмът от сближаването на позициите през миналата и тази година беше охладен от поредица от събития. През февруари кипърският гръци парламент прие закон задължаващ училищата да отбелязват годишнината от референдума през 1950 г., за обединение на острова с Гърция. Аканджъ поиска законът да бъде отменен, за да участва в преговорите. Кипърските гърци частично го отмениха, но част от създаденото доверие между преговарящите беше изгубено.

Турският президент Реджеп Ердоган не пое никакви ангажименти за компромиси в Кипър, за да не загуби гласовете на националистите преди референдума на 16 април, който увеличи правомощията му.

Анастасиадис на свой ред вече подготвя кампанията си за президентските избори в Кипър догодина. Междувременно страната му се готви да започне нови офшорни проучвания за природен газ, срещу които Турция и кипърските турци възразяват.

Преговорите бяха подновени по инициатива на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш и се провеждат под егидата на световната организация с участието на трите страни-гаранти на мира в Кипър - Великобритания, Гърция и Турция.

Централен остава въпросът за бъдещите гаранции за сигурност. Турската общност иска 35-хилядният турски военен контингент да остане на острова, гърците настояват той да бъде изтеглен. Компромисно решение може да бъде преходен период, през който Турция постепенно да постепенно да се изтегли войските си.

Турция окупира северната част на Кипър от лятото на 1974 година, когато тя изпрати там войски в отговор на неуспешен опит за преврат на местни гръцки военни, който целеше да присъедини острова към Гърция.

Т.нар. Севернокипърска турска република е призната само от Турция и от Азербайджан. На референдум преди приемането на Кипър в ЕС през 2004 година турците гласуваха за обединение на острова, а гърците - против. 

Младен Маринов: Колеги с 25-годишен стаж са потресени от убийството на студентката

https://www.24chasa.bg/novini/article/6303308

Младен Маринов: Колеги с 25-годишен стаж са потресени от убийството на студентката„Колеги с 25-годишен стаж са потресени от изключително жестокото убийство на студентка, извършено в София”. Това заяви главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов по Нова тв по казуса със смъртта на 29-годишна жена, чийто труп бе намерен в апартамент в столицата. За престъплението бе задържан приятелят на жертвата.

Социалните медии заедно ще се борят срещу тероризма

http://www.mediapool.bg/sotsialnite-medii-zaedno-shte-se-boryat-sreshtu-terorizma-news265842.html

Най-големите социални медии обединяват усилията си в борбата срещу екстремизма и тероризма. Facebook, YouTube, Twitter, както и корпорацията Майкрософт обявиха, че създават световна работна група, в която ще обединят усилия за отстраняване на терористично съдържание от своите платформи, предаде Ройтерс. В отговор на натиска на правителства в Европа и САЩ във връзка със зачестилите терористични атаки ще споделят технически средства за премахване на терористично съдържание. Миналата седмица лидерите на страните от ЕС призоваха технологичните компании да създадат бизнес форум и да разработят нови технологии и инструменти с цел подобряване на автоматичното регистриране и отстраняване на екстремистко съдържание от платформите си. Политическият натиск върху компаниите в сектора се засили от перспективите за приемане на ново законодателство на ЕС по темата. Засега обаче само Германия готви законопроект, според който социалните мрежи ще се глобяват до 50 милиона евро, ако не премахват бързо постинги, съдържащи омраза. Очаква се Бундестагът да гласува по законопроекта тази седмица, отбеляза Ройтерс. Компаниите от бранша ще се стремят да подобрят техническата си работа, каквато е създадената през декември база данни за споделяне на уникалните "цифрови пръстови отпечатъци", които автоматично ще се прикрепват към видеоклипове и снимки с екстремистко съдържание.

Униформи за полицаите няма от 3-4 години и всеки се справя, както умее, заяви Младен Маринов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/27/2996329_uniformi_za_policaite_niama_ot_3-4_godini_i_vseki_se/?ref=rss


Главният секретар на МВР Младен Маринов заяви пред Нова телевизия, че проблемът с липсата на нови униформи за полицаите е от 3-4 години и "всеки се справя, както умее". Той уточни, че е запознат много добре с казуса, тъй като 25 години е работил на терен.<br /><br />Думите му идват ден след обещанието на премиера Бойко Борисов, че ще осигури пари за летни униформи на полицаите, както и за гориво за патрулните коли. Нужните средства са в размер на 10 млн. лв., а ако се...

ГЕРБ издигнали кандидатите си за ВСС по най-високия стандарт за публичност

http://www.mediapool.bg/gerb-izdignali-kandidatite-si-za-vss-po-nai-visokiya-standart-za-publichnost-news265841.html

Председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов (ГЕРБ) отхвърли призива на Съюза на съдиите към депутатите да обяснят как са избрали своите кандидати за членове на парламентарната квота на Висшия съдебен съвет (ВСС). В понеделник Съюзът изпрати открито писмо, в което заявява: "За нас като професионална организация е важно да научим как точно народните представители са избрали своите кандидати сред хилядите юристи в страната с най-малко петнадесетгодишен юридически стаж и високи професионални и нравствени качества". Данаил Кирилов изтълкува писмото като опит на съдиите да се намесят в избора на политиците. "Ние не се намесихме, когато съдебната система избираше своите кандидати. Не квалифицирахме кандидатите, не сме искали списъци. Иначе и аз бих попитал - аз също имам съмнение. Като са разделени, моля да не се месят", заяви той във вторник сутринта пред бТВ. Съдия Нели Куцкова от Съюза на съдиите в България коментира пред бТВ, че прекият избор за професионалната квота във ВСС е бил първа успешна стъпка в реформата. "Колегите, които се явиха на изборите за професионална квота, писаха концепции, обикаляха страната, срещата се с колеги, отговаряха на неудобни въпроси, минаха през едно много тежки изслушване", посочи тя. Според нея процедурата е била успешна въпреки опасенията, че ще има манипулиран вот в полза на определени кандидати, близки до властови кръгове. "Въпросът е двете квоти да бъдат избрани еднакво прозрачно и еднакво професионално. Кой и защо е посочил хората от парламентарната квота, кой ще гарантира за моралните им качества? Досега ние виждаме само едни формални обосновки – "отговаря на изискванията на закона", но как отговаря?", коментира Куцкова. По думите на Данаил Кирилов обаче депутатите са направили своите номинации като "четат всички публикации в специализираните издания”. Следваме най-високите стандарти за публичност, обсъждаме дори предварително предварително изслушване на кандидатите. "Един вид опитваме да угодим на всички искания, няма да кажа капризи, по отношение на представянето и публичността. И ще го сторим", каза Кирилов. Той призова да не се правят опити от сега да бъде "заразен” изборът на Народното събрание, защото членовете на ВСС трябва да бъдат избрани с две-трети – т.е. 160 гласа. "И ако искаме той да се осъществи, не трябва отсега да се опитваме да го заразим, да го предубедим с едни или други опити и съждения", коментира Кирилов. Той допълни, че с Българския институт за правни инициативи (част от чийто екип беше бившият правосъден министър Христо Иванов – бел.ред.) обсъждат предварително изслушване на кандидатите. Както обясниха предварително депутати от различни партии пред Mediapool, един от критериите за издигане на кандидати е бил те да не са заемали ярки позиции по отношение на гръмките скандали в съдебната система и да не представляват заплаха за доминацията на главния прокурор Сотир Цацаров в кадровия орган на Темида.

ГЕРБ поиска съдиите да не се месят в избора на политическата квота в следващия ВСС

http://www.mediapool.bg/gerb-poiska-sadiite-da-ne-se-mesyat-v-izbora-na-politicheskata-kvota-v-sledvashtiya-vss-news265841.html

Председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов от ГЕРБ отхвърли призива на Съюза на съдиите към депутатите да обяснят как са избрали своите кандидати за членове на парламентарната квота на Висшия съдебен съвет (ВСС). В понеделник Съюзът изпрати открито писмо до депутатите. “За нас като професионална организация е важно да научим как точно народните представители са избрали своите кандидати сред хилядите юристи в страната с най-малко петнадесетгодишен юридически стаж и високи професионални и нравствени качества”, призова вчера Съюзът на съдиите. “Ние не се намесихме, когато съдебната система избираше своите кандидати. Не квалифицирахме кандидатите, не сме искали списъци. Иначе и аз бих попитал - аз също имам съмнение. Като са разделени, моля да не се месят”, отговори тази сутрин пред бТВ Кирилов. Съдия Нели Куцкова от Съюза на съдиите в България коментира пред бТВ, че прекият избор за професионалната квота във ВСС е бил първа успешна стъпка в реформата. “Колегите, които се явиха на изборите за професионална квота, писаха концепции, обикаляха страната, срещата се с колеги, отговаряха на неудобни въпроси, минаха през едно много тежки изслушване”, посочи тя. Според нея процедурата е била успешна въпреки опасенията, че ще има манипулиран вот в полза на определени кандидати, близки до властови кръгове. “Въпросът е двете квоти да бъдат избрани еднакво прозрачно и еднакво професионално. Кой и защо е посочил хората от парламентарната квота, кой ще гарантира за моралните им качества? Досега ние виждаме само едни формални обосновки – “отговаря на изискванията на закона”, но как отговаря?”, коментира Куцкова. По думите на Данаил Кирилов обаче депутатите са направили своите номинации като "четат всички публикации в специализираните издания”. Следваме най-високите стандарти за публичност, обсъждаме дори предварително предварително изслушване на кандидатите. Опитваме се да отговорим на всички изисквания, да не кажа капризи, каза Кирилов. Той призова да не се правят опити от сега да бъде "заразен” изборът на Народното събрание, защото членовете на ВСС трябва да бъдат избрани с две-трети – т.е. 160 гласа. Кирилов посочи, че с Българския институт за правни инициативи (част от чийто екип беше бившият правосъден министър Христо Иванов – б.р.) обсъждат предварително изслушване на кандидатите: “Опитваме да угодим на всички искания, няма да кажа „капризи”, по отношение на публичността”.  

Спрягат Георги Миланов за Хъл Сити

https://offnews.bg//futbol/spriagat-georgi-milanov-za-hal-siti-659159.html

Българският национал Георги Миланов може да продължи кариерата си в английския Хъл Сити, твърди "Дейли Мейл".

Изпадналите от Премиър лийг "тигри" бяха поети от бившия наставник на Миланов в ЦСКА (Москва) - Леонид Слуцкий.

Заедно с българина се спрягат и други трима от руския тим - Набабкин, Головин и Шенников, както и преминалият в Лестър Ахмед Муса.

Слуцкий харесва много Миланов и именно той го привлече в ЦСКА преди време. Преди дни легендата Христо Стоичков похвали руския треньор за това негово решение.

"Явно разбира от футбол, щом взе Гошко в отбора си", каза Камата по време на гостуване в Русия.

Бившата тъща на убиеца на Виола: Никой не чу жалбите ни срещу него

http://frognews.bg/news_137201/Bivshata-tashta-na-ubietsa-na-Viola-Nikoi-ne-chu-jalbite-ni-sreshtu-nego/

Зверското убийство на 29-годишната Виола Николова в София в петък е можело да бъде предотвратено. В това е убедена Красимира Манчева – бившата тъща на задържания за престъплението Стефан Станев.

Локомотив се запали на гара Костенец

https://www.actualno.com/crime/lokomotiv-se-zapali-na-gara-kostenec-news_619147.html

В нощта срещу вторник бе регистриран поредният инцидент с влак у нас. Около 02:30 ч. се е запалило трансформаторно масло в локомотив на гара Костенец. Локомотивът веднага е бил откачен и отделен от композицията, съобщи Нова телевизия. При инцидента няма пострадали, нито серио

Турски войник е убит от ПКК в Югоизточен Анадол

https://www.24chasa.bg/novini/article/6303294

Турски войник е убит от ПКК в Югоизточен АнадолВойник от турската армия е загинал вчера при престрелка с бойци на Кюрдската работническа партия (ПКК) в околия Шемдинли на провинция Хаккяри, информира електронното издание на вестник „Милиет”, цитирано от Фокус. Високопланинска военна база на над 2800 метра надморска височина е в близост до границата с Иран и е била обстрелвана с минометен и

Разказът на бившата тъща на Стефан, убил красивата Виола

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-stefan-stanev-viola-nikolova-25969432

Зверското убийство на 29-годишната Виола Николова в София в петък е можело да бъде предотвратено.

Автоинструктори излизат на протест

http://econ.bg/Новини/Автоинструктори-излизат-на-протест_l.a_i.744661_at.1.html

Днес в 09.00 часа сутринта представители на автошколите ще излязат на протест в столицата. Те ще настояват за диалог с Министерството на транспорта...

Спорт по тв днес: 1/2-финали на Евро 2017 за младежи, тенис от Ийстборн и "Уимбълдън" и голф

https://www.24chasa.bg/sport/article/6302783

Спорт по тв днес: 1/2-финали на Евро 2017 за младежи, тенис от Ийстборн и "Уимбълдън" и голф                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Испания е напът да каже "баста" на британските туристи

http://www.dnevnik.bg/na_put/2017/06/27/2996011_ispaniia_e_naput_da_kaje_basta_na_britanskite_turisti/?ref=rss


Испанският туристически бизнес е много ядосан на британските туристи и това няма нищо общо с Брекзит. Британските медии имат поредица публикации за фалшиви оплаквания от стомашни проблеми след ваканция в чужбина, основно в Испания, и последвали немалки обезщетения. Някои испански хотелиери вече са решили, че няма да приемат повече гости от Острова, съобщават британски издания.<br /><br />Из дебрите на хранителните отравяния<br /><br />От 20 г. Мигел управлява един от...

„Анонимните”: НАСА откри извънземен живот

http://www.moreto.net/novini.php?n=354260

Ново видео на "Анонимните". Хакерската група твърди, че НАСА е готова да обяви, че е открила извънземен живот. Американската агенция за космически изследвания ще обяви, че извънземните идват, твърдят "Анонимните", като се позовават на коментари на астрономи, изследователи и на няколко открития на НАСА.

Посланик Хопкинс: След Брекзит ще се доказва право на статут

http://dnes.dir.bg/news/poslanik-velikobritania-pravila-brekzit-ema-hopkins-25969433

Великобритания не иска двойни стандарти, а искаме еднакви правила за всички след Брекзит, каза пред БНТ посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс.

Заедно за Младост срещу кмета Десислава Иванчева

https://offnews.bg//obshtestvo/zaedno-za-mladost-sreshtu-kmeta-desislava-ivancheva-659158.html

Гражданската инициатива "Заедно за Младост" обвинява кмета на района Десислава Иванчева, че е допуснала строеж зад блок 70 в квартала. 

Те разпространиха текст, в който се казва: 

Имало едно време една очарователна, зелена поляна зад блок 70-ти в ж.к. Младост. Хората, живеещи наблизо, я обичали и често се разхождали по нея и зиме, и лете. Няколко големи блока я пазели в обятията си, а гъстите дървета, растящи по краищата ѝ, допълвали нейната красота. Тя била рядък и застрашен от изчезване вид. Затова се нуждаела от хора, които да я защитят, когато съдбата ѝ била в опасност…

През ноември 2016 г. се прави първи опит за поставяне на строителните огради. Хора от съседните блокове спонтанно се събират и възпират ограждането. Месеци по-късно, инвеститорът прави нов опит да започне строителната дейност, но отново граждани блокират строежа и дори застават с телата си пред багерите. Гражданската съпротива е сериозна. Медиите отразиха и кадри, в които една жена буквално бе влачена в снега от строителната охрана, тъй като е възпирала поставянето на металните огради. Следват всекидневни протести всяка сутрин и вечер. Протестите редовно посещава и кметът на район Младост, Десислава Иванчева, заедно с общинския съветник Войслав Тодоров и представители на администрацията, изразявайки твърда позиция, че ще направи всичко възможно да се спаси тази зелена площ, защото освен, че тя е една от малкото останали незастроени, има и съмнения, че е незаконно реституирана.

Всичко това става повод за изготвяне на искова молба до съда, за да се направи преглед на всички процедури по придобиването на земята. Молбата е изготвена съвместно с граждани, юристи от районната администрация, външни консултанти, експерти. В един от последните работни дни на 2016 г. молбата е завършена, внесена в съда и заведена с вх. № 8027076 от 22.12.2016 г.

Въпреки това на 27.01.2017 г. теренът е ограден и строителните действия започват. Изкопът е направен. Бетоновозът пристига, но заедно с него и представители на община Младост със заповед за спиране на строителните дейности. Всички служители на обекта са заставени да го напуснат незабавно и достъпът им до строителната площадка е забранен. Гражданите доволно отдъхват и отново е жива надеждата, че красивата поляна, представляваща озеленяването на околните блокове, може да бъде спасена. Вече са сигурни, че протестите им не са били безсмислени. Смятат, че този път наистина са избрали достойно свое представителство в лицето на Десислава Иванчева, която ще оправдае гласуваното доверие и ще се бори за това, за което всички жители на квартала бленуват – въздух, зеленина и спокойствие.

Инвеститорът категорично твърди, че действията му са законни и че няма никаква причина да се откаже от реализирането на своите инвестиционни намерения. На 10.02.2017 г. подава жалба до Административен съд София – град срещу заповедта за спиране. Съдът обаче със свое определение № 1081 от 17.02.2017 г. оставя без разглеждане искането на инвеститора и заповедта на кмета Иванчева остава в сила. Инвеститорът обжалва това определение пред върховния административен съд (ВАС).

Но още преди да има произнасяне на ВАС, на 20.03.2017 година, кметът на район Младост, Десислава Иванчева, подписва СПОРАЗУМЕНИЕ с инвеститора и сама отменя своята заповед, с която е спряно строителството.
Заповедта, разрешаваща строителните дейности и самото споразумение са дълбока тайна, стриктно укривана от районната администрация. Явно, че тези документи значително се разминават с декларираните от екипа на Иванчева и самата нея принципи пред различни медии, но най-вече пред жителите на Младост.

В началото на април, почти две седмици след подписването на споразумението и заповедта, строителството е подновено, а заповедта достига до социалните мрежи, но не благодарение на районната администрация, а на хора, които впоследствие са заклеймени като разколници. И до ден днешен. А те просто не са съгласни с така водената политика на тайни споразумения и оправдания, които особено след публикуването на заповедта бяха в изобилие. Самото споразумение така и не е официално публикувано. На всички призиви то да бъде оповестено, заинтересованите поддръжници отговарят с лични нападки към всеки, дръзнал да повдигне темата.

Разбира се и още нещо – в резултат на споразумението, Иванчева е оттеглила от съда и исковата молба, която има за цел да се установи дали има нарушения на процедурите по придобиването на тези имоти.

Социалните мрежи са залети от възмущение и въпроси – „Защо изтеглихте иска от съда?“. Нали това е шансът да се докаже, че теренът е незаконно придобит, тъй като представлява озеленяването на съседните блокове, според регулационните планове? „Защо не защитихте обществения интерес?“, „Защо иззехте функциите на съда?“. 
Отговорът на администрацията: „Щяхме да загубим делото, защото нямахме достатъчно доказателства.“, „Ако го бяхме загубили, нямаше да можем отново да заведем такова дело“, „При наличие на нови доказателства, винаги можем да го възобновим.“. 

Последният аргумент е мощно рекламиран, както от пиарът на районната администрация, вече заместник-кмет, така и от самият кмет на район Младост. Но споразумението така и не бива оповестено. А въпросът, защо е изтеглена исковата молба, не получава аргументиран отговор.

Преди дни на електронната ни поща се получава СПОРАЗУМЕНИЕТО и вместо отговор на въпросите ни, сме шокирани от следният текст: 

Чл. 4. В срок до 3 /три/ работни дни от подписване на настоящото Споразумение Кметът на район Младост при Столична Община се задължава да оттегли подадената пред Софийски Районен Съд искова молба с вх.№8027076/22.12.2016 г. по описа на СРС, както и да оттегли жалбата си срещу Заповед №ДК-10-ЮЗР-07/12.01.2017 г. на Началник на РДНСК Югозападен район, по която жалба е образувано административно дело №1404/1г. по описа на 36 с-в на АССГ и да поиска прекратяване на същото дело, както и да оттегли всички други молби, жалби и сигнали, подадени от район Младост при СО до ДНСК, МВР, Прокуратура на Република България или съответен съд във връзка със собствеността на гореописания урегулиран поземлен имот, издаденото разрешение за строеж и строителството в имота.

Чл.5. Кметът на район Младост при Столична Община заявява, че след извършени съответни проверки, няма каквито и да било претенции и възражения относно правото на собственост върху урегулирания поземлен имот, описан подробно в буква „А“ от общите положения на настоящото споразумение и извършената за същия реституция, относно издаденото от Главния архитект на Столична община, Разрешение за строеж №134/25.07.2016 г., както и относно строителството /вкл. Строителните книжа/ на предвидената за построяване в гореописания имот Жилищна сграда.

Срещу това, инвеститора е поел ангажимент да няма претенции от финансово или друго естество към район Младост при СО и в частност към лицето Десислава Иванчева за евентуално претърпени от дружеството вреди и пропуснати ползи, причинени от спирането на строежа. 

След всичко това, за пореден път се потвърждава задкулисието в районната администрация – едно се представя пред гражданите, друго се поема като ангажименти пред инвеститорите. Как ще се повдигнат нови проверки за реституцията, при положение, че е подписано споразумение, според което Иванчева е поела ангажимент да не предявява повече претенции към реституцията на този имот? Защо за този ангажимент не бяха информирани гражданите? До кога Иванчева и нейният екип ще се крият зад същото това гражданство, което предаде и излъга? 

2-ри май 2017 година, Десислава Иванчева:

„Имаме все още съмнения които не сме се отказали, рано или късно можем винаги да подновим това дело…“
12-ти април 2017 година, Владимир Клисуров:
„Специално бе оставена клауза, че при следващи съмнения за нарушения районът ще се възползва от делегираните му правомощия за проверки и санкции.„
20-ти март 2017 година.

Споразумението:

Чл.5. Кметът на район Младост при Столична Община заявява, че след извършени съответни проверки, няма каквито и да било претенции и възражения относно правото на собственост върху урегулирания поземлен имот, описан подробно в буква „А“ от общите положения на настоящото споразумение и извършената за същия реституция, относно издаденото от Главния архитект на Столична община, Разрешение за строеж №134/25.07.2016 г., както и относно строителството /вкл. Строителните книжа/ на предвидената за построяване в гореописания имот Жилищна сграда. 

Кола бомба уби шеф на командоси в Киев (ВИДЕО)

http://clubz.bg/55577-kola_bomba_ubi_shef_na_komandosi_v_kiev_video

Украински военнослужещ загина при взрив на шофирания от него автомобил в центъра на Киев, предаде агенция УНИАН.

Властите обявиха, че става дума за терористичен акт.

 

 

Името на убития не се споменава. Според някои медии той е роден през 1978 г. и е ръководил спецсилите от Главното разузнавателно управление (ГРУ) към Министерството на отбраната. Това са едни от основните части, сражаващи се срещу проруските сепаратисти в Източна Украйна.

 

 

За автобус №111 се чака до 25 минути

http://frognews.bg/news_137200/Za-avtobus-111-se-chaka-do-25-minuti/

Чакане от между 10 и 25 минути, бутаница, опасно високи температури и липса на въздух – това предлага столичният автотранспорт на хилядите пътници, които използват линия 111. Тя свързва източните със западните квартали на София и за голям процент от гражданите няма алтернатива.

Над 3300 мигранти са спасени за денонощие

http://www.mediapool.bg/nad-3300-migranti-sa-spaseni-za-denonoshtie-news265840.html

Над 3300 мигранти са спасени за последните 24 часа в Средиземно море, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на италианските гранични патрули. Мигрантите са спасени при 31 операции, в които са участвали кораби на италианската гранична охрана и на военноморските сили, европейски военни кораби и съдове на неправителствени организации.

Според САЩ Асад подготвя нова атака с химически оръжия

https://www.actualno.com/asia/spored-sasht-asad-podgotvja-nova-ataka-s-himicheski-oryjija-news_619137.html

Американското правителство има основания да смята, че сирийският президент Башар Асад подготвя ново нападение с химически оръжия в Сирия, съобщи БГНЕС. "Съединените щати откриха потенциална подготовка на режима на Асад за извършването на нова атака с химическо оръжие, ко

Откриха как може да общуваме с извънземни

https://www.vesti.bg/lyubopitno/zagadki-i-misterii/otkriha-kak-mozhe-da-obshtuvame-s-izvynzemni-6070806

„Идеята, първо да се привлече вниманието, а след това да се покаже разум, е може би най-добрият начин да се осъществи комуникация. Може би извънземният интелект ще има подобни идеи и ще ни ги покаже“

Емо, който вече използва ръцете си

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/emo-kojto-veche-izpolzva-rycete-si-6070793

Неделя, на пръв поглед съвсем обикновен ден на морския бряг, но не и за Емо

Отново пожар във влак на гарата в Костенец

http://www.cross.bg/garata-imalo-kostenetz-1547196.html

/КРОСС/ Машинна бригада е забелязала задимяване в помощния локомотив на композицията на товарен влак на гарата в град Костенец. Те са откачили своевременно локомотива от цялата композиция, използва ли са наличните пожарогасители. Това съобщава за Агенция „Фокус" по данни на МТИТС. Извикан е пожарен автомобил за всеки случай, но не е имало пламъци или пожар. Не е бил застрашен животът на никого от бригадата. Инцидентът е станал в 02.45 часа, по това време на гарата не е имало хора.  

Парламентът като старшинката - предпочита да наказва всички

http://clubz.bg/55576-parlamentyt_kato_starshinkata_predpochita_da_nakazva_vsichki

Снимка EPA/БГНЕС

Моите 21 точки, защо законопроектът на ГЕРБ за ограничаване на кешовите плащания до 1000 лв. е странен:

1. Няма мотиви. Защо се въвежда, какво го налага и т.н.

2. Доводът, че е задължително по европейска директива, е фейк. Само в няколко държави има рестрикции, предимно южни. В Германия, например, няма.

3. Няма "Оценка на въздействието". Колко хора ще бъдат засегнати, колко пари се визират, колко транзакции повече ще се правят.

4. Може да се окаже, че засегнати ще бъдат само 800 човека. Или 8000. Или 18 000. Никой не знае сега. Никой не знае за какъв обем пари става дума.

5. Никой не казва какви услуги или продукти ще бъдат засегнати. В какъв обем, по колко пъти на месец или година, никой не знае…

6. Лично Борисов заяви, че всеки законопроект трябва да има "Оценка на въздействие". Депутатите, вие какво, преврат на Борисов ли правите?

7. Идеята, че така ще се бори сивата икономика, е леко странна. Коя сива икономика, в кой сектор, кой я прави, какви са обемите?

8. Депутатите с този си акт признават, че не могат да измислят работещ механизъм за хващане на престъпниците и предпочитат да наказват всички.

9. Горната точка е достойна за старшинката в казармата – не мисли кой индивидуално какво е направил, а наказва всички. Все и някои виновни ще го отнесат, а и ще се демонстрира някакво действие по темата.

10. Вместо да се ограничават правата на всички хора, защо не се усилят вътрешните отдели, които да проверяват самите администратори?

11. Или не се въведат secret shopper-и, които да дават информация за нерегламентирани кешови плащания?

12. Или не се прави анализ на риска и не се търсят местата, където се извършват проблемни сделки?

13. Харченето на „сиви“ пари може да става и на Малдивите. Какво, и там ли депутатите ще въведат забрани? Малко по-сериозно, моля…

14. С този законопроект депутатите зорлем вкарват повече хора да станат клиенти на банковите институции и картовите компании.

15. Но не създават защитен механизъм срещу естествения почти-монопол, който се образува.

16. Какво правим, ако утре банките решат и вдигнат таксите по транзакциите? Например всяко плащане по сметка да струва 100 лв. Банките са разумни и надали ще го направят. Но ако някой изкука и все пак го въведе, какво правим?

17. А ако някой реши от утре да се искат по 200 евро на плащане с карта? Да, хипотетично е. И надали ще стане. Но ако реши?

18. Депутатите забавят основната си функция – те са представители на народа. Те не са друга каста, друга раса или от друга планета. Те са от нас, наши представители. Или поне би трябвало да бъдат.

19. Депутатите би трябвало предимно да пазят общите права.

20. А не да ни наказват. Или да ни увеличават административните и финансови задължения.

21. Депутатите би трябвало да спазват поне собствените си правила. Все пак, малко срам трябва да има. Ние сме ги излъчили, трябва да служат за пример.

И за финал: Как пък веднъж не обмислиха предложение да задължат всеки да си наеме ПР-агенция, че да комуникира по-добре. Ако подобно предложение ви се вижда „лобиране за един бизнес“, прегледайте горните точки пак… :)

P.S. Редовен дисклеймър, че да не стане объркване. Всичките си разплащания правя по банков път. Както фирмени, така и лични. Не приемам плащания в кеш, фактурите се издават електронно. Харесвам и използвам непрекъснато електронни разплащания. Спестяват огромно количество време, нерви и разправии. Браво на банките, че въвеждат все повече нови и нови услуги. Този пост не е срещу електронните разплащания, нито срещу банките. А срещу лошата практика на депутатите. Които трябва да се научат как се пишат законите.

* Текстът на пиар специалиста Любомир Аламанов е публикуван в профила му във фейсбук. Препечатваме го с разрешението на автора. Заглавието и подзаглавието са на редакцията.

Димящ локомотив спря товарен влак на гара Костенец

https://offnews.bg//112/dimiasht-lokomotiv-spria-tovaren-vlak-na-gara-kostenetc-659157.html

Инцидент с товарен влак е станал на гарата в Костенец. От един от локомотивите е излизал дим, заради което движението на влака е било спряно. 

Машинната бригада е забелязала задимяване в помощния локомотив на композицията и е предприела откачване на локомотива от цялата композиция. При операцията са използвани и наличните пожарогасители.

На място е извикан и пожарен автомобил, но до пламъци и пожар не се е стигнало.

От Министерство на транспорта съобщават, че при инцидента не е бил застрашен животът на служителите, нито е имало опасност за населението. 

Инцидентът е станал в 02.45 часа и по това време на гарата не е имало хора.

Повечето гърци са разочаровани от сделката с Еврогрупата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6303277

Повечето гърци са разочаровани от сделката с ЕврогрупатаПовечето граждани на Гърция са разочаровани от резултатите, постигнати на последната среща на Еврогрупата от 15 юни тази година. Това показва проучване на Университета на Македония по поръчка на Skai TV, съобщава електронното издание Ekathimerini, цитирано от Фокус. Изследването, проведено в периода 21-23 юни, показва, че 71,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване