ЕС отново удължи санкциите срещу Русия

http://frognews.bg/news_137296/ES-otnovo-udalji-sanktsiite-sreshtu-Rusiia/

Съветът на ЕС удължи действието на икономическите санкции срещу Русия до 31 януари догодина. Това решение е свързано с доклада на президента на Франция Еманюел Макрон и на канцлера на Германия Ангела Меркел за изпълнението на споразуменията от Минск, се отбелязва в съобщението, цитирано от БГНЕС.

БСП-София организира тематична приемна за санирането и енергийната ефективност

http://www.cross.bg/bsp-sofiya-organizira-tematichna-priemna-za-saniraneto-i-energiiinata-efektivnost-1547369.html

/КРОСС/ На 29 юни, в постоянната приемна на БСП - София на ул. „Леге" №10, общинският съветник Марин Стоянова и експертът към постоянната комисия по „Инженерна инфраструктура и енергийно планиране" на СОС Валентина Узунова ще консултират софиянци по програмата за саниране и енергийна ефектовност. Те ще бъдат на разположение на гражданите от 15 до 17 часа.    

Кутев: Боршош няма как да докаже сам дали са го притискали. Трябва комисия

http://www.cross.bg/kytev-dali-dokazhe-1547370.html

/КРОСС/ „Внесохме 59 подписа за свикване на временна анкетна комисия в Народно събрание за НДК", заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" Антон Кутев след внасянето на подписите в деловодството на НС, за което по-рано направи заявка лидерът на БСП Корнелия Нинова. „Виждаме, че има цяла серия проблеми, че очевидно има забавяне на сроковете. По-важното е, че от една страна стои министърът, който говори за корупция и за това, че в НДК има очевидни проблеми, в резултат на което уволнява ръководството на НДК, а от друга страна стои Боршош, който твърди, че му е оказван натиск и не се спазва закона", обясни депутатът. Антон Кутев добави, че има съмнения и относно отпуснатите средства. По думите му става въпрос за два транша - един 17 млн. лв. и един 28 млн. лв., които са предвидени само за председателството. Той подчерта, че вече, доколкото има информация, ДАНС е влязла в НДК и има твърдения, че тези средства не са изразходвани по предназначение. „Анкетната комисия трябва да се заеме с това да изясни: спазват ли се сроковете за изпълнение за председателството; има ли нарушение на процедурата за обществени поръчки и дали те са проведени според закона; дали средствата се разходват целево, както са отпуснати. Относно твърденията на министъра и на шефа на НДК, комисията трябва да докаже имало ли е натиск. Боршош няма как да докаже сам притискали ли са го", заключи Антон Кутев.    

БСП иска комисия за НДК - притискала ли е Павлова Боршош

http://dnes.dir.bg/news/bsp-komisia-ndk-kabinet-borisov-3-25976804

Парламентарната група на "БСП за България" внесе 59 подписа за свикване на временна анкетна комисия в Народно събрание за НДК.

Президентът питал в “Захарни заводи“ за рецептата на “Лимонови резанки“

http://www.mediapool.bg/prezidentat-pital-v-zaharni-zavodi-za-retseptata-na-limonovi-rezanki-news265924.html

При посещението си в комплекса “Захарни заводи“ в Горна Оряховица във вторник президентът Румен Радев е попитал за рецептата на десерта “Лимонови резанки“. Това става ясно от съобщение в страницата на “Захарни заводи“ във “Фейсбук“. “Президентът днес ни посети. Пита за рецептата на Лимонови резанки“, се казва в съобщението. В Горна Оряховица президентът разгледа най-големия комплекс в България за производство на хранителни продукти и се срещна с кмета на общината инж. Добромир Добрев.

Вдигат нова сграда за четири групи към ДГ „Карамфилче“ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=354401

Предстои да бъде построена нова сграда, в която да се помещават четири групи към ДГ „Карамфилче“ в Цветния квартал. Зданието ще бъде вдигнато в южната част на имота, където се намира вече съществуващата постройка на забавачницата. Средствата за изграждането ще бъдат осигурени от общинския бюджет.

Мтел и фондация „Очи на четири лапи” обучават рекорден брой кучета водачи

http://www.cross.bg/kycheta-chetiri-vodachi-1547367.html

/КРОСС/ Рекорден брой служебни кучета за хора с увреждания  - общо 15 - получиха официално фамилиятаМтел, на традиционното кръщаване, което се организира за десети пореден път от телекома и фондация „Очи на четири лапи". Събитието се проведе в дома на фондацията и училището, където кучетата преминават към финалната и най-важна част от обучението си за водачи и асистенти. Вече 14 години Мтел популяризира и подкрепя мисията на фондация „Очи на четири лапи", която е единствената организация у нас, обучаваща кучета водачи за слепи хора. Училището е дипломирало 62 кучета водачи и 4 кучета асистенти - 56 кучета от тях са при своите стопани. Обучението на кучета асистенти стартира през 2016 г., като тяхната роля е да помагат на хора с двигателни проблеми. От тази година „Очи на четири лапи" обучава и кучета асистенти за диагностика на диабетични кризи. „В Мтел винаги сме подкрепяли значими каузи. „Очи на четири лапи" е един от тези проекти, които промениха нагласите на институциите и на обществото, към хората с увреждания. Искам да им благодаря и да допълня, че ни остава ще много работа, но съм сигурна, че заедно ще се справим", сподели Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации" в Мтел. „Мтел бяха първите, които ни подадоха ръка за нашата мисия

Прокуратурата вече разследва за нарушения в НДК

http://www.cross.bg/sredstva-reshenie-narysheniya-1547368.html

/КРОСС/ Прокуратурата вече проверява за нарушения в стопанисването и сделките, свързани с Националния дворец на културата. По-рано днес от БСП съобщиха, че ще подадат сигнал до Сотир Цацаров, но се оказа, че такъв вече има. Държавна агенция "Национална сигурност" е изпратила до главния прокурор сигнална справка, касаеща извършени нарушения с бюджетни средства, отпуснати по решение на Министерски съвет на НДК, а новината потвърдиха от пресцентъра на държавното обвинение. В справката се сочи, че с решение на МС от 03.08.2016 г. на НДК са отпуснати средства в размер на 17 милиона лева, предназначени единствено за увеличение на капитала на дружеството с оглед разходите по бъдещото европейско председателство . Твърди се, че част от тези средства са разходвани от изпълнителния директор за други цели, като са извършвани плащания по договори за минали периоди. Справката и материалите към нея са изпратени от главния прокурор по компетентност на Софийска градска прокуратура. Наблюдаващите прокурори от СЗ"Антикорупция" - СГП са възложили на ДАНС извършване на допълнителни проверовъчни действия с цел изясняване на фактическите обстоятелства по случая.На 17.05.2017 г. ДАНС са приключили проверката и са докладвали материалите на СЗ "Антикорупция" - СГП. На 08.06.2017 г. е образувано досъдебно производство с предмет чл.254а ал.1 от НК - за разпореждане с бюджетни средства не по предназначението им, в нарушение на нормативни актове

Министър Порожанов: 16 от проверените 31 продукта се продават на по-високи цени у нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305894

Министър Порожанов: 16 от проверените 31 продукта се продават на по-високи цени у нас
„16 от проверените 31 продукта се продават на по-високи цени у нас. Това поражда определено безпокойство“, коментира министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов след заседанието на Министерския съвет в сряда, съобщават от МЗХГ. Той запозна колегите си с резултатите от проверките за т.нар.

Съмнителен пакет пред консулството на Германия в Истанбул предизвика паника

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305839

Съмнителен пакет пред консулството на Германия в Истанбул предизвика паникаИзоставен пакет извън сградата на Генералното консулство на Германия в Истанбул предизвика паника, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА), цитирана от Фокус. В района на квартал „Гюмюшсую” до площад Таксим са пристигнали полицаи. Вземи са предохранителни мерки около цялата страда. Специалисти по обезвреждане на взривове изследват

10-то издание на Фестивала на пясъчните скулптури ще бъде открит на 30 юни

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ddKESrEyzFQ/

10-то издание на Фестивала на пясъчните скулптури ще бъде открито официално на 30 юни, петък, от 19:00 часа. Шоуто ще предложи много музика и изненади, а входът ще е свободен.
И тази година пясъчният град, сътворен от 21 скулптори от България, Чехия, Полша, Украйна, Турция, Германия, Латвия, Португалия, Русия, ще очарова своите посетители. “Пясъчни приказки” ще разказват над 50 персонажи,  изградени от 5 600 тона пясък, преплетени в 20 композиции от юли до края на септември.
Тазгодишният фестивал е своеобразна ретроспекция, в която е събрано най-доброто от предишните издания. Всяка една скулптура съответства по тема на минало издание, но с нова визия, нов сюжет, нов дух и емоция.
С всяка изминала година, освен популярност, фестивалът събира и все повече творци, които с удоволствие разкриват таланта си. В първото му издание, до магията на пясъчното изкуство са се докоснали 20 000 посетител. С всяка следваща година броят им нараства, като през 2016 година пясъчният град е посетен от 117 000 души.
Фестивалът на пясъчните скулптури се провежда в парк “Езеро” до Конната база, а цените за посетители са без промяна – 1.5 лв. за пенсионери и ученици, 2.5 лв. за групов билет, 3.5 лв. обикновен билет и безплатен вход за деца до 7 год. и лица с увреждания.

Общински съветник: Зелена зона и в Студентски град, без коли до Александър Невски

https://offnews.bg//obshtestvo/obshtinski-savetnik-zelena-zona-i-v-studentski-grad-bez-koli-do-alek-659277.html

Зелената зона трябва да бъде разширена, включително и на главните улици в Студенстски град, във Възраждане, Красно село и Оборище. 

Това заяви Стефан Марков, общински съветник от Реформаторския блок, по телевизия БИТ. 

Градският транспорт трябва да стане приоритетен и да се спрат закъсненията, причинени от невъзможността на автобусите да се движат нормално по пътя, какъвто е случаят в Студентски град, коментира Марков.

Марков заяви, че трябва да се обособят повече пешеходни зони и подобно на околовръстния път около София за колите, да се направи пешеходен ринг в центъра на София, както е в голяма част от столиците в Европа.

Площад "Александър Невски" също трябва да попадне в пешеходната зона. Няма град, в който около един от символите му, да е паркинг, допълни Стефан Марков.

Корейската вълна

https://offnews.bg//mama-nindzha/korejskata-valna-659283.html

Автор: Роня Михайлова Преди около година и половина, изтерзана от меко казано неприятна работна среда, доста домашни задължения и неясно бъдеще, реших да се разтуша, както често правя, с филм. Но този път проявих малко смелост и излязох от обичайното холивудско-европейско лоно и реших да отида на Изток и да изгледам корейски филм – без очаквания, с леко скептична нагласа, че може нищо да не разбера от тъй далечната култура.  Е, така се започна. Оттогава съм изгледала много продукции и повечето дълбоко са ме впечатлили. Филми, драматични сериали, музика, кухня, а сега стигнах и до курс по езика. Вече знам,…

Кадри на пияно момче на 5 потресе Перу

https://www.vesti.bg/sviat/kadri-na-piiano-momche-na-5-potrese-peru-6070866

И това не е единственият случай. Редица деца между 5 и 8-годишна възраст се лакатушат и въргалят по земята, а околните се смеят и никой от тях не им помага

Кофискуваха над 1200 автомобилни части с лого на защитени марки в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305829

Кофискуваха над 1200 автомобилни части с лого на защитени марки в Пловдив

Над 1200 автомобилни части и аксесоари, с лого на защитени търговски марки са конфискували служители на “Икономическа полиция” в Пловдив от три склада на ул. “Кукленско шосе”, стопанисвани от пловдивско търговско дружество. Това съобщиха от ОДМВР-Пловдив, цитирани от “Фокус“. Акцията е проведена във връзка с водено досъдебно производство под

Йелън: Няма да има нова финансова криза, докато сме живи

http://www.investor.bg/sasht/337/a/ielyn-niama-da-ima-nova-finansova-kriza-dokato-sme-jivi-242048/

Не е добра идея реформите във финансовия свят да бъдат намалени след кризата, смята председателят на Фед

Кадри на пияно момче на 5 потресе обществеността

https://www.vesti.bg/sviat/kadri-na-piiano-momche-na-5-potrese-obshtestvenostta-6070866

И това не е единственият случай. Редица деца между 5 и 8-годишна възраст се лакатушат и въргалят по земята, а околните се смеят и никой от тях не им помага

Прокуратурата проверява дали Боршош е харчил пари за председателството

http://frognews.bg/news_137295/Prokuraturata-proveriava-dali-Borshosh-e-harchil-pari-za-predsedatelstvoto/

От прокуратурата съобщиха, че на 21.02. т.г. Държавната агенция “Национална сигурност“ е изпратила до главния прокурор справка за извършени нарушения с бюджетни средства, отпуснати на НДК с решение на Министерския съвет.

Москва: Обвиненията на САЩ към Сирия могат да усложнят мирните преговори

http://www.cross.bg/siriya-gatilov-pregovori-1547366.html

/КРОСС/ Заместник-министърът на външните работи на Русия Генадий Гатилов предупреди, че твърденията на САЩ за това, че сирийското правителство може би планира химическа атака ще усложнят мирните преговори за Сирия, предава РИА "Новости", цитиран от Ройтерс. Американски представители обявиха вчера, че предупреждението на Вашингтон се основава на разузнавателна информация. Гатилов обаче призовава САЩ да не предприемат едностранни действия в Сирия.  

Законопроект урежда правилата за възстановяване на неправомерна държавна помощ

http://econ.bg/Новини/Законопроект-урежда-правилата-за-възстановяване-на-неправомерна-държавна-помощ_l.a_i.744752_at.1.html

На днешното си заседание Министерският съвет одобри проект за изцяло нов закон. Сега действащият е в сила от началото на 2007 г. Министерският...

Осем начина да се справим с хората, които не харесваме

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6305460

Осем начина да се справим с хората, които не харесвамеМного вероятно е да се срещнете с хора, които да не харесвате. Дали това ще е свекървата ви, или някой от вашите колеги. Така или иначе Вие със сигурност ще попаднете на някого, с когото няма да имате обща приказка.  Според Дийп Пател, автор на книгата "A Paperboy's Fable: The 11 Principles of Success", ще ни помогне да разберем факта,

ЕС удължи икономическите санкции срещу Русия до януари 2018 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=354411

Съветът на ЕС удължи с още шест месеца икономическите санкции срещу Русия до 31 януари 2018 г. Решението е взето след последната информация на президента на Франция Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел на Европейския съвет на 22-23 юни 2017 г.

Бюджетът на НАТО ще нарасне до 46 млрд. долара тази година

http://www.investor.bg/drugi/338/a/biudjetyt-na-nato-shte-narasne-do-46-mlrd-dolara-tazi-godina--242038/

Очаква се европейските държави от НАТО и Канада да повишават отбранителните си разходи с 4,3%

Звезда на "Байерн" арестуван за домашно насилие

https://www.24chasa.bg/sport/article/6305715

Звезда на "Байерн" арестуван за домашно насилиеНападателят на "Байерн" (Мюнхен) Кингсли Коман е бил арестуван по обвинения за домашно насилие, съобщи в. "Мирър", подовавайки се на френски медии. Твърди се, че е имало два инцидента между Коман и бившата му приятелка, които са се случили в събота и понеделник. Французинът сам е извикал полицията, но неговата бивша приятелка е подала оплакване,

След скандал парламентът създаде анкетна комисия за изтребителите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305802

След скандал парламентът създаде анкетна комисия за изтребителитеСлед скандал парламентът създаде анкетна комисия за изтребителите Анкетна комисия на парламента ще разследва случая около изпълнението на решението за закупуването на нов боен самолет. Това решиха депутатите след повече от два часа скандали по темата. 106 от ГЕРБ, ОП и независим подкрепиха решението за създаване на комисията,

31 кв. м хармония в традиционен панелен блок

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6305538

31 кв. м хармония в
традиционен панелен блокМалогабаритното жилище се намира в традиционен панелен блок в столицата на Молдова Кишинев. Стилното му оформление е направено от местния дизайнер Константин Радулов, чиято цел е била да обособи отделни зони за гарантиране на комфорта. Задачата е изпълнена, като сега жилището с площ 31 кв. м разполага с дневна, кухня и трапезария.

Десини вълнения - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6305789

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова оживяла карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж предишните карикатури

Извращения и други "подвизи" - берлински полицаи отзовани от Хамбург

http://clubz.bg/55643-izvrashteniq_i_drugi_podvizi_berlinski_policai_otzovani_ot_hamburg

Над 220 полицаи от Берлин, които трябваше да участват в охраната в Хамбург на срещата на лидерите от Г-20 на 7 и 8 юли, поеха принудително обратно към германската столица заради непристойно поведение.

Ченгетата трябваше да са част от над 15 000 полицаи от цяла Германия, които да са в помощ на колегите си от пристанищния град за форума на Г-20. Очаква се тогава да се срещнат за първи път Доналд Тръмп и Владимир Путин.

Столичните полицаи бяха настанени преди седмица в бунгала на територията на казарма в североизточното предградие Бад Зегеберг на Хамбург. Те се оплакали от липса на телевизори и решили сами да си устроят забавления. Наливали се с алкохол до безпаметност, вандалствали и дори въртели секс с колежки под пагон. Една от полицайките облякла хавлия за баня и със служебното си оръжие танцувала на маса.

При друг случай нейни колеги публично уринирали край оградата на временния си лагер, съобщават медиите.

Полицаи от контингента на федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия подали сигнал за непристойните прояви на колегите им от Берлин.

Сенаторът по вътрешните работи на германската столица Андреас Гайзел реагира гневно:

“Ако обвиненията в непристойно поведение се докажат, полицията е длъжна да разследва позора. Заради подобни случаи не бива да бъде хвърляна сянка върху дейността на берлинската полиция. Полицаите са длъжни да са за пример.”

Негови колеги от берлинската полиция публикуваха становище във фейсбук в опит за защита. Уличените униформени са празнували рожден ден на двама колеги, но далеч от погледите на обществеността, казва се в него:

“Пили са алкохол, танцували са, пикаели са на открито и най-вероятно някои са се отдали на секс. Иначе нашите колеги са професионалисти и с чувство за дълг.”

Един от участвалите в оргиите служители смята, че критиката е преувеличена:

“Не сме чупили, никой не е ранен, никого не сме обиждали, нито притеснявали. На другия ден бяхме в пълна готовност да изпълняваме задълженията си.”

И шефът на полицията в столицата Клаус Канд се изрази сдържано:

“Факт е, че са празнували, и то прекалено шумно, уринирали са и на оградата. Всичко останало не е изяснено. В момента изчакваме информация от колегите в Хамбург. Идната седмица ще изпратим ново подкрепление за гарантирането на реда по време на срещата на Г-20 в Хамбург.”

Един от участниците в скандала пък пише във фейсбук:

“Под униформите ни са хора. Ние сме предимно млади хора, които носят своята отговорност, и то професионално. И в Берлин работим денонощно, за да гарантираме сигурността, което невинаги е лесно.”

В защита на униформените се изказа и говорителят на берлинската организация на партията на Меркел – Християндемократическия съюз - Буркхард Дрегер:

“Берлинската полиция си върши работата безупречно. По моему това е най-тежката професия в цяла Германия. Да си полицай не е само професия, то е призвание. Бих искал да знам кой се е почувствал задължен да наблюдава личния живот на берлински полицаи извън служебните им задължения.”

Същевременно ръководството на столичната дирекция разпореди изясняване на случая.

Отзовават 220 берлински полицаи заради извращения в Хамбург

http://clubz.bg/55643-otzovavat_220_berlinski_policai_zaradi_izvrashteniq_v_hamburg

Над 220 полицаи от Берлин, които трябваше да участват в охраната в Хамбург на срещата на лидерите от Г-20 на 7 и 8 юли, поеха принудително обратно към германската столица заради непристойно поведение.

Ченгетата трябваше да са част от над 15 000 полицаи от цяла Германия, които да са в помощ на колегите си от пристанищния град за форума на Г-20. Очаква се тогава да се срещнат за първи път Доналд Тръмп и Владимир Путин.

Столичните полицаи бяха настанени преди седмица в бунгала на територията на казарма в североизточното предградие Бад Зегеберг на Хамбург. Те се оплакали от липса на телевизори и решили сами да си устроят забавления. Наливали се с алкохол до безпаметност, вандалствали и дори въртели секс с колежки под пагон. Една от полицайките облякла хавлия за баня и със служебното си оръжие танцувала на маса.

При друг случай нейни колеги публично уринирали край оградата на временния си лагер, съобщават медиите.

Полицаи от контингента на федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия подали сигнал за непристойните прояви на колегите им от Берлин.

Сенаторът по вътрешните работи на германската столица Андреас Гайзел реагира гневно:

“Ако обвиненията в непристойно поведение се докажат, полицията е длъжна да разследва позора. Заради подобни случаи не бива да бъде хвърляна сянка върху дейността на берлинската полиция. Полицаите са длъжни да са за пример.”

Негови колеги от берлинската полиция публикуваха становище във фейсбук в опит за защита. Уличените униформени са празнували рожден ден на двама колеги, но далеч от погледите на обществеността, казва се в него:

“Пили са алкохол, танцували са, пикаели са на открито и най-вероятно някои са се отдали на секс. Иначе нашите колеги са професионалисти и с чувство за дълг.”

Един от участвалите в оргиите служители смята, че критиката е преувеличена:

“Не сме чупили, никой не е ранен, никого не сме обиждали, нито притеснявали. На другия ден бяхме в пълна готовност да изпълняваме задълженията си.”

И шефът на полицията в столицата Клаус Канд се изрази сдържано:

“Факт е, че са празнували, и то прекалено шумно, уринирали са и на оградата. Всичко останало не е изяснено. В момента изчакваме информация от колегите в Хамбург. Идната седмица ще изпратим ново подкрепление за гарантирането на реда по време на срещата на Г-20 в Хамбург.”

Един от участниците в скандала пък пише във фейсбук:

“Под униформите ни са хора. Ние сме предимно млади хора, които носят своята отговорност, и то професионално. И в Берлин работим денонощно, за да гарантираме сигурността, което невинаги е лесно.”

В защита на униформените се изказа и говорителят на берлинската организация на партията на Меркел – Християндемократическия съюз - Буркхард Дрегер:

“Берлинската полиция си върши работата безупречно. По моему това е най-тежката професия в цяла Германия. Да си полицай не е само професия, то е призвание. Бих искал да знам кой се е почувствал задължен да наблюдава личния живот на берлински полицаи извън служебните им задължения.”

Същевременно ръководството на столичната дирекция разпореди изясняване на случая.

Полицаи въртят секс и уринират публично в Хамбург

http://clubz.bg/55643-policai_vyrtqt_seks_i_urinirat_publichno_v_hamburg

Над 220 полицаи от Берлин, които трябваше да участват в охранителните мерки в Хамбург по време на срещата на лидерите от Г-20 на 7 и 8 юли, поеха принудително обратно към германската столица заради непристойно поведение.

Берлинските униформени трябваше да са част от над 15 000 полицаи от цяла Германия, които да са в помощ на колегите си от Хамбург при  охраната на форума на Г-20. Очаква се тогава да се срещнат за първи път Доналд Тръмп и Владимир Путин.

Столичните полицаи бяха настанени преди седмица в контейнери на територията на казарма в североизточното предградие Бад Зегеберг на Хамбург. Те се оплакали от липса на телевизори и решили сами да си устроят забавления. Наливали се с алкохол до безпаметност, вандалствали и дори въртели секс с колежки под пагон. Една от полицайките облякла хавлия за баня и със служебното си оръжие танцувала на маса.

При друг случай нейни колеги публично уринирали край оградата на временната полицейска база.

Полицаи от контингента на федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия подали сигнал за непристойните прояви на колегите им от Берлин.

Сенаторът по вътрешните работи на германската столица Андреас Гайзел реагира гневно:

“Ако обвиненията в непристойно поведение се докажат, полицията е длъжна да разследва позора. Заради подобни случаи не бива да бъде хвърляна сянка върху дейността на берлинската полиция. Полицаите са длъжни да са за пример.”

Негови колеги от берлинската полиция публикуваха становище във фейсбук в опит за защита. Уличените униформени са празнували рожден ден на двама колеги, но далеч от погледите на обществеността:

“Пили са алкохол, танцували са, пикали са на открито и най-вероятно някои са се отдали на секс. Иначе нашите колеги са професионалисти и с чувство за дълг.”

Един от участвалите в празненството полицай смята, че критиката е преувеличена:

“Не сме громили, никой не е ранен, никого не сме обиждали, нито притеснявали. На другия ден бяхме в пълна готовност да изпълняваме задълженията си.”

Шефът на полицията в Берлин Клаус Канд се изрази сдържано:

“Факт е, че са празнували, и то прекалено шумно, уринирали са и на оградата. Всичко останало не е изяснено. В момента изчакваме информация от колегите в Хамбург. Идната седмица ще изпратим ново подкрепление за гарантирането на реда по време на срещата на Г-20 в Хамбург.”

Един от участниците в скандала написа във фейсбук:

“Под униформите ни са хора. Ние сме предимно млади хора, които носят своята отговорност и то професионално. И в Берлин работим денонощно, за да гарантараме сигурност, което не винаги е лесно.”

В защита на униформените се изказа и говорителят на берлинската организация на партията на Меркел – Християндемократическия съюз - Буркхард Дрегер:

“Берлинската полиция си върши работата безупречно. По моему това е най-тежката професия в цяла Германия. Да си полицай не е само професия, то е призвание. Бих искал да знам кой се е почувствал задължен да наблюдава личния живот на берлински полицаи извън служебните им задължения.”

Същевременно ръководството на берлинската полиция разпореди изясняване на случая. Вярно е, че проявите на запой, секс и публично уриниране са укорителни. Също така е вярно, че всичко се е случило по време на рожден ден и извън служебните задължения на униформените.
Сагата не е приключила, следва продължение.

Кабинетът отпусна допълнителни 12 млн. лв. за европредседателството

http://www.mediapool.bg/kabinetat-otpusna-dopalnitelni-12-mln-lv-za-evropredsedatelstvoto-news265923.html

Кабинетът отпусна допълнителни 12 млн. лева за обезпечаването на мерки за сигурност по време на българското председателство на Съвета на ЕС догодина, съобщи в сряда правителствената информационна служба. Според решението, взето на редовното заседание на Министерския съвет, 9.5 млн лв. от тази сума са предназначени за МВР, 0.5 млн. лв. са за ДАНС, а 2 млн. лв. – за Столичната община (СО). Средствата са предназначени за подобряване на радиопокритието и капацитета на съществуващата радиокомуникационна среда в София и в сградата на НДК, където ще бъдат организирани събитията, свързани с европредседателството на страната ни. Предвидени са и мерки за подобряване на комуникацията между МВР, НСО, ДАНС, Министерския съвет, Министерството за българското председателство на Съвета на ЕС и НДК. Част от допълнителните средства ще отидат и за единна платформа за интегриране на системите за видеонаблюдение и обмен на информация със системите на столичната полиция, СО, летище София и НДК. Тя ще бъда свързана и със системите за видеонаблюдение на метрото.

Съдът окончателно върна на прокуратурата делото срещу Христо Ангеличин

http://www.mediapool.bg/sadat-okonchatelno-varna-na-prokuraturata-deloto-sreshtu-hristo-angelichin-news265922.html

Софийският апелативен съд (САС) окончателно върна на прокурорското спецзвено "Антикорупция" делото срещу бившия зам.-министър на външните работи от Реформаторския блок Христо Ангеличин. Втората инстанция напълно поддържа констатирания от Софийския градски съд (СГС) "фактически дефицит" по отношение на твърдяното от прокуратурата престъпление по служба на обвиняемия. Става въпрос за планирано за планирано закупуване на телефонни интернет централи на завишени цени и в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП), за което в края на ноември м.г. сигнал подаде бившия външен министър Кристиян Вигенин. По случая няма нанесена вреда, като от прокуратурата твърдят, че благодарение на действията им била предотвратена щета за бюджета в размер на 429 422 евро. Малко, след като делото срещу Ангеличин бе внесено в СГС през май обаче, той го върна за отстраняване на пропуски – "непосочване на конкретни обстоятелства, обосноваващи длъжностното качество на обвиняемото лице, непосочване на кои конкретни данни от бланкетната наказателно правна норма са били в нарушение на службата, респективно неизпълнението на служебните задължения, липсата на индивидуализация на всички признаци от обективната страна на престъплението". Прокуратурата обаче предпочете да протестира пред апелативния съд, вместо да изпълни указанията на първата инстанция. Така се стигна до окончателното връщане на делото от САС. "В настоящия случай в обстоятелствената част на обвинителния акт е налице фактически дефицит (не се съдържат факти) и липсва индивидуализация на конкретните действия, респективно бездействия, чрез които обвиняемият е извършил инкриминираното престъпление", посочва и втората инстанция. Според апелативните съдии липсващата фактология от обвинителния акт е "част от предмета на доказване, респективно правната квалификация на деянието". "Едновременно с това, надлежната конкретизация на престъпния състав с обстоятелствата от предмета на доказване, гарантира правото на обвиняемият да знае в какво точно е обвинен и охранява правото му на защита. Законосъобразен е изводът на първоинстанционния съд по повод констатиран недостатък относно липсата на обосновка и непосочване кои от конкретните данни на бланкетната наказателно правна норма са били в нарушение на служебните задължения, съответно неизпълнение на службата. Никъде в обвинителния акт не е конкретизирано каква е следвало да бъде тази обосновка, като дори в настоящият протест не е взето становище относно визирания от съдията-докладчик порок (конкретно бездействието)", добавя още САС. Съдът подчертава изрично в определението си, че връщането на делото срещу Ангеличин на прокуратурата "не е проява на излишен формализъм, а добросъвестно съблюдаване на изискванията към съдържанието на обвинителния акт, установени от закона", както и с тълкувателно решение на Общото събрание на Наказателната колегия на Върховния касационен съд №2 от 2002 г. Въпросното обвинение срещу бившия зам.-министър на външните работи бе част от активизацията на прокуратурата по отношения на кадри от предишния кабинет "Борисов" от квотата на "реформаторите". В случая разследващите твърдят, че Ангеличин е трябвало да организира смяната на телефонни интернет централи в български посолства, като част от План за подготовка на българското председателство на съвета на ЕС през 2018 г. "Необходимата сума за подмяната на телефонните централи била над определения от ЗОП праг, което е налагало провеждане на открита процедура. Вместо това, а и в нарушение на забраната за разделяне на обществените поръчки, не била проведена обществена поръчка, а Ангеличин разпоредил на ръководителите на 12 задгранични представителства да заплатят незабавно на посочено от него търговско дружество общо сумата от 429 422 евро за закупуване на телефонни централи, с които дружеството не е разполагало и не е могло да достави, поради липса на сертификат. На всеки посланик били изпратени оферта от това дружество за телефонна централа, банковата сметка на дружеството и проформа фактура от дружеството с посочена сума", обявиха от прокуратурата при внасянето на делото в СГС през май. Малко преди това Ангеличин и бившият външен министър Даниел Митов стана обвиняеми и за безстопанственост. заради сключеното между Външно и Министерството на земеделието и храните (МЗХ) споразумение за използването на фирма, която да осигурява самолетни билети, хотелски резервации и пътнически застраховки.

Авангарден асансьор се движи и настрани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305786

Авангарден асансьор се движи и настраниАсансьорна система, разработена от германската компания "Тисен Круп", може да се движи и настрани, като прави завои на 90 градуса, съобщава в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Изпитателната кула за асансьора беше открита в гр. Ротвайл, Германия. Тя е висока 246 м и има 12 шахти. Три от тях ще бъдат запазени за тестовете.

Жълт код за горещо време утре във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=354403

Жълт код за горещо време е обявен за утре - 29 юни, във Варна и областта, научи Moreto.net. Очаква се максималните температури да достигнат 35-37 градуса по Целзий във вътрешността на областта. Над Черноморието ще бъде предимно слънчево, със слаб до умерен югоизточен вятър.

Радев за "Грипен": Това не са кренвирши, произвеждат се по поръчка

http://www.cross.bg/radev-gerb-kmeta-1547365.html

/КРОСС/ Президентът Румен Радев е на двудневно посещение в Букурещ, където се срещна днес с колегата си Клас Йоханис. Те обсъдиха партньорство с сферата на отбраната. Пред българските журналисти държавният глава коментира и горещата тема в последно време за изтребителите „Грипен", които станаха повод за нападки към него от страна ГЕРБ. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обвини Румен Радев в лобизъм, а Радев отговори: "Доживяхме Цветанов да обвинява държавата Швеция в корупция, защото нали знаете, че за корупцията трябват две страни". Бившият военен министър Бойко Ноев също се включи в задочния спор, като обяви, че моделът самолети „Грипен", който България е избрала, вече няма да се произвежда. „Това не са кренвирши, за да бъдат спрени от производство, те се произвеждат по поръчка", каза от Букурещ президентът, цитиран от БТВ. Другият повод за раздор с управляващите пък стана среща между Радев и кмета на Свищов, на която зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов не беше допуснат. Зам.-председателят на ГЕРБ обаче не е бил поканен на срещата при кмета на Свищов Генчо Генчев, обявиха за bTV от администрацията на президента. От екипа на Радев допълниха, че посещението при кмета на Свищов не е било тържествена среща, а предварително планиран работен разговор.

Жилищата в София са станали с 20% по-достъпни

https://www.actualno.com/business/jilishtata-v-sofija-sa-stanali-s-20-po-dostypni-news_619482.html

Жилищата в София стават все по-достъпни, съобщиха от водеща компанията за недвижими имоти. От няколко години се наблюдава постоянен ръст в цените на апартаментите, но това се компенсира от спада на лихвите по кредитите в комбинация с растящите доходи. В резултат от компани

Парламентът създаде анкетна комисия за "Грипен"-ите

https://www.actualno.com/politics/parlamentyt-syzdade-anketna-komisija-za-gripen-ite-news_619480.html

Парламентът одобри създаването на Временна комисия, която ще проучи всички факти относно процедурата по избор на изтребител. Комисията ще работи в продължение на два месеца и ще провери действията на длъжностните лица при постъпването на предложенията от страните доста

Колит се лекува и с нетрадиционната медицина (+рецепта)

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6305788

Колит се лекува и с нетрадиционната медицина (+рецепта)Колитът представлява възпаление на дебелото черво. Има тежки и леки форми. Кои са те, как се диагностицират и лекуват, обяснява гастроентерологът от Александровска болница д-р Никола Станчев. Има 3 основни форми на колит, който е тежко възпаление на червата. Това са т.нар. улцерохеморагичен, морбус крон и дебелочревна туберкулоза.

Шеф за един ден: НДК е тежко фалирало при Боршош

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/shef-za-edin-den-ndk-e-tezhko-faliralo-pri-borshosh-6070862

От "столетницата" смятат да сезират главния прокурор заради съмнения относно обществените поръчки за двореца на културата

Президентът Радев обяви война с корупцията, а вие му обявихте лична война

http://www.cross.bg/tazi-komisiya-prezidenta-1547364.html

/КРОСС/ Изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова при обсъждане на създаването на комисията „Грипен". Няма да говоря за технически характеристики на самолетите. Ще говоря за фактите, политическите решения и правото, и Конституцията, които стоят над всички. Фактите са, че 43 Народно събрание, с доминирано мнозинство на ГЕРБ, взема решения през 2016 г. за инвестиционния проект. В изпълнение на това решение, министърът на отбраната от правителството „Бойко Борисов" 2 издава заповед, с която формира работна група от експерти, които да се произнесат по офертите, по какъв начин да бъдат класирани. В тези документи има срокове, които изтичат по време на служебния кабинет. В резултат на това, в МС тогава е внесено предложение за подреждане на офертите. МС приема протокола за подреждане, без да се произнася повече по какъвто и да било избор и да го предопределя. И вие сега искате да направим комисия, която да провери защо хората, работили по този въпрос, са изпълнили решение на НС, заповед на министъра на отбраната, спазили са сроковете и са си свършили работата. За разлика от нас, политиците, военните са дисциплинирани хора и са си свършили работата.До тук с фактите. Политиката и политическите решения. При управлението на кабинета Борисов 3, се състоя първия КСНС при президента Радев. В протокола пише, че сме се разбрали и е постигнато политическо съгласие между всички за ускорена реализация на проектите за модернизация

ВКС отмени оправдаването на бившия кмет на Царево Петко Арнаудов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305766

ВКС отмени оправдаването на бившия кмет на Царево Петко АрнаудовТричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) отменя оправдателната присъда на бившия кмет на Царево Петко Арнаудов и връща делото на друг състав на Бургаския апелативен съд за ново разглеждане. Той е подсъдим за сделки с общинско дружество, ощетили Царево. Окръжният и апелативен съд в Бургас признават за невинен Арнаудов за това,

Проста „ваксина” спира най-новата глобална кибератака

http://frognews.bg/news_137294/Prosta-vaksina-spira-nai-novata-globalna-kiberataka/

Специалисти по киберсигурност са открили начин за предпазване от мащабната кибератака, която порази хиляди компютри на стотици компании в целия свят, съобщава Би Би Си. Все още обаче не е намерен начин за окончателно спиране на разпространението на вируса NotPetya.

Започна нов кръг от преговорите за обединение на Кипър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305776

Започна нов кръг от преговорите за обединение на КипърРешаващи въпроси за сигурността са начело в дневния ред на започналия днес нов кръг от преговори за повторно обединение на Кипър, съобщава ДПА. Лидерите на кипърските гърци и кипърските турци Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ започнаха преговори в швейцарския курорт Кран Монтана заедно с външни министри и високопоставени дипломати от Гърция,

Почетоха паметта на загинали в Босилеград български офицери

http://www.eurochicago.com/2017/06/zaginali-v-bosilegrad/

Представители на КИЦ „Босилеград“ и на Демократичния съюз на българите отдадоха почит и положиха цветя пред паметните плочи на петимата български офицери, разстреляни на 28 юни 1913 година и погребани в Босилеградското гробище.

Опера под открито небе: летните фестивали от Магурата до Царевец

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/06/28/2997199_opera_pod_otkrito_nebe_letnite_festivali_ot_magurata/?ref=rss


За поредна година големите български опери и оркестри ще изнесат продукциите си на открито пред величествените гледки на природни и културни забележителности. От шлепове на Дунава до пещери, от София и Пловдив до Велико Търново, Белоградчик и Видин, ето дестинациите за любителите на класическата музика на открито през 2017 г.<br /><br />На 30 юни в парка на Военната академия започва традиционният фестивал "Опера в парка" на националната опера. Откриването му е с балетите...

3-те най-красиви жени сред ЗОДИИТЕ

https://www.actualno.com/curious/3-te-naj-krasivi-jeni-sred-zodiite-news_619478.html

Макар че отделните хора имат различни представи за женска красота, астролозите казват, че 5 от зодиакалните знаци са по-щедро надарени от природата за разлика от други. Овен Жената Овен по правило има спортна структура на тялото, брюнетка е, с къдрава или чуплива коса, а очи

Полк. Николай Караиванов е предложен за началник на щаба на Сухопътните войски

https://offnews.bg//politika/polk-nikolaj-karaivanov-e-predlozhen-za-nachalnik-na-shtaba-na-suhopa-659276.html

Правителството предлага на президента да назначи полковник Николай Караиванов за началник на щаба на Сухопътните войски и да го удостои с висшето офицерско звание „бригаден генерал”. Полк. Караиванов е завършил ВНВУ „В. Левски” и ВА „Г. Раковски”. На военна служба е от 1985 г.

Кабинетът предлага също от длъжност и от военна служба да бъде освободен бригаден генерал Калин Кузманов, директор на дирекция „Стратегическо планиране” в Министерството на отбраната. Причината е навършване на пределна възраст за военна служба. За ръководител на дирекцията е предложен полк. Красимир Кънев, който ще бъде удостоен със звание „бригаден генерал”.

За назначаване като директор на дирекция „Комуникационни и информационни системи” във Военния секретариат на ЕС в Брюксел и удостояване със звание бригаден генерал е предложен полк. Васил Събински. Очаква се той да поеме поста от 1 август т. г.

Правителството предлага още президентът да измени Указ №85 от 2012 г., с който са утвърдени длъжностите във въоръжените сили на Република България и Националната служба за охрана, изискващи висши офицерски звания. С промените в указа се добавя длъжността директор на дирекция „КИС” във Военния секретариат на ЕС с военно звание „бригаден генерал/флотилен адмирал”, която е определена като национален принос на страната ни към ЕС. Систематично се променя и мястото в списъка на длъжността „командир на 68-а бригада „Специални сили”, която след измененията в ЗОВС премина на непосредствено подчинение на началника на отбраната.

Издирват 17-годишно момиче, което е в неизвестност е от осем дни

//dariknews.bg/regioni/ruse/izdirvat-17-godishno-momiche-koeto-e-v-neizvestnost-e-ot-osem-dni-2033513

Полицията издирва 17-годишната Надежда Иванова. Момичето е в неизвестност от 21 юни, когато е напуснала дома си в Две могили. Надежда е висока около 165 см, с нормално телосложение, коса – тъмно кестенява, с дължина под раменете, очи - кафяви.

Гражда

Наши роми учудиха поляци със златна каляска и оркестър

https://www.vesti.bg/lyubopitno/nashi-romi-uchudiha-poliaci-sys-zlatna-kaliaska-i-orkestyr-6070875

Персоналът и пациентите в болницата останали изненадани от разигралата се сцена, която сякаш е извадена от филм на Емир Кустурица

С каляска и оркестър изписаха бебе на наши роми в Полша

https://www.vesti.bg/lyubopitno/s-kaliaska-i-orkestyr-izpisaha-bebe-na-nashi-romi-v-polsha-6070875

Персоналът и пациентите в болницата останали изненадани от разигралата се сцена, която сякаш е извадена от филм на Емир Кустурица

Турската опозиция предупреди за провокации на "Похода на справедливостта"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305767

Турската опозиция предупреди за провокации на "Похода на справедливостта"Председателят на водещата опозиционна сила в Турция предупреди за възможни провокации и призова участниците в мирното шествие, което той поведе от Анкара към Истанбул, да запазят спокойствие, съобщава ДПА, цитирана от “Фокус“. Днес "Походът на справедливостта", подет в знак на протест срещу присъдата от 25 години затвор на опозиционен депутат по

Лекари са притеснени, че ще изгубим парите от ЕС за нови линейки

http://www.moreto.net/novini.php?n=354363

Отново напрежение в спешната помощ. Този път поводът са 160 милиона лева по европейска програма, с които трябва да се купят нови линейки и да се модернизират спешните отделения в страната. Лекари се страхуват, че има опасност да изгубим парите, тъй като държавата се бави с работата по проектите, а такава сума няма как да се отдели от държавния бюджет само за спешна помощ.

Като две капки вода: Как "Кристъл палас" обърка мениджъра си с брат му

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/28/2997248_kato_dve_kapki_voda_kak_kristul_palas_oburka_menidjura/?ref=rss


Периодът на Франк де Бур като мениджър на "Кристъл палас" започна с гаф за клуба от Лондон. Холандецът беше представен на "Селхърст парк" в началото на седмицата, където заменя Сам Алърдайс.<br /><br />"Орлите" обаче допуснаха сериозна грешка, правейки колаж от снимки на Де Бур в годините му като футболист на "Аякс" и националния отбор на Холандия, използвайки неговия брат близнак Роналд.<br /><br />Първоначално никой не обърна...

МВФ понижи прогнозата си за икономическия ръст на САЩ

http://econ.bg/Новини/МВФ-понижи-прогнозата-си-за-икономическия-ръст-на-САЩ-_l.a_i.744751_at.1.html

Вчера Международният валутен фонд (МВФ) заяви, че заради неясната политика за стимулиране на икономиката на правителството на Тръмп, понижава...

Парламентът създаде комисия за новите изтребители

http://www.cross.bg/komisiya-samolet-boen-1547363.html

/КРОСС/ Със 114 гласа „за", 69 - против и 9 - „въздържал се", парламентът създаде Временна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет, предаде „Фокус". Предложението за това дойде от парламентарната група на ГЕРБ, а в мотивите му е записано, че заключителният етап от процедурата се е развил по време на служебното правителство с премиер Огнян Герджиков, а това според тях е период без ефективни методи за упражняване на контрол на изпълнителната власт, заради неработещия парламент. Временната комисия се създава на пропорционален принцип общо от 19 членове в съотношение: ГЕРБ - 8 представители, „БСП за България" - 6, „Обединени патриоти" - 2 , ДПС - 2, ВОЛЯ - 1. Дейността на временната комисия няма да спира процеса на придобиване на нов тип боен самолет от Министерски съвет, а ще цели постигне по-голяма яснота и прозрачност в обществото относно един от най-големите инвестиционни разходи за превъоръжаване на армията.  

"Кристъл палас" обърка мениджъра си с брат му

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/28/2997248_kristul_palas_oburka_menidjura_si_s_brat_mu/?ref=rss


Периодът на Франк де Бур като мениджър на "Кристъл палас" започна с гаф за клуба от Лондон. Холандецът беше представен на "Селхърст парк" в началото на седмицата, където заменя Сам Алърдайс.<br /><br />"Орлите" обаче допуснаха сериозна грешка, правейки колаж от снимки на Де Бур в годините му като футболист на "Аякс" и националния отбор на Холандия, използвайки неговия брат близнак Роналд.<br /><br />Първоначално никой не обърна...

България открива консулство в Белфаст

https://offnews.bg//politika/balgaria-otkriva-konsulstvo-v-belfast-659274.html

Правителството реши да бъде открито почетно консулство на България в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия със седалище в Белфаст.

Откриването му ще допринесе за засилване на двустранните контакти в областта на бизнеса и културата, както и за оказване на съдействие на българските граждани в контекста на последствията от Брекзит, обявиха от правителствената пресслужба.

За почетен консул ще бъде назначен британският гражданин Пол Мартин.

Той притежава солиден опит по трудово-социални въпроси – бил е съветник към Министерството на труда и социалната политика на България и има добри контакти у нас и в Северна Ирландия, посочиха от МС.

От есента ведомствата ще си обменят документи по елекпронен път

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/28/2997287_ot_esenta_vedomstvata_shte_si_obmeniat_dokumenti_po/?ref=rss


Администрациите на централните и териториалните органи на изпълнителната власт предоставят общо 1422 услуги, за които се изискват 5985 документи. Голяма част от тях се повтарят и потвърждават необходимостта от премахването на вече обявените 12 удостоверителни документи. Това заяви председателят на Държавната агенция "Електронно управление" Росен Желязков след редовното правителствено заседание, цитиран от пресцентъра си. <br /><br />До края на септември всички...

Дарина Павлова се обяснява в любов на известния продуцент Лий Даниелс

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6305737

Дарина Павлова се обяснява в любов на известния продуцент Лий ДаниелсДарина Павлова пусна снимка с Лий Даниелс. Той е един от най-успешните американски филмови продуценти и актьори. Тя сподели кадъра в инстаграм, където двамата позират в Италия. Към фотоса тя написа: "Моя любов - една и единствена." Лий Даниелс продуцира „Балът на чудовището“, за който Хали Бери грабна Оскар за главна женска роля, "Прешъс",

Правосъдният министър на Румъния запази поста си в новия кабинет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305750

Правосъдният министър на Румъния запази поста си в новия кабинет

Министъра на правосъдието в кабинета на бившия премиер Сорин Гриндяну ще запази поста си и в новото правителство на Румъния, водено от социалдемократа Михай Тудосе, съобщава Reuters, като се позовава на двама високопоставени представители на управляващата в Букурещ партия, предава “Фокус“. Финансовият министър Виорел Щефан ще бъде сменен,

Подкрепа за Лозан Панов се събира пред ВСС

http://clubz.bg/55642-podkrepa_za_lozan_panov_se_sybira_pred_vss

Стига вече толкова! Подкрепа за Лозан Панов!

Така се казва събитието, насрочено утре от 8:00 до 12:00 ч пред сградата на ВСС на ул. "Екзарх Йосиф" в столицата.

То е продиктувано от описаната от Клуб Z точка в дневния ред на Съвета - да се разисква сигнал на Ивайло Крачунов и "Блиц" срещу председтеля на ВКС.

Става въпрос за участието му в митинг в подкрепа на отец Паоло Кортези от Белене през март т.г. Крачунов от "Блиц" - агенция, коят обичайно публикуваше новини от света на интимното и фолкпевиците, и друго име, непознато в средите на репортерите, отразяващи съдебната система - Илияна Беновска, внесоха сигнал срещу Панов.

Етичната комисия, оглавявана от Даниела Костова (която пък според наши източници е била сред инициаторите на друга "ювелирна" акция - Димитър Узунов да се издигне зе шеф на ВАС) внася точката.

"Има вероятност това да е опит за отстраняването на председателя на ВКС Лозан Панов, пишат организаторите. - Това е пореден пример за различно отношение към различни магистрати. Все още ВСС не е излязъл с позиция относно срещата на Сотир Цацаров с Георги Гергов и Сашо Дончев, на която последният твърди, че са му били отправяни заплахи, а версиите на тримата участници се разминават."

В Съвета "най-смелите" остриета на мнозинството - Димитър Узунов и Ясен Тодоров открито заговориха за импийчмънт на Панов, особено след като той настоява за проверка на "ЦУМ-гейт". 

Според декларираното от организаторите, събитието утре "е само подготовка за конкретни действия в четвъртък."

Игра на слухове и манипулации

http://www.eurochicago.com/2017/06/sluhove-i-manipulatsii/

Ще бъда пределно честен и ще кажа, че срещу България се извършва национално предателство. Когато институциите в една държава не работят, когато правителството и чиновниците се държат като кукли на конци и няма нито един партиен лидер, който да застане с чисто лице пред народа си, тогава идва времето на слуховете и манипулациите. Безкритичността, с която голяма част от нас приемат публикациите в различните медии, фактът, че много издания са под контрола на различни групировки, ясно показва, че всеки може да бъде унищожен публично, и то за няколко дни.

А чували ли сте Боршош… да пее? (ВИДЕО)

http://clubz.bg/55641-a_chuvali_li_ste_borshosh%E2%80%A6_da_pee_video

За изкушените от политиката и културата името на Мирослав Боршош е познато отдавна. Всички останали вероятно се питат кой е този, за когото всички пишат в последните няколко дни.

Уволнен от Лиляна Павлова като директор на НДК. Ден по-късно възстановен от премиера Бойко Борисов. Едни го обвиняват в злоупотреби с парите за ремонта на НДК. Други признават, че в Двореца отново има култура, откакто той го ръководи.

Малко хора знаят обаче, че през 2014 г. Мирослав Боршош записва две песни. Той е и композитор, и автор на текста.

Първата песен се казва „Ако още веднъж”. Клипът е продуциран от „Артишок”, а режисьор е Тодор Чапкънов – син на скулптора Георги Чапкънов.

Няколко месеца по-късно Боршош записва втора песен и също снима клип към нея. Заглавието е „Как е възможно”. Клипът е сниман на плажа Корал на южното Черноморие. Публикации в медиите от 2014 г. твърдят, че клипът изразява позицията на Боршош за запазване на плажа.

 

Радан Кънев готов да свидетелства пред ВСС, че не познава Лозан Панов

http://www.mediapool.bg/radan-kanev-gotov-da-svidetelstva-pred-vss-che-ne-poznava-lozan-panov-news265921.html

Бившият лидер на ДСБ Радан Кънев изрази готовност да говори пред Висшия съдебен съвет в защита на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. В четвъртък съветът ще разгледа сигнал на гравитиращия около Делян Пеевски сайт "Блиц" срещу шефа на ВКС. В него Панов е обвинен, че посещава "политически мероприятия" заедно с депутати от десницата и "Да, България". Става дума за митинга в защита на католическия свещеник Паоло Кортезе, който се проведе през март пред президентството. Самият митинг нямаше политически характер, а Кортезе бе подкрепен от граждани за неговата хуманитарна дейност в Белене в подкрепа на интеграцията на бежанци. "Възхищавам се на гражданската смелост на г-н Панов, имах високо мнение за качествата му на административен ръководител на АССГ (Административен съд – София град) и споделям значителна част от възгледите му за реформа на правосъдието ни, в т.ч. и радикалната идея за позициониране на прокуратурата извън съдебната власт. Но не го познавам лично. Гарантирам, че никога и по никакъв повод не е съгласувал позиции с ДСБ и "Нова Република", нито е бил свързан с тези формации", написа Лозан Панов във Фейсбук. Той допълни, че митингът за Кортезе не е бил организиран от политически формации и е нямал предизборен характер. Имаше доста хора от различни партии, а за политика не се говореше. В интерес на истината, не съм и забелязал, че г-н Панов е присъствал. Ако мнозинството във ВСС има безграничната наглост да образува дисциплинарно производство по този сигнал, декларирам, че като председател на ДСБ и "Нова република" към онзи момент, съм готов да бъда изслушан пред ВСС", допълва Кънев. Според него сигналът на "Блиц" е "поредната вулгарна атака" срещу Панов. Бившият лидер на ДСБ напомня, че митингът за Кортезе няма как да е бил организиран от "Нова република" и "Да, България", защото те са били конкуренти на последните избори.

Григор поставен под номер 13 на “Уимбълдън”

https://www.24chasa.bg/sport/article/6305748

Григор поставен под номер 13 на “Уимбълдън”Григор Димитров ще бъде поставен под номер 13 в основната схема на „Уимбълдън”. Най-добрият български тенисист е бивш полуфиналист в третия турнир от „Големият шлем”. Номер 1 е водачът в ранглистата Анди Мъри, следван от Новак Джокович и легендата Роджър Федерер. В квалификациите при жените отпаднаха Изабелла Шиникова и Виктория Томова.

Кипърските лидери отново сядат на масата за преговори

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/06/28/2997263_kipurskite_lideri_otnovo_siadat_na_masata_za_pregovori/?ref=rss


От днес в Швейцария започват преговорите между лидерите на гръцката Република Кипър и Севернокипърската турска република за възможно бъдещо обединение.<br /><br />Преговорите ще се водят между президента на Република Кипър Никос Анастасиадес и президента на Севърнокипърската турска република Мустафа Акънджъ. На срещите присъстват r специалният представител на ООН за Кипър Еспен Барт Айде, представители на Европейския iъюз, както и външните министри на Гърция и Турция. Външният...

Преглеждат безплатно за туберкулоза във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=354389

Безплатни прегледи за туберкулоза ще се проведат във варненския тубдиспансер между 3 и 7 юли, научи Moreto.net. Инициативата е част от „Дни на Отворени врати”. Всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултация с лекар.

От септември администрацията разменя документи онлайн

http://dnes.dir.bg/news/onlin-dokumenti-osen-elyazkov-administratzia-kabinet-borisov-3-25976570

От септември т.г. администрациите трябва да са в състояние да обменят документи помежду си изцяло по електронен път.

Кабинетът одобри 12 млн. лева за охрана по време на Председателството на Съвета

http://www.investor.bg/evroproekti/264/a/kabinetyt-odobri-12-mln-leva-za-ohrana-po-vreme-na-predsedatelstvoto-na-syveta-242047/

До средата на юли да бъдат обявени обществените поръчки за оборудването, което трябва да бъде закупено – видеокамери, системи за връзка и други

Цветанов създаде временна комисия за разследване на изтребителите

http://frognews.bg/news_137293/TSvetanov-sazdade-vremenna-komisiia-za-razsledvane-na-iztrebitelite/

Със 106 гласа за, 89 против и 8 въздържали се депутатите приеха предложението на Цветан Цветанов и група народни представители от ГЕРБ за създаването на временна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет. За неин председател беше избран Емил Христов от ГЕРБ.

„Ислямска държава“ раздава „паспорти за рая“

https://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/isliamska-dyrzhava-razdava-pasporti-za-raia-6070877

ИД раздава документите на бойците си, за да ги убеди, че в рая има запазено място за тях и там ги чакат девици за награда, че са дали живота си за групировката

Прокуратурата проверява отклонил ли е Боршош част от 17 млн.

http://dnes.dir.bg/news/prokuratura-ndk-25976362

Прокуратурата проверява дали Мирослав Боршош е изразходил част от 17 млн. лв., отпуснати на НДК за Председателството на ЕС, за плащания по стари договори.

Ердоган заплаши с нова нова военна операция в Северна Сирия

http://www.mediapool.bg/erdogan-zaplashi-s-nova-nova-voenna-operatsiya-v-severna-siriya-news265920.html

Турция може да предприеме нова мащабна войскова операция в Северна Сирия, дори да включи в своята зона на контрол градовете Манбидж и Ракка, за да не допусне появата на кюрдска държава в района. Това заявява пред "Известия" турският президент Реджеп Тайип Ердоган. По думите му Анкара има готовност да организира нова голяма военна операция "при най-малката заплаха". "В Сирия сега протичат негативни процеси. Ако това застраши нашите граници, ще реагираме по същия начин, както при операцията "Ефратски щит", уверява лидерът на Турция. В интервюто, дадено на 23 юни след среща със сирийски бежанци в Югоизточна Турция, той изразява съжаление, че страни, които са стратегически партньори на Анкара, "действат заедно с терористите" от кюрдски организации. Става дума за САЩ, които обучават и екипират въоръжени формирования на сирийските кюрди, за да ги използват срещу групировката "Ислямска държава", пише вестникът. Изявлението на Ердоган сериозно разтревожи Русия и САЩ. Москва ще положи усилия да не допусне голяма война между Турция и кюрдите, се казва в материала. Източник на "Известия" от руския парламент обяснява в друга статия, че нов конфликт в Сирия ще е в разрез с руските интереси и борбата с терористите от ИД. "Тясно сътрудничим с Турция по въпроса за Сирия, по-конкретно на преговорния терен в Астана. Сигурен съм, че при консултации на различни равнища ще може Анкара да бъде възпряна от необмислени действия", добавя той. Подобна позиция заема и Вашингтон, посочва "Известия". "От щаба на Централното командване и на коалицията срещу ИД начело със САЩ заявиха, че сега борбата с джихадистката заплаха е по-важна от всякакви други противоречия", добавя всекидневникът.

Временна комисия проучва покупката на нов боен самолет

http://dnes.dir.bg/news/komisia-samolet-parlament-prezidentat-radev-25976518

Депутатите създадоха Временна парламентарна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет.

Временна комисия проучва покупката на нов боен самолет

http://dnes.dir.bg/news/komisia-samolet-parlament-25976518

Депутатите създадоха Временна парламентарна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет.

Qatar Airways за четвърта поредна година стана "Авиокомпания на годината"

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/28/2997249_qatar_airways_za_chetvurta_poredna_godina_stana/?ref=rss


За четвърта поредна година Qatar Airways бе определена за "Авиокомпания на годината" в класацията на световни авиационни награди Skytrax 2017.<br /><br />Наред с най-значимото признание, дадено от пътуващите от цял свят, националният превозвач на<br />Катар зае първото място и в категории "Най-добра бизнес класа в света", "Най-добрата авиокомпания в Близкия изток" и "Най-добър салон за първа класа в света".<br /><br...

Цветанов към БСП: Ако не подкрепите комисията за грипените, значи има от какво да се притеснявате

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305736

Цветанов към БСП: Ако не подкрепите комисията за грипените, значи има от какво да се притесняватеНадяваме се, като едни достойни народни представители, които милеете за прозрачността, ще подкрепите тази комисия. В противен случай ще означава, че има нещо, от което бихте се притеснявали. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, по време на дебатите по Проект на решение за създаване на Временна комисия

Симеонов се похвали - намерил работа на 6000 българи от Украйна по Черноморието

https://offnews.bg//politika/simeonov-se-pohvali-nameril-rabota-na-6000-balgari-ot-ukrajna-po-che-659275.html

Близо 6000 украинци с български произход вече работят по Черноморието. Това отчете вицепремиерът Валери Симеонов след проведената среща на Координационния център за връзка с българите в Украйна.

Симеонов заяви, че вече само за 7 дни ще се издава разрешителното за работа в България за 90 дни. 

„Добрата новина е, че коалиционното правителство на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ по съвсем естествени причини извършва и редица патриотични неща, ориентирани към нашите сънародници зад граница. До момента в съвещанието, което имахме на координационния съвет за връзка с българите в Украйна, докладвахме това, което сме извършили за месец и половина – нещо, което до момента никое правителство не е правило за българите в чужбина и в частност към Украйна. Това е именно облекчаването на режима за наемане на работници до 90 дни“, коментира Симеонов.

От обясненията му стана ясно, че по разпореждане на Министерството на външните работи, в консулските служби вече са премахнати "всякакви посредници търгаши на визи и работни места".

В Украйна документи могат да се внасят само лично или с нотариална заверка.

"Голяма част от тези 6000 човека, които имаха предварително сключени договори от Украйна, за да работят по Черноморието, вече са тук и ще облекчат работата на туристическия бранш, който както знаете се задъхва от недостиг на работна ръка и от голям прилив на туристи. Дай Боже всеки му“, каза още Валери Симеонов.

Симеонов е поел личен ангажимент да контролира облекчаването на административните процедури и да се повиши капацитетът на съответните институции, за да може българите от Украйна да получат адекватно и бързо обслужване.

Оправдан за подкуп данъчен осъди прокуратурата

https://www.24chasa.bg/region/article/6305744

Оправдан за подкуп данъчен осъди прокуратуратаДанъчен служител, оправдан окончателно по обвинение за взимане на подкуп, осъди прокуратурата. 52-годишният Св. Хр. от София ще получи 20 хил. лв. обезщетение на нанесени морални вреди - депресия, тревожност, стрес, загуба на работа, влошени семейни отношения, заради неправилно повдигнатото му обвинение.

БСП- Пловдив със събитиен календар по повод 125 години Пловдивска партийна организация

http://www.cross.bg/plovdiv-sotzialistite-subitiya-1547362.html

/КРОСС/ С програма от културно-исторически и политически събития БСП - Пловдив ще отбележи 125 години организиран партиен живот. Честванията започват с тържествено откриване по повод юбилея утре, 29 юни, от 18.30 часа в зала „Съединение" на РИМ - Пловдив. За събитието са поканени бивши и настоящи лидери на социалистите на национално и местно ниво, стопански ръководители и партийни деятели с принос към развитието на Пловдив. Събитието ще открие историкът Андрей Пантев, ще бъде представена и изложба на документи, свързани със социалистическата партия в Пловдив. В града на тепетата социалистите започват своя организационен живот на 21 август 1892 година с т.нар. Пловдивски конгрес. Тогава Димитър Благоев оповестява: „Пловдивският конгрес реши, че от тази дата дружинките се конституират в политическа партия". Честванията ще продължат до края на годината с различни тематични прояви. Предвидени са изложби, кинопрожекции, дискусии и събития като седмица на отворените врати. Ще бъде издаден и презентиран през ноември алманах на пловдивската партийна организация. „Целта ни е да припомним историята на партията, да направим достъпно настоящето си и да запознаем гражданите с визията ни за бъдещето", каза лидерът на социалистите в Пловдив Красимир Трифонов.  

"Грозно нападение срещу мюсюлмани в онази страна", или турските медии за атаката срещу забрадени жени

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/28/2997250_grozno_napadenie_sreshtu_mjusjulmani_v_onazi_strana/?ref=rss


Нападението над съпругата и дъщерите на заместник главния мюфтия на България Бирали Бирали разгневи турските медии. Две момичета и млад мъж са нападнали съпругата на Бирали, като първо са крещели обиди на верска основа, след което жената и дъщерите ѝ са станали обект и на физическа саморазправа – заради това, че носели забрадки и консервативно ислямско облекло.<br /><br />Под заглавие "Грозно нападение срещу мюсюлмани в онази страна" вестник "Миллиет" описва...

Откъс от "Убийството на една революция" от Руслан Трад

https://www.actualno.com/literature/otkys-ot-ubijstvoto-na-edna-revolucija-ot-ruslan-trad-news_619473.html

Вечерта на 16 юни 2016 г. Журналистите Халед ал Иса и Хади Абдалла се връщат към мястото, където живеят в сирийския град Алепо. Денят е бил тежък – малко по-рано са отразявали поредните въздушни удари над жилищни райони в раздробения град. Точно когато влизат в сградата, къ

ЕК и останалите институции на ЕС не са засегнати от настоящата кибератака

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305696

ЕК и останалите институции на ЕС не са засегнати от настоящата кибератакаНяма признаци Европейската комисия и останалите институции на ЕС да са били засегнати от последната кибератака, съобщи говорител на комисията. Той отбеляза, че на седмичното си заседание днес еврокомисарите са обсъдили този въпрос. Следим отблизо развитието на обстановката. Последните събития показват, че имаме нужда от повече действия,

Радев: ”Грипен” не са кренвирши, произвеждат се по поръчка

http://dnes.dir.bg/news/gripen-prezidentat-radev-25975977

Президентът Румен Радев реагира от Букурещ на твърдения, че моделът самолети “Грипен“, които България избра за превъоръжаване на ВВС, вече няма да се произвежда

Потребителското доверие във Франция покори 10-годишен връх

http://econ.bg/Новини/Потребителското-доверие-във-Франция-покори-10-годишен-връх_l.a_i.744749_at.1.html

Потребителското доверие във Франция нарасна изненадващо силно през юни, достигайки най-високо ниво от десетилетие насам, тъй като домакинствата в...

От септември администрацията минава на електронни документи, но не веднага

https://offnews.bg//politika/ot-septemvri-administratciata-minava-na-elektronni-dokumenti-no-ne-ve-659272.html

Заради различни системи за документооборот администрацията на изпълнителната власт не можела да си обменя по електронен път документи. Това показал анализът на правителството, който беше представен на заседанието в сряда. 

Кабинетът взе решение от 1 септември задължи административните органи да приведат системите си за електронен обмен на документи в съответствие с единен технически протокол, утвърден от председателя на Държавната агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ).

Това обаче няма да отмени изцяло физическото придвижване на документите в администрацията, стана ясно от думите на председателя на ДАЕУ Росен Желязков.

"Преди месец беше утвърден протокол и правила за този електронен документооборот и ангажиментът, който следва да бъде изпълнен, е администрациите да обменят всичките си документи по електронен път. Това не отменя в началото и паралелното обменяне на хартиени документи, но постепенно ще бъде изместен хартиеният документооборот за сметка на електронния", обясни Желязков.

Очакванията са по този начин да бъдат облекчени поредица от процедури за гражданите и бизнеса. 

Анализът показал, че 51 администрации на централните и териториалните органи на изпълнителната власт предоставят общо 1422 услуги, за които се изискват 5985 документа. В по-голямата си част тези документи се повтарят

"Мярката има за цел обменът на електронни документи, които съдържат електронни изявления между администрациите, да се извършва единствено по определения технически протокол. Административните органи трябва да използват само системи за електронен документооборот, които изпълняват този протокол, преди нормативно установения за това срок 1 януари 2018 г.
Съществуващият към момента обмен на електронни документи между администрациите се извършва само между неголям брой правни субекти. По-голяма част от тях са администрации със значително затруднен обмен на електронни документи", се посочва в решението на правителството.

Правителството взе решение и да бъде направен допълнителен анализ за възможността за отпадането на определени лицензионни режими и административни услуги. Това обаче трябва да стане със съответните законодателни промени. 

Отново от септември трябва да бъде въведено плащането на държавни такси с виртуални ПОС терминали и ще има задължително изискване в администрациите да бъдат поставени физически ПОС терминали. 

Същевременно се създава експертен съвет за интеграция на информационните ресурси, който ще работи по междуведомствени въпроси и задачи, свързани с реда и начина за осъществяване на обмена на електронни документи, които съдържат електронни изявления между администрациите, междурегистров обмен на данни, както и с интеграцията на информационните ресурси.

Утре ВСС ще гледа доноса на КОЙ срещу Лозан Панов

http://frognews.bg/news_137292/Utre-VSS-shte-gleda-donosa-na-KOI-sreshtu-Lozan-Panov/

Дали ще се стигне до мой импийчмънт, ще решат колегите във Висшия съдебен съвет /ВСС/. Така председателят на ВКС Лозан Панов коментира пред журналисти внесения сигнал срещу него за политически изяви, който ще бъде разгледан на Пленума на ВСС в четвъртък.

Григор Димитров е поставен под номер 13 на турнира в Уимбълдън

http://www.moreto.net/novini.php?n=354406

Григор Димитров е поставен под номер 13 в основната схема на третия за годината турнир от Големия шлем - Уимбълдън, научи Moreto.net. Престижният турнир започва на 3 юли, а преди неговия старт Гришо заема 11 място в световната ранглиста.

Отбранителните разходи в НАТО тази година нарастват с 4,3 % или 6 млрд. долара

http://www.mediapool.bg/otbranitelnite-razhodi-v-nato-tazi-godina-narastvat-s-43-ili-6-mlrd-dolara-news265919.html

Европейските държави от НАТО и Канада се очаква тази година да повишат отбранителните си разходи с 4,3 на сто или шест милиарда долара. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на пресконференция в Брюксел. Той уточни, че в тази обща сума са включени разноските за ново оборудване, за учения, заплати и пенсии на военните. До декември се очаква да бъдат готови националните планове на страните от алианса за изпълнението на целта разходите за отбрана да достигнат два процента от техния БВП до 2024 година. Плановете ще бъдат оценени от министрите на отбраната от алианса през февруари догодина. Утре НАТО ще представи подробни данни за разходите по държави, в хода на еднодневното заседание на министрите на отбраната от пакта. Министрите ще бъдат запознати и с доклад за напредъка в сътрудничеството ЕС-НАТО. Те ще обсъдят също борбата с тероризма и мисията на алианса в Афганистан. Предвижда се всеки от съюзниците да уточни утре с какви сили ще участва занапред в мисията на НАТО за обучение на афганистанските сили за сигурност. За да бъдем в безопасност, трябва да увеличим отбранителните разходи и споделянето на тежестта, коментира Столтенберг. Европейските съюзници имат интерес от повишаването на отбранителните разходи и са дали съгласието си за това, добави той. По неговите думи увеличеното присъствие на военни от САЩ в Европа е най-ясният израз на съпричастност и говори достатъчно за отношението на Вашингтон към клаузата за взаимна защита. В отговор на въпрос Столтенберг посочи, че кибератаките могат да станат основание за задействането на тази клауза - чл. 5 от Вашингтонския договор. Генералният секретар уточни, че НАТО съдейства на Украйна за укрепване на информационните системи. Няма искане и намерения да възстановим бойните операции в Афганистан. Все още там има много несигурност и насилие. Научавам за зачестили контакти между Русия и талибаните, но не знам подробности. НАТО подкрепя действащото правителство и постигането на мирно решение - това е вътрешен процес, а ако Русия може да допринесе - нямам против, заяви Столтенберг.

ЕС удължава икономическите санкции срещу Русия с шест месеца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305728

ЕС удължава икономическите санкции срещу Русия с шест месецаСъветът на ЕС удължи днес действието на икономическите санкции срещу Русия до 31 януари догодина. Това решение е свързано с доклада на президента на Франция Еманюел Макрон и на канцлера на Германия Ангела Меркел за изпълнението на споразуменията от Минск, се отбелязва в съобщението, предава БТА. Санкциите бяха първоначално въведени на 31 юли 2014

Над 30 леко ранени при инцидент в метрото на Ню Йорк

http://www.mediapool.bg/nad-30-leko-raneni-pri-intsident-v-metroto-na-nyu-york-news265918.html

Над 30 души бяха леко ранени във вторник в метрото на Ню Йорк, когато две мотриси дерайлираха, наближавайки метростанция в Харлем, съобщиха спасителни екипи, цитирани от Франс прес. Стотици останаха над един час блокирани в тунелите, а 36 леко ранени бяха откарани в болници из района, уточни говорител на нюйоркските пожарникари. Случаят се разследва, но причините засега остават неясни, съобщи компанията Ем Ти Ей, оператор на градския транспорт. Нейният шеф Джоузеф Лхота, цитиран от телевизия "Ню Йорк 1", посочи, че преди инцидента била задействана ръчна спирачка в един от вагоните, а пушекът от подпалени отпадъци в тунела предизвикал паника сред пътниците. Асошиейтед прес обаче цитира служител на компанията, според когото първоначалното разследване показва, че злополуката се дължи на човешка грешка - неправилно прикрепена релса, подменена при ремонт.

Приближен на Тръмп е регистриран като лобист за проруска украинска политическа партия

http://www.mediapool.bg/priblizhen-na-tramp-e-registriran-kato-lobist-za-proruska-ukrainska-politicheska-partiya-news265917.html

Бившият шеф на предизборния щаб на президента на САЩ Доналд Тръмп Пол Манафорт се е регистрирал в министерството на правосъдието като лобист на бившата проруска управляваща партия в Украйна - Партията на регионите, предаде Асошиейтед прес. В документи, качени на сайта на вестник "Вашингтон пост", той посочва, че е обучавал членове на украинската партия как да взаимодействат с представители на американските власти. От тях се вижда, че Пол Манафорт е получил над 17 милиона долара от Партията на регионите срещу консултантски услуги в периода 2012 - 2014 г. Манафорт е вторият член на предизборния щаб на Тръмп, регистриран като лобист, отбелязва АП. През март бившият съветник на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност Майкъл Флин се е регистрирал в министерството на правосъдието във връзка с работата, която неговата консултантска фирма е извършвала за турски бизнесмен и която според него може да е подпомогнала турското правителство.

Кабинетът предлага нов началник-щаб на Сухопътни войски

http://www.cross.bg/brigaden-general-zvanie-1547361.html

/КРОСС/ Правителството предлага на президента Румен Радев да назначи полковник Николай Караиванов за началник на щаба на Сухопътните войски и да го удостои с висшето офицерско звание "бригаден генерал", съобщават от Министерския съвет. Полк. Караиванов е завършил ВНВУ "В. Левски" и ВА "Г. Раковски". На военна служба е от 1985 г. Припомняме, досегашният началник-щаб бригаден генерал Валери Цолов стана зам.-командващ Сухопътни войски. Кабинетът предлага също от длъжност и от военна служба да бъде освободен бригаден генерал Калин Кузманов, директор на дирекция "Стратегическо планиране" в Министерството на отбраната заради навършване на пределна възраст за военна служба. За ръководител на дирекцията е предложен полк. Красимир Кънев, който ще бъде удостоен със звание "бригаден генерал". За назначаване като директор на дирекция "Комуникационни и информационни системи" във Военния секретариат на ЕС в Брюксел и удостояване със звание бригаден генерал е предложен полк. Васил Събински. Очаква се той да поеме поста от 1 август т. г. Правителството предлага още президентът да измени Указ №85 от 2012 г., с който са утвърдени длъжностите във въоръжените сили на Република България и Националната служба за охрана, които изискват висши офицерски звания

Долната камара на Конгреса на САЩ подкрепи общата отбрана на НАТО

http://www.mediapool.bg/dolnata-kamara-na-kongresa-na-sasht-podkrepi-obshtata-otbrana-na-nato-news265916.html

Американската Камара на представителите гласува почти с единодушие тази вечер, за да потвърди гаранциите на НАТО за обща отбрана на всички страни членки, предаде Ройтерс. С 423 гласа "за" срещу 4 гласа "против", Камарата потвърди тържествено, че САЩ държат на чл. 5 от Договора на НАТО. Освен това документът подкрепя призивите до 2024 г. всички страни членки на Алианса да увеличат разходите си за отбрана до най-малко 2 на сто от БВП. По време на посещението си в централата на НАТО в Брюксел през май, Тръмп не спомена подкрепата на САЩ за тази важна част от договора на НАТО, което притесни съюзниците. Вместо това той използва речта си, за да призова страните членки да плащат по-голяма част от общата отбрана, припомня Ройтерс. По-късно Тръмп заяви, че подкрепя споразумението за обща отбрана и други високопоставени представители на САЩ също изразиха подкрепата си. "Предвид всички заплахи, пред които сме изправени ние и нашите партньори по света, силен и сигурен Алианс е по-важен от всякога", заяви председателят на Камарата Пол Райън.

Тилърсън подкани към преговори страните в катарската криза

http://www.mediapool.bg/tilarsan-podkani-kam-pregovori-stranite-v-katarskata-kriza-news265915.html

САЩ призоваха Саудитска Арабия и останалите страни да бъдат отворени към преговори с Катар, в момент, когато те се опитват да разрешат голяма дипломатическа криза със съседната страна, предаде Асошиейтед прес. Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън проведе отделни срещи с представители на Кувейт и Катар. Кувейт се опитва да посредничи в кризата, в която участват Катар и арабските му съседи, включително Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Египет и Бахрейн. Тилърсън и представителят на Кувейт са заявили, че всички страни трябва да покажат сдържаност, за да може да има продуктивни дипломатически разговори, съобщи говорителка на Държавния департамент. По-рано саудитският външен министър Адел ал Джубейр заяви пред медиите, че няма нужда от преговори, а само Катар да реши дали ще изпълни списъка с условия, представен от четирите страни, припомня АП. Искането да спре да подкрепя тероризма, отправено към Катар от Саудитска Арабия, Бахрейн, Египет и Обединените арабски емирства, е неоснователно и неприемливо, заяви същевременно пред телевизия Ал Джазира катарският външен министър шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани, предаде Ройтерс. "Това, което беше представено от страните, осъществяващи блокадата, са просто твърдения, неподкрепени от доказателства, а не искания", заяви шейх Мохамед. "Исканията трябва да бъдат реалистични и приложими, иначе са неприемливи", добави той. Преди три седмици Саудитска Арабия, Бахрейн, Египет и Обединените арабски емирства наложиха бойкот на Катар, обвинявайки го, че подкрепя екстремисти. Сред исканията им се включва затварянето на турска военна база в Доха, спирането на телевизия "Ал Джазира" и прекратяването на връзките с Иран. Катар отхвърля обвиненията и твърди, че целта на исканията е да ограничи суверенитета му, припомня Ройтерс.

Прокуратурата: "Антикорупция" проверява как НДК изразходва бюджета си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305721

Прокуратурата: "Антикорупция" проверява как НДК изразходва бюджета сиПо повод множество запитвания от представители на медиите, пресцентърът на прокуратурата съобщава следното: На 21.02.2017 г. ДА“Национална сигурност“ е изпратила до главния прокурор сигнална справка, касаеща извършени нарушения с бюджетни средства, отпуснати по решение на Министерски съвет на Националния дворец на културата/ НДК/.

Колумбия отбеляза официалното разоръжаване на ФАРК

http://www.mediapool.bg/kolumbiya-otbelyaza-ofitsialnoto-razorazhavane-na-fark-news265914.html

Окончателното предаване на въоръжението на Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК) беше отбелязано снощи с официална церемония в община Месетас, департамента Мета, предаде ДПА. На церемонията присъстваха и президентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос и лидерът на ФАРК Родриго Лондоньо. "Сбогом оръжия, сбогом война, здравей, мир!", заяви Лондоньо. Ръководителят на мисията на ООН в страната потвърди в понеделник, че 6803 бойци на ФАРК са предали всичките 7132 регистрирани по-рано оръжия. "ФАРК са решени да кажат истината и да платят обезщетения", заяви Сантос в Туитър. "Ще има справедливост и гаранции за всички жертви", добави той. Оръжията ще бъдат претопени и от тях ще бъдат излети паметници на мира, които ще бъдат поставени в Колумбия, в централата на ООН в Ню Йорк и в Хавана, където се състояха продължилите четири години мирни преговори. "За мен и за повечето колумбийци, днес е много специален ден. Ден, който никога няма да забравим. Ден, в който оръжията бяха заменени с думи", подчерта президентът Сантос. Той подари на Лондоньо лопата, направена от щурмова пушка и му каза, че "не съм съгласен с теб за икономическите и политически модели за нашата страна, но ще защитавам решително правото ти да изразяваш възгледите си в рамките на демократичната система". "ФАРК не прекратява съществуването си. Ние прекратяваме 53-годишния си въоръжен бунт. Ще продължим да съществуваме като юридическа единица", подчерта Лондоньо. "Ние обещаваме никога да не използваме оръжие в политиката, а държавата обещава никога да не използва оръжие срещу политическите си опоненти", добави той.

Около 46 000 първокласници получават по 250 лв. в началото на учебната година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305703

Около 46 000 първокласници получават по 250 лв. в началото на учебната годинаПо 250 лв. еднократна помощ ще получат първокласниците, чиито семейства имат ниски доходи, реши правителството. С тези средства ще бъдат подпомогнати около 46 000 деца, които тръгват на училище през септември т. г. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Еднократната помощ се отпуска по реда на Закона за семейни помощи за деца.

Почина създателят на Мечето Падингтън

//dariknews.bg/novini/sviat/pochina-syzdateliat-na-mecheto-padingtyn-2033517

На 91-годишна възраст почина Майкъл Бонд, създателят на Мечето Падингтън, героят на едноименната детска приказка, обикалящ света, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Глоба до 2 милиона грози мобилните оператори, ако нарушат новите правила за роуминга

//dariknews.bg/novini/biznes/globa-do-2-miliona-grozi-mobilnite-operatori-ako-narushat-novite-pravila-za-rouminga-2033519

Глоба от 50 хиляди до 2 милиона лева грози мобилните оператори, които нарушават новите правила за роуминга в Европейския съюз. Това предвиждат предложения за промени в Закона за електронните съобщения.

Стефан, обвинен в убийството на приятелката си, рецитира в своя защита стихове на Ботев

//dariknews.bg/novini/bylgariia/stefan-obvinen-v-ubijstvoto-na-priiatelkata-si-recitira-v-svoia-zashtita-stihove-na-botev-2033516

Съдът очаквано остави в ареста за постоянно Стефан Станев, обвинен в жестокото убийство на 29-годишна студентка в София. Според съда предвид събраните доказателства, свидетелските показания, както и особената жестокост на деянието, е налице реална опасност Станев да се укрие или да

Търсят раннохристиянски манастир на Перперикон

https://www.24chasa.bg/region/article/6305709

Търсят раннохристиянски манастир на Перперикон
Раннохристиянски манастир ще търсят това лято археолозите на Перперикон. В продължение на около 3 месеца екипът на проф. Николай Овчаров ще разкопава района на разкритата през миналата година базилика. Тя е от 5-6 век и е най-голямата разкривана в Родопите от този период. "Край църквата вероятно има коплекс от сгради, а хипотезата,

Германски депутати са предупредени, че може да са подложени на шпионаж от Турция

http://www.mediapool.bg/germanski-deputati-sa-predupredeni-che-mozhe-da-sa-podlozheni-na-shpionazh-ot-turtsiya-news265913.html

Германската федерална полиция предупреди депутати, че турското разузнаване може да ги шпионира и е възможно турски националисти да представляват заплаха за тях, съобщи германският в. "Велт", цитиран от Ройтерс. Съобщенията може да изложат на допълнително напрежение вече обтегнатите отношения между Германия и Турция, които са на различни позиции по редица проблеми. "През последните седмици федералната полиция е провела така наречените "дискусии за сигурността" с няколко депутати", съобщава в. "Велт". "Съобщава се, че дискусиите са се фокусирали върху възможно наблюдение от страна на турското разузнаване и опасения за сигурността, произтичащи от турски националисти". Засега няма коментар от централата на германската федерална полиция.

Валери Симеонов: Българската даржава не е забравила сънародниците ни в Украйна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305704

Валери Симеонов: Българската даржава не е забравила сънародниците ни в УкрайнаНа проведеното заседание на Координационния център за връзка с българите в Украйна, заместник министър-председателят Валери Симеонов увери представители на българските общности в Украйна, че те не са и никога няма да бъдат забравени от българската държава, съобщава "Фокус". Водещият заседанието Петър Харалампиев,

Около 46 000 първокласници ще получат еднократна помощ от 250 лв.

http://www.moreto.net/novini.php?n=354391

По 250 лв. еднократна помощ ще получат първокласниците, чиито семейства имат ниски доходи, реши правителството. С тези средства ще бъдат подпомогнати около 46 000 деца, които тръгват на училище през септември т. г. Еднократната помощ се отпуска по реда на Закона за семейни помощи за деца.

Правителството отпусна нови 12 млн. лв. за сигурността на председателството на ЕС

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/28/2997260_pravitelstvoto_otpusna_novi_12_mln_lv_za_sigurnostta/?ref=rss


Правителството одобри отпускането на допълнителни 12 млн. лв. за 2017 г., които да се използват за предприемането на мерки за сигурност и обезпечаване на събитията по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз догодина. Кабинетът взе това решение на днешното си редовно заседание.<br /><br />По бюджета на Министерството на вътрешните работи ще бъдат отпуснати 9.5 млн. лв., а по този на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) - 500 хил. лв....

Кафето помага за отслабване и увеличава желанието за спорт

http://www.cross.bg/pomaga-kofeinut-yvelichava-1547360.html

/КРОСС/ Кафето може да се окаже много важно в борбата със затлъстяването, защото съдържащият се в него кофеин помага за изгаряне на калориите, като увеличава освобождаването на хормона окситоцин, съобщава в. "Дейли мeйл". Този хормон регулира апетита и метаболизма и улеснява борбата с килограмите. Китайски учени направиха експерименти с мишки и установиха, че кофеинът потиска апетита им и ги стимулира да са по-активни и да тичат повече. Използваните дози обаче са много високи - 60 мг/кг (равни на от 24 до 36 чаши кафе за човек). Кофеинът блокира аденозиновите рецептори в хипоталамуса. Това е централният регулатор на енергийния баланс при бозайниците. При мишките това води до освобождаване на окситоцин, който намалява затлъстяването. Учените от университета в Хуачжун се надяват откритието им да послужи за създаване на хапче за отслабване на базата на кофеин. Отдавна е известно, че кофеинът помага за отслабване. Механизмът, с който той действа обаче беше непознат. Смята се, че кофеинът увеличава дневния разход на енергия с 5 процента.  

Правителството отпусна допълнителни 12 млн. лв. за сигурността по време на председателството на ЕС

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/28/2997260_pravitelstvoto_otpusna_dopulnitelni_12_mln_lv_za/?ref=rss


Правителството одобри отпускането на допълнителни 12 млн. лв. за 2017 г., които да се използват за предприемането на мерки за сигурност и обезпечаване на събитията по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз догодина. Кабинетът взе това решение на днешното си редовно заседание.<br /><br />По бюджета на Министерството на вътрешните работи ще бъдат отпуснати 9.5 млн. лв., а по този на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) - 500 хил. лв....

Прокуратурата проверява дали Боршош е плащал стари сметки на НДК с пари за Председателството

https://offnews.bg//temida/prokuraturata-proveriava-dali-borshosh-e-plashtal-stari-smetki-na-ndk-659273.html

Прокуратурата проверява дали изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош е плащал стари задължения на Двореца с отпуснати само за целите на Председателството 17 млн. лева.

Сигналът до главния прокурор Сотир Цацаров е подаден от ДАНС на 21 февруари и се отнася за извършени нарушения с бюджетни средства. В справката се сочи, че с решение на МС от 03.08.2016 г. на НДК са отпуснати 17 милиона лева, предназначени единствено за увеличение на капитала на дружеството с оглед разходите по бъдещото европейско председателство. Твърди се, че част от тези средства са разходвани от изпълнителния директор за други цели, като са извършвани плащания по договори за минали периоди.

Справката и материалите към нея са изпратени от главния прокурор по компетентност на Софийска градска прокуратура. 

Наблюдаващите прокурори от СЗ“Антикорупция“ – СГП са възложили на ДАНС извършване на допълнителни проверовъчни действия с цел изясняване на фактическите обстоятелства по случая.

На 17.05.2017 г. ДАНС са приключили проверката и са докладвали материалите на СЗ“Антикорупция“- СГП. На 08.06.2017г. е образувано досъдебно производство с предмет чл.254а ал.1 от НК - за разпореждане с бюджетни средства не по предназначението им, в нарушение на нормативни актове.

Осъществени са множество действия по разследването, като е назначена и счетоводна експертиза за анализ на начина на разходване на целеви средства от сметките на НДК.

След получаване на заключението на експертизата, наблюдаващите прокурори от СЗ“Антикорупция“ ще вземат решение относно по нататъшния ход на досъдебното производство и евентуалното наличие на предпоставки за повдигане на обвинения. 

Парламентът прие правила за избор на шефове в КФН

http://econ.bg/Новини/Парламентът-прие-правила-за-избор-на-шефове-в-КФН_l.a_i.744746_at.1.html

Парламентът прие процедурни правила за условията и реда за предлагането на кандидат за заместник-председатели на Комисията за финансов надзор...

62-ма души загинаха при катастрофи по време на Рамазан байрам в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305691

62-ма души загинаха при катастрофи по време на Рамазан байрам в ТурцияШейсет и двама души са загинали, а 489 души са ранени при катастрофи в Турция от началото на празника Рамазан байрам, започнал миналата седмица, съобщава ДПА, като се позовава на Анадолската агенция, предава БТА. Десетки хиляди поеха на път за ваканция през четирите почивни дни за Рамазан байрам, който започна в петък.

Италианската област Венето забрани носенето на бурки на обществени места

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305688

Италианската област Венето забрани 
носенето на бурки на обществени местаРегионалният съвет на северната италианска област Венето забрани на жени, изповядващи исляма, да влизат в обществени учреждения с традиционни облекла, закриващи лицето, предаде ТАСС, цитирана от БТА. "Не става дума за никаква дискриминация. Това е въпрос на сигурност. И бяхме достатъчно твърди. Забраната обхваща облекла от рода на бурката и

"Амнести интернешънъл" няма да спазва унгарския закон за НПО

http://www.mediapool.bg/amnesti-interneshanal-nyama-da-spazva-ungarskiya-zakon-za-npo-news265912.html

Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" заяви, че се присъединява към бойкота на новите унгарски правила за задължително регистриране на финансираните от чужбина граждански организации, предаде Асошиейтед прес. Според правителството на Виктор Орбан законът, влязъл в сила в сряда, има за цел да повиши прозрачността. Критиците на закона го смятат за опит за подтискане на несъгласните. "Амнести интернешънъл" има намерение да оспори репресивния нов унгарски закон за неправителствените организации в съда, и няма никакво намерение да го спазва, докато не бъдат изчерпани всички останали средства", заяви директорът на унгарския клон на неправителствената организация Джулия Иван. Според закона групите, получаващи над 26 200 долара годишно от чужбина ще трябва да се регистрират пред съда в срок от 15 дни и да включват информация, че са финансирани от чужбина, в повечето си онлайн и печатни публикации. Законът, приет по-рано тази месец, отразява конфликта между премиера Виктор Орбан и американския финансист от унгарски произход Джордж Сорос, отбелязва АП. Идеалът на Сорос за едно "отворено общество" противоречи на желанието на Орбан да превърне Унгария в "нелиберална държава". Фондациите "Отворено общество" на Сорос подкрепят някои от засегнатите от закона неправителствени организации, включително Унгарския хелзинкски комитет и "Трансперънси интернешънъл".

Тя е на 37 и роди гигантско бебе - цели 6,5 кг (снимки)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/tia-e-na-37-i-rodi-gigantsko-bebe-celi-65-kg-snimki-6070873

Бебето е здраво, но още с раждането си е създало проблеми на родителите си, защото купените за него дрешки не му ставали

Увеличението на минималната пенсия окончателно прието от парламента

http://www.mediapool.bg/uvelichenieto-na-minimalnata-pensiya-okonchatelno-prieto-ot-parlamenta-news265911.html

Парламентът гласува единодушно на второ четене обещаното от управляващите увеличение на минималната пенсия в две стъпки. От 1 юли тя ще бъде увеличена от 161.38 лева на 180 лева, а от 1 октомври – на 200 лева. Решението беше взето с 202 гласа "за", без нито един против и "въздържал се". Увеличението ще струва около 100 млн. лева до края на годината и засяга около 800 000 пенсионери. Освен минималната пенсия, със същите проценти ще се повишат минималните размери и на останалите пенсии за трудова дейност, които се определят в процент от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст. Това са пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствените пенсии. Народното събрание отхвърли предложението на "БСП за България" от 1 юли минималният размер на пенсията да е 300 лева. Наш приоритет са хората с ниски доходи, заяви Надя Жекова от "БСП за България" и посочи, че явно когато ГЕРБ и “Патриотите обещават“ 300 лева минимална пенсия, това означава 180 лева, максимум 200. Тя отбеляза, че границата на бедността е 314 лева. Колегата й Георги Гьоков каза, че с предложението си БСП помага на управляващите да изпълнят предизборните си обещания. Хасан Адемов от ДПС постави въпроса защо се изравнява размерът на пенсии на лица с различен осигурителен принос. Сигурни ли сте, че тези, които получават минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст, имат доходи само от пенсии, попита още той. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова отбеляза, че предложението на БСП за минимална пенсия от 300 лева ще струва на бюджета 130 милиона лева месечно. Тя изчисли, че от юли до декември това означава над 700 милиона лева, а за следващата година - над милиард. Откъде ще дойдат тези средства, попита тя. Според нея трябва или да се увеличат данъци, или осигуровки, или трябва да бъде за сметка на други разходи от бюджета. Веселин Марешки заяви, че парламентарната група на "Воля", независимо дали е в опозиция, или в управление, винаги ще подкрепя това, което са обещали, в случая - 300 лева минимална пенсия.

Въздушните и морските превози в Белгия са засегнати от новия компютърен вирус

http://www.mediapool.bg/vazdushnite-i-morskite-prevozi-v-belgiya-sa-zasegnati-ot-noviya-kompyutaren-virus-news265910.html

Полетите на авиокомпанията Ти Ен Ти/ФедЕкс (TNT/FedEx) от и до летището край белгийския град Лиеж са преустановени заради проникването на компютърния вирус, поразил електронни системи по целия свят, съобщиха местни медии. Аерогарата в Лиеж е основната входно-изходна точка за товарни въздушни превози в Белгия, а Ти Ен Ти е най-големият й оператор. Съобщава се, че няколко десетки полета са били отменени от снощи насам заради срив в системата за проследяване на пратките. Уточнява се, че самолети, които е трябвало да се приземят в Лиеж, не са излетели от летищата, на които се намират. Кибератаката е засегнала и работата на пристанището в Зеебрюхе - най-голямата входна точка за внос на втечнен газ в Европа. На това пристанище се намират най-големият европейски ро-ро терминал и едно от най-важните съоръжения за износ на нови европейски автомобили по море.

Шестима арестувани в Испания, Великобритания и Германия за връзки с ислямистки бойци

http://www.mediapool.bg/shestima-arestuvani-v-ispaniya-velikobritaniya-i-germaniya-za-vrazki-s-islyamistki-boitsi-news265909.html

Шестима души са били арестувани в Испания, Великобритания и Германия по обвинения във връзки с ислямистката въоръжена групировка "Ислямска държава", в разпространяване на нейните идеи и радикализиране на потенциални членове. Това съобщи днес испанското министерство на вътрешните работи, цитирано от Ройтерс. Арестите са били подготвени от испански полицаи в сътрудничество с германски и британски колеги. Четирима души са били задържани в Палма де Майорка и по един в Германия и Великобритания, каза испанското вътрешно министерство. Използвана е била помощта на полицейските служби на различни държави и на европейските служби, създадени за обмен на информация в борбата с престъпността - Европол, Евроюст и шенгенската информационна система. Арестуваните са създавали и разпространявали видеозаписи, съдържащи насилие, и са организирали тайни седмични срещи за вербуване на млади хора, които да заминават като бойци за зони на конфликти. Разследването е започнало през 2015 г., след като е била открита уебстраница с поредица от видеа за индоктриниране и пътуване до Сирия на млад мюсюлманин, живеещ в Испания. Продуцентът на филмите е арестуваният във Великобритания - ултраконсервативен имам салафит, който вече е бил следен от службите на няколко европейски страни. Неотдавна той пътувал до испанския остров Палма де Майорка, където се срещнал с четиримата задържани в Испания. Арестуваният в Германия е бил във връзка с другите и е участвал в записите, направени от групата. През юни 2015 г. Испания повиши равнището на тревога на четвърта, предпоследна степен. Оттогава испанската полиция е арестувала 178 души, обвинени във връзки с джихадисти.

Тайната на успеха на Макрон

http://www.mediapool.bg/tainata-na-uspeha-na-makron-news265908.html

Започваме да долавяме какво стои зад успеха на Еманюел Макрон. Новият президент на Франция удиви Европа със скоростта и размаха на своя възход от бивш министър до държавен глава на републиката за по-малко от една година - от политически новак до създател и лидер на печеливша партия. Той удиви и света със своя чар, с остротата на разсъжденията и идеологическата креативност, възприемайки идеи и политики ту от ляво, ту от дясно. С безпощадността, която го доведе до тук. Миналата седмица той принуди четирима министри да напуснат кабинета. Трима от тях бяха членове на МоДем (Демократично движение), съюзник на неговата партия, а четвъртият изигра огромна роля в създаването на собствената партия на Макрон "Република напред!". Нито дума за невинност преди доказване на вината. И четиримата са подследствени за (относително умерена) корупционна практика, освен това става дума за предварително разследване, но обвинението беше достатъчно да изхвърчат. Подсилвайки впечатлението за безпощадността на Макрон, френските медии бяха пълни с цитати от анонимни партийни източници, внушаващи, че той упражнявал строг контрол над министрите. На Макрон се налага да е безмилостен и да упражнява контрол. Той започва двойна мисия да успее там, където предшествениците му се провалиха, в една Франция, чиято икономика, статут и оптимизъм западат. Тази мисия включва на първо място съживяване на Франция, и на второ - връщането на статута й на равен партньор с Германия в съживяването на Европейския съюз. Ще започне с Франция. Въпреки впечатляващото спечелване на президентските и парламентарните избори той ще усеща притеснението от рекордно ниската избирателна активност на парламентарните избори през юни и от това, че след като се е установил в центъра, и левицата, и десницата са против него. Макрон даде да се разбере вече, че иска да започне преговори с профсъюзите по въпроса за въвеждането на по-голяма гъвкавост на работните места - по-лесно уволняване и назначаване на работници. В това отношение по думите на един коментатор му предстои "майката на всички битки" с организации, които от десетилетия се противопоставят на промяна. Това ще е сблъсък на различен опит и рефлекси. Макрон е млад и образован в елитни институции, профсъюзите са креатури на индустриална епоха, в която сигурността на работните места и увеличаването на заплатите са началото и края на пазарлъците. Европейският съюз е по-голямо предизвикателство отчасти защото може да го контролира по-малко. Германският канцлер Ангела Меркел, неоспоримата, но самотна лидерка на ЕС, беше видимо облекчена от неговия избор. Тя обяви възторжено след победата му през май, че Макрон "е носител на надеждите на милиони от френския народ, а също на много хора в Германия и в цяла Европа". Само че Меркел я чакат тежки избори на 24 септември и тя трябва да балансира отзивите си за него, за да избегне отчуждаване на своите избиратели. "Подкрепата на Германия не може да замени френската политика", заяви тя сухо след ентусиазираното приветстване на Макрон. "Не виждам защо като приоритет трябва да променим политиката си." Канцлерката искаше да каже, че няма да преразгледа фискалните правила, на които Германия държи, и позицията на правителството й, че Франция и други страни от "средиземноморския клуб" трябва да спрат да трупат дългове, които ги вкарват по-дълбоко в икономическа дупка. Следва Италия, която наследи Гърция като централна грижа на Европа. Прогнозата за растеж от 1 процент тази година в Италия, третата по големина икономика от еврозоната, е далеч зад умерения растеж в останалата част на ЕС и не помага с нищо за изпадналите в дългове промишлен и банков сектор на страната. В Италия, където расте съпротивата срещу ЕС, вероятно ще се състоят избори в началото на следващата година или по-късно. Въпреки че популисткото евроскептично Движение пет звезди се представи зле на изборите за кметове, все още оглавява националните сондажи. Силвио Берлускони, който никога не трябва да бъде изключван от сметките, също обещава да възроди своята партия "Форца, Италия", докато съюзниците му в дясно - "Северната лига" и "Италиански братя" - отхвърлят обществената неприязън към ЕС и заедно може да победят управляващата Демократическа партия. Боледуваща, политически турбулентна Италия е по-голяма заплаха за реформата в ЕС, защото за разлика от гръцката, италианската икономика е твърде голяма, за да бъде спасена от дефолт. Макрон трябва да се справи с тези проблеми - заедно с агониите от преговорите за Брекзит и продължаващата враждебност на централноевропейските членове на ЕС Полша, Унгария и Словакия към голяма част от политиката на съюза, особено към имиграцията, ако иска да се присъедини към Меркел като главен инженер в машинното отделение на ЕС. Той има зад себе си вятъра. Насрещните ветрове обаче ще бъдат също толкова силни. По БТА

НДК мина официално в ръцете на министъра на културата

https://offnews.bg//politika/ndk-mina-ofitcialno-v-ratcete-na-ministara-na-kulturata-659270.html

Министърът културата Боил Банов ще упражнява вече правата на държавата в капитала на „Национален дворец на културата – Конгресен център София“ ЕАД.

Това реши на днешното си заседание Министерският съвет. 

Досега принципал на НДК беше министърът за Председателството на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.

За промяната обяви вчера премиерът Бойко Борисов, след като върна на поста му уволнения от Павлова директор на НДК Мирослав Боршош.

Павлова уволни Боршош в понеделник и назначи на негово място бившия шеф на "Арена Армеец" Борислав Велков, който преди това беше председател на Съвета на директорите на НДК. 

Като мотив за уволнението на Боршош Павлова посочи системно не спазване на нейни указания и решения на Съвета на директорите, както и заради лошо финансово управление на НДК. 

Затворник поиска нова шофьорска книжка във Варна, отказаха му

http://www.moreto.net/novini.php?n=354369

Затворник поиска да му бъде издаден дубликат на изгубената шофьорска книжка. От Пътна полиция във Варна му отговориха, че трябва да отиде лично в сградата на ведомството. В резултат лишеният от свобода заведе жалба в Административния съд в морската столица, става ясно от определението на съда.

Генералски промени по върховете в отбраната

http://dnes.dir.bg/news/nachalnik-rokadi-ministerstvo-otbranata-suhopatni-voysci-polk-nikoli-karaivanov-25976411

Правителството предлага на президента да назначи полковник Николай Караиванов за началник на щаба на Сухопътните войски.

Германия е много близо до узаконяването на еднополовите бракове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305681

Германия е много близо до узаконяването на еднополовите браковеГерманският парламент може да гласува законопроект за узаконяването на еднополовите бракове още този петък, след като законодателната комисия на долната камара включи темата в дневния си ред, съобщава БГНЕС.  „Пътят към равенството е открит“, заяви председателката на комисията Ренате Кюнаст от партията на Зелените.

Италианската област Венето забрани влизането в обществени учреждения с бурки и никаби

http://www.mediapool.bg/italianskata-oblast-veneto-zabrani-vlizaneto-v-obshtestveni-uchrezhdeniya-s-burki-i-nikabi-news265907.html

Регионалният съвет на северната италианска област Венето забрани на жени, изповядващи исляма, да влизат в обществени учреждения с традиционни облекла, закриващи лицето, предадоха осведомителните агенции. "Не става дума за никаква дискриминация. Това е въпрос на сигурност. И бяхме достатъчно твърди. Забраната обхваща облекла от рода на бурката и никаба", обясниха представители на областния съвет. Повечето места в областния съвет на Венето заемат представители на антиимигрантската партия "Северна лига", която е в опозиция на национално равнище. Членовете на съвета от управляващата в Италия левоцентристка Демократическа партия, която е опозиционна във Венето, осъдиха остро забраната. Подобни ограничения наложи по-рано друга северна италианска област - Ломбардия.

Радев: ”Грипен” не са кренвирши, произвеждат се по поръчка

http://frognews.bg/news_137291/Radev-Gripen-ne-sa-krenvirshi-proizvejdat-se-po-porachka/

Румен Радев е на двудневно посещение в Букурещ, където се срещна днес с колегата си Клас Йоханис. Те обсъдиха и партньорство в сферата на отбраната.

Израел строи стена по границата си с Ливан

http://www.cross.bg/izrael-ograda-granitzata-1547358.html

/КРОСС/ Правителството на Израел продължава приготовленията си по строителството на циментова стена по границата си с Ливан. Това съобщава саудитският в. "Ашарк ал Аусат", цитиран от ливански медии. Израел вече защитава от Сирия, Египет, Ивицата Газа и отчасти със Западния бряг с помощта на ограда по границите си.  Припомняме, през миналата година израелският премиер Бенямин Нетаняху се зарече да бъде изградена ограда по цялата сухопътна граница на Израел, за да може еврейската държава да се предпази от външни заплахи. "В края на краищата Израел, както аз го виждам, ще бъде заобиколен с ограда от всички страни. В средата, в която живеем, ние трябва да се предпазваме от хищници", изтъкна Нетаняху.  

Според ДАНС с парите за европредседателството е плащано по стари договори на НДК

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/28/2997222_spored_dans_s_parite_za_evropredsedatelstvoto_e/?ref=rss


Според Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) с парите, които кабинетът е отпуснал на Националния дворец на културата (НДК) заради разходите за предстоящото европредседателство, изпълнителният директор плащал задължения по стари договори. Това се разбира от справка на агенцията до прокуратурата, след която започна разследване, съобщи пресцентърът на държавното обвинение.<br /><br />На 21 февруари 2017 г. ДАНС е изпратила до главния прокурор сигнал за извършени...

Григор Димитров отказва въпроси на български

https://offnews.bg//tenis/grigor-dimitrov-otkazva-vaprosi-na-balgarski-659269.html

Григор Димитров е отказал да отговаря на въпросите на български на единствения наш журналист, акредитиран на турнира в Куинс. Това твърди вестник "24 часа". Репортерът, ударил на камък, е от спортна медия.

Журналистът направил опит да разпита Гришо на пресконференции след победите. След загубата от Фелисиано Лопес на полуфинала първата ни ракета дори не се явил пред медиите. Наложило се да му пращат въпроси чрез пресофиса на ATP.

Поведението на Григор в чужбина е доста различно от това у нас. На турнира в София той беше повече от любезен с представителите на медиите.

"24 часа" припомня случка от финала в Истанбул миналата година, когато Димитров се размина за малко с титлата, а в яда си счупи няколко ракети. На въпрос на турски журналист нашето момче се ядоса: "Ти критикуваш ли ме?". 

Все пак трябва да отчетем, че след сериозно недоволство у родните фенове Григор рязко намали статусите си на английски и започна да пише предимно на български в социалните мрежи. Той показа телефон с герба ни, новият му калъф на мобилния има надпис България.

Е, безкраен остава спорът относно участието на Гришо в националния отбор за "Купа Дейвис". Доста фенове му се сърдят, че не играе за България. Повечето обаче го защитават, че няма смисъл да си губи времето в битки по-долните дивизии срещу световни анонимници.

OFFNews е готов да предостави веднага право на отговор на Григор или човек от неговия екип.

Провал на ”Антикорупция” с обвинение на бивш зам.-министър

http://dnes.dir.bg/news/prokuratura-sad-obvinenie-hristo-angelichin-25976111

Прокурорската спецзвено "Антикорупция" се провали с обвинението срещу бившия зам.-министър на външните работи Христо Ангеличин за умишлена безстопанственост.

Марешки се отказа от имунитета си

http://www.cross.bg/mareshki-imyniteta-otkaza-1547357.html

/КРОСС/ Веселин Марешки се отказа от имунитета си. Това стана ясно от думите на председателя на "Воля" Веселин в парламента. Той е обвинен от прокуратурата, че заедно с други двама депутати от партията му Пламен Христов и Кръстина Таскова са заплашвали собственици на аптеки. Освен, че се отказва от имунитета си, той заяви, че подкрепя искането на БСП за анкетна комисия по казуса НДК, което парламентарната група на Левицата внесе в Народното събрние. "Трябва да има анкетна комисия, защото в крайна сметка се видя ,че става въпрос за корупция Някои твърдят, че става въпрос за две крила в ГЕРБ, които договарят кой да вземе обществените поръчки и самият директор на залата обяви, че някой го натиска да прави обществени поръчки на ръба на закона", каза още Марешки.  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване