Германски депутати били предупредени, че може да ги шпионира Турция

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/28/2997588_germanski_deputati_bili_predupredeni_che_moje_da_gi/?ref=rss


Германската федерална полиция предупреди депутати, че турското разузнаване може да ги шпионира и е възможно турски националисти да представляват заплаха за тях, съобщи германският в. "Велт", цитиран от Ройтерс.<br /><br />Съобщенията може да изложат на допълнително напрежение вече обтегнатите отношения между Германия и Турция, които са на различни позиции по редица проблеми, посочва БТА.<br /><br />"През последните седмици федералната полиция е провела...

Опашка за новата книга на проф. Валери Стефанов и Милена Менкова

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6306671

Опашка за новата книга на проф. Валери Стефанов и Милена МенковаБлизо два часа Милена Менкова и проф. Валери Стефанов раздаваха автографи върху новата си книга “Пиещият човек в света на кръчмата“. Двамата я представиха пред десетки свои приятели и почитатели на качествената интелектуална литература. Със закачливото заглавие всъщност е озаглавен философски трактат за пиещия човек,

Жельо Бойчев: ГЕРБ опитват да натиснат президента

http://frognews.bg/news_137321/Jeljo-Boichev-GERB-opitvat-da-natisnat-prezidenta/

Заместник-председателят на парламентарната група на „БСП Лява България“ видя в съставянето на анкетна комисия за поръчката на нов боен самолет опит за натиск от страна на ГЕРБ върху президента Румен Радев. Бойчев добави по БНР, че проблемът на управляващите е, че в момента има президент, който има ясна позиция, за разлика от предишния държавен глава.

Не е лесно!

https://offnews.bg//mama-nindzha/ne-e-lesno-659309.html

Ежедневието с деца може да постави на изпитание и най-коравия стоик. Понякога е трудно да предскажеш, какво ще ти причинят детската инициативност и въображение. Но едновременно с това разбираш, че границите на търпението ти са твърде разтегливо понятие. Особено, когато ги прекроява малкото ти сладко детенце. Едвард Мунк, „Викът“  Лаптоп от епохата на абстракционизма Когато детето и котките работят в екип „Изрично казах, че ми трябва брашно от лимец! Това много се пилее!!“ Вариации на тема: „Червилото на мама“ „За обяд ще имаме пържени чехли с гарнитура от пижами и плюшено мече.“ "Винаги съм казвала, че оризът се чисти най-лесно…

Срамота е да се управлява така

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/06/28/2997152_sramota_e_da_se_upravliava_taka/?ref=rss


Само в едно денонощие директорът на НДК беше уволнен от министъра за председателството на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова (в понеделник) и върнат на поста от премиера Бойко Борисов (във вторник), като беше сменен и органът, който упражнява правата на държавата: управлението на НДК преминава от министъра на европредседателството към министъра на културата.<br /><br />След срещата във вторник при премиера Борисов благодарност за новото решение изразиха във "Фейсбук" и...

Екипи по места ще работят за записване на всички деца в градини и училища

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/06/28/2997478_ekipi_po_mesta_shte_rabotiat_za_zapisvane_na_vsichki/?ref=rss


Във всяко населено място с училище до 20 август ще бъдат сформирани екипи, които ще работят за записване на всички деца в детска градина или училище.<br /><br />Това предвижда проект за механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст, който предстои да бъде утвърден от Министерския съвет, съобщиха от пресцентъра на министерството на образованието.<br /><br...

Башар Асад се качи в Су-35 в руска база

https://www.24chasa.bg/novini/article/6306677

Башар Асад се качи в Су-35 в руска базаБашар Асад посети руската военна база “Хмеймим” в Западна Сирия, съобщи Ройтерс. Това е първата визита на сирийския президент в базата, от която руски самолети подкрепят военните му операции от 2015 г. Асад инспектира оръжията и се качи в кабината на руски Су-35. Президентът, облечен в костюм, беше придружен от шефа на генщаба на руските въоръжени

До 2 млн. лв санкции при нарушаване правилата за роуминга

http://www.cross.bg/royming-yslygi-naryshavane-1547403.html

/КРОСС/ Санкция от 50 000 до 2 000 000 лв. при нарушаване на новите правила за роуминга в Европейския съюз от страна на мобилните оператори, предвижда проект за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения. Той е публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Глобите засягат подаването на невярна информация във връзка с "политиката за справедливо ползване". Според новия регламент, при надхвърляне на определен обем от данни, ползвани в роуминг, операторът може да наложи ограничение върху потреблението или да определи допълнителна такса върху ползвания мобилен интернет в чужбина. Мобилните оператори са задължени да информират потребителите чрез текстово съобщение при достигане на лимита. Целта на промените в Закона за електронните съобщения е да се въведат ефективни и възпиращи санкции при нарушаване на разпоредбите на Регламента, с който от 15 юли 2017 година се премахват надценките на дребно за роуминг услуги в Европейския съюз. Новите текстове в закона гарантират балансирана политика по отношение на защита на правата на потребителите на роуминг услуги и на интересите на доставчиците на тези услуги в рамките на ЕС.  

Радарите за превишена скорост утре - 29 юни, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=354434

Служители на КАТ ще следят утре - 29 юни, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50ч.-08:50ч. Път I-9 - резиденция "Евксиноград" 08:10ч.-08:50ч. гр.Варна Южен пътен възел /вход/ 09:30ч.

Глоби до 2 млн. лв грозят оператори, нарушили правилата за роуминга

http://frognews.bg/news_137320/Globi-do-2-mln-lv-groziat-operatori-narushili-pravilata-za-rouminga/

Санкция от 50 000 до 2 000 000 лв. при нарушаване на новите правила за роуминга в Европейския съюз от страна на мобилните оператори, предвижда проект за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения.

Нов състав на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в МК

https://www.actualno.com/politics/nov-systav-na-otraslovija-syvet-za-tristranno-sytrudnichestvo-v-mk-news_619555.html

В Министерството на културата се конструира новият състав на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество. В Съвета участват представители на Министерството на културата, както и на Независима синдикална федерация „Култура” към КНСБ и на Национална федерация &bdquo

От ГЕРБ подкрепят поисканата от БСП комисия за НДК

http://dnes.dir.bg/news/komisia-ndk-kabinet-borisov-3-25978448

ПГ на ГЕРБ ще подкрепи създаването на комисия за разходването на средства, предоставени на НДК за подготовка на българското председателство на Съвета на ЕС.

Взриви се кола със служители от украинските спецслужби край Донецк

http://frognews.bg/news_137319/Vzrivi-se-kola-sas-slujiteli-ot-ukrainskite-spetsslujbi-krai-Donetsk/

Автомобил със служители на Службата за сигурност на Украйна е избухнал в района на Донецк, като един служител е загинал и трима са били ранени, съобщават руските медии.

Моторист катастрофира в тунела при Дупница

https://www.24chasa.bg/region/article/6306659

Моторист катастрофира в тунела при Дупница

Моторист е катастрофирал в тунела в град Дупница. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР – Кюстендил. Заради инцидента движението по път I-1 София-Кулата в тунела в град Дупница се осъществяваше само в едната лента. Мотористът не е пострадал тежко, който сам е подал информация за инцидента и е потърсил помощ.

Кметът на Свищов Генчо Генчев за скандала: Изпълнявах указанията на държавния протокол

https://www.24chasa.bg/novini/article/6306654

Кметът на Свищов Генчо Генчев за скандала: Изпълнявах указанията на държавния протоколПърво се срещнах с другите гости, после с президента, обяснява градоначалникът по повод скандала - Г-н Генчев, в какъв формат трябваше да протече тържествената среща в общината по повод 140 г. от освобождението на Свищов? - Изпълнявали сме указанията на държавния протокол, това мога да кажа. - Защо г-н Цветанов, шефът на НСОРБ и кмет на В.

Президентите на България и Румъния: Не се противопоставяме на Русия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280530_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B8+%D0%A0%D1%83%D0%BC%D1%8A%D0%BD%D0%B8%D1%8F%3A+%D0%9D%D0%B5+%D1%81%D

 Президентите на България и на Румъния Румен Радев и Клаус Йоханис заявиха, че не се противопоставят на Русия, въпреки, че и двете източноевропейски страни са членки на НАТО и на ЕС, пише The Sacramento Bee, цитиран от Фокус.
Румен Радев заявил, че „комуникационните линии с Русия трябва да останат отворени, за да има искрен и открит диалог с Русия, което ще облекчи напрежението и ще избегне възможните конфликти“. Радев, който бе избран за президент на България през ноември 2016 г. е за по-близки отношения с Русия, а страната му традиционно има добри отношения с Москва.
На свой ред Йоханис заявил, че Румъния „няма проблем“ с България относно отношенията й с Русия. Москва критикува Румъния за това, че на нейна територия има обект на противоракетната отбрана на САЩ. Йоханис посочи, че базата е „чисто отбранителна“ и добави, че „НАТО няма стратегия срещу Русия“.
По време на двудневното си посещение в Румъния Радев обсъди въпроси свързани с НАТО, сигурността в Черно море, търговията и европейските въпроси. Той посочи, че двете страни се радват на двустранна търговия в размер на четири милиарда евро за изминалата година. Той похвали борбата на Румъния срещу корупцията и добави, че България може да заеме „принципи“ от нея.


segabg.com

Грубият нов руски посланик в САЩ ще се впише идеално при Тръмп

http://clubz.bg/55649-grubiqt_nov_ruski_poslanik_v_sasht_shte_se_vpishe_idealno_pri_trymp

В Русия често казват, че "заместник-директорите" в бюрократичния апарат на федерацията са тези, които всъщност вземат решенията. Ако е така, през последното десетилетиe руският военен офицер и дипломат Анатолий Антонов наистина е взел редица много важни решения.

Той е бил зам. външен министтър и зам.-министър на отбраната, както и директор на Отдела за сигурност и разоръжаване.

И по-рано този месец руското правителство одобри назначаването на 62-годишния дипломат на още една стратегически важна позиция - като следващия посланик на Русия в САЩ.

Той ще замени Сергей Кисляк, станал известен покрай предполагаемата "руска връзка" на такива изтъкнати фигури в администрацията на Тръмп като уволнения съветник по националната сигурност Майкъл Флин, злощастния главен прокурор Джеф Сешънс и зетя-съветник Джаред Къшнър.

Руски експерти смятат, че Антонов отива във Вашингтон, за да оказва натиск над САЩ, когато те започнат да настъпват руските интереси. Но чиновниците говорят повече от леко мистериозно за новото назначение.

Руското външно министерство по традиция работи толкова забулено в тайна, че журналистите мърморят, че руският му акроним МИД означава "Министерство на отричанията"1.

По-рано през седмицата, когато бившият американски посланик в Москва Майкъл Макфол написа в туитър, че Кисляк се готви да отпътува от Вашингтон, говорителката на външното министерство Мария Захарова отрече, че има такова нещо. Те обяви туита на Макфол за резултат от един вид "фантомна болка" като при ампутиран крайник, причинена от провалена дипломатическа кариера.

Москва обаче шушука за назначаването на Антонов от месеци насам, така че новината, дошла от Макфол, не бе нещо ново.

"Слушаме поне от осем месеца, че Кремъл ще замени Кисляк с Антонов, - заяви пред "Дейли бийст" Игор Бунин, директор на базирания в Москва Център за политически технологии. - Предвид сегашното напрежение в американско-руските отношения Москва иска да прати твърд човек във Вашигтон".

И "твърдият" Антонов е точно такъв. Той отговаряше за решенията и изявленията на Кремъл за конфликта в Украйна, за Турция и за Близкия изток и често огласяваше пред медиите решенията и действията на Кремъл в сферата на външната политика.

Антонов обвини САЩ, че умишлено "сеят лъжи" за руското военно присъствие в Украйна.

Той попита риторично:

"Какво правят руските офицери в Украйна през последните три години?"

"Само малък контингент е в Украйна на официална умиротворителна мисия", отговори той.

И Канада, и ЕС включиха генерала в списъците си със санкционирани руски военни заради нахлуването в Украйна, но генералът никога не се съгласи, че изобщо има някакво нахлуване.

В разгара на войната в Източна Украйна в качеството си на зам.-министър на отбраната Антонов говори от името на Кремъл пред Russia Today (RT) - глобалната мрежа на Кремъл, като критикува "грешните преценки" на Запада за руската роля в конфликта.

"Първо, руската страна не бе тази, която организира преврата в Киев, - заяви той по повод народното въстание, свалило украинския президент рез 2014 г. - Ние само решихме да помогнем на руснаците", каза Антонов, като обвини националисти и бандити, че са организирали бунта, свалил Виктор Янукович.

"Сигурен съм, че без помощта на Запада това не можеше да се случи. САЩ и други страни успяха в извършването на т. нар. цветни революции", заяви Антонов, като неколкократно отрече в интервюто пред RT каквато и да било руска намеса във войната.

"Той бе важна фигура по време на конфликта с Украйна, като consigliere2 за мафията", каза пред "Дейли бийст" старшият военен анализатор Аександър Голц.

Антонов бе говорител на Кремъл, който даваше обяснение за руското военно присъствие и оправда решението на Москва да не допусне никакви чужди наблюдатели на своята граница, където хиляди руски военнослужещи бяха прехвърлени към украинската граница първо като тест, а след това - за пълномащабно обучение.

Още през 2015 г. като зам.-министър на отбраната Антонов заяви, че е убеден, че Украйна "ще разбере, че само с Русия може да бъде постигната пълна независимост на Украйна".

Две години по-късно Украйна е по-далече от Русия повече, отколкото някой в руското Министерство на отбраната си е представял, че е възможно. Украйиските тийнейджъри носят антипутински гривни, а власите забраняват дейността на руския бизнес, сайтове, медии и вносни стоки.

За разлика от много служители на външното министерство, които обикновено седят мирно и избягват журналистите, Антонов е известен с това, че създава сензационни новини.

По време на руско-турския конфликт през 2015 г., след като Турция свали руски боен самолет, навлязъл от Сирия, Антонов заяви пред руски журналисти, че турският лидер Реджеп Тийип Ердоган е замесен в бизнес с терористи.

Анатолий Антонов обяснява как Ердоан и семейството му въртят търговия с петрол на "Даеш". Снимка Министерство на отбраната, Москва

"Тероризмът без пари е като животно без зъби, приходите от петрола за един от най-важните източници за тероризма в Сирия - "Даеш" харчи близо 2 милиарда долара всяка година за вербуване на бунтовници от целия свят и въоръжаването им, - каза Антонов през журналисти. - Ето защо "Даеш" толкова брани производството на петрол. Турция е един от най-големите потребители на този петрол и според нашите последни данни висшето ръководство на страната - президентът Ердоган и семейството му, са замесени в това."

След това Антонов показа сателитни снимки, за които се твърди, че показват цистерни на "Даеш" свободно да преминават през границата от Сирия в Турция. Той не спомена многобройните разузнавателни данни и твърденията, че подкрепяният от Русия режим на Асад е един от главните купувачи на петрол от "Даеш".

Войната на думи между Москва и Анкара завърши, когато президентите Владимир Путин и Реджеп Ердоган дадоха съвместна пресконференция в Санкт Петербург и си стиснаха ръцете. Повече никой в Кремъл не проговори отново за Ердоган и Даеш".

"Антонов бе успешен като преговарящ в преговорите за ядреното разоръжаване със САЩ през 2009 г. А няколко години по-късно изцяло промени риториката си - като се обръща по посока на вятъра, той винаги ще казва и прави това, което му каже Кремъл, - заяви Александър Голц пред "Дейли бийст". - В сравнение с Кисляк, който бе кротък дипломат, Антонов е човек на силните груби думи."

Неговият стил ще се впише много добре във Вашингтон на Доналд Тръмп.

------

1На английски език "Министерство на отричанията" е Ministry of Denials.

2Думата означава "съветник" на италиански език. С тази титла, дадена от семейство Корлеоне, се ползва Том Хейгън в романа "Кръстникът" на Марио Пузо.

*Авторката е руска журналистка, кореспондент в Москва на американските издания "Нюзуик" и "Дейли бийст". Поради фамилията й често погрешно я смятат за роднина на убития опозиционен лидер Борис Немцов. Статията е публикувана в "Дейли бийст".

Ники Митов готви тактически мини за Сутиеска

https://offnews.bg//futbol/niki-mitov-gotvi-takticheski-mini-za-sutieska-659305.html

Треньорът на Левски Николай Митов ще крие до последно състава на 26-кратните шампиони за дебютния им мач в Европа утре вечер срещу Сутиеска на "Георги Аспарухов".

Единственото сигурно в почти изцяло обновения състав на "сините" е, че те ще излязат с двамата си новопривлечени нападатели Серджиу Буш и Антонио Вутов, които доскоро бяха с травми. Те вече са напълно възстановени и ще могат да играят утре. Това обяви наставникът на тима Николай Митов.

"Ще разчитам на всички футболисти. Буш и Вутов са готови. Очакванията ми са да победим с резултат, с който да си осигурим предимство преди втория мач и да отстраним противника. Разузнали сме ги, имат много напуснали. За мен е важно как ще играе нашият отбор.

Наясно съм със състава. Утре ще видите с каква схема ще изляза. Мен ме интересува отборът в сегашното му състояние. Имаме доста нови футболисти.

Имаме нужния респект към противника, но превъзходството искаме да го покажем на терена, а не на приказки. Имаме добри футболисти, добър отбор. Вярвам на футболистите на 100%.

Важно е ние как ще играем. Те трябва да се съобразяват с нашата игра, а не ние с тяхната.

Имаме нужното самочувствие. Играчите са подготвени да преодолеем противника. Респект и уважение към съперника, но до терена", обяви Николай Митов на днешната си пресконференция.

Двубоят между двата тима е утре, 29 юни, от 20.00 часа и ще се играе на стадион "Георги Аспарухов".

Резултатите в туризма ще надминат миналогодишните, смята Ангелкова

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/rezultatite-v-turizma-shte-nadminat-minalogodishnite-smiata-angelkova-242074/

България е на едно от първите места като дестинация за семейна почивка според класациите на големите туроператори

Италия заплаши, че ще започне да връща корабите на чуждестранни НПО с мигранти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6306651

Италия заплаши, че ще започне да връща корабите на чуждестранни НПО с мигрантиЧуждестранните кораби със спасени мигранти на борда ще бъдат връщани от италианските пристанища, ако останалите държави от ЕС не поемат по-голям дял от миграционното бреме. Това съобщи високопоставен правителствен източник, цитиран от Ройтерс, предава БТА. Заплахата ще важи за кораби на неправителствени организации,

Обвинение в корупция и 65% неодобрение не успяват да свалят бразилския президент

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/28/2997580_obvinenie_v_korupciia_i_65_neodobrenie_ne_uspiavat_da/?ref=rss


В която и да било страна президент с изключително ниска популярност (7%) и обвинен официално в корупция би имал всички възможни трудности да остане на власт.<br /><br />В Бразилия обаче Мишел Темер е на път да успее в това рисковано начинание, поне засега. Защо?<br /><br />"Мрежа от солидарност"<br /><br />Темер е първият в историята на Бразилия действащ президент с повдигнати обвинения от главния прокурор. За да бъде подведен под отговорност и...

Създават екипи за записване на всички деца в градини и училища

http://www.cross.bg/faktori-sistema-ychilishte-1547401.html

/КРОСС/ Във всяко населено място с училище до 20 август 2017 г. ще бъдат сформирани екипи, които ще работят за записване на всички деца в детска градина или училище. Това предвижда проект за механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст, който предстои да бъде утвърден от Министерски съвет, съобщават от пресцентъра на Министерството на образованието и науката. В екипите ще участват представители на регионалните управления на образованието, на градини и училища, на общините и службите за социално подпомагане и на дирекциите на МВР. Ако се налага, в населените места, където няма ресурс за създаване на екипи, ще бъдат командировани служители от друго място. Звено под ръководството на заместник министър-председателя, който координира дейността на МОН, ще контролира на национално ниво изпълнението на механизма. Целта е да се подобри взаимодействието между институциите, както и да се определят функциите и задълженията на всяка от тях. Механизмът е необходим, защото преодоляването на проблема с обхващането и с преждевременното напускане на образователната система изисква интегрирана политика и ангажираност на всички ведомства и институции, свързани с образованието и с личностното и професионалното развитие на децата и учениците в България

Цачева: Шефът на антикорупционното бюро трябва да се назначава от парламента

http://www.mediapool.bg/tsacheva-shefat-na-antikoruptsionnoto-byuro-tryabva-da-se-naznachava-ot-parlamenta-news265950.html

Председателят на бъдещия антикорупционен орган да се избира от Народното събрание, ще настоява правосъдният министър Цецка Цачева. В парламентарната комисия по правни въпроси тя обясни, че изборът на членовете на бъдещия орган трябва да се доближава до избора на ръководство на БНБ. Министърката каза, че в момента няма годен законопроект, който да се даде за обществено обсъждане, но такъв ще има до края на юли. Цачева допълни, че е поела ангажимент пред европейските институции законът да се приеме до края на годината. В края на миналата седмица управляващи, опозиция и президент достигнаха до рядко срещан консенсус за създаването на нова антикорупционна структура. Тя трябва да обедини Комисията за конфискация на незаконно придобито имущество, Комисията за предотвратяване на конфликта на интереси, БОРКОР и отделите в Сметната палата, които се занимават с хората по върховете на властта. От тази структура ще се очаква реална борба с корупцията по върховете на властта. Идеята за подобно звено бе на бившия вицепремиер от Реформаторския блок Меглена Кунева, но предишният парламент я бламира. ЕК също настоява за създаване на такъв антикорупционен орган. В първите си варианти т.нар. "Закон Кунева" предвиждаше шефът на Антикорупционното звено да се предлага от МС и да се назначава от президента по предложение на премиера.

Евродепутати пишат до Ердоган да освободи кореспондент на в. "Велт"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6306652

Евродепутати пишат до Ердоган да освободи кореспондент на в. "Велт"Пет големи групи от Европейския парламент днес изпратиха съвместно писмо до турския президент Реджеп Тайип Ердоган, в което го призовават за освобождаването на кореспондента на в. "Велт" Дениз Юджел, предаде ДПА. Юджел бе арестуван в Турция през февруари. Той е обвинен в шпионаж. Дениз Юджел трябва да бъде освободен.

"Ислямска държава" въвежда своя "валута" в Сирия

http://www.moreto.net/novini.php?n=354371

Бойци от терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) в окупираните райони на Сирия принуждават търговците да използват установената от терористите "валута" - динари вместо сирийски лири, съобщава телевизия "Ал Арабия".

Макрон свика съвместно заседание на двете камари на парламента

https://www.24chasa.bg/novini/article/6306645

Макрон свика съвместно заседание на двете камари на парламентаФренският президент Еманюел Макрон свика заседание на двете камари на парламента на 3 юли, съобщи председателят на Сената, цитиран от Ройтерс, предава БТА. Свикването на съвместно заседание на двете камари на парламента, известно като Конгрес, във Версайския дворец е рядка процедура, която е запазена за изменения на конституцията и важни

Митов е уверен, че "Левски" ще отстрани "Сутиеска"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/28/2997583_mitov_e_uveren_che_levski_shte_otstrani_sutieska/?ref=rss


Старши треньорът на "Левски" Николай Митов изрази увереност, че отборът му ще се справи с първото си препятствие в квалификациите на Лига Европа - черногорския "Сутиеска".<br /><br />Сините посрещат носителя на Купата на Черна Гора в четвъртък от 20.00 часа на стадион "Виваком арена Георги Аспарухов". Реваншът в Никшич е седмица по-късно.<br /><br />"Очакванията ми са да победим с резултат, който да ни осигури предимство във втория мач...

Тръмп е приел поканата на Макрон да гостува на националния празник на Франция

http://www.mediapool.bg/tramp-e-priel-pokanata-na-makron-da-gostuva-na-natsionalniya-praznik-na-frantsiya-news265949.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е приел поканата на френския си колега Еманюел Макрон да присъства на традиционния военен парад по случай френския национален празник 14 юли на булевард "Шан-з-Елизе" в Париж, съобщи френското президентство, цитирано от Франс прес и Ройтерс. Елисейският дворец припомни, че тази година на парада ще се чества 100-годишнината от включването на САЩ в Първата световна война. "По този повод американски войници ще участват в този парад редом с френските", съобщи френското президентство. "Президентът Тръмп с нетърпение очаква възможността да потвърди силните приятелски връзки между Америка и Франция", се казва в изявление на Белия дом по повод приетата покана. На срещата в Париж двамата лидери ще подчертаят солидното икономическо партньорство между техните страни, като и партньорството им в борбата срещу тероризма и ще обсъдят много други въпроси от общ интерес, уточнява Белият дом. Според Елисейския дворец Тръмп няма да придружава Макрон на 14 юли следобед в Ница в Югоизточна Франция. Там Макрон ще отдаде почит на жертвите на атентата, извършен на 14 юли миналата година. Тогава радикализиран мъж премаза с камион 86 души и рани 434 души. Очаква се Тръмп да бъде придружен по време на визитата си във Франция от съпругата си Мелания. Междувременно френският президент свика заседание на двете камари на парламента на 3 юли, съобщи председателят на Сената, цитиран от Ройтерс. Свикването на съвместно заседание на двете камари на парламента, известно като Конгрес, във Версайския дворец е рядка процедура, която е запазена за изменения на конституцията и важни президентски речи, отбелязва Ройтерс.

Водата съществува като две различни течности

http://www.cross.bg/vodata-svoiistva-technost-1547400.html

/КРОСС/ Водата е изключително специално вещество. Тя е от решаващо значение за живота на Земята и има много уникални свойства, а сега учените откриват още едно, пише IFLScience. Обикновено разглеждаме водата в течно състояние като неподредена съвкупност от молекули, които постоянно се пренареждат в нови структури. Но сега учените от Университета в Стокхолм намериха две течни фази с големи различия в структурата и плътността. Изследователите разглеждат две твърди фази на водата, наречени с високоплътен и нископлътен аморфен лед и откриват, че водата от тези видове аморфен лед се превръща в два различни типа вода в течно състояние. Изследването, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences, проследява движението на молекулите, докато водата се променя от високоплътен и нископлътен аморфен лед. "Отдавна проучвам аморфните ледове за да определя дали те могат да се считат стъкловидно състояние на замразена течност", заяви съавторът Катрин Аман-Винкел (Katrin Amann-Winkel) от Университета в Стокхолм. "Това е сбъдната мечта да се изследва в такива подробности как вода в стъкловидно състояние се превръща във визкозна течност, която почти веднага се трансформира в друга, още по-вискозна течност с много по-ниска плътност". Докато ледът, който правим във фризера е кристален, аморфният лед на Земята се формира най-вече в лаборатории

Управляващата партия в Румъния обяви състава на новото правителство

https://www.actualno.com/balkani/upravljavashtata-partija-v-rumynija-objavi-systava-na-novoto-pravitelstvo-news_619554.html

Управляващата в Румъния Социалдемократическа партия обяви днес състава на новото правителство, в което ще има по-голям брой министри в сравнение с кабинета на Сорин Гриндяну. Лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня каза, че всички министри, с изключение на финансовия и

10-километрова е опашката на ГКПП Гюргево-Русе

https://www.24chasa.bg/novini/article/6306636

10-километрова е опашката на ГКПП Гюргево-Русе
ТИР-овете, които чакат да излязат от Румъния през ГКПП Гюргево-Русе, формират опашка от близо 10 км и заемат едното от двете платна на национален път номер 5 Букурещ-Гюргево, съобщава Аджерпрес, предава БТА.  Говорителката на Териториалния инспекторат на румънската гранична полиция Кристина Онофрей заяви пред Аджерпрес,

Видео: Другите новини

http://www.dnevnik.bg/video/2017/06/28/2997461_video_drugite_novini/?ref=rss


"Другите новини" е рубрика за уеб новини на БНТ.<br /><br />Акцентите от емисията днес:<br /><br />2 милиарда земни жители ползват фейсбук.<br /><br />До 1 септември администрацията трябва да актуализира системите си за електронен обмен.<br /><br />Учени успяха да извлекат ДНК от най-странното древно животно.<br /><br />Появи се най-големият спинър в света.<br /><br />Първият за България мюзикъл "Тримата...

Кола горя на варненски булевард

http://www.moreto.net/novini.php?n=354431

Кола се е запалила по време на движение по бул. „Васил Левски“ вчера вечерта, информират от полицията за Moreto.net. Инцидентът се е разминал без пострадали. Огънят е тръгнал заради техническа неизправност. Унищожени са въздушен филтър и преден фар.

Главно мюфтийство осъди агресията срещу мюсюлманското семейство в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6306618

Главно мюфтийство осъди агресията срещу мюсюлманското семейство в СофияВ третия ден от свещения празник Рамазан Байрам беше извършен акт на агресия и насилие на ислямофобска основа. Нападението е изключително дръзко, безпардонно и нагло, се посочва в декларация от Главното мюфтийство, разпространена от БТА, във връзка с нападение на млади жени срещу други, носещи забрадки.

Щурмуват махалата в Асеновград заради побой над гребци (ВИДЕО)

http://clubz.bg/55648-shturmuvat_mahalata_v_asenovgrad_zaradi_poboj_nad_grebci_video

Мотористи се включиха в антиромските протести и в Гърмен през юни, 2015 г. Стопкадър Нова тв

Около 2000 души излязоха на протест в Асеновград, съобщава Нова тв.

Недоволството е срещу група мъже от ромски произход, които по-рано днес нападнаха с колове и мотики ученици, треньорите и родителите им, съобщава медията.

Децата са от отбор по кану-каяк и тренирали на язовир „40-те извора“, когато възникнал конфликтът. Спречкването днес прераснало в масово сбиване. Двама от учениците и двама треньори са пострадали. Има дете със счупени прешлени.

Полицията е арестувала 8 от нападателите.

Според сайта "Трафикнюз" хиляди хора са тръгнали на шествие тази вечер от кръговото близо до Община Асеновград към самата сграда на общината. Там престояли10 минути, след което организаторът на спонтанния протест обявил неговия край.

"В този момент положението излезе извън контрол. Стотици хора тръгнаха да тичат в посока циганската махала на града. Рокери вече бяха заобиколили протеста, за да се насочат натам. В момента част от протестиращите са спрени с полицейски кордон, а друга част продължават да тичат към ромската махала. Образувало се е и задръстване заради протеста", съобщава сайтът и уточнява: Малко по-рано стана ясно, че риск от ескалация на напрежението в Асеновград има.

На мястото има мотористи, дошли от други градове, които биват посрещани с овации, става ясно от клип на бТВ.

Щурмуват ромската махала в Асеновград заради побой над гребци (ВИДЕО)

http://clubz.bg/55648-shturmuvat_romskata_mahala_v_asenovgrad_zaradi_poboj_nad_grebci_video

Мотористи се включиха в антиромските протести и в Гърмен през юни, 2015 г. Стопкадър Нова тв

Около 2000 души излязоха на протест в Асеновград, съобщава Нова тв.

Недоволството е срещу група мъже от ромски произход, които по-рано днес нападнаха с колове и мотики ученици, треньорите и родителите им, съобщава медията.

Децата са от отбор по кану-каяк и тренирали на язовир „40-те извора“, когато възникнал конфликтът. Спречкването днес прераснало в масово сбиване. Двама от учениците и двама треньори са пострадали.

Полицията е арестувала 8 от нападателите.

Според сайта "Трафикнюз" хиляди хора са тръгнали на шествие от кръговото близо до Община Асеновград към самата сграда на Общината. Там престояли10 минути, след което организаторът на протеста обявил неговия край.

"В този момент положението излезе извън контрол. Стотици хора тръгнаха да тичат в посока циганската махала на града. Рокери вече бяха заобиколили протеста, за да се насочат натам. В момента част от протестиращите са спрени с полицейски кордон, а друга част продължават да тичат към ромската махала. Образувало се е и задръстване заради протеста", съобщава сайтът и уточнява: Малко по-рано стана ясно, че риск от ескалация на напрежението в Асеновград има.

Там се събраха хиляди хора на протест в подкрепа на гребците от града, нападнати от роми.

Стотици щурмуваха махалата в Асеновград заради побой над гребци

http://clubz.bg/55648-stotici_shturmuvaha_mahalata_v_asenovgrad_zaradi_poboj_nad_grebci

Мотористи се включиха в антиромските протести и в Гърмен през юни, 2015 г. Стопкадър Нова тв

Стотици излязоха на протест в Асеновград, съобщава Нова тв.

Недоволството е срещу група мъже от ромски произход, които по-рано днес нападнаха с колове и мотики ученици, треньорите и родителите им, съобщава медията.

Децата са от отбор по кану-каяк и тренирали на язовир „40-те извора“, когато възникнал конфликтът. Спречкването днес прераснало в масово сбиване. Двама от учениците и двама треньори са пострадали.

Полицията е арестувала 8 от нападателите.

Според сайта "Трафикнюз" хиляди хора са тръгнали на шествие от кръговото близо до Община Асеновград към самата сграда на Общината. Там престояли10 минути, след което организаторът на протеста обявил неговия край.

"В този момент положението излезе извън контрол. Стотици хора тръгнаха да тичат в посока циганската махала на града. Рокери вече бяха заобиколили протеста, за да се насочат натам. В момента част от протестиращите са спрени с полицейски кордон, а друга част продължават да тичат към ромската махала. Образувало се е и задръстване заради протеста", съобщава сайтът и уточнява: Малко по-рано стана ясно, че риск от ескалация на напрежението в Асеновград има.

Там се събраха хиляди хора на протест в подкрепа на гребците от града, нападнати от роми.

Кола със служители от украинските спецслужби избухна край Донецк

http://www.moreto.net/novini.php?n=354442

Автомобил със служители на Службата за сигурност на Украйна е избухнал в района на Донецк, като един служител е загинал и трима са били ранени, съобщават руските медии. Инцидентът е станал в Константиновския район край Донецк. От Службата за сигурност в Киев съобщиха, че загиналият е полковник Юрий Возний.

Учени наблюдаваха танца на две свръхмасивни черни дупки

http://www.cross.bg/dypki-cherni-godini-1547383.html

/КРОСС/ За първи път в историята астрономи от Университета Ню Мексико заявиха, че са успели да наблюдават две свръхмасивни черни дупки в орбита една около друга на стотици милиона светлинни години от Земята. Това откритие, съчетано с наблюденията на гравитационни вълни от LIGO, отваря изцяло нова област в проучванията на черните дупки, пише сайтът на университета. Екипът изследва галактиката 0402 + 379, която се намира на 750 милиона светлинни години от Земята с помощта на радиоинтерферометра Very Long Baseline Array (VLBA), система, съставена от 10 радиотелескопа. Учените са успели да наблюдават няколко честоти на радиосигналите, излъчвани от тези свръхмасивни черни дупки. Общо масата на двете космически чудовища надвишава масата на Слънцето 15 милиарда пъти и се въртят на разстояние 24 светлинни години помежду си, което е много близо в астрономически мащаб. "Това е първата двойка черни дупки, които трябва да се разглеждат като отделни обекти, движещи се един спрямо друг," - разказва проф. Грег Тейлър (Greg Taylor) от Университета на Ню Мексико (САЩ). Изводите от 12-гидишните изследвания и наблюдения са публикувани в Astrophysical Journal. Екипът на Тейлър и съавтора Каришма Бансал са успели да съставят траекторията и да потвърдят и визуално, че това е двойна система. С други думи те видяха, че тези черни дупки обикалят една около друга. Движението на двете черни дупки показва, че те ще се слеят след около 30 000 години

ГЕРБ ще подкрепи парламентарна комисия за НДК

https://www.24chasa.bg/novini/article/6306615

ГЕРБ ще подкрепи парламентарна комисия за НДКСлед проведен разговор на министър-председателя и председател на ГЕРБ Бойко Борисов с председателя на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов бе взето решение ПГ на ГЕРБ да подкрепи предложението за създаване на Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства при разходването на средства,

ООН: „Даеш“ с щит от 100 хил. цивилни в Ракка

https://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/oon-daesh-s-shtit-ot-100-hil.-civilni-v-rakka-6070893

Специалният пратеник на САЩ обеща пари за възстановяването на града след бомбардировките

Е-услугата за 500 000 лв. за българи в чужбина използвана 2 пъти за 1,5 г.

https://offnews.bg//politika/e-uslugata-za-500-000-lv-za-balgari-v-chuzhbina-izpolzvana-2-pati-za-659298.html

Ненужно изискване за български електронен подпис блокира използването на електронна услуга за българи в чужбина за 500 000 лева, като от съществуването ѝ до момента - за година и половина, услугата е използвана от двама души. 

Това стана ясно от думите на външния министър Екатерина Захариева по време на днешното заседание на Министерския съвет, става ясно от стенограмата от заседанието. 

Ще се работи и по въпроса за въвеждане на електронно подаване на документи за лична карта за българите в чужбина. В момента такова съществува, но тъй като се изисква български електронен подпис. 

"За година и половина (тоест, откакто действа) и 500 хиляди лева струваща услуга има две такива заявления по електронен път", уточнява Захариева.

Проблемът е какви документи се искат, колко бавно се случва. По-скоро, тук същественият проблем е изключително тромавата процедура. На първо място, ги караме да подават там на ръка при положение, че тук може да се попълни по електронен път и да се изпрати. Изискването за електронен подпис, издаден от България, трябва да отпадне категорично, за да може да се подават по електронен път директно тук. Защото, така или иначе, те отиват да ги вземат лично после. Тоест, ако е друг човек, ти няма да дадеш документа. Второ, таксите, които се събират. Веднъж събират от Министерството на външните работи, веднъж събират такса от Министерството на вътрешните работи, съответно таксата става някъде около 70 евро, ако не се лъжа, изключително висока, допълва Захариева.

За неработещата услуга OFFNews написа още през юли миналата година, като за проблемите с нея ставаше ясно и от отчет на външното министерство. До този период от създаването на електронната услуга беше подадена само една заявка за издаване на документи, но тя не беше одобрена, тъй като за нея е използван американски електронен подпис. 

Тя предлага още да се удължи валидността на международните паспорти на 10 години. 

Промяна ще се направи и за поставянето на Апостил, като предложението на Захариева е той да се поставя на повече места в страната, а не само в София - в областните управи и инспекторатите по образование. Обмисля се още да отпадне необходимостта от поставяне на Апостил за някои документи. 

Захариева казва още, че в момента няма дипломатическа поща, а се чака служебно лице да пътува в чужбина, за да вземе документи. 

"Нямаме дипломатическа поща, това е истината. И затова съм предприела мерки за връщането на т. нар. командирска поща, но трябва да видим къде имаме национален превозвач, а не да чакаме дипломатически куриер да отиде", посочва тя, като допълва, че ако услугите са по електронен път, ще отпадне и това изискване.

В Министерството на външните работи ще отпадне изискването за заверка на подписа на преводите. 

По думите на външния министър Екатерина Захариева има възможност за отпадане и намаляване на такси с 30-40%. 

От думите на министъра на икономиката Емил Караниколов пък става ясно, че министерството ни е събирало 21 такси без правно основание. 

Тези такси ще отпаднат напълно. Освен това се преразглеждат 67 такси, които ще бъдат намалени с между 10 и 60 процента. По 14 услуги министерството вече няма да изисква от гражданите документи, а по 23 процедури ще се намалят сроковете за предоставяне на услугите, посочва министърът. 

От министерството са поискали още всеки случай, в който се изисква заверяване на документа с "Вярно с оригинала", това да става по служебен път. Облекчения се правят и за кандидатстване по Оперативна програма „Конкурентоспособност”. 

Основната промяна, която ще бъде направена в Министерството на околната среда и водите ще е обединяване в един режим оценката по въздействие върху околната среда, комплексните разрешителни СЕВЕЗО и докладът по СЕВЕЗО, което според министър Нено Димов ще съкрати сроковете и възможностите за обжалване, защото ще има само един акт, и ще намали оборота на изискваните документи. 

След направен анализ отпадат пет от регулаторните режими в земеделското министерство. Ще отпаднат 7 административни услуги, 53 ще бъдат облекчени, което по думите на министър Румен Порожанов ще намали значително изискваните от министерството документи. 

Вицепремиерът Томислав Дончев пък напомня, че докато се правят опити за борба с административната тежест, се приемат нови документи, които утежняват положението, затова предлага да се създаде административен борд, който да следи актовете на Министерския съвет и дали те не водят до увеличаване на административната тежест.

Освен това в Агенция "Електронно управление" ще бъде командирован по един служител от всяко министерство, който ще помага за анализа на информацията за документите, които се изискват от гражданите от всяко ведомство. 

Административните услуги и режими, за които е предоставена информация до момента, е 1422, като общият брой документи или удостоверения, изисквани от администрациите за предоставяне на услугите, е 5985, става ясно от стенограмата.

"Още не е достатъчна енергичността. Още ми се струва, че не всички разбирате колко ни е важно", казва премиерът Бойко Борисов по време на заседанието.

От думите му става ясно, че ще се направи опит част от законовите промени, които се изискват за административната реформа, да минат през парламента преди лятната ваканция на депутатите, а други ще останат за септември.

На заседанието министрите обсъждат и парите, които ще отидат в МВР за униформи на полицаите. 

Тук искам да кажа, че близо 30 милиона отиват и за облекло на полицаите, защото през годините така се е получило, че летни униформи не са им раздавани. Тези, които са цивилни, са си получавали парите за дрехи, за да си купуват цивилни дрехи, униформените не са получили униформи. Само че в закона пише, че униформата се предоставя от държавата. Ние вчера внесохме, двете парламентарни групи – на „Обединените патриоти“ и на ГЕРБ, промяна в закона. В петък са ни обещали колегите от парламента, че ще го гледат и на първо, и на второ четене. И в момента, в който законът позволи, съответно близо 30 милиона ще дадем на МВР, за да им се изплатят за стария период парите за лятно облекло, защото зимното е готово, но то ще е нужно наесен, посочва Борисов.

Премиерът отново споменава платените пари за АЕЦ "Белене" и за КТБ, като допълва, че предишното увеличение на заплатите на полицаите отново е направено от правителство под негово ръководство. 

И въпреки всичко, като погледнете, ще видите колко много от всичките проблеми в момента се решават с всеобщите ни усилия и със стабилност. Аз съм убеден, че догодина ще е по-добро положението. То и сега е по-добро. И пак, някак си все едно забравиха, че декември платихме милиард и двеста милиона живи пари за „Белене“, казват: „Той, Борисов ги обвързва“. Е, нали са бюджетни пари! Ако не са дадени там, сега щяхме да разполагаме с още милиард и двеста по всичките теми, за които говоря, или милиард и триста. Дадохме за американските централи миналата година да изравним пак сметките, без да имаме никаква вина. Колко платихме? Три милиарда и повече за КТБ и на Националната здравноосигурителна каса – 100. И сега казват…

Спомнете си, всъщност на полицаите заплатите последно се вдигаха от нас, от това правителство. Защо? Защото Йовчев и Чобанов преди да си тръгнат, без финансова обосновка на предложението си, парламентът гласува повишение на заплатите. Без финансова обосновка, със задна дата…!? И ние като дойдохме – с 200 милиона започнахме да изплащаме по-високи заплати. За 2009 година така направиха с пенсиите. На последното заседание преди да си тръгнат взеха това решение и в първия ден правителството започна да изплаща тези пенсии. Те си го приписват, че те ги били вдигнали!

Не ми се влиза и в други теми, защото в нашата партия не си играем на доброто и на лошото ченге. Това го правят други партии. От едната страна Корнелия говори, от другата Президентът и ние в средата се чудим какво да направим, казва той.

Хванаха биячите на семейството на мюфтията, непълнолетни са

https://www.24chasa.bg/novini/article/6306599

Хванаха биячите на семейството на мюфтията, непълнолетни саУстановени са двете момичета и мъжът, нападнали семейството на заместник главния мюфтия, съобщи Нова тв. В столичното Второ районно беше проведено разпознаване, извършват се и разпити. Семейството на заместник главния мюфтия Бирали Бирали не е пожелало да се среща с медиите и са били изведени от районното.

Бивши шефове на КЕВР с повдигнати обвинения

http://www.cross.bg/todorova-obvinenieto-vruzka-1547415.html

/КРОСС/ Софийската градска прокуратура повдигна обвинения в престъпления по служба на двама бивши председатели на Комисията за енергийно и водно регулиране. На Светла Тодорова и Ангел Семерджиев е наложена мярка за неотклонение „подписка". Обвинението срещу Тодорова е във връзка с отмяна на решение на КЕВР в края на 2014 г, с което са намалени цените за пренос на природен газ, както и цените, по които се продава газ на клиенти. Според прокуратурата по този начин Тодорова е облагодетелствала няколко газови дружества. Обвинението към Семерджиев пък е защото не е предприел действия във връзка с постъпила през 2011 г. жалба в Комисията, като в задълженията на регулатора е било да се произнесе по нея в двумесечен срок.  

"Газпром" излиза от турския пазар

http://www.moreto.net/novini.php?n=354396

"Газпром" може да се изтегли напълно от вътрешния пазар в Турция, като остане само износител на газ, съобщава руският в. "Комерсант". Според източници, запознати със ситуацията, "Газпромбанк" е в процес на приключване на излизането си от компанията Promak, която притежава контролния дял (60%) в две компании, вносителки на руски газ в Турция - Enerco и Avrasya.

Министър Нанков ще участва в дискусия за развитието на Северна България

http://www.cross.bg/ychastva-diskysiya-nankov-1547395.html

/КРОСС/ Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще участва в Националната дискусия „Магистрала „Хемус" - възраждането на българския Север". Тя ще се проведе утре - 29 юни, във Велико Търново, от 14.00 часа в Голямата зала на общината.  

В Китай одобриха план за създаването на интернет съд

https://www.actualno.com/asia/v-kitaj-odobriha-plan-za-syzdavaneto-na-internet-syd-news_619553.html

План за създаването на първия в Китай интернет съд беше одобрен на 36-тата сесия на ЦК на комунистическата партия на Китай за всестранно задълбочаване на реформата, съобщи телевизионният канал CCTV. Първият интернет съд ще бъде в град Ханджоу, провинция Джъдзян и в него ще се

Радев: Цветанов да свикне, че политиците се срещат в негово отсъствие

http://frognews.bg/news_137318/Radev-TSvetanov-da-svikne-che-polititsite-se-sreshtat-v-negovo-otsastvie/

Някои хора явно губят нервите си, когато се заговори за единен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта. Това каза президентът Румен Радев в Букурещ, относно коментарите на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов за срещата в Свищов.

Кола със служители от украинските спецслужби избухна край Донецк

http://www.cross.bg/sigyrnost-donetzk-slyzhiteli-1547414.html

/КРОСС/ Автомобил със служители на Службата за сигурност на Украйна е избухнал в района на Донецк, като един служител е загинал и трима са били ранени, съобщават руските медии. Инцидентът е станал в Константиновския район край Донецк. От Службата за сигурност в Киев съобщиха, че загиналият е полковник Юрий Возний. Според украински медии щетите, които експлозията е причинила на колата, говорят за заложено взривно устройство. Уточнява се, че в автомобила са били служители на контраразузнавателния отдел на украинската служба за сигурност. Проруските сепаратисти от Донецката народна република (ДНР), които контролират района, където е била взривена колата, смятат, че взривяването на автомобила на украинската спецслужба може да е свързано с "вътрешни боричкания". "Ние не сме участвали в това. Терористични атаки като отмъщение или каквото и да е друго, за разлика от Украйна, ние не организираме и не сме организирали", коментира заместник-командирът на оперативното командване на ДНР Едуард Басурин.  

Въвежда се глоба до 2 млн. лв. за телеком, нарушаващ правилата за роуминг

http://www.mediapool.bg/vavezhda-se-globa-do-2-mln-lv-za-telekom-narushavasht-pravilata-za-rouming-news265948.html

Санкция от 50 000 до 2 000 000 лв. при нарушаване на новите правила за роуминга в Европейския съюз от страна на мобилните оператори, предвижда проект за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Ведомството е публикувало проекта за обществено обсъждане на сайта си. Глобите ще се налагат, ако операторите продължат да слагат надценка за разговорите и кратките съобщения по време на пътуване в Европейския съюз. Според новия регламент обаче, при надхвърляне на определен обем от данни, ползвани в роуминг, операторът може да наложи ограничение върху потреблението или да определи допълнителна такса върху ползвания мобилен интернет в чужбина. Мобилните оператори са задължени да информират потребителите чрез текстово съобщение при достигане на лимита и ако не правят това, ще бъдат санкционирани. Целта на промените в Закона за електронните съобщения е да се въведат ефективни и възпиращи санкции при нарушаване на разпоредбите на Регламента, с който от 15 юни 2017 година се премахват надценките на дребно за роуминг услуги в Европейския съюз. Новите текстове в закона гарантират балансирана политика по отношение на защита на правата на потребителите на роуминг услуги и на интересите на доставчиците на тези услуги в рамките на ЕС, посочват от транспортното министерство.

"Ислямска държава" е принудена да смени тактиката си след загубата на територии

http://www.mediapool.bg/islyamska-darzhava-e-prinudena-da-smeni-taktikata-si-sled-zagubata-na-teritorii-news265947.html

Три години след обявяването на самозвания халифат в Ирак и Сирия екстремистката група "Ислямска държава" (ИД) променя тактиката си, за да оцелее в Близкия изток и другаде по света. Сега е само въпрос на време ИД да загуби своите бастиони в Сирия и Ирак, постоянно казват анализатори, военни и правителствени представители. Подкрепяните от САЩ сирийски бунтовници напредват за превземането на град Рака, обявен от ИД за нейна столица, а само няколко километра остават за освобождаването на втория по големина иракски град Мосул. Оптимизмът за изтръгването на ключови територии от грандиозния "халифат" на ИД обаче носи и едно предупреждение: това няма да отбележи края на групировката, преоформила Близкия изток след 2014 г. "Това е последното издихание на Даеш. Те обаче имат спящи клетки в Багдад и в други зони в Ирак, така че предпазливостта остава необходимост" казва бригаден генерал Сафаа ал Обейди, бивш офицер от иракската армия, използвайки арабската абревиатура за ИД. Въпреки че понастоящем иракските сили са "в прекрасна позиция" да победят групировката в Мосул и в други нейни бастиони в Ирак, Обейди очаква, че джихадистите ще потърсят повече "медийни успехи чрез нападения срещу цивилни общности". Генералът има предвид нападения, които групировката използва за своята пропагандна машина, за да се задържи в центъра на прожекторите и да привлече още последователи. Загубата на бастионите в Ирак и Сирия само ще промени облика на ИД, която работи за разширяването на своето присъствие извън тези две страни. "Това е краят на групата в настоящата й форма, но тя няма да изчезне", казва Абеер Саади, изследовател на радикални и джихадистки групировки и медии от университета в Дортмунд, Германия. "Съмнявам се, че те ще опитат да завземат нова територия. Напротив, загубата на земя ги кара да променят формата на съществуването си", смята тя. Завземането на територии бе принципът, върху който бе основана "Ислямската държава". Тя имаше кабинет, губернатори и местни съвети. Но за да продължи да функционира, се очаква да ИД да се раздели с тази доктрина. Промяната в стратегията на групировката означава две неща: експанзия извън Сирия и Ирак, както и приемането на концепцията за държава без държавност. По първата цел тя отдавна работи. Клонът на ИД Хорасан, който обхваща Пакистан и Афганистан, бе създаден през януари 2015 г. в размирната източна афганистанска провинция Нангархар. Във Филипините привърженици на ИД извършиха през последните месеци няколко нападения. Преди това тя установи присъствие в няколко северноафрикански страни, най-видимо в Египет и Либия. Втората цел е отказ от идеята да се контролира повече земя, като вместо това се предприемат "атаки за отмъщение". "За да направят това, те трябва да увеличат призивите в социалните медии към своите последователи, особено към вълците единаци", казва Саади. Улики от някои атаки отминалата година насам показват, че извършителите са действали сами. Те са били вдъхновени, но не задължително направлявани от бойци на ИД. Саади смята, че посланията на групировката чрез социалните медии и онлайн мрежи към привърженици и симпатизанти подтикват към дейния като нападения с нож или превозно средство, които зачестиха в европейските страни. В Берлин през декември един мъж се вряза с камион в оживен коледен базар, убивайки 12 души. Миналия юли друг мъж прегази с камион тълпи хора във френския крайбрежен град Ница, оставяйки 86 убити и над 200 ранени. През март т. г. мъж подкара превозното си средство срещу пешеходци на Уестминстърския мост в Лондон, преди да прободе фатално с нож полицай край входа на намиращия се наблизо британски парламент. Тези случаи са отделни от продължаващите старателно организирани нападения, включително експлозията на концерта в Манчестър през май, при която загинаха 22 човека. Нещо повече - групировката е променила тона си, за да подготвя своите последователи за лишенията, които понасят. В броя от август м. г. на своето списание "Ан Набаа" ИД приканва последователите си "да гледат на победата и поражението в по-широкия контекст на борбата между доброто и злото" и да не забравят, че "решителността да продължиш битката с враговете на Бога е критерий за истинската победа". Миналата седмица групировката взриви Голямата джамия в Мосул, известна под името Ан Нури, което иракският премиер Хайдер ал Абади окачестви като "официална декларация за тяхното поражение". В тази издигната през 12-и век джамия лидерът на ИД Абу Бакр ал Багдади направи през юли 2014 г. единствената си публична поява, дни след като в аудиопослание бе обявено създаването на "халифата". Проповедта му от трибуната в джамията бе възприета като официалното обявяване на "халифата". "Бих казал, че Багдади, жив или не, става все по-самотна фигура. Голяма част от верните му помощници бяха убити" казва генерал-майор Рупърт Джоунс, заместник-командир по стратегията и тиловата поддръжка на оглавяваната от САЩ коалиция, по повод руските твърдения, че Багдади е убит. Според Джоунс в момента последователите на Багдади не се усещат като "индивидуално ръководени", а по-скоро като "изоставени, изолирани". Саади не се съгласява с това. Тя очаква от групировката да изникнат още радикални движения, които да поемат нейното ръководство, като запазят подобна комуникационна стратегия: обръщане към младите. "Всъщност тези движения ще хвърлят вината за поражението на групировката върху привързаността на предишното ръководство към земята", казва Саади и добавя, че "тогава те ще работят за "корекция в пътя" на групровката, но при продължаване на опитите да се вербуват млади хора навсякъде". По БТА

Дамаск е приел сериозно предупреждението на САЩ да не извършва нова химическа атака

http://www.mediapool.bg/damask-e-priel-seriozno-preduprezhdenieto-na-sasht-da-ne-izvarshva-nova-himicheska-ataka-news265946.html

Министърът на отбраната на САЩ Джим Матис заяви, че правителството на Сирия е приело сериозно предупреждението на Вашингтон да не извършва нова химическа атака, предаде Асошиейтед прес. Матис отбеляза, че не е имало такава атака откакто Белият дом направи изненадващото си изявление в понеделник вечерта, в което заплаши правителството на Башар Асад, че ще плати "тежка цена", ако използва химически оръжия. САЩ заявяват, че са забелязали активни подготвителни дейности за употреба на такива оръжия в сирийската военновъздушна база Шайрат. Матис не посочи какво конкретно е предизвикало безпокойството на САЩ, че такава атака ще се извърши скоро. Той каза, че президентът Доналд Тръмп е показал "колко сериозно сме ги приели". На въпрос дали е забелязана друга подобна дейност Матис каза на пътуващите с него за министерска среща на НАТО в Брюксел журналисти: "Мисля, че химическата програма на Асад обхваща много повече от едно летище." В понеделник вечерта САЩ заявиха, че са готови да отвърнат на нова химическа атака, както вече направиха след предполагаемата химическа атака в сирийския град Хан Шейхун в началото на април, в която бяха убити 88 души, отбелязва Франс прес.

Битата туристка в Несебър: Това тук е много опасно място

https://www.24chasa.bg/novini/article/6306584

Битата туристка в Несебър: Това тук е много опасно мястоУдарената словашка туристка в Несебър ще заведе дело за срещу агресора заради нараняванията и провалената си почивка, съобщава Би Ти Ви. „Това тук е много опасно място, всеки знае, че може да има последствия и се страхувам да няма, страхувам се.", признава Едита Худакова. Травмите на 57-годишната жена са големи,

Подкрепата за партията на Меркел е най-висока от 2015 г. насам

http://www.mediapool.bg/podkrepata-za-partiyata-na-merkel-e-nai-visoka-ot-2015-g-nasam-news265945.html

Рейтингът на консервативната коалиция в Германия, водена от канцлерката Ангела Меркел, е достигнал най-високо равнище от септември 2015 г. Това показва публикувана в сряда анкета на социологическия център "Форза" по поръчка на сп. "Щерн" и телевизия Ер Те Ел, предаде Ройтерс. Християндемократите увеличават все повече преднината си пред своя основен опонент на изборите за Бундестаг наесен - социалдемократите. Последните не успяха да обърнат тенденцията дори след партийния си конгрес в неделя, когато представиха своята предизборна програма. Според социолозите, ако изборите се състоят още тази седмица, блокът на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел и баварския Християнсоциален съюз (ХСС) ще получи около 40 на сто от гласовете - с 1 процент повече в сравнение с преди седмица. Германската социалдемократическа партия остава с подкрепа от 23 на сто, като дистанцията между конкурентите е нараснала на 17 процента. За "Съюз 90/Зелени" и партия "Левите" смятат да гласуват по 9 на сто от запитаните, а за либералната Свободна демократическа партия, смятана за потенциален по-малък коалиционен партньор на ХДС/ХСС - 7 процента. Други 7 на сто от анкетираните възнамеряват да подкрепят евроскептичната партия "Алтернатива за Германия".

Португалия търси виновници за горски пожар, отнел живота на 64 човека

http://www.mediapool.bg/portugaliya-tarsi-vinovnitsi-za-gorski-pozhar-otnel-zhivota-na-64-choveka-news265944.html

Португалските власти се опитват да установят дали някой е виновен за смъртта на 64 души при неотдавнашния голям горски пожар, предаде Асошиейтед прес. По случая има различни твърдения, обвинения и противоречия, съсредоточени главно върху телекомуникационната мрежа на службите за справяне с извънредни ситуации. Пожарникари казват, че системата не е работила както трябва през петте дни, в които те са се борили с пожара, избухнал на 17 юни в Централна Португалия. Компанията, която управлява мрежата, казва, че системата е "посрещнала предизвикателството", като се е справила с 1,1 милион обаждания за петте дни. Тя обаче призна, че на моменти системата е била претоварена, а при 8,3 процента от спешните обаждания в нощта, когато са станали смъртните случаи, линията е давала заето. Министър-председателят Антониу Коща обеща да изясни "противоречивата информация", колкото се може по-скоро. Той каза пред репортери, че "никой няма по-голямо желание от него да разбере" какво се е случило. Службата за гражданска защита заяви в доклад, че недостатъци в радиосистемата са попречили на гладкото протичане на информацията между командния пост и пожарникарите. Вътрешното министерство насочи обвиненията към службата за гражданска защита, като посочи в доклад, че тя е трябвало да разпореди изпращането на допълнителни подвижни сателитни приемници, за да се справи с извънредно големия брой обаждания. При пожара е имало над 1000 пожарникари, а също полицаи и медицински персонал, като всички те са използвали телекомуникационната мрежа. Внимание привлича и евентуална непряка роля на Коща в бедствието, свързана с времето, когато той е бил вътрешен министър през 2006 г. и е отговарял за полицията и пожарната. Според медийни информации Сметната палата на Португалия е изразила през същата година притеснения, че договорът, отдаден на компанията, управляваща телекомуникационната мрежа, не е минал през публичен търг. Някои опозиционни партии настояват за оставката на вътрешния министър Констанса Урбану де Соуза заради пожара. Премиерът казва, че няма да предприема действия, докато не получи цялата необходима информация. Правителството заяви, че вече е получило пет доклада за бедствието и очаква още два.

Най-северната германска провинция има новоизбран премиер

http://www.mediapool.bg/nai-severnata-germanska-provintsiya-ima-novoizbran-premier-news265943.html

Даниел Гюнтер от партията на германския канцлер Ангела Меркел Християндемократически съюз (ХДС) бе избран за премиер на най-северната провинция на федералната република Шлезвиг-Холщайн. Това стана в сряда на първото заседание на новия състав на регионалния парламент, предаде ДПА. Вчера, почти два месеца след като досегашните управляващи в провинцията не получиха подкрепа на регионалните избори, ХДС, Свободната демократическа партия (СвДП) и Зелените подписаха 114-странично споразумение за съставяне на управляваща коалиция. Трите партии имат общо мнозинство от 44 места в 73-членния регионален парламент. В новия кабинет ХДС ще има трима министри, а СвДП и Зелените - по двама. Допреди тази нова конфигурация Зелените управляваха в Шлезвиг-Холщайн заедно с Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и регионалната партия "Сдружение на избирателите от Южен Шлезвиг". На регионалните избори на 7 май обаче бившата управляваща коалиция загуби мнозинството си. Новата трипартийна конфигурация, наричана "ямайска" заради цветовете на трите формации, които съвпадат с тези на знамето на Ямайка, не е първата по рода си в Германия, отбелязва ДПА. Такава коалиция в "ямайски" формат имаше в провинция Саар. Тя обаче се разпадна през 2012 г., три години след съставянето си.

Великобритания може да има нужда от преходен период за Брекзит

http://www.mediapool.bg/velikobritaniya-mozhe-da-ima-nuzhda-ot-prehoden-period-za-brekzit-news265942.html

Великобритания може да се нуждае от период за изпълнение на договореностите, за да направи така че процесът по излизане от ЕС да премине гладко, но подобен преходен период няма да бъде неограничен, заяви британският премиер Тереза Мей, цитирана от Ройтерс. "Когато узнаем как ще изглеждат бъдещите отношения с ЕС, може да имаме нужда от (преходни) периоди за изпълнение", заяви тя пред парламента. "Но нека бъда ясна, това не означава неограничен преходен етап: ще напуснем ЕС. Това поиска народът и това и ще направим."

Лондон обмисля създаване на специален орган за правата на европейските граждани

http://www.mediapool.bg/london-obmislya-sazdavane-na-spetsialen-organ-za-pravata-na-evropeiskite-grazhdani-news265941.html

Британски министри обсъждат възможността за създаване на някакъв вид нов орган, който да отговаря за правата на гражданите на ЕС във Великобритания след Брекзита, като начин да се излезе от безизходното положение между Лондон и Брюксел, предаде Ройтерс, като се позова на телевизия Скай Нюз. Според източници на британската медия правителствени служители смятат, че един от начините да се заобиколи спорът за това кой съд да гарантира правата на гражданите от ЕС, живеещи във Великобритания, и на британските граждани, живеещи в други страни от ЕС, може да е създаването на нова институция. Великобритания иска собствените й съдилища да имат върховенство, след като страната напусне ЕС, докато съюзът предпочита да се запази водещата позиция на Съда на ЕС.

България е основният вносител на яйца в Украйна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6306573

България е основният вносител на яйца в Украйна

Украйна в периода между януари и май 2017 г. е внесла 1,64 хил. тона яйца на общата сума 4,92 млн. долара, съобщава Hronika.info, цитирана от “Фокус“. Според данните на митническата статистика основни вносители на яйца в Украйна в посочения период са България (1,82 млн. долара), Полша (1,24 млн. долара) и Словакия (870 хил. долара“.

120 високи жилищни сгради във Великобритания не преминават противопожарния тест

http://www.mediapool.bg/120-visoki-zhilishtni-sgradi-vav-velikobritaniya-ne-preminavat-protivopozharniya-test-news265940.html

Сто и двадесет многоетажни жилищни сгради във Великобритания не са преминали успешно противопожарните тестове. Това обяви в сряда премиерът Тереза Мей, цитирана от Ройтерс. Мей говори по темата в парламента след унищожителния пожар в блока "Гренфел тауър" в Лондон. По думите й това показва, че въпросът с противопожарната безопасност е много по-обхватен и датира от много години, дори десетилетия. Британският премиер влезе в спор с лидера на лейбъристката опозиция Джереми Корбин, който каза, че пожарът в "Гренфел тауър" трябва да е "сигнал за пробуждане" на правителството на консерваторите. "Както видяхме от бройката сгради, чиято облицовка не издържа теста за огнеустойчивост, това е много по-широк въпрос", заяви Тереза Мей. Тя допълни, че "това е въпрос, който продължава от много години, от десетилетия, що се отнася до облицовката, поставена върху сградите. Има реални въпроси как е станало това, защо е станало и как да се гарантира, че няма да става в бъдеще". Британската полиция предполага, че 80 човека са загинали или са в неизвестност и вероятно са мъртви след пожара в "Гренфел тауър" в Лондон преди две седмици, но ще минат много месеци, преди да стане известен пълният брой на жертвите, каза днес ръководителката на разследването Фиона Маккормак, цитирана от Ройтерс. Маккормак заяви, че според полицията няма оцелели хора в 23 от 129-те апартамента на жилищния блок. Органите на реда са идентифицирали и разговаряли с поне един човек от всеки от другите апартаменти. Тя каза, че 60 компании помагат на полицията в нейното разследване. По-рано се съобщаваше за 79 загинали при пожара.

Срив в "Български пощи". Бавят се всички пратки от и за чужбина

https://offnews.bg//ikonomika/sriv-v-balgarski-poshti-baviat-se-vsichki-pratki-ot-i-za-chuzhbina-659304.html

Всички пратки от и за чужбина закъсняват, обявиха от „Български пощи“ ЕАД.

От държавната компания, която работи на загуба, въпреки дотациите от бюджета, обясняват, че причината за зававянето на писмата и колетите е поради преминаване към по-нова версия на системата за проследяване на пратки.

Полагат се всички усилия за възстановяване на нормалния ритъм на работа, заявяват от пощите.

От дружеството се извиняват за причинените неудобства и обещават да уведомят клиентите си веднага след като ситуацията се нормализира.

Сривовете в системата на държавните пощи не са нещо необичайно. Съвсем наскоро обслужването във всички пощенски клонове в страната бе преустановено за повече от два часа заради проблем в компютърната система.

Тръмп за „Ню Йорк таймс”: Пародия на медия

http://frognews.bg/news_137317/Tramp-za-Niu-Iork-taims-Parodiia-na-mediia/

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкритикува вестник „Ню Йорк таймс” за това, че публикува лъжливи новини за него и обвини медиите в неразбиране на реформите му в здравеопазването.

Контраадмирал Мирослав Мордел във Варна: Полша бракува 4 подводници, купува нови три

http://www.moreto.net/novini.php?n=354413

Полша е отличник в Европейския съюз и основен фактор за европейската сигурност. Това заяви във Варна контраадмирал Митко Петев - командир на Военноморските сили след официалното посрещане колегата си контраадмирал Мирослав Мордел - инспектор на ВМС на Полша.

На 12 юли Министерски съвет ще разгледа програмата ни за председателството на ЕС

https://offnews.bg//obshtestvo/na-12-iuli-ministerski-savet-shte-razgleda-programata-ni-za-predsedate-659303.html

На 12 юли Министерският съвет ще разгледа и приеме първия вариант на програмата на България за председателството на ЕС, заяви министър Лиляна Павлова, цитирана от "Фокус".

Приоритетите на България ще бъдат Западните Балкани, сигурност и миграция, бъдещето на Европа, многогодишната финансова рамка.

„Този първи вариант ще бъде основа за водене на преговори, за обществени дискусии, за дебат в обществото, в Народното събрание в следващите 3 месеца, за да може да бъдат направени обществените консултации, които сме длъжни да направим, за да финализираме приоритетите“, посочи Лиляна Павлова.

„Целта е до края на месец октомври да направим този дебат. Паралелно с това екипите ще работят по анализа на досиетата и техния напредък от Естонското председателство“, коментира тя. „Очакваме в началото на месец декември вече да знаем какъв е конкретният пакет досиета, който приемаме, на какъв етап са. Те ще бъдат допълнени в програмата“, обясни Павлова.

По време на председателството на България ще се проведат 30 срещи на високо ниво, включително една на най-високо, допълни още тя.

Папа Франциск: Възрастните да се пенсионират рано, младите имат право и задължение да работят

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/28/2997578_papa_francisk_vuzrastnite_da_se_pensionirat_rano/?ref=rss


По-възрастните хора би трябвало да работят по-малко или да се пенсионират по-рано, за да се създаде заетост за по-младите поколения, заяви папа Франциск по време на среща с италиански синдикати, предаде ДПА.<br /><br />"Има спешна нужда от нов човешки обществен договор, нов обществен договор за труд, който би трябвало да намали работните часове за тези, които са в края на трудовия си живот, за да създаде работа за младите, които имат право и задължение да работят", заяви...

Верижна катастрофа до Слънчев бряг блокира трафика към морето, трима пострадаха

https://www.24chasa.bg/novini/article/6306415

Верижна катастрофа до Слънчев бряг блокира трафика към морето, трима пострадахаВерижна катастрофа по пътя за Слънчев бряг на кръстовище на село Тънково блокира трафика към морето. При инцидента са пострадали трима мъже - на 27, 30 и 36 години. В момента те са транспортирани в бургаската болница, където им се правят изследвания. „Все още не можем да кажем какво е състоянието им,

Отворена граница между ЕС и Северна Ирландия след Брекзита едва ли ще има

http://www.mediapool.bg/otvorena-granitsa-mezhdu-es-i-severna-irlandiya-sled-brekzita-edva-li-shte-ima-news265939.html

Ирландският премиер Лио Варадкар заяви, че практически и правно ще е "изключително трудно" да се намерят начини да се поддържа отворена границата със Северна Ирландия след Брекзита дори това да се подкрепя от ЕС, предаде Ройтерс. Границата между Република Ирландия като член на ЕС и британската провинция Северна Ирландия ще бъде единствената сухоземна граница между Обединеното кралство и съюза след Брекзита. Британският премиер Тереза Мей казва, че би искала границата да остане максимално безпрепятствена; ЕС също призовава да се избегне "строга граница". Тъй като обаче точният характер на бъдещите връзки на Великобритания със съюза остава неясен, решенията по граничния въпрос предстои да бъдат намерени. "От срещите си в Брюксел и други места останах с впечатлението, че има истинско разбиране за проблемите, които се отнасят единствено до Ирландия, съчувствие и добра воля", каза Варадкар на конференция. "Превръщането им в закони обаче ще е трудно", призна той. Варадкар, който пое премиерския пост от Енда Кени миналия месец, подкрепи позицията на предшественика си, че Дъблин трябва да поиска конкретна помощ от ЕС за справяне с икономическите последици от Брекзита за страната му. "Ясно е, че Брекзит е голям икономически риск за Ирландия, ако доведе до постоянна промяна в правилата за търговия между нашите две държави", каза Варадкар. Ирландският премиер добави, че страната му ще настоява това да бъде признато от ЕС. Мей и Варадкар са обсъдили снощи по телефона ситуацията в Северна Ирландия преди изтичането на срока за решаване на въпроса за подялбата на властта в британската провинция. Двамата са потвърдили решимостта си да се ангажират с партиите в Северна Ирландия за постигане на политическа стабилност, съобщиха канцеларията на британския премиер, цитирана от ДПА. Агенцията припомня, че ако до 16 ч. утре страните не се договорят, провинцията ще попадне под прякото управление на Лондон за толкова време, колкото е необходимо. В резултат на мирното споразумение от 1998 г. Северна Ирландия започна да се управлява от задължителна коалиция между юнионисти и националисти - режим, който Лондон на няколко пъти прекъсна, за последен път - през 2007 г. Коалицията между републиканците от партия "Шин фейн" и Демократичната юнионистка партия (ДЮП), която управляваше Северна Ирландия до януари, се разпадна след оставката на заместник-първия министър от "Шин фейн" Мартин Макгинес (по-късно починал след боледуване). Той се оттегли в знак на протест срещу измамническа според него схема за субсидиране на енергията от възобновяеми източници, въведена от първата министърка от ДЮП Арлин Фостър. В началото на март се състояха избори за регионален парламент. Оттогава двете партии не успяват да се разберат, тъй като "Шин фейн" е против Арлин Фостър да се върне на премиерския пост, докато не се изясни въпросът със субсидиите.

Шест души обвинени за трагедията на стадион “Хилзбъро“

http://dnes.dir.bg/news/obvinenia-hilzbaro-shefiyld-25978290

Британската прокуратура повдигна обвинения на шест души за трагедията на стадион “Хилзбъро“.

Макрон събира депутати и сенатори на специална сесия във Версай

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/28/2997577_makron_subira_deputati_i_senatori_na_specialna_sesiia/?ref=rss


Президентът на Франция свика за 3 юли специално извънредно заседание на двете камари на парламента, съобщи председателят на Сената Жерар Ларше. Това ще стане във Версай - най-прочутият дворец на монархията, където са се разиграли и ключови събития в новата история на страната.<br /><br />Свикването на т.нар. Конгрес - долната камара Национално събрание и Сената - става рядко и обикновено е процедура, запазена за промени в Конституцията или за много важна реч на президента. В...

НЗОК иска да задължи лекарите да изписват по-евтини лекарства

https://www.24chasa.bg/novini/article/6306553

НЗОК иска да задължи лекарите да изписват по-евтини лекарстваНЗОК планира да задължи лекарите да изписват по-евтини лекарства, съобщава Би Ти Ви. Мярката ще се прилага, когато ефектът за болния е същият. Тя засяга около милион и половина хронично болни на домашно лечение. Пациентите се съмняват, че евтиното лекарство ще е толкова ефективно, колкото е скъпото.

Павлова обяви, че за нея темата НДК е затворена

http://www.mediapool.bg/pavlova-obyavi-che-za-neya-temata-ndk-e-zatvorena-news265938.html

За министъра на европредседателството Лиляна Павлова темата НДК е затворена след правителственото решение за прехвърляне на Националния дворец на културата от нейното ведомство към Министерството на културата. Това каза Павлова пред журналисти в парламента след като скандалът с уволнението и възстановяването на поста на директора на НДК Мирослав Боршош се превърна в гротеска с отправени от друг член на ръководството на НДК обвинения, че дружеството е източвано и фалирано. Думите на назначения само за един ден като шеф на двореца Борислав Велков бяха придружени от публикувани във Фейсбук екранни копия на изпращани му съобщения от телефона на друг служител на НДК с описание на получени инструкции за нагласяне на класациите в търгове за обществени поръчки. Твърденията обаче бяха отречени от Иван Беров, от чийто профил са изпращаните съобщения. Той обяви, че става въпрос за манипулация. "Всички имаме своята гледна точка, днес на Министерски съвет беше взето решение, с което принципал на НДК вече е Министерството на културата. Оттук нататък тази тема за мен е затворена", каза Павлова. Така тя даде знак, че не възнамерява да подава оставка от поста си заради различните виждания с Боршош по начините за изразходване на публични средства и заради това, че премиерът Бойко Борисов зае страната на Боршош, макар досега винаги да е демонстрирал доверието си в Павлова. На въпрос дали приема възстановяването на директора на НДК на поста като наказания, тя посочи, че "в никакъв случай не го приемам като наказание". Тя не вида проблем и в това, че Борисов й отне правото да представлява държавата като собственик на НДК и го прехвърли на министъра на културата Боил Банов "Право на министър-председателя е да променя решението за това кой да бъде принципал на едно или друго дружество“, коментира тя. "По принцип това решение е правилно, защото най-логичното място на НДК е в Министерството на културата“, заяви Павлова. След като преди ден тя обясни, че не е съгласна с начина, по който се харчат отпуснатите от бюджета пари за подготовката на сградата на НДК за европредседателството догодина, сега министърът предпочете да не отговаря на въпрос дали има информация за отклоняване на средства за европредседателството. "Прокуратурата е компетентният орган, тя трябва да каже тази информация“, посочи Павлова. По-рано през деня държавното обвинение съобщи, че е установило, че пари за европредседателството не са изразходвани по предназначение, а с тях е било плащано по стари договори, но още се събирала информация и се чака експертиза, за да се реши дали да се повдига обвинение срещу длъжностно лице от НДК. "Заповедта за отстраняването на Боршош и протокола са въз основа на одитиращ доклад за обществени поръчки, както и за забавянето на работата“, припомни тя, но отказа да даде подробности за нарушенията, които са я накарали да иска отстраняването на Боршош. На фона на целия разразил се скандал Мирослав Боршош остава неоткриваем за коментар. Единствено във Фейсбук преди ден той посочи, че е "спокоен и удовлетворен, че българската култура победи" и благодаря на Борисов, че доказал, че това може да се случи. Председателят на съвета на директорите на НДК Борислав Велков, който засега не е ясно дали остава в ръководството на държавното дружество, преди това публикува възмущението си от управлението на Боршош, което довело 21 млн. лв. загуба на двореца, както и кореспонденция на служителя на НДК Иван Беров чрез мобилното приложение Вайбър за указания как да се класира оферта за ремонта на сградата. "Разпространената в интернет есемес кореспонденция не е моя. Съобщенията категорично не са написани от мен и не са изпращани от моя телефон. Нямам друго обяснение, освен че става дума за манипулация", гласи позицията на Беров, изпратена от пресцентъра на НДК.

Курортът "Албена" затруднява достъпа до морето на лагеруващи деца

http://www.mediapool.bg/kurortat-albena-zatrudnyava-dostapa-do-moreto-na-lageruvashti-detsa-news265937.html

От курортния комплекс "Албена" затрудняват достъпа до морето на деца, които са на ученически лагер. Това твърди директор на дружеството "Ученически отдих и спорт" към Министерството на образованието и науката Цветелина Николова, съобщи БНР. В писмо до медиите Цветелина Николова съобщава, че от началото на летния сезон достъпът до плажа на лагерниците от базата на "Ученически отдих и спорт" в "Албена" е затруднен, тъй като пътят на децата е преграден с метална врата, която е заключена, което налага учениците да бъдат извозвани. Това оскъпява предоставяната услуга и е в разрез с целта на дружеството да осигурява лятна ваканция на колкото се може повече деца. Николова е изпратила писмо с молба да й бъде осигурен ключ, но директорът на комплекс "Албена" Красимир Станев е отказал, тъй като курортът целенасочено има само един входно-изходен пункт, с оглед на безопасността от терористични актове.

Курортът"Албена" затруднява достъпа до морето на лагеруващи деца

http://www.mediapool.bg/kurortatalbena-zatrudnyava-dostapa-do-moreto-na-lageruvashti-detsa-news265937.html

От курортния комплекс "Албена" затрудняват достъпа до морето на деца, които са на ученически лагер. Това твърди директор на дружеството "Ученически отдих и спорт" към Министерството на образованието и науката Цветелина Николова, съобщи БНР. В писмо до медиите Цветелина Николова съобщава, че от началото на летния сезон достъпът до плажа на лагерниците от базата на "Ученически отдих и спорт" в "Албена" е затруднен, тъй като пътят на децата е преграден с метална врата, която е заключена, което налага учениците да бъдат извозвани. Това оскъпява предоставяната услуга и е в разрез с целта на дружеството да осигурява лятна ваканция на колкото се може повече деца. Николова е изпратила писмо с молба да й бъде осигурен ключ, но директорът на комплекс "Албена" Красимир Станев е отказал, тъй като курортът целенасочено има само един входно-изходен пункт, с оглед на безопасността от терористични актове.

Атлетико се отказа от услугите на Ибрахимович

https://offnews.bg//futbol/atletiko-se-otkaza-ot-uslugite-na-ibrahimovich-659295.html

Шведската звезда Златан Ибрахимович няма да има шанса да продължи кариерата си в Атлетико Мадрид, пише "Mundo Deportivo".

Преди дни се появиха информации, че треньорът на "дюшекчиите" Диего Симеоне иска да подсили състава си с 35-годишния ветеран, но впоследствие се е отказал от тази идея.

Причини за новото му решение не се споменават, но е твърде вероятно те са да заради високите финансови изисквания на Ибра.

В момента нападателят се възстановява от тежка контузия и се очаква да е готов за игра през януари.

Именно тогава пада и трансферното ембарго на Атлетико, наложено от ФИФА.

През миналия сезон Ибрахимович игра в Манчестър Юнайтед и се превърна в голмайстор на отбора.

Името му беше свързвано с още един куп европейски грандове, сред които Реал Мадрид.

Интерес към него има и от американски и китайски клубове.

Росен Кирилов: 80 000 на "Уембли" и пазиш Шиърър, как да забравиш подобно нещо?

https://www.24chasa.bg/sport/article/6306564

Росен Кирилов: 80 000 на "Уембли"  и пазиш Шиърър, как да забравиш подобно нещо?Росен Кирилов е роден на 4 януари 1973 година във Видин. Започва кариерата си в местния “Бдин” в “Б” група, където дебютира при мъжете. Едва 18-годишен се мести в ЦСКА. С “червените” става шампион през 1992 година и печели купата през 1993 година. С ЦСКА има 61 мача и 2 гола. След това отива под наем в ловешкия ЛЕКС, който обаче изпада в “Б” група.

70% от европейците очакват повече в здравеопазването

http://www.cross.bg/zdraveopazvaneto-kovachev-grazhdani-1547411.html

/КРОСС/ Повече от 70% от европейските граждани очакват ЕС да прави повече в сферата на здравеопазването. Правомощията на европейско ниво наистина са ограничени, но не винаги е необходимо законодателство, за да се подобри състоянието на здравеопазването. Това е мнението на българският евродепутат Андрей Ковачев, предава news.bg. Европейската комисия например подкрепя страните-членки чрез финансиране през европейските структурни и инвестиционни фондове и здравната програма на ЕС, чийто бюджет е 450 млн. евро за периода 2014-2020 година" Инициираната от българския евродепутат от ГЕРБ д-р Андрей Ковачев Група от евродепутати за достъп до качествено здравеопазване бе домакин на конференция на тема "Бъдещи сценарии за ЕС: ролята на здравеопазването". Събитието събра на едно място представители на Европейската комисия, националните министерства на здравеопазването, членове на Европейския парламент от основните политически групи, организации на гражданското общество, съсловни и пациентски организации, както и други заинтересовани страни. Участниците обсъдиха добавената стойност на Европейския съюз в сферата на здравеопазването и бъдещите възможности за сътрудничество на европейско ниво на фона на публикуваната преди няколко месеца "Бяла книга за бъдещето на Европа". "Здравето е предпоставка за просперитет. Растеж и заетост не са възможни без здрави европейски граждани", посочва Ковачев

Ненужно изискване блокира е-услуга за половин милион лева за българите в чужбина

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/28/2997572_nenujno_iziskvane_blokira_e-usluga_za_polovin_milion/?ref=rss


Администрацията събира от гражданите общо 5985 вида документи или удостоверения, за да предоставя услугите си. Това казва вицепремиерът Томислав Дончев на днешното правителствено заседание, се разбира от стенограмата на част от него, по време на която се обсъждат мерки за намаляване на административната тежест за гражданите.<br /><br />За документи за самоличност от чужбина се чака 3 месеца<br /><br />Министерството на външните работи да престане да заверява подписа на...

Само една българка остана в квалификациите на "Уимбълдън"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/28/2997571_samo_edna_bulgarka_ostana_v_kvalifikaciite_na_uimbuldun/?ref=rss


Eлица Костова остана единствената българска представителка в квалификациите на "Уимбълдън". След като във вторник Изабелла Шиникова взе само пет гейма срещу Катинка фон Дайхман от Лихтенщайн, днес Виктория Томова също приключи участието си още в първия кръг след тежка загуба.<br /><br />Томова отстъпи с 0:6, 3:6 срещу Луксика Кумкум от Тайлнд. Двубоят започна във вторник, но беше прекъснат от продължителните дъждове в Рохемптън при резултат 0:6, 3:4. Днес двете се...

До 2 млн. лв. глоба за операторите, ако нарушат новите правила за роуминг

https://www.actualno.com/society/do-2-mln-lv-globa-za-operatorite-ako-narushat-novite-pravila-za-rouming-news_619528.html

Санкция от 50 000 до 2 000 000 лв. при нарушаване на новите правила за роуминга в Европейския съюз от страна на мобилните оператори, предвижда проект за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения. Той е публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на

Тръмп прие поканата на Макрон да отиде във Франция за националния й празник

https://www.24chasa.bg/novini/article/6306548

Тръмп прие поканата на Макрон да отиде във Франция за националния й празникПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп е приел поканата на френския си колега Еманюел Макрон да присъства на традиционния военен парад по случай френския национален празник 14 юли на булевард "Шан-з-Елизе" в Париж, съобщи френското президентство, цитирано от БТА. Елисейският дворец припомни, че тази година на парада ще се чества 100-годишнината от

Паметник или грозило (видео)

http://www.dnevnik.bg/video/2017/06/28/2997539_pametnik_ili_grozilo_video/?ref=rss


Фоторепортерът на "Дневник" Георги Кожухаров засне паметника "1300 години България" пред НДК и реакции на минувачи на въпроса дали той трябва да бъде демонтиран, както се предвижда.<br /><br />Утре в "Дневник" четете коментари на архитекти и изкуствоведи за премахването на монумента.<br />

„Ал Джазира“: Опитват да заглушат независимата журналистика

http://frognews.bg/news_137316/Al-Djazira-Opitvat-da-zaglushat-nezavisimata-jurnalistika/

„Ал Джазира“ заяви, че опитът на Саудитска Арабия да я затвори е заглушаване на независимата журналистика.

ООН призова всички страни от конфликта да щадят цивилните в Ракка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6306549

ООН призова всички страни от конфликта да щадят цивилните в Ракка

Директорът на отдела на ООН за правата на човека Зеид Раад ал Хюсеин съобщи, че най-малко 173 цивилни са загинали по време на въздушните удари и наземните операции срещу „Ислямска държава“ този месец в сирийския град Ракка, съобщава Ройтерс, цитирана от “Фокус“. Той призова всички страни в битката „включително и международните сили“ да предприемат

Издирва се 17-годишно момиче от Две могили

http://www.cross.bg/nadezhda-mogili-informatziya-1547404.html

/КРОСС/ Полицията издирва 17-годишната Надежда Иванова. Момичето е в неизвестност от 21 юни, когато е напуснала дома си в Две могили, русенско. Надежда е висока около 165 см, с нормално телосложение, коса - тъмно кестенява, с дължина под раменете, очи - кафяви. Хората, които разполагат с информация за Надежда и нейното местонахождение, могат да помогнат, подавайки информация в полицията на телефони: (082) 882 488 - ОДЧ при РУ Две могили; (082) 882 316/319 - група "Издирване" в ОДМВР - Русе; тел. 112 или в най-близкото районно управление на МВР  

Идея: Глоба до 2 млн. лева за операторите, нарушили новите правила за роуминг

http://www.moreto.net/novini.php?n=354439

Проектозакон предвижда санкция от 50 000 до 2 000 000 лева за мобилни оператори, които нарушават новите правила за роуминга в Европейския съюз. Това вероятно ще бъде заложено в проект за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения, публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Специални екипи ще работят за записване на всички деца в градина или училище

http://www.mediapool.bg/spetsialni-ekipi-shte-rabotyat-za-zapisvane-na-vsichki-detsa-v-gradina-ili-uchilishte-news265936.html

Във всяко населено място с училище до 20 август 2017 г. ще бъдат сформирани екипи, които ще работят за записване на всички деца в детска градина или училище. Това предвижда проект за механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст, който предстои да бъде утвърден от Министерския съвет. В екипите ще участват представители на регионалните управления на образованието, на градини и училища, на общините и службите за социално подпомагане и дирекциите на МВР. Ако се налага, в населените места, където няма ресурс за създавани на екипи, ще бъдат командировани служители от друго място. Звено под ръководството на вицепремиера Томислав Дончев, който координира дейността на МОН, ще контролира на национално ниво изпълнението на механизма. Целта на механизма е да се подобри взаимодействието между институциите, както и да се определят функциите и задълженията на всяка от тях. Механизмът е необходим, защото преодоляването на проблема с обхващането и с преждевременното напускане на образователната система изисква интегрирана политика и ангажираност на всички ведомства и институции, свързани с образованието и с личностното и професионалното развитие на децата и учениците в България, посочват от МОН. По данни на Националния статистически институт през учебната 2015/2016 година 21 170 ученици са напуснали образователната система, което означава, че всеки седми ученик между 15 и 18 години не е в училище. Основните причини са свързани със социално-икономически фактори, институционални проблеми, миграция, фактори на местоживеенето и жилищната среда, етнокултурни фактори и други.

Кого още ще върне Борисов и срещите за председателството - от НДК в ЦУМ

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/06/28/2997115_kogo_oshte_shte_vurne_borisov_i_sreshtite_za/?ref=rss


<br /><br />За днес какво беше? Боршош ще го уволняваха ли или ще го назначаваха? - въпросът на Иван Марков във "Фейсбук" получи логичен отговор: "Ами, следи, бе - обратното на последното... лесно е!" <br /><br />Рокадата в НДК предизвика чувството за хумор на обсъждащите злободневните събития в социалните мрежи. Без претенция за изчерпателност "Дневник" предлага част от реакциите за уволнението и възстановяването след ден на Мирослав...

Комисия "Радев"? НС ще проверява избора на "Грипен" без да пречи на сделката

http://www.mediapool.bg/komisiya-radev-ns-shte-proveryava-izbora-na-gripen-bez-da-prechi-na-sdelkata-news265935.html

С гласовете на ГЕРБ и "Обединените патриоти" парламентът сформира в сряда анкетна комисия, която да разследва покупката на нови изтребители, чийто избор се превърна в арена на политическа конфронтация между управляващите и президента Румен Радев. ГЕРБ декларира, че проверката няма да попречи на правителството да придвижи напред най-скъпата сделка от модернизацията на армията (1.5 млрд. лв.), а само ще осветли подготовката й. Така практически би трябвало да се "освети" ролята на Румен Радев в качеството му на командир на ВВС и впоследствие като президент за избора на шведските изтребители "Грипен". Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който инициира проверката, обясни необходимостта от нея с обществените съмнения, че "правителството ще влезе в някаква корупционна схема". Той отхвърли обвиненията на БСП, че проверката е насочена срещу Румен Радев. БСП и ДПС от своя страна се обявиха срещу парламентарното разследване и обвиниха ГЕРБ, че се опитва да размие отговорността за сключването на сделката, въпреки че е в правомощията на правителството. На този фон държавният глава, който има основна роля в подготовката на проекта още когато командваше Военновъздушните сили, продължава да настоява кабинетът "Борисов 3" бързо да финализира сделката с шведския концерн СААБ за "Грипен". Според него формирането на нарочна комисия е опит проектът да бъде протакан. Разследването едва ли ще изрови реални улики, но дава възможност за маневри на Борисов Като се има предвид, че никоя анкетна комисия в който и да е парламент не е разкрила нищо съществено – дори по такива крупни скандали като източването на КТБ, АЕЦ "Белене", правителствения авиоотряд и пр. - може да се прогнозира, че по същия начин ще приключи и нарочната комисия за изтребителите. Новото при тази комисия обаче е, че тя се формира преди да има сключена сделка. Така не е изключено тя да повлияе на подготовката на проекта за покупката на новите изтребители, въпреки че премиерът Бойко Борисов миналата седмица обяви, че той е предопределен от служебното правителство на Огнян Герджиков, което прие оценката на офертите. На първо място бе класирано предложението на шведския консорциум СААБ за нови изтребители "Грипен", следвано от това на Италия за "Юрофайтър"-и втора ръка. Офертата на Португалия и САЩ за Ф-16 втора ръка пък бе декласирана, тъй като не отговаряло на заложените финансови изисквания. Ето защо формирането на нарочната комисия отваря възможност за маневри на Бойко Борисов в хода на предстоящите преговори с шведската компания за "Грипен", като той във всеки един момент може да даде на заден, оправдавайки се с парламента. В същото време самият факт на разследването няма как да не притеснява президента, който вече си заложи името в полза на "Грипен" и започна да си изпуска нервите покрай намеците за корупция или други манипулации в процедурата. Председател на комисията, която ще работи два месеца, ще бъде депутатът от ГЕРБ Емил Христов. В нея ще влязат 19 депутати от всички парламентарни групи на пропорционален принцип - 8 от ГЕРБ, 6 от "БСП за България", 2 от "Обединените патриоти", 2 от ДПС и 1 от "Воля". Ако комисията установи данни за закононарушения, те трябва да бъдат насочени към прокуратурата. В настоящия парламент вече бяха създадени две подобни комисии – за замърсяването на питейната вода и за проучване на случаите на неизплатени заплати. Комисията "Радев"? Какво и кого ще проверяват депутатите Цветанов аргументира създаването на комисията с "достатъчно съмнения", че президентът Румен Радев "е защитил купуването на шведските изтребители и това е станало в период, когато още нямаше окончателно решение на служебното правителство". Освен това според него трябва да се види и дали има "постъпила информация, която е дисквалифицирала един от участниците служебно". От парламентарната трибуна той се обърна към БСП (а чрез тях и към Румен Радев) с думите, че не знае защо са се припознали в лобизъм. "Не мога да разбера защо колегите от БСП се припознаха в лобизъм и се припознаха, че някой има действия, които иска да предприеме спрямо българския президент. Не, ние просто искаме да излезе истината”, заяви Цветанов. В същото време той цитира интервюта на Румен Радев от времето, когато бе командир на ВВС, в които се изказва в полза на шведските изтребители. "Мога да цитирам интервюта, които е давал президента Радев, след като се върнал от посещението си в Унгария (2014 – бел.ред.). През цялото време говори за Унгария, за една фирма и за една държава, няма да я споменавам. Колко добре са си организирали нещата. Само преди минути един народен представител каза, че точно Унгария и Чехия са тези, които са купили "Грипен" и имат съмнения за корупционни сделки", каза Цветанов. Владимир Тошев от ГЕРБ също отбеляза ролята на Радев в проекта. Той се обърна към БСП с думите: "Може би ви е страх, че от доклада на комисията ще излезе кой е бил ръководител на работна група, задала критерии за самолета, кой е бил ръководител на работна група, която е написала предложението за запитване до производителите, кой е бил ментор на правителството взело решение за самолета. На всички етапи е ген. Радев". Председателят на парламентарната военна комисия Константи Попов (ГЕРБ) обясни, че създадената нарочна комисия трябва да бъде гарант, че в процеса на избор на доставчик ще бъдат осигурени "конкурентните и равностойни условия за всички участници, както и че няма да бъдат допуснати лобистки интереси, външни вмешателства, емоционално взети решения, политически пристрастия и лични амбиции". "Проверката не цели спиране на процеса за придобиване на нов тип боен самолет, а да гарантира неговата публичност и прозрачност", каза Попов. В сряда сутринта министърът на отбраната Красимир Каракачанов коментира от своя страна, че ще се анализира дали офертите са били правилно оценени от работната група. Не е ясно защо не го е направил досега, след като вече излезе с обстоен доклад и заедно с премиера обяви на 23 юни старта на преговорите за шведските изтребители. По думите му офертата за Ф-16 е била декласирана, защото не отговаряла на схемата за разсрочено плащане, тъй като се очаквало основната част от сумата да бъде платена през първите две години, и на изискванията за "продължителността на валидността на офертата". "Грипен"-ите не са кренвирши, за да бъдат произвеждани и да се спират Според президента Радев обаче така проектът ще да бъде изкуствено забавен. Той посочи, че експертният анализ, оповестен в края на назначеното от него служебното правителство, е показал, че "Грипен” са по-подходящи от фаворизираните до онзи момент американски Ф-16 втора ръка. "Ние постигнахме един много добър консенсус, всички знаем какъв е проблемът, всички знаем, че трябва да се инвестира във въоръжените сили. Имам уверенията, че докладът и анализите са готови, но при мен не е постъпвало нищо. Това, което започна през последните няколко дни с всичките анкетни комисии е ясен знак, че въпросният проект ще бъде протакан", каза държавният глава, който е на посещение в Румъния. Оттам той отговори и на бившия военен министър Бойко Ноев, който припомни в сряда пред бТВ, че шведската корпорация СААБ планира да спре производството на изтребителите "Грипен" и да започне нова по-модерна програма. "Те не са кренвирши, за да бъдат така произвеждани и да се спират - те се произвеждат по поръчка. Направете разлика - новопроизведен самолет - за това става въпрос. Другото е самолет, произведен преди повече от 30 години", каза държавният глава . Само преди няколко години Букурещ закупи изтребители втора ръка Ф- 16 от Португалия и планира да поръча още машини. БСП: Борисов предопредели покупката на "Грипен"-ите В пленарна зала лидерът на БСП Корнелия Нинова отхвърли обвиненията към Радев, че се е намесил в проекта, и контраатакува ГЕРБ, като припомни, че премиерът Бойко Борисов миналата седмица се срещна с шведския си колега и каза, че започва преговори за "Грипен"-ите. "Защо не отиде в САЩ да каже започваме разговори за Ф-16, защо не отиде в Италия и да каже - започваме разговори за "Юрофайтър"?. Кой предопредели "Грипен“ - министър-председателят Бойко Борисов с това изказване на най-високото място в Брюксел, при положение, че има 3 оферти", каза Нинова. Съпартиецът й Таско Ерменков допълни, че целта на комисията е да послужи за оправдание на ГЕРБ за поети ангажименти, които няма да изпълни. "Вашите поръчители няма да ви разберат. Тази комисия няма да ви спаси от вашите поръчители", каза Ерменков. ДПС: Комисията ще блокира и компрометира сделката Депутатът от ДПС Йордан Цонев заяви от своя страна, че не е правилно парламентът да поема отговорността на правителството. "Нищо не пречи Министерският съвет да отмени решението на предишното правителство. То може да бъде отменено от същия орган. Защо е нужно тази комисия да го прави? Създаване на Временна комисия за проучване изпълнението на избора на нов тип боен самолет ще блокира процедурата. Нещо повече, не само, че ще я блокира, но ще я и компрометира“, заяви Цонев.

Министерството на културата чака резултатите от проверките на НДК

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/28/2997568_ministerstvoto_na_kulturata_chaka_rezultatite_ot/?ref=rss


Всички дейности по процеса на председателството на Съвета на ЕС от България остават при министър Лиляна Павлова. От кабинета ѝ уточниха, че единствената промяна е преминаването на собствеността на НДК и дружеството, което стопанисва сградата, към министерството на културата, както е било и преди време. Директорът на НДК Мирослав Боршош беше уволнен от Лиляна Павлова в понеделник и върнат обратно на следващия ден след среща с премиера Бойко Борисов. Сградата на НДК е мястото, където ще бъдат...

Япония изпраща човек на Луната до 2030 г.

http://www.cross.bg/lynata-apolo-armstrong-1547409.html

/КРОСС/ Японското космическо ведомство ДЖАКСА съобщи, че страната възнамерява до 2030 година да изпрати свой космонавт на Луната, предава ТАСС. Заявлението бе направено по време на конференция, организирана от Министерството на образованието, културата, спорта, науката и технологиите. На форума се обсъждаха перспективите за космическите изследвания в Страната на изгряващото слънце. Първото кацане на човек на Луната беше осъществено от САЩ на 21 юли 1969 година в рамките на проекта „Аполо". В мисията „Аполо 11" участваха Нийл Армстронг, Майкъл Колинс и Бъз Олдрин. Те достигнаха до спътника на Земята за осем дни и на него първи стъпи Нийл Армстронг, а след това и Бъз Олдрин, припомня агенцията.  

Двама бивши шефове на КЕВР отиват на съд за престъпления по служба

http://econ.bg/Новини/Двама-бивши-шефове-на-КЕВР-отиват-на-съд-за-престъпления-по-служба_l.a_i.744783_at.1.html

Двама бивши председатели на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) отиват на съд. Прокуратурата обвини Ангел Семерджиев и Светла Тодорова в...

Меркел: Бъдещето на 27-те от ЕС е приоритет в преговорите за Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6306544

Меркел: Бъдещето на 27-те от ЕС е приоритет в преговорите за БрекзитГермания и останалите държави от ЕС ще водят преговорите за излизане на Великобритания в атмосфера на приятелство, но въпреки всичко приоритетът ще бъде запазване единството на оставащите 27 членки на съюза, заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс, предава БТА. "Ние, разбира се, ще преговаряме в атмосфера на приятелство,

ООН призова всички страни от конфликта да щадят цивилните в Ракка

http://www.cross.bg/rakka-hyusein-tzivilni-1547408.html

/КРОСС/ Директорът на отдела на ООН за правата на човека Зеид Раад ал Хюсеин съобщи, че най-малко 173 цивилни са загинали по време на въздушните удари и наземните операции срещу „Ислямска държава" този месец в сирийския град Ракка, предава Reuters. Той призова всички страни в битката „включително и международните сили" да предприемат мерки, за да пощадят живота на 100-те хиляди цивилни, които са все още блокирани в града. „Цивилните не трябва да бъдат жертвата в името на бързи военни победи", заяви Ал Хюсеин.  

Руските депутати обмислят да блокират предавания на чужди медии

https://www.24chasa.bg/novini/article/6306540

Руските депутати обмислят да блокират 
предавания на чужди медииРуските депутати са започнали да разглеждат варианти за блокиране на рускоезични предавания на чуждестранни медии, ако нарушават закона. Кремъл обаче заяви, че подобна мярка изисква да бъде добре обмислена, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Андрей Климов, председател на новосъздадена в горната камара на руския парламент (Съвет на

Валери Симеонов: Ускоряваме даването на българско гражданство, 56 000 души чакат отдавна

http://www.mediapool.bg/valeri-simeonov-uskoryavame-davaneto-na-balgarsko-grazhdanstvo-56-000-dushi-chakat-otdavna-news265934.html

Имаме пълното съдействие на Министерство на правосъдието, така че да се облекчи режимът за получаване на българско гражданство, тъй като в момента имаме натрупани над 56 000 забавени заявления, обяви в сряда вицепремиерът Валери Симеонов след заседание на координационния център за българите в Украйна, цитиран от БГНЕС. Той допълни, че предстои внасяне на законодателни промени, свързани с получаване на българско гражданство за българите по произход от трети страни. Координационният център функционира към Държавната агенция за българите в чужбина и се ръководи от нейния шеф Петър Харалампиев (ВМРО). Той коментира, че целта е "да се задълбочи все повече работата с българските общности в Украйна" и да се създават облекчения за постоянно пребиваване тези българи в България. Държавата ще се опита да улесни търсенето на работа на тези хора у нас. В сряда правителството одобри спогодби за трудова миграция с Армения, Молдова и Украйна. Документите ще послужат като основа за водене на преговори за регулирането на заетостта на гражданите на трите държави в България. "Подписването на спогодби с Армения, Молдова и Украйна ще даде възможност за осигуряване на кадри за икономическите сектори, в които има недостиг на работна сила", се казва в съобщение на правителствената пресслужба. В първите дни на мандата на правителството Валери Симеонов обяви, че хора от тези държави могат да запълнят недостига на работна ръка за туристическия бранш. Сега Симеонов обяви, че режимът за наемане на работници в България до 90 дни вече е облекчен, а желаещите да работят получават необходимите разрешителни за 7 дни. "Това вече факт. Също както е факт и това, че с разпореждане на МВнР в консулските служби вече са премахнати всякакви посредници търгаши на визи и работни места. Говоря конкретно за Украйна, тъй като там могат да се входират документи само лично, евентуално с нотариална заверка и по никакъв друг начин. Голяма част от тези 6000 човека, които имаха предварително сключени договори от Украйна, за да работят по Черноморието, вече са тук и ще облекчат работата на туристическия бранш, който както знаете се задъхва от недостиг на работна ръка и от голям прилив на туристи. Дай Боже всеки му“, каза Симеонов.

Районните кметства раздават чиповете за велопаркингите във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=354425

Безплатните чипове за ползване на закритите велопаркинги във Варна се раздават от районните кметства в града. Гражданите, които желаят, могат да ги получат след подписване на договор в съответното кметство, към което са адресно регистрирани.

Япония планира да изпрати човек на Луната до 2030 година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6306496

Япония планира да изпрати човек на Луната 
до 2030 годинаЯпония възнамерява до 2030 година да изпрати свой астронавт на Луната, съобщи японското космическо ведомство ДЖАКСА, цитирано от ТАСС, предава БТА. Съответното заявление бе направено по време на конференция, организирана от министерството на образованието, културата, спорта, науката и технологиите. На форума се обсъждаха перспективите за

Конституционният съд отказа да се занимава с реформата в МВР

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/28/2997443_konstitucionniiat_sud_otkaza_da_se_zanimava_s/?ref=rss


Конституционният съд отказа да се занимава с административната реформа в МВР, която е в сила от началото на февруари тази година. Въпросът стигна до КС след като беше сезиран от националния омбудсман Мая Манолова.<br /><br />Със свое решение от 27 юни конституционните съдии са отхвърлили искането ѝ за установяване на противоконституционност на два параграфа от измененията в Закона за МВР. Те предвиждат, че отношенията на част от служителите в системата преминаха към Закона за...

Деца-камикадзета на ИД ликвидирани на сватба

http://dnes.dir.bg/news/irak-svatba-jihad-kamikadzeta-25978204

Две деца-камикадзета на "Ислямска държава" са били ликвидирани по време на сватба в иракската провинция Анбар.

Йоханис: Румъния „няма проблем“ с България за Русия

https://www.vesti.bg/bulgaria/iohanis-rumyniia-niama-problem-s-bylgariia-za-rusiia-6070892

Президентът Радев посочи, че „комуникационните линии с Москва трябва да останат отворени“

Раздават 1000 бутилки вода в жегата на Петровден на Женския пазар в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6306507

Раздават 1000 бутилки вода в жегата на Петровден на Женския пазар в СофияНа Петровден утре, когато според българската фолклорна традиция започват „горещниците“ - поредица от дни с висока температура, от 11:00 до 13:30 ч. на Женския пазар, по инициатива на изпълнителния директор на „Пазари Възраждане“ ЕАД Драгомир Димитров, ще бъдат раздадени над 1000 бутилки

Антон Тодоров: Президентът е един случаен човек, никога не съм го взимал насериозно

http://frognews.bg/news_137315/Anton-Todorov-Prezidentat-e-edin-sluchaen-chovek-nikoga-ne-sam-go-vzimal-naseriozno/

Президентът е един случаен човек. Никога не съм го взимал насериозно. С тези нападателни думи започна депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров представянето си по БТВ. Той не спря до края да атакува държавния глава. От време на време се караше на водещата, да не го прекъсва.

С по-щедри бонуси Холандия опитва да привлече банкери от Лондон

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/28/2997560_s_po-shtedri_bonusi_holandiia_opitva_da_privleche/?ref=rss


Парламентът на Холандия одобри късно във вторник отпадането на ограничението за размера на бонусите, които могат да получават служителите във финансовия сектор. Решението е с консултативна сила, но е пример за желанието на страната да привлече банки, застрахователи и други компании от лондонското Сити още преди да е настъпил "Брекзит".<br /><br />Амстердам се конкурира с градове като Франкфурт, Париж и Дъблин заради качеството на живот, данъчните предимства, английски...

Министър Димов се срещна с посланика на Руската федерация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6306476

Министър Димов се срещна с посланика на Руската федерацияМинистърът на околната среда и водите Нено Димов се срещна с посланика на Руската федерация Н. Пр. Анатолий Макаров, съобщават от министерството на околната среда и водите. „Екологията не признава граници“, каза министърът и посочи, че колкото се разширява и задълбочава сътрудничеството в областта на околната среда на глобално ниво,

Само "този ислям" е приемлив?

http://www.cross.bg/islyam-dzhamiya-germaniya-1547406.html

/КРОСС/ В Германия вече има „либерална" джамия - в нея жените имат право да се молят редом с мъжете, а имамът е жена, която дори не носи забрадка. Такъв ли е реформираният ислям?  "Световно събитие в центъра на Берлин!" Тази оценка е оправдана, ако съдим по огромния медиен резонанс от откриването на една подчертано "либерална" джамия в берлинския квартал Моабит. Представители на медиите от цял свят искаха да присъстват на представянето на новия реформаторски проект на правозащитничката Сейран Атеш -джамията Ибн-Рушд-Гьоте ще е отворена за всички мюсюлмани - без значение дали са сунити, шиити или алевити. Полът на богомолците също няма да играе разделителна роля. В единствената по рода си интегративна джамия мъжете и жените ще могат да се молят заедно. Първата петъчна молитва беше отслужена от мъж и жена. И, което беше още по-важно, "имамката" не беше забулена. Повечето ислямски държави реагираха крайно остро и недоволно на откриването на либералната джамия. Това не представляваше изненада за онези, които познават репресивната действителност в някои от тези страни - например в Египет и Турция, където протестите срещу берлинската джамия бяха особено остри. Религиозните институции и в двете страни са безгласни букви в политическо отношение. Алтернатива на утвърдените храмове Реакциите от Германия бяха почти изцяло положителни

Министерският съвет одобри актуализирана Национална пътна карта за научна инфраструктура

http://www.moreto.net/novini.php?n=354399

Правителството одобри актуализирана Национална пътна карта за научна инфраструктура 2017-2023 г. Целта на документа е да се очертаят приоритетните инфраструктурни проекти в изпълнение на тематично предварително условие от Споразумението за партньорство между България и ЕС относно програмния период 2014-2020 г.

Германският парламент решава в петък за еднополовите бракове

http://frognews.bg/news_137314/Germanskiiat-parlament-reshava-v-petak-za-ednopolovite-brakove/

Германският парламент откри пътя за легализиране на еднополовите бракове в страната. Гласуването може да се състои още в петък, след като канцлерката Ангела Меркел оттегли принципното си несъгласие с това решение на проблема, съобщи Франс прес.

Мей: 120 жилищни блока не отговарят на стандартите за безопасност

http://www.cross.bg/bezopasnost-zhilishten-blok-1547405.html

/КРОСС/ Британският премиер Тереза Мей обяви, че след извършената проверка, 120 санирани жилищни блока не отговарят на стандартите за пожарна безопасност, съобщава Ройтерс. Проверката е извършена след фаталния пожар на жилищен блок в Лондон, при който загинаха поне 80 души. Междувременно, властите обявиха, че крайната цифра на починалите вследствие на пожара няма да бъде разкрита скоро. Производителят на облицовката за сградата е спрял производството на панелите. Санирането на 24-етажния жилищен блок, завършено миналата година, е струвало 10 милиона лири.  

Лондонската полиция: 80 са загиналите в пожара в Гренфел Тауър, може да има още

https://www.24chasa.bg/novini/article/6306472

Лондонската полиция: 80 са загиналите в пожара в Гренфел Тауър, може да има ощеБританската полиция предполага, че 80 човека са загинали или са в неизвестност и вероятно са мъртви след пожара в "Гренфел тауър" в Лондон преди две седмици, но ще минат много месеци, преди да стане известен пълният брой на жертвите, каза днес ръководителката на разследването Фиона Маккормак, цитирана от Ройтерс, предава БТА.

Законови промени ще определят статута на националните ни курорти

http://econ.bg/Новини/Законови-промени-ще-определят-статута-на-националните-ни-курорти_l.a_i.744782_at.1.html

"Подготвяме промени в Закона за туризма, с които ще се определи статута на националните курорти. Идеята е по този начин да се регулират...

Промяна в маршрута и разписанието на линия № 15

http://www.cross.bg/liniya-sarafovo-spirka-1547380.html

/КРОСС/ "Бургасбус" ЕООД уведомява своите клиенти, че от 01.07.2017 г. /събота/ маршрута на линия № 15 на територията на кв. Сарафово се удължава. За улеснение на живущите в източната част на квартала се откриват нови спирки - на ул. Ангел Димитров до ул. "Лазурна" - двупосочно, на новоизграденото обръщало след хотел "Атлантис", както и допълнителна спирка срещу сегашната "Сарафово, Ради Николов", в посока Бургас. В тази връзка се променя и разписанието на линия № 15, като за пътниците е важно да знаят, че часовете на тръгване от кв. Сарафово ще се отнасят за новата крайна спирка "Сарафово, Ангел Димитров" , а не както досега за спирката пред читалището в центъра. Всички промени, свързани с линия № 15 от 01.07.2017 г. може да видите на следния линк http://burgasbus.info/burgasbus/?page_id=5705.  

Глобиха със 100 лева мъж заради непристойни действия във варненски магазин

http://www.moreto.net/novini.php?n=354430

Глоба от 100 лева отнесе 29-годишен мъж от Ловеч заради непристойни действия в магазин за хранителни стоки, нарушаващи обществения ред, научи Moreto.net. Инцидентът се е разиграл в следобедните часове в понеделник в търговски обект на ул.

Откриха бактерии от фекалии в леда на "Старбъкс", "Коста" и "Кафе Неро"

https://offnews.bg//sviat/otkriha-bakterii-ot-fekalii-v-leda-na-starbaks-kosta-i-kafe-nero-659301.html

Проучване на Би Би Си показа, че ледът в три от най-големите вериги за кафе във Великобритания съдържа бактерии от фекалии. 

Проби от студени напитки от "Коста Кафе", "Сарбъкс" (и двете компании имат обекти в България - б. р.) и "Кафе Неро" съдържат различни нива на бактериите.

Експертът Тони Люис заяви, че откритите нива са бактериите се варират в различните проби.

"Те не трябва да присъстват в никаква степен - без значение са количествата, които са намерени", добави той.

Микроорганизмите могат да предизвикат сериозни стомашно-чревни проблеми.

7 от 10 проби на "Коста Кафе" са показали наличие на фекални бактерии, а в другите едва вериги около 30% от пробите са заразени. 

От "Коста Кафе" съобщават, че е актуализирала насоките за обработка и съхранение на леда.

От "Старбъкс" съобщават, че провеждат собствено разследване по случая. Техен говорител заяви, че компанията е взела "хигиената изключително насериозно".

По същия начин, говорител на "Кафе Неро" заяви, че "се извършва задълбочено разследване" и че веригата ще предприеме "подходящи действия".

Йоана Буковска-Давидова първа изпробва Sopolish Protect & Peel

http://www.cross.bg/nokti-pronails-sopolish-1547402.html

/КРОСС/ Selena ES, като лидер в козметичния бранш, представи за пръв път в България най-иновативната белгийска марка, специализирана в грижата за ръцете - ProNails. По покана на Selena ES актрисата Йоана Буковска-Давидова първа изпробва и новата полуперманентна технология зa здрави нокти Sopolish Protect & Peel, разработена от ProNails. Елена Стефанова, мениджър на Selena ES, споделя: „Бяхме впечатлени от иновациите на ProNails в маникюра и затова решихме да дадем възможност на дамите в България да се възползват от тях. Самата технология Sopolish представлява подхранваща терапия за нокти. Тази полуперманентна технология е иновативна алтернатива на гел лака, именно защото представлява терапия и не уврежда ноктите. Благодарение на тази нова технология на ProNails, вече не е нужно дамите да избират между красиви и здрави нокти. Вместо това те могат да се наслаждават, в продължение на поне 2 седмици, на красиви, здрави и супер издръжливи нокти." Иновацията Sopolish на ProNails се състои в комбинацията от подхранващ серум, специален базов стикер за нокти, върху който се нанася лакът, така че да се съхранят естествените нокти и система без изпичане с лесно нанасяне и премахване. Подхранващият серум Vital Nail Serum изглажда нокътната плочка, подхранва и възстановява ноктите, като едновременно стимулира техния растеж. Естествените нокти са защитени и допълнително заздравени със специалния базов стикер Vital Nailskin, който ги предпазва

Захариева: Западните Балкани ще са приоритет по време на председателството ни

https://www.actualno.com/politics/zaharieva-zapadnite-balkani-shte-sa-prioritet-po-vreme-na-predsedatelstvoto-ni-news_619548.html

Основен външнополитически приоритет на България по време на председателството й на Европейския съвет ще бъде въпросът за Западните Балкани. Това заяви българският външен министър Екатерина Захариева по време на заседание на парламентарната комисия по външни работи. &bdqu

Водят досъдебно производство за контрабанда на 64 кг амфетамин през Дунав мост - 2

https://www.24chasa.bg/novini/article/6306463

Водят досъдебно производство за контрабанда на 64 кг амфетамин през Дунав мост - 2

Вчера, 27 юни 2017 г., на Дунав мост – 2 Видин-Калафат, при влизане в страната, бил спрян за проверка товарен автомобил „Рено“ с полска регистрация. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-София. Служителите на реда открили 64.008 кг амфетамин в чували, 4 таблетки амфетамин и 990 л прекурсори в туби,

Тръмп идва в Париж за националния празник на Франция

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/28/2997553_trump_idva_v_parij_za_nacionalniia_praznik_na_franciia/?ref=rss


Президентът на САЩ Доналд Тръмп е приел поканата да присъства на тържествата и военния парад за Деня на Бастилията - националният празник на Франция на 14 юли.<br /><br />"Като част от възпоменателните събития по повод 100-годишнината от влизането на САЩ в Първата световна война, президентът на САЩ Доналд Тръмп прие поканата от президента на Франция Еманюел Макрон да участва във военния парад на 14 юли", съобщи кабинетът на френския държавен глава.<br /><br...

Кариера в България. Защо не

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kariera-v-bylgariia.-zashto-ne-6070889

Предстои 10 юбилейно издание на най-големия кариерен форум за българи с опит в чужбина

Заловиха 64 килограма амфетамини на "Дунав мост 2" (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zaloviha-64-kilograma-amfetamini-na-dunav-most-2-snimki-2033563

На ГКПП Дунав мост 2 Видин-Калафат вчера при влизане в страната е спрян за проверка микробус "Рено" с полска регистрация. В хода на инспекцията граничните полицаи са открили 64,008 кг амфетамин в чували и 990 литра прекурсори в туби. Установено е, че прекурсорът е оцетен анхидрид, използван за прои

7 години затвор за ром рецидивист, изнасилил и ограбил млада жена в Петричко

https://www.24chasa.bg/novini/article/6306450

7 години затвор за ром рецидивист, изнасилил и ограбил млада жена в Петричко7 години затвор присъди Окръжен съд – Благоевград на 32-годишния Митко Соколов, който на 31.08.2016 г. преди обяд в петричкото с. Митино зверски изнасили и ограби млада жена, задигайки от нея 40 лв. и мобилен телефон, съобщи struma.bg. За двете престъпления съдът присъди по 6 г. затвор, но при кумулацията общата присъда падна до 7 г.

Wall Street започна сесията с повишения*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/wall-street-zapochna-sesiiata-s-povisheniia-242073/

Индексът Dow скочи с над 100 пункта, след като ЕЦБ се опита да опровергае впечатленията от изказването на Драги

Що за човек е бил Хитлер? (Галерия)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6306419

Що за човек е бил Хитлер? (Галерия)Какъв е бил Хитлер - човекът, който носи вина за едни от най-зверските престъпления в историята на човечеството? “Дойче Веле“ направи колекция с изказвания  на майка му, негови учители, приятели, съратници и

Борисов: До края на деня да се командироват служители от министерствата, имащи отношение към електронното управление

http://www.moreto.net/novini.php?n=354438

До края на деня в Държавната агенция „Електронно управление“ трябва да бъде командирован по един експерт от всяко министерство, което има отношение към електронното управление. Това разпореди министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание.

Глобата за мобилните оператори при нарушения на роуминга ще достига до 2 млн. лева

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/globata-za-mobilnite-operatori-pri-narusheniia-na-rouminga-shte-dostiga-do-2-mln-leva-242072/

Потребителите трябва да получат текстово съобщение при достигане на лимита, предвижда промяна в Закона за електронните съобщения

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване