Привлякоха като обвиняем търновец, източил близо 4000 лв. от чужда карта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305341

Привлякоха като обвиняем търновец,
източил близо 4000 лв. от чужда картаСлужители на полицейското управление в Г. Оряховица установиха 57-годишен мъж, изтеглил близо 4 000 лв. от чужда дебитна карта, без знанието и съгласието на титуляра, информира ОД на МВР Велико Търново.  Престъплението е извършено в периода 19-20 май тази година. Чрез няколко транзакции е изтеглена сумата от 3920 лв.

Почина Михаел Нюквист

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/pochina-mihael-niukvist-6070858

Нюквист стана известен с ролята на журналиста Микаел Блумквист от филма "Момичето с драконовата татуировка"

В Хърватия задържаха над 20 футболни съдии заради корупция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305343

В Хърватия задържаха над 20 футболни съдии заради корупцияХърватските разследващи органи задържаха над 20 футболни съдии и делегати по обвинение в тежка корупция, предаде БГНЕС. Всички арестувани са заподозрени в получаване на подкупи и участие в нагласяване на резултатите от мачовете в аматьорската лига в Бродско-посавскатка област. Полицейската акция се проведе в Славонски брод,

ГЕРБ поиска извинение от президента и го "осъди"

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/06/28/2997038_gerb_poiska_izvinenie_ot_prezidenta_i_go_osudi/?ref=rss


Извинение от президента Румен Радев и осъждане на постъпката му за недопускане на депутати при среща с кмета на Свищов, поискаха от ГЕРБ в декларация на парламентарната група прочетена от Цветан Цветанов.<br /><br />Трябва да осъдим тази постъпка на президента, каза Цветан Цветанов. Освен него на вчерашната среща между президента Румен Радев и кмета на Свищов Генчо Генчев (БСП) не са били допуснати областният управител на Велико Търново Любомира Попова, заместник-областният...

ЧЕЗ прави извънреден отчет заради новата цена на тока

http://frognews.bg/news_137279/CHEZ-pravi-izvanreden-otchet-zaradi-novata-tsena-na-toka/

Във връзка с новите цени на електроенергията, които влизат в сила от 01 юли 2017 г., „ЧЕЗ Разпределение България“ АД започва извънредно отчитане на електромерите на клиентите. Графикът на извънредния отчет ще бъде публикуван на сайта на дружеството www.cez-rp.bg. Информация ще може да се получи също в центровете за обслужване на клиенти на ЧЕЗ и на денонощната телефонна линия 0700 10 010.

"Дунав" показа писмо от УЕФА след нападките от ЦСКА-София

http://clubz.bg/55629-dunav_pokaza_pismo_ot_uefa_sled_napadkite_ot_cska_sofiq

"Дунав" (Русе) разпространи писмо от УЕФА, получено още на 15 юни, с което европейската футболна централа разрешава на отбора да играе в турнира Лига Европа.

Дотам се стига, тъй като в последните дни шефове на ЦСКА-София (най-вече административният директор Милко Георгиев) се изказаха, че с помощта на адвокати русенци подлели вода на "червените", на мястото на които ще участват.

Както е известно, УЕФА не допусна ЦСКА-София до Лига Европа, тъй като го счита за нов клуб и прилага правилото за 3 години от създаването. 

Ето какво гласи съобщението на "Дунав":

"Във връзка с появилите се коментари и спекулации в медиите и общественото пространство, ръководството на ФК „Дунав“ реши да внесе яснота по темата за участието му в турнира Лига Европа. Във футболния клуб има получено официално писмо от генералния секретар на УЕФА г-н Теодор Теодорис от 15.06.2017 г.

В него ясно е записано, че са получени всички документи, които нашият клуб внесе според съответните указания и изисквания на европейската футболна централа. Те са проверени и е потвърдено, че изпълняват всички необходими критерии.

Във връзка с това от УЕФА информират, че ФК „Дунав“ Русе получава разрешение за участие в турнира Лига Европа за сезон 2017/ 2018."

Писмото на генералния секретар на УЕФА Теодор Теодоридис до "Дунав".

Междувременно "Дунав" пристигна в казахстанския град Павлодар, където в четвъртък от 17 часа наше време ще срещне местния "Иртиш" в първия предварителен кръг на Лига Европа. Пътуването на тима продължи близо 15 ч.

"Ботев" (Пловдив) също гостува - на "Партизани" (Тирана), а началният час на срещата е 18:00. Последен по време ще играе "Левски", който приема "Сутиеска" (Черна гора) от 20:00 ч.

Цветанов: Президентът да се извини, потъпка Конституцията

https://offnews.bg//politika/tcvetanov-prezidentat-da-se-izvini-potapka-konstitutciata-659245.html

Президентът Румен Радев потъпка българската Конституция - това обяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Реакцията му е по повод това, че вчера на празника за 140 години от Освобождението на Свищов от турско робство не е бил допуснат на срещата на президента с кмета на града Генчо Генчев.

За да докаже твърденията си, Цветанов цитира Конституцията: "В член 4, в Конституцията е записано, че президентът е държавен глава и олицетворява единството на нацията. Със своето действие вчера той не изпълни ангажиментите си", категоричен бе Цветанов.

По думите му този факт е много тревожен, а президентът потъпква българската Конституция.

После Цветанов обясни какво е станало на празника на Свищов вчера. "Бяхме с областния управител на Велико Търново, заместник-областния управител и народни представители от Великотърновска област. Президентът Румен Радев, който е и главнокомандващ, беше на среща с кмета. А ние бяхме лишени от възможността да присъстваме на тази през среща", обясни зам.-председателят на ГЕРБ и добави: "Радев каза, че ще е президент на всички без принадлежност и етнос".

От думите на Цветанов стана ясно още, че на срещата с президента е присъствал Иво Христов, който е началник на кабинета на Радев. "Ако приемем, че президентът има официален разговор с кмета на общината, може да приемем за нормално да не бъдат допуснати депутати, но на срещата присъства Иво Христов, а той не притежава достъп до класифицирана информация", обясни Цветанов.

Той припомни и мнението на БСП за президента Росен Плевнелиев, че разделял нацията. "Във вчерашния ден трябваше всички да сме заедно и в такива празнични дни трябва да сме обединени, а не разединени", каза Цветанов. 

"Това не е семейно частно парти, а празник на цялата общественост на България", категоричен беше зам.-председателят на ГЕРБ.

Цветанов уточни, че на срещата не е била допусната и лидерът на БСП Корнелия Нинова и депутати на БСП. 

Той каза, че след като не е бил допуснат на тази среща, се е обадил в президентството, за да потърси отговор каква е причината, но така или иначе не бил допуснат до разговор с президента с Румен Радев, а началника на кабинета му Иво Христов му е обяснил, че решението да не бъде допуснат на срещата Цветанов е решение на президентската институция и не подлежи на коментар.

След това Цветанов призова президента да прочете Конституцията и особено член 1, в който ясно пише, че България е парламентарна държава.Той подчерта, че нацията не трябва да се разединява и попита риторично с какво президентът Радев буи могъл да реши проблема на една община.

В края на изявлението си Цветан Цветанов добави, че се надява, че Радев ще намери повод да се извини и се надява, че ще го направи с достойнство.

От трибуната Крум Зарков от БСП се обърна към председателя на Народното събрание, за да му каже, че няма право да се правят декларации, които не са в дневния ред на парламента.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също не пропусна да коментира със задоволство казуса, обръщайки се директно към ГЕРБ. "Поставяте въпроса за единение, за приоритети като председателство на Съвета на ЕС и принципи на демокрацията като парламентарна република. Докато говорихте такива красиви думи, обявихте война на президентската институция, говорихте за натиск, за корупция, наричахте ни убийци, майките на децата с увреждания ви чакат, чака ви протест на полицаите, за каква сигурност, спокойствие и единение говорите", каза Нинова. След това се обърна и лично към Цветанов и му каза: "Г-н Цветанов, уважаваме действията на президента и го подкрепяме от първото му действие, до ден-днешен и вчера". 

"Цяла България и цял Свищов вчера видяха, че ние стояхме до г-н Радев - аз отляво, вие от дясно. Не обвинявайте държавния глава", каза още Нинова.

Синдикати искат обследване на еконормите в ”Марица Изток”

http://dnes.dir.bg/news/podkrepa-knsb-neno-dimov-maritza-iztok-ekonormite-25975249

КНСБ и КТ „Подкрепа“ настояват за ново обследване на еконормите по отношение на чистотата на въздуха в централите на „Марица-изток“.

ДПС осъди побоя над дъщерите на зам.-главния мюфтия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305345

ДПС осъди побоя над дъщерите на зам.-главния мюфтия
С остра декларация заради нападението над съпругата и дъщерите на заместник-главния мюфтия Бирали Бирали излезе ДПС от парламентарната трибуна. Лидерът Мустафа Карадайъ остро осъди тази "поредна проява на ислямофобия". Налагането на езика на омразата, насаждането на омраза, превръщането на представителите на мюсюлманската религия в еквивалент на

БАБХ: Има разлика в качеството на храните на българския и европейски пазар

http://www.mediapool.bg/babh-ima-razlika-v-kachestvoto-na-hranite-na-balgarskiya-i-evropeiski-pazar-news265903.html

Има налични доказателства за разминаване при храните на българския и европейския пазар. Това е заключението на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), след направени изследвания на 31 продукта от една и съща марка, купени от три търговски вериги в България, Германия и Австрия. Сравненията на етикетите и лабораторните изпитания са установили разлики в съдържанието на някои от закупените храни. На 16 изследвани продукта цените са значително по-високи у нас в сравнение с Австрия и Германия. Седем от храните са с различни съставки. При анализа на вкус, цвят, консистенция и други параметри на 3 от продуктите се появява разлика, обобщи резултатите от проверката земеделският министър Румен Порожанов след заседанието на правителството в сряда. Отклонения има при всички видове хранителни продукти, с изключение на месните, каза изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев. Храните са безопасни за консумация, каза доц. д-р Тодорка Янковска-Стефанова, зам.-изпълнителен директор на БАБХ. Земеделският министър заяви, че има двоен стандарт при продажбата на храни, продавани у нас и същите в Германия и Австрия. Въпросът ще бъде разгледан на следващото заседание на Съвета на министрите на земеделието на ЕС, което ще бъде на 17-18 юли, допълни Порожанов. Доклад по темата ще внесе министърът на земеделието на Словакия, който ще обобщи резултатите от такива проверки в осем страни от Централна и Източна Европа, които са показали отклонения. Целта е да се създаде ред и режим, който да има еднакво предлагане на качеството и съставките на храните на единния европейски пазар, за да бъдат защитени потребителите, каза Порожанов. Разликата в цените е от 20% до 107% На значително по-високи цени в България са се продавали над половината от изследваните продукти (16 от 31) в сравнение с Австрия и Германия, сочи проверката на БАБХ. "Най-фрапантни са два вида детски пюрета. За единият цената е с около 90% по-висока, а другият – 107%. По високи цени в рамките на диапазон между 20% и 70% наблюдаваме и при млечните продукти, определени сирена и шоколадови продукти от различно естество", каза Румен Порожанов. Според него колкото и "да е на пръв поглед необяснимо", защото България е най-бедната страна в ЕС, "разликите в цените не са незначителни". По тази причина Порожанов ще покани на среща още в четвъртък Комисията за защита на потребителите и Федерацията на потребителите. Целта е да се види по тяхна линия какво може да се предприеме от гледна точка на комуникация при предлагането на тези услуги, каза земеделският министър. Няколко анализа на оценката за съответствие на продуктите Оценката за съответствие на продуктите купени у нас с тези в Германия и Австрия е протекла на няколко етапа. Направена е била съпоставка на информацията от етикетите за съдържанието на продуктите, предлагани в Западна Европа и в България, както и първоначален ценови анализ. След това е бил направен органолептичен анализ на продуктите от сертифицирани експерти с доказан опит в областта на този вид изследване, посочват от МЗХ. Органолептичният анализ се състои в анализирането на свойствата на продуктите чрез сетивните органи на човека – очи, уши, нос, допир. По този начин се добива представа за продукта на цвят, вкус, аромат, допир, шум при дъвчене и т.н. На всички продукти е направен и физикохимичен анализ с цел съпоставка на информацията от етикетите с реалното количество на дадена съставка в продукта. Този анализ "имаше за цел да определи дали това, което е изписано като съдържание в своите пропорции, отговаря на анализите, които се правят", обясни Порожанов. Този анализ е направени в 5 лаборатории. "Има отклонения, но всички са в рамките на допустимите, съгласно еврорегламента за качеството на храните от 2011 г.", каза земеделският министър. Направени са били и допълнителни изследвания за възможна подмяна на съставки или необявено влагане на такива. Анализът е бил за наличие на чуждовидов животински белтък (конско и птиче месо) в месните продукти. Проверка е направена и за соя и соеви деривати в месни продукти. Изследвано е още за съдържание на хидроксипролин и съотношение колаген/протеин, немлечни мазнини в млечни продукти, необявени и неразрешени оцветители, подсладители и консерванти в безалкохолните напитки, соковете, шоколадите и шоколадовите изделия. Направен е бил анализ и на съдържанието на какао в шоколадите и шоколадовите изделия. Лабораторните изпитвания са били направени в пет акредитирани лаборатории, от които две са частни. За крайната преценка на лабораторните резултати са използвани допустимите отклонения, съгласно нормативните изисквания. Месните продукти – без разлика у нас и в Германия и Австрия От групата на месните продукти са били изследвани 6 броя, от които 1 шунка, 1 месна консерва и 4 вида колбаси. При тях не е открита разлика в етикетите и органолептичния анализ. При физикохимичен анализ има различия в някои от стойностите, но те са несъществени и в рамките на допустимите отклонения, е посочено в съобщението на МЗХ. Любомир Кунински от БАБХ даде пример със сурово сушен месен продукт, купен в България, чието водно съдържание е било с 3.2 % по-високо от неговия аналог, купен от Германия. Според експерта не става въпрос за "помпане с вода", а просто за по-кратък престой в сушилнята. За "компенсация" пък съдържанието на мазнини в българския салам е с 1.2 % по-малко от европейския, а солта е била с 3.18% по-малко в българския в сравнение с "европейския" и с 2.12% спрямо информацията на етикета. За един вид консерва пък съдържанието на мазнини на "българския" продукт е с 1.02% по-малко сравнено с "европейския" и с 0.24% в сравнение с информацията на етикета. Съдържанието солта в "българския" продукт е бил с 0.12% по-високо, в сравнение с "европейския" и с 0.17% в сравнение с информацията на етикета. При месните продукти не са открити никакви примеси от други видове меса или от соя. Различия при млечните продукти От групата на млечните продукти и маргарина са били изследвани 8 продукта, от които 4 сирена, 3 масла и 1 маргарин. При два от млечните продукти са установени различия в етикетите между "българския" и "европейския". За един от видовете краве масло, съдържанието на мазнини в продукта, предлаган у нас е 82%, а в този от германския пазар – 80%. При съпоставката на маргарина, който на външен вид е абсолютно еднакъв (освен разлика в грамажа) предлагания у нас е със 70% мазнини, а немския е с 80% мазнини, посочиха от БАБХ. Органолептичният анализ е установил различие при двата аналога на сирене "Моцарела" във вкуса, мириса, аромата, цвета, консистенция, разрезната повърхност и саламурата. Сиренето, предлагано на българския пазар е с бял цвят, специфичен вкус, но без изразен аромат на мляко, с рехава разрезна повърхност и слабо открояване на пластовете. На саламурата ú липсва характерния зеленикав оттенък. Сиренето, предлагано на германския пазар, е със слабо жълт оттенък, изразен вкус на мляко, плътна разрезна повърхност с открояване на пластовете. При саламурата се наблюдава специфичния зеленикав оттенък, е посочено в съобщението на МЗХ. При физикохимичния анализ са установени различия, но те са несъществени и са в рамките на допустимите отклонения. Например за един вид сирене съдържанието на въглехидрати на "българския" продукт е с 0.1% по-високо в сравнение с "европейския" и с 0.2% по-ниско в сравнение с информацията на етикета. Съдържанието на протеин на "българския" продукт е с 0.19% по-високо в сравнение с "европейския" и с 0.2% по-ниско в сравнение с информацията на етикета. За един вид краве масло съдържанието на наситени мастни киселини на "българския" продукт е с 0.9% по-високо сравнено с "европейския" и с 4.3% по-високо в сравнение с информацията на етикета. Съдържанието на въглехидрати на "българския" продукт е с 0.46% по-ниско, в сравнение с "европейския" и с 0.31% по-ниско в сравнение с информацията на етикета. Не е било установено наличие на немлечни мазнини в млечните продукти. Един от видовете краве масло в Германия се продава за около 4 лева, докато в България струва 5.89 лева за едно и също количество от 250 грама. Различия при шоколадовите изделия От групата на шоколадови изделия са изследвани 8 продукта - 2 вида бонбони, 4 вида шоколад, 1 течен шоколад и един детски шоколадов десерт. Има установени различия при състава, изписан на етикета, както и в цвета. В детски шоколадов десерт от една и съща търговска марка се наблюдават значителни разлики между съставките на двата етикета. В продукта от Германия се съдържат захар, декстроза и яйчен прах, а в продукта от България се съдържа захар, глюкоза, глюкозо-фруктозен сироп, яйца. Освен това в "германския" има мляко - 24% и тъмен (горчив) шоколад - 21%, докато в "българския" има мляко 21% и шоколад – 20%. Този продукт е с по-лошо качество на българския пазар, каза д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на БАБХ. Различие е констатирано при двата аналога на един от видовете шоколад по отношение на цвета. Българския продукт е с кафяв цвят, а западноевропейският му аналог е светло кафяв, посочват от БАЗХ. Установени са и несъществени различия в някои от стойностите на шоколадовите изделия, но те са в рамките на допустимите отклонения. Например за един вид шоколад съдържанието на мазнини сравнено с обявеното на етикета за "българския" продукт е 0.02% по-малко, а на "европейския" по-малко с 0.31%. Съдържанието на захари сравнено с обявеното на етикета за "българския" продукт е с 1.09% по-ниско, а за "европейския" е по-ниско с 1.95%. Съдържание на какао при обявеното на етикета минимално съдържание от 30%, българският шоколад съдържа 8.68% повече, а немския – 4.67% повече какао. Този показател е в полза на шоколада, продаван у нас, каза д-р Тодорка Янковска-Стефанова. За един вид шоколадови бонбони съдържанието на мазнини сравнено с обявено на етикета за "българския" продукт е 0.36% по-малко, а на "европейския" – по-малко с 0.44%. Съдържанието на белтък сравнено с обявеното на етикета за "българския" продукт е с 0.42% по-високо, а за "европейския" – по-ниско с 0.11% Не е установено да са използвани подсладители и консерванти в шоколадите и шоколадовите изделия. Двойно по-високи цени у нас на детски пюрета Два вида детски пюрета са изследвани от групата на "детски храни" и са установени различия. В детско пюре от една и съща марка са обявени всички съставки на етикета, но в продукта предлаган на българския пазар обявеното съдържание на рапичното олио е 1.3%, докато в този от Германия е 0.9%. Съдържанието на протеин в пюрето за Германия е 1.5 гр. на 100 грама продукт, а за България количеството е 1 грам на 100 грама продукт. Органолептичният анализ не е установил различия. Констатирани са различия в някои от стойностите при лабораторното изпитване, но те са несъществени и в рамките на допустимите отклонения. Например съдържанието на белтък сравнено с обявено на етикета за "българския" продукт е 0.01% по-малко, а на "европейския" - с 0.15%. Съдържанието на хранителни влакнини сравнено с обявеното на етикета за "българския" продукт е с 0.04% по-високо, а за "европейския" – с 0.02%. Различия при безалкохолни напитки и сокове От групата на безалкохолните напитки и сокове са били изследвани 7 продукта, от които една газирана напитка, два вида плодови сока, един студен чай, две различни енергийни напитки и една млечна напитка с кафе. При етикетирането са установени различия. В газирана напитка от една и съща марка, продукта от немския пазар съдържа "захар" и "въглеродна киселина", а "българският" съдържа "фруктозо-глюкозен сироп" и "въглероден диоксид", посочват от БАБХ. В плодовия сок от една и съща марка, продуктът от западноевропейския пазар е с обявено съдържание на 100% плод, а този, предлаган в България, е с 97% сок от концентрат и 3% портокалов пулп. Това означава, че е с по-лошо качество, посочи д-р Дамян Илиев. При органолептичния анализ е установено, че при един от продуктите в българския му аналог газировката е слаба, а вкусът е сладникав, в сравнение с този от Западна Европа, където газирането е изразено, а вкусът е сладък. При физикохимичен анализ констатираните различия в някои от стойностите са несъществени и са в рамките на допустимите отклонения. Например за един вид енергийна напитка съдържанието на кофеин сравнено с обявено на етикета за "българския" продукт е с 1.52 mg % по-малко, а на "европейския" – с 0.65 mg %. Реалната разлика в съдържанието на кофеина между българския и европейския продукт е 0.87 mg %. Енергийното съдържание в "българския" продукт е с 3 kJ по-високо, от това на "европейския" продукт, посочват от БАБХ. За един вид сок съдържанието на захари в "българския" продукт е с 0.32 % по-ниско сравнено с "европейския" и с 0.39 % по-ниско сравнено с етикета. Съдържанието на белтък в "българския" продукт е с 0.02 % по-ниско сравнено с "европейския" и с 0.03 % по-високо сравнено с етикета. Не е установено наличие на необявени и неразрешени оцветители, подсладители и консерванти в безалкохолните напитки и соковете.

Няма разлика в качеството на месните продукти в България, Австрия и Германия

http://www.mediapool.bg/nyama-razlika-v-kachestvoto-na-mesnite-produkti-v-bulgaria-avstriya-i-germaniya-news265903.html

Има разлика в съдържанието на храни купени в Германия и Австрия с тези от България. Това съобщи д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) пред бТВ. Агенцията направи анализ на 31 хранителни продукта от пет групи – шоколадови, безалкохолни напитки и натурални сокове, месни, млечни и детски храни. За целта експерти на БАБХ закупиха едни и същи продукти от вериги хипермаркети в България, Австрия и Германия, които се продават под едно и също търговско наименование и в трите страни. Направените анализи показват, че няма разлика единствено в състава на месните продукти, а най-сериозни отклонения са открити при млечните храни. Разлики в състава има още при шоколадови изделия, сокове, безалкохолни напитки и детски пюрета., каза д-р Илиев. Откритите разлики в състава води до различно качество на продуктите, но те са безопасни за консумация, каза доц. д-р Тодорка Янковска-Стефанова, зам.-изпълнителен директор на БАБХ пред БНТ. В съдържанието на етикетите са открити разлики в 7 продукта, а в 24 не са открити, посочи тя. Например една и съща марка на газирана безалкохолна напитка в Германия е със захар, а в Бългрия - с фруктозо-глюкозен сироп. Шефът на БАБХ нарече тази разлика „фрапираща“. Един натурален сок в Германия е със 100 % плодово съдържание, а у нас те са 97 на сто и 3 % е пулпа, т.е. - не е изцяло плодов. В детскопюре е установено, че в българското има рапично олио 1.3 %, докато в продаването в Германия то е 0.9 %.В Германия обаче протеините са 1.5 %, а в България 1 %. Най-сериозните различия са открити при млечните продукти. Един от видовете сирене има различен вкус и вид у нас и в чужбина. В България обаче се продава по-качествено масло, но маргаринът е с по-ниско съдържание на мазнини, отколкото в Берлин и Виена.   Друг продукт, чието качество е по-добро от това в Западна Европа е шоколада, каза д-р Тодорка Янковска-Стефанова.  В детския шоколад обаче има разлика в съдържането на млякото, което е по-малко на продавания продукт на българския пазар, стана ясно от обясненията на д-р Илиев.   В изследваните месни изделия - 1 шунка, 1 месна консерва и 4 вида колбасие установено, че когато пише, че са от 100 % свинско, това отговаря на действитнелността.  Изследвано е и за съдържание на соя и такава не е открита, каза д-р Илиев.Той уточни, че местните продукти са единствената група, в която не е установено разлика в съставките на продуктите продавани у нас и в Германия и Австрия. При месните продукти обаче имаме различия във физико-химичните изследвания - водно съдържание, белтъци, мазнини и т.н., каза Любомир Кунинскиот БАБХ пред Нова телевизия. В един от колбасите в България водното съдържание е било с 3.2 % по-високо от неговия аналог, купен от Германия. Според експерта не става въпрос за "помпане с вода", а просто недостатъчно е стоял в сушилнята и не е добре изсъхнал.За "компенсация" пък съдържанието на мазнини у нас е с 1.2 % по-малко от европейския, както има и разлика в съдържанието на сол. В българския продукт тя е с 0.12 на сто повече в сравнение с европейския.  Трябва да се отбележи, че има разлика в цените на продаваните едни и същи продукти в България с Австрия и Германия, особено „фрапантни“ са при детските храни, каза д-р Илиев. Той обаче уточни, че министърът на земеделието ще говори специално по този въпрос. Предстои и Румен Порожанов да уведоми еврокомисаря по защита на потребителите относно откритите разлики в хранителните продукти на първата среща на високо ниво през септември. Дискусията за различното качество на хранителните продукти във едни и същи вериги хипермаркети в различни страни беше повдигната в Брюксел от страните от Вишеградската четворка. Темата беше един от основните приоритети на Полша по време на председателстването на групата. В Полша, Унгария и Чехия бяха направени изследвания на храните, чиито резултати вече бяха предадени на еврокомисаря по защита на потребителите. Изследването в Словакия все още не е приключило.  

БГ роми втрещиха полска болница с оркестър и златна карета

http://dnes.dir.bg/news/polsha-novorodeno-bolnitza-25975248

Български роми втрещиха персонала и пациентите на болницата в полския град Тчев, като се появиха със златна карета и оркестър за изписването на бебе.

Тежки обвинения за "културна кражба" към Боршош от член на Съвета на директорите на НДК

http://www.cross.bg/kyltyrata-leva-vsichki-1547326.html

/КРОСС/ Мирослав Боршош се превърна в централна фигура в последните дни. Първо министърът по европредседателството ни Лиляна Павлова го уволни като шеф на НДК заради липса на прозрачност при разходването на публични средства. След това пък той беше върнат на поста си след среща с премиера Бойко Борисов. А на Лиляна Павлова пък ѝ бе отнет НДК от ресора ѝ. Един от членовете на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков също взе отношение по темата. Направи го през Фейсбук, но макар и през социалната мрежа, отправи сериозни обвинения за далавери от страна на Боршош. На практика заяви, че заради шефа си НДК е на загуба от 21 милиона лева в последните 3 години, макар преди няколко дни Павлова да обяви, че тя е "само" 9 милиона лева. Освен това е категоричен, че Боршош е оказвал натиск над подопечните си. Ето и какво публикува в страницата си във Фейсбук Борислав Велков (без редакторска намеса): УВАЖАЕМИ ХОРА НА ДУХА, КУЛТУРАТА И БИЗНЕСА! (БОРШОШ, ТИ НЕ СИ МЕЖДУ ТЯХ.) С интерес следя какво се случва вчера и днес около казуса Национален дворец на културата. Твърдо бях решил да не публикувам нищо, но в името на КУЛТУРАТА и ОБЩЕСТВОТО, на което тя е огледало, реших, че ще бъде голямо лицемерие да не го направя

Португалия и Чили определят първия финалист днес

https://offnews.bg//drugi/portugalia-i-chili-opredeliat-parvia-finalist-dnes-659250.html

Доста интересни събития предлага ефирът днес. Пикът е довечера, когато Португалия и Чили определят първия финалист в турнира за купата на конфедерациите.


13.00 ч Тенис, турнир за мъже в Ийстборн - Eurosport 1 (пряко)

13.00 ч Тенис, „Уимбълдън“ (кв.) - Eurosport 2 (пряко)

13.00 ч Тенис, турнир за жени в Ийстборн - F+/Sport+ HD (пряко)

19.00 ч Футбол, Лудогорец - Университатя Крайова - „Диема спорт“ (пряко)

21.00 ч Футбол, Купа на конфедерациите, Португалия - Чили - БНТ 1/БНТ HD (пряко)

21.05 ч Светът на голфа“ - Mtel sport 2

22.05 ч Trans world sport - Mtel sport 1

ДПС осъди побоя над дъщерите на мюфтията

http://dnes.dir.bg/news/muftia-mustafa-karadia-25975247

Призоваваме ГЕРБ да поеме отговорност извършителите на поредната проява на ислямофобия в София да бъдат наказани, заяви в парламента Мустафа Карадайъ.

Жители на "Дружба" излизат отново на протест

https://www.actualno.com/sofia/jiteli-na-drujba-izlizat-otnovo-na-protest-news_619391.html

Жители на столичния ж. к. „Дружба" излизат на пореден протест днес. Причината е затварянето на пътека, която свързва „Дружба 1" с „Дружба 2", съобщава БТВ. Тя се намира в частен имот и собственикът е решил да усвои терена, затова вече няколко месеца ограда спира свободн

Оповестяват незаетите места в детските градини във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=354370

Незаетите места в детските градини във Варна след първото класиране, ще бъдат оповестени на 3 юли - понеделник. Това съобщиха от общината за Moreto.net. Информацията ще бъде пусната в електронния регистър. Родители, които вече са регистрирали електронно заявление и са получили регистрационен номер, няма да подават ново заявление, но могат да редактират изборите си за желани детски градини.

Ядем храни с по-ниско качество, но по-скъпи, отколкото в Европа

//dariknews.bg/novini/bylgariia/iadem-hrani-s-po-nisko-kachestvo-no-po-skypi-otkolkoto-v-evropa-2033452

Част от хранителните продукти на българския пазар са с по-ниско качество, а с по-висока цена в сравнение със същите продукти на европейския пазар. Това показва изследването на Българската агенция по безопасност на храните сред 30 вида продукти, целящо да покаже,

Тереза Мей иска национално разследване след пожара в „Гренфел Тауър“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305329

Тереза Мей иска национално разследване след пожара в „Гренфел Тауър“

Британският премиер Тереза Мей поиска да се проведе „голямо национално разследване“ на външната облицовка, използвана при високите сгради, след като полицията идентифицира петгодишно момче като най-малката жертва на пожара в „Гренфел Тауър“, предава Voice Of America, цитира Фокус. „Министър-председателят отбеляза,

Арестуваха насилник, нарушил заповед за защита от домашен тормоз и пребил майка си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305325

Арестуваха насилник, нарушил заповед за защита от домашен тормоз и пребил майка сиБързо производство за нарушаване на съдебна заповед за защита от домашно насилие е започнато в РУ – В. Търново срещу 49-годишен мъж, съобщи МВР. Вчера в 19,15 ч. в полицейското управление е получен сигнал от 41-годишен мъж, който съобщил, че 49-годишния И. Г. нанася побой на майка си. На мястото са изпратени екипи на полицията,

Вижте къде ще спира водата в София

http://frognews.bg/news_137278/Vijte-kade-shte-spira-vodata-v-Sofiia/

На 29 юни 2017 г. (четвъртък), във връзка с подмяна на пожарен хидрант на бул. „Президент Линкълн“ , кв. „Овча купел“ , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: бул. „Президент Линкълн“, ул. „Кукуряк“, ул. „Земляне“, ул. „Месечинка“, ул. „Кърпи кожух“

Вижте тези снимки, ако искате да имате здрава връзка

https://www.vesti.bg/lyubopitno/vizhte-tezi-snimki-ako-iskate-da-imate-zdrava-vryzka-6070855

Учени установиха, че гледането на изображения на сладки животинчета, като зайчета и мъничета на котки, кучета, лъвчета и тигърчета може значително да подобри връзката ни

От днес играта "Аз, проклетникът" е в последното си ниво

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/06/28/2997019_ot_dnes_igrata_az_prokletnikut_e_v_poslednoto_si_nivo/?ref=rss


От 10 ч. днес, 28 юни, киноиграта, свързана с филма "Аз, проклетникът 3", вече е в третото си ниво. То ще бъде активно до последните минути на неделя, 2 юли, а онези, които го разрешат, ще влязат три пъти в томболата за ключодържатели, кутии, играчки, настолни игри и ученически комплекти с малките жълти герои на филма - миньоните.<br /><br />Този път играта е пъзел. За да отключите второто ниво, необходимо е да решите и пъзела от първо, който е все още активен. За да...

БСП сезира прокуратурата заради НДК

http://www.cross.bg/ninova-korneliya-gerb-1547325.html

/КРОСС/ "Тъй като има основателни съмнения за корупция, изговорени от двете страни в този спор, внасяме анкетна комисия в парламента, която да се занимае със случая с НДК". Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на групата по повод отстраняването на директора на НДК Мирослав Боршош и връщането му на поста отново от премиера Бойко Борисов, предаде „Фокус". „Пускаме и сигнал до главния прокурор да сезираме проверка какво се случи в НДК", заяви тя. „Ако вие не искате, ние се обявяваме за борба с корупцията и паралелната държава и искаме истината", коментира Корнелия Нинова към ГЕРБ. „От вчера заглавията във всички вестници са - скандал в управлението. Вицепремиер обвинява директор на НДК, премиер го връща и отнема на вицепремиера част от ресора му за Председателството - какво се случва и какво става в държавата", попита лидерът на БСП. „Какво Председателство като го свеждате до това кой в ГЕРБ да открадне едни пари от ремонт и едни плочки? Няма приоритети, няма политики, Председателството беше сведено до смяната на плочките и заради обществените поръчки рискувате бъдещето на България", допълни Корнелия Нинова. „Две лобита в ГЕРБ бият ли се кой да вземе обществените поръчки за 50 млн. ремонт в НДК?", запита още тя

БСП сезира прокуратурата заради НДК

http://www.cross.bg/ninova-gerb-korneliya-1547325.html

/КРОСС/ "Тъй като има основателни съмнения за корупция, изговорени от двете страни в този спор, внасяме анкетна комисия в парламента, която да се занимае със случая с НДК". Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на групата по повод отстраняването на директора на НДК Мирослав Боршош и връщането му на поста отново от премиера Бойко Борисов, предаде „Фокус". „Пускаме и сигнал до главния прокурор да сезираме проверка какво се случи в НДК", заяви тя. „Ако вие не искате, ние се обявяваме за борба с корупцията и паралелната държава и искаме истината", коментира Корнелия Нинова към ГЕРБ. „От вчера заглавията във всички вестници са - скандал в управлението. Вицепремиер обвинява директор на НДК, премиер го връща и отнема на вицепремиера част от ресора му за Председателството - какво се случва и какво става в държавата", попита лидерът на БСП. „Какво Председателство като го свеждате до това кой в ГЕРБ да открадне едни пари от ремонт и едни плочки? Няма приоритети, няма политики, Председателството беше сведено до смяната на плочките, сега и заради обществените поръчки рискувате бъдещето на България", допълни Корнелия Нинова. „Две лобита в ГЕРБ бият ли се кой да вземе обществените поръчки за 50 млн. ремонт в НДК?", запита още тя

Дeпyтaтитe oĸoнчaтeлнo peшaвaт минимaлнaтa пeнcия дa cтaнe 180 лeвa

http://econ.bg/Новини/Дeпyтaтитe-o-oнчaтeлнo-peшaвaт-минимaлнaтa-пeнcия-дa-cтaнe-180-лeвa_l.a_i.744728_at.1.html

Πpeдcтoи дa бъдe взeтo oĸoнчaтeлнoтo peшeниe зa yвeличaвaнeтo нa минимaлния paзмep нa пeнcиятa зa ocигypитeлeн cтaж и възpacт, ĸoeтo тpябвa дa cтaнe...

БСП предложи създаване на комисия за НДК, сезира главния прокурор

http://www.cross.bg/gerb-liderut-ninova-1547325.html

/КРОСС/ "Тъй като има основателни съмнения за корупция, изговорени от двете страни в този спор, внасяме анкетна комисия в парламента, която да се занимае със случая с НДК". Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на групата по повод отстраняването на директора на НДК Мирослав Боршош и връщането му на поста отново от премиера Бойко Борисов, предаде „Фокус". „Пускаме и сигнал до главния прокурор да сезираме проверка какво се случи в НДК", заяви тя. „Ако вие не искате, ние се обявяваме за борба с корупцията и паралелната държава и искаме истината", коментира Корнелия Нинова към ГЕРБ. „От вчера заглавията във всички вестници са - скандал в управлението. Вицепремиер обвинява директор на НДК, премиер го връща и отнема на вицепремиера част от ресора му за Председателството - какво се случва и какво става в държавата", попита лидерът на БСП. „Какво Председателство като го свеждате до това кой в ГЕРБ да открадне едни пари от ремонт и едни плочки? Няма приоритети, няма политики, Председателството беше сведено до смяната на плочките, сега и заради обществените поръчки рискувате бъдещето на България", допълни Корнелия Нинова. „Две лобита в ГЕРБ бият ли се кой да вземе обществените поръчки за 50 млн. ремонт в НДК?", запита още тя

"Трансформърс: Последният рицар" поведе боксофиса и в България

http://www.investor.bg/novini/346/a/transformyrs-posledniiat-ricar-povede-boksofisa-i-v-bylgariia-242020/

Приключенският екшън на Майкъл Бей е гледан от 14 313 зрители и има 162 764 лева приходи за първите три дни у нас

И БАБХ потвърди разлика между храните в Западна и Източна Европа

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/i-babh-potvyrdi-razlika-mejdu-hranite-v-zapadna-i-iztochna-evropa-242018/

Храните са напълно безопасни, не са фалшиви, а различните съставки ги правят с различно качество, отчитат от агенцията

Великобритания готова да отговори на кибератака с ракетни удари

http://www.moreto.net/novini.php?n=354360

Великобритания е готова да прибегне до ракетни удари от въздух, земя и море, в отговор на евентуална кибератака, заяви министърът на отбраната на страната Майкъл Фелън в реч в Кралския институт за международни отношения в Лондон. Така той отправи предупреждение към хакерите, които атакуват държавни учреждения и институции на Великобритания.

Прокуратурата отзивчива - водят досъдебно производство на Боршош

http://clubz.bg/55628-prokuraturata_otzivchiva_vodqt_dosydebno_proizvodstvo_na_borshosh

Прокуратурата получила "сигнална справка" от ДАНС през февруари и образувала досъдебно производство срещу ръководството на НДК по повод бюджетни средства, отпуснати целево, но използвани не по предназначетние. Че и извършила "множество действия по разследването".

Това сек азва в съобщение на държавното обвинение, направено "по повод множество запитвания от представители на медиите". В момента от т. нар. Специализирано звено "Антикорупция" изчаквали счетоводна експертиза и тогава ще решат какво да правят с разследването - става ясно още.

Става въпрос за дадени от държавата 17 млн. за увеличаване капитала на дружеството във връзка с предстоящото европредседателство, а те са били похарчени явно "за запълване на дупки".

Чудесно е всичко - и най-малкото съмнение трябва да се разследва...  Практически обаче по този начин институцията, подчинена на Сотир Цацаров, "влиза с бутонките" в скандала с НДК - прокуратурата по принцип никога не съобщава срещу кого води досъдебни производства и за какво, а това е една от най-пазените тайни в държавата. Дори Цацаров отправи питане за тълкуване до Конституционния съд по повода и той се произнесе, че не трябва да информира депутатите за това какви разследвания води в рамките на прословутия контрол над главния прокурор.

Ето и изявлението на пресцентъра на прокуратурата:

"На 21.02.2017 г. ДА“Национална сигурност“ е изпратила до главния прокурор сигнална справка, касаеща извършени нарушения с бюджетни средства, отпуснати по решение на Министерски съвет на Националния дворец на културата (НДК). В справката се сочи, че с решение на МС от 03.08.2016 г. на НДК са отпуснати средства в размер на 17 милиона лева, предназначени единствено за увеличение на капитала на дружеството с оглед разходите по бъдещото европейско председателство . Твърди се, че част от тези средства са разходвани от изпълнителния директор за други цели, като са извършвани плащания по договори за минали периоди.

Справката и материалите към нея са изпратени от главния прокурор по компетентност на Софийска градска прокуратура.

Наблюдаващите прокурори от СЗ “Антикорупция“-СГП са възложили  на ДАНС извършване на допълнителни проверовъчни действия с цел изясняване на фактическите обстоятелства по случая.

На 17.05.2017 г. ДАНС са приключили проверката и са докладвали материалите на СЗ“Антикорупция“- СГП. На  08.06.2017г. е образувано досъдебно производство с предмет чл.254а ал.1 от НК -  за  разпореждане с бюджетни средства не по предназначението им, в нарушение на нормативни актове.

Осъществени са множество действия по разследването, като е назначена и счетоводна експертиза за анализ на  начина на разходване на целеви средства от сметките на НДК.

След получаване на заключението на експертизата, наблюдаващите прокурори от СЗ“Антикорупция“ ще вземат решение относно по нататъшния ход на досъдебното производство и евентуалното наличие на предпоставки за повдигане на обвинения."

Прокуратурата отзивчива и прозрачна - водят досъдебно производство на Боршош

http://clubz.bg/55628-prokuraturata_otzivchiva_i_prozrachna_vodqt_dosydebno_proizvodstvo_na_borshosh

Прокуратурата получила "сигнална справка" от ДАНС през февруари и образувала досъдебно производство срещу ръководството на НДК по повод бюджетни средства, отпуснати целево, но използвани не по предназначетние. Че и извършила "множество действия по разследването".

Това сек азва в съобщение на държавното обвинение, направено "по повод множество запитвания от представители на медиите". В момента от т. нар. Специализирано звено "Антикорупция" изчаквали счетоводна експертиза и тогава ще решат какво да правят с разследването - става ясно още.

Става въпрос за дадени от държавата 17 млн. за увеличаване капитала на дружеството във връзка с предстоящото европредседателство, а те са били похарчени явно "за запълване на дупки".

Чудесно е всичко - и най-малкото съмнение трябва да се разследва...  Практически обаче по този начин институцията, подчинена на Сотир Цацаров, "влиза с бутонките" в скандала с НДК - прокуратурата по принцип никога не съобщава срещу кого води досъдебни производства и за какво, а това е една от най-пазените тайни в държавата. Дори Цацаров отправи питане за тълкуване до Конституционния съд по повода и той се произнесе, че не трябва да информира депутатите за това какви разследвания води в рамките на прословутия контрол над главния прокурор.

Ето и изявлението на пресцентъра на прокуратурата:

"На 21.02.2017 г. ДА“Национална сигурност“ е изпратила до главния прокурор сигнална справка, касаеща извършени нарушения с бюджетни средства, отпуснати по решение на Министерски съвет на Националния дворец на културата (НДК). В справката се сочи, че с решение на МС от 03.08.2016 г. на НДК са отпуснати средства в размер на 17 милиона лева, предназначени единствено за увеличение на капитала на дружеството с оглед разходите по бъдещото европейско председателство . Твърди се, че част от тези средства са разходвани от изпълнителния директор за други цели, като са извършвани плащания по договори за минали периоди.

Справката и материалите към нея са изпратени от главния прокурор по компетентност на Софийска градска прокуратура.

Наблюдаващите прокурори от СЗ “Антикорупция“-СГП са възложили  на ДАНС извършване на допълнителни проверовъчни действия с цел изясняване на фактическите обстоятелства по случая.

На 17.05.2017 г. ДАНС са приключили проверката и са докладвали материалите на СЗ“Антикорупция“- СГП. На  08.06.2017г. е образувано досъдебно производство с предмет чл.254а ал.1 от НК -  за  разпореждане с бюджетни средства не по предназначението им, в нарушение на нормативни актове.

Осъществени са множество действия по разследването, като е назначена и счетоводна експертиза за анализ на  начина на разходване на целеви средства от сметките на НДК.

След получаване на заключението на експертизата, наблюдаващите прокурори от СЗ“Антикорупция“ ще вземат решение относно по нататъшния ход на досъдебното производство и евентуалното наличие на предпоставки за повдигане на обвинения."

БСП сезира Цацаров за рокадите в НДК, обвини ГЕРБ в лобизъм

http://dnes.dir.bg/news/bsp-ndk-kabinet-borisov-3-25975114

БСП обяви, че внася предложение за създаване на анкетна комисия за случващото се в НДК и че ще сезира главния прокурор Сотир Цацаров.

Страните от НАТО са увеличили военните си разходи с общо $46 млрд. след 2015 г.

http://clubz.bg/55627-stranite_ot_nato_sa_uvelichili_voennite_si_razhodi_s_obshto_46_mlrd_sled_2015_g

СВЯТ НАТО танковеcr

Съюзниците от НАТО са увеличили отбранителните си разходи с 46 милиарда долара за последните три години и тази тенденция ще продължи.

Това съобщи днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция преди среща на министрите на отбраната на алианса утре.

„След години на спад, през 2015 година ние видяхме реално увеличение на отбранителните разходи на всички европейски съюзници и Канада“, каза Столтенберг. „През 2016 година това продължи и тази година, 2017-а, предвиждаме дори по-голямо годишно увеличение в реално изражение от 4,3 на сто“.

Двадесет и пет от общо 29 държави-членки на НАТО планират да увеличат отбранителните си разходи в реално изражение тази година, посочи Столтенберг.

Миналата година пет съюзници са покрили изискването да изразходват за отбрана 2 на сто от своя БВП – САЩ, Обединеното кралство, Полша, Гърция и Естония. В тяхната група тази година се очаква да влязат Румъния, Латвия и Литва.

Съюзните държави се очаква да представят доклади за националните си планове за отбрана през декември тази година и среща на министрите на отбраната ще ги разгледа идния февруара, каза Столтенберг.

Докладите ще съдържат данни за разходите в пари, приноса към международните мисии на НАТО и към способностите, от които тя се нуждае.

Очаква се утре министрите да набележат нови цели за придобиване на способности – включително тежко оборудване, самолети за презареждане във въздуха и сили за бързо реагиране, каза Столтенберг.

Част от колекцията на Леонардо Ди Каприо разследвана от ФБР

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6305306

Част от колекцията на Леонардо Ди Каприо разследвана от ФБРХоливудската звезда Леонардо Ди Каприо се оказа въвлечен във финансова измама заради подаръци получени от лица включени в разследване на ФБР, съобщава Artprice, цитира БНТ. Страстта на актьора към произведенията на изкуството е известна, нерядко той е забелязван на аукциони, а събраната от него колекция е значителна.

Лавров се среща с външния министър на Германия

http://www.cross.bg/lavrov-minskite-realiziraneto-1547332.html

/КРОСС/ Министрите на външните работи на Русия и Германия: Сергей Лавров и Зигмар Габриел ще разгледат в сряда реализирането на Минските споразумения, мирния процес в Сирия, а също така въпросите от двустранните отношения, предава ТАСС. Освен това двамата министри ще се включат в 14-ата Конференция на градовете партньори на двете страни. Лавров и Габриел ще дискутират сътрудничеството на Москва и Берлин в рамките на срещата на Г-20, която ще се проведе между 7 и 8 юли в Хамбург. „Ще бъде продължено обменянето на мнения по ключови международни проблеми, включително реализирането на Минските споразумения за разрешаването на украинската криза и напредъка при мирния процес в Сирия, по въпросите за европейската сигурност и борбата с международния тероризъм", обясниха от Министерството на външните работи на Русия.

"Трансформърс: Последният рицар" е най-гледаният филм у нас офис

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6305290

"Трансформърс: Последният рицар" е най-гледаният филм у нас офис"Трансформърс: Последният рицар" е най-гледаният филм за миналия уикенд, сочат обобщените данни от киносалоните у нас. Приключенският екшън на Майкъл Бей е гледан от 14 313 зрители и има 162 764 лева приходи за първите три дни у нас, информира БТА.  На втора позиция е анимацията "Колите 3", в който Маккуин Светкавицата се впуска в надпреварата за

Валентин Радев се среща утре със синдикатите на МВР

http://frognews.bg/news_137277/Valentin-Radev-se-sreshta-utre-sas-sindikatite-na-MVR/

Вътрешният министър Валентин Радев бил изненадан от реакцията на синдикатите и готвения протест на служителите в МВР на 5 юли. Той съобщи пред БНТ, че следващата среща на синдикати и ръководство е насрочена за утре.

Красимир Каракачанов: Проектът за избор на изтребител не е предрешен

https://www.actualno.com/politics/krasimir-karakachanov-proektyt-za-izbor-na-iztrebitel-ne-e-predreshen-news_619375.html

Проектът за избор на изтребител не е предрешен. Започват конкретните преговори за цени и срокове. Проектите не трябва да се забавят, защото нуждата от модернизация е належаща от много време. Трите проекта за модернизация на въоръжените сили трябва да се движат едновременн

Турското разузнаване събира информация за германски политици

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305299

Турското разузнаване събира информация за германски политициТурция разгневи властите на ФРГ не само с искането си за предоставяне на информация за предполагаемите последователи на Фетхуллах Гюлен в страната. Разузнавателните служби на Анкара сега събират информация и за редица германски политици, предава "Die Welt", цитиран от Фокус. Федералната криминална служба е разговаряла с някои от членовете на

Facebook достигна 2 милиарда потребители

https://news.bg/business/facebook-dostigna-2-miliarda-potrebiteli.html

Зукърбърг пък е петият най-богат човек в света с около 63 милиарда долара

Петролът спря поскъпването

http://econ.bg/Новини/Петролът-спря-поскъпването_l.a_i.744727_at.1.html

Πeтpoлът пoeвтинявa нa aзиaтcĸaтa тъpгoвия в cpядa cyтpинтa cлeд чeтиpи cecии нa пoвишeниe нa цeнитe. Учacтницитe нa пaзapa ca oбeзпoĸoeни oт дaннитe...

Законни ли са застраховките в платформата на Пенчев

https://www.vesti.bg/bulgaria/zakonni-li-sa-zastrahovkite-v-platformata-na-penchev-6070856

КФН беше сезирана от Асоциацията на застрахователните брокери. Ивайло Пенчев обаче настоява, че благодарение на платформата му цената на застраховките пада

Jaguar направи най-екстремния седан в историята си

https://www.actualno.com/cars/jaguar-napravi-naj-ekstremnija-sedan-v-istorijata-si-news_619380.html

Само преди месец британският производител Jaguar обяви, че работи по един от най-екстремните автомобили в историята си. Проектът вече е завършен и компанията представи седана XE SV Project 8, който ще излезе на пазара в ограничена серия от 300 бройки. Върху направата на автомобила са

Как да се предпазим от топлинен удар?

https://www.actualno.com/health/kak-da-se-predpazim-ot-toplinen-udar-news_619384.html

За да се предпазим от топлинен удар през летния сезон, е препоръчително да се избягва излагането навън в диапазона от 10.30 до 16.30 часа. Това каза д-р Пламен Кръстев, инвазивен кардиолог от Клиниката по кардиология към УМБАЛ „Св. Екатерина“ - София, в интервю за Агенция &bdquo

Паоло Малдини загуби първия си мач в професионалния тенис

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/28/2996913_paolo_maldini_zagubi_purviia_si_mach_v_profesionalniia/?ref=rss


Легендарният капитан на "Милан" и националния отбор на Италия, Паоло Малдини записа загуба при дебюта си в професионалния тенис.<br /><br />Бившият защитник се впусна в надпреварата на двойки от сериите "Чалънджър" в Милано. Той участва с треньора си Стефано Ландонио, но двамата загубиха с 1:6, 1:6 от поляка Томаш Беднарек и холандеца Вади Пел.Paolo #Maldini debuto hoy como tenista profesional en la modalidad de dobles y cayo por un doble 6-1.<br /><br...

Мартин Комбрий, ръководител стратегическо развитие на продукти и закупуване на полети, и Манолис Пантелелис, мениджър договаряне, от "Аполло Травъл Груп": Сега е точното време България да се възползва от интереса на скандинавските туристи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6303479

Мартин Комбрий, ръководител стратегическо развитие на продукти и закупуване на полети, и Манолис Пантелелис, мениджър договаряне, от "Аполло Травъл Груп": Сега е точното време България да се възползва от интереса на скандинавските туристи- Г-н Комбрий, каква компания е "Аполло Травъл Груп"? - Apollo Travel Group е един от водещите туроператори в Швеция, Дания, Норвегия и Финландия. От 2015 г. е част от германската туристическа група DER. Авиокомпанията Novair е най-новата и бързо развиваща се наша дейност. Apollo Travel Group има около 900 служители и около 1 милион пътници до

Обществен дебат за бъдещето на "Таляна" се провежда във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=354356

Обществен дебат за развитието на „Таляна“, като артистична зона във Варна организират днес от 18.00 часа във Варна. Мястото, където ще бъдат представени виждания за визията на района, заключен между улиците „Преслав", „Цар Симеон" и Гаровия площад, е сцена „Кофража“ на площад „Мусала“, припомня Moreto.

Бивш военен министър: Швеция спира да произвежда избрания за армията ни изтребител

https://offnews.bg//obshtestvo/bivsh-voenen-ministar-shvetcia-spira-da-proizvezhda-izbrania-za-armia-659249.html

Избраният от България модел на самолета „Грипен” ще бъде спрян от производство, oбяви в предаването „Тази сутрин” на bTV бившият военен министър Бойко Ноев.

Той посочи, че досега от този модел самолети са произведени само 250, което според него говори за липса на интерес за въоръжаване с тях.

Ноев твърди, че модернизацията на Военновъздушните сили (ВСС) е замислена порочно, защото е заложено купуването непременно на новопроизведени машини. Той припомни, че президентът Румен Радев беше началник на ВСС и е задал критериите и формулата за избор на новите бойни самолети.

Според бившия военен министър Радев е бил в конфликт на интереси, когато то взима решение за новите бойни самолети. Именно затова е много важно да се създаде временна анкетна комисия към парламента и най-заинтересован от това е президента, смята Ноев.

Рецидивисти пребиха жестоко полицай (видео)

http://dnes.dir.bg/news/mvr-poboy-borovan-25975047

Двама рецидивисти са нанесли жесток побой над полицай в хранителен магазин в центъра на село Борован. Побоят е записан от охранителните камери в магазина.

Мащабна акция на Испания, Германия и Великобритания залови шестима джихадисти

http://www.cross.bg/velikobritaniya-germaniya-ispaniya-1547324.html

/КРОСС/ Шестима души са арестувани по подозрение за връзки с „Ислямска държава" след мащабна акция на Испания, Германия и Великобритания, предава „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг". „От Министерството на вътрешните работи на Испания поясниха, че следователите са успели да задържат четирима заподозрени в Палма де Майорка. Един предполагаем ислямист е арестуван в Германия, а друг - във Великобритания". Според разследващите органи шестимата са част от клетка на „Ислямска държава" в Европа. В радикално видеообръщение те са изказали подкрепа за извършването на самоубийствени атентати на територията на Стария континент.  

Циганския терор в Асеновград: Беше като на война!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280527_%D0%A6%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F+%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%80+%D0%B2+%D0%90%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%3A+%D0%91%D0%B5%D1%88%D0%B5+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D

 В Асеновград избухна сбиване между тумба роми от квартал „Лозница” и състезатели от клуба по кану-каяк „Асеновец”. Конфликтът между ромите и гребците, започнал в късния следобед в понеделник в района на язовир „40-те извора”, където кануистите и каякарите от детско-юношеската школа на „Асеновец” провеждали редовна тренировка. Разпрата е започнала, когато две от момичетата от отбора са били нападнати и удряни от роми, плажуващи на язовира. По-късно конфликтът се пренася в Асеновград. Едно от момичетата, намирало се в центъра на конфликта, е Биляна. Тя разказа за ужаса пред bTV.  „С моята приятелка карахме двойка. Трябваше да излезем на брега, но там имаше цигани. В началото ни казаха да ни помогнат, но после започнаха да ни се смеят. След това започнаха да ни замерят с топки и камъни, да плуват след нас и да почват да ни обръщат. След това казахме на друго момиче да извика треньора, защото се изплашихме. Ромите крещяха, че искат да ни убият и удавят”, разказа Биляна. Един от треньорите дошъл и попитал ромите какво се случва, но те го нападнаха с камъни и столове. „Разбрах, че има проблем на другия бряг. И тръгнах натам. Попитах ги какво става, но те започнаха да ме замерят с камъни. Замеряха ни с кой каквото види. С нас имаше малки деца. Не знаехме какво да правим. Взеха ни греблата и започнаха да ни удрят с тях”, разказа треньорът Йордан.  Той показа редица наранявания по ръцете главата и тялото си. „Никой не сме провокирали, обиждали или сме търсили физическа разправа”, каза още Йордан. На свой ред другият треньор Иван разказа: „Тръгнаха към нас с камъни и метални столове. Първо започнаха да налитат на децата. Започнахме да ги пазим, тогава те налетяха и нас. Взеха ми греблото, налагаха мен, колегите и децата с него. Спасихме се от ситуацията, когато дойде нашия колега Георги, който им привлече вниманието и ние успяхме да се изтеглим”. „Много зверски биеха. Мислех, че в Асеновград всичко е приключило. Но там са ги причакали с дървета, колове и брадви. Това се случва пред черквата. Пред болницата също са се събрали 50 човека. Било е като на война”, разказа на свой ред Камен Куцеев. Треньорът Йордан разказа още, че ромите се заканили, че ще му отрежат първо неговата глава, а след това ще бъдат обезглавени и децата. А после и клубът им ще бъде опожарен. Също стана известно, че ром е влачил друг мъж с колата си поне 5 метра. Майка на едно от битите деца също се включи в разговара. Беше нещо страшно. Бяхме 5 души срещу 50 роми. Съпругът ми също пострада. Опитаха се да ни прегазят с кола. Синът ми е пострадал тежко. Бит е с метален прът. Детето ми е много уплашено. Няма да го пусна вече да тренира. Изпитваме страх, каза жената.   „Нашите служители са действали адекватно. Има 8 души задържани. Тези действия са се случвали пред очите на много граждани, но никой не е подал сигнал. За нас е важни да има подаден сигнал, за да може нашата реакция да бъде бърза и адекватна.”, каза главен комисар Христо Терзийски в студиото на телевизията.  

 

Изложбата „Пактът Рьорих. История и съвременност„ гостува в Монтана

https://www.24chasa.bg/region/article/6305283

Изложбата „Пактът Рьорих. История и съвременност„ гостува в Монтана
„Идеята за мир чрез култура продължава да живее по целия свят и слава Богу, че е така. От времето, когато великият художник Николай Рьорих чертае измеренията й, до днес, тя остава едно от най-ценните достижения в културната история. У нас тази философия получава най-широко разпространение в края на 70-те и началото на 80-те години на ХХ век.

Вижте 10 от най-странните аномалии на човешкото тяло

https://www.vesti.bg/lyubopitno/vizhte-10-ot-naj-strannite-anomalii-na-choveshkoto-tialo-6070854

Какво значи да имаш златна кръв, два реда мигли, изключително плътни кости или допълнителен набор от ДНК

Връчването на дипломите по български език в Чикаго

http://www.eurochicago.com/2017/06/vratchvaneto-na-diplomite/

На церемонията в Българското генерално консулство в Чикаго присъстваха шестима от деветимата успешно издържали изпита по български език ученици. Желаем на всички успешен по-нататъшен път в живота, както и това тези изпити да се превърнат в традиция. Спомагаща за съхраняването на българския език зад граница и за повдигането на самочувствието и възможностите за реализация на българските деца в Илинойс и не само там.

Каракачанов: През юли проектите за модернизация на армията ще се гласуват

http://frognews.bg/news_137276/Karakachanov-Prez-iuli-proektite-za-modernizatsiia-na-armiiata-shte-se-glasuvat/

До края на юли месец проектите за модернизация на Българската армия, включително и за закупуване на нова бойна машина за Сухопътни войски, може да бъдат гласувани от Народното събрание, заяви в студиото на ”Денят започва” министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

EVN България предоставя възможност за самоотчет на електромерите към 1 юли 2017 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280526_EVN+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%8F+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0

 

 

/КРОСС/ Предвид очакваното решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за нови цени на електроенергията от 1 юли 2017 г. EVN България предоставя на своите клиенти възможност сами да отчетат електромерите си и да предоставят данните на дружеството. Самоотчитането се извършва по желание на клиентите без да отменя осъществяването на регулярен месечен отчет на електромерите от страна на дружеството.

Клиентите, които желаят да се възползват от тази възможност, следва да попълнят показанията на електромерите си на 1 юли 2017 г. в декларация, която се предоставя и попълва в EVN Офис. Приемане на декларациите ще се извършва в периода 3 юли (понеделник) - 5 юли 2017 г. (сряда) включително.

При попълването се посочват ИТН (измервателна точка номер) и клиентски номер, които фигурират във всяка една фактура. Желателно е клиентите да оставят и актуален телефон в случай на грешно подадени показания. На база на предоставените данни от самоотчета дружеството ще фактурира консумираната електроенергия до 30 юни 2017 г. включително по старите цени, а от 1 юли 2017 г. - по новите тарифи, определени от КЕВР.

За всички клиенти, които не пожелаят да отчетат сами електромерите си към 1 юли 2017 г. ще важи следният принцип, който се прилага при смяна на цени:

• Количеството консумирана енергия по стари цени ще се изчислява като произведение на броя на дните от датата на отчитането през юни 2017 г. до 30 юни 2017 г. включително по средната дневна консумация на клиента за пълния отчетен период

• Количеството консумирана енергия по нови цени ще се изчислява като произведение на броя на дните от 1 юли 2017 г. до датата на отчитане през юли 2017 г. пак по същата средна дневна консумация за пълния отчетен период.

Общият брой на дните в отчетния период отговаря на нормалния месечен период на отчитане за всеки клиент, като се запазват регулярните срокове на отчитане.

Както при всяка смяна на цени, информацията за консумацията в следващите фактури ще бъде разделена на два отделни периода - потребление по стари цени до 30 юни 2017 г. включително и потребление по нови цени от 1 юли 2017 г.

Каролин Возняцки се съблече гола за корицата на ESPN Body

https://offnews.bg//izvan-terena/karolin-vozniatcki-se-sableche-gola-za-koritcata-na-espn-body-659246.html

Датската тенисистка Каролин Возняцки се щракна за корицата на култовото издание ESPN Body. И побърза да се похвали със снимката на своята страница в Instagram.

"Горда съм и се възхищавам на това фото. Благодаря на ESPN Body за корицата", написа Возняцки. Интересното е, че само ден по-рано бременната Серина Уилямс се щракна гола за Vanity Fair.

Списанието ESPN Body е популярно с това, че на корицата си съблича всяка година спортна звезда. На първата страница са били боецът Конър Макгрегър, футболистката Хоуп Соло, Серина Уилямс и други.

Иначе Возняцки е известна не само като една от красавиците на професионалния тенис. Тя е в играта от 2005 година. Има два финала от Големия шлем, както и 27 титли от WTA. През кариерата си е заработила над 20 милиона долара.

Имахме щастието да я гледаме на първия турнир в  "Арена Армеец". Тогава в София пристигна прочутият голфър Рори Макилрой, с когото бяха гаджета, но се разделиха.

КЗК глоби с 500 хил. лв. фирма на Марешки заради заплахи към аптеки

http://clubz.bg/55626-kzk_globi_s_500_hil_lv_firma_na_mareshki_zaradi_zaplahi_kym_apteki

Комисията за защита на конкуренцията наложи глоба от близо половин милион лева на дружеството „Фармнет” заради нелоялна конкуренция, съобщиха от регулатора.

В хода на проучването е установено, че представителите на дружеството – настоящият зам.-председател на парламента Веселин Марешки и депутатите от „Воля“ Пламен Христов и Кръстина Таскова – Иванова, са заставяли аптеки да купуват от него лекарства. 

Същите данни срещу тримата бяха огласени от държавното обвинение и главният прокурор поиска сваляне на имунитетите на народните представители от „Воля“.

Недобросъвестните действия на представителите на „Фармнет“ включват и отправяне на предупреждения към търговците на дребно за откриване в близост до техните обекти на аптеки, собственост на икономическата група и на други приближени лица, които заради по-ниските цени на лекарствените продукти ще привлекат тяхната клиентела и собствениците им ще бъдат принудени да ги закрият.

„Всички установени в решението действия във връзка с търговската дейност на ответното дружество представляват един комплексен модел на поведение, извършван в разрез с добросъвестната търговска практика. Компанията чрез своите представители използва заплахи и принуда с цел да повлияе върху избора на доставчик на търговците на дребно и по този начин се създава реална възможност за увреждане на конкурентите на „Фармнет“, пише в решението на КЗК. 

Сутринта пред Нова тв Марешки каза, че е жертва и че като му трябва оборот, си открива аптека, а не заплашва конкуренцията. Той обяви, че ще си даде сам имунитета и дори направи аналогия между себе си и председателя на ВКС Лозан Панов. 

КЗК глоби с 500 хил. лв. фирма на Марешки заради заплахи на аптеки

http://clubz.bg/55626-kzk_globi_s_500_hil_lv_firma_na_mareshki_zaradi_zaplahi_na_apteki

Комисията за защита на конкуренцията наложи глоба от близо половин милион лева на дружеството „Фармнет” заради нелоялна конкуренция, съобщиха от регулатора.

В хода на проучването е установено, че представителите на дружеството – настоящият зам.-председател на парламента Веселин Марешки и депутатите от „Воля“ Пламен Христов и Кръстина Таскова – Иванова, са заставяли аптеки да купуват от него лекарства. 

Същите данни срещу тримата бяха огласени от държавното обвинение и главният прокурор поиска сваляне на имунитетите на народните представители от „Воля“.

Недобросъвестните действия на представителите на „Фармнет“ включват и отправяне на предупреждения към търговците на дребно за откриване в близост до техните обекти на аптеки, собственост на икономическата група и на други приближени лица, които заради по-ниските цени на лекарствените продукти ще привлекат тяхната клиентела и собствениците им ще бъдат принудени да ги закрият.

„Всички установени в решението действия във връзка с търговската дейност на ответното дружество представляват един комплексен модел на поведение, извършван в разрез с добросъвестната търговска практика. Компанията чрез своите представители използва заплахи и принуда с цел да повлияе върху избора на доставчик на търговците на дребно и по този начин се създава реална възможност за увреждане на конкурентите на „Фармнет“, пише в решението на КЗК. 

Сутринта пред Нова тв Марешки каза, че е жертва и че като му трябва оборот, си открива аптека, а не заплашва конкуренцията. Той обяви, че ще си даде сам имунитета и дори направи аналогия между себе си и председателя на ВКС Лозан Панов. 

БСП дава НДК на главния прокурор и иска комисия в парламента

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305279

БСП дава НДК на главния прокурор и иска комисия в парламента
БСП ще предложи парламентът да сформира анкетна комисия за НДК и ще даде сканала там на главния прокурор. Това обяви соцлидерката Корнелия Нинова в декларация от парламентарната трибуна. Тя обвини ГЕРБ, че свежда европредседателството до война между две лобита за плочки и общестени поръчки. Има съмнения за корупция и опасност и риск да провалите

Петролът отново леко поевтинява в сряда

http://www.investor.bg/surovini/365/a/petrolyt-otnovo-leko-poevtiniava-v-sriada-242016/

Доклад за увеличаващите се резерви от горива и суров петрол в САЩ подчертаха опасенията, че тригодишното презасищане далеч не е приключило

"От нашата ферма - с любов за вас" всяка седмица в София

https://offnews.bg//obshtestvo/ot-nashata-ferma-s-liubov-za-vas-vsiaka-sedmitca-v-sofia-659247.html

Фермерски храни на малки производители от страната ще бъдат представяни всяка седмица до началото ноември на фестивал "От нашата ферма - с любов за Вас" в София.  

Първото издание е днес до 18,30 часа пред Министерството на земеделието и храните на бул. "Христо Ботев" 55. Оганизаторите Биоселена обещават разнообразни храни, произведени от семейни ферми и малки производители: сирене, кашкавал, кисело мляко, мед и пчелни продукти, сладка, яйца, месо, сезонни плодове и зеленчуци, билки, подправки. 

Тематични дни, дегустации, кулинарни демонстрации, правене на място на сирене, сметана и кисело мляко също са предвидени в програмата на фестивала. Щандове ще имат занаятчии от Задругата на майсторите на народни художествени занаяти.

Всички фермери и производители са регистрирани по Наредба 26 на МЗХ за преработка във фермата и преки продажби.

КЗК глоби фирма на Марешки с 500 000 лв. за нелоялна конкуренция

http://www.barometar.net/88928/

Комисията за защита на конкуренцията наложи глоба от 494 839 лв. за нелоялна конкуренцияна на фирмата дистрибутор на лекарства на Веселин Марешки „Фармнет“ АД. Преписката е образувана с решение на КЗК във връзка с постъпило от прокуратурата постановление, в което е посочено, че има данни за осъществена нелоялна конкуренция, информира kanal3.bg В хода на проучването […]

ГЕРБ атакува президента за скандала в Свищов, БСП го защити

http://dnes.dir.bg/news/tzvetan-tzvetanov-svishtov-prezidentat-radev-25975006

Трябва да осъдим постъпката на президента, заяви Цветан Цветанов по повод скандала с недопуснати политици на среща в Свищов. Корнелия Нинова обаче защити Радев.

Задържаха 6-има предполагаеми екстремисти в Германия, Испания и Англия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305262

Задържаха 6-има предполагаеми екстремисти в Германия, Испания и АнглияВ рамките на операция срещу радикални ислямисти в Германия, Испания и Великобритания са арестувани шестима предполагаеми симпатизанти на близкоизточната радикална групировка „Ислямкса държава“, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от Фокус. От Министерството на вътрешните работи на Испания поясниха,

EVN България предоставя възможност за самоотчет на електромерите към 1 юли 2017 г.

http://www.cross.bg/tzeni-elektromerite-vklyuchitelno-1547323.html

/КРОСС/ Предвид очакваното решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за нови цени на електроенергията от 1 юли 2017 г. EVN България предоставя на своите клиенти възможност сами да отчетат електромерите си и да предоставят данните на дружеството. Самоотчитането се извършва по желание на клиентите без да отменя осъществяването на регулярен месечен отчет на електромерите от страна на дружеството. Клиентите, които желаят да се възползват от тази възможност, следва да попълнят показанията на електромерите си на 1 юли 2017 г. в декларация, която се предоставя и попълва в EVN Офис. Приемане на декларациите ще се извършва в периода 3 юли (понеделник) - 5 юли 2017 г. (сряда) включително. При попълването се посочват ИТН (измервателна точка номер) и клиентски номер, които фигурират във всяка една фактура. Желателно е клиентите да оставят и актуален телефон в случай на грешно подадени показания. На база на предоставените данни от самоотчета дружеството ще фактурира консумираната електроенергия до 30 юни 2017 г. включително по старите цени, а от 1 юли 2017 г. - по новите тарифи, определени от КЕВР. За всички клиенти, които не пожелаят да отчетат сами електромерите си към 1 юли 2017 г. ще важи следният принцип, който се прилага при смяна на цени: • Количеството консумирана енергия по стари цени ще се изчислява като произведение на броя на дните от датата на отчитането през юни 2017 г. до 30 юни 2017 г

Цветанов: В Свищов президентът потъпка конституцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305264

Цветанов: В Свищов президентът потъпка конституциятаПрезидентът Румен Радев потъпка конституцията, като не допусна на среща с кмета на Свищов да присъстват депутати от всички групи, кметът на Велико Търново и шеф на сдружението на общините Даниел Панов и областния управител. Това заяви в декларация от парламентарната трибуна председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Генерал отрича натиск, ексминистър твърди, че спират Грипен

http://dnes.dir.bg/news/gripen-nov-balgarski-iztrebitel-25974717

Председателят на борда за избора на новия боен самолет ген. Цанко Стойков каза, че натиск и лобизъм няма. Бившият военен министър Бойко Ноев е на обратно мнение

Една различна погребална практика - висящи ковчези

https://www.vesti.bg/lyubopitno/zagadki-i-misterii/edna-razlichna-pogrebalna-praktika-visiashti-kovchezi-6070851

Обичаят се свързва с племето Бо, което е заселило земите на Китай преди повече от 3000 години и е брутално избито от династия Мин по време на нейното управление

Ангелкова: Очаква се нов рекорд от туристи

http://frognews.bg/news_137275/Angelkova-Ochakva-se-nov-rekord-ot-turisti/

„Миналата година беше рекордна. А тази година се очаква да подобри сезона. За момента вървим с ръст от 7%”. Това заяви в предаването „Здравей, България” министърът на туризма Николина Ангелкова.

Десетки милиони компютри са застрашени от кибератаката

http://www.mediapool.bg/desetki-milioni-kompyutri-sa-zastrasheni-ot-kiberatakata-news265902.html

Десетки милиони компютри по целия свят все още са изложени на риск от кибератаката с вируса Petya, съобщи компанията за киберсигурност Avast. Тя е сканирала наличието на 38 млн. компютъра в различни компютърни мрежи, които все още са уязвими на атаки чрез EternalBlue, който се използваше и от WannaCry. Анализът на компанията показва, че 78% от атаките са насочени към компютри с Windows 7. Други 14% са към Windows XP, а към Windows 10 - 6%. Останалите 2% са към Windows 8.1. Анализът е базиран на нейните приложения, които са инсталирани на поне един компютър в дадена мрежа. Компанията смята, че реалният брой на компютрите под риск е значително по-голям. Програми на Avast са засекли и блокирали около 12 000 атаки с вируса. Според компанията за киберсигурност Kaspersky обаче, вирусът не е Petya, както се смяташе първоначално. Новият вирус има общи черти с него, но използва уязвимости в компютърните мрежи и начина на разпространение на софтуерни ъпдейти. Заради разликите, Kaspersky нарича вируса NotPetya. Не всички експерти все още са се обединили около това твърдение. "WannaCry Имаше много бъгове и проблеми, например т.нар. killswitch, чрез който разпространението му беше спряно. Този вирус няма такива проблеми и изглежда, че е имал бюджет за разработката", коментира Квин Бюмонт, експерт по киберсигурност. Експерти смятат, че основната цел на Petya/NotPetya не е да събира пари от виртуалните откупи, а да създаде хаос. Жертвите са предимно компании в Европа, като има спорадични информации за проблеми и в Индия, Австралия и САЩ. Малко над 30 души, които са платили откуп от 300 долараза да не бъдат заразени компютрите им. Повечето жертви все още не са го направили. Но има и друг проблем. Хостинг компанията Posteo обяви, че е блокирала имейл адреса, който е използван от хакерите, за да изпращат ключовете за декриптиране на файловете след като жертвите платят. Така хората със сигурност ще останат без файловете си освен, ако не използват професионални услуги или просто нямат резервни копия, което е най-доброто решение. Пред онлайн изданието Motherboard Posteo обяви, че вероятността хората да си получат файловете дори и след като платят и без това е малка. Характерно за новия вирус е, че той се предлага като услуга в т.нар. "таен интернет". Желаещите могат да наемат цялата система, включително вируса, сървърите и метода за плащане. "Клиентът" запазва 85% от приходите от откупите, а хакерите останалите 15%. Все още не е ясно кой стои зад тази атака и колко време ще продължи тя. Основният проблем отново е в това, че компаниите, които въпреки че имаха доста време да инсталират обновленията на Windows, които значително намаляват риска от вируса, не са го направили вече няколко месеца.

От скандала с НДК разбрахме само, че върховният управляващ е разпоредил Тошо и Пешо да не се карат

http://www.cross.bg/resyrs-babikyan-ypravlenieto-1547322.html

/КРОСС/ Голяма част от разговора за НДК стана ясен в социалните мрежи, а не във официалните съобщения на властта. Това каза за предаването „Преди всички" по „Хоризонт" PR-експертът Арман Бабикян, който изтъкна, че и Лиляна Павлова, и Мирослав Боршош са благодарили на премиера Борисов след срещата. „Ако трябва да се върнем към комичния елемент, единият от двамата най-видни PR-и на властта - Никола Николов, говореше онзи ден за наглост по отношение на изказването на Мирослав Боршош, а вчера другият - Севделина Арнаудова, пък обясняваше как всичко е приключило с мир, любов и разбирателство. Наистина, доста нерадостна съдба е да обслужваш подобна власт, която през 24 часа има различни становища, но това пък на Борисов не му е за първи път", коментира Бабикян. Експертът изтъкна, че разногласието между Павлова и Боршош за визията им за разходване на публичен ресурс е трудно обяснимо

Откриха разлики между храните и напитките в България и Западна Европа

http://www.moreto.net/novini.php?n=354366

Българската агенция за безопасност на храните откри разлики между някои храни и напитки, предлагани и в България, и в някои страни в Западна Европа. През последните седмици експерти от Агенцията закупиха 31 продукта от магазини у нас, Германия и Австрия.

ДПС към ГЕРБ: Поемете отговорност за ислямофобията

http://clubz.bg/55625-dps_kym_gerb_poemete_otgovornost_za_islqmofobiqta

Парламент Мустафа Карадайъ 12022016 1

ДПС настоя ГЕРБ да "да поеме своята отговорност и да предприеме всички необходими адекватни действия" за наказание на нападателите на съпругата и двете дъщери на заместник-главния мюфтия Бирали Бирали. Индидентът се случи вчера в София, а според данните трите жени са били нападнати заради това, че носят забрадки. 

"Остро поставяме въпроса за акта от вчера и призоваваме най-голямата политическа сила в парламента да поеме своята отговорност и да предприеме всички необходими адекватни действия за наказване на извършителите. Вчера беше регистрирана поредна проява на ислямофобия. Нагло и безпардонно нападнаха беззащитни жени само защото носят забрадки. Всички нормални хора са в шок. Ние осъждаме остро този акт", каза Карадайъ от парламентарната трибуна в нарочна декларация.

По думите на лидера на ДПС насаждането на език на омразата е тревожно явление.

"Няма нищо по-важно от мирното съжителство на всички етноси в страната. Това е дълг и отговорност на всички политици и граждани в държавата, но най-вече на управляващите. Не можеш да едновременно да гарантираш етническия мир и да толерираш езика на омразата", добави той.

Карадайъ припомни, че хора, които нападаха молещи се мюсюлмани пред джамията в София през 2011 г., а тази година блъскаха жени на границата в момента са част от власт, която твърди, че е гарант за етническия мир. Според ДПС участието на крайни националисти в управлението застрашава демокрацията и мира.

"Последният случай е показателен – независимо от законовата дефиниция на забранени атрибути в облеклото общественото съзнание не разграничава традиционната в исляма и не само в исляма забрадка и я приема като забранена със закон", каза още Карадайъ и добави, че не е нормално носенето на забрадка да е проблем.

ДПС ще предложи законови промени по темата, обеща още партийният лидер.

Брокери и бизнесмен в лют спор за застраховки

http://dnes.dir.bg/news/zastrahovateli-kfn-ivilo-penchev-okaniz-25975007

Застрахователни брокери обвиниха бизнесмена Ивайло Пенчев, че няма право да търгува застраховки без лиценз. Той пък заяви, че надуват изкуствено цени.

Нинова с поздрав за 140 години от освобождаването на Свищов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305252

Нинова с поздрав за 140 години от освобождаването на Свищов"140 години от освобождението на Свищов. Честит празник на първия, освободен от турско робство български град. Оттук тръгва пътят на свободата, оттук тръгват и редица значими личности, които градят и възраждат България. Пожелавам на техните наследници - днешните жители на Свищов, здраве, благоденствие и да съхраняват българския дух!

Посланикът на Русия у нас: Двата народа ще бъдат заедно!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280525_%D0%9F%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D1%83+%D0%BD%D0%B0%D1%81%3A+%D0%94%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0+%D1%89%

 /КРОСС/ "Благодаря ви, братя българи, че и след 140 години пред монументите на руските войници в Свищов продължават да се носят цветя". Това каза в празничното си слово по повод 140-годишнината от Освобождението на Свищов посланикът на Русия в България Анатолий Макаров, предаде репортер на Радио "Фокус" - Велико Търново

Именно този жест на признателност е вярната гаранция, че двата народа винаги ще бъдат заедно. Анатолий Макаров припомни, че точно тук, в Свищов, преди 140 години започва победното шествие на руските войски и българските опълченци.

„Тъкмо тук става окончателно ясно, че на османското иго идва краят. Историята показа, че всяка форма на подтисничество в последствие се обръща против самия подтисник. Затова не може да се забравя и днес, когато отделни страни смятат, че могат да натрапват на другите собствените си модели и правила, когато под формата на т. нар. помощ се унищожават традициите и устоите, изкоренява се правото на всяка държава да притежава и отстоява своите национални интереси.

Русия винаги е изхождала от това, че междудържавните отношения трябва да се градят в равноправие и взаимно уважение. С България ни свързва общото минало. Дори думата „памет" в нашите езици звучи еднакво, но това не означава, че и днес ние живеем само с паметта", посочи Макаров.

Той допълни, че Русия зачита свободния избор на България да бъде част от Европейския съюз и НАТО, но и желае да се развиват взаимоизгодните отношения между двете държави. По думите му за това има всички предпоставки и възможности.

Варненски райони без вода до късно през нощта

http://www.moreto.net/novini.php?n=354365

Заради авария на водопровод варненски райони ще останат без вода до 22 часа днес. Това съобщиха от ВиК за Moreto.net. Засегнати от безводието са живущите в местностите Телевизионна кула, Добрева чешма, Розмарин, Лозите и Черноморска панорама.

Радан Кънев: Възхищавам се на Лозан Панов, но не го познавам

http://clubz.bg/55624-radan_kynev_vyzhishtavam_se_na_lozan_panov_no_ne_go_poznavam

Бившият лидер на ДСБ Радан Кънев отрече твърденията, че председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов има каквото и да е общо с партията му, както и с проекта "Нова република". Кънев каза това по повод сигнал, че Панов участва в политически мероприятия, подаден от информационна агенция "Блиц".

Сигналът обаче касае кадри от митинг в подкрепа на практически изгонения католически свещеник от Белене Паоло Кортези, опитал да подкрепи бежанци от Сирия. На митинга обаче е имало и депутати от бившия Реформаторски блок от 43-ия парламент. От снимките на "Флагман", които "Блиц" цитират като повод да се възмутят, се вижда Панов е в близост до бившия депутат Петър Славов (който на всичкото отгоре е юрист и син на Владислав Славов - бивш председател на ВАС, б.р.).

Кънев заявява в пост във фейсбук, че се възхищава на гражданската смелост на Панов, но не го познава лично. Той гарантира, че Панов не е свързан по никакъв начин с ДСБ или "Нова република".

Снимката на "Флагман", която мнозинството във ВСС и корпулентните "медии" използват за атака срещу председателя на ВКС. Нищо че е на площада пред Президентството и каузата е - защита на Паоло Кортези. 

"Ако мнозинството във ВСС има безграничната наглост да образува дисциплинарно производство по този сигнал, декларирам, че като председател на ДСБ и Нова Република към онзи момент, съм готов да бъда изслушан пред ВСС", каза още Кънев.

Стотици други участници се обявяват в подкрепа на католическия свещеник Паоло Кортези на 12 март - и никой не иска да напуснат професиите си.

Ето пълния текст на коментара му от фейсбук.

"Тече поредната вулгарна атака срещу председателя на ВКС Лозан Панов.

Този път до ВСС е изпратен "сигнал" от Пеевски, пардон, "Блиц", че г-н Панов е участвал в предизборно събитие, организирано от - забележете - две конкурентни формации на последните избори - "Нова Република" и "Да, България".

По този повод се чувствам длъжен да споделя някои факти: 

Възхищавам се на гражданската смелост на г-н Панов, имах високо мнение за качествата му на административен ръководител на АССГ и споделям значителна част от възгледите му за реформа на правосъдието ни, в т.ч. и радикалната идея за позициониране на прокуратурата извън съдебната власт.

Но не го познавам лично. 

Гарантирам, че никога и по никакъв повод не е съгласувал позиции с ДСБ и Нова Република, нито е бил свързан с тези формации.

Митингът, на който се позовава "сигналът", не беше организиран от политически формации и нямаше предизборен характер. Имаше доста хора от различни партии, а за политика не се говореше. (В интерес на истината, не съм и забелязал, че г-н Панов е присъствал)

Ако мнозинството във ВСС има безграничната наглост да образува дисциплинарно производство по този сигнал, декларирам, че като председател на ДСБ и Нова Република към онзи момент, съм готов да бъда изслушан пред ВСС."

 

 

3-ма ранени при бой с ножове в лагера в Харманли

http://dnes.dir.bg/news/harmanli-siriytzi-bezhanskiat-natisk-25974910

Трима сирийци са били ранени след битов скандал, прераснал в сбиване с ножове в бежанския лагер в Харманли.

Турция може да предприеме нова операция в Северна Сирия срещу кюрдите

http://www.investor.bg/drugi/338/a/turciia-moje-da-predprieme-nova-operaciia-v-severna-siriia-sreshtu-kiurdite-242012/

Анкара няма да допусне появата на кюрдска държава в района, коментира президентът Реджеп Тайит Ердоган пред руско издание

Ивайло Пенчев громи КФН

http://frognews.bg/news_137274/Ivailo-Penchev-gromi-KFN/

Скандал между бизнесмена Ивайло Пенчев и Комисията за финансов надзор. Пенчев заподозря поръчкови действия на надзорниците срещу негова платформа – „Окшънайз”. В нея може да се наддава в реално време за най-различни стоки и услуги и да се постига възможно най-добрата цена.

Има разлика между аналогични храни на пазара в България и Западна Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280524_%D0%98%D0%BC%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83+%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8+%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%B

 /КРОСС/ Българската агенция за безопасност на храните откри разлики между някои храни и напитки, предлагани и в България, и в някои страни в Западна Европа.

През последните седмици експерти от Агенцията закупиха 31 продукта от магазини у нас, Германия и Австрия. 
На различни тестове бяха подложени безалкохолни напитки и плодови сокове, млечени и месни продукти, детски храни и шоколадови изделия.

„Смятам, че има разлики между продуктите, които се продават на българския и на европейския пазар. Важно е да се знае, че сравнителното изследване беше направено на идентични продукти от идентични марки, които се продават под едно и също наименование, както в България, така и в Централна и Западна Европа", обясни пред „Нова телевизия" заместник-председателят на Агенцията д-р Любомир Кулински.

„Едни и същи храни са с различни етикети. От 31 продукта, 24 са с идентични етикети, но при 7 продукта има разминаване", каза още д-р Кулински.

Къде са разликите?

В България една от газираните напитки съдържа фруктозо-глюкозен сироп, а в България - захар. 
Натурален сок, продаван в Германия съдържа 100% плодов сок, докато аналогът на този продукт, продаван в България съдържа 97% плодов сок и 3% пулп.

В един от колбасите, продавани на българския пазар има повече вода в сравнение с неговия аналог на немския пазар.

Вредни ли са продуктите, продавани в България?

„Изобщо не говорим за безопасност. Храните са абсолютно безопасни, те дори са коректно етикетирани, въпросът е защо има разлика в етикета на сходни продукти", подчерта д-р Кулински.

В детските храни също има разминаване. При едно от пюретата разликата е в протеините - 1,5% на 100 г продукт в Германия и 1% в 100 г продукт у нас. Храните са безопасни, те са коректно етикетирани, въпросът е защо има тази разлика, запита реторично представителят на БАБХ.

Подобни разминавания има и при месните продукти. Изследвани са 6 вида - 1 шунка, 1 консерва и няколко вида колбаси. Специалистите първо са изследвали дали продуктът е от същото месо. Проверката е установила, че няма влагане на друг тип месо. Изследвани са и за соев протеин.

„Има разлики във физико-химичните изследвания, заяви д-р Кулински.

Проверено е и водното съдържание, белтъците, мазнините и т.н. В един от местните продукти колбас водното съдържание е с 3,2% по-високо от германското.

„Едва ли става дума за напомпване с вода, този продукт вероятно не е достатъчно изсъхнал, смята експертът от БАБХ.

Съдържанието на мазнини в българските продукти е с 1,2 % по-малко. Има разлика в съдържанието на сол - у нас то е с 0,12 повече от европейския

При проверката на шоколад е гледан външният вид, разрезната повърхност, цвета.

Установено е и различие в един и същ вид сирене. Проверката е наблегнала на вида, вкуса, разрезната повърхност. Немския аналог е бил по-бял.

По-късно днес (28 юни) от Агенцията по храните трябва да излезе и цялостният официален доклад за качеството на продуктите у нас и в чужбина.

Марешки: Прокуратурата да покаже записи, в които рекетирам

http://dnes.dir.bg/news/prokuratura-veselin-mareshki-zapisi-25974721

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки призова говорителката на прокуратурата да направи публични записите, за които се твърди, че показват как заплашва конкуренти.

Марешки се обяви за неудобен като Мишо Бирата и Лозан Панов

https://www.actualno.com/politics/mareshki-se-objavi-za-neudoben-kato-misho-birata-i-lozan-panov-news_619357.html

Доброволно каня прокуратурата да публикува всеки телефонен запис, в който аз съм заплашвал и/или изнудвал някого. Така лидерът на „Воля” Веселин Марешки коментира обвинението към него и негови депутати, че има изнудване от негова страна на конкуренти на аптечния му б

Пенсионерите, работещи на свободна практика, трябва да плащат здравни осигуровки

http://econ.bg/Новини/Пенсионерите-работещи-на-свободна-практика-трябва-да-плащат-здравни-осигуровки_l.a_i.744716_at.1.html

Пенсионерите, упражняващи свободна професия, ще продължават да плащат здравни осигуровки. Това реши днес Конституционният съд като отказа да отмени...

Влак дерайлира в нюйоркското метро, има над 30 ранени

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280523_%D0%92%D0%BB%D0%B0%D0%BA+%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%B2+%D0%BD%D1%8E%D0%B9%D0%BE%D1%80%D0%BA%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%2C+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D

 /КРОСС/ Влак дерайлира в нюйоркското метро в горен Манхатън, съобщи „Ройтерс", цитирана от БТВ.

По първоначални данни има 34 ранени, шестима от които са откарани в близките болници.

Всички останали пътници са били евакуирани.

Влаковете по линията са пренасочени по други маршрути. Мотрисите, които вече са се движели по засегнатата линия, също са били евакуирани.

Причините за инцидента се изясняват.

Каракачанов потвърди: Модернизацията на армията ще струва 3,5 милиарда лева

http://www.cross.bg/karakachanov-kraya-mashina-1547321.html

/КРОСС/ До края на юли месец проектите за модернизация на Българската армия, включително и за закупуване на нова бойна машина за Сухопътни войски, може да бъдат гласувани от Народното събрание, заяви в студиото на "Денят започва" по БНТ министърът на отбраната Красимир Каракачанов. По думите му, средствата за модернизация на армията по проектите за нов самолет, кораб и машина, са общо 3,5 милиарда лева До края на тази седмица инспекторатът на МО ще представи доклад за това, как е проведена процедурата и класирането на офертите за нов изтребител. „Аз съм разпоредил проверка на инспектората, който до края на тази седмица трябва да направи преглед на това как се е движел целия процес. Парламентът също ще трябва да провери тези неща. От тук нататък каквото реши парламентът. Трябва да започнат разговорите след решението на парламента, когато новата схема на плащане бъде гласувана. Това може да се случи до края на сесията на този парламент, до края на юли. Тогава започват разговорите по трите проекта", коментира Каракачанов. По отношение на самолетите, по думите на Каракачанов, няма как да произвеждаме самолети, но по отношение на ремонта ще се търсят условия в преговорите да може да се извършва в нашите военноремонтни заводи. Също и за бронираната машина компоненти от нея или цялата да бъдат изработвани в България. Така и с корабите. „Тези 3 милиарда да създават работни места в България", каза още Каракачанов

Проверката: Европейци ни продават храни с различно качество

http://dnes.dir.bg/news/hrani-produkti-razlika-25974908

Има разлики между хранителните продукти, които се продават на българския пазар и в страните от Западна Европа.

Аристократичният дух на Виена в два концерта на "Варненско лято"

http://www.moreto.net/novini.php?n=354355

Камерна филхармония "Веберн" и Струнен квартет „Артис" ще поведат публиката на Международния музикален фестивал "Варненско лято" към музикалните традиции на културното сърце на Европа днес и утре - 29 юни, припомня Moreto.

Игор Додон: Трябва да забраним пропаганда на идеята за обединение с Румъния

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305232

Игор Додон: Трябва да забраним пропаганда на идеята за обединение с РумънияПрезидентът на Молдова Игор Додон се изказа за забрана на пропаганда на идеята за ликвидация на молдовската държава и обединението й с Румъния, съобщава ТАСС, цитирана от БТА. Ние сме длъжни да забраним на държавно и законодателно равнище пропаганда на идеята за обединение с Румъния. Това трябва да се направи точно така,

Спешна помощ не може да гарантира навременното пристигане заради остарелите линейки

https://www.actualno.com/healthy/speshna-pomosht-ne-moje-da-garantira-navremennoto-pristigane-zaradi-ostarelite-linejki-news_619365.html

Спешна помощ не може да гарантира навременното пристигане при пациентите, заради остарелите линейки. За това предупреди в сутрешния блок на Радио „Фокус“ „Добро утро, България“ д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спеш

СААБ обвини Бойко Ноев в заблуждаващи твърдения за "Грипен"

http://www.mediapool.bg/saab-obvini-boiko-noev-v-zabluzhdavashti-tvardeniya-za-gripen-news265901.html

Шведската компания СААБ се включи в дискусията около избора на нови бойни самолети за българската армия и сформираната по този повод в парламента временна комисия кат о защити своите изтребители "Грипен" и в сряда обвини бившия министър на отбраната Бойко Ноев в направени "редица заблуждаващи и фактически неверни твърдения за изтребителя "Грипен". По-рано през деня Ноев заяви, че президентът Румен Радев е в "тежък конфликт на интереси" при избора на нов тип изтребители за армията и изрази резерви за избора на "Грипен", посочвайки, че шведската корпорация планира да спре производството на този самолет и да премине към програма за по-модерни машини. По този повод от СААБ разпространиха позиция на Даниел Боестад, вицепрезидент на компанията и ръководител за "Грипен" в Централна и Източна Европа, в която се посочва, че "не е вярно, че производството на Gripen C/D ще спре". СААБ има производствен капацитет да отговори на търсенето на клиентите както за този вид изтребител, така и за  Gripen E, допълва той. По думите му компанията в момента произвежда нови изтребители Gripen E за военновъздушните сили на Швеция и Бразилия и ще произведе нови изтребители Gripen C/D за многото държави в Европа, Азия, Латинска Америка и Африка, които активно разглеждали "Грипен" като възможност за въоръжаване. Корпорацията е на мнение, че дейността на комисията в България, която е класирала нейната оферта първа, е била независима. СААБ готова да достави първия изтребител до 18 месеца след договора "Очаква се преговорите между България и Швеция да стартират в близкото бъдеще. СААБ ще произведе нови изтребители Gripen C/D за България и ще достави първия боен самолет в срок от 18 месеца след подписването на договора", посочва Боестад. Реакцията на шведите дойде, след като бившият военен министър и посланик в НАТО Бойко Ноев припомни пред  журналисти признанието на служебния премиер Огнян Герджиков, че преди да бъде взето решението на кабинета му, с което бе одобрено класирането на подадените оферти, е потърсил съвета на Румен Радев. В същото време в качеството си на командир на Военновъздушните сили Радев сам е създал формулите, по които са били оценени предложенията. "Радев е в ярък конфликт на интереси. Създавал формулите, правил предложението, и назначил правителството, което взима решението", каза Ноев пред бТВ. В едно от последните си заседания кабинетът на Огнян Герджиков на тъмно одобри класирането на офертите, според което най-изгодно е предложението за купуването на шведски изтребители "Грипен", следвано от това на Италия за "Юрофайтър"-и втора ръка. Офертата на Португалия и САЩ за втора ръка изтребители Ф-16 е декласирана, защото не отговаряла на финансовите изисквания. В сряда военният министър Красимир Каракачанов коментира от своя страна, че ще се анализира дали офертите са били правилно оценени от работната група. По думите му офертата за Ф-16 е била декласирана, защото не отговаряла на схемата за разсрочено плащане, тъй като се очаквало основната част от сумата да бъде платена през първите две години, и на изискванията за "продължителността на валидността на офертата". Рязка промяна в позицията на Радев Според Бойко Ноев има много съмнителни неща около проекта. Военновъздушните сили, например, до 2014 година са смятали, че може да се закупи преоборудван самолет. Изведнъж в началото на 2014 година ВВС, и в частност тогавашният им командир Румен Радев, преобръщат мнението си. През ноември 2014 година Радев казва, че трябва да се купи новопроизведен самолет. В същото време той е съставял критериите и формулите за избора на нов тип изтребител. "Именно затова е много важно да се създаде временна анкетна комисия към парламента и най-заинтересован от това е президентът", смята Ноев. Според него обаче, правилното поведение е било да поискаме от всички предложения за втора ръка или за чисто нови самолети и тогава те да бъдат сравнявани. В българския случай обаче единствените нови самолети са шведските "Грипен". "Преди една година отбелязах, че начинът, по който е замислена модернизацията на армията, е порочен и неизбежно ще доведе до скандали и проблеми. Така и става. Това го казах след заседанието на комисията по отбрана, което беше публично, на тримата командири на видовете въоръжени сили - на ген. Радев, на ген. Петев и на адмирал Боцев. Казах им в очите - ако така продължавате, всичко ще рухне и армията отново ще се компрометира, ще се компрометира военната експертиза и хората няма да ви вярват, ще загубите и парите. Натам вървят нещата в момента“, коментира Бойко Ноев. Резерви около "Грипен"-ите По повод коментара на президента Радев, че зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е обвинил Швеция в корупция Бойко Ноев каза, че Радев е "на път да направи поредните политически гафове". "Никой не е казал, че Швеция е корумпирана, но когато Швеция е давала на лизинг такива самолети, това е било свързано с корупционни скандали – в Чехия и Унгария, в Южна Африка”, допълни Ноев. "Аз не лобирам за никой самолет, но от Ф-16 са произведени повече от 4000 изтребителя, а от "Грипен" са произведени 250“, каза Ноев и добави, че българските формули довеждат до някакъв уникален избор. Радев защити шведския избор В отговор президентът Радев по-късно в сряда коментира, че "изтребителите не са кренвирши, за да бъдат така произвеждани и да се спират - те се произвеждат по поръчка". "Направете разлика - новопроизведен самолет - за това става въпрос. Другото е самолет, произведен преди повече от 30 години", каза държавният глава в Румъния, където е на официално посещение, цитиран от бТВ.

Бойко Ноев: Президентът е в тежък конфликт на интереси за изтребителите

http://www.mediapool.bg/boiko-noev-prezidentat-e-v-tezhak-konflikt-na-interesi-za-iztrebitelite-news265901.html

Президентът Румен Радев е в "тежък конфликт на интереси" при избора на нов тип изтребители за армията, коментира бившият военен министър и посланик в НАТО Бойко Ноев.   Той припомни признанието на служебния премиер Огнян Герджиков, че преди да бъде взето решението на кабинета му, с което бе одобрено класирането на подадените оферти, е потърсил съвета на Румен Радев. В същото време в качеството си на командир на Военновъздушните сили Радев сам е създал формулите, по които са били оценени предложенията.   "Радев е в ярък конфликт на интереси. Създавал формулите, правил предложението, и назначил правителството, което взима решението", каза Ноев пред бТВ.   В едно от последните си заседания кабинетът на Огнян Герджиков на тъмно одобри класирането на офертите, според което най-изгодно е предложението за купуването на шведски изтребители "Грипен", следвано от това на Италия за "Юрофайтър"-и втора ръка. Офертата на Португалия и САЩ за втора ръка изтребители Ф 16 е декласирана, защото не отговаряла на финансовите изисквания.   Депутати от ГЕРБ и "Обединените патриоти" вече предложиха да се създаде парламентарна анкетна комисия, която да разследва всичко около проекта.   В сряда военният министър Красимир Каракачанов коментира от своя страна, че ще се анализира дали офертите са били правилно оценени от работната група.   По думите му офертата за Ф-16 е била декласирана, защото не отговаряла на схемата за разсрочено плащане, тъй като се очаквало основната част от сумата да бъде платена през първите две години, и на изискванията за "продължителността на валидността на офертата".   Рязка промяна в позицията на Радев   Според Бойко Ноев има много съмнителни неща около проекта.   Военновъздушните сили, например, до 2014 година са смятали, че може да се закупи преоборудван самолет. Изведнъж в началото на 2014 година ВВС, и в частност тогавашният им командир Румен Радев, преобръщат мнението си.   През ноември 2014 година Радев казва, че трябва да се купи новопроизведен самолет. В същото време той е съставял критериите и формулите за избора на нов тип изтребител.   "Именно затова е много важно да се създаде временна анкетна комисия към парламента и най-заинтересован от това е президентът", каза Ноев.   Според него обаче, правилното поведение е било да поискаме от всички предложения за втора ръка или за чисто нови самолети и тогава те да бъдат сравнявани. В българския случай обаче единствените нови самолети са шведските "Грипен".   "Преди една година отбелязах, че начинът, по който е замислена модернизацията на армията, е порочен и неизбежно ще доведе до скандали и проблеми. Така и става. Това го казах след заседанието на комисията по отбрана, което беше публично, на тримата командири на видовете въоръжени сили - на ген. Радев, на ген. Петев и на адмирал Боцев. Казах им в очите - ако така продължавате, всичко ще рухне и армията отново ще се компрометира, ще се компрометира военната експертиза и хората няма да ви вярват, ще загубите и парите. Натам вървят нещата в момента“, коментира Бойко Ноев.   Резерви около избора на "Грипен"-ите   По повод коментара на президента Радев, че зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е обвинил Швеция в корупция Бойко Ноев каза, че Радев е "на път да направи поредните политически гафове".   "Никой не е казал, че Швеция е корумпирана, но когато Швеция е давала на лизинг такива самолети, това е било свързано с корупционни скандали – в Чехия и Унгария, в Южна Африка”, допълни Ноев.   "Аз не лобирам за никой самолет, но от Ф-16 са произведени повече от 4000 изтребителя, а от "Грипен" са произведени 250“, каза Ноев и добави, че българските формули довеждат до някакъв уникален избор.   Той припомни още, че шведската корпорация планира да спре производството на този самолет и да премине към програма за по-модерни машини.

Бойко Ноев: Президентът е бил в конфликт на интереси за изтребителите

http://www.mediapool.bg/boiko-noev-prezidentat-e-bil-v-konflikt-na-interesi-za-iztrebitelite-news265901.html

Президентът Румен Радев е бил в конфликт на интереси при взимането на решението за купуването на бойните изтребители, а избраният модел на "Грипен" ще бъде спрян от производство. Това обяви  бившият военен министър Бойко Ноев пред бТВ. Такива самолети са произведени едва 250 в света, което говори за липса на интерес в останалите страни да се въоръжат с тях, посочи Ноев. Според него начинът на модернизация на българската армия е порочен. Той даде пример с Военновъздушните сили (ВСС), за които задължително е заложено купуването на нови машини. Ноев припомни, че президентът Румен Радев беше началник на ВСС и е задал критериите и формулата за избор на новите бойни самолети. За това според бившия военен министър Радев е бил в ярък конфликт на интереси, когато се взима решение за новите бойни самолети. Именно затова е много важно да се създаде временна анкетна комисия към парламента и най-заинтересован от това е президента, каза Бойко Ноев. Относно коментара на Радев, че Цветан Цветанов обвинява държавата Швеция в корупция Ноев каза: "Радев е напът да направи поредните политически гафове. Никой не е казал, че Швеция е корумпирана, но когато Швеция е давала на лизинг такива самолети, това е било свързано с корупционни скандали – в Чехия и Унгария, в Южна Африка”.

Джокович протегна ръка на Бекер, ще го спасява от банкрут

https://offnews.bg//tenis/dzhokovich-protegna-raka-na-beker-shte-go-spasiava-ot-bankrut-659244.html

Голям човек е Новак Джокович! Световният номер две в тениса заяви, че е готов да помогне на бившия си треньор Борис Бекер, който беше обявен в банкрут от лондонски съд.

Двамата се разделиха и немецът не спести някои критики към сърбина. но явно всичко е забравено.

"Когато научих новината, веднага се обадих на Борис, за да изясня ситуацията. Той ми каза, че медиите силно са преувеличили нещата. Скоро ще се срещнем в Лондон, ние сме в отлични отношения", каза сърбинът, цитиран от "Хералд Сън".

Ноле призна ролята на германеца за своето развитие.

"Много харесвам Бекер и като човек, и като специалист. Той изигра много важна роля в моята кариера и аз никога няма да забравя това. Готов съм да му помогна, ако бъде необходимо", допълни Джокович.

Сега Ноле се готви с друга легенда - Андре Агаси. "Пиратът" ще остане със сърбина до края на Уимбълдън.

Ген. Стойков: Всички от комисията за изтребителите искахме да отпадне F-16

http://frognews.bg/news_137273/Gen-Stoikov-Vsichki-ot-komisiiata-za-iztrebitelite-iskahme-da-otpadne-F-16/

Не е оказван натиск от президента Румен Радев по време на работата на комисията и при изготвянето на крайния протокол и представянето му на министъра при избора на нов боен самолет. Това заяви пред bTV председателят на борда за избора на новия боен самолет ген. Цанко Стойков.

Има разлика между аналогични храни на пазара в България и Западна Европа

http://www.cross.bg/bulgariya-prodykti-hrani-1547320.html

/КРОСС/ Българската агенция за безопасност на храните откри разлики между някои храни и напитки, предлагани и в България, и в някои страни в Западна Европа. През последните седмици експерти от Агенцията закупиха 31 продукта от магазини у нас, Германия и Австрия. На различни тестове бяха подложени безалкохолни напитки и плодови сокове, млечени и месни продукти, детски храни и шоколадови изделия. „Смятам, че има разлики между продуктите, които се продават на българския и на европейския пазар. Важно е да се знае, че сравнителното изследване беше направено на идентични продукти от идентични марки, които се продават под едно и също наименование, както в България, така и в Централна и Западна Европа", обясни пред „Нова телевизия" заместник-председателят на Агенцията д-р Любомир Кулински. „Едни и същи храни са с различни етикети. От 31 продукта, 24 са с идентични етикети, но при 7 продукта има разминаване", каза още д-р Кулински. Къде са разликите? В България една от газираните напитки съдържа фруктозо-глюкозен сироп, а в България - захар. Натурален сок, продаван в Германия съдържа 100% плодов сок, докато аналогът на този продукт, продаван в България съдържа 97% плодов сок и 3% пулп. В един от колбасите, продавани на българския пазар има повече вода в сравнение с неговия аналог на немския пазар. Вредни ли са продуктите, продавани в България? „Изобщо не говорим за безопасност

МВФ понижи прогнозите си за растежа на американската икономика

http://econ.bg/Новини/МВФ-понижи-прогнозите-си-за-растежа-на-американската-икономика-_l.a_i.744715_at.1.html

Международният валутен фонд обяви във вторник, че е намалил своите прогнози за растежа на икономиката на САЩ до 2,1% през тази и през следващата...

Ангелкова за инцидента в Несебър: Трябва да бъде понесена цялата строгост на закона (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305222

Ангелкова за инцидента в Несебър: Трябва да бъде понесена цялата строгост на закона (Видео)Всеки, който е нарушил закона, особено към незрящи, трябва да понесе цялата строгост на закона. Нямам думи да изразя личното си възмущение, каза  министърът на туризма Николина Ангелкова в сутрешния блок на Нова телевизия по повод инцидента в Несебър, при който млад шофьор нападна незрящи хора. „Няма значение кой извършва бруталния инцидент - дали

Окръжният прокурор на Търговище не може да си обясни критика на Цацаров

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/28/2996706_okrujniiat_prokuror_na_turgovishte_ne_moje_da_si/?ref=rss


Защо главния прокурор Сотир Цацаров даде за пример окръжните прокуратури в Търговище и Силистра и каза, че са "тихи", "в затишие", "в летаргия"? На този въпрос дори самите ръководители на прокуратури нямат точен отговор, а данните от годишните доклади показват малко по-различна картина.<br /><br />"Не мога да си обясня критиката на главния прокурор", това заяви окръжният прокурор на Търговище Драгомир Сяров пред "Дневник" помолен да...

Българите масово и след 25-годишна възраст взимат опиати

http://www.moreto.net/novini.php?n=354358

Хората, масово в България, и след 25-годишна възраст, пушат марихуана, взимат кокаин, някои опиати и други вещества. Това заяви пред News.bg Юри Кацаров, доктор по психология и клиничен психолог в Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите.

ГЕРБ скочи срещу президента: Потъпквал конституцията

//dariknews.bg/novini/bylgariia/gerb-skochi-sreshtu-prezidenta-potypkval-konstituciiata-2033394

Парламентарната група на ГЕРБ обвини президента Румен Радев в потъпкване на конституцията при вчерашното си посещение в Свищов.
 
"Вчера в Свищов се честваха 140 години от първия освободен български град от турско робство. На този ден бяха поканени представители на всички институции п

Предупреждение: Спешна помощ не може да гарантира навременно пристигане

http://www.cross.bg/pomosht-lineiiki-patzientite-1547319.html

/КРОСС/ Спешна помощ не може да гарантира навременното пристигане при пациентите заради остарелите линейки. За това предупреди в сутрешния блок на радио „Фокус" „Добро утро, България" д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ. Тя подчерта, че нито един от спешните автомобили у нас не отговаря на Българския държавен стандарт, а това крие допълнителен риск за живота на пациентите. „Какви са рисковете? Това са изисквания за бързина, сигурност, безопасност и оборудване. При положение, че досегашните ни линейки са толкова остарели и не отговарят на изискванията, има риск за пациентите ни. Това е причината да повдигнем въпроса какво се случва с предвидените 160 млн. лв. по ОП „Региони в растеж", за да бъдат закупени нови линейки и, за да можем да оказваме бързо и навреме спешна медицинска помощ, както го правят колегите ни в цяла Европа", обясни председателят асоциацията на работещи в спешната помощ. Д-р Каталиева допълни, че към момента няма отговор на въпроса кога ще бъдат закупени новите линейки по ОП „Региони в растеж". Отлагането на проекта с още една година може да доведе до отказ от страна ЕК да предостави тези средства, изрази опасения д-р Кателиева. Тя подчерта, че друг хроничен проблем в Спешната помощ остава постоянният недостиг на кадри.  

След Брекзит - медийни компании напускат Острова и поглеждат към България

https://offnews.bg//medii/sled-brekzit-medijni-kompanii-napuskat-ostrova-i-poglezhdat-kam-balg-659242.html

- Госпожо Стоянова, защо е важен ресорът на новия български еврокомисар по отношение на медиите?

- Отдавна вече не говорим за медиите без в мислите си да сме в интернет. Дори пред добрия и стар телевизионен екран сядаме с поне още два екрана в ръцете си - на смартфона и таблета, чрез които ползваме предимствата онлайн. Рядко мислим обаче за дигитални рискове. За потребителите те са свързани най-вече със сигурността на данните. За утвърдените медии и професионалните журналисти големите предизвикателства се изразяват в девалвация на труда заради псевдо-новини и дори цели фалшиви сайтове, а както и кражба на интелектуален продукт чрез безнаказано копиране и размножаване.

Това са само два от аспектите, в които трябва се задълбочи новият европейски дигитален еврокомисар и те засягат всички в ЕС. Тези въпроси - сигурността на личните данни, качественото медийно съдържание и защита на интелектуалната собственост - са детайлно разработени в три европейски директиви, промените по две от които се гласуват в момента - за аудиовизуалните медийни услуги и за авторските права. Дигиталният еврокомисар трябва да довърши успешно започнатите реформи в споменатите области.

- В ресора на Мария Габриел попада и борбата с фалшивите новини. На ниво Европейска комисия какви действия можем да очакваме в тази посока?

- Погледнато не само в европейски, но и в световен мащаб, бизнесът с фалшивите новини процъфтява. Повлияване на изборна кампания, например, струва 400 000 долара. Наполовина излиза, ако се цели онлайн-провокацията на протести. Дискредитирането на журналист стига до 55 000 долара. Тези цифри е обобщила фирма за сигурност (Trend Micro), като са сравнени предложения от Русия, Китай и англоезичния свят в Darknet - в пространството на интернет, където всеки остава анонимен.

Развиването на слуховете в теми, създаването на несигурност, изваждането на истински цитати от контекста - това вече е бизнес, от който се изкарват пари.

От 2015 в ЕК работи екип от 11 души, който следи съзнателното разпространение на фалшиви новини, т.нар. EU-Stratcom. За 20-те месеца на своето съществуване те са открили и проучили 3200 псевдо-информации. Сред най-абсурдните, но и най-лесните за опровергаване, са фалшиви новини от чешки социални медии, например че канцлерът на Федералната република е финансирала с пари на германския данъкоплатец посещения на бежанци при чешки проститутки. В края на март в Словакия пък гръмва, че Ангела Маркел е оповестила условията за своето оттегляне.

Целта на всички псевдо информации е дискредитиране на отделни фигури, отслабване на доверието в цели институции. Екипът на ЕК работи със стотици хиляди доброволци в различни държави, които проучват и разкриват стратегии и източници зад фалшивите новини. През миналата година и с поглед към изборите във Франция, Холандия и Германия Европейският парламент настоя работата на групата да бъде подсилена. Страните-членки на ЕС обаче отказаха да предоставят повече средства и ресурси. Новият еврокомисар би могъл да постави темата отново и то високо в европейския дневен ред.

- Какви промени очаквате в медийната среда заради Брекзит - у нас и в чужбина?

- В Обединеното кралство има много телевизионни компании от трети страни -извън ЕС, които са предпочели там да получат регистрация за доставянето на медийни услуги на територията на цяла Европа. 2000 такива фирми са изправени пред опасността да останат без легални европейски разрешителни, след излизането от страната от общността. Няма да повярвате, но само преди две седмици получих писмо от британска фирма, която от името на такива компании се интересува за възможностите за регистрация в България. Това може да бъде шанс медийния ни пазар, но със сигурност ще представлява голямо предизвикателство за надзора, а и за законодателя в нашата страна.

Правителството на Уелс е на път да спре строежа на писта за MotoGP

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/28/2996909_pravitelstvoto_na_uels_e_na_put_da_spre_stroeja_na/?ref=rss


Организационният комитет, който работи по строежа на писта за MotoGP в Южен Уелс претърпя голям удар, след като правителството отхвърли половината от предвидените разходи.<br /><br />Пистата на Уелс, както се нарича съоръжението все още не е построена, но организаторите поискаха правителството да бъде гарант по за заем от 210 млн. паунда. Инвестиционният фонд Aviva е готов да отпусне парите.<br /><br />Всичко това заплашва съоръжението в Ебу Вейл да остане...

Правителството на Уелс на път да спре строежа на писта за MotoGP

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/28/2996909_pravitelstvoto_na_uels_na_put_da_spre_stroeja_na_pista/?ref=rss


Организационният комитет, който работи по строежа на писта за MotoGP в Южен Уелс претърпя голям удар, след като правителството отхвърли половината от предвидените разходи.<br /><br />Пистата на Уелс, както се нарича съоръжението все още не е построена, но организаторите поискаха правителството да бъде гарант по за заем от 210 млн. паунда. Инвестиционният фонд Aviva е готов да отпусне парите.<br /><br />Всичко това заплашва съоръжението в Ебу Вейл да остане...

"Ислямска държава" въвежда своя валута в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305218

"Ислямска държава" въвежда своя валута в Сирия
Бойци от терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) в окупираните райони на Сирия принуждават търговците да използват установената от терористите "валута" - динари вместо сирийски лири, съобщава телевизия "Ал Арабия", цитирана от БГНЕС. Поддръжници на ИД разпространили в контролираните анклави циркуляр,

Цитат на деня: България не е Слънчев бряг

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/06/28/2996954_citat_na_denia_bulgariia_ne_e_slunchev_briag/?ref=rss


"България не е Слънчев бряг."<br /><br />Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред "Нова телевизия" в коментар за състоянието на курортите по Черноморието. В последните дни ресорният вицепремиер Валери Симеонов ("Обединени патриоти") насочи вниманието именно към курортния комплекс с обещания да спре алкохолните турове, шумът след полунощ, незаконните търговски обекти и т.н.<br /><br />Днес Ангелкова посочи, че не може на...

Марешки: Дадоха ми срок до май да приключа търговията с горива

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/28/2996951_mareshki_dadoha_mi_srok_do_mai_da_prikljucha/?ref=rss


Заместник-председателят на Народното събрание и лидер на партия "Воля" Веселин Марешки се оплака, че е бил заплашван, за да прекрати бизнеса си с горива, като от думите му се разбра, че се страхува за живота си. Той направи изказването в сутрешния блок на "Нова телевизия", където коментира последните обвинения на прокуратурата и новото искане на имунитета му.<br /><br />"До май месец имах срок да приключа с търговията с горива", заяви Марешки по...

Пращат социалните по домове, училища и болници

http://dnes.dir.bg/news/kontzeptzia-mtsp-sotzialni-uslugi-kabinet-borisov-3-25974812

Социалните услуги да могат да се извършват и по домове, училища, лечебни заведения предвижда концепцията на Закона за социалните услуги.

Близо 20% е ръстът на туристите в София за първите четири месеца

https://www.actualno.com/sofia/blizo-20-e-rystyt-na-turistite-v-sofija-za-pyrvite-chetiri-meseca-news_619363.html

Близо 20% или 17,87% е ръстът на туристите в София за първите четири месеца на 2017 г., посочва в писмен отговор на депутатския въпрос ресорният министър Николина Ангелкова, предаде БГНЕС. Отбелязаното увеличение на приходите е 25%, допълва министърът на туризма. 10 954 лв. е средният

Върховният съд в Каракас беше нападнат с гранати от хеликоптер

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305206

Върховният съд в Каракас беше нападнат с гранати от хеликоптерСградата на венецуелския върховен съд в столицата Каракас беше нападната с гранати, пуснати от хеликоптер, съобщи Би Би Си, цитира Би Ти Ви. Президентът Николас Мадуро определи случилото се като „терористичен акт“. На кадри, публикувани в социалните мрежи, се вижда полицейски хеликоптер, кръжащ над града, след което се чуват изстрели и силен взрив.

Ердоган готов да удари кюрдите в Сирия

http://clubz.bg/55623-erdogan_gotov_da_udari_kyurdite_v_siriq

Турция е готова да започне нова военна операция в северна Сирия и дори да включи в своята зона на контрол градовете Манбидж и Ракка, за да не допусне появата на кюрдска държава там.

Това заяви в интервю за руския вестник "Известия" турският президент Реджеп Ердоган.

Русия и САЩ са против такова развитие на събитията. Експерти обаче смятат, че при сегашните условия са напълно възможни решителни действия от страна на Анкара.

Турция няма да допусне създаването на кюрдска държава в северна Сирия и е готова "при най-малка заплаха" да проведе още една мащабна операция. Този път тя няма да бъде срещу ислямистите от "Даеш", а срещу местните сили, които са съюзници на САЩ.

"Сега в Сирия вървят негативни процеси. Ако това доведе до появата на опасност за нашите граници, ние ще реагираме по същия начин, както и по време на операция "Щитът на Ефрат", каза Ердоган пред кореспондент на "Известия" на 23 юни. Той отговори на въпрос след среща със сирийски бежанци в югоизточния турски град Харан.

Ердоган допълни, че и преди Анкара е изразявала готовност да освободи от джихадистите Манбидж и Ракка. Западните коалиционни партньори обаче предпочели да заложат на кюрдските формирования.

Турският президент също така съжалява, че стратегическите партньори на страната му "действат заедно с терористите". Такива според него са кюрдските сирийски организации Партия на демократичния съюз (ПДС) и Отряди за народна самоотбрана (ОНС).

Нападките са на първо място към САЩ, отбелязва "Известия". Американците обучават и въоръжават кюрдските сили, за да ги използват срещу "Даеш". Анкара е особено недоволна от започналите наскоро доставки на бронирана техника за кюрдите в Сирия.

Думите на Ердоган предизвикаха загриженост и в Москва, и във Вашингтон.

Източник от руската Дума заяви пред "Известия", че нов конфликт в Сирия не е в интерес на Русия и затова тя ще се постарае да не допусне мащабна война между Турция и кюрдите. Кремъл ще се опита да възпре Анкара от необмислени действия.

От щаба на Централното командване на САЩ заявиха пред "Известия", че сега борбата срещу джихадистката заплаха е по-важна от всички други противоречия.

Операцията "Щитът на Ефрат" на турската армия трая от август 2016 г. до март т.г. Официално целта й бе неутрализиране на терористичната заплаха от страна на "Даеш" за провинция Газиантеп. В резултат под контрола на Анкара и сирийските й съюзници се оказа граничен район с обща площ 3000 квадратни километра, включващ сирийските градове Джараблус и Ел Баб. Турците се готвеха да превземат и Манбидж, намиращ се под кюрдски контрол. САЩ обаче спешно пратиха там батальон от рейнджъри и така блокираха придвижването на съюзниците си.

Правилно ли съхраняваме продуктите?

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6305119

Правилно ли съхраняваме продуктите?Много от нас познават неприятното чувство, когато при отваряне на хладилника или кухненския шкаф установим, че продуктите са се развалили. Особено изнервящо е, ако са купени съвсем скоро. Срокът на годност на повечето храни може са се съкрати при нарушения в технологията на производство, заради неправилен транспорт или неподходящо съхранение в

Все още не се знае кой ще поддържа оградата по границата с Турция, заяви вътрешният министър

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/28/2996947_vse_oshte_ne_se_znae_koi_shte_poddurja_ogradata_po/?ref=rss


Министърът на вътрешните работи Валентин Радев заяви пред БНТ, че все още не се знае кой ще поддържа оградата по границата с Турция. По думите му съоръжението се изгражда от областните управители и това означава, че ще бъде тяхна собственост, за която ще носят отговорност. МВР от своя страна пък има ангажимент с охраната на оградата.<br /><br />Радев обясни, че от Гранична полиция са изявили желание те да поддържат съоръжението, с което той е съгласен. Причината – вътрешното...

Десетки роми биха треньори и деца в Асеновград

http://dnes.dir.bg/news/romi-poboy-asenovgrad-25974719

Десетки роми от асеновградската махала "Лозница" нападнаха и биха с камъни, лопати, метални пръти и дървета деца и треньори от клуба по гребане "Асеновец".

Корнелия Нинова с поздрав за 140 години от освобождаването на Свищов

http://www.cross.bg/svishtov-ninova-korneliya-1547318.html

/КРОСС/ "140 години от освобождението на Свищов. Честит празник на първия, освободен от турско робство български град. Оттук тръгва пътят на свободата, оттук тръгват и редица значими личности, които градят и възраждат България. Пожелавам на техните наследници - днешните жители на Свищов, здраве, благоденствие и да съхраняват българския дух!" Това написа в профила си във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя бе гост на честванията, заедно с депутатите от Велико Търново - Весела Лечева, Явор Божанков и Валентин Ламбев.

Панайот Панайотов и Васил Петров ще пеят за 167 г. от рождението на Вазов

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6304520

Панайот Панайотов и Васил Петров ще пеят за 167 г. от рождението на ВазовС поредица от изложби, филмови прожекции и други културни събития Сопот ще отбележи 167-ата годишнина от рождението на Иван Вазов. Кулминацията на честванията, които ще продължат цяла седмица, е на 9 юли, когато концерти в града ще изнесат Панайот Панайотов и Васил Петров. “Поради естеството на празника ще пея само български песни от репертоара

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване