За 1 година Белгия е продала оръжия за почти половин милиард евро на САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305360

За 1 година Белгия е продала оръжия за почти половин милиард евро на САЩЗа миналата година военно-промишленият комплекс в белгийската област Валония е продал оръжия за 453,2 милиона евро, сочат официални данни, представени в местни медии, информира БТА. Най-голям купувач са САЩ със сделки за 100 милиона евро, на следващите места са Франция (51 милиона), Обединените арабски емирства (48,6 милиона), Саудитска Арабия (33,

Кирил Николов-Дизела се изкачи до второ място в световната ранглиста по скайрънинг

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/28/2997169_kiril_nikolov-dizela_se_izkachi_do_vtoro_miasto_v/?ref=rss


Третото място на Кирил Николов–Дизела в "Олимпус маратон" в Гърция през миналия уикенд му донесе ценни точки в световната ранглиста. В момента българският екстремен бегач се нарежда на второ място в генералното класиране в Световните серии по скайрънинг.<br /><br />Първи е Ариц Егея, който спечели състезанието в Гърция.<br /><br />"Щастлив съм от временния резултат, но е рано да се правят прогнози за финала, тъй като класирането може лесно да се размести....

Комисията по конкуренция глоби с близо 500 хил. лв. фирма на Марешки за нелоялна конкуренция

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/28/2997172_komisiiata_po_konkurenciia_globi_s_blizo_500_hil_lv/?ref=rss


Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи санкция от 494 839 лв. на "Фармнет" АД за нелоялна конкуренция. Дружеството попадна в проверката на прокуратурата, заради която беше поискан имунитета на трима депутати от "Воля", сред които и лидерът на партията Веселин Марешки. Именно държавното обвинение е поискало от КЗК да провери дейността на фирмата.<br /><br />Проучването е установило, че чрез използване на принуда и натиск от страна на представителите на...

Кирил Николов - Дизела се изкачи до второ място в световната ранглиста по Скайрънинг

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/28/2997169_kiril_nikolov_-_dizela_se_izkachi_do_vtoro_miasto_v/?ref=rss


Третото място на Кирил Николов – Дизела в "Олимпус маратон" в Гърция през миналия уикенд му донесе ценни точки в световната ранглиста. В момента българският екстремен бегач се нарежда на второ място в генералното класиране в Световните серии по Скайрънинг.<br /><br />Първи е Ариц Егея, който спечели състезанието в Гърция.<br /><br />"Щастлив съм от временния резултат, но е рано да се правят прогнози за финала, тъй като класирането може лесно да се...

Войник от САЩ е в критично състояние в румънска болница след токов удар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305463

Войник от САЩ е в критично състояние в румънска болница след токов ударАмерикански войник е настанен в критично състояние в румънска болница след токов удар, предава сръбското електронно издание Blic. Инцидентът е станал на железопътна гара в близост до унгарската граница, съобщи Фокус. Blic припомня, че американската армия прехвърля танкове и бронирана техника от Германия в Румъния за провеждането на военното учение

Бойко Ноев: Самолетите Gripen ще бъдат спрени от производство

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/boiko-noev-samoletite-gripen-shte-bydat-spreni-ot-proizvodstvo--242019/

Модернизацията на Военновъздушните сили (ВСС) е замислена порочно, твърди бившият военен министър

Путин се срещал с изхвърлени от футбола за корупция

http://clubz.bg/55634-putin_se_sreshtal_s_izhvyrleni_ot_futbola_za_korupciq

Снимка БГНЕС

Руският президент Владимир Путин се срещал с уличени в корупция и други престъпления футболни функционери преди избирането на страната за домакин на световното първенство през 2018 г., твърди германският в. "Билд".

Най-тиражният вестник в Европа публикува части от доклада на бившия шеф на етичната комисия на ФИФА Майкъл Гарсия, през 2014 г. първо цензуриран от централата, но после довел до един куп арести, дела и смяна на властта в организацията.

Междувременно тези дни ФИФА също публикува доклада на страницата си в интернет. Там не се посочват преки доказателства, че Русия и Катар са спечелили по нечестен начин домакинствата на мондиалите през 2018-а и 2022 г. Което доведе до въздишки на облекчение и в двете държави.

Те бяха избрани на заседание на изпълкома на ФИФА на 2 декември 2010 г. в Цюрих.

На 8 август същата година Владимир Путин е приел Чък Блейзър, бивш генерален секретар на конфедерация КОНКАКАФ. През юни 2015-а американецът бе изхвърлен от футбола доживот, а щатската прокуратура заведе дело срещу него за корупция, злоупотреба с власт, облагодетелстване от договори за рекламни и тв права и т.н. и т.н.

В периода 24-27 октомври 2010 г. Путин е имал среща с Джак Уорнър, бивш вицепрезидент на ФИФА, който също има доживотна забрана за постове във футбола. Уорнър споделя съдбата на Блейзър.

Следва визита при руския държавен глава на Мохамед бин Хамам, бос на азиатската конфедерация. Това става на 29-30 октомври 2010 г. Бин Хамам също е аут от най-обичаната игра. Той е съден за приемане на подкуп в размер на 6,7 милиона евро преди световното в Германия през 2006 г.

Последен по време (16-18 ноември) при Путин отива Чхон Мон Джун, някога вицепрезидент на ФИФА, отстранен до 2021 г.

Не е известно какво са си говорили функционерите и Владимир Путин. Няма данни, че той нещо им е предлагал, нито пък че те нещо са му искали. 

"Путин не би бил Путин, ако не е взел превантивни мерки", пише "Билд".

Организационният комитет за "Русия 2018" поначало е дал много малко документи за разследването на Майкъл Гарсия. Руснаците се оправдали, че компютрите, с които работели, били наети от фирма и върнати във времето, в което са изискани определени данни.

Депутати наддаваха от 300 до 500 лв. за минимална пенсия. В крайна сметка ще е 180 лв.

https://offnews.bg//ikonomika/deputati-naddavaha-ot-300-do-500-lv-za-minimalna-pensia-v-krajna-sme-659257.html

За втори път депутатите приеха абсолютно единодушно минималната пенсия от 1 юли да стане 180 лева, а от 1 октомври - 200 лева. Това стана с гласуване на промени в Закона за бюджета за държавно обществено осигуряване, който парламентът днес гледа на второ четене.

На първо четене на закона депутатите пак гласуваха единодушно след дълъг спор. И днес те не пропуснаха да поспорят. Първо БСП започна да се гаври с управляващите и по-точно с Патриотите, чието предизборно обещание беше пенсията да стане 300 лева. "Предлагаме от 1 юли минималната пенсия да стане 300 лева. Помагаме ви да изпълните обещанията си”, каза Георги Гьоков от БСП.

По-изненадващото предложение дойде от ДПС, депутатът Рамадан Аталай направи предложение минималната пенсия да стане 500 лева. И двете предложения бяха гласувани и отхвърлени.

Отхвърлено беше и предложението на БСП да бъдат преизчислени всички пенсии спрямо средния осигурителен доход за 2013 г.

След това беше гласувано и реалното предложение на ГЕРБ пенсията от 1 юли да стане 180 лева, а от 1 октомври - 200 лева. То беше очаквано прието - с 202 гласа „за” единодушно.

В момента минималната пенсия за осигурителен стаж е 161 лева, която получават 500 хиляди български пенсионери.

Моторист загина на магистрала ”Тракия”

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-mvr-motorist-25975757

40-годишен моторист загина при катастрофа на магистрала "Тракия" снощи, съобщиха от Областната дирекция на МВР-София.

Близо 200 автомобила и 20 мотоциклета ще се включат в ретро парада в Бургас

http://www.cross.bg/retro-godini-byrgas-1547337.html

/КРОСС/ В Десетото юбилейно издание на ретро парада в Бургас ще се включат близо 200 класически автомобила и 20 мотоциклета от България, Сърбия, Хърватия, Словения, Русия, Чехия. Събитието ще се проведе пред Пантеона в Морската градина и се организра от Автомото клуб "Ретро", който тази година също отбелязва десет години от създаването си. Специално за юбилея пристига един от учредителите му - актьорът Асен Блатечки. Ще го видим зад волана на Mazda Luce, в която са заснети част от сцените на нашумелия филм "Бензин". В специална Алея на славата ще бъдат подредени деветте автомобила и мотоциклета, печелили големите награди от изложенията до сега. Аниматори, облечени в костюми от 40-те години на миналия век ще разказват историите на автентичните автомобили. Посетителите ще имат възможност и да се снимат с колите-уникати в компанията на госпожите и господата от миналото. Любителите на ретро возилата ще видят още дебют на американски автобус, преработен в кемпер за бургаски колекционер. За първи път в Бургас свои автомобили ще представи колекционер от Велико Търново. Той пристига с Мерцедес "Понтон"- кабриолет и Хонда, наричана в Страната на изгряващото слънце "японското ферари". Любопитна подробност е, че колата е закупена в Италия от любовница на Берлускони

Над 800 антитерористични операции в Турция за една седмица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305487

Над 800 антитерористични операции в Турция за една седмица
Само за една седмица турските служби за сигурност са извършили 835 антитерористични операции, съобщи министерството на вътрешните работи на Турция, цитирано от частната турска телевизия НТВ. Според изявление на ведомството при осъществените през последните седем дни акции са били обезвредени 65 терористи, от които 36 са убити.

Друмев: Боршош плаща милиони на медиите, за да му правят имидж

http://frognews.bg/news_137285/Drumev-Borshosh-plashta-milioni-na-mediite-za-da-mu-praviat-imidj/

„Г-н Боршош пое властта в НДК 2014 г. и от тогава има чиста загуба от близо 10 милиона лева, което е абсолютен прецедент в историята на НДК“, коментира бившият шеф на НДК Христо Друмев пред телевизия BIT.

Баловете в гимназиите в София (пълен списък)

https://offnews.bg//obshtestvo/balovete-v-gimnaziite-v-sofia-palen-spisak-659248.html

Математика, немски език и компютърни науки. Това са приоритетите на най-силните ученици, кандидатствали след седми клас в софийските гимназиите, показва справката за баловете по паралелки на Регионалното управление на образованието.

С най-високите балове отново са Софийската математическа и двете немски гимназии (91 НЕГ и 73 СУ), а тази година за първи път много напред в класацията излиза и училището към Техническия университет в София.

Софийската математическа гимназия (СМГ) заема първите две места с паралелките си с първи чужд език немски и с първи чужд език английски. 91 Немска езикова гимназия (НЕГ) е трета, а четвъртата пралелка по бал е за 125 средно училище (СУ) "Боян Пенев" с изучаване на чужди езици.

За първа година толкова напред в класацията по бал излиза Технологичното училище по електронни системи към Техническия университет, чийто клас "Компютърни мрежи" пети сред всички 360 паралелки с прием след VII клас в столицата.

Веднага след него се нарежда Националната природоматематическа гимназия.

Седмото място отново е за 91 НЕГ, а осмото е пак за ТУЕС, с класа "Системно програмиране" и английски език.

9 Френска езикова гимназия (ФЕГ) заема деветата позиция с класа с първи чужд език френски, втори - английски и разширено изучаване на български език и литература.

Последна в Топ 10 на паралелките е 164 Испанска езикова гимназия - с испански и втори чужд език френски. 

Втора немска езикова гимназия (73-то средно училище "Владислав Граматик") заема 15-ото място в класацията по паралелки с класа си с първи чужд език немски, втори - английски и разширено изучаване на математика.

В Топ 20 влиза още Втора английска езикова гимназия "Томас Джеферсън".

Ето и подреждането в останалите паралелки с прием след VII клас в София (справката е на Регионалното управление на образованието - София-град):

ДПС поиска нападателите на забрадените жени да бъдат наказани

https://www.actualno.com/politics/dps-poiska-napadatelite-na-zabradenite-jeni-da-bydat-nakazani-news_619426.html

Остро поставяме въпроса за акта от вчера и призоваваме най-голямата политическа сила в парламента да поеме своята отговорност и да предприеме всички необходими адекватни действия за наказване на извършителите. Това заяви в декларация от името на партията председателят

Българинът Борислав Иванов поема бизнеса на "Дойче банк" в Русия

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/28/2997132_bulgarinut_borislav_ivanov_poema_biznesa_na_doiche/?ref=rss


"Дойче банк" (Deutsche Bank) обяви, че българинът Борислав Иванов е назначен за главен директор на банката за Русия. Той също ще оглавява и директорския борд на институцията, което подлежи на одобрение от регулаторите.<br /><br />Иванов поема поста от Анет Виехвег, която бе натоварена с реструктурирането на бизнеса на банката в Русия<br /><br />Иванов работи от 17 години за банката в Централна и Източна Европа. Последната му позиция е на изпълнителен директор и...

ИАГ и ИАРА ще работят заедно за контрол върху режима на риболов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305455

ИАГ и ИАРА ще работят заедно за контрол върху режима на риболовИзпълнителна агенция по горите (ИАГ) и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) обединяват своите усилия за по-добър контрол върху режима на риболов и спазване на правилата за любителски риболов. Това съобщиха от пресцентъра на ИАГ. Споразумение за сътрудничество и съвместна дейност в посока взаимодействие и координация бе сключено

Играят благотворителни спектакли във Варна в помощ на болно дете

http://www.moreto.net/novini.php?n=354367

Два благотворителни спектакъла ще изиграят пред варненска публика младите артисти от Детско-юношески театър „АРТИ“ при Тракийско дружество“Кап. Петко войвода“, научи Moreto.net. На 1 и 2 юли актьорите ще покажат "Мирандолина" и "Тийнейджъри", а целта е да се съберат средства за седемгодишния Божидар Кръстев, който страда от тежко заболяване.

Пеевски иска да превземе и БНТ чрез Кошлуков

http://www.cross.bg/koshlykov-peevski-zashto-1547336.html

/КРОСС/ Както вече свикнахме, медиите се плъзгат по повърхността на скандала с Бетина Жотева и не задават най-очевидните въпроси. Защо управляващите така упорито избягват да осъдят поведението на самозабравилата се Бетина? Защо новият президент да не определи своите представители в СЕМ? Защо Кошлуков реши да се кандидатира за шеф на БНТ? Защо бе удължен срока за провеждане на конкурса за БНТ и това съвпадна с отсъствието на Кошлуков от страната? Кого представлява неговата противоречива личност? Кой стои зад него? Има един прост отговор на всички тези въпроси - чрез Кошлуков Пеевски разширява своята медийна империя и с обществената телевизия БНТ, като същевременно се домогва и до частните национални телевизии. Тези журналисти, които зададоха въпроса „Кой" вече служат на модела „Кой". За да се разбере как студентският лидер от зората на прехода Емил Кошлуков стигна до падението да бъде пионка на ненавиждания Пеевски, трябва да се припомнят някои двойствени факти от живота му.Емил завършва средното си образование в английската гимназия в Пловдив. Той е приет в недостъпната гимназия за „простосмъртните" деца, независимо, че баща му е съден от Народния съд, защото е участвал в залавянето на партизанина Грозев. Като войник през 1985 г. о осъден на 6 години лишаване от свобода за предизвикване на бунт. В затвора той лежи заедно с Ахмед Доган, което ги свързва с трайно и прикривано приятелство за цял живот. В края на 1988 г

След проверките: Има разлика в качеството на храните в Западна Европа и в България

http://econ.bg/Новини/След-проверките-Има-разлика-в-качеството-на-храните-в-Западна-Европа-и-в-България_l.a_i.744734_at.1.html

Като цяло проверките дават основания да се замислим има ли разлика между продуктите на европейския и българския пазар – аз смятам, че има. Това заяви...

Докладът на Гарсия за FIFA разсейва облаците над Катар и Русия

http://www.investor.bg/zoom/355/a/dokladyt-na-garsiia-za-fifa-razseiva-oblacite-nad-katar-i-rusiia-242028/

Пълният доклад не посочва големи нарушения, които да доведат до анулиране на вота за домакинствата на Световното първенство по футбол

Окончателно: Увеличение на минималната пенсия от 1 юли

https://www.actualno.com/business/okonchatelno-uvelichenie-na-minimalnata-pensija-ot-1-uli-news_619420.html

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще стане 180 лв. от 1 юли и 200 лв. от 1 октомври. Това стана факт с промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2017 г., одобрени днес от Народното събрание. Решението беше взето единодушно с 202 гласа "за". В м

Twitter засича престъпления час преди полицията

https://www.vesti.bg/tehnologii/twitter-zasicha-prestypleniia-chas-predi-policiiata-6070848

Компютърен анализ на публикациите в сайта подсказват зараждането на опасни ситуации

Слънце въздух и вода – правилата за безопасна лятна почивка

https://offnews.bg//mama-nindzha/slantce-vazduh-i-voda-pravilata-za-bezopasna-liatna-pochivka-659263.html

Любимото време на малчуганите настъпи. За да е лятото безкраен празник, ние трябва да им осигурим безопасна среда. Най-малките Сезонът предоставя чудесна възможност за „зареждане“ с витамин D. Дори да е на седмици, мъничето може да прекарва времето си навън. В горещите летни дни обаче подходящото време за разходки е преди 10 и след 17 часа следобед. Търсете сянката на дърветата. Тентите и чадърите от полиетилен не са добър вариант при безветрие, защото създават „парников ефект“ и под тях е още по-горещо. Сега му е времето за въздушни бани – можете да оставяте бебето голо за няколко минути, започнете с…

ИАГ и ИАРА заедно ще контролират риболова

https://www.actualno.com/society/iag-i-iara-zaedno-shte-kontrolirat-ribolova-news_619425.html

Изпълнителна агенция по горите и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури обединяват своите усилия за по-добър контрол върху режима на риболов и спазване на правилата за любителски риболов. Споразумение за сътрудничество и съвместна дейност в посока взаимодей

Понижава се общият показател на бизнес климата в страната

http://www.cross.bg/mesetza-sledvashtite-pokazatel-1547335.html

/КРОСС/ През юни 2017 г. общият показател на бизнес климата се понижава с 0.7 пункта спрямо предходния месец в резултат на неблагоприятните мнения на стопанските ръководители в промишлеността и услугите, сочи изследване на Националния статистически институт. Промишленост. Съставният показател „бизнес климат в промишлеността" намалява с 1.2 пункта в сравнение с май, което се дължи на изместване на очакванията на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца от „по-добро" към запазване на „същото". Същевременно анкетата регистрира известно подобрение на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с благоприятни очаквания за производствената активност през следващите три месеца. Несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила продължават да са основните проблеми за развитието на бизнеса. По отношение на продажните цени в промишлеността преобладаващите очаквания на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца. Строителство. През юни съставният показател „бизнес климат в строителството" нараства с 2.2 пункта в резултат на оптимистичните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. По тяхно мнение настоящата строителна активност се подобрява в сравнение с предходния месец, като прогнозите им за следващите три месеца са дейността да се задържи на същото равнище

Отличиха 7 пловдивчани с приз за доброта

https://www.24chasa.bg/region/article/6305464

Отличиха 7 пловдивчани с приз за добротаСедем пловдивчани бяха отличени с приза "Най-добрият човек" на официална церемония в общината. Инициативата е на Националния алианс за редки болести и се провежда за пети път. "Искаме да благодарим на хората, които правят добро. С всяка година са все повече", заяви председателят на градската структура на неправителствената организация Йорданка

Бившият кмет на Кочериново излезе предсрочно от затвора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305474

Бившият кмет на Кочериново излезе предсрочно от затвора Бившият кмет на община Кочериново Костадин Катин излиза предсрочно от затвора. Катин има три присъди за злоупотреба със служебно положение, превишаване на правомощия и обзавеждане на детска стая с общински пари. Присъдата му бе 4 г. лишаване от свобода и той влезе в затвора в Бобов дол на 7 ноември 2014 г.

Лозан Панов: Дали ще се стигне до мой импийчмънт, ще реши ВСС

//dariknews.bg/novini/bylgariia/lozan-panov-dali-shte-se-stigne-do-moj-impijchmynt-shte-reshi-vss-2033474

Дали ще се стигне до мой импийчмънт, ще решат колегите във Висшия съдебен съвет. Така председателят на ВКС Лозан Панов коментира пред журналисти внесения сигнал срещу него за политически изяви, който ще бъде разгледан на Пленума на ВСС в четвъртък.

<

Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст става 180 лв. от 1 юли и 200 лв. от 1 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=354382

С 202 гласа „за” парламентът прие единодушно на второ четене промените в Закона за държавното обществено осигуряване, предвиждащи минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст да стане 180 лв. от 1 юли 2017 г. и 200 лв.

Програма за July Morning 2017 в Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/wfOODtZMlIQ/

Пясък, море, огън, изгрев и рок музика – една невероятна комбинация, която е гаранция за уникално преживяване на July Morning 2017. На 30 юни от 19:00 часа на централния плаж в Бургас, до Моста, можете да се насладите на любими рок изпълнения на група Сленг, Милена, унгарската група  “Рой и Адам Трио”, група “Мерудия”, Явор Велчев – Яви,  Brums ‘n’ Noises, група “Силует” и Джърси Бъд. До изгрев слънце на 1 юли музиката ще изпълва целия плаж и ще поддържа нивото на адреналин сред верните си почитатели.

На терен за публиката ще се грижат четирима спасители и медицинска сестра, но Община Бургас ви призовава да бъдете отговорни към своето здраве, за да се избегнат всякакви инциденти. До сцената ще има струпани дърва, от които можете да взимате, за да си стъкнете огън, около който да се съберете с приятели.

ПРОГРАМА – ДЖУЛАЙ МОРНИНГ 30.06.17 г. БУРГАС

Начало на концерта – 19:00 часа

19:00 – ЯВОР ВЕЛЧЕВ

20:00 – BRUMS ‘N’NOISES

21:15 – ROY & ADAM TRIO – Унгария

22:20 – SLANG

23:30 – SILUET & JERSEY BUDD

01:00 – МИЛЕНА

02:30 – МЕРУДИЯ

04:00 – МУЗИКА

06:00 – КРАЙ НА КОНЦЕРТА.

Административен кошмар: Чиновниците изискват 5985 документа от хората

http://clubz.bg/55633-administrativen_koshmar_chinovnicite_iziskvat_5985_dokumenta_ot_horata

Администрациите на централните и териториалните органи на изпълнителната власт извършват 1422 услуги, за които изискват 5985 документа, като голяма част от тях се повтарят. Това съобщи шефът на Държавната агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) Росен Желязков след правителственото заседание.

До края на септември всички администрации трябва да извършат детайлен анализ на действащите режими, които могат да отпаднат и на услугите, при които документи ще могат да бъдат обменяни като данни без да изисква техен хартиен носител.

„Темпът на промените в законодателството зависи от процедурите по обществено обсъждане и съгласуване на законите, както и от дейността на Народното събрание. Възможността за плащане с виртуални ПОС-терминали и задължителното им въвеждане в администрациите за плащане на различните видове държавни такси също трябва да се случи до есента“, допълни Желязков.

От септември т.г. администрациите ще бъдат длъжни също така да обменят всички документи и по електронен път, обяви още председателят на ДАЕУ. 

"Това първоначално няма да отмени изцяло физическото придвижване на документите в администрацията, но постепенно те ще се премине електронен оборот", поясни Желязков. 
 

Суеверна баба забави полет със 150 пътници

http://www.cross.bg/polet-shanhaii-syeverna-1547334.html

/КРОСС/ Суеверна пътничка забави с няколко часа полет от Шанхай, като хвърли монета в самолетния двигател за късмет, съобщи „Франс прес", цитирана от „Дарик". Пътничката, която е на 80 години, е задържана от полицията на международното летище Пудун в Шанхай. Заради нея са евакуирани около 150 пътници от самолета за Кантон. Тя хвърлила осем монети към единия двигател на самолета на компанията „Чайна садърн еърлайнс". Една от тях влязла дълбоко в него. Пътник, който станал свидетел на сцената, предупредил властите. Възрастната жена обяснила, че хвърлила монетите, като си пожелала сигурен полет. Тя пътувала заедно със съпруга си, дъщеря си и зет си.  

Обследване на еконормите на ТЕЦ "Марица-изток" искат от КНСБ и КТ "Подкрепа"

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/06/28/2997116_obsledvane_na_ekonormite_na_tec_marica-iztok_iskat_ot/?ref=rss


За ново обследване на еконормите за чистотата на въздуха в централите на "Марица-изток" настояват от КНСБ и КТ "Подкрепа". Това искане са представили представители на двете организации на среща с министъра на околната среда и водите Нено Димов, информират от МОСВ.<br /><br />Искането е във връзка с наказателната процедура от Европейската комисия срещу България заради замърсяване на въздуха със серен диоксид от централите на "Марица-изток" край...

10-то юбилейно издание на „Кариера в България. Защо не?“

http://www.eurochicago.com/2017/06/10-to-yubileyno-izdanie/

Предстои 10 юбилейно издание на най-големия кариерен форум за българи с опит в чужбина - "Кариера в България. Защо не?" Да се върнеш в България, след като си учил или работил в чужбина, е трудно решение. Не защото е знак, че там си се провалил. Или защото не си сигурен, че тук ще се чувстваш добре. Едно от притесненията на хората с опит в чужбина е, че не са сигурни дали у нас ще попаднат на точното място в точното време. Ще имат ли големия избор за професионална реализация, който биха имали навън? Ще се развиват ли достатъчно бързо в компания, базирана в България? Ще се чувстват ли полезни и удовлетворени? И още много подобни въпроси.

Парламентът ще разследва изтребителите, както и ролята на Румен Радев

http://clubz.bg/55632-parlamentyt_shte_razsledva_iztrebitelite_kakto_i_rolqta_na_rumen_radev

Специална комисия на Народното събрание ще разследва процедурите по избора на нов военен самолет в следващите два месеца. ГЕРБ ще имат най-много представители в нея - 8, те ще са и единствени в ръководството й с председател и зам.-председател.

Управляващата коалиция ще има мнозинство в 19-членния орган, тай като "Обединени патриоти" ще имат двама души.Останалите 9 места са съответно 6 за левицата, 2 за ДПС и 1 за "Воля".

Така на практика решенията на временната комисия могат да бъдат взимани само с гласовете от парламентарното мнозинство. Отхвърлено бе предложението на БСП щом ще има комисия, която разследва обстоятелства, то тя да бъде на паритетен принцип, каквато нерядко е била парламентарната практика в годините назад. 

Дейността на временната комисия няма да спира процеса на придобиване на нов тип боен самолет от Министерски съвет, а ще цели постигне по-голяма яснота и прозрачност в обществото относно един от най-големите инвестиционни разходи за превъоръжаване на армията, увериха вносителите от ГЕРБ. 

Дебатите за новото парламентарно звено бяха повече от ожесточени, като от ГЕРБ и лично председателят на Народното събрание Димитър Главчев през по-голямото време се стремяха да внушат, че проверката няма нищо общо с личността на президента Румен Радев. Името на държавния глава не е споменато и в официалните мотиви. Това не попречи то да е в почти всяко от изказванията.

По време на дебатите обаче депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев "осуети" без да иска всички опити на колегите си да отрекат, че опитват да атакуват Радев, питайки от трибуната кой е бил човекът, който е имал отношение към процедурите от самото начало. Отговори си сам - президентът Румен Радев (в качеството му на ръководител във Военновъздушните сили - б.р.)

Очаквайте подробности

И служители на НДК проговориха! Боршош ги е натискал

http://frognews.bg/news_137283/I-slujiteli-na-NDK-progovoriha!-Borshosh-gi-e-natiskal/

Мирослав Боршош след като усети, че примката около врати му се затяга, заговори, че му е оказван натиск. Негови служители обаче твърдят, че и те са били обект на натиск.

Приети са критерии за средищните детски градини и училища

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Mz3VfLCP29o/

Министерският съвет определи критерии за средищните детски градини и училища. За да бъде обявена за средищна, в една детска градина трябва да се обучават най-малко четири деца в задължителна предучилищна възраст от друго населено място. Условието е в селищата, откъдето са децата, да няма градина или училище, което да организира задължително предучилищно образование. Също така, градината трябва да е на най-малко разстояние от мястото, откъдето идват децата, измерено по асфалтов път. Условието се въвежда, тъй като в планинските райони често пъти по-краткият път е без асфалтова настилка, а това е пряко свързано с безопасното пътуване на децата до съответната детска градина или училище.

В училище, което кандидатства за статут на средищно, трябва да има най-малко 10 пътуващи от други населени места ученици в задължителна училищна възраст. В предложенията допълнително трябва да се посочи какви са възможностите за осигуряване на целодневната организация на учебния ден, както и за осигуряване на обедното хранене на децата.

Списъкът на средищните детски градини и училища се актуализира ежегодно по мотивирано предложение на кмета на общината след решение на общинския съвет. Предложенията се внасят до 10 септември в Министерството на образованието и науката. Предложенията за средищни училища и детски градини трябва да съдържат мотиви за необходимостта от включването им в списъка и данни за броя на децата, както и да бъде посочена информация дали училището или градината съответстват на критериите, описани в постановлението.

В акта се предвижда за пътуващите деца и ученици да се осигурява безплатен транспорт, като задължително се определят придружители на децата и на учениците от 1-4 клас по време на пътуването до средищната детска градина или до средищното училище.

Шефът на НДК за един ден обвини Боршош в далавери

http://dnes.dir.bg/news/ndk-miroslav-borshosh-kabinet-borisov-3-25975569

Борислав Велков, който остана един ден на поста изпълнителен директор на НДК, публикува скандални съобщения, свързани с обществената поръчка за ремонта.

Тереза Мей поиска голямо разследване на пожара в "Гренфел Тауър"

http://www.cross.bg/razsledvane-tereza-natzionalno-1547333.html

/КРОСС/ Британският премиер Тереза Мей поиска да се проведе „голямо национално разследване" на външната облицовка, използвана при високите сгради, след като полицията идентифицира петгодишно момче като най-малката жертва на пожара в „Гренфел Тауър" в Лондон, предава Voice Of America, цитиран от „Фокус". „Министър-председателят отбеляза, че трябва да има голямо национално разследване относно това какво се е объркало, когато облицовката, която не издържа тестовете за огнеустойчивост, е била слагана на сградите в цялата страна в продължение на десетилетия", заяви говорителят на Мей. Той потвърди, че 95 сгради не отговарят на изискванията.  

Внимание - нова серия кибератаки с вируса Petya

https://offnews.bg//tehnologii/vnimanie-nova-seria-kiberataki-s-virusa-petya-659254.html

Нова серия кибератаки по целия свят се очакват заради вируса Petya, който напада компютрите на същия принцип като появилия се преди около два месеца WannaCry.

Много компании и лични компютри в Европа и САЩ вече пострадаха от атаката. Сред жертвите са фирмените компютри на голямата рекламна агенция WPP, производителят на храни Mondelez, юридическата компания DLA Piper и датската фирма за логистика и транспорт Maersk. Технологията е следната: заразеният компютър се оказва със заключени файлове, които притежателят може да си върне срещу откуп, обикновено в биткоини.

Основният съвет е да изключите веднага компютъра, ако се усъмните, че е заразен.

Petya се разпространява чрез операционната система Windows. Според специалисти вирусът има по-добра техника за разпространение от WannaCry и съответно - потенциал за повече поражения. Ако собственикът на заразения компютър не желае да плати, може да загуби ценни файлове. Затова съвет номер 2 е винаги да правите копия на важните си документи. Така, дори да бъдете хакнати, загубата няма да е голяма и няма да се наложи да плащате, за да получите отново достъп до тях.

Вирусът Petya иска по $300, платени в биткоини, за код за отключване на хакнатите файлове.

Едни от първите поразени компютри са в Украйна. Смята се, че вирусът е прикачен към нова счетоводна програма, ползвана от фирми, работещи с украинското правителство. Затова в страната заразените машини са много - в институции, банки, летището, дори системата на метрото. Хакната е била и мониторинговата система за радиацията в Чернобил.

Какво да правим?

Вирусът прониква в компютъра и изчаква около час преди да го рестартира. Докато тече рестартирането, изключете компютъра, за да попречите на Petya да криптира файловете. След това се опитайте да презапишете всички важни документи на външна памет.

В 20 училища във Варна останаха свободни места за първокласници

http://www.moreto.net/novini.php?n=354380

Приключиха двете класирания за първокласници за учебната 2017-2018 година, съобщиха от пресцентъра на общината за Moreto.net. 3088 деца са подали заявление за прием в електронната система. Съгласно Закона за предучилищното и училищното образование, навършилите или навършващи 7-годишна възраст през календарната 2017 година, подлежат на задължителен прием в първи клас.

Несигурната икономическа среда и липсата на кадри влошават бизнес климата през юни

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/28/2997122_nesigurnata_ikonomicheska_sreda_i_lipsata_na_kadri/?ref=rss


През юни общият показател на бизнес климата се понижава с 0.7 пункта спрямо предходния месец в резултат на неблагоприятните мнения на стопанските ръководители в промишлеността и услугите, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Липсата на кадри и несигурната икономическа среда продължават да пречат на бизнеса.<br /><br />Промишленост. Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" намалява с 1.2 пункта в сравнение с май, което се дължи на...

Еврото достигна годишен връх спрямо долара

http://www.investor.bg/novini/130/a/evroto-dostigna-godishen-vryh-spriamo-dolara-242025/

Допълнителен натиск върху американската валута оказа и понижената прогноза на МВФ за ръста на американската икономика

Само в "24 часа": Ето ги нападнатите слепи туристи, община Несебър им подари икона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305408

Само в "24 часа": Ето ги нападнатите слепи туристи, община Несебър им подари иконаПрокуратурата иска постоянен арест за нападателя Тодор Николов   Копие на чудотворната икона на Черната Богородица- закрилница и пазителка на Несебър, получиха в знак на извинение нападнатите слепи туристи от Словения. На 27 юни вечерта кметът на община Несебър Николай Димитров изпрати делегация при групата, отседнала в Св.Влас.

Бебе гигант изненада US семейство (видео)

http://dnes.dir.bg/news/USA-bebe-25975565

Семейство от Южна Каролина трябваше по спешност да купува по-големи бебешки дрешки, защото третото им дете - момченце, се роди с тегло от 6500 грама.

ДПС поиска да се отмени Законът за бурките: В европейска София бият за забрадки

https://offnews.bg//politika/dps-poiska-da-se-otmeni-zakonat-za-burkite-v-evropejska-sofia-biat-za-659256.html

ДПС поиска да бъде отменен Законът, който предвижда глоба за носене на бурки. Повод ДПС да поиска "спешната поправка" е побоят над двете дъщери на зам.главния мюфтия, които вчера станаха жертва на насилие заради това, че са били забрадени.

Лидерът на партията Мустафа Карадайъ осъди от парламентарната трибуна побоя от вчера и го обяви за "поредната проява на ксенофобия".

По думите му "не е нормално в европейска София да бъдат бити жени, само защото носят забрадки и това е "тревожно явление и отдалечаване от демокрацията и европейските ценности, поставя държавата пред риск и създава лоша репутация".

След това мисълта му се насочи отново към управляващата коалиция, за да поиска отговорност от ГЕРБ затова, че във властта има "лъжепатриоти, които създават условия за подобни прояви и насаждат усещането за правилност".

"Вместо да бъдат осъдени, те се превръщат в пример за подражание. ГЕРБ трябва да поеме и носи своята отговорност за всичко, което нарушава демокрацията", каза Карадайъ.

"Не е нормално носенето на забрадка да е проблем", каза Карадайъ, след което поиска спешни промени в Закона за носене на бурките, който също бил предпоставка.

"Няма нищо по-важно от мира и разбирателството и мирното съжителство на всички етноси в страната", каза още в декларацията си Мустафа Карадайъ.

Посещение в Бургас на министъра на правосъдието

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/wqehC3pl88Y/

 На 29 юни 2017 г. /четвъртък/ от 10.00 ч. в Бургас министърът на правосъдието Цецка Цачева ще проведе среща със съдии от Апелативен съд Бургас. Цачева е поканена да се включи и в програмата на европейски магистрати, които са в областния град по линия на Европейската мрежа за съдебно обучение.  Прокурори и съдии от Естония, Унгария, Германия, Полша и Испания са у нас на двуседмичен стаж по обменна програма.
   Освен срещи с магистрати Цачева ще разгледа и съдебна зала, изнесена в Бургаския затвор. Помещението е специално обособено и оборудвано за разглеждане на дела с участието на лишени от свобода и обвиняеми с най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

15-годишен откраднал 4000 лева и техника от дома на британка в Шуменско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305435

15-годишен откраднал 4000 лева и техника от дома на британка в Шуменско15-годишен младеж е извършил кражба на близо 4 000 лева от частен дом в село Веселиново. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Шумен. За времето от месец март до 22 юни неизвестен извършил кражба на сумата от 3900 лева, 200 паунда, мобилен телефон „Айфон“ и музикален плеър „Филипс“. За кражбата съобщила собственичка на имот в село Веселиново,

Привлякоха под отговорност иманяр, спипан с 42 антики от римската епоха

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305335

Привлякоха под отговорност иманяр,
спипан с 42 антики от римската епоха57-годишен мъж от Свищов е обвинен в извършване на иманярска дейност, съобщи МВР. В хода на разследването е установено, че на 3 ноември миналата година в землището на с. Царевец без необходимото разрешително е търсил археологически обекти, датирани от римската епоха. У него били намерени 42 археологически обекта на стойност 613 лв.

Рецепта на деня: Вкусни сандвичи с тортиля

https://www.actualno.com/recipes/recepta-na-denja-vkusni-sandvichi-s-tortilja-news_619419.html

Необходими продукти 10 бр.тортиля 10 бр.шунка 4 бр.червени чушки 1/2 бр.маруля 50 гр.маслини без костилка 1 гл.лук кромид стар 4 с.л.зехтин Начин на приготвяне 1. Намажете всяка питка тортиля със зехтин. По желание може да ги притоплите предварително. 2. Сложете в единия край по едно парче шунка и от зеленчуците. Сгънете на две. 3. Сервирайте в голяма чиния или плато. Може да украсите с чери доматчета по желание. Приятен апетит :)    

Парламентът единодушно увеличи минималната пенсия на 180 лв. от 1 юли и на 200 лв. от 1 октомври

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/06/28/2997109_parlamentut_edinodushno_uvelichi_minimalnata_pensiia/?ref=rss


Минималната пенсия за осигурителен стаж у нас става 180 лева от 1 юли и 200 лева от 1 октомври. Такива законови поправки приеха единодушно 202 депутати днес.<br /><br />В момента минималната пенсия за осигурителен стаж е 161 лева, а към април т.г. такава получават над 500 хил. души. В мотивите на законопроекта е записано, че за увеличението през 2017 г. ще бъдат необходими 100 млн. лева, а догодина - 280 млн. лева.<br /><br />Управляващите отхвърлиха предложението на...

Мушкатото - бижуто на лятото

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6305126

Мушкатото - бижуто на лятотоРelargonium zonale расте добре в двора, в стаята, на балкона или терасата Родината му е Южна Африка. Донесено е в Европа още през 17-18 век. Името произлиза от pelargos - щъркел, тъй като съцветието, в което стоят семената, прилича на щъркелова глава. То е многогодишно, храстовидно и достига до 50-80 см височина.

Злосторници застреляха кенгуру, облечено като леопард и „държащо“ бутилка узо

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305421

Злосторници застреляха кенгуру, облечено като леопард и „държащо“ бутилка узоКенгуру, маскирано като леопард, беше открито вързано на стол застреляно край път в Австралия. Мъртвото животно „държало“ бутилка узо. Инцидентът предизвика възмущение сред обществеността, инфомира БГНЕС. Животното, опасано с шалове с шарки и подпряно с шишето твърд алкохол в безжизнените му предни лапи,

Сделките с жилища в София се активизират, цените ще останат стабилни, прогнозират експерти

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/28/2997114_sdelkite_s_jilishta_v_sofiia_se_aktivizirat_cenite/?ref=rss


Жилищните имоти в София стават все по-достъпни за населението. Макар от няколко години ръстът в цените на апартаментите да е постоянен, той се компенсира от спада на лихвите по кредитите в комбинация с растящите доходи. Това коментира пред журналисти изпълнителният директор на компанията за недвижими имоти "Адрес" Георги Павлов.<br /><br />По данни на компанията от първите шест месеца на 2017 г. жилищата днес са с около 20% по-достъпни спрямо същия период на 2012 г. Павлов...

След силните горещини иде рязко захлаждане

http://dnes.dir.bg/news/vremeto-prognoza-25975756

Утре и през следващите дни до неделя над страната ще имаме температури, близки до рекордните за месеца. В неделя от северозапад ще захладнее рязко.

БСП и ДПС се надцакваха за по-висока минимална пенсия

http://dnes.dir.bg/news/parlament-mnimalna-pensia-25975564

НС единодушно прие увеличението на минималната пенсия на две стъпки. Отхвърлено бе предложението на БСП за минимална пенсия от 300 лв.

Одобрени са 11 проекта по дейности за опазване на околната среда

https://www.actualno.com/society/odobreni-sa-11-proekta-po-dejnosti-za-opazvane-na-okolnata-sreda-news_619415.html

Управителният съвет на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) одобри 11 проекта за финансиране. От тях 6 са за управление на водите. Община Стамболийски е одобрена с проект за канализация на кв. „Полатово“, за който ще бъде отпу

Американка роди бебе, тежащо 6,5 кг

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6305417

Американка роди бебе, тежащо 6,5 кг 
Семейство от Южна Каролина трябваше по спешност да купува по-големи бебешки дрешки, защото синът им се роди с тегло 6,5 кг, предаде БТА. Колин Остин Кайсър се роди със секцио в болница в Лексингтън. Бебето е здраво, но още с раждането си е създало проблеми на родителите си, защото купените за него дрешки не му ставали.

Оливър Стоун осъди политиката на Тръмп към Куба

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305423

Оливър Стоун осъди политиката на Тръмп към КубаАмериканският режисьор Оливър Стоун осъди решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да възприеме по-твърда политика спрямо Куба, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. На 16 юни Тръмп обяви в Маями, Флорида, за отмяната на някои решения на своя предшественик Барак Обама, свързани с нормализиране на отношенията с Хавана.

Проведе се събрание за откриването на клона на МБПЛР „Вита” – Велинград в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/jSezxLdp0uw/

dscn8855-medium„Затова ли събрахте хората, за да начертаете едно светло бъдеще на болница, с неясно настояще и тъмно минало? Това е поредната подигравка с Поморие, поморийци и историята на Анхиало!”. Риторичният въпрос зададе кметът Иван Алексиев към новия управител на бившия Военен санаториум д-р Крантев. Повод за срещата им беше организираното събрание-пресконференция за откриването на клона на МБПЛР „Вита” – Велинград в Поморие, съобщиха от пресцентъра на Община Поморие.

Днешното събиране реално бе за откриване на клон на болница, но по думите на д-р Крантев болницата се руши и има нужда от 3 милиона лева за ремонт и още 2 милиона за оборудване и инвентар. Той сам акцентира на парадокса, че велинградското дружество е с капитал от 800 хил. лв, а поморийската лечебница бива оценена на 9 млн. лв. Отпуснатите през 2016 г. средства в размер на 1 млн. лева за ремонт, се оказаха крайно недостатъчни.

След обширното изявление на д-р Крантев стана ясно, че новият клон на болницата, няма разрешение да работи като болница.  За ситуацията, д-р Крантев директно обвини ген. Николай Петров. Опасенията му са, че като  бивш началник на ВМА ген. Петров вече е изразил становището си за отпаднала необходимост на санаториума, а сега като здравен министър е възможно да възпрепятства издаването на разрешение за извършване на лечебна дейност.

„Вие сте болница, имате разрешение за долекуване и в момента обвинявате здравния министър, че няма да ви даде разрешение за лечение? Къде бяхте до сега 6 месеца? Сега ли установихте, че инфраструктурата е загинала, сега ли чак установихте, че болницата не е с отпаднали нужди?”, попита още кметът Иван Алексиев.

Д-р Крантев заяви, че търси качествен и квалифициран персонал, който към момента липсва, въпреки че са подадени над 115 заявления за работа. Част от уволнените вече били възстановени на работа, и ако преди работещите са били 74 души, то за в бъдеще се планира щат с 25 души повече.

Управителят увери, че до три години санаториумът ще си стъпи на крака и ще работи по европейски стандарти, като се отворят три отделения – вътрешно, неврологично и ортопедично. За калолечение обаче не стана и дума. Отбеляза още, че имало нестихващ интерес от страна на пациенти военноинвалиди и веднага щом болницата отвори, тя ще бъде препълнена. И тук не бе посочена тънката подробност, че приемайки статута на търговско дружество „Вита”, Военният санаториум вече няма да има възможността да участва в Програмата за рехабилитация и профилактика на НОИ.

На събранието присъстваха зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков, инж. Петър Велчев – председател на Съюза на военноивалидите и военнопострадалите в България, председателят на синдикалната организация на КНСБ в Министерството на отбраната и Българската армия Георги Братованов, общинският съветник Никодим Стоянов и др.

КЗК глоби "Фармнет" на Марешки с 494 хил. лв. за нелоялна конкуренция

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/kzk-globi-farmnet-na-mareshki-s-494-hil-lv-za-neloialna-konkurenciia-242024/

Според комисията дистрибуторската компания е заставяла аптеки да закупуват от нея лекарствени средства чрез принуда и натиск

КЗК санкционира "Фармнет" на Марешки с 494 хил. лв. за нелоялна конкуренция

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/kzk-sankcionira-farmnet-na-mareshki-s-494-hil-lv-za-neloialna-konkurenciia-242024/

Според комисията дистрибуторската компания е заставяла аптеки да закупуват от нея лекарствени средства чрез принуда и натиск

Хампарцумян: Намаляването на тавана на кеша е много рязко

http://clubz.bg/55631-hamparcumqn_namalqvaneto_na_tavana_na_kesha_e_mnogo_rqzko

Левон Хампарцумян Снимка БГНЕС

„Десетократното намаление на тавана на кешовите разплащания от 10 000 лв. на 1000 лв. е прекалено рязко и трябва да се консултира със специалистите, които са запознати в детайли с паричното обращение“, заяви главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян в ефира на „България Он Ер“. 

Това е пробив - след като редица финансисти изразиха сериозни съмнения в икономическата логика на ограничението, дори и коментарите банкерите (които би следвало да печелят от него), са скептични. 

"Проблемът с плащанията в кеш е, че могат да затруднят оборота на парични средства в държавата. Но тази промяна не бори ефективно сивата икономика. Мисля, че това предложение не е базирано на сериозни анализи на кешовия обмен, поне аз нямам информация такива да са направени“, отбеляза банкерът и отхвърли твърденията, че  промените, приети на първо четене от парламента, са банков лобизъм. 

 

"Това е принципът на "Volume Discount" (б.р. отстъпката за физически лица или фирми, които купуват стоки в големи количества). Но това не е значим източник на средства за една банка. Ако се наложи кешовото ограничение, би трябвало да падне таксата за банкови транзакции, тъй като ще се увеличи количеството им", подчерта Хампарцумян. 

Според вносителите на законовите промени от ГЕРБ целта на въвеждането на тавана е ограничаване на сивата икономика и недекларираните доходи. 

Според експертите обаче предприетите мерки са по линията на най-малкото съпротивление и освен да затруднят ежедневните разплащания, няма да постигнат никакъв резултат. 

Хампарцумян коментира и „тревожната информация” от Банката за международни разплащания в Базел, че ни чака нова финансова криза и заяви, че тя е била „интерпретирана прекалено сериозно от медиите у нас”.

„Техният доклад говори за възможни тенденции, които биха могли да доведат до следваща криза. Няма да има банков апокалипсис на базата на този доклад, който беше интепретиран непрофесионално и в заблуждение“, категоричен бе Хампарцумян. 

„Прогнозата за криза е локална медийна интерпретация, на базата на решението, че това е много важен доклад. Това е все едно да твърдим, че НАСА скоро ще обяви съществуването на извънземни”, допълни той. 

Върховният съд на Венецуела беше обстрелван от хеликоптер

http://www.mediapool.bg/varhovniyat-sad-na-venetsuela-beshe-obstrelvan-ot-helikopter-news265905.html

Две ръчни гранати са били хвърлени по сградата на Върховния съд на Венецуела в столицата Каракас от хеликоптер, предадоха агенциите. Хеликоптерът е бил пилотиран от служител на силите за сигурност, който е успял да избяга. Той развявал надпис с думите "Свобода. Член 350", визирайки текст от венецуелската конституция, който позволява на гражданите да обявяват гражданско неподчинение пред "всеки режим, който не спазва гаранциите за демокрация и нарушава човешките права", съобщава "Гардиън". Инцидентът се случва часове, след като президентът Николас Мадуро предупреди, че той и поддръжниците му са готови да стигнат до употребата на оръжие, ако управлението му бъде свалено от "недемократичните сили". Според местни издания пилотът е Оскар Перес, бивш капитан от службата за разследване. Той разпространи видео в социалните мрежи, в което обявява, че представлява коалиция от военни, полицаи и граждани срещу "престъпното правителство". Мадуро окачестви атаката като "терористичен акт". По-късно министърът на информацията Ернесто Виегас обяви в изявление, че от хеликоптера са били произведени 15 изстрела по сградата на вътрешното министерство в момент, когато вътре е имало социално мероприятие с 80 гости. След това машината се насочила към Върховния съд, който заседавал по това време, и хвърлила "4 израелски гранати с колумбийски произход". Пострадали при нападението няма. Напрежението във Венецуела отново ескалира в последните месеци, като при сблъсъците между противници и поддръжници на режима вече има над 80 жертви.

"Петя" или "НеПетя" - какво е известно за рекетьорската кибератака, която удари Европа

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/28/2996966_petia_ili_nepetia_-_kakvo_e_izvestno_za_reketyorskata/?ref=rss


Рекетьорската програма, ударила хиляди устройства в Европа и извършила атаки в някои части на Азия и САЩ, може да не е свързана с вируса Petya и да е от нов, все още неизследван от експертите за сигурност тип. Същевременно той се е възползвал от софтуерни уязвимости, чрез които бе осъществена атаката с WannaCry миналия месец и които много от засегнатите компании не са имали време или не са счели за нужно да премахнат.<br /><br />Около тези твърдения се обединяват експерти по онлайн...

Окончателно: Минималната пенсия става 180 лева от 1 юли

http://www.cross.bg/pensiya-minimalnata-osigyritelen-1547331.html

/КРОСС/ С 202 гласа „за" парламентът прие единодушно на второ четене промените в Закона за държавното обществено осигуряване, предвиждащи минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст да стане 180 лв. от 1 юли 2017 г. и 200 лв. от 1 октомври 2017 г, предаде "Фокус". Увеличението на минималната пенсия от 161,38 лв., каквато е в момента, на 180,00 лв. представлява увеличение с 11.5%, а увеличението от 180 лв. на 200 лв. от 1 октомври 2017 г. - с 11.1%. В резултат от предложената промяна със същите проценти ще се повишат минималните размери и на останалите пенсии за трудова дейност, тъй като те се определят в процент от пенсията за осигурителен стаж и възраст: пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствените пенсии. В мотивите на законопроекта е записано, че в резултат на увеличението на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст на 180 лв. броят на пенсиите в минимален размер ще се увеличи от 547 300 на около 668 000, или около 31.5% от пенсионерите за трудова дейност ще бъдат с минимални пенсии. Необходимите допълнителни средства за изплащането на новите минимални размери са в размер 8,8 млн. лв. месечно. Парламентът отхвърли предложението на народния представител от ДПС Рамадан Аталай, който по време на дебатите предложи размерът на минималната пенсия да бъде увеличен на 500 лева от 1 юли тази година

Коктейл от наркотици погуби 37-годишен варненец

http://www.moreto.net/novini.php?n=354375

Зависим от наркотици варненец на 37 години е издъхнал в клиниката по токсикология към Военноморска болница по-рано през юни. В организма на починалия са открити следи от метадон, хероин, кокаин, амфетамини и метамфетамини. Заради системната употреба на пристрастяващите вещества животоподдържащите органи на мъжа постепенно отказали и той не успял да се пребори.

Радев: Изтребителите не са кренвирши, произвеждат се по поръчка

//dariknews.bg/novini/bylgariia/radev-iztrebitelite-ne-sa-krenvirshi-proizvezhdat-se-po-porychka-2033461

"Грипен" не са кренвирши, за да бъдат ей така произведени, те се произвеждат по поръчка”, каза от Букурещ президентът Румен Радев по повод задочния сблъсък с управляващата партия ГЕРБ по темата с изтребителите, съобщи

40 лекари заплашват да напуснат болницата в Разград

https://www.actualno.com/razgrad/40-lekari-zaplashvat-da-napusnat-bolnicata-v-razgrad-news_619412.html

Протест пред болницата ще посрещне участниците в редовното Общо събрание на акционерите в МБАЛ “Св. Иван Рилски“-Разград, което ще се проведе днес в лечебното заведение. В него участват лекари, сестри и служители в болничната администрация, искането им е да остане на

След глобата от Европейската комисия "Гугъл" загуби още 16,6 милиарда долара

http://www.cross.bg/dolara-mlrd-alphabet-1547330.html

/КРОСС/ Санкцията от 2,42 млрд. евро (около 2,7 млрд. долара), която регулаторните органи на Европейския съюз наложиха на Google Inc. може и да изглежда относително малка по размер по отношение на кешовата наличност на компанията майка Alphabet Inc., но решението на ЕК оказа далеч по-голямо негативно въздействие върху инвеститорите в интернет гиганта. Само в рамките на вчерашната търговия на "Уолстрийт" те загубиха близо 17 млрд. долара от своите инвестиции, предава БНР. Акциите на Alphabet Inc. се понижиха във вторник с 2,5% (или с 24 долара) до 6-седмично дъно от 948,09 долара за една акция. Това означава, че в рамките на няколко часа пазарната капитализация на компанията майка на Google се сви с цели 16,6 млрд. долара след новината за наложената глоба от страна на Европейската комисия. Анализатори обаче отбелязват, че докато това е една от най-големите по размер глоби, налагани някога от европейските оторизирани органи, отрицателното въздействие върху финансите на Alphabet Inc. ще бъде "относително малко". Към 31 март компанията разполагаше с кешова наличност в размер на 92,44 млрд. долара под формата на парични еквиваленти и търгуеми ценни спрямо 86,33 млрд. долара към 31-ви декември 2016-а година. Това означава, че самата глоба представлява по-малко от 3% от паричната позиция на Alphabet Inc. Като се има предвид, че интернет гигантът е генерирал в брой средно около 67,8 млн

Управителният съвет на ПУДООС одобри 11 проекта за финансиране

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305399

Управителният съвет на ПУДООС одобри 11 проекта за финансиране
Управителният съвет на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) одобри 11 проекта за финансиране. От тях 6 са за управление на водите. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Община Стамболийски е одобрена с проект за канализация на кв. „Полатово“,

Брюксел иска да обвърже фондовете с върховенството на закона

http://clubz.bg/55630-bryuksel_iska_da_obvyrje_fondovete_s_vyrhovenstvoto_na_zakona

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер обяви проектоцелта на ЕС за енергийна ефективност до 2030 година. Снимка БГНЕС

Европейският съюз трябва да си осигури нови приходи, да съкрати разходи, да пресее приоритетите си и да промени продължителността на многогодишната си финансова рамка след изтичането на сегашната през 2020 година, заяви днес Европейската комисия.

Тя обвърза бъдещето на еврофинансирането с изпълнението на икономически и политически условия като например спазването на бюджетна дисциплина на национално ниво и придържане към общи принципи и ценности на ЕС като върховенство на закона и солидарност.

Еврокомисарите по бюджета и по регионалното развитие Гюнтер Йотингер и Корина Крецу представиха днес документ за размисъл за бъдещето на финансите на ЕС до 2025 година. Той е петият и последен поред документ детайлизиращ Бялата книга със сценарии за бъдещето на ЕС, която комисията публикува през март.

Йотингер подчерта, че днешният документ е само основа за размисъл и дебат между правителствата и гражданите. Комисията се очаква да представи свой проект за следващата многогодишна финансова рамка през пролетта или лятото на 2018 година, каза той.

Излизането на Великобритания от ЕС, вероятно през пролетта на 2019 година, ще лиши европейския бюджет от 10-12 милиарда евро приходи годишно. В същото време той трябва да финансира нови разходи като отбрана, управление и охрана на границите, иновации.

Това ще съвпадне и със следващите избори за Европейски парламент и ще бъде една година преди изтичането на сегашната седемгодишна финансова рамка на ЕС през 2020 година, каза Йотингер.

„Ние сме на мнение, че ако сравним със сегашното положение, ще трябва да реализираме икономии от около 10-12 милиарда евро годишно“, каза той.

Сега разходите на ЕС са близо 150 милиарда евро годишно.

„Необходимо е да се преобразува разходната част, да се направят съкращения, за да се компенсира тази липса от излизането на страната (Обединеното кралство – б.р.)... Всичко, което се предлага като действия, ще изисква приток на нови средства, съкращаване на разходи и намиране на нови източници на приходи“, каза Йотингер.

„Обръщаме се към държавите-членки с въпроса: Готови ли сте там, където има допълнителна полза (от еврофинансирането – б.р.) да се увеличи ефективността“, каза комисарят. „И готови ли сте за сметка на данъкоплатеца да се покрият разходите по излизането на Великобритания?“

Комисията е на мнение също, че след напускането на Обединеното кралство, всички държави-членки, които сега ползват отстъпки от вноските си в бюджета на ЕС, трябва да ги загубят, каза Йотингер.

Сега над 70 на сто от приходите в европейския бюджет идват от национални вноски в него. Т.нар. му „собствени приходи“ се формират от отчисления от митата и от данъка върху добавената стойност, налози върху захарта и някои селскостопански продукти, антимонополни и други глоби за нарушаване на европейското законодателство.

Те обаче не са достатъчен и сигурен приход. ЕС ще търси нови източници на собствени приходи, варианти за които документът разглежда – например приходи от изкупуваните от промишлеността на разрешителни за въглеродни емисии.

Комисията възнамерява да предложи на националните столици и три варианта за продължителността на многогодишния бюджет на ЕС след 2020 година - да остане седемгодишен както досега, да стане петгодишен, т.е. да съвпада с мандата на европейските институции или да обхваща два пъти по пет години.

Крецу посочи, че с документа комисията открива дебат за това какви приоритети да финансира за в бъдеще европейският бюджет и как да се дефинира „европейската добавена стойност“.

„Нито едно евро не бива да се инвестира в нещо, което не води до допълнителни ползи, до европейска полза“, каза Йотингер.

По думитему европейският бюджет трябва да си поставя четири основни цели – икономическа сила, конкурентоспособност, солидарност и сигурност.

И двамата комисари обвързаха бъдещето на еврофинансирането с изпълнението на решенията на ЕС, включително за бежанците и със спазването на основни демократични принципи, залегнали в неговия договор.

„Следващата многогодишна финансова рамка следва да създава връзка с проблема за бежанците“, каза Крецу. „Солидарността е реципрочна и трябва да има такава връзка“, добави тя в очевиден намек за държави като Полша, Чехия и Унгария, които отказват да изпълнят квотите си за прием на бежанци от Италия и Гърция.

„Върховенството на закона трябва да е свързано с европейския бюджет... Това е въпрос, който открито задаваме в документа“, каза Йотингер.

Бюджетът на ЕС представлява 1 на сто от неговия брутен национален доходен и 2 на сто правителсвените разходи на държавите му, припомниха двамата комисари. Той струва на средния европейски данъкплатец по-малко от 1 кафе на ден, каза Крецу.

Брюксел иска да обвърже еврофондовете с върховенството на закона

http://clubz.bg/55630-bryuksel_iska_da_obvyrje_evrofondovete_s_vyrhovenstvoto_na_zakona

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер обяви проектоцелта на ЕС за енергийна ефективност до 2030 година. Снимка БГНЕС

Европейският съюз трябва да си осигури нови приходи, да съкрати разходи, да пресее приоритетите си и да промени продължителността на многогодишната си финансова рамка след изтичането на сегашната през 2020 година, заяви днес Европейската комисия.

Еврокомисарите по бюджета и по регионалното развитие Гюнтер Йотингер и Корина Крецу представиха днес документ за размисъл за бъдещето на финансите на ЕС до 2025 година. Той е петият и последен поред документ детайлизиращ Бялата книга със сценарии за бъдещето на ЕС, която комисията публикува през март.

Йотингер подчерта, че днешният документ е само основа за размисъл и дебат между правителствата и гражданите. Комисията се очаква да представи свой проект за следващата многогодишна финансова рамка през пролетта или лятото на 2018 година, каза Йотингер.

Излизането на Великобритания от ЕС, вероятно през пролетта на 2019 година, ще лиши европейския бюджет от 10-12 милиарда евро приходи годишно. В същото време той трябва да финансира нови разходи като отбрана, управление и охрана на границите, иновации. То ще съвпадне и със следващите избори за Европейски парламент и ще бъде една година преди изтичането на сегашната седемгодишна финансова рамка на ЕС през 2020 година, каза Йотингер.

„Ние сме на мнение, че ако сравним със сегашното положение, ще трябва да реализираме икономии от около 10-12 милиарда евро годишно“, каза той.

Сега разходите на ЕС са близо 150 милиарда евро годишно.

„Необходимо е да се преобразува разходната част, да се направят съкращения, за да се компенсира тази липса от излизането на страната (Обединеното кралство – б.р.)... Всичко, което се предлага като действия, ще изисква приток на нови средства, съкращаване на разходи и намиране на нови източници на приходи“, каза Йотингер.

„Обръщаме се към държавите-членки с въпроса: Готови ли сте там, където има допълнителна полза (от еврофинансирането – б.р.) да се увеличи ефективността“, каза комисарят. „И готови ли сте за сметка на данъкоплатеца да се покрият разходите по излизането на Великобритания?“

Комисията е на мнение също, че след напускането на Обединеното кралство, всички държави-членки, които сега ползват отстъпки от вноските си в бюджета на ЕС, трябва да ги загубят, каза Йотингер.

Сега над 70 на сто от приходите в европейския бюджет идват от национални вноски в него. Т.нар. му „собствени приходи“ се формират от отчисления от митата и от данъка върху добавената стойност, налози върху захарта и някои селскостопански продукти, антимонополни и други глоби за нарушаване на европейското законодателство.

Те обаче не са достатъчен и сигурен приход. ЕС ще търси нови източници на собствени приходи, варианти за които документът разглежда – например приходи от изкупуваните от промишлеността на разрешителни за въглеродни емисии.

Комисията възнамерява да предложи на националните столици и три варианта за продължителността на многогодишния бюджет на ЕС след 2020 година - да остане седемгодишен както досега, да стане петгодишен, т.е. да съвпада с мандата на европейските институции или да обхваща два пъти по пет години.

Крецу посочи, че с документа комисията открива дебат за това какви приоритети да финансира за в бъдеще европейският бюджет и как да се дефинира „европейската добавена стойност“.

„Нито едно евро не бива да се инвестира в нещо, което не води до допълнителни ползи, до европейска полза“, каза Йотингер.

По думитему европейският бюджет трябва да си поставя четири основни цели – икономическа сила, конкурентоспособност, солидарност и сигурност.

И двамата комисари обвързаха бъдещето на еврофинансирането с изпълнението на решенията на ЕС, включително за бежанците и със спазването на основни демократични принципи, залегнали в неговия договор.

„Следващата многогодишна финансова рамка следва да създава връзка с проблема за бежанците“, каза Крецу. „Солидарността е реципрочна и трябва да има такава връзка“, добави тя в очевиден намек за държави като Полша, Чехия и Унгария, които отказват да изпълнят квотите си за прием на бежанци от Италия и Гърция.

„Върховенството на закона трябва да е свързано с европейския бюджет... Това е въпрос, който открито задаваме в документа“, каза Йотингер.

Бюджетът на ЕС представлява 1 на сто от неговия брутен национален доходен и 2 на сто правителсвените разходи на държавите му, припомниха двамата комисари. Той струва на средния европейски данъкплатец по-малко от 1 кафе на ден, каза Крецу.

Промени във финансите на ЕС заради напускането на Великобритания

http://clubz.bg/55630-promeni_vyv_finansite_na_es_zaradi_napuskaneto_na_velikobritaniq

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер обяви проектоцелта на ЕС за енергийна ефективност до 2030 година. Снимка БГНЕС

Европейският съюз трябва да си осигури нови приходи, да съкрати разходи, да пресее приоритетите си и да промени продължителността на многогодишната си финансова рамка след изтичането на сегашната през 2020 година, заяви днес Европейската комисия.

Еврокомисарите по бюджета и по регионалното развитие Гюнтер Йотингер и Корина Крецу представиха днес документ за размисъл за бъдещето на финансите на ЕС до 2025 година. Той е петият и последен поред документ детайлизиращ Бялата книга със сценарии за бъдещето на ЕС, която комисията публикува през март.

Йотингер подчерта, че днешният документ е само основа за размисъл и дебат между правителствата и гражданите. Комисията се очаква да представи свой проект за следващата многогодишна финансова рамка през пролетта или лятото на 2018 година, каза Йотингер.

Очаквайте подробности.

Цветанов: Забраниха ми да присъствам на срещата на Радев и кмета на Свищов

http://frognews.bg/news_137282/TSvetanov-Zabraniha-mi-da-prisastvam-na-sreshtata-na-Radev-i-kmeta-na-Svishtov/

Вчера Свищов чества 140-години от Освобождението си. На тържестват бяхме поканени областният управител на Велико Търново д-р Любомира Попова, кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините - Даниел Панов, както и народни представители, сред които председателят на най голямата парламентарна група - на ГЕРБ. Това каза от трибуната на парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който прочете декларация от името на група.

ДПС поиска от ГЕРБ нападателите на забрадените жени да бъдат наказани

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/28/2997113_dps_poiska_ot_gerb_napadatelite_na_zabradenite_jeni_da/?ref=rss


Остро поставяме въпроса за акта от вчера и призоваваме най-голямата политическа сила в парламента да поеме своята отговорност и да предприеме всички необходими адекватни действия за наказване на извършителите. Това заяви в декларация от името на партията председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по повод нападението над семейството на заместник главния мюфтия вчера.<br /><br />Съпругата и двете дъщери на заместник главния мюфтия Бирали Бирали са нападнати на паркинга на голям столичен...

Европейски шампионат по фолклор на 1 и 2 юли в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/BWVc7taS4-w/

euroНа 1 и 2 юли Поморие ще бъде домакин на Европейския шампионат по фолклор „Евро фолк 2017“.

Музикалните празници “Евро фолк” се състоят от четиридесет и пет музикални фестивала и се провеждат под егидата на Европейска Асоциация на Фолклорните Фестивали – ЕАFF в различни европейски градове. В Поморие ще се състои деветото издание на шампионата и в него ще бъдат представени фолклорни ансамбли, певчески и танцови групи, хорове, духови и фолклорни оркестри от България, Латвия, Русия, Словакия, Израел, Иран, Якутия и други.

Основната идея на организаторите е да се даде възможност за изява на различните творчески колективи, като чрез конкурсна програма бъдат излъчени най-добрите от тях. В края на шампионата носителят на Голямата награда – Grand Prix „Орфей“, Златен медал и Диплом за Абсолютен европейски шампион по фолклор ще получи и парична премия от 1000 Евро. По преценка на журито и продуцентите от Euro Folk Academy изявените художествени ръководители ще бъдат удостоени с Диплом за получаване на званието Maestro или Maestro Academic.

Конкурсната програма в Поморие ще бъде разделена на две сцени, както следва:

01.07.2017 г. /събота/
18.05 – 21.45 часа – Конкурсна програма на сцена “Просвета 1888” – Поморие

02.07.2017 г. /неделя/

18.35 – 21.40 часа – Конкурсна програма на сцена “Светлина 1939” – Поморие

Австрия предупреждава за ислямизация на Балканите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305390

Австрия предупреждава за ислямизация на БалканитеАвстрийският министър на отбраната Ханс Петер Доскоцил предупреди за разширяване на влиянието на Турция и Саудитска Арабия в страните от Западните Балкани, предаде Танюг. Влиянието на ЕС в балканските страни намалява, а същевременно Турция и Саудитска Арабия разширяват своето влияние в Албания, Косово и Сърбия,

Един е загинал, а 31 са ранени при катастрофи през изминалото денонощие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305398

Един е загинал, а 31 са ранени при катастрофи през изминалото денонощиеЕдин човек е загинал, а 31 са ранени при катастрофи в страната през изминалото денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР. Трима от пострадалите са с опасност за живота. За денонощието са станали 25 тежки пътни инцидента. На територията на столицата са станали 159 леки и 6 тежки катастрофи, при които са пострадали шестима души.

Шефът на НДК за един ден показа как се урежда поръчка за ремонт

https://offnews.bg//obshtestvo/shefat-na-ndk-za-edin-den-pokaza-kak-se-urezhda-porachka-za-remont-659251.html

Шефът на НДК за един ден Борислав Велков пусна във фейсбук скандални съобщения, свързани с обществената поръчка за ремонта на НДК. 

Велков прави разкритията си като председател на Съвета на директорите на НДК. Той бе избран от министър Лиляна Павлова да заеме мястото на изпълнителния директор Мирослав Боршош, но Борисов върна титуляра на поста. 

Синът на депутата от БСП Славчо Велков твърди, че НДК е фалирало дружество, а загубите му за три години са 21 млн. лева пари на данъкоплатците. Според него в Двореца на културата действат "моделите “Боршош”, които се превръщат в тенденция, при които взимаш от данъкоплатците, продаваш през бившата си билетна компания, разплащаш се щедро с “културата” и усвояваш разликата през най-различни допълнителни услуги и свързани компании". Това се нарича КУЛТУРНА кражба, пише Велков. Той публикува и няколко лични съобщения от служител на НДК за указанията за нагласяване на обществената поръчка. 

Както става ясно и от съобщенията "Галчев инженеринг" е определена от комисията за изпълнител на обществената поръчка за реконструкцията на НДК – Конгресен център миналата година. Компанията предложи цена 16 549998 лв без ДДС, която е по-висока от предварително обявената стойност – 13,9 млн. лева без ДДС. Другата спомената в sms-ите Главболгарстрой е класирана на пето място. Общо 6 оферти бяха подадени за реконструкция на сградата на НДК, по повод председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. Окончателното класиране бе: "Галчев Инженеринг" – 75,51 т., Консорциум "Евро НДК", включващо Планекс, "Евробау инженеринг" и архитектурна фирма "Вамос" – 71,72 т.,Обединение" КИД ПЛЮС – М-Синтез", съставено от "КИД плюс", Видин и архитектурна кампания "М-Синтез" - 63,49 т., ДЗЗД "Еврострой", с участници в него "Водстрой 98" и "Ателие Серафимов Архитекти" – 58,37 т., • "Главболгарстрой", 52,77 т.

В текста, който публикуваме без намеса, Велков обещава още разкрития: 

УВАЖАЕМИ ХОРА НА ДУХА, КУЛТУРАТА И БИЗНЕСА! (БОРШОШ, ТИ НЕ СИ МЕЖДУ ТЯХ.)

С интерес следя какво се случва вчера и днес около казуса Национален дворец на културата. Твърдо бях решил да не публикувам нищо, но в името на КУЛТУРАТА и ОБЩЕСТВОТО, на което тя е огледало, реших, че ще бъде голямо лицемерие да не го направя. Имам син, който е на 16 години, и някак си би било добре да му предадем всички заедно няколко урока за КУЛТУРАТА и ХИГИЕНАТА на духа! За мен принципната и професионалната позиция се неделими! В този смисъл съм представител на една нова КУЛТУРА в България (макар рядка все още), която се казва ПРОФЕСИОНАЛНА КУЛТУРА. Изповядва се от ПРОФЕСИОНАЛИСТИ! Там, където съм се учил, попивал зания и практикувал, тези казуси за КУЛТУРАТА и ИНСТИТУТИТЕ са ги минали преди 150 години! Така, че съм много наясно какво точно ви пиша!

И така, нека споделя няколко неща, за да се изясни картинката на всички! Все пак съм много по-пряк участник в спектакъла от повечето актьори в него!

В качеството си на председател на СД на НДК и отговорен към професионалните ценности, ще Ви кажа, че заварих едно тежко фалирало дружество. Катастрофирало дружество! Това означава, че и КУЛТУРАТА в него е фалирала! Без визия, без бизнес план ( а тя го изисква), без ясна перспектива! Нищо, освен само общи приказки. Бизнес план няма, но ясна цел се оказа, че има - дружеството да бъде източено по всевъзможни начини! Много са! “ЗАПАДНИТЕ КУЛТУРНИ” модели, с които се сравняваме не допускат подобни неща! Там КУЛТУРАТА печели, а тук КУЛТУРАТА губи. Или се източва. Защо? Ами защото моделите “Боршош”, които се превръщат в тенденция, при който взимаш от данъкоплатците, продаваш през бившата си билетна компания, разплащаш се щедро с “културата” и усвояваш разликата през най-различни допълнителни услуги и свързани компании, се нарича КУЛТУРНА кражба, в която вие участвате, но без да знаете. Всъщност някои знаят, други не, но тези дни се натъкнах на “холивудски” хонорари във фалиралото НДК! Дали сте си таланта, времето, енергията и никой не го оспорва, но всичко си има цена!

За да не се отвличам, ето и малко общи цифри като начало: загубата на дружеството за 2015 г. - около 9,3 млн. лева, 2016 г. - 8,5 млн., 2017 г. - 3,4 млн., или общо за 3 години около 21 млн. лева българска данъкоплатска пара. Дали в тези пари има КУЛТУРА? Да, разбира се, но когато се управляват добре. Иначе са деградивен КУЛТУРЕН фактор. Е, уважаема Ваня Щерева, доволна ли сте, че участвате индиректно в КУЛТУРНОТО източване на века?

Ок ли сте, уважаеми всички, че докато “той” се вози в безвъзмездно предоставен Лексъс за около 200 000 лева със заплата от 1 300 лв., който паркира пред фалиралото “си” държавно предприятие, вие репетирате или пишете здраво, за да зарадвате всеки един фен? За да го накарате да си купи билет или книга? Днес прочетох някъде, че той бил “играч”:))) Играч в КУЛТУРАТА е този, който може да произведе и установи културен продукт. Да направиш “перо" и т.н. дейности, да промотираш или да организираш, е as usual в нашия занаят, но все още не означава, че е продукт. В нашия случай става дума за един “културен Боршошлия”, който освен да реализира минуси с оправданието, че е ИНСТИТУТ - МЕЦЕНАТ, нищо друго няма! Факт. Институти са Министерство на културата, Министерство на образованието, а НДК е една културна инфраструктура, която е потенциална платформа на тези институти, колега меринджей! Можеш да инвестираш в някои продукти, но тогава, когато си ... поне около нулата! Още малко инфо: в продукцията “Квартет” ( уважение към актьорите) инвестицията е около 800 000 лева, а възвращаемостта е 90 000 лева през онази билетна компания, а постановката е поставена 2 пъти, или 450 000 лева на вечер! Нали се досещате, че тези 90 000 лева са реалният пазар. Това ли е продукт? Какво точно изгради този продукт в полза на КУЛТУРАТА, което да е устойчиво? Ако частен промоутър инвестира и възвръщаемостта е в това съотношение, то той ще се вози в трамвай. А меринджеят се вози в “Лексъс” и казва, че това е “институт”! Освен това го прави в годината, в която има загуба от 8,5 млн. лева! Докато всички останали се борят на този пазар, “института” ... Щях, без да искам, да кажа, че се краде от него :) Добре де, не се краде, но се източва.

Уважаеми хора на духа и културата, искрено съжалявам, че са ви омотали в този съвършен сценарий. Вие просто гастролирате там, а на гърба на таланта ви се случва всичко това. Оставям всичко на вашата КУЛТУРНА съвест, която си е лично ваша, но помнете, че има възпитателен обществен ефект! Не го забравяйте! Няма да издавам колко пари има в сметката на дружеството към днешна дата, но бих обобщил така - то е с показатели на фалит. Още по-зле дори - наличните пари са вече предварително похарчени, защото са дължими за няколко поредни месеца на фирмата ( и браво за търпението и усилията, които се полагат), която в момента се чуди как да адаптира и ремонтира НДК за наистина най-важното събитие с дългосрочно културно отражение за цялото общество, каквото е предстоящето Председателство на България през 2018 г. Тези данъкоплатски пари са били преведени целево за него! Ако всичко това беше плод на некадърност, добре! Но всичко това е плод на алчност и много добре планирани действия. Знам, че няма да успокоя никого, но НДК, освен парите за ремонта си, няма и стотинка отгоре, а натрупаните задължения към този и онзи, тук и там, са мечтата на съдебния изпълнител.

В момент, в който цялата държавна машина е впрегната да проверява и одитира, а държавното обвинение в лицето на прокуратурата е в НДК в топлата петъчна вечер в 17.30 часа, с решение на “КУЛТУРНИЯ” са уволнени със смешни мотиви деловодителките на НДК, защото нямали “висше”, а тези достойни жени са там от 1986 г.(човешки съдби са това). И е сменен патрон на врата, и не само, и никой не знае какво точно се е сличило през уикенда и в кой е бил ключа. Съмнявам се в последното. А вчера е имало дистанционнен опит за източване на информация от сървъра. Блокиран е, слава богу. Днес издадох заповед да бъдат запечатани кабинетите на деловодството и юриста.


Да, в името на КУЛТУРАТА е възможно всичко! Да уволним (между другото, десетки "неудобни" хора водят трудови дела срещу НДК), да унизим, да откраднем. Ето в такава КУЛТУРА участвате вие, а всички ние - живеем. Категорично мога да заявя, че това е “сламен мениджмънт”, който рано или късно ще рухне. В крайна сметка “КУЛТУРАТА ПОБЕДИ”. Тъй като сега НДК отива в КУЛТУРАТА, време е и ПРОКУРАТУРАТА да влезе в КУЛТУРАТА,. Ако смятате, че КУЛТУРАТА с голямата си “победа” си е върнала отново архаичния модел на съществуване, то нека всички сме наясно, че вие също носите солидарна обществена отговорност за случващото се! 

Вчера меринджеят Ви излъга хладнокръвно. Излъга всички по веригата. Всъщност последните два месеца бяха тези, през които процесите се ускориха във всяко едно отношение. Никога и никой не го е принуждавал да подписва каквото и да било под натиск. Имал е цялото време и власт от октомври 2016 г. до днес, за да подпише, каквото прецени. Защо не го е подписал? Да спазваш срокове, които фатално си изпуснал месеци преди това, не е натиск. Това се нарича липса на професионална КУЛТУРА. Последните два месеца било хаос!

Последните два месеца всъщност се опитваме да подредим хаоса от последните три години. Натиснахме педала на макс, като същевременно удържаме положението, за да не подпише меринджеят някоя простотия от глупост, която всички, даже и него да вкара в беля, накъдето всъщност устремено се е запътил! Има бол негативни оценки на кой ли не за част от дейностите, също и безкрайни медийни съмнения около разходването на средствата. Казвам го аз, който съм присъствал на всяко едно заседание, и много добре знам какво сме си казали там. Вие не сте били. Само ще ви кажа, че вие се хванахте на един фейсбук пост. Sorry. Всички се хванаха. И за да ви докажа това, започвам скромно да публикувам това онова в пространството, все неща, които доказват, че именно “той” е оказвал натиск на клети хора още през 2016 г., когато два месеца не бяха от такова жизнено важно значение. Има много такива материали, така, че разполагате с достатъчно време, за да си промените мнението. Уважаема Ваня Щерева, Вашето нямаше да се загуби, че даже можеше да е и повече. Ако имахте малко повече търпение и желание, щяхте да имате и удоволствието да участвате в написването на една нова книга в културната ни история - нов БГ КУЛТУРЕН МОДЕЛ, finally.

Публикувам този текст в личната си страница, защото изразявам лично мнение, което не обвързва никого от екипа, в който съм. Позицията, която изразявам, все още в качеството си на председател на Съвета на директорите на НДК, е освен административно оправдана, но и морална. #МОРАЛ #КУЛТУРА В този управителен орган отговаряме за парите на данъкоплатците, от които се дотира и КУЛТУРАТА!
Айде лека нощ, и да ни е честита "ПОБЕДАТА”.:) 

Шефът на НДК за един ден показа как се урежда поръчка за ремонт на Двореца

https://offnews.bg//obshtestvo/shefat-na-ndk-za-edin-den-pokaza-kak-se-urezhda-porachka-za-remont-na-659251.html

Шефът на НДК за един ден Борислав Велков пусна във фейсбук скандални съобщения, свързани с обществената поръчка за ремонта на НДК. 

Велков прави разкритията си като председател на Съвета на директорите на НДК. Той бе избран от министър Лиляна Павлова да заеме мястото на изпълнителния директор Мирослав Боршош, но Борисов върна титуляра на поста. 

Синът на депутата от БСП Славчо Велков твърди, че НДК е фалирало дружество, а загубите му за три години са 21 млн. лева пари на данъкоплатците. Според него в Двореца на културата действат "моделите “Боршош”, които се превръщат в тенденция, при които взимаш от данъкоплатците, продаваш през бившата си билетна компания, разплащаш се щедро с “културата” и усвояваш разликата през най-различни допълнителни услуги и свързани компании". Това се нарича КУЛТУРНА кражба, пише Велков. Той публикува и няколко лични съобщения от служител на НДК за указанията за нагласяване на обществената поръчка. 

В текста, който публикуваме без намеса, Велков обещава още разкрития: 

УВАЖАЕМИ ХОРА НА ДУХА, КУЛТУРАТА И БИЗНЕСА! (БОРШОШ, ТИ НЕ СИ МЕЖДУ ТЯХ.)

С интерес следя какво се случва вчера и днес около казуса Национален дворец на културата. Твърдо бях решил да не публикувам нищо, но в името на КУЛТУРАТА и ОБЩЕСТВОТО, на което тя е огледало, реших, че ще бъде голямо лицемерие да не го направя. Имам син, който е на 16 години, и някак си би било добре да му предадем всички заедно няколко урока за КУЛТУРАТА и ХИГИЕНАТА на духа! За мен принципната и професионалната позиция се неделими! В този смисъл съм представител на една нова КУЛТУРА в България (макар рядка все още), която се казва ПРОФЕСИОНАЛНА КУЛТУРА. Изповядва се от ПРОФЕСИОНАЛИСТИ! Там, където съм се учил, попивал зания и практикувал, тези казуси за КУЛТУРАТА и ИНСТИТУТИТЕ са ги минали преди 150 години! Така, че съм много наясно какво точно ви пиша!

И така, нека споделя няколко неща, за да се изясни картинката на всички! Все пак съм много по-пряк участник в спектакъла от повечето актьори в него!

В качеството си на председател на СД на НДК и отговорен към професионалните ценности, ще Ви кажа, че заварих едно тежко фалирало дружество. Катастрофирало дружество! Това означава, че и КУЛТУРАТА в него е фалирала! Без визия, без бизнес план ( а тя го изисква), без ясна перспектива! Нищо, освен само общи приказки. Бизнес план няма, но ясна цел се оказа, че има - дружеството да бъде източено по всевъзможни начини! Много са! “ЗАПАДНИТЕ КУЛТУРНИ” модели, с които се сравняваме не допускат подобни неща! Там КУЛТУРАТА печели, а тук КУЛТУРАТА губи. Или се източва. Защо? Ами защото моделите “Боршош”, които се превръщат в тенденция, при който взимаш от данъкоплатците, продаваш през бившата си билетна компания, разплащаш се щедро с “културата” и усвояваш разликата през най-различни допълнителни услуги и свързани компании, се нарича КУЛТУРНА кражба, в която вие участвате, но без да знаете. Всъщност някои знаят, други не, но тези дни се натъкнах на “холивудски” хонорари във фалиралото НДК! Дали сте си таланта, времето, енергията и никой не го оспорва, но всичко си има цена!

За да не се отвличам, ето и малко общи цифри като начало: загубата на дружеството за 2015 г. - около 9,3 млн. лева, 2016 г. - 8,5 млн., 2017 г. - 3,4 млн., или общо за 3 години около 21 млн. лева българска данъкоплатска пара. Дали в тези пари има КУЛТУРА? Да, разбира се, но когато се управляват добре. Иначе са деградивен КУЛТУРЕН фактор. Е, уважаема Ваня Щерева, доволна ли сте, че участвате индиректно в КУЛТУРНОТО източване на века?

Ок ли сте, уважаеми всички, че докато “той” се вози в безвъзмездно предоставен Лексъс за около 200 000 лева със заплата от 1 300 лв., който паркира пред фалиралото “си” държавно предприятие, вие репетирате или пишете здраво, за да зарадвате всеки един фен? За да го накарате да си купи билет или книга? Днес прочетох някъде, че той бил “играч”:))) Играч в КУЛТУРАТА е този, който може да произведе и установи културен продукт. Да направиш “перо" и т.н. дейности, да промотираш или да организираш, е as usual в нашия занаят, но все още не означава, че е продукт. В нашия случай става дума за един “културен Боршошлия”, който освен да реализира минуси с оправданието, че е ИНСТИТУТ - МЕЦЕНАТ, нищо друго няма! Факт. Институти са Министерство на културата, Министерство на образованието, а НДК е една културна инфраструктура, която е потенциална платформа на тези институти, колега меринджей! Можеш да инвестираш в някои продукти, но тогава, когато си ... поне около нулата! Още малко инфо: в продукцията “Квартет” ( уважение към актьорите) инвестицията е около 800 000 лева, а възвращаемостта е 90 000 лева през онази билетна компания, а постановката е поставена 2 пъти, или 450 000 лева на вечер! Нали се досещате, че тези 90 000 лева са реалният пазар. Това ли е продукт? Какво точно изгради този продукт в полза на КУЛТУРАТА, което да е устойчиво? Ако частен промоутър инвестира и възвръщаемостта е в това съотношение, то той ще се вози в трамвай. А меринджеят се вози в “Лексъс” и казва, че това е “институт”! Освен това го прави в годината, в която има загуба от 8,5 млн. лева! Докато всички останали се борят на този пазар, “института” ... Щях, без да искам, да кажа, че се краде от него :) Добре де, не се краде, но се източва.

Уважаеми хора на духа и културата, искрено съжалявам, че са ви омотали в този съвършен сценарий. Вие просто гастролирате там, а на гърба на таланта ви се случва всичко това. Оставям всичко на вашата КУЛТУРНА съвест, която си е лично ваша, но помнете, че има възпитателен обществен ефект! Не го забравяйте! Няма да издавам колко пари има в сметката на дружеството към днешна дата, но бих обобщил така - то е с показатели на фалит. Още по-зле дори - наличните пари са вече предварително похарчени, защото са дължими за няколко поредни месеца на фирмата ( и браво за търпението и усилията, които се полагат), която в момента се чуди как да адаптира и ремонтира НДК за наистина най-важното събитие с дългосрочно културно отражение за цялото общество, каквото е предстоящето Председателство на България през 2018 г. Тези данъкоплатски пари са били преведени целево за него! Ако всичко това беше плод на некадърност, добре! Но всичко това е плод на алчност и много добре планирани действия. Знам, че няма да успокоя никого, но НДК, освен парите за ремонта си, няма и стотинка отгоре, а натрупаните задължения към този и онзи, тук и там, са мечтата на съдебния изпълнител.

В момент, в който цялата държавна машина е впрегната да проверява и одитира, а държавното обвинение в лицето на прокуратурата е в НДК в топлата петъчна вечер в 17.30 часа, с решение на “КУЛТУРНИЯ” са уволнени със смешни мотиви деловодителките на НДК, защото нямали “висше”, а тези достойни жени са там от 1986 г.(човешки съдби са това). И е сменен патрон на врата, и не само, и никой не знае какво точно се е сличило през уикенда и в кой е бил ключа. Съмнявам се в последното. А вчера е имало дистанционнен опит за източване на информация от сървъра. Блокиран е, слава богу. Днес издадох заповед да бъдат запечатани кабинетите на деловодството и юриста.


Да, в името на КУЛТУРАТА е възможно всичко! Да уволним (между другото, десетки "неудобни" хора водят трудови дела срещу НДК), да унизим, да откраднем. Ето в такава КУЛТУРА участвате вие, а всички ние - живеем. Категорично мога да заявя, че това е “сламен мениджмънт”, който рано или късно ще рухне. В крайна сметка “КУЛТУРАТА ПОБЕДИ”. Тъй като сега НДК отива в КУЛТУРАТА, време е и ПРОКУРАТУРАТА да влезе в КУЛТУРАТА,. Ако смятате, че КУЛТУРАТА с голямата си “победа” си е върнала отново архаичния модел на съществуване, то нека всички сме наясно, че вие също носите солидарна обществена отговорност за случващото се! 

Вчера меринджеят Ви излъга хладнокръвно. Излъга всички по веригата. Всъщност последните два месеца бяха тези, през които процесите се ускориха във всяко едно отношение. Никога и никой не го е принуждавал да подписва каквото и да било под натиск. Имал е цялото време и власт от октомври 2016 г. до днес, за да подпише, каквото прецени. Защо не го е подписал? Да спазваш срокове, които фатално си изпуснал месеци преди това, не е натиск. Това се нарича липса на професионална КУЛТУРА. Последните два месеца било хаос!

Последните два месеца всъщност се опитваме да подредим хаоса от последните три години. Натиснахме педала на макс, като същевременно удържаме положението, за да не подпише меринджеят някоя простотия от глупост, която всички, даже и него да вкара в беля, накъдето всъщност устремено се е запътил! Има бол негативни оценки на кой ли не за част от дейностите, също и безкрайни медийни съмнения около разходването на средствата. Казвам го аз, който съм присъствал на всяко едно заседание, и много добре знам какво сме си казали там. Вие не сте били. Само ще ви кажа, че вие се хванахте на един фейсбук пост. Sorry. Всички се хванаха. И за да ви докажа това, започвам скромно да публикувам това онова в пространството, все неща, които доказват, че именно “той” е оказвал натиск на клети хора още през 2016 г., когато два месеца не бяха от такова жизнено важно значение. Има много такива материали, така, че разполагате с достатъчно време, за да си промените мнението. Уважаема Ваня Щерева, Вашето нямаше да се загуби, че даже можеше да е и повече. Ако имахте малко повече търпение и желание, щяхте да имате и удоволствието да участвате в написването на една нова книга в културната ни история - нов БГ КУЛТУРЕН МОДЕЛ, finally.

Публикувам този текст в личната си страница, защото изразявам лично мнение, което не обвързва никого от екипа, в който съм. Позицията, която изразявам, все още в качеството си на председател на Съвета на директорите на НДК, е освен административно оправдана, но и морална. #МОРАЛ #КУЛТУРА В този управителен орган отговаряме за парите на данъкоплатците, от които се дотира и КУЛТУРАТА!
Айде лека нощ, и да ни е честита "ПОБЕДАТА”.:) 

БСП: Две лобита в ГЕРБ се бият за парите в НДК

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/bsp-dve-lobita-v-gerb-se-biiat-za-parite-v-ndk-6070862

От "столетницата" смятат да сезират главния прокурор заради съмнения относно обществените поръчки за двореца на културата

Как така нямаме филм за Първата световна?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6304767

Как така  нямаме филм за  Първата  световна?В нашата орис тази война е първа по всичко На 28 юни 1914 г. изстрелите на сръбския националист Гаврило Принцип в Сараево и убийството на австро-унгарския престолонаследник Франц Фердинад ще сложат началото на низ от събития, които ще причинят една от жестоките месомелачки в човешката и българската история - Първата световна война.

180 лв. става минималната пенсия от 1 юли

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305413

180 лв. става минималната пенсия от 1 юли180 лв. става минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 1 юли, а от 1 октомври тя се увеличава на 200 лв. Това решиха депутатите, които току-що приеха на второ четене с 202 гласа "за" и нито един против внесената от правителството промяна в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2017 г.

Марешки: Заплашват ме заради бизнеса с горива

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/mareshki-zaplashvat-me-zaradi-biznesa-s-goriva-6070861

Зам.-председателят на НС е категоричен, че не съществуват записи, на които да се чува как той заплашва или изнудва някого

Боршош се върна в НДК сред скандали дали "спасителят на културата" е източвал държавни пари

http://www.mediapool.bg/borshosh-se-varna-v-ndk-sred-skandali-dali-spasitelyat-na-kulturata-e-iztochval-darzhavni-pari-news265904.html

Преди да бъде превърнат в сцена на българското европредседателство, НДК стана сцена на брутални политико-лобистки сблъсъци, задвижвани от подмолни интереси. По-малко от два дни след като министърът по европредседателтвото Лиляна Павлова уволни директора на НДК Мирослав Боршощ, в сряда правителството го възстанови на поста по искане на премиера Бойко Борисов и отне двореца от Павлова, прехвърляйки го към министъра на културата Боил Банов. Няма обяснение за лупинга на Борисов, който, според източници на Mediapool, още преди десетина дни е дал картбланш на Павлова да махне Боршош. Залогът в тази кадрова въртележка са над 45 милиона лева бюджетни пари, отпуснати до момента за ремонта на НДК, с тенденция да бъдат дадени още. Часове преди правителственото заседание, което върна Боршош на бял кон в НДК, членът на директорския съвет Борислав Велков заяви, че НДК е източван по всевъзможни начини, на практика е във фалит, а ръководството на двореца е оказвало натиск от кого да бъдат спечелени обществените поръчки за ремонта. Той публикува и скрийншотове от кореспонденция за манипулиране на конкурсите. В същото време прокуратурата обяви, че решението дали да повдигне обвинение на ръководството на НДК за нарушения при изразходването на бюджетни пари е на една счетоводна експертиза разстояние. НДК е катастрофирало дружество Борислав Велков, който се ползва с доверието на Лиляна Павлова и изкара един ден начело на НДК преди премиерът да реабилитира Боршош, съобщи във Фейсбук, че при влизането си в директорския брод през май т.г. е заварил "тежко фалирало, катастрофирало дружество, без визия, без бизнес план". "Нищо, освен само общи приказки. Бизнес план няма, но ясна цел се оказа, че има - дружеството да бъде източено по всевъзможни начини! Много са!", допълва Велков. Неговото пространно изложение на практика потвърждава по-дипломатично изложените от Лиляна Павлова мотиви за отстраняването на Боршош, които тя разясни в интервю за Mediapool часове преди Бойко Борисов да я бламира във вторник. Най-видимата причина за завоя на Борисов е масираната и енергична защита на Боршош от страна на творци и културни дейци в социалните мрежи. Всички те изтъкнаха огромния принос на Боршош за превръщането на НДК в дворец именно на културата. Информирани източници обаче коментираха неофициално пред Mediapool, действителната причина е друга – сблъсък на интереси за "правилното" усвояване на парите за НДК и в крайна сметка едно лоби е било по-убедително пред Борисов спрямо друго. Източване на културата чрез "моделите Боршош" Велков посочва в писмото си, че в България културата се източва, с "моделите "Боршош", които се превръщат в тенденция, при която взимаш от данъкоплатците, продаваш през бившата си билетна компания, разплащаш се щедро с "културата" и усвояваш разликата през най-различни допълнителни услуги и свързани компании". Велков допълва, че от 2015 г., когато бе назначен Боршош начело на НДК, загубата му е около 21 млн. лв. "Ок ли сте, уважаеми всички (културни дейци – б.ред.), че докато "той" се вози в безвъзмездно предоставен Лексъс за около 200 000 лева със заплата от 1 300 лв., който паркира пред фалиралото “си” държавно предприятие, вие репетирате или пишете здраво, за да зарадвате всеки един фен? За да го накарате да си купи билет или книга? Днес прочетох някъде, че той бил "играч":))) Играч в КУЛТУРАТА е този, който може да произведе и установи културен продукт. Да направиш "перо" и т.н. дейности, да промотираш или да организираш, е as usual в нашия занаят, но все още не означава, че е продукт. В нашия случай става дума за един “културен Боршошлия”, който освен да реализира минуси с оправданието, че е ИНСТИТУТ - МЕЦЕНАТ, нищо друго няма!", пише още Борислав Велков. Той дава пример как в продукцията на НДК “Квартет” инвестицията е около 800 000 лева, а възвращаемостта е 90 000 лева през билетната компания на Боршош, а постановката е поставена 2 пъти, или 450 000 лева на вечер. Натиск за оценка на кандидати в търг "Ако частен промоутър инвестира и възвръщаемостта е в това съотношение, то той ще се вози в трамвай. А меринджеят се вози в "Лексъс" и казва, че това е "институт"! Освен това го прави в годината, в която има загуба от 8.5 млн. лева!", възмущава ще още Велков. Борислав Велков твърди, че Мирослав Боршош е оказвал натиск за обществената поръчка за цялостния ремонт на НДК, която в края на миналата година бе спечелена от "Галчев инженеринг" с ооферта за 16.5 млн. лв. без ДДС. Той публикува снимки от разговор във Вайбър (Viber) с Иван Беров от НДК, от който остава ясно, че екипът от НДК, занимавал се с търга, е бил инструктиран какви точки да се дадат на фирмите участници, така че "Галчев инженеринг" да спечели, а "Главболгарстрой" да бъде отстранена. След тези разкрития на Борислав Велков не е ясно дали той ще остане в борда на НДК или ще изхвърчи оттам по нареждане на новия принципал – министърът на културата. Разследването на НДК започва при служебни кабинет по сигнал на ДАНС След "множество действия по разследването" за нарушения с бюджетни средства за НДК, прокуратурата изчаква счетоводна експертиза, за да реши има ли "предпоставки за повдигане на обвинения" срещу ръководството на дружеството. Това съобщи прокуратурата в сряда по повод "множество запитвания от представители на медиите". Държавното обвинение уточнява, че се е задействало по "сигнална справка", изпратена на 21 февруари т.г. от ДАНС (по време на служебното правителство -бел.ред.) до главния прокурор по повод бюджетни средства, отпуснати за ремонта на НДК във връзка с европредседателството, но използвани за други цели. Наблюдаващите прокурори от звено "Антикорупция" към Софийска градска прокуратурата са възложили допълнителна проверка на ДАНС за "изясняване на фактическите обстоятелства по случая". ДАНС докладва резултатите на 17 май, а на 8 юни е "образувано досъдебно производство с предмет чл.254а ал.1 от НК - за разпореждане с бюджетни средства не по предназначението им, в нарушение на нормативни актове". БСП: Председателството сведено до смяната на едни плочки Управляващото мнозинство засега се съпротивлява на искането на БСП да се създаде анкетна комисия в парламента "заради основателни съмнения за корупция, изговорени от двете страни в този спор". "Какво председателство, като го свеждате до това кой в ГЕРБ да открадне едни пари от ремонт и едни плочки? Няма приоритети, няма политики, Председателството беше сведено до смяната на плочките, сега и заради обществените поръчки рискувате бъдещето на България", възмути се Корнелия Нинова и се закани на свой ред да подаде сигнал до главния прокурор. "Две лобита в ГЕРБ бият ли се кой да вземе обществените поръчки за 50 млн. ремонт в НДК?", запита риторично тя. "И двамата в спора казват, че председателството е пред провал, очевидно няма да се справите с този проблем, ще трябва да ви помагаме, но времето доказва, че сме били прави, когато се съгласихме Деница Златева да не участва в това", допълни Нинова. "Патриотите": НС не трябва да се превръща в пожарна команда Народното събрание да се превръща в пожарна команда и по всеки повод да правим извънредни комисии, независимо дали имаме компетенции, е недобра практика, заяви Искрен Веселинов, зам.-председател на ПГ на "Обединените патриоти", по повод искането на БСП. По думите му парламентът не би трябвало да е място за дребнотемие и мултиплициране на политически скандали, но, ако БСП имат данни за нарушения, са в правото си да сигнализират отговорните органи. Веселинов призна, че не е запознат в детайли със случващото се с конгресния център, "но във всеки случай е работа на изпълнителната власт и няма причина тя да бъде дублирана от временна комисия". Европредседателството, подчерта той, не е дребнотемие и затова говори и фактът, че в НС има специална парламентарна комисия, която отговаря за него и тя се оглавява от БСП.

Прокуратурата: С пари за европредседателството НДК плащал стари договори

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-s-pari-za-evropredsedatelstvoto-ndk-plashtal-stari-dogovori-news265904.html

С пари, отпуснати специално за организирането на европредседателството на България догодина, НДК е плащало по договори за минали периоди и по този казус още в началото на юни е образувано досъдебно производство, но се чакат резултатите от счетоводна експертиза за начина из разходваните целеви средства, за да се реши дали да се повдигнат обвинения срещу представители на държавното дружество. Това съобщиха от прокуратурата в сряда в отговор на множество журналистически въпроси за хода на вече обявеното от говорителя на главнияэпрокурур разследване на ремонта на НДК. Темата отново е на дневен ред, след като в понеделник министърът на европредседателството Лиляна Павлова уволни шефа на НДК Мирослав Боршош, защото не изпълняват разпорежданията й, налице е опасността ремонтът на сградата де приключи до края на 2017 г. и двамата имали различни виждания за това как трябва да се изразходват публичните средства. След масова защита на Боршош от културни дейци във Фейсбук, във вторник премиерът Бойко Борисов го възстанови на длъжност, а в сряда Министерският съвет отне собствеността на НДК от Лиляна Павлова и прехвърли двореца с всичките проблеми за решаване по ремонта му на министъра на културата. Заради скандала, от БСП поискаха да се създаде временна анкетна комисия в парламента, която да разследва обществените поръчки, но Патриотите заявиха, че не бива Народното събрание да се превръща в пожарна команда и по всеки повод да се правят извънредни комисии, независимо дали депутатите имат компетенции От съобщението на прокуратурата става ясно, че разследването за злоупотреби в НДК е започнало след изпратена от ДАНС справка, според която част от отпуснатите на 3 август 2016 г. на НДК 17 млн. лв. за европейското председателство са изхарчени от Боршош за плащания по договори за минали периоди. След извършени от ДАНС по поръчка на специализираната прокуратура допълнителни проверки е образувано досъдебното производство. Чакат се резултатите от счетоводна експертиза за анализ на начина на разходване на целеви средства от сметките на НДК, за да се реши дали да се повдигне обвинение и срещу кого. В същото време председателят на съвета на директорите Борислав Велков, който бе назначен за един ден на мястото на Боршош, написа във Фейсбук, че НДК е източван по всевъзможни начини, на практика е във фалит, а ръководството на двореца е оказвало натиск от кого да бъдат спечелени обществените поръчки за ремонта. Той публикува и скрийншотове от кореспонденция за манипулиране на конкурсите. НДК е катастрофирало дружество Велков посочва, че като шеф на борда на НДК е заварил "тежко фалирало, катастрофирало дружество, без визия, без бизнес план". "Нищо, освен само общи приказки. Бизнес план няма, но ясна цел се оказа, че има - дружеството да бъде източено по всевъзможни начини! Много са!, допълва той. Според него в България културата се източва, с "моделите “Боршош”, които се превръщат в тенденция, при която взимаш от данъкоплатците, продаваш през бившата си билетна компания, разплащаш се щедро с “културата” и усвояваш разликата през най-различни допълнителни услуги и свързани компании". Велков допълва, че от 2015 г., когато бе назначен Боршош начело на НДК, загубата му е около 21 млн. лв. "Ок ли сте, уважаеми всички (културни дейци – б.ред.), че докато “той” се вози в безвъзмездно предоставен Лексъс за около 200 000 лева със заплата от 1 300 лв., който паркира пред фалиралото “си” държавно предприятие, вие репетирате или пишете здраво, за да зарадвате всеки един фен? За да го накарате да си купи билет или книга? Днес прочетох някъде, че той бил “играч”:))) Играч в КУЛТУРАТА е този, който може да произведе и установи културен продукт. Да направиш “перо" и т.н. дейности, да промотираш или да организираш, е as usual в нашия занаят, но все още не означава, че е продукт. В нашия случай става дума за един “културен Боршошлия”, който освен да реализира минуси с оправданието, че е ИНСТИТУТ - МЕЦЕНАТ, нищо друго няма!", пише още Борислав Велков. Той дава пример как в продукцията на НДК “Квартет” инвестицията е около 800 000 лева, а възвращаемостта е 90 000 лева през билетната компания на Боршош, а постановката е поставена 2 пъти, или 450 000 лева на вечер. Натиск за оценка на кандидати в търг "Ако частен промоутър инвестира и възвръщаемостта е в това съотношение, то той ще се вози в трамвай. А меринджеят се вози в “Лексъс” и казва, че това е “институт”! Освен това го прави в годината, в която има загуба от 8.5 млн. лева!", възмущава ще още Велков. Борислав Велков твърди, че Мирослав Боршош е оказвал натиск за обществената поръчка за цялостния ремонт на НДК, която в края на миналата година бе спечелена от "Галчев инженеринг" с ооферта за 16.5 млн. лв. без ДДС. Той публикува снимки от разговор във Вайбър (Viber) с Иван Беров от НДК, от койт остава ясно, че екипът от НДК, занимавал се с търга, е бил инструктиран какви точки да се дадат на фирмите участници, така че "Галчев инженеринг" да спечели, а "Главболгарстрой" да бъде отстранена. БСП: Председателството сведено до смяната на едни плочки По-рано през деня от БСП поискаха да се създаде анкетна комисия по казуса в парламента "заради основателни съмнения за корупция, изговорени от двете страни в този спор". Левицата обяви, че по случая ще пусне сигнал и до главния прокурор. "Какво председателство, като го свеждате до това кой в ГЕРБ да открадне едни пари от ремонт и едни плочки? Няма приоритети, няма политики, Председателството беше сведено до смяната на плочките, сега и заради обществените поръчки рискувате бъдещето на България", възмути се Корнелия Нинова. "Две лобита в ГЕРБ бият ли се кой да вземе обществените поръчки за 50 млн. ремонт в НДК?", запита още тя. "И двамата в спора казват, че председателството е пред провал, очевидно няма да се справите с този проблем, ще трябва да ви помагаме, но времето доказва, че сме били прави, когато се съгласихме Деница Златева да не участва в това", допълни Корнелия Нинова. "Патриотите": НС не трябва да се превръща в пожарна команда Народното събрание да се превръща в пожарна команда и по всеки повод да правим извънредни комисии, независимо дали имаме компетенции, е недобра практика.Така Искрен Веселинов, зам.-председател на ПГ на Обединените патриоти, коментира по-късно пред медиите идеята на БСП за анкетна комисия по казуса с НДК. Той допълни, че парламентът не би трябвало да е място за дребнотемие и мултиплициране на политически скандали, но, ако БСП имат данни за нарушения, са в правото си да сигнализират отговорните органи. Веселинов призна, че не е запознат в детайли със случващото се с конгресния център, "но във всеки случай е работа на изпълнителната власт и няма причина тя да бъде дублирана от временна комисия". Европредседателството, подчерта той, не е дребнотемие и затова говори и фактът, че в НС има специална парламентарна комисия, която отговаря за него и тя се оглавява от БСП. Зам.-председателят на ПГ на Патриотите увери, че приоритетите на българското европредседателство са част от управленската програма, която съвсем скоро ще бъде публикувана.

БСП иска временна парламентарна комисия за НДК

http://www.mediapool.bg/bsp-iska-vremenna-parlamentarna-komisiya-za-ndk-news265904.html

Заради основателни съмнения за корупция, изговорени от двете страни в този спор, внасяме искане за създаване на анкетна комисия в парламента, която да се занимае със случая с НДК. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на групата по повод отстраняването на директора на НДК Мирослав Боршош и скорострелното му връщане на поста от премиера Бойко Борисов. Боршош беше уволнен в понеделник от ресорния министър Лиляна Павлова, заради множество нарушения, установени от компетентните органи и риска основната сцена на първото българско европредседателство да не е готова до 1 януари 2018 г. След кризисна среща във вторник при премиера Борисов обаче последва обрат и Боршош беше върнат на поста, а НДК отнето от Павлова и върнато на Министерството на културата. Очаква се на днешното си заседание правителството да одобри тези решения. По случая левицата ще пусне сигнал и до главния прокурор. "Какво председателство, като го свеждате до това кой в ГЕРБ да открадне едни пари от ремонт и едни плочки? Няма приоритети, няма политики, Председателството беше сведено до смяната на плочките, сега и заради обществените поръчки рискувате бъдещето на България", възмути се Корнелия Нинова. "Две лобита в ГЕРБ бият ли се кой да вземе обществените поръчки за 50 млн. ремонт в НДК?", запита още тя. "И двамата в спора казват, че председателството е пред провал, очевидно няма да се справите с този проблем, ще трябва да ви помагаме, но времето доказва, че сме били прави, когато се съгласихме Деница Златева да не участва в това", допълни Корнелия Нинова. Министър Павлова обвини Боршош в "системно неизпълнение на указания, дадени от страна на едноличния собственик на капитала“. Павлова обяви още, че с действията си Боршош поставя под съмнение както доброто финансово управление на дружеството, така и застрашава изпълнението на всички дейности по привеждането на сградата на НДК за нуждите на председателството. Мирослав Боршош й отговори във Фейсбук. "Категорично отказвам да подписвам нови обществени поръчки, свързани с подготовката на НДК за Председателството под натиск и в условия, които не отговарят на правилата и закона. Не намирам за допустимо тези процедури - важна част от подготовката на България за Председателството на Съвета на ЕС през 2018 г - да се провеждат на фона на безпрецедентна атака срещу Националния дворец на културата. Не приемам да се поставя под съмнение доброто управление на Двореца, при положение, че промяната на НДК е безспорна и видима за всички", написа специалистът по "Културология". Очаквайте подробности

Мъж остана невредим, след като го блъсна двуетажен автобус

https://www.vesti.bg/sviat/myzh-ostana-nevredim-sled-kato-go-blysna-dvuetazhen-avtobus-6070860

На кадри от охранителна камера се вижда, как автобусът лети и помита Симон Смит, който пада на земята

Украйна ще бойкотира Мондиала в Русия, за който не се е класирала

https://offnews.bg//futbol/ukrajna-shte-bojkotira-mondiala-v-rusia-za-kojto-ne-se-e-klasirala-659255.html

Малко странни хора са в украинския футбол, готвят бойкот на първенство, за което не са се класирали. Напомнят за Илиян Киряков и отказа му от националния отбор. Все пак имат право на мнение.

Футболната федерация на Украйна обмисля да се откаже от участие на световното първенство в Русия догодина, съобщава вестник "Известия", цитиран от Новспорт. Сънародниците на Андрий Шевченкоа искат да се бойкотира турнира, но въпреки това пред националния отбор е поставена задача да се представи достойно в квалификациите.

Забележете! Да спечели класиране, след което демонстративно да се откаже. Идеята се поддържа на правителствено ниво, като украинските власти се надяват, че и други държави ще последват примера им.

"Задачата пред националния отбор е да излезе от квалификационната група, а след това ще говорим за други цели и планове", коментира вицепрезидентът на федерацията Игор Кочетков.

След 6 кръга от квалификациите за Мондиал 2018 Украйна е на 4-то място в група I, където битката е кървава. Хърватия и Исландия водят с по 13 точки. Следват Турция и Украйна с по 11.

Близо 18% ръст на туристите в София за периода януари-април 2017 г.

http://econ.bg/Новини/Близо-18-ръст-на-туристите-в-София-за-периода-януари-април-2017-г-_l.a_i.744731_at.1.html

17,87% е ръстът на туристите в София за първите четири месеца на 2017 г., посочва в писмен отговор на депутатския въпрос ресорният министър Николина...

Нинова защити президента за Свищов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305393

Нинова защити президента за Свищов
И соцлидерката била на срещата между президента и кмета Не злоупотребявайте с фактите. С тези думи соцлидерката Корнелия Нинова се обърна към председателя на ПГ на Цветан Цветанов от парламентарната трибуна. Повод стана декларация на ГЕРБ за скандала в Свищов снощи, при който по искане на президентската институция на срещата с кмета влезе само

Андрей Делчев: 900-те бензиностанции с манипулирани фискални устройства са ведомствени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305394

Андрей Делчев: 900-те бензиностанции с манипулирани фискални устройства са ведомствени 
Тези изявления, които направи премиерът за 900 бензиностанции с манипулирани фискални устройства, всъщност са ведомствени бензиностанции, а не тези легалните, на които зарежда българският гражданин. Това каза в сутрешния блок на телевизия Европа изпълнителния директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев.

Председателят на Съвета на директорите на НДК публикува доказателства за натиск (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/society/predsedateljat-na-syveta-na-direktorite-na-ndk-publikuva-dokazatelstva-za-natisk-snimki-news_619408.html

Мирослав Боршош излъга хладнокръвно, че му е оказван натиск. Това твърди в своя публикация във Facebook Борислав Велков, председател на Съвета на директорите на НДК и посочен за заместник на Боршош от министъра на европредседателството ни Лиляна Павлова. Велков многозначител

Ползвателите на Facebook станаха 2 милиарда

http://www.moreto.net/novini.php?n=354374

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг обяви, че броят на акаунтите в социалната мрежа е достигнал два милиарда. "Тази сутрин, броят на Facebook общността официално стана два милиарда души! Постигнахме този успех, сближавайки хората, а сега нека да помогнем на хората по целия свят да бъдат по-близо един до друг.

БСП към Патриотите: ГЕРБ партньорите си мени, но политиката - не

http://www.cross.bg/leva-gyokov-gerb-1547329.html

/КРОСС/ "ГЕРБ партньорите си мени, но политиката - не. Ако не вярвате на мен, питайте Реформаторите. С тези думи народният представител от „БСП за България" Георги Гьоков се обърна към „Обединени патриоти", във връзка с предложението на БСП за промени в Закона за държавното обществено осигуряване, предвиждащ минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст да стане в размер на 300 лева от 1 юли 2017 г., предаде репортер на Агенция „Фокус". Гьоков напомни, че предложението на Министерски съвет за увеличение на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст на 180 лв. от 1 юли и 200 лв. от 1 октомври 2017 г. е било подкрепено единодушно от всички парламентарни групи на първо четене. „Надали на пенсионерите им стана ясно защо отхвърлихте нашия законопроект за преизчисляване на пенсиите, което щеше да доведе до увеличаването им с 20 на 100, а приехте този на Министерски съвет за вдигане само и единствено на минималните пенсии, който освен, че не решава дори малка част от проблемите, нарушава и осигурителни принципи", заяви Гьоков. По думите му БСП е подкрепила законопроекта на първо четене, но с убеденост, че увеличението само на минималните пенсии крие рискове и ще доведе до негативни последици. Той се обърна към управляващите с думите: „Предлагаме от 1 юли минималната пенсия да стане 300 лева. Помагаме ви да изпълните обещанията си"

Болен мъж запали жилището си в Плевен, огънят се пренася у съседите

https://www.24chasa.bg/region/article/6305385

Болен мъж запали жилището си в Плевен, огънят се пренася у съседите
Мъж с психични проблеми запали умишлено жилището си на 7-ия етаж в плевенския квартал Воден във вторник следобед. Сигналът за горящия апартамент е получен в 14,47 ч. Пожарникарите загасили огъня, който унищожил домашно имущество и опушил 100 квадрата стени. Пламъците обаче се пренесли и в съседното жилище, където повредили 20 кв. м.

БСП предложи минималната пенсия да стане 300, а не 200 лева

http://www.cross.bg/gyokov-leva-pensiya-1547329.html

/КРОСС/ "ГЕРБ партньорите си мени, но политиката - не. Ако не вярвате на мен, питайте Реформаторите. С тези думи народният представител от „БСП за България" Георги Гьоков се обърна към „Обединени патриоти", във връзка с предложението на БСП за промени в Закона за държавното обществено осигуряване, предвиждащ минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст да стане в размер на 300 лева от 1 юли 2017 г., предаде репортер на Агенция „Фокус". Гьоков напомни, че предложението на Министерски съвет за увеличение на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст на 180 лв. от 1 юли и 200 лв. от 1 октомври 2017 г. е било подкрепено единодушно от всички парламентарни групи на първо четене. „Надали на пенсионерите им стана ясно защо отхвърлихте нашия законопроект за преизчисляване на пенсиите, което щеше да доведе до увеличаването им с 20 на 100, а приехте този на Министерски съвет за вдигане само и единствено на минималните пенсии, който освен, че не решава дори малка част от проблемите, нарушава и осигурителни принципи", заяви Гьоков. По думите му БСП е подкрепила законопроекта на първо четене, но с убеденост, че увеличението само на минималните пенсии крие рискове и ще доведе до негативни последици. Той се обърна към управляващите с думите: „Предлагаме от 1 юли минималната пенсия да стане 300 лева. Помагаме ви да изпълните обещанията си"

Временният шеф на НДК: Боршош е раздавал холивудски хонорари, щетите му са за 21 млн. лв.

http://frognews.bg/news_137280/Vremenniiat-shef-na-NDK-Borshosh-e-razdaval-holivudski-honorari-shtetite-mu-sa-za-21-mln-lv/

В качеството си на председател на Съвета на директорите на НДК и отговорен към професионалните ценности, ще Ви кажа, че заварих едно тежко фалирало дружество. Катастрофирало дружество! Това означава, че и КУЛТУРАТА в него е фалирала! Това написа във Фейсбук Борислав Велков, който трябваше да смени за дълго Мирослав Боршош.

КЗК глоби с 500 000 лв. дистрибутора на Марешки

http://dnes.dir.bg/news/globa-kzk-mareshki-distributor-25975420

КЗК наложи глоба в размер на 494 839 лв. за нелоялна конкуренцияна на фирмата дистрибутор на лекарства на Веселин Марешки "Фармнет" АД.

Лихвите продължават да спадат и през май

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/28/2997040_lihvite_produljavat_da_spadat_i_prez_mai/?ref=rss


И през май е продължил спадът при лихвите, макар и не с темпото от предходни периоди, сочат данните на БНБ. Лихвите по депозитите в левове показват лек ръст, докато тези в евро символично се понижават.<br /><br />Средната пазарна лихва по жилищните заеми в левове се доближава до нивото на реални сделки, които се сключват от няколко месеца вече под 4%. Така за миналия месец тя се е понижила до 3.96%. Ипотеките в евро са били на средна цена от 4.32%, съобщава "Капитал...

Fox Sports ще излъчва мачове от Шампионската лига на живо във "Фейсбук"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/28/2997081_fox_sports_shte_izluchva_machove_ot_shampionskata_liga/?ref=rss


Телевизионният гигант Fox Sports и социалната мрежа "Фейсбук" постигнаха договорка за излъчване на мачове от Шампионската лига за сезон 2017-2018. Потребителите в САЩ ще могат да гледат двубоите от най-авторитетния турнир в Европа в страницата на Fox във "Фейсбук".<br /><br />Според договора Fox Sports ще излъчва чрез стрийм двубоите от турнира на английски в страницата Fox Sports Facebook Page и на испански чрез Fox Deportes Facebook Page. Това не е първа...

Нинова праща НДК на прокурор и обяви: Две лобита в ГЕРБ се бият кой да вземе 50 млн. лв. за плочки

https://offnews.bg//politika/ninova-prashta-ndk-na-prokuror-i-obiavi-dve-lobita-v-gerb-se-biat-koj-659253.html

Парламентарната група на БСП ще поиска да се създаде Временна анкетна комисия, която да разследва какво се случва в НДК и защо министър Лиляна Павлова уволни директора му Мирослав Боршош, а премиерът Бойко Борисов го върна. БСП ще подаде и сигнал за разследване на скандала с НДК до главния прокурор.

Това обяви от парламентарната трибуна лидерът на партията Корнелия Нинова.

"Вицепремиер обвинява директор на НДК, премиер го връща и отнема на вицепремиера част от ресора му за Председателството - какво се случва и какво става в държавата. Какво Председателство като го свеждате до това кой в ГЕРБ да открадне едни пари от ремонт и едни плочки? Няма приоритети, няма политики. Председателството беше сведено до смяната на плочките, сега и заради обществените поръчки рискувате бъдещето на България. Две лобита в ГЕРБ бият ли се кой да вземе обществените поръчки за 50 млн. ремонт в НДК. И двамата в спора казват, че председателството е пред провал, очевидно няма да се справите с този проблем. Времето доказва, че сме били прави, когато се съгласихме Деница Златева да не участва в това, когато изразихме позиция, че ще използвате и председателството за користните си цели и ще сложите представител на БСП като параван да ви изтрие ръцете от кражби и далавери", каза Нинова.

Тя попита още Цветанов за каква парламентарна република говори, когато не са обсъдени приоритетите на председателството на Съвета на ЕС, а премиерът подписва в Брюксел с другите две държави приоритетите и вече втори месец не идва на парламентарен контрол, за да се обсъди.

Председателят на парламента Димитър Главчев обаче се намеси, като обясни, че премиерът е бил на парламентарен контрол на 9-ти юни, а сега е 28 юни и това не са два месеца.

Което отново предизвика гнева на БСП към него, а депутатът Таско Ерменков му каза, че не е адвокат на Бойко Борисов и го призова да не злоупотребява с властта, която му е дадена. Главчев се защити, че има право да отговори, когато се изричат неистини от трибуната.

Еврото е на десет месечен връх спрямо долара

http://econ.bg/Новини/Еврото-е-на-десет-месечен-връх-спрямо-долара_l.a_i.744730_at.1.html

Eвpoтo дocтигнa дeceт мeceчeн пиĸ нa ĸypca cи cпpямo дoлapa cлeд изявлeниe нa шeфa нa Eвpoпeйcĸaтa цeнтpaлнa бaнĸa. B нeгo Mapиo Дpaги дaдe дa ce...

БСП иска анкетна комисия в парламента и главният прокурор да разследват ремонта на НДК

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/06/28/2997045_bsp_iska_anketna_komisiia_v_parlamenta_i_glavniiat/?ref=rss


Парламентарната група на "БСП за България" ще предложи създаването на анкетна комисия в Народното събрание, която да разследва ремонта на НДК. Мотивът - имало "основателни съмнения за корупция", които били изговорени в спора между министъра за европредседателството Лиляна Павлова и директора на НДК Мирослав Боршош.<br /><br />В понеделник Боршош бе отстранен от поста си от Павлова заради "системно неизпълнение на указания" и "действия, поставящи...

Полицаи разбиха наркоплантация в Поморийско, кофискуват 1 кг. марихуана

https://www.24chasa.bg/region/article/6305363

Полицаи разбиха наркоплантация в Поморийско, кофискуват 1 кг. марихуанаНаркоплантация в поморийското село Лъка е разбита от бургаски полицаи на 27 юни. Служители на Пето районно управление, служители от отдел «Криминална полиция» и маскираи от спецзвеното атакувли адрес в селото, на който живеел 37-годишният криминано проявен А.Б. В дома му е открито специално  пригодено помещение с халогенни лампи, термометри,

Учени извлякоха ДНК от най-странното древно животно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305323

Учени извлякоха ДНК от най-странното древно животноУчени извлякоха ДНК от най-странното древно животно, известно още от времето на Дарвин, и така успяха да го класифицират, съобщи АФП, цитирана от БТА. Чарлз Дарвин открива скелет на Macrauchenia patachonica през 1834 г., по време на експедиция в Уругвай и Аржентина. Животното има врат на камила, крака на носорог и хобот.

Турското разузнаване събира информация за германски политици

https://www.actualno.com/europe/turskoto-razuznavane-sybira-informacija-za-germanski-politici-news_619401.html

Турция разгневи властите на ФРГ не само с искането си за предоставяне на информация за предполагаемите последователи на Фетхуллах Гюлен в страната. По данни на националния ежедневник Die Welt разузнавателните служби на Анкара сега събират информация и за редица германски по

Промени в Закона за туризма ще определят статута на националните курорти

http://www.cross.bg/tyrizma-angelkova-natzionalnite-1547328.html

/КРОСС/ „Подготвяме промени в Закона за туризма, с които ще се определи статута на националните курорти. Идеята е по този начин да се регулират инфраструктурата, архитектурния им облик и всички въпроси, свързани с преместваемите обекти в тях и всички други дейности, които се извършват на територията на националните курорти". Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова в сутрешния блок „Здравей, България" на „Нова телевизия" тази сутрин. Тя добави, че именно националните курорти изграждат имиджа на дестинацията. Министърът на туризма коментира, че от януари до май месец 2017 г. посещенията на чуждестранни туристи у нас бележат ръст от почти 13% спрямо същия период на 2016 г. По думите ѝ съобразно класациите на големите туроператори, с които Министерството на туризма работи като TUI, Thomas Cook и Der Touristik, България е на едно от първите места като дестинация за семейна почивка. „Семейният туризъм заема над 60% от общия по българското Черноморие", обобщи министър Ангелкова. „Морски плаж „Слънчев бряг-юг" е един от обектите, който през годините няма нарушения", посочи Николина Ангелкова и каза още, че морската ивица и тази година е отличена със „Син флаг". Тя припомни, че вчера (27 юни) при първата комплексна проверка, проведена в к. к

Защо ни продадоха на тировете

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6304635

Защо ни продадоха на тироветеОт 11 години “24 часа” и Росен Димов в битка срещу тирове убийци. Какво искахме? Кой не чу? “24 часа” преди седмица съобщи, че тихо е премахната забраната тирове да пътуват по магистралите от петък и в неделя през лятото. Дискусията по тази тема водим от 2006 г., защото опазването на българите на пътя е една от каузите на “24 часа”.

Чехия затрудни миграцията със законови промени

https://www.actualno.com/europe/chehija-zatrudni-migracijata-sys-zakonovi-promeni-news_619400.html

Парламентът на Чешката република одобри затягането на Закона за имиграцията, съобщава германският национален ежедневник Die Zeit. Предложението премина гласуването в Камарата на представителите с подкрепата на 113 депутати. „Против“ се изказаха само деветима от народн

Санкционираха с 500 000 лева фирма на Марешки за нелоялна конкуренция

//dariknews.bg/regioni/varna/sankcioniraha-s-500-000-leva-firma-na-mareshki-za-neloialna-konkurenciia-2033436

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществена санкция на „Фармнет” АД в размер на 494 839 лв. за извършено нарушение на Закона за защита на конкуренцията, съобщиха от КЗК.

Преписката е образувана с решение на Комисията във връзка с постъпило от прокуратурата постановл

Прокуратурата: Заради законов пропуск Катя Лерца няма да бъде наказана за каране без книжка

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/prokuraturata-zaradi-zakonov-propusk-katia-lerca-niama-da-byde-nakazana-za-karane-bez-knizhka-2033431

Жената, която прегази и уби полицай с джипа си, преди дни бе хваната да кара кола, след като би трябвало да ѝ е отнета шофьорската книжка. КАТ обаче не са стартирали процедурата!

Строителство на кариери заплашва Белоградчишките скали?

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/stroitelstvo-na-karieri-zaplashva-belogradchishkite-skali-2033457

Строителство на кариери заплашва Белоградчишките скали. За това алармира кметът на община Белоградчик  Борис Николов. Разрешителното за проучване на кариери обхваща територия от около 1 кв. км в землищата на селата Чифлик и Праужда. В момента се събират подписи сре

Българската проверка установи двоен стандарт в седем продукта, продавани в Германия и у нас

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/28/2997047_bulgarskata_proverka_ustanovi_dvoen_standart_v_sedem/?ref=rss


Проверката на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи разминавания в съдържанието на част от изследваните продукти, които се продават на пазарите в Западна и Източна България. Въпреки това зам. изпълнителният директор на агенцията Тодорка Янковска-Стефанова заяви за БНТ, че няма никаква опасност за здравето на хората, които ги консумират.<br /><br />Тя уточни, че от изследваните 31 идентични продукта, които са купени от едни и същи хранителни вериги в Германия,...

Централен варненски район остава без вода в жегата

http://www.moreto.net/novini.php?n=354376

Заради авария на водопровод, абонатите от част от центъра на Варна са без вода от 10 часа днес, съобщиха от ВиК за Moreto.net Засегнати от безводието са живущите в карето бул. "Мария Луиза", ул. "Шипка", бул.

Два от най-награждаваните фолклорни ансамбли в страната със спектакъл в Бургас

https://www.actualno.com/burgas/dva-ot-naj-nagrajdavanite-folklorni-ansambli-v-stranata-sys-spektakyl-v-burgas-news_619396.html

Концерт-спектакълът "Фолклорна импресия" събира два от професионалните фолклорни ансамбли в България - ПФА "Странджа" и ФА "Тракия" - Пловдив на сцената на Летния театър в Бургас на 7 юли от 20.00 часа. Обединяването на двата професионални ансамбъла дава възможност за представ

Шоколадова фабрика е първата жертва на глобалната кибератака в Австралия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305361

Шоколадова фабрика е първата жертва на глобалната кибератака в АвстралияШоколадова фабрика на Кедбъри стана първата австралийска жертва на кибератаката, заляла света вчера, съобщи синдикален представител, цитиран от Ройтерс и БНТ. Хакерското нападение вече засегна компютри на най-голямата руска петролна компания Роснефт, на украински банки и международни компании, заразявайки ги с вирус, подобен на Уонакрай (WannaCry),

Цигани пребиха публично полицай, от областната дирекция на МВР мълчат за случая

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305366

Цигани пребиха публично полицай, от областната дирекция на МВР мълчат за случаяДвама цигани от врачанското с. Борован с дебели крими досиета пребили от бой полицай от районното управление в Бяла Слатина. За побоя, станал в събота вечерта, се разбра от запис на видеокамерите на хранителен магазин в центъра на селото. Работещият в участъка в Борован 35-годишният полицай Георги Ц.

Бойко Ноев: Избраните от България самолети „Грипен” ще бъдат спрени от производство

http://www.moreto.net/novini.php?n=354372

Избраният от България модел на самолета „Грипен” ще бъде спрян от производство. Това обяви в предаването „Тази сутрин” бившият военен министър Бойко Ноев. По думите му решението е порочно, а такива самолети са произведени едва 250 в света, което говори за липсата на интерес от останалите страни да се въоръжават с тях.

Преглед на икономическите теми в печата, 28 юни

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-28-юни_l.a_i.744729_at.1.html

"2000 фaлшиви oбяви зa нaeм ниĸнaт нa дeн" Измaмницитe дepaт жepтвитe c пo тpи внocĸи нaĸyп, cлeд ĸoeтo изчeзвaт зaeднo c oбявaтa Πo 2 xил....

ЧЕЗ извършва извънреден отчет на електромерите във връзка с новата цена на електроенергията

http://www.cross.bg/elektromerite-otchet-klientite-1547327.html

/КРОСС/ Във връзка с новите цени на електроенергията, които влизат в сила от 01 юли 2017 г., „ЧЕЗ Разпределение България" АД започва извънредно отчитане на електромерите на  клиентите. Графикът на извънредния отчет ще бъде публикуван на сайта на дружеството www.cez-rp.bg. Информация ще може да се получи също в центровете за обслужване на клиенти на ЧЕЗ и на денонощната телефонна линия 0700 10 010. С цел да се обезпечи бързото и качествено отчитане на електромерите, компанията ангажира допълнително 328 служители. Всички отчетници ще работят с удължено работно време, както и в почивните дни - на 1 и 2 юли. Поради физическата невъзможност всички електромери да бъдат отчетени в един и същи ден, месечните сметки на клиентите ще бъдат преизчислени към датата на въвеждане на новите цени. С цел гарантиране на максимална коректност при таксуване на консумираната електроенергия, клиентите имат възможност сами да отчетат показанията на електромерите си на 30 юни 2017 г. Самоотчитането е по желание и не отменя извършването на месечен отчет от страна на дружеството.  Клиентите, които желаят да се възползват от тази възможност, трябва да направят своя отчет на 30 юни 2017 г. и да подадат данните към компанията между 1 и 5 юли  на телефонната линия 0700 10 010 (меню 2), на zaklienta@cez.bg, през уеб-сайта www.cez.bg, меню „Самоотчет" и в центровете за обслужване на клиенти на ЧЕЗ

След нов скандал в парламента: БСП иска комисия и сезира Цацаров за НДК

https://www.actualno.com/politics/sled-nov-skandal-v-parlamenta-bsp-iska-komisija-i-sezira-cacarov-za-ndk-news_619390.html

Честването на 140-годишнината от освобождението на Свищов от турско робство и скандалът около НДК разпалиха поредния скандал между управляващи и опозиция в Народното събрание. Припомняме, че в последните дни прехвърчат искри между държавния глава Румен Радев и председате

Арестуваха екстремисти на територията на 3 европейски държави

https://www.actualno.com/europe/arestuvaha-ekstremisti-na-teritorijata-na-3-evropejski-dyrjavi-news_619392.html

В рамките на операция срещу радикални ислямисти в Германия, Испания и Великобритания са арестувани шестима предполагаеми симпатизанти на близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung. От Министерств

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване