Доказано: Чуждите марки храни у нас са с по-ниско качество

http://frognews.bg/news_137272/Dokazano-CHujdite-marki-hrani-u-nas-sa-s-po-nisko-kachestvo/

Резултатите от изследването на родните и европейските храни вече са готови, съобщиха от БЕХ за НТ. В 7 продукти има разминаване с етикета. При една и съща немска марка на газирана безалкохолна напитка има разлика в съдържанието.

Потребителското доверие в САЩ се повишава изненадващо през юни

http://econ.bg/Новини/Потребителското-доверие-в-САЩ-се-повишава-изненадващо-през-юни_l.a_i.744714_at.1.html

Проучване на компанията Conference Board отчете изненадващо подобрение през юни на доверието на потребителите в САЩ, но при известно влошаване на...

Спорт по тв днес: "Лудогорец" срещу румънски тим, полуфинал от турнира за купата на конфедерациите, тенис от Ийстборн и "Уимбълдън", тото и голф

https://www.24chasa.bg/sport/article/6304572

Спорт по тв днес: "Лудогорец" срещу румънски тим, полуфинал от турнира за купата на конфедерациите, тенис от Ийстборн и "Уимбълдън", тото и голф                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Да вкусиш вино, отлежало в прегръдките на морето

http://www.dnevnik.bg/na_put/2017/06/28/2996819_da_vkusish_vino_otlejalo_v_pregrudkite_na_moreto/?ref=rss


Да се потопиш в дълбоките води на Средиземно море, да отвориш каса и да избереш своето вино: 120 бутилки Vins de Bandol се съхраняват на 40 метра под водите на Лазурния бряг, за да може то да отлежи по-добре и ароматният му букет да разцъфти.<br /><br />Всичко започва, след като бяха открити амфори на стотици или хиляди години, както и бутилки шампанско и вино, които са били под водата няколко десетки години, най-вече в Северно море, обясни пред АФП Жером Венсан, директорът на...

От БАБХ считат, че има разлика в качеството на храните у нас и в Западна Европа

https://www.actualno.com/business/ot-babh-schitat-che-ima-razlika-v-kachestvoto-na-hranite-u-nas-i-v-zapadna-evropa-news_619359.html

Като цяло проверките дават основания да се замислим има ли разлика между продуктите на европейския и българския пазар – аз смятам, че има. Това заяви д-р Любомир Кулински, директор на дирекция "Контрол на храните" към Българска агенция по храните (БАБХ), който изрично уточ

Кой се страхува от президента Радев?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280522_%D0%9A%D0%BE%D0%B9+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%85%D1%83%D0%B2%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0+%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2%3F

 Всеки българин знае, че корупцията по високите етажи на властта е най-тежкият проблем на държавата ни от началото на прехода. Знае също, че за решаването му нито сегашното, нито предходните правителства са направили нещо съществено освен пропаганден шум. Президентът Румен Радев преди дни постави остро темата на обществено обсъждане и предложи единен, независим и работещ орган за борба с корупцията.

Държавният глава като пряко избран има нужната легитимност да задава политическия дневен ред, има и моралното право да бъде изразител на народния гняв от безпардонните кражби на властимащите.

Но отново (както по темата за уседналостта), вместо да проведе дебат за корупцията във висшите си етажи, властта започна нечистоплътни атаки срещу държавния глава, опитвайки се да му запуши устата.

Изненадващо, ден след като премиерът Борисов тържествено обяви на шведския си колега, че България има намерение да закупи изтребители „Грипен”, Цветан Цветанов инициира парламентарна анкетна комисия за тази сделка, която всъщност бе утвърдена от правителството „Борисов 2”!? Отново тези дни Борисов „наивно” обясни на полицаите, че Грипените им изяли заплатите (сякаш американските изтребители са безплатни), а министър Захариева направо си каза, че всъщност ставало дума не само за военни машини, а… за геополитика!?

Въпросът кой е по-компетентен по темата „изтребители” е реторичен. По-важното е друго – че към президента, към неговата държавническа позиция и експертизата се подхожда рекетьорски. А това показва страх. Страх от високия обществен авторитет на Румен Радев, но и страх от започналите разследвания на министри и началници от кабинетите на ГЕРБ — Николай Ненчев, Петър Москов, Трайчо Трайков, Даниел Митов, Делян Добрев, шефа на АПИ Лазар Лазаров и т. н.

За обществото и за авторитета на България в Европа е важно тези тежки дела да бъдат доведени докрай в най-кратки срокове, а не да бъдат прехвърляни с години между многобройните органи за борба с корупцията, докато изтече срокът им за давност.

ГЕРБ яростно брани изгнилото статукво в сферата на борбата с корупцията, което накратко може да се опише като „Много баби — хилаво бебе” или „Преоблякъл се Илия – пак в тия”.

Но хората не са слепи за реалността, те одобряват своя президент, както е видно и от последните социологически рейтинги. Затова Радев трябва да продължи своята линия на поведение и да задава неудобните въпроси на управляващите. За разлика от политиците на статуквото неговата досегашна дейност е прозрачна и публична, а високото народно доверие е мандатът му за действие.

Проф. Светлана Шаренкова

Още два дни до края на срока за смяна на личния лекар във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=354357

Два дни остават до крайния срок - 30 юни, в който всеки здравноосигурен пациент във Варна, който не е доволен от своя личен лекар, може да го смени, припомня Moreto.net. Не е нужно да се отписвате от стария общопрактикуващ лекар, достатъчно е да попълните формуляра и да посетите кабинета на новия доктор.

Преговорите за остров Кипър или последният шанс за обединение

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6303822

Преговорите за остров Кипър или последният шанс за обединение"Ние не искаме бодлива тел, не искаме повече гробища, искаме мир и демокрация. Искаме единство. Искаме обединението на острова." Лозунг издигнат от кипърски граждани От 1974г. насам средиземноморският остров Кипър е разделен на две етнически държави и е силно милитаризиран. В продължение на повече от 40 години,

Резултати: Българските деца ядат по-некачествена храна от тези в Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305164

Резултати: Българските деца ядат по-некачествена храна от тези в ГерманияДетски храни в България са по-некачествени в България, отколкото в Германия. Това се разбра от думите на Дамян Илиев, шеф на Българската агенция по безопасност на храните, който обяви първите резултати от проверката за двоен стандарт при 31 продукта.  Той даде за пример детски шоколад - в Германият той съдържа декстроза, яйчен прах,

Докарахме тероризма в дома си

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280521_%D0%94%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%BC%D0%B5+%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B0+%D0%B2+%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0+%D1%81%D0%B8

 ХРИСТО МОНОВ е роден през 1958 г. в с. Тлачене, област Враца. Завършил е психология в СУ. Специализирал е в Руската академия на педагогически науки. От 1985 г. е преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". Практикува като семеен психоконсултант и терапевт, оказва кризисна психологическа интервенция. Бил е зам.-председател на Държавната агенция за закрила на детето (2005-2009). Народен представител в 42-то НС от гражданската квота на "Коалиция за България", председател на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта.

"Отчайваща диагноза за нацията е, че Бойко Борисов е три пъти министър-председател"

- Г-н Монов, тенденцията за засилване на агресията в българското общество не е от вчера или днес. Къде са корените й?
- Като човек, който се занимава с кризисна психологическа интервенция, мога да споделя, че се налага нашият екип всяка седмица да е някъде "на терен". Къде са причините ли? От една страна, може би чувствителността на обществото за това какво е агресивна проява, от друга - сринахме се като цивилизация. Влошихме качеството си на живот, изтрепваме се помежду си, докарахме тероризма в нашия дом.
Откъде е тенденцията ли? Не знам. Може би оттам, че станахме консуматорско общество, което не загърби, а забрави изконните си ценности. Отказахме се от тях, превърнахме се в нещо друго. Най-важното от ценностите на християнската цивилизация е, че човекът срещу теб не е средство, а цел. Ти трябва да достигнеш до него, за да живеете в хармония. Вие трябва да направите така, че да сте си полезни един на друг. А не да гледаш на човека срещу теб като обект, от който можеш да извлечеш печалба.
- Разбирам тревогата ви от това, с което се сблъсквате постоянно. Но сякаш хората се опитват да търсят вината другаде, извън себе си. Родителите - в училището, училището - в родителите, всички - в липсата на държава и в безнаказаността. Кое е най-страшното във веригата на търсене на вина?
- Търсенето на вина е най-грешната посока. "А защо гледаш сламката в окото на брата си, пък гредата в своето око не усещаш", се казва в Евангелието от Матея.
Търсенето на вина не е продуктивната посока за решаване на проблема. И Фройд го е казал. Но ние, българите, по някаква странност на националната ни психика и характер, спираме да решаваме проблема, след като намерим виновния. Виновни сме всички, щом сме допуснали това да се случи. И промяната трябва да започне от промяната във всеки от нас. Ако не го направим, утре ние ще бъдем жертви на този "батка" в Несебър. Той щеше да пребие сигурно жената, ако не беше толкова тъп, за да не дръпне ръчната спирачка на лъскавия си "Мерцедес". Друг е въпросът какво прави този "Мерцедес" там. А защо прекрасно работещата ни полиция, която ни пази, е допуснала всичко това? А хората, които само гледат? Затова казвам, че промяната трябва да започне от нас. И най-важното е да не се примиряваме с насилието.
Терминологично малко грешим. Агресията е нормален човешки механизъм, може би базово заложен, за адаптация. Ако не е била агресията, нямало е да оцелеем. Но насилието като социално явление е вече продукт на нашето общество. То е навсякъде.
Ще дам за пример изследване на Американската психологическа асоциация от 1953 г. То показва, че когато са излъчвали анимационните филмчета за Том и Джери в събота и неделя, в понеделник в американските детски градини и начални училища е имало много прояви на насилничество от деца към деца, копирайки видяното на телевизионния екран.
- Насочвате разговора ни към компютрите и медиите, които са неразделна част от живота на децата и младите хора. Как да предпазим нашето утре от насилието, с което те са облъчвани всеки ден от телевизионния екран и от компютърните игри, от модерните телефони? На какво да заложим? Щипка консерватизъм в семейството, в училището, в обществото или... Достатъчно ли ще е?
- С щипка консерватизъм няма да стане. Най-бурно развиващата се икономика - тази в Китай, какво прави? Какви строги регулации има на съдържанието на медиите например. А у нас? Колко ненужни новини и репортажи за насилие излъчват медиите всеки ден! Интересът на детето е нравствена позиция. Нека под претекста "свобода на словото" да не се самоунищожаваме. Какъв е смисълът от разпространението на брутални актове на насилничество в медиите? В Китай това съдържание се регулира, регулира се и интернет като разпространител на подобни прояви, които са ненужни на всяко общество. Същото прави и Индия. А ние зад идеята, че свободата на словото е най-висшата ценност, се ликвидираме сами. Някой ни подхлъзна.
Дадох ви пример с Холивуд и поредицата за Том и Джери. А какъв беше отговорът на Съветския съюз? "Ну, погоди!" Това прекрасно, мило зайче е повече от Дракула, ако се загледате в сериите. Примерите са много важни. Трябва да сме изключително внимателни какво е съдържанието около нашите деца, какво им поднасяме, какво другите им поднасят. Процесът малко е изпуснат.
Да се върнем към инцидента в Несебър. Този (трудно ми е да го нарека) човек, срещу когото има незрящи хора, сигурно е бързал за някъде, може и нещо много важно да е трябвало да направи, например да достави 10 кг сладолед или нещо друго в ресторанта си... Той е разбрал обаче, че ние като общество нямаме съпротивителната сила да му забраним да прави това, което е направил.
- Защо е така? Безсилни ли сме? Примирили ли сме се с насилието?
- Често пътувам с трамвая по линия № 5. Там има много училища, при това добри. Някой да е направил забележка на 13-14-годишни, които нахлуват в превозното средство, говорят високо, пият енергийни напитки, псуват се, държат се неприлично? Когато онзиден на такъв "юнак" направих забележка заради коментара му за младо момиче с по-изрязан потник, че не му прилича да се отнася така към нея, че това, което се заканва да й направи, не е във възможностите му, защото е твърде малък, той се изрепчи. Казах му, че на следващата спирка ще го изхвърля от трамвая. Тогава пет човека скочиха срещу мен и казаха: "Ти защо си позволяваш така да се държиш с момчето?"
- Излиза, че толерираме насилието и агресивното поведение в определени моменти?
- Толерираме го с незачитането на истинските ценности. Не може този пикльо (не се извинявам за думата) да отправя сексуални закани към едно прекрасно момиче, което е по-голямо от него. Не може! За това нещо - шамар зад врата! И той ще разбере, че не може да се прави така. Благодарение на преклонението пред жената сме оцелявали като цивилизация. Когато сринем това нещо, ще сринем и цивилизацията.
- Всичко в крайна сметка не идва ли и от това, че сме общество от оцеляващи индивиди?
- Дотам се докарахме. Как да уважавам нация, на която Бойко Борисов три пъти е бил министър-председател! Тази нация си заслужава тази съдба. Да се оправя! И аз ще стана индивидуалист. Опитвал съм се, както е казал Дядо Вазов за Левски - "той внасяше бодрост в народната свяст", но то няма свяст! Отчайваща диагноза за нацията е, че Бойко Борисов е три пъти министър-председател.
- Не е ли песимистично?
- Предпочитам да съм реалист песимист, отколкото възторжен олигофрен.
- Има ли рецепта за справяне с насилието, за ограничаване на агресията?
- Има разработени от психолози, внедрени по света (не е необходимо "да откриваме топлата вода") системи за редуциране на агресивното поведение на децата в училище. В България единствената обществена структура, която що-годе работи добре, е училището. Там, вместо да караме децата в първи клас да учат по математика числата до сто (може би сме първата държава в света, която прави това в първи клас), да ги учим как хората общуват и си взаимодействат как решават конфликти и проблеми помежду си. Защо не им обясняваме и не им даваме примери колко е глупаво да си агресивен при най-малкия повод. Това може да стане даже и в часовете по математика.
Защо не направим така, че в българското училище да влязат повече помагащи професии - психолози, логопеди, социални работници, социални педагози. И да не ги наричаме педагогически специалисти, обиждайки ги по този начин. Те са заслужили да бъдат наричани логопеди, психолози и пр. Това са на пръв поглед дребни неща, не струват много пари, но ще бъдат изключително полезни за ограничаване на насилието и агресивното поведение от най-ранна възраст. От тези дребни на пръв поглед неща може да се промени цялостната ситуация, в която живеем.
Погрешно е да внушаваме на децата, че оцеляването може да бъде на всяка цена. На всяка цена означава да не зачиташ другия. И в един миг да останеш сам. А това е страшно.

Радев за протеста на полицаите: Не знам защо трябва да си говорим през телевизията

http://www.cross.bg/radev-raboti-godina-1547317.html

/КРОСС/ „Ако няма актуализация на бюджета, трудно ще се справим със заплатите. Но със сигурност ще настояваме през септември месец от Нова година да се направи нещо. С бюджета за следващата година. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев в предаването „Денят започва" по БНТ. Министърът на вътрешните работи коментира, че е бил изненадан от заявката на синдикатите за готвени протести. „Не знам защо през телевизията трябва да си говорим. Помолих ги вътре да водим социалния диалог. Искам също да повиша заплатите, но нека го направим по правилата. Имат основателни искания, но ние ги решаваме. Сега излиза, че са ни притиснали. Това са едни дисбаланси, които всеки министър трябва да се стреми да ги преодолява. Ще отида на срещата със синдикатите в четвъртък. Ще ги чуя отново. Писали са ми писма, видял съм ги. Сега ще се справим с униформите, със заплатите също. Няма достатъчно желаещи за тези позиции. Всички искат да са началници. Никой не иска да е по-долу", коментира Радев. Във връзка с оградата по границата Валентин Радев подчерта, че тя е почти готова. „Останаха около 3 км още да бъдат доизградени. Надявам се съвсем скоро да кажем, че последният метър е изграден. От тези 160 млн. евро, които вече станаха 40-50 млн. тези дни, са сключени договорите и с тези пари ще бъде надградено цялото защитно съоръжение. Ще бъдат добавени камери и всички други необходими технически средства", обясни той

Радев за протеста на полицаите: Не знам защо трябва да си говорим през телевизията

http://www.cross.bg/radev-politziya-godina-1547317.html

/КРОСС/ „Ако няма актуализация на бюджета, трудно ще се справим със заплатите. Но със сигурност ще настояваме през септември месец от Нова година да се направи нещо. С бюджета за следващата година. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев в предаването „Денят започва" по БНТ. Министърът на вътрешните работи коментира, че е бил изненадан от заявката на синдикатите за готвени протести. „Не знам защо през телевизията трябва да си говорим. Помолих ги вътре да водим социалния диалог. Искам също да повиша заплатите, но нека го направим по правилата. Имат основателни искания, но ние ги решаваме. Сега излиза, че са ни притиснали. Това са едни дисбаланси, които всеки министър трябва да се стреми да ги преодолява. Ще отида на срещата със синдикатите в четвъртък. Ще ги чуя отново. Писали са ми писма, видял съм ги. Сега ще се справим с униформите, със заплатите също. Няма достатъчно желаещи за тези позиции. Всички искат да са началници. Никой не иска да е по-долу", коментира Радев. Във връзка с оградата по границата Валентин Радев подчерта, че тя е почти готова. „Останаха около 3 км още да бъдат доизградени. Надявам се съвсем скоро да кажем, че последният метър е изграден. От тези 160 млн. евро, които вече станаха 40-50 млн. тези дни, са сключени договорите и с тези пари ще бъде надградено цялото защитно съоръжение. Ще бъдат добавени камери и всички други необходими технически средства", обясни той

Десетки хиляди пчели нападнаха „Таймс скуеър”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305172

Десетки хиляди пчели нападнаха „Таймс скуеър” Десетки хиляди пчели нахлуха на "Таймс скуеър" и се настаниха на перваза на небостъргача, от чийто връх се спуска голямата кристална топка на Нова година, предава Би Ти Ви. Предполага се, че пчелите са се отделили от рояк, който обитава покрива на съседен хотел, и са потърсили ново място за живеене.

Хиляди фалшиви обяви за наем никнат всеки ден

http://dnes.dir.bg/news/zhilishte-naem-objavi-moshenitzi-25974716

По 2000 фалшиви обяви за наем в София на ден се публикуват в интернет. Зад съобщенията се крият измамници.

Свищов чества 140 години свобода

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280520_%D0%A1%D0%B2%D0%B8%D1%89%D0%BE%D0%B2+%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0+140+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%B0

 

Дунавският град даде символично начало на отбелязването на годишнината от руско-турската война

С молебен за здравето и благополучие на България започнаха честванията на 140-годишнина от Освобождението на Свищов. В тях участие взеха президентът Румен Радев, премиерът Бойко Борисов, посланикът на Русия Н. Пр. Анатолий Макаров, политици, духовници и хиляди граждани. Молебенът бе отслужен в 150-годишната църква „Св. Троица“. Честванията вчера са символично начало на голямото общонародно честване на юбилея на нашата национална свобода. Това е така, защото на 26-ти срещу 27-ми юни 1 877 година Руската дунавска армия, под ръководството на генерал-майор Драгомиров, форсира река Дунав и провежда един от най-успешните десанти във военната история. На 27-ми сутринта те влизат в Свищов и така той остава в историята като първия освободен град. Руско-турската война е може би единствената благородна война в световната история – израз на славянската и православна солидарност на руския към българския народ.

Що за човек е бил Хитлер?

//dariknews.bg/novini/komentar/shto-za-chovek-e-bil-hitler-2033417

Какво са казали за него майка му, негови учители, приятели, съратници и врагове?

Бунт в болницата в Разград: 40 доктори плашат с напускане

//dariknews.bg/regioni/razgrad/bunt-v-bolnicata-v-razgrad-40-doktori-plashat-s-napuskane-2033396

Протест пред болницата ще посрещне участниците в редовното Общо събрание на акционерите в МБАЛ“Св. Иван Рилски“-Разград, което ще се проведе днес в лечебното заведение. В него участват лекари, сестри и служители в болничната администрация, искането им е да остане на постовете си настоящето ръководс

Умря Микаел Нюквист, изиграл главната роля в шведския "Милениум"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305173

Умря Микаел Нюквист, изиграл главната роля в шведския "Милениум"На 56 години в Стокхолм е починал швеският актьор Микаел Нюквист, съобщи Ройтерс. Причина за смъртта е рак на белите дробове. Нюквист стана известен, след като изигра главната мъжка роля в шведския вариант на трилогията "Милениум" - "Момичето с татуирания дракон", "Момичето, което си играеше с огъня" и "Момичето, което взриви въздушната кула".

Веселин Марешки: Преди 2 месеца прокуратурата ми прави проверка и не откри нищо

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305175

Веселин Марешки: Преди 2 месеца прокуратурата ми прави проверка и не откри нищоВеселин Марешки поиска говорителката на Главна прокуратура да направи публични записите, на които се чува как той заплашва конкуренти в аптечния бизнес. "Нямам време и интерес да се занимавам с интриги. Искам бензиностанция, отварям бензиностанция. Искам аптека, отварям си аптека. Не виждам защо трябва да притискам някого?

Минималната пенсия пораства с 18 лева от 1 юли

http://clubz.bg/55622-minimalnata_pensiq_porastva_s_18_leva_ot_1_yuli

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст да е 180 лв. от 1 юли, реши парламентът. Предложението за промяна в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване бе одобрено окончателно с 202 гласа „за” - единодушно.

Увеличението в проценти е 11,5 на сто, а в реални пари - с 18,62 лв.

От 1 октомври тази година минималната песния ще порасне с още 20 лева до 200 лв. на месец - това е втората промяна, одобрена от Народното събрание - или нови 11,1%. Със същите проценти, съответно от 1 юли и от 1 октомври, ще се повишат и останалите пенсии за трудова дейност.

Според мотивите в законопроекта около 31,5% от пенсионерите или около 668 000 души, ще бъдат с минимални пенсии. Увеличението от 1 юли ще струва на бюджета 8,8 млн. лв. месечно.

Въпреки гласуването, предложението не мина без дебати. БСП се възмутиха, че въпреки обещанията си, управляващите от ГЕРБ и "Обединените патриоти" са отхвърлили идеята на социалистите за преизчисление на всички "стари пенсии", което не е правено от години, а с увеличение само на минималната пенсия нарушават осигурителните принципи. Управляващите отхвърлиха предложението на левицата минималната пенсия от 1 юли за е 300 лв.

Бившият социален министър и шеф на ресорната комисия Хасан Адемов (ДПС), пък заяви по адрес на управляващата коалиция и най-вече на "Обединените патриоти":

"Трябва да внимаваме много, когато се занимаваме с темата за пенсионната система. Ако твърдите, че БСП са фалирали държавата 3 пъти или колкото го казахте, притеснението ми е, че с такъв тип предложения, още при първия опит да управлявате държавата ще фалирате пенсионната система". 

По думите му в предложенията на властта няма отговор на два важни въпроса - защо се изравнява размера на пенсиите на лица с различен осигурителен принос и защо солидарността към най-бедните минава през пенсионната система.

"Сигурни ли сте, че тези лица, които получават минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст и на свързаните с тях други размери, примерно на инвалидните и наследствените пенсии пенсии, имат доходи само от пенсии? Тогава смятате ли, че това предложение е справедливо?”, попита Адемов. 

Марешки със зловещо предчувствие: Не искам да си отида като Ваньо Танов! Или приключвам с бизнеса с горивата, или... ясно е

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280519_%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%89%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%87%D1%83%D0%B2%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B8%D0%B5%3A+%D0%9D%D0%B5+%D0%B8%D1%81%D0

 "Не съм заплашвал никого. Ако имат записи нека ги изкарат". Това коментира председателят на "Воля" - Веселин Марешки пред Нова телевизия. "Аз не съм отправял заплахи, заплахи има към мен. Това, в което ме обвиняват в момента е същото, което в момента се случва с мен в бизнеса с горивата. Там където направя бензиностанция, веднага изниква конкурент да ми подбива цените. Тях защо не ги обвиняват.", добавя той. "Нямам време да се занимавам да изнудвам. Аз ако искам да си вдигна оборота, ще си отворя нова аптека. Няма никаква логика да притискам, който и да било. Аз съм толкова наблюдаван, че не мога да си позволя да правя, каквото и да било.", категоричен е Марешки. "Не искам да си отида като Ваньо Танов - без време. Заплашван съм с убийство. Или приключвам с бизнеса с горивата, или... ясно е. Битката не е за мен или заради "Воля". Това и преди мен и по време на мен се е случвало.", притеснен е депутатът.

 
Blitz.bg

Министерски съвет обсъжда управлението на НДК

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305167

Министерски съвет обсъжда управлението на НДКСкандалът с Националния дворец на културата влиза в Министерския съвет. Днес се очаква премиерът Бойко Борисов да внесе решение НДК да премине под управлението на Министерството на културата, предаде NOVA.  Така за сградата вече няма да отговаря министъра за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.

Първа помощ при алергична реакция

https://offnews.bg//mama-nindzha/parva-pomosht-pri-alergichna-reaktcia-659241.html

Автор Нина Любенова Когато тичаш по коридорите на спешното с умиращо дете в ръцете си, се питаш, защото всички се надпреварват да ти обясняват за известни и недотам известни методи и схеми за захранване, пюрета, каши и пелени... Но никой, абсолютно никой, не ти обяснява как да реагираш адекватно в спешна ситуация, за да спасиш живота на детето си. Шокът от изживяното е голям и въпреки че минаха години, мога и днес в най-дребни детайли да разкажа за всяка една алергична реакция на сина ми. За страха, за чувството на безпомощност и за пълната липса на информация (въпреки че говорих с…

Вече има обвинение срещу бияча на незрящи

http://www.cross.bg/nesebur-obyasnenie-nezryashti-1547316.html

/КРОСС/ Мъжът, нападнал незрящи туристи в Несебър, вече е обвинен в хулиганство, съобщава „Нова телевизия". 21-годишният Тодор Маринов Николаев все още се намира в ареста като се очаква прокуратурата да поиска той да остане за постоянно зад решетките. Ако бъде признат за виновен, той може да бъде изпратен в затвора за срок до 5 години. "По време на задържането и към момента, той не е дал никакво обяснение за случилото се. За мен няма обяснение на какво се дължи агресивното му поведение", заяви районният прокурор на Несебър Радост Бошнакова.

Защо Путин имитира политическа невинност?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280518_+%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%BD%D0%BE

 За да обяви намерението си да се кандидатира отново за държавен глава на Русия през 2018 г. Владимир Путин се нуждае от катаклизъм. Иначе няма причина той да бъде преизбиран, смята политологът Иван Преображенский, предава руската редакция на Deutsche Welle
До президентските избори в Русия остават още около девет месеца, но Владимир Путин засега не е отговорил на въпроса дали ще се кандидатира за нов мандат. В Кремъл вече работят над неговата предизборна програма, изграждайки я около понятията „справедливост“, „доверие“ и „уважение“, а той все още мълчи. Путин често е питан за това какви планове има, но той демонстративно избягва отговора, срамежливо се усмихва като млада девойка, на която са предложили брак. Не изглежда ли странна тази имитация на политическа невинност от страна на един опитен лидер?
Без всякакво съмнение Владимир Путин знае, че именно неговото кандидатиране за нов мандат вълнува най-много всеки интервюиращ го журналист. Но той продължава да отбягва даването на директен отговор: дори по време на „пряката линия“, когато неговият екип сам провокира този въпрос. Посланието на държавния глава винаги е едно и също: не трябва да изпреварваме събитията. „Що се отнася до изборите през 2018 г., бих искал да кажа, че има теми, при които трябва да се остави място за определена интрига. Затова аз няма да отговарям напълно на вашия въпрос“, отбеляза Путин по време на интервюто си с американския режисьор Оливър Стоун. 
Кремъл наистина старателно се опитва да запази интригата, по друг начин няма как да се съхрани тонусът на страната. Иначе избирателите могат да „прегорят“ и въобще да не отидат да гласуват. А властите се нуждаят от необичайно висока избирателна активност, която да покаже, че Путин отново е получил огромен кредит от доверието на народа. 
Интересно е политическият елит да бъде държан в неведение, за да се наблюдава вътрешната конкуренция, а може би и за да се управлява. Нека най-дръзките да се проявят, да опитат да докажат, че те могат да станат приемници, ако Путин наистина реши да пропусне „този кръг“, както направи през 2008 г. 

Превод и редакция: Мария Динкова

Мъжът, нападнал незрящи туристи в Несебър, вече е обвиняем

http://dnes.dir.bg/news/nesebar-nezrjashti-huliganstvo-todor-marinov-25974623

Мъжът, нападнал незрящи туристи в Несебър, вече е обвинен в едро хулиганство. Тодор Николов е задържан за 72 часа.

Доказано: Ядем месо с повече вода и пием сок с по-малко плодове

https://offnews.bg//obshtestvo/dokazano-iadem-meso-s-poveche-voda-i-piem-sok-s-po-malko-plodove-659240.html

След проведено няколкоседмично изследване от български експерти от агенцията по безопасност на храните станаха ясни резултати от проверките за качеството на храните у нас и в Западна Европа. Установено е, че двоен стандарт има както в качеството, така и в цената на продуктите.

31 вида храни са били тествани - шоколадови изделия, безалкохолни газирани напитки, сокове, местни и млечни изделия, както и детски храни.

При тестовете съществени разлики са установени при 7 от тестваните продукти. Разлика в етиката няма при останалите 24.

В Германия например пият 100% сок, а у нас същия продукт е с 97% сок и 3% пулп.

При детските храни разлика е открита при съдържанието на рапичното олио. В Германия то е 1.3%, а у нас 0.9%. Разлика има и при протеина в храната, но тя е незначителна.

При местните продукти например водното съдържание у нас е по-високо, откокото в немската шунка. Д-р Любомир Кулински от БАБХ обясни, че нашето месо явно не е оставено да изсъхне добре. Изследвани са фанкфуртери, наденички и салами.

От БАБХ успокоиха, че поне, когато пише "100% свинско месо", то това отговаря на истината.

Най-голяма разлика експертите от БАБХ са открили при сравненията между немско и българско сирене. Това от Германия е по-добре изглеждащо и дори по-вкусно, каза Кулински.

Сега следва експертна група да изготви доклад, който да бъде връчен на земеделския министър Румен Порожанов. През септември на среща на високо ниво, темата ще бъде обсъдена и в Европа, каза още Кулински.

Трима сирийци са ранени след сбиване с ножове в лагера в Харманли

http://www.moreto.net/novini.php?n=354364

Трима сирийци са били ранени след битов скандал, прераснал в сбиване с ножове в бежанския лагер в Харманли по-рано вчера. Веднага след инцидента тримата са откарани с линейка в болницата в Харманли. Единият от чужденците, който бил намушкан в корема и в крака е опериран по спешност.

Николас Мадуро: Хеликоптер е хвърлил гранати срещу Върховния съд на Венецуела

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280517_%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%81+%D0%9C%D0%B0%D0%B4%D1%83%D1%80%D0%BE%3A+%D0%A5%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D1%82%D0%B5%D1%80+%D0%B5+%D1%85%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BB%D0%B8%D0%BB+%D0%B3%D1%80%D0

 Полицейски хеликоптер е хвърлил две гранати срещу Върховния съд на Венецуела, заяви във вторник президентът на страната Николас Мадуро, определяйки инцидента като „терористична атака“, предава AFP
„Аз мобилизирах въоръжените сили на страната, за да защитя мира“, съобщи Мадуро 
„Рано или късно ние ще заловим този хеликоптер и онези, които извършиха тази терористична атака“, допълни президентът. 

Превод и редакция: Мария Динкова

Жълт код за опасно високи температури е в сила за 14 области на страната

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6305174

Жълт код за опасно високи температури е в сила за 14 области на странатаЖълт код за опасно високи температури е в сила за 14 области на страната. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Хасково и Ямбол.

За какво да питаме брокера при интерес към ваканционен имот?

http://www.investor.bg/godishni-nagradi-na-imotinet/469/a/za-kakvo-da-pitame-brokera-pri-interes-kym-vakancionen-imot-241998/

Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties, гостува в поредицата на Imoti.net „Доверен брокер“

Ще стане ли за пример Албания?

http://www.investor.bg/evropa/334/a/shte-stane-li-za-primer-albaniia-242008/

След изборите в неделя страната разполага с всички шансове да излезе от бъркотията и да стане за пример на Западните Балкани

Защо нападнаха мюсюлманки в София

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/zashto-napadnaha-miusiulmanki-v-sofiia-6070850

„Не става въпрос за бутане, става въпрос за побой“, съобщи главният секретар и говорител на Главното мюфтийство Джелал Фаик

Потребителите на „Фейсбук“ достигнаха два милиарда души

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280516_%D0%9F%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%E2%80%9E%D0%A4%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%B1%D1%83%D0%BA%E2%80%9C+%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D1%85%D

 Във вторник потребителите на най-голямата социална мрежа в света „Фейсбук“ достигнаха два милиарда души, предава CBC News
Нейният създател Марк Зукърбърг коментира: „За мен е чест да споделя това пътуване с вас“. 
Потребителите на „Фейсбук“ са повече, отколкото населението на която и да е държава по света и представляват повече от четвърт от 7,5-милиардното население на земята. 

Налетяха багери и стана прашно и грозно

http://clubz.bg/55621-naletqha_bageri_i_stana_prashno_i_grozno

Снимка БГНЕС

Когато бях малък, градският ми дядо често ме водеше на разходка там, където днес е НДК. Беше зелено, с алеи. Имаше две (май бяха две) стени, останали от стари казарми. На стените бяха изписани имената на загинали за Отечеството във войните от началото на 20-и век. Заставах пред тях и си изкълчвах врата, така че да гледам достатъчно нависоко и да чета имената на героите. Някъде там беше и името на бащата на градския ми дядо, загинал начело на кавалерийска атака на сръбския фронт.

После отвсякъде налетяха багери и стана прашно и грозно. Стените изчезнаха. Накрая, на най-високата точка на поляната се появи онова чудо НДК – огромен паяк, приклекнал на баира (но готов да отскочи всеки момент), гледащ със студено презрение града пред себе си. Навсякъде плъзнаха онези мраморни плочи, с които комунистите павираха всички градове през 80-те години (мислеха си, че така правят внушение за своята вечност). През лятото плочите отдаваха, като огромна фурна. През зимата ти осигуряваха прекрасни възможности за чупене на крайници. Поне имаше фонтани, да освежават.

После и те спряха.

А на най-ниското място, под внимателния студен поглед на НДК – Седмокрилият. Който започна да се разпада от момента на своето поставяне, демонстрирайки нагледно „вечността” на режима.

Махнете поне Седмокрилия, по дяволите. Рекултивирайте мястото така, че пак да е зелено. Разкарайте плочите покрай фонтаните и върнете алеите. А на рекултивираното място на Седмокрилия върнете стените с имената на героите. И цветя може от време на време да им носите, по линия на общината, за да не се охарчите.

---

Бел. ред.: Коментарът е от профила на Евгений Дайнов във фейсбук. Заглавието е на редакцията

 

София е на 184-то място сред най-скъпите градове в света

http://www.cross.bg/stoki-grad-tzyurih-1547315.html

/КРОСС/ София попада на 184-та позиция в класацията за най-скъпите градове за живеене в света през 2017 г., показва 26-ото поред проведено изследване от консултантската компания Merser. Столицата ни е класирана на това място заедно с индийския град Калкута. Проучването включва кошница от над 200 вида ежедневни стоки и услуги, които обитателите на дадено населено място (включително и чужди граждани) са принудени да плащат всекидневно. В кошницата са включени цялата палитра от хранителни стоки, месо, плодове и зеленчуци, алкохол и тютюн; домакински и общи услуги, както и услуги и стоки за отдих; електрически стоки, автомобили, облекло; комунални такси и др. В глобалните топ 10 на най-скъпите градове за живеене, класацията е следната: номер 1 като "най-скъп град за живеене" е Луанда в Ангола. Следват Хонг Конг, Токио, Цюрих, Сингапур, Сеул, Женева, Шанхай, Ню Йорк и на десета позиция - швейцарският град Берн. Луанда се е "изкачил" до номер 1 като най-скъп град в света заради огромната инфлация на местната валута, засиленото търсене на петрол и високите цени на вносните стоки, което надува цените на всички стоки и услуги и разходите за живот, отбелязва изследването. От градовете в нашия регион, които попадат в класацията на Merser - Букурещ е класиран на 104-та позиция, Истанбул - 142, Атина - 144, Тирана - 189, Белград - 198, Сараево - 202, Скопие - на 206-о място и др

Честване в Свищов засили конфронтацията между президента и Цветан Цветанов

http://www.mediapool.bg/chestvane-v-svishtov-zasili-konfrontatsiyata-mezhdu-prezidenta-i-tsvetan-tsvetanov-news265900.html

Честването на 140-годишнината от освобождението на Свищов от турско робство засили конфронтацията между президента Румен Радев и председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Честването беше във вторник вечерта в дунавския град. В неделя Цветан Цветанов поиска да бъде формирана парламентарна анкетна комисия, която да разследва всичко около проекта за новите изтребители "Грипен", а във вторник депутати от ГЕРБ и "Обединените патриоти" официално внесоха предложението в Народното събрание. Според Цветанов проверката се налага заради "достатъчно съмнения", че президентът Румен Радев, който е бивш командир на Военновъздушните сили, е "защитил решението за купуването на шведските изтребители и това е станало в период, когато още нямаше окончателно решение на служебното правителство". Очевидно засегнат от намеците на Цветанов, че лобира за "Грипен" във втрник Румен Радев коментира: "Доживяхме Цветанов да обвинява държавата Швеция в корупция, защото нали знаете, че за корупцията трябват две страни, но да оставим настрани този европейски виц".Президентът допълни, че очаква реакцията на премиера Бойко Борисов дали подкрепя думите н заместника му в партията. Срещата в кметството на Свищов Няколко часа по-късно във вторник вечерта на тържествената среща в кметството на Свищов не са били допуснати народни представители, сред които председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, областният управител проф. Любомира Попова, зам.-областният управител инж. Детелина Борисова, председателят на Националното сдружение на общините и кмет на Велико Търново Даниел Панов и други. Всички те са от ГЕРБ. След пристигането на Радев и екипа му в общината е била издадена категорична забрана освен президентът, никой друг политик да не бъде допускан на срещата, твърди "24 часа". Запознати с правата на депутатите обаче твърдят, че никой няма право да спира народен представител извън строго регламентираните изисквания за достъп и това е нарушение на протокола. Според Цветанов решението за недопускане до срещата в кметството в Свищов на представителите на ГЕРБ е на президента и президентския екип. "Не смятам, че в днешния ден, когато празнуваме 140 години от Освобождението на първия български град, трябва да обръщаме внимание на подобен подход и решения, които взима президентската институция. Ние сме тук, заедно с официалните гости да почетем паметта и да отдадем заслуженото за това, което е направено преди 140 години. Нека днешният ден да даде повече тържественост, а не да влизаме в подобни нелицеприятни решения, които по никакъв начин не говорят за единение, обединение. Ние, като народни представители, председателят на Националното сдружение на общините и областният управител сме тук, за да бъдем част от тържествената церемония с жителите и гостите на Свищов. България над всичко", заяви Цветанов, цитиран от агенция "Фокус". Той твърди, че не му е било обяснено каква е причината да не бъдат допуснати до срещата. Цветанов твърди, че досега не е имало подобен случай и дава пример със среща в кметството на Враца на 1 юни. "Останахме изненадани" от решението за недопускане на депутатите и областния упрвител, заяви председателят на Общинския съвет в Свищов Кристиян Кирилов. Той обясни, че на "закритата" среща са били обсъждани проблеми на община Свищов, като пътна инфраструктура, болнични заведения и др., които са от компетенцията на изпълнителната власт. Към момента няма официална информация от президентството  каква е причината да не бъдат допуснати депутати и областния управител. Румен Радев нарече император Александър ІІ Цар Освободител В словото си на церемонията по повод 140 години от освобождението на Свищов от турско робство, президентът отбеляза, че от тук "започна пътят към свободата на България". "Във военната история десантът на руската Дунавска армия при Свищов е вписан като образец на блестящо планирана и проведена операция. В семейната и родовата памет на града и общото ни национално съзнание това е моментът, в който съдбата въздава заслуженото на страдалците", каза Радев. "27 юни е денят, в който свеждаме глави пред подвига на героите от армията на Царя Освободител, руския император Александър II, които през юни 1877 г. донесоха свободата на един вече възроден духом народ, а преди тях се прекланяме пред подвига на априлци, епопеята на Ботевата чета и пепелищата на Батак, Клисура и Перущица", подчерта президентът. В речта си той не уточни защо руският император е наречен Цар Освободител. Алексднър ІІ е наричан така в Русия заради отмяната на крепостното право през 1861 г. У нас обаче е разпространена заблудата, че го наричат така заради освобождението на България.  Румен Радев заяви, че още преди Освобождението, народът ни вече има своите културно-просветни институции и едни от първите са в Свищов, като градът има и своето светско училище. "В този град са родени гениалният Алеко Константинов, великият европеец Иван Шишманов, ген. Пантелей Киселов и авторът на "Мила Родино" Цветан Радославов", припомни още президентът. "На картата Свищов е на самата граница на България, но исторически той е в сърцевината на националния дух. От примера на вашите знаменити съграждани и днес почерпваме сили и достойнство, на тях дължим вечна признателност", каза още Радев.

Жълт код за опасно високи температури е в сила за 14 области на страната

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280515_+%D0%96%D1%8A%D0%BB%D1%82+%D0%BA%D0%BE%D0%B4+%D0%B7%D0%B0+%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%BE+%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%B8+%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8+%D0%B5+%D0

  Жълт код за опасно високи температури е в сила за 14 области на страната. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Хасково и Ямбол. В следобедните часове се очакват температури между 35 и 37 градуса. 

Първият банкомат в света навърши 50 години

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280514_%D0%9F%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%82+%D0%B2+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%88%D0%B8+50+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0

 Преди пет десетилетия той промени коренно тегленето и използването на пари в брой - днес първият банкомат в света чества 50-ия си рожден ден, информира Ройтерс.

Рожба на шотландския изобретател Шепърд Барън, първият банкомат е открит на 27 юни 1967 година в клон на банка Барклис (Barclays) в Енфийлд, Северен Лондон. Той е бил първата такава машина от общо шест, поръчани от институцията.
Английският актьор Рег Варни от комедийния телевизионен сериал "В автобусите" е първият човек, който теглил пари от новата машина.
Сега в света има около 3 милиона банкомата. Общо във Великобритания са около 70 000, като от тях миналата година са изтеглени 175 милиарда британски лири. Банкоматът, монтиран в най-северните части на планетата, се намира в Норвегия, а най-южно разположеният банкомат е в антарктическата станция "МакМърдо".
За да отбележи годишнината, Барклис преобрази първия банкомат в "златен", постави възпоменателна табела и червен килим пред клиентите.

Цитат на деня: Не може МВР да пита МВР, а гражданите да са посредник

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/06/28/2996929_citat_na_denia_ne_moje_mvr_da_pita_mvr_a_grajdanite_da/?ref=rss


Не може МВР да пита МВР, а гражданите да са посредник. Не може КАТ да пита МВР. Не може системата да пита себе си чрез гражданите. <br /><br />Това заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев пред БНТ. По думите му е крайно време електронното управление да бъде въведено и да се облекчат административните тежести за гражданите. Той обясни, че всеки ден в София се регистрират 900 коли и целта е процедурата да бъде максимално улеснена.<br /><br />Повод за коментара...

И Бойко Ноев запя песента на Цветанов за "Грипените"

http://frognews.bg/news_137271/I-Boiko-Noev-zapia-pesenta-na-TSvetanov-za-Gripenite/

Бившият министър на отбраната Бойко Ноев взе страна в скандала с изтребителите. Той обвини държавния глава, че искал нови машини. По думите му, трябвало стари, за да се пестят пари.

Шефът на правната комисия в НС скастри грантаджиите в тоги

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280513_%D0%A8%D0%B5%D1%84%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B2+%D0%9D%D0%A1+%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8+%D0%B3%D1%

 

Кадровиците на Темида подхващат Панов заради участието му в предизборен митинг

С рязък коментар спрямо опитите на грантаджиите в тоги в лицето на Съюза на съдиите в България да се месят в избора на членовете на новия ВСС от парламентарната квота излезе шефът на правната комисия към парламента Данаил Кирилов.

Поводът за изказването му бе писмото от Съюза отпреди няколко дни, в което ортаците на шефа на ВКС Лозан Панов и проваления правосъден министър и сламен лидер на олигархичната партия „Да(й), България“ Христо Иванов поискаха от депутатите да кажат как са си номинирали кандидатите и се ожалиха, че мнението им не било искано предварително за предложените кандидатури.

Нека не се правят опити отсега да бъде „заразен“ изборът на Народното събрание, призова пред bTV Кирилов, като припомни, че по закон членовете на ВСС от квотата на НС ще бъдат избрани с квалифицирано мнозинство от две трети – т.е. с поне 160 гласа. Кирилов посочи също, че парламентарните групи са излъчили кандидатите си по най-високите критерии за прозрачност, установени в закона, и подчерта: „С любопитство гледах състезанието в професионалната квота, но никой от политиците не посмя да се намеси. Ние ценим всички професионални организации в съдебната система, нека не остава съмнение, че някой сега се опитва да се намеси в нашия избор. Не квалифицираме начина, по който се представяха кандидатите на професионалната квота, не сме искали списъци. Колко публично беше онова състезание в професионалната квота – аз също имам съмнения за състезанието там. Като са разделени, моля да не се мешат”. Кирилов посочи, че с Българския институт за правни инициативи обсъждат предварително изслушване на кандидатите. „Опитваме да угодим на всички искания, няма да кажа „капризи”, по отношение на публичността”, заяви още той.

Междувременно стана ясно, че пленумът на ВСС ще разгледа тази седмица сигнал срещу шефа на ВКС Лозан Панов, заради нерегламентирано участие в политически митинг. Въпросът ще бъде обсъден на заседанието на магистратите в четвъртък. В края на май Панов, който обслужва интересите на олигархията, бе хванат да протестира пред президентството срещу решението католическият свещеник отец Паоло да бъде отзован от България в пълно нарушение на конституцията. Събитието на всичкото отгоре се оказа не обикновена гражданска инициатива, а припозната от двете формации на олигархията „Нова Република“ и „Да(й), България“. Сигналът е внесен от Блиц, като веднага взриви медиите от фабриката за фалшиви новини на кръжеца „Агнешки главички“. Издания от машината за клевети веднага се хвърлиха да бранят Панов, пробвайки се да го изкарат жертва на заговор. В акция със същата цел се хвърли и грантаджийското НПО „Правосъдие за всеки“, което обяви, че организира гражданско бдение пред ВСС в четвъртък сутринта. За да мотивират повече протестъри, от организацията уточняват, че „имало вероятност това да е опит за отстраняването на председателя на ВКС Лозан Панов“ и заплашват, че „това събитие е само подготовка за конкретни действия“.

2000 фалшиви обяви за наем никнат на ден

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280512_2000+%D1%84%D0%B0%D0%BB%D1%88%D0%B8%D0%B2%D0%B8+%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D0%BC+%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BD%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D0%BD

 

Измамниците дерат жертвите с по три вноски накуп, след което изчезват заедно с обявата

По 2 хил. фалшиви обяви за наем в София на ден се публикуват в интернет. Зад съобщенията се крият измамници, които искат предплата и депозит за несъществуващи жилища или такива, които изобщо не се отдават под наем. В районните управления в големите градове месечно вече има десетки сигнали за измама, но заради дребните суми, които мошениците прибират, не се стига до образуването на досъдебно производство, тъй като вредата е нищожна според закона.

Бумът на далаверите е регистриран още от пролетта, когато цените на недвижимите имоти станаха по-високи и много хора се отказаха от тегленето на ипотечен кредит за ново жилище. Вместо това предпочитат да излязат под наем, обясниха от агенциите за недвижими имоти. Именно и тази тенденция подтикнала мошениците да пускат неограничен брой безплатни обяви в най-известните сайтове за недвижими имоти в България.

Нереалните обяви за квартири под наем наглед са много изгодни, за да привличат повече обаждания на потенциални клиенти към мнимия брокер. Когато позвъните на телефона и попитате за конкретна нереална обява, той ви казва че ще погледне и ще ви върне обаждане, като предварително измъкне малко информация:

„Вие в „Младост“ ли си търсите квартира? Двустаен апартамент ли си търсите?“

Измамникът вече разполага с телефонния ви номер и знае от каква квартира точно имате нужда. Той разглежда реалните имоти, с които разполага за района, и след около 5 минути връща обаждане, като съобщава, че тази квартира, която сте видели в обявата, по някаква измислена от него причина не може да бъде наета:

„Хазайката е извън страната“, „Колегите вече са отдали имота под наем“ и т.н. са възможните лъжливи обяснения. Тогава той предлага на клиента точно това, което иска, но с уговорката, че има много желаещи и трябва да му преведе пари за първите два наема и депозит в същия размер, за да не изпусне жилището. Така при цена от поне 300 лева за месец, жертвата брои около 1000 лева, които никога повече не вижда. А веднага след измамата и телефонният номер на мнимия брокер се заличава.

Обсъждат ”горещ телефон” за българите в Украйна

http://dnes.dir.bg/news/balgari-ukrina-aleri-imeonov-goresht-telefon-25974587

Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Симеонов свиква среща на Координационния център за връзка с българите в Украйна.

Ердоган: Турция ще предприеме военна операция срещу появата на кюрдска държава

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305157

Ердоган: Турция ще предприеме военна операция срещу появата на кюрдска държаваТурция може да предприеме нова мащабна войскова операция в Северна Сирия, дори да включи в своята зона на контрол градовете Манбидж и Ракка, за да не допусне появата на кюрдска държава в района. Това заявява пред "Известия" турският президент Реджеп Тайип Ердоган, информира БТА. По думите му Анкара има готовност да организира нова голяма военна

Шунката у нас - с повече вода, отколкото в Западна Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305156

Шунката у нас - с повече вода, отколкото в Западна ЕвропаИма разлика в продуктите, които се консумират на европейския и българския пазар. Това обявиха от агенцията по храните в сутрешния блок на Нова тв. В газираните безалкохолни продукти, които се продават в България, има фруктозо-глюкозен сироп. В месните продукти, които се продават тук, има повече вода, отколкото в тези в Германия.

Проверяват санирани панелки за стиропор менте

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280511_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%BE%

 

Не отговарял на нормите за пожарна безопасност

Започват проверки на санирани вече панелки за стиропор менте, научи „Монитор”. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков вече е възложил на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да направи инспекция за качеството на строителството и за работата на надзорните фирми, за това какви материали се използват за санирането на сградите. Това заяви той след проведената вчера кръгла маса на тема „Възможности за намаляване на административната тежест в строително-инвестиционния процес“.

Причината за проверките са

 

постъпили сигнали за около 30 сгради

 

за които има съмнение, че са използвани материали, които не отговарят на изискванията за огнеустойчивост. По закон за високите сгради се изисква да се слага изолационен материал със слаба реакция на огън от клас „А”. Това са негоримите материали като минерална или стъклена вата. Въпреки това обаче се допускат компромиси за клас „Б” и дори за клас „Ц”.

Освен тези 30 сгради, за които има получени оплаквания, ще бъдат проверени на извадков принцип още 56. Така общият брой на блоковете, които ще подлежат на проверка от специалистите, ще е около 86.

Както „Монитор“ вече писа, преди време строителни фирми сигнализираха, че румънски стиропор се внася в България

 

с подправена декларация за съответствие,

 

в която е записано, че е с висока пожароустойчивост. Въпросният материал не се различава от другите продукти, но използват не много редовни документи, за да го продават като материал с висока степен на огнеустойчивост. Това се прави, за да може да бъде използван за сгради с височина над 28 м, над 9-10 етажа.

По повод възможностите на намаляване на административната тежест в строително-инвестиционния процес министърът коментира обсъжданата с ДНСК възможност за преминаване към уведомителен режим за строежите от пета категория. Работи се и по нормативната възможност

 

да има електронни части на проектите

 

„В Кадастъра сме доста напреднали, не просто напреднали, може би той е за пример. Трябва по-голяма публичност на това какво предлагаме като услуга“, коментира той.

Максимално трябва да се стремим административния контрол да отпадне за сметка на контрола в самите организации, браншовите и в участниците в инвестиционния процес, но в рамките на разумното, заяви министърът.

Ще бъде създадена и работна група за промени в Закона за устройството на територията (ЗУТ). „Работната група, е за да направим инвестиционният процес и устройственото планиране в един европейски вид, който ни подобава като страна членка на ЕС“, каза още регионалният министър.

В отговор на въпрос за толсистемата министърът каза, че в момента Върховният административен съд (ВАС) разглежда една от жалбите. „Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отхвърли жалбите на трите компании. Ако ВАС се произнесе в полза на Агенция пътна инфраструктура (АПИ) като възложител, отваряме офертите и продължаваме с процедурата“, категоричен бе Нанков. Според него или през октомври, или пред декември вече трябва има избран изпълнител на обществената поръчка.

Хърватия сменя ”МиГ-21”, иска нови бойни самолети

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-samoleti-harvatia-oferti-25974586

Хърватия е заинтересувана да купи нови бойни самолети и ще иска оферти, съобщава в. "Вечерни лист", цитиран от БТА.

Енергийната ефективност е дългосрочен приоритет за България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280510_%D0%95%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%B9%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B5%D1%84%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82+%D0%B5+%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%BE%D1%81%D1%80%D0%BE%D1%87%D0%B5%D0%BD+%

 Енергийната ефективност е приоритет за нашата страна в дългосрочен план в контекста на намаляване на енергийното потребление и ограничаване зависимостта ни от внос на енергийни ресурси. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред участниците в редовното заседание на Съвета на ЕС „Транспорт, телекомуникации, енергетика“, част „Енергетика“, което се проведе в Люксембург.

В рамките на форума енергийните министри от ЕС обсъдиха законодателните предложения за енергийна ефективност, част от пакета „Чиста енергия за всички европейци“. По думите на министър Петкова, от съществена важност е не само да зададем постижима на ниво ЕС цел за енергийна ефективност, но и да гарантираме ясни и недискриминационни правила за разпределението й.

Каква да бъде целта за енергийни спестявания до 2030 г. и дали тя да е обвързваща за държавите - това бе обект на най-оживените дискусии по време на заседанието на Съвета. България счита за приемлива целта от 27%, но в дух на компромис е готова да приеме предложената по-амбициозна цел от 30%, като тя трябва да остане съобразена с националните специфики на всяка държава, гласи позицията нашата страна. След часове дебати по темата бе постигнато общо съгласие в измененията на директива 2012/27/ЕС да бъде заложена норма от 30% за енергийни спестявания, като тепърва ще бъде решавано дали тя да е задължителна или не. Постигнатият общ подход на държавите-членки е основа за подготовка на преговори по темата с ЕП.

Георги Първанов навършва 60 г. днес

https://offnews.bg//obshtestvo/georgi-parvanov-navarshva-60-g-dnes-659239.html

Георги Първанов навършва 60 години днес. Президентът два мандата - от 2002 до 2012 г., се оттегли от лидерския пост на АБВ през януари. 

Първанов подчерта тогава, че оттеглянето му не означава напускане на политиката след над четвърт век в нея.

"Ще бъда по-активен във формирането на политиката, твърдя, че имам още сили, за да помагам не само на партия АБВ - защо не и в национален план", обясни Първанов. И обеща да напише книга, в която да разкаже своята гледна точка за случващото се в страната, докато той бе държавен глава и председател на две партии - БСП и АБВ. 

Според близки на Първанов, той вече работи върху книгата, а рождения си ден ще празнува в семеен кръг. 

Американци и немци с оферта за разработване на бойна машина у нас

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280509_%D0%90%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8+%D0%B8+%D0%BD%D0%B5%D0%BC%D1%86%D0%B8+%D1%81+%D0%BE%D1%84%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B

 

Производството й ще е изцяло в България

Американска и германска оръжейни фирми предлагат на България у нас да се разработи и започне производството на бойна машина за пехотата 6х6. Това стана ясно вчера при представянето на възможностите на двете компании. При евентуално приемане от страна на правителството на немско-щатската оферта ще се решава къде ще е най-подходящото място за реализация на проекта в страната.

Според акад. Стефан Воденичаров, председател на сдружението "Българска отбранителна индустрия", най-подходящ е заводът в Казанлък. Зам.-ректорът на Техническия университет-София проф. д-р инж. Любомир Димитров пък смята, че по-добре е да се използват мощностите в Червена могила, край Радомир, където има големи машини с цифрово управление. Представителят на Textron Systems, американската фирма, която предлага проекта, Емил Дерменджиев, обясни за „Монитор”, че по всяка вероятност

 

производството няма да е само на едно място.

 

Част от компонентите на бойната машина ще се внасят от САЩ и Германия, а други ще се правят на различни места в страната. Той добави, че от немската Rheinmetall са готови да дадат лицензи за производство у нас за оръдията и картечниците, които се монтират на различните модели на бойната машина.

Представянето на двете фирми е във връзка с плановете за модернизация на армията ни, като една от стъпките в тази насока е доставката на многоцелева бойна машина за сухопътните войски. В доклад на министъра на отбраната се предвижда инвестиционният проект да е за период от 12 години - от 2018 г. до 2029 г. За целта хазната ще може да задели 1,22 млрд. лв., като очакванията са да бъдат придобити

 

198 единици бойна и специална техника за пехотата.

 

Доставките трябва да са в рамките на 7 години, а изплащането - разсрочено.

На въпрос за схемата на плащането главният мениджър на Textron Systems Хенри Финерал поясни, че компанията е отворена и има опит да работи с клиентите си съгласно съгласно техните финансови изисквания. „Готови сме да отговорим на изискванията на България за плащанията”, уточни той. Американецът допълни, че дизайнът на бъдещата машина 6х6 ще бъде завършван съвместно с България. „След 20 месеца ще сме готови с прототипа, след това ще започнем да произвеждаме и доставяме машината”, добави Финерал.

Вицепрезидентът на Rheinmetall Defence Electronics Йенс Йесенбергер представи системата за пълна информация за обстановката в реално време на бойното поле, с които ще бъдат оборудвани машините за българската армия.

Освен Textron и Rheinmetall досега интерес за доставка на бойни машини за пехотата ни са проявили мултинационалната General Dynamics, френската Nexter, италианската Iveco, финландската Patria и израелската Plasan. Досега само Patria и Textron са заявявали публично намерението си да участват в бъдещия търг. По неофициални данни във военното министерство постъпилите заявки са вече двайсетина.

Преди 10 години Textron доставиха 7 - 4х4 охранителни бронирани машини Guardian за българските контингенти в Ирак и Афганистан. През 2015 г. те бяха подменени с 10 Commando Select.

Plasan е производител на бронираните джипове "Пустинна котка", с които разполага военната ни полиция.

 

Искаме влагане и на наши изобретения

 

Относно съвместната разработка и производство на бойната машина акад. Стефан Воденичаров подчерта в изказването си на представянето, че ще държим да се използват и български разработки в областта на РЕБ-технологиите, бронировката и други.

Проф. Любомир Димитров от ТУ-София, припомни, че преди 2 години от американската фирма са възложили на университета да разработи концептуални модели на бойни машини 6х6 и 8х8. „Направихме 6 прототипа и обсъждания с Textron”, добави той.

Проф. Стати Статев от УНСС предвиди, че възвращаемостта на инвестицията може да надмине 3 пъти първоначално дадените пари и ще се отворят много работни места във високотехнологично производство.

На Петровден сe приготвя ястието „Бял мъж”

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/na-petrovden-se-prigotvia-iastieto-bial-myzh-2033374

На Петровден, 29 юни, на огнището в Самарджийската къща в ЕМО „Етър”, между 11:30 и 16:00 часа, може да опитате „Бял мъж”. Ястието традиционно е приготвяно на този ден в музея, където може да се научи интересната му история.

Българите вярват, че го е създал един светец – Петъ

"Правилният избор определя успеха", Мария Кърджиева, ЕДЛАНТА

http://www.moreto.net/novini.php?n=354241

Вече 10 години консултантска агенция ЕДЛАНТА помага на българските ученици да продължат образованието си в престижни колежи и университети зад граница. С Мария Кърджиева, консултант в офиса на ЕДЛАНТА във Варна, се срещна представител на редакцията.

Не е оказван натиск за решението за изтребителите

http://www.cross.bg/natisk-informatziya-komisiyata-1547314.html

/КРОСС/ Спорът за избора на нови изтребители за българските Военновъздушни сили (ВВС) продължава. Оказвал ли е президентът Румен Радев натиск - на този въпрос отговаря ексклузивно пред БТВ председателят на борда за избора на новия боен самолет ген. Цанко Стойков. - Оказван ли беше натиск на комисията? - Не е оказван натиск по време на работата на комисията и при изготвянето на крайния протокол и представянето му на министъра. - Президентът интересуваше ли се, имаше ли мнение преди да бъде направен този избор, което да ви подведе в една или друга посока? - Никой от нито една държавна институция - нито президент, нито министър-председател, нито представители на министерство на отбраната са участвали по какъвто и да било начин... Или са се интересували до окончателното изготвяне на протокола, в който бяха изписани анализа и окончателната оценка. - Защо отпадна офертата за американските самолети, това е което е най-изненадващото всъщност? - На този етап мога да кажа, това което споделих като резултата от цялостната оценка и след като бъде обявено решението на Министерския съвет, мога да коментирам различните обсъждания на алтернативите, които бяха представени. Мога да споделя само че по желание на самите доставчици и самите страни, които участваха в конкурса предоставената информация беше класифицирана

Пежо се завръща на пазара на пикапи

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/06/28/2996924_pejo_se_zavrushta_na_pazara_na_pikapi/?ref=rss


"Пежо" се завръща на пазара на пикапи, за момента само на африканския континент. Моделът се характеризира със здравина, издръжливост и задвижване 4x4.<br /><br />"Пежо пикап" е с дължина от 5,08 метра и ще търси клиенти сред хората имащи нужда от компактен модел в сегмента. С годишни продажби от около 56 000 броя този сегмент представлява 10% от целевите пазари, включващи страните от Магреб и западна Субсахарска Африка.<br /><br />Последният автомобил...

Бойко Ноев атакува президента за "Грипен"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305150

Бойко Ноев атакува президента за "Грипен"Има много въпроси около поръчката за нови изтребители. Още когато ген. Радев беше в армията, аз казвах, че начинът, по-който е замислена модернизацията на военните сили, е порочен. Ген. Радев е направил критериите за избор на нов самолет. Ние нямаме пари, които да осигурим за чисто нови самолети. Това заяви пред bTV бившият министър на отбраната

Каракачанов: Модернизацията на българската армия е 3млрд. и половина лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305125

Каракачанов: Модернизацията на българската армия е 3млрд. и половина леваОще миналата година Народното събрание гласува за необходимите средства за два от видовете въорежени сили, а именно за закупуване на нов изтребител и мултифунционален патрулен кораб за Военноморските сили. Това заяви пред БНТ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. "Сухопътните войски не бяха включени в това решение на

Трима загинаха, след като самолет се разби в Австралия

http://www.cross.bg/trima-avstraliya-dyshi-1547313.html

/КРОСС/ Трима души са загинали, след като малък самолет се е разбил край летище в южната част на Австралия, предава „Фокус". Инцидентът се е случил в сряда около 10:30 ч. местно време. Веднага след катастрофата на мястото са пристигнали службите за извънредни ситуации. Все още не е ясно колко души е имало на борда, но властите се опасяват, че някои от пътниците може да са затиснати под останките на самолета.  

Нинова: Вътрешнопартийните игри в ГЕРБ са срам за България

http://dnes.dir.bg/news/bulgaria-gerb-kornelia-ninova-sram-vatreshnopartiyni-igri-borshosh-25974533

Вътрешнопартийните битки за пари и обществени поръчки в ГЕРБ ще костват много на българските граждани и са срам за България пред Европа.

Кисинджър: Хаосът, обхванал САЩ и Великобритания, може да доведе до нов световен ред

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305146

Кисинджър: Хаосът, обхванал САЩ и Великобритания, може да доведе до
нов световен редРусия все повече се отдалечава от западните си съседи, но в крайна сметка президентът Владимир Путин вероятно ще заложи на сътрудничество със страните, с които граничи. Това заяви бившият американски държавен секретар Хенри Кисинджър, цитиран от Асошиейтед прес. Кисинджър изнесе днес реч на конференция по сигурността в Лондон, в която предупреди,

Тодор, който нападна слепи туристи, не дава обяснение за случилото се

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305149

Тодор, който нападна слепи туристи, не дава обяснение за случилото сеПо време на задържането и към момента, той не е дал никакво обяснение за случилото се. За мен няма обяснение на какво се дължи агресивното му поведение, обясни пред Нова тв прокурор на Несебър Радост Бошнакова за 21-годишния Тодор Маринов Николаев. Той нападна слепи туристи в Несебър и малко след това беше задържан.

Благой Георгиев остава в "Оренбург" и във втора дивизия

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/28/2996901_blagoi_georgiev_ostava_v_orenburg_i_vuv_vtora_diviziia/?ref=rss


Българският футболист Благой Георгиев подписа нов договор с руския "Оренбург", съобщи пресслужбата на клуба. Срокът на контракта между двете страни не се съобщава, но според агенция ТАСС той е за една година, с опция за продължаване.<br /><br />Георгиев, който в края на годината ще навърши 36 години, реши да остане в "Оренбург", въпреки че отборът изпадна от Премиер лигата на Русия. Халфът пропусна дузпа в плейофа срещу "СКА-Хабаровск".<br...

Депутатите решават дали да има увеличение на пенсиите

http://www.moreto.net/novini.php?n=354361

Важен ден за стотици хиляди пенсионери. Днес депутатите решават окончателно за парите на възрастните хора. Предложението е от 1 юли минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст да се повиши на 180 лева, а от 1 октомври - на 200 лева.

Все още няма задържан за нападението над близките на заместник-главния мюфтия

https://www.actualno.com/crime/vse-oshte-njama-zadyrjan-za-napadenieto-nad-blizkite-na-zamestnik-glavnija-muftija-news_619360.html

​По случая с нападната жена на заместник-главния мюфтия все още няма задържан. Не са установени към момента лицата, които са нападнали жената. По първоначални данни тези лица може и да се непълнолетни. Това заяви главен комисар Христо Терзийски, шеф на Националната полиция

Административният съд в София гледа делото за горене на отпадъци в ТЕЦ "София"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/28/2996568_administrativniiat_sud_v_sofiia_gleda_deloto_za_gorene/?ref=rss


Четвъртото заседание по делото за екологичната оценка на инсталацията за изгарянето на отпадъци в ТЕЦ София ще се проведе днес следобед в Административен съд София град.<br /><br />Делото беше образувано по жалби на граждани и неправителствени организции. На предишното заседание съдът постанови съдебно-техническа експертиза с въпроси дали правилно е отразен здравословният ефект за цялата засегната общественост, дали правилно е определено минимално допустимото отстояние на...

Ирина Шейк в изкусителна фотосесия след раждането (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/showbusiness/irina-shejk-v-izkusitelna-fotosesija-sled-rajdaneto-video-news_619253.html

Ирина Шейк демонстрира перфектни форми след раждането, като се съблече чисто гола за сп. Sports Illustrated Swimsuit Issue. На кадрите руският модел позира по бански, а също така само по китара. Фотосесията и видеотo са заснети в ранчо в Тюсон, Аризона. На тях Ирина изглежда доста секси и оп

До 5 години затвор за младежа, нападнал слепи туристи в Несебър

https://offnews.bg//temida/do-5-godini-zatvor-za-mladezha-napadnal-slepi-turisti-v-nesebar-659238.html

21-годишният Тодор Николов, който нападна група слепи туристи в Несебър миналата седмица, се сдоби с обвинение за хулиганство.

Младежът все още е в ареста като се очаква прокуратурата да поиска той да остане за постоянно зад решетките. Ако бъде признат за виновен, той може да бъде изпратен в затвора за срок до 5 години, пише Нова телевизия.

"По време на задържането и към момента, той не е дал никакво обяснение за случилото се. За мен няма обяснение на какво се дължи агресивното му поведение", заяви районният прокурор на Несебър Радост Бошнакова.

Полицията в Бургас откри Николов след като сама се е сезирала след излъчни репортажи.

Дъщерята на Силви Вартан - хит в инстаграм

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6305124

Дъщерята на Силви Вартан - хит в инстаграмДъщерята на Силви Вартан се оказа популярна в социалните мрежи. Красавицата е родена в България, осиновена на 9 месеца от певицата Силви Вартан и американския продуцент Тони Скоти през 1997 г. Израснала е в Калифорния. В Инстаграм има 5000 последователи, а всяка снимка, която публикува, събира над 500 харесвания.

"Не ви искаме в България", казали нападателите на жената на зам.-главния мюфтия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305142

"Не ви искаме в България", казали нападателите на жената на зам.-главния мюфтия"Не ви искаме в България”, „Тръгвайте си от България”. С тези думи започнала атаката срещу жената и двете дъщери на заместник главния мюфтия Бирали Бирали. Те бяха нападнати от две момичета и едно момче пред входа на магазин в столичния квартал "Свобода". "Първо от страна на нападателите е имало словесни нападки на верска основа.

Бабикян: Павлова държи повече на „гащите”, отколкото на културата

http://frognews.bg/news_137270/Babikian-Pavlova-darji-poveche-na-gashtite-otkolkoto-na-kulturata/

Боршош направи много за културата, в един глас заявиха в предаването „Здравей, България” политологът Арман Бабикян и Георги Харизанов от Института за дясна политика.

Влак дерайлира в нюйоркското метро, има над 30 ранени

http://www.cross.bg/evakyirani-raneni-nyuiiorkskoto-1547312.html

/КРОСС/ Влак дерайлира в нюйоркското метро в горен Манхатън, съобщи „Ройтерс", цитирана от БТВ. По първоначални данни има 34 ранени, шестима от които са откарани в близките болници. Всички останали пътници са били евакуирани. Влаковете по линията са пренасочени по други маршрути. Мотрисите, които вече са се движели по засегнатата линия, също са били евакуирани. Причините за инцидента се изясняват.

Кипър най-сетне въвежда здравно осигуряване

http://www.investor.bg/analizi/91/a/kipyr-nai-setne-vyvejda-zdravno-osiguriavane-241577/

След 16 години дискусии, отлагания, политическа, синдикална и съсловна конфронтация парламентът даде ход на здравната реформа

Жители на "Дружба" излизат отново на протест

http://www.cross.bg/dryzhba-protest-horata-1547311.html

/КРОСС/ Жители на столичния ж. к. „Дружба" излизат на пореден протест днес. Причината е затварянето на пътека, която свързва „Дружба 1" с „Дружба 2", съобщава БТВ. Тя се намира в частен имот и собственикът е решил да усвои терена, затова вече няколко месеца ограда спира свободния достъп на хората. Пътеката обаче повече от 20 години свързва двете части на квартала. Това е и най-прекият път до една от масовите спирки на градския транспорт, както и до един от големите хипермаркети в района. Това е вече 12-и протест на хората от квартала.  

СБ: От детски бракове бедните страни губят трилиони долари

http://dnes.dir.bg/news/doklad-banka-bednostta-detski-brakove-25974511

Детските бракове ще струват на развиващите се страни трилиони долари през идното десетилетие, предупреди Световната банка (СБ), цитирана от Ройтерс и БТА.

ЦСКА-София обяви, че ще разследва УЕФА

https://offnews.bg//futbol/tcska-sofia-obiavi-che-shte-razsledva-uefa-659237.html

Сега стана страшно. ЦСКА-София обяви, че ще разследва УЕФА! Нищо че УЕФА досега разледваше ЦСКА-София и дори изхвърли тима от евротурнирите за три години, както е по закон.

Това става ясно от съобщение на официалния сайт. Ето какво гласи то:

"Армейци,

ЦСКА беше официално уведомен за решението на УЕФА от 29 Май 2017 година на 30 Май 2017 година. Недобросъвестно разпространяваната от трети лица конфиденциална информация се съдържа в две писмени позиции на УЕФА от дати, следващи жребия, проведен на 19 Юни 2017 г.

При преглед на документите става ясно, че в текста на единия документ УЕФА допуска грешка и вместо 19 Юни 2017 изписва датата 19 Май 2017 година.

В нито един от двата документа текстът, съдържащ грешката, не е във варианта, разпространяван в публичното пространство. Случаят ще бъде разследван допълнително".

Увеличават минималната пенсия

http://www.cross.bg/yvelichavat-minimalnata-pensiya-1547310.html

/КРОСС/ Народното събрание ще гледа на днешното си заседание на второ четене предложението за увеличение на минималната пенсия. Ако то бъде прието окончателно, от 1 юли тя ще стане 180 лева, а от 1 октомври 200. В дневния ред на депутатите, по предложение на ГЕРБ, е и проект за създаване на Временна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет за армията, предава БНТ. .  

Меркел: Чувството ми за хумор е тайната за успеха ми като канцлер

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305113

Меркел: Чувството ми за хумор е тайната за успеха ми като канцлерАнгела Меркел разкри, че „чувството за хумор“ е тайната нейния успех като германски канцлер, пише вестник Daily Express, цитиран от "Фокус'". „Най-важните качества в политиката са любопитството и щастието“, заяви Меркел. „Хуморът е важен в политиката. Аз се смея поне един път на ден, иначе не бих могла да върша тази работа“, обясни канцлерът.

Мъж остана невредим, след като го блъсна двуетажен автобус (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305114

Мъж остана невредим, след като го блъсна двуетажен автобус (Видео)Мъж, блъснат от огромен двуетажен автобус в Лондон, като по чудо остана невредим. На кадри от охранителна камера се вижда, как автобусът лети и помита мъжа, който пада на земята. Секунди след това обаче, блъснатият 53-годишен мъж става и влиза в близкото заведение, все едно нищо не се е случило, предаде NOVA.

Коктейл от наркотици погуби варненец

//dariknews.bg/regioni/varna/koktejl-ot-narkotici-pogubi-varnenec-2033359

37-годишен варненец издъхна в клиниката по токсикология във Военноморска болница след наркомански маратон. В организма му лекарите открили следи от хероин, метадон, кокаин, амфетамини и метаамфетамини.

Мъжът бил зависим, с тежко увредено сърце и черен дроб и въпреки усилията на медицит

Почина холивудската звезда Михаел Нюквист

//dariknews.bg/novini/sviat/pochina-holivudskata-zvezda-mihael-niukvist-2033382

Актьорът Михаел Нюквист, познат от филмите по трилогията "Милениум", почина на 56 години от рак на белия дроб, съобщиха световните информационни агенции.

Михаел Нюквист е роден на 8 ноември 1960 година в Стокхолм. Им

Заради суеверна баба евакуираха 150 пътници от самолет (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/zaradi-sueverna-baba-evakuiraha-150-pytnici-ot-samolet-snimki-2033369

Суеверна пътничка забави с няколко часа полет от Шанхай, като хвърли монета в самолетния двигател за късмет, съобщи АФП.

Пътничката, която е на 80 години, е задържана от полицията на международното летище Пудун в

БСП иска анкетна комисия да провери работата на Лиляна Павлова

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bsp-iska-anketna-komisiia-da-proveri-rabotata-na-liliana-pavlova-2033387

БСП ще подаде сигнал до главния прокурор и ще поиска създаване на анкетна комисия за работата на Лиляна Павлова по подготовката на България за председателството на Съвета на ЕС. Това съобщи в декларация от парламентарната трибуна лидерът на социалистите Корнелия Нинова

Посланикът на Русия у нас: Двата народа ще бъдат заедно!

http://www.cross.bg/rysiya-svishtov-makarov-1547309.html

/КРОСС/ "Благодаря ви, братя българи, че и след 140 години пред монументите на руските войници в Свищов продължават да се носят цветя". Това каза в празничното си слово по повод 140-годишнината от Освобождението на Свищов посланикът на Русия в България Анатолий Макаров, предаде репортер на Радио "Фокус" - Велико Търново Именно този жест на признателност е вярната гаранция, че двата народа винаги ще бъдат заедно. Анатолий Макаров припомни, че точно тук, в Свищов, преди 140 години започва победното шествие на руските войски и българските опълченци. „Тъкмо тук става окончателно ясно, че на османското иго идва краят. Историята показа, че всяка форма на подтисничество в последствие се обръща против самия подтисник. Затова не може да се забравя и днес, когато отделни страни смятат, че могат да натрапват на другите собствените си модели и правила, когато под формата на т. нар. помощ се унищожават традициите и устоите, изкоренява се правото на всяка държава да притежава и отстоява своите национални интереси. Русия винаги е изхождала от това, че междудържавните отношения трябва да се градят в равноправие и взаимно уважение. С България ни свързва общото минало. Дори думата „памет" в нашите езици звучи еднакво, но това не означава, че и днес ние живеем само с паметта", посочи Макаров

Утринта на една Лиляна... "Айде честито!"

http://clubz.bg/55620-utrinta_na_edna_lilqna_ajde_chestito

Министърът по европредседателството Лиляна Павлова поздрави тази сутрин колегата си, шеф на културното ведомство, Боил Банов с думите: 

"Айде честито!"

Явно тя имаше предвид "преместването" на НДК отново към културното ведомство след скандала с уволнението и възстановяването на Мирослав Боршош.

Ето как видя фоторепортерът на Клуб Z Веселин Боришев първото заседание на МС, след появилите се признаци на пропукване в отношенията межу премиера Борисов и любимката му Лиляна Павлова.

Идваме на работа, макар и без чанта... 

.. и демонстрираме делова кондиция и отлично настроение.

Плюс добронамереност към културния министър Боил Банов.

И всичко това - под мъдрия и безпристрастен поглед на Първия.

 

"Амнести интернешънъл": Няма да спазваме закона за неправителствените организации

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305105

"Амнести интернешънъл": Няма да спазваме закона за неправителствените организации
Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" заяви, че се присъединява към бойкота на новите унгарски правила за задължително регистриране на финансираните от чужбина граждански организации, предаде Асошиейтед прес. Според правителството на Виктор Орбан законът, влязъл в сила днес, има за цел да повиши прозрачността.

Посланик Ема Хопкинс: Ценим българските студенти. И след Брекзит ще даваме стипендии

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6304751

Посланик Ема Хопкинс: Ценим българските  студенти. И след Брекзит ще даваме стипендииПрекарах целия си живот като гражданка на ЕС, резултатът от референдума ме изненада, споделя посланичката на Великобритания в България Всеки ден британците осъзнават колко здраво работят българите и колко е ценен за обществото техния труд За британския бизнес е съществено България да завърши съдебната реформа CV - Завършва право в университета

Черно море с втора победа в летните контроли

http://www.moreto.net/novini.php?n=354359

Черно море постигна втора победа по време на лятната си подготовка, научи Moreto.net. В мач игран снощи варненци победиха с 2:0 новака в Първа професионална лига Септември. Попаденията за моряците отбелязаха новото попълнение Ивайло Чунчуков и Николай Минков.

Париж на Модиляни оживява с виртуална реалност в "Тейт модърн"

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/06/28/2996702_parij_na_modiliani_ojiviava_s_virtualna_realnost_v/?ref=rss


Париж от началото на XX век - двете десетилетия до 1920 г., когато младият художник Амедео Модиляни умира там само с една, разтурена от полицията изложба зад гърба си, ще оживее с помощта на виртуална реалност в музея "Тейт модърн". Лондонската галерия представя най-голямата за Острова изложба на италианския художник този ноември.<br /><br />Посетителите ще могат да използват очила за виртуална реалност, за да "стъпят" в творчеството на артиста. Тва ще е и първия...

Париж на Модиляни оживява с виртуална реалност с "Тейт модърн"

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/06/28/2996702_parij_na_modiliani_ojiviava_s_virtualna_realnost_s/?ref=rss


Париж от началото на XX век - двете десетилетия до 1920 г., когато младият художник Амедео Модиляни умира там само с една, разтурена от полицията изложба зад гърба си, ще оживее с помощта на виртуална реалност в музея "Тейт модърн". Лондонската галерия представя най-голямата за Острова изложба на италианския художник този ноември.<br /><br />Посетителите ще могат да използват очила за виртуална реалност, за да "стъпят" в творчеството на артиста. Тва ще е и първия...

За по-малко от 24 часа Плевнелиев се срещна с двама президенти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305106

За по-малко от 24 часа Плевнелиев се срещна с двама президентиПрезидентът (2012-2017) Росен Плевнелиев вечеря с президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер в понеделник. Вчера пък се срещна с предшественика му - легендарния Йоахим Гаук. Той е бил пастор и шеф на Комисията по досиетата в ЩАЗИ и е 11-ият бундеспрезидент, който бе на поста до 18 март т.г. Така за по-малко от 24 часа Плевнелиев,

Министър на какво остава Лиляна Павлова? Защо Борисов вече не ѝ вярва?

http://www.cross.bg/pavlova-borisov-borshosh-1547308.html

/КРОСС/ Премиерът Бойко Борисов връща Мирослав Боршош като шеф на НДК. Решението ще бъде официализирано на заседанието на кабинета в сряда.  Един ден по-рано министърът на евроинтерграцията Лиляна Павлова уволни Боршош гръмовно за „системно неизпълнение на указания, дадени от страна на едноличния собственик на капитала, както и за системно неизпълнение на решения на Съвета на директорите". Павлова отправи и тежки обвинения към енергичния Боршош, че с „действията си поставя под съмнение както доброто финансово управление на НДК, така и застрашава провеждането на българското европредседателство". Самият Боршош не остана длъжен на Павлова и обяви, че отказва да подписва „нови обществени поръчки, свързани с подготовката на НДК за председателството, под натиск и в условия, които не отговарят на правилата и закона". Скандалът е гръмовен, защото високопоставени кадри на ГЕРБ, израсли под самото крило на Борисов, изнасят на показ толкова нелицеприятни факти за управлението и се замерват с тежки обвинения в корупция и закононарушения. Оттук следват няколко въпроса. Първо

Asian Dub Foundation забиват преди Dubioza в Арена Армеец

https://offnews.bg//kultura/asian-dub-foundation-zabivat-predi-dubioza-v-arena-armeetc-659236.html

Asian Dub Foundation ще бъдат специални гости на вече обявения за тази есен концерт на Dubioza Kolektiv в София. Те ще изнесат близо едночасов сет, непосредствено преди босненците. Събитието ще се състои на 27 октомври, петък, в столичната зала Арена Армеец, а билети вече се разпространяват чрез мрежата на Eventim.bg. Двете групи пристигат у нас по покана на Строежа.

Английската банда ще се появи пред българските фенове в пълен шестчленен състав – Dr. Das, Ghetto Priest, Steve Chandra Savale (a.k.a. Chandrasonic), Brian Fairbairn, Aktar Ahmed (a.k.a. Aktarv8r), Nathan Lee.

Характерният за Asian Dub Foundation стил е съчетание от твърди джънгъл-ритми, дъб, индъстриъл, енергични пънк-рок китари, ситар и натрапчиви звуци, извадки от традиционната индийска музика, подкрепени от агресивни, бързи и изгарящи хип-хоп и рага лирики. Последният им албум "More Signal More Noise", издаден през юли 2015 г., подсилва отново статута на групата, още повече, че към формацията се завръщат част от основателите - Dr. Das, вокалистът от ямайски произход Ghetto Priest, включва се и бившият барабанист на Prodigy - Brian Fairbairn.

На 27 октомври вратите на зала Арена Армеец ще отворят в 18:30 ч., а началото на сета на Asian Dub Foundation е определено за 20:00 ч. Dubioza стратират в 21:15 ч. Билети за събитието се разпространяват чрез мрежата на Eventim.bg на цени от само 30 лв. на предварителна продажба и 35 лв. на самата дата и на място. Към момента е предвидено предлагането на билети само за ниво Терен, правостоящи, като броят им е ограничен и вече над една трета от количеството е разпродадено. Организаторите силно препоръчват възможно най-ранното закупуване! 

Почина актьорът Микаел Нюквист

https://www.actualno.com/cinema/pochina-aktioryt-mikael-nukvist-news_619354.html

На 56 години почина шведският актьор Микаел Нюквист, познат на зрителите от шведската екранизация на детективския роман "Момичето с татуирания дракон". Причината за смъртта е рак на белия дроб, съобщи сп. "Холивуд рипортър", позовавайки се на съобщение на семейството на акть

Пореден слънчев и горещ ден

http://www.cross.bg/obyad-slunchevo-kypesta-1547307.html

/КРОСС/ Днес отново ще е слънчево, около и след обяд горещо с максимални температури между 32° и 37°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, предава „Фокус". Преди обяд временни увеличения на облачността ще има над крайните северозападни райони, а в следобедните часове над планинските райони ще се развива купеста облачност, но само на изолирани места за кратко ще превали. Атмосферното налягане е малко по-ниско от средното за юни - още малко ще се понижи. Над Черноморието ще бъде предимно слънчево, след обяд ще духа бриз. Максимални температури на въздуха: 24°-27°. Вълнението на морето ще е 2 бала. Температурата на морската вода е 22° и 25°. Преди обяд над планините ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали и прегърми. Ще духа умерен югозападен, по високите и открити части - до силен западен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 25°, на 2000 метра - около 19°.  

Среща с почитатели на Петър Дънов в НБКМ

http://www.eurochicago.com/2017/06/sreshta-s-potchitateli/

Издателство „Бяло братство” и Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" в София организират среща на последователи и почитатели на Петър Дънов на Петровден, 29 юни. Събитието ще започне в 17.30 часа местно време в Централното фоайе на Националната библиотека.

Графика на деня: Кои са най-желаните гимназии в София

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/06/28/2996767_grafika_na_denia_koi_sa_nai-jelanite_gimnazii_v_sofiia/?ref=rss


В столицата оповестеното вчера класиране за прием на учениците след 7-ми клас показа отново най-силен интерес към Софийската математическа гимназия, 1-ва Немска, 73-то училище с изучаване на немски и Испанската гимназия. Единствената разлика в класацията тази година е присъствието на Технологичното училище "Електронни системи" (ТУЕС), което досега обаче не е отчитано в списъка, тъй като класирането за него беше отделно.<br /><br />"Дневник" събра данните за...

Малък самолет се е разби в Австралия, трима са загинали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305102

Малък самолет се е разби в Австралия, трима са загиналиТрима души са загинали, след като малък самолет се е разбил край летище в южната част на Австралия, пише вестник Daily Mail, цитиран от "Фокус".  Инцидентът се е случил в сряда около 10. 30 ч. местно време. Веднага след катастрофата на мястото са пристигнали службите за извънредни ситуации. Все още не е ясно колко души е имало на борда,

Валентин Радев: Трябва да направим така, че обществото да ни познава

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305090

Валентин Радев: Трябва да направим така, че обществото да ни познаваТрябва да направим така, че обществото да ни познава. Трябва да знаят, че ние сме там. Това бяха сред обсъдените на съвещанието в понеделник приоритети, слаби места, акценти. Бях изненадан за думите на Цацаров, че икономическата полиция спи. Предвиждаме промени в икономическа полиция, ще говорим с главния прокурор какви съвети ще ни даде.

Новата кибератака е дело на невиждан досега вирус

http://www.cross.bg/virysa-dosega-ykrainskata-1547306.html

/КРОСС/ Световната кибератака, която удари във вторник цяла Европа и започна да се разпростира в САЩ, не е извършена с вируса изнудвач Петя, каза в комюнике руската фирма за киберсигурност „Лаборатория Касперски". „Предварителният ни анализ показва, че не става дума за вариация на вируса Петя, както се говореше досега, а за нов, невиждан досега вирус изнудвач. По тази причина го нарекохме НотПетя (NotPetya)", заявиха от фирмата, цитирани от БТВ. По нейни данни най-тежко пострадали до момента са Украйна и Русия, а вирусът е засегнал още Обединеното кралство, Германия, Италия, Франция и САЩ. За да бъде възпрепятствано разпространението му, „Лаборатория Касперски" препоръчва взетите на прицел организации да актуализират операционните си системи "Уиндоус". Жертви на кибератаката станаха датският морски превозвач „Мерск", британският рекламен гигант „Уайър енд пластик продъктс", френското промишлено предприятие „Сен-Гобен" и американската фармацевтична лаборатория „Мерк". В началото атаката порази едновременно големи украински компании, възпрепятства работата на банки и летища. Тя засегна и руския петролен гигант „Роснефт". Полицията в Украйна пък установи и вероятно откъде е тръгнала атаката. Тя може би е започнала с фалшив ъпдейт на украинската счетоводна програма МЕДок, съобщи в Туитър украинската киберполиция

Жълт код за опасно високи температури е в сила за 14 области

https://www.actualno.com/society/jylt-kod-za-opasno-visoki-temperaturi-e-v-sila-za-14-oblasti-news_619337.html

Жълт код за опасно високи температури е в сила за 14 области на страната за утре, 28 юни 2017г. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Хасково и Ямбол. В следобедните часове се очакват температури между 35 и 37 градуса.

Акценти в пресата

http://www.cross.bg/klasirane-borshosh-sreshta-1547305.html

/КРОСС/ "Войната между ГЕРБ и Радев се разгаря, след като от партията го обвиниха в лобизъм и корупция заради класирането на изтребителите "Грипен", пише на първа страница вестник "Труд". "Доживяхме Цветанов да обвинява Швеция в корупция", заяви президентът Румен Радев в Горна Оряховица. И попита риторично дали премиерът е прочел папката, която му оставил Огнян Герджиков, допълва вестникът. Тема на днешния печат е завръщането на Мирослав Боршош като изпълнителен директор на НДК, след като в понеделник министърът за европредседателството Лиляна Павлова уволни Боршош заради съмнения относно управлението на финансите на НДК. До обрата се стигна след среща при премиера Бойко Борисов, информира "Стандарт". Другият резултат от нея е, че дворецът отново се връща под шапката на културното ведомство. В интервю за "Труд", взето преди вчерашната среща, министър Павлова заявява, че, „управлението на НДК и договорите, които са сключени от изпълнителния директор, страдат от много пороци, извършени са много незаконосъобразни действия и има пълен отказ от Боршош да изпълнява задълженията си като възложител на договорите". По думите ѝ, политическата подготовка за европредседателсктво върви в пълен ритъм. 2000 фалшиви обяви за наем никнат на ден в интернет, информира "Монитор"

Затварят временно Дунав мост 2

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305099

Затварят временно Дунав мост 2Временно ще бъде спряно движението на всички моторни превозни средства по Дунав мост Видин - Калафат. Движението ще бъде спряно за преминаващи и в двете посоки от 9 до 11 часа на 28 юни 2017 г. Причината е техническа профилактика на мостовото съоръжение, предаде

Как лесно да проверим дали храните са качествени?

https://www.actualno.com/health/kak-lesno-da-proverim-dali-hranite-sa-kachestveni-news_619296.html

Всички знаем, че е важно да консумираме качествени храни, които да доставят необходимите вещества на организма ни, за да сме здрави. За съжаление по магазините се продават много продукти със съмнително съдържание, които определено не носят никаква полза на тялото ни. Днес щ

Радарите за превишена скорост днес - 28 юни, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=354344

Служители на КАТ ще следят днес - 28 юни, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50ч.-08:50ч. Бизнес парк бензиностанция Петрол - посока Варна 08:10ч.-08:50ч. Варна Южен пътен възел /вход/ 09:30ч.

За първи път УНСС връчва дипломи по ядрена сигурност

http://www.mediapool.bg/za-parvi-pat-unss-vrachva-diplomi-po-yadrena-sigurnost-news265899.html

В Университета за национално и световно стопанство ще се дипломира първият випуск на новата магистърска програма по ядрена сигурност, съобщиха от Министерството на енергетиката. Ведомството на министър Теменужка Петкова твърди, че програмата е единствената в света. За нея миналата година университетът подписа рамково споразумение с Министерството на енергетиката, с което да насърчава обмен на добри практики и стандарти. В новата програма се обучаваха осем чужди и петима български студенти. За нея има още споразумение за сътрудничество с Международната агенция за атомна енергия, подписано през юни 2014 г. В УНСС има още бакалавърски специалности към катедра "Икономика на транспорта и енергетиката", както и магистърска програма "Енергиен бизнес".

Поетесата Милена Белчева: Любовта към човек е пламъче от целия огън на любовта

http://www.barometar.net/88926/

Милена Белчева е варненска поетеса, станала популярна със стихосбирките си „Ванилено небе“ и „Етюд за притихване“. Била е част от поетичната школа „Прибой“ на Венета Мандева, носител е на престижни награди от литературни конкурси, сред които: Национален конкурс за нравствено-религиозна поезия „Под манастирската лоза“, НЛК за поезия на в-к „Литературен глас“, Награда на Радио Пловдив […]

Заради суеверна баба евакуираха 150 пътници от самолет

//dariknews.bg/novini/sviat/zaradi-sueverna-baba-evakuiraha-150-pytnici-ot-samolet-2033369

Суеверна пътничка забави с няколко часа полет от Шанхай, като хвърли монета в самолетния двигател за късмет, съобщи АФП.

Пътничката, която е на 80 години, е задържана от полицията на международното летище Пудун в

ДПС осъди нападението над съпругата на зам. главния мюфтия

//dariknews.bg/novini/bylgariia/dps-osydi-napadenieto-nad-syprugata-na-zam.-glavniia-miuftiia-2033372

ДПС осъди остро нападението и побоя над жената и дъщерите на заместник-главния мюфтия Бирали Бирали.
 
В декларация от парламентарната трибуна председателят на движението Мустафа Карадайъ подчерта, че езикът на омразата не е част от д

Рождениците днес

http://www.cross.bg/hristo-advokat-dnes-1547304.html

/КРОСС/ Рожден ден днес празнуват: Георги Първанов, президент на България (2002 - 2012), основател на АБВ Възкресия Вихърова, театрален режисьор Глория, фолкпевица Люба Пашова, журналистка Николай Михайлов, футболен национал Атанас Железчев, адвокат, бивш депутат Веселин Вълканов, дипломат Петър Раймундов, адвокат Христо Сираков, бизнесмен Проф. Христо Харалампиев, скулптор Огнян Георгиев, композитор и поет    

В Дружба протестират за 12-и път заради затворена пътека

https://offnews.bg//obshtestvo/v-druzhba-protestirat-za-12-i-pat-zaradi-zatvorena-pateka-659235.html

Жители на квартал „Дружба“ в София излизат на протест за 12-и път днес.

Недоволството им е зарази затворена пътека, която свързва „Дружба 1“ с „Дружба 2“. Тя се намира в частен имот, ограда спира свободния достъп на хората. 

Пътеката е най-прекият път до една от масовите спирки на градския транспорт, както и до един от големите хипермаркети в района. 

Жителите настояват пътят да бъде отворен. 

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-hranite-zhivo-1547303.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва" Тема: Ще получат ли увеличение на заплатите полицаите, как МВР ще отговори на исканията им? Отговоря министърът на вътрешните работи Валентин Радев Тема: Ще заровят ли политиците томахавките в името на националната сигурност и отбраната? Гост вицепремиерът Красимир Каракачанов Тема: Сагата с новия изтребител - каква машина ще пази небето ни? Говори бившият началник на отбраната и командир на Военновъздушните ни сили, а сега депутат от ДПС ген

Американец с доживотен затвор заради организация на атентат от името на ИД

https://www.actualno.com/america/amerikanec-s-dojivoten-zatvor-zaradi-organizacija-na-atentat-ot-imeto-na-id-news_619350.html

Американецът Джъстин Съливан от щата Северна Каролина бе осъден на доживотен затвор по обвинения в опит за предоставяне на материална подкрепа на екстремистката групировка "Ислямска държава" (ИД) и намерение да извърши терористично нападение от нейно име, предаде БГНЕС. "

София е на 184-та позиция в класация за най-скъпите градове в света

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305086

София е на 184-та позиция в класация за
най-скъпите градове в светаСофия попада на 184-та позиция в класацията за най-скъпите градове за живеене в света през 2017 г., в 26-тото поред проведено изследване от консултантската компания Merser. Столицата ни е класирана на това място заедно с индийския град Калкута, предаде БТА.  Проучването включва кошница от над 200 вида ежедневни стоки и услуги,

Турция шпионирала германски депутати

http://dnes.dir.bg/news/Germania-natzionalisti-deputati-metezhat-turtzia-25974387

Германската федерална полиция предупреди депутати, че турското разузнаване може да ги шпионира и е възможно да ги застрашават турски националисти.

БСП поиска парламентът и Цацаров да проверят "случая НДК"

http://clubz.bg/55619-bsp_poiska_parlamentyt_i_cacarov_da_proverqt_sluchaq_ndk

БСП ще сезира главния прокурор Сотир Цацаров и поиска парламентът да създаде временна анкетна комисия, която да "разследва" какво се случва в НДК.

Причината - в понеделник вечерта министърката по председателството на България на Съвета на ЕС Лиляна Павлова уволни директора на двореца на културата Мирослав Боршош с твърдения за нарушения в управлението. Той от своя страна заяви, че е отказвал да подписва обществени поръчки в нарушение на правилата.

Ден по-късно - вчера, премиерът Бойко Борисов реши да върне Боршош на поста му и да отнеме от Павлова управлението на НДК. Това се случи след среща в Министерския съвет в премиерския кабинет.

"Тъй като има основателни съмнения за корупция, изговорени от двете страни в този спор, внасяме анкетна комисия в парламента, която да се занимае със случая с НДК", обяви Корнелия Нинова в парламента днес. - „Пускаме и сигнал до главния прокурор, да инициираме проверка какво се случи в НДК“.

Лидерката на БСП настоя за прозрачност и попита какво се случва в държавата, щом министър обвинява директор на НДК, премиер го връща и отнема на вицепремиера част от ресора му за Председателството. След което продължи с обвинения:

„Какво председателство, като го свеждате до това кой в ГЕРБ да открадне едни пари от ремонт и едни плочки? Няма приоритети, няма политики, Председателството беше сведено до смяната на плочките, сега и заради обществените поръчки рискувате бъдещето на България“.

Нинова допълни, че ситуацията показва, че от БСП са били прави, когато отказаха Деница Златева да остане министър и да "участва в това". И попита:

"Две лобита в ГЕРБ бият ли се кой да вземе обществените поръчки за 50 млн. ремонт в НДК?“

"Какво председателство на ЕС, като го свеждате до това кой в ГЕРБ да открадне едни пари?!"

http://clubz.bg/55619-kakvo_predsedatelstvo_na_es_kato_go_svejdate_do_tova_koj_v_gerb_da_otkradne_edni_pari

БСП ще сезира главния прокурор Сотир Цацаров и поиска парламентът да създаде временна анкетна комисия, която да "разследва" какво се случва в НДК.

Причината - в понеделник вечерта министърката по председателството на България на Съвета на ЕС Лиляна Павлова уволни директора на двореца на културата Мирослав Боршош с твърдения за нарушения в управлението. Той от своя страна заяви, че е отказвал да подписва обществени поръчки в нарушение на правилата.

Ден по-късно - вчера, премиерът Бойко Борисов реши да върне Боршош на поста му и да отнеме от Павлова управлението на НДК. Това се случи след среща в Министерския съвет в премиерския кабинет.

"Тъй като има основателни съмнения за корупция, изговорени от двете страни в този спор, внасяме анкетна комисия в парламента, която да се занимае със случая с НДК", обяви Корнелия Нинова в парламента днес. - „Пускаме и сигнал до главния прокурор, да инициираме проверка какво се случи в НДК“.

Лидерката на БСП настоя за прозрачност и попита какво се случва в държавата, щом министър обвинява директор на НДК, премиер го връща и отнема на вицепремиера част от ресора му за Председателството. След което продължи с обвинения:

„Какво председателство, като го свеждате до това кой в ГЕРБ да открадне едни пари от ремонт и едни плочки? Няма приоритети, няма политики, Председателството беше сведено до смяната на плочките, сега и заради обществените поръчки рискувате бъдещето на България“.

Нинова допълни, че ситуацията показва, че от БСП са били прави, когато отказаха Деница Златева да остане министър и да "участва в това". И попита:

"Две лобита в ГЕРБ бият ли се кой да вземе обществените поръчки за 50 млн. ремонт в НДК?“

Хеликоптер атакува Върховния съд на Венецуела

https://offnews.bg//sviat/helikopter-atakuva-varhovnia-sad-na-venetcuela-659234.html

Венецуелския президент Николас Мадуро съобщи, че сградата на Върховния съд в Каракас е била нападната от хеликоптер, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Най-малко една граната е била хвърлена по сградата, но не е експлодирала. След това нападащият хеликоптер е прелетял над сградата на вътрешното министерство. По данни на Ройтерс хеликоптерът е полицейски.

Нападението беше извършено в момент, когато 54-годишният президент говореше на живо по държавната телевизия, съобщава АП. Освен това хеликоптерът е обстрелял сградата на съда.

Мадуро заяви, че е била задействана националната противовъздушна отбрана. Тя е осуетила нападението, което президентът определи като терористично. "То можеше да предизвика трагедия с десетки убити и ранени", подчерта президентът.

Мадуро заяви, че осъжда терористичното нападение и призова опозиционната "Коалиция на демократичното единство" да направи същото, предаде ТАСС.

В социалните медии се появиха снимки на син полицейски хеликоптер, носещ антиправителствен лозунг, предаде АП. Пилот на полицейски хеликоптер на име Оскар Перес призова за "бунт" срещу това, което той определи като "тиранията" на Мадуро.

"Имаме два избора: да бъдем съдени утре от съвестта си и хората, или да започнем още днес да се освобождаваме от това корумпирано правителство", заяви Перес. Той четеше изявление, а зад него стояха четирима души във военни униформи, маски за ски и носещи щурмови пушки.

"Президент Николас Мадуро, ние искаме незабавно да подадеш оставка заедно с министрите и да се свикат всеобщи избори", добави Перес, цитиран от ТАСС. Той заяви, че срещу правителството се обявява коалиция от военни, полицаи и граждани, националисти и патриоти, без партийна принадлежност.

Представителите на тази група водят наземна и въздушна операция, "за да върнат властта на демократичния народ и да възстановят конституционния ред", подчерта Перес.

Върховният съд на Венецуела беше един от основните инструменти на Мадуро в борбата с опозицията, която контролира парламента след победата на изборите през декември 2015 г., припомня ТАСС.

Министърът на комуникациите и информациите Ернесто Вилегас заяви, че в нападението е използван откраднат от полицията хеликоптер.

Източник: БТА

Компаниите, които отнесоха най-големи глоби от ЕК

http://clubz.bg/55618-kompaniite_koito_otnesoha_naj_golemi_globi_ot_ek

"Гугъл" отнесе peĸopднa глoбa oт peгyлaтopитe нa EC в paзмep нa 2.42 млрд. eвpo заради злoyпoтpeбa c гocпoдcтвaщo пoлoжeниe нa пaзapa. Санкцията бе обснована с незаконно предимство, което интернет компанията е дала  на свой сайт за сравнително пазаруване.

Глобата потопи технологичните акции в САЩ. Акциите на компанията майка на "Гугъл" – "Алфабет", поевтиняха с над 2%.

Санкцията за нaй-пoпyляpнaтa интepнeт тъpcaчĸa e солидна, нo има и други сходни примери - в периода 2013-2017 г. ЕС е наложил санкции на стойност е 9,54 млрд. долара, обобщава СNВС. 

Ето най-големите глоби досега:

Πpoизвoдитeли нa ĸaмиoни - 2.93 млрд.eвpo

Глoбaтa e нaлoжeнa пpeз юли 2016 г., ĸoгaтo ĸoмпaнии ĸaтo МАN, Vоlvо/Rеnаult, Dаіmlеr, Іvесо и DАF oтнacят caнĸция oт 2.93 милиapдa eвpo.
Πpoизвoдитeли нa aвтoмoбилни cтъĸлa - 1.35 милиapдa eвpo
Глoбaтa e нaлoжeнa пpeз 2008 гoдинa, ĸoгaтo няĸoлĸo пpoизвoдитeли ca caнĸциoниpaни зapaди ĸapтeл.

"Интел" - 1.06 млрд. eвpo

Глoбaта е наложена пpeз мaй 2009 г. зa злoyпoтpeбa c гocпoдcтвaщo пoлoжeниe нa пaзapa зa пpoцecopи.

"Майкрософт" - 899 млн. eвpo и 561 млн. eвpo

Технологичният гигант мнoгoĸpaтнo e имaл пpoблeми c EC. Πpeз 2004 г. Koмиcиятa ycтaнoви, чe "Майкрософт" e злoyпoтpeбилa c гocпoдcтвaщo пoлoжeниe нa пaзapa, a пpeз фeвpyapи 2008 г. й нaлoжи глoбa oт близo 900 милиoнa eвpo, cвъpзaни cъc cлyчaя.
Cлeд тoвa пpeз мapт 2013 г. тя бе санкционирана с 561 милиoнa eвpo, ĸaтo тoзи път пpичинa бe нecпaзвaнe нa peшeниeтo нa ЕК, cпopeд ĸoeтo ĸoмпaниятa e тpябвaлo дa пoзвoли нa пoтpeбитeлитe пo-лecнo дa избepaт пpeдпoчитaн yeб бpayзъp. 

"Телефоника" - 151 милиoнa eвpo

Πpeз юли 2007 г. тeлeĸoмът  пoлyчи глoбa oт 151 милиoнa eвpo зapaди нecпpaвeдливи цeни нa иcпaнcĸия пaзap зa шиpoĸoлeнтoви ycлyги.

Фейсбук - 110 милиoнa eвpo

ЕК глoби нaй-гoлямaтa coциaлнa мpeжa c 110 милиoнa eвpo пpeз мaй тaзи гoдинa във вpъзĸa c пpидoбивaнeтo й нa WhаtѕАрр.

"Епъл"- 13 милиapдa eвpo нeплaтeни дaнъци

B cлyчaя нe cтaвa дyмa зa глoбa, a зaпoвeд зa плaщaнe нa дaнъци. Πpeз aвгycт 2016 г. Брюксел peши, чe тexнoлoгичният гигaнт e пoлyчил нeзaĸoнни дaнъчни oблeĸчeния oт Иpлaндия нa cтoйнocт дo 13 милиapдa eвpo.

Кoмпaниитe, ĸoитo oтнecoxa нaй-гoлeми глoби oт EК

http://clubz.bg/55618-kompaniite_%C4%B8oito_otnecoxa_naj_golemi_globi_ot_ek

"Гугъл" отнесе peĸopднa глoбa oт peгyлaтopитe нa EC в paзмep нa 2.42 млрд. eвpo заради злoyпoтpeбa c гocпoдcтвaщo пoлoжeниe нa пaзapa. Санкцията бе обснована с незаконно предимство, което интернет компанията е дала  на свой сайт за сравнително пазаруване.

Глобата потопи технологичните акции в САЩ. Акциите на компанията майка на "Гугъл" – "Алфабет", поевтиняха с над 2%.

Санкцията за нaй-пoпyляpнaтa интepнeт тъpcaчĸa e солидна, нo има и други сходни примери - в периода 2013-2017 г. ЕС е наложил санкции на стойност е 9,54 млрд. долара, обобщава СNВС. 

Ето най-големите глоби досега:

Πpoизвoдитeли нa ĸaмиoни - 2.93 млрд.eвpo

Глoбaтa e нaлoжeнa пpeз юли 2016 г., ĸoгaтo ĸoмпaнии ĸaтo МАN, Vоlvо/Rеnаult, Dаіmlеr, Іvесо и DАF oтнacят caнĸция oт 2.93 милиapдa eвpo.
Πpoизвoдитeли нa aвтoмoбилни cтъĸлa - 1.35 милиapдa eвpo
Глoбaтa e нaлoжeнa пpeз 2008 гoдинa, ĸoгaтo няĸoлĸo пpoизвoдитeли ca caнĸциoниpaни зapaди ĸapтeл.

"Интел" - 1.06 млрд. eвpo

Глoбaта е наложена пpeз мaй 2009 г. зa злoyпoтpeбa c гocпoдcтвaщo пoлoжeниe нa пaзapa зa пpoцecopи.

"Майкрософт" - 899 млн. eвpo и 561 млн. eвpo

Технологичният гигант мнoгoĸpaтнo e имaл пpoблeми c EC. Πpeз 2004 г. Koмиcиятa ycтaнoви, чe "Майкрософт" e злoyпoтpeбилa c гocпoдcтвaщo пoлoжeниe нa пaзapa, a пpeз фeвpyapи 2008 г. й нaлoжи глoбa oт близo 900 милиoнa eвpo, cвъpзaни cъc cлyчaя.
Cлeд тoвa пpeз мapт 2013 г. тя бе санкционирана с 561 милиoнa eвpo, ĸaтo тoзи път пpичинa бe нecпaзвaнe нa peшeниeтo нa ЕК, cпopeд ĸoeтo ĸoмпaниятa e тpябвaлo дa пoзвoли нa пoтpeбитeлитe пo-лecнo дa избepaт пpeдпoчитaн yeб бpayзъp. 

"Телефоника" - 151 милиoнa eвpo

Πpeз юли 2007 г. тeлeĸoмът  пoлyчи глoбa oт 151 милиoнa eвpo зapaди нecпpaвeдливи цeни нa иcпaнcĸия пaзap зa шиpoĸoлeнтoви ycлyги.

Фейсбук - 110 милиoнa eвpo

ЕК глoби нaй-гoлямaтa coциaлнa мpeжa c 110 милиoнa eвpo пpeз мaй тaзи гoдинa във вpъзĸa c пpидoбивaнeтo й нa WhаtѕАрр.

"Епъл"- 13 милиapдa eвpo нeплaтeни дaнъци

B cлyчaя нe cтaвa дyмa зa глoбa, a зaпoвeд зa плaщaнe нa дaнъци. Πpeз aвгycт 2016 г. Брюксел peши, чe тexнoлoгичният гигaнт e пoлyчил нeзaĸoнни дaнъчни oблeĸчeния oт Иpлaндия нa cтoйнocт дo 13 милиapдa eвpo.

Православен календар за 28 юни

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6305165

Православен календар за 28 юниПренасяне мощите на св. безсребреници и чудотворци Кир и Йоан Св. Кир и Йоан изцерили хиляди хора, обърнали много езичници към Христа. Двамата безсребреници и чудотворци се увенчали с мъченически венец. Те били обезглавени заради подкрепата, която оказали на боголюбивата Атанасия и трите дъщери, подложени на жестоки изтезания заради вярата си в

Президентът ще разсекрети и втората стенограма за КТБ

https://www.actualno.com/business/prezidentyt-shte-razsekreti-i-vtorata-stenograma-za-ktb-news_619332.html

Президентът Румен Радев ще разсекрети и стенограмата от втория Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) по темата КТБ, провел се на 14 юли 2014 г. Това са съобщили от администрацията на държавния глава.  Оттам обясниха, че в момента в Държавната комисия по сигурно

Поговорките, с които българинът се спасява

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/pogovorkite-s-koito-bylgarinyt-se-spasiava-6070819

Оказва се, че намираме подходяща мъдрост за всеки момент от живота - когато пожънем успех; когато не ни върви в нещо; когато се веселим, когато търсим справедливост

Венецуелският президент предупреди за война, ако правителството падне

https://www.24chasa.bg/novini/article/6305082

Венецуелският президент предупреди за  война, ако правителството паднеВенецуелският президент Николас Мадуро предупреди снощи, че той и поддръжниците му ще започнат въоръжена борба, ако социалистическото правителство бъде свалено от опонентите, които водят улични протести от три месеца, предаде Ройтерс. "Казвам на света, и се надявам светът да слуша след 90 дни на протести, разрушения и смърт", заяви Мадуро,

Фермерски храни на малки производители ще предлага фестивал всяка седмица в София

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/06/28/2994982_fermerski_hrani_na_malki_proizvoditeli_shte_predlaga/?ref=rss


Фермерски храни на малки производители от страната ще бъдат представяни всяка седмица от края на юни до началото ноември на фестивал "От нашата ферма - с любов за Вас".<br /><br />Първото издание на фестивала е на 28 юни 2017, сряда, от 10,30 до 18,30 часа пред Министерството на земеделието и храните (бул. "Христо Ботев" 55). <br /><br />Организаторите Биоселена обещават разнообразни храни, произведени от семейни ферми и малки производители: сирене,...

Най-важното от Варна във вчерашния 27 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=354339

Съд за служителка на варненска детска градина, за присвояване на 25 103 лева Районната прокуратура във Варна предаде на съд завеждащата административната служба в ЦДГ „Карамфилче“ Валентина Г. с обвинение в длъжностно присвояване в големи размери на месечни такси – престъпление по член 202, ал.

Битите дъщери на зам.-главния мюфтия са си извадили медицински свидетелства

https://www.actualno.com/crime/bitite-dyshteri-na-zam-glavnija-muftija-sa-si-izvadili-medicinski-svidetelstva-news_619355.html

При влизане в един от хипермаркетите в София, в квартал „Свобода”, семейството на заместник-главния мюфтия Бирали Бирали – съпругата му и двете му дъщери, са нападнати на верска основа. По-голямата дъщеря е по-сериозно пострадала, като и двете сестри са отишли в болн

Полицейски хеликоптер щурмува властта във Венецуела

http://www.cross.bg/opozitziyata-madyro-helikoptera-1547302.html

/КРОСС/ Хеликоптер на полицията на Венецуела е атакувал сградата на Върховния съд и на вътрешното министерство, предава „Ройтерс". Президентът Николас Мадуро окачестви нападението като "терористичната" атака. Именно той оповести новината за атаката. 54-годишният социалистически лидер, който е изправен пред тримесечни протести на опозицията обяви, че хеликоптер е стрелял по сградата и от него са хвърлени гранати, за които по-късно стана ясно, че не са избухнали. Той поясни, че от хеликоптера са произведени 15 изстрела към министерството на вътрешните работи и са хвърлени четири гранати към сградата на Върховния съд. Свидетели съобщават, че са чули няколко детонации в центъра на Каракас, където се намират правителствените учреждения. "Рано или късно ние ще хванем хеликоптера и тези зад тази въоръжена терористична атака срещу институциите на страната", закани се държавният глава. "Имаше социална активност във Върховния съд. Можеше да има десетки загинали", продължи той. Лидерите на опозицията отдавна призовават силите за сигурност да спрат да защитават диктатора, както те го наричат. В социалните мрежи представители на опозицията твърдят, че атаките с хеликоптера може предварително да са били подготвени, за да се оправдае репресия или покриване на драма в парламента на страната, където двама депутати обявиха, че са били обсадени от проправителствени банди

Полицейски хеликоптер щурмува властта във Венецуела

http://www.cross.bg/opozitziyata-madyro-sgradata-1547302.html

/КРОСС/ Хеликоптер на полицията на Венецуела е атакувал сградата на Върховния съд и на вътрешното министерство, предава „Ройтерс". Президентът Николас Мадуро окачестви нападението като "терористичната" атака. Именно той оповести новината за атаката. 54-годишният социалистически лидер, който е изправен пред тримесечни протести на опозицията обяви, че хеликоптер е стрелял по сградата и от него са хвърлени гранати, за които по-късно стана ясно, че не са избухнали. Той поясни, че от хеликоптера са произведени 15 изстрела към министерството на вътрешните работи и са хвърлени четири гранати към сградата на Върховния съд. Свидетели съобщават, че са чули няколко детонации в центъра на Каракас, където се намират правителствените учреждения. "Рано или късно ние ще хванем хеликоптера и тези зад тази въоръжена терористична атака срещу институциите на страната", закани се държавният глава. "Имаше социална активност във Върховния съд. Можеше да има десетки загинали", продължи той. Лидерите на опозицията отдавна призовават силите за сигурност да спрат да защитават диктатора, както те го наричат. В социалните мрежи представители на опозицията твърдят, че атаките с хеликоптера може предварително да са били подготвени, за да се оправдае репресия или покриване на драма в парламента на страната, където двама депутати обявиха, че са били обсадени от проправителствени банди

Трима сирийци ранени след сбиване с ножове в лагера в Харманли

https://www.24chasa.bg/region/article/6305071

Трима сирийци ранени след сбиване с ножове в лагера в ХарманлиТрима сирийци са били ранени след битов скандал, прераснал в сбиване с ножове в бежанския лагер в Харманли по-рано днес. Веднага след инцидента тримата са откарани с линейка в болницата в Харманли, съобщи bTV.  Единият от чужденците, който бил намушкан в корема и в крака е опериран по спешност. От болницата заявиха,

Ако искам да видя пеперуди, ще трябва...

http://www.cross.bg/peperydi-vidya-iskam-1547296.html

/КРОСС/ Ако искам да видя пеперуди, ще трябва да изтърпя две-три гъсеници. Антоан дьо Сент Екзюпери  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване