Кметът на Монтана отчита готови ли са общините за Председателството на ЕС

https://www.24chasa.bg/region/article/6336567

Кметът на Монтана отчита готови ли са общините за Председателството на ЕС
Кметът на Монтана Златко Живков отчита пред Националното сдружение на общините в Република България днес в Бургас направеното по подготовката на българското Председателство на Съвета на ЕС. В периода май – юни, съгласно решение на УС от 12 април, членовете на националната ни делегация в Комитета на регионите (КР) и екипът на НСОРБ,

Арестуваха тийнейджър след пет нападения с киселина в Лондон

http://www.moreto.net/novini.php?n=355482

Британската полиция обяви, че е арестувала тийнейджър след пет нападения с киселина в източната част на британската столица Лондон, при което няколко души са получили наранявания на лицето, включително един с "променящи живота" последици, съобщава "Ройтерс".

Банкомат изплю зов за помощ и спаси човек

https://offnews.bg//offtopic/bankomat-izpliu-zov-za-pomosht-i-spasi-chovek-660529.html

Банкомат в американския щат Тексас изненада потребител, като заедно с банкнотите му пусна бележка с изписан на ръка зов за помощ.

"Моля, помогнете, заклещен съм тук и нямам телефон. Моля, обадете се на шефа ми на номер 210-...", пишело на листчето.

Авторът на съобщението не се шегувал, макар първите няколко получатели на апела му да не го взели насериозно. Когато поредният човек получил бележката, я показал на полицай и загадката била разкрита. Техник влязъл в помещението зад банкомата, но се оказал заключен вътре без инструмент да излезе или телефон у себе си. В същото време банковият клон, към който бил монтиран банкоматът, бил в ремонт и никой не чул виковете на работника. Той обаче забелязал, че устройството работи и решил да пуска бележка до всеки, спрял да изтегли пари.

Техникът, пожелал анонимност, прекарал вътре около три часа, разказа пред медиите местен полицай. Органите на реда се свързали с шефа на служителя и го извадили невредим, но много уплашен.

Сигурно никога повече няма да чуете подобна история, казва полицаят, работил по случая.

Гьокче: Организацията на Фетхуллах Гюлен има структури и в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6336487

Гьокче: Организацията на Фетхуллах Гюлен има структури и в БългарияОрганизацията на проповедника Фетхуллах Гюлен, която властите в Анкара смятат за терористична, има структури в 150 държави, включително и в България, заяви посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче, предаде БНР. На пресконференция по повод една година от опита за преврат посланикът потвърди позицията на Анкара,

Съдът прати убиеца на Виола в психиатрия

https://www.vesti.bg/bulgaria/sad/sydyt-prati-ubieca-na-viola-v-psihiatriia-6071508

30 дни ще му бъдат правени изследвания, които трябва да установят дали в момента на убийството е бил вменяем

Вече издирват и в Гърция момчето от катастрофата в Триград

http://frognews.bg/news_138264/Veche-izdirvat-i-v-Gartsiia-momcheto-ot-katastrofata-v-Trigrad/

Издирването на 16-годишния Кристиян вече се прехвърли и на територията на съседна Гърция. Това съобщи кметът на Триград Цветан Славков, цитиран от БНТ.

Германия се страхува, че Доналд Тръмп ще раздели Европа

http://clubz.bg/56215-germaniq_se_strahuva_che_donald_trymp_shte_razdeli_evropa

След срещата на Г-20 на 7 и 8 юли германските политици си размениха удари за това кой е виновен за безредиците на антиглобалистите, които потрошиха части от центъра на Хамбург. Но голямо световно събитие в сърцето на град със силна анархистка традиция винаги означава и протести. Други са причините за дълбокото раздразнение на германските политици – Доналд Тръмп и отношението му към Русия и към Полша.

За някои в Берлин срещата на Тръмп с Путин беше „Ялта 2.0” – съвременен еквивалент на срещата от 1945 г., на която американците и руснаците разделят Европа. Ангела Меркел гледа на тупането по рамото и хиленето пред руския президент като на подкопаване на нейните усилия да поддържа твърда позиция спрямо Русия заради Украйна. Вътрешни записки на Министерството на външните работи на Германия отбелязват:

„Срещата премина много добре за Русия… Докато САЩ се цепят от отбора, Русия може да плува в първи коридор”.

Всичко това засилва страховете на Меркел, че многополюсният ред, от който нейната страна се възползваше досега, е под заплаха. „Други бяха изолираните – нещо, на което Путин видимо се радваше”, пише още в записките. Текстът отбелязва с недоумение, че консервативните руски анализатори като Андрей Кортунов и Фьодор Лукиянов оценяват срещата като „ребалансиране” на международните отношения – от старото съперничество между развитите и развиващите се страни към ново съперничество между глобалисти и националисти.

Въпреки това Берлин до голяма степен вече бе калкулирал сближаването между господата Тръмп и Путин.

По-притеснително бе посещението на Тръмп във Варшава преди Г-20, където речта на президента звучеше като идеологиите на Путин и на полското популистко-националистко правителство на партията „Право и справедливост”. Записките на външното министерство описват речта като „изумителен тектоничен трус” в американската външна политика.

По-поразително бе мястото, където Тръмп се появи – срещата на Инициативата „Три морета”. Замислен от Полша и Украйна, този нов централноевропейски проект напомня на предложеното от маршал Йозев Пилсудски „Междуморие”. Бащата на втората полска република (от 1918 до 1939 г.) мечтаел да обедини държавите от Балтийско, Черно и Адриатическо море, за да се противопоставят на доминацията и на Русия, и на Германия. Варшава вижда своето възраждане като опит да подобри енергийните връзки в региона и транспортните коридори север-юг. Но Берлин подозира нещо по-враждебно.

Да погледнем фона. Германия вече е притеснена от инициативата на Китай с държавите от Централна и Източна Европа „16+1” – серия от инвестиционни проекти, които Китай се надява да му донесат влияние в региона. Германците също притискат полското правителство заради антилибералната атака срещу медии, съдии и неправителствени организации. И също се стараят да предотвратят критиките на Полша, че предложеният от тях газопровод от Русия до Германия „Северен поток-2” ще направи Европа още по-зависима от Русия.

Така че Тръмп не можеше да направи повече, за да вбеси бюрократите в Берлин. Той подкрепи Инициативата „Три морета”. Гарантира на президентите на Полша и Хърватия американски доставки на втечнен газ и подкрепи изграждането на коридор, който да свърже газопреносните системи на двете държави. Полша откри първия си терминал за втечнен газ на Балтийско море през 2015 г. и първите американски доставки пристигнаха миналия месец. Във Варшава Тръмп пожела бързо завършване на терминал за втечнен газ на хърватското адриатическо крайбрежие.

Въпреки че всичко това е обяснимо, за политиците в Берлин то изглежда като опит за разделяне на Европа и отслабване на влиянието на Германия върху нейните съседи. В Берлин обмислят как да отговорят. Един вариант би бил нов Европейски фонд за инфраструктура, за да проверят дали Полша и съседите й просто искат повече чужди инвестиции и дали Инициативата „Три морета” наистина има за цел да промени геополитическите баланси.

Досега Германия си представяше единен ЕС, управляван от Брюксел, направляван основно от Германия и гарантиран от силата на Америка. Сега се страхуват от бъдеще, в което властелините във Вашингтон, Москва и Берлин ще разделят Европа и ще разместват парчетата. Германия водеше срещата на Г-20 с увереност, но Берлин вече се чувства все по-несигурен.

...

Анализ от последния брой на списание "The Economist". Преводът е на Клуб Z.

Задържаха мъж пребил семейство пенсионери със сап от брадва в Първенец

https://www.24chasa.bg/novini/article/6336559

Задържаха мъж пребил семейство пенсионери със сап от брадва в ПървенецИзвършител на побой над възрастно семейство е задържан в пловдивското Първо РУ, предава БТА. Мярката е наложена на 44-годишен жител на Първенец, който вчера разбил входната врата и нахлул в къщата на свои съседи - 78-годишен мъж и 81-годишната му съпруга. Нападателят отправил закана за убийство към възрастните хора и им нанесъл удари с дървен сап,

Моторист е в тежко състояние след катастрофа на "Орлов мост"

https://www.actualno.com/sofia/motorist-e-v-tejko-systojanie-sled-katastrofa-na-orlov-most-news_622426.html

Моторист е в тежко състояние след катастрофа в центъра на София, съобщиха от МВР. Инцидентът е станал на „Орлов мост”, където са се блъснали мотор и лек автомобил. Причините за инцидента все още се изясняват. По данни на очевидци пътниците в автомобила са невредими. Засега движението е леко затруднено в посока Софийския универитет от "Цариградско шосе". Очаквайте подробности!  

Отборът ни с медали от международна олимпиада по химия

http://dnes.dir.bg/news/himia-olimpiada-medali-otbor-26061846

Един златен и три бронзови медала спечели българският отбор на 49-та Международна олимпиада по химия в Након Патом, Тайланд.

Посланик Гьокче: Да почетем паметта на падналите герои на демокрацията

http://www.cross.bg/beshe-demokratziyata-tyrtziya-1549061.html

/КРОСС/ Посланикът на Турция в България Сюлейман Гьокче излезе с официално изявление по повод навършването на една година от провалилия се преврат в страната. Ето какво гласи то: За мнозина денят 15 юли 2016 г. беше обикновен летен ден. Уви, не и за гражданите на Турция, след падането на мрака до призори на другата сутрин. През тази съдбовна нощ в Турция беше извършен най-ужасяващият терористичен акт в нейната история. С напредването на часовете се разплете зловещата конспирация, която придоби нечувана форма на жестокост, отне живота на стотици хора и рани хиляди, почти всички цивилни.Сцените, които се разиграха, не бяха каскадьорска игра от екшън филм. Това беше реалност - ескалиращо насилие от развилнели се, въоръжени до зъби екстремисти. Този нагъл акт беше замислен, организиран и изпълнен с оръжие в ръка от Фетуллахистката терористична организация (ФЕТО). В крайна сметка обреченият на провал заговор беше осуетен, но това беше заплатено с огромни човешка жертви. Утрото на следващия ден осветли мащабите на пораженията - 250 загинали и над 2 200 ранени или осакатени. Въпреки понесените удари, на пътя на конспирацията, рамо до рамо със силите за сигурност, се изправиха обикновените, самоотвержени граждани, изпълнени с решителност да защитят устоите на турската демокрация и конституционен ред. През това време дръзките формирования на ФЕТО превземаха улиците и небето, бомбардировачи атакуваха парламента, президентството, казармите и полицейските управления

Притискане, премазване, смачкване - нелепите смъртни злополуки на работа зачестяват

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/07/14/3007251_pritiskane_premazvane_smachkvane_-_nelepite_smurtni/?ref=rss


Въпреки че броят на трудовите злополуки намалява, голяма част от тежките инциденти са нелепи и е можело да бъдат предотвратени. Това са изводите на Главната инспекция по труда за резултатите през първото шестмесечие на годината.<br /><br />Между януари и юни са станали 1089 бр. злополуки или средно по 6 на ден. И макар че броят им намалява с 1.6%, смъртните случаи са повече - 31 през първото шестмесечие на 2017 г. при 27 през същия период на миналата.<br /><br...

Труп на мъж вцепени плажуващи в Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6336534

Труп на мъж вцепени плажуващи в Бургас
Труп на мъж вцепени от ужас плажуващи на бургаския плаж след като изплува до моста в ранния следобед, когато ивицата е пълна с народ. Тялото се появи във водата на 10 метра от площадката, където летовниците скачат във водата. Засега удавникът не е идентифициран, но изглеждал на възраст около 60 г. Предполага се,

Лъвица се грижи за бебе леопард

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6336168

Лъвица се грижи за бебе леопардБиолози заснеха как лъвица кърми леопардче в резерват в Танзания, съобщиха Би Би Си и Асошиейтед прес, предаде БТА. Лъвицата Носикиток има малки, които са на същата възраст като леопардчето. Тя е заснета с него на около километър от бърлогата си. "Тя видя това малко и се отнесе към него като със свое собствено.

Огромно дърво се стовари на пътя на пешеходците до спирка във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=355488

Паднало дърво препречи пътя на пешеходците в района на спирка „Веселин Ханчев“ във Варна, до недостроения Мол „Галерия“, сигнализираха читатели на Moreto.net. Според хората тротоарът е зает от огромните прекършени клони от сутринта.

Над 3200 мигранти са загинали по света от началото на годината, сочи доклад

https://www.24chasa.bg/novini/article/6336494

Над 3200 мигранти са загинали по света от началото на годината, сочи докладНад 3200 мигранти и бежанци са загинали от началото на годината по света, като най-много - над 2300 - са жертвите по миграционния маршрут до Европа през Средиземно море, съобщи днес Международната организация по миграция (МОМ), цитирана от ТАСС. От началото на годината до 12 юли на различни места по света са загинали 3228 души,

Арестуваха в Румъния турска активистка, осъдена на 30 години затвор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6336507

Арестуваха в Румъния турска активистка, осъдена на 30 години затворТурска правозащитна активистка, която е осъдена на 30 години затвор в Турция, е била арестувана в Румъния въпреки че е получила статут на политически бежанец от Белгия. Жената е заплашила, че ще се самоубие, ако бъде екстрадирана в Турция, съобщава информационният сайт Зиаре, цитиран от БТА.  38-годишната Орал Налан,

Еколози хванаха в лъжа шефа на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ

https://offnews.bg//politika/ekolozi-hvanaha-v-lazha-shefa-na-pravnata-komisia-danail-kirilov-ot-ge-660523.html

Еколози хванаха в лъжа шефа на правната комисия на парламента Данаил Кирилов.

Депутатът от ГЕРБ  е един от вносителите на скандални предложения за промени в Закона за опазване на околната среда, с които се ограничава правото на обжалване в съда на Оценките за въздействие на околната среда (ОВОС). Той, Ивелина Василева (бивш екоминистър) и Станислав Иванов, също от ГЕРБ, искат ОВОС да се обжалва само на една инстанция и произнасянето на първоинстанционния съд да бъде окончателно за обекти от национално значение.

Кирилов аргументира законодателната си хрумка с германския опит, а Тома Белев от Асоциацията на парковете в България набързо установи, че депутатът не казва истината.

Ето какво написа Белев във фейсбук:

"Не разбирам защо шефа на правната комисия в Народното събрание ще тръгне да лъже за неща, които човек лесно може да провери. Ето в тази статия г-н Данаил Кирилов заявява, че в Германия административното производство било едноинстанционно, опитвайки се да защити безумния си проект за намаляване на съдебните инстанции по въпроси за околната среда у нас само на една.

Само за една минута отварям портала на ЕС за правосъдие и намирам потвърждение, че в Германия има триинстанционно административно правосъдие.
https://e-justice.europa.eu/content_specialised_courts-19-d…
Три инстанции, а не една както твърди г-н Кирилов.
#ЗАЩОЛЪЖЕТЕБЕ
моля, споделете за да спрем лъжата поне в Народното събрание"

OFFNews потърси за коментар и екоактивиста Андрей Ковачев. 

"Внесените поправки ограничават възможността за правна защита и са в противоречие с международното право, евродирективите и с българската констуция", каза той.

Според него предложенията на депутатите от ГЕРБ са напълно абсурдни.

"Искат да изпишат вежди, но ще избодат очи. Глупостта управлява България", каза още Ковачев.

Свидетелства от първо лице за живота на българските евреи преди, по време на и след Втората световна война са събрани в книга

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6336469

Свидетелства от първо лице за живота на българските евреи преди, по време на и след Втората световна война са събрани в книгаСпомени на 38 български евреи, повечето от които родени преди 1939 г., са събрани в книгата „България-Израел. Разкази за две страни и две епохи” (ИК „Сиела”) със съставител Даниела Колева. Интервюираните са родени в България, но след края на Втората световна война са поели в различни посоки – част от тях са отишли в новата тогава държава Израел,

Моторист е в тежко състояние след сблъсък с кола

https://www.24chasa.bg/novini/article/6336489

Моторист е в тежко състояние след сблъсък с кола

Моторист е в тежко състояние след катастрофа в центъра на София, информираха от МВР. Инцидентът е станал на Орлов мост, като са се блъснали мотор и лек автомобил. Полицията изяснява причините за

Румен Радев поздрави президента Еманюел Макрон за националния празник на Франция

http://www.cross.bg/radev-repyblika-frenskata-1549060.html

/КРОСС/ Българският държавен глава Румен Радев поздрави днес френския си колега Еманюел Макрон по случай националния празник на Френската република - 14 юли. В писмото си президентът Радев отправя благопожелания към френския народ и изразява увереност, че ползотворните контакти и тясното сътрудничество между България и Франция ще продължат да се развиват в името на общите цели на двете страни и изграждането на единна и просперираща Европа. „Република България високо цени традиционните отношения на приятелство и стратегическо партньорство с Френската република, както и тясното взаимодействие между нашите две страни в рамките на ЕС, НАТО и международните организации", пише още държавният глава Румен Радев по случай Националния празник на Френската република.

Съдят мъж, убил при катастрофа пешеходец във Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6336486

Съдят мъж, убил при катастрофа пешеходец във ВарнаНа съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна е предаден 39-годишният Виктор Г., причинил по непредпазливост смъртта на пешеходец, след като нарушил правилата за движение по пътищата. Tова съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Варна.  На 24 юни 2016 г. Виктор Г. се движел с автомобила си в средната пътна лента.

Румен Радев поздрави президента Еманюел Макрон за националния празник на Франция

http://www.cross.bg/radev-praznik-repyblika-1549060.html

/КРОСС/ Българският държавен глава Румен Радев поздрави днес френския си колега Еманюел Макрон по случай Националния празник на Френската република - 14 юли. В писмото си президентът Радев отправя благопожелания към френския народ и изразява увереност, че ползотворните контакти и тясното сътрудничество между България и Франция ще продължат да се развиват в името на общите цели на двете страни и изграждането на единна и просперираща Европа. „Република България високо цени традиционните отношения на приятелство и стратегическо партньорство с Френската република, както и тясното взаимодействие между нашите две страни в рамките на ЕС, НАТО и международните организации", пише още държавният глава Румен Радев по случай Националния празник на Френската република.

До 2035 г. ще се продават само електромобили

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/do-2035-g.-shte-se-prodavat-samo-elektromobili-6071507

Спадащите цени на батериите ще ускорят бума на електромобилите, но европейските производители ще загубят битката с конкурентите от Азия и САЩ, предвижда ING.

Нов жесток побой над възрастно семейство

http://dnes.dir.bg/news/mvr-poboy-parvenetz-26061805

44-годишен мъж бе задържан, след като вчера нахлул в къщата на възрастно семейство в пловдивското село Първенец, и пребил съпрузите жестоко с дървен сап.

JPMorgan отчете над 13% ръст на нетната печалба през второто тримесечие

http://www.investor.bg/sasht/337/a/jpmorgan-otchete-nad-13-ryst-na-netnata-pechalba-prez-vtoroto-trimesechie--243063/

Приходите от по-високите лихвени проценти до голяма степен компенсират спада при облигациите, съобщиха от банката

Ивайловград бележи ръст на туристите

https://www.actualno.com/haskovo/ivajlovgrad-beleji-ryst-na-turistite-news_622421.html

Силен туристически сезон очакват и това лято в община Ивайловград. Традиционно през юли и август туристите се увеличават, като очакванията са ръстът да бъде с над 10 % повече спрямо миналата година, прогнозира Красимир Димитров, директор на ТИЦ Ивайловград. През 2016 г. над 18 00

Русия плаши да гони US дипломати и да затваря US дипломатически имоти

http://www.moreto.net/novini.php?n=355495

Руското външно министерство обяви, че ще изгони американски дипломати и ще затвори някои американски дипломатически имоти в Русия, ако САЩ не отворят отново два руски имота за отдих в САЩ, които бяха затворени през миналата година, съобщава "Асошиейтед прес".

Тръмп: За мен е голяма чест да присъствам на парада в Париж

https://www.24chasa.bg/novini/article/6336465

Тръмп: За мен е голяма чест да присъствам 
на парада в Париж
Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че за него е било голяма чест да представлява страната си на годишния парад в Париж по случай националния празник на Франция, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  В Туитър Тръмп определи парада, в който участваха и американски военнослужещи, като великолепен.

Задържаха мъж във връзка с инцидент в консулството на САЩ в Истанбул

https://www.24chasa.bg/novini/article/6336449

Задържаха мъж във връзка с инцидент в консулството на САЩ в ИстанбулТурската полиция е задържала мъж, който е влязъл на територията на американското консулство в Истанбул, прескачайки оградата, съобщава Асошиейтед прес, като се позовава на информация във в."Хюриет". Консулството е публикувало извънредно съобщение, в което информира за днешния инцидент и иска от американските граждани да избягват района,

Първата постановка с „цена по желание“ на силистренския театър мина успешно

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6336441

Първата постановка с „цена по желание“ на силистренския театър мина успешно
Първата постановка на силистренският театър от инициативата „цена по желание“ е успешна, съобщи за в. 24 часа Златина Станева, директор на театъра. След представлението всички около 30 зрители са платили по 10 лева за билет, което е най-високата цена в Драматично-кукления театър в Силистра. На каса за същото представление билетите са по 8 лева.

1300 години вторични суровини

http://www.cross.bg/godini-fandukova-neshto-1549059.html

/КРОСС/ Аз съм от хората, които подкрепят демонтирането на това нещо. Трудно мога да го нарека паметник или скулптура. То е социалистическа халтура и единственото, на което е символ за мен е българската глупост. Преди 1989 г., а и доста време след това не познавах човек, който да го харесва. Защитата му от страна на мнозина днес е конюнктурна - само защото са срещу ГЕРБ, а твърде закъснялото решение на общината да го премахне се използва за политически цели. В интерес на истината това безобразно нещо щеше да стърчи още 27 години, ако не беше българското председателство на ЕС. За съжаление общинските власти се активираха, за да не се излагаме пред чужденците, а не защото тази развалина от желязо, която на всичкото отгоре застрашава живота на минувачите стърчи в центъра на София и отдавна се е превърнала единствено в паметник на българската мърлящина и управленска безпомощност. Онези, които днес внезапно се загрижиха за този монумент на халтурата, имаха на разположение 27 години, за да направят нещо по въпроса. Впрочем паметникът "1300 години България" е започнал да се руши още през 1988 г. Само шест години, след като е бил монтиран. Още едно доказателство за халтураджийския му характер. Що за паметник е това? С шестгодишен срок на годност, но с претенцията да носи името "1300 години България". Да не говорим за естетическите и идейни аспекти - грозно произведение без ясно и изчистено послание. Можеха да го кръстят и "1300 кратера на Марс"

Малкият Байрям се възстановява след успешна трансплантация в Германия

http://www.mediapool.bg/malkiyat-bairyam-se-vazstanovyava-sled-uspeshna-transplantatsiya-v-germaniya-news266643.html

Деветгодишният Байрям Али e претърпял успешна бъбречна трансплантация в германската клиника в град Тюбинген в края на юни и се възстановява успешно, съобщи бТВ. Лекарите са спасили и пикочния мехур на детето. Бабата на Байрям, която стана негов донор, съобщи, че по информация от лекарите трансплантацията е напълно успешна, детето се чувства обре и се възстановява бързо. Бабата Селима Али също се възстановява добре след интервенцията. Историята на 9-годишния Байрям предизвика скандал в началото на годината, след като Министерството на здравеопазването спря заминаването му в германската клиника първоначално под предлог, че може да се лекува тук, а след оказания обществен натиск го пусна за Германия и се оправда, че документацията му е била непълна. Въпреки че детето беше одобрено от Обществения съвет на Фонда за лечение на деца още през ноември миналата година, през февруари здравното министерство отказа да го пусне в Германия с мотива, че трансплантацията може да бъде направена и тук, от екип в болница “Лозенец“. Изненадващото твърдение дойде след становищата на редица водещи специалисти, че това не може да се случи тук, тъй като България няма нито опита, нито специализиран екип, който да я осъществи. След обществения натиск МЗ промени позицията и каза, че все пак ще пусне детето, но се оправда, че документацията му е непълна и е нужно време да се коригира, което забави заминаването на детето с месец. Забърканият хаос с казуса на детето коства оставката на тогавашния директор на Фонда за лечение на деца Владимир Пилософ, чието уволнение отдавна беше искано от обществени организации и родители заради лошата работа на институцията при неговото управление.

Строителният министър обеща: Тунел под Шипка ще има

https://www.actualno.com/society/stroitelnijat-ministyr-obeshta-tunel-pod-shipka-shte-ima-news_622420.html

Тунел под връх Шипка ще има. Не защото е приоритет в предизборната и впоследствие управленската програма на ГЕРБ, а защото е жизнено важен. Това заяви от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в отговор на въпрос о

Първата българска група в космическия лагер Space Camp Turkey за 2017-а година се завърна с медал

https://pressbulgaria.com/m/5SWXL6DA.html

Първата българска група в международния космически лагер Space Camp Turkey за 2017 г. се завърна с медал и много нов опит в екипната работа в международна среда и най-новите технологии.. Отличието взе 14-годишният Владимир Николов от гр. Русе след като показа най-много знания и умения по време на престоя си в лагера от 2-и до 8-и юли 2017 г. В групата имаше 22 деца от цяла България и по-точно градовете Карнобат, Пловдив, Севлиево, Троян, София, Русе, Хасково, Бургас, Гоце Делчев, Стара Загора и Берковица. Децата от 9 до 15-годишна възраст се съревноваваха с връстници от Литва, Великобритания, Полша, Турция, Гърция за само два медала. По време на престоя си, децата бяха разпределени в международни отбори, където демонстрираха не само способност за екипна работа, но и умения да се справят с поставени задачи и предизвикателства. Те имаха възможност да проведат и видеоразговор с астронавт от НАСА, към когото децата от българската група зададоха множество въпроси. Подборът на участници е задача на Център за творческо обучение - координатор на програмата Space Camp Turkey за България. За повече информация на конкурса посетете сайта spacecamp.cct.bg Ето видео есето, с което кандидатстваха Владимир и Михаил Николови от град Русе https://www.youtube.com/watch?v=FkfAZPv9njU&list=PL8NfQkugCoa7NOf-GN0hoaT5N3QTUTnuh&index=18 SPACE CAMP TURKEY e едно международно, мултикултурно и образователно предизвикателство, чиято главна мисия е възпитаването и насърчаването на бъдещи изследователи в различни области, както и изграждането на глобално приятелство на базата на космическите науки. Учебно-тренировъчният лагер се намира в гр. Измир, Турция като в света има едва три подобни центъра, като единственият функциониращ в Европа и съседните държави е SPACE CAMP TURKEY, създаден през 2000 година по модел на NASA. В рамките на една седмица деца и младежи от цял свят са обучавани по технологии, открития и нововъведения от света на космическите пътувания, също науките термодинамика, роботика, астрономия, астро физика, биология и други. Чрез интерактивни симулации, пречупени през призмата на космоса, младежите се учат на първо място на работа в екип, общуване и лидерство в динамична и забавна среда, съобразена с учебната им програма. Космическият център дава възможност на участниците да преминат през реална подготовка за мисия в космоса като: обличат астронавтски костюми, изпробват движения в безтегловна среда, тренират на тренажори за астронавти и на совалката Discovery, отглеждат растения в безпочвена среда и други. Програмата се провежда изцяло на английски език от специално подготвени обучители и специалисти.

Съдът разпореди проверка на системата за гласуване за членове на ВСС

http://www.mediapool.bg/sadat-razporedi-proverka-na-sistemata-za-glasuvane-za-chlenove-na-vss-news266642.html

Електронната система, чрез която бе избран състава на следващия Висш съдебен съвет, ще бъде проверена детайлно от експерти на "Информационно обслужване" и "Борика". Това разпореди смесеният състав от магистрати от Върховния касационен и Върховния административен съд по делото срещу изборите за ВСС. Делото бе заведено по жалба на съдия Методи Лалов, който бе сред кандидатите за членове на съвета, но не бе избран. Той жали на основание, че има съмнение в надеждността на системата за електронно гласуване. Още през пролетта отделни членове на ВСС поискаха проверка на системата заради съмненията, че тя не гарантира тайната на вота и резултатите могат да бъдат манипулирани. Мнозинството в съвета отказа да се извърши проверка и призоваваше магистратите да гласуват електронно. Това само засили опасенията. Сега съдът прие да назначи техническа експертиза на електронната система за гласуване на ВСС. На вещите лица са поставени няколко задачи. Първата е да се разбере дали е имало нерегламентиран достъп до системата за електронно гласуване по време на вота, а ако има такъв, то дали той се е отразил на крайните резултати. Експертите трябва да проверят и дали е имало изтичане на информация от системата. Експертизата трябва да бъде готова до началото на септември.

Главчев и Мария Габриел обсъдиха европейската перспектива на Западните Балкани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6336433

Главчев и Мария Габриел обсъдиха европейската перспектива на Западните БалканиВъзможностите за сътрудничество с националните парламенти, предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС и европейската перспектива на Западните Балкани обсъдиха председателят на Народното събрание Димитър Главчев и еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Румен Радев поздрави президента Макрон по случай Националния празник на Франция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6336438

Румен Радев поздрави президента Макрон по случай Националния празник на ФранцияБългарският държавен глава Румен Радев поздрави днес френския си колега Еманюел Макрон по случай Националния празник на Френската република – 14 юли, съобщават от прнесцентъра на държавния глава.  В писмото си президентът Радев отправя благопожелания към френския народ и изразява увереност, че ползотворните контакти и тясното сътрудничество между

На 17 юли пускат движението по двете нови пътни връзки на пътния възел "Плодовитово"

http://www.cross.bg/plodovitovo-vuzel-vruzki-1549058.html

/КРОСС/ В понеделник, 17 юли, ще бъде пуснато движението по двете новоизградени допълнителни пътни връзки на пътен възел „Плодовитово" на автомагистрала „Тракия" при пресичането с третокласния път III-666 Плодовитово - Оризово. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов ще бъдат на обекта непосредствено преди пускането на движението. Строителството на двете връзки на съществуващия пътен възел „Плодовитово" в посоките Бургас - Оризово /Плодовитово/ и Плодовитово /Оризово/ - София стартира в края на май т. г. С изграждането им се осигурява връзката на транспортните потоци, движещи се по АМ „Тракия" и АМ „Марица" от Бургас, Свиленград и София и общините Първомай, Чирпан и Братя Даскалови, както и връзката с път II-66 Плодовитово - Чирпан - Стара Загора.    

Fitch потвърди кредитния рейтинг на Китай

http://www.investor.bg/aziia/336/a/fitch-potvyrdi-kreditniia-reiting-na-kitai-243062/

Краткосрочните перспективи пред растежа на страната остават благоприятни, посочва рейтинговата агенция

Катастрофа в центъра на София, водач на скутер загина

//dariknews.bg/novini/bylgariia/katastrofa-v-centyra-na-sofiia-vodach-na-skuter-zagina-2036872

Шофьор на скутер загина при тежка катастрофа в София този следобед. Инцидентът е станал малко след 14:30 на Орлов мост.

По първоначални данни лек автомобил "Голф" е ударил скутера. Според водача на колата шофьорът на скутера преминал на черве

Безкрайно дългото сбогуване между Тръмп и Макрон (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/bezkrajno-dylgoto-sboguvane-mezhdu-trymp-i-makron-video-2036908

Почти всяка визита на американския президент Доналд Тръмп някак остава в историята с дребни гафове или неловки ситуации. И посещението му във Франция не прави изключение.

Великобритания призна писмено, че ще трябва да плати сметка за Brexit

http://econ.bg/Новини/Великобритания-призна-писмено-че-ще-трябва-да-плати-сметка-за-Brexit-_l.a_i.745695_at.1.html

Великобритания за пръв път призна в писмен документ, че ще трябва да заплати финансови средства на Европейския съюз при излизането си от блокa,...

Случаят „КТБ“ навлезе във фаза „Цинизъм“

http://frognews.bg/news_138263/Sluchaiat-KTB-navleze-vav-faza-TSinizam/

Колкото повече факти около предизвикания фалит на КТБ излизат на бял свят, толкова повече основните действащи лица се самозабравят и вече открито ни се присмиват. Това пише в „Дойче веле“ Иван Бедров.

Турският посланик призова българите да са "изключително бдителни" заради Гюлен

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/14/3007134_turskiiat_poslanik_prizova_bulgarite_da_sa/?ref=rss


Заради случилото се в Турция всички трябва да бъдат "изключително бдителни", защото организацията на проповедника Фетхуллах Гюлен действа и в Българя, каза посланикът на Анкара в София Сюлейман Гьокче. Дипломатът даде пресконференция по повод годишнината от неуспешния опит за преврат в страната му, която се отбелязва с различни събития тази събота.<br /><br />Властите в Анкара обвиняват организацията на живеещия в Съединените щати Гюлен, че стои зад събитията от 15 юли, и...

Разглеждаме чуждестранни военни кораби във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=355496

Чуждестранни военни кораби, които се включат в учението "Бриз 2017" ще могат да бъдат разгледани в района на Морска гара в неделя, научи Moreto.net. Плавателните съдове ще са достъпни за гражданите между 15 и 19 часа на 16 юли.

Бойко Борисов: Аз съм известен със своята скромност и ми стана неудобно

http://www.mediapool.bg/boiko-borisov-az-sam-izvesten-sas-svoyata-skromnost-i-mi-stana-neudobno-news266641.html

"Аз не мога да знам какво е казала вчера. Аз съм известен със своята скромност и ми е неудобно. Така че се извинявам, ако оттам е тръгнало напрежението". Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния дебат за бъдещето на Европейския съюз в петък. Премиерът коментира реплика на депутата от БСП Атанас Костадинов, че средата в пленарната зала "възпалената" заради изказване на депутатката от ГЕРБ Снежана Дукова, която обявила Борисов за "най-добрият политик в България".

Повдигнаха обвинения и на двама депутати от ”Воля”

http://dnes.dir.bg/news/prokuratura-deputati-obvinenia-volja-26061686

Спецзвено "Антикорупция" повдигна обвинения на двама депутати от партията на Веселин Марешки - "Воля" - Пламен Христов и Кръстина Таскова.

Напрежение и тест на характери в Dance Arena

https://www.vesti.bg/lyubopitno/naprezhenie-i-test-na-harakteri-v-dance-arena-6071503

Новата задача в танцовото уеб риалити е съвременен танц и е истинско изпитание за участниците

Обвиняват Дюкан във финансова измама

http://www.cross.bg/dyukan-svoyata-pier-1549057.html

/КРОСС/ Европейски фонд за частни инвестиции заведе дело за мошеничество против френския диетолог Пиер Дюкан, съобщи Лента. Дюкан е обвинен в измама при получаване на кредит и консултации по финансови въпроси. Бившият лекар взел заем, като "нямал намерение да изпълни договорните задължения по погасяването или конвертирането му". Пиер Дюкан щял да изразходва парите, за да навлезе на пазара на САЩ със своята диета. Точната сума не се отбелязва, но става въпрос за стотици хиляди (валутата също не е уточнена). Французинът неведнъж е бил критикуван за своята дейност. Британската асоциация на диетолозите нарече "метода Дюкан" една от най-лошите "звездни" диети през 2011 г. Организацията на лекарите във Франция постанови, че 76-годишният диетолог е нарушил професионалния кодекс, като е печелил пари от методиката си и го изключи от колегията си през 2012 г.    

На шестия ден от изчезването му: Търсят 16-годишния Кристиян в Гърция

https://offnews.bg//obshtestvo/na-shestia-den-ot-izchezvaneto-mu-tarsiat-16-godishnia-kristian-v-gar-660525.html

Издирването на 16-годишния Кристиян, който блъсна група туристи с автомобила на баща си, вече се прехвърли и на територията на съседна Гърция. Това съобщи кметът на Триград Цветан Славков, цитиран от БНТ.

Вече шести ден момчето е в неизвестност, след като подплашено от инцидента избяга.

Претърсен е целият район на Триград и околните села.

Периметърът на търсенето вече се разширява отвъд границата, където има много секачески колиби в гората.

В търсенето са ангажирани гурбетчии и от Родопите, както и хора от пограничните села в Гърция.

Кристиян е в неизвестност от нощта на инцидента и е обявен за общодържавно издирване.

По-рано в петък лично министърът на вътрешните работи Валентин Радев призова момчето да се прибере вкъщи. „Слез долу! Върни се при родителите си, защото ти си важен! И можеш да понесеш отговорността за грешката си”, каза Радев.

Групи доброволци разлепиха в гористите местности около селото листовки, с които призовават момчето да се прибере и поясняват, че при инцидента има само един леко пострадал човек и няма загинали. 

Приемлив жребий за Лудогорец и Ботев, коварен за Левски

https://offnews.bg//futbol/priemliv-zhrebij-za-ludogoretc-i-botev-kovaren-za-levski-660524.html

Лудогорец ще играе срещу победителя от двойката Апоел Беер-Шева (Израел)/ Хонвед (Унгария) в третия предварителен кръг на ШЛ, ако отстрани Жалгирис, разбира се, след загубата 1:2 като гост. Това отреди жребият в Нион днес.

Българите ще гостуват в първия мач, който ще се играе на 25/26 юли, а реваншът в Разград ще е на 1/2 август. Първата среща между Апоел и Хонвед завърши 2:1 в полза на израелския шампион, който бе домакин в този двубой. Така че шансовете са 50 на 50. И двете имена обаче не са стряскащи се. 

Хонвед е далеч от славните си години. силата на израелския футбол не впечатли снощи, когато Ботев измъкна 1:1 от Бейтар Йерусалим.

По-трудно ще е на Левски. "Сините" ще срещнат победителя от двойката Брьондби (Дания)/Вааса (Финландия) в третия предварителен кръг на Лига Европа. Разбира се, ако отстранят Хайдук след загубата 0:1.

Първият мач между Брьондби и Вааса завърши 2:0 в полза на датчаните. Не е трудно да ги определим за фаворити. Датският  клубен футбол е сериозен, видяхме как Копенхаген би без грижи Лудогорец през зимата.

Победителят от двойката Ботев срещу Бейтар Йерусалим бе изтеглена за съперник на португалския Маритимо. Островният тим е приемлив съперник, друг възможен беше Евертън с Уейн Рууни и още няколко трансфера за по 30 милиона паунда. Ботев устиска 1:1 в Израел и се готви за кървав реванш в Бургас.

Прокуратурата продължава разследването за злоупотреби в НДК

http://www.cross.bg/arnaydova-prokyror-glavniya-1549056.html

/КРОСС/ Прокуратурата продължава проверката по сигнала на ДАНС за злоупотреби с пари, дадени на НДК за европредседателството. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пред БНТ, като опроверга публикации в интернет от четвъртък, че днес на бившия директор на НДК Мирсолав Боршош ще бъде повдигнато обвинение. Арнаудова припомни, че проверката в НДК, впоследствие прераснала в разследване, е започнала още от февруари месец по сигнал на ДАНС. Към момента разследващите проверяват част от договорите, свързани с европредседателството и се очаква да бъдат предоставени още редица документи. Ресорната парламентарна комисия, която също се занимава с казуса, до момента не е искала данни от прокуратурата, коментира Арнаудова и допълни, че за да бъдат предоставени документи на депутатите трябва да има разрешение от наблюдаващия прокурор и главния прокурор.  

Общини с над 30% безработица ще получат 2 млн. лв. за програми за заетост

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/07/14/3007237_obshtini_s_nad_30_bezrabotica_shte_poluchat_2_mln_lv/?ref=rss


Четиринайсет български общини, в които безработицата е между 30 и 64% ще получат общо 2 млн. лв. за програми за обучение и заетост на трайно безработни в неравностойно положение. Това съобщи пресцентърът на Министерството на труда и социалната политика след като ведомството осигури парите от икономии в собствения си бюджет. Това става на фона на общо понижение на безработицата в страната, която вече е 6.8%.<br /><br />Програмата започва пилотно в Севмерозападна България в общините...

Арестант избяга от следствения арест в Търново, МВР търси съдействие за залавянето му

https://www.24chasa.bg/novini/article/6336355

Арестант избяга от следствения арест в Търново, МВР търси съдействие за залавянето муКриминалисти от полицейското управление във В. Търново търсят съдействието на гражданите Служители на полицейското управление във В. Търново издирват Найден Николаев Данаилов на 39 г. от с. Раданово. На 9 юли тази година той е избягал от Следствения арест в областния град, където е бил приведен на 21 юни,

Все още не е установена самоличността на намерения труп на брега на Дунав край Тутракан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6336408

Все още не е установена самоличността на намерения труп на брега на Дунав край ТутраканВоди се следствено дело и се извършват нужните експертизи, за установяване самоличността на намерения днес на брега на Дунав, край Тутракан труп, съобщи началникът на РУ – Тутракан Даниел Костадинов. Съдебният лекар все още не може да определи колко време е престояло тялото във водата. Трудно е да се каже и възрастта.

Катастрофа с 4 автомобила затруднява движението по пътя Бургас - Варна

https://www.actualno.com/society/katastrofa-s-4-avtomobila-zatrudnjava-dvijenieto-po-pytja-burgas-varna-news_622413.html

Около обед, по пътя Варна - Бургас, на около 1 километър преди село Старо Оряхово, в посока Варна е станала катастрофа, съобщават от МВР. По първоначални данни се сблъскват 4 автомобила, а в болница са откарани трима души. Към момента няма информация за причините за възникване

Верижна катастрофа на пътя Варна - Бургас затруднява движението, има ранени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6336393

Верижна катастрофа на пътя Варна - Бургас затруднява движението, има ранениДвижението на автомобили по пътя Варна - Бургас е затруднено заради верижна катастрофа. Блъснали са се четири автомобила. Трима души са настанени в болница, информира БНР. В района на село Старо Оряхово и в двете посоки са се образували колони от автомобили. На мястото са изпратени екипи на КАТ. От полицията призовават водачите да се движат със

ИД обеща кръв по улиците на Балканите

https://www.vesti.bg/sviat/balkani/id-obeshta-kryv-po-ulicite-na-balkanite-6071504

Към текста на статията в джихадисткото списание „Румия“ са публикувани снимки на лидерите на ислямската общност в Босна и Херцеговина, които са описани като “ренегати от исляма”

31 души са загинали при трудови злополуки през първата половина на 2017-а

http://www.cross.bg/zlopolyki-trydovi-rabota-1549054.html

/КРОСС/ Общо 31 души са загинали, а 1089 са пострадали при трудови злополуки през първата половина на 2017 година. Това показва доклад на Главна инспекция на труда, като притеснителното е, че се отчита ръст на починалите, които през първото полугодие на 2016-а са бил 27. Въпреки трайно установената тенденция за намаляване на общия брой трудови злополуки на работното място, експертите на ИА ГИТ са обезпокоени от факта, че в голямата си част тежките трудови инциденти, които са регистрирани, са били напълно предотвратими, ако се изпълняват своевременно нормативните изисквания за осигуряване на безопасност и здраве при работа. Това показва анализ на причините за трудовите злополуки, в чието разследване участват инспекторите по труда, от 2014 г. досега. Контролните органи на Инспекцията участват задължително в разследването на злополуки, довели до смърт, причинили увреждане на повече от трима работещи и на такива, за които има основание, че могат да доведат до инвалидност. До трудови злополуки води не само липсата на оценка на риска или нейната непълнота, както и на програма с мерки за минимизиране на рисковете, но и незапознаването на работещите с тях. Не се организират качествени инструктажи и обучения, поради което персоналът не е подготвен да реагира адекватно при определени рискове

Палестинци застреляха двама израелски полицаи в Йерусалим

http://www.cross.bg/bili-izraelski-myusyulmanite-1549055.html

/КРОСС/ Двама израелски полицаи са били убити, а трети е бил ранен при нападение от трима палестинци близо до свещения за евреите Храмов хълм, като същото място е свещено и за мюсюлманите и известно като Харам ал Шариф, съобщава БиБиСи. Полицията е застреляла нападателите след кратко преследване. От края на 2015 г. е налице вълна от наръгвания, прострелвания и врязване на коли срещу израелци, като това се извършва предимно от палестинци. Двама от предишните нападатели са били йорданци. Според израелската полиция тримата мъже, извършили атаката днес, са били на възраст между 19 и 29 години и са от северния израелски град Ум ал-Фам. Израелската служба за сигурност "Шин Бет" уточни, че те не са били известни преди това на службите за сигурност. Полицията отбелязва, че въоръжените лица са открили огън, докато са се отправяли от Храмовия хълм/Харам ал Шариф към Портата на лъвовете, отвор в стените на Стария град в Йерусалим, отстоящ на около 30 метра. Нападателите след това са влезли в двора на Храмовия хълм, където са били убити. Заради инцидента полицията е затворила комплекса, в който се намира джамията "Ал Акса", преди петъчните молитви на мюсюлманите за първи път от години.    

БСК иска Сребърният пенсионен фонд да има нови приходоизточници

http://www.mediapool.bg/bsk-iska-srebarniyat-pensionen-fond-da-ima-novi-prihodoiztochnitsi-news266640.html

Сребърният пенсионен фонд да се сдобие с допълнителни приходоизточници, предлага Българската стопанска камара (БСК) в писмо до финансовия министър Владислав Горанов и до социалния министър Бисер Петков. Фондът, който е част от фискалния резерв, в момента разполага с близо 2.8 млрд. лв. и не може да се харчи преди края на 2018 г. "Необходимо е да се регламентират и осигурят редовни и по-значими постъпления в Сребърния фонд като например излишъците от такси, събирани от държавните институции над действителните разходи за предоставяне на съответните публични услуги, а също и целият размер на всички приходи от приватизация, а не само на частта, която е "отчетена по държавния бюджет", настояват от стопанската камара. Според БСК във фонда трябва да влизат и "отклонените постъпления към "Държавната консолидационна компания" от приватизация на дялове и акции на държавни предприятия". От камарата настояват да започне активно управление на средствата на фонда чрез сключване на споразумение между МФ и БНБ. За по-ефективна работа на институцията трябва да бъде създадена специална агенция към Министерството на финансите или суверенен държавен фонд, препоръчват още от БСК. Според БСК Сребърният фонд трябва да продължи да функционира като резерв на държавната пенсионна система. В бъдеще средствата могат да се ползват за дофинансиране на пенсиите заради правото на прехвърлянето им от частните фондове в НОИ.

Варненският съд потвърди екстрадицията на българка, издирвана от Австрийскийските власти

http://www.moreto.net/novini.php?n=355477

Варненският апелативен съд потвърди решение на Окръжен съд – Разград от края на м.юни тази година, с което се допуска екстрадицията на Севда Балова, издирвана от съдебните власти на Република Австрия заради измама, извършена през есента на 2016 година.

Иззеха над 560 грама наркотични вещества в София, има 13 задържани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6336365

Иззеха над 560 грама наркотични вещества в София, има 13 задържаниПри три спецакции на СДВР срещу наркоразпространението в София, провели се на 10,11 и 12 юли, полицаи са иззели над 560 грама наркотични вещества, съобщават от пресцентъра на МВР. Задържани са 13 лица, съхранявали и разпространявали наркотици. Някои от тях са били заловени в момента след покупко-продажбата на дрога.

„Син кит“ убива деца във все повече страни

http://dnes.dir.bg/news/internet-samoubiystva-sin-kit-mentor-26061636

Родителите на 15-годишния Айзеа Гонсалес алармираха медиите гневно и бързо след неговото самоубийство, предизвикано от зловещата интернет игра „Синият кит“.

ДПС иска имената от Възродителния процес да бъдат заличени

http://clubz.bg/56214-dps_iska_imenata_ot_vyzroditelniq_proces_da_bydat_zalicheni

Мустафа Карадайъ. Снимка БГНЕС

При издаване на удостоверения и преписи от актовете за гражданско състояние от гражданите не може да се изисква предоставянето на лични данни, които са се намирали в ЕСГРАОН, но са били заличени. Такава промяна в Закона за гражданската регистрация внесоха наскоро от ДПС. Тази промяна е поредният опит на движението да заличи от регистрите българските имена, дадени на турците по време на т.нар. Възродителен процес.

Подобна промяна на няколко пъти бе предлагана в минали управленски мандати. В крайна сметка обаче тя досега не е приета.

От ДПС изтъкват, че непрекъснато получават сигнали от граждани с турско-арабски имена, че при административно обслужване често са питани от служителите за българските си имена. Според движението това е недопустимо по две причини. Първата е, че длъжностните лица могат да получат тази информация чрез достъпа си до ЕСГРАОН. Втората е, че е болезнено да се изисква от гражданите, пострадали от т.нар. "Възродителен процес", да посочват имената, които са им били наложени насила в онзи мракобеснически период.

"Известният със скромността си" Бойко Борисов: Бялата книга на Юнкер не е важна

http://www.mediapool.bg/izvestniyat-sas-skromnostta-si-boiko-borisov-byalata-kniga-na-yunker-ne-e-vazhna-news266639.html

Не е важно какво пише в Бялата книга за развитието на Европа на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, тя няма да има реален ефект върху нас, заяви премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна. Думите му бяха по повод поискания от лидера на БСП Корнелия Нинова анализ за бъдещето на Европейския съюз. Както и по други теми, парламентарният дебат протече в обичайните заяждания и взаимни обвинения, а накрая Борисов посъветва Нинова да седне и да се разбере с лидера на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. "Какво пише в Бялата книга и кой вариант не е важно днеска. То няма да стане нито един от тези варианти. Ми те хората си пишат. Има Бели книги за това, бели книги за онова.... аз не си спомням дали и ние от ГЕРБ не писахме Бяла книга в един от опозиционните мандати. Бяла книга имаше и в НДСВ навремето, мисля. Тази Бяла книга дава теми за размисъл. Тя няма никакъв реален ефект върху нас", заяви министър-председателят Той все пак допусна обща позиция на парламентарните партии по предложените от Юнкер визии за Европа, но делегира изработването й на парламентарните лидери. Заради кого се съмва и колко са близки Цветанов и Корнелия Нинова "За Бялата книга не е наложително, но щом държите, ще анализираме, ще предложим вектори и ще ги представим септември. Такива са взаимноизключващи се варианти в него, че действително трябва много свободно съчинение по вариантите-кой с кой да се комбинира или да не се. Истината за тази Бяла книга е, че не трябва да допускаме Европа на две или повече скорости и кохезията да отпадне. Ако аз пиша анализа, тези две точки като извод ще присъстват накрая”, обърна се Борисов към депутатите от БСП. Премиерът призова Корнелия Нинова и Цветан Цветанов да седнат в спокоен тон и да намерят общо решение, тъй като "Цветанов се спогаждал с Нинова повече", отколкото той самият. Освен това Борисов предупреди БСП да не дразни излишно ГЕРБ, защото депутатите на партията са чувствителни. "Еми чувствителни са, ние сме демократи, интелигентна партия, като ги закачате по тези въпроси, нормално е да се дразнят." "Да хванем две-три теми, за да има смисъл, че сме дошли. Иначе ще си изцедим времето. Вие ще викате: "Благодарение на нас се съмва”, а ние ще се опитаме да кажем, че не се е съмнало благодарение на вас и няма да има смисъл”, коментира още премиерът. Ако искаме първа скорост, атакуваме еврозоната и бой по корупцията "Ако ние искаме да сме на първа скорост, трябва да се атакува чакалнята на еврозоната, бой по корупцията, всичко да правим. Ако не искаме да се движим на първа скорост, другите не са ни длъжни. Ние сега бихме ли спрели заради Македония и да кажем – докато Македония не стигне до нас, и България ще стои на това ниво и ще чака? Няма да го направим. А какво правим – казваме им: работете бързо, да ни настигнете, ще ви помогнем", заяви още Борисов, минавайки на друга тема, свързана с интеграцията на Западните Балкани, която той обсъди в последните дни с лидери от ЕС и региона. По-рано тази година председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер предложи в Бялата книга пет визии за бъдещето на Европа – от Европа на различни скорости до засилено сътрудничество и федерация. Официалната българска позиция е за запазване единството и целостта на ЕС и категорично срещу възможността за различни скорости. БСП, която от самото начало критикува големите европейски сили като Германия и Франция, че ни третират като "втора ръка европейци", не е предложила нищо конкретно, което да промени реално ситуацията. "Не трябва да допуснем Европа на две или повече скорости и кохезията да отпадне.Много държави, особено по-мощните, които се сърдят на тези, които не приемат мигранти, а иначе приемат милиарди евро от европейските фондове, търсят да излязат от кохезията", посочи Борисов, говорейки за предстоящия край на кохезионните фондове от ЕС, на които България основно разчита. Кристиан Вигенин от БСП обаче критикува Борисов, че демонстрира двойни стандарти в София и Брюксел. "Голямото предизвикателство пред правителството и мнозинството ще е могат ли да докажат, че няма да има двойни стандарти – да се следват едни приоритети в Европа, а други или противоречащи им в България. Г-н премиер, вашият министър Павлова представи програма за европейското председателство, вземете я и разработете от нея управленска програма, каквато още не сте представили". Председателството е да синхронизираш процеса, не да изземеш власт от Брюксел, обясни Борисов. В крайна сметка след разискванията по предложение на ГЕРБ парламентът реши вицепремиерът и министър на външните работи периодично да представя пред парламентарната комисия по външна политика актуална информация за развитието на общоевропейския дебат относно Бялата книга за бъдещето на Европа. Известен съм с моята скромност.... Дебатът в парламента очаквано стигна и до общата среща на Борисов и премиерите на Гърция и Сърбия Алексис Ципрас и Александър Вучич. "Известен съм с моята скромност и ми става неудобно като говоря. Тези два дни положих големи усилия. Пътувах със "Спартан”, както вие обичате. Той пътува бавно и е топло, и бръмчи много. За един път става, но по принцип… Затова се наложи по нощите да пътуваме през Триест до Солун", разказа Борисов. "Редно ли е да обучаваме България, които да напускат" Борисов сподели с депутатите и впечатленията си от срещата си с британския държавен министър за Европа. "Преди да дойда тук, беше британският министър сър Алън Дънкан в Министерски съвет. Единственото, което е ясно, че тези знаещи и можещи българи, които работят във Великобритания, те искат да си ги запазят. Ние като държава сме дали много пари да обучим тези доктори и медицински сестри и те наготово са ги взели”. "Тук може да се дебатира. Редно ли е държавата да те обучава и накрая да си заминеш, без да дадеш един лев?”, попита Борисов. Брекзитът ще е тежък процес, добави още той. "Няма логика да няма обща армия" Премиерът отговори на реплика на Елена Йончева от БСП, която подчерта, че е важна европейската отбранителна сила и интеграцията на Западните Балкани. "Така или иначе има засилен интерес към Западните Балкани. Най-сетне Берлинският процес, след четири заседания къде ли не, стартира. Има реален шанс Берлинският процес да стане реалност на Балканите. Има много интереси. На газовия и петролен конгрес ги видяхме и от страна на Турция, конфликтът, който се заражда кипърския за голямото находище на газ между Турция и Гърция, който не е никак безобиден. От другата страна конфликтът Украйна-Русия. След разговорите в Истанбул и днес с г-н Борхард по нашия газов хъб. Не само да не ни заобикалят, но следствие на тези конфликти, може да станем регионалният център и да си върнем позициите”, посочи Борисов. Той отбеляза, от друга страна, че нямало логика да нямаме европейски въоръжени сили. "За да ги няма има други лостове, които действат. Но все повече държави започват да си дават сметка. В последната една седмица Турция взе решение да прави самолетоносач, няколко дни преди това Великобритания пусна самолетоносач, завчера Германия и Франция взеха решение за самолетоносач. Един самолетоносач е минимум 60 млрд. евро само в региона. Военните да ни кажат всъщност от кой се пазим и с кой ще воюваме, защото и в Кипър сега НАТО не е сега, няма да го казвам, че ще излезе като заглавие…НАТО е хубаво нещо, ние сме натовски страни, но Европа си има едно наум”, каза Бойко Борисов.

Удариха група за източване на банкомати

http://frognews.bg/news_138262/Udariha-grupa-za-iztochvane-na-bankomati/

Открити са 7 работилници за изработване на скимиращи устройства и са повдигнати обвинения на шестима участници в престъпната схема след спецакция, съобщиха от МВР. Един от обвинените е обявен за издирване.

Постановката "Госпожа стихийно бедствие" ще се играе само на една дата

http://www.moreto.net/novini.php?n=355498

Постановката "Госпожа стихийно бедствие" ще се играе само на 20 юли от 19:30 часа в зала 1 на Фестивален и конгресен център. Това съобщиха от Фестивален и конгресен център за Moreto.net. Закупените билети за 21 юли могат да бъдат презаверени за единствената дата на която ще се играе, на касите от където са закупени.

Разбиха група, изработвала скимиращи устройства

https://www.24chasa.bg/novini/article/6336342

Разбиха група, изработвала скимиращи устройстваГДБОП и Специализираната прокуратура разкриха организирана група занимавала се с извършването на престъпления с банкови карти и изработването на скимиращи устройства. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. При акцията на 12 и 13 юли, в областите София, Пазарджик, Русе, Варна, Добрич и Велико Търново са открити 7 работилници за изработване на

Обичат да го рисуват, тоя момък с опасната мисъл за свобода

http://clubz.bg/56213-obichat_da_go_risuvat_toq_momyk_s_opasnata_misyl_za_svoboda

Васил Левски през погледа на българските художници през годините ще видим в изложба на открито в градинката на „Кристал“. Експозицията ще бъде открита официално в понеделник и е посветена на 180-ата годишнина от рождението на Апостола.

Платна на Борис Ангелушев, Иван Табаков, Никола Кожухаров, Пламен Вълчев, Борис Ненов, Георги Данчов-Зографина и други ще бъдат изложени в парка в центъра на София в опит да се проследи как художниците през годините са предавали образа на „тоя момък, който проповядваше опасната мисъл за свобода, за борба, за смърт, който се излагаше всеки ден на опасности, тоя син на нощта, на пустинята, на премеждията“, както се изразява Вазов за Левски.

Панайот Хитов говори за силата на погледа и сиво-сините очи на Апостола; Любен Каравелов го определя като човек честен, родолюбив и деятелен; Никола Обретенов подчертава желязната му воля и постоянство, съчетани с голямата му скромност:

„В обноските си към всекиго беше вежлив, учтив и любезен, не употребяваше никакви спиртни питиета, не пушеше, пиеше само чай… без работа никога не стоеше, никога не се хвалеше… не беше словоохотлив, но когато се увлечеше да говори по народните работи, беше толкова красноречив, щото омайваше слушателите си…“

Изложбата „Апостолът и неговото време през погледа на българските художници” ще остане в градинката на „Кристал“ до 25 юли. Официалното откриване е в понеделник (17 юли) от 11 часа.

Площад Славейков

Макрон: Нищо няма да раздели Франция и САЩ

https://www.actualno.com/europe/makron-nishto-njama-da-razdeli-francija-i-sasht-news_622418.html

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че "нищо няма да раздели" Франция и Съединените щати. Той направи това изявление при отбелязването на националния празник на страната, заедно с американския си колега Доналд Тръмп. "Нищо няма да ни раздели", каза Макрон в рамките на

Грандиозен парад по „Шанз-Елизе” пред погледа на Тръмп (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6336203

Грандиозен парад по „Шанз-Елизе” пред погледа на Тръмп (Снимки)Франция днес чества националния си празник с грандиозен военен парад в центъра на Париж. Тази година той е по-специален, защото точно преди век 42 американски дивизии влизат в битките на Първата световна война на страната на съюзниците. Така събитието беше открито от американски самолети и представителни части на амевриканската армия.

Двама депутати на Марешки са обвинени за изнудване

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/14/3007214_dvama_deputati_na_mareshki_sa_obvineni_za_iznudvane/?ref=rss


Прокурори от специализираното звено "Антикорупция" към Софийска градска прокуратура са привлекли като обвиняеми двама депутати от партия "Воля", съобщиха от институцията. Те са обвинени в заплахи към собственици на аптеки, с цел прехвърляне на дялове от тях на Веселин Марешки или спиране на дейността им.<br /><br />В някои случаи целта на натиска бил принуда за покупка при неизгодни условия на лекарства от склад за лекарства на бизнесмена. Вчера същите обвинения...

-

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/14/3007214_-/?ref=rss


Прокурори от специализираното звено "Антикорупция" към Софийска градска прокуратура са привлекли като обвиняеми двама депутати от партия "Воля", съобщиха от институцията. Те са обвинени в заплахи към собственици на аптеки, с цел прехвърляне на дялове от тях на Веселин Марешки или спиране на дейността им.<br /><br />В някои случаи целта на натиска бил принуда за покупка при неизгодни условия на лекарства от склад за лекарства на бизнесмена. Вчера същите обвинения...

Време е Сърбия наистина да направи избор, не само на думи

http://www.euinside.eu/bg/blog/time-for-serbia-to-make-a-real-choice

Кой можеше да предположи, че цялата пушилка около изказването на сръбската премиерка Ана Бърнабич в интервю [на английски език] за Bloomberg, че ако се наложи да избира, Сърбия ще избере ЕС вместо Русия, е всъщност подготовка за реалния избор!? 11 дена след публикуването на интервюто сръбск ...

"Левски" с шанс да срещне "Брьондби", "Ботев" - португалския "Маритимо"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6336363

"Левски" с шанс да срещне "Брьондби",
"Ботев" - португалския "Маритимо""Левски" има шанс да играе с датския "Брьондби", ако успее да се справи с "Хайдук" в реванша за Лига Европа. Това отреди жребия за следващия квалификационен кръг. В първия мач "сините", ако се класират, ще гостуват. "Ботев" пък очаква "Маритимо" (Португалия), ако успее да се справи с "Бейтар" в Бургас след седмица.

Гьокче предупреждава, че организацията на Гюлен е и у нас

http://www.moreto.net/novini.php?n=355494

Случилото се в Турция преди една година не бе военен преврат, а добре организирана тайна организация от терористичен характер. С тези думи турският посланик Сюлейман Гьокче започна пресконференцията по повод годишнината от опита за неуспешен преврат в Турция.

Двама в ареста за продажба на наркотици във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=355493

Двама млади мъже бяха арестувани във Варна заради притежание на наркотици. В сряда – 12 юни полицаи открили в дома на задържаните марихуана, амфетамини и 3 везни, научи Moreto.net. Полицаите проверили първо единия от задържаните, около 13 часа на ул.

Д. Петкова: Категорийни работници губят парите си от професионалните фондове

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/d-petkova-kategoriini-rabotnici-gubiat-parite-si-ot-profesionalnite-fondove-243059/

В законопроекта на КСО липсват текстове за изплащането на втората пенсия от универсални фондове, смята експертът

Румен Радев ще участва в церемонията по случай 140 години от рождението на Елин Пелин

http://www.cross.bg/pelin-chasa-elin-1549053.html

/КРОСС/ На 15 юли от 16.30 часа президентът Румен Радев ще се срещне с кмета на община Елин Пелин доц. д-р инж. Ивайло Симеонов и потомците на певеца на българското село, а в 17:15 часа ще разговаря и с кмета на община Горна Малина инж. Ангел Жиланов. Държавният глава ще посети и родното село на писателя - Байлово, където в 17:45 часа ще разгледа къщата музей „Елин Пелин". В 18:30 часа Румен Радев ще произнесе слово пред гостите на церемонията по случай 140 години от рождението на Елин Пелин и ще поднесе цветя пред паметника на писателя.

БСП-София организира дискусия за предстоящите промени в Закона за устройството и застрояването на Столична община

http://www.cross.bg/kamarata-sofiya-bulgariya-1549052.html

/КРОСС/ БСП - София организира дискусия, посветена на предстоящите промени в Закона за устройството и застрояването на Столична община, които ще бъдат представени от главния архитект на София Здравко Здравков. В дискусията ще вземат участие представители на Съюза на архитектите в България, Камарата на архитектите, Камарата на строителите в България, НТС по строителство в България, Съюза на българските художници, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и Камарата на енергийните одитори, както и общинските съветници на БСП в СОС, народни представители от БСП от София и от Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в Народното събрание. Събитието ще се състои на 17 юли (понеделник), от 16.00 до 18.00 часа, в зала 1 на Централния дом на архитекта (ул. „Кракра" №11).  

"Брьондби" и "Маритимо" могат да застанат на пътя на "Левски" и "Ботев" в Лига Европа

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/14/3007162_bryondbi_i_maritimo_mogat_da_zastanat_na_putia_na/?ref=rss


"Левски" ще се изправи срещу датския "Брьондби" или финландския "Вааса", ако отстрани "Хайдук" (Сплит) във втория квалификационен кръг на Лига Европа, а "Ботев" (Пловдив) ще играе с португалския "Маритимо" при успех срещу "Бейтар" (Йерусалим).<br />

За и против детските дрехи втора употреба

https://offnews.bg//mama-nindzha/za-i-protiv-detskite-drehi-vtora-upotreba-660527.html

Органични детски дрехи за многократна употреба, създадени от дизайнер, които пристигат по пощата. След като детето порасне, просто ги изпращаш обратно, за да ги използва някой друг, а ти получаваш нови в подходящия размер. Звучи супер, нали? Защо ли обаче имам чувството, че идеята на Вига Свенсон, която над десет години е реалност в Дания, в България може би няма да се приеме толкова радушно? За да разбера как са нещата с употребяваните дрехи за деца у нас, се срещнах с две български майки юнашки и ги попитах какво е мнението им за детските дрехи втора употреба. Майка 1 (син…

ВМРО: Турция и ДОСТ организират пиршество на кръволоците

http://dnes.dir.bg/news/turtzia-vmro-dost-metezhat-turtzia-26061549

Турското консулство и ДОСТ организират поредната си етническо-религиозна провокация в област Шумен по повод годишнината от опита за преврат в Турция, обяви ВМРО

Повече от 4,4 хил. мигранти се очаква да пристигнат в Италия до края на деня

https://www.24chasa.bg/novini/article/6336347

Повече от 4,4 хил. мигранти се очаква да пристигнат в Италия до края на деня

Повече от 4,4 хил. мигранти се очаква са пристигнат в петък в пристанищните градове на Италия, след като по-рано тази седмица са били спасени в южната част на Средиземно море, съобщава Ройтерс, цитирана от “Фокус“.  Пристигането им се случва на фона на плановете на италианското правителство за ограничаване на мигрантския натиск към страната чрез

Франция отбеляза националния си празник с пищен парад пред погледа на Тръмп

http://www.cross.bg/amerikanski-frantziya-trump-1549051.html

/КРОСС/ С впечатляващ военен парад Франция отбеляза националния си празник Деня на превземането на Бастилията. Парадът традиционно премина през Шанз-Елизе в Париж. Новото обаче беше американското участие в него. Не само от страна на президента Доналд Тръмп, който бе официален гост. В самото шествие също участваха 190 американски военни, както и американски самолети, които откриха събитието. А причината за специалното внимание към САЩ е, че през тази година се навършват 100 години, откакто 42 американски дивизии влизат в битките на Първата световна война на страната на съюзниците. Франция показа пък най-новите си придобивки във военните си технологии, като се открояваше транспортният самолет "Еърбъс А400-М". Общо участваха 3700 военни, 210 мобилни единици. Очаквано събитието премина при изключителни мерки за сигурност. Повече от 11 хиляди полицаи, самолети, хеликоптери и специална електронна техника, охраняваха парада. Веднага след края на парада Доналд Тръмп ще отпътува обратно за Вашингтон, докато Еманюел Макрон се насочва директно към Ница, за да присъства на възпоменанието на жертвите от атентата в града, станал точно на тази дата (14 юли) преди година.  

Технологията блокчейн създава нови модели в индустрията

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/tehnologiiata-blokchein-syzdava-novi-modeli-v-industriiata-243048/

Технологията осигурява прозрачност, скорост и сигурност, обявиха предприемачите Емилиян Енев и Емил Стоянов

Тунел под връх Шипка ще има, обеща министър Нанков

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/07/14/3007164_tunel_pod_vruh_shipka_shte_ima_obeshta_ministur_nankov/?ref=rss


"Тунел под връх Шипка ще има. Не защото е приоритет в предизборната и впоследствие управленската програма на ГЕРБ, а защото е жизнено важен", каза днес в рамките на парламентарния контрол министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, съобщи агенция "Фокус". Той припомни, че съоръжението ще осъществява най-бързата връзка между Северна и Южна България в централната ѝ част.<br /><br />"Изграждането на тунела ще улесни транспортните...

Швеция затяга мерките срещу нелегалните имигранти

http://www.investor.bg/evropa/334/a/shveciia-zatiaga-merkite-sreshtu-nelegalnite-imigranti-243054/

През последните месеци полицията разшири мащаба на проверките си за документите на заетите на различни обекти

Тръмп похвали съпругата на Макрон, че е в "толкова добра форма"

http://www.mediapool.bg/tramp-pohvali-saprugata-na-makron-che-e-v-tolkova-dobra-forma-news266638.html

Американският президент Донлад Тръмп направи комплимент на първата дама на Франция Брижит Макрон, докато двете двойки се разхождат в Париж. Той я хвали, че е в "толкова добра форма". 71-годишният Тръмп заедно с 47-годишната си съпруга Мелания е на държавно посещение във Франция, където в четвъртък бе посрещнат от френския си колега Еманюел Макрон (39 години) и 64-годишната му съпруга Брижит. Във видеорепортаж, публикуван във Фейсбук страницата на френското правителство, се вижда как двете двойки обикалят комплекса Дом на инвалидите, където са погребани Наполеон Бонапарт и други френски герои. След обиколката, Тръмп се обръща към френската първа дама, прави жест към нея и казва: "Вие сте в такава добра форма". След това повтаря коментара си пред президента Макрон и се обръща отново към съпругата му в думите: "Прекрасна." Нейният отговор не се чува. После Тръмп пожелава на Брижит и Мелания, които имат отделна програма, да изкарат хубаво. В социалните мрежи феминистки разкритикува Тръмп, отбелязвайки, че коментари по отношение на фигурата и външния вид са извън границите на допустимото.

Забравете за "Дами и господа" в лондонското метро

http://clubz.bg/56212-zabravete_za_dami_i_gospoda_v_londonskoto_metro

Спирките в по-крайните квартали на Лондон често са на повърхността. Снимка ЕПА/БГНЕС

Премахват обръщението "Дами и господа" от съобщенията към пътниците на лондонското метро, предаде Би Би Си.

Целта е всички пътници на борда, включително и трансджендър хората, да се чувстват добре дошли. Служителите в подземната железница на Лондон са инструктирани вече да поздравяват с "Здравейте на всички".

От ЛГБТ общността в града приветстваха решението, което бе подкрепено и от кмета на мегаполиса Садик Кан.

"Лондонската транспортна служба работи за един жизнен, разнообразен и мултикултурен град, като осигуряването на услуга насочена към всеки е основна мисия на службата", изказа се кметът на британската столица.

Новата фраза ще влезе в употреба в цялата транспортна мрежа на града.

Ердоган: Турция е пълна с плачещи майка след опита за преврат миналата година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6336341

Ердоган: Турция е пълна с плачещи майка след опита за преврат миналата годинаТурският президент Реджеп Тайип Ердоган говори вчера на митинг в Истанбул в рамките на програмата за почитане на жертвите от пуча на 15 юли м.г., предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА). Ердоган благодари на всички, излезли по улиците и площадите, за да „защитят демокрацията”. В емоциалното си изказване турският президент определи

Прокуратурата проучва договорите на НДК

http://frognews.bg/news_138261/Prokuraturata-prouchva-dogovorite-na-NDK/

Прокуратурата проучва договорите на НДК за периодът, в който Мирослав Боршош. Това обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова като отговор на информацията, че Боршош ще бъде обвинен заради нецелесъобразното разходване на средства за двореца на културата.

Каракачанов: Оспорващите робството да четат Левски

http://dnes.dir.bg/news/krasimir-karakachanov-pametnik-levski-26061548

Васил Левски оставя много повече завети от това, което българските политици днес смеят да цитират от него.

Снежина Петрова взе приза "Актьор на Европа" от фестивала в Ресен

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/07/14/3007152_snejina_petrova_vze_priza_aktyor_na_evropa_ot/?ref=rss


Снежина Петрова взе наградата "Актьор на Европа" на едноименния международен театрален фестивал, който се проведе между 7 и 12 юли в македонския град Ресен, предаде сайтът Makfax.<br /><br />Журито в състав Мето Йовановски, доц. Лиляна Плевнеш, доц. Гоце Ристовски и Мартин Кочовски, за моноспектакъла й "Не-аз" по Самюел Бекет. Наградени са още изпълнения и спектакли от Македония, Сърбия, Румъния, Косово, Франция. Големия приз за цялостен спектакъл отиде при...

Граждани на ЕС ще купуват земеделска земя у нас без ограниченията

http://frognews.bg/news_138260/Grajdani-na-ES-shte-kupuvat-zemedelska-zemia-u-nas-bez-ogranicheniiata/

Правителството готви проект за промяна в Закона за собственост и ползване на земеделски земи. Той вече е публикуван на страницата на Министерството на земеделието и храните за обществено обсъждане.

Файтон от преди век ще вози столичани в Борисовата градина за 135-годишния й юбилей

http://www.mediapool.bg/faiton-ot-predi-vek-shte-vozi-stolichani-v-borisovata-gradina-za-135-godishniya-y-yubilei-news266637.html

Автентичен файтон от началото на ХХ век ще води софиянци и гостите на столицата в Борисовата градина в събота, когато започва поредицата от чествания на 135-години от решението за създаване на най-големия парк в София, съобщиха от Столичната община. Файтонът ще е на разположение на желаещите да се повозят от 11 до 14 часа в събота. Поради очаквания голям интерес и сравнително ограничен капацитет на файтона, с предимство при возенето ще са 30 от отговорилите правилно на въпрос, зададен в страницата "Зелени решения за София“ във Фейсбук. Това само ще е стартът на поредицата от различни инициативи на общината за отбелязване на годишнината на най-стария парк на българската столица. Кметствата предвижда да разкаже по атрактивен начин историята на парка, да възстанови негови елементи в автентичния им вид, да постави къщички за птици и да вземе мерки за специална защита на ценни дървесни видове и прочистване на опасните дървета. Паркът "Княз-Борисовата градина" е създаден с решение на Софийския градски общински съвет през 1882 г. То предвижда на градското пасище да се построи разсадник за декоративни дървесни видове и храсти, наречен "пипинера". През годините паркът минава през три основни етапа на развитие и разширение, за да достигне сегашния си вид и територия от над 330 дка зелени площи в сърцето на града.

По-високи температури и по-силни бури се очакват в Азия заради промените в климата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6336338

По-високи температури и по-силни бури се очакват в Азия заради промените в климатаДоклад на Азиатската банка за развитие и Института за изследване на влиянието върху климата в Потсдам отчете резки климатични изменения, които ще засегнат Азиатско-тихоокеанския район, ако държавите не изпълнят ангажиментите си съгласно Парижкото споразумение, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.  "Държавите в Азия и Тихоокеанския район са изложени

За трети път ВСС бойкотира доклад с препоръки на европрокурорите

https://offnews.bg//temida/za-treti-pat-vss-bojkotira-doklad-s-preporaki-na-evroprokurorite-660522.html

За трети път Висшият съдебен съвет (ВСС) бойкотира доклада на европейските прокурори, в който се дават препоръки за работа на държавното обвинение в България. Заседанието беше свикано от правосъдния министър Цецка Цачева и за него се знаеше от началото на седмицата.

Въпреки това днес съветът не успя да направи кворум, тъй като голяма част от членовете му просто не дойдоха. Така опитът за обсъждане на евродоклада се проваля за трети път. 

Оказа се, че част от липсващите членове на ВСС са си пуснали отпуска за петък. Отсъства и почти цялата прокурорска колегия начело главния прокурор Сотир Цацаров. На заседанието не присъстваха и председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, представляващият ВСС Димитър Узунов и Галя Георгиева, съобщава defacto.bg.

Докладът на европейските прокурори включват и препоръки за контрол и надзор над главния прокурор.

Друга ключова точка бе обсъждане на позиция на ВСС по скандалния проект на ГЕРБ и Обединени патриоти за Закона за съдебната власт, в който са предвидени "кариерни бонуси" за отиващия си състав на съвета, чийто мандат изтича в края на годината.

„Благодаря на министъра на правосъдието, че уважи молбата на наши колеги, но след две провалени заседания отново няма кворум. Подобен подход към работата на ВСС е най-малкото неконструктивен”, каза председателят на ВКС Лозан Панов, след като стана ясно, че заседанието на съвета се е провалило.

„Провали се обявяването на конкурс за 6 места в Софийския апелативен съд, който има очевидна нужда от още съдийски бройки. Няма да обдъми пак и евроанализа на прокуратурата, а най-вече ще изпуснем всякаква актуалност по Закона за съдебната власт. Всички съсловни организации на магистратите, организации на съдебната администрация и изобщо кой ли не взеха отношение към този проект, но не и ВСС. Отсъствието днес е съзнателно и безотговорно”, бе оценката на Калин Калпакчиев, цитиран от defakto.bg.

Британка свали 36 килограма, след като се оказа от майонезата

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6336330

Британка свали 36 килограма, след като се оказа от майонезатаБританката Наташа Фрийд свали 38 килограма, след като година и половина се отказа от любимата си майонеза, която консумирала в големи количества, съобщава сайтът Дни.ру, цитиран от БТА. Младата 28-годишна дама за пръв път се притеснила за талията си, когато надхвърлила 100 килограма. Тя се стреснала да не загуби своя приятел,

Посланик Гьокче: Гюлен има структури и в България

http://dnes.dir.bg/news/metezhat-turtzia-syoleyman-gyokche-26061364

Организацията на Фетхуллах Гюлен има структури в много държави, включително и в България, заяви турският посланик у нас Сьолейман Гьокче.

"Лудогорец", "Левски" и "Ботев" научиха евентуалните си следващи съперници в Европа

http://www.cross.bg/krug-tretiya-evropa-1549050.html

/КРОСС/ Българските представители в европейските клубни турнири още не са се класирали напред, но вече знаят евентуалните си съперници, ако успеят. Това стана ясно, след като в централата на УЕФА беше теглен жребия за третите квалификационни кръгове на Шампионската лига и Лига Европа. Първи потенциалния си съперник научи „Лудогорец". В третия кръг на Шампионската лига отборът от Разград трябва да се изправи срещу победителя от двубоя между израелския „Апоел" Беер-Шева и унгарския „Хонвед". Преди това българският шампион обаче трябва да преодолее литовския „Жалгирис". Шансове за това има, но пък изобщо не са толкова добри, след като в първата среща „Лудогорец" загуби с 1:2. Реваншът обаче е в Разград. В другата двойка минимално предимство има „Апоел", който спечели с 2:1 първата среща в Израел. В Лига Европа „Левски" също още не е загубил надежда, че може да продължи напред, след като загуби минимално с 0:1 от „Хайдук" Сплит, но в реванша ще може да разчита на предимството на домакинския терен. Ако „сините" успеят да се справят с хърватите, в третия кръг на турнира най-вероятно ще се изправят срещу стария си познайник Брьондби. Популярният датски тим победи с 2:0 финландския Вааса като гост и е ясен фаворит за продължаване в следващия кръг

Затварят тунелът „Бренер“ във Виена заради обезвреждане на бомба

https://www.24chasa.bg/novini/article/6336319

Затварят тунелът „Бренер“ във Виена  заради обезвреждане на бомба

Тунелът „Бренер“, който свързва Италия и Австрия, ще остане затворен за няколко часа в събота, 15 юли, за да бъде обезвредена бомба, открита в близост до прохода, съобщава германският телевизионен канал ZDF, цитиран от “Фокус“. От полицията в австрийската провинция Горна Бавария уточниха, че движението в участъка между Бресаноне и Щерцинг

Британски тийнейджър е арестуван след пет нападения с киселина в Лондон

http://www.mediapool.bg/britanski-tiyneidzhar-e-arestuvan-sled-pet-napadeniya-s-kiselina-v-london-news266636.html

Британската полиция съобщи, че е задържала тийнейджър, след като в Източен Лондон бяха извършени пет атаки с киселина, при които седем души получиха изгаряния на лицето, в един от случаите с необратими поражения, предаде Ройтерс, като се позова на полицията. Един от пострадалите карал мотопед, когато двама нападатели, също на мотопед, се изравнили с него и плиснали разяждащо вещество в лицето му. Единият от нападателите откраднал мотопеда му. "Момче в тийнейджърска възраст е задържано по подозрения за нанасяне на тежка телесна повреда и грабеж. В момента то се намира в ареста на полицейско управление в Източен Лондон", посочи полицията в британската столица. Тя допълни, че разследването продължава. Сигнал за първото нападение бил получен в 21,25 ч. в четвъртък, а в последвалия час и половина било съобщено за още четири подобни атаки, всичките в Източен Лондон, така че силите на реда ги разглеждат като свързани.

Пращат в психиатрия убиеца на Виола

https://offnews.bg//temida/prashtat-v-psihiatria-ubietca-na-viola-660520.html

Обвиненият за жестокото убийство на приятелката си Виола Николова Стефан Станев ще бъде настанен за 30 дни в психиатричната клиника към затвора в Ловеч, съобщи "24 часа".

Там лекарите специалисти ще трябва да установят дали Станев е бил вменяем към момента на бруталното убийство на 23 юни, реши Софийският градски съд.

Настаняването в клиниката е било поискано от прокуратурата, след като държавното обвинение се сдобило с документи, че Станев е бил лекуван от биполярно афективно разтройство през 2015 г. в клиниката в "Курило", Нови Искър.

Убийството на Виола шокира цялото българско общество не само с жестокостта на престъплението, но и след като стана ясно, че срещу убиеца е имало множество сигнали и жалби, по които следствието и прокуратурата не са направили нищо.

Австрия насрочи предсрочни избори на 15 октомври

http://www.mediapool.bg/avstriya-nasrochi-predsrochni-izbori-na-15-oktomvri-news266635.html

Австрийските власти насрочиха окончателно за 15 октомври предсрочните избори за Национален съвет - долна камара на парламента. Решението бе взето в петък на съвместно заседание на правителството и Националния съвет, предадоха осведомителните агенции. Процедурата предвижда още президентът Александър ван дер Белен да публикува постановление за предсрочните избори в официалното печатно издание, но това е чиста формалност, тъй като в страната вече се разгаря предизборна кампания. Досегашният парламент още не е разпуснат. Той ще приключи работата си на 20 септември, след като гласува закон за сигурността, който цели по-специално да разшири правомощията на тайните служби. Най-напрегната се очаква да бъде изборната борба за мнозинството в парламента и премиерския пост между сегашния канцлер и председател на социалдемократите Кристиан Керн и председателя на консервативната Австрийска народна партия Себастиан Курц, който бе инициатор на предсрочния вот. Трети претендент в надпреварата е лидерът на крайнодясната Австрийска партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе.

БЧК търси капитан за катера си

https://www.24chasa.bg/region/article/6336290

БЧК търси капитан за катера си


Областният съвет на БЧК – Варна, търси капитан, който да поеме командването на катера на Червения кръст - „Митрополит Симеон“. Кандидатите за длъжността трябва да имат свидетелство за правоспособност на кораби до 200 бруто регистър тона и всички необходими документи съгласно изискванията на Морска администрация.

Двама полицаи, пострадали при атентат в Ерусалим, издъхнаха от раните си

http://www.mediapool.bg/dvama-politsai-postradali-pri-atentat-v-erusalim-izdahnaha-ot-ranite-si-news266634.html

Двама израелски полицаи, тежко ранени днес с огнестрелно оръжие в Стария град на Ерусалим, издъхнаха от своите рани. Това съобщи полицейска говорителка, цитирана от Франс прес. Тя уточни, че починалите полицаи са били съответно на 22 и на 30 години. Трети служител на реда бе леко ранен при терористичната атака в петък сутрин на територията на Храмовия хълм в райна на Лъвските врата в Стария град на Ерусалим, съобщи израелската полиция. Тримата нападатели открили огън по сътрудници на полицията, след което се опитали да се скрият в една от джамиите. В хода на преследването израелските сили за сигурност ликвидирали терористите. В тях били открити два автомата и пистолет. Полицията е евакуирала всички посетители от Храмовия хълм и всички врати, водещи към него, са затворени.

Съдът реши: Предаваме на Москва руския гуру

//dariknews.bg/regioni/burgas/sydyt-reshi-predavame-na-moskva-ruskiia-guru-2036899

40-годишният Сргей Криенка, по-известен като Митрадевананда Свами, ще бъде екстрадиран в Русия. Това постанови състав на Бургаския окръжен съд. Свами бе задържан в Бургас на 30 май т.г., след като при проверката в служба „Миграция“ било установено,

Съдят известния диетолог Пиер Дюкан за мошеничество

//dariknews.bg/novini/sviat/sydiat-izvestniia-dietolog-pier-diukan-za-moshenichestvo-2036862

Европейски фонд за частни инвестиции заведе дело за мошеничество срещу френския диетолог Пиер Дюкан, съобщи Лента.

Той е обвинен в измама при получаване на кредит и приоритетни консултации по финансови въпроси.

Гьокче: Организацията на Гюлен има структури и в България

http://www.cross.bg/prevrat-gyokche-tyrtziya-1549049.html

/КРОСС/ Организацията на проповедника Фетулах Гюлен, която властите в Анкара смятат за терористична, има структури в 150 държави, включително и в България, заяви посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче, цитиран от БНР. На пресконференция по повод една година от опита за преврат посланикът потвърди позицията на Анкара, че именно тази организация е отговорна за метежа. Турция е очаквала повече солидарност от останалите държави, заяви още Гьокче. "И веднага след това деяние, вместо да се каже нещо лошо по отношение на този опит за преврат, започнаха споровете, дали отношението към извършителите на опита за преврат е подходящо и аз отговорих "Да" и ги почерпихме с шоколад", коментира той. Турският посланик нарече "нелепи и отвратителни" твърденията, че опитът за преврат е инсцениран: Вицепремиерът обяви, че този опит за преврат има около 50 милиарда долара негативно отражение на турската икономика. Сюлейман Гьокче прогнозира, че извънредното положение в Турция ще бъде отменено в недалечно бъдеще.    

Две години след иранската ядрена сделка недоволство зрее и във Вашингтон, и в Техеран

http://www.mediapool.bg/dve-godini-sled-iranskata-yadrena-sdelka-nedovolstvo-zree-i-vav-vashington-i-v-teheran-news266633.html

Подписано на пищна церемония на 14 юли 2015 г., споразумението за иранската ядрена програма увенча триумфа на американската дипломация и международното сътрудничество за неразпространение на ядрените оръжия. Две години по-късно текстът е критикуван и във Вашингтон, и в Техеран. Влязло в историята със съкращението СВПД (Съвместен всеобхватен план за действие), Виенското споразумение бе несъмнен успех за тогавашния американски президент Барак Обама и неговия държавен секретар Джон Кери. Така както и за иранския президент Хасан Рохани и неговия външен министъ Мохамад Джавад Зариф. Подписан още от Китай, Русия, Франция, Великобритания и Германия, влязъл в сила от 16 януари 2016 г., СВПД предвижда международен контрол да следи за изключително гражданския, мирен характер на ядрената програма на Техеран срещу постепенно вдигане на международните санкции, задушили иранската икономика. По време на кандидат-президентската си кампания обаче милиардерът Доналд Тръмп обеща "да скъса" това "най-лошо" споразумение, подписано някога от САЩ. Откакто е държавен глава, той впрочем не е изпълнил тази заплаха. През май републиканецът дори продължи да следва политиката на демократа Обама за вдигане на санкциите, свързани с иранската ядрена програма. Правителството му започна преразглеждане на позицията си за СВПД и се очаква в понеделник да реши дали ще смекчава санкциите и занапред. Страховит удар След оттеглянето от Парижкото споразумение за климата и след като постави под въпрос отварянето към Куба, Доналд Тръмп ще нанесе страховит удар по наследството на своя предшественик, ако напусне де факто и СВПД. Бизнесменът вече постъпи в разрез с позицията на Обама, като се насочи към по-тесни връзки със сунитска Саудитска Арабия и призова да бъде "изолиран" нейният съперник, шиитски Иран. Вашингтон обвинява Техеран, че представлява заплаха за региона, че дестабилизира било директно, било чрез терористични групировки Сирия, Ирак, Йемен и Ливан. Същевременно Сенатът на САЩ гласува през юни нови санкции срещу Иран заради "подкрепата му за международни терористични акции". Държавният департамент продължава от своя страна да наказва Техеран за балистичните му ракети и от 1984 г. го квалифицира като "държава, подкрепяща тероризма". СВПД обаче продължава да има редица свои привърженици във Вашингтон. Екзистенциална заплаха Споразумението даде възможност "да премахнем една екзистенциална заплаха за САЩ и съюзниците им", приветства документа "Дипломаси уъркс" - група за натиск, създадена от Джон Кери и бившите му съветници. Това лоби "насърчава администрацията да търси нови потвърждения, че Иран спазва споразумението, за да може да продължи вдигането на санкциите, чийто срок изтича в понеделник". Защото според бившия шеф на кабинета на Кери Джонатан Файнър "ядреното споразумение работи". "Трудно е за схващане защо администрацията би искала да предизвика криза", каза той пред АФП. В писмо до Тръмп 38 генерали и адмирали в оставка подчертават също, че "международното споразумение позволи да се блокира достъпът на Иран до ядрени оръжия". Според тези военни "Иран е разглобил две трети от своите центрофуги, намалил е с 98 процента проблемните си уранови запаси и е бетонирал ядрото на своя реактор с тежка вода". Наистина, надзорната структура на ООН, Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), приветства през юни Иран за спазването на поетите ангажименти. Европейците обаче са разтревожени от натиска на САЩ. "Казваме на американците, че СВПД не е съвършен, но е най-добрата възможност", отбелязва високопоставен европейски представител във Вашингтон. "Ще бъде грешка да изгубим СВПД", подчертава той. "Война" срещу Иран Генералите дори предупреждават в писмото "да не се заема агресивна позиция, която може да доведе до война с Иран", каквато се обмисляше през първото десетилетие на този век. В Техеран еуфорията от юли 2015 г. също отстъпи място на разочарования. Иранците желаят все така силно сближаване със Запада - както показа преизбирането на умерения Рохани през май - но икономическите ползи от ядрената сделка така и не се усещат. Неотменените американски санкции хвърлят в ужас международните банки и компании. Френската "Тотал" впрочем току-що подписа газова сделка за 4,8 милиарда долара. Преките чуждестранни инвестиции обаче достигнаха през 2016 г. само 3,4 милиарда долара - твърде далеч от 50-те милиарда, обещани от президента Рохани. Това активизира ултраконсерваторите, враждебни към Америка. В края на Рамазана през юни, преди приветствието на аятолах Али Хаменей, официалният поет на Ислямската република възвести: "Твърде голямото оживление по повод СВПД беше грешка. Да разчитаме на Чичо Сам беше грешка. О, приятели, спогодили сме се с един крадец". По БТА

„Сименс" обвинява Русия в измама

http://clubz.bg/56211-%E2%80%9Esimens_obvinqva_rusiq_v_izmama

Информацията, че турбини на германската компания „Сименс” са били доставени в Крим за строителството на две нови руски електроцентрали, предизвикаха международен скандал.

В Берлин досега изхождаха от позицията, че нито една немска компания не би посмяла да нарушава санкциите, наложени от Европейския съюз през 2014 г., след като Москва анексира Крим. 

Сега обаче има прецедент. 

Както Клуб Z вече съобщи, на полуострова са попаднали две газови турбини на „Сименс“, въпреки че ЕС забрани каквито и да е доставки на енергийно оборудване. 

В разгара на скандала е ясно едно: независимо как ще се развиват събитията, немската компания ще трябва да внесе значителни промени в бизнеса си с Русия, пише „Дойче веле“.

"Ще трябва да преосмислим какво означава всичко това за отношенията ни. Не можем да продължим бизнеса си с Москва, сякаш нищо не се е случило“, заяви пред „Ройтерс“ източник на „Сименс“ от централата в Мюнхен. 

Германската компания обяви, че ще предприеме всички законови мерки, за да предотврати използването на оборудването в Крим и няма да участва в пускането в експлоатация на газовите турбини.

На 11 юли технологичният гигант подаде в Арбитражния съд в Москва иск към компанията "Технопромекспорт", влизащ в структурата на руското държавно дружество „Ростех“. То се оглавява от Сергей Чемезов, който е близък до президента Владимир Путин. Двамата са работили заедно по линия на КГБ в Източна Германия (ГДР). 

„Сименс“ обвини руския си партньор "Технопромекспорт" в нарушение на договора - в него изрично е упоменато, че поръчаните от немската фирма четири турбини са за електростанцията в град Таман, т.е. трябва да бъдат инсталирани на брега на Черно море от Русия. И в никакъв случай да не попадат в Крим.

"Никоя германска компания не може да си позволи да извършва престъпление и да бъде заподозряна в нарушение на санкционния режим“, коментира Михаел Хармс, изпълнителен директор на комисията по източноевропейски икономически отношения. 

Германската работна група, която разследва случая, излезе със становище, че в този случай руската държавна компания съзнателно е нарушила писмен договор с германски партньор. 

В интервю за „Интерфакс“ германският посланик в Русия Рюдигер фон Фрич заяви: 

"Има всички основания да вярваме, че ако това се случи, наистина е вярно, компанията „Сименс“ е сериозно измамена, и че това е нарушение на договора, сериозна загуба на доверие и много силен удар за инвестиции в Русия.“

Всички задържани фенове на "Левски" в Задар са освободени

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/14/3007067_vsichki_zadurjani_fenove_na_levski_v_zadar_sa/?ref=rss


Всички фенове на "Левски", които бяха задържани в Хърватия преди двубоя от Лига Европа с "Хайдук" (Сплит), вече са освободени, съобщи министерството на външните работи. Според информация от българското посолство в Загреб футболните запалянковци вече са отпътували към България.<br /><br />Те прекараха последните две денонощния в полицейско управление в град Задар. Общо 22 души бяха арестувани в нощта на 12 срещу 13 юли, тъй като по данни на полицията в града са...

Астронавтка бе номинирана за следващ генерал-губернатор на Канада

http://www.mediapool.bg/astronavtka-be-nominirana-za-sledvasht-general-gubernator-na-kanada-news266632.html

Бившата астронавтка Жули Пайет ще стане следващият генерал-губернатор на Канада, обяви премиерът Джъстин Трюдо, цитиран от ДПА. 53-годишната Пайет ще стане 29-ият генерал-губернатор на Канада на мястото на Дейвид Джонстън, чийто мандат изтича през септември. При представянето на Пайет в парламента в Отава Трюдо похвали работата й в Канадската космическа агенция, където тя стана втора канадка астронавт, както и ангажираността й с различни обществени каузи. Пайет е една от само десет канадци, които са били в космоса. "Животът на Жули Пайет е посветен на откривателството, на големите мечти и на постоянното съсредоточаване върху най-важните неща", заяви Трюдо. "Тези същински канадски черти, заедно с годините й служба на обществото, я правят безспорно квалифицирана за тази висока длъжност", добави канадският премиер. Пайет ще е четвъртата жена генерал-губернатор на Канада. В словото си тя благодари на Трюдо и на кралица Елизабет Втора за "прекрасната възможност, втора възможност" да служи отново на Канада. Генерал-губернаторът на Канада е представителят на британската кралица, която е държавният глава на страната. Той се назначава от британския монарх по предложение на премиера. Генерал-губернаторът на Канада е с до голяма степен церемониална роля, тъй като посоченият с избори премиер е ръководител на правителството. Той приема полагането на клетва на премиера, върховните съдии и министрите и подписва влизането в сила на приетите закони. Той също така формално е главнокомандващият на Канада, отбелязва Ройтерс. Жули Пайет е участвала в космически мисии през 1999 и 2009 г. и е работила с космическите агенции на САЩ и Русия. Тя е летяла на совалките "Индевър" и "Дискавъри" и има общо 611 часа в космоса. Била е главен астронавт на Канадската космическа агенция от 2000 до 2007 г. Тя е компютърен инженер и пилот, пианистка, флейтистка и хористка. Омъжена е за канадския летец-изпитател Били Флин и има двама сина, Брет и Лорие.

САЩ са против референдум за независимост на иракските кюрди през септември

http://www.mediapool.bg/sasht-sa-protiv-referendum-za-nezavisimost-na-irakskite-kyurdi-prez-septemvri-news266631.html

Специалният пратеник на САЩ в коалицията за борба с "Ислямска държава" Брет Макгърк заяви, че организирането на референдум за независимост в иракския автономен регион Кюрдистан през септември би било "значително дестабилизиращо", предаде ДПА. Макгърк посочи, че САЩ ясно са изразили позицията си за референдума, включително на среща на коалиционните партньори тази седмица в Държавния департамент. "Не смятаме, че трябва да има референдум през септември", заяви той на пресконференция. Висш съветник на президента на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани обяви през юни, че на 25 септември ще се произведе референдум за независимост от Ирак. Съгласно иракската конституция обаче трябва да има процес на диалог, отбеляза Макгърк. "Организиране на референдум в толкова кратки срокове, особено в спорни райони, според нас би било значително дестабилизиращо", каза той. Въпреки неотдавнашната победа с освобождаването на Мосул, с ИД не е свършено. Групировката все още има свои сили в Тал Афар в близост до Иракски Кюрдистан и в Хауиджа южно от Киркук, заяви Макгърк. Прогонването на радикалната групировка от Хауиджа ще е "много, много сложно" и за целта ще са нужни иракските сили за сигурност и кюрдските бойци пешмерга, предрече той. "Така че сега не е моментът да се организира референдум в тези райони", заяви Макгърк. Съобщението за референдума в Кюрдистан предизвика критики от федералното правителство в Багдад, а ООН заяви, че няма намерение да участва в този процес по никакъв начин.

Как биха изглеждали звездите, ако си сменят пола

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/kak-biha-izglezhdali-zvezdite-ako-si-smeniat-pola-6071484

Интересно приложение стана особено популярно със снимките на известни хора, преобразени в другия пол

Как биха изглеждали известните хора, ако си сменят пола

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/kak-biha-izglezhdali-izvestnite-hora-ako-si-smeniat-pola-6071484

Интересно приложение стана особено популярно със снимките на известни хора, преобразени в другия пол

34 пожара горят в Подгорица, Черна Гора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6336314

34 пожара горят в Подгорица, Черна ГораВластите в Черна гора съобщиха, че общо 34 горски пожара са избухнали около столицата Подгорица, принуждавайки пожарникарите цяла нощ да се борят с огнената стихия, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  Шефът на пожарникарите Златко Блечич заяви днес, че силният вятър и сухата растителност затрудняват усилията за овладяване на пожарите.

Как руските власти разпитват непълнолетни участници в протести срещу корупцията

http://www.mediapool.bg/kak-ruskite-vlasti-razpitvat-nepalnoletni-uchastnitsi-v-protesti-sreshtu-koruptsiyata-news266630.html

Близо 60 непълнолетни участници в протестите срещу корупцията в Русия от 26 март т. г. са били извикани от следствените власти и помолени да отговорят на 60 въпроса - за позицията на опозиционера Алексей Навални, организирал акциите, за проблемите в семействата им, за подготвяна революция в страната и за храната, раздавана на митингите, пише руският вестник "РБК". Вестникът се позовава на следовател, говорил по време на разпит и цитиран от тинейджър активист, според когото се очаква да бъдат разпитани всички непълнолетни, задържани на протеста в Москва. Едно момиче от тях потвърдило, че също е отговорило на такава анкета. По данни на правозащитници от сдружението "ОВД-Инфо" в столицата са били задържани през март 1043 участници в акцията, 75 от които непълнолетни. Анкетираните момчета и момичета трябва да отговорят например с какво се занимават роднините им, дали те самите получават достатъчно храна и облекло, как ги наказват в семейството за провинения и т. н. Питат ги също как се отнасят към сегашната власт в Русия, към Навални и различни опозиционни структури. Задава се и въпросът дали разпитваният знае датата 5 ноември 2017 г, когато избягалият от Русия опозиционер Вячеслав Малцев обещал да започне нова революция в страната. Цитираният тинейджър бил питан дали е разговарял лично с Навални, как е разбрал за московския митинг, заплашван ли е бил, ако откаже да участва, видял ли е някой да напада полицаи, обещано ли му е било възнаграждение за участие в протеста или ако бъде задържан от полицията и т. н. Анкета, подготвена за родители на непълнолетните свидетели, съдържа 16 въпроса. Авторите питат какво мисли всеки за детето си, дали то се увлича от политиката и правото, с кого общува, защо е участвало в митинга, къде и кога е било задържано и какво точно е разказвало. "РБК" посочва, че очаква отговор на запитване по случая, изпратено до федералните следствени власти в Русия. Протести, организирани от Навални, се състояха през март в над 100 руски градове. Повод бе липсата на реакция от страна на властите, след като неправителственият Фонд за борба с корупцията публикува данни от разследване за "тайни недвижими имоти" на премиера Дмитрий Медведев. Акцията, насрочена в Москва, не бе разрешена от градските власти; по различни оценки протестът събра тогава от 7000 до 30 000 души, напомня всекидневникът.

Управляващите се надяват, че тунелът под Шипка ще може да се строи с европари

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/upravliavashtite-se-nadiavat-che-tunelyt-pod-shipka-shte-moje-da-se-stroi-s-evropari-243058/

Единият вариант за финансиране е при прекалено забавяне на магистрала "Струма" пари да се пренасочат към тунела, другият - с допълнителните приходи от тол такси

Tesla подарява коли - но ще трябва да се потрудите

https://news.bg/auto/tesla-podaryava-koli-no-shte-tryabva-da-se-potrudite.html

Разкрита бе нова информация за програмата за привличане на нови клиенти на компанията

След Веселин Марешки и двама негови депутати с обвинения за изнудване

http://www.moreto.net/novini.php?n=355487

След лидера на „Воля” Веселин Марешки с обвинения за изнудване се сдобиха и двама негови депутати – Пламен Христов и Кръстина Таскова. По-рано главният прокурор Сотор Цацаров поиска имунитета и на тримата, а те доброволно се отказаха от него.

Австралия задължава компаниите да дешифрират криптирани съобщения на екстремисти

http://www.mediapool.bg/avstraliya-zadalzhava-kompaniite-da-deshifrirat-kriptirani-saobshteniya-na-ekstremisti-news266629.html

Австралийското правителство предложи нов закон за киберсигурността, който ще задължи глобалните технологични компании като Фейсбук и Гугъл да помагат на полицията, дешифрирайки криптираните съобщения, изпращани от заподозрени екстремисти и други престъпници, предаде Асошиейтед прес. Някои експерти и Фейсбук предупредиха, че отслабването на криптирането, за да може полицията да следи комуникациите, ще ги направи уязвими за хакери. Новият законопроект следва модела на закон, приет от британския парламент през ноември, с който националните разузнавателни агенции получиха някои от най-широките правомощия в западния свят, отбеляза австралийското правителство. Според австралийския проект, който ще бъде внесен за разглеждане от парламента през ноември, съдилищата ще могат да нареждат на технологичните компании да осигуряват достъп до комуникационните си услуги. "Имаме сериозен проблем, че силите на реда все по-рядко могат да открият какво правят терористи, наркотрафиканти и педофили поради високата степен на защита", заяви премиерът Малкълм Търнбул. "Когато можем да го наложим, ще го направим, но ще имаме нужда от сътрудничеството на технологичните компании". Правителството очаква някои технологични компании, особено базираните в САЩ, да се противопоставят на закона. Но те "знаят, че от морална гледна точка би трябвало да сътрудничат", подчерта Търнбул. Главният прокурор на Австралия Джордж Брандис заяви, че разпространението на приложения за кодирани комуникации като УотсАп, Фейсбук и други е "може би най-тежкият удар срещу възможностите на разузнаването и органите на реда, което сме виждали през живота си". Той добави, че миналата седмица се е срещнал с британския главен криптограф и смята, че е технически възможно криптираните съобщения да се декодират в разумен срок, без в системата да се въвеждат уязвими места, които биха позволили достъп до комуникациите както на компанията, така и на потенциални хакери. Фейсбук заяви, че има протокол, по който отговаря на исканията за съдействие от полицията. Социалната медия обаче подчерта, че не може да чете конкретни криптирани съобщения. "Отслабването на системите за криптиране за полицията би означавало да ги отслабим за всички", предупреди Фейсбук в изявление.

Д-р Кунчев: Условия за маларийни комари има и по Струма, Марица, Южното Черноморие

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6336273

Д-р Кунчев: Условия за маларийни комари има и по Струма, Марица, Южното 
ЧерномориеВ Гърция в курортите рискът е малък, повече предпазливост е нужна в плантациите. Д-р Ангел Кунчев е главен държавен здравен инспектор, член на екипа на кабинета на министъра на здравеопазването. Завършил е Медицинския институт в Пловдив през 1985 г. След дипломирането си е назначен в отдел “Противоепидемичен контрол” в ХЕИ-Хасково.

Наградиха силистренски полицаи за разкриване на убийството на жена в началото на годината

https://www.24chasa.bg/novini/article/6336270

Наградиха силистренски полицаи за разкриване на убийството на жена в началото на годината
Със заповед на министъра на вътрешните работи заместник-директорът на ОДМВР-Силистра комисар Мартин Недялков и началникът на сектор „Криминална полиция” главен инспектор Пешо Петров са наградени с най-високото професионално отличие в системата на МВР – „Почетен знак”- ІІІ степен. Отличието им е присъдено за показан висок професионализъм при

Откриха труп на удавник край Тутракан

http://frognews.bg/news_138259/Otkriha-trup-na-udavnik-krai-Tutrakan/

Труп на удавник е изплувал във водите на река Дунев край Тутракан.

Нанков: Тунел под връх Шипка ще има, той е жизнено важен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6336277

Нанков: Тунел под връх Шипка ще има, той е жизнено важенТунел под връх Шипка ще има. Не защото е приоритет в предизборната и впоследствие управленската програма на ГЕРБ, а защото е жизнено важен. Това заяви от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, в отговор на въпрос от народния представител Донка Симеонова относно изграждането на тунела под

Бойко Борисов е обнадежден за газовия хъб "Балкан"

http://www.investor.bg/energetika/472/a/boiko-borisov-e-obnadejden-za-gazoviia-hyb-balkan-243055/

Проектът върви "прекрасно" и ще бъде реализиран, увери премиерът Бойко Борисов в Народното събрание

Жито и стърнища горяха край Благоевград

https://www.24chasa.bg/region/article/6336291

Жито и стърнища горяха край БлагоевградЖито и стърнища горяха при пожара край Благоевград. Сигнал за инцидента е подаден около 12 ч днес. Екипи на пожарната от гр. Рила и Благоевград пристигнаха на мястото, което се намира в района на кочериновското с. Пороминово. За около 2 ч пожарът е потушен. Изгорели са 50 дка стърнища и 2 дка жито, съобщиха от ОД на МВР-Кюстендил.

Социолог: Допуснаха Марешки в парламента за да го използват

http://frognews.bg/news_138258/Sotsiolog-Dopusnaha-Mareshki-v-parlamenta-za-da-go-izpolzvat/

Марешки стана неудобен и отново се упражнява политически натиск. Той беше допуснат да влезе в парламента, за да бъде използван като жертва. За да не се занимаваме с основните проблеми в държавата.

Катарските авиолинии обявиха дни на 40-процентните намаления

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/07/14/3007137_katarskite_aviolinii_obiaviha_dni_na_40-procentnite/?ref=rss


До 19 юли Катарските авиолинии (Qatar Airways) ще продават билети с 40% намаление за всички пътувания в рамките на 2017 г.<br /><br />Това съобщиха от превозвача, който пуска промоцията по повод на това, че наскоро беше обявен за четвърта поредна година за "Най-добра авиокомпания в света". Намаленията важат и за бизнес класата, отличена като най-добрата в света в своята категория от престижните в авиобизнеса награда Skytrax.<br /><br />В съобщението се казва,...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване