Кораби, самолети и вертолети се включват в започващото днес националното военноморско учение „Бриз 2017“

http://www.moreto.net/novini.php?n=355450

От днес Военноморските сили на Република България започват националното военноморско учение „Бриз 2017“. Учението ще продължи до 23 юли и ще се ръководи съгласно стандартите и процедурите на НАТО, съобщиха от министерството на отбраната за Moreto.

10 небостъргача ще има София след няколко години

http://dnes.dir.bg/news/nebostargach-26059075

С цели 10 небостъргача може да се сдобие София в следващите няколко години.

Петър Андронов: Лимитирането на кешовите плащания ще създаде бюрокрация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6335317

Петър Андронов: Лимитирането на кешовите плащания ще създаде бюрокрацияЛимитирането на кешовите плащания ще създаде една бюрокрация. Около тази тема се създаде една излишна драма, коментира в сутрешния блок на БНТ Петър Андронов - председател на Асоциацията на банките в България. Трябва да се притесняват тези в сивия сектор. Замислете се колко често се налага на някой от нас да плаща такива големи суми - това става

Освещават паметника на Васил Левски във Военната академия

https://www.actualno.com/society/osveshtavat-pametnika-na-vasil-levski-vyv-voennata-akademija-news_622265.html

Президентът Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев ще присъстват на церемонията по освещаването на паметника на Васил Левски в парка на Военната академия „Г. С. Раковски“ от 10.00 ч. на 14 юли 2017

Отборът се представи добре, а шансовете остават равни, смята Митов

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/14/3006914_otborut_se_predstavi_dobre_a_shansovete_ostavat_ravni/?ref=rss


Треньорът на "Левски" Николай Митов смята, че отборът му е играл добре в мача с "Хайдук". Сините отстъпиха с 0:1 в Хърватия в първата среща от втория предварителен кръг в Лига Европа.<br /><br />"За мен изиграхме добър мач, получи се двуостър двубой. Изпълнихме на 70% указанията, а някои от нещата, които тренирахме, не се получиха. Можехме да матираме "Хайдук". Липсваше ни търпението, имахме идеални атаки, които не развихме до край", каза...

Времето днес: Горещо и с кратки превалявания

https://offnews.bg//obshtestvo/vremeto-dnes-goreshto-i-s-kratki-prevaliavania-660485.html

Днес над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево. Преди обяд временни увеличения на облачността ще има на места в източната половина на страната. След обяд, главно над планините, ще се развива купеста облачност и предимно в Югозападна България ще има краткотрайни валежи, на отделни места с гръмотевици - това е прогнозата на НИМХ към БАН за днес.

Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и Източна България временно силен североизточен вятър. Температурите ще продължат да се понижават. Максималните ще бъдат предимно между 27° и 32°, в София – около 27°.

Атмосферното налягане в сутрешните часове е близко до средното за месеца и през деня слабо ще се понижи.  През нощта в югозападните райони все още ще има валежи, с гръмотевици.

Над Черноморието в сутрешните часове ще има по-значителни временни увеличения на облачността. По-късно през деня тя ще намалее. Ще духа умерен до силен североизточен вятър, който след обяд ще отслабва. Максималните температури ще са 24-26°. Температурата на морската вода е 23-26°, по-ниска на север от н. Калиакра. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините ще преобладава слънчево време. Преди обяд в източната половина, а след обяд в масивите в западната ще има временни увеличения на облачността. Главно в масивите от Югозападна България ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, които ще продължат и през нощта срещу събота. Ще духа до умерен вятър от север-североизток, по билата временно силен от запад. Максималната температура на 1200 метра ще е около 23°, на 2000 метра – около 15°.

НАТО и Русия обменят информация за военните си учения

http://www.cross.bg/nato-rysiya-manevri-1548992.html

/КРОСС/ НАТО и Русия обмениха информация за военните си маневри, но недоверието между двете страни остава след поредната среща на ниво посланици в Брюксел. За първи път руският представител Александър Грушко е представил конкретни цифри за броя на военните, които ще участват в мащабни маневри под кодовото наименование „Запад" близо до украинската граница, през септември. Посланик Грушко опроверга твърденията на някои страни от НАТО, че ученията ще включват над 100 000 души и че ще се използват като претекст за окупация на нови територии на съседните на Русия държави. Генералният секретар на НАТО обаче Йенс Столтенберг потвърди, че има съмнения дали тази бройка ще бъде реална. "Рано е да се каже, защото ученията още не са се състояли. Но от опита ни с предишни маневри имаме всички основания да очакваме участието на значително повече войски от офицално обявения брой". НАТО също ще проведе всеобхватни военни учения по източния си фланг, но през 2018 г. под названието „Обединен тризъбец" и Алиансът е готов за пълна прозрачност, съгласно Виенския документ на ОССЕ. Относно Украйна сюзниците от НАТО и Русия все още имат фундаметални различия, допълни Столтенберг. Той призова за прилагане на Минското мирно споразумение като най-добрия шанс за решение на конфликта.  

Акценти в печата

http://www.cross.bg/hilyadi-godini-tryd-1548991.html

/КРОСС/ "Пускат чужденци да купуват земя у нас", пише на първа страница "Труд". Това предвиждат промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, внесени от министъра на земеделието Румен Порожанов. С тях се отменя изискването чужденците да доказват 5 години уседналост, за да купят земя. "Сега" припомня, че още в края на 2013 г. Европейската комисия е предупредила, че ако България не вдигне забраната за кандидат-купувачи от Европейския съюз, както е предвидено в договора ѝ за членство, я очаква наказателна процедура. "Брюксел може да глоби България с над 1 милион евро", пояснява "Труд". Над 99 хиляди българи с хепатит С не се лекуват и не знаят, че са инфектирани, съобщава "Монитор". От общо сто хиляди души у нас с вируса, само около 400 стигат до лечение. До дни Сдружение "Хепасист" започва скрининиги за откриване на заразени в цялата страна. "Труд" предупреждава: "Градушки идват след жегите". Захлаждане обхваща цялата страна до вторник. Още днес ще има съществени валежи в североизточните райони на страната, а центърът на градушките ще бъде Добруджа. Според вестник "Телеграф" след захлаждането се задават отново 40-градусови жеги. "Стандарт" съобщава за още една опасност - домовите кражби скачат с 22 на сто през юли и август. Средният брой разбити жилища тогава е между 220 и 240. Краде се най-много злато, пари и скъпи електронни джаджи

МВнР: Само един от задържаните левскари остава в ареста в Задар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6335307

МВнР: Само един от задържаните левскари остава в ареста в Задар

По информация от българското посолство в Загреб в ранните часове на деня са освободени българските граждани, задържани вчера при инцидента между привърженици на ФК „Левски” (София) и ФК „Хайдук” (Сплит) в град Задар, Хърватия. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи, цитира Фокус.

"Левски" падна в Хърватия, "Ботев" измъкна равенство в Израел

http://www.cross.bg/levski-botev-ravenstvo-1548990.html

/КРОСС/ „Левски" претърпя минимална загуба, а „Ботев" измъкна равенство в първите срещи на двата родни футболни представителя във втория квалификационен кръг на Лига Европа. „Сините" загубиха с 0:1 при гостуването си на „Хайдук" (Сплит). Очаквано по-интересно беше извън терена заради всичките проблеми с феновете. На игрището, в като цяло скучен мач, в който българският отбор дори имаше леко превъзходство, „Левски" загуби заради глупава дузпа, направена от Димитър Пиргов. Унгарецът Марко Футакш реализира гола за хърватите. Въпреки поражението, с оглед на показаното от двата отбора, „Левски" очевидно запазва шансовете си за реванша след седмица в София. Още по-добри изглеждат шансовете на „Ботев" преди втората среща в Пловдив. „Жълто-черните" успяха да стигнат до равенство 1:1 като гост на считания за фаворит Бейтар (Йерусалим). Срещата не започна добре за пловдивчани и още в 11-ата минута те допуснаха гол, дело на Тал Хила. „Ботев" обаче дочака своя момент и в заключителната част на мача нанесе своя удар, като с гол на Серкан Юсеин в 73-тата мин стигнаха до равенството.

Преглед на печата - 14 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=355449

Посещението на премиера Борисов в Солун е сред водещите теми на петъчните вестници. "България, Гърция и Сърбия създават икономически перспективи за региона. Такава теза изказа министър-председателят Бойко Борисов след срещата в Солун с гръцкия си колега Алексис Ципрас и със сръбския президент Александър Вучич.

Менда Стоянова: Дълъг стаж не означава добър работник

http://clubz.bg/56188-menda_stoqnova_dylyg_staj_ne_oznachava_dobyr_rabotnik

Председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова заяви, че по-големият трудов стаж не означава задължително, че съответният работник е по-добър. Стоянова коментира предложението на работодателите класът прослужено време да отпадне при формирането на работната заплата.

"Това дали имаш повече години прослужено време не означава, че ти си по-високо квалифициран и имаш по-добра производителност от някой млад човек, който е започнал работа преди 5 години. Има много случаи, в които това е обратнопропорционално. Размерът на заплатата на всеки един работещ трябва да отговаря на неговата квалификация и производителност на труда", каза Стоянова.

Според нея класът е остаряло понятие. Стоянова припомни, че при държавните служители класът вече е част от основната заплата и от това не е последвлао намаление на възнагражденията. Според нея така трябва да се постъпи и в частния сектор.

"Същото трябва да се направи и в Кодекса на труда, за да има равнопоставеност между начина, по които се образува заплатата на държавните служители в цялата администрация и частния сектор, Ако работникът например има заплата от 300 лева и получава 100 лева клас, той ще влезе в основната му заплата. Тя ще стане 400 лева и той няма да бъде ощетен"

Шефът на социалната комисия Хасан Адемов обаче коментира, че ако класът прослужено време отпадне и това доведе до намаление на заплатите, това ще създаде напрежение в обществото. Той допълни, че това е една вечна тема между работодатели и служители. Според Адемов тази тема се е появила изведнъж, без да е обсъждана, което според него не е най-добрия вариант.

Осъществена е първата успешна телепортация

http://clubz.bg/56187-osyshtestvena_e_pyrvata_uspeshna_teleportaciq

Екип от китайски астрофизици и астрономи е успял да постигне телепортация на миниатюрната частица фотон, насочена от обсерватория в пустинята Гоби към спътник в орбита около Земята, съобщава Би Би Си.

Потвърдено е, че техниката им е засякла два еднакви фотона без следи от придвижване и без загуба на енергия в изходната и финалната точка на експеримента.

Професорът по експериментална физика от катедрата „Хук” към Оксфордския университет Иън Уолмзли съобщава, че това е изключителен успех, който позволява да се мисли за бъдещи опити по преместването на по-голяма физическа маса.

На практика телепортацията означава преместването на предмет от една до друга точка в пространството без преминаване през всички междинни точки. Този метод на придвижване е отдавнашна мечта на научните фантасти, но за първи път е успешно приложен едва сега.

Площад Славейков

Две отличия за „Победа“ в престижен потребителски конкурс

http://frognews.bg/news_138233/Dve-otlichiia-za-Pobeda-v-prestijen-potrebitelski-konkurs/

Бургаският производител на захарни изделия „Победа“ спечели две отличия в деветото издание на потребителската класация „Любимите марки“.

Съдът увеличи присъди за убийство на студент по хомофобски подбуди

https://www.actualno.com/crime/sydyt-uvelichi-prisydi-za-ubijstvo-na-student-po-homofobski-podbudi-news_622287.html

Софийският апелативен съд (САС) увеличи наказанията на Александър Георгиев и Радослав Кирчев за убийството на студента Михаил Стоянов в "Борисовата градина". Съдът прие, че те неоснователно са били занижени заради младата им възраст и продължителността на делото и осъди Г

Дневникът на Боян Петров: На лукчета и сняг до 7910 м височина

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/14/3006470_dnevnikut_na_boian_petrov_na_lukcheta_i_sniag_do_7910/?ref=rss


Българският алпинист Боян Петров продължава опитите да изкачи връх Гашербурм II като част от проекта му "Българин на 14х8000", с което иска да влезе сред двайсетте алпинисти, успели да изкачат и 14-те най-високи върха на планетата без кислород. Той вече е без спътника си Слави Несторов, принуден от бизнес ангажименти да прекъсне своето участие. <br /><br />Досега публикувахме първите три части от дневника, воден от алпиниста под върха. Първата част, в която разказва за...

250 души гасят пожарa в Кресненското дефиле

https://offnews.bg//112/250-dushi-gasiat-pozhara-v-kresnenskoto-defile-660484.html

Около 250 души ще гасят пожара в Кресненското дефиле, който бушува от вчера. Към момента все още има горящи огнища, но се работи по тяхното локализиране, каза директорът на пожарната в Благоевград инж. Пармаков, цитиран от "Фокус".

Силен вятър през нощта днес затруднява пожарникарите, тъй като огънят се е разрастнал.

Днес ще бъде спряно разпространението на пожара, уверени са от пожарната. Има и готовност в потушаването на пожара да се включи и хеликоптер, но към момента не се налага неговото използване. Няма опасност за населени места и хора.

Огънят трябва да се гаси основно ръчно, тъй като сериозна техника няма как да влезе в гората.

Тръмп иска да кани Путин в Белия дом

http://frognews.bg/news_138232/Tramp-iska-da-kani-Putin-v-Beliia-dom/

Американският президент Доналд Тръмп има намерение да покани руския президент Владимир Путин в Белия дом. Моментът за това обаче според него все още не е настъпил.

Как да прекратим лесно скандалите с половинката? (РАБОТЕЩИ МЕТОДИ)

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280803_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BC+%D0%BB%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%BE+%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B

 Разногласия с половинката… Всеки ги има. Но ако зачестят, започват да ви притесняват – разправиите избухват все по-често, все повече се задълбочават и вече си мислите, че връзката ви е обречена, пише po-krasivi.net. Спокойно, това не е беда, стига да знаете как да прекратите скандала навреме и да изгладите отношенията си в по-мирна обстановка. Ето няколко изпитани начина – подберете най-печелившия според характера на половинката си, а и според вашия нрав. Приемете емоционалното състояние на партньора. В един момент по време на разправията кажете изненадващо: „Разбирам те напълно. Ако бях на твое място, и аз щях да съм ти бясна!“ Това наистина може да потуши скандала, защото ще внесе дух на съпричастност и оправдание на поведението на засегнатия. По-късно поговорете спокойно. Обяснение от рода „Не ти се обадих, защото ме бяха отвлекли извънземни“ звучи нелепо, но ако е казано с подходящ тон може да предизвика усмивка и да е „глътка въздух“ в нажежената атмосфера. Внимание обаче – трябва да подберете момента за шегичката и най-вече да познавате своя човек и да сте ориентирани доколко има чувство за хумор, пише „Журнaл“. Може да опитате и с подходящ за случая виц или весел спомен от предишно общо преживяване, още по-добре, ако тогава сте били в разменени роли.Опитайте се да го разсмеете, дори на вас да не ви е до смях. Извинете се, като признаете, че имате частична вина, дори да не е истина – това няма да ви унизи, напротив. Способни да понесат чужда отговорност и да направят компромис са само великодушните и смелите хора. Освен това не забравяйте, че никой не е абсолютно безгрешен, „чист и бял“ като първия сняг, всеки има пряка или косвена вина за проблемите във взаимоотношенията. Отложете спора за по-късно. Проявете здрав разум и не се впускайте в разправията, когато партньорът ви е бесен. Предложете му първо да вечеряте и да поговорите по-късно, след като се поуспокоил. Така ще имате време и вие да изградите тактиката си, а не да се разгорещите неподготвени. Търканията се изглаждат в сблъсъци. Всяка двойка преживява кризи и това не е беда. По-добре е да влизате в спорове и след това да стигнете до помиряване, вместо да поддържате привидно хармонични отношения, а вътрешно да се разкъсвате от несъгласия с партньора. Търканията се изглаждат в сблъсък, последван от разговори в спокойна обстановка, а не с унизителни молби за прошка, „лазене“ на колене пред засегнатия, само и само да не се сърди. Погрешна тактика е и мълчаливото изслушване на гневните тиради и преглъщане на сълзите, докато му „мине“. Така никога няма да си простите искрено взаимно и няма да постигнете истинско разбирателство. Студенината задълбочава пропастта. Мълчите, държите се хладно и така продължавате да наказвате провинилия се, дори когато вече не сте скарани и твърдите, че не му се сърдите. Това отношение няма да го превъзпита и да му „държи влага“ завинаги, а само ще увеличи отчуждението между вас.

 
Blitz.bg

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1548989.html

/КРОСС/ Кирил Ампов, певец и композитор Д-р Василиса Василева, шеф на лаборатория в Онкологичен диспансер, Велико Търново, един от лекарите, на които вярваме Борислав Сарандев, бизнесмен, масон, почетен консул на Шри Ланка Владимир Илиев, легендарен автомобилен пилот Дейвид Славчев, актьор Илиян Михов-Баровеца, фолкпевец Йордан Стойков, бивш депутат Михаил Лалов, художник Цветелина Кирилова, бивша лекоатлетка, кондиционен треньор на националния отбор по художествена гимнастика  

Продължава гасенето на пожара край Стара Кресна (Видео)

https://www.24chasa.bg/region/article/6335300

Продължава гасенето на пожара край Стара Кресна (Видео) Около 250 души участват в подновеното тази сутрин погасяване на пожара край Стара Кресна, област Благоевград. Това съобщи за  инж. Георги Пармаков, директор на РД ПБЗН – Благоевград, цитира Фокус. Хората са разположени по целия периметър на пожара. „Това са хора от пожарната, от военното поделение в Благоевград,

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-zhivo-akysherka-1548988.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва" Тема: Температури за хора и книги - при колко градуса се съхраняват и четат книгите в Националната библиотека? Тема: На живо от Хърватия: напрежение преди мача от Лига Европа - защо се стигна до сблъсък между феновете на Левски и местни запалянковци? Тема: Турция - година след опита за преврат. Коментар на Весела Чернева Тема: За банките и хората - председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов Тема: Надежди и обещания във финансовия лабиринт - Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в парламента Тема: 110 години от битката при Ножот - историята на едно изключително сражение за освобождението на македонските земи - доц

Отпадат всички ограничения граждани на ЕС да купуват земи у нас

https://www.actualno.com/business/otpadat-vsichki-ogranichenija-grajdani-na-es-da-kupuvat-zemi-u-nas-news_622286.html

България ще освободи напълно пазара на земеделска земя за купувачи от Европейския съюз. Това предвижда законопроект на ресорното министерство, публикуван за обществено обсъждане. В него се предлага фирми и граждани от ЕС да могат да придобиват безпрепятствено ниви, ливад

Тръмп: Не е моментът Путин да идва в Белия дом

https://www.vesti.bg/sviat/amerika/trymp-ne-e-momentyt-putin-da-idva-v-beliia-dom-6071479

Американският президент не мисли да сваля руските санкции, но очаква "прекрасни сделки" с Москва

Иван Костадинов: Нека всеки шофьор се запита “Струва ли си?”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6334966

Иван Костадинов: Нека всеки шофьор се запита “Струва ли си?” Опасностите на пътя са прекалено много, а броят на жертвите расте всяка година, казва Иван Костадинов, генерален директор на “НИС Петрол” ЕООД. - Защо решихте да започнете кампания срещу войната по пътищата, г-н Костадинов? - Решението ни не е спонтанно. Това е дълго обмисляна и планирана кампания,

Най-важното от Варна във вчерашния - 13 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=355405

Главният архитект на Варна за недоволството във „Владиславово“: Ако отчуждаваме няма да инвестираме „Искам да стане ясно, че не Общината е върнала тези имоти на хората, а съдът. Съдът се е допитал до така наречените вещи лица, които преди повече от 20 години са казали, че там няма реализирано мероприятие и имотът може да се възстанови в реални граници“.

250 души продължават борбата с пожара край Стара Кресна

http://www.cross.bg/pozhara-momenta-blagoevgrad-1548987.html

/КРОСС/ Около 250 души участват в подновеното тази сутрин погасяване на пожара край Стара Кресна, област Благоевград. Това съобщи за Радио „Фокус" инж. Георги Пармаков, директор на РД ПБЗН - Благоевград. Хората са разположени по целия периметър на пожара. „Това са хора от пожарната, от военното поделение в Благоевград, от Югозападното държавно предприятие, от парк „Рила", парк „Пирин", Регионалната дирекция по горите и доброволци", посочи инж. Пармаков. Към момента все още има горящи огнища, но се работи по тяхното локализиране. По думите му, през изминалата нощ обстановката е била доста тежка, тъй като е духал силен вятър, който е разгарял пожара. Инж. Пармаков изрази увереност, че днес ще бъде спряно разпространението му. Той допълни, че има готовност в потушаването на пожара да се включи и хеликоптер, но към момента не се налага неговото използване. Към момента няма опасност за населени места и хора. Пожарът пламна в четвъртък, в ранния следобед, като към момента е засегнал около 600 декара борова гора. Гори в труднодостъпна местност. Късно снощи огнеборците успяха да го ограничат, но както става ясно тази сутрин пожарът още не е потушен.  

По-уязвими ли са жирафите към удари от мълния

https://www.vesti.bg/lyubopitno/po-uiazvimi-li-sa-zhirafite-kym-udari-ot-mylniia-6071442

Според малайзийския учен Чандима Гомес животните с голямо разстояние между предните и задните крака са по-предразположени към удар от мълния

Експерт: Ердоган ползва репресирането на гюленистите, за да прокара своя дневен ред

https://www.24chasa.bg/novini/article/6335296

Експерт: Ердоган ползва репресирането на гюленистите, за да прокара своя дневен редГолямото опозиционно мнозинство ще продължи до голяма степен да контролира управлението в Турция. Продължават арестите, продължава се и темата за гюленистите, каза в cyтpешния блок по БНТ диpекторът на бългаpcкия офиc на Евpопейския съвет за външна политика Весела Червена. Факт е, че за последните няколко години Ердоган се опита на няколко пъти да

Видео: Спомени от комунизма - с носталгия и с омраза

http://www.dnevnik.bg/video/2017/07/14/2993474_video_spomeni_ot_komunizma_-_s_nostalgiia_i_s_omraza/?ref=rss


<br /><br />Какви са настроенията сред хората, живели по времето на комунизма? Защо едни го харесват и му симпатизират, а други са щастливи, че тези времена са отминали? Какви са аргументите на едната и на другата страна?<br /><br />"Детски Дневник" представя видеоуроците, които са базирани на текстовете в учебника "Какво се случи преди 89-та? Исторически сборник за комунизма в България", споделян безплатно от фондация "Софийска...

Руски турист се е удавил в Равда

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/rWGH_gvTMk0/

62-годишен руски турист се удавил на централния плаж в село Равда, съобщиха от пресцентъра на полицията.

Тялото на руския гражданин е откарано за аутопсия в „Съдебна медицина” към УМБАЛ – Бургас.

По случая е образувано досъдебно производство.

Без музика животът щеше да е...

http://www.cross.bg/shteshe-zhivotut-myzika-1548986.html

/КРОСС/ Без музика животът щеше да е една грешка. Фридрих Ницше  

12 министри отиват на парламентарен контрол

https://www.actualno.com/politics/12-ministri-otivat-na-parlamentaren-kontrol-news_622263.html

12 министри ще участват в редовния петъчен парламентарен контрол, който ще започне от 09:00 ч., ще има и разисквания по питането на народния представител Корнелия Нинова към премиера Бойко Борисов относно Бяла книга за развитието на Европа, предложена от Юнкер - председател на

Стотици декари все още горят край Кресна

http://frognews.bg/news_138231/Stotitsi-dekari-vse-oshte-goriat-krai-Kresna/

Стотици декари гори все още горят край Кресненското дефиле. Пожарът все още не е овладян, а силният вятър затруднява гасенето. Засегнати са близо 700 декара, по-голямата част от които широколистна и иглолистна гора.

Новият сезон в Първа лига: Има ли кой да спре "Лудогорец"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/14/3006892_noviiat_sezon_v_purva_liga_ima_li_koi_da_spre_ludogorec/?ref=rss


Нова година, нов късмет. Това е надеждата за футболните отбори в началото на футболния сезон в Първа лига - там, където в последните шест години "Лудогорец" е непоклатим на върха.<br /><br />Големият въпрос и този сезон е дали някой ще успее да свали разградчани от първото място. С най-високи амбиции е ЦСКА, но и обновеният "Левски" ще опита да улови всяка появила се възможност.<br /><br />С интерес се очакват играта и резултатите на новаците...

Стотици хора гасят големия пожар край Стара Кресна

http://dnes.dir.bg/news/pozhar-stara-kresna-26058958

Около 250 души участват в подновеното тази сутрин погасяване на пожара край Стара Кресна, област Благоевград.

Предимно слънчево с краткотрайни валежи в Югозападна България

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6335289

Предимно слънчево с краткотрайни валежи в Югозападна БългарияДнес над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево. Преди обяд временни увеличения на облачността ще има на места в източната половина на страната. След обяд, главно над планините, ще се развива купеста облачност и предимно в Югозападна България ще има краткотрайни валежи, на отделни места с гръмотевици.

Втори козметичен ремонт ще бъде направен на къщата музей на Пейо Яворов в София

http://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2017/07/14/3006428_vtori_kozmetichen_remont_shte_bude_napraven_na/?ref=rss


Козметичен ремонт на вътрешната музейна част на къщата на Пейо Яворов в София ще започне през август. Самият музей би трябвало да бъде отворен за посетители в късната есен. Това каза пред "Дневник" директорът на Националния литературен музей Пламен Карпалов. Козметичен ремонт ще бъде направен и на къщата на писателя Димитър Димов, която е затворена от 2 години, и би трябвало да отвори за посетители с началото на учебната година през септември.<br /><br />Къщата музей на...

Св. ап. Акила. Преп. Никодим Светогорец

http://www.cross.bg/akila-priskila-hrista-1548985.html

/КРОСС/ В памет на свети апостол Акила Свети апостол Акила, един от седемдесетте, бил ученик на свети апостол Павел, който го направил епископ. Той бил понтийски евреин и до обръщането си в християнската вяра живял с жена си Прискила в Италия. Когато император Клавдий заповядал на евреите да напуснат Рим, Акила заминал със съпругата си за Коринт. Причината за изселването на евреите от Рим била следната: когато в Рим започнало Христовото благовестие и дошъл първовърховният апостол Петър, мнозина от живеещите в Рим иудеи приели светата вяра в Христа, но много били и неповярвалите. Поради това между иудеите започнал голям спор: едни признавали Христа за истинския Месия, други Го отхвърляли и хулили. Неповярвалите иудеи, както в Йерусалим и другаде, така и в Рим, злобно нападали вярващите. Те не можели да понасят даже името на Иисуса Христа, настройвали елините против вярващите в Него и навсякъде повдигали гонения срещу тях. Елините, които се били обърнали към Христа, защитавали вярващите евреи от невярващите. Между тях възникнали големи спорове и вражда, което било доведено до знанието на цезаря Клавдий. Понеже вярващите наричали Господ Иисус Христос Син Божий и Цар Израилев, цезарят се опасявал да не започне смут сред народа и да се появи някой нов цар, който да претендира за неговата власт. Ето защо било заповядано всички евреи, и вярващи в Христа, и невярващи, да бъдат изгонени от Рим и от цяла Италия

Обособяват временно опасни зони заради тактическото учение „SHABLA - 2017”

https://www.actualno.com/society/obosobjavat-vremenno-opasni-zoni-zaradi-takticheskoto-uchenie-shabla-2017-news_622254.html

Тактическо учение с бойни стрелби на формирования за противовъздушна отбрана „SHABLA - 2017“ ще се проведе от 14 до 18 юли на зенитния полигон на Военновъздушните сили „Шабла“. Бойните стрелби са част от най-голямото многонационално учение в Черноморския регион „SABE

Италиански "Еврофайтър Тайфун" пазят въздушното пространство

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/14/3006837_italianski_evrofaitur_taifun_paziat_vuzdushnoto/?ref=rss


Стартът на съвместната операция за охрана на въздушното пространство (еър полисинг) с Военновъздушните сили на Италия ще бъде даден днес с церемония по сертифицирането на мисията в авиационна база "Граф Игнатиево". Сертифицирането се извършва от Центъра на НАТО за съвместни военновъздушни операции в Торехон, Испания (CAOC Torrejón).<br /><br />Три изтребителя "Еврофайтър Тайфун" и български МиГ-29 ще изпълняват съвместно задачи от 15 юли до 15 октомври съгласно...

Откриха трупа на 77-годишен от Видинско в двора на къщата му, задържаха сина му (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6335282

Откриха трупа на 77-годишен от Видинско в двора на къщата му, задържаха сина му (Видео)В хода на предприето разследване в сряда криминалисти извършили оглед в частен имот на ул.”22-ра” във видинското с. Кошава. Сред буйната растителност на двора били намерени заровени човешки трупни останки. При последвалата аутопсия и оглед, извършени от съдебен лекар във видинската болница, било установено, че костната структура е на възрастен мъж,

Пътна обстановка в страната - 14 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=355448

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Бургас: от п.в. „Карнобат“ до п.в. „Ветрен“ от км 325 до км 359– почистване и оформяне на земен окоп, както и изрязване и почистване на храсти в двете посоки. Срок до 15.07.2017 г.

Нудизмът е неписано право в България и не може да бъде забраняван

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/14/3006585_nudizmut_e_nepisano_pravo_v_bulgariia_i_ne_moje_da/?ref=rss


Няма забрана, скрепена със санкция и няма изричен ред, който да забранява нудизма в България. Обособените места като "нудистки" на някои плажове по Черномориетоизцяло неписано като правило и по-скоро обичай за този вид плажуване.<br /><br />Това става ясно от проверка на "Дневник" в закона и нормативната уредба и запитване до отговорните институции.<br /><br />Повод за проверката как е уредена нудистката практика у нас стана нарастващ конфликт между...

Нудизмът е неписано право в Бъглария и не може да бъде забраняван

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/14/3006585_nudizmut_e_nepisano_pravo_v_buglariia_i_ne_moje_da/?ref=rss

Няма забрана, скрепена със санкция и няма изричен ред, който да забранява нудизма в България. Обособените места за нудисти на някои плажове по Черноморието е неписано правило и по-скоро обичай за този вид плажуване.<br /><br />Това става ясно от проверка на "Дневник" в закона и нормативната уредба и запитване до отговорните институции.<br /><br />Повод за проверката как е уредена нудистката практика у нас стана нарастващ конфликт между плажуващите от...

Делото срещу избора за нов съдебен съвет започва днес

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/14/3006621_deloto_sreshtu_izbora_za_nov_sudeben_suvet_zapochva/?ref=rss


За днес е насрочено първото заседание по делото след оспорването на избора от съдийската квота за новия Висшия съдебен съвет (ВСС). Жалба срещу проведената процедура бе подадена от бившия председател на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов, който бе кандидат за съвета. С нея Лалов иска да се провери електронната система за гласуване.<br /><br />Процесът ще бъде разгледан от смесен състав на съдии от Върховния касационен съд (ВКС) - трима и Върховния административен съд (ВАС) -...

14 юли в историята

http://www.cross.bg/armiya-zapochva-politicheski-1548984.html

/КРОСС/ 1228 г. - Луи VIII става крал на Франция след смъртта на баща си Филип II.1456 г. - Унгарската армия нанася поражение при Белград на армията на Османската империя.1789 г. - Френската революция: Жителите на Париж превземат Бастилията и освобождават седем политически затворници, с което започва Френската революция.1795 г. - Марсилезата е обявена за френски национален химн.1867 г. - Алфред Нобел извършва демонстрация на действието на динамита в Англия.1877 г. - По време на турското робство в църквата „Св.В.М.Георги", село Любенова Махала турските поробители извършват едно от най-големите кланета в българската история. По най- жесток начин турците изколват 1013 българи, сред които освен мъже е имало и жени и невръстни деца. Турците извършват сатанинското си деяние в църковния двор и в самата църква. По зидовете на храма и днес личат следите от пролятата кръв на изкланите българи от турците.1902 г. - Свободностоящата камбанария на площад Сан Марко във Венеция се срутва, без да причини човешки жертви, възстановена е окончателно след 10 години.1913 г. - Междусъюзническата война: започва битката за Кресненския пролом (до 18 юли).1933 г. - Глайхшалтунг: В Германия са забранени всички опозиционни политически партии, освен Нацистката партия.1941 г. - Втората световна война: Червената армия използва за първи път легендарните ракетни установки Катюша.1946 г

100 000 българи не знаят, че са болни от хепатит C

http://frognews.bg/news_138230/100-000-balgari-ne-znaiat-che-sa-bolni-ot-hepatit-C/

Приблизително 100 000 българи са болни от хепатит C, но не знаят това и не се лекуват. Според председателя на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев едва около 400 души от всички болни у нас стигат до лечение.

Св. апостол Акила от Седемдесетте апостоли

https://www.actualno.com/celebrate/sv-apostol-akila-ot-sedemdesette-apostoli-news_620750.html

Свети апостол Акила, един от седемдесетте, бил ученик на свети апостол Павел, който го направил епископ. Той бил понтийски евреин и до обръщането си в християнската вяра живял с жена си Прискила в Италия. Когато император Клавдий заповядал на евреите да напуснат Рим, Акила з

Половин година след доклада за прокуратурата, съдебният съвет ще се опита да го обсъди

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/14/3006576_polovin_godina_sled_doklada_za_prokuraturata/?ref=rss


На извънредно заседание днес пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще опита отново да обсъди миналогодишния функционален анализ на прокуратурата, изготвен от обвинители от четири европейски държави. Докладът от анализа бе оповестен през декември 2016 г., а европрокурорите наблюдаваха българското държавно обвинение от юни същата година.<br /><br />До извънредното свикване на пленума от министъра на правосъдието Цецка Цачева се стигна след като две поредни заседания на кадровия орган...

Учени откриха нова планета в Слънчевата система

https://www.24chasa.bg/novini/article/6335279

Учени откриха нова планета в Слънчевата системаМоже да съществува неизвестна планета в края на нашата Слънчева система, показва ново проучване, пише вестник "Индипендънт", цитиран от Фокус. Учените спорят от години относно това дали има друга планета в края на нашата Слънчева система. Въпросът нашумя миналата година, когато беше обявено, че са били намерени доказателства за съществуването на

Предстоящи събития днес

http://www.cross.bg/chasa-sofiyaot-deloto-1548983.html

/КРОСС/ София.От 09.00 часа ще се проведе заседание на Народното събрание. ***София.От 9.30 часа ще се проведе заседание Пленума на Висшия съдебен съвет. ***София.(От 10.00 часа) Президентът Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев ще участват в тържествената церемония по освещаване на паметника на Апостола на свободата Васил Левски в парка на Военна академия „Георги Раковски". ***София.От 09.30 часа 17 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Даниел И. и Иван П., обвинени в образуване и ръководене на организирана престъпна група. ***София.От 09.30 часа 6 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Христо К., Кръстьо Д. и Ивайло Сп., Квалифицирани състави на изнудване. ***София.От 09.30 часа Софийски градски съд ще гледа делото срещу съдия Анелия Рашева, обвинена за престъпление по служба. ***София.От 10.00 часа 4 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Латин М., Владислав А., Николай Хр. И Костадин Х., обвинени в образуване и ръководене на организирана престъпна група. ***София.От 10.00 часа 12 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Гриша Г., Данаил Г., Емилия Ст., Ивайло Т., Камелия М. и др., обвинени в образуване и ръководене на организирана престъпна група. ***София.От 10.00 часа 18 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Богомил М., Ивелин Д., Ивайло Хр

Когато републиката на Ататюрк катастрофира в сарая на Ердоган

http://clubz.bg/56186-kogato_republikata_na_atatyurk_katastrofira_v_saraq_na_erdogan

СВЯТ емине реджеп ердоганcr

Във вторник на територията на цяла Турция започнаха възпоменателните прояви по повод една година от неуспешния опит за преврат от 15 юли м.г. Те са под егидата на президента, организирани са на най-високо държавно равнище, депешата до всички 81 провинции е за масово включване. И то наистина е така внушително, без значение от партийните страсти и обвързаности.

Има обаче десетки хиляди, които ще помълчат в памет на убитите в онази превратна нощ далеч от официалната програма, зад решетките – магистрати, военни, лекари, учители, журналисти, правозащитници. На извънредната нощна сесия срещу 16 юли в парламента ще има две ярки отсъствия – опозиционните РНП (Републиканска народна партия) и ПНД (прокюрдската Партия на демократичните народи) не са информирани по процедурния ред (в.“Джумхуриет“ от 11 юли). Лидерите им не са получили официалните покани, а и единият от миналата година е в затвора в Одрин с обвинение за тероризъм.

Коалиционните партньори да си отпразнуват заедно не 15-и, а 20-и юли, това е превратът срещу народа, когато заедно наложиха извънредното положение. 15-и юли е на всички, позорът от 20-и е техен. Изправени сме срещу власт, която се храни и облагодетелства от коварния опит за преврат. Поради това РНП ще се окаже права, когато твърди, че превратът беше под контрола на властта“, избухна по този повод председателят на парламентарната група на основната опозиция РНП Йозгюр Йозел.

Ден по-късно премиерът Бинали Йълдъръм опита да замаже скандала, като подчерта, че никой не е получавал специална покана, а опозицията да не се напъва и подвежда. Напрежението и яростните полемики между политиците в Турция не стихват, и причината, най-общо казано, е в крайно различните им разбирания за демокрацията и нейните ценности.

Резултатите от априлския референдум, плод на гигантска манипулация на вота (2,5 милиона бюлетини без задължителния печат на изборните комисии бяха обявени за валидни и в подкрепа на исканите от властта промени в Конституцията), са поредното доказателство не само за това, но и за крайната поляризация на обществото в страната. Пакетът от конституционните поправки концентрира абсолютната власт в ръцете на президента, той резолира дори учебните програми. За него чудовищните преследвания, уволнения и решетки за хилядите високообразовани светски хора са справедливо възмездие за „предателите“ на нацията.

Но за такива могат да бъдат нарочени абсолютно всички.

В деня след опита за преврат властите огласиха горещи телефони и призоваха всеки, който подозира някого в измяна, симпатии към метежниците или критично отношение към управлението на държавата, да докладва незабавно. Но и без тази топла връзка между народ и служби изкореняването на интелигенцията продължава, не минава и ден без съобщения за арести.

По последните данни на правосъдното министерство за съучастие в преврата са разследвани 169 013 души, 50 510 са зад решетките. Броят на затворените магистрати е 2 431 души, 169 са генералите, 24 са областните управители. За издирване са обявени 8 087 заподозрени, от които 152 са военни. Системата на образованието също беше разбита с уволнението на 33 074 учители, от тях 4 756 са в затворнически килии, а 627 успяха да избягат в чужбина. А обвиненията за връзки с Гюлен или ПКК и исканите от прокуратурата присъди за доживотен затвор са от една матрица, смазваща всички заподозрени.

Доклад на „Амнести интернешънъл“ от началото на май тази година констатира, че уволненията и репресиите в Турция след провала на опита за преврат са произвол и се прилагат по политически причини. Той е базиран върху наблюдения на ситуацията след 15 юли миналата година, когато опитът за преврат бе последван от мащабни чистки в публичния сектор при условията на въведеното в страната извънредно положение, при което декретите са извън контрола на парламента и съдилищата. Правителството отстранява от работа държавни служители по недоказани съмнения, че те са поддръжници, в близка връзка или членове на терористична организация. По-голямата част от нарочените за терористи не могат да намерят друга работа, заедно със семействата си загубиха ведомствените жилища и възможността за здравни услуги, а тъй като и паспортите им са отнети, нямат шанса да потърсят препитание в чужбина. Тези хора са лишени и от достъпа до съдилища, където да обжалват уволненията си, а в същото време Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) изисква първо да бъдат изчерпани степените на вътрешното правосъдие, преди там да се внесат жалбите на потърпевшите.

Новите членове на комисията по извънредното положение не са независими, мандатът им е 2 години, а се налага да вземат решения по стотици жалби на ден. Уволненията от работа и свързаните с тях мерки и последствия застрашават човешките права, се подчертава в доклада. Липсата на внимателно събрани и представени доказателства, и невъзможността те да бъдат оспорени, от една страна, подкопават доверието към правителството, което твърди, че извършва действията си в името на борбата срещу тероризма, а от друга, провалят живота на много хора, изправят ги пред сериозни затруднения и ги обричат на несправедливо очерняне. В документа се посочва огромният брой на отстранените от работа над 100 000 държавни служители – близо 33 000 учители, 24 000 полицаи, 8 000 души от Въоръжените сили, 6 000 лекари и други медици, 5 000 академици, над 4 000 съдии и прокурори, много над 3 000 служители от министерствата и свързаните с тях институции.

От университетските преподаватели, подписали декларацията за мир, 372 бяха уволнени, но те нямат връзка с организацията ФЕТО на Гюлен, а репресията е приложена заради критиките им към властта и подбуждане към опозиционно поведение. Уволненията на държавните служители са под предлог, че те не са лоялни към правителството и затова то сваля доверието си от тях. Наблюдателите на „Амнести интернешънъл“ са поискали разговори с висши представители на министерствата на вътрешните работи и на образованието, но такива са им отказани. Заключенията в доклада на водещата правозащитна организация, а той не е единствен, както и призивите на ООН и европейските лидери за стриктно спазване на човешките права в Турция в никаква степен не ограничиха размаха на Ердоган и безусловно подчинените му кабинет, съдебна система и силови структури. Напротив, отключиха език, драстично различен от дипломатичния и трайно установиха ултимативния тон от страна на турските държавници спрямо света.

„Острият език на дипломацията е за сметка на престижа на държавата. Дипломацията изисква различен стил, иначе ще стигнете до невъзможността да отправите демократично послание дори ако сте безкрайно прави в позицията си. Не може в правова държава да се разделя демокрацията от справедливостта, няма как да работи формулата „много демокрация – малко справедливост“.

Не трябва да се изпуска балансът!

Нито една сила, нито една власт, дори и крал не е по-високо от справедливостта, казва пруският крал Фридрих Втори. Демокрацията е поверена на народа, но по-голямата част от него се е хванала за справедливостта като удавник за сламка“, написа преди дни журналистът от в. „Хюрриет“ Ялчън Байер. Текстът му бе по повод Похода за справедливост, оглавен от лидера на РНП Кемал Кълъчдароглу от Анкара до Истанбул и приключил за 25 дни, в които 69-годишният политик извървяваше по 20 км на ден.

Както всичко, което не му се харесва, този поход и водачът му поддържат гнева на Ердоган дори и по време на публичните му прояви по възпоменателните събития за годишнината от опита за преврата. В сряда при откриването на фотоизложба и премиерата на собствения си труд „15 юли - Анализ на победата на народната воля“ той открито заплаши Кълъчдароглу, че ще стигне до невъзможността да излезе на улицата.

Воден от собствения си ум, този човек е заплаха за нацията и държавата. Извървя пътя от Анкара до Истанбул и си каза мъката на площада в Малтепе. Каквото и да е, това е поход за псевдо-справедливост. Поне от манифеста с исканията му стана ясно колко погрешна е неговата концепция и наистина ще се докара дотам да не е в състояние да се покаже на улицата. Ясно и открито казвам, той няма да може да излиза навън“, каза Ердоган.

Дали ще има физически или правни последствия според съдебната матрица за този политик, който „е заплаха за нацията и държавата“, времето ще покаже. Ясно е само, че държавният глава, извоювал едноличния си режим, е готов да се разправи с всеки несъгласен с особата му. Нещо повече – той се вижда като гарант за стабилността на държавата с налагането на „президентска система от турски тип, която няма нищо общо с американската“. Формулировката е негова от времето на кампанията за конституционния референдум.

Разстоянието между Републиката и страната се увеличава, а новият президентски дворец е лош знак за развитието на Турция. Републиката отсъства в двореца. А нацията се чувства нелепо. Имаме празник на републиката, но републиката я няма“, написа неотдавна журналист от закрит всекидневник.

Нацията наистина се чувства нелепо и Кълъчдароглу посочи 10 причини за това на финала на своя поход - край на извънредното положение, нормалност в Турция, никаква политика в съда, в казармите и джамиите, свободни медии и нито един журналист зад решетките (към момента броят им е 178 души), осветяване на политическото крило на ФЕТО, демократична парламентарна система, а не едноличен режим, равнопоставеност на мъжете и жените. Е как да не се вбеси президентът и лидер на партията, която по ирония на съдбата и крилата на творчеството е партия на справедливостта!

Но накъде отива Турция всъщност?

Републиката на Мустафа Кемал Ататюрк катастрофира фатално във върховенството на диктатурата и авторитаризма. Анкара стремително губи подкрепа и приятели в света, и все повече се приближава към изолацията си. И колкото по-гръмко тръби за демокрация, толкова повече се срива доверието към лидерите й. Кой може да потвърди, че властта в Турция е демократична, съдебната система – независима, правата на човека се спазват и свободата на словото е факт? Последният отговор дойде от Европейския парламент, в мнозинството си подкрепил резолюцията за прекратяване на преговорния процес за членството на Турция в ЕС. На това президент и министри погледнаха с традиционно високомерие, докладчикът Кати Пири бе обявена за човек на терористите, докладът й фалшив и пристрастен.

Анкара ще въздъхне с облекчение, ако ЕС се откаже да приеме Турция, заяви президентът Реджеп Ердоган в интервю за BBC от последните дни. Излиза, че той или е симулирал европейски нагласи, или е смятал вратите на Европа да се отворят широко, докато ултимативно й размахва пръст, заплашва с отваряне на границите и с отприщване на мигрантския поток, нарича лидерите й нацисти, отказва да реформира законодателството според стандартите на ЕС, и всички са кривите, само той е правият. Р

Разбира се, че не Ердоган е началото на европейския път на Турция, но може да е краят му. Страната подписа споразумение за асоцииране с ЕС още през 1963 г., през 1987 г. внесе молбата за членство, получи статут на кандидатка през 1999 г. Преговорите за присъединяване обаче започнаха едва през октомври 2005 г. и неведнъж бяха спирани.

Има още един възлов детайл от посоката на Анкара – по данните на просветното министерство за периода 2017-2019 г. от бюджета за гимназиите с изучаване на природознание, технически науки, физика, математика и изкуства ще бъдат заделени 109 666 000 турски лири. А за средните ислямски духовни училища сумата е 1 723 000 000 лири. Държавата финансира изграждането на джамии във всичките над 80 университети на територията. В края на юни станаха ясни промените в регламентите за откриване и закриване на основните и средните училища, като се предоставя свобода за създаване на религиозни учебни заведения. Планът е оттук нататък всеки квартал с население от 5 000 души (досега условието беше да са 50 000 души) да разполага с религиозен образователен център. Проектът предвижда силно ограничаване на изучаването на Ататюрк и кемализма, еволюционната теория на Дарвин окончателно изпада от часовете по биология. Този проект бе лично одобрен и подписан от Реджеп Ердоган. Докато през 2002 г. гимназиите по ислям бяха 450 със 71 000 ученици, през 2017 г. 517 000 деца се обучават в 1 408 средни духовни училища.

За бавната смърт на светската република може още много да се напише, този текст е повърхностен разрез по епидермиса, отдолу клокочи вулкан. Клетият Ататюрк.

...

Коментар на Вилдан Байрямова от БГНЕС.

Културни събития в Поморие през август

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/lECdQkfTAGk/

Ето как ще се забавляваме през август в Поморие:

02.08.2017 г./сряда/

20:00 часа – Концерт на Веселин Маринов
Място на провеждане: Централен площад „Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Поморие

05.08.2017 г. /събота/
20:00 часа – Концерт на СПОРТ ТОТО
Място на провеждане: Централен площад „Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Поморие

07-08.08.2017 г. /понеделник и вторник/

17:30 часа – Театрална постановка „Мечо Пух”
Място на провеждане: Залата на НЧ ”Просвета 1888, гр. Поморие

08.08.2017 г. /вторник/

Рисунка на асфалт
Място на провеждане: Централен площад „Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Поморие

10.08.2017 г. /четвъртък/

19:00 часа – Концерт на Богдан Томов
Място на провеждане: Централен площад „Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Поморие

12.08.2017 г. /събота/

Опера „Под небето на Париж”
Място на провеждане: Залата на НЧ ”Просвета 1888, гр. Поморие

13.08.2017 г. /неделя/

20:00 часа – Концерт на Николина Чакърдъкова
Място на провеждане: Централен площад „Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Поморие

15 – 17.08.2017 г./събота – понеделник/

Кинофестивал
Място на провеждане: Лятно кино „Яворов”

22.08.2017 г. /вторник/

Салса Парти, Поморие 2017
Място на провеждане: Централен площад „Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Поморие

26.08.2017 г. /събота/

Фестивал на хората с увреждания „Сила за живот”
Място на провеждане: Централен площад „Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Поморие

31.08.2017 г. /четвъртък/

Театрална постановка „Редки тъпанари”
Място на провеждане: Залата на НЧ ”Просвета 1888, гр. Поморие

 

ВСС се скри, само и само да не "пипа" в прокуратурата... За трети път

http://clubz.bg/56185-vss_se_skri_samo_i_samo_da_ne_pipa_v_prokuraturata_za_treti_pyt

Две показатeлни събития белязаха днес опита на правосъдния министър Цецка Цачева да свика извънредно заседание на ВСС по искане на 6-има от т. нар. "опозиция".

Първо - кадровиците под строй изобщо не дойдоха, така че се провали третият опит да се обсъдят мерки от Министерството на правосъдието - какво да се прави в прокуратурата като отговор от евроанализа на обвинители от 4 държави.

Членовете на Съвета вече 2 пъти събаряха кворума, като се заговори за "пипане" в държавното обвинение, като просто напускаха заседанията два поредни четвъртъка. Нищо че мярката е изрично записана сред 17-те задължитени от мониторинговия доклад на еврокомисията.

Наскоро пострадал член на Съвета - при това от мнозинството - дойде въпреки нуждата от патерици.

Друга от точките беше... "многострадалната" на Калин Калпакчиев - с която той още от януари се опитва да внесе: Съветът да вземе някакво отношение по същата тема - изводите на чуждестранните прокурори и какви мерки ще се предприемат в подчиненото на Цацаров ведомство. Всуе...

Юлия Ковачева - един от най-принципните и доблестни членове, идва на заседанието през официалния вход.

Днес като извънредна точка Калин Калпакчиев и Соня Найденова бяха внесли и това: становище на ВСС по много спорните промени на Закона за съдебната власт.

По повод закона, който отнесе много критики, че забранява на магистратски организации външно финансиране, ВСС парадоксално още... не е обелил и дума.

"Много вероятно е да го приемат, докато ние успеем да проведем заседание. Кой ли не взе становище по този проектозакон, само ние не - отбеляза тържо Калпакчиев. - Очевидно отсъствието на нашите колеги е с цел да се провали заседанието днес. Свързвам го с провала на предните две заседания."

Днес стана ясно, че наякои членове са си пуснали по един ден отпуска и така "финтират" извънреднот заседани, свикно от министър Цачева. Тя самата дойде на него. Присъстваха общо 11 от членовете: Светла Петкова, Мария Кузманова, Магдалена Лазарова, Камен Иванов, Калин Калпакчиев, Елка Атанасова, Галина Карагьозова, Лозан Панов, Юлия Ковачева, Соня Найденова и Юлиана Колева.

От т. нар. трима големи в съдебната власт само Лозан Панов прояви интерес към евроодита на прокуратурата.

От железното мнозинство показателно не дойдоха нито главният прокурор Цацаров, нито председателят на ВАС Георги Колев, нито представляващият Съвета Димитър Узунов.

Втрото интересно днес е, че Цацаров, макар и отсъствайки, е внесъл като точка предложние да се направи същият евроанализ на съда както на прокуратрта.

Неговото предложение е за отправяне на искане до Службата за подкрепа на структурните реформи на ЕК за "изготвяне на независим анализ на структурния и функционален модел на съдилищата и на действащия модел на разследване".

В 9:52 ч - 22 мин. след обявеното начало, Цачева обяви, че поради липса на кворум няма да има заседание. Следващто ще е редовно в четвъртък, 20 юли.

Планът за Борисовата: без Маймунарника и Капитолия, ще правят 4 паркинга и музей

https://offnews.bg//obshtestvo/planat-za-borisovata-bez-majmunarnika-i-kapitolia-shte-praviat-4-par-660469.html

Подробният устройствен план за Борисовата градина, изработен от "Ковачев архитекти", предвижда премахване на клуб "Маймунарника" и автокъщата "Капитолия", създаване на четири нови паркинга и музей "Зелена София". Това съобщи арх. Атанас Ковачев от студиото, изработило плана. 

"Ковачев архитекти"е победителят в конкурса от 2015 г., на който бе възложено да изработи подробния устройствен план за Борисовата градина. Проектът на архитектурното студио бе избран сред седем предложения и бе определен като "най-консервативен" заради предвиденото запазване на автентичния облик на парка. В ПУП се предвижда забрана за коли на територията на парка, а зелените площи няма да се пипат, увери Ковачев. 

Строителство

На територията на парка ще има само една нова сграда. Тя ще се намира на терена на автокъща "Капитолия", която според архитектите няма място на територията на парка. Имотът на бул. „Драган Цанков“ 5 предвижда да помести подземен паркинг, а върху него да изникне музей "Зелена София". В сграда на музея ще бъде разположена и администрацията на парка. 

Паркиране

Проектът предвижда изграждане на четири паркинга. Освен подземния на мястото на "Капитолия", архитектите предлагат по отпадналата трамвайна линия, която минава от ул. "Незабравка" до алея "Яворов", да бъде създадена територия за паркиране за около 100 автомобила. 

Също така се предвижда създаване на нов подход към парка от бул. "Драган Цанков" при кръстовището с ул. "Кирил Видински" (сега триклонно светофарно регулирано), да стане четириклонно с подход към подземен паркинг- гараж, разположен под новия музей "Зелена София". По ул. "Кирил Видински" ще има наземен паркинг.

Паркинг ще има и до гара "Пионер", която предстои да бъде превърната в културен и спортен център, където да се поместят и обектите на "Спортна София". Той ще побира 340 коли. 

Подлез

Устройственият план предвижда изграждане на подлез на бул. "Драган Цанков", тъй като според архитектите често минувачите нарушават правилата за безопасно пресичане. Той ще свързва Борисовата градина със Строителния техникум. 

Панорамна площадка на телевизионната кула

Архитектите искат да се изгради изгледна площадка на телевизионната кула на бул. "Драган Цанков" с външен асансьор. Според тях мястото е подходящо и може да поеме потокът от желаещи да видят София от високо. 

Маймунарника

Едно любимо на много софиянци заведение предстои да бъде премахнато. Според "Ковачев архитекти" отвореният клуб не може да съществува във вида, в който е в момента. На негово място ще има три сцени, на които "трябва да се сервира най-много бира". 

Ариана

Заведенията до езерото "Ариана" ще бъдат премахнати. На тяхно място ще се появи старата бирария "Ариана", която ще бъде възстановена в автентичен вид, благодарение на запазени фотоси, които архитектите са събрали. 

Нов живот

Новият устройствен план предвижда възстановяване на затворената от години къпалня "Мария Луиза", Климатичното училище и Горския дом. 

Има идеи и за атракционно влакче, което да се движи от болница "Токуда" по релсите до гара "Пионер", а конната база ще бъде преместена в друга част на парка. Предвижда се и изграждане на мрежа от велоалеи.

В началото на есента ще бъде организирано обществено обсъждане на Пълния устройствен план на Борисовата градина. 

Планът за Борисовата: без "Маймунарника" и "Капитолия", ще правят 4 паркинга и музей

https://offnews.bg//obshtestvo/planat-za-borisovata-bez-majmunarnika-i-kapitolia-shte-praviat-4-660469.html

Подробният устройствен план за Борисовата градина, изработен от "Ковачев архитекти", предвижда премахване на клуб "Маймунарника" и автокъщата "Капитолия", създаване на четири нови паркинга и музей "Зелена София". Това съобщи арх. Атанас Ковачев от студиото, изработило плана. 

"Ковачев архитекти"е победителят в конкурса от 2015 г., на който бе възложено да изработи подробния устройствен план за Борисовата градина. Проектът на архитектурното студио бе избран сред седем предложения и бе определен като "най-консервативен" заради предвиденото запазване на автентичния облик на парка. В ПУП се предвижда забрана за коли на територията на парка, а зелените площи няма да се пипат, увери Ковачев. 

Строителство

На територията на парка ще има само една нова сграда. Тя ще се намира на терена на автокъща "Капитолия", която според архитектите няма място на територията на парка. Имотът на бул. „Драган Цанков“ 5 предвижда да помести подземен паркинг, а върху него да изникне музей "Зелена София". В сграда на музея ще бъде разположена и администрацията на парка. 

Паркиране

Проектът предвижда изграждане на четири паркинга. Освен подземния на мястото на "Капитолия", архитектите предлагат по отпадналата трамвайна линия, която минава от ул. "Незабравка" до алея "Яворов", да бъде създадена територия за паркиране за около 100 автомобила. 

Също така се предвижда създаване на нов подход към парка от бул. "Драган Цанков" при кръстовището с ул. "Кирил Видински" (сега триклонно светофарно регулирано), да стане четириклонно с подход към подземен паркинг- гараж, разположен под новия музей "Зелена София". По ул. "Кирил Видински" ще има наземен паркинг.

Паркинг ще има и до гара "Пионер", която предстои да бъде превърната в културен и спортен център, където да се поместят и обектите на "Спортна София". Той ще побира 340 коли. 

Подлез

Устройственият план предвижда изграждане на подлез на бул. "Драган Цанков", тъй като според архитектите често минувачите нарушават правилата за безопасно пресичане. Той ще свързва Борисовата градина със Строителния техникум. 

Панорамна площадка на телевизионната кула

Архитектите искат да се изгради изгледна площадка на телевизионната кула на бул. "Драган Цанков" с външен асансьор. Според тях мястото е подходящо и може да поеме потокът от желаещи да видят София от високо. 

Маймунарника

Едно любимо на много софиянци заведение предстои да бъде премахнато. Според "Ковачев архитекти" отвореният клуб не може да съществува във вида, в който е в момента. На негово място ще има три сцени, на които "трябва да се сервира най-много бира". 

Ариана

Заведенията до езерото "Ариана" ще бъдат премахнати. На тяхно място ще се появи старата бирария "Ариана", която ще бъде възстановена в автентичен вид, благодарение на запазени фотоси, които архитектите са събрали. 

Нов живот

Новият устройствен план предвижда възстановяване на затворената от години къпалня "Мария Луиза", Климатичното училище и Горския дом. 

Има идеи и за атракционно влакче, което да се движи от болница "Токуда" по релсите до гара "Пионер", а конната база ще бъде преместена в друга част на парка. Предвижда се и изграждане на мрежа от велоалеи.

В началото на есента ще бъде организирано обществено обсъждане на Пълния устройствен план на Борисовата градина. 

ЦСКА уволни пресаташето, директор също с оставка

https://www.24chasa.bg/sport/article/6334802

ЦСКА уволни пресаташето, директор също с оставкаХристофор Христов вече не е пресаташе на ЦСКА. Преди мача с “Берое” му е било казано лично от Данаил Ганчев, че повече няма да изпълнява длъжността. Все още не е ясно кой ще заеме поста, като вариантите са два - Стоян Петков, който отдавна е в клуба и изпълняваше тази длъжност и в “Литекс”, и Ина Кръстовчева, която пък работи в сайта на ЦСКА.

Сюлейман Гьокче: Турция търси баланса между свободи и сигурност

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6334930

Сюлейман Гьокче: Турция търси баланса между свободи и сигурностНеочаквана съпротива осуети опита за преврат преди година, казва турският посланик в София - Г-н посланик, тази събота става точно една година от опита за преврат в Турция. Изясни ли се всичко вече? - Да, това е важна годишнина за Турция. В голяма степен вече знаем какво се случи. Знаем кой стои зад този опит за преврат.

Прогноза за времето - 14 юли (петък)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-14-uli-petyk-news_622283.html

Преди обяд облачността ще се разкъсва и намалява, и над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. След обяд, главно над планините, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни превалявания, на отделни места с гръмотевици. Това с

14 юли в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=355395

Събития 1228 г. – Луи VIII става крал на Франция след смъртта на баща си Филип II. 1456 г. – Унгарската армия нанася поражение при Белград на армията на Османската империя. 1789 г. – Френската революция: Жителите на Париж превземат Бастилията и освобождават седем политически затворници, с което започва Френската революция.

Най-мощният и скъп "Нисан" вече е в България

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/07/14/3006494_nai-moshtniiat_i_skup_nisan_veche_e_v_bulgariia/?ref=rss


Най-скъпият и най-мощен сериен модел на "Нисан" дебютира и в България. GT-R NISMO е последната еволюция на легендарния спортен автомобил, спечелил си името "Годзила" още преди десетилетия.<br /><br />Задвижването идва от битурбо V6 двигател, които след последните доработки закръглява мощността си до 600 конски сили, или с 30 повече от досега.<br /><br />Моторът разчита на два големи турбокомпресора, използвани в GT3 надпреварите, като мощността се...

Синдикалист: Икономиката може да си позволи по-добри заплати

http://dnes.dir.bg/news/zaplati-knsb-tema-realnost-26058903

Икономиката в България вече може да си позволи по-високи заплати, каза снощи в Силистра президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БТА.

Обвинения към Китай за смъртта на нобелов лауреат

https://www.actualno.com/asia/obvinenija-kym-kitaj-za-smyrtta-na-nobelov-laureat-news_622302.html

Китайските власти отхвърлиха обвиненията, че носят "голяма отговорност" за преждевременната смърт на нобеловия лауреат за мир Лю Сяобо, който почина от рак, докато излежава присъда в китайски затвор. Обвиненията дойдоха от председателката на Норвежкия нобелов комитет Бер

Сирене в гювече по шопски

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6334557

Сирене в гювече по шопски Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Вижте дневния ред на 28-то заседание на Общински съвет –Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/BEB6NWEcRs0/

Двадесет и осмото заседание на Общински съвет – Поморие ще се проведе на 19.07.2017 г./сряда/ от 10.00 часа в зала № 2 на Община Поморие при следния проект за дневен ред:

1.ОС-367/09.06.2017г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно допълнение към програмата за управление и разпореждане с имоти, общинска собственост за 2017г. в с.Лъка.

2.ОС-386/19.06.2017г. – Докладна записка от инж.Станимир Кушев – Директор на ОП „ОГСС”, относно отдаване под наем на дивечови ниви през стопанската 2017/2018г.

3.ОС-387/19.06.2017г. – Докладна записка от инж.Станимир Кушев – Директор на ОП „ОГСС”, относно отдаване под наем на маломерни имоти за стопанската 2017/2018г.

4.ОС-388/19.06.2017г. – Докладна записка от инж.Станимир Кушев – Директор на ОП „ОГСС”, относно отдаване под наем на земеделски земи за една стопанска година.

5.ОС-389/19.06.2017г. – Докладна записка от инж.Станимир Кушев – Директор на ОП „ОГСС”, относно отдаване под наем на земеделски земи.

6.ОС-390/20.06.2017г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно продажба чрез търг с явно наддаване на недвижим имот частна общинска собственост в с.Габерово.

7.ОС-396/22.06.2017г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно допълнение към програмата за управление и разпореждане с имоти, общинска собственост за 2017г. в с.Горица.

8.ОС-411/03.07.2017г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно разпореждане с имот – частна общинска собственост за ликвидиране на съсобственост в землище с.Каменар.

9.ОС-419/06.07.2017г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно допълнение към програмата за управление и разпореждане с имоти, общинска собственост за 2017г. в с.Белодол.

10.ОС-420/06.07.2017г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно разпореждане с имот – частна общинска собственост за ликвидиране на съсобственост в с.Медово.

11.ОС-424/07.07.2017г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно отдаване под наем на обекти общинска собственост в с.Горица.

12.ОС-425/07.07.2017г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно предоставяне на помещение и учредяване безвъзмездно право на управление на НЧ „Възраждане-Доброван-2013г.”.

13.ОС-426/07.07.2017г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно предоставяне на помещение и учредяване безвъзмездно право на управление на НЧ „Георги Маджаров-1924г.”.

14.ОС-427/07.07.2017г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно прекратяване на съсобственост чрез доброволна делба.

15.ОС-430/07.07.2017г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно допълнение и изменение на Решение № 32/22.12.205г., № 96/26.02.2016г., № 432/10.01.2017г.

16.ОС-437/12.07.2017г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно разпореждане с имот – частна общинска собственост.

17.ОС-438/12.07.2017г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно актуализация на бюджет 2017г.

18.ОС-360/07.06.2017г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно предложение за прекратяване на конкурс за избор на управител на „МЦ-І” ЕООД – гр.Поморие.

19.ОС-366/09.06.2017г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно съгласуване на проект за изменение на ПУП-ПР за УПИ Х в кв.5 по плана на с.Горица.

20.ОС-397/26.06.2017г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно приемане на „Актуализирана програма за управление на дейностите по отпадъците на територията на Община Поморие 2015-2020г.”.

21.ОС-398/26.06.2017г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно съгласуване на проект за изменение на ПУП-ПР за УПИ Х в кв.21 по плана на с.Горица.

22.ОС-410/30.06.2017г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно предприемане на действия по отмяна на дарение по решение на Анхиалски градски общински съвет гр.Анхиало /Поморие/ от 1 февруари 1932г., допълнено с решение от 30 май 1932г., с което са дарени в собственост та държавата 7 470кв.м. място, за постройка „Дом за почивна станция на инвалидите”.

23.ОС-423/07.07.2017г. – Докладна записка от инж.Марияна Музакова – Директор на ОП „СУОИ”, относно съгласуване на схеми с позиции за разполагане на РИЕ на територията на Община Поморие.

24.ОС-431/10.07.2017г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно приемане мрежата та училищата, детските градини и център за подкрепа за личностно развитие-общински детски комплекс в Община Поморие за учебната 2017/2018г.

25.ОС-433/12.07.2017г. – Докладна записка от Любо Липчев – Председател на ПК по ОКВЗСП, относно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на Георги Панайотов.

26.Текущи.

 

Прогноза за времето - 14 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=355414

Над Черноморието в сутрешните часове ще има по-значителни временни увеличения на облачността. На места слабо ще превали. По-късно през деня облачността от север ще намалява. Ще духа умерен до силен североизточен вятър, който след обяд ще отслабва.

Честит рожден ден на Мариана Куманова

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6334522

Честит рожден ден на Мариана Куманова Днес рожден ден празнува Мариана Куманова, която е администратор интернет търговия. Желаем ѝ здраве, късмет и много поводи за

Франция почита паметта на жертвите на атентата в Ница

http://dnes.dir.bg/news/kamion-nitza-jihad-zhertvite-26058849

Ница и цяла Франция днес почитат паметта на жертвите на терористичния атентат отпреди година, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Можеш ли да приличаш на Стоичков? На Тони Блеър? Или на Динко? Не можеш

http://clubz.bg/56184-mojesh_li_da_prilichash_na_stoichkov_na_toni_bleyr_ili_na_dinko_ne_mojesh

Примерът на Динко е заразителен. Но той ли зададе тона всъщност?

"Отивам на работа и забелязвам как от единия от камионите ми се краде нафта. Двама човека са, афектирах се, ударих им по два шамара. Гражданите са видели и звънят на 112, защото по принцип в България повечето мъже станаха жени. Ако влезе някой у вас, открадне нещо, няма ли да му биеш два шамара?"

Така Динко Вълев от Ямбол описа в ефира на Нова телевизия причината за боя над собствените му работници, заради който прекара 24 часа в ареста.

Интервюиращият му подсказа, че нормална практика е в случай на кражба да се обади в полицията.

"И като се обадя в полицията какво? Ще дойдат, ще го вземат, ще го пуснат. И на другия ден пак ще открадне. Това е България", обясни Вълев.

Но призна, че е ядосан на себе си, че е бил "по-афектиран и съм прекалил с викането и крещенето". И отбеляза, че полицаите в Ямбол са се държали прекрасно с него.

"Ако е в Америка и ми откраднат нещо, аз имам право да го убия. А в България, взимат отпечатъци, на другия ден по живо, по здраво, после той обира някаква баба, взима й пенсията, удря я, тя умира. Защото някакъв циганин няма закон да го спре от първия път да спрат кражбите", обясни той процедурите по други ширини. "Какво да направи? Дай да влиза още малко и да удари майка! Да краде нафта, да удари майка?"

Но дори и в САЩ не можеш да убиеш човек за това, че е крал нафта от камион - нещо, за което никой не поправи "ловеца на бежанци". 

"Този човек, който ме обра, няма да подавам жалба за него, той си получи наказанието, той продължава да работи за мен, до следващото наказание. Който не му изнася, да се изнася", обобщи Динко случая.

Интервюиращия припомни друг скорошен случай, в който "ловецът на бежанци" посегна на приятелката си от ревност.

"Тя и моята приятелка малко я бих. Ти ако видиш твоята жена да праща голи снимки на някакъв дъртак, 56 годишен, какво ще правиш?", отговори ямболията.

Жена е все пак, отбеляза репортерът на Нова.

"Е, хубаво, жена, аз съм мъж. Цяла България ме познава, трябва ли да ме излага? Праща голи снимки, какво трябва да направя?", повтори Динко.

Той коментира накратко и края на кариерата си като охранител на границата, като заяви, че е обещал на митничарите да не патрулира и си спазва обещанието. Но преди два дни получил сигнал, че ще го убият, а от "Ислямска държава" предлагали повече за главата му - вече давали 100 000 долара.

"Явно се е вдигнала цената, ставам по-интересен."

На въпрос дали одобрява хората, които го копират и продължават да патрулират по границата и да преследват бежанци, Динко отсече:

"Ако някой е взел една стотинка от бежанци, хубаво да не види в тоя живот. Аз пари имам, пари изкарвам достатъчно, да тръгна да се занимавам с някакви кирливи цигани, да им бия два шамара и да ги преджобя? Аз по-богат не мога да стана."

И отбеляза гордо:

"Някои хора искат да приличат на мене. Но можеш ли да приличаш на Христо Стоичков? Можеш ли да приличаш на Тони Блеър? Не можеш."

На 14 юли рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6334526

На 14 юли рожден ден иматБорислав Сарандев, бизнесмен, масон, почетен консул на Шри Ланка Владимир Илиев, легендарен автомобилен пилот Дейвид Славчев, актьор Илиян Михов-Баровеца, фолкпевец Йордан Стойков, бивш депутат Михаил Лалов, художник Цветелина Кирилова, бивша лекоатлетка, кондиционен треньор на националния отбор по художествена гимнастика Кирил Ампов,

В болница е експрезидентът на САЩ Джими Картър

http://dnes.dir.bg/news/pripadna-bolnitza-kartar-trion-26058829

Бившият президент на САЩ Джими Картър, е в болница, след като припадна на благотворително събитие в Канада, предаде БТА.

Нова услуга в Китай - дрямка по време на работа

https://www.actualno.com/curious/nova-usluga-v-kitaj-drjamka-po-vreme-na-rabota-news_622298.html

Пекинската компания Xiangshui Space предлага на работещите в офиси да поспят в легло без да си ходят вкъщи, пише The South China Morning Post, цитиран от БГНЕС. Компанията откри 15 хотела с капсули за почивка в офисните сгради, интернет кафе и коуъркинг пространство. Във всеки има от две до осем

Мъж се оплака, че не му дават да носи грим на работа

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/myzh-se-oplaka-che-ne-mu-davat-da-nosi-grim-na-rabota-6071459

Той твърди, че се чувства дискриминиран, защото жените, които работят на същото място, носят повече грим от него

Сюлейман Гьокче: Само 50 хиляди са в ареста от 169 хиляди разследвани

http://clubz.bg/56183-syulejman_gokche_samo_50_hilqdi_sa_v_aresta_ot_169_hilqdi_razsledvani

ПОЛИТИКА сюлейман гьокче(2)

„Това не беше обикновен военен преврат, нито само опит за свалянето на президента Ердоган”, каза пред Нова телевизия посланикът на република Турция Сюлейман Гьокче по повод годишнината от събитията от 15 юли 2016 г.

Той обяви, че турската държава вече е установила фактите и доказателствата, събрала е кадри и показания и връзките са изяснени – организатор на опита за преврат е ФЕТО (терористична организация на Фетхуллах Гюлен – б.р.),  както Анкара нарича мрежата на живеещия в САЩ проповедник.

Разследвани са досега 169 хиляди души. От тях 50 хиляди са арестувани, останалите са освободени и са се върнали към нормалния си живот”, съобщи посланикът.

Сюлейман Гьокче реагира остро на въпросите дали не става дума за инсценировка, която да даде повод на Реджеп Ердоган да се разправи с политическите си опоненти.

„Това е обидно. Не познавам тези анализатори. Но точно преди една година в деня след опита за преврат чух такива анализатори дори от вашето студио. Вие показвате ужасяващите сцени, 250 души загубиха живота си в защита на демокрацията, 2200 души бяха ранени и осакатени, стотици деца останаха сираци. Срещу тези зверства бяха понесени огромни болки. Нима някой би дръзнал да бомбардира собствения си парламент? За мен това е обидно”.

Гьокче припомни, че за първи път в историята на Турция е била бомбардирана сградата на парламента, бил е атакуван и президентският дворец.

Ако представите ситуацията като опит за сваляне на Ердоган, това е твърде стеснен прочит”.

Посланикът на Турция припомни, че дори и участниците в проведения преди дни Марш на справедливостта, в който 2 милиона души протестираха срещу Ердоган, са участвали в демонстрциите в подкрепа на демокрацията преди година. Тогава опозиционната кемалистка Народнорепубликанска партия също се включи в свиканите от Ердоган митинги.

Сюлейман Гьокче каза още, че обявеното веднага след опита за преврат извънредно положение няма да продължи безкрай и припомни, че Франция също обяви извънредно положение след атаката в Ница на 14 юли 2016 г.

Това са извънредни обстоятелства, които изискват извънредни мерки. Това е заплаха за националната сигурност на Турция. Опитваме се да постигнем баланс между свобода, демокрация и сигурност”.

Сюлейман Гьокче отхвърли коментарите, че не е присъствал на срещата между Бойко Борисов и Реджеп Ердоган миналия месец, защото българската настрана е настояла за това заради намесата му във вътрешната политика.

„Това е технически въпрос. По дефиниция посланиците присъстват на президентските посещения. Не е задължително посланикът да присъства на други срещи. Изпитвам огромно уважение към премиера Борисов,  той многократно е посещавал Турция и аз съм бил в Турция само веднъж по време на негово посещение”.

Попитан дали подкрепата му за Лютви Местан е причина за отсъствието му от срещата, Гьокче каза:

„Това е несъотносимо”.

Християнските църкви в Египет ограничават дейността си заради джихадисти

https://www.actualno.com/africa/hristijanskite-cyrkvi-v-egipet-ogranichavat-dejnostta-si-zaradi-djihadisti-news_622297.html

Коптската и евангелската църква в Египет спряха някои от дейностите си от съображения за сигурност след джихадистки нападения срещу християни в страната, предаде БГНЕС. Лекции и излети, организирани от Евангелската църква, ще бъдат спрени в продължение на три седмици сле

Православен календар за 14 юли, вижте кой има имен ден днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6335119

Православен календар за 14 юли, вижте кой има имен ден днесСв. ап. Акила. Преп. Никодим Светогорец Акила бил евреин от Понт, който се преселил да живее в Рим. По това време император Клавдий изгонил всички евреи от свещения град. Акила също заминал със съпругата си за Коринт, където срещнал ап. Павел. Впечатлен от мъдрите слова на светия отец, Акила бил сред първите евреи, повярвали в Исус,

”Ислямска държава” пое отговорност за неуспешни атентати

http://dnes.dir.bg/news/udari-butilki-jihad-provaleni-26058788

"Ислямска държава" поема отговорност за провалените терористични удари през юни в Париж и Брюксел.

Тръмп би поканил Путин, като дойде ”подходящият момент”

http://dnes.dir.bg/news/pat-putin-moment-sasht-izbori-2016-26058787

Доналд Тръмп заяви, че би поканил руския президент Владимир Путин в Белия дом, но че не е настъпил подходящият момент за това, предадоха Ройтерс и БТА.

Валентин Радев: Защо няма камери по пътя? Няма пари

http://clubz.bg/56182-valentin_radev_zashto_nqma_kameri_po_pytq_nqma_pari

Валентин Радев. Снимка БГНЕС

Не може МВР да оправи цялата ситуация с ромите, започва се от училище. Тази теза изказа вътрешният министър Валентин Радев в сутрешния блок на Нова телевизия днес.

"Хем искаме полицаи навсякъде, хем "ама те ни проверяват"", коментира той ситуацията в Асеновград.

Според него обществото трябва да търси сметка от народните представители.

"Да го изискват от тези, за които са гласували", уточни той. 

На въпрос защо по пътищата ни няма повече камери за засичане на скоростта и заснемане на нарушения, министърът отговори кратко - няма пари.

"Има проект за камери и у нас, не искам да отивам в бъдещето, но може би ще успеем да го направим и у нас. Струва пари в началото, но след това е много по-ефективно. В същото време по пътищата у нас има 278 автомобила на МВР, които следят да няма нарушения", заяви той.

Вътрешният министър отново потвърди, че няма намерение да подава оставка, въпреки исканията на БСП.

Над 200 екозащитници са убити миналата година

http://dnes.dir.bg/news/ubiti-ekozashtitnitzi-sobstvenitzi-sreda-26058786

Най-малко 200 души са убити миналата година, водейки битка в защита на околната среда срещу минни, горски или земеделски проекти.

Искат ли руснаците мир?

http://clubz.bg/56181-iskat_li_rusnacite_mir

Знаменитият въпрос на Евтушенко "Искат ли руснаците война?" би трябвало да се задава вече точно обратното - "Искат ли руснаците мир?" Подобен въпрос е логичен, защото Русия охотно воюва както в Украйна, макар и да го отрича, така и в Сирия. В този смисъл е редно да се запитаме и друго: Няма ли най-сетне да се сложи край на военните паради и на актьорските възстановки, показващи щурмуването на Райхстага? Няма ли най-сетне да се изоставят лозунги като: "Напред към Берлин!" и "Можем да го повторим!"? Селяните в цялата страна обичат да се кичат с камуфлажни униформи; в чест на славния Ден на победата продавачките си слагат пилотки, а децата често играят навън във военни униформи.

Властта ли черпи сила от войнствените настроения сред народа? Или управляващите му инжектират, заедно с пропагандата си, и радост от военната мобилизация? Кое е тук първично – яйцето или кокошката? Според мен, си имаме работа с рядък случай на сливане между яйцето и кокошката.

Една трета от руснаците, участвали в анкета на „Левада-център”, искат бъдещият президент, който и да е той, а по всичко личи, че той ще бъде пак същият, да следва по-твърда вътрешна политика. Путин е все още излишно либерален, според онези, които настояват да се върне смъртното наказание и боя с пръчки, а и според другите, които настояват да се унищожат всички сили, които имали за цел да разбият Русия отвътре.

Същите хора са на мнение, че във външната си политика спрямо Запада Русия трябва решително да удари с юмрук по масата. А 40 процента от анкетираните руснаци искат всичко да си остане по старому и нищо да не се променя. За тях явно всичко е прекрасно. И само някакви си 13 процента искат либерализация и помирение със Запада.

Русия – в страната на кривите огледала

Разбира се, всички знаем стойността на анкетите в авторитарните страни. Те си менят посоката като пламъка на свещ, изложен на силен вятър. Резултатите от друга анкета показват, че една четвърт от младите хора под 25 години искат да напуснат Русия завинаги. А всеки десети руснак си мечтае за емиграция. Явно тук има някакво противоречие с цитираните преди това данни. И все пак: искат ли руснаците мир? От европейска гледна точка, Русия живее в свой, огледален свят. Ако иска да се разгърне и сближи със Запада, трябва да счупи огледалата, което според разпространените руски суеверия, означава смърт.

Всеки път след избори, независимо на какво ниво, става ясно, че народът гласува за властта. А опозицията поставя под въпрос истинността на резултатите. Манипулирането на данните е друга опера, но колкото и мащабни да са измамите, все пак си личи, че народът стои зад властта. Тогава интелигенцията засипва народа с проклятия, напомня за робството, крепостното право и всичко това продължава няколко месеца. След това проклятията заглъхват и народът в лицето на споменатите вече 13 процента, отново става жертва на режима, окупирал страната със своите чекистки методи. Нима интелигенцията хитрува? По-скоро хитрува самата либерална идеология. За да бъде спасен народът, е нужна вяра в необходимостта от спасение.

Но ето ти беда. Интелигенцията смята днешните чекисти за продължители на делото на НКВД и КГБ. За болшинството от народа обаче, чекистите са избраници на съдбата, защитници на родината, които се грижат за реда. Та са се превърнали в реален мит – казвам това без всякаква ирония.

Тези герои постоянно се намират в състояние на война със Запада. Тази война сега се изостри - за тяхна радост и за нещастие на народа. Путин подписва указ за продължаване на контрасанкциите срещу Запада. И всички радостно викат  ура! Русия отказва да плати вноската си в Съвета на Европа. А реакцията е: „Така им се пада!” На кого? На европейците, разбира се!

Казано накратко, войната явно е по-добра от мира. Не голямата война. Нито пък атомната! Но войната, сама по себе си, не плаши обществото, което така и не бе проникнато от „западния" пацифизъм. От едно московско либерално радио узнах, че една четвърт от неговите слушатели биха отишли да воюват в Донбас, за да си изплатят заемите. За властимащите, които са се изолирали от Запада, състоянието на нова Студена война е изгодно. То най-добре прикрива хроничното изоставане на икономиката и провала на модернизацията. Тази мобилизация снема отговорността от властта за всички беди. И тогава за всичко е виновен Западът. На който не му харесва - границите вече са отворени. Нека именно натам се излее протестното движение!

Властта за нищо не е виновна?

Сблъсквайки се с единствено възможната за Кремъл форма на упражняване на властта, интелигенцията се кае: Ние сме виновни за това! Как можахме да го допуснем? Интелигенцията се бие в гърдите, но не и без лукавство.

Защото, който се кае повече, явно е прав. А не онези, които правят компромиси пред властта. Но при всеки авторитарен режим, компромисът волю-неволю се превръща в ежедневие. Властта повтаря всеки ден, че върши всичко правилно. Тя не си признава нищо – нито, че е свалила самолет, нито, че не е разследвала истински убийството на Немцов, нито, че има пръст в допинг-скандала за олимпийците.

Не, тя за нищо не е виновна. Само понякога, за да не изглежда съвсем неправдоподобно извисена, властта се отърсва от някои корумпирани личности, както кучето се отърсва от бълхите си.

Близо половината от народа остава безмълвен, изпаднал в дълбок исторически шок. Путиновият електорат има чисто биологичната задача да оцелее. И възприема всяка промяна като заплаха. Той е за застоя. След като е оцелял вчера, иска и утре да го очаква същото. Но изследването на „Центъра Левада” напомня, че една трета от народа иска подобряване на времето. Този копнеж за по-добър климат е пълна противоположност на интелигентските мечти. Една трета от руснаците искат повече ред и повече строгост изобщо, но не непременно политическа. И хората свързват този ред със Сталин. Шегата настрана, но в този случай, в очите на голяма част от руснаците Сталин се оказва най-порядъчният човекоядец, който винаги се е борил за мир по целия свят.

Текстът е от Дойче веле.

Франция почита паметта на жертвите на атентата в Ница

//dariknews.bg/novini/sviat/franciia-pochita-pametta-na-zhertvite-na-atentata-v-nica-2036731

Ница и цяла Франция почитат паметта на жертвите на терористичния атентат отпреди година, предаде Франс прес.

Нападателят от Ница е имал петим

Всичко за Tesla Model 3

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280687_%D0%92%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+Tesla+Model+3

 Фанфарен звън обяви началото на поръчките за Tesla Model 3 през месец март 2016.  Сега, повече от година по-късно, все повече и повече информация изтича за компактния електрически автомобил – тук е събрано всичко за новия Tesla Model 3.

Както съобщи Илон Мъск в Twitter, от петък (07.07.2017) Tesla започва серийното производство на компактните електрически автомобили. На тази дата от поточната линия ще слезе първият сериен автомобил от модела под работното наименование „SN1“, две седмици преди тържественото начало на продажбите. С което производителят на електрически модели се вписва много добре в графика, в сравнение с дългото забавяне при въвеждането на Model X. Първите автомобили ще бъдат доставени на клиентите  на 28.07. В момента за Tesla Model 3 има около 400 000 предварителни поръчки, което означава, че за електрическия модел се чака повече от една година. През юли ще бъдат произведени 30 автомобила, след това Tesla бавно ще увеличава ритъма. През август от лентата ще слязат 100 екземпляра на Model 3, а през септември Tesla планира да произведе 1500 модела и през декември 2017 вече ще бъдат произвеждани по 20 000 автомобила на месец. За цялата 2018 година компанията планира да произведе 500 000 броя, в момента квотата е в размер на около 100 000 превозни средства.

Tesla Model 3 трябва да стане хит

Малко ретроспекция към март 2016: За пръв път в историята,  хора са опънали палатки пред автокъща, само и само да са на предни позиции при първоначалната вноска за автомобила. И то за автомобил, който никой не е виждал до този момент. Традиционните автопроизводители сигурно биха се разплакали като видят тази сцена.

Мъск обаче по скоро не. Харизматичния шеф на Tesla си играе с ентусиазма на феновете на Тесла, като че ли те са музикален инструмент. Последователите на първите IPhone знаят това от легендарния Стив Джобс. И така, не е чудно, защото точно когато на 31.03.2016 се отворят тефтерите за поръчки на новия Tesla Model 3, пред клоновете на Tesla ще се извият огромни опашки. Който превари, ще спечели.

35 000 американски долара e цената на Tesla Model 3 

Точно след световната премиера на 31.3. 2016, хората разбраха много добре за какво точно са извършили авансово плащане от 1000 долара. За модел от среден клас, позициониран под Model X и Model S.

Информацията е твърде малко. Цените започват от 35 000 долара. Което прави цената на Tesla Model 3 наистина значително по-висока от средната цена за нов автомобил в Америка, която е 31 000 долара, разбира се покупната цена в САЩ се редуцира както следва, от приспадане на данъци 7500 долара, включително и други премии – от 2000 до 6000 долара, в зависимост от щата. Разбира се Model 3 защитава петзвезден рейтинг във всички области за сигурност. Модел 3 ще стъпи с максимален капацитет на батерията със 75 кВтч, стандартната версия стартира с 60 киловатчаса. Всички версии на модела ще имат режим автопилот, който позволява автомобилите Tesla да могат да се управляват полуавтономно.

На презентацията Мъск отдава особена важност на огромния стъклен покрив, който, както казва, е от най-големите в този клас, както и на факта, че " в Модел 3 могат комфортно да се возят петима възрастни! Ние искаме хората да се влюбват в автомобила си и да очакват с нетърпение да се качат в него", каза Мъск

Най-новата информация и данни за Tesla Model 3:
•    Спринтът до 100 км/ч е под 6 секунди
•    Пробегът възлиза на повече от 215 мили (повече  от 350 км)
•    Зареждането на публичните станции на фирмата ще бъде таксувано 
•    За опцията със задвижване на четирите колела ще трябва да се платят допълнително още около 5000 долара. 
•    Коефициентът на съпротивление се очаква да възлезе на 0,21. 
•    Вратата на багажника ще бъде по-голяма в сравнение със серийния модел.
•    Обемът на багажника възлиза на 397 литра
•    Матово черното лакиране от премийните модели ще се предлага и на серийните.
•    Джантите на мостреният Model 3 са същите като серийните.
•    Предлага се и опция с теглич.

Интериорът също ще претърпи промяна, като на втората презентация Tesla показва повече.

•    Воланът е трилъчев.
•    Head-up дисплей допълва единствения 15-инчов хоризонтален екран в средата. 
•    На задната седалка има място за 2 или 3 тесни детски седалки 
•    Седалките са напълно сгъваеми 
•    Възможни са по-малко от 100 конфигурации

Всички бройки на Tesla Model 3, които ще бъдат пуснати за продажба, ще бъдат шестцифрено число. Освен Model S и току що стъпилият в продажба SUV Model X, Tesla планира още един четвърти модел. В едно свое изказване в Twitter, Мъск обяви, че ще има още един Model Y.

Повдига ми се

http://pogled.info/bulgarski/povdiga-mi-se.87608

/Поглед.инфо/ Повдига ми се. - Вземи Бузлуджа! - Ни щъ!; Дай Бузлуджа! - Няма пък! - Оялият се народ има само една грижа - КАТ да не записва личните данни на пътниците в колите. БСП заплашва да се самозапали, за да защити privacyто на народа.

Вдъхновение: Възрастни съпрузи изкачиха Вихрен, хванати за ръка

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vdyhnovenie-vyzrastni-sypruzi-izkachiha-vihren-hvanati-za-ryka-2036726

Той е на 78 години, а тя - на 73 години. Заедно са от 52 години. Изкачват Вихрен, така както вървят и през живота – ръка за ръка, разказва

Франция отбелязва с военен парад своя национален празник

//dariknews.bg/novini/sviat/franciia-otbeliazva-s-voenen-parad-svoia-nacionalen-praznik-2036728

Над 3700 военни ще участват в традиционния парад по повод Деня на превземането на Бастилията - националния празник на Франция, предаде Франс прес.
 
Парадът по традиция ще се проведе на булевард "Шан-з-Елизе"

Проговори майката на младежа, който блъсна туристи и избяга

//dariknews.bg/novini/bylgariia/progovori-majkata-na-mladezha-kojto-blysna-turisti-i-izbiaga-2036727

"Крис е в шок, затова се крие". Това заяви пред bTV майката на 16-годишния Кристиян, който преди дни блъсна група туристи на шосето и избяга.
 
Според майката момчето позна

Захлаждане, бури и градушки в последните дни от седмицата

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zahlazhdane-buri-i-gradushki-v-poslednite-dni-ot-sedmicata-2036725

След изминалите горещи летни дни предстои захлаждане, което в четвъртък се усети само в Северна България. Но днес постепенно се очаква да обхване цяла България, посочва

Пожарът - покана за преврат

http://pogled.info/bulgarski/pozharat-pokana-za-prevrat.87607

/Поглед.инфо/ За палежа на Партийния дом се казаха доста неща. Има и преувеличения, или направо измишльотини. Това е нашият стандарт – минали са години, основните участници или свидетели ги няма, колко му е да ръсиш каквото ти скимне. Сега, след палежа на крана, който трябваше да демонтира паметника пред НДК, ми се стори уместно да покажа нещичко от нощта на 26 август 1990 година – без никакви претенции, с малки видео отрязъци – така както ги е заснел Христо Минчев от Пазарджик, на когото от тълпата викаха Конго, неизвестно защо.

Le Monde: Епохално постижение на руските физици

http://pogled.info/svetoven/russia/Le-Monde-epohalno-postizhenie-na-ruskite-fizitsi.87604

/Поглед.инфо/ Неотдавна официално бяха дадени имена на четири от най-тежките открити елементи на периодичната таблица. В Дубна – съветският храм на науката, вече 60 години се опитват да раздвижат границите на тази област на науката. Иде реч за елементи, които не съществуват на нашата планета. И открието досега се пазеше в тайна.

Най-голямата катастрофа в авиацията е избегната случайно на 7 юли

http://pogled.info/svetoven/nai-golyamata-katastrofa-v-aviatsiyata-e-izbegnata-sluchaino-na-7-yuli.87605

/Поглед.инфо/ Канадска служба публикува предварителни данни за инцидента на международното летище на Сан Франциско, където според експертите е предотвратена най-голямата катастрофа в историята.

Защо няма народна песен за Апостола

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6334456

Защо няма народна песен  за АпостолаХристо Ботев първи разказва за Левски като песнопоец В прочутото писмо до Киро Тулешков Христо Ботев дава писмено сведение за песнопоеца Васил Левски: “Моят приятел Левски е нечут характер... Студ, дърво и камък се пука, гладни от два-три дена, а той пее и все весел. Вечер, дордето ще легнем, той пее; сутрин, щом си отвори очите, пак пее...

В. Катасонов: Федералният резерв прекрати поддръжката си на дълговата пирамида на САЩ?

http://pogled.info/svetoven/amerika/v-katasonov-federalniyat-rezerv-prekrati-poddrazhkata-si-na-dalgovata-piramida-na-sasht.87602

/Поглед.инфо/ Всички знаят, че благополучието на Америка се дължи на държавни съкровищни бонове. Дефицитите във федералния бюджет на САЩ се покриват с помощта на клапа, наречена съкровищни дългови ценни книжа, издавани от Министерството на финансите на САЩ (облигации, полици и др.).

Скъпите британски самолетоносачи са беззащитни срещу евтините руски и китайски ракети

http://pogled.info/svetoven/skapite-britanski-samoletonosachi-sa-bezzashtitni-sreshtu-evtinite-ruski-i-kitaiski-raketi.87603

/Поглед.инфо/ Британски експерти внезапно прозряха, че самолетоносачите им от новото поколение, струващи по 6,2 милиарда лири стерлинги всеки, са уязвими срещу относително евтините руски и о!, ужас, дори китайски ракети.

Проектът "Ислямска държава" е близо до изчезване

http://pogled.info/svetoven/proektat-islyamska-darzhava-e-blizo-do-izchezvane.87597

/Поглед.инфо/ Лидерът на ИДИЛ, "халиф" ал-Багдади, съдейки по всичко, е мъртъв – за това се получават все повече потвърждения. На фона на връщането на Мосул и приближаващото падане на Ракка това ни позволява да говорим за скорошен край на създадената от Багдади "Ислямска държава". Чий проект беше тя, как възникна и какво ще бъде нейното продължение?

Руски самолети прехващат въздушни разузнавачи

http://pogled.info/svetoven/russia/ruski-samoleti-prehvashtat-vazdushni-razuznavachi.87598

/Поглед.инфо/ През миналата седмица руски самолети са излитали шест пъти за прехващане на чуждестранни разузнавателни самолети край границите на Русия, съобщи в петък руското Министерство на отбраната.

Русия вдигна по тревога дивизия с балистични ракети

http://pogled.info/svetoven/russia/rusiya-vdigna-po-trevoga-diviziya-s-balistichni-raketi.87599

/Поглед.инфо/ Командването на руските Стратегически войски (РВСН) започна внезапна проверка на Барнаулската ракетна дивизия. В рамките на проверката ще бъдат извършени условни изстрелвания на балистични ракети. Съобщението е на руското Министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

Анкара е готова да купи руски противовъздушни системи С-400

http://pogled.info/svetoven/ankara-e-gotova-da-kupi-ruski-protivovazdushni-sistemi-s-400.87600

/Поглед.инфо/ Анкара е готова да плати 2,5 млрд долара за доставка на руски зенитни ракетни системи С-400, съобщи „Блумбърг” (Bloomberg), позовавайки се на анонимен източник в Турция.

Тръмп ще покани Путин в Белия дом когато му дойде времето

http://pogled.info/svetoven/tramp-shte-pokani-putin-v-beliya-dom-kogato-mu-doide-vremeto.87601

/Поглед.инфо/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще покани руския лидер Владимир Путин в Белия дом когато настъпи подходящият момент. Тръмп заяви това пред журналисти в четвъртък.

Припят след “Чернобил” - апокалипсис, зеленина и виенско колело

https://www.24chasa.bg/novini/article/6334993

Припят след “Чернобил” - апокалипсис, зеленина и виенско колелоСлед аварията Призрачният град се е превърнал в туристическа атракция На 26 април 1986 година по време на планов експеримент човешка грешка предизвиква експлозия в четвърти блок на атомната централа в Чернобил. Вследствие на аварията облак от радиоактивни отпадъци преминава над части от СССР, Източна Европа и Скандинавия.

Припят след “Чернобил” - апокалипсис, зеленина и виенско колело

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6334993

Припят след “Чернобил” - апокалипсис, зеленина и виенско колелоСлед аварията Призрачният град се е превърнал в туристическа атракция На 26 април 1986 година по време на планов експеримент човешка грешка предизвиква експлозия в четвърти блок на атомната централа в Чернобил. Вследствие на аварията облак от радиоактивни отпадъци преминава над части от СССР, Източна Европа и Скандинавия.

Всичко, всичко

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2017/07/14/2960658_vsichko_vsichko/?ref=rss


Режисьор: Стела Меги, Дж. Милс Гудлоу<br />в ролите: Амандла Стенбърг, Ник Робинсън, Ана дел ла Регуера, Аника Нони Роуз<br />Представете си, че не можете да докоснете нищо от света навън. Да подишате свежия въздух, да усетите слънцето на лицето си или да целунете момчето, което харесвате.<br /><br />Вълнуващата история Всичко, всичко е създадена по едноименния бестселър на Никола Юн и разказва трогателната любовна история на 18-годишната интелигентна, любопитна към...

Започва битката за Кресненския пролом

https://www.actualno.com/chronicles/zapochva-bitkata-za-kresnenskija-prolom-news_621173.html

На днешната дата, през 1913 година, започва последното голямо сражение от Междусъюзническата война – тази за Кресненския пролом. 14 юли остава в човешката история с началото на Френската революция, но за България това е и датата, в която българската армия за пореден път по

Войната за планетата на маймуните

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2017/07/14/3000218_voinata_za_planetata_na_maimunite/?ref=rss


142 мин., 3D, 4DX, Dolby Atmos<br />Режисьор: Мат Рийвс<br />Сценарист: Марк Бомбак, Рик Джафа<br />Оператор: Майкъл Сересин<br />Музика: Майкъл Джиачино<br />Продуцент: Дилън Кларк, Рик Джафа, Аманда Силвър<br />В ролите: Уди Харелсън, Тоби Кебъл, Анди Съркис, Джуди Гриър,Стив Зан<br />Преди 15 години един научен експеримент тотално се обърква, за да даде ВЪЗХОД на нов вид интелигентни маймуни... и да създаде вирус, който почти унищожава човешката...

Скулптор на пантеон за Левски забравен при откриването му

https://www.24chasa.bg/novini/article/6334531

Скулптор на пантеон за Левски забравен при откриването муЛюдмил Бонев вая великите карловци през 1987 г., прави Апостола като пламък За 150 годишнината от рождението на Васил Левски през 1987 г. властта обявява Национален конкурс за паметник на Апостола и ново пространствено оформление на къщата и намиращия се до нея музей. В битката, която започва през 1984 г.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване