Макрон: Нищо няма да раздели никога Франция и САЩ

https://offnews.bg//sviat/makron-nishto-niama-da-razdeli-nikoga-frantcia-i-sasht-660538.html

Нищо няма да раздели никога Франция и САЩ, обяви френският президент Еманюел Макрон по време на речта си на парада в центъра на Париж по повод френския национален празник. 

В речта си Макрон благодари на САЩ, че са се притекли на помощ на Франция преди един век по време на Първата световна война.

Макрон каза, че през годините на своята история Франция винаги е намирала сигурни съюзници и приятели, които са се притичвали на помощ.

Присъствието на Доналд и Мелания Тръмп на парада е илюстрация на приятелските отношения между САЩ и Франция, подчерта той, цитиран от Франс прес и БТА.

В края на словото си Макрон се прегърна с Тръмп.

Американският президент и съпругата му бяха почетни гости на парада. Това беше и първият парад на Макрон, след като беше избран на президентския пост. 

Парадът започна с въздушно шоу на пилоти от американските военновъздушни сили, включително с два изтребителя Ф-22 със стелт технология. Заедно с тях прелетяха и самолети на френските военновъздушни сили. После по централния булевард "Шанз-Елизе" в Париж преминаха над 3700 френски военнослужещи, 211 единици военна техника и 241 коня. В небето над Париж пък преминаха общо 63 самолета и 29 хеликоптера. Някои от самолетите прелетяха на височина от едва 305 метра.

Парадът съвпада със стогодишнината от включването на САЩ в Първата световна война, затова в него участваха и 145 американски военни.

Спектакълът в центъра на Париж бе на фона на френска военна музика, изпълнявана от оркестъра на френските въоръжени сили. Военният оркестър изсвири и химна на град Ница "Nissa la Bella" в памет на жертвите на атентата.

Макрон се срещна с ранени френски военни и им благодари за саможертвата.

От своя страна, Тръмп обяви, че за него е било голяма чест да присъства на парада. 

В Туитър Тръмп определи парада като великолепен. 

С парада беше сложен и краят на двудневната визита на Доналд Тръмп и съпругата му Мелания във Франция. 

Особено впечатление по време на посещението на Тръмп в Париж направи необичайния коментар, който президентът направи по повод първата дама на Франция Бриджит Макрон. Репликата беше записана от камерите, отразяващи срещата.

"Знаете ли, Вие сте в много добра форма", казва Тръмп на Бриджит Макрон. Тя не отговаря, а той се обръща към съпруга ѝ и пред нея казва: "Тя е в толкова добра физическа форма". Не се чува и Макрон да отговаря.

Изказването веднага предизвика критики и обвинения в сексизъм към Тръмп.

Какво всъщност има в соковете по магазините?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280758_%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D0%B2%D1%81%D1%8A%D1%89%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%B2+%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%BE+%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%B

 Годишната продажба на безалкохолни напитки у нас, включително и минералните води, възлиза на 1590 млн. литра.

Бутилираната вода за една година е 710 млн. литра, газираните напитки – 609 млн. литра, соковете и нектарите са общо 63 млн. литра, негазираните напитки за 80 млн. литра годишно, а функционалните напитки (т.нар. енергийни напитки) отчитат ръст от 15%.

Срокът на годност на тези сокове е една година, запечатан и пакетиран в бутилка, съобщава bTV. Как е възможно това, ако плодовете са пресни, и има ли химия в тях?

Всичко започва на хиляди километри оттук – във Флорида или Бразилия. Плодовете се произвеждат само 3-4 месеца в годината, но у нас сок се предлага целогодишно. Това се постига след т.нар. пастьоризация – температурна обработка на плодовете, която спира процеса на разваляне. Пастьоризацията обаче намалява съдържанието на витамин C.

За да се нарича сок, той не може да съдържа нищо друго освен естествени продукти - kонцентрирано плодово пюре, вода и естествени аромати. В някои случаи обаче производителите рекламират продукта си с „истински парченца” плодове, които се добавят допълнително. Те са широко тиражирани като „гума”, която наподобява плод.

Производителите уверяват, че няма консерванти и оцветители. Ароматите са от естествен произход, а захарта в нектарите е разрешена, но в строго определени дози. Контролът обаче не е достатъчно ефективен, защото у нас няма лаборатория, която да хваща злоупотребите.

Сигналната лампа за проблем при соковете може да бъде и цената, ако напитката е с цена под 2 лева, например.

Какво съдържат соковете?

Коктейл от Е-та, оцветители и подсладители – това можете да видите на изписано на опаковките върху някои от напитките. Сред най-често срещаните съставки са аспартам, арабска гума и тартазин.

Тартразинът е оцветител, който придава на храната лимонено-жълт до оранжев цвят. Приготвя се от въглищен катран и е забранен в много страни, но е позволен в точно определени количества.

Аспартамът, една от най-познатите добавки, е изкуствено получен подсладител, заместител на захарта. Той е приблизително 200 пъти по-сладък от захарта. Одобрен за използване от Европейската Агенция по безопасност на храните и се използва в над 6000 продукта от различен тип.

Арабската гума, „гума арабика” или „акациева гума” е естествен продукт, който се добива от кората на различни видове акациеви дървета. Използва се в направата на безалкохолни напитки и дъвки, както и в направата на различни цветни пигменти и разтворители, направени от естествени материали. Според експерти тя не представлява риск за здравето на хората.

Откриват изложба „Апостолът и неговото време през погледа на българските художници”

https://www.actualno.com/art/otkrivat-izlojba-apostolyt-i-negovoto-vreme-prez-pogleda-na-bylgarskite-hudojnici-news_622438.html

  Столична община и Националната галерия представят изложбата „Апостолът и неговото време през погледа на българските художници”, посветена на 180-годишнината от рождението на Васил Левски. Изложбата е подредена в Галерия на открито в Градина „Кристал” и ще

8 трупа на делфини само за седмица изхвърли морето край Балчик

https://www.24chasa.bg/region/article/6336917

8 трупа на делфини само за седмица изхвърли морето край БалчикСамо за седмица осем трупа на мъртви делфини изхвърли морето край Балчик, съобщи обясни Мариян Цветков - специалист в БКС към Община Балчик, цитира БТА. Делфините, чиито тела са извадени от морето край Балчик, са основно от видовете муткур и афала. Преди дни екипът, ангажиран с премахването им, се е натъкнал на огромна афала.

Двама души пострадаха при катастрофа по пътя Златни пясъци-Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6336878

Двама души пострадаха при катастрофа по пътя Златни пясъци-Варна
Двама души са пострадали при катастрофа по пътя от Златни пясъци към Варна, движението в участъка е затруднено. Това съобщиха от ОДМВР – Варна, цитирани от “Фокус“. Инцидентът между два леки автомобила е възникнал около 16.00 часа в района след Долна трака, преди първия светофар в посока Варна. В болница са откарани две лица,

Все повече работници в България загиват при нелепи и предотвратими злополуки

https://www.actualno.com/society/vse-poveche-rabotnici-v-bylgarija-zagivat-pri-nelepi-i-predotvratimi-zlopoluki-news_622439.html

Работници в България загиват от нелепи трудови инциденти, като голяма част от злополуките е можело да бъдат предотвратени. За това алармираха от Главна инспекция по труда. През първите шест месеца на годината са станали 1089 злополуки или средно по 6 на ден. И макар че броят и

Уникални кратки разкази, които ще ви разтърсят

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280757_%D0%A3%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BA%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B8%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE+%D1%89%D0%B5+%D0%B2%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D

 Обичате ли да четете разкази? Да, но не обичате да са дълги? Няма проблем.

Сега ще ви представим някои от най-впечатляващите кратки разкази:

 Алан Е. Майер:

„Събудих се от жестока болка по цялото тяло. Отворих очи и видях стояща до моето легло медицинска сестра.
- Мистър Фуджима, - каза тя, - Имате късмет, Вие оживяхте след бомбардировките над Хирошима преди два дена. Сега вие сте в болница и вас вече нищо не ви застрашава.
С мъка изговаряйки всяка дума, аз попитах:
- Къде съм?
- В Нагасаки, - отвърна тя.“

Фредерик Браун съчинил най-късия разказ на ужасите на всички времена:

„Последният човек на Земята седеше в стаята си. Изведнъж на вратата се почука...”

Чарлз Енрайт:

„Веднага след инцидента побързах да се прибера вкъщи за да съобщя на жената печалното известие. Но тя сякаш съвсем не ме слушаше. Тя въобще не ме забелязваше. Тя погледна директно през мен и си наля нещо за пиене. Включи телевизора.
В този момент звънна телефона. Тя отиде до него и вдигна слушалката.
Видях как и се сбръчка лицето. Тя силно заплака.“

Джей Рип:

Имаше само един изход, защото нашите съдби се сплетоха в един объркан възел на гняв и блаженство. И друг начин за решение нямаше. Ще се доверим на жребий: ези – и ще се оженим, тура – и ще се разделим завинаги.
Монетата беше хвърлена. Тя звънна, завъртя се и се спря. Ези.
Загледахме я с недоумение.
След това в един глас казахме: «Може би още веднъж?»

 Ендрю Е. Хант:

“Вълненото одеало, което неотдавна му дадоха в благотворителния фонд, удобно обгръщаше раменете му, а обувките, които днес намери в контейнера за смет бяха точно неговия размер.
Уличните огньове приятно сгряваха душата му сред цялата тази смразяваща тъмнина...
Извивката на пейката в парка беше толкова позната за натоварения му стар гръб.
“Благодаря ти Господи, - помисли той, - живота е просто възхитителен!””

Веднъж Ърнест Хемингуей се хванал на бас, че ще напише разказ, способен да трогне всеки читател, само от шест думи. Писателят спечелил баса със следното съчинение:

„Продават се детски обувчици. Неносени.”

Стивън Кинг:

„Дъщеря ми не спира да плаче и да крещи през нощта. Посетих гроба й и я помолих да престане, но не помогна.“

„Събудих се от блъскане по стъклото. Първо си помислих, че е от вятъра, когато отново чух същия звук идващ от огледалото.“

Лаконичността е сестра на таланта, признават много писатели. Умението с няколко думи да кажеш много, да събудиш чувства и емоции и да дадеш храна за размисъл е висш пилотаж във владеенето на езика и писателското майсторство, а тези ракази определено грабват от пръв прочит.

4 години затвор получи мъж, изнасилил малко дете в Перник

https://www.24chasa.bg/novini/article/6336845

4 години затвор получи мъж, изнасилил малко дете в ПерникОкръжният съд в Перник потвърди първоинстанционната присъдата спрямо Л. Г. (на 68 години), обвинен от Районна прокуратура – Перник. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - София. В периода от 1 юли 2014 г. до 17 юли 2014 г., в гр. Перник, подсъдимият Г. извършвал блудствени действия без съвкупление с шестгодишно момиче.

Говори като Уорън Бъфет, за да те чуят

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280756_%D0%93%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%A3%D0%BE%D1%80%D1%8A%D0%BD+%D0%91%D1%8A%D1%84%D0%B5%D1%82%2C+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%82%D0%B5+%D1%87%D1%83%D1%8F%D1%82

 Уорън Бъфет е един от най-успешните предприемачи в света. Той стои зад холдинга Berkshire Hathaway. Бъфет има една практика. Той всяка година пише писмо до инвеститорите на компанията, в което анализира събитията през последната година и логичните практики, които трябва да се приложат според него. Езикът, който предприемачът използва е толкова разбираем, че е достъпен и за широката публика, която няма общо нито с компанията, нито е запозната с някои от важните събития в сферата на инвестициите.

Писмата на Бъфет са написани така, че да предизвикат интереса на анализаторите и са достъпни и остроумни. Темите са интересни. Harvard Business Review са извели правилата, които допринасят за ефективната комуникация. Те разкриват какво прави речите на предприемача, толкова ефикасни и как той успява да предизвика интерес у публиката.

1. Показвайте честност
„През изминалата година допуснах грешка в стратегията си за инвестиционните ходове, която доведе до болезнени резултати. Допуснах грешки и поради бездействие. Трябваше да променя стратегията си още при първите индикации, че нещо не е наред.”, това пише Бъфет в доклада си от 2008г. за кризата. Това, че той не крие своите грешки кара публиката да вярва на всичко, което той ще каже след това, защото е очевидно, че той не крие нищо.

2. Обяснете цифрите
Разбира се, Бъфет използва много цифри в своите доклади, но винаги дава обяснение какво значат те и как са допринесли за компанията. Никога не оставяйте голи цифри, които просто запълват място.

3. Ползвайте метафори
„Много инвеститори приличаха на окървавени и объркани птици, погрешка използвани вместо топче за бадминтон. Ако бяхме в покер игра, Федералният резерв и Министерството на финансите щяха да са с „всичко вътре” към края на годината.”, пише Уорън Бъфет отново в доклада си през 2008г. Този начин за обяснение на гледната точка е много по-разбираем и освен това е по-забавен от сложните термини.

4. Внесете познати факти
След всички обяснения за икономическата криза през 2008г., Бъфет бърза да успокои „Не забравяйте, че сме преживели и по-лоши неща. Само за век Америка е преминала през рецесии, войни, инфлация и Голямата депресия. Недостиг на предизвикателства не е имало. Сравнете сегашния момент с миналите столетия, когато хората едва са преживявали. Макар и трудно системата е проработила.”, казва Бъфет.

Ако искате докладите и речите Ви да са ефикасни, опитайте се да придобиете тези характеристики на комуникацията. Направете финансовите отчети разбираеми и по-възможност по-интересни. Ако един от най-великите хора на планетата може да направи сложните термини интересни, защо ние да не можем да направим една презентация по-достъпна?

Сменят шефа на едно от най-важните звена в Митниците

http://dnes.dir.bg/news.php?id=26062489

В началото на седмицата бе освободен директорът на едно от най-важните звена в Митниците дирекция "Разузнаване и разследване" - Сергей Наков, научи Дир.бг.

Иззеха 9640 къса цигари и 600 саморъчно свити цигари без бандерол в Старозагорско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6336849

Иззеха 9640 къса цигари и 600 саморъчно свити цигари без бандерол в Старозагорско
9640 къса цигари и 600 саморъчно свити цигари без валиден, акцизен бандерол са иззети служители на РУ – Казанлък на 13 юли. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Цигарите са намерени при проверка в търговски обект в село Александрово, собственост на 50-годишната Р.К. По случая е образувано бързо производство по чл. 234 от НК.

100 компании са разковничето за решаването на проблема с климатичните промени

http://www.investor.bg/analizi/91/a/100-kompanii-sa-razkovnicheto-za-reshavaneto-na-problema-s-klimatichnite-promeni-243076/

71% от емисиите парникови газове от 1988 г. насам идват от най-големите производители на горива и добиващи изкопаеми енергоизточници, според доклад

Кои изрази не трябва да използваме на работното място?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280755_%D0%9A%D0%BE%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B8+%D0%BD%D0%B5+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%

 Убедили сме се, че когато ни наемат на работа, колкото повече се чувстваме равни с останалите, толкова повече ще бъдем такива – дори докато още се учим в професията. И все пак, нужно е да знаем някои фрази, които, ако изречем, ще направят лошо впечатление. Кои са те?

  1. „Не знам“

Тази фраза трябва да се избягва, защото оставя човека срещу Вас с впечатлението, че не сте достатъчно подготвени и амбициозни, да напредвате в работата. Добра алтернатива е да отговорите с това, което знаете. Например: „Точно това е въпросът, на които и аз търся отговор.“ Или ако знаете някой, които би могъл да даде компетентен отговор, посочете го.

  1. „Така става ли?”

Изразът се използва най-често, когато трябва да съгласувате нещо с шефа си. По-добре е да избягвате фразата, защото Ви кара да звучите като човек, който няма идея дали предлаганата от него алтернатива по даден проблем е добра или лоша. Може да пробвате с „Уведомете ме, когато решите Вие.“

  1.  „Аз съм младши…”

Не е необходимо да споделяте на всички във фирмата, дори и да не заемате чак толкова високопоставена длъжност. Казвайте просто, че работите в маркетинговия отдел, примерно.  Ще звучите и по-опитен.

  1.  „Страшно много”, „Адски”, „Нереално”

Хубаво е, да премахнете ненужните прилагателни наречия от речта си, защото те внасят допълнителна емоция. Все пак от нас се очаква да комуникираме професионално и целенасочено. Опитайте седа замените фразата с „иска ми се“.

Естествено, има и още доста изрази, които трябва да се избягват, като „Свободен съм по всяко време“, „ Надявам се да се чуем скоро“.  Необходимо е да знаем, че когато сме на работното място, трябва да се държим професионално.

Забраняват каруците в централните части на София по време на председателството

https://www.24chasa.bg/novini/article/6336843

Забраняват каруците в централните части на София по време на председателството
Дори регистрираните каруци няма да могат да се движат в централните части на София и обявената от общината „първа зона“ на града от догодина, обясни инспектор Николай Крушарски от „Пътна полиция“, цитиран от БНР. Това ограничение е въведено още през 2005 г, обясни Крушарски. Санкцията за нарушителите е 50 лева. От началото на май. т.г.

Китай протестира след критиките за смъртта Лю Сяобо

http://dnes.dir.bg/news/china-lu-sjaobo-26062377

Китай протестира пред Франция, Германия и ООН след критиките, предизвикани от кончината на задържания от властите дисидент Лю Сяобо.

Двама пострадали при катастрофа на пътя Варна - Златни пясъци

http://www.cross.bg/varna-putya-dvizhenieto-1549072.html

/КРОСС/ Катастрофа между две коли е станала около 16 часа на пътя "Златни пясъци"- Варна. Двама души са закарани до най-близката болница. Полицаите правят оглед на местопроизшествието. Движението е затруднено - едната пътна лента е затворена и може да се шофира само по лявата пътна лента. Около обяд друга катастрофа затрудни трафика на пътя Варна - Бургас. Пострадаха трима души. Движението там вече е освободено. От МВР призовават водачите да управляват със скорост, съобразена с пътната обстановка и да бъдат толерантни към другите участници в движението.  

Секторите, които търсят най-много работници в бюрата по труда

http://www.moreto.net/novini.php?n=355509

Безработицата през юни спада до 6.8% (дял на регистрираните безработни лица от икономически активното население), отчита административната статистика на Агенцията по заетостта. Сравнението с предходния месец показва намаление от 0.

Боршош с призовка да се яви като обвиняем за НДК

http://dnes.dir.bg/news/prizovka-ndk-miroslav-borshosh-skandalat-ndk-26062376

Бившият шеф на НДК Мирослав Боршош е получил призовка да се яви като обвиняем в Столичното следствие, съобщи той в личния си профил във Фейсбук.

Бионсе е най-високоплатеният изпълнител през 2016 г.

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6336529

Бионсе е най-високоплатеният изпълнител през 2016 г.Американската певица Бионсе е най-високоплатеният изпълнител през 2016 г., след като е спечелила над 62 милиона долара, предаде ТАСС. Това разкрива ежегодната класация на сп. "Билборд", цитира БТА. Основен източник на доходите й е било световното й турне "Formation", което, според данни на сп. "Форбс", й е донесло 54,7 милиона долара.

Три обществени чешми в Кърджали са с негодна вода

http://www.cross.bg/kurdzhali-cheshmite-cheshmi-1549071.html

/КРОСС/ Водата от три обществени чешми в Кърджали не е годна за пиене, съобщи БНР по информация на Регионалната здравна инспекция в Кърджали. Две от чешмите се намират в квартал "Възрожденци". Третата чешма е в района на кооперативния пазар в областния град. РЗИ - Кърджали обясниха, че водата не е годна за употреба, понеже тя не се обработва допълнително. Качеството на водата зависи изцяло от метеорологичните условия в района. Общината в Кърджали е сигнализирана. Очаква се скоро на чешмите да се поставят предупредителни табели.    

Предадоха на съд двама обвиняеми за грабеж

https://www.24chasa.bg/novini/article/6336833

Предадоха на съд двама обвиняеми за грабеж

Районна прокуратура – Петрич предаде на съд двама обвиняеми за извършен грабеж на мъж в гр. Петрич. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - София. На 15 октомври 2014 г., в гр. Петрич, обвиняемият А.Я. умишлено склонил С.Д. да отнеме чужди движими вещи чрез употреба на сила. Той улеснил извършителя на грабежа,

Ще си сътрудничим с Република Коми в сферата на туризма

https://www.actualno.com/business/shte-si-sytrudnichim-s-republika-komi-v-sferata-na-turizma-news_622437.html

България и Република Коми ще подпишат споразумение за сътрудничество в туризма, което ще насърчи пътуванията и обмена на информация между двете страни. Фокус в документа ще е детският туризъм. За това се договориха във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова и р

Създателят на най-големия сайт за продажба на оръжия и наркотици в интернет се самоуби

http://frognews.bg/news_138276/Sazdateliat-na-nai-golemiia-sait-za-prodajba-na-orajiia-i-narkotitsi-v-internet-se-samoubi/

Канадецът Александър Казе се е самоубил в затвор в Тайланд, съобщи „Уорстрийт джърнъл“. Казе бе арестуван в съвместна акция на САЩ, Канада и Тайланд като собственик и създател на най-големия сайт за продажба на оръжия и наркотици в интернет.

Мъж почина след катастрофа на Орлов мост (видео)

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-orlov-most-motopedist-26062374

Мъж почина след катастрофа между лек автомобил "Фолксваген" и мотопед тип скутер на Орлов мост в София, съобщиха от МВР.

Иззеха 1504 фалшиви стоки с лого на защитени търговски марки в Слънчев бряг

https://www.24chasa.bg/novini/article/6336829

Иззеха 1504 фалшиви стоки с лого на защитени търговски марки в Слънчев бряг

Голямо количество фалшиви стоки са били иззети от служители от РУ – Несебър при проверки в Слънчев бряг. В два търговски обекта полицаите установили изложени за продажба стоки, обозначени с лого на различни защитени търговски марки, без съгласието на правопритежателите. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. От магазин, стопанисван от 54-годишната Р.

Мъж намери и върна голяма сума пари, а собственикът им ги дари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6336823

Мъж намери и върна голяма сума пари, а собственикът им ги дариМъж от София намери голяма сума пари, върна ги на собственика им и заедно дариха част от тях на нуждаещи се, предаде БиТиВи. В един студен зимен ден преди няколко месеца Георги отива към банката, за да внесе голяма сума пари. Стигайки до там обаче, той разбира, че ги е загубил някъде по пътя. „Нямах представа какво се е случило,

Двама души пострадаха при катастрофа по пътя за Златни пясъци

http://www.moreto.net/novini.php?n=355510

Катастрофа между два автомобила е станала днес около 16:00 ч. по пътя кк "Зл. пясъци" - Варна, след Долна трака, преди първия светофар (посока Варна), съобщиха от полицията за Moreto.net. В болница са откарани две лица, контактни.

Обявиха номинациите за "Еми": "Игра на тронове" е аут

http://www.cross.bg/the-serial-dramatichen-1549070.html

/КРОСС/ Обявиха номинациите за 69-тото издание на телевизионните награди „Еми". Тазгодишният комитет е разгледал рекордните 180 драматични сериала и поредици, 140 предложения за най-добър актьор в драматичен сериал и 113 за категория най-добра актриса в драматична роля. Изненадите и тази година са доста. За разлика от предишните издания, този път няма нито една номинация за „Игра на тронове", защото новият сезон на сериала не успя да се появи навреме, за да участва в предложенията. Според критиците обаче това разминаване в датите позволява на много други сериали и поредици да блеснат на сцената на наградите. Най-много номинации имат сериалите „Странни неща" (Stranger Things) на „Нетфликс" - историята на пет хлапета, които се сблъскват с паранормални и фантастични явления, „Големите малки лъжи" (Big Little Lies) - драматичен мини сериал на HBO и „Историята на прислужницата" (The Handmaid's Tale) - апокалиптична дистопия, също продуцирано от HBO. Журито не е пропуснало и биографичната драма на „Нетфликс" - „Короната" (The Crown), в която се разказва историята на младата кралица Елизабет II

Дива лъвица кърми леопардче

http://www.mediapool.bg/diva-lavitsa-karmi-leopardche-news266648.html

Биолози уловиха любопитен момент как лъвица кърми леопардче в резерват в Танзания, пише Би Би Си. Лъвицата Носикиток, която по време на снимките е била на около километър от леговището си, има 3 малки, които са на същата възраст като леопардчето. "Тя видя това малко и се отнесе с него като със свое собствено. Личеше си, че е изпълнена с майчински инстинкти. Лъвиците са прекрасни майки, те имат много силен инстинкт да защитават рожбите си", казва д-р Люк Хънтър. Обикновенно лъвиците биха убили леопардчето, ако го видят на своя територия, тъй като биха го счели за съперник за храна. Засега не е ясно дали лъвицата ще пожелае да осинови леопардчето и къде е майка му. От местната сафари организация твърдят, че имат женски леопард с малки в резервата. Най-добре за леопардчето ще е майка му да го намери, тъй като другите представители на семейството лъвове едва ли биха били толкова доброжелателни. Екипът на д-р Хънтър се е заел да проследи как ще продължи тази история, което се улеснява от факта, че лъвицата има нашийник с GPS.

Газова бутилка се е взривила в жилищен блок в Казанлък

https://www.24chasa.bg/region/article/6336819

Газова бутилка се е взривила в жилищен блок в КазанлъкГазова бутилка се е взривила в жилищен блок в Казанлък. Това съобщиха от ОДМВР- Стара Загор, предаде "Фокус". Инцидентът е станал около обяд. Няма данни за

Боршош пусна призовка във фейсбук, ще го обвиняват

https://www.24chasa.bg/novini/article/6336812

Боршош пусна призовка във фейсбук, ще го обвиняватБившият директор на НДК Мирослав Боршош публикува призовка от прокуратурата, с която го викат на 20 юли, за да му повдигнат обвинение. Документът пристигнал до него, часове след бифинг на прокуратурата, където казаха, че засега не се предвижда да се повдигат обвинения на някого. Ето какво написа Боршош във фб: Градският прокурор на София Емилия

ЕС отказа коментар защо Ципрас, Борисов и Вучич се срещат в Солун и обсъждат Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6336814

ЕС отказа коментар защо Ципрас, Борисов и Вучич се срещат в Солун и обсъждат Македония
Европейската комисия отказа да коментира защо вчера на тристранната среща в Солун премиерите на България и Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас и президентът на Сърбия Александър Вучич обсъждаха Македония, без при това да присъства представител на македонската държава, предаде агенция МИА. На въпрос на кореспондента на МИА дали ЕС одобрява лидери

5-те най-красиви училища в света

http://clubz.bg/56220-5_te_naj_krasivi_uchilishta_v_sveta

Ако децата ни учеха в тези училища, сигурно нямаше да им се иска да сe прибират вкъщи. Но освен впечатляващ изглед те имат и уникални образователни програми.

За бъдещи журналисти

Ørestad Gymnasium, Копенхаген, Дания

През 2007 година това училище беше обявено за най-красивото в Скандинавия. В него гимназистите се подготвят за кандидатстване в университети, свързани с медии, комуникации и култура. Гимназията Ørestad е рожба на проведената национална образователна реформа. Проектът е на датската компания 3XN Architecs, известна с футуристичните си сгради по цял свят.

Гимназията е на четири нива и е изградена на принципа оpen space. Така бъдещите медийни мениджъри и журналисти привикват към работа и взаимодействие с останалите в открито пространство. В центъра на сградата има вита стълба, която съединява отделните нива. Около нея са разположени общи работни зони и кътове за отдих, декорирани с цветни пуфове. Разбира се, в училището има свободен достъп до интернет.

 

За деца със здравословни проблеми

Marcel Sembat High School, Сотвил-ле-Руан, Франция

Мек климат и чист въздух – в такива условия времето над учебниците минава по-леко, а отговорното отношение към околната среда и любовта към природата се възпитават от само себе си. Специалното на това училище е в проектирането – големи зелени пространства за занимания на чист въздух, а покривът е превърнат в морава. Макар учебната програма да не е със специална еко насоченост, Marcel Sembat High School неизбежно присъства в списъците на училищата „приятели на природата“. Учебното заведение се състои от шест сгради, строени в различно време, започвайки от 30-те и завършвайки през 90-те години на миналия век. В големия парк до училището също се провеждат часове.

 

За приятелите на природата

Green School, Бали, Индонезия

Това е нещо средно между къщичката на Питър Пан и скъп екстравагантен еко хотел. Негови автори са Джон и Синтия Харди. Върху осем хектара земя те са построили училище, в което „децата няма да бъдат заставяни да учат“. По балийска традиция тази „бамбукова къщичка“ няма външни стени. Учениците са сред изучаваната от тях природа. Програмата акцентира върху естетическите възприятия на децата, сериозно място в нея е отделено на музиката, творчеството и взаимодействието с околната среда. Разбира се, изучават се и традиционните за района занаяти - производство на хартия и растениевъдство. Сградата и мебелите са изработени от бамбук. Училището има мини зоопарк, чието поддържане е грижа на учениците.

 

За млади милионери

Gstaad International School, Швейцария

Елитното училище за момчета се появява на мястото на смесен пансион през 2015 година. Според основателите му разделното обучение има редица преимущества, главното сред които е, че момчетата не чувстват натиска на изпреварващите ги в развитието момичета и могат да изразяват себе си свободно. Всъщност пълна изолация няма, тъй като заниманията по изкуства и спорт се провеждат в смесени класове. Училището е част от британска образователна група към която принадлежат и девическите училища в Монтрьо. Живописната местност предразполага към занимания с алпинизъм и изучаване на природния ландшафт, които са включени в учебната програма. Основната сграда и кампусът са построени в традиционен швейцарски стил и външно напомнят на замък или скъп хотел. Годишната такса за обучение е 90 000 швейцарски франка, което се равнява на около 82 000 евро.

 

За малките гении

Vittra Telefonplan, Стокхолм, Швеция

Това е едно от най-прогресивните училища в Швеция. Проектът е на архитектурно студио Rosan Bosch, специализирано в изграждането на сгради и пространства за образователни институции. Огромната площ на училището (почти 2000 кв. метра) напомня на Lego-парк. Цветните пана, мебелите с необичайна форма, нестандартно планираните зони за обучение и отдих са не само типични за веригата „училища от бъдещето“ в Швеция, но и позволяват да се развива пространствено мислене, а учебният процес е много по-продуктивен. Обучението предлага няколко вида програми, според индивидуалните особености и интереси на децата. Особено внимание се отделя на информационните технологии. С ноутбук разполагат и първокласниците.

Материала подготви Янка Петкова. Препечатваме статията от mamaninja.bg

Боршош получи призовка да се яви като обвиняем за НДК

https://offnews.bg//temida/borshosh-poluchi-prizovka-da-se-iavi-kato-obviniaem-za-ndk-660541.html

Бившият шеф на НДК Мирослав Боршош е получил призовка да се яви като обвиняем в Столичното следствие, съобщи той в личния си профил във Фейсбук. 

Боршош бе отстранен от поста си заради съмнения със злоупотреби от министъра на председателството на ЕС Лиляна Павлова, после премиерът Бойко Борисов го върна на поста, но той се оттегли сам от директорския пост. 

"Градският прокурор на София Емилия Русинова и говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщиха днес, че разследването по случая НДК продължава и опровергаха публикации, че ще ми бъде повдигнато обвинение. Часове по-рано обаче аз получих призовка да се явя като обвиняем. Дали някой самостоятелно не бърза да изпълни нечия поръчка? Сега не знам какво да направя – да ида или да не ида? Това е въпросът!", пише Мирослав Боршош във Фейсбук. 

По време на заседанието на временната парламентарна анкетна комисия, създадена специално след скандала, стана ясно, че загубите на НДК са 3 млн. лева, а служебният вицепремиер Деница Златева е освободила Мирослав Боршош от финансова отговорност, след като приела отчета му. 

Денят в снимки - 14 юли

http://www.dnes.bg/index/2017/07/14/deniat-v-snimki-14-iuli.347369

Военноморско учение "Бриз 2017", сладко морско лъвче и леопардче, кърмено от лъвица

Брижит Макрон смайва с къси тоалети, Мелания Тръмп - със стил

https://offnews.bg//stil/brizhit-makron-smajva-s-kasi-toaleti-melania-tramp-sas-stil-660536.html

Тоалетите на две от най-популярните първи дами са сред широко обсъжданите теми по време на посещението на американския президент Доналд Тръмп в Париж.

Съпругата на френския президент - Брижит Макрон - посрещна за пръв път на родна земя Мелания Тръмп. Дръзкият избор на къси поли над коляното на 64-годишната първа дама особено се открoи на фона на по-консервативната линия, на която заложи в тоалетите си 47-годишната мисис Тръмп. Тя се появява в безупречно ушити тоалети, винаги с дължина под коляното. Стилът й бе определен като консервативен шик.

"Mon dieu, Mrs Macron!", възкликна британският "Дейли мейл". Изданието се диви на късите дължини на роклите на Брижит, които все пак са съобразени с протокола. Дизайнът на един от тях, дело на модната къща Lоuis Vuitton, е вдъхновен от униформите на медсестрите, посочва изданието. Мелания, от своя страна, пристигна във Франция с перфектно ушит тоалет на модна къща "Кристиан Диор" в червено и бе веднага сравнена с елегантната Джаки Кенеди.

На вечеря в Айфеловата кула

Според модни експерти двете дами показват собствен стил, а гардеробът им е умишлено издържан с цветовете на френския флаг - синьо, бяло и червено.

Екстрадират руския сексгуру, обявен за издирване от властите на Руската Федерация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6336811

Екстрадират руския сексгуру, обявен за издирване от властите на Руската ФедерацияОкръжен съд – Бургас допусна екстрадиция спрямо Митрадевананда П. и предаде исканото лице на съдебните власти на Руската Федерация. Съдът взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Митрадевананда П. до фактическото му предаване на молещата държава. Това съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд - Бургас. Митрадевананда П.

Елена Иванова: Всички пишат само лоши неща за Слънчев бряг, но курортът се радва на най-висока заетост

http://www.moreto.net/novini.php?n=355508

Всички пишат само лоши неща за Слънчев бряг, но курортът се радва на най-висока заетост. Това каза за Агенция „Фокус“ Елена Иванова, Съюз на собствениците в Слънчев бряг, във връзка със публикация в британското издание "The Sun", според която черноморският курорт отчита скок в престъпността, а Външното министерство на Великобритания предупреждава своите граждани да взимат определени мерки за безопасността си, когато го посещават.

"Ролс Ройс" ще покаже автомобил на Джон Ленън (Видео и снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6336632

"Ролс Ройс" ще покаже автомобил на Джон Ленън (Видео и снимки)В рамките на изложбата "Осемте велики Фантома" компанията "Ролс Ройс" ще покаже в Лондон и един автомобил от тази серия, принадлежал на Джон Ленън, съобщава сайтът Лента, цитиран от БТА. Еспозицията ще бъде открита в края на месец юли и ще запознае зрителите с най-емблематичните коли от модела Фантом,

И все пак Боршош е получил призовка да се яви като обвиняем

http://www.cross.bg/borshosh-obvinyaem-ostavka-1549069.html

/КРОСС/ Доскорошният директор на Националния дворец на културата (НДК) Мирослав Боршош е призован да се яви в Столичното следствие в качеството му на обвиняем. За това съобщи самият той във Facebook. Явяването трябва да стане на 20 юли в офисите на Специализираното звено "Антикорупция" на Софийската градска прокуратура на ул. "Съборна" в София. "Градският прокурор на София Емилия Русинова и говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщиха днес, че разследването по случая НДК продължава и опровергаха публикации, че ще ми бъде повдигнато обвинение. Часове по-рано обаче аз получих призовка да се явя като обвиняем. Дали някой самостоятелно не бърза да изпълни нечия поръчка? Сега не знам какво да направя - да ида или да не ида? Това е въпросът!", коментира във Facebook Боршош. След серия от решения на правителството, Боршош подаде оставка преди две седмици. Първоначално той беше освободен от принципала на НДК - министърът на европредседателството Лиляна Павлова. На следващия ден, по лично разпореждане на премиера, Боршош бе върнат начело на НДК, а управлението бе прехвърлено на министъра на културата Боил Банов. Боршош, обаче, подаде оставка заради стартиралите проверки на АДФИ, Сметната палата и прокуратурата

На срещата на Тръмп-младши с руска адвокатка присъствал и бивш съветски агент

http://www.mediapool.bg/na-sreshtata-na-tramp-mladshi-s-ruska-advokatka-prisastval-i-bivsh-savetski-agent-news266647.html

На срещата между най-големия син на президента на САЩ Доналд Тръмп и руска адвокатка през юни миналата година е присъствал руско-американски лобист - бивш агент на съветското контраразузнаване, съобщи телевизия Ен Би Си Нюз, цитирана от Ройтерс. Американската медия не разкрива самоличността на бившия разузнавач, който според нея отрича да има понастоящем каквито и да било връзки с руските тайни служби. Доналд Тръмп-младши каза, че се е срещнал с Наталия Веселницкая по време на кандидат-президентската кампания в САЩ миналата година, след като му казали, че тя може да разполага с компрометираща информация за кандидатката на демократите Хилари Клинтън.

Общини с висока безработица ще получат 2 млн. лева за насърчаване на заетостта

https://www.actualno.com/business/obshtini-s-visoka-bezrabotica-shte-poluchat-2-mln-leva-za-nasyrchavane-na-zaetostta-news_622436.html

Четиринайсет български общини, в които безработицата е между 30 и 64% ще получат общо 2 млн. лв. за програми за обучение и заетост на трайно безработни в неравностойно положение. Това съобщи пресцентърът на Министерството на труда и социалната политика след като ведомството о

Легалният път към Европа: Опитът на Италия с хуманитарните коридори за бежанци

http://www.investor.bg/analizi/91/a/legalniiat-pyt-kym-evropa-opityt-na-italiia-s-humanitarnite-koridori-za-bejanci-243046/

Религиозни организации постигат споразумения с правителството за законно презаселване на мигранти в страната при определени условия

Израелските сили за сигурност задържаха главния мюфтия на Ерусалим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6336789

Израелските сили за сигурност задържаха главния мюфтия на ЕрусалимИзраелските сили за сигурност задържаха най-високопоставения мюсюлмански духовник в Ерусалим, предава AFP, цитира "Фокус". След нападението, при което загинаха двама израелски полицаи, в Стария град на Ерусалим се събра голяма тълпа част, от която бе и главният мюфтия. Главният мюфтия на Ерусалим Мухамад Ахмад Хюсейн по-рано е осъди затварянето на

Потвърдиха екстрадицията на българка, издирвана от австрийските власти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6336797

Потвърдиха екстрадицията на българка, издирвана от австрийските власти

Варненският апелативен съд потвърди решение на Окръжен съд – Разград от края на месец юни тази година, с което се допуска екстрадицията на Севда Балова, издирвана от съдебните власти на Република Австрия заради измама, извършена през есента на 2016 година. Решението не подлежи на обжалване. Това съобщиха от пресцентъра на Варненския апелативен съд.

Корбин и лидерите на Шотландия и Уелс се обявиха в Брюксел за оставане в единния пазар

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/14/3007248_korbin_i_liderite_na_shotlandiia_i_uels_se_obiaviha_v/?ref=rss


Великобритания и Европейският съюз трябва да запазят възможно най-близки отношения, за да се защитят британските икономически интереси. Това послание отправиха в три отделни срещи в Брюксел лидерът на опозицията Джеръми Корбин и първите министри на Шотландия и Уелс, Никола Стърджън и Каруин Джоунс.<br /><br />Тримата се срещнаха с европейски представители, сред които беше и главният преговарящ за Брекзит от името на Европейската комисия Мишел Барние, предадоха "Ройтерс" и...

Израелските сили за сигурност задържаха главния мюфтия на Йерусалим

http://www.cross.bg/myuftiya-zayavi-hyuseiin-1549068.html

/КРОСС/ Израелските сили за сигурност задържаха най-високопоставения мюсюлмански духовник в Йерусалим, предава AFP. След нападението, при което загинаха двама израелски полицаи, в Стария град на Йерусалим се събра голяма тълпа част, от която бе и главният мюфтия. Главният мюфтия на Ерусалим Мухамад Ахмад Хюсейн по-рано е осъди затварянето на джамията Ал Акса, което се случи след нападението срещу израелските полицаи. След това му изказване, той бе задържан от израелските власти.От израелската полиция заявиха, че не могат да коментират случая. Синът на главния мюфтия, Джихад Хюсейн заяви, че баща му е отведен в полицейско районно управление близо до Стария град. „Все още не знаем какво се е случило с баща ми", заяви синът на духовника. Преди задържането си Мухамад Ахмад Хюсейн заяви:„Имам малко информация за случая, но това не означава, че трябва да затваряте джамията за молитви."    

Местните данъци продължават да се увеличават

https://news.bg/finance/mestnite-danatsi-prodalzhavat-da-se-uvelichavat.html

Общините са във финансова немощ, а липсата на децентрализация само им пречи

Предадоха на съд мъж, причинил смъртта на пешеходец във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=355503

На съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна е предаден 39-годишният Виктор Г., причинил по непредпазливост смъртта на пешеходец, след като нарушил правилата за движение по пътищата, научи Moreto.net. На 24 юни 2016 г.

Исторически президентски избори в Индия, но кастовите предразсъдъци остават

http://www.mediapool.bg/istoricheski-prezidentski-izbori-v-indiya-no-kastovite-predrazsadatsi-ostavat-news266646.html

Индия за първи път става свидетел на предизборна надпревара между кандидати от най-нисшата индуска каста за най-висшия пост в страната - президентския. Изборите в понеделник, на които се борят адвокатът, станал политик - Рам Нат Ковинд, и бившата дипломатка Мейра Кумар, служила пет депутатски мандата, се разглежда като знак за това как Индия се придвижва към по-егалитарно общество, а медиите представят съревнованието като дуел на "далит срещу далит". Не е необходимо обаче човек да пътува много далеч от столицата, за да добие представа колко еманципирани са всъщност най-потисканите прослойки в Индия. В село Шабирпур, разположено на около 170 километра северно от Делхи, в щата Утар Прадеш, наскоро имаше кастови сблъсъци, при които загинаха двама души, десетки бяха ранени и бяха разрушени почти 50 домове. Насилието избухна през май, след като хора от далитската подкаста джатав се противопоставиха на събиране на представители на по-висшата каста тхакур в чест на средновековния цар Махарана Пратап. Джатавите бяха ядосани, че по-рано длъжностни лица не са им позволили да отдадат признание на един от техните почитани водачи, като поставят бюст на територията на местен храм. След сблъсъците, обхванали далитската част на населеното предимно с тхакури село, останаха полуизгорени къщи, срутени покриви, изпотрошени телевизори и счупени мотоциклети. "Тази страна придоби независимост преди 70 години, но далитите още не са свободни", казва 61-годишният Шиврадж, чийто дом е бил повреден. "Дискриминацията, отхвърлянето, сплашването и нападенията са част от нашето ежедневие. Не ни смятат за индуси, нито за равни или дори за хора." "Чуваме, че това е изцяло далитска надпревара, но за нас е все едно", казва Шиврадж за непреките избори, на които церемониалната президентска длъжност се определя от федералните и щатските депутати. "Партиите просто се опитват да успокоят далитите заради техните гласове", продължи той. "Нима новият президент ще има правомощия да спре зверствата срещу далитите?" Кастовата система в Индия първоначално разделяла хората според занятие, а после според произход. Тя е смятана за най-старата система на обществена йерархия в света, датираща от над 3000 години. Свещеническата каста на брамините била на върха на стълбицата, а далитите били на дъното. Само малък процент от 200-те милиона далити в Индия заемат позиции, свързани с власт и богатство в страната с население от 1,3 милиарда. В огромното си мнозинство далитите продължават да бъдат работници без земя, чистачи и боклукчии, въпреки че от десетилетия има политики за положителна дискриминация и закони за тяхна защита. Те са подложени на насилие и дискриминация заради кастови предразсъдъци, особено в селските райони. Според "Хюман райтс уоч" отношението към далитите прилича на "прикрит апартейд", а по-нисшите касти са подложени на сегрегация в областта на жилищата, училищата и достъпа до обществени услуги. В Шабирпур далитите обвиняват партията Бхаратия джаната (Индийска народна партия - ИНП), която управлява както на щатско, така и на федерално ниво, че подкрепя по-висшата каста тхакур и не предприема действия срещу виновниците. "Въоръжените мъже влязоха в къщите ни посред бял ден, биха ни и подпалиха домовете ни", казва Дал Сингх насред останките от някогашното му жилище и се оплаква, че извършителите са оставени да "бродят свободно". Стоящите в основата местни напрежения произтичат от сложни политически уравнения. Джатавите, които са доминираща далитска подкаста, се противопоставят на ИНП. По традиция ИНП е партия на по-висшите касти и корените й са в индуския национализъм, който много далити и мюсюлмани разглеждат като заплаха за своя начин на живот. През последните години обаче ИНП полага усилия да разшири обществената си основа. Тя спечели подкрепата на далитските общности, за да постигне категорични победи на националните избори през 2014 г. и неотдавнашното гласуване в най-многолюдния и решаващ в политическо отношение индийски щат Утар Прадеш. За да затвърди своята подкрепа преди общите избори през 2019 г., ИНП вкара в надпреварата бившия губернатор Рам Нат Ковинд, който е член на общността на далитите и корите в Утар Прадеш. Корите са тъкачи по занятие. Ковинд беше издигнат за кандидат в момент, когато ИНП се стреми да спечели на изборите през 2019 г. повече гласове сред тези далити, които не принадлежат към джатавите. Според критиците това е стратегия на принципа "разделяй и владей". "ИНП мислеше, че няма как да спечели джавитите, затова иска да раздели далитската общност. Г-н Ковинд ще влезе в историята като символ на разделението между далитите", казва далитският активист Чандра Бхан Прасад. Политическият анализатор Судха Пай казва, че ИНП се опитва да изгради силна индуска коалиция за 2019 г. срещу представляващите малцинство мюсюлмани, които обикновено гласуват против партията. Ковинд, който е фаворит на изборите, може да стане вторият президент далит след К. Р. Нараянан, който заемаше поста от 1997 до 2002 г. Опозиционната партия Индийски национален конгрес издигна като кандидат за президент джатавката Мейра Кумар, която е бивша дипломатка, а също първата жена председател на Лок сабха - долната камара на парламента. През десетилетията границите между кастите се размиват в метрополните райони, където далитите получават по-високо образование и работят в държавния и частния сектор. Освен изборите през последните месеци има и други признаци за отстояването на позициите и борбите на далитите. Протестите и активистките движения - заради биенето с камшик на далитски мъже и самоубийството на далитски изследовател, който твърдял, че бил преследван от университетските власти, издигат млади далитски водачи. Групата "Армия на Бхим", състояща се от образовани млади далити, организира народни протести като отдушник на гнева от дискриминацията. Тя е ръководена от младия адвокат Чандрашекар, който в момента е зад решетките заради връзки с насилието в Шабирпур и около него. Икономическият възход на Индия също така води до появата на далитски магнати, които създават свои индустриални камари с девиза "Да преборим кастите с капитал". В Шабирпур по-голямата битка за преодоляване на социалното потисничество предстои, въпреки че много далити се развиват икономически. "Като се издигаме, ние се изправяме очи в очи с по-висшите касти. Това е нещо, което те не могат да търпят - да загубят господството", казва младият далит Срикантх, който се занимава с дърводелски бизнес. Президентските избори в Индия са надпревара между двама политици от най-нисшата прослойка на индуската кастова система - тази на далитите, известни по-рано като недосегаеми. 71-годишният Рам Нат Ковинд е дългогодишен политик от ИНП. Той е роден в семейство на земеделец в сегашния северен щат Утар Прадеш. След като завършил търговия и право, работил като държавен адвокат във Висшия съд на Делхи и Върховния съд. Политическата кариера на Ковинд започнала през април 1994 г., когато той бил избран в Раджая сабха - горната камара на парламента, за два последователни мандата. Преди това Ковинд е оглавявал далитското крило на ИНП - управляващата индуска националистическа партия. Известен е с организационните си умения. Той е свързван с дясната организация "Раштрия сваямсевак сангх", от която произлиза ИНП. Ковинд не е особено известен политик. Той беше губернатор на Бихар от 2015 г. до юни, когато се оттегли, след като ИНП обяви кандидатурата му за президент. 72-годишната Мейра Кумар стана през 2009 г. първата жена председател на Лок сабха - долната камара на парламента. Тя е висш политик от партията Индийски национален конгрес (ИНК) и е била федерален министър. Кумар, която е бивша дипломатка и е служила пет депутатски мандата, е дъщеря на покойния виден далитски водач и някогашен вицепремиер на Индия Бабу Джагдживан Рам. Кумар е родена в източния град Патна през 1945 г. Има бакалавърска степен по право и магистърска по английска литература. През почти десетгодишната си дипломатическа кариера Кумар е заемала постове в посолствата в Испания, Великобритания и Мавриций. По БТА

НСИ: Криминалната активност у нас се повишава

http://frognews.bg/news_138275/NSI-Kriminalnata-aktivnost-u-nas-se-povishava/

Като цяло коефициентът на кримална активност в страната се повишава. През 2016 година са регистрирани 457 осъдени лица към 100 000 души от наказателноотговорното население. Спрямо изминалата 2016 година това е ръст с 2.7%. Данните са на Националния статистически институт за 2016 година.

Утре ще е облачно и на места ще вали

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6336679

Утре ще е облачно и на места ще валиПрез нощта по-значителна ще е облачността над югозападните райони, където на места ще превали и прегърми. Утре, 15 юли, повече слънце ще има в Източна България, където ще духа умерен източен вятър. Над Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и с изключение на северозападните райони, ще има валежи,

Една четвърт от депутатите на "Воля" вече са "клиенти" на прокуратурата

http://www.mediapool.bg/edna-chetvart-ot-deputatite-na-volya-veche-sa-klienti-na-prokuraturata-news266645.html

Общо трима станаха в петък обвиняемите за изнудване депутати от парламентарната група на "Воля", което е точно 1/4 от цялата фракция. Преди ден бе обвинен партийният лидер Веселин Марешки, а в петък бяха привлечени депутатите му Пламен Христов и Кръстина Таскова. Тримата ще отговарят пред закона за изнудване на собственици на аптеки. Това се е случило в периода от есента на 2012 г. до края на 2015 г. в градовете Варна, Добрич, Видин, Плевен и София. Целта на тримата е била да принудят собствениците на аптеките да прехвърлят дружествени дялове от управляваните от тях търговски дружества на търговски дружества, собственост или контролирани от бизнесмена. Някои са били принуждавани да прекратят търговската си дейност. "В някои случаи целта му е била да принуди собствениците на аптеки да се задължат да купуват при неизгодни условия лекарства от неговия склад за лекарствени продукти. Доказателствата сочат, че в този период Марешки е заплашвал собствениците на аптеки, че чрез целенасочен административен натиск – чрез извършване на тенденциозни проверки от приближени нему служители от Изпълнителната агенция по лекарствата и чрез нелоялни търговски практики, ще доведе до фалит търговските им дружества и ще ги принуди да преустановят дейността си", твърди прокуратурата. В четири от случаите във Варна, Добрич и Плевен Веселин Марешки е действал сам. В два от случаите в София - заедно с депутата от "Воля" Пламен Христов. В последния случай - във Видин и пак в София - заплахите са били отправени от Марешки, Пламен Христов и Кръстина Таскова. Тримата са оставени на свобода с най-леката мярка за неотклонение "подписка". Преди ден Веселин Марешки контраатакува с твърдението, че повдигнатите му обвинения са форма на изнудване, което цели да съсипе бизнеса му с горива. Той обясни, че определени хора са му поставили като "условие да прекрати до края на май бизнеса с горива". Марешки допълни, че исканията към него са били не само политически, но и икономически. Те идвали от хора, които "мародерстват" в бизнеса с горива и "имат възможност да поставят такива условия". Лидерът на "Воля" предположи, че атаките срещу него идват от управляващите, макар че, по думите му, може да са замесени и от опозицията. Главният прокурор Сотир Цацаров незабавно се самосезира по тези твърдения, което означава, че прокуратурата отново ще трябва да разследва себе си (по подобие на "Яневагейт") . Прокуратурата вече отхвърли твърденията на бизнесмена. Според държавното обвинение по делото има свидетелски показания срещу аптекарския бос, направени пред съдия, както и с доказателства, събрани със специални разузнавателни средства.

Доживотен затвор получи мъж за убийство на митнически служител от преди 18 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6336782

Доживотен затвор получи мъж за убийство на митнически служител от преди 18 години

Окръжният съд в Пловдив осъди Божидар А. на доживотен затвор при специален режим за убийство на митнически служител, извършено през 1999 г. Това съобщиха от пресцентъра на съда. Съдът го призна за виновен за това, че на 13 юни 1999 г. пред вх. Г на бл.131 в ЖР „Тракия"в Пловдив, предумишлено и с користна цел е умъртвил Георги Д.

ЕС отбеляза с мека декларация годишнината от турския опит за преврат

http://clubz.bg/56219-es_otbelqza_s_meka_deklaraciq_godishninata_ot_turskiq_opit_za_prevrat

Федерика Могерини. Снимка БГНЕС

Европейският съюз потвърди подкрепата си за конституционната власт в Турция и за пореден път осъди опита за преврат в декларация по случай изтеклата една година от него днес.

Документът от името на върховната представителка по външната политика и сигурността Федерика Могерини и на комисаря по преговорите за разширяване на ЕС Йоханес Хаан обаче не осъжда изрично репресиите срещу опозицията и медиите след неуспелия пуч от 15 юли 2016 г.

Вместо това той само припомня, че спазването на демократичните принципи, върховенството на закона и основните права са задължителни за държавите-кандидатки за членство, каквато е Турция.

"Една година по-късно ЕС потвърждава осъждането на опита за преврат, както той направи още в първите часове на тази драматична нощ та 15 юли 2016 г., и припомня пълната си подкрепа за демократично избраните институции на страната", се казва в декларацията. 

"ЕС е солидарен с Турция и с целия турски народ", декларират Могерини и Хаан за страната дълбоко разделена между привърженици и опоненти на президента Реджеп Тайип Ердоган.

"Спазването на човешките права, основните свободи и на върховенството на закона са съществени принципи на Европейския съюз", се казва още в декларацията. "Те въплъщават както основите на нашите отношения, така и аспирациите на народа на Турция и на ЕС".

"Като ключов партньор и страна-кандидатка и като член на Съвета на Европа Турция се е подписала под тези принципи", припомнят Могерини и Хаан. "Турция има правото да изправи индивидуалните извършители на този опит за преврат пред правосъдието в строго съответствие със върховенството на закона и независимостта на правосъдието".

Декларацията изразява волята на ЕС да продължи да работи заедно с "икономически жизнена и демократична Турция" и съобщава, че следващият кръг от диалога между ЕС и нея е насрочен за 25 юли.

Докато Европейският парламент вече два пъти призова ЕС да замрази присъединителните преговори с Турция, държавите-членки и Европейската комисия държат диалога с Анкара да продължи.

ЕС разчита Турция да продължи да прилага съвместната им декларация от март 2016 г., по силата на която тя спира нелегалната миграция към Европа срещу финансова помощ, ангажимент за ускоряване на преговорите за членство и безвизов режим, когато страната изпълни условията за него.

Въоръжени застреляха 5-ма полицаи край пирамидите в Гиза

http://www.moreto.net/novini.php?n=355505

Въоръжени мъже на мотоциклет са открили огън по превозно средство на силите за сигурност, убивайки петима полицаи, като престъплението е било извършено недалеч от някои от най-древните египетски пирамиди в Гиза, съобщават властите, цитирани от "Асошиейтед прес".

Да построим двете кули на любовта

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6335692

Да построим двете кули на любовтаОбръщение към “хората с възможности” В софийската галерия “10” Ивайло Пашкулски представи пред публика идеи, скици, мечтите си за “Монумент на любовта”. В продължение на близо месец всеки любопитен ценител можеше да види какво значи това. Ще го щрихирам в няколко изречения. 80-метрови скулптури сгради на мъжка и женска фигура от бетон.

Лондон призна: Ще трябва да платим на ЕС 100 милиарда евро за Брекзит

http://frognews.bg/news_138274/London-prizna-SHTe-triabva-da-platim-na-ES-100-miliarda-evro-za-Brekzit/

За първи път Великобритания призна в писмен документ, че трябва да плати задълженията си към ЕС при излизането си от блока, опитвайки се да смекчи спора над т.нар. сметка за Брекзит, съобщи „Блумбърг“.

Румъния е ключов съюзник в рамките на НАТО

https://www.24chasa.bg/novini/article/6336660

Румъния е ключов съюзник в рамките на НАТОРумъния е ключов съюзник в рамките на НАТО, заяви в интервю за в. "Адевърул" председателят на Военния комитет на алианса генерал Петър Павел, който е на посещение в Румъния във връзка с многонационалното учение "Saber Guardian 2017", предава БТА. Той заяви, че Румъния има активно участие в операциите, мисиите и дейностите, провеждани от НАТО,

Румънските гранични полицаи задържаха 15 мигранти от Ирак и Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6336773

Румънските гранични полицаи задържаха 15 мигранти от Ирак и Сирия
Румънските гранични полицаи задържаха 15 мигранти от Ирак и Сирия, кандидати за убежище в Румъния, при опит да влязат нелегално в Унгария в района на село Ченад в западния окръг Тимиш, съобщава Аджерпрес, цитирана от БТА.  При предварителните проверки било установено, че групата се състои от 12 граждани на Сирия и трима граждани на Ирак,

Диетологът Дюкан е подсъдим за измама

http://frognews.bg/news_138273/Dietologat-Diukan-e-podsadim-za-izmama/

Европейски фонд за частни инвестиции заведе дело за мошеничество против френския диетолог Пиер Дюкан, съобщи Лента.

ООН: Рязко нараства броят на венецуелските кандидати за убежище в други страни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6336764

ООН: Рязко нараства броят на венецуелските кандидати за убежище в други страниНад 52 000 венецуелци са подали молби за убежище тази година, съобщи днес Върховният комисариат на ООН за бежанците, цитиран от Асошиейтед прес, предава БТА.  Този брой вече е по-голям от този на венецуелските кандидати за убежище през цялата минала година. От ООН призоваха в тази връзка всички страни в политическата криза в страната да се обявят

Трихилядният участник в туристическите обиколки на Варна спечели билет за концерта на MTV

http://www.moreto.net/novini.php?n=355502

Трихилядният участник в безплатните туристическите обиколки на Варна спечели билет за концерта на “MTV presents Varna Beach”, съобщиха от Туристическия информационен център за Moreto.net. Това е Мортен Зондтрайт от Норвегия, билет за концерта бе осигурен и за приятелката му Катрин Ингдструд.

"168 часа": Първи кмет излезе от затвора поправен - лежа 3 г. и 8 месеца заради 110 тополи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6334637

"168 часа": Първи кмет излезе от затвора поправен - лежа 3 г. и 8 месеца заради 110 тополиПърви кмет на община излежа ефективна присъда и преди дни излезе поправен на свобода. Управлявалият малката община Кочериново почти три мандата Костадин Катин бе пуснат предсрочно 8 месеца и 16 дни от 4-годишното си наказание, получено заради 110 тополи. Той подал молба на 6 юни до съда в Кюстендил за условно предсрочно освобождаване и тя бе

Булка се самоуби, съпругът й я обвинил, че не е девствена

http://frognews.bg/news_138272/Bulka-se-samoubi-saprugat-i-ia-obvinil-che-ne-e-devstvena/

Млада булка от Таджикистан се самоуби 40 дни след сватбата си. Причината – 40-годишният й съпруг твърдял, че му е представила фалшив тест, доказващ девствеността й, съобщава „Independent” и НТВ.

Двойката от тази снимка съжалява за последвалото

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/dvojkata-ot-tazi-snimka-syzhaliava-za-posledvaloto-6071502

Те искаха този миг да бъде увековечен от красив кадър без голия мъж за фон. Но как отвърна интернет на това

Наесен в Тексас ще може да се въоръжиш като Джон Сноу

https://www.actualno.com/curious/naesen-v-teksas-shte-moje-da-se-vyoryjish-kato-djon-snou-news_622348.html

От 1 септември тази година, в Тексас ще е напълно законно да носиш хладно оръжие, чието острие е по-дълго от 13 сантиметра. Законът за това беше подписан от губернатора на щата Грег Абът още през юни, но нормата влиза в сила в началото на есента, посочва CNN. На практика това знач

Братът на Нури: Той никога няма да ни познае отново, остана да се молим на Аллах

https://offnews.bg//futbol/bratat-na-nuri-toj-nikoga-niama-da-ni-poznae-otnovo-ostana-da-se-mol-660534.html

Футболистът на Аякс Абделак Нури, който колабира по време на контролата с Вердер в събота, няма дори виртуален шанс за възстановяване. Това потвърдиха от семейството на таланта.

Талантът получи сърдечен пристъп в 73-ата минута на контролата. Лекарите реагираха мигновено и в понеделник дори оправиха ритъма му, но се оказа, че загубата на кислород е увредила необратимо мозъка му.

Братът на Нури разкри, че футболистът никога няма да ходи отново, дори няма шанс някога отново да познае семейството, дори ако се събуди от изкуствената кома.

Алдерахим сподели: "Той не може да се движи, не може да говори, дори не ни познава. Не знае въобще кои сме. Не чувства нищо, не чува нищо. Вчера лекарите проведоха нови тестове. Основата на мозъка е почти изцяло увреден и не функционира. Според лекарите никога няма да се възстанови. Но аз вярвам в Аллах! Ще го приема! Той е наистина страхотно момче".

Сестрата Гизлан добави: "Продължаваме да се надяваме, че един ден отново ще сме щастливи заедно с нашия хубав Нури".

Съседите на семейството също изразиха подкрепата си, като организираха благотворителен магазин пред къщата на футболиста. Събраните пари отиват за лечението на Нури.

В ПСВ Айндховен, иначе  враг на Аякс, направиха мил жест. Играчите се снимаха заедно с послание към Нури. Своите молби за възстановяването на футболиста отправиха звезди като Робин ван Перси и Джорджино Вайналдум.

Моторист почина при катастрофа в столицата

http://www.cross.bg/motorist-pochina-katastrofa-1549067.html

/КРОСС/ Моторист почина след тежка катастрофа в София, съобщиха за Дарик от Столичната дирекция на вътрешните работи. Инцидентът е станал малко след 14:30 часа на Орлов мост. По първоначални данни мотор се е ударил в лек автомобил. Мотористът е откаран веднага в столичната болница "Царица Йоанна-ИСУЛ", където обаче е починал. Шофьорът на колата не е пострадал. Причините за инцидента все още се изясняват.  

Отпускат 38 000 лева за ремонт на три църкви и две джамии в свищовско

http://frognews.bg/news_138271/Otpuskat-38-000-leva-za-remont-na-tri-tsarkvi-i-dve-djamii-v-svishtovsko/

Държавата ще финансира с 38 хиляди лева ремонтите на три православни храма и две джамии в община Свищов. Това е вторият транш за тази година, след като през пролетта бяха отпуснати 43 хиляди лева за църкви и манастири в крайдунавската община.

Почина мотористът, който се сблъска с кола на "Орлов мост" (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6336665

Почина мотористът, който се сблъска с кола на "Орлов мост" (Видео)Мотопедист, който бе в тежко състояние след сблъсък с автомобил е загинал, съобщи Bulgaria on air. Инцидентът е станала малко преди 15 часа. Според версията на шофьора на автомобила мотопедистът е пресякъл кръстовището на червено. Ударил се в предното стъкло на колата, превъртял се няколко пъти и паднал на около 4-5 метра от нея.

Турция ще запази военната си база в Катар

https://www.actualno.com/asia/turcija-shte-zapazi-voennata-si-baza-v-katar-news_622434.html

Турция и Катар настояха, че Анкара ще запази своята военна база в емирството, отхвърляйки исканията на другите страни от Персийския залив за закриването на съоръжението. Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Египет и Бахрейн миналия месец прекратиха дипломат

Наш щангист се появи в английски учебник по физика (СНИМКА)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/nash-shtangist-se-poiavi-v-anglijski-uchebnik-po-fizika-snimka-2036924

Бронзовият медалист от Олимпиадата  в Атина, Величко Чолаков се появи в учебник по физика в Англия. Фотосът на спортиста от Смолян е като илюстрация към урок, в който се изучават силите. „Бях много приятно изненадан, като научих. Снимката на учебни

Задимяване на магистрала "Тракия"

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zadimiavane-na-magistrala-trakiia-2036926

Водачите на моторни превозни средства да бъдат внимателни при шофиране по магистрала "Тракия", предупреждава МВР. От 94 до 101 км има задимяване, което се дължи на горящи извън магистралата сухи треви и храсти.
 
На м

EasyJet създава нова авиокомпания, за да избегне главоболия заради Brexit

http://www.investor.bg/na-pyt/349/a/easyjet-syzdava-nova-aviokompaniia-za-da-izbegne-glavoboliia-zaradi-brexit-243064/

Компанията се застрахова в случай на сценарий, в който преговорите с Великобритания не протекат по най-добрия за нея начин

Започва разследване за нападението на акушерка в Стара Загора

http://frognews.bg/news_138270/Zapochva-razsledvane-za-napadenieto-na-akusherka-v-Stara-Zagora/

Образувано е бързо производство срещу мъжа, нападнал акушерката Мая Михова в родилното отделение в Стара Загора.

Успешната ромска интеграция в Асеновградско: Чрез български народни танци

https://www.actualno.com/interview/uspeshnata-romska-integracija-v-asenovgradsko-chrez-bylgarski-narodni-tanci-news_622255.html

Малко след края на учебната 2016/2017 година Ви срещаме с Атанаска Темелкова от Асенoвград. Тя е директор на единственото училище в асеновгардското село Боянци. Там учат общо 200 деца, а педагогическият персонал наброява 20 души. 90% от учениците в основно училище "Професор доктор А

Как двуетажна къща в Морската градина на Варна се появи в кадастъра четири години преди да е построена (видео)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/14/3007323_kak_dvuetajna_kushta_v_morskata_gradina_na_varna_se/?ref=rss


Сграда във варненската Морска градина, която беше завършена в началото на тази година, е била нанесена в кадастралните карти още преди строителството й изобщо да е започнало. Това става ясно от сравняването на архивни сателитни снимки на имота и датата на заповедта, с която кадастралната му карта е била изменена. Нанасянето на несъществуващата сграда е станало от началника на варненската служба по кадастър Красимира Кателиева и когато директор на висшестоящата агенция е бил Александър Лазаров,...

Процесът на цифровизация в ЕС ще създаде нови възможности за гражданите

http://www.cross.bg/mariya-gabriel-durzhavniya-1549066.html

/КРОСС/ Процесът на цифровизация в ЕС е от изключително значение за европейските граждани, ще облекчи административното обслужване и ще насърчи процеса на европейска интеграция. Това беше подчертано на среща на „Дондуков" 2 на държавния глава Румен Радев, вицепрезидента Илияна Йотова и европейския комисар по цифрова икономика и общество. Мария Габриел. Президентът и вицепрезидентът поздравиха Мария Габриел с новия и пост и поетия важен за Европейския съюз и страната ни ресор. По време на срещата беше подчертано, че цифровизацията е важно средство за стимулирането на икономическия растеж и създаването на повече възможности за гражданите в по-слабо развитите региони на ЕС, включително и за България. Президентът Радев и вицепрезидентът Йотова потвърдиха готовността си да подкрепят работата на българския представител в Европейската комисия. Мария Габриел запозна държавния глава и вицепрезидента със своите приоритети, насочени към цифровизация на икономиката, неприкосновеността в интернет, киберсигурността и други. Според Мария Габриел ЕС трябва да потвърди своя ангажимент към държавите от Западните Балкани, да работи за повече свързаност в региона, и естествена стъпка в тази насока е отпадането на роуминга в Югоизточна Европа. Европейският комисар отправи покана към държавния глава да се включи в Европейската дигиталната асамблея, която ще се проведе през 2018 г. година в София, в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Гьокче: Организацията на Гюлен има структури в България

http://frognews.bg/news_138269/Gjokche-Organizatsiiata-na-Giulen-ima-strukturi-v-Balgariia/

Организацията на проповедника Фетхуллах Гюлен, която властите в Анкара смятат за терористична, има структури в 150 държави, включително и в България, заяви посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче.

Citigroup задмина очакванията с приходи за 17,9 млрд. долара

http://www.investor.bg/sasht/337/a/citigroup-zadmina-ochakvaniiata-s-prihodi-za-179-mlrd-dolara-243069/

Скорошното обратно изкупуване на акции от американския кредитор е повишило печалбата на акция с 3% до 1,28 долара

Утре над Черноморието ще бъде слънчево

http://www.moreto.net/novini.php?n=355485

През нощта по-значителна ще е облачността над югозападните райони, където на места ще превали и прегърми. Над Черноморието ще преобладава слънчево време. Ще духа до умерен, в южните райони – временно силен източен вятър. Максималните температури ще са между 23-26°, колкото е и температурата на морската вода.

От днес до 23 юли се провежда националното военноморско учение „Бриз 2017“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6336653

От днес до 23 юли се провежда националното военноморско учение „Бриз 2017“ 
Военноморските сили (ВМС) на Република България ще участват с 13 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 вертолета и с над 900 души личен състав в националното военноморско учение „Бриз 2017”, съобщават от пресцентъра на министерството на отбраната. То се провежда от днес до 23 юли 2017 г. и е отворено за участие на ВМС от страни-членки на НАТО.

Апостола на свободата през погледа на художниците

https://offnews.bg//kultura/apostola-na-svobodata-prez-pogleda-na-hudozhnitcite-660533.html

Столична община и Националната галерия представят изложбата „Апостола и неговото време през погледа на българските художници”, посветена на 180-ата годишнина от рождението на Васил Левски.

Тя е подредена в Галерия на открито в градина „Кристал” и ще бъде открита официално на 17 юли, понеделник, в 11.00 ч. Ще може да бъде разгледана до 25 юли.

Художниците обичат да рисуват Левски. До неговия образ те достигат чрез малкото запазени автентични фотографии и чрез спомените и описанията на негови съвременници.

Панайот Хитов говори за силата на погледа и сиво-сините очи на Апостола, Любен Каравелов го определя като "човек честен, родолюбив и деятелен". Никола Обретенов подчертава желязната му воля и постоянство, съчетани с голямата му скромност: "В обноските си към всекиго беше вежлив, учтив и любезен, не употребяваше никакви спиртни питиета, не пушеше, пиеше само чай... без работа никога не стоеше, никога не се хвалеше... не беше словоохотлив, но когато се увлечеше да говори по народните работи, беше толкова красноречив, щото омайваше слушателите си ...".

Иван Вазов пише: "Странно! Тоя момък, който проповядваше опасната мисъл за свобода, за борба, за смърт, който се излагаше всеки ден на опасности, тоя син на нощта, на пустинята, на премеждията, имаше весел нрав."

Настоящата изложба е само част от творческите интерпретации на някои от известните български художници.

Менда Стоянова: Плащания в кеш под 5 000 лв. няма да ограничат стопанския оборот

http://econ.bg/Новини/Менда-Стоянова-Плащания-в-кеш-под-5-000-лв-няма-да-ограничат-стопанския-оборот-_l.a_i.745696_at.1.html

Компромисният вариант на ГЕРБ за ограничаване на безкешовите разплащания до 5 хиляди лева, а не до 1000, както поиска правителството, ще доведе до...

На 17 юли пускат движението по новите връзки на п. в. „Плодовитово“ на АМ „Тракия“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6336639

На 17 юли пускат движението по новите връзки на п. в. „Плодовитово“ на АМ „Тракия“В понеделник, 17 юли, ще бъде пуснато движението по двете новоизградени допълнителни пътни връзки на пътен възел „Плодовитово“ на автомагистрала „Тракия“ при пресичането с третокласния път III-666 Плодовитово - Оризово, съобщават от агенцията.  Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и председателят на Управителния

Златен и 3 сребърни медала за българския отбор по химия от Олимпиадата в Тайланд

https://www.24chasa.bg/novini/article/6336588

Златен и 3 сребърни медала за българския отбор по химия от Олимпиадата в ТайландЕдин златен и три сребърни медала спечели българският ученически отбор на 49-ата Международна олимпиада по химия в Након Патом, Тайланд. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката. Златният медал завоюва Петър Христов - ученик в 11-и клас на Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски".

Радев: Цифровизацията е важно средство за стимулиране на икономическия растеж в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6336629

Радев: Цифровизацията е важно средство за стимулиране на икономическия растеж в ЕСПроцесът на цифровизация в ЕС е от изключително значение за европейските граждани, ще облекчи административното обслужване и ще насърчи процеса на европейска интеграция. Това беше подчертано на среща на „Дондуков“ 2 на държавния глава Румен Радев, вицепрезидента Илияна Йотова и европейския комисар по цифрова икономика и общество Мария Габриел,

МВР търси помощ за избягал от ареста опасен рецидивист

http://dnes.dir.bg/news/mvr-veliko-tarnovo-niden-danailov-26062060

Криминалисти от Велико Търново търсят съдействието на гражданите за залавянето на опасен рецивидист, избягал от следствения арест.

Обвиненият за убийството на Виола лежал в психиатрия, изследват го

http://frognews.bg/news_138268/Obvineniiat-za-ubiistvoto-na-Viola-lejal-v-psihiatriia-izsledvat-go/

Стефан Станев, обвинен за жестокото убийство на приятелката си Виола Николова е лекуван от биполярно афективно разтройство през 2015 г. в клиниката в ”Курило”, Нови Искър. С такъв документ се е сдобила прокуратурата.

Трусове в големи руски банки. Ще печата ли Кремъл пари?

http://clubz.bg/56217-trusove_v_golemi_ruski_banki_shte_pechata_li_kremyl_pari

Близо 340 банки, които не отговарят на стандартите, са били закрити в Русия от 2013 г. досега, съобщи управителят на Централната банка Елвира Набулина.

"Но това най-верятно е само прелюдията. В момента ситуацията в Русия е повече от тревожна", пише „Ди пресе“

На 10 юли "Югра" - една от най-големите банки, премина под временното външно управление на Агенцията за застраховане на вложенията (АЗВ) за срок от 6 месеца. 

Тя ще трябва да плати 170 милиарда рубли (близо 5 млрд. лв.) за обезщетения.

Според финансови експерти след тази случка на руската Централна банка вероятно ще й се наложи да пусне машината за печатане на пари  - поне 35 млрд. рубли (или около 1 млрд. лв.).

В четвъртък икономическият министър Максим Орешки предупреди населението, че е много вероятно курсът на рублата да се дестабилизира.

Не само банка "Югра" създава проблеми на Русия. 

Държавната "Сбербанк" вече почти загуби всякаква надежда в завръщането на няколко милиарда долара заем от Хърватия, които бяха наляти в хранителния концерн „Агрокор“, чийто фалит почти свали правителството в Загреб.

"Сбербанк" е най-големият кредитор на дружеството, с осигуряване на средства от 1,1 милиарда евро.

Към днешна дата финансистите на "Сбербанк" смятат вече са се примирили, че кредитът няма как да бъде върнат. 

Остават 5 дни за кандидатстване в ПРОМЯНАТА

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/ostavat-5-dni-za-kandidatstvane-v-promianata-6071509

Нови петима социални предприемачи с решение как да подобрят живота на децата в България ще получат финансиране и подкрепа

Румъния погна канадска златодобивна компания за $ 8,6 млн.

http://clubz.bg/56216-rumyniq_pogna_kanadska_zlatodobivna_kompaniq_za_86_mln

Румънското правителство връчи на канадската златодобивна компания Gabriel Resources искане да изплати данъци в размер на 8,6 милиона долара, съобщи в. "Гардиън".

Това стана броени дни, след като фирмата заведе дело срещу Букурещ за компенсация в размер на 4,4 милиарда долара заради нереализиран проект.

В продължение на повече 18 години от Gabriel Resources се борили да получат разрешителни за открита мина. Тя се намира в село Рошия Монтана в планината Апусени. Там се намират най-големите в Европа залежи на злато.

Проектът обаче бил спрян през 2013 г., след като десетки хиляди хора протестирали срещу него по улиците в продължение на три седмици. Година по-късно румънското правителство оттеглило подкрепата си за начинанието А тази година подало заявка за включване на Рошия Монтана и околностите в списъка за световно културно наследство на ЮНЕСКО. Това на практика е унищожаване на мината.

В края на юни от Gabriel Resources обявиха, че ще съдят Румъния в съда на Световната банка за загуби в размер на 4,4 милиарда долара. От компанията твърдят, че властите в Букурещ са нарушили редица международни инвестиционни договори. Ако делото бъде спечелено, на канадците ще бъдат изплатени близо 2 на сто от предвидения за тази година БВП на Румъния.

Срещу канадския проект имаше постоянно протести в цяла Румъния.

Дни по-късно Букурещ обяви, че Gabriel Resources дължи 8,6 милиона долара неплатен данък ДДС, свързан с купуването на стоки и услуги в периода 2011-2016 г. Властите предупредиха, че златодобивната компания може да плати още милиони в наказателни лихви.

От Gabriel Resources твърдят, че действията на Румъния са "просто едно отмъщение". Според канадците избраното за това време съвсем не е случайно съвпадение. В комюнике изпълнителният директор на фирмата Джонатан Хенри заявява, че това се прави, за да се възпрепятства стремежът й да получи справедливост в заведеното от нея дело.

Смята се, че под Рошия Монтана има 314 тона злато. Проектът предвиждаше това да бъде най-голямата златна мина в Европа. Срещу него обаче имаше постоянна съпротива от природозащитници и други групи.

Ако мината функционираше, там щеше да се използва значително количество цианид. А близката долина щеше да се превърне в бунище за близо 250 милиона тона отпадъци с цианид от промиването на злато. Щяха да бъдат също така унищожени 4 планински върха, близките села и редица подземни галерии на 1900-годишна възраст, останали от римско време.

"Заплахата за околната среда бе сериозна, - заяви Тудор Брадацан, един от основателите на организацията Mining Watch Romania. - Доскоро няколко поредни румънски правителства бяха благосклонни към Gabriel Resources. Може би тези данъци са просто сигнал, че някои власти вече работят за Румъния."

Варна се подготвя за "Музикална Революция"

http://www.moreto.net/novini.php?n=355492

Морската ни столица с увереност носи титлата "Варна - Европейска младежка столица 2017". През изминалата седмица с подкрепата на Община Варна беше стартиран конкурс за български авторски песни под надслов "Музикална Революция".

Дадоха доживотен затвор на убиеца на митничаря Георги Дребчев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6336604

Дадоха доживотен затвор на убиеца на митничаря Георги ДребчевДоживотен затвор с право на замяна получи Божидар Атанасов. Пловдивският окръжен съд го призна за извършител на убийството на митничаря Георги Дребчев. Той беше застрелян през 1999 г. пред жилището си в район "Тракия", Пловдив. Близо 15 години убийството не беше разкрито, но при акцията "студени досиета" Атанасов беше задържан.

Откраднаха 400 радиатора от ремонтиращи се училища и детски градини в Хасково

http://www.cross.bg/gradini-radiatora-detski-1549065.html

/КРОСС/ Четиристотин радиатора са откраднати от две училища и четири детски градини в Хасково, които са в основен ремонт, съобщава БНР. Чугунените отоплителни тела, които тежат около 40 тона, са били демонтирани и оставени на съхранение в общински склад. За липсата им е станало ясно преди дни. От полицията съобщиха, че се води разследване. В кражбата вероятно има замесени и вътрешни хора.  

Германия се притесни за имиджа си заради Daimler

http://www.investor.bg/novini/444/a/germaniia-se-pritesni-za-imidja-si-zaradi-daimler--243067/

Ако се докаже, че още един германски концерн е лъгал клиентите си и властите, това би било сериозна щета за страната като люлка на индустрията

Хиляди се сбогуваха с 6-годишния футболен фен Брадли (Снимки+Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6336593

Хиляди се сбогуваха с 6-годишния футболен фен Брадли (Снимки+Видео)Хиляди изпратиха в последния му път шестгодишния футболен фен Брадли Лауъри. Малчуганът почина преди дни в Англия, информира Нова телевизия. Часове преди погребението огромно множество се събра около църквата „Сейнт Джоузеф“ и по улиците на Хартлипул. Хората носеха футболни фланелки, много от които с номер 6 и името на Брадли Лауъри.

Избраха изпълнителят за строителството на 16 км от АМ „Хемус“ от п. в. „Белокопитово“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6336611

Избраха изпълнителят за строителството на 16 км от АМ „Хемус“ от п. в. „Белокопитово“Избран е изпълнителят за проектирането и строителството на 16,3 км от автомагистрала „Хемус“ - участъкът между пътните възли „Белокопитово“ и „Буховци“ в посока Търговище. Проектът ще се реализира със средства от републиканския бюджет по програма „Ново строителство“ на Агенция „Пътна инфраструктура“, съобщават от агенцията.

Обвиниха алкохолен бос за смъртта на колоездач

https://www.24chasa.bg/novini/article/6336601

Обвиниха алкохолен бос за смъртта на колоездачДнес Окръжна прокуратура - Пловдив привлече като обвиняем Тодор Неделчев, на 49 г., за това, че на 13 юли 2017 г. в гр. Пловдив, на кръстовището на ул. „Авксентий Велешки“ и ул. „Велико Търново“, при управление на автомобил, марка „Нисан Навара“, е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на 85-годишния П.С.

4 български медала на Международната олимпиада по химия

https://offnews.bg//obshtestvo/4-balgarski-medala-na-mezhdunarodnata-olimpiada-po-himia-660531.html

Един златен и три бронзови медала спечели българският отбор на 49-та Международна олимпиада по химия в Након Патом, Тайланд, съобщи Министерството на образованието.

Златният медал завоюва Петър Христов – ученик в XI клас на СМГ „Паисий Хилендарски“.

Бронзови медалисти са Весела Механджиева и Кристина Костадинова, ученички в XII клас на Националната природо-математическа гимназия „Академик Любомир Чакалов“, и Кръстьо Драгинов, ученик в XII клас на ПМГ „Яне Сандански“ в град Гоце Делчев.

Ръководители на отбора са доц. д-р Донка Ташева и доц. д-р Пенка Василева от Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски”.

Предложеният акциз за нагреваеми тютюневи продукти е 152 лв.

http://dnes.dir.bg/news/aktziz-petar-ganev-nagrevaemi-tutunevi-produkti-26060668

Предложението на икономистите за акциз върху нагреваемите тютюневи продукти е в краткосрочен план да се въведе нулева ставка.

Разкриха 7 работилници за скимиращи устройства при спецакция

http://www.cross.bg/rabotilnitzi-ystroiistva-skimirashti-1549064.html

/КРОСС/ Открити са 7 работилници за изработване на скимиращи устройства и са повдигнати обвинения на шестима участници в престъпната схема след спецакция, съобщиха от МВР. Един от обвинените е обявен за издирване. Акцията е проведена под ръководството на Специализираната прокуратура на територията на областите София, Пазарджик, Русе, Варна, Добрич и Велико Търново. Проверени са 24 адреса и 13 моторни превозни средства, задържани са 15 български граждани. Само в София са претърсени 12 адреса и са задържани 11 души. Установени са 3 работилници за скимираща техника, една от която била в апартамент в жилищна сграда, обособен и предназначен единствено за изготвяне на скимиращо оборудване. Оттам са иззети множество метални, пластмасови заготовки за различен тип скимиращи устройства, калъпи, панели и клавиатури за банкомати, множество скимиращи устройства, предназначени за копиране на данни от банкови карти. Открити са също така ПОС терминали, банкови карти, бели пластики, както и пистолет „Макаров" със заличен сериен номер и боеприпаси. Другите работилници са във Варна - две, Русе и Велико Търново. По случая е образувано досъдебно производство под наблюдението на Специализирана прокуратура.    

Малко мече отиде да си играе на детска площадка в Сопот (видео)

https://offnews.bg//offtopic/malko-meche-otide-da-si-igrae-na-detska-ploshtadka-v-sopot-video-660532.html

Малко мече влезе посред бял ден в детска площадка в Сопот, изградена в полите на Балкана. Съоържението е частно и се нарича стадион „Томи”, а мечето бе заснето от 10-годишния Алекс, който играел там . Докато снима детето вика „Майко, мече! Ето го, истинско е!”, пише пловдивският вестник "Марица", който публикува и видео с малкия косматко.

Случката е от 6 юли. Мечето шокирало децата и на майките. В същото време наблизо се разхождала жена с две кучета, които погнали мечето и то останало затворено на стадиона, ограден с висока мрежа, а децата напуснали терена и за всеки случай притворили вратата на съоръжението.

По-късно мечето намерило пролука и се измъкнало. 

Само преди няколко дни и младеж от Сопот имал непредвидена среща с мечка, но голяма. Той карал колело по пътя за Аневското кале, когато насреща му се изправила мечка.

"Не знам към кого да не обърнем, кой може да помогне да се отдалечат мечките от населето място. И аз, и съседите ми не знаем какво може да се предприеме, за да се предпазим от среща с мечките", споделя Мария Зайкова от Сопот.

Според нея едрите бозайници влизали в покрайнините на града, което плашело малки и големи в града.

Борисов: Само от България зависи на каква скорост ще се развива

http://frognews.bg/news_138267/Borisov-Samo-ot-Balgariia-zavisi-na-kakva-skorost-shte-se-razviva/

Премиерът Бойко Борисов призова за политическо съгласие по приоритетите на предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС.

Touareg напуска пазара в САЩ

http://www.investor.bg/novini/444/a/touareg-napuska-pazara-v-sasht-243071/

Причината са ниски продажби и конкуренцията на два други модела на марката

Диетологът Пиер Дюкан на съд за финансова измама

https://offnews.bg//sviat/dietologat-pier-diukan-na-sad-za-finansova-izmama-660528.html

Известният диетолог Пиер Дюкан е обвинен във финансова измама. 

Дюкан, известен с протеиновата диета, носеща неговото име, е обвинен в измама при получаването на кредит и финансови консултации. 

Диетологът взел заем, но "нямал намерение да изпълни задълженията по погасяването му", става ясно от документите по делото, съобщава "Гардиън". 

Дюкан теглил заем от "стотици хиляди", за да навлезе на пазара в САЩ със своята диета. Точната сума, изтеглена от Дюкан, не се споменава. 

За момента Дюкан не е коментирал заведеното срещу него дело. 

Протеиновата диета на Дюкан бързо придоби популярност. Тя беше рекламирана като предпочитаната от звездите диета за бързо отслабване. 

По-късно обаче методът на Дюкан получи много критики, а Британската диетологична асоциация го определи като една от най-лошите звездни диети за 2011 г. 

Проучване сред 5000 души показа, че 35% от следвалите диетата на Дюкан са си върнали загубеното тегло в рамките на една година, а 80% са си го върнали в рамките на четири години след края на диетата. 

Организацията на лекарите във Франция изключи Пиер Дюкан от колегията си през 2012 г., след като обяви, че той е нарушил професионалния кодекс, печелейки пари от метода си. 

Задържаха за постоянно двама за отглеждане на марихуана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6336583

Задържаха за постоянно двама за отглеждане на марихуана

Исканията на Районната прокуратура в Девня за вземане на мерки за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Илиян Г. и Пламен Г. от Варна бяха уважени днес, 14 юли 2017 г., от състав на Девненския районен съд. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Варна. Двамата 32-годишни варненци са били привлечени като обвиняеми по

Борисов обясни какво трябва, ако искаме да сме "на първа скорост" в ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=355500

Парламентът проведе разисквания по повод Бялата книга за развитието на Европа, предложена от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Дебатите бяха проведени по искане на левицата. Премиерът Бойко Борисов коментира от парламентарната трибуна, че Бялата книга за бъдещето на Европа "дава теми за разговор, тя няма никакъв реален ефект върху нас".

В "Деня на Бастилията" Макрон и Тръмп се прегърнаха на парада в Париж

http://www.mediapool.bg/v-denya-na-bastiliyata-makron-i-tramp-se-pregarnaha-na-parada-v-parizh-news266644.html

Изолиран на международната сцена, но обявил се за приятел на Франция, президентът на САЩ Доналд Тръмп бе почетен гост на парада в центъра на Париж в петък по повод френския национален празник – Деня на превземането на Бастилията", предаде Франс прес. След като по-късно си замина, президентът на САЩ написа в Туитър, че за него е било голяма чест да представлява страната си на този "великолепен" парад, в който участваха и американски военнослужещи. Коментирайки двудневното посещение на Тръмп в Париж, западните медии отбелязват, че президентите на САЩ и Франция са се опитали да оставят настрани разногласията си по въпроса за климатичните промени и са изявили намерение да работят съвместно по сирийския конфликт и други въпроси. Виждайки засилващата се изолация на американския президент на световната сцена, Макрон усети възможност да му подаде ръка и се опита да спечели благоразположението му, пише британският "гардиън". Първият парад за Макрон като президент Това бе първи парад и за френския президент Еманюел Макрон, който бе избран на поста през май. Двамата президенти присъстваха заедно със своите съпруги, Мелания Тръмп и Брижит Макрон. Преди началото на парада имаше преглед на военнослужещите, направен от Макрон в открит военен джип, заобиколен от френски кавалеристи. Парадът започна с въздушно шоу на пилоти от американските военновъздушни сили, включително с два изтребителя Ф-22 със стелт технология. Заедно с тях прелетяха и самолети на френските военновъздушни сили. После по централния булевард "Шанз-Елизе" в Париж преминаха над 3700 френски военнослужещи, 211 единици военна техника и 241 коня. В небето над Париж пък преминаха общо 63 самолета и 29 хеликоптера. Някои от самолетите прелетяха на височина от едва 305 метра. Парадът съвпада със стогодишнината от включването на САЩ в Първата световна война. Ето защо в него участваха 145 американски военнослужещи. Първите петима от тях носеха униформи от времето на Първата световна война. При преминаването на американските военни Доналд и Мелания Тръмп, както и Еманюел и Брижит Макрон, станаха на крака, за да ги приветстват. Президентът на САЩ, който е върховен главнокомандващ на американските въоръжени сили, отдаде чест. След това почетните гости на парада останаха прави и периодично аплодираха преминаващите военнослужещи. В края на днешния парад Макрон благодари в кратка реч на САЩ, че са се притекли на помощ на Франция преди един век по време на Първата световна война. Нищо няма да раздели никога Франция и САЩ, увери той, цитиран от Франс прес. Макрон каза, че през годините на своята история Франция винаги е намирала сигурни съюзници и приятели, които са се притичвали на помощ. Присъствието на Доналд и Мелания Тръмп на парада е илюстрация на приятелските отношения между САЩ и Франция, подчерта той. В края на словото си Макрон се прегърна с Тръмп. След това той се срещна и с ранени френски военни и им благодари за саможертвата. Парадът бе организиран в момент на напрежение между френския президент и висши военни, които изразиха несъгласието си с бюджетните съкращения в областта на отбраната. Днес, когато Макрон направи преглед на военнослужещите преди началото на парада, той бе придружаван от генерал Пиер дьо Вилие, началника на генералния щаб на френските въоръжени сили, но атмосферата между двамата бе ледена, отбелязва Франс прес. Генералът се разбунтува неотдавна пред френските депутати заради намаляването на средствата за въоръжените сили, но президентът остро го постави на мястото му. Вчера в обръщение пред френски военни Макрон каза, че не е достойно някои дебати да се излагат на показ пред обществеността, и припомни на военнослужещите, че трябва да бъдат водени от чувството за дълг и за сдържаност. Макрон се опита да спечели благоразположението на Тръмп Президентите на САЩ и Франция Доналд Тръмп и Еманюел Макрон изглежда се опитаха да оставят настрани разногласията си по въпроса за климатичните промени и изявиха намерение да работят съвместно по сирийския конфликт и други въпроси, пише британският в. "Гардиън", информирайки за вчерашните разговори между двамата президенти и снощната им обща пресконференция. Виждайки засилващата се изолация на американския президент на световната сцена, Макрон усети възможност да му подаде ръка. Кристоф Кастанер, държавен секретар и говорител, заяви, че този жест цели "да върне Тръмп в групата". Френски дипломати, цитирани от британското издание, казват, че Макрон е бил притеснен от възможността Тръмп да се почувства притиснат в ъгъла. Френският лидер видя възможност да повлияе на мисленето на САЩ и да засили ролята на Франция в глобалните въпроси, особено относно Сирия и Близкия изток, пише в. "Гардиън". И припомня, че Франция е страната с втори най-голям принос към водената от САЩ антиджихадистка коалиция в Сирия и френски представители изразиха притеснения за визията на САЩ за региона, освен борбата срещу "Ислямска държава". След кампанията на Макрон, целяща да спечели благоразположението на американския си колега, Тръмп изглежда си остави възможност за промяна на решението си да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата, отбелязва британският в. "Телеграф". По време на общата пресконференция снощи Макрон заяви, че уважава решението на Тръмп да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата, но допълни, че той лично остава привързан към този договор и произтичащите от него ангажименти. Американският президент каза, че САЩ са ангажирани да бъдат лидери в защитата на околната среда. След което добави: "Нещо би могло да се случи по отношение на Парижкото споразумение. Ние ще видим какво може да се случи, но ние ще говорим за това през идния период от време. Ако това нещо се случи, то ще бъде чудесно, ако не стане, ще бъде също ОК". Макрон пък каза, че дискусиите със САЩ по въпросите за климата ще продължат въпреки различията. Двамата лидери потвърдиха, че френско-американските връзки са неразрушими. Тръмп каза, че двамата с Макрон са обсъждали и как да укрепят стратегическото партньорство между Франция и САЩ, предаде Ройтерс. Очевидно очарован от посещението си във френската столица, Тръмп изглежда остави на заден план "специалните отношения" между САЩ и Великобритания. Той нарече Франция "първият и най-отдавнашен съюзник на САЩ" и напомни, че "Франция ни помогна да спечелим независимостта си", отбелязва "Телеграф". Двамата са се съгласили, че един от техните приоритети е борбата с тероризма, в частност борбата срещу разпространението на тероризма в интернет. Двамата лидери казаха на общата си пресконференция, че призовават дипломатите да изготвят в идните седмици конкретна инициатива, имаща за цел да подготви бъдещето на Сирия. Макрон допълни, че заедно с Тръмп работят за поствоенна пътна карта за Сирия. Тръмп каза, че сега се работи по още едно споразумение за прекратяване на огъня в Сирия, предаде ТАСС. Той допълни, че това споразумение ще касае регион в който обстановката е сложна, без да споменава за кой район става дума. На пресконференцията журналисти припомниха изказване на Тръмп от февруари, в което той се съмняваше в сигурността в Париж заради тероризма. Сега той изрази увереност, че всичко ще е наред, защото Франция има "страхотен президент". Прилики и разлики между двамата президенти С напредването на мандатите на Тръмп и Макрон става ясно, че двамата лидери имат много общо, отбелязва в. "Вашингтон пост". И двамата са политически аутсайдери, които за първи път заемат изборни постове и са доволни, че са успели да предизвикат основните политически партии в своите страни. Те имат сложни отношения с медиите и са обещали да разклатят позициите на върхушката и да прочистят столиците си от борбите за власт и притежаващи отдавнашно влияние бюрократи. И двамата подчертават значението на политики, които подкрепят бизнеса и обещаха да намалят ограниченията. И двамата се опитват да се борят срещу тероризма чрез мерки, които според критиците им може да ограничат свободите на техните граждани. И изглежда, както Тръмп, така и Макрон харесват лукса на ресторанти като "Жул Верн" (ресторантът на Айфеловата кула, в който двамата вечеряха в четвъртък – бел. ред.), както и разкоша, съпровождащ световните лидери, отбелязва американското издание. Съюзниците на Макрон незабавно оспорват сравненията с Тръмп, смятайки, че предишният президент на САЩ Барак Обама е по-добър пример, но критиците му смятат появяващите се прилики за не толкова повърхностни. "И двамата искат монопол върху общественото внимание", заявява Патрик Вей, френски конституционен юрист и водещ историк по въпросите на имиграцията. "И двамата показват готовност да управляват в противоречие с парламента и пресата - без никакво разделение или баланс на властите", добавя той. Макрон натрупа бързо и тихо власт, за която Тръмп може само да мечтае, отбелязва в. "Вашингтон пост" и припомня, че правомощията на изпълнителната власт във Франция вече са по-силни, отколкото в много други западни страни. Френски медии вече го нарекоха "президентът слънце", по аналогия с "краля слънце" Луи 14-и. За срещащият затруднения президент на САЩ посещенията в чужбина са изненадващо удоволствие, почивка от дните, пълни с вътрешнополитически проблеми. За Макрон посещението на Тръмп е шанс да се покаже като основен посредник между Тръмп и Западна Европа, в момент, когато Великобритания е заета с плановете си за напускане на ЕС, а Германия се фокусира върху предстоящите наесен избори, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Това е неочаквано партньорство, предвид изявеното от Тръмп възхищение към крайнодясната френска популистка Марин льо Пен, която Макрон победи на изборите през май и силните различия във възгледите им, подчертава изданието.

Фотогалерия: Тръмп и Макрон на парада за Националния празник на Франция

http://www.dnevnik.bg/photos/2017/07/14/3007195_fotogaleriia_trump_i_makron_na_parada_za_nacionalniia/?ref=rss


Тридневното посещение във Франция, уговорено още преди Доналд Тръмп да влезе в Белия дом, приключи с присъствието на американския президент на военния парад в Париж в чест на Националния празник на страната.<br /><br />Визитата отбелязва 100 години от влизането на американците в Първата световна война и препотвърждава отбранителното партньорство между двете държави.<br /><br />До края на Първата световна война през 1918г. във Франция са разположени повече от 1 милион...

"Реал" привлече най-добрия играч на Евро 2017 за младежи, "Барселона" взе Семедо от "Бенфика"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/14/3007145_real_privleche_nai-dobriia_igrach_na_evro_2017_za/?ref=rss


Испанските грандове "Реал" и "Барселона" привлякоха вторите попълнения в лятната си селекция. Мадридчани взеха полузащитника Дани Себайос от "Бетис", а каталунците подписаха с десния краен бранител Нелсон Семедо от "Бенфика".<br /><br />Договорът на Себайос е за шест години, като "Реал" ще плати 10 млн. евро сега и още 6.5 млн. в следващите шест месеца на "Бетис", пише "Марка". 20-годишният младежки национал на...

Русия заплаши да изгони американски дипломати заради блокирани имоти в САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6336579

Русия заплаши да изгони американски
дипломати заради блокирани имоти в САЩРуското министерство на външните работи заплаши днес да изгони неназован брой американски дипломати от страната в отговор на продължаващото блокиране на два руски дипломатически имота в Съединените щати, предаде БТА. Имотите бяха блокирани от бившия американски президент Барак Обама през последните дни от неговото управление,

Работник се заклещи в банкомат в Тексас (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6336422

Работник се заклещи в банкомат в Тексас (Видео)Мъжът пускал бележки до клиентите през пролуката за разписки на банкомата. Освен пари и касова бележка за транзакцията, един от клиентите на банкомат в американския Тексас, получил бонус – зов за помощ от мъж, заклещен в машината за теглене на пари, предаде Ройтерс, цитирана от Би Ти Ви. „Моля помогнете. В капан съм тук и нямам телефон в себе си.

Наш шампион по щанги влезе в английски учебник по физика

https://offnews.bg//drugi/nash-shampion-po-shtangi-vleze-v-anglijski-uchebnik-po-fizika-660530.html

Исполинът от Смолян Величко Чолаков влезе в английски учебник по физика. Няма майтап. Интересната находка е дело на Митьо Крика.

Шампионът ни по щанги служи като илюстрация към урок, в който се изучават силите. Името на Величко не е написано, но явно изражението на Железния е впечатлило авторите на учебника.

Друг пример е даден с легендата на колоезденето Ланс Армстронг, който обаче се прости с всички свои отличия заради употреба на допинг.

Припомняме, Величко Чолаков (Железния) е вече бивш  щангист. Роден на 12 януари 1982 г. в гр. Смолян. Участва на Олимпийските игри в Атина през 2004 г. и печели бронзов медал в категория над 105 кг. Той е единственият български щангист с медал от олимпийски игри в най-тежката категория.

Бате Арни идва малък до Величко от Смолян

В същата категория става световен шампион във Ванкувър и европейски шампион в Украина. Висок е над 2 метра и тежи около 160 кг. През януари 2006 г. е поканен от Арнолд Шварценегер да участва в турнира „Арнолд Класик“ в САЩ.

Почетен гражданин на Смолян и община Неделино.

Русия заплаши да изгони американски дипломати заради имоти

http://dnes.dir.bg/news/rusia-diplomati-izgoni-rusia-putin-26061934

Русия заплаши да изгони неназован брой американски дипломати от страната в отговор на продължаващото блокиране на два руски дипломатически имота в САЩ.

ВМРО: В Шумен се готви пиршество на кръволоците

https://www.vesti.bg/bulgaria/vmro-v-shumen-se-gotvi-pirshestvo-na-kryvolocite-6071510

"От ВМРО ще се противопоставим на този коктейл. За ДОСТ трябва да стане ясно – като български граждани няма да се съгласим с тази провокация", заявяват от партията

Един златен и три бронзови медала за българските ученици на международната олимпиада по химия

http://www.cross.bg/himiya-klas-ychenik-1549063.html

/КРОСС/ Един златен и три бронзови медала спечели българският отбор на 49-ата Международна олимпиада по химия в Након Патом, Тайланд, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Златния медал завоюва Петър Христов - ученик в XI клас на СМГ „Паисий Хилендарски". Бронзови медалисти са Весела Механджиева и Кристина Костадинова, ученички в XII клас на Националната природо-математическа гимназия „Академик Любомир Чакалов", и Кръстьо Драгинов, ученик в XII клас на ПМГ „Яне Сандански" в град Гоце Делчев. Ръководители на отбора са доц. д-р Донка Ташева и доц. д-р Пенка Василева от Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски".

До 6 г. затвор за алкохолния бос, убил колоездач

http://dnes.dir.bg/news/plovdiv-prokuratura-katastrofa-todor-nedelchev-26061933

Окръжната прокуратура в Пловдив повдигна обвинение срещу 49-годишния алкохолен бос Тодор Неделчев, който вчера блъсна и уби колоездач.

Радев поздрави Макрон по случай Националния празник на Франция

https://www.actualno.com/politics/radev-pozdravi-makron-po-sluchaj-nacionalnija-praznik-na-francija-news_622427.html

Българският държавен глава Румен Радев поздрави днес френския си колега Еманюел Макрон по случай Националния празник на Френската република – 14 юли, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В писмото си президентът Радев отправя благопожелания към френския

16-годишна ученичка от Лясковец е в неизвестност от 48 часа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6336557

16-годишна ученичка от Лясковец е в неизвестност от 48 часа"Сестра ми е в неизвестност от 48 часа и е пусната за издирване. Моля всеки който я е виждал или може да ми даде информация да се свърже с мен.“ Това е краткото съобщение на Ивелина Неделчева в социалната мрежа. Тя търси 16-годишната си сестра Марина Цанкова, която е изчезнала преди два дни от Лясковец, където живее с родителите си.

Малко мече влезе на детска площадка в Сопот

http://frognews.bg/news_138266/Malko-meche-vleze-na-detska-ploshtadka-v-Sopot/

Видеото с мечето засне 10-годишният Алекс, който играел на детската площадка. Кадрите бързо станаха хит в социалната мрежа.

Американски учител рапира уроците по история (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6336535

 Дейвид е американски учител по социални науки в 8-и клас и представя уроците на тийнеджърите под формата на рапиране. Един ден решил да включи рапа в преподаването и прилага този метод вече три години, предава Нова тв. Младият преподавател рапира материала от учебника на фона на популярни песни. Той вярва,

Русия наистина се готви да гони американци, Захарова посочи условието за оставането им

http://www.cross.bg/zaharova-obyavi-diplomati-1549062.html

/КРОСС/ Говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова официално предупреди, че страната е готова да изгони някои американски дипломати, предаде ТАСС. Подобни информации се появиха наскоро в руските медии, а сега те бяха потвърдени от Захарова. Планираните мерки са заради решението от миналата година на Барак Обама САЩ да изгони 35 руски дипломати и да затвори руски имоти на американска територия. За да не се стигне до ответни мерки Захарова обяви, че страната иска да бъдат отворени два руски имота за отдих в САЩ. За да гарантира, че в Москва дори са наясно кои американци ще бъдат принудени да напуснат тя обяви, че има множество агенти на ЦРУ в посолството на САЩ. „Под покрива на посолството на САЩ обитават твърде много агенти на ЦРУ и разузнавателните служби на Пентагона, чиято дейност изобщо не съответства на техния статут. За приключенията на някои представители на тези служби сте чували, всичко е в публичното пространство", обяви Захарова. Освен това техният брой значително превишава този на нашия персонал във Вашингтон", каза още Захарова. и отбеляза, че при това положение "една от опциите, освен изгонването на съответен брой щатски дипломати, е ние да изравним броя на служителите 

Русия наистина се готви да гони американци, Захарова посочи условието за оставането им

http://www.cross.bg/zaharova-ryski-obyavi-1549062.html

/КРОСС/ Говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова официално предупреди, че страната е готова да изгони някои американски дипломати, предаде ТАСС. Подобни информации се появиха наскоро в руските медии, а сега те бяха потвърдени от Захарова. Планираните мерки са заради решението от миналата година на Барак Обама САЩ да изгони 35 руски дипломати и да затвори руски имоти на американска територия. За да не се стигне до ответни мерки Захарова обяви, че страната иска да бъдат отворени два руски имота за отдих в САЩ. За да гарантира, че в Москва дори са наясно кои американци ще бъдат принудени да напуснат тя обяви, че има множество агенти на ЦРУ в посолството на САЩ. „Под покрива на посолството на САЩ обитават твърде много агенти на ЦРУ и разузнавателните служби на Пентагона, чиято дейност изобщо не съответства на техния статут. За приключенията на някои представители на тези служби сте чували, всичко е в публичното пространство", обяви Сахарова.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване