Пожарът в Креснеското дефиле е овладян

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/14/3007031_pojarut_v_kresneskoto_defile_e_ovladian/?ref=rss


Големият пожар, който избухна вчера в района на село Стара Кресна, е овладян. Това съобщи за "Дневник" директорът на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов. Той допълни, че към момента в периметъра на огнената стихия има единични горящи огнища, които се потушават. На място високо в гората са 130 служители на дванадесет регионални поделения на ЮЗДП. Те са там от рано сутринта. Общо над 250 души са ангажирани с потушаването на пожара. Сред тях има пожарникари, военни, служители...

Радев: Левски е явление надвременно, той не е застинал в страниците на историята

https://www.24chasa.bg/novini/article/6335680

Радев: Левски е явление надвременно, той не е застинал в страниците на историятаЛевски е явление надвременно, той не е застинал в страниците на историята, нито в гранита на паметниците. Това каза президентът Румен Радев след освещаването на паметника на Васил Левски в парка на Военната академия „Г. С. Раковски“, предаде репортер „Фокус“. „Тези дни отбелязваме 180 години от рождението на Васил Иванов Кунчев.

Refan - любима марка на българския потребител

https://www.24chasa.bg/novini/article/6335663

Refan - любима марка на българския потребителREFAN грабна титлата „ЛЮБИМА МАРКА на българския потребител за 2017 г.“ след оспорвано съревнование и след като получи най-много гласове в третия кръг на едноименната класация. Освен в генералното класиране, козметичният бранд убедително спечели първото място и в двете категории, в които се състезаваше: „Козметика“ и „Българска марка“,

Прокуратурата обвини шефа на софийската дирекция по безопасност на храните

http://www.cross.bg/genov-prokyratyrata-dryzhestvoto-1549024.html

/КРОСС/ Прокуратурата обвини д-р Антон Генов - директор на Областната дирекция по безопасност на храните - София /ОДБХ - София/ в престъпление по служба и принуда. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Според събраните доказателства бившият футболен съдия №1 на България Генов е разпореждал проверка и изземване на имущество от две дружества, които съхранявали отработена мазнина, изкупувана като суровина за биогориво и от заведения за обществено хранене. Тези действия според прокуратурата не били от компетенцията на БАБХ, а на РИОСВ, а Генов е нарушил правомощията си. Също така разследването е установило, че целта на Антон Генов била да се набавят облаги за дружеството ДУУ ЕООД, в което по същото време е работел синът му. Генов е обвинен и за това, че е опитал да принуди управител на търговско дружеството с чуждестранен собственик да не извършва търговска дейност на територията на гр.София. То също се занимавало със съхраняване на отработена мазнина. На директора на БАБХ - София, му е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 5000 лв. Наложена му е и забрана за напускане на страната. Разследването по случая продължава.

Самолет уби жена край пистата на най-опасното летище в света

https://www.24chasa.bg/novini/article/6335651

Самолет уби жена край пистата на най-опасното летище в света57-годишна жена почина в сряда, след като беше повалена от реактивната струя на самолет, излитащ от летище в Сейнт Мартен.Летището е известно със своята писта за излитане и кацане, защото - за да стигнат до нея, самолетите трябва да прелитат над живописен карибски плаж.Жената е стояла близо до ограда в края на пистата,

Велико Търново ще отбележи тържествено 180-годишнината от рождението на Васил Левски

https://www.24chasa.bg/region/article/6335622

Велико Търново ще отбележи тържествено 180-годишнината от рождението на Васил ЛевскиВелико Търново ще отбележи 180-годишнината от рождението на Васил Левски. Събитията ще се състоят в навечерието на рождената дата /18 юли 1837 г./, до паметника на Апостола на свободата на ул. „Васил Левски“, както и пред Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“. Програмата за отбелязване на годишнината започва в 20,30 ч.

Принцесата на Швеция на 40, разказва за борбата с анорексията и дислексията

https://offnews.bg//zdrave-i-krasota/printcesata-na-shvetcia-na-40-razkazva-za-borbata-s-anoreksiata-i-dis-660497.html

Шведската принцеса Виктория празнува днес своя 40-ти рожден ден. В навечерието на юбилея си кралската особа даде няколко интервюта, в които разказа и за това как преди години се е борила с ментални проблеми, анорексия и дислексия.

Интервютата й идват след серията изповеди на британските принцове Уилям и Хари, които разкриха, че са търсили терапия, за да се преборят със стреса след смъртта на майка си лейди Даяна и отговорностите като членове на кралското семейство.

Пред шведската телевизия SVT престолонаследничката разкрива как е преодоляла хранително разстройство, от което страдала в тийнейджърските си години. То се отключило, когато навършила 18 години и поела официалните си задължения като част от кралската фамилия, което я поставило под светлините на прожекторите. Исках от себе си твърде много, повече отколкото беше реалистично, казва тя. Заради борбата с анорексията принцесата трябвало да отложи следването си в университет. Заминала на терапия в САЩ, където се научила да облича чувствата в думи, да си налага граници и да не се пресира твърде много.

Все още обаче не била преодоляла тревожността си при публични прояви. Но с различни способи се научила как да го владее. 

Принцесата страдала  и от дислексия, заради което в училище й се подигравали. Дислексията е болест, при която хората изпитват трудност при четене и разбиране на прочетеното и бъркат някои букви с други. Известно е, че с дислексия е й бащата на принцеса Виктория - настоящият крал на Швеция Карл XVI Густав. "Мислех се за глупава и изостанала", споделя днес тя.

Въпреки всичко принцесата не свързва проблемите си със съдбата си на кралска особа. Тя смята, че могат да се намерят безброй причини някой да се чувства зле. 

Виктория изрази и опасения за душевното здраве на младите хора днес заради "всички перфектни снимки, качвани с социалните мрежи". Идеята, че всичко трябва да изглежда лъскаво и перфектно, трупа напрежение у младите хора, посочва принцесата.

Захариева към британски министър: Напускате ЕС, но не Европа

http://dnes.dir.bg/news/evropeyski-parlament-ecaterina-zaharieva-brekzit-obedinenoto-kralstvo-26060305

Разчитаме Обединеното кралство да продължи да е важен наш партньор в борбата с тероризма, в сигурността и търговско-икономическите отношения.

Рапърът Ди Ем Екс беше арестуван за данъчни измами

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6335639

Рапърът Ди Ем Екс беше арестуван за данъчни измамиРапърът Ди Ем Екс беше арестуван и обвинен в данъчни измами в размер на 1,7 милиона долара и за организирана неплатежоспособност, съобщиха световните информационни агенции, цитирани от БТА. Ерл Симънс, както е истинското име на Ди Ем Екс, е участвал в сложни схеми, за да укрие милиони долари приходи от американските власти.

Третото заседание на ВСС, свикано от Цецка Цачева, се провали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6335551

Третото заседание на ВСС, свикано от Цецка Цачева, се провалиИзвънредното заседание на Пленума на ВСС, свикано от неговия председател - правосъдния министър Цецка Цачева, не се състоя поради липса на кворум. На заседанието присъстваха 11 от членовете на съвета, а сред отсъстващите беше главният прокурор Сотир Цацаров. Това е трето провалено заседание на ВСС, след като при последните две част от членовете на

Пиян шофьор "паркира" в гробища, потроши 5 плочи, ограда и чешма в с. Скрът

https://www.24chasa.bg/novini/article/6335652

Пиян шофьор "паркира" в гробища, потроши 5 плочи, ограда и чешма в с. СкрътПиян шофьор "паркира" в гробищния парк на петричкото с. Скрът. Инцидентът станал през нощта, като на сутринта хора видяли изоставена кола върху един от гробовете. Оказало се, че 30-годишният О. Г. не успял да спре с автомобила си, помел телената ограда с бетонни колове, след това чешмата, помлял 5 надгробни паметника и тогава спрял.

Трайчо Трайков: В нов АЕЦ „Белене” някой трябва да налива 2 млрд. лв. годишно

http://www.moreto.net/novini.php?n=355468

Ако се построи нов АЕЦ „Белене”, някой трябва да налива по 2 млрд. лв. на година – държавата или частен инвеститор, а разбира се инвеститор не би го направил. Това обяви в предаването „Тази сутрин” бившият енергиен министър Трайчо Трайков в отговор на въпрос възможен проект ли е АЕЦ „Белене”.

6 процента повече осъдени през 2016-а в сравнение с 2015-а

http://www.cross.bg/litza-prestupleniya-osudenite-1549022.html

/КРОСС/ През 2016 г. са приключили делата за 33 858 извършени престъпления, сочи доклад на Националния статистически институт. Делата за 11 714 от тях са завършили с ефективно осъждане, за 16 405 - с условно осъждане, за 811 - с оправдаване, за 71 - с прекратяване, и за 4 857 - с освобождаване от наказание. С осъдителни присъди (ефективни и условни) са приключили делата за 28 119 извършени престъпления, което е с 6.4% повече в сравнение с 2015 година. От всички престъпления, завършили с осъждане, 14 965, или 53.2%, са извършени през 2016 г., 7 747 (27.6%) - през предходната 2015 г., а 5 407 (19.2%) - в предишни години. През 2016 г. обвиняеми са били 34 101 лица, от които: • с ефективна осъдителна присъда са приключили делата на 11 753 лица, или 34.5% от общия брой на обвиняемите; • условно осъдени са 16 548 (48.5%) лица; • освободени от наказателна отговорност са 4 966 (14.6%) лица; • оправдани са 767 обвиняеми лица (2.2%); • на 67 лица делата са прекратени (0.2%). Броят на осъдените лица с влезли в сила присъди през 2016 г. е 28 301, като в сравнение с 2015 г. нараства с 1.8%. Осъдените непълнолетни лица (14 - 17 години) са 1 108, или 3.9% от всички осъдени. През 2016 г. коефициентът на криминална активност е 457 на 100 000 души от наказателноотговорното население и нараства с 2.7% в сравнение с 2015 година

Овладяха пожара в гората край село Стара Кресна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6335644

Овладяха пожара в гората край село Стара КреснаОвладян е пожарът в гората край село Стара Кресна. Това съобщи инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие, цитира "Фокус". Към момента има единични огнища в периметъра, които се погасяват. До края на деня, а и през нощ в района ще останат екипи на предприятието и Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на

Отборът на НВУ „Васил Левски” зае второ място в Общоармейския шампионат по военен трибой

https://www.24chasa.bg/region/article/6335610

Отборът на НВУ „Васил Левски” зае второ място в Общоармейския шампионат по военен трибойВторо място зае отборът на Националния военен университет „Васил Левски” в Общоармейския шампионат по военен трибой. Победители са отборът на 68-ма бригада „Специалните сили”, а на трето място се класираха представителите на служба „Военна информация“, съобщиха от военния вуз. В индивидуалното класиране първо място спечели редник Георги Кирилов от

България отново излезе сред лидерите в ЕС по ръст на продажбите на автомобили

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/07/14/3007023_bulgariia_otnovo_izleze_sred_liderite_v_es_po_rust_na/?ref=rss


България заема пето място сред страните от ЕС по ръст на продажбите на нови автомобили през юни, сочат обявените днес обобщени данни на Асоциацията на производителите на автомобили в Европа (АСЕА). През миналия месец в страната са купени 3206 нови коли, което е с 31.4% по-силен резултат от юни 2016 г.<br /><br />По-добре от България по този показател се представят само Румъния (+47%), Кипър (+46%), Латвия (40.6%) и Естония (+33.7%). В анализа на данните се отбелязва, че в 12-те нови...

Горанов: Проблемът с опасните отпадъци в Девня е от 2013 г.

https://www.actualno.com/society/goranov-problemyt-s-opasnite-otpadyci-v-devnja-e-ot-2013-g-news_622346.html

Проблемът с обезвреждането с опасния отпадък датира от 2013 г., когато е констатиран теч от съоръженията, в които същият се съхранява. Трихлоретанът с общо количество 2640 тона се съхранява в метални резервоари на площадката на "Полимери" АД в град Девня, които са в много лошо те

След Марешки: повдигнаха обвинения и на двама депутати от "Воля"

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sled-mareshki-povdignaha-obvineniia-i-na-dvama-deputati-ot-volia-2036835

Повдигнати са обвинения на двама депутати от "Воля" - Пламен Христов и Кристина Таскова, като те са с подобни на тези на лидера на партията Веселин Марешки. Това стана ясно от думите на ръководителя на Софийската градска прокуратура Емилия Русинова.

Обвиниха шефа на Агенцията по храните в София

//dariknews.bg/novini/bylgariia/obviniha-shefa-na-agenciiata-po-hranite-v-sofiia-2036813

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в София Антон Генов е обвинен в престъпление по служба и принуда. Обвинението му е по повод разпоредени от него проверки в складове на дружества за преработване на мазнина, изкупувана от заведения за обществено хранене. Пр

"Дойче Веле": Искат ли руснаците мир?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6335584

"Дойче Веле": Искат ли руснаците мир?За Русия войната явно е по-добра от мира. Новата Студена война срещу Запада е добре дошла за управляващите, защото прикрива хроничния провал на икономиката и краха на модернизацията, пише Виктор Ерофеев за "Дойче веле". Знаменитият въпрос на Евтушенко "Искат ли руснаците война?" би трябвало да се задава вече точно обратното - "Искат ли руснаците

ЕНЕРГО-ПРО реализира проект за рехабилитация на електроразпределителната мрежа във Велико Търново

http://www.cross.bg/energo-pro-proekt-deiinosti-1549021.html

/КРОСС/ Поетапна рехабилитация на мрежата по проект на ЕНЕРГО-ПРО за обно-вяване на електроразпределителните съоръжения се извършва в област Велико Търново. Ремонтните дейности включват основна подмяна на въздушни проводници в района на селата Продановци и Плаково, както и ремонт на конзоли по електропроводите, захранващи селата Бяла река, Горско Косово, Горско Калугерово, Коевци, Красно градище и Росица. Подмяната на въздушната мрежа и ремонтът на прилежащите съоръже-ния в посочените райони възлиза до момента на стойност 35 000 лева. Новите усукани проводници са с обща дължина 4000 метра. В резултат на рехабилитацията се повишава надеждността на електрозахранването на потребителите в тези населени места. Един от обновените електропроводи свързва ВЕЦ 1 Росица и подстанция Павликени. По него се пренася голямо количество произведена електроенергия към подстанцията и е от ключово значение за района. Паралелно с ремонтните дейности по съоръженията специалисти на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи работят по проект за изнасяне на електромерни табла на границата на имотите. Това ще улесни клиентите, тъй като няма да е необходимо да осигуряват достъп на отчетниците до измервателните устройства.    

Искат ли руснаците мир?

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/14/3007020_iskat_li_rusnacite_mir/?ref=rss


За Русия войната явно е по-добра от мира. Новата Студена война срещу Запада е добре дошла за управляващите, защото прикрива хроничния провал на икономиката и краха на модернизацията, пише Виктор Ерофеев.<br /><br />Знаменитият въпрос на Евтушенко "Искат ли руснаците война?" би трябвало да се задава вече точно обратното - "Искат ли руснаците мир?" Подобен въпрос е логичен, защото Русия охотно воюва както в Украйна, макар и да го отрича, така и в Сирия. В този...

Граничари на 4 лапи ще търсят взривове по летищата

http://dnes.dir.bg/news/kucheta-mvr-vzrivove-26060169

Четири кученца от развъдника на Главна дирекция "Национална полиция" започват работа в "Гранична полиция", съобщиха от МВР.

Съдия отслаби забраната на Тръмп за влизане на граждани от шест държави

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/14/3007010_sudiia_otslabi_zabranata_na_trump_za_vlizane_na/?ref=rss


Окръжен съдия в Хавай разшири групата на лица, които не попадат под обхвата на забраната за влизане в Съединените щати на праждани от шест държави, предаде Би Би Си.<br /><br />Върховният съд на САЩ миналия месец частично възстанови забраната, спряна на други съдебни инстанции по-рано тази година. Според новия текст само преки роднини на лица, живеещи в САЩ, и хора, чийто зет или свекърва живеят в страната, могат да влизат в страната. Засегнатите от забраната държави са Иран, Либия,...

Вътрешният министър притеснен от езиковата некомпетентност на служителите в 112

http://www.cross.bg/sistemata-radev-ministur-1549020.html

/КРОСС/ Вътрешният министър Валентин Радев е притеснен от езиковата компетентност, или по-точно некомпетентност, на служителите в тел. 112, предава news.bg. Това стана ясно по време на парламентарния контрол. Темата беше повдигната от левицата. Заплатите са ниски, а очакваме от тези хора да знаят три езика, подчерта силовият министър. Предстои ни председателство на ЕС и аз съм притеснен как ще приемат сигнали и ще работят на чужди езици, сподели Радев. Иначе той отчете важността за националната сигурност на системата на единния тел. 112. Обявена е обществената поръчка за обновяване на системата. Търсел се по-съвременен вариант. Още предишното ръководство на МВР бе изчислило, че обновяването ще струва 50 млн. лева. Докато се осигурят парите, ще се обнови настоящата. Общо за 3 години поддържането и надграждането на системата ще струва 13 млн. лева. „В момента се предприемат спешни мерки, в рамките на възможното в най-кратък срок, да бъде възстановена работоспособността на националната система 112 напълно. Тя работи и сега. А именно да се осигури техническа поддръжка на системата, да бъде закупен нов хардуер и да бъде въведена в експлоатация новата версия на софтуера", обяви Радев. Според Валентин Радев е организирана работата ѝ така, че при нужда да функционира и на ръчен режим. „Версията на софтуерното приложение на Единния европейски номер за спешни повиквания 112 е от 2006 година, който е актуализиран през 2010-та

Едни американци в Париж

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/14/3007000_edni_amerikanci_v_parij/?ref=rss


Много от жителите на Съединените щати за радост искрено обичат Европа и са истински привързани към Франция, където идват когато могат, с нескрито удоволствие, като вид завръщане към нещо дълбоко в тяхнат същност. <br />Именно такива са за Мери, Ерика, Том, Джулиън и Клеър тези дни в Париж. Като дълго подготвяно, дълбоко лично пътуване в спомен и търсене на най-съкровеното. Което се сблъска с набързо спретнатата визита на президента на САЩ.<br />Мери е от скандинавски произход, Джон...

Биткойн е застрашен от разцепление

http://econ.bg/Новини/Биткойн-е-застрашен-от-разцепление_l.a_i.745662_at.1.html

Пазарът на популярната криптовалута биткойн е пред невиждан трус. След 160-процентното поскъпване от началото на годината, биткойн е изправен пред...

Стига с тази Византия! Византия е измислица

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6334578

Стига с тази Византия! Византия е измислица Крум Страшни и Симеон Велики са разбивали войските не на някаква измислена “Византийска” империя, а на онази - Римската империя ОТКАКТО Путин се изказа за азбуката ни, у нас се появиха толкова много теории за светите братя Кирил и Методий, за това кой какво е създал и по чия заръка, че скоро очаквам някой маг да ни обясни,

Заработи новата автоматизирана система за контрол на отпадъци във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=355469

"Новата автоматизирана система за контрол на отпадъци, която изградихме на ул. "Девня", заработи ефективно. Целта е да осигурим много по-прецизен контрол и отчетност на сметопочистващите фирми.", съобщи кметът на Варна Иван Портних.

ЧЕЗ с планирани прекъсвания на тока в Северна България

http://www.cross.bg/kushta-georgi-dvadeset-1549016.html

/КРОСС/ ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването. Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 17 - 21 юли 2017 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върху които са извършвани планирани дейности. Област Плевен Община Белене На 18.07.2017 г. /11:45 - 12:00 ч./ - Белене;Бяла Вода, общ

Absolut стоят зад житните кръгове, които се появиха до Равно Поле

http://www.dnes.bg/index/2017/07/14/absolut-stoiat-zad-jitnite-krygove-koito-se-poiaviha-do-ravno-pole.347308

Мащабната житна инсталация беше сцена за звуково-светлинно шоу, с което брандът стартира нова инициатива

БСК предлага промени при финансирането на Сребърния фонд

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/bsk-predlaga-promeni-pri-finansiraneto-na-srebyrniia-fond-243038/

Във Фонда трябва да се събират всички средства от приватизацията, а активите да се управляват по-ефективно, смятат от Камарата

МВР ще търси начин да научи на чужди езици служителите на тел. 112

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/14/3007008_mvr_shte_tursi_nachin_da_nauchi_na_chujdi_ezici/?ref=rss


Заради проблеми със софтуера на националната система 112, служителите ѝ все още на моменти обработват сигналите на ръка. Това се разбра от думите на вътрешния министър Валентин Радев по време на парламентарния контрол днес.<br /><br />Министърът обясни, че версията на софтуера на спешния телефон е от 2006 г. и е актуализиран през 2010 г. като тя ще бъде поддържана от производителя до 2017 г. По думите му причината софтуерът да не е актуализиран е, че към датата на изтичане на...

"Тук е супер": един богат регион търси чужденци

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/tuk-e-super-edin-bogat-region-tyrsi-chuzhdenci-6071488

Един миниатюрен, но богат европейски регион трескаво се нуждае от нови заселници - разказва "Дойче веле"

Специални мерки за сигурност за MTV Presents Varna Beach

http://www.barometar.net/89056/

Специални мерки за сигурност се въвеждат за музикалното топ събитие на лятото – MTV Presents Varna Beach. Началото е на 15-ти юли, събота, от 12 ч. на Южния плаж във Варна, до полунощ, когато на специалната 80-метрова сцена, ще се изявят Bebe Rexha, Steve Aoki, Jonas Blue, Redfoo, Tinie Tempah, Gorgon City, R3wire & Varski, […]

Условна присъда за подкуп на инспектор по труда в Ямбол

https://www.24chasa.bg/novini/article/6335559

Условна присъда за подкуп на инспектор по труда в ЯмболБургаският апелативен съд потвърди условната присъда за подкуп на Юсеин Ахмед, осъден в качеството си на длъжностно лице - инспектор в Инспекция по труда в Ямбол. Това е второ решение на апелативната съдебна инстанция, след като Върховен касационен съд върна делото за ново разглеждане от друг съдебен състав.

Пожарът край Кресна засегна площ от 850 декара

http://www.cross.bg/pozhara-dekara-predpriyatie-1549019.html

/КРОСС/ Овладян е пожарът в гората край село Стара Кресна. Това съобщи за радио „Фокус" Пирин инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие. Към момента има единични огнища в периметъра, които се погасяват. До края на деня, а и през нощ в района ще останат екипи на предприятието и Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" - Благоевград, които ще следят за обстановката в района. „130 служители от 20 териториални поделения на Югозападното държавно предприятие участват в потушаването на огъня в Пирин. Рано тази сутрин гасенето на пожара продължи. Мобилизирани са общо над 250 души: пожарникари, военни, служители на РДГ - Благоевград и националните паркове „Пирин" и „Рила". На място са 12 специализирани противопожарни автомобила на ЮЗДП и 6 - на служба „Пожарна безопасност и защита на населението", каза още инж. Дамянов. Нанесените щети от пожара са много сериозни, подчерта той. „Пожарът е на площ от 850 декара, от които около 600 - 700 декара е петдесетгодишна борова гора", каза още инж. Дамян Дамянов. Той не изключва вероятността причината за пожара отново да е човешка небрежност, тъй като огънят е възникнал в близост до черен път. Залесяването на засегнатия участък ще струва около 600 хил. лева. По данни на Югозападно държавно предприятие, 77 пожара са регистрирани на територията на ЮЗДП от началото на годината до момента

Балкански стереотипи за руските жени: митове и реалност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6335574

Балкански стереотипи за руските жени: митове и реалност
 Евгения Мария Шконда, която живее в Словения, споделя впечатления как руските жени са възприемани в региона и въобще зад граница и кои стереотипи за тях са верни и кои не. Митовете и реалностите за балканските стереотипи в балканските нагласи за рускините представя bg.rbth.com.  Мит 1: Руските жени са красиви Те излизат "сред хората" във вид,

Питаме ви: Съгласни ли сте да отпадне класът за прослужено време към работната заплата?

https://offnews.bg//obshtestvo/pitame-vi-saglasni-li-ste-da-otpadne-klasat-za-prosluzheno-vreme-kam-660501.html

В новата анкета на OFFNews днес ви питаме: Съгласни ли сте да отпадне класът за прослужено време към работната заплата?

Повод за нашето питане е предложението на вицепремиера Валери Симеонов за отпадане на класа за прослужено време към работната заплата и да се изработи механизъм за определяне на минималната такава след среща с работодателските организации.

Възможните отговори, които може да дадете, са "Да", "Не", "Нямам мнение".

Очакваме вашите коментари и мнения!

Турският посланик не бил на срещата на Борисов с Ердоган заради протоколно правило

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/14/3006961_turskiiat_poslanik_ne_bil_na_sreshtata_na_borisov_s/?ref=rss


Турският посланик Сюлейман Гьокче нарече "технически въпрос" факта, че не е присъствал на срещите на българския премиер Бойко Борисов при посещението му в Турция преди месец. В интервю за Нова телевизия той каза в отговор на въпрос, че в турската практика посланиците по правило присъстват на президентските посещения, а участието им в посещения на друго ниво не е задължително.<br /><br />При визитата си в Анкара през юни Борисов обърна вниманието на журналистите върху това,...

Нова жертва на морето: Руски турист се удави на Равда

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/nova-zhertva-na-moreto-ruski-turist-se-udavi-na-ravda-6071489

Инцидентът се случва само ден, след като чешка туристка и дете бяха погубени от вълните на Слънчев бряг

Трето заседание на ВСС се провали заради липса на кворум

http://dnes.dir.bg/news/zasedanie-vss-kvorum-26060111

Извънредното заседание на Пленума на ВСС, свикано от неговия председател - правосъдния министър Цецка Цачева, не се състоя поради липса на кворум.

Искаме полицаи навсякъде, а после - полицейщина, негодува Валентин Радев

http://www.moreto.net/novini.php?n=355461

"Хем искаме полицаи навсякъде да ни пазят, хем после казваме полицейщина." С тези думи вътрешният министър Валентин Радев коментира притесненията, възникнали след прокарването на промените в Закона за движение по пътищата.

Програмата "златна виза" в Испания е генерирала над 2 млрд. евро досега

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/programata-zlatna-viza-v-ispaniia-e-generirala-nad-2-mlrd-evro-dosega-243028/

Китайци и руснаци най-често се възползват от схемата, която предоставя разрешително за постоянно пребиваване срещу инвестиции

БСК излезе с предложения до министрите на финансите и труда за "Сребърния фонд"

http://www.cross.bg/durzhavnata-ypravlenie-sistema-1549018.html

/КРОСС/ От Българска стопанска камара излязоха с официално писмо до министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. То е относно Предложения за промяна на статута и приходните източници на Фонда за гарантиране на устойчивост на държавната пенсионна система. Ето какво гласи то: УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,Във връзка с възобновения дебат за бъдещето на Фонда за гарантиране на устойчивост на държавната пенсионна система - т. нар. „Сребърен фонд" (СФ), с настоящото БСК представя следните предложения: 1. СФ следва да продължи своето функциониране като резерв на държавната пенсионната система, като се разшири неговата приходна база и преразгледат условията и редът за трансфериране на средства към „Фонд Пенсии" и „Фонд пенсии за лицата по чл. 69" на ДОО. По такъв начин ще получат макар и частично решение проблемите, свързани с т. нар. „право на избор" на лица, осигуряващи се в УПФ и ППФ с цел финансиране на допълнителните разходи на ДОО от реализацията на тези права. 2. Необходимо е да се регламентират и осигурят редовни и по-значими постъпления в СФ, вкл

Великобритания призна писмено, че ще трябва да плати сметка за Brexit

http://www.investor.bg/evropa/334/a/velikobritaniia-prizna-pismeno-che-shte-triabva-da-plati-smetka-za-brexit-243032/

Изявлението на заместник-министър по Brexit контрастира с по-войнствения тон на външния министър Борис Джонсън от само преди два дни

Лю Сяобо: жертва, заблудена от Запада

//dariknews.bg/novini/sviat/liu-siaobo-zhertva-zabludena-ot-zapada-2036832

Лю Сяoбо беше политическа пионка на Запада, писа китайският в. "Глобал таймс", докато целият свят изказва почит към паметта на покойния дисидент, предаде Асошиейтед прес.

"Животът на Лю Сяобо беше трагичен, защото той се опита да се противопостави на

Катастрофа с 4 коли затруднява трафика по пътя Варна-Бургас

//dariknews.bg/regioni/varna/katastrofa-s-4-koli-zatrudniava-trafika-po-pytia-varna-burgas-2036830

Катастрофа по пътя Варна – Бургас, в района на село Старо Оряхово, затруднява трафика и в двете посоки, съобщиха от варненската полиция.
 
Инцидентът е станал към 11,15 часа на около километър преди Старо Оряхово в посока Варна. По пъ

Министър Радев: Все още не се знае причината за пожара край Стара Кресна, лошото е, че се разпространява

https://www.24chasa.bg/novini/article/6335567

Министър Радев: Все още не се знае причината за пожара край Стара Кресна, лошото е, че се разпространяваВсе още не се знае каква е причината за пожара край Стара Кресна, лошото е, че се разпространява. Това заяви пред журналисти в парламента министърът на вътрешните работи Валентин Радев във връзка с възникналия пожар край Стара Кресна, предаде „Фокус”. „Лошата новина е, че още има ветрове по върха, огънят се разпространява нагоре и не може да

Плащанията в брой зациклиха, остават 10 000 лв. засега

https://offnews.bg//ikonomika/plashtaniata-v-broj-zatcikliha-ostavat-10-000-lv-zasega-660500.html

Таванът на плащанията в брой засега остава 10 000 лева, както си е в момента. Прагът за банковите плащания в брой засега няма да е нито 1000 лв., нито пък 5000 лева.

Промените в Данъчно-осигурителният процесуален кодекс бяха приети на първо четене едва преди няколко седмици и тогава депутатите решиха, че таванът ще е 1000 лева. След атака от бизнеса обаче и критики, че банките ще се облагодетелстват от такси, ГЕРБ сами решиха да се поправят и предложиха да е балансирано - сега е 10 000, на първо четене е прието да е 1000 лева, но нека бъде 5000 лева.

Предложението им обаче не мина при второ четене на закона в бюджетната комисия в парламента вчера. И така кешовите плащания на този етап остават 10 000 лева.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни, че според нея депутатите от комисията са гласували емоционално, защото "не иска да дава квалификации, че защитават сивия сектор".

Предложенията да бъде намален прагът на плащанията в брой беше именно мярка, предложена от ГЕРБ срещу сивата икономика. Според Стоянова именно 5000 лева е "балансът между това да има подобна мярка и да не се затрудни стопанския оборот".

Плащаниятя в брой зациклиха, на този етап остават 10 000 лв.

https://offnews.bg//ikonomika/plashtaniatia-v-broj-zatcikliha-na-tozi-etap-ostavat-10-000-lv-660500.html

Таванът на плащанията в брой засега остава 10 000 лева, както си е в момента. Прагът за банковите плащания в брой засега няма да е нито 1000 лв., нито пък 5000 лева.

Промените в Данъчно-осигурителният процесуален кодекс бяха приети на първо четене едва преди няколко седмици и тогава депутатите решиха, че таванът ще е 1000 лева. След атака от бизнеса обаче и критики, че банките ще се облагодетелстват от такси, ГЕРБ сами решиха да се поправят и предложиха да е балансирано - сега е 10 000, на първо четене е прието да е 1000 лева, но нека бъде 5000 лева.

Предложението им обаче не мина при второ четене на закона в бюджетната комисия в парламента вчера. И така кешовите плащания на този етап остават 10 000 лева.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни, че според нея депутатите от комисията са гласували емоционално, защото "не иска да дава квалификации, че защитават сивия сектор".

Предложенията да бъде намален прагът на плащанията в брой беше именно мярка, предложена от ГЕРБ срещу сивата икономика. Според Стоянова именно 5000 лева е "балансът между това да има подобна мярка и да не се затрудни стопанския оборот".

Радев с тънка закачка срещу Слави Трифонов

http://clubz.bg/56199-radev_s_tynka_zakachka_sreshtu_slavi_trifonov

С лека забележка президентът Румен Радев отвърна на критиките на шоумена Слави Трифонов днес след освещаването на паметника на Васил Левски в парка на Военната академия "Г. С. Раковски".

"Думата "Отечество" днес почти не произнасяме, защото някои наричат България "тази страна", други твърдят, че няма такава държава." 

Държавният глава явно визира една от песните на Трифонов - "Няма такава държава", често пускана по шоуто по повод протести и големи скандали в държавата. Шоуменът редовно иронизира Радев и е силно критичен към него заради това, че той не подкрепи инициираният от Трифонов референдум за промени в изборните закони.

Според президента хората като Левски със саможертвата си връщат Отечеството, което не е съществувало, когато той е роден, на всички нас.

"Те са пазили спомена за Левски дълбоко в сърцата си. Всички те са се прекланяли пред паметника на лобното му място. Мнозина от тях са крачили из тези алеи, на достолепната Военна академия. Затова днес позволете ми да благодаря на хората от инициативния комитет, на всички, които имат отношение към идеята и издигането на този паметник – общественици, артисти, военни, родолюбци", отбеляза още той. "Левски смущава и вдъхновява."

Вижте къде ЧЕЗ ще спира тока

http://frognews.bg/news_138243/Vijte-kade-CHEZ-shte-spira-toka/

Уважаеми клиенти, ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването.

И българите да се регистрират като малцинство в Македония, призова Алиансът на албанците

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/14/3006998_i_bulgarite_da_se_registrirat_kato_malcinstvo_v/?ref=rss


Лидерът на Алианса за албанците Зиядин Села заяви, че няма нищо против да се организира преброяване на населението в Македония, ако се позволи и на българите да се регистрират, съобщава скопският вестник "Телеграф" и БТА.<br /><br />В предаването "Клик" на ТВ 21 Села каза, че ако това бъде позволено, албанците ще са мнозинство в Македония. <br /><br />Аз казах, че се знае колко са албанците, но реално трябва да знаем колко са македонците. Ако им бъде...

Клас прослужено време на път да отпадне, и ГЕРБ го подкрепя

https://offnews.bg//ikonomika/klas-prosluzheno-vreme-na-pat-da-otpadne-i-gerb-go-podkrepia-660494.html

Клас прослужено време към работната заплата е на път да отпадне. След като вчера вицепремиерът Валери Симеонов го обяви за остатък от социализма, днес в парламента председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ също защити тезата му.

"Дали имаш повече години прослужено време, не означава че си по квалифициран и че имаш по добра производителност", коментира тя и уточни, че дори има случаи, при които би казала, че е обратното.

Стоянова подчерта, че мнението й е на икономист и защити тезата си: "Размерът на заплатата трябва да отговаря на квалификацията на служителя и на производителността му".

В момента класа прослужено време е 0,6% на година прослужено време, а за депутатите е 1%, уточни Менда Стоянова.

Тя обаче загатна, че идеята на Валери Симеонов е на път да се узакони: "Когато това предложение стане официално, ще трябва да бъде обсъдено на Тристранката, а за него има и пълна подкрепа от работодателските организации".

Все пак Стоянова обясни, че няма политическо решение на ГЕРБ за това и успокои работещите българи:

"Класът прослужено време като началото няма да намали заплатата. Ако вземате 300 лв. и класът ви е 100 лева - заплата ще стане 400 лева. Но в следващ момент, ако оценката за служителя е по ниска, той ще получи увеличение спрямо оценката, а не според класа", даде пример тя.

Депутатът от БСП Георги Гьоков коментира в парламента, че партията е категорично против такава идея.

От ДПС също бяха уклончиви, председателят на социалната комисия Хасан Адемов каза, че това е вечната тема в отношенията между работници и служители, но трябва да бъде сериозно обсъден. "Дори да се приеме такова решение, то ще създаде напрежение и трябва да се мисли за увеличаване на доходите", каза Адемов.

Патриотите пък не са дори чули за тази идея и тя не е обсъждана в групата, а Искрен Веселинов обясни, че това е идея на Валери Симеонов.

Каракачанов и Фандъкова присъстваха на освещаването на паметник на Васил Левски

https://www.24chasa.bg/novini/article/6335554

Каракачанов и Фандъкова присъстваха на освещаването на паметник на Васил Левски
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев присъстваха на церемонията по освещаването на паметника на Васил Левски в парка на Военната академия "Г. С. Раковски" от 10.00 ч. На церемонията присъства и кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на

Мейуедър цели Макгрегър с банкноти

https://offnews.bg//bojni/mejuedar-tceli-makgregar-s-banknoti-660499.html

Американският боксьор Флойд Мейуедър и ирландската звезда в смесените бойни изкуства Конър Макгрегър продължиха със словесните и психологически войни помежду си и на пресконференцията в Ню Йорк, която е трета поредна за двамата бойци в последните дни.

Американският боксьор беше засегнат от думите на Конър за проблемите му с данъчните. Ирландецът се изгаври преди дни с облеклото на Мейуедър като го попита няма ли пари за истински костюм, а ходи със спортно горнище.

Затова бившият световен шампион сега извади пачка с пари и започна да ги хвърля по посока на ирландеца.

Мейуедър е известен със своето демонстративно поведение по повод притежанието на много средства. Той едва не беше подведен под отговорност, след като запали долари на публично място.

По време брифинга в Ню Йорк напрежението излезе и извън двамата и представители на двата тима почти се сбиха. Срещата между Флойд и Конър ще се проведе на 26 август, като се очаква да получат по 100 милиона долара.

Този път Макгрегър се присмя на Мейуедър, че е неграмотен тип, който едва познава буквите. Американецът пък го нападна заради проявите на расизъм.

"Знаете, че когато на мен ми препишат нещо негативно, винаги се старая да го обърна в позитив. Много хора казват, че Макгрегър е расист, но мен това не ме вълнува. Каквото е, такова. Има пълното право да изразява своите чувства. Аз ще си гледам моите неща и ще бъда съсреодоточен", коментира Флойд.

Обвиниха шефа на Агенцията по храните в София

http://dnes.dir.bg/news/prokuratura-anton-genov-agentzia-bezopasnost-hranite-26059979

Спецзвено „Антикорупция“ обвини директора на Областната дирекция по безопасност на храните – София Антон Генов в престъпление по служба и принуда.

Тежка катастрофа по пътя Варна-Бургас, има трима ранени

http://www.barometar.net/89054/

На 14.07.2017 г., около 11:15 ч., по пътя Варна – Бургас, на около 1 км. преди с. Старо оряхово /в посока Варна/ е възникнало ПТП. По първоначални данни в произшествието участват 4 автомобила, в болница са откарани трима граждани. Към момента няма информация за причините за възникването на ПТП, както и за състоянието на пострадалите. […]

Документи разкриват, че Меркел и Шолц са били предупредени за бунтовете в Хамбург

https://www.24chasa.bg/novini/article/6335552

Документи разкриват, че Меркел и Шолц са били предупредени за бунтовете в ХамбургИдеята за провеждането на срещата на Г-20 в Хамбург бе на канцлера на ФРГ Ангела Меркел (ХДС), но бе подкрепена и от кмета на северния град Олаф Шолц (ГСДП). Двамата искаха да представят Хамбург като космополитен и свободен град, но сметките им се объркаха. Документи разкриват, че службите са отправили ясни и категорични предупреждения за

Два района останаха без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=355465

Заради авария на водопровод няколко варненски района ще останат без вода днес, съобщиха от ВиК за Moreto.net. Ето списък на засегнатите места: - абонатите от ул."Павел Милюков" до около 13 ч. - жк."Вл.Варненчик" бл.

Макрон и Тръмп се споразумяха за отпор срещу пропагандата в интернет

http://www.moreto.net/novini.php?n=355463

Франция и САЩ се стремят към засилване на противодействието срещу пропагандата в интернет и блокиране на действията на киберпрестъпниците. Това заяви френският президент Еманюел Макрон на съвместна пресконференция с американския държавен глава Доналд Тръмп след срещата им в Елисейския дворец.

Fix-спертът Даниел Чарни открива ново място за дизайн и иновации в София

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/07/14/3006877_fix-spertut_daniel_charni_otkriva_novo_miasto_za/?ref=rss


Лекция на известния британски дизайнер Даниел Чарни ще открие ново място за дизайн и иновации в София на 18 юли. "Генератор" се намира на петия етаж на бизнес център "Витоша" (някогашният завод) на бул. "Черни връх" 47 и си поставя за цел не само да показва дизайн, а и как той може да предложи изобретателни решения на различни проблеми.<br /><br />Чарни е продуктов дизайнер по образование, но преподавател по призвание. Той е бивш куратор на галерията за...

Симеонов и Нинова във Facebook: Клета ми Козета, бедни ми Симеонов

https://www.actualno.com/politics/simeonov-i-ninova-vyv-facebook-kleta-mi-kozeta-bedni-mi-simeonov-news_622329.html

Вицепремиерът Валери Симеонов и лидерът на БСП Корнелия Нинова влязоха в задочен спор във Facebook за паметника на Бузлужда. Те си размениха остри реплики, след като правителството отхвърли искането на левицата да получи безвъзмездно право на ползване за срок от 10 г., след кат

Без коли и без „Маймунарника“ в Борисовата градина

http://clubz.bg/56198-bez_koli_i_bez_%E2%80%9Emajmunarnika%E2%80%9C_v_borisovata_gradina

Забрана на движението на автомобили и премахването на „Маймунарника“ предвижда подробният устройствен парк за Борисовата градина, представен в четвъртък. Автори на проекта са студио „Ковачев архитекти“, които възнамеряват да отстранят всякакви рекламни и преместваеми обекти в парка, както и заведенията при езерото „Ариана“, пише „Дневник“.

Четири паркинга за коли ще бъдат изградени в периферията на Борисовата. Конната база пък ще бъде преместена в по-вътрешна част на парка, тъй като според проектантите в момента спира влизането в градината, а и се ползва от много малко хора.

Премахването на „Маймунарника“, култова лятна сцена за София, изглежда като централна част в идейния проект. На негово място се предвижда изграждането на „три дансинга, където най-много да се сервира бира“, предава още изданието.

Ще изчезнат и заведенията по езерото „Ариана“ – а на тяхно място се предвижда да се възстанови старата столична бирария, за която проектантите твърдят, че са събрали достатъчно архивни снимки и документи.

Никакви автомобили няма да се движат по алеите на Борисовата, като ще бъдат ограничавани от бариери и подвижни стълбове. Допускани ще бъдат само линейки, полицейски и пожарни коли, както и автобуси на футболни клубове.

Площад Славейков

ЧЕЗ с планирани прекъсвания на тока в София и София - област

http://www.cross.bg/mahala-vila-kushta-1549015.html

/КРОСС/ ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването. Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 17 - 21 юли 2017 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върху които са извършвани планирани дейности. Област София-град Община Банкя На 17.07.2017 г. /09:00 - 16:00 ч./ - Банкя, общ. Столична - Варна 68, 44, 24, 15, 9, 47, 65; Стефан Стамболов 47, 42, 56, 68, 84, 94, 96, 98, 100, 102, 106, 110На 18.07.2017 г. /09:00 - 16:00 ч./ - Банкя, общ. Столична - Рила 10, 22, 3а, 20а, 8; Сливница 11, 2, 1, 13, 9, 3, 1а, 2а, № 10 Строеж на Жилищна Сграда, 7, 17; Шипка 8, 7, 6, 4, 2На 19.07.2017 г. /09:00 - 16:00 ч./ - Банкя, общ. Столична Ропотамо 10, 17, 27, 31, 40; Цар Симеон 55; Ясен 1, 2, 3, 7, 12Община Витоша На 17.07.2017 г. /09:00 - 16:00 ч./ - София - Синанишко Езеро №9 На 17.07.2017 г

За седми път Писарево посреща фолклорни изпълнители за националния фестивал „На мегдана”

https://www.24chasa.bg/region/article/6335534

За седми път Писарево посреща фолклорни изпълнители за националния фестивал „На мегдана”За седма поредна година на 26 август горнооряховското село Писарево ще бъде домакин на Националния празник на автентичния фолклор „На мегдана”. Целта на празника е да се съхраняват и популяризират българските народни традиции, обичаи и фолклорните песни. Фестивалът няма конкурсен характер, както и възрастови ограничения.

Затягат ли САЩ режима за визи "за всички 191 страни"?

http://clubz.bg/56197-zatqgat_li_sasht_rejima_za_vizi_za_vsichki_191_strani

Държавният департамент на САЩ ще изисква от всички страни да предоставят подробни данни за кандидатите за американска виза, съобщава "Ройтерс". Според доклад, достъпен на сайта на агенцията, страните, които не изпълнят изискванията, определени в него в рамките на 50 дни, може да бъдат изправени пред санкции от страна на САЩ.

"За пръв път американското правителство определя стандарти за информацията, която се изисква от всички страни за проверка на потенциални имигранти и посетители", се казва в документа.

Докладът, изпратен на американските дипломатически представителства, преразглежда процедурите за проверка на кандидатите за американска виза в съгласие с новите правила за влизане в САЩ, наложени от президента Доналд Тръмп, твърди "Ройтерс". Според държавни служители голяма част от изискваната информация и сега се споделя от много страни. Джон Сандуег, бивш служител на Отдела за вътрешна сигурност, коментира, че някои държави могат да повдигнат въпроса за защитата на личните данни, ако Вашингтон иска допълнителна информация, различна от тази, която вече се предоставя.

За разлика от ограниченията за влизане в САЩ, наложени от Тръмп за гражданите на шест мюсюлмански страни и засега изпълняващи се, докато съдът не се произнесе по същество за законността им, новите правила се отнасят за "всички 191 страни".

Според документите, публикувани от "Ройтерс", някои от изискванията към държавите  са:

  • Осигуряване на информация за граждани, за които има основание да бъдат смятани за терористи, както и информация за криминални досиета
  • Осигуряване на "всякаква друга допълнителна информация", поискана от Вашингтон за кандидатите за американска виза, включително биометрични и биографични данни
  • Издаване на електронни паспорти
  • Докладване на изгубени или откраднати паспорти на Интерпол

Документът предлага въпроси, на които да отговорят страните, които не са членове на Програмата за премахване на визите. В нея членуват страни като Великобритания, Австрия, Словакия, Литва, но не и България, а информацията за тях периодично се проверява от САЩ.

Сред въпросите са такива за издаваните паспорти, споделяната информация за тероризма и заплахите за обществената сигурност с Интерпол и обмена на информация със САЩ.

На базата на отговорите на тези въпроси ще бъде определяно дали страните отговарят на определените стандарти. Ако не изпълняват изискванията или не предложат план за осигуряването на изискваните данни, страните са заплашени от санкции, включително забрана някои техни граждани да влизат в САЩ, се казва в доклада.

"Нашата цел не е да наложим ограничения върху имиграцията, вкключително визите, за граждани на която и да е страна. Стандартите са създадени, за да намалят риска, а потенциален неуспех би могъл да доведе до мерки за сигурност от правителството на САЩ, включително президентска заповед за забрана за влизане на някои категории чуждестранни граждани от страни, които не изпълняват изискванията", се казва в документа.

САЩ ще си сътрудничат с чужестранните власти, за да определят дали отговарят на стандартите и ако не, да предложат план за изпълнението им.

Докладът уточнява и рисковите фактори, които САЩ ще вземат предвид при оценката на дадена страна. Някои от тях са спорни и би било трудно да се докажат, например гарантирането, че "не са и няма опасност да станат сигурно място за терористи", коментира "Ройтерс".

Новите изисквания са част от стъпките на администрацията на Тръмп, които според Белия дом трябва да ограничат терористичните заплахи.

По предварителни оценки някои страни не изпълняват заложените стандарти, а други са "в риск" да не ги изпълнят. Имената на тези държави са изброени в отделен класифициран документ.

Леон Родригез, бивш директор на имиграционните власти в САЩ, смята, че за страните няма да има реални последствия до излизането на резултатите от проучването дали изпълняват изискванията. 

"Смятам, че повече притеснение ни очаква, след като започнат да вземат решенията", казва той и коментира, че забавянията в издаване на визи могат да навредят на "бизнеса и частните пътувания".

Държавният департамент отказва да коментира данните и заявява пред "Ройтерс", че няма да дискутира вътрешни комуникации.

"Процедурите американското правителство за проверка на посетителите ннепрекъснато се преразглеждат и прецизират, за да се подобри сигурността и да се идентифицира по-ефективно лица, които биха могли да представляват заплаха за САЩ", коментира анонимен служител на Държавния департамент пред "Ройтерс".

Затяга ли САЩ режима за визи "за всички 191 страни"?

http://clubz.bg/56197-zatqga_li_sasht_rejima_za_vizi_za_vsichki_191_strani

Държавният департамент на САЩ ще изисква от всички страни да предоставят подробни данни за кандидатите за американска виза, съобщава Ройтерс. Според доклад, достъпен на сайта на агенцията, страните, които не изпълнят изискванията, определени в него в рамките на 50 дни, може да бъдат изправени пред санкции от страна на САЩ.

"За пръв път американското правителство определя стандарти за информацията, която се изисква от всички страни за проверка на потенциални имигранти и посетители", се казва в документа.

Докладът, изпратен на американските дипломатически представителства, преразглежда процедурите за проверка на кандидатите за американска виза в съгласие с новите правила за влизане в САЩ, наложени от президента Доналд Тръмп, твърди "Ройтерс". Според държавни служители голяма част от изискваната информация и сега се споделя от много страни. Джон Сандуег, бивш служител на Отдела за вътрешна сигурност, коментира, че някои държави могат да повдигнат въпроса за защитата на личните данни, ако Вашингтон иска допълнителна информация, различна от тази, която вече се предоставя.

За разлика от ограниченията за влизане в САЩ, наложени от Тръмп за гражданите на шест мюсюлмански страни и засега изпълняващи се, докато съдът не се произнесе по същество за законността им, новите правила се отнасят за "всички 191 страни".

Според документите, публикувани от "Ройтерс", някои от изискванията към държавите  са:

  • Осигуряване на информация за граждани, за които има основание да бъдат смятани за терористи, както и информация за криминални досиета
  • Осигуряване на "всякаква друга допълнителна информация", поискана от Вашингтон за кандидатите за американска виза, включително биометрични и биографични данни
  • Издаване на електронни паспорти
  • Докладване на изгубени или откраднати паспорти на Интерпол

Документът предлага въпроси, на които да отговорят страните, които не са членове на Програмата за премахване на визите. В нея членуват страни като Великобритания, Австрия, Словакия, Литва, но не и България, а информацията за тях периодично се проверява от САЩ.

Сред въпросите са такива за издаваните паспорти, споделяната информация за тероризма и заплахите за обществената сигурност с Интерпол и обмена на информация със САЩ.

На базата на отговорите на тези въпроси ще бъде определяно дали страните отговарят на определените стандарти. Ако не изпълняват изискванията или не предложат план за осигуряването на изискваните данни, страните са заплашени от санкции, включително забрана някои техни граждани да влизат в САЩ, се казва в доклада.

"Нашата цел не е да наложим ограничения върху имиграцията, вкключително визите, за граждани на която и да е страна. Стандартите са създадени, за да намалят риска, а потенциален неуспех би могъл да доведе до мерки за сигурност от правителството на САЩ, включително президентска заповед за забрана за влизане на някои категории чуждестранни граждани от страни, които не изпълняват изискванията", се казва в документа.

САЩ ще си сътрудничат с чужестранните власти, за да определят дали отговарят на стандартите и ако не, да предложат план за изпълнението им.

Докладът уточнява и рисковите фактори, които САЩ ще взема предвид при оценката на дадена страна. Някои от тях са спорни и би било трудно да се докажат, например гарантирането, че "не са и няма опасност да станат сигурно място за терористи", коментира Ройтерс.

Новите изисквания са част от стъпките на администрацията на Тръмп, които според Белия дом трябва да ограничат терористичните заплахи.

По предварителни оценки някои страни не изпълняват заложените стандарти, а други са "в риск" да не ги изпълнят. Имената на тези държави са изброени в отделен класифициран документ.

Леон Родригез, бивш директор на имиграционните власти в САЩ, смята, че за страните няма да има реални последствия до излизането на резултатите от проучването дали изпълняват изискванията. 

"Смятам, че повече притеснение ни очаква, след като започнат да вземат решенията", казва той и коментира, че забавянията в издаване на визи могат да навредят на "бизнеса и частните пътувания".

Държавният департамент отказва да коментира данните и заявява пред "Ройтерс", че няма да дискутира вътрешни комуникации.

"Процедурите американското правителство за проверка на посетителите ннепрекъснато се преразглеждат и прецизират, за да се подобри сигурността и да се идентифицира по-ефективно лица, които биха могли да представляват заплаха за САЩ", коментира анонимен служител на Държавния департамент пред "Ройтерс".

Контролът увеличава облагаемата стойност на рисковите стоки с 587 млн. лв.

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/kontrolyt-uvelichava-oblagaemata-stoinost-na-riskovite-stoki-s-587-mln-lv-243034/

Координационният център на приходните звена има явен ефект за увеличаване на бюджетните приходи, отчете вътрешният министър

Безплатни тренировки за варненци подарява фестивала „Сръчко“

http://www.moreto.net/novini.php?n=355462

Градският празник "Сръчко" ще зарадва жителите и гостите на града с отворени уроци, безплатни тренировки и демонстрации от талантливи варненчета, съобщиха за Moreto.net организаторите на летния базар. На фестивала и базар "Сръчко", който ще се проведе от днес - 14 до 23 юли в Морската градина във Варна - между "Раковината" и Морското казино, ще се представят и над 180 изложители от Европа, САЩ и Русия.

Интернет телевизията Roku планира IPO през тази година

http://www.investor.bg/web/456/a/internet-televiziiata-roku-planira-ipo-prez-tazi-godina-243023/

Според TechCrunch компанията с 15 млн. активни потребители се стреми към оценка от 1 млрд. долара

Момче от Индия постави рекорд на Гинес за най-дълъг изваден зъб

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6335531

Момче от Индия постави рекорд на Гинес за най-дълъг изваден зъбМомче от Индия влезе в Книгата на рекордите на Гинес с най-дългия изваден зъб в света, съобщи в. "Дейли мирър", цитиран от БТА. Урвил Пател, който е на 18 години, се срамувал от стърчащия си зъб. Той е дълъг 3,67 сантиметра, като нормалният човешки кучешки зъб 2 сантиметра с корена. "Моят пациент Урвил Пател дойде при мен с оплаквания от

Освободени са всички българи, задържани в Задар

//dariknews.bg/novini/sviat/osvobodeni-sa-vsichki-bylgari-zadyrzhani-v-zadar-2036821

Освободени са всички българи, задържани през изминалите две денонощия заради футболната среща между ФК "Левски" (София) и ФК "Хайдук" (Сплит) в Задар, Хърватия.
 

Има надежда пожарът край Кресна да бъде овладян до часове

https://www.actualno.com/blagoevgrad/ima-nadejda-pojaryt-kraj-kresna-da-byde-ovladjan-do-chasove-news_622328.html

Над 250 души са се включили в борбата с пожара над село Стара Кресна, който лумна вчера. Това съобщи директорът на дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Благоевград инж. Георги Пармаков. Сред тях има много доброволци, служители на пожарната, военни от

Има надежда пожарът край Кресна да бъде овладян

https://www.actualno.com/blagoevgrad/ima-nadejda-pojaryt-kraj-kresna-da-byde-ovladjan-news_622328.html

Над 250 души са се включили в борбата с пожара над село Стара Кресна, който лумна вчера. Това съобщи директорът на дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Благоевград инж. Георги Пармаков. Сред тях има много доброволци, служители на пожарната, военни от

Трето поред заседание на съдебния съвет се проваля поради липса на кворум

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/14/3006982_treto_pored_zasedanie_na_sudebniia_suvet_se_provalia/?ref=rss


Извънредното заседание на Висши съдебен съвет (ВСС) днес отново се провали след като в началото му не се събра кворум. Мнозинството от членовете на съвета не дойдоха и така за трети път докладът на европейските прокурори за работата на държавното обвинение както и две други важни за съдебната система теми не можаха да бъдат обсъдени.<br /><br />Отсъстваха главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на Върхаовния административен съд Георги Колев, представляващият съдебния съвет...

Треньорът и играчите на "Ботев" останаха доволни от постигнатото срещу "Бейтар"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/14/3006967_trenyorut_i_igrachite_na_botev_ostanaha_dovolni_ot/?ref=rss


Треньорът на "Ботев" Николай Киров и футболистите си тръгнаха със задоволство от постигнатото срещу "Бейтар". Пловдивчани стигнаха до 1:1 срещу състава от Израел в първия мач от втория предварителен кръг в Лига Европа.<br /><br />"Резултатът е добър за нас. Имаше много положения и пред двете врати. Казах преди срещата, че "Бейтар" играе на скорост и е труден за опазване", заяви Киров.<br /><br />"Ние не сме отбор, който се...

Трайков: АЕЦ „Белене” ще ни струва 2 млрд. лв. на година

http://frognews.bg/news_138242/Traikov-AETS-Belene-shte-ni-struva-2-mlrd-lv-na-godina/

Ако АЕЦ „Белене” бъде построена, то някой ще трябва да плаща по 2 млрд. лв. на година. Никой частен инвеститор не би го направил, тъй че трябва да го направи държавата.

Тръмп плаши Германия за вноса на стомана

http://www.cross.bg/stomana-trump-vuvezhdaneto-1549014.html

/КРОСС/ Доналд Тръмп заплаши, че ще наложи търговски бариери срещу вноса на стомана от страни като Германия и Китай, пише немския ежедневник Die Zeit, цитиран от „Фокус". „Те предлагат дъмпингови цени за стомана и унищожават нашата металургия", коментира пред репортери лидерът на Вашингтон при пристигането си в Париж, където е на двудневна визита. „Правят това от десетилетия и аз ще го спра", категоричен бе държавният глава на САЩ, подчертавайки, че за постигането на тази цел има две възможности: въвеждането на квоти или тарифи. „Може би ще наложа и двете", коментира американският президент съгласно информация, разпространена от Белия дом. Тръмп нееднократно се е оплаквал от - съгласно думите му - несправедливото отслабване на стоманодобивната промишленост на САЩ. Той обеща въвеждането на наказателни тарифи срещу германски компании като Salzgitter и Dillinger Hütte. Докато Тръмп летеше към Европа, министърът на икономиката на САЩ Уилбър Рос се срещна с представители на Сенатската комисия по финансите за обсъждане на по-нататъшни мерки. Според участниците в срещата, през следващата седмица Рос възнамерява да представи възможности за това как може да бъде ограничен вносът на стомана в страната.  

Задържаните фенове на „Левски“ в Хърватия са освободени

http://www.eurochicago.com/2017/07/fenove-na-levski/

Към настоящия момент всички български граждани, задържани през изминалите две денонощия преди футболната среща между ФК „Левски” (София) и ФК „Хайдук” (Сплит) в Задар, Хърватия, са освободени и вече пътуват към България. Припомняме, че в ранните часове на 13 юли бе запален автомобил на фенове на "Левски" от привърженици на "Хайдук", след спречкване предния ден между фенове на двата отбора. Поведението на феновете на "Хайдук" към феновете и футболистите на гостуващия отбор е било доста негостоприемно и агресивно. В тази обстановка на тормоз и закани от привърженици на "Хайдук" вчера на мача за лига "Европа" "Левски" отстъпи на "Хайдук".

С нова изложба и свободен вход музеят в Търново отбелязва рождението на Апостола

https://www.24chasa.bg/region/article/6335454

С нова изложба и свободен вход музеят
в Търново отбелязва рождението на АпостолаПо повод 180 години от рождението на Васил Левски на 18 юли (вторник) Регионален исторически музей – Велико Търново отваря за безплатно посещение от 9.00 ч. до 16.00 ч. музейните експозиции „Възраждане и Учредително събрание” и „Затвор”. Търновци и гости на града ще могат да видят оригиналните вещи на Апостола, неговото лично оръжие,

София с 10 кули

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6335338

София с 10 кулиВисоките сгради ще са пръснати из целия град С цели 10 небостъргача може да се сдобие София в следващите няколко години. Проектите са на различен етап – някои са почти готови, други се строят или имат разрешително, минали са през одобрение от Столичния общински съвет или пък са все още само намерения.

Клета ми Козета, бедни ми Симеонов - културна дискусия за чинията на Бузлуджа

https://offnews.bg//obshtestvo/kleta-mi-kozeta-bedni-mi-simeonov-kulturna-diskusia-za-chiniata-na-660493.html

Вицепремиерът Валери Симеонов, който напоследък демонстрира разнопосочна хиперактивност по различни скандали в държавата, публикува във фейсбук остър коментар по повод думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, че е момче за поръчка на Борисов заради позицията му чинията на Бузлуджа да не се дава безвъзмездно на Столетницата. 

В публикацията си той се обръща към Нинова с "Драга ми Корнелия, клета ми Козета на прехода". (б. ред. - Козет е една от главните героини на романа "Клетниците" на Виктор Юго)

Ето цялата позиция на вицепремиера Симеонов:

"Веднага след излизането на новината за среща между министър Нанков и лидера на БСП Корнелия Нинова, се обадих на министъра на регионалното развитие, за да му заявя категорично, че паметникът Бузлуджа не трябва да се дава безвъзмездно на БСП, защото е правен с пари на държавата и е нейна собственост. Същото съм заявявал и в предавания на Телевизия СКАТ. По тази причина, не приемам нелепите обвинения на г-жа Нинова, че съм изпълнил поръчка на премиера Борисов. Нямам навика да съгласувам поведението си с Борисов или с когото и да било. Напротив, министър-председателят публично обяви, че гласува за безвъзмездното предоставяне на паметника на социалистите. От стенограмата на МС може да се види както категоричната позиция на Обединени Патриоти, така и аргументите, разменени на заседанието. Още веднъж благодаря на тези министри, които подкрепиха нашата позиция.

В живота си винаги съм служил на собствената си съвест и не съм позволявал на никой да диктува моето поведение.

Определянето ми като „момче за поръчка“ е обидно и подло. Драга ми Корнелия, клета ми Козета на прехода, аз няма да те нарека „момиче за поръчка“. С такива епитети можеш да се обръщаш към обкръжението си от млади червени депутати, които ежедневно демонстрират какво означава „момчета за поръчка“. Благодарение на тях и на повърхностната ви популистка опозиционна линия, парламентарната дейност удари дъното. Съчувствам на колегите, които са принудени да търпят това ежедневно унижение в Народното събрание."

Нинова също му отговяря в сходна стилистика, също във фейсбук. В нея тя обяснява как веднага след изборите Симеонов е "дотърчал в кабинета ѝ" да правят тройна коалиция с ГЕРБ.

"Очевидно Борисос прави това, което му наредите Вие. Накрая ми остава една горчилка от тъжната политическа действителност у нас. Гласуваш за едно, а идва друго. Гласуваш за Борисов, управлява те Валери Симеонов. Гласуваш за 300 лв. минимална пенсия, получаваш 180 лв. Но вярвам, че това ще се промени. И свързвам тази вяра с БСП", пише Нинова.

Ето цялата ѝ публикация:

"Драги ми Валери, бедни ми Симеонов, прочетох прочувственото Ви обръщение към мен. Ако бяхте спрели до "бедна ми Козета", т.е. до мен, щях да го подмина без внимание. Но когато ругаете "обкръжението ми от млади депутати" и моята партия, няма как да не коментирам някои факти. Казвате "в живота си винаги съм служил на собствената си съвест". Колко съвести имате? Аз познавам няколко. Сегашната, с която ругаете БСП. Друга, с която веднага след изборите дотърчахте в кабинета ми в парламента, за да ме убеждавате да направим тройна коалиция с ГЕРБ и вас. Тогава Ви отговорих - служа на принципи и правила и предложението Ви не се вписва в моята представа за тях. Трета, с която за втори път дойдохте леко изнервен в кабинета ми, да не би БСП и ГЕРБ да направим коалиция и Вие да изпаднете от властта. Отговорих Ви по същия начин - за принципите в политиката.

Много съвести имате, драги ми Валери. И в различен момент вадите различната. Казвате, че с "обкръжението ми от млади депутати сме ударили дъното". Чета някакви изследвания тези дни. Даже от агенции, на които не сме любимци. Казват, че БСП има 20% - 21% подкрепа в момента. Ако това е дъното, дали има нещо под него, клети ми Симеонов? Сигурно има, защото същите агенции определят подкрепата за вас на 6-7 %. Копайте - нагоре. И когато се засечем, ще поговорим пак. Казвате, че постъпваме подло, защото искаме да спасим едно историческо място от разруха. Но изказвайки се за него, споменавате една телевизия. Чух, че го искате, за да разположите там предавателите си. Само че това е великият връх Хаджи Димитър, а не "великата стена" на българо-турската граница. Казвате, че не правите това, което Ви нареди премиерът.

Очевидно обаче, той прави това, което му наредите Вие. Накрая ми остава една горчилка от тъжната политическа действителност у нас. Гласуваш за едно, а идва друго. Гласуваш за Борисов, управлява те Валери Симеонов. Гласуваш за 300 лв. минимална пенсия, получаваш 180 лв. Но вярвам, че това ще се промени. И свързвам тази вяра с БСП."

Борисов: С Гърция и Сърбия създаваме икономически перспективи за региона

http://www.moreto.net/novini.php?n=355458

Трите народа заедно сме по-силни, защото създаваме такива икономически перспективи за региона, че и другите колеги от Западните Балкани ще имат интерес от това, заяви министър-председателят Бойко Борисов на брифинг след срещата в Солун с гръцкия си колега Алексис Ципрас и със сръбския президент Александър Вучич.

Издателство „Слънце“​ „​​​София-Берлин без път назад “ ​от Борислав Чипориков .

http://frognews.bg/news_138241/Izdatelstvo-Slantse​-​​​Sofiia-Berlin-bez-pat-nazad-​ot-Borislav-CHiporikov/

Пред вас е втората книга от поредицата „Далеч без родина“ – документални разкази за дългия и изпълнен с богато съдържание живот на българина д-р Борислав Чипориков.

5 бели лъвчета, които са застрашен вид, са се родили в зоопарк в Чехия (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6335463

5 бели лъвчета, които са застрашен вид, са се родили в зоопарк в Чехия (Снимки)Зоологическата градина "Дворец" в гр. Боровани, Чехия, отпразнува раждането на пет бели лъвчета - рядък, застрашен от изчезване вид, предаде Ройтерс.  Малките, четири женски и един мъжки екземпляр, са се родили на 4 май и вече са на 10 седмици в цветущо здраве.  Лъвовете обикновено раждат по две или три бебета,

Кражбата в Бистрица - преди повече от месец и за значително по-малка сума

https://offnews.bg//obshtestvo/krazhbata-v-bistritca-predi-poveche-ot-mesetc-i-za-znachitelno-po-ma-660498.html

Кражбата от частен дом в с. Бистрица, за която беше обявено, че са задигнати 1.5 млн. лв., е станала преди повече от месец, а открадната сума е в пъти по-малка от тиражираната.

Това съобщиха за OFFNews от пресцентъра на СДВР. От столичната полиция не уточняват каква е открадната сума, но тя била значително по-малка. Поради това, че тече разследване повече подробности около случая не се споменават.

По-рано в петък вътрешният министър Валентин Радев каза, че полицията разследва кражба на "впечатляваща сума пари и бижута от къща в софийско село".

В четвъртък в. "24 часа" съобщи, че са откраднати 300 хил. лв. и бижута като общата стойност на откраднатите вещи възлиза на 1.5 млн. лв. Изданието посочва, че къщата е на родителите на братята Красимир и Димитър Илиеви - собственици на клубовете "Ялта" и "Индиго".

 

Брюксел не се вълнува от скандалите за НДК, всичко е супер

http://frognews.bg/news_138240/Briuksel-ne-se-valnuva-ot-skandalite-za-NDK-vsichko-e-super/

В Брюксел нищо не се чува за скандалите около НДК. Това заяви новият български еврокомисар Мария Габриел.

Брюксел не се интересувал от скандалите около НДК

http://frognews.bg/news_138240/Briuksel-ne-se-interesuval-ot-skandalite-okolo-NDK/

В Брюксел нищо не се чува за скандалите около НДК. Това заяви новият български еврокомисар Мария Габриел.

Шофьорът, блъснал велосипедист в Пловдив, е задържан за 24 часа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6335528

Шофьорът, блъснал велосипедист в Пловдив, е задържан за 24 часаШофьорът, блъснал велосипедист на ул. „Авксентий Велешки“ в Пловдив, е задържан за 24 часа. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от Областната дирекция на МВР. Пробите на 49-годишния водач за употреба на алкохол и наркотични вещества са отрицателни. По случая е образувано досъдебно производство.

Дейвид Боуи и "Куин" имали общи скрити записи

http://www.cross.bg/deiivid-boyi-kyin-1549013.html

/КРОСС/ Легендите Дейвид Боуи и група "Куин" са записали няколко песни заедно, които не са издавани и се съхраняват в таен архив, съобщава „Дейли Мейл". Таблоидът се позовава на думите на Питър Хинс, които той изрича в книгата книгата "Дейвид Боуи: аз бях там" ("David Bowie: I was there") на Нийл Косър. Въпросната книга трябва да излезе на 21 юли. Самият Хинс пък е запознат, защото е бил ръководител на техническия екип на "Куин" през ‘80-те години. Той твърди, че групата и Дейвид Боуи имат много по-голяма колекция записи, отколкото е известно на публиката. "Има записи на Фреди и Дейвид, които пеят заедно", каза Питър Хинс, като добави, че те са необработени, но добри. Представителите на двете групи не коментираха твърденията, но наскоро китаристът на "Куин" Брайън Мей сам намекна, че Дейвид Боуи и Фреди Меркюри са били заедно в студиото и не всички песни от записите са излезли. Иначе легендарните музиканти имат една известна за всички обща песен и тя е Under Pressure от 1981 г  

Тръмп скандализира с реплика към Бриджит Макрон (Видео)

https://www.actualno.com/europe/trymp-skandalizira-s-replika-kym-bridjit-makron-video-news_622326.html

Американският президент Доналд Тръмп си навлече нови критики сред не особено уместна реплика към Бриджит Макрон, съпруга на френския президент Еманюел Макрон. Тръмп е на първото си официално посещение във Франция, което съвпада и с националния празник на страната. При ср

Граждани и фирми от ЕС ще купуват земя без условия

http://clubz.bg/56196-grajdani_i_firmi_ot_es_shte_kupuvat_zemq_bez_usloviq

Снимка БГНЕС

Граждани от Европейския съюз ще могат да купуват земеделска земя у нас. Това предвижда законопроект на Министерството за земеделието и храните, публикуван за обществено обсъждане. 

Целият текст може да видите тук:

В него се предлага фирми и граждани от ЕС да могат да придобиват безпрепятствено ниви, ливади и градини в България.

Ако решението бъде прието и от парламента, и физически лица и фирми ще могат да реализират инвестиционните си намерения за наши земеделски земи, без да е необходимо да са пребивавали или да са били установени в България повече от 5 години. 

Това беше изискването досега. 

Заради промяната в режима трябва да се направи и корекция в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Срокът за предложения е до 13 август. 

Условието за "уседналост" бе вкарано в закона през 2014 г., когато изтече мораториумът за придобиване на земя от чужденци. 

Още в края на 2013 г. ЕК предупреди, че ако България не вдигне забраната за кандидат-купувачи от ЕС, както е предвидено в договора й за членство в ЕС, ще предизвика наказателна процедура.

През 2016 г. Брюксел даде ултиматум на страната ни да престане да третира по различен начин гражданите на ЕС, като ги дели на местни и чужденци, и да се премахне изискването за уседналост, иначе отива на съд.

От мотивите става ясно, че целта на проекта, лансиран сега от министър Румен Порожанов, е да измъкне България от наказателната процедура.

Унгария, Латвия, Литва и Словакия, които са въвели подобни на нашите ограничения за покупка на земя от фирми и граждани от други страни от ЕС, също са заплашени от предаване на съд и глоби.

Според Брюксел всички тези държави погазват един от основните принципи на ЕС - за свободното движение на капитали.

През 2014 г. БСП и "Атака" с общи сили прокараха условието купувачът - физическо или юридическо лице, да е пребивавал поне 5 години в България. Те дори настояваха пълният мораториум за продажба на ниви на чужденци да остане поне до 2020 г.

Заседанието на ВСС за реформата в прокуратурата пропадна отново

http://www.mediapool.bg/zasedanieto-na-vss-za-reformata-v-prokuraturata-propadna-otnovo-news266616.html

За трети пореден път заради липса на кворум пропадна заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет, който трябва да обсъди продължаването на реформата в прокуратурата. Правосъдният министър Цецка Цачева обяви, че ще внесе точките за държавното обвинение в дневния ред на заседанието след седмица. За петък в предложения от Цецка Цачева дневен ред фигурираше приемането на отчет на ВСС по изпълнение на препоръките на Европейската комисия от последния мониторингов доклад. Следващите две точки бяха свързани именно с доклада на европейските прокурори, по които се предлага ВСС да си каже мнението. Главният прокурор Сотир Цацаров също не присъстваше на заседанието. При предишните два опита на съдебния съвет да обсъди темата членовете на мнозинството около Цацаров започваха да излизат от залата точно преди обсъждането. Така кворумът падаше под необходимия брой от 13 членове (ВСС има 25 членове – б.р.) и заседанията бяха прекъсвани. Докладът на петимата европейски прокурори излезе в края на декември миналата година. В него се предлага въвеждането на модифицирана версия на независимата прокуратура по румънски модел. Европрокурорите смятат, че в България в такава прокуратура трябва да се превърне Националната следствена служба. Според тях шефът на следствието не бива да е подчинен на Цацаров и трябва да има властта да разследва главния прокурор при съмнение за извършено престъпление. Отделно европейските прокурори предлагат българската прокуратура да подлежи на много по-голяма отчетност пред обществото, особено по знаковите дела. В техния доклад се казва, че главният прокурор трябва да поема лична отговорност за успеха или провала на големите дела. В края на доклада се казва, че България не бива да приема техните препоръки на парче, защото не би имало смисъл. Тези препоръки намериха място и в политическия доклад на Европейската комисия. Брюксел поиска от българските власти предоставяне на ясен ангажимент за приемане на препоръките на европейските прокурори (пътна карта). И досега ВСС не е обсъдил доклада на европейските прокурори.

Bitcoin се изправя пред гражданска война

https://news.bg/finance/bitcoin-se-izpravya-pred-grazhdanska-voyna.html

Има опасност криптовалутата да се разцепи на две, предупреждават трейдъри

Нараства търсенето на геймърски лаптопи по време на ваканцията

http://econ.bg/Новини/Нараства-търсенето-на-геймърски-лаптопи-по-време-на-ваканцията_l.a_i.745661_at.1.html

Новите модели за игра не отстъпват по производителност на настолните компютри и променят самия характер на видеоигрите, превръщайки ги от самотно...

Подреждат документална изложба за Кирил Шиваров във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=355460

В Държавен архив – Варна днес - 14 юли от 18:00 часа се открива документалната изложба „ЗА СЕБЕ СИ Кирилъ Шиваровъ“. Нейни създатели, автори и куратори са АНДАРИ – Анатолий Радев и Дария Василева. Изложбата се показва в партньорство с Държавна агенция „Архиви“ и под патронажа на Министерство на културата по случай 130 години от рождението на големия български скулптор Кирил Шиваров (15.

Виландер: Чилич е под напрежение, защото може да спечели „Уимбълдън“

http://www.cross.bg/chilich-kyeri-specheli-1549010.html

/КРОСС/ „Марин Чилич е опасен, но сега се намира под напрежение - той ще играе своя първи полуфинал на „Уимбълдън" и то срещу Сам Куери. А това е златна възможност да стигне до финала, поради което очакванията се стоварват върху него. Но мисля, че той ще използва напрежението, за да даде всичко от себе си", коментира експертът на Евроспорт и тенис легенда Матс Виландер. Според бившия номер едно в света, когато играта на Чилич върви, той е готов за големи подвизи, каквито вече постигна на „Уимбълдън". „Сега пред него се открива възможност, каквато не се случва много често - да спечели Откритото първенство на Великобритания." Експертът на Евроспорт прогнозира успех за Чилич в полуфинала срещу Куери. „Марин залага на по-разнообразни действия, докато Куери разчита на сигурна, опростена игра. Ако Сам не покаже най-доброто от себе си, Чилич със сигурност ще спечели. А дори и да го направи, Марин има способността да вади допълнителна мощ, от която се нуждае в конкретния момент, за да подчинява съперниците. Това при всички положения ще е голям полуфинал между двама страхотни атакуващи играчи с много силен сервиз."

Малко мече влезе в детска площадка в Сопот

https://www.24chasa.bg/novini/article/6335447

Малко мече влезе в детска площадка в СопотМалко мече влезе посред бял ден в частна детска площадка в Сопот, изградена в полите на Балкана. Мечето бе заснето от 10-годишно момче, което играело там . Докато снима детето вика „Майко, мече! Ето го, истинско е!”. Случката, която се размина без инцидент, е от 6 юли. Кафявият космат малчуган изкарал ума на децата и на майките.

Бионсе показа едномесечните си близнаци

https://offnews.bg//zvezdi/bionse-pokaza-ednomesechnite-si-bliznatci-660495.html

Певицата Бионсе показа за пръв път новородените си близнаци. Тя публикува своя снимка с бебетата в профила си в Инстаграм и написа: "Сър Картър и Руми днес стават на един месец."

С това дивата официално потвърди и имената на наследниците си, за които дълго се спекулираше.

Семейството обяви със закъснение събитието, тъй като след раждането на бебетата се наложи те да останат известно време в болница преди да бъдат изписани.

Буквално за минути снимката на Бионсе с близнаците събра над 1 милион харесвания.

Бионсе и таткото на бебетата - рапърът Джей Зи, имат и 5-годишна дъщеря на име Блу Айви.

"Циркът" на Мейуедър и Макгрегър се пренесе в Ню Йорк с нова порция провокации

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/14/3006963_cirkut_na_meiuedur_i_makgregur_se_prenese_v_nju_iork_s/?ref=rss


Непобеденият на професионалния ринг боксьор Флойд Мейуедър и звездата на смесените бойни спортове Конър Макгрегър пренесоха промоционалното си турне в Ню Йорк с нова порция провокации. Двамата стигнаха до третата точка от четиридневната си обиколка, с която подгряват публиката преди предстоящия на 26 август в Лас Вегас мач.<br /><br />След като за пръв път се изправиха един срещу друг в Лос Анджелис, а след това минаха и през Торонто, те се озоваха пред препълнена зала и за...

Задържаха 18 бойци от ИД в Турция, планирали атентат на годишнината от опита за преврат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6335451

Задържаха 18 бойци от ИД в Турция, планирали атентат на годишнината от опита за превратОсемнадесет бойци на "Ислямска държава", които планирали "сензационно нападение" в годишнината от опита за преврат на 15 юли, са били задържани при операция в Газиантеп, съобщава турската частна телевизия НТВ, цитирана от БТА. В изявление на местното валийство се посочва, че турските сили са предприели операцията с цел предотвратяване на възможно

Сюлейман Гьокче: Превратът в Турция не целеше свалянето на Ердоган

http://frognews.bg/news_138239/Siuleiman-Gjokche-Prevratat-v-Turtsiia-ne-tseleshe-svalianeto-na-Erdogan/

Опитът за преврат в Турция не целеше свалянето на президента Реджеп Ердоган. Това е твърде стеснена интерпретация на събитията. Това заяви турският посланик Сюлейман Гьокчев в интервю за Нова телевизия.

5 атаки с киселина срещу случайни минувачи шокираха Лондон

http://www.cross.bg/kiselina-london-ataki-1549012.html

/КРОСС/ Шокиращи 5 атаки с киселина потресоха Лондон и за пореден път събудиха терористичната заплаха в английската столица. Атаките са станали в рамките на малко повече от един час. Били са извършени от двама души на скутер. Атаките станали в интервала между 10:25 часа и 11:37 местно време на натоварени улици. Двамата извършители заливали с киселина или пръскали със спрей наглед случайни минувачи. Един от тях - мъж на 32 години има тежки изгаряния по лицето. Според свидетели някои от жертвите са били и ограбени. Конкретно най-тежко пострадалият е бил залят с киселина, след което е откраднат велосипеда му. Полиция вярва, че и петте случая са свързани. Вече има и задържан младеж, който обаче е непълнолетен.    

Бионсе сподели първа снимка на близнаците

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6335412

Бионсе сподели първа снимка на близнацитеПървата снимка на близнаците на поп дивата Бионсе и рапърът Джей Зи се появи преди минути. Сър и Руми Картър се появиха на бял свят на 18 юни. На кадъра Бионсе позира, държейки своя син и дъщеря, облечена с феерична лилава рокля със син воал. За броени минути снимката събра милиони харесвания и безброй коментари.

Във Варна работи новата автоматизирана система за контрол на отпадъци

http://www.barometar.net/89052/

„Новата автоматизирана система за контрол на отпадъци, която изградихме на ул. „Девня“, заработи ефективно.“, съобщи кметът на Варна, Иван Портних. „Целта е да осигурим много по-прецизен контрол и отчетност на сметопочистващите фирми. Системата се използва 24 часа, 7 дни в седмицата, без наличие на оператор. Тя разполага с електронна везна, като специализираните автомобили на сметопочистващите […]

Продължава битката с огнената стихия над Кресна

http://www.moreto.net/novini.php?n=355457

Продължава борбата с огнената стихия над Кресненското дефиле, съобщи за Дарик областният управител на Пиринско Бисер Михайлов. Пожарът все още не е овладян, а силният, на моменти ураганен, вятър затруднява гасенето. Засегнати са над 750 декара широколистна и иглолистна гора.

ЦСКА София вади български паспорт на Каранга

https://offnews.bg//futbol/tcska-sofia-vadi-balgarski-pasport-na-karanga-660483.html

Нападателят на ЦСКА София Фернандо Каранга може да вземе български паспорт. От клуба са подали необходимите документи и се очаква процедурата да завърши до два месеца, информира "Тема Спорт".

Ако бразилецът получи документа, то това ще реши проблема с чужденците от страни извън ЕС за тима на Стамен Белчев.

Според правилата само трима могат да попадат в групата за мача, докато ЦСКА София разполага с четирима. Това са Каранга и сънародникът му Енрике Рафаел, колумбиецът Кулма и еквадорецът Меркадо.

Каранга теоретично може да подсили и националния отбор, тъй като не е играл за нито една селекция на родината си.

Практиката да се натурализират чужденци е широко разпространена в Лудогорец, където цели шестима са получили БГ паспорти.

Междувременно ЦСКА София картотекира 27 футболисти за новия сезон в Първа професионална лига, който започва след броени часове. На старта "червените" гостуват на Славия на Националния стадион "Васил Левски". Срещата е тази събота, 15 юли, от 21:00 часа.

Ето имената на всички картотекирани футболисти:

Вратари: Георги Китанов, Витаутас Черниаускас, Слави Петров
Защитници: Антон Недялков, Николай Бодуров, Божидар Чорбаджийски, Станислав Манолев, Стойчо Атанасов, Александър Дюлгеров, Пламен Гълъбов, Ангел Лясков, Валентин Антов
Полузащитници и нападатели: Давид Симао, Рубен Пинто, Никола Колев, Кристиян Малинов, Александър Георгиев, Густаво Кулма, Кевин Меркадо, Кирил Десподов, Енрике Роберто, Тиаго Родригес, Тонислав Йорданов, Радослав Живков, Милчо Ангелов, Кевин Кубемба, Фернандо Каранга.

Балканите - големият залък срещу Русия

https://www.actualno.com/viewpoint/balkanite-golemijat-zalyk-sreshtu-rusija-news_622140.html

Ситуацията със Западните Балкани винаги е била тема, която периодично изплува в публичното пространство, завихря се около моментните актуални тези, които летят от Изток и Запад, и бързо се сгромолясва в пропастта на безрезултатни договорки. И през тези дни фокусът е насоч

МВР министърът към младежа от Триград: Върни се, важен си за родителите си!

https://offnews.bg//112/mvr-ministarat-kam-mladezha-ot-trigrad-varni-se-vazhen-si-za-roditel-660492.html

„Слез долу! Върни се при родителите си, защото ти си важен! И можеш да понесеш отговорността за грешката си”.

С тези думи в студиото на Нова телевизия министърът на вътрешните работи Валентин Радев се обърна към 16-годишния Кристиян, който блъсна група туристи с кола в Триград. Момчето изчезна веднага след инцидента и е в неизвестност вече шести ден.

В интервюто министърът коментира и жестокото убийство на 29-годишната студентка Виола, умъртвена от приятеля си, срещу когото и в миналото е имало жалби за насилие. „В три от четирите случая са му издадени предупредителни протоколи. Това е, което законът предвижда”, заяви Радев.

Вътрешният министър разкри още, че в момента полицията работи по случай с кражба на впечатляваща сума пари и бижута от къща в софийско село. Според публикация във в. "24 часа" става дума за обир в село Бистрица, откъдето са откраднати 300 000 лева, бижута и други предмети. Изданието посочва, че къщата е на родителите на братята Красимир и Димитър Илиеви - собственици на клубовете "Ялта" и "Индиго". 

Лондонската полиция разследва пет случая на нападения с киселина от снощи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6335434

Лондонската полиция разследва пет случая на нападения с киселина от снощиЛондонската полиция разследва пет случая на нападения с киселина, които са се случили снощи в североизточната част на британската столица. Атаките са извършени в рамките на 90 минути и според разследващите са свързани една с друга, информира Би Ти Ви. Непълнолетен младеж е арестуван по обвинения за нанасяне на тежка телесна повреда и кражба.

Демократичният съюз на българите за действията и обвиненията на директора на Босилеградската гимназия

http://www.eurochicago.com/2017/07/sayuz-na-balgarite-4/

Като пряк участник и дългогодишен проводник на образованието на сръбски език в Босилеград, като директор, който и сега се срамува да говори на български език пред своите съграждани по „Инфо-кодал“, Антон Тончев трябва да поеме личната си отговорност за цялата си обществена и професионална дейност и катастрофата, която благодарение на тази политика сполетя българите в Босилеград, или поне да престане да се занимава с подривна дейност срещу българските организации в Босилеград.

Симеонов срещу Нинова: Клета ми Козета, бедни ми Валери

http://dnes.dir.bg/news/buzluja-kornelia-ninova-aleri-imeonov-kabinet-borisov-3-26059613

Вицепремиерът Валери Симеонов и лидерът на БСП Корнелия Нинова влязоха в задочен спор във Фейсбук за паметника на Бузлужда.

Гьокче: Тези обстоятелства изискват извънредни мерки

https://www.vesti.bg/sviat/giokche-tezi-obstoiatelstva-iziskvat-izvynredni-merki-6071483

Посланикът на Турция у нас определи като технически въпрос отсъствието му на последната среща Борисов - Ердоган

Подаръкът от ГЕРБ за "Стрелбище" - бъдещ ГРОБ

https://www.actualno.com/actualno/podarykyt-ot-gerb-za-strelbishte-bydesht-grob-news_622289.html

Снощи (13 юли) се проведе втори протест срещу планирания строеж на 43-етажен небостъргач на ъгъла на бул. "България" и бул. "Петко Тодоров", в столичния квартал "Стрелбище". Коментар на редактора Говорим за поредния емблематичен проект, който си пробива път под благия поглед на

В ерата на Тръмп "Сатърдей найт лайв" постави рекорд по номинации за "Еми"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/07/14/3006917_v_erata_na_trump_saturdei_nait_laiv_postavi_rekord_po/?ref=rss


В ерата на Доналд Тръмп и без лидера от последните години "Игра на тронове" сатиричното предаване "Сатърдей найт лайв" и сериала "Западен свят" поведоха в номинациите за "Еми" в по 22 категории. Комедийната програма на NBC постави рекорд в историята на наградите с общо 231 номинации в 40-годишната си история. Същевременно богата реколта от нови сериали свидетелства за бума на телевизията от последните години, отбеляза "Ройтерс".<br...

Навални: Службите следят семейството ми

http://clubz.bg/56195-navalni_slujbite_sledqt_semejstvoto_mi

Руският опозиционен лидер Алексей Навални се оплака, че съпругата му и двете му деца са следени от службите за сигурност.

В интервю за Ройтерс той заяви, че не се страхува да се изправи като кандидат-президент срещу Владимир Путин, независимо какви са рисковете.

41-годишният адвокат Навални, който организира най-големите антикремълски протести от години насам, се надява да се състезава срещу Путин на президентските избори през март 2018 г. Той смята да свика още по-големи антиправителствени демонстрации.

"Като цяло настроението ми е наистина положително, - заяви Навални. - Имам 125 000 доброволци, хората идват на демонстрациите, арестуват ги, конфискуват кампанийна литература. Но виждам, че хората ни подкрепят."

Путин, който доминира руския политически пейзаж през последните 17 години и продължава да е изключително популярен според проучванията, все още не е потвърдил дали ще се кандидатира за четвърти мандат, но се очаква да го направи и да спечели.

"Постоянно чувам, че е невъзможно да се промени каквото и да било и че ги има тези 86 на сто (които подкрепят Путин). Но аз не ги виждам тези 86 процента", казва Навални.

"В една авторитарна страна такъв брой не е реален. Ще има предизборна кампания, хората ще видят алтернатина и тези 86 процента ще се сринат.", допълва блогърът.

Предишните опозиционни кандидати трудно успяваха да изпратят посланията си в здраво контролирания медиен пейзаж, където близките до Кремъл държавни телевизии или игнорират, или очернят съперниците. Особено им е трудно в отдалечените от Москва и Санкт Петербург райони в огромната на площ Русия.

Навални, който използва интернет, за да предизвика обществения гняв срещу корупцията на официално ниво, се бори дори да бъде допуснат да участва в изборите, след като ЦИК обяви, че той е отстранен заради условна присъда за присвояване. Той твърди, че тя е политически мотивирана.

През последните месеци Навални бе арестуван два пъти заради ролята си в организирането на антиправителствени протести. Той бе напръскан в очите със зельонка - медицинки разтвор за дезинфекция на кожата. Следователи обискираха предизборния му щаб в Москва. Полицията конфискува екземпляри от вестника, издаван за кампанията му. Стотици негови поддръжници бяха арестувани на протести и предизборни прояви.

"Колко можете да се страхувате?", пита иронично Навални, чийто офис в московски бизнес център е пълен с млади хора, работещи на лаптопи, както и съратници, предаващи от малкото студио на неговия онлайн телевизионен канал.

"Стратегията на Кремъл е да предотврати нашата дейност. Единствената причина за подкрепата за Путин е, че никой друг не извършва каквато и да било друга политическа дейност", казва той.

Навални бе изправен пред съд за присвояване. Той твърди, че обвинението е политическо.

Разследванията му за разточителния начин на живот на висши правителствени чиновници разгневиха властите. Навални твърди, че сега цялото му семейство е под постоянен натиск.

Опозиционерът има 9-годишен син и 15-годишна дъщеря.

"Службите за сигурност ни следят. Те следят децата ми, жена ми и мен. Покрай нас постоянно минават коли. Дори вече не обръщам внимание на това, но Юлия (съпругата му - б.р.) е доста притеснена", казва той.

Някои опозиционни дейци напуснаха страната, след като Борис Немцов бе убит близо до стените на Кремъл през 2015 г. Петролният магнат Михаил Ходорковски бе арестуван по обвинения в измама през 2003 г., след като демонстрира политически амбиции, и хвърлен в затвора до 2013 г., когато му бе разрешено да замине зад граница.

След като известно време не виждаше с едното око заради нападението със зельонка, Навални понякога се движи с телохранител.

От ФСБ не са отговорили на молбата на Ройтерс за коментар.

Критици го смятат за пионка на Кремъл

Сред обещанията на Навални са деполитизиране на съдебната система, защита на свободните медии, насърчаване на свободна пазарна икономика, легализиране на личните огнестрелни оръжия и въвеждане на визов режим за посетители от Централна Азия и Южен Кавказ.

Той заяви пред Ройтерс, че би искал да организира "честен референдум" в Крим, който Русия анексира от Украйна през 2014 г., за да се види част от коя страна жителите му биха искали да бъде той. Според него начинът, по който Москва го превзе, е незаконен.

Той обаче каза също, че смята, че кримският проблем, влошил отношенията със Запада и довел до санкции срещу Кремъл, е изглежда "неразрешим" и би могъл да отрови отношенията за години напред.

Критици обвиняват Навални, че изповядва опасни националистически тенденции заедно с един свой съратник. Те намекват, че той е пионка на Кремъл, чиято цел е да създаде илюзията за политическа конкуренция.

Блогърът твърди, че няма време за такива "смешни" теории на конспирацията и че имиграционната му политика е в съзвучие с "нормалната" европейска практика.

Облечен с дънки и бяла фланелка, Навални казва, че е убеден, че властите ще отстъпят и ще му позволят да участва в изборите идната година.

"Нямам съмнение, че ще участвам в изборите и че ще постигнем нашата цел", уверява той.

Проучване, направено по-рано тази година, му даде подкрепа от 1 процент. Навални обаче изтъква системата за избирането на московски кмет през 2013 г., когато той тръгна от ниски проценти, за да стане втори с почти една трета от гласовете.

Навални изтъква, че използва 125 000 доброволци и 60 предизборни щаба в цяла Русия за кампанията, целяща да принуди властите да му позволят да се кандидатира.

Той казва, че ако го спрат от изборите, вотът няма да може да бъде смятан за честен. И смята да разположи цяла армия от доброволци като наблюдатели, за да гарантира прозрачността на вота.

Висшите руски чиновници, включително самият президент Путин внимават никога да не споменават името на Навални публично, дори когато им задават директни въпроси за него.

Попитан на срещата на Г-20 в Хамбург защо отказва да произнесе публично името на Навални, Путин заяви, че не е заинтересован от диалог с хора, които рекламират себе си. И отново не спомена името на опозиционера.

"Разбирам много добре правилата на политическите игри и това, което те (в Кремъл) и аз правим, - заяви Навални. - Водим истинска кампания, каквато никой друг не води. Променяме политическия пейзаж."

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване