Жилищата с 27% ръст за 10 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339496

Жилищата с 27%  ръст за 10 годиниЗа последните 10 години жилищната площ в България се е увеличила с 27% в градовете и с около 10% в селата. Това показват данни на НСИ. В градовете в края на 2006 г. е имало 152 млн. квадратни метра жилища, а в края на 2016 г. те са вече 194 млн. Ако сравнението трябва да се направи с 2004 година, когато започна строителният бум и откогато данните

Тихомир Иванов взе сребро от Диамантената лига в Рабат

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/16/3008152_tihomir_ivanov_vze_srebro_ot_diamantenata_liga_v_rabat/?ref=rss


Българският атлет Тихомир Иванов спечели сребърен медал в скока на височина от Диамантената лига в Рабат. Той преодоля 227 сантиметра от втория опит.<br /><br />Със същия резултат завършиха още двама атлети - Роби Грабарз от Великобритания и Джанмарко Тамбиери от Италия. Тримата разделиха второто място.<br /><br />Победител стана украинецът Андрий Проценко. От последния си трети опит той се справи с 229 сантиметра, който го изпрати на върха.<br /><br />В края...

Тираж 56 на Българския спортен тотализатор

https://www.24chasa.bg/sport/article/6339716

"6 от 49" (6, 7, 9, 22, 24, 40) I гр. (6) - няма II гр. (5) - 11 по 2696,80 лв. III гр. (4) - 628 по 47,20 лв. IV гр. (3) - 10 882 по 3,80 лв. Джакпот - 2 481 415,96 лв. "6 от 42" (8, 32, 33, 38, 41, 42) I гр. (6) - няма II гр. (5) - 6 по 2140,20 лв. III гр. (4) - 394 по 32,60 лв. IV гр. (3) - 6675 по 2,80 лв. Джакпот - 757 530,31 лв.

Ердоган: Ще отрежем главите на предателите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339291

Ердоган: Ще отрежем  главите на предателитеТурският лидер иска връщане на смъртното наказание Турският президент Реджеп Ердоган се закани да върне екзекуциите, съобщи Ройтерс. “Първо ще отрежем главите на тези предатели”, каза турският лидер пред стотици хиляди хора в Истанбул в реч по случай първата годишнина от неуспешния опит за преврат срещу него.

ЧЕЗ влага в мрежата 1,5 млн. лв. през юли

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339505

ЧЕЗ влага в мрежата 1,5 млн. лв.  през юли“ЧЕЗ Разпределение” стартира през юли 43 инвестиционни проекта, чрез които ще вложи над 1,5 млн. лева в електроразпределителната мрежа на Западна България, съобщиха от компанията. Извън столицата ще бъдат инвестирани 1 млн. лева. Най-големият проект е реконструкцията на мрежата за ниско напрежение в община Троян.

"Ботев" започна сезона с домакинска загуба от "Пирин".

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/16/3008142_botev_zapochna_sezona_s_domakinska_zaguba_ot_pirin/?ref=rss


Носителят на Купата на България "Ботев" (Пловдив) започна новия сезон в Първа лига с домакинска загуба. Четири дни преди реванша с "Бейтар" (Йерусалим) в Лига Европа "канарчетата" отстъпиха с 0:1 срещу "Пирин" (Благоевград).<br /><br />В мач, който се игра под неспирен дъжд и без публика, домакините се представиха неубедително и рядко стигаха до чисти положения за гол а гостите бяха стабилни в защита и изчакаха своя шанс. Появилият се като...

Американка превърна провалена сватба в парти за бездомници

https://offnews.bg//sviat/amerikanka-prevarna-provalena-svatba-v-parti-za-bezdomnitci-660678.html

Жена превърна отменената си сватба в парти за бездомни хора.

Американката от щата Индиана не искала събитието, за което вече били похарчени 30 000 долара, да бъде провалено и измислила възхитителен начин да направи нещо добро въпреки разочарованието.

Сара Куминс и годеникът ѝ отменили сватбата седмица по-рано, казва тя пред "Индианаполис стар". Жената не обяснява защо, но казва, че така се оказала с договор с "Ritz Charles", който не предвижда възстановяване на средствата и по който е била платена вечерята за 170 гости.

И така ѝ хрумнало, че вместо да изхвърля храната, може да покани ветерани от местна организация и бездомни хора, които в събота похапнаха блюдата с изисканото меню и сватбената торта за десерт.

"За мен това беше възможност да покажа на тези хора, че заслужават да бъдат на място като това точно толкова, колкото всеки друг", казва Куминс.

Няколко местни бизнес организации и жители дарили костюми, рокли и други аксесоари за гостите.

Кумис е на 25 години. Следва фармация в университета в Прага. Казва, че бившият ѝ годеник се съгласил, че да нахранят бездомните е напълно безкористен начин да се справят със ситуацията.

Историята за провалената сватба напомня силно на един библейски разказ, който вероятно е вдъхновил Кумис за решението ѝ. Той е описан в Евангелието от Матей, където Христос е цитиран да оприличава Небесното царство на цар, който прави сватба за сина си, но поканените се оказват недостойни и отказват да отидат. Тогава царят казва на слугите си да съберат хора "зли и добри" "по кръстопътищата", за да се изпълни сватбата с гости. Така и става, а притчата е тълкувана в контекста на това, че "избраният народ" - юдеите, отхвърля Божия син Иисус Христос, а вместо тях християни стават "езичниците".

Меркел възнамерява да управлява Германия още четири години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339688

Меркел възнамерява да управлява Германия още четири годиниГерманският канцлер Ангела Меркел възнамерява да продължи да управлява Германия като канцлер пред следващите години, каза самата тя в интервю, излъчено днес от телевизия А Ер Де. "Никой не може да каже какво ще ни поднесе живота, но аз със сигурност възнамерявам да продължа още четири години", каза Меркел, цитирана от ДПА и БТА.

Търгове се бавят с 30 месеца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339510

Търгове се  бавят с  30  месеца През периода 2013-2017 година 34% от докладите по ОВОС за големи национални обекти са били обжалвани на две инстанции. Процедурите са траели толкова дълго, че при всеки такъв обект се е получило забавяне между 11 и 30 месеца, съобщи за “24 часа” зам.-министърът на околната среда и водите Николай Кънчев.

Слаб Ботев загуби от Пирин

https://offnews.bg//futbol/slab-botev-zagubi-ot-pirin-660679.html

Ботев Пловдив загуби от Пирин с 0:1 в мач от първия кръг на Първа лига. В доста скучен мач,  пред празни трибуни в Коматево заради наказание, пловдивчани не успяха да покажат силна игра, каквато напоследък бяхме свикнали да наблюдаваме от тях.

Цяло чудо е, че през първите 45 минути Ботев успя да опази мрежата си суха. По-опасният отбор на терена определено бе този на Пирин.

Гостите създаваха атака след атака, докато "канарчетата" записаха първи точен удар във вратата на Макенджиев едва през 34-ата минута.

Още в 9-ата минута благоевградчани направиха сериозен пропуск. Станислав Костов се възползва от дълъг пас и майсторски се освободи от играч на пловдивчани. 

В 68-ата минута главният съдия Никола Попов изгони от резервната скамейка Милен Радуканов заради бурна реакция от страна на треньора.

Димитър Благов се оказва златната резерва на Пирин. Той се появи на терена като титуляр, след като Анти Рениа се контузи на загрявката и вкара попадение за "орлетата" в 79-ата минута.

Станислав Костов намери Даниел Младенов в наказателното поле, той пусна технично към Тодор Траянов, който с обръщане намери съвсем сам Благов на десетина метра от вратата и той стреля точно.

В минутите до края Ботев се активизира и се опита да направи нещо смислено в атака, но нямаше никаква идея как да стигне до изравняване.

Московски: С 2 млн. лв. купуваме 100 леки коли

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339501

Московски: С 2 млн. лв. купуваме 100  леки колиЛеките автомобили, които държавата ще купи, за да провежда с тях изпитите за получаване на шофьорски книжки, ще струват между 1,5 млн. и 2 млн. лв. “С тези пари ще купим между 80 и 100 специализирани автомобили и вече съм изпратил писмо за това на финансовия министър”, съобщи по БНР транспортният министър Ивайло Московски.

Костадин Паскалев: Сбъркано управление - сбъркана държава

http://frognews.bg/news_138382/Kostadin-Paskalev-Sbarkano-upravlenie---sbarkana-darjava/

„Трябва две неща да се направят в тази държава. Едното е да се въведе ред, а второто – той да важи за всички“, заяви Костадин Паскалев – бивш вицепремиер и бивш кмет на Благоевград.

Стотици на опашка да зърнат джобното тефтерче на Левски

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339554

Стотици на опашка  да зърнат джобното тефтерче  на ЛевскиПоказаха оригинала, факсимиле и електронно копие Стотици граждани се редиха на опашка в централното фоайе на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”, за да зърнат джобното тефтерче на Апостола на свободата вчера. Това стана само за 5 часа - между 9 и 14 ч и при строгата охрана на фирма, пожелала да бди над реликвата безвъзмездно ден

Според иракските власти Абу Бакр ал Багдади е все още жив в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339671

Според иракските власти Абу Бакр ал Багдади е все още жив в СирияСпоред директора на отдела на иракското МВР по разузнаване и борба с тероризма Абу Али ал Басри главатарят на „Ислямска държава“ Абу Бакр ал Багдади е все още жив и е в Сирия, макар и извън столицата на „халифата“ Ракка. Така се опровергават появилите се новини за смъртта на основателя на терористичната групировка, предаде Iraqi News.

Мариам Мирзахани, първата жена носител на "математическия Нобел", почина на 40 г.

http://www.dnevnik.bg/v_pamet/2017/07/16/3008138_mariam_mirzahani_purvata_jena_nositel_na/?ref=rss


Мариам Мирзахани, иранската математичка и единствена засега в света жена носителка на най-високата награда в математиката е починала от рак на 40-годишна възраст, съобщи Станфордският университет, цитиран от ДПА и БТА.<br /><br />Работещата в САЩ Мариам Мирзахани бе удостоена с Медала на Фийлдс - смятан за математически еквивалент на Нобеловата награда - през 2014 г. и е единствената жена в 80-годишната история на наградата на името на канадския математик Джон Чарлз Фийлдс...

Мариам Мирзахани, първата жена-носител на "математическия Нобел", почина на 40 г.

http://www.dnevnik.bg/v_pamet/2017/07/16/3008138_mariam_mirzahani_purvata_jena-nositel_na/?ref=rss


Мариам Мирзахани, иранската математичка и единствена засега в света носителка на най-високата награда в математиката е починала от рак на 40-годишна възраст, съобщи Станфордският университет, цитиран от ДПА и БТА.<br /><br />Работещата в САЩ Мариам Мирзахани е била удостоена с Медала на Фийлдс - смятан за математически еквивалент на Нобеловата награда - през 2014 г. и е единствената жена в 80-годишната история на наградата на името на канадския математик Джон Чарлз Фийлдс...

Четирима загинали и шестима изчезнали при наводнения в Аризона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339661

Четирима загинали и шестима изчезнали при наводнения в АризонаЧетирима души са загинали, а още шест са изчезнали след наводнение в централна Аризона, предава CNN, цитира "Фокус". Семейство от 14 души е било на излет сред природата в Колд Спрингс, когато от небето се изсипва пороен дъжд, предизвиквайки наводнение, заяви сержант Дейвид Хорнунг от шерифския отдел в Гила.

Войната в Сирия е взела над 330 000 жертви

http://dnes.dir.bg/news/zhertvi-voyna-siria-26070473

Над 330 000 души, включително около 100 000 цивилни, са убити от началото на войната в Сирия през 2011 г.

Кристиан Вигенин избран в ръководството на Парламентарната асамблея на ОССЕ

https://offnews.bg//politika/kristian-vigenin-izbran-v-rakovodstvoto-na-parlamentarnata-asambleia-n-660677.html

В сянката на срещата на Г-20 в Минск се състоя годишната сесия на Парламентарната асамблея (ПА) на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Форумът под мотото “Засилване на доверието и сътрудничеството за мир и просперитет” се проведе във време на видимо намаляло доверие и изострени конфликти в географския обхват на ОССЕ. Сесията обсъди основни заплахи и предизвикателства пред участващите държави, като миграционната криза, радикализацията и тероризма, промяната на климата, нарушаването на човешките права и свободи, кризата в Украйна, конфликтите в Южен Кавказ, енергийната сигурност и други. Около 300 парламентаристи след бурни петдневни дебати приеха Декларацията от Минск, която предлага насоки и препоръки за правителствата на страните-членки.

Българският депутат Кристиан Вигенин беше избран за докладчик на Комитета по политически въпроси и сигурност, който е водещият постоянен комитет на ПА. Като един от тримата лидери на този комитет (заедно с Филипо Ломбарди от Швейцария и Гуилелмо Пикки от Италия), той става член на Бюрото - ръководният орган на Асамблеята. Като докладчик българският депутат ще има важното правомощие да изготви основната резолюция на своя комитет. След приемането ѝ на годишната сесия резолюцията ще дава насоки на Организацията и на националните правителства в техните политики.

От февруари 2016 г. Кристиан Вигенин работи като специален представител на Асамблеята за Южен Кавказ. В Минск той за пръв път събра на съвместна среща ръководителите на делегации на Армения, Азербайджан и Грузия, за да обсъдят съвместни парламентарни инициативи за изграждане на доверие, както и да планират предстоящото му посещение в региона.

Ръководителката на нашата делегация в ПА Десислава Атанасова се срещна с федералния министър за Европа, интеграцията и външните работи на Република Австрия Себастиан Курц. Според пресцентъра на ГЕРБ двамата са разговаряли по въпроси от общ интерес, като миграцията и сигурността на границите, готовността на България за Шенгенското пространство и приоритетите на програмата на Триото и очакваната подкрепа за българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година. Десислава Атанасова и Себастиан Курц са обсъдили и възможностите за провеждането на общи инициативи между България и Австрия в периода на съвместното председателство на ЕС.

Създадената през 1990 година ПА на ОССЕ е най-голямото регионално парламентарно събрание в света, състоящо се от 323 депутати от всички 57 страни-членки на организацията от Европа, Азия и Северна Америка. Целта на ПА е да засили сътрудничеството между страните по ключови въпроси, свързани с политическото, икономическото, военното, екологичното и хуманитарното измерение на сигурността. Основните задачи на ПА включват: насърчаването на диалог между парламентите, участие в наблюдение на избори и засилване прозрачността и отчетността на ОССЕ. ПА приема резолюции и препоръки и подпомага ОССЕ в осъществяването на основните функции на организацията: превенция на конфликти и възстановяване на мира, както и мониторинг на върховенството на закона, състоянието на демокрацията, правата и свободите на гражданите.

Както споделиха участници в годишната сесия, Парламентарната асамблея има уникална роля за възстановяване на доверието и взаимното уважение между страните. Тя дава безценни възможности за кумуникация и взаимодействие на депутати от различни страни. Парламентаристите са по-свободни от правителствата. Често те могат да изграждат мостове и между тези държави, чиито правителства са в конфликт.

Случващото се в ОССЕ често се наблюдава като показател за степента на разделение между Запада и Русия и за нивото на напрежение между Великите сили в Европа и света. След началото на кризата в Украйна, с отстраняването на Русия от Г-8 и прекратяване на срещите в Съвета НАТО-Русия, ОССЕ остана почти единствената организация, в която диалогът между Кремъл и Запада продължава, макар и с проблеми. Че отношенията са изострени до крайност, пролича и при тази среща. Организацията не можa да избере генерален секретар, защото страните-членки не успяха да постигнат консенсус кой да смени италианския дипломат Ламберто Заниер след края на неговия мандат. Празни останаха и други ръководни постове. Както Заниер сподели пред медиите, това е свидетелство за дълбокото разделение в ОССЕ.

Моделът на сигурност, който се опитва да развива ОССЕ, поставя демокрацията и човешките права на преден план. Парламентаристите подчертаха важността да се обединят около основните ценности и принципи на ОССЕ за спазване на международното право, запазване суверенитета и териториалната цялост на държавите, за мирно разрешаване на конфликти и въздържане от използване на военна сила. Кристин Мутонен, депутат от Австрия, беше преизбрана за президент на ПА. В речта си тя каза: "Научихме, че истинската сигурност означава повече от липсата на война. Реална сигурност означава да се гарантира, че правата на човека се зачитат, че изборите са демократични, че корупцията е ограничена и че върховенството на закона се спазва. Чрез усилената работа на демокрацията и дипломацията можем да помогнем за осигуряване на политическа стабилност, икономически растеж, екологична устойчивост и в крайна сметка да постигнем общите ни цели за мир и просперитет".

Лечков отново се заяде с Бербатов

https://offnews.bg//futbol/lechkov-otnovo-se-zaiade-s-berbatov-660674.html

Вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков отново се заяде с Димитър Бербатов и съотборниците му от тогавашния национален отбор. В предаването "120 минути" по БТВ, легендата на националния отбор заяви, че поколението на Митко, Стилиян и Мартин Петрови не са постигнали онова, което са могли.

Вицепрезидентът на БФС не пропусна да коментира, макар и доста сдържано, сагата с евролиценза на ЦСКА-София като каза, че още през миналата година е било ясно, че "червените" няма да играят в Европа.

"Когато стане дума за поколението на Бербатов и Стилиян, стоя зад всяка една дума. Не смятам, че постигнаха успехите, които можеха.

Какво да кажа за ЦСКА-София. То беше ясно още отпреди година, че няма да могат да играят в Европа. Не съм в детайлите относно разединението на ЦСКА. Не искам да коментирам", каза Лечков.

Бившият футболист заяви, че е загубил буквално всичко след влизането си в политиката. Данчо разкри, че са се опитали да го сринат с делата срещу него.

"Аз съм един от малкото, които са загубили буквално всичко от политиката - повече от 20 милиона. В Западна Европа, когато ти повдигнат дело, е сигурно на 99%, че ще влезеш в затвора.

Тук обаче първо започват дело и чак след това тръгват да събират доказателства. Зависимостите в тези системи са много страшни. Един казус се решава по различни начини за различни хора", сподели той.

Закриват хранилище за флуоритна руда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339513

Закриват хранилище  за флуоритна рудаКметството в Чипровци подписа договор с фирма за рекултивиране на хвостохранилището за отпадъци от флуоритна руда край Железна. В ход е вече подравняването на терена и изграждането на бетонен открит канал. Извършва се подготовка за полагане на геомембрана и земна маса. Хвостохранилището създаваше проблеми на хората от Железна.

Намалиха присъда за две сгазени деца - 10 или 6 г. затвор, ще реши Върховният съд

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339405

Намалиха присъда за две сгазени деца - 10 или 6 г. затвор, ще реши Върховният съдФилип Михайлов помете двама тийнейджъри край Лесидрен през август 2015-а Според адвоката му вина има и приятелят му Ален Асенов, който го изпреварвал със своя автомобил Колко години трябва да остане зад решетки шофьор, причинил смъртта на две деца, та макар и това да е станало неволно? Дали да са 10, колкото е максималният срок,

Чадъросан ли е бил Боршош?

http://frognews.bg/news_138381/CHadarosan-li-e-bil-Borshosh/

Много е интересно защо Деница Златева като служебен министър два дни преди новия, легитимно избран кабинет Борисов 3 да положи клетва, си полага подписа под финансовия отчет на Боршош. Там има мнение на одитор. Защо не е оставила редовното правителство да прецени дали да приеме този отчет или не. Това пита журналистът Павлина Живкова, коментирайки има ли чадър над Мирослав Боршош.

789 голи плувци в опит да подобрят световния рекорд на Гинес

https://offnews.bg//offtopic/789-goli-pluvtci-v-opit-da-podobriat-svetovnia-rekord-na-gines-660676.html

Стотици голи плувци навлязоха във финлански води в опит да подобрят световния рекорд за най-голямото голо плуване.

789 души - зрители и участници в музикален фестивал в град Йоенсуу, Югоизточна Финландия - влязоха да поплуват чисто голи, а организаторите казват, че така те са подобрили предишния рекорд, поставен в Пърт, Австралия през 2015 г. от 786 души.

Те очакват "Гинес" да потвърдят, че са поставили световен рекорд.

Това е третият финландски опит за рекорд, пише новинарския уебсайт Yle. Предишните два са от Хелзинки (2015 и 2016 г.), всеки от които събрал около 300 участници.

Над 330 000 са жертвите на войната в Сирия от 2011 г. досега

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339634

Над 330 000 са жертвите на войната 
в Сирия от 2011 г. досегаНад 330 000 души, включително около 100 000 цивилни, са убити от началото на войната в Сирия през 2011 г. досега, показват най-новите данни на Сирийския център за наблюдение на човешките права, цитиран от Франс прес и БТА. Центърът отбелязва, че по негови данни убитите от началото на войната са около 475 000,

Почина Алекс от Бяла - не излезе от комата, след като циганин го преби заради една цигара (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339419

Почина Алекс от Бяла - не излезе от комата, след като циганин го преби заради една цигара (Обзор)След инцидента нападателят бе обвинен, че е причинил средна телесна повреда, сега вероятно обвиненията срещу него ще станат по-тежки Почина 18-годишният Александър Алексиев, който миналата събота сутринта в Бяла беше блъснат от 32-годишен циганин, падна на плочите, удари главата си и изпадна в тежка кома.

Посрещнаха част от покрова и одеждите на Света Богородица

http://dnes.dir.bg/news/plovdiv-sveta-bogoroditza-26070418

Стотици вярващи посрещнаха част от покрова и одеждите на Света Богородица в Пловдив, изпратени от Русия.

Пиронкова отново зарадва феновете си с горещи снимки по бански

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6339621

Пиронкова отново зарадва феновете си с горещи снимки по банскиПървата ни ракета Цветана Пиронкова отново показа перфектна фигура на плажа. Цвети сподели снимките в социалните мрежи, а на един от кадрите тя позира с жълт

Микробус с англичани падна в Искър, загина жена

http://frognews.bg/news_138380/Mikrobus-s-anglichani-padna-v-Iskar-zagina-jena/

Една жена е починала, след като микробус, пътуващ по ул. ”Самоковско шосе”, е паднал в река Искър, предаде „Фокус”, като цитира началника на пътната полиция в СДВР комисар Тенчо Тенев.

Д-р Панчо Панайотов: Народът има право на бунт, но няма алтернатива

http://frognews.bg/news_138379/D-r-Pancho-Panaiotov-Narodat-ima-pravo-na-bunt-no-niama-alternativa/

„След 30 години формална държава, ни управляват обременени хора. Проблемът ни е, че в България не можа да се създаде политическа сила – модерна, демократична с дефинирана дясна идеология. Трагедията на България не е, че ни управляват лоши партии, а че не ни управляват политически партии“. Това заяви бившият кмет на Дупница д-р Панчо Панайотов пред BiT.

Още една жалба във ВАС срещу толсистемата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339491

Още една жалба  във ВАС срещу толсистематаТя е подадена, след като КЗК е отхвърлила жалбата на “Алтима България” Поредна жалба е подадена във Върховния административен съд (ВАС) срещу толсистемата. По информация на “24 часа” тя е от фирмата “Алтима България”. Справка в сайта на съда показва, че делото е образувано на 14 юли. В началото на юли същата фирма се обърна към КЗК заради

БСП в Ямбол подготвя млади хора за местната власт

http://www.cross.bg/hora-taka-mladi-1549241.html

/КРОСС/ С двудневен семинар БСП в Ямбол стартира дългосрочен проект за обучение на млади хора по въпросите на местното самоуправление. Амбицията на новия председател на партията в града Катя Георгиева е до местните избори през 2019 г. да разполага с добре подготвен и мотивиран екип от млади хора, които да поемат управлението на общината. За целта младежите ще придобият знания по всички по-важни въпроси, необходими за успешно участие както в работата на Общинския съвет, така и в общинската администрация. В приветствието си към участниците ямболският народен представител Кристиан Вигенин подчерта, че както на национално, така и на местно равнище БСП трябва да докаже, че е не само активна, но и компетентна опозиция, която разполага с кадри за управлението. "Ямбол има нужда от промяна, вие сте нейните носители и трябва да сте готови да я реализирате от ден първи", заяви Кристиан Вигенин и допълни, че колкото по-подготвени са младите хора, толкова по-убедителни ще бъдат както при работата си в партийните структури, така и в предизборните кампании, а после и в управлението на града. Основен лектор днес по въпросите на законодателството и нормативните актове беше адвокат Галин Ханджиев. Следващият модул на обучението ще се проведе през месец септември.  

Целта е Тръмп да дойде в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339574

Целта е Тръмп да дойде в БългарияАмериканският посланик Ерик Рубин пред “24 часа” Поставил съм си за цел президентът Тръмп да дойде в България и вече работя по това, заяви посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин в интервю за в. “24 часа”. Според дипломата има много добри причини, които да бъдат използвани като аргумент пред администрацията на Белия дом за визитата.

Първи медал за България от Световното за хора с увреждания

https://offnews.bg//leka-atletika/parvi-medal-za-balgaria-ot-svetovnoto-za-hora-s-uvrezhdania-660673.html

Християн Стоянов спечели първия медал за България от световното първенство по лека атлетика за хора с увреждания, което се провежда в Лондон, пише bnr.bg.

Габровецът се нареди трети на 1500 метра (клас T46). Младата ни надежда пресече финалната линия с време 3:58.94 минути.

Трикратният световен и двукратен параолимпийски шампион Самир Нойуа (Алжир) се предаде в битката за златото и остана втори с 3:58.78 мин. Титлата на 1500 м в клас 46 спечели Давид Емонг от Уганда с 3:58.36 мин.

Християн е един от най-успешните ни атлети-параолимпийци, който вече записа успехи на европейски и на параолимпийдата в Рио, където зае престижното 7-о място.

Досега той се подготвяше в родното Габрово при Веселин Георгиев, а от тази година тренира при най-големият ни атлет в бяганията на средни и дължи разстояния – Евгени Игнатов.

Християн се представя с успех и в нашите шампионати за юноши и мъже на 1500 и 5000 м и често е сред медалистите. Упоритият атлет е роден на 20 август 1998 и след месец ще навърши 19 години.

Изкуственият интелект е най-големият риск, пред който се изправяме като цивилизация, смята Илън Мъск

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2017/07/16/3008120_izkustveniiat_intelekt_e_nai-golemiiat_risk_pred_koito/?ref=rss


Изкуственият интелект е най-големият риск, пред който се изправяме като цивилизация, каза главният изпълнителен директор на "Тесла" и СпейсЕкс" Илън Мъск, цитиран от "Асошиейтед прес". В събота вечерта той държа реч пред лятната среща на националната асоциация на губернаторите.<br /><br />Бизнесменът сподели опасенията си в сесия на въпроси и отговори с председателя на асоциацията и губернатор на Невада Брайън Сандовал. Според Мъск е време правителствата да...

Московски: Личните автомобили няма да влязат в тол системата

http://frognews.bg/news_138378/Moskovski-Lichnite-avtomobili-niama-da-vliazat-v-tol-sistemata/

”Винетната система ще остане за всички превозни средства до 3,5 тона. Личните коли на хората, бусовете и пикапите няма да влизат в режима на тол-системата.” Това заяви днес транспортният министър Ивайло Московски.

Дневен хороскоп за 17 юли

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-17-uli-news_622684.html

Овен Днес няма да имате време да празни приказки и така ще е по-добре. Ще успеете да наваксате всичко, което сте пропуснали по една или друга причина през последните седмици. Дерзайте! Телец Много е важно да си дадете сметка какво точно искате. Когато си го изясните всичко щ

Мъж с нож уби двама души и рани девет в магазин в Южен Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339604

Мъж с нож уби двама души и рани девет в магазин в Южен КитайМъж, въоръжен с нож, нападна тази вечер посетители в магазин "Уолмарт" в китайския град Шънчжън в южната провинция Гуандун, уби двама и рани девет души, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. Нападението е извършено към 21 часа местно време. Пристигналите на място полицаи са задържали заподозрения извършител - 30-годишен жител на град Чунцин.

Илон Мъск иска контрол на изкуствения интелект

http://dnes.dir.bg/news/izcustven-intelect-ilon-mask-26070340

Създателят на „Тесла“ и „Спейс Екс“ Илон Мъск и преди е определял изкуствения интелект като екзистенциална заплаха. Този път обаче той е по-конкретен.

Жена загина, след като микробус падна в река Искър край София

https://www.actualno.com/crime/jena-zagina-sled-kato-mikrobus-padna-v-reka-iskyr-kraj-sofija-news_622683.html

Англичанка почина, след като микробус, пътуващ между София и Самоков, е паднал в река Искър, съобщи агенция "Фокус". Превозното средство е управлявано от българин, а в него са пътували английски туристи. Микробусът се е движел с висока скорост и е излязъл от пътното платно. 67-

Жълт код за силен вятър и силно морско вълнение е обявен за цялото Черноморие за утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339602

Жълт код за силен вятър и силно морско вълнение е обявен за цялото Черноморие за утреЖълт код за силен вятър и силно вълнение на морето е обявен за цялото Черноморие за 17 юли, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). Над морето ще духа североизточен вятър с пориви 20 м/сек и вълнение на морето 3-4 бала.

Стотици се сбогуваха с доц. Кристиан Таков

https://www.vesti.bg/bulgaria/stotici-se-sboguvaha-s-doc.-kristian-takov-6071544

Макар да е бил болен от години, е избрал да живее пълноценно, посочи Татяна Дончева

Зехтинът ни предпазва от Алцхаймер

http://www.cross.bg/bolestta-altzhaiimer-pratiko-1549237.html

/КРОСС/ Зехтинът „екстра върджин" - основен компонент на средиземноморската диета - може да защити мозъка от симптомите на болестта на Алцхаймер, сочи ново изследване. Експериментите разкриват взаимовръзка, свързана с промени както в когнитивните характеристики, така и с поведението на нервните клетки. Смята се, че само в САЩ болестта на Алцхаймер засяга приблизително 5 милиона души. Невродегенеративното заболяване е прогресивно и все още лек за него няма. Последните проучвания обаче се доближават до ефективна стратегия, а най-новото от тях дори ни предлага лесен и вкусен начин за превенция. Разработката, публикувана в сп. Annals of Clinical and Translational Neurology, е дело на екип от Медицинското училище "Луис Катз" във Филаделфия. Водещият изследовател проф. Доменико Пратико, специалист по фармакология и микробиология, обяснява защо няколко изследвания са посочили маслиновото олио като ефикасен продукт за защита и го приветстват като основна причина, поради която средиземноморската диета е свързана с толкова много ползи за здравето, предаде БГНЕС. "Идеята е, че необработеното маслиново масло е по-добро от плодовете и зеленчуците, като мононенаситена растителна мазнина, и е по-здравословно от наситените животински мазнини", казва той. Д-р Пратико и екипът използвали традиционен модел с лабораторни мишки, за да проучат ефекта на маслото

Парламент №44 се готви за първото си „ваканцуване”

http://frognews.bg/news_138377/Parlament-44-se-gotvi-za-parvoto-si-vakantsuvane/

Депутатите са на прага на голямата си лятна ваканция. Парламент №44 се задвижи първоначално на бавни обороти и заседанията бяха по около половин час. Досега приетите закони са само десетина, твърдят от опозицията.

Джакпотите оцеляха, 6 460 000 лева за четвъртък

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339575

Джакпотите оцеляха,  6 460 000 лева за четвъртъкТегленето на печелившите числа в 56-и тираж на пет от шестте числови игри на Български спортен тотализатор се проведе в неделя вечерта. Джакпотите в тях продължават да нарастват и за четвъртък ще достигнат общо 6 460 000 лева. От 17:50 ч. зрителите на bTV проследиха на живо изтеглянето на печелившите числа в следните игри: • „Тото 2 - 6 от 49” – 7,

Жена загина, след като микробус падна в река Искър край София

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/07/16/3008117_jena_zagina_sled_kato_mikrobus_padna_v_reka_iskur_krai/?ref=rss


Англичанка почина, след като микробус, пътуващ между София и Самоков, е паднал в река Искър, съобщи агенция "Фокус". Превозното средство е управлявано от българин, а в него са пътували английски туристи.<br /><br />Микробусът се е движел с висока скорост и е излязъл от пътното платно. 67-годишна английска гражданка е починала на път за болницата, уточни началникът на "Пътната полиция" в София Тенчо Тенев.<br /><br />При инцидента има и други...

Микробус падна в река Искър, една жена е починала

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339579

Микробус падна в река Искър, една жена е починалаЕдна жена е починала, след като микробус, пътуващ по ул. "Самоковско шосе", е паднал в река Искър. Това съобщи за "Фокус" комисар Тенчо Тенев, началник на отдел „Пътна полиция“ към Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР). Микробусът е управляван от българин, а в него са пътували английски граждани.

Тихомир Стратиев с "Пежо" спечели рали Твърдица-Елена

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/16/3008102_tihomir_stratiev_s_pejo_specheli_rali_tvurdica-elena/?ref=rss


Тихомир Стратиев с навигатор Добрин Борисов спечели рали "Твърдица-Елена", трети кръг от националното първенство. Пилотът с "Пежо 208 R2", завърши с общо време от 9-те скоростни етапа 1.21 часа.<br /><br />"Невероятно щастлив съм. Беше тежко и много трудно състезание, в което изпълнихме точно тактическата задача, която си поставихме. Планирахме първият ден да завършим с малка преднина, а в неделя да даваме газ", каза победителят.<br /><br...

Против насилието над жени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339570

Против насилието над жениБезплатен курс по самоотбрана се проведе днес. Целта е намаляване на насилието над жени. LadyInForce беше лозунга, под който се проведе събитието. Програмата включваше и други спортове като КravFit, Бразилско Джу Джицу, Кикбокс и Канго джъмпс. Събитието трябваше да бъде в парк Възраждане, но поради лошото време се премести на закрито.

Макрон и Нетаняху почетоха паметта на евреите, загинали при парижките арести

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339555

Макрон и Нетаняху почетоха паметта на евреите, загинали при парижките арестиФренският президент Еманюел Макрон припомни днес цялата отговорност на Франция за масовите арести на евреи в столицата и околността през 1942 година. Заедно с премиера на Израел Бенямин Нетаняху той почете в Париж паметта на жертвите по повод 75-ата годишнина от трагедията, предаде Франс прес. Израелският премиер участва за пръв път в церемонията,

Жена се обажда и изпраща SMS-и всеки ден на загинала в "Grenfell Tower" приятелка

https://offnews.bg//sviat/zhena-se-obazhda-i-izprashta-sms-i-vseki-den-na-zaginala-v-grenfell-t-660671.html

Оцеляла от трагедията в лондонския небостъргач "Grenfell Tower" е толкова травмирана от случилото се, че продължава всеки ден да се обажда и изпраща SMS-и на най-добрата си приятелка, загинала в пожара. Двете говорили по телефона, когато той избухнал.

Историята разказа депутата Ема Дент Коуд, която се опасява, че не е оказана достатъчна подкрепа за психичното здраве на оцелелите от бедствието, отнело живота на най-малко 80 души.

"Тя е говорила по телефона с ужасената си приятелка в горящата сградата в продължение на час, обсъждали са дали трябва да остане в апартамента или да се опита да излезе. Тогава телефонът прекъснал."

Трагедията става на 14 юни. И до днес оцелялата приятелка се обажда и изпраща съобщения всеки ден, въпреки че знае, че приятелката ѝ е мъртва. Кой се грижи за нея, питат депутат Коуд.

Притеснена съм за тези, чието психично здраве е в криза. Вече имахме заплаха за самоубийство и опит за самоубийство. Може би има още такива хора. Можем да бъдем сигурни, че много засегнати хора ще имат нужда от спешна терапия в някакъв момент, казва още Коуд, цитирана от в. "Independent".

Тя посочва и факта, че липсва адекватна психологична помощ в "Кенсингтън и Челси", въпреки че това е най-богатата местна общност в страната.

Някои от 255-те души, които избягаха от пламъците, сега споделят, че страдат от силна тревожност с физически симптоми, включително безсъние. Други изпитват вина, че точно те са оцелели.

"Не мога да спя. Лекарят се опитва да ми даде таблетки, но съм много напрегнат и не искам да ги взема, защото, това, което се случи в пожара... Притеснен съм, че алармата за пожар няма да се активира или нещо може да се случи и може да не се събудя", казва Саид-Али Атмани, който е живял на 15-ия етаж и е успял да избяга със съпругата и 10-годишната си дъщеря.

"Не мога да спя, не мога, няма начин. Гласовете, лицата на моите съседи, не мога", казва той пред Sky news.

"Душата ми е там, в тази сграда. Не мисля, че душата ми е тук, с мен, тя е там, с тях."

Роскосмос ще праща хора на Марс

http://www.cross.bg/mars-roskosmos-hora-1549236.html

/КРОСС/ Надпреварата за покоряване на Марс е в ход. Роскосмос обяви планове да прати хора на Червената планета, като ще конкурира американските проекти на НАСА и най-вече на Илон Мъск. Подготовката на руската мисия до Марс ще започне през 2019 г., съобщиха официално от Роскосмос тази седмица. Но все още няма яснота кога ще бъдат самите пилотируеми полети. Рано е да се каже дали това ще се случи през 2025 или през 2030 г. „Роскосмос е в процес на усъвършенстване на технологиите на Луната, вкл. излитане, кацане, междупланетно прелитане, защита от радиация, процеси в човешкото тяло. Също така, преди да изпратим човек до Марс, е необходимо да отработим технологията на автоматични системи", поясняват от космическата агенция. Уилям Герстенмайер, шеф на подразделението за пилотируеми мисии на НАСА, призна неотдавна, че при сегашния бюджет, агенцията не разполага със средства за изпращане на хора на Марс и разработка на необходимите технологии. Роскосмос, от своя страна, заяви готовност да приеме партньори от НАСА към програмата си. Предприемачът Илон Мъск обаче е твърдо решен пръв да изпрати хора на Червената планета, най-вероятно чрез проект на управляваната от него компания SpaceX. Идеята на Мъск е да създаде човешка колония на Марс, като условието за това е да бъде намалена значително стойността на полетите до планетата.  

Страхотни съотборници спасиха жълтата фланелка на Крис Фрум

https://offnews.bg//koloezdene/strahotni-saotbornitci-spasiha-zhaltata-flanelka-na-kris-frum-660672.html

Крус Фрум се върна от наглед безнадеждна позиция и запази жълтата си фланелка благодарение на изключителните си съотборници в "Скай". Но тази вечер шефовете ще наказват механиците, няма спасение.

Британецът закъса точно преди последното голямо изкачване на днешния етап номер 15 от Тур дьо Франс. Проблем извади от строя задното му колело. Наблизо нямаше техник на "Скай", което накара коментаторите да се питат къде трябва да са екипите, ако не при своя лидер.

На помощ се притече полякът Михал Квятковски. За кой ли път през последните дни! Полякът свали своето колело и го даде на Фрум, който губеше близо минута. В най-лошия за него момент.

Преследвачът Ромен Барде от AG2R предприе мощна атака на височината. Двама съотборника обаче се заеха да помагат на Крис. Нарочно изостана и испанският ас на "Скай" - Микел Ланда.

Всички му свалиха шапки заради уникалното каране, с което в крайна сметка успя да върне Фрум в групата на лидерите. "Целият тим работи добре", скромен беше Ланда, "Крис имаше механичен проблем, но работехме като екип, за да спасим деня. Крис има страхотен опит и съотборници. Останахме спокойни и се справихме със ситуацията.

Иначе заслужена етапна победа записа холандецът Бауке Молема от Trek-Segafredo. Той се включи в групова атака 23 километра преди края. После се откъсна сам и успя с уникално каране да пресече линията с 16 секунди през втория.

Молема спечели първата си победа на Тура в седмата си година на състезанието. Никога не е късно!

В генералното класиране води Фрум, на 18 секунди отзад остава Фабио Ару от Астана, а трети е Барде на 23 секунди.  

Валежите продължават, утре ще са на по-малко места и ще отслабват

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6339519

Валежите продължават, утре ще са на по-малко места и ще отслабватПрез нощта валежите ще продължат. Утре ще са на по-малко места и ще отслабват. Облачността ще е значителна. Ще духа слаб, в източната половина на страната - умерен до силен североизточен вятър. Максимални температури между 18° и 23°, в източните райони до 25°-26°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология

Снаряди улучиха руското посолство в Дамаск, няма жертви

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/16/3008110_snariadi_uluchiha_ruskoto_posolstvo_v_damask_niama/?ref=rss


По руското посолство в Дамаск са изстреляни два снаряда, като единият е поразил посолския комплекс, а другият е паднал наблизо, съобщи сирийската държавна осведомителна агенция САНА, цитирана от "Асошиейтед прес" и БТА.<br /><br />Вече се е случвало сирийски бунтовници в столичните предградия да поразят руското посолство. Москва е твърд поддръжник на сирийския президент Башар Асад и от септември 2015 г. участва в продължаващата над шест години война, отбелязва...

Половината американци не вярват, че Тръмп може да защитава интересите на САЩ в преговорите с Русия

http://www.mediapool.bg/polovinata-amerikantsi-ne-vyarvat-che-tramp-mozhe-da-zashtitava-interesite-na-sasht-v-pregovorite-s-rusiya-news266693.html

Почти половината (48 на сто) от американците смятат, че президентът на САЩ Доналд Тръмп не е способен да представлява интересите на САЩ в преговорите с Русия, сочат резултатите от допитване на вестник "Вашингтон пост" и телевизия Ей Би Си, оповестени в неделя. Според проучването само 32 на сто от американците имат вяра на Тръмп да води преговори с Путин от името на САЩ. Участниците в анкетата били попитани също така доколко е правомерна срещата през лятото на м.г. на Доналд Тръмп-младши с руската юристка Наталия Веселницкая, в присъствието на зетя на президента Джаред Къшнър, и на шефа на предизборната му кампания Пол Манафорт. Само четвърт (26 на сто) от запитаните отговорили, че те имат право на такава среща. Близо две трети (63 на сто) обаче смятат, че срещата е била неуместна. Както бе съобщено по-рано, Тръмп-син не отрече, че е разчитал на тази среща да получи компромат срещу Хилари Клинтън, която тогава бе главният съперник от демократите в президентската надпревара срещу неговия баща Доналд Тръмп. Резултатите от проучването сочат още, че 58 на сто от американците са недоволни от работата на Тръмп като президент. 41 на сто пък не одобряват неговата икономическа политика. Освен това почти половината от анкетираните (48 на сто) смятат, че за времето на президентството на Тръмп САЩ са изгубили позиции в света. Що се отнася до въпроса за намесата в американските избори, мнозинството - 60 на сто от запитаните - вярва, че Русия се е опитала да повлияе на резултата от президентските избори в САЩ м.г. При това 44 на сто от анкетираните смятат, че именно Тръмп е получил изгода от руската намеса, а 14 на сто смятат обратното.

За отговорността ни към Македония

http://www.mediapool.bg/za-otgovornostta-ni-kam-makedoniya-news266692.html

Националният ни интерес е да имаме сигурни и благоденстващи съседи. Затова трябва да приветстваме и да сме готови да подкрепим амбициите на новата власт в Скопие за членство в евроатлантическите съюзи. Такава беше през 90-те принципната позиция на Гърция спрямо България. Във външнополитически план правителството на Зоран Заев, с подкрепата на парламента, трябва да разреши всички проблеми със своите съседи, за да изпълни изискванията на НАТО и критериите от Копенхаген на ЕС. Източник на тези проблеми е налаганата при управлението на Никола Груевски доктрина за македонизма, създадена от Коминтерна и поддържана от Кремъл. Нейните претенции към съседните страни са недопустими. Тя е чужда на албанския етнос и на другите малцинства в страната. Македонизмът на Груевски го оттегли от Съвместната декларация от 22 февруари 1999 г. на премиерите на Република България и на Република Македония, която често се споменавана тези дни. Отказът от македонизма е труден и ще изисква време, заради насажданата вече на няколко поколения негова идеология. Това пречи 1) да бъдат уредени вътрешно-етническите отношения; 2) да бъде решен спорът за името; и, 3) да се постигне споразумение с България. За да бъде преодоляно това наследство, е нужно национално съгласие. Отвън, подкрепата от България е необходимо, но недостатъчно условие; нужна е подкрепа от съседните страни, без намеса и опити да се диктуват решения. Най-важни са подкрепата от НАТО и ЕС и отворената перспектива за членство. 1) България активно подкрепи и съдейства за постигането на Охридския рамков договор от 2001, който гарантира досега етническия мир в страната. И сега следва да има готовност да подкрепи всеки напредък в по-нататъшно уреждане на вътрешно-етническите отношения при условие, че се постигне с широк консенсус в парламента. Както се вижда от последните конфликти в България, те стават заплаха за етническия и религиозен мир, когато в тях се включи мнозинството. Същият е рискът в Македония. Промяна на Охридския рамков договор срещу волята на по-голямата част от македонското мнозинство ще бъде грешка, която може да хвърли страната в хаос. Това следва да бъде позицията на България в НАТО и ЕС. За да покажем зрялост и разбиране на проблемите, трябва да подкрепяме на първо място баланса с интересите на мнозинството. Това означава да настояваме то да получи своите гаранции; да се противопоставим на опитите от Тирана да диктува план на Македония; да сдържаме непремерените европейски отстъпки на албанското малцинство. 2) Въпросът за името на страната следва да бъде решен на второ място. Основната причина за това е, че названието определя позициите, претенциите и мястото на страната на картата на Европа. В интерес на България е да подпише споразумение с еднозначно определен и политически признат субект на международното право, да подпише със стабилни власти, способни да го изпълняват. Освен това български интерес е да имаме съгласувана политика със евроатлантическите ни съюзници и с гръцките власти. 3) От трите проблема най-лесен за решаване изглежда този с България, но според мен той следва да бъде решен последен. България е имала най-висока отговорност към Македония от самото ѝ отделяне от Югославия. Тази политика следва да има приемственост. За да бъде ефикасна сега, е необходимо да бъде сдържана. Не е препоръчително София да е първата, която да авансира подкрепа за правителството в Скопие, особено преди то да предприеме необходимите действия и то не само в отношенията си с България, а за решаване на другите два проблема. Авансирането може да засили анти-българските нагласи, които Югославия, а в последните години ВМРО-ДПМНЕ, насадиха сред етническото мнозинство; особено при категоричната му убеденост, че е имало провокации на македонските албанци и намеса на Тирана. *** Сега България е с много силни позиции пред страните от Западните Балкани: с принципната си позиция през годините на разпадането на Югославия, като страна-член на НАТО и ЕС, с общата си история и култура с Македония, с авторитета си на вдъхновител и радетел на албанското възраждане. Ако има някакъв незначителен риск за нас, той е в тези анти-български нагласи, които могат да се изживеят с времето. Можем да бъдем само от полза. Затова страната ни следва да бъде включена постоянно в Берлинския процес за подкрепа на интеграцията на Западните Балкани в ЕС. Нека припомним тук, че войните в Косово, в Босна и Херцеговина, и конфликтът между албанци и македонци в 2001, бяха спрени, и Милошевич бе отстранен, със активното българско съдействие. Впрочем, всички страни-членки на ЕС от региона следва да бъдат участници в този Берлински процес. Нека да преценяваме точно, че сегашната управляваща коалиция в Скопие може да загуби местните избори през есента и това да доведе до изоставяне на курса към европейска и атлантическа интеграция или страната да бъда дестабилизирана отново. Нека сме резервирани и от това, че бивши служители на репресивната УДБ-а сега са привърженици и една от движещите сили на новите власти. И да призовем българските провокатори да намалят децибелите си към Македония. *Публикуваме позицията на бившия министър-председател (1997-2001 г.) Иван Костов, в чийто мандат през 1999 г. бе подписана съвместната декларация с тогавашния премиер на Македония Любчо Георгиевски. На базата на този документ бе подготвен обсъжданият от няколко правителства нов договор за добросъседство между двете страни, който се очаква да бъде подписан на 2 август т.г.

Крис Фрум удържа атаките на Барде в Централния масив

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/16/3008109_kris_frum_udurja_atakite_na_barde_v_centralniia_masiv/?ref=rss


Крис Фрум запазва жълтата фланелка в "Тур дьо Франс" и аванса пред най-близките си преследвачи. Трикратният шампион от "Скай" с 18 сек пред Фабо Ару и с 23 пред Ромен Барде.<br /><br />Етапът от Лайсак л’Еглиз до Льо Пуа-ен-Веле спечели Бауке Молема. Холандецът от "Трек" беше част от огромната откъснала се група, но избяга сам 29 км преди финала и финишира за 4.41:47 часа, на 19 сек пред Диего Улиси и Тони Галопен.<br />⚡️FLASH⚡️ Le coup de force...

Жена, пострадала при катастрофата на пътя Русе-Бяла, е починала в русенската болница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339531

Жена, пострадала при катастрофата на пътя Русе-Бяла, е починала в русенската болницаТежка катастрофа между два автомобила затвори главния път Русе – Бяла. Жена, пострадала при инцидента, е починала по-късно в русенската болница. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Русе. В 16.56 часа, чрез тел.112, в ОДМВР-Русе е постъпил сигнал за катастрофа с два леки автомобила на главния път Русе – София.

Сватба след сватба в понеделник на 17.07. 2017 г. в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6339024

Сватба след сватба в понеделник на 17.07. 2017 г. в ПловдивОбредните домове се пукат по шевовете и през септември 13 двойки сключват граждански брак днес в Пловдив. В трите младоженски дома, където ще се извършат ритуалите, не е имало досега толкова сватби в работен ден. "Всичките са избрали 17.07. 2017 заради трите седмици. Убедени са, че ще им донесе дълъг семеен живот",

Жълт код за силен вятър и силно морско вълнение за цялото Черноморие на 17 юли

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/jPmlLrshCj0/

Жълт код за силен вятър и силно вълнение на морето е обявен за цялото Черноморие за 17 юли, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН) . Над морето ще духа североизточен вятър с пориви 20 м/сек и вълнение на морето 3-4 бала. Жълтият код означава потенциална опасност и повишена вероятност за опасни метеорологични явления, които могат да причинят щети. От НИМХ препоръчват да се следи прогнозата за времето и да не се предприема неоправдан риск, особено при извършване на дейности, които зависят от времето, цитира Фокус.

Братът на иранския президент арестуван за финансови престъпления

https://www.actualno.com/asia/bratyt-na-iranskija-prezident-arestuvan-za-finansovi-prestyplenija-news_622652.html

Братът на иранския държавен глава Хасан Рохани – Хосеин Ферейдун, е бил арестуван по обвинения във финансови престъпления, съобщиха съдебните власти. „Бяха проведени многобройни разследвания по отношение на това лице, разследвани са и други лица, някои от които са в

Шефът на отбраната е убеден, че не е имало външна намеса при избора нов изтребител

http://www.mediapool.bg/shefat-na-otbranata-e-ubeden-che-ne-e-imalo-vanshna-namesa-pri-izbora-nov-iztrebitel-news266691.html

Абсолютно съм убеден по доклади на моите подчинени командири, че не е имало никаква външна намеса при разглеждане на офертите за нов изтребител за Военновъздушните сили, заяви началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев в неделя пред БНР.   В момента нарочна парламентарна комисия проверява процедурата по избор на нов изтребител поради съмнения, че е била манипулирана. Както е известно, в края на мандата си служебният кабинет, назначен от президента Румен Радев, одобри класирането на офертите и постави на първо място шведският "Грипен". Офертата за американски Ф-16 "втора ръка" е била декласирана. След като формира третия си кабинет, премиерът Бойко Борисов твърдеше, че решение всъщност няма, а е решено да се вземе решение. След това обаче заяви, че изборът е бил предрешен и започват преговори с шведите за "Грипен". Формирането на временната парламентарна комисия пък обтегна сериозно отношенията между президента и управляващото мнозинство, като Румен Радев заяви, че тази проверка била "трибунал" за разправа с него. Радев има отношение към процедурата по избор на изтребители – веднъж като командир на ВВС, а после като президент чрез назначеното от него служебно правителство.   Според последните виждания на Бойко Борисов единственото условие е изтребителите да са нови. Той намекна, че е възможно да се открие нова процедура. "Ние казваме какво искаме, оттам нататък е работа на комисията и въпрос на преговори какво ще се достави", коментира ген. Боцев. "Не мога да коментирам разни политически изказвания, компетентността и некомпетентността на хората, които се изказват. Мога да говоря за военните специалисти", заяви Боцев, който беше назначен на поста си от Радев през март.   Началникът на отбраната изрази надежда, че и трите проекта за модернизация – на ВВС, на ВМС и на Сухопътните войски, ще получат адекватно развитие.

Меркел: Германското правителство ще увеличи още инвестициите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339489

Меркел: Германското правителство ще 
увеличи още инвестициитеГерманският канцлер Ангела Меркел каза днес, че правителството й вече е увеличило инвестициите и че липсата на пари не е проблем, отхвърляйки критиките на нейния конкурент за канцлерския пост - лидера на германските социалдемократи Мартин Шулц, предаде Ройтерс. По-рано днес той я упрекна, че е пренебрегнала инфраструктурата на страната.

Тръмп: „Фалшивите новини“ изкривяват демокрацията

http://www.cross.bg/trump-falshivite-dori-1549235.html

/КРОСС/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкритикува медиите, че използват неназовани източници и че „съобщават новините много изкривени и дори злонамерено", пише The Hill. „С всичките тези измислени и неназовани източници и много изкривено и дори злонамерено предаване, фалшивите новини изкривяват демокрацията в нашата страна", заяви Тръмп на страницата си в социалната мрежа „Туитър". Тръмп също така обърна внимание, че неговият син Доналд Тръмп-младши е „позорен от фалшивите новини". „Хилари Клинтън може да изтрие 33 хил. имейла, а синът ми да бъде позорен от фалшивите новинарски медии?", пише в друг коментар на Тръмп.  

Стълпотворение и оглушителни топове в Пловдив за одеждите на Божията майка (снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339451

Стълпотворение и оглушителни топове в Пловдив за одеждите на Божията майка (снимки)Хиляди протягаха ръце да докоснат целебната икона на Богородица Всецарица 10 топовни салюта възвестиха в Пловдив пристигането на две светини - част от покрова и ризата на Божията майка, които с благословията на руския патриарх Кирил дойдоха в града и ще останат  до 30 юли. Другата ценност, която митрополията получи,

Дъжд и мъгла затрудняват издирването на Кристиян в Триград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339502

Дъжд и мъгла затрудняват издирването на Кристиян в ТриградОсми ден продължава издирването на изчезналото 16-годишно момче в Триград, което след като блъсна туристи на пътя, изчезна, информира Би Ти Ви. Дъжд и мъгла обгърна планината около Триград и отказа доброволците да влязат в гората да го търсят. Единствено роднините му обикаляха безцелно из горите. Все още от него няма и следа.

Израел се обяви против примирието в южните части на Сирия

http://pogled.info/svetoven/izrael-se-obyavi-protiv-primirieto-v-yuzhnite-chasti-na-siriya.87653

/Поглед Инфо/ Израел се обявява категорично против плановете на Москва и Вашингтон за примирие в южната част на Сирия, тъй като това би позволило на Иран да разшири присъствието си в региона. Това съобщи в неделя израелският вестник "Аарец", който се позова на премиера Бенямин Нетаняху.

Сърбия обяви, че 49 нейни граждани са в редиците на ИД

http://pogled.info/svetoven/balkani/sarbiya-obyavi-che-49-neini-grazhdani-sa-v-reditsite-na-id.87654

/Поглед Инфо/ Четиридесет и девет сръбски граждани са заминали да се сражават на страната на терористичната групировка „Ислямска държава”, съобщи вътрешният министър на Сърбия Небайша Стефанович.

Иракското разузнаване опроверга новината за смъртта на Ал Багдади

http://pogled.info/svetoven/iztok/irakskoto-razuznavane-oproverga-novinata-za-smartta-na-al-bagdadi.87655

/Поглед Инфо/ Главатарят на терористичната групировка „Ислямска държава” Абу Бакр ал Багдади е жив и се крие на територията на Сирия, заяви директорът на службата за разузнаване и контратерористични операции при вътрешното министерство на Ирак Абу Али ал Басри, цитиран от телевизионния канал „Ал Арабия”.

Обществената подкрепа за Тръмп се топи, показва допитване

http://pogled.info/svetoven/obshtestvenata-podkrepa-za-tramp-se-topi-pokazva-dopitvane.87656

/Поглед Инфо/ Обществената подкрепя за президента Доналд Тръмп спада, сочи допитване, а той трябва да преодолява множество неуспехи в изпълнението на предизборната си програма и в усилията си да отмени и замени Обамакеър.

Маестро Федерер спечели историческа осма титла на ”Уимбълдън”

http://frognews.bg/news_138376/Maestro-Federer-specheli-istoricheska-osma-titla-na-Uimbaldan/

На финала той победи Марин Чилич с 6:3, 6:1, 6:4. Така швейцарецът изпревари Пийт Сампрас и Уилям Реншоу, които имат по 7 титли от турнира.

Задържаха редактор на вестник заради статия относно опита за преврат в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339471

Задържаха редактор на вестник заради статия относно опита за преврат в ТурцияТурските власти са задържали редактор на регионален вестник заради статия, написана от него, в който е изразена критика срещу преувеличената значимост на опита за преврат от миналата година, предаде Ройтерс, цитира "Фокус". Йелиз Корай, редактор във вестник „Коджаели Кьоз“ от северозападната провинция Измит, е задържана в дома ѝ в събота вечерта.

Хиляди поляци протестираха срещу политизирането на съдебната власт

http://www.mediapool.bg/hilyadi-polyatsi-protestiraha-sreshtu-politiziraneto-na-sadebnata-vlast-news266690.html

Хиляди поляци се събраха в неделя на протест пред парламента срещу политизирането на съдебната власт. Повод за това стана приетият преди ден от Сената законопроект, който дава правомощия на депутатите и правосъдния министър да назначават съдии без консултации с магистатските среди. С решението се прекратява мандатът на сегашния кадрови орган - Националния съдебен съвет, а над половината от неговия състав ще бъде избран от депутатите. Управляващата партия "Право и справедливост" подготвя и подмяна във Върховния съд, като аргументът е, че е необходима по-голяма ефективност и отчетност на съдебната власт.   Правителството твърди, че реформата е необходима, тъй като правосъдието и корумпирано и служи само на интереса на елитите.   За да влезе в сила, законът трябва да бъде подписан от президента Анджей Дуда, който досега не е дал индикации, че ще наложи вето, предаде Би Би Си.   Откакто пое управлението през 2015 г., консервативното правителство на "Право и справедливост" прокара серия силно оспорвани реформи, които предизвикаха масови протести. В неделя привърженици на опозицията и активисти за граждански права се събраха пред парламента, развявайки знамената на Полша и ЕС.   Върховният съдия Влоджимиер Вробел заяви пред Би Би Си, че Полша ще бъде лишена от независимо правосъдие. Политиците и министърът на правосъдието, който в същото време е главен прокурор, ще са тези, които ще избират съдиите във Върховния съд, каза той.   По този начин съдът, който има последната за всички присъди в съдебната система в Полша, както и за изборите, може да бъде политически повлиян, допълни съдията. Законът бе гласуван в събота след разгорещен дебат в Сената.   Министърът на правосъдието Збигнев Зиобро каза, че промените са необходими, тъй като настоящата система за избор на съдии била недемократична.   Ние искаме да сложим край на корупцията и да въведем демокрация, тъй като Полша е демокрация, базирана на върховенството на закона, заяви той. Много поляци подкрепят този ход правителството, но много други смятат, че не става дума за реформа, а за политически контрол. Опозиционните партии се притесняват, че законът ще даде право на парламента, доминиран от партия "Право и справедливост", индиректен контрол върху съдебните назначения, което в нарушение на конституционното разделение на властите. Отделно от това тази седмица бе внесен друг закон, който ще даде право на министъра на правосъдието да освобождава всички съдии във Върховния съд и да посочва нови.   Проектозаконът не е бил обсъждан предварително и е внесен в парламента посред нощ. Дискусията по него предстои.   При управлението на "Право и справедливост" правосъдният министър получи значителна власт над прокуратурата в ролята си на главен прокурор, тъй като може да влияе на подчинените си да стартират разследвания. Опозиционната партия "Гражданска платформа" разкритикува внесения проект като "обявяване за преврат".   По -рано тази седмица комисарят по правата на човека в Съвета на Европа заяви, че планираните от полското правителство реформи са значима пречка за съдебната независимост в страната.   Манфред Вебер, лидер на най-голямата група в Европейския парламент, тази на ЕНП, коментира, че партия "Право и справедливост" слага край на върховенството на закона и напуска европейската ценностна общност. Въпреки всички критики обаче, социологическите допитвания показват нарастваща популярност на "Право и справедливост" на фона на исторически ниските равнища на безработицата в Полша.

Една жена загина, а други двама са ранени при катастрофа на пътя Русе-Бяла

//dariknews.bg/novini/bylgariia/edna-zhena-zagina-a-drugi-dvama-sa-raneni-pri-katastrofa-na-pytia-ruse-biala-2037110

Една жена загина, а други двама души пострадаха при тежка катастрофа между два автомобила на пътя Русе-Бяла. Това съобщиха от областната дирекция на МВР в крайдунавския град.

Видео от боя на трибуните, довел до трагедията в Сенегал

https://offnews.bg//futbol/video-ot-boia-na-tribunite-dovel-do-tragediata-v-senegal-660669.html

Появиха се първите кадри от ексцесиите на трибуните в Сенегал, довели до срутване на стена и смъртта на 8 души. Гледката наистина е потресаваща! Поне засега няма данни за нови жертви сред близо 50-те ранени.

Да припомним, стадион “Демба Диоп” в столицата Дакар стана арена на кървави сцени по време на финала за Суперкупата между Уакам и Стад де Мбур. При резултат 2:1 за Уакам на трибуните се стигна до сбиване. Едната агитка тръгна да бяга, но стена не издържа на напора и се срути.

Отдолу останаха десетки, като в същото време полицията започна да използва газ, за да разпръсне хулиганите. Извикани бяха линейки и пожарни.

Президентът на Сенегал Маки Сал поиска чрез пост в Туитър виновните да бъдат намерени веднага и наказани изключително жестоко.

Годината едва е преполовена, а жертвите по стадионите станаха доста. По-рано този месец осмина умряха при блъсканица на стадион в Малави. Жертвите, сред които 7 деца, бяха буквално стъпкани.

През май пък четирима починаха на мач в Хондурас. Трагедията стана, след като група ултраси опита да влезе със сила в един от секторите.

Пак блъсканица причини смъртта на 17 души на мача в Ангола през февруари. Организаторите бяха потъпкали всякакви норми на безопасност и огромна тълпа се опита да влезе през един вход.

Кола удари линейка на АМ ”Тракия”, дошла за катастрофа

http://frognews.bg/news_138375/Kola-udari-lineika-na-AM-Trakiia-doshla-za-katastrofa/

Първоначално кола катастрофирала на „Тракия“ при Ихтиман в посока София. При инцидента пострадала жената, управлявала автомобила. Към мястото на катастрофата веднага била изпратена линейка и когато тя пристигнала в района на инцидента, в нея се ударила друга кола - БМВ. При втората катастрофа пострадали петима души. Всички са без опасност за живота.

26 души са пострадали при инцидент в лунапарк в Испания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339423

26 души са пострадали при инцидент в лунапарк в ИспанияНай-малко 26 души са пострадали при инцидент, случил се на скоростно влакче в лунапарк в Мадрид, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус". Две влакчета се сблъскат. Всички пострадали, сред които и деца, са с леки травми и са настанени в болница. На място е пристигнала полиция , която изяснява причините за инцидента.

Отговор на един знаменосец

http://pogled.info/bulgarski/otgovor-na-edin-znamenosets.87651

/Поглед.инфо/ Обикновено посрещам хладнокръвно критичните бележки по мой адрес – дори да са най-примитивни. Причините са две. Първата: през десетилетията съм поощряван щедро от зрителите/читателите си, както и от някои от най-светлите личности на Времето ни. Втората: драли са ме здраво, например – с нарочно правителствено заявление /Луканов/, с декларация на Висшия съвет на БСП, сетне и с парламентарна декларация на СДС/ОДС, и пр.

Доживотен затвор ще грози нападатели, които заливат с киселина във Великобритания

https://www.actualno.com/europe/dojivoten-zatvor-shte-grozi-napadateli-koito-zalivat-s-kiselina-vyv-velikobritanija-news_622650.html

Британските власти смятат да увеличат максимално наказанието за нападение с използване на киселина и законът да предвижда най-тежка присъда – доживотен затвор, съобщи вътрешният министър на Обединеното кралство Амбър Хърд в статия, отпечатана във в. „Сънди таймс&rdquo

10 Дисни принцеси се събраха в реалността

https://offnews.bg//lajfstajl/10-disni-printcesi-se-sabraha-v-realnostta-660670.html

Като доказателство, че едно момиче може да бъде принцеса дори когато порасне, гласовете зад 10 анимационни принцеси на "Дисни" се събраха на специално събитие за феновете си в САЩ.

Жените са озвучавали принцесите във филми от близо три десетилетия - от "Малката русалка" (1989) до "Смелата Ваяна" (2016). Снежанка и Пепеляшка отсъстваха, но от "Дисни" обясниха, че все пак това е било най-голямото събиране на "кралски особи" на едно място.

Те подновяват работата си за нов филм на "Дисни", който ще "разбие" стереотипите за принцесите и ще излезе следващата година. В лентата героините няма да са облечени в дълги официални рокли - ще носят тениски и ще обсъждат предизвикателствата на това да се вписваш в представата за съвършенство.

В Сърбия задържаха над 350 души при полицейска операция

http://www.cross.bg/narkotitzi-operatziyata-ramkite-1549234.html

/КРОСС/ Сръбските полицаи са провели мащабна специална операция, в рамките на която са задържани 360 души по подозрение за извършване на различни престъпления. В рамките на операцията е иззето голямо количество оръжие и наркотици, това предава РИА Новости. Операцията под кодово наименование "Арес" (Древногръцкият бог на войната) е проведена в 27 градове на страната. В момента са повдигнати дела срещу 202 лица. Задържаните са обвинени в незаконно производство и разпространение на наркотици, убийства, изнасилвания, насилие, изтезания, изнудване, отвличания, грабежи и т.н. „Полицията ще продължи с операцията за защита на сигурността на гражданите", заяви по време на пресконференция сръбският министър на вътрешните работи Небойша Стефанович. Той уточни, че са иззети 167 кг. наркотици: кокаин, хероин, хашиш, марихуана и екстази, също така са открити три лаборатории за производството им. Иззети са четири автомата, 29 пушки, 30 пистолета, килограм взривове, шест гранати и повече от 3000 патрона. Стефанович посочи, че е иззета голяма сума пари, 19 автомобила, множество компютри и 150 гигабайта детска порнография.  

Tрима души пострадаха при тежка катастрофа на пътя Русе-Бяла

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339424

Tрима души пострадаха при тежка катастрофа на пътя Русе-БялаТрима души пострадаха при тежка катастрофа между два автомобила на пътя Русе-Бяла. Това съобщи директорът на областната полицейска дирекция в Русе старши комисар Теодор Атанасов. Сигналът е подаден малко след 17.00 часа днес. Два автомобила са се блъснали челно в района на ТИР паркинг "Мидата". Веднага на място са изпратени три линейки и екипи на

Министърът на образованието потвърди увеличението на учителските заплати

http://www.moreto.net/novini.php?n=355594

Обещанието за 15 процента увеличение на заплатите на всички учители от първи септември ще бъде спазено. Това увери в предаването "Неделя 150“ по програма "Хоризонт" на БНР министърът на образованието Красимир Вълчев.

Искаш да си главен архитект на Пловдив? Ето какво трябва да знаеш и можеш

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339036

Искаш да си главен архитект на Пловдив? Ето какво трябва да знаеш и можешВтори опит за избор на главен архитект на Пловдив ще направи общината през септември. Тогава ще бъде обявен нов конкурс за престижната длъжност, след като на предишното състезание не беше избран нито един от шестимата претенденти. "Искаме повече кандидати, за да няма съмнение, че нещо е нагласено. Държим да изберем най-добрия.

Газова бутилка се взриви в Добрич

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339420

Газова бутилка се взриви в ДобричГазова бутилка на автомобил се взриви в Добрич. Инцидентът е станал към 10 ч. сутринта, съобщи Би Ти Ви. Колата е била паркирана в гараж, собственикът й оцелял по чудо, разказва свидетелят. Нанесени са много поражения по близкия блок. От кадрите се виждат изпочупени прозорци на тераси и стаи поне до 4-ия етаж, избити врати на гаражи, паднал таван.

Най-дебелият българин: Ядох, пих и се веселих

https://www.vesti.bg/bulgaria/naj-debeliiat-bylgarin-iadoh-pih-i-se-veselih-6071543

Гриша Георгиев се оженил 64 килограма, напуснал работа в "Шератон" 127 килограма. В неговото село живее и най-възрастната българка

Най-дебелият мъж и най-старата жена в едно БГ село

https://www.vesti.bg/bulgaria/naj-debeliiat-myzh-i-naj-starata-zhena-v-edno-bg-selo-6071543

Гриша Георгиев се оженил 64 килограма, напуснал работа в "Шератон" 127 килограма. В неговото село живее и най-възрастната българка

Федерер триумфира с осма титла на Уимбълдън

http://www.mediapool.bg/federer-triumfira-s-osma-titla-na-uimbaldan-news266689.html

Роджър Федерер спечели рекордна осма титла на Уимбълдън, побеждавайки на финала хърватина Марин Чилич в три сета 6-3, 6-1, 6-4 за час и 40 минути.   В 11-ия си финал в "Ол Игланд Клъб" легендарният швейцарец изнесе поредния си рецитал. Така Маестрото спечели безпрецедентна осма титла в Лондон, с което еднолично се утвърди като най-успешния тенисист в този турнир, оставайки зад себе си легендата Пийт Сампрас със седем. Още по-впечатляващ бе начинът, по който 35-годишния швейцарец стигна до трофея. През целия турнир Роджър не загуби нито сет, с което повтори постижението си от 2007, когато спечели Аустрелиън Оупън, отново без загубен сет, предаде БГНЕС.   Финалът започна много оспорвано, като в началото и двамата тенисисти печелиха трудно своите сервис геймове. Първата възможност за пробив в мача се откри пред Чилич в четвъртия гейм, но Роджър удържа подаването си. Буквално минути по-късно Маестрото нанесе своя удар, пробивайки за 3-2, а впоследствие затвърди преднината си с гейм на нула. Федерер продължи да контролира ситуацията и след нов пробив в десетия гейм, спечели първия сет с 6-3. 35-годишният швейцарец продължи да диктува събитията на корта, повеждайки набързо с 3-0 след пробив във втория гейм. В този момент Чилич поиска медицинско прекъсване, очевидно изпитващ сериозен здравословен проблем. Все пак хърватинът показа характер и продължи срещата, като дори успя да намали изоставането си до 3-1. Силите на шампиона от Ю Ес Оупън 2014 обаче не стигнаха за повече и той предаде сета след категорично 6-1 в полза на Федерер. В третата част Чилич опита да окаже по-сериозна съпротива на своя съперник. Макар и трудно седмият поставен в схемата печелеше своите сервис геймове, запазвайки донякъде интригата. За негово съжаление обаче на отсрещната страна на мрежата бе Роджър Федерер. Швейцарецът реализира решаващ пробив за 4-3 и в крайна сметка стигна до победата с 6-4, записвайки седми успех над този съперник от общо осем срещи помежду им.   За Федерер това бе и втора Мейджър титла за годината, след като през януари спечели и Откритото първенство на Австралия.   "Чувствам се невероятно и този успех значи всичко за мен. Да бъда отново тук, да държа този трофей, спечелвайки турнира, без да загубя сет – просто е магическо", коментира Роджър Федерер, след като триумфира за осми път на Уимбълдън. "След миналата година не вярвах, че ще мога отново да достигна до финал тук, на Уимбълдън. За това повлияха и загубите от Новак във финалите през 2014 и 2015. Въпреки това не загубих надежда, че бих могъл да го направя, а когато вярваш – можеш да стигнеш наистина далеч. Не спрях да вярвам и да мечтая и ето ме днес тук", продължи той. Федерер отдаде заслуженото и на своя съперник в днешния финал, който имаше малшанса да се контузи по време на мача. "Понякога е жестоко, но той се бори мъжки, истински герой е и заслужава поздравления за представянето си в турнира. Марин, трябва да си много горд, че достигна до финала" каза Роджър Федерер.

Почти половината американци смятат, че Тръмп не може да представлява интересите на САЩ пред Русия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/16/3008091_pochti_polovinata_amerikanci_smiatat_che_trump_ne_moje/?ref=rss


Почти половината от американците смятат, че президентът на САЩ Доналд Тръмп не е способен да представлява интересите на САЩ в преговорите с Русия, сочат резултатите от допитване на вестник "Вашингтон пост" и телевизия Ей Би Си, оповестени днес и цитирани от ТАСС и БТА. На това мнение са 48% от анкетираните 1001 американци.<br /><br />Точно толкова смятат също, че за времето на президентството на Тръмп САЩ са изгубили позиции в света. Участниците в анкетата били попитани...

Почти половината американците смятат, че Тръмп не може да представлява интересите на САЩ пред Русия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/16/3008091_pochti_polovinata_amerikancite_smiatat_che_trump_ne/?ref=rss


Почти половината от американците смятат, че президентът на САЩ Доналд Тръмп не е способен да представлява интересите на САЩ в преговорите с Русия, сочат резултатите от допитване на вестник "Вашингтон пост" и телевизия Ей Би Си, оповестени днес и цитирани от ТАСС и БТА. На това мнение са 48% от анкетираните 1001 американци.<br /><br />Точно толкова смятат също, че за времето на президентството на Тръмп САЩ са изгубили позиции в света. Участниците в анкетата били попитани...

На върха има място само за Федерер

https://www.24chasa.bg/sport/article/6339400

На върха има място само за ФедерерГеният е първият с 8 титли на “Уимбълдън” Сълзи от радост, сълзи от болка. Видяха ги зрителите по целия свят по време на финала при мъжете на “Уимбълдън”. Роджър Федерер позволи на емоциите да го завладеят минути след разгрома 6:3, 6:1, 6:4 над Марин Чилич, който му донесе рекордната 8-а титла от този турнир (първа от 2012 г.

Мартин Шулц обвини Меркел в липса на ясен план

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339391

Мартин Шулц обвини Меркел в липса на ясен планПредседателят на ГСДП Мартин Шулц заяви, че, ако бъде избран за германски канцлер, ще засили инвестициите и европейското единство. Той обвини настоящия канцлер Ангела Меркел, че дава единствено празни обещания, предаде Ройтерс, цитира "Фокус". „Германия може да направи повече“, заяви Шулц по време на предизборно събрание в Берлин.

Варненскияте "Спартак", "Одесос" и софийският "Искър" се класираха за финалите на държавното по плажен футбол

http://www.moreto.net/novini.php?n=355588

Варненските "Спартак" и "Одесос, както и софийският "Искър", се класираха за финалите на държавното първенство по плажен футбол, които са от 8 до 10 септември в морската столица. Те заеха първите три места във втория кръг на надпреварата, който се проведе този уикенд в Шкорпиловци.

Хиляди се поклониха пред тефтерчето на Апостола

http://www.cross.bg/levski-vsichko-budem-1549232.html

/КРОСС/ Тефтерчето на Левски - светинята, пред която хиляди българи дойдоха да се поклонят в Народната библиотека. Всеки от тях с възторг и надежда в очите пристъпваше към ценната реликва, а любопитни деца и будни ученици с трепет гледаха всичко, което Апостола ни е завещал в тефтерчето си, съобщава БНТ. Със светнали очи и усмивки споделяха, че това е реликва, не само защото може да струва повече от всичко, а защото е на велик човек, на нашия герой, на нашето знаме. За всички посетители не само неговото тефтерче е ценно, а и всяко нещо, което е свързано с личността му. Всички бяха категорични, че и днес имаме нужда от човек като Васил Левски, за да ни вдъхне сила, да ни обедини и да бъдем отново силния народ, който е оцелял през вековете. Развълнуваните посетители признаха, че Левски е събирателен образ на всичко най-хубаво в България. Най-емблематичната личност в нашата история, която ни кара да свеждаме глави и с гордост и възхищение да си спомняме за делата му. За най-малките Васил Левски е икона, чийто пример трябва да се следва, за да бъдем сплотена и силна държава, която се бори за бъдещето си. За да бъдем отново здрав и обединен народ всеки трябва да носи частица от Левски в себе си и да върви по пътя на Апостола.    

Стотици се простиха с доц. Кристиан Таков

http://frognews.bg/news_138374/Stotitsi-se-prostiha-s-dots-Kristian-Takov/

Стотици политици, общественици и граждани се простиха с доц. Кристиан Таков. Преподавателят по конституционно право, съветник на президента (2012 – 2017 г.) Росен Плевнелиев и съосновател на „Да, България” почина на 51-годишна възраст.

Стотици се сбогуваха с доц. Кристиан Таков (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/society/stotici-se-sboguvaha-s-doc-kristian-takov-snimki-news_622666.html

Стотици близки, приятели и колеги се събраха пред храма "Свети Седмочисленици" в София, за да се сбогуват с доцент Кристиан Таков. Преподавателят по гражданско, семейно и търговско право в Софийския университет почина на 51 години. Сред дошлите да се поклонят пред паметта му имаше много политици, общественици и студенти. В последните години от живота си доцент Таков активно защитаваше гражданската позиция за пълноценна съдебна реформа, която да пресече корупционния модел в страната.

Пловдив се готви за срещи на върха за европредседателството

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339029

Пловдив се готви за срещи на върха за европредседателствотоПловдив се стяга за срещи на най-високо ниво през 2018 г. по време на европредседателството. "Тук биха могли да се провеждат интересни събития. Например 2018-а е година на археологията. Защо да не се проведе в града археологически конгрес", попита кметът Иван Тотев. Той съобщи, че вече общината е засипана със заявки за културната програма на

Кога се завръща топлото и слънчево лято?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/koga-se-zavryshta-toploto-i-slynchevo-liato-2037114

Студен фронт преминава през страната ни. В неделния ден той беше придружен и с валежи в почти цяла България.
 
Най-интензивни бяха преваляванията във високите части на Рила, където се изляха 50 л/кв.м. Силен дъжд валя в районите на

Стотици хора се сбогуваха с доц. Кристиан Таков

http://www.mediapool.bg/stotitsi-hora-se-sboguvaha-s-dots-kristian-takov-news266688.html

"Никога не е имало толкова много хора", казва продавачката в павилиона за цветя на пл. "Славейков" в неделя по обед, докато дълга опашка се вие под дъжда. Всички чакащи купуват цветя и продължават към храм "Св. Седмочисленици", където в 14 ч. започна опелото на доц. Кристиан Таков. Там се присъединяват към останалите хора, дошли да си вземат последно сбогом с една от най-светлите личности на днешна България. Стотици хора чакаха търпеливо с чадъри над два часа, за да изпратят Кристиан Таков.   Преподавателят по гражданско, семейно и търговско право почина във вторник на 51-годишна възраст.   Да се простят с него дойдоха негови близки, студенти, приятели, колеги и граждани. Сред тях бяха президентът (2012 – 2017 г.) Росен Плевнелиев, чийто правен съветник бе Таков, външният министър Екатерина Захариева, председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, бившият зам.-председател на парламента Екатерина Михайлова, лидерът на "Да, България" Христо Иванов, лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева, адв. Александър Кашъмов, магистрати и много студенти.   В последните години от живота си доцент Таков активно защитаваше гражданската позиция за пълноценна съдебна реформа, която да пресече корупционния модел в страната.   Той подкрепяше студентите, протестиращи срещу кабинета "Орешарски" и именно пред тях произнесе една от най-запомнящите се речи в окупираната тогава 272 аудитория.   "Истината не може да ни отклони в грешна посока. Мълчанието със сигурност ще го направи."   Тези думи, споделени от Кристиан Таков в неговия блог, бяха и негова житейска максима. Той не мълча. Бори се докрай. И никога не се примири с несправедливостта...   Публикуваме неговите приветствени думи към Випуск 2010 на Юридическия факултет на СУ "Св. Кл. Охридски" от юни 2010 година:   Времето е особено   Времето е особено. Доброто е потънало в многозаконието. Справедливостта често пада жертва на изкусна аргументация. Истината е безсилна пред корупцията. Времето е особено. Обществото ни дири стабилност не в морала си, а в институции. Ала институциите се състоят все от хора; хората пък често нямат морал. Времето е особено. - знаем закона, но сме забравили приличието; - търсим формални доказателства за очевидното; - спазваме процедури, за да загърбим разума; - решения се вземат колективно, но не за да са мъдри, а за да са безотговорни. Времето е особено. - Полуграмотните са на почит; - Безчестните са богати; - Честните – нечути; - Пред Храма дъни чалга, а Св. Синод не е разбрал. Времето е особено. - правото, колкото по-съвършено става, толкова се оказва по-безмощно и в това е неговият парадокс; - за общество ни, което започва да разчита само на правото, това право е напълно безполезно.   Не се лъжете. Времената винаги са били особени.   Днешното, освен че е особено, е и доста объркано. Но и това не е ново – спомнете си Ботевото "погледът мрачен, умът не види, добро ли, зло ли насреща иде". Към 140 години оттогава. Все сложно и все объркано. И все особено.   Тъкмо повод да кажете като милиони преди вас – "Искам да съм честен, но ми пречат". Рядко ще сте пред съдбовни избори. Развратът иде от малките компромиси и от ежедневността на злото. Ще маскирате страха си като разумност, алчността си – като предвидливост, а безчестието си – с изкусна аргументация.   Но тогава не пледирайте за невинност – разсъдъкът може и да ви заблуди; сърцето ви обаче знае.   Ако изберете светлата страна, ще ви е трудно, вероятно бедно, може би самотно и – със сигурност – несправедливо. Награда не се предвижда. И въпреки това този избор неизменно го прави голяма част от вас.   Така че, бъдете спокойни – изборът е ваш.   И не търсете оправдания. Защото изборът е ваш. Gaudeamus igitur!   София, 12 юни 2010 г.   Това трябваше да бъдат няколко приветствени думи към Випуск 2010 на Юридическия факултет на СУ. Не се получиха много приветствени.

В центъра на Антверпен задържаха мъж с брадва

https://www.actualno.com/europe/v-centyra-na-antverpen-zadyrjaha-myj-s-bradva-news_622648.html

Военен патрул задържа на централната търговска улица в белгийския град Антверпен мъж с брадва в ръце, съо6щи агенция „Белга”. Инцидентът е станал снощи. Военните получили сигнал за мъжа с брадва от пешеходци. При задържането той не е оказал съпротива. Военните са го п

Ръководителят на градска прокуратура: Не ни е страх да работим по престъпления по високите етажи на властта

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/16/3008083_rukovoditeliat_na_gradska_prokuratura_ne_ni_e_strah_da/?ref=rss


Сред работещите в Софийска градска прокуратура няма страх да се работи по случаи срещу хора от висшите етажи на властта, каза днес по Канал 3 ръководителят на звеното Емилия Русинова. В отговор на въпрос тя уточни, че не е имало пощада срещу никого, срещу когото са получени сигнали или прокуратурата се самосезирала.<br /><br />Емилия Русинова посочи, че за една година, откакто е начело на СГП има около 30 дела срещу лица с имунитет и министри. Тя изброи депутатите от...

Не ни е страх да работим по престъпления по високите етажи на властта, обяви ръководителят на софийската градска прокуратура

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/16/3008083_ne_ni_e_strah_da_rabotim_po_prestupleniia_po_visokite/?ref=rss


Сред работещите в Софийска градска прокуратура няма страх да се работи по случаи срещу хора от висшите етажи на властта, каза днес по Канал 3 ръководителят на звеното Емилия Русинова. В отговор на въпрос тя уточни, че не е имало пощада срещу никого, срещу когото са получени сигнали или прокуратурата се самосезирала.<br /><br />Емилия Русинова посочи, че за една година, откакто е начело на СГП има около 30 дела срещу лица с имунитет и министри. Тя изброи депутатите от...

Командващият на сухопътните сили на САЩ в Европа иска „военен Шенген”

http://www.moreto.net/novini.php?n=355593

Бързата реакция е от ключово значение за това дали дадена заплаха ще прерасне в ескалираща криза. Това подчерта командващият на сухопътните войски на САЩ в Европа ген. Бен Ходжис пред bTV по време на международното учение на източния фланг на НАТО „Сейбър Гардиън”.

Възпоменание за убитите евреи при парижките арести през 1942

http://dnes.dir.bg/news/izrael-frantzia-benjamin-netanjahu-emanuel-makron-26069959

Френският президент Еманюел Макрон припомни цялата отговорност на Франция за масовите арести на евреи в столицата и околността през 1942 година.

Руското посолство в Дамаск е улучено от снаряди

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339370

Руското посолство в Дамаск е улучено от снарядиПо руското посолство в Дамаск са изстреляни два снаряда, като единият е поразил комплекса на посолството, а другият е паднал наблизо, съобщи сирийската държавна осведомителна агенция САНА, цитирана от Асошиейтед прес и БНТ. Вече се е случвало сирийски бунтовници в столичните предградия да поразят руското посолство.

Даряват генералски пагони на Вазовия музей в Сопот

https://www.24chasa.bg/region/article/6339018

Даряват генералски пагони на Вазовия музей в СопотОфицерските пагони на Вазовия брат - ген. Владимир Вазов, ще получи родната къща-музей на големия писател в Сопот. "Дарението е от известния наш колекционер и историк Румен Манов, който ни предостави и кореспонденция между най-малкия брат на автора на "Под игото" д-р Борис Вазов и външният ни министър от 30-те години на миналия век Атанас Буров",

Федерер пренаписа историята на "Уимбълдън"

https://www.actualno.com/tennis/federer-prenapisa-istorijata-na-uimbyldyn-news_622654.html

На 35 години дни Роджър Федерер пренаписа историята на "Уимбълдън", печелейки за осми рекорден път титлата на кортовете в Лондон. Маестрото не срещна абсолютно никакви проблеми срещу Марин Чилич 6:3, 6:1, 6:4 и се нуждаеше само от 1.43 часа. Срещата не бе никак равностойна, като к

Цв. Кънчев: В махалите се заканват страшно: ”Българите ще видят след 30 години!”

http://frognews.bg/news_138373/TSv-Kanchev-V-mahalite-se-zakanvat-strashno-Balgarite-shte-vidiat-sled-30-godini!/

Тези от махалата в Асеновград се определят като турци, а не като цигани. Те , както и тези във варненската Максуда, гласуват за ДПС. Питайте ги тях за събитията и побоите в Асеновград. Това каза Цветелин Кънчев. Най -страшното е, което чувам в махалите: ”Българите ще видят след 30 години”, допълни лидерът на Евророма.

Коментар на седмицата №1: Третото бебе на Валери Симеонов

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6339167

Коментар на седмицата №1: Третото бебе на Валери СимеоновПубликуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е номер 1 с 50 420 прочитания. Номера с паричния стимул го пробват на много места по света, никъде не дава очакваните резултати, няма причини у нас да сработи дава очакваните резултати, няма причини у нас да сработи Защо ли няма масов възторг от стратегията на Валери Симеонов

България постигна първа победа в Пуерто Рико

http://www.cross.bg/pyerto-riko-bulgariya-1549208.html

/КРОСС/ Женският национален отбор по волейбол постигна първа победа от турнира на Световното Гран При в Сан Хуан, Пуерто Рико, предава БГНЕС. Във втория си двубой от Група F2 тимът победи Канада с 3:1 (15:25, 30:28, 31:29, 25:21). Нашите момичета загубиха откриващия гейм с 15:25, но успяха да направят пълен обрат и да се поздравят с успеха, който е общо 3-и за тях в най-комерсиалната надпревара през този сезон. В сравнение с първия двубой в Сан Хуан срещу Чехия, селекционерът Иван Сеферинов направи две промени в стартовата шестица - Юлия Стоянова замени Добриана Рабаджиева и завърши с 18 точки, а на поста разпределител Кристина Гунчева започна като титуляр на мястото на Петя Баракова. Много силен мач за България изигра Мирослава Паскова, която реализира 20 точки. 15 добави центърът Нася Димитрова. Гергана Димитрова приключи с 13, а с 8 завърши Мария Данчева. Топреализатор стана Елизабет Вендел от Канада с 24 точки. В другия двубой от Група F2, който се игра късно снощи, домакинът Пуерто Рико победи Чехия с 3:0. В последния ден от надпреварата България излиза срещу Пуерто Рико. Срещата е тази вечер от 1:10 ч.б.в.    

Затворена от Агенцията по храните пицария продължава да продава в Кранево

https://www.24chasa.bg/region/article/6339355

Затворена от Агенцията по храните пицария
продължава да продава в КраневоЗаведението „Златното пиле” в курортното селище Кранево продава пици и друга кухненска продукция, след като при проверка на експерти от Регионалната агенция по безопасност храните-Добрич, те затварят кухнята им миналия петък и дават съответни предписания. Вместо собствениците да заемат съвестно със изпълнението им,

Сръбската полиция задържа 360 души

http://www.moreto.net/novini.php?n=355592

Сръбската полиция проведе най-мащабната си операция досега, в рамките на която бяха задържани 360 души по подозрения в извършване на различни престъпления. Иззети са много оръжия, пари и наркотици, съобщи на пресконференция в Белград вътрешният министър Небойша Стефанович, цитиран от БГНЕС.

Мащабна полицейска операция в Сърбия, задържаха 360 души

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339346

Мащабна полицейска операция в Сърбия, задържаха 360 душиСръбските полицаи са провели мащабна специална операция, в рамките на която са задържани 360 души по подозрение за извършване на различни престъпления. В рамките на операцията е иззето голямо количество оръжие и наркотици, предаде РИА Новости. Операцията под кодово наименование "Арес" (Древногръцкият бог на войната) е проведена в 27 градове на

ТИР застана напряко на пътя София -Варна, движението спря

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339352

ТИР застана напряко на пътя София -Варна, движението спряКАТ липсва и никой не казва на шофьорите в двете посоки да търсят обходен път Пътят София-Варна бе блокиран в двете посоки недалеч от разклона за Малиново след 17.30 днес. Огромен ТИР е заел буквално цялото платно. Очевидно шофьорът се е опитвал да изпревари в натоварения неделен трафик, но мокрият от дъжда асфалт се е превърнал в пързалка.

Федерер пренаписа историята с нова титла на "Уимбълдън"

https://offnews.bg//tenis/federer-prenapisa-istoriata-s-nova-titla-na-uimbaldan-660667.html

Той е Роджър Федерер, той отдавна е легенда, но на 35 години не спира да пренаписва историята! Маестрото спечели рекордната осма титла от "Уимбълдън" и общо 19-а от Шлема. Швейцарецът съсипа 6:3, 6:1, 6:4 на финала в Лондон хърватина Марин Чилич за малко над 100 минути!

Федерер направи нещо уникално! Той завърши турнира без загубен сет! Останалото са рекорди, рекорди и пак рекорди.

Роджър е най-великият тенисист за всички времена, като се откъсна напред с 19 трофея от големия шлем - 8 от Лондон, по 5 от Мелбърн и Ню Йорки един от Париж! Втори е Рафаел Надал с 15 отличия в Шлема, а трети американската легенда Пийт Сампрас с 14.

"Явно трябва да почивам повече", пошегува се Федерер, "Не знам дали след още 6 месеца почивка ще се върна. Ето, държа трофей в ръцете си. Това е магия! Не бяха сигурен, че някога ще мога да стигна отново финал. Преди това пък два пъти загубих от Новак. Радвам се, че не спрях да вярвам. 

Вече имам 8 титли и това е фантастично. Този корт е специален! Тук са играли много легенди! Това беше празник на тениса. Нямаше свободни места на централния корт от първия ден. Дано догодина се върна и да защитя своята титла", добави Федерер.

"Синовете ми нямат идея какво се случват. Просто прекрасна гледка към прекрасна поляна, на която могат да тичат", каза Роджър за малките близнаци, които бяха на първия ред заедно с двете си каки и майката Мирка.

"Тази титла е за моето семейство, за екипа ми, за Швейцария", завърши геният от Базел. Той похвали Чилич, който на два пъти поиска медицинска помощ, но общо взето игра сковано и май направи най-слабия си мач на турнира.

На историческия момент се наслади елитът на Великобритания. В Кралската ложа седнаха Кейт и принц Уилям. Семейството на Дукесата на Кембридж беше сред обикновените зрители. Знаменитостите бяха десетки. Принцът на Монако - Албер Втори, беше с други кралски особи.

Място до корта зае английският премиер Тереза Мей, кметът на  Лондон Садик Хан, Найджъл Фараж, сър Клиф Ричард, нашумялият актьор Еди Редмейн, Сиена Милър, Брадли Купър, Хю Грант.

Спортният елит беше представен от Сеск Фабрегас, Тибо Куртоа и Алонсо (Челси), легендата на Арсенал Тиери Анри, куп бивши тенисисти.

Федерер пренаписа историята на "Уимбълдън" и грабна 19-ия си Шлем

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/16/3008073_federer_prenapisa_istoriiata_na_uimbuldun_i_grabna/?ref=rss


На 35 години и 342 дни Роджър Федерер пренаписа историята на "Уимбълдън", печелейки за осми рекорден път титлата на кортовете в Лондон. Маестрото не срещна абсолютно никакви проблеми срещу Марин Чилич, нуждаейки се само от 1.43 часа, за да победи с 6:3, 6:1, 6:4.<br /><br />Той вече е еднолично начело на "Уимбълдън", изпреварвайки носителят на 7 трофея Пит Сампрас. Титла №19 от Големия шлем за Федерер е и негов втори за годината след Australian Open.The record is...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване