Борисов нареди сеч в ГЕРБ-Добрич след скандала със суджуците

https://offnews.bg//politika/borisov-naredi-sech-v-gerb-dobrich-sled-skandala-sas-sudzhutcite-661112.html

Премиерът Бойко Борисов е наредил уволнението на всички членове на областното ръководство на ГЕРБ в Добрич, съобщи пресцентърът на партията.

Заповедта трябва да приведе в изпълнение зам.-председателят на партията Цветан Цветанов, на когото е разпоредено да информира членовете на Изпълнителната комисия с предложението на партийния председател.

Борисов предлага още комисията да освободи общинския ръководител, общинския организационен секретар и членовете на общинското ръководство на ПП ГЕРБ – Добрич.

Освен освобождаването на членовете на областното и общинското ръководство, предложението на Бойко Борисов включва още да бъдат утвърдени нови ръководства на областната и общинската структури.

Решението на Изпълнителната комисия ще бъде гласувано и приведено в действие още в понеделник, пишат от ГЕРБ.

Предисторията на тази партийна сеч са изнесените от главния прокурор Сотир Цацаров данни, че депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов е рекетирал бизнесмен от Добрич, като е използвал името на премиера Бойко Борисов. Той успял да отмъкне 4 тона суджук и 60 кг. телешка кайма и филе "Елена", за които твърдял, че са предназначени за Борисов. Храната така и не стигнала до премиера.

Спрямо депутата са събрани данни за общо пет извършени престъпления от 2012 година до настоящия момент.

Изявлението на Цацаров доведе до днешното доброволното даване на имунитета от депутата.

”Суджукгейт” в Добрич или как се управлява държавата по места и в столицата

http://frognews.bg/news_138713/Sudjukgeit-v-Dobrich-ili-kak-se-upravliava-darjavata-po-mesta-i-v-stolitsata/

Дребна на първи поглед злоупотреба за около 45 000 лева задейства Сотир Цацаров и прокуратурата по начин, който говори за ”висша намеса”. В случая това е самият премиер Борисов, от чието име злополучният любител на суджука и филе ”Елена” прибрал от търговец в Добрич тонове от деликатеса.

Горите на Родопите съхнат, предупреждават институции и учени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6349762

Горите на Родопите съхнат, предупреждават институции и учениВземат се спешни мерки за решаване на проблема „Заедно с водещи представители на лесовъдската наука, неправителствени организации, централна и местна власт трябва да уведомим медиите и обществеността, че гората на Родопите съхне. Голяма част от територията на страната е поразена от корояд и гъбни вредители, това налага взимането на спешни мерки“.

ГЕРБ предприема партийна чистка в Добрич заради Суджук-гейт

http://www.mediapool.bg/gerb-predpriema-partiyna-chistka-v-dobrich-zaradi-sudzhuk-geit-news266957.html

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов предприема чистка в областната организация на партията в Добрич. Мярката е заради разкритията на главния прокурор Сотир Цацаров, че местният депутат на управляващите Живко Мартинов е изнудвал търговец за 4 тона суджук от името на Борисов. Премиерът е разпоредил на заместника си Цветан Цветанов незабавно да информира Изпълнителната комисия на ГЕРБ с предложението за освобождаване на всички членове на областното ръководство на партията в Добрич. "Освен това председателят на ГЕРБ предлага на ИК да освободи общинския ръководител, общинския организационен секретар и членовете на общинското ръководство на ПП ГЕРБ – Добрич", допълват от партийния пресцентър. Борисов предлага след чистката да бъдат избрани нови ръководства на областната и общинската структури. Изпълнителната комисия ще гласува предложенията още в понеделник.

"Домашен арест" за шведа, обвинен за нападението над камериерка

http://www.moreto.net/novini.php?n=355991

На закрито заседание Бургаският окръжен съд освободи под "домашен арест“ шведския гражданин Ралф Сундберг. Той е обвинен за нанасянето на лека телесна повреда по хулигански подбуди на камериерка в хотел в Слънчев бряг.

"Суджукгейт": Не е страшно да си Банкянския старец, важното е с бабек да не корумпираш

http://www.mediapool.bg/sudzhukgeit-ne-e-strashno-da-si-bankyanskiya-starets-vazhnoto-e-s-babek-da-ne-korumpirash-news266956.html

Разкритията на главния прокурор, че депутат от ГЕРБ изнудвал добрички бизнесмен за суджук от името на премиера Бойко Борисов, стана повод за безкрайни творчески импровизации в социалните мрежи. Народният представител Живко Мартинов успял да придобие чрез изнудване четири тона суджук, 60 кг кайма и незнайно количество филе "Елена”, според разказа на Сотир Цацаров. Мартинов твърдял, че месните продукти са за премиера Борисов, до когото обаче не стигнало и парченце суджук, според данните на обвинител №1. "Дори ЕДИН суджук не е стигнал до министър-председателя. Егати и министър -председателя дето го имаме, извинявайте. Да се измъкнат 4 000 килограма суджук от клетия човек, да се замъкнат с бус за сушене, барабар с касетка филе "Елена" и накрая НИТО ЕДИН клет суджук да не стигне до Борисов. И после имаме претенции и какво ли не", коментира във Фейсбук профила си блогърката Letiashtata Kozzila Erato. "Всичко на тоя свят има начало и край. Само суджукът има два края. Живко Мартинов", написа учителят Емил Джасим.   "Не е страшно да си Банкянския старец, важното е с бабек да не корумпираш", написа пък Иван Червенков https://www.facebook.com/TheRedIvan , който преифразира думите на Борисов към внука му: "Не е лошо да си дедо, сине, лошо е с баби да спиш".   Maria Nikolova пък написа: "Ма ето бе, партийната субсидия вече ще е в суджук. По 5 суджука на глас". "ОК, ся, аз ако имам 4 тона суджук и някой от ГЕРБ дойде при мен да ми ги иска, и аз ги дам... кой е тъпият в случая? В смисъл, за да ми искат 4 тона суджук и аз да им ги дам ей така, някой бая услуги е трябвало да ми прави, не ли? Никой премиер, дори и това нещо дето го имаме, НЕ ЗАСЛУЖАВА 4 ТОНА СУДЖУК! НИКОЙ! Един суджук може и да ми се откъсне от сърцето (за да не му стане нещо, все пак е момче) но 4 тона да дам? НИКОГА! Освен ако някой не ми е дал на мен нещо преди това (и то да не е било на светло).... If you catch my drift!", заключи пък популярната с политическите си шаржове в социалните мрежи Татяна Кристи. Според Георги Симеонов надпис в прокуратурата би трябвало да гласи: "Голям суджук лапни-голяма дума не казвай" Иван Куцаров направи литературна препратка с туита: "Това суджука не е като салама, Санчо". Това суджука не е като салама, Санчо. #СуджукГейт — Ivan Koutzaroff (@IvanKoutzaroff) July 21, 2017 Станислав Михайлов обобщи : "Аз последно не разбрах обвинението за какво е: че е поискал суджук или че суджука не е стигнал до премиера… Аз последно не разбрах обвинението за какво е: че е поискал суджук или че суджука не е стигнал до премиера…? #Суджукгейт — Stanislav Mihaylov (@smihaylov) July 21, 2017

Соня Колтуклиева обвинена, че не платила данъци върху парите от Цветан Василев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6349767

Соня Колтуклиева обвинена, че не платила данъци върху парите от Цветан ВасилевСофийска градска прокуратура е повдигнала обвинение за данъчно престъпление на Соня Колтуклиева. Тя не е платила данъци върху парите, които е получавала от банкера Цветан Василев, потвърдиха източници от разследването пред "24 часа". В КТБ е открит архив, където всяко плащане към политици, журналисти или спортисти е пазено,

Борисов започна чистка в ГЕРБ, заради скандала със суджука

https://www.actualno.com/politics/borisov-zapochna-chistka-v-gerb-zaradi-skandala-sys-sudjuka-news_623685.html

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов е разпоредил на заместник-председателя на партията Цветан Цветанов да предприеме незабавни действия за информиране на Изпълнителната комисия с предложението за освобождаване на всички членове на областното ръководство на ПП ГЕРБ &ndash

Жителите на Ново Лески отново блокираха пътя за Гърция

https://www.24chasa.bg/region/article/6349721

Жителите на Ново Лески отново блокираха пътя за Гърция

Протест блокира пътя към Гърция в петъчния следобед. Жители на хаджидимовското село Ново Лески протестираха срещу разкриването на кариера за добив на инертни материали, предава БНТ. Хората казват, че кариерата е само на 400 метра от домовете им, притесняват се от прах и унищожаване на растителността в района.

Ювентус се облича в зелено

https://offnews.bg//futbol/iuventus-se-oblicha-v-zeleno-661111.html

Първенецът на Италия в последните шест години и финалист в Шампионската лига в последния сезон Ювентус представи третия си екип за новия сезон.

Зеленият цвят е преобладаващ във фланелката, чийто дизайн е дело на фенове на "бианконерите". Фланелката е продукт на реномирания производител Adidas и е комбинация между традиция и иновативност.

Междувременно стана ясно, че Федерико Бернардески може да се счита вече за футболист на Ювентус. Шефовете на "Старата госпожа" са се разбрали по всички точки с колегите от Фиорентина. За трансфера на италианския национал "виолетовите" ще приберат 40 милиона евро.

"Брунелески", от името на известния ренесансов скулптор Филипо Брунелески, ще подпише с Юве за срок от пет сезона и ще взима по четири милиона евро на година. Крилото оставя зад гърба си 93 мача и 23 попадения за "Ла Виола".

Ден по-рано Ювентус финализира трансфера на крайния защитник Матия Де Шилио от Милан. 24-годишният бранител премина медицински прегледи и подписа петгодишен договор с шампиона на Италия.

Юве ще плати на 12 милиона евро за правата на Де Шилио. Италианският национал ще замени бразилеца Даниел Алвеш, който напусна в посока Пари Сен Жермен.

Де Шилио изигра 110 шампионатни мача за шест сезона в Милан и стигна до позицията капитан, въпреки крехката си възраст.

Дани Петканов и Монти разкриват тайните на зумбата

https://www.vesti.bg/lyubopitno/dani-petkanov-i-monti-razkrivat-tajnite-na-zumbata-6071756

В новото риалити шоу „Падни-стани“ във Vbox7.com тримата се впускат в редица спортни предизвикателства

Борисов поиска оставката на ръководството на ГЕРБ- Добрич, заради аферата със суджука

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/07/21/3011246_borisov_poiska_ostavkata_na_rukovodstvoto_na_gerb-/?ref=rss


Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов е разпоредил на заместник-председателя на партията Цветан Цветанов да предприеме незабавни действия за информиране на Изпълнителната комисия с предложението за освобождаване на всички членове на областното ръководство на ПП ГЕРБ – Добрич. Това съобщиха от пресцентъра на партията.<br /><br />Поводът за оставката е проверка на прокуратурата, която е установила, че депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов, чийто имунитет по-рано днес поиска главният прокурор...

Дончев: Как допуснахме Европа да стане скучна?

http://frognews.bg/news_138712/Donchev-Kak-dopusnahme-Evropa-da-stane-skuchna/

ЕС е различен отпреди една година. Това заяви заместник-председателят на ЕК Юрки Катайнен, който е на посещение в България. Много от нас очакват голяма трансформация, която да се случи тази есен, предположи той. Катайнен изтъкна, че трябва да се направи много за сигурността.

Приложили сме редица мерки за справяне с пренаселеността и лошите условия в затворите

http://www.cross.bg/ysloviya-bulgariya-espch-1549794.html

/КРОСС/ България е въвела ефективно превантивно и компенсаторно средство за защита срещу лоши условия на задържане с приетите от Народното събрание на 25 януари 2017 г. промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС). В последните години бяха предприети и редица мерки за справяне с пренаселеността и лошите материални условия, като например новите правила за разпределение и трансфер на лишени от свобода, ремонтите в местата за лишаване от свобода, изграждане на две нови затворнически общежития в Дебелт и Разделна и др. Това посочва Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) в решението си от 20 юли 2017 г. по делата Атанасов срещу България и Апостолов срещу България, с което обяви за недопустими жалбите срещу България, подадени от двама лишени от свобода. Жалбите са подадени съответно на 21 февруари 2017 г. и 16 март 2017 г., след влизане в сила на по-голямата част от промените в ЗИНЗС. Този закон, изготвен от работна група в Министерство на правосъдието, беше приет в изпълнение на пилотното решение на ЕСПЧ „Нешков и други срещу България", групата решения „Кехайов срещу България" и дългогодишните препоръки на Комитета за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа. Настоящото решение съдържа оценката на ЕСПЧ за направената законодателна промяна в изпълнение на тези препоръки. Първият жалбоподател, е настанен в Затвора в гр. Стара Загора през декември 2016 г. и понастоящем пребивава там

Клас прослужено време завинаги

http://www.mediapool.bg/klas-prosluzheno-vreme-zavinagi-news266955.html

Една отдавна сготвена манджа се притопли тази седмица – клас прослужено време. Всъщност инициатор за появата ѝ „на масата” бе вицепремиерът Валери Симеонов. Тази отживелица от социалистическо време бе премахната за държавните служители още през май 2012 г. Тогава, за кратко, икономическата логика възтържествува с промени в Закона за държавния служител. За кратко, защото 5 години по-късно, клас "прослужено време"; продължава да съществува и дa се прилага за всички останали категории работещи; тези в частния сектор; тези по висшите етажи на изпълнителната власт и всички останали, които не се водят държавни служители; депутатите; работещите в съдебната власт; служителите на държавните компании. Клас прослужено време, всъщност, вече не се нарича така, но както и други „термини” е останал в речта от социалистическо време. Същото, между другото, е и с т.нар. детски надбавки, които вече се наричат „семейни помощи за отглеждане на дете” и не се дават на всички деца, както това беше едно време – за недоумение или гняв на голяма част от народонаселението, която очевидно не разбира смисъла на социалните помощи. Но въпросът тук е за клас прослужено време или както вече се нарича, „допълнително трудово възнаграждение за трудов стаж и професионален опит”. Това възнаграждение е минимум 0,6% според постановление на МС от 2007 г., но може и да е повече – например, за депутатите е 1%, както е разписано в Правилника за организацията и дейността на НС, а в съдебната власт по неофициална информация е 2%. Допълнителното възнаграждение се начислява годишно, т.е. като %, с който задължително се увеличава заплатата всяка година. За трудов стаж и професионален опит се зачита не само времето, в което наетият е работил при настоящия си работодател, но и всички предходни години стаж на същата или сходна длъжност, работа или професия. Т.е. за по-възрастните служители с по-голям трудов стаж клас прослужено време може да бъде сериозна сума. Например, за човек с основна заплата 1000 лева и 20 години трудов стаж, това означава допълнителни 120 лева на месец или 1440 лева на година. Това правно задължение за автоматично, ежегодно увеличение на заплатите не само противоречи на принципите на пазарната икономика, в която заплащането на труда зависи само от състоянието на пазара на труда (т.е. търсене и предлагане на кадри), финансовото състояние на фирмата и оценката за работата на работещите. То страда и от редица други пороци, основните от които съм се опитала да откроя по-долу: автоматичното увеличение на заплатите не отчита финансовото състояние на дружествата и може да „закопае” допълнително фирми с финансови трудности;   този автоматичен механизъм за покачване на заплатите влияе изключително лошо на стимулите за постигане на по-добри резултати, повече и по-качествена работа от работещите.   размерът на допълнителното плащане е източник на противопоставяне между по-млади и по-възрастни служители. Реално може да се интерпретира и като открита дискриминация на по-младите служители,    които може да се справят много по-добре, но пак да взимат по-ниска заплата именно заради това допълнително възнаграждение.   Може да послужи като мотив за съкращаването или ненаемането на по-възрастни работници с по-голям стаж – защо да ги наемам, след като за един младеж с 1-2 години стаж ще плащам, примерно, 100 или 200 лева по-малко на месец? Разбира се, това важи за (потенциални) работници със сходни умения и качества.   всички, като данъкоплатци, плащаме десетки милиони на година за стажа на магистрати, депутати, висши и други представители на изпълнителната власт, които не се третират като държавни служители.   разходите на работодателите за труд растат ежегодно само и единствено заради тези добавки – колкото повече наети с по-голям стаж има във фирмата, толкова по-високи са тези разходи. Ако ги нямаше тези допълнителни разходи, работодателите щяха да имат още един стимул да открият работни места - т.е. класът прослужено време е още един порок (bottleneck) на трудовоправните норми, които дърпат надолу на заетостта.   Класът прослужено време е още един стимул за преминаване в сивия сектор – защо да плащам ежегодно все по-високи осигуровки и минимални заплати, а отгоре на това и клас прослужено време? Въпреки всички проблеми за пазара на труда, светлата икономика и стимулите за работа, клас прослужено време вероятно ще остане да битува още дълго време в страната. Колкото бързо темата се появи на масата след несъгласуваното изказване на В. Симеонов, толкова бързо тя беше снета от дневния ред след спешна среща между премиера и синдикатите. Очевидно докато тези синдикати и този премиер определят регулациите на пазара на труда, тази социалистическа реликва в трудовите норми ще пребъде. Както, между другото, и редица други – но за тях друг път.

Лига Европа - резултати от II предварителен кръг и жребий за III кръг

https://www.24chasa.bg/sport/article/6349677

Лига Европа - резултати от II предварителен кръг и жребий за III кръг                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Брюксел може и да не накаже Полша, но Варшава рискува изолация

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/21/3011233_brjuksel_moje_i_da_ne_nakaje_polsha_no_varshava/?ref=rss


Европейската комисия разполага с малко лостове за въздействие върху управляващите националисти, които подкопават върховенството на закона в Полша. Но Варшава все пак рискува да стигне до последици като сериозно орязване на европейските фондове.<br /><br />Управляващата от края на 2015 г. свръхконсервативна и евроскептична партия "Право и справедливост" (ПиС) с бързи темпове прокарва в парламента внесен от нея законопроект, предвиждащ правителството да получи повече пряк...

Варна почете паметта на Никола Вапцаров

http://www.moreto.net/novini.php?n=356011

75 години от смъртта на Никола Йонков Вапцаров бяха отбелязани днес в едноименното Висшето военноморско училище, научи Moreto.net. Венци и цветя пред паметника на поета положиха кметът на града Иван Портних, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, зам.

Потвърдиха причината за смъртта на фронтмена на Linkin Park

//dariknews.bg/novini/sviat/potvyrdiha-prichinata-za-smyrtta-na-frontmena-na-linkin-park-2038293

Причината за смъртта на фронтмена на "Линкин парк" Честър Бенингтън е самоубийство чрез обесване, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

„Ислямска държава“ търси помощта на контрабандисти, за да се изтегли от иракския град Тел Афар

http://www.moreto.net/novini.php?n=356002

Докато иракската армия се подготвя за началото на операцията по освобождаването на град Тал Афар от „Ислямска държава“, обсадените терористи от „Ислямска държава“ търсят начин да избягат, предаде AhlulBayt. Според полк. Халед Дживари от полицията в провинция Нинева „паникьосаните“ ислямисти се опитват да избягат от Тал Афар с помощта на контрабандисти.

Суджуците обезглавиха ГЕРБ-Добрич! Борисов изхвърля цялото ръководство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6349672

Суджуците обезглавиха ГЕРБ-Добрич! Борисов изхвърля цялото ръководствоПредседателят на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на заместник-председателя на партията Цветан Цветанов да предприеме незабавни действия за информиране на членовете на Изпълнителната комисия с предложението за освобождаване на всички членове на областното ръководство на ПП ГЕРБ – Добрич. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

Каръците, които отказаха роли в Game of Thrones

https://offnews.bg//zvezdi/karatcite-koito-otkazaha-roli-v-game-of-thrones-661090.html

Повечето актьори вероятно биха се радвали да получат роля в Игра на тронове. Доста знаменитости са се опитвали да постигнат това, но без голям успех.

Но е имало и други. Не са един и двама артистите, които са били поканени в култовия сериал на НВО, но са отказали. Причините са различни. Някои са се отказали, защото парите били малко. Други - заради изтощителния снимачен график. А трети - просто защото не са вярвали в успеха на историята, вдъхновена от "Песен за огън и лед" на Джордж Р. Р. Мартин.

Тамзин Мърчант

Преди Емилия Кларк да получи международната си слава като Денерис Таргариен, Тамзин Мърчант бе първоначално избрана за Майка на драконите в оригиналния, неизлъчван първи епизод.

Първата версия на пилотния епизод била, според сценаристите Д. Б. Вайс и Давид Бениоф, "огромен проблем" и 90 процента от нея трябвало да бъде пренаправена. "Имахме страхотната възможност, когато от HBO решиха да продължат поредицата, въпреки всичките проблеми с пилотния епизод. Получихме шанса да се върнем обратно и да го пренапишем".

Когато HBO подновява снимането, Мърчант отпада от проекта поради "неясни причини" и преминава към сериала "Салем", отстъпвайки сцената на Кларк.

Дженифър Или

Мърчант не е единствената знаменитост, отстъпила от сериала след проблемите с първоначалния пилотен епизод. Звездата от "Гордост и предразсъдъци" Дженифър Или също е участвала в Game of Thrones. В първата версия на първия епизод тя е Катлин Старк, но се отказва ot сериала защото не можела да вмести в графика си повторните снимки.

След оттеглянето си от Game of Thrones тя участва във филми като "Речта на краля", "Агенти на съдбата" и "Враг номер едно". Също така получава роля в телевизионният сериал "Един надарен човек", така че кариерата й не е пострадала кой знае колко заради решението й да пропусне ролята, която в крайна сметка отива при Мишел Феърли.

Джейми Кембъл Бауър

Още един актьор от оригиналния първи епизод, който е отпаднал е Джейми Кембъл Бауър. Той е участвал също в "Здрач" и "Хари Потър". Неговата роля е била на Ваймар Ройс от Нощния страж. Но когато излязъл графикът за повторните снимки се оказал недостъпен. Около същото това време актьорът участвал в сериала "Камелот" и се подготвял за главна роля във филма "Реликвите на смъртните".

Ваймар Ройс е заменен от Роб Остлер. Това едва ли е довело до голям срив в кариерата му, защото така или иначе, защото Ройс е убит още във въвеждащата сцена.

Брайън Кокс

Имайки предвид впечатляващата му кариера, Шотландският актьор Брайън Кокс изглежда като добър избор за някой от царете на Седемте Кралства и някой от шоуто вероятно е споделял това мнение.

И досега не се знае за кой образ е бил предвиден той, но Кокс признава, че му е била предложена роля в началото, но той отказал заради ниска заплата. Той казва пред Vodzilla: "...глупаво отказах в ранните дни, защото не предлагаха достатъчно пари. Сега имат повече пари. Бях глупав. Аз бях глупав, отказът беше глупав, защото сега съм напълно пристрастен". 

Доминик Уест

Въпреки че не е сигурно за коя роля е бил избран първоначално, мнозина подозират, че звездата от "Аферата" е трябвало да бъде Манс Рейдър, бившият брат от Нощния страж, станал известен като "Краля отвъд Стената", след като се присъединява към Свободния народ.

Каквато и да е била ролята, Уест заявява пред Huffington Post, че трябвало да откаже "прекрасната роля" поради семейни причини.

"Беше ми предложено нещо в "Игра на тронове" и за съжеление не го бях гледал, но племенникът ми и баща му ми казаха:

"Боже, това е единственият велик филм в момента!" И аз се почувствах ужасно, защото тъкмо им бях отказал... Беше добра роля, прекрасна роля и ще съжалявам..."

Джилиан Андерсън

Джилиан Андерсън (Съли от "Досиетата Х")  също е трябвала да каже "Не, благодаря!" на шанса си в "Игра на тронове" поради задълженията си като родител.

И докато тя не е споделила коя роля е можело да й бъде предложена, мнозина смятат, че заради червените й кичури е добър избор за Мелисандра, Червената жрица.

Джонатан Прайс

Феновете на сериала несъмнено ще разпознаят Прайс като актьорът, въплътил двуличния Върховен врабец в пети и шести сезон. Но вярвате ли или не, той всъщност е бил поканен да участва във филма дълго преди това - и е отказал.

Това, което по-късно го е накарало да размисли, са личността и присъствието на Върховния врабец.

Пердита Уийкс

Актрисата от "Династията на Тюдорите" и "Страшната Пени" е била избрана да играе като Розлин Фрей, съпругата на Едмюр Тъли, но се отказва поради отдадеността си към друга поредица - "Еретиците" - и необходимостта да бъде 6 месеца във Румъния. Появява се един проблем обаче - Румънското правителство не им позволява да заснемат филма и целият проект се проваля така или иначе.

Уийкс споделя пред The Daily Mail: "Отхвърлих участие в "Игра на тронове", за да взема ролята и дори се молех на продуцентите, след като чух новините за Румъния, но вече беше твърде късно."

В крайна сметка ролята отива при Александра Даулинг, но Уийкс не е пропуснала толкова много. Героинята й участва само в един епизод и отсъства дори при повторната поява на съпруга й в сезон 6.

Рей Стивънсън

Ирландецът Рей Стивънсън също е имал шанса да участва в първите епизоди на шоуто, но той заявява пред Movies.com, че е отказал, защото не е искал да се присъединява към телевизионната сцена по това време.

Лили Алън

Яра и Теон Грейджой, които са брат и сестра във филма, е трябвало да бъдат изиграни от актьори, които са брат и сестра и в живота.

Певицата Лили Алън обаче отказва ролята на Яра Грейджой, за разлика от брат си Алфи Алън, който взима ролята на Теон Грейджой, заради сцената на коня, в която той е щял да я опипва. Когато разбира какво включва участието й, тя казва "Не, благодаря!"

Индийски производител на разтворимо кафе проучва България за бизнес

http://www.mediapool.bg/indiyski-proizvoditel-na-raztvorimo-kafe-prouchva-bulgaria-za-biznes-news266954.html

Делегация на една от най-големите индийски компании в производството на разтворимо кафе е в България, за да проучва терени в югозападната част на страната и възможностите за правене на бизнес у нас. Това е станало ясно след среща на представители на компанията, чието име не се посочва, със зам.-министъра на икономиката Александър Манолев, по чиято покана производителят на кафе е тук. Манолев е обещал административната подкрепа на икономическото министерство за реализацията на потенциалната инвестиция и е обяснил "предимствата" на страната ни за правене на бизнес - най-ниските данъци в Европа, много ниски оперативни разходи и редица облекчения при инвестиция от над 10 млн. евро. Индийската компания има производство в три държави и изнася продукция за повече от 80 страни по целия свят. Плановете им е да стъпят много по-масирано и в Европейския съюз, като България има всички предпоставки да се превърне в разпределителен център и производствена база за всички страни членки и редица държави от региона, съобщиха още от ведомството.

ПСЖ готов с 222 млн. евро за Неймар, баща му вече прибрал 40 млн. бонус

https://www.24chasa.bg/sport/article/6349665

ПСЖ готов с 222 млн. евро за Неймар, баща му вече прибрал 40 млн. бонусНеймар-старши вече е получил по банков път премия от 40 млн. евро за трансфера на сина си в “Пари СЖ”, твърди радио “Каталуня”. Според испански издание остава да се уточнят последните детайли около трансфера на Неймар-младши от “Барселона” в ПСЖ. Френският гранд ще плати фиксираната сума за напускане на бразилския нападател, която е 222 млн.

Анкара призовава Берлин за диалог заради кризата

http://pogled.info/svetoven/ankara-prizovava-berlin-za-dialog-zaradi-krizata.87768

/Поглед.инфо/ Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм отправи покана към Германия за диалог за намиране на изход от кризата в двустранните отношения, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Тръмп номинира гей за посланик в Берлин

http://pogled.info/svetoven/amerika/tramp-nominira-gei-za-poslanik-v-berlin.87769

/Поглед.инфо/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп е номинирал за посланик в Германия Ричард Гренел, съобщи ARD, позовавайки се на АП и Ройтерс.

Цацаров не се е интересувал откъде тръгва бизнес империята на Пеевски

http://www.mediapool.bg/tsatsarov-ne-se-e-interesuval-otkade-tragva-biznes-imperiyata-na-peevski-news266953.html

Прокуратурата не е призовала на разпит депутата от ДПС Делян Пеевски по делото за източването на КТБ, защото това може да се случи по желание на защитата на обвиняемия Цветан Василев в съдебната фаза на процеса. Това се разбра от думите на главния прокурор Сотир Цацаров, който в петък свика пресконференция по друга тема. Той отказа да коментира подробности от обвинителния акт за КТБ, уточнявайки, че "процедурата в съда ще се развие при открити врата, ще видите всичко".   Преди ден прокуратурата внесе обвинителния акт по мегаделото "КТБ", от чието резюме се разбира, че собственикът на банката Цветан Василев е успял да източи 2.7 млрд. лева със свита свои приближени. Сред политиците, които имат някакво отношение към ограбването на КТБ чрез кредити или давани на ръка пари от Василев, бе споменато само името на евродепутата Николай Бареков. Наблюдаващият прокурор Иван Гешев категорично отказа да назове други облагодетелствали се от КТБ политици, въпреки че имало такива.   Цацаров пък отклони призива на лидера на БСП Корнелия Нинова тези лица да бъдат публично огласени.   Както стана ясно, бившият партньор на Цветан Василев Делян Пеевски дори не е бил призован да свидетелства по делото, по което вече са били разпитани 400 свидетели. В резюмето на прокуратурата се посочва, че значителна част от парите на КТБ са източени към кухи фирми или офшорки. Прокурор Гешев обаче увери, че нямало доказателства Пеевски да е имал връзка с КТБ.   По повод твърдението на Гешев, че няма данни Пеевски да е взимал кредити от КТБ, главният прокурор също отказа да коментира факта, че още през 2009 г. прокурор Ангел Илиев установява при проверка на произхода на парите на Ирена Кръстева, че разрастването на медийната й империя е именно с кредит от банката на Цветан Василев.   Преди 8 години Илиев постановява отказ за образуване на разследване срещу Кръстева, записвайки в постановлението си, че "Нова българска медийна група холдинг" е финансирала закупуването на дружествата "Монитор" ООД, "Телеграф" ООД, "Политика днес" ООД, "Пресмаркет" ООД и "Престрафик" ООД през юли 2007 г. с кредит от КТБ. Впоследствие прокурорът оглави Софийската апелативна прокуратура, а в момента работи във Върховната административна прокуратура.   "Каква е тази проверка? Кой Ангел Илиев", бе реакцията на Цацаров, запитан от Mediapool дали заключенията на Илиев от 2009 г. не представляват именно данни, че Пеевски и семейството му също са се облагодетелствали от "пирамидата" КТБ.   Последва назидателен монолог на главния прокурор, който да внуши, че не се е интересувал от генезиса на бизнес -империята на "успелия млад човек", чието име стана нарицателно за модела "КОЙ".   "Моите уважения, ама аз 2009 г. не съм бил нито в тая сграда, нито в този кабинет, нали можете на глас да кажете името на главния прокурор през 2009 г. Можете ли? Ще ви помоля по-високо (тук репортерът на Mediapool назовава Борис Велчев – бел.ред.). Благодаря! Второ, кое е и кой не е свидетел... Нали сме съвсем наясно, че кръгът на свидетелите не е предопределен от прокуратурата. Защитата и тези хора са достатъчни професионалисти да го направят, при всички случаи има правото да иска доказателства. Какъв е проблемът защитата да поиска всеки от лицата, които вие посочвате и в крайна сметка съдът да го призове? Аз не виждам каквато и да е пречка, ама не ми задавайте на мен въпроса – 2009 г. какво се случи", каза главния прокурор.   След което добави: "Ако го призоват по искане на прокуратурата или по искане на защитата в съдебната зала, какъв друг вариант има Пеевски, за който вие ме питате, освен да се яви в съд? Какво друго ще направи, ще трябва да дойде в съда, нали така? Е, к'ъв е проблемът?!"   Ден по-рано шефът на спецпрокуратурата и водещ разследването за КТБ Иван Гешев също попита журналистите кой е Ангел Илиев, добавяйки, че не знае за съществуването на подобна проверка.

"В киното има прекалено много велики творби, които никога няма да видим"

https://offnews.bg//interviu/v-kinoto-ima-prekaleno-mnogo-veliki-tvorbi-koito-nikoga-niama-da-vid-661109.html

През 2017 г. Домът на киното отново бе избран от "Европа Синемас" да участва в селекцията на Младежкото жури на Венецианския филмов фестивал.

Стартиралата през 2010 г. програма „28 пъти кино” събира почитатели на киното на възраст между 18 и 25 години от 28-те държави-членки на Европейския съюз, канейки за специално жури във Венеция.

Тази година на предстоящото 74-ото издание на Венецианския кинофестивал през септември България ще бъде представена от Филип Морозов. По повода София Филм Фест предостави на OFFNews своето специално интервю с Морозов:

Как би описал себе си с три изречения?

Не обичам да говоря за себе си толкова, колкото за нещата, с които се занимавам или които ме вълнуват. Тези неща обикновено са свързани с музика, кино и добра храна. Често съжалявам, че не мога да бъда навсякъде едновременно.

Кое е най-важното нещо, което разбра в тийнейджърските си години?

Трябва да се полагат повече усилия, отколкото са нужни. Това важи за всичко.

Как се случи така, че се насочи към киното като професионално занимание? Какво те вдъхнови?

Краткият отговор би бил "Ах, този джаз" (All That Jazz) на Боб Фоси, който гледах в Одеон на 13 г. Като изключим това, всичко се случи сравнително внезапно и историята не е толкова впечатляваща. Винаги съм харесвал и съм се интересувал от кино, но до 10-ти клас исках да се занимавам с кулинарно изкуство – сладкарство най-вече. През януари 2012 г. обаче се кандидатирах за младежкото жури на един много сериозен кино-телевизионен фестивал/пазар във Франция – FIPA (Festival International de Programmes Audiovisuels) в Биариц. Избраха ме и попаднах в среда, в която усетих, че искам да се задържа. Два месеца по-късно същото се случи и на София Филм Фест-а. Оттам нататък сякаш нямаше връщане назад. Това учих, а няколко години по-късно започнах да пиша и да режисирам. Не съм го мислил много, но на този етап не мога да си представя да се занимавам с друго.

Учил си кино в Лондон - какво е най-важното, което откри за киното там?

Учих кинознание, по-точно. Всъщност основните неща, които осъзнах, вероятно ще прозвучат тривиално. Най-вече открих, че има прекалено много велики творби, които никога няма да видим, или за които въобще няма и да чуем. Често се замислям за това и ми е жал. Разбрах, че е хубаво – понякога дори е нужно - да можем да се отдалечим от първичните си мнения и да се замислим по-сериозно над това, което сме чули, видели и усетили. Това може да се случва във всякакъв аспект, независимо дали е кинематографичен, политически или чисто човешки. Невинаги е възможно, но когато усетим, че е, е важно. Така се оформя адекватна преценка.

Кое е най-силното ти преживяване, свързано с кино?

Безброй са, но наскоро имах шанса да видя "Одисея"-та на Кубрик от изумително запазеното копие от личния архив на режисьора. Прожекцията беше на 70мм с оригиналния шест-пистов, стерео-магнетичен звук, и то в присъствието на Дъглас Тръмбъл - супервайзър на специалните ефекти. Невероятен човек. Беше изключително могъщо. Самият той се развълнува почти до сълзи.
 
Как виждаш себе си в кино индустрията – продуцент, режисьор, сценарист и т.н.?

Основно режисьор и сценарист. Лично за мен тези две функции са неразделни. Не ми допада идеята да режисирам чужди сценарии, дори и това да не ме притеснява, когато други го правят. Харесва ми творбите да са лични и цялостни. От октомври обаче ще специализирам продуцентство в националния аудиовизуален институт в Париж. Причината е, че засега безусловно ми се правят български филми, а тук всеки трябва да умее сам да си е продуцент, поне донякъде. Все още не съм много компетентен по отношение на финанси, преговори и организация. За разлика от режисьорско образование, смятам, че такъв тренинг би ми бил полезен, дори и никога да не ми се наложи да продуцирам.

Кой е филмът, който си гледал най-много пъти и защо?

Трябва да изброя три. "Париж, щата Тексас" на Вим Вендерс, "Жертвоприношение" на Андрей Тарковски и "Скафандърът и пеперудата" на Джулиан Шнабел. Освен че ги приемам като три коренно различни А-Я учебника по кино, причината е и доста лична. Ще забележите, че имат обща тема: ролята, присъствието, отсъствието и загубата на бащите.

Какви филми би искал да гледаш повече?

Искам да гледам повече качествени хоръри и динамични, сюрреалистични трилъри. От години се прекланям пред A24, които систематично ни предоставят най-добрите такива. Най-вече искам да изчезне толкова анти-продуктивното разделение на видовете филми според произхода им. Това важи за много държави, но по-конкретно: не искам българските филми – поне тези, които излизат извън страната - да трябва обезателно да са суров натурализъм за умиращи старци в провинцията, хероин и изнасилване, корупция и емиграция. Това трябва да спре. Има много добри такива – и нека има още – но нека не са всички. В този смисъл много се зарадвах на сюжета на "¾", предстоящия игрален дебют на Илиан Метев. Доколкото разбирам: лятно време, млада пианистка, шантаво братче, безпомощен баща. Не знам нищо друго за филма. Това звучи като глътка свеж въздух. Пожелавам му успех в Локарно. (В този ред на мисли се сещам и за "Жажда" на Светла Цоцоркова.)

Какви добри практики, които си срещал в Париж и Лондон по отношение на кино културата и промотирането на филми, би искал да видиш и в България?

Всъщност ми е трудно да кажа. Парижкият и лондонският модел не могат да бъдат съпоставени с България. Там чисто исторически има друг вид и мащаб кино-култура, както и по-сериозен интерес към кинематографичното разнообразие. Френската синематека и британският филмов институт, например, са пълни от понеделник сутрин до неделя вечер, независимо дали е за ням филм на Кенджи Мизогуши от 1931-а или за програма от съвременни експериментални късометражки. И двете институции по-скоро имат необорим статут и авторитет, отколкото извънредно промотиране. Те са пилони на европейската кино-култура от самото начало. Не само има много повече хора, които да ги посещават – тези хора не са били лишавани от половин век чуждестранно кино (грубо казано половината история на киното). Те го познават, помнят го, искат го. В България сякаш дълго време просто не е имало как да стане, поне не и за широката публика. На този етап практиките са сходни, но кино-паметта и разнообразието тук се изграждат наново и отскоро. Разбира се, би било хубаво повече медии и публикации – онлайн или други – да обръщат внимание на филмите, които могат да бъдат видени по екраните. Мисля, че трябва да се набляга на по-привлекателни събития от сорта на панорамата на Фасбиндер, която се случи в партньорство с "Гьоте-институт". Беше представена по-внимателно, по-сериозно и включваше различни дискусии, партита, и т.н. Освен всичко вярвам, че средствата, допринесени от подобни партньорства, помагат и за по-активно промотиране.

Любима реплика или сцена от филм – ever?

Нищо не ми е “ever”, но прекрасно си спомням как се задъхах, когато видях "Japón" на Карлос Рейгадас на голям екран. В една сцена изтощеният главен герой се строполява до изоставен умиращ кон на ръба на огромна скала. Камерата хаотично се върти около тях и се издига все по-нависоко – разкрива се страховита пропаст, изумителен пейзаж, а героят и конят постепенно изчезват в далечината. Звучи “Erbarme dich” от “Matthäus-Passion” на Й. С. Бах (същото звучи и в "Жертвоприношение" на Тарковски).

От опита ти като жури до момента, смяташ ли, че публиката е точен критерий за успеха на един филм? Разграничаваш ли личните ти стилови предпочитания, когато гласуваш или се осланяш изцяло на усещането ти за даден филм?

Може би невинаги точен, но винаги важен. С майка ми водим този разговор откакто съм на 16 г. Никой не иска филмът, по който работи, да бъде видян само от едно-две журита. Всеки филм си има публика-мишена, независимо колко е малка тя. Киното фактически съществува чрез публиката. Няма значение дали творбата ще се хареса, дали ще провокира или потресе зрителите. Ако има любопитство, значи поне нещо е свършено както трябва. Разбира се, това не значи, че филмите, които не успяват да привлекат такъв интерес са недостойни сами по себе си. Външните фактори са много. Както споменах, гледам да се абстрахирам от предпочитанията си, а и честно казано не мога да определя какви филми категорично харесвам и какви - категорично не. Когато една идея е изградена и предадена качествено обикновено го усещам, дори и да не съм луд по филма.

Как ще се подготвиш за Венеция?

Най-вече държа внимателно да се запозная със заглавията от селекцията, която ще бъде обявена на 25-ти юли. Ще ми се, ако е възможно, да прегледам предишната работа на режисьорите и да разуча контекста на историите и продукциите, които ще се състезават. На място няма да има никакво време за подобни упражнения, а тази информация е много важна. Също така трябва да загрея с по-формалното писане, което допреди година ми беше ежедневната дейност. Тази година наблегнах основно на практика и активното писане мина на заден план за известно време. Ще пишем много.

Кои са най-важните качества, които едно жури трябва да притежава? Какво е твоето предимство, какво от опита ти ще допринесе за "28 Times Cinema"?

Журито трябва да е внимателно, непристрастно (поне не агресивно), и винаги отворено към дискусия. Странно е - често съм се замислял, че академичното ми образование вероятно ми пречи когато работя по филм. Навлизам в ненужни анализи по време на самия процес на писане или режисура и на моменти усещам, че това ме ограничава. За сметка на това смятам, че практиката много е обогатила преценката и усещането ми за кино – ако не другаде, то поне в рамките на фестивалните журита. Имам чувството, че съм свикнал на фестивалния процес от предишните си подобни изяви, но въпреки всичко този случай е доста по-сериозен и взискателен. Всички членове на журито са много различни и, сигурен съм, изключително интересни и интелигентни. Не знам какво друго мога да кажа предварително – всеки път протича различно.

Какво очакваш от Венеция?

Талантливи и любопитни хора; заетост и елегантност; безброй езици и хубава паста.

В каква насока би искал да те обогати дейността ти там?
 
Всъщност тази дейност абсолютно съответства с опита и развитието ми до този момент - просто e най-висшата форма, в която съм имал възможността да оперирам. Вече навлизам в сравнително напреднал и активен етап от живота си, но все още съм и в начален стадий на кариерата си. В този смисъл се надявам хората, които ще срещна там да се задържат като по-сериозни, трайни контакти и колеги занапред, независимо дали ще е за работа в офис или на терен.

Влизаме във Великобритания свободно до две години след Брекзит

http://www.cross.bg/vlizame-vuv-velikobritaniya-svobodno-do-dve-godini-sled-brekzit-1549788.html

/КРОСС/ Свободното движение на европейски граждани във Великобритания ще продължи до две години след напускането на страната на Европейския съюз като част от преходното споразумение. Това съобщава британският финансов министър Филип Хамънд пред в. „Таймс". Той настоява за преходен период, който да защити икономиката и да запази доверието на бизнеса. Вчера приключи първият пълен кръг на преговорите за брекзит. Между двете страни все още няма пълно разбирателство по ключови въпроси. Продължават да съществуват различия относно защитата на бъдещето на гражданите, които живеят извън страните си. Великобритания трябва да напусне ЕС до края на март 2019 г.  

Валери Симеонов: Циганите ще разберат, че не са по-силни от закона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6349640

Валери Симеонов: Циганите ще разберат, че не са по-силни от законаПреди десет дни, обещах на хората от Асеновград, че правителство и местна власт ще бутнат незаконните къщи в циганската махала. Днес първите незаконни постройки са съборени принудително. Това написа вицепремиерът Валери Симеонов във фейсбук.  "Следващата седмица е рунд 2, който ще завърши по подобен начин.

Осъдиха на 6 години и 4 месеца затвор пастир, заклал жестоко свой колега в шуменско село

https://www.24chasa.bg/novini/article/6349625

Осъдиха на 6 години и 4 месеца затвор пастир, заклал жестоко свой колега в шуменско селоСъстав на Шуменския окръжен съд постанови днес присъда от 6 години и 4 месеца лишаване от свобода за пастира Атанас Михайлов с която го признава за виновен в това, че на 14 декември м.г. в с. Златар умишлено и с особена жестокост е умъртвил колегата си Хюсеин Реджеб от с. Бяла река. Това съобщиха от съдебната институция.

Нинова: Корупция с четене на закони не се бори

http://dnes.dir.bg/news/bsp-kornelia-ninova-sotir-tzatzarov-podkrepa-bankite-26100399

Корупция с четене на закони не се бори, а с прилагането им. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в „Лице в лице“ по бТВ.

Смърт за милиони хора дреме в ядрените арсенали на Русия и САЩ

http://clubz.bg/56462-smyrt_za_milioni_hora_dreme_v_qdrenite_arsenali_na_rusiq_i_sasht

Снимка Архив

Тревогата от ядрените оръжия се увеличи, след като Северна Корея обяви в началото на месеца, че е изпробвала успешно междуконтинентална балистична ракета.

Това разгневи САЩ, а шефът на Пентагона Джеймс Матис заплаши Пхенян с "ефективен и убедителен отговор".

Изобщо реториката намеква за връщане към разширяването на ядрените арсенали по целия свят, пише в. "Дейли телеграф".

През декември 2016 г. руският президент Владимир Путин заяви на среща с висши военни, че сред главните цели през тази година ще бъде засилването на атомния потенциал.

Американският му колега Доналд Тръмп прибягна до туитър, за да обяви, че ще направи същото.

The United States must greatly strengthen and expand its nuclear capability until such time as the world comes to its senses regarding nukes

Тази реторика доведе до притеснения относно ядрения капацитет на света и непредсказуемостта на тези, които притежават бойни глави.

Сякаш светът е далеч от обуздаване, отбелязва "Дейли телеграф". Милиони килотонове са на въоръжение по света.

А ядрените световни сили имат близо 15 000 бойни глави. повечето от тях принадлежат на САЩ и Русия.

Смята се, че почти 10 000 от тях са на въоръжение. Останалите вероятно очакват демонтиране, сочат данни на Асоциацията за контрол над оръжията.

Кои страни имат ядрени оръжия?

5 са световните ядрени сили - Китай, Франция, Русия, Великобритания и САЩ. Те са официално признати за притежатели от Договора за неразпространение на ядрените оръжия.

Този договор признава и узаконява арсеналите на тези държави, но не предвижда те непрекъснато да ги произвеждат или поддържат. Напротив - те са поели ангажимента да ги елиминират.

Има още 4 страни, които имат атомни оръжия. Това са Пакистан, Индия, Израел и Северна Корея. Те не са подписали договора и се предполага, че притежават общо 340 бойни глави.

На Русия и САЩ се падат 88 на сто от целия световен арсенал. Ако броим и демонтираните оръжия, процентите стават 93.

Колко смъртоносни могат да бъдат оръжията?

Ядрените оръжия от целия свят, чийто общ брой в момента е 14 900, са в състояние да погубят милиони хора и да изравнят със земята десетки градове.

Според проучване на "Дейли телеграф" комбинираната мощ на руските и американските арсенали е 6600 мегатона. Това прави една десета от цялата слънчева енергия, която Земята получава всяка минута.

Ако бъде хвърлена една B-83 - най-голямата бомба в настоящия арсенал на САЩ, тя ще убие 1,4 милиона души през първите 24 часа. Други 3,7 милиона ще пострадат, след като радиусът на термалната радиация достигне 13 километра.

Американската бомба B-83.

"Цар Бомба" е най-голямата бомба, изпробвана в СССР. Ако тя падне върху Ню Йорк, може да причини смъртта на 7,6 миллиона души и ще рани други 2,4 милиона. Ядрените частици могат да се разпръснат на площ от 7880 квадратни километра при скорост на вятъра 25 километра в час, което ще засегне още няколко милиона.

Руската "Цар бомба"

Арсеналите и на Москва, и на Вашингтон са регулирани от редица договори, ограничаващи броя и видовете бойни глави и системите за тяхното изстрелване.

Ако обаче някоя от двете страни погелае да увеличи ядрения си потенциал, както намекнаха Тръмп и Путин, тези споразумения могат да бъдат разклатени, а светът да бъде хвърлен в нова Студена война.

Загиналите на протестите във Венецуела са вече 100 души

https://offnews.bg//sviat/zaginalite-na-protestite-vav-venetcuela-sa-veche-100-dushi-661108.html

100 души са вече загиналите на протестите срещу замислената от президента Николас Мадуро конституционна реформа от април до момента. Ранените са стотици.

Днес загинаха трима души, а вчера по време на вчерашната 24-часова стачка загина 15-годишно момче. 

Организираната от опозицията обща стачка опразни улиците на Каракас, съобщиха ДПА и БТА. 

Протестът беше организиран с цел да принуди Мадуро да се откаже от промените в конституцията. На 30 юли трябва да се състоят изборите за членове на учредително събрание, което ще пренапише конституцията, за да се осигури мнозинство на социалистите. 

На изборите през декември 2015 г. опозиционната Коалиция на демократичното единство получи мнозинство и контрол върху парламента.

Оттогава опозицията призовава за референдум за отстраняване на президента Мадуро и за нови президентски избори. 

Трайчо Трайков: Парламентът се готви да върне Народния съд

http://frognews.bg/news_138711/Traicho-Traikov-Parlamentat-se-gotvi-da-varne-Narodniia-sad/

Не е работа на общината да има банка. След като си върна контрола от група фирми около Ковачки, банката върви добре. Нашето задължение е да потърсим най-доброто решение. Това каза Трайчо Трайков по БТВ, във връзка с предложението му в общинския съвет да се приватизира Общинска банка.

Дневен хороскоп за 22 юли

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-22-uli-news_623682.html

Овен През този ден си припомнете всичко, което сте искали да направите през последните години и не сте успели. Започнете със списък, а после – всичко по реда си. Телец През този ден запазете преди всичко спокойствие. Опитайте се да намалите оборотите, защото в противен с

Енигматичните мустаци на Салвадор Дали са непокътнати от смъртта

http://www.mediapool.bg/enigmatichnite-mustatsi-na-salvador-dali-sa-nepokatnati-ot-smartta-news266952.html

Експертите, които в нощта срещу петък, ексхумираха тялото на Салвадор Дали за вземане на проби за ДНК-тест за спор за бащинство, разкриха, че енигматичните мустаци запазена марка на испанския художник все още украсяват лицето му, непокътнати почти три десетилетия след смъртта му, предаде "Гардиън" в петък. Предишният ден, след затварянето на музея на Салвадор Дали в родния му град Фигерас, съдебни медици влязоха в проектираната от самия него сграда, за да изровят останките му, положени в крипта под 1.5-тонна плоча. Те бяха придружени от директора на музея, кмета на Фигерас, представители на културния отдел в кметството, адвоката на фонда на името на Дали и полиция. Около театър-музея се събра тълпа от протестиращи срещу ексхумацията и обикновени зяпачи, някои от които се опитваха да проследят случващото се вътре в сградата с дронове. Ковчегът на художника, станал символ на сюрреализма, е бил отворен в 10.20 часа в четвъртък вечерта, а малко след полунощ от върховния съд на Каталуния обявиха, че е взет биологичен материал от останките му за извършване на ДНК-пробите. Тестовете трябва да докажат дали Салвадор Дали е баща на 61-годишна гледачка на карти таро, която претендира, че е негова дъщеря. Заради неин иск, в края на юни испански съд разреши ексхумацията на тялото на великия художник. Взети са зъби, кости и нокти на актьора, предаде ББС. Техният анализ ще бъде направен в мадридския Институт по токсикология и резултатът ще се сравни с ДНК-данните на претендентката за негова дъщеря Мария Пилар Абел Мартинес, на 61 години. Това ще отнеме седмици и вероятно резултата ще е ясен през септември. Чак след приключването на тестовете взетите от ковчега части от тялото ще бъдат върнати обратно. Генералният директор на фонда "Гала-Салвадор Дали” Луис Пенюелас коментира, че тленните останки на испанския художник са много добре запазени, благодарение на балсамиране, а прочутите мустаци на артиста са запазили формата си и положението си в позиция "10 часа и 10 минути". Същото заяви и един от експертите, балсамирали тялото на Дали през смъртта му през 1989 г. “Мустаците му все още са непокътнати, като кръстосани ръце – 10:10 часа, точно както той ги харесваше. Това е чудо", каза балсаматорът Наркис Бардалет пред каталунското радио RAC1. Откриването на лицето на художника, покрито с копринена ръчно везана кърпичка, е било много емоционален момент, допълва Пенюелас. След балсамирането, тялото на Дали се е мумифицирало и е станало твърдо като дърво и това наложило използването на електрически нож, вместо обикновен хирургически скалпел при вземането на пробите, обясни Бардалет Мария Пилар Абел Мартинес поне от десетилетие претендира, че е единствена дъщеря на прочутият сюрреалист. Тя води дело срещу държавата, на която Дали завеща имуществото си, и след поредица съдебни дела бе установено, че начинът да приключи този спор е ДНК-анализ на останките на художника.

Подводен робот ще инспектира АЕЦ "Фукушима"

http://econ.bg/Новини/Подводен-робот-ще-инспектира-АЕЦ-Фукушима-_l.a_i.745951_at.1.html

Операторът на тежко засегнатата от земетресението от 2011 г. в Япония АЕЦ „Фукушима“ съобщи, че използва подводен робот, който да се опита да...

Говорителят на Белия дом хвърли оставка

//dariknews.bg/novini/sviat/govoriteliat-na-beliia-dom-hvyrli-ostavka-2038285

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър - един от най-важните гласове на правителството - подаде оставка, след като президентът Доналд Тръмп назначи за директор на комуникациите на Белия дом финансиста от Уолстрийт Антъни Скарамучи, предадоха Франс пр

Открили бутилка с алкохол до тялото на вокалиста на Linkin Park?

//dariknews.bg/novini/sviat/otkrili-butilka-s-alkohol-do-tialoto-na-vokalista-na-linkin-park-2038286

Недопита бутилка алкохол е била намерена в стаята, където е починал вокалистът на рок групата Linkin Park Честър Бенингтън. Не се съобщава за открити наркотици, пише лайфстайл изданието TMZ, цитирано от ТАСС.

Ердоган: Германия плаши инвеститорите в Турция с лъжи

http://dnes.dir.bg/news/investitori-metezhat-turtzia-26100346

Ердоган обвини германското правителство, че се опитва да изплаши инвеститорите в Турция с лъжи. Шойбле сравни Турция с Източна Германия, когато тя беше ГДР.

Юнкер обещава по телефона помощ на Ципрас заради труса в Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6349593

Юнкер обещава по телефона помощ на Ципрас заради труса в ГърцияПредседателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е информирал по телефона гръцкия премиер Алексис Ципрас за готовността на Комисията да направи всичко необходимо, за да подпомогне усилията на гръцките власти за справяне с последиците от земетресението, разтърсило остров Кос, съобщават гръцките медии, цитирани от БТА.

Повече от 200 вторични земетресения след силния трус в Егейско море

https://offnews.bg//sviat/poveche-ot-200-vtorichni-zemetresenia-sled-silnia-trus-v-egejsko-more-661110.html

Повече от 200 са вторичните земетресения след станалия тази нощ силен трус в Егейско море, показва обновяваната в реално време система на Европейския средиземноморски сеизмологичен център.

6,7 по Рихтер бяха регистрирани час и половина след полунощ българско време, а двама души загинаха на гръцкия остров Кос - турски и шведски туристи, повече от 200 бяха ранени. Сред пострадалите няма български граждани, уверяват от Външно министерство.

Повечето от вторичните трусове са слаби и вероято не са били усетени, има и такива с магнитуд над 4 по Рихтер, показва системата.

Говорителят на личния юридически екип на Доналд Тръмп подаде оставка

http://www.cross.bg/trump-razsledvaneto-ekipa-1549787.html

/КРОСС/ Говорителят на личния юридически екип на президента на САЩ Доналд Тръмп подаде оставка. Марк Корало беше говорител на Марк Касовиц, който защитава Тръмп в разследването на предполагаема руска намеса в президентските избори миналата година. Причината за оставката му е несъгласие с евентуална стратегия на адвокатите на Тръмп да дискредитира или ограничава екипа, ръководещ разследването. Все още няма коментар от екипа на американския президент.  

Морските слонове са чувствителни към ритъма на звуците, издавани от събратята им

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6349586

Морските слонове са чувствителни към ритъма на звуците, издавани от събратята имСеверните морски слонове в Тихия океан се разпознават помежду си, като запаметяват уникалния ритъм на звуците, издавани от събратята им, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. За разлика от други бозайници, морските слонове улавят разликата в звукови пулсации, за да идентифицират събратята си.

Прибраха 58 бездомни кучета от курортите край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=355995

Общински служители са прибрали 58 бездомни кучета от курортните комплекси край Варна от началото на летния сезон досега. Улични животни се прибират постоянно и от центъра на града. Затова и приютът в Каменар, който е с капацитет от 197 места, вече е препълнен, отчете зам.

Корнелия Нинова: Корупция без политически чадър не може

http://frognews.bg/news_138710/Korneliia-Ninova-Koruptsiia-bez-politicheski-chadar-ne-moje/

Корупция без политически чадър не може. Това е ясно. Политиката се използва задкулисно за лични цели. За това искаме да знаем кои политици са взимали пари от КТБ. Това мнение изрази лидерът на БСП Корнелия Нинова по БТВ.

Цацаров даде да се разбере, че прокуратурата не иска да разпитва Пеевски

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/21/3011189_cacarov_dade_da_se_razbere_che_prokuraturata_ne_iska/?ref=rss


Прокуратурата не е разпитала депутата от ДПС Делян Пеевски в разследването за КТБ, защото е преценила, че той няма отношение по казуса. "Няма никаква пречка по искане на защитата Делян Пеевски да бъде призован като свидетел в съда", заяви днес главният прокурор Сотир Цацаров.<br /><br />Вчера единият от адвокатите на Цветан Василев - Христо Ботев, коментира, че в хода на досъдебното производство е искал Пеевски и премиера Бойко Борисов да бъдат разпитани, но прокуратурата...

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър подаде оставка

http://pogled.info/svetoven/amerika/govoritelyat-na-beliya-dom-shon-spaisar-podade-ostavka.87766

/Поглед.инфо/ Говорителят на Белия Дом Шон Спайсър подаде оставка. Това съобщава американският в. „Ню Йорк таймс“, позовавайки се на свои източници.

Договорът с България открива сериозни перспективи за Македония

http://pogled.info/svetoven/balkani/dogovorat-s-balgariya-otkriva-seriozni-perspektivi-za-makedoniya.87767

/Поглед.инфо/ Договорът за приятелство с Република България открива сериозни перспективи за Македония. От този договор Македония може само да спечели. Той ще влезе в сила, след като бъде одобрен от парламента.

Фестивал на занаятите преобразява центъра на Царево

https://www.24chasa.bg/region/article/6349589

Фестивал на занаятите преобразява центъра на ЦаревоРъчно изработени бижута, дрехи, сувенири, играчки, керамика, както и няколко работилници ще привличат вниманието на жители и гости по време на 4-дневния фестивал на творческите занаяти и изкуство в центъра на Царево. От 27 до 30 юли ще се обособи пространство, в което всеки ще може да усети творчеството на десетки автори от цялата страна.

Съдът в Страсбург: България е взела мерки за условията в затворите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/21/3011231_sudut_v_strasburg_bulgariia_e_vzela_merki_za/?ref=rss


Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) признава, че с промените в закона за изпълнение на наказанията, България е взела мерки за условията в затворите. Съдът, който отхвърля две жалби на затворници, признава, че страната е въвела ефективно средство за защита, съобщават от министерството на правосъдието.<br /><br />Промените бяха изготвени от екипа на заместник-министъра на правосъдието Андрей Янкулов и гласувани през януари тази година. Те бяха продиктувани от пилотното...

Звездите се сбогуваха с Честър Бенингтън в интернет

https://offnews.bg//kultura/zvezdite-se-sboguvaha-s-chestar-beningtan-v-internet-661105.html

Вчера се простихме с един човек, оставил дълбок отпечатък в развитието на метъл стила със силния си глас и характерното си поведение. Фронтменът на "Linkin Park" Честър Бенингтън реши да сложи край на живота си на едва 41 години, оставяйки шест деца. 

Честър Бененгтън започва кариерата си от малки банди, а бедността му е позната. Изпадал в периоди на тежки финансови проблеми, свързани с пристрастяването към наркотиците и алкохола, той винаги успява да се вдигне на крака - до вчера, когато реши да сложи край на живота си като се обеси.

Групата има няколко платинени албума, а Бенингтън е идол на стотици хиляди души. Негови фенове бяха и много известни изпълнители. Част от тях почетоха вокалиста на LP чрез съобщения в социалните мрежи.

Певицата Кейти Пери написа в "Туитър": "Почивай в мир... Сърцето ми е с всички, които остави. Ако страдате, не се срамувайте да говорите с някого за това".

Джъстин Тимбърлейк написа, че предава "най-искрените си съболезнования на семейството и приятелите на Честър Бенингтън и семейството от Linkin Park". "Наистина уникален, скромен фронтмен", написа звездата в "Туитър". 

Китаристът Дарън Малакян от рок групата System of a Down сподели трогателен спомен за първата си среща с Бенингтън. 

"Шокиран съм и натъжен от новината за смъртта на Честър Бенингтън. Спомням си първия път, когато срещнах Честър. Бях в лошо настроение зад кулисите на наше участие, а той влезе в съблекалнята и повдигна духа ми, преди да изляза на сцената. Работата с Честър и Linkin Park за песента "Rebellion" бе една от най-забавните, която съм правил с други артисти. Те ме караха да се чувствам като у дома си, когато свирихме заедно. Сърцата ни са с Linkin Park и семейството на Честър. Честър Бенингтън ще липсва много", написа той от общия профил на групата в "Туитър".

Фронтменът на Limp Bizkit Фред Дърст качи снимка с Бенингън в "Инстаграм" и текст "Ще ми липсваш".

Gonna miss you

Публикация, споделена от Fred Durst (@freddurst) на

Майк Шинода от Linkin Park, дългогодишен колега и приятел на Бенингтън, написа: "Шокиран съм и сърцето ми е разбито, но е истина."

Певецът Ейкън сподели във "Фейсбук": "Една легенда ще почива в мир (твърде рано)".

Реакциите на звездите след смъртта на Честър Бенингтън

https://offnews.bg//sviat/reaktciite-na-zvezdite-sled-smartta-na-chestar-beningtan-661105.html

Вчера се простихме с един човек, оставил дълбок отпечатък в развитието на метъл стила със силния си глас и характерно поведение. Фронтменът на "Linkin Park" Честър Бенингтън реши да сложи край на живота си на едва 41 години, оставяйки шест деца сираци. 

Честър Бененгтън започва кариерата си от малки банди, а бедността му е позната. Изпадал в периоди на тежки финансови проблеми, свързани с пристрастяване към наркотици и алкохол, той винаги успява да се вдигне на крака - до вчера, когато реши да прекрати живота си чрез обесване.

Групата има няколко платинени албума, а самият Бенингтън е идол на стотици хиляди души. Негови фенове бяха много от най-известните изпълнители по света. Част от тях споделиха мъката си в социалните мрежи, изказвайки последна почит за вокалиста на LP.

Певицата Кейти Пери написа в своя профил в "Туитър": "Почивай в мир... Сърцето ми е със всички, които остави. Ако страдате, не се срамувайте да говорите с някого за това".

Джъстин Тимбърлейк написа в социалните мрежи, че предава "най-искрените си съболезнования на семейството и приятелите на Честър Бенингтън и семейството от Linkin Park". "Наистина уникален, скромен фронтмен", написа звездата в "Туитър". 

Китаристът Дарън Малакян от рок групата System of a Down написа трогателен спомен за първата си среща с Бенингтън. 

"Шокиран съм и натъжен от новината за смъртта на Честър Бенингтън. Спомням си първия път, когато срещнах Честър. Бях в лошо настроение зад кулисите на наше участие, а той влезе в съблекалнята и повдигна духа ми преди да изляза на сцената. Работата с Честър и Linkin Park за песента "Rebellion" бе една от най-забавните, която съм извършвал с други артисти. Те ме караха да се чувствам като у дома си, когато свирихме заедно. Сърцата ни са с Linkin Park и семейството на Честър. Честър Бенингтън ще липсва много", написа той от общия профил на групата в "Туитър".

Фронтменът на Limp Bizkit Фред Дърст качи снимка с Бенингън в "Инстаграм", придружена с текст "Ще ми липсваш".

Gonna miss you

Публикация, споделена от Fred Durst (@freddurst) на

Майк Шинода от Linkin Park, дългогодишен колега и приятел на Бенингтън, написа: "Шокиран съм и сърцето ми е разбито, но е истина."

Певецът Ейкън сподели във "Фейсбук": "Една легенда ще почива в мир (твърде рано)".

Ципрас и Могерини говорят на 4 очи в Атина за отношенията Турция-ЕС и кипърския проблем

https://www.24chasa.bg/novini/article/6349544

Ципрас и Могерини говорят на 4 очи в Атина за отношенията Турция-ЕС и кипърския проблемГръцкият премиер Алексис Ципрас е разговарял на четири очи в Атина с Върховния представител за външната политика и сигурността на ЕС Федерика Могерини, като двамата са обсъждали отношенията между Турция и ЕС и проблема за Кипър, съобщават гръцките медии, цитирани от БТА. По време на разговорите е била дадена оценка,

Напълно се затваря за автомобили бул. "Дондуков"

http://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2017/07/21/3011107_napulno_se_zatvaria_za_avtomobili_bul_dondukov/?ref=rss


От днес столичният булевард "Княз Александър Дондуков" е напълно затворен заради ремонт, като движението на автомобили ще се блокира и по отсечката между булевард "Васил Левски" и улица "Кракра". Ремонтът ще продължи до края на октомври, като засега кръстовищата на "Дондуков" с булевард "Васил Левски"и улица "Г.С. Раковски" няма да бъдат затваряни.<br /><br />От днес се отваря за движение улица "Кракра", която...

Напълно затварят за автомобили булевард "Дондуков"

http://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2017/07/21/3011107_napulno_zatvariat_za_avtomobili_bulevard_dondukov/?ref=rss

От днес столичният булевард "Княз Александър Дондуков" е напълно затворен заради ремонт, като движението на автомобили ще се блокира и по отсечката между булевард "Васил Левски" и улица "Кракра". Ремонтът ще продължи до края на октомври, като засега кръстовищата на "Дондуков" с булевард "Васил Левски"и улица "Г.С. Раковски" няма да бъдат затваряни.<br /><br />От днес се отваря за движение улица "Кракра", която...

Поредна жертва на морбили в Румъния, броят на смъртните случаи достигна 32

https://www.24chasa.bg/novini/article/6349582

Поредна жертва на морбили в Румъния, броят на смъртните случаи достигна 32Още един румънски гражданин почина от морбили, с което броят на смъртните случаи достигна 32 от началото на епидемията, съобщава Медиафакс, позовавайки се на Националния център за наблюдение на контрол на заразните болести. Поредната жертва на морбили в Румъния е лице на 29 години от южния окръг Долж, което се разболяло от морбили през февруари,

Илия Настасе е наказан до края на 2020 г. за псувни, сексизъм и расизъм

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/21/3011164_iliia_nastase_e_nakazan_do_kraia_na_2020_g_za_psuvni/?ref=rss


Международната федерация по тенис (ITF) спря правата на капитана на женския отбор на Румъния за "Фед къп" Илия Настасе. Бившият номер 1 няма право да изпълнява каквато и да е официална длъжност в турнирите на ITF до 31 декември 2020 г.<br /><br />Освен това носителят на две титли от Големия шлем няма да бъде допуснат до нито едно състезание под егидата на международната федерация до 31 декември 2018 г.<br /><br />71-годишният румънец е наказан за множество...

Циклами на открито

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6349165

Циклами на откритоВ рода Cyclamen има над 15 вида, сред които само няколко са подходящи за отглеждане навън За нашата страна от значение е C. europeum, която се среща в Търновско, Средни Родопи, Средна гора и на много места в Западна България. Това са многогодишни тревисти растения. В почвата видоизмененото подземно стъбло образува месеста грудка.

Владимир Путин лично обещал на Берлин да не допусне турбините на ”Сименс” в Крим

http://frognews.bg/news_138709/Vladimir-Putin-lichno-obeshtal-na-Berlin-da-ne-dopusne-turbinite-na-Simens-v-Krim/

През септември 2016 година лично руският президент Владимир Путин на среща с посланика на Германия в Москва и външния министър Зигмар Габриел е поел ангажимент доставените от ”Сименс” 4 турбини да не бъдат използвани в Крим, съобщи ”Виртшафтсвохе”, като се позова на свой източник, който е присъствал на срещата.

Реджеп Тайип Ердоган: Германия не може да уплаши Турция със заплахи

http://www.moreto.net/novini.php?n=355996

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Германия не може да уплаши Турция със заплахи. Това се случва на фона на дипломатически спор между двете държави заради арести в Турция, накарали германското правителство да предупреди за опасност германските туристи и инвеститори в страната , предаде AFP.

Нинова: Да разкрием политиците, финансирани от КТБ, която е огледало на прехода

https://www.24chasa.bg/novini/article/6349534

Нинова: Да разкрием политиците, финансирани от КТБ, която е огледало на прехода"Най-логично е да бъдат разкрити всички политици, които са били финансирани от КТБ. Заради прозрачността и общественото настроение е редно да се знаят имената ми". Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в тв предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви. "КТБ е пълно огледало на годините на прехода - задкулисни договорки зад гърба на хората.

Икономиката на бъдещето принадлежи на разказвачите на истории

http://www.investor.bg/zoom/355/a/ikonomikata-na-bydeshteto-prinadleji-na-razkazvachite-na-istorii-243471/

Разказването на истории ще оформи по нов начин икономиката и може да ни отдалечи от материалното

МЗХ: Горите на Родопите са болни и съхнат, трябва сеч

https://offnews.bg//obshtestvo/mzh-gorite-na-rodopite-sa-bolni-i-sahnat-triabva-sech-661106.html

Гората на Родопите съхне. Голяма част от територията на страната е поразена от корояд и гъбни вредители, а това налага вземането на спешни мерки, предупреди зам. земеделският министър Атанас Добрев по време на инспекция в горските територии Ардино и Женда, заедно с учени от БАН и Лесотехническия университет, областните управители на Кърджали и Смолян и общинари от Ардино.

Основна причина за увеличаване на нападенията е добрата хранителна среда за развитие на короядите. Тя е следствие на голямото количество увредена дървесина - над 2 млн. куб. метра от абиотични фактори – ветровали, ветроломи, ледоломи и снеговали, и невъзможността за бързото й извличане и усвояване в рамките на 1 година, поради високия процент недостъпни терени.

Какви са необходимите "спешни мерки" посочи акад. Александър Александров от Института по гората към БАН: сеч.

"Процесът е обезпокоителен и е наложителна спешна човешка намеса, - заяви акад. Александров. - Короядните петна се разширяват понякога и с метър на ден и трябва да лекуваме тази гора и това става със сеч. На места се засяга и дървесината около короядните петна, където короядът се е преместил и започва да ползва хранителната среда", каза още той.

Това, което има да се решава, не засяга само институциите, а и всички собственици на гори. Предстои труден период на извличане и усвояване на тази дървесина и нека да оставим лесовъдите да си свършат работата, каза още акад. Александров.

Размерът на засегнатите площи е много динамичен, но по последна информация са приблизително около 300 хил. дка.

В последните години проблемът се разраства и разширява. От средата на 2016 г. има тенденция на увеличаване размера на засегнатите иглолистни култури. В сравнение с 2015 г. е регистриран ръст на засегнатите площи от 66 хил. дка на 180 хил. дка или близо 3 пъти. Само до месец юли 2017 г. засегнатите площи са колкото за цялата 2016 г.

Съхнещите гори са с възраст 40-50 г., която се определя като пределна за тези изкуствени насаждения. 

Директорът на Изпълнителна агенция по горите Григор Гогов информира, че в засегнатите райони са ограничени сечите на здрава дървесина и се приоритизира усвояването на увредената. Той посочи, че се идентифицират собствениците на засегнатите гори, на които се правят предписания за предприемане на мерки за провеждане на санитарни сечи и други мероприятия.

Виц на деня - 21 юли

https://offnews.bg//vitc-na-denia/vitc-na-denia-21-iuli-661107.html

Запазването на клас прослужено време ще коства на българските работодатели 50 тона суджук годишно, обявиха експерти от ИПИ.

Докладът е писан по този повод.

Източник: Турхан Апдула

YouTube продължава борбата си с тероризма по нов начин

https://news.bg/companies/youtube-prodalzhava-borbata-si-s-terorizma-po-nov-nachin.html

Търсенията за Ислямска държава ще се пренасочват към антитерористични клипове

Американски войници спасяват българи

http://pogled.info/bulgarski/amerikanski-voinitsi-spasyavat-balgari.87765

/Поглед.инфо/ Американската телевизия Би Ти Ви излъчи един забележителен репортаж. Виделите го сигурно още тръпнат от вълнение: американски войници, участвали в маневрите в Черноморския регион, помогнали на българи, пострадали в автомобилна катастрофа. Интервюираха и един войник – да го наречем Милър: „Ние винаги помагаме“ – каза той.

Мустаците на Салвадор Дали са непокътнати

http://www.cross.bg/dali-salvador-myzeya-1549786.html

/КРОСС/ Тленните останки на испанския художник сюрреалист Салвадор Дали, ексхумирани по нареждане на съд в Мадрид, са много добре запазени, благодарения на балсамиране. Прочутите му мустаци пък са съхранили формата си. Това съобщи генералният директор на фонда „Гала-Салвадор Дали" Луис Пенюелас, цитиран от БГНЕС. В нощта срещу петък в театъра-музей на Дали в каталунския град Фигерас беше извършена ексхумация на тялото на починалия преди 28 години артист. В края на юни съд одобри искането на родената през 1959 г. гадателка Пилар Абел Мартинес, която твърди, че е дъщеря на художника. Магистратите решиха, че единственият начин да се установи евентуално наличие на роднинска връзка е ДНК-анализ. Той ще бъде извършен в мадридския Институт по токсикология, а резултатите ще са готови в началото на септември. За да бъде извършена ексхумацията, беше вдигната масивната половинтонна плоча на пода в музея, под която е погребан Дали. На процедурата присъстваха няколко съдебни медици, директорът на музея, кметът на Фигерас, представители на културния отдел в кметството, адвокатът на фонда и служители на реда. Ексхумацията завърши в 0.40 ч. след полунощ. За ДНК-анализа са в зети проби от две големи кости, от косата и ноктите на Дали. След медицинското изследване те ще бъдат върнати в ковчега.  

Със събор честват Илинденско-преображенското въстание във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=355966

Със събор във Варна ще бъде чествана 114-та година от избухването на Илинденско-Преображенското въстание, научи Moreto.net. Съборът ще се проведе в парка на квартал "Аспарухово", утре - 22 юли от 11 часа. Организаторите на регионалното събитие са македонското дружество "Гоце Делчев" и тракийско "Капитан Петко войвода".

Покажeте санирания блок, спечелете 13 000 лева и за съседите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6347705

Покажeте санирания блок, спечелете 13 000 лева и за съседитеНаграден фонд от 13 000 лева осигурява Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за победителите в конкурса за най-качествено и красиво саниран блок по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни, който започна по инициатива на „24 часа”. На победителите ще бъдат раздадени първа,

Оперетите на Будапеща и Виена гостуват в Пловдив

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6349536

Оперетите на Будапеща и Виена гостуват в Пловдив Оперетен галаконцерт Viva l' operetta в Античния театър в Пловдив ще събере звезди от виенската Фолкс опера, Будапещенската оперета и пловдивската опера на 26 юли в 21 часа. Повод за пищния спектакъл е изборът на Пловдив за европейска столица на културата през 2019 г. и 100-годишнината от първото професионално оперетно представление,

Лавров: Твърденията на шефа на ЦРУ за руска намеса минават границата на разумното

https://www.24chasa.bg/novini/article/6349535

Лавров: Твърденията на шефа на ЦРУ за руска намеса минават границата на разумното Твърденията на директора на ЦРУ Майкъл Помпейо, че Русия се била месила в американските избори в течение на повече от осем години, минават границата на разумното, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС. "Да се твърди, че сме се месили в американските избори през 2008 и 2012 г.

Премахнати са 16 незаконни постройки в циганската махала в Асеновград (Видео)

https://www.24chasa.bg/region/article/6349653

Премахнати са 16 незаконни постройки в циганската махала в Асеновград (Видео)16 незаконни постройки в циганската махала в Асеновград са вече премахнати. Това съобщи „Фокус”  кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов. Първата акция по премахването на постройките е преминала при много добра организация и обезпеченост с техника и специалисти. Екип от Община Асеновград, представители на МВР, ЕVN,

Подготовката за ремонт на път 1-7 в частта "Върбишки проход" започва догодина

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/podgotovkata-za-remont-na-pyt-1-7-v-chastta-vyrbishki-prohod-zapochva-dogodina-243474/

Освен изработване на инвестиционен проект, ще се проведат екооценка и археологически проучвания, каза регионалният министър

Съдия Виржиния Петрова от спецсъда поема делото КТБ

http://dnes.dir.bg/news/spetzializiran-sad-podkrepa-bankite-sadia-virzhinia-petrova-26100245

Съдията от Специализирания съд Виржиния Петрова поема делото за КТБ, съобщиха от съда.

OTP ще купи Banca Romaneasca от National Bank of Greece

http://www.investor.bg/evropa/334/a/otp-shte-kupi-banca-romaneasca-ot-national-bank-of-greece-243475/

Собственикът на ДСК планира да разшири присъствието си в Централна Европа, твърдят източници на Ройтерс

БСП иска възстановяване на литературната награда на името на Вапцаров

http://www.mediapool.bg/bsp-iska-vazstanovyavane-na-literaturnata-nagrada-na-imeto-na-vaptsarov-news266951.html

Лидерът на столичната организация на БСП Калоян Паргов призова за възстановяване на литературната награда на името на Никола Вапцаров и държавния й статут. Той направи това по повод отбелязването на годишнината от разстрела му на 23 юли. "Докато подготвяхме отбелязването на 75-ата годишнина от разстрела на Никола Вапцаров, отново възникна въпросът за възстановяването на държавния статут на литературната награда на неговото име", коментира Паргов. Такава инициатива е имало преди няколко години, когато над 150 писатели и поети, начело с Валери Петров, са се обърнали към президентството, но за съжаление не са получили дори формален отговор, каза Паргов. Сега БСП заедно със Съюза на писателите ще подновят инициатива и ще направят всичко възможно да бъде възстановена литературната награда на името на Вапцаров. "Ще се обърнем към всички институции, от които зависи това. Все пак Вапцаров е световно признат поет и единственият българин, удостоен с Почетната международна награда за мир, наред с Пабло Пикасо, Пабло Неруда и Юлиус Фучик", каза Паргов. Програмата на събитията, свързани с отбелязването на 75-ата годишнина от разстрела на поета и другарите му Антон Иванов, Антон Попов, Атанас Романов, Георги Минчев и Петър Богданов започва в неделя (23 юли) в 10 часа на Гарнизонното стрелбище в парка зад НДК. В понеделник от 18 часа пред паметника на Никола Вапцаров, дело на Никола Шмиргела, в градината зад Националната художествена галерия, поети ще рецитират авторски стихове и на Вапцаров. Събитията са организирани от Градския съвет на БСП – София, Българския антифашистки съюз, Съюза на българските писатели и Съюза на българските журналисти.

Ердоган: Германия не може да ни изплаши

https://www.24chasa.bg/novini/article/6349525

Ердоган: Германия не може да ни изплашиТурският президент Реджеп Тайип Ердоган осъди коментарите на Берлин, че Турция не е сигурна държава за пътуване и инвестиции. Ердоган призова Германия да се стегне и да се вземе в ръце и посочи, че предупреждението на германското вънншно министерство срещу пътувания в Турция е неоснователно и злонамерено, информира БНР.

Съд за шофьор от Каменар, за неистинска шофьорска книжка и талон

http://www.moreto.net/novini.php?n=355983

С обвинителен акт на Районната прокуратура във Варна на съд е предаден 42-годишният Митко Р. от варненското село Каменар, който ще отговаря за съзнателно ползване на неистински официален документ - свидетелство за управление на МПС и контролен талон, съобщиха от прокуратурата за Moreto.

Давид Вия и Кака повеждат тима на Ол-Стар срещу Реал

https://offnews.bg//futbol/david-via-i-kaka-povezhdat-tima-na-ol-star-sreshtu-real-661100.html

Стана ясен пълният състав на отбора от МЛС, който ще играе срещу Реал Мадрид в тазгодишното издание на Мача на звездите, който ще се играе на 3 август на стадион "Солджър фийлд" в Чикаго.

Футболистите се определят чрез гласуване на феновете, които излъчват 11 играча, а също толкова определя и селекционерът на тима. Две квоти има право да добави и председателят на Мейджър-лигата или така общо стават 23-а футболисти.

Мачът, който тази година ще има ролята на Ол-стар гейм, ще се състои на 2-и август на стадион Солджър Фийлд в Чикаго. Треньорът на Чикаго Файър- бившият плеймейкър на Сърбия и Атлетико Мадрид Велко Паунович ще води сборния отбор на американското първенство.

Голяма част от футболистите в сборния отбор са световни звезди като бразилеца Кака, Бастиян Швайнщайгер, Себастиан Джовинко, Давид Вия, а също така има достатъчно и американски национали като вратарят Тим Хауърд, Майкъл Брадли.

Вратари: Стефан Фрай (Сиатъл), Тим Хауърд (Колорадо)

Защитници: ДаМаркъс Бийзли (Хюстън), Майкъл Паркхърст и Грег Гарса (Атланта Юнайтед), Ернан Грана и Мат Хеджис (Далас), Йохан Капелхоф (Чикаго Файър), Йеле ван Дам (ЛА Галакси), Греъм Зуси (Спортинг Канзас Сити)

Халфове: Келийн Акоста (Далас), Мигел Алмирон (Атланта Юнайтед), Майкъл Брадли (Торонто), Джовани дос Сантос (Лос Анджелис Галакси), Кака (Орландо Сити), Бащиян Швайнщайгер и Дакс Маккарти (Чикаго Файър), Инасио Пиати (Монреал), Диего Валери (Портланд)

Нападатели: Себастиан Джовинко и Джоузи Алтидор (Торонто), Дом Дуайър (Спортинг Канзас Сити), Неманя Николич (Чикаго Файър), Давид Вия (Ню Йорк Сити)

Христо Иванов: Антикорупционният ни орган е хибрид между орел, рак и щука

http://clubz.bg/56461-hristo_ivanov_antikorupcionniqt_ni_organ_e_hibrid_mejdu_orel_rak_i_shtuka

"Опитваме се да създадем хибрид между орел, рак и щука. Тази лоена топка ще нараства, но никога няма да стига до парламента. Създаваме за трети път един и същи орган. Първо от Станишев, после от ГЕРБ. Сега пак. Това е уморително повтаряне."

Така бившият правосъден министър (2014-2015) и лидер на "Да, България" Христо Иванов коментира пред БНТ идеята за създаване на бъдещ единен корупционен орган у нас.

Той бе попитан прав ли е президентът Румен Радев, като казва, че ще има правосъдна реформа, когато бъде създаден такъв орган.

"Президентът каза по тази тема толкова различни неща. Той има проблем със своя юридически екип и не разбира винаги това, каквото казва. Този мастодонт, който сега се създава, ще бъде просто имитация", смята Иванов.

И продължи:

"Когато няма политическа воля, когато тези хора са събрани в стенограмите на КТБ, когато назначиха и преназначиха Исров, не му търсят отговорност, ще създават пореден орган. Това е само една пошла имитация."

Христо Иванов обясни и гневната си реакция на промяната в Закона за съдебната власт, която забранява на професионалните организации на съдии, прокурори, следователи и съдебни служители достъп до чуждестранно финансиране:

"Това не са големи суми. Това са пари с ясни параметри за много конкретни цели. Отиват за обучение на български магистрати. Законът е опит да се затвори каналът, чрез който тези организации да са прозорец към света."

Той характеризира закона като нежелание на съюза ГЕРБ-Цацаров-Пеевски българските магистрати да чувстват международна подкрепа. За него той е опит да се задълбочат изолацията и бункерното съзнание. Такава е основата на днешното управление. А следващият Висш съдебен съвет (ВСС) пак ще е бъде избран по волята на Цацаров и Пеевски.

Иванов коментира и протестите в Полша срещу закона, поставил Върховния съд под контрола на правителството. Според него там има ерозия на законодателството. Такова нещо има и в България, при това от по-дълго време.

Оттам разговорът се насочи към Румъния и обвиненията срещу главната прокурорка по борбата с корупцията Лаура Кодруца-Кьовеши. Не се ли срутва митът за Румъния, която самият Иванов често дава за пример в сферата на правосъдието, попита водещата.

"В Румъния опитват да направят капан на Кьовеши, а не че тя е сбъркала. Българският път е черпене на опит от Румъния. Но ни трябва реформа на цялата прокуратура. Тя е източник на корупция - цитирам председателя на Венецианската комисия. Няма да се оправим, дори да правим отделни кръпки по румънски модел", смята Иванов.

Колкото до това дали в северната ни съдседка има лов на вещици, мнението на бившия правосъден министър е следното:

"Там се говори за лов на вещици от много години. Говори се от вещиците, които се оплакват. И нашите вещици много се радват на ставащото сега в Румъния."

Забраниха достъпа до Стария град на Йерусалим на мъже под 50 години

http://www.cross.bg/grad-hulm-stariya-1549775.html

/КРОСС/ Израелската полиция забранява на мъже под 50 години да влизат в Стария град на Йрусалим днес. Това е денят, в който се провежда голямата мюсюлманска петъчна молитва. От миналата неделя палестинците недоволстват срещу поставянето на детектори за метали на входовете на Храмовия хълм. След мярката последваха множество сблъсъци и нападение срещу израелски полицаи миналата седмица. В знак на протест мюсюлманските богомолци решиха да не ходят да се молят на Площада на джамиите и от неделя стотици палестинци извършват молитвите си в Стария град, където почти всеки ден има и сблъсъци с полицията. С наближаването на голямата петъчна молитва, в която участват обикновено хиляди богомолци, израелските медии съобщиха вчера, че израелският премиер Бенямин Нетаняху вероятно може да премахне детекторите за метали, за да избегне размириците. След консултации със силите за сигурност и кабинета по сигурността обаче, Нетаняху реши детекторите да останат. Храмовият хълм или Площада на джамиите се намира в Източен Йерусалим, палестинската част на града, анексирана от Израел. Израел контролира достъпа до Храмовия хълм, но управлението на обекта е поверено на Йордания.    

Емил Кошлуков се води некоректен длъжник на КТБ

http://www.mediapool.bg/emil-koshlukov-se-vodi-nekorekten-dlazhnik-na-ktb-news266950.html

Бившият депутат от НДСВ Емил Кошлуков, който е сред деветимата кандидати за нов изпълнителен директор на БНТ, фигурира в списъка на некоректните длъжници на КТБ, обявен от синдиците на 16 февруари 2017 г., показва проверка на Mediapool. Заемът, който политикът не е възстановил на фалиралата банка, е в размер на 50 212 лв., пише в документа. Пред Mediapool Кошлуков коментира, че в момента на затварянето на КТБ е имал кредит в размер на 25 000 долара и гарантиран депозит в размер на 30 000 лв., който обаче не е получил. Политикът обясни още, че изпратил писмо до синдиците с искане за прихващане, но това не е направено, а когато бъде направено, щял да доплати разликата. По закон, когато вложителят има и кредит, размерът на задължението се вади от гаранцията. През годините синдиците на КТБ и Фондът за гарантиране на влоговете публикуваха няколко списъка на кредитополучателите на КТБ. В списъка от януари 2016 г. на лица с необезпечени кредити от банката, изтеглени между 2009 г. и 2014 г., Кошлуков фигурира със заем от 100 000 долара, който е усвоил напълно. Синдиците на КТБ не бяха открити за коментар. Освен Емил Кошлуков в стария списък на лицата с необезпечени кредити от банката бяха включени също обвиняемият бивш собственик на банката Цветан Василев със заем от 5.1 млн. евро, съпругата му Антоанета Василева – 20 000 евро, медийният магнат Красимир Гергов – 4 млн. долара, почетният председател на ДПС Ахмед Доган – усвоени 4069 евро, бившият министър от ДПС Емел Етем – усвоени 2384 евро и 2824 долара, ексдепутатът Митхат Метин - усвоени са 9994 лв., синът на председателя на парламента Димитър Главчев от ГЕРБ Михаил - 17 924 лв., бившият военен министър Веселин Близнаков – 1400 евро, бившият шеф на Държавния резерв Васил Цоконов – усноени 99 712 лв., Боби Михайлов – 8600 евро, Тити Папазов – под 2000 евро. В най-актуалния списък на некоректните длъжници от февруари 2017 г. обаче освен името на Кошлуков сред по-известните са единствено тези на сина на Димитър Главчев и на бившите шефове на фалиралата банка Орлин Русев и Илиан Зафиров, които й дължат съответно 123 344 лв. и 591 591 лв. към февруари. В момента Русев е основен свидетел по делото "КТБ", докато Зафиров е обвиняем.

След повреда в сървъра за кратко, делото за КТБ беше разпределено

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/21/3011186_sled_povreda_v_survura_za_kratko_deloto_za_ktb_beshe/?ref=rss


Делото за фалита на КТБ ще бъде разглеждано от съдия Виржиния Петрова, която бе избрана на случаен принцип днес. Първоначално от пресцентъра на съда съобщиха, че поради повреда в сървъра разпределянето на делото се отлага за понеделник. Десетина минути по-късно съдът информира, че системата за определяне на съдия - докладчик се е оправила.<br /><br />Сървърът е централизиран и се намира във Висшия съдебен съвет. Делото пък ще бъде гледано от специализирания наказателен съд като...

Съдийка по делото Сарафово поема мегапроцеса КТБ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6349517

Съдийка по делото Сарафово поема мегапроцеса КТБСпецсъдия Виржиния Петрова е разпредена на случаен принцип да гледа мегаделото за източване на над 2,5 млрд. лв. от КТБ срещу Цветан Василев и други 17 души, съобщиха от спецсъда. Петрова е част от съдебния състав по делото за атентата на летище Сарафово през 2012 г. Преди да стане спецсъдия, тя правораздаваше в Софийския районен съд.

Фотогалерия: "Победата" на НАТО на "Ново село

http://www.dnevnik.bg/photos/2017/07/21/3010931_fotogaleriia_pobedata_na_nato_na_novo_selo/?ref=rss


Най-голямото учение на НАТО в Черноморския регион Saber Guardian 17 завърши успешно с "победа над равностоен противник". Главнокомандващият военните сили на САЩ в Европа генерал Бен Ходжис каза, че това е най-добрата бойна стрелба, която е виждал на полигона в Ново село. Учението беше базирано на сценарий, според който мултинационалните сили на НАТО се изправят срещу държава, притежаваща равностйни бойни способности.<br /><br />Формированието, което "отбраняваше"...

Третата линия на софийското метро ще бъде завършена през 2019 г.

http://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2017/07/21/3011108_tretata_liniia_na_sofiiskoto_metro_shte_bude/?ref=rss


Всички 12 спирки от третата линия на метрото в София ще бъдат готови през 2019 г. Това е обещал министърът на транспорта Ивайло Московски днес на церемонията по първата копка на станция в "Овча купел".<br /><br />Третият лъч на метрото ще свързва кварталите "Горна баня" и "Левски", като ще има метростанции в "Овча купел", "Красно село", центъра на града и "Хаджи Димитър". Общата му дължина е 16 километра с 12 станции....

Само в "24 часа": Британецът, замесен в стрелбата край Оризаре, крадец на яйца от редки птици

https://www.24chasa.bg/region/article/6349416

Само в "24 часа": Британецът, замесен в стрелбата край Оризаре, крадец на яйца от редки птициЕдиният от двамата британци, които влязоха в конфликт с бивш военен на пътя Слънчев бряг-Оризаре и последва стрелба, е съден у нас, научи 24 часа. 63-годишният Ян Фредерк Рос е с присъда за кражба на яйце от белоглав лешояд и притежание на незаконна колекция от яйца на защитени видове. Делото се гледа в Бургас преди 3 г.

Руската адвокатка, заради която Тръмп-младши се забърка в скандал, е консултирала ФСБ

https://www.actualno.com/america/ruskata-advokatka-zaradi-kojato-trymp-mladshi-se-zabyrka-v-skandal-e-konsultirala-fsb-news_623672.html

Руската адвокатка Наталия Веселницкая, която се прочу заради срещата си с Доналд Тръмп-младши, на която е трябвало да му даде уличаваща информация за Хилари Клинтън, е била официален адвокат на ФСБ (службата-наследник на КГБ) по случай със спор относно имот в северозападнат

Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ

http://frognews.bg/news_138708/Sadiia-Virjiniia-Petrova-shte-gleda-deloto-za-KTB/

ъдия Виржиния Петрова от VIII състав е избрана да гледа делото за КТБ, стана ясно преди минути от пресцентъра на Специализирания наказателен съд.

Видео: Газова експлозия унищожи ресторант в Китай, двама загинаха

http://www.dnevnik.bg/video/2017/07/21/3011182_video_gazova_eksploziia_unishtoji_restorant_v_kitai/?ref=rss


Експлозия на газ в ресторант на натоварена улица в китайския град Хуанджоу унищожи заведението, при което загинаха двама и бяха ранени поне 45 души, съобщи официалната новинарска агенция "Синхуа".<br /><br />В социалните мрежи се появиха видео кадри от момента на взрива, показващи колко мощен е бил той.<br /><br />Загиналите са част от пострадалите, пътували в автобус и автомобили, както и пешеходци, преминавали пред сградата.<br /><br /><br...

Областният на Кърджали задържа шофьор с 3,55 промила в кръвта

http://frognews.bg/news_138707/Oblastniiat-na-Kardjali-zadarja-shofjor-s-3-55-promila-v-kravta/

Областният управител на Кърджали Никола Чанев задържа мъртво пиян шофьор на волана. Чанев извикал пътни полицаи, а дрегерът отчетел рекордните 3,35 промила алкохол в кръвта, съобщи БГНЕС.

Спада подкрепата за независимостта на Каталуния

http://www.moreto.net/novini.php?n=355997

Подкрепата за независимостта на Каталуния от останалата част на Испания е спаднала до най-ниското си ниво, откакто кампанията на сепаратистите набра скорост през 2012 г., но все още има някакви шансове преди референдума през октомври за отцепването.

The Mall е продаден за 156 млн. евро

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/07/21/3011119_the_mall_e_prodaden_za_156_mln_evro/?ref=rss


Базираното в Обединеното кралство дружество Hystead Limited (Hystead), собственост на Hyprop Investments Limited (Hyprop) и PDI Investment Holdings Limited (PDI), обяви купуването на акциите на българската компания AP Retail I EOOD (AP Retail). Тя е собственик на The Mall, съобщиха от пиар компанията, обслужваща купувача.<br /><br />В съобщението се посочва, че сделката е за 156 млн. евро и става чрез дъщерното дружество на крайния купувач - Balkan Retail NV. Досегашният собственик...

Бербатов снима дъщеря си как ровичка из хладилника

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6349395

Бербатов снима дъщеря си как ровичка из хладилникаВ социалните мрежи Димитър Бербатов продължава да публикува снимки от лятната си почивка, като този път е заснел малката си дъщеря как ровичка в хладилника. Под фотоса Берба написа "Явно има нещо интересно в хладилника". Преди няколко дни футболната звезда пусна кадър в социалните мрежи как тренира един на един с голямата си дъщеря Деа.

Путин съобщи своя псевдоним в КГБ- Платов

http://frognews.bg/news_138706/Putin-saobshti-svoia-psevdonim-v-KGB--Platov/

В разговор с ученици руският президент Владимир Путин разкри своя псевдоним, по времето ,когато се е обучавал в школата на КГБ, съобщи ”Ведомости”.

Със 17% по-малко ще е производството на вино във Франция тази година

https://news.bg/macro/sas-17-po-malko-shte-e-proizvodstvoto-na-vino-vav-frantsiya-tazi-godina.html

Според първоначални оценки на ведомството тази година производството ще намалее до между 37 и 38.2 милиона хектолитра

Израел забрани на палестинци, по-млади от 50 години, да влизат в Стария Ерусалим

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/21/3011148_izrael_zabrani_na_palestinci_po-mladi_ot_50_godini_da/?ref=rss


Израелската полиция забрани на мъже под 50 години да влизат в Стария град на Ерусалим днес - деня, в който се провежда голямата мюсюлманска петъчна молитва, предаде "Франс прес". Ходът предизвика острото недоволство на палестинците, десетки от които скандираха "Народът иска да освободи (джамията) "Ал Акса" пред Лъвската порта на стените на Стария град на Ерусалим.<br /><br />"Влизането в Стария град и на Храмовия хълм ще бъде разрешено само за мъже на...

Десетки ранени при сблъсъци между палестинци и израелската полиция в Йерусалим

https://offnews.bg//sviat/desetki-raneni-pri-sblasatci-mezhdu-palestintci-i-izraelskata-politcia-661104.html

Недоволни палестинци протестираха днес в Йерусалим, след като израелските власти поставиха метални детектори до джамията Ал Акса. 

Освен това полицията не допусна мъже под 50 години на Площада на джамиите, където се намира Ал Акса. На това място наскоро бяха извършени няколко нападения, а миналата седмица там бяха убити двама израелски полицаи. 

Палестинците се обявиха против мярката. Според властите обаче тя е наложителна след убийствата. 

Част от палестинците, които не бяха допуснати до джамията, се молиха на площадите и улиците наблизо. 

Десетки богомолци, основно младежи, обаче се обявиха яростно срещу забраната. Те започнаха да скандират "Народът иска да освободи Ал Акса". Стигна се до сблъсъци с израелската полиция, която използва водно оръдие и сълзотворен газ, за да разпръсне протеста. Демонстрантите отговориха с хвърляне на камъни и опитаха да пробият полицейския кордон. 

Десетки са ранени при сблъсъците. Близо до мястото на протеста е бил застрелян младеж. За момента обаче не е ясно дали инцидентът е свързан със сблъсъците, съобщи Би Би Си. 

В същото време стана ясно, че палестинският президент Махмуд Абас е поискал САЩ да окаже натиск върху Израел за отмяна на мерките за сигурност, които увеличават напрежението в района. 

Абас е поискал помощта на САЩ по време на телефонен разговор със съветника на Белия дом Джаред Къшнър. 

Палестинският президент е предупредил, че обстановката е много критична и може да излезе извън контрол.

Не е възможна ефективна съдебна власт без "разбирачи"

http://www.mediapool.bg/ne-e-vazmozhna-efektivna-sadebna-vlast-bez-razbirachi-news266949.html

С ратификацията на договорите за членство на България в Съвета на Европа и ЕС, страната ни прие да стане част от тяхното правно пространство като спазва техните правила и стандарти. Това общо пространство е изградено на принципа на диалога между националните съдилища, Съдът по правата на човека в Страсбург и Съдът на ЕС в Люксембург. Годността на националните магистрати да се придържат към общите правила зависи от това общуване, от познанията им и от осигурената им независимост да ги прилагат. Тъкмо поради техния недостатъчен капацитет, през 2007 г. членството на България в ЕС стана възможно при условие, че ще се извърши адекватна съдебна реформа с помощта на специално създадения от ЕК "Механизъм за сътрудничество и проверка". Десет години по-късно българските власти оспорват необходимостта от него и от неговите препоръки, а същевременно изглежда не разполагат с капацитета, или не желаят да определят и приемат сами необходимите адекватни мерки за реална съдебна реформа. Последиците от яловите промени в Конституцията и ЗСВ от 2015 – 2016 г. станаха ясни през последните дни на бурна законодателна дейност. Разбра се, че влиянието на политическата класа и на прокуратурата в Пленума на ВСС върху основни елемента от независимостта на съдилищата – бюджет, квалификация, избор на ръководители на върховните съдилища - не само е запазено, но и се упражнява интензивно. Това мнозинство, а не мнозинство от съдии избрани от самите съдии, решава дали бюджетът на съдебната власт да се употреби за персонал на почивните бази, за екскурзии на избрани чиновници, които се запознават с европейските съдилища като с мечки на мегдана, или за командировки на одобрени от него магистрати за специализации и квалификационни стажове извън страната (и как точно в този случай магистратите ще употребят отпуснатите им от външни донори средства - за книги, или за билети за градски транспорт). [div class='right_orange']Здравка Калайджиева е родена през 1951 г. Завършила е право в СУ „Св. Климент Охридски”. Има аспирантура по социология на правото в Института по социология към БАН. От 1980 г. е член на Софийската адвокатска колегия. Здравка Калайджиева е основател, член на УС и координатор на проекти на "Български адвокати за правата на човека." През 2008 година убедително печели избора за българския съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. По свое желание съдия Калайджиева напусна високия пост на 1 март 2015 година, въпреки че имаше право да остане в ЕСПЧ още две години. Тя се мотивира с факта, че е избрана с шестгодишен мандат, а междувременно мандатите на съдиите в Страсбург бяха удължени до 9 години. [class='right_orange' div] Управлението и финансирането на Националния институт по правосъдието (създаден да осигури необходимата квалификация на магистратите) също останаха в ръцете на това мнозинство и то решава заедно с министъра на правосъдието дали и какво да учат магистратите и кои лектори са подходящи за тях. Любопитно е да се научи каква част от квалификацията на магистратите по правото на ЕС и Европейската конвенция по правата на човека е получена със средства от националния бюджет на съдебната власт и каква – благодарение на предоставената от "добри" и "лоши" "чужди държави и лица" подкрепа за ВСС и НИП. И така обаче е ясно, че нито един от тези източници не се контролира от "мнозинство на съдии, избрани от съдии". Изглежда в представите на законотвореца магистратите не бива да "знаят много-много", а ефективността на съдебната власт се свежда до бързото решаване на делата (компетентно, или не)... Ако пък има забавяне - нали вече работи избран също от политиците Инспекторат и ВСС наказва строго (някои от) онези съдии (но не и прокурори), които работят бавно – все в изпълнение на функциите си по защита на независимостта на съдебната власт и осигуряването на нейната ефективност. В допълнение към осигурения контрол на мнозинството на ВСС върху бюджетните и отпуснатите от други държави средства за квалификацията на магистратите, с последните скоростни предложения за изменения на ЗСВ се посяга и на възможността им да се обединяват в съсловни организации, за да получат "външна" подкрепа за своята квалификация и специализация, както и за общуването им с техни колеги и с национални и международните съсловни организации на юристи. Както целите и дейностите по техните проекти, така и получената до сега "външна" подкрепа за тях се предоставят всяка година в регистъра на Министерството на правосъдието за организации учредени "в публичен интерес". Законотворците, обаче, не обясниха с кои от тях вече са запознати и кои според тях са потенциален извор на заплаха за независимостта на магистратите. В отговор на "вътрешни" и "външни" въпроси за необходимостта и целите на законопроекта, обществото получи обещание, че замислените ограничения ще се отнасят само до "лошите", но не и яснота по какъв критерий ще разграничават "доброто" от "лошото" "чуждо" влияние, под което, недай Боже, може да попаднат станалите след изменението на Конституцията вече "по-независими" магистрати? Предложените изменения на ЗСВ очевидно целят да осигурят ако не закриване, то поне контрол върху магистратските съсловни организации, създадени в опит за алтернативна защита на тяхната независимост. Впрочем, вносителят на тези предложения и председател на Правната комисия на Народното събрание, открито заяви по други поводи, че на управляващите не са им нужни някакви "разбирачи" и че "убедителните аргументи" на представители на съдебната власт срещу други предложения за законодателни промени "не могат да го уплашат". Очевидно и въпросите на европейските институции и протестите на неправителствени организации не могат. И докато мнозинството на ВСС вече повече от половин година отказва да обсъди препоръките на европейските институции за конкретни мерки за адекватна реформа на прокуратурата като част от обещаната реформа на съдебната власт, днес вместо тях законодателите обсъждат мерки за контрол върху съсловните организации на съдиите, които уж станаха "по-независими" след промените в Конституцията "без да се плашат".

Меркел води с огромна преднина пред Шулц

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6347625

Меркел води с огромна преднина  пред ШулцАко сега имаше избори за Бундестаг, 40% от германците биха избрали ХДС/ХСС и само 22 на сто - социалдемократите Според последното допитване на Института за проучване на общественото мнение “Форза” ХДС и канцлерката Меркел водят с огромна преднина пред социалдемократите на Шулц. Ако сега биха се състояли избори за Бундестаг,

Нинова: Прокуратурата да обяви имената на всички политици, финансирани от КТБ

http://econ.bg/Новини/Нинова-Прокуратурата-да-обяви-имената-на-всички-политици-финансирани-от-КТБ-_l.a_i.745946_at.1.html

БСП ще изпрати писмо до Специализираната прокуратура - молим да бъде оповестен списъкът на политиците, които са финансирани от КТБ. Това каза...

Властите в САЩ разследват твърдения, че Amazon подвежда с цените

http://econ.bg/Новини/Властите-в-САЩ-разследват-твърдения-че-Amazon-подвежда-с-цените-_l.a_i.745947_at.1.html

Федералната търговска комисия (FTC) в САЩ разглежда твърденията, че Amazon подвежда клиентите си за ценовите отстъпки. Това твърди източник,...

Спират Силвия Дънекова за 4 години заради допинга

http://frognews.bg/news_138705/Spirat-Silviia-Danekova-za-4-godini-zaradi-dopinga/

Българският спортен арбитраж наказа лекоатлетката Силвия Дънекова с лишаване от състезателни права за 4 години, считано от 13 август 2016 година.

В събота възстановяват движението по ул. “Кракра“ в София след ремонта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6349414

В събота възстановяват движението по ул. “Кракра“ в София след ремонтаВ събота ще бъде възстановено автомобилното движение по ул.“Кракра“ в София. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община, цитирани от "Фокус". Ремонтът на ул. „Кракра“, който започна на 1 юни 2017 г. е първият етап от реконструкцията на бул. „Дондуков“. Извършена е подмяна на релсовия път на старото трамвайно трасе и контактната мрежа.

Имотните декларации на властта – демократично украшение с нулева ефективност

http://www.mediapool.bg/imotnite-deklaratsii-na-vlastta-demokratichno-ukrashenie-s-nuleva-efektivnost-news266948.html

Преди години в средата на юни медиите чакаха с особено нетърпение и дори настървение едно от "златните" събития на годината – обявяването на имуществените декларации на политиците пред Сметната палата. Имаше нещо като необявена надпревара кой пръв ще пусне заявление по Закона за достъп до информация, за да получи на хартия десетки килограми копия на формуляри за апартаментите и колите на хората във властта. Продължаваше се с четене, сравняване и напоителни статии за "най-сочните" тайни от битието на управленците – в какъв апартамент живее президентът, какви влогове има министър-председателят, каква кола кара даден кмет и т. н. С годините хартията изчезна, декларациите се качиха онлайн и станаха видими за всеки гражданин, а кръгът на деклариращите постоянно се разширяваше и постепенно започна да обхваща дори средния ешелон на властта. Впоследствие Сметната палата започна да не приема декларациите само на доверие, а да ги проверява и дори да предава съмнителните за данъчна ревизия на НАП и за проверка в ДАНС. И парадоксално – колкото повече се усъвършенстваше системата за публичност на имуществото, толкова по-безинтересна започна да става тя на медиите, а вероятно – и на обществото. Стигна се дотам, че "златното" събитие от едно време днес е част от баналния новинарски поток. Защо декларациите станаха безинтересни? Едната причина за това е по-скоро положителна - бавният, но естествен и здравословен процес на съзряване както на политическата класа, така и на обществото. От една страна, политиците започнаха да приемат за нормално, че техният личен живот и имущество ще са обект на обществено внимание и че обогатяването им по време на престоя във властта е нещо, за което те дължат отчет пред гражданите и контролните органи. Неслучайно Сметната палата вече отчита все по-малко нарушители, които не подават декларации или пък декларират разминаващи се данни с тези в официалните регистри. По неясни причини през 2017 г. дори депутатът от ДПС Делян Пеевски реши да бъде "по-откровен" пред обществеността, като реши да освети имущество в публичния регистър за близо 79 млн. лв. Обществото пък започна да приема малко по-нормално факта, че част от политиците са богати и че богатството невинаги е резултат от кражба и корупция. Втората, и по-съществена, причина за слабия интерес към системата за публичност на имуществото обаче е нейната слаба ефективност. Усещането е, че тя е само формализъм и далеч не представя истинската картина на богатството на хората във властта. Това съвсем не е без основание. Два от най-обсъжданите случаи на съмнително имущество на политици през последните години – прословутите шест апартамента на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов и "селското" имение на кмета на Пазарджик Тодор Попов например, бяха разкритие не на Сметната палата, а съответно на бившия "борец срещу корупцията" Яне Янев и на телевизия бТВ. Освен това Бойко Борисов, премиерът с най-дълъг управленски стаж в историята на прехода, години наред декларира нищожно имущество пред Сметната палата. През 2017 г. той е обявил единствено 26 700 лв. налични парични средства от работна заплата, които дори са намалели с 2600 лв. спрямо предходната година. Напълно възможно е това да е самата истина, но за мнозина тя е "невъзможна за вярване" и това генерира недоверие не само в самия Борисов и хората като него, но в цялата система за публичност на имуществото. Борисов, разбира се, далеч не е единственият съмнително беден във властта – същото важи и за главния прокурор Сотир Цацаров, за куп министри като Емил Караниколов, Румен Порожанов, Ивайло Московски, Владислав Горанов, за бившия шеф на НАП Бойко Атанасов, а също и десетки депутати и магистрати. Парите от корупция не се вкарват в банка Ясно е, че никой кмет или министър, който има незаконни доходи от корупция и незаконна дейност, няма да ги сложи на влог в българска банка или да купи на свое име апартамент в София. "Обичайно в такива случаи властта прибягва до изнасяне на парите зад граница, основно под формата на влогове в офшорки и зони с либерален режим или пък покупка на имоти в чужбина, а след излизането от властта част от парите се легализират у нас, като съответният политик започва да получава огромни хонорари от чужбина например за "консултантски услуги", твърдят специалисти по финансови разследвания. Разкриването на подобни схеми, включващи корупция по висшите етажи на властта, в момента е работа на ДАНС и единствено подобна институция с разследващи правомощия може да се заеме с подобни казуси. Това няма как да бъде свършено от публичния регистър в Сметната палата, който нито има правомощията, нито капацитета да прави подобни разследвания със своите 11 души персонал. В момента всяка година до 30 април, а също и при встъпване или при излизане от властта, хората на публични длъжности като президент, премиер, депутати, министри, зам.-министри, шефове на агенции, членове на Висшия съдебен съвет, кметове, областни управители, шефове на партии, а в последните години дори директори на дирекции, членове на политически кабинети, посланици, шефове на държавни компании като БЕХ и НЕК и др., трябва да обявяват имуществото си в Сметната палата в специални декларации по образец. Към 20 март 2017 г. в списъка на задължените лица влизат 2627 души, които нарастват приблизително двойно, като се включат съпрузите им. И това е голямо облекчение за Сметната палата, защото през миналата година това бяха 6917 души и то без съпрузите им, но бройката рязко намаля след прехвърлянето на декларациите на съдии, прокурори и следователи към съдебния инспекторат, където пък изобщо не е ясно как ще се правят проверките. Всички тези хора декларират недвижимото си имущество, включително земеделски земи, превозни средства, банкови влогове и заеми над 5000 лв., налични парични средства, акции, и дялове в дружества. В момента софтуерът на Сметната палата не позволява никаква аналитичност и не може да се сравни например кой е най-богатият представител във властта според декларираното, кой е най-бедният, кой е забогатял най-много по време на мандата си, кой е обеднял, кой държи най-много налични пари вместо в банка, кой има най-много коли, кой има най-много имоти и т. н. А най-важният анализ е именно този – кой колко е забогатял при престоя си във властта и дали това съответства на получената през годините заплата. Още по-странното е, че във въпросните декларации по напълно неизвестни причини не се декларира заплатата на съответния управленец за заеманата от него длъжност. Безсмисленият труд с декларациите Единайсетте души в Сметната палата имат шест месеца да проверят дали при всички около 5000 – 6000 представители на властта и техните съпрузи има или няма разминаване между декларираното и реално притежаваното имущество. Проверката обаче се прави само по документи, като се изисква информация от съответните държавни или общински органи и се ползват техните електронни регистри. Реторичен е въпросът колко ефективни могат да бъдат подобни проверки, при положение, че палатата няма достъп дори до банкова тайна, т. е. няма как да установи дали обявените влогове и кредити са истински. При откриване на несъответствие над 10 000 лв. или при пропуск да се подаде декларация, случаят се подава на НАП за проверка или ревизия и се уведомява ДАНС. През 2016 г. например на НАП са пратени 354 души, при които е установено несъответствие. В същото време от няколко писма на НАП до Сметната палата по повод приключените данъчни проверки за декларациите за 2015 г. се вижда, че няма нито един установен проблем. Проверени са около 120 души, като всички до един са "чисти" и не се е наложила ревизия. Такава е и обичайната статистика – близо 100% от проверените политици се оказват напълно изрядни след двойната проверка – на Сметната палата и на НАП. По данни на самата палата за последните 10 години от функционирането на регистъра са начислени данъчни задължения за едва 1 млн. лв. Това е и най-силното доказателство, че в самото структуриране на регистъра е заложена близка до нулевата ефективност и на практика ежегодното упражнение с декларациите се свежда до един безсмислен труд. Разбира се, за въпросната ефективност има и някои обективни причини. Разкриването на доходи на действащи политици от корупция, когато те са изнесени в офшорни зони, а впоследствие - и на пране на пари, е по принцип много трудна задача, с невисока ефективност навсякъде по света. Тя изобщо няма как да се разреши с екип от 11 души, които седят на бюро, правят проверка по документи и дори нямат достъп до банкова тайна. Трудно е подобна проверка да се направи дори от НАП, въпреки всичките й солидни правомощия и добри информационни системи и бази данни. Първо, обменът на данъчна информация с офшорните зони е труден и едва сега започва да се отбелязва известен напредък по тази линия в световен план. Второ, данъчните инспектори трябва да имат солидна подкрепа от шефовете си и специализираните служби, за да разследват например незаконни финансови потоци на действащи министри. Трето, ревизиите на физически лица и без друго са една от най-трудните дейности на НАП, защото изискват много прецизно изследване на паричните потоци, за да могат да се докажат евентуални злоупотреби. Какво да се направи? Има поне няколко мерки, които могат да се вземат, за да се подобри ефективността на системата. Първо, трябва да й се намери най-подходящото място в институционалната структура на властта, което със сигурност не е в Сметната палата. Най-обсъжданият вариант е публичният регистър да стане част от бъдещата агенция "Антикорупция", която в момента се обсъжда от работна група към правосъдното министерство. Очаква се освен регистъра, в нея да се влеят комисиите за незаконно придобито имущество и за конфликт на интереси, а също и БОРКОР. Големият въпрос е обаче как въпросната агенция ще взаимодейства с ДАНС, която всъщност има основни правомощия по разследването на корупцията по висшите етажи на властта и в която в момента се намира финансовото разузнаване. За да могат бъдещите служители на агенция "Антикорупция" реално да разкриват укрити доходи от незаконна дейност на висши управленци, те трябва да имат разследващи правомощия, но в този случай може да се дублират функции в ДАНС. Трябва да има и ясно разписано взаимодействие с НАП. Освен това вероятно трябва да се ревизира и кръгът на лицата, които декларират имуществото си и подлежат на проверка. Той може да се ограничи до хората, които реално оперират с публичен ресурс или пък имат солидни регулаторни правомощия по отношение на бизнеса и гражданите, а да отпаднат някои чиновници от средния ешелон, които на практика не разписват договори и не вземат самостоятелно решения. На тяхно място би било добре да се добавят важни разпоредители с бюджет като ректори на университети, директори на болници, общински съветници, които по неясни причини сега не се отчитат. Необходима е и сериозна ревизия на критериите, на базата на които въпросните публични личности се селектират за проверка. В момента критериите са само два – разминаване между декларираното и официалните регистри в размер над 10 000 лв. или неподаване на декларация. Често се случва проверка да се възлага на хора, забравили да впишат например нива на село, което води единствено до излишен труд на проверяващите. Трябва да се въведе система от риск-базирани критерии, разработена от данъчните и финансовото разузнаване, която да прави истинска селекция, каквато например съществува при ревизиите на фирми. Важно е също имуществените декларации и тези за конфликт на интереси да се подават и публикуват заедно и да се сравняват. Освен това публичното им оповестяване трябва да бъде чрез специален удобен за ползване софтуер, който да позволява анализи и сравнения, а не в насипния вариант, по който в момента се публикуват на сайта на Сметната палата. Би било логично също така проверките на политиците да продължат и след напускането на властта, за да се проследи дали те не се опитват да легализират укрити доходи. Дали всичко това ще се случи или публичният регистър ще си остане просто едно демократично украшение, което дори не блести, зависи от бъдещия антикоруционен закон.

Плажовете в Бяла са с високо микробиологично замърсяване

http://www.cross.bg/plazh-godina-mihaiilova-1549802.html

/КРОСС/ Тази година плажовете в Бяла са с високо микробиологично замърсяване. Това каза д-р Дочка Михайлова, директор на Регионалната здравна инспекция - Варна по време на среща на Областния координационен център по туризъм във Варна с участието на вицепремиера Валери Симеонов, предаде Радио „Фокус" - Варна. Тази тенденция се наблюдава и на трите плажа в Бяла. „Не се налага затваряне на плажовете. Досега те бяха чисти, но вече не е така", подчерта д-р Михайлова. Подготвено е писмо до кмета на Община Бяла, защото ако темповете на замърсяване се запазят, е възможно да се стигне и до затваряне на плажове. До този момент източникът на замърсяването не е установен. РЗИ съвместно с Министерството на туризма е извършила текуща проверка на всички плажове и готовността им за посрещане на туристи, като компетенциите на здравната инспекция са по отношение на пунктовете - лекарски, долекарски, санитарен транспорт. Здравната инспекция контролира и чистотата на морската вода в зоните за къпане, като има правомощията да затвори съответния плаж, ако той не отговаря на изискванията. Д-р Михайлова отбеляза, че тази година всички периодични изследвания на Офицерски плаж са нормални. „По-високи са стойностите на микробиологичните замърсители, но са в границите на нормата и не се изискват мерки за затваряне на плажа, както беше миналата година", каза д-р Михайлова

Премахнаха 16 незаконни постройки в Асеновград

http://www.cross.bg/asenovgrad-tehnika-myasto-1549801.html

/КРОСС/ При добра организация и обезпеченост с техника и специалисти премина първата акция за ликвидиране на незаконно застрояване в района над квартал „Лозница". Екип от община Асеновград, представители на МВР, ЕVN, пожарната и Спешна помощ бяха осигурени на място преди началото на действията по събарянето, обяви кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов. Общината предварително сключи договор за акцията по премахване на постройките със строителна фирма, нейния екип и техника бяха на място. От общо 16 разлепени заповеди за принудително събаряне, преди започване на разрушаването със строителна техника, се констатира, че 2 постройки са доброволно съборени предните дни, а в деня на акцията - още две. Останалите 12, описани със заповеди незаконни застроявания бяха премахнати, като предварително прецизно бе проверено да не би вътре да има останали хора, животни, взривоопасни материали или неизключено ел. захранване. Акцията премина без напрежение и реакции, една малка част от обитателите на съборените постройки проявиха интерес да се регистрират като нуждаещи се и на място социалните работници са извършели за целта консултация и анкетиране, допълни още д-р Караиванов. Община Асеновград продължава проверките за незаконно строителство, а по отношение на вече констатираното такова- тече законовата процедура.    

Къмпинг "Каваци" може да остане без ток и вода

https://www.24chasa.bg/novini/article/6349352

Къмпинг "Каваци" може да остане без ток и водаКъмпинг "Каваци" може да остане без ток и вода, тъй като разходите се погасяват от дружество, което доскоро е стопанисвало зоната за отдих, и оспорва легитимността на новия наемател, информира БНР. Партидите за ток и вода се водят на дружество, което доскоро официално държеше къмпинга, и по думите на юридическия му представител Мирослав Стойков,

Привечер: В Борисовата градина колите са повече, отколкото по Цариградско

https://offnews.bg//razsledvane/privecher-v-borisovata-gradina-kolite-sa-poveche-otkolkoto-po-tcarig-661102.html

Четвъртък, 20 юли 2017 г., 20:30 часа, Борисовата градина. Алеята, която минава покрай страничния вход (откъм сектор Б) на стадион "Българска армия".

Всъщност денят няма значение. Всяка вечер в уж забранения за автомобили парк колите са повече, отколкото по Цариградско шосе.

Това е най-достъпното място за влизане в Борисовата. Автомобилите влизат откъм бул. "Драган Цанков", до автокъщата "Капитолия". Там има знак, че влизането е забранено, освен за автомобили със специален режим.

Някъде докъм 19 часа знакът се спазва и в парка има не повече от десетина коли.

След 19 часа обаче паркът се превръща в паркинг.

Колите са паркирали плътно една до друга в продължение на 800 метра.

През деня понякога се случва паяк да вдига колите, които по това време хич не са много.

Вечер обаче паякът заспива.

Шофьорите не са се задоволили само с централната алея, която върви между стадион "Българска армия" и кръчмата "Веселото село". Паркирали са плътно и по страничните алеи, които водят към Езерото с лилиите.

Това е алеята, която минава между стадиона и Колодрума:

А това е алеята, която минава между Колодрума и Маймунарника. И понеже на един от таксиметровите шофьори му се видя недостатъчно да достави клиентите си на цели 100 метра от входа на Маймунарника, се шмугна в претъпканата с коли алея.

За 10-те минути, за които изминахме разстоянието между игрището на "Спортна София" и пресечката към Маймунарника, по алеята минаха 18 таксита. Някои от тях идваха празни и се връщаха с клиенти. Очевидно услугата да си викнеш такси от парка е широко разпространена.

Трябва да отбележа нещо: в този час шофьорите караха бавно и внимателно пропускаха майките с колички, пешеходците и колоездачите да се проврат между тях. Като човек, който всяка вечер минава от там обаче искам да ви гарантирам, че в по-късните часове съвсем не е така. Около 23 часа Борисовата градина се превръща в писта за надбягвания и връткане на гуми. По това време едва ли трезвеността е най-висшата човешка добродетел.

 

Молдова призова за изтегляне на руските войски от Приднестровието

https://www.24chasa.bg/novini/article/6349404

Молдова призова за изтегляне на руските войски от ПриднестровиетоПарламентът на Молдова призова Русия да изтегли от Приднестровието своите войски, които поддържат мироопазващите операции в региона, предаде ТАСС, цитиран от БТА. "Присъствието на руските военни в източните части на страната нарушава конституционните разпоредби за независимостта, суверенитета, териториалната цялост и неутралитета на Република

WizzAir откри база във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=355994

WizzAir откри днес своя база във Варна, научи Moreto.net. Общо 8 целогодишни дестинации ще обслужва базираният в морската столица Airbus А320. Полети ще се извършват до международните летища на Ларнака, Дортмунд, Айндховен, Лондон, Милано, Тел Авив, Мюнхен, както и до Летище София.

Пенсионните фондове генерират доходност от над 4% към края на юни

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/pensionnite-fondove-generirat-dohodnost-ot-nad-4-kym-kraia-na-iuni-243470/

Всички фондове за допълнително задължително пенсионно осигуряване покриват минималната доходност, заложена от КФН

ЦСКА 1948 подписа с бивш младежки национал

https://offnews.bg//futbol/tcska-1948-podpisa-s-bivsh-mladezhki-natcional-661103.html

Бившият младежки национал Ивайло Цветков е поредното ново попълнение в състава на ЦСКА 1948 през това лято.

С дългогодишен стаж в професионалния футбол и борбения си дух футболистът е амбициран да помогне на "червените" за спечелване на промоция за Втора лига, се казва в съобщение на официалния сайт на клуба.

29-годишният полузащитник идва от Сливнишки герой (Сливница), където бе капитан през миналия сезон.

Ивайло Цветков е юноша на Славия и прави дебюта си в „А“ група, когато е само на 17 години. След това продължава кариерата си в Миньор (Перник) и Рилски Спортист.

През 2009 година заминава за Швеция, където играе за местните Ексерат, ИФК Суне и ИФК Викинг. Полузащитникът е играл и за младежкия национален отбор по футбол под ръководството на селекционера Александър Станков.

Плажовете в Бяла с високо микробиологично замърсяване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6349388

Плажовете в Бяла с високо микробиологично замърсяванеТази година плажовете в Бяла са с високо микробиологично замърсяване. Това каза д-р Дочка Михайлова, директор на Регионалната здравна инспекция – Варна по време на среща на Областния координационен център по туризъм във Варна с участието на вицепремиера Валери Симеонов, предаде „Фокус“. Тази тенденция се наблюдава и на трите плажа в Бяла.

Влаковете от третата линия на метрото ще могат да се управляват без машинист

https://www.actualno.com/society/vlakovete-ot-tretata-linija-na-metroto-shte-mogat-da-se-upravljavat-bez-mashinist-news_623661.html

Самата автоматика на влаковете и на трасето е ново поколение, защото строим през 2017 г., а не през 80-те и 90-те години. Едната от особеностите на влаковете, е че те могат да работят с машинист, но, във всички случаи, имат опция да работят и без. Ще започнем с машинист и постепенно в

България слиза с три места в индекс за готовност за реагиране на промени

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/21/3010513_bulgariia_sliza_s_tri_mesta_v_indeks_za_gotovnost_za/?ref=rss


България е на 50-то място в тазгодишния индекс на готовността за реагиране на промени, подготвен от консултантската компания KPMG. В последния доклад – публикуван през 2015 – България беше на 47-мо място.<br /><br />Индексът оценява готовността на 136 държави да се възползват от възможностти и да избягват опасности, изникнали в резултат на някаква промяна. Той се основава на възможностите за справяне с промени на три сектора във всяка страна – бизнес, правителствен и...

Строеж през 50-те години унищожил гробниците на Източния некропол на Сердика

https://offnews.bg//istoria/stroezh-prez-50-te-godini-unishtozhil-grobnitcite-na-iztochnia-nekropo-661092.html

Изкопите за строежа на хотел на мястото на бившето кино "Сердика" край паметника на Васил Левски в столицата не се увредили най-големия некропол на антична Сердика - Източният некропол, който се намира точно под мястото на старото кино. Те са били унищожени от строежа на старото кино през 1958 г.

Това заяви пред ОFFNews археологът Юниан Мешеков, ръководител на разкопките на мястото, където скоро ще се появи луксозен хотел.

Предни дни се появи информация, че изкопът за строежа е увредил ценни археологически находки, но по думите на археолога те са били разрушени преди изкопните дейности. 

"Това е най-големият некропол на Сердика. Датира от периода на ранното християнство - четвърти век. В момента една от гробниците е в добро състояние, но голяма част от некропола е разрушен при строежа на кино "Сердика", започнат през 1958 г.", заяви той. 

Именно през 50-те и 60-те години на миналия век част от некропола е била залята с бетон.

Всички гробни съоражения - седем гробници и няколко гроба, са проучени и документирани. С решение на междуведомствена комисия една от гробниците ще бъде възстановена и показана. Това ще се случи само с едно гробно съоръжение, защото комисията е преценила, че само то носи експозиционна стойност. 

"Запазената гробница ще бъде възстановена и изложена, но още не се знае къде", заяви Мешеков. 

Видимо подразнен от спекулациите, че под бъдещия хотел "Хаят" може да е гробът на Левски, Мешеков заяви: "Категорично не е тук". 

Частите от Източния некропол на Сердика бяха открити още през април, а досега археолозите изучават района. След като те приключат работа, ще започне и строежът на "Хаят".

Цацаров оправда бездействие на свой подчинен за оказан му натиск от депутат

http://www.mediapool.bg/tsatsarov-opravda-bezdeistvie-na-svoi-podchinen-za-okazan-mu-natisk-ot-deputat-news266947.html

Разследваният за няколко принуди, изнудване и неправомерно влияние върху различни държавни служители депутат от ГЕРБ Живко Мартинов е упражнил натиск и над окръжния прокурор на Добрич Пламен Николов. Това се разбра в петък, когато прокуратурата поиска имунитета на народния избраник, който искал от месокомбинат тонове суджук и пастърма от името на премиера Бойко Борисов. По отношение на казуса с оказвания от него натиск върху окръжния прокурор на Добрич, целта му е била да саботира делото срещу бившия зам.-министър на финансите от кабинета "Сакскобургготски" Красимир Катев, осъден на първа инстанция м.г. на 4 години затвор за катастрофата от август 2012 г. край Балчик, при която причини смъртта на двама души. Това съобщи в петък главният прокурор Сотир Цацаров. От думите му стана ясно, че подчиненият му обвинител Пламен Николов нито е сигнализирал ръководството си за този случай, нито е сметнал за необходимо да се самосезира и да обвини Мартинов за опита да го притиска. Просто го изгонил от кабинета си. "Окръжният прокурор, общо взето, е изгонил присъстващите от кабинета си с думите, че докато е окръжен прокурор, това няма да се случи. Това се е случило по време на разглеждане на делото 2014-2015 г.", разказа Цацаров. Нещо повече – главният прокурор недвусмислено похвали колегата си и даде да се разбере, че не вижда никакъв проблем в бездействието му спрямо депутата, въпреки че в Наказателния кодекс (НК) има два конкретни текста, визиращи точно тези случаи. Става въпрос за чл. 288 и чл. 289. Първата разпоредба визира именно бездействието на окръжния прокурор на Добрич в по конкретния казус. Според този текст от НК "орган на властта, който пропусне да изпълни своевременно длъжностите, които му налага службата относно наказателно преследване, или по друг начин осуети такова преследване с цел да избави другиго от наказание, което му се следва по закон, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години". Следващият член пък се отнася до поведението на депутата Мартинов: "Който склонява длъжностно лице от разследващите органи или от прокурорските или съдебните органи да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години." "В крайна сметка той (прокурор Пламен Николов – бел.ред.) е обезпечил, както това да не бъде манипулирана автотехническата експертиза, така и делото да приключи съвсем законосъобразно. […] Дали някой ще сигнализира или не, зависи в крайна сметка и от самия него. Аз мисля, че колегата е направил това, което е трябвало да направи", заяви главният прокурор и допълни, че "окръжният прокурор на Добрич е един изключително почтен човек". Продължаващите въпроси за бездействието на Николов обаче го изнервиха и той втвърди тона си към медиите: "Не ми казвайте – "защо окръжният прокурор не е направил това?", защото човекът е направил максимума, за да постигне 4-годишна осъдителна присъда, въпросът ви е лишен от елементарна логика!" "Упражнявайте се, колкото щете, но не и върху колегата от Добрич", обърна се към медиите Цацаров. Попитан дали подчиненият му не е бил длъжен по закон да предприеме действия срещу депутата Мартинов, главният прокурор заяви: "Не е задължен, защото данните, които касаят него, са просто няколко думи и изхвърляне от кабинета. Отделен е въпросът дали той (прокурор Пламен Николов – бел.ред.) го е възприел като натиск. Истинският натиск е упражнен не точно върху него, истинският натиск е упражнен върху автотехническите експерти. Ако тези хора се бяха поддали, ако тези хора не му бяха съобщили в един по-късен етап, той дори нямаше да разбере за станалото. Защото на тях им е бил даден лист с готови финални данни за заключение на автотехническата експертиза, които просто оневиняват подсъдимия." От думите му обаче така и не стана ясно как така ръководителят на държавното обвинение приема от една страна, че има незаконен натиск над експерти от МВР, но от друга няма проблем сигнализираният за това прокурор да не предприеме нищо. Защото основната дейност на прокурорите е да повдигат и поддържат обвинения, а не просто да "обезпечават" законосъобразното протичане на дадено разследване при опит за външен натиск. Бившият финансов зам.-министър Красимир Катев причини тежката катастрофа на пътя Балчик – село Оброчище на 22 август 2012 г. Тогава джипът му е навлязъл в насрещното платно и ударил челно "Опел Вектра", чийто шофьор починал на място, а спътникът му – по-късно в болницата. Преди една година Добричкият окръжен съд го призна за виновен за причиняване на смърт по непредпазливост на двама души, основавайки се на изготвените по делото комплексни съдебномедицински, трасологическа и автотехническа експертиза. Според заключенията им дори и да са били с предпазни колани, пътуващите в "Опел"-а не са можели да оцелеят заради силния удар между двата автомобила и тежестта на травматичните им увреждания.

Скандалът се разраства! Германия сменя рязко отношението си към Турция

http://frognews.bg/news_138704/Skandalat-se-razrastva!-Germaniia-smenia-riazko-otnoshenieto-si-kam-Turtsiia/

Берлин обяви радикална промяна на своето отношение към Турция в отговор на ареста на немски граждани и агресивната риторика на Реджеп Ердокан, съобщи ”Дойче веле”.

2900 украинци работят по българските курорти

https://news.bg/business/2900-ukraintsi-rabotyat-po-balgarskite-kurorti.html

Разработваме съвместни туристически проекти с Румъния, Сърбия и Гърция

Първо в "24 часа": Продадоха The Mall на британско дружество

https://www.24chasa.bg/novini/article/6349390

Първо в "24 часа": Продадоха The Mall на британско дружествоБазираното във Великобритания дружество Hystead Limited, собственост на Hyprop Investment обяви току-що, че е купувач на фирмата, която е собственик на The Mall на булевард "Царигардско шосе". Става въпрос за AP Retail. Стойността на сделката е 156 млн. евро, значително по-ниска от спряганите в последните месеци в публичното пространство 200 млн.

Жесток побой над млад мъж след обиди в интернет

http://dnes.dir.bg/news/internet-poboy-ulitzata-strahat-haskovo-26099899

23-годишен мъж от Хасково е бил жестоко пребит снощи от група младежи след размяна на обиди в социалната мрежа, съобщиха от Областната дирекция на МВР в града.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване