Цацаров поиска имунитета на депутат от ГЕРБ. Той: Нападат ме от ляво

https://offnews.bg//temida/tcatcarov-poiska-imuniteta-na-deputat-ot-gerb-toj-napadat-me-ot-liav-661064.html

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител Живко Мартинов от ГЕРБ.

Данните, на които се основава искането, са събрани от прокурор от Специализирано звено „Антикорупция“ – СГП и потвърдени от проверка, извършена от ДАНС, уточняват от прокуратурата. 

Мартинов е депутат втори мандат от Добрич. Бил е член на общински съвет в града.

Депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов обяви, че сам ще се откаже от имунитета си. Иначе какви са причините прокуратурата да поиска имунитета му Мартинов коментира така: "Има група хора от ляво, които от няколко месеца пишат жалби срещу мен. Губят 11 години в Добрич и имат към мен неприязън и това е в основата. Към част от тези хора има завеждани дела". Той уточни, че е собственик на фирми, , а много хора му дължали пари, поради което бил подал сигнал в ДАНС.

Цацаров поиска имунитета на депутат от ГЕРБ

https://offnews.bg//temida/tcatcarov-poiska-imuniteta-na-deputat-ot-gerb-661064.html

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител Живко Мартинов от ГЕРБ.

Данните, на които се основава искането, са събрани от прокурор от Специализирано звено „Антикорупция“ – СГП и потвърдени от проверка, извършена от ДАНС, уточняват от прокуратурата. 

Мартинов е депутат втори мандат от Добрич. Бил е член на общински съвет в града.

Цацаров поиска имунитета на депутат от ГЕРБ

http://dnes.dir.bg/news/deputat-imunitet-sotir-tzatzarov-zhivko-martinov-26098168

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане на имунитета на депутата от ГЕРБ Живко Мартинов, съобщиха от прокуратурата.

Купата на Африка ще е през лятото и с повече отбори

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/21/3010854_kupata_na_afrika_shte_e_prez_liatoto_i_s_poveche_otbori/?ref=rss


Купата на африканските нации през 2019 г. ще се проведе през лятото. Другата голяма промяна за следващия турнир, чийто домакин ще е Камерун, е свързана с увеличаването на броя на отборите.<br /><br />От 1996 г. до сега в надпреварата играеха 16 тима, а от 2019 г. ще станат 24, реши ръководството на Африканската футболна конфедерация (КАФ) по време на заседание в Мароко.<br /><br />Континенталният турнир на Африка по традиция се провеждаше на всеки две години през януари...

Ексхумираха останките на Салвадор Дали (Снимки + Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6348651

Ексхумираха останките на Салвадор Дали (Снимки + Видео)Останките на испанския художник сюрреалист Салвадор Дали (1904 - 1989) бяха ексхумирани късно снощи в каталунския град Фигерас, Североизточна Испания. Причината е съдебен иск, подаден от Пилар Абел, която твърди, че е негова дъщеря, съобщиха осведомителните агенции, цитирани от БТА. В присъствието на юристи съдебни медици са взели ДНК проби от

По последни данни трусът в Егейско море е с магнитуд 6,6, цунамито до 13 см.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6348686

По последни данни трусът в Егейско море е с магнитуд 6,6, цунамито до 13 см.

Директорът на турската сеизмологична служба Халюк Йозенер оповести, че по последни данни силното земетресение рано тази сутрин в Егейско море е било с магнитуд 6,6 по скалата на Рихтер, съобщава Догу хабер ажансъ (ДХА), цитирана от “Фокус“.  В станцията на пристанище Бодрум измереното цунами е било максимум 13 сантиметра, посочва още ДХА.

Борисов и Горанов възмутени от съдебно решение за отмяна на ревизионен акт на данъчните

https://www.actualno.com/politics/borisov-i-goranov-vyzmuteni-ot-sydebno-reshenie-za-otmjana-na-revizionen-akt-na-danychnite-news_623580.html

Решение на Върховния административен съд, с което се отменя ревизионен акт на Националната агенция по приходите, става повод за остро възмущение на премиера Бойко Борисов и на министъра на финансите Владислав Горанов. Това се разбира от стенограмата на последното правите

Законопроект: Опрощават дългове до 150 000 лв. към банките, ако не ги платиш 10 г.

https://offnews.bg//ikonomika/zakonoproekt-oproshtavat-dalgove-do-150-000-lv-kam-bankite-ako-ne-g-661057.html

Край на вечния длъжник - слага нов Закон за защита при свръхзадлъжнялост, внесен от Обединени патриоти в парламента. 

Той предвижда дълговете, трупани към банките, да могат да бъдат опрощавани след 10 години. Става въпрос само за дългове към банките, а не за публични задължения.

"Законът фиксира таван за дълга от 150 000 лева, който ще обхване средно статистическия българин, а не кредитния милионер", обясни Искрен Веселинов от Обединени патриоти.

Законът няма да важи и няма да погасява дълговете на лица, които са натрупали борчовете си по престъпен начин.

Искрен Веселинов обясни още, че ще има и изискване за постоянен доход през три от последните пет години преди започване на производство по погасяване.

Законопроектът е на Обединени патриоти, но все още не е обсъждан с коалиционния партньор ГЕРБ.

Уилям и Кейт срещнаха актьор от „Игра на тронове“, накараха го да разкаже за новия сезон

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6348673

Уилям и Кейт срещнаха актьор от „Игра на тронове“, накараха го да разкаже за новия сезонУилям и Кейт се срещнаха с една от звездите на сериала „Игра на тронове“ – Том Влашиха, който изпълнява ролята на Джакен Х’гхар, съобщи Мирър, цитиран от “Vevesti". Дукът и дукесата на Кеймбридж разговаряли с Влашиха на парти в Берлин и се опитали да изкопчат информация какво се случва в новия сезон на сериала, който тръгна по НВО тази седмица.

Смъртта на Честър шокира групата, тръгвали на турне

https://www.vesti.bg/sviat/amerika/smyrtta-na-chestyr-shokira-grupata-trygvali-na-turne-6071739

На бандата ѝ предстоеше турне под названието One More Light, което трябваше да стартира на 27 юли в гр. Мансфийлд

Смъртта на Честър шокира групата

https://www.vesti.bg/sviat/amerika/smyrtta-na-chestyr-shokira-grupata-6071739

На бандата ѝ предстоеше турне под названието One More Light, което трябваше да стартира на 27 юли в гр. Мансфийлд

Смъртта на Честър - като гръм от ясно небе за групата

https://www.vesti.bg/sviat/amerika/smyrtta-na-chestyr-kato-grym-ot-iasno-nebe-za-grupata-6071739

Вокалистът на "Линкин парк" умря на рождената дата на своя близък приятел Крис Корнел, който се самоуби през май тази година

Siemens преразглежда присъствието си в Русия

http://www.investor.bg/evropa/334/a/siemens-prerazglejda-prisystvieto-si-v-rusiia-243436/

Германският концерн излиза от съвместното предприятие "Интеравтоматика", в която държеше 46% от капитала

Siemens прекратява част от дейността си в Русия

https://offnews.bg//sviat/siemens-prekratiava-chast-ot-dejnostta-si-v-rusia-661059.html

Германският промишлен гигант Siemens прекратява част от дейността си в Русия.

Причината е, че четири газови турбини на компания, първоначално доставени на Русия, без съгласието на Siemens са отклонени към Крим. 

Siemens ще продаде миноритарните си дялове в руската група Интеротоматика, ще прекрати споразумение за лиценз в областта на оборудването на електрически централи и засега ще спре напълно доставките си на оборудване за централи на компании, контролирани руската държава, съобщи компанията, цитирана от БТА. 

Преди около две седмици Siemens обяви, че разполага с информация от надеждни източници, че поне две от четирите газови турбини, доставени за проекта Таман през лятото на 2016 г. в южната част на Русия, в действителност са се оказали в Крим. Местонахождението на останалите две турбини тогава не беше ясно.

Сега обаче Siemens посочи, че това се отнася за всичките четири газови турбини.  

Компанията подчерта, че е започнала съдебни действия в Русия заради незаконното им прехвърляне към Крим. 

Русия анексира Крим през 2014 година. Той също попада под въведените от ЕС санкции след анексирането.

Зам.-председателя на комисията по икономическа политика в Съвета на Федерацията Сергей Шатиров коментира, цитиран от РИА Новости, че решението на Siemens е взето под натиска на Запада и ще е в ущърб на самата компания. 

Първият зам.-председател на икономическата комисия в Държавната Дума Владимир Гутенев пък решението на Siemens да прекрати част от дейността си ще доведе само до временни неудобства, които Русия ще може да компенсира. 

По-високи такси, ако пътуваш в час пик

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280868_%D0%9F%D0%BE-%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%B8+%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%2C+%D0%B0%D0%BA%D0%BE+%D0%BF%D1%8A%D1%82%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%88+%D0%B2+%D1%87%D0%B0%D1%81+%D0%BF%D0%B8%D0%BA

Кога ще започне разширението на магистрала "Тракия", докъде стигна процедурата за "Струма", кой бойкотира с жалби въвеждането на тол системата и ще се променят ли цените на винетките, коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков  

-Г-н Нанков, в четвъртък съобщихте, че се обмисля разширение на магистрала "Тракия" между София и Пловдив с по едно платно в двете посоки. Бихте ли казали повече подробности?

- Това е само една идея на този етап. Обмисляме такъв вариант заради големия трафик. Миналата година отчетохме 32-33 хил. автомобила средно в пиковите дни, а в най-натоварения - 31 август - 37 хиляди коли. Тази година отчитаме в петъците повече от 40 хиляди автомобила за денонощие. В момента колегите от Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/ обследват сервитутите, за да знаем какъв ще е процедурният път, къде трябва да отчуждаваме, къде може в рамките на сегашните сервитути да се вместим, къде са публични имотите, къде са частни. 
- Разширяването с по едно платно в двете посоки касае ли съоръженията по трасето София-Пловдив?
- Не се включват тунелът "Траянови врата", виадуктите, мостовите съоръжения. Само до Пловдив разглеждаме вариант за разширяване, тъй като до Пловдив е основният трафик. До Бургас спада с около 35-40% тежкотоварният. А отделно до Пловдив в някои части на магистралата около Вакарел, около Ихтиман заради релефните особености - имаме изкачване, спускане - там магистралата не позволява тази пропускливост в сегашното й състояние.
- А кога може да започне реално този процес?
- Ако идеята бъде одобрена и се вземе политическо решение, всичко ще зависи от ресурса, с който разполага АПИ по линия на бъдещите тол такси. Т.е. ще обвържем и тази идея с внедряването на тол системата. Проектирането ще започне през 2018 г.
- А кога ще завърши проектът?
- Към момента трудно бих могъл на отговоря, защото не знаем в коя част от сервитутите ще отчуждаваме, къде ще има техническа възможност за разширяване. Трудно бих могъл да дам и параметрите, тъй като не знаем колко линейни километра ще изградим, не знаем какви ще са разходите за отчуждаване.  
- В четвъртък споменахте, че тол системата постоянно я блокират с жалби. Нещо предвижда ли се да се направи в тази насока?
- Освен законови промени, които не са в нашата компетенция, ние бихме могли да дадем добри предложения. Подготвяме се да заведем граждански иск за пропуснати материални ползи. Наели сме и одиторска компания, която да остойности размера на пропуснатите ползи. Но по груба сметка, при най-консервативните ни прогнози, при изчисляването на приходите от въвеждането на тол такси през първата година, губим повече от 660 милиона лева. Като ги разделим на 365 дни, имаме по милион и половина всеки ден. За да сме наистина изрядни и коректни в иска, това ще го докаже одиторската компания.
Има и други процедурни трикове, които няма как да ги кажа в момента. Ще ги използваме съобразно правата, които имаме по Закона за обществените поръчки. Обмисляме и други варианти - ще поискаме по-високи цени на винетките за тежкотоварни автомобили при обсъждането на бюджета за 2018 г. Става въпрос основно за еднодневните, които се ползват най-много и са за таксуване на преминаващия транзитно тежкотоварен трафик.
- От 1 януари 2018 г. ли ще поскъпнат винетките за камиони?
- Ако успеем дотогава да сключим договор за въвеждане на тол системата, няма да ги вдигнем, ще изчакаме 7 месеца. Това не е пазарлък - да чуят жалбоподателите и да оттеглят жалбите. Напротив, те се жалят докрай, в което няма нищо лошо. Лошото е не за държавата толкова, колкото за всички български граждани, които ежедневно пътуват по републиканските пътища. Едно е да поддържаш републикански пътища с 300 милиона, друго е с 1 милиард лева. Отделно коментираме едни грандиозни проекти - ще построим "Хемус", ще изградим скоростен път Ботевград-Видин, автомагистрала Русе-Велико Търново. Постоянно се говори за Бургас-Слънчев бряг и за тунела под Шипка. Ако ги сметнем, това са проекти за 7 млрд. лева. 300 млн. генерираме от винетки. При този бюджет на АПИ, 80 милиона имаме само за снегопочистване. 
- Кои са тези, които бойкотират системата?
- Информацията е публична. А добрите журналисти отварят сайта на КЗК и виждат кой стои зад компаниите, тъй като те са публични, има търговски регистър. Вчера /б. ред./ ги изчетох на комисия. 
- Световно неизвестни.
- И световно известни, между другото. "Тол нет" са чехи, техните жалби обаче не бяха уважени, сега "Алтима" обжалват. 
- След въвеждане на тол таксите може ли да се стигне до редуциране на цените на винетките за леки автомобили? 
- Към момента таксите за леки автомобили са несъизмеримо високи на фона на тези за тежкотоварни автомобили. Тенденцията лекият трафик да държи пътния сектор от 2016 към 2017 г. нараства - 66-67% от приходите от винетки са от леки автомобили. Откъде може да търсим икономии - електронните винетки, които влизат заедно с тол системата, ще редуцират разходите за съхраняване, разпечатване, разпространение, брак. Този ресурс може да бъде спестен и да бъде калкулиран в цената, но пък това ще е много ниско на фона на приходите, които очакваме да генерираме през тол системата.
- Кажете поне приблизително каква ще е новата цена за винетките за камиони.
- Нека да излезе анализът. Ще минат експертните консултации, трябва да се вземе политическо решение. Моето мнение е, че за тежкотоварния транзитно преминаващ трафик цената трябва да бъде вдигната.  
- Само еднодневните винетки за камиони ли ще поскъпнат? 
- Основно еднодневните, но може и седмичните.
- За хората ще се вдигат ли цените на винетките?
- Не, забранявам думата вдигане на винетки за леки автомобили.  
- А как ще се отрази намаляването на обхвата на тол системата върху приходите?
- Решението кои пътища ще бъдат обхванати от тол системата, ще се вземе от Министерски съвет по предложение на МРРБ и Агенция "Пътна инфраструктура". Отделно какъв модел за тарифиране ще изберем, ще стане ясно след началото на въвеждане на тол системата. Със сигурност двата основни принципа са изминатите километри и теглото на автомобила. Ще имаме възможност да варираме относно отделните пътища - те ще бъдат различно таксувани, както е в целия свят с въведени тол системи. Ще имаме възможност да варираме както в Германия и Австрия, например, в пиковите часове. Т.е. няма да има ограничение за движение на тежкотоварните автомобили, но както е в Германия - два пъти и половина по-скъпо или три пъти по-скъпо в пиковите часове. И икономическата логика ще ни даде отговор на въпроса ще пътува ли камионът в петък следобед към Бургас, или ще изчака до петък вечерта или до събота сутринта. Това е немският модел. Така че тол системата ще ни позволи и този гъвкав подход.
- Има ли развитие по строежа на "Струма"?
- Да, миналата сряда входирахме окончателния вариант на ОВОС-а, получихме становища от всички компетентни институции, като започнем от БАН, минем през Министерство на здравеопазването, през Пътна полиция към МВР, през Главна дирекция "Пожарна безопасност. Всички становища са положителни. За август сме предвидили обществените обсъждания във всички населени места, през октомври очакваме да имаме решение. Не искам да съм лош пророк, но съм убеден, че ще има обжалване - такава заявка дадоха екологични организации. Може би до тогава ще минат на второ четене и промените, които предложиха народни представители, относно едноинстанционното обжалване. Това би съкратило срокове и през 2018 г. ще имаме ясна представа ще бъдем ли готови през 2019 г. със строително разрешение, както сме задали към ЕК пътната карта за идейния график. Ако не сме готови през май със строително разрешение, максимум месец отсрочка до юни и автомагистрала "Струма" няма да бъде реализирана с европейско финансиране поне по ОП "Транспорт". Търсим резервни варианти. Ще има тежки преговори с ЕК кои да бъдат алтернативите. Трябва да имаме проектна готовност. Там, където са минали процедурите по ОВОС, има техническа готовност, но за "Струма" трябва да имаме ясен ангажимент, поет не просто на думи, а с конкретни действия за довършването с бюджетни средства, ако не можем да я реализираме с европейски. 
- На конференцията споменахте за трите регионални фонда, които се очаква да бъдат отворени до края на годината. Бихте ли дали повече подробности?
- Министерство на финансите е компетентно относно провеждането на обществената поръчка, но уверенията са, че до края на годината ще имаме избрани фондове - един за София и по един за Северна и за Южна България, за да започнем реализацията на проектите основно в туристическата и културната сфера. Няма да бъдат лимитирани, разбира се, само за такива проекти, но специално тези сфери - туризъм и културно-историческо наследство, зависят единствено и само от стартирането на механизма за финансов инженеринг.
- До каква стойност ще бъдат проектите?
- Методиката ще я разработим паралелно със стартирането на процеса. Това са проекти, които генерират приходи, затова ще минават по линия на финансовия инженеринг. Със сигурност трябва да има публичен партньор в проекта, ще се подкрепят проекти с публичен и частен партньор. Общият ресурс този път е огромен. Само публичният е около 370 милиона лева. През миналия програмен период привлеченият частен ресурс беше 3 пъти по-голям от публичния. 
Даниела Казанджиева
Стандарт

О. Джей Симпсън ще бъде освободен предсрочно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6348652

О. Джей Симпсън ще бъде освободен предсрочноЗвездата на американския футбол О. Джей Симпсън получи право на условно освобождаване от затвора, след като излежа девет години за опит за въоръжен грабеж, съобщиха осведомителните агенции. Комисията за предсрочно освобождаване в Кърсън сити реши, че той ще може да излезе от затвора през октомври, инфомира БТА.

Финансов експерт: Трябва да се определи цената на труда в България и тя да бъде съпоставима с тази в европейските страни

http://www.moreto.net/novini.php?n=355952

Трябва да се определи цената на труда в България и тя да бъде съпоставима с тази в европейските страни. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ независимият финансов експерт Мика Зайкова. Според нея трудът в страната ни е подценен и трябва да се направят ускорени стъпки в посока решаване на този проблем.

Десетки хиляди протестираха в Полша срещу скандалните съдебни промени

http://www.mediapool.bg/desetki-hilyadi-protestiraha-v-polsha-sreshtu-skandalnite-sadebni-promeni-news266916.html

Десетки хиляди излязоха снощи на улиците на Варшава и други полски градове, за да протестират срещу спорните съдебни реформи на управляващата партия "Право и справедливост", съобщиха световните агенции.    Според организаторите около 50 хиляди са участвали в протеста пред президентския дворец, а според полицията - 14 000. Демонстрантите призоваваха президента Анджей Дуда да наложи вето на закона за Върховния съд, който дава на изпълнителната власт повече власт да влияе върху състава на Върховния съд.   Остро недоволство будят и други два закона, които според критиците им унищожават независимостта на съдебната система и представляват заплаха за демокрацията.    Министър-председателката Беата Шидло заяви в специално обръщение по телевизията, че промените са резултат от общественото недоволство от неефикасността на съдебната система и обеща, че правителството няма да се поддаде на натиска на "полски или чужди защитници на интересите на елитите".   Тя изглежда имаше предвид предупрежденията на ЕС, че на Полша може да бъдат наложени санкции, включително тя да бъде лишена от право на глас при вземане на решения на съюза, отбелязва Асошиейтед прес.    Протестите избухнаха с нова сила, след като вчера Сеймът, долната камара на полския парламент, прие закон за Върховния съд, който предвижда освобождаване на всички настоящи членове на съда с изключение на избраните от президента. Променя се и структурата на съда, като се добавя камара, която ще се занимава с нарушенията на правилата или етичните норми в съдебната система.  Очаква се днес Сенатът, в който управляващите имат мнозинство, да гласува новия закон, който след това ще очаква подписа на президента, за да влезе в сила.   Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, бивш премиер на Полша, покани президента да се срещнат, за да потърсят изход от ситуацията, която по думите наТуск е в разрез с ценностите на ЕС и вреди на репутацията на Полша.   Един от висшите съветници на президента Дуда каза в отговор на въпрос на Ройтерс, че е по-добре Туск да се съсредоточи върху това да обяснява позицията на Полша в Брюксел.   Президентът е учуден, че европейските институции са толкова силно ангажирани с тези въпроси, след като всичко, което се случва, е в съответствие с полските закони, каза Кшищоф Шчерски.    Варшава получи подкрепа от Будапеща. Унгарският премиер Виктор Орбан в писмо до полския си колега е изразил подкрепа за управляващите. Ние сме с Полша и призоваваме Европейската комисия да не превишава властта си, каза унгарският външен министър Петер Сиярто.

Потвърдено: Базирана във Великобритания компания купи The Mall за 156 милиона евро

http://frognews.bg/news_138682/Potvardeno-Bazirana-vav-Velikobritaniia-kompaniia-kupi-The-Mall-za-156-miliona-evro/

Базираната във Великобритания Hystead Limited официално потвърди придобиването на търговския център The Mall в София.

Планирани прекъсвания на тока в София и София - област

http://www.cross.bg/sofiya-dianabad-kushta-1549764.html

/КРОСС/ ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването. Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 24 - 28 юли 2017 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върху които са извършвани планирани дейности. Област София-град Община Банкя На 25.07.2017 г. /10:00 - 16:15 ч./ - София Шосе Банкя 13 На 26.07.2017 г. /12:45 - 16:15 ч./ - Банкя, общ. Столична Майор Коста Паница/Толбухин 9, 9б, 9аНа 26.07.2017 г. /10:00 - 13:15 ч./ - Банкя, общ. Столична Александър Стамболийски 92а, 96, 82, 104; Еледжик 1; Родина 5, 10, 29, 27, 26, 32, 28, 34, 16, 42, 14, 19, 6, 15, 24, 9, 2, 23, 25, 39, 12, 23а, 26а, 38, 4, 6а, 7, 19б, 19а, 22, 36, 31, 3, 1, 8, 6 къща, 45, 18, 20, 17а, 21, 13, 17Община Витоша На 24.07.2017 г. /09:30 - 15:30 ч./ - София Иван Сусанин 45 Б, 76 Б На 24.07.2017 г. /09:30 - 15:30 ч

Неймар изправи на нокти феновете на Барса

https://offnews.bg//futbol/nejmar-izpravi-na-nokti-fenovete-na-barsa-661061.html

Бразилският футболен магьосник Неймар изправи на нокти феновете на Барселона със загадъчна публикация в Инстаграм.

В последните дни усилено се говори, че бразилецът ще смени "Камп Ноу" с "Парк де Пренс", след като от Пари Сен Жермен изразиха готовност да платят 222 милиона евро и да активират клаузата му за освобождаване.

Вчера излезе информация, че бащата на Неймар е подписал предварителни документи, според които при осъществяване на трансфера ще получи 40 милиона евро комисионна.

При тези цифри всеки би се замислил какво да прави. Именно такава снимка си качи и Неймар.

На кадъра се вижда как той е изпаднал в състояние на дълбок размисъл.

Спряха да търсят Кристиян, който изчезна в гората край Триград

https://offnews.bg//obshtestvo/spriaha-da-tarsiat-kristian-kojto-izchezna-v-gorata-kraj-trigrad-661060.html

Издирването на 16-годишния Кристиян, който блъсна туристи в Триград и избяга, се прекратява, съобщи кметът на родопското село Цветан Славков, на 13-я ден от търсенето му в планината. 

Доброволци, пещерняци, водолази и служители на МВР претърсиха всяко място в района, две жени подадоха сигнал, че са видели момчето, но следа от ученика не бе открита. 

„Спряхме с издирвателните дейности в гората, защото няма място, на което да не сме били. Хората от селото са ангажирани с много работа и набирането на групи става много трудно вече. Има много версии, но всичко е на думи“, коментира Славков, цитиран от Дарик. В момента се разчита на камерите в селото, чиито записи се преглеждат периодично, да не би да се види на тях движение от страна на Кристиян или негови приятели, тъй като има версия, че някой му помага и той е жив и здрав и се крие.

Според планинарят и спелеолог доц. Тодор Тодоров има шанс младежът да е оцелял. 

Парламентът отхвърли законопроекта за предучилищно и училищно образование

https://www.24chasa.bg/novini/article/6348653

Парламентът отхвърли законопроекта за предучилищно и училищно образование

Парламентът отхвърли законопроекта на БСП за предучилищно и училищно образование, предвиждащ отпадане на държавното финансиране на частните училища, съобщава „Фокус“. „За“ законопроекта гласуваха 66 народни представители, „против“ – 84 и „въздържали се“ - 38 , с което той бе отхвърлен. Предложените промени предвиждаха още основните държавни

Държавното финансиране за частните училища остава, решиха депутатите

http://www.cross.bg/finansirane-obrazovanie-chastnite-1549763.html

/КРОСС/ Парламентът отхвърли законопроекта на БСП за предучилищно и училищно образование, предвиждащ отпадане на държавното финансиране на частните училища, предаде „Фокус". „За" законопроекта гласуваха 66 народни представители, „против" - 84 и „въздържали се" - 38 , с което той бе отхвърлен. Предложените промени предвиждаха още основните държавни образователни стандарти да се приемат от Народното събрание, въвеждане на правилото един учебник по предмет за всеки клас, както и минимален праг от 4% за финансиране на образованието. В рамките на дебата депутатът от БСП Донка Симеонова заяви, че промените в Закона за училищното и предучилищното образование на БСП целят качествено образование и равен достъп на всички деца до него. От своя страна зам.-министърът на образованието Таня Михайлова обясни, че предложените от БСП разпоредби част от държавните образователни стандарти да се приемат от Народното събрание поставят юридически проблеми. Според заместник-председателя на ПГ на ГЕРБ Снежана Дукова в зала се разглежда закон от 1911 г.    

26% от кабелните оператори са в сивия сектор

https://www.vesti.bg/bulgaria/medii/26-ot-kabelnite-operatori-sa-v-siviia-sektor-6071741

В резултат приходите от разпространение на телевизионни програми, както и тези на други авторско-правни индустрии са ограничени

ЕК забрани строителството в "Калиакра". Вече построените ветрогенератори остават

http://clubz.bg/56444-ek_zabrani_stroitelstvoto_v_kaliakra_veche_postroenite_vetrogeneratori_ostavat

Вече има дело срещу България заради вятърните перки на Калиакра. Снимка БГНЕС

България се споразумя с ЕК изградените в защитена зона „Калиакра“ ветрогенератори и голф игрище да не бъдат премахнати, съобщи агенция "Фокус". Забранява се издаването на нови разрешения за строителство, а страната трябва да вземе мерки за опазване на биоразнообразието в защитената територия.

В резултат на преговорите на министъра на околната среда и водите Нено Димов с Комисията се стигна до решение да не бъдат премахвани изградените до момента вятърни генератори, голф игрище, къщи, хотели, вилни селища, инфраструктура в защитената зона.

Налага се забрана за издаването на нови разрешения за строителство на територията на защитената зона, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

Комисията поиска България да бъде осъдена за одобрението на 600 проекта за изграждане на 2900 ветрогенератора, къщи, вилни селища и инфраструктура в защитената територия.

През януари 2016 г. Съдът на ЕС осъди страната за одобрението на девет проекта за ветрогенератори и един за голф игрище. От тях са реализирани общо седем. Те няма да бъдат премахнати според постигнатите договорености.

България трябва да изпълни няколко условия за опазване на биоразнообразието в защитената местност в съгласие със споразумението с ЕК. Системата за ранно предупреждение за прелитащи птици в района на ветрогенераторите трябва да бъде доизградена, а до завършването й трябва да се вземат мерки за защита на птиците на местата, които не са обхванати от нея. Това означава спиране на работата на вятърните турбини по време на миграционните периоди на птиците. 

Трябва да бъде създадена зона „Комплекс Калиакра“, където да бъде забранено строителството, изисква още ЕК. Това ще се случи със заповед на министъра на околната среда и водите.

Сред условията на Комисията са и промяна на заповедите за защита на птиците в зони „Калиакра“, „Белите скали“ и „Било“, които да включат мерките, свързани със системата за ранно предупреждение, и приемането на интегриран план за управление на района на Калиакра.

Според новите правила министърът на околната среда ще може временно да спира работата на единични вятърни турбини, групи от ветрогенератори или цели ветроенергийни паркове, при опасност от сблъсък на голям брой птици с витлата, например при засилена миграция.

Парламентът отхвърли предложението да одобрява учебните програми

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/07/21/3010821_parlamentut_othvurli_predlojenieto_da_odobriava/?ref=rss


Мнозинството в парламент отхвърли проект на "БСП за България" за промени в училищния закон, с който от август м.г. започна реформата в училищното образование. Законопроектът бе отхвърлен с гласа 66 "за", 84 "против" и 38 "въздържал се".<br /><br />Сред предложенията на левицата бе Народното събрание да одобрява важни образователни стандарти като учебните програми; да отпадне възможността частните детски градини и училища да получават държавно...

Античните гробници под новия „Хаят“ с неясна съдба

http://clubz.bg/56443-antichnite_grobnici_pod_noviq_%E2%80%9Ehaqt%E2%80%9C_s_neqsna_sydba

Неясна засега е съдбата на античните гробници, открити под старото столично кино „Сердика“ в изкопа за новия хотел „Хаят“. През месец април там бяха открити останки от Източния некропол на римска Сердика и археолози от Регионалния исторически музей се заеха с проучването им. Спасителните разкопки приключиха през месец май, а учените са документирали гробовете. Преди броени дни обаче бе открита още една гробница.

Снимки, публикувани в страницата „Хрантутници“ във Фейсбук, показват скелети и зидани гробници в изкопа. В отговор на дебата в социалните мрежи около съдбата на античните съоръжения и предположенията, че сред находките на обекта има и кости от т.нар. Позорно гробище, зам.-кметът на София Тодор Чобанов разкри във Фейсбук резултатите от разкопките.

Д-р Чобанов посочва, че археологическото проучване е проведено в периода 9 март – 2 юни 2017 г. основно в южната част на обекта, където под нивото на съвременните архитектурни останки са запазени археологически структури „в много висока концентрация“. На площ от около 700 кв. м учените са изследвали 112 гроба (вкопани в ями или покрити с тегули), както и 7 зидани сводови гробници (V-VI в.), две от които с „in situ” костен материал, принадлежащ на повече от 30 погребани в тях покойници. Находки са намерени в малък брой от проучените гробове, сред тях има сребърна катарама и бронзова обеца от VI-VII в. Гражданин на Сердика е положен една от гробниците с втъкани златни нишки в облеклото в областта на главата и раменете, посочва зам.-кметът.

Гледка към обекта отвисоко

Според Тодор Чобанов след отстраняването на останките от кино „Сердика“ учените са попаднали директно на пластове от античността. Затова заключват, че нивата от по-късните исторически периоди (Средновековие, османски период, Възраждане) са „изнесени“ при строителството на киното.

Културните останки, разкрити при разкопките, са документирани и предадени на експертна комисия в Министерство на културата на 19 май тази година. В протокол като движима културна ценност с експозиционна стойност е отбелязана Гробница №3 (според археологическата документация), която археолозите посочват, че трябва да бъде запазена. Нейният демонтаж и съхранение до изготвянето на проект за експониране трябва да се осигури от инвеститора – тоест от собствениците на хотел „Хаят“.

Останки на гражданин от антична Сердика
На 17 юли при разчистване на непроучен край на обекта е открита неизследвана гробница.

Впоследствие, на 17 юли, при извършването на изкопни дейности в останал непроучен участък на основния изкоп в северната част на обекта е открита зидана сводова гробница, отчасти разрушена при изграждането на трафопост през втората половина на XX век. Размерите на античното съоръжение може би надвишават 3 x 4 м.

„Позицията на Столична община е, че находки с експозиционна стойност следва да бъдат трайно експонирани в непосредствена близост до мястото на откриване – пише Тодор Чобанов. – Приемателните комисии на Министерството на културата и НИНКН следва да отразяват тази философия при приемането на обектите и съгласуването на строителната документация на всички етапи.“

Д-р Чобанов коментира и твърденията, че на мястото се проучва т.нар. Позорно гробище:

„Това е напълно невъзможно, тъй като съответстващият му пласт от периода на Възраждането е напълно отстранен и унищожен без каквито и да е проучвания при строителството в зоната през 60-те и 70-те години“.

Бъдещето на гробниците под старото кино „Сердика“ засега не е ясно, предстои решение от Министерство на културата.

Площад "Славейков"

Вижте къде ще са плановите прекъсвания на тока в периода 24-28 юли

http://frognews.bg/news_138681/Vijte-kade-shte-sa-planovite-prekasvaniia-na-toka-v-perioda-24-28-iuli/

В изпълнение на своята амбициозна инвестиционна програма, ЧЕЗ извършва ежедневни ремонти, профилактика, както и присъединаяване ноа нови клиенти. Затова е добре да знаете къде това изисква прекъсване на тока в периода 24-28 юли.

Откриха джихадистки съпруги от Европа и Канада в тунел в Мосул

https://www.24chasa.bg/novini/article/6348634

Откриха джихадистки съпруги от Европа и Канада в тунел в МосулОбщо 21 чужденки - съпруги на джихадисти, са били открити в тунел в иракския град Мосул, съобщава британсият вестник "Times", цитиран от Нова телевизия. Сред тях имало пет германки, две канадки, три туркини, три рускини и французойка с четири деца. Една от омъжените за терористи била 16-годишната германка Линда Венцел.

Защо само БСП почита Вапцаров

http://clubz.bg/56442-zashto_samo_bsp_pochita_vapcarov

Днес се навършват 75 години от изпълнението на смъртната присъда срещу поета Никола Вапцаров. Събитието ще бъде отбелязано от БСП на бившето гарнизонно стрелбище, което се намира зад НДК. Там е изпълнена присъдата на Вапцаров и още няколко негови съратници.

Ето накратко историята на делото, по което е осъден Вапцаров:

През март 1942 г. полицията арестува над 750 комунисти и безпарийни нелегални. Около 60 от тях стават подсъдими по дело, което става известно като "процеса срещу ЦК на БРП". Обвиненията срещу тях са по Закона за защита на държавата - за сътрудничество и помагателство на терористична група, финансирана от чужда държава, дейност с цел насилствена промяна на установения държавен ред, подривна дейност срещу немските войски. След ареста си Вапцаров първоначално признава за нелегалната си дейност. В дома му са открити пистолет, шифровани записки, агитационни материали. Пред съда обаче Вапцаров отрича да е извършвал нелегална дейност.

На 23 юли 1942 г. той е осъден на смърт и още същата вечер е разстрелян. Молба на Вапцаров за помилване е представена на цар Борис III, но той не е помилван.

"Следващите поколения на нашата родина ще четат поезията на Вапцаров, а не присъдите на военно-полевите съдилища на негово царско величество Борис III, цар на българите. Според обвинителният акт престъплението на обвиняемите се състои в организирането на бойни групи и подривна дейност срещу установения от Конституцията обществен и държавен строй.

Трябва да отбележим, че през 1942 г. Търновската конституция не действа, а монархическият режим на Борис III е приел Закона за защита на държавата, с чиято помощ се осъществяват репресии и убийства на български граждани с нефашистки и антифашистки политически убеждения. Година по-рано България се е присъединила чрез договор към държавите от фашистката ос напълно доброволно и осъзнато, а в българското общество действат политически организации, които проповядват новия световен ред на фюрера".

Това каза в петък в парламента зам.-председатеят на Народното събрание Валери Жаблянов (БСП). И допълни, че обвиненията в тероризъм изглеждат абсурдни на фона на стиховете на Вапцаров за любовта, родината, морето и неговата романтика.

Факт е, че Вапцаров заслужава почит и уважение от всички българи, независимо от политическите им убеждения. Поетическият му талант е безспорен и го нарежда сред най-големите български поети. Въпросът защо Вапцаров се почита само от левицата е твърде важен и е част от големия въпрос за националното помирение, което у нас очевидно няма да се случи в близко бъдеще.

Прав е Жаблянов, че през 1942 г. Търновската конституция не действа. Тя е отменена след преврата на 19 май 1934 г. На тази дата е установен един недемократичен режим. И за това никой не я чества като празник. За разлика от една друга дата, на която също е установен недемократичен режим - 9 септември 1944 г. Докато Жаблянов и компания продължават да отбелязват тази дата като национален празник, трудно могат да разчитат някой друг, освен тях, да почита Вапцаров по начина, по който го правят те. И вината за това не е на големия български поет.

Аргументацията на Жаблянов по повод Вапцаров би могла да бъде атакувана и по други пунктове. Факт е, че България става съюзник на Германия година преди разстрела на Вапцаров. Точната дата е 1 март 1941 г. Към този момент обаче Германия и СССР все още са съюзници. По това време все още действа пактът "Рибентроп-Молотов", който българските комунисти, под диктовката на Коминтерна, всячески подкрепят.

А това, че Борис III не е помилвал Вапцаров, не попречи на БСП съвсем наскоро да направи управленска коалиция с НДСВ, чиито лидер бе Симеон Сакскобургготски, син на същия този Борис III.

В крайна сметка онези, които са извършвали репресии преди 1944 г., са получили своето възмездие. Покрай тях са получили "възмездие" и хиляди други, осъдени от т.нар. Народен съд без да имат никаква вина. За репресиите след 1944 г. обаче възмездие няма. Нещо повече  - БСП, която е пряк наследник на БКП, дори продължава да се опитва да убеди обществото колко хубаво е било в България в периода 1944-1989 г.

Лично Жаблянов го е правил неведнъж от парламентарната трибуна. За социалистите всеки, който се опитва да поиска от БСП поне извинение и разкаяние за онези 45 години, не прави нищо друго, освен да търси противопоставяне и да всява разделение в обществото. Наглостта на българските комунисти е сякаш бронирана и все още "бронебойни патрони за нея няма открити".

Жалко е, че голям поет като Вапцаров все още не получава полагащото му се всенародно признание заради политическата конюнктура. Ще бъде още по-жалко обаче ако българите забравят собствената си трагична история от втората половина на XX в. Защото това е най-сигурният път онези ужасни времена да се повторят.

Остава ни само да вярваме като Вапцаров, че "утре ще бъде живота по-хубав, живота по-мъдър".

БСК: България се издига до 62 място сред износителите

http://www.cross.bg/stoki-iznos-iznosa-1549762.html

/КРОСС/ Българският износ през 2016 г., измерен в евро, бележи абсолютен рекорд от 23,6 млрд. €. Спрямо базовата 2001 г. увеличението е 4 пъти. България се издига до 62 място сред износителите. Групите стоки с най-голям износ са електротехника и електроника, горива и електроенергия, машини и апарати. За периода 2012-2016 г. българският износ, измерен в щатски долари, намалява с 2%, докато световният внос намалява с 4%. Тези тенденции са различни по групи стоки. Най-добре се представя износът на електроника и електротехника със средногодишен ръст 7%, при ръст на световния внос с 1%. Износът на машини и апарати също бележи ръст от 2%, докато световният внос намалява с 2%. При тези две важни стокови групи, донякъде и при зърнените култури, българските износители печелят пазарен дял и изместват свои конкуренти на глобалните пазари. Губещи са горива и мед, където губим пазарен дял, а международните цени растат. На шесто и седмо място в експортната ни листа са конфекцията и фармацията, но там губим пазарни позиции, следвани от части и възли за превозни средства и пластмасови изделия, печелещи пазарни позиции. По експертни оценки на осмо място е износът на специална продукция (около 808 мил. щ.д.), което е ръст с около 57% спрямо 2015. Губещи са и доскоро успешните маслодайни семена. Много висок и постоянно нарастващ износ се регистрира по глава 99 Стоки некласифицирани другаде. Не можем да коментираме този факт поради неизяснена методология

10 страни, които нямат армия

https://www.actualno.com/curious/10-strani-koito-njamat-armija-news_623243.html

Можете ли да си представите държава без армия? В действителност има такива и то не малко. Изданието The Daily Telegraph ни представя някои от тях. 1. Лихтенщайн Малката държава се отказва от армията си през 1868 г., за да спести пари. Армията е позволена в условията на война, но това нико

ДСБ предупреди, че работата на АЕЦ "Козлодуй" е застрашена заради "партийна хранилка" (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/business/dsb-predupredi-che-rabotata-na-aec-kozloduj-e-zastrashena-zaradi-partijna-hranilka-video-news_623576.html

Има риск отново да заприличаме на дискотека, ако не бъдат взети мерки. Това обяви председателят на ДСБ о.з. ген. Атанас Атанасов, визирайки проблеми с предприятието "Водно-електрически централи". От ДСБ предупредиха, че ВЕЦ-овете и ПАВЕЦ-овете в България обезпечават работат

Изложба на GLAM фотографии откриват във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=355948

GLAM е името на изложбата с фотографии от едноименния стил, която Димитър Дачев ще покаже днес на варненската публика, припомня Moreto.net. GLAM означава вълшебство, обаяние, привлекателност, разкош. Развитието на този жанр е обусловено от наличието на многобройните лъскави списания.

Какви правила да спазваме, за да се върнем от почивката здрави?

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/kakvi-pravila-da-spazvame-za-da-se-vyrnem-ot-pochivkata-zdravi-2038217

На морето не сме изложени на риск за зарази повече, отколкото къде и да е другаде. Такова е мнението на проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести.
 
Всеки сезон идва със своите характерни болести. Ако през зимата това са г

Филм по мотиви от живота и творчеството на Петя Дубарова ще бъде заснет в Бургас

http://www.cross.bg/petya-byrgas-dybarova-1549761.html

/КРОСС/ Наесен в Бургас стартира подготовката за заснемането на първия игрален филм за слънчевото момиче на българската поезия - Петя Дубарова. Проектът "Петя на моята Петя" още преди година спечели доверието на сем. Дубарови, а буквално преди дни получи и подкрепата на Националния филмов център, класирайки се на първо място в категорията нискобюджетни филми. Заглавието е по едноименния разказ на поетесата, разказващ за двете същности на едно и също момиче. Без да е документален и биографичен, филмът гради устойчиви връзки с личността на Петя Дубарова през живота на съвременно младо момиче, което иска да направи живота в училище по-смислен и истински. Автори на сценария са две заклети почитателки на Петя Дубарова - Нели Димитрова ("Love.net", "Домашен арест", "Връзки", "Възвишение") и Валентина Ангелова ("Под прикритие", "Домашен арест"). Режисьор на филма ще бъде Александър Косев ("Столичани в повече", "Домашен арест", "Кантора Митрани", "Дървото на живота", "Връзки", "Откраднат живот"). Продуцент е бургазлията Николай Урумов ("Домашен арест", "Кантора Митрани", "България търси талант", "Вила роза" и българо- руската продукция "Лабиринты любви"). Самият той, също като Петя, е възпитаник на Английската гимназия в Бургас

България значително е намалила битовите отпадъци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6348632

България значително е намалила битовите отпадъци
България значително е намалила генерираните битови отпадъци през последните години. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на околната среда и водите, цитирайки данни от доклад на Икономическата комисия за Европа на ООН (ИКЕ на ООН), която е извършила преглед на постигнатото от страната ни в областта на околната среда.

Лъжите за Германия виреят на изток от Рая*

https://www.actualno.com/viewpoint/lyjite-za-germanija-virejat-na-iztok-ot-raja-news_623575.html

Според светогледа на "алтернативните медии", в момента Германия е на път да вземе цяла Европа под свой контрол и дори да окупира някои съседни страни. Пак според тези медии, германското правителство е враг на собствения си и на много други народи. Тези "алтернативни медии" об

Манолов: Бизнесът се опита да „качи на шейната” Симеонов

http://dnes.dir.bg/news/aleri-imeonov-dimitar-manolov-kabinet-borisov-3-rabotodatelskite-organizatzii-kachi-sheynata-26098020

Класът „прослужено време“ отпадна преди 10 години, днес такава тема няма и за да се говори за това, има някаква съвсем различна причина.

Коли блъскат трима пешеходци

https://www.24chasa.bg/region/article/6348636

Коли блъскат трима пешеходциТрима пешеходци са били ударени от леки коли в Пиринско. Първият инцидент станал в Благоевград, на ул. "Промишлена". Лек автомобил "Опел Фронтера" с 65-годишен водач, отнема предимството и блъска 54-годишна жена, която пресичала пътното платно на обозначено за целта място. С охлузни рани на дясна ръка и десен крак и натъртвания в областта на

Едно раждане в английска болница

https://offnews.bg//mama-nindzha/edno-razhdane-v-anglijska-bolnitca-661062.html

Автор: Нина Любенова Преди няколко месеца приятелка ме помоли да я придружа на предстоящото й раждане. Разбира се, приех. Едно от най-важните неща на моето раждане беше присъствието на близък човек до мен. Аз самата имах страхотно раждане в България. Бях си избрала болница и лекар с моите разбирания. Останах много доволна да видя колко много се доближава въпросната болница до английските стандарти и още колко много път има да извърви, за да достигне нивото й. Очакваното обаждане беше получено и аз бързо се отправих към болницата. На регистратурата се представих като придружител на еди-коя си родилка. Помолиха ме да…

Художници се събират на пленер в еленското село Долни Марян

https://www.24chasa.bg/region/article/6348603

Художници се събират на пленер в еленското село Долни МарянХудожествените пленери в Мечевата къща в еленското село Долни Марян вече са традиция и в събота от 16 часа ще бъде открит четвъртият поред. В него ще участват седем творци, които в продължение на една седмица ще рисуват, ще извайват скулптури и запечатват природни красоти и хора от този край в художествени фотографии.

Мъж осакати 5 заека в Монтана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6348615

Мъж осакати 5 заека в Монтана

Мъж осакати 5 заека, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Монтана. Вчера около 11,00 часа в РУ - Монтана е подадена жалба, според която предния ден във вила в местността "Парта № 1" 51-годишен мъж от областния град е проявил жестокост към животни, изразяваща се в чупене на крайници на 5 заека, собственост на 24-годишна жена от Монтана,

”Сименс” спира бизнеса си с Русия

http://frognews.bg/news_138679/Simens-spira-biznesa-si-s-Rusiia/

Компанията ”Сименс” ще разтрогнесички свои договори с руски компании и ще спре доставките на оборудване за Русия. Това се казва в официално съобщение от пресцентъра на германската компания.

Мъск получил "устно" одобрение за свръхзвуков влак между Ню Йорк и Вашингтон

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/21/3010768_musk_poluchil_ustno_odobrenie_za_svruhzvukov_vlak/?ref=rss


Американският предприемач Илън Мъск съобщи чрез "Туитър", че е получил "устно одобрение от правителството" да построи тунел за свръхскоростна транспортна връзка между Ню Йорк и Вашингтон, която ще съкрати времето за пътуване между двата града до около 29 минути, съобщиха "Ройтерс" и "Асошиейтед прес", цитирани от БТА. В момента високоскоростният влак "Асела" на "Амтрак" взима разстоянието от 355 километра за близо три часа. <br...

Хванаха двама от Петрич в дере, засадено с канабис

https://www.24chasa.bg/region/article/6348623

Хванаха двама от Петрич в дере, засадено с канабисДвама петричани са били заловени в дере, засадено с канабис. Това станало при полицейска акция на служителите от РУ-Сандански. В дере в района на с. Колибите, общ. Струмяни, са открити около 41 броя тревисти растения с общо тегло около 8,4 килограма, които след направен полеви тест са реагирали положително на канабис.

ГЕРБ иска "червен" депутат, купувал гласове, да напусне парламента

https://www.actualno.com/politics/gerb-iska-cherven-deputat-kupuval-glasove-da-napusne-parlamenta-news_623572.html

епутати от ГЕРБ призоваха БСП да се разграничи от депутата Манол Генов, ако се окаже вярно, че е купувал гласове Поискахме приложенията към искането на главния прокурор за свалянето на имунитета на Манол Генов, за да се запознаем с фактите и обстоятелствата, които са били у

Цацаров разказа за "Суджукгейт". Мълчи за разпит на Пеевски по КТБ

http://clubz.bg/56441-cacarov_razkaza_za_sudjukgejt_mylchi_za_razpit_na_peevski_po_ktb

Сотир Цацаров. Снимка Веселин Боришев

Поне 5 квалификации по Наказателния кодекс очакват депутата от ГЕРБ Живко Мартинов, изнудвал добрички колбасар да му даде 4 тона суджук, уж за лидера на партията Бойко Борисов. Освен това искал да му купува мека мебел, климатик, гаражи и пр. Това стана ясно на нарочна пресконференция на главния прокурор Сотир Цацаров и шефката на т.нар. звено "Антикорупция" Румяна Арнаудова, след като днес бе поискан имунитетът на Мартинов.

Между другото, към суджука (който съдържал и еленско по специална рецепта) народният избраник завлякъл и 60 кила пастърма и неустановено количество филе "Елена" - съобщи още главният прокурор на страната.

На усмивките на журналистите, той направи заблежка, че на жертвата на изнудване - собственик на бизнес, който дори не е и среден, - явно не му е било смешно, писнало му е и че само 4-те тона суджук, които уж заминали за "Дондуков" 1, са на стойност 45 000 лв.

Мартинов явно доста ще да е държал на въпросния продукт, защото първо го изисквал по специална рецепта, после го доизушавал в собствени помещения, стана ясно още от пресконференцията на главния прокурор.

Търговецът бил предупреден, че е в списък на лица, които така или иначе трябва "да подпомагат политическата дейност, и че ако не я подпомагат, ще понесат ред неблагоприятни последици" – упражняване на правомощия на данъчни, Българска агенция за безопасност на храните, полиция и пр. върху неговия бизнес. Думите на депутата били: "Ще ти бъде смачкан бизнесът".

Гражданинът - бивш служител на МВР, подал жалба до прокуратурта. Отделно за случая, който условно може да наречем "Суджукгейт" (името си е на редакцията, не на Цацаров, б.р.), постъпила и справка от ДАНС до самия министър-председател. Той мигновено препратил всичко до главния прокурор - справката на ДАНС, не суджука... 

Може би с това има връзка изрично подчертаното днес от Цацаров:

"Проверката е показала, че нито един суджук не е достигнал до министър-председателя", каза той, явно, за да не стават грешки в съзнанието на читателите на определени "медии".

Извън по-"оперетната" част, Живко Мартинов - регионален лидер на ГЕРБ за Добрич, е действал като безподобен наглец: 

В 6-7 случая той изнудвал търговеца за определени облаги, при това - лично, без да му мигне окото. Заплашвал го с целия държавен апарат в област Добрич.

Производителят на въпросните месни деликатеси освен това трябвало да оборудва с мека мебел офиса на ГЕРБ, но вместо това бил мебелирал офисът на народния представител.

Имал и климатична стена в стопанисвана от него дискотека, която също се озовала в офиса на ГЕРБ-ера, без собственикът й да го желае.

В същата посока отишли 2 сглобяеми гаража и било инсталирано видеонаблюдение, все за сметка на производителя на суджук.

От друга страна Живко Мартинов натискал зам.-директора на местната полиция за всякакви услуги - от дреболии като анулиране на фиш на шофьора му, до освобождаване на товарни камиони с незаконно придобит пясък, както и да "смачка" търговци на пшеница, които - според Мартинов му дължали пари. 

Върхът на наглостта обаче бил, че при катастрофа с двама загинали и виновен бивш зам.-министър (царистът Красимир Катев, заместник на Милен Велчев б.р.) Мартинов опитал един път да натисне окръжния прокурор на Добрич (който го изгонил) и втори път - вещите лица да подменят авто-техническата експертиза.

Искането за снемане на имунитета му е внесено днес в НС, каза още Цацаров.

Обвинител № 1 бе далеч по-лаконичен по голямото неизвестно от вчера: как така има 1360 тома дело за КТБ и вътре го няма името на Делян Пеевски.

Вчера водещият прокурор Иван Гешев, каза че в неговото дело го няма, но има още 24 досъдебни производства, ама пък за тях не знае нищо... Може да е там, но те са в СГП. Днес Цацаров също нищо не отговори - освен, че вече били 23, защото едното отива към обвинителен акт. Не каза кое и срещу кого.

Той не отговори и как така прокуратурата е разследвала през 2009 г. кредитирането от КТБ, с което Ирена Кръстева си е напазарувала "Нова българска медийна група", а сега в обемното експозе "Моделът КТБ" няма нищо - защото тогава друг е бил главен прокурор.

"Моите уважения, ама не съм бил нито в тази сграда, нито в този кабинет", обясни той "големия отсъстващ".

А относно това - ще бъде ли разпитан Пеевски и защо не е досега, Цацаров напомни НПК: че и защитата има право да иска всякакви свидетели в хода на съдебното дело, което ще бъде публично.

"Кръгът на свидетелите не е предопределен от прокуратурата – защитата при всичи случаи има правото да иска доказателства. Е, какъв е проблемът защитата да поиска всеки един от лицата, които посочвате. Няма никаква пречка (Пеевски) да бъде разпитан и в съдебното производство."

Той дори леко напомни как корпулентният депутат едва ли не няма къде да мърда пред строгостта на закона: "Ако бъде поискан от защитата или прокуратурата - какъв друг вариант има Пеевски?"

Повече въпроси - за 24-те досъдбни и прочее, сме имали възможност да зададем вчера на Иван Гешев, затвори темата Цацаров... Нищо че пък Гешев отказваше да коментира други разследвания и имена освен "мегаделото" (в което пък пише единствено Николай Бареков).

Така саламът победи свободата и днес...

Свободното движение на хора във Великобритания ще продължи до 2 г. след Брекзита

https://www.24chasa.bg/novini/article/6348596

Свободното движение на хора във 
Великобритания ще продължи до 2 г. след БрекзитаСвободното движение на европейски граждани във Великобритания ще продължи най-малко две години след Брекзита като част от преходното споразумение, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА. Първият пълен кръг на преговорите за британското излизане от ЕС приключи вчера с малко направени компромиси. Продължават да съществуват различия относно защитата на

БСП иска списъка с политиците, финансирани от КТБ, да е публичен

http://clubz.bg/56440-bsp_iska_spisyka_s_politicite_finansirani_ot_ktb_da_e_publichen

БСП ще изпрати писмо до Специализираната прокуратура с искане да бъде оповестен списъкът на политиците, които са финансирани от КТБ. Това каза лидерът на партия Корнелия Нинова.

"Вчера Специализираната прокуратура внесе обвинителен акт по КТБ и обяви един документ - "Общ поглед върху модела КТБ“. В този документ и в публичните изявления на прокуратурата има констатации, че от КТБ са финансирани политици", припомни Нинова.

Тя изтъкна, че КТБ е огледало на целия преход, в който са свързани бизнес, икономически и политически интереси и всичко това е на гърба на народа.

"С това разследване, с връщането на чувството за справедливост можем да сложим край на модела КТБ, а и на модела на политиката на прехода, правена по този начин – задкулисно, в личен интерес, за пари, обвързаности, особено на политическата класа. Ето защо имаме нужда и ние, и обществото от пълна прозрачност. Нека този списък на политиците бъде оповестен публично", заяви лидерът на БСП.

На въпрос защо единственото име на политик, финансиран от КТБ, което бе оповестено, е това на Николай Бареков Нинова каза, че може би няма конкретна причина.

"Това още повече засилва аргумента ни да не е този или онзи само, а да се изнесе пълната информация. Обществото има нужда от тази прозрачност и от пълната истина за КТБ", заяви Нинова.

На въпрос как ще постъпи акос е окаже, че сред финансираните от КТБ политици има и такива от БСП Нинова заяви, че ще се отнесе "принципно", залагайки на чувството си за справедливост.

Подаръците на кралица Елизабет са изложени в Бъкингамския дворец (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6348541

Подаръците на кралица Елизабет са изложени в Бъкингамския дворец (Видео)Джон Кенеди й подарил снимка с посвещение, Мандела - стенен килим, а Франсоа Оланд - порцеланова фигурка, изобразяваща кон - откакто се възкачи на престола преди 65 години, Елизабет Втора е получила огромен брой подаръци, най-емблематичните от които това лято са изложени в Бъкингамския дворец, съобщи Франс прес, цитиран от БТА.

Пийнал шофьор блъсна дядо с мотокултиватор

https://www.24chasa.bg/region/article/6348600

Пийнал шофьор блъсна дядо с мотокултиватор79-годишен пенсионер от гоцеделчевското с. Баничан пострада тежко при катастрофа. Инцидентът станал в четвъртък около 21,50 часа. В с. Баничан, лек автомобил "Опел Астра" , управляван от Г. Н., на  26 г. от с. Борово, е блъснал попътно движещ се нерегистриран по надлежния ред селскостопански култиватор с прикачено към него ремарке,

Музикалният свят и фенове в шок след смъртта на Честър

http://www.cross.bg/chestur-samoybiiistvoto-grypata-1549760.html

/КРОСС/ Linkin Park - шокирани от самоубийството на вокала на групата Честър Бенингтън. Бандата е имала планове да заснеме фотосесия в Холивуд само няколко часа, след като той е бил открит мъртъв в дома си. Източници твърдят, че Честър се е обесил в спалнята си, а тялото му е открито от икономката, пише сайтът TMZ. Според тяхна информация той е пристигнал в Лос Анджелис от Аризона в сряда, където е бил със съпругата си. Тя е останала там, а завръщането на Честър подсказва, че певецът е сложил край на живота си в сряда вечерта или рано сутринта в четвъртък. Linkin Park са имали планове за турне в рамките на една седмица, което прави самоубийството още по-шокиращо за членовете на групата. Честър Бенингтън е бил дълбоко афектиран от самоубийството на близкия си приятел Крис Корнел през май тази година. Случайно или не, датата на самоубийството на Честър съвпада с рождената на Корнел, а именно 20 юли.  

ЦСКА София готви трансферна бомба, привлича бивш ас на Литекс

https://offnews.bg//futbol/tcska-sofia-gotvi-transferna-bomba-privlicha-bivsh-as-na-liteks-661058.html

Шефовете на ЦСКА-София обмислят да привлекат бившия играч на Литекс Васил Божиков, научи „Меридиан Мач". В момента той е свободен агент, след като разтрогна с турския елитен Касъмпаша и сега поддържа форма с третодивизионния Сокол (Марково).

Не е тайна, че на „Армията" усилено търсят един нов защитник. Точно по тази причина на проби в тима бе сърбинът Марко Клисура, който обаче не бе одобрен от Стамен Белчев. Божиков е титуляр в националния тим при Петър Хубчев и е отлично познат на ръководителите на „червените".

29-годишният бранител игра в Литекс от 2012 до 2015 г., когато бе спазарен с Касъмпаша за около 400 000 евро. Голям плюс за него е, че може да играе и като централен защитник, и като ляв бек.

Желанието на самия Божиков е да продължи кариерата си в чужбина, където заплатите са далеч по-сериозни от тези у нас. Той вече бе на проби в Амкар, но до трансфер така и не се стигна. Интерес към него има от втора дивизия на Турция, от Кипър и от Полша. Но не е изключено да избере ЦСКА-София, ако тяхната оферта го задоволи.

По сходен начин с „червените" подписаха други двама национали, минали през Литекс, които бяха останали без клубове - Станислав Манолев и Николай Бодуров.

Първият парафира с „червените" през миналото лято, докато бившият бранител на Фулъм и Мидтиланд стори това в началото на годината.

Свръхзвукови ракети и роботи на въоръжение в руските военноморски сили след 2025 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=355950

Свръхзвукови ракети и роботи ще бъдат приети на въоръжение на руския флот след 2025 г., се казва в документа за държавната политика на Русия в областта на военноморската дейност до 2030 г., утвърден с указ на руския президент Владимир Путин, предаде ТАСС.

МВФ одобри кредит до 1,6 млрд. евро за Гърция

http://econ.bg/Новини/МВФ-одобри-кредит-до-1-6-млрд-евро-за-Гърция-_l.a_i.745935_at.1.html

Съветът на директорите на Международния валутен фонд (МВФ) достигна принципна договореност за предоставянето на правото да бъде използван кредит до...

Свалят винетките за колите, вдигат ги за камионите

http://econ.bg/Новини/Свалят-винетките-за-колите-вдигат-ги-за-камионите-_l.a_i.745936_at.1.html

Съдят фирмите, които жалят въвеждането на тола за 1,5 млн. лв. дневни загуби Цената на винетките за леки коли може да бъде намалена. Това съобщи...

Щом пиеш от сутринта, денят става почивен

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6347618

Щом пиеш от сутринта, денят става почивенРусия обмисля да забрани продажбата на алкохол в събота и неделя, но там се наливат от бедност, а не според календара В Русия отново са се хванали да борят алкохолизма. Или поне да разгърнат борбата с пиянството на много по-широк фронт. Последната гениална идея в тази насока е от експертите на центъра по профилактична медицина към руското

Проф. Овчаров: Перперикон ме изненада с мащаба си, вече са вложени 5 млн. лв

http://frognews.bg/news_138660/Prof-Ovcharov-Perperikon-me-iznenada-s-mashtaba-si-veche-sa-vlojeni-5-mln-lv/

Преди 18 години на Перперикон имаше само една гора и средновековна кула, която стърчеше. Започнахме разкопките от абсолютна нула, а вече там пълно със стотици хиляди посетители. Това заяви археологът проф. Николай Овчаров, познат като „българския Индиана Джоунс”.

ПараМарешки - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6348579

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова оживяла карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов.  Виж предишните карикатури

БСП предлага правила за охраната в болниците да бъдат записани в закон

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bsp-predlaga-pravila-za-ohranata-v-bolnicite-da-bydat-zapisani-v-zakon-243433/

Здравното министерство и МВР да изработят съвместна наредба за сигурността в лечебните заведения, предвижда законопроектът

Волфганг Шойбле сравни Турция с ГДР

https://www.24chasa.bg/novini/article/6348556

Волфганг Шойбле сравни Турция с ГДРВ новия си остър курс спрямо Анкара правителството в Берлин демонстрира единство. Федералният финансов министър Волфганг Шойбле (ХДС) обвини Турция в произвол и заговори за „игричките“ на президента й Реджеп Тайип Ердоган, съобщава Der Spiegel, цитиран от “Фокус“.  Множеството жалби и сигнали не са постигнали желания ефект - ето защо федералното

Частните училища ще продължат да получават пари от държавния бюджет

//dariknews.bg/novini/bylgariia/chastnite-uchilishta-shte-prodylzhat-da-poluchavat-pari-ot-dyrzhavniia-biudzhet-2038185

Парламентът отхвърли промени в Закона за предучилищното и училищното образование, предложени от БСП

Живко Мартинов доброволно се отказва от имунитета си

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zhivko-martinov-dobrovolno-se-otkazva-ot-imuniteta-si-2038212

Депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов доброволно се отказва от имунитета си. Това обяви той пред журналисти в парламента след като главният прокурор Сотир Цацаров поиска снемане на имунитета му заради събрани данни от спецзвеното по антикорупция.

Мая, пробягала 141 км в планината: Отдалече чух рев на животно, изпитах страх и респект

https://www.actualno.com/interview/maja-probjagala-141-km-v-planinata-otdaleche-chuh-rev-na-jivotno-izpitah-strah-i-respekt-news_623569.html

42-годишна асеновградчанка пробяга 141 километра и спечели златото в своята възрастова група „Жени ветерани – 40-44“ на ултрамаратона „Трявна Ултра 2017“. За да достигне финалната права й бяха необходими близо 29 часа. Точно 475 състезатели застанаха на старт-линията

Прекратиха издирването на Кристиян в горите край Триград

http://www.cross.bg/kristiyan-gorata-trigrad-1549759.html

/КРОСС/ На 13-ият ден от изчезването на 16-годишния Кристиян, който блъсна туристи в Триград и избяга, акциите по издирването в планината на младежа са прекратени, това съобщи кметът на родопското село Цветан Славков, цитиран от Дарик. С изключение на два дъждовни дни, през останалото време, всеки ден имаше редица доброволци и служители на МВР, които обходиха всяко едно място в района на Триград и близките населени места. Единствено две жени от селото подали сигнал, че са забелязали Кристиян, но той не се отзовал на техните викове и изчезнал. Водолази и пещерняци, също се включиха преди дни в акциите, но и те не откриха следа от ученика. „Спряхме с издирвателните дейности в гората, защото няма място, на което да не сме били. Хората от селото са ангажирани с много работа и набирането на групи става много трудно вече. Има много версии, но всичко е на думи", коментира още Славков. В момента се разчита на камерите в селото, чиито записи се преглеждат периодично, да не би да се види на тях движение от страна на Кристиян или негови приятели, тъй като има версия, че някой му помага и той е жив и здрав и се крие. „Напълно е възможно да оцелее в гората толкова дни, още повече, че чувам че има помагачи. Температурите на са толкова ниски, за да има някакви проблеми от този род. Може да се храни и с плодовете, които намира в гората. Има шанс да е оцелял", коментира дългогодишният планинар и спелеолог доц. Тодор Тодоров, който познава района много добре

В доклада на САЩ за тероризма за 2016 год. не са включени нито „гюленистите”, нито сирийските кюрди

https://www.24chasa.bg/novini/article/6348539

В доклада на САЩ за тероризма за 2016 год. не са включени нито „гюленистите”, нито сирийските кюрди

В раздела за Турция на Годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за тероризма в различните държави в света през 2016-та липсват както т. нар. „гюленисти”, така и въоръжените формирования на сирийските кюрди, съобщава информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА), цитирана от “Фокус“. Става въпрос за т. нар.

Скандал в парламента! От ГЕРБ изискаха секретни документи по случая с Манол Генов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6348574

Скандал в парламента! От ГЕРБ изискаха секретни документи по случая с Манол ГеновНародните представители от ГЕРБ Тома Биков и Антон Тодоров поискаха засекретени документи от "Деловодството" на Народното събрание по случая с депутатът от БСП Манол Генов. Документите се отнасят до искането на главния прокурор Сотир Цацаров за снемане на имунитета на Генов заради повдигнатото му обвинение за купуване на гласове от ромите в

Унгария подкрепи Полша в спора с Европейската комисия за независимостта на съда

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/21/3010534_ungariia_podkrepi_polsha_v_spora_s_evropeiskata/?ref=rss


Унгария подкрепи властите в Полша за законите, с които управляващите силно ограничават независимостта на правораздавателната система и призова Европейската комисия да не надхвърля правомощията си като критикува Варваша за тези действия.<br /><br />В сряда зам.-председателят на Еврокомисията Франс Тимерманс заяви, че управляващите в Полша извършват посегателства върху върховенството на закона и съвсем скоро може да бъде предложено замразяване правото на глас на Варшава на съветите на...

Варна започва борба срещу средиземноморската цикада

http://www.moreto.net/novini.php?n=355953

За първи път в страната община Варна започва биологична борба срещу бурното развитие на средиземноморската цикада, която унищожава цветя, храсти и листа на дървета в града. Това съобщи за Радио Варна д-р Антоанета Тончева - директор на общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация" в морската столица.

Патриотите внесоха проектозакон за частния фалит

http://dnes.dir.bg/news/dalgove-chasten-falit-obedineni-patrioti-26097802

ПГ на "Обединени патриоти" внася в парламента проект на Закон за защита при свръхзадълженост на физически лица.

ГЕРБ иска оставката на депутат от БСП, обвинен за купен вот

http://dnes.dir.bg/news/bsp-gerb-manol-genov-26097794

ГЕРБ заговори за оставката на депутата от БСП Манол Генов, обвинен в купуване на гласове. Левицата отвърна остро, че управляващите прикриват скандала с НДК.

ГЕРБ иска депутат от БСП да напусне НС, заради пазаруване на гласове за вота

https://offnews.bg//politika/gerb-iska-deputat-ot-bsp-da-napusne-ns-zaradi-pazaruvane-na-glasove-z-661049.html

Обвиненият за купуване на гласове депутат от БСП Манол Генов се е срещал с криминогенни ромски лидери и се е обаждал на градския прокурор на Асеновград, за да му "оказва влияние". 

Това разкриха депутати от ГЕРБ, които поискаха от деловодството на Народното събрание папките с искането и разследването на прокуратурата за сваляне на имунитета на депутата от БСП Манол Генов. 

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков уточни, че от документите става ясно, че Генов е провеждал срещи с представители на "организираната престъпност". "Не става въпрос за взаимодействие само с криминогенни групи, а за едно сериозно и престъпно отношение към изборния процес", категорични са от ГЕРБ. А на една от страниците в обвинението пишело още, че "парите идват от Манол Генов".

Депутатите от ГЕРБ наблегнаха и на факта, че в Асеновград преди седмици имаше огромно напрежение и протести, след като роми нападнаха гребци в града и риторично попитаха дали не е имало и взаимодействие с фактори, които са предизвикали напрежението там. 

От управляващата партия поискаха БСП да се разграничат от депутата си, а той да подаде оставка като народен представител.

От БСП не коментираха нито папките, нито обвиненията, а Драгомир Стойнев каза, че ГЕРБ трябва да обърнат внимание на собствените си депутати, за които също има искания от главния прокурор за снемане на имунитети, а не да "потулват скандала с НДК с подобни твърдения".

Ямайка си осигури среща с Мексико в полуфиналите на "Голд къп"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/21/3010783_iamaika_si_osiguri_sreshta_s_meksiko_v_polufinalite_na/?ref=rss


Мексико и Ямайка допълниха полуфиналите в "Голд къп". Двата състава ще се изправят един срещу друг в спора за място във финала в турнира на Северна Америка, Централна Америка и Карибите.<br /><br />Гол на Родолфо Писаро в третата минута донесе победата на Мексико с 1:0 срещу Хондурас. Ямайка се наложи с 2:1 срещу Канада.<br /><br />Хесус Дуенас асистира на Писаро, след като неговото центриране прехвърли цялата защита и топката попадна в съотборника му на...

Кого ли ще разгневи Гери-Никол този път с новата си песен? (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/music/kogo-li-shte-razgnevi-geri-nikol-tozi-pyt-s-novata-si-pesen-video-news_623550.html

Гери-Никол отново избухна. 18-годишната варненка пусна новата си песен, която се казва "Напрао ги убивам". В парчето тя си партнира с рапъра 100 Кила. Видеото отново е доста провокативно. Герито демонстрира секси фигурата си, облечена в оскъдни тоалети. Този път тя е решила да включи и коза в клипа си. Режисьор на лентата е Георги Марков. Видеото към песента - вижте ТУК!

140 вторични труса са регистрирани в Турция и Гърция (Снимки, видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6348506

140 вторични труса са регистрирани в Турция и Гърция (Снимки, видео)Около 40 вторични труса със сила от 3,0 до 4,6 по Рихтер са последвали силното земетресение, разлюляло Гърция и Турция през нощта, пише hurriyetdailynews.com. Според турския сеизмологичен институт, трусът в Егейско море е бил 6,3 по скалата на Рихтер. Хиляди граждани са прекарали нощта на улиците. Няколко души бяха ранени и в провинцията Мугла в

Съдът остави в ареста мъжа, обвинен за побой на магистрала "Тракия"

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sydyt-ostavi-v-aresta-myzha-obvinen-za-poboj-na-magistrala-trakiia-2038191

Районен съд-Пловдив взе мярка за неотклонение "задържане под стража" по отношение на 57-годишният Цветан Петров, обвинен за побой на магистрала "Тракия", съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата.
 
Срещу него са по

Частните училища ще продължат да се финансират от държавния бюджет

//dariknews.bg/novini/bylgariia/chastnite-uchilishta-shte-prodylzhat-da-se-finansirat-ot-dyrzhavniia-biudzhet-2038185

Парламентът отхвърли промени в Закона за предучилищното и училищното образование, предложени от БСП

Ще строят затвор с 200 килии в Кремиковци

//dariknews.bg/novini/bylgariia/shte-stroiat-zatvor-s-200-kilii-v-kremikovci-2038194

Предвижда се изграждането на затвор с център за обучение на персонала на територията на Кремиковци. Той ще има 200 килии за 400 затворници. Това заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева в отговор на въпрос по време на седмичния парламентарен к

400 режима регулират инвестиционния процес у нас

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/400-rejima-regulirat-investicionniia-proces-u-nas-243431/

Предвидено е премахването на 242 от тези регулаторни режими, става ясно от писмен отговор на Томислав Дончев към депутат

Самоуби се вокалът на Linkin Park (видео)

http://www.moreto.net/novini.php?n=355956

Вокалистът на американската рок група Linkin Park Честър Бенингтън се е самоубил, информира сайтът TMZ. 41-годишният Бенингтън се е обесил в дома си в предградие на Лос Анджелис. Подробности не се съобщават. Бенингтън от дълги години страдаше от проблеми с наркотиците и алкохола.

Икономист: Смях в залата е, че кешовото ограничениe ще пребори сивата икономика

http://frognews.bg/news_138659/Ikonomist-Smiah-v-zalata-e-che-keshovoto-ogranichenie-shte-prebori-sivata-ikonomika/

Пазарът на движимите имоти се раздвижи и последва адекватното увеличение на потреблението, тъй като когато се купуват имоти се купуват и всички останали приходящи стоки като мебели и битова консумация.

Здравословният начин на живот удължава живота със 7 години

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6348508

Здравословният начин на живот удължава живота със 7 годиниУчени установиха, че здравословният начин на живот и избягването на рисково поведение могат да удължат живота със 7 години, съобщи ЮПИ, цитира БТА. "Често се смята, че подобренията в медицинските технологии са ключът към по-дълъг живот - заяви Мико Мюрскюла от института за демографски изследвания "Макс Планк" в Германия.

Електроразпределение Юг съветва големите туристически обектида използват рационално електроенергията

http://www.cross.bg/obekti-energiiini-elektrorazpredelenie-1549758.html

/КРОСС/ Важно е големи търговски обекти да управляват потреблението си така, че да не превишават заявената от тях мощност В активния летен сезон се изисква разумно управление на електропотреблението в туристическите обекти по Черноморието. С цел да улесни големите консуматори по време на пиковите часове на потребление „Електроразпределение Юг" предлага съвети за ефективно и разумно потребление на електроенергия. Препоръчително е големи обекти (хотели, търговски комплекси, туристически и развлекателни центрове) да обърнат внимание на интензитета на своето енергопотребление. Важно е да следят своите енергийни товари през пиковите моменти - в следобедни и вечерни часове, както и да не превишават заявения от тях капацитет от електрическа мощност, за която са присъединени към електроразпределителната мрежа. Това ще намали риска от смущения в електрозахранването за тези обекти. За осигуряване на захранването по време на летния сезон „Електроразпределение Юг" също предприе конкретни мерки:• На първо място предварително са извършени подготвителни технически дейности по енергийни съоръжения, собственост на дружеството в област Бургас. Дейностите по инспектиране обхванаха трафопостове, възлови станции и електропроводи "средно" и "ниско" напрежение

Дизелът и бензинът у нас са поевтинели с около 2-3%

http://frognews.bg/news_138678/Dizelat-i-benzinat-u-nas-sa-poevtineli-s-okolo-2-3procenta/

Дизелът и бензинът са поевтинели с около 2-3%., каза председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев . ”Причината е тенденцията за поевтиняването на горивата на световните пазари”, той.

Играч на Салвадор хапе национал на САЩ

https://offnews.bg//futbol/igrach-na-salvador-hape-natcional-na-sasht-661055.html

Уругвайският нападател Луис Суарес си намери достоен наследник в лицето на салвадореца Хенри Ромеро.

Въпросният футболист в никакъв случай не е наследил положителните качества на звездата на Барселона, а напротив - взел е най-лошото от него и в случая това не е расизмът, а привичката да се хапят съперниците на терена.

Ромеро зверски нахапа нападателя на САЩ Джоси Алтидор по време на мача от турнира "Голд Къп" в Зона Конкакаф. Малко по-късно негов съотборник повтори упражнението.

"Ще има сериозни наказания. Аз самият не видях инцидентите, затова не обвинявам съдията, но видеоповторенията са красноречиви", коментира селекционерът на САЩ Брус Арина.

"Да дърпаш за фланелката, да хващаш с ръце също не е ОК, но да хапеш - това вече е откачено", добави и вратарят на американците Тим Хауърд.

Въпреки хапането, Салвадор загуби с 0:2, а "жертвите" ще играят на полуфиналите на турнира.

Роби Уилямс обясни за промяната в лицето си

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/robi-uiliams-obiasni-za-promianata-v-liceto-si-6071735

Изпълнителят на хита Angels призна пред "Дейли стар", че е добил лошия навик да хапва през нощта

Роби Уилямс обясни за новото си "по-пухкаво" лице

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/robi-uiliams-obiasni-za-novoto-si-po-puhkavo-lice-6071735

Изпълнителят на хита Angels призна пред "Дейли стар", че е добил лошия навик да хапва през нощта

Роби Уилямс обясни промяната във външността си

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/robi-uiliams-obiasni-promianata-vyv-vynshnostta-si-6071735

Изпълнителят на хита Angels призна пред "Дейли стар", че е добил лошия навик да хапва през нощта

Психично болен мъж нападна и преби момиче и възрастна жена в Несебър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6348509

Психично болен мъж нападна и преби
момиче и възрастна жена в Несебър
33-годишен мъж от Несебър, който е регистриран в Центъра за психично здраве, безпричинно е нанесъл удари на 13-годишно момиче от София, съобщават от Бургаската полиция, предава БНР.  Малко по-късно същият мъж е нападнал и пребил 69-годишна жена от Сливен. Установено е, че последно той е бил на лечение през пролетта.

Мотоциклетисти от страната и чужбина се събират на Национален мото събор – Кипилово 2017

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280867_%D0%9C%D0%BE%D1%82%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%BA%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B8+%D1%87%D1%83%D0%B6%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B5

 Осми Национален мото събор - Кипилово 2017 се провежда в местността „Сайганица" край Котел, съобщиха организаторите от мото клуб "MSC Swallow 33".

Събитието вече втора година предлага изненади и игри, а за посетителите ще пеят Милена Славова, рок групите "Pomorians", "Севи" и OLD BASTARDS, и Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев"-Котел. За гостите на мото събора има много игри, изненади, награди и томболи, а желаещите да премерят силите на моторите си могат да участват на традиционния стънт шоу.

Основната цел по думите на Иван Тодоров, председател на мото клуб „Лястовица 33", е да се покаже модерното с традицията. „И нека не забравяме корените си и да се гордеем с красотата на нашата родина и славно минало", коментира още Тодоров и добави, че националният бит ще бъде показан чрез песните, танците - нестинари и тракийски ритуали.

Голямата награда в томболата - мотоциклет БМВ ще бъде изтеглена в събота, 22 юли. В проявата ще участват мотористи от цялата страна и 10 мото клуба от чужбина

Няма данни за пострадали българи при земетресението в Гърция и Турция

http://www.moreto.net/novini.php?n=355955

Към момента в дипломатическите и консулски представителства на България в Турция и в Гърция няма постъпила информация за пострадали български граждани при земетресението в западна Турция и егейските острови на Гърция, съобщиха от външно министерство за Moreto.

„Сименс“ ограничава дейността си в Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6348497

„Сименс“ ограничава дейността си в РусияГерманският индустриален конгломерат „Сименс" съобщи в петък, че ще съкрати някои от връзките си с Русия, след като потвърди, че Москва е продала газови турбини на компании в анексирания Крим, в нарушение на санкциите, съобщава AFP, цитирана от “Фокус“.  Мюнхенският гигант заяви, че ще замрази доставките на оборудване за производство на

Обединени патриоти с предложения срещу частния фалит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6348514

Обединени патриоти с предложения срещу частния фалитПредложения в защита на физическите лица от частния фалит внесе коалицията на "Обединени патриоти" днес в парламента. Допълненията, които патритоти предлагат се отнасят към Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК). Промените за "вечните длъжници", предложени от ГЕРБ бяха подкрепени на първо четене от Народното събрание миналата седмица.

Високоскоростен тунел ще свърза Ню Йорк с Вашингтон за 29 минути

https://www.actualno.com/america/visokoskorosten-tunel-shte-svyrza-nu-jork-s-vashington-za-29-minuti-news_623560.html

Американският предприемач Илън Мъск обяви, че неговата компания „The Boring Company“ е получила разрешение от властите в САЩ за строителството на високоскоростния тунел, който ще свързва Ню Йорк и Вашингтон. В съобщение в Twitter Мъск написа, че скоростта на влаковете в тунела щ

Самоубийството на Честър Бенингтън изненадало групата му

https://www.24chasa.bg/novini/article/6348492

Самоубийството на Честър Бенингтън 
изненадало групата муСамоубийството на певеца на "Линкин парк" Честър Бенинтгън дошло като гръм от ясно небе за останалите членове на състава му, които трябвало да участват във фотосесия с него, съобщава сайтът TMZ, цитиран от БТА.  Снимките е трябвало да бъдат направени един час, след като е било открито безжизненото му тяло.

О Джей Симпсън излиза предсрочно от затвора през октомври

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/21/3010702_o_djei_simpsun_izliza_predsrochno_ot_zatvora_prez/?ref=rss


Звездата на американския футбол О Джей Симпсън получи право на условно освобождаване от затвора, след като излежа девет години за опит за въоръжен грабеж. Комисията за предсрочно освобождаване в Кърсън сити реши, че той ще може да излезе от затвора през октомври. <br /><br />Седемдесетгодишният спортист бе осъден през 2008 г. на 33 години затвор за това, че през 2007 заедно със свой приятел нахлу в хотелска стая в Лас Вегас при колекционер на спортни трофеи и заплашвайки го с...

Заплахата към полицай "ще те срина до земята" не е престъпление, според прокуратурата

https://offnews.bg//razsledvane/zaplahata-kam-politcaj-shte-te-srina-do-zemiata-ne-e-prestaplenie-s-661051.html

Според прокуратурата отправянето на заплахи към униформен полицай не са престъпление. Това става ясно от постановление за отказ да се образува досъдебно производство по случая, при който шефът на охраната в АЕЦ Козлодуй Пешко Караджов заплаши полицай. 

Въпреки че четирима полицаи свидетелстват за това, че Караджов е отправял обиди и заплахи за саморазправа със служител на районното в Козлодуй, прокуратурата отчита единствено, че проявата е можело да бъде санкционирана на място като дребно хулиганство. Заключенията в постановлението на прокурор Г. Георгиева-Рашева изцяло се разминават с фактическата обстановка по случая, за който беше разпространен и видеоматериал

Въпреки че не отрича да е имало заплахи към полицай, прокурорката отказва да образува досъдебно производство, тъй като деянието е извършено в тъмната част от денонощието. Затова и заплахата за обществения ред не била голяма, тъй като освен четиримата полицаи, свидетели на сцената, не е имало други хора.

Случаят е от февруари 2017 г. Тогава пътни полицаи Драгомир Димитров и Валери Манов били на дежурство и осъществявали контрол по линия на специализирана операция за превенция на нарушенията на пътя. 

Докато патрулирали1 двамата забелязали лек автомобил "Волксваген Пасат", който се движел криволичейки по пътното платно. Полицаите веднага спрели колата и установили, че шофьорът Симеон Кръстев от Козлодуй бил пиян. Пробата с дрегер на място отчела близо 1.6 промила алкохол в кръвта му, което е приблизително равно на около 300 гр. концентрат.

Шофьорът е откаран до Районното управление на МВР - Козлодуй, за да му бъде съставен акт и за да му бъде взета кръвна проба.

Докато полицай Димитров оформял документите, около 1.30 часа в управлението нахлул Пешко Караджов - по това време служител в управление "Сигурност" на АЕЦ Козлодуй. В постановлението е отбелязано, че той се познавал с полицай Манов по служба. Когато го видял, той попитал униформения какво става и след като разбрал, че на приятелят му ще бъде съставен акт, той се обърнал към полицая с обидни думи, като му казал, че ще бъде сравнен със земята и няма да си намери работа в цялата област.

Караджов: Ти полицай няма да бъдеш. Бъди сигурен, гарантирам ти, че няма да бъдеш полицай. Поне в това, което аз подписвам... аз подписвам договор...

Полицай: Добре.

Караджов: Няма добре. Ей, голем пе***ас си...

Полицай: Не мислите ли, че ме обиждате?

Караджов: Не, не те обиждам. Не те обиждам, а си точно такъв. Казвам ти, защото знам за какво става на въпрос.

"Към този момент полицаят не бил ангажиран със съставянето на акта", се уточнява в постановлението. Караджов продължил да обижда, „но без да извършва конкретни действия, чрез които по какъвто и да е начин да пречи или да осуетява органа на властта да изпълни или да пропусне да изпълни длъжностните си задължения“. Той продължил с арогантното си поведение и да обижда полицая, „което е смутило обществения ред в сградата на РУ на МВР-Козлодуй и станало достояние на присъстващите полицейски служители“, се посочва още в прокурорския акт.

Веднага след като излага това обстоятелство, прокурор Георгиева-Рашева коментира:

Считам, че същото не е нарушило по особено груб начин обществения ред, с оглед на обстоятелството, че е станало в късната част на денонощието, не е станало достояние на широк кръг лица, които да бъдат възмутени от поведението на Пешко Караджов, по-скоро същият е реализирал действията, чрез които е реализирал състава на дребно хулиганство, което е следвало да бъде санкционирано по предвидения законов ред на Указ за борба с дребното хулиганство, което не е сторено.

По-нататък в постановлението се описва, че полицай Манов обяснил, че поведението на Караджов било провокирано от употребата на алкохол и от раздразнението му, че приятелят му ще бъде санкциониран. Караджов бил раздразнен и от друга случка, при която същият полицай съставил акт за нарушение на друг негов приятел.

Полицаят, който съставял акта, свидетелства, че Караджов е настоял да спрат да пишат акта, защото той щял да отпадне в последствие. Според прокурорката това по никакъв начин не съдържа заплаха към полицейски служител във връзка с изпълнението на служебните му задължения, тъй като Караджов не е отправил заплаха. По-надолу обвинителката дори прави заключението, че не е имало "дърпане на документи" от ръцете на полицая, въпреки че за такова обстоятелство изобщо не се споменава.

Пред обвинителката Караджов обяснил, че приятелят му Симеон Кръстев се обадил и му казал, че е задържан и ще бъде санкциониран. Той твърди, че полицай Манов заявил: „Всички приятели на Караджов ще бъдете под ножа без книжки“. Обяснил също, че казал на полицая, че действията му са неправомерни, а на свой ред униформеният му обяснил, че това не е негова работа. След това Караджов сам решил да преустанови разговора с полицая и посъветвал приятеля си да изпълни това, което му нареждат униформените, но да напише, че не е съгласен с действията им. 

В постановлението не се споменава и дума за това, че Караджов разговаря с неизвестно лице по телефона и се оплаква от полицай Манов. Преди това той заплашва униформения, че ще уведоми началника му за случилото се.

По случая са разпитани всички колеги на полицай Манов, които били свидетели на случката. Дежурният на пропуска в районното потвърдил, че Караджов е обиждал и заплашвал колегата му с думите: „Педераст такъв, ти от утре не си на работа. Аз ти подписвам заплата, аз ще те уволня“. Той обяснил, че обидите били отправени единствено към Манов, но не и към полицая, съставял акта. На него обаче казал, че ако свалят регистрационните табели на автомобила на приятеля му, ще бъде съден, защото това действие е неправомерно. 

За нуждите на проверката е иззет и записът от охранителните камери в районното. Прокурорката заключава, че от кадрите не става ясно дали Караджов се държи непристойно. Единствено се виждало, че той води разговор с Манов "видимо превъзбуден" и активно жестикулирайки с ръце.  

Разследването е прекратено, а прокурорката съветва полицая да заведе частна жалба.

Пешко Караджов е отстранен от поста си, но все още е служител в АЕЦ.

Черно море гостува на Верея

http://www.moreto.net/novini.php?n=355947

Черно море гостува на Верея днес в мач от втория кръг на Първа професионална лига, припомня Moreto.net. Мачът започва точно в 18.45 часа на Трейс арена. Варненци отпътуваха вчера за Стара Загора с група от 18 футболисти. В състава се завръщат изтърпелите наказание Александър Цветков, Орлин Старокин и Ертан Томбак.

Пребиха фенове на "Левски", докато гледат мача с Хайдук

https://www.actualno.com/crime/prebiha-fenove-na-levski-dokato-gledat-macha-s-hajduk-news_623556.html

Фенове на "Левски" са били нападнати снощи в букмейкърски пункт в София. Случката се е разиграла в квартал "Младост", където привържениците на "сините" гледали срещата от втория предварителен кръг на Лига Европа с Хайдук Сплит загубен с 1:2. По време на срещата джип и лека кола спряли пред пункта, а от автомобилите изскочили хора с бухалки и метални тръби, които пребили феновете. Трима са по-тежко пострадали, като са откарани в болница. Кои са нападателите - четете в Sportlive.bg!

Задържаха двама ало измамници от Плевенско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6348484

Задържаха двама ало измамници от ПлевенскоПлевенски криминалисти задържаха двама телефонни измамници, съобщиха от полицията. Разследването по случая започнало след сигнал за телефонна измама от 79-годишна жителка на Вършец. Тя се оплакала, че на 22 и на 23 декември м.г. неизвестен мъж използвал схемата, че е организирана полицейска акция за залавяне на телефонни измамници и я убедил да

Задържаха мъж за побой в Кърджалийско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6348479

Задържаха мъж за побой в Кърджалийско

За хулигански действия 42-годишен мъж е задържан в полицейското управление в Момчилград. Това съобщиха от ОДМВР-Кърджали. В близост до ресторант в града мъжът нанесъл удари на 27-годишен след скарване, а по-късно в землището на село Чуково набил с тояга 53-годишен. Материалите по случая ще бъдат внесени в съда по Указа за борба с дребното

Скандалът с клас прослужено време – показателен за политиката в България

http://www.investor.bg/bulgaria-on-air/462/a/skandalyt-s-klas-proslujeno-vreme--pokazatelen-za-politikata-v-bylgariia-243429/

Предложението целеше да отклони общественото внимание от по-сериозни въпроси, каза лидерът на АБВ Константин Проданов

Музикалният свят скърби за Честър Бенингтън

https://www.actualno.com/music/muzikalnijat-svjat-skyrbi-za-chestyr-beningtyn-news_623555.html

Вокалистът на Linkin Park Честър Бенингтън отне живота си на 41-годишна възраст. Той беше една от най-изявените фигури в съвременната американска рок сцена и пътеводна светлина в ню метъл жанра. Бенингтън и Linkin Park имат две награди Грами и над 70 милиона продадени копия от албумите

Над 3000 чужденци вече работят по българското Черноморие

//dariknews.bg/novini/biznes/nad-3000-chuzhdenci-veche-rabotiat-po-bylgarskoto-chernomorie-2038178

Над 3000 разрешителни за сезонни работници от трети страни по правилника за трудовата мобилност и трудовата миграция има издадени до момента. 2900 са само от Украйна, като 1000 души работят в курорта Албена. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелк

Сотир Цацаров поиска имунитета на депутата Живко Мартинов

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sotir-cacarov-poiska-imuniteta-na-deputata-zhivko-martinov-2038181

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл искане в Народното събрание за снемане имунитета на депутата Живко Мартинов от ГЕРБ, съобщиха от прокуратурата.
 
Причината за искането са данни събрани от прокурор от спецзвеното по антикорупция на про

БСП поиска да бъдат публично оповестени политиците, финансирани от КТБ

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bsp-poiska-da-bydat-publichno-opovesteni-politicite-finansirani-ot-ktb-2038176

БСП иска да бъдат оповестени политиците, които са били финансирани от КТБ. Това каза председателят на партията Корнелия Нинова пред журналисти в парламента.

Опитаха да изгонят нудисти от плаж „Делфин”?

http://frognews.bg/news_138677/Opitaha-da-izgoniat-nudisti-ot-plaj-Delfin/

Туристите без бански се оплакват от постоянен „тормоз” от страна на униформените. Преди няколко дни полиция се опитала да изгони нудисти от плажа „Делфин” в залива между Варвара и Ахтопол. За това разказаха потърпевши пред Нова телевизия.

Алексис качи ново гадже на хеликоптера, нехае за Арсенал

https://offnews.bg//izvan-terena/aleksis-kachi-novo-gadzhe-na-helikoptera-nehae-za-arsenal-661054.html

Алексис Санчес си кара отлична ваканция, докато Арсен Венгер ходи с мокра кърпа на главата кой остава в Арсенал и кой не. Чилийският национал показа новата си приятелка Майте Родригес, прочута актриса в родината им. 

Нападателят получи извънредна почивка след турнира за Купата на федерациите, където отборът му игра финал и падна от Германия. Алексис използва времето за активна ваканция. 

Той закара цялото семейство плюс двете кучета в известен курорт. Асът на Арсенал нае там хеликоптер, за да разходи Майте из облаците и пусна снимки в Инстаграм.

В облаците ще бъде и новата му заплата при "топчиите", ако реши да остане. Арсенал му предлага 275 000 паунда на седмица плюс 20 процента увеличение при класиране в Шампионската лига.

Санчес намекна, че иска да напусне, тъй като му се играе в турнира на богатите. Венгер обаче го окуражи, че работата на чилиеца е да върне лондонския тим там.

Иначе желаещи за Санчес не липсват. Манчестър Сити, ПСЖ и Байерн Мюнхен опипват почвата около 28-годишния голаджия. 

Мотоциклетисти от страната и чужбина се събират на Национален мото събор – Кипилово 2017

http://www.cross.bg/moto-igri-iznenadi-1549757.html

/КРОСС/ Осми Национален мото събор - Кипилово 2017 се провежда в местността „Сайганица" край Котел, съобщиха организаторите от мото клуб "MSC Swallow 33". Събитието вече втора година предлага изненади и игри, а за посетителите ще пеят Милена Славова, рок групите "Pomorians", "Севи" и OLD BASTARDS, и Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев"-Котел. За гостите на мото събора има много игри, изненади, награди и томболи, а желаещите да премерят силите на моторите си могат да участват на традиционния стънт шоу. Основната цел по думите на Иван Тодоров, председател на мото клуб „Лястовица 33", е да се покаже модерното с традицията. „И нека не забравяме корените си и да се гордеем с красотата на нашата родина и славно минало", коментира още Тодоров и добави, че националният бит ще бъде показан чрез песните, танците - нестинари и тракийски ритуали. Голямата награда в томболата - мотоциклет БМВ ще бъде изтеглена в събота, 22 юли. В проявата ще участват мотористи от цялата страна и 10 мото клуба от чужбина.  

Македонският външен министър: София и Скопие са еднакво доволни и недоволни от компромиса си

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/21/3010720_makedonskiiat_vunshen_ministur_sofiia_i_skopie_sa/?ref=rss


"С България постигнахме компромис, от който и двете страни са еднакво доволни и недоволни. Компромисът беше трудно постигнат", заяви македонският външен министър Никола Димитров снощи за Телевизия 24, съобщават македонските интернет медии и БТА.<br /><br />Очаква се в началото на август премиерите на двете страни, Бойко Борисов и Зоран Заев, да подпишат договора за добросъседство, като първоначалната идея е това да стане на македонския национален празник на 2 август.<br...

Стотици хиляди осъмнаха на улиците в Турция и Гърция след мощния трус през нощта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6348465

Стотици хиляди осъмнаха на улиците в Турция и Гърция след мощния трус през нощтаТурските вестници пишат днес за силното земетресение, разтърсило турското егейско крайбрежие и гръцките острови в югоизточната част на Егейско море, информира БТА. Трусът с магнитуд 6,7, според Американския геофизичен институт, и с магнитуд 6,3 според сеизмологичната обсерватория Кандилли в Истанбул, стана в 1,31 ч. през нощта.

Борисов иска повече Европа срещу киберзаплахите

http://clubz.bg/56439-borisov_iska_poveche_evropa_sreshtu_kiberzaplahite

Европейската комисия може да фокусира повече вниманието си върху борбата срещу киберзаплахите и киберпрестъпността, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата му в Министерския съвет със заместник-председателя на ЕК и комисар за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността Ирки Катайнен, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Според Борисов това ще бъде в интерес на сигурността на всички държави - членки на ЕС, предвид бързото развитие на технологиите.

По време на разговора е била обсъдена темата за предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Борисов е изтъкнал, че едно от трите ключови послания на страната ни ще бъде конкурентоспособността на европейската икономика.

Акцент ще бъде поставен върху подкрепата на предприемачеството, растежа и работните места, задълбочаването на Икономическия и паричен съюз, устойчивата околна среда и ефективен Енергиен съюз.

Двамата са се обединили около значението на европейските средства и тяхното ефективно и разумно използване, така че да се постигне максимален ефект за гражданите на ЕС.

Премиерът Борисов е изтъкнал, че благодарение на европейската солидарност в страната ни се реализират редица проекти от голяма обществена полза. Той е дал пример с метрото в София и други обекти в сферата на инфраструктурата и екологията.

Единственият английски пъб в София предлага и храна за вегани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6348476

Светлин Станков: Клиентите трябва да се посрещат като у дома Ресторант The new Fox & Hound е създаден през 2000 г. Оттогава не е променян, а е запазил автентичния си вид. Това е единственият английски пъб в София. В България са познати повече ирландските, но разликата е, че в английския храната е по-изтънчена, а обстановката е по-изискана.

Доц. Веселин Методиев: Македонците знаят произхода си, но ги е страх

http://frognews.bg/news_138633/Dots-Veselin-Metodiev-Makedontsite-znaiat-proizhoda-si-no-gi-e-strah/

Сред милионите копия на чужди документи в Държавния архив няма едно свидетелство от последните столетия за македонски народ, като следователно по тези земи живеят предимно етнически българи. Това заяви историкът и бивш вицепремиер доц. Веселин Методиев.

Правозащитници критикуват Гърция за грешките при регистрирането на непълнолетните бежанци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6348466

Правозащитници критикуват Гърция
за грешките при регистрирането на непълнолетните бежанци

Правозащитниците от „Хюман Райтс Уоч“ отправиха критика към гръцките власти за допуснати грешки при регистрирането на непридружените бежанци на възраст под 18 г., съобщава електронното издание Ekathimerini, цитирано от “Фокус“. Съгласно изявлението, разпространено от правозащитната организация, властите на остров Лесбос са регистрирали като

Всички министерства с антикорупционен план до 30 август

http://econ.bg/Новини/Всички-министерства-с-антикорупционен-план-до-30-август-_l.a_i.745934_at.1.html

До 30 август на министерствата трябва да представят своите планове за борба с корупцията. Решението е било взето по време на заседание Националния...

Доц. Методиев: Македонците знаят произхода си, но ги е страх

http://www.cross.bg/minava-hora-metodiev-1549756.html

/КРОСС/ Сред милионите копия на чужди документи в Държавния архив няма едно свидетелство от последните столетия за македонски народ, като следователно по тези земи живеят предимно етнически българи. Това заяви по бТВ историкът доц. Веселин Методиев. По думите му в архива на македонската компартия има свидетелства за хора, минали от Пиринска във Вардарска Македония, но „тези хора минавали границата, защото мислели, че минават от комунизма в капитализма. Когато Югославия беше някаква граница на свободната зона, ти ще пресечеш и ще кажеш, че си всякакъв, за да живееш свободно". „Историческата идентичност минава през друго - минава не през Александър Македонски, което е страшна щуротия, минава през това кой ти е дядо, кой ти е прадядо", посочи Методиев, чиито корени са в Тетово. Неговият род е стигнал чак до Силистра. „Какви са тези хора, след като аз съм българин - ами, те са българи! Така се чувстват и хората там. Официалните власти ги пресират, официалните власти могат да ги смачкат. Страхът е още фактор. Там комунизмът не си е отишъл, УДБА (югославската Държавна сигурност, за която сме смята, че има влияние в медиите и бизнеса - б.р.) не си отишла. Там Белград със същите тия глупости си мисли, че нещо ще спечели. Нищо няма да спечели!", подчерта историкът. Според него ще има „мъчителен период", преди да стигнем до общ прочит на историята, като той може да отнеме десетилетия

Музиканти вдъхновиха на Honda за направата на спортен модел

https://www.actualno.com/cars/muzikanti-vdyhnoviha-na-honda-za-napravata-na-sporten-model-news_623540.html

Японският производител Honda направи специална версия на най-бързия сериен автомобил с предно преваване в света Civic Type R. В разработката на автомобила се включиха и музикантите от известната група OneRepublic. Те стартират своето турне в САЩ, като през цялото време ще бъдат придруж

Бившият ни посланик в Белград и Сараево е песимист за бъдещия добросъседски договор

http://www.moreto.net/novini.php?n=355945

С признаването на Македония България е започнала да прави отстъпки още през 1992 г. Това заяви бившият български посланик в Белград и Сараево Любчо Трохаров. Той каза още, че е песимистичен за бъдещия добросъседски договор между двете страни заради сложните дипломатически отношения, в които винаги е липсвал диалог на високо ниво.

"Юнайтед" победи "Сити" в дербито отвъд Океана

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/21/3010719_junaited_pobedi_siti_v_derbito_otvud_okeana/?ref=rss


"Манчестър юнайтед" победи градския си съперник "Сити" в дербито, играно отвъд Океана. Воденият от Жозе Моуриньо отбор се наложи с 2:0 с головете на Ромелу Лукаку и Маркъс Рашфорд.<br /><br />Срещата от International Champions Cup се състоя в Хюстън пред близо 70 000 зрители.<br /><br />"Юнайтед" вкара двата си гола в рамките на две минути към края на първата част. Най-напред Лукаку напредна и пред наказателното поле изпревари вратаря на...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване