Кадри от дрон показват опустошенията на остров Кос след труса (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6349377

Кадри от дрон показват опустошенията на остров Кос след труса (Видео)Кадри от дрон показват опустошения остров Кос след силното земетресение от 6,5 по скалата на Рихтер, което бе регистрирано в ранните часове на петък. Кметът на град Кос потвърди пред местни медии, че има двама загинали, които са чуждестранни

18-годишна майка убила бебето си

https://www.vesti.bg/bulgaria/18-godishna-majka-ubila-bebeto-si-6071753

Телцето на момиченцето било голо. В близост до трупа са намерени и дрехите му

Валери Симеонов: Ще се справим с шума в курортите и без законови промени

http://www.moreto.net/novini.php?n=355993

Ако се наложи, държавата ще приложи сила срещу собствениците на хотели и заведения по Черноморието, които нарушават правилата за наднормени нива на шума нощем. При нужда ще се активират и законови промени. Това коментира във Варна вицепремиерът Валери Симеонов във връзка с няколкото случая на заведения в „Златни пясъци", които тормозят туристите с шумна музика след 23 часа, предаде репортер на Moreto.

Говорителят на Белия дом хвърли оставката си

http://clubz.bg/56460-govoritelqt_na_beliq_dom_hvyrli_ostavkata_si

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър подаде оставка в петък сутрин. 

Той е бил недоволен от назначаването на Антъни Скарамучи за шеф на отдела за комуникация на Белия дом.

Според източник от администрацията, Доналд Тръмп помолил Шон да остане на поста си, но той категорично отказал. Спайсър смятал, че назначаването на Скарамучи е огромна грешка.

Шон Спайсър направи няколко гафа за краткото време, през което беше говорител. Още преди месеци се заговори, че той е пред уволенние и ще бъде сменен от бивша манекенка на бельо. Кимбърли Гилфойл (48 г.), бивша моделка на “Виктория Сикрет” и в момента водеща в телевизия “Фокс нюз”, гледана и харесвана от Тръмп, сама разпространи тогава новината.

Дали обаче Тръмп наистина ще я назначи за говорител на Белия дом ще стане ясно другата седмица.

Благоевградчанка, свидетелка на труса в Турция: Ужасно е, всички са в паника

https://www.24chasa.bg/novini/article/6349346

Благоевградчанка, свидетелка на труса в Турция: Ужасно е, всички са в паникаБившата вокалистка на Биг Бенд Благоевград Анели Никова е била близо до епицентъра на днешното силно земетресение в Егейско море. Благоевградчанката работи в Мармарис, който се намира съвсем близо до Бодрум, където най-силно се е усетил трусът с магнитуд 6,8 по скалата на Рихтер, съобщи struma.com. Анели призна, че това е най-силният земен трус,

Планирани прекъсвания на тока в Югозападна България

http://www.cross.bg/mahala-mestnost-zhilishte-1549767.html

/КРОСС/ ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването. Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 24 - 28 юли 2017 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върху които са извършвани планирани дейности. Пернишка област Община БрезникНа 24.07.2017 г. /09:00 - 16:15 ч./ - Долни Романци къща На 24.07.2017 г. /09:00 - 16:15 ч./ - Банище На 25.07.2017 г. /09:00 - 16:15 ч./ - Брезник 9-ти Септември 1, 2, Павилион, 3; Ангел Коцелянов 44; Андрей Жданов 2; Бреза 1, 11; Владо Радославов 2, 1, 1, 5, 10 1, 6, 8; Жданов 7., 5, 7, 11, 9, 6, 4; Мала Река 3, 10, 28, 16, 18, 20, 9, 11, 5, 21; Христо Ботев 3, 1; Шипка 2., 21, 13, 39, 3, 35, 15, 27, 23, 14, 37, 33, 29, 31, 25, 6, 22, 19, 20, 8, 10, 5, 2, 17, 7, 24На 25.07.2017 г. /09:00 - 16:15 ч./ - Банище На 25.07.2017 г. /09:30 - 11:00 ч./ - Бабица С

"Ханделсблат": Турция е включила 681 германски фирми в "черен списък" за връзки с Гюлен

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/21/3011143_handelsblat_turciia_e_vkljuchila_681_germanski_firmi_v/?ref=rss


Най-малко 681 германски фирми са включени в списък, предаден на службите на страната от турските власти по подозрения за връзки с терористични организации. Това сочи публикация на в. "Ханделсблат", цитирана от водещите германски медии и позоваваща се на източници от германските служби за сигурност. Списъкът е около 10 пъти по-голям, отколкото съобщи вестник "Ди цайт" по-рано тази седмица. Според информацията на "Ди цайт" ставаше дума за 68 компании, които според...

От ”Овча купел” до центъра ще се стига за 12 минути

http://dnes.dir.bg/news/evropeyska-komisia-metro-yordanka-fandakova-metropoliten-26099969

След 2.5 години от кв. "Овча купел" до центъра ще се стига за 12-14 минути. Новите метровлакове може да се движат и без машинист.

Дъщерята на Толстой, който обиди България: Да не дава Господ да учите в руски университет

https://offnews.bg//sviat/dashteriata-na-tolstoj-kojto-obidi-balgaria-da-ne-dava-gospod-da-uch-661098.html

Дъщерята на депутата от Думата Пьотр Толстой Александра посъветва връстниците си "да не дава Господ" да учат в руски университет и похвали обучението в американските висши училища.

Пьотр Толстой е депутат от партията на Путин "Единна Русия" и заместник-председател на Думата. През септември миналата година той обиди България с думите: "Разбира се. Просто ще я купим цялата. Половината от крайбрежието вече купихме".

Пьотр Толстой има кариера и на политически агитатор със собствено предаване по Первый канал. В предаването си често твърди, че Западът и САЩ искат да унищожат Русия и да заграбят ресурсите ѝ.

Дъщерята му Александра обаче живее в САЩ и се похвали, че вече учи в Yale University и "това е страхотен университет".

В отговор на въпрос на потребители в ask.fm планира ли да учи в московската "Висша школа по икономика" Александра написа: "Да не дава Господ. Учейки в тази система, много се разочаровах".

Тя е силно критична и към Факултета по журналистика на престижния Московски държавен университет (впрочем именно там са учили голяма част от най-популярните руски журналисти):

"Факултетът по журналистика на МГУ много се развали, хич не ви съветвам да учите там".

След признанията на Александра Пьотр Толстой се опита да я оправдае:

"Това си е нейният личен живот, какво да го обсъждам. Това, че тя харесва определен университет, изобщо не означава, че не е патриот."

Ясен е жребият за Примера дивисион, "Ел класико" по Коледа

https://www.24chasa.bg/sport/article/6349285

Ясен е жребият за Примера дивисион, "Ел класико" по КоледаЖребият за новия сезон в испанската Примера дивисион беше изтеглен днес. Първенството на Испания трябва да започне на 20 август, като "Барселона" ще се изправи в първия кръг срещу "Бетис", а "Реал" (Мадрид) ще бъде гост на "Депортиво". Първото “Ел класико“ ще се проведе в 17 кръг, точно преди Коледа, като домакин ще бъде "Реал" (Мадрид),

Заведения тормозят туристи в „Златни пясъци" с високи децибели

http://www.moreto.net/novini.php?n=355992

Няколко заведения в „Златни пясъци" системно тормозят почиващите в комплекса туристи със силна музика след 23 часа. Нерядко недоволстващите летовници са гости на същите хотели, в които се намират баровете и дискотеките-нарушители.

WIZZ AIR открива 28-а база във Варна

http://www.cross.bg/varna-baza-bulgariya-1549800.html

/КРОСС/ Втора българска WIZZ база, 6 нови линии Wizz Air, най-голямата нискотарифна авиокомпания в Централна и Източна Европа, и водещ превозвач в България, днес празнува важно събитие-откриването на 28-а база във Варна, България. Авиокомпанията базира един нов самолет Airbus A320 на летище Варна, стартирайки шест допълнителни нискотарифни линии от втората база в България до Дортмунд и Мюнхен Меминген в Германия, Айндховен в Холандия, Ларнака в Кипър, Милано Бергамо в Италия и Тел Авив в Израел. С отдавна популярната Лондон Лутън и наскоро откритата вътрешна линия до София, Wizz Air сега свързва Варна с осем дестинации в седем държави, на цени от 29.99 лева*. Установяването на база представлява инвестиция на WIZZ във Варна от 99 милиона долара** и създаване на 36 преки работни места в авиокомпанията. Оперативната база и разширяването на мрежата ще допринесат за развитието на местната икономика, подпомагайки авиацията, транспорта, хотелиерството и туристическата индустрии. През 2017, Wizz Air има 333,000 места пуснати в продажба по линиите от Варна, което представлява 218% ръст на годишна база. Първият български полет на Wizz Air излетя от София през септември 2005. Оттогава авиокомпанията стана пазарен лидер в страната и е превозила повече от 9.5 милиона пътници от и до трите български летища: София, Варна и Бургас, разширявайки постоянно нискотарифната си мрежа

Майка удуши 2-годишното си момиченце с чорап в устата

http://frognews.bg/news_138702/Maika-udushi-2-godishnoto-si-momichentse-s-chorap-v-ustata/

Жена бе задържана за убийство на собственото си дете, съобщиха от Окръжната прокуратура в Пловдив.

Първо заседание на Съвета по сигурността към МС

http://www.cross.bg/zasedanie-sigyrnost-doklad-1549799.html

/КРОСС/ Съветът по сигурност към Министерския съвет проведе първото си заседание под председателството на премиера Бойко Борисов, съобщиха от правителствената информационна служба. На заседанието е одобрен проект на План за изпълнение на Стратегията за противодействие на радикализацията и тероризма през 2017 г., както и годишен доклад за състоянието на националната сигурност през 2016 г. Секретарят на Съвета е представил и доклад за интегрирано управление на ресурсите в сферата на сигурността и отбраната в съотвествие със предложенията, направени на последното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента Румен Радев.  

Китай забрани Джъстин Бийбър

https://offnews.bg//kultura/kitaj-zabrani-dzhastin-bijbar-661101.html

Канадската поп звезда Джъстин Бийбър получи забрана да изнася концерти в Китай. Наложи му я Бюрото по културата в Пекин, пише Би Би Си.

В изявление министерствота казва, че не е уместно да позволи изяви на артисти, известни с "лошото си поведение".

Новината, че той не е желан в Китай дойде в отговор на запитвания защо, докато звездата подготвя турне в Азия, в списъка с местата, където ще изнесе концерти, не фигурира нито едно от Континентален Китай.

Джъстин Бийбър е надарен певец, но той също е и спорен млад чуждестранен изпълнител, се казва в текста.

"Надяваме се, че докато Джъстин Бийбър израства, той ще продължи да подобрява думите и поведението си и наистина ще стане обичан от публиката певец", допълват от министерството. От текста не се разбира какво се има предвид под "лошо поведение", но е ясно едно - името на Бийбър явно е включено в списъка с "вражеските елементи".

Нарушенията на бизнеса по морето намаляват, отчете Симеонов

http://www.investor.bg/novini-ot-chernomorieto/464/a/narusheniiata-na-biznesa-po-moreto-namaliavat-otchete-simeonov-243469/

Според вицепремиера заведенията вече се съобразяват с правилата и повечето спазват изискванията за нощния шум

Валери Симеонов: Бизнесът по морето вече прави по-малко нарушения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6349348

Валери Симеонов: Бизнесът по морето вече прави по-малко нарушенияПрез този сезон бизнесът по морето прави по-малко нарушения в сравнение с предходни години, каза днес пред журналисти във Варна вицепремиерът Валери Симеонов, цитиран от БТА. Според него дисциплиниращ ефект върху бизнеса са оказали проверките на различните институции. Симеонов уточни, че и заведенията вече се съобразяват с правилата и повечето

"Поредните номера" на варненската общинска администрация

http://www.dnevnik.bg/morski/2017/07/21/3011132_porednite_nomera_na_varnenskata_obshtinska/?ref=rss


Кметовете на четири варненски района сами, единодушно, на едни и същи дати и с писма с поредни изходящи номера са поискали подмяната на по-скъпите метални контейнери за смет, разположени на територията им, с по-евтини - пластмасови. Това става ясно от отговор на въпроси, зададени от "Дневник" до централната общинска администрация в града.<br /><br />В няколко поредни текста по темата вече информирахме, че в противоречие с договорите, сключени от община Варна и дружествата...

В Бодрум има около 40 българи, всички са добре

http://www.cross.bg/bodrym-nyama-dobre-1549798.html

/КРОСС/ В момента има около 30-40 български туристи в Бодрум като всички те са добре след земетресението в района, пострадали няма. Това съобщи за БНТ Руслан Иванов, който е представител на туристическа агенция в Бодрум. Според него земетресението се е усетило по-слабо, отколкото например това в Перник, тъй като епицентърът му е бил под водата. Нямало е големи щети, защото повечето къщи са на един или два етажа. Руслан Иванов, представител на туристическа агенция в Бодрум: "Всички са добре, даже сега съм с някои от тях, вече са спокойни. Разбира се, снощи са се изплашили някои от тях, даже повечето, но с времето се успокоиха. Вторичните трусове вече спират, почти не се усещат. Като цяло няма почти ранени хора изобщо, няма жертви, няма и разрушения в Бодрум. Силно беше, да, около 6,5 казват че е, но в сравнение с Пернишкото заметресение е по-слабо. Може би защото епицентърът беше под водата между Кос и Бодрум. Но тук също пък хубаво, че сградите са ниски до два етажа, съобразен е самият строеж на сградите с това и не се усеща толкова силно, няма и разрушения."    

Смесица от стилове в 40 кв. м

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6349131

Смесица от стилове в 40 кв. мТози интериор е доказателство, че невинаги трябва да се променя старата планировка на малката площ, за да се създаде приятно място за живеене. Апартаментът от 40 кв. м се намира в Санкт Петербург и новият му вид е дело на KYD BURO. Интериорните дизайнери са създали смесица от скандинавски и средиземноморски стил с идеята жилището да изглежда

Йълдъръм: В Германия не е по-сигурно, отколкото при нас

http://www.cross.bg/iiuldurum-tyrtziya-germaniya-1549797.html

/КРОСС/ Турският премиер Бинали Йълдъръм отхвърли критики на германските власти, които според него целят да предизвикат колебания сред инвеститорите, като добави, че Турция е толкова сигурна, колкото и Германия, предаде „Ройтерс". Коментарите на Йълдъръм пред журналисти след петъчната молитва идват, след като Берлин предупреди гражданите си, че пътуването и работата в Турция носят рискове за сигурността. Турският премиер каза, че Турция иска Германия да вземе мерки срещу бойците от забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) и мрежата на живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, когото турското правителство обвинява за осуетения опит за преврат преди година. В същото време Берлин протестира заради отрязания достъп до базата „Инджирлик" и заради задържането на голям брой германски граждани за предполагаеми връзки с Гюлен. От бундесрепубликата намекнаха, че потокът на туристи и инвестиции в южната ни съседка може да секне. Същевременно „Ройтерс" съобщи, че Анкара е представила на германските власти списък с над 680 компании, заподозрени, че подкрепят тероризма. Агенцията се позовава на източник от службите за сигурност. Бройката е близо 10 пъти по-голяма от първоначално съобщената от германски медии.    

Московски обеща още 12 нови метростанции след 2019 година

https://www.actualno.com/sofia/moskovski-obeshta-oshte-12-novi-metrostancii-sled-2019-godina-news_623652.html

През 2019 година София ще има още един метролъч с 12 нови и модерни метростанции. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на първата копка на втория етап от изграждането на третата метролиния. "Проект за разширен

Путин бил агент Платов

http://clubz.bg/56459-putin_bil_agent_platov

Владимир Путин ползвал псевдонима Платов, когато бил в школата за разузнавачи, предаде ТАСС.

Това сподели днес самият руски президент по време на среща с деца в Сочи.

"Както знаете, започнах работа в органите на външното разузнаване. Ползвах тогава псевдоними поради технологична необходимост. Когато учех в школата за разузнавачи, псевдонимът ми бе Платов", каза Путин.

Днес обаче за него използването на никове, т.е. прякори в интернет, било "просто нелепо".

"Никакъв ник, разбира се, няма да си избирам, просто бих бил под собственото ми име. Това е нормално за всички, за какво да се крия под някакви псевдоними?", попита Путин.

Според него скриването зад измислено име си струвало в рамките на работата в разузнаването. Сега вече е обратното - "ако човек прави нещо достойно, интересно, с което може да се гордее, трябва да се каже на кого принадлежи това".

Брюксел забрани ново строителство на Калиакра, ветропарковете остават

https://offnews.bg//turizam/briuksel-zabrani-novo-stroitelstvo-na-kaliakra-vetroparkovete-ostavat-661099.html

Европейският съд е забранил на България да строи на Калиакра. Това става ясно от прессъобщение на Министерство на околната среда и водите.  

В него се казва, че делото, което съдът заведе срещу България за ветропарковете в Калиакра, е приключило със забрана за за издаването на нови разрешения за всякакво ново строителство на територията на Калиакра.

От Министерството на околната среда и водите се хвалят, че министърът на околната среда и водите Нено Димов "е постигнал възможно най-благоприятните за страната ни договорености с Европейската комисия по съдебното дело за изградените вятърни генератори в защитена зона „Калиакра“. В резултат на преговорите с Комисията се е стигнало до решение да не бъдат премахвани изградените до момента вятърни генератори, голф игрище, къщи, хотели, вилни селища и инфраструктура в защитената зона, но новото строителство се спира изцяло.

Предистория

Първоначално ЕК поиска България да бъде осъдена за одобрението на множество проекти (около 600) в зоната. Става въпрос за 2900 ветрогенератора и проекти за къщи, вилни селища, инфраструктура, проекти за разораване на спетен хабитат и др. В резултат на проведената съдебна защита обхватът на проектите беше намален.

С решение на Съда на ЕС от 14 януари 2016 г., България беше осъдена за нарушение на европейското законодателство за девет проекта за ветрогенератори и един за голф игрище. От тези девет проекта, три не са реализирани и са загубили валидност на актовете за одобряването им.

Съдебното решение се отнася до реално съществуващи шест проекта за вятърни генератори и един проект за голф игрище. В резултат на постигнатите сега договорености тези 7 проекта ще продължат да съществуват и няма да се наложи премахване на ветрогенераторите и цялостно възстановяване на терена на голф игрището.

За целта до края на септември тази година България трябва да изпълни няколко условия.

Страната ни трябва да гарантира, че вече съществуващата част от системата за ранно предупреждение за прелитащи птици е в действие и да предложи график за нейното доизграждане, така че да обхване всички оператори на генератори. До пълното изграждане на системата трябва да бъдат предвидени временни мерки за тези, които все още не са обхванати от нея. Това означава спиране на работата на вятърните турбини по време на миграционните периоди на птиците.

Освен това министърът на околната среда и водите трябва да издаде заповед за обявяване на зона „Комплекс Калиакра“, в която да има забрани за извършване на строителство, с цел опазване на степния хабитат.

Трябва да бъдат изменени заповедите за защита на птиците в зони „Калиакра“, „Белите скали“ и „Било“, които да включат мерките, свързани със системата за ранно предупреждение, и такива за опазване на видовете и местообитанията.

Важно условие е и финализирането и приемането на интегриран план за управление на района на Калиакра. Той следва да включва мерки, съгласно Плана за действие за защита на червеногушата гъска.

Заповедите предстои да бъдат издадени в най-скоро време. Те са по реда на Закона за биологичното разнообразие и с тях ще се забранят и ограничат дейностите в защитени зони „Калиакра” и „Белите скали“ за опазване на дивите птици.

Министърът на околната среда и водите ще може временно да спира работата на единични вятърни турбини, групи от ветрогенератори или цели ветроенергийни паркове, при наличие на данни за интензивен миграционен поток на птици, които в комбинация със специфични климатични условия, създават опасност от сблъсък с витлата.

Предстои да бъде обявена защитена зона „Комплекс Калиакра”, която се намира в землищата на с. Тюленово, община Шабла, с. Камен бряг, с. Свети Никола, с. Българево, Каварна, с. Божурец, с. Топола, община Каварна и Балчик, община Балчик, с обща площ 483 362, 770 дка, от които 437, 272 кв. км морски пространства. Предмет на опазване ще бъдат природни местообитания, видовете растения и животни.

В границите на защитената зона се забранява използването на дънни тралиращи и драгиращи средства, изграждане на изкуствени подводни рифове и острови.

Няма да може да се осъществява търсене и проучване на полезни изкопаеми (строителни и скално-облицовъчни материали), разкриване на нови и разширяване на концесионните площи за добив на полезни изкопаеми с изключение на тези, за които към датата на обнародване на заповедта в „Държавен вестник” има започната процедура за предоставяне на разрешения за концесия по Закона за подземните богатства, по Закона за концесиите или е започнала процедура за съгласуването им по реда на Закона за опазване на околната среда или Закона за биологичното разнообразие.

Забранява се увреждане и унищожаване на естествената растителност в крайбрежната плажна ивица и в дюни извън активната плажна площ, освен в случаите на почистване от инвазивни и неместни видове.

Няма да могат да се отводняват езера, блата и други естествени водни обекти, да се коригират и преграждат с диги. Категорично се забранява издаването на нови разрешения за строеж и всякакво строителство на територията. Ограничението няма да се прилага за обекти с действащо разрешително за строеж към датата на обнародване на заповедта, за ремонт и реконструкция на съществуващи обекти, за изграждане, ремонт или реконструкция на съоръжения на техническата инфраструктура.

По отношение на земеделието, в защитена зона „Комплекс Калиакра“ не се допуска употребата на минерални торове в ливади, пасища, мери, изоставени орни земи и горски територии, както и на продукти за растителна защита и биоциди, освен разрешените за биологично производство. Забранява се разораване, залесяване и създаване на трайни насаждения, плодови и зеленчукови култури, зърнено-бобови култури, листностъблени зеленчукови култури, кореноплодни зеленчукови култури, луковично зеленчукови култури, маслодайни култури, влакнодайни култури, етерично-маслени култури, едногодишни или многогодишни фуражни култури.

Брюксел забрани ново строителство на Калиакра, ветропаркът остава

https://offnews.bg//turizam/briuksel-zabrani-novo-stroitelstvo-na-kaliakra-vetroparkat-ostava-661099.html

Европейският съд е забранил на България да строи на Калиакра. Това става ясно от прессъобщение на Министерство на околната среда и водите.  

В него се казва, че делото, което съдът заведе срещу България за ветропарковете в Калиакра, е приключило със забрана за за издаването на нови разрешения за всякакво ново строителство на територията на Калиакра.

От Министерството на околната среда и водите се хвалят, че министърът на околната среда и водите Нено Димов "е постигнал възможно най-благоприятните за страната ни договорености с Европейската комисия по съдебното дело за изградените вятърни генератори в защитена зона „Калиакра“. В резултат на преговорите с Комисията се е стигнало до решение да не бъдат премахвани изградените до момента вятърни генератори, голф игрище, къщи, хотели, вилни селища и инфраструктура в защитената зона, но новото строителство се спира изцяло.

Предистория

Първоначално ЕК поиска България да бъде осъдена за одобрението на множество проекти (около 600) в зоната. Става въпрос за 2900 ветрогенератора и проекти за къщи, вилни селища, инфраструктура, проекти за разораване на спетен хабитат и др. В резултат на проведената съдебна защита обхватът на проектите беше намален.

С решение на Съда на ЕС от 14 януари 2016 г., България беше осъдена за нарушение на европейското законодателство за девет проекта за ветрогенератори и един за голф игрище. От тези девет проекта, три не са реализирани и са загубили валидност на актовете за одобряването им.

Съдебното решение се отнася до реално съществуващи шест проекта за вятърни генератори и един проект за голф игрище. В резултат на постигнатите сега договорености тези 7 проекта ще продължат да съществуват и няма да се наложи премахване на ветрогенераторите и цялостно възстановяване на терена на голф игрището.

За целта до края на септември тази година България трябва да изпълни няколко условия.

Страната ни трябва да гарантира, че вече съществуващата част от системата за ранно предупреждение за прелитащи птици е в действие и да предложи график за нейното доизграждане, така че да обхване всички оператори на генератори. До пълното изграждане на системата трябва да бъдат предвидени временни мерки за тези, които все още не са обхванати от нея. Това означава спиране на работата на вятърните турбини по време на миграционните периоди на птиците.

Освен това министърът на околната среда и водите трябва да издаде заповед за обявяване на зона „Комплекс Калиакра“, в която да има забрани за извършване на строителство, с цел опазване на степния хабитат.

Трябва да бъдат изменени заповедите за защита на птиците в зони „Калиакра“, „Белите скали“ и „Било“, които да включат мерките, свързани със системата за ранно предупреждение, и такива за опазване на видовете и местообитанията.

Важно условие е и финализирането и приемането на интегриран план за управление на района на Калиакра. Той следва да включва мерки, съгласно Плана за действие за защита на червеногушата гъска.

Заповедите предстои да бъдат издадени в най-скоро време. Те са по реда на Закона за биологичното разнообразие и с тях ще се забранят и ограничат дейностите в защитени зони „Калиакра” и „Белите скали“ за опазване на дивите птици.

Министърът на околната среда и водите ще може временно да спира работата на единични вятърни турбини, групи от ветрогенератори или цели ветроенергийни паркове, при наличие на данни за интензивен миграционен поток на птици, които в комбинация със специфични климатични условия, създават опасност от сблъсък с витлата.

Предстои да бъде обявена защитена зона „Комплекс Калиакра”, която се намира в землищата на с. Тюленово, община Шабла, с. Камен бряг, с. Свети Никола, с. Българево, Каварна, с. Божурец, с. Топола, община Каварна и Балчик, община Балчик, с обща площ 483 362, 770 дка, от които 437, 272 кв. км морски пространства. Предмет на опазване ще бъдат природни местообитания, видовете растения и животни.

В границите на защитената зона се забранява използването на дънни тралиращи и драгиращи средства, изграждане на изкуствени подводни рифове и острови.

Няма да може да се осъществява търсене и проучване на полезни изкопаеми (строителни и скално-облицовъчни материали), разкриване на нови и разширяване на концесионните площи за добив на полезни изкопаеми с изключение на тези, за които към датата на обнародване на заповедта в „Държавен вестник” има започната процедура за предоставяне на разрешения за концесия по Закона за подземните богатства, по Закона за концесиите или е започнала процедура за съгласуването им по реда на Закона за опазване на околната среда или Закона за биологичното разнообразие.

Забранява се увреждане и унищожаване на естествената растителност в крайбрежната плажна ивица и в дюни извън активната плажна площ, освен в случаите на почистване от инвазивни и неместни видове.

Няма да могат да се отводняват езера, блата и други естествени водни обекти, да се коригират и преграждат с диги. Категорично се забранява издаването на нови разрешения за строеж и всякакво строителство на територията. Ограничението няма да се прилага за обекти с действащо разрешително за строеж към датата на обнародване на заповедта, за ремонт и реконструкция на съществуващи обекти, за изграждане, ремонт или реконструкция на съоръжения на техническата инфраструктура.

По отношение на земеделието, в защитена зона „Комплекс Калиакра“ не се допуска употребата на минерални торове в ливади, пасища, мери, изоставени орни земи и горски територии, както и на продукти за растителна защита и биоциди, освен разрешените за биологично производство. Забранява се разораване, залесяване и създаване на трайни насаждения, плодови и зеленчукови култури, зърнено-бобови култури, листностъблени зеленчукови култури, кореноплодни зеленчукови култури, луковично зеленчукови култури, маслодайни култури, влакнодайни култури, етерично-маслени култури, едногодишни или многогодишни фуражни култури.

САЩ забраняват на гражданите си да пътуват до Северна Корея от 27 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=355973

Две туристически агенции, които организират турове в Северна Корея, обявиха, че американското правителство скоро ще забрани на гражданите си да пътуват до тоталитарната държава, информира АП. От Koryo Tours отбелязаха, че забраната ще бъде обявена на 27 юли и ще влезе в сила 30 дни по-късно.

Областният управител на Кърджали задържа мъртво пиян шофьор (Снимка)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6349333

Областният управител на Кърджали задържа мъртво пиян шофьор (Снимка)Областният управител на Кърджали Никола Чанев предотврати тежка катастрофа на пътя Ардино – Кърджали, задържайки мъртво пиян шофьор зад волана на „Опел“ с кърджалийска регистрация в района на село Кьосево, съобщиха от областната управа. Около 13,30 часа служебният автомобил на областна администрация засякъл водач във видимо неадекватно състояние,

Стана ясно кой ще бъде новият собственик на The Mall

https://www.actualno.com/business/stana-jasno-koj-shte-byde-novijat-sobstvenik-na-the-mall-news_623651.html

Един от големите молове в София - The Mall, намиращ се на "Цариградско шосе", ще има нов собственик. Базираното в Обединеното кралство дружество Hystead Limited (Hystead), собственост на Hyprop Investments Limited (Hyprop) и PDI Investment Holdings Limited (PDI), обяви закупуването на акциите на българската компания AP Reta

Дънекова изгоря за 4 г. заради допинга от Рио

https://offnews.bg//leka-atletika/danekova-izgoria-za-4-g-zaradi-dopinga-ot-rio-661097.html

Хванатата в употреба на допинг българска лекоатлетка Силвия Дънекова е наказна с лишаване от състезателни права за 4 години, считано от 13 август 2016 година, това реши Българският спортен арбитраж.

Решението на БСА отмени решението на Дисциплинарната комисия при БОК, тъй като то е в нарушение на Антидопинговите правила, приложими за олимпийските игри в Рио 2016.

Както е известно, националката рекордьорка в бягането на 3000 метра стипълчейз Силвия Дънекова бе замесена в допинг-скандал по време на Олимпиадата в Рио де Жанейро през август миналата година.

Дънекова беше лишена от право на участие в Игрите заради положителна проба, но след около девет месеца, на 20 април, тя беше оневинена от Дисциплинарната комисия на БОК заради множество нарушения около нейния тест и липса на доказателства за позитивен резултат.

Решението на ДК бе обжалвано и впоследствие отменено от Спортния арбитраж.

Ето и пълния текст на решението на Български спортен арбитраж:

"С Решение номер 2/13.07.2017 г, Българският спортен арбитраж отменя Решение номер 1/59/2017 от 20.04.2017 г. на Дисциплинарната комисия при БОК, тъй като то е в нарушение на Антидопинговите правила, приложими за олимпийските игри в Рио 2016.
БСА определя на Силвия Дънекова наказание лишаване от състезателни права за срок от четири години, с начална дата 13.08.2016 година".

Гръцка банда в рок феста в Бургас

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6349133

Гръцка банда в рок феста в БургасГръцката банда Fallen Arise е поредното име, потвърдило участие в тазгодишното издание на фестивала Summer Chaos. Събитието ще бъде на 31 юли на стадион “Лазур” в Бургас. На сцената в черноморския град ще бъдат и траш метъл групата Kreator и Crematory. Заедно с двете немски банди в афиша присъства и финландската звезда Таря Турунен.

"Обединени патриоти" предлагат 10 г. давност за неизплатени кредити от 150 000 лв.

http://econ.bg/Новини/-Обединени-патриоти-предлагат-10-г-давност-за-неизплатени-кредити-от-150-000-лв-_l.a_i.745944_at.1.html

Обединени патриоти (ОП) внасят нов Закон за защита при свръхзадлъжнялост на физически лица, предаде БГНЕС. Лидерът на Атака Волен Сидеров уточни,...

Премиерът Борисов: Борбата срещу киберпрестъпността изисква повече внимание от ЕК

http://econ.bg/Новини/Премиерът-Борисов-Борбата-срещу-киберпрестъпността-изисква-повече-внимание-от-ЕК-_l.a_i.745945_at.1.html

Бойко Борисов се срещна у нас със заместник-председателя на ЕК и комисар по работни места, растеж, инвестиции и конкурентоспособност Юрки Катайнен ...

С това Тръмп призна, че Путин печели

http://dnes.dir.bg/news/vladimir-putin-siria-donald-tramp-26099702

САЩ спират военните си помощи за сирийските бунтовници. Така президентът Тръмп признава, че Асад не може да бъде свален, както и че победителят се казва Путин.

Проведе се първо заседание на Съвета по сигурността към МС

http://frognews.bg/news_138701/Provede-se-parvo-zasedanie-na-Saveta-po-sigurnostta-kam-MS/

Съветът по сигурност към Министерския съвет проведе първото си заседание под председателството на премиера Бойко Борисов, съобщиха от правителствената информационна служба.

САЩ забраняват на американци да пътуват в Северна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6349322

САЩ забраняват на американци да пътуват в Северна КореяАдминистрацията на президента Доналд Тръмп ще забрани на американски граждани да посещават Северна Корея, съобщиха американски официални представители, цитирани от Асошиейтед прес. Решението идва няколко седмици след смъртта на американският студент Ото Уормбиър, който бе осъден и хвърлен в затвора в Северна Корея, където изпадна в кома.

Слънчево време по Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=355976

Утре над страната ще преобладава слънчево време. Над Черноморието ще бъде слънчево, след обяд ще духа бриз. Максимални температури на въздуха: 30°-32°. Температурата на морската вода е 23°-25°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Мустаците на Салвадор Дали непокътнати, стана ясно след ексхумацията му

http://frognews.bg/news_138700/Mustatsite-na-Salvador-Dali-nepokatnati-stana-iasno-sled-ekshumatsiiata-mu/

Балсамираното тяло на художника Салвадор Дали, което беше ексхумирано заради тест за бащинство, е в добро състояние. Дори харизматичните мустаци на художника са се запазили в първоначалния вид, съобщи БНТ.

Чистка в ГЕРБ-Добрич заради "Суджукгейт"

http://clubz.bg/56458-chistka_v_gerb_dobrich_zaradi_sudjukgejt

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на заместник-председателя на партията Цветан Цветанов да предприеме незабавни действия за информиране на членовете на Изпълнителната комисия с предложението за освобождаване на всички членове на областното ръководство на ПП ГЕРБ – Добрич. Посканата чистка е заради аферата "Суджукгейт".

Освен това председателят на ГЕРБ предлага на ИК да освободи общинския ръководител, общинския организационен секретар и членовете на общинското ръководство на ПП ГЕРБ – Добрич. Освен освобождаването на членовете на областното и общинското ръководство, предложението на Бойко Борисов включва още да бъдат утвърдени нови ръководства на областната и общинската структури. Решението на Изпълнителната комисия ще бъде гласувано и приведено в действие още в понеделник, съобщава "Фокус".

Промяна на движението по АМ "Хемус" в празничи и почивни дни

https://www.actualno.com/varna/promjana-na-dvijenieto-po-am-hemus-v-praznichi-i-pochivni-dni-news_623647.html

От днес – 21 юли, в празнични и почивни дни, се въвежда реверсивно движение при 24-ти км на АМ "Хемус" в платното за Варна и при 25-ти км в платното за София, където трафикът е двупосочен, поради извършване на ремонт в срещуположните платна на подлез в района на Чурек и свлачище

Другарски съд за пациентска организация след изнесени ин витро данни

http://www.mediapool.bg/drugarski-sad-za-patsientska-organizatsiya-sled-izneseni-in-vitro-danni-news266946.html

Мариана Александрова от организацията “Диабет, предиабет и метаболитен синдром“, която в края на миналата и началото на тази седмица изнесе смущаващи данни за работата на ин витро клиники в страната, е изправена да отговаря пред Етичната комисия на Националната пациентска организация (НПО), в която членува. Тя е обвинена и заплашена от изключване от НПО заради това, че е нарушила етичния кодекс на организацията с отправените обвиненията към лекари и болници. Според председателя на НПО Станимир Хасърджиев те не са подкрепени с доказателства, докато Александрова твърди, че информацията е въз основа на сигнали и оплаквания на над 230 двойки с репродуктивни проблеми, обхванати в седеммесечно проучване. Повод за “другарския съд“ са изнесените от сдружението на Александрова данни, че клиники извършват ин витро процедури на пациентки с хронични заболявания, знаейки че диагнозата им е несъвместима със зачеването и не издават нужните документи, което в последствие пречи при продължаване на опитите извън страната. Организацията оповести и “черен“ и “бял“ списък на болници и лекари според отзивите на участвалите в проучването двойки, което предизвика остри реакции от други пациентски организации, че се прави опит за очерняне и унищожаване на постигнатото в областта на асистираната репродукция. До момента нито здравното министерство, нито друг проверяващ орган е излязъл с позиция по изнесените данни за нередности първо от Сметната палата, а в последствие и от пациентската организация по отношение на процедурите ин витро. Лекари от бранша обаче също потвърдиха част от изнесените проблеми като неясните данни за успеваемостта, лошата отчетност и др. “Ние знаехме, че ще е трудно. По време на пресконференцията треперех през цялото време. Очаквах заплахи от болници и фирми. Но това, което последва, надмина очакванията ми. Аз очаквах лекари да ни подпукат, но... бяхме нападнати от нашите “защитници“, от хора на Национална пациентска организация. Ужасени са от моите “панаири“, обясни Александрова пред Mediapool. “Лошото е, че ние толкова много работихме с тази момичета, някои от които са загубили по 1-2 апартамента, заради скъпите по 4-10 000 лв. ин витро процедури. Те се чувстват ограбени, измамени, изоставени от целия свят. Те са много уплашени, с години всички около тях треперят, защото за тях това е много, много важно, а никой не ги разбира, никой не им помага, не им защитава правата. И така, те попаднаха при нас, преди около 2 години. Някои от тях са били в други сдружения, но там никой не им е обърнал внимание по начина, по който го направихме ние. Ние им осигурихме психолози, свързахме се с етични консултанти, обучихме пациентски помощници и пациентски застъпници. Пациентските помощници и психолозите вече имат добър опит с диабетици, които са били в шок от това, че им е поставена диагнозата – това е нашият “хелп-екип“, заяви тя. Александрова посочи, че след оповестените данни тя и нейна колежка са били атакувани с телефонни разговори, намеци и заплахи, включително от председателя на НПО Станимир Хасърджиев. Заради това и несъгласие с начина, по който ръководи най-голямата пациентска организация у нас, Александрова иска оставката на Хасърджиев. Според нея НПО избирателно подпомага само част от членуващите в нея организации, отказвайки съдействие на останалите. “Всъщност, за какво ни е тази “шапка“, ако вместо да ми помага, ми прави другарски съд“, коментира тя. Хасърджиев от своя страна коментира пред Mediapool, че няма възможности да влияе на решението на Етичната комисия, няма да присъства на нея, но НПО категорично се разграничава и осъжда отхвърлянето на недоказани обвинения към лекари и болници. На базата на решението на етичната комисия Управителният съвет на НПО ще се събере и ще вземе последващо решение. “Така и не видяхме на какво се базират тези данни, резултати, изключително сериозни обвинения, както към пациентски организации, така и към Обществения съвет на Фонда за асистирана репродукция, за който години наред пациентите, обществото и държавата са работили, за да се постигне това, което имаме в момента“, каза Хасърджиев. По думите му в НПО така и не са получили информация за това колко и какви хора са анкетирани, в какъв период и дори изрази съмнение, че такова проучване съществува. Според Хасърджиев работа на контролните органи като агенция Медицински одит е да провери достоверността на изнесените от Александрова данни и увери, че винаги когато в НПО са постъпвали такива сигнали, те са били проверявани и предавани на компетентните органи по надлежния ред. Александрова обаче твърди, че многократно е пращала сигналите и предложенията си на НПО, но реакция не е имало. Според Хасърджиев поведението на Александрова уронва престижа на цялото пациентско движение и подкопава доверието в репродуктивната медицина у нас. Той допълни, че по същество НПО приема останалите предложения на сдружението, но представени по този начин, те бледнеели на фона на шокиращите обвинения, които са хвърлени – “за ненужни процедури, за черни и бели клиники, за търговия с яйцеклетки“. Самата Александрова казва, че обявяването на черния и бял списък е било част от проект за измерването на пациентската удовлетвореност, но признава, че оповестяването им не е било прието добре, включително от пациенти, поради което занапред ще търси други варианти за оповестяване на резултатите от анкетите.

Борисов иска да бъде освободено цялото ръководство на ГЕРБ-Добрич

//dariknews.bg/novini/bylgariia/borisov-iska-da-byde-osvobodeno-cialoto-rykovodstvo-na-gerb-dobrich-2038276

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на заместника си в партията Цветан Цветанов да предприеме незабавни действия за информиране на членовете на Изпълнителната комисия на формацията с предложението за освобождаване на всички членове на о

Обама бил готов дори с войска да спасява изборите от хакери

http://dnes.dir.bg/news/hakeri-plan-tim-putin-26099700

През октомври м.г. Белият дом съставил план как да противостои на евентуална кибератака в деня на президентските избори, пише автор на сп. „Тайм“.

САЩ забранява пътуванията до Северна Корея

https://offnews.bg//sviat/sasht-zabraniava-patuvaniata-do-severna-koreia-661084.html

САЩ ще забрани на гражданите си да пътуват до Северна Корея. Това обявиха две туристически агенции, организиращи пътувания на чужденци до КНДР, цитирани от Ройтерс и БТА. 

Според агенциите забраната ще бъде обявена на 27 юли и ще влезе в сила месец по-късно. Не е ясно за какъв период от време ще действа забраната.

Твърдението е на агенциите "Корьо турс" и "Йънг пионер турс". 

По-късно от администрацията на президента са потвърдили информацията пред Асошиейтед прес. Оттам обясняват, че  след приемането на забраната използването на американски паспорти за влизане в Северна Корея ще стане незаконно.

Името на "Йънг пионер турс" стана известно около случая с американския студент Ото Уормбиър, който е пътувал до Северна Корея с помощта на туроператора. 

Уормбиър беше арестуван и осъден на 15 години тежък физически труд при посещението с. 

Мъжът беше освободен в кома и почина дни след връщането му в САЩ. 

Най-малко трима американски граждани в момента се намират в арест в Северна Корея.

САЩ забранява пътуванията до Северна Корея, твърдят туроператори

https://offnews.bg//sviat/sasht-zabraniava-patuvaniata-do-severna-koreia-tvardiat-turoperatori-661084.html

САЩ ще забрани на гражданите си да пътуват до Северна Корея. Това обявиха две туристически агенции, организиращи пътувания на чужденци до КНДР, цитирани от Ройтерс и БТА. 

Според агенциите забраната ще бъде обявена на 27 юли и ще влезе в сила месец по-късно. Не е ясно за какъв период от време ще действа забраната.

Твърдението е на агенциите "Корьо турс" и "Йънг пионер турс". 

Името на "Йънг пионер турс" стана известно около случая с американския студент Ото Уормбиър, който е пътувал до Северна Корея с помощта на туроператора. 

Уормбиър беше арестуван и осъден на 15 години тежък физически труд при посещението с. 

Мъжът беше освободен в кома и почина дни след връщането му в САЩ. 

Майката удушила дъщеричката си, защото плачела

http://dnes.dir.bg/news/prokuratura-ubiystvo-dete-stamboliyski-26099699

18-годишната жена, която бе задържана за убийството на 22-месечната си дъщеря в Стамболийски, е задушила детето си, защото плачело и я дразнело.

Националният фронт на льо Пен обмисля големи промени

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/07/21/3010995_nacionalniiat_front_na_lyo_pen_obmislia_golemi_promeni/?ref=rss


Ръководството на крайнодясната френска партия Национален фронт се събира днес, за да преразгледа платформата на партията след няколко последователни изборни загуби. Не са изключени съществени промени – от името на партията до убеждението ѝ, че Франция трябва да възстанови франка, съобщи "Ройтерс".<br /><br />Въпреки проучвания на общественото мнение, които показват голяма подкрепа за антиевропейските, антимиграционни позиции на партията, тя се представи по-зле от...

Чехия забранява отглеждането на животни с ценна кожа със стопанска цел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6349300

Чехия забранява отглеждането на животни с ценна кожа със стопанска целОт януари 2019 г. отглеждането на животни с ценна кожа за стопански цели в Чехия ще бъде забранено, след като чешкият Сенат одобри снощи поправка в закона за защита на животните, която забранява този вид стопанска дейност, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Текстът беше приет миналия месец от Камарата на депутатите.

Фекални води замърсяват морето край Бяла

http://www.moreto.net/novini.php?n=355989

Известни с чистата морска вода, трите плажа в Община Бяла край Варна са на път да се превърнат в опасни за къпане през този сезон. Причината – неустановено до този момент от властите незаконно заустване на фекални води. Това информира днес шефът на Регионалната здравна инспекция в морската столица д-р Дочка Михайлова, на среща с вицепремиера Валери Симеонов в Областна администрация, предаде репортер на Moreto.

Ще има повече пари за училищата в малките населени места

https://www.actualno.com/education/shte-ima-poveche-pari-za-uchilishtata-v-malkite-naseleni-mesta-news_623646.html

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев дава като пример за подкрепа на училищата в малките населени места политиката на МОН за промяна на делегираните бюджети. Това става ясно от отговор на министъра до народния представител Донка Симеонова от БСП. Вълчев

Лекоатлетката Силвия Дънекова получи четиригодишно наказание

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/21/3011105_lekoatletkata_silviia_dunekova_poluchi_chetirigodishno/?ref=rss


Българският спортен арбитраж (БСА) наложи четиригодишно наказание на лекоатлетката Силвия Дънекова. Националната рекордьорка в бягането на 3000 метра в препятствия беше хваната с положителна допинг проба на олимпийските игри в Рио де Жанейро.<br /><br />През април дисциплинарната комисия към Българския олимпийски комитет (БОК) оневини лекоатлетката и обяви, че "не са налице доказани по безспорен начин нарушения на антидопинговите правила".<br /><br />Спортният...

Утре ще бъде слънчево и горещо, с максимални температури до 37 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6349275

Утре ще бъде слънчево и горещо, с максимални температури до 37 градусаПрез нощта ще бъде ясно и тихо. Утре ще бъде слънчево, около и след обяд горещо с максимални температури между 32 и 37 градуса, предаде БТА. Над планините ще бъде слънчево, а по билата ще има умерен северен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 25 градуса, на 2000 метра - около 18 градуса.

Божидар от Несебър, който нападна момиче и възрастна жена, пребил и французин преди 3 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6349295

Божидар от Несебър, който нападна момиче и възрастна жена, пребил и французин преди 3 г.Точно преди 3 години той остави в локва кръв на плажа французина Жозеф Людман. Нападателят, който преби 13-годишната Йоана и 69-годишна жена в Несебър, е 33-годишният Божидар Колев, многократно лекуван от психическо заболяване. Момичето и възрастната жена са негови поредни жертви, казаха местни жители пред “БургасИНФО“.

Ограничават трафика през прохода Шипка заради автомобилното състезание „Шипка 2017 Дамасцена“

http://www.cross.bg/vruh-shipka-byzlydzha-1549793.html

/КРОСС/ Утре - 22 юли /събота/ от 8.30 ч. до 20.30 ч. и на 23 юли /неделя/ от 6.30 ч. до 18.30 ч., за провеждане на автомобилното планинско състезание „Шипка 2017 Дамасцена", движението по път I-5 (Е-85) връх Шипка - гр. Шипка - Казанлък от км 170 до км 188 ще се пренасочва по обходен маршрут. • В посока Габрово - Казанлък трафикът ще се отбива от връх Шипка на кръстовището на връх Бузлуджа по път III-5005 връх Шипка - връх Бузлуджа - общински път 50025 Национален парк Бузлуджа - път I-5 за Казанлък; • В посока Казанлък - Габрово движението на автомобилите ще се отбива на кръстовището на път I-5 при км 188 (след село Крън) по общински път 50025 за Национален парк Бузлуджа - път III-5005 връх Бузлуджа - връх Шипка - път I-5 за Габрово. • За движещите се по път I-5 посока Габрово - София /Пловдив/ трафикът се отбива по път III-5601 Шейново - Дунавци. Шофьорите е необходимо да спазват поставената сигнализация, както и указанията на полицейските постове при указаните километри и кръстовищата.Движението на моторните превозни средства по път I-5 (E85) ще бъде възстановено след 20.30 ч. на 22 юли и след 18.30 ч. на 23 юли.    

Московски: През 2019 г. София ще има 12 нови модерни метростанции

http://www.cross.bg/sofiya-metrostantzii-moskovski-1549792.html

/КРОСС/ Изграждането на столичното метро има изключително висока добавена стойност както за екологията и икономическото развитие на региона, така и за транспортната свързаност на кварталите и придвижването на стотици хиляди хора ежедневно. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на първата копка на втория етап от изграждането на третата метролиния. На събитието присъстваха още заместник-председателят на ЕК Юрки Катайнен, еврокомисарят с ресор „Дигитализация" Мария Габриел, кметът на София Йорданка Фандъкова, изпълнителният директор на „Метрополитен" ЕАД Стоян Братоев, ръководителят на Представителството на ЕК в София Огнян Златев и др. В началото на първия мандат на правителството, когато започнахме разширението на метромрежата, не сме очаквали, че ще постигнем такива добри резултати. Днес те вече са факт и през 2019 г. София ще има още един метролъч с 12 нови и модерни метростанции, каза Московски. За трите мандата, като изпълнителна власт, създадохме добри условия метрото да се случи и да продължава да се развива и в следващите години. Пътувайки в други европейски столици, всеки път се убеждавам на колко високо ниво е нашата подземна железница и се гордея с това, че сме част от този процес, допълни той. „Проект за разширение на метрото в гр. София, Линия 3, Етап IІ - участък „ул. Житница- жк Овча купел - Околовръстен път" е на обща стойност 102 млн

Свидетели на прокуратурата прилапаха апетитно дружество с огромен кредит към КТБ

http://frognews.bg/news_138699/Svideteli-na-prokuraturata-prilapaha-apetitno-drujestvo-s-ogromen-kredit-kam-KTB/

Основни свидетели на прокуратурата по мегаделото КТБ, са прилапали апетитно дружество, с един най-големите кредити към умишлено съборената банка. Това става ясно от обвинителният акт, който държавното обвинение внесе в съда преди ден. Това са Бисер Лазов и Албена Андреева.

Чехия забранява отглеждането на животни с ценна кожа със стопанска цел

http://www.mediapool.bg/chehiya-zabranyava-otglezhdaneto-na-zhivotni-s-tsenna-kozha-sas-stopanska-tsel-news266945.html

От януари 2019 г. отглеждането на животни с ценна кожа за стопански цели в Чехия ще бъде забранено, след като чешкият Сенат одобри снощи поправка в закона за защита на животните, която забранява този вид стопанска дейност, съобщава Франс прес. Текстът беше приет миналия месец от Камарата на депутатите. Той ще добие силата на закон, след като бъде утвърден от президента Милош Земан. Според авторите му законът може да спаси близо 20 000 животни в страната, главно лисици и видри, убивани всяка година заради ценната им кожа. Допитване показа наскоро, че около 83 процента от чехите подкрепят забраната. По данни на медии в Чехия сега функционират девет ферми за развъждане на животни с ценна кожа. Собствениците им ще получат компенсации, чийто размер предстои да бъде уточнен от министерството на земеделието. С приемането на забраната Чехия се нарежда до страни като Великобритания, Австрия, Швейцария и Холандия. Основната част от фермите за животни с ценна кожа в света се намират в скандинавските страни, Китай и САЩ.

Случай с паднало парче от саниран блок, което рани дете в Шумен, може да завърши със затвор

https://www.actualno.com/crime/sluchaj-s-padnalo-parche-ot-saniran-blok-koeto-rani-dete-v-shumen-moje-da-zavyrshi-sys-zatvor-news_623643.html

Заради парче от външна изолация, поставена при саниране на блок в Шумен, което се е отчупило и наранило 14-годишно момче, прокуратурата в Шумен започна досъдебно производство. Производството цели да установи дали става въпрос за немарливост при извършването на строителнит

Турция е включила близо 700 германски компании в черен списък

http://www.mediapool.bg/turtsiya-e-vklyuchila-blizo-700-germanski-kompanii-v-cheren-spisak-news266944.html

Турция е представила на германските власти списък с над 680 компании, заподозрени че подкрепят тероризма. Това информира днес Ройтерс, позовавайки се на източник от службите за сигурност. Бройката е близо десет пъти по-голяма от съобщената първоначално от германски медии. Германският вестник "Цайт" писа в сряда, 19 юли, че в списъка са големи концерни като (Daimler) и БАСФ (BASF), припомня Ройтерс. Турският вицепремиер Мехмет Шимшек обаче същия ден опроверга информацията, заявявайки в Туитър, че тези твърдения са "напълно фалшиви"

Турция включила над 680 германски компании в черен списък?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6349286

Турция включила над 680 германски компании в черен списък?Турция е представила на германските власти списък с над 680 компании, заподозрени че подкрепят тероризма. Това информира днес Ройтерс, позовавайки се на източник от службите за сигурност, съобщи БТА. Бройката е близо десет пъти по-голяма от съобщената първоначално от германски медии. Германският вестник "Цайт" писа в сряда, 19 юли,

Френските депутати - без сако и вратовръзка

http://www.moreto.net/novini.php?n=355946

Френските депутати вече ще имат право да се явяват на заседания на парламента без сако и вратовръзка, реши бюрото на Националното събрание, долната камара на парламента, съобщават АФП и ТАСС. Висшата колегиална инстанция на парламента официално постанови относно дрескода на народните избраници, че няма никакви изисквания към костюмите на депутатите.

Палестинци на протест в Ерусалим срещу израелските мерки за сигурност (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6349209

Палестинци на протест в Ерусалим срещу израелските мерки за сигурност (Снимки)Палестинци осъдиха поставянето на нови метални детектори от израелските власти близо до джамията Ал Акса в Ерусалим, където богомолци се събраха за петъчните молитви, предаде ДПА, съобщи БТА. Десетки богомолци скандираха "Народът иска да освободи Ал Акса" пред Лъвската порта на стените на Стария град на Ерусалим.

Щети за 9 млн. лв. от пожара на склада за дрехи в Казичане

http://www.mediapool.bg/shteti-za-9-mln-lv-ot-pozhara-na-sklada-za-drehi-v-kazichane-news266943.html

На около 9 млн. лв. се оценяват щетите от пожара в Казичане в склада за дрехи втора употреба, съобщи неговият собственик – платформата за онлайн търговия Remixshop.com. Компанията ще инвестира около 4 милиона лева, за да започне да работи отново. Пожарът избухна на 15 юли в разпределителния център, откъдето опакованите артикули поемат по пътя към крайните си клиенти на седем пазара в ЕС. При избухването на огъня в склада е имало само стока. Според разкази на очевидци пожарът е възникнал на голяма височина и бързо се е разраснал. Изгорели са голяма част от артикулите, приготвени в картонени опаковки за експедиция. Сградата е нова и помещенията отговарят на всички изисквания за противопожарна безопасност, посочват от компанията. В останалите помещения на фирмата е имало около 25 служители, които са били евакуирани веднага и няма жертви и пострадали. Пожарната е била на мястото 6 - 7 минути след подаването на сигнал, посочват от компанията. "Инцидентът ще ни забави, но няма да ни затвори", казва Любомир Кленов, един от основателите на "Ремикс". Той допълни, че почти напълно са върнати парите на клиентите, чиито доставки не са били изпълнени заради инцидента. В пожара е изгоряла стока, предназначена и за Румъния, Полша, Гърция, Унгария, Словакия и Чехия. Заради инцидента се е наложило компанията да преустанови временно продажбите за всички седем пазара в Европа. Това води до значителни пропуснати ползи. Оценката е, че ще се отрази негативно и на целия сектор за търговия на дрехи втора употреба онлайн у нас, смятат от "Ремикс". Тепърва ще се изяснява как това ще се отрази върху темповете за растеж на компанията, която през 2016 г. бе определена от "Ърнст и Янг" за една от най-бързо развиващите се в Централна и Източна Европа. Дружеството обаче все пак смята да реализира ръст, макар и под първоначално предвидения. За рестарта на дейността На опожарения склад ще се вложат около 4 млн. лв., което ще стане с помощта на австрийската инвестиционна компания "Мецанин Мениджмънт" (Mezzanine Management). Другите два центъра за обработка на компанията работят. Междувременно онлайн търговецът на дрехи втора употреба започна нова програма, по която приема ненужни, но запазени дрехи, които след почистване и обработване продава и изплаща част от приходите на изпратилите ги.

Ибра продължава с възстановяването, Моуриньо иска да го задържи

https://offnews.bg//futbol/ibra-prodalzhava-s-vazstanoviavaneto-mourinio-iska-da-go-zadarzhi-661093.html

Златан Ибрахимович продължава да впечатлява с темпото, с което се възстановява от контузията, която получи по време на мача на Манчестър Юнайтед в Лига Европа срещу Андерлехт.

Шведският нападател бе освободен от "червените дяволи" през лятото, но продължава да се труди на базата на английския тим и има, макар и минимален шанс да остане в клуба до края на сезона.

35-годишният нападател публикува видео, в което прави упражнения за крака с цел възстановяване на мускулатурата, а посланието към клипчето е типично в негов стил: "Силата е нещо без контрол".

В същото време мениджъра на Манчестър Юнайтед Жозе Моуриньо сподели, че се надява на щастлива развръзка, която би му дала възможност да работи отново със Златан.

"Искахме да бъдем честни и открити и да му дадем възможност да вземе решение в случай, че иска да напусне. Така че нямаше нов договор, но има възможност и време да помисли, почувства и реши, от своя гледна точка той иска да продължи да играе на най-високо ниво.

Той не искаше да се крие зад тази тежка контузия. Не беше щастлив от начина, по който приключи сезона, разбира се с първи европейски трофей, но без да играе. Той иска да предизвика себе си и да продължи да играе на най-високо ниво.

"Ако решението е да остане с нас и да прецени до декември, защото не мисля, че може да играе преди декември, тогава защо да не изчакаме такъв добър играч, който дава толкова много?

Говорим, обменяме идеи, но всичко е в ръцете на господин Уудуърд и агента на Златан, но решението се взима с играча", каза Моуриньо.

"Хайдук" е глобен с 50 хил. евро за расизъм в първия мач с "Левски"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/21/3011086_haiduk_e_globen_s_50_hil_evro_za_rasizum_v_purviia/?ref=rss


"Хайдук" (Сплит) беше наказан с един мач без публика и глобен с общо 55 000 евро заради поведението на своите привърженици в първия двубой с "Левски". Срещата от втория квалификационен кръг на Лига Европа, която беше спечелена от хърватския отбор с 1:0, се играе на 13 юни.<br /><br />Дисциплинарната комисия на УЕФА наказа "Хайдук" за две провинения. Заради расистки прояви на феновете клубът получава глоба от 50 000 евро и трябва да изиграе следващия си...

Орлин Горанов и Мариана Попова с концерт в Созопол

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6349128

Орлин Горанов и Мариана Попова с концерт в СозополЧетирима български изпълнители - Орлин Горанов, Мариана Попова, Любо Киров и Дани Милев с неговия бенд, ще изнесат общ концерт в морския град Созопол. Той ще бъде на 4 август и ще е под наслов “Вечер на българската музика”. Певците ще изпълнят най-големите хитове в репертоара си, като най-вероятно освен солови изпълнения публиката ще чуе и дуети.

Почина актьорът Клод Риш

https://www.24chasa.bg/novini/article/6349288

Почина актьорът Клод Риш
Клод Риш, който е сред най-обичаните актьори на френския театър и кино, почина на 88-годишна възраст след дълго боледуване, заяви дъщеря му Делфин, цитирана от Франс прес, предава БТА.  Той е участвал в около 50 театрални постановки и близо 80 филма, сред които "Стрелящи чичовци" (1963). Във филма Риш изпълнява ролята на бъдещ зет на персонажа на

Кой съдия поема делото за КТБ?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/koj-sydiia-poema-deloto-za-ktb-2038270

Съдията от Специализирания съд Виржиния Петрова поема делото за КТБ, съобщиха от съда.
 
Делото за източването на КТБ вече е в съда

Съда в Страсбург: България е предприела редица мерки за справяне с лошите условия в затворите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6349268

Съда в Страсбург: България е предприела редица мерки за справяне с лошите условия в затворите
България е въвела ефективно превантивно и компенсаторно средство за защита срещу лоши условия на задържане с приетите от Народното събрание на 25 януари 2017 г. промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС). В последните години бяха предприети и редица мерки за справяне с пренаселеността и лошите материални условия,

Заведения във Варна и комплексите с над 30 акта, не изхвърляли отделно биоразградимия боклук

http://www.moreto.net/novini.php?n=355990

Масово биоразградимите отпадъци от кухни и заведения във Варна и комплексите не се изхвърлят разделно, а заедно с останалата смет. Едва един собственик на такъв обект е подал в срок декларации във връзка общинската такса за събиране, извозване и оползотворяване на този вид боклук.

2100: Гореща мегавълна удря Франция с над 50 градуса по Целзий

http://clubz.bg/56457-2100_goreshta_megavylna_udrq_franciq_s_nad_50_gradusa_po_celzij

Летните температури във Франция можат да достигнат и да надминат 50 градуса по Целзий до 2100 г., съобщи в. "Индипендънт".

Това се казва в разпространен нов доклад на учени. Той е публикуван в специализираното издание Environmental Research Letters.

Така ще бъде счупен мрачният рекорд от 2003 г. Тогава в град Конкерак, недалеч от средиземноморското пристанище Монпелие, бяха измерени 44,1 градуса. Тогава горещата вълна уби 15 000 души само във Франция и още 9000 в Европа. В резултат френските морги бяха препълнени с тела на починали хора.

Ще става все по-горещо в страната, която е най-популярната туристическа дестинация в света, предупреждават специалисти.

Те се опитват да прогнозират какво ще се случи, ако към края на века има гореща вълна, подобна на тази в началото му. Това ще стане възможно след десетлетия на глобално затопляне.

Адски пек застрашава и пусjинни места като Долината на смъртта в САЩ, предупреждават учените. Там летните температури могат да се покачат с между 6 и 13 градуса по Целзий над измерените досега исторически рекорди.

През последните десетилетия летните сезони във Франция са особено горещи. Те се характеризират с интензивни горещи вълни и рекордно високи дневни температури, изтъкват специалистите. Абсолютният рекорд както в страната, така и в Западна Европа, е поставен през 2003 г. А тогавашните августовски жеги във Франция и Централна Европа са обявени за гореща мегавълна поради изключителните си характеристики.

Като използвали компютърни модели, учените се опитали да предвидят какво би се случило при такава мегавълна през 2100 г., когато се очаква средните температури да бъдат значително по-високи от днешните. Това ще стане в зависимост от парниковите емисии.

Специалистите стигнали до извода, че рекордните максимални стойности във Франция лесно могат да скочат над 50 градуса в края на века. Те обаче се застраховат, че резултатите могат да не бъдат такива зарази вида растения в страната.

Такива екстремални температури обикновено се наблюдават в пустинни региони.

Учените разделили Франция на пет региона. Най-високи били прогнозираните покачвания на изток и на запад - съответно 12,9 и 12,2 градуса.

На обратния полюс била областта Бретан -0 "само" с 6,6 градуса отгоре. В югозападният и средиземноморският региони скокът бил съответно 9,6 и 7,7 градуса.

Глобалното затопляне води до намаляване на дъждовете, чийто резултат е адска суша. А сушата пък води до горски пожари, при които изгарят милиони тонове от най-горния слой на почвата. От което следва, че реколтата може да бъде почти изцяло съсипана. Другият ефект от пожарите и изгорялата почва е, че пепелта отива в реките, което прави водата им негодна за пиене.

Китай и Русия провеждат съвместни военноморски учения в балтийския регион

http://www.mediapool.bg/kitai-i-rusiya-provezhdat-savmestni-voennomorski-ucheniya-v-baltiyskiya-region-news266942.html

Китай и Русия започнаха днес съвместни военноморски учения в пристанище Балтийск в руската Калининградска област, съобщи ДПА. "За първи път в историята на руско-китайските отношения китайски военни кораби посещават Балтийск", заяви представител на Балтийския флот на Русия. Русия се стреми към изграждане на по-силни връзки с Китай през последните три години в момент, когато е в конфронтация със Запада заради конфликта в Украйна. В последните години Русия увеличава военната си активност в балтийския регион, а това тревожи бившите съветски републики Литва, Латвия и Естония, които сега са членове на НАТО, и предизвиква дебати в Швеция и Финландия дали те да се присъединят към алианса.

Сблъсъците между бунтовници и джихадисти в сирийската провинция Идлиб ескалират

http://www.mediapool.bg/sblasatsite-mezhdu-buntovnitsi-i-dzhihadisti-v-siriyskata-provintsiya-idlib-eskalirat-news266941.html

Боевете между сирийски бунтовници, подкрепяни от Анкара и страните от Персийския залив, и джихадисти от бившия клон на Ал Каида в сирийската провинция Идлиб, на границата с Турция, днес ескалираха, съобщи кореспондент на Франс прес и Сирийският център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП). В сблъсъците участват влиятелната ислямистка бунтовническа групировка "Ахрар аш Шам" и "Хаят Тахрир аш Шам" (известна също като "Комитет за освобождаване на Леванта") - коалиция, водена от бившия клон на Ал Каида, Джебхат Фатах аш Шам (преди Фронт ан Нусра). По данни на СЦНЧП при боевете от вторник насам са убити 65 души, в това число 15 цивилни. Провинция Идлиб в Северозападна Сирия е един от последните райони в страната, които режимът на Башар Асад не контролира. Боевете бързо се разраснаха из цялата провинция, достигайки тази нощ ключовия контролно-пропускателен пункт на границата с Турция Баб ал Хауа, който досега беше под контрола на "Ахрар аш Шам". "В момента има сблъсъци във вътрешността на пункта. Тук е истинско бойно поле", посочи за Франс прес директорът на СЦНЧП Рами Абдел Рахман. Кореспондентът на АФП съобщи, че до ранните часове тази сутрин са се водили боеве близо до селището Рам Хамдан, в източната част на провинцията. Чували са се силни експлозии и грохот на тежки оръжия. До скоро "Ахрар аш Шам" и "Тахрир аш Шам" бяха съюзници в коалиция, която през 2015 г. прогони правителствените войски от почти цялата територия на провинция Идлиб. Напрежението обаче се изостри и се стигна до сблъсъци, след като "Ахрар аш Шам" издигна знамето на сирийската революция в град Идлиб - административен център на едноименната провинция. На фона на тези стълкновения избухнаха протести в няколко населени места в провинцията, включително в бастиона на "Ахрар аш Шам" - град Саракеб. Един човек е бил убит, а друг - ранен, след като джихадистите открили огън срещу демонстранти при протестите в града в сряда и вчера. Качени в социалните мрежи клипове показаха как протестиращи скандират лозунги срещу бившия клон на Ал Каида, след което се чува стрелба.

Трайчо Трайков: Сега е моментът за приватизация на "Общинска банка"

http://clubz.bg/56456-trajcho_trajkov_sega_e_momentyt_za_privatizaciq_na_obshtinska_banka

"Столичната община няма нужда от банка. София не печели нищо от дела си в "Общинска банка", а от приватизация би спечелила стойността на дела си от 67% от акциите й."

"В момента пазарната ситуация е добра, банката се управлява добре, премина стрес тестовете, "Муудис" повиши кредитният й рейтинг."

"Ако искаме в този момент да получим нещо, вместо да рискуваме в бъдеще да се вкиснат нещата – сега е моментът за подновяване на процедурата по приватизация."

Това са основните аргументи, с които общинският съветник в София от десницата и част от "Нова република" Трайчо Трайков обясни пред бТВ предложението си Столичният общински съвет да стартира отново процедура за продажба на дела си в "Общинска банка". Докладът му бе гласуван с внушително мнозинство от местния парламент на сесията в четвъртък. "Против" бяха общинари от БСП.

Според Трайков мотивът на колегите му от левицата бил, че ако София си има банка, то тя може да финансира закъсало общинско дружество.

"Според мен това е причина София да няма банка и именно такова мислене създава риск", обясни Трайков.

Той припомни, че и през 2013 г. е стартирала процедура за продажбата на "Общинска банка", но тя е била спряна през 2014 г. заради кризата в КТБ, последвалия фалит и факта, че тогава се вихреше правителствена криза. "Трябва да си луд да продаваш банка в такава ситуация", каза икономистът от десницата.

На въпрос дали предложението за приватизация е било съгласувано с колегите му съветници от Реформаторския блок Трайков не само потвърди, че те са знаели, а припомни, че всички от тях, включително представителите на СДС, са гласували "за" доклада му за старт на процедура по продажба. Повод за въпроса бяха обвинения от лидера на СДС Божидар Лукарски, обявени във фейсбук, че Трайков участвал в някакво задкулисие, защото Реформаторският блок не бил уведомен за действията му по отношение на банката.

"Престанах да следя изявите на този човек (Лукарски - б.р.), откакто вече няма възможност да продава Дипломатическия клуб в Бояна, например", заяви Трайков и отказа изобщо да коментира персоната на синия председател, както и потенциалните мотиви, които стоят зад обвиненията му.  "Да е жив и здрав", заключи Трайков.

Той настоя водещата Цветанка Ризова да си вземе думата "скандал", с която окачестви твърденията на Лукарски, обратно, ако Трайков я е убедил, че в предложението за приватицазията на банката няма нищо скандално. 

"Скандал е обаче това, че парламентът приема промени в Закона за съдебната власт, с които да се позволи членовете на действащия Висш съдебен съвет да отидат където си искат в съдебната власт след края на мандата си. Скандал, ако щете, е и това, че от 4 тона суджук - нито един суджук не е стигнал до премиера...", продължи Трайков.

 

Депутатът Мартинов искал 4 т суджук за премиера Борисов

http://www.cross.bg/martinov-predstavitel-natisk-1549790.html

/КРОСС/ Герберът Живко Мартинов искал от местен търговец 4 тона суджук с еленско месо на стойност 45 хиляди лева. Суджукът той поискал лично за министър-председателя Бойко Борисов. Тези данни оповести главният прокурор Сотир Цацаров във връзка с поискания имунитет на народния представител Живко Мартинов от ПГ на ГЕРБ. Главният прокурор обясни, че в четири случая Живко Мартинов е поискал от въпросния търговец, който е собственик на магазин, на месопреработвателен цех и на други търговски дейности, да му бъде предаден по един тон суджук. "Общо 4 000 килограма суджук, 60 килограма телешка пастърма и филе "Елена". Колкото и смехотворно да звучи това, въпросният суджук предоставян на четири пъти по един тон е на обща стойност 45 хиляди лева. Доколкото е видно от материалите по проверката е изготвен по специална рецепта, която включва и еленско месо и по думите на народния представител, е предназначен лично за министър-председателя", посочи Цацаров. Всички четири тона са били извозени с бус на народния представител до помещение, където самият народен представител е организирал сушенето на суджука. "Проверката е показала, че дори един суджук не е достигнал до министър-председателя", посочи Цацаров. Това е десето поред искане за снемане на имунитета на депутата Живко Мартинов. Цацаров посочи, че на 18-ти април 2017 г

Йълдъръм: Турция е толкова сигурна държава, колкото и Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6349262

Йълдъръм: Турция е толкова сигурна държава, колкото и ГерманияТурският премиер Бинали Йълдъръм днес отхвърли критики на германските власти, които според него целят да предизвикат колебания сред инвеститорите, като добави, че Турция е толкова сигурна, колкото и Германия, предаде Ройтерс, цитиран от БТА. Коментарите на Йълдъръм пред журналисти след петъчната молитва идват,

Как доброто планиране на времето ни пести над 200 лв. месечно?

http://www.investor.bg/idei/347/a/kak-dobroto-planirane-na-vremeto-ni-pesti-nad-200-lv-mesechno-243446/

Разпишете всички задължителни разходи и се откажете от абонаментите, които използвате слабо, съветват финансисти

Порожанов обсъди с турския си колега възможностите за повишаване на стокообмена в сектора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6349252

Порожанов обсъди с турския си колега възможностите за повишаване на стокообмена в сектора
Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов се срещна в Анкара с министъра на храните, земеделието и животновъдството на Република Турция Ахмет Факъбаба, съобщават от пресцентъра на министерството на земеделието, храните и горите.  Двамата обсъдиха възможностите за повишаване на стокообмена в земеделския отрасъл.

Забраниха ново строителство на Калиакра

http://dnes.dir.bg/news/stroitelstvo-kaliakra-kazusat-dnite-zashtitena-zona-26099581

Съдебното дело на ЕК срещу България приключва със забрана за ново строителство на Калиакра, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

БАН: Няма последствия за България след земетресенията в Егейско море

https://www.24chasa.bg/novini/article/6349189

БАН: Няма последствия за България след земетресенията в Егейско море

Българите не трябва да се притесняват след снощния силен трус, който удари Гърция и Турция. Проф Димо Солаков от БАН заяви за БНТ, че за този регион сеизмичната активност е съвсем нормална. В момента продължават вторичните трусове, някои от които може да са с по-висок магнитуд. "За този регион сеизмичната активност е съвсем нормална.

Разходите от отмяната на Obamacare може да спрат републиканците

http://www.investor.bg/sasht/337/a/razhodite-ot-otmianata-na-obamacare-moje-da-sprat-republikancite-243277/

Обявените цифри може да накарат мнозина да се въздържат от отмяна, без да има готов вариант на нов закон

Китай и Русия провеждат съвместни военноморски учения в балтийския регион

http://www.mediapool.bg/kitai-i-rusiya-provezhdat-savmestni-voennomorski-ucheniya-v-baltiyskiya-region-news266940.html

Китай и Русия започнаха съвместни военноморски учения в пристанище Балтийск в руската Калининградска област, съобщи ДПА.   "За първи път в историята на руско-китайските отношения китайски военни кораби посещават Балтийск", заяви представител на Балтийския флот на Русия, цитиран от ТАСС.   Русия се стреми към изграждане на по-силни връзки с Китай през последните три години в момент, когато е в конфронтация със Запада заради конфликта в Украйна.   В последните години Русия увеличава военната си активност в балтийския регион, а това тревожи бившите съветски републики Литва, Латвия и Естония, които сега са членове на НАТО, и предизвиква дебати в Швеция и Финландия дали те да се присъединят към алианса.

Електроника, горива и оръжие движат износа на България през 2016 г.

http://www.mediapool.bg/elektronika-goriva-i-orazhie-dvizhat-iznosa-na-bulgaria-prez-2016-g-news266939.html

Електроника, горива, машини и оръжие са основните двигатели на българския износ през 2016 г., който бележи абсолютен рекорд от 23.6 млрд. евро. Спрямо базовата 2001 г. увеличението е четири пъти и издига България до 62-ро място сред 230 държави в света. Това показват данните на Световната търговска асоциация (СТО), представени в анализ на Българската стопанска камара (БСК) в петък. Тенденцията се запазва и през тази година, като за май беше отчетен рекорден ръст от 26.5 на сто на годишна база, който е най-високият месечен ръст за последните шест години. За първите пет месеца на годината износът отбелязва увеличение от 15.7% спрямо 2016 г., показват данните на Националния статистически институт. През последните години експортът е основният двигател на българската икономика и бележи двуцифрени ръстове на годишна база. Икономистите на "Уникредит Булбанк" не изключват този темп да се запази и през тази година. Според тях двигател ще е силното икономическо възстановяване на ключовите ни търговски партньори в еврозоната, за където са насочени половината от българските стоки и суровини. Освен това глобалната търговия е на път да регистрира най-бързото си нарастване от 2011 г. насам, посочват от банката. Германия, Италия и Франция са основните пазари за български стоки с по-голяма добавена стойност, докато оръжие изнасяме основно за страните от Азия и Африка, където военните конфликти продължават. Нарасналата конкурентоспособност на българските фирми се дължи предимно на международните компании у нас и по-малко на местни фирми, посочват от БСК. Те произвеждат частите за машините, които се сглобяват в развитите страни и от там поемат към целия свят. Независимо от ползите от чуждите инвеститори, редица суровини и материали не се преработват достатъчно и килограмовите цени на българския износ са сравнително ниски, посочват от БСК. Според камарата изключение са случаите на внедрени български разработки, независимо от произхода на инвестициите. Групи стоки в българската експортна листа с относително голяма добавена стойност са компоненти за автомобилостроене и машиностроене като хидравлика, машинни възли, акумулатори, лагери, кабели, електротехнически и електронни изделия, електрически ръчни инструменти, хладилници и санитарен фаянс, изчислителни машини, някои фармацевтични и медицински изделия, оптични изделия, сензори, софтуерни продукти за управление на процеси и игри, любителска радиотехника, сноуборд, велосипеди. Секторите с най-голяма принос за износа Групите стоки с най-голям износ са електротехника и електроника, горива и електроенергия, машини и апарати и магическото обозначение 99, зад което се крият стоки некласифицирани другаде и най-вероятно се отнася за износа на оръжие. Най-добре се представя износът на електроника и електротехника със средногодишен ръст 7%, при ръст на световния внос с 1%. За миналата година този сектор е изнесъл стоки за над 2.5 млрд. щатски долара. Износът на машини и апарати също бележи ръст от 2%, докато световният внос намалява с 2%. При тези две важни стокови групи, донякъде и при зърнените култури, българските износители печелят пазарен дял и изместват свои конкуренти на глобалните пазари, посочват от БСК. Губещи са горива и мед, където намалява пазарният ни дял, а международните цени растат. На шесто и седмо място в експортната ни листа са конфекцията и фармацията, но там България губи пазарни позиции. За сметка на това печели нови пазари при производството на части и възли за превозни средства и пластмасови изделия. По експертни оценки на осмо място е износът на специална продукция (около 808 мил. долара), което е ръст с около 57% спрямо 2015 г. Много висок и постоянно нарастващ експорт се регистрира по глава 99 - Стоки некласифицирани другаде - 970 млн. долара. БСК обаче не коментира този факт поради неизяснена методология. Сред губещите сектори са доскоро успешните маслодайни семена, като това се дължи на сръхпроизводството, което отчетоха производители през миналата година. Забележителен ръст на стоката с шест деветки от митническата тарифа Стоката с най-голям стойностен обем в експортната ни листа – над 1.34 млрд. долара, е закодирана с шест деветки - 999 999, показват данните на СТО. Кодът не фигурира в международната класификация. От НСИ казаха по телефона за Mediapool, че това е служебен код, без да посочат какви стоки влизат в него. Според митнически служители там се вписва износ на оръжие. От 2001 г. експортът под този код е нараснал над три и половина пъти от 380 млн. долара до над 1.34 млрд. долара за 2016 г. Годишният доклад за износа на оръжие за 2016 г. все още не е публикуван на сайта на икономическото министерство. За 2015 г. беше отбелязан растеж от 60% на експорта на оръжие, който възлизаше на 642 млн. евро при разрешен за над 1.4 млрд. евро. Втората стока, донесла най-много приходи, е катодната мед, въпреки намаления експорт и загубата на пазарни позиции – за над 920 млн. долара. Следват леки горива, средно тежки горива, пшеница и медикаменти. Тези пет стоки формират 15.1% от българския износ през 2016 г. С над 1% от износа са електрическа енергия, анодна мед, маслодаен слънчоглед, кабелни комплекти за автомобили, части за ел. табла, руди и концентрати от благородни метали, биодизел. Сред водещите стоки, много голямо увеличение в пазарния дял (положителна разлика между българския износ и вноса на партньорите ни) имат части за електрически табла – 36%, и биодизел – 205%. Ръстът на биодизел за 2016 спрямо 2015 г. беше забележителните 495%, заради ниската база, отбелязват от БСК. Бързо растящ е износът на нефтени масла, електронни елементи, електронни игри, седалки за автомобили, агрегати за машини. Всички те изпреварват световния внос с над 20%. Губещи стоки, освен мед и горива, през миналата година са още маслодаен слънчоглед, медни руди и цигари, показва анализът на БСК.. Според СТО потенциалът за растеж e най-голям при фармацията, катодната мед, слънчогледовите семена, пшеницата, анодната мед, царевицата, рапицата и други продукти с ниска добавена стойност, с изключение на фармацията. При задълбочаване на проучването, например, за потенциалът на пшеница, се вижда, че България има средно големи перспективи в сравнение с другите водещи износители, посочват от БСК. Втори в света по износ на тръбопроводи, череши и патешки дроб Като цяло българските стоки, които през последните години заемат водещо място в световния износ запазват позициите си. България е втора в света по износ на временно консервирани череши (20.5 млн. долара), патешки дроб (13.9 млн. долара). Набира скорост експортът на подсилени каучукови тръбопроводи, като вече страната ни е на втора позиция в световния износ със 124.5 млн. долара. Имаме и нов лидер - първо място в света по износ на облекла и обувки с азбестови нишки (21.7 млн. долара). Единственият купувач на тази стока е Полша, според българската статистика, но Варшава не отчита внос от България на тази стока и най-вероятно става въпрос за реекспорт. Азбестът е забранен продукт в ЕС. Кориандърът, в чийто износ доста години бяхме на първо или второ място в света, бележи постепенен спад и вече страната ни е на 6-та позиция с износ за 10.8 млн. долара. Отстъплението е основно за сметка на увеличен износ от Русия. Диферсификацията на пазарите – проблем за износа Диверсификацията на пазарите е един от проблемите пред българския износа, посочват от БСК. По експерта оценка, около 50% от експорта ни се класифицира като прекомерно концентриран и без достатъчно диверсифицирани пазари. Това показва индексът Herfindahl–Hirschman Index (HHI), който мери концентрацията. От 0.10 до 0.18 са умерените стойности на индекса, а над 0.18 се счита, че е налице прекомерна концентрация. Индексът отчита прекомерна концентрация при катодната мед, средно тежките горива, анодната мед, кабелните комплекти за автомобили, медните руди, електронните компоненти (HHI 0.64), цигарите (0.51), велосипедите, рапицата, електронните игри, оловото, стоманените пръти, хидравличните мотори, цинка, каучуковите тръби, тракторите (0.95), автоматичните ел. прекъсвачи, седалките за автомобили и много други. Тракторите, например, се изнасят почти изцяло за Румъния, но Румъния отчита двойно по-малък внос на трактори от България, посочват от БСК.

Сотир Цацаров в отговор на Корнелия Нинова: Да си прочете Наказателно-процесуалния кодекс

http://www.moreto.net/novini.php?n=355988

Да си прочете Наказателно-процесуалния кодекс. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров, че би отговорил на лидера на БСП Корнелия Нинова, ако изпрати писмо до него с искане да бъде оповестен списъкът на политиците, които са финансирани от КТБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Цацаров: Адвокатите на Цветан Василев не защитават обществена кауза

https://www.24chasa.bg/novini/article/6349205

Цацаров: Адвокатите на Цветан Василев не защитават обществена каузаАдвокатите на банкера Цветан Василев не защитават обществена кауза. На тях им се плаща от обвиняемия, коментира главният прокурор Сотир Цацаров във връзка с внасянето на делото за източване на над 2,5 млрд. лв. от КТБ. Обвинителят отговори и на лидера на БСП Корнения Нинова за искане да бъде оповестен списъкът на политиците,

Синджири без кози, фериботи, ТИР-ове: Премиерът в света на правото

http://www.mediapool.bg/sindzhiri-bez-kozi-feriboti-tir-ove-premierat-v-sveta-na-pravoto-news266938.html

Съдебен казус, свързан с плащането на ДДС, разтревожи Бойко Борисов на последното заседание на Министерския съвет, става ясно от публикувана стенограма. Въпросът, който премиерът и финансовият министър Владислав Горанов си задават, е как е възможно един ТИР да се смята за багаж на шофьора. Темата е поставена от Горанов. Той разказва как административният съд е отхвърлил ревизионен акт на НАП за неплатен ДДС. Министърът обяснява на премиера, че съдът буквално е решил, че "ТИР-ът е багаж на шофьора" и е постановил, че ДДС не се дължи. Той не обяснява за какво точно става дума. "Това само го споделям, за да разбирате колко е трудно понякога на администрацията да се справи със сложните казуси, които възникват пред нея. Когато говорим за съдебна реформа, тя прониква във всяка част на нашия обществен и икономически живот и стига до там, че ТИР-ът става багаж на шофьора", казва Горанов. Борисов отговаря: "Аз освен да го приема това като виц, не мога да допусна, че това е истина". Без да е запознат в детайли (което не е рядко явление – б.а.), премиерът решава с този казус да обоснове действията на правителството спрямо съдиите. Преди ден се разбра от главния прокурор Сотир Цацаров, че правителството е поискало европейска проверка на българските съдилища по модела на проверката, направена на прокуратурата през 2016 г. Не станаха ясни аргументите на правителството да предприеме този ход, тъй като европейският одит на прокуратурата се наложи заради критиките в мониторинговия доклад на ЕК. И макар че вече повече от половин година никой в България не обръща внимание на представения през декември доклад на европейските прокурори, вицепремиерът Екатерина Захариева и правосъдният министър Цецка Цачева заявяват в писмо до Брюксел, че са много доволни от проверката на прокуратурата и сега иска същото за съда. Повдигнатият от Горанов казус с ДДС-то е удобен повод Борисов да обоснове защо не само прокуратурата има нужда от външен анализ. "...Така, както искахме за прокурорите, така и за съдиите да дойдат (проверяващи-б.р.) и ето по такива теми да се произнесат и да си обясняват там, просто ако това е вярно. Аз не мога да го приема, че е вярно, въпреки че Горанов чете дела, да приемеш че камионът, ТИР-ът отзад ти е багажът, значи машиниста може целият влак да му е също багаж по тази логика с товарите. Просто не ми се ще", казва Борисов. Той допълва: "Ние искаме от НАП да събере приходи да има за заплати, да има за пенсии, ТИР-ът - багаж. Сега това не е само, в края на краищата, ако е така, разбира се. И го провери дали е така. И госпожа Цачева като отиде на Висшия съдебен съвет (ВАС) … Това малко звучи като синджирът си дойде, козата я няма". Няма ли е козата? И синджирът, и козата са си там. Ако има нещо нередно в това решение, то премиерът Бойко Борисов може да се сърди единствено на себе си и партията си. Председател на ВАС е Георги Колев, който бе избран за шеф на този съд след оказан натиск от ГЕРБ върху Висшия съдебен съвет (ВСС) през 2010 година. Съдия-докладчик по делото за ТИР-а е съдия Мария Радева. Тя е съпруга на евродепутата от ГЕРБ Емил Радев. Тя бе назначена за върховен съдия преди година и половина след издържан външен конкурс. Преди това тя нямаше нито ден стаж като съдия, но пък бе инсталирана за главен секретар на ВАС от Георги Колев. Решението Освен Мария Радева в съдебния състав на ВАС по делото има и други двама съдии с по-дълъг стаж. Ако някой прочете стенограмата от заседанието на Министерския съвет и след това решението на Върховния административен съд, би се почувствал безвъзвратно изгубен. На две инстанции съдът наистина отменя като незаконен ревизионен акт на НАП за 1.242 млн лева. Парите обаче не са начислени за транспорт на стоки с ТИР, а на фериботната компания, поддържаща линията Оряхово-Бекет. Въпросът по делото е дали се дължи ДДС за превоза на шофьора и ТИР-а? Ако ДДС се дължи, то не се ли получава двойно данъчно облагане, което е забранено? През 2011 г. фериботната компания не е начислявала ДДС за превоза на ТИР-ове и шофьорите им. Тя се позовава на чл. 29 от Закона за ДДС, който гласи, че ставката е нулева, когато се превозват между две държави пътници, стоки и моторни превозни средства, когато те са част от багажа на пътника. НАП смята, че фериботът между двата бряга на Дунав не е международен транспорт на пътници, а става дума за транспорт на стоки. Поради това им е начислено ДДС в размер на 20%. Така съдът трябва да реши дали се превозва пътник и ТИР (водещ е пътникът) или на ТИР и пътник (водещ е ТИР-ът). Ако е първото, не се дължи ДДС. Ако е второто, се дължи. И двете съдебни инстанции се съгласят, че НАП е тълкувал разширено закона, смятайки фериботния превоз за услуга по транспорт на стоки. С това тълкуване се стига до недопустимо двойно облагане с ДДС на транспортната услуга. Веднъж тя е част от цената на услугата (навлото – б.р.), определена от съответния превозвач и втори път като част от таксата за фериботния превоз между Оряхово и Бекет. Таксата за ферибота обективно е включена в цената на навлото, определена от спедитора. Тази цена се включва и в определянето на митническата стойност на товара в ТИР-а. Тя подлежат на облагане с мито и ДДС при въвеждането или извеждането им от страната общността. ВАС обстойно цитира практика на Съда на ЕС по подобни казуси, в която ясно е посочено, че страните трябва да спазват принципа на данъчния неутралитет – т.е. да се избягва двойно данъчно облагане за едни и същи стоки и услуги. Поради това е допустима и определената със закон нулева ставка по ДДС за фериботните превози. "От доказателствата по делото е видно, че предмет на процесните доставки са фериботни услуги по транспортиране на пътник (водач на МПС) и МПС, като последното не е предмет на отделна транспорта услуга, отделно от пътника - водач Ревизираното дружество е извършвало услуги по транспорт на пътник (водач на ТИР) и неговия багаж (камион, ТИР), които следва да се считат за една услуга по превоз по смисъла на чл. 29 от ЗДДС", завършва съдебното решение. По това делото НАП е осъдена да плати 9000 лв разноски.

Около 360 са ранени при земетресението в Бодрум

https://www.actualno.com/asia/okolo-360-sa-raneni-pri-zemetresenieto-v-bodrum-news_623634.html

Почти 360 души са пострадали в турския курорт на Егейско море Бодрум при силното земетресение, ударило тази нощ егейското крайбрежие на Гърция и Турция, съобщи турският министър на здравеопазването. Ахмет Демирджан каза, че ранените са 358, 272 от които са били откарани в болни

Оттегли се говорителят на външния юридически екип на Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/6349171

Оттегли се говорителят на външния юридически екип на ТръмпПодаде оставка Марк Корало - говорител на външния юридически екип на президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде Ройтерс, съобщи БТА. Това е съобщил самият Корало в декларация, разпространена чрез електронната му поща. Той не посочва причините за оттеглянето си. Напоследък в медиите се появиха твърдения,

Мустаците на Салвадор Дали непокътнати 28 години след смъртта му

https://offnews.bg//sviat/mustatcite-na-salvador-dali-nepokatnati-28-godini-sled-smartta-mu-661088.html

Тялото на Салвадор Дали беше ексхумирано късно снощи заради тест за бащинство.

Съдът разреши ексхумацията на тялото на испанския сюрреалист в края на юни по искане на 61-годишната гледачка на карти Пилар Абел, която настоява, че е дъщеря на Дали. 

Абел обяви пред съда, че майка ѝ срещнала Дали при негови приятели в Кадакес и двамата имали кратка връзка. Пилар е родена и израснала във Фигерас, където е роден и починал и Дали. Художникът и съпругата му Гала нямат деца. 

Жената настоява, че знае кой е баща ѝ от години, а от 10 години води съдебни битки, за да получи разрешение за ексхумация, тъй като няма друг начин, по който може да докаже роднинската връзка. 

Тялото на Дали беше ексхумирано 28 години след смъртта му. Експертите обградиха гроба на художника в Театъра музей, посветен на него, във Фигерас, с параван от черни пана, тъй като ексхумацията предизвика интереса на множество граждани, журналисти и фоторепортери. 

Те се събраха на площад пред музея, за да наблюдават работата на експертите. 

Балсамираното тяло на художника Салвадор Дали е в добро състояние и дори мустаците му са запазили вида си, съобщи Франс прес. 

Специалистите са взели косми, нокти и две кости за ДНК изследването. Пробите ще бъдат изследвани в Института по токсикология в Мадрид, за да бъдат сравнени с ДНК проби от Пилар Абел.

Доказателствата ще бъдат представени пред съда на 18 септември. Ако данните се окажат положителни, Пилар може да претендира за 25% от наследството на Салвадор Дали, което е завещано изцяло на испанската държава. 

Ексцентричният артист е оставил стотици произведения на изкуството, сред които и 250 подписани от него, както и собственост в Каталуня, всичко на стойност 136 млн. долара по тогавашни оценки.

Ексхумираха тялото на Салвадор Дали заради тест за бащинство

https://offnews.bg//sviat/ekshumiraha-tialoto-na-salvador-dali-zaradi-test-za-bashtinstvo-661088.html

Тялото на Салвадор Дали беше ексхумирано късно снощи заради тест за бащинство.

Съдът разреши ексхумацията на тялото на испанския сюрреалист в края на юни по искане на 61-годишната гледачка на карти Пилар Абел, която настоява, че е дъщеря на Дали. 

Абел обяви пред съда, че майка ѝ срещнала Дали при негови приятели в Кадакес и двамата имали кратка връзка. Пилар е родена и израснала във Фигерас, където е роден и починал и Дали. Художникът и съпругата му Гала нямат деца. 

Жената настоява, че знае кой е баща ѝ от години, а от 10 години води съдебни битки, за да получи разрешение за ексхумация, тъй като няма друг начин, по който може да докаже роднинската връзка. 

Тялото на Дали беше ексхумирано 28 години след смъртта му. Експертите обградиха гроба на художника в Театъра музей, посветен на него, във Фигерас, с параван от черни пана, тъй като ексхумацията предизвика интереса на множество граждани, журналисти и фоторепортери. 

Те се събраха на площад пред музея, за да наблюдават работата на експертите. 

Балсамираното тяло на художника Салвадор Дали е в добро състояние и дори мустаците му са запазили вида си, съобщи Франс прес. 

Специалистите са взели косми, нокти и две кости за ДНК изследването. Пробите ще бъдат изследвани в Института по токсикология в Мадрид, за да бъдат сравнени с ДНК проби от Пилар Абел.

Доказателствата ще бъдат представени пред съда на 18 септември. Ако данните се окажат положителни, Пилар може да претендира за 25% от наследството на Салвадор Дали, което е завещано изцяло на испанската държава. 

Ексцентричният артист е оставил стотици произведения на изкуството, сред които и 250 подписани от него, както и собственост в Каталуня, всичко на стойност 136 млн. долара по тогавашни оценки.

Ексхумираха Салвадор Дали заради тест за бащинство

https://offnews.bg//sviat/ekshumiraha-salvador-dali-zaradi-test-za-bashtinstvo-661088.html

Тялото на Салвадор Дали беше ексхумирано късно снощи заради тест за бащинство.

Съдът разреши ексхумацията на тялото на испанския сюрреалист в края на юни по искане на 61-годишната гледачка на карти Пилар Абел, която настоява, че е дъщеря на Дали. 

Абел обяви пред съда, че майка ѝ срещнала Дали при негови приятели в Кадакес и двамата имали кратка връзка. Пилар е родена и израснала във Фигерас, където е роден и починал и Дали. Художникът и съпругата му Гала нямат деца. 

Жената настоява, че знае кой е баща ѝ от години, а от 10 години води съдебни битки, за да получи разрешение за ексхумация, тъй като няма друг начин, по който може да докаже роднинската връзка. 

Тялото на Дали беше ексхумирано 28 години след смъртта му. Експертите обградиха гроба на художника в Театъра музей, посветен на него, във Фигерас, с параван от черни пана, тъй като ексхумацията предизвика интереса на множество граждани, журналисти и фоторепортери. 

Те се събраха на площад пред музея, за да наблюдават работата на експертите. 

Балсамираното тяло на художника Салвадор Дали е в добро състояние и дори мустаците му са запазили вида си, съобщи Франс прес. 

Специалистите са взели косми, нокти и две кости за ДНК изследването. Пробите ще бъдат изследвани в Института по токсикология в Мадрид, за да бъдат сравнени с ДНК проби от Пилар Абел.

Доказателствата ще бъдат представени пред съда на 18 септември. Ако данните се окажат положителни, Пилар може да претендира за 25% от наследството на Салвадор Дали, което е завещано изцяло на испанската държава. 

Ексцентричният артист е оставил стотици произведения на изкуството, сред които и 250 подписани от него, както и собственост в Каталуня, всичко на стойност 136 млн. долара по тогавашни оценки.

Кунева: Заради съмнения за корупция поех еврофондовете за наука, но не за съвместяването на функции ще загубим пари

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/07/21/3011034_kuneva_zaradi_sumneniia_za_korupciia_poeh/?ref=rss


Бившият министър на образованието и науката Меглена Кунева е поела управлението на оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" заради нарушения, конфликт на интереси и съмнения за корупция. Това обаче не е причината за нуждата от финансови корекции по проектите (б.а. - намаляването на безвъзмездното финансиране, което трябва да се покрие с национални средства) - те се налагат заради порочния модел на оценяване на т.нар. ромски проекти. Това се казва в позиция на...

Руската подривна дейност против българската система за отбрана

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/ruskata-podrivna-dejnost-protiv-balgarskata-sistema-za-otbrana-660909.html

След разпадането на СССР и разпускането на Организацията на варшавския договор преди близо три десетилетия Русия, следва преднамерена и планирана политика да съхрани достатъчно влияние в България, за да може да контролира процеса на вземане на национални решения. Тази своя цел тя постига предимно чрез икономически инструменти (най-вече в енергетиката), както и чрез активната експлоатация на останала в наследство широка мрежа от лични взаимоотношения и зависимости, формирани по времето на комунистическия режим и които са култивирани и разширявани през цялото време от 1989-90 г. до момента.

Руската дестабилизираща дейност в България, по понятни причини, досега имаше своите както върхови, така и по-малко интензивни резултати, в зависимост от политическите приоритети на ръководството на Кремъл и относителната мощ на Руската федерация през годините от падането на Берлинската стена до днес. След възхода на Владимир Путин и консолидирането на персоналната му власт, руската дестабилизираща активност спрямо нашата страна получи обновен фокус и съществен тласък. Тази дейност се интензифицира и изостри особено след незаконното и нелегитимно анексиране на Крим и началото на хибридната война (2) срещу Украйна и държавите от НАТО, най-вече тези, разположени по източния фланг на Алианса.

Заедно с идентифицираните напоследък предимно икономически(3) (особено енергийни), политически(4) и информационни (вкл. кибер) инструменти, използвани от Русия в нейната хибридна война срещу България, целяща постигане на продължително и трайно превземане на държавата (state capture)(5) , подкопаването на сектора за отбрана се явява допълнителен критичен поддържащ фактор, който позволява гладката реализация на целенасочената стратегия на Москва да упражнява контрол в България до такава степен, че страната ни да не бъде в състояние да следва истински суверенна външна политика и политика за сигурност като пълноправен и надежден член на НАТО и ЕС. Под завладяване на държавата тук се разбира фактическа загуба на контрол върху посоката на политическо развитие(6).

Това положение води до ограничена възможност, в най-добрия случай, или до никаква такава, в най-лошия, да се вземат независими национални решения. Със съжаление може да се изведе заключението, че в това отношение Москва до момента е постигнала голяма част от стратегическите си цели спрямо България. Тези цели са активно преследвани от Москва през последните почти три десетилетия, през които тя е реализирала своята стратегия, която може да се дефинира като “България – троянски кон”(7) в НАТО и ЕС. Това наименование на стратегията е формулирано в съответствие с циничното изказване на руския постоянен представител в ЕС Владимир А. Чижов от ноември 2006 г.(8) за ролята на България в ЕС такава, каквато я вижда Москва. Според логиката на думите на Чижов и в духа на същата тази необявена стратегия, България би била толерирана да се присъедини формално към ЕС от 1 януари 2007 г. (както и към НАТО, което е факт от 29 март 2004 г.), но при условие, че Москва продължи да упражнява достатъчно ниво на контрол върху вътрешната и външната политика на София.

Това, на свой ред, би отворило възможности Русия да получи в даден момент известна степен на влияние върху процеса на колективно вземане на решения, а дори в някои случаи да е в състояние да обезсилва инициативи на НАТО и/или ЕС, които противоречат на руските интереси. В такъв случай, българското членство в НАТО и ЕС може да бъде употребено от Москва като своеобразен актив, предоставящ ѝ фактически дял в процеса на колективно вземане на решения или най-малкото – като пасивно препятствие пред съществени съюзни инициативи.

Като действа целенасочено в изпълнение на стратегията си “България – троянски кон” в пълния спектър на националната мощ, познат днес в НАТО като DIMEFIL (9), отбраната се явява отчетлива и важна мишена за Москва. Безспорно, може да се признае, че значимостта на икономическите връзки и особено на търговията с енергийни ресурси, предвид обема на финансовите потоци там, днес се ползват по-широка публична известност и по-голямо медийно внимание, в сравнение с отбраната. Военният инструмент досега остава като цяло незабелязан и извън обхвата на общественото внимание що се отнася до руското въздействие. Въпреки това, този ключов елемент на националната мощ определено остава обособена цел на руското подривно влияние, независимо че в тази област през последните над 27 години след края на Студената война са изразходвани по-малко финансови средства, в сравнение с търговията с енергийни ресурси.

Отбраната е интегрална част едновременно от системата за национална сигурност и от системата за колективна отбрана на НАТО. Следователно, слаба отбранителна система означава по-малко сигурна държава, която съвсем логично се превръща в тежест, отколкото в източник на сигурност в Алианса. България, разглеждана в този случай повече като бреме за НАТО, отколкото като източник на сигурност, като държава, живееща на гърба на съюзниците си (free rider), перфектно обслужва целите на политиката на Москва, насочена към внасяне на разделение, отслабване и в крайна сметка – разпад на Алианса.

Завладяването на държавата, имайки взаимообвързани икономически и политически измерения и подкрепено със силен информационен елемент може да се разглежда като начин за предотвратяване на възможността да бъде изградена стабилна национална отбрана. От друга страна, обаче, една подкопана система за отбрана служи като още един ключов подкрепящ фактор за постигане на целта да бъде постигнато завладяване (state capture) на българската държава.

В търсене на отговор как точно руските умишлени действия в изпълнение на стратегията “България – троянски кон” саботират изграждането на силна българска отбрана като част от системата за колективна отбрана на НАТО, може да се представи обобщен списък с действия, които са довели до осезаеми резултати, наблюдавани и изпитани до момента. Следва обаче да се признае, че някои от тях точно в този момент не биха могли да бъдат приписани на Москва с достатъчно високо ниво на сигурност. Техният деструктивен потенциал обаче съществува и произвежда вреден ефект. Следователно, те много добре обслужват целите на стратегията “България – троянски кон” и оттук – България да продължи да бъде слаб и дори провален съюзник в НАТО. 

----------

(1) Позициите и вижданията, изразени в този анализ ангажират единствено и само автора в негово лично качество. Те по никакъв начин не следва да се разглеждат като обвързващи Министерството на отбраната или българското правителство.

(2) Повече за хибридната война й използването от Русия на този непрекъснато развиващ се феномен, използван за постигането на стратегическите й цели, вж. “NATO’s Response to Hybrid Threats”, NATO Defense College Forum Paper Series, Forum Paper 24, 2015; Руският термин, използван за описание на този подход е „нелинейна война”. Той е употребен в разказ на Владислав Сурков, един от най-близките политически съветници на Владимир Путин, публикувал под псевдонима Натан Дубовицкий, дни преди незаконното анексиране на Крим. (Вж. Peter Pomerantsev, “How Putin Is Reinventing Warfare”, Foreign Policy, 5 May 2014  ). Същността на този подход най-добре е обяснена в статия на началника на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация армейски генерал Валерий Герасимов, публикувана във «Военно-промышленный курьер», № 8, 27.02.2013 

(3) За детайлна и основана на фактите информация за икономическото и политическото влияние на Москва в България вж. “The Kremlin Playbook: Understanding Russian Influence in Central and Eastern Europe”, Bulgaria: What State Capture Looks Like, p. 42, Center for the Study of Democracy and Center for Strategic and International Studies, October 2016,

(4)Пак там.

(5) Пак там. За дефиницията на превземане на държавата (state capture), вж. с. 1, бел. под линия 1. “…суверенният контрол над бъдещата посока на политическо развитие е премахнат.”
(6)Ibid.
(7)Михаил Найденов. “Особености на хибридната война срещу България”. Статия на български език, публикувана в бюлетина на George C. Marshall Association – Bulgaria, “Problems of Security and Security Sector Reform”, бр. 35, юли 2016.; и в електронното издание „Гласът на младите хора”, 18 юли 2016 г.
(8)“…Вие сте нашият троянски кон в ЕС…”, интервю на руския постоянен представител в ЕС Владимир Чижов за в. „Капитал”, 10 ноември 2006.

DIMEFIL – Diplomatic/Political, Informational, Military, Economic, Financial, Intelligence, and Legal/Law Enforcement – дипломатически/политически, информационен, военен, икономически, финансов, разузнавателен и правен/правоприлагане.


На базата на лични и основани на практиката наблюдения, могат да бъдат посочени списък с най-значими действия, насочени към отслабването на българската национална отбрана и следователно – към превръщането на страната в неблагонадежден съюзник в Алианса. Списъкът не претендира за изчерпателност, нито да бъде възприеман като универсална истина. Все пак, обаче, много факти от практиката днес са очевидни и техният ефект е забележим. Нашата система за отбрана все още е неспособна да изгражда, поддържа и развива най-необходимите отбранителни способности на въоръжените сили, с които да бъдат посрещнати предизвикателствата на коренно променената среда за сигурност. България все още поддържа една отслабена система за отбрана, която не осигурява необходимото ниво на сигурност както за обществото, така и за съюзниците ни.

Най-ясно различимите примери за подкопаване на системата за отбрана(10) , независимо дали са дирижирани от Москва или все още не могат на 100% да бъдат определени като такива, са следните:

• Стимулиране на разделение в обществото и сред основните политически партии/лидери по отношение на евроатлантическата идентичност и ценностната ориентация на страната. Тук в най-добрия случай се поставя под въпрос изпълнението на поетите ангажименти в рамките на НАТО или в най-лошия – идеята за самото членство. Най-явен пример в това отношение са позициите на политическа партия АТАКА и лидера ѝ Волен Сидеров, добре приет в Москва и защитаващ руските действия в Сирия(11) . По време на посещението си в Крим през февруари 2015 г. Сидеров заяви, че полуостровът е част от Русия и че ще направи опит за инициира референдум за българското членство в НАТО(12).

• Усилия за манипулиране на медиите и общественото мнение с използване на пълния спектър от информационни операции, за да се стимулира недоверие и разделение по отношение на НАТО и състоятелността на направения цивилизационен избор за присъединяване към Алианса.

Тук се поставя под въпрос отбранителната ни политика, най-вече по участието в ръководени от НАТО операции и изграждането на съюзна инфраструктура на българска територия (включително и по темата за съвместните българо-американски съоръжения). В някои случаи се наблюдават опити да се създаде изкуствено разделение в обществените възприятия и нагласи относно НАТО и ЕС. Влагат се и усилия ЕС да бъде позициониран в обществените представи като алтернатива на НАТО, респективно на САЩ. Последното е насочено към интелектуално по-комплицирана, но иначе традиционно ляво ориентирана аудитория. Следвайки очертаната логика, сред традиционно носталгичните ляво ориентирани сегменти от населението също така се промотира евразийската идея – България да напусне ЕС и НАТО и да стане част от геополитическия проект за изграждане на Евразийски съюз.

• Манипулативни опити изграждането на отбранителни способности и усилията за заздравяване на националната и колективна отбрана да се представят като действия, водещи до подготовка за война против Русия. Следвайки тази изкривена логика, укрепването както на националната отбрана, така и на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО се представя като подготвителна дейност за осъществяване на последваща агресия против Москва. Като примери могат да се посочат опитите на някои медии да представят изпълнението на решенията на НАТО от срещите на високо равнище в Уелс (13)и Варшава(14) като умишлени действия, насочени към подготовка за война(15) срещу Русия. Мащабните съвместни съюзни учения (напр. Anaconda 2016 )(16) също са определяни като подготовка за война с Русия.

Същевременно обаче широкомащабните и внезапни учения на Руската федерация биват игнорирани или получават благоприятно медийно отразяване у нас. В някои случаи дори предварително договорения транзит на военна техника на съюзници или партньори през българска територия за провеждане на планирани съвместни учения (особено с използване на българо-американските съвместни съоръжения) или пък самите учения стават мишена на медийни спекулации, като отново се внушава идеята за измислени подготвителни действия за война срещу Москва. Особено активни в разпространението на дезинформация е свързаната с партия АТАКА телевизия АЛФА . В началото на 2015 г. имаше широки медийни спекулации, особено в социалните мрежи, относно напълно измислена „мобилизация на армията“ за започване на война с Русия(17). Това се случи на фона на лошо подготвени и като правило неприятно изненадани национални институции, вкл. едно първоначално пасивно Министерство на отбраната. Националните институции не можаха бързо да се противопоставят на потока от дезинформация и на време да разяснят на хората цялостната картина, така че да предотвратят въздействието на спекулациите по медиите. Впоследствие бяха положени усилия и имаше известен успех в преодоляването на проявените слабости.

• Оказване на подкрепа на евроскептични, антизападни, псевдонационалистически и проруски политици и партии е друго средство за дестабилизиращо въздействие. Особено когато в перспектива те биха могли да се издигнат до позиции, които да им позволят участие във вземането на решения по отношение на отбраната. Такива политици защитават позиции против НАТО и САЩ в парламента. Като пример отново може да се посочи партия АТАКА.

В този контекст смущаващото е, че не само политически крайни и маргинални партии и политици защитават проруски позиции. Това правят и някои от утвърдените основни политически партии. БСП също отстоява позиции в подкрепа на Русия и следователно – на политиката ѝ, като например премахването на санкциите срещу Москва. Това е факт, независимо, че лидерите на БСП се обявяват принципно „ЗА“ НАТО и ЕС и повтарят, че по никакъв начин не поставят членството в двете организации под въпрос. Това, което обаче те поставят под въпрос е конкретният национален принос към Алианса и следователно – същността на солидарността и идеята за справедливо разпределяне на тежестите и отговорностите. Линията на БСП спрямо НАТО и съюзните инициативи може да се обобщи с формулата: „Принципно сме „ЗА“, но в конкретния случай се въздържаме“. Тревога будят също така някои заявени позиции по отношение на Русия (особено по санкциите) и по въпроса за присъствието на НАТО в Черно море от страна на ГЕРБ.

-------------

(10)Действията също така са представени в таблица където три отчетливи фактора са взети под внимание: руско директно или индиректно въздействие; слабости на националните институции, които могат да бъдат експлоатирани; остатъчно наследство от комунистическо/съветско време.

(11)Русия спасява Европа с действията си в Сирия, обяви Сидеров в Москва

(12)На посещение в Крим Волен Сидеров поиска референдум за излизане на България от НАТО

(13)Напр. изграждането на Щабния елемент за интегриране силите на НАТО в София и още седем държави по Източния фланг

(14)Напр. четирите батальонни бойни групи в Полша и балтийските държави и адаптираното предно присъствие в югоизточната част на Алианса

(15)Например, решенията от срещата на върха на НАТО във Варшава са представени като подготвителни за предприемането на измислена операция “Barbarossa-2” относно използването на социалните мрежи за подобни манипулативни цели .

(16)Пак там.

(17)Как България се озова във "война" с Русия


Ръководството на ГЕРБ, особено по време на предизборни кампании, като например при предсрочните парламентарни избори от пролетта на 2017 г., се опитва да достигне до някои от ляво-ориентираните гласоподаватели. В усилията си да привлече част от потенциалните избиратели на БСП, Бойко Борисов се обяви против засилването на присъствието на НАТО в Черно море (18), независимо от официално заявената пронатовска позиция на партията. Този ход очевидно беше мотивиран от контекста на предсрочните избори, като надеждата е, че това не води до реална промяна в ориентацията. Тези изказвания бяха насочени към част от избирателите, очевидно с надеждата те да не бъдат вземани под внимание от съюзниците в НАТО.

Ето как темата за НАТО и въпросът за реалния принос на България към Алианса бяха превърнати в заложници на вътрешния, тясно ориентиран политически дебат, както и на необходимостта да се спечелят допълнителни проценти при предсрочните избори. Крехкото коалиционно правителство на Бойко Борисов, сформирано на 4 май 2017 г., се основава на компромис и е продукт на философията „търсене на средния път“. Това, което държи кабинета за момента заедно са дълбоко вкоренените взаимни интереси на неговите идеологически хетерогенни елементи. Предстоящото през първата половина на 2018 г. българско Председателство на Съвета на ЕС служи като последната спойка, която може да задържи коалицията заедно поне в средносрочен план. Това, което обаче е съществено е, че партия АТАКА сега е част от управляващата коалиция. Към момента Волен Сидеров изглежда достатъчно „умиротворен“ и поддържа относително по-малко видими публични изяви, в контраст с някогашната му линия на поведение.

• Лансиране на нереалистични и носталгични идеи за отбраната. Тук особено се откроява идеята за връщане на наборната военна служба, позната ни от недалечното минало. Подобни идеи отклоняват вниманието от най-наболелите въпроси, стоящи пред българските въоръжени сили сега. Тези идеи могат да доведат до пропиляване на ограничени ценни ресурси, ако някога въобще им бъде дадена възможност за реализация. Друг пример в това отношение е лансирането на идеи за нереалистично голям брой военнослужещи, които би следвало в момента да са на служба във въоръжените сили. Същото важи и за количеството въоръжение и техника. Това става чрез промотирането на екстравагантни и нереалистични визии за развитие на въоръжените сили от страна на различни автори и неправителствени организации на резервисти и запасни.

Друг пример в това отношение е идеята да бъде премахнато Съвместното командване на силите, а неговите функции бъдат прехвърлени на Щаба на отбраната, като по този начин напрактика се елиминира оперативното ниво на командване и управление. В рамките на това ретроградно мислене, съществуват също така идеи за възстановяване на Генералния щаб, така че той да се ползва отново със статута си, с който разполагаше преди да бъде трансформиран в Щаб на отбраната през май 2009 г. Посочените идеи са ретроградни и реализацията им би изтрила дори и неголемия напредък, който системата за отбрана е постигнала по пътя на трансформацията си до момента.

• Подхранването на носталгия, особено сред пенсионираните военнослужещи и различните неправителствени организации на резервисти и запасни. Централен елемент в инженерството на манипулативната носталгия е фикцията, че по време на Студената война българските въоръжени сили са били достатъчно силни, за да могат да противодействат на всички видове (!) заплахи от всички страни, като разчитат само на собствените си сили.

Тази логика манипулативно твърди, че сега въоръжените сили не могат да постигнат този резултат, защото след 1989 г. съществено са били редуцирани числеността на личния състав и въоръжението и техниката. Тук обаче се премълчава факта, че и преди 1989 г. комунистическата диктатура е разчитала на СССР (и други страни-сателити от социалистическия лагер) в случай на война с държавите от НАТО, възприемани тогава като наши противници. Хората, особено от запасното войнство, които разпространяват тази фикция услужливо премълчават колко време тогавашната комунистическа Народна Република България реално е разчитала сама да издържи да се отбранява, например при война с натовска Турция, преди да ѝ се притекат на помощ силите на Организацията на Варшавския договор. Факти, които на някои от тези хора са добре известни.

• Манипулиране на страхове чрез слухове и дезинформация сред военнослужещите, особено що се отнася до възможни допълнителни орязвания на техните социални придобивки и компенсации. Например, това са спекулации относно възможно орязване на броя на заплатите, получавани като компенсация при пенсиониране; промени във възрастта и условията за пенсиониране и др. Този подход получи значителен тласък при опитите за реформи при първото правителство на ГЕРБ, особено в периода 2011-2012 г. Уебсайтовете в този случай бяха главното средство за разпространение на дезинформация и подклаждане на страхове сред военнослужещите. Тези сайтове, наред с чисто социалните въпроси, имат потенциала паралелно да покриват също и носталгичната, и проруската тематика.

• Нарочно и предварително планирано се използва Интернет (19), най-вече социалните мрежи за целите на дезинформацията, насочени към подкопаването на водената отбранителна политика и към внасяне на разделение по отношение на приноса на страната към НАТО и изпълнението на съюзните ангажименти. След незаконното анексиране на Крим особен тласък получи разпространението на проруската гледна точка по кризите в Украйна и Сирия. Поддържат се специализирани уебсайтове, ориентирани изключително към въпросите на отбраната, чиято таргет аудитория стават предимно военнослужещи и цивилни служители, резервисти и представителни на запасното войнство. Подобни сайтове култивират носталгия и разпространяват проруска пропаганда (напр. по Крим, Донбас, Сирия, „чудните“ постижения на руското оръжие и др.) Ясно отличим пример в това отношение е pan.bg (20).

• Действия против засилването на присъствието на НАТО в региона, особено в Черно море. Добър пример за илюстрация тук са медийните и политически манипулации по т.нар. Черноморска флотилия на НАТО. Това компрометира имиджа на България като надежден съюзник. Тук все още историята остава в развитие и следователно потенциално може да донесе нови поражения върху репутацията на страната ни пред съюзниците. Независимо от публично заявената позиция(21) на 16 юни 2016 г. от тогавашните президент, премиер и министър на отбраната, че България наистина подкрепя присъствие именно на НАТО в Черно море (а не на регионален формат извън рамките на Алианса, воден по всяка вероятност от Турция), неловката реакция на властите тогава изпрати определено негативен сигнал към Алианса. Това доведе и до спиране на постигнатия до тогава напредък по инициативата.

• Насърчаване на политика, насочена към избягване на ангажименти, които биха довели до по-значително присъствие на НАТО в България и в региона. Тук дадени политически субекти следват линия на поведение, която може да се охарактеризира като „ЗА“ НАТО на думи, но по своята същност фактически насочена против укрепване на ролята на Алианса, особено в регионален план. Отличен пример в тази връзка е традиционната линия на поведение на БСП. Тя има като последствие предотвратяване на вземането на каквито и да било решения, които биха довели до постигане на конкретни резултати по укрепването на отбранителните позиции на НАТО в региона. Освен примера с т.нар. черноморска флотилия, ретроспективно като негативен резултат от политиката „ЗА“ НАТО на думи, но "ПРОТИВ“ на дела, може да се посочи и липсата на достатъчно критична политическа воля преди години България да успее да се пребори за изграждане на част от системата за противоракетна отбрана на НАТО на наша територия. В крайна сметка тогава от това спечели Румъния, а България изгуби потенциално много ценен актив за нуждите на колективната отбрана, което в съюзен план можеше да ѝ донесе дивиденти. Не е изключено подобно развитие да се повтори в бъдеще, особено при евентуалното реализиране на конкретни инициативи за засилено присъствие на НАТО в Черно море.

----------------

(18) Предизборната кампания затъна в антинатовска истерия

(19)Списък с уебсайтове на български език, които разпространяват руска пропаганда

(20)Пак там

(21)Изявления на държавния глава Росен Плевнелиев, на министър-председателя Бойко Борисов и на министъра на отбраната Николай Ненчев


• Саботиране на реформите в отбраната и на лидерите, работещи за ефективна трансформация на отбранителния сектор. Същността на това поведение е подкрепа за статуквото, като се застава зад унаследените традиции и практики от миналото.

Усилията са насочени към продължаване на влиянието и укрепването на властта на вече традиционно установени структури, механизми, влияния и зависимости, което води де факто до трайно завладяване на институцията (institution capture).

Изключително полезни за поддържане на статуквото и следователно за целите на руското подкопаване на отбраната са хората, които преди 1990 г. са били част(22) от службите за сигурност на комунистическия режим. Най-трудното е да се докаже, че тези действия са провокирани именно от Москва. Независимо от това, опитът показва, че до момента реформите в отбранителния сектор в България са вървели бавно и нерешително. Може да се обобщи, че досега реформите в най-добрия случай са се развивали по следната схема: две крачки напред и една (ако не и повече) назад. Първите години след края на Студената война на практика бяха изгубени(23). След това бяха приети и изпълнявани План 2004 и План 2015 (и актуализиран), които реализираха приличен успех, особено предвид ниската стартова база. Дори най-успешната в качествено отношение реформа в отбраната, предприемана до момента, реализирана в резултат на Прегледа на структурата на въоръжените сили от 2010 г. (24), може да се оцени като отиваща твърде далеч в очакванията. Всъщност тогава някои от най-смелите и качествени предложения в крайна сметка бяха пренебрегнати или бяха частично реализирани(25). Това се случи поради тогавашната политическата ситуация, склонността да се избягва високата степен на риск от тогавашното ръководство на Министерството на отбраната и силните, дълбоко вкоренени противостоящи интереси, които е много трудно да бъдат преодолени веднага.

Последвалите усилия за реформи от 2013/2014 г., наподобяващи Преглед на структурата на въоръжените сили, не прибавиха никаква съществена стойност към това, което беше постигнато до тогава. Затова с основание те могат да бъдат разглеждани като консолидиращи вече постигнатото през 2011 г. Тези действия проправиха пътя за изработването на Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2020 (26), приета от Народното събрание в края на 2015 г. (и на нов План за развитие на въоръжените сили до 2020 (27) ). Програма 2020 е наследник на положителните достижения на Бялата книга за отбраната и въоръжените сили на Република България от 2010 г., приета от Народното събрание след провеждането на Прегледа на структурата на въоръжените сили през 2010 г., който, независимо че е само частичен успех, все пак си остава успех.

• Останалите в наследство концепции и мислене в системата за отбрана остават сериозен проблем. Те са противоположни на концепциите в НАТО(28) и в резултат на това обезсилват системата за отбрана, като я правят неспособна или лошо подготвена да постигне това, което трябва, а именно – изграждане на достатъчно реални отбранителни способности.

Останалите в наследство концепции редовно вземат „тежък данък“ върху способностите на въоръжените сили, като те продължават да съществуват съвместно с новите натовски концепции в системите за отбрана на съюзниците от Централна и Източна Европа, включително и у нас. Към момента този проблем остава като цяло извън фокуса на вниманието на НАТО и водещите съюзници, които вместо това остават съсредоточени върху сътрудничеството и контактите на тактическо ниво и провеждането на съвместни учения. По този начин те продължават да игнорират важността на промяната на стратегическо ниво и значението на изграждането на модерни отбранителните институции(29) . Промяната на стратегическо ниво ще направи възможен успеха на трансформацията на секторите за отбрана на съюзниците от Централна и Източна Европа, включително и нашия, които сега сме поставени под интензивен руски натиск в една фундаментално променена среда за сигурност и пълномащабна руска хибридна война.

В резултат на опустошаващата упоритост в оцеляването на старите унаследени концепции бива обезсилван процесът на изграждането на реални отбранителни способности. Това води до една отслабена система за национална отбрана, превръщаща страната по-скоро в консуматор на сигурност в Алианса, отколкото в източник на такава.

• Неспособност за изработване на реалистични програми(30) за развитие на въоръжените сили. Този дефицит води до липса на възможност за изграждане, поддържане и развитие на реални и използваеми отбранителни способности. По правило у нас амбициите за изразходване на средства за отбрана никога не са отговаряли на реалността. Недофинансирането на програмите за развитие на отбранителните способности води до дефицит на способности и оттам – до ограничена възможност въоръжените сили да изпълнят възложените им мисии и задачи. Практиката показва, че са били приемани амбициозни програми, но поради последващ недостиг на финансови средства и в резултат на пожелателно финансово мислене се е стигало до тяхното неизпълнение или частично изпълнение, както и до отлагане на важни решения за модернизация.

Всичко това има един резултат – дефицит на реално необходими критични способности. Това се отнася не само за България но и за други страни от НАТО от Централна и Източна Европа. Независимо че тук е трудно да се идентифицира пряка руска намеса, остатъчното унаследено мислене от преди 1989 г., заедно с остарелите концепции и схващания от съветско време, продължават да възпрепятстват процеса на реалистично и финансово осигурено целеполагане.

Изработването на нереализуеми програми за развитие на въоръжените сили от страна на отбранителните ведомства в региона „трябва да се оцени като едно от най-сериозните предизвикателства пред тези институции и това е основен провал при предоставянето на методологическа помощ и подкрепа от страна на Западните държави.(31)“ Що се отнася до нашата страна, понастоящем усилията са насочени към това Програма 2020 да бъде изпълнена, независимо от неголемите шансове за това, като надеждата е тя да не послужи като поредния пример за планиращ документ, несъответстващ на реалността.

-------------

(22)Под въпрос е дали съществува такъв феномен като „бивш” агент, т.е. който вече не е зависим.

(23)Jeffrey Simon. „Bulgaria and NATO: 7 Lost Years“, 1998

(24)Методологически подкрепена от специалисти от Центъра за гражданско-военни отношения, Монтерей, САЩ от 2010 до края на 2011 г.

(25)Например като идеята за създаването на безпрецедентно модерно и функциониращо Министерство на отбраната, обединяващо усилията на гражданската и военната експертиза, организирано около структура, основана на три отделни функциониращи стълбове: политически (отбранителна политика, policy), военен и ресурсен, с обща административна поддръжка. 

(26)websrv.mod.bg

(27)План за развитие на въоръжените сили

(28)Относно съвместното съществуване на противоположни по своя дух и характер концепции, както и въздействието на останалите в наследство от преди 1989 г. мислене и хора в отбранителните ведомства на страните от централна и Източна Европа, вж. Thomas-Durell Young (2016): “Impediments to Reform in European Post-Communist Defense Institutions, Problems of Post-Communism”, DOI: 10.1080/10758216.2016.1220256.

(29)Вж. Thomas-Durell Young and his vision on “Honest defense”. “Responding to Russia’s Challenge to Eastern Europe: The Imperative to Adopt a Policy of “Honest Defense”. 30 April 2016. Paper prepared for: The Russian Military in Contemporary Perspective Conference Organized by the American Foreign Policy Council Washington DC, May 9-10, 2016.

(30)Под програми тук се имат предвид различни като наименование стратегически документи, определящи развитието на въоръжените сили в перспектива, като напр. Бяла книга за отбраната и въоръжените сили на РБ (2010), Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на РБ 2020, План за организационно изграждане и модернизация на въоръжените сили до 2015 г. (също и Атуализирания План 2015), План за организационното изграждане на Въоръжените сили на Република България до 2004 г. и др.

(31)Thomas-Durell Young (2016): “Impediments to Reform in European Post-Communist Defense Institutions, Problems of Post-Communism”, p. 6, DOI: 10.1080/10758216.2016.1220256. 


• Използване на корупцията и лошото управление като фактори за отслабване на отбранителните системи. В действителност, това е най-трудно да бъде доказано, без влезли в сила осъдителни присъди в резултат на работата на ефективна и справедлива съдебна система. Всъщност, корупцията, неправомерното харчене на средства и лошото управление на отбраната може и да не са нарочно стимулирани от Москва. Трябва все пак да се признае, че те идеално се вписват в амбициите ѝ да подкопава изграждането на силни отбранителни системи в страните-членки на НАТО от Централна и Източна Европа, включително и България.

Местните култури на всепроникваща корупция в бившите комунистически държави, лошото управление и склонността да се вземат решения „на парче“ могат да послужат като добра „хранителна среда“ за вземане на повлияни от Москва решения. Едва ли Русия ще срещне значителни трудности, ако реши да действа целенасочено в тази насока, за да наклони баланса в своя полза при формирането на определени решения. Не на последно място, дори да не са стимулирани от Москва, корупцията и лошото управление водят до пропиляване на ценни ресурси, особено когато е критично важно да се градят способности за противодействие на предизвикателствата на коренно променената стратегическа среда.

• Предотвратяване на възможността да се използват многонационални решения за изграждане, използване и развитие на отбранителни способности в рамките на ЕС и НАТО. Това са обикновено способности, от които страните-членки най-много се нуждаят сега и за които средствата не достигат. По тази логика обект на саботиране са възможностите за многонационални решения по инициативите на НАТО “Интелигентна отбрана” и на ЕС “Обединяване и споделяне”. Като пресен пример за саботиране на ефективно съюзно решение за преодоляване на критичен дефицит от необходими способности могат да бъдат посочени усилията за насаждане на страхове относно възможността за осъществяване на мисия за съвместна охрана на въздушното пространство на страната (т.нар. „air policing“), заедно със сили и средства на съюзници. Съвместният „air policing“ с държави от НАТО бива погрешно и тенденциозно представян като загуба на суверенитет и дори на способности.

Това е практично и необходимо решение, което осигурява възможност за изпълнение на тази критично важна задача

Съюзът на съдиите: Местенето на делата за корупция в специализирания съд е противоконституционно

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/21/3010936_sujuzut_na_sudiite_mesteneto_na_delata_za_korupciia_v/?ref=rss


Част от промените в Наказателно - процесуалния кодекс (НПК), свързани с прехвърлянето на делото за корупция в специализирания съд са противоконституционни, други са необосновани и неясни.<br /><br />Това е записано в становище на най-голямата магистратска организация Съюзът на съдиите, изпратено до парламента. В четвъртък правната комисия гласува на второ четене измененията, внесени от управляващите. Между двете гласувания от ГЕРБ допълниха измененията с текстове, които създават...

Критиката нарече "Дюнкерк" най-добрия филм на Кристофър Нолан

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/07/21/3010872_kritikata_nareche_djunkerk_nai-dobriia_film_na/?ref=rss


Изключителен военен филм, ужасяващ и без спектакъла на битките и кръвопролитията - така критиката определя "Дюнкерк", новия филм на Кристофър Нолан, чиято премиера е днес. След "Черният рицар" и космическия епос "Интерстелар" режисьорът се обръща към сюжет от реалността - т. нар. "Операция Динамо", или евакуацията на 300 хиляди съюзнически войници, блокирани на френските брегове след поражението при Дюнкерк от 1940 г..<br /><br />Военната...

Двама загинали и стотици ранени във Венецуела на стачката срещу Мадуро

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/21/3011013_dvama_zaginali_i_stotici_raneni_vuv_venecuela_na/?ref=rss


Двама загинаха и най-малко 260 бяха ранени по време на 24-часовата обща стачка във Венецуела, предават Би Би Си и испанският вестник "Ел паис". Затваряйки магазини из цялата страна, опозицията, която има мнозинство в парламента, искаше да упражни натиск върху Социалистическата партия на Николас Мадуро да се откаже от плановете за Конституционно събрание, което да внесе промени в основния закон на страната.<br /><br />Кадри на испанската обществена телевизия показаха...

Двама загина и стотици ранени във Венецуела на стачката срещу Мадуро

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/21/3011013_dvama_zagina_i_stotici_raneni_vuv_venecuela_na/?ref=rss


Двама загинаха и най-малко 260 бяха ранени по време на 24-часовата обща стачка във Венецуела, предават Би Би Си и испанският вестник "Ел паис". Затваряйки магазини из цялата страна, опозицията, която има мнозинство в парламента, искаше да упражни натиск върху Социалистическата партия на Николас Мадуро да се откаже от плановете за Конституционно събрание, което да внесе промени в основния закон на страната.<br /><br />Кадри на испанската обществена телевизия показаха...

Варненски данъчни с надупчени гуми след проверки в Шабла

http://www.moreto.net/novini.php?n=355986

Данъчни инспектори от Варна се оказаха с надупчени гуми на служебните автомобили след проверка на търговски обекти в Шабла миналата седмица. Колите били нападнати от неизвестен засега извършител докато в това време служителите на Националната агенция по приходите извършвали проверки за данъчни нарушения в заведения и магазини.

Линкин Парк пуснаха новото си парче, часове преди смъртта на Честър (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6349180

Линкин Парк пуснаха новото си парче, часове преди смъртта на Честър (Видео)Новото видео, към песента „Talking to myself”, излезе часове преди смъртта на Честър Бенингтън . Линкин Парк изненадаха феновете си с новия си албум „One More Light”, който излезе през месец Май. А новото им видео е монтаж от техни участия на живо, пише сайтът irishexaminer.com. Дейв Фаръл, който е басист на групата,

Фандъкова: След около 2 г. жителите на „Овча купел“ ще стигат до центъра за 12 до 14 мин.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6349207

Фандъкова: След около 2 г. жителите на „Овча купел“ ще стигат до центъра за 12 до 14 мин. 

В квартал „Овча купел“ ще бъдат изградени 3.8 км метролинии и 4 нови метростанции, които ще свържат квартала с централната градска част. Само след по-малко от две години и половина, жителите на кварталите, които са трудно обезпечени с градски транспорт в момента, ще могат да стигат до центъра на града за между 12 и 14 минути.

Събориха незаконни ромски къщи в Асеновград

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/syboriha-nezakonni-romski-kyshti-v-asenovgrad-2038268

Първата акция за ликвидиране на незаконно застрояване в района над квартал "Лозница" започна, съобщиха от община Асеновград. Представители на МВР, ЕVN, пожарната и Спешна помощ бяха осигурени на място преди началото на действията по събарянето, обяви кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов.

Още един мол в София продаден. Този път за 156 млн. евро

http://clubz.bg/56455-oshte_edin_mol_v_sofiq_prodaden_tozi_pyt_za_156_mln_evro

ИКОНОМИКА the mall мол

Дружествата Hystead Limited и PDI Investment Holdings Limited (PDI), базирани във Великобриотания, обявиха купуването на акциите на българската компания AP Retai, която е собственост на цариградския The Mall.

Това съобщиха от пиар компанията, обслужваща купувача.

Сделката е за 156 млн. евро и става чрез дъщерното дружество на крайния купувач - Balkan Retail NV.

В края на миналата година се разбра, че кандидат за мола на "Цариградско шосе" е южноафриканският фонд NEPI при цена 180 млн. евро, а Комисията за защита на конкуренцията дори одобри сделката.

Скоро бе продаден и „Сердика мол“ за 206 млн. евро, но сделката ще влезе в сила след одобрение от Комисията за защита на конкуренцията.

The Mall разполага с приблизително 52 хил. кв.м. площ и близо 200 наематели, сред които Inditex Group (Zara и четири други марки), Peek&Cloppenburg, H&M, Reserved, LC Waikiki, кината от веригата Арена, Cortefiel Group (с три марки), Starbucks, Intersport, Technopolis, New Yorker, CCC, Mango и Deichmann.

Говорител на юридическия екип на Тръмп подаде оставка

https://offnews.bg//sviat/govoritel-na-iuridicheskia-ekip-na-tramp-podade-ostavka-661094.html

Говорител на външния юридически екип на америанския президент Доналд Тръмп подаде оставка, съобщи агенция "Ройтерс".

Марк Корало сам съобщи за решението си в декларация, без да даде обяснения за него.

Напоследък обаче в медиите се появиха твърдения, че Тръмп извършва реорганизация на своя юридически екип.

Депутат от ГЕРБ изнудвал за 4 тона суджук за Борисов

https://www.vesti.bg/bulgaria/deputat-ot-gerb-iznudval-za-4-tona-sudzhuk-za-borisov-6071752

Предстои да му повдигнат обвинения, Живко Мартинов обяви че се отказва от имунитета си

Американката Пати Остин на “Банско джаз фест”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6349123

Американката  Пати Остин на “Банско джаз фест”Американката Пати Остин на 20-ото издание на международното събитие ще бъде от 4 до 12 август на площад “Никола Вапцаров” Йълдъз Ибрахимова ще открие 20-ото юбилейно издание на “Банско джаз фест”. Тя ще пее заедно с Бигбенд Благоевград в предфестивалната вечер, на 4 август. Концертите на площад “Никола Вапцаров” ще продължат до 12-и.

Първите хора са населили Австралия преди 65 000 години

http://www.moreto.net/novini.php?n=355977

Първите хора са населили Северна Австралия преди 65 000 години, с 5000 години по-рано, отколкото учените предполагаха досега, предават ДПА и АФП. Антрополозите и археолозите все още спорят за това кога се е случило това събитие.

Платиха над 35 000 евро за рядка бутилка австралийско червено вино

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6349200

Платиха над 35 000 евро за рядка бутилка австралийско червено вино 
Рядка бутилка австралийско червено вино "Пенфолдс" бе продадена за 51 750 австралийски долара (35 158 евро) на търг, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.  Става въпрос за бутилка вино "Пенфолдс грейндж 1951". Останали са едва около 20 подобни бутилки вино. "Рядко се плащат толкова големи суми, но тази бутилка е част от историята на австралийското

Цените на петрола са почти без промяна преди срещата на ОПЕК следващата седмица

http://econ.bg/Новини/Цените-на-петрола-са-почти-без-промяна-преди-срещата-на-ОПЕК-следващата-седмица-_l.a_i.745943_at.1.html

Цените на петрола са почти без промяна в петък преди ключовата среща на най-големите петролни производители следващата седмица, оставайки под 50...

Ние сме си виновни за Македония. Време е да оправим нещата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6347637

Ние сме си виновни за Македония. Време е да оправим нещата Правилният път е великодушието Гнети ме тази тема, мъчи ме, признавам - трудно ми е да пиша. Но държа да съм сред онези, които казват: подпишете договор с Македония! Разбира се, трябва да се изчистят детайлите, но посоката е тази. Защото няма нищо по-логично от това България и Македония да бъдат най-близки. Каквито бяха.

Дадоха още 2 г. затвор на Любомир Трайков, помел трима в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6349177

Дадоха още 2 г. затвор на Любомир Трайков, помел трима в ПловдивСинът на транспортния бос ще лежи 6 г. в затвора От 4 на 6 г. затвор беше увеличено наказанието на Любомир Трайков, който на 18 ноември 2016 г. при катастрофа уби трима души на бул. "Руски" в Пловдив. Решението на е на пловдивския апелативен съд. Според него наказанието, което следва да изтърпи синът на транспортния бос, е 9 г.

Палестинци протестираха край джамията Ал Акса срещу израелските мерки за сигурност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6349191

Палестинци протестираха край джамията Ал Акса срещу израелските мерки за сигурност
Палестинци осъдиха поставянето на нови метални детектори от израелските власти близо до джамията Ал Акса в Ерусалим, където богомолци се събраха за петъчните молитви, съобщава ДПА, предава БТА.  Десетки богомолци скандираха "Народът иска да освободи Ал Акса" пред Лъвската порта на стените на Стария град на Ерусалим.

Детето-чудо с двойна победа на европейското първенство

https://offnews.bg//leka-atletika/deteto-chudo-s-dvojna-pobeda-na-evropejskoto-parvenstvo-661086.html

Лиляна Георгиева даде най-бързо време в сериите на 1500 метра по време на европейското първенство по лека атлетика за юноши и девойки под 20 г. в Гросето (Итaлия), пише bgathletic.com.

Детето-чудо, навършило 17 години вчера, се наложи във втората пресявка в състезанието с национален рекорд за девойки под 18 г. – 4:18.36 минути. Предишният бе на Милка Михайлов от 1988 година.

Това е солиден личен рекорд за възпитаничката на Радмила Станкович (14-ти за Детето-чудо до момента), след като тя кацна в Италия с 4:25.90 мин. от това лято. Лили бяга 4:20.01 мин. в зала тази зима.

Атлетката с най-добро постижение сред бегачките на 1500 метра в Гросето Джема Рийки (Великобритания) даде втори резултат в сериите – 4:19.57 мин. Тя има във визитката си 4:12.28 мин.

Припомняме, че Георгиева се нареди шеста в дисциплината на провелото се през миналата средмица световно първенство за нейната възраст – под 18 г.

Финалът на 1500 метра с участието на талантливата българка в Гросето ще бъде в неделя от 18:30 часа.

Биячът от ”Тракия” със своя версия за побоя

http://dnes.dir.bg/news/poboy-ulitzata-strahat-tzvetan-petrov-26099377

57-годишният Цветан Петров, който бе задържан и обвинен за побоя над бременна жена и приятеля й на АМ "Тракия", разказа своя версия за случилото се пред съда.

Цацаров за депутата от ГЕРБ, искал подкуп в месо: Дори един суджук не е стигнал до премиера

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/21/3011026_cacarov_za_deputata_ot_gerb_iskal_podkup_v_meso_dori/?ref=rss


Проверка на държавното обвинение е установила, че депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов, чийто имунитет по-рано днес поиска главният прокурор Сотир Цацаров, е упражнявал натиск над търговец за предоставяне на 4 тона суджук. За целта народният представител е използвал името на премиера Бойко Борисов. Това се разбра от думите на Цацаров, цитиран от "Фокус", на брифинг. Той допълни, че нито един суджук не е достигнал до премиера.<br /><br />"На 18 април 2017 до мен е постъпил...

Цацаров за проверката на депутата от ГЕРБ: Дори един суджук не е стигнал до премиера

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/21/3011026_cacarov_za_proverkata_na_deputata_ot_gerb_dori_edin/?ref=rss


Проверка на държавното обвинение е установила, че депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов, чийто имунитет по-рано днес поиска главният прокурор Сотир Цацаров, е упражнявал натиск над търговец за предоставяне на 4 тона суджук като е използвал за това името на премиера Бойко Борисов. Това се разбра от думите на Цацаров, цитиран от "Фокус", на брифинг. Той допълни, че нито един суджук не е достигнал до премиера.<br /><br />"На 18 април 2017 до мен е постъпил сигнал от гражданин...

Гаранцията не покривала щетите от вандализъм по новите детски площадки във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=355984

Новите детски площадки във Варна все още са в гаранция, но изпълнителят на обектите не приема, че тя покрива щетите от вандализъм. Това обясниха от общинската администрация на заседание на комисията по благоустройство и комунални дейности към местния парламент, предаде репортер на Moreto.

Министерството на туризма подкрепя идеята за плажове по Дунав

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/ministerstvoto-na-turizma-podkrepia-ideiata-za-plajove-po-dunav-243458/

Предложението е на общини за промяна в Закона за водите, с което да се урегулира собствеността около крайбрежието на реката

Проведе се първото заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет

https://offnews.bg//politika/provede-se-parvoto-zasedanie-na-saveta-po-sigurnostta-kam-ministerskia-661091.html

Под председателството на министър-председателя Бойко Борисов в Министерския съвет се проведе първото заседание на Съвета по сигурността от началото на мандата на правителството. Приети бяха вътрешните правила за провеждане на заседанията. На премиера беше представен отчет за работата на Съвета през 2016 г., както и План за дейността му за настоящата година.

На заседанието участниците одобриха проект на План за изпълнение на Стратегията за противодействие на радикализацията и тероризма през 2017 г. Одобрен беше и годишен доклад за състоянието на националната сигурност на страната през 2016 г., който предстои да бъде разгледан на заседание на Министерския съвет и след това от Народното събрание.

Секретарят на Съвета по сигурността представи доклад за постъпила информация, свързана с възможностите за интегрирано управление на ресурсите в сферата на сигурността и отбраната. Това е етап от работата в съответствие със становищата и предложенията, направени по време на последното заседание на КСНС.

Събориха 16 незаконни ромски къщи в Асеновград

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/syboriha-16-nezakonni-romski-kyshti-v-asenovgrad-2038268

Първата акция за ликвидиране на незаконно застрояване в района над квартал "Лозница" започна, съобщиха от община Асеновград. Представители на МВР, ЕVN, пожарната и Спешна помощ бяха осигурени на място преди началото на действията по събарянето, обяви кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване