Бургаският окръжен съд пусна под домашен арест шведа Ралф Сундбер

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/QlZBHT-SmV4/

Бургаският окръжен съд е пуснал под домашен арест шведа Ралф Сундберг, изритал камериерка в главата. Съдът е постановил да се изтърпява домашнен арест по искане на адвоката на Сундберг . Трябвало е шведът да бъде затворен в студио в апартхотел в Слънчев бряг. Управителят обаче отказал да го приеме.

Кремъл купува време и крие недоимък с блъфове

http://clubz.bg/56424-kremyl_kupuva_vreme_i_krie_nedoimyk_s_blyfove

Големите сили могат да играят умишлено със слаби карти и да си позволят да правят грешки. Слабите сили, от друга страна, трябва да преувеличават силата си и да бъдат далеч по-точни в използването й. Силата е като парите - колкото по-малко имате, толкова повече се нуждаете от нея и толкова по-малко грешки можете да си позволите да направите. Но с опитите да убедите другите, че имате повече мощ, отколкото имате в действителност, рискувате да прахосате оскъден ресурс. Почти невъзможно е едновременно да се излага на показ сила и да се запази. Това е основният стратегически проблем на Русия. От една страна, тя все още се опитва да намери пътя си повече от 25 години след разпадането на Съветския съюз, което президентът Владимир Путин нарича "най-голямата политическа катастрофа" на ХХ век. В живота на народите четвърт век не е много , и отзвуците от катастрофата все още се усещат. От друга страна, Русия живее в сложен и опасен регион и да изглежда слаба може да бъде най-голямата заплаха за нейното благополучие.

Следователно, като богат човек, изпаднал в затруднения, Русия трябва едновременно да се опита да изглежда по-силна, отколкото е и да управлява внимателно каквато сила има.

Географската слабост на Русия

След падането на Съветския съюз Русия е изправена пред два основни проблема. Първият е географския. Вторият, на който ще се върнем по-късно, е икономическия. Основният географски проблем на Русия е, че трябва да запази буферна зона на запад, за да предотврати риска от нападение от европейския полуостров. Русия е била атакувана три пъти, веднъж от Франция и два пъти от Германия. Във всеки случай тя оцелява поради стратегическата дълбочина. Балтийските страни, Беларус и Украйна създадоха буферната зона, която даде на Русия място за отстъпление и изтощаване на врага. Въпреки че и времето също изигра роля, разстоянието беше основното предизвикателство за атакуващите армии. Дори през Първата световна война Германия не успя да задържи придобивките, които постигна. В наполеоновите войни и през Втората световна война врагът беше повален и победен. След Втората световна война руската буферна зона се разшири драстично. Втори кръг от нации на Запад - Полша, Чехословакия, Унгария и Румъния - попадна под съветско господство. Съветската власт навлезе в централна Германия. За първи път в историята си тя имаше стратегическа дълбочина, така че нападение от Европейския полуостров беше немислимо.

Но поддържането на силата, необходима за поддържането на този дълбок буфер, надвишаваше съветските ресурси. Намаляването на цените на петрола, присъщата неефективност в икономиката и разходите за защита на това, което бе спечелено през Втората световна война, станаха неустойчиви и Съветският съюз се срина. Първо изгуби дълбокия буфер на Източна Европа и две години по-късно загуби критичните елементи на своя основен буфер - Балтийските страни и Украйна. Възможно е да се направи изводът, че предвид ситуацията на Европейския полуостров заплахата за Русия се е изпарила. Но нищо в историята на Русия не позволява такова самодоволство. През 1932 г. Германия е слаба и разединена либерална демокрация. Шест години по-късно тя е най-мощната военна сила в Европа. Русия разбира скоростта, с която европейските (и американските) намерения и възможности могат да се променят. Следователно тя трябва да продължи да се стреми към стратегическа дълбочина. Когато балтийските държави влязоха в НАТО, руснаците не можаха да отговорят.

Но Украйна е различен въпрос. Беше станала независима, но не беше погълната от Запада. Това също беше критична част от руския буфер. Украйна е огромна, а цената на преминаването й от запад е висока. Когато по време на Оранжевата революция през 2004 г. западните страни, особено САЩ, изглежда подкрепиха създаването на прозападно правителство в Киев, Русия вярваше, че всъщност има намерение за подкопаване на руската сигурност. Украйна, въоръжена или контролирана от Запада, ще направи много трудна защитата за Русия. САЩ твърдят, че Оранжевата революция се отнася до правата на човека, но руснаците видяха в това прикритие. Руснаците отвърнаха с тайни операции, предназначени да инсталират проруско правителство в Киев. Американците реагираха, като подкрепиха въстанието през 2014 г., а руснаците видяха в това също враждебен акт. Но Русия не беше в състояние да направи нищо по въпроса. Нейните разузнавателни служби не успяха да разберат или предотвратят случилото се в Киев. Руснаците трябваше да направят нещо, за да покажат, че не са импотентни.

Така че Русия официално анексира Крим, регион, който е исторически руски, и където руската сила вече е била преобладаваща. Това убеди американците, че Русия е агресивна сила. Русия се озова в стратегическа конфронтация, която надделя над ресурсите й, но която не може да изостави. Но с Русия, която не може да се противопостави на западните сили, а САЩ не се интересуват от разширен конфликт с Москва, резултатът е замразен конфликт в Украйна. Имаше косвено споразумение: Русия ще приеме прозападно правителство в Киев, стига това да не включва военен съюз или развръщане на западни сили в Украйна. САЩ и Европа ще приемат статуквото, докато руснаците не станат агресивни. Руснаците имаха буфер срещу Запада, а Западът имаше буфер срещу Русия. Това постигна решение, с което Западът би могъл да живее, защото Украйна не беше от основен интерес. Но за руснаците това беше само минимално приемливо. Украйна беше от жизненоважно значение за руските интереси и това решение бе малко по-малко от поражение.

Икономически ограничения

Русия реши, че трябва да действа, за да увеличи силата си. Но понесе още един удар през 2014 г., когато цените на петрола започнаха да намаляват в резултат на увеличените доставки и ограниченото търсене. И това ни връща към втория основен проблем на Русия: нейната икономическа слабост. Русия зависи от икономика, чиято промяна не може да контролира. Тя остава силно зависим от износа на петрол, но не може да диктува цената на петрола. Във време, когато е необходимо да разшири военната си мощ, тя е изправена пред дълбоки икономически ограничения. Това беше именно проблемът, пред който беше изправен Съветският съюз през 80-те години. Той трябваше да увеличи военната си сила, докато основният му износ, енергията, се понижи в цената. Този проблем способства за разпадането на Съветския съюз. За да се избегне повторението на този сценарий, руснаците трябваше да намалят бюджета си за отбрана, вместо да го увеличат. След двойните сътресения от 2014 г. Русия можеше или да признае своята слабост, или да се опита да изглежда по-силна от това, което беше. Но ако признаваше проблемите си, Русия се страхуваше, с основание, че САЩ биха могли да наложат по-агресивна политика към Москва.

Русия бе принудена да навлезе в маневрата на бивш богат човек, който е бил изоставен от късмета си. Трябваше да се окаже убедително по-мощна от това, което беше, с опасността от използване на ресурсите, които не можеше да си позволи да изразходва. Тя преследва тази стратегия чрез евтини и нискорискови действия. Едно такова действие беше в Сирия. Намесата там не обслужваше руски стратегически интереси. Имаше спекулации, че Русия се интересува от тръбопроводи или пристанища. Но никой не вярва, че ангажиментът на Русия към Башар Асад е толкова дълбок, че ще се намеси, за да го спаси. В действителност руснаците се намесиха, за да покажат, че могат и да докажат, че могат да се справят със Съединените щати и Турция като равни. От стратегическа гледна точка нямаше смисъл. От психологическа гледна точка имаше някакъв смисъл. Силите, които изпратиха, бяха ограничени и макар че може би са предотвратили падането на Асад, те сега са затънали като американците, неспособни да спечелят и не могат да напуснат. Но да бъдеш затънал като американците не беше проблем. Напротив, това направи от Русия играч на по-голяма сцена. Второто нискорисково действие на Русия беше стара съветска стратегия: използването на разузнавателните си сили в кампания за дестабилизация. Целта на руската кампания не беше толкова да се намесва в политическите кампании, колкото да се разглежда като намеса. Съветите също играеха тази игра през 80-те години, подкрепяйки различни радикални групи в Европа. Разбира се, Съветският съюз се разпадна. Действия, предприети от слаби държави, предназначени да ги направят да изглеждат по-силни, отколкото са, винаги се провалят в дългосрочен план. Реалната сила на дадена страна е трайна, но илюзиите са мимолетни.

Руснаците са доволни, че са убедили някои среди, че контролират Доналд Тръмп. Това не само вдъхна нестабилност в Съединените щати, но дава усещане за преобладаваща, макар и скрита, руска сила. Ако те наистина се бяха опитали да контролират Тръмп, тогава тяхната репутация за некомпетентност по тези въпроси би им се отплатила, тъй като можеха да изнудват Тръмп, ако имаше тайна. И превратът на века (или на няколко века) ще бъде най-голямата тайна на всички времена. Но въпросът не беше контрола върху Тръмп, а дестабилизирането на Съединените щати. И макар това със сигурност да е предизвикало вълнение, факт е, че американската сила е непокътната, както и руската сила. Балансът на силата не се е променил.

Русия постигна това, от което се нуждае в Сирия и чрез своята дестабилизираща кампания. Изглежда, че е по-силна, отколкото е. Но основните проблеми на Русия не са разгледани. Нейната стратегическа дълбочина е компрометирана, ако не и загубена, а икономиката й се олюлява, тъй като цените на петрола остават ниски. Руснаците нямат решения на тези проблеми, така че вместо това те се занимават със серия от много впечатляващи блъфове. Но, в крайна сметка, те просто купуват време, а не решават своя стратегически проблем.

Статията е от „Геополитикал фючърс“. Препечатваме я от БГНЕС.

 

Кражба от частна квартира на улица «Димо Хаджидимов» в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/VpRiqtB9v-I/

На 20.07.т.г. в Районно управление – Поморие е получено съобщение от 59- годишен руски турист, отседнал на квартира, разположена на поморийската улица «Димо Хаджидимов»  за това, че по неустановен начин му е извършена кражба на мъжка чанта с лични документи и сумата от 200 евро и 80 лв. Работата по случая продължава от служители на Районно управление – Поморие.

Земетресение от 6,7 в Егейско море, двама загинаха

http://dnes.dir.bg/news/zaginali-ostrov-potopat-egeysko-26096601

Двама души са загинали тази нощ на гръцкия остров Кос в Егейско море, разлюлян от силно земетресение.

Основателката на Pussy Riot: Американските либерали отвличат вниманието от истинските си проблеми чрез Путин

http://pogled.info/svetoven/amerika/osnovatelkata-na-Pussy-Riot-amerikanskite-liberali-otvlichat-vnimanieto-ot-istinskite-si-problemi-chrez-putin.87754

/Поглед.инфо/ В интервю с Дейвид Сирота от International Business Times Надежда Толоконникова отхвърли идеята, че Путин е всесилен кукловод манипулатор и сподели, че либералните медии в САЩ се опитват да го превърнат в изкупителна жертва, за да отклонят вниманието на гражданите от други проблеми.

Украйна е обречена отново да стане Малорусия

http://pogled.info/svetoven/ukraina-e-obrechena-otnovo-stava-malorusiya.87755

/Поглед.инфо/ Украинската криза навлиза в нов етап: привържениците на единството на руския свят провъзгласяват курс за създаване на държавата Малорусия. Как трябва да разбираме прокламацията на ръководителя на Донецката народна република, както и последващата официална реакция на Русия?

Китай изгражда първата си военноморска база в чужбина

http://pogled.info/svetoven/kitai-izgrazhda-parvata-si-voennomorska-baza-v-chuzhbina.87756

/Поглед.инфо/ На фона на глобалното стълкновение на интереси между Китай и Запада, какво общо има малката държава Джибути с население 750 хиляди жители? И защо на тези 23 хиляди кв. км, колкото е територията на Джибути, се намират четири, а сега пет(!), военни бази на други държави: на САЩ (най-голямата в Африка), на Италия, Япония и Франция? Отговорът е много прост: Джибути е пристанищен град на входа на Червено море – вратата към Суецкия канал.

Американски компании призовават за облекчаване на руските санкции

//dariknews.bg/novini/sviat/amerikanski-kompanii-prizovavat-za-oblekchavane-na-ruskite-sankcii-2038079

Редица големи американски компании призовават за внасяне на изменения в законопроект за увеличаване на санкциите срещу Русия, тъй като според тях в сегашния си вид документът ще повлияе отрицателно на американския бизнес. Това съобщава американската телевизия Си Ен Ен.

По данни на ка

Засиленият контрол по Черноморието пресича летни схеми за укриване на данъци

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zasileniiat-kontrol-po-chernomorieto-presicha-letni-shemi-za-ukrivane-na-danyci-2038064

Засиленият контрол на данъчните служители по южното Черноморие осветли опити за умишлено избягване на регистрация по Закона за ДДС чрез прехвърляне на търговски обекти на фирми, които не притежават активи като по този начин се цели ощетяване на републиканския бюджет със суми в особено големи размер

Първите хора са населили Австралия преди 65 000 години

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/pyrvite-hora-sa-naselili-avstraliia-predi-65-000-godini-2038077

Първите хора са населили Северна Австралия преди 65 000 години, с 5000 години по-рано, отколкото учените предполагаха досега, предават ДПА и АФП.

Антрополозите и археолозите все още спорят за това кога се е случило това събитие. Предишни предположения сочеха период отпреди 60-45 000

Съдиите от ВКС несъгласни с предложени промени в Закона за съдебната власт

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sydiite-ot-vks-nesyglasni-s-predlozheni-promeni-v-zakona-za-sydebnata-vlast-2038078

Съдиите от Върховния касационен съд изразиха категорично несъгласие относно Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, съобщиха от ВКС.
Те са изпратили становище до председателят на НС Димитър Главчев и до правната парламентарна комисия.

Десет министри на парламентарен контрол

//dariknews.bg/novini/bylgariia/deset-ministri-na-parlamentaren-kontrol-2038080

Десет министри от кабинета ще се явят на парламентарен контрол в петък - 21 юли.
 
Пръв на трибуната ще застане вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Към него има само два въпроса - единият е относно разпродажба на военни клубове в страната, а вторият относно фин

Бившият ни посланик в Белград и Сараево е песимист за бъдещия добросъседски договор

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bivshiiat-ni-poslanik-v-belgrad-i-saraevo-e-pesimist-za-bydeshtiia-dobrosysedski-dogovor-2038056

С признаването на Македония България е започнала да прави отстъпки още през 1992 г. Това заяви бившият български посланик в Белград и Сараево Любчо Трохаров.
 
Той каза още, че е песимистичен за бъдещия добросъседски договор между двете страни заради

Силно земетресение разлюля Гърция и Турция, има загинали и ранени

//dariknews.bg/novini/sviat/silno-zemetresenie-razliulia-gyrciia-i-turciia-ima-zaginali-i-raneni-2038090

Двама души са загинали, а най-малко 120 са ранени при силно земетресение, разтърсило гръцките острови в югоизточната част на Егейско море, предадоха световните агенции.
 
Трусът с

Земетресение с магнитуд 6,7 разлюля Турция и Гърция

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/QAOxvXUI7l0/

Земетресение с магнитуд 6,7 по скалата на Рихтер беше регистрирано в Егейско море към 1.30 ч. българско време в нощта срещу петък. То е разлюляло Западна Турция и островите на Гърция. Световните агенции съобщават за две жертви. Ранените са повече от 100 в Гърция и най-малко 70 – в Турция.

Минути след първото земетресение, в района на островите Додеканези – също на гръцка територия, е регистриран друг трус от 5,1 по Рихтер. В 1:54 ч. българско време в западните части на Турция пък земята се разлюляла със сила 4,8.

Най-сериозно засегнат е остров Кос. Там има срутени сгради. По първоначална информация загиналите намерили смъртта си в бар, след като таванът на помещението паднал и ги затрупал.

Земетресението е нанесло щети и на крепостта на рицарите от Ордена на Свети Йоан, известни като хоспиталиери. Тя е построена на остров Кос през XIV-XVI век за защита от османските завоеватели и изиграва решаваща роля в борбата с тях.

В турския град Бодрум също има щети. Съобщава се за напукани стени, предимно на по-стари сгради. Болницата в града е била евакуирана от съображения за сигурност.

Турската брегова охрана пък съобщи, че земетресението е предизвикало „малко цунами”.

Засегнати от труса са още гръцките острови Нисирос и Родос.

Задържан 18-годишен, извършил на кражба в Ахелой

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/7WNDBP0kQ_Q/

В резултат на полицейските действия на служители от Районно управление – Поморие по отношение кражбата на велосипед и 70 м. електрически кабел, собственост на 52 -годишна жена от Ахелой, осъществена на 14.07.т.г., е установен и задържан извършителят на деянието . Това е криминално проявеният С.К., 18- годишен от Поморие, който направил пълни самопризнания. Велосипедът – обект на престъплението е намерен и иззет. По случая е образувано бързо полицейско производство

Двама загинали при трус от 6,7 в Кос и Бодрум (СНИМКИ)

http://clubz.bg/56423-dvama_zaginali_pri_trus_ot_67_v_kos_i_bodrum_snimki

Мощно земетресение с магнитуд 6,7 по Рихтер разтърси Гърция и Турция и уби поне двама души.

Загиналите са на гръцкия остров Кос. И двамата са чужденци, но не се съобщава от каква националност. Те били на улицата и станали жертви на падащи предмети от околните сгради. Ранени са около 120 души.

 

Трусът е бил рано тази сутрин - в 01:31 часа. Има разрушения и ранени и в турския курорт Бодрум. Там в болниците лекарска помощ са потърсили над 120 души.

Десетки по-слаби вторични трусове се регистрират в региона и в тези часове.

 

Епицентърът е на 12 км южно от турския град Бодрум, огнището е на 10 км дълбочина. Трусът предизвика малко цунами, заляло улиците на турския град. 

Малки цунами заляха улиците на Бодрум.

Очевидци съобщават за леки материални щети в селища, разположени близо до епицентъра. Напукани са предимно стари сгради.
 

Нетаняху разкритикува европейската политика спрямо Израел като "абсолютно откачена"

http://pogled.info/svetoven/netanyahu-razkritikuva-evropeiskata-politika-spryamo-izrael-kato-absolyutno-otkachena.87750

/Поглед.инфо/ Премиерът на Израел разкритикува действията на Европейския съюз в изтекъл до медиите запис от среща при закрити врати в Будапеща.

София е най-лошият град за живеене в Европейския съюз

http://pogled.info/svetoven/evropa/sofiya-e-nai-loshiyat-grad-za-zhiveene-v-evropeiskiya-sayuz.87751

/Поглед.инфо/ София е най-лошият град за живеене в Европейския съюз. Това показват данните от ежегодно проучване за качеството на живот в света, съобщи NOVA. В изследването са включени 231 града от цял свят. Сред тях на София е отредено 116-то място - последно от всички страни от Европейския съюз.

Ударът на "Борисов 3" - 2.3 млрд. лв. за 60 дни

http://pogled.info/bulgarski/udarat-na-borisov-3-2-3-mlrd-lv-za-60-dni.87752

/Поглед.инфо/ Възложените обществени поръчки от началото на мандата пък са за почти 1.24 млрд. лева.

България и Румъния не са бедни заради ниска производителност на труда!

http://pogled.info/svetoven/balkani/balgariya-i-rumaniya-ne-sa-bedni-zaradi-niska-proizvoditelnost-na-truda.87753

/Поглед.инфо/ Легендата, че румънците и българите имат ниски заплати, защото не са продуктивни, рухва при срещата с фактите, според които трудът в двете държави дава най-висока за ЕС възвращаемост на капитала.

НАТО и Русия: Наглостта на „песовете на войната”

http://pogled.info/svetoven/nato-i-rusiya-naglostta-na-pesovete-na-voinata.87749

/Поглед.инфо/ Само безнадеждно наивен човек би счел за случайност качването в профила на Северноатлантическия алианс в Twitter на видеото за „горските братя” в Прибалтика в навечерието на състоялото се на 13 и 14 юли в Брюксел заседание на Съвета Русия-НАТО (СРН).

Наказват Дан Колов за година заради измама

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6347865

Наказват Дан Колов за година заради измамаВеликият български борец Дан Колов е бил отстранен от ринга за една година заради измама. Това съобщава вестник “Питсбърг Прес” в броя си от 12 юли 1929 година. От 19 март същата година той се е борил шест пъти с Гъс Соненберг под различни имена, което е забранено. Веднъж със собственото си име. В останалите мачове бил представен като Дейв Шенън,

Мощно земетресение люшна Турция, вдигна цунами

https://www.24chasa.bg/novini/article/6348230

Мощно земетресение люшна Турция, вдигна цунамиМощно земетресение с магнитуд 6,7 разлюля Югозападна Турция в 1,31 ч местно време (съвпада с българското), съобщи РИА Новости. По данни на Геологическата служба на САЩ епицентърът е бил на 10 км от курортния град Бодрум и на дълбочина 10 км. Трусът вдигнал неголямо цунами с амплитуд около 25 сантиметра.

Дори 1 минута тичане на ден помага на костите

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6347646

Дори 1 минута тичане на ден помага на коститеИма ефект на профилактика на остеопорзата и счупванията Дори една минута тичане или интензивни упражнения всеки ден подобряват състоянието на костите при жените, показва ново британско проучване. Ефектът се установява при кратки взривове на физическа активност с висока интензивност при жени преди менопаузата,

Обявиха за трансфер BG Роналдо

https://www.24chasa.bg/sport/article/6347838

Обявиха за трансфер BG РоналдоЗащитникът Даниел Златков, който заради визуалата си прилика с футболист №1 в света носи прозвището BG Роналдо, е поставен в трансферната листа на “Шахтьор” (Солигорск), съобщават медиите в Беларус. Той пристигна в този отбор от “Ботев” (Пд) през зимата заедно с вратаря Иван Караджов. В първенството на бившата съветска република обаче Златков

Обвиненията срещу КТБ - 20 пъти повече от Нюрнбергския процес

http://frognews.bg/news_138658/Obvineniiata-sreshtu-KTB---20-pati-poveche-ot-Niurnbergskiia-protses/

Имаме новина: Обвинителният акт на прокуратурата за КТБ вече е в съда. Най-после! След три години медийно-артилерийска подготовка, манипулации, внушения, интервюта на прокурори, закани и посочване на виновните с твърдения за неоспорима вина и доказателства – вече гледаме към съда.

Шведи оставиха "Галатасарай" извън евротурнирите

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/21/3010633_shvedi_ostaviha_galatasarai_izvun_evroturnirite/?ref=rss


Шведският "Йостерсунд" поднесе втората голяма изненада за сезона в Лига Европа. Скандинавците отстраниха "Галатасарай" още във втория предварителен кръг.<br /><br />Турският отбор, от чийто състав това лято си тръгнаха Лукас Подолски и Уесли Снайдер, стигнаха само до 1:1 в реванша в Истанбул. Това не беше достатъчно след загубата с 0:2 в първата среща.<br /><br />"Галатасарай" имаше преимущество, но не успя да вкара през първото полувреме. В...

Зад волана

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2017/07/21/3008113_zad_volana/?ref=rss


САЩ , 113 мин.<br />Режисьор: Едгар Райт<br />Сценарист: Едгар Райт<br />Оператор: Бил Поуп<br />Музика: Стивън Прайс<br />Продуцент: Едгар Райт, Адам Мъраймс, Рейчъл Прайър<br />В ролите : Ансел Елгорт, Кевин Спейси, Лили Джеймс, Елиза Гонзалес, Джон Хам, Джейми Фокс<br />"Той е добро момче, но зад волана е истински дявол." Това е Бейби (Ансел Елгорт), невинно изглеждащ шофьор на бегълци, който може да закара закоравели престъпници от точка А...

Подписан е Договорът от Кючук Кайнарджа

https://www.actualno.com/chronicles/podpisan-e-dogovoryt-ot-kuchuk-kajnardja-news_621183.html

Договорът от Кючук Кайнарджа е мирен договор от 21 юли 1774 г., сключен между Русия и Османската империя след Руско-турската война от 1768–1774 г. Този договор е подписан в края на петата поредна Руско-турска война, предприета от руската императрица Екатерина II срещу султан Му

Дюнкерк

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2017/07/21/3005681_djunkerk/?ref=rss


Жанр: Екшън, Трилър<br />САЩ, Великобритания, Франция / 2017<br />Сценарист: Кристофър Нолан<br />Режисьор: Кристофър Нолан<br />В ролите: Марк Райлънс, Кенет Брана, Килиън Мърфи, Джеймс Д'Арси, Том Харди<br />Продуцент: Кристофър Нолан<br />Сюжетът разказва за Втората световна война, за т. нар. Дюнкеркската операция, известна като "Операция Динамо", която цели евакуацията по море на английски, френски и белгийски части, блокирани в град...

Филм показва Никола Вапцаров като поетичен Нострадамус

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6347673

Филм показва Никола Вапцаров като поетичен НострадамусПоклон пред поета на 21 юли Честванията за Вапцаров са под патронажа на президента Румен Радев. - На 21 юли в 10 ч ще бъдат поднесени венци на Гарнизонното стрелбище, където е разстрелян Вапцаров. Ще бъде открит паметник с надпис: “..И мойте песни все ще се четат”, дело на художника Жорж Трак (Георги Иванов), ученик на акад.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване