Проф. Емил Ботев: Земетресението в Егейско море няма връзка с тези в Охрид

https://www.24chasa.bg/novini/article/6348462

Проф. Емил Ботев: Земетресението в Егейско море няма връзка с тези в ОхридЗеметресението в Егейско море няма как да има връзка с тези в Охрид преди няколко седмици. Прекалено голямо е това разстояние. Това коментира проф. Емил Ботев, директор сектор „Сеизмология” към Геофизичния институт към БАН, цитиран от “Фокус“.  „Може да се потърси връзка със земетресението през юни с магнитуд 6,3 малко пo на север,

33-годишен мъж нападал жени в Несебър

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/0HqMU6hjEFg/

  Полицията е задържала 33-годишен мъж – Б.К. от Несебър, който около 18.30 часа на 19 юли т.г. безпричинно нанесъл удари на 13-годишно момиче от София в района пред зала “Мелса” на ул. “Иван Вазов”, а малко по-късно – около 23.30 часа отново безпричинно нападнал и пребил в района на спирката пред хотел “Оазис” 69-годишна жена от Сливен. Установено е, че Б.К. е регистриран в Центъра за психично здраве, като последно е бил на лечение през пролетта тази година. Мъжът е задържан за срок от 24 часа, като с прокурорска преписка отново е приведен в специализираното болнично заведение, съобщават от пресцентъра на ОДМВР-Бургас. Работата по случая продължава от служители на Районно управление – Несебър под прякото наблюдение и ръководство на Районна прокуратура – Несебър.

Тежка катастрофа уби двама в Смолянско, шофьорът бил общински съветник

http://www.cross.bg/skorost-davidkovo-fidanov-1549755.html

/КРОСС/ Председателят на Общинския съвет в Баните Велин Фиданов загина на място в тежка катастрофа по пътя от връх Свобода към село Давидково. Трагедията се разиграла около 20 часа снощи. В личния джип на Фиданов пътували още двама души. Тежко ранен при катастрофата бил и един от пътниците Красимир Купенов, който издъхнал в Спешното отделение. На прав участък от върха към село Давидково джипът се завъртял. Предполага се, че се е случило или заради загубен контрол над колата по неизвестна причина или заради висока скорост. Сигнал на 112 подал третият мъж, който оцелял при катастрофата. Той е настанен в болницата в Смолян, без опасност за живота. По първоначална информация, става въпрос за движение с несъобразена скорост. По думите на директорът на областната полиция ст. ком. Николай Димов, загинали са били без обезопасителни колани. Взети са кръвни проби за алкохол, резултате се очакват.  

Няма данни за пострадали българи при земетресението в Турция и Гърция

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/21/3010718_niama_danni_za_postradali_bulgari_pri_zemetresenieto_v/?ref=rss


Към момента в дипломатическите и консулски представителства на България в Турция и в Гърция няма постъпила информация за пострадали български граждани при земетресението в западна Турция и егейските острови на Гърция, съобщиха от Министерството на външните рабони. До момента е потвърдена смъртта на двама чуждестранни туристи, а ранените са поне 120.<br /><br />Българските дипломатически и консулски представителства в двете страни следят развитието на ситуацията и поддържат постоянен...

“Сименс” прекратява доставки за руски електростанции

http://clubz.bg/56438-%E2%80%9Csimens%E2%80%9D_prekratqva_dostavki_za_ruski_elektrostancii

След скандал германският концерн “Сименс” прекратява доставките си за руски електростанции, съобщават немските медии. Концернът се изтегля и от участието си в руската компания “Интеравтоматика”, в която държи 46 на сто от акциите.

Да припомним, че по силата на договор с руската компания “Технопромекспорт” концернът “Сименс” доставя четири газови турбини, предназначени за южния руски полуостров Таман. Те обаче се преносачват към Крим, анексиран през 2014 г. от Русия. Поради тази причина EС наложи на Русия икономически санкции.

Заради озовалите се в Крим газови турбини без знанието на германската страна “Сименс” незабавно подаде съдебна жалба в Москва срещу руския си клиент “Технопромекспорт”.

От “Сименс” обявиха, че се смятат за жертва и в бъдеще ще реализират проекти в Русия единствено чрез съвместната фирма “Технологии за газови турбини” и чрез собствения си филиал в Руската федерация, оповестиха от централата на концерна в Мюнхен. Наред с това цялата дейност ще е под строгия контрол от страна на концерна.

Създадена и специална работна група, която има за задача да провери всички доставки за партньори в Русия.

Ръководството на концерна най-вероятно ще уволни двама свои служители, членове на Надзорния съвет на “Интеравтоматика”.
В официалното си съобщение “Сименс” потвърждава, че четирите газови турбини, доставени наскоро за електростанции на полуостров Таман, в Краснодарския регион, незаконно са били модифицирани и изпратени в Крим.

Посланикът на ФРГ в Москва Рюдигер фон Рич нарече скандала “удар по инвестициите в Русия”. Всщият дипломат призова руските власти да разследват случая. От канцлерството в Берлин задължиха ръководството на “Сименс” подробно да обясни доставката на газовите турбини, озовали се на Крим в заобикаляне на санкциите, наложени на Русия.

От Кремъл пък твърдят, че доставените в Крим газови турбини били произведени от руски компании. Преди това от “Технопромекспорт” заявиха, че две от турбините били купени на вторичен пазар и модернизирани в руски предприятия.

Газовите турбини с марката “Сименс”, озовали се в Крим, най-вероятно няма да могат да бъдат пуснати в експлоатация, пише германският всекидневник “Франкфуртер алгемайне цайтунг”, позовавайки се на специалисти в бранша. Досега нито една руска фирма не е успяла да задейства турбина на “Сименс” без помощта на специалисти от концерна. Ако въпреки това руснаците привлекат опитни инженери в бранша, това би означавало, че Москва погазва правни норми и така стъпва на минно поле.

Още след анексирането на Крим от Русия президентът Владимир Путин се врече, че електроснабдяването на полуострова ще бъде гарантирано с изграждането на две газови електроцентрали.

Нова световна титла и световен рекорд за Ружди Ружди

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280866_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%BB%D0%B0+%D0%B8+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD+%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B4+%D0%B7%D0%B

 Златният медалист в тласкането на гюле от параолимпийски игри в Рио Ружди Ружди печели втора световна титла, поставяйки нов рекорд на планетата - 12.47 м.

Той остави зад себе си поляка Лех Столтман и иранеца Хамед Амири. Другият ни представител в дисциплината - Георги Киряков, остана на последната, осма позиция с най-добър опит от 9.19 м. Ружди продължава да трупа ценни отличия във витрината си.

Освен олимпийската титла, той вече е двукратен световен и трикратен европейски шампион в тласкането на гюле. Със златото на Ружди България вече има два медала от шампионата на планетата в Лондон след бронза на Християн Стоянов на 1500 м

16 фолклорни ансамбъла от цял свят на фестивал в София

http://www.cross.bg/vitosha-festivala-vecher-1549754.html

/КРОСС/ 16 фолклорни състава от цял свят идват в България, за да станат част от фестивала „Витоша 2017". Това е 21-вото му издание, а откриването е тази вечер в 19:30 ч., съобщава бТВ. Фестивалът ще се проведе в продължение на шест дни. Ансамблите, сред които са състави от Аржентина, Чили и Китай ще се изявяват на площад „Знаме на мира" в столичния квартал „Павлово". Голямата изненада тази година е, че ще има сватба, разкри директорът на фестивала Нестор Несторов. Тази вечер в 18 ч. ще има шествие по бул. „Витоша". Всички състави ще бъдат облечени в традиционните си костюми и ще преминат през булеварда.  

Свобода на движение и след "Брекзит"?

http://clubz.bg/56437-svoboda_na_dvijenie_i_sled_brekzit

Филип Хамънд е известен евроскептик. Снимки БГНЕС

Британският кабинет е приел, че свободното движение на хора за четири години, след като Великобритания напусне ЕС, ще бъде част от преходното споразумение, пише "Гардиън", позовавайки се на "висш източник" сред управляващите.

Привържениците на "мекия Брекзит" сред министрите твърдят, че вече са постигнали съгласие с всичките си колеги, че трябва да има преходен период, в който да е в сила сегашния режим на свободно движевие между Острова и континенталната част на ЕС.

То идва след седмици на "брутални" според изданието вътрешни войни в правителството, след като министър-председателката Тереза Мей изгуби мнозинството си в парламента на предсрочните избори на 8 юни, които сама предизвика с цел да го увеличи.

"Гардиън" е известен с близостта си опозиционната Лейбъристка партия.

Правителството е под натиск от бизнеса да постигне споразумение за преходен период, който да даде правна сигурност на фирмите и гражданите, твърди източник на вестника. По думите му преходната сделка, през която свободното движение ще е възможно, ще трае между две и четири години.

Междувременно "Политико" публикува днес анализ на девет начина "Брекзит" да бъде отменен и Обединеното кралство да остане в ЕС. Според изданието това е възможно, макар и малко вероятно от днешна гледна точка.

Деветте начина включват: промяна в общественото мнение; удължаване на двегодишния срок на преговорите за напускане, през които може да бъде свикан нов референдум; нови предсрочни избори и нов референдум; привържениците на оставането в ЕС да намерят силен изразител на своята кауза; реформа на самия ЕС; лейбъристката партия да се ангажира с оставане в ЕС, ако "Брекзит" бъде спрян; либералдемократите да получат по-голямо представителство от сегашните си 12 депутати; вътрешните борби сред консерваторите да обърнат сегашния им курс за излизане от ЕС; Великобритания отново да кандидатства за членство, след като е напуснала ЕС, да го добие след няколко години преговори без досегашните си привилегии като например отстъпката от вноските в неговия бюджет.

В Спешното отделение на УМБАЛ Бургас отчитат ръст на пациенти с алергични реакции

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/WXlWpS92y-0/

140 души на денонощие търсят лекарска помощ в Спешното отделение на УМБАЛ Бургас през натоварените летни месеци. За сравнение извън активния сезон, техният брой варира между 90 и 100. Пациентите са както местни хора, така и сезонни работници, наши и чуждестранни туристи.

„Имаме много пострадали от катастрофи, чийто брой в последните седмици е голям.  Обикновено при тях травмите са по-тежки, като нашите екипи успяват да реагират бързо, защото имат голям опит. Сред травматичните случаи има и на работници, пострадали по време на смяна”, заявява началникът на Спешно отделение д-р Здравка Инджова.  Преди да оглави най-голямото Спешно отделение в региона, тя дълги години работеше в Реанимацията на УМБАЛ Бургас.

Поне два пъти седмично лекарите помагат и на колоездачи в нетрезво състояние, които са получи травми при падане. При децата пък се наблюдават предимно летни вируси, а жегите обострят хронични сърдечни и неврологични заболявания при възрастните.

„Обръщаме внимание, че има ръст на алергичните реакции от храна или ужилвания от насекоми – оси и пчели. На дежурство имаме между 2 и 5 случая, като най-често са тези, предизвикани от консумация на морски дарове – миди, скариди и калмари. Пациентите знаят, че имат непоносимост към тях, но се изкушават по време на лятната си почивка и попадат в болница. Затова нашият съвет към тях за безпроблемна ваканция, е да внимават какво включват в менюто си”, съветва старши  лекарят в  Спешно отделение д-р Лилия Линкова. По-тежките случаи на алергични реакции се хоспитализират, докато бъдат стабилизирани.

 

Нова световна титла и световен рекорд за Ружди Ружди

http://www.cross.bg/ryzhdi-titla-gyule-1549753.html

/КРОСС/ Златният медалист в тласкането на гюле от параолимпийски игри в Рио Ружди Ружди печели втора световна титла, поставяйки нов рекорд на планетата - 12.47 м. Той остави зад себе си поляка Лех Столтман и иранеца Хамед Амири. Другият ни представител в дисциплината - Георги Киряков, остана на последната, осма позиция с най-добър опит от 9.19 м. Ружди продължава да трупа ценни отличия във витрината си. Освен олимпийската титла, той вече е двукратен световен и трикратен европейски шампион в тласкането на гюле. Със златото на Ружди България вече има два медала от шампионата на планетата в Лондон след бронза на Християн Стоянов на 1500 м.      

Новата звезда на "Левски": Жалко, че при мен сър Алекс не е мятал обувки

https://www.actualno.com/bgfootball/novata-zvezda-na-levski-jalko-che-pri-men-syr-aleks-ne-e-mjatal-obuvki-news_623548.html

Колегите от SportLive.bg спазиха традицията да ви запознават по-обстойно с интересните нови попълнения в българските елитни тимове. Сега в обсега ни е крилото Габриел Обертан, което премина в "Левски". Ще публикуваме с доста съкращения интервюто, което Обертан е дал пред руския "

Слободан Милошевич отново е в ръководството на Социалистическата партия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6348456

Слободан Милошевич отново е в ръководството на Социалистическата партияИзборът на нови членове на ръководството на Социалистическата партия на Сърбия е сред темите в днешния сръбски печат. "Добър ден, аз съм Слободан Милошевич" - името и фамилията на новия заместник председател на Изпълнителния съвет на СПС му помогна да бъде избран, съобщава "Блиц", цитиран от “Фокус“.

Публично обсъждане на предложените за почетни граждани на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=355944

Руската звезда Филип Киркоров, основателят на Фондация „Българска памет" д-р Милен Врабевски и шампионката Елица Янкова са част от деветимата предложени тази година за носители на званието „Почетен гражданин на Варна", припомня Moreto.

Ще снимат филм за Петя Дубарова в Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/zvbRMGv9W4w/

Наесен в Бургас стартира подготовката за заснемането на първия игрален филм за слънчевото момиче на българската поезия – Петя Дубарова. Проектът “Петя на моята Петя” още преди година спечели доверието на сем. Дубарови, а буквално преди дни получи и подкрепата на Националния филмов център, класирайки се на първо място в категорията нискобюджетни филми.

Заглавието е по едноименния разказ на поетесата, разказващ за двете същности на едно и също момиче. Без да е документален и биографичен, филмът гради устойчиви връзки с личността на Петя Дубарова през живота на съвременно младо момиче, което иска да направи живота в училище по-смислен и истински.

Автори на сценария са две заклети почитателки на Петя Дубарова – Нели Димитрова (“Love.net”, “Домашен арест”, “Връзки”, “Възвишение”) и Валентина Ангелова (“Под прикритие”, “Домашен арест”).

Режисьор на филма ще бъде Александър Косев (“Столичани в повече”, “Домашен арест”, “Кантора Митрани”, “Дървото на живота”, “Връзки”, “Откраднат живот”). Продуцент е бургазлията Николай Урумов (“Домашен арест”, “Кантора Митрани”, “България търси талант”, “Вила роза” и българо- руската продукция “Лабиринты любви”). Самият той, също като Петя, е възпитаник на Английската гимназия в Бургас.

Община Бургас ще предостави своето изключително съдействие по време реализацията на лентата.

Засега остава в тайна кой ще изиграе ролята на седемнайсетгодишната Петя.

Нана: Може да се живее с рак и човек да се радва на живота

https://www.vesti.bg/bulgaria/nana-mozhe-da-se-zhivee-s-rak-i-chovek-da-se-radva-na-zhivota-6071736

„Това да бъдеш силен се учи в движение, стига да искаш. Смятам, че ракът се бори с интелект, с любознателност и жертвоготовност. Приемам нещата от гледна точка, че това е някакво познание, че ми носи нещо в живота", каза Нана

Жителите на Копенхаген плащат най-висока цена за халба бира

https://www.24chasa.bg/novini/article/6348445

Жителите на Копенхаген плащат най-висока цена за халба бира

Отдавна е известно, че Копенхаген е един от най-скъпите градове в света, а сега се оказва, че жителите на датската столица плащат най-високата цена за халба бира, сервирана от барман, съобщава The Copenhagen Post, цитиран от “Фокус“.  Според анализ на групата Sovereign, доставчик на корпоративни и доверителни услуги,

Село Ново Лески скочи срещу кариера за мрамор

http://www.cross.bg/leski-novo-karierata-1549752.html

/КРОСС/ Голям протест организират жителите на хаджидимовското село Ново Лески срещу кариера за добив на подземни богатства. Те очакват да бъдат подкрепени и от няколко съседни населени места. Събитието е насрочено за 14:30 ч., но още преди 8 часа се събраха десетки хора, съобщава бТВ. Изпратени са писма с недоволството и исканията им до областния управител на Благоевград, до депутатите от района, до министъра на енергетиката и до премиера. Надеждите на протестиращите са, че няма да се стигне до подписване на концесионния договор за добив на мрамор. Концесионерът на кариерата Димитър Чонгов обаче нямал притеснения, защото спечелил на всички съдебни инстанции. "Бях твърде търпелив, 3 години ги чакам. Съсипаха ми бизнеса", оплака се той и добави, че щял да отвори 20 нови работни места. От Ново Лески обаче го обвиниха, че е извършил редица нарушения, сред които - изграждане на път през нива, за която друг човек има нотариален акт. Местните хора са категорични, че кариерата ще е само на 500 метра от къщите, на 50 метра от насаждения с грозде и градински чай и съвсем близо до карстовия извор Топлицата. "Едни се облагодетелстват за сметка на природата, а ние тук ще дишаме боклуците", възмути се възрастен мъж.    

Загиналите от труса в Гърция са швед и турчин, ранените са над 200 (Снимки, видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6348426

Загиналите от труса в Гърция са швед и турчин, ранените са над 200 (Снимки, видео)Гръцките власти съобщиха, че загиналите туристи от снощното земетресение в Гърция са швед и турчин, пише guardian.com. Жертвите все още не са идентифицирани. Смята се, че те са загинали под останките на бар, който се е срутил от силното земетресение. Трусът беше с магнитуд 6,7 по скалата на Рихтер и беше усетен и в двете ни южни съседки.

По данни на индустрията повече от 26% от кабелните оператори са в сивия сектор

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280865_%D0%9F%D0%BE+%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D1%83%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%BE%D1%82+26%25+%D0%BE%D1%82+%D0%BA%D0%B0%D0%

 

На вчерашното заседание на Комисия по транспорт, информационни технологии и
съобщения беше приет Годишният доклад на Комисията за регулиране на съобщенията за
2016 г. Според доклада на регулатора едва 60,8 % от българските домакинства са абонати на
кабелни, сателитни и IPTV оператори.

Успоредно, две ежегодни национално представителни изследвания - на „ГАРБ Аудиенс
Межърмент България” АД и „Нилсен Адмосфер България&quot; ЕАД за 2016 г. и за 2016 г.
посочват, че този процент е 87%.

Разликата от повече от 26% сочи, че за поредна година кабелни оператори не са подали
верни данни за броя на своите абонати и съответно за реализираните от тях приходи или са
преминали изцяло в сивия сектор. Като резултат нито публичният регистър на КРС, който
отразява декларираните данни от операторите за броя на абонатите на платформените
оператори по чл. 33, ал. 2, т. 6 от ЗЕС, нито годишният доклад на КРС съответстват на
реалното положение на пазара, твърдят от Музикаутор.

Защо са важни тези данни? Абонатите заплащат на кабелните оператори за телевизионните
програми, които получават. С част от тези приходи кабелните оператори заплащат на
правоносителите – телевизионни организации, продуценти, автори и изпълнители на музика.
Тези приходи следва да отчитат и пред органите на НАП. Повече от 26% от тези приходи
остават скрити и ощетяват правоносителите, държавата и обществото.

В резултат приходите от разпространение на телевизионни програми, както и тези на други
авторско-правни индустрии са ограничени от лошата законова регулация и липсата на
коректна публична информация. Останалите платформени оператори работят в среда на
нелоялна конкуренция и липса на прозрачност.

МвНР: Няма данни за пострадали българи при труса в Турция и Гърция

https://offnews.bg//obshtestvo/mvnr-niama-danni-za-postradali-balgari-pri-trusa-v-turtcia-i-gartcia-661053.html

Няма информация за пострадали българи след силния трус в Егейско море, съобщи Външно. 

Българските дипломатически и консулски представителства в Турция и Гърция следят развитието на ситуацията и поддържат постоянен контакт с местните власти.

От МвНР обявиха и телефони на посолствата ни в Анкара и Атина, както и на консулството в Истанбул за български граждани, които желаят да получат актуална информация за обстановката в засегнатите райони или да подадат сигнал за техни близки. 
Посолство на Република България в Анкара:
0090 533 376 37 69
0090 312 467 20 71
0090 312 427 51 42
0090 312 467 20 71
0090 312 427 51 42

Генерално консулство на Република България в Истанбул:
0090 212 281 01 14
0090 212 281 01 15
0090 212 281 01 16
0090 533 383 64 14

Посолство на Република България в Атина:
0030 210 67 48 105
0030 210 67 48 106
0030 210 67 48 107
0030 693 70 96 220

Брифинг на административния ръководител на Апелативен съд – Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/oh2EHhL8u30/

Апелативен съд – Бургас съвместно с ОД „Охрана“ гр.Бургас реализира проект за декоративно и охранително осветление на Съдебната палата, това съобщи на традиционния си брифинг с журналисти административният ръководител на институцията –съдия Деница Вълкова. Проектът стартира в началото на 2017 г., когато сградата се стопанисваше от Апелативния съд. В момента Съдебната палата на Бургас е равномерно осветена, което от една страна отговаря на изискванията за естетическо фасадно осветление, от друга позволява ефективно използване на камерите за видеонаблюдение и повишена сигурност.

„Редно беше сградата –символ на държавността и закона да бъде осветена адекватно и в момента тя представлява един атрактивен обект в нощния облик на Бургас“, посочи съдия Вълкова.

Председателят на Апелативен съд – Бургас призова медиите да съдействат за популяризирането на медиацията като евтин, бърз и ефективен начин за извънсъдебно решаване на спорове.

„Създаден е център по медиация към Окръжен съд – Бургас и Районен съд – Бургас, където гражданите могат да получат съдействие и да бъдат насочени към медиатори, които да спомогнат за бързо и безконфликтно решаване на спорен въпрос, като се избегнат съдебните процедури. Подчертавам, че съдиите не са и не могат да бъдат медиатори“, каза още съдия Деница Вълкова.

Съдебният администратор Павел Фурнаджиев направи демонстрация на поместената в страницата на Апелативен съд – Бургас информация за алтернативната процедура за решаване на спорове извън съда. Тя се намира в панел „Полезно“ и съдържа освен информация за ползите и ефекта от медиацията, за това кой може да бъде медиатор и връзки към сайта на Министерството на правосъдието, където е публикуван Единния регистър на медиаторите. Гражданите ще могат да се запознаят и с Европейския кодекс на поведение на медиаторите, да видят имената на регистрираните медиатори към Центъра в Бургас и контактите с него.

Съдия Вълкова сподели  пред журналисти и впечатления от участието си в първото сертифицирано обучение за магистрати в Сингапур по темата за съдебните технологии. „Беше ми демонстрирана първата в света безхартиена съдебна система и изразявам увереността си, че един ден и в България няма да има хартия в съдилищата и всичко ще се случва бързо, евтино електронно и прозрачно“, коментира председателят на Апелативния съд.

Пребиха трима левскари с бухалки и метални тръби

http://frognews.bg/news_138676/Prebiha-trima-levskari-s-buhalki-i-metalni-trabi/

Трима души са пострадали сериозно, след като били нападнати и пребити докато гледали снощния футболен мач в заведение в столицата. Инцидентът е станал по време на мача ”Левски” – ”Хайдук” (Сплит). Нападението е станало в заведение, намиращо се в букмейкърски пункт в столичният квартал ”Младост”.

МВнР: Няма данни за пострадали български граждани при земетресението в Турция и Гърция

https://www.actualno.com/society/mvnr-njama-danni-za-postradali-bylgarski-grajdani-pri-zemetresenieto-v-turcija-i-gyrcija-news_623545.html

Към момента в дипломатическите и консулски представителства на България в Турция и в Гърция няма постъпила информация за пострадали български граждани при земетресението в западна Турция и егейските острови на Гърция, съобщиха от МВнР. Българските дипломатически и конс

Венецуелски дипломат подава оставка като протест срещу действията на Мадуро

https://www.24chasa.bg/novini/article/6348431

Венецуелски дипломат подава оставка като протест срещу действията на МадуроВенецуелският дипломат Исаяс Медина, бивш пълномощен министър на Каракас в ООН, заяви, че подава оставка заради систематично преследване на граждани, "държавен тероризъм" и нарушения на конституцията, извършвани от правителството на президента Николас Мадуро, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Любители на българския фолклор от 4 континента се събират в Пловдив

https://www.actualno.com/goodnews/lubiteli-na-bylgarskija-folklor-ot-4-kontinenta-se-sybirat-v-plovdiv-news_623539.html

В неделя вечерта се открива 13-ият Международен фолклорен семинар, организиран от АМТИИ, а през цялата идна седмица над сто участници от цял свят ще изучават на място български народни песни и танци. Хората не са професионални музиканти, те имат сериозни професии, но са откр

Трусът в Егейско море убил чуждестранни туристи, ранените над 120

http://www.cross.bg/ostrov-zayavi-ranenite-1549751.html

/КРОСС/ Чуждестранни туристи са загиналите при силното земетресение в Егейско море тази сутрин, заяви кметът на Кос пред местни медии. Националността на жертвите не се съобщава, информира Die Welt. Загиналите са ударени от отломки, след като бар в центъра на града се е разпаднал в резултат на труса, заяви журналист пред Skai, цитиран от Фокус. По данни на говорител на гръцкия флот броят на ранените възлиза на 120 души. Пострадалите са транспортирани с хеликоптери на остров Родос. Според местна новинарска агенция пристанището на остров Кос е силно повредено.  

От Ню Йорк до Вашингтон за 29 минути: Мъск получи разрешение за тунела

https://news.bg/inovations/ot-nyu-jork-do-vashington-za-29-minuti-mask-poluchi-razreshenie-za-tunela.html

"На нюйоркчани им отнема повече време да пропътуват разстоянието от единия край на Манхатън до другия с метро", пише New York Times

Американски компании призовават за облекчаване на руските санкции

http://www.moreto.net/novini.php?n=355942

Редица големи американски компании призовават за внасяне на изменения в законопроект за увеличаване на санкциите срещу Русия, тъй като според тях в сегашния си вид документът ще повлияе отрицателно на американския бизнес. Това съобщава американската телевизия Си Ен Ен.

Психично болен преби момиче и жена в Несебър

http://dnes.dir.bg/news/mvr-poboy-nesebar-26097353

13-годишно момиче и 69-годишна жена са нападнати и бити от непознат мъж в Несебър. По-късно извършителят е задържан и е установено, че е психично болен.

Парламентът обсъжда промени в Закона за предучилищното и училищното образование

https://www.24chasa.bg/novini/article/6348427

Парламентът обсъжда промени в Закона за предучилищното и училищното образованиеПарламентът започна работа с обсъждане на първо четене на промени в Закона за предучилищното и училищното образование, внесени от лидера на БСП Корнелия Нинова и група народни представители. След това депутатите ще гласуват на първо четене Законопроект за държавните помощи, съобщава БТА.  В рамките на парламентарния контрол от 11.

УЕФА удари жестоко Хайдук заради "Убий сърбина"

http://www.cross.bg/haiidyk-yefa-levski-1549750.html

/КРОСС/ Усппехът на Хайдук над Левски може да се окаже чисто морален, но лишен от финансов бонус. УЕФА съсече набързо тима от Сплит след заслужения успех над "сините", съобщава Оффнюз. Хърватският тим е наказан за домакинския мач с датския Брьондби, който ще се изиграе на празни трибуни. Освен, че няма да реализира приходи от половин милион евро, от Хайдук ще трябва да платят и глоба от 55 000 евро заради поведението на феновете си в първия мач със "сините". Причината са скандирания "Убий сърбина". От Хайдук се заканиха да обжалват санкцията. Клубът вече беше наказван преди две години, когато "Полюд" бе частично затворен. Засега УЕФА не включва в наказанията изстъпленията покрай мача с Левски в Хърватия. Тогава агитки се биха по улиците, колата на българи беше подпалена. На самия стадион гостите от София също бяха обиждани и замеряни. Не се размина дори на официалните лица от Левски в ложата, които подадоха официално оплакване до дежурните на срещата от втори кръг на Лига Европа.    

Нана: Ракът ми ще умре преди мен

http://frognews.bg/news_138675/Nana-Rakat-mi-shte-umre-predi-men/

Ако първия път не бях сигурна дали ще живея и няколко месеца, сега като отдавнашен онкопациент съм наясно, че животът продължава и с диагнозата. Това каза водещата Нана Галдуиш, която в края на юни призна, че за втори път започва битка с рака.

Трусът в Егейско море убил чуждестранни туристи, стотици ранени(снимки)

https://offnews.bg//sviat/trusat-v-egejsko-more-ubil-chuzhdestranni-turisti-stotitci-raneni-sni-661050.html

Чуждестранни туристи са загиналите при силното земетресение в Егейско море тази сутрин, заяви кметът на гръцкия град Кос пред местни медии. Загиналите са швед и турчин, според guardian.com

Загиналите са ударени от отломки, след като бар в центъра на града се е разпаднал в резултат на труса, заяви журналист пред Skai, цитиран от Фокус. По данни на говорител на гръцкия флот броят на ранените възлизат на над 200.  

Пострадалите са транспортирани с хеликоптери на остров Родос.

Според местна новинарска агенция пристанището на остров Кос е силно повредено. Хиляди хора прекараха нощта по улиците. 

Трусът в Егейско море убил чуждестранни туристи, ранените над 120

https://offnews.bg//sviat/trusat-v-egejsko-more-ubil-chuzhdestranni-turisti-ranenite-nad-120-661050.html

Чуждестранни туристи са загиналите при силното земетресение в Егейско море тази сутрин, заяви кметът на Кос пред местни медии. Националността на жертвите не се съобщава, информира Die Welt.

Загиналите са ударени от отломки, след като бар в центъра на града се е разпаднал в резултат на труса, заяви журналист пред Skai, цитиран от Фокус. По данни на говорител на гръцкия флот броят на ранените възлиза на 120 души. 

Пострадалите са транспортирани с хеликоптери на остров Родос.

Според местна новинарска агенция пристанището на остров Кос е силно повредено. 

Няма данни за пострадали български граждани при земетресението в Турция и Гърция

http://www.cross.bg/bulgariya-repyblika-gurtziya-1549749.html

/КРОСС/ Към момента в дипломатическите и консулски представителства на България в Турция и в Гърция няма постъпила информация за пострадали български граждани при земетресението в западна Турция и егейските острови на Гърция, съобщават от МВнР. Българските дипломатически и консулски представителства в двете страни следят развитието на ситуацията и поддържат постоянен контакт с местните власти. Български граждани, които желаят да получат актуална информация за обстановката в засегнатите райони или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на телефоните на посолствата на България в Анкара и Атина, както и на генералното консулство на България в Истанбул: Посолство на Република България в Анкара:0090 533 376 37 690090 312 467 20 710090 312 427 51 420090 312 467 20 710090 312 427 51 42 Генерално консулство на Република България в Истанбул:0090 212 281 01 140090 212 281 01 150090 212 281 01 160090 533 383 64 14 Посолство на Република България в Атина:0030 210 67 48 1050030 210 67 48 1060030 210 67 48 1070030 693 70 96 220    

Един на всеки осем души не би гласувал отново за Тръмп

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280864_%D0%95%D0%B4%D0%B8%D0%BD+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D1%81%D0%B5%D0%BA%D0%B8+%D0%BE%D1%81%D0%B5%D0%BC+%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%B8+%D0%BD%D0%B5+%D0%B1%D0%B8+%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BB+%D0%BE%D1%82%D0

 Около един на всеки осем души, които са гласували за президента Доналд Тръмп казва, че може би не би го направил отново, съобщава Ройтерс. Това е следствие от бурните първи шест месеца от управлението на президента.

 

 

Проведеното проучване от Ройтерс показва, че 12% от анкетираните, които са гласували за Тръмп, няма да го направят отново. 7% не знаят какъв избор биха взели, а 81% биха гласували отново за него.
 

Малцинството избиратели, които са променили решението си, дават различни обосновки. Някои са уморени от безкрайното говорене на демократи, медии и съдебната власт. Други са разочаровани от администрацията и липсата на строги действия относно имигрантите.

 


Повече от хората, които са гласували за Тръмп твърдят, че отново биха го направили. Това, което представлява предизвикателство за президента са по-възрастните недоволни и най-вече бели избиратели. И все пак той се нуждае от всеки поддръжник ако иска да спечели втори мандат през 2020.

 

Германските власти екстрадираха 91 търсещи убежище от Сърбия, Македония и Косово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6348423

Германските власти екстрадираха 91 търсещи убежище от Сърбия, Македония и Косово

Общо 91 граждани на Сърбия, Македония и Косово, търсещи убежище в Германия, бяха екстрадирани в четвъртък от властите на федералната провинция Бавария, съобщава изданието Focus, цитирано от “Фокус“. По данни на Министерството на вътрешните работи в провинцията, те са изпратени със самолет от Мюнхен обратно в страните им на произход,

Трима пребити фенове на сините в букмейкърски пункт в София

http://www.cross.bg/trima-sofiya-fytbolen-1549748.html

/КРОСС/ Трима души са пострадали сериозно, след като били нападнати и пребити докато гледали снощния футболен мач в заведение в столицата. Инцидентът е станал по време на мача "Левски" - "Хайдук" (Сплит), съобщава БНР. Нападението е станало в заведение, намиращо се в букмейкърски пункт в столичният квартал "Младост". Няколко привърженици на футболен клуб "Левски" са гледали срещата между любимия си отбор и "Хайдук" (Сплит) по телевизията. В този момент те са били нападнати от мъже, излезли от джип и лека кола. Нападателите са удряли хората с бухалки и метални тръби. Трима от пострадалите са в по-тежко състояние, те са откарани в болница. След инцидента извършителите са избягали. Полицията в София ги издирва. Не се изключва нападението да е дело на привържениците на друг столичен футболен клуб. По-рано днес от МВР съобщиха, че снощната среща между двата футболни отбора от турнира на Лига-Европа е преминала без инцидент. Преди двубоя са задържани трима мъже, носили в себе си маски и метален бокс. Преди началото на второто полувреме е задържан мъж във видимо нетрезво състояние и без документи за самоличност при опит да влезе в спортната зона. Столичната дирекция на вътрешните работи предприе всички необходими мерки за охрана на обществения ред и безопасност на движението в София във връзка с мача, се посочва в съобщение на МВР.  

Икономистът Ил. Лингорски: Смях в залата е, че кешовото ограничениe ще пребори сивата икономика

http://frognews.bg/news_138659/Ikonomistat-Il-Lingorski-Smiah-v-zalata-e-che-keshovoto-ogranichenie-shte-prebori-sivata-ikonomika/

Пазарът на движимите имоти се раздвижи и последва адекватното увеличение на потреблението, тъй като когато се купуват имоти се купуват и всички останали приходящи стоки като мебели и битова консумация.

Защитата: Прокурорите не са разследвали КТБ след затварянето

http://dnes.dir.bg/news/advokati-tzvetan-vasilev-podkrepa-bankite-26097306

Съчинение по картинка в неясен литературен жанр – така адвокатите на Цветан Василев коментираха дългото изложение на прокуратурата по обвинителния акт за КТБ.

Двама загинаха при катастрофа на пътя от връх "Свобода", Смолянско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6348416

Двама загинаха при катастрофа на пътя от връх "Свобода", Смолянско

На 20 юли 2017 г. около 20.00 ч. на път извън републиканска пътна мрежа от връх "Свобода" посока към с. Давидково, местност "Ангелова Каба" преди с. Давидково лек автомобил "Тойота Ланд Круизер" управляван от В. Р. Ф., 53-годишен мъж от с. Баните, община Баните, на прав участък излиза в ляво от платното за движение преобръща се на пътния банкет от

Адвокатите на Цветан Василев: Прокуратурата събори КТБ

https://www.actualno.com/business/advokatite-na-cvetan-vasilev-prokuraturata-sybori-ktb-news_623528.html

Активното действие на прокуратурата събори КТБ. Това заяви Христо Ботев - адвокат на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев след като прокуратурата представи обвинителния акт по делото. Цветан Василев иска много да се върне в България и да се защитава в съда, но ние

Инцидентите през сезона се случват най-често след дежурствата на водните спасители по морето

http://www.moreto.net/novini.php?n=355884

Инцидентите през летния сезон се случват най-често във водоеми от вътрешността на страна или след дежурствата на водните спасители по морето. Това каза в сутрешния блок на Радио „Фокус“ „Добро утро, България“ директорът на Водноспасителната служба към Българския червен кръст (БЧК) Антон Налбантов.

Борисов и Горанов в хор срещу съда: Синджирът си идва, козата я няма (СТЕНОГРАМА)

http://clubz.bg/56436-borisov_i_goranov_v_hor_sreshtu_syda_sindjiryt_si_idva_kozata_q_nqma_stenograma

Решение на Върховния административен съд, с което се отменя на втора инстанция ревизионен акт на Националната агенция по приходите, става повод за остро възмущение на премиера Бойко Борисов и на министъра на финансите Владислав Горанов. Това става ясно от стенограма на последното правителствено заседание.

Съдиите са приели, че ТИР-ът е багаж на шофьора, възмущава се Горанов. Казусът дава повод на министър-председателя да изрази удовлетворение от поисканата от вицепремиера Екатерина Захариева и министъра на правосъдието Цецка Цачева предстояща експертна мисия на европейски магистрати по анализ работата на българските съдии.

(За мярката се заговори изведнъж, след като Сотир Цацаров бе подложен на атаки по повод отминалия евроанализ на прокуратурата, б.р.)

Ето я и частта от стенограмата на МС, в която темата се дискутира:

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Това, което искам да споделя с вас е, че с Решение № 9395 на Осмо отделение на Върховния административен съд от 17 юли 2017 г. след задълбочен анализ Административният съд отхвърля жалбата на НАП срещу отмяната на ревизионен акт, като стига до извода, че ТИР-ът е багаж на шофьора. Това само го споделям, за да разбирате колко е трудно понякога на администрацията да се справи със сложните казуси, които възникват пред нея.

Когато говорим за съдебна реформа, тя прониква във всяка част на нашия обществен и икономически живот и стига до там, че ТИР-ът става багаж на шофьора

(Всъщнност обаче изказването е манипулативно - проверка на Клуб Z показа, че в цитираното решение става въпрос за фирма, чиято основна дейност е превоз на моторни превозни средства и пътници с фериботен кораб по линия Оряхово-Бекет-Оряхово... През ревизирания период фирмата е осъществявала доставки с предмет: услуги по превоз на ТИР, ТИР с ремарке и камион, т.е- - в известен смисъл ТИР-овете наистина са били "багаж", б.р.)

БОЙКО БОРИСОВ: (който явно не е чел съдебното решение - за какво става въпрос): Аз освен да го приема това като виц, не мога да допусна, че това е истина.

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Има го на сайта на съда, Решение № 9395 от 17 юли. "В името на народа" и следва...

БОЙКО БОРИСОВ: Затова госпожа Захариева и госпожа Цачева - нали пратихме едно писмо, защото дори най-малкият коментар по темата ще се приеме, че едва ли не се месим или нещо казваме, - до Брюксел, съдиите и прокурорите, така както искахме за прокурорите, така и за съдиите да дойдат и ето по такива теми да се произнесат и да си обясняват там, просто ако това е вярно.

Аз не мога да го приема, че е вярно, въпреки че Горанов чете дела, да приемеш че камионът, ТИР-ът отзад ти е багажът - значи машинистът може целият влак да му е също багаж по тази логика с товарите. Просто не ми се ще.

Затова да се иска проверка и на съдии и на прокурори, както беше по прокурорите, вие сте искали, но ето по такива дела да дойдат и обяснявайте се...

Ние искаме от НАП да събере приходи да има за заплати, да има за пенсии, ТИР-ът - багаж! Сега това не е само, в края на краищата ако е така, разбира се. И го провери дали е така.

И госпожа Цачева, като отиде на Висшия съдебен съвет … Това малко звучи като синджирът си дойде, козата я няма.

Точно затова са тези проверки - или ние не ги наричаме проверки, а механизъм за подкрепа и подпомагане... Нека да ни подкрепят и да ни подпомогнат, но не може НАП да кажат не събираме или сме осъдени или няма да си съберем приходите от този ТИР, защото той се явява багаж на шофьора. Повтарям, проверете го.”

Държавите, в които пенсионерите живеят най-добре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6348407

Държавите, в които пенсионерите живеят най-добреВсеки, който наближава пенсионна възраст, се пита как ще се промени животът му, когато спре да работи. Някои мислят в перспектива и търсят подходящи дестинации, където да прекарат следващите си години. Ако и вие имате такъв план, може би трябва да обърнете внимание на тази класация, съобщава "Money.bg".

Защо изгониха нудисти от плаж ”Делфин”?

http://dnes.dir.bg/news/nudisti-plazh-delfin-26097247

Преди няколко дни полиция се опитала да изгони нудисти от плажа „Делфин” в залива между Варвара и Ахтопол.

Ексхумираха останките на художника Салвадор Дали

//dariknews.bg/novini/sviat/ekshumiraha-ostankite-na-hudozhnika-salvador-dali-2038160

Останките на испанския художник сюрреалист Салвадор Дали (1904 - 1989) бяха ексхумирани късно снощи в каталунския град Фигерас, Североизточна Испания. Причината е съдебен иск, подаден от Пилар Абел, която твърди, ч

БСП е уникална в Европа. Ето защо:

http://clubz.bg/56435-bsp_e_unikalna_v_evropa_eto_zashto

Българската социалистическа партия, която наскоро спечели президентския пост, е най-антизападната сред мейнстрийм партиите в Европа.”

Това изречение се съдържа в изследване на политическите партии в ЕС, проведено от Европейския съвет за външни отношения. Докладът бе публикуван тази седмица, а най-лесно забележимата новина в него е първото място на „Атака” в класацията на антизападните партии в ЕС. Лесно се вижда и друго - че в антизападния топ 30 България присъства с цели пет политически сили:

„Атака” и Патриотичният фронт (които днес са в коалиция), АБВ, партията на Бареков и БСП. Според класацията, всички те са по-антизападни и по-проруски дори от Гръцката комунистическа партия (ККЕ), на чиито протести се веят сърпове и чукове, горят американски знамена, а по полицията летят коктейли „Молотов”.

Показателно

Изследването е събрало данни за 181 партии, които имат депутати в националните или в Европейския парламент. Оценките са по 12 теми като подкрепа за ЕС, привързаност към либералните европейски ценности, светското начало, отношението към НАТО, свободната търговия, бежанците, войната в Сирия, санкциите срещу Русия, както и конкретни връзки на партии с Кремъл.

Всяка една класация трябва да бъде разглеждана критично и като избор на методология, и като изпълнение, но все пак сравнението е много показателно - антизападничеството доминира българската политическа система. Но не е само България: „В пет държави цялата политическа система клони към антизападни позиции по повечето от 12-те въпроса - Австрия, България, Гърция, Унгария и Словакия”, твърди изследването.

Защо БСП е пред скоби

„С малко изключения това са антисистемни опозиционни партии. По-скоро не е вероятно в обозримо бъдеще те да дойдат на власт”, четем още в изследването.

Казано иначе: сред всички „изпъкнали” антизападни партии, БСП е единствената, която е от т.нар. мейнстрийм формации - тя е основната лява партия в България, втора е по големина в българския парламент и претендира да управлява - последно това се случи през 2013-2014 година.

И ако погледнем политическата активност на БСП в последните седмици, подобни изследвания стават направо излишни. Какво да правим с „чинията” на Бузлуджа, чужденците ще ни изкупят земята, да махнем санкциите срещу Русия - това са сюжетите на стогодишната партия. А когато среднощното подпалване на крана, който демонтираше опасния паметник „1300 години България”, провокира сравнения с акциите от партизанската история на БСП (БКП), партията реагира с две изречения - в първото отхвърли „опитите за внушение”, че има нещо общо, и чак с второто осъди „всяка проява на вандализъм”. Думата „ретро” е слаба в случая.

Двойна природа

В същото време БСП е излъчила председател на Партията на европейските социалисти, а лидерката наскоро говори за правата на човека на форума на Социалистическия интернационал в Ню Йорк. Навън сме за Европа, вътре сме за Евразия. Там сме за борба срещу неравенствата, тук сме заедно с олигарсите. От Брюксел осъждаме анексирането на Крим, от София искаме отпадане на санкциите, наложени именно заради анексията. И не се притесняваме, когато горят европейски знамена на наши мероприятия.

Нищо от това не е ново за българите, но явно трябваше някой да направи това европейско изследване, за да ни припомни реалността. А тя е, че България е една от малкото страни, където бившата комунистическа партия все още е сред основните политически сили; че тази партия все още поставя под въпрос основни европейски принципи; че няма нищо ляво в това да пропагандираш страх от околния свят и носталгия по отминалата диктатура. Толкова много сме свикнали с всичко това, толкова вече не ни прави впечатление тази лъжа, че започнахме да приемаме за нормално дори участието на най-проруската партия в Европа - „Атака” - в управлението на България. Лесно е - на фона на такъв слон в стаята.

Дойче веле.

Плашат мъж с убийство заради отровен алабай

http://dnes.dir.bg/news/kuche-otroven-alabi-26097246

Заплахи за саморазправа и за убийство и закани за съдебни дела – до това доведе смъртта на домашно куче в Ямбол, съобщи bTV.

Газова бутилка взе жертви и рани десетки хора в Китай

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280863_%D0%93%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B1%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%B0+%D0%B2%D0%B7%D0%B5+%D0%B6%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B2%D0%B8+%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B

 Двама души загинаха, десетки бяха ранени при взрив на газова бутилка в малък магазин в китайския град Ханчжоу (източната провинция Чзенцзян), съобщи в петък информационният портал "Чжунго синвенан", цитиран от ТАСС.

Ранените са с различна степен на нараняване. Взривната вълна изби стъклата в дограмите и съседни сгради, и на паркирани на улицата автомобили. 12 противопожарни екипа са започнали дълга борба с огъня, който към този момент е вече овладян. Дванайсет от ранените са в тежко състояние в болница

Жертвите на труса в Гърция са туристи, няма данни за пострадали българи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6348386

Жертвите на труса в Гърция са туристи, няма данни за пострадали българиСилното земетресение от 6,5 по скалата на Рихтер, което бе регистрирано в Егейско море в ранните часове на петък, отне живота на двама души. Кметът на град Кос потвърди пред местни медии, че жертвите са чуждестранни туристи, но тяхната националност към момента не се уточнява, съобщава Die Welt, цитиран от “Фокус“.

Загубата на Стомана Индъстри намалява със 74% до 13 млн. лв.

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/zagubata-na-stomana-indystri-namaliava-sys-74-do-13-mln-lv-243420/

Продажбите се свиват с 12%, но разходите за материали падат по-бързо, а себестойността на продукцията се понижава с 18,5%

Гледат делото за екстрадиция на задържан за трафик на хора в Испания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6348402

Гледат делото за екстрадиция на задържан за трафик на хора в Испания

Окръжният съд в Пазарджик ще гледа дело по Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест срещу Райчо Михайлов от град Септември, съобщиха от Окръжен съд - Пазарджик. Той е задържан с ЕЗА с обвинения за участие в организирана престъпна група, трафик на хора и склоняване към проституция. При първото заседание по делото, на 14 юли,

Лукаку наказа Ман Сити в дома на НАСА (видео)

https://offnews.bg//futbol/lukaku-nakaza-man-siti-v-doma-na-nasa-video-661047.html

Няма съмнение, Ромелу Лукаку се оказва отлична инвестиция на Ман Юнайтед, откъдето платиха 75 милиона паунда за правата на нападателя от Евертън. Белгийският национал се разписа срещу Ман Сити за успеха 2:0. 

Лукаку бележи във втори пореден тест на "червените дяволи" в САЩ. За първи път дерби на Манчестър се изигра извън Острова. Домакин беше Хюстън, а рапърът Дрейк даде старта. В дома на НАСА се разписа и Маркъс Рашфорд.

Мениджърът на "гражданите" Пеп Гуардиола пусна доста експериментален състав, включително и юноши, които доста се понравиха. Колегата му Жозе Моуриньо също не изпадна в див възторг. Специалния в свой стил предпочете да реве за нови играчи.

"Привличането на Лукаку и Линделоф е страхотна работа на нашия директор Ед Уудорд, но ние се нуждаем от още. Погледнете останалите - шампионите взеха трима много опитни и класни играчи.

Сити е активен на пазара, Ливърпул също. Какво да кажем за Уест Хям? С Джо Харт, Чичарито и Арнаутович те ще играят за титлата на Англия", прогнозира Моуриньо.

"Отборите правят фантастични трансфери и аз чакам повече в това отношение. Разбирам трудностите, работим от първия ден и няма да спрем до 31 август", сподели още мениджърът на Манчестър Юнайтед.

Десетки хиляди поляци излязоха отново по улиците на Варшава

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280862_%D0%94%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B8+%D1%85%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%B4%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D1%86%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D1%8F%D0%B7%D0%BE%D1%85%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D0%BF

 Десетки хиляди поляци излязоха отново по улиците на Варшава и други градове, за да протестират срещу спорните съдебни реформи. Те смятат, че новите закони унищожават независимостта на съдебната система и представляват заплаха за демокрацията, припомня Нова.

Протестите избухнаха с нова сила, след като вчера Долната камара на полския парламент прие закон за Върховния съд. Очаква се днес Сенатът, в който управляващите имат мнозинство, да гласува новия законл

Роми запалиха огън на релсите, влакът за Кюстендил закъсня

https://offnews.bg//112/romi-zapaliha-ogan-na-relsite-vlakat-za-kiustendil-zakasnia-661048.html

Закъснение на влакове по линията Кюстендил - София са предизвикали роми от квартал "Факултета". Блокадата е била заради гражданско неподчинение, информира БДЖ. 

За инцидента, станал снощи около 20,30 часа, съобщи първо свидетел по бТВ. Той разказва, че "група роми са си решили да запалят огън директно на жп релсите в района на „Факултета“ и да спрат влака за Кюстендил. Обадихме се на 112 и след дълго чакане дойдоха двама полицаи, които водиха дълги преговори, за да успеят все пак да отворят линията и влакът да продължи с 1 час закъснение. Питам се какво ли още трябва да се случи, за да разберат тези хора, че не могат да си правят каквото си искат и ние всички да сме заложници за техните безчинства", пита мъжът.

Американски компании призовават за облекчаване на руските санкции

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280861_%D0%90%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%BE%D0%B1%D0%BB%

 Редица големи американски компании призовават за внасяне на изменения в законопроект за увеличаване на санкциите срещу Русия, тъй като според тях в сегашния си вид документът ще повлияе отрицателно на американския бизнес. Това съобщава американската телевизия Си Ен Ен.

По данни на канала в списъка с компании, които са против увеличаването на санкциите, са аерокосмическата компания „Боинг", финансовия конгломерат „Ситигруп", операторите на платежни системи „Мастъркард" и „Виза", нефтената корпорация „ЕксонМобил", енергийния гигант „Дженеръл електрик", автопроизводителят „Форд", „Проктър и Гембъл" и други.

По данни на Си Ен Ен компаниите не подкрепят пълното отказване от законопроекта, а смятат, че части от него могат да навредят на американския бизнес. Телевизията посочва, че техни представители водят преговори с конгресмени, опитвайки се да внесат изменения в текста. Разглеждания в Конгреса нов пакет от санкции против Русия във връзка с евентуалната й намеса в политическия процес в САЩ беше по-рано одобрен от Сената

МВФ отпуска на Гърция транш от 1,6 мрлд. евро

http://www.moreto.net/novini.php?n=355940

Международният валутен фонд ще отпусне на Гърция пореден транш в размер на 1,6 млрд. евро, предаде "Ройтерс". Споразумението е на принципна основа. Средствата ще бъдат преведени след получени от кредиторите на страната гаранции за устойчивостта на дълга, както и от провежданите от гръцките власти реформи.

360 000 болни от холера в Йемен

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280860_360+000+%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%B0+%D0%B2+%D0%99%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD

 Болните от холера в Йемен вече са 360 000 души, предаде "Индипендънт". Жертвите са почти 2000 души. Засегната е цялата страна.

Епидемията се определя като най-тежката в съвременната история. Болестта се разпространява по-бързо от предварителните очаквания. Според оценки на ООН, към края на август пациентите с холера трябваше да достигнат 300 хиляди.

Йемен е опустошен от глад и гражданска война, което улеснява още повече бързото разпространение на болестта. Две трети от населението няма достъп до безопасна питейна вода. Холерата е остра чревна инфекция, протичаща с повръщане и бързо обезводняване, като в най-тежката си форма води до смърт.

Цветан Василев е имал изключителната способност да се обгражда с боклуци

https://www.actualno.com/cite/cvetan-vasilev-e-imal-izkluchitelnata-sposobnost-da-se-obgrajda-s-bokluci-news_623530.html

Очевидно е, че по онова време Цветан Василев е имал изключителната способност да се обгражда с боклуци. Това заяви адвокатът на Цветан Василев, Константин Симеонов, по темата с мегаделото "КТБ", в ефира на bTV. Той допълни, че Василев иска много да се върне в България и да се защитава в съда, но "ние нямаме никакви гаранции, че ще има справедлив процес".

Десет министри на парламентарен контрол

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280859_%D0%94%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%82+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BD+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%BE%

 Десет министри от кабинета ще се явят на парламентарен контрол в петък - 21 юли. Пръв на трибуната ще застане вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Към него има само два въпроса - единият е относно разпродажба на военни клубове в страната, а вторият относно финансовото състояние на "ТЕРЕМ - ЛЕТЕЦ" ЕООД и сключвани договори от дружеството.

Веднага след Каракачанов на парламентарната трибуна ще застане министърът на правосъдието Цецка Цачева, която в предишния кабинет бе председател на парламента. Към нея също има два въпроса. Първият е от депутата Павел Шопов относно строителство и въвеждане в експлоатация на нови места за изтърпяване на наказанията, а вторият въпрос е от Васил Антонов и е относно конкретни действия срещу практиката за назначаване на изтърпяващи наказание "лишаване от свобода" на длъжности в българските затвори.

Третият препитан министър ще бъде на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той ще трябва да дава отговори на общо 13 въпроса, сред тях питания за строителството на пътя Бургас-Несебър-Слънчев бряг и замърсяване на питейна вода с арсен в три малки населени места в област Монтана. Четвърти в контрола ще се включи Бисер Петков, министър на труда и социалната политика. Той ще отговори на въпрос относно тенденцията за рязко намаляване на броя на осиновяванията.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев също ще участва в контрола. Той ще трябва да даде отговори на въпроси относно условията за получаване на стипендии от ученици след завършено основно образование, които са с трайни увреждания и/или без родители и относно условията и реда за допълнително финансиране на средищните детски градини и училища.

Министърът на културата Боил Банов ще отговаря пред депутатите за разходването на предвидените финансови средства за българското председателство на Съвета на ЕС 2018, както и на въпрос относно подготовката на НДК за председателството. Банов ще бъде питан и за финансирането на читалищата. В парламентарният контрол ще участват още министърът на икономиката Емил Караниколов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на околната среда Нено Димов и министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Най-спортната версия на "Опел Инсигния" ще е с 260 конски сили

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/07/21/3010699_nai-sportnata_versiia_na_opel_insigniia_shte_e_s_260/?ref=rss


"Опел" разкри първа информация и снимка за най-спортната версия на "Инсигния", която ще дебютира на автосалона във Франкфурт в средата на септември. С колата се връща означението GSi за най-мощните модели в гамата на производителя.<br /><br />Първите модели с това означение са "Манта" GSi и "Кадет" GSi през 1984 година. GSi версии имат също "Астра" и "Корса". След 2012 година обаче спортните версии на моделите на...

Силно заметресение в Гърция и Турция тази нов

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280858_%D0%A1%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%BE+%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%B2+%D0%93%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%B8+%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D1%82%D0%B0%D0%B

 Земетресение с магнитуд 6,7 по скалата на Рихтер беше регистрирано в Егейско море към 1.30 ч. българско време в нощта срещу петък. То е разлюляло Западна Турция и островите на Гърция.

Световните агенции съобщават за две жертви. Ранените са повече от 100 в Гърция и най-малко 70 - в Турция. Минути след първото земетресение, в района на островите Додеканези - също на гръцка територия, е регистриран друг трус от 5,1 по Рихтер. В 1:54 ч. българско време в западните части на Турция пък земята се разлюляла със сила 4,8.

Най-сериозно засегнат е остров Кос. Там има срутени сгради.

По първоначална информация загиналите намерили смъртта си в бар, след като таванът на помещението паднал и ги затрупал. Земетресението е нанесло щети и на крепостта на рицарите от Ордена на Свети Йоан, известни като хоспиталиери. Тя е построена на остров Кос през XIV-XVI век за защита от османските завоеватели и изиграва решаваща роля в борбата с тях.

В турския град Бодрум също има щети. Съобщава се за напукани стени, предимно на по-стари сгради. Болницата в града е била евакуирана от съображения за сигурност. Турската брегова охрана пък съобщи, че земетресението е предизвикало „малко цунами". Засегнати от труса са още гръцките острови Нисирос и Родос.

Адвокатите на Цветан Василев: Има документи, че банкерът е давал пари на Д.П.

http://www.mediapool.bg/advokatite-na-tsvetan-vasilev-ima-dokumenti-che-bankerat-e-daval-pari-na-dp-news266915.html

Делян Пеевски и Бойко Борисов са "големите отсъстващи" от внесения в съда обвинителен акт по делото "КТБ", казаха в петък пред бТВ адвокатите на Цветан Василев - Христо Ботев и Константин Симеонов. Според тях от резюмето на обвинителния акт се разбира, че разследването за КТБ е спряло до затварянето на банката и не се е занимавало с "грабежа" на активи след него.   Адв. Христо Ботев коментира, че депутатът от ДПС е имал бизнес отношения с Цветан Василев, а премиерът Борисов е посочил "конкретни трима души от висшия държавен ешелон" като виновни за станалото с КТБ. Нито Борисов, нито Пеевски са били разпитани по делото.   На 19 февруари миналата година премиерът Бойко Борисов обяви следното: "Истински се надявам, че прокуратурата ще потърси отговорност на основните виновници за източването на КТБ – управата на БНБ. Това според мен са трима души". Той предпочете да не говори с конкретни имена.   Адвокат Константин Симеонов допълни, че всяка сутрин Цветан Василев е получавал справка за наличните пари и направените траншове. "Много често в този лист е фигурирала абревиатурата Д.П. или Д.П.1", каза юристът.   "Това творение (обвинителния акт-б.р.) на прокуратурата е несериозно, защото се говори за грандиозна корупция – ами, разкрийте я тази корупция! По това дело няма едно обвинение (за корупция-б.р.)”, обясни адв. Ботев.   Двамата подробно се спряха на периода, който обхваща делото за източването на банката. То спира на 20 юни 2014 г., когато КТБ е "съборена", според тях.   "Към момента, в който банката я сриват, всички кредити са обслужвани. Те стават необслужваеми след срива, големият грабеж е след 20 юни 2014 г. Аз видях с очите си оценка на международна компания на 13 актива, контролирани от КТБ, за над 3.5 млрд. лв. – "Виваком", НУРТС, "Петрол", "Дунарит". Всички тези активи бяха обезценени, за да могат да си ги напазаруват съответните хора", каза Симеонов.   Според защитата на Цветан Василев в момента се правят законови промени, предназначени само за "тупкане на топката" по делото за КТБ – удължаване на срока за повдигане на обвинения за участие в организирана престъпна група, премахване на задължителното четене на обвинителния акт в съдебна зала и др. Адвокатите ще искат публично разпределение на делото в спецсъда.   И двамата обясниха, че на този етап не съветват клиента си да се прибира у нас. "Каква е вината на Цветан Василев? Негова вина е, че се е предоверил на прекалено много хора, които са били негови приближени и които имаме данни, че близо година преди падането на КТБ са започнали да си подреждат пасианса", каза адв. Христо Ботев.   Адв. Константин Симеонов допълни: "Очевидно по това време Цветан Василев е имал изключителната способност да се обгражда с боклуци".   Татяна Дончева: Делото се води от Пеевски   "Делото се води, на практика, от кръговете, свързани с Пеевски, за да не кажа от самия него, и той не може да бъде в обвинителния акт", коментира на свой ред Татяна Дончева, която беше адвокат по делото в самото му начало. Според нея делото ще влиза и излиза от съда толкова пъти, че хората ще забравят, че е имало КТБ.   "Размерът на обвинителния акт - 1360 тома, при 260 работни дни означава, че ако четете по пет тома на ден, ще ви трябва една година. А тези материали трябва да се четат внимателно, това не е развлекателен роман", каза тя. Дончева допълни, че голяма част от материалите по делото не са предназначени за доказване на тезата на прокуратурата, а за "удовлетворяване на обществения интерес".   Тя определи като "смущаващ напън" на прокуратурата определението, че става дума за "историческо дело". "Аз не съм видяла исторически дела с добър край", коментира Дончева и определи извършваните промени в Наказателния-процесуален кодекс като закон за делото КТБ.   "Прочетох фразата, че личното участие на обвиняемия в процеса не можело да бъде в ущърб на обществения интерес. Общественият интерес е изграден върху правото на защита и правото на обвинението, и правото на съда, и конструкцията на целия процес, който да доведе до истината, а не до едностранчивост и победа на една от страните с всички средства. Тази фраза в обвинителния акт, лично за мен, е изключително смущаваща", каза тя.   По думите й много неприятно впечатление прави употребата на Специализирания наказателен съд за поръчки.   "Тука, и не е за първи път, делото започва от оная прокуратура, която ни е удобна - в случая това беше градската прокуратура, и накрая да бъде докарана в специализирания съд, където ни е удобно. Казвам това, защото вече се разшириха правомощията на специализирания съд", обясни Дончева.

Адвокатите на Цв.Василев: Прокуратурата не е разследвала разграбването на КТБ след затварянето на банката

http://www.mediapool.bg/advokatite-na-tsvvasilev-prokuraturata-ne-e-razsledvala-razgrabvaneto-na-ktb-sled-zatvaryaneto-na-bankata-news266915.html

Разследването по делото за фалита на КТБ спира до 20 юни 2014 г., когато банката беше затворена, а голямото източване започва след това с разграбването на активите й – "Виваком", НУРТС, "Петрол", военните завод "Дунарит" и "Авионамс" и други, които са за над 3 млрд. лв. Това заявиха адвокатите на основния обвиняем по делото Константин Симеонов и Христо Ботев пред бТВ. В четвъртък прокуратурата внесе в Специализирания съд мегаделото за източването на КТБ. По него обвиняеми са общо 18 души, основният от които е бившият мажоритарен собственик на фалиралата банка Цветан Василев. За бившия му партньор – депутатът от ДПС Делян Пеевски няма нищо по делото и той дори не е разпитан. Според защитата на Василев това става въпреки налични документи за Пеевски и кредитите, които фирми свързани с него и майка му са получили от КТБ. Освен това основният свидетел по делото е представил записки, на които фигурират инициалите ДП и ДП1 с посочени суми срещу тях. За това адвокатите ще настояват за разпита на Делян Пеевски пред съда. "Изключително престижно" е поставянето на Пеевски редом до Путин и Обама от прокуратурата, каза адвокат Константин Симеонов. Защитата ще иска публично разпределяне на съдебния състав, който ще гледа делото КТБ. Ще настояваме това да стане в присъствието на медии, обвиняеми и защита, каза Христо Ботев. Според Константин Симеонов вината на Цветан Василев е, че се е предоверил на прекомерно много хора. Фалиралият банкер, който живее в Белград, много искал да се върне в София и да се защитава в съда, но Симеонов го посъветвал да не прави това, защото няма гаранции за сигурността му. Очаквайте подробности

Газова бутилка взе жертви и рани десетки хора в Китай

http://www.cross.bg/gazova-bytilka-vze-zhertvi-i-rani-desetki-hora-v-kitaii-1549747.html

/КРОСС/ Двама души загинаха, десетки бяха ранени при взрив на газова бутилка в малък магазин в китайския град Ханчжоу (източната провинция Чзенцзян), съобщи в петък информационният портал "Чжунго синвенан", цитиран от ТАСС. Ранените са с различна степен на нараняване. Взривната вълна изби стъклата в дограмите и съседни сгради, и на паркирани на улицата автомобили. 12 противопожарни екипа са започнали дълга борба с огъня, който към този момент е вече овладян. Дванайсет от ранените са в тежко състояние в болница.  

Председателят на Общинския съвет в Баните загина при катастрофа в Родопите

http://frognews.bg/news_138674/Predsedateliat-na-Obshtinskiia-savet-v-Banite-zagina-pri-katastrofa-v-Rodopite/

Председателят на Общинския съвет в Баните, обл. Смолян, Велин Фиданов е починал при катастрофа по пътя вр. Свобода-Давидково, съобщиха от ОД на МВР-Смолян. При пътната злополука е починал и един от пътниците в джипа, управляван от Фиданов.

Стартира нов етап от строителството на третия метролъч в София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280857_%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BF+%D0%BE%D1%82+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D1%8

 В петък ще бъде направена първата копка от втората част на третата метролиния в София. Строежът ще започне от кръстовището на бул. „Овча купел" и бул. „Президент Линкълн".

Очаква се линията да свързва центъра със столичните квартали "Oвчa ĸyпeл" и "Гopнa бaня". Изграждането на отсечката ще наложи ограничения на движението до края на годината.

Десислава Танева: Без спекулативни сделки със земеделска земя

http://www.barometar.net/89117/

„Ограничение за земеделската земя категорично трябва да има и то трябва да доведе дотам, че тя да се ползва от земеделските стопани за земеделски цели. Трябва да има нова регулация и нов поземлен кодекс. Малките стопанства трябва да имат достъп до земята, за да развиват земеделската си дейност“, посочи председателят на Комисията по земеделието и […]

Майк Помпео: Интересите на САЩ и Русия в Сирия са различни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6348383

Майк Помпео: Интересите на САЩ и Русия в Сирия са различниДиректорът на ЦРУ Майк Помпео счита, че американските интереси в Сирия са по-различни от руските, предава ТАСС, цитирана от Фокус. Въпреки това, според него двете страни могат да си сътрудничат. Той заяви това по време на конференция посветена на сигурността в град Аспен, щата Колорадо. „Ние разбира се, опитваме да намерим сфери,

Митничари ловят домашна ракия по обяви в нета

http://www.cross.bg/slyzhiteli-rakiya-litra-1549746.html

/КРОСС/ 266 литра домашна ракия по обява в интернет задържаха служители на Митница Лом. Митнически служители на сектор "Оперативен контрол" в отдел "Митническо разузнаване и разследване" на Митница Лом, съвместно със служители на ПИП при ОД на МВР - Видин, извършват проверка на лице подало обява в два сайта в интернет за продажба на алкохол (ракия). Митическите и полицейските служители се представили за клиенти и договорили сделка за 10 литра ракия. След като продавачът се явили на уреченото място със стоката, проверката продължила в село Винарово, обл. Видин, където митническите и полицейските служители открили още 256 литра ракия, без документ за заплатен акциз. Общото количество на задържания алкохол е 266 литра като за него са представени документи за заплатен акциз. Взети са проби за лабораторен анализ. Работата по случая продължава.    

Започва ремонт на пътя Старо Оряхово – Провадия

http://www.barometar.net/89115/

Започва рехабилитацията на път Старо Оряхово – Гроздьово – Провадия. Тя се финансира от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие. На символичната първа копка на двата проекта ще присъства председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов. Изпълнител на строително-монтажните работи на лот 8 е […]

Свръхзвукови ракети и роботи на въоръжение в руските военноморски сили след 2030 година

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280856_%D0%A1%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%85%D0%B7%D0%B2%D1%83%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%B8+%D0%B8+%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D0%BE%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%B5

 Свръхзвукови ракети и роботи ще бъдат приети на въоръжение на руския флот след 2025 г., се казва в документа за държавната политика на Русия в областта на военноморската дейност до 2030 г., утвърден с указ на руския президент Владимир Путин, предаде ТАСС.

 

Свръхзвуковите ракети и роботизираните апарати с различно предназначение, включително така наречените "автономни необитаеми подводни апарати", ще постъпят на въоръжение след 2030 година. В същия документ се казва, че Русия смята стремежа на САЩ за господство в световния океан за заплаха за националната си сигурност. "Съществуващите опасности и заплахи за сигурността на Руската федерация в световния океан се запазват и се появяват нови. Основна сред тях е стремежът на редица държави, преди всичко Съединените американски щати и техните съюзници към господство в световния океан, включително в Арктика, както и към постигане на смазващо превъзходство на своите военноморски сили", се казва в документа.

 

Като други заплахи за сигурността на Русия са посочени териториалните претенции на чужди държави към руски крайбрежни територии и прилежащите води. Заплаха за сигурността създава и увеличаването на броя на държавите, притежаващи мощни и боеспособни флоти, както и разпространението на оръжията за масово поразяване и ракетните технологии. Друга заплаха произтича от стремежа на редица страни да ограничат достъпа на Русия до ресурсите на световния океан и излаза й към жизненоважните морски транспортни комуникации, както и от икономическия, политически, юридически и военен натиск над Русия, целящ да понижи ефективността на морската й дейност. Заплаха създава и отслабването на руския контрол над Северния морски път, чието използване от руския транспорт има исторически корени. Москва се притеснява и от "увеличаването на мащабите на международния тероризъм, пиратството, бракониерството, незаконния морски превоз на оръжия, наркотични и психотропни вещества, както и на химически вещества и радиоактивни материали".

 

Притеснения предизвиква и "съществуването на огнища на въоръжени конфликти и ескалацията на такива конфликти на територии, имащи стратегическо значение за Русия и нейните съюзници, както и на територията на държави, имащи излаз към световния океан". Концепцията на САЩ за "глобален удар" заплашва директно международната сигурност и сигурността на Русия, се подчертава в документа, озаглавен "Основи на държавната политика на Русия в областта на военноморската дейност до 2030 г.", като се отбелязва, че военноморските сили имат важно значение за изпълнението на тази концепция.

 

В документа се подчертава, че през 21 в. ролята на въоръжените сили в борбата за лидерство в океаните и моретата се засилва. "Със своите действия флотите на световните държави са способни да променят изхода от въоръжената борба и резултата от войната като цяло", се казва в утвърдения днес документ.

Адвокатите на Цв. Василев за обвинителния акт: Съчинение по картинка с неясен жанр

http://frognews.bg/news_138634/Advokatite-na-TSv-Vasilev-za-obvinitelniia-akt-Sachinenie-po-kartinka-s-neiasen-janr/

„Съчинение по картинка” в неясен литературен жанр – така адвокатите Христо Ботев и Константин Симеонов коментираха пространното изложение на прокуратурата по темата „КТБ”, което беше публикувано след внасянето на обвинителния акт срещу Цветан Василев и още 17 други.

Десетки хиляди поляци излязоха отново по улиците на Варшава

http://www.cross.bg/desetki-zakon-varshava-1549745.html

/КРОСС/ Десетки хиляди поляци излязоха отново по улиците на Варшава и други градове, за да протестират срещу спорните съдебни реформи. Те смятат, че новите закони унищожават независимостта на съдебната система и представляват заплаха за демокрацията, припомня Нова. Протестите избухнаха с нова сила, след като вчера Долната камара на полския парламент прие закон за Върховния съд. Очаква се днес Сенатът, в който управляващите имат мнозинство, да гласува новия закон.  

МВФ отпуска на Гърция транш от 1,6 мрлд. евро

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280855_%D0%9C%D0%92%D0%A4+%D0%BE%D1%82%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%93%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%88+%D0%BE%D1%82+1%2C6+%D0%BC%D1%80%D0%BB%D0%B4.+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0

 Международният валутен фонд ще отпусне на Гърция пореден транш в размер на 1,6 млрд. евро, предаде "Ройтерс".

Споразумението е на принципна основа. Средствата ще бъдат преведени след получени от кредиторите на страната гаранции за устойчивостта на дълга, както и от провежданите от гръцките власти реформи. След това Управителният съвет ще реши дали договореното да влезе в сила.

В началото на юли, Еврозоната отпусна транш от 8,5 милиарда евро на Гърция. Отпускането на парите идва в точния момент за Атина, тъй като трябва да направи голяма вноска по дълга, за да избегне фалит.

Третата спасителна програма за Гърция е от 2015 г. и ще изтече през следващата година. Атина се надява да получи значително облекчение на дълга в края на програмата. В замяна ще трябва да прокара непопулярни реформи за съкращения, за да балансира публичните финанси. Многохилядни протести на недоволни от крайните мерки гърци съпътстваха преговорите и гласуваните споразумения

 

Шеф на общински съвет загина в катастрофа

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-obshtinski-savet-velin-fidanov-banite-26097116

Председателят на Общинския съвет в родопската община Баните Велин Фиданов и още един мъж са загинали снощи при тежка катастрофа.

На изток от слънцето, на запад в сърцето на Родопа планина

http://www.dnevnik.bg/na_put/2017/07/21/3010240_na_iztok_ot_slunceto_na_zapad_v_surceto_na_rodopa/?ref=rss


Името на село Орцево произлиза от думата "хорце". На времето тук хората са играли най-красивите хора́ от всички околни села.." Споменът от вчерашния разказ на Муса, споделен в кръчмата на селото, ме застига в хладната утрин, още в мига, в който дърпам ципа на палатката.<br /><br />Надиплени родопски хълмове се стелят като зелена мъгла докъдето погледът ти стига, тук там се виждат силуети на къщи, които сякаш някой небрежно е поръсил, за да "подправи" и без...

Свидетелството за съдимост да отпадне въобще

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6347613

Свидетелството за съдимост да отпадне въобщеСвидетелството за съдимост на хартия може да отиде в историята, ако парламентът промени накуп повече от 60 закона. (Виж 7-а стр.) Едва тогава всички институции, както и работодателите, които го изискват от гражданите, ще могат да си го вземат по електронен път, вместо да разкарват хората да висят пред гишетата.

Ружди отново донесе злато за България!

//dariknews.bg/regioni/ruse/ruzhdi-otnovo-donese-zlato-za-bylgariia-2038098

Параолимпиецът Ружди Ружди спечели златния медал в тласкане на гюле на Световното първенство по лека атлетика за хора с физически увреждания, което се провежда в Лондон. Това става ясно от страницата на атлета във Фейсбук. Във хвърлянето на диск Ружди остана четвърти.

Сеизмолог: Земетресението в Егейско море няма връзка с тези в Охрид

//dariknews.bg/novini/sviat/seizmolog-zemetresenieto-v-egejsko-more-niama-vryzka-s-tezi-v-ohrid-2038159

Земетресението в Егейско море няма как да има връзка с тези в Охрид преди няколко седмици. Прекалено голямо е това разстояние. Това коментира за Агенция „Фокус“ проф. Емил Ботев, директор сектор „Сеизмология” към Геофизичния институт към БАН.
 
 „Може да се потърси връзка със земетрес

5 книги за диалог с тийнейджърите

https://offnews.bg//mama-nindzha/5-knigi-za-dialog-s-tijnejdzharite-661052.html

Ако обичате книгите, сто процента сте попадали на ревютата на това момиче. Милена Ташева е книжен блогър в “Аз чета” (най-големия сайт за книги и четене в България) от 2006 и маркетинг мениджър в издателство "Софтпрес" от 2014. Ако я питате кой е предпочитаният й жанр, ще ви отговори, че е разхвърляна във вкусовете си читателка в търсене на перфектната книга, която има суперсилата да открива най-подходящата книга за всекиго. Ето нейните препоръки за тийн книги, които ще ни помогнат да обсъдим някои важни и деликатни теми с децата си.   Да намериш верния тон и път към разговора с тийнейджъри невинаги е…

Плащат се луди пари за обикновени играчи, смята Моуриньо

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/21/3010591_plashtat_se_ludi_pari_za_obiknoveni_igrachi_smiata/?ref=rss


Мениджърът на "Манчестър юнайтед" Жозе Моуриньо смята, че във футбола вече се дават "луди пари" и за обикновени играчи. Изказването му дойде след въпрос за трансфера на Кайл Уокър от "Тотнъм" в "Манчестър сит" за 50 млн. паунда.<br /><br />"Това не ме изненадва, наистина. Мога да си представя, че "Манчестър сити" биха искали да платят 25 млн. паунда за Кайл. Представям си го. Но съм сигурен, че те са почукали на вратата на...

Обясниха защо изглеждат така краката на полския колоездач

https://offnews.bg//koloezdene/obiasniha-zashto-izglezhdat-taka-krakata-na-polskia-koloezdach-661033.html

Бившият лекар на отбора по колоездене FDJ Жерар Гийом даде научно обяснение защо краката на полския участник в Тур дьо Франс Павел Полянски изглеждат по този шокиращ начин, както се вижда на снимката по-горе.

Самият лекар признава, че първоначално и той е бил потресен, като в първия момент си е помислил, че това са крайниците на труп, подготвен специално за упражнение на студенти по медицина, но след това анализира комбинацията от причини, довели до шокиращата визия.

Изминаването на 2800 км с колело натоварва изключително мускулите, които трябва да бъдат подхранвани с кръв или васкуларизация. Повишената нужда води до натоварване на венозната система до крайност.

Колоездачите на практика нямат подкожна мазнина, заради режима си на хранене и тренировки, което позволява на вените да изпъкват по този начин при свръхнатоварване. Друг фактор е специфична диета, която се прилага от 3-4 години за бързо сваляне на килограми.

За състезател в добра форма се приема такъв, чийто вени вече са изпъкнали, тъй като това показва, че е премахнал всяка мазнина от тялото си. Подобни кадри е пускал и лидерът на Тура Крис Фрум, но според д-р Гийом състоянието на поляка определено буди притеснения, тъй като показва нещо съвсем екстремно.

Защо здравноосигурени плащат за лекарска помощ

https://www.vesti.bg/bulgaria/zashto-zdravnoosigureni-plashtat-za-lekarska-pomosht-6071732

Семейство от Бургас плати 125 лв., за да гипсират ръката на малката им дъщеричка

Безплатни ехографски прегледи започват в АГ болницата във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=355939

"СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов - Варна" с подкрепата на община Варна стартира програма под наслов „Профилактика на женското здраве – трансвагинално ултразвуково изследване”. Това съобщиха от лечебното заведение. В нея безплатно могат да се включат жени, жителки на общината, без ограничения във възрастта, със или без оплаквания и симптоми от страна на органите в малкия таз.

Цацаров поиска още един имунитет - на Живко Мартинов от ГЕРБ

http://clubz.bg/56434-cacarov_poiska_oshte_edin_imunitet_na_jivko_martinov_ot_gerb

Главният прокурор Сотир Цацаров е поискал имунитета на народния представител от ГЕРБ Живко Мартинов, съобщиха от държавното обвинение.

"Искането се основава на данни, събрани лично от прокурор от Специализирано звено „Антикорупция" на СГП и потвърдени от проверка,  извършена от ДАНС", лаконично съобщават от обвинението.

Мартинов е общински ръководител на ПП ГЕРБ – Добрич. Член на общински съвет град Добрич. Член на постоянната комисията по „Териториално развитие, жилищна политика и строителство“ и постоянната комисия по „Спорт и младежки дейности“ в общински съвет гр. Добрич. Собственик е на фирма, а като професия е записал "бизнесмен".

През април прокуратурата повдигна обвинение на Стилиян Митев, кумец на депутата от Добрич Живко Мартинов. Той е директор на една от най-големите дирекции в земеделското министерство – „Поземлени отношения и комасация“. Обвинението е за това, че е предоставил на две фирми част от плажа в Кранево, които са извършили незаконно строителство. Бащата на Митев с фирмата си „Митев“ ЕООД е наемател на частта от плажа, собственост на земеделското министерство, писаха тогава медиите.

Стилиян Митев се смята за близък до Живко Мартинов от години. С неговата благословия Митев е назначен в Областна управа в Добрич, а след това и в Министерството на земеделието, категорични са добричлии.

Според прокуратурата Митев предоставил близо 15 декара в района на северния плаж в Кранево, върху които незаконно са били построени малък хотел, заведение, кухненски блок, бунгала, павилиони и други. 

По едно съвпадение строителството на туристическия комплекс е извършено от концесионера на плажа „Макситур бряг на изгрева“ заедно с компанията „Митев“ ЕООД, която е собственост на бащата на Стилиян Митев – Димитър Митев.

По-късно днес прокуратурата ще разкрие подробности за разследването на Мартинов.

Михайлова и Цачева искат помощ от ЕК относно съдебната реформа

http://www.eurochicago.com/2017/07/mihaylova-i-tsatcheva/

Със същото писмо, изпратено преди месец, се иска и външна експертна помощ за Инспектората на Висшия съдебен съвет, свързана с обмяната на опит и добри практики с органи в държави от ЕС, които имат сходни правомощия. Писмото на Михайлова и Цачева е било изпратено до Валдис Домбровски, заместник-председател на ЕК, наблюдаващ работата на Службата за подкрепа на структурната реформа, до Франс Тимерманс, първи зам.-председател на ЕК, и до Александър Италианер, генерален секретар на ЕК.

Димитър Манолов: Зле , работодателите не знаят, че класът ”прослужено време” е отпаднал преди 10 г

http://frognews.bg/news_138635/Dimitar-Manolov-Zle-rabotodatelite-ne-znaiat-che-klasat-proslujeno-vreme-e-otpadnal-predi-10-g/

Ако работодателските организации не знаят, че класът ”Прослужено време” е отпаднал преди 10 г., толкова по-зле за тях. Това каза председателят на КТ ”Подкрепа” Димитър Манолов.

Димитър Манолов: Зле е, работодателите не знаят, че класът ”прослужено време” е отпаднал преди 10 г

http://frognews.bg/news_138635/Dimitar-Manolov-Zle-e-rabotodatelite-ne-znaiat-che-klasat-proslujeno-vreme-e-otpadnal-predi-10-g/

Ако работодателските организации не знаят, че класът ”Прослужено време” е отпаднал преди 10 г., толкова по-зле за тях. Това каза председателят на КТ ”Подкрепа” Димитър Манолов.

Пребиха жестоко фенове на "Левски", трима са в тежко състояние

https://www.24chasa.bg/novini/article/6348376

Пребиха жестоко фенове на "Левски", трима са в тежко състояниеТрима души са пострадали сериозно, след като били нападнати и пребити докато гледали снощния футболен мач в заведение в столицата. Инцидентът е станал по време на мача "Левски" – "Хайдук" (Сплит), съобщава БНР.  Нападението е станало в заведение, намиращо се в букмейкърски пункт в столичният квартал "Младост".

Паргов: Приходите от строителни разрешителни могат да се заделят във фонд "Градоустройство"

http://www.cross.bg/sofiya-pargov-razreshitelni-1549744.html

/КРОСС/ Три зони в София ще бъдат определени за строеж на небостъргачи, това предвиждат предложени вече законодателни промени. Високите сгради ще могат да бъдат между 75 и 125 метра и местата, на които ще се разполагат ще бъдат съобразени с инфраструктурата, която би могла да поеме трафика към тези сгради. Предлагат се и промени за запазване на зелените зони, разширяват се "зелената" и "синята зона" за паркиране. "С тази промяна се надяваме да решим и още един проблем, а той е свързан със зелените площи и пространства, коментира в сутрешния блок на БНТ Калоян Паргов, председател на БСП-София. Той уточни, че това, което се смята за зелена площ, невинаги е, тъй като през годините този терен не е усвоен, но в устройствения план присъства като терен за застрояване със съответните параметри. "Част от приходите на общината идват от строителни разрешителни. До 2009-2010 имаше голям бум на строителството. След това имаше доста голям спад в следствие на финансово-икономическата криза. От 1,5-2 години се връщаме към този период и в следващите няколко години ще се наблюдава повишена активност. Търсенето на жилища в София също, което ще стимулира инвеститорите да усвояват нови и нови терени. София се увеличава с 30 хил. души всяка година. Строителните разрешителни като приход в общинския бюджет могат да бъдат заделяни, ако не всички, една част от тях в т.нар. фонд "Градоустройство", каза още Паргов

Хиляди израелски полицаи са разположени в Йерусалим, очакват се сблъсъци

https://www.actualno.com/asia/hiljadi-izraelski-policai-sa-razpolojeni-v-jerusalim-ochakvat-se-sblysyci-news_623520.html

Хиляди израелски полицаи са разположени в Стария град на Йерусалим, очаквайки сблъсъци с мюсюлмански демонстранти, предава The Times of Israel. Това се случва, след като при извънредна среща на кабинета бе решено, че последната дума за металните детектори на Храмовия хълм, ще прина

Свръхзвукови ракети и роботи влизат в руския военен флот

http://dnes.dir.bg/news/flot-zaplahi-robotizirani-rusia-putin-26097064

Свръхзвукови ракети и роботи ще бъдат приети на въоръжение на руския флот след 2025 година.

Късо съединение обърка за кратко графика на метрото тази сутрин

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/21/3010689_kuso_suedinenie_oburka_za_kratko_grafika_na_metroto/?ref=rss


Късо съединение е причинило забавяне на влаковете на метрото тази сутрин, каза изпълнителният директор на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев, цитиран от агенция "Фокус". Той уточни, че появилите се информации за спиране на движение не отговарят на истината.<br /><br />Просто в интервала около 06.30 часа малко е разреден графикът. Намерено е къде е късото съединение, отстранено е и работата върви нормално", обясни Братоев.<br /><br />По думите му в...

Деница Златева и Вежди Рашидов в прокуратурата заради НДК

http://www.cross.bg/denitza-ministur-borshosh-1549743.html

/КРОСС/ В спецзвеното "Антикорупция" днес се очаква да дадат показания служебният вицепремиер в правителството на Огнян Герджиков - Деница Златева и бившият министър на културата Вежди Рашидов по казуса НДК. След вицепремиера Томислав Дончев, Лиляна Павлова е вторият министър, който беше разпитан вчера от наблюдаващите прокурори. Преди седмица министърът за българското председателство на ЕС разясни причините да възложи проверка в НДК и да освободи изпълнителния директор Мирослав Боршош. Загубите от милиони лева, нарушенията при провеждането на обществените поръчки, липсата на правила и забавянето на ремонта, бяха само част от тях. Мирослав Боршош получи официално две обвинения - за нецелево изразходване на един милион и 700 000 лв., отпуснати на НДК за подготовката за българското председателство на Европейския съюз и за безстопанственост.  

В САЩ обмислят да криминализират антиизраелския бойкот

http://www.moreto.net/novini.php?n=355881

Американски законодатели търсят възможности за криминализиране на подкрепата за антиизраелски кампании, съобщава Тhe Intercept. Според авторите на материала криминализирането на политическата реч и активизма срещу Израел е една от най-големите заплахи за свободата на словото на Запад.

Двама загинаха и десетки са ранени след взрив на газова бутилка в Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/6348370

Двама загинаха и десетки са ранени след взрив на газова бутилка в КитайДвама души загинаха, десетки бяха ранени при взрив на газова бутилка в малък магазин в китайския град Ханчжоу (източната провинция Чзенцзян), съобщи в петък информационният портал "Чжунго синвенан", цитиран от ТАСС и БГНЕС. Ранените са с различна степен на нараняване. Взривната вълна изби стъклата в дограмите и съседни сгради,

Иззеха 35 грама марихуана от къщата на криминално проявен мъж в Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6348368

Иззеха 35 грама марихуана от къщата на криминално проявен мъж в Бургас

4 стръка конопени растения и 35 грама марихуана са иззети при проверка в къщата на криминално проявен мъж. Това съобщиха от ОДМВР - Бургас. На 20 юли, в резултат на получена информация от служители на сектор "Криминална полиция" при Пето Районно управление - Бургас, по време на футболната среща между ПФК "Ботев" - Пловдив и "Бейтар" - Йерусалим,

Регистрираха серия вторични трусове в Егейско море след този от 6,7 по Рихтер

https://www.24chasa.bg/novini/article/6348373

Регистрираха серия вторични трусове в Егейско море след този от 6,7 по РихтерСерия вторични трусове са регистрирани в Егейско море, след като в ранните часове на петък бреговете на Турция бяха разлюляни от трус с магнитуд от 6,7 по скалата на Рихтер, съобщава Greek Reporter, цитиран от “Фокус“.  Минути по-късно в района на островите Додеканези (Южни Споради), на гръцка територия е регистриран друг силен трус с магнитуд 5,

Нана: Ракът ми ще умре преди мен!

http://www.cross.bg/nana-gurdata-sega-1549742.html

/КРОСС/ В началото на юли телевизионната водеща Нана Гладуиш съобщи, че отново се изправя лице в лице с коварната болест рак на гърдата, която веднъж вече пребори. „Готова съм на всичко, за да се справя с рака на гърдата за втори път. Не съм самонадеян човек, за да кажа, че ще успея, но си позволявам да вярвам", каза тя в сутрешния блок на НОВА. От 12 юли тя започна химиотерапия, а хиляди й пожелаха успех в лечението. „Ако първия път не бях сигурна дали ще живея и няколко месеца, сега вече съм наясно, че животът продължава и с диагнозата. Има лечение и за мен сега е много важно да мина този път през рака с желанието да съм красива. Да направя всичко, за да се чувствам добре и хората да видят как може да се живее с рак и човек да се радва на живота", сподели Нана. След шока, когато разбира, че трябва да й бъдат направени две биопсии, тя дори събира сили да се пошегува с болестта. „Втория път не е по-лесно. Вчера до 22.00 часа бях в болницата, чувствах се ужасно зле. За три дни отслабнах три килограма и половина", признава Нана. „Пуснаха ми генетични тестове и се оказа, че имам наследствена обремененост за рак на гърдата и рак на яйчниците. Това вече променя ситуацията и сега ще ми направят шест химиотерапии, след което ще преценят какво следва", разказа водещата. По думите й ракът не е присъда, а диагноза, която ако лекарите наистина са съвестни и добри, могат да спасят пациента

Румънски съд реши да освободи от ареста турска гражданка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6348364

Румънски съд реши да освободи от ареста 
турска гражданкаРумънски съд постанови, че турска гражданка, която Анкара иска да бъде екстрадирана в Турция заради предполагаеми връзки с кюрдските бунтовници, може да бъде освободена от ареста до разглеждане на делото относно екстрадирането й, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  Орал Налан, която има статут на политически бежанец в Белгия,

УЕФА удари жестоко Хайдук заради "Убий сърбина"

https://offnews.bg//futbol/uefa-udari-zhestoko-hajduk-zaradi-ubij-sarbina-661044.html

Усппехът на Хайдук над Левски може да се окаже чисто морален, но лишен от финансов бонус. УЕФА съсече набързо тима от Сплит след заслужения успех над "сините".

Хърватският тим е наказан за домакинския мач с датския Брьондби, който ще се изиграе на празни трибуни. Освен, че няма да реализира приходи от половин милион евро, от Хайдук ще трябва да платят и глоба от 55 000 евро заради поведението на феновете си в първия мач със “сините”.

Причината са скандирания “Убий сърбина”. От Хайдук се заканиха да обжалват санкцията. Клубът вече беше наказван преди две години, когато “Полюд” бе частично затворен.

Засега УЕФА не включва в наказанията изстъпленията покрай мача с Левски в Хърватия. Тогава агитки се биха по улиците, колата на българи беше подпалена. На самия стадион гостите от София също бяха обиждани и замеряни.

Не се размина дори на официалните лица от Левски в ложата, които подадоха официално оплакване до дежурните на срещата от втори кръг на Лига Европа. 

Но наказанието едва ли е утеха за "сините". Битият - бит, глобеният - глобен.

Нана Гладуиш: Втория път не е по-лесно, но ще се боря с рака красива

https://offnews.bg//obshtestvo/nana-gladuish-vtoria-pat-ne-e-po-lesno-no-shte-se-boria-s-raka-krasi-661046.html

Готова съм на всичко, за да се справя с рака на гърдата за втори път. Не съм самонадеян човек, за да кажа, че ще успея, но си позволявам да вярвам, каза водещата Нана Гладуиш по Нова тв. 

В началото на юли тя призна в ефир, че ракът на гърдата, когото веднъж успя да пребори, се е върнал. 

„Ако първия път не бях сигурна дали ще живея и няколко месеца, сега вече съм наясно, че животът продължава и с диагнозата. Има лечение и за мен сега е много важно да мина този път през рака с желанието да съм красива. Да направя всичко, за да се чувствам добре и хората да видят как може да се живее с рак и човек да се радва на живота”, сподели Нана. 

„Втория път не е по-лесно. Вчера до 22.00 часа бях в болницата, чувствах се ужасно зле. За три дни отслабнах три килограма и половина”, признава Нана.

„Пуснаха ми генетични тестове и се оказа, че имам наследствена обремененост за рак на гърдата и рак на яйчниците. Това вече променя ситуацията и сега ще ми направят шест химиотерапии, след което ще преценят какво следва”, разказа водещата на „Съдебен спор”.

По думите й ракът не е присъда, а диагноза, от която, ако лекарите наистина са съвестни и добри, могат да спасят пациента. "Аз искам детето ми да знае това и да вижда в майка си един пример за подражание и да си каже, че може да бъде силен", допълва Нана.

Плажовете „Албена“ и „Бялата лагуна“ минаха международен одит

http://www.moreto.net/novini.php?n=355938

Плажовете "Албена" и "Бялата лагуна", които бяха сертифицирани по Програма "Син флаг" и наградени с престижната световна награда Син флаг, бяха проверени от Международната координация по програмата в Дания.

Самоубийството на Честър Бенингтън - гръм от ясно небе за Linkin Park

//dariknews.bg/novini/sviat/samoubijstvoto-na-chestyr-beningtyn-grym-ot-iasno-nebe-za-linkin-park-2038151

Самоубийството на певеца на Linkin Park Честър Бенинтгън дошло като гръм от ясно небе за останалите членове на състава му, които трябвало да участват във фотосесия с него, съобщава сайтът TMZ.

Двама души загинаха при тежка катастрофа в Смолянско

//dariknews.bg/novini/bylgariia/dvama-dushi-zaginaha-pri-tezhka-katastrofa-v-smoliansko-2038152

Двама мъже загинаха в катастрофа снощи в Смолянско.
 
Трагичният инцидент станал около 21:00 ч. по пътя връх „Свобода“ – Давидково, на около 6 км от родопското село, когато джип „Тойота“ на прав участък се преобръща. На място загинал шофьорът на колата - 54-годишният Велин Фиданов, ко

Бившият ни посланик в Белград и Сараево е песимист за договора с Македония

http://frognews.bg/news_138673/Bivshiiat-ni-poslanik-v-Belgrad-i-Saraevo-e-pesimist-za-dogovora-s-Makedoniia/

Бившият посланик в Белград и Сараево е песимист за бъдещия добросъседски договор. С признаването на Македония България е започнала да прави отстъпки още през 1992 г. Това заяви бившият български посланик в Белград и Сараево Любчо Трохаров.

Бившият ни посланик в Белград и Сараево е песимист за договора с Маедония

http://frognews.bg/news_138673/Bivshiiat-ni-poslanik-v-Belgrad-i-Saraevo-e-pesimist-za-dogovora-s-Maedoniia/

Бившият посланик в Белград и Сараево е песимист за бъдещия добросъседски договор. С признаването на Македония България е започнала да прави отстъпки още през 1992 г. Това заяви бившият български посланик в Белград и Сараево Любчо Трохаров.

Свръхзвукови ракети и роботи на въоръжение в руските военноморски сили след 2030 година

http://www.cross.bg/rysiya-okean-svetovniya-1549741.html

/КРОСС/ Свръхзвукови ракети и роботи ще бъдат приети на въоръжение на руския флот след 2025 г., се казва в документа за държавната политика на Русия в областта на военноморската дейност до 2030 г., утвърден с указ на руския президент Владимир Путин, предаде ТАСС. Свръхзвуковите ракети и роботизираните апарати с различно предназначение, включително така наречените "автономни необитаеми подводни апарати", ще постъпят на въоръжение след 2030 година. В същия документ се казва, че Русия смята стремежа на САЩ за господство в световния океан за заплаха за националната си сигурност. "Съществуващите опасности и заплахи за сигурността на Руската федерация в световния океан се запазват и се появяват нови. Основна сред тях е стремежът на редица държави, преди всичко Съединените американски щати и техните съюзници към господство в световния океан, включително в Арктика, както и към постигане на смазващо превъзходство на своите военноморски сили", се казва в документа. Като други заплахи за сигурността на Русия са посочени териториалните претенции на чужди държави към руски крайбрежни територии и прилежащите води. Заплаха за сигурността създава и увеличаването на броя на държавите, притежаващи мощни и боеспособни флоти, както и разпространението на оръжията за масово поразяване и ракетните технологии

20 маскирани пребиха с бухалки фенове на Левски в заведение в Младост

https://offnews.bg//112/20-maskirani-prebiha-s-buhalki-fenove-na-levski-v-zavedenie-v-mladost-661045.html

Трима души са пострадали сериозно, след като били нападнати и пребити, докато гледали снощния футболен мач в заведение в столицата. Инцидентът е станал по време на мача "Левски" – "Хайдук" (Сплит), съобщи БНР. 

Двайсетина маскирани са пристигнали с автомобили и са нанесли побой на клиенти на квартално заведение в Младост, уточни МВР. Сигналът е получен на тел. 112 около 22,40 часа. На място незабавно са изпратени екипи на полицията и спешна помощ. Пострадалите са транспортирани в болница, те са прегледани и освободени с леки наранявания. На местопроизшествието е извършен оглед, разпитани са свидетели. Криминалистите работят в рамките на образуваното досъдебно производство, изясняват всички факти и обстоятелства около случая, предприети са действия за установяването на извършителите, информира МВР. 

Няколко привърженици на футболен клуб "Левски" са гледали срещата между любимия си отбор и "Хайдук" (Сплит) по телевизията. В този момент те са били нападнати от мъже, излезли от джип и лека кола. Нападателите са удряли хората с бухалки и метални тръби. След инцидента извършителите са избягали.

По-рано днес от МВР съобщиха, че снощната среща между двата футболни отбора от турнира на Лига-Европа е преминала без инцидент.

Преди двубоя са задържани трима мъже, носили в себе си маски и метален бокс. Преди началото на второто полувреме е задържан мъж във видимо нетрезво състояние и без документи за самоличност при опит да влезе в спортната зона.

Пребиха с бухалки фенове на Левски в букмейкърски пункт в София

https://offnews.bg//112/prebiha-s-buhalki-fenove-na-levski-v-bukmejkarski-punkt-v-sofia-661045.html

Трима души са пострадали сериозно, след като били нападнати и пребити докато гледали снощния футболен мач в заведение в столицата. Инцидентът е станал по време на мача "Левски" – "Хайдук" (Сплит), съобщава БНР.

Нападението е станало в заведение, намиращо се в букмейкърски пункт в столичният квартал "Младост". Няколко привърженици на футболен клуб "Левски" са гледали срещата между любимия си отбор и "Хайдук" (Сплит) по телевизията. В този момент те са били нападнати от мъже, излезли от джип и лека кола. Нападателите са удряли хората с бухалки и метални тръби.

Трима от пострадалите са в по-тежко състояние, те са откарани в болница. След инцидента извършителите са избягали.

Полицията в София ги издирва. Не се изключва нападението да е дело на привържениците на друг столичен футболен клуб.

По-рано днес от МВР съобщиха, че снощната среща между двата футболни отбора от турнира на Лига-Европа е преминала без инцидент.

Преди двубоя са задържани трима мъже, носили в себе си маски и метален бокс. Преди началото на второто полувреме е задържан мъж във видимо нетрезво състояние и без документи за самоличност при опит да влезе в спортната зона.

Столичната дирекция на вътрешните работи предприе всички необходими мерки за охрана на обществения ред и безопасност на движението в София във връзка с мача, се посочва в съобщение на МВР.

Инж. Стоян Братоев: Късо съединение забави влаковете на метрото тази сутрин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6348357

Инж. Стоян Братоев: Късо съединение забави влаковете на метрото тази сутринКъсо съединение е причината за забавянето на влаковете на метрото тази сутрин. Това каза изпълнителният директор на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев, цитиран от “Фокус“. "Не е спирано движението, просто в този интервал около 06.30 часа малко е разреден графикът. Намерено е къде е късото съединение, отстранено е и работата върви нормално",

Нана Гладуиш: Искам да съм пример за болните от рак

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6348356

Нана Гладуиш: Искам да съм пример за болните от ракИскам да покажа на хората, че и с рак човек може да се радват на живота. Започнах химиотерапия и след сеанса загубих 3 кг за 3 дни. Оказа се, че имам генетична предразположеност към тази болест, каза тв водещата Нана Гладуиш в сутрешния блок на Нова телевизия, която наскоро научи, че заболяването й се е завърнало отново.

Андрей Делчев: Сезонното поскъпване на горивата тази година го няма

http://www.investor.bg/energetika/472/a/andrei-delchev-sezonnoto-poskypvane-na-gorivata-tazi-godina-go-niama-243425/

Цената на петрола на световните пазари се стабилизира на ниво от около 50 долара за барел, посочи директорът на Българската петролна и газова асоциация

Няколко мъже са пребити, докато гледали мач в заведение

http://dnes.dir.bg/news/poboy-zavedenie-futbolen-mach-26096993

Трима души са пострадали сериозно, след като били нападнати и пребити, докато гледали снощния футболен мач в заведение в столицата, предаде БНР.

Биткойн поскъпна с 25%

https://news.bg/techno/bitkoyn-poskapna-s-25.html

Очакванията около новата платформа за търговия се засилват

Освобождават предсрочно О Джей Симпсън

http://clubz.bg/56433-osvobojdavat_predsrochno_o_djej_simpsyn

Американският футболист и актьор О Джей Симпсън ще бъде освободен предсрочно след като прекара 9 години в затвора за въоръжен грабеж, съобщава Би Би Си.

Комисията за предсрочно освобождаване в Кърсън сити реши той да бъде освободен през октомври. През 2008 г. Симсън беше осъден на 33 години затвор за нахлуването си в хотелска стая в Лас Вегас, където заедно с петима свои приятели е откраднал предмети от спортен колекционер. Пред комисията за предсрочно освобождаване Симпсън изтъква, че съдът по-късно решава, че спортните купи му принадлежат.

На изслушването в четвъртък Брус Фромонг, една от жертвите на въоръжения опит за обир през 2007 г., свидетелства в полза на предсрочното освобождаване на Симпсън:

"Познавам О Джей от много време. Не смятам, че е заплаха за някого. Той е добър човек. Време е да му дадем втори шанс", казва той през комисията.

През 1994 г. Симпсън е оправдан в дело за двойно убийство. Той беше обвинен, че е убил бившата си съпруга Никол Браун и приятеля й Рон Голдман. Шумният процес продължи дълго, а футболната звезда беше оправдана, защото не беше открито оръжието, с което са извършени убийствата. Три години по-късно той е осъден да плати обезщетение от 33,5 милиона долара по граждански иск, заведен от близки на жертвите. Преди две години съдът реши да увеличи сумата на 58 милиона, които още не са платени на семействата им. Според юристи близките на Браун и Голдман могат да предявят претенции към част от бъдещите приходи на Симпсън като печалби от продажбата на възможни книги или филми.

Симпсън получава 20 000 долара пенсия месечно от Националната футболна лига, която обаче не може да бъде обект на претенции от страна на роднините според федералните закони.

След оправдателната присъда Симпсън се снима в няколко холивудски продукции, сред които е и поредицата "Голо оръжие" с Лесли Нилсън.

Деветте години, които спортистът прекара в затвора, са минималният срок, който се изисква, за да се разгледа молбата му за предсрочно освобождаване.

Детските играчки с олово над нормата, икономическият министър с мерки за защита на малчуганите

https://www.actualno.com/politics/detskite-igrachki-s-olovo-nad-normata-ikonomicheskijat-ministyr-s-merki-za-zashtita-na-malchuganite-news_623518.html

Изследвания на Европейския орган за безопасност на храните е установило, че по отношение на оловото не съществува праг, под който експозицията на децата на олово да не води до сериозни последици за здравето. Дори ниското наличие на олово може да причини увреждане на нервн

Роми запалиха огън на жп линия в София, забавиха влака за Кюстендил с 1 час

https://www.24chasa.bg/novini/article/6348351

Роми запалиха огън на жп линия в София, забавиха влака за Кюстендил с 1 часГрупа роми запалиха огън на жп линия като знак за бойкот и предизвикаха забавяне на влак. За инцидента алармира очевидец, цитиран от bTV. "Група роми около 20.30 тази вечер са си решили да запалят огън директно на жп релсите в района на Факултета и да спрат влака за Кюстендил. Обадихме се на 112 и след дълго чакане дойдоха двама полицаи,

Агресивен мъж нападна 14-годишно момиче в Несебър

http://www.cross.bg/nesebur-chasa-otnovo-1549740.html

/КРОСС/ Агресивен мъж напада наред беззащитни жени в Несебър. Мъжът е 33-годишният Божидар Колев. Неговата жертва е Йоана Василева от София, която била на почивка. В сряда около 18:30 часа мъжът безпричинно нанесъл удари на 14-годишно момиче от София. Инцидентът се е случил в района пред зала „Мелса" на несебърската улица „Иван Вазов". Малко по-късно - около 23.30 часа отново безпричинно нападнал и пребил в района на спирката пред хотел „Оазис" 69-годишна жена от Сливен, предаде БТВ. Установено е, че нападателят е регистриран в Центъра за психично здраве, като последно е бил на лечение през пролетта тази година. Сега Колев е задържан за срок от 24 часа, като с прокурорска преписка отново е приведен в специализираното болнично заведение. Работата по случая продължава от служители на Районно управление - Несебър под прякото наблюдение и ръководство на Районна прокуратура - Несебър. Майката на детето призова такива хора да не се пускат да обикалят улиците и да нападат хора.    

Израел забрани на мъже под 50 г. да влизат в Стария град на Ерусалим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6348352

Израел забрани на мъже под 50 г. да влизат в Стария град на Ерусалим

Израелската полиция съобщи, че забранява на мъжете под 50-годишна възраст да влизат на територията на Стария град на Еерусалим по време на петъчната молитва на мюсюлманите – мярка, наложена след серия инциденти, които повишиха градуса на напрежението в чувствителния район, съобщава AFP, цитирана от “Фокус“.

Хиляди протестираха във Варшава срещу промени в съдебните закони

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/21/3010677_hiliadi_protestiraha_vuv_varshava_sreshtu_promeni_v/?ref=rss


Десетки хиляди души излязоха снощи на улиците на Варшава и други полски градове, за да протестират срещу спорните съдебни реформи на управляващата партия "Право и справедливост", съобщиха осведомителните агенции, цитирани от БТА. Според организаторите около 50 хиляди са участвали в протеста пред президентския дворец.<br /><br />Данните на полицията са за 14 хиляди участници. Демонстрантите призоваваха президента Анджей Дуда да наложи вето на закона за Върховния съд, който...

360 000 болни от холера в Йемен

http://www.cross.bg/holera-iiemen-naii-tezhkata-1549739.html

/КРОСС/ Болните от холера в Йемен вече са 360 000 души, предаде "Индипендънт". Жертвите са почти 2000 души. Засегната е цялата страна. Епидемията се определя като най-тежката в съвременната история. Болестта се разпространява по-бързо от предварителните очаквания. Според оценки на ООН, към края на август пациентите с холера трябваше да достигнат 300 хиляди. Йемен е опустошен от глад и гражданска война, което улеснява още повече бързото разпространение на болестта. Две трети от населението няма достъп до безопасна питейна вода. Холерата е остра чревна инфекция, протичаща с повръщане и бързо обезводняване, като в най-тежката си форма води до смърт.  

Върховните магистрати остро срещу мълниеносния съдебен закон

http://clubz.bg/56432-vyrhovnite_magistrati_ostro_sreshtu_mylnienosniq_sydeben_zakon

Съдиите от Върховния касационен съд (ВКС) категорично възразяват против предложените и гласувани на първо четене от парламента изменения и допълнения на Закона на съдебната власт (ЗСВ). Това се казва в тяхно становище, изпратено до Народното събрание и правната комисия в парламента.

Те сочат четири забележки към мистериозния проект, вкаран с неясно какви мотиви мълниеносно от ГЕРБ и "патриотите".

Във връзка с предлаганите кариерни бонуси за членовете на ВСС след приключване на мандата им (т.е. - да си избират в кой съд, прокуратура и пр. да се върнат на работа, б.р.) от ВКС сочат, че те противоречат на принципите за кариерно развитие на магистратите, посочени в ЗСВ.

„Те разширяват кръга на правоимащи, които, противно на възприетото конкурсно начало, могат да избират органите на съдебна власт, в които да правораздават. Този подход принципно е неприемлив и по отношение на включените в чл. 195 , ал.З от ЗСВ лица, заемали длъжности в законодателната и изпълнителна власт, а мултиплицирането му не води до повишаване на качеството на правораздаване – напротив, генерира демотивиращи настроения сред магистратите“, мотивират се върховните съдии.

От ВКС добавят също, че още по-неприемливо е оповестеното в медиите намерение за допълване на законопроекта с норма, предвиждаща удостояване на членовете на ВСС след изтичане на мандата с по-висока от заеманата преди него длъжност.

„Изборните членове на ВСС приемат постовете си при ясни условия и престават да са магистрати. Те получават най-високите възнаграждения, предвидени в съдебната система – тези на председател на Върховен съд и Главен прокурор, без да изпълняват техните конституционни и законови функции. В продължение на пет години членовете на ВСС осъществяват административна и управленческа дейност, но не правораздават. Оповестените нови възможности за завръщането им в съдебната система създават специален ред извън условията, относими за всички останали съдии, прокурори и следователи и са лишени от разумна обосновка в системен и държавнически контекст“, пише в становището на ВКС по законопроекта.

По отношение на другата щекотлива тема - рестрикциите за членуване на магистрати в съсловни организации, различни от профилираните – на съдии, прокурори и следователи, върховните съдии сочат, че тези ограничения в правата на магистратите да се сдружават са безсмислени и водят до изключването им от демократичния дебат в обществото.

„Предлаганите забрани относно научната и преподавателска дейност на магистратите ще лиши обществото от изключителната им компетентност за развитие на правото. Чрез тях магистратското съсловие в Република България ще бъде изолирано и от международната юридическа общност“, категорични са от ВКС.

Оттам настояват „за преосмисляне на внесения законопроект след задължително обществено обсъждане“.

Законопроектът бе вкаран от депутати от ГЕРБ и Обединени патриоти и бе подкрепен от ДПС, като се очаква да бъде окончателно гласуван другата седмица (ДПС бе в основата и при предните промени в ЗСВ, замислени уж срещу тайни общества, да бъде вкарана специална формулировка - магистратите да казват кой в коя съсловна организация членува, б.р.)

Вече над 20 авторитетни съсловни и неправителствени организации изразиха отрицателно становище по поправките, с които се предвиждат редица забрани – за финансиране на съсловните организации, различно от членски внос и и дарения на членове, за членство на съдии, прокурори и следователи в организации на други юристи, забрана магистратите да извършват преподавателска или научна дейност, финансирана от “чужда държава или чуждестранно лице”, както и забрана за всички магистрати да участват в избирателни комисии при произвеждане на избори за народни представители, членове на Европейския парламент от България, президент и вицепрезидент на републиката и местни избори, припомня "Съдебни репортажи".

Само преди дни главният прокурор Цацаров - напротив, бе на точно обратното мнение. Той каза, че "безплатен обяд няма" - явно по повод финансирането на "непослушни" съдийски организации от източници, на които не може да им се хване краят - като "Америка за България".

МВФ отпуска на Гърция транш от 1,6 мрлд. евро

http://www.cross.bg/gurtziya-evro-dulga-1549738.html

/КРОСС/ Международният валутен фонд ще отпусне на Гърция пореден транш в размер на 1,6 млрд. евро, предаде "Ройтерс". Споразумението е на принципна основа. Средствата ще бъдат преведени след получени от кредиторите на страната гаранции за устойчивостта на дълга, както и от провежданите от гръцките власти реформи. След това Управителният съвет ще реши дали договореното да влезе в сила. В началото на юли, Еврозоната отпусна транш от 8,5 милиарда евро на Гърция. Отпускането на парите идва в точния момент за Атина, тъй като трябва да направи голяма вноска по дълга, за да избегне фалит. Третата спасителна програма за Гърция е от 2015 г. и ще изтече през следващата година. Атина се надява да получи значително облекчение на дълга в края на програмата. В замяна ще трябва да прокара непопулярни реформи за съкращения, за да балансира публичните финанси. Многохилядни протести на недоволни от крайните мерки гърци съпътстваха преговорите и гласуваните споразумения.    

Пуснаха от ареста шведа, изритал камериерка в главата

https://offnews.bg//temida/pusnaha-ot-aresta-shveda-izrital-kamerierka-v-glavata-661043.html

Шведският турист, изритал в главата камериерка в „Слънчев бряг”, е на свобода. Съдът в Несебър е променил мярката за неотклонение на Ралф Сундберг в домашен арест. 

Адвокатът на Сундберг е представи документи за договор за наем на апартамент в морския комплекс, съобщи Нова тв. Магистратите уверяват, че няма вариант шведът да се укрие, защото придвижването му се следи от полицията. 

Сундберг е обвинен в нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди, за което може да получи до три години затвор. 

Пред съда шведският турист обяви на предишни заседания, че се срамува от постъпката си, че е бил пиян и не помни нищо. 

Маккейн разкритикува Тръмп за отмяната на програмата за въоръжаване на сирийската опозиция

http://www.cross.bg/trump-razkritikyva-makkeiin-1549737.html

/КРОСС/ Американският сенатор Джон Маккейн остро разкритикува решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отмени секретната програма на ЦРУ за подготовка и въоръжаване на сирийската опозиция, информира ТАСС. Припомняме, по-рано тази седмица вестник "Вашингтон поуст" писа, че Тръмп е взел решение да спре програмата и вместо това да въоръжава Сирийските демократични сили, които предимно са кюрдски бойци. Ако тези съобщения са истина, то администрацията развързва ръцете на Владимир Путин. Всяка администрация, която прави отстъпки на Русия и се отказва от обстоятелна програма за Сирия, е безотговорна и недалновидна. Администрацията все още трябва да формулира визията си за ситуацията в Сирия след разгрома над ДАЕШ ("Ислямска държава"), което не се отнася до всеобхватния подход относно ситуацията в Близкия изток като цяло, поясни Маккейн в съобщение. Според него американската стратегия трябва да се основава на идеята за отстраняването от власт на сирийския президент Башар Асад, което е част от усилията за прекратяване на конфликта в страната. Сенаторът още веднъж разкритикува администрацията, че не е разработила стратегия за по-нататъшни действия в Афганистан.    

Шефът на Общинския съвет в Баните загина в катастрофа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6348341

Шефът на Общинския съвет в Баните загина в катастрофаШефът на Общинския съвет в Баните Велин Фиданов загина на място в тежка катастрофа по пътя между връх Свобода и село Давидково в Родопите.Фиданов заедно с още двама мъже се прибирали с джипа от ловна вила в местността Енихан Баба. На прав участък от върха към село Давидково джипът започва да се върти по самото пътно платно 60 метра.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване