Каракачанов наблюдава учение на тактическа група за специални операции

https://www.24chasa.bg/novini/article/6358528

Каракачанов наблюдава учение на тактическа група за специални операции
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и висши военни наблюдаваха демонстрация на способности на 68-ма бригада "Специални сили" в района на Специализирания учебен център "Црънча" край Пазарджик, съобщава БТА.  По време на демонстрацията бяха изпълнени различни типове парашутни скокове и стрелби,

Кариерният бонус на членовете на ВСС мина в правна комисия

http://clubz.bg/56625-karierniqt_bonus_na_chlenovete_na_vss_mina_v_pravna_komisiq

ПОЛИТИКА висш съдебен съвет всс

Очаквано днес депутатите в парламентарната правна комисия отхвърлиха предложението на ГЕРБ да се ограничи финансирането от чужбина за магистратските организации.

Тъй като законопроектът беше вече минал на първо четене, ГЕРБ-ерите не можеха технически да го оттеглят, както обеща днес Цветан Цветанов, затова просто гласуваха "въздържал се" заедно с Обединените патриоти. БСП и ДПС пък заявиха, че няма да участват в гласуването. В крайна сметка 12 се въздържаха и предложението отпадна.

Христиан Митев от "Обединените патриоти" коментира така преди вота:

"Ние с Ревизоро ще участваме в гласуването,съобразяваме се с колегите, с които сме съвносители на това предложение. Аз искам да им благодаря, няма да навлизам в това какви са мотивите, ясно е какви са мотивите, които наложиха това предложение. Смятам, че това предложение между първо и второ четене е добро, удачно, не мисля, че тук е мястото да навлизаме в тълкуване и разяснение защо се оттегля. Отново смятам, че въпреки всичко, на което станахме свидетели като негативна медийна кампания, смятам,че всички понесохме достатъчно удари."

Председателят на комисията от ГЕРБ Данаил Кирилов разясни своята позиция:

"Не виждам основание с нотка на драматизъм да се коментира конкретната законодателна инициатива. Имаме мотиви само в полза на развитие на съдебната система и съсловните организации на магистратурата. Грижата си е на магистратурата, всички се борим за доверието, върнете доверието на игрището. Няма как ако си крием източниците и доходите да възстановим доверието.

Да, в един момент се явиха европейски фондове. В друг момент, когато подкрепихме европейските фондове, макар да не знаем конкретно кои са проектите, се тръгна на антиамериканско противопоставяне, което според мен доста злоумишлено тълкуване и имтерпретиране на законопроекта. Нека да има мир и спокойствие между властите, но това не означава, че някои организации, които са най-активни и най-активно финансирани на обществото да изяснят целите, да кажат тези тези цели преследване и за тях получаваме еди какви си пари, и участваме в еди какви си проекти."

В добавка все пак падна и предложението да не може да се плаща от чужди фондации и за преподавателска дейност от магистратите.

Друга ключова поправка в Закона за съдебната власт обаче бе гласувана - предложението бившите членове на Висшия съдебен съвет да имат възможност за кариерно развитие без конкурс на същия пост, на който са били - но където в съдебната система си харесат. Особено любопитно бе, че за да възразят на тази точка в заседанието се включиха настоящи членове на ВСС - Соня Найденова, Галина Карагьозова и Юлия Ковачева.

Макар да бяха приветствани от председателят на правната комисия Данаил Кирилов, а Хамид Хамид от ДПС дори да подчерта, че присъствието им "за нас е празник", те всъщност получиха думата едва когато депутатите бяха приели поправките, с които бившите членове на ВСС могат да заемат предишната "или равна по степен длъжност в органите на съдебната власт". 

Въпреки това Юлия Ковачева изрази позицията на част от Съвета - че поправката създава привилегия за членовете на ВСС.

"Предлаганата промяна нарушваа принципно въведеното и трайно защитаваното с редица текстове в закона конкурсно начало за развитието в съдебната кариера. Както за назначаване, така и за преместване", обясни Карагьозова. "Конкурсите в съдебната власт касаят и случаите на преместване. Това, че някой е член на ВСС, не му дава право да ги заобиколи."

Поправката всъщност позволява на един бивш член на Съвета да се премести от един град в друг на същата позиция. Но за това преместване обикновеният магистрат трябва също да се яви на конкурс, дори и на практика да не се издига.

Колева добави:

"В Закона за съдебната власт в подобно положение са и инспекторите. За тях обаче не се предвижда такъв режим."

Найденова каза също:

"Ако членовете на комисията приемат това, следва да направят същото и за чл. 28 - за инспекторите разпоредбите би следвало да звучат еднакво."

Тази реплика предизвика премисляне от страна на Данаил Кирилов, който в крайна сметка реши да добави същата привилегия и за съдебните инспектори. Така неволно членовете на ВСС, вместо да ограничат привилегиите, дадоха повод за разширяването им.

Македонското правителство одобри текста на договора за приятелство с България

http://www.moreto.net/novini.php?n=356275

На заседание вчера правителството на Македония одобри доклада за състоялите се преговори и съгласувания текст на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Македония и Република България, съобщава Македонската информационна агенция.

Парламентарният контрол: Може и по-добре

http://www.cross.bg/kontrol-vuprosi-parlamentarniya-1550233.html

/КРОСС/ Празната зала и слабият обществен интерес показват, че с този инструмент не се работи достатъчно ефективно Народните представители излизат във ваканция и ще почиват през целия месец август, както обикновено. И, както обикновено, свършеното от тях ще се появи във вид на цифри. Справките за броя приети законопроекти, разбира се, са сред измерителите на депутатския труд. Не по-маловажни са и данните за актуалните въпроси и питанията, тъй като чрез тях се осъществява втората важна функция на тази институция след законотворчеството, а именно - контролът върху изпълнителната власт. От години наблюдаваме как точно във времето за парламентарен контрол пленарната зала е празна. Впрочем, тя е най-пълна при особено критични гласувания като вот на доверие или при тържествени заседания. Самите депутати имат интерес към инструмента парламентарен контрол, само когато са в опозиция. Бидейки на власт, малцина партии са показвали умение да работят с него. И ГЕРБ със сигурност не е сред тях. Преместването на прякото излъчване от БНТ 1 в БНТ 2 се изтълкува от опозицията като налагане на информационно затъмнение. Управляващите се опряха на лайфстрийма през сайта на парламента, но за голяма част от по-възрастните българи това е без значение, защото я имат, я нямат БНТ 2, а за интернет да не говорим. Неслучайно това беше и една от първите промени в парламентарния правилник, които направи 44-ото Народно събрание

Класата е вечна: Синиша Михайлович отчая вратаря на Торино

https://offnews.bg//futbol/klasata-e-vechna-sinisha-mihajlovich-otchaia-vrataria-na-torino-661433.html

Треньорът на Торино Синиша Михайлович, някога един от най-добрите изпълнители на пряк свободни удари в света, влезе във фокуса на големите спортни медии в Европа, след като в youtube се появи видео от тренировка на „биковете”, на което се вижда как и на 48 години безпогрешно цели скобата на вратата.

На видеото Михайлович шутира от двайсетина метра, а на вратата пази младият сърбин Ваня Милинкович-Савич, но напразно, защото треньорът му вкарва три последователни гола в горния десен ъгъл.

В края на упражнението Михайлович, със смях, само подава топката на Савич, с ясния извод: Формата е преходна, класата вечна.

Звездата на Михайлович изгрява във Войводина (Нови Сад), с който вдига шампионската титла на Югославия, а след това преминава в Цървена звезда. С червено-белите от столицата той вдига КЕШ през 1991 в Бари, като преди това в реванша от полуфиналите с Байерн вкарва решителен гол от статично положение. Именно в Италия продължава славната му кариера, преминала през Рома, Сампдория, Лацио и Интер. В Серия А той вкарва рекордните 28 гола от фаул, оставяйки зад себе си легенди като Андреа Пирло, Алесандро дел Пиеро и Роберто Баджо.

Треньорската кариера на Михайлович също се развива предимно в Италия: Интер (асистент), Болоня, Катания, Фиорентина, Сампдория, Милан и от 2016 г. Торино. Преди 4 години той за кратко водеше и националния отбор на Сърбия.

20-годишният Ваня Милинкович-Савич е юноша на Войводина (Нови Сад) и през 2015 година спечели световната титла с отбора на Сърбия (U20) в Нова Зеландия. Малко преди това бе купен от Манчестър Юнайтед, но така и не успя да заиграе за „червените дяволи”, защото имаше проблеми с изваждането на работна виза. Последва завръщане във Войводина и трансфер в полския Лехия. За тима от Гданск той записа 29 успешни мача и през това лято премина в Торино, където сменя напусналия Джо Харт. По-големият брат на Ваня е Сергей Милинкович-Савич, футболист на Лацио и един от най-големите млади таланти на Сърбия.

Този клип напомня на една история от периода в който легендарният бразилец Зико водеше турския гранд Фенербахче. Тогава вратарят на тима Ростю Речбер си позволява да подметне на съотборниците си нещо от сорта на: "Абе, този чак толкова добър ли е бил, та всички се отнасят към него с толкова много уважение". Зико, неслучайно наричан Белия Пеле, разбира за това и решава да му покаже. На следващата тренировка новият треньор залага 10 топки на границата на наказателното поле и вкарва на Речбер 7 поредни гола. Тогава капитанът на отбора моли треньора да прости на вратаря и да спре с открития урок пред очите на целия отбор.

Опозиционен лидер призова военните във Венецуела да оттеглят подкрепата си за правителството

https://www.24chasa.bg/novini/article/6358507

Опозиционен лидер призова военните във Венецуела да оттеглят подкрепата си за правителството 

Известният опозиционен лидер Леополдо Лопез публикува видеоклип, в който призовава военните да оттеглят подкрепата си за правителствения план за пренаписване на Конституцията, съобщава AFP, цитирана от "Фокус".  Леополдо Лопес, който бе поставен под домашен арест по-рано този месец след почти три и половина години във военен затвор,

Руши се кейовата стена под Дунавския парк в Силистра

https://www.24chasa.bg/novini/article/6358496

Руши се кейовата стена под Дунавския парк в Силистра 
Кейовата стена под Дунавския парк в Силистра се руши. Избуялата между каменните блокове растителност не е чистена отдавна. Има опасност реката да завземе брега.  Тревите и храстите разрушават спойката между камъните на кейовата стена и образуват фуги. Дупки, през които влиза вода, тогава когато се качи нивото на реката, а през зимата и лед.

Позор! Прокуратурата плагиатства от Уикипедия и сайт за студенти, за да „обясни“ КТБ

http://frognews.bg/news_138961/Pozor!-Prokuraturata-plagiatstva-ot-Uikipediia-i-sait-za-studenti-za-da-obiasni-KTB/

Материалът, озаглавен „Общ поглед върху „моделът КТБ“, който публикува на сайта си Прокуратурата, съдържа изплагиатствани пасажи от Уикипедия (bg.wikipedia.org) и от сайта за студентски разработки Реферати (referati.org).

Прокуратурата плагиатства от Уикипедия и сайт за студенти, за да „обясни“ КТБ

http://frognews.bg/news_138961/Prokuraturata-plagiatstva-ot-Uikipediia-i-sait-za-studenti-za-da-obiasni-KTB/

Материалът, озаглавен „Общ поглед върху „моделът КТБ“, който публикува на сайта си Прокуратурата, съдържа изплагиатствани пасажи от Уикипедия (bg.wikipedia.org) и от сайта за студентски разработки Реферати (referati.org).

БЛС "чисти" дефицита на НЗОК 2018 за медицински дейности с увеличение на бюджета с 402 млн. лв.

https://www.actualno.com/healthy/bls-chisti-deficita-na-nzok-2018-za-medicinski-dejnosti-s-uvelichenie-na-budjeta-s-402-mln-lv-news_624424.html

Български лекраски съюз (БЛС) изготви макрорамка на бюджета на НЗОК за 2018 г за медицински дейности, в който не е заложен дефицит. "Трябва да се сложи край на планирането на дефицит в медицинските дейности и медицинските изделия, прилагани в болничната помощ. Практиката пока

София става европейска столица на колите през октомври

https://www.24chasa.bg/avto/article/6358508

София става европейска столица на колите през октомвриМеждународният автомобилен салон София 2017 ще се проведе през октомври, само месец след най-голямото изложение в автомобилната индустрия. Тази година нашето изложение ще бъде най-мащабното и посетено експо в 26-годишната история на родния автосалон. Изложителите вече надхвърлиха с 10 участниците в предишния автосалон през 2015 г.

Държавният резерв купува 16 хил. тона пшеница

http://econ.bg/Новини/Държавният-резерв-купува-16-хил-тона-пшеница_l.a_i.746112_at.1.html

Обществена поръчка за доставка на 16 042 тона мека пшеница, обяви Държавна агенция Държавен резерв и военновременни запаси. Точното количество,...

Лидер на косовско движение: Хашим Тачи се държи като крал на Косово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6358486

Лидер на косовско движение: Хашим Тачи се държи като крал на Косово
Лидерът на косовското движение "Самоопределение" Висар Имери обвини президента Хашим Тачи, че се държи като че ли е "крал" на Косово, пише прищинският вестник "Коха диторе", цитиран от БТА.  Има правила, които определят на кого да се връчи мандат за съставяне на парвителство, каза Имери. "Гражданите си казаха думата и нито Тачи,

Бивш съратник на Валери Симеонов го заподозря в съучастие в трафика на хора

https://offnews.bg//politika/bivsh-saratnik-na-valeri-simeonov-go-zapodozria-v-sauchastie-v-trafika-661431.html

Бившият депутат от Националния фронт за спасение на България (НФСБ) Димитър Байрактаров смята, че върху трафика на хора има политически чадър, в който участва лично вицепремиерът Валери Симеонов. 

В интервю за телевизия България Он Ер той не изключи възможността дори чужденците, преди да бъдат отведени към границата, да са пренощували в хотела, който доскоро беше соб на Симеонов. 

"От изнесеното в медиите се вижда, че има много добре създадена организация по транспортирането на тези "ВИП" персони, защото не можеш да организираш автомобил, който да наподобява автомобилите на НСО", коментира Байрактаров. 

Той обясни, че Анелия Велева е била на почивка на Черноморието, когато вероятно е получила телефонно обаждане с нареждане да придружи група хора:

Допускам не политически чадър, както пишат хората в социалните медии - политическа шатра. Тук политическият заслон е върху трафика с хора. Самата организация. Анелия, според мен, може и да не съм прав, това ще докажат съответните институции, е попаднала съвсем случайно точно в този случай. Тя е била на море през това време, най-вероятно ѝ се е обадил някой политически лидер, казал е, че трябва да придружат някакви хора и оттук следват вече няколко интересни въпроса. 

Байрактаров описа Велева като "едно изключително скромно момиче", което има собствен бизнес с дрехи. "Безкрайно съм изненадан и шокиран, защото не намирам мотиви това момиче да участва в такава престъпна схема", коментира той. 

"Как са преминали тези ВИП-имигранти границата? Нали имаше един вицепремиер, който обясняваше колко е сигурна според него "великата ограда". Обществото вече започва да придобива впечатление, че тази "велика ограда" е изградена, за да регулира именно платения трафик на хора", каза още ексдепутатът.

Байркатаров обясни, че има основания да се съмнява в участието на Симеонов в тази схема: 

Имам основания, а и не само аз, но и обществеността, да проявява такива съмнения.

Той попита дали чужденците не са преспали в хотел на фирма на Валери Симеонов.

"Дали пък тези хора не са били приютени в един хотел в Малко Търново извън града и е много удобен приют", попита той.

Той припомни случаи, при които е имало превозвани имигранти в камиони на фирмите, строящи оградата на границата.  По думите му бизнесът с хора е много по-скъп от бизнеса с оръжие и наркотици, за това не може да не се случи без политическа подкрепа, защото процесът има няколко фази - прекарване на хората през границата и издаване на документи. Той припомни, че имало скандал с това, че ВМРО държали процеса по изкарване на документи.

Според него политическият чадър е позициониран именно в тази "националистическа политическа формация".

Той смята, че е имало добра реакция на МВР, която е объркала сметката на трафикантите по върховете. Байрактаров припомни, че Валери Симеонов е бил основният политик, който е демострирал най-голяма заинтересованост около изграждането на тази ограда. 

"Може би една от причините е именно тази - трафикът на хора. Нямаме доказателства, за това има прокуратура", обясни той. Според него вече има информация за това, че изпълнителите на строежа на оградата са работили на цени от 700 лв. на метър, а подизпълнителите - по 20 лв. на метър.  

САЩ смъмриха Борисов и той дръпна тъпите промени в ЗСВ

http://frognews.bg/news_138960/SASHT-smamriha-Borisov-i-toi-drapna-tapite-promeni-v-ZSV/

ГЕРБ оттегля промените в Закона за съдебната власт, които предвиждаха ограничаване на външното финансиране на магистратските организации. Изненадващият обрат се случва часове след като цялата медийна изтерия на Пеевски (и на Борисов) избълва змии и гущери срещу фондация „Америка за България”.

"Филип Морис" влага 490 млн. евро във фабрика за бездимни цигари в Румъния

http://www.mediapool.bg/filip-moris-vlaga-490-mln-evro-vav-fabrika-za-bezdimni-tsigari-v-rumaniya-news267137.html

Тютюневият гигант "Филип Морис Интернешънъл" (ФМИ) обяви, че планира да вложи близо 490 млн. евро за трансформиране на своята цигарена фабрика в румънския град Отопени край Букурещ във високотехнологично съоръжение за производство на новите нагреваеми бездимни тютюневи стикове HEETS, които се използват с IQOS-системата за нагряване на тютюна. Вече е започнало преструктурирането на фабриката в Румъния в съоръжение за производство на тютюневи стикове HEETS. Плановете са трансформацията да приключи до 2020 г. Инвестицията ще създаде 300 нови работни места за висококвалифицирани работници в допълнение към вече заетите в нея 600 души. "Инвестицията ни в Румъния е поредно доказателство за нашия ангажимент за постигане на бъдеще, в което бездимните продукти ще заместят изцяло цигарите", коментира Андре Каланцопулос, главен изпълнителен директор на ФМИ, цитиран в съобщението. Той дава за пример преминаването на 2.9 милиона пушачи по света от традиционните цигари към ползването на продукта IQOS, с който тютюнът се загрява електронно, но не гори и не отделя дим, а изпуска пара без катран. "Очакваме тази тенденция да продължи и трансформирането на румънската фабрика ще ни помогне да посрещнем нарастващото търсене от страна пълнолетните пушачи по света на по-добри алтернативи на цигарите", допълва Каланцопулос. ФМИ обяви по-рано тази година, че увеличава производствения капацитет на своята фабрика за производство на тютюневи стикове HEETS в Болоня, Италия. Освен това планира инвестиция за изграждане на нова фабрика за HEETS в Дрезден, Германия, и трансформира цигарените си фабрики в Гърция и Русия в производствени мощности за HEETS. IQOS и HEETS се предлагат на повече от 27 пазара в света, включително и в ЕС в Гърция, Италия, Португалия, Полша и др., а в Румъния са на пазара от ноември 2015 г. Плановете на ФМИ са до края на 2017 г. новите продукти да се предлагат на 30-35 пазара. У нас също се извърши законодателна подготовка на пазара за навлизането на бездимните цигари, след като преди две седмици бяха приети поправки в Закона за акцизите. Според тях от 1 януари 2018 г. се регламентира търговията с този продукт и акцизната ставка ще е колкото на рязания тютюн, като не бе прието искането на тютюневите компании за нулев акциз.

Сибир ще стане най-доброто място за живеене до 2080-а

http://www.cross.bg/sibir-stane-zhiveene-1550232.html

/КРОСС/ Сибир ще стане най-приятното място за живеене в света най-много след две поколения. Това прогнозират учени от Красноярск в свое изследване за влиянието на глобалното затопляне, предава РИА Новости. Поради климатичните промени Сибир, който дълго се славеше като прокълнато място за изпращане на лагерници в ГУЛАГ, ще се превърне в най-желаната дестинации за живеене. Към 2080 г. Сибир, простиращ се през седем руски часови зони, ще стане много по-топъл и гостоприемен, твърдят учените. Регионът се простира от Уралските планини до Тихия океан. След 60 години неговото население ще се увеличи три пъти. В края на 21-и век от 50 до 80% от територията на Сибир ще има мек климат, благоприятен за селското стопанство. Сибирските селскостопански култури ще се преместват със 70 километра на север с всяко следващо десетилетие. По-топлият климат ще даде възможност в тази част на света да се отглеждат ориз и грозде.  

Премиерът на Испания Мариано Рахой: Не знаех за черната каса на партията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6358477

Премиерът на Испания Мариано Рахой: Не знаех за черната каса на партиятаИспанският премиер Мариано Рахой, който днес се яви като свидетел в процес за голяма корупционна афера, включваща депутати от неговата партия, заяви пред съда, че не е знаел за незаконна схема за финансиране на неговата Народна партия и не е вземал никакви незаконни пари, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.

Венецуелската опозиция призова военните да не подкрепят президента

http://www.mediapool.bg/venetsuelskata-opozitsiya-prizova-voennite-da-ne-podkrepyat-prezidenta-news267136.html

Един от водачите на венецуелската опозиция Леополдо Лопес призова военните да не признават проекта за Учредително събрание на президента Николас Мадуро, предаде Франс прес. "Приканвам ви да не ставате съучастници в унищожаването на републиката, в една конституционна измама, в репресиите", заяви Лопес - основател на партия "Народна воля", във видео, качено в Туитър. "Бъдете сигурни, че ще получите подкрепата на гражданите и на Конституцията", добавя във видеото опозиционерът, който на 8 юли излезе от затвора, след като прекара там три години и пет месеца и сега е под домашен арест. Опозицията отправи ултиматум към Мадуро преди планираните за неделя избори за Учредително събрание, предизвикали бурни протести. Допитване на социологическия институт "Датаналисис" показва, че около 70 процента от венецуелците са против Учредителното събрание. Античавистите (противници на последователите на бившия президент Уго Чавес, чийто приемник е Мадуро) смятат, че условията на изборите са несправедливи и облагодетелстват лагера на управляващите. В проекта на президента за пренаписване на Конституцията те виждат средство за Мадуро да остане на власт, като заобиколи избрания парламент и избегне президентските избори в края на 2018 г. Обръщението към основния поддръжник на президента Мадуро - армията, е публикувано в момент, когато Венецуела се готви за 48-часова обща стачка (днес и утре), свикана от опозицията. Началото на стачката е планирано за 6 ч. сутринта местно време (10 ч. по Гринуич). Като знак за растящото напрежение и страховете от ново насилие венецуелците се опитат да се запасят с провизии. "Купувам хранителни стоки, които са трайни - консерви и замразени продукти. Трябва да се подготвим, за да не умрем от глад", каза пред АФП жителка на Каракас. Освен призива за бойкот на изборите в неделя, опозицията планира голям протест в столицата в петък. Друг опозиционен лидер, Енрике Каприлес, призова сънародниците си да участват масово в стачката и в протестното шествие в петък. "Мадуро иска да изолира Венецуела от демократичния свят", предупреди той. Ройтерс отбеляза, че държавни предприятия като петролната компания "Петролеос де Венесуела" (PDVSA), която осигурява 95 процента от приходите на Венецуела от износ, днес няма да стачкуват. Някои държавни чиновници (общо 2,8 милиона души) казаха, че имат строга заповед да не се отлъчват от работа, посочва агенцията.

Втори ден издирват отнесено от река Вит дете

http://dnes.dir.bg/news/mvr-pleven-reka-vit-26126151

Втори ден спасителни екипи издирват 7-годишно дете, отнесено от река Вит край плевенското село Комарево.

Македонският кабинет прие текста на договора с България

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-dogovor-zaev-kabinet-borisov-3-26126152

Правителствто на Македония одобри текста на договора с България, който се очаква да бъде подписан идната седмица, предаде БТА.

Разтревожени за бъдещето си, хиляди венецуелци пристигат всеки ден в Колумбия

http://www.mediapool.bg/raztrevozheni-za-badeshteto-si-hilyadi-venetsueltsi-pristigat-vseki-den-v-kolumbiya-news267135.html

Подобни на мравки, хиляди натоварени с тежки куфари венецуелци минават всекидневно границата с Колумбия, опитвайки се да емигрират или да се снабдят с припаси, разтревожени от задълбочаване на кризата в страната им с избирането на Учредително събрание в неделя. В сянката на едно дърво Мария де лос Анхелес Пичардо прави почивка, след като е минала през граничния пункт Виля дел Росарио със съпруга си и 4-годишния им син в задушното и горещо време в тази част на колумбийския департамент Норте де Сантандер. "Трябваше да ускорим заминаването си, понеже в неделя предстоят избори и не знаем какво ще стане. Отиваме в Перу", каза за АФП 29-годишната жена, докато синът й си играе с друго венецуелско "мигрантче". Свикването на избори за Учредително събрание във Венецуела засили мобилизацията на протестиращите, които от четири месеца настояват за оставка на президента Николас Мадуро. Протестите взеха вече сто жертви. [div class='right_orange']Венецуелската опозиция призова военните да не подкрепят президента   Един от водачите на венецуелската опозиция Леополдо Лопес призова военните да не признават проекта за Учредително събрание на президента Николас Мадуро, предаде Франс прес. "Приканвам ви да не ставате съучастници в унищожаването на републиката, в една конституционна измама, в репресиите", заяви Лопес - основател на партия "Народна воля", във видео, качено в Туитър. "Бъдете сигурни, че ще получите подкрепата на гражданите и на Конституцията", добавя във видеото опозиционерът, който на 8 юли излезе от затвора, след като прекара там три години и пет месеца и сега е под домашен арест. Още[class='right_orange' div] Директорът на колумбийската служба по миграцията Кристиан Крюгер заяви пред АФП, че властите са подготвили "план за извънредни ситуации", предвиждащ няколко сценарии, включително масов наплив на хора от съседната държава. Въпреки че се е наложило да остави двете си дъщери в Баркисимето, на около два часа с автобус от Виля дел Росарио, Мария Пичардо смята, че няма друго решение освен да замине. "Вече не можем да си осигурим храна. Не можеш да отидеш на работа, тъй като няма сигурност заради протестите", казва тя без всякаква надежда да се върне в страната си. Притокът от венецуелци в Колумбия е толкова голям, че в Кукута, главен град на департамента, от ден на ден има все повече нелегални работници, търсещи работа по площадите, и скромни ресторантчета, които предлагат традиционни за съседната страна ястия. Голяма част от тези хора само минават през Колумбия на път за други страни или идват, за да попълнят отново запасите си от провизии. "Между 300 000 и 350 000 венецуелци обаче вече живеят в страната", почти половината от тях - незаконно, казва Крюгер. След като е живял 23 години във Венецуела, Уилям Галвис решил да се върне в родната си Колумбия заедно с жена си и 8-годишния им син, които имат венецуелско гражданство. "Тъй като правителството на Мадуро не иска да отстъпи, за съжаление не ни остава нищо друго, освен да се върнем. Повечето венецуелци, които пътуваха с нас, отиваха в Еквадор, Перу, Чили и Колумбия, понеже повече не издържат", обясни 45-годишният търговец. Последната капка била невъзможността да намери лекарство за жена си във Венецуела. Тогава семейството напълнило четири куфара с дрехи и тръгнало, надявайки се да стигне до Кукута и да изчака да види какво ще стане с Учредителното събрание, преди да се върне за останалите си вещи. Около 25 000 венецуелци влизат всеки ден в Колумбия и също толкова излизат от нея, след като са дошли да напазаруват стоки като ориз, захар, тестени произведения, продукти за лична хигиена и почистване или да спечелят малко пари с работа "на черно". Енхембер Кастильо например продава автобусни билети във Виля дел Росарио, за да се препитава и да праща средства на близките си, останали от другата страна на границата. "Да се живее във Венецуела е изключително трудно. Не е лесно да изхранваш семейство. Хората се опитват да излязат от страната и да напазаруват тук нещо за ядене, за да го занесат после у дома", казва 40-годишният мъж, който иска да намери постоянна работа в Колумбия - една от страните с най-голяма безработица в района. Крайната му цел е да се установи с жена си и дъщеря си в Богота, където вече живеят майка му и сестра му. Колумбийските власти смятат, че миграционната криза в резултат на обстановката във Венецуела е проблем за Латинска Америка и организираха срещи по темата с други страни като Перу, Бразилия, Мексико и Панама. "На регионално равнище свикахме поредица кризисни срещи. Със сигурност става дума за ситуация, която не засяга само Колумбия, а целия район", подчертава Крюгер. По БТА

Съдът в Белград: Не сме компетентни да върнем Цветан Василев

http://clubz.bg/56624-sydyt_v_belgrad_ne_sme_kompetentni_da_vyrnem_cvetan_vasilev

Шест дни след "гордостта на прокуратурата" - 210 000-страничните обвинения по КТБ, Висшият съд в Белград обяви, че не е компетентен да реши искането за екстрадиция на Цветан Василев.

Въпреки името му - този съд е първата инстанция по въпросното производство, с което българската прокуратура се опитва да върне бившия мажоритарен банкер още от 2014 г. (първоначално дори на база на обикновена заповед за арест за 72 часа, б.р.)

Според съобщение на N1 Висшият съд се е обявил за "nenadležan" (не е надлежен орган, б.р.) да отговори на искането за екстрадиция.

От сръбската медия споменават, че простъпката на Василев, заради която е обвинен, междувременно е преместена в българската Специализирана прокуратура. Първоначално делото бе в Софийския градски съд и "замина" на ул. "Черковна" заедно с водещия го прокурор Иван Гешев. Точно това вероятно е причината "обикновеният" съд в Белград да се счете за некомпетентен.

Решението на Висшия съд е взето на 10 юли, става ясно още от днешното съобщение. То може да бъде обжалвано от Василев пред Апелативния съд

Именно втората инсатнция на два пъти връща решението банкерът да бъде предаден на България, като разбиваше прах аргументите на Висшия съд.

През 2014 г., още преди заповедта за задържане, Василев се предаде в Белград. Оттогава е без мярка за неотклонение - само трябва да обитава посочен адрес в сръбската столица. Василев е и без паспорт - една от причините, които изтъкват той и адвокатите му, за да не се върне в България.

Статутът му даде повод на главния прокурор Сотир Цацаров за нещо безпрецедентно: да пише до Съвета на Европа срещу сръбската държава.

И 3-месечната Андреа част от организацията на Световното по гребане в Пловдив

https://www.24chasa.bg/sport/article/6358470

И 3-месечната Андреа част от организацията на Световното по гребане в ПловдивДъщерята на Светла Оцетова Роси ръководи отдел „Транспорт“. Докато работи неуморно, „транспортира“ и новородената си дъщеря Когато Светла Оцетова по няколко пъти на ден наминава към хангарите с лодки на гребната база в Пловдив, всички разбиращо се усмихват. Защото знаят, че отива да види тримесечната Андреа.

Варна с 61,1 млн. общински дълг за 2016-та

http://www.moreto.net/novini.php?n=356267

Към края на миналата година общинският дълг на Варна е бил в размер на 61, 21 милиона лева. В сумата влиза и остатъкът от парите за дълбоководното заустване на „Златни пясъци". Разходите за покриване на дълга са под 10 процента.

Полският военен министър обвини тайните служби за конфликта около съдебната реформа

https://offnews.bg//sviat/polskiat-voenen-ministar-obvini-tajnite-sluzhbi-za-konflikta-okolo-sad-661428.html

Полският министър на отбраната Антони Мачеревич обвини тайните служби за конфликта за готвената съдебна реформа. 

Според него става дума за планирана акция, която е подготвена именно 

"В сянката на събитията, за които става дума, без съмнение стоят хора от някогашните комунистически служби или от тайните служби, които продължават комунистическите традиции и дейността в полза на Русия", каза той, цитиран от Полската телевизия и БТА.

По думите му "това е широка атака срещу Полша".

Мачеревич е категоричен, че протестите срещу съдебната реформа са имали за цел да свалят правителството.  

Реформа в съдебната система е необходима за успеха на всички останали реформи. Ако не направим това, всички промени може да бъдат анулирани. Управляващата партия "Право и справедливост" ще доведе реформата докрай, каза той. 

Хиляди протестираха срещу приетите от управляващите промени, засягащи Върховния съд и Националния съвет на магистратурата - полският Висш съдебен съвет. 

Според протестиращите обаче промените ще ликвидират независимостта на полските съдилища и ще ги поставят под контрола на управляващата партия.

Президентът Анджей Дуда наложи вето върху два от трите закона за реформите и съобщи, че ще разработи собствен план за реформа в съдебната система, което пък предизвика критиките на управляващите. 

Съдебната реформа беше осъдена и от Европейската комисия. Тя заплаши да преустанови правото на гласуване на Полша, ако промените влязат в сила. 

Днес вицепредседателят на ЕК Франс Тимерманс подчерта, че ако започне уволняване или принудително пенсиониране на съдиите от върховните съдилища, Комисията ще задейства незабавно процедура за отнемане на гласа на Полша в Блока. 

Еврокомисията даде срок от един месец на Полша да се откаже от съдебните реформи

http://www.cross.bg/polsha-zakona-zakon-1550231.html

/КРОСС/ Европейската комисия даде един месец на властите в Полша да прекратят мерките срещу независимостта на правосъдието преди да поиска отнемане полското право на глас в Европейския съюз. Комисията все още смята, че има системна заплаха за върховенството на закона, защото два от четирите закона на партията "Право и справедливост", бяха одобрени. Заместник-председателят на комисията Франс Тимерманс, отговарящ за върховенството на закона, предупреди, че може да задейства член седми от Лисабонския договор дори по-рано, в случай че управляващите във Варшава уволнят или принудително пенсионират членове на Върховния съд. „Днешната препоръка не пречи член седми да бъде незабавно задействан, ако се наложи бърза реакция при внезапно влошаване на ситуацията", коментира Тимерманс. Първа стъпка от процедурата по чл.7 от Лисабонския договор предвижда официално предупреждение до Варшава, което трябва да бъде одобрено с мнозинство от 4/5 от правителствата на ЕС. Същевременно Брюксел реши да задейства редовна наказателна процедура срещу Полша, веднага щом подписаният от президента закон за обикновените съдилища бъде обнародван. Според ЕК, този закон също противоречи на принципите на европейското право.  

Служба за бежанската криза: Над 62 000 са бежанците и мигрантите в Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6358465

Служба за бежанската криза: Над 62 000 са бежанците и мигрантите в Гърция 
Бежанците и мигрантите в Гърция до момента са над 62 хиляди, а само вчера в страната са пристигнали още 112 души, съобщава в."Катимерини", предава БТА.  По данни на службата, координираща управлението на бежанската криза, общият брой на бежанците, които до момента се намират на гръцките острови, възлиза на 15 222 души.

Американска клиника за гръбначни заболявания планира разрастване на дейността си

http://www.dnevnik.bg/pr_sfera/2017/07/26/3013507_amerikanska_klinika_za_grubnachni_zaboliavaniia/?ref=rss


Американска клиника за гръбначни заболявания, която е първата по рода си в Европа клиника специализирана в неинвазивно лечение на проблеми на опорно-двигателната система, отпразнува първата си година. През това време медицинското заведение предложи на своите пациенти и партньори високо ниво на професионализъм. За изминалите 12 месеца специалистите на клиниката демонстрираха нагледно колко успешни могат да бъдат методите на хиропрактиката и резултатите не закъсняха – доволните пациенти са все...

Работодатели сигнализират за дискриминация заради "клас Прослужено време"

//dariknews.bg/novini/biznes/rabotodateli-signalizirat-za-diskriminaciia-zaradi-klas-prosluzheno-vreme-2039083

Бизнесът атакува добавката "клас прослужено време" със сигнал до Комисията за защита от дискриминация (КЗД).
 
В сигнала, внесен вчера, четирите работодателски организации посочват, че с чл.12 от Наредбата за структурата на работната заплата, който ре

Предупреждават за поройни дъждове в Централна България тази нощ

//dariknews.bg/novini/bylgariia/preduprezhdavat-za-porojni-dyzhdove-v-centralna-bylgariia-tazi-nosht-2039116

Жълт код заради очаквани поройни дъждове е обявен в областите Търговище, Велико Търново, Габрово и Стара Загора, сочи справка на сайта на НИМХ към БАН. Мярката беше публикувана този следобед.
 
До полунощ ще има краткотрайни, но интензивни валежи с ко

Френските власти евакуираха 12 000 души заради нов пожар

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/26/3013530_frenskite_vlasti_evakuiraha_12_000_dushi_zaradi_nov/?ref=rss


Близо 12 000 души са евакуирани тази нощ заради нов пожар, изпепелил най-малко 400 хектара в околностите на югоизточния френски курорт Борм-ле-Мимоза. Това съобщиха днес пожарникари, предадоха "Франс прес" и "Гардиън".<br /><br />"Хората бяха евакуирани според това как напредваха пламъците. Става дума за жилищна зона, чието население през лятото нараства двойно и тройно", заявиха огнеборците. <br /><br />Според властите първата грижа била да...

15 август ще бъде празничен и неработен ден за Варна

https://www.actualno.com/varna/15-avgust-shte-byde-praznichen-i-neraboten-den-za-varna-news_624417.html

15 август ще бъде празничен и неработен ден за Варна. Това гласува на днешното си заседание Общинският съвет в морския град. Почти с единодушие съветниците решиха варненци да почиват на празника на града, който тази година се пада във вторник, съобщиха от пресцентъра на Варн

Не, мутрите не се завръщат и няма бум на престъпленията

http://frognews.bg/news_138959/Ne-mutrite-ne-se-zavrashtat-i-niama-bum-na-prestapleniiata/

Лято е. Новинарският поток е беден откъм събития, което неминуемо поражда сериозен интерес към малкото такива, получили медийно внимание.

Дамите се заиграват с часове в леглото, за да опазят партньора от кръшкане

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6358458

Дамите се заиграват с часове в леглото, за да опазят партньора от кръшкане
Палавите дами са склонни да се заиграват с часове в леглото, но не само за да разнообразят сексуалния живот. Оказва се, че представителките на нежния пол често се отдават на продължителни креватни занимания, водени от тайния замисъл да опазят партньорите си от кръшкане, пише в. "Дейли стар", позовавайки се на резултатите от международно проучване.

Великобритания не иска търговска сделка със САЩ, която снижава стандарти

http://www.investor.bg/evropa/334/a/velikobritaniia-ne-iska-tyrgovska-sdelka-sys-sasht-koiato-snijava-standarti-243708/

Лондон няма да допусне третирани с хлор пилета на пазара си, гарантира министърът на околната среда Майкъл Гоув

Столична община: Запазване на хотел "България" в автентичния му вид

http://clubz.bg/56623-stolichna_obshtina_zapazvane_na_hotel_bylgariq_v_avtentichniq_mu_vid

Запазване на сградата на хотел "България" в София нейния автентичен вид. Това предвижда подробният устройствен план на София, заявиха от Столична община. Така те коментираха информациите, че хотелът ще бъде надстроен.

Според публикации предстои надстрояване на хотела с 4 до 8 метра. Експерти коментират, че това ще бъде фатална промяна във фасадата и съвършено изчислените пропорции на архитектурен паметник на културното наследство от национално значение.

"Подробният устройствен план, защитен от Столична община, за зоната, в която се намира хотел „България" предвижда запазване на сградата на хотела в нейния автентичен вид. Всяка промяна, която по закон собственика може да поиска, трябва да се отчете статута на сградата като недвижима културна ценност от най-високата категория – „културна ценност от национално значение".

Освен това хотел „България" е част от цялостен ансамбъл заедно със зала „България". Самата сградата е на арх. Станчо Белковски, един от най-известните за времето си архитекти в София и е с уникален интериор на ресторанта и сладкарницата.

До момента в Направление „Архитектура и градоустройство" на Столична община не е постъпила проектна документация от инвеститора за надстрояване на сградата. Националният институт за недвижимо културно наследство към Министерство на културата единствен има правомощията да решава по целесъобразност по действащото законодателство."

Това се казва в позицията на общината.

Гледай треньора и се моли за смяна: Майсторският клас на Синиша Михайлович (видео)

http://www.dnevnik.bg/video/2017/07/26/3013463_gledai_trenyora_i_se_moli_za_smiana_maistorskiiat_klas/?ref=rss


Възрастта е само число, а класата е вечна. Вероятно често сте чували това клише, но треньорът на "Торино" Синиша Михайлович буквално вкара съдържание в тези думи.<br /><br />По време на занимание от подготовката на отбора си сърбинът показа забележителни умения, а и вероятно разклати самочувствието на 20-годишния вратар Ваня Милинкович-Савич. Бившият защитник три пъти поред изпълни неспасяеми удари от сходни позиции малко пред границата на наказателното поле, като и в...

Иванов: Проблемът е, че суджукът не е стигнал до Борисов

https://www.vesti.bg/bulgaria/ivanov-problemyt-e-che-sudzhukyt-ne-e-stignal-do-borisov-6071921

Протест пред парламента, Христо Иванов коментира, че проблемът не е, че Мартинов е натискал бизнеса, а че суджуците не са стигнали до Борисов

Втори ден издирват дете в река Вит

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280987_%D0%92%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%B0+%D0%92%D0%B8%D1%82

 На 25 юли 2017 година в 12.52 часа е получен сигнал от тел.112, за това, че
Седем годишно момче при опит да премине през брод в река Вит е паднало в реката, която го отнесла в дълбок вир.
Инцидентът се случил 
в района на село Комарево.
Около 13
 часа е подаден сигнал къмтел.112, за помощ. Незабавно е сформирана група за издирване от спасители на РСПБЗН – Плевен.
Изпратен е екип на ФСМП - гр.Гулянци.
Полицейска проверка е установила, че детето е от Плевен. Днес – 26 юли - издирването продължава.

Жертвите на изнудване в интернет скочиха с 11,4% за година

http://www.moreto.net/novini.php?n=356266

Броят на жертвите на изнудване чрез интернет се е увеличил с 11,4 на сто само за една година, съобщи Европол. „Онлайн рекетите бележат тенденция на увеличение от 2012 г. насам”, се казва в изявление на организацията по повод една година от откриването на интернет страницата "No More Ransom" Общият брой на жертвите в периода април 2016 г.

Генералният адвокат на Съда на ЕС е за отхвърляне на жалбите на Словакия и Унгария срещу мигрантските квоти

http://www.mediapool.bg/generalniyat-advokat-na-sada-na-es-e-za-othvarlyane-na-zhalbite-na-slovakiya-i-ungariya-sreshtu-migrantskite-kvoti-news267134.html

Главният съветник на Съда на ЕС - генералният адвокат Ив Бо заяви, че не трябва да се дава ход на дело по жалбите на Словакия и Унгария, в които се оспорва задължителното пренастаняване на бежанци в целия ЕС, предаде Ройтерс. Двете източноевропейски страни, подкрепени от съседката си Полша, смятат, че схемата за задължителни квоти за приемане на бежанци, одобрена от ЕС през 2015 г., е незаконна. Програмата има за цел да облекчи натиска над системите за приемане на бежанци в Гърция и Италия след масовата имиграция през Средиземно море. Генералният адвокат отхвърли повечето процедурни аргументи на Братислава и Будапеща и заяви, че схемата за пренастаняване на 120 000 бежанци е "подходяща за постигане на зададената цел". Когато мярката бе приета през септември 2015 г., против нея гласуваха Унгария, Словакия, Румъния и Чехия, отбелязва ДПА. В становището си Ив Бо заяви, че договорите на ЕС разрешават приемане на мерки за справяне с ясно идентифицирани извънредни ситуации. Според него ЕС не е надхвърлил правомощията си, а гласуваният механизъм е "всъщност пропорционално средство" за справяне с бежанския поток към Гърция и Италия. Словакия и Унгария внесоха жалбите през декември 2015 г. Решение на Европейския съд се очаква по-късно тази година.

Фрогоко: Култови снимки на бг-големци- лош пиар или по стъпките на Тато

http://frognews.bg/news_138928/Frogoko-Kultovi-snimki-na-bg-golemtsi--losh-piar-ili-po-stapkite-na-Tato/

Снимката на босия президент Румен Радев с децата от Родопите в Бояна взриви фейсбук и обществото. Хората си припомниха фотото на премиера Бойко Борисов с магнолията, кадрото на червената лидерка Корнелия Нинова с нагиздената кобила, усмивката на Цветан Цветанов с накривен калпак . И някак си от само себе си дойде сравнението с Човека от народа - Тодор Живков или просто Тато.

Работодателите сезираха комисията по дискриминацията заради клас "прослужено време"

http://econ.bg/Новини/Работодателите-сезираха-комисията-по-дискриминацията-заради-клас-прослужено-време-_l.a_i.746110_at.1.html

Четирите основни работодателски организации са внесли вчера в Комисията за защита от дискриминация сигнал, в който твърдят, че в законодателството...

Заев ще представи текста на договора с България на специална пресконференция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6358439

Заев ще представи текста на договора с България на специална пресконференция

На пресконференция по-късно в сряда министър-председателят на Македония Зоран Заев ще представи съгласувания текст на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република България, който бе приет на правителствено заседание късно във вторник вечерта, съобщава скопското електронно издание „Нова ТВ“, цитирано от "Фокус".

Бежанската криза се връща във фокуса на вниманието преди изборите в Германия

http://www.mediapool.bg/bezhanskata-kriza-se-vrashta-vav-fokusa-na-vnimanieto-predi-izborite-v-germaniya-news267133.html

Изборите в Германия през септември наближават и бежанската криза изведнъж се връща като тема в предизборната кампания заради скока в броя на кандидатите за убежище, напиращи с паянтови лодки към южните европейски брегове. Само допреди една година германската канцлерка Ангела Меркел трябваше да води битка за политическо оцеляване, предизвикана от решението й през септември 2015 г. да избегне хуманитарна катастрофа, като разреши на 890 000 бежанци, бягащи от войните в Близкия изток и Африка, да влязат в Германия. Подкрепата за Меркел обаче пак тръгна нагоре с приближаването на вота на 24 септември. Проучването на електората, оповестено миналата седмица от държавната телевизия ZDF, показва, че тя отново е най-популярният лидер в Германия. Сега обаче главният съперник на Меркел, лидерът на социалдемократите от ГСДП Мартин Шулц, отново се хвана за бежанската тема в опит да отнеме стабилното водачество на канцлерката в предизборните анкети и да осуети устрема й към четвърти мандат начело на най-голямата европейска икономика. "Ако не действаме сега, ситуацията може да се повтори", каза Шулц в неделното издание на таблоида "Билд". Той имаше предвид данните на ООН, че над 5000 бежанци - главно от африканските страни южно от Сахара и от Бангладеш, пристигат в Италия всеки ден след изпълнено със смъртни опасности пътуване през Средиземно море от Либия. До неотдавна бежанската криза до голяма степен беше изчезнала от медийните заглавия в Германия, тъй като броят на влизащите в страната бежанци спадна рязко, а кабинетът на Меркел задвижи интеграцията на новодошлите и ускори депортирането на отхвърлените кандидати за убежище. Германската служба за миграцията и бежанците изчислява, че от началото на годината средно по около 15 000 души на месец подават молби за убежище. Това е 80 на сто спад в сравнение със същия период на 2016 г. Шулц каза, че смята да разговаря в четвъртък с италианския премиер Паоло Джентилони за новата бежанска вълна, нахлуваща в южноевропейската държава. Това става на фона на новото дипломатическо напрежение между Берлин и Анкара във връзка с арестуването в Турция на германския правозащитник Петер Щойднер, което откроява зависимостта на Меркел от крехката сделка между ЕС и Анкара, помогнала за пресичане на броя на бежанците, напиращи към Северна Европа. Според това споразумение ЕС дава на Анкара около 6 милиарда евро, за да помогне на Турция да настани близо 3-те милиона бежанци, бягащи от кървавия конфликт в Сирия с цел да ги разубеди да тръгват на мъчително пътуване към страни като Германия. Има обаче и друг риск за Меркел и нейните консерватори християндемократи от ХДС и техните баварски съюзници от Християнсоциалния съюз (ХСС). Евентуална нова терористична атака в Германия - като миналогодишната поредица от нападения, инспирирани от "Ислямска държава", или някакъв криминален казус, свързан с бежанската общност, може да върне медийния фокус върху броя на кандидатите за убежище тъкмо когато предизборната кампания навлиза в критичната си фаза. В същото време лидерът на ХСС, баварският премиер Хорст Зеехофер, поднови през уикенда натиска върху Меркел да се съгласи да наложи горна граница от 200 000 бежанци, които Германия да приеме - ограничение, което тя редовно и категорично отхвърля. Зеехофер заяви на събрание на съпартийци, че Германия не може да се справи с повече от 200 000 бежанци всяка година, ако иска да гарантира успех на усилията за тяхната интеграция. "Таванът" за бежанци не влезе в общата предизборна програма на ХДС/ХСС, представена миналия месец от Меркел и Зеехофер. Той обаче е част от т.нар. Баварски план, изложен от ХСС за (парламентарните) избори през септември. Социолозите казват, че различията между ХДС и ХСС по въпроса за справянето на Меркел с бежанската криза са били ключов фактор за срива на подкрепата за консерваторите. Затова отказът на Зеехофер да отстъпи за лимита (за бежанците), изглежда, отново ще фокусира вниманието върху противоречията между Меркел и ХСС за начина на справяне с бежанската криза при навлизането в последните седмици от предизборната кампания. По БТА

Европейският съд остави Хамас в черния списък на терористичните организации

http://www.mediapool.bg/evropeiskiyat-sad-ostavi-hamas-v-cherniya-spisak-na-teroristichnite-organizatsii-news267132.html

Съдът на Европейския съюз реши да остави палестинското ислямистко движение Хамас, което управлява в ивицата Газа, в списъка на ЕС на терористичните организации, предаде Франс прес. В постановление Европейският съд посочва, че Първоинстанционният съд на ЕС не е трябвало да заличава Хамас от европейския списък на терористичните организации и поради това му връща случая за преразглеждане. На 17 декември 2014 г., за всеобща изненада Първоинстанционният съд отмени заради процедурно нарушение вписването на Хамас в терористичния списък на ЕС, припомня АФП. Европейският съд потвърди отпадането от списъка на тамилската сепаратистка организация "Тигри за освобождение на Тамил Илам", по-известна като "Тамилските тигри". С отделно постановление от 16 октомври 2014 г. "Тамилските тигри" бяха извадени от списъка на ЕС, пак поради процедурно нарушение.

Заев ще представи текста на договора с България

https://www.actualno.com/balkani/zaev-shte-predstavi-teksta-na-dogovora-s-bylgarija-news_624415.html

На пресконференция по-късно днес министър-председателят на Македония Зоран Заев ще представи съгласувания текст на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република България, който бе приет на правителствено заседание късно във вторник вечерта, преда

Печалбата на Puma скача неколкократно

http://www.investor.bg/zoom/355/a/pechalbata-na-puma-skacha-nekolkokratno--243711/

Листнатата на SDAX компания потвърди повишената си в средата на юли прогноза за цялата година

Съдят жена за държане на цигари без бандерол за над 32 хиляди лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6358436

Съдят жена за държане на цигари без бандерол за над 32 хиляди лева

Дават на съд жена за държане на цигари без бандерол за над 32 хиляди лева, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – София, предаде "Фокус".Районна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу В.Ч. за извършено от нея престъпление по чл. 234, ал. 2, т. 3, вр. чл. 234, ал. 1, пр. 2 от НК.

Съдът на ЕС отхвърли споразумението с Канада за трансфер на данни на пътниците

http://www.mediapool.bg/sadat-na-es-othvarli-sporazumenieto-s-kanada-za-transfer-na-danni-na-patnitsite-news267131.html

Съдът на Европейския съюз се произнесе, че предвиденото споразумение между Европейския съюз и Канада за предаване на резервационни данни на пътниците не може да бъде сключено в сегашния му вид, съобщи пресслужбата на Съда на ЕС. Въпреки че системното предаване, запазване и използване на всички данни на пътниците в основни линии са допустими, редица разпоредби на проектоспоразумението не отговарят на изискванията, произтичащи от основните права на Съюза. Европейският съюз и Канада водят преговори във връзка със споразумение за обработка и предаване на резервационни данни на пътниците ("PNR споразумение"), подписано през 2014 г. Съдът се произнесе, че PNR споразумението не може да бъде сключено в сегашния му вид поради несъвместимост на редица негови разпоредби с признати от Съюза основни права. Предвиденото споразумение допуска системно и непрекъснато предаване на PNR данните на всички пътници във въздушния транспорт на канадски орган с оглед на използването и запазването им, както и на евентуалното им последващо предаване на други органи и на други трети държави с цел борба с тероризма и тежките международни престъпления. За целта предвиденото споразумение урежда срок за съхранение на данните с продължителност пет години, както и изисквания относно сигурността и целостта на PNR данните, незабавно маскиране на чувствителните данни, право на достъп, поправяне и заличаване на данните, както и средства за защита по административен и съдебен ред. PNR данните могат да разкрият пълния маршрут на пътуването, навиците при пътуване, съществуващите отношения между две или повече лица, както и информация за финансовото положение на пътниците във въздушния транспорт, техните хранителни навици или здравословно състояние и дори биха могли да предоставят чувствителна информация за тях. Освен това PNR данните могат да осигурят допълнителна информация за личния живот на пътниците. Тъй като срокът за запазване на PNR данните може да бъде до 5 години, споразумението дава възможност информацията за личния живот на пътниците да бъде на разположение през особено продължителен период от време. Поради това Съдът отбелязва, че предаването на PNR данни от Съюза на Канада, както и правилата на предвиденото споразумение за запазването на данните, тяхното използване и евентуалното им последващо предаване на канадски, европейски или чуждестранни публични органи, съставляват намеса в основното право на зачитане на личния живот. Също така предвиденото споразумение включва намеса в основното право на защита на личните данни, се казва в становището на Съда на ЕС.

Българите в чужбина ще може да учат дистанционно езика

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/26/3013494_bulgarite_v_chujbina_shte_moje_da_uchat_distancionno/?ref=rss


Министерството на образованието и науката (МОН) работи за въвеждане на дистанционно обучение по български език и литература, за да може повече деца от различни краища на света да го научат. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев в приветствието си към Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ), която празнува 10-годишен юбилей.<br /><br />Дистанционното обучение ще е възможност за деца, които не живеят в голяма българска общност и не ходят в българско...

Близо 10 000 евакуирани заради нов пожар в Югоизточна Франция

http://www.mediapool.bg/blizo-10-000-evakuirani-zaradi-nov-pozhar-v-yugoiztochna-frantsiya-news267130.html

Близо 10 000 души са евакуирани тази нощ заради нов пожар, изпепелил най-малко 400 хектара в околностите на югоизточния френски курорт Борм ле Мимоза. Това съобщиха в сряда пожарникари, предаде Франс прес. "Хората бяха евакуирани според това как напредваха пламъците. Става дума за жилищна зона, чието население през лятото нараства двойно и тройно", заявиха огнеборците. Над 3000 хектара горски масиви са унищожени от природни пожари в Югоизточна Франция, съобщиха вчера властите на регион Прованс-Алпи-Лазурен бряг. Разпространението на огъня наложи да бъдат евакуирани жителите на десетки сгради. Пожарите са предизвикани от силната суша, връхлетяла Южна Франция в началото на това лято, посочиха агенциите.

Земетресение от 6,1 по Рихтер край японския остров Окинава

https://www.24chasa.bg/novini/article/6358422

Земетресение от 6,1 по Рихтер край японския остров ОкинаваЗеметресение с магнитуд 6,1 беше регистрирано край японския остров Окинава днес, съобщи Ройтерс, предава БТА. Няма сведения за жертви и разрушения в резултат на труса, чийто епицентър бил на 267 км източно от Окинава, на дълбочина 33

МОН въвежда дистанционно обучение по български за сънародниците в чужбина

https://offnews.bg//obshtestvo/mon-vavezhda-distantcionno-obuchenie-po-balgarski-za-sanarodnitcite-v-661430.html

Дистанционно обучение по български език в чужбина ще въведе МОН за сънародниците ни там, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев в приветствието си към Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ), която празнува 10-годишен юбилей.

„Все по-голяма част от българите ще живеят зад граница и ще се увеличават. Склонността към пътуване няма да намалява. Все повече хора ще искат да се върнат в България и да знаят български език. Това поставя предизвикателства към нас да развиваме политиката“, посочи министърът.

За неделните училища вече са адаптирани програми по български език и литература, разработени съвместно с АБУЧ и СУ „Св. Климент Охридски“. Предстои утвърждаване и на нови програми по история и география на България за училищата в чужбина. 

Министърът подкрепи усилията за признаване на родния език като матуритетен, особено в страните с големи диаспори. Той посочи, че започналата през 2008 г. политика на подкрепа на неделните училища от държавните институции трябва да продължи с увеличаване на бюджета и финансирането всяка година. 

От есента ще отворят врати 44 нови съботно-неделни училища зад граница. Така в 40 държави 13 334 деца ще учат български език, посочи зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева. 

ЕК се закани да отнеме правото на Полша на глас

https://www.actualno.com/europe/ek-se-zakani-da-otneme-pravoto-na-polsha-na-glas-news_624412.html

Европейският съюз ще направи необходимото, за да активира член 7 по отношение на Полша, ако съдебната реформа на правителството на Беата Шидло в крайна сметка бъде приета и влезе в сила. Това обяви заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс на нарочен

Дават на съд активистката на НФСБ и още 5 трафиканти на бежанци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6358412

Дават на съд активистката на НФСБ и още 5 трафиканти на бежанциДнес, 26 юли 2017 г., Районна прокуратура-Пловдив внесе искане в съда спрямо Калина И.,на 37 г., Дилян Н., на 30 г., Калин В., на 36 г., Анелия В., на 30 г., Любомир Т., на 32 г., и Николай Д., на 49 г., привлечени като обвиняеми за подпомагане на чужденци да преминат незаконно през страната с цел имотна облага – престъпление по чл.281 ал.2 т.1 пр.

Пееви ще покоряват Европата

https://offnews.bg//mama-nindzha/peevi-shte-pokoriavat-evropata-661436.html

Автор: Мария Пеева Подготвям „европейската обиколка“ с кола на семейство Пееви. Ще бъдем в непълен състав – двама родители и само три деца – на 14, 9 и 4. Големият ми син Теди и снаха ми Яна няма да идват с нас, не само защото Яна е бременна, но и защото Теди има много работа. Така са бъдещите татковци, няма начин. Кучетата и котката също няма да идват и слава богу. Вече си представях, че ще трябва да ги мъкнем упоени в багажника, но едно добро момче ни спаси. Разказах ви вече как търся Хотел за майки-бегълки. Първоначалната идея беше просто да отидем…

Еврокомисията даде на Полша месец да размисли за съдебната реформа

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/26/3013483_evrokomisiiata_dade_na_polsha_mesec_da_razmisli_za/?ref=rss


Европейската комисия очаква от властите в Полша до месец да "разсеят притесненията" на Брюксел за опасностите, които спорната съдебна реформа на кабинета във Варшава създава пред върховенството на закона. Това обяви първият заместник-председател на комисията Франс Тимерманс, цитиран от "Дойче веле". Тимерманс обаче отложи началото на нова наказателна процедура срещу страната, която се очакваше да се обяви тази седмица.<br /><br />Както се очакваше да направи по...

Ердоган: Премахването на металодетекторите от "Ал Акса" е правилно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6358407

Ердоган: Премахването на металодетекторите от "Ал Акса" е правилноТурският президент Реджеп Тайип Ердоган определи днес като правилно, но недостатъчно премахването на металодетекторите на входовете към джамията Ал Акса в Ерусалим, съобщава "Хюриет дейли нюз", предава БТА.  "Стъпката назад на Израел от прилаганата мярка с металодетекторите, обиждаща мюсюлманите, е правилна, но недостатъчна", заяви Ердоган.

Риана - ослепителна в червено и дълбоко деколте (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6358403

Риана - ослепителна в червено и дълбоко деколте (Снимки)Риана за пореден път прикова погледите на всички присъстващи на премиерата на филма "Валериан" в Лондон. Поп дивата се появи на червения килим в дълга ярко червена рокля с доста дълбоко деколте. “Валериан и градът на хилядите планети“ е новият филм на Люк Бесон, легендарния режисьор на “Леон”, “Никита”, “Петият елемент” и “Люси”,

Мтел с ръст на приходите и печалбата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6358410

Мтел с ръст на приходите и печалбатаФинансовите резултати на телекома се покачват за пето тримесечие поред Мтел отчита ръст на приходите и печалбата преди лихви, данъци и амортизации за второто тримесечие на 2017 година. Това показват обявените във вторник финансови резултати на "Телеком Австрия груп". Повишението на приходите е с 3,4% до 103,3 млн.

Силен ЦСКА 1948 би 5:2 основен конкурент за "Б" група

https://offnews.bg//futbol/silen-tcska-1948-bi-5-2-osnoven-konkurent-za-b-grupa-661429.html

С много силен футбол ЦСКА 1948 победи 5:2 Хебър в контрола. Двата тима са сочени като фаворити за първото място в Югозападната ""В" група.

Пред стотина зрители, платили по 5 лева за вход на стадиона в Герман, момчетата на Валентин Илиев изнесоха страхотни първи 45 минути. Те бързо поведоха с 3:0. Първо универсалният боец Георги Младенов, играл като ляв халф, беше изведен и не сгреши за 1:0.

Костадин Хазуров вкара втория гол след майсторски пас на новото попълнение Ивайло Цветков. Последният се хареса изключително много с играта си в средата на терена, почти нямаше сбъркан пас.

Марио Димитров вкара третия гол, като завъртя технично топката във вратата на тима от Пазарджик.

След почивката и за двата съперника влязоха доста резерви. Адриан Краев, брат на бившия футболист на Левски Божидар Краев, намали на 1:3 след груба грешка на "червените".

ЦСКА обаче не спря да създава опасности. След два пропуска на Хазуров удари часът на резервата Йоан Маринов. Юношата на "червените" вкара два хубави гола, с които тимът на Вальо Илиев дръпна 5:1.

В самия край Цветомир Павлов оформи крайното 2:5 с як шут във вратата на "армейците". Мачът беше много здрав, с влизания като официална среща. Удар с лакът обаче заслужено донесе червен картон на Ангел Лачов от Хебър. Той беше заменен с друг играч от треньора Танчо Калпаков.

Гостите, които бяха подкрепяни от десетина свои фенове, обещаха по-сериозен отпор в официалните мачове срещу ЦСКА 1948. Те идват от двуседмичен лагер в Благоевград. Показаха новия автобус, а общината в Пазарджик стяга стадиона.

На трибуните имаше интересни лица като бившият национал Георги Йорданов - Ламята, който изгледа един мач на "червените" и през пролетта. Станислав, малък фен от Сан Франциско, пък използва ваканцията в България, за да посети с баща си любимия отбор.

Той се сдоби с шапка на ЦСКА 1948 и обеща да бъде в Герман и в събота.  Тогава от 18,00 ч. ЦСКА 1948 приема Академик Свищов в поредна контрола.

В ЦСКА 1948 готвят още един трансфер в следващите дни. Не става въпрос за Камбуров или Гъргоров. До последно ще се чака развитие и около Бадема.

До края на годината ще има стандарт за формирането на лекарските заплати

http://www.mediapool.bg/do-kraya-na-godinata-shte-ima-standart-za-formiraneto-na-lekarskite-zaplati-news267129.html

До края на годината ще има изготвен стандарт, по който ще се формират заплатите на персонала в държавните болници. За стандарта съобщи преди ден здравния министър Николай Петров, а въпросът е бил обсъден и с председателя на Надзорния съвет на НЗОК и зам.-финансов министър Кирил Ананиев. В сряда Ананиев съобщи, че в момента се събира информация от държавните болници, въз основа на която ще бъдат изяснени всички фактори за определяне на заплатите. "Целта е да намерим онези критерии, които ще доведат до справедливо разпределение на ресурса, който болниците получават”, заяви той. В изработването на стандарта ще бъдат взети предвид всички разработени по темата анализи, включително вече готовата от БЛС методика за остойностяване на лекарския труд. Идеята е първоначално стандартът да бъде прилаган в болниците с над 50% държавно участие, а впоследствие може да бъде припознат и приложен от общинските и частните лечебни заведения. С него ще се определят възнагражденията не са само на лекарите, но и на сестрите и като цяло на средния медицински персонал.

Одобриха проекта за ПУП на варненския курорт „Св. Св. Константин и Елена“

http://www.moreto.net/novini.php?n=356269

Варненският парламент одобри окончателния проект за Подробен устройствен план на „Св. Св. Константин и Елена“. ПУП-ът предначертава насоките за развитие на курортния комплекс, предаде репортер на Moreto.net. Жилища за временно настаняване на гости или за пренощуване на хотелския персонал, както и строителство до 5 етажа предвижда готвеният от 14 години Подробен устройствен план на курорта.

Samsung иска да утрои своя пазарен дял при чиповете по поръчка

http://www.investor.bg/harduer/459/a/samsung-iska-da-utroi-svoia-pazaren-dial-pri-chipovete-po-porychka--243687/

В момента компанията е на четвърто място по пазарен дял, целта е до 5 години да се изкачи до второ място след TSMC

Американският посланик вижда България като посредник в интеграцията на Балканите в Европа

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/26/3013486_amerikanskiiat_poslanik_vijda_bulgariia_kato_posrednik/?ref=rss


Посланикът на САЩ в България Ерик Рубин заяви, че страната ни може да изиграе ролята на посредник за цялостното придвижване на Балканите в Европа. Той направи изказването си след срещата си с министър-председателя Бойко Борисов в Министерския съвет, съобщава "Фокус".<br /><br />Дипломатът подчерта, че е провел кратък разговор с премиера. В него той е похвалил фокуса, който България си е поставила по време на председателството си на Европейския съюз, а именно – развитието...

Българи разработват уред, откриващ кариеси и казваш кога да си мием зъбите

http://www.mediapool.bg/balgari-razrabotvat-ured-otkrivasht-kariesi-i-kazvash-koga-da-si-miem-zabite-news267128.html

Български екип разработва първото по рода си устройство за самостоятелна превенция на кариеси и орални заболявания. То се нарича Oral Life Sensor и е дело на Димитър Рангелов и Невена Димитрова. Уредът ще се поставя в устата на потребителя и ще прави пълна диагностика, като го информира за неговото здравословно състояние в реално време. Така човек сам може да си открива кариесите, както и по-тежки орални и онкологични заболявания в начален стадий на развитие. Устройството също така ще казва кога зъбите имат нужда от миене, защото понякога сутрешното и вечерното почистване не са достатъчни. С помощта на сензора ползвателите му ще могат да вземат мерки преди заболяването да е станало нелечимо или да са налице други тежки последствия. "Идеята ни се зароди от наблюдения и статистически данни за липсата на лична орална хигиена при представителите на подрастващото поколение и не само при тях. Статистиката показва, че днес това е актуален проблем във всички краища на света и голям процент от населението на Земята има ниска лична орална хигиена. Повсеместно е погрешното мислене, че пътят към доброто здраве на зъбите започва от зъболекарския кабинет и много малко хора залагат на превантивния подход“, обяснява Димитър Рангелов, който от години се занимава с роботи и иновации. Негово неотдавнашно изобретение е софтуер, който помага на далтонистите да виждат нормално в рамките на компютъра. Рангелов посочва, че въпреки съвременните средства за профилактика и орална хигиена, днес над половината население на Земята страда от кариеси. "Затова ни хрумна идеята да създадем уред, които да информира използващия го кога да си мие зъбите и да му дава други полезни съвети за неговата устна хигиена“, разказва той. Първият етап от проекта – самата изработка на уреда - е завършил. Устройството ще се предлага в четири варианта. Първият ще бъде под формата на коронка, която ще се монтира на зъба на пациента. Вторият вариант ще е под формата на брекети, а третият – под формата на шина, която се лепи зад долните предни зъби. За всички, които не понясат да имат нещо в устата, е предвиден четвъртият вариант. Той представлява шина, която наподобява протекторите за зъби на боксьорите. Тя ще се поставя за няколко секунди на долните зъби и след това ще бъде махната веднага, посочва се в съобщението на изобретателите.

US разузнавателни данни довели до гръцко-турски инцидент

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-USA-intsident-danni-26125982

Разузнавателни сведения от САЩ са в основата на инцидента от 3 юли, когато гръцката брегова охрана стреля по турски кораб в Егейско море.

ЕС ще отнеме правото на глас на Полша, ако бъдат уволнени магистратите от съдилищата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6358400

ЕС ще отнеме правото на глас на Полша, ако бъдат уволнени магистратите от съдилищата

Европейският съюз ще предприеме „незабавни“ стъпки за отнемането на правото на глас на Полша в Блока, ако бъдат уволнени магистратите от върховните съдилища в страната, съобщава AFP, цитирана от "Фокус".  „Препоръката на Комисията е полските власти да не предприемат никакви мерки, за да освободят или да принудят съдиите от върховните съдилища да

Захариева: Албания да признае българското малцинство

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-albania-ecaterina-zaharieva-balgarsko-maltzinstvo-26126062

Екатерина Захариева постави пред президента Илир Мета въпроса и за признаването на българското малцинство в Албания.

Водещите азиатски индекси затвориха търговията разнопосочно

http://econ.bg/Новини/Водещите-азиатски-индекси-затвориха-търговията-разнопосочно_l.a_i.746109_at.1.html

Акциите на азиатските пазари се търгуваха смесено в сряда, съобщава CNBC. Бенчмаркът на Токийската фондова борса Nikkei 225 се повиши с 0,48% до 20...

Жените достигат сексуалния си пик по-рано от мъжете

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6358388

Жените достигат сексуалния си пик по-рано от мъжетеЖените достигат сексуалния си пик по-рано от мъжете, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от проучване, обхванало 14 000 души. В анкета на сайта за секс принадлежности Lovehoney близо половината от дамите са споделили, че либидото им е било най-високо между 18 и 24 години. Една четвърт от участничките в допитването са посочили,

Четирима души са пострадали при верижна катастрофа на автомагистрала „Тракия“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6358387

Четирима души са пострадали при верижна катастрофа на автомагистрала „Тракия“
Четирима души са пострадали при верижна катастрофа между три автомобила на изхода на Пловдив към автомагистрала „Тракия“, в района на разклона за село Царацово. Това съобщиха от Областна дирекция на МВР-Пловдив, предаде "Фокус". Инцидентът е станал около обяд. Няма информация за тежко пострадали. Участниците в катастрофата са откарани в болница.

Вицепрезидентът: Трябва да има държавна позиция в подкрепа на българския език

http://www.cross.bg/ychilishta-bulgarskite-chyzhbina-1550229.html

/КРОСС/ "Предизвикателствата на съвремието и на глобалния свят изискват държавна позиция в подкрепа на българския език. Наложително е утвърждаването му като матуритетен там, където са големите български диаспори и приравняването му към общата европейска езикова рамка". Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина. Йотова посочи, че представителите на асоциацията са хората, които задават посоката, вдъхновяват за откривателство и съхраняват българското самосъзнание. По думите й политиката за връзки с българските училища извън граници не може да се изчерпва само с признание или парични средства, а е необходимо внимание, отношение и ангажимент от страна на българската държава. Министърът на образованието Красимир Вълчев отбеляза, че благодарение на съвместната работа между МОН и асоциацията са утвърдени учебни програми, които са в съответствие с държавните образователни стандарти, и с езиковата рамка по български език и литература. Предстои разработването на учебни програми по история и по география. Според него трябва да се развие дистанционното обучение, за да се обхванат повече деца чрез българските неделни училища. Председателят на Държавната агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев посочи, че те много добре работят с Асоциацията на българските училища в чужбина и увери, че ще продължи това добро партньорство

Албанският президент към Захариева: Няма да се пречи на никого да се определи като българин

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/26/3013477_albanskiiat_prezident_kum_zaharieva_niama_da_se_prechi/?ref=rss


Външният министър Екатерина Захариева се срещна с президента на Албания Илир Мета като част от обиколката й из Балканите.<br /><br />"Разчитаме много на вас и оценяваме усилията на България за разширяването на Европейския съюз в Западните Балкани. Искаме да си напишем домашното по най-добрия начин", заяви Мета, цитиран от агенция "Фокус", след срещата със Захариева.<br /><br />Албания е втората държава от обиколката й. Вчера тя посети Сърбия, където...

Борис Ячев: Ако се докаже, че Анелия Велева е виновна, ще бъде изключена от партията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6358377

Борис Ячев: Ако се докаже, че Анелия Велева е виновна, ще бъде изключена от партията"Ако се докаже, че Анелия Велева е виновна, тя ще бъде изключена от партията". Това заяви депутатът от "Обединени патриоти" Борис Ячев в парламента. Изказването му е по повод задържаната за трафик на имигранти Анелия Велева, която е председател на структурата на НФСБ в Костинброд. Тя бе задържана по време на акция в събота заедно с още осем

Издирват 7-годишно дете, паднало в река Вит

http://www.cross.bg/pleven-padnalo-godishno-1550228.html

/КРОСС/ 7-годишно момче е паднало в река Вит при опит да премине през брод в района на село Комарево. Реката го е отнесла в дълбок вир, съобщават от Областната дирекция на МВР в Плевен. Сигналът за инцидента е подаден на тел. 112 вчера малко преди 13:00 часа. Незабавно е сформирана група за издирване от спасители на Регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" в Плевен. Изпратен е екип на ФСМП - Гулянци. Полицейска проверка е установила, че детето е от Плевен. Днес издирването ще продължи, уточняват от полицията.    

Кап. Тома Томов: "Кор Кароли" е най-обичаната регата, защото събира елита на българското ветроходство

http://www.moreto.net/novini.php?n=356268

„Кор Кароли“ – ветроходното състезание за което казват – „Регатата на регатите“. Това е най-обичаната регата, защото в нея участва елитът на българското ветроходство. Регата, която се прави с много любов, добра организация и отношение, както от страна на организаторите, така и от страна на участниците.

Рахой отрече пред съда да е замесен в корупция

http://www.cross.bg/rahoii-suda-partiyata-1550227.html

/КРОСС/ Испанският премиер Мариано Рахой отрича да е запознат с незаконна финансова схема в консервативната му Народна партия и изтъкна, че не е вземал незаконно пари, информира Ройтерс. Рахой се яви пред съда, за да свидетелства по дело за корупция. Той е първият действащ премиер на Испания, който се явява в съда като свидетел. Случаят е свързан със схема, в която компании са правили дарения на бивши депутати на партията и на чиновници в замяна на поръчки. Запитан от съда дали знае да е имало незаконна финансова схема за предизборни кампании в партията и дарения от анонимни донори, Рахой отговори отрицателно. "Никога не съм чувал нещо подобно, защото както казах, никога не съм отговарял за финансовите въпроси на партията", добави той. Пред съдебната зала в покрайнините на Мадрид бяха организирани и протести, информира АФП. Двама бивши премиери - Фелипе Гонзалес и бившият лидер на социалистите Адолфо Суарес, управляващи по време на прехода на страната към демокрация, се явиха пред съда по отделни случаи, но тогава не управляваха страната. 62-годишният Рахой настояваше да свидетелства с видеовръзка, но съдът постанови, че той лично трябва да се яви.    

Ало измамници взеха 6 000 лева от пловдивчанка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6358371

Ало измамници взеха 6 000 лева от пловдивчанка
Възрастна жена дала 6 000 лева на телефонни измамници, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР. Според първоначалната информация вчера, около 18.30 часа, 85-годишна пловдивчанка е получила телефонно обаждане от мним служител на реда. Тя била заблудена, че помага на полицията, изпълнила дадените указания и хвърлила през балкона сумата от 6000 лева.

Устойчивите жилища стават все по-популярни в световен мащаб

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/ustoichivite-jilishta-stavat-vse-po-populiarni-v-svetoven-mashtab-243689/

Дори и купувачите на луксозни имоти се интересуват от начини да намалят разходите по екологичен начин

От новата учебна година над 13 хил. деца ще учат български език в 40 държави

http://www.mediapool.bg/ot-novata-uchebna-godina-nad-13-hil-detsa-shte-uchat-balgarski-ezik-v-40-darzhavi-news267127.html

Министерството на образованието и науката работи за въвеждане на дистанционно обучение по български език и литература, за да може повече деца от различни краища на света да го научат. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в приветствието си към Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ), която празнува 10-годишен юбилей. "Днес имаме над 300 училища по света, в които на 3 март, 24 май и 15 септември се чува българският химн. Гласът на българските деца е доказателство за вашата успешна работа“, каза министърът пред представителите на училищата. Дистанционното обучение ще е възможност за онези деца и ученици, където няма голяма българска общност и училище, също да усвоят езика. Благодарение на учителите в българските училища зад граница 24 часа в денонощието на всички континенти в 40 държави от новата учебна година 13 334 деца ще учат български език, посочи зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева. Тя отличи с грамоти на МОН "Неофит Рилски“ учители от образователните институции в чужбина. МОН даде и на всяко училище специални плакати с всички български гербове и химни. Специален плакет за Асоциацията получи от министъра на образованието Ирина Владикова, директор на българското училище "Св.св. Кирил и Методий" във Виена и председател на Асоциацията на българските училища в чужбина. "Все по-голяма част от българите ще живеят зад граница и ще се увеличават. Най-малкото няма да намалява склонността към пътуване. Все повече хора ще искат да се върнат обратно в България и да знаят български език. Това поставя предизвикателства към нас да развиваме политиката“, посочи министърът. За неделните училища вече има адаптирани учебни програми по български език и литература, разработени съвместно с АБУЧ и СУ „Св. Климент Охридски“. Те са в съответствие с държавните образователни стандарти и синхронизирани с общата европейска езикова рамка. Красимир Вълчев съобщи, че предстои утвърждаване и на нови програми по история и география на България за училищата в чужбина. Министърът на образованието и науката изрази подкрепа за усилията за признаване на българския език като матуритетен, особено в страните, където имаме големи диаспори. „Готови сме да работим с другите страни, да подкрепим и да инициираме в координация с останалите институции национална кампания за превръщането на българския език в матуритетен. Радвам се, че имаме партньорство с всички институции – това е гаранция за по-нататъшното развитие на образователната политика“, заяви министър Вълчев. Пой посочи, че започналата през 2008 година политика на подкрепа на неделните училища от държавните институции трябва да продължи с увеличаване на бюджета и финансирането всяка година. В днешния глобален свят, в днешното световно общество във все по-голяма степен нашата родина ще бъде обединена от нашия език и култура, убеден е министър Красимир Вълчев. От есента ще отворят врати 44 нови училища.  

МВР работи по няколко версии за убития бизнесмен

http://dnes.dir.bg/news/plovdiv-ubiystvo-danail-bozhilov-26125882

Работим по абсолютно всички възможни версии за днешното показно убийство на 42-годишния Данаил Божилов в Пловдив.

Мъж изглежда нереално млад за възрастта си (снимки)

https://www.actualno.com/curious/myj-izglejda-nerealno-mlad-za-vyzrastta-si-snimki-news_624408.html

Азиатците са известни със своя младежки външен вид, който до голяма степен се дължи на расата им. Този мъж е поредното доказателство. Той се казва Чуандo Тан и никога не може да се досетите за възрастта му, гледайки снимките му.  ТУК МОЖЕ ДА НАУЧИТЕ КАКВА Е ТЯ! Сингапурецът

Дават на съд шофьори за катастрофи със загинали пешеходци в Сандански и Симитли

https://www.24chasa.bg/novini/article/6358358

Дават на съд шофьори за катастрофи със загинали пешеходци в Сандански и СимитлиПрез изминалата седмица Окръжна прокуратура – Благоевград предаде на съд двама обвиняеми, нарушили правилата на движение, в резултат на което загинали пешеходци. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – София. Обвиняемият с инициали Б.К. на 4 януари 2016 г. управлявал собствения си лек автомобил „Опел“ в Сандански.

LG представя четири монитора в едно

http://www.cross.bg/dori-ud-monitor-1550226.html

/КРОСС/ Гигантският дисплей на LG вече е наличен и в България Представен официално по-рано тази година, 43-инчовият дисплей (над 110 сантиметра в диагонал), модел 43UD79, на LG може вече да бъде открит и в България. Новият монитор е толкова голям, че може удобно да показва четири 21,5-инчови екрана едновременно. Той е предназначен за бизнес сферата, но и за развлечение, като игри и приложения за домашно кино. Много възможности в един екран 4K UHD устройството с резолюция на екрана от 3840х2160 пиксела, предоставя възможността за извършване на множество задачи паралелно, дори ако те са на четири различни екрана. Това прави новият монитор на LG идеален инструмент за всички бизнес потребители. С помощта на LG 43UD79 потребителите могат да следят новините на фондовия пазар, цените на акциите и графиките, показващи всички тенденции, както и огромни обеми от бази данни и електронни таблици по едно и също време. Дисплеят предоставя няколко начина за оформление, а контрола на екрана позволява разделяне в хоризонтална и вертикална перспектива. Освен това, потребителите могат да избират опции с тройно разделяне или картина в картината. Играйте в голям мащаб Този нов монитор е чудесен избор за любимите развлечения през свободното време. Създателите му са го оборудвали с всички необходими функции, за да бъде отлично решение и за геймъри. LG 34UD79 осигурява перфектно изображение без забавяне на дейстието, както и първокласно визуално преживяване

Лекарският съюз иска увеличение в бюджета на НЗОК за догодина с 330 млн. лева

http://www.mediapool.bg/lekarskiyat-sayuz-iska-uvelichenie-v-byudzheta-na-nzok-za-dogodina-s-330-mln-leva-news267126.html

Българският лекарски съюз очаква бюджета на здравната каса за догодина да бъде с между 330 млн. лева и 400 млн. лева по-висок от тазгодишния, като според съсловната лекарска организация това е напълно постижима цел заради очакваните по-добри постъпления от здравни вноски. Освен това Лекарския съюз настоява за балансиран бюджет, без предварително заложен дефицит, каквато е практиката в последните години и се разчита на отварянето на резерва още преди средата на годината. По-големите постъпления се очакват от увеличаването на минималната работна заплата, променения размер на вноските от страна на държавата и др. "Нашият стремеж беше да предложим една макрорамка, която да изчисти дефицитите особено в частта за медицинските дейности. Категорични сме, че е време да се сложи край на планирането с дефицит, след което много скоро се прибягва до отваряне на резерва на касата", каза председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев. От съсловната организация предлагат средствата за следващата година в първичната и в специализираната извънболнична помощ да бъдат увеличени с 20-22%, с които ще се осигури по-добро ниво на профилактиката. Грозев допълни още, че от БЛС предлагат резервът на НЗОК да не бъде 10 на сто от бюджета й, както е в момента, а 5 на сто и той да се използва само в извънредни ситуации - природни бедствия, усложнена епидемиологична обстановка, тежки пътнотранспортни произшествия с много пострадали, бежанска вълна и др. По думите му към тези 5 процента в резерва може да постъпят и сумите от надсъбрани здравноосигурителни вноски. Предложенията на БЛС ще бъдат представени в Министерството на здравеопазването, Надзорния съвет на НЗОК и Народното събрание.

Синдикатите ще се оплачат пред межуднародни организации от работодателите

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/07/26/3013458_sindikatite_shte_se_oplachat_pred_mejudnarodni/?ref=rss


КНСБ и КТ "Подкрепа" ще сезират всички международни институции "за нечуваната агресия на ръководителите на национално представителните работодателски организации срещу социалния диалог и хората на труда в България от последните дни", съобщават от КНСБ, цитирани от БТА.<br /><br />Писмото с апел за подкрепа и реакция е адресирано до Международната организация на труда, Международната конфедерация на профсъюзите, Европейската конфедерация на профсъюзите,...

"Юнайтед" ще се бори за титлата, но в Шампионската лига е нужно повече, смята Моуриньо

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/26/3013431_junaited_shte_se_bori_za_titlata_no_v_shampionskata/?ref=rss


Мениджърът на "Манчестър юнайтед" Жозе Моуриньо вижда израстване в отбора си. Според него съставът ще се бори за титлата във Висшата лига, но по думите му по-трудната задача ще е да се спечели Шампионската лига.<br /><br />"Този сезон ще бъде много труден, но ние сме в по-добра форма за мачовете в първенството. Имаме по-окомплектован състав. Има обаче и други много силни отбори, които направиха големи инвестиции за качествени футболисти. Вярвам, че ние се отличаваме с...

"Цариградско шосе" продължава да се напуква

http://www.mediapool.bg/tsarigradsko-shose-prodalzhava-da-se-napukva-news267125.html

Основно ремонтираният за 20 млн. лв. преди две години столичен булевард "Цариградско шосе" продължава да се напуква, алармира неправителствената организация "Спаси София", която разпространи в сряда снимки на страницата си във Фейсбук. Фотографиите показват състоянието на участъка от 4 до 7 км, който бе пуснат в движение в края на 2015 г. На тях се вижда, че към неотстранените пукнатини и пропадания, заляти с битум в ранната пролет на тази година, се прибавят нови пукнатини и деформации по платната на булеварда. През януари активистите на "Спаси София" сигнализираха за сериозни дефекти в настилката след направения основен ремонт на булеварда. Тогава заместник-кметът по транспорта Евгени Крусев обеща, че в най-кратки срокове "ще станат ясни причините за тези дефекти, а фирмата изпълнител ще ги отстрани за своя сметка при подходящи метеорологични условия", а поетият ангажимент беше това да стане в началото на юни. "Отдавна сме в разгара на строителния сезон, но не е направено нищо за отстраняване на проблемите по булеварда", посочват от "Спаси София". От неправителствената организация се възмущават, че обектът има десетгодишна гаранция, но общината няма да изисква тя да бъде изпълнена в нейната цялост, а "ще се прилагат козметични корекции". "Искаме да видим адекватни действия и доказателство, че общината се е научила да изисква от фирмите изпълнителки да поемат отговорност за некачественото си строителство и най-вече - че занапред ще се защитава обществения интерес, а няма да се извиняват недопустимите пропуски на разни строителни компании", се казва в позицията на "Спаси София". Неправителствената организация се позова на интервю на зам.-кмета Крусев пред медиите, в което твърди, че "строителят е дал технология за трениране на местата с нарушена гладкост" и заявяват, че с това изказване се бяга от конкретен отговор как фирмата "Калистратов Груп" ООД възнамерява да поправи грешките си. Ако този маниер на работа продължи, бул. "Цариградско шосе" ще застане редом до бул. "Александър Малинов", който за пореден път се ремонтира. Крайно време е софиянци да спрат да бъдат заложници на непрестанните ремонти на ремонтите, изпълнявани от Столичната община", призовават от "Спаси София".

Индексите на БФБ-София записват силен ръст от сутринта

http://econ.bg/Новини/Индексите-на-БФБ-София-записват-силен-ръст-от-сутринта_l.a_i.746108_at.1.html

Индексите на родния капиталов пазар бележат силен ръст от сутринта. Бенчмаркът на БФБ-София SOFIX се повишава с 0.22% или 1.57 пункта до 713.34...

Убитият бизнесмен имал бизнес с дрехи втора употреба в миналото

https://www.24chasa.bg/novini/article/6358363

Убитият бизнесмен имал бизнес с дрехи втора употреба в миналотоУбитият в Пловдив бизнесмен Данаил Кирилов преди много години е развивал бизнес с дрехи втора употреба, спомнят си в родния му град Дупница. Държал е търговски щанд в бившия ГУМ. В последните години обаче много рядко се връщал в Дупница и хората трудно се сещаха кой е, малко от тях го познават. Още като дете е учил в София,

Осъдиха иранка за опит да премине нелегално ГКПП "Дунав мост"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6358356

Осъдиха иранка за опит да премине нелегално ГКПП "Дунав мост"
Иранка, която опитала да премине нелегално ГКПП "Дунав мост", е осъдена по бързо производство на Районната прокуратура в Русе. Това съобщиха от прокуратурата. 45-годишната Найма К. се признала за виновна и сключила споразумение с прокуратурата, одобрено от съда. Тя била заловена на граничния пункт на 12 юли тази година.

До 2300 лева месечна заплата за районен кмет във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=356258

Корекция в размера на заплатите на районните кметове и кметовете на селата Звездица, Константиново, Казашко, Каменар и Тополи, гласува днес Общинският съвет на Варна, предаде репортер на Moreto.net. Новите основни възнаграждения ще влязат в сила от 1 август, но няма да утежнят общинската хазна за 2017-та, стана ясно от предложението за решение.

Превръща ли се Чехия в център на оръжейната индустрия?

http://clubz.bg/56622-prevryshta_li_se_chehiq_v_centyr_na_oryjejnata_industriq

През последните дни на Студената война фабриката на "Аеро Водоходи" в покрайнините на Прага произвежда рекордните 250 тренировъчни самолета "Албатрос L-39" за военновъздушните сили на страните от Източния блок. Разпадането на Съветския съюз и усилията за изграждане на пазарна икономика в източноевропейските страни са гибелни за оръжейната индустрия на Чехия.

Сега обаче множеството конфликти в различни части на света увеличават търсенето на въоръжение и предлагат нови възможности на чешките фирми да си спечелят клиенти, търсещи производител от страна, която не е обвързана политически с враждуващите лагери.

Това, комбинирано с политическата подкрепа от правителството - ключова за осъществяване на сделки с чужди военни сили, води до възраждане на производството на военно оборудване в централноевропейската страна.

"Влиянието на големите страни върху пазарите се променя - казва изпълнителният директор на "Аеро" Джузепе Джиордо пред Ройтерс - Това ни дава възможност да сме конкурентни на международния пазар. Ако страните правят сделки с Чехия, те търгуват с неутрална страна."

Този месец започва производството на ново поколение тренировъчни изтребители L-39 и се очаква до 2020 г. да бъдат произведени първите три самолета, които да бъдат тествани.

"През 2017 г. съсредоточаваме вниманието си върху осигуряване на пазар както за L-159, така и за следващото поколение тренировъчни самолети L-39 ", казва Джиордо.

Той заявява още, че компанията ще подпише два договора с централноевропейски страни за новите самолети и договаря три потенциални сделки в Азия, Южна Америка и Европа.

Джиордо, който застава начело на "Аеро" през 2016 г., казва, че целта на компанията е да произвежда до 26 самолета годишно през следващите 10 до 15 години.

Основаната през 1919 г. "Аеро" започва да произвежда съветските изтребители "МиГ" след 1953 г.  Опитът в производството на "МиГ-19" и "МиГ-21" води до създаване на собствени модели на компанията, включително L-39, който полита през 1972 г. и е един от най-популярните тренировъчни самолети в света. 

Дял от "Аеро" е купен от американската компания "Боинг" през 1990-те, но по-късно е продаден отново на държавата. През 2006 г. частната компания "Пента" купува авиопроизводителя.

В края на миналата година "Аеро" доставя 12 самолета L-159 на военновъздушни сили на Ирак, включително такъв, произведен през 2016 г., за пръв път от 2003 г. Останалите 11 са били на склад и са обновени за нуждите на иракската армия.

Желанието за подобряване на националната сигурност и за развитие на икономиката е причина за ангажирането на правителството с международната търговия с оръжие, коментира пред Ройтерс зам.-министътрът на отбраната на Чехия Томас Кучта.

"Това е област, в която връзките между държавите или личните отошения често играят роля" - казва той - "Не е въпрос на качество и цена, става дума за изграждане на дълготрайни взаимоотношения... Това не може да се прави по имейл."

Усилията изглежда се отплащат. Износът на чешките производители на военно оборудване се е утроил за последните три години и достига 18 милиарда чешки крони (692 милиона евро) през 2016. Според Асоциацията на производителите на оръжие тази сума ще нарасне още през 2017 г.

Бързото издаване на разрешителни за износ и създаването на специално звено за износа към министерството на отбраната помага на производителите да бъдат конкурентноспособни дори в Азия и Северна Америка.

Друга знакова сделка за чешката оръжейна индустрия е договорът на "Чешка Збрьовка" с елитните френски антитерористични части GIGN - група за интервенция на националната жандармения, за доставка на 68 пушки "Брен".

Компанията, която произвежда оригиналните пушки "Брен" за британските войници по време на Първата световна война, сега цели да си осигури клиенти сред чуждестранни армии и военни формирования и дори подписва договор с армията на Пакистан за доставка на пушки.

"Сделката с Франция е голямо постижение, защото GIGN купуват най-добрите оръжия в света и това ни прави много конкурентен играч", коментира изпълнителният директор на "Чешка Збрьовка" Любомир Коварик.

Компанията, чиито конкуренти са германската "Хеклер и Кох", американката "Колт" и италианската "Берета", планира да произведе 300 000 оръжия през 2017 г.

Чешкият износ на оръжия е нараснал с 233% за четирите години от 2012 до 2016 г. в сравнение с 2007-2011, уточнява Международния институт за изследване на мира в Стокхолм. Това превръща страната в 22-рия най-голям износител на оръжия през 2016 г.

Конфликтите на места като Ирак водят до увеличаване на търсенето, коментира председателят на чешката Асоциация на отбранителната индустрия. Той обяснява успехите на оръжейната индустрия с липсата на силна обвъзаност с която и да е от враждуващите страни:

"Много страни днес не искат други държави да ги контролират чрез доставки на военно оборудване... нашето предимство е, че нямаме подобни амбиции."

 

Генералният адвокат на Съда на ЕС: Да се отхвърлят жалбите на Словакия и Унгария за бежанците

https://www.24chasa.bg/novini/article/6358298

Генералният адвокат на Съда на ЕС: Да се отхвърлят жалбите на Словакия и Унгария за бежанцитеГлавният съветник на Съда на ЕС - генералният адвокат Ив Бо заяви, че не трябва да се дава ход на дело по жалбите на Словакия и Унгария, в които се оспорва задължителното пренастаняване на бежанци в целия ЕС, предаде БТА. Двете източноевропейски страни, подкрепени от съседката си Полша, смятат, че схемата за задължителни квоти за приемане на

Германия провежда антитеростична операция, извършват се множество обиски

https://www.24chasa.bg/novini/article/6358315

Германия провежда антитеростична операция, извършват се множество обиски

Полицията във федералната германска провинция Мекленбург-Предна Померания е задействала антитерористична операция, в рамките на която се извършват обиски на множество обекти, съобщава националният ежедневник Die Frankfurt Allgemeine Zeitung, предава "Фокус".  Говорител на Федералната прокуратура потвърди информацията за операцията.

От новата учебна година 13 334 деца ще учат български език в 40 държави

https://www.actualno.com/education/ot-novata-uchebna-godina-13-334-deca-shte-uchat-bylgarski-ezik-v-40-dyrjavi-news_624404.html

Министерството на образованието и науката работи за въвеждане на дистанционно обучение по български език и литература, за да може повече деца от различни краища на света да го научат. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в приветствието си към

Как „Ислямска държава“ примамва бели момичета

https://www.vesti.bg/sviat/kak-isliamska-dyrzhava-primamva-beli-momicheta-6071920

Джихадистите жънат огромен успех сред младите жени с видеа, които показват бойци с малки котенца

КНСБ и ”Подкрепа” сезират чуждите институции за агресията на Домусчиев

http://frognews.bg/news_138956/KNSB-i-Podkrepa-sezirat-chujdite-institutsii-za-agresiiata-na-Domuschiev/

КНСБ и КТ ”Подкрепа” ще сезират всички международни институции ”за нечуваната агресия на ръководителите на национално представителните работодателски организации срещу социалния диалог и хората на труда в България от последните дни”, съобщават от КНСБ.

ЕС готви нови санкции срещу Русия заради турбините "Сименс"

http://clubz.bg/56621-es_gotvi_novi_sankcii_sreshtu_rusiq_zaradi_turbinite_simens

Посланиците на 28-те страни от ЕС съгласуваха налагането на санкции срещу 4 физически и три юридически лица от Русия заради скандала с доставката на 4 газови турбини "Сименс" за Крим, предаде ТАСС.

Новината съобщи в профила си в туитър и кореспондентът в Брюксел на Радио "Свобода" Рикард Йозвяк.

ЕС ще обсъди разширяването на санкциите още днес. Според източник на в. "Комерсант" в Еврокомисията в черния списък може да попадне руският зам.-министър на енергетиката Андрей Черезов.

Смята се, че ще бъдат засегнати и длъжностни лица от руски компании, участвали в сделката със "Сименс", самите компании - "Ростех" и "Технопромекспорт", както и ръководителите им. Генерален директор на тези две компании е Сергей Топор-Гилка.

На заседанието на Еврокомисията ще бъдат обсъдени и възможните отговори на ЕС на възможното затягане на санкциите на САЩ срещу Русия, одобрено вчера от Камарата на представителите.

Зам-министърът на енергетиката Андрей Черезов може да бъде включен в новия черен списък.

Скандалът със "Сименс"

По силата на договор с руската компания “Технопромекспорт” концернът “Сименс” доставя 4 газови турбини, предназначени за южния руски полуостров Таман. Те обаче се пренасочват към Крим, анексиран през 2014 г. от Русия.

Това става без знанието на германската страна. “Сименс” подаде съдебна жалба в Арбитражния съд в Москва срещу “Технопромекспорт”. На 21 юли концернът обяви също, че прекратява доставките си за руски електростанции. "Сименс" се оттегли и от участието си в руската компания “Интеравтоматика”, в която държеше 46 на сто от акциите.

Каталония планира откриване на свое представителство в Загреб

https://www.24chasa.bg/novini/article/6358305

Каталония планира откриване на свое представителство в Загреб

Правителството на испанския автономен регион Каталония планира откриването на свое представителство в Хърватия, което да обхваща страните от Югоизточна Европа. Информацията бе потвърдена от високопоставен представител на регионалния парламент в Барселона, съобщава македонската агенция „Макфакс“, предава "Фокус".

Работодатели сигнализират КЗД за дискриминация заради "класа"

//dariknews.bg/novini/biznes/rabotodateli-signalizirat-kzd-za-diskriminaciia-zaradi-klasa-2039083

Бизнесът атакува добавката "клас прослужено време" със сигнал до Комисията за защита от дискриминация (КЗД).
 
В сигнала, внесен вчера, четирите работодателски организации посочват, че с чл.12 от Наредбата за структурата на работната заплата, който ре

Ъпгрейднаха бургаската рент-а-байк система с електрически велосипеди

http://www.cross.bg/poveche-byrgas-velosiped-1550225.html

/КРОСС/ В Бургас вече четири години успешно функционира система за отдаване на обществени велосипеди под наем. Благодарение на нея много хора откриха удоволствието и полезните ефекти от този вид транспорт и си закупиха собствени колелета. Тази година системата се надгражда с пускането в експлоатация на електрически велосипеди. За момента те са седем на брой, а дали да станат повече ще се реши догодина, когато се анализират статистиките за тяхното използване и мнението на клиентите. От днес нататък можете да наемете и да оставите електрически велосипед на следните вело станции: Морска гара, Автогара Юг, Капани, КЦ "Морско казино", а след няколко дни и при Пантеона в Морската градина. На изброените места има общо 15 колонки за паркиране, които са различни от останалите по цвят /зелени, а не сини/, но и по механизма за заключване. Електрически велосипед можете да наемете срещу 2 лева на час, засега единствено с абонаментна карта. Опцията чрез есемес все още не е активирана. Преди да се качите върху новия модел, задължително изчетете инструкциите върху самото колело и колонката. Първото нещо, което трябва да направите, е да натиснете бутона за ON/OFF от лявата страна на кормилото. На малкия дисплей ще видите две вертикални скали. Дясната показва колко е зареден акумулаторът /батерията/. Тази скала трябва да е пълна повече от половината, за да разчитате на допълнителна помощ към собствените ви усилия за придвижване

Роботите превземат още една индустрия

https://news.bg/techno/robotite-prevzemat-oshte-edna-industriya.html

Машините се насочват към складове за опаковане на онлайн поръчки

Великобритания забранява продажбата на дизелови и бензинови коли през 2040 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=356246

Радикалният ход, с който Великобритания ще се присъедини към Франция, се очаква да бъде обявен официално по-късно днес. Той ще е част от план на стойност 3 млрд. лири, с който британското правителство ще бори замърсяването на въздуха.

Байрактаров: Валери Симеонов да си подаде оставката

http://frognews.bg/news_138955/Bairaktarov-Valeri-Simeonov-da-si-podade-ostavkata/

Важното, по последния казус с трафик на хора, в който бе замесена Анелия Велева от НФСБ, е как така са преминали тези ”ВИП персони” през границата. Обществото започва да има чувството, че тази велика ограда, за която слушахме, е направена, за да контролира нелегалния трафик на хора. Някой много добре регулира пропускливостта на емигранти и това не става без политически чадър.

Македония ще подпише договора за добросъседство с България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280986_%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BF%D0%B8%D1%88%D0%B5+%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%BE%D1%81

 На специално заседание, проведено късно във вторник вечерта, правителството на Република Македония прие съгласувания текст на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България, предава „Фокус".

Правителството взе решение, с което се определя, че министър-председателят Зоран Заев ще подпише договора. В тази връзка ще бъде представена допълнителна информация за обществеността, уточняват от Скопие. Както вече стана ясно от срещата на Зоран Заев и Бойко Борисов в София договорът трябва да бъде подписан в навечерието на 2 август, на Илинден, когато се чества годишнината от Илинденското въстание, което е и национален празник на Македония.

След посещението на Заев в България последваха остри реакции срещу договора за добросъседство, главно от доскоро управлявалата партия ВМРО-ДПМНЕ и близки на нея медии.
Кросс.

ЦГМ: 10 минути по-малко в очакване на автобус в София

https://offnews.bg//obshtestvo/tcgm-10-minuti-po-malko-v-ochakvane-na-avtobus-v-sofia-661426.html

Средно между 5 и 10 минути по-малко ще чакат пътниците на спирките на автобусните линии 12, 20 и 31. Причината е в увеличените на брой коли обслужващи линиите, както и увеличения пробег в километри, който транспортният оператор ще изпълнява - общо 338, 6 км повече на ден, съобщиха от ЦГМ. 

Например за линия 31 времето между отделните коли е намалено с 5 минути в сутрешните върхови часове. За линия 20 то е намалено с 5 минути в не пиков час, а при линия 12 - времето е намалено с 15 мин в следобедните върхови часове. 

Новите 60 нископодови газови автобуси, които бяха представени вчера, ще влязат постепенно в експлоатация.

Нископодови превозни средства първо тръгват по петте линии на 12, 90, 117,118 и 119. След това този тип коли ще се движат и по маршрутите на 18, 20, 22, 24, 25, 27, 29, 30,31,81 и 86. Превозните средства, които притежават и стандарт EURO6, ще заменят над 20 годишни автобусите. Най-много от новите автобуси ще се движат по маршрута на линия 86 (АП Малашевци -жк Свобода), по линиите на 30 и 31, които свързват кв. Обеля съответно със с. Балша и село Голяновци, както и по маршрута на линия 27.

Първите двадесет от новите автобуса ще тръгнат от днес по линии основно в северните и западните райони на София - Нови Искър, Кремиковци, Връбница, Надежда. Останалите 40 превозни средства ще бъдат пуснати в движение от 1 август.

Автобусите са 100 местни с 32 седящи места, напълно климатизирани и с налични камери и монитори, гарантиращи по-голяма безопасност. Те разполагат с платформа за по-добра достъпност при качване и напълно отговарят на най-високия екологичен стандарт евро 6. Двигателят им е 320 конски сили, като това е най-мощния двигател от този клас. С едно зареждане такъв автобус може да измине средно 600 киломерта. С такъв вид превозни средства вече разполага градския транспорт на градове в Англия, Италия и Испания.

Парламентът одобри на първо четене мерки срещу некоректните работодатели

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/07/26/3013427_parlamentut_odobri_na_purvo_chetene_merki_sreshtu/?ref=rss


Почти единодушно парламентът одобри на първо четене мерки срещу неизплащането на заплати от страна на работодателите. Промените в Кодекса на труда бяха одобрени със 138 гласа "за" и един "въздържал се".<br /><br />Една от поправките предвижда работодатели, които дължат заплати и обезщетения на служителите си, да не могат да кандидатстват по процедури за възлагане на обществени поръчки като изпълнители или подизпълнители.<br /><br />С други текстове...

Президентът на Албания пред Захариева: Разчитаме много на вас за европейската ни интеграция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6358293

Президентът на Албания пред Захариева: Разчитаме много на вас за европейската ни интеграция"Разчитаме много на вас и оценяваме усилията на България за разширяването на Европейския съюз в Западните Балкани. Искаме да си напишем домашното по най-добрия начин." С тези думи президентът на Албания Илир Мета посрещна българския заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева,

Борисов обсъди договора с Македония с посланика на САЩ

http://www.cross.bg/borisov-rybin-dogovora-1550223.html

/КРОСС/ Премиерът Бойко Борисов е представил пред американския посланик Ерик Рубин договора за добросъседство, който България трябва да подпише с Македония. Това разказа посланикът, след като приключи срещата му с министър-председателя. Рубин се появи в Министерския съвет веднага след заседанието на правителството. „Обсъдихме подписването на договора с Македония и това е изключително важна и положителна стъпка за региона", каза Рубин на излизане от сградата на „Дондуков" 1. Борисов и македонският премиер Зоран Заев ще подпишат договора на 2 август в Скопие и заедно ще честват годишнината от Илинденското въстание. Изграждането на газовата връзка с Гърция, като още една положителна стъпка, също бе обсъдено, разказа Рубин след срещата си с Борисов. В разговора на посланика с премиера не са обсъждани промените в съдебния закон, които забраняват финансирането от чужди фондации на съсловните организации на магистратите. Този проект бе наречен антиамерикански от заместник-помощник държавния секретар на САЩ за Европа Хойт Йи преди дни. Г-н Йи изрази нашата позиция достатъчно ясно, каза посланик Рубин след днешната среща с Борисов. Така или иначе от ГЕРБ обаче се отказаха от готвените промени, а това беше обявено официално днес от Цветан Цветанов.

"Воля" призова президента за действия срещу депутатския имунитет

http://www.mediapool.bg/volya-prizova-prezidenta-za-deistviya-sreshtu-deputatskiya-imunitet-news267124.html

Партията на Веселин Марешки "Воля", която преди три седмици инициира подписка за законопроект за отпадане на депутатския имунитет, в сряда отправи апел и към президента Румен Радев да предложи на парламента такава промяна в конституцията. Политическата сила призова също така депутатите от останалите парламентарни групи да подкрепят подписката им за премахване на депутатския имунитет, който според тях в момента се ползвал за пиар акции. В момента лидерът на "Воля" Веселин Марешки и на двама депутати от групата му - Пламен Христов и Кръстина Таскова, са с отнет имунитет заради изнудване на собственици на аптеки. Именно Пламен Христов повдигна отново темата в парламента като обясни, че под подписката на "Воля" за внасяне на законопроект за отмяна на член 70 от конституцията на България, уреждащ въпроса с имунитета на депутатите, са се подписали само 12-те народни представители на "Воля", а е необходима подкрепата на 60 депутати. "Важното е народните представители да нямат имунитет, за да може всеки, който сметне, че те правят нещо в ущърб на държавата и на обществото, да може да не се притеснява от имунитет и да вървят едни процедури – имунитетите да се използват за натиск и за негативни пиар акции. След като имунитетите в момента, в който се поискат, те се дават, какъв е смисълът да ги има?", коментира Пламен Христов пред журналисти. "Очакваме до петък колегите от другите парламентарни групи да се присъединят и да се подпишат, за да може да използваме последния работен ден от първата сесия на 44-ото НС, за да го внесем в деловодството“, заяви още депутатът от "Воля". Той цитира проучване на "Алфа Рисърч“, според което 92% от българските граждани са за премахване на този статут на депутатите. Христов определи като неоснователни критиките на някои политици, че подобна практика в страните в ЕС – няма. По думите му в Швеция и Финландия депутатите не се ползват с подобна привилегия. Така е и в Норвегия, която не е членка на ЕС, отбеляза депутатът. Христов припомни, че идеята е да се премахне имунитетът, който предпазва народните представители от разследване за престъпления от общ характер, но запазва тяхната защита за изказвания и гласуване в НС.

Нови два медала за България от Олимпиадата за глухи в Самсун

http://www.cross.bg/kat-predi-sreshti-1550224.html

/КРОСС/ След бронзовия медал на бореца Иван Стоилов (кат. 66 кг) в класическия стил спечелен преди два дни, България вече има още две бронзови отличия от Игрите в Самсун, Турция. Панайот Димитров (кат. 57 кг) разби в спора за третото място с 10:4 точки Дуйшамбиев от Казахстан, а в Карате (кумите) Николай Христов (кат. 75 кг) надви за бронза Марсело Кабеса (Венецуела) с 3:1 точки. През днешния ден на Олимпиадата за спортисти с увреден слух напред продължават в индивидуалната надпревара по бадминтон Никола Тянков и Людмил Гетов. Благодарение на силната си игра в групите двамата излизат в 1/16 финални срещи срещу съперници от Тайпе и Южна Корея. Борците от свободния стил Русин Русинов ( кат. 61 кг), Христо Кличуров (кат. 74 кг) и Ангел Ценов (кат. 85 кг) също ще излязат на тепиха в спортната зала за своите първи срещи. Световната рекордьорка и шампионка Елена Узунова излиза в сектора за хвърляне на копие в четвъртък преди обяд, като нейното представяне се очаква с огромен интерес, както от цялата българска делегация в Турция, така и от специалистите, които очакват подобряване на постижението й от 48.95 метра.    

Иво Никодимов премина операция, стабилен е

https://www.24chasa.bg/novini/article/6358294

Иво Никодимов премина операция, стабилен еМалко преди обяд журналистът Иво Никодимов бе опериран във Военномедицинска академия. От лечебното заведение уточняват, че му е направена малка оперативна интервенция за наместване на носни кости. Той вече е извън упойка, стабилен е, чувства се добре и се възтасновява. ще остане под наблюдение в болницата поне още два дни.

БСП видяха края на Борисов 3, а ГЕРБ, че иде Борисов 4

https://offnews.bg//politika/bsp-vidiaha-kraia-na-borisov-3-a-gerb-che-ide-borisov-4-661424.html

БСП определи събитията от последните дни в България - побои по улиците и аферата със суджука като "взривена и бандитска държава" и заплаши управляващите, че ако не ги чуят, мандатът на Борисов 3 ще е още по-кратък. Това партията обяви в декларация от трибуната. Председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов пък отговори, че може да има и Борисов 4.

Стоян Мирчев започна атаката от трибуната: "Аферата със суджука в Добрич е олицетворение на управлението. Има нетърпимост между цели съсловия. Между работодатели и работници, ежедневни криминални прояви. Новинарските емисии представят грозни сцени от цялата държава. За жалост България вече не прилича на европейска страна от 21 век и всичко това е практически резултат от трите поредни управления на ГЕРБ и Бойко Борисов вече 8 години".

БСП продължи с критиките, като отбеляза, че сме на крачка да ни отнемат председателството, а отговорността се носила само от „бушоните, наредени от Бойко Борисов и Цветан Цветанов".

"Вече сме взривено общество и държава, а властта произвежда единствено и само грозни скандали. Не е е решен нито един проблем в държавата и сме на първо място по корупция. Държавата колабира, колеги, и това става по две прости причини - за трети път от 2009 г. Борисов управлява държавата, но по един и същи бандитски начин", заяви депутатът от БСП. "Ако не ни чуете и този път, мандатът ви ще е още по-къс от предишния", каза в заключение Мирчев.

Това предизвика Цветан Цветанов да отговори с нападки към БСП и намеси индиректно депутата от БСП, чийто имунитет беше отнет заради купуване на гласове в ромската махала. "Проблемът със суджука, ако го сложим от едната страна, от другата страна е купуването на ромски гласове, за да влезете в българския парламент".

Цветанов беше категоричен, че напрежението в парламента идва от БСП, които създават напрежение и скандали.

Получаваме пълната международна подкрепа за политиките, които прави днешното правителство, свързани с предстоящото Председателство, с което България ще бъде водеща в европейските политики. Знаем, че ви боли, че загубихте изборите и още не можете да излезете от този стрес. Това ще ви държи през всички тези 4 години на сегашното управление. Имаме кабинет „Борисов 1“, 2 и 3, смятам, че може да има и 4. Българските граждани са тези, които дават оценка за политиката и поведението на всяка една партия“, категоричен беше Цветанов.

Посланикът на САЩ одобри Договора за добросъседство с Македония

http://frognews.bg/news_138954/Poslanikat-na-SASHT-odobri-Dogovora-za-dobrosasedstvo-s-Makedoniia/

Имах много добра кратка среща с министър-председателя, на която изразих нашата подкрепа за плановете за подписване на Договора с Македония, което мисля, че е много позитивна стъпка напред за Балканите, каза пред журналисти днес в Министерския съвет посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин.

Бетоновоз е блъснал жена в Сандански

https://www.24chasa.bg/novini/article/6358286

Бетоновоз е блъснал жена в СанданскиБетоновоз, движейки се назад, е блъснал жена в Сандански. Това съобщи Йорданка Шаркова, говорител на Областна дирекция на МВР-Благоевград, предаде "Фокус". Инцидентът е станал в района на новостроящата се автогара. По първоначални данни пострадалата е с фрактура на крака, но не е ясно какви са другите й травми и дали има опасност за живота й.

САЩ с нови санкции срещу Русия, Москва отвърна

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/sasht-s-novi-sankcii-sreshtu-rusiia-moskva-otvyrna-6071919

Мнозинство в Конгреса прие разширени наказателни мерки въпреки несъгласието на президента Тръмп

Намаляват времето за чакане по спирките на част от автобусите в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6358281

Намаляват времето за чакане по спирките на част от автобусите в СофияСредно между 5 и 10 минути по-малко ще чакат пътниците на спирките на автобусните линии 12, 20 и 31. Това съобщиха от пресцентъра на Центърът за градска мобилност, цитирани от "Фокус". Причината е в увеличените на брой коли, обслужващи линиите, както и увеличения пробег в километри, който транспортният оператор ще изпълнява - общо 338,

Прокуратурата привика на разпит Деница Златева за делото "НДК"

https://offnews.bg//temida/prokuraturata-privika-na-razpit-denitca-zlateva-za-deloto-ndk-661427.html

Вицепремиерът, отговарящ за европредседателство в служебния кабинет Деница Златева, е призована за разпит в Специализираното звено "Антикорупция" по разследването за НДК.

Обвиняем за финансови нарушения по делото е бившият вече изпълнителен директор на двореца Мирослав Боршош. Той ще отговаря пред Темида за това, че е изразходвал целево отпуснати средства за българското председателство да плащането на текущи сметки. 

След едночасов престой при следователите Златева заяви, че не може да се очаква от един принципал да знае всичко, което подписва директорът на НДК, съобщава БНР:

Не очаквайте от един принципал да знае всички разплащания, които прави едно търговско дружество – все пак то си има изпълнителен директор, финансов директор.

Знам, че има одобрени дейности, които са съгласно доклад на междуведомствената работна група. Има три спечелени обществени поръчки.

Нека да оставим следствието да си свърши работата и до установи наистина каква стойност е изразходвана. В крайна сметка всеки е невинен до доказване на противното.

Показания за това как се в управлявала културната институция вече дадоха вицепремиерът Томислав Дончев и министърът за европредседателството Лиляна Павлова.

Конгресът на САЩ прие санкциите срещу Русия, Иран и Северна Корея

http://frognews.bg/news_138953/Kongresat-na-SASHT-prie-sanktsiite-sreshtu-Rusiia-Iran-i-Severna-Koreia/

Камарата на представителите в САЩ прие законопроект за нови санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея, макар че президентът Тръмп беше против.

Близо 3000 нови заглавия ще представи „Алея на книгата“ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=356259

От 28 юли до 3 август Варна ще бъде домакин на най-голямото книжно изложение на открито в страната. „Алея на книгата“ се провежда вече седма година в морската столица. И това лято шатрите, в които български издатели ще представят огромно количество заглавия, ще бъдат разположени на пешеходната централна зона на бул.

Александър Николов влезе в топ 50 на 100 метра свободен стил в Будапеща

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/26/3013436_aleksandur_nikolov_vleze_v_top_50_na_100_metra/?ref=rss


Александър Николов се класира сред 50-те най-добри на 100 метра свободен стил на световното първенство в Будапеща. Българинът слезе под 50 секунди, като завърши за 49,99 секунди и се класира 46-и.<br /><br />Със същия резултат финишира и южноафриканецът Зейн Уодъл. В дисциплината се впуснаха общо 113 състезатели.<br /><br />Най-доброто време в сериите даде Камерън Макивой. Австралиецът единствен слезе под 48 секунди, като записа 47,97 секунди.<br /><br />Тази...

Екзотичен остров се продава поне за $6 милиона (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6358279

Екзотичен остров се продава
поне за $6 милиона (ВИДЕО)Остров Моту Тиано в Тихия океан, чиято площ е 65 000 кв. м, ще се продава за търг на 23 август 2017 година, като първоначалната цена е 6 милиона долара, пише в. "Фигаро". Той е собственост на Джим Симпсън и съпругата му от 18 години. Семейството обаче се пенсионира и предпочита да живее за постоянно по-близо до цивилизацията.

Неймар намери време и за новата си цел

https://offnews.bg//izvan-terena/nejmar-nameri-vreme-i-za-novata-si-tcel-661416.html

Суперзвездата на Барселона Неймар намери време да продължи закачката си с американската певица Деми Ловато.

Въпреки, че е изправен пред много важно решение в кариерата си, нападателят се щракна с красавицата след победата на Барса над Ювентус с 2:1 в Ню Йорк по време на турнето на "каталунците".

Ловато изгледа двубоя от трибуните на "Метлайф Стейдиъм", а след мача пожела снимка именно с 24-годишното острие на каталунците.

Припомняме, че за задявка между двамата се заговори още преди десетина дни, когато бразилецът публикува видео в профила си в Инстаграм.

Действията на нападателя в клипчето са повече от ясни, след като накрая Неймар прати въздушна целувка по адрес на Ловато. Това веднага бе възприето като опит за свалка от медиите.

Междувременно, съотборникът на бразилеца Жерар Пике обясни за снимката с него, която качи преди два дни в социалните с текст "Той остава".

Публикацията му беше приета като потвърждение, че Неймар няма да напуска в посока ПСЖ, но още на следващия ден категоричността й беше опровергана от близки до футболиста.

"Просто изразих личното си мнение, това не е било официална информация. Нека Неймар лично обяви намеренията. Моето е, че трябва да остане.

При цялото ми уважение френската Лига 1 не може да се сравнява с Примера дивисион. В Барселона той ще спечели повече, отколкото в Париж", сподели Пике.

Конфликтът между синдикати и работодатели се задълбочава

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/konfliktyt-mejdu-sindikati-i-rabotodateli-se-zadylbochava-243703/

КНСБ и КТ "Подкрепа" се оплакват от агресивно поведение, а работодателите сезираха Комисията за защита от дискриминация за клас прослужено време

Риана отново предизвика коментари с дръзка рокля

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/riana-otnovo-predizvika-komentari-s-dryzka-roklia-6071901

Изпълнителката беше на лондонската премиера на новия филм, в който участва - "Валериан и градът на хилядите планети"

Риана в огнено червено - завладя всички в Лондон

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/riana-v-ogneno-cherveno-zavladia-vsichki-v-london-6071901

Изпълнителката беше на лондонската премиера на новия филм, в който участва - "Валериан и градът на хилядите планети"

Режисьорът на „Трейнспотинг 2“ Дани Бойл е посетил Бузлуджа

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6358264

Режисьорът на „Трейнспотинг 2“ Дани Бойл е посетил БузлуджаРежисьорът на „Трейнспотинг 2“ Дани Бойл е посетил Бузлуджа. Той отишъл там, за да посети снимачната площадка на българския филм „Възвишение“. С него бе носителят на "Оскар" за филма "Беднякът милионер" - операторът Антъни Дод Мантъл. Случката е от преди година, но днес режисьорът Виктор Божинов публикува снимка във фейсбук.

Соларното студио на застреляния Данаил Божилов работи за 50 стотинки на минута

https://www.24chasa.bg/novini/article/6358246

Соларното студио на застреляния Данаил Божилов работи за 50 стотинки на минутаСоларното студио на убития тази сутрин в Пловдив Данаил Божилов имало доста клиенти. Управлява се от съпругата му Мая Карлова, с която живее и имат момиченце. "Сутринта Мая отвори студиото, но по-късно й съобщиха тъжната вест и тя бързо го затвори", разказаха хора от съседното заведение. Те описват Данаил като "много готин и изключително спокоен".

Синдикатите огорчени, търсят международна подкрепа заради агресията на бизнеса

http://clubz.bg/56620-sindikatite_ogorcheni_tyrsqt_mejdunarodna_podkrepa_zaradi_agresiqta_na_biznesa

КНСБ и КТ „Подкрепа“ ще сезират всички международни институции за „нечуваната агресия на ръководителите на национално представителните работодателски организации срещу социалния диалог и хората на труда в България от последните дни“

Писмото е с апел за подкрепа и реакция и е адресирано до Международната организация на труда, Международната конфедерация на профсъюзите (МКП), Европейската конфедерация на профсъюзите, Европейската комисия, Европейския икономически и социален съвет, както и световните бизнесорганизации, в които членуват българските работодатели. 

Копие от него е изпратено и на премиера Бойко Борисов и вицепремиера Валери Симеонов, съобщиха синдикатите.

„В последните няколко дни българското общество е свидетел на нечувана агресия и цинично отношение от ръководителите на национално представителните работодателските организации към една от основните ценности на европейската демокрация, каквато е социалното партньорство и социалния диалог. На официална пресконференция, пред българските медии, работниците бяха наречени „търтеи, мързеливци и престъпници“ (от Васил Велев от АИКБ и Божидар Данев от БСК)", посочват в апела си синдикатите. 

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев онзи ден ги обяви за „вредни за икономическото развитие на страната“ и изтъкна, че не случайно на много места, където компаниите са успешни, тях ги няма. 

В отговор председателя на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов заяви, че прощава на Домусчиев, тъй като той разбирал само от футбол и призиви като "Съдията водолаз", които са непристойни за пред камери. 

„Споделяме възмущението и огорчението си с вас, защото подобно поведение не бива да се  подминава с мълчание. Не само, защото руши авторитета на България на прага на първото европредседателство. А защото охулва утвърдени европейски ценности и инструменти на социалния мир, разпалва вражди и призовава предприятията и техния мениджмънт към война със синдикатите и техните организации. Така, съзнателно или не, носителите на подобно поведение вредят на социалния мир, без който няма как да се поддържа прогнозируема и предвидима икономическа и социална среда  за национални и чужди инвеститори и производители. Още по-малко така могат да се стимулират квалифицираните млади българи да останат и да работят за страната си“, казват в апела си към международните институции от двете национално представени организации на труда в страната ни", подчертават синдикатите. 


Според лидерите им подобни изказвания са не само груби, цинични, но и опасни, тъй като създават прецеденти, които могат да взривят социалния мир. 

"Призивите на тези самозабравили се работодателски водачи, освен, че грубо погазват норми, както на конституцията, така  на документи на Международната търговска организация, на Европейската харта за правата на човека и на договорите за учредяване и функциониране на ЕС, имат характер и на престъпен състав, доколкото са призиви за разрушаване устоите на европейската демокрация и на държавата, които се гарантират и чрез синдикатите, техните права и отговорности", коментират в писмото президентите на КНСБ Пламен Димитров и на „Подкрепа“ Димитър Манолов.

Вчера финансовият министър Владислав Горанов предаде от името на премиера, че Борисов не е доволен от влошения тон между социалните партньори. 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване