Разстрел на бизнесмен в Пловдив, две основни версии

https://www.vesti.bg/bulgaria/razstrel-na-biznesmen-v-plovdiv-dve-osnovni-versii-6071905

Жертвата е Даниел Божилов, собственик на фитнес клуб, на 43 години от Дупница, прокуратурата обаче още не съобщава името

Разстрел на бизнесмен в Пловдив, две версии

https://www.vesti.bg/bulgaria/razstrel-na-biznesmen-v-plovdiv-dve-versii-6071905

Жертвата е Даниел Божилов, собственик на фитнес клуб, на 43 години от Дупница

Доларът поскъпва от сутринта

http://econ.bg/Новини/Доларът-поскъпва-от-сутринта_l.a_i.746093_at.1.html

Kypcът нa aмepиĸaнcĸия дoлap в cpядa oтнoвo дeмoнcтpиpa пoлoжитeлнa динaмиĸa cлeд ceдмици нa зaгyбeни пoзиции. Toвa ce cлyчвa нa фoнa нa дoбpaтa...

Швейцарската полиция залови нападателя от Шафхаузен

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/26/3013240_shveicarskata_policiia_zalovi_napadatelia_ot_shafhauzen/?ref=rss


Швейцарската полиция арестува мъжа, извършил нападението с моторна резачка в град Шафхаузен в понеделник, съобщи швейцарската агенция АТС.<br /><br />Франц Врузис, бездомник на 51 г., бил задържан в Талвил, южно от Цюрих, след една от най-мащабните операции в историята на страната.<br /><br />За издирването на нападателя, който успя да избяга, след като рани двама души в офис сграда, бяха мобилизирани на сто германски и швейцарски полицаи, специално обучени кучета и...

Детето-чудо: Треньорката ми няма спиране, не аз

https://offnews.bg//leka-atletika/deteto-chudo-treniorkata-mi-niama-spirane-ne-az-661402.html

Детето-чудо на родната атлетика Лиляна Георгиева сподели пред bgathletic.com, че успехите й идват благодарение на треньорката й Радмила Станкович.

Детето-чудо и наставникът й се прибраха от Гросето, където Лили спечели сребърен медал на 1500 м с национален рекорд от 4:16.73 мин (за девойки под 18 г.) от европейското първенство за юноши и девойки под 20 г.

"Още съм превъзбудена от спечелването на медала, от двата рекорда. Треньорката ми няма спиране, защото такива са ми тренировките, че резултатите се получават. В този медал е целият ми труд до сега. Надявам се да имам още успехи и на други състезания", сподели Георгиева.

"Гордея се с това дете от мига, в който сме се запознали. И се надявам, че тя ще дава още поводи на всички българи да се гордеят.

Така както го правят още няколко деца от поколението на Лили – и Александра Начева с треньор стойко Цонов, например, има блестящо представяне, каза Станкович. - Лили имаше сериозна конкуренция в Гросето.

Тя дойде с постижение след травмата от това лято с 4:25 мин, а водачката в европейската ранглиста, която стана и шампионка, имаше 4:12 мин.

Имаше още няколко англичанки със силни постижения. И само Лили успя да се вклини в тази група. Те плакаха, че не взеха медали, а ние плакахме от радост", каза Станкович.

79-годишна белгийка кара посред нощ с 238 км/ч., глобиха я

https://www.24chasa.bg/novini/article/6357660

79-годишна белгийка кара посред нощ с 238 км/ч., глобиха яГлобиха с 4 хил. евро 79-годишна белгийка, която е шофирала поршето си с 238 км/ч. посред нощ, пише в. "Газет ван Антверпен", цитиран от "Vesti.bg". На жената е била отнета и шофьорската книжка за срок от три месеца. Нарушителката обяснила постъпката си с това, че не могла да заспи и за да се разведри, решила да се повози с колата си.

"Сивите вълци": Гърция е заграбила незаконно 15 егейски острова

https://www.actualno.com/asia/sivite-vylci-gyrcija-e-zagrabila-nezakonno-15-egejski-ostrova-news_624348.html

Девлет Бахчели, който е лидер на турската партия „Националистическо действия“, известна още като „Сивите вълци“, изпрати заплашително послание до Атина, заявявайки, че 15 егейски острова са контролирани от Гърция „нелегално и нечестно“, предава Greek Reporter . &bd

Бареков: Опитът за старт на делото "КТБ" създаде нови поводи за гнусотии (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6357648

Бареков: Опитът за старт на делото "КТБ" създаде нови поводи за гнусотии (Снимки)"Опитът на прокуратурата да стартира делото „КТБ” създаде нови поводи за гнусотии, инсинуации и клевети по мой адрес. Превръщането ми в свидетел, благодарение на един хвърчащ лист от „халваджийски тефтер“, предоставен от партийната централа на РЗС и злополучният политик Яне Янев, даде поводи на „фабриките за фалшиви новини” да започнат свободни

Лили Иванова и музикантите ѝ с концерт на Аполония

https://offnews.bg//kultura/lili-ivanova-i-muzikantite-%d1%9d-s-kontcert-na-apolonia-661404.html

Примата на българската естрада Лили Иванова ще има концерт в рамките най-големия арт фестивал в България "Аполония". Концертът е планиран на 1 септември - дни преди старта на есенното турне на певицата. На сцената на „Аполония“ Лили Иванова ще представи част от песните от най-новия си албум, който излезе на 12 юни.

Певицата ще вземе участие във Фестивала за втори път заедно с музикантите Огнян Енев (пиано, тромпет, саксофон), Веселин Веселинов-Еко (контрабас и бас китара), Ангел Дюлгеров (китари, цигулка), Орлин Цветанов (цигулка), Росен Ватев (ударни) и беквокална група LaTiDa.

Други безспорни таланти, които ще се качат на сцената на Амфитеатъра, са хорът „Мистерията на българските гласове“, Орлин Павлов, Камелия Тодорова, Люси Дяковска, Плевенската филхармония, Руши Виденлиев, ансамбъл „Чинари“, балет „Арабеск“, Васил Петров, Стефан Вълдобрев.

„Щурците“ ще изнесат концерт за 50-ата си годишнина.

______

Празниците на изкуствата „Аполония“ са най-големият, дългогодишен и мащабен арт фестивал в България. Негов организатор е Фондация Аполония, създадена през 1991 г. Първото издание на Фестивала се провежда през 1984 г. Ежегодно сцените на „Аполония“ в Созопол привличат стотици артисти и хиляди любители на изкуството от България и света. Фестивалът има за цел да съхрани културните традиции, както и да подкрепи нови таланти в областта на всякакъв вид изкуства. 

Закриват затвори в Холандия поради липса на престъпници

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280980_%D0%97%D0%B0%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%B2+%D0%A5%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8+%D0%BB%D0%B8%D0%BF%D1%81

 През 2013 г. 19 затвора в Холандия затвориха, защото в страната няма достатъчно престъпници, които да ги запълнят.

Сега, още пет са планирани да затворят врати до края на лятото, съобщава The Telegraaf, цитиран от София пресс..

Макар че тези закривания ще доведат до загуба на близо 2 000 работни места, от които само 700 ще заемат други работни места в холандското правоприлагане, тенденцията на затваряне на затворите продължава от 2004 г. насам.

Проблемът с празните затворнически клетки дори стигна до момента, в който миналия септември страната внесе 240 лишени от свобода от Норвегия, само за да запази пълното оборудване.

Редица фактори са в основата на способността на Холандия да запази толкова ниска степен на престъпност, като например: закони за легализиране на наркотиците и електронна система за мониторинг на глезените, която позволява на хората да влязат отново в работната сила.

Всички тези мерки водят до невероятно нисък процент на задържане: въпреки че Холандия има население от 17 милиона души, само 11 600 души са затворени или 69 души на 100 000 души.

Междувременно в България има 9 028 затворници, при население, около 7 милиона души.

Разстреляха собственик на пловдивски фитнес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6357655

Разстреляха собственик на пловдивски фитнесСобственикът на фитнес център в Пловдив беше застрелян показно тази сутрин, съобщава bTV. Нападението е било извършено пред обекта. По непотвърдена информация смъртоносен е бил изстрелът в гърдите на

Парламентът прекрати пълномощията на депутата, искал суджуци от името на премиера

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/07/26/3013234_parlamentut_prekrati_pulnomoshtiiata_na_deputata_iskal/?ref=rss


Парламентът прекрати правомощията на народния представител от ГЕРБ Живко Мартинов. Решението бе прието със 170 гласа "за", 3 "против" и 7 "въздържал се". <br />Във вторник зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви в Добрич, че Мартинов доброволно напуска парламента, сред като главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета му да бъде свален. Обвинението е, че Мартинов е упражнявал натиск с цел определени облаги, сред които и получаване на 4 тона...

Арестуваха мигранти след бой в лагер на остров Хиос

https://www.24chasa.bg/novini/article/6357650

Арестуваха мигранти след бой в лагер на 
остров ХиосСедем души са били задържани след бой между мигранти, избухнал вчера в лагер на гръцкия остров Хиос, съобщава АНА-МПА, цитирана от БТА.  Конфликтът е станал между мигранти от Сирия и Ирак в приемния център Суда на острова и е бил потушен след намеса на

Намерете своята бохо шик рокля за сватбата на мечтите си

http://www.moreto.net/novini.php?n=356237

За много бъдещи булки сватбата на плажа е истинска мечта – развълнуваното море за декор, боси крака, развети от морския бриз коси, в които нежно се гуши нежно малко цвете. Бутици Bridal House знаят, че сватбата може да бъде и такава – семпла и непретенциозна, близо до природата, без излишни церемонии и ритуали.

С уникална находка се сдоби музеят в Сандански

http://www.cross.bg/nahodka-izobrazhenie-hristos-1550194.html

/КРОСС/ Уникално мраморно изображение на мъж, за което археолозите предполагат, че е едно от най-ранните изображения на Христос, е сред новите попълнения на експозицията в археологическия музе в Сандански, предава БНТ. Мраморната находка е част от колона, върху която е изваян образа на мъж. Открита е преди няколко години в централния кораб на раннохристиянската Епископска базилика от 5-6 век. Според археолозите това е едно от най-ранните изображения на Иисус Христос от времето на 6-и век. Доказателство за това историците откриват и в раннохристиянските символи, свързани с Господ и изваяни върху древната находка. „Това е мраморно изображение с много високо качество на Иисус Христос заедно с Божия агнец. Те са синоними, споменават се още в Евангелието на Йоан. Те за изключително редки като изображение", Владимир Петков, директор на Археологическия музей в гр. Сандански.Археолозите смятат, че ценната скулптурна находка е била елемент от храмовата архитектура на базиликата и свързана с религиозните практики, извършвани в храма. Най-вероятно тя е била издигната на постамент. „Явно е заемала централно място, тъй като това е изображение, което хората са почитали. Най-вероятно е имало и литургия около нея, палели са свещи, така че това е един от идолите в Епископската базилика", допълва Петков. Уникалната находка вече е показана в новата експозиция на музея.  

Гърция обяви спешен търг за ремонта на засегнатото от трус пристанище на Кос

https://www.24chasa.bg/novini/article/6357644

Гърция обяви спешен търг за ремонта на засегнатото от трус пристанище на Кос

Правителството на Гърция обяви спешен търг за ремонт на главното пристанище на остров Кос, което бе поразено от силното земетресение с магнитуд от 6,6 по скалата на Рихтер от миналата седмица, съобщава електронното издание Ekathimerini, цитирано от "Фокус".  Целта е до средата на август основното пристанище на острова отново да заработи.

Кандидатът за шеф на БНТ Тома Иванов пред Фрог: Силата ми е в опита и работата в екип

http://frognews.bg/news_138929/Kandidatat-za-shef-na-BNT-Toma-Ivanov-pred-Frog-Silata-mi-e-v-opita-i-rabotata-v-ekip/

Подготовката ми отговаря на изискванията на закона и бих се справил с управлението на БНТ. Ще направим анализ на сътоянието на телевизията и изработим пътна карта за решаване на проблемите. Ще структурирам Обществен програмен съвет. Това казва за Фрог нюз кандидатът за генерален директор на БНТ Тома Иванов.

Пожари във Франция, наводнения в Германия

http://dnes.dir.bg/news/Germania-frantzia-dazhd-pozhar-navodnenia-potopat-26124259

Пожари бушуват близо до туристически дестинации в Корсика и Лазурния бряг. Близо 10 000 души са евакуирани. В Германия проливни дъждове предизвикаха наводнения.

Пазарът на имоти в Европа е в опасност от балон

http://econ.bg/Новини/Пазарът-на-имоти-в-Европа-е-в-опасност-от-балон_l.a_i.746065_at.1.html

Неопитни инвеститори, които целят само и единствено висока доходност, наливат огромен обем от средства във фондове за инвестиции в имоти в Европа....

Европейските и американските индекси приключиха търговията с ръст

http://econ.bg/Новини/Европейските-и-американските-индекси-приключиха-търговията-с-ръст_l.a_i.746092_at.1.html

Капиталовите пазари в Европа и САЩ приключиха търговията на 25 юли с повишения, пише "Блумбърг". Паневропейският Stoxx 600 финишира с ръст от 0,41%...

МВнР на Сърбия не знае нищо за Цветан Василев, Захариева дори не попитала

https://www.actualno.com/politics/mvnr-na-syrbija-ne-znae-nishto-za-cvetan-vasilev-zaharieva-dori-ne-popitala-news_624315.html

Сръбското министерство на външните работи не е запознато със случая с бизнесмена Цветан Василев, чието екстрадиране беше поискано от българските власти преди вече много време. Това каза сръбският външен министър Ивица Дачич по време на съвместната пресконференция с Екат

На 5 и 6 август ще се проведе шести национален ролерфест „Стрийт Бургас“

http://www.cross.bg/roleri-sustezaniya-obikolka-1550193.html

/КРОСС/ Бургас е "равен" град, което го прави много подходящ за каране на ролери и скейтборд. Тази стрийт култура от години го припозна за свое място и предстои поредното издание на Националния фестивал на ролерите "Стрийт Бургас". Официалното откриване ще бъде на 5-ти август /събота/ от 11:00 часа при Пантеона в Морската градина. То ще бъде съпроводено с обиколка на Морската градина с ролери, скейтборди, лонгборди и велосипеди. Ролерфестът е с продължителност два дни, които ще са изпълнени с много игри и занимания в три направления - ролери, скейтборд и стрийт танци. Предвидени са състезания с ролери за деца, крос кънтри състезания за възрастни, различни демонстрации. Фестивалът се организира от Община Бургас и Сдружение "Ролер клуб България", с любезното съдействие на скейтшоп "Екстрем", Roleri.net, книжарници "Хеликон", Reexe.com и "Екотой". Ето цялата програма на фестивала: 5 Август - събота 11:00 - Официално откриване на Национален фестивал на ролерите 2017 година и обиколка на Морската градина с ролери, скейтборд, лонгборд, велосипеди. ( Пантеона ) 12:00 - Записване за Състезанията. 13:00 - Състезания на ролери за деца /до 16 години/ - състезания за най-бързо изминаване на къса дистанция - 3 обиколки. 14:00 - Състезания на ролери за деца /до 16 години/ - състезания за най-бързо изминаване на дълго разстояние

Обвиниха Джони Деп, че водил разточителен живот

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6357632

Обвиниха Джони Деп, че водил разточителен животКомпанията „Мениджмънт груп“ (ТМГ), която доскоро се грижеше за финансите на холивудската звезда Джони Деп, го обвини, че води прекалено разточителен живот. За съхранение на всичко, което си е купувал, актьорът е наел 12 склада, за които плаща месечен наем от 500 000 долара, предаде БГНЕС. За имуществото му се грижат 40 души,

И на Острова забраняват ДВГ през 2040 г.

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/i-na-ostrova-zabraniavat-dvg-prez-2040-g-6071903

От 2040 г. във Великобритания ще се продават само електрически автомобили и ванове. Това се очаква да бъде официално обявено по-късно днес.

Масова евакуация във Франция - 10 хил. бягат от горски пожари

https://offnews.bg//sviat/masova-evakuatcia-vav-frantcia-10-hil-biagat-ot-gorski-pozhari-661395.html

Горски пожари в Югоизточна Франция принудиха властите да евакуират 10 000 души през нощта, съобщи Би Би Си.

Пожарникари се борят с огъня край Борм ле Мимоза.

По-рано Франция поиска помощ от съседните ѝ държави.

Около 4000 хектара земя по средиземноморските брегове са опожарени. Засегнати са планинската територия и остров Корсика.

Евакуацията е следствие на разрастването на пожарите, казват от противопожарната служба, цитирана от AFP.

В същото време, това е район, който удвоява и утроява населението си през лятото.

Мъртвородено бебе вдигна на крак полиция и прокуратура в Гоце Делчев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6357639

Мъртвородено бебе вдигна на крак полиция и прокуратура в Гоце ДелчевМъртвородено бебе вдигна на крак полиция и прокуратура, които от днес започват спешно разследване на смъртта му. Младата майка е в болницата и предстои аутопсия на трупа на детето. Образувано е досъдебно производство, което трябва да установи има ли виновни за смъртта на новороденото, съобщава struma.com.

“Вятър работа” и пресолени закачки

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6357012

“Вятър работа” и пресолени закачкиНе е коректно да се подменя мощното присъствие в националния ефир на 2000 минути прекрасна анимация НАПОСЛЕДЪК покрай тенис мачовете на Григор Димитров мнозина научиха професионалния термин “непредизвикана грешка” от коментарите на спортните журналисти. Както сами се убедихме, и Роджър Федерер прави непредизвикани грешки,

Деница Николова ще присъства на първа копка за обновяване на два учебни блока на Техническия университет

http://www.cross.bg/blok-obnovyavane-purva-1550192.html

/КРОСС/ Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководите на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова ще присъства на официална церемония за първа копка на проект за цялостно обновяване на Блок 3 и Блок 1 на Технически университет - София. Събитието ще се състои утре - 27 юли, от 11.00 часа, в учебен блок №3 на ТУ- София. Проектът „Подобряване качеството на образователната среда в ТУ-София за водещите приоритетни професионални направления 5.3 „Комуникационна и компютърна техника" и 5.13 „Общо инженерство" чрез цялостно обновяване на Блок 3 и Блок 1" се финансира от Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020 г. по мярката за подкрепа на висшите учила в България. Общата му стойност е 3,5 млн.лв., от които близо 3 млн. лв. е безвъзмездната европейска помощ, а 525 хил. лв. е националното съфинансиране.

Приеха промените в Закона за Българската банка за развитие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6357628

Приеха промените в Закона за Българската банка за развитиеПарламентът прие промени в Закона за Българската банка за развитие (ББР), подобряващи прилагането на политиките за малките и средни предприятия, съобщава „Фокус“. „За“ промените на първо четене гласуваха 163 народни представители, „против“ – 0, „въздържали се“ - 0 , с което той бе приет. По предложение на председателя на Бюджетна комисия и депутат

Изкараха на тезгяха автосалон край Варна за над 2 млн. лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=356137

Автосалон и сервиз за коли, построен преди години в землището на село Кичево с идея да бъде представителство на известна японска марка коли, е обявен за публична продан от частен съдебен изпълнител. Имотът се предлага с начална цена от малко над 2 млн.

Adobe най-сетне „убива“ Flash през 2020 г.

http://www.investor.bg/web/456/a/adobe-nai-setne-ubiva-flash-prez-2020-g-243677/

Последните години браузерите Chrome, Microsoft Edge и Safari започнаха да блокират Flash и рекламите, базирани на приставката

Филм на Люк Бесон изпревари миньоните по гледаемост у нас

http://www.investor.bg/novini/346/a/film-na-liuk-beson-izprevari-minionite-po-gledaemost-u-nas-243684/

"Валериан и градът на хилядите планети" е гледан от 8 526 зрители и има 91 402 лева приходи за първите си три дни на екраните у нас

79-годишна белгийка кара посред нощ с 238 км/ч.

https://www.vesti.bg/lyubopitno/79-godishna-belgijka-kara-posred-nosht-s-238-kmch-6071898

Възрастната жена е получила солидна глоба и книжката ѝ била отнета за три месеца

"Евровизия-2018" ще се проведе в Лисабон

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6357622

"Евровизия-2018" ще се проведе в ЛисабонМеждународният песенен конкурс "Евровизия-2018" ще се проведе в португалската столица Лисабон, съобщи официалният сайт на конкурса, цитиран от световните агенции. За домакинство на надпреварата се състезаваха и градовете Гимарайш, Гондомар, Фару и Санта-Мария-да-Фейра. Отбелязва се, че отначало държавната телевизионна компания РТР обяви за

Посрещаме чудотворни мощи и икона на св. Пантелеймон

http://dnes.dir.bg/news/ikona-moshti-sveti-pantaleymon-26124261

Днес в България пристига изключително ценна светиня – главата на св. Пантелеймон – един от най-почитаните светци, и копие на негова чудотворна икона.

Пожарите във Франция се разрастват, 12 000 души бяха евакуирани

http://www.cross.bg/evakyirani-frantziya-gorski-1550191.html

/КРОСС/ Около 12 хиляди души са евакуирани тази нощ в Южна Франция след избухването на нов горски пожар, изпепелил най-малко 400 хектара в околностите на югоизточния френски курорт Борм ле Мимоза, предаде "Франс прес", цитирана от БНР. Хората бяха евакуирани според това как напредваха пламъците. Става дума за жилищна зона, чието население през лятото нараства двойно и тройно, съобщиха от пожарната в региона. Общо над 3000 хектара горски масиви са унищожени от горски пожари в Югоизточна Франция. Разпространението на огъня наложи да бъдат евакуирани жителите на десетки сгради. В гасенето участват 19 самолета и около 1000 огнеборци. Пожарите са предизвикани от голямата суша, връхлетяла Южна Франция в началото на лятото.  

Протест ”Правосъдие, а не суджуци” пред парламента

http://frognews.bg/news_138938/Protest-Pravosadie-a-ne-sudjutsi-pred-parlamenta/

Протест срещу промените в Закона за съдебната власт пред парламента. Демонстрацията е организирана от инициативата ”Правосъдие за всеки”, а протестиращите се обявиха против последните законови промени, които ограничават чуждестранното финансиране на съсловните организации.

170 изгониха депутата от Суджукгейт от парламента

https://offnews.bg//politika/170-izgoniha-deputata-ot-sudzhukgejt-ot-parlamenta-661401.html

Парламентът прекрати правомощията на народния представител от ГЕРБ Живко Мартинов, който подаде оставка заради Суджукгейт. 

"За" напускането му на парламента гласуваха 170 народни представители, трима бяха против, а седем се въздържаха.

Мартинов първо се отказа сам от имунитета си, след като на 21 юли главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за това. На народния представител ще бъдат повдигнати 5 обвинения - за изнудване, принуда, опит за лично укривателство, принуда спрямо орган на властта да извърши действие по служба и принуда по отношение на физическо лице, уточни вчера говорителят на обвинител № 1 Румяна Арнаудова.

За оставката на Мартинов съобщи първо в Добрич председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той определи действията на Мартинов с думите: Всеки прави грешки в живота си.  

Предстои Изпълнителната комисия на партията да реши дали Живко Мартинов ще бъде изключен от ГЕРБ. партията.

Прокурор поиска задържане под стража на "патриотката" трафикантка

http://clubz.bg/56609-prokuror_poiska_zadyrjane_pod_straja_na_patriotkata_trafikantka

Районна прокуратура-Пловдив внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ и на шестимата обвиняеми за подпомагане на чужденци незаконно да преминат през страната, хванати при операция на магистрала "Тракия" в петък.

Както Клуб Z вече писа, сред тях е Анелия Велева - координатор на НФСБ за Костинброд, бивш кандидат-кмет на града и кандидат-депутат от партията на Валери Симеонов.

Днес е внесено искането за най-тежката мярка спрямо Калина И. (37 г.) Дилян Н. (30 г.), Калин В. (36 г.), Анелия В. (30 г.) Любомир Т. (32 г.) и Николай Д. (49 г.), привлечени като обвиняеми за подпомагане на чужденци да преминат незаконно през страната с цел имотна облага – престъпление по чл.281 от НК, съобщават от държавното обвинение.

На 22 юли 2017 г. в района на 132-рия километър на автомагистрала „Тракия“ край Пловдив са били задържани двама от обвиняемите, които шофирали лек автомобил „Мерцедес“ и лек автомобил „Ауди“. Те превозвали в автомобилите петима чужденци – трима сирийски граждани и двама иракчани.

Непосредствено след това бил спрян за проверка и задържан и пилотният автомобил, марка  „Ауди“, в който се намирали други трима от обвиняемите. Те осигурявали безпрепятственото преминаване на автомобилите, които превозвали чужденците. Впоследствие в района на с. Войводиново, обл. Пловдив, е бил спрян за проверка и лек автомобил „Пежо“, с който се придвижвал и последният участник в групата.

Под ръководството на РП-Пловдив се провеждат активни процесуално-следствени действия по случая – разпити на свидетели, предстоят огледи на иззетите мобилни телефони и намерените други веществени доказателства при претърсването на автомобилите и др., допълват от прокуратурата.

Районен съд-Пловдив ще заседава днес по искането.

Прокурор поиска задържане под стража на "патриотката" трафикант

http://clubz.bg/56609-prokuror_poiska_zadyrjane_pod_straja_na_patriotkata_trafikant

Районна прокуратура-Пловдив внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ и на шестимата обвиняеми за подпомагане на чужденци незаконно да преминат през страната, хванати при операция на магистрала "Тракия" в петък.

Както Клуб Z вече писа, сред тях е Анелия Велева - координатор на НФСБ за Костинброд, бивш кандидат-кмет на града и кандидат-депутат от партията на Валери Симеонов.

Днес е внесено искането за най-тежката мярка спрямо Калина И. (37 г.) Дилян Н. (30 г.), Калин В. (36 г.), Анелия В. (30 г.) Любомир Т. (32 г.) и Николай Д. (49 г.), привлечени като обвиняеми за подпомагане на чужденци да преминат незаконно през страната с цел имотна облага – престъпление по чл.281 от НК, съобщават от държавното обвинение.

На 22 юли 2017 г. в района на 132-я километър на автомагистрала „Тракия“, край Пловдив, са били задържани двама от обвиняемите, които шофирали лек автомобил „Мерцедес“ и лек автомобил „Ауди“. Те превозвали в автомобилите петима чужденци – трима сирийски граждани и двама иракчани.

Непосредствено след това бил спрян за проверка и задържан и пилотният автомобил, марка  „Ауди“, в който се намирали други трима от обвиняемите. Те осигурявали безпрепятственото преминаване  на автомобилите, които превозвали чужденците. Впоследствие в района на с. Войводиново, обл. Пловдив, е бил спрян за проверка и лек автомобила „Пежо“, с който се придвижвал и последният участник в групата.

Под ръководството на РП-Пловдив се провеждат активни процесуално следствени действия по случая – разпити на свидетели, предстоят огледи на иззетите мобилни телефони  и намерените други веществени доказателства при претърсването на автомобилите и др, допълват от прокуратурата.

Районен съд-Пловдив ще заседава днес по искането.

Гербаджията от Суджукгейт вече не е депутат

http://dnes.dir.bg/news/deputat-zhivko-martinov-26124157

Парламентът прекрати правомощията на добричкия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, разследван по Суджукгейт.

Ивица Дачич към Македония: Сърбия не решава за отбелязването на Илинден

https://www.24chasa.bg/novini/article/6357623

Ивица Дачич към Македония: Сърбия не решава за отбелязването на Илинден

Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич потвърди, че е ядосан на Македония, след като от Скопие поискаха Белград да разреши честването на Илинден в манастира „Св. Прохор Пчински“, съобщава телевизионният канал „Сител“, цитиран от "Фокус".  Дачич подчерта категорично, че държавата не се меси в решенията на Сръбската православна църква,

Преглед на икономическите теми в печата, 26 юли

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-26-юли_l.a_i.746090_at.1.html

"Kpaят нa пapaзитнaтa финaнcoвa cиcтeмa e cъвceм близo" Битĸoйн e глoбaлнa вaлyтa, ĸoятo ни ocвoбoждaвa oт диĸтaтa нa бaнĸи и пpaвитeлcтвa....

Държава на бос крак и прострян потник

https://www.actualno.com/viewpoint/dyrjava-na-bos-krak-i-prostrjan-potnik-news_624133.html

Нищо, че е лято и навън е като за нестинарски танци на жарава - умовете на традионните производители на скандали и клюки у нас очевидно не прегряват, а се охлаждат във врява и кондензиращи сквернословия. НДК ще падне по-бързо и от паметника, който лениво свалят вече седмици.

Касперски пусна безплатен антивирус Kaspersky Free

https://www.actualno.com/sciencelogy/kasperski-pusna-bezplaten-antivirus-kaspersky-free-news_624341.html

Лабораторията Касперски официално пусна безплатен антивирус Kaspersky Free, който съвсем скоро ще бъде достъпен във всички страни по света. Новината съобщи директорът на компанията Евгени Касперски. Продуктът ще се разпространи по света постепенно: първи ще могат да се възполз

Иво Никодимов: Запомних лицето на един от нападателите ми

http://www.moreto.net/novini.php?n=356241

„По-добре съм от вчера. И очаквам да ме оперират. Това, което се случи, е едно от нищо непровокирано нападение. Тръгвах по основна алея на Борисовата градина от алея „Яворов” до хотел „Москва” и след около 20 минути, след като навлязох в Борисовата градина, ме нападнаха с юмруци две момчета.

Започва „Мед, Море и Слънце” Поморие 2017

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/QfQi_eEUYSE/

От  28 юли до 20 август в Поморие ще се проведе петото издание на фестивала „Мед, Море и Слънце”, което отново ще събере производители на мед и пчелни продукти от цялата страна.

Специализираното изложение на централната пешеходна алея ще бъде открито на 28.07.2017 г. /петък/ от 18.00 ч., в пространството срещу храм “Свето Рождество Богородично”. Всеки посетител ще може да дегустира и закупи продукт с гарантирано качество, директно от производителите на ароматния еликсир. В рамките на еднодневен семинар на 28.07.2017 г. ще бъдат обсъдени възможностите за подпомагане по „Национална програма по пчеларство” и приемът по мярка „Стартова помощ за млади земеделски стопани”. Своеобразната изложба – базар ще бъде разположена на централната пешеходна алея в Поморие, срещу храм “Свето Рождество Богородично”, всеки ден от 9.30 до 21.30 ч.

Събитието се организира от Община Поморие, под патронажа на кмета Иван Алексиев, със съдействието на „Клуб на пчеларите № 1 в България”, Национално сдружение на жените пчелари, Областен пчеларски съюз – Бургас, с медийната подкрепа на вестник „Пчела и кошер”, съобщават от пресцентъра на Община Поморие.

 

Каналджийката от НФСБ се провалила още при първия опит да изкара чужденци

https://offnews.bg//politika/kanaldzhijkata-ot-nfsb-se-provalila-oshte-pri-parvia-opit-da-izkara-ch-661400.html

Каналът за трафик на чужденци зад граница, в който е замесена и председателката на структурата на Националния фронт за спасение на България (НФСБ) в Костинброд Анелия Велева е наблюдаван повече от 2 месеца и е разбит при първия опит за изкарване на чужденци зад граница.

Това стана ясно от думите на главния секретар на МВР Младен Маринов. Пред БНТ той каза, че партийната принадлежност на задържаните няма значени.

„За нас няма значение кой в какво качество е. След като извършва престъпление, прилагаме закона. Случаят е такъв. Не сме се насочвали в посока кой какво положение заема и къде. В последния месец имаме няколко такива реализации на цял канал, организиран на територията на страната. Това няма да е последният канал, който ще бъде разбит", заяви той.

Маринов каза, че след близо 2 месеца работа са събрани достатъчно доказателства за действащия канал и е взето решение да се предприемат действия по пресичане на дейността му.

"Каналът е наблюдаван повече от 2 месеца и в момента, в който преценихме, че сме събрали достатъчно доказателства, се пристъпи към реализация, за да не допуснем това престъпление да се довърши и групата да бъде изведена“, коментира Маринов.

Това е била първата група от чужденци, които е трябвало да бъдат изведени. „Не можем, наблюдавайки ги, да допуснем да изкарат 10 или 20 лица и да ги хванем на следващата група. Сигурността на границата е основна задача на МВР“, добави главният секретар на МВР. 

Във вторник от НФСБ излязоха със съобщение, че официална позиция по случая ще имат след приключване на работата на разследващите органи. От партията на вицепремиера Валери Симеонов уточняват, че Анелия Велева е била избрана от местната структура за председател на НФСБ в Костинброд.

"НФСБ осъжда остро каквато и да е съпричастност към криминално деяние, каквото е трафикът на хора", се посочва в съобщението и се припомня, че партията е инициатор на промени в закона за по-строги наказания за трафиканите на хора. 

Каналът за трафик беше разбит при акция на магистрала "Тракия". Сред задържаните в акцията е и бивш служител на МВР. В момента на операцията групата е превозвала имигранти от границата с Турция към сръбско-българската граница.

Депутатите приеха промени срещу некоректни работодатели

//dariknews.bg/novini/bylgariia/deputatite-prieha-promeni-sreshtu-nekorektni-rabotodateli-2039024

Парламентът прие на първо четене промени в Кодекса на труда срещу некоректни работодатели, които не изплащат заплати на служителите си.
 
С предвидените в Кодекса на труда изменения се цели да се засилят контролните ф

Иззеха незаконна ловна пушка при проверка на кола в Карнобат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6357617

Иззеха незаконна ловна пушка при проверка на кола в Карнобат

Полицията иззе незаконна ловна пушка и аксесоари към нея при проверка на лек автомобил в Карнобат, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Бургас. Вчера около 00.40 часа на ул. „Петър Пенчев” в Карнобат служители от Районно управление „Полиция” – Карнобат изпълняващи специализирана полицейска операция по опазване на обществения ред и

Парламентът прекрати правомощията на депутата със суджуците

http://www.cross.bg/gerb-martinov-dobrich-1550190.html

/КРОСС/ Парламентът прекрати правомощията на народния представител от ГЕРБ Живко Мартинов, предава „Фокус". Оставката му бе приета със 170 гласа „за", 3 „против" и 7 „въздържал се". На 21 юли главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител Живко Мартинов. Той обясни, че от 2012 година до настоящия момент Мартинов е упражнявал натиск с цел определени облаги, използвайки името на премиера. На народния представител ще бъдат повдигнати 5 групи обвинения, които касаят изнудване, принуда, опит за лично укривателство, принуда спрямо орган на властта да извърши действие по служба и принуда по отношение на физическо лице. Самият Мартинов обяви, че се отказва от имунитета си доброволно. По-късно, премиерът Бойко Борисов разпореди на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов да предприеме незабавни действия за информиране на членовете на Изпълнителната комисия с предложението за освобождаване на всички членове на областното ръководство на ГЕРБ - Добрич. На пресконференция в Добрич на 25 юли стана ясно, че временно начело на областната структура на ГЕРБ застава вицеадмирал Пламен Манушев. Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че предстои Изпълнителната комисия на партията да реши дали депутатът Живко Мартинов ще бъде изключен от партията

Протест обяви, че ще сигнализира европейските институции за съдебните закони

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/26/3013231_protest_obiavi_che_shte_signalizira_evropeiskite/?ref=rss


Няколко граждани, част от инициативата "Правосъдие за всеки", се събраха на символичен и предупредителен по думите им протест пред Народното събрание. Присъства и бившият правосъден министър Христо Иванов, който заяви, че не е организатор, а е дошъл като гражданин да изрази позицията си. Там бе и бившият депутат от "Реформаторския блок" Петър Славов ("Нова република").<br /><br />Повод за недоволството станаха внесените в парламента и приети на първо...

Протест обяви, че че ще сигнализира европейските институции за съдебните закони

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/26/3013231_protest_obiavi_che_che_shte_signalizira_evropeiskite/?ref=rss


Няколко граждани, част от инициативата "Правосъдие за всеки" се събраха на символичен и предупредителен, по думите им, протест пред Народното събрание. Присъства и бившият правосъден министър Христо Иванов, който заяви, че не е организатор, а е дошъл като гражданин да изрази позицията си. Там бе и бившият депутат от "Реформаторския блок" Петър Славов (Нова република).<br /><br />Повод за недоволството станаха внесените в парламента и приети на първо четене...

Протест обяви, че темата със суджуците отклонява вниманието от КТБ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/26/3013231_protest_obiavi_che_temata_sus_sudjucite_otkloniava/?ref=rss


Няколко граждани, част от инициативата "Правосъдие за всеки" се събраха на символичен и предупредителен, по думите им, протест пред Народното събрание. Присъства и бившият правосъден министър Христо Иванов, който заяви, че не е организатор, а е дошъл като гражданин да изрази позицията си. Там бе и бившият депутат от "Реформаторския блок" Петър Славов (Нова република).<br /><br />Повод за недоволството станаха внесените в парламента и приети на първо четене...

ООН блокира проекторезолюция, осъждаща обстрела на руското посолство в Дамаск

https://www.24chasa.bg/novini/article/6357614

ООН блокира проекторезолюция, осъждаща обстрела на руското посолство в Дамаск

Съветът за сигурност на ООН не успя да съгласува проекторезолюция за осъждането на обстрела на сградата на руската дипломатическа мисия в Дамаск, след като няколко държави не се съгласиха с предложения от Москва текст, съобщава TACC, цитирана от "Фокус".  Съгласно думите на Федор Стрижижовский, говорител на постоянния представител на Руската

Държавата се разпада

http://www.cross.bg/nikogo-nyama-nyama-1550189.html

/КРОСС/ ДЪРЖАВАТА СЕ РАЗПАДА Бият журналисти.Бият нотариуси.Бият лекари.Бият учители.Бият старци.Бият деца.Бият по селата.Бият в центъра на столицата.Бият по пътищата.Бият по улиците.Бият в болниците.Бият в училищата. АГРЕСИЯТА стана норма на поведение.ОМРАЗАТА - хранилка за живот.БУХАЛКАТА и качулката - извор на сила.ПРАВОТО се въргаля в прахта.ИСТИНАТА е на бунището.НАСИЛИЕТО е на площада.РАЗРУШЕНИЕТО е в стихията си. Никой никого не зачита.Никой от никого няма респект.Местни дерибеи раздават правосъдие.Няма власт, няма ред. Законът се гази.МВР е по бели гащи.Прокуратурата е безсилна.Съдът е продажен.Парламентът е низвергнат.От трибуната се замерят с "убийци" и "кръвопийци".Вицепремиер налага баби по границата.Министрите са в тупик. Подчинени ги правят за смях. Няма възмездие.Няма справедливост.Няма Бог. Няма Цар. Морална нищета.Тотална деградация. Всеки пост се купува, всеки глас се продава. Животът се влачи като безкраен суджук, натъпканс корупция, рекет и измама........Стискам палци на колегата Иво Никодимов и му желая скорошно завръщане на екрана. Източник: Фейсбук - Валерия Велева  

Безплатен транспорт за мача между „Поморие” и „Царско село” на стадион „Лазур”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/K7n8raMZuyY/

Осигурява се безплатен транспорт за всички привърженици и желаещи да наблюдават футболната среща между ОФК „Поморие“ и ПФК „Царско село“, която ще се играе на 30.07.2017 г./неделя/ от 18:30 часа на стадион „Лазур“ гр. Бургас.

Тръгването ще бъде на 30.07. /неделя/ от 17:30 часа от паркинга пред Община Поморие и р-т „Лазур“  в квартал “Свети Георги”.

Поради необходимост от смяна на тревното покритие на стадион Поморие, домакинските срещи на ОФК „Поморие“ ще се играят на с.к. „Лазур“  в Бургас.

Билетите за мача, които са на цена 3 лева, а за VIP ложа – 10 лв. могат да се закупят :

  • от рецепция на стадион Поморие (сряда,четвъртък и петък  от 9:00 до  16:00 часа)
  • касите на стадион Лазур (неделя от 17:30 до 19:30 часа).

Българите плащат стриктно само сметките за ток и ипотечните заеми

http://www.cross.bg/plashtat-smetkite-srok-1550188.html

/КРОСС/ Българинът е най-стриктен в плащането на сметките за ток и ипотечните заеми, а погасяването на останалите задължения често се забавя. Всяка четвърта компания изпитва опасения, че може да фалира заради неизплатени към нея дългове, което води и до загуба на работни места. Това сочи проведеното за 10-а година изследване "Навиците на плащане в Европа" у нас и още 15 държави, предава „Дарик". У нас 74% от издадените фактури се погасяват в уговорения срок, 22% се плащат със закъснение, а 4% се отписват поради невъзможността да бъдат събрани изобщо. В Германия, известна с финансовата си дисциплина, 83% от задълженията се плащат в срок, а едва 1% остават непогасени. Българските фирми, заедно с гръцките, румънските и руските са най-недисциплинирани при плащането на фактури, обобщава Светла Петрова от EOS България, провела проучването. Несъбраните вземания все повече натежават на фирмите. За да ограничат ефекта от дефицита на средства, 27% от компаниите намаляват инвестициите, близо четвърт от анкетираните фирми съкращават служители, а 22% от предприятията увеличават цените на произвежданите от тях стоки.  

Полша и църквата: Нима сме в 19-ти век?

https://www.actualno.com/features/polsha-i-cyrkvata-nima-sme-v-19-ti-vek-news_624338.html

От дни насам поляците протестират срещу съдебната реформа. Католическата църква обаче мълчи. Тя е тясно свързана с управляващата партия. И знае, че мълчанието е злато. Буквално. Дали оспорваната съдебна реформа в Полша, срещу която протестират десетки хиляди души, е съвмес

Прекратиха правомощията на народния представител от ГЕРБ Живко Мартинов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6357608

Прекратиха правомощията на народния представител от ГЕРБ Живко Мартинов

Парламентът прекрати правомощията на народния представител от ГЕРБ Живко Мартинов, съобщава „Фокус“. Оставката му бе приета със 170 гласа „за“, 3 „против“ и 7 „въздържал се“. На 21 юли главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител Живко Мартинов.

Местност край Варна остава без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=356238

Заради авария на водопровод варненска местност е без вода, съобщиха от ВиК за Moreto.net. Абонатите от местност Малко Ю ще са без вода до 12 часа.

Решение за бул. „Прага“ и „Дондуков“ - бюрата по труда да обучават павьори

http://clubz.bg/56608-reshenie_za_bul_%E2%80%9Epraga%E2%80%9C_i_%E2%80%9Edondukov%E2%80%9C_byurata_po_truda_da_obuchavat_pavori

Споровете да се запазят ли паветата по столичните булеварди „Дондуков“ и „Прага“ и културна ценност ли е пътната настилка родиха нова инициатива. 

Граждански сдружения изпратиха официални писма към вицепремиера Валери Симеонов и социалния министър Бисер Петков с предложения за създаване на програми за обучение на... павьори. 

Предложението е свързано с непрекъснато разпространяваните в публичното пространство твърдения, че „нямало кой да реди паваж” и затова павираните улици в София трябва да бъдат асфалтирани. 

„Това се говореше и за бул. „Прага“, за който общината е подготвила проект за асфалтиране въпреки обявяването му за недвижима културна ценност“, отбелязват активисти на гражданските сдружения.

Те предлагат към бюрата по труда да се организират курсове или да се създадат школи за обучение по полагане на каменни улични настилки и бордюри и безработните да се сдобият с квалификация „павьор”. Това можело да реши и проблема с ромската безработица. 

От инициативната група, създала петицията за запазване на гранитните павета в София, посочват, че причина да се обърнат към вицепремиера и министъра на труда са, че досега Столичната община не е реагирала на техните предложения. 

Същевременно съгласно заповедта на министър Вежди Рашидов от декември 2016 г. за обявяване на павираните настилки в София за културна ценност Столичната община трябва да осигури „консервация и реставрация на оригиналните площади и бордюри на улиците и площадите”, но отделя средства единствено за „транспортната проходимост, текущ ремонт и поддръжка на паважните настилки на територията на столицата”. Това става ясно от отговор по Закона за достъп до обществена информация от бившия зам.-кмет по транспорта на Столичната община Любомир Христов. 

Членовете на инициативния комитет са се срещнали с все още „живи и действащи павьори, които с удоволствие биха обучавали желаещи да работят тази ценна професия“. Някои от тях са обучавали гръцки майстори преди 1989 г. 

Сега те работят в частни обекти в чужбина и в страната, но неизвестно защо не ги търсели от фирмите, спечелили обществени поръчки за реконструкция на павирани улици.

Гражданите очакват позициите на прокуратурата, ДНСК и Министерството на културата по техния сигнал отпреди 3 седмици, тъй като ремонтът тече и към момента и според разчетите на Столичната община трябва да приключи до средата на август.

Писмото е подписано от „Граждански обществен районен съвет „Красно село”, сдружение „Обществен и релсов транспорт”, Общност на софийски граждански сдружения, което включва Граждански комитет „Спасение 2000”, Гражданско сдружение „Бели Брези“, ИК за опазване зелените площи в кв. „Редута”, Сдружение за защита на район „Лозенец” и др. 

Лили Иванова с концерт на „Аполония“

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/76uuf-YS7JA/

Лили Иванова ще участва в празниците на изкуствата „Аполония“. Концертът й ще се състои на 1 септември /петък/, дни преди старта на есенното й турне. На сцената на „Аполония“ Лили Иванова ще представи част от песните от най-новия си албум, който излезе на 12 юни.

Певицата ще вземе участие във Фестивала за втори път, заедно с музикантите Огнян Енев (пиано, тромпет, саксофон), Веселин Веселинов-Еко (контрабас и бас китара), Ангел Дюлгеров (китари, цигулка), Орлин Цветанов (цигулка), Росен Ватев (ударни) и беквокална група LaTiDa. „Благодаря на г-жа Маргарита Димитрова за поканата към мен и моите музиканти да направим отново концерт на сцената на „Аполония“ – споделя Лили Иванова.

Други безспорни таланти, които ще се качат на сцената на Амфитеатъра, са хорът „Мистерията на българските гласове“, Орлин Павлов, Камелия Тодорова, Люси Дяковска, Плевенската филхармония, Руши Виденлиев, ансамбъл „Чинари“, балет „Арабеск“, Васил Петров, Стефан Вълдобрев. „Щурците“ ще изнесат концерта за 50-та годишнината от своето създаване.

Цените на петрола се задържат близо до 8-седмичен връх

http://www.investor.bg/surovini/365/a/cenite-na-petrola-se-zadyrjat-blizo-do-8-sedmichen-vryh-243682/

Във вторник министърът на петрола на Индонезия заяви, че страната би се съгласила отново да се присъедини към ОПЕК, стига да не трябва да свива добива си

Егейски острови отново са повод за напрежение между Турция и Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6357604

Егейски острови отново са повод за напрежение между Турция и Гърция
Гърция е окупирала незаконно и неправомерно 18 егейски острова, обяви лидерът на националистите в Турция Девлет Бахчели, настоявайки за незабавното изтегляне на гръцката страна от там, пише в. "Сьозджу", цитиран от БТА.  Изявлението бе направено вчера пред парламентарната група на Партията на националистическото действие (ПНД) на Бахчели по повод

Млад мъж удари аудито си в дърво и ограда и загина на място

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-mvr-darvo-itos-26124061

25-годишен шофьор загина на място, след като изгуби контрол върху аудито си и колата се вряза в крайпътно дърво и бетонна ограда.

Днес погребват легендарната актриса Ванча Дойчева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6357603

Днес погребват легендарната актриса Ванча ДойчеваДнес от 11 часа в Народният театър Иван Вазов е поклонението пред голямата актриса Ванча Дойчева. Приятели, почитатели и близки ще се сбогуват с легендата, изиграла Рада Госпожина и Казаларската царица на Вазов, Адела в „Домът на Бернарда Алба“, Дездемона в „Отело“ на Шекспир и още много - над 250 роли в театъра и киното, съобщи БНТ.

Животновъдите се обявиха срещу начина на разпределяне на извънредната европейска помощ

http://www.cross.bg/pomosht-zhivotni-zapovedta-1550187.html

/КРОСС/ Животновъди от цялата страна се обявяват срещу заповедта на министъра на земеделието и храните за разпределението на извънредната европейска помощ за 2016 г. Според тях документът е в ущърб на малките и средни стопанства и дава предимство на големите. Седем животновъдни асоциации изпратиха протестна декларация до земеделския министър и до председателят на комисията по земеделие, храни и гори в Народното събрание, предава БНТ. Председателят на една от живтоновъдните асоциации посочи, че според заповедта на земеделския министър европейската помощ ще се дава в зависимост от броя на животните. А парите ще се изплащат според големината на стадата. Животновъдите смятат, че така ще бъдат ощетени земеделските стопани които отглеждат по-малко животни. „Най-добре ще бъдат тези хора, които имат над 1000 бройки животни, пък тези които имат до 100 бройки ще везмат по 20 лв. Говорим за кравите, пък за овцете е още по-ниска е ставката - 4-5 лв. нещо такова беше което е смешна сума. Само си представете, особено за хора, които са със стартиращ бизнес", коментира Румен Стоянов, председател на Асоциацията на автохтонни породи овце в България. Стопаните, които отглеждат от 200 - до 500 животни, са притеснени, че средствата няма да им бъдат достатъчни дори за изхранване. От министерството посочиха, че с цел намирането на максимално балансирано решение за подпомагане ще бъде направен повторен анализ

Предстои поредното издание на Националния фестивал на ролерите в Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/UoFI57PtJdw/

Бургас е “равен” град, което го прави много подходящ за каране на ролери и скейтборд. Тази стрийт култура от години го припозна за свое място и предстои поредното издание на Националния фестивал на ролерите “Стрийт Бургас”. Официалното откриване ще бъде на 5-ти август /събота/ от 11:00 часа при Пантеона в Морската градина, съобщават от Община Бургас. То ще бъде съпроводено с обиколка на Морската градина с ролери, скейтборди, лонгборди и велосипеди.

Ролерфестът е с продължителност два дни, които ще са изпълнени с много игри и занимания в три направления – ролери, скейтборд и стрийт танци. Предвидени са състезания с ролери за деца, крос кънтри състезания за възрастни, различни демонстрации. Фестивалът се организира от Община Бургас и Сдружение “Ролер клуб България”, с любезното съдействие на скейтшоп “Екстрем”, Roleri.net, книжарници “Хеликон”, Reexe.com и “Екотой”.

Ето цялата програма на фестивала:

5 Август – събота

11:00 – Официално откриване на Национален фестивал на ролерите 2017 година и обиколка на Морската градина с ролери, скейтборд, лонгборд, велосипеди. ( Пантеона )

12:00 – Записване за Състезанията.

13:00 – Състезания на ролери за деца /до 16 години/ – състезания за най-бързо изминаване на къса дистанция – 3 обиколки.

14:00 – Състезания на ролери за деца /до 16 години/ – състезания за най-бързо изминаване на дълго разстояние.

15:00 – Крос кънтри на ролери, къса дистанция /над 16 години/ – състезание за майстори с различни препятствия /прескачане на стълби, минаване през павирана настилка, минаване през рампа/.

18:00 – Градска обиколка с ролери и лонгборд.

 

6 август – неделя

10:00 – Забавно училище за майки и татковци по каране на ролери – безплатни уроци по ролери за всички желаещи.

13:00 – Любителско дерби по speed – най-бързо минаване на конуси само с един крак ,а за напреднали и на заден ход.

14:00 – Демонстрации по FSK – представяне на различни комбинации от Фристайла. Различни номера на конусите.

16:00 – Градска обиколка с ролери и лонгборд.

16:00 – Открит урок по Хип-хоп танци.

16:45 – Открит урок по Брейк танци.

17:00 – Записване за състезанието по STREET DANCE.

17:30-18:30 – Квалификация.

18:30 – Топ 16, Топ8, Топ 4.

20:30 – Представяне на съдиите със специален шоукейс.

21:00 – Финали и Закриване на Ролерфест 2017.

 

Като директор на НДК Мирослав Боршош е сключил договор с кантората на своя адвокат

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/26/3002639_kato_direktor_na_ndk_miroslav_borshosh_e_skljuchil/?ref=rss


Кантората на адвокат, от чиито услуги се е ползвал Мирослав Боршош, предоставя юридически услуги и на ръководеното от него дружество "Национален дворец на културата-конгресен център". Кантората на адвокат Петя Мургова е получила договор с пряко договаряне по обществена поръчка, обявена от Боршош само 16 дни, след като бе назначен за директор на държавното дружество през декември 2014 г. Сега новото ръководство на дружеството обаче има намерение да прекрати споразумението.<br...

Европейски магистрати се обявиха срещу ограниченията в Закона за съдебната власт

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/26/3013224_evropeiski_magistrati_se_obiaviha_sreshtu/?ref=rss


Международната организация МЕДЕЛ (Европейски магистрати за демокрация и свободи) изрази безпокойството си заради приетия на първо четене миналата седмица Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт на България.<br /><br />Приемането на промените без дебати предизвика отпор на гражданския сектор, реагира Съюзът на съдиите и всички съсловни организации на магистратите, а Съюзът на юристите в България призова президента да спре закона. Миналата седмица Европейската...

Епохата на ниските заплати приключва в Централна Европа

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/26/3013097_epohata_na_niskite_zaplati_prikljuchva_v_centralna/?ref=rss


Краят на една икономическа епоха се задава в Централна и Източна Европа.<br /><br />При рекордно висока заетост и работници, настояващи за заплати, които да са близки до тези в западните държави, моделът, основан на евтин труд и движил икономическия ръст след краха на комунизма, се изчерпва. Предизвикателството пред правителства и компании в района в следващите години е да открият нови пътища за растеж.<br /><br />Стачката в завод на "Фолксваген" (Volkswagen) в...

Разносвач на храна проигра оборота в казино и излъга, че е обран

https://offnews.bg//112/raznosvach-na-hrana-proigra-oborota-v-kazino-i-izlaga-che-e-obran-661399.html

20-годишен разносвач на храна в Слънчев бряг проигра 600 лв. в казино, след което се обадил в полицията, за да съобщи, че е обран.

Случаят е от 23 юни, когато около 23.00 часа в Районното управление в Несебър младежът от старозагорското село Енина е подал сигнал, че е бил нападнат от четирима мъже. Той твърдял, че това станало, докато карал служебния велосипед, с който разнасял храната, когато го пресрещнали четирима души. Те го задържали и без да го бият му взели кожената чантичка със сумата от 600 лв. в нея. 

От полицията съобщават, че веднага са предприети мерки, като проверката установила разминавания в показанията на младежа и реалната фактическа обстановка. Полицаите се усетили, че разносвачът ги лъже. Те установили, че същия ден той в рамките на работното си време е посетил казино към хотел „Хризантема”, където проиграл сума приблизително равна на заявената от него.

Притиснат от обстоятелствата той си признал, че излъгал.

Работата по случая продължава от служители на Районно управление – Несебър.

Ограничават движението на "Тракия" при 42-ия км тази нощ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6357598

Ограничават движението на "Тракия" при 42-ия км тази нощОт 21.00 ч. до 05.00 ч. на 27 юли, движението в участъка при 42-ри километър на автомагистрала „Тракия“, в района на мотел „Ихтиман“ ще се осъществява през локалните платна вляво и дясно на съществуващите търговски крайпътни обекти. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Д-р Мирослав Ненков: Спокойно, няма срив в Спешна помощ

http://frognews.bg/news_138937/D-r-Miroslav-Nenkov-Spokoino-niama-sriv-v-Speshna-pomosht/

Няма срив в системата на Спешна помощ. Няма никаква опасност сигналите на тел. 112 да не достигат до спешните медици. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков по бТВ. Той коментира възможността фирмата, която поддържа радиовръзката в Спешна помощ, да спре тази поддръжка, защото изтича договора й с МЗ.

Спаси София: Цариградско шосе продължава да се напуква

https://www.actualno.com/sofia/spasi-sofija-carigradsko-shose-prodyljava-da-se-napukva-news_624332.html

Неправителствената организация Спаси София отново разпространи снимки на продължаващия и задълбочаващ се проблем с пукнатините на наскоро ремонтирания бул. Цариградско шосе. От тях се вижда, че освен неотстранените пукнатини и пропадания, заляти с битум в ранната пролет

Остава засиленото полицейско присъствие в Асеновград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6357595

Остава засиленото полицейско присъствие в АсеновградНови 36 постройки са в процедура на събаряне в ромската махала „Лозница“ в Асеновград, след като миналата седмица в района на квартала багери бутнаха 16 незаконни постройки. Това съобщи кметът Емил Караиванов на среща с инициативния комитет от протестиращи по повод мерките за сигурност, които се предприемат, съобщава БНР.

Хиляди евакуирани заради пожарите във Франция (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/europe/hiljadi-evakuirani-zaradi-pojarite-vyv-francija-video-news_624331.html

Най-малко 10 000 души са били евакуирани тази вечер, след като нов огнище на пожар се откри в Южна Франция, която вече е тежко засегната от горски пожари, съобщиха властите. „Евакуацията на най-малко 10 000 (души) последва разрастването на пожара. Това е област, която удвоява и д

ЕК обсъжда спорните закони за съдебната реформа в Полша

http://www.moreto.net/novini.php?n=356235

Европейската комисия ще обсъди днес процесите в Полша и спорните текстове за съдебна реформа. Очаква се Брюксел днес да обяви наказателни процедури срещу страната. След гражданските протести в понеделник полският президент наложи вето на два от спорните законопроекти, но вчера подписа третия.

3-те зодии, които ще ти разбият сърцето

https://www.actualno.com/curious/3-te-zodii-koito-shte-ti-razbijat-syrceto-news_624330.html

Разделите са ужасно нещо. Всички може да се съгласим с това. Но някои хора са винаги тези, които разбиват сърца. Те са очарователни и знаят как да ви накарат да се влюбите в тях, но са готови да ви зарежат в момента, когато вече не чувстват искра към вас. Има някои зодии, които и

Пожари във Франция, наводнения в Германия

//dariknews.bg/novini/sviat/pozhari-vyv-franciia-navodneniia-v-germaniia-2038963

Над 10 000 души са евакуирани тази нощ от френския курорт Борм ле Мимоза заради бушуващите в южната част на страната горски пожари. Огънят е обхванал 4 000 хектара по средиземноморското крайбрежие, в планинската вътрешност и на остров Корсика. Мобилизирани са хиляди пожарникари, но

Дърво падна върху линейка на паркинг в болницата в Разград

//dariknews.bg/regioni/razgrad/dyrvo-padna-vyrhu-linejka-na-parking-v-bolnicata-v-razgrad-2038974

Линейка е пострадала от проливния дъжд и силен вятър вчера, съобщават от РД “Пожарна безопасност и защита на населението“-Разград.

Според информацията от пожарната служба, в 16:26 ч. е получен сигналът за паднало дърво върху линейка на паркинга на Центъра за спешна помощ. Клоните счу

Гьоков: Управляващите нямат социална чувствителност

http://www.cross.bg/gyokov-georgi-zayavi-1550186.html

/КРОСС/ „Тристранният съвет трябва да реши за клас "Прослужено време" - така че да защити и работници, и работодатели". Това заяви пред БНТ народният представител от ПГ на „БСП за България" Георги Гьоков. Той подчерта, че левицата е против отпадането на класа. Според него то би било несправедливо - класът отразява опита на работещите в определената сфера. Гьоков изтъкна, че не случайно и в редица страни в Европа също има подобен клас. Депутатът от левицата заяви, че при подобни спорове, често е задаван въпросът: „Човек кой би предпочел да го оперира - хирург, идващ предишния ден от университетската скамейка или такъв- с 20 години трудов стаж?". Гьоков бе категоричен, че това не трябва да пречи да се обръща особено внимание на младите, да им се дава път за развитие. „За по-квалифицираните също трябва да има изражение в заплащането им. Работодателите и сега имат възможност да отличават хората с по-висока квалификация, както и да не заплащат клас "Прослужено време", ако не е в същата сфера, в която работи съответният работник", обясни той. Георги Гьоков заяви, че е изумен от тона, който е бил зададен по време на разговорите между синдикати, работодатели и правителство. „Проблемът може да бъде решен само в Националния съвет за тристранно сътрудничество и там е мястото за обсъждане, а не в медиите", коментира той

Гьоков: На управляващи не им се отдава много социалната политика

http://www.cross.bg/sotzialnata-politika-gyokov-1550186.html

/КРОСС/ На сегашните управляващи не им се отдава много социалната политика. Това заяви в сутрешния блок на БТВ депутатът от "БСП за България" Георги Гьоков, който е заместник-председател на социалната комисия в Народното събрание. Според него трябва да има сериозен поглед върху цялата социална политика. Гьоков подчерта, че БСП е против отпадането на клас прослужено време. "Несправедливо е отпадането на този клас прослужено време", каза той. "Работодателите имат механизми да дават шанс на по-квалифицираните кадри, посочи той. Всички народни представители получават клас прослужено време", допълни депутатът от БСП.

Шампионска лига и плуване са черешките на тортата днес

https://offnews.bg//drugi/shampionska-liga-i-pluvane-sa-chereshkite-na-tortata-dnes-661397.html

Много футбол и спорт предлага ефирът днес. Естествено, за нас важни ще са мачът на Лудогорец и плуването на Антъни Иванов, което започва след 18,30 ч. днес

Футбол

20:00 ч. Шампионска лига, „Апоел“ (Изр) - „Лудогорец“ - Диема спорт

21:45 ч. ЕП (жени), Франция - Швейцария - Eurosport 1

21:45 ч. ЕП (жени), Исландия - Австрия - Eurosport 2

2:30 ч. „Барселона“ - „Манчестър Юнайтед“ - RING

6:35 ч. „Манчестър Сити“ - „Реал“ (М) - RING

Спорт


10:30 ч.Плуване, СП в Будапеща - Eurosport 1

12:00 ч.Тенис, турнир за мъже в Хамбург - Mtel sport 1

16:15 ч. Фехтовка, СП в Лайпциг - Eurosport 2

16:30 ч. Колоездене, обиколка на Валония - Eurosport 1

17:55 ч Тото, теглене на тиража - bTV

18:30 ч. Плуване, СП в Будапеща - Eurosport 1

21:00 ч. Дартс - Nova sport

Антиамериканският плам на властта рязко спря

http://clubz.bg/56607-antiamerikanskiqt_plam_na_vlastta_rqzko_sprq

Цветан Цветанов.

ГЕРБ ще оттегли днес промените в Закона за съдебната власт, които предвиждаха ограничаване на външното финансиране на магистратските организации. Това обяви в парламента председателят на парламентарната група Цветан Цветанов. По същото време посланикът на САЩ Ерик Рубин е бил забелязан да напуска кабинета на премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.

"Не е удачно законодателната промяна да бъде приета в правната комисия и в зала. Затова днес ще оттеглим тези текстове", заяви той. "Ние категорично заявяваме, че сме за прозрачност в начина на финансиране, но не и за ограничаване на всички тези проекти," заяви в Цветан Цветанов в Народното събрание.

Предложението на управляващите бе остро критикувано от Съюза на съдиите в България, Съюза на адвокатите и други магистратски организации, както и от Европейския съюз на съдиите. Зам.-помощник държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Хойт Ий заяви пред Клуб Z, че законът звучи "антиамерикански". Причина за това бе, че една от фондациите, влагаща най-много средства в подобни проекти, е "Америка за България".

"Категорично заявяваме, че трябва да спрат спекулациите за дейността на фондация "Америка за България". Парите, които са осигурили за неправителствения сектор в последните години, са 170 млн. лева, само за образование са 105 млн. лв.", каза още Цветанов. 

И даде пример с Голямата и Малката базилика в Пловдив, за които фондацията е дала 8 и 3 млн. лв съответно.

Дясната ръка на Борисов отрече да е имало натиск от САЩ или Брюксел.

Цветанов добави, че няма опит за "сплашване" на магистратите. Не се нае обаче да каже каква е позицията на "Обединени патриоти", които бяха съвносители на предложението.

"Заявявам категорично, че ние сме парламентарната група, която има най-голяма чуваемост и сме отворени за диалог с всички останали парламентарни групи и неправителствения сектор, разбира се. Трябва да изчезнат всякакви съмнения и спекулации по тази тема", каза още той. "Понеже има действително една чувствителност по темата, и от тази гледна точка смятаме, че е по-добре в момента да бъдем градивни, да бъдем конструктивни."

Все още в закона остава идеята членовете на ВСС да могат да се местят в съдебната система без конкурс след края на мандата им - т.нар. кариерен бонус.

Журналистка: Динко ме заплаши, че ще ми направи живота черен

http://dnes.dir.bg/news/zaplaha-zhurnalistka-inko-26123923

Журналистката Татяна Кристи, която работи в САЩ, съобщи, че през юни е получила заплахи от ловеца на бежанци Динко Вълев. Той твърди, че не помни такова нещо.

Продължават разпитите в Добрич по аферата със суджука

https://www.24chasa.bg/novini/article/6357588

Продължават разпитите в Добрич по аферата със суджукаВ Добрич продължават разпитите по делото "Суджукгейт". Прокурори от спецзвеното "Aнтикорупция", говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова и служители на Бюрото за защита са в града, за да рaзговaрят със свидетели и да им осигурят защита, предаде Би Ти Ви. Според прокуратурата върху разпитваните по аферата е оказван натиск.

Бойчев: Остава впечатление, че човекът с цялата информация за НДК е Борисов

http://www.cross.bg/beshe-borisov-boiichev-1550185.html

/КРОСС/ Анкетната комисия за НДК изведе наяве данни за фрапиращи нарушения, не се стигна обаче до отговорите на някои генерални въпроси като дали и кой е упражнявал натиск на бившия директор Мирослав Боршош. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България" на радио „Фокус" зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" и член на временната анкетна комисия за НДК Жельо Бойчев. По думите му работата на комисията е разкрила размера на хаоса в управлението на НДК, но сега предстои компетентните органи да си свършат работата. „Дали е оказван натиск? Знаете, че имаше такива твърдения, но те останаха да висят във въздуха. Мирослав Боршош си позволи да не дойде на изслушване в комисията, въпреки че беше единственият, който беше поканен, и не се яви. Не успяхме да получим отговор на въпроса кой и защо му е оказвал натиск. Не беше прието и предложението на БСП за изслушване на министър-председателя Бойко Борисов. В крайна сметка следейки хронологията и промяната на отговорниците за НДК от Министерството на културата и Вежди Рашидов, и Томислав Дончев, после - към Лиляна Павлова и обратно, към Министерство на културата, оставаме с впечатлението, че човекът, който има цялата информация е Борисов. След като Боршош беше уволнен от Лиляна Павлова, припомням, че именно Борисов го върна на поста и то с аргумента, че са изяснени редица въпроси за НДК

Данев: България е странен феномен в Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280979_%D0%94%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B5+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD+%D1%84%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD+%D0%B2+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D

 Вихър от спорове и скандали между работодатели и синдикати заради ръста на заплатите и отпадането на добавката за стаж. Ще се понижат ли заплатите ни и кой ще бъде ощетен? Защо бизнесът изостри тона до обиди като „мързеливи работници" и сравнения с трите прасенца? И защо поиска намаляване и на минималната работна заплата? Гост по темата в студиото на „Нова телевизия" „Здравей, България" беше председателят на Българска стопанска камара (БСК) Божидар Данев.

„В последните 20 години България е извън Европа. България е един странен правно, икономически и социален феномен в Европа. България е единствената страна в Европа, където има доплащане на класове, без механизъм се определя минимална пенсия, както и има административно определен таван на пенсиите", заяви председателят на БСК.

Божидар Данев коментира и аферата „Суджук". „Това, което се разкри за аферата „Суджук" може би е върхът на айсберга и прокуратурата трябва да провери дали това не е система, а само единичен случай. Да се провери каква е връзката между обществените поръчки и тези хора, обзавеждали партийните офиси", добави Данев. Той заяви също така, че до Камарата идват много сигнали, които те не ги споделят, защото прокуратурата е била безучастна. „Сега има прецедент и предполагам, че сигналите към прокуратурата за подобни случаи ще нараснат", коментира още председателят на БСК.

Apple даде обещание на Тръмп да открие три завода в САЩ

http://www.investor.bg/harduer/459/a/apple-dade-obeshtanie-na-trymp-da-otkrie-tri-zavoda-v-sasht-243672/

Американският президент обвърза икономическия успех на управлението си с евентуално местно производство на технологичния концерн

Черно море посреща Дунав от 18.15 часа в петък

http://www.moreto.net/novini.php?n=356233

Черно море посреща Дунав на стадион "Тича" във Варна от 18.15 часа в петък - 28 юли, вместо от 18.45 часа, научи Moreto.net. От БФС официално разрешиха на варненци да се завърнат в дома си. Ето и официалното съобщение на футболния съюз: "На база решение на Лицензионната комисия и приключилите строително ремонтни дейности по терена на ст.

Въпросите ми Какво правите? останаха някъде там, между ударите, казва Иво Никодимов

https://offnews.bg//112/vaprosite-mi-kakvo-pravite-ostanaha-niakade-tam-mezhdu-udarite-kazv-661393.html

"Моите въпроси "Какво правите, бе?" оставаха във въздуха и в ударите. Те контактуваха с ръце", казва от болницата журналистът Иво Никодимов. Водещият на сутрешния блок на БНТ бе нападнат вчера към 15.15 ч. в Борисовата градина от трима млади мъже. Пред колегите си от националната телевизия тази сутрин той ги описа като "млади момчета на видима възраст 20-22 години, стройни, със спортни фигури, но не и напомпани".

Запечатал съм лицето на единия от тях, казва Иво. Единият от тримата е с бръсната глава, а от многобройните отразявания на сблъсъци между футболни агитки Никодимов може да ги оприличи на фенове. Но може и да не са, може и да са скинхедс, а първоначалното му впечатление да е заради "професионално изкривяване", казва той от болничната си стая във ВМА, където днес ще бъде опериран.

Ударите и нараняванията са най-вече по лицето му. Те могат да бъдат причинени от юмрук, но може и да е имало бокс или пръстен, който да остави такива следи, предполага главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов. Според него се водещата версия е нападение от омраза.

"На това място сме имали и по-тежки нападения с такъв мотив. Определено тези хора нападат в гръб, такава атака вдига рейтинга в обществото, в което те живеят. В тази категория са скинхедс. За тях това са акции, които ги издигат в йерархията."

Такова е и предположението на Иво, който днес се чувства по-добре от вчера, няма болки.

"Обяснявам си го като нападение по чисто хулигански подбуди. Първо, това не е маршрут, по който минавам редовно, за да предполагам, че някой ще ме проследи, ще организира и направи някакво нападение срещу мен.

В момента, в който влязох в основната алея в тази част на градината, не бях изминал и половината разстояние може би до следващата алея, която я пресича перпендикулярно, когато трима младежи изскочиха от храстите и започнаха да ми нанасят удари, а аз - да ги питам какво правят. Моите въпроси останаха някъде там, между ударите. Единият тръгна да ме рита, инстиктивно клекнах, в този момент те побягнаха. Свалих си раницата, за да извадя от нея кърпички. В този момент чух мъжки глас, който каза: "Да Ви помогна с нещо?". Обяснявам си, че са видели човека и са се оттеглили веднага", припомня си случилото се журналистът.

Той ще съдейства максимално на полицията. "Давам си сметка, че полицаите търсят игла в купа сено. Ако успеят, ще бъде добре." До тази сутрин полицията е стеснила кръга на потенциалните нападатели до 200 души, чиито разпити текат. Имаме профил на извършителите, събрани са и много записи от камери, които днес ще се гледат. Предстои ни много работа, каза тази сутрин гл. комисар Маринов.

Нападателите не поискали нищо от Иво, не се опитали да го ограбят.

"Нищо не са поискали в рамките на тази минута, минута и нещо, в която се разви нападението. Ако са искали да ме ограбят, не им е стигнало времето да ме приведат в абсолютно безпомощно състояние и да ме преджобят."

Лекарите от ВМА казват, че състоянието му е стабилно и провеждат изследвания, за да проверят дали има вътрешни травми.

Въпросите ми "Какво правите?" останаха някъде там, между ударите, казва Иво Никодимов

https://offnews.bg//112/vaprosite-mi-kakvo-pravite-ostanaha-niakade-tam-mezhdu-udarite-ka-661393.html

"Моите въпроси "Какво правите, бе?" оставаха във въздуха и ударите. Те контактуваха с ръце", казва от болницата журналистът Иво Никодимов. Водещият на сутрешния блок на БНТ бе нападнат вчера към 15.15 ч. в Борисовата градина от трима млади мъже. Пред колегите си от националната телевизия тази сутрин той ги описа като "млади момчета на видима възраст 20-22 години, стройни, със спортни фигури, но не и напомпани".

Запечатал съм лицето на единия от тях, казва Иво. Един от тримата е с бръсната глава, а от многобройните отразявания на сблъсъци между футболни агитки Никодимов може да ги оприличи на фенове. Но може и да не са, може и да са скинхедс, а първоначалното му впечатление да е заради "професионално изкривяване", казва той от болничната си стая във ВМА, където днес ще бъде опериран.

Ударите и нараняванията са най-вече по лицето. Те могат да бъдат причинени от юмрук, но може и да е имало бокс или пръстен, който да остави такива следи, предполага главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов. Според него се водещата версия е нападение от омраза.

"На това място сме имали и по-тежки нападения с такъв мотив. Определено тези хора нападат в гръб, такава атака вдига рейтинга в обществото, в което те живеят. В тази категория са скинхедс. За тях това са акции, които ги издигат в йерархията."

Такова е и предположението на Иво, който днес се чувства по-добре от вчера, няма болки.

"Обяснявам си го като нападение по чисто хулигански подбуди. Първо, това не е маршрут, по който минавам редовно, за да предполагам, че някой ще ме проследи, ще организира и направя някакво нападение срещу мен.

В момента, в който влязох в основната алея в тази част на градината, не бях изминал и половината разстояние може би до следващата алея, която я пресича перпендикулярно, когато трима младежи изскочиха от храстите и започнаха да ми нанасят удари, а аз - да ги питам какво правят. Моите въпроси останаха някъде там, между ударите. Единият тръгна да ме рита, инстиктивно клекнах, в този момент те побягнаха. Свалих си раницата, за да извадя от нея кърпички. В този момент чух мъжки глас, който каза: "Да Ви помогна с нещо?". Обяснявам си, че са видели човека и са се оттеглили веднага", припомня си случилото се журналитстът.

Той ще съдейства максимално на полицията. "Давам си сметка, че полицаите търсят игла в купа сено, ако успеят, ще бъде добре." До тази сутрин полицията е стеснила кръга на потенциалните нападатели до 200 души, чиито разпити текат. Имаме профил на извършителите, събрани са и много записи от камери, които днес ще се гледат. Предстои ни много работа, каза тази сутрин гл. комисар Маринов.

Нападателите не поискали нищо, не се опитали да го ограбят.

"Нищо не са поискали в рамките на тази минута, минута и нещо, в която се разви нападението.

Ако са искали да ме ограбят, не им е стигнало времето да ме приведат в абсолютно безпомощно състояние и да ме преджобят."

Лекарите от ВМА казват, че състоянието на Иво е стабилно и провеждат изследвания, за да проверят дали има вътрешни травми.

Около 200 души са разпитани тази нощ за побоя на Иво Никодимов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/26/3013216_okolo_200_dushi_sa_razpitani_tazi_nosht_za_poboia_na/?ref=rss


Около 200 души са били разпитани тази нощ за вчерашното нападение срещу журналиста от БНТ Иво Никодимов. Всички те са от т.нар. контингент, отговарящ на профила на извършителите на престъплението. Това съобщи пред държавната телевизия главният секретар на МВР Младен Маринов.<br /><br />Той допълни, че работата по случая ще продължи с преглеждането на всички видеозаписи от камерите в района на нападението. По думите му записите не са чак толкова много, тъй като в тази част на района...

Стефан Шарлопов: Аз съм категоричен, че няма унищожен фиорд

https://www.actualno.com/crime/stefan-sharlopov-az-sym-kategorichen-che-njama-unishtojen-fiord-news_624321.html

"Аз съм категоричен, че няма унищожен фиорд. Къде виждате фиордите? Имало е каменни късове, а не фиорди. Аз пазя частния си имот и по всички правила ще продължа да го правя." Това заяви бизнесменът Стефан Шарлопов пред bTV във връзка с укрепването на брега при месността Буджак

Трагедия в Индия - 17 души загинаха при срутване на сграда

http://www.cross.bg/tragediya-mymbaii-bilo-1550184.html

/КРОСС/ Трагедия се разигра в най-големия индийски град Мумбай. При срутване на 4-етажна сграда загинаха 17 души, а още множество бяха ранени, съобщава India Today. В сградата се е помещавала и частна клиника, заради което сред жертвите и ранените има болни и медицински лица. Зданието е било на 40 години, но според кметът на Мумбай Вишванат Махадешвар то не е било в списъка с опасни сгради в града. Властите провеждат разследване по случая.  

Съдът на ЕС: "Хамас" остава в черния списък

http://clubz.bg/56606-sydyt_na_es_hamas_ostava_v_cherniq_spisyk

Палестинското движение "Хамас" остава в черния списък на терористични организации, реши съдът на Европейския съюз в Люксембург.

Върховният съд в Люкембург преразгледа решение на Общия съд на Европейския съюз от 2014 г., според което няма достатъчно доказателства за продължаване на санкциите срещу организацията. Те включват забраната за влизане в Съюза на членовете й и замразяване на активите им. В решението на Съда от 2014 г. се казва, че вписвенето на палестниската организация в черния списък е основано на публикации в медиите вместо на солидни правни аргументи. 

Сега Върховния съд на Европейския съюз реши, че "Хамас" не трявало да бъде изключвана от черния списък и върна делото в Общия съд.

Потвърдено е обаче вдигането на санкциите от "Тамилските тигри" от Шри Ланка.

ЕС преразглежда черния си списък всеки шест месеца. "Хамас" е вписана в него през 2003 година. Организацията обжалва решението на съда, което води до промяна на статута й през 2014 г. Тогава обаче санкциите са запазени до решение на висша инстанция, за да се гарантира ефективност на евентуални бъдещи мерки.

След посленото преразглеждане на списъка през януари 2017 г., в него са включени 13 личности и 22 организации. Сред тях е и военното крило на "Хизбула", която според "обосновано предположение" на българските власти е отговорна за атентата на летище "Бургас" през 2012 г.

Организациите и личностите в черния списък са обект на санкции, включително забрана за пътуване в рамките на Европейския съюз и замразяване на авоарите им.

Продажбите на Монбат нарастват с почти 75% през юни

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/prodajbite-na-monbat-narastvat-s-pochti-75-prez-iuni-243674/

Консолидираната печалба на дружеството за шестия месец на годината обаче намалява с 31% на годишна база

Мъри: “Легия” е фаворит, но невинаги фаворитите печелят (мачовете от ШЛ днес)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6356940

Мъри: “Легия” е фаворит, но невинаги фаворитите печелят (мачовете от ШЛ днес) “Легия” е фаворитът в този сблъсък. Но както обикновено казвам, фаворитите невинаги печелят. Това заяви на пресконференцията си преди първия мач от III квалификационен кръг за влизане в групите на Шампионската лига българският наставник на “Астана” Станимир Стоилов. Неговите момчета приемат днес в едноименната столица на Казахстан полския

Проливни дъждове предизвикаха тежки наводнения в Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6357580

Проливни дъждове предизвикаха тежки наводнения в Германия

Продължителните проливни дъждове, които обхванаха редица региони на Германия, доведоха до тежки наводнения в няколко федерални провинции, съобщава изданието Focus, цитирано от "Фокус".  Особено тежка е ситуацията в южната част на Долна Саксония и Северна Тюрингия, където са отчетени необичайно високи стойности на валежите.

Търсят се 1097 Ивановци за рекорд на Гинес този уикенд

http://www.dnevnik.bg/na_put/2017/07/26/3012403_tursiat_se_1097_ivanovci_za_rekord_na_gines_tozi_uikend/?ref=rss


Книгата на Гинес може би ще запише нов рекорд за събрали се най-много хора с еднакво име на едно място. В село Купреш в Босна и Херцеговина са завладени от амбицията да съберат колкото е възможно повече хора с името Иван, разказва croatiaweek.com.<br /><br />За да се подобри рекордът, на 30 юли за обща снимка трябва да застанат повече от 1096 души с най-разпространеното славянско име.<br /><br />Досегашният рекорд е на 1096 Мохамедовци и е поставен през 2005 г. в...

Иво Никодимов: Запомних лицето на един от нападателите

http://frognews.bg/news_138936/Ivo-Nikodimov-Zapomnih-litseto-na-edin-ot-napadatelite/

Запомних лицето на един от нападателите. Бяха млади, стройни момчета. Това заяви журналистът от БНТ Иво Никодимов, който вчера бе пребит в Борисовата градина посред бял ден.

Българите са точни с тока и ипотеките, другото отлагат

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/bylgarite-sa-tochni-s-toka-i-ipotekite-drugoto-otlagat-6071896

Фирмите у нас са сред най-некоректните платци в Европа, заедно с тези в Гърция, Русия и Румъния

Близо 10 000 души са евакуирани заради нов пожар в Югоизточна Франция

http://www.mediapool.bg/blizo-10-000-dushi-sa-evakuirani-zaradi-nov-pozhar-v-yugoiztochna-frantsiya-news267116.html

Близо 10 000 души са евакуирани тази нощ заради нов пожар, изпепелил най-малко 400 хектара в околностите на югоизточния френски курорт Борм ле Мимоза, съобщи Франс прес.   "Хората бяха евакуирани според това как напредваха пламъците. Става дума за жилищна зона, чието население през лятото нараства двойно и тройно", заявиха огнеборците.   Над 3000 хектара горски масиви са унищожени от природни пожари в Югоизточна Франция, съобщиха вчера властите на регион Прованс - Алпи - Лазурен бряг.   Разпространението на огъня наложи да бъдат евакуирани жителите на десетки сгради. Пожарите са предизвикани от силната суша, връхлетяла Южна Франция в началото на това лято, посочиха агенциите.

Плакати "Правосъдие, а не суджуци" и "Няма да мълчим" посрещнаха депутатите

//dariknews.bg/novini/bylgariia/plakati-pravosydie-a-ne-sudzhuci-i-niama-da-mylchim-posreshtnaha-deputatite-2038997

Символичен протест посрещна депутатите преди началото на пленарното заседание.
 
Граждани от инициатива "Правосъдие за всеки" се събраха пред входа на депутатите с плакати "Правосъдие, а не суджуци". Поводът за недоволството е приемането на закони "на

Застреляха бизнесмен в Пловдив (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zastreliaha-biznesmen-v-plovdiv-snimki-2038971

43-годишен мъж беше застрелян тази сутрин в парк "Лаута" в Пловдив, съобщиха от полицията. Убийството е станало между 08:30 и 09:00 ч., докато

Иво Никодимов: Нападателите ми бяха спортни натури, добре напомпани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6357577

Иво Никодимов: Нападателите ми бяха спортни натури, добре напомпаниВодещият на сутрешния блок на БНТ минал случайно по маршрута, по който го нападнаха биячите.  По-добре съм от вчера, очаквам да ме оперират. Нито една дума не казаха, излизат от храстите и започват да ме бият, каза по Нова тв водещият на сутрешният блок на БНТ Иво Никодимов, който бе пребит в Борисовата градина.

НС ще прекрати пълномощията на депутата от ГЕРБ Живко Мартинов

http://www.moreto.net/novini.php?n=356234

Народното събрание ще прекрати пълномощията на депутата от ГЕРБ Живко Мартинов по негово искане. Мартинов подава оставка от парламента заради разследването, което се води срещу него по така наречената афера "Суджук гейт".

Данев: България е странен феномен в Европа

http://www.cross.bg/bulgariya-evropa-danev-1550183.html

/КРОСС/ Вихър от спорове и скандали между работодатели и синдикати заради ръста на заплатите и отпадането на добавката за стаж. Ще се понижат ли заплатите ни и кой ще бъде ощетен? Защо бизнесът изостри тона до обиди като „мързеливи работници" и сравнения с трите прасенца? И защо поиска намаляване и на минималната работна заплата? Гост по темата в студиото на „Нова телевизия" „Здравей, България" беше председателят на Българска стопанска камара (БСК) Божидар Данев. „В последните 20 години България е извън Европа. България е един странен правно, икономически и социален феномен в Европа. България е единствената страна в Европа, където има доплащане на класове, без механизъм се определя минимална пенсия, както и има административно определен таван на пенсиите", заяви председателят на БСК. Божидар Данев коментира и аферата „Суджук". „Това, което се разкри за аферата „Суджук" може би е върхът на айсберга и прокуратурата трябва да провери дали това не е система, а само единичен случай. Да се провери каква е връзката между обществените поръчки и тези хора, обзавеждали партийните офиси", добави Данев. Той заяви също така, че до Камарата идват много сигнали, които те не ги споделят, защото прокуратурата е била безучастна. „Сега има прецедент и предполагам, че сигналите към прокуратурата за подобни случаи ще нараснат", коментира още председателят на БСК

200 души разпитани през нощта след побоя на Никодимов

http://dnes.dir.bg/news/mvr-ulitzata-strahat-laden-arinov-26123829

Главният секретар на МВР Младен Маринов заяви по БНТ, че през изминалата нощ са били разпитани над 200 лица, които са в контингента на заподозрени.

Какво предвиждат затегнатите санкции на САЩ срещу Русия

http://clubz.bg/56605-kakvo_predvijdat_zategnatite_sankcii_na_sasht_sreshtu_rusiq

Сградата на законодателния орган на САЩ на връх Капитолия във Вашингтон. Снимка БГНЕС

Камарата на представителите в американския Конгрес прие с огромно мнозинство законопроект, чиято главна новина е, че президентът Доналд Тръмп вече няма да може единолично да отменя или смекчава санкциите срещу Русия, предаде Би Би Си.

Нито са наложени нови санкции, нито се изисква налагането им. Но режимът е затегнат.

Снощи конгресмените одобриха с 388 гласа "за" и 2 "против" Закона за противодействие срещу противниците на Америка чрез санкции. Освен Русия, той засяга също Иран и Северна Корея. Главната цел обаче е Русия, на която са посветени почти половината от 184-те страници от документа.

Русия е обвинена за агресия в Украйна, посегателство срещу киберсигурността на САЩ и други страни и опити да повлияе на избори, подкрепа за Башар Асад в Сирия, корупция, нарушения на правата на човека и др. Споменати са всички приети досега закони и укази за санкции.

Поводът за разработването на новия законопроект са мъглявите изявление на Тръмп за готовността да подобри отношенията с Русия, като сключи някаква "добра сделка" с нейния президент Владимир Путин, а също така обвиненията срещу Москва в хакерски атаки срещу сървърите на Демократическата партия и опит да повлияе на изборните резултати. Кремъл отрича всички тези обвинения.

Какво предвиждат санкциите?

• Предлага се намаляване до 14 дни на максималния срок на пазарно финансиране на руски банки, срещу които са наложени санкции.

• Ще бъде намален до 30 дни срокът за финансиране на санкционирани руски компании от петролната и газовата сфера.

• Президентът може да наложи санкции срещу лица, имащи намерение ва инвестират над 5 милиона долара годишно или 1 милион долара еднократна сума в строителството на тръбопроводи за износ на руско гориво, или смятащи да предоставят на тези проекти услуги, технологии или информационна поддръжка.

• Санкциите не трябва да засягат сътрудничеството между САЩ и Русия в космическата сфера.

• САЩ ще продължат да противодействат на строителството на газопровода "Северен поток-2" заради "вредното въздействие върху енергийната сигурност на ЕС, газовото развитие на пазара в Централна и Източна Европа и реформите в енергетиката в Украйна".

Ако тези санкции бъдат приети, те могат да засегнат енергийни интереси на България. Според вътрешен документ на Европейската комисия, публикуван на 25 юли, евентуалните ограничителни мерки ще засегнат осем енергийни проекта, в които Русия участва и от които ЕС има пряк или косвен интерес.

Санкциите - възможни, но не и задължителни

Законопроектът не налага пряко никакви нови санкции и не задължава президента да ги налага.

Макар в названията на два от 17-те раздела да фигурира изразът "задължително налагане на санкции", във всички точки, в които се говори за действията на президента след влизането на закона в сила, са използвани изразите shall impose ("ще наложи") или may impose ("може да наложи"). Нито едното, нито другото в американския юридически език не означава, че президентът е длъжен да го прави, отбелязва би Би Си.

След снощното приемане в Конгреса законопроектът трябва да бъде гласуван от Сената. А след това Тръмп трябва да реши дали да го подпише или да наложи вето.

Експертите и политиците са единодушни, че в Сената няма да има никакви проблеми с приемането на законопроекта.

Тръмп и администрацията му дълго се съпротивляваха на приемането му. В неделя обаче от белия дом дадоха знак за промяна на позицията си.

Какво може да направи президентът?

Ако Тръмп поиска да отмени санкциите срещу определен човек или компания, той ще трябва да иска разрешение от Конгреса, като обоснове убедително молбата си. Обосновките трябва да бъдат следните:

• Това съответства на интересите на националната сигурност на САЩ.

• Това физическо или юридическо лице вече не е свързано с нарушенията, заради които са наложени санкциите.

• Ако искането е за отмяна на санкции, наложени заради агресията в Украйна, се изискват доказателства, че Русия спазва Минските споразумения.

Подписът на Тръмп е почти гарантиран

"Администрацията поддържа твърда позиция по отношение на Русия, най-вече в частта за прилагането на санкциите. Първоначалният вариант на законопроекта бе лошо написан, но ние поработихме заедно с Камарата на представителите и Сената. Администрацията е доволна от това сътрудничество и внесените поправки и ние подкрепяме законопроекта в сегашния му вид", заяви още в неделя новата пресскекретарка на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс.

След снощното гласуване тя заяви:

"Макар президентът да подкрепя налагането на строги санкции срещу Северна Корея, Иран и Русия, Белият дом проучва законопроекта на Камарата на представителите и очаква на бюрото на президента да бъде представен окончателен вариант на законодателни мерки."

Законопроектът затяга също така санкциите срещу други две държавни, които САЩ отдавна смятат за свои врагове - Иран и Северна Корея.

Докато конгресмените обсъждаха законопроекта, президентът Доналд Тръмп заяви, че Иран трябва да спазва условията по споразумението за ядрената програма. В противен случай страната ще си навлече "големи проблеми".

На митинг в Йънгстаун, щата Охайо, той каза, че Техеран е станал по-дързък в резултат на сделката, но това няма да продължи още дълго. Тръмп не уточни какво точно има предвид.

Интересното е, че Северна Корея бе добавена по-късно з законопроекта, след редица забележки от страна на конгресмени и сенатори. Поради което Боб Коркър - шефът на сенатската Комисия по външните отношения, намекна напук на прогнозите, че не е сигурно, че той ще мине през горната камара.

Засега не се знае и кога законът ще бъде гласуван от Сената.

Реакции

Засегнатите страни не закъсняха с реакциите.

Макар законопроектът да е минал засега само през Конгреса, руските депутати обявиха евентуалните бъдещи затегнати санкции за най-мащабните от 2014 г. насам.

"Те подкопават възможността за възстановяването на руско-американските отношения по пътя на дипломацията", заяви Леонид Слуцки - шеф на Комисята по външни работи в Думата.

А колегата му на същия пост в Съвета на федерацията Константин Косачов направо призова Москва да даде "болезнен отговор" на действията на Вашингтон.

"Иран ще отговори, ако американското правителство приеме новите санкции", заяви зам.-министърът на външните работи на Ислямската република Абас Аракчи.

Той обае не уточни подробности какъв ще бъде отговорът.

Северна Корея засега не е реагирала.

На отпуск в Турция - трябва ли да ни е страх?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280978_%D0%9D%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BA+%D0%B2+%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F+-+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%BB%D0%B8+%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%B8+%D0%B5+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%85

 Предупрежденията, които отправя към туристите германското Министерство на външните работи, не само се взимат съвсем насериозно от хората – те са и сериозен външнополитически инструмент. Най-високата степен е предупреждението да не се пътува до определена страна – при такова предупреждение туроператорите са длъжни да върнат парите на клиентите. Сега предупреждението е от по-ниска степен - само за повишена опасност.

Според германския външен министър Зигмар Габриел, германските граждани вече не могат да бъдат сигурни, че няма да станат жертва на произволен арест в Турция – след опита за преврат турските власти арестуваха 22 общо германски граждани, деветима от тях още са зад решетките. Антон Бьорнер, президент на Съюза за външна търговия, смята, че Турция сериозно ще пострада от това напрежение: "То вреди главно на турската икономика, и най-вече на хората в Турция", казва Бьорнер, според когото има риск турският туризъм да колабира.

И другата опасност

Туристите се опасяват и от атентати в Турция. От 2015 година насам в страната имаше няколко много страшни терористични нападения. А това беше рекордна година по брой на германските туристи в Турция - 5,5 милиона. После обаче хората се поуплашиха, така че през 2016 бройката спадна до 3,9 милиона. Пак толкова германски туристи се очакват в Турция и тази година.

Според допитване на авторитетния институт "Емнид", в момента цели 49 процента от германците смятат, че не бива да се ходи в отпуска в Турция. Шефът на Централата за защита на потребителите Клаус Мюлер призовава туроператорите да проявяват повече разбиране към онези курортисти, които се отказват от почивка в Турция. "Трудно е да се прецени каква е сигурността на туристите в Турция, така че дори и да няма официално предупреждение да не се пътува до тази страна, нека туроператорите улеснят летовниците, които искат да сменят дестинацията", апелира Мюлер.

Тези дни обаче пътниците на един самолет си останаха на летището в Щутгарт. Според непотвърдени информации, пилотът на авиокопманията отказал да лети за Турция – не е ясно дали от страх или пък в знак на политически протест. Компанията опровергава тази информация с твърдението, че пилотът в последния момент се разболял.

 

  • Автор Александър Андреев

Цените на петрола продължават да се повишават

http://econ.bg/Новини/Цените-на-петрола-продължават-да-се-повишават_l.a_i.746085_at.1.html

Цените на петрола продължават да растат, което се дължи на очакването за ограничение на производството в Нигерия и изявлението на Саудитска Арабия за...

Спаси София: Цариградско продължава да се напуква(снимки)

https://offnews.bg//obshtestvo/spasi-sofia-tcarigradsko-prodalzhava-da-se-napukva-snimki-661396.html

За пукнатини по ремонтирания столичен булевард "Цариградско шосе" сигналиризараха от неправителствената организация Спаси София. 

От разпространени от тях снимки се вижда, че платната на булеварда, пукнатините по които бяха закърпени напролет, продължават да се деформират. 

“Отдавна сме в разгара на строителния сезон, но не е направено нищо за отстраняване на проблемите по булеварда”, отбелязват от Спаси София. 

Иво Никодимов проговори след побоя за нападателите

https://www.vesti.bg/bulgaria/ivo-nikodimov-progovori-sled-poboia-za-napadatelite-6071895

По думите му тримата мъже били млади, единият с кубинки, високи по 1,80. Журналистът разказа това от болницата

Рекорден скок в продажбите на албумите на "Линкин Парк"

http://www.cross.bg/grypata-prodazhbite-linkin-1550182.html

/КРОСС/ Рекорден скок на популярността и продажбите на албумите на "Линкин Парк" беше отчетена след смъртта на вокалиста им Честър Бенингтън. Четири албума на групата се върнаха в класациите за 200-те най-слушани, а продажбите на последния им албум скочиха с 461%, предава БТВ. Групата създаде официална страница в интернет в памет на музиканта. Там почитателите на Честър и "Линкин Парк" публикуват изразите си на съпричастност, както и послания за борба с депресията и психичните заболявания.  Снощи музикантите от групата пуснаха и официално писмо, в което се сбогуваха със своя приятел и колега. „Сърцата ни са разбити - написаха в своето съобщение във „Фейсбук" музикантите. - Продължават да ни обливат вълните на шока, редувайки отрицанието със страданието, докато все още се опитваме да осъзнаем случилото се". „Твоята липса оставя след себе си празнина, която никога няма да бъде запълнена - момчешкият, забавен, амбициозен, креативен, мил, щедър ти глас липсва в стаята сега". „Линкин парк" не пропускат да обърнат внимание и на „демоните, които им го отнемат". През годините Честър води непрестанна борба с депресията и призраците от миналото си. Певецът имаше смелостта да заговори публично за своите ментални проблеми, а в едно от последните си интервюта описа състоянието си и мислите в главата си като „лош квартал, в който не иска да остане сам"

Лудогорец излиза срещу много корав тим в Израел

https://offnews.bg//futbol/ludogoretc-izliza-sreshtu-mnogo-korav-tim-v-izrael-661394.html

Изключително труден тест има тази вечер Лудогорец в трети кръг от Шампионската лига. Българският тим излиза тази вечер от 20 часа на стадион “Търнър” срещу израелския първенец Апоел Беер Шева в първи мач от етапа.

Разузнавачи на Лудогорец не скриха пред OFFNews, че са впечатлени от два фактора. Агитката на Апоел пълни стадиона дори в най-скучните вътрешни мачове, като създава адска атмосфера. Второ, домакините играят изключително приятен, атакуващ и директен футбол. Макар че имат в пъти по-малък бюджет от грандовете на Израел, те буквално ги мачкат последните два сезона.

Все пак Лудогорец не изпитва притеснения заради традицията и..Ботев Пловдив. "Канарите" разкриха друг израелски тим Бейтар Йерусалим в Лига Европа с общ резултат 5:1. Лудогорец е достигал три пъти до третия предварителен кръг и неизменно е продължавал напред, като елиминира два пъти Партизан Белград и веднъж Цървена звезда.

Въпросът е кое лице ще покаже Лудогорец - това от първия мач с Жалгирис или от реванша? Бразилските перли определено играят слабо срещу слабите, но силно срещу силните. Задачата на Георги Дерменджиев е да им внуши, че Апоел е от втората категория.

Спецът най-вероятно ще заложи на състава от реванша с Жалгирис в предишния кръг. Тогава на върха на атаката действаше румънския голмайстор Клаудиу Кешерю, който вкара два гола за победата с 4:1.

Аут от състава на домакините са звездите Бен Сахар и Исаак Куенка, които може да пропуснат и реванша.

Вероятни състави:

Апоел Беер Шева: Хаимов, Битон, Цедек, Витор, Корхут, Ейнбиндер, Огу, Ради, Меликсон, Нвакаеме, Барда.

Лудогорец: Браун, Натанаел, Пластун, Моци, Саша, Дяков, Анисе, Вандерсон, Марселиньо, Кафу, Кешерю.

Този залив не е образуван от Стефан Шарлопов, а от Нептун

https://www.actualno.com/cite/tozi-zaliv-ne-e-obrazuvan-ot-stefan-sharlopov-a-ot-neptun-news_624318.html

Този залив не е образуван от Стефан Шарлопов, а от Нептун. Това заяви бизнесменът Стефан Шарлопов в репортаж на bTV  относно укрепване на брега при месността Буджака в защитена зона Колокита в Созопол, където се намира почивният комплекс "Созополис" или строеж на частен плаж на мястото на защитени скални образувания (фиорди).

Иво Никодимов проговори и разказа за преживения ужас от побоя

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280977_%D0%98%D0%B2%D0%BE+%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%B2+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B

 Добре съм, по добре от вчера. Днес ми предстои операция и чакам това да се случи. Това бяха първите думи в ефир на нападнатия вчера водещ на БНТ Иво Никодимов. Той разказа за преживения ужас от боя. "Нападението си го обяснявам по чисто хулигански подбуди. Това не е маршрута, по който аз минавам, за да има някой който да ме проследи. В момента, в който влязох в тази част на градината, не бях изминал и половината разстояние до следващата алея и трима младежи изскочиха от храстите и почнаха да ме налагат. Аз започнах да ги питам какво правят, но моите въпроси останаха в нищото", каза той. След боя свалих се раницата, за да си извадя мокри кърпички и чух глас: 'Да ви помогна ли?". Явно като са видели човек са се уплашили и са избягали. Запечатал съм лицето на единия от тях. Бяха млади момчета на видима възраст от 20-25 години. Единият беше с бръсната глава", разказа потърпевшият. Той се обърна към колежката си Надя Обретенова: "Ние много сме ходили по футболни агитки, аз ги оприличавам на футболни фенове. Има и друга версия, че не са футболни фенове. Нищо не са искали от в рамката на тази минута, минута и нещо, в която се разви нападението. Ако са искали да ме ограбят, не им е стигнало времето да ме приведат в безпомощно състояние, за да ме преджобят", каза още Никодимов. "Мойте въпроси оставаха във въздуха и в ударите. Те контактуваха с удари", уточни още той.

 
 Blitz.bg

Ердоган: Подписахме договора за доставки на руските ракетни комплекси S-400

https://www.24chasa.bg/novini/article/6357570

Ердоган: Подписахме договора за доставки на руските ракетни комплекси S-400Президентът на Турция и генерален председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Реджеп Тайип Ердоган говори вчера в Меджлиса пред нейната парламентарна група, като засегна и въпроса за преговорите с Русия за ракетните комплекси S-400, съобщава Догу хабер ажансъ (ДХА), цитирана от "Фокус".

БСП и ГЕРБ си премериха "суджуците" и "купените гласове"

http://clubz.bg/56604-bsp_i_gerb_si_premeriha_sudjucite_i_kupenite_glasove

Представители на БСП и ГЕРБ употребиха част от пленарното време днес, за да си "премерят" суджуците и купуването на ромски гласове - все по сюжети за поискани от главния прокурор Сотир Цацаров депутатски имунитети.

Словестният спаринг започна от декларация на БСП, прочетена от Стоян Мирчев от трибуната. 

"Аферата със суджука в Добрич е олицетворение на управлението. Има нетърпимост между цели съсловия. Между работодатели и работници, ежедневни криминални прояви. Новинарските емисии представят грозни сцени от цялата държава. За жалост България вече не прилича на европейска страна от 21 век и всичко това е практически резултат от трите поредни управления на ГЕРБ и Бойко Борисов вече 8 години“, декларира Мирчев, обобщавайки примерите за разногласия между синдикати и работодатели за "клас прослужено време", побоите над хора от различни съсловия в последните дни и историята "Суджукгейт" с вече бившия депутат от ГЕРБ Живко Мирчев.

Мирчев пак заплаши, че можело да ни отнемат Председателството на Съвета на ЕС заради ситуацията в страната и обвини властта, че "произвежда единствено и само грозни скандали“, за които отговорност не носели Бойко Борисов и Цветан Цветанов, а "бушоните" под тях.

"Ако не ни чуете и този път, мандатът ви ще е още по-къс от предишния. Гневът се натрупа в обществото", обърна се социалистът към ГЕРБ, като преди това прогнозира апокалипсис в страната заради бедността, демографската криза и начина на управление.

По традиция нито една проява на опозицията не остава без отговор от ГЕРБ и с нелеката задача да говори без предварителна подготовка от трибуната се нае председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

"Проблемът със суджука, ако го сложим от едната страна, от другата страна е купуването на ромски гласове, за да влезете в българския парламент., отвърна на удара Цветанов, давайки за пример случая с депутата от левицата Манол Генов, който е със свален имунитет заради разследване за купуване на гласове. Генов, който сам сдаде имунитета си, както се прави от всички депутати в почти всички случаи,  вече е и с повдигнато обвинение. 

Цветанов се похвали как партията му сее разграничила от "депутата със суджука" Живко Мартинов и му благодари пак, че е подал оставка като депутат, но попита защо така не са постъпили Генов и партията му. Между репликите срещу социалистите Цветанов пускаше и такива, в които призовава за отговорност и обединение около държавни каузи. 

„Това е проблемът на БСП, не можете да изразите принципната си позиция, а искате да се връщате във времена, където да има конфронтации“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ. И добави как правителството на Борисов получава пълна международна подкрепа за политиките си. 

Редувайки призиви за съгласие с обвинения, Цветанов заключи накрая:

„Знаем, че ви боли, че загубихте изборите и още не можете да излезете от този стрес. Това ще ви държи през всички тези 4 години на сегашното управление. Имаме кабинет „Борисов 1“, 2 и 3, смятам, че може да има и 4. Българските граждани са тези, които дават оценка за политиката и поведението на всяка една партия“, каза още той.

Покрай меренето на прегрешенията на депутати от двете партии не се спомена, че от ГЕРБ със свален имунитет по искане на главния прокурор е и депутатът Димитър Гамишев, който още е в парламента. Без защита заради досъдебно производство е и Светлана Бъчварова от левицата.

Продължава издирването на нападателите на Иво Никодимов

http://www.mediapool.bg/prodalzhava-izdirvaneto-na-napadatelite-na-ivo-nikodimov-news267115.html

Продължава издирването на тримата мъже, които нападнаха във вторник журналиста от БНТ Иво Никодимов, съобщава Нова тв. Водещият на сутрешния блок беше пребит в Борисовата градина.   От снощи полицейските патрули следят с особено внимание парковете и градинките.   Макар нападателите засега да са неизвестни, според полицията извършителите са най-много на 25 години.   Нападението най-вероятно е хулиганска проява и не е свързано с работата на Иво Никодимов. Той е настанен във Военномедицинска академия. Предстои му операция.    Пред Нова телевиция Никодимов съобщи, че е запомнил едно от лицата на нападателите и полицията му е предоставила хиляди снимки за разпознаване.    Все още няма задържани и за побоя над нотариуса Валентина Механджийска и дъщеря й, извършен в центъра на София в ранния следобед в понеделник от двама мъже с качулки.   Разследващи подозират побой по поръчка.   След агресията нотариус Механджийска е със счупен нос, а дъщеря й е с много рани по лицето.    Пострадалите вече са били разпитани от разследващи.

В България пристигат мощите на св. Пантелеймон и неговата чудотворна икона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6357568

В България пристигат мощите на св. Пантелеймон и неговата чудотворна иконаОт днес до 2 август в България пристига изключително ценна светиня – Главата на св. Панталеймон – един от най-почитаните светци в Православния свят. Това съобщиха от пресцентъра на Светия Синод на БПЦ. Лекар по образование, който след като приел християнско кръщение, получил дара на лечителството и чудотворството,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване