БСП: Връщат мутренските времена. ГЕРБ: Стига напрежение!

http://dnes.dir.bg/news/kabinet-borisov-3-mutrenski-vremena-26125613

БСП обвини управляващите във връщане към "мутренските времена" от средата на 90-те години. ГЕРБ отвърнаха с призив за консолидация и намаляване на напрежението.

Отиде си съпругата на Франк Синатра

http://frognews.bg/news_138951/Otide-si-saprugata-na-Frank-Sinatra/

Барбара Синатра, вдовицата на легендарния актьор и певец Франк Синатра, е починала на 90-годишна възраст, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

“Даеш“ и младите жени: любовни истории и котенца

http://clubz.bg/56619-%E2%80%9Cdaesh%E2%80%9C_i_mladite_jeni_lyubovni_istorii_i_kotenca

Какво тласка млади момичета като Линда В. в редиците на т.нар. "Ислямска държава" („Даеш“)? Много от тях явно вярват, че в света на джихадистите им е отредена ролята на героични майки и съпруги, които предават ислямистката идеология на следващото поколение. Всъщност, това не звучи особено привлекателно. Важното е обаче как е опаковано подобно послание.

Любовни истории и котенца

„Даеш“ провежда специална кампания, насочена към жени и млади момичета", изтъква етноложката Сузане Шрьотер от университета във Франкфурт, която е експертка по въпросите на ислямските общности. Когато набира свои привърженици от нежния пол, терористичната организация набляга на романтиката, казва Шрьотер.

Т.нар. "Ислямска държава" поддържа блогове, които разказват любовни истории за момичета, отишли в "халифата", и техните смели джихадисти. „Даеш“ жъне огромен успех сред младите жени с видеа, които показват нейните бойци с малки котенца", посочва Сузане Шрьотер. Посланието е ясно: джихадистът е не само силен и смел, той е и мил защитник. Възможно е и 16-годишната германка Линда В., за която се говори от дни насам, да е била привлечена от „Даеш“ именно по такъв начин.

„Даеш“ разполага с огромен и фантастично функциониращ специален отдел за социални медии", обяснява експертката. Фантастично функционирщ, защото джихадистите не просто използват всички канали като Фейсбук, Туитър, Ютюб, Инстаграм и Снапчат, а и защото имат специфичен подход към целевите си групи. Линда В. от малкия германски град Пулсниц попада точно в целевата група на „Даеш“. За такива като нея ислямистите произвеждат мили и романтични съдържания в социалните медии. "Тази програма рязко контрастира с жестоките видеа, с които биват привличани привърженици сред младите мъже", посочва Шрьотер.

Примамките дебнат навсякъде 

В полза на „Даеш“ обаче работят не само любовните истории, а и въпросът за смисъла на живота. "Проявяването на лек интерес към исляма също може да се окаже начало на радикализирането. Интерес, породен от търсенето на смисъла на живота", посочва социологът Щефан Хумер, който проучва тероризма и екстремизма в интернет.

Още в самото начало на своето съществуване „Даеш“ започва да засича в мрежите интересуващите се от исляма и ги захранва с "ислямистко оцветени" информации. Онези, които потърсят още информация, бива насочен към форуми и така за пръв път попадат и на истински джихадисти, обяснява Хумер. Така още при търсенето на обикновени понятия като "джихад" и "шариат" човек може да попадне на сайтове, свързани с „Даеш“. 

"Това е класическа психология", допълва Хумер. Било в супермаркета, в джамията или в онлайн-форума - когато някой търси помощ и получи отзвук, той е и много по-склонен да приме онова, което му се предлага. "А това, което предлага „Даеш“, е общност и опора. Точно за такива неща копнеят много от младите хора", посочва експертът. Джихадистите им обещават: "Ела при нас, нашата общност ще те приеме с отворени обятия."

Веднъж повярвали на обещанията, младите хора вече лесно могат да тръгнат към военните региони на самопровъзгласилия се "халифат". "На младежи, които вече са започнали да се радикализират, трудно може да се окаже въздействие", посочва Сузене Шрьотер. Експретката добавя, че що се отнася до германската ученичка Линда В, изобщо не е сигурно дали това, което е преживяла в Мосул, ще разбие представата ѝ за "идиличния" свят на „Даеш“.    

Дойче веле.

Работодателите сезираха комисията по дискриминацията заради клас "прослужено време"

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/07/26/3013417_rabotodatelite_seziraha_komisiiata_po_diskriminaciiata/?ref=rss


Четирите основни работодателски организации са внесли вчера в Комисията за защита от дискриминация сигнал, в който твърдят, че в законодателството има дискриминация, свързана с прилагането на така наречения клас "прослужено време". Това съобщават от от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).<br /><br />В...

Резервен защитник в определени случаи предвидиха депутатите в НПК

https://www.24chasa.bg/novini/article/6358257

Резервен защитник в определени случаи предвидиха депутатите в НПККогато обвиняемият се яви без упълномощен защитник, в определени случаи /непълнолетно лице, лице с физически или психически недостатъци и др./ му се "назначава резервен защитник, независимо от упълномощаването на защитник". Това реши парламентът с гласувани на второ четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс/НПК/.

Изпращаме голямата актриса Ванча Дойчева

http://frognews.bg/news_138952/Izprashtame-goliamata-aktrisa-Vancha-Doicheva/

Приятели, почитатели и близки се сбогуват с голямата актриса Ванча Дойчева в Народния театър.

Наднорменото тегло се превръща в глобална епидемия

http://www.moreto.net/novini.php?n=356239

Международна група учени установи, че над 90% от мъжете и 50% от децата в САЩ, Исландия, Нова Зеландия, Гърция и други развити страни имат наднормено тегло, информират в. "Дейли мейл" и Лента. "Глобалната епидемия от прекомерната пълнота е сериозен проблем за здравната система.

ГЕРБ се отказаха да спират външните пари на НПО

http://dnes.dir.bg/news/zakon-promeni-tzvetan-tzvetanov-npo-26125487

ГЕРБ оттеглиха предложението си неправителствени организации да не могат да бъдат финансирани от чужбина.

Цитат на деня: Борисов като стария Герак не може да помири децата си, които се бият за НДК

http://www.dnevnik.bg/izbori2013/citat_na_denia/2017/07/26/3013416_citat_na_denia_borisov_kato_stariia_gerak_ne_moje_da/?ref=rss


"Скандалът с НДК изглежда като две лобита в рамките на ГЕРБ се бият и г-н Борисов като стария Герак не може да помири децата си. Но не става дума за борба с корупцията, а за скандал с корупция, за караница между корупционните лобита, които вече се чувстват толкова комфортно, че започват публично да си делят баницата."<br /><br />Това заяви бившият правосъден министър и лидер на "Да, България" Христо Иванов, който присъства на протест по-рано днес. Той не бе сред...

Издирват 7-годишно дете, отнесено от река Вит

//dariknews.bg/novini/bylgariia/izdirvat-7-godishno-dete-otneseno-ot-reka-vit-2039098

Втори ден спасителни екипи издирват 7-годишно дете, отнесено от река Вит край плевенското село Комарево.
 
Дете се удави в язовир край пловди

В Македония решиха: Подписваме договора за добросъседство с България

http://www.cross.bg/bulgariya-zaev-dobrosusedstvo-1550222.html

/КРОСС/ На специално заседание, проведено късно във вторник вечерта, правителството на Република Македония прие съгласувания текст на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България, предава „Фокус". Правителството взе решение, с което се определя, че министър-председателят Зоран Заев ще подпише договора. В тази връзка ще бъде представена допълнителна информация за обществеността, уточняват от Скопие. Както вече стана ясно от срещата на Зоран Заев и Бойко Борисов в София договорът трябва да бъде подписан в навечерието на 2 август, на Илинден, когато се чества годишнината от Илинденското въстание, което е и национален празник на Македония. След посещението на Заев в България последваха остри реакции срещу договора за добросъседство, главно от доскоро управлявалата партия ВМРО-ДПМНЕ и близки на нея медии.  

Ремонтът на булевард "Цариградско шосе" ще започне през август

http://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2017/07/26/3013381_remontut_na_bulevard_carigradsko_shose_shte_zapochne/?ref=rss


Столичният булевард "Цариградско шосе" ще бъде ремонтиран през август. Това казаха за "Дневник" от пресцентъра на Столичната община. Причината за ремонта са множеството напуквания на настилката, които се появиха през януари, като ще се цели и заздравяването й. Дейностите ще се за сметка на изпълнителят на големия ремонт за 20 млн. лева от преди година - "Калистратов груп", който тогава даде гаранция от 10 години.<br /><br />През януари от организацията...

Правителствата на Македония и България одобриха проектодоговора за добросъседство

http://www.mediapool.bg/pravitelstvata-na-makedoniya-i-bulgaria-odobriha-proektodogovora-za-dobrosasedstvo-news267123.html

Правителствата на България и Македония одобриха в сряда проектодоговора за добросъседство между двете страни, който се очакваше да бъде подписан от двамата министър-председатели Бойко Борисов и Зоран Заев на 2 август, когато заедно ще почетат Илинденското въстание. Скопие обаче изненадващо изтегли датата с един ден по-рано, като македонският премиер Зоран Заев обясни , че корекцията се налага заради това, че Илинден е национален празник. Засега няма информация дали промяната е съгласувана с българската страна. Планът беше подписването да е символ на новия курс на взаимно уважение и почитане на общата история. Проектодоговорът вече беше представен в парламентите на двете страни и приветстван от Европейския съюз, но срещу подписването му все още има силна съпротива от страна на македонската опозиция, която твърди, че той дава повече права на българите. Подобни аргументи в България използваха и среди в БСП, но след това като че ли партията смекчи позицията си. Към този момент съдържанието на проектодоговора не е публично. София и Скопие избягват коментари по темата, за да не предизвикат напрежение и нови провокации спрямо договора, който трябва да изчисти спорните въпроси между двете страни, за да може югоизападната ни съседка да се придвижи към НАТО и ЕС. Борисов очаква мерки срещу антибългарската пропаганда Премиерът Бойко Борисов в сряда представил договора пред министрите и заявил, че очаква след като той бъде подписан "да се предприемат реални действия от страна на властите в Република Македония за прекратяване на антибългарската пропаганда, езика на омразата и отказ от претенции към Република България", стана ясно от стенограмата на правителственото заседание. По думите му с използването на термина "общата ни история“ в договора казваме, че историята ни обединява, а не ни разединява". "Тази заедничка, както те наричат, история, можем да празнуваме празници заедно, да се радваме заедно, а не непрекъснато тази тежка конфронтация, която върви и досега, на практика не е от полза за никого. И ако на везните поставим Република Македония в НАТО или Република Македония с тежките политически конфликти години наред да няма правителство, аз мисля, че нашият български интерес е да подкрепим един такъв договор", казва Борисов. Той посочва, че влизането на Македония в НАТО е "може би едно от най-добрите неща, които гарантират и сигурността на българо-македонската граница", но припомня, че Скопие трябва да реши и спора си с Гърция за името на страната. Премиерът съобщава, че коалиционните партньори на ГЕРБ са запознати с текста на договра и са дали положително становище. "Действително най-лесно е да не се подпише и да се отложи във времето така, както няколко правителства досега са действали", добавя Борисов. Според него посещението на Зоран Заев в София миналия месец и "изразената позиция към общата история е първа крачка в стремежа за изграждане на нов дух в отношенията със съседите". По думите му с подписването на договора ще бъде отворена нова страница в отношенията между двете страни и "ще се установят отношения на сърдечни приятелства". Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, която е на посещение в Тирана, посочи от своя страна, че договорът е в интерес и на двете страни. "България има интерес всичките й съседи да бъдат в ЕС, да са с развити демокрации, да не бъдат затворени и изолирани и преди всичко да не бъдат антибългарски“, допълни тя. На заседанието си в сряда правителството одобри и изграждане на железопътна връзка с Македония. Планът е до 2017 година да бъде достроено трасето между София - Перник - Радомир – и македонска граница. Македония пък се ангажира да изгради жп направлението Крива паланка - Деве баир - българска граница до края на 2025 г. Освен това ще се проучи и възможността за газова връзка между двете страни. Съвместна работна група ще трябва да подготви предварително технико-икономическо проучване за проекта. Заев: Миналото и историята стават основа за бъдещето ни Македонският премиер Зоран Заев от своя страна коментира, че договорът "представлява нов дух на новото поколение политици, които изграждат мостове, а не събарят". "Моето правителство и аз лично искам партньорство и приятелство. Този договор доказва, че от другата страна имаме приятел, който иска да вървим напред. Договорът ще бъде публикуван на уеб странициа на правителството и всеки ще може да го прочете и да се запознае с него", посочи Заев. По думите му този договор ще тласне двустранните отношения напред и ще даде възможност за реализацията на коридор №8. "Той дава европейска перспектива за младите. Заедно заставаме срещу езика на омразата, пропагандата, враждебността и недборонамерената пропаганда", каза Заев, цитиран от БГНЕС. По думите му миналото и историята стават основа за бъдещето ни. "За Република Македония е много важно, че България безусловно подкрепя членството на Македония в НАТО и ЕС. Тя ще сподели своя опит по европейския си път. Успехът на този договор е успех на много правителства и политици през последните 10 години", посочи Заев. Вашингтон: Много позитивна стъпка за Балканите В сряда проектодоговорът бе обсъден на среща между премиера Бойко Борисов и американския посланик у нас Ерик Рубин. По думите на дипломата подписването на договора би било "много позитивна стъпка напред за Балканите" "Силно подкрепяме усилията на българското и македонското правителство да подпишат договора, също така подкрепяме напредъка на България и Гърция да изпълнят интерконекторния проект, който е много важна част от енергийната диверсификация в Европа", отбеляза американският посланик. Подкрепяме и визията за фокус върху Балканите по време на българското председателство, за което България може да изиграе съществена роля, добави посланик Рубин. Георге Иванов иска договорът да е публичен Часове преди да одобри договора за добросъседство кабинетът в Скопие бе призован от македонския президент Георге Иванов да обяви текста преди подписването му. Според Иванов липсата на прозрачност предизвиква негативни коментари и загриженост в обществото, която трябва да се преодолее чрез публикуване на текста преди подписването на документа. Премиерът Зоран Заев обаче вече припомни, че няма подобно задължение. За да влезе в сила проектодоговорът, той трябва да бъде ратифициран от парламентите на двете страни. След решението на правителството в сряда от ВМРО - ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски за пореден път се обявиха срещу договора. "Той ще отвори стари исторически рани, ще донесе болка на много семейства, чиито предци са били жертви и са се борили за автономия, самобитност и самостоятелност на Македония, за културна и историческа обособеност на македонския народ", заяви депутатът Илия Димовски. Какво пише в договора? Договорът ще стъпи на декларацията, подписана от премиерите Иван Костов и Любчо Георгиевски през 1999 година, като целта е така тя да влезе в международното право. Очаква се да бъде предвиден специален механизъм, който да следи изпълнението му. По най-спорния въпрос между двете страни – общата история, е предвидено създаването на българо-македонска комисия от изявени историци и общественици, която да работи с легитимни исторически източници и да подготви доклади за подобряване на учебните програми. Очаква се въпросът с македонските претенции за малцинство да бъде решен по идентичен начин като в декларацията от 1999 година. Там е записано: "Република Македония заявява, че нищо от нейната Конституция не може и не трябва да се тълкува, че представлява или някога ще представлява основа за намеса във вътрешните работи на Република България с цел защита на статута и правата на лица, които не са граждани на Република Македония". Договорът ще бъде подписан на три езика – македонски, български и английски. Спекулациите, че така София признава македонския език са неуместни най-малкото, защото в международното право няма процедури за признаване на език, идентичност и други.

Македонското правителство одобри проектодоговора с България

http://www.mediapool.bg/makedonskoto-pravitelstvo-odobri-proektodogovora-s-bulgaria-news267123.html

Македонското правителство одобри проектодоговора за добросъседство с България и възложи на премиера Зоран Заев да го подпише. Очаква се това да стане на 2 август, когато българският премиер Бойко Борисов ще посети Македония за общо честване на Илинденското въстание.   Проектодоговорът вече беше представен в македонския парламент и приветстван от Европейския съюз, но срещу подписването му все още има силна съпротива от страна на македонската опозиция, която твърди, че той дава повече права на българите.   Подобни аргументи в България използваха и среди в БСП, но след това като че ли партията омекоти позицията си.   Вашингтон: Много позитивна стъпка за Балканите   В сряда проектодоговорът бе обсъден на среща между премиера Бойко Борисов и американския посланик у нас Ерик Рубин. По думите на дипломата подписването на договора би било "много позитивна стъпка напред за Балканите"   "Силно подкрепяме усилията на българското и македонското правителство да подпишат договора, също така подкрепяме напредъка на България и Гърция да изпълнят интерконекторния проект, който е много важна част от енергийната диверсификация в Европа", отбеляза американският посланик.   Подкрепяме и визията за фокус върху Балканите по време на българското председателство, за което България може да изиграе съществена роля, добави посланик Рубин.   Георге Иванов иска договорът да е публичен   Часове преди да одобри договора за добросъседство кабинетът в Скопие бе призован от македонския президент Георге Иванов да обяви текста преди подписването му.   Според Иванов липсата на прозрачност предизвиква негативни коментари и загриженост в обществото, която трябва да се преодолее чрез публикуване на текста преди подписването на документа.   Премиерът Зоран Заев обаче вече припомни, че няма подобно задължение. За да влезе в сила проектодоговорът, той трябва да бъде ратифициран от парламентите на двете страни. София и Скопие избягват публичните коментари по темата, за да не позволят създаването на напрежение и нови провокации спрямо договора, който трябва да изчисти спорните въпроси между двете страни, за да може югоизападната ни съседка да се придвижи към НАТО и ЕС.   Какво пише в договора?   Договорът ще стъпи на декларацията, подписана от премиерите Иван Костов и Любчо Георгиевски през 1999 година, като целта е така тя да влезе в международното право. Очаква се да бъде предвиден специален механизъм, който да следи изпълнението му.   По най-спорния въпрос между двете страни – общата история, е предвидено създаването на българо-македонска комисия от изявени историци и общественици, която да работи с легитимни исторически източници и да подготви доклади за подобряване на учебните програми.   Очаква се въпросът с македонските претенции за малцинство да бъде решен по идентичен начин като в декларацията от 1999 година. Там е записано: "Република Македония заявява, че нищо от нейната Конституция не може и не трябва да се тълкува, че представлява или някога ще представлява основа за намеса във вътрешните работи на Република България с цел защита на статута и правата на лица, които не са граждани на Република Македония".   Договорът ще бъде подписан на три езика – македонски, български и английски. Спекулациите, че така София признава македонския език са неуместни най-малкото, защото в международното право няма процедури за признаване на език, идентичност и други.

БСП се похвали: 15,7 млн. лв. за инвалидите, след дебат, иницииран от нас

https://offnews.bg//politika/bsp-se-pohvali-15-7-mln-lv-za-invalidite-sled-debat-initciiran-ot-661425.html

След проведен сериозен дебат, иницииран от парламентарната група на „БСП за България“, социалното министерство е отпуснало 15.7 млн. лв. за хората с увреждания. Направено е и обещанието, че при следваща актуализация на бюджета ще се търсят допълнително 90 млн. лв. 

Депутатите от „БСП за България“ Антон Кутев, Георги Гьоков и Михаил Христов отправиха питане към социалния министър Бисер Петков и предизвикаха разисквания по темата. Благодарение на активността и категорична позиция на левицата за защита на правата на хората с увреждания, бе постигнат резултат, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Благодарение на БСП, социалното министерство отпусна 15,7 милиона лева за хората с увреждания

http://www.cross.bg/yvrezhdaniya-horata-bulgariya-1550220.html

/КРОСС/ След проведен сериозен дебат, иницииран от парламентарната група на „БСП за България", социалното министерство е отпуснало 15.7 млн. лв. за хората с увреждания. Направено е и обещанието, че при следваща актуализация на бюджета ще се търсят допълнително 90 млн. лв. Депутатите от „БСП за България" Антон Кутев, Георги Гьоков и Михаил Христов отправиха питане към социалния министър Бисер Петков и предизвикаха разисквания по темата. Благодарение на активността и категорична позиция на левицата за защита на правата на хората с увреждания, бе постигнат резултат, съобщават от пресцентъра на БСП.

Отново ранени при сблъсъци край джамията „Ал Акса“ в Ерусалим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6358207

Отново ранени при сблъсъци край джамията „Ал Акса“ в Ерусалим

Няколко палестинци, сред които лекар, журналист и 10-годишно момиче, са били ранени при сблъсъци с израелските сили за сигурност в нощта срещу сряда на фона на продължаващите демонстрации край джамията „Ал Акса“ в Ерусалим, съобщава информационната агенция Ma’an, цитирана от "Фокус".  До поредната ескалация на напрежението се е стигнало часове,

Увеличава се броя на интернет-изнудванията

https://www.actualno.com/sciencelogy/uvelichava-se-broja-na-internet-iznudvanijata-news_624401.html

Броят на жертвите на изнудване чрез интернет се е увеличил с 11,4 на сто само за една година, съобщи Европол. „Онлайн рекетите бележат тенденция на увеличение от 2012 г. насам”, се казва в изявление на организацията по повод 1 година от откриването на интернет страницата "No

"Момичето с балона" на Банкси бе избрано за любима творба на Великобритания

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/07/26/3013370_momicheto_s_balona_na_banksi_be_izbrano_za_ljubima/?ref=rss


Стенопис на Банкси отпреди 15 години, по-известен като "Момичето с балона", бе посочен за любима национална творба в британско проучване, предаде Би Би Си.<br /><br />Стенсилът, изрисуван на стената на лондонски магазин през 2002 г., e пред пейзажа "Талига със сено" на Джон Констабъл от 1921 г., смятан за една от най-популярните британски картини, както и картината "Пеещият прислужник" на Джак Ветриано от 1992 г.<br /><br />Четвърти е...

Йотова: Предизвикателствата на съвремието изискват държавна подкрепа на българския език

https://www.24chasa.bg/novini/article/6358205

Йотова: Предизвикателствата на съвремието изискват държавна подкрепа на българския език
Предизвикателствата на съвремието и на глобалния свят изискват държавна позиция в подкрепа на българския език. Наложително е утвърждаването му като матуритетен там, където са големите български диаспори и приравняването му към общата европейска езикова рамка. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на годишната конференция на Асоциацията

ВМРО-ДПМНЕ смята за вреден договора с България

http://pogled.info/svetoven/balkani/vmro-dpmne-smyata-za-vreden-dogovora-s-balgariya.87876

/Поглед.инфо/ Парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ настоява за спешно и открито заседание заради предстоящия за подписване договор с България.

Станишев: Ще стане ли Европа заложник на икономическите интереси на определени компании отвъд океана?

http://pogled.info/svetoven/stanishev-shte-stane-li-evropa-zalozhnik-na-ikonomicheskite-interesi-na-opredeleni-kompanii-otvad-okeana.87877

/Поглед.инфо/ Вчера Камарата на представителите на Конгреса на САЩ прие законопроекта за затягане на санкциите срещу Русия, Иран и Северна Корея. То касае големите енергийни проекти и може да пренареди геополитическото домино.

Почина вдовицата на Франк Синатра

https://offnews.bg//sviat/pochina-vdovitcata-na-frank-sinatra-661418.html

Вдовицата на легендарния певец Франк Синатра - Барбара, почина на 90-годишна възраст. 

За смъртта ѝ съобщиха от Центъра за деца "Барбара Синатра", цитирани от Асошиейтед прес. 

От Центъра посочиха, че тя е починала във вторник в дома си в Ранчо Мираж, Калифорния, от естествена смърт, заобиколена от членове на семейството и приятели.

Барбара е четвъртата съпруга на Франк Синатра. С нея е и най-дългият му брак. Двамата се женят през 1976 г. и остават заедно до смъртта на Франк Синатра през 1998 г.

Преди това Синатра е женен за Нанси Барбато, Ава Гарднър и Мия Фароу.

Франк и Барбара Синатра основават Центъра за деца, която помага на жертви на физически, сексуален и емоционален тормоз, през 1986 г. 

От Центъра посочват още, че Барбара е била активна почти до последно, като е събирала средства за Центъра и се е срещала с деца, подпомагани от него. 

Вижте коя телевизия ще дава мача на Лудогорец в Шампионска лига тази вечер

https://www.actualno.com/bgfootball/vijte-koja-televizija-shte-dava-macha-na-ludogorec-v-shampionska-liga-tazi-vecher-news_624396.html

За първи път в своята кратка история в Европа Лудогорец ще се изправи срещу израелци. Днес разградчани гостуват на първенеца на страната Апоел Беер Шева в първи мач от третия квалификационен кръг на Шампионска лига. Двубоят е от 20:00 часа. КОЯ ТЕЛЕВИЗИЯ ЩЕ ДАВА МАЧА "Орлите"

Сенатор Джон Маккейн: Ние сме важна бариера пред президента

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/26/3013378_senator_djon_makkein_nie_sme_vajna_bariera_pred/?ref=rss


Американският сенатор Джон Маккейн, наскоро диагностициран с агресивна форма на рак на мозъка, изнесе трогателна и страстна реч, с която на практика се сбогува с Конгреса на САЩ.<br /><br />Маккейн, изправил се пред колегите си с белези от скорошната си операция, откровено заяви, че Сенатът не е свършил нищо в последните шест месеца, и призова двете партии да работят заедно, за да преодолеят блокажа във властта.<br /><br />Прекарал в Сената тридесет години, Маккейн е...

15 август ще е почивен за варненци

http://www.moreto.net/novini.php?n=356263

15 август ще бъде празничен и неработен ден за Варна. Това гласува на днешното си заседание Общинският съвет, предаде репортер на Moreto.net. Решението бе взето с единодушие от съветниците. Празникът на Варна тази година се пада във вторник, и трябва да е неприсъствен за служителите на територията на морската столица.

В траурната книга: Сбогом, Ванча, ти се понесе към другите звезди! (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6358096

В траурната книга: Сбогом, Ванча, ти се понесе към другите звезди! (Снимки)Татяна Лолова, Жорчета Чакърова, Христо Мутафчиев, Юлиан Вергов, проф. Васил Стефанов, Нона Йотова, Надя Топалова, Кристина Белчева, Георги Йорданов, Мария Статулова, Вера Ганчева, Роза Радичкова бяха сред първите, които се простиха с голямата актриса Ванча Дойчева във фоайето на любимия й Народен театър, където тя изигра над 200 роли.

Мустакът, който завладя социалните мрежи (СНИМКИ)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/mustakyt-kojto-zavladia-socialnite-mrezhi-snimki-6071913

Мустакът на актьора Хенри Кавил ще бъде премахнат чрез компютър за ролята му на Супермен. Това се налага поради допълнително проточилите се снимки на филма "Лигата на справедливостта"

Посланикът на САЩ подкрепи Борисов за договора с Македония

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-kabinet-borisov-3-amerikanski-poslanik-26125306

Посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин се срещна с премиера Бойко Борисов, пред когото обяви подкрепа за договора за добросъседство с Македония.

ГЕРБ се отказа от знакова промяна на Закона за съдебната власт след реакция и от САЩ

https://www.actualno.com/politics/gerb-se-otkaza-ot-znakova-promjana-na-zakona-za-sydebnata-vlast-sled-reakcija-i-ot-sasht-news_624387.html

Заявяваме категорично, след много задълбочен анализ и разговори с неправителствения сектор, че не е удачно законодателната промяна, за начина, по който се финансира неправителственият сектор в България с фондове от ЕС и от Фондация "Америка за България", да бъде приета в пр

Намалява се времето за чакане на част от автобусите в столицата

http://www.cross.bg/liniya-sredstva-prevozni-1550218.html

/КРОСС/ Средно между 5 и 10 минути по-малко ще чакат пътниците на спирките на автобусните линии 12, 20 и 31., съобщават от столичния Център за градска мобилност. Причината е в увеличените на брой коли обслужващи линиите, както и увеличения пробег в километри, който транспортният оператор ще изпълнява - общо 338, 6 км повече от този към момента на ден. Например за линия 31 времето между отделните коли е намалено с 5 минути в сутрешните върхови часове. За линия 20 то е намалено с 5 минути в не пиков час, а при линия 12 - времето е намалено с 15 мин в следобедните върхови часове. Новите 60 нископодови газови автобуси, които бяха представени на 25 юли ще влязат постепенно в експлоатация. Нископодови превозни средства първо тръгват по петте линии на 12, 90, 117,118 и 119. След това този тип коли ще се движат и по маршрутите на 18, 20, 22, 24, 25, 27, 29, 30,31,81 и 86. Превозните средства, които притежават и стандарт EURO6, ще заменят над 20 годишни автобусите. Най-много от новите автобуси ще се движат по маршрута на линия 86 ("АП Малашевци" - ж.к. "Свобода"), по линиите на 30 и 31, които свързват кв. Обеля съответно със с. Балша и село Голяновци, както и по маршрута на линия 27

Варненски плувец слезе под 50 секунди на световно първенство

http://www.moreto.net/novini.php?n=356255

Варненският плувец Александър Николов слезе под 50 секунди на 100 м. свободен стил по време на Световното първенство в Будапеща, научи Moreto.net. Николов, който в момента е най-бързият български плувец, записа 49,99 сек., което му отреди 46-о място в крайното класиране.

Кола с газова уредба гръмна в движение, шофьорът загина

http://dnes.dir.bg/news/mvr-pozhar-petrich-avtomobil-26125478

Шофьор е загинал, след като автомобилът му се е възпламенил по време на движение, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Благоевград.

На 90-годишна възраст си отиде Барбара Синатра

http://www.cross.bg/sinatra-barbara-frank-1550217.html

/КРОСС/ Барбара Синатра, вдовицата на легендарния актьор и певец Франк Синатра, е починала на 90-годишна възраст, предадоха световните агенции. От Центъра за деца "Барбара Синатра" съобщават, че тя е починала във вторник в дома си в Ранчо Мираж, Калифорния, от естествена смърт, заобиколена от членове на семейството и приятели. Барбара Синатра е четвъртата съпруга на Франк Синатра. Преди да се омъжи за актьора и певец, бившата моделка е известна светска персона в Палм спрингс. Бракът му с Барбара е най-дългият за Франк. Двойката минава под венчило през 1976 г. и остава заедно до смъртта на Франк Синатра през 1998 г. Актьорът и певец преди това е бил женен за Нанси Барбато, Ава Гарднър и Мия Фароу. През 1986 г. Франк и Барбара Синатра основават Центъра за деца, носещ нейното име. Оттогава организацията е подпомогнала над 20 000 млади жертви на физически, сексуален и емоционален тормоз. От центъра съобщават също, че Барбара Синатра почти до последно е била активна, събирала е средства и се е срещала с деца, подпомагани от организацията.    

Ерик Рубин: Силно подкрепяме усилията на българското и македонското правителство да подпишат споразумението

https://www.actualno.com/politics/erik-rubin-silno-podkrepjame-usilijata-na-bylgarskoto-i-makedonskoto-pravitelstvo-da-podpishat-sporazumenieto-news_624392.html

„Имахме особено ползотворна среща с премиера Бойко Борисов, обсъдихме и споразумението между България и Македония, което трябва да бъде подписано. Силно подкрепяме усилията на българското и македонското правителство да постигнат и подпишат това споразумение”. Това

Спасител на „Делфин“ счупи носа на свой колега

https://offnews.bg//112/spasitel-na-delfin-schupi-nosa-na-svoj-kolega-661423.html

Конфликтите на плаж „Делфин“ продължават под една или друга форма. След напрежението между нудистите, които от години посещават ивицата, плажуващи, наемател, вчера се е стигнало и до боричкане между двама спасители. Резултатът е счупен нос. Пострадалият, Станислав Устамитев каза, че причината е, че е разговарял с нудистите, а това не се харесвало на негови колеги на плажа. Казва, че е предупреждавал, че ще се стигне до нещо подобно.

До инцидента се стига след като му правели забележки, че демонстрира добри отношения с нудистите. Неговият колега Димитър почва да се боричка с него, въпреки нежеланието на Станислав и се стига до счупения нос. Спасителят подчертава:

„По принцип, моят дълг е да се разбирам с хората, да работя за тях. Няма значение дали е гол или облечен. Работата на спасителя е да спасява живота на хората“, казва Станислав.

Той каза, че ще си търси правата и по съдебен път. Сигнал до полицията не е подаван, уточниха от МВР.

Наемателят на ивицата, Йордан Тодоров, подчерта, че спасителите не са негови служители, наел е външна фирма за тази дейност. Казва, че доколкото има информация, инцидентът е станал след боричкане между двамата. Посочва, че Станислав е бил станал близък с една от нудистките, но пък има спасители, които не са настроени позитивно към тях, за което си имало причина:

Имаме една дама – спасителка. Един нудист наскоро се беше метнал на 30 см. във водата чисто гол и я беше подканил да дойде да го спаси, защото се дави. Дори си беше позволил да уточни къде и как точно иска тя да го хване“, казва наемателят на плажа.

Йордан Тодоров посочва, че някои от нудистите пишели във Фейсбук, че трябвало да „употребят случая, за да си върнат плажа“.

Прокуратурата обвини шестимата каналджии, задържани на магистрала "Тракия"

http://www.cross.bg/obvinyaemi-chyzhdentzi-avtomobilite-1550216.html

/КРОСС/ Районна прокуратура-Пловдив внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража" спрямо шестима обвиняеми за подпомагане на чужденци незаконно да преминат през страната.  Днес, 26 юли 2017 г., Районна прокуратура-Пловдив внесе искане в съда спрямо Калина И.,на 37 г., Дилян Н., на 30 г., Калин В., на 36 г., Анелия В., на 30 г., Любомир Т., на 32 г., и Николай Д., на 49 г., привлечени като обвиняеми за подпомагане на чужденци да преминат незаконно през страната с цел имотна облага - престъпление по чл.281 ал.2 т.1 пр. 1 т.5 във връзка с ал.1 от Наказателния кодекс. На 22 юли 2017 г. в района на 132-рия километър на автомагистрала „Тракия", край гр. Пловдив, са били задържани двама от обвиняемите, които шофирали лек автомобил „Мерцедес" и лек автомобил „Ауди". Те превозвали в автомобилите петима чужденци - трима сирийски граждани и двама иракчани. Непосредствено след това бил спрян за проверка и задържан и пилотния автомобил, марка „Ауди", в който се намирали други трима от обвиняемите. Те осигурявали безпрепятственото преминаване на автомобилите, които превозвали чужденците. Впоследствие, в района на с. Войводиново, обл. Пловдив, е бил спрян за проверка и лек автомобила „Пежо", с който се придвижвал и последния участник в групата

Кирил Добрев: БСП е кауза и отговорност

http://www.cross.bg/dobrev-kiril-otgovornost-1550215.html

/КРОСС/ Кирил Добрев беше гост на официалното честване на 126-годишнината от създаването на партията, което беше организирано от Градския съвет на левицата във Варна. „Ако трябва да опиша БСП с две думи, тя за мен е кауза и отговорност. През всичките тези години ние устояхме и на хули, и на нападки. Ние сме единствената партия, която носи отговорност, както за предизборните обещания, така и за следизборните си действия". Това заяви заместник-председателят на НС на БСП Кирил Добрев по време на официалното честване на 126-годишнината от създаването на партията, което беше организирано от Градския съвет на левицата във Варна. „Никой няма право да поставя своите лични интереси и амбиции над партийните. Винаги съм се чудил, каква е тази страст в кавички, с която се самоизяждаме и самоубиваме. Сякаш не разбираме, че можем да побеждаваме само когато сме силни", добави още заместник-председателят на БСП. Кирил Добрев подчерта, че битката за солидарност, за едно по-справедливо общество, за грижа и равен шанс е нишката, която не се къса и свързва всички социалисти през годините. „Тя обединява различни поколения, с различни виждания, дори с различен социален статус и професия", каза още Добрев.  

ГЕРБ оттеглят спорните промени в ЗСВ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280985_%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91+%D0%BE%D1%82%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D1%8F%D1%82+%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%B2+%D0%97%D0%A1%D0%92

 ГЕРБ оттеглят предвидените промени в Закона на съдебната власт (ЗСВ) за финансирането на неправителствените организации.

"Ние сме за прозрачност в начина на финансиране", обяви на брифинг Цветан Цветанов, цитиран от news.bg. Цветанов коментира и случващото се около фондацията "Америка за България".

По думите му в годините фондацията е дала над 170 милиона долара. Именно тази фондация е била силно атакувана, а давала много средства за култура и образование. "Да спрем с тези спекулации", призова заместник-председателят на ГЕРБ. Припомняме, именно тези текстове разбуниха духовете в съдебната власт и начина на финансирането на магистратските организации.

Цветанов увери, че с текстовете не е правен опит за сплашване на магистратските среди. Цветанов разговарял с премиера по темата и е съгласен да се намери решение. Партията е за това да има прозрачност как се финансират съсловните организации. Цветанов заключи, че било важно да има конструктивност и успокои, че няма да се допусне външна намеса в държавните ни дела.
Кросс.

Финансовият министър ще координира връщането на неправомерна държавна помощ

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/07/26/3013411_finansoviiat_ministur_shte_koordinira_vrushtaneto_na/?ref=rss


Координацията по възстановяването на неправомерна и несъвместима държавна помощ по решение на Европейската комисия да е в компетенциите само на министъра на финансите, одобри парламентът с приетия на първо четене Закон за държавните помощи, предложен от правителството.<br /><br />Отговорността за същинското събиране ще е на НАП, а този, който установява размера на помощта, е съответният администратор на помощи, съобщи БТА.<br /><br />Законопроектът прецизира, допълва и...

Курс по комуникация с агресивни пациенти във ВМА

http://www.mediapool.bg/kurs-po-komunikatsiya-s-agresivni-patsienti-vav-vma-news267122.html

Теоретични модули, споделяне на личен опит и ролеви игри. Това са само част от етапите в курса по комуникативни умения, през който преминават служителите на Военномедицинска академия (ВМА), като целта е освен фокусиране върху добрата грижа и отношение към пациента, и подобряване на работния климат. Рейтинговите класации нареждат ВМА сред най-предпочитаните болници. С оглед осигуряване на висококачествено здравеопазване, през 2016 г. ръководството на болницата включи в цялостната си програма провеждането на подобно обучение, в резултат на което всички спешни и приемно-консултативни звена преминаха специална подготовка по отношение на комуникацията с агресивни пациенти, съобщиха от лечебното заведение. Освен защита, посредством изградената охранителна система, идеята на ръководството е медицинските специалисти да са подготвени и да могат да се защитят и от вербалната агресия, на която често биват подложени от пациенти или техни близки. В изпълнение на плана, на определен период от време се организират тренинги, водени от Велислава Донкина, психолог от Центъра по психично здраве и превенция към ВМА, на които се дискутират елементи и модели на конфликтно поведение; причини за агресията на един човек и как трябва да се реагира в такива ситуации. За 2017 г. курсът е насрочен за средата на месец септември. Паралелно с тези модули, от 2014 г. във ВМА и за първи път в България се организират т.нар. балинт групи, които помагат на лекарите в създаването на доверена терапевтична връзка между тях и пациентите, която има съществено значение при диагностицирането и провеждането на самото лечение. Целта на работата на тези групи е да се подпомогнат медиците да бъдат чувствителни към психологичните аспекти на проблемите на пациентите, както и да си дават сметка за трудностите, които самите те срещат с тях. Този тип работа и опит е част от практиката във всички големи болници в Европа и САЩ, както и от обучението по медицина навсякъде по света. Следвайки добрия пример, Центърът за психично здраве и превенция към ВМА създаде за медицинския персонал от всички клиники на болницата отворена Балинтова група.

Адхокрация, или какво точно означава да имаш "връзки в Кремъл"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/26/3009046_adhokraciia_ili_kakvo_tochno_oznachava_da_imash_vruzki/?ref=rss


За Москва ли работи адвокатката, която се срещна с Доналд Тръмп-младши, или не? Може би по малко и от двете.<br /><br />На повърхността, аферата около Доналд Тръмп-младши изглежда също толкова странна, колкото и участниците в нея. Корпоративната руска адвокатка, която според него имала компромати за кампанията на Хилъри Клинтън. Руско-азербайджанският поп идол Емин Агаларов, чийто публицист усъществява връзката с Тръмп-младши, а самият той е син на милиардера от недвижима...

ГЕРБ оттеглят скандалите промени в Закона за съдебната власт

http://frognews.bg/news_138949/GERB-ottegliat-skandalite-promeni-v-Zakona-za-sadebnata-vlast/

ГЕРБ оттеглят предложенията си за промени в Закона за съдебната власт, ограничаващи финансирането на неправителствени организации от чужбина.

Македонското правителство одобри договора с България

http://frognews.bg/news_138950/Makedonskoto-pravitelstvo-odobri-dogovora-s-Balgariia/

Македонското правителство одобри на днешното си заседание проектодоговора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Македония и Република България. Това съобщи правителствената пресслужба.

Правителството одобри текста на договора с Македония

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pravitelstvoto-odobri-teksta-na-dogovora-s-makedoniia-2039096

Правителството одобри проект на Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония.
 
Подписването на Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Македония е израз на желанието на Република България да изгради

Ямболски полицаи задържаха телефонен измамник

//dariknews.bg/novini/bylgariia/iambolski-policai-zadyrzhaha-telefonen-izmamnik-2039061

Ямболски полицаи задържаха телефонен измамник, измамил възрастна жена да му даде пари и златни накити, съобщи говорителят на ОД на МВР в Ямбол Татяна Павлова.
 
Въз

Работодателите с нова атака срещу добавката за стаж

http://www.cross.bg/vuznagrazhdenie-diskriminatziya-stazh-1550214.html

/КРОСС/ Работодателите в България сериозно са се заели със задачата да бъде премахната надбавката за клас прослужено време в заплатите на работниците. Първо Валери Симеонов прие идеята им, но след широкия обществен отзвук вицепремиерът бе принуден да излезе и да се извини, че изказал публично личното си мнение. Последва нова инициатива на работодателите и те отидоха на среща с премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. Последният обаче отговори, че правителството в момента си има и по-важни задачи и евентуалната отмяна на добавката за стаж ще бъде разглеждана на Тристранния съвет през септември. Междувременно работодателите в България обявиха, че синдикатите са вредни и че в България се възпитават търтеи. Те явно не са доволни и от това, че идеята им ще бъде разглеждана чак септември и последва нова работодателска офанзива. Те искат отмяната на класа за прослужено време, като за целта сезираха Комисията за защита от дискриминацията. Сигнал на подписано от Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара - Съюз на българския бизнес, Българска търговско-промишлена камара и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България - Гласът на българския бизнес иска от Комисията по защита от дискриминация отмяна на чл

Нов тежък данък удря ваканционните квартири в Гърция

http://econ.bg/Новини/Нов-тежък-данък-удря-ваканционните-квартири-в-Гърция_l.a_i.746105_at.1.html

Задава се нов данък за собствениците, отдаващи имотите си в Гърция чрез електронната платформа Airbnb. Новият налог ще бъде въведен от 2018 г. и ще...

Специалните сили на България и САЩ "атакуват" София и Пловдив

http://www.cross.bg/sili-plovdiv-tehnika-1550213.html

/КРОСС/ Наши антитерористи "атакуват" София и Пловдив с бронирана техника като част от мащабно международно контратерористично учение. То се провежда съвместно между представители от 68-ма бригада "Специални сили" на Министерството на отбраната и специалните военноморски сили на САЩ днес и утре. В съвместните тренировки е включена бронирана техника на Специализирания отряд за борба с тероризма и военните сили, която се очаква да бъде съсредоточена в Пловдив в база на ул. "Ген. Радко Димитриев". При придвижването й по участъци от републиканската пътна мрежа в определени часове е създадена временна организация на движението.    

Работодателите с нова офанзива срещу добавката за стаж

http://www.cross.bg/vuznagrazhdenie-stazh-diskriminatziya-1550214.html

/КРОСС/ Работодателите в България сериозно са се заели със задачата да бъде премахната надбавката за клас прослужено време в заплатите на работниците. Първо Валери Симеонов прие идеята им, но след широкия обществен отзвук вицепремиерът бе принуден да излезе и да се извини, че изказал публично личното си мнение. Последва нова инициатива на работодателите и те отидоха на среща с премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. Последният обаче отговори, че правителството в момента си има и по-важни задачи и евентуалната отмяна на добавката за стаж ще бъде разглеждана на Тристранния съвет през септември. Междувременно работодателите в България обявиха, че синдикатите са вредни и че в България се възпитават търтеи. Те явно не са доволни и от това, че идеята им ще бъде разглеждана чак септември и последва нова работодателска офанзива. Те искат отмяната на класа за прослужено време, като за целта сезираха Комисията за защита от дискриминацията. Сигнал на подписано от Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара - Съюз на българския бизнес, Българска търговско-промишлена камара и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България - Гласът на българския бизнес иска от Комисията по защита от дискриминация отмяна на чл

Великобритания забранява бензиновите и дизеловите автомобили

http://frognews.bg/news_138948/Velikobritaniia-zabraniava-benzinovite-i-dizelovite-avtomobili/

Британското правителство планира да забрани автомобилите с двигатели с вътрешно горене от 2040 г., пише немският вестник „Билд“. Вестникът съобщава, че от британското екоминистерство не са коментирали планираните промени.

Явор Колев е новият шеф на административния съд в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6358017

Явор Колев е новият шеф на административния съд в ПловдивЯвор Колев, който е зам.-шеф на административния съд в Пловдив, оглави съда от втория път след битка с друг зам.-председател. Съдия Колев взе 9 от гласове на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), а опонентката му Мария Златанов получи подкрепа от 3-ма. През март избор на шеф нямаше. Тогава за поста се състезаваха пак Колев и Златанова,

Македонското правителство одобри договора за добросъседство с България

https://www.actualno.com/balkani/makedonskoto-pravitelstvo-odobri-dogovora-za-dobrosysedstvo-s-bylgarija-news_624389.html

Македонското правителство одобри на днешното си заседание проектодоговора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Македония и Република България. Това съобщи правителствената прес-служба. Правителството взе решение, с което натовари премиера

Родната полиция мутрясва – службите я пазят

https://bivol.bg/policai-mutri-2.html

Действащи униформени полицаи се цанят за мутри в бушуващите мафиотски войни по Южното Черноморие. Като свършат смените си по охрана на родното законодателство, служители на МВР от Бургаски регион, хвърлят униформите и се хващат за бухалките. Срещу заплащане те са готови да погазят всякакви закони и особено този, който безпрекословно би трябвало да респектират, а […]

ГЕРБ оттеглят спорните промени в ЗСВ

http://www.cross.bg/tzvetanov-organizatzii-gerb-1550212.html

/КРОСС/ ГЕРБ оттеглят предвидените промени в Закона на съдебната власт (ЗСВ) за финансирането на неправителствените организации. "Ние сме за прозрачност в начина на финансиране", обяви на брифинг Цветан Цветанов, цитиран от news.bg. Цветанов коментира и случващото се около фондацията "Америка за България". По думите му в годините фондацията е дала над 170 милиона долара. Именно тази фондация е била силно атакувана, а давала много средства за култура и образование. "Да спрем с тези спекулации", призова заместник-председателят на ГЕРБ. Припомняме, именно тези текстове разбуниха духовете в съдебната власт и начина на финансирането на магистратските организации. Цветанов увери, че с текстовете не е правен опит за сплашване на магистратските среди. Цветанов разговарял с премиера по темата и е съгласен да се намери решение. Партията е за това да има прозрачност как се финансират съсловните организации. Цветанов заключи, че било важно да има конструктивност и успокои, че няма да се допусне външна намеса в държавните ни дела.      

ГЕРБ оттегли антиамериканската поправка, но създаде възможност за саморазправа с магистрати

http://www.mediapool.bg/gerb-ottegli-antiamerikanskata-popravka-no-sazdade-vazmozhnost-za-samorazprava-s-magistrati-news267121.html

ГЕРБ оттегли в сряда скандалните поправки в съдебния закон, които целяха да забранят външното финансиране за съсловните организации на магистратите и да ограничат свободата им за сдружаване. Това става след силен вътрешен и международен натиск, включително от Европейската комисия, Държавния департамент на САЩ и най-големите международни съдийски организации. В същото време управляващите приеха на второ гласуване в парламентарната правна комисия други твърде спорни предложения и откровени недомислици. Едно от тях бе т.нар. кариерен бонус за членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС). Той предвижда след края на мандата им в съвета те да могат да изберат в кой съд да продължат да работят. Условието е да се върнат на същото ниво в системата, от което са дошли във ВСС. Например, членът на ВСС е бил съдия във Варна, но е решил, че му се работи в София. Дебатът в правната комисия по този въпрос имаше и комичен елемент, който показа как се пишат законите в държавата. Юлия Ковачева (ВСС) взе думата, за да обясни на депутатите, че "кариерният бонус" е вреден, защото така членовете на ВСС заобикалят конкурсите за преместване, които важат за всички останали магистрати. Тя напомни на депутатите, че въвеждат изключение за ВСС, което обаче не въвеждат за членовете на съдебния инспекторат. Тогава шефът на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) призна, че наистина са забравили да сторят това. Той набързо поправи "грешката" и предложи такъв бонус за инспекторите, който се прие без дебат. Въпреки всичкото поправяне на грешки, законът продължи да изглежда недомислен. Самият текст за кариерните бонуси не просто дава право на членовете на ВСС да решат в кой град искат да работят, но им дава право да си сменят професията. Т.е. ако член на ВСС е бил окръжен съдия, той може да реши да бъде окръжен прокурор. Тази недомислица може да се коригира в пленарна зала като редакционна поправка. Друга противоречива поправка е разширяването до безкрайност на забраната за извършване на търговска дейност от магистрати. Те и досега нямаха право да бъдат търговци, но в закона бе записано, че не могат да извършват търговска дейност лично или чрез други лица, в това число техни роднини. Така се създава възможност за саморазправа с определени магистрати, чиито близки имат някакъв бизнес. Те ще бъдат поставени в положение да доказват отрицателни факти – т.е. че нямат нищо общо с бизнеса на своите близки. Това създава възможност за тяхното дискредитиране и дори дисциплинарно преследване. Снишаване след "много задълбочен анализ" Новината за оттегляне на т.нар. "антиамериканска" поправка бе съобщена от Цветан Цветанов часове преди планираното гласуване на текстовете на второ четене в парламентарната правна комисия, с идея да бъдат окончателно приети по "бързата писта" до края на седмицата, преди депутатите да излязат във ваканция. В първоначалния вариант, гласуван от парламента на първо четене, забраната се отнасяше за всички външни донори, включително европейските. По препоръка на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров депутатите от ГЕРБ извадиха от "черния списък" ЕС и Европейското икономическо пространство. Така в него останаха само организациите от САЩ, които са другият основен донор за професионалните организации и неправителствения сектор. "Заявяваме категорично, след много задълбочен анализ и разговори с неправителствения сектор, че не е удачно законодателната промяна за начина, по който се финансира неправителственият сектор в България с фондове от ЕС и от Фондация "Америка за България", да бъде приета в правната комисия и да бъде подложена на гласуване в пленарна зала", заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ. Той обясни, че по този законопроект е имало "спекулативно поднасяне на информацията, отколкото нещо, което да бъде разумно и градивно". Сега ГЕРБ щели да се съсредоточат върху създаването на "работеща среда" за приемането на други важни поправки в Закона за съдебната власт. "Заявяваме, че сме "за" прозрачност в начина на финансиране, но не и "за" ограничаване на всички тези донори, които допринасят както за образование, така и за култура, гражданско общество и всички останали съсловни организации, които могат да бъдат подпомагани за реализирането на техните проекти", каза Цветанов. По-късно председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) даде да се разбере, че оттеглянето на промените не е станало заради някакво осъзнаване в партията. Той отново защити мотивите за внасянето на законопроекта, а именно даването на гаранции за независимост на магистратите. "Ще бъде само от полза за съсловните организации да се съобразят с нашите мотиви. Народните представители се борим за доверието на гражданите, но същото нещо трябва да правят и магистратите. Моят призив е: Върнете доверието на игрището. Ако си крием източниците на финансирането, няма как да върнем това доверие", каза Кирилов. Според него тезата за "антиамериканското противопоставяне е злонамерено тълкуване" на случилото се. Данаил Кирилов допълни, че най-активните магистратски организации трябва да разкрият и целите си. В този контекст професионалните организации на магистратите напомниха няколко пъти, че всички проекти с външно финансиране са публични и всеки може да се запознае с тях. Неделима част от проектите са и техните цели. Как антизападният закон стана просто антимарикански Промените, които са пряк аналог на забраните на Путин и Орбан срещу опонентите на властта от неправителствения сектор, бяха внесени в началото на юли от депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти". Мотивът бе, че така ще се засилят гаранциите за независимост на магистратите и ще се "премахнат всички предпоставки за упражняване на влияние върху органите на съдебната власт". Законът очевидно бе насочен срещу Съюза на съдиите в България – организация, която последователно защитава независимостта на съдиите и критикува статуквото. А сред донорските организации мишената бе Фондация "Америка за България", която развива многостранна дейност у нас, но един от приоритетите й е независимостта на съдебната власт. Повечето съсловни организации на магистратите, включително Асоциацията на прокурорите, се обявиха категорично срещу законопроекта, който освен това предвиждаше да се закрие най-старата юридическа организация у нас – Съюз на юристите в България. Писмо от Европейската комисията, за което съобщи шефът на правната комисия Данаил Кирилов, най-вероятно е "помогнало" на Бойко Борисов и Сотир Цацаров да стигнат до извода, че не е добре да се забрани европейското финансиране, включително стажове на магистрати в институции на ЕС и Съвета на Европа. Затова и след като законопроектът успешно бе гласуван на първо четене в парламента, ГЕРБ внесе промени, според които да няма забрана за европейско финансиране. Така инициативата бе сведена до откровен антиамерикански закон, насочен срещу "Америка за България" и други донори извън ЕС, за да бъдат опазени магистратите от "чуждо влияние". "Изглежда, че единствената страна, която ще пострада от такъв закон, е Америка. Единствените неправителствени организации, които ще бъдат засегнати, ще бъдат от Америка. Така че е трудно да се избяга от извода, че това е антиамерикански закон, че целта му е по някакъв начин да се навреди на отношенията между България и Америка", коментира във вторник пристигналият в София Хойт Брайън Ий, зам. помощник държавен секретар по европейските и евразийските въпроси, пред Клуб Z. 105 проекта на "Америка за България" са само за образование В сряда ГЕРБ оттегли законопроекта, а Цветан Цветанов коментира, че "Америка за България" е финансирала проекти за около 170 млн. долара, от които 105 млн. само за образование". "Нито е имало, нито ще позволим намеса на каквато и да е била държава в начина, по който се управлява страната и законодателната ни програма", отговори още Цветанов на въпрос дали е имало дипломатическа реакция от страна на САЩ във връзка с проекта. По същото време в Министерския съвет вървеше срещата между премиера Бойко Борисов и американския посланик Ерик Рубин. Съпротивата По-рано през седмицата Съюзът на съдиите в България (ССБ) и Съюзът на юристите в България призоваха президента да наложи вето на проекта, ако той бъде приет. Съдийският съюз заплаши, че ще жали до дупка промените, включително пред Съда на ЕС и Европейския съд по правата на човека. "Тук не става въпрос за пари, а за тенденция, която трябва да бъде пресечена. Смисълът на поправката за финансирането е да бъде сплашен Съюзът на съдиите в България. Утре ще сплашват медии, университети, граждански организации", заявиха от ССБ. Мнозинството от Висшия съдебен съвет (ВСС) за пореден път показа, че върви по волята на силните на деня и отказа да формулира позиция. Това обаче стори опозицията в съвета, която се обяви против закона. Любопитното е, че против промените се обяви и бившият депутат от ГЕРБ Юлиана Колева, която сега е член на ВСС. Против текстовете бе и Асоциацията на прокурорите, която за първи път се разграничи от главния прокурор по важен въпрос. Фондация"Америка за България" обяви, че законодателните промени са отстъпление от евроатлантическите ценности. Европейската асоциация на съдиите на свой ред нарече промените "абсурдни". С подобна позиция излезе и организацията Европейски магистрати за демокрация и свободи (МЕДЕЛ). За намеса от страна на президента настояха в обща позиция и "Да, България", "Нова Република", БЗНС и "Зелените". Партиите твърдят, че "това срамно и недемократично законотворчество е писано очевидно под нечия чужда диктовка и опорочава принципите на парламентаризма в една правова държава".

ГЕРБ оттегли антиамериканския закон

http://www.mediapool.bg/gerb-ottegli-antiamerikanskiya-zakon-news267121.html

ГЕРБ обяви в сряда, че оттегля скандалните поправки в съдебния закон, които целяха да забранят външното финансиране за съсловните организации на магистратите и да ограничат свободата им за сдружаване.   Това става след много силен вътрешен и международен натиск, включително от Европейската комисия, Държавния департамент на САЩ и най-големите международни съдийски организации.   Новината бе съобщена от Цветан Цветанов около три часа преди текстовете да бъдат гласувани на второ четене в правната комисия на Народното събрание.   "Заявяваме категорично, след много задълбочен анализ и разговори с неправителствения сектор, че не е удачно законодателната промяна, за начина, по който се финансира неправителственият сектор в България с фондове от ЕС и от Фондация "Америка за България", да бъде приета в правната комисия и да бъде подложена на гласуване в пленарна зала", обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ.   Той обясни, че по този законопроект е имало "спекулативно поднасяне на информацията, отколкото нещо, което да бъде разумно и градивно". Сега ГЕРБ щели да се съсредоточат върху създаването на "работеща среда" за приемането на други важни поправки в Закона за съдебната власт.   "Заявяваме, че сме "за" прозрачност в начина на финансиране, но не и "за" ограничаване на всички тези донори, които допринасят, както за образование, така и за култура, гражданско общество и всички останали съсловни организации, които могат да бъдат подпомагани за реализирането на техните проекти", каза Цветанов.   Очаквайте подробности.

Николай Димитров: Няма правораздаване, има ценностна криза

http://dnes.dir.bg/news/agresia-ulitzata-strahat-nikoli-dimitrov-26125295

Агресията на улицата прогресира. Завръщат ли се времената на мутрите и има ли чувство на безнаказаност у престъпниците?

Северна Корея заплаши САЩ с ядрен удар в сърцето на страната

https://www.actualno.com/asia/severna-koreja-zaplashi-sasht-s-jadren-udar-v-syrceto-na-stranata-news_624378.html

Режимът в Пхенян отправи нови заплахи към Съединените американски щати за ядрен удар в сърцето на страната, предава германският телевизионен канал ZDF. Ако американците продължават с опитите си да предизвикат промяна в управлението на Северна Корея, то тя ще отговори с кон

Жена е с опасност за живота след взрив на газова бутилка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6358134

Жена е с опасност за живота след взрив на газова бутилка69-годишна добричлийка е с опасност за живота след взрив на газова бутилка – съобщиха от Областната дирекция на МВР. Жената е транспортирана до Военномедицинската болница във Варна, където е настанена в реанимация с 85 % изгаряния по лицето и тялото. При извършения оглед от пожарникарите е установено,

ЦСКА-София и Царско село си вкараха 11 гола

https://offnews.bg//futbol/tcska-sofia-i-tcarsko-selo-si-vkaraha-11-gola-661420.html

ЦСКА-София победи със 7:4 втородивизионния Царско село в контрола, която се игра днес на базата в Панчарево.

Царско село откри рано в мача чрез Салас Обаси Окечукво, но само няколко минути по-късно Кевин Кубемба изравни. Густаво Кулма пък направи обрата пълен след 15 минути игра.

След още 3 минути игра Кубемба прехвърли вратаря на Царско село за 3:1. Отново Окечукво реализира второ попадение за втородивизионния тим след малко над половин час игра. Малко след него голеадата продължи като Кубемба оформи своя хеттрик.

Царско село вкара два бързи гола в началото на втората част за 4:4, а веднага след това Кулма върна аванса на своя тим с второто си попадение. До края на двубоя "червените" реализираха още две попадения за крайния резултат - 7:4.

В срещата участие взе и французинът Юнес Каабуни, който е на проби и по-късно днес треньорският щаб трябва да реши дали да бъде привлечен за постоянно.

Благодетелят на ЦСКА-София Гриша Ганчев изгледа на живо мача. Той беше в компанията на главния мениджър Стойчо Стоилов и изпълнителния директор Трифон Попов.

Съставът на "червените":

30. Витаутас Черниаускас (в), 2. Стойчо Атанасов, 23. Александър Дюлгеров, 28. Пламен Гълъбов, 18. Александър Георгиев, 20. Тиаго Родригес, 22. Никола Колев, 26. Густаво Кулма, 29. Милчо Ангелов, 25. Юнес Каабуни, 21. Кевин Кубемба

Резерви: 1. Борис Груев (в), 14. Валентин Антов, 27. Радослав Живков, 7. Кевин Меркадо

Евростат: Предпочитаме да се срещаме повече с приятели, отколкото с роднини

http://www.moreto.net/novini.php?n=356253

Почти 22 процента от българите или всеки пети сънародник се среща всеки ден със семейството си или роднини, отчита анализ на Евростат от 2015 г. за предпочитанията на европейците на възраст над 16 години да се срещат редовно със семейството си или с приятели в свободното си време.

Банката за развитие мина под контрола на министъра на икономиката

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/07/26/3013376_bankata_za_razvitie_mina_pod_kontrola_na_ministura_na/?ref=rss


Министърът на икономиката занапред ще упражнява правата на държавата в капитала на Българската банка за развитие. Това реши парламентът с приетите на първо и на второ четене промени в Закона за Българската банка за развитие, съобщи БТА.<br /><br />Досега правомощията бяха на министъра на финансите.<br /><br />Мотивът на вносителя - Министерския съвет, е, че сред основните цели на банката са подобряване, стимулиране и развитие на общия икономически, експортен и...

ГЕРБ се отказа да спира парите на магистратски организации от Америка за България

https://offnews.bg//politika/gerb-se-otkaza-da-spira-parite-na-magistratski-organizatcii-ot-amerika-661419.html

Нямаше и час след първия протест пред сградата на парламента срещу готвената промяна в Закона за съдебната власт и групата на ГЕРБ в парламента даде брифинг, на който зам.-председателят на партията Цветан Цветанов обяви, че поправката, която мина на първо четене и с която се предвиждаше да се спре външното финансиране на магистратски организации освен от Европа, се оттегля.

Причината: Темата била чувствителна, а ГЕРБ се вслушвали в гражданското общество.

В 9 часа пред парламента имаше протест срещу готвените съдебни промени, организиран от "Правосъдие за всеки".

На брифинга в парламента Цветанов обяви, че "не е удачно" поправката да се спре външното финансиране на магистратски организации да се спре и да остане само това от Европа и затова поправката се оттегля веднага - още от заседанието на правната комисия, която ще гледа Законът за съдебната власт на второ четене още днес след обед.

След като обяви отказа на ГЕРБ, Цветанов похвали Фондация "Америка за България", която именно финансира неправителствени организации у нас, включително и магистратски.

Той даде за пример как фондацията е дала 105 млн. долара за образование, над 170 млн.долара. за неправителствения сектор, както и че подкрепя "Пловдив - столица на културата 2019 г.".

Цветанов бе категоричен, че премиерът Бойко Борисов подкрепя инициативата и че не е имало натиск нито от Европа, нито от американски дипломати, за да бъде оттеглена поправката, внесена от ГЕРБ и Патриоти.

Прокуратурата разпитва Деница Златева за НДК

http://frognews.bg/news_138947/Prokuraturata-razpitva-Denitsa-Zlateva-za-NDK/

Всеки е невинен до доказване на противното. Това каза вицепремиерът в служебното правителство Деница Златева, която отговаряше за българското председателство на Съвета на ЕС.

Разузнавателни сведения от САЩ са причината за стрелбата по кораб в Егейско море

https://www.24chasa.bg/novini/article/6358100

Разузнавателни сведения от САЩ са причината за стрелбата по кораб в Егейско мореРазузнавателни сведения от САЩ стоят в основата на инцидент, при който гръцката брегова охрана стреля по-рано този месец по турски кораб в Егейско море, съобщава турската частна телевизия НТВ, предава БТА.  При случая на 3 юли катери на гръцката брегова охрана откриха огън по турски товарен кораб в Егейско море,

ГЕРБ оттеглиха текстовете за финансирането на неправителствения сектор от Закона за съдебната власт

https://www.actualno.com/politics/gerb-ottegliha-tekstovete-za-finansiraneto-na-nepravitelstvenija-sektor-ot-zakona-za-sydebnata-vlast-news_624387.html

Заявяваме категорично, след много задълбочен анализ и разговори с неправителствения сектор, че не е удачно законодателната промяна, за начина, по който се финансира неправителственият сектор в България с фондове от ЕС и от Фондация „Америка за България“, да бъде прие

Подписваме договор за разбирателство със Судан

https://offnews.bg//politika/podpisvame-dogovor-za-razbiratelstvo-sas-sudan-661422.html

За първи път след 1989 г. външен министър на Судан пристига на официално посещение у нас, Ибрахим Гандур ще се срещне с вицепремиера по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева утре. 

Важността на визитата следва да се оценява в принципно новия контекст на развитието на обществено-политическите процеси в района на Близкия изток и Северна Африка след т. нар. Арабска пролет. Благодарение на стратегическото си географско положение, богатата си суровинна база и природни ресурси, Судан разполага със значителен потенциал за развитие и в дългосрочен план ще играе все по-осезаема роля в събитията както в Африканския рог, така и в района на Северна Африка и Близкия изток. През последните години Судан постепенно съумя да се позиционира като един от значимите партньори в региона в контекста на борбата с тероризма, миграционните процеси и ролята му в регионалните конфликти, съобщи МВнР. 

Във фокуса на срещата на министър Захариева и министър Гандур ще бъдат двустранните отношения, икономическото сътрудничество, отношенията в сферата на образованието и актуализирането на договорно-правната база между двете държави.

Ще бъде подписан Меморандум за разбирателство между външните министерства на България и Судан и на Меморандум за сътрудничество между Дипломатическия институт към министъра на външните работи на Република България и Центъра за дипломатически изследвания и обучение към Министерство на външните работи на Република Судан.

Вицепремиерът Екатерина Захариева и министър Ибрахим Гандур ще направят и съвместно изявление от 16:15 ч в Министерство на външните работи. 

Днес черпят Параскевите

http://frognews.bg/news_138946/Dnes-cherpiat-Paraskevite/

На този ден имен ден празнуват всички с имената Параскев, Параскева, Парашкев и Парашкевa . Православната църква почита Света Параскева. Петка, както още е известна тя, била особено обичана и почитана светица в много поместни църкви.

Разпитаха и Деница Златева за НДК

http://dnes.dir.bg/news/ndk-razpit-denitza-zlateva-skandalat-ndk-26125144

Близо час бившият служебен вицепремиер с ресор Европредседателство Деница Златева беше разпитвана по делото за парите, дадени на НДК.

3000 лв. глоба за многодетна от ромска махала! Виц ли е?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6357089

3000 лв. глоба за многодетна от ромска махала! Виц ли е?КОЛОНКА НА ДЕПУТАТА Диана Саватева стана народен представител, след като много години беше журналист в “24 часа”. Тя сега е в парламента, но продължава да пише по актуални теми. “24 часа” ще ги публикува в приложението “Тренд” в “Колонка на депутата”. Майката на 6 деца от бургаския квартал “Победа” с преобладаващо ромско население трябва да

Членове на "Боко харам" отвлякоха геоложки проучвателен екип в Нигерия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6358069

Членове на "Боко харам" отвлякоха геоложки проучвателен екип в НигерияЗаподозрени членове на радикалната ислямистка групировка "Боко харам" отвлякоха 10 души от екип за геоложки проучвания от университета на Майдугури в Североизточна Нигерия. Това съобщи наелата ги държавна петролна компания, цитирана от Ройтерс, предава БТА.  Нигерийската Национална петролна компания проучва повече от година потенциално големи

Филхармония "Пионер" звучи в Летния театър на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=356244

Изпълнения на Филхармония "Пионер" ще чуе тази вечер варненската публика в Летния театър, припомня Moreto.net. Концертът е част от Международния музикален фестивал "Варненско лято" и започва в 21 часа. На сцената ще се представят Флотския духов оркестър - Варна, и солистът Андрей Петков на валдхорна.

Кабинетът намери пари за компенсации за неосигурените униформи на полицаите

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kabinetyt-nameri-pari-za-kompensacii-za-neosigurenite-uniformi-na-policaite-2039075

Правителството отпусна 17,4 млн. лева на МВР за изплащане на компенсации на полицаите и пожарникарите, които не са получавали средства за униформено облекло от 2011-а до 2015-а година.
 

Иззеха 60 000 къса нелегални цигари при проверки на областни дирекции и ГКПП

https://www.24chasa.bg/novini/article/6358051

Иззеха 60 000 къса нелегални цигари при проверки на областни дирекции и ГКПП

Почти 60 000 къса нелегални цигари иззеха служители на МВР. Действията са в рамките на предприети акции и проверки, проведени на територията на различни областни дирекции и ГКПП. Това съобщиха от пресцентъра на министерството. Снощи на ГКПП „Капитан Андреево” е проведена съвместна операция от служители на ОД МВР - Хасково и служители на Митница

Полша, Унгария и Чехия - с последни предупреждения от ЕК да приемат бежанци

http://clubz.bg/56618-polsha_ungariq_i_chehiq_s_posledni_preduprejdeniq_ot_ek_da_priemat_bejanci

СВЯТ гърция бежанци идомени 1cr

Полша, Унгария и Чехия получиха днес последни предупреждения от Европейската комисия да започнат да приемат мигранти с право на международна закрила от Гърция и Италия по схемите приети от държавите-членки преди две години.

Ако до месец трите държави не изпълнят искането на Комисията, те може да заведе срещу тях дело за нарушаване на европейското законодателство в Съда на ЕС, което да доведе до финансови санкции.

Унгария никога досега не е приемала мигранти преразпределяни й по споменатите схеми, Полша е престанала да приема през декември 2015 г., а Чехия - през август 2016 г., казва Комисията в съобщение за медиите.

През юли и септември 2015 г. Съветът на министрите на вътрешните работи прие две временни схеми за преместване на общо 160 000 нелегални мигранти с право на международна закрила от Гърция и Италия в 23 други държави на ЕС в рамките на две години.

Днес Комисията отчете, че до ден днешен са преместени малко под 25 000 такива мигранти.

Борисов представи договора с Македония на посланика на САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6358042

Борисов представи договора с Македония на посланика на САЩПремиерът Бойко Борисов е представил пред американския посланик Ерик Рубин договора за добросъседство с Македония. Това разказа посланикът, след като приключи срещата му с министър-председателя. Рубин дойде в Министерския съвет веднага след заседанието на правителството. Обсъдихме подпсването на договора с Македония и тода е изключително важна и

Македония прие текста на договора с България, Зоран Заев го подписва

https://www.24chasa.bg/novini/article/6358036

Македония прие текста на договора с България, Зоран Заев го подписваМакедонското правителство прие Доклада за състоялите се преговори и съгласувания текст на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Македония и Република България, съобщи правителствената пресслужба, цитирана от агенция МИА, предава БТА.  Правителството взе решение, с което определя премиера Зоран Заев да подпише

Пощенско-филателно издание на тема: „200 години от рождението на Иван Айвазовски“

http://www.cross.bg/ivan-aiivazovski-broya-1550211.html

/КРОСС/ Днес, 26.07.2017 г., в Музея на съобщенията, главният изпълнителен директор на „Български пощи" ЕАД Деян Дънешки валидира пощенско-филателно издание, посветено на 200-годишнината от рождението на един забележителен световен художник Иван Айвазовски. Изданието представлява една пощенска марка, в тираж 12 000 броя и специален пощенски печат. 4000 бр., отпечатани на големи листа и 8000 броя, отпечатани в 2 000 броя блок-листа, всеки от които съдържа по 4 пощенски марки. Айвазовски е известен като най-добрия маринист в света, макар да е рисувал и други пейзажи, батални сцени и много портрети. Автор е на над 6000 картини, което го прави истински рекордьор сред майсторите на четката. Определят го като представител на романтизма, въпреки че в картините му присъстват много реалистични елементи. Г-н Дънешки каза, че в българското маркоиздаване има вече 60-годишна традиция да се отбелязват значими културни дейци и събития от световен мащаб. Тази традиция води началото си от средата на 50-те години на миналия век. Изданието, което сега представяме и чийто автор е Николай Цачев се явява част от възможностите, които филателията дава като познания за световната култура. Освен портрета на Иван Айвазовски, върху българската марка присъства и знаменита му картина "Деветата вълна", която е може би най-популярната маринистична картина на всички времена.

ГЕРБ не вижда лошо в "Америка за България", оттегля забраната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6358022

ГЕРБ не вижда лошо в "Америка за България", оттегля забранатаГЕРБ изтегля ограничението за финансиране на съсловните организации, което бе внесла като предложение за изменение на Закона за съдебната власт. Това обясни лидерът на депутатите от ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов. Бойко Борисов е одобрил лично това, подчерта заместникът му. А също - че ГЕРБ е партията с най-голяма чуваемост.

Доларът се представя по-мудно заради заседанието на Фед

http://www.investor.bg/analizi/9/a/dolaryt-se-predstavia-po-mudno-zaradi-zasedanieto-na-fed-243701/

Тази вечер в 21:00 часа българско време централната банка на САЩ ще публикува изявлението си

Парламентът прекрати пълномощията на депутата от "Суджук-гейт“

http://www.mediapool.bg/parlamentat-prekrati-palnomoshtiyata-na-deputata-ot-sudzhuk-geit-news267120.html

Парламентът прекрати пълномощията на народния представител от ГЕРБ Живко Мартинов.   Той подаде оставка като депутат заради водено срещу него разследване по събрани данни от спецзвеното по антикорупция на прокуратурата, ридобили популярност под името „Суджук-гейт“.   За оставката гласуваха 170 народни представители, трима бяха "против", а седем се въздържаха. Гласуването мина без дебати в пленарната зала.   ГЕРБ започна във вторник операцията по разчистване на щетите от "Суджук-гейт", когато зам-председателят на партията Цветан Цветанов обяви в Добрич, че главното действащо лице в аферата – депутатът Живко Мартинов, ще напусне парламента, а ръководството на цялата партийна структура в областта е освободено.   "Народният представител Живко Мартинов напуска парламента по собствено желание. Благодаря му за тази постъпка, защото по този начин се пресичат опитите да бъде хвърлено петно както върху ГЕРБ, така и върху името на премиера”, каза Цветанов.   Както обясни главният прокурор Сотир Цацаров миналия петък, депутатът Мартинов е изнудвал местен търговец за общо 4 тона суджук, 60 кг телешка пастърма и филе "Елена" за общо 45 000 лева. Според разследващите народният представител многократно заявил, че деликатесите са за премиера Бойко Борисов. "Проверката е показала, че дори един суджук не е достигнал до министър-председателя", подчерта главният прокурор.

Депутатите дадоха зелена светлина на мерките срещу некоректни работодатели

http://www.mediapool.bg/deputatite-dadoha-zelena-svetlina-na-merkite-sreshtu-nekorektni-rabotodateli-news267119.html

С голямо мнозинство депутатите приеха на първо четене в сряда промени в Кодекса на труда, насочени срещу неизплащането на заплати от страна на работодатели. Част от мерките предвиждат фирмите, които дължат заплати на служителите си, да нямат право да участват в обществени поръчки, както и да се увеличат правомощията на Инспекцията по труда по контрола и санкционирането на некоректните работодатели. Промените са предложени от депутати от всички парламентарни групи и са в резултат на работата на временната комисия по установяване на случаите с неизплатените заплати на работници и служители. За промените настояваха също омбудсманът Мая Манолова и представители на синдикатите. "За" гласуваха 138 народни представители, а един се въздържа. “Идеята е да дисциплинираме некоректните работодатели“, каза Хасан Адемов (ДПС), който е председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика. Промените предвиждат работодатели, които дължат възнаграждения и обезщетения на работниците си, да не могат да участват в процедури по обществени поръчки като изпълнители и подизпълнители. На инспекцията по труда се предоставят правомощия да извършва проверки по повод на изплащането на трудови възнаграждения и обезщетения и след прекратяване на трудовите правоотношения, и да дава задължителни предписания в тази насока. Изрично се регламентира срокът, в който работодателят е задължен да изплати обезщетенията, дължими на работниците и служителите му, като се дължи и законната лихва при неизпълнение. Предоставят се допълнителни възможности за работещите да получат вземанията си за трудови възнаграждения и обезщетения от Фонда за гарантиране на вземанията на работници и служители. Гарантираните вземания ще бъдат отпускани на работниците и служителите в тримесечен срок от датата на вписване в търговския регистър на съдебното решение за откриване на производството по несъстоятелност. С промените се предлага изменение и в Гражданския процесуален кодекс. Предвижда се възможност работниците и служителите да искат по-бързото издаване на заповед за незабавно изпълнение въз основа на влезли в сила предписания на Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда". Така работещите ще бъдат улеснени да търсят съответните начислени и неизплатени възнаграждения и обезщетения, които работодателят им дължи. Освен това няма да се налага да водят съдебни дела за установяване на основанието и размера на дължимите суми, посочват вносителите.

Северна Корея заплаши САЩ с ядрен удар, ако се опитат да сменят режима й

http://www.moreto.net/novini.php?n=356254

Северна Корея заплаши да нанесе ядрен удар "в сърцето на САЩ", ако Вашингтон се опита да смени режима й. Това съобщи агенция Йонхап, като цитира севернокорейската агенция КЦТА, предаде ДПА. "Ако САЩ дръзнат да проявят и най-малък признак, че се опитват да свалят върховното ни ръководство, ще нанесем безпощаден удар в сърцето на САЩ с могъщия си ядрен чук", заяви говорител на външното министерство в Пхенян.

Стоян Мирчев: Това, което говори Цветанов за "Борисов 4" е бутафория

https://www.24chasa.bg/novini/article/6358013

Стоян Мирчев: Това, което говори Цветанов за "Борисов 4" е бутафория
"Това, което говори Цветанов за "Борисов 4" е бутафория." Това заяви в парламента депутатът от БСП Стоян Мирчев. По-рано днес в декларация от парламентарната трибуна Мирчев заяви, че "аферата със суджука в Добрич е олицетворение на управлението". По-късно той бе контриран от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който заяви,

Даниел Божилов за Фрог: Виновниците за КТБ могат да фалират държавата

http://frognews.bg/news_138945/Daniel-Bojilov-za-Frog-Vinovnitsite-za-KTB-mogat-da-falirat-darjavata/

Казусът ”КТБ“ е концентрация на голяма част от огромните проблеми на държавата и то не само в сферата на правораздаването. При „КТБ“ тези проблеми се виждат в изключително синтезиран и компактен вид. Това заяви в интервю за Фрог нюз юристът Даниел Божилов от НПО „Ние, гражданите”.

Лекарският съюз иска бюджетът на НЗОК да се увеличи с над 300 милиона лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6358012

Лекарският съюз иска бюджетът на НЗОК да се увеличи с над 300 милиона лева
Бюджетът на НЗОК за 2018 год. би трябвало да бъде увеличен с повече от 330 млн.лв., каза председателят на Българския лекарски съюз /БЛС/ Венцислав Грозев, цитиран от БТА.  По думите му увеличението на средствата би могло да се осигури от надсъбрани вноски за здравно осигуряване, увеличаването на минималната работна заплата,

Управляващите оттеглят промените за финансирането на магистратските организации, не било удачно приемането им

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/07/26/3013335_upravliavashtite_ottegliat_promenite_za_finansiraneto/?ref=rss


Управляващите оттеглят промените в закона за съдебната власт, свързани с финансирането на магистратските организации, защото в момента не било удачно приемането им. Това се разбра от думите на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Проектът за изменения в закона за съдебната власт не беше включен в програмата на парламента.<br /><br />Днес правната комисия трябва да разгледа промените на второ четене. Те предвиждаха ограничаване на възможността за финансиране...

Двойно са намалели сперматозоидите при мъжете на Запад, предупреждава изследване

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/07/26/3013226_dvoino_sa_namaleli_spermatozoidite_pri_mujete_na_zapad/?ref=rss


Анализ на хиляди проучвания на състоянието на семенната течност при мъжете от западните държави разкрива тревожната тенденция на бързо намаляване на броя на спертатозоидите през последните 40 години. Според екипа, предвождан от Хагай Левин от Hebrew University в Ерусалим, това трябва да подейства като аларма за влошаващото се здравословно състояние на мъжете.<br /><br />В публикацията се описва, че обработването на информацията от около 7500 проучвания от цял свят в периода...

Арестуваха руски мафиот на Халкидики

https://www.24chasa.bg/novini/article/6357966

Арестуваха руски мафиот на ХалкидикиГръцката полиция е арестувала руски мафиот, издирван от американските власти за пране на пари с виртуалната валута Биткойн, съобщава изданието "Прото тема", предава БТА.  38-годишният руснак е бил задържан на Халкидики. Смята се, че от 2011 г. той е ръководел престъпна организация, легализирала приходи от пране на пари с виртуалната валута Биткойн

Прокуратурата разпита и Деница Златева

http://www.cross.bg/zlateva-direktor-kyltyrnata-1550210.html

/КРОСС/ Бившият вицепремиер за българското европредседателство в служебния кабинет Деница Златева стана поредният призован на разпит в Специализираното звено "Антикорупция" по разследването за неправомерно разходване на средства за НДК. Обвиняем за финансови нарушения - че е изразходвал за други цели милиони, отпуснати за българското председателство, е бившият изпълнителен директор на на културната институция Мирослав Боршош. След едночасов престой при следователите Златева заяви, че не може да се очаква от един принципал да знае всичко, което подписва директорът на НДК: „Не очаквайте от един принципал да знае всички разплащания, които прави едно търговско дружество - все пак то си има изпълнителен директор, финансов директор. Знам, че има одобрени дейности, които са съгласно доклад на междуведомствената работна група. Има три спечелени обществени поръчки. Нека да оставим следствието да си свърши работата и до установи наистина каква стойност е изразходвана. В крайна сметка всеки е невинен до доказване на противното", обясни Златева, цитирана от БНР. Показания за това как се в управлявала културната институция вече дадоха вицепремиерът Томислав Дончев и настоящият министър за европредседателството Лиляна Павлова.

Потребителското кредитиране продължава да расте за 11-и месец

http://econ.bg/Новини/Потребителското-кредитиране-продължава-да-расте-за-11-и-месец_l.a_i.746103_at.1.html

Кредитирането продължава да расте - при домакинствата за 11-и пореден месец, при бизнеса - за осми на годишна база. В същото време и депозитите...

Заради клас "прослужено време" България е феномен

https://www.vesti.bg/bulgaria/zaradi-klas-prosluzheno-vreme-bylgariia-e-fenomen-6071908

Синдикатите отвърнаха на работодателите и ще сезират всички международни организации

Кредитирането на потребителите продължава да расте за 11-и месец

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/07/26/3013358_kreditiraneto_na_potrebitelite_produljava_da_raste_za/?ref=rss


Кредитирането продължава да расте - при домакинствата за 11-и пореден месец, при бизнеса - за осми на годишна база. В същото време и депозитите продължават да се натрупват, а нередовно обслужваните заеми намаляват. Това показват данните на БНБ за първите шест месеца на годината.<br /><br />За последен път статистиката бележеше такова устойчиво повишаване през лятото на 2014 г., преди сътресенията около Корпоративна търговска банка (КТБ), които няколко месеца по-късно доведоха до...

Марешки със стъпки за промяна в Конституцията за депутати без имунитет

https://offnews.bg//politika/mareshki-sas-stapki-za-promiana-v-konstitutciata-za-deputati-bez-imuni-661414.html

Парламентарната група Воля на Веселин Марешки вкара законопроект за промяна в Конституцията, с която да бъде премахнат депутатският имунитет. Законопроектът ще бъде внесен в деловодството на парламента до две седмици, а партията вече започна подписка, в която трябва да се подпишат 60 депутати, за да бъде вкарана промяната.

Засега листът е празен и в него са се подписали само 12-те депутати на Воля, но депутатът от Воля Пламен Христов, който е без имунитет заради разследване за натиск срещу аптекари заедно с Марешки, обяви, че очаква пред стаята на групата им да се извие опашка от депутати, които да се подпишат.

Трима депутати от групата на Воля са без депутатски имунитет - лидерът Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов, след като прокуратурата им го поиска и ги привлече като обвиняеми по разследване за натиск срещу аптеки.

От Воля припомниха, че през 2015 г. ГЕРБ са имали същата инициатива и дадоха пример, че в страни като Финландия, Швеция и Норвегия депутатите нямат имунитет.

По думите на Пламен Христов който не се подпише, ще стане ясно дали се страхува.

Партията на Марешки вече е изпратила писмо до президента с искане за промяна в Конституцията и до всички парламентарно представени партии. Тяхното мнение е, че депутатският имунитет води само до излишни процедури е се ползва дори за ПР акция.

От ГЕРБ - Цветан Цветанов заяви, че всички депутати, чиито имунитет е поискан си го дават доброволно и заподозря, че това е "популистки" ход на групата на Марешки.

Синдикатите се жалват в ЕС от ”агресия” на бизнеса

http://dnes.dir.bg/news/sindikati-pismo-rabotodateli-26125140

КНСБ и КТ "Подкрепа" ще сезират всички международни институции агресията на ръководителите на национално представителните работодателски организации

БСП видя връщане на България към мутренските времена, ГЕРБ - възможност за кабинет "Борисов 4"

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/07/26/3013272_bsp_vidia_vrushtane_na_bulgariia_kum_mutrenskite/?ref=rss


Дни преди лятната ваканция на Народното събрание опозицията оцени ситуацията в България като връщане към мутренските времена от средата на 90-е години, причина за което било управлението на Бойко Борисов. В декларация на парламентарната група на "БСП за България" днес бе обобщена ситуацията у нас с примери от последните седмици, сред които "бити журналист, нотариуси, лекари и учители", "член на СЕМ, заплашвал журналист, тези дни ще решава кой да бъде следващият директор...

Мегз със скандално видео, непосредствено след като катастрофира (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/showbusiness/megz-sys-skandalno-video-neposredstveno-sled-kato-katastrofira-video-news_624369.html

Младата българска дизайнерка Миглена Каканашева предизвика вълна от коментари във Facebook, след като вчера публикува свой видеоклип, заснет в автомобила си непосредствено след като, по думите ѝ, я блъска камион на пътя. В клипа дизайнерката изпада в истеричен плач и обяснява

Пет зеленоглави патета ще бъдат пуснати да живеят в езеро в Борисовата градина

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/26/3013365_pet_zelenoglavi_pateta_shte_budat_pusnati_da_jiveiat_v/?ref=rss


Пет зеленоглави патета ще бъдат пуснати да живеят в езерото с водоплаващите птици в Борисовата градина, съобщиха от пресцентъра на столичната община. Те ще бъдат заселени утре във водното пространство, намиращо се срещу детската площадка в парка.<br /><br />За да се създаде подходяща среда за живот на патетата, езерото е оградено с дървена ограда, а на острова му е поставена къщичка с храна. Зимата пък птиците ще бъдат настанени в специални къщички.<br /><br...

Жена загина при силна буря в Румъния

https://www.24chasa.bg/novini/article/6357918

Жена загина при силна буря в Румъния
Жена загина при силна буря, разразила се снощи в североизточната част на Румъния, съобщава ТАСС, предава БТА.  Жената загинала, след като върху автомобила й паднало дърво, изкоренено от бурята. Над 500 дървета бяха изкоренени от силния вятър, достигаш скорост от 90 км/час, който нанесе щети и върху десетки домове и леки коли.

Най-добрият начин за печелене на пари в ерата на технологиите: бинарните опции за търговия с брокера Binatex

http://www.cross.bg/binatex-optzii-predlaga-1550209.html

/КРОСС/ Технологиите се развиват бързо. Инвестиционната индустрия постепенно преминава към онлайн. В края на краищата не всеки живее на Уолстрийт, но има начин да търгуваме на фондовите пазари, без да напускаме домовете си. Въвеждаме нов начин - търговия с бинарни опции. Брокерската компания Binatex е чудесен гид в света на двоичните опции. Търговия с бинарни опции на фондовата борса. Как се прави това с Binatex? Бинарните  опции са сравнително нов начин за търговия, който изисква търговецът да предскаже посоката на цената на избрания от него актив: дали  ще се движи нагоре или надолу. С бинарните опции не е нужно да правите прогнози за размера на всяко движение, единственото важно нещо е да се предскаже правилно посоката на движението.Ако направите правилна прогноза за движението на цената на актива, ще спечелите, ако не, ще загубите парите. Binatex, например, предлага висок процент на печалба. Избор на надежден брокер. Защо Binatex? Binatex предлага най-добрата платформа за търговия, която съществува на пазара в момента, компанията е разработила собствен софтуеър, който никога не cе  претоварва, работи бързо и е надежден. Бързият софтуеър е от решаващо значение при извършването на транзакции.Платформата  се развива и подобрява всеки ден. Минималният депозит е 10 долара. Минималната сума за извършване на сделки с този брокер е по-малко от 1 долар. Много малко брокерски компании могат да ви предложат такива условия.

Над 100 ученици от страната се събраха на доброволческа среща във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=356248

Над 100 ученици от цялата страна се включиха в Национална доброволческа среща „Лято без риск“, която се провежда днес във Варна, предаде репортер на Moreto.net. Доброволческите групи от младежи от различни градове в страната ще имат възможност да обменят опит и практики със свои връстници.

Мъж загина след пожар в колата си в Благоевградско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6357906

Мъж загина след пожар в колата си в Благоевградско

Мъж е загинал след пожар в лек автомобил, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Благоевград. Около 09:55 часа днес е получен сигнал за възникнал пожар в лек автомобил „Фолксваген Голф” на път III-198 в района на разклона за село Старчево, Община Петрич. При инцидента е загинал водачът на автомобила, чиято самоличност е в процес на установяване.

Разпитаха Деница Златева за парите на НДК

https://www.24chasa.bg/novini/article/6357912

Разпитаха Деница Златева за парите на НДК 
Близо час бившият служебен вицепремиер с ресор Европредседателство Деница Златева беше разпитвана по делото за парите, дадени на НДК, предаде БТА. В коментарите си тя беше лаконична и обясни, че е била извикана в качеството й на принципал на НДК за период от три месеца, в рамките на мандата на служебния кабинет.

Приятели и почитатели изпратиха в последния й път актрисата Ванча Дойчева (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/priiateli-i-pochitateli-izpratiha-v-posledniia-j-pyt-aktrisata-vancha-dojcheva-snimki-2039066

Близки, колеги и почитатели се събраха в Народния театър, за да си вземат последно сбогом с актрисата Ванча Дойчева. Тя почина в понеделник на 75-годишна възраст.
 
Ванча Дойчева изигра 250 театрални и филмови роли. Колегите й ще я запомнят като усмихнат и добър човек

И Деница Златева бе разпитана за НДК

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/26/3013341_i_denica_zlateva_be_razpitana_za_ndk/?ref=rss


Бившият служебен вицепремиер по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС Деница Златева бе разпитана днес като свидетел по разследването за ремонта на НДК. На излизане от следствието тя заяви, че не са ѝ задавани по-различни въпроси от това, което е говорила пред временна парламентарна комисия, която бе сформирана за проверка за разходването на целево отпуснатите от кабинета пари за европредседателството.<br /><br />Златева каза, че е разпитвана в качеството ѝ на...

Шефът на испанския футбол "изгоря" за една година

https://offnews.bg//futbol/shefat-na-ispanskia-futbol-izgoria-za-edna-godina-661411.html

Наскоро арестуваният президент на Испанската футболна федерация Анхел Мария Вияр е отстранен от поста си за една година.

Решението на Върховния спортен съвет на Испания е предварителна и предпазна мярка, докато трае проверката и има за цел да ограничи възможностите за влияние от всички страни.

Тази мярка не е окончателна и може да бъде променяна - като срок и като тежест на наказанието, в зависимост от хода на проверката.

Припомняме, че Вияр, синът му Горка, и още един ръководител от футболната централа бяха задържани по подозрения за фалшифициране на документи, корупция и злоупотреба.

Хуан Падрон, един от другите трима арестувани заедно с Анхел, също получава една година наказание да не изпълнява управленски функции в системата на футбола.

67-годишният Вияр е вицепрезидент на УЕФА и ФИФА. Той управлява испанския футбол в последните три десетилетия. По време на управлението на Вияр Испания стана световен шампион (2010) и два пъти стана първенец на Европа (2008, 2012).

Преди да поеме юздите на испанския футбол Анхел Мария Вияр записва над 350 мача с фланелката на родния си клуб Атлетик Билбао, с който печели Купата на краля през 1973 година. Вияр има 22 мача и 3 гола за националния отбор на Испания.

Промените в Кодекса на труда минаха на първо четене

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/promenite-v-kodeksa-na-truda-minaha-na-pyrvo-chetene--243700/

Парламентът единодушно прие на първо четене промените в Кодекса на труда, с които се въвежда допълнителна защита на работниците при неизплатени заплати

Обменът на данни за пътниците между ЕС и Канада е незаконен

https://www.actualno.com/europe/obmenyt-na-danni-za-pytnicite-mejdu-es-i-kanada-e-nezakonen-news_624376.html

Споразумението между ЕС и Канада за обмен на данни за пътниците в опит за борба с тероризма не може да бъде прието в тази му форма, тъй като би нарушило "фундаменталните" права на човека, реши Върховният съд на Европейския съюз. "Няколко от неговите разпоредби са несъвместим

Човечеството е пред изчезване заради драстично влошаване на спермогенезата при западните мъже

https://www.actualno.com/health/chovechestvoto-e-pred-izchezvane-zaradi-drastichno-vloshavane-na-spermogenezata-pri-zapadnite-myje-news_624374.html

Човечеството е застрашено от изчезване, ако спадът на броя на сперматозоидите при мъжете продължи с настоящите темпове, предупреждават учени.Те са обобщили резултатите от почти 200 проучвания, според които броят на сперматозоидите при мъжете от Северна Америка, Европа, Авс

Български ученици ще се обучават в наблюдение на Земята

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280984_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D0%B1%D1%83%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B2+%D0%BD%D0%B0%D0%B1%D0%BB%D1%8

 

Лятно училище по проект „Обучение за наблюдение на Земята в българските средни училища“ (EEOBSS) ще се проведе в периода 8-12 септември 2017, съобщават от Българската академия на науките (БАН).

Ученици от 10-ти до 12-ти клас от цялата страна ще бъдат обучени как да прилагат съвременните геоинформационни технологии за анализ и оценка на спътникови изображения на Земята.

Участниците ще имат възможност да се запознаят с теоретичните основи на наблюдението на Земята от Космоса; технологиите GNSS, GPS и Galileo; методите за предварителна обработка и класификация на спътникови изображения, както и приложението на методите и данните от наблюдението на Земята при изследване на климатичните промени и екосистемните услуги. Всички участници ще получат сертификати, които са атестат за извънкласни дейности при кандидатстване в наши и чужди университети.

Учениците, които желаят да участват в обучението, трябва да подадат мотивационно писмо в свободен текст (на български и английски език), придружено от Препоръка от класния ръководител.

Проектът EEOBSS  се изпълнява от секция "Дистанционни изследвания и ГИС" към Института за космически изследвания и технологии – БАН. Той стартира през 2016 г. и е насочен към българското средно училище и образованието по природни науки. Основната му цел е разработване, тестване и популяризиране на курс от обучителни материали по наблюдение на Земята от Космоса за българското средно училище. Финансирането е осигурено от първата тръжна процедура по програмата PECS на Европейската космическа агенция (ЕКА) за България.

Българският опит по проекта и други европейски практики в образователни проекти ще бъдат представени по време на уъркшоп на 13 септември в сградата на община Благоевград. Основните цели на събитието са иницииране на нови идеи и създаване на мрежа за сътрудничество, както и адресиране на специфични нужди в образованието по природни науки и мястото на обучението по наблюдение на Земята от Космоса в българското средно училище.

Решиха мярката „задържане под стража“ да не продължава повече от 2 г. при обвинение за тежко престъпление

https://www.24chasa.bg/novini/article/6357895

Решиха мярката „задържане под стража“ да не продължава повече от 2 г. при обвинение за тежко престъпление

Народните представители приеха на второ четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс, според които мярката за неотклонение „задържане под стража“ в досъдебното производство не може да продължи повече от 2 години, съобщава „Фокус“. Промените бяха приети със 77 гласа „за“ и 42 „против“. Те се отнасят за случаи,

Намериха труп в изгоряла кола

https://www.actualno.com/crime/nameriha-trup-v-izgorjala-kola-news_624377.html

Труп на човек е бил открит в лек автомобил, който е изгорял тази сутрин в село край Петрич, предаде БГНЕС. Инцидентът е станал в село Старчево. Когато огнеборците от Петрич са изгасили автомобила, в него е открито овъглено човешко тяло. Водят се процесуални-следствени действия.

Гьоков: Да се противопоставим на лобирането за скандални промени на трудовото законодателство

http://www.cross.bg/gyokov-zaplati-rabotnitzite-1550208.html

/КРОСС/ „Трябва категорично да се противопоставим на активното лобиране, от много високи места, за скандални промени на трудовото законодателство, насочени към орязване на придобивки и допълнителни защити на работниците и служителите, като например премахване на клас „Прослужено време", премахване на Минимални осигурителни доходи и минимална работна заплата". Това заяви народният представител от „БСП за България" Георги Гьоков от парламентарната трибуна. Според него индустрията в България реализира една от най-високите норми на печалба в Европа, а в същото време плаща най-ниските заплати в ЕС. „В България няма справедливо и достойно заплащане на труда. И на фона на това, има хора, които не получават и тези ниски заплати, независимо, че добросъвестно са изпълнявали трудовите си задължения на работните си места", посочи той. По неговите думи, умишлено или не, това неизплащане на заплати създава сериозни проблеми в трудовите отношения и е с голяма социална значимост. Според него е разбираемо и е възможно- един работодател да изпитва временни трудности и да не може да изплати в уговорения срок заплатите, което не значи, че трябва да влезе в затвора. „Но трябва да е категорично ясно, че тези временни затруднения не трябва в никакъв случай да са за сметка на работниците и служителите", подчерта народният представител

Вижте убития Данаил Божилов (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6357893

Вижте убития Данаил Божилов (Снимки)Убитият в Пловдив бизнесмен Данаил Божилов е завършил академично гребане в спортното училище на ЦСКА. Той е на 43 години, родом от Дупница, но от десетина години живеел в Пловдив. От прокуратурата заявиха, че развивал дребен бизнес като собственик на соларно студио.  Божилов живеел в пловдивския район "Тракия" и всяка сутрин разхождал своето куче,

Младеж развя знамето на СССР на проява на Тръмп в Охайо (видео)

https://offnews.bg//sviat/mladezh-razvia-znameto-na-sssr-na-proiava-na-tramp-v-ohajo-video-661413.html

Младеж развя знамето на СССР на политическа проява на американския президент Доналд Тръмп в щата Охайо. 

Инцидентът беше показан на живо по американските телевизии. 

Отначало демонстрант издигна плакат с надпис "Тръмп и Пенс трябва да си ходят". Той беше нападнат от поддръжниците на Тръмп и беше изведен от охраната. 

"Откъде, по дяволите, се взе този", беше коментарът на Тръмп, цитиран от РИА Новости. 

Малко след това втори участник развя знамето на СССР. Намиращите се около него поддръжници на американския президент измъкнаха знамето от ръцете му, след което той отново беше изведен от охраната. 

"Той е млад, трябва да отиде при майка си - ще си има проблеми. Обзалагам се, че майка му е гласувала за нас", посочи Тръмп след акцията, а думите му бяха посрещнати с възгласи и ръкопляскания. 

Демонстрацията идва на фона на продължаващото разследване за руска намеса на изборите в САЩ с цел да помогне на Доналд Тръмп да заеме президентския пост.

Сагата "Неймар в ПСЖ" остава във въздуха

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/26/3013356_sagata_neimar_v_psj_ostava_vuv_vuzduha/?ref=rss


Преди ден ПСЖ и "Барселона" разбуниха духовете, като обявиха последователни пресконференции с 30 минути разлика в началния час. Това привлече медийното внимание заради възможността да бъде засегната темата за евентуалния трансфер на Неймар.<br /><br />Малко преди началото на пресконференцията на парижани се разбра, че въпросите, свързани с бразилския нападател, ще бъдат ограничени. На срещата с журналистите присъстваха треньорът Унай Емери и нападателят Единсон Кавани....

„Винаги сух от водата!“ Б. Б.

https://bivol.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d0%b3%d0%b8-%d1%81%d1%83%d1%85-%d0%be%d1%82-%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b1-%d0%b1.html

По сайтовете, който все още смеят да пишат нещичко без дитирамби за “Партията – това съм Аз!” на Пожарникаря – Слънце, се чете, че някакъв си Живко Мартинов, депутат бил, преджобил бизнесмен от Добрич за четири тона суджук, както и 60 килограма телешка пастърма и филе „Елена“. Щял да ги дава на Бойко, щото, разбираш […]

Парламентът прие оставката на Живко Мартинов

http://frognews.bg/news_138943/Parlamentat-prie-ostavkata-na-Jivko-Martinov/

Парламентът прекрати предсрочно пълномощията на депутата от ГЕРБ Живко Мартинов. Оставката му бе приета със 170 гласа „за”, 3 „против” и 7 „въздържал се”.

Дженифър Лопес блесна с прозрачна рокля на рождения си ден (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6357858

Дженифър Лопес блесна с прозрачна рокля на рождения си ден (Снимки)Певицата Дженифър Лопес вдигна пищен купон за 48-ия си рожден ден. Красавицата го отпразнува в нощен клуб в Маями. Както повелява традицията, на партито имаше и шестетажна торта, на която бе изписано името й, предаде Нова тв. Лопес показа сексапил и страхотно тяло. Дженифър беше облечена с прозрачна къса рокля с гол гръб.

Приеха промени в Кодекса на труда, защитаващи работниците и служителите в случаите на неизплатени заплати

http://www.moreto.net/novini.php?n=356250

Депутатите приеха промени в Кодекса на труда, предоставящи допълнителна защита на работниците в случаите на неизплатени заплати, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Законопроектът е внесен от всички парламентарни групи. „За“ промените на първо четене гласуваха 138 народни представители, „против“ - 0 , „въздържали се“ - 1, с което те бяха приети.

Задържаха за постоянно биячите от бара в Созопол

https://www.24chasa.bg/novini/article/6357885

Задържаха за постоянно биячите от бара в СозополРайонен съд – Бургас определи да бъде взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо петимата обвиняеми – Георги Д., Георги Н., Димитър Х., Пламен Р. и Красимир А., за извършено хулиганство в бар в гр. Созопол. Това съобщиха от пресцентъра на Районния съд в Бургас . Досъдебното производство е образувано на 23.07.2017 г.

ЕС: "Хамас" остава в списъка на терористичните групи

https://www.actualno.com/europe/es-hamas-ostava-v-spisyka-na-teroristichnite-grupi-news_624373.html

Върховният съд на ЕС потвърди решението на блока да остави ислямисткото движение "Хамас" в черния си списък за тероризъм. Така бе отхвърлена жалбата на палестинската група да бъде отстранена от листата. По този начин бе отменено и решението от 2014 г., според което организацията трябваше да бъде извадена от списъка на Брюксел с терористични организации. "Хамас" е считана за терористична организация от САЩ, ЕС и Израел, а много от лидерите й са обект на санкции. Снимка: Архив

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване