Бургаски полицаи удариха готвачи на пико, намират 40 гр. "пресен" наркотик в тавичка (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6371714

Бургаски полицаи удариха готвачи на пико, намират 40 гр. "пресен" наркотик в тавичка (Снимки)Бургаски полицаи удариха готвачи на пико, като в апартамент, превърнат в нарколаборатория намериха 40 грама току-що произведен наркотик в тавичка. Освен пико са открити и 10 грама канабис, както и прекурсори за производство на дрогата. До разбиването на поредната домашна нарколаборатория се стигне след спецакция на полицията на 1 август в ж.к.

Частният сектор в САЩ е създал 178 хил. нови работни места през юли

http://econ.bg/Новини/Частният-сектор-в-САЩ-е-създал-178-хил-нови-работни-места-през-юли_l.a_i.746595_at.1.html

Проучване на компанията Automatic Data Processing Inc. (ADP) отчете нарастване със 178 000 на работните места, разкрити от частния бизнес в САЩ през...

ИДИЛ пое отговорност за атентата в афганистанската джамия

https://www.actualno.com/asia/idil-poe-otgovornost-za-atentata-v-afganistanskata-djamija-news_625627.html

„Ислямска държава” пое отговорност за самоубийствения атентат вчера срещу шиитска джамия в Афганистан. Афганистанските власти съобщиха по-рано, че 30 поклонници, включително деца, са убити, а 64 ранени, когато въоръжени мъже застреляли охраната, нахлули в сградата и открил огън по богомолците. Те хвърлили няколко гранати, след което се взривили.

Руската валута се срина, еврото вече струва над 72 рубли

http://frognews.bg/news_139438/Ruskata-valuta-se-srina-evroto-veche-struva-nad-72-rubli/

Руската рубла понижи стойността си спрямо еврото на безпрецедентни нива от близо година, като на Московската фондова борса едно евро се търгува за 72,007 рубли. Това съобщи ТАСС, като се позова на информация от Московската валутна борса.

Туристите, които промениха историята от глупост

https://offnews.bg//offtopic/turistite-koito-promeniha-istoriata-ot-glupost-661924.html

"Какво се случва в някои хора, когато пътуват далеч от дома? Правят си селфита, драскат и оставят следи след себе си, унищожавайки безценни артефакти. Където и да отидете по света, не бъдете като тях."

Мег Бътлър

Примерите, които ще видите в следващите редове са подбрани от "Insider" и определено ще ви накарат да помислите върху думите на Бътлър. Те показват туристи, чието любознание и любопитство е премесено с голяма доза глупост и ексцентризъм, а резултатът в някои случаи е плачевен. 

1. Голите хора на Мачу Пикчу

"Не се разголвай тук" - това е важно допълнение към правилата в Мачу Пикчу. Апелът в момента се отпечатва на гърба на всеки билет за посещение на един от най-известните туристически обекти в света. 

Снимка: Shutterstock / Anton Ivanov

Перуанските власти не знаят как Мачу Пикчу стана известна дестинация за "гол туризъм", но се стремят да прекратят странната мода. Служителите в парка са виждали толкова много голи дупета зад гърба си, че официално са означили голотата на мястото като "заплаха" за културното наследство.

2. Британските деца 

FenlioQ/Shutterstock

В продължение на хилядолетия децата са работели умело, за да докажат, че е много трудно да има хубави и скъпи неща, когато са наоколо. Неотдавна те се запътиха към Британския музей, където се нахвърлиха на гърдите на 3500-годишния бюст на една египетска кралица, качваха се върху артефактите и дори си хвърлиха боклука в саркофаг.

В интерес на истината, дори и възрастни са били улавяни в злоупотреби с експонатите на музея, а в резултат сега красивите египетски съкровища на Британския музей могат да се видят само зад стъкло, където са в безопасност от ръцете на малките и големи британски туристи.

3. Португалският кралеубиец 

Ако скоро сте пътували до красивата жп гара Rossio в Лисабон, Португалия, най-вероятно сте виждали празната ниша между арките на входа. Ако сте ходили по-отдава най-вероятно сте видели, че в нишата се е помещавала красивата статуя на цар Дом Себастиао от 16. век. 

ribeiroantonio/Shutterstock

Статуята на португалския монарх повече няма да може да се види, тъй като "креативен" турист реши да се снима с нея, покатервайки се върху статуята. Скулптурата обаче не издържа на тежестта на туриста, пада и се чупи на парчета. 

4. Да счупиш пръст на 600-годишна статуя

vvoe/Shutterstock

55-годишен хирург със сигурност имаше "кофти ден", когато реши да се протегне и да докосне 600-годишна статуя на Дева Мария, за да види кои ръце са по-големи - неговите или нейните. В ентусиазма си той счупи пръст на безценната статуя и бе арестуван пред жена си и децата си.

5. Феновете на Колизеума

Shutterstock/Viacheslav Lopatin

Посетителите на Колизеума в Рим пишат по стените му от векове. След около две хилядолетия туристическата традиция трябваше да бъде прекратена с крути мерки, тъй като Италия вложи 35 млн. евро в реставрацията на един от най-посещаваните си туристически обекти. Ако решите да напишете името си или нещо друго, ще бъдете арестувани и глобени с 20 хил. долара - както футболистът Благой Георгиев.

6. Това се казва да си вземеш сувенир

Annu Kostiainen/Shutterstock

Ако пътувате до Великденския остров може да забележите, че на една от известните моаи статуи и липсва част от ухото. За това може да благодарите на един финландски турист, който се приближи до високата каменна статуя с дължина 13 фута и счупи част от ухото и за сувенир. Полицията арестува туриста и му наложи глоба от 18 000 долара.

7. Да "подобриш" картина 

Невероятното туристическо поведение достигна нови стойности през 2012 г., когато турист отиде в лондонската галерия "Тейт", прекрачи преградата пред картината "Черно върху кестеняво"на Марк Ротко от 1958 г.  и с графити спрей написа: "Потенциалeн образец на жълтенизма". 

Какво ли означава това? Трудно е за разбиране, но е част от личната философия на изкуството на вандала, който реши да "подобри" произведение за милиони долари. Действията му струваха две години в затвора - точно толкова, колкото бе нужно на реставраторите да възстановят картината в автентичен вид.

Илиана Раева кръсти внучката (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6371777

Илиана Раева кръсти внучката (Снимки)"ЧЕСТИТО СВЕТО КРЪЩЕНИЕ! ХРИСТИЯНКА ИЛИАНА! Днес е Илинден постарому! Днешният ден избрахме за кръщене на малката ни вълшебница Илиана! Нека Христовата Сила и Вяра я закрилят по пътя и, а Св. Пророк Илия и дари част от Божествения си Огън! Вяра, Любов, Истина, Доброта, Здраве, Красота, Смелост, Устойчивост и Мъдрост за малката ни Християнка Илиана

Спектакълът "Майка" е акцентът в програмата на юбилейната One Dance Week

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/08/02/3017874_spektakulut_maika_e_akcentut_v_programata_na/?ref=rss


Спектакълът "Майка" на белгийската танцова компания Peeping Tom е акцентът в юбилейното 10-о издание на фестивала One Dance Week в Пловдив. То ще се състои между 23 септември и 15 октомври, съобщават организаторите от фондация "Едно".<br /><br />"Майка" е вторият спектакъл от "семейната трилогия" на компанията, известна със сценографиите си, пресъздаващи много конкретни, реалистични (и клаустрофобични) пространства и интереса си към...

Борисов: Огромни инвестиции идват в България, завод след завод се строи (Стенограма)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6371774

Борисов: Огромни инвестиции идват в България, завод след завод се строи (Стенограма)Всеки ден работа! Просто нямаме алтернатива, няма по-добри от нас и всеки ден трябва максимално да се доказваме и да си изпълняваме програмата. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание, на което беше приета Програмата за управление на правителството на Република България за периода 2017-2021 г.

БАБХ провери 600 обекти по морето

http://frognews.bg/news_139437/BABH-proveri-600-obekti-po-moreto/

За седмица инспекторите към отделите Контрол на храните към Българската агенция по безопасност на храните извършиха 2326 проверки, 580 от които по българското Черноморие.

Археолози откриха неизвестна църква в средновековния град Червен

http://www.mediapool.bg/arheolozi-otkriha-neizvestna-tsarkva-v-srednovekovniya-grad-cherven-news267455.html

Неизвестна до момента църква, която не е фигурирала в плановете на средновековния град Червен, откриха археолозите от Регионалния исторически музей-Русе, предаде агенция БГНЕС в сряда. Това е шестнадесетият храм на територията на митрополитския център от времето на Второто българско царство, като досега са проучени две митрополитски и 13 енорийски църкви. Новооткритата църква е от ХІV век и е разположена от едната страна на крепостната порта, с ширина от 6 метра и вероятна дължина 13 метра. Размерите и начинът на градеж я отвеждат сред най-представителните храмове на територията на средновековния град. От северната страна на църковната постройка, както и в нейната вътрешност, се разкриват четири гробни камери. Разкрити са множество фрагменти от стенописи в разнообразни цветови нюанси, които някога са украсявали стените на постройката. Първоначално данните са били, че на това място има крепостна стена с кулоподобно съоръжение, разказват археолозите Светлана Великова и Стоян Йорданов. "До този момент от църковната сграда сме открили входа, нейната притворна част и част от основното помещение на църквата, което се нарича наос. Стенописите представят разнообразни цветови решения, като в повечето случаи засега имаме графични изображения и флорални мотиви. Последните дни открихме и стенописи, които имат графити по тях, но специалисти ще ни кажат повече за надписите. Друго интересно са конструктивните решения, които средновековните майстори е трябвало да вземат, тъй като имаме естествена денивелация на терена. Можем да видим на място как в тази входна част те са внедрили скалата в самата сграда, имаме изсечени стъпала и са използвали скалата за подова настилка“, разказва Светлана Великова. Стоян Йорданов обясни, че до момента само в 3-4 църкви от всички 16 има открити стенописи, а с повече късмет може да се окаже, че ще се покаже и името на църквата. В тазгодишните разкопки на терена край русенското село Червен отново участват студенти от Великобритания и български доброволци.

Райфайзенбанк: Предстои ускоряване на гражданското и инженерното строителство

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/raifaizenbank-predstoi-uskoriavane-na-grajdanskoto-i-injenernoto-stroitelstvo-244125/

Ръстът на индустриалното производство се определя от растящите разходи за придобиване на дълготрайни активи в промишлеността и засиленото доверие в сектора

Райфайзенбанк: Предстои ускоряване на гражданското и инженерно строителство

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/raifaizenbank-predstoi-uskoriavane-na-grajdanskoto-i-injenerno-stroitelstvo-244125/

Ръстът на индустриалното производство се определя от растящите разходи за придобиване на дълготрайни активи в промишлеността и засиленото доверие в сектора

Ант. Василева за Фрог: Българи тръгват за зелен хайвер в чужбина

http://frognews.bg/news_139430/Ant-Vasileva-za-Frog-Balgari-tragvat-za-zelen-haiver-v-chujbina/

Има случаи, в които българи са подведени по обяви за работа в чужбина и на практика стават жертва на трудова експлоатация в страни от Европейския съюз. Да, можем да кажем, че някои българи, и то не малко, ги пращат за зелен хайвер в чужбина. Отнася се с най-голяма сила за хората, които търсят сезонна работа в Западна Европа и Гърция. Това казва за Фрог нюз Антоанета Василева от фондация ”Асоциация Анимус”.

Новият в Лудогорец почерпи с 30 бутилки уиски

https://offnews.bg//futbol/noviat-v-ludogoretc-pocherpi-s-30-butilki-uiski-661930.html

Щедър човек се оказа новото попълнение на Лудогорец - полякът Яцек Горалски. Пред медии в родината си халфът не скри, че е доволен от контракта с хегемона. Той не е пропуснал да почерпи и бившите си съотборници от Ягелония.

При последното посещение в съблекалнята на стария си клуб, 25-годишният футболист пристигнал с 30 бутилки марково уиски, които подарил на футболистите и щаба на тима.

"Исках да благодаря на треньора Михал Пробеж и на неговите асистенти. Именно той ме направи футболист, а знам, че не му беше лесно", споделя Горалски пред Onet.pl, цитиран от bTV.

Според медиите в Полша, не малка роля в трансфера са изиграли и финансовите условия, предложени от Лудогорец. Трансферната сума на халфа е 1,5 млн. евро. За сравнение, той преминава в "Яголония" през 2015 г. срещу 100 хил. евро.

Заплатата на поляка при разградчани пък ще бъде 5 пъти по-висока от тази в бившия му клуб. В новия му договор са включени още луксозна кола и апартамент, споделя той.

"Прекарах две страхотни години в "Ягелония". Благодаря на феновете за тях! Но просто не може да откажеш на отбор, играл в групите на Шампионската лига и спечелил титлата на страната 6 пъти подред", категоричен е Горалски.

Той ще бъде представен в Разград тази вечер преди реванша с Апоел. Полякът може да бъде картотекиран за следващия кръг на турнирите.

Борисов към министрите: Всеки ден работа!

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-kabinet-borisov-3-26169019

Всеки ден работа! Просто нямаме алтернатива, няма по-добри от нас и всеки ден трябва максимално да се доказваме и да си изпълняваме програмата.

Президентът зове за спешно изпълняване на условията от Договора

http://frognews.bg/news_139436/Prezidentat-zove-za-speshno-izpalniavane-na-usloviiata-ot-Dogovora/

Президентът на Република България Румен Радев даде висока оценка на подписания вчера Договор между Република България и Република Македония. Това се казва в съобщение на Прессекретариата на държавния глава.

Президентът зове за спешно изпълняване на условията по Договора

http://frognews.bg/news_139436/Prezidentat-zove-za-speshno-izpalniavane-na-usloviiata-po-Dogovora/

Президентът на Република България Румен Радев даде висока оценка на подписания вчера Договор между Република България и Република Македония. Това се казва в съобщение на Прессекретариата на държавния глава.

Борисов: Управленската програма трябва да се изпълнява всеки ден

http://www.moreto.net/novini.php?n=356741

Всеки ден работа! Просто нямаме алтернатива, няма по-добри от нас и всеки ден трябва максимално да се доказваме и да си изпълняваме програмата. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание, на което беше приета Програмата за управление на правителството на Република България за периода 2017-2021 г.

Затвориха 8 хранителни обекта във Варна, изхвърлят над 300 кг храна

http://www.cross.bg/hranitelni-drygi-hranite-1550927.html

/КРОСС/ Само за последната седмица Агенцията по храните е затворила осем хранителни обекта на територията на Варна, като седем от тях са заради лоша хигиена, а един въобще не е бил регистриран и е работел незаконно. Около 600 проверки са направени по българското Черноморие през последните дни, уточняват от Агенцията по храните, цитирани от БНР. Инспекторите са иззели и насочили за унищожаване над 300 кг месо, риба и други храни. При проверките в други части на страната са конфискувани близо 1 тон хранителни продукти заради неправилно съхранени и изтекъл срок на годност.

Dow прекоси границата от 22 хил. пункта за първи път

http://www.investor.bg/sasht/337/a/dow-prekosi-granicata-ot-22-hil-punkta-za-pyrvi-pyt-244142/

Индексът на сините чипове получи подкрепа от книжата на Apple, които поскъпнаха с близо 6 на сто по време на предварителната търговия

Турция арестува две българки, пренасяли наркотици за Европа

http://frognews.bg/news_139435/Turtsiia-arestuva-dve-balgarki-prenasiali-narkotitsi-za-Evropa/

Две българки са арестувани в Турция при спецоперация за разбиване на голяма нарко банда, която пренасяла хероин за Западна Европа по така нар. „Балкански лъч на дрогата“.

Италианският парламент разреши военноморска мисия в либийски води

//dariknews.bg/novini/sviat/italianskiiat-parlament-razreshi-voennomorska-misiia-v-libijski-vodi-2040437

Италианският парламент даде разрешение за започване на военноморска мисия в териториалните води на Либия, която да окаже техническа подкрепа на либийската брегова охрана в борбата срещу тра

Норвежка антиимигрантска група сбърка автобусни седалки с жени с бурки

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/02/3017866_norvejka_antiimigrantska_grupa_sburka_avtobusni/?ref=rss


<br /><br />Норвежка антиимигрантска група стана за смях, след като нейни членове бурно се възмутиха от публикувана във "Фейсбук" снимка на автобусни седалки... които взели за жени с бурки.<br /><br />Снимката е била в пусната в интернет на шега от журналиста Йохан Слотавик. Той казва пред норвежкия сайт Nettavisen, че е искал "да види как възприятията на хората се влияят от реакцията на другите около тях. В крайна сметка доста се смях".<br...

Турция назначи нови главнокомандващи на трите си въоръжени сили

https://www.24chasa.bg/novini/article/6371702

Турция назначи нови главнокомандващи на трите си въоръжени силиТурция назначи днес нови главнокомандващи на сухопътните, военновъздушните и военноморските сили, малко повече от година след неуспешния опит за преврат, пише вестник Hurriyet, цитирано от "Фокус". Това беше решено по време на ежегодната среща на Висшия военен съвет на Турция. Освен това стана ясно,

Ден на отворени врати в Център за управление на трафика в Пловдив

http://www.cross.bg/plovdiv-ypravlenie-tzentur-1550926.html

/КРОСС/ На 4 август (петък) от 11,00 ч. НКЖИ организира Ден на отворени врати в Център за управление на трафика в гр. Пловдив. Главният диспечерски център обхваща център за визуализация, супервизия и контрол на движението и на съоръженията по осигурителната техника за жп линията Пловдив - Свиленград. Това е единственият в страната център с изградена компютърна централизация за управление на автоматиката на жп гарите. В участъка е въведена и Европейска автоматизирана система за управление на влаковете (ERTMS), която включва система за контрол на трафика (ETCS), ниво 1 и телекомуникационна система (GSM-R). Функционират и системи за контрол на състоянието на подвижния състав, както и SCADA за управление на системите за енергозахранване. В диспечерския център в Пловдив от едно работно място може да се управляват до 25 гари и 350 стрелки. В момента един влаков диспечер в Пловдив управлява всички гари от Крумово до Свиленград (общо 12 гари). Предстои и неговото разширяване с финансиране по ОПТТИ за управление на гарите по направлението Пловдив-Бургас. Внедрената пълна система за осигуряване на движението на влаковете и диспечерската сигнализация е същата, която се използва във високоскоростните железници в редица европейски страни. Посетителите ще могат да се запознаят в реално време с работата на влаковите диспечери. Сградата на Центъра е със специален режим на достъп, затова всеки желаещ да го разгледа трябва да носи документ за самоличност

Съдът отхвърли молбата на Ахмед Муса, остави го в ареста

https://www.24chasa.bg/novini/article/6371723

Съдът отхвърли молбата на Ахмед Муса, остави го в арестаОкръжният съд в Пазарджик отказа да уважи молбата на Ахмед Муса Ахмед за изменение на мярката му за неотклонение от "задържане под стража" в по-лека, съобщи „Фокус“. Посочените от защитата на Ахмед мотиви, че близките му имат здравословни проблеми и е необходимо неговото излизане от ареста, за да може да им помага, не бяха уважени от съда.

Метрото получи годишна държавна субсидия от 15 млн. лв. за третия лъч

http://www.mediapool.bg/metroto-poluchi-godishna-darzhavna-subsidiya-ot-15-mln-lv-za-tretiya-lach-news267454.html

Държавата отпусна годишната субсидия за изграждането на метрото на Столична община. Сега тя е 15 млн. лв. и средствата се използват за съфинансирането на строящия се трети лъч на метрото от Малък градски театър "Зад Канала" през центъра, Красно село и Овча купел до околовръстното на Горна баня. Над 80% от средствата се осигуряват от еврофондовете. Обикновено годишно Столична община получава между 10 и 20 млн. лв. за метрото. "Това е едно изключително съоръжение, един подземен град строим пред дишаща и работеща близо двумилионна столица. Изграждането на метрото като капацитет на строителство е след строителство на ядрена централа", заяви премиерът Бойко Борисов преди началото на правителственото заседание. Премиерът изрази и задоволството си от хода на строителството на третата линия. "За радост българските архитекти, инженери, фирми, изпълнители, проектанти се справят изключително добре", каза Борисов. Първата част от нея, която минава през центъра – от Малък градски театър "Зад Канала" до Красно село, трябва да бъде пусната в експлоатация през есента на 2019 г. Преди дни започна работата и по отсечка от Овча купел до околовръстното шосе. Третият лъч на метро ще се ползва от 170 000 души дневно, а заедно с останалите два подземната железница ще обслужва до половин милион пътници дневно. Това показват изчисленията на експерти, съобщиха от пиар компания, обслужваща Столичния метрополитен. Ефектът ще е минимум 45 хиляди автомобила дневно по-малко трафик по софийските улици. Това означава намаление с 90 хиляди тона годишно на вредните газове, отделяни в атмосферата и поне 22 на сто по-малко пътни инциденти, се казва в съобщението. Решението да се строи метро в София е от края на 60-те години на ХХ век - столетие след като първата "подземна железница" вече е тръгнала в Лондон през 1863 г. Първият участък от Люлин до ул. "Опълченска" – 5 станции с дължина 6.5 км, бяха пуснати по времето на столичния кмет Стефан Софиянски – януари 1998 г. Тогава метрото се строеше чрез заем, плащан от Столична община. Ускореното строителство на подземната железница стана с помощта на европейските фондове след влизането на страната ни в ЕС. Общинското дружество "Метрополитен", начело със Стоян Братоев, беше винаги готово с проектите, което доведе до отпускането на допълнителни средства за изграждането на метрото, за да не се загубят европарите. Железопътните и пътни магистрали, както и водните проекти – драгирането на Дунав, не се справят така добре с усвояването на европарите. През настоящия програмен период е на път да се случи същото. Общо инвестицията от еврофондовете възлиза на около 1 млрд. евро. До момента са построени две линии на метрото с обща дължина 40 километра с 35 станции. От тях 21 от спирките и 21 километра са съфинансирани от Европейския съюз през първия програмен период. Строящата се трета линия струва 500 млн. евро, като 341 млн. евро от тях са от еврофондовете. Останалите се осигуряват от заеми, държавния и общинския бюджет. След пускането на линията ще бъдат открити 600 постоянни работни места.

Изложението COPI’S бележи засилен международен интерес

https://www.actualno.com/business/izlojenieto-copis-beleji-zasilen-mejdunaroden-interes-news_625618.html

Шестото издание на специализираното изложение за печатни и рекламни комуникации COPI’S, което ще се проведе в Интер Експо Център в София от 2 до 4 октомври 2017 г., отбелязва значителен международен интерес. Два месеца преди началото на събитието 80% от изложбените площи на еди

С Призма на море

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6371654

С Призма на мореОще едно вълнуващо тимбилдинг събитие на платформата Дибла Дори в разгара на сезона на отпуските екипът на платформата Дибла не спира да търси начини да повишава знанията и уменията на членуващите в нея дизайнери, да събира и сплотява колектива от творци и фирми производители, срещайки ги чрез мащабните събития, конкурсите,

Полша търси начини да изиска от Германия да изплати следвоенни репарации

https://www.24chasa.bg/novini/article/6371724

Полша търси начини да изиска от Германия 
да изплати следвоенни репарацииПолша търси начини да изиска от Германия да й плати репарации за понесените щети от окупацията през Втората световна война. Това заяви днес депутатът от управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) Аркадиуш Млинарчик, цитиран от Асошиейтед прес. По думите му ПиС е възложила на изследователската служба към полския парламент да подготви анализ

Ограничават движението по две вътрешни улици в Асенoвград

https://www.actualno.com/asenovgrad/ogranichavat-dvijenieto-po-dve-vytreshni-ulici-v-asenovgrad-news_625617.html

Временна промяна в организацията на движението отново предстои в Асеновград. Основните изменения ще бъдат в района на ОУ „Христо Ботев” и детска градина „Бако Динчо”, а причината е осъществяването на дейности по проекта за Водния цикъл. От 05.08.17 г. /събота/ до 08.08.

"Евровизия" промени правилата за конкурса

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/08/02/3017772_evroviziia_promeni_pravilata_za_konkursa/?ref=rss


Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) е променил правилата за провеждане на конкурса "Евровизия". След инцидента с блокирания достъп до Киев на тазгодишната представителка на Русия от EBU препоръчват на участващите страни да не включват в делегациите си лица, на които е забранено да посещават страната домакин.<br /><br />Порталът Esctoday, разпространяващ информация за "Евровизия", допълва, че след гафа с Юлия Самойлова в разпратеното писмо се казва...

Виж санирания блок на Петър Дечев от Благоевград, изпрати снимки, спечели 13 000 лв

https://www.24chasa.bg/novini/article/6371602

Виж санирания блок на Петър Дечев от Благоевград, изпрати снимки, спечели 13 000 лвПристигат още снимки на санирани блокове от цялата страна, във връзка с инициативата на "24 часа" - "Покажи санирания блок - ще има щедри награди и за съседите".  "Здравейте! Реших да ви изпратя снимки на нашия саниран блок в Благоевград, ж.к.''Еленово'', бл.6. За съжаление на един съсед му запалиха колата,

Фланелката на Тоти потегли към космоса от Куру

https://offnews.bg//izvan-terena/flanelkata-na-toti-potegli-kam-kosmosa-ot-kuru-661928.html

Екипът на Франческо Тоти от прощалния му мач за Рома беше изстрелян към космоса.  Това съобщи сайтът на римския гранд. 

Свещената за "романистите" фланелка беше качена на ракетата "Вега", която служи като носител на спътници. Уникалното събитие се състоя в космодрома Куру във Френска Гвиана днес.

По този начин Рома подчерта изключителната си признателност към футболиста, който остана верен само на един клуб.

40-годишният Тоти се прости с Рома при успеха 3:2 над Дженоа в последния кръг на миналото първенство. Юношата на "вълците" дебютира за първия тим през вече далечната 1993 година!

През това време записа над 700 мача, в които заби 306 гола. Легендата е и световен шампион с Италия през 2006 година.

500 килограма тютюн без бандерол намериха полицаи при акция във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=356706

500 килограма тютюн без бандерол намериха при акция полицаи във Варненско, съобщиха от МВР за Moreto.net. Край село Аврен ченгетата се натъкнали на фургон, приспособен за нелегално съхранение и обработка на тютюна. В момент на рязане са задържани трима мъже: А.

Удостоиха Григор Димитров със званието "Почетен гражданин на Червен бряг"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6371699

Удостоиха Григор Димитров със званието "Почетен гражданин на Червен бряг"Тенисистът Григор Димитров е удостоен със званието "Почетен гражданин на Червен бряг" по решение на местния Общински съвет, съобщиха от общината. Решението за удостояването е взето на заседание от 5 септември 2014 година. Поради непрекъснатите ангажименти на световноизвестния тенисист и невъзможността му да присъства лично,

Газова бутилка уби най-малко един човек в Гложене (обновена)

http://www.cross.bg/kushta-informatziya-imali-1550925.html

/КРОСС/ Пети час гасят пожар, обхванал къща в тетевенското село Гложене около 11 часа преди обяд. Пламъците тръгнали след взрив на голяма газова бутилка, казаха съседи на пострадалото семейство пенсионери. Починала е жена на 75 години, която е опитала да влезе, за да спаси покъщнината. Най-вероятно се е задушила. Първоначалната информация беше, че нейният мъж - на 75 г., е починал, а жената е откарана в болинаца. Засега не става ясно дали мъжът наистина също е загинал, като се очаква официално потвърждение и от полицията. Огнеборците се опитват да пресекат пътя на стихията, за да не пламне съседна къща, долепена до горящата. Възможно е да има още жертви. Семейството живеело само, имали две дъщери - едната в Тетевен, другата в Троян. По информация на съседите двамата са имали гости.  

Газова бутилка уби най-малко един човек в Гложене

http://www.cross.bg/imali-kushta-glozhene-1550925.html

/КРОСС/ Пети час гасят пожар, обхванал къща в тетевенското село Гложене около 11 часа преди обяд. Пламъците тръгнали след взрив на голяма газова бутилка, казаха съседи на пострадалото семейство пенсионери. След адския гръм загинал мъжът на около 75 години, а жена му, на 74 г., била откарана в болница. Информацията не бе официално потвърдена от полицията, тъй като още не е извършен оглед на мястото на трагедията. Огнеборците се опитват да пресекат пътя на стихията, за да не пламне съседна къща, долепена до горящата. Възможно е да има още жертви. Семейството живеело само, имали две дъщери - едната в Тетевен, другата в Троян. По информация на съседите двамата са имали гости.  

Биткойн вече си има клонинг

http://www.mediapool.bg/bitkoin-veche-si-ima-kloning-news267453.html

Най-популярната в света криптовалута от 1 август е разделена на класически биткойн (Bitcoin) и биткойн кеш (Bitcoin Cash). Това е резултат от спора за актуализациите, които трябваше да увеличат скоростта на обработка на транзакциите, тъй като в момента платежната система обхваща много операции и е станала твърде скъпа и бавна. ББС отбелязва, че решението за разделянето на криптовалутата ще засегне пазар, чиито обеми се оценяват на десетки милиарди долари. Стойността на биткойн кеш възлиза на 467 щатски долара, а на класическия биткойн – около 2696 долара. Само за един ден търговията пазарната капитализация на новата криптовалута достигна до 7.3 млрд. долара. За класическия биткойн тя надхвърля 44 млрд. долара. Биткойн е електронно средство за разплащане, чиято концепция е публикувана през ноември 2008 г. от Сатоши Накамото. С виртуалната валута, която няма физическа форма и се съхранява в електронно портмоне, могат да се плащат стоки и услуги, но местата, където се приема тя засега са относително малко. Биткойни може да се купят срещу обикновени пари на борсите или от други притежатели. Нови биткойни попадат на пазара в резултат на т. нар. добив, който е сложен процес на изчисления на математически задачи. До преди няколко години биткойни можеше за "копае" всеки ползвател на валутата, но сега процесът изисква повече компютърна мощност и ресурси, което доведе до създаването на "миньорски" общества, пише ББС. "Миньорите" могат да получават нова криптовалута като възнаграждение за това, че обезпечават работата на биткойните. На практика те са тези, които при разплащане с биткойни през системата потвърждават транзакцията. Одобряването трябва да се даде от всички миньори, за да се потвърди, че не става въпрос за фалшификат. Тъй като информацията за заявеното плащане е електронна и криптирана и отива до множество компютри, става въпрос за тежка обработка на данни. Реално вече на всеки десет минути постъпва плащане за одобряване, а сегашната система означава мудна обработка заради ограничение за размера на изпращаните данни. През май 2017 г. положението силно се влоши и някои ползватели се оплакаха, че им отнема по няколко дни потвърждаването на транзакцията. Принципно те могат да ускорят плащането, ако платят по-висока комисионна на "миньорите", но това е работещ вариант при плащане на големи суми, но не и на малки сметки. Така в обществото на "миньорите" настана разкол, тъй като някои от тях смятат, че трябва да се премахне лимита за обема на данните, което според тях ще разтовари системата и ще намали комисионните за обработка на транзакциите. Според други обаче това не е работещо, тъй като за одобрението ще трябват все по-големи и все по-големи компютърни мощности и така по-малките "миньори" да бъдат изхвърлени от бизнеса и системата да се окаже под контрола на крупни организации, което противоречи на самата идея за децентрализирана криптовалута. Така се стига до отделянето на група разработчици, които под ръководството на бившия компютърен инженер на Фейсбук Амори Сечета, обявиха пускането на биткойн кеш. На практика това е същата криптовалута, но с увеличен осем пъти обем на данните за одобрение на транзакцията. Каква ще е вътрешната конкуренция между биткойна и неговия клонинг ще зависи от това колко "миньори" ще се включат в добива на тази криптовалута, привлечени от перспективата да изкарат възможно повече пари от ранното включване в добива й. Според повечето експерти влиянието на биткойн кеш няма да е голямо, но е не е изключено в началото курсът на традиционната криптовалута да се колебае. Например на 1 август биткойн се разменяше за 2900 долара, но цената падна с близо 200 долара след пускането на клонинга.

Спас Русев развежда Роси на "Герена", италианецът с едни гърди пред Грант

https://www.24chasa.bg/sport/article/6371683

Спас Русев развежда Роси на "Герена", италианецът с едни гърди пред ГрантДелио Роси, който преговаря за треньорския пост на "Левски", бе разведен из стадион "Георги Аспарухов" от собственика на клуба Спас Русев, съобщи Би Ти Ви. Двамата се срещнаха снощи, а според неофициална информация именно 57-годишният италианец е с крачка пред другия кандидат за наследник на Николай Митов - Аврам Грант.

Съдът остави в ареста обвинения за радикален ислям Ахмед Муса

http://www.cross.bg/ahmed-neotklonenie-mysa-1550924.html

/КРОСС/ Окръжният съд в Пазарджик отказа да уважи молбата на Ахмед Муса Ахмед за изменение на мярката му за неотклонение от "задържане под стража" в по-лека, предаде репортер на „Фокус". Посочените от защитата на Ахмед мотиви, че близките му имат здравословни проблеми и е необходимо неговото излизане от ареста, за да може да им помага, не бяха уважени от съда. В определението си съдът посочи, че няма промяна в обстоятелствата, довели до налагането на най-тежката мярка за неотклонение и остави в ареста Ахмед Муса. Той е единственият от 14-те обвиняеми по делото за разпространение идеите на „Ислямска държава" и призив към джихад, който е с мярка "задържане под стража", като останалите са с по-леки мерки за неотклонение.    

Сирийски бежанци протестираха пред германското посолство в Атина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6371681

Сирийски бежанци протестираха пред германското посолство в АтинаСирийски бежанци, блокирани в Гърция, протестираха пред германското посолство в Атина днес заради забавянето на събирането с роднините им в Германия и скандираха "Стига вече чакане!", предаде в. "Катимерини", цитиран от БТА. Около 100 души, сред които и малки деца, проведоха шествие от парламента до посолството,

Най-мощният тайфун за 2017-а изглежда страшен даже от Космоса

http://www.cross.bg/nory-samo-taiifyn-1550923.html

/КРОСС/ Започнал като обикновена тропическа буря в Тихия океан, само за часове „Нору" се превърна в най-мощния тайфун за годината. След 10 дни относително спокойствие, само за няколко часа ветровете му се ускориха значително в края на миналата седмица и бедствието стигна до ураган от 5 степен. В началото на седмицата силата на „Нору" намаля леко, но все още в Япония очакват сериозни щети през уикенда, когато бурята трябва да ги връхлети. Снимки, направени от астронавтите Джак Фишър и Ранди Бресник от борда на Международната космическа станция показват супер тайфуна в действие.  

Българите остават песимисти за икономиката и не вярват на институциите

http://www.investor.bg/evropa/334/a/bylgarite-ostavat-pesimisti-za-ikonomikata-i-ne-viarvat-na-instituciite-244135/

Доверието в ЕС е на най-високо равнище от 2010 г., а мнозинството от европейците са оптимисти за бъдещето на блока

Нов пожар пламна край Бургас, в Изворище огнената стихия е овладяна

https://www.24chasa.bg/region/article/6371615

Нов пожар пламна край Бургас, в Изворище огнената стихия е овладянаЗатвориха пътя между Банево и Изворище, изгорели са вили и оранжерии Огнената стихия в района на бургаското село Изворище вече е овладяна, но е избухнало ново огнище между Изворище и Банево, съобщи пресаташето на полицията Цветелина Рандева. На място са изпратени три противопожарни автомобила. Все още няма данни за точния брой на изгорелите

Турция има нови главнокомандващи на трите рода войски

http://www.cross.bg/tyrtziya-erdogan-novi-1550922.html

/КРОСС/ В сряда Турция назначи нови главнокомандващи на сухопътните, военновъздушните и военноморските сили, малко повече от година след неуспешния опит за преврат, пише вестник Hurriyet. Това беше решено по време на ежегодната среща на Висшия военен съвет на Турция. Освен това стана ясно, че Хулуси Акар ще продължи да ръководи Генералния щаб до 201 9г. Решенията, взети от Съвета, ще бъдат обявени публично след одобрението на президента Реджеп Тайип Ердоган. Срещата бе ръководена от премиера Бинали Йълдъръм. Във встъпителното си слово той подчерта, цитиран от "Дейли сабах", че Турция решително продължава борбата срещу терористичните организации. "Продължаващата нестабилност в държавите до нашата южна граница, липсата на адекватно управление и гражданската война представляват най-голямата заплаха за борбата ни срещу тероризма", поясни министър-председателят и добави, че е изключително важно да продължи изпълнението на проектите за икономическо и социално преустройство. По думите му конституционните промени, одобрени на последния референдум, ще позволят на турската държава да преодолее критичното вътрешно и международно развитие на фона на продължаващия конфликт в региона. Тази вечер се очаква Ердоган да бъде домакин на вечеря с членовете на съвета. Именно военни опитаха да извършат преврата срещу Реджеп Ердоган преди една година. Според закона, действащ до 2013 г

По колко коктейла пие Елизабет II на ден?

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6371580

По колко коктейла пие Елизабет II на ден?Въпреки натоварения си график, английската кралица винаги намира време за питие или по-точно четири на ден, съобщава списание "Таун енд Кънтри". Според списанието, преди обяд кралицата се наслаждава на коктейл от джин и "Дабоннет", сладко червено вино, гарнирани с резенчета лимон и задължително много лед.

Биткойн вече е разделена на две валути

http://econ.bg/Новини/Биткойн-вече-е-разделена-на-две-валути_l.a_i.746592_at.1.html

Най-популярната в света криптовалута от 1 август е разделена на класически биткойн и Bitcoin Cash. Това е резултат от спора за актуализациите, които...

Край на лятото на 22 септември в 23.02 часа

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6371657

Край на лятото на 22 септември в 23.02 часаЛятото приключва на 22 септември в 23.02 часа. Това каза дежурният синоптик Анастасия Кирилова от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН), цитирана от „Фокус“ във връзка с времето до края на лятото. Тя уточни, че тогава настъпва астрономическата есен,

Ирландия иска обединение след Брекзит

http://www.moreto.net/novini.php?n=356731

Ирландска парламентарна комисия, натоварена с разглеждане на въздействието на Брекзит върху Ирландия, представи предложение за намиране на път към мирно обединение, съобщава Би Би Си. Докладът очертава 17 препоръки, към какво трябва да се стреми Република Ирландия в окончателното споразумение между ЕС и Обединеното кралство.

Пуерториканка превърна“Despacito” в тотален хит

http://frognews.bg/news_139434/Puertorikanka-prevarnaDespacito-v-totalen-hit/

Причината за невероятния успех на музикалния хит „Despacito” не е само горещият му ритъм. Вероятно клипът към парчето нямаше да е толкова гледан, ако в него не участваха и горещи красавици. Най-атрактивната сред тях безспорно е 29-годишната пуерториканка Сулейка Ривера, пише Dariknews.bg.

Жителите на "Княжево" и Владая излизат на нов протест в неделя

http://www.cross.bg/nedelya-protest-vladaya-1550921.html

/КРОСС/ Нов протест ще организират жителите на столичния квартал „Княжево" и Владая. Той ще се състои в неделя - 6 август, на Александровския мост в „Княжево" между 18:30 и 19:30 часа, съобщават организаторите. Това ще е третият протест, като последният бе миналата неделя (30 юли) и затвори изхода на София през Владая и съответно международния път Е-79. В протеста си гражданите имат три основни искания към Столична община: 1. Подобряване качеството на обществения транспорт.2. Изграждане на светофар на мястото на "легналите полицаи". 3. Изграждане на улично осветление през Владайското дефиле.

Молдова обяви руския вицепремиер Дмитрий Рогозин за персона нон грата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6371644

Молдова обяви руския вицепремиер Дмитрий Рогозин за персона нон гратаМолдова обяви руския вицепремиер Дмитрий Рогозин за персона нон грата заради изявления, които той направи след осуетено негово пътуване до бившата съветска република, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Решението на молдовското външно министерство беше взето, след като Рогозин заплаши със "специални санкции" срещу молдовски и други служители,

Внимавайте, нова измама прибира солидни суми от фирми

http://frognews.bg/news_139433/Vnimavaite-nova-izmama-pribira-solidni-sumi-ot-firmi/

Българска стопанска камара предупреждава българските компании за активизиране и разнообразяване на измамите на основата на „включване“ в различни европейски и световни фирмени регистри.

Йотова: Внимателно с антикорупционния закон

http://dnes.dir.bg/news/vitzeprezident-shengen-iliana-yotova-anticoruptzionen-zacon-balgarsko-predsedatelstvo-26167403

Трябва да бъдем много внимателни към създаването на единен орган за борба с корупцията, както и към бъдещето функциониране на антикорупционния закон.

Радев също е доволен от Договора между България и Македония

https://www.actualno.com/politics/radev-syshto-e-dovolen-ot-dogovora-mejdu-bylgarija-i-makedonija-news_625613.html

Държавният глава Румен Радев даде висока оценка на подписания вчера Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония. Президентът подчерта, че от днес е отворена нова европейска страница в двустранните отношения. То

Локализираха пожара във фермата край Пловдив, няма опасност за околните сгради (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6371627

Локализираха пожара във фермата край Пловдив, няма опасност за околните сгради (Видео)Пожарът в сеновалите на кравефермата край пловдивското село Поповица е локализиран, няма опасност за околните сгради. Това каза за БТА инспектор Цвятко Дешев, говорител на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Пловдив. На място обаче остават 6-те екипа на противопожарната охрана,

Нова експертиза за мистериозната смърт на Горан Горанов в бургаския затвор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6371579

Нова експертиза за мистериозната смърт на Горан Горанов в бургаския затворБлизките на бившия шампион по борба: Не е инфаркт, бил  е убит Допълнителна съдебно-медицинска експертиза трябва да хвърли светлина за мистериозната смърт на бившия шампион по борба Горан Горанов в бургаския затвор. 33-годишният бургазлия бе открит мъртъв в килията си-изолатор на 25 март т.г. Според данните от аутопсията той е починал от инфаркт,

Семействата с изгорелите къщи в Церковски ще получат помощ от 325 лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6371618

Семействата с изгорелите къщи в 
Церковски ще получат помощ от 325 леваНа двете семейства, чиято къща изгоря при пожара в с. Церковски, община Карнобат, е отпусната еднократна помощ в максимален размер от 325 лв, съобщиха от пресцентъра на Агенцията за социално подпомагане (АСП), цитирани от БТА. Помощта е за посрещане на най-належащите нужди. Веднага след пожара на 26 юли служители на дирекция "Социално подпомагане"

Бебето, родено в самолет, е от Пазарджик

http://frognews.bg/news_139432/Bebeto-rodeno-v-samolet-e-ot-Pazardjik/

Роденото по време на полет българче е от Пазарджик, съобщиха от общината.

5 причини за поскъпването на акциите на Apple

http://www.investor.bg/analizi/262/a/5-prichini-za-poskypvaneto-na-akciite-na-apple-244126/

Позитивна прогноза, възстановяване на продажбите на iPad и Mac и силно представяне на подразделението за услуги са сред факторите

10-те най-големи хотелски вериги в Германия

http://econ.bg/Новини/10-те-най-големи-хотелски-вериги-в-Германия_l.a_i.746590_at.1.html

Германските хотели отбелязаха значително увеличение на продажбите през миналата година, съобщава икономическият вестник Handelsblatt. Зад много от...

Варненци изпратили 404 жалби до омбудсмана от януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=356729

Общо 404 са жалбите от Варна, адресирани до омбудсмана Мая Манолова от 1 януари досега. Според справката за тази година, сигналите от морската столица са 334, а тези от областта - 70, предаде репортер на Moreto.net. Най-много са жалбите, свързани с нарушаване на права на потребителите - 101, следвани от тези за основни права и свободи - 71.

Роси е новият треньор на Левски, огледа Герена

https://offnews.bg//futbol/rosi-e-noviat-trenior-na-levski-ogleda-gerena-661927.html

Бившият треньор на Лацио Делио Роси се запозна току що с базата на стадион "Георги Аспарухов". Това се случва ден след срещата на специалиста със собственика на Левски Спас Русев. 

Той е разгледал стадиона на "сините", както и тренировъчните терени, където играчите се подготвят. 57-годишният специалист е получил доста видеозаписи от последните мачове на 26-кратните шампиони на България.

Това е сигурен знак, че Делио Роси е много по-близо до Левски от Аврaам Грант, но от "Герена" все още чакат окончателно "Да" от имащия над 600 мача в италианския професионален футбол треньор.

Специалистът е водил Салернитана, Фоджа, Пескара, Дженоа, Лече, Аталанта, Лацио, Палермо, Фиорентина, Сампдория и Болоня, като през 2009 година с Лацио печели Купата на Италия.

Делио Роси има изключителен опит, след като в кариерата си има над 600 мача в професионалния футбол на Апенините. Дали ще запише още толкова на Балканите все още не е сигурно.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!

Васко Василев свири в подлеза на СУ?!

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/vasko-vasilev-sviri-v-podleza-na-su-6072210

Снимка с текст "Васко Василев в подлеза на Софийския университет" развълнува и озадачи българите в социалните мрежи

Франция приветства договора между България и Македония

https://www.actualno.com/balkani/francija-privetstva-dogovora-mejdu-bylgarija-i-makedonija-news_625610.html

Франция приветства договора за добросъседство между Македония и България и се надява двете държави да задълбочат диалога и сътрудничеството за стабилността на Балканите. Това се казва в разпространено становище на френското Министерство на външните работи. Франция отд

Катар купува от Италия 7 военни кораба за 5 милиарда евро

https://www.24chasa.bg/novini/article/6371600

Катар купува от Италия 7 военни кораба за 5 милиарда евроКатар сключи днес сделка с Италия за седем военни кораба на стойност 5 милиарда долара, съобщи външният министър на малкото петролно емирство, изолирано от арабските си съседи в Персийския залив, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Министърът на външните работи Мохамед Абдулрахман Ал Тани подписа споразумението с италианския си колега Анджелино

Пазарът "От нашата ферма - с любов за вас" жъне успех (галерия)

https://offnews.bg//obshtestvo/pazarat-ot-nashata-ferma-s-liubov-za-vas-zhane-uspeh-galeria-661926.html

Ежеседмичният фестивал "От нашата ферма - с любов за Вас", който се провежда в София бул. "Христо Ботев" 55, жъне успех вече месец.

Всяка сряда от 12 часа до началото на ноември малки производители предлагат плодове, зеленчуци, хлебни изделия, мед, сирене и сладка собствено производство.

Всички те са регистрирани по Наредба 26 на МЗХ за преработка във фермата и преки продажби. Повечето от земеделците споделят, че се занимават с бизнеса си от поне 5 години, а голяма част са го наследили от родителите си. Голяма част от тях не получават държавни субсидии поради изискването за голяма реколта за всеки продукт. Според фермерите изискванията за субсидии им струват прекалено скъпо. 

Посетителите могат да дегустират продуктите и да коментират заедно със собствените метода на изработване или отглеждане на храните.

Тийнейджър отвори и скочи от аварийната врата на самолет

http://dnes.dir.bg/news/samolet-avariyna-vrata-26168822

Тийнейджър е отворил аварийната врата на самолет и се спуснал по крилото на пистата, минути след кацането в Сан Франциско.

НАСА търси служител "защитник на планети" на пълен работен ден

https://www.24chasa.bg/novini/article/6371593

НАСА търси служител "защитник на планети" на пълен работен денАмериканското космическо ведомство търси да назначи щатен служител "офицер за планетарна защита" на пълен работен ден, който ще получава годишна заплата от 187 хиляди долара, съобщава "Бизнес инсайдър", цитиран от "Дарик".  В задълженията на офицера ще влиза защитата на другите планети от земен биологичен материал и обратния вариант в рамките на

Турция смени командирите на всички родове войски

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/02/3017850_turciia_smeni_komandirite_na_vsichki_rodove_voiski/?ref=rss


Върховният военен съвет (YAS) на Турция реши в сряда да бъдат сменени командващите на сухопътните, военновъздушните и военноморските сили. Това е поредното голямо разместване по върховете на турската армия след метежа от 15 юли миналата година, коментират местните медии.<br /><br />Заседанието бе ръководено от премиера Бинали Йълдъръм, а решението ще бъде предадено за одобрение от президента Реджеп Тайип Ердоган. Обявяването му ще стане едва след това, обяснява...

„Луизиана спасява библиотеката” – топла история за малко градче, неочаквана любов и вечно приятелство

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6371594

„Луизиана спасява библиотеката” – топла история за малко градче, неочаквана любов и вечно приятелствоЗатрогващ разказ за човешки страхове, ново приятелство, дълбоко пазени тайни, внезапно появила се любов и много чаши вкусен чай и ароматно вино, изпълва страниците на „Луизиана спасява библиотеката” (ИК „Сиела”). Това е първият роман на американската писателка, журналистка и фитнес инструктор Емили Б. Когбърн.

Сръбски министър: Няма да влизаме в НАТО

//dariknews.bg/novini/sviat/srybski-ministyr-niama-da-vlizame-v-nato-2040406

Не може да става и дума за влизане на Сърбия в НАТО и за сръбски санкции срещу Русия, заяви военният министър Александар Вулин. Той произнесе реч на военното летище Байтаница при честването на Деня на авиацията, предаде БГНЕС.

Ново огнище пламна край бургаското село Изворище

//dariknews.bg/regioni/burgas/novo-ognishte-plamna-kraj-burgaskoto-selo-izvorishte-2040422

Пожарът, бушуващ в бургаското село Изворище беше овладян в късния следобед, но междувременно възникна ново огнище между селата Банево и Изворище. На място са изпратени три екипа.

Един човек е арестуван. От полицията

Вижте какво включва новият стандарт за спешна помощ, предложен за обсъждане

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vizhte-kakvo-vkliuchva-noviiat-standart-za-speshna-pomosht-predlozhen-za-obsyzhdane-2040435

В зависимост от спешността на пациентите, която ще се определя с телефонно интервю, линейките ще пристигат до мястото на инцидента за срок от 8 минути до 2 часа. Времето, в което спешните екипи могат да останат на адрес, преди да започнат да превоз

Китаец плати 9999 швейцарски франка за чаша уиски

https://www.24chasa.bg/novini/article/6371567

Китаец плати 9999 швейцарски франка за чаша уискиКитаец посетил луксозния планински курорт Санкт Мориц в Швейцария и платил 9999 швейцарски франка (8733 евро) за чаша уиски "Макалън 1878", съобщи Франс прес, цитирано от "Фокус". Китаецът посетил бара на хотел "Валдхаус", който е вписан в Книгата на рекордите Гинес заради уникалната си колекция редки уискита.

Френски археолози откриха "малък Помпей" близо до Лион

http://www.cross.bg/vien-pompeii-zapazen-1550919.html

/КРОСС/ Френски археолози откриха запазен древен римски квартал в покрайнините на френския град Виен. Археолозите са го нарекли "малък Помпей" поради множеството си запазени луксозни сгради и обществени домове. "Невероятно щастливи сме. Това несъмнено е най-изключителната находка на римски обект през последните 40-50 години", каза Бенджамин Клемент - археологът, който ръководи разкопките по бреговете на река Рона, на около 30 километра южно от Лион. Град Виен, известен с римския си амфитеатър и храм, е важен център на маршрута, свързващ Северна Галия с останалата част от римската провинция. Кварталът обхваща 7 000 квадратни метра, а министерство на културата на Франция нарече откритието "изключителна находка". В квартала се намират домове, датиращи от 1. век и се смята, че са били населявани за период от около 300 години преди жителите му да го напуснат заради серия от пожари. "Много от обектите са запазени, превръщайки района в "истински Помпей във Виен", казва Клемент. Именно запазеното състояние на повечето сгради и други артефакти го кара да оприличи намерения квартал на Помпей - градът, който се съхрани векове, потънал под вулканична пепел в Италия. Частично запазен е внушителен дом, на чиито под се намира плоча, изобразяваща менади - жените от кортежа на бог Дионис

Астролози с шокираща прогноза: Тръмп ще е президент до края на 2017 година

http://frognews.bg/news_139431/Astrolozi-s-shokirashta-prognoza-Tramp-shte-e-prezident-do-kraia-na-2017-godina/

Куп американски астролози, смятани за най-добрите в своята работа предсказаха, че президентството на Доналд Тръмп ще приключи до края на 2017 година, пише ”Нюзуик”.

Прокуратурата започва проверка има ли наркоканал в бургаския затвор (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6371583

Прокуратурата започва проверка има ли наркоканал в бургаския затвор (Обновена)Окръжна прокуратура - Бургас е постановила да се извърши проверка по сигнал за разпространение на наркотици на територията на затвора в морския град. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Ще бъде проучен сигнал за лица, сочени като разпространители на забранените вещества и на покровителстването им от страна на част от ръководството на

Радев призова парламентите на Македония и България да ратифицират договора

http://www.mediapool.bg/radev-prizova-parlamentite-na-makedoniya-i-bulgaria-da-ratifitsirat-dogovora-news267452.html

Президентът Румен Радев дава висока оценка на подписания вчера Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Президентът посочва, че от днес е отворена нова европейска страница в двустранните отношения. Българският държавен глава призовава за скорошна ратификация на договора от парламентите на двете страни и изпълнение на заложените в него условия. Той подчертава и необходимостта от системни усилия за реализацията на договора. За да влезе в сила, договорът ще трябва да бъде ратифициран от националните парламенти. В България той бе предварително подкрепен единодушно от парламентарните партии, но в Македония близката до Русия опозиционна партия на бившия премиер Никола Груевски ВМРО – ДПМНЕ разгърна мощна кампания срещу документа и обяви, че ще гласува против него в парламента.

Молдова обяви руския вицепремиер Дмитрий Рогозин за персона нон грата

http://www.mediapool.bg/moldova-obyavi-ruskiya-vitsepremier-dmitriy-rogozin-za-persona-non-grata-news267451.html

Молдова обяви руския вицепремиер Дмитрий Рогозин за персона нон грата заради изявления, които той направи след осуетено негово пътуване до бившата съветска република, съобщи Асошиейтед прес. Решението на молдовското външно министерство беше взето, след като Рогозин заплаши със "специални санкции" срещу молдовски и други служители, провалили пътуването му. В петък Рогозин не успя да посети Молдова, тъй като на самолета му беше отказан достъп до румънското и унгарското въздушно пространство. Руският вицепремиер е един от многото руски официални лица, обект на санкции от ЕС заради анексирането на Крим от Украйна. Молдовското външно министерство е извикало днес руския посланик Фарит Мухаметшин и е заявило, че "Молдова е готова да изгражда с Русия двустранни отношения на базата на взаимното уважение", допълва АП.

Българка стана африканска принцеса

http://www.moreto.net/novini.php?n=356724

Българска красавица стана африканска принцеса, след като се венча на пищна сватба за принц от Гана. Виктория Македонска пристана на любимия си в Англия на 24 и 25 юни пред 80 гости от родните места на младоженците, разказа пред в. „Телеграф” организаторката на събитието Невена Жекова.

Молдова: Руският вицепремиер Рогозин е персона нон грата

http://dnes.dir.bg/news/rusia-dmitriy-rogozin-moldova-rusia-putin-26168621

Молдова обяви руския вицепремиер Дмитрий Рогозин за персона нон грата заради негови изявлени след осуетено пътуване до бившата съветска република.

Колонка на депутата: Трябва ни по един (малък) герой всеки ден

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6370045

Колонка на депутата: Трябва ни  по  един (малък) герой всеки денТолкова боледуваме от недостиг на добрина, че приемаме като подвиг прости неща като това някой да получи помощ навреме. Не може без скандали и Динковци, но да не ги търсим и там, където ги няма Диана Саватева стана народен представител, след като много години беше журналист в “24 часа”. Тя сега е в парламента,

Инцидент с паднало дърво във Варна се размина без жертви (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=356740

Инцидент с паднало дърво в района на ЖП гарата във Варна по чудо се размина без жертви и пострадали днес следобед, научи Moreto.net. Ден, след като при подобни обстоятелства жена пострада сериозно на столичния бул. „Дондуков", в морската столица огромно дърво се стовари насред пътното платно на ул.

Сърбия: Няма да въведем санкции срещу Русия и няма да влезем в НАТО

http://www.cross.bg/nato-surbiya-rysiya-1550918.html

/КРОСС/ Не може да става и дума за влизане на Сърбия в НАТО и за сръбски санкции срещу Русия, заяви военният министър Александар Вулин. Той произнесе реч на военното летище Байтаница при честването на Деня на авиацията, предава news.bg. „За това че Сърбия ще стане член на НАТО не се обелва и дума. Ако някой мисли, че трябва да бъде притиснат той (президентът Александар Вучич), усилието не си струва, защото президентът няма да въведе санкции срещу Русия и няма да позволи Сърбия да влезе в НАТО. Вучич е единственият политик в Сърбия, който може да се противопостави на натиска по въпроса за присъединяването към НАТО и антируските санкции", посочи Вулин. По-рано днес сръбският президент заяви пред бившия италиански външен министър Франко Фратини, че Белград ще продължи да защитава суверенитета и независимостта си, въпреки засилващият се натиск отвън. Официалният външнополитически курс на Сърбия предвижда влизане в ЕС при запазване на приятелските отношения с Русия и Китай и развитие на отношенията със САЩ. Белград смята да съхрани неутралитет във военно отношение, отказвайки да влиза във военни блокове, включително в НАТО.  

Русия е изнасяла 4.87 млн. барела петрол на ден от началото на годината

http://econ.bg/Новини/Русия-е-изнасяла-4-87-млн-барела-петрол-на-ден-от-началото-на-годината_l.a_i.746589_at.1.html

Експортът на руски петрол за чужбина за периода януари-юли 2017 г. е бил в обем от 141,028 млн. тона (4,876 млн. барела на ден), което е с 3,7%...

Пожар в Гложене, има загинал, подозират още жертви

https://www.24chasa.bg/novini/article/6371542

Пожар в Гложене, има загинал, подозират още жертвиПети час не може да бъде овладян огънят, обхванал къща в тетевенското село Гложене около 11 часа преди обяд. Пламъците тръгнали след взрив на голяма газова бутилка, казаха съседи на пострадалото семейство пенсионери. След адския гръм загинал мъжът на около 75 години, а жена му, на 74 г., била откарана в болница.

Манолова призова за спешни законодателни промени в полза на служители на фалирали фирми

http://www.cross.bg/manolova-srok-fonda-1550917.html

/КРОСС/ Необходими спешни законодателни промени, за да могат работниците от фалирали предприятия да получават обезщетенията си от Фонда за гарантиране на вземанията. Това обяви от обмудсманът Мая Манолова, която бе гост на благотворително събитие във Варна. Тя поясни, че сега във Фонда има 250 милиона лева, но много малко хора получават средства от него.„Средно годишно по един милион лева се изплащат при налични 250 милиона и при нужни поне няколко десетки. Защото има един абсурден срок, който е записан в този закон, според който срок, за да можеш да кандидатстваш за средства от Фонда, трябва да има тримесечен срок между прекратяване на трудовото ти правоотношение и започване на производство по несъстоятелност срещу фирмата с решение на съда. Представете си кой съд в рамките на три месеца ще започне такава процедура, особено когато това не се прави по искане на работодателя", обяви Манолова. Омбудсманът ще се срещне с работници от фалиралата верига магазини "Пикадили", които ще могат да получат неизплатените си заплати, ако промените в законодателството бъдат приети от Народното събрание.  

ГДБОП спря Мотикаря, разпространявал порно с деца

https://offnews.bg//112/gdbop-spria-motikaria-razprostraniaval-porno-s-detca-661922.html

ГДБОП спря сайта за мемета www.motikarq.com за разпространение на детско порно, съобщиха от МВР.

Дирекцията е провела акция на 18 юли 2017 г., при която са участвали служители на ГДБОП и Областните дирекции на МВР в страната, под наблюдението и ръководството на Специализираната прокуратура. Разследването е във връзка с образувано през 2016 г. досъдебно производство срещу организирана престъпна група, разпространявала в интернет материали с порнографско съдържание, с участието на малолетни и непълнолетни лица.

Извършени са претърсвания и изземвания на 18 адреса в градовете - София, Пловдив, Варна, Плевен, Габрово, Мизия и Троян.

В хода на специализираната полицейска операция са иззети множество веществени доказателства по образуваното достъдебно производство.

От ГДБОП са установили 9 лица като съпричастни към извършваната престъпна дейност. Четирима от тях са задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа. В последствие са им подвигнати обвинения, като мярката им за неотклонение е продължена със задържане за срок до 72 часа.

В рамките на разследването са били разпитани множество свидетели по досъдебното производство, като голяма част от тях са пострадали лица. Били са идентифицирани, съхранени и иззети компютърно-информационни бази данни на сайта www.motikarq.com и неговите поддомейни.

Сайтът е спрян, тъй като според ГДБОП е бил използван за извършване на престъпната дейност.

От МВР обясняват, че извършителите са оперирали с криптовалутата Биткойн, като е установен един брой криптопортфейл. Лицата са получавали и доходи, генерирани чрез реклами в Google AdSence.

В хода на действията по разследване са иззети 11 компютърни конфигурации, мобилни устройства, флаш памети, външни носители на информация, документи и други. Разследването по воденото досъдебно производство продължава, заявяват още от ГДБОП.

В интернет форумите се появиха разнопосочни коментари за акцията на антимафиотите. Някои от тях защитават "мотикаря", но има и доста такива в подкрепа на действията на МВР по този случай.

Ето какво пише потребител с никнейм dkmi във форума на технологичния сайт kaldata.com, който твърди, че е един от хората, които са докладвали "мотикаря" на ГДБОП:

"Този сайт отдавна трябваше да бъде спрян, а собствениците му – на топло.

Публикуването на снимките е най-малкото, което са правили.

А то е: прониквали са във фейсбук профили, от където са крадяли публикувани в „скрити“ албуми снимки, и тези снимки са публикувани по-късно в страницата им във фейсбук, и в сайта. Децата от снимките са били изнудвани да плащат кредити за игри, да пращат СМС-и към номера с добавена стойност и т.н., за да бъдат изтрити снимките, и да им бъдат върнати профилите.
Ако жертвата не е дете – исканите суми са били по-големи, като е имало случаи на платени над 200 евро за ssl сертификат, за да бъде премахната дадена снимка. И това е най-малкото! Фалшифицирали са лични карти, за да крадат фейсбук профили, „хаквали“ са мейли – основно в мейл.бг и абв.бг, вероятно с „вътрешен“ човек, от там – са се добирали до различна информация, след което са се възползвали от нея.

Отделно, и не на последно място – сайта им беше пълен с детско порно.
В момента въпросните господа обикалят навсякъде, където има новина за тях и пишат всевъзможни глупости с цел да се оправдаят.

Лично аз им намерих на сайта няколко архива с още непубликувани снимки, и ги репортнах към ГДБОП. После тези снимки, които бях репортнал почнаха една по една да се появяват…

Говорят, че били хакери… е, не са никакви хакери – работели са основно с вътрешни хора в съответните мейл доставчици, с измами (подправяне на документи), дъмпове на стари бази данни, от които са bruteforce-вали пароли.

Все пак… във фейсбук всичко се пази, и колкото и да си мислят, че като изтрият нещо – то се унищожава грешат.
Както грешаха и че са анонимни в ТОР

Боби Михайлов помага на аматьорския футбол

https://offnews.bg//futbol/bobi-mihajlov-pomaga-na-amatiorskia-futbol-661923.html

По инициатива на президента Борислав Михайлов, Българският футболен съюз кандидатства и спечели проект по програмата "FIFA Forward" към Световната футболна централа, като основната цел на проекта е подпомагането на аматьорските футболни клубове.

Близо 100 клуба в аматьорския футбол в България от Трета лига и "А" областните групи ще бъдат обезпечени материално с всички необходими тренировъчни пособия съобразно индивидуалните им нужди - 1500 топки с лиценз "FIFA", 640 мрежи за врати, 1320 флагчета за корнер и 6000 конуси.

Тимовете от Трета лига ще имат възможност да се възползват от новите топки със старта на новия сезон, жребият за който бе теглен в понеделник.

Както е известно, президентът Михайлов стана първият българин, член на структура на Световната федерация по футбол (ФИФА). Той вече е част от една от най-престижните комисии към ФИФА – Комисията за развитието на футбола, която се занимава със стратегическото развитие на играта, правилата, анализира основните аспекти на футбола, обучението и техническото развитие.

Като основа на футболната пирамида развитието на аматьорския футбол е сред приоритетите на Българския футболен съюз. Именно поради тази причина, Българският футболен съюз и Националното сдружение на Общините в Република България планират да организират работна среща, в която ще вземат участие Зоналните и Областни председатели на БФС и отговорниците по спорт към 28-те областни центрове.

На семинара ще бъдат представени и разяснени всички съвременни тенденции и добри практики в развитието на масовия футбол, в частност на ниво детски градини и начално образование 1-4 клас за момчета и момичета, като инструмент за здравословен начин на живот.

С цел да осигури възможно най-добър пример за подрастващите, Българският футболен съюз предоставя билети на всеки от аматьорските футболни клубове за домакинските мачове на България в световните квалификации срещу Швеция (31 август) и Франция (7 октомври) на стадион "Васил Левски". Така едновременно футболните таланти ще имат възможността да се докоснат до магията на световните звезди и да получат вдъхновение.

Още по-топло време по Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=356717

През нощта ще бъде ясно. По Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са 29-31°. Температурата на морската вода е 25-26°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала. Утре над страната ще се задържи сухо и горещо, предимно слънчево.

Голям пожар обхвана къщи и затвори път край Бургас

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/goliam-pozhar-obhvana-kyshti-i-zatvori-pyt-kraj-burgas-6072209

От пожарната в областния град са създали организация за мобилизиране на служителите, които не са дежурни

Турски съд прати в затвора френски журналист

https://www.actualno.com/asia/turski-syd-prati-v-zatvora-frenski-jurnalist-news_625607.html

Френският журналист Лу Бюро бе арестуван вчера в град Шърнак в Югоизточен Анадол, а днес с решение на местния съд бе пратен в затвора, предаде БГНЕС. Бюро е обвинен за връзки с терористична организация, подпомагане и укриване на нейни членове. Той е пристигнал от Франция в к

Борят се с пожар в тетевенско село, има загинал

https://www.24chasa.bg/region/article/6371542

Борят се с пожар в тетевенско село, има загиналПети час не може да бъде овладян огънят, обхванал къща в тетевенското село Гложене около 11 часа преди обяд. Пламъците тръгнали след взрив на голяма газова бутилка, казаха съседи на пострадалото семейство пенсионери. След адския гръм загинал мъжът на около 75 години, а жена му, на 74 г., била откарана в болница.

Откриха завишени стойности на уран във вода в благоевградско село

http://frognews.bg/news_139429/Otkriha-zavisheni-stoinosti-na-uran-vav-voda-v-blagoevgradsko-selo/

Районната здравна инспекция в Благоевград е забранила използването на водата за питейни нужди в село Палатик, община Белица, област Благоевград.

Румен Радев с висока оценка за Договора с Македония

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-otzenka-dogovor-visoka-umen-adev-prezidentat-radev-26168518

Държавният глава даде висока оценка на подписания вчера Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония.

Заев: Македония очаква да стане 30-ата членка на НАТО

https://www.24chasa.bg/novini/article/6371513

Заев: Македония очаква да стане 30-ата членка на НАТО
Македония засилва сътрудничеството си със страните в региона и очаква да стане 30-ата членка на НАТО, заяви македонският премиер Зоран Заев днес в Подгорица, където участва в среща на върха, на която присъства и американският вицепрезидент Майкъл Пенс, предаде агенция МИА, цитирана от БТА. В речта си на срещата Заев подчерта,

Дутерте за Ким Чен-ун: „Тъпака”, „кучия син” и „маниака”

http://frognews.bg/news_139428/Duterte-za-Kim-CHen-un-Tapaka-kuchiia-sin-i-maniaka/

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нарече севернокорейския лидер Ким Чен-ун ”тъпак” и ”кучи син”, информира Ройтерс.

Акциите на азиатските пазари се търгуваха смесено в сряда

http://econ.bg/Новини/Акциите-на-азиатските-пазари-се-търгуваха-смесено-в-сряда_l.a_i.746587_at.1.html

Акциите на азиатските пазари се търгуваха смесено в сряда, съобщава CNBC. Японският бенчмарк Nikkei 225 се повиши с 0,47% до 20 080,040...

Голям пожар гори вече няколко часа край Бургас

https://offnews.bg//112/goliam-pozhar-gori-veche-niakolko-chasa-kraj-burgas-661925.html

Няколко часа пожарникари се борят с пожар, който е възникнал във вилната зона на бургаското село Изворище.

Сигналът за него е получен преди 13 ч. Огънят е обхванал сухи треви на голяма площ, има изгорели и постройки.

За момента няма информация за загинали или пострадали хора, но действията на пожарникарите са затруднени от силния вятър и сухите треви.

Заради огъня, пътят Банево – Изворище е затворен. Пожарът е близо до пътното платно и това е причина за забраната за движение на автомобили там.

Дмитрий Песков допусна, в Сирия да има и руснаци доброволци

http://www.moreto.net/novini.php?n=356733

От Кремъл призоваха да се търсят официалните данни на Военното министерство за броя на руските военни, убити в Сирия. Възможно е там да има и доброволци от Русия, които нямат отношение към оказваната от руската държава поддръжка на сирийската армия, заяви Дмитрий Песков.

Неймар поиска да напусне и клубът очаква 222 млн. евро, обяви "Барселона"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/02/3017840_neimar_poiska_da_napusne_i_klubut_ochakva_222_mln_evro/?ref=rss


Неймар е заявил официално пред "Барселона", че иска да напусне, обявиха от клуба. Това е станало на среща с представители на ръководството тази сутрин.<br /><br />"Футболистът Неймар, придружаван от баща си и свой представител, обяви пред "Барселона" тази сутрин решението си да напусне клуба. Това стана на среща, провела се в офисите на клуба", се казва в съобщението на каталунците.<br /><br />"Барселона" посочи, че бразилецът и...

Заради $50 млн. спряха строежа на най-тънкия небостъргач

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6371252

Заради $50 млн. спряха строежа
на най-тънкия небостъргачНадхвърляне на бюджета с 50 милиона долара спря за неопределено време строителството на небостъргач в Ню Йорк, който трябва да бъде най-тънкия в света, съобщава "Ню Йорк пост". До момента са готови само 20 етажа от планираните 82, на които трябва да се разположат луксозни жилища. Според проекта на SHoP Architects небостъргачът в Манхатън има

Млякото, маслото и сиренето поскъпват

//dariknews.bg/novini/biznes/mliakoto-masloto-i-sireneto-poskypvat-2040434

Млечните продукти поскъпват и тенденцията ще се запази и през следващите месеци. Това съобщи за Дарик радио председателят на асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров. Причината на по-високите цени на кисело мляко,

Мая Манолова подкрепи кампанията ”Сърдечни приятелки” на Нана

http://frognews.bg/news_139427/Maia-Manolova-podkrepi-kampaniiata-Sardechni-priiatelki-na-Nana/

Омбудсманът Мая Манолова подкрепи кампанията на Нана Гладуиш ”Сърдечни приятелки”, която нейната фондация ”Една от осем”, бореща се с рака на гърдата, провежда в цялата страна.

Започна надпреварата за преместването на две агенции на ЕС

http://www.euinside.eu/bg/news/the-race-for-relocation-of-eu-agencies-has-begun-the-winner-is

Основният двигател на решението на британските избиратели за Бризход беше заплахата от нашествие на европейски мигранти, особено от по-бедните части на Европейския съюз и съответно по-нискоквалифицираните. Темата доминираше с години дебата преди провеждането на решаващия референдум миналата годи ...

Президентът Радев за договора: С Македония отворихме нова европейска страница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6371455

Президентът Радев за договора: С Македония отворихме нова европейска страницаДържавният глава даде висока оценка на подписания вчера договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония и подчерта, че от днес е отворена нова европейска страница в двустранните отношения. Президентът Радев напомни, че подписването на договора е станало възможно благодарение на дългогодишните

Роденото по време на полет българче е от Пазарджик

https://www.24chasa.bg/novini/article/6371476

Роденото по време на полет българче е от ПазарджикРоденото на борда на самолет българче на 26 юли е от Пазарджик, съобщава общинската администрация. Николай извести появата си на света от борда на самолет на "Луфтханза". Той е второ дете на 38-годишната Десислава Х., чийто постоянен адрес е в областния град. Актът за раждане на Николай ще бъде съставен в българското посолство в Лондон и ще бъде

Иракските въоръжени сили започнаха изтласкване на ИДИЛ от Тал Афар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6371431

Иракските въоръжени сили започнаха изтласкване на ИДИЛ от Тал АфарИракските сили за сигурност започнаха операция срещу терористите от „Ислямска държава“ в град Тал Афар, разположен западно от Мосул, предаде РИА Новости, цитира "Фокус". По-рано министър-председателят на Ирак Хайдер ал Абади заяви, че градът ще стане следваща цел на армията след Мосул и ще бъде освободен „със същата решителност“.

Неймар напуска Барселона, отива в ПСЖ

http://www.cross.bg/neiimar-barselona-otbora-1550916.html

/КРОСС/ Ръководството на Барселона потвърди, че Неймар ще смени клубната си принадлежност. Бразилецът днес се яви на тренировката на отбора, но само за да се сбогува с досегашните си съотборници. "Във връзка с усложнената ситуация клубът съобщава, че контрактът му може да бъде разтрогнат срещу компенсация от 222 млн. евро, вписана в неговия договор. Дотогава Неймар остава играч на Барселона, но с временно разрешение да не участва в тренировките", се казва в комюникето на каталунците. Неймар, който ще продължи кариерата си в Пари Сен Жермен, се очаква да подпише контракт с компанията Qatar Sports Investments, която е собственик на ПСЖ. Съгласно условията на споразумението, Неймар ще стане посланик на Световното първенство в Катар през 2022 г. и ще заработи 300 млн. евро за пет години (по €60 млн. на година). Журналистът Алфредо Мартинес днес написа в Туитър, че Неймар иска да изиграе прощален мач с екипа на Барселона срещу отбора на Шапекоензе. Агентът на Неймар - Вагнер Рибейро пък публикува в социалната мрежа снимка на Айфеловата кула, потвърждавайки, че клиентът му е близо до трансфер в ПСЖ. Утре или вдругиден бразилецът ще премине медицински изследвания в Париж, след което ще бъде представен официално.  

Световноизвестният режисьор Робърт Уилсън ще постави пиеса в македонския театър

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/08/02/3017810_svetovnoizvestniiat_rejisyor_roburt_uilsun_shte/?ref=rss


Едно от най-известните имена в световния театър, американския режисьор Робърт Уилсън, ще направи постановка за Македонския национален театър в Скопие, предаде информационната агенция МИА. Уилсън, който е смятан за един от най-авангардните театрални режисьори, ще работи по текста "Кой е собственик на света" на македонския писател и дипломат Йордан Плевнеш.<br /><br />Едновременно режисьор, хореограф и визуален артист, Уилсън доби световна слава с "Айнщайн на...

Президентът Радев даде висока оценка на договора с Македония

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/02/3017832_prezidentut_radev_dade_visoka_ocenka_na_dogovora_s/?ref=rss


Президентът Румен Радев даде висока оценка на подписания вчера Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония и подчерта, че от днес е отворена нова европейска страница в двустранните отношения, съобщи прессекретариатът му.<br /><br />Радев напомни, че подписването на договора е станало възможно благодарение на дългогодишните усилия на дипломати и държавници.<br />Българският държавен глава призова за скорошна ратификация на договора от...

9 души чуха "Ти си уволнен!" от Тръмп в Белия дом (ВИДЕО)

http://clubz.bg/56864-9_dushi_chuha_ti_si_uvolnen_ot_trymp_v_beliq_dom_video

"Ти си уволнен", казваше някога Доналд Тръмп във воденото от него американско телевизионно реалити шоу "Стажантът". Този, към когото бе адресирана фразата, биваше елиминиран.

Вече 9 души чуха тази реплика от Тръмп, но не в шоуто, а в Белия дом. За по-малко от 7 месеца като президент той уволни или принуди да си тръгнат един куп служители на администрацията.

 

 

Кой е следващият? Това е неизбежният въпрос, отбелязва Дойче веле.

Ето кои изхвърчаха досега.

Антъни Скарамучи

Антъни Скарамучи по прякор Паразита изкара на поста директор по комуникациите на Белия дом едва 10 дни. При това заради длъжността си 53-годишният нюйоркски инвеститор продаде своя хедж фонд. Но едва щом пенсионираният генерал Джон Кели оглави кабинета на Тръмп, Скарамучи бе помолен да си тръгне. На президента не му хареса как Паразита описва с нецензурни изрази други свои подчинени. Особено скандални бяха думите му "шиб..н шизофреник" по адрес на Райнс Прибъс - предишния шеф на президентския кабинет.

Райнс Прибъс

Райнс Прибъс бе шеф на кабинета на Тръмп половин година. Повод за уволнението му стана публично заяждане с Антъни Скарамучи. Предполага се, че Прибъс е бил сред противниците на назначаването на Скарамучи.

Уолтър Шоб

Той напусна сам. Бившият началник на Федералното управление по етика към правителството взе решението през юли, след като не можа да защити в Белия дом гледната си точка по повод заплетената ситуация с финансовите активи на президента. Медиите твърдяха, че Шоб си тръгнал с думите, че в администрацията останали само "клоуни".

Шон Спайсър

Прессекретарят на Белия дом, който бе в напрегнати отношения и с пресата, и с президента, напусна, след като съобщи на Тръмп, че е изцяло против избора на Антъни Скарамучи за директор по комуникациите.

Майкъл Дъбки

Бившият зам.-директор по комуникациите бе уволнен през май. Тръмп бе недоволен от начина, по който той се занимаваше с въпроса за възможната руска намеса в президентските избори в САЩ.

Джеймс Коми

Уволнението на директора на ФБР е най-гръмкото и значимо кадрово решение на Тръмп досега. Официалният мотив бе, че Коми не се е справил с разследването на имейлите на бившия държавен секретар Хилъри Клинтън. Самият Тръмп обаче призна по-късно, че роля е изиграл и скандалът за евентуалната "руска следа" в победата му на изборите.

Майкъл Флин

Пенсионираният генерал бе сред първите, напуснали администрацията на Тръмп. бидейки съветник по националната сигурност, той бе принуден да подаде оставка още през февруари. Тогава излезе наяве, че е обсъждал американските санкции срещу Русия с руския посланик Сергей Кисляк, но е скрил този факт от вицепрезидента Майк Пенс.

Сали Йейтс

Тя бе назначена на поста си още от Барак Обама. Когато Тръмп я уволни в края на януари, Йейтс бе временно изпълняваща длъжността главен прокурор и демонстрира независимост от новата администрация на белия дом. Президентът я отстрани след изявлението й, че служителите на Министерството на правосъдието няма да защитават в съдилищата указа му за миграцията.

Прит Бхарара

Той бе федерален прокурор на Южния окръг в Ню Йорк. Тръмп обеща първо да го остави на поста му, но в началото на март го уволни. Бхарара има зад гърба си процеси срещу едри измамници и мошеници. Едно от най-шумните дела е разследването на пране на пари в Русия. Далаверата бе разкрита от руския одитор Сергей Магнитски, който плати за това с живота си. След уволнението на Бхарара делото бе спряно.

Затвориха 7 заведения във Варна, заради лоша хигиена

http://www.moreto.net/novini.php?n=356735

7 заведения бяха затворени във Варна заради лоша хигиена, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за Moreto.net. 1 обект е бил без регистрация по смисъла на Закона за храните. За седмица инспекторите към отделите Контрол на храните към БАБХ извършиха 2326 проверки, 580 от които по българското Черноморие.

Кабинетът отпусна 15 млн. лв. за третата линия на метрото

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/kabinetyt-otpusna-15-mln-lv-za-tretata-liniia-na-metroto-244133/

Българските архитекти, инженери и фирми се справят изключително добре, заяви Бойко Боирисов

Наш вертолет ще гаси пожара в Македония

http://frognews.bg/news_139426/Nash-vertolet-shte-gasi-pojara-v-Makedoniia/

Два екипажа от състава на авиобазата Крумово излетяха рано сутринта с вертолет Ми-17 от летище Пловдив към македонската столица Скопие, за да окажат помощ в гасенето на пожари в община Македонски брод, съобщиха от Министерството на отбраната.

14 волейболистки се подготвят за квалификацията в Холандия

https://offnews.bg//volejbol/14-volejbolistki-se-podgotviat-za-kvalifikatciata-v-holandia-661917.html

14 волейболистки започнаха подготовка за предстоящата световна квалификация в Холандия. Турнирът ще се проведе от 22-и до 27-и август.

Тимът ще тренира в столичната зала "Христо Ботев", а по време на подготвителния период състезателките ще изиграят и две контроли с Русия. Проверките ще се състоят на 17-и и 18-и август в Москва.

Съперници на България в третия кръг от световните квалификации са домакинът Холандия, Белгия, Чехия, Словения и Гърция.

Ето и 14-те състезателки, на които ще гласува доверие селекционерът Иван Сеферинов:

Разпределители: Лора Китипова, Диана Ненова

Крайни нападатели: Елица Василева, Добриана Рабаджиева, Ева Янева, Гергана Димитрова, Мирослава Паскова, Емилия Николова

Центрове: Христина Русева, Нася Димитрова, Страшимира Филипова, Мария Данчева

Либеро: Мария Филипова, Жана Тодорова

Президентът: Отворихме нова европейска страница в отношенията между България и Македония

http://www.cross.bg/dogovora-repyblika-bulgariya-1550915.html

/КРОСС/ Държавният глава даде висока оценка на подписания вчера Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония и подчерта, че от днес е отворена нова европейска страница в двустранните отношения, съобщава пресслужбата на президентството. Румен Радев напомни, че подписването на Договора е станало възможно благодарение на дългогодишните усилия на дипломати и държавници. Българският държавен глава призова за скорошна ратификация на Договора от парламентите на двете страни, изпълнение на условията, заложени в Договора, и осъществяване на договорените проекти в името на благоденствието на гражданите на двете държави. Той подчерта необходимостта от системни усилия за реализацията на Договора. Румен Радев честити празника Илинден на всички граждани на Република България и Република Македония.

Молдова обяви, че руски вицепремиер вече не е желан в страната

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/02/3017841_moldova_obiavi_che_ruski_vicepremier_veche_ne_e_jelan/?ref=rss


Правителството на Молдова обяви руския вицепремиер Дмитрий Рогозин за персона нон грата заради "оскърбителните му изказвания" по адрес на властите в страната.<br /><br />Известният с национализма си Рогозин, който в правителството в Москва отговаря за отношенията с Приднестровието, планираше да посети Кишинев на 28 юли във връзка с 25-та годишнина от операцията, с която бяха разделени воюващите в района проруски сепаратисти и молдовската армия. Румъния отказа да пропусне...

Астролози вещаят: Тръмп ще бъде убит или ще го свалят от власт

https://www.24chasa.bg/novini/article/6371405

Астролози вещаят: Тръмп ще бъде убит или ще го свалят от властАмериканските астролози Уейд Кейвс и Марджъри Ор предвиждат крах на президенството на Доналд Тръмп, който до края на тази година или ще бъде убит, или ще получи импийчмънт, пише сп. "Нюзуик", цитиран от БТА. Кейвс и Ор изтъкват, че в годините на августовски лунни затъмнения /1909, 1927, 1945, 1963, 1981 и 1999/ са се случили следните драматични

НАСА търси служител "защитник на планети"

http://www.moreto.net/novini.php?n=356736

Американското космическо ведомство търси да назначи щатен служител "офицер за планетарна защита" на пълен работен ден, който ще получава годишна заплата от 187 хиляди долара, съобщава "Бизнес инсайдър". В задълженията на офицера ще влиза защитата на другите планети от земен биологичен материал и обратния вариант в рамките на мисиите на НАСА.

Затвориха пътя Банево – Изворище заради разрастващия се пожар в района

https://www.24chasa.bg/region/article/6371414

Затвориха пътя Банево – Изворище заради разрастващия се пожар в районаЗатворен е пътят Банево – Изворище заради разрастващия се пожар във вилна зона „Каптажа“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Огънят е близо до пътното платно и това е причина за забраната за движение на автомобили

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване