Илон Мъск има биполярно разстройство

http://www.cross.bg/musk-ilon-razstroiistvo-1550883.html

/КРОСС/ Илон Мъск разкри, че страда от биполярно разстройство. Той хвърли светлина върху личния си живот със серия от туитове в понеделник. Основателят на Tesla отговори и на въпроси за състоянието си и на други потребители в Туитър, споделяйки обратите, които преживява всеки ден. "Действителността е големи пикове, ужасни спадове и непрестанен стрес. Не мисля, че хората искат за знаят за последните две", написа Мъск в Туитър. 46-годишният Илон отговори на въпроса, дали е биполярен с "да". На въпрос как се справя с живота си Мъск отговаря: "Приемам болката и се уверявам, че наистина ми пука за това, което правя." Мъск обаче не е диагностициран от психиатър, но според последните проучвания биполярното разстройство е пряко свързано с високи нива на стрес и депресия. Той има връзка с бившата съпруга на Джони Деп Амбър Хърд.    

Цитат на деня: Като влезете в ресторант и менюто е хубаво, това означава ли, че ще поръчате

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/08/02/3017613_citat_na_denia_kato_vlezete_v_restorant_i_menjuto_e/?ref=rss


"Като влезете в ресторант и менюто е хубаво, това означава ли, че ще си поръчате?"<br /><br />Така спортният директор на "Левски" Даниел Боримиров коментира преговорите с известни треньори. Клубът разговаря с изявени имена в професията - Аврам Грант и Делио Роси, но изборът още не е направен.<br /><br />Треньорът Николай Митов напусна бързо след тренировката сутринта, без да говори пред журналистите. Наскоро той заяви, че не е наясно с бъдещето...

Цитат на деня: Като влезете в ресторант и менюто е хубаво, това означава ли, че ще поръчате

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/02/3017613_citat_na_denia_kato_vlezete_v_restorant_i_menjuto_e/?ref=rss


"Като влезете в ресторант и менюто е хубаво, това означава ли, че ще си поръчате?"<br /><br />Така спортният директор на "Левски" Даниел Боримиров коментира преговорите с известни треньори. Клубът разговаря с изявени имена в професията - Аврам Грант и Делио Роси, но изборът още не е направен.<br /><br />Треньорът Николай Митов напусна бързо след тренировката сутринта, без да говори пред журналистите. Наскоро той заяви, че не е наясно с бъдещето...

Боримиров за кастинга за треньори: В скъпия ресторант гледате менюто, но това не значи, че ще поръчате

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/02/3017613_borimirov_za_kastinga_za_trenyori_v_skupiia_restorant/?ref=rss


Спортният директор на "Левски" Даниел Боримиров заяви, че все още няма нищо сигурно около евентуалната треньорска смяна. Клубът преговаря с известни имена в професията - Аврам Грант и Делио Роси, но изборът не е направен.<br /><br />"Като влезете в скъп ресторант, поглеждате менюто, но не значи че ще си поръчате нещо. Нали така", каза Боримиров по темата след тренировката на сините.<br /><br />Треньорът Николай Митов напусна, без да говори пред...

Deutsche Bank си нае нова централа в Лондон въпреки Brexit

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/deutsche-bank-si-nae-nova-centrala-v-london-vypreki-brexit-244109/

Банката ще се нанесе в новия си дом след 2023 г. и ще обедини на едно място служителите си в британската столица

САЩ са готови на диалог с КНДР за ядрената програма

http://www.moreto.net/novini.php?n=356709

САЩ са склонни на преговори със Северна Корея по отношение на ядрената програма на комунистическата държава. Това заяви държавният секретар Рекс Тилърсън, цитиран от „Ройтерс”. „Не търсим смяна на режима, не търсим крах на режима, не работим за ускорено обединение на полуострова, не търсим извинение за това да изпратим армията си северно от 38-ия паралел”, подчерта държавният секретар.

МС отпусна пари за ремонт на Семинарията и за третия метродиаметър

http://www.cross.bg/borisov-stroezha-zhiveyat-1550882.html

/КРОСС/ "Всички европейски държави ни похвалиха за договора с Македония. Още веднъж благодаря". Това каза в началото на днешното редовно заседание на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов. На заседанието присъства и Отец Пахомий, ректор на Семинарията. "През годините сме ремонтирали много църкви и манастири, но се оказа, че там, където се подготвят кадрите, семинаристите живеят при много лоши условия. Ако МС подкрепи точка 5, ще отпуснем 2,3 млн. лева за ремонт на Духовната семинария, за да могат бъдещите духовници да живеят и учат нормално", каза Борисов. Отец Памохий благодари за отпуснати средства и благослови целият Министерски съвет. "В точка 5 е включено и да дадем 15 млн. лева за дотация за строежа на третия метродиаметър. Това е изключително сложно съоръжение. Като капацитет на сложност, строежа на метрото е след строежа на една АЕЦ. Изграждаме един подземен град и всички проектанти, архитекти и работници се справят прекрасно", разкри Борисов.    

Коментари на български дипломати за договора с Македония

http://frognews.bg/news_139400/Komentari-na-balgarski-diplomati-za-dogovora-s-Makedoniia/

Седмина български дипломати коментират значението на подписания договор с Македония. Връщат се в миналото, хвърлят поглед напред.

Пловдивчанка преобрази градинка с явор и рози

https://www.24chasa.bg/region/article/6370903

Пловдивчанка преобрази градинка с явор и розиПобедителят в конкурса "Цветен кът" за най-добре поддържано предблоково пространство в пловдивския район "Тракия" за месец юли е Тамара Тодорова. Тя полага всекидневни грижи за градинката около бл. 247. Прохладен кът за отмора събира малки и големи на раздумка под сянката на явор и гинко билоба в допълнение с жив плет и рози.

Боримиров с любопитно изказване за Митов, Грант и Делио Роси

https://offnews.bg//futbol/borimirov-s-liubopitno-izkazvane-za-mitov-grant-i-delio-rosi-661899.html

Спортният директор на Левски Даниел Боримиров изгледа сутрешната тренировка на "сините" и направи интересно изказване по повод последните събития в клуба.

"Няма нищо сигурно и официално. Когато влезете в скъп ресторант и разгледате менюто, не е задължително да си поръчате, нали?! Относно Авраам Грант питайте Диана Иванова. Делио Роси? Не мога да коментирам неща, които не са станали факт!", сподели Боримиров.

Малко след неговото изказване, Николай Митов напусна стадиона, гонен от репортерите, и много бързо се измъкна от пространството пред съблекалните на "Герена" със служебния си автомобил.

На този етап не е ясно дали днешното занимание е било последно на Митов като старши треньор на "сините". Сагата около треньорския пост продължава.

Италианецът Делио Роси е готов да застане начело на Левски, след като треньорът имаше преговори с шефовете на "сините", а след това сподели, че е доволен от проведените разговори.

Както стана ясно вчера пък медиите в Израел твърдят, че Аврам Грант поема Левски от четвъртък. Изданието Maariv.co.il пише, че бившият мениджър на Челси се e разбрал с изпълнителния директор Красимир Иванов и трябва само да парафира контракт за две години.

Той щял да взима 25 000 евро на месец. Според медиите в родината на специалиста, той бил в София със своя адвокат Уди Сохтовиц преди да се завърне в Израел за честванията на националния им празник.

Проверяват затвора в Бургас за търговия с наркотици

http://dnes.dir.bg/news/burgas-narkotitzi-zatvor-26166587

Започват проверки за трафик на наркотици в Бургаския затвор след информация в медиите.

Какво да правим с децата през лятото?

http://www.mediapool.bg/kakvo-da-pravim-s-detsata-prez-lyatoto-news267424.html

МОН услужливо подава тема: да намалим лятната ваканция? Моля, дебат. От една страна – в Северозападна Европа е така, а бива ли ние да сме на опашката. От друга – наша си културна традиция от времето на Стамболийски, който се грижел за това децата да помагат в обирането на реколтата. От трета – климатици нямало, а у нас през лятото е горещо, през зимата пък щели да пестят от отопление. Бившият министър проф. Игнатов печели приз за най-екзотичен аргумент: имало „интелектуална традиция" някои родители да ходят на море през септември. Хайде да се хвана и аз на летния дебат и да изкажа мисли. Какво целим? Оставям настрана естетическото движение „реформа заради самата реформа“, оставям догонването на културните народи. Проблемът у нас е висенето на децата без цел и смисъл. Разбира се без известно висене младост не може да има - ние висяхме из улиците на махалата, сега повече висят в клубове и фейсбук. Но времето се ускорява. Българин, попаднал в индустриална страна, със сигурност го е усетил: ако си изпуснал някакви периоди от живота си, ако си оставил бели петна в CV-то – ами изпадаш и толкова! Неходенето на училище в много страни се третира като престъпление, едни наши приятели в Холандия се разправят със съдилища сума време, защото синът им пубертет бяга от час. Докато у нас не могат дори да ги изключат, в някои страни глобяват солидно на ден отсъствие, другаде ги търсят с полиция, на трети родителите рискуват затвор, за социалните помощи да не говорим. Репресията не е самоцелна, става дума за това, че цялото общество се чувства длъжно да поеме част от родителската функция, а учебният процес е нещо крайно сериозно – не просто зверилник, където оставяш детето си известно време на топло под надзор. Детето не е притежание на родителя, неговият интерес се брани от всички, в определени случаи – срещу родителя. Защо началото на учебната година няма да се измести на 1.09. Тук проличава недомодернизираният характер на нашето общество. Знаете ли защо според мен няма да се измести началото на учебната година на 1.09? Защото много от учителите работят през лятото по морето, да не говорим за хилядите родители, принудени да берат разни работи в чужбина (глобализиран Стамболийски!). Бедните и особено - ромските деца масово тръгват към края на април и се връщат съм октомври. И разбира се директорите не ги санкционират, защото „парите следват ученика“, а кой е луд да плаши рибата? Към тази тъжна реалност ще се прибавят едни по-възвишени мотиви на заможните ни съграждани, които държат да водят децата си на екскурзии по света и по езикови ваканции. Ако за първата група седенето в училище е загуба на трудодни, за втората то е падане до едно по-ниско социо-културно ниво - защото те знаят по-добре с какво да ги занимават и какви частни учители и школи да им намират. Не знам какъв проблем ще се реши, ако различните училища получат правото да започват и свършват ваканциите по собствено усмотрение – освен разбира се най-срамният, с климатиците и отоплението (наместо да санират блокове на частни лица, да се бяха погрижили за учебните заведения!). А възприемането на 15.09 като „традиция“ е малко като софийското паве – културно наследство. Защо не и летни школи? Главната тема е борбата с висенето на децата. Но няма защо да ги затворим по-дълго в училище. Не съм единственият, който смята, че най-добре би било да им се въведе учебната форма задължителна лятна школа, задължителен елемент от учебния процес. Опитът ми е университетски, тук отдавна организираме такива школи. Представете си го: децата отиват на някакво интересно място и се занимават с дадена образователна тема според интересите си, като заедно с това спортуват, прекарват интересно време заедно. За бедните деца таксата следва да се поеме от държавата, за онези с възможности – да е поносима, а най-богатите биха могли пак да пращат децата си в аналогични чужбински места, като после доказват това занимание със съответен документ. Вярно, че това ще дойде допълнителен труд на учителите, но той може да се заплаща, тъй че те да не са принудени да ходят да слугуват по морето. Иска ми се школите да са по месец, но реалистично погледнато можем да почнем с две седмици. В края ученикът да получава оценка по темата на школата, която да влиза в годишната оценка - например компютърни технологии, екология, изобразително изкуство. От опита знам, че успяват школи, където инициативата идва от самите учители - измислят теми, намират място, да кандидатстват пред министерството за финансиране, да опитват да запалят децата. При много школи из цялата страна всеки ученик ще има право да избира къде да иде, за най-добрите ще има състезание. Децата ще се научат да излизат от обичайната си компания и да се интегрират в нова, да разширяват кръга си от приятели от други места из страната, в един ранен национален melting pot, ако щете, да се свалят. Някои от тях може би ще станат международни, някои ще почнат да се организират и в други страни. Така може би ще надскочим дилемата училище – родители, която противопоставя колектив на индивид, бедни на богати, бюрокрация на артистичност и други такива непродуктивни дихотомии. Трябва нещо трето – общество от ученици, далеч както от класната стая, така и от дома. Ще има съпротива отвсякъде – от учителите-сезонни работници, от бюрократите в министерството, на които им се усложнява работата, от планиращите почивката си родители, от различни психолози, които ще кажат че претоварваме децата, от писачите на учебници, които ще видят тук пропуснати ползи… Но ако самите учители видят интереса си в това да организират едни такива интересни и за самите тях школи, ако получат отнякъде финансово рамо, ако тръгне една такава мода: „А ти къде беше тази година на лятна школа?" Кой знае...

Тилърсън затяга юздите в Държавния департамент

http://www.mediapool.bg/tilarsan-zatyaga-yuzdite-v-darzhavniya-departament-news267423.html

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън миналия месец затегна контрола си върху Държавния департамент, като си върна правомощия, държани досега от друг висш външнополитически служител. Това действие според критици ще забави важни решения и ще маргинализира дипломати от кариерата.   Така бяха иззети широки правомощия за взимане на решения, възложени от бившия държавен секретар Хилари Клинтън на третия по ранг служител във ведомството - заместник-държавния секретар по политическите въпроси.   Тези правомощия сега ще бъдат запазени за Тилърсън и отдела за политическо планиране, обикновено оглавяван от политическо лице. Тилърсън проучва внимателно как са разпределени правомощията, каза служител в Държавния департамент, което "ще има за резултат реорганизация, а тя на свой ред ще донесе по-голяма прозрачност, яснота и ефективност във взимането на решенията в министерството".   На 17 юли Тилърсън отмени решение на Клинтън от 2009 г., възлагащо на заместник-държавния секретар по политическите въпроси, пост заеман в момента от дипломата от кариерата Томас Шанън, "всички правомощия и функции, с които е облечен държавният секретар".   Бивши служители казаха, че решението на Клинтън е помогнало за по-бързо взимане на решения, когато тя или нейният заместник са били на посещения в чужбина. "Пътуването е задължително, за да си вършиш работата на дипломат както трябва", каза бивш служител в Държавния департамент, работил по времето на Обама. "Налага се делегиране на права, иначе работата ще остане несвършена."   Решението на Тилърсън бе взето в момент, когато повечето висши длъжности в Държавния департамент са или незаети, или са възложени временно на действащи служители. Държавният секретар каза, че иска да е внимателен в назначенията, докато преразглежда организацията в Държавния департамент.   Тилърсън призна вчера пред журналисти, че има "много дупки", но че е успял да свърши и много, "тъй като има забележителни, талантливи, професионални външнополитически служители в тази сграда". Но бавният процес на назначенията блокира взимането на решения и има за резултат разкъсване на връзката между редовите служители и висшето ръководство, заявиха дипломати и някои членове на Конгреса.   "Ние не знаем каква е политиката, дипломатите също не знаят", каза сенаторът демократ Бен Кардън от сенатската комисия по външните отношения.   Другото правомощие, което Тилърсън иззе през юли, беше одобрението на докладите на Държавния департамент за Конгреса, които сега се възлагат на отдела за политическо планиране. За разлика от висшите служители директорите на отдели и служителите им не се нуждаят от утвърждаване в Сената.   По закон от Държавния департамент се изисква да изготвя стотици доклади за Конгреса всяка година, включително за терористични действия, състоянието на човешките права в отделните страни, за стратегиите на държавите за контрола над наркотрафика, състоянието на религиозната свобода по света и за трафика на хора.   Обикновено тези доклади се подготвят от отдели и посолства, които имат опит по съответните теми и се преглеждат от бюрото по правните въпроси в Държавния департамент, преди да бъдат изпратени в Конгреса. Трима бивши служители казаха, че    решението последната дума за докладите да има екипът в отдела за политическо планиране ще доведе до внасяне на политически съображения при тяхното изготвяне. Заместник-държавният секретар по политическите въпроси обикновено е външнополитически служител от кариерата и отговаря за няколко регионални бюра.   Решението е "заграбване на власт" от отдела за политическо планиране, смята Елиът Коен, който е бил съветник при администрацията на Джордж У. Буш. "Нужен е силен заместник-държавен секретар по политическите въпроси", посочи Коен. "Не можеш да управляваш Държавния департамент с малък екип . . . нужно е да установиш добри работни отношения със специалистите в министерството."      По БТА.

ТЕЦ-ове в ”Марица Изток” търсят общ консултант за еконормите

http://dnes.dir.bg/news/es-tetz-maritza-iztok-konsultant-ekonormi-26166525

ТЕЦ-овете от "Марица-Изток" търсят общ консултант за новите еконорми в ЕС. Анализът на данните ще покаже дали да се поиска дерогация.

Данаил Божилов, който бе открит мъртъв в парк "Лаута" в Пловдив, се е самоубил

https://www.actualno.com/crime/danail-bojilov-kojto-be-otkrit-myrtyv-v-park-lauta-v-plovdiv-se-e-samoubil-news_625556.html

Бизнесменът Данаил Божилов, който бе открит мъртъв в парк „Лаута” в Пловдив, се е самоубил. „За нас нещата са ясни”, каза за Радио „Фокус”-Пловдив д-р Светлозар Спасов, ръководител на катедра „Съдебна медицина” към Университетска болница в Пловдив. &bdquo

Съпругът на Елизабет II се пенсионира

http://www.cross.bg/dnes-prisustva-hertzogut-1550881.html

/КРОСС/ Херцогът на Единбург принц Филип ще изпълни днес последния си официален ангажимент, като се срещне с кралски морски пехотинци, съобщи Би Би Си. 96-годишният съпруг на кралица Елизабет II обяви пенсионирането си през май. Като член на кралската фамилия той е изпълнил 22 219 официални ангажимента от 1952 година до днес, изнесъл е 5496 речи и е бил патрон на 785 организации. Като капитан на Кралската морска пехота, херцогът ще присъства на парад, за да отбележи финала на "Глобалното предизвикателство" от 1664 мили - състезание, което се провежда с благотворителна цел. От Бъкингамския дворец съобщиха, че херцогът може би ще присъства на някои бъдещи събития заедно с кралицата.  

Вижте кои са най-големите световни заплахи

http://frognews.bg/news_139399/Vijte-koi-sa-nai-golemite-svetovni-zaplahi/

Най-големите световни заплахи, пред които е изправено човечеството, са радикалната ислямистка групировка ”Ислямска държава” и климатичните промени, показва анкета на центъра ”Пю” сред граждани на 38 държави, цитирана от ДПА.

Художничка от Варна реди в Родопите изложба „Уста славо“

http://www.moreto.net/novini.php?n=356704

На 5 август 2017 г. в Народно читалище „Съгласие - 1883” в село Славейно, община Смолян, се открива първата самостоятелна изложба на Сияна Илиева Струнчева, художник-педагог, която синтезира поредица нейни изяви в областта на изобразителното, приложното и фотографското изкуство.

Песков допусна, че "зелени човечета" се бият на страната на Асад

http://clubz.bg/56857-peskov_dopusna_che_zeleni_chovecheta_se_biqt_na_stranata_na_asad

Дмитрий Песков Снимка БГНЕС

"Ако има в Сирия някакви руски граждани като доброволци и т.н., това не е по линия на държавата и изобщо не засяга Министерството на отбраната", заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Коментарът му бе по повод разпространената от Ройтерс информация, че от началото на годината в Сирия са били убити 40 руски военослужащи. 

Така гласът на Путин на практика допусна, че на страната на диктатора Башар Асад се бият т. нар. зелени човечета. Те станаха много популярни при анексирането на Крим и после в боевете в Донбас. Всеки път когато западни експерти или агенции съобщаваха, че там се сражават руснаци, отговорът на Кремъл беше, че те са доброволци, войници по време на отпуск, родолюбци и защитници на руснаците по света. "Зелените човечета" бяха многократно снимани и всички бяха с руски униформи, но без разпознавателни знаци.

"Зелените човечета" от Крим. 

Песков посъветва журналистите да питат Ройтерс откъде имат информацията.

И още. Кремъл призова медиите да се позовават на официалните данни на руското Министерство на отбраната за броя на загиналите в Сирия руски военни.

"Не, не виждаме" основания за повторна проверка на данните за жертвите, каза той в отговор на въпрос. "Данните в Кремъл постъпват от Министерството на отбраната и трябва да се ръководим от тях, именно те са официални", категоричен бе говорителят.

Руското Министерство на отбраната заяви по-рано, че в Сирия от началото на тази година в сражения са загинали 10 руски военнослужещи. Независимо разследване на Ройтерс обаче показва, че най-малко 40 руски военни и служители на частни компании, работещи по договор с руската армия, са загинали от началото на годината в Сирия. Агенцията публикува имената на много от загиналите, като се позовава на техни роднини, приятели, бивши съученици, местни представители, местни медии и социални медии.

Песков засегна и друга гореща тема - отношенията със САЩ и наложените от Конгреса санкции.

Кремъл констатира известна противоречивост в изявленията на  Белия дом за санкциите срещу Русия, посочи Песков. Той коментира думите на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън, че и той, и президентът Доналд Тръмп са посрещнали без възторг действията на двете камари в Конгреса, приели миналата седмица законопроект, засилващ санкциите срещу Русия, Иран и Северна Корея. Тилърсън заяви вчера, че администрацията на САЩ запазва нагласата за нормализиране на отношенията с Москва, но чака насрещни конструктивни стъпки на руските власти. По-рано вицепрезидентът Майк Пенс заяви, че Тръмп е съгласен с въвеждането на нови санкции и е готов да подпише съответния законопроект, припомня ТАСС.

Не се предвиждат нови контакти между Владимир Путин и Доналд Тръмп, отбеляза Дмитрий Песков, запитан от журналисти дали са възможни подобни контакти на фона на готвената среща между Тилърсън и руския външен министър Сергей Лавров в Манила, където през уикенда предстои форум на АСЕАН.

Гафовете на президентшата, сметката - за президента

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6370004

Гафовете на президентшата, сметката - за президентаКолкото и да е искрена в думите и делата си, Десислава Радева няма да бъде пожалена от хейтъри и тролове ЗА РАЗЛИКА от вицепремиера патриот Валери Симеонов аз харесвам първата ни дама Десислава Радева. Не се притеснявам, че е висока, дори напротив - стои добре до съпруга си президент. Изглеждаше много добре и некомплексирано и до Мелания Тръмп и

Tуристическа лодка потъна в Турция, трима загинаха

https://www.actualno.com/asia/turisticheska-lodka-potyna-v-turcija-trima-zaginaha-news_625553.html

Поне трима души са загинали, а двама са ранени при потъването на лодка с туристи край бреговете на Турция, съобщи агенция Илхяс. Малката лодка потънала близо до град Мармарис в провинция Мугла. При спасителната операция са открити трима души без признаци на живот. По-рано беше съобщено, че на борда е имало 11 души, осем от тях са спасени, а трима са изчезнали.

Мтел стартира лоялна програма за Прима клиенти

http://www.cross.bg/prima-mtel-programa-1550880.html

/КРОСС/ Всяко презареждане на Прима картата носи и 100 безплатни минути Мтел е първият мобилен оператор, който стартира лоялна програма за клиенти на предплатени услуги. От август всеки клиент на Прима може да се присъедини към програмата на телекома Мтел Клуб и да получи още повече бонуси. Тя ще бъде достъпна за потребителите, които презаредят своята Прима в три последователни месеца. Освен удобство, програмата ще предложи и много допълнителни бонуси. С всяко презареждане на Прима карта, участниците получават 100 безплатни минути в мрежата на Мтел с валидност на ползване 30 дни. Клиентите, които вече са заредили своите карти през месеците май, юни и юли, се присъединяват автоматично към лоялната програма и ще получават бонуси за лоялност.    

Кралев награди с 5 000 лева финалиста от Световното по плуване Антъни Иванов

https://www.24chasa.bg/sport/article/6370868

Кралев награди с 5 000 лева финалиста от Световното по плуване Антъни Иванов
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи бонус от допълнителни 5000 лв. на финалиста от Световното първенство по плувни спортове за мъже и жени в Будапеща (Унг) Антъни Иванов. Това съобщиха от Министерството на младежта и спорта. Според Инструкцията за награждаване на спортисти с парични средства от Министерство на младежта и спорта за

ТЕЦ-овете от "Марица-Изток" търсят общ консултант за новите еконорми в ЕС

http://www.investor.bg/energetika/472/a/tec-ovete-ot-marica-iztok-tyrsiat-obsht-konsultant-za-novite-ekonormi-v-es-244106/

Анализът на данните ще покаже дали да се поиска отлагане за прилагането на екологичните изисквания за инсталациите в централите

“Калуня-каля” е роман, достоен да бъде игран на сцена

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6370026

“Калуня-каля” е роман, достоен да бъде игран на сценаПриветствам идеята да бъде драматизиран български роман - читателите да предложат какво да се гледа “Калуня-каля” от Георги Божинов е роман, достоен да бъде игран на сцената на Народния театър. Писателят Деян Енев го открива случайно през 2014 г. Написа, че е шедьовър. Критикът Иван Станков (“Литературен вестник” от 28.1.2015 г.

WWF: От днес планетата живее на екологичен кредит

https://www.actualno.com/climate/wwf-ot-dnes-planetata-jivee-na-ekologichen-kredit-news_625526.html

От 2 август 2017 г. живеем на екологичен кредит, предупреждава международната природозащитна организация WWF. За седем месеца човечеството е изразходвало повече естествени ресурси, отколкото планетата е способна да възобнови и предостави за година. Анализът се прави ежегод

Българчетата, които не говорят български

https://offnews.bg//mama-nindzha/balgarchetata-koito-ne-govoriat-balgarski-661898.html

Автор: Надя Колева Навярно очаквате да прочетете поредната история за българските ромчета, които не желаят да бъдат интегрирани в нашето общество… Боя се, че ще ви разочаровам - по тази тема има изписани доста статии. Днешната обаче не е част от тях! Настъпи дългоочакваното лято и подобно на всяка друга българска майка и аз се втурнах към детските площадки, за да може моето малко човече да тича на воля и да опознава света самостоятелно, доколкото това е възможно… За това, какви родители се срещат по детските площадки също има изписани доста материали, така че аз ще ви спестя излишните подробности…

МОН се отказа да скъсява лятната ваканция на учениците

https://www.actualno.com/education/mon-se-otkaza-da-skysjava-ljatnata-vakancija-na-uchenicite-news_625532.html

МОН няма да удължава учебната година през юли и да скъсява лятната ваканция на учениците. Това каза на пресконференция министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Идеята беше учениците да учат и през юли. От ведомството признаха, че температурите през този месе

Нови критерии: 3 години уседналост за прием в първи клас

http://www.moreto.net/novini.php?n=356700

Нови правила за прием в първи клас въвежда Министерството на образованието, след като съдът отмени предишните и Столична община предложи уседналост. С най-голям шанс за записване ще са децата, чиито родители живеят в района на училището поне от 3 години, предвиждат промени в Наредба 10 на МОН, внесени за обсъждане на 28 юли.

И 4-годишните задължително на забавачка

https://offnews.bg//obshtestvo/i-4-godishnite-zadalzhitelno-na-zabavachka-661896.html

И четиригодишните деца да ходят задължително на предучилишна подготовка. За това се обяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

В момента забавачката е задължителна за 5 и 6 годишните деца.

Причината за промяната е, че всички национални и международни изследвания показвали, че децата, които не са посещавали детска градина са сред най-уязвимите за отпадане в прогимназиален курс на обучение. Това важало в много висока степен за малчугани, чийто майчин език не е българският, както и за такива на родители с ниско образование.

"Децата трябва да знаят български език на входа на 1 клас. Иначе рискът да отпаднат от образователната система още в 5-и, 6-и и 7-и клас е много висок", каза министър Вълчев.

Той обясни, че новият механизъм трябва да заработи във всички детски градини и че МОН ще работи с останалите институции по темата.

Според Вълчев децата, които са ходили в детска градина имат много по-добри шансове да завършат основно образование, а след това и по-висока степен и получават много повече шансове да се приобщят към пазара на труда.

Повече от 9 часа сън на вечер причиняват кошмари

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6370820

Повече от 9 часа сън на вечер причиняват кошмариПовече от девет часа сън на вечер причиняват кошмари откриха учени от Оксфордския университет, цитирани от в. "Дейли мейл" и БТА. Причината за това е, че човек прекарва повече време във фазата на бързото движение на очите (БДО), когато се появяват най-много кошмари. И все пак, продължителността на съня не е свързана със суровостта на лошите

Икономиката на Еврозоната расте по-бързо от тази на Великобритания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6370809

Икономиката на Еврозоната расте по-бързо от тази на ВеликобританияИкономиката на Еврозоната расте двойно по-бързо от тази на Великобритания през последните месеци по данни на Евростат, предаде NewEurope, цитирана от "Фокус. Данните показват, че БВП на 19-те държави, които използват Еврото се е увеличил с 0,6% през второто тримесечие на тази година, в сравнение с 0,5% през първото.

От днес човечеството живее на екологичен кредит

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/08/02/3017582_ot_dnes_chovechestvoto_jivee_na_ekologichen_kredit/?ref=rss


За първите седем месеца от годината човечеството е изразходвало естествените ресурси, които планетата е способна да възобнови и предостави за 12 месеца. Това обяви международната природозащитна организация WWF, като посочва, че от днес населението на Земята живее на т.нар. екологичен кредит.<br /><br />Анализът на WWF се прави ежегодно от организацията "Фуутпринт нетуърк", която мери отпечатъка на човечеството върху планетата. Тя е изчислила, че известният още като Деня на...

Икономиката на Еврозоната расте по-бързо от тази на Великобритания

https://www.actualno.com/europe/ikonomikata-na-evrozonata-raste-po-byrzo-ot-tazi-na-velikobritanija-news_625548.html

Икономиката на Еврозоната расте двойно по-бързо от тази на Великобритания през последните месеци по данни на Евростат, предаде NewEurope. Данните показват, че БВП на 19-те държави, които използват Еврото се е увеличило с 0,6% през второто тримесечие на тази година, в сравнение с 0,5%

70-годишна впечатлява със секси тяло по бански (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6370647

70-годишна впечатлява със секси тяло по бански (Снимки)Снимки на 70-годишна жена по бански впечатлиха потребителите в социалните мрежи, съобщава "Дейли мейл". 70-годишна австралийка Каролин Хартз е майка на три деца. Споделя, че поддържа фигурата си единствено като избягва да яде сладко.  След като снимките ѝ се разпространили светкавично в интернет, не закъсняли и злобните коментари.

Синдикатите против намаляването на лятната ваканция

https://offnews.bg//obshtestvo/sindikatite-protiv-namaliavaneto-na-liatnata-vakantcia-661891.html

Председателят на синдиката на българските учители Янка Такева и няколко учителските синдикати към КТ "Подкрепа" от няколко града се обявиха категорично против съкращаването на лятната ваканция за учениците и по-ранното започване на учебната година.

Идеята учебната година да стартира на 1 септември вместо на 15 септември, а лятната ваканция да бъде намалена за сметка на останалите (коледна, великденска и междусрочна) бе подложена на обществено обсъждане sled предложение на работодателски организации. Днес обаче от Министерството на образованието и науката обявиха, че и занапред учебната година ще започва на 15 септември.

"Първо, имаме летни училища, където децата с образователен дефицит учат 10–15 дни, за да наваксат пропуснатия учебен материал. Освен това много деца ходят на лагери, пленери, езикови курсове, спорт. Не може да се вземе лятната ваканция, от която и учители, и ученици имат нужда, за да починат от напрегнатата работа през учебната година. Психолозите казват, че такава промяна на учебното време със съкращаване на ваканции създава голям проблеми от гледна точка на пренастройване на организма, посочи в интервю за bTV Янка Такева.

Регионалните синдикати към КТ "Подкрепа" в Монтана, Враца, Хасково, Димитровград и Крумовград пишат в становище до министъра на образованието, че са против съкращаването на лятната ваканция.

Предложението за удължаване на учебните седмици през месеците юни и юли е напълно неподходящо. Температурите още през м. май са високи, а в класните стаи е горещо и некомфортно за учениците и учителите да работят. През юни и юли това вече е непоносимо, посочват учители от Монтана.

Не смятаме, че точно скъсяването с тази една седмица ще реши проблема с претоварването на учащите. От години говорим, че причината е в обема и съдържанието на учебния материал, а не в продължителността на ваканциите. Нека МОН не си измива ръцете точно по най-неподходящия начин, допълват педагозите.

Колегите им от Враца добавят, че при съкращаване на лятната почивка няма да има достатъчно време за подготвяне на учебната база за следващата година, за печатане на нови учебници и за ползване на отпуските на учителите.

Жена падна от шестия етаж на хотел в Слънчев бряг

//dariknews.bg/regioni/burgas/zhena-padna-ot-shestiia-etazh-na-hotel-v-slynchev-briag-2040378

26-годишна туристка от Великобритания е в медикаментозна кома след падане в хотелски комплекс в Слънчев бряг. Жената е с тежка травма на черепа, съобщиха от бургаската болница. Тя остава под наблюдение в отделението по „Реанимация“.

МОН размисли: Няма да се учи през юли

//dariknews.bg/novini/bylgariia/mon-razmisli-niama-da-se-uchi-prez-iuli-2040319

Министерството на образованието и науката се отказва от по-къса лятна ваканция и няма да предлага учебната година да започва на 1 септември. Това коментира на пресконференция просветният министър Красимир Вълчев.

Учебната година започва на 15 септември

Жълт код за жега в 25 области за четвъртък

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zhylt-kod-za-zhega-v-25-oblasti-za-chetvyrtyk-2040347

Жълт код за високи температури е обявен за територията на почти цялата страна за 3 август, четвъртък, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Кремиковци и Локорско на протест срещу кариера

https://www.actualno.com/sofia/kremikovci-i-lokorsko-na-protest-sreshtu-kariera-news_625546.html

В четвъртък от 9:00 часа пред Министерски съвет гражданите на кв. Кремиковци, с. Локорско и други населени места от р-н Нови Искър и р-н Кремиковци, ще протестират срещу инвестиционните намерения на „КАМИКО” ООД за изграждането на кариера за добив и първична обработка на

МОН предвижда задължителна предучилищна подготовка от 4 г.

http://dnes.dir.bg/news/mon-preduilishtna-podgotovka-26166385

Задължителната предучилищна възраст трябва да бъде разширена и за децата на 4 години, съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Агенцията на ЕС за лекарствата ограничава работата си в очакване на Брекзит

http://econ.bg/Новини/Агенцията-на-ЕС-за-лекарствата-ограничава-работата-си-в-очакване-на-Брекзит_l.a_i.746572_at.1.html

Базираният в Лондон регулатор на фармацевтичния сектор в Европейския съюз обяви във вторник, че се подготвя за проблеми в работата си зарази...

Георги Софкин се споразумя с прокуратурата за 6 месеца условно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6370799

Георги Софкин се споразумя с прокуратурата за 6 месеца условноЛидерът на "Малки европейски хора" Георги Софкин се споразумя днес с Районната прокуратура в родния си град Стара Загора и получи условна присъда от 6 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок. Това съобщи самият той пред "24 часа", от прокуратурата потвърдиха. Софкин бе осъден за непристойно поведение в сградата на съда.

Обновеният площад „Жени Патева“ в Бургас - любимо място на децата

http://www.cross.bg/zheni-elementi-ploshtad-1550879.html

/КРОСС/ Въвеждането в експлоатация на два знакови обновени обекта бе отбелязано днес в Бургас не с официална церемония, а с детски празник. Това са площад "Жени Патева", разположен пред Агенцията по вписванията, и улица "Фердинандова". Благодарение на осигуреното чрез ОП "Региони в растеж" 2014 - 2020 г. финансиране, те станаха много по-привлекателни и удобни за използване от бургазлии и гостите на града. Площад "Жени Патева" от десетилетия се ползва като социално пространство за отдих и игри. През него се минава, за да се стигне до сградата на Агенция по вписванията /Стария съд/. Съвсем наблизо е и ДТ "Адриана Будевска". Цялото това пространство бе изключително амортизирано с годините. След многократни настоявания от страна на кмета Димитър Николов пред държавната власт, заради състоянието на разпад, в което бе изпаднала сградата на Агенция по вписванията, тя бе ремонтирана, а Община Бургас успя да реконструира пространството около нея, включително площад "Жени Патева" и съседни улици. Днес площадът е оформен като представително място, удобно за отдих, игри, масови прояви и временни изложби на открито. Срещу него е разположена детска площадка за възрастова група от 3 до 12 г. и две симетрично разположени беседки в прилежащата зелена площ. Настилката е ударопоглъщаща, монтирана е ограда с височина 1 м. Устроени са два вход/изхода с широчина 2 м. Поставени са 5 бр

3 405 проверки са извършени само за два месеца по Северното Черноморие

http://www.moreto.net/novini.php?n=356697

Активният летен сезон по Северното Черноморие е в разгара си, проверките на приходната агенция също. Основна цел на проверките е промяна, устойчива промяна към доброволно спазване на данъчното законодателство от търговците. Реално отчитане на оборотите, деклариране и заплащане на дължимите данъци по закон.

Ботев замина без Неделев, чака над 100 свои в Португалия

https://offnews.bg//futbol/botev-zamina-bez-nedelev-chaka-nad-100-svoi-v-portugalia-661894.html

Футболистите на Ботев Пловдив заминаха без Тодор Неделев за Португалия, където в четвъртък от 21:00 часа е реваншът от третия квалификационен кръг на Лига Европа срещу Маритимо. В първия двубой двата тима завършиха наравно 0:0 в Бургас. Асът на тима е с контузия и не успя да се възстанови.

Президентът на Ботев Пловдив Ангел Палийски смята, че "прокобата" на правителствения самолет няма да застигне Ботев. "Все някога има и първи път.

Ние може да променим тази традиция с правителствения самолет," заяви босът на "канарчетата", след като Лудогорец падна с 0:2 в Израел, където стигна именно с возилото на Бойко Борисов.

"Очакваме повече от 100 фена да дойдат на мача. С нас пътуват доста, самолетът е пълен, и още пътуват през Чехия," сподели още Палийски.

Очаква се мачът с Маритимо да бъде последен за Омар Косоко с екипа на Ботев. Той ще премине във втородизивионния тим от ОАЕ Ал Фуджейра. Там треньор ще му бъде Диего Марадона. Пловдивчани пък ще приберат от сделката 250 хил. евро.

"Надявам се Косоко да изиграе подобаващо последния си мач. Нещата с неговия трансфер са уредени на 100%, в петък трябва да се присъедини към новия си отбор. Ще играе в Дубай.

Всичко е подписано, само трябва да се яви на медицински прегледи. Има интерес и към други наши играчи, но на този етап няма да продаваме повече. На позицията на Косоко може да потърсим нов играч," завърши Ангел Палийски.

Отказаха се да се учи през юли

http://frognews.bg/news_139398/Otkazaha-se-da-se-uchi-prez-iuli/

Министерството на образованието и науката (МОН) се отказа от идеята учениците да учат и през юли.

Отказаха се да се учи от юли

http://frognews.bg/news_139398/Otkazaha-se-da-se-uchi-ot-iuli/

Министерството на образованието и науката (МОН) се отказа от идеята учениците да учат и през юли.

Яхта потъна край Мармарис, има загинали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6370798

Яхта потъна край Мармарис, има загиналиВ открито море край морския курорт Мармарис в провинция Мугла тази сутрин е потънала моторна яхта; има и загинали, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА), цитирана от Фокус. На яхтата са били общо 11 души. Научава се, че има и спасени, посочва още

Борисов и Заев посрещнаха българския хеликоптер, който ще помага за гасеното на пожара в Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6370794

Борисов и Заев посрещнаха българския хеликоптер, който ще помага за гасеното на  пожара в Македония

Премиерът Бойко Борисов и македонският му колега Зоран Заев посрещнаха българския хеликоптер, който ще участва в гасеното на голям пожар на 30 км. от Скопие, предаде „Фокус”. Българският хеликоптер е помагал при гасенето на пожарите миналия месец в Черна гора. Премиерът Борисов заяви, че България е винаги готова да помогне.

Пожар в кравеферма близо до Пловдив, няма пострадали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6370788

Пожар в кравеферма близо до Пловдив, няма пострадалиГори сеновал в кравеферма край пловдивското село Поповица, община Садово, по пътя за Чирпан, съобщи Цвятко Дешев, говорител на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Пловдив пред "Фокус". Няма данни за пострадали хора. Сигналът за инцидента е получен в 10:03 часа. Шест екипа са на мястото на пожара край село Поповица.

МОН се отказва от по-късата лятна ваканция, но не и от уседналостта за първокласниците

http://www.mediapool.bg/mon-se-otkazva-ot-po-kasata-lyatna-vakantsiya-no-ne-i-ot-usednalostta-za-parvoklasnitsite-news267422.html

Министерството на образованието и науката (МОН) се отказва от предложението си за по-къса лятна ваканция, но не и от идеята за въвеждане на тригодишна уседналост като водещ критерий за прием на учениците в първи клас. Това обяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в сряда по повод публикуваните за обществено обсъждане от ведомството му промени в последните дни. Според МОН водеща при приема на първокласниците трябва да бъде близостта на дома до училището. Вълчев обясни, че в повечето училища, където няма голям наплив от желаещи да се запишат, безпроблемно ще влизат и деца, които не отговарят на критериите за уседналост. Учебната година остава от 15 спетмеври до 30 юни След разгорялата се обществена дискусия в последните дни обаче министерството отстъпва от идеята за по-къса лятна ваканция за сметка на по-дълги почивки през учебната година и няма да приеме предложението на работодателите учебната година да започва на 1 септември. Мярката предизвика недоволството на част от родителите, синдикатите и някои учители, макар, че среща и обществено одобрение. “Ще приемем предложението учебната година да не навлиза в юли месец, тоест да не се учи след 30 юни. Това не е най-важната ни политика, нито най-важната мярка за задържане на децата и учениците в образователната система, за предотвратяване на преждевременното им отпадане. Приемаме аргументите за високите температури през юли, за това, че в училищата няма климатици“, каза Вълчев. Отказът от скъсяване на лятната ваканция вероятно ще бъде за сметка на трите дни между 2 и 5 януари. Няма да я има двуседмичната зимна ваканция, посочи той. Вълчев изрично уточни, че МОН не възнамерява да се съобрази с предложението на работодателите учебната година да започва на 1 септември и не предвижда такава промяна. Според МОН уседналостта не нарушава правото на избор на училище Относно другата мярка – въвеждането на уседналост и тясно райониране като водещ критерии за прием в първи клас, Вълчев коментира, че според министерството училището трябва да е близо до дома и не се нарушава правото на избор на родителите. Предложението на МОН предвижда децата, които отговарят на водещия критерий – близост до училището, да се разпределят в четири групи: които живеят повече от 3 години на съответния адрес, такива които са живели от 1 до 3 години в близост до училището, такива които са сменили адресната си регистрация в последната година и такива, чиито адрес изобщо не попадва в прилежащата територия на училището. “Каквито и критерии да заложим, ще е налице усещане за несправедливост в една част от родителите, когато имаме по-малък брой места в сравнение с търсенето в определени училища. Ние продължаваме да твърдим, че критерият близост е най-добрият и от гледна точка на безопасността на децата и от гледна точка на това да предотвратим схвръхконцентрация“, каза Вълчев. Той посочи, че въвеждането на уседналост е заради злоупотребите с фалшива адресна регистрация. “Колкото по-голяма е тази уседналост, толкова възможността за злоупотреба е по-ниска“, коментира Вълчев. “Районирането и принципа на близост го правим в рамките на правото на избор на родителите да си изберат училище, но когато всички или голям брой хора изберат 1 училище, ние трябва да имаме относително справедливи критерии, които да не подлежат на манипулация, да не бъдат дискриминационни“, коментира Вълчев. Критерият месторабота е отпаднал от критериите, тъй като се смята, че с него най-често се злоупотребява и пред удобството на родителите в МОН са предпочели предотвратяване на злоупотребите. Според министъра повечето училища ще приемат и деца извън тесния си район Според Вълчев в много училища ще могат да се приемат и деца от третата и четвърта група – тоест които са живели под една година или пък изобщо не попадат в прилежащата територия на училището, тъй като децата от тесния училищен район няма да са достатъчни , за да го напълнят. Проблем щяло да има само в тези, в които има голям наплив. Той съобщи, че общините трябва да определят прилежащи райони за всяко училище, като прилежащите адреси трябва да са възможно най-близо до него. Вълчев призна, че същественият проблем е разликата в качеството на образованието в отделните училища, но посочи, че МОН работи за преодоляване на дисбалансите, а в някои отношения те били силно надценени. Според него в системата няма толкова много неравенства, колкото се смята. “Факт е, че има търсене на определени училища, което далеч надвишава като пропорционалност разликите в качеството на обучението. Още повече, че това се гради на имидж, който в някои случаи не е базиран на резултати на училището. Много често родителите не знаят при кой учител ще се обучават децата им“, каза Вълчев.    

Образователното министерство се отказа от по-къса лятна ваканция

http://www.mediapool.bg/obrazovatelnoto-ministerstvo-se-otkaza-ot-po-kasa-lyatna-vakantsiya-news267422.html

Министерството на образованието и науката се отказва от по-къса лятна ваканция и няма да предлага учебната година да започва на 1 септември, съобщи във вторник просветният министър Красимир Вълчев. Учебната година започва на 15 септември, така е записано в закона, посочи той. Няма да предлагаме промяна в Закона за предучилищното и училищното образование, свързана с началото на учебната година, добави Вълчев.   Министерството на образованието и науката ще приеме предложението учебната година да не навлиза в юли месец, т.е. след 30 юни, каза просветният министър. По думите му има аргументи като високите температури и липсата на климатизация в училищата, с които Министерството трябва да се съобрази.   Той обясни, че целта на предложението е било не повече учене за сметка на ваканцията, а по-балансирано разпределение на ваканцията. Той обаче отбеляза, че в гимназиалните класове удължаването на коледната и срочната ваканция води до навлизане в юли, което не е желателно. Вероятно последните класове ще приключват учебната година на 30 юни, добави Вълчев.   Отказът от скъсяване на лятната ваканция вероятно ще бъде за сметка на трите дни между 2 и 5 януари. Няма да я има двуседмичната зимна ваканция, посочи той.   До 10-15 август трябва да сме готови с промените, които предвиждаме в подзаконовата нормативна уредба, за да са факт за началото на учебната година, каза още Красимир Вълчев.   Очаквайте подробности.

Ето къде да гледаме решителния мач Лудогорец - Апоел в Шампионска лига

https://www.actualno.com/bgfootball/eto-kyde-da-gledame-reshitelnija-mach-ludogorec-apoel-v-shampionska-liga-news_625541.html

Лудогорец е на прага на елиминация от най-авторитетния европейски клубен турнир. След загуба с 0:2 в първия мач срещу Апоел в Беер Шева, "орлите" имат нужда от наистина перфектно представяне, за да се класират за фазата на плейофите на Шампионска лига. КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ МАЧА До

17-годишно момче скочи през аварийната врата на самолет

http://www.cross.bg/momcheto-frantzisko-poleta-1550878.html

/КРОСС/ 17-годишно момче отвори една от аварийните врати на самолет минути след като се приземи. Това се случило във вторник, 1 август, в Сан Франциско, съобщават местните власти пред АП. Момчето се плъзнало по крилото на машината и оттам скочило на асфалта. Тинейджърът е американски гражданин и летял сам от Панама Сити до Сан Франциско. Момчето изглеждало емоционално нестабилно по време на полета, твърди говорителят на летището в Сан Франциско - Дъг Якел. Екип по поддръжката, работещ наблизо, посрещнал момчето и го задържал, докато полицията пристигнала и го арестувала. Момчето не е ранено, каза Якел. Пътниците на самолета разказаха, че тинейджърът изглеждал нервен и неспокоен през целия полет. Момчето действало толкова бързо, че никой нямал възможност да го спре. Софи Гибсън от Сан Хосе обясни, че хората, които седели до него, били в шок, когато 17-годишният скочил от самолета върху крилото. Когато момчето скочило, хората около него се изправили и започнали да викат за помощ. Базираната в Панама авиокомпания каза в кратко изявление, че член на екипажа на "Копа Авиолинии" полет 208 затворил вратата и самолетът продължил стандартното си спиране. Всички останали пътници слезли от полета нормално Друг пътник на полета пък твърди, че никой не е затварял вратата. Неговата версия е, че една от стюардесите блокирала вратата с тялото си, за да не падне или излезе някой. Самолетът се забавил на пистата около час.  

Красимир Вълчев: Работим за увеличаване на броя на македонските студенти у нас

https://www.actualno.com/education/krasimir-vylchev-rabotim-za-uvelichavane-na-broja-na-makedonskite-studenti-u-nas-news_625540.html

Имаме политика за привличане на македонски студенти у нас повече от 20 години, предвиждаме разширяване на местата за тях във ВУЗ-овете ни, трябва да отпаднат ограниченията за техния прием и това е заложено в управленската ни програма. Това заяви министърът на образованието

"Враг № 1 на Путин": Руската адвокатка е искала да спаси милиардите му

http://clubz.bg/56856-vrag_%E2%84%96_1_na_putin_ruskata_advokatka_e_iskala_da_spasi_miliardite_mu

Миналата седмица беше белязана от скандали на американската политическа сцена. Бившият шеф на комуникациите на Белия дом Антъни Скарамучи, който прекара едва 10 дни на поста, предизвика негодувание с циничните си коментари относно колегите си. Миналата сряда пък президентът Доналд Тръмп обяви в социалната мрежа туитър, че транссексуални няма да могат да служат в армията на САЩ.

Едва ли има нещо, което може да ни изненада около Тръмп и аминистрацията му, но си струва да се запитаме дали тези скандали не целят да отвлекат вниманието от по-важно събитие.

В сряда пред комисията в Сената, която разследва възможната руска намеса в президентските избори в САЩ, трябваше да свидетелства Бил Браудър - бизнесмен, основател и ръководител на фонда  "Хермитидж Кепитъл", който прави огромни инвестиции в Русия в продължение на 10 години.

Изслушването му беше отложено за четвъртък, когато Антъни Скарамучи предизвика пореден скандал с вулгарните си изказвания за началника на кабинета на Тръмп Рейнс Прибъс.

Браудър описва в показанията си схеми за кражба на огромни суми от руски бизнесмени, както и истинските мотиви на руската адвокатка Наталия Веселницкая за срещата й със сина на американския президент Доналд Тръмп.

Кой е Браудър?

Браудър е успешен бизнесмен и оглавява фонда  "Хермитидж Кепитъл", който от 1996 до 2005 г. инвестира над 4 милиарда долара в Русия. Той е в добри отношения с Путин докато организацията му е определена за "заплаха за националната сигурност" и е забранена в Русия. Браудър наема адвоката Сергей Магнитски, който открива доказателства, че 230 милиона долара данъци, които организацията на бизнесмена е внесла в държавната хазна, са откраднати... според тях - от Путин. 

Двамата съобщават на властите:

"И чакахме добрите да хванат лошите. Оказа се обаче, че в Русия на Путин добри няма."

Браудър е обвинен в данъчни измами и му е забранено да влиза в Русия. Сергей Магнитски е хвърлен в затвора, а през 2009 г. умира при неизяснени обстоятелства.

"Сергей Магнитски беше убит, защото е мой приближен. Ако не беше мой адвокат, той още щеше да е жив", казва бизнесменът.

През 2012 г. американският Конгрес приема закон, който забранява влизането на нарушили човешките права руски граждани в САЩ и замразява авоарите им - законът "Магнитски".

За да се противопостави на това Путин забранява на американски семейства да осиновяват деца от руски социални институции.

Каква е връзката:

Преди седмици в американски медии изтекоха имейли, според които синът на президента Доналд Тръмп се е срещнал с руската адвокатка Наталия Веселницкая по време на предизборната кампания миналата година. От нея той е очаквал компрометираща информация за опонента на баща си в президентските избори Хилъри Клинтън. Тръмп-младши заявява, че срещата е била съсредоточена върху рестрикциите върху осиновяването на руски деца от американски семейсва.

Браудър разказва, че миналата година група руски представители са провели кампания във Вашингтон и са се опитали да убедят държавни служители, че Сергей Магнитски не е убит, а законът "Магнитски" е базиран на фалшиви факти. 

"Кой е в тази група, действаща в услуга на Русия? Двама мъже, наречени Пьотр и Денис Катсив, и жена на име Наталия Веселницкая."

Юристката наема адвокати и специалисти по връзки с обществеността, дава подкупи на разследващи и дори осигурява съюзници след богатите американци, които да настояват за отмяната на закона "Магнитски". Тя основава неправителствена организация, която да се занимава с проблема с осиновяванията, но скоро става ясно, че истинската цел е отмяната на санцкиите, твърди още Браудър.

Путин - най-богатият човек в света?

В класацията на списание "Форбс" миналата седмица Бил Гейтс отстъпи първото място на директора на Amazon Джеф Безос едва за няколко часа. Браудър обаче твърди, че двамата общо имат по-малко състояние от това на руския президент. 

Според него именно Владимир Путин е получил откраднатите 230 милиона долара. Разкритията на досиетата "Панама" за офшорните сметки на музикантът Сергей Ролдугин, който е близък приятел на руския президент, свързват тези пари с Путин и той би могъл да стане обект на санкции по закона "Магнитски", твърди още Браудър.

"Това е силно обезспокоително за Путин, защото той е сред най-богатите хора в света. Пресметнах, че той е натрупал близо 200 милиарда долара за 17-те си години на власт. Той държи всички тези пари на запад и те са обект на потенциално замразяване и дори конфискуване. Затова той има значителен личен интерес да намери начин да се отърве от санкциите по закона "Магнитски".

Каква е схемата?

През 2003 г. руските власти арестуват най-богатия човек в страната - Михаил Ходорковски. Той е изправен пред съда, а кадрите как той стои в килия по средата на съдебната зала предизвикват силен отзвук.

"След присъдата на Ходорковски, другите олигарси отишли при Путин и го попитали какво трябва да направят, за да избегнат затворническата килия. От това, което последва, изглежда отговорът на Путин е бил "петдесет процента". Не 50% за руската държава или за президентската администрация, 50% лично за Путин. От този момент нататък, Путин стана най-големият олигарх в Русия и най-богатият човек на света."

През ноември 2005 г. самият Браудър е задържан на летище Шерметиево, а после е депортиран. По-късно от офиса му в Москва и от седалището на американската правна фирма, която го представлява, са иззети документи, свързани с инвестициите, които е правил. Тогава той наема Сергей Магнитски, когото описва като най-умния руски адвокат, когото познава. Тогава Магнитски е на 35 години.

Адвокатът открива, че документите, конфискувани от руското вътрешно министерство, са използвани, за да бъдат прехвърлени руските компании на Браудър на името на престъпник, обвинен в убийство.

Магнитски открива, че данъците, които са платени от Браудър на държавната хазна за предишната година, които са в размер на 230 милиона долара, мистериозно изчезват. Бизнесменът твърди, че те са отишли в джоба на руския президент. 

През 2016 г. Мрежата за разследване на организирана престъпност и корупция  (МРОПК) по материали на Досиетата "Панама" описа придвижването на средствата, които са прехвърлени към компанията на музиканта Сергей Ролдугин, приближен на Путин. Според МРОПК проследените пари (които са едва малка част от сумата, за която се твърди, че е открадната) са минали през молдовски и британски фирми, офшорни сметки на Британските Вирджински острови и накрая са се озовали в сметката на Ролдугин.

Магнитски и Браудър информират руските власти тогава, адвокатът дори дава показания пред Руския държавен разследващ комитет относно ролята на държавни служители в схемата.

"Вместо да арестуват хората, които извършват престъплението, Сергей беше арестуван. Кой го арестува? Същите хора, срещу които той даде показания. На 24 ноември 2008 г. те отидоха в дома му, сложиха му белезници пред семейството му и го изпратиха в затвора."

От Магнитски се иска да оттегли показанията си. Адвокатът живее при нечовешки условия, веднъж почти замръзва до смърт. Той обаче отказва да даде фалшиви показания и в резултат на жестокото отношение към него в затвора, здравето му се влошава. Обещано му е лечение, но той не го получава. Адвокатите на Магнитски подават молби за спешно лечение до всички нива на руската съдебна система, но нито една не е уважена. 

"Вместо да бъде настанен в помещение за спешна помощ, той е пратен в изолирана килия, вързан е за леглото, а осем охранители идват и го пребиват с гумени палки. Сергей Магнитски почина на 16 ноември 2009 г., на 37-годишна възраст, оставяйки съпруга и две деца."

"Убийството на Сергей Магнитски беше извършено, за да се покрие кражбата на 230 милиона долара от руската хазна."

Браудър разказва историята на Магнитски на сенаторите Бенджамин Кардин и Джон Маккейн, които внасят законопроекта "Магнитски" в Камарата на представителите. Той е приет с от двете камари на Конгреса и влиза в сила, когато тогавашният президент Барак Обама го подписва на 14 декември 2012 г.

Браудър разказва историята си в книгата "Заповед за арест. Как станах враг номер едно на Путин", издадена тази година и в България.

3-те зодии, които са по-лоши, отколкото сте подозирали

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/3-te-zodii-koito-sa-po-loshi-otkolkoto-ste-podozirali-6072194

Всички 12 зодиакални знаци искат най-доброто за себе си и близките си, но тези три наистина се превръщат в злодеи, ако достойнството им е накърнено

Пламна закрито училище в Монтанско

https://www.24chasa.bg/region/article/6370781

Пламна закрито училище в МонтанскоПожар избухнал в сградата на бившето училише в село Кобиляк, собственост на община Бойчиновци. Огънят лумнал на 1- ви август около 16,30 часа. Унищожени са една от класните стаи на втория етаж, както и 500 кв.м. от покривната конструкция. Причината за възникване на пожара и стойността на нанесените щети са в процес на изясняване.

ВУЗФ откри две нови бакалавърски програми

https://offnews.bg//obshtestvo/vuzf-otkri-dve-novi-bakalavarski-programi-661895.html

Тази година се отличава с много новости около Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Освен, че ВУЗФ отпразнува 15 години от създаването си, сега университетът откри и две нови бакалавърски програми. Новите специалности, за които зрелостниците вече могат да кандидатстват са „Бизнес икономика ,предприемачество и иновации“ и "Бизнес информационни системи и комуникации".

„Продължаваме политиката си да откриваме програми, които да създават не само добри специалисти, но и лидери и подготвени мениджъри. Горди сме с това, че успяваме – над 90% от студентите ни започват работа още докато учат или веднага, след като завършат, а 30% от тях заемат мениджърски позиции. Това означава, че наистина успяваме да подготвим студентите си“, категорична е Детелина Смилкова, вицепрезидент на ВУЗФ.

В специалност „Бизнес информационни системи и комуникации“ студентите ще получат познания в две атрактивни области - икономика и информационни технологии. В програмата се изучават предмети като бизнес интелиджънс системи, информационни системи и технологии в управлението, когнитивни процеси и вземане на решения, а завършилите ще имат възможност да се реализират като специалисти, които да изготвят софтуерни решения в различни области на икономиката.

Другата нова специалност – „Бизнес икономика, предприемачество и иновации“, е създадена специално за онези, които желаят да основат и развият свой собствен бизнес или да създадат успешна кариера като функционални специалисти и мениджъри. Студентите ще се обучават в области като маркетинг, иновации, инвестиции, финанси, човешки ресурси, организация на производството, логистика.

Приемът във ВУЗФ тази година ще продължи до 25 септември. Дотогава дванадесетокласниците могат да кандидатстват както за някоя от новите програми, така и за други специалности като „Бизнес психология“, „Международни финанси“ и „Финансов мениджмънт и маркетинг“, като изпратят есе на актуална тема и попълнят онлайн тест. При формирането на състезателния бал се взимат оценките от тях, от дипломата за средно образование и от издържаните матури.

Държавата иска от Федерацията по шахмат да върне над 2 млн. лв.

http://www.moreto.net/novini.php?n=356693

Министерството на спорта иска Българската федерация по шахмат да върне над 2 млн. лв. в седем дневен срок. Парите са били разходвани незаконосъобразно, показва проверка. Българската федерация по шахмат (БФШ) е заявила искане за осигуряване на средства от страна на Министерство на младежта и спорта (ММС) за заплащане на такси за провеждане на първенства и турнири към Европейския шахматен съюз (ЕШС).

Commerzbank отчете най-слабите тримесечни приходи от 2014 г. насам

http://www.investor.bg/evropa/334/a/commerzbank-otchete-nai-slabite-trimesechni-prihodi-ot-2014-g-nasam-244108/

Приходите се понижават, въпреки че банката привлече над половин милион нови клиенти, откакто обяви новата си стратегия в края на септември миналата година

Производството и потреблението на електроенергия расте

http://frognews.bg/news_139397/Proizvodstvoto-i-potreblenieto-na-elektroenergiia-raste/

Производството и потреблението на електроенергия от 1 януари до 30 юли 2017 г. в сравнение със същия период на миналата година продължават да нарастват, сочат данните на Електроенергийния системен оператор за енергийния баланс на страната.

НАП запечата хотели по Северното Черноморие

http://www.cross.bg/kasovi-belezhki-chernomorie-1550876.html

/КРОСС/ 41 семейни хотела по Северното Черноморие са проверени от НАП. В 7 от тях е установено, че заплатените нощувки не се отчитат на фискалните устройства и на гостите не се издават касови бележки. Всички обекти са запечатани за срок от 7 дни. В други три хотела са установени нарушения на данъчните закони, за което на собствениците са съставени актове за административно нарушение, предава Дарик. По време проверките са установени хотел в Кранево и къща за гости в Каварна, които осъществяват дейността си без наличието на касов апарат. И двата обекта са запечатани за срок от 7 дни. Предстои да бъде запечатан и хотелски комплекс в Шкорпиловци, който разполага с хотелска част от 30 стаи и 50 бунгала, в който данъчните са установили, че заплатените нощувки не се отчитат на касовия апарат и на клиентите не се издават касови бонове. Всички проверки в хотелите и къщите за гости се извършват чрез метода на тайния клиент. Варненските данъчни правят резервации, настаняват се в хотелите и заплащат нощувките си. След като не им бъдат издадени фискални касови бонове за заплатената услуга, те преминават към проверка и запечатване на обекта. От НАП Варна напомнят на търговците, че освен налагането на глоби, когато се установят нарушения, свързани с липса на касови апарати или издадени касови бележки, инспекторите на НАП запечатват търговските обекти, допуснали нарушенията, за срок до 1 месец

Васко Василев за цигуларя в подлеза: Желая му успех, независимо от сцената

http://clubz.bg/56855-vasko_vasilev_za_cigularq_v_podleza_jelaq_mu_uspeh_nezavisimo_ot_scenata

"Желая от сърце успех и късмет на момчето от подлеза, както и на всеки музикант, независимо на каква сцена е избрал да се изявява", написа Васко Василев в края на един ден, в който името му бе сред най-четените новини в интернет.

Снимка с текст "Васко Василев в подлеза на Софийския университет" предизвика във вторник вълна от коментари във Фейсбук. Появиха се хиляди предположения за причината на този необичаен концерт и мястото, на което се провежда… докато пиарът на Василев – Петя Иванова – не обясни, че музикантът в подлеза на Ректората няма как да е Васко, защото той в момента има концерти в Полша.

Часове по-късно самият Васко Василев коментира случая в страницата си във Фейсбук. Цигуларят споделя учудването си от огромния медиен интерес и отбелязва, че никога досега не е успявал да предизвика такъв по повод концерт или турне.

Междувременно в Полша Василев е станал обект на престъпление – лаптопът му е бил хакнат, след което му е бил поискан откуп за отключването му.

Ето какво е написал музикантът във Фейсбук:

"Понякога се оказва, че си последният, който разбира къде си бил през деня и какво си правил… След приключенско пътуване от Полша до Чехия, след хакнат лаптоп и искане на откуп за нова парола за отключването му, се оказа, че… съм свирил в подлеза на Софийския университет… И това, докато съм се разхождал в Прага.

Благодаря на всички за огромния медиен интерес, който досега никога не съм успявал да предизвикам по повод на концерт или турне, но най-вече благодаря на хората за милите думи. Желая от сърце успех и късмет на момчето от подлеза, както и на всеки музикант, независимо на каква сцена е избрал да се изявява.

Чакам с нетърпение концерта ни този месец на 25-и в ресторант "Лебед" в Панчарево, както и в зала 1, НДК, на 10-и декември, където обещавам да участвам лично".

Площад Славейков 

"Ислямска държава" предупреждава за атаки в Турция и Италия: "Ще ви изколим в къщите ви" (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6370703

"Ислямска държава" предупреждава за атаки в Турция и Италия: "Ще ви изколим в къщите ви" (Видео)Боец на „Ислямска държава“ с британски акцент обяви чрез видео, че терористичната организация подготвя атентати срещу Запада. Краткият клип показва млад чернокож мъж, говорещ с британския акцент, предупреждавайки за терористични атаки в Италия и Турция: "Ще ви изколим в домовите ви." Смята се, че видеото е заснето в сирийския град Ракка,

Българите използват интернет за разговори най-много в целия Евросъюз

http://econ.bg/Новини/Българите-използват-интернет-за-разговори-най-много-в-целия-Евросъюз_l.a_i.746571_at.1.html

Едва 41% от българските потребители използват мрежата за слушане на музика. По-малък е делът само на хърватите - 38%. Българите използват...

Първи реакции за договора с Македония - политическият дневен ред на двете държави вече е европейски

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/08/02/3017145_purvi_reakcii_za_dogovora_s_makedoniia_-/?ref=rss


Начало на нов път, добър ден за България, но и за Балканите и за Европа - това е смисълът на повечето реакции във "Фейсбук" за договора между България и Македония. Не липсва и доза скептицизъм - формален е, не решава спорните въпроси.<br /><br />Лаконичният отзив на политолога Огнян Минчев гласи: "Честит празник на всички българи и македонци! Това е началото на нашия нов общ път." Писателят Владимир Левчев допълва: "Наистина това е празник и за България, и...

Просветното министерство ще предложи задължително предучилищно образование за 4-годишните

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/08/02/3017568_prosvetnoto_ministerstvo_shte_predloji_zaduljitelno/?ref=rss


Министерството на образованието и науката (МОН) ще предложи задължително предучилищно образование за 4-годишните деца. Законодателните промени ще бъдат инициирани през октомври, а по думите на министър Красимир Вълчев обхващането на 4-годишните в задължителното образование може да стане от следващата 2018/2019 учебна година. В момента предучилищната подготовка е задължителна за децата на 5 и 6 години и се извършва в детските градини и училищата. При дебатите около училищната реформа имаше...

Съпругът на Елизабет II се пенсионира днес

https://offnews.bg//zvezdi/saprugat-na-elizabet-ii-se-pensionira-dnes-661893.html

Херцогът на Единбург принц Филип ще изпълни днес последния си официален ангажимент, като се срещне с кралски морски пехотинци, съобщи Би Би Си.

96-годишният съпруг на кралица Елизабет II обяви пенсионирането си през май. Като член на кралската фамилия той е изпълнил 22 219 изпълнени официални ангажимента от 1952 година до днес, изнесъл е 5496 речи и е бил патрон на 785 организации.

Като капитан на Кралската морска пехота, днес херцогът ще присъства на парад, за да отбележи финала на "Глобалното предизвикателство" от 1664 мили - състезание, което се провежда с благотворителна цел.

От Бъкингамския дворец съобщиха, че херцогът може би ще присъства на някои бъдещи събития заедно с кралицата.

Ето как може да изглежда центърът на Шумен (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/regioni/shumen/eto-kak-mozhe-da-izglezhda-centyryt-na-shumen-snimkivideo-2040358

Представиха двата варианта как да изглежда част от пешеходната зона в Шумен. Те бяха показани по време на заседание на оценителната комисия по представените два варианта на предпроектни обемно-пространствени проучвания.
 

Лукарски за дясна коалиция: Не лепим части от пъзел!

http://frognews.bg/news_139396/Lukarski-za-diasna-koalitsiia-Ne-lepim-chasti-ot-pazel!/

Председателят на СДС Божидар Лукарски заяви, че за коалиция в дясно може да се говори, когато има предизборна ситуация. Бившият министър на икономиката отбеляза обаче, че политическите процеси в момента не са толкова ясно изразени и не трябва да се избързва с говоренето за обединение.

Ще бъдат ли заобикаляни новите правила за прием в първи клас?

http://www.investor.bg/drugi/128/a/shte-bydat-li-zaobikaliani-novite-pravila-za-priem-v-pyrvi-klas-244110/

Да се премахне грешната философия на делегирания бюджет - училищата да се финансират само по брой ученици, препоръчват експерти

САЩ готови за диалог със Северна Корея за ядрената програма

https://www.actualno.com/america/sasht-gotovi-za-dialog-sys-severna-koreja-za-jadrenata-programa-news_625537.html

САЩ са склонни на преговори със Северна Корея по отношение на ядрената програма на комунистическата държава. Това заяви държавният секретар Рекс Тилърсън, цитиран от „Ройтерс”. „Не търсим смяна на режима, не търсим крах на режима, не работим за ускорено обединение

Един сезон, през който тях ги няма

http://www.cross.bg/zakoni-borisov-taka-1550875.html

/КРОСС/ Нечовешки усилия положи 44-ят парламент да не свърши нищо полезно за четири месеца. Как да не се полага заслужен отпуск ("ваканцуване" по парламентарния жаргон) на неговите черноработници? Няма да ги наричаме парламентаристи, защото още от предходното Събрание законодателният ни орган все по-малко се покрива с общоприетото разбиране за парламентаризъм. Нито народни представители - изначално се вижда, че единствените интереси, които дамите и господата представляват, са техните собствени. Или на онзи, който знае как мотивирано да ги помоли. Всичко, с което ще запомним пролетно-летния дял на депутатстването, ни кара да си мислим: Не е ли по-добре да излязат в безсрочна ваканция? За краткото време на своята трудова дейност успяха да произведат единствено и само скандали. И това е пресилено - скандалчèта. Дали защото толкова могат, или защото именно медийно раздуханите бури в чаша с течност по избор пускат така необходимата димна завеса над останалата работа, която трябва да мине през парламента без много шум. Лобистки закони, спорни закони, закони на ръба на конституционността, закони за един човек, закони срещу една гилдия. Където при гласуване не разбираш кой управлява, кой е опозиция, кой е Марешки... Освен едробуквени заглавия депутатите произведоха рекорден брой комисии. На принципа - ти на мен шамар, аз на теб - два. Управляващите цакат с комисия "Грипен", опозицията надцаква с НДК. А полза и от двете говорилни - никаква

Фолклорът ни събира в Стара Загора българи от три континента

http://www.eurochicago.com/2017/08/balgari-ot-tri-kontinenta/

На 4 и 5 август 2017 г. (петък и събота) в новия парк на Стара Загора ще се проведе четвъртата среща „Верея и приятели“. В нея ще участват певци, инструменталисти и танцьори от три континента. В първия ден своя талант и обич към родното българско изкуство ще представят Моника Азманска от Дубай; Камерен танцов състав „Чемшири“ от Северна Ирландия и Пламена Чемширова; Никол Михалик; Ева и Вики Маркови; Дует „Щурчовци“ от Гърция; Танцов клуб „Тракийци“; 6-годишният Александър Минчев и Ивиана Дончева Умурска от Испания; Танцов клуб „Купонджии“; Танцов клуб за народни хора – „Нашенци“, със специалното участие на народната певица Бинка Добрева и музикантът Александър Райчев.

Пожари в Македония, изпращат български хеликоптер, за да помогне в борбата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6370587

Пожари в Македония, изпращат български хеликоптер, за да помогне в борбата"Пожарите, които с дни бушуват в македонската област Поречие и които вече погълнаха стотици хектара гори са срам и поражение за институциите, които вместо сериозно да се заемат с проблема, докато все още пламъците не го обхванаха целия регион, взаимно си прехвърлят вината". Това бе казано за македонската медия "Фактор" Златко Петровски -

Разрешителните за жилищни сгради растат с 36% през второто тримесечие

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/02/3017550_razreshitelnite_za_jilishtni_sgradi_rastat_s_36_prez/?ref=rss


През второто тримесечие на годината местните администрации са издали разрешителни за строеж на 1647 жилищни сгради с 5815 жилища в тях и 781 456 кв.м разгъната застроена площ. За административни сгради разрешителните са 40 със 74 019 кв.м площ и 1968 са за друг тип сгради с 948 262 кв.м площ. Започнатите нови жилищни сгради в периода април - юни са със 100% повече от тези година по-рано.<br /><br />Това показват данните на Националния статистически институт. Те потвърждават...

Какво знаем за "дизеловата среща на върха"?

http://www.investor.bg/analizi/447/a/kakvo-znaem-za-dizelovata-sreshta-na-vyrha-244107/

В Германия трябва да бъдат подобрени до 13 млн. автомобила - затова правителството покани представители на автомобилната индустрия и на провинциите

Огромен пожар горя край Поповица (обновена)

http://www.cross.bg/plosht-pozharut-lokaliziran-1550874.html

/КРОСС/ Голям пожар горя край пловдивското село Поповица. Запалил се е огромен по площ сеновал към местна кравеферма, съобщава bTV. Работниците са евакуирани. На мястото са изпратени шест пожарни екипа. Сигналът е подаден в пожарната малко след 10 ч. тази сутрин. Гъстият дим и пламъците се виждат от главния път Пловдив - Свиленград. Засега обаче няма опасност от задимяване и спиране на движението. След 13 часа пожарът беше локализиран, съобщиха от МВР. От ведомството уточниха, че огнената стихия е обхванала общо 3 сеновала на площ от около 10 дка. Оказало се, че на територията на кравефермата има и около 5 000 животни. Към момента пожарът е локализиран и няма данни за пострадали хора. Предприети са всички необходими действия за осигуряване безопасността на животните.

Вижте как изпратиха Бойко Борисов от Скопие (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6370736

Вижте как изпратиха Бойко Борисов от Скопие (Снимки)„Успешно посещение и приятелско изпращане“. С този кратък коментар ПР-ът на ГЕРБ Никола Николов публикува във Фейсбук снимки от изпращането на премиера Борисов на летището "Александър Велики" в Скопие. Нашата делегация беше изпратена от министър-председателят на Македония Зоран Заев. Западноевропейските държави и САЩ поздравиха двете държави с

Огромен пожар гори край Поповица

http://www.cross.bg/gori-pozhar-kraii-1550874.html

/КРОСС/ Голям пожар гори край пловдивското село Поповица. Запалил се е огромен по площ сеновал към местна кравеферма, съобщава bTV. Работниците са евакуирани. На мястото са изпратени шест пожарни екипа. Сигналът е подаден в пожарната малко след 10 ч. тази сутрин. Гъстият дим и пламъците се виждат от главния път Пловдив - Свиленград. Засега обаче няма опасност от задимяване и спиране на движението.  

Борисов се върна от Македония и започна да раздава пари

http://clubz.bg/56854-borisov_se_vyrna_ot_makedoniq_i_zapochna_da_razdava_pari

Веднага след като се върна от Македония, премиерът Бойко Борисов дойде в Министерския съвет за днешното правителствено заседание. В началото той обяви, че правителството ще отпусне суми от по някокло милиона лева за различни цели.

"15 млн. лв. даваме допълнително на Столичната община за третия метродиаметър", каза Борисов.

И допълни:

"Това е едно изключително съоръжение, един подземен град строим пред дишаща и работеща близо 2-милионна столица. Изграждането на метрото като капацитет на строителство е след строителство на ядрена централа."

Според него българските архитекти, инженери, проектанти, фирми, изпълнители се справят изключително добре.

Правителството ще отпусне и 2,3 млн. лв. за ремонт на Софийската духовна семинария.

"През годините много манастири, много църкви се направиха, отремонтираха се, но се оказа, че там, където се подготвят кадрите, където се обучават, където е живата сила, както е казано, учат и живеят семинаристите в изключително лоши условия."

С тези думи Борисов аргументира отпускането на парите.

Огромен пожар край Поповица

https://www.actualno.com/plovdiv/ogromen-pojar-kraj-popovica-news_625531.html

Голям пожар гори край пловдивското село Поповица, предаде bTV. Запалил се е огромен по площ сеновал към местна кравеферма. На мястото са изпратени шест пожарни екипа. Работниците са евакуирани. Сигналът е подаден в пожарната малко след 10 ч. тази сутрин. Гъстият дим и пламъците се виждат от главния път Пловдив – Свиленград. Засега обаче няма опасност от задимяване и спиране на движението.

Kолко пари получват европейските кралски семейства от своите данъкоплатци

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281148_K%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%BB%D1%81%D0%BA

 14 са активните монархии в цяла Европа. Някои от тях са изключително независими, други получават щедри дарения и биват поддържани от своите правителства, а някои не получават нищо.

Има дори един милиардерски принц, който няма страна, която да управлява и не получава никаква издръжка. Това е Алберт, принцът на Торн и Таксис.

Той няма държава, която да управлява, но технически е германски принц. След смъртта на баща си през 1990 г., Алберт става един от най-младите милиардери в света, а активите му включват недвижими имоти, изкуства и технологична компания.

През 2014 г. Форбс изчислява, че богатството му е около 1,6 млрд. Долара (1,23 млрд. Паунда).

 

Папата, Ватикана –  също не получава заплата
Папата, ръководителят на Католическата църква, не получава годишна заплата. Той обаче отговаря за бюджета на Ватикана, който има приходи от около 300 млн. долара годишно, които отиват за покриване на разходите му, наред с други неща.
Оценено е, че богатството на Ватикана е някъде около 10 до 15 милиарда долара, според Time Magazine.

 

Принц Ханс-Адам II, Лихтенщайн – малка надбавкаПринцът не получава заплата, но приема надбавка от 250 000 швейцарски франка (200 000 паунда) и не плаща данъци.

Княжеската къща на Лихтенщайн получава богатството си от частната си банка, LGT Group, и огромните инвестиции, направени от Фондация „Принц Лихтенщайн“, която се грижи за имуществото, горите и винарната.

През 2008 г. Forbes изчисли, че семейството има нетна стойност от около 5 млрд. Долара (3,8 млрд. Паунда).

 

Крал Фелипе VI и кралица Летициа, Испания – 7 млн. паунда

Испанската корона получава обща сума пари от държавата, която възлиза на 7,8 млн. евро през 2014 г. и 2015 г.

От това кралят получава компенсация, изплащана на месечни вноски, в размер от 236 544 евро (211 124 паунда). Кралицата получава 130,092 евро (116,112 евро), принцът 189,228 евро (168,892 паунда) и принцесата 106,452 евро (£ 95,012), според Casareal.
Кралското семейство управлява осемте кралски дворцеца в страната, пет религиозни резиденции и десет манастира, основани от короната.

 

Великият херцог Анри, Люксембург – 9 млн. паунда за текущи разходи и малка надбавка.
Макар и да не получават заплата, семейството на Великото диктато на Люксембург е получило 300 000 златни франка (240 000 паунда) всяка година след конституционното преразглеждане от 1948 г., за да изпълнява функциите си.
Бюджетът за 2017 г. също така позволява 10,1 милиона евро (£ 9 милиона) за разходите на домакинствата на големия херцог, според изданието monarchie.lu.

Собствеността, администрацията, контролът и приходите от частното богатство на къщата на херцога са изключителни за притежателя на короната.
Кралица Маргрет II, Дания – 9,6 милиона паунда

От 1 април 2017 г. датската гражданска листа предоставя на кралското семейство £ 800,813, на месец или £ 9,6 милиона за годината. Принц Хенрик, съпругът на кралица Маргарет, получава 10% от това, докато принцеса Бенедикт, сестрата на кралицата, получава 1,5%, пише kongehuset.dk.

Парите покриват разходите за дейността на кралицата и кралското домакинство, както и някои други частни разходи.

Кралските колекции на изкуството принадлежат на кралицата в качеството й на суверенни и частни лица, въпреки че голяма част от тях се показват в галерии и музеи, за да се видят от публиката. Някои от царските дворци са частна собственост на кралското семейство, а някои са собственост на държавата.

Крал Филип, Белгия – 10,4 милиона паунда
Гражданският списък на Белгия покрива всички разходи, направени пряко от краля, като  през 2013 година са му отпуснати 11,6 милиона евро (£ 10,4 милиона), според изданието monarchie.be. Освен това правителството финансира редица допълнителни услуги за подпомагане.

Белгийските кралски имоти са собственост на държавата или на The Royal Trust.
Някои от имотите се използват от кралското семейство, докато някои от тях са обществени паркове, голф клубове и сгради, отворени за обществено ползване. Фондът е автономна публична институция и е финансово независима.

Принц Алберт II, Монако – 39 млн. паунда
През 2015 г. сумата, която Монако е похарчила за кралските особи, възлиза на 43,5 милиона евро (39 милиона паунда), от 35,7 милиона през 2013 г.
Форбс оценява, че домът на Грималди, кралското семейство на Монако, е струвал 1 милиард долара през 2010 г. Той се състои от дворци, изкуство, антични автомобили, акции в курорта Societe des Bains de Mer и редки колекции.

Принц Алберт II, управляващият монарх, е един от най-богатите монарси в света. През 2006 г. създава фондация „Принц Алберт II“ от Монако, която подкрепя устойчиви и етични проекти по целия свят.

Кралица Елизабет II, Великобритания – 42,8 милиона паунда


През 2016-17 г. сумата, която кралицата получава, възлиза на 42,8 милиона паунда. Кралицата също е получила 14.9 млн. паунда, от източници, включително наем на имоти.

Короната и Бъкингамския дворец не се смята за лична собственост на кралицата, но принадлежи на британската държава. Кралицата обаче притежава свои жилища в замъка Балморал и двореца Сандрингам.

През 2011 г. Forbes оценява нетната стойност на британското кралско семейство около 500 млн. долара (383 млн. Паунда), съставена от имоти, изкуство и инвестиции, посочва royal.uk.

Полският военен министър поиска репарации от Германия

http://frognews.bg/news_139395/Polskiiat-voenen-ministar-poiska-reparatsii-ot-Germaniia/

Германия трябва да изплати на Полша военни репарации за нанесените щети и извършените престъпления през Втората световна война, каза снощи полският министър на отбраната Антони Мачеревич, цитиран от ТАСС, по полската национална телевизия.

Русия задейства интернет филтър, който да пази децата в мрежата

http://www.cross.bg/internet-detzata-sudurzhanie-1550873.html

/КРОСС/ До 2020 година Русия ще задейства Национална система за филтриране на интернет трафика (НаСФИТ), която да защитава децата от негативно и опасно съдържание, съобщава в интервю за "Известия" директорът на Лигата за безопасен интернет Денис Давидов. Непълнолетните потребители ще могат да посещават само доверени сайтове, включени в "бял списък". Създаването на НаСФИТ е част от държавната програма "Дигитална икономика", одобрена на 31 юли от руския премиер Дмитрий Медведев. Тя предвижда до края на март 2019 г. да бъдат разработени основните параметри на НаСФИТ и да се пресметнат необходимите ресурси. Година след това системата трябва да заработи. За създаването на такава система от пет години насам са лобирали ЛБИ и депутата Елена Мизулина, съдействали за разработването на закона "за защита на децата от информация, която вреди на тяхното здраве и развитие" (известен също като закон за черните списъци). От 2012 г. държавната агенция "Роскомнадзор" поддържа единен регистър на забранената информация в руския сегмент на интернет, напомня изданието. Елена Мизулина е сред инициаторите на още закони, добили отзвук в световен мащаб - като например за осиновяването на русначета от чужденци и за правата на хората с нетрадиционна сексуална ориентация. Според Денис Давидов се обсъждат два варианта за въвеждане на НаСФИТ. Първият предполага да се филтрира само трафикът на образователните учреждения

Показват файлове с проповеди от компютъра на Ахмед Муса в залата на съда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6370745

Показват файлове с проповеди от компютъра на Ахмед Муса в залата на съдаОкръжният съд в Пазарджик започна изслушването на компютърни и технически експертизи, извършени от две вещи лица по делото срещу 14 обвиняеми за разпространение идеите на ИДИЛ, съобщи „Фокус“. Вещите лица са изследвали информация, съдържаща се в компютрите на обвиняемите, иззети по време на обиск в домовете им. Те са направили копия на данните.

Неймар се е сбогувал със съотборниците си

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/02/3017529_neimar_se_e_sboguval_sus_suotbornicite_si/?ref=rss


Бразилският нападател Неймар се е сбогувал със съотборниците си, обявиха испанските медии, като се позоваха на информация от "Барселона". В "Туитър" каталунците съобщиха, че с позволението на треньора играчът е пропуснал сутрешната тренировка.<br /><br />Неймар отишъл на заниманието в 9.00 часа, но не участвал в него. Бразилецът се е сбогувал с треньорския щаб и със съотборниците си, като накрая им е казал, че отива в ПСЖ, пише "Мундо депортиво".<br...

Неймар се е сбогувал със съотборниците си (обновена)

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/02/3017529_neimar_se_e_sboguval_sus_suotbornicite_si_obnovena/?ref=rss


Бразилският нападател Неймар се е сбогувал със съотборниците си, обявиха испанските медии, като се позоваха на информация от "Барселона". В "Туитър" каталунците съобщиха, че с позволението на треньора играчът е пропуснал сутрешната тренировка.<br /><br />Неймар отишъл на заниманието в 9.00 часа, но не участвал в него. Бразилецът се е сбогувал с треньорския щаб и със съотборниците си, като накрая им е казал, че отива в ПСЖ, пише "Мундо депортиво".<br...

„Български пощи“ подкрепиха 23 сдружения на собственици по НПЕЕ

http://www.cross.bg/programata-bulgarski-podkrepa-1550872.html

/КРОСС/ Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради продължава да е обект на внимание от собствениците на жилища в страната. „Български пощи" ЕАД оказва подкрепа на сдруженията на етажна собственост при участието им в програмата за сгради, в които дружеството има обекти с доказана собственост. В "Български пощи" ЕАД са утвърдени указания за процедиране по националната програма, които позволяват да се организира по-добре събирането на първоначална информация, проверката на собствеността и подготовката на необходимите документи за подкрепа на сдруженията. От старта на програмата през 2015 година досега дружеството е подкрепило 23 сдружения на собственици в Попово, Стара Загора, София, Пловдив, Карлово, Варна, Борино, Ловеч, Севлиево, Трявна, Димитровград, Благоевград, Сандански, Велинград, Дупница, Разград, Казанлък, Перник и Кюстендил. Средствата по програмата са безвъзмездна финансова помощ.  

Неймар се сбогува със съотборниците си

https://offnews.bg//futbol/nejmar-se-sboguva-sas-saotbornitcite-si-661892.html

Суперзвездата на Барселона Неймар, който е все по-близо до трансфер в Пари Сен Жермен, тази сутрин се яви на клубната база на каталунците, където се проведе първата тренировка на отбора след завръщането му от предсезонното турне.

Нападателят пристигна със собствения си автомобил в 09.00 часа, като според информациите на испанските медии той е останал в тренировъчната база 43 минути, след което си е тръгнал. Самото занимание е било насрочено за 09:30 часа.

Според "RAC1" Неймар изобщо не се е включил в заниманието, а се е сбогувал със своите съотборници и им е съобщил, че преминава в ПСЖ. Предполага се, че още в следващите часове бразилецът ще отпътува за Париж, за да финализира гръмкия си трансфер.

Иначе епизодите в сагата около трансфера на Неймар в Пари Сен Жермен продължават. Шефовете на Ла Лига обявиха, че няма да приемат депозирането на сделката за плащането на откупуващата клауза на бразилеца, пише испанския вестник "Спорт".

Освен това в момента договорът на Неймар се разглежда за нарушения. Не на последно място, от Испанската федерация имат сериозни опасения за нарушаване на правилата за Финансов феърплей на ФИФА.

Заради спора между бащата на футболиста, който е и негов агент и Барса, ръководството на Лигата е взело решение да блокира възможността за активиране на пункта в контракта на бразилеца, позволяващ му да отиде в друг клуб за 222 милиона евро.

Неймар - старши трябва да получи хонорар от 26 милиона от каталунския гранд в съответствие със сделката за продължение на контракта на нападателя до лятото на 2021 година, която бе подписана миналата година.

Така може да се приеме, че към момента трансферът на Неймар е блокиран от Испанската федерация заради вероятно нарушаване на Финансовия феърплей, както и заради проблеми с договора на играча.

Столични полицаи задържаха наркодилър в момент на покупко-продажба

https://www.actualno.com/crime/stolichni-policai-zadyrjaha-narkodilyr-v-moment-na-pokupko-prodajba-news_625530.html

Столични полицаи 32-годишен задържаха наркодилър в момент на покупко-продажба. На 27 юли в района на ж. к. „Орландовци”, в рамките на проведена спецоперация за противодействие на наркоразпространението, служители от сектор „Наркотици” при СДВР задържали столичан

5 елемента, които завинаги промениха света на модата

https://offnews.bg//stil/5-elementa-koito-zavinagi-promeniha-sveta-na-modata-661805.html

Модата непрестанно се променя, но въпреки това някои елементи и аксесоари никога няма да изчезнат от модните подиуми. Представяме ви 5 изобретения, които заслужиха вечно присъствие в капризния свят на модата.

1. Дънки

Още през XVII век италианец създава дреха от преработен памук, която била известна като "Genesee". През 1873 г. предприемачът Levi Strauss получил патента за производството на "гащеризон без презрамки с джобове за ножове, пари и монети". С годините той се превърнал в любимо облекло на товарачи, каубои и златотърсачи, но вече определено е завладял целия свят. Между другото, компанията Strauss е жива и до днес - това е най-известната компания на Леви.

2. Обувки с токче

Трудно е да си представим, до XVII век обувки с ток са носени изключително от мъже. В средновековна Европа те носели обувки с дървени подметки, за да ги предпазват от прах и мръсотия. Токчетата били удобни за ездачите - не се плъзгали в стремето. Токчетата стават част от дамския гардероб едва през XX век.

3. Бански от две части

През 1946 година на модния подиум в Париж за пръв път дефилира момиче в бански костюм от две части, създаден дизайнера Луи Задна. Манекенката на име Мишел Бернардини и банският създали грандиозен скандал, тъй като в онези дни това било проява на нечувана дързост. Само няколко години по-късно този бански е престанал да шокира публиката, а когато е бил създаден за Бриджит Бардо и Мерилин Монро, всички критики били категорично отстранени.    

4. Малка черна рокля

Около малката черна рокля на дизайнерката Коко Шанел има много легенди. Говори се, че не можела да понесе скучните женски дрехи и създала роклята по неин облик. Според друга легенда, Шанел излязла с роклята през 1926 г. в памет на починалия си любим. Каквато и да е историята зад тази дреха, тя създава фурор в света на модат, и списание Vogue я нарича " Форд"-а сред роклите." От този ден нататък, малката черна рокля се превръща в стандарт за добър вкус и елегантност, който може би никога няма да излезе от мода.

5. Чорапогащи от ликра

В началото на ХХ век в модните среди не е имало голям избор от чорапи: вълнени или копринени. Но през 1935 година американската компания DuPont създава ликрата с мотото „Здрава като стомана, по-тънка от мрежа". Чорапите от ликра красиво обгръщали краката на дамите, били стилни и евтини.

Водните спасители предупреждават, че през август морето става опасно

http://www.moreto.net/novini.php?n=356695

Неслучайно предците ни са спирали да се къпят в реките около Илинден и след Преображение Господне. Червеният флаг на спасителните постове е знак към летовниците за рискове и за мъртво вълнение. През август по два-три пъти в седмицата ще вдигаме червения флаг, отбелязват спасителите.

Задържаха 32-годишен наркодилър, докато продавал стока в столицата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6370657

Задържаха 32-годишен наркодилър, докато продавал стока в столицатаПолицията задържа 32-годишен дилър на наркотици с инициали В. Я. в момент на покупко-продажба в столицата. Това съобщиха от пресцентъра на МВР, предаде "Фокус". В. Я. е привлечен като обвиняем и му е наложена постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража”. На 27 юли в района на ж. к. „Орландовци”,

Музеят в замъка на Дракула е пред затваряне

http://www.dnevnik.bg/na_put/2017/08/02/3017538_muzeiat_v_zamuka_na_drakula_e_pred_zatvariane/?ref=rss


Музеят в замъка Бран край румънския град Брашов, познат още като Замъка на Дракула, може да бъде затворен, тъй като собствениците му отказват удължаване на договора с министерството на културата, съобщава агенция "Медиафакс".<br /><br />Националният музей Бран може да бъде затворен в края на август, когато ще изтече договорът за наем между семейство Хабсбург, които са администратори и собственици на помещенията и румънското министерство на културата.<br /><br...

Монаси от македонски манастир приветстваха Договора за добросъседство с България

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/02/3017551_monasi_ot_makedonski_manastir_privetstvaha_dogovora_za/?ref=rss


Монасите от Бигорския манастир в Македония излязоха с официална позиция след подписването на Договора за добросъседство с България. В нея те приветстват действията на премиерите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев и подчертават, че с подобен документ Македония си осигурява близък сътрудник и приятел в лицето на съседна България. Това от своя страна щяло да помогне за европейското бъдеще на страната.<br /><br />Договорът беше подписан вчера в Скопие след дългогодишно отлагане,...

Какъв ще е слоганът на българското председателство на ЕС?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kakyv-shte-e-sloganyt-na-bylgarskoto-predsedatelstvo-na-es-2040365

Слоганът на българското председателство ЕС ще бъде „Съединението прави силата", съобщи ресорният министър Лиляна Павлова. Според нея това мото е изключително актуално и релевантно за ситуацията, в която днес се намира обединена Европа.

МОН се отказа от проекта за по-дълга учебна година

http://dnes.dir.bg/news/mon-uchebna-godina-vakantzii-kabinet-borisov-3-26165908

Министерството на образованието и науката се отказва от по-къса лятна ваканция и няма да предлага учебната година да започва на 1 септември.

НСИ: 50.7% повече издадени разрешителни за строеж на жилищни сгради

http://www.cross.bg/sgradi-zhilishtni-drygi-1550871.html

/КРОСС/ През второто тримесечие на 2017 г. местните администрации са издали разрешителни за строеж на 1 647 жилищни сгради с 5 815 жилища в тях и 781 456 кв. м разгъната застроена площ (РЗП), на 40 административни сгради/офиси със 74 019 кв. м РЗП и на 1 968 други сгради с 948 262 кв. м РЗП. Спрямо предходното тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради се увеличават с 50.7%, жилищата в тях - с 23.9%, а общата им застроена площ - с 31.3%. Издадените разрешителни за строеж на административни сгради са повече с 37.9%, докато тяхната РЗП намалява с 4.2%. При издадените разрешителни за строеж на други сгради е регистрирано нарастване със 72.5%, а при общата им застроена площ - със 17.1%. В сравнение с второто тримесечие на 2016 г. издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради се увеличават с 35.4%, жилищата в тях - с 31.0%, а разгънатата им застроена площ е повече с 29.2%. Броят на издадените разрешителни за строеж на административни сгради и на други видове сгради бележи ръст съответно от 8.1 и 71.9% (фиг. 1), а нарастването на тяхната РЗП е респективно с 224.7 и 87.8% (фиг. 2). Най-голям брой разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са издадени в областите Пловдив - 245, София (столица) - 207, София - 136, и Бургас - 133. Най-много жилища предстои да бъдат започнати в областите София (столица) - 1 869, Пловдив - 1 411, Варна - 432, и Бургас - 387. През второто тримесечие на 2017 г

Григор Димитров отпадна на двойки във Вашингтон

https://www.24chasa.bg/sport/article/6370723

Григор Димитров отпадна на двойки във ВашингтонГригор Димитров отпадна на двойки от турнира на твърди кортове във Вашингтон. В среща от първия кръг най-добрият български тенисист и неговият партньор Люка Пуй от Франция загубиха от шампионите от 2014 година Жан-Жулиен Рожер (Холандия) и Хория Текъу (Румъния) с 3:6, 6:7 (2). Бившите играчи от топ 3 на световната ранглиста при дуетите Рожер и

Григор Димитров срещу Кайл Едмънд на старта на ATP 500 във Вашингтон

http://www.cross.bg/edmund-dimitrov-grigor-1550869.html

/КРОСС/ Григор Димитров ще се изправи срещу Кайл Едмънд на старта на турнира от ATP 500 във Вашингтон, предаде Gong.bg. Британецът се справи безпроблемно с предизвикателството си в първия кръг на надпреварата, след като се наложи с 6:3, 6:1 над южнокореецът Хьон Чунг. Мачът между Димитров и Едмънд е под номер 4 в програмата на корт „Grandstand 1". Третият двубой между Маркос Багдатис и Райън Харисън е насрочен за около полунощ българско време, което значи, че първа ни ракета ще излезе на корта не по-рано от 02:00 часа. Гришо и 41-ият в света Едмънд досега не са се изправяли един срещу друг. Класиралият се на осминфинал ще срещне Стийв Джонсън или Даниил Медведев.    

Най-големият туроператор в България - АБАКС засилва позициите си за дестинация Дубай

http://frognews.bg/news_139394/Nai-golemiiat-turoperator-v-Balgariia---ABAKS-zasilva-pozitsiite-si-za-destinatsiia-Dubai/

АБАКС пусна в продажба и специален чартър от Варна до Дубай, който се радва на огромен интерес. От 01.10 стартира изпълнението на най-добрата програма на пазара: ДУБАЙ от А до Я, която се предлага с 3 включени допълнителни екскурзии. Ще имате възможност да се насладите на смесица от култури между новият и стар град на Дубай. Най-модерната и най-желана туристическа дестинация ще ви поднесе много и неочаквани изненади.

България получава 2,6 милиона евро от ЕС за плодове и зеленчуци в училищата

http://www.moreto.net/novini.php?n=356680

За следващата учебна година България ще получи от ЕС над 2,6 милиона евро за плодове и зеленчуци и над 1,1 милиона евро за мляко за учениците. Финансирането е част от нова схема на Европейския съюз, която влиза в сила от днес. Програмата ще обхваща всички държави членки и цели децата в училищна възраст да получават здравословна храна.

Учебната година за гимназистите няма да продължава през юли

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/08/02/3017539_uchebnata_godina_za_gimnazistite_niama_da_produljava/?ref=rss


Образователното министерство се отказва от идеята учебната година за гимназистите да продължава през юли. Това обяви просветният министър Красимир Вълчев днес. Първоначалното предложение на министерството бе учениците от 8-и до 11-и клас да учат до 6 юли, но да имат повече ваканции през годината. Днес Вълчев обяви, че просветното ведомство ще се съобрази с критиките, че през юли е много топло и учебната година ще приключва на 30 юни. Учебната година ще започва на 15 септември.<br...

Експерт: Няма достатъчно условия за масово навлизане на електромобилите у нас

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/ekspert-niama-dostatychno-usloviia-za-masovo-navlizane-na-elektromobilite-u-nas-244078/

Не са достатъчни данъчните облекчения, посочи Камен Василев, председател на Българската асоциация електрически превозни средства

5,6 по Рихтер разлюля столицата на Чили

https://www.actualno.com/america/56-po-rihter-razlulja-stolicata-na-chili-news_625535.html

Земен трус с магнитуд от 5,6 е регистриран в Чили, съобщи Европейско-Средиземноморски сеизмологичен център. Епицентърът е бил на 25 км. североизточно от столицата Сантяго, на дълбочина 90 км. В града се усещат вторични трусове, допълва БГНЕС. Засега няма данни за жертви и разрушения.

Български земеделци представят продукцията си пред 9 BILLA магазинa

http://econ.bg/Новини/Български-земеделци-представят-продукцията-си-пред-9-BILLA-магазинa_l.a_i.746567_at.1.html

Шест български града ще бъдат домакин на изложението „BILLA Градини“ всяка сряда и четвъртък от август. Производители на плодове и зеленчуци от...

На 47 г., тя е жената, която доказа, че не остарява

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/na-47-g.-tia-e-zhenata-koiato-dokaza-che-ne-ostariava-6072188

Певицата, носител на награда "Грами", показа своето перфектно тяло по време на почивката й на плаж в Калифорния

Завъртя ли Меркел турската рулетка?

http://www.cross.bg/tyrtziya-berlin-erdogan-1550870.html

/КРОСС/ Търпението на Берлин към Реджеп Тайп Ердоган вече се изчерпа и страната пое "нов курс" към дългогодишния си съюзник След като в продължение на години търпеше обиди, провокации и открита враждебност от турския президент Реджеп Тайп Ердоган, германският канцлер Ангела Меркел започна да се съпротивлява. Миналия месец Турция арестува германски правозащитник по обвинения, свързани с тероризъм, и в резултат на това Берлин поде т.нар. "нов курс" към дългогодишния си съюзник. Активистът Петер Щойтнер е един от общо 9 германски граждани, сред които има и журналисти, които в момента са задържани в Турция според Берлин по неясни причини. Външният министър Зигмар Габриел обяви преди дни отмъщение, което въпреки че беше изречено на дипломатически език, си е ултиматум. "Бяхме много търпеливи, въпреки че не беше лесно", заяви Габриел, докато обясняваше мерките. "Нямаме друг избор". Посланието, което Берлин изпрати на турския президент, е ясно: Смени курса сега, или ще понесеш последствията. "Този път те са много сериозни", казва Ян Техау, който е директор на форума "Ричард Холбурк" към Американската академия в Берлин. "Турците действат като непозната държава." Ердоган арестува германски туристи? Предупрежденията, отправени от Берлин към пътуващите германци и към инвеститорите, са насочени директно към ахилесовата пета на Турция - икономиката й

И областните администрации ще извършват заверки на документи с “апостил”

https://www.actualno.com/politics/i-oblastnite-administracii-shte-izvyrshvat-zaverki-na-dokumenti-s-apostil-news_625483.html

Министерството на външните работи (МВнР) да се раздели с монопола да извършва заверки на документи с "апостил". Това предлага вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева с поправка на нормативната уредба, предаде БГНЕС. Мерките са част от кампанията на управляващи

Полицаи сготвиха храна на самотна възрастна двойка

https://offnews.bg//lajfstajl/politcai-sgotviha-hrana-na-samotna-vazrastna-dvojka-661822.html

Любезни полицейски служители се притекоха на помощ на възрастна италианска двойка, след като съседите повикали помощ, след като ги чули да плачат в апартамента си.

Когато влезли в апартамента, полицаите видели 84-годишния Джол и неговата 94-годишна съпруга Мишел да плачат. Старците споделили, че не са били жертви на престъпление, но се разстроили, след като са гледали тъжни истории по телевизията. Възрастните хора обяснили, че отдавна не са имали посетители и са много самотни.

Докато чакали линейка да пристигне, за да провери здравето на двойката, униформените им приготвили топла храна. След това седнали да си поговорят с възрастните италианци като семейство.

„През периода на летните отпуски самотата може да ни притисне. Тези хора са били толкова самотни и отчаяни, че са викали от мъка. Тази задача е една от най-тежките, които е имала полицията – да помогнат на тъжна двойка да се почувства по-добре емоционално”, написаха добросъвестните служители на реда във фейсбук.

"Национална лотария" навлиза в спортните онлайн залози

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/02/3017530_nacionalna_lotariia_navliza_v_sportnite_onlain_zalozi/?ref=rss


Най-голямата местна компания в бизнеса с лотарийни билети - "Национална лотария", ще навлезе по-агресивно в сегмента на онлайн залаганията. Дружеството, в което собственост има Васил Божков, е подписало многогодишен договор за сътрудничеството с търгуваната на шведската фондова борса Kambi Group. Сътрудничеството е за спортни залагания и технологични услуги.<br /><br />"Национална лотария", която е най-голямата местна компания в бизнеса с лотарийни билети,...

Просветният министър Красимир Вълчев: Няма да удължаваме учебната година през юли

https://www.24chasa.bg/novini/article/6370650

Просветният министър Красимир Вълчев: Няма да удължаваме учебната година през юлиМОН няма да удължава учебната година през юли. Това каза на пресконференция министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, съобщи „Фокус”. На 27 юли Министерството на образованието и науката предложи проект на график за учебното време и за ваканциите през учебната 2017-2018 г. Графикът предвиждаше почивки за учениците в почти всеки месец.

От днес планетата живее на екологичен кредит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6370643

От днес планетата живее на екологичен кредитОт 2 август 2017 г. живеем на екологичен кредит, предупреждава международната природозащитна организация WWF. За седем месеца човечеството е изразходвало повече естествени ресурси, отколкото планетата е способна да възобнови и предостави за година. Анализът се прави ежегодно от Фуутпринт нетуърк, организацията,

Баскетболистите поемат по дългия път на световните квалификации

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/02/3017294_basketbolistite_poemat_po_dulgiia_put_na_svetovnite/?ref=rss


Българският национален отбор по баскетбол започва участието си в предварителните квалификации за световното първенство в Китай през 2019 г. След 17 часа път възпитаниците на Любомир Минчев се добраха до пристанищния град Синеш, където тази вечер от 20.30 ч. ще гостуват на Португалия.<br /><br />През миналата година българският отбор се завърна на международната сцена след двегодишно отсъствие, но не успя да се класира за Евробаскет 2017. Националните останаха трети в...

Рейтингът на Мартин Шулц стигна най-ниска точка откакто беше издигнат за кандидат-канцлер

http://pogled.info/svetoven/evropa/reitingat-na-martin-shults-stigna-nai-niska-tochka-otkakto-beshe-izdignat-za-kandidat-kantsler.88070

/Поглед.инфо/ Одобрението за лидера на германските социалдемократи Мартин Шулц стигна дъното от момента на издигането му през януари като кандидат за канцлерския пост на предстоящите избори за Бундестаг, сочи изследване на социологическата агенция Forsa („Форса"), направено по поръчка на сп. „Щерн” и телевизия Ер Те Ел.

Майк Пенс: Бъдещето на Западните Балкани е на Запад

http://pogled.info/svetoven/balkani/maik-pens-badeshteto-na-zapadnite-balkani-e-na-zapad.88071

/Поглед.инфо/ Американският вицепрезидент Майк Пенс заяви, че бъдещето на Западните Балкани е "на Запад". След като посети балтийската Естония и кавказката Грузия, той посети най-новия член на НАТО - Черна гора на Адриатическо море.

Вашингтон планира мерки срещу Китай за интелектуалната собственост

http://pogled.info/svetoven/vashington-planira-merki-sreshtu-kitai-za-intelektualnata-sobstvenost.88072

/Поглед.инфо/ Съединените щати планират да предприемат търговски мерки срещу Китай, за да принудят страната да се справи с кражбата на интелектуална собственост, съобщи „Уолстрийт Джърнъл”.

Електромобилите са по-изгодни от стандартните коли?

https://www.actualno.com/society/elektromobilite-sa-po-izgodni-ot-standartnite-koli-news_625521.html

Идва краят на една епоха не само за дизеловите автомобили, но и за двигателя с вътрешно горене. Съвсем очевидно и въпрос на време е да осъзнаем, че тези автомобили са в миналото, независимо от некоректното поведение на германските автомобилни компании и не само на тяхното. Т

Участник в "Еврофутбол" удари близо 21 хил. лева

http://www.cross.bg/evrofytbol-leva-pechalbi-1550868.html

/КРОСС/ Григор Димитров е абсолютен фаворит срещу Кайл Едмънд във Вашингтон Лятото е в разгара си, а участниците в „Еврофутбол" продължават да трупат страхотни печалби, с които да подсилят морските си преживявания! Истински майстор на прогнозите направи „удар" в букмейкърския пункт на Слънчев бряг и благодарение на атрактивните коефициенти спечели 20 644,82 лева със залог от 400 лева за 11 мача в права колонка. Това се случи вчера, 1-ви август, със срещи от първенствата на Русия, Дания, Финландия, Германия и турнира за Ауди Къп. Да му е честита печалбата! „Еврофутбол" определи Григор Димитров за абсолютен фаворит срещу Кайл Едмънд в мач от втория кръг на тенис турнира във Вашингтон, който ще се играе тази нощ - ставката за Гришо за Краен изход на двубоя е 1.30 срещу 2.30 за британеца. Категоричната победа на българина се потвърждава и от кофециентът за Първи сет/Краен изход 2/2 - 1.51, както и от този за Точен резултат (в сетове) 0:2 - 1.92. Повече информация за всички видове предвиждания, които предлага букмейкърската къща може да намерите тук. Не забравяйте - „Еврофутбол" отправя предизвикателство към майсторите на прогнозите с 30-те срещи от МАКСГОЛ, чрез които могат да увеличат своите печалби хилядократно! Букмейкърската къща дава коефициент от 3500 на тези участници, които познаят 8-те най-резултатни мача, при 7 познати коефициентът е 150, а при 6 - 80. Двубоите може да намерите тук

5,4 по Рихтер разлюля столицата на Чили Сантяго

https://www.24chasa.bg/novini/article/6370636

5,4 по Рихтер разлюля столицата на Чили СантягоЗеметресение е разтресло сградите в чилийската столица Сантяго в ранните часове на сряда, предаде Ройтерс, цитирана от Фокус. Трусът с магнитуд 5,4 по скалата на Рихтер е регистриран на 22 км. североизточно от града в 3:15 часа местно време (9:15 българско). Няма данни за жертви и

Какъв сигнал дава договорът за добросъседство с Македония?

http://www.investor.bg/bulgaria-on-air/462/a/kakyv-signal-dava-dogovoryt-za-dobrosysedstvo-s-makedoniia-244103/

Според някои договорът отваря вратата за добро бъдеще между двете държави, според други "мирише на сгъстен природен газ"

Евроспорт разкрива тайните на световния рекорд на Юсеин Болт

http://www.cross.bg/bolt-skorost-evrosport-1550867.html

/КРОСС/ На 16 август 2009 г. най-очакваният финал в мъжкото бягане се превърна в легендарно събитие, което ще остане завинаги в историята на леката атлетика. Олимпийският стадион в Берлин беше арената за финалния спринт на 100 м. за мъже на Световното първенство по лека атлетика, който германските медии кръстиха „Дуeлът", заради знаменитото съперничество между американеца Тайсън Гей и ямайската атлетическа икона Юсеин Болт. Използвайки уникална виртуална реалност и с помощта на бивши лекоатлети, треньори и спортни специалисти, Евроспорт направи видео анализ на ключовите моменти от състезанието, разделени на три фази - „Старт", „Максимална скорост" и „Финал". Клипът „Тайните на световния рекорд на 100 м.", който е най-новата серия на продуцираната от Евроспорт поредица "Sports Explainer", разглежда поведението на телата на Болт и Гей, и разкрива какво дава предимство на ямаеца още на старта. До момента, в който и двамата достигат максималната си скорост, става ясно как Болт става все по-бърз и се движи с все по-уверено темпо, докато скоростта на Гей постепенно започва да намалява. С приближаването до финала, във видеото се анализират позициите на телата на двамата. Технологията показва как Гей губи скорост заради свалянето на коляното си, докато Болт вдига високо своето и това му позволява да поддържа по-добра скорост

Кон, каруца и моторен трион задържаха горските стражари във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=356694

Кон, каруца и моторен трион са задържани при обход на територията на ДГС „Варна”. При системните проверки, които извършват горските стражари към стопанството, е установен незаконен добив на общо 1,8 куб. м дървесина. За нарушенията са съставени четири акта и два констативни протокола, научи Moreto.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване