“Деспасито” в музиката, “деспасито” в държавата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6370188

“Деспасито” в музиката,
“деспасито” в държавата Какво би означавало едно отприщване на енергия в поп музиката и шоубизнеса Август е, месец на отпуски и ваканции и политическият живот минава на режим “деспасито” (бавно). А едноименното музикално парче се лее отвсякъде. А къде е българското “Деспасито”? Хайде, да не е парче с такъв колосален световен успех,но поне голям хит.

Пътуващият кемпер на Нана Гладуиш пристигна във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=356726

Между 17 часа и 19:30 часа днес пътуващият розов кемпер на фондацията на Нана Гладуиш „Една от 8" ще бъде на разположение на варненци и гостите на града пред Катедралния храм. Посещението е част от проекта „Сърдечни приятелки" и има за цел да помогне на стотиците жени у нас, сблъскали се със страшната диагноза рак на гърдата, както и на техните близки, предаде репортер на Moreto.

Наш военен хеликоптер ще гаси пожари край Скопие (Снимки)

https://offnews.bg//sviat/nash-voenen-helikopter-shte-gasi-pozhari-kraj-skopie-snimki-661908.html

Български военен хеликоптер ще помага на Република Македония в борбата с пожарите. Това стана ясно по време на посещението на българската правителствена делегация в Скопие.

Машината пристигна в Македония от Черна гора, където участваше в потушаването на горските пожари там. Хеликоптерът ще помага за овладяването на огнената стихия, която бушува на трийсетина километра от Скопие.

Премиерите на България Бойко Борисов и на Македония Зоран Заев разгледаха вертолета и пожелаха успех на екипажа.

"Това е истинска проява на приятелство", каза Заев, а Борисов обясни, че "сме на разположение винаги при нужда и сме готови да помогнем и да окажем подкрепа".

Италианската мафия помагала на „Ислямска държава“ да внася петрол в страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6371128

Италианската мафия помагала на „Ислямска държава“ да внася петрол в странатаИталианската полиция съобщава, че значителни количества либийски и сирийски суров петрол може би са внасяни от местната мафия, която се е съюзила с „Ислямска държава“ да го внася контрабандно в страната, предаде New Europe, цитирано от "Фокус". Полицията все още няма сигурни доказателства, че петролът идва от „Ислямска държава“ или друга

САЩ успешно тества междуконтинентална балистична ракета

http://dnes.dir.bg/news/USA-mezhdukontinentalna-balistina-raketa-26167485

Американските ВВС успешно изстреляха междуконтинентална балистична ракета от калифорнийския бряг.

Строителството на газовия хъб "Балкан" е невъзможно, смятат експерти

http://www.investor.bg/energetika/472/a/stroitelstvoto-na-gazoviia-hyb-balkan-e-nevyzmojno-smiatat-eksperti-244122/

Според тях Русия не желае да строи газопровод до България заради ниското потребление и липсата на газова търговия

Екшън в стил Холивуд! Полицаи преследват, стрелят и се блъскат с престъпник из цяла София

http://www.cross.bg/posoka-produlzhil-sofiya-1550896.html

/КРОСС/ Среднощно преследване из цяла София и околностите, в стил холивудски филм, завърши с ареста на 26-годишен мъж, обявен за общодържавно издирване. Тази сутрин около 2:30 часа, на ул. „Слатинска" служители на Първо РУ подали сигнал за спиране на лек автомобил „БМВ 316", чийто водач не се подчинил и продължил движението си по бул. „Цариградско шосе" в посока изход от София, съобщават от пресцентъра на МВР. Полицейският патрул последвал беглеца, като междувременно били уведомени всички дежурни екипи с цел ако бъде засечено БМВ- то, да бъде спряно. Автомобилът продължил по бул. „Цариградско шосе" към с. Герман, водачът отново не се подчинил на подадения от включилите се допълнителни полицейски екипи сигнал за спиране и продължил движението си по ул. „Околовръстен път", посока Чепинци. За пореден път отказал да спре и се насочил в посока към Световрачане. По това направлението били насочени допълнителни автопатрули, които продължили след „БМВ"-то към Нови Искър. Шофьорът няколко пъти правил опити да избута полицейски автомобил от пътното платно и след продължително преследване, в началото на кв. „Кумарица", той реализирал пътен инцидент с една от патрулните коли, след което опитал да избяга и да осуети полицейската проверка

Мосул е сринат до основи. Ирак търси международна помощ

http://www.cross.bg/pomosht-mosyl-prizova-1550897.html

/КРОСС/ Иракският фонд за възстановяване призова за международна помощ. Щетите в освободения Мосул са огромни. Смята се, че след като градът беше превзет от иракската армия, в Ирак са останали до 7000 бойци и поддръжници на "Ислямска държава". Мосул е почти напълно разрушен. 80 процента от сградите в града са сринати по време на битката срещу "Ислямска държава ", която продължи 267 дни. Иракските власти съобщиха стряскащи данни. "В инфраструктура, нашите щети може да достигнат 50 милиарда долара. Потвърдено е, че загубите в районите, които бяха под контрола на екстремистките групировки са надвишили 35 милиарда долара", каза говорителят на иракския премиер Саад ал Хадити. Страната има нужда от помощ. Шефът на иракския фонд за реконструкция призова международното общност към съдействие. "Не получихме международна помощ, колкото очаквахме. Надяваме се, международната общност да ни помогне повече. Нашият фонд призова Световната банка да гарантира повече заеми". Възстановяването на Мосул започна. Някои бежанци са се върнали на левия бряг на река Тигър.  

Слоганът на българското председателство на ЕС ще бъде „Съединението прави силата“

http://www.moreto.net/novini.php?n=356725

Слоганът на българското председателство ЕС ще бъде „Съединението прави силата“. Това съобщи министърът на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 Лиляна Павлова на пресконференция в МС, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Турция отчита 31% ръст на износа си на годишна база

http://econ.bg/Новини/Турция-отчита-31-ръст-на-износа-си-на-годишна-база_l.a_i.746579_at.1.html

Износът на Турция се е увеличил с 31% за годината и е достигнал 11.5 милиарда за юли - най-високите нива на растеж за последните шест години, обяви...

Хутинията е цвете хамелеон

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6371103

Хутинията е цвете хамелеонHouttuynia cordata е многогодишно растение. Достига височина от 20 до 45-50 см и се разпростира на ширина много бързо. Развива се добре на всякакви почви, дори на преовлажнени и заблатени. Листата имат овална до сърцевидна форма и са изпъстрени в най-различни червени, розови и бели нюанси в зависимост от сорта и слънчевото осветяване.

САЩ изстреляха междуконтинентална балистична ракета

https://www.24chasa.bg/novini/article/6371137

САЩ изстреляха междуконтинентална балистична ракетаАмериканските ВВС успешно изстреляха междуконтинентална балистична ракета от калифорнийския бряг, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Ракета "Минитмън" 3 без бойна глава беше пусната днес сутринта от военновъздушната база Ванденберг. Това беше четвъртият подобен ракетен тест тази година. Предишният беше през май.

Девизът на европредседателството ни: "Съединението прави силата"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6371132

Девизът на европредседателството ни: "Съединението прави силата"Девизът на българското председателство на Съвета на Европа ще е „Съединението прави силата“. Това реши правителството на днешното заседание. Цветовете на председателството ни пък ще бъдат синьо и жълто в аналогия със знамето на ЕС. Това съобщи министърът за председателството на ЕС Лиляна Павлова. Календарът на събитията включва 230 в България и

Жена в мозъчна смърт стана шестия донор за 2017 във Великотърновската болница

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6371106

Жена в мозъчна смърт стана шестия донор за 2017 във Великотърновската болницаЖена на 69 години в мозъчна смърт е станала донор, съобщиха от пресцентъра на Областната болница във Велико Търново, съобщава БТА.  Жената е изпаднала в мозъчна смърт на 31 юли. Въпреки тежката си загуба, близките са взели хуманното решение да дарят органите и така да спасят живота на други тежко болни пациенти.

Спортното министерство даде седмица на шахматната федерация да върне над 2 млн. лева

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/02/3017737_sportnoto_ministerstvo_dade_sedmica_na_shahmatnata/?ref=rss


Българската федерация по шахмат (БФШ) получи едноседмичен срок да върне 2 097 461.43 лева, обяви спортното министерство (ММС). Назначената финансова проверка е показала, че средствата са били отпуснати от държавата и са похарчени незаконосъобразно.<br /><br />Парите са отпуснати в периода 2011 – 2014 г. за плащане на такси за провеждане на първенства и турнири към Европейския шахматен съюз (ЕШС). По това време президент на БФШ и на ЕШС беше Силвио Данаилов.<br /><br...

Румен Радев с висока оценка за историческия договор в Скопие

//dariknews.bg/novini/sviat/rumen-radev-s-visoka-ocenka-za-istoricheskiia-dogovor-v-skopie-2040423

Държавният глава Румен Радев даде висока оценка на подписания Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Македония и подчерта, че от днес е отворена нова европейска с

Майк Пенс: Бъдещето на Западните Балкани е свързано със Запада

https://www.24chasa.bg/novini/article/6371129

Майк Пенс: Бъдещето на Западните Балкани е свързано със ЗападаБъдещето на страните от Западните Балкани е свързано със Запада, заяви днес американският вицепрезидент Майкъл Пенс на съвместна пресконференция с черногорския премиер Душко Маркович, излъчвана на живо от черногорската телевизия, предава БТА. "Ние твърдо вярваме, че бъдещето на Западните Балкани е на Запад,

United We Stand Strong – девизът ни за европредседателството

http://frognews.bg/news_139410/United-We-Stand-Strong-–-devizat-ni-za-evropredsedatelstvoto/

United We Stand Strong. Това ще е официалният ни девиз за европредседателството, което стартира в началото на следващата година.

63 млн. получава БДЖ за погасяване на дълговете си

http://www.cross.bg/moskovski-komentira-dryzhestvoto-1550895.html

/КРОСС/ 63 млн. лв. отпуска правителството за погасяване на дълговете на БДЖ. Това каза след заседание на Министерски съвет ресорният министър Ивайло Московски. Той уточни, че това е много важна крачка в посока решаване на проблемите в БДЖ. Московски коментира, че 43 млн. лв. постъпват в Министерство на финансите за погасяване на активирана стара държавна гаранция на дружеството към Световната банка, а 20 млн. лв. ще са за погасяване на така наречения облигационен заем към пет банки, предава news.bg. "С тези 20 млн. лв. поемаме ангажимент тези 150 млн. лв. да бъдат разсрочени", коментира Московски остатъка от дълга на дружеството Московски е категоричен, че предоставяните от държавата средства не са безвъзмезден заем и системата на транспорта има ангажимент да възстанови тези средства към бюджета до края на 2018 г. Така няма да бъдат ощетявани българските данъкоплатци. "Погасявайки дълговете позволяваме на дружеството да си стъпи на краката", коментира Московски. Очаква се през есента да се стартира процедура за закупуване на нов подвижен състав на БДЖ. Транспортният министър припомни, че дружеството е заварено с 850 млн. лв. необслужвани дългове в първия мандат и е имало опасност да изпадне в процедура по несъстоятелност. Московски определи заложените в управленската програма на коалиционните партньори политики като изключително прагматични

Дете слезе внезапно на пътя във Варна, блъснаха го

http://www.moreto.net/novini.php?n=356714

Малко дете пострада вчера в "Аспарухово", след като бе блъснато от автомобил, съобщиха от полицията за Moreto.net. Инцидентът станал около 19 часа. 42-годишен водач на форд, поради движение с несъобразена скорост, преминава покрай малко дете и го блъска.

Груевски информирал Борисов, че ВМРО-ДПМНЕ е против Договора за добросъседство

http://frognews.bg/news_139409/Gruevski-informiral-Borisov-che-VMRO-DPMNE-e-protiv-Dogovora-za-dobrosasedstvo/

Председателят на опозиционната македонска партия ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски се срещна с премиера на България Бойко Борисов. Двамата са обсъдили двустранните отношения като са подчертали общите ангажименти към насърчаването на добросъседските отношения , както и към интеграцията на Македония в Европейския съюз и НАТО, предаде македонската медия ”ТВ Нова”(Македония).

КОЙ пробутва четири кандидатури за шеф на комисията по „Антикорупция”

http://frognews.bg/news_139408/KOI-probutva-chetiri-kandidaturi-za-shef-na-komisiiata-po-Antikoruptsiia/

Политико-олигархичният модел КОЙ готви четири кандидатури за шеф на новата мегакомисия по „Антикорупция”. Това съобщиха източници от парламента. Любопитното е, че те ще бъдът пробутани през различни партийни формации, така че на пръв поглед процедурата по избора на председател да изглежда за пред обществото напълно прозрачна и демократична.

Как да преборим паническите атаки? Книга показва ужаса на страха от първо лице (откъс)

https://offnews.bg//psihologia/kak-da-preborim-panicheskite-ataki-kniga-pokazva-uzhasa-na-straha-ot-661904.html

Паническата атака представлява внезапен епизод на силен страх, който отключва физически симптоми, без да има реална опасност или видима причина. Когато пристъпът настъпи, обикновено имаме усещането, че губим контрол.

Според статистиките броят на хората по света, които страдат от панически атаки се повишава ежегодно, нараства и процентът българи, изпитали поне веднъж силно и неконтролируемо чувство на тревожност и страх.

„Моята приятелка Паническата атака” от Ванеса Виденова не е типичната книга за самопомощ, с чийто формат може би повечето читатели са свикнали. Това е разказ в първо лице, споделяне на личен опит за усещанията, които връхлитат преди и след сблъсъка с паническата атака, и за пътя към приемането и преодоляването ѝ чрез постигането на вътрешната хармония.

В 120 страници един от най-популярните влогъри в българското онлайн пространство разглежда явлението панически синдром преди той да са се превърнал в паническо разстройство, агорафобия, генерализирана тревожност, тревожна депресия и преди да се разклони в хипохондрични и натрапливи симптоматики. След първоначалния шок следва приемането и търсенето на помирение със себе си.

Ванеса Виденова се справя със състоянията на тревожност без лекарска намеса или прием на медикаменти. Промяната на начина на живот и на мислене, социализацията, визуализацията на проблема, различните техники за дишане и медитацията, спортът, общуването с природата се оказват нужния лек за душата. Те са средствата, чрез които да се преодолее духовната криза и вътрешната неудовлетвореност – основните причини за епизодите на паническата атака – и чрез които да се преобразува страха в двигателна сила.

„Моята приятелка Паническата атака” е книга-спътник. Начин читателят да спре да гледа към болезненото минало, а вместо това да види вратите, които се отварят пред него. Вратите, които водят към по-здрав, по-пълноценен и спокоен живот.

Прочетете откъс от книгата в следващите редове:

КАК ЗАПОЧНА ВСИЧКО

Това няма да е типичната self-help книга, с чийто фор­мат може би си свикнал. Не знам как се пише в такъв стил, но в мой стил ще ти разкажа историята си и всичко, което знам. Ще се опитам да пресъздам усещанията си през месеците преди и след първата ми силна паническа атака, а тя самата представляваше горе-долу следното:

Нощ е. Събуждам се рязко в леглото. Оглеждам се. Стаята изглежда нормално, но и някак различно. Чув­ствам главата си тежка. Подозирам, че съм сънувала нещо страшно и просто лягам на възглавницата, опитвайки да затворя очи. Сърцето ми обаче ме стряска, защото бие като обезумяло. Започвам бавно да осъзнавам, че това не е просто лош сън.

Какво... какво се случва? Нещо не е наред. Чувствам се странно. Усещам тялото си странно. Движенията ми са или много бързи, или времето сякаш е забавило хода си. Не знам какво ми има, но нещо не е на­ред и искам да знам какво e. Сърцебиенето се засилва и ускорява. След секунди става толкова силно, че започвам да го чувам по-силно от мислите си. Сигурно получавам удар или по-лошо – побърквам се! Или умирам! Запо­чвам наистина да се страхувам за живота си. Така ли ще свърши наистина? Но аз имах толкова много за правене, толкова неща бях започнала... не мога да умра сега! Не искам да умирам сега. Какво става? Защо трябваше точно на мен да се случи? Чувствам се толкова сама, а това не си отива, защо не си отива!? 

– Помогни ми – едвам излиза от устата ми, почти под формата на шепот.

В стаята е тъмно. Той спи, няма как да ме чуе. Защо не иска да ме чуе? Сама съм, явно умирам, а него не го интересува!

– Моля те, събуди се! – хващам го за рамото и го кла­тя с всичка сила.

– Какво има? – с намръщено чело и половин отворе­но око отговаря приятелят ми.

– Нещо ми има, нещо не е наред – изстрелвам.

– Какво не е наред?

– Не знам, мисля, че умирам, моля те, направи нещо! – започвам да ставам истерична.

Той се надига бавно, разтръсква глава и започваме „разговор“, който едвам успявам да чуя, камо ли да сле­дя. Клатя се безутешно на леглото, тръпки минават по цялото ми тяло, студено ми е. Устата ми е асболютно суха, едвам преглъщам, но това е най-малката ми грижа. Виждам го пред себе си, устните му се движат, вероятно говори, но умът ми е на сто хиляди места. Нямам вре­ме да го чуя. Чувам го в далечината. Той не ме разбира. Казва, че всичко е наред. Всичко е наред? Всичко не е наред! Всичко винаги ще бъде не наред... какво се опит­ваш да ми кажеш въобще? Повтаряш едни и същи неща, те не ми помагат! Ти не виждаш, ти не го разбираш, няма как да го разбереш! Ти си добре, а аз не съм, няма как да го разбереш!

– Това е по-голямо от теб... – не разбирам дали съм казала на глас, или просто си помислих.
Изпитвам едно масивно отчаяние и страх от смъртта, която сякаш е на вратата. Смачкана съм. Усещам бол­ното си тяло и знам, че не съм него, но живея в него и измъкване няма. Спри, спри, спри! Спри да се чувстваш така, Ванеса! И това в мен, това ужасно чувство – как­во е? Махни се, разкарай се, излез! Или аз трябва да се махна! Трябва просто да свърши! Какво ми има, защо се случва, какво е това, ще спре ли някога?

Пищене в ушите. Усещам всичко. Виждам всичко. Защо? Защо ми трябва да възприемам всичко толкова ярко и в такъв детайл? М? Какво? Той пак ми говори нещо. Какво ми казваш? Искам да те чуя, но не мога. Страх ме е, толкова, толкова много, какво ми казваш? Плаче ми се, искам да крещя, какво става? Искам да спре! Искам някой да забие инжекция в ръката ми и да ме евтаназира! Ис­кам да съм в безсъзнание. Искам да спре... да спре...


– Дишай! – чувам приглушено.

Вдигам поглед. Колене срещу колене седим аз и той на леглото. Говори ми леко усмихнат, но в очите му има тревога. Усмивката е маска. Знам, че не иска да ме стрес­не. Усещам го. Иска да си мисля, че всичко е наред, а то не е. Нещо не е наред и той много добре го знае, виж­дам страха си, отразен в очите му. Знае, че нещо страш­но се случва в главата ми.

– Дишай дълбоко. Вдишай бавно...

Ръцете ми намират неговите срещу мен и ги сграбчват с вкочанени пръсти. Вдишвам дълбоко, на пресекулки, цялата треперя. Не мога да дишам правилно, не мога дори да си поема спокойно въздух.

– Издииишай бавно...

С поглед, заключен в моя, успява да ме накара да из­пусна бавно въздуха от дробовете си. Не спирам да се клатя, но треперенето сякаш намалява. Може би работи. Може би ще се оправя? Не! О, не, не! Тази мисъл е атакува­на от нова вълнà паника, която ме обзема още по-силно. Умирам! Вече съм сигурна, че умирам! Защо се случва? Трябва да се махна трябва да спре трябва да свърши! Какво ми има, защо се случва, какво е това, искам да спре веднага, защо не спира?! Треса се цялата и смръщвам лице.

– Ванеса, Ванеса! Виж ме, виж ме! Тук съм. Дишай, просто дишай…

Отварям очи, той не си е тръгнал. До мен е, иска да помогне.

– Вдишай.

– Вдишай – повтарям механично след него, сякаш за да не оставя мислите си да образуват други изречения в главата ми.

– Издишай! – Изкарвам въздуха, сякаш надувам ба­лон.

– Виждаш ли? Всичко е наред – усмихва се той.

За части от секундата и по моето лице се мярва ус­мивка. Не спирам да дишам дълбоко. Вдишвам. И из­дишвам. Бавно. Май ми минава. Май започвам да се чувствам по-добре. Минава сега. Но... ще се върне!? Нова вълнà паника.

Предизвиква се от зародиша на идея в главата ми, че от сега нататък това ще е животът ми. Не може да е такъв, не искам, искам да не се случва!

Физиономията ми се е променила, виждам го в лицето му, което е отражение на моето. Усмивката му изчезна.

– Ей, ей... виж ме – слушай гласа ми.

– Не, не мога. Искам да се махна! Повикай линейка, искам да спре веднага! – изправям се и тръгвам към те­расата. – Искам да изляза, не искам да съм тук, искам да спре!

Отварям вратата и крещя. Крещя с всичка сила. Чу­вам ехото в съседните блокове и се плаша. Крясък с тол­кова болка и агония сякаш от острие, пронизало тялото. Това ли усещах наистина? Нещо еквивалентно лошо? Две ръце ме хващат през гръдния кош, вдигат ме и ме връщат в стаята на леглото.

– Всичко ще се оправи, спокойно! Просто се успокой!

Чувам отчаянието в гласа му. Иска да е силен, но не знае как да се справи с това. Разбира, че помощта му може да стигне само до едно ниво, натам съм аз. А аз съм раз­валина. Виждам, че го вижда. Мислите ни са сребристи нишки във въздуха в тази стая. Виждам неказаните неща и усещам чувствата, които го обземат. Аз знам как изглеж­дам в момента. Вероятно го плаша. Със сигурност го пла­ша, защото съм страшна и за себе си. Аз не съм това, аз не се държа така. Усещам как нервите по лицето ми играят. Мръщя се като марионетка. Сякаш някой дърпа конец, отговорен за мускулите на лявата ми буза и тя потръпва. Това не съм аз. Искам да спре, не искам да ме вижда така. Изправям се рязко, отивам в тоалетната и се заключвам вътре. Той е веднага след мен и остава с ръце, опрени на вратата, която трясвам пред лицето му. 

– Ей... не прави това. Добре ли си? Отвори ми.

– Тук съм на сигурно – мисля си, отново явно на глас.

Чудя се как точно това е мястото, в което се чувствам сигурна, но усещам отпускане. Затварям капака на чинията и сядам. Започвам да дишам дълбоко отново.

– Отвори ми – го чувам да казва с тихо примирение от другата страна на вратата.

– Всичко е наред. Остави ме за малко тук. Обеща­вам ти, ще изляза скоро. Тук ми е добре засега – казвам бързо и смотолевено. Говоренето не ми се получава. Премествам се от чинията на плочките на земята. Струва ми се логично. След секунда осъзнавам, че въобще не е, но се чувствам по-добре, че съм го направила. Продължавам да дишам дълбоко. Чувам отдалечаващи се крач­ки и отваряне на врата. Той вече не е пред вратата на банята. Продължавам да дишам. Все още съм стресира­на и нямам представа какво се случва, но нямам друг избор, освен да продължа да вдишвам и издишвам дълбоко. След няколко минути, които ми се струват като цяла вечност, излизам. Той ме гледа с очакване. Все още треперя леко. Сядам на леглото. Искам да го обсъдим, но в същото време не искам да говоря и мисля повече за това. Решавам директно да си легна. Страх ме е да заспя. Лампата трябва да свети. Тъмнината връща усеща­нето, топлината на завивките също. Както и дори тялото ми в легнало положение. Какво да правя? Как да живея с това? Какво е „това“ въобще? Побърках ли се? Вина­ги съм знаела, че някой ден ще откача наистина, но не очаквах да е толкова скоро. Ако това е животът ми оттук нататък, не искам да живея. Наистина не искам.

Унасям се. Някак. Заспивам. Събуждам се на сутрин­та. Сама. Той е заминал на работа. Слънцето грее и до­косва лицето ми съвсем леко. Чувствам се добре и отпо­чинала. И след това се сещам...

Какво по дяволите се случи тази нощ?

Болт: Аз съм легенда

https://offnews.bg//leka-atletika/bolt-az-sam-legenda-661906.html

Световният рекордьор в спринта Юсейн Болт е абсолютно уверен, че ще завърши кариерата си непобеден.

Легендарният атлет ще участва на 100 метра и щафетата 4х100 на световното първенство в Лондон този месец. Той е мотивиран да постигне поредните си победи на лекоатлетическата писта.

"Готов съм да се състезавам и с нетърпение чакам стартовете в Лондон. Участието ми на Диамантената лига показа, че съм на прав път. Вече виждам заглавията на вестниците: "Болт остана непобеден, той беше неудържим".

Всяка година намирам мотивация за победа. Мога да кажа, че съм легенда. Няма думи, с които да се обясни какво направих през тези години", каза Болт пред "Франс прес".

За огромно нещастие на почитателите на леката атлетика, световното от 4 до 13 август в английската столица ще бъде последното му голямо състезание в кариерата.

Легендата има срещу името си завидните 8 олимпийски титли. В Лондон ще видим дали Болт ще се оттегли от леката атлетика като непобеден.

"Съединението прави силата" става надслов на българското председателство на ЕС

http://www.cross.bg/predsedatelstvo-pavlova-predsedatelstvoto-1550894.html

/КРОСС/ Надписът, който стои над българския парламент временно ще стане и европейски девиз и то в контекста на Брекзит и в опитите за привличане на страните от Западните Балкании към ЕС. Мотото на българското председателство ЕС ще бъде „Съединението прави силата". Това съобщи министърът на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 Лиляна Павлова на пресконференция в МС, предаде „Фокус". По думите ѝ с утвърждаването на надслова, се завършва и визуализацията на това как ще изглежда българското председателство. След направен анализ как точно девизът да бъде преведен на английски, той ще звучи така: United We Stand Strong. За избрания слоган „Съединението прави силата" Павлова поясни, че е правено проучване сред няколко послания, кое би било най-подходящо, което обаче е реализирано изцяло от социологическа агенция, без да бъде заявено или плащано от държавата. Сред останалите предложения за надслов за европредседателството са били: „Силни (по-силни) заедно", „Заедно можем повече", „Сигурност и просперитет", „Европа във вярна посока", „Европа на новото поколение". Тя допълни, че е бил утвърден и календарът на събитията по време на председателството. „Председателствата от 1999 г. насам се провеждат по един и същи начин. Планираме провеждането на 12 съвета на министрите в София

"Съединението прави силата" става надслов на българското председателство на ЕС

http://www.cross.bg/predsedatelstvo-bulgarskoto-nachin-1550894.html

/КРОСС/ Надписът, който стои над българския парламент временно ще стане и европейски девиз и то в контекста на Брекзит и в опитите за привличане на страните от Западните Балкании към ЕС. Мотото на българското председателство ЕС ще бъде „Съединението прави силата". Това съобщи министърът на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 Лиляна Павлова на пресконференция в МС, предаде „Фокус". По думите ѝ с утвърждаването на надслова, се завършва и визуализацията на това как ще изглежда българското председателство. Тя допълни, че е бил утвърден и календарът на събитията по време на председателството. „Председателствата от 1999 г. насам се провеждат по един и същи начин. Планираме провеждането на 12 съвета на министрите в София. Ако направим аналог с Естония и Малта, ще видите че България има най-много събития, които се провеждат", добави тя. Павлова подчерта, че с това иска да затвори темата и спекулацията, че по някакъв начин сегашното правителство се е отказало от събития по време на председателството. След направен анализ как точно девизът да бъде преведен на английски, той ще звучи така: United We Stand Strong.    

Правителството прие управленската програма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6371101

Правителството прие управленската програмаМинистерски съвет прие управленската си програма на днешното заседание. Тя е доста сериозна и амбизиозна. Изисква много работа от всички министри. Това съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски след заседанието. Той не даде повече подробности, но обясни, че не се различава от одобрените от ГЕРБ и Обединените патриоти приоритети и теми.

Слоганът на българското председателство на ЕС ще бъде "Съединението прави силата"

https://www.actualno.com/politics/sloganyt-na-bylgarskoto-predsedatelstvo-na-es-shte-byde-syedinenieto-pravi-silata-news_625572.html

Слоганът на българското председателство ЕС ще бъде „Съединението прави силата“. Това съобщи министърът на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 Лиляна Павлова на пресконференция в Министерски съвет, предаде „Фокус“. По думите ѝ утвържд

Кремъл допуска наличието на руски доброволци в Сирия

http://www.mediapool.bg/kremal-dopuska-nalichieto-na-ruski-dobrovoltsi-v-siriya-news267442.html

Кремъл призова медиите да се позовават на официалните данни на руското министерство на отбраната за броя на загиналите в Сирия руски военни и допусна възможността за присъствие в тази страна на доброволци от Русия, които нямат отношение към оказваната от Москва подкрепа на сирийската армия. Така прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков коментира предадена по-рано днес информация на Ройтерс, според която руските военни, загинали в Сирия, са повече от официално обявения брой, предаде ТАСС. "Не, не виждаме" основания за повторна проверка на данните за жертвите, каза той в отговор на въпрос. "Данните /в Кремъл/ постъпват от министерството на отбраната и трябва да се ръководим от тези данни, именно те са официални", добави Песков. Руското Министерство на отбраната заяви по-рано, че в Сирия от началото на тази година в сражения са загинали 10 руски военнослужещи. Независимо разследване на Ройтерс обаче показва, че най-малко 40 руски военни и служители на частни компании, работещи по договор с руската армия, са загинали от началото на годината в Сирия. Това е четворно повече в сравнение с данните на министерството в Москва. Агенцията публикува имената на много от загиналите, като се позовава на техни роднини, приятели, бивши съученици, местни представители, местни медии и социални медии. "Ако има в Сирия някакви руски граждани като доброволци и т. н., това не е по линия на държавата и изобщо не засяга Министерството на отбраната. Затова тук трябва да питате Ройтерс откъде е тази информация и какви са източниците им", уточни прессекретарят на руския президент. Кремъл "констатира известна противоречивост в изявленията" на Белия дом за санкциите срещу Русия, посочи още Песков. Той коментира думите на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън, че и той, и президентът Доналд Тръмп са посрещнали без възторг действията на двете камари в Конгреса, приели миналата седмица законопроект, засилващ санкциите срещу Русия, Иран и Северна Корея. Тилърсън отбеляза, че администрацията на САЩ запазва нагласата за нормализиране на отношенията с Москва, но чака насрещни конструктивни стъпки на руските власти. По-рано вицепрезидентът Майк Пенс заяви, че Тръмп е съгласен с въвеждането на нови санкции и е готов да подпише съответния законопроект, припомня ТАСС. Не се предвиждат нови контакти между руския президент Владимир Путин и американския му колега Доналд Тръмп, заяви Дмитрий Песков, запитан от журналисти дали са възможни подобни контакти на фона на готвената среща между Тилърсън и руския външен министър Сергей Лавров в Манила, където през уикенда предстои форум на АСЕАН.

Покупка или наем на мотокари – правилният избор

https://offnews.bg//obshtestvo/pokupka-ili-naem-na-motokari-pravilniat-izbor-661915.html

Когато се занимаваме със строителна дейност, ние трябва добре да преценим от какви машини се нуждаем.

Трябва да се има предвид, че дори при рутинни и ежедневни ангажименти, често се налага да се извършват товаро-разтоварни работи, за които от голяма полза са мотокарите. Ако случаят е такъв, то може би е удачно да бъде закупено подобно устройство, но ако употребата му няма да е толкова честа, то вариантът остава наемане на мотокар.

Ето защо този избор е най-правилният и целесъобразният за повечето специализирани фирми:

1. Винаги имате мотокари под ръка, без да е нужно да инвестирате в скъпоструваща техника.
2. Не ви е необходим постоянно нает персонал за управлението на мотокарите.
3. Плащате еднократно и цената включва услугата, горивото и уменията на водача.
4. Гъвкави сте и конкурентноспособни пред останалите.
5. Качествено техническо обслужване, за което не се налага Вие да носите отговорност, нито да се ангажирате с възникнали неочаквани проблеми.
6. Възможност за избор на висок клас машина, без да се изисква да съобразявате бюджета си, което ще бъде задължително, ако се спрете на закупуването й.
7. Мотокарите могат да се наемат за час, за ден, за месец – всичко зависи от Вашите предпочитания.
8. Разходите са ясни и предварително планирани, което ни дава сигурност в бъдещето.
9. Лесна подмяна при аварии или отказ на мотокара.

Ясно е, че всичко зависи колко често и какво натоварване се предвижда при експлоатацията на мотокарите. Факт е обаче, че наемът на машини значително улеснява предприемачите в сферата на строителството.

Една от най-търсените професионални фирми на пазара е „Стройрент“, която преди около месец закупи допълнителни бройки мотокари – 7 броя Linde H35T. „StroyRent“ разполага с четири основни марки мотокари/газокари, които са подходящи за товаро-разтоварни дейности и вътрешно заводски транспорт. Товароподемността на съоръженията е от 2-7 тона, а максималната височина на повдигане е от 3-5,2 метра.

Принц Филип официално в пенсия от днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6371086

Принц Филип официално в пенсия от днесНа 96-годишна възраст британският принц Филип излиза в пенсия от днес, предава немското издание "Билд". За 65 години на престола Филип е имал 22 219 официални срещи, изнесъл е 5496 речи и е бил на 637 пътувания. Сега всички тези задължения ще поеме неговата съпруга - британската кралица Елизабет II.

Атентатор самоубиец е атакувал военен конвой в Кандахар

http://www.mediapool.bg/atentator-samoubiets-e-atakuval-voenen-konvoi-v-kandahar-news267441.html

Атентатор самоубиец е атакувал международен военен конвой в южната афганистанска провинция Кандахар, съобщиха световните агенции, като се позоваха на представител на местните служби за сигурност. Мисията на НАТО в Афганистан потвърди информацията. "При нападението има жертви", посочи тя в акаунта си в Туитър, но не съобщи каква е националността на атакуваните войници, нито уточни дали става въпрос за убити или ранени. На летището в град Кандахар в едноименната провинция се намира голяма военна база на международните сили, подпомагащи афганистанските сили за сигурност, припомня Ройтерс. Според анонимни източници, цитирани от местната телевизия Ти Ви 1, става дума за американски военен конвой, предаде ДПА. Нападението било извършено в района Шор Андам на окръг Даман. Отговорност за нападението пое говорител на талибаните.

Спас Ташев за Фрог: Царят спря българските книги в Македония

http://frognews.bg/news_139407/Spas-Tashev-za-Frog-TSariat-spria-balgarskite-knigi-v-Makedoniia/

Договорът за добросъседство между България и Македония е повратна точка. Ако между две държави са съществували приятелски отношения, може и без него, но между България и Македония имаше огромно разминаване между думи и дела. От тази гледна точка е хубаво да има повратен момент, в който на старата политика да се сложен край и да се даде ново начало. Това заяви пред Фрог македонистът д-р Спас Ташев.

Неонацистката заплаха, която се учи да стреля в Русия

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/neonacistkata-zaplaha-koiato-se-uchi-da-strelia-v-rusiia-6072199

...или как европейски крайнодесни екстремисти преминават през паравоенните обучения, организирани от руски националисти

Сеул се страхува да не изгуби закрилата на американския противоракетен чадър

http://www.mediapool.bg/seul-se-strahuva-da-ne-izgubi-zakrilata-na-amerikanskiya-protivoraketen-chadar-news267440.html

Последният тест, извършен от Пхенян, включи в обсега на ракетите му голяма част от американския континент и поражда нови страхове в Сеул. Ще брани ли Вашингтон Южна Корея, ако с това изложи на удар американски градове? САЩ са гарант за сигурността на демократичния капиталистически Юг, където са разположени 28 500 американски войници. Корейската война от 1950 до 1953 г. приключи с примирие, а не с мирен договор, тъй че бойците на САЩ имат задачата да защитават Сеул от Пхенян. Този алианс е и сред стожерите на американската геополитическа стратегия в Азия, където Китай се стреми да развие военна мощ, по-достойна за икономическата му тежест, и демонстрира мускули. Извършеното в петък изпитание на междуконтинентална балистична ракета (МБР) обаче показа, че големи градове като Чикаго и Лос Анджелис са застрашени от атака на КНДР - затворена страна, притежаваща ядрени оръжия. А медиите и експертите в Южна Корея се опасяват, че тази ситуация може да постави под въпрос ангажимента на САЩ да поддържат съюза, наричан дълго време от двете страни "здрав като скала". "Дали администрацията на Тръмп ще ни защити от атака откъм Севера, ако рискува да предизвика ядрено нападение срещу американски градове?", се пита в редакционна статия влиятелният сеулски в. "Чунан илбо". Защото е "само въпрос на време" Северът да се сдобие с готова за изстрелване ракета с ядрена бойна глава, годна за удар по Съединените щати, продължава той. И тогава отговорът на горния въпрос "може да не е "да", песимистично заключава изданието. "Нерушимият" съюз Експертите не вярват Северът да произведе ядрени заряди, достатъчно миниатюрни за ракетни бойни глави. Или че разполага с технология за връщане на МБР от космоса в атмосферата. Пхенян обаче уверява, че има такива възможности. Откакто Ким Чен-ун пое властта в края на 2011 г., Северът постигна бърз и съществен технологичен прогрес. Младият лидер проследи лично три ядрени опита и множество ракетни стрелби. Вече десетилетия Северът настоява САЩ да подпишат с него мирен договор и да изтеглят войските си от Юга. По време на посещения американците задължително уверяват Сеул в подкрепата на Вашингтон по примера на вицепрезидента Майк Пенс, заявил пред април, че съюзът е "нерушим, издълбан в мрамор". Последният тест обаче бе повод големият всекидневник "Чосон илбо" да изрази съмнения. "Трудно е да чакаме помощ от САЩ", ако това означава ядрена атака срещу американския континент, разсъждава той. "Най-лошият сценарий е американските войски да се изтеглят от полуострова. Ето какво иска Северът (. . .); за южнокорейците това е почти невъобразимо, но всъщност нещата вървят натам", пише изданието. Южнокорейците се страхуват и от евентуален превантивен удар на Вашингтон срещу Севера, който би имал печални последици, дори ако Пхенян не използва ядрени оръжия. Сеул е в обсега на севернокорейската артилерия, която може да го унищожи. "Мъртви ще има там, а не тук" Вашингтон втвърди тона от петък насам; посланичката му в ООН Ники Хейли заяви, че времето за дискусии е "свършило". Влиятелният сенатор републиканец Линдзи Греъм разказа във вторник как президентът Доналд Тръмп му заявил, че е готов да започне война, за да попречи на Пхенян да се сдобие с ядрена МБР. "Има добър военен вариант - да разрушим севернокорейската програма и самата Северна Корея", казал Тръмп. "Ако има война, тя ще се развие там. Ако има хиляди жертви, хората ще загинат там. Няма да загинат тук. Той ми го каза право в очите", посочи Греъм. Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън подчерта малко след това, че Вашингтон не се стреми да свали режима в Северна Корея: "Не сме ваш враг, не сме заплаха за вас, но вие сте неприемлива заплаха за нас и трябва да отвърнем на нея". Според Джун Юн-те, ръководещ програмата за военни изследвания на университета в Донян, с последното изпитание Пхенян е прекрачил една "червена линия", защото тази МБР "явно представлява осезаема заплаха за националната сигурност на САЩ". "Щем не щем, няма как да изключим едностранни военни действия от страна на американците", заяви той пред АФП. Опасността от военен конфликт според него "е по-силна отвсякога". Някои се опасяват от поредна "августовска криза". Скоро се очаква Сеул и Вашингтон да започнат съвместното си годишно военно учение, заклеймено от Пхенян като репетиция за нахлуване в КНДР, и Северът може да отвърне с мащабна провокация. По БТА.

Майк Пенс: Бъдещето на Западните Балкани е на Запад

http://www.mediapool.bg/maik-pens-badeshteto-na-zapadnite-balkani-e-na-zapad-news267439.html

Американският вицепрезидент Майк Пенс заяви, че бъдещето на Западните Балкани е "на Запад". След като посети балтийската Естония и кавказката Грузия, той посети най-новия член на НАТО - Черна гора на Адриатическо море, съобщи Франс прес. Пътуването на Пенс е в подкрепа за съюзниците в региона, разтърсени от руското анексиране Крим през 2014 г. и кървавия сепаратистки бунт в Украйна. Присъединяването на Черна гора към НАТО на 5 юни и надеждата на Грузия да се присъедини към военния алианс предизвикаха ярост у Москва, която разчита на историческо влияние в двете страни . "Наистина вярваме, че бъдещето на Западните Балкани е на Запад", каза заместникът на американския президент пред репортери в Подгорица на съвместна пресконференция с премиера Душко Маркович. Вицепрезидентът приветства присъединяването на Черна гора към НАТО като "историческо постижение" и затвърди ангажимента на САЩ за укрепване на връзките с региона. Вчера в Тбилиси Пенс осъди руската "окупация" на част от територията на Грузия след кратката война през 2008 г. и обеща, че президентът Доналд Тръмп скоро ще подпише нови санкции срещу Москва, припомня БГБЕС. По-късно на вечеря в Черна гора, където живеят около 620 000 души, той заяви, че пътуването му е "доказателство за факта, че Америка няма съюзници,а само силни съюзници". "Вашата смелост, особено в лицето на руския натиск, вдъхновява света и ви поздравявам за това", каза вицепрезидентът. Вашингтон съобщи през април, че има надеждни данни, според които Москва е подкрепила предполагаем опит за преврат в Подгорица в навечерието на изборите в Черна гора през октомври миналата година. Черногорските власти също твърдят, че "руските държавни органи" са участвали в опит да предотвратят присъединяването на страната към НАТО, но Москва отрече тези обвинения. Пенс ще присъства на срещата на върха на Адриатическата харта в Подгорица, в която ще участват и лидери от Албания, Босна, Хърватия, Македония, Косово, Сърбия и Словения

Британските министри си противоречат за имиграцията след Брекзит

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/02/3017690_britanskite_ministri_si_protivorechat_za_imigraciiata/?ref=rss


След злополучните избори, на които британският премиер Тереза Мей изгуби парламентарното мнозинство, кабинетът ѝ се тресе от противоречия.<br /><br />Планът за Брекзит се натъкна на съпротивата на ключови министри. Сред тях е финансовият министър Филип Хамънд, който настоява за напускане на Европейския съюз с минимални сътресения.<br /><br />Основните въпроси – каква ще е политиката спрямо имиграцията и какви ще са условията на преходния период, още не са решени. Агенция...

Морето край Варна днес е ”илинденско”

http://frognews.bg/news_139406/Moreto-krai-Varna-dnes-e-ilindensko/

Днес е Илинден по стар стил. Знаем поверието, че на деня на Св. пр. Илия морето се обръща и взима жертви. Повечето от рибарите не вярват на поверието да не се лови риба.

Седмицата, в която "превъртяха Рубикон-а"

http://www.mediapool.bg/sedmitsata-v-koyato-prevartyaha-rubikon-a-news267438.html

"Сега е моментът да превъртим Рубикон-а", обяви Цветан Цветанов през пролетта на 2010-та година, когато беше вицепремиер и вътрешен министър в пика на своята власт. С тази комична фраза той представи за първи път идеята си за специализиран съд срещу корупцията по върховете на властта. Рубикон, разбира се, е река, която се преминава, а не кубчето на Рубик, което се върти. "Да преминеш Рубикон" означава, че "зарът е хвърлен", т.е. няма връщане назад. Това се свързва с решението на Цезар да тръгне към Рим, където унищожава републиката и узурпира властта. Макар и комична, аналогията на Цветанов бе сполучлива, доколкото става дума за демократичните основи на българската държава. Когато първото правителство на Бойко Борисов обяви идеята си да направи Специализиран наказателен съд, който да разглежда делата срещу организираната престъпност, министри, депутати, магистрати и прочее лица, заемащи висши държавни длъжности, преобладаващата част от уважаваните юристи в страната обявиха, че тази институция ще носи белезите на извънреден съд, какъвто Конституцията ни забранява. Дори Георги Колев, сега председател на ВАС, а тогава - на Софийския градски съд, който иначе подкрепяше неговото създаване, призна, че няма гаранции, че този съд няма да се превърне в трибунал. Идеята в този й вид беше разкритикувана остро от Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианската комисия). За да отговори на изискванията в нейното становище за допустимостта на Специализирания наказателен съд в правова държава, на правителството се наложи да изостави голяма част от идеите си и да ограничи компетентността му само до делата, свързани с организираната престъпност. Съвсем наскоро, като част от законопроект с мащабни изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), старата идея на Цветан Цветанов за втори път през последната година беше внесена за разглеждане в Народното събрание. И бе светкавично приета. За съжаление обаче, след тези изменения Специализираният наказателен съд придоби значителна част от характеристиките на извънреден трибунал, каквато очевидно е целта на законодателната и изпълнителната власт, а и на главния прокурор – Сотир Цацаров, който в с средата на 2010 година не криеше одобрението си на първоначалната идея. Извънреден е съдът, който се формира по целесъобразност, въз основа на необходимостта да се разреши извънредна (според управляващите) ситуация, когато според тях съществуващите съдилища не могат адекватно да се справят с нея. Извънредният съд преследва и предварително набелязана цел – осъждане на конкретен тесен кръг лица. Поради заплахата, която се крие в тази концепция от политически произвол, извънредните съдилища са забранени от Конституцията. Доколкото приетите вече изменения предвиждат промяна в подсъдността само за някои (но не всички) лица, заемащи висши държавни длъжности, а заявената промяна е "намерението" на управляващите да се справят с корупцията по върховете на властта, то посочените по-горе признаци са налице. Още през септември 2016 г. бившият правосъден и настоящ външен министър Екатерина Захариева публично обяви, че промяната в подсъдността се прави преди всичко по целесъобразност. Приетите миналата седмица изменения в НПК удовлетворяват желанието за политическата целесъобразност на управляващите, но влизат в конфликт освен с Венецианската комисия и с Решение № 10 от 2011 г. на Конституционния съд, в което беше указано, че само специализация по правна материя, а не по категория лица, е в съответствие с изискванията на конституционната забрана за създаване на извънредни съдилища. Защо е вредно Създаването на специализираните наказателни съдилища срещнаха освен отрицателните нагласи на юридическата общественост, така и на самите магистрати. При проведените първи конкурси кандидатите да правораздават там бяха по-малко или равни по брой на свободните щатни места, защото съдиите не желаеха да правораздават в съд, чието съществуване не одобряват. Именно поради тази причина обаче там бяха назначени магистрати предимно от районните съдилища, които до момента не успяваха да спечелят конкурс за по-горната инстанция и прокурори, които за пръв път облякоха черната тога именно там. С това публично афишираната идея на тогавашния министър на вътрешните работи г-н Цветанов – да се създаде съд, в който да работят най-компетентните практикуващи наказателни съдии и безспорни професионалисти, тихомълком се провали – някои от явилите се на конкурса бяха назначени след получена оценка среден (3). Как работи Специализираният наказателен съд В Специализирания наказателен съд правораздават общо 18 съдии, един от които е негов председател. Според отчетния доклад за 2016 г. при тях са постъпили 127 дела от общ характер, свързани с организирани престъпни групи. Но не – не са ги приключили всичките, а само половината – видно от същият този доклад приключените за цялата година дела са 68, от които 31 със споразумения, по които не се изготвят мотиви, а делото се прекратява незабавно в съдебно заседание. Без фактологическа следа в доклада е останал и фактът, че вероятно част от тези 127 дела не са новопостъпили, а са внесени отново с обвинителен акт, след като са били върнати на прокурора за отстраняване на процесуални нарущения. На специализирания разузнавателен "фронт" обаче нещата се развиват доста мащабно. След избухналия скандал с неправомерно издавани разрешения за прилагане на СРС от страна на бившия председател на Софийския градски съд и нейната смяна, дойде моментът, в който там разрешения спряха да се дават безкритично. Това обаче не спря устремът и желанието на държавните служби да подслушват гражданите. Показателен е фактът, че само за миналата година в специализирания съд са постъпили близо 3000 такива искания, което е около два и половина пъти повече спрямо предходната година. За сравнение – в Софийски градски съд исканията през 2010 г. са били 6228 броя, а разрешенията – 6213 бр., а през 2016 година – от 312 искания са постановени 165 отказа. Казано с други думи отказите са нарастнали от под 0,5% на над 50% само за няколко години. Дали наистина са компетентни? Според статистиката на Апелативния специализиран наказателен съд единадесетте работещи в него съдии са получили 32 дела от общ характер за цялата 2016 година. Малко под три дела на съдия годишно. От тях са успели да приключат 26, 10 от които са потвърдени изцяло от Върховния касационен съд, а останалите присъди са изменени или отменени. А защо не Софийския градски съд? Липсата на разумни аргументи за тази промяна обаче и моментът, в който изпълнителната власт по особено настойчив начин възроди старата идея на Цветанов, всъщност разкриват истинската цел на тези изменения – на всяка цена да бъде заобиколен Софийският градски съд, на който голямата част от тези дела са подсъдни в момента, тъй като новият му председател е в остър и публичен конфликт с главния прокурор и Висшия съдебен съвет, а поради това – и с изпълнителната власт, и вече няма съмнения за случайното разпределение на делата, както при Владимира Янева. От друга страна, добрата професионална квалификация на по-голямата част от работещите в наказателното му отделение съдии и последователно отстояваната от тях независимост през годините по дела, на които изпълнителната или паралелната власт са държали, доведе до неблагоприятни за прокуратурата резултати, тъй като значителната част от обвинителните й актове по такива дела продължават да катастрофират в Софийския градски съд. Свидетели сме как за пореден път липсата на желание и професионален капацитет за работа от страна на прокуратурата води до абсурдни законодателни предложения. Вместо да се създадат условия за професионална квалификация на разследващите органи и на прокуратурата и да се въведат гаранции за личния интегритет на персоналния състав на тези институции, управляващите търсят лесно и грешно решение – да си създадат зависим съд, а заедно с него – и нови процесуални правила, които да направят търпими всички нарушения на прокуратурата. Някои други законодателни изменения По същото време, в което течеше дебатът за измененията в НПК, група народни представители внесе най-скандалния проект за изменения в Закона за съдебната власт, предлаган в най-новата ни история. В първоначалния си вариант проектът съдържаше противоречащи на Конституцията забрани за финансиране на професионалните организации на магистратите, включително и от публичните фондове на Европейския съюз. Изначално обаче беше ясно, че тези предложения имаха за цел да отместят фокуса на общественото внимание от някои по-незабележими, но далеч по опасни поправки – кариерните бонуси за членовете на ВСС в края на мандата им и промените в правилата за отстраняването на магистратите при повдигане на обвинения от страна на прокуратурата. За запознатите не е тайна, че след 5 години стаж в кадровия орган на съдебната власт, част от неговите членове не желаят да заемат длъжностите, от които бяха назначени през 2012 г. Последното би наложило Димитър Узунов например (наричан от медиите "човекът на Бойко") да стане редови съдия в Районен съд – Сандански. И понеже тези хора през последните 5 години демонстрираха безусловна лоялност към изпълнителната власт, само в рамките на няколко седмици Законът за съдебната власт беше изменен така, че те да бъдат "наградени" – ако не могат да бъдат назначени направо във Върховния касационен съд и Върховния административен съд, то поне да изберат населеното място и съда, в който да продължат кариерата си. Едва ли е случайно съвпадението, че разширената компетентност на специализираните наказателни съдилища ще доведе до необходимост от увеличение на броя на съдиите в тях. Не може да се пренебрегне вероятността след няколко месеца лоялните на изпълнителната власт бивши членове на ВСС да продължат лоялната си към главата на изпълнителната власт и главния прокурор служба именно там. А какво да правим с неудобните? Според действащия Наказателно-процесуален кодекс всяко лице, привлечено като обвиняем за умишлено престъпление от общ характер може да бъде отстранено от длъжност. Това обаче може да се случи само ако служебното му положение ще създаде пречки за обективното изясняване на обстоятелствата по делото и съдът винаги има право на преценка дали да наложи тази мярка за процесуална принуда или не. Редът за отстраняване от длъжност на магистратите е регламентиран в Закона за съдебната власт и до последните му изменения беше сходен с описания по-горе. С приетите изменения обаче магистратите вече ще бъдат отстранявани във всички случаи, когато са привлечени като обвиняеми за тежко умишлено престъпление от общ характер, за по-дълъг срок, отколкото досега, без право на преценка от страна на ВСС и без всяка възможност за преразглеждане на мярката. Освен, че съществено ограничава правата на съдиите, прокурорите и следователите, тази промяна дава възможност на Сотир Цацаров, а впрочем и на всеки редови прокурор, чрез привличането на един съдия като обвиняем (с постановление, което не подлежи на съдебен контрол) да предизвика неговото отстраняване от длъжност. Пример от последните месеци – съдия Светлозар Георгиев от Окръжен съд – Варна, който по сигнал на прокурора по разглеждано от него дело беше подслушван месеци наред, обвинен, отстранен от длъжност, а впоследствие – оправдан на първа инстанция. При приемането на Закона за съдебната власт от трибуната на Народното събрание чухме думите на депутата Крум Зарков, които обявяват тревога с валидността си и за гласуваните изменения и в НПК: "На заключителната разпоредба е времето да кажем, че този закон, начинът, по който беше внесен, обсъждан и днес приеман, съсредоточи в себе си всичко, което законодателната техника не трябва да бъде – внесен отникъде, предизвикал обществен скандал, оттеглен в последния момент основен текст от него. И накрая внесен в зала в нарушение на най-елементарния срок, който може да позволи на депутатите да се запознаят с това, което ще гласуват. И това по темата, по която всички декларирахме, че ще работим – за правосъдната ни система." В крайна сметка с приетите изменения в двата закона припряно, без истинско обществено обсъждане и оценка за въздействието им и безапелационно беше трасиран опасен модел, който прилича на антиутопия – прокуратура – такава, каквато я познаваме от години – с кампанийните политически дела и кино-пресконференции и късометражни продукции в стила – "легни, като абсолютен престъпник", но затова пък с липса на достатъчно капацитет да овладее конвенционалната престъпност, оглавена от практически безконтролен главен прокурор, и съд – създаден напук на принципите на правовата държава и въпреки публично прокламираните национални цели за утвърждаване на върховенството на закона. Оттук до монтираните процеси и разправата с неудобните на властта остава съвсем малко. Колкото някой окончателно да "превърти Рубикон-а". *Съдия Петко Петков е бивш заместник-министър на правосъдието. Текстът е написан за Mediapool.

Концерт на майсторския клас на маестро Валентин Пейчинов в Борисовата градина

http://www.mediapool.bg/kontsert-na-maistorskiya-klas-na-maestro-valentin-peichinov-v-borisovata-gradina-news267437.html

Почитателите на операта ще могат да се насладят на концерта на международния майсторски клас на маестро Валентин Пейчинов на откритата сцена на Борисовата градина в четвъртък – 3 август от 19:30 часа, съобщиха организаторите. Гала концертите на майсторския му клас, който се провежда за четвърта поредна година, са безплатни и са част от Софийските музикални седмици. Изпълнителите са от Австрия, Америка, България, Франция, Перу и Полша. Те ще представят арии из популярни опери и класически произведения, поп и джаз евъргрийни, както и обичани песни от националния ни фолклор. Световноизвестният бас Валентин Пейчинов живее и твори в Ню Йорк повече от 30 години. През 2000 г. той става солист на Метрополитън опера. От 2013 г. всяко лято се връща в България, за да обучава певци и актьори на вокална техника и интерпретации от всички жанрове - класическо пеене, поп и джаз, бродуей, госпъл и говор, както и дикция за певци на различни певчески езици и подготовка за конкурси. Жителите и гостите на София, Созопол, Бургас, Варна и Обзор ще имат възможност да се насладят на вокалните умения на курсистите, които ще зарадват българската публика с оперно, джаз и поп пеене, както и български фолклор и народни мотиви. "Завръщането в България кара душата ми пее", казва маестро Пейчинов. "София е десерт, който не мога да дочакам за накрая. Щастлив съм, че мога да покажа на курсистите не само техники в пеенето, но и страната, в която съм роден, прекрасните места по Черноморието и невероятна публика, която винаги ги очаква с голямо нетърпение", допълва той. Концертите започват от откритата сцена на Борисовата градина на 3 август и продължават по Черноморието – в амфитетъра на курортно селище "Света Марина" в Созопол (6 август), Морското казино на Бургас (7 август), амфитеатъра на Обозр (9 август) и завършват във Варна (10 август). Всички концерти са с начало 19:30 часа. Валентин Пейчинов е роден и израснал в София. Фамилията му прави препратка към небезизвестния Августин Пейнчинов, с когото освен роднинска връзка ги свърза и любовта към музиката. Именно Августин Пейчинов помага на бъдещия маестро в първите му години в Голямата ябълка. "Никога няма да забравя какво направи той за мен. Когато вече стъпих на краката си, взех семейството си в Америка, защото можех да се грижа за тях. Синът ми носи неговото име – Августин", споделя Валентин Пейчинов. Той завършва Българската Държавна консерватория със златен медал, след което се присъединява към Американския оперен център при музикалното училище "Джулиард" (American Opera Center of The Juilliard School of Music) по препоръка на известния италиански композитор Карло Меноти . След като се установява в САЩ, той участва в редица оперни продукции. През 2000 г. Валентин Пейчинов става солист на Метрополитън опера. Той е приет много добре от критиката и получава множество положителни отзиви за ролите си на Атила , Базилио , Енрико VIII, Летящият холандец, Мефистофел, Мустафа, Пагано, Филип II, Прочида, Рамфис, крал Рене и други. Скоро след това участва като солист в световна премиера на 13- та симфония на Шостакович "Бабин Яр " в Ню Йорк, по повод отбелязването на 65-ата годишнина от клането в Бабин Яр – пролом край Киев, където по времето на Втората световна война са избити десетки хиляди евреи от нацистите. В. "Ню Йорк Таймс" определя изпълнението му като "зашеметяващо". Като педагог и поддръжник на певчески таланти маестро Пейчинов той създава собствено вокално студио в Ню Йорк, за да предаде опита си на изпълнители от цял свят.

До 2025 г. Северна Корея може да има междуконтинентална балистична ракета

http://www.mediapool.bg/do-2025-g-severna-koreya-mozhe-da-ima-mezhdukontinentalna-balistichna-raketa-news267436.html

До 2025 г. Северна Корея може да се сдобие с междуконтинентална балистична ракета (МКБР) на твърдо гориво, смята американски експерт, цитиран от ТАСС. При сегашните темпове на усъвършенстване на ракетните технологии, до 2025 г. Пхенян ще успее да създаде такава ракета, посочва сътрудникът на американската научна организация "Еърспейс корпорейшън" Джон Шилинг в статия в интернет портала 38 North. Шилинг отбеляза, че севернокорейските инженери са успели да намалят значително теглото на бойната глава на междуконтиненталната балистична ракета "Хвасон-14", с която бе извършено изпитание на 28 юли. Благодарение на това е увеличена продължителността на полета на ракетата, подчертава той. Шилинг стигнал до този извод, сравнявайки изпитанията на "Хвасон-14" от 4 и 28 юли. Според него теглото на бойната глава е намалено от 500 на 350 кг. Експертът обаче е на мнение, че най-новият тест може да се смята за неуспешен. Той се основава на видеозаписи, направени от японски очевидци, на които според Шилинг се вижда ракетата да се разпада, преди да достигне морската повърхност.

Българският химн прозвуча на националния празник на Македония

http://www.moreto.net/novini.php?n=356722

За пръв път в историята българският химн прозвуча на националния празник на Македония, предаде специалният пратеник на bTV Рада Домусчиева. Това стана по време на честванията при църквата „Св. Спас“ в Скопие, на които присъства и голяма българска делегация, водена от премиера Бойко Борисов.

Тръмп греши, ако смята Китай може да се справи със Северна Корея

http://www.mediapool.bg/tramp-greshi-ako-smyata-kitai-mozhe-da-se-spravi-sas-severna-koreya-news267435.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп греши, ако смята, че Китай може да се справи сам със Северна Корея, предупреждава китайски вестник, цитиран от ДПА. След поредния севернокорейски тест на балистична ракета в петък Тръмп написа в събота в Туитър, че е "много разочарован от Китай", че не прави нищо по въпроса за севернокорейската ядрена заплаха. "Китай много лесно може да реши проблема", изрази увереност американският президент. Вестник "Чайна дейли" подчертава в редакционна статия, че "Пекин има всички основания да смята себе си за несправедливо обременен със задача, която очевидно не е по силите му, още повече че работи упорито като посредник за мирно решаване на кризата". Заплахата от Тръмп да увеличи търговския натиск над Китай заради севернокорейския проблем показва, че САЩ и Китай "се раздалечават още повече, вместо да се сближават", допълва вестникът. За разлика от президента държавният секретар Рекс Тилърсън заяви, че САЩ не обвиняват Китай за севернокорейския проблем, съобщи ДПА. Пред журналисти в Държавния департамент Тилърсън заяви вчера, че САЩ настояват Пхенян да се откаже от ядрената си програма, но не се стремят към смяна на режима или към военни действия срещу изолираната сталинистка държава. "Опитваме се да кажем на Северна Корея, че не сме техен враг. Ние не сме заплаха за вас, но вие сте неприемлива заплаха за нас", посочи държавният секретар. Той добави, че един ден САЩ ще са готови да преговарят с КНДР, но междувременно ще продължат да оказват по-голям натиск върху режима. Тилърсън призова Китай да използва влиянието си и да вразуми Пхенян.

Много повече руснаци са загинали в Сирия отколкото сочат официалните данни

http://www.mediapool.bg/mnogo-poveche-rusnatsi-sa-zaginali-v-siriya-otkolkoto-sochat-ofitsialnite-danni-news267434.html

Руското министерство на отбраната обяви, че в Сирия от началото на тази година в сражения са загинали 10 руски военнослужещи. Независимо разследване на Ройтерс обаче показва, че най-малко 40 руски военни и служители на частни компании, работещи по договор с руската армия, са загинали тази година в Сирия. Това е четири пъти повече в сравнение с данните на министерството на отбраната. Само през април в Сирия са загинали 21 руснаци. Агенцията публикува имената на повечето от тези 21 загинали, като се позовава на техни роднини, приятели, бивши съученици, местни представители, местни медии и социални медии. Досега Москва твърдеше, че за последните 15 месеца в Сирия са убити 36 членове на въоръжените сили и на частни фирми, сключили договор с тях. Според данните на Ройтерс само за последните 7 месеца броят на загиналите е по-голям в сравнение с този от руските твърдения. Истинското ниво на жертвите от руска страна в сирийския конфликт е деликатна тема в една страна, в която медиите представят в положителна светлина руското участие в конфликта и в навечерието на президентските избори догодина, на които се очаква настоящият президент Владимир Путин да победи. Три месеца преди Русия да започне операцията си в Сирия, Путин издаде указ, според който броят на руските военни жертви в мирно време представлява държавна тайна. Разликата между руските официални данни за жертвите в Сирия и тези от разследването на Ройтерс може и да се дължат на факта, че Русия не признава открито, че частни контрактори се сражават заедно с армията, отбелязва агенцията. Тяхното присъствие в Сирия би означавало, че Москва пренебрегва закона, забраняващ на цивилни да воюват зад граница като наемници.

Бившият президент на Бразилия Лула да Силва стана обвиняем по шесто дело за корупция

http://www.mediapool.bg/bivshiyat-prezident-na-braziliya-lula-da-silva-stana-obvinyaem-po-shesto-delo-za-koruptsiya-news267433.html

Бившият президент на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва стана обвиняем по шесто дело за корупция, предаде ТАСС. Този път обвиненията на Лула да Силва са повдигнати заради имение в град Атибай в щата Сао Пауло, за което се твърди, че е негово и за чийто ремонт бразилските строителни компании Одебрехт и ОАС похарчили 1,02 милиона реала (320 000 долара). Лула да Силва твърди, че имотът не е негов и никога не е бил негов. По същото дело обвинения за даване на подкупи са повдигнати и на собственици и бивши ръководни кадри в строителните фирми Одебрехт и ОАС. На 12 юли по едно от делата срещу Лула да Силва съдът призна вината му и произнесе присъда от 9 години и 6 месеца затвор. Съдът му забрани и да заема държавни длъжности в продължение на 19 години. Лула да Силва обжалва и докато тече процесът, той остава на свобода. Според социологически допитвания въпреки корупционните скандали, бившият президент се ползва с висока степен на популярност като възможен кандидат за президент на изборите догодина. Новината за новите обвинения срещу Лула да Силва идва в деня, в който долната камара на бразилския парламент ще гласува дали да отстрани временно от власт настоящия президент Мишел Темер и да позволи на Върховния съд да го съди за приемане на подкупи, припомня Асошиейтед прес. За да бъде отстранен Темер временно от власт, трябва да гласуват две трети от 513-те членове на Камарата на депутатите или 342 депутати. Ако това стане, Темер ще бъде отстранен от поста за 180 дни, докато Върховният съд го съди. Той може да признае вината му и да му наложи присъда до 12 години затвор. По време на делото временен президент ще бъде Родриго Мая, председателят на Камарата на депутатите и съюзник на Темер. Ако обаче в парламента не бъде събрано мнозинство от две трети за отстраняване временно на Темер, обвиненията срещу него, повдигнати през юни от главния прокурор Родриго Жано, ще бъдат преустановени и той ще продължи мандата си до края на 2018 г. Но в този случая прокурори могат да решат да го съдят по обвиненията след края на мандата му. Темер е обвиняван в организиране на схема за подкупи на стойност около 12 милиона долара от месопроизводителна компания в замяна на правителствена подкрепа за бизнес сделка. Темер отрича обвиненията и казва, че няма доказателства, че той е получавал каквито и да е подкупи. За първи път действащ президент е обвиняван в корупция.

Тилърсън и Лавров ще се срещнат през уикенда в Манила

http://www.mediapool.bg/tilarsan-i-lavrov-shte-se-sreshtnat-prez-uikenda-v-manila-news267432.html

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън съобщи, че ще се срещне с руския външен министър Сергей Лавров във филипинската столица Манила през уикенда, предаде Ройтерс. Тилърсън говори пред журналисти във Вашингтон. Двамата ще бъдат в Манила за министерската среща на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), на която са поканени и страни от по-широкия източноазиатски регион. Това ще бъде първата среща лице в лице на външните министри на САЩ и Русия след решението на Москва да съкрати с над 750 души персонала на американските дипломатически мисии в Русия. Тилърсън напомни, че двамата вече са разговаряли по телефона през последните дни, и тези разговори са били "професионални, без агресивност". Решението на Москва, разбира се, ще направи живота ни по-труден, каза Тилърсън пред репортерите в Държавния департамент, когато бе запитан за последиците от руските мерки. "Струва ми се, че министър Лавров и аз разбираме своите роли, разбираме своята отговорност. Смятам, че той също толкова, колкото и аз, е привърженик на опитите да намерим път, за да върнем нашите отношения (в нормално русло) и да сближим (Москва и Вашингтон)", посочи първият дипломат на САЩ. Той призна, че руско-американските отношения са изправени пред опасност от по-нататъшно влошаване. Според него изходът от тази ситуация е в "запазването на някакво равнище на стабилност в тези отношения, като продължим търсенето на взаимни интереси и пътища за уреждане на разногласията, за да не се превърнат те в открит конфликт". Тилърсън каза, че нито той, нито президентът Доналд Тръмп, е "много щастлив" от новите санкции срещу Русия, които Конгресът гласува миналата седмица. "Ние ясно дадохме да се разбере, че според нас тези действия не спомагат за успеха на нашите усилия, насочени към нормализацията на руско американските отношения. Но такова бе решението на законодателите и те го приеха с огромно мнозинство. Президентът приема това и всички признаци сочат, че той ще подпише този законопроект", посочи държавният секретар. Според него санкциите показват, че американците са силно озадачени от действията на Москва, макар че искат САЩ да имат "функционални отношения" с тази ядрена сила. Засягайки проблема за Донбас, той отново призова за реализацията на Минските споразумения, като пряко свърза с това проблема за смекчаването и отмяната на санкциите. Тилърсън, цитиран от Асошиейтед прес, призна също, че има някои различия с президента Тръмп, например по въпроса за ядреното споразумение с Иран, но добави, че се чувства добре на поста си и разсея спекулациите, че е недоволен и че търси начин да се оттегли. Той каза, че се ползва с доверието на Тръмп, който често му звънял в късни часове и през уикенди, търсейки съвета му по различни външнополитически въпроси. Относно преговорите в Женева за Сирия, Тилърсън каза, че САЩ подкрепят формата на междусирийските преговори, но смятат, че засега няма условия за нов кръг от дебати за бъдещето на сирийската власт. Първо "трябва да бъдат създадени зони за стабилизация и канали за предотвратяване на конфликти", поясни Тилърсън. Вашингтон е отворен за дискусии с Москва по въпроса за необходимите последователни стъпки с цел преодоляване на конфликта в Сирия, каза още той. Държавният секретар подчерта, че САЩ се стремят към запазване на "единна, а не разделена" Сирия, разработване на "нова конституция" в арабската страна, произвеждане на "свободни и справедливи избори", поемане на властта от "ново ръководство". "И мнението ни все още е, че режимът на (президента Башар) Асад няма роля в бъдещето управление на Сирия", добави американският държавник. Същевременно той окачестви като успех, макар и малък, създаването на зона за деескалация в Югозападна Сирия с усилията на Русия, САЩ и Йордания. Вашингтонската администрация планира кампания за "мирен натиск" върху Северна Корея, но САЩ не настояват за смяна на режима в тази страна и ускорено обединяване на Корейския полуостров, каза Тилърсън. Става дума за мирен натиск, целящ Пхенян да склони на преговори със САЩ и други страни, уточни той. "Но трябва да се разбира, че условието за такива преговори е следното: Северна Корея не може в бъдеще да притежава ядрено оръжие или възможности за доставка на такова до които и да било държави от региона, камо ли до нашата страна", добави политикът. Кризата в отношенията на Катар с Египет, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Бахрейн трябва да бъде уредена, за да продължи борбата с тероризма в този регион, отбеляза още Рекс Тилърсън. Той изтъкна ролята на Съвета за сътрудничество в Залива за стабилността в региона.

Тръмп не харесва медиите, затова снаха му ще му прави предаване (видео)

https://offnews.bg//medii/tramp-ne-haresva-mediite-zatova-snaha-mu-shte-mu-pravi-predavane-vid-661905.html

Снахата на американския президент Доналд Тръмп - Лара Тръмп, ще води седмично обзорно предаване за работата на държавния глава, което ще може да се гледа в официални му фейсбук профил.

Както е известно, Тръмп е в силно обтегнати отношения с медиите още от времето на предизборната си кампания и предпочита да си говори с тях чрез постове в Туитър. Той неведнъж е обвинявал реномирани медии в разпространяване на неверни новини и е първият американски президент от един век насам, който не уважи годишната гала вечеря на кореспондентите в Белия дом.

Президентът Тръмп изглежда смята, че медиите не отразяват достатъчно обилно и обективно работата му, затова е задействал свой медиен проект. Не е изненадващо, че и за него той е решил да заложи на член от фамилията - съпругата на сина си Ерик Тръмп. Лара Тръмп има стаж в медиите и както се вижда от пилотния епизод на предаването, коментира с ентусиазъм постиженията на своя свекър. "Той дари заплатата си от първото тримесечие за озеленяване, а за второто - за образование, толкова съм горда от това", възкликва водещата.

С широка усмивка и попълнени устни водещата обяснява, че ще разкаже за постиженията на президента през изминалата седмица, защото изобилствали фалшивите новини.

"Икономиката процъфтява, дами и господа", добавя снахата. И уверява зрителите, че са отворени много работни места, стоковите пазари са в разцвет, а безработицата е достигнала особено ниски нива.

Все повече европейци не могат да си позволят лятна почивка

http://econ.bg/Новини/Все-повече-европейци-не-могат-да-си-позволят-лятна-почивка_l.a_i.746578_at.1.html

Въпреки че кризата си отиде, ситуацията се влошава и в Европа, тъй като процентът на тези, които нямат възможност за почивка се покачват.  ...

Френски медии: ПСЖ ще представи Неймар в петък

https://www.24chasa.bg/sport/article/6370952

Френски медии: ПСЖ ще представи Неймар в петъкСагата със звездата на "Барселона" Неймар е на път да приключи. Днес бразилецът се появи около 9 ч. на базата на каталунците за първа тренировка, след турнето в САЩ, но не се включи в заниманието, като от клуба написаха в официалния си профил в Туитър, че е получил разрешение за това от старши треньора Ернесто Валверде.

Глобалното затопляне намалява протеина в основните житни култури

https://www.actualno.com/climate/globalnoto-zatopljane-namaljava-proteina-v-osnovnite-jitni-kulturi-news_625550.html

Повишаването на нивата на въглероден двуокис, предизвикано от глобалното затопляне, ще намали драстично количеството протеин в основни култури като ориз и пшеница, а хората ще боледуват повече и ще умират по-млади, предупреждават експерти, съобщи БГНЕС. Изследователи при

Брюксел ни даде за пример, похвали се Борисов

https://www.actualno.com/politics/bruksel-ni-dade-za-primer-pohvali-se-borisov-news_625567.html

Виждате от всички институции в Брюксел, външните министри на Германия, Франция, Швеция, Холандия, държавния департамент на САЩ дадоха пример с това как може без посредници между две съседни приятелски държави да се подписва Договор за добросъседство на тези размирни Балка

Русия ще филтрира интернет трафика заради подрастващите

http://www.mediapool.bg/rusiya-shte-filtrira-internet-trafika-zaradi-podrastvashtite-news267431.html

Русия ще задейства до 2020 г. Национална система за филтриране на интернет трафика (НаСФИТ), която "да защитава децата от негативно и опасно съдържание", съобщава "Известия", като цитира шефа на прокремълската Лига за безопасен интернет (ЛБИ) Денис Давидов. Непълнолетните потребители ще могат да посещават само доверени сайтове, включени в "бял списък". Създаването на НаСФИТ е част от държавната програма "Дигитална икономика", одобрена на 31 юли от руския премиер Дмитрий Медведев. Тя предвижда до края на март 2019 г. да бъдат разработени основните параметри на НаСФИТ и да се пресметнат необходимите ресурси. Година след това системата трябва да заработи. За създаването на такава система от пет години насам са лобирали ЛБИ и сенаторката Елена Мизулина, съдействали за разработката на закона "за защита на децата от информация, която вреди на тяхното здраве и развитие" (известен също като закон за черните списъци). От 2012 г. държавната агенция "Роскомнадзор" поддържа единен регистър на забранената информация в руския сегмент на интернет, напомня изданието. Според Денис Давидов се обсъждат два варианта за въвеждане на НаСФИТ. Първият предполага да се филтрира само трафикът на образователните учреждения. Вторият - филтрация по презумпция за всички потребители на рускоезичния интернет. Гражданите ще могат свободно да посещават сайтовете от "белия списък", а за да получат достъп до нефилтрирано съдържание, ще трябва да пишат молби до своя интернет доставчик или да сменят настройките на компютъра. ЛБИ очаква също да бъде внесен повторно в Думата оттеглен по-рано законопроект, според който администрацията на социалните мрежи ще отговаря за евентуален "отказ да премахне противоправно и недостоверно съдържание". Иначе възрастните потребители ще могат да изключат филтрите и децата няма да бъдат защитени от опасното съдържание, обяснява Давидов.

На Македония й трябва международна помощ в борбата с горските пожари

http://www.mediapool.bg/na-makedoniya-y-tryabva-mezhdunarodna-pomosht-v-borbata-s-gorskite-pozhari-news267430.html

Македонският оперативен координационен център за защита от горски пожари реши да предложи на правителството на страната да поиска международна помощ за гасенето на горските пожари от въздуха, съобщи Центърът по управление на кризисни ситуации в Скопие. В момента от огън са обхванати борови гори в районите на населените пунктове Лутовец, Самоков, Дреновец, Ясиковец, Растеш, Слатина, Македонски брод. Ситуацията се усложнява от високите дневни температури, достигащи до 40 градуса, от силния вятър и липсата на дъжд. По данни на координационния център, в района на Македонски брод в западната част на страната пожарът не застрашава намиращите се наблизо населени пунктове, обаче по-нататък е необходимо да се задействат нови ресурси в борбата с огнищата на пожарите. Да вчера пожарите в Македония носеха предимно локален характер. Неголеми запалвания периодически се отбелязваха в района на Куманово и за локализацията им бяха достатъчни силите на местните пожарникари. В понеделник вечерта обаче ситуацията се усложни и македонското правителство хвърли в борбата с огъня около 60 военнослужещи от армията на страната, отбелязва ТАСС.

Кой е луд да плаши рибата - парите следват ученика

http://www.cross.bg/detzata-shkoli-roditeli-1550893.html

/КРОСС/ Политиците са във ваканция, наскоро никой не ни е обидил на национална чест, темата за климата я избягваме, че вреди на туризма. И ето че всички дружно се заемаме с образованието, пише Ивайло Дичев по повод летния дебат. Дискусия по дифолт: поредната училищна реформа. МОН услужливо подава тема: да намалим лятната ваканция? Моля, дебат. От една страна - в Северозападна Европа е така, а бива ли ние да сме на опашката. От друга - наша си културна традиция от времето на Стамболийски, който се грижел за това децата да помагат в обирането на реколтата. От трета - климатици нямало, а у нас през лятото е горещо, през зимата пък щели да пестят от отопление. Бившият министър проф. Игнатов печели приз за най-екзотичен аргумент: имало „интелектуална традиция" някои родители да ходят на море през септември. Хайде да се хвана и аз на летния дебат и да изкажа мисли. Какво целим? Оставям настрана естетическото движение „реформа заради самата реформа", оставям догонването на културните народи. Проблемът у нас е висенето на децата без цел и смисъл. Разбира се без известно висене младост не може да има - ние висяхме из улиците на махалата, сега повече висят в клубове и фейсбук. Но времето се ускорява

Хаос и междуособици в Белия дом

http://www.mediapool.bg/haos-i-mezhduosobitsi-v-beliya-dom-news267429.html

В Западното крило на Белия дом цари хаос и се водят междуособици за правото на пряк достъп до президента Тръмп. Това е широко разпространеното мнение сред медиите в САЩ и Великобритания в последните дни на непрекъснати кадрови промени. Новият началник на канцеларията на Доналд Тръмп обеща да наложи дисциплина и да строи редиците, както би могло да се очаква от генерал от морската пехота в оставка, изправен пред колосална бъркотия, но реалният проблем е неговият шеф, пише британският в. "Гардиън". Назначаването на Джон Кели беше приветствано като почти идеален лабораторен тест за това дали Белият дом на Тръмп е в състояние да функционира. Той е високоуважавана личност, не е част от клика и освен това бе заявено, че всички служителите, дори членовете на семейство Тръмп, ще се отчитат пред него (успех в това начинание, генерал Кели), пожелава му вестникът. Възможно е Кели да успее да сложи край на най-фрапантните изблици при междуособиците, които се наблюдават на много фронтове, като уволни директора на връзките с обществеността Скарамучи. Той обаче едва ли ще успее да сложи край на некомпетентността и вътрешните борби в тази администрация, отбелязва "Гардиън". Внимавай, Джон Кели, Доналд Тръмп вече има традиция да назначава генерали в оставка, само за да ги унижава, предупреждава в заглавие в. "Индипендънт". По план съветникът на Тръмп по националната сигурност Хърбърт Макмастър и министърът на отбраната Джим Матис трябваше да са в "А отбора" по националната сигурност, но те не могат да изготвят дори политиката за Афганистан заедно. Властта и хората с власт привличат вниманието на Тръмп. В неговите очи властта се явява под две форми - или имаш пари, или звезди на пагоните. Няма друг съвременен американски президент, който да е бил толкова влюбен в бившите генерали с изключение, вероятно, на Дуайт Айзенхауър. Майкъл Флин се бори за Тръмп в кампанията му и беше възнаграден с поста на съветник по националната сигурност. След разкритията за срещи в високопоставени руснаци, той беше заменен с Макмастър. Обзалагам се, че дори името му е прозвучало добре на Тръмп, отбелязва авторът на статията. Вместо цивилни, Тръмп избра за министър на отбраната бившият шеф на Централното командване Матис, а бившия генерал от морската пехота Джон Кели за министър на вътрешната сигурност. Сега на Кели е възложено да вкара в пътя абсолютно блуждаещото Западно крило на Белия дом, допълва вестникът. Новият шеф на канцеларията на президента на САЩ Доналд Тръмп - генералът от резерва Джон Кели, е намерил заместник на уволнения директор на отдела за връзките с обществеността на Белия дом Антъни Скарамучи, предаде телевизия Си Ен Ен. По всяка вероятност това е говорителят на министерството на вътрешната сигурност Дейвид Лаплан. Телевизията обръща внимание, че Лаплан е работил с Кели над 10 г. Самият Кели оглавяваше до неотдавна това министерство. Лаплан дълги години е работил във въоръжените сили на САЩ. До прехвърлянето си в министерството на вътрешната сигурност при управлението на Кели, той е ръководил един от отделите за връзка с медиите в Пентагона и в Корпуса на морската пехота. Самият Лаплан, твърди Си Ен Ен, не потвърдил информацията за възможното му назназаване в Белия дом, но казал, че би разгледал такова предложение, ако го получи. Според в. "Ню Йорк таймс" именно Кели веднага след назначаването си е поискал уволнението на Скарамучи. Вестникът пише, че Скарамучи твърдял, че получава указания направо от президента Тръмп, а не от шефа на канцеларията на Белия дом. Кели смятал, че Скарамучи не спазва необходимата дисциплина. Скарамучи остана на този пост само 10-ина дни и си позволи редица остри изказвания по адрес на чиновниците от обкръжението на Тръмп, като ги обвини в изтичането на информация. Сред обвинените от него бе и бившият вече шеф на президентската канцелария Райнс Прибъс, който напусна поста си в края на миналата седмица. Кели зае мястото му в понеделник, прехвърляйки се в Белия дом от министерството на вътрешната сигурност. Междувременно високопоставен служител на Белия дом, цитиран от Ройтерс, съобщи, че президентският говорител Шон Спайсър, който подаде оставка в знак на протест срещу назначаването на Скарамучи, няма да промени решението си след уволнението на последния, задържал се на поста си само 10 дни. Спайсър ще напусне Белия дом в края на този месец, каза служителят. Спайсър веднага след оставката си е започнал да получава предложения за работа с щедро възнаграждение след службата си в Белия дом и те били твърде съблазнителни, за да бъдат пренебрегнати, добави служителят.

Бум на строителството на жилищни сгради

http://dnes.dir.bg/news/stroitelstvo-zhilishta-nsi-razreshitelni-stroezh-26167212

Издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради се увеличават с 50.7 на сто през второто тримесечие, сочат данните на НСИ.

Безводие в селата в Кюстендилско

https://www.actualno.com/kustendil/bezvodie-v-selata-v-kustendilsko-news_625569.html

Безводие заплашва селата в Кюстендилско. Заради сушата и нерегламентирано поливане на градините с питейна вода, стотици хора са на воден режим. Най-тежко е положението в село Дворище. Там чешмите пресъхнали още преди два месеца. А най-трудно е в битов план. Хората си носят в

"Барселона": Чакаме 222 милиона евро за Неймар накуп

http://clubz.bg/56859-barselona_chakame_222_miliona_evro_za_nejmar_nakup

Неймар иска да напусне "Барселона" и е заявил това днес на среща в клуба. Барса се съобразява с желанието му и иска да получи цялата сума, записана в договора му като откупна стойност за правата на футболиста. Тази сума възлиза на 222 милиона евро. "Барселона" ги иска депозирани накуп.

Такива са фактите около трансфера на века към този час. 

Днес Неймар се появи в Каталуня, за да заяви, че иска да си тръгне.

Ето какво обяви "Барселона" в официално съобщение:

"Футболистът Неймар, придружен от своя баща и агент, информира ФК "Барселона" тази сутрин, че желае да напусне. Това се случи по време на среща в офисите на клуба. Изправен пред тази ситуация, ФК "Барселона" информира другата страна, че се позовава на откупната клауза, заложена в действащия договор на играча, която към 1 юли възлиза на 222 милиона евро. Те трябва да бъдат депозирани в пълен размер.

Освен това, в отговор на искането за бонуса за лоялност, клубът още веднъж ясно заяви, че сумата остава депозирана при нотариус, докато случаят не бъде разрешен. 

Играчът продължава да има договор с ФК "Барселона", но временно има разрешение да не участва в тренировките. Скоро ще направим допълнителен коментар по темата "Неймар" чрез говорителя на клуба Джосеп Вивес."

Бонуса за лоялност е на стойност 26 милиона евро и бащата на футболиста очакваше да го получи на 31 юли. Барса обаче отказа - предвид събитията. Парите ще бъдат изплатени, само ако Неймар остане. 

Което явно няма да се случи, най-малкото защото в "Пари Сен Жермен" и той, и Неймар-старши ще вземат много повече.

63 млн. лева даде правителството на БДЖ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6371031

63 млн. лева даде правителството на БДЖ63 млн. лева отпусна правителството на заседанието си в сряда възмездно на БДЖ. Това съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски. 42 млн. просто ще бъдат върнати към бюджета, за да се погаси с тях държавна гаранция към световната банка. 21 млн. лева ще се разпределят между 5 банки, на които БДЖ е длъжник по облигационен заем,

Груевски обявил официално пред Борисов, че ВМРО-ДПМНЕ не подкрепя договора за добросъседство

http://www.cross.bg/vmro-dpmne-sutrydnichestvo-osigyri-1550892.html

/КРОСС/ По отношение на Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество, Груевски подчерта, че ВМРО-ДПМНЕ има принципни, дългогодишни и аргументирани позиции, чиято основна идея е да се постигне споразумение, в който няма да има чувство за победител и победен и което ще реализира идеята за истинско и равноправно приятелство и сътрудничество между двете държави и народи. Той информира своя събеседник, че съгласно становището на Централния комитет на партията ВМРО-ДПМНЕ няма да даде подкрепа на договора, който е подписан от правителството на Зоран Заев и за който ВМРО-ДПМНЕ е имал конструктивни и съществени забележки и предложения за неговото подобряване. Двете страни подчертаха значимостта и необходимостта от по-бърза интеграция на Република Македония в НАТО и в Европейския съюз, като приоритет, който ще осигури трайна стабилизация на региона и ще осигури условия за допълнително икономическо развитие на същия. Събеседници обсъдиха и сътрудничеството в областта на Европейската народна партия, където членуват и ВМРО-ДПМНЕ, и ГЕРБ.  

Ани Салич: С 18 000 месечно едва се оправям…

http://www.cross.bg/pari-salich-danutzi-1550891.html

/КРОСС/ С чутовна изцепка се разписа Ани Салич в една от редките си изяви извън четенето на новини в телевизионно студио. Звездата от Нова тв се ожали от ниска заплата, която според нея дава право да се укриват доходи и да не се плащат данъци. Екранната партньорка на Ники Дойнов се изказа в защита на всички, които пестят от данъци, като лъжат държавата колко пари получават. Това стана в на пръв поглед безобидно интервю пред развлекателното БГ Радио. „В България много популярните, които работят - като нас, защото и вие сте много популярни, не изкарват много пари", обърна се Ани Салич към водещите Симеон Колев и Богдана Трифонова. „Това е пълна измислица - че ние изкарваме много пари. В сравнение с околните държави вие знаете колко изкарваме - аз знам за вас, вие знаете за мене. Така че един много популярен като нас, ако крие данъци, за да спести тези пари и да прави нещо добро или пък да поддържа своя имидж, или около себе си да създава някакво благо, да, бих го оправдала", обяви водещата на новините. Слушатели бяха потресени от това признание, което идва от устата на една от най-авторитетните тв водещи, която е посланик на много социални проекти, често провеждани с подкрепата на държавни и обществени институции. Според тях ключови са думите „за да поддържа своя имидж". Колкото до ниската заплата, от която водещата се оплака, слуховете в Нова не са в подкрепа на думите й

7000 лв. награден фонд за призьорите в 77-ми маратон „Галата – Варна”

http://www.moreto.net/novini.php?n=356719

Призьорите в 77-мото издание на плувния маратон „Галата - Варна” ще си разпределят награден фонд от 7000 лева. При мъжете победителят ще грабне 1000 лева. Толкова ще получи и най-добрата при представителките на нежния пол, предаде репортер на Moreto.

Моделът Дениъл Лойд планира да изяде плацентата си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6370870

Моделът Дениъл Лойд планира да изяде плацентата сиДениъл Лойд планира да консумира плацентата си под формата на капсули след раждането с идеята да избегне следродилната депресия. 33-годишният модел също е заинтригувана от ширещата се напоследък мода с яденето на плацента, според която тази практика има ползи за здравето, информира БГНЕС. Дениъл има трима синове – Арчи,

Омар Косоко е продаден в отбора на Марадона в ОАЕ

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/02/3017677_omar_kosoko_e_prodaden_v_otbora_na_maradona_v_oae/?ref=rss


Ръководството на "Ботев" (Пловдив) потвърди, че Омар Косоко ще продължи кариерата си в Обединените арабски емирства. 29-годишният французин ще облече екипа на "Ал Фуджайра", където старши треньор е аржентинската легенда Диего Марадона.<br /><br />"Нещата с неговия трансфер са уредени 100%. В петък трябва да се присъедини към новия си отбор. Всичко е подписано. Трябва само да премине медицински прегледи", заяви президентът на "Ботев" Ангел...

Боримиров: Грант? Роси? В скъп ресторант може и само да разгледаш менюто

https://www.24chasa.bg/sport/article/6371028

Боримиров: Грант? Роси? В скъп ресторант може и само да разгледаш менютоСпортният директор на Левски Даниел Боримиров направи интересно изказване пред журналисти на въпрос дали днес е била последната тренировка на "сините" под ръководството на старши-треньора Николай Митов: "Няма нищо сигурно и официално. Когато влезете в скъп ресторант и разгледате менюто, не е задължително да си поръчате, нали?!

България първа по интернет разговори, но последна по онлайн банкиране в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6371010

България първа по интернет разговори, но последна по онлайн банкиране в ЕСБългария е първа по използване на технологии за разговори и видеовръзка по интернет, но е последна по интернет банкиране. Това показват данните на Евростат относно използването на интернет услуги от страна на гражданите на различните страни от Европейския съюз (ЕС). Страната е на последно място и при използването на онлайн услуги при пътувания и

Антъни Иванов иска да атакува златото в Токио

https://offnews.bg//vodni/antani-ivanov-iska-da-atakuva-zlatoto-v-tokio-661903.html

18-годишната ни плувна надежда Антъни Иванов се прицели в златото на Олимпийските игри в Токио след три години.

"В Токио ще бъда на 21 години, което е отлична възраст за пробив в плуването. Там ще бъда дебютант на олимпийски игри, което по-скоро отчитам като плюс за мен. Ще направя всичко да се подготвя добре и да атакувам олимпийския връх", каза Антъни Иванов.

Талантът от Велико Търново направи фурор миналата седмица на световното първенство в Будапеща, където плува във финала на 200 метра бътерфлай в компанията на най-добрите състезатели в тази дисциплина.

Иванов няма да има време за почивка и още тази седмица отива на лагер в Камчия, където ще се подготвя за предстоящото световно първенство за юноши и девойки в Индианаполис.

"Трябва да подобря някои дребни детайли. Имам резерви в плуването, което е добре за бъдещето.Четирима-петима състезатели от участниците в Индианаполис сме много близо като времена и при малко късмет мога да взема медал", каза Антъни Иванов.

Състезателят и неговият треньор Николай Вакареев са наясно кои компоненти трябва да се подобрят. "Имаме доста резерви в старта и подводните обръщания. В България Антъни няма конкуренция и не забелязвахме тези грешки.

Но на световното първенство ясно се видя и в трите му плувания на 200 бътерфлай къде изоставаме. Ако подобрим тези компоненти, може да влезе в тройката на световното за юноши в Индианаполис в края на месеца", сподели Вакареев.

Адв. Екимджиев за Фрог: Безпринципен бъркоч е новият антикорупционен орган

http://frognews.bg/news_139405/Adv-Ekimdjiev-za-Frog-Bezprintsipen-barkoch-e-noviiat-antikoruptsionen-organ/

Новият единен антикорупционен орган, който бе наречен Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, е обречен на неуспех. За това има има логически, политически, юридически и исторически аргументи. Това заяви в интервю за Фрог нюз адв. Михаил Екемджиев.

"Райънер" пуска билети с 20% отстъпка за пътуване през есента

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/02/3017676_raiuner_puska_bileti_s_20_otstupka_za_putuvane_prez/?ref=rss


За да отбележи това, че вече е превозила на борда си 1 млрд. пътници, нискобюджетната авиокомпания "Райънер"(Ryanair) пуска в продажба 1 млн. билета с отстъпка от 20%.<br /><br />От компанията уточняват, че офертата е валидна за пътувания между 13 ноември и 15 декември. Освен това те могат да бъдат купени днес до полунощ.<br /><br />От сайта на компанията се вижда, че множество полети на София в посочения период, могат да се купят за около 12 евро в едната...

Просветният министър за уседналостта за прием в 1-и клас: И при джиесем клетките се закачате за най-близката

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/08/02/3017675_prosvetniiat_ministur_za_usednalostta_za_priem_v_1-i/?ref=rss


Просветният министър Красимир Вълчев защити идеята основния критерий за прием в първи клас да бъде близостта на училището до постоянния или настоящ адрес на родителите или настойниците.<br /><br />Преди дни образователното министерство предложи децата, чиито родители има адресна регистрация от поне три години до училището, да имат най-голям шанс да бъдат приети в първи клас. С по-малък шанс ще бъдат децата на родители, които имат адресна регистрация от една година, а с най-малък -...

341 млн. евро от ЕС за строежа на Линия 3 на софийското метро

https://www.24chasa.bg/novini/article/6371034

341 млн. евро от ЕС за строежа на Линия 3 на софийското метроПреди дни официално започна работата по последната отсечка от Линия 3 на метро в София. Тя пресича града надлъжно от югозапад на североизток и свързва две ключови пътни артерии: Ботевградско шосе с Околовръстен път. С пускането си в експлоатация през 2019 г., третата линия ще добави нови 16 километра към вече съществуващата метромрежа с дължина от

Автобуси без шофьор се движат из Талин

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2017/08/02/3017678_avtobusi_bez_shofyor_se_dvijat_iz_talin/?ref=rss


Малката балтийска държава Естония даде поредното доказателство за голямата си технологична преднина. От 29 юли из столицата Талин се движат автономни автобуси на градския транспорт, а властите отчитат, че първите им дни са преминали "без големи инциденти", съобщава Би Би Си.<br /><br />Два малки автономни автобуса минават по маршрут през Талин като част от събитията, съпътстващи ротационното председателство на Съвета на ЕС от Естония. Те се движат от понеделник до събота,...

Тутраканските „маман“ дадоха съгласие да бъдат екстрадирани в Белгия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6371003

Тутраканските „маман“ дадоха съгласие да бъдат екстрадирани в Белгия 
Задържаните преди десетина дни Стефка Йорданова и Светла Захариева от Тутракан дадоха съгласие да бъдат екстрадирани в Белгия. Двете бяха прибрани на топло след получаването на европейски заповеди за ареста им. От около година властите в Белгия имат образувано наказателното производство срещу организирана престъпна група от български граждани за

Терористът-камикадзе нападна конвой на НАТО в Афганистан. Има жертви

http://www.cross.bg/letishteto-nato-sigyrnost-1550890.html

/КРОСС/ Атентатор самоубиец атакува конвой с международни войници до летището в южния афганистански град Кандахар, обяви местен официален представител от силите за сигурност, цитиран от Ройтерс. Говорител на НАТО не може да потвърди информацията. В последствие от мисията на НАТО потвърдиха атаката. В съобщение в "Туитър" те подчертаха, че има и жертви. На летището в Кандахар има голяма база с международни войници, които подпомагат афганистанските сили за сигурност. Според местния сайт ТОЛО няма информация за пострадали хора. Конвоят е пътувал към летището, когато е извършено нападението. Местните власти поясниха, че на единия от автомобилите в конвоя има щети. Никой не е поел отговорност за атаката.  

Терористът-камикадзе нападна конвой на НАТО в Афганистан. Има жертви

http://www.cross.bg/zhertvi-kandahar-chyzhdestranni-1550890.html

/КРОСС/ Терорист-камикадзе е врязал автомобил, пълен с експлозиви в колона чуждестранни войници в южната провинция Кандахар. Съобщава се за жертви, предава AFP. „По обяд кола-бомба се насочи срещу конвой чуждестранни войници в областта Даман край Кандахар", заяви прессекретарят на местната полиция Зиа Дурани. НАТО потвърди по-късно в официално заявление, че войниците са били от неговата мисия в страната и че нападението „е причинило загуби".  

Промишлената активност във Великобритания се повишава през юли

http://econ.bg/Новини/Промишлената-активност-във-Великобритания-се-повишава-през-юли_l.a_i.746577_at.1.html

Промишленият PMI индекс на Великобритания нарасна през юли до 55,1 пункта от 54,2 пункта през юни, показва последно проучване на агенция IHS...

Нараства потреблението на ток заради жегите

http://www.cross.bg/narastva-potreblenieto-na-tok-zaradi-zhegite-1550889.html

/КРОСС/ Нарастване на производството и потреблението на електроенергия за периода 1 януари - 30 юли 2017 година в сравнение със същия период на миналата година, отчетоха от Електроенергийния системен оператор, цитиран от БНР. Горещото време в последните дни е повишило потреблението на ток с 6,3 на сто. В пиковите часове на 31 юли консумацията е била над 4500 мегавата.

Софкин се споразумя с Темида, получи 6 месеца условно

http://frognews.bg/news_139404/Sofkin-se-sporazumia-s-Temida-poluchi-6-mesetsa-uslovno/

Лидерът на ”Малки европейски хора” Георги Софкин се споразумя с Районната прокуратура в родния си град Стара Загора и получи условна присъда от 6 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок.

На 96 години и принц Филип се пенсионира

http://www.moreto.net/novini.php?n=356713

След живот, посветен на обществени ангажименти редом до съпругата му кралица Елизабет Втора, принц Филип днес се оттегля от участие в самостоятелни изяви. Херцогът на Единбург ще присъства на парада на кралските пехотинци в Бъкингамския дворец и това ще е последното му индивидуално участие от общо 22 219, на които е присъствал като кралска особа от 1952 насам.

Синът на Доналд Туск в афера с пирамида

http://frognews.bg/news_139403/Sinat-na-Donald-Tusk-v-afera-s-piramida/

Синът на председателя на Европейския съвет Доналд Туск е замесен в сделка с фирма-пирамида. Признанието направи самият той: ”Взех пари от фалиралата фирма OLT Express”.

Астролози вещаят: Тръмп ще бъде убит или ще го свалят от власт

//dariknews.bg/novini/sviat/astrolozi-veshtaiat-trymp-shte-byde-ubit-ili-shte-go-svaliat-ot-vlast-2040407

Американските астролози Уейд Кейвс и Марджъри Ор предвиждат крах на президенството на Доналд Тръмп, който до края на тази година или ще бъде убит, или ще получи импийчмънт, пише сп. "Нюзуик".

Гери-Никол с шумен купон за рождения си ден (снимки)

https://www.actualno.com/showbusiness/geri-nikol-s-shumen-kupon-za-rojdenija-si-den-snimki-news_625565.html

Гери-Никол навърши 19 години на 30 юли и отпразнува подобаващо рождения си ден.  Предизвикателната певица събра приятели си на парти в неделя вечерта в популярно варненско заведение. Сред гостите беше и певецът Наско Колев, който доскоро беше протеже на Мария Илиева и дори се говореше, че имат интимна връзка.  Гери беше облечена в ефектен червено-черен тоалет, а тортата й беше украсена с нейна фигура. ВИЖТЕ СНИМКИТЕ ТУК!

Нинова: Поклон пред героите от Илинденското въстание

https://www.24chasa.bg/novini/article/6370996

Нинова: Поклон пред героите от Илинденското въстание„Поклон пред героите от Илинденско – Преображенското въстание, дали живота си за България и обединен народ. Въстанието показва доблестта, непримирението, решимостта и родолюбието на българите”. Това написа лидерът на БСП Корнелия Нинова във Фейсбук. „Вече 114 години този подвиг възпитава в ценности и идеали,

И 4-годишните може да бъдат обхванати в задължителна предучилищна подготовка от 2018/2019 г.

http://www.mediapool.bg/i-4-godishnite-mozhe-da-badat-obhvanati-v-zadalzhitelna-preduchilishtna-podgotovka-ot-20182019-g-news267428.html

Министерството на образованието и науката възнамерява да предложи промяна в Закона за предучилищното и училищното образование, така че на задължителна предучилищна подготовка да подлежат и децата на 4 години. Сега тя е задължителна за петгодишните и шестгодишните. Министърът на образованието Красимир Вълчев съобщи, че промените ще бъдат внесени през октомври заедно с предложенията за промяна в делегираните бюджети. Задължителната предучилищна подготовка за четиригодишните може да влезе в сила най-рано от учебната 2018/2019 г., посочи той. “Нашето категорично мнение е, че задължителната предучилищна подготовка трябва да бъде разиширена и към четиригодишните деца. Всички международни и вътрешни изследвания показват, че обхващането на децата в предучилищна възраст е ключово за това те да прекарат повече години в образователната система“, посочи той. “Децата, които са били в детска градина, много по-често завършват VII-VIII клас, придобиват основно образование, базова компетентност, включват се в последствие в професионална квалификация. И обратното – децата, които не са обхванати в детска градина и чийто майчин език не е български и са от уязвими група са тези, които най-често отпадат поради отсъствия, проблеми с училището, семейни и други причини. Те най често отпадат в прогимназиален етап. Обикновено на входа на първи клас тези деца са натрупали такива дефицити, че училищата не могат да ги компенсират, много често ги избутват до V -VI клас, където отпадат“, каза Вълчев. По думите му международни изследвания показват, че това са публичните разходи с най-висока норма на възвръщаемост. “Нашите анализи в страната показват, че предимно децата от семейства, в които родителите са с ниско образование, не са обхванати в системата на предучилищното образование“, каза Вълчев. Идеята за задължителната предучилищна подготовка на четиригодишните не е нова, тя беше записана и в първоначалния вариант на Закона за предучилищното и училищното образование, но ГЕРБ се отказа от нея в последния момент заради обществено недоволство, че се нарушава правото на избор на родителите дали а гледат сами децата си в по-ранна възраст.

И четиригодишните може да бъдат обхванати в задължителна предучилищна подготовка от 2018/2019 г.

http://www.mediapool.bg/i-chetirigodishnite-mozhe-da-badat-obhvanati-v-zadalzhitelna-preduchilishtna-podgotovka-ot-20182019-g-news267428.html

Министерството на образованието и науката възнамерява да предложи промяна в Закона за предучилищното и училищното образование, така че на задължителна предучилищна подготовка да подлежат и децата на 4 години. Сега тя е задължителна за петгодишните и шестгодишните. Министърът на образованието Красимир Вълчев съобщи, че промените ще бъдат внесени през октомври заедно с предложенията за промяна в делегираните бюджети. Задължителната предучилищна подготовка за четиригодишните може да влезе в сила най-рано от учебната 2018/2019 г., посочи той. “Нашето категорично мнение е, че задължителната предучилищна подготовка трябва да бъде разиширена и към четиригодишните деца. Всички международни и вътрешни изследвания показват, че обхващането на децата в предучилищна възраст е ключово за това те да прекарат повече години в образователната система“, посочи той. “Децата, които са били в детска градина, много по-често завършват VII-VIII клас, придобиват основно образование, базова компетентност, включват се в последствие в професионална квалификация. И обратното – децата, които не са обхванати в детска градина и чийто майчин език не е български и са от уязвими група са тези, които най-често отпадат поради отсъствия, проблеми с училището, семейни и други причини. Те най често отпадат в прогимназиален етап. Обикновено на входа на първи клас тези деца са натрупали такива дефицити, че училищата не могат да ги компенсират, много често ги избутват до V -VI клас, където отпадат“, каза Вълчев. По думите му международни изследвания показват, че това са публичните разходи с най-висока норма на възвръщаемост. “Нашите анализи в страната показват, че предимно децата от семейства, в които родителите са с ниско образование, не са обхванати в системата на предучилищното образование“, каза Вълчев.

Нинова: Илинденско–Преображенското въстание възпитава в ценности и идеали

http://www.cross.bg/ideali-tzennosti-ninova-1550888.html

/КРОСС/ „Поклон пред героите от Илинденско - Преображенското въстание, дали живота си за България и обединен народ. Въстанието показва доблестта, непримирението, решимостта и родолюбието на българите". Това написа лидерът на БСП Корнелия Нинова във Фейсбук. „Вече 114 години този подвиг възпитава в ценности и идеали, които градят националното ни самочувствие. Днес най-важният урок е да ги съхраним и да се подкрепяме като нация", пише още тя.  

Химнът ни звуча в Скопие, Борисов: За пример сме

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/himnyt-ni-zvucha-v-skopie-borisov-za-primer-sme-6072197

„Следващата ни среща да бъде по пътя към НАТО“, обърна се българският премиер към македонския си колега при сбогуването им.

Активността в британското строителство се забавя до 11-месечно дъно

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/aktivnostta-v-britanskoto-stroitelstvo-se-zabavia-do-11-mesechno-dyno-244115/

Експертите от Markit посочват, че при индекса за строителството на бизнес имоти се наблюдава най-резкият спад от една година насам

Ryanair пуска 1 000 000 билета с 20% отстъпка до днес в полунощ

https://offnews.bg//ikonomika/ryanair-puska-1-000-000-bileta-s-20-otstapka-do-dnes-v-polunosht-661902.html

Нискотарифният превозвач Ryanair пуска в промоционална продажба 1 000 000 самолетни билета с 20 процента отстъпка в цената, съобщиха от компанията. Резервациите трябва да бъдат направени до днес в полунощ.

Мащабната кампания е озаглавена “Thanks A Billion” (буквално - Благодарим Ви един милиард пъти). С нея авиокомпанията отбелязва милиардния си клиент.

Промоцията в цената на билетите важи за полети, извършвани между 13 ноември и 15 декември. Резервациите за тях са отворени до 24 часа на 2-ри август на сайта на превозвача ryanair.com.

 

Омбудсманът във Варна: В случая „Пикадили“ виждаме всички пробойни в закона

http://www.moreto.net/novini.php?n=356718

Работниците с неизплатени заплати у нас трябва да могат в срок до 12 месеца да кандидатстват за възстановяване на средствата от фонда за гарантиране на вземанията. В момента това време е прекалено кратко – едва три месеца. Същевременно малцина успяват да се възползват от събраните във фонда 250 милиона лева.

Шофьор почина на столично кръстовище, 3 линейки подминават мястото

https://www.24chasa.bg/novini/article/6370970

Шофьор почина на столично кръстовище, 3 линейки подминават мястотоСмъртта на шофьор причини катастрофа на столичната ул. "Гюешево" и бул. "Гешов" и затрудни движението в района, съобщи Канал 3. Линейка дойде на мястото на инцидента след 25 минути. Предполага се, че на шофьора му е прилошало в движение, научи Канал 3. Според свидетели 3 линейки на спешна помощ са подминали мястото на инцидента и махащите за помощ

Какво да правим с децата през лятото

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/08/02/3017653_kakvo_da_pravim_s_decata_prez_liatoto/?ref=rss


"Политиците са във ваканция, наскоро никой не ни е обидил на национална чест, темата за климата я избягваме, че вреди на туризма. И ето че всички дружно се заемаме с образованието", пише проф. Ивайло Дичев по повод идеята на просветното министерство да удължи учебната година. "Дневник" препечатва текста от "Дойче веле".<br /><br />Дискусия по дифолт: поредната училищна реформа.<br /><br />МОН услужливо подава тема: да намалим лятната...

Учени: Някои пчели са аутисти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6370972

Учени: Някои пчели са аутистиНово изследване потвърди съществуването на дефектни гени у някои медоносни пчели, съобщи Лайф, цитиран от БТА. Изследването разкрива механизма на реакциите на пчелата към външни дразнители и наличието на гени, които възпрепятстват развитието й. Учени от университета на Илинойс поясниха, че липсата на "социална осведоменост" може да е предизвикана

Учени определиха условията за поява на нов живот в Слънчевата система

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6370977

Учени определиха условията за поява на нов живот в Слънчевата система
Живот може да се появи на космически тела само ако са геологически активни, съобщи Лента. До тези заключения стигнаха китайски астрофизици. В противен случай планети и луни, покрити с воден лед, могат да загубят цялото количество вода, която е нужна за появата на организми, предаде БТА. Смяташе се, че в далечно бъдеще обекти,

Съвети от Huawei за PRO режима при заснемане на кадри

http://www.cross.bg/ekspozitziyata-zatvora-vreme-1550887.html

/КРОСС/ Автоматичните режими на заснемане със смартфон обикновено са лесни и често използвани от потребителите, но дори и най-модерните алгоритми не могат да вземат предвид намеренията на фотографа. Режимът PRO при Huawei P10 дава на потребителя по-голям контрол над желания ефект и най-важното, че е без съмнителна сложност. За автоматичните настройки на снимане знае всеки начинаещ мобилен фотограф - те са зададени предварително, за да Ви облекчат в размислите, дали ще Ви се получи снимката. Ако сте начинаещ и все още не сте се запознали с PRO режима на Huawei P10, по-добре прочетете това и побързайте да се упражнявате. Трудностите започват тогава, когато възникнат въпроси, а автоматичните настройки са Ви омръзнали, и искате повече, но с едни и същи настройки на снимане не се получава. Затова тук ще споменем четири функции на PRO режима в най-общия им случай, за да се ориентирате в експериментите си. ISOЧувствителността е една от основните настройки при правенето на снимки. Тя определя колко чувствителен към наличната светлина е сензорът на картината. Правилото е много просто - колкото по-ниска е чувствителността, толкова по-добро ще е качеството на снимката. От друга страна обаче, за да може да е добре осветена снимката, трябва повече светлина. Колкото по-висока е чувствителността, толкова по-лесно ще снимаме в обстановка с недостатъчна осветеност, но пък „дигиталният шум" ще се увеличи и качеството на детайлите ще намалее

Разлюби ли Путин "Нощните вълци"?

http://clubz.bg/56858-razlyubi_li_putin_noshtnite_vylci

СВЯТ Putin s rokera Zaldostanov

Между Александър Залдостанов-Хирурга и Владимир Путин мина черна котка.

Така в. "Московский комсомолец" коментира новината, че "Нощните вълци", наричани мотоциклетните пехотинци на Путин, не са получили президентски грант за първи път от 2012 г. насам.

"Нощните вълци" е първият и най-голям рокерски клуб в Русия. Създаден е през 1992 г. Клубът е смятан за едно от оръжията на кремълската пропаганда и се ползва с личното благоразположение на Путин Всяка година за 9 май рокерите организират пробег от Москва до Берлин в чест на годишнината от победата на СССР над нацистка Германия.

Точно преди година "Нощните вълци" бяха у нас. Тогава край Бургас привърженици на патриотичната паравоенна организия "Български воински съюз" нападнаха протестиращи срещу идването на рокерите. Полша пък отказа да ги пусне да минат през нейната територия.

Александър Залдостанов по прякор Хирурга обаче не може да влиза в ЕС, тъй като е в черния му списък.

Новината, че "Нощните вълци" не са получили тази година президентски грант, е твърде изненадваща. Най-смаян от нея изглежда самият Хирург. Той изтъква, че рокерите са искали само 9,5 милиона рубли (132 315 евро). При това парите били за благородна цел - организиране на новогодишни тържества.

Залдостанов е човекът, "вкарал" Путин в движението на мотоциклетистите. През последните години той наричаше публично президента свой приятел. Путин участваше с "Вълците" в мотоциклетни обиколки на анексирания Крим. Сега обаче Залдостанов е доста нервен, отбелязва "Московский комсомолец".

"Живеехме без президентски подаяния 20 години до 2012 г., можехме да плюем на тях, ще се оправим пак без грантове, - заяви Хирурга пред изданието. - Намерил се е някой по-достоен от нас за президентска помощ. Ние служехме на родината без пари от конкурси през най-трудните години."

Грантовете са президентски, но не ги разпределя Путин, отбелязва "Московский комсомолец".

Според Наталия Алиева от Фонда за президентски грантове те се печелят на конкурсна основа. Проектите се оценяват от 460 експерти. След това одобрените от тях се съгласуват с Координационния комитет (КК), начело на който е бившият премиер Сергей Кириенко - сега първи зам.-шеф на администрацията на Кремъл.

И все пак стига Путин да е искал, грантът вече щеше да бъде в джоба на хирурга, коментира изданието. И прави извода, че тази година "Нощните вълци" не са били толкова важни за него.

Интересно е мнението и на Антон Орлов - председател на Съвета на диреторите на Института по проблемите на съвременната политика.

"Хирурга твърде често и натрапчиво заявяваше, че е приятел с Путин.", смята той.

И допълва, че си навлякъл неприязънта на президента през януари, когато се появил на младежки форум, облечен като рокер. А участниците традиционно обличат скъпи костюми. Тогава много руски медии писаха, че клоунадата на Хирурга минава всякакви граници.

Възможно е също Путин да е решил да се дистанцира от Залдостанов след серия от коментари в социалните мрежи. Много от тях гласят, че стига само да качиш президента на мотоциклет, и ставаш политик и получател на грантове и други инвестиции.

"Нощните вълци" обаче могат и да "ухапят" Путин, завършва статията на "Московский комсомолец". Предположението се основава на твърде непочтителното им отношение към хората и на фразата на Хирурга, че хората му някога са "плюели" на грантовете.

Интересното е, че миналата година, когато "Нощните вълци" бяха в България, предводителят на групата Андрей Бобровски заяви, че и тогава рокерите не са получили грант. Той говори на среща с медиите в Руския културно-информационен център. И допълни, че за 2017 г. "Вълците" ще се постараят да вземат грант, тъй като пътуването до България е скъпо и излиза по 1500-2000 евро не човек.

Ако думите на Бобровски се окажат верни, информацията, че "Вълците" остават за първи път без грант от пет години насам, ще се окаже невярна.

Отпускат 15 млн. за метрото и над 2 млн. за Семинарията

http://dnes.dir.bg/news/metroto-kabinet-borisov-3-duhovnata-seminaria-26166987

Правителството отпуска значителни средства за софийското метро и Духовната семинария.

Бивол потроши ратай край Стряма, не успяха да го спасят в болница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6370964

Бивол потроши ратай край Стряма, не успяха да го спасят в болницаПастир на 47 години е починал в болница след множество наранявания, причинени от бивол. По данни на полицията сигналът за инцидента е подаден около 17.50 часа вчера на телефон 112. Мъжът е бил намерен от друг пастир в безпомощно състояние край река Стряма, в землището на село Ръжево Конаре, община Калояново.

Тилърсън и Лавров ще се срещнат през уикенда в Манила

http://www.cross.bg/tilursun-otnosheniya-moskva-1550886.html

/КРОСС/ Американският държавен секретар Рекс Тилърсън смята, че има опасност руско-американските отношения да се влошат още повече. Тилърсън ще се срещне с първия дипломат на Русия Сергей Лавров на регионален форум в Манила през почивните дни. Това ще бъде първата им среща след като Москва съкрати персонала на американските дипломатически мисии с над 750 души. Тилърсън говори пред журналисти във Вашингтон. Двамата ще бъдат в Манила за министерската среща на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), на която са поканени и страни от по-широкия източноазиатски регион. Това ще бъде първата среща лице в лице на външните министри на САЩ и Русия след решението на Москва да съкрати с над 750 души персонала на американските дипломатически мисии в Русия. Тилърсън напомни, че двамата вече са разговаряли по телефона през последните дни, и тези разговори са били "професионални, без агресивност". Решението на Москва, разбира се, ще направи живота ни по-труден, каза Тилърсън пред репортерите в Държавния департамент, когато бе запитан за последиците от руските мерки. "Струва ми се, че министър Лавров и аз разбираме своите роли, разбираме своята отговорност. Смятам, че той също толкова, колкото и аз, е привърженик на опитите да намерим път, за да върнем нашите отношения (в нормално русло) и да сближим (Москва и Вашингтон)", посочи първият дипломат на САЩ, цитиран от ТАСС

Самоубиец атакува конвой на НАТО в Южен Афганистан

https://www.actualno.com/asia/samoubiec-atakuva-konvoj-na-nato-v-ujen-afganistan-news_625561.html

Атентатор самоубиец атакува конвой на НАТО в афганистанската провинция Кандахар. Има пострадали след нападението, съобщиха официални лица. "Около обед кола бомба е насочена към конвой от чуждестранни сили в района Дадан в Кандахар", каза говорителят на провинциалната полиция Зия Дурани. НАТО потвърди в изявление, че е извършена атака и че има ранени.

Кола удари дете и мъж, който се опитал да го предпази, във Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6370947

Кола удари дете и мъж, който се опитал да го предпази, във ВарнаВчера около 19 часа автомобил ударил дете и мъж, който се опитал да го предпази, във варненския квартал "Аспарухово", съобщават от ОДМВР - Варна. 42-годишният Л.А., водач на "Форд", от Варна се движил с несъобразена скорост покрай детска площадка, на която играели деца. Едно от тях изкочило внезапно на пътя пред автомобила.

Руската опозиция призовава Кремъл да отстрани причината за санкциите

http://www.mediapool.bg/ruskata-opozitsiya-prizovava-kremal-da-otstrani-prichinata-za-sanktsiite-news267427.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп смята да подпише приетия от Конгреса законопроект за нови санкции срещу Русия, а Кремъл разглежда възможности за "осезаем отговор". Междувременно руската опозиция търси рецепти за изход от санкционната криза, пише в. "Независимая газета". Според лидера на опозиционната партия ПАРНАС Михаил Касянов Кремъл ще отговори с още по-силно "затягане на гайките" в Русия. Изход за Русия е да смени властта по демократичен път, а после да отстрани и самата причина за антируските санкции. Политикът припомня, че те са наложени заради анексията на Крим и руските действия в сепаратистка Източна Украйна, а наскоро се появиха и още два повода - намесата на Русия в американските избори и военната й кампания в Сирия. По думите на Григорий Явлински, основател на опозиционната партия "Яблоко", новият американски закон "поставя Русия наравно с Иран и Северна Корея", което "символизира пълния крах на цялата външна политика на Путин-Лавров" - руския президент и неговия външен министър. Русия е на път да бъде изолирана изцяло, изключена от световната финансова система, отрязана от глобалните капиталови пазари, предупреждава той. Дори в сегашната ситуация обаче има разумни предложения за изход от кризата, смята Явлински. На първо място според него се налага реформа в руската икономика, за да не зависи тя от износа на петрол и газ. Москва трябва също да отмени своите контрасанкции и да свика международна конференция по международноправното положение на Крим. Освен това Русия трябва да изтегли военните си, взели уж отпуск, за да се бият за сепаратистки Донбас, и да спре антиукраинската пропаганда. Санкциите ще имат най-печални последици за федерацията, убеден е и Михаил Ходорковски, основател на опозиционното движение "Отворена Русия". "Те окончателно, за дълги десетилетия ни разменят местата с Китай в науката и технологиите", затова Русия - " една 140-милионна страна, е обречена да изостане през 21-и век", казва опозиционерът. Той настоява за смяна на властта и на политическия режим в Русия като цяло. Вестникът впрочем смята, че призивите на опозицията няма да бъдат чути. "Също като навремето в Иран, когато подгрявани от телевизията хора палеха американски знамена с викове "Не се плашим от санкции". И в крайна сметка се озоваха сред глад, мизерия и пълна изолация от света, продължаваща до ден-днешен. (Предстоящото) подписване на нови санкции от Тръмп доближава Русия до този страшен сценарий", алармира "Независимая газета". Никой не искаше истински да воюва с руснаците заради Крим и Донбас. Вместо това обаче бе разпалена икономическа война, обобщава германският политолог Александър Рар в статия за седмичника "Аргументи и факти". Новите санкции са много сурови. Насочени са не само срещу инфраструктурните проекти на руската промишленост - енергийни и други, но и срещу западните фирми, действащи от десетилетия на руския пазар. Това е удар по самата сърцевина на отношенията между Запада и Русия, по онези страни, които през последните години се обявяваха за по-тесни връзки с Москва, отбелязва той. "И сега за Европа идва моментът на истината. Тя няма как да се преструва и занапред, че нищо не е станало, да се сниши и да чака. Европа трябва или да преглътне горчивия хап и да приеме статута на вечен васал на Америка, или да защити правото си да води самостоятелна политика. Да се разграничи от САЩ - с всички произтичащи последици", заявява германският аналитик.

Атентатор атакува военен конвой в Кандахар, има загинали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6370950

Атентатор атакува военен конвой в Кандахар, има загиналиАтентатор самоубиец е атакувал международен военен конвой в южната афганистанска провинция Кандахар, предава Ройтерс, цитирана от БТА. Мисията на НАТО в Афганистан потвърди информацията. "При нападението има жертви", посочи тя в акаунта си в Туитър, но не съобщи каква е националността на атакуваните войници,

Бум на руските туристи в Турция

http://econ.bg/Новини/Бум-на-руските-туристи-в-Турция_l.a_i.746576_at.1.html

От януари до юли 2017 г., летището в Анталия е приело над два милиона руснаци, според данни на аеропорта. Освен това, туристическият поток през...

МОН се отказа от идеята да се учи и през юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=356711

Министерството на образованието и науката (МОН) се отказа от идеята учениците да учат и през юли, предаде репортер на bTV. От ведомството признаха, че температурите през този месец наистина са високи, а училищата не са климатизирани.

Два пъти спира тока на Централна гара в София, закъсняха 8 влака

https://www.24chasa.bg/novini/article/6370928

Два пъти спира тока на Централна гара в София, закъсняха 8 влакаДва пъти спираха тока на Централната гора в София до обяд. Заради повреден пантограф на локомотива на влака София - Свиленград се наложило изключване на контактната мрежа на гарата от 8:59 ч. до 9:15 ч. Второ спиране на тока е имало между 11:35 ч. и 12:00 ч. Двете прекъсвания са предизвикали закъснение от 60 минути на влаковете от Пловдив до София

Утре пак жега, температурите ще са до 38 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6370931

Утре пак жега, температурите ще са до 38 градусаПрез нощта ще бъде ясно. Утре ще се задържи сухо и горещо, предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България до умерен, вятър от север-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33 и 38 градуса, информира БТА. Атмосферното налягане слабо ще се понижи, но ще остане по-високо от средното за август. В планините ще е слънчево.

Варненски полицаи задържаха трима души и половин тон контрабанден тютюн

https://www.24chasa.bg/novini/article/6370862

Варненски полицаи задържаха трима души и половин тон контрабанден тютюнВарненски полицаи спипаха трима души и половин тон контрабанден тютюн. Задържани са трима мъже, известни на полицията,съобщават от ОДМВР - Варна. При специализирана полицейска операция по линия на противодействие на икономическата престъпност, в землището на с. Аврен, е установен фургон, приспособен за нелегално съхранение и обработка на тютюн без

Пожар бушува край бургаското село Изворище

//dariknews.bg/regioni/burgas/pozhar-bushuva-kraj-burgaskoto-selo-izvorishte-2040388

Голям пожар бушува край бургаското село Изворище, съобщи за Дарик кметът на населеното място Тодор Тодоров. По думите му, на място са пристигнали пет противопожарни автомобила. Огънят все още не е локализиран.

„Вятърът затруднява пож

Тайни данъчни запечатаха 7 хотела на Черноморието заради касови бележки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6370913

Тайни данъчни запечатаха 7 хотела на Черноморието заради касови бележкиОт началото на активния летен сезон са запечатани седем семейни хотела по Северното Черноморие, съобщиха днес от пресслужбата на НАП във Варна. Причината за санкцията е, че реализираните нощувки не се отчитат на фискалните устройства и на гостите не се издават касови бележки. Хотелите са запечатани са срок от една седмица.

Пуснаха под гаранция шефа на испанския футбол

https://offnews.bg//futbol/pusnaha-pod-garantcia-shefa-na-ispanskia-futbol-661901.html

Наскоро арестуваният президент на Испанската футболна федерация Анхел-Мария Вияр е освободен под гаранция.

Босът на Ла Лига и неговият син Горка Вияр са пуснати на свобода след 12 дни в ареста. Двамата са обект на разследване за корупция от страна на властите в Испания. 

"Благодаря на всички, които ми повярваха лично и публично. Благодаря и на Хуан Падрон, както и на моя син", каза Анхел Вияр в първото си изявление след ареста на 18 юли.

Вияр управлява испанския футбол от 30 години, но напусна поста си на вицепрезидент на УЕФА заради разследването. Гаранцията, платена за освобождаването на Анхел-Мария Вияр, е 300 хиляди евро, а гаранцията на неговия син Горка е 150 хиляди евро.

Вицепрезидентът на испанската футболна централа Хуан Падрон и Рамон Ернандес, друг от шефовете в испанския футбол, също бяха задържани от властите заради разследване на предполагаеми случаи на корупция.

Сега Вияр ще носи в себе си мобилен телефон, който трябва да бъде включен 24 часа в денонощието. Чрез мобилното устройство властите ще следят за точното местоположение на президента на футболната федерация в Испания.

Анхел-Мария Вияр няма право да напуска страната. Гаранцията от 100 хиляди евро за задържания Рамон Ернандес вече беше платена.

"Лукойл Академик" привлече най-добрия борец в Шампионската лига

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/02/3017612_lukoil_akademik_privleche_nai-dobriia_borec_v/?ref=rss


"Лукойл Академик" привлече американския баскетболист Кийт Клентън. 26-годишният състезател се присъединява към състава на "студентите" от гръцкия ПАОК. Той е третото ново попълнение на българския шампион след Христо Николов и Далтън Пепър.<br /><br />Клентън е висок 206 сантиметра и играе на две позиции - център и тежко крило. Той направи много силен сезон с ПАОК и завърши като най-добър борец както в гръцкото първенство - 9.5 борби средно на мач, така и в...

Строителният сектор в България е в подем през първото полугодие

http://www.investor.bg/analizi/113/a/stroitelniiat-sektor-v-bylgariia-e-v-podem-prez-pyrvoto-polugodie-244117/

Строителството на жилища и индустриални сгради е водещ двигател на сектора, показват данни на НСИ

Планетата от днес живее на екологичен кредит

http://www.mediapool.bg/planetata-ot-dnes-zhivee-na-ekologichen-kredit-news267426.html

За седемте месеца на 2017 г. човечеството е изразходвало повече естествени ресурси, отколкото планетата е способна да възобнови и предостави за година и така от 2 август планетата започва да живее на екологичен кредит, предупреди в сряда международната природозащитна организация WWF. Анализът се прави ежегодно от организацията Фуутпринт нетуърк, която мери отпечатъка на човечеството върху планетата. Данните показват, че денят на надхвърлянето (overshoot day) настъпва все по-рано. Това означава, че хората използват все повече екологични ресурси и услуги - гори, вода, рибни запаси, които природата успява да възстанови само частично. Със сегашните темпове на потребление се нуждаем от 1.7 планети, за да задоволим консумацията си, отбелязват от WWF България. Организацията припомня, че има редица начини, по които всеки може да помогне за по-устойчиво потребление на природните ресурси, и информация за тях е достъпна в спецсайтове. Рибен буквар 2.0 информира потребителите как да изберат устойчива морска храна и така да помогнат за спирането на безогледното унищожаване на рибните ресурси на планетата. Хората могат да научат също така как да помогнат за опазването на най-големите сладководни риби - есетровите, наричани често Динозаврите на Дунав. Оцелели 200 милиона години, днес те са на изчезване заради унищожаване на местообитанията им и незаконен риболов. Ръководство на организацията учи как да се разпознават незаконните сечи и какво да се направи за ограничаването им, тъй като гората осигурява чист въздух и вода, дом е на застрашените видове. За проблема с унищожаването на чистите горски потоци заради построяването на водноелектрически централи също има онлайн данни, а също такака могат да се подават сигнали за замърсявания на реките. Опазването на националния парк "Пирин" също може да бъде подкрепено витруално. Защитените територии в България са едва 4% от територия на страната, но тези красиви, чисти места, със съхранена дива природа, са под заплаха от застрояване и унищожаване, алармират природозащитниците.

Борисов: Даваме 15 млн. лв. за метрото- строим подземен град

https://www.24chasa.bg/novini/article/6370924

Борисов: Даваме 15 млн. лв. за метрото- строим подземен град15 млн. лв. даваме допълнително на Столична община за третия метродиаметър. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в началото на редовното правителствено заседание, предаде „Фокус“. „Това е едно изключително съоръжение, един подземен град строим пред дишаща и работеща близо 2-милионна столица.

Образователното министерство се отказа от идеята да се учи през юли

http://www.cross.bg/vakantziya-vulchev-ministur-1550885.html

/КРОСС/ Лятната ваканция на учениците няма да бъде намалявана и те няма да учат през юли. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, цитиран от БНР. По-дългата почивка през лятото обаче ще е за сметка на намаляване на зимната, междусрочната и пролетната ваканция. От ведомството признаха, че температурите през този месец наистина са високи, а училищата не са климатизирани. Ресорният министър Красимир Вълчев обясни, че целта на предложението е било не повече учене за сметка на ваканцията, а по-балансирано разпределение на ваканцията. Той обаче отбеляза, че в гимназиалните класове удължаването на коледната и срочната ваканция води до навлизане в юли, което не е желателно. Вероятно последните класове ще приключват учебната година на 30 юни, добави Вълчев. В отговор на въпрос министърът каза, че отказът от скъсяване на лятната ваканция вероятно ще бъде за сметка на трите дни между 2 и 5 януари. Няма да я има двуседмичната зимна ваканция, посочи той. „Най-вероятно това, което можем да кажем, тъй като утре ще обсъдим графика и със социалните партньори и с членовете на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество - това са синдикалните организации и организациите на директорите, че ще приемем предложението да не навлизаме в юли месец, тоест след 30 юни", коментира Вълчев

Голям пожар до Пловдив

http://frognews.bg/news_139402/Goliam-pojar-do-Plovdiv/

Голям пожар избухна на 30 километра от Пловдив. В пламъци са три сеновала, собственост на голямо млекопреработвателно предприятие.

Голям пожар на до Пловдив

http://frognews.bg/news_139402/Goliam-pojar-na-do-Plovdiv/

Голям пожар избухна на 30 километра от Пловдив. В пламъци са три сеновала, собственост на голямо млекопреработвателно предприятие.

След преследване, стрелба и катастрофа полицията в София арестува обявен за общодържавно издирване

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/02/3017645_sled_presledvane_strelba_i_katastrofa_policiiata_v/?ref=rss


Столичната полиция задържа тази нощ 26-годишен мъж от Първомай, който е обявен за общодържавно издирване, съобщиха от вътрешното министерство. До ареста му се стигна след дълго преследване в София и околностите на столицата. При гонката задържаният е бил прострелян в бедрото от един от полицаите.<br /><br />В 2:30 ч. тази нощ на ул. "Слатинска" екип на Първо районно управление се опитал да спре за проверка автомобила, с който се движил 26-годишният мъж. Той обаче не се...

Задава ли се краят на една глобална империя?

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/zadava-li-se-kraiat-na-edna-globalna-imperiia-244104/

Пекин се опитва да принуди собственика на Waldorf Astoria да продаде чуждестранните си активи и да върне постъпленията обратно у дома

Къщата на Хобит (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6370912

Къщата на Хобит (ВИДЕО)Този нестандартен дом е построен от неговия собственик - мъж, който над 25 години е работил във въгледобивната промишленост на Австралия. Затова не е учудващо, че Найджъл Къркууд решил да си направи къща, вдъхновена от тунелите. Според мнозина тя прилича на дом на Хобит. Има две големи бетонни опори,

Петте пръста на "лявата ръка" на Мадуро, с която той ще пренапише Конституцията

http://www.mediapool.bg/pette-prasta-na-lyavata-raka-na-maduro-s-koyato-toi-shte-prenapishe-konstitutsiyata-news267425.html

Петима мъже и жени от близкото обкръжение на венецуелския президент Никола Мадуро ще направляват процеса на изготвяне на нова венецуелска конституция, сред 545-те членове на Учредителното събрание, избрани в неделя. Мадуро уверява, че Учредителното събрание ще донесе политическа и икономическа стабилност на страната, разтърсена от антиправителствени протести, в които загинаха над 120 души за 4 месеца. Но опозицията, която бойкотира вота, отказва да признае легитимността на Учредителното събрание и заклеймява "една измама", която ще наложи "диктатура" в страната. Диосдадо, "ужасът" за опозицията Заместник-председателят на управляващата Единна социалистическа партия на Венецуела Диосдадо Кабельо, на 54 години, е бил председател на Националното събрание и депутат в парламента, контролиран от опозицията през. Той се отказа от депутатското си място, за да бъде кандидат за Учредителното събрание. В седмичната си емисия "Да ударим с тоягата" , в която той се появява с тояга или бейзболна бухалка в ръка, Кабельо третира със сарказъм опозиционната коалиция "Кръгла маса за демократично единство", наричайки я "блато". По време на политическо заседание, бившият вицепрезидент на Венецуела Аристобуло Истурис го описа като "човек, който всява ужас" сред противниците на правителството. В качеството си на лейтенант от армията, той участва в опита за преврат през 1992 г. срещу президента Карлос Андрес Перес, ръководен от Уго Чавес. Той също така бе вицепрезидент на Венецуела и дори президент за няколко часа по време на пуча от април 2002 г. срещу Чавес. В качеството си на директор на Комисията за телекомуникации той закри 32 радиостанции през 2009 г. Силия, "първата дама боец" "Първата дама боец", както Мадуро нарича съпругата си Силия Флорес, е адвокатка на 60 години, която се отказа от депутатското си място, за да се кандидатира за член на Учредителното събрание. Тя бе сред защитниците на Чавес, когато той бе в затвора след държавния преврат през 1992 г. През управлението на Команданте (1999-2013 г.) тя бе председател на парламента и прокурор. В края на 2015 г. тя бе опетнена от скандала с ареста от американските власти в Хаити на двама нейни племенници. Те бяха обвинени, че са искали да внесат кокаин в САЩ. Силия се омъжи за Мадуро през 2013 година. Президентът я нарича редовно на публични места "Хубавата Силита". Делси, "Тигрицата" 48-годишната адвокатка Делси Родригес бе начело на венецуелската дипломация от декември 2014 г. до юни т.г. - период, белязан от силни напрежения със САЩ, с правителствата на Латинска Америка и на Испания и с международните организации, като Организацията на американските държави. По нейна инициатива Венецуела реши през април да напусне Организацията на американските държави - нещо, което се случва за първи път в тази регионална структура. Преди това Делси Родригес обилно наруга генералния секретар на организацията Луис Алмагро. Тя се противопостави енергично и на президентите на Аржентина Маурисио Макри и на Перу Педро Пабло Кучински. Заради пламенната й защита на революцията, Мадуро я нарича "Тигрицата". Тя е дъщеря на комунистически ръководител, убит през 1976 г. и сестра на влиятелния бидер Хорхе Родригес, и участваше в правителството на Уго Чавес. Ирис, "Малката кибритлийка" Адвокатка, с разчорлена коса и пламенна риторика, заради която бе наречена "Малката кибритлийка" от Мадуро, Ирис Варела, която е на 48 години, бе депутат в продължение на едно десетилетие. Варела, която заемаше министерки пост до юни, трябваше да отговаря на серия от жалби за смърт на затворници заради недостиг на храна и медикаменти в затворите и заради съпътстваните с насилие затворнически бунтове. Тя също така накара затворници да участват в протестна демонстрация срещу референдума за отстраняване на Мадуро от президентския пост - инициатива, подета от опозицията в края на миналата година срещу Мадуро, която бе преустановена впоследствие. При друг ярък епизод, тя удари шамар на журналист по време на телевизионно интервю, наричайки го клеветник. Аристобуло, "Професорът" Този 70-годишен преподавател заемаше много постове при управлението на Чавес и Мадуро. Преминал през партията Демократично действие (социалдемократическа политическа сила), най-могъщата политическа сила в страната до идването на власт на Уго Чавес през 1999 г., Аристобуло Истурис бе вицепрезидент на Мадуро между януари 2016 г. и януари 2017 г. Този бивш синдикалист, депутат, кмет, щатски губернатор и министър има репутацията на помирител и запази приятелските си връзки с лидерите на Демократично действие. По БТА

12 престъпници избягаха от затвор, подмамвайки охранител с фъстъчено масло

https://offnews.bg//sviat/12-prestapnitci-izbiagaha-ot-zatvor-podmamvajki-ohranitel-s-fastachen-661897.html

12 затворници избягаха от затвор в Алабама, използвайки фъстъчено масло, за да подмамят пазач да отключи врата към изхода на затвора. 

Мъжете напуснали обекта, след като объркали новоназначен пазач, намазвайки знакът за изход на вратата с фъстъчено масло. Така новакът в екипа на затвора решил, че вратата отвежда към килиите и я отключил. Първо преминал един от затворниците, а после и оставалите 11 се "изнизали", пише Би Би Си.

За да преминат през високата стена на двора на сградата, бегълците използвали въже, направено от затворническите им облекла и одеяла. 

Свободата на хитреците обаче не продължила дълго и едва 12 часа по-късно всички били прибрани обратно на топло. 

Охранителят обяснил, че мислил, че отваря вратата на килия за един от затворниците, но след като разбрал, че всъщност са избягали, ги определил като "луди като лисици".

Не става ясно какво количество от вкусната паста е използвано, но от затвора в Алабама обявиха, че в момента мислят как да направят така, че знаците на вратите да не се влияят от фъстъчено масло.

Избягалите мъже са с различни присъди - от кражби и наркотици до такива за опит за убийство. 

Не, учебната година няма да започва на 1 септември, но съкращават зимната ваканция

https://offnews.bg//obshtestvo/ne-uchebnata-godina-niama-da-zapochva-na-1-septemvri-no-sakrashtavat-661900.html

Министерството на образованието и науката не планира да предлага промени в Закона за училищното и предучилищното образование, с които началото на учебната година да бъде изтеглено на 1 септември вместо сегашната дата 15 септември, но за сметка на това се съкращават зимната, междусрочната и пролетната ваканции на учениците.

Това обясни министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг днес.

Най-сериозното орязване на "отпуската" на учениците ще е в дните след Нова година. Вече ще се учи три дни повече - в дните между 2-и и 5-и януари, които досега бяха свободни от занятия. С по 1 ден ще бъдат намалени и неучебните дни по време на междусрочната и пролетната ваканции.

Изтеглянето на началото на учебната година от 1 септември бе поискано от няколко работодателски организации. Подобна практика има в редица други държави, но у нас срещу подобна промяна веднага скочиха много родители и синдикатите на учителите. 

Гонитба и престрелка в София между патрулки и беглец от Първомай

https://www.24chasa.bg/novini/article/6370910

Гонитба и престрелка в София между патрулки и беглец от ПървомайТази сутрин около 2.30 часа, на ул. „Слатинска” служители на Първо РУ подали сигнал за спиране на лек автомобил „БМВ 316”, чийто водач не се подчинил и продължил движението си по бул. „Цариградско шосе” в посока изход от София. Полицейският патрул последвал беглеца, като междувременно били уведомени всички дежурни екипи с цел ако бъде засечено

Борисов: И Брюксел, и САЩ ни дадоха за пример с Македония за договора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6370905

Борисов: И Брюксел, и САЩ ни дадоха за пример с Македония за договораВиждате от всички институции в Брюксел, външните министри на Германия, Франция, Швеция, Холандия, държавния департамент на САЩ дадоха пример с това как може без посредници между две съседни приятелски държави да се подписва Договор за добросъседство на тези размирни Балкани. Още веднъж благодаря. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в

Скандал с германска НПО и нелегални имигранти в Италия

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bezhancite-ot-siriia/skandal-s-germanska-npo-i-nelegalni-imigranti-v-italiia-6072196

„Югенд Ретте” е една от неправителствените организации, които не са подписали новия Кодекс за поведение

Глобиха мъж, разхвърлял вещите на варненка

http://www.moreto.net/novini.php?n=356708

Млад мъж бе глобен със 100 лева, защото разхвърли вещите на варненка, съобщиха от полицията за Moreto.net. 27-годишният Т.С. се развилнял през май. Той започнал да обижда 64-годишната жена, чупил бутилки, а накрая разхвърлял вещите.

Държавният департамент: България и Македония са за пример

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/02/3017632_durjavniiat_departament_bulgariia_i_makedoniia_sa_za/?ref=rss


Държавният департамент на САЩ поздрави България и Македония за подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество.<br /><br />"Това важно и напредничаво споразумение признава вече съществуващите силни връзки между двете държави и отваря вратата за дори по-близко сътрудничество занапред в сфери от инфраструктурата до културата.<br /><br />Подписването на Договора ще допринесе за политическата стабилност и икономическото развитие в целия регион и...

Стрелба по китайското посолство в САЩ

http://frognews.bg/news_139401/Strelba-po-kitaiskoto-posolstvo-v-SASHT/

Неизвестен откри огън срещу китайското посолство в американския град Лос Анджелис. Инцидентът е станал в квартал „Кореятаун“. Мъжът е от китайски произход. Той е стрелял множество пъти по сградата. След това той се е самоубил в колата си.

Българка стана африканска принцеса

http://www.cross.bg/peri-gana-bylkata-1550884.html

/КРОСС/ Българска красавица стана африканска принцеса, след като се венча на пищна сватба за принц от Гана. Виктория Македонска пристана на любимия си в Англия на 24 и 25 юни пред 80 гости от родните места на младоженците, разказа пред в. „Телеграф" организаторката на събитието Невена Жекова. Пери Ний Сампа Отуми е принц на голямо племенно общество в африканската република, чийто крал е чичо му. Дядо му пък преди това е бил един от най-уважаваните крале в Гана. Виктория и Пери се запознали на спирка в Лондон, където българката отишла да учи. Сватбата започнала с типични за България ритуали. Пери бил обръснат и облечен в народна носия в къща, построена през 17-и век в Кенрътбъри в Англия. Любимата му Вики също била пременена в носия, а косата ѝ сплетена на плитка. На Пери му се наложило да пие българска ракия на екс, за да стане ясно на всички, че държи на почерпка. След това отговарял на гатанки с цел да се установи, че е достатъчно разсъдлив и находчив. Кумата забулила булката, а малко по-късно, отново по стара българска традиция цървулът ѝ бил скрит, за да бъде намерен от любимия ѝ. След като булката се простила с роднините си, се развило право хоро, за което ганаецът преди това репетирал дълго. Втората част от сватбата продължила в Лондон. Там влюбените и гостите им се отдали на типични за Гана ритуали. „Те наподобяват нашия годеж. Роднини на момчето отиват при семейството на момичето и се представят

Кметски служители боядисват люлки в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6370906

Кметски служители боядисват люлки в ПловдивСлужители от администрацията на пловдивския район"Северен" грабнаха четки и боядисаха детски люлки, маси за тенис, беседки и пейки на площадката на ул. "Борба". Това стана по нареждане на кмета Ральо Ралев, който продължава инициативата по реновирането на детските кътове за игра. След парк “Сърнена гора” администрацията се включи в освежаването на

Властите в Хавана спряха да издават лицензи за предприемаческа дейност

http://econ.bg/Новини/Властите-в-Хавана-спряха-да-издават-лицензи-за-предприемаческа-дейност_l.a_i.746575_at.1.html

Кубинските власти спряха да издават лицензи за предприемаческа дейност, съобщи кубинският официоз "Гранма", цитиран от световните агенции. ...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване