Най-мощният кораб-влекач в български води официално започва своята служба в Бургас този петък

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281150_%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D0%BC%D0%BE%D1%89%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B1-%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%87+%D0%B2+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B2%D0%BE%D0%B

 Холандската Multraship засилва присъствието си в Черно Море с Multratug 26

Водещата специализирана по провлачване и спасяване на кораби (towage and salvage) фирма Мултрашип продължава да укрепва позициите си в Черно море като прехвърля в Бургас един от най-модерните си влекачи – Мултрашип 26 – построен от корабостроителите Дамен (Damen Shipyards). Там той ще подсили флотилията на дъщерната фирма на Мултрашип – Бургас Таг Сървис – която се в момена се състои от шест влекача, вкл. такива с азимутно и “Войт” задвижване.
С 63 тона тяга на винта, азимутно задвижване и модерна противопожарна система, Мултратаг 26 със сигурност ще бъде най-мощният засега в български води.

“Мултрашип е убеден в стратегическата важност на Черноморския регион и в перспективите за развитието на икономиката и търговията в него. Наблюдаваме значителен ръст на нашите дейности в Черно море, основно в областта на пристанищното провлачване и офшорните дейности, не на последно място тези, включващи проекта “Турски поток” (и неговия предшественик “Южен поток”) за построяване на газопровод от Южна Русия до Турция”, заяви Пепайн Нюйтен, Управляващ директор на Мултрашип и Бургас Таг Сървис.

Холандската компания е подразделение Muller Maritime Group, която е в корабния бизнес повече от 230 години.

Антъни Иванов се прицели в олимпийския връх в Токио

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/02/3017821_antuni_ivanov_se_priceli_v_olimpiiskiia_vruh_v_tokio/?ref=rss


Българският плувец Антъни Иванов се прицели в олимпийско злато от игрите в Токио през 2020 г. 18-годишният състезател направи страхотен дебют на световни първенства и се класира осми на 200 метра в бътерфлай на шампионата в Будапеща.<br /><br />Финалът на Иванов е едва трети в историята на българското мъжко плуване на планетарни шампионати. Досега сред осемте най-добри бяха достигали само Денислав Калчев на 100 метра бътерфлай в Рим през 1994 г. и Михаил Александров на 100 метра...

МС отпусна пари за БДЖ, метрото и за ремонт на Семинарията

http://frognews.bg/news_139425/MS-otpusna-pari-za-BDJ-metroto-i-za-remont-na-Seminariiata/

Правителството отпусна над 17 млн. лева за изграждането на третия лъч на метрото и за ремонт на Софийската духовна семинария. Това се случи на редовното заседание на кабинета, което започна, след като премиерът Бойко Борисов и част от министрите се прибраха от Македония, където бе подписан договорът за добросъседство между двете държави.

МС отпусна пари за метрото и за ремонт на Семинарията

http://frognews.bg/news_139425/MS-otpusna-pari-za-metroto-i-za-remont-na-Seminariiata/

Правителството отпусна над 17 млн. лева за изграждането на третия лъч на метрото и за ремонт на Софийската духовна семинария. Това се случи на редовното заседание на кабинета, което започна, след като премиерът Бойко Борисов и част от министрите се прибраха от Македония, където бе подписан договорът за добросъседство между двете държави.

Скандалната Кастер Семеня: Пикая като жена!

https://www.24chasa.bg/sport/article/6371082

Скандалната Кастер Семеня: Пикая като жена!Кастер Семеня рядко говори, но дни преди световното по лека атлетика в Лондон реши да се защити. По поръчка на международната федерация експерти направиха проучване и обявиха, че заради повишените нива на тестостерон интерсексуалната южноафриканска бегачка на средни разстояния има отчетливо предимство пред конкурентките си.

Боримиров обясни треньорската сага в Левски

http://www.dnes.bg/football/2017/08/02/borimirov-obiasni-treniorskata-saga-v-levski.349105

"Влизате в скъп ресторант, поглеждате менюто, но не значи че ще си поръчате"

НАП запечата хотели по Северното Черноморие

http://econ.bg/Новини/НАП-запечата-хотели-по-Северното-Черноморие_l.a_i.746586_at.1.html

41 семейни хотела по Северното Черноморие са проверени от Националната агенция за приходите (НАП). В 7 от тях е установено, че  заплатените...

Боян Чуков: Договорът с Македония мирише на газ

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-priroden-gaz-dogovor-boyan-ukov-26168308

Договорът за добросъседство с Македония е една позитивна крачка в правилна посока, но сме много далеч от бравурни епитети, оценки и т. н. заради неясните формулировки в него.

"Барселона" с официално изявление за Неймар: Напуска в посока ПСЖ

https://www.24chasa.bg/sport/article/6371175

"Барселона" с официално изявление за Неймар: Напуска в посока ПСЖОфициалният сайт на "Барселона" пусна съобщение, което гласи, че Неймар придружен от баща си и агента си е информирал клуба тази сутрин за решението си да напусне в посока ПСЖ. От каталунският клуб информират, че задължително трябва да бъде изпълнена освобождаващата клауза в договора на играча, която от 1 юли 2017 е на стойност 222 млн. евро.

Затвориха испански плаж заради скорпиони

https://www.24chasa.bg/novini/article/6371368

Затвориха испански плаж заради скорпиониВластите в испанския автономен град Мелиля на средиземноморското крайбрежие на Африка затвориха местен плаж заради появата на скорпиони, съобщи агенция ЕФЕ, цитирана от ТАСС и БГНЕС. Опасните осемкраки безгръбначи са открити на плажа снощи. Хората са били евакуирани, а плажната ивица е затворена за летовници.

Какъв девиз избраха за европредседателството

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/kakyv-deviz-izbraha-za-evropredsedatelstvoto-6072208

Какво ще подаряваме на гостите и какви ще са официалните цветове на председателството разкри още министър Лиляна Павлова

Осем обекта са затворени при проверки за качеството на храните по морето миналата седмица

http://www.dnevnik.bg/morski/2017/08/02/3017818_osem_obekta_sa_zatvoreni_pri_proverki_za_kachestvoto/?ref=rss


За изминалата седмица инспектори към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извършиха 580 проверки по Черноморието, съобщиха от БАБХ.<br /><br />След проверките е преустановена дейност са осем обекта на територията на гр. Варна. При 7 от тях причината за затварянето са лоша хигиена и неправилно съхранение на храни. Един от обектите е бил без регистрация по Закона за храните.<br /><br />Издадени са 60 предписания и са съставени 22 акта за установяване на...

Николай Чунчуков, кмет на район "Източен": В "Столипиново" чистим, а те хвърлят от терасите

https://www.24chasa.bg/region/article/6371396

Николай Чунчуков, кмет на район "Източен":
В "Столипиново" чистим, а те хвърлят от тераситеНямаме сигнали за хепатит, редовно мием казаните, казва кметът на пловдивския район - Г-н Чунчуков, медици предупреждават, че в "Столипиново" отново може да пламне хепатит заради мръсотията, която е по улиците. Какви мерки вземате? - Все още нямаме сигнали за възникване на заболяване от хепатит. Общинското предприятие "Чистота" редовно

Ваканцията остава, няма да се учи през юли

https://www.vesti.bg/bulgaria/vakanciiata-ostava-niama-da-se-uchi-prez-iuli-6072207

МОН ще предложи от 2018 г. задължително предучилищно обучение и за децата на четири години

МОН се отказа от по-късна лятна ваканция

https://www.vesti.bg/bulgaria/mon-se-otkaza-ot-po-kysna-liatna-vakanciia-6072207

МОН ще предложи от 1918 г. задължително предучилищно обучение и за децата на четири години

Дутерте: "Кучи сина" и "маниака" Ким "играе с опасни играчки"

http://www.cross.bg/dyterte-chen-yn-opasni-1550914.html

/КРОСС/ Президентът на Филипините атакува вожда на КНДР дни преди Манила да бъде домакин на международна среща, на която ще бъдат обсъдени последните ракетни изпитания на Пхенян. В свое изявление Родриго Дутерте нарече севернокорейския лидер Ким Чен-ун "тъпак" и "кучи син", информира Ройтерс. Според филипинския лидер Ким си "играе с опасни играчки". "Ким Чен-ун, тъпак...той си играе с опасни играчки, това е глупаво", това заяви Дутерте пред служители на данъчната служба. "Това топчесто лице, което изглежда мило. Този кучи син. Ако направи грешка, Далечният изток ще се превърне в изсъхнала земя. Трябва да бъде спряно - тази ядрена война", каза президентът на Филипините. По думите му, цитирани от АФП, Ким Чен-ун е "маниак", който може да унищожи Азия с предизвикване на ядрена война. Тази година Дутерте е председател на срещата на АСЕАН. Това не е първият път, когато държавният глава критикува Ким за ядрените му амбиции. През април той постави под въпрос здравия разум на Ким Чен-ун и призова САЩ да се въздържат и да не атакуват човека, "който иска да сложи край на света".    

Тилърсън и Лавров ще се срещнат през уикенда в Манила

http://frognews.bg/news_139423/Tilarsan-i-Lavrov-shte-se-sreshtnat-prez-uikenda-v-Manila/

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън смята, че има опасност руско-американските отношения да се влошат още повече. Тилърсън ще се срещне с първия дипломат на Русия Сергей Лавров на регионален форум в Манила през почивните дни. Това ще бъде първата им среща след като Москва съкрати персонала на американските дипломатически мисии с над 750 души, съобщи БНТ.

Червен бряг нареди Григор Димитров до Ники Кънчев и Любо Нейков

https://offnews.bg//tenis/cherven-briag-naredi-grigor-dimitrov-do-niki-kanchev-i-liubo-nejkov-661920.html

С Решение на Общински съвет  тенисистът Григор Димитров е удостоен със званието „Почетен гражданин на град Червен бряг“, съобщават от местната администрация. Поради непрекъснатите ангажименти на звездата днес отличието беше връчено на неговия дядо по майчина линия Георги Дзимбов.

Присъстваха от кмета на община Червен бряг Данаил Вълов в присъствието на председателя на Общинския съвет. Въпреки че е роден в Хасково, малкият Гришо е изкарвал почти всяко лято в северозападното градче.

Така Димитров се нареди до други прочути българи, които са почетни граждани на Червен бряг. Сред тях най-известни са журналистът Ники Кънчев и актьорът Любо Нейков.

Иначе най-голямата спортна гордост, роден в Червен бряг, е волейболистът Христо Цветанов. Бившият ас на националния тим още играе в ЦСКА.

В Червен бряг е роден и покойният писател Любен Дилов, куп музиканти. Оттам е и любимецът на фенките Калин Врачански.

Лично Зоран Заев посрещна притеклите се на помощ български военни и хеликоптер

http://www.cross.bg/otbranata-gaseneto-vertolet-1550913.html

/КРОСС/ Лично премиерът на Македония Зоран Заев, придружаван от българския си колега Бойко Борисов и министъра на отбраната Красимир Каракачанов, приветства на летището в Скопие, българските екипажи и вертолет, които ще се включат в гасенето на пожарите в съседната държава. Рано тази сутрин два екипажа от състава на авиобаза Крумово излетяха с вертолет Ми-17 от летище „Пловдив" към македонската столица, за да окажат помощ в гасенето на възникнали пожари в община Македонски брод. Полетът се извършва на основание заповед на министъра на отбраната на Република България по искане на Министерството на отбраната на Република Македония. Българските екипажи ще извършат първо полети за разузнаване на местността, релефа, въздушната обстановка и метеорологичните елементи. Ако условията позволяват изпълнение на заходи за водохвърляне, военнослужещите ще започнат пожарогасене от въздуха, уточняват от Министерството на отбраната. Само преди няколко седмици български хеликоптер помогна в гасенето на горски пожари и в Черна гора.      

Съживените продажби на iPhone и iPad подкрепиха акциите на Apple

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2017/08/02/3017758_sujivenite_prodajbi_na_iphone_i_ipad_podkrepiha/?ref=rss


Данните на технологичния гигант "Епъл" (Apple) показват, че продължава възстановяването на приходите от продажби на iPhone след спада, отчетен миналата година. Компанията отчете 7% ръст на приходите за последното тримесечие. Прогнозата освен това е, че по този показател прогнозите ще бъдат надхвърлени до началото на август, съобщава "Файненшъл таймс".<br /><br />Последното тримесечие показва и завръщане към растеж на продажбите на другото ключово за компанията...

Търсят кой да обслужва 39 инвалидни платформи във варненски подлези

http://www.moreto.net/novini.php?n=356734

Община Варна търси изпълнител, който да се ангажира с абонаментно обслужване на 39 стълбищни платформи за хора с увреждания, монтирани в подлези. Негово задължение следва да бъде и извършването на ремонти, когато се налага, както и доставката на резервни части, научи Moreto.

PSA Group финализира покупката на Opel

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/psa-group-finalizira-pokupkata-na-opel-6072206

Новата група позиционира PSA Group на второ място в Европа с пазарен дял от 17% през първата половина на 2017 г.

Тръмп: Белият дом е истинска дупка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6371379

Тръмп: Белият дом е истинска дупкаПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп заявил пред членове на своя голф клуб в Ню Джърси, че прекарва голяма част от времето си далеч от Вашингтон, защото Белият дом е "истинска дупка", предаде Асошиейтед прес, цитира БТА. Белият дом не е отговорил все още на молба за коментар по повод съобщението, което е публикувано на сайта golf.com.

Форсират "Коматевско шосе" за сметка на бул. "Руски" в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6371372

Форсират "Коматевско шосе" за сметка на бул. "Руски" в ПловдивСъс седмица-две ще се забави ремонтът на следващата отсечка от бул. "Руски" в Пловдив, обяви кметът Иван Тотев. Причината за това била, че се форсира асфалтирането на бул. "Коматевско шосе", чиято реконструкция се точи повече от година, а изпълнителят на двата обекта е един и същ. "Искаме да дадем пълен старт на "Коматевско шосе",

В Мизия все още се страхуват, когато завали

http://www.cross.bg/leva-miziya-reka-1550911.html

/КРОСС/ Три години след опустошителното наводнение в Мизия за него видимо свидетелстват все още мокрите следи по иначе ремонтираните в различна степен къщи. Голямата вода от придошлата тогава река Скът e оставила следи не само по стените, но най-вече у местните хора. Досега 458 пострадали са получили обезщетение от държавата въз основа на данъчната оценка на засегнатите имоти. Общата сума е над 1 милион лева. Най-малкото обезщетение е около 450 лева, а най-голямото - близо 10 000 лева. Малцина са пострадалите, които все още не са подготвили необходимите документи, за да кандидатстват за финансова компенсация, съобщава БНР. Междувременно Общината получи безвъзмездна финансова помощ от Европейския съюз по фонд "Солидарност" в размер на 1 780 000 лева. Средствата бяха отпуснати за почистването на коритото на река Скът. След бедствието то беше затлачено от огромни количества тиня и наноси и създаваше опасност от заливане и нови материални щети. Нито мерките, нито приличащата сега на бара река обаче са компенсаторен механизъм за тревожността, която подяжда Мизия от тогава споделят местните. "Хората живеят в страх. Само като завали дъжд, веднага се чудят дали няма пак да стане. Правиха някакви корекции, нагоре разшириха коритото. Действително то сега побира повече вода. Изсякоха и дървета, но стресът си остана. Много хора си отидоха, и то млади. Много къщи паднаха. Хора останаха без къщи. Живееха по тези временни фургончета

Български шевици полетяха в небето

http://www.cross.bg/nosii-bulgarskoto-nadezhda-1550912.html

/КРОСС/ За първи път бе направен скок във въздуха с народни носии, като по този начин бели ризи с шевици от Плевенския край се развяха високо в небето - на 3500 метра, за да покажат, че българското е навсякъде. И както е казал народът, "ризата ми да се белее, перчемът ми да се ветрее". Надежда Лазaрева и Теодора Буковинова са създателките на проекта "Народни носии". Едната е завършила икономика, другата - право. Двете млади жени решават да излязат от рамките на всекидневието и, въпреки доброто си образование и професии, да скочат отвисоко - буквално и преносно, захващайки се с родолюбиво начинание - каузата "Народни носии". Те са омагьосани завинаги от българското, споделяйки мислите на великия Дан Колов: "Чувствам се силен, защото съм българин!" В опита си да "заразят" обкръжението си с национална гордост, Надежда Лазaрева и Теодора Буковинова изпълват "Народни носии" с ризи и блузи с автентична шевица, а идеята е да се обличат днес и сега навсякъде по света. Да бъдат с българина и българката във всекидневието, а не в музеите и скриновете. И това се оказа възможно. Показват го техните последователи. В специален блог към сайта има статии за българските празници, обичаи и светци. Надежда и Теодора изповядват следното верую: "Ние следваме българското и то следва нас." В стремежа си да помагат, те създават и сайта kantoratami.bg, с който помагат безплатно, като свързват хора и специалисти

Модел се оплака от големите си гърди, имала силни болки в гърба (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6371243

Модел се оплака от големите си гърди, имала силни болки в гърба (Снимки)Модел с естествено големи гърди се оплака,че й причиняват болки в гърба, разказват "Дейли мейл". 26-годишният модел Линдзи Пелас  често споделя селфита на красивото си тяло в социалните мрежи. Освен тънката си талия и перфектно тяло, дамата впечатлява потребители си с огромен естествен бюст. Това обаче е повече проклятие, отколкото благословия,

Френски археолози откриха "малък Помпей" близо до Лион

https://offnews.bg//kultura/frenski-arheolozi-otkriha-malak-pompej-blizo-do-lion-661913.html

Френски археолози откриха запазен древен римски квартал в покрайнините на френския град Виен.

Археолозите са го нарекли "малък Помпей" поради множеството си запазени луксозни сгради и обществени домове. 

"Невероятно щастливи сме. Това несъмнено е най-изключителната находка на римски обект през последните 40-50 години", каза Бенджамин Клемент - археологът, който ръководи разкопките по бреговете на река Рона, на около 30 километра южно от Лион.

Град Виен, известен с римския си амфитеатър и храм, е важен център на маршрута, свързващ Северна Галия с останалата част от римската провинция. Кварталът обхваща 7 000 квадратни метра, а министерство на културата на Франция нарече откритието "изключителна находка".

В квартала се намират домове, датиращи от 1. век и се смята, че са били населявани за период от около 300 години преди жителите му да го напуснат заради серия от пожари.

"Много от обектите са запазени, превръщайки района в "истински Помпей във Виен", казва Клемент. Именно запазеното състояние на повечето сгради и други артефакти го кара да оприличи намерения квартал на Помпей - градът, който се съхрани векове, потънал под вулканична пепел в Италия.

Частично запазен е внушителен дом, на чиито под се намира плоча, изобразяваща менади - жените от кортежа на бог Дионис. Менадите, наричани от римляните „вакханки“, са изобразявани като жени, които тичат след Дионис с развети коси, полуголи, държат в ръка тирс и проглушават гори и планини с викове. От къщата е запазен само подът, защото при пожар изгаря цялата горна част на сградата. Въпреки това, археолозите са обнадеждени, че ще успеят да я издигнат отново в автентичен вид. 

В друга къща изящна мозайка изобразява Талия - музата на комедията и леката поезия. Тя обикновено е изобразявана с комична маска в ръце и с венец от бръшлян. 

Сред другите находки са голяма обществена сграда с фонтан, украсен със статуя на Херкулес. Според ръководителя на разкопките именно тази сграда може да е помещавала философска школа. 

Част от намерените артефакти ще бъдат изложени в музей във Виен.

96-годишен бивш надзирател от ”Аушвиц” отива в затвора

http://dnes.dir.bg/news/prokuratura-zatvora-nadziratel-evrei-26168143

Германската прокуратура обяви, че 96-годишният бивш надзирател в лагера на смъртта "Аушвиц" Оскар Грьонинг е годен да отиде в затвора.

НАТО и САЩ приветстват подписването на Договора с Македония

http://frognews.bg/news_139422/NATO-i-SASHT-privetstvat-podpisvaneto-na-Dogovora-s-Makedoniia/

Приветствам Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан от министър-председателя Бойко Борисов и министър-председателя Зоран Заев на 1 август 2017 година, заявява заместник генералният секретар на НАТО Роуз Готемьолер в изявление за медиите, получено в БТА.

Кмет очаква побоища за паркиране в пловдивския район "Южен"

https://www.24chasa.bg/region/article/6371353

Кмет очаква побоища за паркиране в пловдивския район "Южен"Пуснаха нова площадка за 60 коли, кандидати за платено място са 130 Заплахи за паркиране се сипят между жители на пловдивския район "Южен". Местата там са кът, а колите много. Хората няма къде да спират автомобилите си и си отправят закани. Това съобщи кметът на района Борислав Инчев. Той не изключва да се стигне до стълкновения и дори до бой.

Ryanair пуска билети с 20% отстъпка за пътуване през есента

https://www.actualno.com/travel/ryanair-puska-bileti-s-20-otstypka-za-pytuvane-prez-esenta-news_625596.html

За да отбележи това, че вече е превозила на борда си 1 млрд. пътници, нискобюджетната авиокомпания "Райънер" (Ryanair) пуска в продажба 1 млн. билета с отстъпка от 20%. От компанията уточняват, че офертата е валидна за пътувания между 13 ноември и 15 декември. Освен това те могат да бъд

Кабинетът отпусна 15 млн.лв. за метрото и 2 млн.лв. за ремонт на Семинарията

https://offnews.bg//ikonomika/kabinetat-otpusna-15-mln-lv-za-metroto-i-2-mln-lv-za-remont-na-semin-661918.html

15 млн. лв. допълнително финансиране осигури Министерски съвет на Столична община за третия метродиаметър, съобщи премиерът Бойко Борисов след заседанието на правителството.

Трети метродиаметър е с дължина 16 км и с предвидени 16 метростанции, прогнозният брой пътници е 170 хиляди на ден. През 2017 г. от него ще се изграждат етап I от "Красно село" през централната градска част и "Орлов мост" до бул. "Владимир Вазов" и етап II от "Красно село" през жк "Овча купел" до жп линията София - Перник. Финансирането на двата етапа се осъществява чрез оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (391 млн. евро) и с българско финансиране 102 млн. евро.

"Това е едно изключително сложно съоръжение, един подземен град строим под дишаща и работеща близо 2-милионна столица. А по капацитет на строителството е след строителство на ядрена централа", коментира Борисов.

Освен за метрото, правителството отпусна пари и за ремонт на Семинарията в София. "Наред с това 2,3 млн. лв. отпускаме за ремонт и създаване на нормални условия за живот в Софийската духовна семинария. През годините много свети места се ремонтираха, но се оказа, че семинаристите учат и живеят в изключително лоши условия. Това ще се промени", отсече премиерът.

БДЖ получава 63 млн. лв., за да плати дълговете си

http://www.moreto.net/novini.php?n=356732

63 млн. лв. отпуска правителството за погасяване на дълговете на БДЖ. Това каза след заседание на Министерски съвет ресорният министър Ивайло Московски. Той уточни, че това е много важна крачка в посока решаване на проблемите в БДЖ.

Падналата от 6-я етаж в Слънчев бряг британка е в кома

https://www.24chasa.bg/novini/article/6371244

Падналата от 6-я етаж в Слънчев бряг британка е в кома26-годишната британка, която падна от 6-я етаж на хотел в Слънчев бряг, е в медикаментозна кома, съобщиха за "24 часа" от УМБАЛ Бургас. Пострадалата туристка, чието малко име е Софи, е с тежка лицево-черепна травма, в много тежко състояние. Инцидентът е станал на 31 юли вечерта, когато Софи се е опитала да прескочи тераса,

Румънско семейство ранено в катастрофа по пътя за Малко Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6371274

Румънско семейство ранено в катастрофа по пътя за Малко ТърновоРумънско семейство с две деца е пострадало при катастрофа по пътя Бургас-Малко Търново, в района между селата Крушевец и Извор, съобщиха от полицията. Румънците са пътували в лек автомобил към Малко Търново, в който се е блъснал бус с бургаска регистрация. Освен румънското семейство е пострадал и водачът на буса.

Кметицата на Ръжево Конаре: Жегата разярила бивола и той убил пастира си

https://www.24chasa.bg/region/article/6371309

Кметицата на Ръжево Конаре: Жегата разярила бивола и той убил пастира сиВъзможно е жегата да е подтикнала към агресия бивола, който нападна и уби 47-годишния пастир в Ръжево Конаре. Това коментира пред "24 часа" кметът на селото д-р Йовка Аврейска, която е дългогодишен ветеринарен лекар. "В тези горещини хората изтрещяват, камо ли животните", допълни тя. По думите й топлото време вероятно е отключило хиперреакция на

Проф. Пантев: Договорът с Македония е успех, но как ще пишем обща история, не знам!

http://www.cross.bg/makedoniya-istoriya-taka-1550910.html

/КРОСС/ България и Македония най-после подписаха Договора за добросъседски отношения, подготвян още от 2008 г. Как ще коментирате този факт, проф. Пантев?- Един договор много рядко урежда взаимоотношения, особено когато продължително време са били конфликтни и враждебни. Но това безспорно е една цивилизована стъпка към успокояване на атмосферата, на диалога. Един договор не може да промени историята, но може да приеме съвременните, текущите реалности, при които колкото и топли и братски чувства да имаме като минало, днес се развиват други реалности, които трябва да се приемат. Това не е някаква пораженска драма от страна на България. Не случайно крайните националисти и от двете страни са недоволни от този договор. Чух, че в Македония е имало доста хора, които са направили кариера с македонизма, но и в България има доста хора, които направиха кариера от препирни с македонизма! Така че да оставим нещата малко да поутихнат, това са две държави, кой на какъв език или диалект говори, това ще решат самите те. Договорът предвижда съвместна комисия да изглажда острите ъгли, за които и вие споменавате. Как ще работи тя?- Не знам кой ще бъде в нея. Но македонците не ще се откажат от това, което са писали за своето минало, защото новият идентитет на македонците не може без минимална историческа основа. От друга страна има хора, порядъчни историци, които не могат да приемат тази версия, в която взаимно се обвиняваме, че си крадем историята

Виртуозът Васко Василев: Пожелавам успех на момчето, което свири в подлеза

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6371314

Виртуозът Васко Василев: Пожелавам успех на момчето, което свири в подлезаСнимка на музикант с цигулка в подлеза на Софийския университет, който прилича на виртуозния цигулар Васко Василев, развълнува мнозина вчера в социалните мрежи. Свири ли Васко Василев в подлеза на Софийския университет? Снимка на човек, приличащ много на музиканта, развълнува мнозина в социалните мрежи Оказа се,

Започва вторият етап на националната кампания за тестване на новите смарт телевизори Philips

http://www.cross.bg/sofiya-philips-televizori-1550909.html

/КРОСС/ Днес, 2 август, започва вторият етап на националната потребителска кампания за тестване на телевизори Philips в България, организирана от TP Vision. През юли месец близо 1800 кандидати от цялата страна изпратиха свои лични представяния, с които мотивираха желанието си за участие. Журито на кампанията имаше трудната задача да избере десет от всички хиляди желаещи, които ще получат възможността да тестват новите смарт телевизори Philips за 2017 година. Техните имена са Петър Адамов от Разлог, Благовест Николов от София, Светлин Берков от София, Кристиян Койнов от София, Румен Василев от София, Стоян Петров от Бургас, Ива Миховска от Асеновград, Милен Младенов от София, Радина Калайджиева от Пловдив и Ивайло Велков също от Пловдив. Видео материалите, с които се представиха десетимата избрани за участие, впечатлиха журито и те ще са сред първите, които ще изпробват атрактивните модели Philips. Тестването от потребителите ще става в домашни условия през август месец, като от участниците се изисква да запишат авторски видео ревюта, които в последствие ще бъдат качени в сайта на кампанията testvai.tv. Моделите за тест от серии 6000 и 7000 са 43PUS6412, 49PUS7502, 43PUS6262, 49PUS6482. Допълнителна информация за самата кампания е налична на сайта www.testvai.tv.      

Тръмп подписа закона за санкциите срещу Русия

http://clubz.bg/56863-trymp_podpisa_zakona_za_sankciite_sreshtu_rusiq

Американският президент Доналд Тръмп подписа днес закона, налагащ санкции на Русия и ограничаващ собствените му правомощия да ги отменя, съобщи в. "Ню Йорк таймс".

Законът, който преди това бе одобрен от Камарата на представителите и Сената на САЩ, вече покачи напрежението в отношенията с Русия, която предприе ответни мерки срещу американското посолство в Москва.

И двете камари на Конгреса одобриха законопроекта почти единодушно с подкрепата на депутати и от двете партии.

В действителност законът нито налага нови санкции, нито изисква налагането им. Но режимът е затегнат.

Какво предвиждат санкциите?

• Предлага се намаляване до 14 дни на максималния срок на пазарно финансиране на руски банки, срещу които са наложени санкции.

• Ще бъде намален до 30 дни срокът за финансиране на санкционирани руски компании от петролната и газовата сфера.

• Президентът може да наложи санкции срещу лица, имащи намерение ва инвестират над 5 милиона долара годишно или 1 милион долара еднократна сума в строителството на тръбопроводи за износ на руско гориво, или смятащи да предоставят на тези проекти услуги, технологии или информационна поддръжка.

• Санкциите не трябва да засягат сътрудничеството между САЩ и Русия в космическата сфера.

• САЩ ще продължат да противодействат на строителството на газопровода "Северен поток-2" заради "вредното въздействие върху енергийната сигурност на ЕС, газовото развитие на пазара в Централна и Източна Европа и реформите в енергетиката в Украйна".

Ако тези санкции бъдат приети, те могат да засегнат енергийни интереси на България. Според вътрешен документ на Европейската комисия, публикуван на 25 юли, евентуалните ограничителни мерки ще засегнат осем енергийни проекта, в които Русия участва и от които ЕС има пряк или косвен интерес.

Какво може да направи президентът?

Ако Тръмп поиска да отмени санкциите срещу определен човек или компания, той ще трябва да иска разрешение от Конгреса, като обоснове убедително молбата си. Обосновките трябва да бъдат следните:

• Това съответства на интересите на националната сигурност на САЩ.

• Това физическо или юридическо лице вече не е свързано с нарушенията, заради които са наложени санкциите.

• Ако искането е за отмяна на санкции, наложени заради агресията в Украйна, се изискват доказателства, че Русия спазва Минските споразумения.

Законът затяга също така санкциите срещу други две държави, които САЩ отдавна смятат за свои врагове - Иран и Северна Корея.

Арестуваха сърбин в Румъния за трафик на мигранти от Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6371310

Арестуваха сърбин в Румъния за трафик на мигранти от СирияСръбски гражданин бе задържан в Румъния за период от 30 дни, защото бил водач на група от 21 мигранти от Сирия, Ирак, Иран и Афганистан, които се опитал да прекара през сръбско-румънската граница на път за Западна Европа, предаде агенция Аджерпрес, цитирана от БТА. 26-годишният сърбин влязъл в Румъния и трябвало да откара с микробус мигрантите към

Златото поевтинява слабо

http://econ.bg/Новини/Златото-поевтинява-слабо_l.a_i.746584_at.1.html

Стойността на златото в сряда сутринта се понижава в рамките на корекция. По-рано, поради слабата статистика от страна на САЩ цените достигнаха до...

Манолова подкрепи кампанията на Нана, качи се на розовия кемпер (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6371293

Манолова подкрепи кампанията на Нана, качи се на розовия кемпер (Снимки)Омбудсманът Мая Манолова подкрепи кампанията на Нана Гладуиш "Сърдечни приятелки", която нейната фондация "Една от осем", бореща се с рака на гърдата, провежда в цялата страна. Както вече стана ясно, в момента телевизионната водеща е в Израел за химиотерапия, след като се оказа, че 5 години след лечението, коварната болест отново се е върнала.

Нощен екшън: Мъж с БМВ вдигна полицията на крак - бяга, блъсна патрулка и е прострелян

https://offnews.bg//112/noshten-ekshan-mazh-s-bmv-vdigna-politciata-na-krak-biaga-blasna-p-661914.html

Среднощен екшън между полицаи и криминално проявен се е разиграл през нощта по улиците на София.

Всички дежурни полицаи са преследвали мъж с БМВ, обявен за общодържавно издирване и отказал да спре на сигнал на полицията.

Около 2.30 часа на ул. „Слатинска” служители на Първо РУ подали сигнал за спиране на лек автомобил „БМВ 316”, чийто водач не се подчинил и продължил движението си по бул. „Цариградско шосе” в посока изхода от София, съобщава БГНЕС.

Полицейският патрул последвал беглеца, като междувременно били уведомени всички дежурни екипи с цел, ако бъде засечено БМВ-то, да бъде спряно. Автомобилът продължил по бул. „Цариградско шосе” към с. Герман, водачът отново не се подчинил на подадения от включилите се допълнителни полицейски екипи сигнал за спиране и продължил движението си по ул. „Околовръстен път”, посока Чепинци.

За пореден път отказал да спре и се насочил в посока към Световрачане. По това направление били насочени допълнителни автопатрули, които продължили след „БМВ“-то към Нови Искър.

Шофьорът няколко пъти правил опити да избута полицейски автомобил от пътното платно и след продължително преследване, в началото на кв. „Кумарица”, той се сблъскал с една от патрулните коли, след което опитал да избяга и да осуети полицейската проверка.

За да предотврати бягството на преследвания, един от полицаите произвел изстрел със стоп патрон със служебното си оръжие и го ранил в бедрото. Мъжът е задържан, установена е самоличността му - В.М. на 26 години, от Първомай. При продължилата проверка станало ясно, че той бил обявен за общодържавно издирване от РУ-Първомай, криминално проявен е за кражби и шофиране след употреба на алкохол и не притежава свидетелство за правоуправление на МПС.

Пострадалият е транспортиран в болнично заведение за оказване на медицинска помощ.

Гуен Стефани с перфектно тяло и на 47 г.

http://frognews.bg/news_139420/Guen-Stefani-s-perfektno-tialo-i-na-47-g/

Гуен Стефани все още е една от най-красивите певици в музикалния бранш. На 47 г. по нищо не отстъпва на по-младите си колежки, пише Vesti.bg.

Разбиха колата на нов в ЦСКА 1948

https://offnews.bg//futbol/razbiha-kolata-na-nov-v-tcska-1948-661916.html

С разбито БМВ осъмна новото попълнение на ЦСКА 1948 Димитър Маймунков. Апашите са счупили задния прозорец и са задигнали документи. Не е ясно каква работа ще им свършат - вероятно никаква, но белята е налице.

Маймунков нямаше време дори да се оплаче в полицията, защото бързаше за контролата на ЦСКА 1948 с Балкан Ботевград. Халфът докара стария баварец в Герман.

Едва след края на срещата юношата на ЦСКА отпраши към съответното районно, за да подаде оплакване. Иначе Митко влезе след почивката и си размени няколко здрави ритника със съперниците.

Мачът между бъдещите съперници във "В" група завърши 1:1. Друго ново попълнение Милен Иванов, дебютирал в ЦСКА още при Стойчо Младенов на 17 години, откри за "червените". Гостите изравниха след почивката чрез Денис Мартинов. Куп положения за Балкан спаси Емо Петров, бившият вратар на Славия и младежките национали.

Учудващо, и двата тима се сритаха жестоко по едно време и се наложи да влизат хора на терена, за да ги успокояват. Поне срещата завърши без контузии.

Това беше предпоследната проверка на ЦСКА 1948. Последната е в събота срещу Миньор в Перник. От Балкан също се похвалиха, че са готови за старта.

Общината е осигурила нелоши заплати и премии за югозападната "В" група. Търсят се и допълнителни спонсори, но всички потърсени фирми се извиняват, че парите за реклама дават на баскетболния отбор.

Расте използването на възобновяемите енергийни източници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6371258

Расте използването на възобновяемите енергийни източнициРасте използването на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). Това сочат данните на Електроенергийния системен оператор за периода от 1 януари до 31 юли 2017 година, цитирани от БТА. За този период, в сравнение със същия на преходната година, се отчита ръст от 9,91 на сто при участието на ВЕИ в преносната мрежа на страната.

Голям пожар гори в бургаското село Изворище

http://www.mediapool.bg/golyam-pozhar-gori-v-burgaskoto-selo-izvorishte-news267450.html

Голям пожар гори до бургаското село Изворище, съобщава МВР. В сряда са се запалили сухи треви и храсти, като огънят се развива на фронт от няколко километра. Сигналът за пожар във вилната зона на селото е подаден малко преди 13 ч. На мястото са изпратени пет пожарни екипа от Бургас. Към момента огънят е обхванал две постройки и не е локализиран, а действията на пожарникарите са затруднени от сухите треви и вятъра. Няма данни за загинали и пострадали хора. В момента местната противопожарна служба свиква свободния от дежурство състав, който да се включи в гасенето.

България на Борисов ще е до 2020 година, когато ЕС ще спре потока от европари

http://frognews.bg/news_139419/Balgariia-na-Borisov-shte-e-do-2020-godina-kogato-ES-shte-spre-potoka-ot-evropari/

Колко дълго може да издържи един брак по сметка? Най-много докато свършат парите. България в момента навлиза в критичната точка на своя брак с ЕС. И след 2020 г. ще имаме една съвсем друга България, анализира в ”Дойче веле” Татяна Ваксберг.

НАТО приветства договора между България и Македония

https://www.actualno.com/europe/nato-privetstva-dogovora-mejdu-bylgarija-i-makedonija-news_625593.html

Приветстваме Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан на 1 август от премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев, заяви зам.-генералният секретар на НАТО Роуз Готемюлер, предава БГНЕС. „НАТО приветства духа на сътрудничество, който направи възможно

Джеймс Франко: Бях зависим от много неща, но...

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/dzhejms-franko-biah-zavisim-ot-mnogo-neshta-no-6072200

Актьорът в специално интервю пред списание "Out", в което разкрива любопитни подробности от миналото

Джеймс Франко: Бях зависим от много неща, но вече не

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/dzhejms-franko-biah-zavisim-ot-mnogo-neshta-no-veche-ne-6072200

Актьорът в специално интервю пред списание "Out", в което разкрива любопитни подробности от миналото

Бум в разрешителните за строеж на нови фабрики

http://clubz.bg/56862-bum_v_razreshitelnite_za_stroej_na_novi_fabriki

През второто тримесечие на 2017 г. местните администрации са издали разрешителни за строеж на 1 647 жилищни сгради с 5 815 жилища в тях и 781 456 кв. м разгъната застроена площ (РЗП), на 40 административни сгради/офиси със 74 019 кв. м РЗП и на 1 968 други сгради с 948 262 кв. м РЗП, съобщи Националният статистически институт.

Спрямо предходното тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради се увеличават с 50.7%, жилищата в тях - с 23.9%, а общата им застроена площ - с 31.3%. Издадените разрешителни за строеж на административни сгради са повече с 37.9%, докато тяхната РЗП намалява с 4.2%. При издадените разрешителни за строеж на други сгради е регистрирано нарастване със 72.5%, а при общата им застроена площ - със 17.1%.

Това означава, че възстановяването в строителството продължава и жилищните сгради се увеличават доста по-бързо от офисните. Най-голям обаче е ръстът при т.нар. други, където влизат фабрики, цехове, хотели и т.н.

На годишна база ръстът също е сериозен. В сравнение с второто тримесечие на 2016 г. издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради се увеличават с 35.4%, на административни сгради – с 8.1, на други сгради – със 71.9%.

Строителство на най-голям брой нови сгради е започнало в областите: Пловдив - 230 жилищни, 6 административни и 146 други сгради; Стара Загора - 84 жилищни, 3 административни и 200 други сгради; София - 101 жилищни и 175 други сгради; Бургас - 118 жилищни и 111 други сгради, казват още данните на НСИ.

Мъж от Първомай спретна холивудска гонка със софийската полиция

http://www.mediapool.bg/mazh-ot-parvomai-spretna-holivudska-gonka-sas-sofiyskata-politsiya-news267449.html

Софийската полиция преследва в продължение на десетки километри 26-годишен мъж от Първомай. Той бе заловен, след като бе ранен в крака със стоп патрон, а накрая се оказа, че е бил обявен и за общодържавно издирване. Всичко е започнало в 2.30 часа сутринта на ул. "Слатинска", когато полицейски патрул е опитал да спре водача на БМВ 316. Шофьорът не се е подчинил и е продължил към изхода на София по бул. "Цариградско шосе". Полицейският патрул последвал беглеца, като междувременно били уведомени всички дежурни екипи да реагират, ако бъде засечено БМВ- то. Автомобилът продължил към село Герман и продължил да не се подчинява на преследващите го няколко патрулки. От Герман беглецът тръгнал по Околовръстното шосе към село Чепинци. Там за пореден път е отказал да спре и се насочил в посока към Световрачане. Към селото били насочени допълнителни патрули, които продължили след БМВ-то към Нови Искър. Шофьорът няколко пъти правил опити да избута полицейски автомобил от пътното платно. В началото на кв. "Кумарица" той успял да извади от пътя полицейска кола. Тогава един от полицаите успял да простреля със стоп патрон беглеца. С това и преследването е приключило, а раненият е бил настанен в болница. 26-годишният мъж от Първомай е криминално проявен за кражби и шофиране след употреба на алкохол. Поради това няма и шофьорска книжка.

Затвориха испански плаж заради скорпиони

http://www.cross.bg/skorpioni-plazha-zaradi-1550908.html

/КРОСС/ Властите в испанския автономен град Мелиля на средиземноморското крайбрежие на Африка затвориха местен плаж заради появата на скорпиони, съобщи агенция ЕФЕ, цитирана от ТАСС. Опасните осемкраки безгръбначи са открити на плажа снощи. Хората са били евакуирани, а плажната ивица е затворена за летовници. Не е ясно колко време ще отнеме почистването на плажа.  

Обявиха 96-годишен бивш надзирател от "Аушвиц" за годен да влезе в затвора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6371245

Обявиха 96-годишен бивш надзирател от "Аушвиц" за годен да влезе в затвораГерманската прокуратура заяви, че 96-годишният бивш надзирател в лагера на смъртта "Аушвиц" Оскар Грьонинг, признат за виновен в съучастие в убийство, е годен да отиде в затвора, предаде агенция Асошиейтед прес, цитирана от БТА. През 2015 г. Грьонинг беше осъден на четири години затвор за съучастие в убийството на 300 000 евреи.

Повишената концентрация на въглероден диоксид е заплаха за ключови храни

http://www.mediapool.bg/povishenata-kontsentratsiya-na-vagleroden-dioksid-e-zaplaha-za-klyuchovi-hrani-news267448.html

Увеличаването на концентрациите на въглероден диоксид (CO2) в атмосферата, свързано със затоплянето на планетата, би могло до 2050 година да намали хранителната стойност на ключови култури като ориза и пшеницата, а това ще има отрицателно въздействие върху здравето на населението най-вече в развиващите се страни, предупреждават авторите на проучване, за което в сряда пише агенция Франс прес. Повечето растения реагират на промените на CO2, който засяга не само растежа им, но и тяхното дишане, припомнят учените, чиито изследвания са публикувани в списанието Environmental Health Perspectives и частично са финансирани от фондацията "Бил и Мелинда Гейтс". Проучването сочи, че населението на 18 страни би могло да бъде лишено от над 5% от приноса на тези култури за протеините, които то получава от тях, до средата на века заради намаляване на хранителната стойност на ориза, пшеницата и други важни култури. Това отбелязват изследователите от факултета по обществено здраве на Харвардския университет (Масачузетс). Учените са пресметнали освен това, че допълнително близо 150 милиона души биха могли да бъдат изложени на риска от недостиг на протеини заради високите концентрации на CO2. "Това изследване хвърля светлина върху най-уязвимите страни в усилията им да гарантират на населението си удовлетворяване на хранителните потребности и, което е още по-важно, че трябва да действат, за да намалят емисиите на CO2 и на други газове с парников ефект, отделяни при човешките дейности", подчертава Самюел Майерс, учен от отдела по здраве на околната среда от факултета по обществено здраве на Харвард и основен автор на проучването. Заплашени са Индия и Северна Африка На световно равнище 76% от населението удовлетворява всекидневните си потребности от протеини от растенията. За да пресметнат риска от недостиг на протеини сега и в бъдеще, тези изследователи са комбинирали данни от опити, при които реколтите са били подложени на високи нива на CO2. Освен това те са използвали информация от режими на хранене, демографски сведения и данни за неравенствата в доходите на ООН. Те са стигнали до заключението, че при сценарий на високи концентрации на CO2, съдържанието на протеини в ориза, пшеницата, хмела и картофите би намаляло съответно със 7,6%, 7,8%, 14,1% и 6,4%. Тези разчети предполагат изостряне на положението в страните от Африка, разположени южно от Сахара, където милиони хора вече страдат от недостиг на протеини. В Южна Азия проблемите с храната също ще се утежнят, включително и в Индия, където оризът и пшеницата доставят значителна част от всекидневните протеини на населението. Тази страна би могла да изгуби 5,3% от протеините си в стандартния хранителен режим на индийците до 2050 година, предупреждават авторите на изследването. Ако този сценарий се сбъдне, 53 милиона души биха могли да бъдат застрашени от недостиг на тези хранителни вещества при обща численост на населението в Индия от 1,3 милиарда души. Изострен недостиг на желязо Друго изследване, на което Самюел Майерс е съавтор, публикувано в списание GeoHealth, сочи, че намаленията на съдържанието на желязо в културите като последица от по-голямата концентрация на CO2, вероятно ще задълбочи проблема, който вече и без това е твърде сериозен, с недостига на този основен минерал у световното население. Най-уязвимите групи са 354 милиона деца на възраст под 5 години и 1,06 милиарда жени в детеродна възраст основно в страните от Южна Азия и Северна Африка, където честотата на случаи на анемия вече и без това е голяма. Тези страни биха могли да изгубят над 3,8% от желязото в храната, която приемат, през идните десетилетия заради ефекта, оказван върху реколтите от увеличението на CO2 в атмосферата. По-сочените по-горе две проучвания, заедно с друго, направено от професор Майерс през 2015-а, показват, че повишените концентрации на CO2 вероятно ще засегнат реколтите и ще предизвикат недостиг на цинк у близо 200 милиона души.

БДЖ получи бюджетен заем от 62 млн. лв. за стари дългове

http://www.mediapool.bg/bdzh-poluchi-byudzheten-zaem-ot-62-mln-lv-za-stari-dalgove-news267447.html

Министерският съвет е решил да предостави 62 млн. лв. бюджетен заем на "Българските държавни железници, за да погаси стари свои дългове. Това съобщи министърът на транспорта Ивайло московски пред журналисти след правителственото заседание в сряда. Парите, които се отпускат като безлихвен кредит, трябва да бъдат върни до края на 2018 г. от "системата на транспорта", обясни Московски Предоставянето на парите става възможно ,след като през юни Европейската комисия одобри държавна помощ за БДЖ в размер на 224 млн. лв., за да може жп превозвачът да разплати дълговете си и да поръча нов влаков състав. От отпуснатите сега средства 42 млн. лв. веднага ще отидат отново в бюджета за погасяването на активирана стара държавна гаранция, т.е. ангажимент от бюджета към Световна банка. Останалите 20 млн. лв. са предназначени за погасяване на т. нар облигационен заем към пет банки, които всъщност са финансирали тази облигация на железниците. "Там дългът продължава да е над 150 млн.лв., но с тези 20 млн.лв. поемаме един ангажимент, който ще ни позволи останалите пари да бъдат разсрочени за следващата година", каза министърът на транспорта. Московски допълни, че погасявайки дълговете, закъсалото финансово от години железопътно дружество ще може да си стъпи на краката. "Надявам се през есента успешно да стартира и процедура, която да позволи закупуване на нов подвижен състав за БДЖ, което да осмисли огромните инвестиции, които правим в железопътна инфраструктура", каза още той. По думите на Московски, отпуснатите средства няма да ощетят останалите сектори в държавата и данъкоплатците.

Англичанка падна от 6-ия етаж на хотел в Слънчев бряг

http://dnes.dir.bg/news/slanchev-brjag-anglichanka-balkon-balkoning-angliyska-turistka-26167935

26-годишна туристка от Великобритания е в медикаментозна кома и с тежка травма на черепа след падане от 6-ия етаж на хотел в Слънчев бряг.

Бум в строителството бележи и второто тримесечие на годината

http://econ.bg/Новини/Бум-в-строителството-бележи-и-второто-тримесечие-на-годината_l.a_i.746583_at.1.html

По данни на Националния статистически институт (НСИ), през второто тримесечие на 2017 г. местните администрации са издали разрешителни за строеж на 1...

Голям пожар гори край бургаското село Изворище

http://www.dnevnik.bg/regioni/2017/08/02/3017805_goliam_pojar_gori_krai_burgaskoto_selo_izvorishte/?ref=rss


Голям пожар гори до бургаското село Изворище. Запалили са се сухи треви и храсти, като огънят се развива на фронт от няколко километра, съобщи МВР.<br /><br />Сигналът за пожар във вилната зона на селото е подаден малко преди 13 ч. днес. На мястото са изпратени пет пожарни екипа от Бургас.<br /><br />Към момента огънят е обхванал сухи треви и две постройки. Огънят не е локализиран, а действията на пожарникарите са затруднени от сухите треви и вятъра.<br /><br...

Ето как АПИ ”ремонтира” пътищата в България (Снимка)

http://frognews.bg/news_139417/Eto-kak-API-remontira-patishtata-v-Balgariia-Snimka/

Въпреки вложените средства от страна на Агенция „Пътна инфраструктура”, участъкът Сполука - река Арда от 22-километровата отсечка на републиканската пътна мрежа Кобиляне-Сполука, все още е в окаяно състояние.

Правят авариен ремонт на подлеза до Базар „Левски“ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=356730

Работници започнаха авариен ремонт на един от най-използваните подлези във Варна – този до Базар „Левски“, видя репортер на Moreto.net. Днес преди обед на място се измазваха с цимент изпочупените стъпала. Наетите от Общината работници изнесоха и насъбраните от последните проливни дъждове тиня и боклуци.

Огнена стихия се развива на голям фронт в Бургаско

http://dnes.dir.bg/news/pozhar-26167971

Пет пожарни екипа от Бургас гасят пожар в сухи треви край вилна зона в село Изворище, съобщи МВР.

Кабинетът даде 60 млн. лв. заем на БДЖ

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/02/3017777_kabinetut_dade_60_mln_lv_zaem_na_bdj/?ref=rss


Министерския съвет реши над 60 млн. лв. да бъдат преведени възмездно от Министерството на финансите към БДЖ, съобщи днес пред журналисти министърът на транспорта Ивайло Московски, цитиран от БТА.<br /><br />Той обясни, че допреди няколко месеца не е имало законово основание да бъде предоставен ресурс на железниците да могат да си погасяват дълговете, тъй като все още не бе получено разрешение от Брюксел за предоставянето на парите, които представляват държавна помощ.<br...

Юлиана Николова: Кандидатурата за Европейската агенция по лекарствата е формална

https://offnews.bg//evropa/iuliana-nikolova-kandidaturata-za-evropejskata-agentcia-po-lekarstvat-661912.html

Кандидатурата на България за преместването на седалището на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) от Лондон в София е по-скоро формална и на фона на други от общо 19-те страни кандидати, нашите усилия изглеждат съвсем скромни.

Това коментира в интервю за БНР Юлиана Николова от портал "Европа", която е бивш кандидат за вицепрезидент на десницата.

ЕАЛ трябва да напусне Великобритания заради Брекзит. България има шанс да спечели домакинството на ключовата агенция по най-малко две причини - като жест по време на председателството ни на Съвета на ЕС догодина и като понеже ние сме сред малкото страни членки, в която няма седалище на нито една европейска институция.

Юлиана Николова обаче смята, че кандидатурата ни не е продиктувана от реален ангажимент на държавата и на бизнеса в този сектор, на София като потенциално седалище, а само от това, че страната ни е сред малкото, които нямат седалище на
европейски орган. Това, че на България липсва такъв сериозен ангажимент, силно намалява шансовете ѝ за участие в състезанието.

"Ако говорим като за конкурс и бях в комисия за оценяване за българската оферта, щях да кажа, че формално отговаря на изискванията, но е хубаво да видим останалите, които освен формално, имат истинска ангажираност, каза Николова. -Например френската оферта, която е около 100 страници (нашата е четири), започва с обръщение на президента Макрон. Няколко от министрите, плюс кметът на Лил, обясняват своя ангажимент и какво ще предоставят. Така е и с Германия, с Финландия, и с много други държави. В нашите четири страници има едно просто изреждане на критериите. Държавите, с които България се конкурира, имат създадени сайтове за разяснения и набиране на обществена подкрепа за каузата, тиражират и клипове, допълни Николова. Те са петминутни клипчета, но като ги гледаш, ти се иска да работиш в тази агенция и тя да бъде настанена дори в Букурещ... Не може без ангажимента на столицата, на града, не може той да не е изразил ангажираност. Не може без цялостна рекламна визия", добави тя.

НАСА откри позиция "защитник на планети"

http://www.cross.bg/zemyata-material-planeti-1550907.html

/КРОСС/ Американското космическо ведомство търси да назначи щатен служител "офицер за планетарна защита" на пълен работен ден, който ще получава годишна заплата от 187 хиляди долара, съобщава "Бизнес инсайдър". В задълженията на офицера ще влиза защитата на другите планети от земен биологичен материал и обратния вариант в рамките на мисиите на НАСА. Пазителят на планетите ще трябва да предотвратява тяхното преднамерено или непреднамерено заразяване с органичен материали от Земята. Той ще трябва да поеме контрола и на завръщащите се на Земята астронавти и на донесения от тях космически материал.  

Екшън и стрелба в София: Мъж опита да избяга от полицията

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/ekshyn-i-strelba-v-sofiia-myzh-opita-da-izbiaga-ot-policiiata-6072205

За да предотврати бягството на дълго преследвания мъж, един от полицаите произвел изстрел със стоп патрон със служебното си оръжие и го ранил в бедрото

Пляскането на децата се отразява на поведението им години по-късно

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6371210

Пляскането на децата се отразява на поведението им години по-късноПляскането на децата в ранна възраст вреди на поведението им години по-късно, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на американско изследване. Физическата дисциплина, налагана на малчуганите, може да окаже негативно въздействие върху поведението им десетилетие по-късно, когато вече са тийнейджъри.

Как е изглеждало първото цвете на Земята

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/02/3017768_kak_e_izglejdalo_purvoto_cvete_na_zemiata/?ref=rss


Най-старите запазени цветя са на възраст 130 млн. години, но според учените първият им предшественик е съществувал поне 10 млн. години по-рано.<br /><br />Външният вид на сегашните цветя обаче може да помогне на науката да предположи как е изглеждало първото, разказва сп. Science.<br /><br />Това правят учените от проекта eFLOWER, които са събрали най-голямата база данни за структурата на съвременните цветя.<br /><br />Комбинирайки тази информация с фосили и...

За българина Европа остава чужбина, която той продължава да обича

http://clubz.bg/56861-za_bylgarina_evropa_ostava_chujbina_koqto_toj_prodyljava_da_obicha

Европа ще затяга реда по границите си.

Българинът е оптимист за Европа и песимист за страната си. Той иска ЕС да се интегрира повече и най-много цени свободата на движение в него, но разглежда своята държава като нещо различно  от Европа.

За това говорят данните за България от последното издание на Евробарометър, което Европейската комисия публикува днес.

Ако 46% от европейците виждат икономическата ситуация в страната си като "напълно добра", с това са съгласни само 15% от българите.

Ако 51% от хората в съюза смятат икономическото положение в страната си за "напълно лошо", така мислят 80% от българите.

Седемдесет на сто от европейците оценяват финансовото положение на своето домакинство като добро в сравнение 42% от българите. Съответно 27% от европейците го смятат за лошо в сравнение с 55% от българите.

От личното си положение в работата са доволни 59% от европейците и 43% от българите. Недоволните са 22% средно в ЕС и два пъти повече - 44% у нас. 

Оставащите до 100% не знаят как да отговорят.

Въпреки че степента на социално недоволство у нас е по-висока отколкото средно в ЕС, българските очаквания за положителна промяна се покачват по-бързо отколкото другаде в съюза.

Средно за ЕС те са 26% или с 4 процентни пункта повече отколкото в предишния "Евробарометър%, докато в България са 22%, но с 6 процентни пункта над предишния резултат по този въпрос.

Средноевропейските очаквания положението да остане без промяна остават същите - 47%. Толкова са и българските, но те са с 4 процентни пункта надолу от предишното проучване.

Лошите очаквания за националните икономики в ЕС (21%) намаляват с 5 процентни пункта средно в ЕС и с един в България (22%).

Българинът драстично се различава от средния европеец, когато го попитат за главните проблеми на страната му. Той смята, че те са икономическата ситуация (30%) и цената на живота (32%) сравнено със съответно 16% и 15% по тези показатели средно за ЕС.

Средният европеец смята за главен проблем на страната си безработицата (29%) и нарежда след нея имиграцията (22%) и здравната и социалната сигурност (20%). В България данните са близки, но не същите - безработицата е на трето място като важен проблем с 27%, следват я здравната и социалната сигурност (24%) и имиграцията (22%).

Българинът е по-загрижен за престъпността в страната си (19%) отколкото за тероризма (4%), докато средно в Европа е обратно - 12% сочат престъпността като важен проблем на страните си и 19% - тероризма.

В същото време българинът смята, че главните проблеми на ЕС са различни от неговите национални.  Той мисли, че най-важни проблеми на Европа са тероризмът (52%) при 44% средно за ЕС и имиграцята (51%) при 38 % средно за ЕС.

Българите са по-предпазливи спрямо твърдението, че икономическата криза вече отшумява и настъпва постепенно възстановяване. Докато в ЕС 47% са съгласни с това твърдение, у нас те са 41%. Докато в ЕС 40% не са съсгласни с н его, у нас те са 28%. Най-голяма е разлика между незнаещите как да отговорят на този въпрос - средно за ЕС те са 13%, а в България - 31%.

Въпреки тероризма и имиграцията ЕС запазва "напълно добър" образ за 55% от българите, докато го има за 40% от средните европейци. Ако 37% от граждите на ЕС имат неутрално отношение към съюза си, такива са 28% от българите. Докато 21% от населението на ЕС го смята за лош, така мислят 14% от българите.

Българинът се доверява на ЕС повече (54%) отколкото средният европеец (42%) и в същото време е по-недоверчив към своето правителство (28%) отколкото средния гражданин на съюза (37%). Българските депутати се радват на близо два пъти по ниско доверие (20%) от средното за колегите си в ЕС (36%). 

Осемдесет и шест процента от българите поставят свободното движение на първо място сред достойнствата на ЕС. То е на първо място и средно за съюза, но с одобрение от 81%.

Българите са много близо до средното европейско ниво на подкрепа за общата политика за сигурност и отбрана ( съответно 76% и 75%) и за обща политика за миграция (69% и 68%).

Не са толкова ентусиазирани обаче за общата енергийна политика. Докато тя се радва на 72% средно одобрение в ЕС, у нас те са 59%.

Българинът се чувства по-малко европейски гражданин (55%) от средния европеец (68%), но е по-любопитен (74%) от него (67%) да узнае повече за ЕС. 

Докато 53 % средно от хората в ЕС заявяват, че знаят правата си на негови граждани, така мислят 38% от българите.

Средният европеец почти  еднакво оценява ролята на ЕС за мира (58%) и за свободата на движение (57%). Българинът определено отдава предпочитание на второто (69%).

Катастрофа между автобус и кола с пиян шофьор в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6371196

Катастрофа между автобус и кола с пиян шофьор в ПловдивСолидно почерпен шофьор беше задържан от полицията в Пловдив във вторник по обяд, съобщават от Областната дирекция на МВР. Екип на полицията се отзовал на сигнал за катастрофа с материални щети на ул. „Димитър Талев”. Оказало се, че са се ударили кола и автобус на градския транспорт. Двамата водачи са тествани с дрегер.

Огнена стихия бушува край вилната зона на бургаското Изворище, в София горя апартамент

https://www.actualno.com/society/ognena-stihija-bushuva-kraj-vilnata-zona-na-burgaskoto-izvorishte-v-sofija-gorja-apartament-news_625590.html

Пет пожарни екипа от Бургас гасят пожар в сухи треви край вилна зона в село Изворище. Огнената стихия се развива на фронт от няколко километра, предава БГНЕС. Малко преди 13:00 часа днес на тел 122 е съобщено за пожар във вилна зона край село Изворище, община Бургас. Незабавно на

Откриха антична градска порта при разкопки за нова трамвайна линия в Белгия

http://www.cross.bg/porta-grad-stariya-1550906.html

/КРОСС/ Откриха антична градска порта и мост в Антверпен, Белгия, при изграждането на нова трамвайна линия. Крепостна стена е от XVI век, предава бТВ. Находката разкрива и мост при Червената порта на стария град. Според дългогодишни изследвания по-голямата част от моста все още се разпростира под града. Античното съоръжение е било изградено не само като вход към стария град преди 500 години, но също така е функционирало и като водопровод за чиста вода за тогавашните пивоварни. В периода местните кръчмари са се оплаквали от замърсени води, които са увреждали продуктите им. Модерните съоръжения ще бъдат съобразени с античните структури. Трамвайни линии ще минават над мястото на находката, която ще бъде интегрирана в построяването на нов площад. Мостът и бастионът ще останат невредими, но в едната си част ще останат покрити от новия път. За да може да бъде прокаран тунелът за трамвая, секция от античните разкопки ще бъде премахната след внимателно документиране и 3D сканиране.    

За седмица БАБХ извърши близо 600 проверки по морето и 3 пъти повече в страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6371198

За седмица БАБХ извърши близо 600 проверки по морето и 3 пъти повече в странатаЗа седмица инспекторите към отделите Контрол на храните към Българската агенция по безопасност на храните извършиха 2326 проверки, 580 от които по българското Черноморие. Вследствие на инспекциите по морето са издадени 60 Предписания, съставени са 22 Акта за установяване на административно нарушение.

Жена падна от шестия етаж на хотел в Слънчев бряг

http://www.cross.bg/zhenata-bryag-etazh-1550905.html

/КРОСС/ 26-годишна туристка от Великобритания е в медикаментозна кома след падане в хотелски комплекс в Слънчев бряг. Жената е с тежка травма на черепа, съобщиха от бургаската болница. Тя остава под наблюдение в отделението по „Реанимация". Инцидентът е станал на 31 юли. Жената е паднала от шестия етаж на хотел „Меридиан" в курорта. Причините за това се разследват от полицията. До момента не е ясно дали се касае за инцидент или самоволен опит за скок в басейна пред хотела. Младата е жена е пристигнала на почивка у нас заедно със своя приятел на 27 юли. Все още не е разпитана от криминалистите.    

НАП затвори хотели по Северното Черноморие

http://frognews.bg/news_139416/NAP-zatvori-hoteli-po-Severnoto-CHernomorie/

Общо 41 семейни хотела по Северното Черноморие са проверени от НАП. В 7 от тях е установено, че заплатените нощувки не се отчитат на фискалните устройства и на гостите не се издават касови бележки. Всички обекти са запечатани за срок от 7 дни. В други три хотела са установени нарушения на данъчните закони, за което на собствениците са съставени актове за административно нарушение.

Столична библиотека: Младите четат все повече българска класика

http://www.cross.bg/chetat-biblioteka-godinata-1550904.html

/КРОСС/ При младите читатели се забелязва връщане към четенето на класики. Това каза директорът на Столичната библиотека Юлия Цинзова в интервю за Агенция „Фокус". „Сред най-четените книги от младите са българските класики на Вазов, на Ботев, на Алеко Константинов, на Елин Пелин. А от чуждата класика продължават да се ползват с огромен интерес Достоевски, Сервантес, Балзак. Но за нас най-важното е, че през последните години се увеличи и интересът към българската съвременна художествена литература, затова и работим с най-добрите български автори, затова са и нашите много активни инициативи с младите хора най-вече чрез литературни клубове, уърк шопове, състезания и конкурси като „Читател на годината" и „Писател на годината", обясни тя. Цинзова съобщи и заглавията на книгите, които най-често се четат от посетителите на Столична библиотека. На първо място е „Стопанката на господ" на Розмари Де Мео, следвана веднага от „Физика на тъгата" на Георги Господинов, „Чамкория" на Милен Русков, „Шантарам" на Грегъри Робъртс и „Хрониките на Клифтън" на Джефри Арчър. „Засилен е интересът и към книгите с екологична тематика, за чистотата на въздуха, за природата, за природните ресурси - изобщо, младежите имат голямо влечение към екологичните теми. Интерес има и към историческите книги, като се има предвид, че тази година е и годината на Левски

Роденото в самолет бебе е от Пазарджик

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/rodenoto-v-samolet-bebe-e-ot-pazardzhik-2040412

Бебето, което се роди на борда на самолет на „Луфтханза” на 26 юли, не само е българче, но е и от Пазарджик, съобщават от общинската администрация в града.

Николай е второ дете на 38-годишната Десислава, чийто постоянен адрес е в областния град.

Актът за раждане на мом

Дървото, което вчера едва не уби млада жена в столицата, е било изсъхнало

//dariknews.bg/regioni/sofiia/dyrvoto-koeto-vchera-edva-ne-ubi-mlada-zhena-v-stolicata-e-bilo-izsyhnalo-2040431

Дървото, което вчера едва не уби млада жена в столицата, е било изсъхнало. Това е и причината за внезапното му падане. Това обясни пред „Дарик” изпълняващият длъжността директор на „Зелени системи” към общината Димитър Данчев.

”Ройтерс” съобщи за 40 руски жертви в Сирия през 2017 година, Москва отрича

http://frognews.bg/news_139415/Roiters-saobshti-za-40-ruski-jertvi-v-Siriia-prez-2017-godina-Moskva-otricha/

”Ройтерс” съобщи, че от началото на 2017 година досега в Сирия са загинали 40 руски граждани. От тях 21 са наемници на частна военна компания, а 17 са редови военни. Двама са с неизвестен статус.

12 престъпници избягаха от затвор, подмамвайки охранител с фъстъчено масло

http://www.moreto.net/novini.php?n=356728

12 затворници избягаха от затвор в Алабама, използвайки фъстъчено масло, за да подмамят пазач да отключи врата към изхода на затвора. Мъжете напуснали обекта, след като объркали новоназначен пазач, намазвайки знакът за изход на вратата с фъстъчено масло.

Мартин Заимов: Идва краят на двигателя с вътрешно горене

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/martin-zaimov-idva-kraiat-na-dvigatelia-s-vytreshno-gorene-244123/

Автомобилните компании са готови за тази трансформация, смята зам.-председателят на Българската асоциация електрически превозни средства

БДЖ ще получи 60 млн. лв. за погасяване на дългове

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bdj-shte-poluchi-60-mln-lv-za-pogasiavane-na-dylgove-244127/

Транспортният министър Ивайло Московски подчерта, че става въпрос за възмездно финансиране

Строителството на жилища и заводи се увеличава

http://www.mediapool.bg/stroitelstvoto-na-zhilishta-i-zavodi-se-uvelichava-news267446.html

Строителството на жилищни и офис сгради и заводи расте през второто тримесечие на годината спрямо предходното и на годишна база. Най-голямо е увеличението на т.нар. "други сгради", където влизат предприятия, хотели, здравни и културни заведения. Близо двойно повече такива сгради са започнати да се строят в периода април – юни 2017 г. спрямо година по-рано, показват данните на Националния статистически институт (НСИ), обявени в сряда. Във вторник премиерът Бойко Борисов отбеляза, че заводи се строят от Севлиево до Пазарджик и от Ямбол до Плевен, а месец след месец се откриват нови мощности. Строителството им няма да спре, защото НСИ отчита и ръст при издадените разрешения за строеж през второто тримесечие на годината не само за промишлените сгради, но и при жилищни и офиси. Най-много нови сгради са започнати в областите Пловдив - 230 жилищни, 6 административни и 146 други сгради, Стара Загора - 84 жилищни, 3 административни и 200 други сгради, София - 101 жилищни и 175 други сгради и Бургас - 118 жилищни и 111 други сгради, показват данните на НСИ. Пловдив с най-много разрешителни за строеж на жилищни сгради Бурното развитие на "Тракия икономическа зона" и притокът на работна ръка към региона са довели до ръст и на строителството на нови жилищни сгради в Пловдив. Градът е първенец през второто тримесечие с най-много издадени разрешения за строеж на жилищни сгради – 245 с 1411 апартаменти в тях. София остава втора по брой сгради с 207, но са с повече жилища в тях - 1869, сочат данните на НСИ. Общо през второто тримесечие на 2017 г. общините са издали разрешителни за строеж на 1647 жилищни сгради с 5815 жилища в тях, а разгърнатата им застроена площ е 781 456 кв. м. Това е ръст от 50.7% като брой сгради, а жилищата в тях се увеличават с 23.9%, докато общата им застроена площ нараства с 31.3% спрямо първото тримесечие на годината. На годишна база издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради се увеличават с 35.4%, на жилищата в тях с 31.0%, а разгънатата им застроена площ е повече с 29.2%. След Пловдив и София най-голям брой разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са издадени в Софийска област (136 броя) и Бургас (133 броя). В селата и градовете около София се строят предимно къщи, докато по морето продължава строителството на ваканционни имоти и жилищни сгради във Варна и Бургас. Реално строителство е започнато на 1281 жилищни сгради с 3842 жилища в тях и с 526 070 кв. м обща застроена площ през второто тримесечие на годината, сочат още дзанните на НСИ. Спрямо предходното тримесечие започнатите жилищни сгради са двойно повече, като жилищата в тях се увеличават с 19.4%, а общата им застроена площ с 29%. На годишна база започнатите нови жилищни сгради се увеличават с 53.2%, жилищата в тях с 29.8%, а разгънатата им застроена площ нараства с една четвърт. Само 25 нови офис сгради са започнати през второто тримесечие Строежът на 25 нови офис сгради със 7797 кв. м разгърната застроена площ е започнал през второто тримесечие на годината. Спрямо предходното тримесечие това е ръст от 56.3% като брой сгради, но застроената им площ намалява с 86.8%. На годишна база се отчита ръст от 8.7 на сто на започнатите нови офис сгради, но тяхната разгърната застроена площ намалява близо два пъти (89.9%), отчита НСИ. Издадени са разрешителни за строеж на 40 административни сгради/офиси със 74 019 кв. м разгърната застроена площ през второто тримесечие на годината. Това е ръст от 37.9% спрямо първото тримесечие на годината, докато тяхната РЗП намалява с 4.2%. На годишна база увеличението е 8.1%, а тяхната РЗП нараства с 224.7%. Най-голям растеж при строителството на заводи Най-големи ръстове на издадени разрешения за строеж и започнато строителство НСИ отчита в раздела "други сгради", където са включени всички останали видове сгради – производствени, търговски, транспортни, просветни, културни, спортни, селскостопански, болници, хотели и почивни домове. Издадените разрешения за строеж на такива сгради са 1968 други сгради с 948 262 кв. м разгърната застроена площ през второто тримесечие на 2017 г. Това е ръст от 72.5% като брой, а на застроена площ със 17.1% спрямо първото тримесечие на годината. На годишна база обаче увеличението е значително 71.9% като брой сгради, а застроената им площ нараства с 87.8%. През второто тримесечие на годината е започнало строителството на 1277 други сгради със 798 653 кв. м разгърната застроена площ, което е повече от тези на жилищните сгради. Това не се е случвало през последните десетина година в данните на НСИ. Това е ръст от 177.6% като брой и със 174.7% като застроена площ спрямо първото тримесечие на годината. На годишна база увеличението на другите сгради е над два пъти - 122.9%, а на разгънатата им обща застроена площ е със 177.1%.

Изгубеното младо поколение на Бразилия

http://www.investor.bg/analizi/91/a/izgubenoto-mlado-pokolenie-na-braziliia-244119/

Заради ширещата се безработица има риск младите да се откажат да инвестират в образование, което може да доведе до дефицит на квалифицирани работници вбъдеще

Нова атракционна автобусна линия ще заработи в Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/m57Yx5IezkQ/

Нова атракционна автобусна линия ще заработи за гостите и гражданите на град Бургас от 3 август 2017 г. /четвъртък/. Туристическият автобус, осигурен от Община Бургас и “Бургасбус”, ще свързва Морска гара, Терминал “Юг”, Морската градина, Фестивалът на пясъчните фигури и големите търговски вериги на територията на град Бургас.

Автобусът ще се движи по следния маршрут: Магазия 1Терминал “Юг” – ул. “Булаир” – бул. “Демокрация” – бул. “24-ти пехотен Черноморски полк” – парк “Езеро” – бул. “Димитър Димов” – ул. “Транспортна” – ул. “Проф. Яким Якимов” – ул. “Янко Комитов” – бул. “Стефан Стамболов” –  бул. “Демокрация” – ул. “Булаир” – Терминал “ЮГ” Магазия 1.

Автобусната линия ще се обслужва ежедневно, с часове на тръгване от Магазия 1 в 16:30, 18:00, 19:30 и 21:00 часа, съобщават от Община Бургас.

Чужденец твърди, че български митничари са му взели близо 8 000 евро

https://www.actualno.com/crime/chujdenec-tvyrdi-che-bylgarski-mitnichari-sa-mu-vzeli-blizo-8-000-evro-news_625580.html

Чужденец обвинява български митничари в кражба на пари. Сирийският гражданин твърди, че при проверка от страна на българските митници са му откраднати почти 8 000 евро. Сириецът Джелал Зарки каца в София в началото юли с полет от Дубай. На митницата декларира, че носи в себе с

Ирландия: Урокът от Брекзит- не прави референдум преди да си обяснил бъдещето на хората

http://www.cross.bg/irlandiya-vsichki-referendym-1550903.html

/КРОСС/ Ирландска парламентарна комисия, натоварена с разглеждане на въздействието на Брекзит върху Ирландия, представи предложение за намиране на път към мирно обединение, съобщава Би Би Си. Докладът очертава 17 препоръки, към какво трябва да се стреми Република Ирландия в окончателното споразумение между ЕС и Обединеното кралство. Сенаторът съставил доклада коментира, че обединението може да дойде само чрез активно съгласие. "Това е първият доклад на комисията, за това как да се постигне мирно обединение на Ирландия", каза той. "Миналата година бившият ни премиер Енда Кени заяви, че ЕС трябва да се подготви за обединена Ирландия. ... От 17-те препоръки на комисията става ясно, че има много работа преди провеждането на референдум. ... А Референдумът ще има", допълва сенатора. Той добавя, че "от разговорите с хората и в двете общности на север е ясно, че всички вярват, че на някакъв етап ще има референдум". "Но трябва да научим урока от "Брекзит ", а урокът е, че не правиш референдум и чак след това да обясняваш на хората как ще изглежда бъдещето им. Трябва да се представят всички бъдещи опции подробно, да се говори по Въпросите от съществено значение за всички общности", смята сенатора. Докладът, озаглавен "Брекзит и бъдещето на Ирландия: обединение на Ирландия и нейните хора в мир и просперитет", е ратифициран от комисия от всички партии

Първа жертва на "балконинг" - 26-годишна британка в тежко състояние

https://www.24chasa.bg/novini/article/6371171

Първа жертва на "балконинг" - 26-годишна британка в тежко състояние26-годишна британка е пострадала тежко при падане от 6-я етаж на хотел в Слънчев бряг, инцидентът е станал на 31 юли, научи "24 часа". Младата англичанка е била настанена с приятеля си в хотел "Меридиан", разкриха запознати. Около 20:30 ч. в понеделник тя се е опитала да се прехвърли в съседна стая в 6-я етаж на хотела, но е полетяла и е паднала,

Пожар горя във вилна зона

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Y6wEwzOUvYE/

Пожар горя във вилна зона „Каптажа“. Няколко вили са се запалили, вследствие на пожара в района на село Изворище. Беше затворен пътят Банево-Изворище,тъй като огънят  бе близо до пътното платно. На място веднага са били  изпратени всички  от пожарна безопасност за оказване на съдействие. Огънят вече е потушен, съобщават от Областна управа. Изгорели са 5-6 постройки, като няма данни за друго увредено имущество. Няма и пострадали или хора със застрашен живот.

Близо една четвърт от зрителите избират NOVA

https://www.vesti.bg/bulgaria/medii/blizo-edna-chetvyrt-ot-zritelite-izbirat-nova-6072202

За добрите резултати на NOVA през юли голям принос имат праймтайм предаванията на телевизията

Спете спокойно: Не "изяждаме планетата“!

http://www.mediapool.bg/spete-spokoino-ne-izyazhdame-planetata-news267445.html

Днес медиите по цял свят обявяват поредния годишен Ден на прекаляването или Ден на екологичния дълг (Earth Overshoot Day) – онзи момент в годината, когато човечеството "влиза в екологичен дефицит“, "изяжда Земята“, "изчерпва ресурсите на планетата за тази година“ и други подобни. Въпросният ден, разбира се, настъпва все по-рано и по-рано през годината. Основното послание е пределно ясно: "Всички ще умрем!“. Без да навлизам в технически подробности, ще се опитам ясно да покажа просто логическо несъответствие в резултатите, което ме кара да се съмнявам в цялата концепция. Долу виждате как Global Footprint Network представя крайния резултат от изчисленията си на собствения си уебсайт. Графиката се основава на две криви. Зелената показва т. нар. "биологичен капацитет“ или (накратко казано) ресурсите, които природата на Земята е в състояние да предостави на човечеството за една година. Той се сравнява с лихвите, които генерира капиталът в една банка за една година. Червената крива показва т. нар. "екологичен отпечатък“ или ресурсите, които човечеството усвоява от планетата за една година. Двете криви се пресичат около 1970 г. и според изследователите оттогава екологичният отпечатък надхвърля биологичния капацитет, тоест лихвите не ни стигат и "човечеството изяжда от природния капитал на Земята“. През 2013 г. (последната, за която има пълни данни към средата на 2017 г.) разликата между тях вече достига 70%, тоест "използваме 1.7 планети годишно“. Ако приемем, че "го изяждаме“, то от 1970 г. насам природният капитал на планетата би трябвало да намалява. Следователно, годишните лихви или биологичният й капацитет също би трябвало да намаляват. Само че зелената крива на графиката не само не слиза надолу, а даже продължава да расте – за 50 г. наблюдаваме 30% ръст. Това изобщо не се връзва с елементарната логика и посланията на медиите. Но всъщност е вярно, защото планетата наистина става все по-зелена и по-способна да ни предоставя ресурси за увеличаване на благоденствието на цялото човечество. Очевидно в изчисленията на червената линия има сериозни грешки, но няма да навлизам в методологически обяснения за тях. Иронията е, че в опитите си да покажат колко зле е положението, Global Footprint Network и участниците в тази мрежа всъщност онагледяват обратното! Цялата концепция за "планетарните граници“, тоест че човечеството разполага с крайно количество ресурси на Земята, всъщност е дълбоко погрешна. Това е един от най-устойчивите митове за "устойчивото развитие“. Така че, спете спокойно и Честита Нова най-зелена 2017! *Боян Рашев e управител и партньор в консултантската компания "Денкщат България", която помага на бизнеса да управлява въздействието си върху околната среда и общностите, като запазва икономическата си рентабилност. Коментърат е от блога на компанията.

Спекулациите на пазара на имоти на Острова достигат 10-годишен връх

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/spekulaciite-na-pazara-na-imoti-na-ostrova-dostigat-10-godishen-vryh-244121/

Спекулантите вече се насочват към по-евтините пазари, не виждат перспективи за силен ръст на цените в Лондон

Пожар гори край вилна зона в село Изворище, огънят е обхванал няколко километра

https://www.24chasa.bg/novini/article/6371165

Пожар гори край вилна зона в село Изворище, огънят е обхванал няколко километраПожар гори край вилна зона в село Изворище, огънят е обхванал фронт от няколко километра. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Пет пожарни екипа от Бургас гасят пожара, като от МВР уточняват, че огънят е в сухи треви край вилна зона в село Изворище. Малко преди 13.00 часа днес на тел 122 е съобщено за пожар във вилна зона край село Изворище,

Варненският плувен празник „1000 х 1000” раздава награди с томбола за всички участници

http://www.moreto.net/novini.php?n=356723

Плувният празник в морето „1000 х 1000” (1000 плувци по 1000 м) ще се проведе във Варна на 5-ти август, предаде репортер на Moreto.net. Спортната инициатива, в която може да се включи всеки желаещ да преплува разстоянието, е съпътстващо и подгряващо събитие на плувния маратон „Галата-Варна“, който ще се проведе на следващия ден.

Министър Кралев награди европейската шампионка по тенис на маса Мария Йовкова

https://www.24chasa.bg/sport/article/6371177

Министър Кралев награди европейската шампионка по тенис на маса Мария ЙовковаМинистърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи почетни плакети на европейската шампионка по тенис на маса за девойки Мария Йовкова и на треньора на националния ни отбор Асен Асенов. Мария получи и премия от 1000 лв., осигурена от Фондация „Български спорт“, която й бе връчена от члена Управителния съвет Пламен Кръстев.

„Съединението прави силата“ е слоганът на председателството

http://dnes.dir.bg/news/predsedatelstvo-liljana-pavlova-slogan-kabinet-borisov-3-saedinenieto-pravi-silata-26167488

Слоганът на българското председателство ЕС ще бъде „Съединението прави силата“. Това реши правителството.

Подписването на договора с Македония (видео)

http://www.eurochicago.com/2017/08/podpisvaneto-video/

Скопие, сградата на македонския парламент, 1 август 2017 г. 33-минутен видеозапис от подписването на договора между Р. България и Р. Македония, в който може да се чуят и речите на Зоран Заев и Бойко Борисов, както и отговори на журналистически въпроси след това.

Мотото на председателството на ЕС ще е Съединението прави силата

https://offnews.bg//politika/mototo-na-predsedatelstvoto-na-es-shte-e-saedinenieto-pravi-silata-661907.html

Слоганът на българското председателство на Съвета на ЕС ще бъде „Съединението прави силата", съобщи министърът на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 Лиляна Павлова. 

Утвърден е и календарът на събитията по време на председателството. „Планираме провеждането на 12 съвета на министрите в София", обяви Павлова. Тя дори сравни председателството ни с това на Естония и Малта, които имали по-малко съсбития от нас.

Павлова подчерта, че с това иска да затвори темата и спекулацията, че по някакъв начин сегашното правителство се е отказало от събития по време на председателството.

В момента се прави и визуализация на това как ще изглежда българското председателство, която предстои да бъде показана.

Индексите на родния капиталов пазар днес се движат разнопосочно

http://econ.bg/Новини/Индексите-на-родния-капиталов-пазар-днес-се-движат-разнопосочно_l.a_i.746581_at.1.html

След като при старта на търговията днес индексът на "сините чипове" SOFIX записваше загуби, по обяд успя да обърне тренда и вече се търгува с...

Подготвят атрактивен празник на пъпеша в Българево

https://www.24chasa.bg/region/article/6371162

Подготвят атрактивен празник на пъпеша в Българево
Седмото издание на Празника на пъпеша в село Българево ще се проведе в събота от 17,30 ч. на площада. С него за поредна година в най-голямото село на община Каварна ще се отдаде заслуженото внимание на пъпеша. В програмата са включени букет от фолклорни и класически изпълнения, анимация за деца, фигури с пъпеши,

Руски сайт гръмна: България моли Русия да ремонтира нейните МиГ-ове

http://frognews.bg/news_139413/Ruski-sait-gramna-Balgariia-moli-Rusiia-da-remontira-neinite-MiG-ove/

България очевидно се е насочила не към покупка на нови военни самолети, а към ремонт на старите си МиГ-ове, съобщи ”Газета”.

НАП запечата 7 хотела на морето, укривали нощувки

http://dnes.dir.bg/news/hoteli-nap-proverki-kasovi-belezhki-26167751

От началото на активния летен сезон са запечатани седем семейни хотела по Северното Черноморие, съобщиха от НАП във Варна.

Миналогодишните бомбени атентати в Брюксел - финансирани от социални помощи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6371161

Миналогодишните бомбени атентати в Брюксел - финансирани от социални помощиМиналогодишните бомбени атентати в Брюксел до голяма степен са били финансирани от социални помощи, пише белгийският вестник "Либр Белжик", цитиран от БНР.  Изданието се позовава на доклад от финансовото разузнаване. Няма преки доказателства, че "Ислямска държава" е пращала големи суми пари на петимата белгийски терористи,

Роналдиньо прави шоу на плажа в Барселона (видео)

https://offnews.bg//izvan-terena/ronaldinio-pravi-shou-na-plazha-v-barselona-video-661911.html

Футболната легенда Роналдиньо за пореден път показа, че не спира да се наслаждава на играта с топката. Бразилецът се появи на плажа в Барселона и поразцъка с местните.

Това не е първият път, в който бразилецът демонстрира великолепните си умения извън зелената настилка. Рони често се включва във всевъзможни игри. Естествено, важното е да са с топка.

В този случай това е футволей. Това е спорт, който комбинира аспекти на плажен волейбол и футбол. Със сигурност за никой няма да е изненада, че е създаден в Бразилия.

Октавио де Мораес през 1965 година започва да го практикува на плажа Копакабана в Рио де Жанейро като средство за футболисти да могат да играят с топката без да нарушават официалната забрана за футбол на плажа по това време.

Играчът донася футболно кълбо, но се пренася на волейболното игрище, когато полицията идва да иска топката. Така футволеят е започнал.

Градовете Ресифе, Салвадор, Бразилия, Гояния, Сантос и Флорианополис също могат да се похвалят, че имат играчи, които се занимават с този спорт от 1970 г. насам.

През последните години, професионални футболисти взимат участие в промоционални събития и мачове на знаменитостите. Освен Рони, спортът може да се похвали с доста именити бразилци, които са: Ромарио, Едмундо, Роналдо и Едино.

Голям пожар вилнее във вилна зона в Бургаско (обновена)

http://www.cross.bg/ogunya-izvorishte-selo-1550900.html

/КРОСС/ Екипи на пожарната от Бургас гасят пожар в сухи треви край вилна зона "Каптажа" в село Изворище, съобщават от пресцентъра на МВР. Огнената стихия се развива на фронт от няколко километра Малко преди 13 часа днес на тел. 122 е съобщено за пожар във вилна зона край село Изворище, община Бургас. Незабавно на посоченото място били изпратени пет екипа огнеборци. Огънят е обхванал сухи треви на голяма площ и две постройки. По първоначална информация фронтът на стихията е от няколко километра. Създадена е организация за събиране на свободния от дежурство състав, който да се включи в гасителните действия. Действията на пожарникарите са затруднени от сухите треви и вятъра. Малко преди 18 часа от МВР съобщиха, че вече 10 екипа на пожарната се борят със стихията, която още не може да бъде овладяна.В борбата с огъня освен пожарна техника участват и водоноски и верижна техника от местни общински фирми и селскостопански производители. Предприети са всички необходими и възможни действия за пресичане пътя на огъня към кв. „Банево". Действията на гасаческите групи са затруднени от силния северен вятър и пресечената местност. Към момента няма данни за пострадали или застрашени хора. Пътят кв. "Банево" - село Изворище е затворен за движение, тъй като пожарът е в близост до пътното платно. Причините за огъня са в процес на изясняване.    

Голям пожар вилнее във вилна зона в Бургаско

http://www.cross.bg/ekipa-zona-vilna-1550900.html

/КРОСС/ Пет пожарни екипа от Бургас гасят пожар в сухи треви край вилна зона "Каптажа" в село Изворище, съобщават от пресцентъра на МВР. Огнената стихия се развива на фронт от няколко километра Малко преди 13 часа днес на тел. 122 е съобщено за пожар във вилна зона край село Изворище, община Бургас. Незабавно на посоченото място били изпратени пет екипа огнеборци. Към момента огънят е обхванал сухи треви на голяма площ и две постройки. По първоначална информация фронтът на стихията е от няколко километра. Създадена е организация за събиране на свободния от дежурство състав, който да се включи в гасителните действия. Към момента пожарът не е локализиран, няма данни за загинали и пострадали хора. Действията на пожарникарите са затруднени от сухите треви и вятъра. Заради пожара е затворен пътят Банево – Изворище. Огънят е близо до пътното платно и това е причина за забраната за движение на автомобили там.  По същото време столичните пожарникари евакуираха част от обитателите на блок в ж.к. „Дружба". Сигналът за горящ апартамент бил подаден около 13 часа в оперативния център на Софийската пожарна. Пристигналите на място два пожарни екипа бързо потушили огъня, който е унищожил отпадъци, складирани в жилището. Част от хората в съседните апартаменти са били изведени от сградата. Няма данни за загинали и пострадали граждани. Причините за инцидента предстои да бъдат изяснени.  

Голям пожар вилнее във вилна зона в Бургаско

http://www.cross.bg/trevi-ekipa-zona-1550900.html

/КРОСС/ Пет пожарни екипа от Бургас гасят пожар в сухи треви край вилна зона в село Изворище, съобщават от пресцентъра на МВР. Огнената стихия се развива на фронт от няколко километра Малко преди 13 часа днес на тел. 122 е съобщено за пожар във вилна зона край село Изворище, община Бургас. Незабавно на посоченото място били изпратени пет екипа огнеборци. Към момента огънят е обхванал сухи треви на голяма площ и две постройки. По първоначална информация фронтът на стихията е от няколко километра. Създадена е организация за събиране на свободния от дежурство състав, който да се включи в гасителните действия. Към момента пожарът не е локализиран, няма данни за загинали и пострадали хора. Действията на пожарникарите са затруднени от сухите треви и вятъра. По същото време столичните пожарникари евакуираха част от обитателите на блок в ж.к. „Дружба". Сигналът за горящ апартамент бил подаден около 13 часа в оперативния център на Софийската пожарна. Пристигналите на място два пожарни екипа бързо потушили огъня, който е унищожил отпадъци, складирани в жилището. Част от хората в съседните апартаменти са били изведени от сградата. Няма данни за загинали и пострадали граждани. Причините за инцидента предстои да бъдат изяснени.  

Репортер отнесе кроше в лицето на живо в ефир (видео)

http://www.cross.bg/vreme-chestvaniyata-vklyuchvane-1550901.html

/КРОСС/ Кореспондент на руската НТВ отнесе кроше по време на живо включване от честванията на Деня на Въздушнодесантните войски. Кореспондентът Никита Развожаев е включен пряко от честванията в Москва, но по време на предаването го приближава човек от публиката, който започва да вика. Репортерът го моли за тишина, при което мъжът го удря в лицето. Прякото включване бе прекъснато веднага. video:https://www.youtube.com/watch?v=9wNs0O2xX58  

Програмата приета. Борисов: Няма по-добри от нас (СНИМКИ)

http://clubz.bg/56860-programata_prieta_borisov_nqma_po_dobri_ot_nas_snimki

"Всеки ден работа! Просто нямаме алтернатива, няма по-добри от нас и всеки ден трябва максимално да се доказваме и да си изпълняваме програмата. Това изпълним ли го като програма, аз мисля, че ще се случат доста по-добри неща".

Това казва премиерът Бойко Борисов по време на правителственото заседание днес, на което кабинетът прие управленската си програма, показва стенограмата. Програмата обхваща 20 области, за които са набелязани 65 приоритета и 902 мерки. Тя все още не е публикувана в пълния си вариант.

Министри слушат внимателно думите на премиера.

Борисов изтъква, че много е направено, но и много трябва да се напрви. Първото, което той казва, е да се ускори строителствтото на магистрала "Хемус". Същото според него трябва да се случи и с въвеждането на ТОЛ системата.

"По най-елементарните сметки, от това, че нямаме ТОЛ система, милион и половина на ден! 25 хиляди ТИР-а са минали за три дни. В момента, в който се произнесе КЗК, минута след това пристига жалба! Години наред! Защото, по най-елементарните, пак казвам, сметки, поне милиард и триста, милиард и петстотин директно… Това са сметките. Сиреч, ние и "Хемус", и Ботевград – Мездра, и тунела под Шипка можем да направим без въобще да пипаме парите от бюджета", казва Борисов.

И допълва:

"Обжалване, обжалване, обжалване, обжалване от „Суходолска“ №3. Проверихме жалбоподателя, той мете пред "Пирогов", нали разбирате? Това е блокаж и ако не можем да преодолеем точно този проблем, за да направим ТОЛ-системата, съм възложил на регионалното министерство – държавно предприятие по специалния Закон за обществените поръчки. И ще го направим. Просто не можем да допускаме повече такива пари да се губят".

Думите на Борисов отекват и в другата част на залата.

Борисов посочва, че са изградени стотици километри нови жп линии с нови контактни мрежи, които позволяват на влаковете да се движат до 180-200 км в час.

"Искам да видя по София – Бургас, София – Варна нови влакове. 100% екологично чисто и много по-сигурно", заявява Борисов.

Той изтъква, че Бургас изпреварва значително Варна в развитието си, за което също трябва да се работ

"Защото на Бургас му направихме морската градина, направихме обходите. Валери като си отиде, му е драго. А като отидеш във Варна, пристанището затиска града и не му дава да се разтвори в посока "Галата", на там може да расте градът. Това искаме да направим", каза Борисов.

И разказва, че премиерът на Македония Зоран Заев му споделил, че всички негови познати, които са били на Черно море казват, че то вече е много чисто. Борисов пояснява, че това са резултатите от пречиствателните станции, които са се изградили.

"Една непълнота в тази програма, голяма липса има, с която се гордея – липсват чуждици, няма слогани в програмата".

Това коментира вицепремиерът Валери Симеонов.

"Ние сме такова правителство – с патриотична насоченост".

С тези думи завършва изложението си Борисов..

На Валери Симеонов му е драго не само като си ходи в Бургас, но и като влиза на заседание на правителството

 

"Съединението прави силата“ ще е девизът на българското европредседателство

http://www.mediapool.bg/saedinenieto-pravi-silata-shte-e-devizat-na-balgarskoto-evropredsedatelstvo-news267444.html

Девизът на българското европредседателство ще е "Съединението прави силата" със съответния превод на английски език.   Това е потвърдено в сряда с решение на Министерския съвет, съобщи министърът за българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова.   Тя не смята, че към този момент българското председателство има слабо звено. На пресконференция след правителственото заседание Павлова се аргументира с наличните три предпоставки за успешното председателство - обучен и добре подготвен екип , календар със събитията и добра логистика и организация за всички срещи в Брюксел и София.   На този етап не виждам слаби звена, може да има моментни проблеми и спънки, но като цяло смятам, че България е напълно готова да поеме председателството и то да бъде проведено по спокоен и балансиран начин в търсенето на консенсус за това да бъдем по-силни, обединени заедно, какъвто е нашият слоган, каза Павлова.   Очаквайте подробности.

Принц Филип - авторът на безчет лафове и гафове

//dariknews.bg/novini/sviat/princ-filip-avtoryt-na-bezchet-lafove-i-gafove-2040418

Повече от 65 години той е неизменното присъствие до британската кралица Елизабет Втора. За 96-годишният принц Филип предстои да изпълни последния си самостоятелен официален ангажимент, преди да се оттегли от активен обществен живот. В последната си самостоятелна изява - 22

Радев за договора в Скопие: Отворена е нова европейска страница в двустранните отношения

//dariknews.bg/novini/sviat/radev-za-dogovora-v-skopie-otvorena-e-nova-evropejska-stranica-v-dvustrannite-otnosheniia-2040423

Държавният глава Румен Радев даде висока оценка на подписания Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Македония и подчерта, че от днес е отворена нова европейска с

Московски: Обсъждахме в неделя "Хемус" при премиера

https://www.24chasa.bg/novini/article/6371143

Московски: Обсъждахме в неделя "Хемус" при премиераСтроителството на "Хемус" е основен приоритет на правителството, обяви в Министерски съвет министърът на транспорта Ивайло Московски. В неделя имаше извънредно заседание за магистралата при премиера Бойко Борисов. В детайли се гледаха се отсечките, които са в проект на готовност. "Поех ангажимент за осъществяване на търговете и за финансирането

Красимир Вълчев: Работим по отпадане на ограниченията на приема на студенти от Македония

http://www.moreto.net/novini.php?n=356716

Работим по отпадане на ограниченията на приема на студенти от Македония. Това каза на пресконференция министърът на образованието и науката Красимир Вълчев предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Имаме политиката по отношение на привличането и обучението на студенти от Р Македония, която се провежда вече над 20 години.

Проверяват кой контролира трафика на дрога в затвора в Бургас

https://offnews.bg//temida/proveriavat-koj-kontrolira-trafika-na-droga-v-zatvora-v-burgas-661910.html

Инспекторатът на Министерството на правосъдието и Окръжната прокуратура в Бургас извършват проверка в затвора в Бургас.

Причината са серия от репортажи на бТВ, в които бивши и настоящи затворници, в които те разказват как се набавя дрога зад решетките. Схемите се извършвали с протекцията на заместник – началника на институцията Методий Владимиров.

Говорителят на Апелативната прокуратура в Бургас Йовита Григорова поясни:

Ще бъде извършена проверка, категорично. Нека да уточним, че има и нещо друго. Понякога има и едно самохвалство в самите осъдени лица, които търпят съответни присъди. Те също очакват някакъв вид внимание - обществено или медийно, така че това тепърва ще се проверява дали е истина или не“, коментира Григорова.

Ще се разследват и твърденията на бивш затворник и неговата майка, които твърдят, че са внасяли и разпространявали наркотици зад решетките, защото в случая става въпрос за престъпление.

От Министерството на правосъдието и затвора в Бургас отказват коментар по темата, докато не завърши проверката.

Мисия „таен клиент” на данъчните запечата хотел в Кранево и къща за гости в Каварна

https://www.24chasa.bg/region/article/6371153

Мисия „таен клиент” на данъчните запечата
хотел в Кранево и къща за гости в Каварна
От началото на юли до момента от НАП-Варна, са извършени общо 3405 проверки по Северното Черноморие. Съставени са 290 акта за административни нарушения. 85 от актовете са за неиздаване на касови бележки, 16 за липса на касов апарат и 189 акта за разлика в касовата наличност – съобщават от офиса в Добрич.

Катастрофа между рейс и кола с пиян шофьор в Пловдив

http://www.cross.bg/kola-politziyata-plovdiv-1550898.html

/КРОСС/ Солидно почерпен шофьор беше задържан от полицията в Пловдив във вторник по обяд, съобщават от Областната дирекция на МВР. Екип на полицията се отзовал на сигнал за катастрофа с материални щети на ул. „Димитър Талев". Оказало се, че са се ударили кола и автобус на градския транспорт. Двамата водачи са тествани с дрегер. Апаратът отчел 2,73 промила в пробата на 57-годишен мъж от село Розово, който управлявал колата. Срещу извършителя е образувано бързо производство, задържан е за срок до 24 часа.  

Атентаторите от летището и метрото в Брюксел се финансирали от белгийски социални помощи

http://www.cross.bg/pomoshti-sotzialni-symi-1550899.html

/КРОСС/ Миналогодишните бомбени атентати в Брюксел до голяма степен са били финансирани от социални помощи, пише белгийският вестник "Либр Белжик". Изданието се позовава на доклад от финансовото разузнаване, предава БНР. Няма преки доказателства, че "Ислямска държава" е пращала големи суми пари на петимата белгийски терористи, които на 22 март миналата година убиха 32-ма невинни на летището и в метрото на белгийската столица. Повечето от членовете на терористичната банда, която е отговорна и за нападенията в Париж през ноември 2015 година, са се разплащали с големи суми в брой, но по банковите им сметки са постъпвали предимно заплати, помощи за безработни или други социални надбавки от държавния бюджет. Дори и да е имало външно финансиране, то е било незначително, категорични са в доклада си експертите. Живеещите в Брюксел братя Ел Бакрауи и техните съучастници Мохамед Абрини и Наджим Лахрауи вероятно са закупили със собствени средства химическите препарати за изработка на експлозивите. В публикацията не се цитират точните суми социални помощи, които атентаторите са получавали. Федералният парламент на Белгия обаче прие закон, който задължава социалните работници да докладват на службите всеки подозрителен елемент при огледите в жилищата на социално слаби семейства.  

Днес прекрачихме прага към глобална катастрофа

https://www.vesti.bg/sviat/dnes-prekrachihme-praga-kym-globalna-katastrofa-6072203

За 7 месеца сме изразходвали толкова естествени ресурси, отколкото планетата е способна да възобнови за цяла година

Боги Бейков за стендъп комедията, Youtube и неговите си неща

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281149_%D0%91%D0%BE%D0%B3%D0%B8+%D0%91%D0%B5%D0%B9%D0%BA%D0%BE%D0%B2+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D1%8A%D0%BF+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0%2C+Youtube+%D0%B8+%D0%BD%D0%B5%D0%B3

 Боги Бейков е  комик и автор на комедийно предаване в Youtube.  Специалист е по софтуерни продажби и е завършил магистратура по стратегическо управление в Софийски университет.

Той е един от първите комици у нас и също така смятан за един от най-добрите.  Затова и ние от SofiaPress решихме да разговаряме с него, малко преди стендъп турнето, което му предстои.

С него разговаря Десислава Христова

Хуморът ти е грубоват. Имал ли си случай, в който някой влогър/ютюбър ти се ядосал за това?
Благодаря за милите думи и топлото посрещане! Винаги съм целял да съм твърд и груб – като босите пети на президента Радев. Разбира се би трябвало всички влогъри да ме мразят, но за съжаление те не ме гледат, така че съм в безопасност.

Сам ли работиш и пишеш текстовете си?
Да. Аз винаги съм бил като най-добрият приятел на Фродо – Сам. Даже веднъж ходих на църква да се помоля за помощ, но от светия синод ми казаха, че ако не купя 4 тона свещи, нищо няма да стане.

 Как би се определелил: по-скоро като ютюбър или стендъп комик?
В основата ми е гръбначният ми стълб. Но освен него, там се намира и любовта ми към това да пиша смешни неща. Това умение използвам и в шоуто ми в Youtube – Bogus Laugh Show и представленията ми на живо.

Какво би искал да постигнеш с видеата си?
Нищо повече от несметни богатсва и безгранична слава.

 А в бъдеще, по какъв професионален път би искал да продължиш?
Ако Динко не ме спре, към Турция и оттам по пътя на подправките към Индокитай. Другият вариант е пастир във ферма за охлюви – не е тежка работа и животните не бягат много.

Защо започна да се занимаваш с видеа и стендъп комедия? Доколкото знам е далече от професията ти?
Защото, когато изляза на центъра и започна да се бия в гърдите и да викам името си, не ме чуват достатъчно хора. В началото бе словото, после бе комплексът ми за малоценност. Оттам започна всичко.

 Как и от какво се печели в Youtube?
Много добър върпос. Нямам представа. Ако разберете, ми кажете, че ми е интересно.

Печелят ли българските влогъри?
Това, което се говори късно вечер по улиците е, че при тях положението е също е най-често люн. Но има съмтаймс уин. Най-често от реклами на дъвки, газирани напитки, продажба на книги и най-вече милостинята на родители и близки.

Какво би направил ако утре се събудиш и видиш че каналът ти в Youtube е изтрит, не съществува вече?
Нали Ви казах за фермата за охлюви вече? Еми или това, или ще си направя нов канал, в който ще правя ревюта на модни ревюта. Мисля, че никой не го прави това.

Как според теб влияе виртуалната среда на хората днес?
Много зле. Пробвали ли сте скоро да сложите дете в реалната среда например на един пясъчник? Почва първо да рови за контакт. Давате му лопатка, то я суайпва и търси къде се слагат слушалките. Накрая му излиза пяна на устата и започва да гони всяко момиче в парка, да види да не е случайно Емил Конрад.

Как според теб се развива стендъп комедията в България?
Мисля, че добре. Има все повече комици и интерес. Но има и чар в това, че не е станало още мега комерсиално и използвано от всеки, като тялото на Николета Лозанова.
 

Случвало ли ти се е да забравиш текста си на сцена и ако да, ако може да рзкажеш ситуацията?
Случва се разбира се. Но това не е проблем, когато толкова голяма част от нещата зависи от публиката тази вечер, мястото и т.н. Т.е. може да не кажа нещо, което съм си мислил предварително, но пък да импровизирам много други неща на момента и така в крайна сметка да е още по-забавно.

Гласуваш ли? Защо?
Да. Защото съм непоправим романтик.

В шоуто си обръщаш внимание на актуални политически проблеми. Имаш отношение предполагам към политическата обстановка у нас. Би ли споделил?
Да, разбира се. Шоуто, което правя в youtube, е различно от стендъп представленията ми. Шоуто в сезона илиза всяка седмица и засяга актуални политически, социални и културни теми, до голяма степен по модела западните late-night комедийни формати. По това отношение няма никаква опасност някога да се изчерпе материала, защото за мое отгромно комедийно удоволствие (и гражданско разочарование), в България сме заливани ежедневно от комбинация от най-безумните политически куриози, селска корупция и културни феномени. Вижте шоуто сами и ще разберете за какво говоря – Bogus Laugh Show.

Предстоят ти няколко комедийни представления след края на лятото. Би ли споделил повече за тях? Какво да очакваме?
Да. През октомври пускам най-новият ми стендъп спектакъл - #NOFILTER. Ще имам участия в Бургас, Варна, Пловдив и София. Това, което може да очаквате е час и половина смях, музикална комедия и разбира се възможност да видите отблизо веждите ми, което не е за подценяване.

Стендъп спектакълът ще се състои на следните дати:
13.10 – Бургас- Karaoke Bar Burgas
14.10- Варна- Piano bar Jackie
19.10- Пловдив- Void club
25.10- София- Кино Люмиер

Билети може да закупите онлайн тук.

Правителството дава 15 млн. лв. за строежа на метрото в София

https://www.actualno.com/sofia/pravitelstvoto-dava-15-mln-lv-za-stroeja-na-metroto-v-sofija-news_625581.html

Столичната община ще получи 15 млн. лева от държавния бюджет за строежа на трети лъч на метрото. Това съобщи днес премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието на Министерски съвет. Третата линия на метрото се строи от 2016 г., като се очаква да бъде завършена до средата на

Григор Димитров стартира във Вашингтон след полунощ

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/02/3017739_grigor_dimitrov_startira_vuv_vashington_sled_polunosht/?ref=rss


Григор Димитров ще започне тази нощ участието си на сингъл в турнира от категория АТП 500 във Вашингтон. Българският тенисист ще се изправи срещу втората ракета на Великобритания Кайл Едмънд в двубой от втория кръг.<br /><br />Мачът е четвърти на втория по големина корт - "Хайсенс 1", и се очаква да започне около 2.30-3.00 ч. българско време. Поставената под №2 при жените Кристина Младенович и Татяна Мария откриват програмата в 21.00 ч., а не преди 23.00 ч. стартира...

Краят на ”умерената опозиция на Асад” в Сирия

http://dnes.dir.bg/news/siria-bashar-asad-umerena-opozitzia-26167487

Войната в Сирия навлезе в решителен стадий - стадият на окончателното унищожаване на терористичните банди, държащи в страх целия регион.

"Съединението прави силата" ще е девизът на българското председателство на ЕС

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/02/3017746_suedinenieto_pravi_silata_shte_e_devizut_na/?ref=rss


Слоганът на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. ще е "Съединението прави силата". На английски словосъчетанието ще бъде преведено като United We Stand Strong. Това обяви ресорният министър Лиляна Павлова на пресконференция след редовното заседание на Министерския съвет.<br /><br />Тя уточни, че този девиз е изключително актуален за ситуацията, в която днес се намира Европа. По думите ѝ с обявяването на слогана се завършва визуализацията...

Булките на джихадистите разказват...

http://www.cross.bg/mesetza-godini-idil-1550902.html

/КРОСС/ В средата на ноември 2016-а година кюрдските сили, подкрепяни от американските изтребители, успяха да изтласкат ИДИЛ от Синджар, Ирак. В продължение на година и половина кръвожадните джихадисти издевателстваха над местното религиозно малцинство йезиди, настървявани от убеждението, че то се прекланя пред дявола. А жестокостите им ще бъдат запомнени като „Синджарското клане". За да се спасят, хиляди йезиди избягаха в планината Синджар, където живяха в мизерия, очаквайки спасение. А в селото мъжете, децата и възрастните жени бяха безмилостно избити. За младите момичета беше отредена друга съдба. Част от тях бяха системно изнасилвани от бойците на ИДИЛ, други бяха продаваха като робини срещу пари. Кюрдската фоторепортерка Сейван Салим се срещна с тези тъжни жени - с „късметлийките", успели да избягат, но не навреме, за да се спасят от ужаса и мъченията. Чуйте техните истории:  Калия, 21 години, 10 месеца в плен"Опитах да избягам в планината, но ме откриха. Питаха ме: "От страх ли избяга? За да не те убием?". Казах им, че предпочитам да умра. Върнаха ме в къщата на похитителя ми. Той ме преби с камшик..."После ме удари с кабел""Завърза ме с краката нагоре за вентилатора на тавана. После започна пак да ме удря. Три дни не ми даде да ям и да пия. Каза, че ако пак избягам, ще ме завърже за две коли и ще ме "скъса" на две парчета"

България е 15-та в Европа по работни места, създадени от чужди инвеститори през 2016 г.

http://www.investor.bg/evropa/334/a/bylgariia-e-15-ta-v-evropa-po-rabotni-mesta-syzdadeni-ot-chujdi-investitori-prez-2016-g-244118/

Повече от половината от глобалните инвеститори са убедени, че Европа ще се върне към стабилен растеж до пет години, показва проучване на EY

България в топ 20 по новосъздадени от чужди капитали работни места

http://www.mediapool.bg/bulgaria-v-top-20-po-novosazdadeni-ot-chuzhdi-kapitali-rabotni-mesta-news267443.html

Нареждайки се на 15-та позиция, България е в топ 20 на държавите с най-много новосъздадени в резултат на преки чужди инвестиции работни места през миналата година. Това сочи Проучването за атрактивността на Европа на консултантската компания "Ърнст и Янг" – EY (Ernst & Young), проведено сред 505 компании от цял свят. Според представените данни, у нас чуждите капитали са създали през 2016 г. 3959 нови работни места, което е с 10% повече спрямо 2015 г., когато откритите с инвестиции отвън работни места са били 3598. Лидер в класацията е Великобритания със създадените от чужди компании 43 165 работни места, Полша е втора с открити 22 974 нови позиции в резултата на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ). Във всяка от следващите пет страни - Германия, Румъния, Франция, Сърбия и Русия, се създават над 15 000 работни места вследствие на ПЧИ. "Наблюдаваме трайни тенденции на растеж, нови инвестиции и създаване на нови работни места в цяла Европа и в България. В резултат на променената пазарна конюнктура, тази година виждаме преместване на фокуса на компаниите – от оптимизация с цел подобряване на ефикасността на процесите към оптимизация с цел опосредстване на растежа на бизнеса“, коментира данните Николай Гърнев, управляващ съдружник на EY за България, Македония, Албания и Косово. Според проучването броят на проектите от ПЧИ в Европа през 2016 г. е нараснал с 15 процента до 5845 броя, а откритите работни места с тези инвестиции са близо 260 хиляди. Голямата тройка по привлечени капитали Великобритания, Германия и Франция са трите най-атрактивни за инвеститорите дестинации през 2016 г. и общо са привлекли 51% от чуждия инвеститорски интерес. Испания заема четвърта позиция с 308 проекта, а Полша е пета с 256 проекта. За първи път страна от Централна Европа е сред първите пет инвестиционни дестинации. Сред първите три страни, Франция постига най-висок растеж и 30% повече проекти спрямо 2015 г., следвана от Германия с 12% и Великобритания със 7%. Швеция, Италия и Чехия са страните с най-висок растеж на ПЧИ съответно със 76%, 62% и 57% спрямо предходната година. Само три страни регистрират негативен резултат и по-малко инвестиции спрямо 2015 г. Това са Холандия с -5%, Белгия с -5% и Швейцария с -2%. Въпреки силната година за Европа, един регион с над 500 милиона потребители и 30 милиона компании – геополитическите и макроикономически предизвикателства повлияват плановете на инвеститорите в краткосрочен план. От всички 505 интервюирани през март тази година едва 28% планират разширяване на операциите си в Европа през следващата година. От друга страна, увереността на инвеститорите за бъдещето на Европа в дългосрочен план се засилва – 56% от глобалните инвеститори са убедени, че Европа ще се завърне към стабилен растеж до пет години. За сравнение, през 2015 едва 45% от инвеститорите вярваха, че Европа ще се върне към стабилен растеж. "През 2016 г. основните колебания на инвеститори и политици бяха свързани с геополитическата нестабилност по света. Въпреки това, инвеститорите продължиха да инвестират в най-големия единен пазар и за първи път от финансовата криза през 2008 г., видяхме брутният вътрешен продукт (БВП) на Европа да изпреварва американския", коментира Анди Болдуин, управляващ съдружник на EY за Европа, Средния Изток, Индия и Африка. "И ако бавният растеж на много развиващи се пазари през 2016 г. допринесе за атрактивността на Европа, нашето проучване показва, че работната сила на Европа е ключово предимство за глобалните инвеститори. Навлизането на роботиката и изкуствения интелект също допринася за развитието на традиционно силните европейски сектори като производство и бизнес услуги“, смята той Американският бизнес е най-големият инвеститор в Европа Данните сочат още, че 22% от всички инвестиции в Европа идват от САЩ. Общо 1310 са проектите от американски ПЧИ през 2016 г, което е с 10% повече спрямо предходната година. Мнозинството от ПЧИ в Европа идва от вътрешни европейски инвестиции – общо 3272 проекта или 56% от всички ПЧИ и 138 431 новосъздадени работни места. Германия е най-големият инвеститор в Европа с 651 проекта през миналата година. Проучването също така разкрива, че компании от Китай са били по-активни в Европа през 2016 година. Инвеститорите от Пекин регистрират 297 проекта и 7919 работни места от ПЧИ (с 25% повече спрямо 2015 г.). Две трети от китайските вложения са в сектора на услугите – най често маркетинг и продажби, следвани от сектор производство и научно-развойния сектор, съответно с 52 и 22 проекта. Привлекателността на градовете се запазва Централен Лондон застава начело на градските зони. Според броя на проектите от преки чуждестранни инвестиции през 2016 - 40% от ПЧИ във Великобритания са именно в столицата на страната. Това означава, че Лондон със своите 458 проекта изпреварва по инвестиции дори държави като Испания и Полша. Париж е втори по атрактивност с 270 ПЧИ. Тазгодишното проучване отбелязва повишена активност в областите на Дюселдорф и Мюнхен, които задържат третата и четвъртата позиции, докато испанската Каталуня в лицето на Барселона се покачва с една позиция до петото място с 5% растеж на годишна база. Най-атрактивните сектори на икономиката В синхрон с дигиталната трансформация на икономиките в Европа, една трета от ПЧИ през изминалата година са в сектора на софтуерните и бизнес услуги. Софтуерните услуги привличат най-много чужди капитали в Европа през 2016 г. - общо 780 проекта или с 12% повече спрямо 2015 г. Бизнес услугите са втори по атрактивност и генерират с 47% повече проекти през 2016 г. Всичко това е в резултат на засилената инвеститорска активност във Великобритания, Германия, Франция и Испания. Ирландия и Холандия също бележат изключителен растеж на бизнес услугите съответно с 343% и 133% през 2016 г. Секторът на производството, който през 2015 г. привлича 29% от ПЧИ (1455 проекта) и създава 53% от работните места, през 2016 г. е третият най-активен сектор с 6% растеж и общо 1538 проекта. Според Проучването за атрактивността на Европа, регионът на Централна и Източна Европа все повече се позиционира като "предприятието“ на Европа. През 2016 г. Централна и Източна Европа привлича общо 755 проекта, растеж от 15% от общия дял на инвестициите и 49% от всички ПЧИ в производствени проекти в Европа. Бъдещето на Европа зависи от таланта и иновациите Запитвайки инвеститорите за възможното влияние на Брекзит върху дейностите им в Европа, 80% от тях отговарят, че нямат планове да местят дейността си, но изразяват притеснения относно възможните данъчни, административни и регулаторни последствия от Брекзит. Въпреки геополитическата несигурност, 65% от интервюираните инвеститори са уверени в бъдещето на Европейския съюз. Данните от проучването показват, че свободното движение на стоки, услуги, капитал и работна ръка сред 28-те членки на Европейския съюз все още осигурява значително атрактивна среда, в която бизнесът процъфтява, адаптира се и продължава да инвестира, създавайки нови работни места и икономически растеж. Балдуин заключава, че "бизнесът и политиците трябва да се възползват от силната позиция на Европа и да продължават да развиват бизнес средата". Според него трябва да се работи усилено за единния дигитален пазар и инвестиции в образование, иновации, технологии и наука.

Правителството ще отпусне 15 млн. лв. на София за строежа на метрото

http://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2017/08/02/3017686_pravitelstvoto_shte_otpusne_15_mln_lv_na_sofiia_za/?ref=rss


Столичната община ще получи 15 млн. лева от държавния бюджет за строежа на трети лъч на метрото. Това съобщи днес премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието на Министерски съвет, цитиран от БТА. Третата линия на метрото се строи от 2016 г., като се очаква да бъде завършена до средата на 2019 г. Тя ще има 12 нови станции, като ще свързва кварталите "Левски" и "Горна баня". Трасето е с дължина от 16 километра.<br /><br />Проектът ще струва около 500 млн....

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване