Боян Чуков обвърза договора с Македония с петрола и Катар

http://www.cross.bg/chykov-makedoniya-dzhambazki-1550851.html

/КРОСС/ "Договорът с Македония мирише на суров петрол." Тази теза изказа бившият дипломат Боян Чуков в ефира на bTV. Съкоментатор на Чуков беше евродепутатът Ангел Джамбазки. Двамата коментираха пробивът в двустранните отношения между България и Република Македония с подписания Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави. За да защити тезата си Чуков изтъкна, че този договор е "позитивна крачка в правилна посока", но в документа има и неясни формулировки. "За да оценим този договор е необходимо да го поставим в хронологията на други събития включително и тези в Катар", коментира Чуков и заключи, че всичко това мирише на суров петрол. В подкрепа на тезата си Чуков изтъкна и обещанието, направено от американския президент Доналд Тръмп при неговото посещение в Европа за доставка на газ. По думите му основният конкурент на американският газ е Катар. "Затова бе ударен Катар", коментира Чуков. Той посочи, че в Европа има 26 терминала за връщане на втечнения газ в първоначалното му състояние при пренос с кораби, което било с 30% по-скъпо. Затова и Брюксел е дал разрешение в европейския газов хъб "Балкан" да постъпва и руски газ. Освен това с договора се дава възможност Македония да бъде интегрирана в НАТО и то веднага. Освен това газопроводът "Опал", свързан с Германия, съгласно третия енергиен пакет е бил на 50% празен

Доналд Тръмп пусна собствен канал във Фейсбук

http://www.eurochicago.com/2017/08/donald-tramp-pusna/

"Only the Fake News Media and Trump enemies want me to stop using Social Media (110 million people). Only way for me to get the truth out!" ("Само фалшивите медии и враговете на Тръмп искат да спра да използвам социалните медии /110 милиона души/. Единственият начин за мен да извадя истината.") - това съобщение пък е пуснато вчера в профилите на президента във Фейсбук и Туитър.

Гледайте на живо как Борисов и Заев поднасят венци пред паметника на Гоце Делчев в Скопие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6370426

Гледайте на живо как Борисов и Заев поднасят венци пред паметника на Гоце Делчев в СкопиеПремиерите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев поднасят венци пред паметника на Гоце Делчев в Скопие по повод честванията на Илинденско-Преображенското въстание.  Когато Заев беше в София двамата се поклониха пред паметника на цар Самуил. Така премиерите почитат общата история на двете държави.

Каракачанов: Договорът с Македония чисти рецидиви

http://dnes.dir.bg/news/dogovor-krasimir-karakachanov-makedonia-retzidiv-26164869

"Договорът за добросъседство между България и Македония изчиства рецидивите от глупавата политика, която се водеше досега”.

Вранча отново се разтресе - този път с магнитуд 4,9 по Рихтер

https://www.24chasa.bg/novini/article/6370421

Вранча отново се разтресе - този път с магнитуд 4,9 по РихтерЗеметресение с магнитуд 4,9 е регистрирано днес в 05,32 ч. румънско (и българско) време в сеизмичния район Вранча в североизточната част на страната, предаде информационният сайт Зиаре, цитирана от БТА. Трусът е бил на дълбочина 132,5 км. Друго земетресение с магнитуд 4,6 бе регистрирано вчера в 13,27 ч. на дълбочина 96,6 км, припомня Зиаре.

Близо 30 жертви и над 60 ранени при атентат в шиитска джамия в Афганистан

http://www.cross.bg/herat-dzhamiya-afganistan-1550850.html

/КРОСС/ Атентатор самоубиец нахлу в шиитска джамия в афганистанския град Херат снощи. Загинали са най-малко 29 души. Атака срещу шиитска джамия в Афганистан, в момент когато се в нея се намирали около 300 вярващи, събрали се за вечерна молитва. В нападението в град Херат са загинали най-малко 29 души, а 64 други са ранени, 10 от които са в критично състояние, предава БНТ. Засега не е потвърдено един или двама са били нападателите. Свидетели твърдят, че е имало втора експлозия десетина минути след като първият атентатор задействал експлозивите си. Според АП местни жители шиити били гневни, че полицията не е успяла да предотврати втория взрив, макар че още не е ясно каква е причината за него. Те нападнали полицейския участък, намиращ се само на 50 м от джамията, замеряйки го с камъни, а после го подпалили, съобщи Джалани Фархад - губернатор на провинция Херат. Нито една действаща в Афганистан групировка засега не е поела отговорност за кървавото нападение.    

Залцбург и защо Моцарт ни прокле

https://offnews.bg//mama-nindzha/zaltcburg-i-zashto-motcart-ni-prokle-661890.html

Автор: Мария Пеева След „еврейската“ закуска в неделя с линцери, които имат съвсем домашен вкус (и вид), кроасани и кафе, натоварваме багажа в колата и освобождаваме просторния апартамент. Още нямаме идея колко ще ни липсва в следващите дестинации. Планувала съм Техническия музей за този ден по специална препоръка и съм убедена, че ще им хареса, но момчетата настояват за още едно посещение на Пратера „като за последно“. Е, Техническият музей ще остане за следващия път. На обяд доволни и достатъчно изпотени, превъзбудени и разтърсени, грабваме по един хотдог за из път и се качваме на колата, за да поемем към…

С мощите на Св. Пантелеймон освещават мястото на нов храм във Враца

http://www.cross.bg/hram-sveti-panteleiimon-1550849.html

/КРОСС/ С мощите на Свети Пантелеймон, които са във Враца, ще бъде осветено мястото на нов храм, носещ името на светеца. Църквата ще се строи в двора на болница "Христо Ботев" в града, съобщава БНР. При изключителен интерес от врачани премина първият ден от посещението на мощите на Свети Пантелеймон в града. Днес те ще останат в храм "Свети Николай" до 10.30 - до края на богослужението, което ще бъде оглавено от Врачанския митрополит Григорий. След Светата литургия Светите мощи ще бъдат пренесени на мястото, където ще се строи храма на Свети Великомъченик Пантелеймон - в двора на многопрофилната болница, където съответно ще бъде отслужен водосвет и чина по полагане основен камък на новостроящия се храм на Свети Пантелеймон - да бъде благословено мястото на този храм от самият светия, след което Светите мощи си заминават от Врачанска епархия на път за Света гора.  

Изнесли сме кисело мляко за $10,4 млн.

http://www.moreto.net/novini.php?n=356682

България заема 32-ро място в света по обем на износа на кисело мляко, което й е донесло 10,4 млн. долара. Така страната ни държи 0,5% дял от износа на кисело мляко в света, съобщи worldstopexports.com. Данните сочат, че световната износна търговия с кисело мляко възлиза на 2,2 млрд.

Бившият зам.-главен прокурор Кристофър Рей поема ФБР

https://offnews.bg//sviat/bivshiat-zam-glaven-prokuror-kristofar-rej-poema-fbr-661880.html

С голямо мнозинство  сенатът на САЩ утвърди снощи Кристофър Рей за нов директор на Федералното бюро за разследване ФБР.

Рей идва на мястото на Джеймс Коми, който бе уволнен от поста от президента Доналд Тръмп. Рей е бивш зам.-главен прокурор при президента Джордж Буш-младши. По професия е юрист, завършил Йейлския университет. А в момента е партньор в юридическа фирма.

Номинацията на 50-годишния Кристофър Рей бе одобрена в Сената с 92 гласа срещу 5. Кандидатурата му бе официално издигната от президента Доналд Тръмп на 7 юни. Тръмп уволни бившия шеф на ФБР Джеймс Коми на 9 май с мотиви, че не е доволен от работата му. Мандатът на директора на ФБР е 10 години.

Пред Рей предстоят много тежки задачи и разследвания, сред които да се изясни има ли руско влияние върху изборите в САЩ през 2016-та.

Каракачанов: Гоце Делчев е българин, трябва да изчистим рецидивите в Македония

http://frognews.bg/news_139384/Karakachanov-Gotse-Delchev-e-balgarin-triabva-da-izchistim-retsidivite-v-Makedoniia/

България и Македония трябва да изчистят рецидивите от глупавата политика, която се водеше досега. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Договорът за добросъседство между двете страни бе подписан вчера в Спокие от премиерите на двете държави.

Каракачанов: Борисов беше прав, че подписването на Договора се дължи на куража на Заев

https://www.actualno.com/politics/karakachanov-borisov-beshe-prav-che-podpisvaneto-na-dogovora-se-dylji-na-kuraja-na-zaev-news_625479.html

"Премиерът Борисов беше изключително прав като каза, че подписването на Договора (Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество, който България подписа с Македония - бел. ред.) се дължи на куража на македонския премиер Заев, на неговото желание да се приключи с т

Берлин привиква на ”дизелова” среща автомобилни шефове

http://dnes.dir.bg/news/sreshta-kompanii-dizelovi-germanskoto-26164868

Германското правителство свиква днес среща с ръководителите на водещи автомобилостроители по проблема за отработените газове от дизелови автомобили.

Израел може да го върне тъпкано на Ердоган

https://www.vesti.bg/sviat/izrael-mozhe-da-go-vyrne-typkano-na-erdogan-6072182

Нападателят е произвел 18 изстрела, по вратите и стените на сградата се виждат дупки от куршуми

4,9 по Рихтер разтресе Вранча

http://www.cross.bg/vrancha-magnityd-saiit-1550847.html

/КРОСС/ Земетресение с магнитуд 4,9 е регистрирано днес, в 05,32 ч., в сеизмичния район Вранча в Румъния, предаде информационният сайт Зиаре, като се позова на Националния институт по геофизика. Вчера във Вранча имаше трус с магнитуд 4,6 по Рихтер, припомня информационният сайт. Няма информация за пострадали към момента.  

Спорт по тв днес: реванш "Лудогорец" - "Апоел" (БШ), мачове на "Манчестър Ю" и "Реал" (М), Григор започва във Вашингтон, волейбол, колоездене и тото

https://www.24chasa.bg/sport/article/6369767

Спорт по тв днес: реванш "Лудогорец" - "Апоел" (БШ), мачове на "Манчестър Ю" и "Реал" (М), Григор започва във Вашингтон, волейбол, колоездене и тото                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Лудогорец и още много спорт в ефира днес

https://offnews.bg//drugi/ludogoretc-i-oshte-mnogo-sport-v-efira-dnes-661879.html

Реваншът на Лудогорец е най-интересното събитие в ефира днес, но ако не обичате футбол, също има какво да видите в света на спорта.

Футбол

21:30 Лудогорец – Апоел Беер Шева Диема спорт

21:45 Манчестър Юнайтед – Сампдория RING

04:00 Отбор на звездите на MLS – Реал Мадрид Eurosport 1

Спорт

10:00 Волейбол, Гран при (ж), Сърбия – САЩ Mtel sport 2

14:30 Волейбол, Гран при (ж), Китай - Бразилия Mtel sport 2

16:30 Колоездене, обиколка на Полша Eurosport 1

21:00 Тенис, турнир за жени в Станфорд F+/Sport+ HD

21:00 Колоездене, обиколка на Юта Eurosport 2

23:00 Тенис, турнир за мъже във Вашингтон Mtel sport 1

05:00 Тенис, турнир за жени в Станфорд F+/Sport+ HD

Красивата учителката Зубева: Имаме най-ценното - нашата дъщеричка

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6370397

Красивата учителката Зубева: Имаме най-ценното - нашата дъщеричкаУчителката Зубева, която роди момиченце на волейболиста Тодор Скримов изказва благодарности във социалните мрежи. "Благодаря сърдечно на д-р Веселин Дяволов и на целия му екип!Щастието има много цветове и нюанси ,но вие ни подарихте не просто смисъл за утре ,дарихте ни бъдеще.От сега за нас има утре ,има слънце ,дъжд и дъга ,

Цените на петрола тръгнаха надолу

http://econ.bg/Новини/Цените-на-петрола-тръгнаха-надолу_l.a_i.746558_at.1.html

Двата основни сорта петрол започнаха в късния следобед във вторник да се понижават. Стойността на фючърса за октомври за петрола сорт Brent  на...

ИДИЛ и климатичните промени - най-големите заплахи за човечеството

http://www.cross.bg/idil-zaplahi-durzhavi-1550846.html

/КРОСС/ „Ислямска държава" (ИДИЛ) и климатичните промени са най-сериозните световни заплахи, пред които е изправено човечеството. Това сочат резултатите от анкета на центъра „Пю" сред граждани на 38 държави. Джихадистите от ИДИЛ са смятани за световен враг номер 1 от запитаните в 18 страни, включително Съединените щати, Германия, Франция и Австралия. Промените в климата са най-голяма заплаха за 13 страни, включващи Канада, Южна Африка и редица латиноамерикански държави. Процентно обаче двете заплахи са почти равностойни - около 62% от анкетираните посочват ИДИЛ като най-голяма опасност, а глобалното затопляне - 61%. Други заплахи са кибератаките (51%), трусовете в световната икономика (51%) и бежанската криза (39%). Около една трета от анкетираните се безпокоят от силата и влиянието на САЩ, а приблизително същият дял мислят това за Русия и Китай. Според данните от изследването възрастните хора се страхуват повече от ИДИЛ. Както и европейците. Хората с по-ниско образование - от бежанците. В допитването са взели участие близо 42 хил. души.    

15 септември остава първи учебен ден, няма да има промяна

http://clubz.bg/56847-15_septemvri_ostava_pyrvi_ucheben_den_nqma_da_ima_promqna

Министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че министерството няма да се съобрази с предложението на работодателите учебната година да започва на 1 септември и няма да въвежда такава промяна. Учебната година няма да навлиза и в месец юли, каквито идеи също имаше.

Работим по отпадане на ограниченията на приема на студенти от Македония, каза още Вълчев. Той припомни, че България има политика по отношение на привличането на такива студенти, която се провежда повече от 20 години.

"През последните две години разширяваме броя на местата във висшите училища за студенти от Македония, догодина също ще направим това и най-вероятно в един момент ще отпаднат и ограниченията. Приемът беше увеличен близо два и половина пъти. Това е заложено и в управленската програма на правителството - да отпаднат ограниченията на студенти от Македония", обясни министърът.

Той допълни, че има предложение за това стипендиите им да се учеличат от 150 на 200 лв., тъй като голяма част от тях са от семейства с по-нисък социален статус.

Вълчев коментира и темата със задължителната предучилищна възраст. Според него тя трябва да бъде разширена и за децата на 4 години.

"Влизането в сила на това решение може да стане през учебната 2018-2019 година", каза Вълчев.

И допълни, че децата, които са били в детска градина и след това се преминали през предучилищната подготовка по-лесно се задържат в системата. А онези, които да са били на градина и за които българският не е майчин език най-често отпадат от училище, още в прогимназиалния етап. Още преди да постъпят в училище те имали натрупан дефицит и преподавателите трудно успявали да ги изкарат до 5-6 клас.

"От ГРАО имаме информация за всички ученици, които липсват от образованието. Тази информация до 10 август ще бъде предоставена на общините", каза още Вълчев.

Екпите, които ще работят за връщане в системата на отпадналите деца са 110. Създадена е мрежа от комуникация със заинтересованите страни и се работи по изчистване на проблемите.

Комисар Даниел Пашов: Задържаме мотористите по кръстовищата и пишем актове

http://www.barometar.net/89212/

„От месец работим по проблема с мотористите, които карат с висока скорост във Варна. Задържаме ги по кръстовищата, пишем им актове и очакваме изграждането на видеонаблюдение в реално време на ключови кръстовища в морската столица.“ – каза за www.barometar.net, директорът на ОДМВР-Варна комисар Даниел Пашов. Той поясни, че през летният сезон в морската столица идват […]

НАП запечата хотели по Северното Черноморие

//dariknews.bg/regioni/varna/nap-zapechata-hoteli-po-severnoto-chernomorie-2040314

41 семейни хотела по Северното Черноморие са проверени от НАП. В 7 от тях е установено, че  заплатените нощувки  не се отчитат на фискалните устройства и на гостите не се издават касови бележки. Всички обекти са запечатани за срок от 7 дни. В други три хотела са установени нарушения на данъчните за

Сенатът на САЩ утвърди новия директор на ФБР Кристофър Рей

https://www.actualno.com/america/senatyt-na-sasht-utvyrdi-novija-direktor-na-fbr-kristofyr-rej-news_625473.html

Сенатът на САЩ одобри във вторник с мнозинството от гласовете новия директор на Федералното бюро за разследване (ФБР) Кристофър Рей. За назначаването на Рей за директор на ФБР гласуваха 92 сенатори, против - само пет. Трима отсъстваха. Очаква се скоро да бъде обявено кога нов

"Лятно кино в квартала" отново във Варна при вход свободен

http://www.moreto.net/novini.php?n=356686

И тази година кварталите във Варна ще се превърнат в киносалони на открито, научи Moreto.net. От днес - 2 август започва четвъртият сезон на кино фестивала "Лятно кино в квартала". След успешните издания през последните години, варненци очакват с нетърпение киното под звездите.

"Ислямска държава" и климатичните промени са най-големите световни заплахи

http://www.mediapool.bg/islyamska-darzhava-i-klimatichnite-promeni-sa-nai-golemite-svetovni-zaplahi-news267420.html

Най-големите световни заплахи, пред които е изправено човечеството, са радикалната ислямистка групировка "Ислямска държава" и климатичните промени. Това показва анкета на центъра "Пю" сред граждани на 38 държави. Около 62% от анкетираните посочват "Ислямска държава" (ИД) като най-голяма заплаха, а 61% са на същото мнение за глобалните климатични промени. ИД е смятана за най-голяма заплаха от анкетираните в 18 страни, главно в Европа, като Франция, Германия, Италия, Великобритания, също така САЩ, Близкия изток, и Азия. Обяснимо, според изследователите, заради големия брой терористични атаки в страни от тези региони, отговорност, за които е поела "Ислямска държава". Промените в климата са най-голяма заплаха за 13 страни, главно в Африка и Латинска Америка, но и за Канада, Испания. Този фактор се възприема като втора по значимост заплаха в много други страни от проучването Други заплахи са кибератаките от други страни (за 51 процента от запитаните), състоянието на световната икономика (51 процента) и бежанската криза (39 процента). Кибератаките са най-голяма заплаха за гражданите на Япония и втора по значимост заплаха за тези в САЩ, Германия и Великобритания. Това са страни, които са били изложени на подобни атаки в последно време. Икономическото здраве безпокои най-много хора в Гърция и Венецуела. Бежанците са топ заплахата за една единствена страна - Унгария. Около една трета от анкетираните се безпокоят от силата и влиянието на САЩ (35%), а приблизително същият дял мислят това за Русия (31%) и Китай (31%). Американската "заплаха" е водеща грижа в Турция, а руската - в Полша (от проучваните страни). Значителен брой хора се плашат от Китай в Северна Корея и Виетнам. Допитването е извършено сред близо 42 000 души в 38 страни от февруари до май. 

Немските автоконцерни не искат да спрат дизеловите коли

http://clubz.bg/56846-nemskite_avtokoncerni_ne_iskat_da_sprat_dizelovite_koli

От месеци в Германия се води горещ спор – да се забранят или не автомобилите с дизелови двигатели, смятани за най-големите замърсители на въздуха. Автомобилните концерни са категорично против.

По този повод и в търсене на решение как да се намалят вредните емисии днес в Берлин започна среща между производители и висши политици. Тя протича под надслов “Национален форум дизел”.

Според експерти няма да се стигне до изтегляне от движение в Германия на 13 милиона автомобила с дизелови двигатели. По-скоро ще се търси решение в прилагане на съвременни технологии.

Форумът беше инцииран от министърката по околната среда Барбара Хендрикс и колегата й по транспорта Александер Добринд.

В срещата участват шефовете на “Фолксваген”, “Ауди”, “Порше”, “BMW”, “Даймлер”, “Форд Германия” и “Опел”.

Присъстват и премиерите на федералните провинции, където автомобилните концерни имат заводи – Баден Вюртемберг, Бавария, Хесен, Долна Саксония, Северен Рейн-Вестфалия, Ренания-Пфалц и Заарланд. Поканени са и висши политици от Берлин и Хамбург. В тези градове стойностите на азотен окис във въздуха са най-високи.

Канцлерката Ангела Меркел е в летен отпуск и не участва във форума, но е разпоредила нейн представител да я замести.

Производителите на автомобили и редица политици в Германия са на мнение, че дизеловите двигатели трябва да се модернизират, но не и да се забраняват. Става въпрос предимно за нов софтуер, който би спомогнал за 50 на сто намаляване на азотния окис.

На страховете, че модернизиране на дизеловите двигтели и въвеждане на нов софтуер би било във финансова тежест за потребителите, транспортният министър Добринд заяви:

“Това не отговаря на истината, модернизирането ще е за сметка на автомобилната индустрия.” Той уточни, че обсъжданият софтуер ще завиши разходите едва със 100 евро на автомобил.

Вчера от “Форд Германия” обявиха, че са готови да дават “бонус околна среда” – ще заплащат между 2000 и 8000 евро на собственик на автомобил с тази марка и дизелов двигател, ако той доброволно я предаде за скрап. Условието е автомобилът да е бил произведен преди 2006 г. и да се закупи нов модел на “Форд”.

Договорът с Македония чисти рецидиви, смята Каракачанов

http://www.cross.bg/karakachanov-zaev-bulgariya-1550845.html

/КРОСС/ „Договорът за добросъседство между България и Македония изчиства рецидивите от глупавата политика, която се водеше досега". Това заяви в ефира на „Здравей, България" министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Историческият документ беше подписан във вторник в Скопие от премиерите на двете страни. „Подписването на контракта се дължи на куража, който прояви македонският министър-председател Зоран Заев. Много чиновници искаха да саботират документа, но Заев прояви воля да се приключи с излишните дрязги на Балканите", коментира Каракачанов. Според него тази стъпка ще донесе само позитиви и за двете държави и ще даде тласък за развитие на важни инфраструктурни проекти.  

Такева против скъсяването на лятната ваканция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6370407

Такева против скъсяването на лятната ваканцияЛятната ваканция категорично не трябва да се намалява. Това призова председателят на Синдиката на българските учители пред bTV по повод намеренията на Министерството на образованието и науката за прекрояване на летния отпуск на учениците. "Имаме и летни училища, в които изоставащите деца учат 10-15 дни, за да наваксат.

Григор Димитров ще играе с Едмънд във Вашингтон, отпадна на двойки

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/02/3017339_grigor_dimitrov_shte_igrae_s_edmund_vuv_vashington/?ref=rss


Григор Димитров ще играе с Кайл Едмънд в първия си мач във Вашингтон. Британецът, който е 41-и в световната ранглиста, победи убедително с 6:3, 6:1 корееца Хьон Чун.<br /><br />До момента Димитров и Едмънд нямат мачове помежду си. За българина това е първи турнир след почивката след "Уимбълдън".<br /><br />"Хубаво е да си обратно на корта, да се върнеш към обичайните си занимания и да се настроиш за битка. Очаквах го с нетърпение още след отпадането ми от...

Без вода в част от ж.к. "Васил Левски" в София

https://www.actualno.com/sofia/bez-voda-v-chast-ot-jk-vasil-levski-v-sofija-news_625481.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от пресцентъра на водоснабдителното дружество. Във връзка с подмяна на спирателни кранове на ул. „Поп Грую“ в жк. „Васил Левски“ В се налага спиране на водоподаване

Каракачанов: Договорът с Македония чисти рецидивите от глупавата политика (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6370398

Каракачанов: Договорът с Македония чисти рецидивите от глупавата политика (Видео)„Договорът за добросъседство между България и Македония изчиства рецидивите от глупавата политика, която се водеше досега”. Това заяви в „Здравей, България” по Нова телевизия министърът на отбраната Красимир Каракачанов. „Подписването на контракта се дължи на куража, който прояви македонският министър-председател Зоран Заев.

Дете загина при падане на дърво в детски палатков лагер в Германия

http://www.mediapool.bg/dete-zagina-pri-padane-na-darvo-v-detski-palatkov-lager-v-germaniya-news267419.html

Най-малко едно дете е загинало и още четири са били ранени при силна буря, връхлетяла палатков лагер в Южна Германия в нощта срещу сряда, съобщи ДПА. Едно от пострадалите деца е в критично състояние. Инцидентът е станал край град Рикенбах в провинция Баден-Вюртемберг. Групата от 21 деца и четирима възпитатели устроили лагер под открито небе. През нощта започнала буря, едно от дърветата било поразено от мълния и рухнало върху палатките с децата.

Кристофър Рей ще бъде новият директор на ФБР

http://www.cross.bg/trump-prezidenta-kristofur-1550844.html

/КРОСС/ Сенатът на САЩ утвърди снощи с голямо мнозинство Кристофър Рей за нов директор на Федералното бюро за разследване (ФБР). Той ще смени Джеймс Коми, който бе уволнен от поста от президента Доналд Тръмп. Номинацията на 50-годишния Кристофър Рей бе одобрена в Сената с 92 гласа срещу 5 и така той поема поста директор на ФБР. Кандидатурата му бе официално издигната от президента Доналд Тръмп на 7 юни, който го определи като безупречно квалифициран специалист, предава БНТ. Както знаем, многобройни разследвания са в ход, включително да се изясни има ли руско влияние върху изборите през 2016-та. Това са важни и чувствителни въпроси. Те са отговорност на директора на ФБР. По време на изслушванията г-н Рей обеща, че ще пази своята независимост и няма да допуска външна намеса или натиск в работата си. Репутацията му не ни дава основание да се съмняваме в него, коментира сенаторът Чарлз Грейсли. Рей е бивш високопоставен служител в министерството на правосъдието при президента Джордж Буш-младши. По професия е юрист, завършил Йейлския университет. В момента е партньор в юридическа фирма. Американският президент Тръмп уволни бившия шеф на ФБР Джеймс Коми на 9 май като подчерта, че не е доволен от работата му. Мандатът на директора на ФБР е 10 години.  

Архитектите въстанаха срещу соцзакон

http://dnes.dir.bg/news/zakon-chanta-ropot-arhitektite-26164789

От Камарата на архитектите в България (КАБ) се обявиха за спешна замяна на сегашния "социалистически" Закон за устройство на територията (ЗУТ) с модерен закон.

Великите френски актриси

https://www.actualno.com/showbusiness/velikite-frenski-aktrisi-news_625476.html

Преди дни на 89-годишна възраст ни напусна френската актриса Жана Моро. БГНЕС състави примерна класация на Топ 10 на най-обичаните и прочути френски актриси: Жана Моро Снимала се е в главните роли при най-добрите режисьори: Антониони, Бунюел, Трюфо, Фасбиндер, Бесон, Вендерс,

Нестор Несторов: Не знам да е разкрито знаково убийство

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-nestor-nestorov-26164788

Не зная да е разкрито някое от знаковите убийства на прехода. Това каза по bTV Нестор Несторов, градски прокурор на София през 90-те и два пъти член на ВСС.

Мълния събори дърво в Германия, дете загина

http://www.cross.bg/detza-edno-dete-1550843.html

/КРОСС/ Най-малко едно дете е загинало и още четири са били ранени при ураган, връхлетял снощи палатков лагер с деца в Южна Германия, предава ДПА. Един от пострадалите е в критично състояние. Инцидентът станал край град Рикенбах в провинция Баден-Вюртемберг. Групата от 21 деца и четирима възпитатели устроили лагера си под открито небе. През нощта започнала буря, едно от дърветата било поразено от мълния и то рухнало върху палатките с децата.  

Варшава чака военни репарации от Германия

http://www.mediapool.bg/varshava-chaka-voenni-reparatsii-ot-germaniya-news267418.html

Германия трябва да изплати на Полша военни репарации за нанесените щети и извършените престъпления през Втората световна война, каза снощи полският министър на отбраната Антони Мачеревич, цитиран от ТАСС, по полската национална телевизия. "От юридическа гледна точка Германия без съмнение дължи репарации на Полша", каза той. Не е вярно, че полската държава се е отказала от репарациите, които Германия ни дължи. Истината е, че съветската колония, наречена Полска народна република, частично се отказа от репарациите, които бяха свързани с територията на марионетната съветска държава ГДР (Германска демократична република)", добави Мачеревич. Така той призна, че е имало отказ от репарации, но "той никога не е бил уреден от формално-правна гледна точка, а е носил само характер на политически публицистичен акт". 

Вдигаме къща със 178 книжа, вземаме живот с 9

http://www.moreto.net/novini.php?n=356681

Шокиращите 178 документа са нужни, за да издигнем къща или малка кооперация. В същото време, за да се сдобием с оръжие например, са нужни едва 9. Картината на родната бюрокрация придобива още по-абсурдни размери, когато се съпостави броят на книжата, изисквани за придобиване на пистолет, с тези за записване на детето в забавачка например.

Страните от Адриатическата харта провеждат среща на върха в Подгорица

http://www.cross.bg/adriaticheskata-harta-pens-1550842.html

/КРОСС/ Представители на осем страни-членки и наблюдателки на Адриатическата харта ще участват днес в среща на върха в Подгорица, на която ще присъства и американският вицепрезидент Майкъл Пенс. Македония, която тази година е председател на Адриатическата харта, заедно с Черна гора ще бъде домакин на срещата. Ръководителите на делегации ще имат двустранни срещи с Майкъл Пенс, след което ще започне работната сесия, на която ще бъдат обсъдени интеграционните процеси в региона. Адриатическата харта беше основана през 2003 г. под покровителството на САЩ с цел да координира дейностите в подкрепа на страните-кандидатки за членство в НАТО.  

Един е загинал, а 25 са ранени при катастрофи през изминалото денонощие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6370394

Един е загинал, а 25 са ранени при катастрофи през изминалото денонощиеЕдин човек е загинал, а 25 са пострадали при 18 катастрофи през изминалото денонощие. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Двама от пострадалите са с опасност за живота. В София са станали 133 леки и 4 тежки пътнотранспортни произшествия, при които има шестима пострадали. От началото на годината са станали 3 691 катастрофи,

Нестор Несторов: Убийствата на прехода останаха неразкрити

http://frognews.bg/news_139383/Nestor-Nestorov-Ubiistvata-na-prehoda-ostanaha-nerazkriti/

Бившият градски прокурор на София и двукратен членна ВСС Нестор Несторов обяви, че нито едно от знаковите убийства на прехода не е било разкрито.

От какво се страхува светът? (ТАБЛИЦИ)

http://clubz.bg/56845-ot_kakvo_se_strahuva_svetyt_tablici

От какво се страхувате най-много? Отговорът на този въпрос търси американският изследователски център „Pew” в последното си проучване. Хората от 38 държави са били попитани кое представлява за тях най-голямата опасност и трябвало да избират от списък с осем заплахи - „Ислямска държава“, климатичните промени, кибер атаките от други държави, състоянието на икономиката, бежанци от страни като Ирак и Сирия, мощта и влиянието на САЩ, Русия или Китай.

България не е сред изследваните държави. Най-близките страни, включени в изследването, са Гърция, Турция и Унгария. Ето резултатите:

Страхуват се от:

1.„Ислямска държава“ - 62%

2.Климатичните промени – 61

3.Кибер атаки от други държави – 51

4.Състоянието на световната икономика – 51

5.Голям приток на бежанци от страни като Ирак и Сирия – 39

6.Мощта и влиянието на САЩ - 35

7.Мощта и влиянието на Русия - 31

8.Мощта и влиянието на Китай – 31

 

ISIS and climate change seen as among top threats around the world

 

Хората в различните краища на света имат различни притеснения.

 

Major concerns by region show divergences in top threat assessment

 

„Ислямска държава“ е най-плашещото нещо в по-голямата част от Европа, Русия, САЩ и Австралия.

Климатичните промени пък са проблем номер едно за хората в Южна Америка, Канада, Мексико и части от Африка.

В Европа има и няколко изключения – Швеция и Испания също поставят на първо място климатичните промени, а не „Ислямска държава“.

В Унгария най-застрашителни за хората са бежанците.

Гърците се страхуват най-много от състоянието на световната икономика и чак след това идват притесненията им от джихадистите и климата.

За Турция най-голямата заплаха идва от мощта и влиянието на САЩ, докато в Япония най-голямото притеснение са кибер атаките.

Across much of Europe, ISIS is top concern

Столична община взима специална апаратура, която ще търси опасни дървета (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6370381

Столична община взима специална апаратура, която ще търси опасни дървета (Видео)След инцидента, при който във вторник изсъхнало дърво спадна върху млада жена в София, Столичната община взима спешни мерки за предотвратяване на подобни случки. Това каза изпълняващият длъжността директор на „Зелена система” Димитър Данчев, предаде Нова тв. Местните власти ще обявят обществена поръчка за извършване на експертизи за наличие на

Опасни горещини в 17 области на страната

http://www.mediapool.bg/opasni-goreshtini-v-17-oblasti-na-stranata-news267417.html

Жълт код за високи температури е обявен за 17 области на страната и столицата София за сряда, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Предупреждението е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска, Силистренска, Сливенска, Старозагорска, Пловдивска, Пазарджишка, Благоевградска, Кюстендилска, Пернишка, София-област, София-град. Днес ни очаква слънчево и горещо време. Максималните температури ще са между 32 и 37 градуса, като в районите с жълт код температурите през деня ще достигнат 35-37 градуса. В планините ще е слънчево. Ще духа умерен, по високите части силен вятър от изток-североизток. Максимална температура на височина 1200 метра около 25 градуса, на 2000 метра – около 18 градуса. По Черноморието ще е слънчево с умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са 27 градуса -29 градуса. Температурата на морската вода е 25-26 градуса. Вълнението на морето ще е около 2 бала.  

Пукайте се от завист, хибридчици!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6369967

Пукайте се от завист, хибридчици!Толкова много черни орисници бяха опровергани, след като в Скопие Бойко Борисов и Зоран Заев сложиха подписи под договора за сътрудничество между България и Македония. (Виж 1-а стр.) Това е победа за доброто на двете страни. Но е и победа за Европейския съюз, напук на онези, които искат София и Скопие да се гледат враждебно,

Самир Аясс отива в ливански клуб?

https://www.24chasa.bg/sport/article/6370383

Самир Аясс отива в ливански клуб?
Халфът на „Дунав” Самир Аясс се опитва да си уреди трансфер в ливански клуб. Според пост във Фейсбук, феновете на ФК „Ал Ахед” вече казват „Добре дошъл” на нисичкия техничар. Засега липсва официална информация от ФК „Дунав”, но новината се спряга и от русенски медии. Самир Аясс е национал на Ливан, той изигра и няколко успешни квалификационни мача

Apple реанимира iPad

http://www.investor.bg/harduer/459/a/apple-reanimira-ipad-244091/

Неочаквано високи продажби на смартфоните и таблетите и специален анонс на Apple въодушевиха Wall Street

Лукарски: Партията на Христо Иванов продължава с линията едни против, други срещу

http://www.barometar.net/89210/

Председателят на СДС Божидар Лукарски заяви, че за коалиция в дясно може да се говори, когато има предизборна ситуация. „Сега определено не мирише на избори“, констатира той в „България сутрин“ по Bulgaria On Air. Бившият министър на икономиката отбеляза обаче, че политическите процеси в момента не са толкова ясно изразени и не трябва да се […]

В Пазарджик се гледа делото на 14-те обвинени в призив към джихад

http://www.cross.bg/zasedanie-ahmed-islyamska-1550841.html

/КРОСС/ Състав на пазарджишкия Окръжен съд ще заседава по делото срещу 14-те обвиняеми за разпространяване на идеите на "Ислямска държава" и призив към джихад. На днешното заседание ще се изслушват компютърните експертизи. На предишното заседание бяха изслушани пет вещи лица, които бяха категорични, че материалите, популяризиращи бойците на "Ислямска държава", са публикувани в социалните мрежи от личните компютри на подсъдимите. В края на заседанието ще бъде разгледано поредното искане на обвинявания за проповядване на радикален ислям Ахмед Муса Ахмед за промяна на мярката му за неотклонение "задържане под стража" в по-лека.  

Министър Вълчев: Няма да удължаваме учебната година през юли

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ministyr-vylchev-niama-da-udylzhavame-uchebnata-godina-prez-iuli-2040319

Министерството на образованието и науката няма да удължава учебната година през юли и да скъсява лятната ваканция на учениците. Това каза на пресконференция министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, цитиран от Фокус.

Борисов и Заев почетоха заедно паметта на Гоце Делчев

http://www.mediapool.bg/borisov-i-zaev-pochetoha-zaedno-pametta-na-gotse-delchev-news267416.html

Българският и македонският премиер почетоха заедно Илинденско-Преображенското въстание. В двора на църквата свети Спас в Скопие Бойко Борисов и Зоран Заев поднесоха цветя на паметника на Гоце Делчев. "Историята и имената ги поставихме в основата, с която започнахме да градим европейското и евроатлантическото бъдеще", заяви Заев. "Има светло бъдеще за нашата Република Македония и има бъдеще за всеки в нашата хубавата земя", добави той. От вторник българска делегация начело с Борисов е в Македония на двудневно официално посещение. Вчера беше подписан Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество, в който двете страни декларираха намеренията си да поддържат добросъседски отношения, да нямат териториални претенции една към друга и да не се бъркат във вътрешната си политика. "Нашата цел е членството в ЕС и НАТО. Вярвам, че Република Македония прави необходимото. Подадохме ръка и извън границата на Македония и има отговор – подадена ръка. Ние сме заедно със съседите и приятелите си“, посочи още Заев. В сряда Македония отбелязва националния си празник Илинден и чества 114-ата годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. Тленните останки на Гоце Делчев са в църквата от 1946 година, когато са предадени на Македония по нейно искане. На 4-ти май 1903 година в сражение с турската армия до село Баница, Серско, Гоце Делчев е убит. Общите чествания на исторически събития и личности залегнаха в подписания преди ден договор за добросъседство между България и Македония. За да влезе в сила, документът трябва да бъде ратифициран от парламентите на двете държави, а основната опозиционна партия в Македония ВМРО – ДПМНЕ заплаши, че няма да го подкрепи. Борисов и Груевски с обща проевропейска позиция Бойко Борисов посочи, че не се притеснява от критиките на опозицията в двете държави за подписания договор. Със сентенцията за пълната и празната чаша Зоран Заев отговори на въпроса за направени от двете страни компромиси, довели до подписването на документа. Борисов смята, че общото отбелязване на празниците също е крачка напред. От правителствената пресслужба съобщиха, че премиерът Бойко Борисов и лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски са се срещнали във вторник вечер и са се обединили около разбирането, че единственият възможен път пред двете ни държави е европейският. И ГЕРБ, и ВМРО-ДПМНЕ са членове на Европейската народна партия. Партията на бившия премиер Груевски обаче е известна с близките си връзки с Москва и разви мащабна кампания срещу договора. Според ВМРО-ДПМНЕ договорът дава повече права на българите и не е изгоден за Скопие. САЩ и ЕС приветстваха договора Държавният департамент на САЩ поздрави България и Македония за подписването на договора за добросъседство. "Това важно, гледащо напред споразумение признава и преди това силните връзки между двете държави и отваря вратата за дори още по-близко сътрудничество в разнообразни сфери като инфраструктурата и културата", посочват от дипломатическото ведомство. Германският външен министър Зигмар Габриел също поздрави България и Македония. В изявление, разпространено от посолството на Германия у нас, Габриел определи договора като "исторически". Още във вторник Европейският съюз също приветства подписването на договора. "Това споразумение показва решимостта на двете страни да преодолеят двустранните проблеми и е вдъхновение за целия регион. То е положителна стъпка напред за добри съседски отношения и за увеличаването на перспективите за влизане в ЕС на Бившата югославска република Македония, което е в интерес на нейните граждани“, посочиха в обща позиция върховният представител на блока по въпросите за външните работи Федерика Могерини и еврокомисарят за съседската политика и преговорите за разширяване Йоханес Хан. Каракачанов: Приключва един глупав период в историята на две страни Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов, който е част от българската делегация в Македония, коментира от своя страна, че Илинден е общ празник за България и Македония. "България трябва да оказва подкрепа на Македония за присъединяване в НАТО, особено след подписване на Договора за добросъседство, който трябваше отдавна да се случи“, коментира Каракачанов. По думите му тези разправии отдавна е трябвало да спрат. "Приключва един глупав период в историята на две страни, които имат обща история, говорят на един език и имат една култура", каза още вицепремиерът. По-късно в сряда Борисов и Заев посрещнаха символично и български хеликоптер, който ще помага в гасенето на голям пожар в югозападната ни съседка.

Премиерите на България и Македoния заедно почетоха Илинденско-Преображенското въстание

http://www.mediapool.bg/premierite-na-bulgaria-i-makedoniya-zaedno-pochetoha-ilindensko-preobrazhenskoto-vastanie-news267416.html

Българският и македонският премиер заедно почетоха Илинденско-Преображенското въстание. В двора на църквата свети Спас в Скопие Бойко Борисов и Зоран Заев поднесоха цветя на паметника на Гоце Делчев.   "Историята и имената ги поставихме в основата, с която започнахме да градим европейското и евроатлантическото бъдеще", заяви Заев.   "Има светло бъдеще за нашата Република Македония и има бъдеще за всеки в нашата хубавата земя. Историята и имената ги поставихме в основата, с която започнахме да градим европейското и евроатлантическото бъдеще на Република Македония, което води до качествен живот", добави той.   От вторник българска делегация начело с Борисов е в Македония на двудневно официално посещение. Преди ден беше подписан Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество, в който двете страни декларираха намеренията си да поддържат добросъседски отношения, да нямат териториални претенции една към друга и да не се бъркат във вътрешната си политика.   "Нашата цел е членството в ЕС и НАТО. Вярвам, че Р Македония прави необходимото. Подадохме ръка и извън границата на Македония и има отговор – подадена ръка. Ние сме заедно със съседите и приятелите си“, посочи още Заев.    В сряда Македония отбелязва националния си празник Илинден и чества 114-ата годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание.   Първоначално се планираше символично двустранният документ да бъде подписан именно на 2 август, но заради празника церемонията беше изтеглена ден по-рано.

Премиерите на България и Македания в общо честване на Илинденско-Преображенското въстание

http://www.mediapool.bg/premierite-na-bulgaria-i-makedaniya-v-obshto-chestvane-na-ilindensko-preobrazhenskoto-vastanie-news267416.html

Българският и македонският премиер ще участват в сряда в общо честване на Илинденско-Преображенското въстание. В двора на църквата свети Спас в Скопие Бойко Борисов и Зоран Заев ще поднесат цветя на паметника на Гоце Делчев. От вторник българска делегация начело с Борисов е в Македония на двудневно официално посещение. Преди ден беше подписан Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество, в който двете страни декларираха намеренията си да поддържат добросъседски отношения, да нямат териториални претенции една към друга и да не се бъркат във вътрешната си политика. Днес Македония отбелязва националния си празник Илинден и чества 114-ата годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. Първоначално се планираше символично двустранният документ да бъде подписан именно на 2 август, но заради празника церемонията беше изтеглена ден по-рано.  

Международен фестивал на монодрамата ще се проведе във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=356678

Театралните звезди Иван Юруков и Мая Бежанска са сред участниците в осмото издание на Международния театрален фестивал на монодрамата „Към звездите”, научи Moreto.net. Фестът ще се проведе от днес - 2 до 8 август на специалната сцена на Археологическия музей във Варна.

Тилърсън: Отношенията САЩ - Русия са под заплахата от по-нататъшно влошаване

https://www.actualno.com/america/tilyrsyn-otnoshenijata-sasht-rusija-sa-pod-zaplahata-ot-po-natatyshno-vloshavane-news_625468.html

Отношенията между САЩ и Русия на този етап са под заплахата от по-нататъшно влошаване. Такова предупреждение направи във вторник държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън. "Както посочих по време на първото си посещение в Москва и срещи с президента (Владимир) Путин в Кремъ

Акценти в пресата

http://www.cross.bg/skopie-ministur-interesi-1550840.html

/КРОСС/ Подписаният между България и Македония договор за добросъседство, приятелство и сътрудничество е основна тема на днешните вестници. Подписахме за бъдещето на Балканите, казва премиерът Борисов в Скопие, цитиран от вестник "Труд". София и Скопие с исторически договор, съобщава "Телеграф". "24 часа" информира, че днес на 114-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание Борисов и Заев ще се поклонят заедно на гроба на Гоце Делчев в църквата "Свети Спас" в Скопие. Мегаорган от калпави звена, но с мощни права ще поеме корупцията, пише "Сега" по повод проекта на антикорупционния закон, представен в Министерството на правосъдието. С него в обща комисия се обединяват комисиите за конфискация и конфликт на интереси, БОРКОР, звено от Сметната палата и антикорупционната дирекция на ДАНС. Няма обяснение как антикорупционният орган ще стане ефективен, след като поне две от структурите му в състава му са се доказали като тотално неработещи - комисията за конфликт на интереси и БОРКОР, допълва "Сега". Всеки втори учител е над 50-годишен, съобщава "Стандарт". Просветният министър Красимир Вълчев предлага седем мерки за привличане на млади педагози. Те включват увеличаване на заплатите с 15% от 1-ви септември, социални стимули и допълнителни квалификации и други. Вместо последен звънец през юли, по-добре първи на 1-ви септември

Плаж на Равда стана частен с незаконна табела

https://offnews.bg//turizam/plazh-na-ravda-stana-chasten-s-nezakonna-tabela-661878.html

Табела "частен плаж" се появи на ивицата пред комплекс в Равда, предава Нова телевизия.

Стопанинът на плажа обяснява, че чадърите и шезлонгите в зоната са предплатени на концесионера от собственика на хотела зад плажа. А табелите поставяли туристите – гости на комплекса за да си гарантират безплатната сянка.

"Редовно я поставят хората на плажа и аз я махам. Това е един вид като "резерве", обясни концесионерът.

Почиващите в комплекса били уведомени, че сянката на плажа им е безплатна и слагайки табелката, се подсигурявали.

Никой няма право да слага такава табела - частен плаж няма, категорични са от Министерство на туризма.

Днес табелата я няма, след репортажа на Нова телевизия е изчезнала мистериозно.

А иначе освен табелата, с видимо око се вижда, че платената зона е в пъти по-голяма от свободната. За туристите, които не са клиенти на комплекса, плаж почти няма.

Кастер Семеня: 100-процентова жена съм си

https://offnews.bg//leka-atletika/kaster-semenia-100-protcentova-zhena-sam-si-661877.html

Южноафриканската лекоатлетка Кастер Семеня се опълчи на всички, които споделят мнението, че е повече мъж, отколкото жена.

Звездата в бягането на 800 метра има три пъти по-високо ниво на тестостерон, отколкото нормалните жени и преди време беше подложена на терапия за намаляването му.

Лечението явно не е помогнало особено, защото Семеня изпитва неудържимо влечение към собствения пол и дори се ожени за приятелката си Виолет Расебоя през 2015 година.

"Не мога да разбера защо продължават да говорят, че съм приличала на мъж. Не ходя в тоалетната права, жена съм и пишкам като жена. Гледам да пропускам тези коментари покрай ушите си, защото имам нужда от позитивна подкрепа, а не от негативизъм", коментира Кастер Семеня в интервю за южноафриканския канал Суперспорт ТВ.

Заради странния й случай от световната федерация по лека атлетика сложиха горна граница на нивото на тестостерон при атлетките, за да не получават спортистки като Семеня предимство на пистата.

"Ислямска държава" и климатичните аномалии са най-големите заплахи за човечеството

https://www.24chasa.bg/novini/article/6370378

"Ислямска държава" и климатичните аномалии са най-големите заплахи за човечествотоНай-големите световни заплахи, пред които е изправено човечеството, са радикалната ислямистка групировка "Ислямска държава" и климатичните промени, показва анкета на центъра "Пю" сред граждани на 38 държави, цитирана от ДПА и БТА. ИД е смятана за най-голяма заплаха от запитаните в 18 страни, включително САЩ, Германия, Франция и Австралия.

Горски стражари от Добрич задържаха 2 каруци с дърва

http://www.barometar.net/89208/

Три коня с каруци са задържани при проверките, извършени през изминалата седмица от горските стражари към Североизточно държавно предприятие. За незаконната сеч на 2 куб. м дърва за огрев служителите на ДГС „Добрич” са съставили четири акта по Закона за горите. От нарушителите са конфискувани два коня и две каруци. Кон, каруца и моторен трион […]

Русия ще филтрира интернет, за да пази децата от опасни материали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6370374

Русия ще филтрира интернет, за да пази децата от опасни материалиРусия ще задейства до 2020 г. Национална система за филтриране на интернет трафика (НаСФИТ), която "да защитава децата от негативно и опасно съдържание", съобщава "Известия", като цитира шефа на прокремълската Лига за безопасен интернет (ЛБИ) Денис Давидов. Непълнолетните потребители ще могат да посещават само доверени сайтове,

ЕС отпуска 2.6 млн. евро за храна на учениците ни

http://frognews.bg/news_139382/ES-otpuska-2-6-mln-evro-za-hrana-na-uchenitsite-ni/

ЕС отпуска 2.6 млн. евро помощ за България, като средствата са предвидени за плодове, зеленчуци и мляко за българските ученици.

Има ли частен плаж в Равда?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6370375

Има ли частен плаж в Равда?Табела надпис „Частна собственост” посреща избралите да отидат на плаж в Равда, разкри Нова тв. Законно ли е това? По закон частни плажове няма, а поне половината от ивицата край морето трябва да е със свободен достъп. Собственикът на плажа обяснява, че чадърите и шезлонгите в зоната са предплатени на концесионера от собственика на хотела зад

Първи сме в света по лавандулово масло

http://www.moreto.net/novini.php?n=356683

Лавандуловите полета отдавна не са само част от пейзажа на Прованс. България е първа в света по производство на лавандулово масло за поредна година с рекорден добив от над 300 тона. Най-добра реколта има в района на Добрич и Розовата долина.

Мълния събори дърво върху палатки в Германия, загина дете

http://dnes.dir.bg/news/Germania-dete-malnia-lager-potopat-26164619

Най-малко едно дете е загинало и още четири са били ранени при ураган, връхлетял снощи палатков лагер с деца в Южна Германия.

Мълния събори дърво върху палатки в Германия, загина дете

http://dnes.dir.bg/news/Germania-dete-malnia-lager-26164619

Най-малко едно дете е загинало и още четири са били ранени при ураган, връхлетял снощи палатков лагер с деца в Южна Германия.

От днес човечеството живее "на кредит" на Земята

http://www.investor.bg/drugi/338/a/ot-dnes-chovechestvoto-jivee-na-kredit-na-zemiata-244088/

Хората потребяват ресурси като за 1,7 планети, България е изконсумирала годишната си "дажба" на 19 юли

Кристофър Рей е новият директор на ФБР

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/02/3017332_kristofur_rei_e_noviiat_direktor_na_fbr/?ref=rss


Сенатът на САЩ утвърди с голямо мнозинство Кристофър Рей за нов директор на Федералното бюро за разследване (ФБР), съобщава БТА. Той ще смени Джеймс Коми, който бе уволнен от поста от президента Доналд Тръмп заради разследванията за руската намеса в президентските избори в страната миналата година.<br /><br />Номинацията на 50-годишния Рей бе одобрена с 92 гласа срещу 5. Той е бивш високопоставен служител в министерството на правосъдието при президента Джордж Буш-младши, където...

Боян Петров тръгва към цел номер 10 - връх Дхаулагири

https://offnews.bg//obshtestvo/boian-petrov-tragva-kam-tcel-nomer-10-vrah-dhaulagiri-661876.html

Българският алпинист Боян Петров обяви, че тръгва към нова цел -  връх Дхаулагири.

Следващата му експедиция ще започне на 20 август, когато той планува да замине за Непал, Катманду, а на 23 август ще поеме към цел номер 10 - връх Дхаулагири, стана ясно по БНТ.

Това е единственият в момента свободен връх, който може да се изкачи тази есен. Дхаулагири е осмият по височина връх.

Пред БНТ Петров коментира, че му предстои да си свали цялата информация за върха, да разбера откъде са слабите му места.

"Тръгвайки се надявам, че аклиматизацията от Пакистан ще бъде достатъчно полезна за бързо изкачване. Но тези върхове, когато мислиш, че ще ги качиш бързо, накрая се оказва, че трябва да прекараш поредните два месеца отдолу, докато той се предаде", коментира с ентусиазъм алпинистът.

Жълт код за опасно горещо време в 18 области от страната днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6370367

Жълт код за опасно горещо време в 18 области от страната днесЖълт код за високи температури е в сила за 18 области в страната, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Областите, за които важи предупреждението са: Благоевград, Кюстендил, Перник, Пазарджик, София град, София област, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Пловдив, Стара Загора, Габрово,

Човечеството е усвоило всички ресурси на планетата и живее "на кредит"

http://www.mediapool.bg/chovechestvoto-e-usvoilo-vsichki-resursi-na-planetata-i-zhivee-na-kredit-news267415.html

Човечеството е усвоило всички ресурси, които планетата може да възобнови за една година, и следователно до 31 декември вече живее "на кредит". Това е пресметнала неправителствената организация "Глобъл футпринт нетуърк". Нейните експерти посочват, че този момент започва да настъпва все по-рано с всяка изминала година. Тази година денят, в който човечеството е изконсумирало всички ресурси, е 2 август. През 2016 г. "денят на надвишаването на тавана" бе ден по-късно, на 3 август. В сметките си организацията отчита отделените от човешки дейности емисии газове, ресурсите за риболов, животновъдството, отглеждането на култури, строителството и използваната вода. За да покриваме потребностите си, днес ние се нуждаем от 1,7 планети, отбелязват експертите на неправителствената организация.

Човечеството е усвоило всички ресурси на планетата и живее на "на кредит"

http://www.mediapool.bg/chovechestvoto-e-usvoilo-vsichki-resursi-na-planetata-i-zhivee-na-na-kredit-news267415.html

Човечеството е усвоило всички ресурси, които планетата може да възобнови за една година, и следователно вече живее "на кредит" до 31 декември. Това е пресметнала неправителствената организация "Глобъл футпринт нетуърк". Нейните експерти посочват, че този момент започва да настъпва все по-рано с всяка изминала година. Тази година денят, в който човечеството е изконсумирало всички ресурси, е 2 август. През 2016 г. "денят на надвишаването на тавана" бе ден по-късно, на 3 август. В сметките си организацията отчита отделените  от човешки дейности емисии газове, ресурсите за риболов, животновъдството, отглеждането на култури, строителството и използваната вода. За да покриваме потребностите си, днес ние се нуждаем от 1,7 планети, отбелязват експертите на неправителствената организация.

Борисов поднася венец на гроба на Гоце Делчев

http://frognews.bg/news_139381/Borisov-podnasia-venets-na-groba-na-Gotse-Delchev/

Премиерът Бойко Борисов ще поднесе днес венец пред гроба на Гоце Делчев в църквата „Свети Спас“ в Скопие.

Борисов и Заев поднесоха венци на гроба на Гоце Делчев (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/borisov-i-zaev-podnesoha-venci-na-groba-na-goce-delchev-snimkivideo-2040261

С полагане на венци на гроба на революционера Гоце Делчев в Скопие Македония и България отбелязаха 114-тата годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание.
 

Назначиха Кристофър Рей за директор на ФБР

https://www.24chasa.bg/novini/article/6370319

Назначиха Кристофър Рей за директор на ФБРСенатът на САЩ утвърди снощи с голямо мнозинство Кристофър Рей за нов директор на Федералното бюро за разследване (ФБР), предаде Асошиейтед прес, съобщи БТА. Той ще смени Джеймс Коми, който бе уволнен от този пост от президента Доналд Тръмп във връзка с разследванията относно руската намеса в президентските избори в страната м.г.

Днес е Илинден!

http://www.cross.bg/iliya-prorok-ilinden-1550839.html

/КРОСС/ На 2 август Православната църква почита по стар стил паметта на св. пророк Илия. Официално празнувахме Илинден на 20 юли. Той е един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Бога. Християнската църква го нарича още от древността "пророк и предсказател на великите Божи дела", "ангел в плът" и "предтеча на второто Христово пришествие". Старозаветният пророк Илия живял около 900 години преди Рождество Христово и бил родом от град Тесвия в Палестина. Когато се родил, баща му получил видение - внушителни мъже го поздравили, повили бебето с огнени пелени и го накърмили с пламък. Смутен, той разказал това на свещениците в Йерусалим, а те го успокоили с думите: "Не бой се, твоят син ще живее в светлина и ще съди израилския народ с огън и меч". Това обяснява и името на пророк Илия, което означава "Сила Господня". Според народното поверие на Илинден не трябва да се работи, в противен случай гръм може да удари човека. Не се ходи на плаж, защото на този ден морето взима жертва. От днес времето се обръща, почват да духат есенните ветрове, излизат вълнения и мъртво течение. Илинден идва с мъртва хватка на морето, казват старите рибари. На този ден празнуват още и занаятчиите кожухари, самарджии и фурнаджии, защото пророкът е техен покровител

Злато в новата ракета на Григор Димитров

https://offnews.bg//tenis/zlato-v-novata-raketa-na-grigor-dimitrov-661874.html

Григор Димитров явно държи на лъскавия си имидж. Българинът ще играе във Вашингтон с новата си ракета Wilson, на която със златни букви е гравирано името му.

Въпреки че бе пазена в тайна, изданието tennisnerd.net разкри как ще изглежда новата играчка на най-добрия ни тенисист за всички времена.

Ракетата е стилна и изчистена, коментират спецове. Преобладава черният цвят, а името на Гришо е изписано от вътрешната страна.

Припомняме, че специално изработен е и телефонът на хасковлията, който е маниак и на тема часовници. 

Димитров започва участието си във Вашингтон първо в турнира на двойки, където заедно с Лука Пуй ще се изправи срещу шампионите и победители от „Уимбълдън“ Джонсън/Роже-Васлен.

Това ще е първи мач на Григор след загубата му на 1/8-финалите в Лондон от Роджър Федерер. На сингъл той ще играе директно във втория кръг.

Желаем му успех, тъй като ракетата сама не играе. Дори и златна.

Гордостта на ферма в Поповица - чисти и вкусни зеленчуци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6370102

Гордостта на ферма в Поповица - чисти и вкусни зеленчуци Тодор Атанасов: Първото важно е търпението, а в основата на успеха е труда. Фермата на Тодор Атанасов в село Поповица до Пловдив произвежда краставици, домати,зеле и още много зеленчуци. Тя е разположена на 20 декара площ, 19 от които са открити, а на един има оранжерия. Атанасов получава помощта на цялото семейство,

65-годишен латвиец се удави на плажа в Слънчев бряг

https://www.24chasa.bg/novini/article/6370359

65-годишен латвиец се  удави на плажа в Слънчев бряг65-годишен латвиец се е удавил на плажа в Слънчев бряг. Това съобщиха от ОДМВР - Бургас. На 1 август, около 12.43 часа, в Районно управление - Несебър е получено съобщение за инцидент с чуждестранен турист, който се удавил на плажа в Слънчев бряг пред 11-ти пост до х-л „Европа”. Самоличността му е установена - това е 65-годишен мъж с инициали С. М.

Русия ще ограничи достъпа до интернет на непълнолетните потребители

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/02/3017330_rusiia_shte_ogranichi_dostupa_do_internet_na/?ref=rss


Русия ще задейства до 2020 г. Национална система за филтриране на интернет трафика (НаСФИТ). Нейната цел ще е да защитава децата от негативно и опасно съдържание в онлайн мрежата, съобщава БТА, цитирайки руското издание "Известия", което се позовава на шефа на прокремълската Лига за безопасен интернет (ЛБИ) Денис Давидов.<br /><br />Непълнолетните потребители ще могат да посещават само доверени сайтове. Те ще бъдат включени в "бял списък".<br /><br...

Китаец стреля по консулството на страната си в Лос Анджелис

http://www.cross.bg/kitaetz-andzhelis-stranata-1550838.html

/КРОСС/ Китаец обстрелва сградата на Генералното консулство на страната си в Лос Анджелис, съобщава Нова телевизия. Нападателят произвел 18 изстрела. Куршумите нанесли само леки материални щети. След стрелбата мъжът се самоубил в колата си. Властите в Пекин обявиха, че няма да разкриват самоличността му, докато не бъдат уведомени роднините му за случилото се. Полицията установява мотивите за действията на нападателя.  

114 години от Илинденско-Преображенското въстание

http://www.moreto.net/novini.php?n=356675

Илинденско-Преображенско въстание от 1903 година в Македония и Одринско е връхна точка в национално-освободителната борба на македонските и тракийски българи. Организатор на въстанието е Вътрешната Македоно-Одринска революционна организация (ВМОРО).

Сенатът на САЩ утвърди Кристофър Рей за директор на ФБР

http://www.mediapool.bg/senatat-na-sasht-utvardi-kristofar-rei-za-direktor-na-fbr-news267414.html

Сенатът на САЩ утвърди с голямо мнозинство Кристофър Рей за нов директор на Федералното бюро за разследване (ФБР), съобщи Асошиейтед прес. Той ще смени Джеймс Коми, който бе уволнен от този пост от президента Доналд Тръмп във връзка с разследванията относно руската намеса в президентските избори в страната м.г. Номинацията на 50-годишния Рей бе одобрена с 92 гласа срещу 5. Той е бивш високопоставен служител в министерството на правосъдието при бившия президент Джордж Буш-младши, където отговаряше за разследвания на корпоративни измами като помощник на министъра на правосъдието и на генералния прокурор на САЩ по наказателни дела.  Мандатът на директора на ФБР е 10 години. Бюрото е подчинено на министерството на правосъдието и една от ключовите му функции е контраразузнаването. 

ИДИЛ и климатичните промени - най-големите заплахи за света

http://dnes.dir.bg/news/klimatichni-promeni-islyamska-darzhava-26164542

Най-големите световни заплахи, пред които е изправено човечеството, са радикалната ислямистка групировка "Ислямска държава" и климатичните промени.

Пореден инцидент с камион затвори АМ „Струма”

http://www.cross.bg/kamion-intzident-magistralata-1550837.html

/КРОСС/ Трети инцидент на магистрала „Струма" стана само в рамките на вчерашния ден - късно снощи магистралата беше затворена временно от пътен възел "Бобошево" до "Кочериново", отново заради аварирал камион и преместването на товара му. Движението беше възстановено малко след полунощ. Два други инцидента станаха по-рано. Камион пламна край село Студена и затвори движението в посока София за часове следобед. Шофьорът, който е полски гражданин, не е пострадал. Сутринта при друг инцидент камион с дърва изгоря и създаде затруднения за пътуващите по магистралата в отсечката Дупница-Благоевград.  

България и Македония честват заедно Илинденско-Преображенското въстание

https://offnews.bg//politika/balgaria-i-makedonia-chestvat-zaedno-ilindensko-preobrazhenskoto-vasta-661873.html

Продължава посещението на премиера Бойко Борисов в Македония. След като вчера двамата премиери Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха исторически договор за приятелство, днес в Скопие в двора на църквата свети Спас Бойко Борисов и Зоран Заев ще поднесат цветя на паметника на Гоце Делчев.

След години спорове днес българският и македонският премиер ще участват в общо честване на Илинденско-Преображенското въстание.

Подписаният документ е както общ успех за двете страни, така и допринася за политическата стабилизация на държавите в региона и дава перспективи на цяла Източна Европа.

В Договора за добросъседство е предвидено създаването на Специална комисия, която да тълкува спорните въпроси от общата ни история. Освен договора бяха подписани и два важни меморандума - за изграждане на газова връзка между двете страни и построяването на железопътна линия между България и Македония.

България и Република Македония, без посредници и модератори, сме стигнали до извода, че мирът и добросъседството са по-важни от всичко останало. Неслучайно хората са казали, че гледайки назад, ще се спънеш и ще паднеш. Решихме да гледаме напред и съм сигурен, че ще има видими резултати от подписването на Договора за добросъседство, заяви министър-председателят Борисов.

"България вече е още по-голям приятел на Македония, категоричен бе от своя страна Заев.

Решават да екстрадират ли в Белгия двете българки, задържани за сводничество

https://www.24chasa.bg/novini/article/6370297

Решават да екстрадират ли в Белгия двете българки, задържани за сводничество
Очаква се Окръжният съд в Силистра да се произнесе по искането за екстрадиране на две българки в Белгия. Варненският апелативен съд потвърди първоначалния арест на Стефка Йорданова и Светла Захариева от Тутракан, задържани на 21 юли, предава Нова телевизия.  Двете жени са издирвани с европейски заповеди за арест, издадени в Брюксел.

Удоволствие от шофирането с минимум вредни емисии

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/08/02/3013708_udovolstvie_ot_shofiraneto_s_minimum_vredni_emisii/?ref=rss


БМВ обяви през миналата седмица, че електрификацията е основен стълб в корпоративната стратегия , като всички моделни серии ще имат версии напълно на ток или с плъг-ин хибридно задвижване. Към 2025 г. от концерна очакват пазарният дял на електрифицираните им автомобили да между 15 и 25 %.<br /><br />Дори към днешна дата БМВ предлага доста модели с електромотор, в допълнение на традиционния двигател с вътрешно горене. На събитие в околностите на Виена компанията показа най-новите...

Частни лечебни заведения "изникват" като обръч около общинските - "изсмукват" пациентите им и персонала им

http://pogled.info/bulgarski/chastni-lechebni-zavedeniya-iznikvat-kato-obrach-okolo-obshtinskite-izsmukvat-patsientite-im-i-personala-im.88068

/Поглед.инфо/ Общинското здравеопазване няма цвят. Тази сфера трябва да се превърне в един от приоритетите на столичния бюджет, казва общинската съветничка от БСП в София

Санкциите срещу Русия: удар по финансите, рикошет върху гражданите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/02/3017168_sankciite_sreshtu_rusiia_udar_po_finansite_rikoshet/?ref=rss


На 31 юли се навършиха три години, откакто ЕС наложи санкции на Русия. "Дойче веле" установи кои сектори от руската икономика са пострадали най-силно от ограниченията.<br /><br />Преди три години ЕС наложи на Русия санкции заради намесата ѝ в конфликта в Източна Украйна. Оттогава срокът на ограниченията неведнъж бе удължаван.<br /><br />За последен път - на 28 юни 2017 г., когато Съветът на ЕС реши да продължи ограничителните мерки до 31 януари 2018 г.<br...

Състезание в САЩ за хакване на електронната система за избори

http://www.eurochicago.com/2017/08/sastezanie-v-sasht/

В състезанието за IT-специалисти DEF CON в Лас Вегас в специален раздел от него на американските програмисти им стигнаха по-малко от 90 минути, за да проникват в системата на гласуване в САЩ и получат възможност да манипулират резултати, информира Тheregister.co.uk. За целта са били закупени на държавни търгове 30 компютърни кабини за гласуване. Впечатлява дори използваният софтуер в някои от кабините за гласуване, който е, образно казано, от бронзовата ера на програмирането – първоначални OpenSSL и Windows XP и CE. Част от кабините дори са имали открити, работещи и достъпни за всеки физически портове.

Миньоните изпревариха Люк Бесон

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6370268

Миньоните изпревариха Люк БесонМесец след излизането си на екран "Аз, проклетникът 3" продължава да събира зрителски интерес, сочат обобщените данни от киносалоните у нас, предаде БТА. Макар и изостанал в зрителския интерес, филмът за Гру и миньоните, които отново спасяват света, набра инерция и пак е на първа позиция с общо 139 335 зрители и 1 217 284 лева приходи за времето

Честваме с Македония Илинденско-Преображенското въстание в Скопие

http://www.cross.bg/makedoniya-bulgariya-godini-1550836.html

/КРОСС/ Продължава посещението на премиера Бойко Борисов в Македония. Днес в Скопие, в двора на църквата свети Спас Бойко Борисов и Зоран Заев ще поднесат цветя на паметника на Гоце Делчев. След години спорове и политически разногласия днес българският и македонският премиер ще участват в общо честване на Илинденско-Преображенското въстание. Вчера между България и Македония, при изключителни мерки за сигурност беше подписан исторически договор, в който двете страни декларираха намеренията си да поддържат добросъседски отношения, да нямат териториални претенции една към друга и да не се бъркат във вътрешната си политика. Със специален текст в Договора за добросъседство е предвидено създаването на Специална комисия, на паритетен принцип, която да тълкува спорните въпроси от общата ни история. Два важни меморандума бяха подписани още - за изграждане на газова връзка между двете страни и построяването на железопътна линия между България и Македония. В изказванията си премиерите и на България, и на Република Македония подчертават, че договорът изпраща ясно послание към света и Брюксел от Балканите. Фактът, че той е подписан без посредници изпраща ясен сигнал как изглеждат Балканите сега - години, след като бяха разкъсвани от войни.  

Жълт код за жега в 18 области

https://offnews.bg//obshtestvo/zhalt-kod-za-zhega-v-18-oblasti-661872.html

Слънчево и горещо време ни очаква днес. Максималните температури ще са между 32° и 37°, в София – около 33°.

Жълт код за високи температури е в сила за 18 области в страната. Областите, за които важи предупреждението са Благоевград, Кюстендил, Перник, Пазарджик, София град, София област, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Пловдив, Стара Загора, Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Сливен. Времето в областите с жълт код ще бъде горещо, като се очаква температурите да достигнат 35 - 37 градуса.

По Черноморието ще е слънчево с умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са 27°-29°. Температурата на морската вода е 25°-26°. Вълнението на морето ще е около 2 бала.

В планините ще е слънчево. Ще духа умерен, по високите части силен вятър от изток-североизток. Максимална температура на височина 1200 метра около 25°, на 2000 метра – около 18°.

В цялата страна ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, а атмосферното налягане ще остане по-високо от средното за месец август.

Прогнозата е на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН).

Горещ летен ден с температури до 37°

https://offnews.bg//obshtestvo/goresht-leten-den-s-temperaturi-do-37-661872.html

Слънчево и горещо време ни очаква днес. Максималните температури ще са между 32° и 37°, в София – около 33°.

По Черноморието ще е слънчево с умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са 27°-29°. Температурата на морската вода е 25°-26°. Вълнението на морето ще е около 2 бала.

В планините ще е слънчево. Ще духа умерен, по високите части силен вятър от изток-североизток. Максимална температура на височина 1200 метра около 25°, на 2000 метра – около 18°.

В цялата страна ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, а атмосферното налягане ще остане по-високо от средното за месец август.

Прогнозата е на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН).

Боян Петров след деветия си осемхилядник: Върхът ме беше хванал като примка за врата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6370267

Боян Петров след деветия си осемхилядник: Върхът ме беше хванал като примка за вратаЦелият месец го изживях в среднощни ставания, тепърва се адаптирам още, каза Боян Петров в сутрешния блок на БНТ след изкачването на своя девети осемхилядник. Беше тежко - и физическото, и психическото натоварване. Ако се поддадеш на емоцията, никога няма да успееш да го изкачиш. Този връх ме беше хванал като примка за врата, каза Петров.

Резултатът от контрасанкциите на Путин: 69% по-скъпи храни

http://clubz.bg/56844-rezultatyt_ot_kontrasankciite_na_putin_69_po_skypi_hrani

Точно преди три години Путин забрани вноса на продукти от Евросъюза, САЩ и други западни страни като отговор на санкциите срещу Русия, наложени й заради анексирането на Крим. Днес храните в магазините са поскъплани с 69 процента, което показва колко непродуктивно е решението на Кремъл. Сътрудници от руската служба на Би Би Си го доказват с касови бележки точно от дните преди налагането на ембаргото и фискални бонове от същите магазини и същите стоки, закупени тези дни.

Оказва се, че налагането на контрамерките са помогнали на руското селско стопанство да се разрасне в сравнение с много други отрасли на икономиката. Но за чия сметка.

"Производителите спечелиха, потребителите загубиха. И ако се погледне на чистия ефект от гледна точка на общественото благосъстояние, то той е по-скоро отрицателен", коментира пред репортерите шефът на икономическия департамент на Института по енергетика и финанси Марсел Салихов 

За да се убедим в това е достатъчно да се погледнат касовите бележки. Оказва се, че сътрудници на Би Би Си са запазили няколко бележки от покупки преди три години в хипермаркети. Те са от 27 юли и 4 август 2014 година. Има и от 6 август - денят, в който е публикуван указа на Путин  "за приемане на отделни специални икономически мерки с цел обезпечаване на сигурността". Зад тази дълга формулировка се крие налагането на ембарго за западни хранителни стоки. 

Репортери на Би Би Си са посетили тези дни магазини в района на Москва и са закупили същите стоки, като онези от старите касови бележки.

И ето какво показва личната статистика. За по-ясна представа на читателите ето и днешния курс - 1 лев е равен на 36.4 рубли.

Касовите бележки и сметките на Би Би Си.

Вместо 4422 рубли - сметката преди три години, сега са били платени 7471 рубли. Или поскъпването е с 69 процента. За да са коректни сметките, репортерите не са купили продукти, които са аналогични на липсващите заради забраната храни като например италиански пармезан или испански хамон.

Оказва се, че за тези три години най-много е поскъпнал дивият ориз - цели три пъти. Повече от два пъти е скочила цената на майонезата с лимонов сок, докато обикновената майонеза е единствения продукт, който даже е поевтинял. Двойна е и цената на тиквичките, дините, краставиците, морската сол, италианско вино просеко, както и на зехтина.

При едва пет продукта увеличението е само с 10 на сто - пресен чесън, сирене рикота руско производство, пазарските пликчета, руло със сусам и сушен магданоз.

В същото време и за същия период средното увеличение на потребителските цени и услуги в Русия е нараснало с 29 на сто.

Обаче усещането на хората за инфлацията рязко се различава от статистиката. В скорошно допитване руснаците заявяват, че реалното поскъпване на живота е около три пъти по-голямо от това, отчитано от статистическата служба "Росстат". И в това няма нищо учудващо, защото подобно разминаване между статистика и оценка на хората има и в САЩ, и в Европа.

Номиналните средномесечните доходи на руснаците от 2014 година до края на юни 2017 година са нараснали с 19 на сто. Като се приспадне инфлацията, това означава, че реалното повишение на доходите е 10 на сто.

Нехранителните стоки за същия период са поскъпнали с 28 процента, а услугите - 24%.

Видима е голямата разлика с увеличението при храните - 69 процента. И за това определено има принос и налагането на контрасанкциите.

Преглед на печат - 2 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=356676

"24 часа": Секретен патрон и антивзлом дограма пазят от кражби Може да ги заблудите, че сте вкъщи, и с няколко уреда. Така например джаджа, която включва лампите вечер и ги изключва след няколко часа, създава илюзията, че домът ви не е празен.

"Скулптура на светлината" ще краси крайдунавския парк на Видин

http://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2017/08/02/3017297_skulptura_na_svetlinata_shte_krasi_kraidunavskiia_park/?ref=rss

"Скулптура на светлината" ще краси крайдунавския парк в близост до драматичния театър във Видин. Общинските съветници взеха решението за поставяне на нов монумент на последното си заседание, съобщава радио "Видин".<br /><br />Творбата на скулптора Янко Бонев се поставя по инициатива на сдружение "Бъдин", което ще я финансира, и представлява жена в цял ръст на пиедестал, с ангелски крила и подобна на венец арка отгоре, на която се вижда птица в полет....

Криптовалутата Bitcoin се раздели на две заради спор

https://www.vesti.bg/tehnologii/kriptovalutata-bitcoin-se-razdeli-na-dve-zaradi-spor-6072180

Част от привържениците на дигиталната валута не харесват посоката, в която се развива тя

Арестуваха легенда на джудото за педофилия

https://offnews.bg//drugi/arestuvaha-legenda-na-dzhudoto-za-pedofilia-661871.html

Двукратният олимпийски шампион по джудо Петер Зайзенбахер, обвинен в педофилия, е задържан в квартира в Киев. Новината потвърди пред РИА Новости представител на съдебните власти.

Австриецът е бил издирван както в родината си, така още в Грузия и Украйна. Предстои дело за екстрадиция.

57-годишният бивш спортист е обект на близо три години разследване. След дълго мълчание проговаря една от жертвите му.

Оказва се, че Петер е изнасилвал две девойки под 14 години, които тренирал в края на миналия век и началото на този. Ако вината му бъде доказана, австриецът ще лежи в затвора до 10 години.

Джудистът е шампион от Олимпиадата в Ел Ей през 1984 г. После дублира успеха си на Игрите в Сеул. Това го прави първият джудист с подобно постижение.

От 2015 година е селекционер на националите на Азербайджан. Петер ги извежда до два сребърни медала в Рио.

Кристофър Рей е новият директор на ФБР

http://frognews.bg/news_139380/Kristofar-Rei-e-noviiat-direktor-na-FBR/

Кристофър Рей е назначен за нов директор на ФБР. Сенатът вчера гласува с голямо мнозинство за назначаването му.

Двама от биячите в Асеновград остават окончателно в ареста

http://www.cross.bg/aresta-asenovgrad-pripomnyame-1550835.html

/КРОСС/ Окръжният съд в Пловдив реши да остави в ареста за окончателно двама от мъжете, обвинени за сблъсъците между българи и роми пред болницата в Асеновград. Според съда съществува реален риск Костадин Мечев и Исмет Лютфи да се укрият или да извършат друго престъпление, поради което двамата остават в ареста. Припомняме, вчера, 1 август, Окръжният съд в Пловдив реши да остави в ареста и Петър Низамов - Перата. Низамов искаше да замени ареста с домашен арест, с мотив да се грижи за семейството си. Срещу него са повдигнати обвинения за хулиганство и причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди. Той удари оператор по време на протест в Асеновград. Магистратите прецениха, че ако той бъде пуснат на свобода, има опасност да извърши ново престъпление. Припомняме и че на 30 юли в Асеновград протестите бяха възобновени. Предишните протести в града продължиха седмици, след което бяха временно прекратени. Поводът за общото недоволство беше нападението от 26 юни, понеделник, когато цигани нападнаха първо момичета, които тренират кану-каяк в езерото "40-те извора", а след това инцидентът прерасна в масово сбиване. Събитията предизвикаха бурни реакции в града - хиляди местни жители и хора от другите градове се събраха в знак на протест, искайки справедливост за нападателите от ромски произход.  

Трети инцидент на АМ "Струма" за денонощие

https://www.actualno.com/crime/treti-incident-na-am-struma-za-denonoshtie-news_625474.html

Трети пореден инцидент на АМ "Струма" стана само в рамките на вчерашния ден – късно снощи магистралата беше затворена временно от пътен възел "Бобошево" до "Кочериново", отново заради аварирал камион и преместването на товара му. Движението беше възстановено малко след п

От днес човечеството ще живее „на кредит“

//dariknews.bg/novini/sviat/ot-dnes-chovechestvoto-shte-zhivee-na-kredit-2040298

От днес човечеството ще е усвоило всички ресурси, които планетата може да възобнови за една година и следователно ще започне да живее "на кредит" до 31 декември. Това е пресметнала неправителствената организация Глобал футп

Тръмп може да замени "Еър форс 1" с поръчани от фалирала руска авиокомпания пътнически самолети

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/02/3017326_trump_moje_da_zameni_eur_fors_1_s_poruchani_ot/?ref=rss


Американските военновъздушни сили, които търсят начин да намалят цената на новите президентски самолети, известни като "Еър форс 1", преговарят с "Боинг" за покупка на два лайнера "Боинг 747 Джъмбо", поръчани от руска авиокомпания, но недоставени, защото тя фалирала, съобщава БТА. И двете страни потвърдиха, че се водят преговори, но отказаха подробности.<br /><br />Доналд Тръмп неотдавна остро възрази срещу високата цена на новите президентски самолети,...

Жълт код: Жеги в 17 области

http://www.cross.bg/gradysa-temperatyri-slunchevo-1550834.html

/КРОСС/ Жълт код за високи температури е обявен за 17 области на страната и столицата София за днес, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Предупреждението е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска, Силистренска, Сливенска, Старозагорска, Пловдивска, Пазарджишка, Благоевградска, Кюстендилска, Пернишка, София-област, София-град. Днес ни очаква слънчево и горещо време. Максималните температури ще са между 32 и 37 градуса, като в районите с жълт код температурите през деня ще достигнат 35-37 градуса. В планините ще е слънчево. Ще духа умерен, по високите части силен вятър от изток-североизток. Максимална температура на височина 1200 метра около 25 градуса, на 2000 метра - около 18 градуса. По Черноморието ще е слънчево с умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са 27 градуса -29 градуса. Температурата на морската вода е 25-26 градуса. Вълнението на морето ще е около 2 бала.

Мъж стреля по консулството на Китай в Лос Анджелис и после се самоуби

https://www.24chasa.bg/novini/article/6370262

Мъж стреля по консулството на Китай в Лос Анджелис и после се самоубиНеизвестен мъж откри огън по сградата на консулството на Китай в Лос Анджелис, след което се самоуби в колата си, предаде Ройтерс, цитиран от БТА. Никой не е пострадал при стрелбата, станала в около 6 ч вчера сутринта, още преди консулството да отвори. Самоубилият се нападател е на около 60 г. Генералното консулство на Китай поиска от властите на

Пет аргумента в полза на сладоледа и един съвет от диетолог

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/08/02/3014441_pet_argumenta_v_polza_na_sladoleda_i_edin_suvet_ot/?ref=rss


Любимият десерт на повечето хора - сладоледът - често е заклеймяван по различни параграфи, особено за това колко е калоричен. Но той има и много полезни съставки и положителни качества, които го реабилитират и могат да успокоят съвестта на хората, които прекаляват с консумацията му. "Дневник" подбра научни обяснения и изследвания, които показват ползите от яденето на сладолед и добави съвет от диетолог как то да не се отрази на килограмите и обиколките.<br /><br />1....

Родени на днешната дата

http://www.cross.bg/rodeni-na-dneshnata-data-1550833.html

/КРОСС/ Проф. Драган Бобев, онкохематолог Милена Дамянова, депутат в 44-ото НС Димитър Илиев, многократен рали шампион на България Ирина Сардарева, дизайнер Кольо Парамов, финансов експерт Константин Стаменов, председател на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Миролюба Бенатова, журналистка Проф. Нева Кръстева, органист и композитор Сашо Чакалски, изпълнителен директор и председател на УС на Общинска банка Христо Ганев, писател и кинодраматург    

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-bulgariya-zhivo-1550832.html

/КРОСС/ БНТ, "Денят започва" Тема: На живо от Скопие. Какво следва след подписването на Договора за добросъседство между България и Македония. Между редовете на историческия документ - анализ на бившия посланик в западната ни съседка проф. Ангел Димитров и историкът проф. Светлозар Елдъров

Православна цивилизация?

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/08/02/3016634_pravoslavna_civilizaciia/?ref=rss


Напоследък забелязвам симптоматична промяна в руските геополитически клишета, коeто, струва ми се, налага както на тях самите, така и на почти неприкритите пропагандни цели на тяхната употреба от различни идеологически и политически кръгове да се направи по-задълбочен критически анализ.<br /><br />Повод да се заема с него ми дава зачестилата употреба например на понятието "православна цивилизация", противопоставяна на "Европа", която се стилизира не, както би...

САЩ дадоха за пример България и Македония

http://clubz.bg/56843-sasht_dadoha_za_primer_bylgariq_i_makedoniq

Държавният департамент на Съединените щати разпространи специално изявление във връзка с подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония.

Ето пълния му текст:

"Съединените щати поздравяват България и Македония за подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Това важно, насочено към бъдещето споразумение признава вече здравите връзки между двете страни и отваря вратата за още по-близко сътрудничество в различни сфери като инфраструктура и култура. 

Подписването на този Договор ще допринесе за политическата стабилност и икономическото развитие на целия регион и представлява окуражаващ пример как различията между съседи могат да се разрешават мирно."

Позицията на Държавния департамент потвърждава на по-високо равнище позицията на посолствата на САЩ в София и Скопие, които разпространиха общо изявление през миналата седмица веднага след като правителствата на България и Македония одобриха проекта за договор.

"Подобен ангажимент представлява обнадеждаващ пример за решаване на спорни въпроси между съседите и за укрепване на политическата стабилност и засилване на икономическото развитие на Западните Балкани. Ние поздравяваме България и Македония за тази историческа, ориентирана към бъдещето стъпка", казаха тогава от двете дипломатически мисии.

Договорът бе подписан вчера в Скопие от премиерите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев. Днес двамата заедно се поклониха на гроба на Гоце Делчев в двора на църквата "Св. Спас" в македонската столица.

И САЩ поздравиха България и Македония за договора

http://clubz.bg/56843-i_sasht_pozdraviha_bylgariq_i_makedoniq_za_dogovora

Държавният департамент на Съединените щати разпространи специално изявление във връзка с подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония.

Ето пълния му текст:

"Съединените щати поздравяват България и Македония за подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Това важно, насочено към бъдещето споразумение признава вече здравите връзки между двете страни и отваря вратата за още по-близко сътрудничество в различни сфери като инфраструктура и култура. 

Подписването на този Договор ще допринесе за политическата стабилност и икономическото развитие на целия регион и представлява окуражаващ пример как различията между съседи могат да се разрешават мирно".

Позицията на Държавния департамент потвърждава на по-високо равнище позицията на посолствата на САЩ в София и Скопие, които разпространиха общо изявление миналата седмица, веднага след като правителствата на България и Македония одобриха проекта за договор.

"Подобен ангажимент представлява обнадеждаващ пример за решаване на спорни въпроси между съседите и за укрепване на политическата стабилност и засилване на икономическото развитие на Западните Балкани. Ние поздравяваме България и Македония за тази историческа, ориентирана към бъдещето стъпка", казаха тогава двете дипломатически мисии.

Договорът бе подписан вчера в Скопие от премиерите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев. Днес двамата заедно се поклониха на гроба на Гоце Делчев в двора на църквата "Св. Спас" в македонската столица.

Ураган събори дърво върху палатков лагер в Германия, едно дете е загинало, 4 са ранени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6370258

Ураган събори дърво върху палатков лагер в Германия, едно дете е загинало, 4 са ранениНай-малко едно дете е загинало, още четири са получили наранявания, заради ураган, който е връхлетял, посред нощ, върху детски палатков лагер в Южна Германия, предаде ТАСС, цитирана от Фокус. Инцидентът се е случил в околностите на градчето Рикенбах, във федералния окръг Баден-Вюртемберг. Група от 21 деца и четири възпитатели е била разпънала

Пренасяне мощите на св. първомъченик и архидякон Стефан

http://www.cross.bg/stefan-po-kusno-gamaliil-1550811.html

/КРОСС/ Тоя ден се възпоменава пренасянето на мощите на св. първомъченик Стефан. За мястото, гдето светите мощи се намирали, получил откровение йерусалимският презвитер Лукиан. Тялото на св. Стефан лежало в пещерата в някогашното имение на еврейския учител Гамалиил. Там били погребани по-късно самият Гамалиил със сина си Авив и Никодим. Над техните гробници построили църква. Мощите на първомъченика най-напред били пренесени в Йерусалим, а по-късно - в Цариград. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев). Източник: Православието  

Най-важното от Варна във вчерашния - 1 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=356653

17 бали с неакцизен тютюн намериха при акция във Варненско 17 бали от по 25 килограма с тютюн без бандерол, откри полицията по време на специализирана акция днес, съобщиха от прокуратурата за Moreto.net. Без оплаквания за напомпани сметки и нелегални таксита във Варна В разгара на лятото в Регионалната дирекция "Автомобилна администрация" във Варна не е постъпвало нито едно оплакване от граждани за помпи в такситата, договаряне на по-високи цени от тези на апаратите или пък нелегални превози на пътници до курортните комплекси.

Каракачанов: Приключва един глупав период за София и Скопие

http://clubz.bg/56842-karakachanov_priklyuchva_edin_glupav_period_za_sofiq_i_skopie

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че приключва един много глупав период в историята на България и Македония. Каракачанов бе част от делегацията начело с премиера Бойко Борисов, която поднесе цветя пред гроба на Гоце Делчев в Скопие по повод Илинден.

"1903 г. избухва най-голямото въстание, в което участват много българи, български офицери, генерали, поручици, капитани. През 1903 г. въстаниците пеят Ботевата песен "Жив е той, жив е там на Балкана" и Стамболовата песен "Не щеме ний богатства, не щеме ний пари". България трябва да оказва подкрепа на Македония за присъединяване в НАТО, особено след подписване на Договора за добросъседство, който трябваше отдавна да се случи. Приключва един глупав период в историята на две страни, които имат обща история, говорят на един език и имат една култура", каза Каракачанов.

Лидерът на ВМРО отрече да е бил "дразнител" за Македония.

"Не съм бил дразнител в Македония, а катализатор на процесите, които завършиха с този договор. Опитвал съм се да търся това, което е общо между двете държави", заяви Каракачанов пред Нова телевизия.

И допълни, че никога не си е мислил, че ще стане министър на отбраната и особено че ще бъде гост в това си качество на македонския министър на отбраната.

Каракачанов обясни, че Илинденско-Преображенското въстание е на-голямото и най-добре организираното българско въстание срещу Османската империя и се развива на територията на 4 съвремени държави - България, Македония, Албания и Гърция.

Каракачанов заяви, че бащата на Никола Груевски, лидерът на опозицията в Македония, е български гражданин.

"Относно антибългарската политика на Груевски тя е факт, което, разбира се, е учудващ факт, като се има предвид, че ако не ме лъже паметта, баща му е български гражданин. Сега баща ти да е български гражданин, да е писал декларация, че се чувства етнически българин, пък синът му да е антибългарин, това не го разбирам. Но странностите в политиката в Македония са много", коментира вицепремиерът.

И добави, че от цялата партия ВМРО-ДПМНЕ половината ръководство или те, или родителите им са с български паспорти. Каракачанов изтъкна, че около 120 000 граждани на Македония са поискали българско гражданство през последните 20 години.

Задава се драматичен ден във Венецуела

http://dnes.dir.bg/news/rezultati-venetzuela-sabranie-voennite-26164404

"До часове" може да бъде свикано новоизбраното Учредително събрание (УС) във Венецуела, заяви снощи вицепрезидентът Тарек ел Айсами, цитиран от АП и БТА.

Ще оцелее ли България с такива капиталисти

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281147_%D0%A9%D0%B5+%D0%BE%D1%86%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B5+%D0%BB%D0%B8+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D1%81+%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D0%B2%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%8

 В спора между работодателските организации и синдикатите за клас прослуженото време и за минималната работна заплата двете страни имаха своите и силни, и слаби страни. Работодателите или да ги наречем условно едрия капитал извади неопровержими и солидни факти за своята гледна точка. И тя стоеше убедително. Но само от икономическа гледна точка. Работата е там, че този спор трябва да се разглежда от друга, много по-съдбоносна гледна точка. И тогава ще се види, че контрата остава именно у капитала. 

Та тази гледна точка е демографската. Някои продължават да я подценяват и да окачествяват дереджето на България само като демографска криза. То обаче е по-страшно - то е катастрофа, истински демографски погром. Това е цивилизационен ураган, отнесъл населението в цели райони на страната. Нещо повече - то е чиста проба национална заплаха. 
Ако някому тези думи се сторят преувеличени, ето признаците за това състояние по наши и чужди данни, включително на ЦРУ, ЕС, Световната банка. Ако през 1989 година прескочихме 9-милионния праг (9 009 018 души), то днес сме 7,1 милиона. За 27 години нацията ни се е стопила с 2 милиона, това прави горе-долу една четвърт от населението. На година страната ни намалява средно с по 50 000 души, на ден със 136, а на час с по 6 души. Сиреч 

годишно изчезва град като Велико Търново

или Благоевград - заради минусовия прираст и емиграцията. По смъртност се нареждаме на второ място в света, а по раждаемост сме ответи чак на 212 място. На всеки 1000 души се раждат по 8,8 и умират по 14,5 души. Но още по-страховито е бъдещето. 
Според доклад на ООН след 35 години страната ни ще се срине до 5,1 милиона. Това ще е второ демографско рухване и неговият размер ще бъде голям - 27,9 процента. Световната банка прогнозира в свой доклад, че през първата половина на века населението у нас над 60 години ще надхвърли 30% от общия брой. При население 7,1 една трета представлява 2 366 666 души. В момента тази категория българи са вече над 2 милиона. При високия темп на отрицателния прираст нищо чудно България да прекрачи този праг след 2-3 максимум 5-6 години. Само че според експерти, когато това се случва в една държава, стават застрашени всичките й социални системи и те започват да се разпадат. 
Прогнозите обаче вещаят трети погром на България - към края на века или началото на следващия българите ще се стопим до вече трагичното ниво 3,4 милиона души. Тогава ще паднем под допустимия минимум, за 

да останем държавнотворна нация

или титулния етнос по нашите земи. Ще станем третият етнос в сегашната ни територия - пред нас ще са ромите и турците. Тогава децата или внуците на сегашното поколение 20-30-годишни българи неизбежно ще бъдат принудени да се интегрират в собствената си държава. При това от едно мнозинство, което е със съвсем друг ген и ценности. Това не е ли национална заплаха? 
Ще понесе ли българският ген три поредни демографски срива с по около 2 млн. души за кажи-речи един век? Това няма ли да е неговият край? С една дума, българският род вече бере душа в интензивното на историята. Комай с единия си крак е в гроба. Дали ще излезе оттам на крака или с краката напред зависи от терапията. 
Тя задължително трябва да включва икономически и финансови мерки (наред с много други усилия). Примерно за спасителната по-висока раждаемост задължителна ще е голяма еднократна помощ при раждане на дете, която помощ да се увеличава с всяко следващо дете в едно семейство, дори да достига примерно до 10 000 лева за третото дете. Или пък по-големи месечни детски надбавки за всяка следващо дете. А също по-висока платена отпуска по майчинство, чието времетраене да се увеличава при второ или трето дете, а защо не и запазването на цялата заплата - в крайна сметка майката или семейството ще отглеждат не марули, а оцеляването на нацията. Едно уточнение: тези мерки ще трябва да важат за 

работещи и образовани майки

и семейства, а не за онази част от населението, която знае само да се плоди и да живее на гърба на държавата. 
Терапията няма да мине и без развита система от ясли и детски градини с високоплатени служителки, за да не се отказва българската жена от второ или трето дете поради страх да не си загуби работата. Облекчения за младите семейства при закупуване на жилища или пък безплатно жилище за семейства с три (и повече) деца едва ли ще бъдат отхвърлени като прахосничество на активи или пропуснати ползи за други лица. 
Що се отнася пък до намаляването на смъртността, тук антипазарните мерки са просто съдбовни, за да имат българските граждани реален достъп до здравните услуги. Националната заплаха няма да бъде отстранена, ако не бъде стопирано закриването на общински болници по финансови причини. Ако не се отмени търговският статут на болниците, които да се посветят на лечение, а не на печалбарство. Или ако не бъдат значително вдигнати заплатите на служителите от нечастните болници и здравни центрове (не само на лекари, но и на сестри и санитарки). Демографската катастрофа няма да бъде ликвидирана, ако държавните и общинските болници останат без модерна диагностична апаратура. Естествено, изброените мерки не претендират за изчерпателност. 
Срещу националната заплаха обаче трябва да се мобилизират не войници и въоръжения, а пари (и много други усилия, разбира се). Те могат да бъдат взети и отвън, но ще бъдат нещо като наемна войска, а от средновековната история знаем, че на нея не може да се разчита. Заеми само ще влошат положението при икономическия дебит на нашата държава. Значи

остава вътрешният ресурс
 
Може ли страната ни да мобилизира една монетарна армия, за да оцелее? Според редица родни икономисти - може. Само че не ги търсете сред пазарните ни ортодокси. За целта обаче трябва не просто промяна, а цялостно преформатиране на данъчната система - именно оттам може да се формира въпросната армия.
Именитият ни икономист проф. Иван Ангелов смята, че при такова данъчно преформатиране, включващо и спартанска данъчна дисциплина, държавата ни ще може да хвърли срещу опасността годишно до 4-4,5 млрд. лева. И с такава парична армия ще може да я спрем. Иван Ангелов не е чужд на пазарната икономика, заради което комунистите ортодокси го обвиняват, че като част от екипа на Андрей Луканов е виновен за опустошителния преход. Професорът обаче не е и пазарен талибан, за разлика от много младоци икономисти. Та той смята днешната данъчната система на България за антиевропейска и антисоциална. Такава я смятат още много икономисти. 
Само се осмелявам да застана в края на тяхната редичка и да добавя: данъчната система на България е и антибългарска. Демографският ни срив няма да бъде спрян, ако тази система изпразва джоба на мнозинството, а пълни портфейла на малцината богати. Ако примерно косвените данъци останат високи, а преките - ниски. В Евросъюза косвените данъци (ДДС, акцизи и други) осигуряват средно по 35% от общите приходи, докато в най-бедната му държава България - цели 52,4 процента. С този висок показател българският род няма как да оцелее. Това се доказва от самото му дередже.

Демографският враг

вече е не просто пред стените на държавата, той вече я взел под обсада. Той може и да бъде отблъснат, но ако бъдат вдигнати примерно плащаните от заможните преки данъци (върху дохода и печалбата), които в момента са само 19% от общите постъпления. А за ЕС те средно са цели 34 процента. 
С катастрофата няма как да се справим, ако остане 10-процентният плосък данък върху доходите от физическите лица или също 10-процентният данък върху печалбите. В много други страни от ЕС тези данъци са доста по-високи (30-40 на сто) и такава опасност не ги грози. Това едва ли е случайно. 
Опасността няма да бъде парирана, ако не се вдигнат поне двойно данъците върху доходите и печалбите, ако срещу нея не бъде хвърлен умерен прогресивен данък (вместо сегашният плосък). Дали максималната му ставка трябва бъде 18, 20 или 22 процента е въпрос на уточнение, но данъкът трябва да бъде именно умерен, за да не бъде демотивиран бизнесът, смятат немалко икономисти. Изобщо националната заплаха няма как да бъде отхвърлена, ако се отбраняваме със сегашната данъчна система. Според проф. Иван Ангелов тя събира с 9-10 млрд. лева по-малко в сравнение със страните от ЕС от бившия соцлагер. Да речем, че той преувеличава с числата, но дори показателят да е на половината от тях (примерно 5 млрд. ), това пак е много, дори е пагубно на фона на демографското ни дередже. А това са пари, които могат да отидат и за семействата с повече деца, и за по-високи заплати и пенсии, и за нова медицинска апаратура, и за издръжка на нечастните болници. И за още много други демографски мерки. 
А сега да се върнем към спора за клас прослужено време и минималната заплата. Паричната армия срещу риска може да бъде мобилизирана главно от капитала, а не от наемния труд. При това без това да го разори, както смятат немалко икономисти. Да, ще се лиши от редица екстри, но пък залогът е България. При наличие на родолюбие ще я има ли дилемата екстри или България? Досега обаче капиталът отказва да преформатира данъчната система и да се изправи срещу националната заплаха. Вместо това той отново прехвърля топката върху наемния труд, върху бедните и се опитва да изстиска от тях каквото може, дори от прослуженото време или минималната заплата. Само че това вече не просто не работи, това е фатално за нацията. Това означава да пробиваш обсадата с полувъоръжени войници, почти с гори ръце. 
Затова и се питам: ще оцелее ли България с такива капиталисти? И с политици, които са готови да хвърлят нацията върху амбразурата заради капитала? Освен това, делят ни няколко години от фаталния момент, когато поради недостиг на пари ще започнат да се разпадат всички социални системи - пенсии, надбавки, помощи за съкратени, безработни, инвалиди, за по-евтини лекарства и прочее. Да, може и да се съгласим с тезата на капитала за вредата от 350-те хиляди безработни, които не търсят работа, не полагат усилия да се преквалифицират, за да я намерят, изобщо не дават нищо от себе си за обществения ресурс, а пък го ползват по един или друг начин. Само че ли може ли да се сравнят хвърлени за тях средства с примерно онези 4-4,5 милиарда евро годишно, които капиталът все още отказва да предостави, скрит зад сегашната данъчно статукво. Ще оцелеем ли наистина с такъв капитал? 
В крайна сметка има и икономическа логика. При бизнес механизмът с вдигането на доходите се завъртва по-голямо потребление, то на свой ред задвижва колелата на икономическия растеж. Няма как окастрянето на доходите да вдига икономическия растеж. И съответно да отблъсне националната заплаха. Всъщност проблемът пред страната ни е много по-мащабен, по-дълбок и по-драматичен от прослуженото време и минималната заплата. И в хода на неговото решаване българският капитал ще трябва да решава какъв да бъде - повече българин, или повече капиталист.

 

От БГНЕС

Борисов е на визита в Македония, ще участва в честванията за Илинденското въстание

https://www.24chasa.bg/novini/article/6370254

Борисов е на визита в Македония, ще участва в честванията за Илинденското въстаниеМинистър-председателят Бойко Борисов е на официално посещение в Република Македония, съобщиха от правителствената информационна служба. По повод отбелязването на 114-тата годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание, днес министър-председателите Бойко Борисов и Зоран Заев ще участват в церемония по полагане на венци пред гроба

Берлин: Новите санкции са незаконни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281146_%D0%91%D0%B5%D1%80%D0%BB%D0%B8%D0%BD%3A+%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B8

 

Антируските ограничения, които наложи САЩ противоречат на международното право, обяви немският министър на икономиката

Новите санкции на САЩ срещу Русия са в разрез с международното право. Това заяви германският министър на икономиката Бригитe Циприс. Според нея новият американски закон с антируските санкции ще засегне европейските компании, които сътрудничат с руската страна в енергийната сфера. “САЩ не може да глобява и притиска немски компании, защото те искат да извършват икономическа дейност в друга държава. Смятаме, че това просто нарушава международното право“, заяви тя в интервю за медийната група “Функе“. Министърката добави, че Европа не желае търговска война със САЩ, но напомни, че ЕС проучват възможни ответни мерки.

Тръмп пусна във „Фейсбук” канал с „истински” новини

http://pogled.info/svetoven/amerika/tramp-pusna-vav-feisbuk-kanal-s-istinski-novini.88067

/Поглед.инфо/ Американският президент Доналд Тръмп пусна собствен канал с реални, а не „фалшиви” новини в социалната мрежа „Фейсбук”, съобщава BuzzFeed.

Българите използват интернет за разговори най-много в целия ЕС

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2017/08/02/3017110_bulgarite_izpolzvat_internet_za_razgovori_nai-mnogo_v/?ref=rss


Българите използват интернет за разговори по телефона или видеовръзка най-много в целия ЕС, но най-слабо - за банкиране. Това показва ново изследване на "Евростат" за поведението на потребителите в глобалната мрежа.<br /><br />Общо 80% от българите говорят по телефона в интернет среда, на второ място са жителите на Кипър - 72%, и Литва - 69%. Най-слабо тази възможност се използва в Австрия (32%), Германия и Испания (по 31%).<br /><br />За четене на новини...

В Канада пият коктейл с изсушен човешки палец

https://www.vesti.bg/lyubopitno/v-kanada-piiat-koktejl-s-izsushen-choveshki-palec-6072176

А вие бихте ли опитали екзотичното питие? Който се осмели си тръгва със специален сертификат от хотела

Последната война сред хората ще бъде водена...

http://www.cross.bg/voiina-horata-sred-1550810.html

/КРОСС/ "Последната война сред хората ще бъде водена за истината. Тази война ще се води вътре, във всеки един от нас. Тя ще бъде насочена срещу собственото ни невежество, агресия и раздразнение. И само коренното преобразуване на всеки отделен индивид ще даде начало на мирния живот за всички хора на Земята."Н. К. Рьорих

Съдът в Силистра решава дали да екстрадира българки в Белгия

http://frognews.bg/news_139379/Sadat-v-Silistra-reshava-dali-da-ekstradira-balgarki-v-Belgiia/

Съдът в Силистра решава днес дали да екстрадира две български в Белгия. Нашенките са обвинени за сводничество и пране на пари.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване