След мрачния и хладен понеделник - какво време ни очаква във вторник?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sled-mrachniia-i-hladen-ponedelnik-kakvo-vreme-ni-ochakva-vyv-vtornik-2043655

През нощта ще е предимно облачно, на много места с валежи от дъжд и гръмотевици, по-интензивни в централните райони.
 
Утре от запад облачността ще се разкъсва и намалява. Над Централ

Погребват в сряда 11-годишното момиче, убито по жесток начин в Бургас

//dariknews.bg/regioni/burgas/pogrebvat-v-sriada-11-godishnoto-momiche-ubito-po-zhestok-nachin-v-burgas-2043656

В 11:00 ч. в сряда в Траурния парк в Бургас ще бъде погребана 11-годишната Никол Йончев - петокласничка от ОУ „П.Р. Славейков“ в града, която бе убита в асансьора на жилищен блок 108 в комплекс „Меден рудник“.

Българо-италиански продукции гостуват на хълма Царевец през август

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6401380

Българо-италиански продукции 
гостуват на хълма Царевец през августБългаро-италианските продукции на операта „Селска чест“ на Маскани и балета „Делвата“ от Алфредо Казела гостуват на хълма Царевец през август, съобщиха от Общинската агенция по туризъм в Търново. Държавна опера-Стара Загора ще представи на 26 август от 21.00 часа в рамките на Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете 2017“ две

ЧЕЗ е получила няколко обвързващи оферти за бизнеса си в България

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/21/3028006_chez_e_poluchila_niakolko_obvurzvashti_oferti_za/?ref=rss


Чешката компания ЧЕЗ (ČEZ), която в България притежава едно от трите електроразпределителни дружества, е получила няколко обвързващи оферти за бизнеса си в страната. Това съобщават чешки издания като се позовават на информация на групата, оповестена на 18 август.<br /><br />В момента офертите се оценяват, допълват от дружеството.<br /><br />Преди няколко дни изпълнителният директор на компанията Даниел Бенеш обяви пред местни медии, че компанията ще реши до септември...

Рокада в "Старинен Пловдив", сменят шефа

https://www.24chasa.bg/region/article/6401537

Рокада в "Старинен Пловдив", сменят шефаСтруктурна промяна в управление "Старинен Пловдив" ще смени директора Минко Кафтански, обяви кметът Иван Тотев. Предстои местният парламент да влее общинското предприятие "Туризъм" в ръководното тяло на архитектурния резерват. Промяната била наложителна, тъй като в града на тепетата туристите се увеличавали и това изисквало звеното да премине към

Борисов и Цацаров-историята на една връзка от взаимен интерес

http://frognews.bg/news_140575/Borisov-i-TSatsarov-istoriiata-na-edna-vrazka-ot-vzaimen-interes/

За броени дни прокуратурата се произнесе по ековъпрос, отнел месеци на цели институции. Не, прокуратурата не разполага със свръхексперти. Нито пък е получила просветление свише. Обяснението е друго.

Утре е ден на траур в Смолян в памет на Величко Чолаков

https://www.24chasa.bg/novini/article/6401507

Утре е ден на траур в Смолян в памет на Величко ЧолаковКметът Николай Мелемов обявява вторник, 22 август, за ден на траур в община Смолян по повод внезапната смърт на Почетния гражданин Величко Чолаков. Националният флаг ще бъде спуснат наполовина. Именития тежкоатлет почина внезапно в неделя преди обяд от проблем в сърцето. Поклонението пред тленните останки на Олимпийския ни шампион ще се състои на

Дърво уби 33-годишен мъж от Чепеларе

http://www.cross.bg/ypravlenie-chepelare-grada-1552712.html

/КРОСС/ Трагичният инцидент е станал по време дърводобив в местността „Бабугерова каба" край града. Сигналът в полицейското управление е подаден от 36-годишен мъж от града, съобщава БНР. При падането дървото затиска 33-годишния мъж, който издъхва на място. Тялото на починалия е транспортирано в болницата в Смолян за аутопсия. Местопроизшествието е посетено от дежурна оперативна група при Районното полицейско управление в Чепеларе и Окръжният следствен съд. По случая е образувано е следствено дело.  

Рекорден брой пчелари на медения фестивал във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=357934

18 пчелари от страната предлагат своя продукция на фестивала на меда във Варна. Изложението се намира на бул. „Сливница“ до хотел „Черно море“ и ще продължи до 26 август, предаде репортер на Moreto.net. За първи път се събират толкова голям брой производители, обясни Атанас Каракашев от Областната пчеларска организация.

Горе, в планината, при музиката

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/08/21/3027926_gore_v_planinata_pri_muzikata/?ref=rss


Детският екостационар "Бели брези" се намира по пътя от квартал "Бояна" към местността "Златни мостове" на 1км след разклона за Копитото.Класически приказки за елфи и горски духове, лято и танцуващи животни сред прохладните прегръдки на Витоша - това обещават на публиката организаторите на поредния "Горски концерт на възглавници".<br /><br />За трета поредна година в края на лятото "Модо България" събира малките почитатели на...

Учени ще създават комари-мутанти, които не могат да надушват човешка плът

https://www.24chasa.bg/novini/article/6401526

Учени ще създават комари-мутанти, които не могат да надушват човешка плътПентагонът е отпуснал сума от 1 милион долара за създаването на комари-мутанти, неспособни да надушват човешката плът, пише в. "Дейли мирър", цитирано от БТА. Средствата са предоставени на специалистите по насекоми Андрю Нъс и Денис Матю. Те ще трябва да идентифицират обонятелните рецептори на комарите,

Кубински претендент за титлата предрече тежка загуба на Кобрата

https://offnews.bg//bojni/kubinski-pretendent-za-titlata-predreche-tezhka-zaguba-na-kobrata-663308.html

Кубинският претендент за световната титла на Антъни Джошуа във версия WBA Луис Ортис предрече тежко поражение за Кубрат Пулев, пише "Тема Спорт".

Според кубинеца, който отчаяно търси вариант да измести Кобрата за предстоящия мач на 28 октомври или 11 ноември, нашият боксьор няма да издържи повече от два рунда срещу британеца.

36-годишният софиянец е смятан за сигурен съперник на Джошуа, тъй като е основен претендент за пояса на IBF. Самият шампион, както както и неговият мениджър Еди Хърн нееднократно заявиха, че Кубрат е първи в списъка, а Ортис ще трябва да почака до пролетта на 2018-а.

"Смея се на това, което Антъни написа, че се бие с най-добрите и за своята чест, а не за парите. Аз съм най-добрият на WBA, а той отказва да се срещне с мен. Предпочита да оваканти пояса, отколкото да се качи на ринга срещу мен.

В такъв случай как така избира най-трудните си съперници? Това изобщо не е вярно, даже е много смешно. Защо не се откаже от пояса на IBF и не зареже Пулев, за да боксира с мен? Защото предпочита парите и лесната победа. А феновете ще разберат какво имам предвид, когато този мач се осъществи.

Кубрат няма да издържи и два рунда. Той е лек съперник. Хората ще видят, че съм прав", каза 38-годишният кубинец. Подобно на Джошуа (19-0-0) Ортис също няма поражение, регистрирайки 27 победи.

Предвид натиска, който кубинецът и неговите мениджъри оказват, може да се очаква WBA да принуди Антъни да оваканти световния пояс и той да бъде разигран в мач между Луис Ортис и следващия в ранглистата на асоциацията - Александър Устинов. Руснакът на свой ред падна от Кобрата с нокаут още през 2012 година.

Какво точно ще председателства България - след спекулациите и преди "фалшивите новини"

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/08/21/3028033_kakvo_tochno_shte_predsedatelstva_bulgariia_-_sled/?ref=rss


В разгорещената дискусия относно проблемите по подготовката на логистиката за ротационното председателство (ремонта на НДК) има и нещо, което можем да наречем "всяко зло за добро".<br /><br />"Злото" е, че общественото внимание се насочи предимно към този проблем, който безспорно вреди на образа на страната ни и отклонява дискусията за председателството в неплодотворна посока. Какво тогава е "доброто"? "Доброто" е, че цялото българско общество...

Спират Рамацоти за проверка в Казахстан, пее и го пускат (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6401498

Спират Рамацоти за проверка в Казахстан, пее и го пускат (Видео)Ерос Рамацоти бил спрян за контролна проверка от полицай в Казахстан след пристигането си в столицата Астана за концерт. Това съобщи самият певец в профила си в Инстаграм, където пусна и видео. За да се „спаси”, Рамацоти предложил на полицая да изпее в дует с него част от песента му „Пю ке пуой” (Повече, отколкото можеш). Това е хит от 2001 г.

Български депутати, водени от председателя на парламента, се срещнаха с колеги от Южна Корея

http://www.cross.bg/koreya-repyblika-dimitur-1552711.html

/КРОСС/ Председателят на Народното събрание Димитър Главчев се срещна с председателя на Националното събрание на Република Корея Чунг Се-кюн. Българска парламентарна делегация, водена от председателя на парламента Димитър Главчев, е на официално посещение в Република Корея по покана на председателя на Националното събрание на Република Корея Чунг Се-кюн. За нас Република Корея е близка страна, приоритетен и перспективен партньор и приятел, заяви Димитър Главчев. България и Република Корея споделят общите фундаментални ценности на демокрацията, пазарната икономика и защитата на правата на човека, посочи той. Председателят на парламента припомни, че през 2015 г. по повод отбелязването на 25-годишнината от установяването на дипломатически отношения е приета Съвместна декларация за всеобхватно и ориентирано към бъдещето партньорство. Димитър Главчев заяви, че трябва да продължим да развиваме активен политически диалог на най-високо ниво и отбеляза важната роля на контактите между парламентите на двете страни на равнище председатели, комисии и групи за приятелство. Горещо приветстваме навлизането на корейски инвестиции в България в областите на автомобилостроенето, електрониката, технологиите - сектори, в които Република Корея е световен лидер, подчерта председателят на Народното събрание. Той изрази надежда посещението на парламентарната делегация да даде нов тласък на традиционно добрите отношения между двете страни

Мартин Стоянов спечели кулинарната битка на LIDL и Coca-Cola в Бургас

https://www.actualno.com/burgas/martin-stojanov-specheli-kulinarnata-bitka-na-lidl-i-coca-cola-v-burgas-news_628906.html

Мартин Стоянов от Бургас е поредният победител в грил турнира на Coca-Cola и LIDL, който се провежда в големите градове на страната. Кулинарната битка се състоя вчера - 20 август, до Пантеона в Морската градина, пред погледите на многобройна публика, която аплодираше и окуражаваше

Цената на златото се понижава слабо

http://econ.bg/Новини/Цената-на-златото-се-понижава-слабо_l.a_i.747877_at.1.html

Стойността на златото в понеделник поевтинява незначително след значителното увеличение в края на миналата седмица, в резултат на геполитическите и...

Илън Мъск: ООН да предупредят човечеството за роботи-убийци

http://www.cross.bg/intelekt-oruzhiya-musk-1552710.html

/КРОСС/ Стотина от управляващите специализирани компании в областта на роботиката или изкуственият интелект, сред които милиардерът Илън Мъск, написаха отворено писмо до ООН. Те искат да предупредят човечеството за опасността от автономни оръжия, наричани "роботи-убийци". "Автономните нападателни оръжия (предназначени да убиват, бел.ред.) (...) ще позволят на въоръжените конфликти да достигнат невиждан мащаб и трудна за възприемане от хората скорост", се казва в отвореното писмо до Конвенцията на ООН за оръжията. Сред подписалите са Илън Мъск, който е начело на производителя на електрически и частично автономни автомобили „Тесла" (Tesla) и космическата компания „Спейс екс" (SpaceX), Мустафа Сюлейман от британската компания „Дийпмайнд" (DeepMind), собственост на „Гугъл" (Google) и специализирана в областта на изкуствения интелект. „Те могат да бъдат ужасяващи оръжия, оръжия, които диктатори и терористи използват срещу невинно население и оръжия, откраднати за фатални цели", продължават подписалите писмото, публикувано в неделя от организацията с идеална цел Future of Life Institute, базирана в САЩ и която предупреждава за възможните злини от технологиите. "Ние не разполагаме с много време, за да реагираме. Веднъж отворена тази „кутия на Пандора" ще бъде трудно затворена

Възрастна жена е починала при катастрофата край Скопие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6401487

Възрастна жена е починала при катастрофата край СкопиеЖена почина от раните си, получени в тежка пътна катастрофа, когато на пътя Велес-Катланово автобус с македонски туристи, връщащи се от почивка в Гърция, излезе от пътя и падна в пропаст, съобщават македонските медии. Ръката на деветгодишно момиченце е оперирана, съобщиха от Клиниката за детска хирургия,

Задържаха трима за телефонни измами

https://www.24chasa.bg/novini/article/6401505

Задържаха трима за телефонни измамиТелефонни измамници са задържани след проверка на автомобил в района на 61 км на автомагистрала "Хемус", след подаден сигнал за съмнително поведение, съобщиха от пресцентъра на МВР. При съвместни действия на полицията в София и Плевен е установено, че водачът и спътничката му са съпричастни към телефонна измама спрямо възрастна столичанка на 18

Румен Радев в Бургас: Военноморските сили гарантират енергийните ни интереси

https://www.24chasa.bg/novini/article/6401496

Румен Радев в Бургас: Военноморските сили гарантират енергийните ни интересиЗа България е много важно да има силни военноморски сили, които да гарантират икономическите и енергийните ни интереси. Това каза пред журналисти в Бургас президентът Румен Радев, цитиран от БТА. По думите на държавния глава това означава нова техника, високо подготвен състав, добри условия за подготовка, мотивация.

Главчев посети колегата си в Южна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6401508

Главчев посети колегата си в Южна КореяПредседателят на Народното събрание Димитър Главчев се срещна с председателя на Националното събрание на Република Корея Чунг Се-кюн. За нас Република Корея е близка страна, приоритетен и перспективен партньор и приятел. България и Република Корея споделят общите фундаментални ценности на демокрацията,

Румен Радев: Ремонтите на МиГ-29 ще струват колкото нови изтребители

http://clubz.bg/57462-rumen_radev_remontite_na_mig_29_shte_struvat_kolkoto_novi_iztrebiteli

„Отделяните разходи за отбрана трябва да бъдат и ефективни - вложените средства в МиГ-29 няма да ни дадат съвременни способности, а до 2030 г. те ще бъдат съизмерими с доставката на нов самолет“.

Така президентът Румен Радев коментира идеята на военния министър Красимир Каракачанов преди да се пристъпи към купуване на нови машини за военната ни авиация, да се вложат пари в ремонт на съветските МиГ-29, които можели да се използват до 2029-2030 година, когато изтича ресурсът им. Преди месец изненадващо Каракачанов обяви, че старите съветски изтребители може да се ремонтират и дори модернизират, като вече е провел разговори с ръководството на руската корпорация РСК "МиГ", за да разбере колко ще струва ремонтът на всичките 15 машини, с които разполага България. 

"Второ, ние трябва да мислим за съвместимост. Все пак България е член на НАТО. МиГ-29 не е съвместим с нашите партньори. И друго важно нещо е, че разходите за отбрана трябва да бъдат ефективни. Трябва да решим какво правим с новия самолет и тогава вече да решим за колко време и как ние ще осигурим прехода към него чрез поддръжката на МиГ- 29", допълни Радев, който се срещна с командирите на военните формирования в Бургас.

Според държавния глава изграждането на отбранителни способности трябва да се базира на ясни принципи и МиГ-29, независимо от високата си маневреност, не предоставят съвременни бойни способности, още по-малко съвместими със стандартите на Алианса, в който членуваме от 12 години. 

Президентът подчерта, че не иска дори да мисли вариант, при който проектът за закупуването на нов тип изтребители за нуждите на Военно-въздушните ни сили се проваля и това е цел на Министерството на отбраната с предложенията за МиГ-овете.

В България от 10 години се говори за купуване на нови изтребители и скъсване със съветските бойни машини, които са на въоръжение от времето на Варшавския договор насам, но по различни причини до момента няма завършена прццедура. Междувременно старите съветски изтребители се ремонтират "на парче" чрез различни обществени поръчки, а премиерът Бойко Борисов бе изключително горд, че държавата национализира авиозавода "Авионамс" (преди това на Цветан Василев - б.р.), където можело да се ремонтират машините. За целта обаче трябват първо инвестиции за оборудване на завода и второ - съгласие на Русия. 

По темата "нови изтребители" последният коментар на премиера Бойко Борисов бе, че ще се искат нови оферти и за нови изтребители F-16 и "Юрофайтър". На практика обаче това връша цялата процедура в началната й точка. 

В понеделник Радев коментира, че за България е много важно да има силни военноморски сили, които да гарантират икономическите и енергийните ни интереси. По думите на държавния глава това означава нова техника, високо подготвен състав, добри условия за подготовка, мотивация.

"Към нашите военноморски сили трябва да се отнасяме с голямо внимание и уважение. Значението на Черноморския район непрекъснато нараства, а тук се пресичат нарастващи геополитически интереси", добави Радев.

 

Вижте как Никол глези Гришо след триумфа му (СНИМКА)

https://www.actualno.com/curious/vijte-kak-nikol-glezi-grisho-sled-triumfa-mu-snimka-news_628936.html

Най-добрият български тенисист Григор Димитров спечели за първи път в кариерата си титла от турнир от сериите "Мастърс". Веднага след успеха в Синсинати, Гришо и неговият екип отлетяха за Ню Йорк, където да се подготвя за US Open. С тях обаче бе и приятелката на българина - Никол Шерцингер. Красивата американка позира на снимка, на която предлага лакомства в самолета на Гришо и треньора му Даниел Валверду. Снимката вижте ТУК!

Из делниците на един луд (14-18 август)

https://offnews.bg//nashite-avtori/iz-delnitcite-na-edin-lud-14-18-avgust-663309.html

Понеделник, 14 август

Днес, уважаеми читатели, ще четете тихичко и няма да мрънкате. Мрънкането е забранено. Не го казваме ние, каза го папата преди нещо като месец. Възможно е и той сам да го е измислил, но по-вероятно е да му е внушено отгоре. Бактън вече от мрънкачи!

Бележка на вратата на канцеларията на папата, на която пише: “Мрънкането забранено”.

Позволяваме си да ви лишим от това национално удоволствие, защото докторът тази седмица е на дъното на Сатурновата дупка, а това е направо съсипващо. Мечта ни е една година поне да я изкараме тая дупка някъде по южните гръцки острови, може и испански. Малко, месец преди дупката и месец след нея. Убеден сме, че там, под топлото южно слънце, ще я понесем по-леко. Но пусто да опустее, трябва да се руча. От там тръгват всичките ни проблеми – че трябва да се руча. А както знаете, на сухо трудно се преглъща. Та трябва и да се пийне нещо. Ето тия трите работи ни отнемат цялата жизнена енергия и затова гиберясваме. Ако се научим да живеем правилно, може да живеем вечно. Ама не може…

И като се обърна назад, какво да ви кажа… През половината живот градихме социализъм, през другата половина го събаряхме. Уж да построим демокрацията на негово място. И какво построихме?! Истинския комунизъм за другарите!

Всъщност, демокрацията е въпрос на конвенция. Като всичко в тоя живот. Днес, 28 години след промяната, мога да кажа като еднорога от „Алиса в огледалния свят“: „Е, сега, когато се видяхме един друг, ако ти повярваш в мене, и аз ще повярвам в тебе. Съгласна ли си?“ И Алиса се съгласи. Но Алиса е малко момиченце, на седем години и шест месеца. А ние вече сме на… Всъщност, това не е ваша работа на колко сме. Вие ще гледате духа!

Ох, ама той и духът не е вечен. И той се омаломощава. Един приятел ми написа пожелание и добави: „И, ако спреш да пишеш, да знаеш, че при нас, хамалите, винаги има място за теб…“ И се замислих. Тъй, де, ние и сега това правим. Местим едни камъни насам-натам… Ама нали знаете, че от преместването работите не се променят.

Хамалин само в краен случай. Засега съм си намерил друга работа. Шотландската компания Grant`s търси трима ценители на качествено уиски, за да ги назначи за посланици по света. Работата им е направо мечта - ще летят по света, ще представят различните марки, ще пият и ще призовават останалите да правят същото. И за тоя кеф ще получават заплата, от която няма да се налага да отделят половината за пиене. Мисля да кандидатствам. Дано само образованието да не ми препятства. Щото има някакво предубеждение, че интелигентността пречи на консумацията. Но лично ние не сме забелязал. И в университета сме работил, и в една камара редакции, ватенките имат много да учат…

Както и да е. Празници, празници, ама да си погледнем и Делниците. Да видим какво е станало из родината и дали изобщо е станало.

Първо Валери Симеонов. Моля ви, не му викайте виц-президент. Верно, смешен е, но е и прав. Библията почва малко грешно. В смисъл, не почва от самото начало. Защото баш в началото: И беше Тишина! И после идват другите работи…

Това, което прави, е напълно прогресивно и европейско. Ние сме на мнение, че трябва да се разшири още обхватът. Щото на курорт сме седмица-две, а дома сме си през цялото време. От 1-ви септември влиза в сила директива на ЕС, която забранява прахосмукачките над 900 вата, по-точно всички прахосмукачки, които вдигат повече от 80 децибела. Още на 2-и септември в 00.01 часа съм на вратата на комшийката. Тя по това време обича да прахосмукачи. Щото през деня спи и прахосмукачката ѝ пречи. Тя нейната вие като вързана овчарка. Ще я сезирам, па да видим. Едва ли ще ми уважи протеста, но ако се намеси господин Симеонов, нещата със сигурност ще се променят. На Слънчака как се промениха? Или бъркам?

Като споменахме по-горе биографията на Христос, та се сетихме и за неръкотворния труд на Кристина Кръстева върху Борисов… Нали знаете, че на Христос му се губят 11-12 години. Никой не знае къде е бил през това време. По същия начин в биографията на Кристина се губи целият борчески период на Борисов. Няма го, няма СИК, няма Маджо, няма нелегални фабрики за цигари, няма унгарски период, нищо! От Магнаурската школа направо главен секретар.

Чудя се на съпрузите на журналистките с ресор МС как спят спокойно. Славата на Борисов в много отношения е измислена, обаче това, че е барлив, никой не е отрекъл досега. И не само съпрузите на красавиците трябва да се притесняват. В книгата си колегата Иван Бакалов разказа как Бойко рекъл веднъж пред приближените си: „С Х всеки може, ама да видиш с Y…” Където „Х” била „известна млада журналистка, а „Y” – също известна, но възпълна и много далеч от сексапила медийна шефка на средна възраст”. Ако премиерът верно е праснал тая медийна шефка, шапка му сваляме! Това се доближава до подвига на Хашим Тачи с Мадлин Олбрайт. Може би малко преувеличавам, но не много… Според Бакалов, Бойко имал поведението на нереализиран в младостта си бройкаджия. И ние също сме склонен да се обединим около тази хипотеза.

Обаче, ако питаш репортерките, една нема да си признае. Веднъж седнахме да попием с колежки в една кръчма. Така се случи, че те бяха шест жени и само ние мъж. Но то мъж, дето си работил десет години бюро до бюро с него, не е точно мъж. И пийнаха те по две-три питиета и я подкараха по женски. Кои от колежките били спали с Началника. Едната вика: А, бе, той и при мен се опита, ама не му се отвори парашутът…“ Втората: „И при мен се натискаше, ама видя, че нема да стане…“ И третата така, и четвъртата… Слушах, слушах, пък накрая се изнервих. А, бе, дами, човек като ви слуша, началникът кара само на чи… чик-чирик… Беше много нетактично. Разбрах го по тишината, която настана. И оттогава не пия с жени. И изобщо братя, не ви трябва да сядате с жена, ако не възнамерявате да лягате.

Вторник, 15 август

От сайта "Отворен парламент" анализирали декларациите на депутатите и установили, че 112 от тях нямат нито лев в банкови сметки. Останалите 128 имали общо 29 711 590 лв. На човек се падали по 232 хил. лв. Обаче не им се падат, защото повече от половината от тия пари са се паднали на Пеефски - 16 377 112 лв. Като се извадят милионите на Вежди, Петър Кънев и още няколко по-дребни спестители, на останалите се падат средно по 30-40 хил. лева влог, което си е едно нищо. В Америка например тия ще са в Lower Middle Class. Даже и за там не знам дали ще им стигнат. Ако не вярвате, можете да идете калкулатора на Pew Research Center и лично да сметнете.

Но ние не сме учуден, че повечето са бедни на входа на НС. Нали затова влизат в политиката! Защото са бедни. И, за да престанат да са бедни!

Много тъпо е направена системата. Замислете се само. Полицията кога хваща крадеца? Когато влиза в обекта или когато излиза с откраднатото? Така, де, не е ли така?!

Здравният министър проф. Николай Петров вика: „Въпросът с психичното здраве на нацията е много тревожен“. Затова сега министерството се е заело на първо време поне да преброи и регистрира лудите. Щял да се създаде единен регистър, който да е в услуга на всички служби, защото, вика министърът, има случаи, в които такива хора карат коли, сдобиват се с оръжие и стават бели. Та, вика, най-важното в този регистър е той да каже къде са тези хора в момента.

Дано ги издири регистърът всичките, ама не вярваме. Някои от тях са се маскирали като депутати, като министри, управляват държавата! Мога и имена да посоча, но не ми се разкарва до ДАНС.

Та нема да казваме кой е болен и от какво е болен. Обърнете внимание на снимката на Тома Биков. И не бързайте да го обвинявате, че е натегач, което, разбира се, не е лъжа. Но друго е по-важно - това е дължимо поведение в партията. Доста хора, разправят, били изгорели, щото нямали на видно място лика на вожда! Това си е направо култ към личността, ако че то каква личност е това…

Пък във Враца, какво нещо е сиромашията (!), крадец влязъл в апартамента на едни хора. Повъртял се, повъртял се, но това, дето го търсил, те го били търсили много пъти вече, та и да го е имало, вече го нямало. И той, за да не е капо, откачил алуминиевата врата на банята. Но понеже, нали, с цяла врата се бяга трудно, та полицията го заловила. Пък в София хванали друг бандит, който откраднал очила с голям диоптър. Представяте ли си? Да влезе некой дома ви и да ви открадне очилата за четене! Накъде отива тоя свят?!

Сряда, 16 август

Министерство на труда и социалната политика предприема мерки срещу записаните на борсата безработни, които отказват работа. Щом е здрав и откаже работа, нанай си помощи. Министър Бисер Петков вика, че в момента безработицата била най-ниска от кризата през 2008 г. насам, но те били решени тотално да я ликвидират. Затова имало и специални мерки спрямо 12-те хил. безработни с ниска степен на образование. (Евфемистично описание на циганите!)

Точно както каза премиерът: Няма работа само за който не иска да работи. Ами като не иска… Така, де, има си начини.

На 8 август 1946 г. XXVI ОНС приема Закон за трудово мобилизиране на безделниците и празноскитащите, който, видимо е заимстван от Хитлер. По силата на този закон (Чл. 1.), „всички работоспособни български поданици от двата пола, навършили 16-годишна възраст и не по-стари от 50, а за жените 45 г., които са се отдали на безделие, празноскитане или прекарват голяма част от времето си в питейни заведения, кафенета, барове, сладкарници и др. подобни, се мобилизират за задължителен обществен труд.“ Първо за 6 м., а ако не си вземат бележка, може и да повторят. Това време не им се заплаща и не се брои за трудов стаж. Та ако на някой път, жп линия, канал, язовир, стадион и т.н. видите плоча, на която пише, че обектът е построен с „доброволен труд на населението“, да знаете, че не е бил баш доброволен. От тогава е останал изразът: „доброволно и по препоръка на народната милиция“.

През 1947 г. към закона е добавен и член за циганите, „за да бъдат приучени към полезен труд и за да се премахне у тях привичката към просия". По това време шеф на МВР е Антон Югов. Той изпраща инструкция до регионалните звена на милицията и до кметовете, с която изисква в списъците с безделниците да бъдат добавени и хомосексуалните.

С един такъв закон ще решим тия два важни проблема пред обществото ни. И много българи ще го приветстват. Па ако се разшири действието му и се обхванат и пенсиите… Така, де, не може един да храни трима, двама от които по цял ден пият кафе, а третият припка от промоция на промоция!

Кореспондентът ни за Южна Италия Румен Михайлов съобщава, че тамошната полиция предупреждавала туристите да си носят магнити. Защото това бил най-лесният и бърз начин да се разпознават истинските монети евро от фалшивите. Ако лепи, е евро, ако не лепи - менте. Точно както нашите цигани сортират металите: лепи ли – джилязо, не лепи ли – бакър. Изобщо Европа стана една голяма циганска махала. Ама не ми се почва тая тема, че е много дълга и тъжна.

Агенция „Монитор“ цитира агенция "Барометър България": „Одобрението към кабинета скочи със 7%.“ Нарича се пране на новини. Всъщност, то новина няма, щото си е чиста лъжа. 42% от анкетираните били заявили, че одобряват дейността на правителството на ОПГ. А Борисов бил с най-висок рейтинг сред министрите.

Много интересна агенция е "Барометър България". Регистрирана е с капитал от 100 лв., като шефът ѝ, некой си Николай Николов, е внесъл 60 лв. и държи мажоритарния дял. И методиките им са много интересни, ако и да не са признати от социологическата наука. Слагат няколко урни на централни места в големите градове и който обича отговаря. Въпросите са леко сугестивни: „Одобрявате ли дейността на правителството на Борисов?“ Истинските социолози питат по малко по различен начин: „Одобрявате ли или не одобрявате…“ А гражданите, които не пожелаят да отговорят на анкетата, автоматично се записват в графа „Няма да гласувам.“

Наистина интересна методика. Която е съобразена с това, че ГЕРБ са рекламодател на "Барометър България". Щото те са по-скоро маркетингова агенция, социологията им е факултативно занимание.

И всички медии на Пеефски цитират с удоволствие. Нека си разправя Борисов, че червените искали да му пришият Шиши. То така става! Каквото сам си пришишишиш, никой не може да ти го пришишиши.

Ама не му вървят вестниците на медийния империалист. „Стандарт“ например. Дали покрай годишнината изпиха парите или по други причини, но пети ден сайтът им не се обновява. Вероятно са икономисали една щатна бройка. Интересно дали колегите в „Стандарт“ са съгласни с премиера, че няма безработица?

Не ми се мисли какво ще се случи с българския печат и изобщо с българските медии, ако, да не дава Господ, нещо се случи на г-н Пеефски, нещо необратимо. Ще завлече със себе си целия информационен поток…

Четвъртък, 17 август

По данни на БНБ за първата половина на годината в страната са влезли само 405 млн. евро чужди инвестиции и то половината от тях са заеми от майчинските компании и реинвестирани печалби. Ако ги направим милиард до края на годината, с Бога сме вечеряли! Лани по същото време сме имали 760 млн. евро инвестиции. Което пак е мизерия, но е двойно в сравнение със сега.

Та не е нужно да се напъваме и да даваме оценки на управлението. Чуждите инвеститори ги правят ката ден. И българските също. Според БНБ през 2016 г. преките български инвестиции навън са 140 млн. евро в сравнение с 96 млн. през 2015.

Почнат ли да те заобикалят парите, работата е в киреча. Щото парите са умни за разлика от хората.

А че има много прости сред хората и особено сред българите, нема що да се убеждаваме. Дарик съобщи за фен на Борисов, който си татуирал лика му на крака си. Не, няма да ги победим, не и по демократичен път. Много са и са много прости. А демокрацията, както знаете, брои, не оценява.

Да си татуира на другия крак Нинова. И ще стане като във вица - на единия Борисов, на другия Нинова, а между тях… страшната действителност.

„После“ на „Сега“: „По-нататък в същия вестник („24 часа“ – Т.Ф.) има и възхвала на първите му сто дни - от авторката на "Бойко, който винаги се завръща"... Което ни подсказва нов псевдоним за този велик държавен мъж: дитиРамбо - красиво е, не ли :)“

Не, некрасиво е. Някои казват, че подражанието е най-висшата форма на ласкателство, но, ако си вадиш хляба с измисляне на простотии, не ти е точно до ласкателство. Още повече пък рецидивиращо ласкателство! Нали сте забелязали, че те на Цветанов отдавна не викат другояче, освен Цецерон? Но нищо, няма да им се сърдим. Ако, че винаги честно и почтено сме ги цитирал. Но ще обърнем шумката. Ще минем на принципа на Сенека: „Всичко добре казано смятам за свое”. Отсега нататък, когато си харесаме нещо в техния лист, ще си го вземаме и ползваме като наше си. Така ще е справедливо, не ли? Да!

Сигурно ще си помислите, че сме много дребнав. Но нямате представа колко трудно се измислят простотии. С умните работи е някак си по-лесно.

Петък, 18 август

В. „Сега“ коментира: „Дори и симулации на е-вот няма… Засега всичко остава на хартия и навява съмнения, че по-далеч няма и да стигнем.“ (Така се прави!)

Нищо, може пък да е за добро. Изостаналите обикновено се връщат най-малко, когато се окаже, че пътят е сбъркан.

На 30 април Естония пое председателството на Съвета на ЕС. Както знаете, това е страната, която има изключителни постижения в електронното управление. Там през 2005 г. за пръв път в света се въведе електронното гласуване. Всеки трети естонец вече гласува онлайн. Обаче в речта си на тържеството по повод поемането на председателството, което се състоя в стара електроцентрала в столицата Талин (а не в ремонтиран за десетки милиони дворец!) президентката Керсти Калюлайд каза: „За въвеждането на електронното управление не са необходими най-нови технологии, а трябва електронна култура. Държавите, които са в началото на този път, е добре да оставят изборите по електронен път за по-нататък.“

Та дайте да бързаме бавно. Казвам ви го като привърженик на електронното гласуване.

Като споменахме милионите за НДК, та да добавим. Ръководството на двореца обявило спешна обществена поръчка за близо 10 млн. лв. Новият шеф Ангел Митев се възползвал от възможността в ЗОП при "изключителни обстоятелства" поръчката да се възлага чрез процедура на договаряне без обявление. Щото, нали, председателството чука на вратата. И се паднало пак на "Галчев инженеринг", която „спечели“ поръчката за цялостния ремонт на двореца с малко помощ от Боршош. Просто Миро беше посочил кой трябва да спечели, нищо повече. И какво излиза сега? Бадева си отиде Боршош, мърцина падна така да се каже. Корупционната система вече се е автоматизирала до степен да не зависи от хората.

Премиерът се е обадил на гражданина Васил Коцев. Тоя, дето ГДБОП го привика, за да обясни наистина ли е възнамерявал да трепе премиера. И много странно. Борисов не му казал: „Ще те намеря… Много плакаха вече…“ Не, поговорили си приятелски, Борисов дори се извинил за дръвниците в ГДБОП, дето не знаят как да приласкаят враговете. И така от вчера и премиерът Борисов, и Васил Коцев имат по един приятел повече. Така трябва.

P.S. Благодаря още веднъж за пожеланията. Вие сте моята Читадела и вашите пожелания са най-добрият подарък за рождения ми ден! Хубаво е човек да получава подаръци за рожден ден. Но, дето казваше Хъмпти-Дъмпти, по-добре е да получаваш подаръци за нерожден ден. Щото в годината има само един рожден ден и 364 нерождени. Разбирате ли? 

Разбира се, че разбирате.

To be continued

Завръщането във Вашингтон може да се окаже сложно за Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/6401489

Завръщането във Вашингтон може да се окаже сложно за ТръмпДоналд Тръмп се завръща днес в пребоядисания Бял дом след две седмици на хаотична ваканция. Моментът обаче е труден, предаде БТА Тъмни облаци са надвиснали над неотдавна започналото президентство на 71-годишния магнат на недвижими имоти, който бие по непопулярност всичките си предшественици. Тръмп съвсем не е намерил обединяващ тон и с всеки

Кола се вряза в спирки в Марсилия, един човек е убит

http://www.moreto.net/novini.php?n=357925

Най-малко един човек е убит, а друг е ранен, след като кола се блъсна в две автобусни спирки в Марсилия. Това съобщи източник от френската полиция, цитиран от Ройтерс. Шофьорът е арестуван. За момента няма информация за мотивите на задържания.

Временно не работи SMS системата за платено паркиране в столицата

https://www.actualno.com/sofia/vremenno-ne-raboti-sms-sistemata-za-plateno-parkirane-v-stolicata-news_628937.html

Временно не работи SMS системата за платено паркиране в синята и зелената зона на столицата. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Центърът за градска мобилност уведомява своите клиенти, че заради проблеми в електрическото захранване SMS системата за уведомяване

Съдът поиска публикуване на почасовите данни за качеството на въздуха в София за последните 4 години

https://www.actualno.com/society/sydyt-poiska-publikuvane-na-pochasovite-danni-za-kachestvoto-na-vyzduha-v-sofija-za-poslednite-4-godini-news_628933.html

Публикуването на почасовите данни за качеството на въздуха в София за последните 4 години поиска Административният съд в столицата от Изпълнителната агенция по околна среда. Решението е в отговор на жалбата на сдружението "За Земята - достъп до правосъдие", представлявано

Два дни шоу с дронове в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6401495

Два дни шоу с дронове в ПловдивАтрактивно шоу с дронове ще се вихри два дни в Пловдив. Събитието се открива в 19,30 часа в петък на Римския стадион. "Идеята е да съберем на едно място и да покажем най-кравите кътчета на света", каза организаторът Петьо Петков. Той живеел в Англия, но от симпатии към родния си град организирал за втора година фестивал с дронове.

Важна е темата за справедливото общество, за да се противопоставим на тероризма

http://www.cross.bg/hora-vsichki-obshtestvoto-1552709.html

/КРОСС/ За да се избегне заплахата от тероризма, освен силно полицейско сътрудничество и успешна работа между националните правителства на държавите, трябва да видим откъде идват корените на този проблем.Това каза за предаването „Преди всички" по „Хоризонт"Ивайло Калфин - специален съветник на еврокомисаря по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер, два пъти вицепремиер в различни коалиционни кабинети. Той е и бивш министър на външните работи, както и бивш министър на труда и социалната политика. Калфин допълни: „Те не са толкова зле живеещи, това са хора, които имат възможности и за развитие по-нататък, но очевидно са млади хора, които не виждат перспектива в обществото си - деца на имигранти, които са второ или трето поколение. Очевидно се чувстват не достатъчно интегрирани в държавата и те всъщност отмъщават на държавата, която ги е приела, която е приела семействата им, и която преди години е дала подслон на хората.Всъщност пропагандата на джихадистите по някакъв начин осмисля живота им. Те казват: "Ето, вместо цял живот да сте незабележими и да се борите за хляба си и за някакъв живот, който виждате от родителите си, вие ще станете герои и т.н.", което очевидно пуска корени между тийнейджъри и младежи на 18, 20-22 години. Те изведнъж решават, че ще променят света по този начин. Така че освен сътрудничеството със сигурността, би трябвало да се положат усилия и от държавите

Патриотизъм на аванта

http://clubz.bg/57461-patriotizym_na_avanta

Що е българската патриотична фейсбук интелигенция?

Задавам си този въпрос от втория час на съществуването на фейсбук, или ако предпочитате - от първия на българската патриотична интелигенция. И си мисля, че то е нещо чутовно и непонятно, като патреот с фланелка „България на три морета“, който се псува с контролите в рейса, че няма билет и изобщо - кви са те, че ще го притесняват НЕГО и „...е*аси и скапаната държава“.

Щото купуването на билет/плащането на ДДС/на друг данък, винетка, осигуровки или нещо, е далеч под възвисените му виждания за съдбините на народа и отечеството.

Българският фейсбук патриот иска детето му да се роди фабрично омазано с лютеничка хорце (а не примерно с еврогейски Heinz), да ходи с потури на детска градина, но да има айфон 7 в 4-а група и да се маха възможно най-далеч, възможно най-бързо, когато сколаса. Щото му е без пари поне да ги мечтае тия работи.

Българският патреот не завижда на Ивайло Пенчев, шефа на "Уолтопия", а на Гошка с джакпота в Испания. И си иска Солунската митница.

И тогава – прас! Зад врата му други български патреоти му стоварват касова бележка за 25 лв. вход за възрастен, 10 лв. на кола и 3 лв. за кебапче на събора в Жеравна (бих им казал, за тия паре требе леля Янка Рупкина да ми пее на площада в Широка Лъка и да ми ръси мекиците с меродия, ама нейсе - тук не е думата за мен, б.а.) 

Съгласете се - след като фейсбук открадна шоуто на традиционните августовски вестникарски новини "Бяла акула яде туристи в Черно море", касова бележка си е breaking новина. Другите вълнуващи приключения във виртуалния свят на лайковете и физиономийките "гневен", са Такса празен стол, майка, която е накачурила малкия си джеймсбондчо със СРС-та, за да вкара лелката в детската градина в затвора... "Ама в каторга за минимум 25 години - въпросът е принципен, не че става въпрос за нея/него".

Но тук конфликтът не е обичаен, тук  е колосален сблъсък между титаника на нашите комплекси на малък народ и айсберга на изконното ПРАВО на българина, на когото му се ПОЛАГА аванта...

Значи, искате патриоти, искате навуща, искате да се махнат надписите на латиница, искате при Путин и за всички тези радости не сте готови да преглътнете едно 3-левово кебапче?

Парадоксът е, че българският народ си мечтае да се върне казармата, когато синът му ще бръсне портрета на Ботев и ще чисти с четката (си) за зъби общите клозети за кеф на старите, когато ръкавите му ще изгниват от сапунки... както и да се върне бай Тошо (това най го иска)... Направо и Мао – за по-сигурно!

Обаче българският народ е бесен, че на нещо си билетът струва 25 лв. Ми, на Мадона сруваше по двеста - е, и?

Къде е проблемът?

Той е в шизофренията на това: мечтата да се върнат ония със здравата ръка, рязко ескалира в недоволоство срещу нещо, където засега никой никого не води насила?

Нали това искате? Времето, в което под строй трябваше да отидем - хайде да оставим манифестациите  - но най-невинното да споменем: да гледаме поредната тъпотия на твореца, другаря Х, за да не е салонът му празен. Ама, искаш да си с гаджето? Глупости – филмът на другаря творец, докато изплискаш тотално след 3-часовата му теория на всичкото, събрана в една лента, в която герои седят и разговарят, но от звука и без това нищо не се разбира. Докато не си прегризеш трите крака, за да се освободиш... Или не помните, че така беше?

Сега Жеравна е на цената на едно семейно кино - да гледаш примерно "Каубои срещу извънземни" от Холивуд, но не съм сигурен кое от двете е по-голяма интелектуална енигма за мен.

Българинът също така го кефи някой да се разхожда с маршова стъпка и потропване с цинтове по плаца, и все пак не усеща кое точно с Валери Симеонов, Волен и другите не е окей...

Кое? Че има нещо дълбоко нечистоплътно някой да върти цял живот стопанска дейност ТАМ, бизнесът му да е 100% ТАМ, да има хотели ТАМ и накрая - като стане вицепремиер, - да опрасква които заведения прецени баш ТАМ. Това е - но то не влиза в понятията ни за информиран патриотизъм, мм?

Какво е Жеравна? Едни частници направили едно мероприятие. На еди коя си година то ставало все по-популярно и те решили да си избиват печалбите, което в крайна сметка е изначалната цел на всяко предприятие (независимо какво говорят спомените ви за Тошово време и Завода за завода). И, както се казва: ич ми не е дали е на ГЕРБ, на масоните или на Църквата на летящото спагетено чудовище, докато никой не ме кара да ходя там. Било то със зелени или с други гащи.

Когато някой започне отново да ме кара да ходя, ще имаме проблем.

Човек от черния списък на ЕС стана руски посланик в САЩ

http://clubz.bg/57460-chovek_ot_cherniq_spisyk_na_es_stana_ruski_poslanik_v_sasht

Руският президент Владимир Путин назначи с указ Анатолий Антонов за посланик на извънреден и пълномощен посланик в САЩ, предаде ТАСС.

Антонов, който е в черния списък на ЕС заради руското нахлуване в Украйна, ще бъде и постоянен наблюдател на Руската федерация при Организацията на американските държави (ОАД) във Вашингтон.

С друг указ той е освободен от длъжността зам.-министър на външните работи.

62-годишният Анатолий Иванович Антонов е един от най-яростните поддръжници на твърдата линия на Русия срещу Запада. Макар да е с дипломатическа кариера, той стана зам.-министър на външните работи едва през декември 2016 г. Преди това бе зам.-министър на отбраната.

Антонов бе публичното лице на руската военна намеса в Сирия, започнала през есента на 2015 г. Той организира многобройни пресконференции по въпроса.

Като военен зам.-министър Анатолий Антонов бе движещата сила на руското нахлуване в Украйна през 2014 г. По тази причина ЕС го вкара година по-късно в черния си списък.

Новият посланик в САЩ изигра и водеща роля в словесната война между Москва и Анкара, след като турски самолети свалиха руски изтребител край границата със Сирия през ноември 2015 г. Чрез неговите уста Кремъл отправяше обвиненията, че турският президент Реджеп Ердоган е свързан с незаконната търговия с петрол, извършвана от "Даеш". Москва обаче се отказа от тези обвинения, когато се сдобри с Анкара месеци по-късно.

Антонов има и дългогодишен опит във водене то на преговори с американски чиновници. Той бе главният руски представител на преговорите "Нов СТАРТ" през 2010 г. Според един от участниците той си спечелил уважението на американците благодарение на деловия си маниер за водене на бързи преговори.

След срещата на НАТО в Лисабон през 2010 г. Антонов отново стана главен представител на Русия на преговорите със САЩ за сътрудничество в сферата на противоракетната отбрана (ПРО). През 2015 и 2016 г. Той бе начело на руските опити за започване на преговори с цивилни и военни представители на САЩ с цел постигане на договорка руските и американските самолети да спазват дистанция в небето над Сирия.

Анатолий Антонов сменя Сергей Кисляк, който е освободен от длъжност с указ на Путин. Кисляк придоби скандална известност на фона на твърденията и разследванията на евентуална руска намеса на президентските избори в САЩ през 2016 г. Дипломатът имаше срещи с Джаред Къшнър - зетя на президента Доналд Тръмп, главния прокурор Джеф Сешънс и президентския съветник по националната сигурност Майкъл Флин. В крайна сметка Флин подаде оставка, защото скри за среща с руския посланик.

Кметът предлага спортната зала в Смолян да носи името на Величко Чолаков

https://www.24chasa.bg/sport/article/6401488

Кметът предлага спортната зала в Смолян да носи името на Величко ЧолаковКметът на Смолян Николай Мелемов предлага спортната зала в града да носи името на Величко Чолаков. Утре се разделяме завинаги с Величко Чолаков- гордостта на Смолян и Родопите, пише Мелемов във фейсбук страницата си, цитиран от БТА. Поклонението пред щангиста шампион ще бъде от 10 до 14 часа във вторник в Спортната зала.

15-годишно момче е задържано за убийството в "Меден рудник"

//dariknews.bg/regioni/burgas/15-godishno-momche-e-zadyrzhano-za-ubijstvoto-v-meden-rudnik-2043570

Непълнолетно момче е задържано за убийството на момиче в блок 108 на бургаския комплекс „Меден рудник”, което бе открито мъртво в асансьора на блока. Към момента информацията не е официално потвърдена. От МВР нито потвърждават, нито отричат и отказват коментар по с

5 пожара в Ямболско

https://www.24chasa.bg/region/article/6401492

5 пожара в ЯмболскоЗа едно денонощие ямболските огнеборци са се отзовали на пет сигнала за възникнали пожари в областта, съобщи говорителят на ОД на МВР Татяна Павлова, цитирана от БТА. В землището на боляровското село Воден са изгорели около 980 декара сухи треви и храсти и 18 декара млади бадемови насаждения. В гасенето, което е продължило няколко часа,

Министър: Взехме лицензите на ”Емко” заради сигурност

http://dnes.dir.bg/news/litzenzi-kabinet-borisov-3-emko-26265093

Държавата застава зад работниците и целия военнопромишлен комплекс „Емко“ обяви на брифинг министърът на икономиката Емил Караниколов .

Завръщането във Вашингтон се очертава (много) сложно за Тръмп

http://www.mediapool.bg/zavrashtaneto-vav-vashington-se-ochertava-mnogo-slozhno-za-tramp-news268217.html

Доналд Тръмп се завръща днес в пребоядисания Бял дом след две седмици на хаотична ваканция. Моментът обаче е труден.    Тъмни облаци са надвиснали над неотдавна започналото президентство на 71-годишния магнат на недвижими имоти, който бие по непопулярност всичките си предшественици. Тръмп съвсем не е намерил обединяващ тон и с всеки изминал ден създава все по-голямо усещане за хаос и импровизация в изпълнителната власт на най-голямата световна сила.   От всички кризи, които сам предизвика в последните седем месеца, най-унищожителна безспорно бе тази, която породиха думите му по повод расистките насилия в Шарлотсвил. Той шокира, като заяви с лека ръка на пресконференция пред позлатените асансьори на "Тръмп тауър", че "и двете страни" (белите супремасисти и контрадемонстрантите) имат вина за станалото.   Бившият кандидат за президент на Демократическата партия Ал Гор го посъветва да "подаде оставка", а бившият републикански кандидат за Белия дом Мит Ромни - "да се извини".   Част от света на бизнеса вече открито демонстрира раздразнение. В лагера на републиканците критиките бяха дълго време "неофициални", но сега звучат все по-силно и настойчиво. С идеята, че такава непредвидимост на кормилото на държавата няма как да изтрае четири години.   Едно ужасно и рязко изречение, изречено от сенатора републиканец Боб Коркър, който не може да бъде смятан за един от най-отявлените противници на Тръмп, обобщава масовото усещане на членовете на Голямата стара партия: "Президентът досега не е показал, че е достатъчно стабилен и компетентен, за да успее".   Ясна е обаче целта, която президентът си е поставил за след ваканцията. Той все още се опитва да постигне първия си законодателен успех и затова иска да завърши през есента голямата данъчна реформа, обещана по време на предизборната кампания.   Въпреки че водещите фигури на Републиканската партия в Конгреса също държат на нея, нападките на стопанина на Белия дом срещу тях може да усложнят дебатите. Всички обаче се страхуват от конфликти с наближаването на междинните избори.   Според политолога от Вирджинския университет Лари Сабато, републиканските лидери в Камарата на представителите и Сената Пол Райън и Мич Макконъл "знаят какво може да се очаква от Тръмп и не хранят много топли чувства към него".    Но поне до ноември 2018 г. "нямат друг избор, освен да работят с Тръмп, който също го знае и обича да си играе с тях на котка и мишка", обясни Сабато за АФП.   Парадокс: уволняването в петък на Стив Банън, "стратегическия съветник" на президентството, можеше да бъде силен момент, признак за прегрупиране. Само че моментът бе ужасен: това стана няколко дни след двусмисленото изказване на президента за крайната десница.   Напускането на Банън несъмнено хвърля светлина върху съотношението на силите в Белия дом, където пенсионираният генерал от морската пехота Джон Кели вече е силният на деня. Но поставя с нова острота болезнения въпрос каква е истинската доктрина на Доналд Тръмп? Какви са водещите му идеи?   Каква следа ще остави в умовете и политиките Стив Банън, главният автор на мрачната и агресивна реч, която Тръмп произнесе при полагането на клетва: "От сега нататък на първо място ще е Америка и само Америка!"?   Четиридесет и петият президент в американската история ще има възможност да зададе тона на завръщането си на митинг във вторник във Финикс, Аризона, който изглежда ще се състои в напрегната обстановка.   Кметът демократ на града Грег Стантън протестира срещу тази политическа проява, организирана няколко дни след драмата в Шарлотсвил, и предупреди, че има опасност митингът "да разпали емоциите и да раздели още повече страната".   Местни политици се страхуват, че президентът може да се възползва от тази проява пред свои разпалени привърженици, за да помилва Джо Арпайо, бивш шериф на окръг Марикопа (който включва град Финикс). Той е много спорна личност заради силовите методи, които използва, и неотдавна бе осъден заради прекалено твърдите му действия срещу нелегалните имигранти.    Тръмп трябва да намери правилния баланс между желанието да въодушеви привържениците си, дошли да го приветстват - упражнение, в което е отличник - и да изпрати обединяващо послание след седмица, която разтърси Америка и която може би остави незаличимо петно върху президентството му.      По БТА. 

Българин загина при изкачване на връх в Доломитите

http://dnes.dir.bg/news/balgarin-zagina-dolomitite-26265013

43-годишен българин е получил инфаркт и е починал по време на изкачване на Мармолада в Доломитите, съобщават италиански медии.

Радев: Какво правим с новия изтребител? С МиГ-29 не можем

http://dnes.dir.bg/news/voenni-samolet-iztrebitel-umen-adev-prezidentat-radev-26265012

Трябва да решим какво правим с новия самолет и тогава да преценим как ще осигурим прехода към него чрез поддръжката на МИГ-29, посочи президента Румен Радев.

Дизелгейт носи риск за германската икономика

http://www.investor.bg/evropa/334/a/dizelgeit-nosi-risk-za-germanskata-ikonomika-245201/

Според нов доклад на германското финансово министерство към момента обаче е невъзможно да бъдат изчислени последиците от него

Училище и детска градина в Силистра ще бъдат ремонтирани за над 5 милиона лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6401480

Училище и детска градина в Силистра ще бъдат ремонтирани за над 5 милиона леваСтроено преди повече от сто години училище в Силистра ще бъде изцяло ремонтирано и обновено. Заедно с него нова визия ще получи и една от детските ясли в централната градска част. Всичко това за над 5 милиона лева, част от инвестиционната програма на Общината. Топло и хидроизолация, подмяна на покривната конструкция и рехабилитация на физкултурния

Кметът: Експерти слагат павета на ”Дондуков”

http://dnes.dir.bg/news/remont-paveta-dondukov-26265243

Реконструкцията на бул. “Дондуков“ в София, която се извършва сега, се наблюдава от специалисти и след това може да се осъществи контрол.

Варненци спечелиха турнира по плажен волейбол

http://www.moreto.net/novini.php?n=357929

32 отбора при мъжете и 12 при жените взеха участие в организирания от Община Варна турнир по плажен волейбол „Beach Volley Varna open“, които се проведе през уикенда на южния плаж в града. В надпреварата участваха отбори от Смолян, Кърджали, София, Добрич, Бургас и други градове.

Синдромът на придобитата институционална некадърност

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/08/21/3025423_sindromut_na_pridobitata_institucionalna_nekadurnost/?ref=rss


<br />Като гледам как с всяко следващо правителство пада нивото на управленска компетентност, знание, интелигентност и професионализъм, аз наистина си давам сметка колко тежки последици има законът за ненужната компетентност у нас.<br /><br />Защото се знае добре – един път е случайност, два пъти е тенденция, три пъти е закономерност, четири пъти е закон. Ние вече сме в условията на действащ закон. Аз го наричам точно така – закон за ненужната компетентност.<br /><br...

Такса 2 лева за “желание на клиента” в Кранево

http://www.cross.bg/leva-zhelanie-kranevo-1552708.html

/КРОСС/ Нов куриозен случай на родното черноморие. Поредна скандална такса начисли ресторант в курорта Кранево. Възмутена клиентка на заведението е публикувала на страницата си във „Фейсбук" касова бележка, в която ѝ е начислена такса от 2 лева за "желание на клиента". Името на ресторанта е "Механа Кранево". Тя останала изумена и от цените в иначе обикновеното заведение - всяко едно от ястията не струвало по-малко от 12 лева. Не е ясно дори какво точно е било това желание, за което жената е била таксувана с 2 лева. "Не става въпрос за парите, а за наглостта", недоволства жената. Друг клиент на заведението, Владислав Славов, също е публикувал касовата бележка от заведението на стойност 48,40 лв., от които 2 лв. са за "желание на клиента". От неговия пост става ясно, че желанието е било лукът в манджата му да бъде препържен. "Днес ми се случи нещо невероятно! В тази кръчма в Кранево таксуват препържването на лука като желание на клиента за 2 лв. Боже, то килограм лук не струва 2 лева, ха-ха-ха... ПАК ОБИЧАМ БЪЛГАРИЯ!", е написал Владислав Славов към поста си.

Тази година рейтингът на университетите ще е по по-малко критерии

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/21/3027991_tazi_godina_reitingut_na_universitetite_shte_e_po/?ref=rss


Тази година рейтинговата система на университетите, от данните в която зависят приемът на студентите и финансирането на висшите училища, няма да е в пълния си вид, в който е била досега. Причината е обжалването на обществената поръчка за обновяване на рейтинга, обявена от Министерството на образованието и науката (МОН), което е блокирало изпълнението на поръчката. Заради създалата се ситуация рейтингът няма да включва социологически проучвания, освен това ще бъде платен от бюджета, а не с...

Китайската Great Wall официално обяви интереса си към Fiat Chrysler

http://www.investor.bg/novini/444/a/kitaiskata-great-wall-oficialno-obiavi-interesa-si-kym-fiat-chrysler-245206/

Производителят на автомобили се интересува от придобиването на част или цялата автомобилна група Fiat Chrysler Automobiles

Тази година рейтингът на университетите няма да включва част от проучванията

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/21/3027991_tazi_godina_reitingut_na_universitetite_niama_da/?ref=rss


Тази година рейтинговата система на университетите, от данните в която зависят приемът на студентите и финансирането на висшите училища, няма да е в пълния си вид, в който е била досега. Причината е обжалването на обществената поръчка за обновяване на рейтинга, обявена от Министерството на образованието и науката (МОН), което е блокирало изпълнението на поръчката. Заради създалата се ситуация рейтингът няма да включва социологически проучвания, освен това ще бъде платен от бюджета, а не с...

Президентът: Трябва ни нов изтребител, а не поддръжка на старото

http://frognews.bg/news_140574/Prezidentat-Triabva-ni-nov-iztrebitel-a-ne-poddrajka-na-staroto/

Президентът Румен Радев определи като недопустимо да се отказваме от покупката на нов изтребител за сметка на поддържането на наличната бойна авиация. Така държавният глава отговори на военния министър, че се търси вариант за поддръжка на наличните МиГ-29.

Иван Тотев към жителите на "Коматево": Потърпете, не блокирайте пътища!

https://www.24chasa.bg/region/article/6401478

Иван Тотев към жителите на "Коматево": Потърпете, не блокирайте пътища!Разкопките на археолози забавили ремонта на важното шосе Призовавам жителите на пловдивския квартал "Коматево" да не блокират на 3 септември околовръстния път. Само ще създадат още по-голямо неудобство за пловдивчани, ако изпълнят намерението си. Това заяви кметът на Пловдив Иван Тотев по повод заканите на коматевци,

Полицията идентифицира шофьора на буса убиец от Барселона

http://www.moreto.net/novini.php?n=357928

Испанската полиция идентифицира самоличността на шофьора на вана от Барселона, извършил терористичен акт в града в четвъртък вечер, предаде АФП. Властите в Испания са установили, че това е 22-годишният мароканец Юнес Абуякуб, който се издирва.

Разузнавателен скандал между Сърбия и Македония

http://www.mediapool.bg/razuznavatelen-skandal-mezhdu-sarbiya-i-makedoniya-news268216.html

Дипломатически скандал с намесата на специалните служби избухна между Сърбия и Македония в понеделник. След месеци обтегнати отношения Белград изненадващо привика служители на посолството си в Скопие на спешни консултации в Сърбия.   След часове липса на каквато и да е информация сръбският президент Александър Вучич заяви, че Белград е установил и доказал, че Македония е извършвала разузнавателни действия срещу сръбски институции, но не даде повече подробности.   "Нашите компетентни органи установиха и ни дадоха доказателства за разузнавателни действия срещу институциите на Сърбия”, каза държавният глава пред репортери.   Той все пак добави, че за момента Белград ще продължи да развива приятелски отношения с Македония.   "В седем до десет дни нещата ще бъдат изяснени”, каза Вучич.   По-рано сръбският премиер Ана Бърнабич заяви, че връщането на дипломатическия персонал от Скопие "не е маловажен въпрос“.   Пред журналисти тя добави, че решението й за посолството в македонската столица е взето след консултации с президента Александър Вучич и външния министър Ивица Дачич.   Скопие няма информация за казуса    Посолството е празно, а охраната на сградата е засилена, съобщиха македонските телевизии.   Македонският министър на вътрешните работи Оливер Спасовски заяви за Нова ТВ, че "след получената информация, че посолството на Сърбия се оттегля на консултации в Белград, по искане на посолството МВР взима мерки за засилена охрана на техните обекти".   В македонското външно министерство казват, че са получили нота за оттеглянето на посолството, но нямат информации за причината.   Сръбският посланик Душанка Дивяк Томич заяви за агенция Бета, че засега не може да коментира ситуацията и обяви, че сръбското външно министерство ще излезе по-късно днес с повече информация. Тя изпратила SMS до сръбски журналисти, в който пише, че "не може да коментира случая и им препоръчва през днешния ден да се обадят в министерството на външните работи в Белград", съобщи БГНЕС.   Според сръбската държавна агенция "днес външният министър Ивица Дачич ще съобщи причините за заминаването на дипломатите от Скопие".   Телевизия Телма съобщава, че сръбското посолство, позовавайки се на Женевската конвенция, поискало от македонските власти да засилят охраната в целия обект на дипломатическото представителство в Скопие.   Силно напрежение между двете страни    Между двете страни се стигна до силно напрежение, след като сръбският представител на спецслужбите в посолството им в Скопие Горан Живайлевич нахлу в македонския парламент по време на "Кървавия четвъртък" на 27-ми април.   Веднага след това Горан Живайлевич напусна Македония, а посланик Душанка Дивяк-Томич бе извикана в македонското външно министерство. По време на погрома в парламента Живайлевич си направи селфи.   Миналият месец Ивица Дачич определи като "грешка признаването на Република Македония под нейното конституционно име от страна на властите в Белград". Изявлението бе направено по време на визитата му в Атина.   В началото на юни бе разкрит секретен доклад на македонската Дирекция за сигурност и контраразузнаване /Отдел за анализ/, който е бил изпратен до директора на "Дирекцията за сигурност и контраразузнаване" Владимир Атанасовски.    От него стана ясно, че през последните 9 години Република Македония е мишена на мощна подривна, пропагандна и разузнавателна дейност от страна на руското посолство в Скопие, руските разузнавателни служби, включително и чрез използването на акредитирани журналисти. Русия искала да вкара Македония в сръбско-гръцки съюз, а енергийните проекти имали за цел тотално подчинение на Република Македония.   В разкритите документи подробно се описва и дейността на сръбските агенти в Република Македония и по-специално на скандалния дипломат Горан Живайлевич /служител на сръбските спецслужби БИА, бел.ред./, лидерът на сръбската партия в Македония Иван Стоилкович, както и на депутата от партията на сръбския президент Александър Вучич Мирослав Лазански.

Сърбия изтегли всичките си дипломати от Скопие

http://www.mediapool.bg/sarbiya-iztegli-vsichkite-si-diplomati-ot-skopie-news268216.html

Всички служители на сръбското посолство в Скопие са извикани за спешни консултации в Белград, но засега не е известна причината за това. Посолството е празно, а охраната на сградата е засилена, съобщиха македонските телевизии.   Македонският министър на вътрешните работи Оливер Спасовски заяви за Нова ТВ, че "след получената информация, че посолството на Сърбия се оттегля на консултации в Белград, по искане на посолството МВР взима мерки за засилена охрана на техните обекти".   В македонското външно министерство казват, че са получили нота за оттеглянето на посолството, но нямат информации за причината.   Сръбският посланик Душанка Дивяк Томич заяви за агенция Бета, че засега не може да коментира ситуацията и обяви, че сръбското външно министерство ще излезе по-късно днес с повече информация. Тя изпратила SMS до сръбски журналисти, в който пише, че "не може да коментира случая и им препоръчва през днешния ден да се обадят в министерството на външните работи в Белград", съобщи БГНЕС.   Според сръбската държавна агенция "днес външният министър Ивица Дачич ще съобщи причините за заминаването на дипломатите от Скопие".   Телевизия Телма съобщава, че сръбското посолство, позовавайки се на Женевската конвенция, поискало от македонските власти да засилят охраната в целия обект на дипломатическото представителство в Скопие.   Между двете страни се стигна до силно напрежение, след като сръбският представител на спецслужбите в посолството им в Скопие Горан Живайлевич нахлу в македонския парламент по време на "Кървавия четвъртък" на 27-ми април.   Веднага след това Горан Живайлевич напусна Македония, а посланик Душанка Дивяк-Томич бе извикана в македонското външно министерство. По време на погрома в парламента Живайлевич си направи селфи.   Миналият месец Ивица Дачич определи като "грешка признаването на Република Македония под нейното конституционно име от страна на властите в Белград". Изявлението бе направено по време на визитата му в Атина.   В началото на юни бе разкрит секретен доклад на македонската Дирекция за сигурност и контраразузнаване /Отдел за анализ/, който е бил изпратен до директора на "Дирекцията за сигурност и контраразузнаване" Владимир Атанасовски.    От него стана ясно, че през последните 9 години Република Македония е мишена на мощна подривна, пропагандна и разузнавателна дейност от страна на руското посолство в Скопие, руските разузнавателни служби, включително и чрез използването на акредитирани журналисти. Русия искала да вкара Македония в сръбско-гръцки съюз, а енергийните проекти имали за цел тотално подчинение на Република Македония.   В разкритите документи подробно се описва и дейността на сръбските агенти в Република Македония и по-специално на скандалния дипломат Горан Живайлевич /служител на сръбските спецслужби БИА, бел.ред./, лидерът на сръбската партия в Македония Иван Стоилкович, както и на депутата от партията на сръбския президент Александър Вучич Мирослав Лазански.

Фирма за боеприпаси излиза на протест заради отнет лиценз

http://econ.bg/Новини/Фирма-за-боеприпаси-излиза-на-протест-заради-отнет-лиценз_l.a_i.747876_at.1.html

Поредна фирма за боеприпаси излиза на на протест. След "Дунарит", сега служителите на фирма "Емко" (в Трявна и село Белица) също са притеснени за...

Временно не работи есемес системата за платено паркиране в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6401470

Временно не работи есемес системата за платено паркиране в София

Временно не работи есемес системата за платено паркиране в синята и зелената зона на столицата. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Центърът за градска мобилност уведомява своите клиенти, че заради проблеми в електрическото захранване SMS системата за уведомяване при платено паркиране в синята и зелената зона на столицата временно не

Президентът: Проектът за закупуване на нов изтребител не може да отпада

http://www.cross.bg/byrgas-radev-sili-1552707.html

/КРОСС/ Темата за закупуването на нови самолети за Военновъздушните ни сили отново бе повдигната пред президента и разбира се бивш командир на тези войски Румен Радев. Той отново се застъпи за тезата, че такива трябва да бъдат закупени, независимо от идеята на министъра на отбраната Красимир Каракачанов за ремонт на настоящите МИГ-29. „По никакъв начин не може да отпадне проектът за закупуването на нов изтребител заяви държавният глава в Бургас, цитиран от "Фокус". „Изграждането на отбранителни способности трябва да се базира на ясни принципи. Първо, трябват ни съвременни бойни способности. МИГ-29 колкото и да е добър като маневреност, не предоставя съвременни бойни способности, каквото и да му правим. Второ, трябва да мислим за съвместимост. Все пак България е член на НАТО. Самолетът не е съвместим с нашите партньори. Трето, трябва разходите за отбрана да бъдат ефективни. Вложените пари в МИГ-29 няма да ни дадат съвременни способности, а ще бъдат съизмерими до 2030 година с доставката на нов самолет", коментира още президентът. Относно идеята за модернизиране на МиГ-овете той допълни, че са направени много анализи по въпроса. „Първо, трябва да решим какво правим с новия самолет и тогава да преценим за колко време и как ще осигурим прехода към него чрез поддръжката на МиГ-29", каза още Румен Радев

Президентът: Проектът за закупуване на нов изтребител не може да отпада

http://www.cross.bg/sposobnosti-sili-suvremenni-1552707.html

/КРОСС/ Темата за закупуването на нови самолети за Военновъздушните ни сили отново бе повдигната пред президента и разбира се бивш командир на тези войски Румен Радев. Той отново се застъпи за тезата, че такива трябва да бъдат закупени, независимо от идеята на министъра на отбраната Красимир Каракачанов за ремонт на настоящите МИГ-29. „По никакъв начин не може да отпадне проектът за закупуването на нов изтребител заяви държавният глава в Бургас, цитиран от "Фокус". „Изграждането на отбранителни способности трябва да се базира на ясни принципи. Първо, трябват ни съвременни бойни способности. МИГ-29 колкото и да е добър като маневреност, не предоставя съвременни бойни способности, каквото и да му правим. Второ, трябва да мислим за съвместимост. Все пак България е член на НАТО. Самолетът не е съвместим с нашите партньори. Трето, трябва разходите за отбрана да бъдат ефективни. Вложените пари в МИГ-29 няма да ни дадат съвременни способности, а ще бъдат съизмерими до 2030 година с доставката на нов самолет", коментира още президентът. Относно идеята за модернизиране на МиГ-овете той допълни, че са направени много анализи по въпроса. „Първо, трябва да решим какво правим с новия самолет и тогава да преценим за колко време и как ще осигурим прехода към него чрез поддръжката на МиГ-29", каза още Румен Радев

Не може да отпадне проектът за закупуването на нов изтребител, обяви президентът

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/21/3027995_ne_moje_da_otpadne_proektut_za_zakupuvaneto_na_nov/?ref=rss


По никакъв начин не може да отпадне проектът за закупуването на нов изтребител, каза днес в Бургас президентът и върховен главнокомандващ на армията Румен Радев. Изказването му беше по повод мнение на военния министър Красимир Каракачанов, че преди да се премине към нови самолети, могат да се ремонтират още от старите МиГ-29.<br /><br />"Трябва да решим какво правим с новия самолет и тогава да преценим за колко време и как ще осигурим прехода към него чрез поддръжката на...

Президентът: Проектът за закупуване на нов изтребител не може да отпада

http://www.cross.bg/sposobnosti-suvremenni-mig--1552707.html

/КРОСС/ Темата за закупуването на нови самолети за военно-въздушните ни сили отново бе повдигната пред президента и разбира се бивш командир на тези войски Румен Радев. Той отново се застъпи за тезата, че такива трябва да бъдат закупени, независимо от идеята на военния министър Красимир Каракачанов за ремонт на настоящите МИГ-29. „По никакъв начин не може да отпадне проектът за закупуването на нов изтребител заяви държавният глава в Бургас, цитиран от "Фокус". „Изграждането на отбранителни способности трябва да се базира на ясни принципи. Първо, трябват ни съвременни бойни способности. МИГ-29 колкото и да е добър като маневреност, не предоставя съвременни бойни способности, каквото и да му правим. Второ, трябва да мислим за съвместимост. Все пак България е член на НАТО. Самолетът не е съвместим с нашите партньори. Трето, трябва разходите за отбрана да бъдат ефективни. Вложените пари в МИГ-29 няма да ни дадат съвременни способности, а ще бъдат съизмерими до 2030 година с доставката на нов самолет", коментира още президентът. Относно идеята за модернизиране на МиГ-овете той допълни, че са направени много анализи по въпроса. „Първо, трябва да решим какво правим с новия самолет и тогава да преценим за колко време и как ще осигурим прехода към него чрез поддръжката на МиГ-29", каза още Румен Радев.    

Повечето почивни дни ни правят по-продуктивни на работното място

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6401444

Повечето почивни дни ни правят по-продуктивни на работното мястоАмерикански и немски учени доказаха, че колкото повече почивни дни си взима човек, толкова по-продуктивен е на работното си място, съобщи в. "Хъфингтън пост", цитиран от БТА. Специалисти от Калифорнийския университет в Сан Франциско и университета в Манхайм, Германия, твърдят, че напук на старанието да работим здраво и пълното посвещаване на

Отнеха лиценза на ”Емко” заради...съхраняване на боеприпаси в склада

http://frognews.bg/news_140573/Otneha-litsenza-na-Emko-zaradi-sahraniavane-na-boepripasi-v-sklada/

Лицензът на оръжейния завод ”Емко” е отнет за срок от 6 месеца или до отстраняване на нередностите.

Мъжът, блъснал кола в спирки в Марсилия, не е терорист

http://www.mediapool.bg/mazhat-blasnal-kola-v-spirki-v-marsiliya-ne-e-terorist-news268215.html

Една жена загина, а мъж бе ранен във френския пристанищен град Марсилия, след като микробус се блъсна в две автобусни спирки. Според властите на става дума за терористично нападение, а за злополуки. Спирките се намират в два различни района на града - 13-и и 11-и. Инцидентите са станали в интервала 6,30-7,30 ч. местно време. На първата спирка ван Рено Мастър тежко ранил един човек, а след известно време се ударил във втората спирка, където загинала жена на около четиридесет години, която чакала автобуса. Малко след това полицията успяла да спре микробуса и да задържи водача му. Прокурорът на Марсилия Ксавие Тарабьо каза, че няма данни да става дума за терористичен акт и по-скоро се разглежда версията за злополуки, причинени от човек с психиатрични проблеми. Властите предупредиха чрез Туитър, че полицията извършва операция на Старото пристанище в Марсилия и посъветва хората да избягват този район. Според местни медии задържаният водач на вана е на около 35 години и не е жител на Марсилия. Инцидентите станаха броени дни след атентатите, извършени в каталунските градове Барселона и Камбрилс, в които загинаха 14 души, а над 100 бяха ранени.

Кола помете две автобусни спирки в Марсилия, един убит и един ранен

http://www.mediapool.bg/kola-pomete-dve-avtobusni-spirki-v-marsiliya-edin-ubit-i-edin-ranen-news268215.html

Най-малко един човек е загинал и един е ранен във френския пристанищен град Марсилия, след като кола се е блъснала в навесите на две автобусни спирки, съобщи Ройтерс, позовавайки се на полицейски източник. Шофьорът е арестуван на място. "За момента нямаме информация за мотивите му", е казал източникът. Властите предупредиха чрез Туитър, че полицията извършва операция на Старото пристанище и съветва хората да избягват този район, съобщи ДПА. Очаквайте подробности.

Кола блъсна автобусни спирки в Марсилия, един убит и един ранен

http://www.mediapool.bg/kola-blasna-avtobusni-spirki-v-marsiliya-edin-ubit-i-edin-ranen-news268215.html

Най-малко един човек е загинал и един е ранен във френския пристанищен град Марсилия, след като кола се е блъснала в навесите на две автобусни спирки, съобщи Ройтерс, позовавайки се на полицейски източник.   Шофьорът е арестуван на място. "За момента нямаме информация за мотивите му", е казал източникът.   Властите предупредиха чрез Туитър, че полицията извършва операция на Старото пристанище и съветва хората да избягват този район, съобщи ДПА.   Очаквайте подробности.

Караниколов: Производството в „Емко“ не е спирано, ще продължи да работи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6401438

Караниколов: Производството в „Емко“ не е спирано, ще продължи да работи"В последния един месец за мен много странно се нагнетява напрежението във военнопромишления комплекс. Искаме да разясним ситуацията предимно с дружеството „Емко“", каза министърът на икономиката Емил Караниколов по време на брифинг за констатираните нарушения и спирането на лиценза на оръжейния завод „Емко“, предаде „Фокус“.

Шпионски скандал опразни сръбското посолство в Скопие

http://clubz.bg/57459-shpionski_skandal_oprazni_srybskoto_posolstvo_v_skopie

Вучич. Снимка БГНЕС

„Нашите компетентни органи установиха и ни дадоха доказателства за разузнавателни действия срещу институциите на Сърбия”, заяви сръбският президент Александър Вучич пред репортери.

Така той аргументира опразването на сръбското посолство в Македония.

Държавният глава обяви, че за момента Белград ще продължи да развива приятелски отношения с Македония.

"До седем-десет дни нещата ще бъдат изяснени”, подчерта Вучич.

Преди него сръбският премиер Ана Бърнабич заяви, че връщането на дипломатическия персонал от Скопие „не е маловажен въпрос“, предаде БГНЕС. Пред журналисти тя добави, че решението й за посолството в македонската столица е взето след консултации с президента Александър Вучич и външния министър Ивица Дачич. По нейните думи, скоро ще бъде разпространено изявление на сръбското Министерство на външните работи по случая.

Вчера всички служители от сръбското посолство в Скопие бяха върнати за спешни консултации в Белград. От македонското министерство на външните работи съобщиха, че "са получили нота от сръбското посолство, в която се казва, че персоналът е извикан на консултации в Белград". Оттам уточняват, че "не са запознати с причините за това решение и в момента влизат в комуникация с външното министерство на Република Сърбия, за да установят причините довели до това решение".

"Съгласно Виенската конвенция, институциите на Република Македония предприемат всички необходими мерки за защита на сигурността на посолството на Република Сърбия в Скопие", се казва още в съобщението на македонското МВнР.

В отсъствието на дипломатите македонската полиция е била помолена за осигуряване на по-голяма сигурност на сградата. Сръбската посланичка в Скопие Душанка Дивяк-Томич заяви за агенция „Бета“, че не може да коментира случая.

Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич увери, че държавата ще предприеме всички мерки за защита на сръбските интереси в Македония и същевременно ще преосмисли възможностите и капацитета си за извършване на работата при сегашните условия в Македония.

„Следващата седмица след срещата с дипломатите тук в Белград, а ние ще имаме среща и с президента Александър Вучич, част от нашия персонал ще бъде върнат в Скопие. Посланикът ще се върне по-късно, когато приключим всички консултации, които имаме намерение да проведем тук, в Белград", коментира Дачич пред сръбски медии.

Първият дипломат на Белград разясни, че в неделя Министерството на външните работи на Македония е било информирано за отзоваването на целия персонал на посолството за спешни консултации и повтори, че е установена разузнавателна дейност спрямо сръбското посолство и Република Сърбия като цяло, в която не липсва и чуждестранен фактор. 

„Искаме добри отношения с Македония, искаме да градим добри отношения, но нашият ангажимент е да защитим нашите интереси и в съответствие с това ще приложим основните дипломатически принципи в международните отношения", подчерта Дачич, цитиран от "Фокус"

Между двете страни се стигна до огромно напрежение, след като сръбският представител на спецслужбите в посолството им в Скопие Горан Живайлевич нахлу в македонския парламент по време на "Кървавия четвъртък" на 27-ми април. Тогава бяха пребити над сто души. Сред тях бе и сегашният премиер Зоран Заев. Веднага след това Горан Живайлевич напусна Македония, а посланик Душанка Дивяк-Томич бе извикана в македонското външно министерство. По време на погрома в парламента Живайлевич си направи селфи.

Миналият месец Ивица Дачич определи като "грешка признаването на Република Македония под нейното конституционно име от страна на властите в Белград". Изявлението бе направено по време на визитата му в Атина. В началото на месец юни бе разкрит секретен доклад на македонската Дирекция за сигурност и контраразузнаване /Отдел за анализ/, който е бил изпратен до директора на "Дирекцията за сигурност и контраразузнаване" Владимир Атанасовски. От него стана ясно, че през последните 9 години Македония е мишена на мощна подривна, пропагандна и разузнавателна дейност от страна на руското посолство в Скопие, руските разузнавателни служби, включително и чрез използването на акредитирани журналисти.

Русия иска да вкара Македония в сръбско-гръцки съюз, а енергийните проекти имат за цел тотално подчинение на Република Македония. В разкритите документи подробно се описва и дейността на сръбските агенти в Македония и по-специално на скандалния дипломат Горан Живайлевич, лидерът на сръбската партия в Македония Иван Стоилкович, както и на депутата от партията на сръбския президент Александър Вучич Мирослав Лазански. 

 

 

Левски Чикаго с поредна титла в САЩ

https://offnews.bg//futbol/levski-chikago-s-poredna-titla-v-sasht-663307.html

Левски Чикаго 2014 стана шампион на САЩ. Най-титулуваният български отбор зад граница, влезе в историята на Илинойския футбол, пише chicago.bg.

"Сините" станаха първият отбор от щата, вдигнал Националната купа на САЩ, при над 30-годишните. Турнирът за най-високото отличие се провежда от далечната 1984 г., а трофеят носи името на живата легенда на американския футбол – Герхард Менгел.

Левски победи на финала с 3:1 единствения отбор, ставал трикратен шампион на САЩ – ФК Кристос 1997. Два гола за българите отбеляза Росен Каптиев, а от дузпа се разписа Владимир Вукайелович.

Българите поведоха в 25-та минута с истинско бижу. Пристигналият специално от България – Христо Йовов, изведе по прекрасен начин между двама защитници Росен Каптиев, който с удар от воле разстреля вратаря за 1:0. Пет минути преди края на първата част, гърците изравниха за 1:1.

На следващата атака Мирослав Николов навлезе от дясно в наказателното поле на противника и центрира, но кълбото срещна ръката на централния защитник и главният съдия посочи бялата точка. Сърбинът Владимир Вукайелович излъга вратаря и майсторски го хвърли в противоположния ъгъл, отбелязвайки за 2:1.

През втората част "сините" владееха играта. Малко преди последния съдийски сигнал Мирослав Манолов отправи силен удар, който гръцкият страж изби. В този момент, най-добре пласиран се оказа голмайсторът Росен Каптиев, който отбеляза за крайното 3:1.

Чикаго беше създаден от сини привърженици по случай 100-годишния юбилей на ПФК Левски София. Още с първото си участие в Премиерлигата, българите стават шампиони, носители на купата и Суперкупата.

Също така вицешампиони на щата и на Среднозападните щати. На следващата 2015 година повтарят успеха в лигата – титла, купа и Суперкупа, и отново Вицешампиони на щата. През 2016 г. печелят отново титла, купа и Суперкупа.

Мъж с крадена кола се вряза в летище в Исландия

http://www.cross.bg/kola-predava-letishte-1552706.html

/КРОСС/ Шофьор, управляващ крадена кола, се вряза в сектора за пристигащи на международното летище „Кефлавик", разположено недалеч от Рейкявик, предава "Island Monitor". Според местния портал, по-рано полицията преследвала водача и го спряла до кръстовището в близост до аеропорта. Той излязъл от превозното средство с вдигнати ръце, преструвайки се, че се предава. Веднага след това ударил полицай, който се приближил към него, затичал се към други автомобили и откраднал кола, с която се врязал в стъклената стена на летището. По информация на властите, нарушителят е на около 20 години. Няма жертви при инцидента.  

Един загина, а друг е ранен, след като кола се вряза в 2 спирки в Марсилия (Обновена, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6401418

Един загина, а друг е ранен, след като кола се вряза в 2 спирки в Марсилия (Обновена, снимки)Най-малко един човек е загинал и един е ранен във френския пристанищен град Марсилия, след като кола се е блъснала в навесите на две автобусни спирки, съобщи Ройтерс, позовавайки се на полицейски източник. Шофьорът е арестуван на място. "За момента нямаме информация за мотивите му", е казал източникът.

Съдът поиска огласяване на данните за въздуха в София час по час за 4 години

https://offnews.bg//temida/sadat-poiska-oglasiavane-na-dannite-za-vazduha-v-sofia-chas-po-chas-za-663303.html

Публикуването на почасовите данни за качеството на въздуха в София за последните 4 г. поиска Административният съд в столицата от Изпълнителната агенция по околна среда.

Решението е в отговор на жалбата на сдружението "За Земята - достъп до правосъдие", представлявано от адв. Александър Кашъмов и програма "Достъп до информация". Жалбата бе внесена след "няколкомесечна изтощителна борба с институциите", пишат от сдружението до медиите.

Решението подлежи на обжалване, от което ИАОС са се възползвали. Предстои Върховният административен съд да се произнесе.

"Това показа за пореден път, че вместо да си партнират с неправителствените организации в борбата с мръсния въздух, Столична община и Изпълнителна агенция по околна среда предпочитат да си прехвърлят топката. Така на практика отказват достъп до информация с голямо обществено значение и директно нарушават няколко закона и Конвенцията от Орхус. Надяваме се, че Върховния административен съд, който ще гледа делото на следващата инстанция, ще реши бързо делото в полза на прозрачността", пишат още от "За Земята".

От сдружението коментират още, че "за никого не е тайна, че столицата ни страда от системно замърсяване на въздуха, което често надхвърля допустимите норми".

Преди няколко седмици те пуснаха и онлайн калкулатор Смог, който показа, че е ключов начинът, по който се публикуват данните.

"Само с наблюдаване на почасовите данни можем да уловим степента на замърсяване, която отравя бавно градани и жителите му. Само среднодневните стойности не са достатъчни, защото високите стойности от деня се балансират с тези от нощта. Така резултатът за денонощието е в норма, което не предоставя пълната информация на гражданите. Архивните данни пък от своя страна могат да послужат на организации, изследователи, здравни експерти за различни изследвания и изготвяне на препоръки за подобряване на въздуха и опазване здравето на хората" убедени са от "За Земята".

Само като признаем, че има проблем, можем да намерим пътя към неговото решаване. С начина на публикуване институциите изкривяват истината, за да продължат да неглижират живота и здравето на хората. Решението на съда е стъпка в правилната посока”, коментира Ивайло Хлебаров от "За Земята".

НЗОК с нововъдение: Проверяваме онлайн здравна информация

//dariknews.bg/novini/bylgariia/nzok-s-novovydenie-proveriavame-onlajn-zdravna-informaciia-2043626

Здравноосигурените лица, на които предстои планов прием в болница, вече ще могат да проследяват информацията, свързана с него, на сайта на Националната здравноосигурителна каса.

Новата функционалност се въвежда с обновление на интернет страницата на здравноосигурител

Отнеха лиценза за търговия на оръжейния завод "ЕМКО"

//dariknews.bg/novini/bylgariia/otneha-licenza-za-tyrgoviia-na-oryzhejniia-zavod-emko-2043634

Отнет е лицензът за търговия на оръжейният завод "ЕМКО" заради открити нарушения в предприятието. Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов. Той каза още, че правата на работниците там са гарантирани, но са необходими мерки, които да о

Джихадизмът използва срещу Европа „стратегията на хилядите порязвания“

//dariknews.bg/novini/sviat/dzhihadizmyt-izpolzva-sreshtu-evropa-strategiiata-na-hiliadite-poriazvaniia-2043632

Нападения като тези от Барселона и Камбрилс, където загинаха най-малко 15 души и стотина бяха ранени, лесно се организират, почти няма как да бъдат предотвратени и предлагат оптимално за джихадистите съотношение цена/ефективност, смятат експерти и

Биг Бен прозвуча за последно, преди да замлъкне за 4 години (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/big-ben-prozvucha-za-posledno-predi-da-zamlykne-za-4-godini-video-2043635

Дванайсетте удара на Биг Бен прозвучаха днес за последно по пладне, преди камбаната на кулата с официално име Елизабет да замлъкне за четири години заради реставрационни работи, съобщиха АФП и Асошиейтед прес.

Още една жертва на атаките в Каталуния: Мъж с прободна рана, открит в кола

//dariknews.bg/novini/sviat/oshte-edna-zhertva-na-atakite-v-kataluniia-myzh-s-probodna-rana-otkrit-v-kola-2043644

15 станаха жертвите на терористичните нападения в Каталуния, извършени миналия четвъртък, съобщи министърът на вътрешните работи Жоаким Форн, предадоха световните агенции.

„Дунавският парк през август“ – инициатива на Община Силистра събира снимки в социалната мрежа

https://www.24chasa.bg/region/article/6401400

„Дунавският парк през август“ – инициатива на Община Силистра събира снимки в социалната мрежа„Сподели усмивка“ или „Дунавският парк през август“ е инициатива на Силистренска община, подсказана от гражданите. На страницата на Общината във Facebook силистренци постват свои лични фотоси, направени в Дунавският парк. Всяка от снимките е придружена с кратка информация или история. Идеята е продиктувана от желанието колкото се може повече хора

Френската Total придобива Maersk Oil за 7,45 млрд. долара

http://www.investor.bg/evropa/334/a/frenskata-total-pridobiva-maersk-oil-za-745-mlrd-dolara-245203/

Според петролния гигант това ще повиши печалбата и паричните му потоци и ще увеличи перспективите пред дивидентите

Приключиха разкопките за тази година на уникална крепост край Ивайловград

http://www.cross.bg/sgrada-dvor-sgradata-1552705.html

/КРОСС/ Археологически екип на Националния исторически музей (НИМ) приключи разкопките - сезон 2017 г. на късноантичната и средновековна крепост в местността „Балък дере", до Ивайловградското село Хухла, известна в региона още и под името "Родостица". Екипът се ръководи от гл.уредник Ивайло Кънев и уредникът от НИМ Маргарита Попова. Тази година продължи проучването на сграда, открита през 2013 г. Още в началото на разкопките се установи, че археолозите са попаднали на уникална по своите размери сграда, чиито помещения имат широчина на зидовете 0,9 м и са съхранени във височина до 2,40 м, измазани от вътре с фин бял хоросан и са застлани с добре обработени плочи. На юг от сградата се очертава „голям двор" с широчина 15 м, който подобно на помещенията е засталан с плочник. Важни за проучванията се оказаха резултатите от археологическите сезони 2016 г.-2017 г., които установиха, че „големият двор" всъщност не е двор, а голяма зала и е част от важна представителна сграда, която е претърпяла няколко реконструкции. Окончателните размери на целия комплекс все още се доизясняват, защото не е разкрита цялата дължина на сградата. До този момент има проучени 35 м. от нея и 15 м. в широчина. Най-значимото откритие бе направено през 2014 г., когато археолозите се натъкнаха на колективна монетна находка от билонови (сплав от злато и сребро) монети на византийския император Алексий Комнин (1081- 1118 г.)

Кола помете спирки в Марсилия, има загинал

http://frognews.bg/news_140572/Kola-pomete-spirki-v-Marsiliia-ima-zaginal/

Автомобил връхлетя върху автобусни спирки в Марсилия, съобщи полицията.

Почина американският комедиен актьор Джери Люис

http://www.mediapool.bg/pochina-amerikanskiyat-komedien-aktyor-dzheri-lyuis-news268214.html

Известният американски актьор, комик и режисьор Джери Люис почина днес от естествени причини на 91 години в дома си в Лас Вегас, заобиколен от близките си, съобщи семейството, цитирано от Ройтерс.   Люис започва кариерата си с хумористични скечове, които изпълнява в клубове, по радиото и телевизията. Става популярен през 40-те благодарение на комедийния дует с Дийн Мартин, с когото се разделя през 1956 г., след десет години съвместна работа.   Участва във филмите "Аризонска мечта" (Arizona Dream, 1993) на Емир Кустурица и "Кралят на комедията" (The King of Comedy, 1982) на Мартин Скорсезе.   През 1960 г. прави режисьорския си дебют с "Пиколото" (The Bellboy). Три години по-късно става звезда с най-популярния си филм (на който е също така режисьор и съсценарист) - "Смахнатия професор" (The Nutty Professor).   Носител е на многобройни награди, включително почетен "Оскар". Има две звезди на холивудската алея на славата.

САЩ и Южна Корея започнаха общи военни учения

http://www.mediapool.bg/sasht-i-yuzhna-koreya-zapochnaha-obshti-voenni-ucheniya-news268213.html

САЩ и Южна Корея започнаха днес общи военни учения под кодовото название "Улчи - бранител на свободата", които се очаква да изострят още повече напрежението на Корейския полуостров, съобщиха световните агенции.   Маневрите ще продължат до 31 август и ще включват компютърни симулации за подготовка срещу евентуална атака от КНДР. В тях участват 50 хиляди южнокорейски войници и близо 17 500 американски военнослужещи.   Южнокорейският президент Мун Дже-ин заяви, че ученията имат изцяло отбранителен характер и не са предназначени да провокират напрежението в региона.   Северна Корея обаче ги смята за репетиция за нахлуване на територията й. Медиите в сталинистката държава вчера определиха ученията като "безразсъдно" действие, което може да доведе до ядрена война. 

Жертвите на атентата в Барселона - 15, терористът - въоръжен и опасен

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-teror-v-syrceto-na-evropa/zhertvite-na-atentata-v-barselona-15-teroristyt-vyoryzhen-i-opasen-6072881

Властите не изключват възможността той да е преминал границата с Франция. Последната жертва е мъж, убит от Юнес Абуякуб, за да вземе колата му

Вечните песни на QUEEN звучат на сцената на Летния театър във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6401364

Вечните песни на QUEEN звучат на сцената на Летния театър във Велико ТърновоДържавна опера - Стара Загора ще представи на 24 август от 21.00 часа на сцената на Летния театър във Велико Търново своя изключително успешен музикален проект „Шоуто продължава“ - QUEEN Tribute Concert, съобщиха от местната администрация. След триумфалното гостуване на откритите сцени на Стара Загора и Бургас,

"Бодигард на убиеца" оглави боксофиса в Северна Америка

http://www.investor.bg/novini/346/a/bodigard-na-ubieca-oglavi-boksofisa-v-severna-amerika-245194/

След серията филми за супергерои по-малките продукции най-сетне имат шанса да блеснат в кината

НАП разпродава кметство и читалище в мизийски села

http://dnes.dir.bg/news/nap-kmetstvo-razprodazhba-mizia-26264885

НАП разпродава знакови сгради на община Мизия заради огромни задължения към бюджета. Продават се кметство, читалище и пенсионерски клуб.

Извънземен електрически кабриолет от Mercedes

https://www.24chasa.bg/avto/article/6401403

Извънземен електрически кабриолет от MercedesMercedes представи на изложението за богати Пебъл Бийч в Калифорния концептуалния луксозен електрически Vision Mercedes-Maybach 6 Cabriolet, който за съжаление ще си остане само прототип. Габаритите на електрическото кабрио съставляват 5,7 метра дължина, 2,2 м широчина и 1,34 метра височина. Vision Mercedes-Maybach 6 Cabriolet е ускорява от място

Въоръжени и маскирани се опитаха да нахлуят в македонски затвор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6401396

Въоръжени и маскирани се опитаха да нахлуят в македонски затворДве въоръжени и маскирани лица се опитаха да влязат в женското отделение на затвора Идризово в Скопие, съобщава македонският сайт МКД, цитиран от БТА. Инцидентът станал снощи към 21 часа местно време. Двамата се доближили и започнали да хвърлят предмети по прозорците. Осъдените жени сигнализирали на охраната, която веднага се намесила.

Кои са най-вероятните приемници на Путин

http://www.mediapool.bg/koi-sa-nai-veroyatnite-priemnitsi-na-putin-news268212.html

Руският фонд "Петербургска политика" направи класация на най-влиятелните политици - евентуални приемници на президента Владимир Путин. Сред целия кадрови резерв от висшия ранг най-близо до Путин стои премиерът Дмитрий Медведев, отбелязва руският вестник "Комерсант" във връзка с очакваните догодина в Русия президентски избори.   Експерти смятат политиците, включени в класацията, за участници в бъдещата управляваща коалиция от периода 2018-2024 г. Те анализират също успехите и несполуките на политиците в Русия и честотата на срещите им с Владимир Путин през лятото.   Втори след министър-председателя Медведев е кметът на Москва Сергей Собянин. В първата петорка виждаме още губернатора на Тулска област Алексей Дюмин, министъра на отбраната Сергей Шойгу и председателката на горната парламентарна камара - Съвета на федерацията, Валентина Матвиенко.   На 18-о от общо 20 места е поставен известният опозиционер Алексей Навални, при все че той никога не се е срещал с руския президент, отбелязва изданието, цитирано от Би Би Си.   За смяна на поколенията в руската власт спомена този месец на среща с млади политолози шефът на Фонда за развитие на гражданското общество Константин Костин, съветник на Сергей Кириенко - първия зам.-ръководител на президентската администрация. "Всички много се страхуват да говорят за това, но трябва да признаем, че след 10-15 години Русия ще има друг президент и правителство, други хора ще са на командните постове", каза той.   Фонд "Петербургска политика" представя нещата деликатно и предпазливо, коментира наблюдателят Константин Калачов.   "Темата за приемници (на Путин) напоследък звучи все по-често, което не е най-добрият фон за мартенските избори", цитира експерта "Ведомости". Има схващане, че Путин на практика е изчерпал дневния си ред, вече е вписан в историята и се налагат промени - Путин изглежда почти несъвместим с някакъв иновационен сценарий, смята Калачов.   Темата за приемник на Путин изобщо не се обсъжда днес, твърди обаче Андрей Колядин, изследовател от близкия до Кремъл неправителствен Експертен институт за социални проучвания.   Според него перспективите Путин да бъде сменен са далечни и никой, освен политолозите, не рискува да планира нещата до 2024 г. - до следващия вот за президент. Според него "е риск да обсъждаш темата за приемник, докато имаш жив, здрав и деен президент" и дори да се намеси случайността, промените все едно ще тръгнат по непредвидим сценарий.

22-годишен мароканец е шофьорът, мачкал на ”Ла Рамбла”

http://dnes.dir.bg/news/barselona-jihad-la-rambla-26264883

Мароканецът Юнес Абуякуб, издирван за атентата в Барселона, е започнал последната година да показва по-консервативно религиозно поведение.

Момче на 15 години е задържано за убийството на дете

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/21/3027979_momche_na_15_godini_e_zadurjano_za_ubiistvoto_na_dete/?ref=rss


Момче на 15 години е задържано в Бургас за убийството на момиче на 11 години, съобщи Би Ти Ви. Тялото на детето е намерено вчера следобед в асансьор в бургаския квартал "Меден рудник".<br /><br />Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова потвърди пред агенция "Фокус", че има такъв случай. Тя уточни, че извършителят е установен и задържан, но не даде подробности за него. По-късно днес се очакват подробности по случая.<br />

Кола се блъсна в автобусни спирки в Марсилия, има жертви

http://dnes.dir.bg/news/kola-marsilia-26264825

Кола се е блъснала в две автобусни спирки във френския град Марсилия, съобщи Ройтерс, като се позова на местната полиция.

Едва 25% от българите са готови да се бият за страната си, според проучване

http://www.cross.bg/biha-gotovi-stranata-1552704.html

/КРОСС/ Едва 25% от хората у нас са готови да се бият за страната си, става ясно от глобално проучване на WIN/Gallup International. Този резултат поставя България на 54-то място, почти в дъното на социологическата класация. Изследването сочи, че 61% от анкетираните в 64 държави биха били готови да воюват за своята страна. Съществуват обаче значителни разлики по региони. Така например, жертвоготовността е на най-високо ниво в страните от Близкия Изток и Северна Африка, а най-ниско е в Западна Европа. На първите две места са Мароко и Фиджи (94%), следвани от Пакистан и Виетнам (89%). Историята на тези страни в последните конфликти дава интересно сравнение. Само 11 на сто от японците се чувстват готови за война и едва 13 на сто биха искали да се сражават за родината си, докато процентът е двойно по-висок във Великобритания (27%) и Франция (29%). Любопитен факт е, че за страната си биха се жертвали 52% от жените и 67% от мъжете в глобален мащаб. Лицата на възраст 18-34 години са най-отзивчиви в това отношение - 66 на сто от анкетираните заявяват, че доброволно биха стъпили на фронта. Що се отнася до религиозното разнообразие, мюсюлманите (78%) са най-склонни да се борят за родната си държава.  

От септември някои от високоскоростните влакове в Китай ще се движат с 350 км/ч

http://econ.bg/Новини/От-септември-някои-от-високоскоростните-влакове-в-Китай-ще-се-движат-с-350-км-ч_l.a_i.747875_at.1.html

Седем нови високоскоростни влака от типа „Фусин" са готови да бъдат пуснати по маршрута Пекин-Шанхай от 21 септември. Те ще се движат със скорост над...

Кола се заби в автобусни спирки в Марсилия, има загинал и ранен

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/21/3027972_kola_se_zabi_v_avtobusni_spirki_v_marsiliia_ima/?ref=rss


Най-малко eдин човек е загинал, а още един е ранен, след като кола се вряза в две автобусни спирки, обяви източник от френската полиция за "Ройтерс" и Би Би Си.<br /><br />Нападателят е арестуван, а в момента тече полицейска операция, съобщиха френските власти в "Туитър".<br /><br />Според в. "Фигаро" задържаният е мъж на 35 години, но не се съобщават подробности. В. "Паризиен" предаде, че "доброволният" характер на...

Две поколения фотографи показват мигове от сценични изяви на Царевец

https://www.24chasa.bg/region/article/6401352

Две поколения фотографи показват
мигове от сценични изяви на ЦаревецЛюбопитна фотографска изложба може да се види в пространството около Художествена галерия „Борис Денев“ във Велико Търново от 21 до 23 август. „СЦЕНАТА В КАДЪР – два века, две поколения“ включва снимки на известният търновски фотограф Алеко Чалъков и на неговата внучка Марина Чамуркова. Фотографиите са запечатали мигове от сценични изяви на

"Бум" на мигранти по островите в Егейско море

https://www.24chasa.bg/novini/article/6401385

"Бум" на мигранти по островите в Егейско море"Бум" на бежанци и мигранти по островите в северната част на Егейско море са регистрирали гръцките власти от петък до днес, съобщава изданието "Катимерини", цитирано от БТА. Общо на островите до сутринта са пристигнали 633 души, от които 147 - на остров Лесбос, 256 - на Хиос, и 230 - на Самос. Започнала е регистрация на бежанците и мигрантите.

САЩ ограничават рязко издаването на визи за руснаци

http://www.mediapool.bg/sasht-ogranichavat-ryazko-izdavaneto-na-vizi-za-rusnatsi-news268210.html

Съединените щати ограничават рязко издаването на визи за руснаци, след като Москва поиска рязко съкращаване на американския дипломатически персонал в Русия заради новите американски санкции, предаде Ройтерс. Миналия месец Конгресът на САЩ одобри с голямо мнозинство въвеждането на нови санкции срещу Русия, които президентът Доналд Тръмп подписа с неохота, особено след като конгресмените му отнеха възможността еднолично да разхлабва мерките. В отговор руският президент Владимир Путин нареди Вашингтон да ореже дипломатическия и техническия си персонал в Русия със 755 човека (около 60%) от 1 септември. Американското посолство в Москва съобщи в понеделник, че това го принуждава да преосмисли визовите си дейности и преустановява издаването на неимигрантски визи от 23 август в цяла Русия. От 1 септември услугата ще бъде възстановена, но само в Москва. В американските консулства в страната визи няма да се издават, докато траят ограниченията върху числеността на американските дипломати в Русия. Процедурата по издаване на неимигрантски визи ще бъде възстановена, но в значително ограничен обем, уточни посолството. В американските консулства в Санкт Петербург, Екатеринбург и Владивосток събеседванията с кандидати за визи ще бъдат преустановени "за неопределен срок". Капацитетът за провеждане на интервюта в бъдеще ще бъде значително ограничен, тъй като се наложи сериозно за намалим нашите служители по искане на руското правителство, посочва посолството на САЩ в съобщение до кандидатите за визи, публикувано на сайта му. Намаляването на броя на служителите в дипломатическите мисии на САЩ ще повлияе също така и на графика на подготовка на имигрантските визи, предупреди посолството. Освен това няма да се приемат заявления за визи от граждани на Беларус, на които е препоръчано да се обръщат към посолствата на САЩ във Варшава, Киев или Вилнюс. Решението на американското правителство, което допълнително ще обтегне отношенията с Русия, означава, че руските граждани, които искат да посетят САЩ като туристи, вече няма да могат да кандидатстват за американски визи никъде другаде, освен в руската столица. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза по-рано този месец, че САЩ са издали близо 150 000 визи за руски граждани миналата година. Руското външно министерство обеща да проучи решението на САЩ по визовите процедури. "Аз току що се запознах с това решение, видях го в съобщенията на медиите. Затова ние, разбира се, допълнително ще го проучим", заяви външният министър Сергей Лавров. Руските туроператори изразиха опасения, че издаването на визи за САЩ ще отнема няколко месеца. "Сега в Москва се подават молби вече за ноември, но във връзка с обявеното ограничение събеседване може да бъде насрочено чак за следващата година", коментира пред Интерфакс Ирина Тюрина, прессекретар на Руския съюз на туристическата индустрия. *Очаквайте подробности

САЩ временно спряха издаването на неимиграционни визи в Русия

http://www.mediapool.bg/sasht-vremenno-spryaha-izdavaneto-na-neimigratsionni-vizi-v-rusiya-news268210.html

Във връзка с руските ограничения върху броя на американския дипломатически персонал в Москва Вашингтон спира от 23 август за неопределено време издаването на неимиграционни визи за САЩ в консулствата из цяла Русия. Тази процедура ще се извършва отново от 1 септември единствено в Москва. Това се казва в съобщение, качено в понеделник на сайта на американското посолство в руската столица, предаде ТАСС. Насрочените вече интервюта за визи ще бъдат анулирани, а подалите документи ще бъдат информирани с имейли как ще може да получат нови дати, се казва в съобщението. Посолството допълва, че вече е започнало да подготвя съкращения на персонала и заминаването на някои служители, изпълнявайки изискването на Москва. След като в Конгреса на САЩ бяха гласувани нови санкции срещу Русия, руското външно министерство нареди на САЩ до 1 септември да намали броя на дипломатическите и техническите си служители в посолството в Москва и генералните консулства в Санкт Петербург, Екатеринбург и Владивосток, за да се изравни техният брой с този на руските дипломати и техническия персонал в САЩ. Това означава числеността на американския дипломатически персонал в Русия да се съкрати със 755 души от сегашните 1200. Освен това федерацията забрани достъпа до използвани от мисията на САЩ недвижими имоти, след като през декември същата мярка бе приложена към руски дипломатически имоти в САЩ. Визовите мерки, за които съобщи мисията на Вашингтон в Москва, ще останат в сила, докато са в сила руските контрасанкции срещу САЩ, отбелязва Франс прес. "Руското решение да бъде съкратено дипломатическото присъствие на САЩ поставя под съмнение сериозния характер на руското желание за подобряване на отношенията" между двете страни, посочва американското посолство.

Над САЩ ще премине пълно слънчево затъмнение

http://www.mediapool.bg/nad-sasht-shte-premine-palno-slanchevo-zatamnenie-news268211.html

В понеделник, 21 август, за първи път от 99 години, пълно слънчево затъмнение ще премине над САЩ изцяло, от западното до източното крайбрежие. Затова то предизвиква толкова голям интерес, съобщи Франс прес.    Сегашното пълно слънчево затъмнение е изключително, защото е първото над САЩ през 21-и век и първото там от 1991 г. Предишното обаче можеше да бъде наблюдавано само от Хавай.   Над континентални щати пълно затъмнение не е имало от 38 години, а и тогава то беше само над северозападната част от страната. Пълно затъмнение, което преминава над цялата държава, е много рядко. Предишният път е било на 8 юни 1918 г.   Освен ако няма облаци, Линкълн Бийч в Орегон ще е първият континентален американски град, където ще се вижда пълното затъмнение от 10,16 ч. местно време (17,16 ч. по Гринуич).   Сянката ще премине през 14 щата, като широчината й ще е около 113 км. Най-дълго пълното слънчево затъмнение ще продължи около Карбъндейл, Илинойс - 2 минути и 40 секунди, съобщи НАСА. Явлението ще приключи в 14,48 ч. местно време (18,48 ч. по Гринуич) над Чарлстън, Южна Каролина.

Издирваният за атентата в Барселона Абуякуб демонстрирал консервативно религиозно поведение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6401384

Издирваният за атентата в Барселона Абуякуб демонстрирал консервативно религиозно поведениеМароканецът Юнес Абуякуб, издирван за атентата в Барселона, е започнал последната година да показва по-консервативно религиозно поведение, казват близките му. Членовете на семейството му били шокирани и разгневени, след като разбрали за участието на 22-годишния Абуякуб, неговия брат и двама братовчеди в нападението, предаде Ройтерс.

Осем месеца след взрива в Хитрино общината е усвоила 1/6 от отпуснатите за възстановяване пари

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/21/3027968_osem_meseca_sled_vzriva_v_hitrino_obshtinata_e_usvoila/?ref=rss


Повече от осем месеца след взрива на цистерна в Хитрино общината е усвоила едва 1/6 от дарените и получени от държавата средства, пострадалите хора все още живеят във фургони, а общинската инфраструктура все още не е ремонтирана, съобщава в. "Сега". На 10 декември миналата година влакова композиция с пропилен се взриви в селото. Десетки къщи бяха разрушени, загинаха 7 души, а 29 бяха тежко ранени.<br /><br />От получените близо 12 млн. лева са усвоени едва 2.123 млн. лв.,...

Сърбия изтегли всичките си дипломати от Скопие

http://frognews.bg/news_140571/Sarbiia-iztegli-vsichkite-si-diplomati-ot-Skopie/

Тази нощ целият състав на дипломатическата мисия на Сърбия в Македония е бил изтеглен и е заминал за Белград.

Очаква се Тръмп да обяви засилване на мисията в Афганистан

http://www.mediapool.bg/ochakva-se-tramp-da-obyavi-zasilvane-na-misiyata-v-afganistan-news268209.html

Президентът Доналд Тръмп ще обяви военната стратегия на САЩ в Афганистан в опит да влезе в ролята си на главнокомандващ на въоръжените сили по време, когато е остро критикуван заради изявленията си относно насилието в Шарлотсвил. Очаква се Тръмп да говори късно вечерта в понеделник от военната база Форт Майър в Арлингтън, щата Вирджиния, близо до Вашингтон, съобщи Асошиейтед прес, като цитира съобщение на Белия дом.    "Ню Йорк таймс" цитира съобщението на Белия дом, че в речта си Тръмп ще предложи засилване на военното присъствие на САЩ в Афганистан и Южна Азия и ще отвори пътя за разполагането там на няколко хиляди войници.    По време на продължилата месец преоценка на досегашната политика американски военни командири твърдяха, че изпращането на подкрепление ще позволи да бъде извършен поврат в тенденцията за успехи на талибаните и групировка в провинция Хорасан, свързана с  "Ислямска държава".    Стив Банън, който доскоро беше топ съветник на Тръмп, отхвърляше препоръките на военните за изпращане на още войници и настояваше в Афганистан да бъде дислоцирана частна охранителна фирма вместо американските войници, припомни вестникът.    Решението за числеността на войските не е единственият компонент от военните и политическите планове в региона.    Представители на администрацията се опитват да окажат натиск върху Пакистан да разбие убежищата на талибаните на пакистанска територия, което бе цел на администрации на демократи и републиканци, преследвана безуспешно от години, подчертава "Ню Йорк таймс".    Според "Вашингтон пост" за по-нататъшната политика за Афганистан се обсъждат няколко варианта, сред които пращането на още около 3800 войници в добавка към сегашните 8400, които обучават и подпомагат афганистанската армия.    Друг вариант, споменаван от шефа на Пентагона Джим Матис, е заместването на американските войници с наемници. Но със сигурност всяко предложение за увеличаване на военното присъствие на САЩ със сигурност ще срещне съпротива, посочва вашингтонското издание.    В статията се привеждат думи на сенатора демократ Тим Кейн, според когото мнозина законодатели ще се въздържат от мнение за числеността на войските, докато не узнаят каква стратегия предлага Белият дом.    Нежеланието досега на Тръмп да огласи нова стратегия за Афганистан стесни възможностите за избор, а и извади наяве противоречията в неговата външна политика.    През предизборната кампания и в разговори със своите съветници Тръмп казваше, че иска победа и планираше пращането на подкрепление.  Но същевременно призоваваше за прекратяване на скъпо струващите ангажименти на места като Афганистан и Близкия изток, припомня "Вашингтон пост".    Забавянето на обещаната ревизия в стратегията за Афганистан стана на фона опасенията, че днес, повече от 15 години след инвазията, международната коалиция, която помага на афганистанските сили, все още не е спечелила войната с талибаните и Ал Каида.

Фермерите получиха над 43 млн. лв. субсидии за "Натура" със закъснение

http://www.dnevnik.bg/evropa/zemedelie/2017/08/21/3027984_fermerite_poluchiha_nad_43_mln_lv_subsidii_za_natura/?ref=rss


Държавен фонд "Земеделие" е изплатил близо 43.5 млн. лв. на фермери по схемата "Плащания по "Натура 2000" и рамковата директива за водите", съобщиха от институцията. Средствата са за кампания 2016 и преводите са направени в петък към общо 11 810 производители. От тази субсидия 75% идват по линия на Общата селскостопанска политика на ЕС, а останалите 25% - от националния бюджет,<br /><br />Изплащането на парите към земеделците закъсня през тази година,...

Арестуваха трима роми в Гърция по обвинения за умишлен палеж

https://www.24chasa.bg/novini/article/6401381

Арестуваха трима роми в Гърция по обвинения за умишлен палежГръцката полиция е заловила трима роми по обвинения за умишлен палеж на остров Корфу, унищожил около десет декара маслинови дръвчета, съобщава в."Катимерини". Огънят е щял да стигне до две вили и един склад, ако не е била бързата намеса на пожарникарите, предаде БТА. Тримата арестувани са предадени на следствените власти.

Руски сили ликвидирали над 200 джихадисти в Сирия

http://www.mediapool.bg/ruski-sili-likvidirali-nad-200-dzhihadisti-v-siriya-news268208.html

Руска бойна авиация ликвидира над 200 бойци от групировката "Ислямска държава" по време на предислокация в района на сирийския град Дейр аз Зур, съобщи министерството на отбраната в Москва, цитирано от ТАСС. Бомбардировачи и армейска авиация от Въздушнокосмическите сили на Русия ликвидираха при удара над 20 коли с висока проходимост, въоръжени с едрокалибрени оръжия и миномети, също и бронирана техника, включително танкове. Ликвидирани са освен това над 200 бойци, както и камиони с боеприпаси, се казва в съобщението.   Край Дейр аз Зур "международните терористи правят опит да се прегрупират и да оборудват последния си плацдарм в Сирия", посочва руското министерство. Междувременно сирийски правителствени войски изтласкват бунтовниците от южните райони на провинция Ракка и от западните земи на провинция Хомс. Разгромът на ИД край Дейр аз Зур ще стане стратегическо поражение на международната терористична групировка в Сирия, подчертава Москва.   Град Дейр аз Зур бе обсаден от ислямисти още през 2015 г. Съдбата на тази основна точка на р. Ефрат до голяма степен ще е показателна за завършването на борбата с ИД, изтъкна преди седмица руският министър на отбраната Сергей Шойгу

Сръбски вицепремиер предложи на Косово стъпки за "нормализация без признаване"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/21/3027960_srubski_vicepremier_predloji_na_kosovo_stupki_za/?ref=rss


Сръбският вицепремиер Расим Ляич смята, че замразеният конфликт, свързан с Косово, не е в интерес на Сърбия и предлага като решение "нормализация без признаване", с което въпросът да се реши в три фази, при което Сърбия да иска от ЕС конкретни отстъпки за съгласието си за приемане на Косово в международни организации.<br /><br />В авторски текст за сръбския вестник "Блиц", цитиран от БТА, Ляич посочва, че са редки случаите, когато историческите и етнически...

Ердоган за Сирия и Ирак: Водим борба само срещу терористите

https://www.actualno.com/asia/erdogan-za-sirija-i-irak-vodim-borba-samo-sreshtu-teroristite-news_628928.html

Президентът на Турция и генерален председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Реджеп Тайип Ердоган засегна горещата тема за Сирия и Ирак по време на вчерашното заседание на разширения партиен актив в Истанбул, предаде информационната агенци

Тръмп обявява плановете на Вашингтон за войната в Афганистан

http://www.moreto.net/novini.php?n=357923

Ключово решение се чака от Доналд Тръмп. Късно през нощта срещу вторник американският президент ще обяви плановете на Вашингтон за войната в Афганистан. Миналото лято Тръмп намекна, че американските войници може да бъдат изтеглени окончателно, повече от 15 години, след като влязоха в Афганистан.

Италия е за сътрудничество между европейските и северноафриканските разузнавания

http://www.mediapool.bg/italiya-e-za-satrudnichestvo-mezhdu-evropeiskite-i-severnoafrikanskite-razuznavaniya-news268207.html

Италия призовава за по-голямо сътрудничество между европейските и северноафриканските разузнавателни агенции за споделяне на информация за потенциални терористични заплахи, предаде Асошиейтед прес.   Министърът на външните работи Анджелино Алфано отправи призива вчера, когато посети импровизирания мемориал на улица "Ла Рамбла"в Барселона. Алфано отбеляза, че Италия досега е пощадена от атаки като тези, които поразиха Франция, Великобритания, Германия, а сега и Испания.   Според него заслуга за това има "изключителната разузнавателна работа", която Италия желае да сподели в рамките на координирана средиземноморска мрежа.   Той призна за заплахи от "Ислямска държава", че Италия ще бъде следващата мишена. Равнището на риска от терористична заплаха в Италия е високо и ще остане високо, напомни той.

Моторист отнесе 72-годишна колоездачка в Стамболийски

https://www.24chasa.bg/region/article/6401363

Моторист отнесе 72-годишна колоездачка в СтамболийскиМоторист и велосипедистка са пострадали в Стамболийски, съобщиха от пловдивската полиция. Сигналът е получен вчера около 20.45 часа. Пристигналият на място полицейски екип установил, че мотоциклет “Сузуки”, управляван мъж на 36 г. от града, е загубил контрол и ударил отзад велосипеда на възрастната. И двамата са оставени в болница за лечение.

Точно преди година пламнаха тютюневите складове в Пловдив. Възстановяват един от тях

https://www.24chasa.bg/region/article/6401398

Точно преди година пламнаха тютюневите складове в Пловдив. Възстановяват един от тяхСобствениците на един от изгорелите миналото лято тютюневи складове в Пловдив са внесли проект за неговото цялостно възстановяване. Това е сградата-шедьовър, строена от дарителя Димитър Кудоглу. Тя е притежание на фирма "Р.И.П.А", представлявана от бившия почетен консул на Италия в Пловдив Пиетро Луиджи Гиа.

Пожари на остров Закинтос и полуостров Пелопонес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6401367

Пожари на остров Закинтос и полуостров ПелопонесГорски пожар бушува от снощи на няколко километра от административния център на остров Закинтос, за щастие къщи на острова не са изложени на опасност, съобщава гръцката държавна телевизия ЕРТ. Друг пожар гори в областта Илия, на полуостров Пелопонес. Огънят изпепелява горска растителност в непристъпен район, без да застрашава населени места,

Тексаският университет премахва от кампуса си статуи от Конфедерацията

http://www.mediapool.bg/teksaskiyat-universitet-premahva-ot-kampusa-si-statui-ot-konfederatsiyata-news268206.html

Ръководството на Тексаския университет е разпоредило премахване от кампуса на учебното заведение на статутите на генерал Робърт Лий и други изтъкнати личности от времето на Конфедерацията.   Решението, оповестено от президента на университета Грег Фенвъс, е с аргумента, че подобни паметници са "символи на съвременното превъзходство на бялата раса и неонацизма", предаде Ройтерс.   През 2015 г. университетът премахна от територията си статуя на бившия президент на Конфедерацията Джеферсън Дейвис. Сега предстои да бъдат отстранени паметниците на генерал Лий, генерал Албърт Сидни Джонстън и министъра на пощите на Конфедерацията, генерал Джон Х. Рейгън.   Статуята на Лий ще бъде изложена в Центъра за американска история "Долф Бриско" към университета.   Дебатът за публичните паметници на изтъкнати дейци на Конфедерацията стана от миналата седмица общонационален за САЩ, след като един човек бе убит в сблъсъци между бели супремасисти и техни противници в Шарлотсвил, Вирджиния. Демонстрациите там бяха на противници и привърженици на премахването на статуя на генерал Робърт Лий.

Обявиха извънредно положение в Красноярск заради наводненията

http://www.cross.bg/zaradi-izvunredno-polozhenie-1552703.html

/КРОСС/ Наводненията в Сибир продължават. В град Красноярск е обявено извънредно положение заради бедствието. Вчера там паднаха проливни дъждове и за няколко часа улиците бяха под вода. Много сгради са наводнени. Прогнозите на синоптиците са за още валежи. Властите призоваха жителите на най-засегнатите райони да стоят в домовете си.  

В Марсилия кола се вряза последователно в две автобусни спирки (СНИМКА)

https://www.actualno.com/europe/v-marsilija-kola-se-vrjaza-posledovatelno-v-dve-avtobusni-spirki-snimka-news_628929.html

Мъж на 35 години е бил заловен, след като се врязал в колата си в две различни спирки на градския транспорт в Марсилия, като убива един и ранява друг човек, съобщи Le parisien. Деянията са извършени напълно умишлено, но не се знаят мотивите на извършителя.  Към 8 часа сутринта кол

Възрастен пешеходец загина на пътя в Кресна

http://www.cross.bg/grad-kresna-chasa-1552702.html

/КРОСС/ Мъж на 74-години е загинал, след като е бил блъснат от лек автомобил на главен път Е-79, в района на град Кресна. Това съобщиха от ОДМВР - Благоевград. Около 21:15 часа вчера на главен път Е-79, в град Кресна, лек автомобил с 57-годишен водач от Гърция, движейки се с несъобразена с пътните условия скорост в посока към град София, блъска 74-годишен мъж от град Петрич, който пресичал пътното платно на необозначено за целта място. В резултат на инцидента пешеходецът е починал. Водачът на автомобила е задържан със заповед за задържане до 24 часа. Направената му проба с техническо средство за наличие на алкохол в издишания въздух е отрицателна. За случая е уведомена ОП - Благоевград.

В Марсилия кола се вряза в автобусна спирка

https://www.actualno.com/europe/v-marsilija-kola-se-vrjaza-v-avtobusna-spirka-news_628929.html

Един човек е загинал, след  като кола е връхлетяла върху хора на автобусна спирка в Марсилия, съобщи AFP. Очаквайте подробности!

Започва седмица за засилен контрол за превишена скорост в целия ЕС

http://www.mediapool.bg/zapochva-sedmitsa-za-zasilen-kontrol-za-previshena-skorost-v-tseliya-es-news268205.html

По инициатива на TISPOL - европейската мрежа на службите на пътна полиция, от 21 до 27 август 2017 г. на територията на всички държави-членки ще бъде извършен засилен контрол по спазване на разрешената максимална скорост за движение, съобщават от МВР.   Нарушенията, свързани с превишаване на разрешената скорост за движение, са често срещано явление във всички европейски държави и са признати като най-сериозната причина за тежки пътно-транспортни произшествия и смърт по пътищата в Европа, отчитат от европейската мрежа.   Превишената и несъобразена скорост продължава да е с най-голям дял за катастрофите по вина на водачите. По този показател данните за България са над средното ниво в сравнение с държавите-членки на Европейския съюз. Именно затова осъществяването на засилен контрол по спазване на скоростните режими е от изключително значение за подобряването на пътната обстановка и намаляване на жертвите по пътищата, отбелязват от МВР.   По време на проверките, освен за превишаване на разрешената скорост за движение, ще се извършват проверки за валидна задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите.

Кола се вряза в спирка в Марсилия, има загинал (обновена)

http://www.cross.bg/marsiliya-politziyata-spirka-1552701.html

/КРОСС/ Кола се вряза в две спирки във френския град Марсилия, предава Ройтерс, цитирайки френските власти. Инцидентът се е случил около девет часа сутринта (местно време), когато автомобил марка „Рено“ се е ударил с висока скорост в автобусна спирка в 13-ти район на града, ранявайки тежко един човек. След това водачът на превозното средство се е насочил към друга спирка на градския транспорт в 11-ти район, убивайки един човек.  Жулиен Равие, кмет на на 11-ти и 12-ти район, заяви пред телевизионния канал BFMTV, че жертвата е жена на 40-годишна възраст. По данни на източници от полицията шофьорът е мъж на възраст около 35 г., който не е от Марсилия. Според други източници в инцидента е участвал ван, а не автомобил.  BFMTV съобщи, че един минувач е забелязал регистрационния номер на автомобила – информация, която полицията е използвала, за да проследи водача до района на старото пристанище, където заподозреният е арестуван.Вече има задържан шофьор за деянието. Няма данни това да е терористичен акт. Това съобщи прокурорът на Марсилия Ксавие Тарабьо. По думите й по-скоро ще се разглежда версията за злополуки, причинени от човек с психиатрични проблеми.   „В момента нямаме информация за мотивите на това лице", обясниха още от полицията

Кола се вряза в спирка в Марсилия, има загинал

http://www.cross.bg/marsiliya-raiion-spirka-1552701.html

/КРОСС/ Кола се вряза в две спирки във френския град Марсилия, предава Ройтерс, цитирайки френските власти. Инцидентът се е случил около девет часа сутринта (местно време), когато автомобил марка „Рено“ се е ударил с висока скорост в автобусна спирка в 13-ти район на града, ранявайки тежко един човек. След това водачът на превозното средство се е насочил към друга спирка на градския транспорт в 11-ти район, убивайки един човек.  Жулиен Равие, кмет на на 11-ти и 12-ти район, заяви пред телевизионния канал BFMTV, че жертвата е жена на 40-годишна възраст. По данни на източници от полицията шофьорът е мъж на възраст около 35 г., който не е от Марсилия. Според други източници в инцидента е участвал ван, а не автомобил.  BFMTV съобщи, че един минувач е забелязал регистрационния номер на автомобила – информация, която полицията е използвала, за да проследи водача до района на старото пристанище, където заподозреният е арестуван.Вече има задържан шофьор за деянието. Към момента френските власти не коментират дали инцидентът се третира като терористична атака. „В момента нямаме информация за мотивите на това лице", обясниха от полицията. Въпреки това властите обявиха официално, че се извършва полицейска операция в района на старото пристанище на Марсилия, заради което основните пътни артерии там са затворени и гражданите бяха призовани да не минават от там.    

Кола се вряза в спирка в Марсилия, има загинал

http://www.cross.bg/politziyata-marsiliya-kola-1552701.html

/КРОСС/ Кола се вряза в две спирки във френския град Марсилия, предава Ройтерс, цитирайки френските власти. Според полицията не е ясно дали става дума за инцидент, или за умишлен акт, но съветва гражданите да избягват района на старото пристанище. Автомобилът първо е връхлетял върху една автобусна спирка, при което не е имало пострадали. След това се врязал в още една. По непотвърдени информации на френските медии при втория удар има един загинал пешеходец. От първоначалната информация от полицията става ясно, че има сериозно ранени, но не се съобщава нищо повече. Вече има задържан шофьор за деянието. „В момента нямаме информация за мотивите на това лице", обясниха от полицията. Въпреки това властите обявиха официално, че се извършва полицейска операция в района на старото пристанище на Марсилия, заради което основните пътни артерии там са затворени и гражданите бяха призовани да не минават от там.    

Обемът на отпуснатите бързи кредити настига банковите

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/21/3027923_obemut_na_otpusnatite_burzi_krediti_nastiga_bankovite/?ref=rss


Бързите кредити, които отпускат небанковите институции, по обем нарастват и достигат отпусканите от банките. Това показват данните на БНБ за второто тримесечие. То е шестото поред, в което този вид заеми нарастват двуцифрено - с 11.4%.<br /><br />За сравнение - годишният темп на нарастване при заемите за потребление, отпуснати от банките, е 3.38% към края на юни, съобщава в днешния си брой "Капитал Daily".<br /><br />Необслужваните заеми в сектора на бързите...

Кола се вряза в спирка в Марсилия, има загинал

http://www.cross.bg/marsiliya-kola-stava-1552701.html

/КРОСС/ Кола се вряза в две спирки във френския град Марсилия, предава Ройтерс, цитирайки френските власти. Според полицията не е ясно дали става дума за инцидент, или за умишлен акт, но съветва гражданите да избягват района на старото пристанище. Автомобилът първо е връхлетял върху една автобусна спирка, при което не е имало пострадали. След това се врязал в още една. По непотвърдени информации на френските медии при втория удар има един загинал пешеходец. От първоначалната информация от полицията става ясно, че има сериозно ранени, но не се съобщава нищо повече. Вече има задържан шофьор, който прилича по описание на този, който е карал автомобила, врязал се в спирките. Въпреки това властите обявиха официално, че в момента се извършва полицейска операция в района на старото пристанище на Марсилия, заради което основните пътни артерии там са затворени и гражданите бяха призовани да не минават от там.    

Българското наследство – от конференциите до сцената

https://www.24chasa.bg/region/article/6401354

Българското наследство – от конференциите до сценатаГимназисти от село Карагьол, водени от директора си, ще танцуват на откриването на третото издание на международния форум „Българско наследство”, който ще се проведе в Балчик от 25 до 27 август. „Форумът бе създаден преди 3 години от сдружение „Българско наследство”, като целта бе да се съберат на едно място българи от различни краища на света,

Радио FM+ очаква вашите номинации за „Будител на годината” 2017

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6401374

Радио FM+ очаква вашите номинации за „Будител на годината” 2017“Будител на годината” е инициатива, фокусираща вниманието върху личности, направили през годината нещо стойностно и значимо, със силно духовно послание и отзвук в медийното пространство. Ако смятате, че имате достойна номинация, ако познавате хора, чиито дела заслужават приза „Будител на годината”, пишете ни на buditel@fmplus.

Полицията в Брюксел спря кола, опитала се да навлезе в пешеходна зона

http://frognews.bg/news_140569/Politsiiata-v-Briuksel-spria-kola-opitala-se-da-navleze-v-peshehodna-zona/

Кола се е опитала да нахлуе тази сутрин в пешеходна зона в центъра на Брюксел, на булевард ”Анспаж”, съобщи RTBF.

Бургас в шок, убитото в асансьор момиче е на 11 г., извършителят - на 15 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6401351

Бургас в шок, убитото в асансьор момиче е на 11 г., извършителят - на 15 г.Убитото в асансьор момиче е едва 11-годишно, а извършителят на бруталното престъпление е на 15 г. научи "24 часа" от отлично осведомени източници. Възрастта на жертвата и убицеа бяха потвърдени пред наш репортер от говорителя на Главния прокурор Румяна Арнаудова. След по-малко от час в Апелативната прокуратура в Бургас ще започне брифинг,

Лидерът на Каталуния: ЦРУ не ни е предупреждавало за атентата в Барселона

https://www.actualno.com/europe/lideryt-na-katalunija-cru-ne-ni-e-preduprejdavalo-za-atentata-v-barselona-news_628925.html

Лидерът на автономната провинция Каталуния Карлес Пучдемон отрича ЦРУ да е предупреждавало нейната полиция за възможен терористичен акт в Барселона, съобщи вестник "Вангуардиа". Пучдемон заяви, че правоохранителните служби на Каталуния „нямат никакви контакти" с межд

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване