Английски турист загина след падане от хотел в Слънчев бряг

http://econ.bg/Новини/Английски-турист-загина-след-падане-от-хотел-в-Слънчев-бряг_l.a_i.747865_at.1.html

Английски турист е загинал след падане от трети етаж на хотел в Слънчев бряг, съобщипа от полицията в Бургас, цитирани от агенция "Фокус". Сигналът...

Сръбското посолство в Скопие е извикано за спешни консултации в Белград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6401126

Сръбското посолство в Скопие е извикано за спешни консултации в БелградВсички служители на сръбското посолство в Скопие са извикани за спешни консултации в Белград, но засега не е известна причината за това. Посолството е празно, а охраната на сградата е засилена, съобщават македонските телевизии. Македонският министър на вътрешните работи Оливер Спасовски кратко заяви за Нова ТВ, че "след получената информация,

Великобритания и САЩ играят "ключова роля" в създаването на условия за разпространение на холера в Йемен

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281545_%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B8+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%8F%D1%82+%22%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D1%80%D0%BE%D0

 Великобритания и САЩ имат "ключова роля" в създаването на условия, благоприятстващи катастрофалното разпространение на холера в Йемен, твърдят автори на писмо, публикувано в The Lancet.

Анализът на изследователите от университета Queen Mary в Лондон установява, че всеки осем от десет жертвите на холера в Йемен се появяват в зоните, контролирани от бунтовниците. Събирайки най-новите данни от Световната здравна организация и картографирането, че в области, управлявани от правителството, тримата изследователи Джонатан Кенеди, Андрю Хармър и Дейвид Маккой, откриват, че избухването на холера несъразмерно засяга зоните, контролирани от бунтовниците на Хути.
Бунтовниците са целта на двугодишната военна кампания, ръководена от Саудитска Арабия, която получи логистична и политическа подкрепа от Великобритания и САЩ. 
Вижте целия текст на: SofiaPress.com

400 оръжейници от Емко на протест: Държавата унищожава завода ни

https://offnews.bg//ikonomika/400-orazhejnitci-ot-emko-na-protest-darzhavata-unishtozhava-zavoda-ni-663292.html

Работници от оръжейния завод "Емко" в Трявна протестираха днес с мирно шествие край международния път Русе - Свиленград, в района на село Вонеща вода. Провокира ги отнемането на лиценза на фирмата, което на практика означава край на производството.

400-те души бяха спрени от кордон полицаи и протестиращите не успяха да блокират Прохода на Републиката.

Хората се страхуват, че могат да останат без работа. Твърдят, че компанията умишлено се води към фалит.

Лицензът на предприятието бе отнет в края на юли с решение на междуведомствения съвет по доклад на министъра на икономиката, след като МВР констатирало нарушения в производството, а решението се свързва с конфликта между Делян Пеевски и Цветан Василев.

Без да коментира техните имена, директорът Славчо Демиев заяви:

"Явно има интереси, които са против дейността на фирма "Емко". Тези интереси са достатъчно силни и успяха да впрегнат държавната машина срещу фирма "Емко". От това вероятно е провокирано и решението на междуведомствения съвет", коментира Демиев.

На въпроса кой стои зад това той отговори: "Ясно е - вносителят е министърът на икономиката по доклад на МВР".

Предписанията на вътрешното министерство вече са изпълнени и лицензът може да бъде възстановен, убеден е Демиев. Решението също трябва да бъде на съвета, в който влизат представители на министерствата на отбраната, на икономиката, на вътрешните и на външните работи.

Надяваме се на мъдро решение, което няма да доведе до преустановяване на едно българско производство - отбеляза Демиев.

"В завода работят над 800 души. Ако те останат без работа в малък град като Трявна, ще има последствия за всички", коментира Ваньо Лазаров, един от протестиращите работници.

Ако няма решение през седмицата, ще се организират нови протести и ще бъдат затваряни пътища.

Министърът на икономиката Емил Караниколов защити отнемането на лиценза с факта, че в дейността на завода са установени редица нарушения, които трябва да бъдат остранени. 

„Има неправилно съхраняване на боеприпаси и други вещества. Държат се такива и на производствена площадка. Констатирани са и проблеми с пожарната безопасност”, поясни Караниколов пред Нова тв.

Той обеща лицензът да бъде възстановен при отстраняване на нередностите. 

Момиче бе открито убито в асансьор в Бургас

https://www.actualno.com/crime/momiche-be-otkrito-ubito-v-asansior-v-burgas-news_628897.html

Непълнолетно момиче е открито убито в асансьор на жилищен блок в бургаския квартал "Меден рудник". За престъплението е задържано момче на 15 години, съобщи bTV. Тялото е намерено от съседи, които са се обадили в полицията. Очаква се прокуратурата ще даде подробности за убийството. Полицията извършва оглед на мястото на престъплението. Снимка: Архия  

12-годишни спасители мериха сили в национален турнир на БЧК край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=357908

Плуване с препятствия, плажен спринт, хвърляне на спасително въже, скоростно „спасяване“ на манекен и още ред дисциплини бяха част от Националния турнир по водно спасяване „Млад спасител” и прегледа по водно спасяване за мъже и жени, който се проведе от 17 до 19 август в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“.

Унищожителни критики срещу местните власти заради непоставените прегради в Барселона

https://www.actualno.com/europe/unishtojitelni-kritiki-sreshtu-mestnite-vlasti-zaradi-nepostavenite-pregradi-v-barselona-news_628896.html

Властите на испанския автономен регион Каталуния бяха подложени на унищожителна критика заради провала им да поставят предпазни бариери за сигурност на главната туристическа улица в Барселона – „Ла Рамбла“, където преди броени дни бе извършена смъртоносна терор

Лидерът на Каталуния: ЦРУ не ни е предупреждавало за атентата в Барселона

http://pogled.info/svetoven/evropa/liderat-na-kataluniya-tsru-ne-ni-e-preduprezhdavalo-za-atentata-v-barselona.88575

/Поглед.инфо/ Лидерът на автономната провинция Каталуния Карлес Пучдемон отрича ЦРУ да е предупреждавало нейната полиция за възможен терористичен акт в Барселона, съобщи вестник "Вангуардиа".

Само 25% от българите са готови да се бият за страната си

http://pogled.info/bulgarski/samo-25-ot-balgarite-sa-gotovi-da-se-biyat-za-stranata-si.88576

/Поглед.инфо/ Едва 25% от хората у нас са готови да се бият за страната си, става ясно от глобално проучване на WIN/Gallup International. Този резултат поставя България на 54-то място, почти в дъното на социологическата класация.

Пропагандата на светлооката толерантност

http://pogled.info/svetoven/propagandata-na-svetlookata-tolerantnost.88577

/Поглед.инфо/ Докато в Барселона се борят за умиращите и броят ранените, на 120 километра по-далеч – на улицата – излизат хора, разбрали за случилото се, сядат зад воланите и се вливат в тълпата. В същото време информационните канали въртят поредната приспивна песен.

Готви ли се сделка САЩ-Русия за Донбас и Украйна?

http://frognews.bg/news_140560/Gotvi-li-se-sdelka-SASHT-Rusiia-za-Donbas-i-Ukraina/

Днес в Минск предстои много важна среща между специалният представител на САЩ Курт Волкер и помощникът на Путин Владислав Сурков.

Затварят част от булевард в Пловдив, 4 автобусни линии с променен маршрут

https://www.24chasa.bg/region/article/6401111

Затварят част от булевард в Пловдив, 4 автобусни линии с променен маршрутДо 16 ч. днес се спира движението на превозни средства в двете платна на бул. „Александър Стамболийски” в участъка от ул. „Околчица” до ул. „Болград”, съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“ в Пловдив. Това се налага поради ремонтни дейности на уличната водопроводна мрежа.

Avon представи нови аромати

http://www.cross.bg/everything-bergamot-yhanie-1552686.html

/КРОСС/ Avon създаде два нови аромата - за него и за нея, от колекция номер 1 Today Tomorrow Always. Новите допълнения My Everything не случайно са наречени „ценни бижута" - точно каквито са мъжът и жената един за друг. Усещайки нежното ухание по кожата на половинката, те ще се влюбват всеки ден отново и отново. Уханията съчетават уникалното с класическото, което ги прави неустоимо предложение за всяка модерна двойка. С новото бижу от Today Tomorrow Always My Everything, жените блестят на всяко светско парти, чувстват се уверени, желани и секси - серията подарява луксозна наслада. Новите нежни аромати сякаш мило ни прошепват „Без теб нямам нищо, с теб имам всичко". Красивата им бутилка пък става твоя нов своеобразен аксесоар в дамската чанта или в куфарчето.  Дамското бижу е с интензивно флорално ухание, екслузивно като розов диамант. Основните нотки са на бергамот, джинджифил, чувствен жасмин, трио рози, прегръщани от акорди пралина. Новият мъжки аромат пък се отличава със силен характер, съчетан с елегантна ароматна композиция, която е ценна като чисто злато. В него са комбинирани нотки бергамот, водна мента, лавандула, пипер и пачули. Двете серии ще могат да бъдат поръчани на www.avon.bg или на Представител от 17 август.    

Хем са обвиняеми, хем те отсъждат

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6400614

Хем са обвиняеми, хем те отсъждатОбвиняеми и подсъдими магистрати, които са се върнали на работа в съда, прокуратурата или следствието, ще се сбогуват с постовете си до приключване на делата им. За в бъдеще, ако на магистрат бъде повдигнато обвинение за умишлено престъпление от общ характер - кражба, изнудване, вземане на подкуп, той ще се отстранява от длъжност без преценка на

Мъж, управляващ крадена кола, се вряза в летище до Рейкявик

https://www.actualno.com/europe/myj-upravljavasht-kradena-kola-se-vrjaza-v-letishte-do-rejkjavik-news_628893.html

Шофьор, управляващ крадена кола, се вряза в сектора за пристигащи на международното летище „Кефлавик”, намиращо се в близост до Рейкявик, пише "Island Monitor". Според сайта, по-рано полицията преследвала водача и го спряла до кръстовището в близост до аеропорта. Той излязъл

Алекс Алексиев: Нашите турци не се подават лесно на радикализация

https://offnews.bg//analizi/aleks-aleksiev-nashite-turtci-ne-se-podavat-lesno-na-radikalizatcia-663294.html

Идеята, че атентат като този в Барселона не може да се случи у нас, е абсолютно нелепа. Нелепа обаче е и идеята, че ще се случи. Но опасността за България е много по-малка. 

Това каза председателят на Центъра за балкански и черноморски изследвания Алекс Алексиев по бТВ. В Източна Европа има местен ислям, който не е радикализиран. Нашите турци например не се поддават лесно на радикализация, обясни Алексиев.

По думите му предстоящото ни председателство на Европейския съвет едва ли има значение за терористите. Не знам даже дали знаят какво е това, заяви Алексиев и допълни, че по-голямо значение има радикализацията, която протича на места, и службите трябва да следят внимателно този процес. 

Трудно може да се говори за предотвратяване на тероризма, даже нещата стават по-лоши, смята Алексиев. 

Факт е, че в Европа атентатите вече са всекидневие. В последните две години в 13 държави, най-вече в Западна Европа, има 150 атентата или опита за атентати. Това е почти всяка седмица. В същото време радикализацията продължава, подчерта експертът. 

20 хил. джихадисти отидоха от Европа в Близкия Изток, а не обратното, какво ви говори това? Фактически Европа става мястото, където се радикализират ислямистите, каза още той. 

Човечеството е застрашено от роботи-убийци

https://www.actualno.com/sciencelogy/chovechestvoto-e-zastrasheno-ot-roboti-ubijci-news_628863.html

Стотина от управляващите специализирани компании в областта на роботиката или изкуствения интелект, сред които милиардерът Илън Мъск, написаха отворено писмо до ООН. Те искат да предупредят човечеството за опасността от автономни оръжия, наричани "роботи-убийци". ”Авт

"Тойота" създава технология, която прави различни обекти прозрачни

http://www.cross.bg/toyota-obekti-razlichni-1552685.html

/КРОСС8 Съвременните автомобили включват различни високотехнологични системи и дигитални асистенти, които подпомагат водача, за да гарантират максимална сигурност. Някои производители като Tesla експериментират с различни идеи, като например да заместят страничните огледала с видео камери, които проектират в реално време какво се случва на пътя. Toyota също експериментират с различни идеи, за да подобрят сигурността на автомобилите си, информира CNet, цитиран от Digital.bg. Японският производител патентова на свое име технология, която използва страничните огледала, за да пречупват светлината около даден обект, по такъв начин, че да позволят на водача да види какво се случва зад него. За да постигнат този ефект Toyota работи над система, която да направи самите обекти прозрачни, което да позволи на водачите да разберат какво има от другата страна. Компанията твърди, че този метод не изисква скъпо оборудване. Все пак е необходимо автомобила да разполага с видео камери, за да се приложи ефекта на прозрачност към околните обекти. Идеята на Toyota все още се намира в начална фаза на развитие и тепърва ще се подобряват нейните възможности. Компанията иска да позволи на водачите да подобрят видимостта си на пътя като "скриват" определени обекти на пътя, правейки ги прозрачни. Предстои да видим как ще се развива този интересен проект на Toyota.  

Автокрос Девня – 2017 ще премине под мотото „Да спрем войната по пътищата“

http://www.barometar.net/89372/

Кметът Свилен Шитов възроди старата слава на Девня като атрактивна дестинация на родния автоспорт. Заслугата за това е и на всички млади ентусиасти, които прегърнаха идеята градът да реабилитира позициите си на спортната карта на България. Това заяви председателят на Общински съвет – Девня Владимир Ненков в предаването на Радио Варна „Авто+“, което бе посветено […]

Бисер Петков: След 2040 г. ще има криза с пенсиите, ако системата не се реформира

http://www.moreto.net/novini.php?n=357909

Актюерсикте разчети сочат, че до 2040 години пенсионната система ще е стабилна, след това ще е нужна реформа. Това обяви в предаването „Тази сутрин” социалният министър Бисер Петков по повод информацията, че работещите в момента на около 40 години ще останат без пенсии заради демографската криза.

Трафикът през "Дунав мост" при Русе се е увеличил двойно за година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6401118

Трафикът през "Дунав мост" при Русе се е увеличил двойно за годинаТрафикът през "Дунав мост" се е увеличил двойно за една година, заяви пред БНТ директорът на митницата в Русе Венцислав Халаджов, а според областния управител на Русе Галин Григоров решението за задръстванията на съоръжението е да се изгради паралелен мост, който да се свърже с бъдещата магистрала Русе-Велико Търново.

Президентът: За България е много важно да има силни военноморски сили

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prezidentyt-za-bylgariia-e-mnogo-vazhno-da-ima-silni-voennomorski-sili-2043609

За България е много важно да има силни военноморски сили, които да гарантират икономическите и енергийните ни интереси. Това каза пред журналисти в Бургас президентът Румен Радев.

Кола се вряза в автобусна спирка в Марсилия (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/kola-se-vriaza-v-avtobusna-spirka-v-marsiliia-snimki-2043604

Най-малко един човек е загинал и един е ранен във френския пристанищен град Марсилия, след като кола се е блъснала в навесите на две автобусни спирки, съобщи Ройтерс, позовавайки се на полицейски източник.

Експерт: Изоставена е цялата система за закрила на детето

http://dnes.dir.bg/news/detza-izostaveni-26254834

Близо 2000 бебета се изоставят годишно в България. Случаите с изоставени на деца могат да намалеят, ако имаме по-развита социална система, смята Георги Богданов

Социалният министър: Пенсионната система ще е стабилна до 2040 г.

http://www.mediapool.bg/sotsialniyat-ministar-pensionnata-sistema-shte-e-stabilna-do-2040-g-news268204.html

Анализите сочат, че до 2040 години пенсионната система ще е стабилна, но след това ще е нужна реформа, за да се избегне криза, обяви в понеделник социалният министър Бисер Петков пред бТВ. Той напомни, че до 2037 г. постепенно ще нарастват стажът и възрастта за пенсиониране и тогава те ще се изравнят за мъжете и жените. “Достъпът до системата ще е все по-труден“, каза министърът. Бисер Петков каза още, че сегашната стабилност на пенсионната система се дължи на реформите, направени през 2015 година. Следващата реформа обаче ще е нужна заради промята на пропорциите между работещите и получаващите пенсии. Сега на трима работещи се пада по един пенсионер, докато през 2040 година по-малко двама работещи ще трябва да финансират пенсията на един пенсионер. Относно ниската безработица у нас Петков коментира, че основният проблем на пазара на труда е липсата на квалифицирани работници. Във връзка с това се взимат мерки срещу отпадането на ученици, както и да се стимулират майките да се върнат по-рано на работа след раждане, каза министърът. Той напомни, че държавата е осигурила 20 млн. лева за т.нар. "държавни бавачки". По план тази мярка трябва да подпомогне около 2000 семейства. Те ще могат да кандидатстват за наемане на безработни за гледане на децата им срещу минимална работна заплата.

Луд вряза колата си в две спирки в Марсилия

http://clubz.bg/57453-lud_vrqza_kolata_si_v_dve_spirki_v_marsiliq

Най-малко един човек загина тази сутрин, когато кола се вряза в две автобусни спирки във френския град Марсилия, предаде АФП.

Един човек е ранен.

 

 

Шофьорът е задържан.

"Засега нямаме никаква информация за мотивите на това лице", казаха от полицията.

По-рано силите на реда предупредиха в туитър шофьорите да избягват старото пристанище.

Колата марка "Рено" първо се врязала в спирка в 13-и район на Марсилия. Тежко бил ранен един човек.

След това шофьорът атакувал с колата спирка в 11-и район, където убил една жена.

Това станало между 8,30 и 9,30 часа местно време.

Фактът, че колата се е врязала в две спирки, показва, че вероятно става дума за атентат.

Задържаният е 35-годишен. Засега се знае, че той не е от Марсилия. Най-вероятно е от Лион.

Инцидентите стават само 4 дни след кървавия атентат в Барселона в съседна Испания. Тогава кола се вряза в пешеходци в центъра на града и уби 14 души. Ранени бяха над 130.

Кола се вряза в спирки в Марсилия, 1 убит

http://clubz.bg/57453-kola_se_vrqza_v_spirki_v_marsiliq_1_ubit

Най-малко един човек загина тази сутрин, когато кола се вряза в две автобусни спирки във френския град Марсилия, предаде АФП.

Един човек е ранен.

Шофьорът е задържан.

"Засега нямаме никаква информация за мотивите на това лице", казаха от полицията.

По-рано силите на реда предупредиха в туитър шофьорите да избягват старото пристанище.

Колата марка "Рено" първо се врязала в спирка в 13-и район на Марсилия. Тежко бил ранен един човек.

След това шофьорът атакувал с колата спирка в 11-и район, където убил една жена.

Това станало между 8,30 и 9,30 часа местно време.

Фактът, че колата се е врязала в две спирки, показва, че вероятно става дума за атентат.

Задържаният е 35-годишен. Засега се знае, че той не е от Марсилия. Най-вероятно е от Лион.

Инцидентите стават само 4 дни след кървавия атентат в Барселона в съседна Испания. Тогава кола се вряза в пешеходци в центъра на града и уби 14 души. Ранени бяха над 130.

Кой измества САЩ в Близкия Изток

https://www.vesti.bg/sviat/koj-izmestva-sasht-v-blizkiia-iztok-6072862

Намаляващото влияние на САЩ в Близкия изток, свързано с проблемите в Ирак след 2006, финансовата криза, грешни стратегии и напрежението в Азия, изискващо релокация на американски сили, не остави чак такъв вакуум, какъвто се очакваше - анализ на Руслан Трад за Vesti.bg

Почина легендата на комедийния жанр Джери Люис

http://www.cross.bg/lyuis-dzheri-the-1552684.html

/КРОСС/ На 91-годишна възраст почина американската легенда Джери Люис. Списание "Варайъти" цитира агента му, според който Луис е починал в дома си в Лас Вегас. Джери Люис е американски комедиант, актьор, продуцент, режисьор и певец. Роден е през 1926 година. Люис започва кариерата си с хумористични скечове, които изпълнява в клубове, по радиото и телевизията. Става популярен през 40-те благодарение на комедийния дует с Дийн Мартин, с когото се разделя през 1956 г., след десет години съвместна работа. Участва във филмите "Аризонска мечта" (Arizona Dream, 1993) на Емир Кустурица и "Кралят на комедията" (The King of Comedy, 1982) на Мартин Скорсезе. През 1960 г. прави режисьорския си дебют с "Пиколото" (The Bellboy). Три години по-късно става звезда с най-популярния си филм (на който е също така режисьор и съсценарист) - "Смахнатия професор" (The Nutty Professor). Носител е на многобройни награди, включително почетен "Оскар". Има две звезди на холивудската алея на славата.    

Сръбското посолство в Скопие е празно и със засилена охрана заради спешни консултации в Белград

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/21/3027809_srubskoto_posolstvo_v_skopie_e_prazno_i_sus_zasilena/?ref=rss


Всички служители на сръбското посолство в Скопие са извикани за спешни консултации в Белград, но засега не е известна причината за това. Посолството е празно, а охраната на сградата е засилена, съобщават македонските телевизии и електронното издание МКД. <br /><br />Македонският министър на вътрешните работи Оливер Спасовски кратко заяви за "Нова ТВ", че "след получената информация, че посолството на Сърбия се оттегля на консултации в Белград," по искане на...

Пет жертви на катастрофи за денонощие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6401108

Пет жертви на катастрофи за денонощиеПетима души са загинали при катастрофи през последното денонощие, съобщиха от МВР. На територията на страната са станали 26 пътни произшествия. Ранени са 35 човека, като за трима от тях има опасност за живота. В София са регистрирани 35 леки и пет тежки катастрофи, при които са пострадали

Градският транспорт в България - без технологични изисквания и климатици

https://www.actualno.com/sofia/gradskijat-transport-v-bylgarija-bez-tehnologichni-iziskvanija-i-klimatici-news_628868.html

Докато на запад се стремят да превърнат градския транспорт в желан начин за придвижване у нас обновяването на автопарка е спорадично, без конкретни технологични изисквания и без критерии за удобство на пътниците. Това показва проучване на състоянието в няколко града на с

Откриха убито момиче в асансьор в Бургас

http://www.cross.bg/chasa-byrgas-slychaya-1552683.html

/КРОСС/ Момиче е било открито мъртво в асансьор в блок 108 в бургаския комплекс „Меден рудник" около 18:30 часа в неделя, съобщава „Дарик". Тялото е намерено от живущи в сградата, които са сигнализирали полицията. На място са изпратени всички налични екипи на полицейското управление в комплекса. По-рано на местопрестъплението беше и директорът на ОД на МВР - Бургас ст. ком. Калоян Калоянов. Загиналата е със сериозни травми по главата и прерязано гърло, сочат неофициалните данни за трагедията. Разпитват се обитателите на цялата сграда. От МВР все още не съобщават официална информация за случая. Тялото е било изнесено около 19 часа. Откарано е в Катедра "Съдебна медицина" при УМАБЛ - Бургас за извършване на аутопсия, която да установи точната причина за смъртта. Момичето е на възраст между 15 и 18 години. До късно снощи огледите на мястото продължаваха. Според БТВ вече има задържан за убийството на момичето е това е 15-годишно момче. От прокуратурата обявиха, че в 13 часа  ще дадат пресконференция, на която ще изнесат подробности за случая.  

Преглед на икономическите теми в печата, 21 август

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-21-август_l.a_i.747863_at.1.html

"Бързите кредити растат с двуцифрен темп" Бързите кредити, които отпускат небанковите институции, продължват да са един от основните източници на...

Фалшивият принц, който изигра световния елит

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/falshiviiat-princ-kojto-izigra-svetovniia-elit-6072865

Стефан Чернетич е един обикновен италианец, който от години се представя за принц на Черна гора, Сърбия и Албания

Откриха мъртво момиче в асансьор в Бургас

http://www.cross.bg/byrgas-chasa-tyaloto-1552683.html

/КРОСС/ Момиче е било открито мъртво в асансьор в блок 108 в бургаския комплекс „Меден рудник" около 18:30 часа в неделя, съобщава „Дарик". Тялото е намерено от живущи в сградата, които са сигнализирали полицията. На място са изпратени всички налични екипи на полицейското управление в комплекса. По-рано на местопрестъплението беше и директорът на ОД на МВР - Бургас ст. ком. Калоян Калоянов. Загиналата е със сериозни травми по главата и прерязано гърло, сочат неофициалните данни за трагедията. Разпитват се обитателите на цялата сграда. От МВР все още не съобщават официална информация за случая. Тялото е било изнесено около 19 часа. Откарано е в Катедра "Съдебна медицина" при УМАБЛ - Бургас за извършване на аутопсия, която да установи точната причина за смъртта. Момичето е на възраст между 15 и 18 години. До късно снощи огледите на мястото продължаваха.  

Измамна схема със земеделска земя изправи на нокти фермерите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6397561

Измамна схема със земеделска земя изправи на нокти фермеритеРусенски фирми преотдават неправомерно „бели петна“ Нагла схема с преотдаване на земя лъснаха в няколко района на страната. Първо за това сигнализираха от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), която е препоръчала на своите членове да избягват сделки за наем с подобни фирми. Информацията е подадена и в Министерството на земеделието.

Не излизайте на открито неподготвени

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6397606

Не излизайте на открито неподготвениДали защото ние се изнежихме, или природата се промени, но все повече хора имат кожни проблеми щом излязат на открито, или сменят обичайната обстановка. Разни дребни на пръв поглед инциденти все ще ни провалят почивката, а когато не им обърнем внимание остават трайни последици, много трудни за лечение. Примерите са многобройни и най-разнообразни.

Започва 6-дневна акция срещу превишената скорост

https://www.actualno.com/society/zapochva-6-dnevna-akcija-sreshtu-previshenata-skorost-news_628887.html

По инициатива на TISPOL - европейската мрежа на службите на пътна полиция, от 21 до 27 август 2017г. на територията на всички държави-членки ще бъде извършен засилен контрол по спазване на разрешената максимална скорост за движение, съобщават от МВР. Нарушенията, свързани с превиш

Дървосекач загина затиснат от дърво

https://offnews.bg//112/darvosekach-zagina-zatisnat-ot-darvo-663293.html

33-годишен мъж е загинал при инцидент по време на дърводобив в местността Бабугерова каба, от полицията в Смолян.

Инцидентът е станал на 19 август.

По време на дърводобив в землището на Чепеларе пада дърво и затиска мъжа, който е от Чепеларе. Човекът издъхнал на място.

По случая е образувано е следствено дело.

Хилтън София привлече кулинарния талант Карстен Рабе

https://www.24chasa.bg/novini/article/6397599

Хилтън София привлече кулинарния талант Карстен РабеРоденият в Германия майстор-готвач Карстен Рабе поема кулинарните предизвикателства на Хилтън София. Новият главен готвач на хотела има над 25-годишен опит в хотелиерството, като страстта му готварството започва още в ранна детска възраст. Шеф Рабе е работил в различни хотели и ресторанти в зеления крайбрежен град край река Елба до 2000-та година,

Започва акция за засилен контрол по спазване на максимална скорост за движение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6401105

Започва акция за засилен контрол по спазване на максимална скорост за движениеПо инициатива на TISPOL - европейската мрежа на службите на пътна полиция, от 21 до 27 август 2017 г. на територията на всички държави-членки ще бъде извършен засилен контрол по спазване на разрешената максимална скорост за движение, съобщават от МВР. Нарушенията, свързани с превишаване на разрешената скорост за движение,

Пишем на "Стената на желанията" и във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=357907

Днес от 18 часа във Варна на стената ограждаща "Дупката" на ъгъла на бул."Княз Борис" и ул. "Воден" ще стартира световният проект "Beforе I die......." Проектът "Before i die....... " е световен феномен започнал като експеримент.

Англичанин загина след падане от третия етаж на хотел в Слънчев бряг

http://www.mediapool.bg/anglichanin-zagina-sled-padane-ot-tretiya-etazh-na-hotel-v-slanchev-bryag-news268203.html

Английски турист е загинал след падане от третия етаж на хотел в Слънчев бряг, съобщи полицията в Бургас, цитирани от агенция "Фокус". Сигналът за инцидента е получен на 17 август вечерта. 20-годишният младеж е бил настанен в болница в клинична смърт и е починал на 19 август. Причините за падането са в процес на изясняване. По случая е образувано досъдебно производство. През последните години в курорта имаше множество смъртни случаи след падане от балкони и прозорци. Особено популярен “спорт“ бе т.нар. “балконинг“, практикуван от почти мъртво пияни и надрусани туристи, опитващи се да уцелят басейна на хотела със скок от балкон.

Русия обяви, че е ликвидирала над 200 джихадисти в Източна Сирия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/21/3027801_rusiia_obiavi_che_e_likvidirala_nad_200_djihadisti_v/?ref=rss


Руската бойна авиация ликвидира над 200 бойци от групировката "Ислямска държава" по време на предислокация в района на сирийския град Дейр аз-Зор, съобщи днес министерството на отбраната в Москва, цитирано от ТАСС и БТА. Не се уточнява датата на удара. <br /><br />Бомбардировачи и армейска авиация от Въздушнокосмическите сили на Русия ликвидираха при удара над 20 коли с висока проходимост, въоръжени с едрокалибрени оръжия и миномети, също и бронирана техника, включително...

Димитър & Христо feat. Мартина в нов радиосингъл - "Миг от спомен"

http://www.cross.bg/dimitur-martina-atanasov-1552682.html

/КРОСС/ „Миг от спомен" е съвместен проект на мъжкия дует Димитър Атанасов & Христо Младенов с Мартина Иванова. video: https://www.youtube.com/watch?v=TwfkUCczFNw Музиката и аранжиментът са на Димитър Атанасов, текст - Мартина Иванова. Китари - Мартина. Песента спечели втора награда на журито на фестивала „Бургас и морето 2017". Дуетът Димитър Атанасов & Христо Младенов е създаден през 2011 г. Като дует и солови изпълнители, момчетата участват и печелят награди от много национални и международни фестивали и конкурси. Дуетът изправи на крака треньори и публика в тв формата „Гласът на България 2016 " с изпълнение в авторски аранжимент на песните „Уморени крила" и „Девойко мари хубава" . Талантът и харизмата на изпълнителите впечатлиха и Нешка Робева. Легендарният треньор и хореограф включи дуета в спектакъла „Споменът за утре", изграден на базата на български и световни хитове от близкото и по-далечно минало, блестящо изпълнени от Митко и Христо. Димитър & Христо feat. Мартина Миг от споменМузика - Димитър АтанасовТекст - Мартина Иванова Аранжимент - Димитър Атанасов Продуцент - Димитър Атанасов    

Те са новите деца чудо в Холивуд

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/te-sa-novite-deca-chudo-v-holivud-6072864

Те са Талита Батеман и Лилу Уилсън - новите звезди деца, които Холивуд представя. Малките актриси, които заемат главните роли във филма "Анабел 2: Сътворение"

Парична и лихвена статистика ще са във фокуса през седмицата

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/parichna-i-lihvena-statistika-shte-sa-vyv-fokusa-prez-sedmicata-245186/

НСИ ще публикува данни за разходите на бизнеса за придобиване на дълготрайни материални активи и индекси на оборота в услугите за второто тримесечие

Цяла седмица засилени проверки за скорост, обявиха от пътната полиция

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/08/21/3027806_ciala_sedmica_zasileni_proverki_za_skorost_obiaviha_ot/?ref=rss


По инициатива на европейската мрежа на службите на пътна полиция (TISPOL) от днес до 27 август 2017г. на територията на всички държави-членки ще бъде извършен засилен контрол по спазване на разрешената максимална скорост за движение, съобщиха от пресцентъра на МВР.<br /><br />Нарушенията, свързани с превишаване на разрешената скорост за движение, са често срещано явление във всички европейски държави и са признати като най-сериозната причина за причиняването на тежки...

Европа става място за радикализация

http://www.cross.bg/evropa-aleksiev-posochi-1552681.html

/КРОСС/ Идеята, че атентат като този в Барселона не може да се случи у нас е абсолютно нелепа. В същото време идеята, че ще се случи също е нелепа. Това каза председателят на Центъра за балкански и черноморски изследвания Алекс Алексиев в предаването „Тази сутрин" по bTV. Той поясни: „Източна Европа е много по-малка от Западна, а и има местен ислям, който не е радикализиран. Нашите турци например не се поддават лесно на радикализация. Ако погледнем тези, които са радикализирани у нас до степен, която може би е заплашваща, това са най-вече роми и помаци и то не много. Така че опасността в България е много по-малка от тази, примерно, в Барселона", каза Алексиев. Той посочи, че не може да отговори дали службите ни са подготвени, защото не е в тях. На въпрос може ли България да стане „привлекателна" за терористите предвид предстоящото председателство на Европейския съвет, той отговори: „Не знам дали има някакво значение за терористите, даже надали знаят какво е това. По-голямо значение има радикализацията, която протича на места и службите трябва да следят внимателно нея", посочи гостът.„Трудно може да се говори за предотвратяване на тероризма, даже нещата стават по лоши", каза още той

Алекс Алексиев каза на глас една истина за терора в Европа, тя ще смрази всички

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281544_%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81+%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%B5%D0%B2+%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81+%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%

 Терорът стана ежедневие в Европа. За последните две години има 150 опита за атентати, някои от които успяха за съжаление. Това каза в сутрешния блок на bTV Алекс Алексиев, експерт по антитероризъм. "Голяма част от мигрантите нямат представа за европейските норми и нрави. Те са икономически мигранти, които не трябва да получават убежище, защото не бягат от войни и военни действия. За съжаление и мигрантите, които са родени в Европа, започнаха да се радикализират. Те живеят на държавни разноски и смятат европейците за неверници. Европа не я чака нищо добро. Гаврите с немски момичета на Нова година в Кьолн бяха извършени от афганистанци. В Афганистан 90% от мъжете са на мнение, че единственият закон е шериата и жените нямат никакви права. Какво да очакваме от тези хора", попита той.  "Не мога да кажа дали сме готови за терористична атака, защото не съм в службите. Идеята, че такова нещо не може да се случи в България е нелепа, както е нелепа и идеята такова нещо да се случи. Българските турци не се подават лесно на радикализация. Виждате, че на такава радикализация се поддават цигани и помаци. Източна Европа е много по-малко интересна за терористите, отколкото Западна Европа. Службите трябва внимателно да следят радикализиращите се елементи", завърши Алексиев.

 
Blitz.bg

15-годишен уби момиченце на 11 г. в Бургас

http://clubz.bg/57452-15_godishen_ubi_momichence_na_11_g_v_burgas

Трупът, намерен в бургаския кв. "Меден рудник", не е на млада жена - както бе съобщено, а на 11-годишно момиче.

Пред "Фокус" говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова е потвърдила, че тялото на момичето е открито в асансьор в жилищна сграда в квартала.

"Жертвата е на 11 г. Извършителят е установен и задържан“, казва тя.

По непотвърдена информация става дума за блок 108 в комплекса.

Първоначално информацията бе за убита млада жена. Малко по-късно от прокуратурата обявиха пред агенция "Фокус", че жертвата е дете. Извършителят е задържан. По информация на бТВ той е 15-годишно момче.

Меркел се нахвърли върху Шрьодер, който отива в „Роснефт“

http://pogled.info/svetoven/evropa/merkel-se-nahvarli-varhu-shroder-koito-otiva-v-rosneft.88574

/Поглед.инфо/ Германската канцлерка Ангела Меркел разкритикува желанието на предшественика си Герхард Шрьодер да влезе в Съвета на директорите на "Роснефти".

Експерти по изкуствен интелект предупреждават за "роботи убийци"

http://www.investor.bg/novini/261/a/eksperti-po-izkustven-intelekt-preduprejdavat-za-roboti-ubiici-245182/

Опасенията на лидерите на редица технологични компании са, че изкуственият интелект ще бъде използван за терористични цели и войни

След скок от 3% в петък, днес цените на петрола са стабилни

http://econ.bg/Новини/След-скок-от-3-в-петък-днес-цените-на-петрола-са-стабилни_l.a_i.747861_at.1.html

Цените на петрола завършиха предходната седмица с ръст от 3%. Според данните от търговията на 18 август, стойността на октомврийския договор за...

Бисер Петков: Стабилността на пенсионната система е гарантирана до 2040 година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6401068

Бисер Петков: Стабилността на пенсионната система е гарантирана до 2040 годинаСтабилността на пенсионната система е гарантирана до 2040 година, но след това ще са нужни нови реформи, обяви по Би Ти Ви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Няма вариант обаче хората да останат без пенсии, допълни той.  Министърът посочи, че усилията са насочени към образованието и обхващане на цялото българско население в

Преди 83 години германците взимат решение, което се оказва фатално за цял свят

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281543_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8+83+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2%D0%B7%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82+%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%

 На 19 август 1934 г. в Германия се провежда референдум. Близо 89.9 процента гласуват в подкрепа за създаването на поста фюрер - обединяващ правата и задълженията на канцлера и президента, който се заема от Адолф Хитлер.  Година по-рано той става канцлер, след като неговата партия получава мандат да състави коалиционно правителство като най-голямата политическа сила в парламента. На 2 август 1934 г. тогавашният президент Паул Лудвиг Ханс Антон фон Бенекендорф унд фон Хинденбург почива. Това открива пътя пред Хитлер да проведе референдум, на който националсоциалистите са подкрепени финансово от САЩ.  Непосредствено след това гласуване Хитлер въвежда диктатура, като използва държавния апарат, за да смаже всяка съпротива. Не бива да се мисли, че този процес се свежда до постепенно ерозиране на гражданските права или на правата на обвинените криминални престъпници. Всичко става много бързо и често пъти нацистите дори не си правят труда да се занимават със съдебни дела.  Много от политическите им противници са смазвани от бой или направо избивани. Въпреки това в предвоенните години Хитлер има искрената подкрепа на повечето германци, защото успява да намали безработицата и да съживи икономиката. Тогава Хитлер поставя Германия на пътя на завоеванията, който ще доведе до Втората световна война. Първите си териториални придобивки спечелва практически без бой. Англия и Франция, улисани в собствените си икономически проблеми, така отчаяно се нуждаят от мир, че не се намесват, когато Хитлер нарушава Версайския договор и започва да изгражда германската армия, нито когато негови войски окупират Рейнската област и строят там укрепления (март 1936 г.), нито когато със сила анексира Австрия (март 1938 г.). Те дори приемат мълчаливо (септември 1938 г.) анексирането на Судетската област, добре укрепения граничен район на Чехословакия.  Международното споразумение, известно като Мюнхенски пакт, на което англичаните и французите разчитат да донесе „мир в наши дни“, оставя Чехословакия с вързани ръце и само няколко месеца по-късно Хитлер завзема останалата част от страната. На всеки етап той хитро съчетава аргументи в полза на действията си със заплахи, че ще започне война, ако желанията му не бъдат изпълнени, и всеки път западните демокрации отстъпват кротко. Англия и Франция обаче са твърдо решени да бранят Полша, следващата цел на Хитлер. Той бърза да вземе предпазни мерки, като през август 1939 г. подписва „пакт за ненападение“ със Сталин - всъщност агресивен съюз, с който двамата диктатори се разбират как да си поделят Полша. Девет дни по-късно Германия напада Полша, а след още шестнайсет дни същото прави и Съветският съюз. Въпреки че Англия и Франция обявяват война на Германия, Полша много скоро е разгромена.

 
 Blitz.bg

Призоваха кметицата на Барселона да подаде оставка заради провала със сигурността

http://www.cross.bg/sigyrnost-barselona-rambla-1552680.html

/КРОСС/ Властите на испанския автономен регион Каталуня бяха подложени на унищожителна критика заради провала им да поставят предпазни бариери за сигурност на главната туристическа улица в Барселона - „Ла Рамбла", където преди броени дни бе извършена смъртоносна терористична атака, пише вестник The Local в местната си редакция, цитиран от „Фокус". В социалните медии и в пресата изобилстват оплаквания за липсата на бариери като къси стълбове, предназначени да предотвратят навлизането на превозните средства по тротоарите. Някои дори поискаха оставката на кмета на града, заради това, че е пренебрегнал полицейските препоръки за предприемането на превантивни мерки за сигурност. Ада Колау, кметът на Барселона, отхвърли критиката, твърдейки, че „не е подходящото място днес да говорим за това, което е могло да бъде избегнато чрез поставянето на болтове на „Ла Рамбла". „Извършителите на атаката искаха да убиват и ако не бяха в състояние да влязат на „Ла Рамбла", щяха да го направят на друго място. Не можем да поставим бариери за сигурност навсякъде в град като Барселона", коментира Колау. Други представители на местните власти също заявиха, че подобни решения се приемат съвместно с регионалните и държавните органи

Голям празник е днес! Почитаме паметта на велик свещеномъченик и небесен покровител!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281542_%D0%93%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D0%BA+%D0%B5+%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81%21+%D0%9F%D0%BE%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%BF%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D

 Православната църква отбелязва паметта на свещеномъченик Симеон Самоковски, небесен покровител на град Самоков. По този повод в манастирския комплекс Бельова църква „Рождество Богородично“ край Самоков, където е гробът на светеца, ще бъде отслужена архиерейска св. Литургия. Службата ще бъде оглавена от Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий – игумен на Рилската св. обител. След това ще бъде извършен празничен водосвет и раздадена благословена храна.  Сутринта отново в Бельова църква ще бъде отслужена св. Литургия от духовниците от Самоковска духовна околия. В 19:30 часа Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит ще оглави молебен и празничен водосвет в центъра на Самоков, чийто покровител е св. Симеон. Празникът на града ще завърши с концертна програма на градския площад.  Свещеномъченик Симеон Самоковски, със светското име Симеон Попович, зае достойно мястото си в българската история. Няма данни за рождената му дата, нито за родното му място, но е известно, че става Самоковски Митрополит в есента на 1734 година, веднага след смъртта на своя предшественик /28 август 1734 г./ Митрополит Ефрем. От запазената летописна бележка на Митрополит Симеон Попович за негово посещение в Рилския манастир в края на същата година, се вижда стилно обработен почерк и подпис на високограмотен българин и архиерей. Историческата обстановка в това време се характеризира с масирано турско насилие над българското население и особено над българското духовенство. Османската империя воюва на два фронта – с Руската и Австрийската империи. По това време някъде започва и организирана съпротива срещу турците в Самоковска мирополия. Център на заверата е Долнолозенския манастир “Свети Спас”, а ръководител и главен инициатор – митрополит Симеон Самоковски, подкрепян от висши духовници, воглаве с Ипекския сръбски патриарх, под чиято диоцеза в това време е Самоковската митрополия.   Седалището на митрополит Симеон е в Дупница, поради липса на голям храм в града. По това време в Самоков се е служило единствено в Бельова църква. Около 20 юли 1737 година той е арестуван от турците, митриполитският дом е ограбен и разбит, а свети Симеон, окован и хвърлен в тъмница, където е измъчван 23 дни. Около 18 август Самоковският митрополит, окован във вериги и с железни гюлета на краката, с оскубана брада и коса, целият в кръв и рани е отведен в София . В същото това време, по заповед на Али паша Кюппрюлюоглу са обесени около 350 свещеници, монаси и софийски граждани. Пред него застанал и Самоковският митрополит, като главен организатор и водач на заверата срещу султана. Затворен в турските казарми и измъчван в продължение на три дни, бил заведен под бесилото зад църквата “Света София” на 21 август и обесен. Когато го окачили на въжето, се строшило дървото. Втория път се скъсало въжето. Едва на третия митрополитът издъхнал. Тялото му висяло три дни, когато въжето отново се скъсало. Али паша забранил погребение в София. Божият промисъл, вероятно, определил тялото на митрополит Симеон Самоконски да бъде погребано в притвора на Бельова църква, вляво зад вратата, където в 1994 година, при археологически разкопки археологът Веселин Хаджиангелов откри гробната яма с част от мощите на великия мъченик и част от Евангелието, митрополитския жезъл, златоткана митрополитска одежда. Няколко години по-късно мощите на Светеца почиват на видно място в Бельова църква, а денят на неговата смърт – 21 август е обявен за празник на град Самоков.

 
 Blitz.bg

Акт за репортер на ”Господари на ефира” в Слънчев бряг

http://dnes.dir.bg/news/reporter-gospodari-efira-akt-26263780

Репортерът на „Господари на ефира” Боби Ваклинов беше глобен за вдигане на шум в курорта Слънчев бряг.

Меркел: Все още мисля, че беше правилно да отворим границите за бежанците

http://www.moreto.net/novini.php?n=357906

Германският канцлер Ангела Меркел защити решението си от 2015 година да отвори границите за стотици хиляди бежанци. "Продължавам да мисля, че решението ми беше правилно", каза канцлерът в предизборно телевизионно интервю, цитирана от БНР.

Държавна преса срещу оръжейния бизнес на Емилиян Гебрев

http://www.mediapool.bg/darzhavna-presa-sreshtu-orazheiniya-biznes-na-emiliyan-gebrev-news268202.html

Данните за нарастващи приходи на българската военна индустрия през последната година са съпътствани от безпощадни явни и неявни битки за контрола върху този все по-печеливш бизнес. Актуалната офанзива в момента е срещу оръжейния бизнес на Емилиян Гебрев, върху когото се стовари цялата мощ на държавата, при това с медийната подкрепа на вестници, контролирани от депутата Делян Пеевски. След като беше блокирана сделката за покупката на производителя на оръжие "Дунарит", сега държавата му отне и лиценза за продажба на боеприпаси на собственото му предприятие "Емко" с аргумента, че така гарантира сигурността на работниците и живеещите в района на Трявна. Те обаче излязоха на протест с искане за възстановяване на лиценза и се заканиха да блокират Прохода на Републиката, ако това не се случи. В допълнение е отнет и лицензът за търговия с боеприпаси за 2 месеца и на държавното дружество "Снабдяване и търговия МО", с което Емилиян Гебрев търгува. Официалният мотив е липса на документ от ДАНС за назначението на новия началник Хранимир Генчев, стана ясно от обясненията на министъра на икономиката Емил Караниколов, който даде извънреден брифинг. Хранимир Генчев е организационен секретар на "Земеделски народен съюз" и поема управлението на държавната фирма със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО, в началото на юли 2017 г., като преди това е бил контрольор в компанията. Според източници от военното министерство "замразяването" на лиценза по никакъв начин не им пречи на търговията с боеприпаси вътре в страната. "В последния един месец за мен много странно се нагнетява напрежението във военнопромишления комплекс", заяви Караниколов в началото на извънредния брифинг. Официално той стана министър от квотата на "Атака" (част от "Обединени патриоти"), но дейността му като шеф на Агенцията за приватизацията, както и информация от запознати с кариерата му, дават основание да се смята, че той е марионетка на политика от ДПС. "Няма имена, има сигурност. Длъжни сме да гарантираме сигурността на работещите и живеещите в региона", каза Караниколов в отговор на въпрос как ще обясни, че зад отнемането на лиценза на "Емко" стои Делян Пеевски. "За разлика от другите двама господа - Цветан Василев и Делян Пеевски, познавам Емилиян Гебрев лично. Той е изключителен професионалист в този бранш, но законите трябва да се спазват", каза още Караниколов по-рано сутринта пред Нова телевизия. Гебрев, който е бивш служител на държавния оръжеен търговец "Кинтекс", отскоро е включен в списъка с мишените на вестниците на Пеевски, срещу които непрестанно се претакат едни и същи пасквили. Към момента Гебрев не е коментирал публично ситуацията. Протестът на работниците от "Емко" срещу "режисираната атака" Протестът на работниците от "Емко" идва след този на "Дунарит" преди десетина дни. Двете предприятия са на Гебрев. "Дунарит" е пред отнемане на лиценза, а "Емко" е с отнет за 6 месеца лиценз. С викове "Искаме си завода" около 400 служители "Емко" протестираха в понеделник сутринта поради опасения, че може да останат без работа. Те се опитаха да блокират Прохода на Републиката при село Вонеща вода, но бяха спрени от полицейски кордон. Случващото се с "Емко" е в резултат на режисирана атака, заяви директорът на предприятието инж. Славчо Димиев, който участва в протеста, пред БНР. "Атаката, която беше поета срещу фирма "Емко", а за съжаление и срещу други фирми, които се занимават с производство на специална продукция в България, много вероятно е да бъде режисирана. От кого, как, защо, естествено не мога да кажа, но срещу "Емко" беше впрегната, образно казано, цялата държавна машина", допълни той. По думите на Славчо Димиев предприятието работи и покани следващата седмица органите на МВР да проверят дали нарушенията, заради които са спрени лицензите, са отстранени. "Емко" може да произвежда, но не и продава навън произведеното В края на юли Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет взима решение да отнеме за половин година лиценза за външнотърговската дейност на "Емко". Вносител на предложението е икономическият министър Емил Караниколов. Основание за предложението му е справка на Главна дирекция "Национална полиция" на МВР, която е направила проверка на производството и съхранението на оръжие и взривни вещества в предприятията "Дунарит" Русе, "Арсенал" Казанлък, "Емко" Трявна, "Аркус" Лясковец и ВМЗ Сопот. Констатирани са редица нарушения в "Емко", докато в останалите предприятия всичко било наред. В складовата база се съхраняват боеприпаси и вещества, които по закон не трябва да са на едно място. На двора на производствената площадка се държат боеприпаси, което е забранено от закона и е опасно дори за работещите. Освен това са открити нередности, свързани с пожарната безопасност, изреди нарушенията Караниколов по време на пресконференцията. "Длъжни сме да гарантираме сигурността на работниците и на населението в региона" каза министърът и посочи, че именно това е причината за отнетия лиценз. Той уточни, че веднага след като бъдат отстранени нередностите, лицензът на предприятието ще бъде възстановен. Емил Караниколов благодари специално на онези работещи в "Емко", които са потвърдили за наличие на нередности. По повод коментара на управителя на "Емко", че констатираните нередности са свързани с производството, а им се отнема лиценза за търговия, Караниколов коментира, че "такъв е законът". От обясненията му стана ясно, че работещите в "Емко" могат да продължат да си произвеждат продукцията, въпреки нарушенията и рисковете за сигурността им, но нямат право да я продават. "Ако имаше основание да се спре и лицензът за производство, щяхме да го направим. Към момента няма такова основание, няма и такава правна норма да го извършим", каза Караниколов. "Държавата застава зад работниците, ние разбираме тяхната загриженост... Производството в дружеството не е спирало и то ще продължи да работи оптимално", заяви министърът на икономиката. Атаката срещу Емилиян Гебрев Акцията срещу "Емко" идва в момент, когато възможностите на Делян Пеевски да овладее русенския оръжеен завод "Дунарит" по съдебен път почти се изчерпаха, писа миналата седмица "Капитал" по повод офанзивата на депутата от ДПС. През миналата година "Емко" придоби "Дунарит", който след фалита на КТБ и раздора между Цветан Василев и Делян Пеевски, остана под влиянието на бившия банкер чрез фирмата "Кемира". Според данни в Търговския регистър новият собственик се е опитал да увеличи за своя дял сметка капитала на дружеството с 60 млн. лв. Промяната в собствеността и управата на завода, както и увеличението на капитала обаче още не може да бъдат вписани заради обжалване от частна фирма и от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, което блокира работата на предприятието. Последното решение по казуса е от 16 август, когато Русенският окръжен съд спира вписването на новия собственик и ръководство по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Причината е, че върху акциите на "Кемира" е наложен запор по разследването срещу Цветан Василев. Въпреки че ръководството на "Дунарит" е подало оставка, има правна пречка за освобождаването им, коментира в понеделник Караниколов. "Анализираме постоянно информацията и ви уверявам, че държавата ще предприеме адекватни действия, за да защити интереса и на работниците, и на целия военнопромишлен комплекс. Да, ръководството въпреки че е подало оставка, има правна пречка за тяхното освобождаване. Следим тази информация и съвсем скоро вероятно ще предприемем действия. Но те отново ще бъдат за защита на работниците – те да продължат да работят и съответно дружеството да не затваря, тъй като е изключително важно за целия военнопромишлен комплекс", коментира Караниколов без да стане ясно какви точно мерки ще предприемат. Оръжейният завод "Емко" е собственост на Емилиян Гебрев и синът му Христо Гебрев, по данни на Търговския регистър. Компанията е на печалба от над 48.2 млн. лв. за 2016 г. Приходите й от продажби са над 157.4 млн. лв. и идват от износ и вътрешни продажби на стоки с цел износ. Активите на "Емко" към края на 2016 г. са над 251.7 млн. лв., а служителите са 975, показва финансовият отчет на "Емко" за миналата година.

Служители на оръжейна фирма заплашиха с блокади на пътища

http://www.mediapool.bg/sluzhiteli-na-orazheina-firma-zaplashiha-s-blokadi-na-patishta-news268202.html

Стотици служители  на фирмата за боеприпаси "ЕМКО" излязоха на протест в понеделник сутринта и се заканиха да блокират Прохода на Републиката заради временно отнетия от държавата лиценз за търговия на предприятието. Според работниците компанията умишлено се води към фалит, а те ще останат без препитание. “Има достатъчно силни интереси, които успяха да впрегнат държавната машина срещу “ЕМКО”, каза директорът на “ЕМКО“ Славчо Димиев пред Нова телевизия. Министърът на икономиката Емил Караниколов обясни, че в дейността на завода са установени редица нарушения, които трябва да бъдат остранени. “Има неправилно съхраняване на боеприпаси и други вещества. Държат се такива и на производствена площадка. Констатирани са и проблеми с пожарната безопасност. Ако тези нередности бъдат отстранени, лицензът веднага ще бъде възстановен“, коментира министърът.

Президентството на Франция реши за Брижит Макрон

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/prezidentstvoto-na-franciia-reshi-za-brizhit-makron-6072808

Съпругата на френския президент Брижит Макрон ще има официална роля, предсталяваща страната, но я оставиха без бюджет. В интервю за списание "Ел" тя разкри също идетайли за любовта между нея и 25 години по-младия Еманюел

Брижит:Аз закусвам с бръчките си,той с младостта си

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/brizhitaz-zakusvam-s-brychkite-sitoj-s-mladostta-si-6072808

Съпругата на френския президент Брижит Макрон разкрива детайли за любовта между нея и 25 години по-младият Еманюел в интервю на списание "Ел"

Първото интервю на Брижит дни преди визита в България

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/pyrvoto-interviu-na-brizhit-dni-predi-vizita-v-bylgariia-6072808

Съпругата на френския президент Брижит Макрон разкрива детайли за любовта между нея и 25 години по-младият Еманюел в интервю на списание "Ел"

Гърците са го измислили - пазят си морето, ние не

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6400444

Гърците са го измислили - пазят си морето, ние неБлизо 1000 евро ще плати компания българи, защото са си опънали палатка на т.нар. диво къмпиране. По 150 евро на човек за нарушаване на закона и още над 300 евро, защото са оставили боклуци на плажа, а преди това са минали и през ареста. Гърците са го измислили - глобите са жестоки и най-важното - няма отърване! Щом нарушаваш, плащаш.

Само нов мост можел да реши проблема с трафика на "Дунав мост" край Русе

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/21/3027803_samo_nov_most_mojel_da_reshi_problema_s_trafika_na/?ref=rss


Трафикът през Дунав мост се е увеличил двойно за една година, а според областния управител на Русе Галин Григоров решението за задръстванията на съоръжението е да се изгради паралелен мост, който да се свърже с бъдещата магистрала Русе-Велико Търново. Двамата бяха гости в сутрешния блок на БНТ. Директорът на митницата в града Венцислав Халаджов заяви, че обработката на документите отнема 2-3 минути.<br /><br />Областният управител на Русе не скри, че задръстванията са почти...

Казусът Еленикон, или как се строи сред находки в Гърция

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/08/21/3024743_kazusut_elenikon_ili_kak_se_stroi_sred_nahodki_v/?ref=rss


В много страни усилията за ново строителство са в непрекъснат конфликт с тези за опазване на културното наследство и околната среда. В Гърция срещу благоустройствените проекти се добавят и объркани закони, твърдоглави бюрократи и враждебна политическа идеология, разказва "Ройтерс".<br /><br />Икономическото възстановяване на Гърция до голяма степен зависи от чужди инвестиции. Преди 7 години страната започна приватизационна програма, целяща да вкара в бюджета 50 милиарда...

Как дилъри на Tesla забъркаха скандал с Model 3

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281541_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D0%B4%D0%B8%D0%BB%D1%8A%D1%80%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+Tesla+%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%BA%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB+%D1%81+Model+3

 Главният изпълнителен директор на Tesla Motors Илон Мъск не крие желанието си да „охлади” продажбите на новия седан Model 3, за да може да се запази интереса към по-скъпите и съответно носещи по-високи печалби Model S и Model X. Някои от дилърите на марката са приели нареждането на своя шеф буквално и това роди сериозен скандал, съобщава Jalopnik. 


Според информацията търговците буквално принуждавали клиенти, които вече са си поръчали Model 3, да си купят Model S. Изданието е получило голям брой оплаквания от граждани, които информирали, че дилърите ги съветвали да си вземат Model S75, тъй като той струва почти колкото Model 3. Това не е точно така, защото дори най-добре оборудваната „тройка” е с 20 000 долара по-евтина от S.

Освен това продавачите заблуждавали, че при купуването на Model S клиентът ще може да получи федерална отстъпка от 7500 долара, но само до края на годината. По думите им, когато продажбите на автомобилите на Tesla надхвърлят 200 000 броя, отстъпката вече няма да важи. Почти всички анализатори и експерти обаче са категорични, че държавната субсидия ще се запази поне до средата на 2018 г.

Журналистите от Jalopnik са поискали обяснение от централата на Tesla, като оттам са ги уверили, че не одобряват подобно поведение от страна на дилърите. От компанията признават, че са получили голям брой жалби, като всяка от тях ще бъде разгледана. Изрично обаче бе подчертано, че продавачите на колите на Tesla не получават комисионни от сделките.

 

По статията работиха: Automedia.bg, редактор Бойчо Попов

Как рекордните цени на небостъргачите в Лондон маскират страховете за пазара

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281540_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D0%B1%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2

 Когато британската компания за имоти Landsec договори сделката за небостъргача Walkie Talkie в Лондон, не можеше и да предполага колко необикновени неща има около придобиването, пише FT.

Първо – купувачът е производител на сос от стриди. Второ, цената е рекордна за британския пазар на бизнес имоти. И трето, Landsec е дал отстъпка от 29% в сравнение с нетната оценка на сградата, коментира консултантската компания Numis Securities.

През тази година това всъщност е основна характеристика на пазара на имоти във Великобритания – забелязват се сериозни разлики между оценките и цените, договорени в частни сделки. Макар и някои договорени цени да чупят рекорди, отстъпките спрямо нетната оценка на активите се колебаят около най-високото им ниво от пет години насам, подчертава изданието.

„Когато има такива разлики между оценките и цените при сделки, това трябва да предизвика дебати“, коментира Джим МакКафри, управляващ директор на инвестиционната компания Eastdil Secured.

Eastdil е консултирала продавачите на Walkie Talkie и на „Рендето за сирене“ - друг небостъргач от емблематичните за Лондон, продаден преди това за малко над 1 млрд. паунда също на компания от Хонконг.

Подобен период на големи отстъпки спрямо нетните оценки се наблюдава за последно през 2008-2009 г., когато настъпи световната криза. Последва рязък спад на цените на имотите.

Условията сега са по-различни – дълговете са значително по-ниски, а лихвените нива се очертава да се задържат на рекордно ниско ниво за продължителен период от време. Някои анализатори обаче смятат, че тази разлика е индикация за скорошен спад на пазара.

Майк Прю, анализатор от Jefferies, казва, че основното опасение е, че ще има някаква корекция на нетната оценка на активите. „Колко бързо ще се случи това зависи от неща, които е трудно да се прогнозират. Едното е наличието на чуждестранни пари, които да търсят път към пазара, а другото е Brexit”, смята той.

Цените на небостъргачите в Лондон се подкрепят от това, че е престижно да притежаваш трофеен актив, коментират и брокери. Фондовите пазари обаче също оценяват портфейлите на компаниите по-ниско, дори и когато взимат предвид разходите за управление. British Land например, втората най-голяма публична компания за имоти на Острова, се търгува с 34% отстъпка. Средната отстъпка за всички публични компании за имоти достига 19%.

Ценовото несъответствие накара Landsec иBritish Land да върнат кеш към инвеститорите, вместо да реинвестират, след като продадоха активи. Възможностите да се придобият нови активи с тези пари са силно ограничени заради високите цени, коментира British Land.

Ръстът на цените на бизнес имотите в Лондон в момента се движи основно от инвеститори от Китай и Хонконг, които придобиват не само емблематични сгради, но и всякакви офиси, и парцели. Непрекъснато се появяват и нови купувачи, които не се притесняват от тенденцията за спад на наемите, а са привлечени от изгодния обменен курс на паунда.

За инвеститорите в акции обаче ключовият въпрос е кога пазарът наистина ще претърпи обрат, след като повечето анализатори са на мнение, че цикличният пик на пазара на бизнес имоти е достигнат през 2015 г.

Политиката е другият фактор, около който има много въпросителни, защото инвестициите в имоти ще зависят от способността на властите да осигурят достатъчно адекватен преходен период след Brexit.

По статията работи: Миглена Иванова

Вижте къде в София утре спират водата заради ремонт

http://frognews.bg/news_140558/Vijte-kade-v-Sofiia-utre-spirat-vodata-zaradi-remont/

На 22 август 2017 г. (вторник), във връзка с монтаж на спирателни кранове и пожарен хидрант в кв.“Абдовица“ се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 21:30 часа на част от клиентите на „Софийска вода”.

Защо германският бизнес все още е в еуфория въпреки поскъпващото евро?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281539_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%B2%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D1%89%D0%B5+%D0%B5+%D0%B2+%D0%B5%D1%83%D1%84%D0%BE%D1%

 Звучи странно германските компании да са в еуфорично настроение, когато еврото поскъпва, но и за това си има важни фактори, пише MarketWatch.

Опасенията, че по-силното евро ще навреди на големите износители в най-голямата европейска икономика, се отразиха в борсовия индекс DAX. През юли измерителят се понижи с 1,7% и това ограничи ръста от началото на годината до около 6%.

„Има фундаментални причина защо германската индустрия не е прекалено обезпокоена от поскъпващото евро“, коментира Карстен Бжески, главен икономист в ING. 

В последния си доклад Институтът за икономическия изследвания (Ifo) заяви, че германските компании са „еуфорични“ за перспективите пред бизнеса, а самият индекс достигна рекордно високо ниво. „Поскъпването на еврото очевидно няма негативен ефект“, допълват експертите от Ifo.


Еврото поскъпна с над 12% спрямо долара от началото на годината. Неотдавна единната валута достигна 1,18 долара, което е най-високата стойност от две години и половина. Силното евро може да попречи на конкурентоспособността на стоките за износ, тъй като ги прави по-скъпи за притежателите на други валути. Освен това силната валута свива печалбите в долари на мултинационалните компани.

По думите на Бжески има един ключов фактор, който инвеститорите трябва да помнят, а именно че еврото все още е на исторически ниски нива. „Има праг на болката за германската индустрия и той е все още много далеч“, смята икономистът. Според Бжески този праг е около 1,35 долара за евро, а единната валута не се е търгувала на това ниво от юли 2014 г. Освен това курсът е далеч под историческия връх при 1,6040 долара, достигнат през юли 2008 г.

Швейцарската банка Credit Suisse очаква еврото да поскъпне до 1,22 долара, което накара стратезите в банката да са по-малко оптимистични за европейските акции.

Освен това е добре да се помни, че германски стоки е доставят и в страни извън САЩ и това означава печалба в други валути. Според Карстен Бжески трябва да се гледа т.нар. търговски претеглен валутен курс (trade-weighted exchange rate), тоест когато еврото се измерва спрямо кошница валути на основните търговски партньори на Германия. Най-големият пазар за германски стоки е този в САЩ на стойност от 106,9 млрд. евро през 2016 г., следват Франция и Великобритания по данни на федералната статистическа служба Destatis. “Номиналният ефективен обменен курс се е повишил само с 5%”, коментира Бжески.

Освен това ING има наблюдения, че компаниите хеджират срещу евентуални рискове, произтичащи от валутния курс, което означава, че ще отнеме време преди скъпата валута да навреди на бизнеса.

Според Елга Барч, главен икономист за Европа на Morgan Stanley, още 10% поскъпване на еврото ще свие печалбите на европейските компании с от 5 до 8%. „Предвид, че еврото записа най-силния си тримесечен ръст от шест години, може да очакваме допълнително отслабване на инерцията в печалбите на европейските компании“, коментира тя.

От Morgan Stanlеy очакват еврото да струва 1,13 долара, когато компаниите отчитат печалбите си за 2018 г., но това може да е прекалено консервативна прогноза, ако валутата продължава да поскъпва.

 

Какво обаче стои зад подема на еврото? Единната валута поскъпна, тъй като инвеститорите виждат подобрени условия в икономиката на еврозоната. Освен това се очаква Европейската централна банка (ЕЦБ) да свие мащабната си програма за изкупуване на облигации. 

Същевременно еврото извлича полза от слабостта на долара. Щатската валута отслабна, тъй като пазарите анализират перспективите пред инфлацията и съответно за повишение на лихвите от страна на Федералния резерв на САЩ.

През второто тримесечие европейските компании се справиха със среден валутен курс от 1,11 долара за евро на фона на 1,0650 долара през първото тримесечие“, посочва Гуатам Батра, главен инвестиционен директор на Mediolanum Asset Management.

„Всъщност курсът на еврото не е от толкова голямо значение в сравнение с други два фактора. Единият от тях е очакванията за ръста на БВП в еврозоната и на глобално ниво. Вторият фактор са цените на петрола, които не са се променили особено“, посочва още Батра. По думите му ръстът на европейската икономика засега е най-чувствителната тема за индустрията – по-важна от влиянието на валутата или дори от влиянието на петрола.

Германският износ достигна рекордно високо ниво през миналата година, нараствайки с 1,2% до 1,21 трлн. евро.

Нещото, което обаче може да навреди на германската икономика, е дори още по-рязко поскъпване на еврото, смята Бжески. Ако еврото бързо се повиши над 1,20, 1,25 или 1,30 долара, индустрията във федералната република ще започне да усеща негативните последици. Силата на еврото обаче не представя цялата картина за германските акции, има и други потенциални фактори, смятат анализатори.

Например бизнес нагласите - проучването на института Ifo обикновено отразява ситуацията с един месец закъснение, така че бизнесът може да прояви повече предпазливост през следващите месеци. Освен това германските автомобилни производители са обект на строг контрол от страна на европейските регулатори заради подозренията за картел и тези опасения натежават на DAX, смята Батра от Mediolanum Asset Management.

Освен това има и краткосрочен риск от забавяне на икономическия ръст във Франция – вторият по големина пазар за износ, тъй като френският президент Еманюел Макрон се готви да проведе структурни реформи. Ако действително се стигне до ефективни протекционистки мерки, това ще се усети през следващото тримесечие, смята Бжески.

 

По статията работиха: Радина Колева, редактор Миглена Иванова

Кметът на Царево скочи срещу къмпингарите: Тези живеят на гърба на държавата

http://www.cross.bg/tzarevo-proverkite-kumping-1552679.html

/КРОСС/ Продължават акциите за незаконно къмпингуващи. Летовниците обаче се оплакват от постоянни проверки и претърсвания на палатките и караваните на къмпинг „Корал". Затова и те протестират срещу проверките. Според техните разкази полицаите влизали, докато те още спят, търсейки дрога. Униформените искали къмпингарите да плащат и такса смет. Пред „Нова телевизия" кметът на Царево Георги Ляпчев бе категоричен, че проверките на полицаите ще продължат. Акция ще има и в района на Варвара. „Не може някой просто да си направи къмпинг върху плажната ивица", смята Георги Ляпчев. „Тези хора живеят на гърба на общината и държавата и занимават обществото с личните си терзания", коментира още кметът на Царево. Полицейски проверки е имало на Арапя и Силистар.

Английски турист загина след падане от хотел в Слънчев бряг

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/21/3027800_angliiski_turist_zagina_sled_padane_ot_hotel_v/?ref=rss


Английски турист е загинал след падане от трети етаж на хотел в Слънчев бряг, съобщипа от полицията в Бургас, цитирани от агенция "Фокус". Сигналът за инцидента е получен на 17 август. 20-годишният младеж е бил настанен в болница в клинична смърт и е починал на 19 август.<br /><br />Установено е, че англичанинът пристигнал в България на 14 август през ГКПП - Летище Бургас и отседнал в Слънчев бряг. Причините за падането са в процес на изясняване. По случая е образувано...

Джоел Салатин - фермерът, който не се кланя на бога на индустрията

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/21/3025942_djoel_salatin_-_fermerut_koito_ne_se_klania_na_boga_na/?ref=rss


През 1961 г. Уилям и Лусил Салатин решават да се преместят в долината Шенандоа, Вирджиния. Там си купуват най-занемарената и изстрадала ферма в района и я преустройват, като използват изцяло традиционни фермерски похвати. Такива, с които хората открай време отглеждат в стопанствата си животни и растения. Това се случва в държавата, от която тръгва терминът боклучава храна (junk food) и където създаването на ГМО е нещо обичайно. Това е и причината на семейство Салатин дълго време да се гледа...

Радев: Осветляването на скандала „КТБ“ е в ръцете на правосъдието

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281538_%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%9E%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B0+%E2%80%9E%D0%9A%D0%A2%D0%91%E2%80%

 Скандалът с Корпоративна търговска банка вече е в ръцете на правосъдието, а Цветан Василев може да допринесе много за разрешаването на този скандал, като даде валидни показания и представи доказателства. Това заявява в неделя президентът Румен Радев пред журналисти в град Ахелой, помолен да коментира изпратеното до него писмо от съпругата на банкера Цветан Василев. 


„Разбира се, според мен, осветляването на случая с КТБ трябва да стане в един прозрачен и открит публичен процес. Ако господин Василев реши да се завърне в България с тази цел, ще направя всичко възможно за гарантиране на неговата сигурност“, казва още президентът, цитиран от пресслужбата на президентството. 

Припомняме, че преди дни съпругата на Цветан Василев – Антоанета Василева, се обърна в открито писмо към президента Румен Радев във връзка с обвинението към дъщеря ѝ Радосвета. В писмото си Антоанета Василева обвинява прокуратурата в саморазправа със семейството ѝ и пита Радев какво ще направи, за да защити невинните хора от мафията и да изчисти държавата от корупционните практики и мафиотските обвързаности, които гонят младите от страната. 

"България не е президентска република. Правомощията на президента за съдебната власт са ограничени", казва Радев и уточнява, че няма как да помогне на Василева.

Държавният глава припомня още, че с оглед на обществените очаквания за изясняване на случая „КТБ“ е разсекретил и е направил публични стенограмите от дискусиите в президентската институция, посветени на тази тема -  нещо, което е било неколкократно отказвано от страна на неговия предшественик.

„България не е президентска република и правомощията на президента по отношение на съдебната власт са изключително ограничени“, добавя Радев.

В отговор на въпрос за възникналото напрежение след проверките на нивото на шума в курорта Слънчев бряг, държавният глава посочва, че това е пример как законите не се спазват и че институциите не работят достатъчно ефективно.

„Тази сутрин вече чух разумни призиви за диалог. Надявам се, че правителството ще инициира такъв. Чух и министъра на туризма г-жа Ангелкова, надявам се този диалог да бъде успешен, правилата да са ясни предварително и да не се сменят в средата на сезона“, посочва още Радев.

В Ахелой държавният глава е провел работна среща с представители на местните власти. В срещата са участвали областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, кметът на Община Поморие Иван Алексиев, кметът на град Ахелой Иван Георгиев, народни представители и други, които са представили пред държавния глава проблемите, с които се сблъскват общините.

Те са повдигнали въпроса за административна и финансова децентрализация в България и са пожелали да им бъдат предоставени повече възможности за насърчаване на туризма.

Кметът на град Ахелой е поискал подкрепа от страна на държавните институции за завършването на Исторически комплекс “Ахелой“. По време на срещата е бил представен и проект за изграждането на монумент, посветен на 1100-годишнината от историческата победа на цар Симеон Велики при Ахелой.

По статията работи: Бойчо Попов

Над 400 работници и служители на военния завод на "Емко" на протест (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6401082

Над 400 работници и служители на военния завод на "Емко" на протест (Снимки)Над 400 работници и служители на военния завод на "Емко" в Трявна се събраха на протест в село Вонеща вода, Великотърновско срещу замразяването на лиценза за външнотърговска дейност на фирмата. "Решението, което взе Междуведомствения съвет по отбрана, е пряк удар срещу фирмата, някой иска ние да не работим",

Бисер Петков: Ще има пенсии за хората след 20 години

https://www.actualno.com/business/biser-petkov-shte-ima-pensii-za-horata-sled-20-godini-news_628872.html

Няма такъв вариант, докладите показват, че в този времеви период (2030-2040 г.) се очаква стабилизиране на финансовото положение, както и нарастване на условията за достъп до пенсионната система. Така отговори на въпроса дали ще има пенсии за хората, които ще се пенсионират след

Службите в Европа и Северна Африка трябва да си сътрудничат повече, смята Италия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/21/3027798_slujbite_v_evropa_i_severna_afrika_triabva_da_si/?ref=rss


Италия призовава за по-голямо сътрудничество между европейските и северноафриканските разузнавателни агенции за споделяне на информация за потенциални терористични заплахи, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.<br /><br />Министърът на външните работи Анджелино Алфано отправи призива в неделя, когато посети импровизирания мемориал на улица "Ла Рамбла" в Барселона. Алфано отбеляза, че Италия досега е пощадена от атаки като тези, които поразиха Франция,...

Поредна трагедия в Слънчев бряг: 20-годишен англичанин падна от балкон и загина

http://frognews.bg/news_140557/Poredna-tragediia-v-Slanchev-briag-20-godishen-anglichanin-padna-ot-balkon-i-zagina/

20-годишен английски турист е загинал след падане от трети етаж на хотел в Слънчев бряг. Това съобщиха от ОДМВР - Бургас.

Оръжеен завод излиза на протест, икономическият министър поиска оправяне на проблемите

http://www.cross.bg/boepripasi-karanikolov-otstraneni-1552678.html

/КРОСС/ Стотици служители на фирмата за боеприпаси ЕМКО излязоха на бунт в понеделник сутрин със закана да блокират Прохода на републиката, съобщава „Нова телевизия". Недоволството на оръжейниците е заради замразения от държавата лиценз за търговия на предприятието. Според работниците компанията умишлено се води към фалит, а те ще останат без препитание. „Има достатъчно силни интереси, които успяха да впрегнат държавната машина срещу ЕМКО", каза в ефира на „Здравей, България" директорът Славчо Димиев. Министърът на икономиката Емил Караниколов обясни, че в дейността на завода са установени редица нарушения, които трябва да бъдат отстранени. „Има неправилно съхраняване на боеприпаси и други вещества. Държат се такива и на производствена площадка. Констатирани са и проблеми с пожарната безопасност", поясни Караниколов и добави, че ако тези нередности бъдат отстранени, лицензът веднага ще бъде възстановен.  

Алтернативното лечение при рак увеличава два пъти риска от по-ранна смърт

http://clubz.bg/57451-alternativnoto_lechenie_pri_rak_uvelichava_dva_pyti_riska_ot_po_ranna_smyrt

Предпочитането на алтернативна медицина за борба с лечими форми на рак увеличава с повече от два пъти риска от преждевременна смърт в следващите пет години. Това показва ново проучване, според което отхвърлянето на конвенционалната медицина при лечение на рак може да доведе до необратими последствия, пише научното издание „Сайънс алърт“, цитирано от БГНЕС.

Учени от Йейлския университет са стигнали до заключението след анализ на документация за период от десет години на американската Национална ракова база данни от 2004 г. до 2013 г. Те са открили случаи на 281 пациенти с начален стадий на рак на гърдата, на простата, на белите дробове и на дебелото черво, които са избрали алтернативно лечение. Тези пациенти представляват малка част от всички раково болни пациенти в САЩ, но за мнозина решението да се отхвърли стандартната медицина може да коства живот.

Когато изследователите са сравнили броя на оцелелите с други 560 пациенти със сходни диагнози, които са лекувани с химиотерапия, операция или лъчетерапия, те са установили, че алтернативната медицина увеличава два пъти и половина риска за смърт в рамките на следващите пет години. В същото време при някои определени видове рак опасностите са дори още по-големи. При болни от рак на гърдата е 5,68 пъти по-вероятно пациентката да почине от рак до пет години, ако избере алтернативна медицина за лечението си. При рака на дебелото черво рискът е с 4,57 пъти по-голям. При рак на белите дробове рискът е 2,17 пъти.

„Сега имаме доказателства, за да заключим, че използването на алтернативна медицина там, където има доказани ракови терапии, завършва с лоши прогнози за оцеляване", обяснява ръководителят на изследването онкологът д-р Скайлър Джонсън. „Надяваме се, че тази информация ще бъде използвана от пациенти и лекари при обсъждането на последствията за оцеляването при избора на лечение на рак“, допълни той.

Проучването не изследва конкретните алтернативни методи за лечение и не доказва или опровергава това, че всички подобни методи за еднакво ефикасни.

Разделят курортите – за забавления и за семейна почивка

http://www.moreto.net/novini.php?n=357905

Курортите в България ще бъдат разделени на такива за забавления и места за семейни почивки, както е във всички туристически държави, пише в. Сега. До октомври трябва да са готови промени в Закона за туризма, които да определят статута на националните курорти.

Социалният министър: До 2040 година пенсионната система ще е стабилна

http://www.cross.bg/godini-petkov-pensii-1552677.html

/КРОСС/ До 2040 години пенсионната система ще е стабилна, след това ще е нужна реформа. Това обяви в предаването „Тази сутрин" по БТВ социалният министър Бисер Петков. Изказването му бе и в отговор на мрачните прогнози от последните дни, според които заради демографската криза работещите в момента на около 40 години ще останат без пенсии. „Няма вариант, при който след 20 години да няма пари за пенсии", категоричен бе Петков. Той напомни, че до 2037 г. постепенно ще нарастват стажът и възрастта за пенсиониране и тогава те ще се изравнят за мъжете и жените. „Достъпът до системата ще е все по-труден", напомни министърът. Относно ниската безработица у нас Петков коментира, че основният проблем на пазара на труда е липсата на квалифицирани работници. Във връзка с това се взимат мерки срещу отпадането на ученици, както и да се стимулират майките да се върнат по-рано на работа след раждане.    

Социалният министър: До 2040 година пенсионната система ще е стабилна

http://www.cross.bg/petkov-godini-pensionnata-1552677.html

/КРОСС/ До 2040 години пенсионната система ще е стабилна, след това ще е нужна реформа. Това обяви в предаването „Тази сутрин" социалният министър Бисер Петков. Изказването му бе и в отговор на мрачните прогнози от последните дни, според които заради демографската криза работещите в момента на около 40 години ще останат без пенсии. „Няма вариант, при който след 20 години да няма пари за пенсии", категоричен бе Петков. Той напомни, че до 2037 г. постепенно ще нарастват стажът и възрастта за пенсиониране и тогава те ще се изравнят за мъжете и жените. „Достъпът до системата ще е все по-труден", напомни министърът. Относно ниската безработица у нас Петков коментира, че основният проблем на пазара на труда е липсата на квалифицирани работници. Във връзка с това се взимат мерки срещу отпадането на ученици, както и да се стимулират майките да се върнат по-рано на работа след раждане.    

Боби Ваклинов: Все още не знам в какъв размер е глобата, но вече обжалвам акта (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6401077

Боби Ваклинов: Все още не знам в какъв размер е глобата, но вече обжалвам акта (Видео)Репортерът на „Господари на ефира” Боби Ваклинов беше глобен за вдигане на шум в курорта „Слънчев бряг”. „Аз все още не бях започнал да пея. Бях там като посетител към момента, в който блюстителите на реда акостираха и ме помолиха да се легитимирам. А в акта пише, че не съм собственик на озвучителната техника, а „гост изпълнител,

Димитър Тадаръков: Сараят на Доган в Бояна е хотел 2 звезди

http://frognews.bg/news_140556/Dimitar-Tadarakov-Saraiat-na-Dogan-v-Boiana-e-hotel-2-zvezdi/

От 25 години съм приятел с Ахмед Доган, но нямам нищо общо с ДПС. Затова ще кажа, че не могат да го уплашат с проверки и арести. Той е бил в затвора, а тези, които са срещу него нямат понятие за какво става дума. Това каза пред Би Ти Ви Димитър Тадаръков.

Сценарият ”Дунарит” се повтаря и в ЕМКО

http://dnes.dir.bg/news/litzenzi-emko-26263672

Стотици служители на фирмата за боеприпаси "ЕМКО" излязоха на бунт срещу отнемането на лицензи на завода. Те се заканват да блокират Прохода на Републиката.

Голяма част от столичани без топла вода от утре

https://offnews.bg//obshtestvo/goliama-chast-ot-stolichani-bez-topla-voda-ot-utre-663291.html

Голяма част от столичани остават без топла вода от утре до 24 август. Причината е планови ремонти на  „Булгартрансгаз” ЕАД по газопреносната мрежа. 

През същия период „Топлофикация София”  ще ремонтира своите производствени съоръжения в ТЕЦ „София“, ОЦ „Земляне“ и ОЦ „Люлин“. ТЕЦ "Изток" ще продължи работа. 

Топла вода няма да имат: 

„Люлин“ от 1-ви до 10-ти микрорайон, „Надежда“ от 1-ва до 6-та част, „Обеля-1“ и „Обеля-2“, ж.к. „Свобода“, ж.к. „Толстой“, кв. „Илиянци“, ж.к. „Захарна фабрика“, ж.к. „Овча купел-1“ , „Овча купел 2“, ж.к. „Гевгелийски“, ж.к. „Западен парк“, ж.к. „Илинден“, ж.к. „Сердика“, ж.к. „Разсадника“, ж.к. „Красна поляна“, ж.к. „Славия“, ж.к. „Бъкстон“, ж.к. „Борово“, ж.к. „Красно село“, ж.к. „Бели брези“, ж.к. „Стрелбище“, ж.к. „Мотописта“, ж.к. „Гоце Делчев“, ж.к. „Лагера“, ж.к. Хиподрума“, ж.к. „Иван Вазов“, ж.к. „Св. Троица“, ж.к. „Фонд. Жилища“, части от ж.к. „Лозенец“ между ул. „Д. Хаджикоцев“, ул. „ Бяла“, бул. „Арсеналски“, ул. „Славище“ и между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, ул. „Крум Попов“, ул. „Акация“, ул. „Цанко Церковски“, ул. „Капитан Андреев“, бул. „Черни връх“ , района между бул. „История славянобългарска”, ул. „Заводска”, ул. „Индустриална”, ул. „Владайска река”, бул. „Данаил Николаев”, ул. „Проф. Милко Бичев”, бул. „Янко Сакъзов“, ул. „Кракра“, бул. Цар Освободител“, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, бул. „България“, бул. „Акад. Ив. Гешов“, бул. „Константин Величков“, ул. „Габрово“, ул. „Скопие“ и бул. „Рожен“. 

САЩ спират визите за руснаци

http://clubz.bg/57449-sasht_spirat_vizite_za_rusnaci

САЩ спират издаването на визи в цяла Русия, съобщи ТАСС, като се позова на документ, публикуван на сайта на американското посолство в Москва. Единствено няма да бъдат засегнати имиграционните визи. От 1 септември в Москва ще бъде подновено издаването на входни документи за САЩ.

"Във връзка с мерките предприети от Русия за ограничаване числеността на сътрудниците на дипломатическите мисии на САЩ в Русия от 23 август 2017 година се преустановява процедурата по издаването на неимиграционни визи в цяла Русия. На 1 септември тази процедура ще бъде възстановена в Москва. Процедурата по издаване на неимиграционни визи в консулствата на САЩ в Русия ще бъде преустановена за неопределено време", е записано в заявлението на сайта.

И се допълва:

"Вече назначените интервюта се отменят. А онези, които вече са подали документи за оформяне на виза за САЩ ще бъдат допълнително информирани по какъв начин ще могат да пренасрочат за друго време интервютата си." 

Както е известно на 31 юли президентът Путин обяви, че от 1 септември от Русия ще бъдат изгонени 755 дипломати. Мярката е в отговор на наложените от Конгреса на САЩ нови икономически санкции срещу Русия.

Наскоро президентът Тръмп съобщи, че Вашингтон ще отговори на съкращаването на дипломатите в Русия и точното решение ще стане известно на 1 септември.

Жителите на село Чернево отхвърлиха с референдум изграждането на депо за отпадъци

http://www.moreto.net/novini.php?n=357904

Близо 50 процента от имащите право на глас 1039 жители на Суворовското село Чернево, са отговорили с „Да” на въпроса на местния референдум дали подкрепят местните власти да не допускат изграждането на депо за неопасни отпадъци от ТЕЦ „Девен” АД на територията на селото.

Mercedes отново доказа, че прави много красиви коли

https://www.actualno.com/cars/mercedes-otnovo-dokaza-che-pravi-mnogo-krasivi-koli-news_628874.html

Германският автомобилен производител Mercedes-Benz използва изложението Monterey Car Week, за да покаже поредния си много красив автомобил, който най-вероятно ще си остане само концепция. Това е мега-кабриолетът Vision Mercedes-Maybach 6, създаден по мотиви на купето със същото име, което бе предст

Хулигани на ЦСКА пребиха бежанец на гарата в Берн

https://offnews.bg//izvan-terena/huligani-na-tcska-prebiha-bezhanetc-na-garata-v-bern-663289.html

Двама запалянковци на московския ЦСКА са набили жестоко емигрант от Тунис на гарата в Берн. Новината е на швейцарското издание 20 minuten.

Не е ясно откъде прехвърчала искрата, но бежанецът хвърлил кошче по ултрасите и побягнал. Руснаците обаче го застигнали.

Тунизиецът е настанен с много тежки травми в местна болница. И двамата фенове на ЦСКА са задържани. В материала не се съобщава какви са мерките им.  

Двамата запалянковци са пътували след мача на ЦСКА с Йънг Бойс от плейофа за Шампионската лига на 15 август. Руснаците биха 1:0.

"Армейците" спечелиха благодарение автогол на защитника Нуху Касим в последните секунди. За ЦСКА Москва игра и българинът Георги Миланов.

Ултрасите на ЦСКА са известни със своя буен нрав. Те отстъпват като бройка на тези от Спартак Москва, но са далеч по-организирани. Структурите им наподобяват истинска армия.

Президентска гаранция и генерал-политик, е все едно евреин - еленовъд

http://frognews.bg/news_140555/Prezidentska-garantsiia-i-general-politik-e-vse-edno-evrein---elenovad/

Съжалявам, че трябва да го кажа, но май единственото нещо, което президентът Радев научи в политиката, откакто е в сградата на „Дондуков” 2, е да лъже. Жалко. Много жалко, защото първите жертви са онези над 2 млн българи, които го качиха на върха с гласа си.

Нов обиск на жилище в Рипол след атентатите в Испания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6401066

Нов обиск на жилище в Рипол след атентатите в ИспанияСлед двойната терористична атака в Испания каталонската полиция е извършила нов обиск на жилище в Рипол, предава германският телевизионен канал ZDF, цитира "Фокус". В ранните часове на понеделник полицейски служители са нахлули в квартира в квартал Сант Пере. Свидетели разказаха за „значителна операция“,

СЕМ изслушва трима от кандидатите за БНТ

https://offnews.bg//medii/sem-izslushva-trima-ot-kandidatite-za-bnt-663290.html

Съветът за електронни медии изслушва днес презентациите на първите трима кандидати за генерален директор на БНТ.

По регламент те имат два часа и половина да представят концепциите си за развитие на телевизията в следващите три години, а след това да отговарят на въпроси на регулатора.

Първи пред членовете на СЕМ ще се представи Сашо Йовков, а след това медийните надзорници ще чуят и концепциите на Валери Тодоров и Тома Иванов.

Утре СЕМ ще изслуша останалите трима кандидати - Иван Гарелов, Константин Каменаров и Емил Кошлуков.

Според регламента победителят ще бъде ясен на 23 август. Ако нито един кандидат не събере необходимата подкрепа, настоящите генерален директор може да продължои да изпълнява тази функция до избиратето на нов.

Трима ранени при катастрофа край Струмяни

http://www.cross.bg/raneni-sandanski-trima-1552676.html

/КРОСС/ Трима души са ранени при катастрофа на главен път Е-79 тази сутрин, съобщава БГНЕС. Челно са се ударили лек автомобил и пътнически микробус. Катастрофата е станала на изхода на Струмяни в посока Сандански в 7:30 ч. Пътническият автобус се е движел по линията Сандански - Микрево. Тримата ранени са откарани в МБАЛ Сандански. Движението в района на катастрофата се осъществява в едната лента двупосочно и се регулира от Пътна полиция.

Местността Салтанат – заведения, коли по алеите и незаконни паркинги

http://www.barometar.net/89367/

В горещите августовски дни Морската градина на Варна е приятно място за разходка. Особено баровската й част, известна като местността Салтанат. Името й идва от турската дума „салтанат“, която означава богатство. По алеите има хора и отвреме-навреме профучават коли – да напомнят на разхождащите се, че със свое решение от 2016 г. Варненският административен съд […]

Лондон призова ЕС да ускори преговорите за Brexit

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281537_%D0%9B%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BD+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%95%D0%A1+%D0%B4%D0%B0+%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5

 Британският министър за Brexit Дейвид Дейвис призова днес Европейския съюз да смекчи позицията си, че двете страни първо трябва да постигнат напредък по уреждането на "развода" и след това да преминат към обсъждане на бъдещите отношения, предаде Ройтерс.

След бавно начало на преговорите за разваляне на над 40-годишен съюз Великобритания настоява разговорите да излязат извън обхвата на самото напускане, за да може компаниите да имат сигурност и да знаят какво да очакват след март 2019 година.

Идната седмица правителството ще публикува пет нови документа, в които ще очертае предложения за бъдещите връзки, включително как да се решават спорове без "пряката юрисдикция на Съда на Европейския съюз", обяви Дейвис, цитиран от БТА.

"Твърдо вярвам, че началният кръг преговори вече показа, че много въпроси около нашето оттегляне са неразривно свързани с бъдещите ни отношения", пише Дейвис във в. "Сънди таймс". 

 

"И двете страни трябва бързо да преминат към обсъждане на бъдещото ни партньорство и ние искаме това да стане след Европейския съвет през октомври", отбелязва в статията министърът и допълва, че часовникът тиктака.

Представителите на ЕС са на мнение, че трябва да има "достатъчно напредък" в първия преговорен етап по правата на емигрантите, границата на Великобритания с членката на ЕС Ирландия и финансовите въпроси, преди да се помисли за бъдещите отношения.

"И двете страни имат финансови задължения, които няма да бъдат анулирани с излизането ни от ЕС", допълва Дейвис. "Работим, за да определим какви са те - и проучваме основата на позицията на ЕС, ред по ред, както данъкоплатците биха очаквали от нас", пише той. 

Министърът твърди, че очакваните нови доклади ще дадат тласък.  

Brexit изглежда отново ще играе основно влияние върху представянето на британския паунд през следващата седмица, пише Bloomberg. Несигурността около следващия кръг на преговорите между Великобритания и ЕС в края на месеца може да натежи върху британската валута, която отбеляза най-слабо представяне спрямо основните си конкуренти през последната седмица.

По статията работи: Евгения Маринова

Започва 6-дневна акция срещу превишената скорост

http://www.cross.bg/skorost-dvizhenie-razreshenata-1552675.html

/КРОСС/ По инициатива на TISPOL - европейската мрежа на службите на пътна полиция, от 21 до 27 август 2017г. на територията на всички държави-членки ще бъде извършен засилен контрол по спазване на разрешената максимална скорост за движение, съобщават от МВР. Нарушенията, свързани с превишаване на разрешената скорост за движение, са често срещано явление във всички европейски държави и са признати като най-сериозната причина за причиняването на тежки пътно-транспортни произшествия и смърт по пътищата в Европа, отчитат от европейската мрежа.Превишената и несъобразена скорост продължава да е с най-голям дял за катастрофите по вина на водачите. По този показател данните за България са над средното ниво в сравнение с държавите-членки на Европейския съюз. Именно затова осъществяването на засилен контрол по спазване на скоростните режими е от изключително значение за подобряването на пътната обстановка и намаляване на жертвите по пътищата. По време на проверките, освен за превишаване на разрешената скорост за движение, ще се извършват проверки за валидна задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите.  

Кои са новите нацисти?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281536_%D0%9A%D0%BE%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%3F

 По време на президентската кампания на Доналд Тръмп миналата година станахме свидетели на едно ново явление в американската политическа култура, което чрез интернет до някаква степен се пренесе и в Европа. И което, според доста анализатори имаше ключова заслуга за победата на вече настоящия президент на САЩ.

Това явление представляваше една широка маса от привърженици, както и интелектуални лидери, които кампанираха в полза на Тръмп най-вече по социалните мрежи, както и наскоро започнаха да осъществяват и политически митинги. Те всички са съюзени от разновиден брой ценности, но в корена на проблема лежи убеждението, че белите хора като колективна група губи своето влияние в западното общество. Често това убеждение лежи върху предпоставки, които могат да се определят като расистки.  

Движението получи своето име от медииите– алт-райт (alt-right), което е кратко за „алтернативното дясно“ (alternative right). Напоследък много се говори за алт-райта (особено в контекста на скорошните размирици в Шарлотсвил) и най-вече се излага и дълбоко критикува единствено социалният аспект на идеологията т.е. расовите предубедености, които се набиват на очи и му придават грозен и тесногръд облик.

Алт-райтът би могъл да се нарече нацизъм, но тези, които го наричат така, забравят, че тази дума носи със себе си повече съдържание от това, което те в повечето случаи си представят – единствено расисткия елемент. Нацизъм е съкратена версия на „национал-социализъм“, в която втора част на думата се заявява икономическата теория на въпросната идеология.

Бихме могли да поспорим кой е най-важният аспект на дадена идеология, но със сигурност може да се стигне до съгласие, че икономическата теория заема доста голяма част и е от жизнено важно значение. Рядко се намира критика на икономическата теория на нацистите, тъй като ако се изложи в детайл очебийно ще се видят приликите с доста от днешните социалистически партии. Ярък пример е лейбъристката партия в Англия под лидерството на крайно левия Джереми Корбин. 

Хитлер, също като Корбин, е искал да национализира главни отрасли на икономиката и да държи банкирането под национален контрол. Държавно-гарантирано здравеопазване и образование също се забелязват в икономическата програма на немската работническа партия (NSDAP). Все политики, които в наши дни перманентно присъстват в политическата програма на почти всяка една лява партия навсякъде по света, включително на Демократичната партия в САЩ.

На всичко това, разбира се, е придаден и расистки нюанс чрез арийската расова теория и нейното безмилостно опредметяване в мракобесни закони, които са пращали милиони невинни хора по затворите и лагерите на нацистката държава. Но двата аспекта на дадена идеологията са силно преплетени един с друг, и това е от решаващо значение; дори може да се каже, че една идеология в целия си вид представлява умелата практична симбиоза – опредметяване чрез закони – на политическата ѝ философия и икономическата теория.

От същата вяра, от която извира твърдението и отношението на държавата спрямо гражданина според нацистите, т.е. тотално подчинение на държавата, което всъщност позволява за есеските своеволия над малцинствените групи, извира и увереността, че държавният апарат, оглавен от далновиден всемогъщ плановик може да се разпорежда и разпределя вашата собственост по-добре от вас самите.

По същия начин, по който принципът на индивидуалната свобода е неразривно свързван с правото на частна собственост, т.е. как ти се разпореждаш със своята личност и решаваш да се изразяваш, е толкова твое право, колкото и правото свободно да разполагаш с тези привилегии спрямо своята собственост.

Диктаторският похват в управлението на нацистите, както и варварските им саморазправи с техни опоненти и критици не са бил причинени единствено от факта, че те са били расисти – подобни държавни своеволия вървят ръка за ръка със социалистическо заграбване на собственост. В действителност връзката между двата манталитета – идеята, че ти имаш правото и способността да се разпореждаш с чуждата собственост по-добре от другите, и идеята, че ти и твоята раса/етническа група превъзхождат останалите по рождение – е очевидна.

Алт-райта или алтернативното дясно е опасна, престъпна и колективистка идеология, която доста наподобява нацизма, не просто защото реториката им е изпълнена от расистки сентенции; а защото на по-фундаментално ниво споделят социалистическия възглед за ролята на държавата, който винаги е подплатен с насилие спрямо колективните врагове на икономически онеправданата класа (или раса). 

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Бойчо Попов

 

Как Полша разядоса Литва и Украйна

https://www.actualno.com/features/kak-polsha-razjadosa-litva-i-ukrajna-news_628873.html

Полша ще издава нови паспорти - и поляците имат думата как да изглеждат те. Тези планове й създават обаче ядове със съседните страни. Защото два от мотивите на изображенията са забележителности от бивши полски градове. "Да проектираме заедно новите полски задгранични пас

Валери Симеонов вече само одобрява акциите във фейсбук

http://clubz.bg/57448-valeri_simeonov_veche_samo_odobrqva_akciite_vyv_fejsbuk

"Няма недосегаеми и в Приморско - поздравления за институциите, провели нощната акция!"

Под топлия поглед на Валери Симеонов във фейсбук вече се разбира, че той не е навестил лично заведенията, които нощес са се простили с децибелите си, а само благославя акцията.

Постът на вицепремиера е над дописка в бургаския "Флагман", от която не остава съмнение кой е добър и кой лош: "Безпрецедентно! Данъчни и полиция запечатаха петте най-оборотни заведения в Приморско в полунощ (СНИМКИ)"

В познатия стил БОНБАШОГ вътре пише:

"Невиждана досега акция в България бе проведена тази нощ в Приморско. Около 23,40 ч данъчни инспектори, жандармерия и униформени полицаи от Районното управление в града атакуваха едновременно пет от най-оборотните заведения в курорта."

От снимките се вижда, че екипът на "Флагман" е бил на място и e снима. от удобна позиция по време на "невижданата" акция.

 

Варненско село гласува на референдум против изграждането на депо за потпадъци

http://www.cross.bg/otgovorili-izgrazhdaneto-selo-1552674.html

/КРОСС/ Близо 50 процента от имащите право на глас жители на село Чернево, във варненската община Суворово, са отговорили с "да" на местния референдум в неделя. Въпросът беше дали подкрепят местните власти да НЕ допускат изграждането на депо за неопасни отпадъци от ТЕЦ "Девен" АД на територията на селото. По този начин резултатът от референдума става задължителен. 484-ма души са отговорили с "да", едва 22-ма - с "не", като осем са невалидните бюлетини.  

Преразглеждането на НАФТА разкрива възможности пред Австралия

http://econ.bg/Новини/Преразглеждането-на-НАФТА-разкрива-възможности-пред-Австралия-_l.a_i.747859_at.1.html

Стремежът на САЩ да преразгледат условията на Споразумението за зона за свободна търговия в Северна Америка може да отвори пазара на Мексико за...

Общо 91 души са загинали при пожари през тази година

http://www.mediapool.bg/obshto-91-dushi-sa-zaginali-pri-pozhari-prez-tazi-godina-news268201.html

От началото на годината при пожари са загинали 91 души, съобщи в понеделник директорът на пожарната Николай Николов пред бТВ. Той допълни, че загиват основно възрастни хора. Огнеборците са успели да спасят живота на 1200 души. "Всяка година има между 111 и 118 загинали при пожари", каза Николов. За пет години загиналите възрастни хора са 351. Основната причина за пожарите в домовете е неправилното използване на отоплителни уреди. "Повечето пожари са в резултат на човешка дейност. Основно става въпрос за небрежност, но и самонадеяност", обясни шефът на пожарната. През изминалата седмица пожарникарите са гасили средно по 130 пожара на ден. Този август се е оказал по-тежък от миналогодишния, защото са регистрирани с 31 пожара повече. В момента има три по-сериозни огнища, но те не се разпространяват - в Ямбол, Стара Загора и Хасково. От началото на годината пожарникарите са загасили 23 000 пожара, огънят е унищожил над 20 000 дка гори и 50 000 дка други площи.

Курортни смешки

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281535_%D0%9A%D1%83%D1%80%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D0%BC%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B8

 Ново двайсет! Щели да разделят курортите у нас на шумни и спокойни, съобщи Министерството на туризма. С две думи - ще има един вид курорти тип "бардак", с по десетина отрезвителни на квадратен километър, с гърмящи тонколони, а туристите ще клатят до ранни зори задни части. В другия тип курорти, който Николина Ангелкова е замислила, ще цари ред, спокойствие и семейна идилия. Интересно е как в туристическите сайтове ще бъдат отбелязани двата типа курорти? Дали ще има емотикони с халби бира за едните или усмихнати слънчица за другите, да решават от министерството. Във всеки случай разпределението било, за да не си загубим туристите. 
В последно време тия, същите туристи бяха подложени на доста изпитания. Лично вицепремиерът Валери Симеонов раздава правосъдие по Черноморието. Не е ясно дали показните акции из заведенията ще имат резултат, но пък той си спретна добър PR. 
Във всички цивилизовани страни има контролиращи органи в курортите, но нещата се получават тихо и без шум. Само при нас се налага да се правят разни смешки, за да се демонстрира активност и да се измисля как да не се спазва законът. В крайна сметка проблемът не е в хората, а в типа туризъм, който се разви под благосклонния поглед на същата тази държава.

Тадъръков: "Дете" на Ахмед Доган не може да го изяде

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/tadyrykov-dete-na-ahmed-dogan-ne-mozhe-da-go-iziade-6072863

Почетният председател на ДПС не почива в Сарай, а в двузвезден хотел между Бургас и Созопол, твърди неговият приятел

Служителите на оръжейна фирма “Емко” излизат на протест

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/slujitelite-na-oryjeina-firma-emko-izlizat-na-protest-245181/

Работниците са притеснени за работата си заради започнала процедура по отнемане на лиценза на предприятието

Кои храни помагат на плодовитостта на мъжете?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6401071

Кои храни помагат на плодовитостта на мъжете?Често, когато се говори за храните, които подобряват плодовитостта, се препоръчват множество продукти за майките. Но бащите като че ли са пренебрегвани. А всъщност и те имат нужда от много важни елементи за подобряване качеството на спермата. Специалистът по хранене Лоранс Бенедети подчертава, че стресът,

Държавата дискриминира децата с увреждания

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281534_%D0%94%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B4%D0%B8%D1%81%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81+%D1%83%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B4%

 Инвалидните колички, които отпуска държавата, са непригодни за деца, тъй като са само за възрастни, съобщиха потърпевши родители. Отпусканите 486 лв. били достатъчни само за рингова количка, която обаче нямала нужните приспособления за дете с увреждания. Според експерти добрите детски колички, съобразени с индивидуалните нужди, са с цени от 1000 лв. нагоре и сумата, давана от държавата, е напълно недостатъчна.
Новият член на Комисията за защита от дискриминация - Петър Кичашки, от квотата на президента, заяви, че ще предложи на колегите си да препоръчат на социалното министерство да включи в списъка с помощни средства, които се финансират от държавата, и специализираните колички за деца с увреждания.

Меркел: Все още мисля, че беше правилно да отворим границите за бежанците

http://www.cross.bg/merkel-reshenieto-kantzlerut-1552673.html

/КРОСС/ Германският канцлер Ангела Меркел защити решението си от 2015 година да отвори границите за стотици хиляди бежанци. "Продължавам да мисля, че решението ми беше правилно", каза канцлерът в предизборно телевизионно интервю, цитирана от БНР. Меркел заяви още, че нейното правителство е предприело множество стъпки, за да гарантира, че кризата няма да се повтори. Напливът от почти един милион бежанци в Германия предизвика остри критики срещу Меркел от десни политици, включително от консервативните ѝ съюзници в Бавария. По германската телевизия RTL канцлерът посочи още, че ще се бори за пълен четиригодишен мандат, ако бъде преизбрана през септември.  

Тайнствени акустични въздействия разболявали дипломати на САЩ и Канада в Куба

https://www.actualno.com/america/tajnstveni-akustichni-vyzdejstvija-razboljavali-diplomati-na-sasht-i-kanada-v-kuba-news_628859.html

Броят на американските дипломати, пострадали в резултат на въздействието на някакви акустични прибори в Куба е по-голям отколкото се предполагаше по-рано, предаде CNN. По данни на източника над 10 от работещите в Хавана дипломати на САЩ и членове на семействата им е трябвало

Какво ще движи пазарите през седмицата

http://www.investor.bg/novini/130/a/kakvo-shte-dviji-pazarite-prez-sedmicata-245106/

Интересен акцент ще бъде икономическият симпозиум в Джаксън Хол, щата Уайоминг, който започва в четвъртък и продължава до събота

15-годишно момче е задържано за убийството на момиче в Бургас

//dariknews.bg/regioni/burgas/15-godishno-momche-e-zadyrzhano-za-ubijstvoto-na-momiche-v-burgas-2043570

Непълнолетно момче е задържано за убийството на момиче в блок 108 на бургаския комплекс „Меден рудник”, което бе открито мъртво в асансьора на блока. Към момента информацията не е официално потвърдена. От МВР нито потвърждават, нито отричат и отказват коментар по с

Стабилността на пенсионната система е гарантирана до 2040 година, обяви социалният министър

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/21/3027794_stabilnostta_na_pensionnata_sistema_e_garantirana_do/?ref=rss


Стабилността на пенсионната система е гарантирана до 2040 година, но след това ще са нужни нови реформи, обяви днес по Би Ти Ви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Той допълни, че основен фактор за това ще е намаляването на броя на хората, които получават пенсии.<br /><br />Петков каза още, че стабилността на пенсионната система се дължи на реформите, направени през 2015 година. С променянето на пропорциите между работещите и получаващите пенсии, което предстои...

Една варненска местност без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=357903

Една варненска местност ще е без вода днес поради авария, съобщиха от ВиК-дружеството за Moreto.net Засегнати от повредата ще са абонатите в местност Манастирски рид. Очаква се аварията да бъде отстранена в късния следобяд, а водоподаването възстановено до около 17 часа, уточниха от ВиК-Варна.

Опасност от пожари в 4 области на страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6401058

Опасност от пожари в 4 области на странатаЕкстремален e индексът за пожароопасност в 4 области на страната, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките, цитира "Фокус". Най-високата степен на опасност от възникване на пожари е в сила за областите: Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Хасково.

Опасност от роботи-убийци надвисва над човечеството

https://www.vesti.bg/sviat/opasnost-ot-roboti-ubijci-nadvisva-nad-chovechestvoto-6072861

116 технически експерти, подписали отворено писмо, с което искат ООН да забрани автономните оръжия, в опит да се предотврати надпревара във въоръжаването

Катастрофа запуши магистрала "Тракия"

https://offnews.bg//112/katastrofa-zapushi-magistrala-trakia-663288.html

Поредна катастрофа направи тапа на автомагистрала "Тракия". Инцидентът е станал при 306-и километър, в посока Бургас. Там движението се осъществява само в изпреварващата лента, докато бъде разчистено пътното платно.

През последното денонощие са станали 26 тежки катастрофи. Загинали са петима, а 35 са ранени. Трима от ранените са с опасност за живота.

Само в София са регистрирани 5 тежки и 35 леки пътни произшествия, при които е загинал един човек и са ранени други петима.

От началото на годината МВР отчита 4121 пътнотранспортни произшествия, с 91 жертви и 5193-ма ранени.

Доналд Тръмп: Мислите и молитвите ми са с нашите моряци на борда на американския ескадрен миноносец „Джон Ес Маккейн“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281533_%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B4+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF%3A+%D0%9C%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8+%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BC%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D1%81+

 Късно в неделя американският президент Доналд Тръмп написа в социалната мрежа „Туитър“, че неговите „мисли и молитви“ са с моряците на борда на американския ескадрен миноносец, който се сблъска с танкер близо до Сингапур, предава AFP. Вследствие на инцидента 10 моряци са изчезнали, а други петима са ранени. 
„Мислите и молитвите ми са с нашите моряци на борда на американския ескадрен миноносец „Джон Ес Маккейн“, където продължават спасителните операции“, отбеляза Тръмп.

Превод и редакция: Мария Динкова

НАСА ще опита да създаде кислород в атмосферата на Марс

http://www.cross.bg/mars-kislorod-nasa-1552672.html

/КРОСС/ НАСА планира да създаде кислород в атмосферата на Марс, когато следващият робот пристигне на мистериозната червена планета през 2020 г., пише британският вестник „Индипендънт", цитиран от „Фокус". Учените ще изпратят микробиологичен живот: вероятно водорасли и бактерии в опит да създадат въздух, който ще позволи на хората да дишат. Целта е микроорганизмите да се хранят от почвата на Марс и като страничен продукт да започнат да отделят кислород. След това той ще позволи на хората да дишат или ще може да бъде използван като ракетно гориво за обратни полети до Земята. Ако експериментът се окаже успешен, то той ще бъде важна стъпка за това в бъдеще Марс да приеме колонии на човечеството. Атмосферата на Марс съдържа само 0,13% кислород в сравнение със Земята, където той е 21%. Освен това НАСА планира да създаде магнитен щит около червената планета и да постави ядрен реактор на нея.  

Петима загинаха при катастрофи за последното денонощие

http://www.mediapool.bg/petima-zaginaha-pri-katastrofi-za-poslednoto-denonoshtie-news268200.html

Петима са загинали и 35 са ранени при тежки катастрофи по пътищата за последното денонощие, съобщава МВР. Трима от ранените са с опасност за живота. В София за последните 24 часа са регистрирани 5 тежки и 35 леки пътни произшествия, при които е загинал един човек и са ранени петима.

Разград излиза на протест заради лоша миризма

http://www.cross.bg/razgrad-stantziya-prechistvatelna-1552671.html

/КРОСС/ Разград излиза на протест. Причината е лошата миризма, която се носи над града от началото на месеца, съобщава „Нова телевизия". Има ли обгазяване и изпускане на вредни емисии във въздуха и каква е причината? Румяна Генчева от 40 години е жител на Разград. Твърди, че от началото на месец август над градa се носят лоши миризми. „Тук има училище, детска градина. По-горе също детска градина, но тези миризми се усещат в целият град. Особено през нощта. Особено, когато мислят, че хората не дишат, а ние дишаме. Все още дишаме. Такава смрад е. Не мога да си представя нашите дечица. Детето спи до мен, просто ми е жал, то какво диша", разказа Румяна Генчева. Подобна ситуация в Разград имаше през месец октомври, миналата година. Тогава бе установен източникът на миризмите - пречиствателна станция на фармацевтичен завод. „При предходни проверки, миналата година, на това дружество са съставени наказателни глоби и санкции, като те са предприели действия. Към настоящия момент се изгражда ново физико-химично стъпало към тази пречиствателна станция", обяснява инж. Христо Милков - началник-отдел в РИОСВ-Русе. Сега, сигнали за лошо качество на въздуха, има отново и те са подадени до регионалната екоинспекция в Русе. От фармацевтичното дружество, заявиха че от РИСОВ - Русе извършват проверки на пречиствателната им станция има и без да са подавани сигнали. „При всеки сигнал за миризми идват при нас

Пълно слънчево затъмнение над Северна Америка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281532_%D0%9F%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%BE+%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%BE+%D0%B7%D0%B0%D1%82%D1%8A%D0%BC%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%B4+%D0%A1%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%90

 В понеделник слънцето ще изчезне за кратко и денят ще се превърне в нощ над Северна Америка, предава CNN.
От НАСА отбелязаха, че пълното слънчево затъмнения се случва веднъж на 375 г. Така че, ако модерната медицина не напредне значително, то през следващите няколко години, подобно явление няма да може да се наблюдава. 
За последен път живеещите в САЩ са били свидетели на пълно слънчево затъмнение преди почти 40 г.: на 26 февруари 1979 г. 
По време на този вид затъмнения Луната и Слънцето изглеждат сякаш са с един и същ размер. Учените от НАСА определят явлението като „небесно съвпадение“, тъй като Слънцето е около 400 пъти по-голямо от Луната и е около 400 пъти по-далеч от нея. В крайна сметка става дума за проста геометрия. Когато Земята, Луната и Слънцето се подредят в една линия, Луната закрива цялата повърхност на Слънцето и създава пълно затъмнение.

Превод и редакция: Мария Динкова

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване