Френски знамена белязаха пътя към "Евксиноград" във Варна (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=358019

Дни преди визитата на президента Еманюел Макрон край Варна, френски знамена вече са поставени по част от бул. "Княз Борис I" във Варна. По пътната артерия, водеща към Двореца "Евксиноград", вече са поставени и българският трибагреник, както и флагът на Европейския съюз, видя репортер на Moreto.

Западнонилска треска и в Сърбия

https://www.actualno.com/balkani/zapadnonilska-treska-i-v-syrbija-news_629210.html

Четири случая на западнонилска треска са регистрирани в Сърбия, информира Институтът за обществено здраве "Д-р Милан Йованович Батут", цитиран от „Танюг”. Случаите са потвърдени на 18 август, според уебсайта на института. Новината идва малко след като бе съобщено, че

Късметлийка от Стара Загора спечели 3 млн. лева

http://dnes.dir.bg/news/jakpot-lotaria-milioner-26272392

Нели Христова от Стара Загора е новият милионер, който спечели 3 милиона лева от Национална лотария.

Вижте магистралата през Кресненското дефиле на 3D (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6403707

Вижте магистралата през Кресненското дефиле на 3D (видео)Министерството на регионалното развитие и благоустройството издаде разрешение за строеж за първите 6 км на лот 3.1 от АМ „Струма“ между Благоевград и Крупник. С подписания от министър Николай Нанков документ се дава право и за реконструкция на част от общинския път за с. Покровник и изместване на водопровода за селото.

Как градовете в Европа реагират на терористичните атаки с автомобили

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/22/3028793_kak_gradovete_v_evropa_reagirat_na_teroristichnite/?ref=rss


Европа понесе десетина атаки на шофьори, връхлетели с кола или камион върху пешеходци, както се случи миналата седмица в Барселона. Градовете обаче не бързат да ограничат заплахата, внасяйки промени в архитектурните си планове.<br /><br />Цената, страхът, че терористичната заплаха ще еволюира и ще обезсмисли ремонтите по улиците, нежеланието да се променя ежедневието на гражданите – това са причините, изтъквани от експерти по сигурността и общински служители.<br /><br...

ЕК глобява България заради мръсния въздух

http://www.cross.bg/bulgariya-vuzdyh-mrusniya-1552847.html

/КРОСС/ България ще бъде глобена заради мръсния въздух, който дишаме. Това каза екоминистърът Нено Димов, който представи приоритетите си за управление. Делото за чистотата на атмосферата, което Европейската комисия води срещу България още от 2015-а, се очаква да влезе в съдебна фаза през септември или малко по-късно, обясни Ненов пред журналисти.    

Хакери откраднаха интимни снимки и на Никол Шерцингер

https://offnews.bg//izvan-terena/hakeri-otkradnaha-intimni-snimki-i-na-nikol-shertcinger-663417.html

Сайтът Hot Celebs Home "ужили" и половинката на Григор Димитров - Никол Шерцингер, публикувайки голи снимки на певицата.

Предупреждаваме, сайтът не е за хора под 18 години. В него има още интимни кадри на всевъзможни известни личности от всякакви сфери.

Hot Celebs пусна няколко снимки на певицата, която по всичко личи, че се е снимала сама. Виждат се гърдите на певицата, както и дупето. Е, поне го няма Григор.

Сред тях има и такива, които вече са публикувани на страниците й в социалните мрежи, което подсилва автентичността и на останалите.

Припомняме, че по-рано днес друг сайт извади голи снимки на куп знаменитости, сред които голфърът Тайгър Уудс и скиорката Линдзи Вон.

Тайгър вече е наел прочутия адвокат Майкъл Холтц, който прати писмо до сайта да изтрие моментално съдържанието. Очаква се Шерцингер да предприеме подобно действие срещу зловещите натрапници.

Берлускони взриви пазарите с идея за паралелна валута

http://dnes.dir.bg/news/silvio-berluskoni-evropeyski-parlament-paralelna-valuta-26272674

Доходността на италианските държавни облигации скочи рязко, след идеята на Берлускони за въвеждане на паралелна валута в Италия, съобщи БНР.

Изгориха живи 5 жени, заподозрени в магьосничество в Танзания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6403699

Изгориха живи 5 жени, заподозрени в магьосничество в Танзания32 мъже се изправиха пред съда в Танзания по обвинение, че са изгорили живи 5 жени, защото са ги смятали за вещици. Сред мъжете, на възраст между 18 и 75 години, са и високопоставени служители от региона Учама. Според данните те са пребили жертвите си, а след това са ги и изгорили живи на кладата на 27 юли, уточнява БГНЕС.

Убиецът на момичето от Бургас може да се окаже невменяем

https://www.actualno.com/crime/ubiecyt-na-momicheto-ot-burgas-moje-da-se-okaje-nevmenjaem-news_629214.html

Назначена е съдебно-психиатрична експертиза на 15-годишния Иван, обвинен за убийство на 11-годишното момиче в кв. „Меден рудник“. Това каза пред журналисти адвокат Камен Кънев, предаде „Фокус“. Според защитата на Иван, момчето е имало проблеми, които произхождат от

И без лиценз ЗК ”Надежда” ще обслужва военното министерство

http://frognews.bg/news_140671/I-bez-litsenz-ZK-Nadejda-shte-obslujva-voennoto-ministerstvo/

Отнемането на лиценза на застрахователна компания „Надежда“ АД, с която Министерството на отбраната има сключени договори, не освобождава дружеството от задълженията по вече сключени контракти, съобщиха от военното ведомство.

Фонд "Земеделие" ще компенсира 205 стопани заради загубена реколта

http://econ.bg/Новини/Фонд-Земеделие-ще-компенсира-205-стопани-заради-загубена-реколта_l.a_i.747962_at.1.html

В областните дирекции на Държавен фонд "Земеделие" са приети 205 заявления на земеделски стопани, които искат да получат компенсации по схемата за...

Турски съд не позволи на Мира Яшар да напусне страната

https://offnews.bg//sviat/turski-sad-ne-pozvoli-na-mira-iashar-da-napusne-stranata-663414.html

Българката от кюрдски произход Мира Яшар не може да напусне Турция, постанови днес съдът в Айдън. 

Българката беше арестувана заедно с майка си и приятеля си - британският гражданин Джоузеф Робинсън, в края на юли. 

Съдът отхвърли искането за промяна на мярката на неотклонение на Мира от "подписка" на "парична гаранция", съобщи БНР. 

Мира Яшар е обвинена в пропаганда на терористични организации. Според турските власти тя е подкрепяла кюрдските "Отряди за народна защита".

За делото срещу нея все още няма насрочена дата. 

Мира е от кюрдски произход, баща ѝ е роден в Битлис, в северната част на Кюрдистан.

С приятеля ѝ Джо се запознават във Фейсбук, тъй като и двамата симпатизират на кюрдите. Той е бивш пехотинец от британската армия. През 2012 г. става доброволец в борбата срещу „Ислямска държава” на страната на кюрдските сили в Сирия. 

Майката на Мира също беше арестувана, но по-късно беше освободена без обвинение. 

Българските дипломатически представителства в Турция следят развитието на процеса и са готови да окажат необходимата помощ, съобщи МВнР.

Украинци и молдовци спасяват българските курорти това лято

http://frognews.bg/news_140670/Ukraintsi-i-moldovtsi-spasiavat-balgarskite-kurorti-tova-liato/

Българските черноморски курорти все по-трудно си намират обслужващ персонал. Минималната работна заплата не е достатъчно атрактивна за българите, които предпочитат да работят в чужбина.

Нинова за коментарите на Цветанов: Да се смея ли, да плача ли?

http://www.cross.bg/tzvetanov-ninova-placha-1552850.html

/КРОСС/ „Да се смея ли, да плача ли? Бивш министър на МВР не знае, че съгласно Закона за защита на лични данни и становище на комисията за защита на лични данни с рег. номер П-740/02.02.2016 г. имена и подписи се заличават при публикуването им за свободен достъп в интернет, защото могат да бъдат определени като лични данни". Това написа в профила си във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова в отговор на твърдението на Цветан Цветанов за фалшификация. "Това, че съм изпълнила закона и съм заличила подписа на писмото на прокуратурата до мен, г-н Цветанов определи като фалшификат. Смея се на тази некомпетентност, но плача за държавата ни, която се управлява от хора, за които спазването на закона е фалшификат!", пише още Нинова.  

Нужен е нов „Дунав мост” при Русе

http://www.moreto.net/novini.php?n=358017

"Дунав мост 1" не може да поеме големия трафик на превозни средства и трябва да бъде изграден нов мост при Русе-Гюргево, за да се реши проблемът със задръстванията при граничния пункт. Това е мнението на представители на български и румънски институции, които проведоха работна среща по инициатива на областния управител на Русе, съобщава БТА.

Застрахованите в "Надежда" военни няма да загубят правата си, успокои министерството

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/22/3028786_zastrahovanite_v_nadejda_voenni_niama_da_zagubiat/?ref=rss


Отнемането на лиценза на застрахователна компания "Надежда" АД, с която Министерството на отбраната има сключени договори не освобождава дружеството от задълженията по вече сключени договори. Няма да бъдат засегнати правата на застрахованите лица (военнослужещи и цивилни служители на Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия), тъй като те се ползват с всички средства за защита съгласно българското законодателство. Това...

Верижна катастрофа край село Господинци след удар на два микробуса

https://www.24chasa.bg/region/article/6403697

Верижна катастрофа край село Господинци след удар на два микробусаВерижна катастрофа между два микробуса и два леки автомобила е станала в района на село Господинци. При инцидента няма пострадали, нанесени са само материални щети. Това съобщи за Радио „Фокус“- Пирин дежурният служител в Областно пътно управление - Благоевград. Първоначално челно са се ударили двата микробуса,

Корнелия Нинова отговаря на Цветанов: Да се смея ли, да плача ли

https://www.24chasa.bg/novini/article/6403691

Корнелия Нинова отговаря на Цветанов: Да се смея ли, да плача лиДа се смея ли , да плача ли?, то написа Коренелия Нинова в социалните мрежи, като отговор към Цветанов. Бивш министър на МВР не знае, че съгласно Закона за защита на лични данни и становище на комисията за защита на лични данни с рег. номер П-740/02.02.2016 г. имена и подписи се заличават при публикуването им за свободен достъп в интернет,

МО: Правата на застрахованите в ЗК „Надежда“ военни няма да бъдат засегнати

https://www.24chasa.bg/novini/article/6403685

МО: Правата на застрахованите в ЗК „Надежда“ военни няма да бъдат засегнати Отнемането на лиценза на застрахователна компания „Надежда“ АД, с която министерството на отбраната има сключени договори не освобождава дружеството от задълженията по вече сключени договори. Няма да бъдат засегнати правата на застрахованите лица (военнослужещи и цивилни служители на министерството на отбраната,

Софийската джамия осъмна с изпочупен инвентар и разкъсани книги

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/22/3028774_sofiiskata_djamiia_osumna_s_izpochupen_inventar_i/?ref=rss


Софийската джамия "Баня башъ" е станала обект на вандализъм тази нощ. За това съобщи Главното мюфтийство на сайта си, което беше потвърдено от СДВР за "Дневник".<br /><br />"През нощта на 21 срещу 22 август 2017 година за пореден път софийската джамия "Кадъ Сейфуллах Ефенди" ("Баня башъ") стана обект на посегателство и вандализъм", пише на интеренет страницата на мюфтийството.<br /><br />От полицията обясниха, че сигнал...

Nestle, Unilever и 8 компании ще си сътрудничат с IBM в блокчейн технологията

http://www.investor.bg/novini/261/a/nestle-unilever-i-8-kompanii-shte-si-sytrudnichat-s-ibm-v-blokchein-tehnologiiata-245312/

Общият преокт ще проучва как технологията може да помогне за проследяването на вериги за хранителни доставки и подобряване на безопасността на храните

БСП обяви графика на срещите за антикорупционния си закон

http://www.mediapool.bg/bsp-obyavi-grafika-na-sreshtite-za-antikoruptsionniya-si-zakon-news268282.html

Анонсираните от БСП консултации с професионални гилдии по проекта й за антикорупционен закон започват на 24 август със Съюза на съдиите в България. На 28 август ще е срещата с Висшия адвокатски съвет, на 30 август е разговорът с Върховния административен съд, а на 31 август с главния прокурор. Графикът бе съобщен във вторник от лидера на БСП Корнелия Нинова. Тя уточни, че след като приключат тези разговори, ще има финална среща с президента Румен Радев и в началото на септември заседание на Националния съвет на БСП, на което законопроектът да бъде одобрен и след това внесен за обсъждане в Народното събрание. БСП обяви по-рано, че нейният проект за антикорупционен закон е алтернативен на този, който ще внесе Министерството на правосъдието. ГЕРБ и БСП не спират да разменят взаимни критики по проектите си, които към момента не са финализирани, но всяка от партиите твърди, че именно нейният ще пребори корупцията по върховете на властта. Какви са идеите в двата проекта, може да видите тук.

Кмет въведе санкции за планинари, тръгнали с маратонки за Монблан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6403674

Кмет въведе санкции за планинари, тръгнали с маратонки за МонбланФренските власти призовават полицията да увеличи глобите за алпинисти, които се опитват да качат Монблан без подходящо облекло и екипировка, съобщава "Гардиън", цитиран от "Дневник".  Това се случва след серия от смъртни случаи и инциденти по пътя към най-високия връх на Западна Европа - 4810 м. По-рано през месеца унгарка и деветгодишните й

Денят в снимки – 22 август

http://www.dnes.bg/index/2017/08/22/deniat-v-snimki-22-avgust.351152

Скални манастири край Шумен и слънчево затъмнение в САЩ

Перкутанна гастростома поставиха във великотърновската болница

https://www.24chasa.bg/region/article/6403666

Перкутанна гастростома поставиха
във великотърновската болницаЕкип от областната болница във Велико Търново започна поставяне на перкутанна ендоскопска гастростома на пациенти. Това е процедура за въвеждане на тръбичка за хранене през кожата и подлежащата стомашна стена и досега у нас е извършвана само в големите университетски болници. "Използва се главно като метод на хранене при пациенти,

"Стената на желанията" във Варна в очакване на нови послания

http://www.moreto.net/novini.php?n=358013

Часове след монтирането и във Варна, Стената на желанията „Before I die...” беше измита и вече очаква нови послания, видя репортер на Moreto.net. Черната дъска с преведено на български послание: "Преди да остарея бих искал...

Променят маршрута на тролейбус №9 в София заради ремонта на "Дондуков"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6403671

Променят маршрута на тролейбус №9 в София заради ремонта на "Дондуков"До 2 сепемтври ще е затворена западната част на кръстовището бул. "Княз Ал.Дондуков" - ул. "Г.С. Раковски". Това съобщиха от общината, предаде БТА. За същия период от време се променя маршрутът на тролейбусна линия 9 - от надлез "Надежда" по действащия временен маршрут до кръстовище бул."Сливница" - ул."Г.С.Раковски", надясно по бул.

Еврото поскъпна с 12% от началото на 2017 година

http://frognews.bg/news_140668/Evroto-poskapna-s-12procenta-ot-nachaloto-na-2017-godina/

Поскъпването на еврото през тази година започна да губи леко инерция, след като валутата се изкачи до най-високото си ниво от 2 години и половина, разменяйки се за 1,191 долара.

Оставиха в ареста мъжа, застрелял съпругата си

https://www.actualno.com/society/ostaviha-v-aresta-myja-zastreljal-syprugata-si-news_629205.html

Софийският съд остави в ареста мъжа, който застреля съпругата си в заведение пред очите на най-добрата й приятелка. Престъплението беше извършено въпреки жалбите на жената в полицията и прокуратурата, обажданията на 112 и ограничителната заповед след заплахи от съпруга й.

Берлускони взриви пазарите с идея за паралелна валута

http://econ.bg/Новини/Берлускони-взриви-пазарите-с-идея-за-паралелна-валута_l.a_i.747961_at.1.html

Доходността на италианските държавни облигации скочи рязко по време на търговията във вторник в резултат на предложения за въвеждане на паралелна на...

Оставиха в ареста 15-годишния Иван, убил 11-годишната Никол

http://dnes.dir.bg/news/van-nikol-arest-26272182

Бургаският окръжен съд остави в ареста 15-годишния Иван И., който уби 11-годишната Никол в асансьор в Бургас. Мярката беше гледана при закрити врата.

Пускат южното локално платно на Северната тангента на 1 септември

http://www.cross.bg/novi-fandukova-izgrazhdaneto-1552846.html

/КРОСС/ Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че движението в участъка от булевард "Рожен" до бъдещия пробив "Рожен" на южното локално платно на Северната скоростна тангента ще бъде пуснато от 1 септември. Локалното платно на Северната тангента осигурява връзката със северните територии на София като квартал "Требич" и село Мрамор. Фандъкова лично провери как върви изпълнението на обекта. В участъка е изграждат нови пътни платна с циментова стабилизация. Слагат се и нови бордюри, тротоари и осветление. След 1 септември ремонтните дейности ще продължат продължи в следващите планирани участъци. Фандъкова провери и изпълнението на ремонтните дейности на булеварда "Монтевидео" и в квартал "Овча купел". Относно тези ремонти стана ясно, че се работи по изграждането на нови 1.3 километра от булеварда. Поставя се водопровод и канализация, както и сградни отклонения за ВиК мрежата. Работи се и по изграждането на ново улично осветление в района. Според СО проектът върви по график и се очаква да завърши до средата на месец ноември. Проектът предвижда и изграждането на нови пътни платна, тротоари и велоалея, а по искане на Фандъкова ще се осигури и пешеходен достъп до спирката на градския транспорт.  

Група Сигнал с черноморско турне срещу чалгата

http://frognews.bg/news_140667/Grupa-Signal-s-chernomorsko-turne-sreshtu-chalgata/

Не може да се отъждествяваме с най-просташката музика, отбеляза вокалистът на бандата Йордан Караджов пред Bulgaria ON AIR

Столтенберг доволен от Тръмп, Берлин ”охлади” и двамата

http://dnes.dir.bg/news/afganistan-nato-yens-stoltenberg-sasht-izbori-2016-26272349

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства днес новата стратегия на САЩ за Афганистан и Южна Азия, обявена от американския президент Доналд Тръмп.

Убиецът на 11-годишното момиче в Бургас не можа да посочи мотиви за убийството

https://offnews.bg//temida/ubietcat-na-11-godishnoto-momiche-v-burgas-ne-mozha-da-posochi-motivi-663416.html

15-годишният Иван, обвинен в убийството на 11-годишно момиче в бургаският комплекс „Меден рудник“ не можел да посочи причина за престъплението. Това поясни неговият служебен адвокат Камен Кънев, след мярката за неотклонение на момчето. Бургаският окръжен съд го остави за постоянно в ареста.

Прокурорът по делото бе лаконичен, защото процесът се гледаше при закрити врата, тъй като обвиняемият е непълнолетен. Поясни само, че има събрани достатъчно доказателства.

Според адвокат Камен Кънев, момчето има проблеми:

Има проблеми, които, аз очаквам от една съдебно – психиатрична експертиза да отговори по-подробно. Най-малкото самото обстоятелство, че е извършено такова престъпление говори за това, че в тази личност има нещо, което не е съвсем наред. Има нещо, което е сбъркано. Това, което съм чул от него и в самите му обяснения, той не е съвсем последователен. В отговора на едни и същи въпроси. Той самият заявява „не мога да отговоря“, „не знам“, „не разбирам“, каза Кънев.

Спорът за това къде да се пуши наргиле е един от мотивите, поясни адвокатът.

На обвиняемия е взета проба за наркотици, резултатите от нея все още не са ясни.

Мярката подлежи на обжалване.

15-годишният Иван запази мълчание при влизането си в съдебната зала. Неговите родители също не присъстваха на делото.

Гледат мярката на Василев, показно убил съпругата си

http://dnes.dir.bg/news/mjarka-neotklonenie-elena-entzislav-asilev-saprugata-26272309

Софийски градски съд гледа мярката за неотклонение на Венцислав Василев, който простреля смъртоносно съпругата си и остави сираци двете им деца.

Великобритания държи на отказ от юрисдикцията на Съда на ЕС

http://www.investor.bg/evropa/334/a/velikobritaniia-dyrji-na-otkaz-ot-iurisdikciiata-na-syda-na-es-245309/

Същевременно Лондон предлага Брюксел да се придържа към съществуващата система за разрешаване на трансгранични граждански спорове след Brexit

ООН с доклад за доставки на химически оръжия от Северна Корея към Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6403642

ООН с доклад за доставки на химически оръжия от Северна Корея към СирияДве севернокорейски доставки за сирийска правителствена агенция, отговаряща за програмата на Сирия за химически оръжия, са били прехванати през изминалите шест месеца, предаде Ройтерс, като се позова на поверителен доклад на ООН относно нарушенията от страна на Северна Корея на наложените й санкции.

Нинова няма процесуално качество в разследването за "Цанков камък", обяви наблюдаващият прокурор

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/22/3028778_ninova_niama_procesualno_kachestvo_v_razsledvaneto_za/?ref=rss


Корнелия Нинова няма процесуално качество по досъдебното производство за проекта "Цанков камък". Това се разбира от отговора на наблюдаващия прокурор от Софийска градска прокуратура Дойчо Тарев до лидера на БСП, който беше разпространен до медиите.<br /><br />На пресконференция на "Позитано" 20 днес Нинова обяви, че е получила отговор от главния прокурор Сотир Цацаров по въпросите за "Цанков камък", който обобщи като "нямам нищо общо с тази...

Еврокомисар: ЕС трябва да изработи нов, по-твърд подход към Турция

http://www.mediapool.bg/evrokomisar-es-tryabva-da-izraboti-nov-po-tvard-podhod-kam-turtsiya-news268281.html

Европейският съюз трябва да престане да наблюдава отстрани действията на Турция и трябва да изработи нов подход към нея. Това заяви европейският комисар по разширяването Йоханес Хан в интервю за в. "Зюддойче цайтунг", цитирано от БТА. Смятам, че дойде време всички страни-членки да обсъдят какви стратегически последици може да има това поведение, каза Хан, който е политик от Австрийската народна партия. Не може просто да се свиват рамене и да се приеме подобен подход като дългосрочна политическа стратегия, посочи той. Намесата в предизборната борба, както и исканията за екстрадиция на предполагаеми политически противници са неприемливи, каза Хан. Повод за думите му са няколко събития напоследък. В края на миналата седмица в Испания по искане на Анкара за кратко бе задържан германският писател от турски произход Доган Акханлъ. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган пък призова в петък турците в Германия да не гласуват на предстоящите избори за три от основни партии (християн-демократите, социал-демократите и „зелените“), като ги окачестви като "врагове на Турция". 22 германски граждани бяха задържани в Турция след опита за преврат миналата година, според германското външно министерство. Девет от тях все още са в турски затвори. Един от тях е германският журналист Дениз Юджел. Анкара обвинява германското правителство в липсата на сътрудничество по два основни въпроса: Работническа партия на Кюрдистан (ПКК) и мерките срещу заподозрени членове на нелегалната мрежа на Фетхуллах Гюлен - живеещият в САЩ мюсюлмански проповедник, обвинен в организиране на опита за военен преврат на 15 юли 2016 г. По повод арестите на германски граждани канцлерът Ангела Меркел критикува неспазването на правата и свободите в Турция. Тя подкрепя икономически мерки против Анкара, една от които е спиране на разширяването на митническия съюз между Турция и ЕС, за да не бъде насърчаван излишно президентът Ердоган. Същевременно германският министър на външните работи Зигмар Габриел заяви, че Берлин и останалата част от Европа трябва да подкрепят мнозинството турци с демократично мислене, които не подкрепят президента Реджеп Тайип Ердоган. Коментарите му на проява в рамките на предизборната кампания на Социалдемократическата партия бяха направени на фона на острото влошаване на отношенията между двете съюзнички в НАТО, особено след като Ердоган призова турците в Германия да не гласуват на предстоящите избори за трите основни партии, отбелязва агенцията. Над половината население в страната е с демократично мислене. Те не го подкрепят, каза Габриел пред ДПА. Вярвам, че мнозина в Турция разчитат на Европа и Германия да подкрепят турската демокрация, посочи той. Забележките му, направени след като Ердоган му каза "да си знае мястото" и окачестви трите основни германски партии като "врагове на Турция", вероятно ще разгневят Турция, посочва Ройтерс. По време на изказването си обаче Габриел бе предпазлив относно евентуални санкции спрямо Турция и турски представители, като посочи, че Германия не иска да засегне "собствениците на малки ресторанти и сервитьорите на западния бряг". Германският външен министър посочи, че нападките на Ердоган срещу него са насърчили някои хора да отправят заплахи срещу съпругата му на местоработата й. Подходът на Ердоган несъмнено мотивира някои хора да опитат да заплашват и тормозят съпругата ми, каза той.

Разследват смъртта на млад мъж след операция в хасковска болница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6403650

Разследват смъртта на млад мъж след операция в хасковска болница Прокуратурата в Хасково започна разследване за смъртта на млад мъж, който почина в болница след операция на апендисит, съобщи "Дарик". Назначена е тройна съдебно-медицинска експертиза, а резултатите от нея се очакват до няколко дни. След интервенцията 24-годишния Динчер Али  бил преместен в Интензивното отделение на болницата, където починал.

Можем ли да опазим децата от Интернет? Да - с Интернет

http://clubz.bg/57505-mojem_li_da_opazim_decata_ot_internet_da_s_internet

Тийнейджър убива 11-годишно момиче на първата им среща след познанство в Интернет. Прокуратурата обявява - момичето е имало 3000 приятели в социалните мрежи, води “двойствен живот”...

Случаят е сред най-четените новини в последните два дни - както в Клуб Z, така и в много други медии. Но ако вчера фокусът бе върху ужасяващото престъпление - дете да убие дете по особено жесток начин - днес вниманието ни е върху разкритието на прокуратурата.

3000 “приятели”! Статистика от миналата година сочи, че средният потребител във Фейсбук има 155 приятели. Хората, чиято работа е свързана със социалните мрежи, имат по 400-500, дори 1000. Само особено популярните личности са изпълнили лимита от 5000 и вече имат само последователи. 

Едно 11-годишно момиченце да има 3000 приятели - всъщност това не е новина. 

Изследване на Националния център за безопасен интернет и Маркетлинкс от 2016 г сочи, че децата днес влизат в Интернет по-рано, и все повече от тях имат публични профили в социалните мрежи.

В изследването е направена съпоставка на данните от вече далечната 2010 г. Ако тогава 54% от децата между 12 и 14 години са ползвали социалните мрежи, то днес те са 87%. А процентът на най-малките - между 9 и 11 години - се е удвоил.

Има обаче ключова разлика между това как децата и родителите им използват Интернет. Както и безброй заблуди.

Основната е презумпцията на родителя, че ако детето знае повече за Интернет от теб, значи знае как да се пази в Интернет. Да, децата се оправят с новите технологии по-добре от възрастните, и за това има съвсем ясни причини - децата са по-гъвкави, израстват с технологиите и имат много свободно време, в които да ги ползват.

Родителите им пък, освен ако работата им не е пряко свързана с това, работят ограничено с Мрежата, ползват малко от възможностите, които тя дава, и я третират като инструмент.

За едно дете Интернет е един цял свят. То разполага с времето, интуитивността и техническата грамотност да изследва както най-интересните, така и най-грозните части на Мрежата.

А в един различен свят е винаги хубаво да имаш много приятели.

Важно за безопасността на едно дете в Интернет обаче не е техническата грамотност, а това, което специалистите наричат дигитално/медийна грамотност. Или умението да се преценява истинността на информацията онлайн и да се общува ефективно и безопасно с другите хора.

Тези умения не са присъщи на децата, защото са деца. Детските им мозъци просто още не са развили способността да вземат подобни решения. 

Родителите имат тази способност в много по-голяма степен поради житейския си опит - въпреки липсата на техническа грамотност.

Което означава, че презумпцията на много родители, че децата им разбират Интернет по-добре от тях, е напълно грешна. И, както сочат данните, тя има опасен ефект - родителите стават все по-либерални и осъществяват все по-малко контрол върху навиците на своите деца в Мрежата.

Какво обаче може да направи един родител? Повечето се сещат за възможността за “родителски контрол” на телевизора, с който още от 90-те се блокираха еротичните канали. Но не им хрумва, че има безброй подобни опции за всички интернет устройства - компютри, таблети, смартфони. Далеч по-добри, при това.

Друго, което може да направи един родител, когато въвежда детето си в Интернет, е да използва Мрежата поне първоначално заедно с него - не просто като урок “не си казвай адреса по чатовете”, а една съвместна, дружна игра. За най-малките - между 7 и 12 - Интернет е една голяма играчка. Като учихте детето си да кара колело, карахте с него, нали? Защо не сърфирате заедно тогава?

Разбира се, дигиталната грамотност е въпрос и на образование. Както се отбелязва и в изследването, Министерството на образованието обаче сякаш не обръща особено внимание на това. Ако децата прекарваха повече време да се научат как да общуват безопасно онлайн, вместо да пишат на забравени програмистки езици или да изучават античен софтуер, опасността за тях щеше да е много, много по-малка.

Тезата на прокуратурата, че 11-годишното момиче е живяло “двойствен живот”, е, меко казано, необмислена. Звучи като начин да се прехвърли отговорността върху детето. 

Да се обвиняват и само родителите е не по-малко абсурдно. Интернет и социалните мрежи са изключителен феномен - млад, агресивен и бързо променящ се. Да се прехвърля топката изцяло на институциите също е несправедливо - те не могат да следят какво прави всяко дете онлайн. Как ще подготвим това поколение, което се роди в Интернет и израстна с него, е обща и лична отговорност - на цялото общество и на всеки родител към детето му.

На същото място, от което идва проблема, може да се намери и решението - така че отворете Google и потърсете. 

 

Клуб Z счита, че проблемът "Интернет-децата" е изключително важен, затова това е първият от поредицата материали на тази тема. В следващия ще представим някои инструменти за родителски контрол в детайли.

Стреляха по най-силния човек в хърватския футбол

https://offnews.bg//futbol/streliaha-po-naj-silnia-chovek-v-harvatskia-futbol-663413.html

Неизвестни стреляха по Здравко Мамич, най-влиятелният човек в хърватския футбол и неформален бос на Динамо Загреб. От години той върти всички големи сделки заедно с брат си Зоран.

Мамич е подсъдим по дело за корупция, е бил прострелян днес от неидентифициран нападател, съобщи местната телевизия ХРТ.

Той е ранен в крака, а нападението е станало в Томиславград в съседна Босна и Херцеговина. От местната болница заявяват, че няма опасност за живота му, като отказват да дадат повече детайли.

Здравко, Зоран и двама други са обвинени в източване на 19 млн. долара от трансфери на играчи и укриване данъци. През последните години Динамо успя да изтъргува десетки свои звезди за чудовищни суми.

В Хърватия се отбелязва, че преди месеци Мамич е бил атакуван отново и ударен по главата с тежка чанта. Футболният бос пострадал, но заявил, че е случаен инцидент.

Здравко е мразен от феновете на Динамо. Той се забърква постоянно в скандали, като личи от клипчето, грам не обича журналистите.

Генералният секретар на НАТО приветства новата стратегия на Тръмп за Афганистан

http://www.moreto.net/novini.php?n=358016

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства днес новата стратегия на САЩ за Афганистан и Южна Азия, обявена от американския президент Доналд Тръмп, предадоха ДПА и Ройтерс. "Приветствам новия, основан на конкретните условия подход на президента Тръмп към Афганистан и региона", заяви Столтенберг.

Джей Шон призна, че има над 300 чифта обувки

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6403654

Джей Шон призна, че има над 300 чифта обувкиАко си мислите, че само жените притежават грандиозни количества обувки, които се чудят къде да дянат - грешите. 38-годишният изпълнител Джей Шон също призна, че е дотолкова обсебен от обущата, че има гигантска колекция от над 300 чифта. "Звуча като пълен фукльо като го казвам, но имам отделна стая у дома за обувки.

Петима на съд за съпротива на полицията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6403641

Петима на съд за съпротива на полициятаПетима души, сред които три жени, са предадени на съд за хулиганство, като деянието е било съпроводено със съпротива на полицията, съобщиха от пловдивската районна прокуратура. Единият от мъжете - Асен М., който е бил осъждан общо 11 пъти, е с постоянна мярка "задържане под стража". На 11 април т.г.

Върнаха на прокуратурата делото срещу бившия директор на Фонда за лечение на деца

http://frognews.bg/news_140666/Varnaha-na-prokuraturata-deloto-sreshtu-bivshiia-direktor-na-Fonda-za-lechenie-na-detsa/

Специализираният наказателен съд върна на прокуратурата делото срещу бившия директор на Фонда за лечение на деца Павел Александров. Съдия Николай Димитров е прекратил делото заради противоречия в обвинителния акт, съобщи БНР.

Отнемането на лиценза на ЗК Надежда нямало да ощети служителите на МО

https://offnews.bg//ikonomika/otnemaneto-na-litcenza-na-zk-nadezhda-niamalo-da-oshteti-sluzhitelite-663411.html

Правата на застрахованите в ЗК „Надежда“ АД военнослужещи и цивилни служители няма да бъдат засегнати заради отнемането на лиценза на дружеството от Комисията за финансов надзор, обявиха от МО.

Именно в тази компания са застраховани служителите на отбранителното ведомство. 

Отнемането на лиценза на застрахователна компания „Надежда“ АД, с която Министерството на отбраната има сключени договори не освобождава дружеството от задълженията по вече сключени договори, обясниха от министерството.

Според МО няма да бъдат засегнати правата на застрахованите лица (военнослужещи и цивилни служители на Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия), тъй като те се ползват с всички средства за защита съгласно българското законодателство.

От министерството посочиха още, че са сключили пет застрахователни договора със ЗК „Надежда“ АД: договор с предмет „Застраховане със застраховка „Професионална отговорност“ на служители на МО при изпълнение на служебните им задължения по кадастъра“, сключен на 13 февруари 2017 г., на стойност 97,92 лева; договор с предмет „Застраховане със застраховка „Щети на имущество“ на геодезически инструменти, собственост на МО“, сключен 22 февруари 2017 г. на стойност 2 326,17 лева; договор с предмет „Застраховане със застраховка „Гражданска отговорност“ на длъжностите за военнослужещи и цивилни служители от МО, БА и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната за причинени при или по повод изпълнение имуществени и неимуществени вреди и щети на трети лица“, сключен на 22 февруари 2017 г. на стойност 7222,11 лева; договор с предмет „Застраховане със застраховка „Злополука“, настъпила при или по повод изпълнение на служебните задължения, на цивилните служители от МО, БА и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната“, сключен на 9 юни 2017 г. на стойност 8133,81 лева и договор с предмет „Застраховане със застраховка „Злополука“, настъпила при или по повод изпълнение на служебните задължения, на военнослужещите от МО, БА и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната“, на стойност 75000,00 лева.

И петте договора са със срок на изпълнение до края на февруари 2018 г. Действащите застрахователните договори са сключени след проведени открити процедури за възлагане на обществени поръчки по Закона за обществени поръчки.

За случаите, в които Застрахователна компания „Надежда“ отказва да изплати дължимото обезщетение за временна загуба на трудоспособност на застраховани лица поради „подценяване на опасността“ и „проявяване на невнимание“, Министерството на отбраната е сигнализирало Комисията за финансов надзор с писмо от 17 юли 2017 г., с молба за съдействие за детайлно разглеждане на всички откази, касаещи застраховани лица от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.

В Полша започна разследване на Лех Валенса

http://frognews.bg/news_140665/V-Polsha-zapochna-razsledvane-na-Leh-Valensa/

Институтът за националната памет на Полша е започнал наказателно разследване срещу бившия лидер на профсъюза ”Солидарност” и бивш президент на страната Лех Валенса.

Обвиняемият в Бургас играл на криеница след убийството

https://www.vesti.bg/bulgaria/sad/obviniaemiiat-v-burgas-igral-na-krienica-sled-ubijstvoto-6072938

Дава много противоречиви отговори на въпросите, които му задаваме. Не може да обясни какво точно са правили двамата с Никол във въпросния блок в „Меден рудник“, обясни служебният защитник на 15-годишния Иван

Обвиняемото момче в Бургас не е "психически нормално"

https://www.vesti.bg/bulgaria/sad/obviniaemoto-momche-v-burgas-ne-e-psihicheski-normalno-6072938

Дава много противоречиви отговори на въпросите, които му задаваме. Не може да обясни какво точно са правили двамата с Никол във въпросния блок в „Меден рудник“, обясни служебният защитник на 15-годишния Иван

Утре ще е предимно слънчево с максимални температури между 24 и 29 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6403638

Утре ще е предимно слънчево с максимални температури между 24 и 29 градусаПрез нощта и в източните райони облачността ще намалее. Утре ще е предимно слънчево. На места, главно в северните и планинските райони ще има временни увеличения на облачността, но без валежи. Вятърът ще отслабне. Сутринта ще е хладно, но дневните температури ще се повишат, максималните ще бъдат между 24 и 29 градуса.

Тинейджърите в САЩ се отдръпват от Facebook

http://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/tineidjyrite-v-sasht-se-otdrypvat-ot-facebook-245266/

За щастие на компанията те се насочват към едно от нейните предложения - Instagram

Доверието на инвеститорите в Германия се влошава през август

http://econ.bg/Новини/Доверието-на-инвеститорите-в-Германия-се-влошава-през-август_l.a_i.747960_at.1.html

Настроението сред германските анализатори и инвеститори относно състоянието на икономиката на Германия отслабна изненадващо силно през август до...

На хърватското адриатическо крайбрежие бушуват няколко пожара

https://www.24chasa.bg/novini/article/6403635

На хърватското адриатическо крайбрежие бушуват няколко пожараНяколко пожара бушуват на хърватското адриатическо крайбрежие, като достигнаха до някои къщи и предизвикаха евакуацията на десетки селища, съобщи АП. Силният вятър разпространява пожарите, затруднявайки работата на пожарникарите, заявиха официални представители. Самолети за борба с пожарите бяха повикани да гасят пожара,

Оставиха в ареста осмокласника, обвинен в убийството на 11-годишната Никол

http://www.cross.bg/obvinen-meden-izvurshitelyat-1552845.html

/КРОСС/ Осмокласникът Иван Иванов от Бургас, обвинен в убийството на 11-годишната Никол, остава в ареста, решиха окръжни магистрати, предава "24 часа". Делото се гледа при закрити врата, тъй като извършителят и жертвата са непълнолетни. 15-годишният Иван от бургаския к-с Меден Рудник е обвинен в убийство по чл. 116 от НК, за което законът предвижда от 15 до 20 г. лишаване от свобода, доживотен затвор или "доживот без замяна". Тъй като извършителят е под 18 г., ако бъде признат за виновен, той ще получи редуцирано наказание между 3 и 10 г. лишаване от свобода. Прокуратурата също пледира за постоянна мярка за задържане с оглед събраните доказателства. Жестокото убийство бе извършено на 20 август, а трупът на момичето бе открит в асансьор на бл. 108 в "Меден рудник". Детето е било намушкано с нож в областта на шията, при което е засегната важна артерия, казаха съдебни медици.  

В следващата седмица температурите ще се повишат отново

https://www.actualno.com/society/v-sledvashtata-sedmica-temperaturite-shte-se-povishat-otnovo-news_629200.html

Очакваме през следващите 5-7 дни температурите да се повишават и отново да достигнат 30°, а в равнинните части на страната - до 35°. Това каза д-р Анастасия Стойчева, оперативен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на н

Тайната на младостта се крие в броколито

http://www.mediapool.bg/tainata-na-mladostta-se-krie-v-brokolito-news268280.html

Тайната на младостта може да се крие в броколито, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на американско изследване, публикувано в сп. "Протоколи на Американската академия на науките". Зеленчукът от семейство кръстоцветни е богат на химикали, наречени индоли, за които е установено в тестове с мишки, червеи и мухи, че ги поддържат в добра форма с напредване на възрастта. Откритието може да доведе до създаването на хапче срещу стареене, благодарение на което хората да се радват на добро здраве в годините си на "здрач", вместо да са болни и немощни, смятат авторите на изследването от университета "Еймъри" в Атланта, САЩ. Броколито често е възхвалявано като суперхрана, осигуряваща защита срещу затлъстяване, диабет, сърдечносъдови болести и рак. Настоящото проучване е установило, че индолите в зеленчука помагат на червеи, мухи и мишки да запазват подвижността и издръжливостта си, въпреки напредването на възрастта. Ръководителят на изследователския екип професор Даниъл Калман и колегите му извеждат понятието "здравословна продължителност на живота" - времето, през което хора или животни остават активни и противодействат на стреса, докато остаряват. През идните десетилетия се очаква болестите на старостта да стоварят още по-тежко бреме върху здравните системи. В резултат на това се повишава интересът към въздействието върху здравето на микробите, обитаващи човешкото тяло. "Все още не знаем как чревната микробиота упражнява ефектите си, но сега поне сме наясно с един от механизмите. Индоли, въздействащи благоприятно по редица начини, се произвеждат от различни типове бактерии чрез разграждане на аминокиселината триптофан", казва професор Даниъл Калман.

Люспата на ядката на авокадото се оказа безценна

http://www.mediapool.bg/lyuspata-na-yadkata-na-avokadoto-se-okaza-beztsenna-news268279.html

Люспата на ядката на авокадото, която обикновено изхвърляме, съдържа ценни съединения, които предпазват от рак и натрупване на мазнини по кръвоносните съдове и могат да се използват за лечение на тежки болести, съобщи сайтът PhysOrg, цитиран от БТА. "Може да се окаже, че люспите на ядката, смятана досега за отпадъчен продукт, е истинско съкровище заради медицинските съединения в нея, които могат да служат за лечение на рак, сърдечносъдови и други болести, каза Дебашиш Бандиопадиай от екипа на университета на Тексас. По думите му резултатите показват също, че люспите са потенциален източник на химикали за пластмаса и други промишлени продукти. Учените са стрили люспите от 300 ядки на авокадо и са получили от тях олио и восък. Лабораторните експерименти са показали, че олиото съдържа 116 съединения, а восъкът - 16. Повечето от тях не са характерни за самата семка. Сред ключовите съединения са хептакозан, който пречи на развитието на туморите, додеканолова киселина, която увеличава "добрия" холестерол, доконазол, който се използва в антивирусните лекарства.

Диви животни "превзеха" Входа на Морската градина във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=358012

Двадесет и две фотографии, показващи най-девствените и забележителни аспекти на дивата природа, отново са подредени на Входа на Морската градина във Варна, видя репортер на Moreto.net. Жителите и гостите на морската столица могат да разгледат снимките, дело на животинския фотограф Марко Урсо.

Пускат движението по част от Северната скоростна тангента

https://offnews.bg//obshtestvo/puskat-dvizhenieto-po-chast-ot-severnata-skorostna-tangenta-663412.html

От 1 септември ще бъде пуснато движението по южното локално платно на Северна скоростна тангента в участъка от бул."Рожен" до бъдещия пробив "Рожен", съобщи Столична община.

Днес кметът на София Йорданка Фандъкова провери изпълнението на обекта заедно със заместник-кмета по направление транспорт Евгени Крусев. Изграждат се нови пътни платна с циментова стабилизация, нови бордюри, тротоари и осветление.

След 1 септември работата ще продължи в следващите планирани участъци. Локалното платно на Северната тангента осигурява връзка със северните територии на София като кв."Требич", с.Мрамор.

Кметът Фандъкова провери и изпълнението на бул."Монтевидео" в кв."Овча купел". Продължава изграждането на 1.3 км нов булевард, като се изпълнява канализация и водопровод, както и сградни отклонения за ВиК мрежата.

Едновременно с това се работи и по изграждане на ново улично осветление, тръбна мрежа за подземни комуникации. Ще се изграждат нови пътни платна, тротоари и велоалея. Обекткът се изпълнява по график и се очаква да завърши
до средата на ноември.

Кметът Фандъкова поиска от изпълнителя да осигури пешеходен достъп до спирката на градския транспорт. 

Стреляха по бивш директор на "Динамо" Загреб

http://www.cross.bg/bivsh-mamich-mestnata-1552842.html

/КРОСС/ Хърватският футболен магнат Здравко Мамич, който е подсъдим по дело за корупция, е бил прострелян днес от неидентифициран нападател, съобщи местната телевизия ХРТ. Мамич е ранен в крака, а нападението е станало в Томиславград в Босна и Херцеговина. От местната болница заявяват, че няма опасност за живота му и отказват да дадат повече детайли. Той е бивш изпълнителен директор на "Динамо" Загреб, смятан е за най-могъщия човек в хърватския футбол. Здравко, заедно с брат си Зоран и двама други са обвинени в източване на 19 млн. долара от трансфери на играчи и укриване данъци.    

МО публикува опровержение на несъществуващо твърдение

http://www.mediapool.bg/mo-publikuva-oproverzhenie-na-nesashtestvuvashto-tvardenie-news268278.html

Военното министерство публикува във вторник опровержение във връзка с публикацията на Mediapool от 21 август "За пръв път е отнет лиценза на държавен оръжеен търговец". В материала става дума за замразения за два месеца лиценз на държавното дружество към Министерството на отбраната "Снабдяване и търговия МО". Случаят бе коментиран същия ден и от министъра на икономиката Емил Караниколов по време на брифинга му за лиценза на оръжейния завод "Емко", чийто лиценз е бил отнет за 6 месеца. Министърът посочи, че на същото заседание на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към МС не бил издаден лиценз и на едно държавно дружество от системата на Министерството на отбраната поради административни нарушения. Приложената в публикацията на Medioapool.bg информация е достъпна и на сайта на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет. Опровержението на Министерството на отбраната е публикувано под заглавие "Снабдяване и търговия – МО“ ЕООД не е прекратявало дейността си". Подобно твърдение обаче не фигурира в публикацията на Меdiapool.  В материала обаче е цитирана информация от МО, че замразяването на лиценза няма да повлияе на дейността на дружеството. Oт военното министерство припомнят, че временно е спряно действието на лиценза на "Снабдяване и търговия – МО“ ЕООД за минималния срок от 2 месеца в очакване на съгласувателната процедура от ДАНС за новоназначения управител на дружеството Хранимир Генчев. "През този период дружеството не е прекратявало дейността и продължава да изпълнява задълженията си по вече сключените договори с Министерството на отбраната", посочват от МО. Оттам уточняват, че управителят на дружеството Хранимир Генчев вече е съгласуван от ДАНС и на 21 август съгласувателното писмо е внесено в Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките. "Съгласно нормативните процедури очаква се на следващото заседание на съвета лицензът на дружеството "Снабдяване и търговия – МО“ ЕООД да бъде възстановен", посочват от МО. "Обръщаме внимание, че законът прави разлика между временно спиране на действието на лиценз и отнемане на лиценз. В този случай лицензът на "Снабдяване и търговия – МО“ ЕООД не е отнеман и не е имало никакво основание да бъде отнеман. В заключение изразяваме искрено съжаление за този случай на явно съчиняване на фалшиви новини и то от медия с публично изявена претенция за борба с фалшивите новини", завършва позицията на МО.

Правителството предлага: Митничар да може да става и човек без интелектуални способности

http://frognews.bg/news_140663/Pravitelstvoto-predlaga-Mitnichar-da-moje-da-stava-i-chovek-bez-intelektualni-sposobnosti/

Министерството на финансите предлага тестът за интелектуалните способности на митничарите да отпадне при процедурата за назначаването им. Това се вижда от предвидена промяна на съответната Наредба, публикувана на сайта на ведомството.

Туристите се завръщат в Париж

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/22/3028763_turistite_se_zavrushtat_v_parij/?ref=rss


Туристическите посещения в Париж и околностите рязко са се увеличили през първата половина на 2017 година след катастрофалната за сектора 2016 година в резултат на терористичните нападения. Това сочат данни на Регионалния комитет по туризма, цитирани от "Франс прес" и ДПА.<br /><br />Хотелите са посрещнали 10.2 процента повече туристи спрямо миналата година, или общо 16.4 милиона - най-голямата посещаемост от десет години. В сравнение с първите шест месеца на 2016 година...

Четири дни „Радост на брега” в Ахелой

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/7WV1YAHr9qQ/

На 23.08.2017г./сряда/ започва поредното издание на Международния  фестивал “Радост на брега, 2017″  в  Ахелой . Началото е в 19.00 ч. с дефиле от НЧ”Светлина – 1934” до откритата сцена в градския парк, където в четири поредни дни ще се състоят фестивалните концерти с начален час 19.00 ч.

Скопие не шпионира Сърбия, заяви Димитров

http://clubz.bg/57504-skopie_ne_shpionira_syrbiq_zaqvi_dimitrov

Скопие не е упражнявало разузнавателни дейности срещу Сърбия, нито пък е имало намерение за такива, заяви на пресконференция македонският министър на външните работи Никола Димитров.

Той отрече обвиненията на Белград, според които Македония извършва офанзива срещу Сърбия, подкрепяна от чужбина.

„Спекулациите могат само да ни навредят. Трябва да отворим пряк диалог”, каза Димитров.

Той припомни, че Македония иска приятелски отношения със Сърбия, добавяйки, че утре ще разговаря по телефона със сръбския си колега Ивица Дачич.

На пресконференция по-рано днес в Скопие вицепремиерът Буяр Османи, който отговора за евроинтеграцията, заяви, че Република Македония развива добросъседски отношения с всички страни в региона.

"Предприемаме интензивни дейности да решаваме откритите въпроси със съседите, а не да отваряме нови", изтъкна той.

Осани добави, че Скопие приветства готовността на сръбската страна за отстояване на приятелските отношения и връщане на ситуацията в обичайните рамки.

„Важно е да закрием откритите проблеми с нашите съседи. Няма да бързаме да взимаме решения в тази посока, ще изчакаме да получим всички подробности по този въпрос. Важно е двете страни да имат положителна воля за връщане на нещата към нормални отношения", изтъкна Османи.

Запитан дали поведението на Сърбия е свързано с кандидатурата на Косово за ЮНЕСКО, вицепремиерът отговори, че не трябва да се спекулира относно причините. По думите му в момента Прищина не е готова с молбата за кандидатстване ЮНЕСКО.

„Те казват, че в момента нямат никаква молба, така че това не е тема на дискусия. В момента, в който се поиска подкрепа, ще вземем решение“, уточни Буяр Османи, цитиран от БГНЕС. 

В неделя Сърбия спешно изтегли целият персонал на посолството си в Скопие. В понеделник президентът Александър Вучич заяви, че "има доказателства за разузнавателна офанзива" срещу Сърбия в Македония.

"Новото правителство на Македония е категорично посветено и предприема интензивни мерки по посока на решаване, а не създаване на проблеми, насърчавайки добросъседството, сътрудничеството и партньорството със Сърбия, както и с другите държави от своето обкръжение“, се казва в съобщение на македонското правителство, което бе разпространено снощи.

В него се посочва също, че според властта това е единственият начин регионът да продължи да се движи напред. 

 

Оставиха в ареста осмокласника, обвинен в убийството на 11-годишната Никол (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6403588

Оставиха в ареста осмокласника, обвинен в убийството на 11-годишната Никол (Видео)Осмокласникът Иван Иванов от Бургас, обвинен в убийството на 11-годишната Никол, остава в ареста, решиха окръжни магистрати. Както 24 часа по-рано съобщи, делото се гледа при закрити врата, тъй като извършителят и жертвата са непълнолетни. 15-годишният Иван от бургаския к-с.Меден Рудник е обвинен в убийство по чл.

Пхенян пак бил готов за удар по Гуам

http://frognews.bg/news_140661/Phenian-pak-bil-gotov-za-udar-po-Guam/

Шарже д'афер на Северна Корея в Русия обяви, че Пхенян бил привършил приготовленията за удар по американската тихоокеанска територия о. Гуам и бил готов да го осъществи в случай на ”провокация”, съобщават руски медии.

Взехме си сбогом с Железния Величко Чолаков

http://frognews.bg/news_140662/Vzehme-si-sbogom-s-Jelezniia-Velichko-CHolakov/

Смолян се прости с щангиста шампион Величко Чолаков, който почина внезапно на 35-годишна възраст след кардиологични проблеми.

Родопите се простиха със своя юнак Величко Чолаков

https://offnews.bg//drugi/rodopite-se-prostiha-sas-svoia-iunak-velichko-cholakov-663410.html

Легенди на българските щанги се събраха просълзени, за да изпратят Величко Чолаков. Смолян се прости днес с щангиста шампион, който почина внезапно на 35-годишна възраст след кардиологични проблеми.

Поклонението пред Величко Чолаков бе в Спортната зала в града, за която кметът Николай Мелемов предлага да носи името на тежкоатлета. Хиляди преминаха през залата, за да се сбогуват с Величко.

Сред известните имена в спортните среди, които почетоха паметта на големия Величко, бяха Веселин Маринов, Стефан Топуров, Пламен Аспарухов, Златан Ванeв, Кристияна Колева, Румяна Петкова, Йорданка Апостолова, Валентин Сяров и Недко Карамбиков от Смолян. Пламен Аспаруховq който беше треньор на националния отбор по щанги по време на Олимпиадата в Атина.

Единственият треньор на Величко - Костадин Грозданов от Смолян, беше сред най-неутешимите, както и спортистите от родопския град, които са и негови приятели.

"Смолян загуби един голям мъж, отдаден на спорта и семейството си. У него нямаше злоба, нямаше лошо, беше най-добрият човек, когото познавам", така го описа треньорката по щанги Кристияна Колева.

В Смолян днес е обявен ден на траур в памет на Величко Чолаков. Исполинът с голямо добро сърце, шампионът, който гледаше с великодушна усмивка над дребните неща. Така го запомни Смолян. Спомените на приятели, съмишленици, съотборници и треньори повториха единодушно една и съща фраза: "изключително добър човек".

Величко Чолаков е роден на 12 януари 1982 г. в Смолян. Участва на олимпийските игри в Атина през 2004 г. и печели бронзов медал в категория над 105 кг. Той е единственият български щангист с медал от Олимпиада в най-тежката категория. В същата категория става световен шампион във Ванкувър и европейски в Украйна. През януари 2006 г.

Исполинът на Родопите привлече интереса на Арнолд Шварценегер, който го покани да участва в турнира „Арнолд Класик“ в САЩ. Почетен гражданин на Смолян и община Неделино, женен с две деца. През октомври 2013 г. Чолаков прекрати кариерата си и се захвана веднага с треньорска дейност, а миналата година бе неговият бенефис.

"Личен асистент" да стане професия, настояват майки на деца с увреждания

http://www.cross.bg/stane-asistent-profesiya-1552840.html

/КРОСС/ Майки на деца с увреждания от община Велико Търново настояха с подписка услугата "Личен асистент" да стане професия у нас. Вече над 200 майки са се включили в подписката, която ще бъде изпратена до президента Румен Радев, омбудсмана Мая Манолова, министъра на труда и социалната политика Бисер Петков и Народното събрание, предава БНР. Майките до скоро са били лични асистенти на децата си, но след като Социалното министерство реши да отпуска помощ от 930 лева, отпадна програмата за личен асистент за тях. "Майките станахме безработни, което означава, че не можем да се пенсионираме", обясни инициаторът на подписката Светла Цанева от Велико Търново, майка на 13-годишно момче с мускулна дистрофия. "Освободени сме като лични асистенти и само се подписваме на борсата без да получаваме някакви възнаграждения. Здравей, сине, аз много те обичам и лягай гладен - няма как да стане. Ние желаем "Личен асистент" да стане като професия, за да си гледаме нашите деца".  

До 50 общини с безплатен интернет с пари от ЕС

http://econ.bg/Новини/До-50-общини-с-безплатен-интернет-с-пари-от-ЕС_l.a_i.747959_at.1.html

До 50 общини ще могат да имат безплатен безжичен интернет на публични места - паркове, театри, библиотеки, с финансиране от Европейската комисия. ...

Северна Корея нямало да се откаже от ядрената си програма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6403587

Северна Корея нямало да се откаже от ядрената си програма „Северна Корея никога няма да постави на масата за преговори развитието на ядрения си въздържател и няма да отстъпи и сантиметър от пътя си към изграждането на ядрените сили на страната“, заяви севернокорейски дипломат пред форума на ООН за разоръжаване в Женева, предаде Ройтерс, цитирана от БНТ. Дипломатът продължи,

От 1 септември ще бъде пуснато движението по южното платно на Северната тангента

https://www.24chasa.bg/novini/article/6403590

От 1 септември ще бъде пуснато движението по южното платно на Северната тангента

От 1 септември ще бъде пуснато движението по южното локално платно на Северна скоростна тангента в участъка от бул."Рожен" до бъдещия пробив "Рожен", съобщиха от пресцентъра на Столична община, предаде "Фокус". Днес кметът на София Йорданка Фандъкова провери изпълнението на обекта заедно със заместник-кмета по направление транспорт Евгени Крусев.

Спектакъл, посветен на Мохамед Али, става част от Оne Dance Week

https://offnews.bg//kultura/spektakal-posveten-na-mohamed-ali-stava-chast-ot-one-dance-week-663406.html

Спектакъл, вдъхновен от боксовата легенда Мохамед Али, ще стане част от чешкия фокус на фестивала Оne Dance Week – "Сheck the Czechs".

"Сheck the Czechs" е специалната програма в рамките на 10-то юбилейно издание на фестивала, която ще постави във фокус чешката съвременна сцена.

Модулът "Check The Czechs" ще представи общо три спектакъла – "Гайд" на 24 септември от 19:30 часа, "Разказвачката" на 8 октомври от 16:30 часа и "Стъпка преди края" на 8 октомври от 20:00 часа.

Всички представления от програмата на фестивала ще бъдат представени в Дом на културата "Борис Христов" в Пловдив.

Неповторимият Мохамед Али ще оживее в спектакъла "Стъпка преди края". Историята на боксьора – от възхода на ринга до угасването на една легенда, покосена от болестта на Паркинсон, е всъщност историята на всеки, който някога е понасял ударите на живота.

Сцената е превърната в боксов ринг, където, също както в живота, се редуват победи и загуби, а съдбата води безмилостен дуел срещу отказа да се предадеш.

С бързи и насечени движения, със скоростно въртене до замайване, Маркета Ваковска (танцьор на годината – Чехия, 2013) бродира с напрежение сцената, докато музиката и вокалите на Ленка Дусилова подсилват още повече емоцията на изпълнението.

"Стъпка преди края" дебютира през 2012 г. в Трутнов, Чехия, за да спечели година по-късно Herald Angel Award на британския вестник “The Herald”, обирайки овациите на Fringe Festival в Единбург.

Юбилейното 10-то издание на фестивала започва на 23 септември в Дом на културата „Борис Христов“ - (Пловдив) и ще продължи до 15 октомври. Специалната програма предлага на зрителите завладяващи спектакли от три континента. Ще видим съвремието като дует на човек и робот от Тайван, битката със съдбата през историята на Мохамед Али, технологичната зависимост и още завладяващи спектакли, вплели нишки към съвременния живот.

В продажба вече е Фестивалният билет на стойност 45 лв. Бройката е ограничена, а след 31 август цената ще стане 55 лв. В продажба са и билетите за "Стъпка преди края" на цени от 10 и 15 лв.

Хотел в Слънчев бряг има собствен аквапарк

https://www.24chasa.bg/novini/article/6403594

Хотел в Слънчев бряг има собствен аквапарк
Ростислава Димитрова: Гостите ни трябва да се чувстват обгрижени и специални На първия линия в Слънчев бряг и с изглед към Стария Несебър, 4-звездният хотел "Тиара бийч" посреща гостите си с чудесна атмосфера повече от 10 години. Добре познат е на английския и на немския пазар. Но от няколко години става все по-популярен и за българи.

Пхенян бил готов за удар по Гуам

http://www.cross.bg/koreya-phenyan-severna-1552839.html

/КРОСС/ Шарже д'афер на Северна Корея в Русия обяви, че Пхенян бил привършил приготовленията за удар по американската тихоокеанска територия о. Гуам и бил готов да го осъществи в случай на "провокация", съобщават руски медии. Вчера беше даден старт на съвместни военни учения между САЩ и Южна Корея. Военните учения, в които участват около 17 500 американски военнослужещи и около 50 хил. южнокорейски войници, бяха разкритикувани от Пхенян. Новинарската агенция на комунистическата държава подчерта, че САЩ са отговорни за потенциалните последици от конфликта, след като са избрали военно противопоставяне с Пхенян. През юли Русия и Китай предложиха сценарий за "двойно замразяване", в който Северна Корея ще прекрати ядрените си изпитания, докато военните учения на САЩ и Южна Корея ще бъдат прекратени своевременно. Северна Корея все още не е излязла с официален отговор по въпроса.  

Земеделието сред главните виновници за глобалното затопляне

http://www.moreto.net/novini.php?n=358000

Земеделието е допринесло почти толкова за изменението на климата колкото обезлесяването чрез засилване на глобалното затопляне. Това показва ново американско изследване, в което е било определено количеството въглерод, отделен от почвата от земеделието, съобщава "Ройтерс".

Съдът върна делото срещу ексшеф на Фонда за лечение на деца

http://dnes.dir.bg/news/avel-lexandrov-fonda-lechenie-detza-26272134

Специализираният наказателен съд е прекратил и върнал за доразследване делото срещу бившия шеф на Фонда за лечение на деца Павел Александров.

Откриха тялото на възрастен мъж в коритото на река Черна

http://www.cross.bg/smolyan-cherna-reka-1552838.html

/КРОСС/ Тялото на възрастен мъж е било открито в коритото на река Черна в Смолян, съобщи "24 часа". Установено е, че мъжът се казва Кузман Горанов и е пенсиониран военен. Той е бил намерен случайно в реката, до помпената станция в квартал "Райково". Според първоначална информация по тялото на мъжа няма следи от насилие. По думите на директора на Областната дирекция на МВР в Смолян старши комисар Николай Димов най-вероятно се касае за нещастен случай. По случая е образувано досъдебно производство.  

МО: ЗК ”Надежда” да изпълни задълженията си

http://dnes.dir.bg/news/mo-zastrahovci-zk-nadezhda-26272050

Отнемането на лиценза на застрахователна компания "Надежда" АД, с която МО има сключени договори, не освобождава дружеството от задълженията по договора.

Тормоз от телефонни измамници в Шумен и Велики Преслав

https://www.24chasa.bg/region/article/6403572

Тормоз от телефонни измамници в Шумен и Велики ПреславНяколко съобщения за опити за телефонни измами са получени в дежурната оперативна част на ОД на МВР- Шумен, съобщиха от пресцентъра на полицията. Част от получените сигнали са за Велики Преслав. Измамници атакуват по телефона и жители на областния град. Сценариите за опитите за измама са няколко. По телефона мъже и жени се представяли за медици.

Убиецът от "Лагера": 12 години издържах жена си, а тя само пиеше

https://www.24chasa.bg/novini/article/6403561

Убиецът от "Лагера": 12 години издържах жена си, а тя само пиешеВенцеслав Василев, който гръмна жена си пред очевидци в столичния квартал "Лагера", го е направил след скандал, в който тя му казала, че няма да види повече децата си. Това обясни самият Василев пред Софийския градски съд, който решава дали да го остави зад решетките. "12 години издържах Елена, а тя само пиеше и излизаше с приятелки.

Почетният президент на "Динамо" (Загреб) Здравко Мамич е прострелян в крака при опит за убийство

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/22/3028754_pochetniiat_prezident_na_dinamo_zagreb_zdravko_mamich/?ref=rss


Почетният президент на "Динамо" (Загреб) Здравко Мамич е станал жертва на опит за убийство, съобщиха от клуба. Бизнесменът, който след оттеглянето си от длъжност през 2016 г. е съветник на "модрите", е прострелян в клуба.<br /><br />Мамич е бил в родния си град Томиславград за ежегодна панихида от смъртта на своя баща, когато е бил нападнат пред църквата. Маскирани са открили огън срещу футболния функционер, като са ранили Мамич в крака.<br /><br...

Нападателят от Марсилия страда от психическо заболяване

http://www.cross.bg/marsiliya-prokyrorut-krazhba-1552837.html

/КРОСС/ Шофьорът, който вчера нападна с микробус пешеходци в Марсилия, страда от психическо разстройство, потвърдиха специалисти след психиатричен преглед, информира "Франс прес". При атаката на две отделни спирки в южния френски град бе убита една жена, а друга е тежко ранена. 35-годишният нападател не е оказал съпротива при задържането му. В ареста мъжът е признал, че е откраднал микробуса, но не е дал обяснение за извършените с него деяния, съобщи прокурорът на Марсилия Ксавие Тарабьо. При психиатричния преглед на задържания е установен "психозен процес" и е дадено мнение, че състоянието му позволява да остане в ареста. В микробуса, освен писмо от психиатрично заведение, са намерени книга за философия и книга с общо представяне на исляма. "Все пак не може да се каже, че този човек е давал признаци, че е склонен да извърши терористични действия", каза прокурорът, който вчера отхвърли версията нападението да е с терористична подбуда. "В края на 2015 г. мъжът е бил осъден на три години затвор, от които две условно, за кражба и опит за кражба при утежняващи вината обстоятелства. Излязъл е от затвора на 17 май, а след това е лежал в психиатрична клиника. През ноември 2015 г. обаче психиатрична експертиза е установила, че "състоянието му не е опасно", уточни прокурорът на Марсилия.    

Нено Димов: Подобряването на качеството на въздуха е основен приоритет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6403563

Нено Димов: Подобряването на качеството на въздуха е основен приоритетЕдин от основните приоритети в програмата на МОСВ е чистотата на атмосферния въздух. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов на пресконференция за представянето на приоритетите в сферата на околната среда, заложени в управленската програма на правителството за 2017-2021 г., съобщиха от МОСВ.

ГЕРБ: Не сме коментирали Нинова дали е виновна

http://dnes.dir.bg/news/tzvetan-tzvetanov-kornelia-ninova-tzankov-kamak-alexandar-nenkov-26272046

Не мога да си представя, че председателят на най-голямата опозиционна партия се припознава във всичко, което ГЕРБ казва.

Застрахователят "Надежда" обжалва в съда отнемането на лиценза си

http://www.mediapool.bg/zastrahovatelyat-nadezhda-obzhalva-v-sada-otnemaneto-na-litsenza-si-news268276.html

Застрахователната компания "Надежда", сред чиито клиента са Министерството на отбраната, Националната електрическа компания, АЕЦ "Козлодуй", енергийното дружество ЧЕЗ и др., обжалва в съда решението на Комисията за финансов надзор (КФН) за отнемането на лиценза си. "Надежда" държи едва 1% от българския застрахователен пазар, но пък през последната година успя да развие доходен бизнес с финансови гаранции в Италия, където нейни клиенти са правителството на Италия, правителството на Рим, община Милано, Агенцията по приходите и Агенцията по хазарта, министерствата на икономиката, екологията и вътрешните работи, енергийният регулатор и др. Споровете между застрахователната компания и КФН достигнаха своята кулминация на 17 август, когато комисията отне лиценза на "Надежда" заради неспазване на изискванията за платежоспособност и груби нарушения на застрахователния кодекс, затруднили надзорната работа на регулатора върху дружеството. Собственикът на дружеството Виктор Серов обеща да направи изявление в сряда, а пред финансовия портал Investor.bg заяви, че ще обжалва отнетия лиценз в съда. Най-вероятно позицията на компанията ще бъде, че е жертва на КФН и други български регулатори, които се опитват да съсипят бизнеса й. Решението на КФН за отнемането на лиценза важи за всички видове застраховки, предлагани от компанията, като не й се разрешава да сключва нови контракти през следващите шест месеца. Освен това е забранено разпореждането с активи на дружеството до започване на производството по ликвидация или несъстоятелност. Въпреки че решението не е в сила, защото се обжалва в съда, то подлежи на предварително изпълнение. Ако съдът потвърди отнемането на лиценза, КФН ще стартира дело за несъстоятелност. Договорите с клиенти все още действат "Продължаваме да обслужваме настоящите си клиенти и да плащаме обезщетения. Единственото, което не можем, е да сключваме нови договори“, обясниха от колцентъра на дружеството. Според Кодекса за застраховането при обявяване на фалит на застраховател действащите договори се прекратяват, като компанията дължи признатите обезщетения, а също и предплатените премийни вноски за оставащия срок до края на договора. При недостиг в масата на несъстоятелността на компанията се ползват средствата от т. нар. Обезпечителен фонд, който към края на 2016 г. разполага с 43 млн. лв. Целият процес се управлява от Гаранционния фонд, който става синдик на фалиралото дружество. Бизнесът на компанията е предимно в Италия Основните клиенти на компанията в страната са Министерството на отбраната, а също и държавни дружества като АЕЦ "Козлодуй“, НЕК, "Български пощи“, които имат сравнително малки като премиен приход договори. Главната дейност на компанията, по която е и основният спор между нея и КФН за спазването на изискванията за платежоспособност, е в Италия. Там отскоро дружеството сключва застраховка "Гаранции“ по договори с италианското правителство и общински власти. Проблемът според КФН е, че застрахователят не е заделил необходимите резерви с оглед на разположението на риска в Италия. От българското Министерство на отбраната обясниха, че имат 5-6 договора с "Надежда“, но нямало проблем с тях, защото те били сключени през февруари, а според решението на КФН компанията е длъжна да изплаща обезщетения по всички контракти, сключени до 16 юни 2017 г. Тогава КФН вкара квестор в дружеството. В случаите, в които има откази да се изплати компенсация, министерството се е обърнало към КФН. От МО обаче не уточниха дали става дума за стандартни откази или те са свързани с отнемането на лиценза. От обявление на сайта на отбранителното ведомство например се вижда, че наскоро то е сключило договор за застраховка "Злополука“ с "Надежда“ за 24 553 военнослужещи и още 713 души заради рискове от радиоактивни отравяния. Контрактът е за срок от една година – от 1 март 2017 г. до 28 февруари 2018 г., и е на стойност 74 000 лв. От тази година ведомството има и друг договор – за застраховка "Каско“ на 609 превозни средства на стойност 76 834 лв. На 17 юни 2017 г. пък "Български пощи“ са сключили контракт с "Надежда“ за застраховане на пари и ценности, включително винетки, а също и срещу индустриален пожар за премия от 192 094 лв. за три години. Компанията е с пазарен дял от 1% Според статистиката на КФН към 31 май 2017 г. премийният приход на "Надежда“ в общото застраховане е в размер на 7.2 млн. лв., от които 7 млн. лв. са по италианските полици "Гаранции“. Така пазарният дял на компанията в общото застраховане се изчислява на 1%. Това е значително подобрение спрямо предходната година, когато към 31 май дружеството е било с пазарен дял от едва 0.1% и не е работило с Италия, а премийният му приход е бил едва около 0.5 млн. лв. Към 31 май 2017 г. дружеството е изплатило премии в размер на 642 хил. лв., основно по застраховка "Заболяване“, сочат още данните на КФН. Компанията не предлага продукти в животозастраховането. Проблемите излязоха наяве при стрес тестовете Заради съмнения за проблеми в небанковия финансов сектор по искане на Европейската комисия през миналата година Комисията за финансов надзор проведе проверка на балансите и стрес тестове на целия застрахователен сектор. На 3 февруари 2017 г. надзорът обяви, че са открити 13 проблемни компании, за които е установен недостиг на капитал. Към тази дата 5 от дружествата, сред които и "Надежда“, не бяха взели мерки за попълване на капитала си и имаха срок от 6 месеца да го сторят. Очевидно и след този срок КФН смята, че "Надежда“ не отговаря на изискванията за платежоспособност. Компанията няма заверен годишен финансов отчет за 2016 г. и според одиторски доклад не разполага с достатъчно собствени средства за покритие на капиталовите изисквания към 31 декември 2016 г. За покритие на минималното капиталово изискване е установен недостиг от 4.1 млн. лв., а на капиталовото изискване за платежоспособност – от 3.6 млн. лв.

Чужденец с психични отклонения вандалствал в софийската джамия

http://clubz.bg/57503-chujdenec_s_psihichni_otkloneniq_vandalstval_v_sofijskata_djamiq

Чужденец е нахлул и вандалствал в софийската джамия "Кадъ Сейфуллах Ефенди" (Баня Башъ), съобщиха от Главното мюфтийство.

Той е разбил входната врата, счупил е няколко прозореца и дървени парапети, унищожил е и религиозни книги и копие на Корана.

От мюфтийството подчертават, че извършителят е "мъж, който по първоначална информация не е български гражданин и има психични отклонения".

Атаката е станала през нощта между 21 и 22 август. Благодарение на бързата и адекватна реакция на органите на реда, мъжът е заловен и са предотвратени още щети. 

От Районно мюфтийство – София остро осъждат деянието и се надяват чужденецът да бъде подведен към отговорност. Изказват и сърдечна благодарност и признателност към полицаите, задържали извършителя.

 

Столтенберг приветства новата стратегия на Тръмп за Афганистан

http://www.cross.bg/afganistan-trump-stoltenberg-1552836.html

/КРОСС/ Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства днес новата стратегия на САЩ за Афганистан и Южна Азия, обявена от американския президент Доналд Тръмп, предадоха ДПА и Ройтерс. "Приветствам новия, основан на конкретните условия подход на президента Тръмп към Афганистан и региона", заяви Столтенберг. "Съюзниците от НАТО и партньорите вече са поели ангажимент за увеличаване на нашето присъствие в Афганистан", каза той. "НАТО остава напълно ангажирана с Афганистан и аз с нетърпение очаквам да обсъдим пътя напред с министър (на отбраната на САЩ Джеймс) Матис и нашите съюзници и международни партньори", заяви Столтенберг. Той призова афганистанците да работят за политическо уреждане и прикани страните в региона да направят всичко възможно, за да затворят убежищата за екстремистките групи. "Нашата цел продължава да е да гарантираме, че Афганистан никога повече няма да стане безопасно убежище за терористи, които да нападат собствените ни страни", каза Столтенберг. Британският министър на отбраната Майкъл Фалън приветства ангажимента на Тръмп да засили военната кампания срещу талибаните в Афганистан. През юни Великобритания заедно с други европейски съюзници обеща още войски в подкрепа на афганистанската армия

Девет терористични атентата са предотвратени във Франция тази година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6403567

Девет терористични атентата са предотвратени във Франция тази годинаФренските органи на реда са предотвратили тази година девет терористични атентата. Това съобщи днес в ефира на телевизия Бе Еф Ем вътрешният министър Жерар Колон, предаде ТАСС, цитиран от БТА. Терористичната заплаха във Франциия остава висока, предупреди министърът. По думите му в базата данни на министерството са регистрирани за момента близо 18

Снимка на деня: Канцлерът и компютърните герои

http://www.dnevnik.bg/photos/2017/08/22/3028742_snimka_na_denia_kanclerut_i_kompjuturnite_geroi/?ref=rss


Канцлерът Ангела Меркел за пръв път откри в Кьолн "Геймском" (Gamescom) - най-голямото в света изложение за компютърни игри. Освен петте дни на делови контакти и презентации има и много събития из града, турнири по електронни спортове и демонстрации на виртуална реалност. Участват около 900 компании от над 50 държави и макар да има много премиери за Европа и Германия, доста от нещата вече са показани на изложението E3 в Лос Анджелис, посветено на битовата електроника. Неотдавна...

Утре по Черноморието ще бъде хладно, но без валежи

http://www.moreto.net/novini.php?n=357988

През нощта и в източните райони облачността ще намалее. По Черноморието ще има променлива облачност, в южните райони до предимно слънчево. Ще духа умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са 25-27°. Температурата на морската вода е 24°-25°.

Тянванската АЕЦ получи разрешение за зареждане на ядрено гориво

http://econ.bg/Новини/Тянванската-АЕЦ-получи-разрешение-за-зареждане-на-ядрено-гориво_l.a_i.747958_at.1.html

На 9 август 2017 г. бе издадено официално разрешение от Националната администрация по ядрена безопасност на Китай (NNSA) за зареждане на ядрено...

Подадоха 205 заявления за компенсиране на загуби на земеделци от бедствия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6403552

Подадоха 205 заявления за компенсиране на загуби на земеделци от бедствияВ областните дирекции на ДФ "Земеделие" са приети 205 заявления на земеделски стопани по схемата за държавна помощ за компенсиране на загубите на земеделски стопани в резултат на природни бедствия или неблагоприятни климатични условия, настъпили през 2016 година. Общо заявената от тях площ е 5 253,14 ха, съобщиха от фонд "Земеделие".

ОСТАВА ще отбележат 25-тата си годишнина с голям концерт и нов видео клип

https://www.actualno.com/music/ostava-shte-otbelejat-25-tata-si-godishnina-s-goljam-koncert-i-nov-video-klip-news_629193.html

На 31-ви август, една от най-добрите български инди-рок банди Остава ще отпразнува 25 годишния си юбилей с голям концерт на открито, в клуб „Маймунарника“ в Борисовата градина. В дългогодишната си история Остава имат безброй изяви в страната и чужбина, над 20 видео клипа,

Арнолд Шварценегер остана без подслон, спа пред статуята си (СНИМКА)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/arnold-shvarceneger-ostana-bez-podslon-spa-pred-statuiata-si-snimka-2043864

Снимка на световноизвестния културист, актьор и бивш губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер буквално взриви социалните мрежи. Кадърът показва как звездата спи на улицата, точно пред бронзовата си статуя.
 

Сеизмолог обясни защо земетресението в Италия бе толкова разрушително

//dariknews.bg/novini/sviat/seizmolog-obiasni-zashto-zemetresenieto-v-italiia-be-tolkova-razrushitelno-2043859

Жертви и големи разрушения след леко, според класификацията на сеизмолозите, земетресение в Италия. Трусът с магнитуд от 4 по Рихтер уби две жени, рани детески и срина много сгради на остров Иския. След земетресението туристите масово напускат острова. 

Поне един от заподозрените за атентатите в Испания е пребивавал в Цюрих

https://www.24chasa.bg/novini/article/6403550

Поне един от заподозрените за атентатите в Испания е пребивавал в ЦюрихНай-малко един от заподозрените за двойния атентат в Барселона и Камбрилс, при който бяха убити 15 души, е пребивавал в Цюрих през декември 2016 г., съобщи швейцарската федерална полиция, цитирана от Франс прес. "Известно ни е, че е имал една хотелска нощувка в района на Цюрих през декември 2016 г.", заяви говорителка на полицията.

В "Берое" прекръстиха Мартин Камбуров

https://www.24chasa.bg/sport/article/6403440

В "Берое" прекръстиха Мартин КамбуровНовото попълнение на "Берое" Мартин Камбуров е един от най-добрите нападатели през последните години в родното първенство, но хората, които се грижат за екипировката на "зелените", явно не са впечатлени от вкараните от него 189 гола. От фирмата производител на екипите на "Берое" бяха допуснали нелепа грешка, като на фланелката на Императора,

Ще тръгнат ли мигрантите и през Черно море

https://www.vesti.bg/bulgaria/shte-trygnat-li-migrantite-i-prez-cherno-more-6072937

Зачестиха случаите на пристигащи в Румъния бежанци. Дали през Черно море не възниква нов маршрут? Какви са позициите на Румъния и как ще реагира България?

Левски отнесе глоба, Ники Михайлов си призна

https://offnews.bg//futbol/levski-otnese-globa-niki-mihajlov-si-prizna-663404.html

Дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз наложи санкция в размер на 1300 лева на Левски.

"Сините" са глобени заради нерегламентираното използване на факли и бомбички от страна на техните фенове при победата с 3:0 като гост на Пирин Благоевград. 

В същото време вратарят Николай Михайлов заяви, че може да се върне в родния си клуб Левски. Той вече е говорил с боса на "сините" Спас Русев. До дни ще има пълна яснота дали отново ще защитава емблемата и цветовете на своя роден клуб.

"Да, говорил съм с господин Спас Русев, който ми се обади веднъж. Това, което сме коментирали, остава между нас. Отново започнах да чета по мой адрес страхотни спекулации и фантасмагории, че съм щял да взимам невероятни пари, ако се върна на "Герена".

Въобще не сме говорили на тази тема. На този етап не искам да коментирам, докато няма нищо официално. Той знае моето виждане, нека да видим в следващите дни как ще се развият нещата", сподели Михайлов.

Вратарят в момента е свободен агент, след като се раздели с Мерсин. Именно поради тази причина е аут за световните квалификации с Швеция и Франция.

"Напълно нормално е да не получа повиквателна, след като нямам отбор, а също така не съм водил нормална подготовка. Говорил съм с Петър Хубчев и всичко е точно и ясно. Пожелавам успех на момчетата, като вярвам, че ще се представят достойно. Дано повторим играта и победата от мача с Холандия", каза стражът.

Тянванската АЕЦ получи разрешение за зареждане на ядрено гориво

https://offnews.bg//ikonomika/tianvanskata-aetc-poluchi-razreshenie-za-zarezhdane-na-iadreno-gorivo-663408.html

На 9 август 2017 г. бе издадено официално разрешение от Националната администрация по ядрена безопасност на Китай (NNSA) за зареждане на ядрено гориво в реактора на Трети енергоблок на Тянванската АЕЦ.

Енергоблокът се изгражда в китайската провинция Дзянсу със съдействието на Групата компании ASE. Разрешението бе получено след подробно разглеждане на подготвения преди това Окончателен отчет на обосновката за безопасност (FSAR) и провеждането на три кръга преговори с надзорния орган на Китай. 

„В близко бъдеще започва етапът на физическото стартиране - в реактора ще бъде заредена първата топлоотделяща сборка“, заяви директорът по проекти в Китай от АО ИК “АСЕ” Алексей Баник.

Общо в реактора предстои да се заредят 163 топлоотделящи сборки.

„След приключване на зареждането на гориво и изпълнението на всички необходими дейности за въвеждане в експлоатация, ще последва излизане на минимално контролируемо ниво и после - енергийно стартиране – включването на Трети енергоблок на Тянванската АЕЦ в енергийната система на Китай“, отбеляза Баник.

„Целият комплекс от дейностите по проектирането на Трети енергоблок на Тянванската АЕЦ бе завършен в средата на 2016 г. Сега руските специалисти осъществяват надзор върху изграждането на обекта като контролират всеки етап от предстоящото пускане на Трети енергоблок. До края на 2017 г. ни предстои да включим енергоблока към енергосистемата и да продължим дейностите по въвеждане в експлоатация на Четвърти енергоблок на Тянванската АЕЦ“, разказа заместник-директорът на АО „АТОМПРОЕКТ“ Валерий Кедров.

Тянванската АЕЦ е най-големият обект на руско-китайското икономическо сътрудничество. През 2007 г. успешно бе завършено строителството на Първи и Втори енергблок с мощност по 1000 мегавата всеки. Сега завършва строителството на Трети и Четвърти енергоблок също с реактори ВВЕР-1000.

Началото на търговската експлоатация на Трети енергоблок на Тянванската АЕЦ е планирано за 2018 г.

Размирици между 200 мигранти в Кале, 16 ранени

http://frognews.bg/news_140660/Razmiritsi-mejdu-200-migranti-v-Kale-16-raneni/

В северната част на Франция има масови сблъсъци между мигранти. Според полицията в размириците участие са взели повече от 200 души. Много от тях са въоръжени с железни пръти, съобщава ТАСС. В Кале ранените са 16. Според информацията става дума за мигранти от Афганистан и Еритрея.

Сирма Груп Холдинг АД разпределя дивидент за 2016 година

http://econ.bg/Новини/Сирма-Груп-Холдинг-АД-разпределя-дивидент-за-2016-година_l.a_i.747957_at.1.html

На проведеното Общо акционерно събрание на Сирма Груп Холдинг АД на 15 юни е взето решение за разпределение на паричен дивидент в размер на 0,01 лева...

Докъде ще стигне цената на биткойна?

http://www.investor.bg/analizi/9/a/dokyde-shte-stigne-cenata-na-bitkoina--245276/

Невероятните прогнози за скок на цената на хардкор феновете се сблъскват с опасения за нерегламентираната търговия

Марк Уолбърг стана най-високоплатеният актьор

http://www.cross.bg/yolburg-miliona-forbs-1552835.html

/КРОСС/ Американецът Марк Уолбърг зае първо място в класацията на най-високоплатените актьори за годината, публикувана от сп. "Форбс", предава ТАСС. За една година холивудският екранен идол е спечелил 68 милиона долара преди плащането на данъци. В първата петица, заедно с Уолбърг, влизат Дуейн Джонсън-Скалата, Вин Дизел, Адам Сандлър и Джаки Чан. По-рано Форбс публикува и класацията на най-високоплатените актриси за годината. Тя бе оглавена от Ема Стоун, участвала в мюзикъла "La La Land". В сметките ѝ са постъпили 26 милиона долара преди плащането на данъци.  

Френският вътрешен министър: Само тази година имаме 9 предотвратени атентата

http://www.moreto.net/novini.php?n=358009

Само за тази година френските органи на реда са предотвратили девет терористични атентата, заяви вътрешният министър Жерар Колон в ефира на телевизия Бе Еф Ем. Терористичната заплаха във Франция остава висока, предупреди министърът.

Учени разкриха как правилно да се манипулира поведението на другите хора

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6403533

Учени разкриха как правилно да се манипулира поведението на другите хораЗа да промени човек поведението си към по-добро, е необходимо да му се дава положителен пример, установиха британски и австралийски учени, цитирани от Нюзру. Неодобрението поражда негативни реакции и може да накара хората да правят точно обратното на желаното, предаде БТА. Учените от университета на Ексeтър и на Куинсланд анализирали данните от

Спират водата в южни и западни квартали на София утре заради ремонти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6403534

Спират водата в южни и западни квартали на София утре заради ремонтиРемонтни дейности налагат спиране утре на водата в част от южните и западните квартали на София, съобщиха от "Софийска вода", цитирани от БТА. Във връзка с подмяна на спирателни кранове нa стратегически водопровод се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 21.00 часа на част от клиентите на "Софийска вода", живеещи в райони от ж.к.

Полицията имала сигнали за радикализация на нападателя от Финландия преди месеци

https://offnews.bg//sviat/politciata-imala-signali-za-radikalizatcia-na-napadatelia-ot-finlandia-663403.html

Финландската полиция и разузнаването получили още в началото на годината сигнали, според които извършителят на атентата в Турку Абдул Рахман Мешках се е радикализирал и се интересува от екстремистки идеологии. Полицията обаче не е получавала информация, че той готви атентат, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. 

Финландски съд постанови днес, че нападателят Мешках трябва да бъде задържан под стража по подозрения в убийство и опит за убийство по терористични подбуди.

Мешках е в болница, след като беше прострелян от полицията след атаката. Той чу решението на съда чрез видеоконферентна връзка. 

Абдул Рахман Мешках е на 18 години и е кандидат за убежище от Мароко. Той е пристигнал във Финландия миналата година. 

В края на 2015 г. и началото на 2016 г. той е бил в Германия, но според германското вътрешно министерство не е кандидатствал за убежище там.

Мешках се призна за виновен в убийството на две жени и раняването на шест жени и двама мъже. Той обаче отрича нападенията му да са били мотивирани с тероризъм, съобщи адвокатът му Каарле Гумерус, цитиран от Ройтерс.

Ако бъде потвърдено, че нападението е терористично, това ще е първи такъв случай във Финландия.

Според разследването мароканецът целенасочено е избирал жени за свои жертви.

Освен Мешках полицията арестува още трима души. Те отричат да са замесени в атаката.

Един от тях беше освободен. По-късно днес съдът ще се произнесе дали останалите ще останат в ареста. 

Силните мъже на България изпратиха със сълзи Величко Чолаков

http://dnes.dir.bg/news/velichko-cholakov-poklonenie-26271928

Елитът на българските щанги, силните мъже на България се събраха просълзени, за да изпратят Величко Чолаков.

Шок! След като "боднал" 11-годишната Никол, Иван отишъл да играе на криеница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6403516

Шок! След като "боднал" 11-годишната Никол, Иван отишъл да играе на криеницаСлед като намушкал 11-годишната Никол от Бургас в асансьора на бл.108 в к-с Меден рудник,  15-годишният Иван Иванов отишъл да играе на криеница с приятели. В началото момчето не подозирало, че Никол е издъхнала, разбрал за смъртта й от медиите няколко часа по-късно. Това разкри адвокат Камен Кънев, защитник на 15-годишния Иван.

Кой се точи на военните заводи ”Дунарит” и ”Емко”? И защо точно сега

http://frognews.bg/news_140659/Koi-se-tochi-na-voennite-zavodi-Dunarit-i-Emko-I-zashto-tochno-sega/

Защо точно сега се появиха апетити за предприятия от Военно-промишления комплекс и започнаха драмите с отнемане на лицензи и уволнения на ръководства? Отговорът е един-става въпрос за пари.

Цветанов: Не мога да си представя, че Нинова се припознава във всичко за "Цанков камък" (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6403529

Цветанов: Не мога да си представя, че Нинова се припознава във всичко за  "Цанков камък" (Видео)Пресконференцията на Корнелия Нинова, която се случи, по-рано през деня, е доста учудваща за нас и аз не мога да си представя, че тя се припознава във всичко, което казва ГЕРБ и визира сама себе си, заяви лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов на извънредна пресконференция по повод изявлението на Корнелия Нинова по-рано, че ще даде под съд всички,

Събориха незаконни постройки в кв. "Захарна фабрика"

https://www.actualno.com/sofia/syboriha-nezakonni-postrojki-v-kv-zaharna-fabrika-news_629190.html

15 бараки бяха съборени по време на акция за премахване на незаконни постройки в столичния квартал „Захарна фабрика“. От рано сутринта в района имаше засилено полицейско присъствие, но нямаше напрежение. Хората товареха покъщнината си в камиончета и дори помагаха за

54-годишна е жената, блъсната от влак в района на спирка край "Илиянци"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6403520

54-годишна е жената, блъсната от влак в района на спирка край "Илиянци"Установена е самоличността на блъснатата от влак жена в района на спирка „кв. Кумарица“ в близост до кв. „Илиянци“. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на СДВР. Загиналата жена е на 54 години. От СДВР уточниха, че в процеса на разследването по досъдебното производство ще се установи дали става въпрос за самоубийство или инцидент.

Ало-мафията побърка жителите на Шумен и Велики Преслав

http://frognews.bg/news_140658/Alo-mafiiata-pobarka-jitelite-na-SHumen-i-Veliki-Preslav/

Няколко съобщения за опити за телефонни измами са получени в дежурната оперативна част на ОД на МВР- Шумен, съобщиха от пресцентъра на полицията. Част от получените сигнали са за Велики Преслав. Измамници атакуват по телефона и жители на областния град.

Остават броени дни до церемонията за избора на Мис Варна 2017

http://www.moreto.net/novini.php?n=358005

Над 800 гости ще станат свидетели на грандиозен спектакъл, по повод дванадесетото издание на престижния конкурс за красота Мис Варна, готвен от екипа на Агенция VIP Fashion Group, организатор и продуцент на събитието. Церемонията ще се състои на 24 август в новооткритата част на Пристанище Варна, пред клуб Senso от 21.

Прага задмина Амстердам и Виена по брой туристи

http://econ.bg/Новини/Прага-задмина-Амстердам-и-Виена-по-брой-туристи_l.a_i.747953_at.1.html

Чешката столица е на 7-о място по привлекателност и посещаемост сред европейските страни и на 5-то сред туристическите предпочитания въобще.  ...

Графика на деня: Влиянието на изкуствения интелект върху икономиката

http://www.investor.bg/novini/261/a/grafika-na-denia-vliianieto-na-izkustveniia-intelekt-vyrhu-ikonomikata-245296/

До 2030 г. изкуственият интелект ще подкрепя световния БВП със сума, която се равнява на добавянето на 13 нови страни като Австралия към световната икономика

Потвърдено е, че нападателят от Марсилия страда от психическо заболяване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6403513

Потвърдено е, че нападателят от Марсилия страда от психическо заболяванеШофьорът, който вчера нападна с микробус пешеходци в Марсилия, страда от психическо разстройство, потвърдиха специалисти след психиатричен преглед, предаде Франс прес. При атаката на две отделни спирки в южния френски град бе убита една жена, а друга е тежко ранена. 35-годишният нападател не е оказал съпротива при задържането му.

Има ли виновни за липсата на културни навици в България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281569_%D0%98%D0%BC%D0%B0+%D0%BB%D0%B8+%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%BB%D0%B8%D0%BF%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%

 Българските граждани са на едно от последните места по посещаемост на културни събития на живо в Европа, сочи статистика на Евростат.

В последните 12 месеца българите, които са присъствали поне четири пъти на концерт, спортно събитие, театрална или балетна постановка са едва 6.7%. В статистиката са включени данни за 32 държави, като България се нарежда на 30-то място, следвана от Гърция и Полша.

Сред факторите, които възпрепятстват присъствието на събития на живо, често са липсата на средства и време. Не е грешно да се твърди обаче, че не са рядкост и случаите, в които самата държава слага бариери пред своите граждани и желанието им да водят активен културен живот.

Прочетете целия текст на: SofiaPress.com 

Турски съд не разреши на обвинената в тероризъм българка да напусне страната

http://frognews.bg/news_140657/Turski-sad-ne-razreshi-na-obvinenata-v-terorizam-balgarka-da-napusne-stranata/

Съдът в турския град Айдън не разреши на задържаната българка от кюрдски произход Мира Яшар да напусне страната. Институцията отхвърли молбата на Яшар мярката ѝ за неотклонение да бъде променена от ”подписка” на ”парична гаранция”.

Установена е самоличността на блъснатата от влак жена

http://dnes.dir.bg/news/zhena-vlak-samolichnost-26271884

Установена е самоличността на блъснатата от влак жена в района на спирка „кв. Кумарица“ в близост до кв. „Илиянци“.

Разкрити са опити за измама със земеделски земи чрез "бели петна"

http://www.mediapool.bg/razkriti-sa-opiti-za-izmama-sas-zemedelski-zemi-chrez-beli-petna-news268275.html

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) е предало на прокуратурата 79 случая на опит за измама с хиляди декари земеделски земи. Те са регистрирани в областите Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Монтана, Разград, Русе, Силистра, Смолян, Шумен и Ямбол, съобщиха от МЗХ във вторник. Такива опити се правят почти всяка година при заявяване за подпомагане на площите за следващата стопанска година и са свързани основно с т.нар. "бели петна". Това са земи, чиито собственици не подават заявления за подпомагане и съответно не получават евросубсидии. За да не пустеят, тези "бели петна" се дават за обработване на големите арендатори, които по закон са длъжни да преведат средната рента за ползването им по сметка на съответната община. Така, ако един ден собственикът на имота реши да си потърси парите, има възможност да си ги получи. Допустимият срок е 5 години. Община Вълчедръм, например, отдава такива терени едновременно на четири фирми, чиито управители и съдружници сключват помежду си договори, без да са собственици на парцелите. Те подписват помежду си договори за наем на земите със срок от 3 години, с нотариално заверени подписи и ги регистрират в службата по вписванията, без да са упълномощени от собствениците да управляват имотите им, показа проверка на омбудсмана Мая Манолова след сигнал на 160 потърпевши. Според тях за порочната практика допринася вратичка в Закона за арендата в земеделието, която била направена в последния ден от работата на 43-ото Народно събрание. Поправката предвиждала да отпадне изискването за представяне на скица за имотите при регистрирането на договор за аренда в службата по вписванията, която доказва собствеността, твърдят потърпевшите. Не стана ясно как нотариус е заверил договор за аренда без да присъства собственикът на имота. Междувременно от Районната прокуратура в Лом съобщиха, че заедно с икономическа полиция са започнали проверки на договори за наемане на земеделска земя в общините Якимово и Вълчедръм. Проверките са по сигнали на общинските служби по земеделие. Те са подадени заради неясна връзка на наемателя на земята със собственика й. В общините Якимово и Вълчедръм, известни като областта "Златията", се обработват над 300 000 декара плодородна земя. Проверките ще установят дали наемателят има пълномощно от собствениците и дали няма представени фалшиви пълномощни, е посочено в съобщението на прокуратурата. На други места измамите с "белите петна" стават по друга схема. Арендаторите имат списък със собствениците на такива имоти и ги издирват за сключване на едногодишни договори. В случаите обаче, когато въпросните собственици не могат да бъдат намерени (а вероятно и не са търсени), се подписват договори от тяхно име, без да им се плаща рента и най-вероятно и без да превеждат парите по общинската сметка. За да защити интересите на собствениците, още при първите сигнали за опити за измама, министърът на земеделието Румен Порожанов разпореди на областните дирекции "Земеделие" всички договори, представяни за регистрация в общинските служби по земеделие, да бъдат проверени за връзката на наемодателя със собствеността на имота или наличието на пълномощно от собственик. Когато такава връзка не е установена, служителите на общинска служба по земеделие искат от вносителите на договора за регистрация да представи допълнителни доказателства. Ако не могат да направят това, общинска служба по земеделие не регистрира договорите и уведомява районната прокуратура. За коректните стопани обаче искането на допълнителни документи означаваше ново разкарване по администрации и разходи за вадене например на удостоверение за наследници. С изискването на допълнителните документи МЗХ твърди, че е предотвратило възможността да бъдат регистрирани фалшиви договори за аренда. Освен това са предотвратени и случаи, в които биха се създали условия за спор за право на ползване между договори, сключени със собственици и такива с наемодател, който не е бил упълномощен. За да не се допускат в бъдеще подобни случаи, се подготвят законодателни промени, които предстои да бъдат публикувани за обществено обсъждане, се казва в съобщението на земеделското министерство. Промените са насочени към предотвратяване на злоупотребите, свързани с ползването на "белите петна" и защита интересите на собствениците на земеделски земи. Предвижда се възможност общинските служби по земеделие да проверяват по служебен път правата на собственост по всеки представен договор за аренда или наем. Темата беше обсъдена между министъра на земеделието Румен Порожанов и омбудсмана Мая Манолова. Съобщено бе, че двете институции са изразили солидарна позиция и виждания по решаване на проблемите, както и ще си сътрудничат при подготовката на законодателните промени.

Съдят рецидивист от Нова Загора за разпространение на наркотици

https://www.24chasa.bg/novini/article/6403503

Съдят рецидивист от Нова Загора за разпространение на наркотициОкръжна прокуратура - Сливен предаде на съд 37-годишен мъж от Нова Загора за разпространение на наркотици в условието на опасен рецидив. Това съобщиха от прокуратурата. Той е подсъдим за това, че държал с цел разпространение 17 388 гр хероин на обща стойност 1 564 лв. Подсъдимият е многократно осъждан и е наркозависим.

Австрийски фен бе осъден на 18 месеца затвор за нацистки поздрав на стадиона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6403505

Австрийски фен бе осъден на 18 месеца затвор за нацистки поздрав на стадионаПривърженик на австрийския футболен клуб Рапид (Виена) бе осъден на 18 месеца затвор, защото изпънал ръка в нацистки поздрав по време на футболен мач в столицата на страната, предаде Франс прес, цитирана от БТА. На 39-годишния мъж незабавно е била наложена забрана да посещава стадиони след постъпката му от 13 август 2016 г.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване