Международен фестивал на дигиталните изкуства FUTURO се провежда във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=357967

Международният фестивал на дигиталните изкуства Futuro 2017 се провежда за трета поредна година във Варна, научи Moreto.net. Форумът се провежда в хотел Черно море. До 24 август, лектори от България, Канада, Гърция, Сърбия, Великобритания, Холандия, Полша, както и специални гости от цял свят, ще разкрият тайните на дигиталните изкуства.

Общината премахва незаконни постройки в столичния кв. "Захарна фабрика"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/22/3028434_obshtinata_premahva_nezakonni_postroiki_v_stolichniia/?ref=rss


Акция по премахване на незаконни постройки е започнала тази сутрин в столичния кв. "Захарна фабрика". На мястото има служители на Столичната община и полиция.<br /><br />"Акцията е планирана, имаме заповед за премахване на незаконни 143 бараки и 6 къщи", каза районният кмет Иван Божилов пред Би Ти Ви. Той обясни, че тези постройки са опасни и в тях има лоши условия за живот. По думите му няма напрежение, а местните власти отдавна са разговаряли с хората по...

Цените на петрола се възстановяват от сутринта

http://econ.bg/Новини/Цените-на-петрола-се-възстановяват-от-сутринта_l.a_i.747922_at.1.html

Според данните от търговията на 21 август стойността на октомврийския договор за петрола сорт Brent на борсата ICE Futures в Лондон се понижи с 1,1...

Лавров: САЩ се опитват да настроят руските граждани срещу властта

http://www.cross.bg/grazhdani-lavrov-ryskite-1552776.html

/КРОСС/ САЩ искат да настроят руските граждани срещу властта. Така руският външен министър Сергей Лавров реагира на решението на Вашингтон да се спре издаването на визи за руски граждани. „Първото впечатление е, че американските автори на тези решения са замислили поредния опит да предизвикат недоволство срещу руските граждани от действията на руската власт", каза Лавров, цитиран от „Епицентър". „Необходимо е да се проучат подробно решенията, които бяха обявени от американците. Мога да кажа само едно - няма да отвръщаме със злоба на американските граждани. Тоест, ако някой се е надявал, че в дадения случай лошият пример ще бъде заразителен, той е сбъркал", подчерта Сергей Лавров. Заради намаления си щат в руските мисии от САЩ обявиха, че спират издаването на визи в цяла Русия. Единствено няма да бъдат засегнати имиграционните визи. От 1 септември в Москва ще бъде подновено издаването на входни документи за САЩ.  

Нов шеф на БНТ - какво казаха кандидатите пред СЕМ

http://clubz.bg/57482-nov_shef_na_bnt_kakvo_kazaha_kandidatite_pred_sem

Снимка БГНЕС

Членовете на СЕМ ще избират новия генерален директор на БНТ в сряда в 11 ч. В понеделник и вторник бяха изслушванията на шестимата претенденти за поста на Вяра Анкова, чийто втори и последен възможен по закон мандат изтече още миналата година през август. Но с нарочни промени в Закона за радиото и телевизията мандатът й бе продължен до момента, в който СЕМ избере наследник. А за това... срок няма.

Дали изборът ще приключи с "бял дим" зависи от това дали някой от шестимата кандидати - Емил Кошлуков, Константин Каменаров, Иван Гарелов, Валерий Тодоров, Сашо Йовков и Тома Иванов - ще събета нужните поне 3 от 5 гласа в медийния регулатор. 

Ето акценти от изслушванията на претендентите за генерален директор на БНТ. Подредени отзад напред според реда на изслушванията, тъй като по-любопитните препитвания бяха във втората част. 

Кошлуков: Доказал съм че съм независим, лежал съм и в затвора заради свободата на словото

Изслушването на Емил Кошлуков, спряган за един от фаворитите за поста в БНТ, завърши с признание на председателката на СЕМ София Владимирова как неговата концептия за развитие на медията й допаднала най-много, защото е най-балансирана. Двама от членовете на регулатора - Иво Атанасов - по-вититиевато, и Мария Стоянова - в прав текст - попитаха Кошлуков за работата му като програмен директор на ТВ "Алфа" - каналът на партия "Атака". Тази част от биографията на Кошлуков стана известна след подаването на документи за конкурса в БНТ. Постави се въпросът дали това значи риск от партийна осветеност, въпреки че отговаряйки на въпросите той отдаде темата на това, че определени медии искали да го злепоставят. 

След като Стоянова попита "как се е стигнало до сътрудничеството", кандидатът заяви:

"Бях поканен, за да подредя програмата. Не съм произвеждал продукция, не съм партиен член и неведнъж съ критикувал "Атака" и Волен Сидеров. Езикът на омразата не може да бъде поощряван, "Атака" преминава норми".

Кошлуков припомни, че е демократ, антикомунист и би защитил свободата на словото като най-великото достижение на демокрацията, припомняйки, че той самият е прекарал 4 години от живота си в затвора по времето на соца именно заради липса на свободата на слового. За работата си в ТВ7 заяви, че е видял с очите си как подчиняването на една телезивия на политически проект я съсипва. Затова най-важна била редакционната независимост и продуцентското начало. Кандидатът даде примери за безпристрастността си и от работата си като автор и водещ на "Фактора Кошлуков".

Мария Стоянова отбеляза, че работата в партийна телевизия е смушаваша заради европейски практики, при които е имало проблем с директор на полската обществена телевизия заради избора му по партийна линия. 

По същество - за БНТ Кошлуков каза, че "БНТ в обществената си мисия е натоварена със задължения и тя трябва да ги спазва, както и че няма силна демокрация без силна обществена медия". Акцентира на кариерното развитие на кадрите в БНТ, на това, че е нужда дискусия за финансирането на медията, за регионалните програми и начина им на позициониране в ефира и изработването им. 

Той акцентира на техническото обезпечаване и засилване на ролята на БНТ в социалните мрежи и медии, в промотирането на съдържанието и архивите й така, че БНТ да се превърне в бранд, давайки пример как "Под прикритие" има сайт, който не води към БНТ, въпреки че сериалът е неин и се е излъчвал само там.

Константин Каменаров: "Телевизията - това е нейната програма"

Константин Каменаров бе изслушан предпоследен. Той цитира (както ставаше често по време на изслушванията), реплика на Хачо Бояджиев - "Телевизията - това е нейната програма", илюстрирайки един от основните си приоритети в концепцията. 

По думите му анатомията на обществената медия е такава, че гръбнакът й е новинарски и публицистичен, но "тук е голямото предизвикателство как да не останат самотен остров и БНТ да разшири своето влияние". По думите му БНТ е реална алтернатива на комерса и може да си позволи да произвежда продукти, които не са атрактивни за търговските, комерсиалните частни телевизии. Това обаче не значи, че тези продукции трябва да са казионни, скучни, старомодни. Каменаров каза още, че макар да не вярва в "магичните свойства на съкращенията", са нужни сериозни промени в структурите на БНТ, има и звена, които нарече "морално остарели". "Дисбаланс в позиционирането на хората. А "Маркетинг и продажби" – това са сериозни позиции, защото истината е, че всеки продукт, който не е подготвен, трудно стига до естествената си аудитория".

За финансирането на БНТ Каменаров говори и за варианти за европрограми, и за възможност за продуктово позициониране и реклама в прайм тайма, но "и сега рекламното време не е като да се пръска по шевовете".

"Това, че БНТ трябва да печели пари, не пречи на обществената й функция", каза още Каменаров. 

Иван Гарелов ще се конкурира с комерсиалните телевизии

Журналистът Иван Гарелов, който има 21-годишен опит в БНТ и бе известен като "мистър Панорама", не изненада с концепцията си за развитие на телевицията, защото единствен от кандидатите я бе обявил публично предварително. Той направи заявка обществената медия да се конкурира с частните телевизии като един от начините е местенето на центраните новини от 19 ч като в Нова тв и бТВ. 

Иво Атанасов и Мария Стоянова попитаха Гарелов дали не рискува да загуби рейтинга на новините на БНТ, влизайки в сблъсък с търговските медии, но той отвърна, че тази битка в момента е загубена. Според него ако новините са по едно и също време, то зрителите ще оценят качеството на новините на БНТ в сравнение с останалите и така ще се привлекат зрители. 

Гарелов предложи нов тип подход във финансирането на телевизията - всяка година тя да получава твърд процент от някой от макроикономическите показатели, напр. от БВП. На няколко години веднъж този процент може да се ревизира. Гарелов поиска промени в програмите на останалите канали на националната телевизия извън БНТ 1 - напримен БНТ 2 да е 24-часов канал за култура, образование и наука, HD да е спортна и младежка програма, а регионалните канали да заработят самостоятелно и да се качат на мултиплекс, ако се намери финансиране. Журналистът похвали настоящото ръководство на телевицията, но заподозря, че имало и хора, които ползвали БНТ за лична изява и материална изгода. Не стана съвсем ясно какво има предвид. Най-остра бе критиката му за програмните схеми и публицистиката, в която често се виждали "зависимостите от политически и други фактори, характерни за много медии в последните години". Гарелов е и против външното финансиране на публицистика. 

Гарелов заяви, че концепцията му подлежи на дебати в БНТ, ако бъде избран за директор.

Сашо Йовков поиска и нов медиен закон

Сашо Йовков - дългогодишният спортен журналист в БНТ, призна, че обмисля от години за кандидатства за генерален директор, а целта му би била разбиването на клишето, че БНТ е неефективна, с раздут щат и стара програма. Той също заложи на идеи за нови канали и програми - спортна телевизия БНТ 3, младежки и образователен канал и т.н.

Той обаче заяви и, че изработването на нов медиен закон това трябва да бъде приоритет не само на генералния директор на БНТ, но и на обществото и властта. Новият закон трябвало да регулира не само обществените медии, а и фалшивите новини и интернет медиите. Журналистът се обяви за по-дълъг мандат на генералния директор на БНТ и по-голямо бюджетно финансиране на медията. 

Той, както и други кандидати, наблегнаха на нуждата от техническо обновление. Йовков посочи, че моделът на финансиране на националната телевизия трябва да се промени. За пример той даде Би Би Си и германската обществена телевизия, за които гражданите плащат такса. Поиска и обща процуцентска къща на БНТ и БНР.

Валерий Тодоров заговори за сливане на БНТ и БНР

Старата идея, която от години се търкаля в пространството, а от ГЕРБ преди време мислеха да я облекат и в закон - обединение на БНТ и БНР под обща шапка - бе развита нашироко от кандидата за шеф на телевизията и бивш генерален директор на БНР Валерий Тодоров.

По думите му БНТ и БНР трябва да вървят в посока обединение, защото в момента се наблюдава "визуализация на радиото и разширяване възможностите на телевизията"

"Ако се върви към такава идея, двете медии трябва да изградят общи структури, но да запазят програмна самостоятелност", коментира Тодоров.

Тойу както след него и Кошлуков, а донякъде и Каменаров, но Тодоров бе първи по ред в изслушванията, настоя БНТ да се превърне в канал на новото поколение, което значи и въвеждане на нови технологии.

Валерий Тодоров смята, че е необходимо да се обособи звено за иновации в дирекция "Техника", за да може БНТ да отговаря на търсенията на зрителите с развиващите се нови технологии. Той акцентира и на това, че БНТ не използва ценни неща като Златния фонд с архивите на медията, който трябва да бъде дигитализиран. И Тодоров заговори за нови канали на обществената медия - за култура и за деца и младежи. 

Тома Иванов поиска битка за доверие, а не за рейтинг

В концепцията си за управление на БНТ Тома Иванов - бивш финансов директор на БНТ и за кратко неин генерален директор, заложи най-вече на "приемственост и екипност" - тоест надграждане на постигнатото досета в БНТ. За разширяване на зрителската аудитория той разчита на онези, които са преситени и в момента въобще не гледат телевизия. Като цел Томов си постави да удвои аудиторния дял на телевизията.

По думите му основната цел на БНТ трябва да е да поведе битка за доверие, а не за рейтинг, което е приоритет на комерсиалните телевизии.

Бюджетът на БНТ, колкото и малък да е и въпреки че той е основна разлика между БНТ и останалите телевизии, дава на телевизията онази редакционна независимост, която я превръща в алтернатива на търговските телевизии, смята още Томов. Според него трябва да се запазят четирите основни канала на телевизията с конкретни срокове

Той обеща и увеличение на собствените приходи на БНТ с 25%, като една от идеите му е да се привлича реклама от дребни производители и фирми, кито не могат да си позволят рекламно време в търговските телевизии.

Бебе рекордьор се роди във Варна (ВИДЕО)

//dariknews.bg/regioni/varna/bebe-rekordior-se-rodi-vyv-varna-video-2043727

Бебе, което тежи 5,2 килограма и е високо 54 см, се роди на 17 август във Варна.

Орлин е дълго чакано бебе за родителите му. Трябвало е да се роди на 15 септември, но се е наложило секцио месец по-рано.

Майката разказва пред

Разследват смъртта на млад мъж, починал след операция в хасковска болница

//dariknews.bg/regioni/haskovo/razsledvat-smyrtta-na-mlad-myzh-pochinal-sled-operaciia-v-haskovska-bolnica-2043773

Прокуратурата в Хасково започна разследване за смъртта на млад мъж, който почина в болницата след операция на апендисит. Назначена е тройна съдебно-медицинска експертиза, а резултатите от нея се очакват до няколко дни.

Става дума за

Над 1200 души, с хеликоптери и самолети, овладяват пожара в Ростов на Дон

http://www.cross.bg/rostov-pozhara-tvurdeniya-1552775.html

/КРОСС/ 120 сгради, от които 98 жилищни, пострадаха при разразилия се вчера голям пожар в историческия център на югозападния руски град Ростов на Дон, предава ТАСС. Пожарът избухна в дървена къща в центъра на Ростов на Дон и бързо се прехвърли в съседни сгради, подпомогнат от силния вятър със скорост от най-малко 15 метра в секунда. Най-малко 1200 души, подкрепени от хеликоптери и самолети, работиха по овладяването на пожара, който беше локализиран едва около 19.00 часа московско време, когато се бе разпрострял на площ от 10 000 кв.м. Руски медии цитираха твърдения на местни жители, че пожарът може да е умишлен, тъй като предприемачи в сферата на недвижимите имоти искат да се сдобият със земя в центъра. Регионалният губернатор и прокуратурата обещаха да разследват тези твърдения.  

Психолог: Ревността и преследването са индикатори за висок риск от убийство

http://frognews.bg/news_140625/Psiholog-Revnostta-i-presledvaneto-sa-indikatori-za-visok-risk-ot-ubiistvo/

Четири жалби до полицията и прокуратурата, поредица обаждания на 112 и ограничителна заповед не успяха да спасят 42-годишната Елена от нейния съпруг. Преди дни жената беше застреляна от упор с четири куршума пред очите на най-добрата й приятелка и много свидетели от 64-годишния си съпруг.

4 отчаяни жалби до държавата не спасиха жена от убиеца й

http://clubz.bg/57481-4_otchaqni_jalbi_do_dyrjavata_ne_spasiha_jena_ot_ubieca_j

Четири пъти търсене на помощ от държавните правозащитни органи плюс една ограничителна заповед не успяха да спасят 42-годишната Елена от нейния съпруг. Венцислав Василев (64 г.) застреля жената пред свидетели посред бял ден в столичния жк "Лагера" преди 3 дни.

Когато подава молба за ограничителна заповед, когато опитал да я прегази с колата си, когато нарязал гумите й, когато я преследвал и накрая - часове преди да я убие. Това са все жалбите, които майката на две деца подавала. Звъняла и на тел. 112. 

Жената не е смеела от години дори да ходи по улиците сама, разказват нейните приятелки.

Едната приятелка на жената даже запечатва момента, в който убиецът идва към кафето и вади пистолета си (горе). Само държавата не е успяла да направи нищо...

Единия път от полицията казали на Елена... да го задържи.

Елена и Венцислав имат две деца на 10 и 5 години. Мъжът я тормозил психически и физически. Посягал и на голямото дете. Ограничителната заповед от юни тази година дава на Елена два месеца относително спокойствие, но не и гаранция за живота ѝ.

"Историята на Елена е история на всяка жертва у нас. Тя е несвършена работа, подценен проблем. Преместена папка, неотворен казус. Елена вече е затворен ковчег. Застреляна от упор от институциите без душа и сбъднала мечтата на мъжа си да са заедно, докато смъртта ги раздели“, разказва журналистката Миролюба Бенатова. - 

Нейният случай е поредното доказателство за две неща. От една страна, че все повече доказваме, че не умеем да общуваме и приемаме насилието като единствения език, който познаваме. А от друга – че държавата, въпреки опитите си да направи нещо в борбата с домашното насилие и въпреки закона, който съществува – той не работи”, коментира тя в студиото на Нова тв.

„Проблемът с домашното насилие продължава да е много актуален и да довежда до трагична съдба на много жени и деца. Този случай е емблематичен и не е изключение

И в момента има много жени, които са в подобна рискова ситуация и за които е изключително трудно да опазят живота и здравето си. Взаимодействието между институциите не е достатъчно добро”, каза от своя страна Катя Кръстанова, психолог от асоциация „Анимус”.

„Дебненето, ревността и преследването са индикатори за висок риск от убийство. По-висок риск дори от физическото малтретиране”, поясни психологът.

А ето и цялата история, документирана от Миролюба Бенатова:

 

Днес в СГС ще се гледа искането за постоянна мярка за неотклонение на Венцислав Василев.

Само преди два месеца главният прокурор Сотир Цацаров даде нарочна пресконференция, на която обяви, че ще се проверяват четирима прокурори за пълно безхаберие по отношение на друга убита столичанка - Виола. Тя, майка й и сестра й са подавали куп жалби срещу Стефан, който в крайна сметка я уби по особено мъчителен начин.

Младата жена бе открита на 23 юни мъртва в апартамент в София, пребита със стикове за голф, след като и съседите не са реагирали.

Оказва се, че бившата жена на Стефан е подавала многократно жалби срещу него, но МВР и прокуратурата не са им обърнали внимание и не са започнали разследване.

Нов пазар на дрога: Наргилета, съдържащи наркотични вещества

http://dnes.dir.bg/news/pazar-droga-nargileta-narkotichni-veshtestva-26269297

Психотропни вещества в наргилетата. Употребата им става все по-често срещана тендеция сред младежите.

Фотоизложба „Непознатото летище София“ в центъра на столицата

http://www.cross.bg/letishte-sofiya-letishteto-1552774.html

/КРОСС/ В сърцето на София, градината пред „Кристал", от днес можете да видите 27 фотографии събрани в изложбата „Непознатото летище София". Снимките имат не само художествена, но и познавателна стойност. Фотографиите показват интересни моменти от ежедневието на най-голямото българско летище, както и малко известни факти от „кухнята" на авиацията. От тях ще научите, че резервоарите на самолетите се намират в крилата, как изглежда пистата от пилотската кабина и защо на летище София се каца безпроблемно при ниска видимост. Автори на фотографиите са Ангел Александров, Бойко Кънчев, Веселин Цолев, Десислава Груева, Димитър Бъчваров, Огнян Тинчев и Павел Богданов. Всички те работят на летището, но страстта към снимането е превърнала хобито им в професионално занимание. Творбите им дават една различна гледна точка към мястото, от където често преминаваме - летището. Изложбата се осъществява със съдействието на Столичната община и може да бъде видяна до 4 септември.  

Харчим най-много пари за храна

http://www.cross.bg/godina-razhod-minalata-1552773.html

/КРОСС/ Най-много пари харчим за храна. Това показва националната статистика за второто тримесечие на 2017 година, предава БНТ. След това са разход за жилище, на трето място данъци и социални осигуровки, последвани от тези за транспорт и съобщения. Оказва се, че ваканциите далеч не са сред водещите харчове. Потреблението нараства с малко над 11% сравнение с миналата година, показват данните от националната. Средната заплата се е увеличила с близо 10% и така общият разход на член достига до 1185 лв, което е с 11% повече от миналата година.  

Ако на вашето дете му предстои да кандидатства във ВУЗ, ето как да разберете дали избраната специалност е подходяща за него

http://www.moreto.net/novini.php?n=357954

Много често децата ни не успяват да изберат правилно професията, която записват при кандидатстване във висше учебно заведение. Причините са много – успели близки в дадена област, рекламни брошури на университетите, които волно или неволно заблуждават младежите, съвети от приятели и много други.

Събарят 143 незаконни ромски къщи в столичния квартал "Захарна фабрика"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6402799

Събарят 143 незаконни ромски къщи в столичния квартал "Захарна фабрика"В столичния квартал „Захарна фабрика” тази нощ там беше струпана тежка техника заради акцията по събарянето на незаконните ромски постройки. В квартала ще бъдат съборени 143 незаконни къщи, съобщава Нова телевизия. Около 504 е броят на живущите на терена, който се оказал общински. „Заповедта за събаряне на постройките е изданена още през миналата

Дъщерята на Цветан Василев е обжалвала задържането си

http://econ.bg/Новини/Дъщерята-на-Цветан-Василев-е-обжалвала-задържането-си_l.a_i.747920_at.1.html

Дъщерята на бившия мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев - Радосвета, е атакувала в съда прокурорското...

Тръмп обяви, че САЩ остават в Афганистан

http://www.mediapool.bg/tramp-obyavi-che-sasht-ostavat-v-afganistan-news268250.html

Новата стратегия на САЩ в Афганистан и региона ще зависи от обстоятелствата на терена, а не от времеви рамки. Това заяви Доналд Тръмп в първото си официално телевизионно обръщение към американския народ като президент, предадоха информационните агенции.   От военната база Форт Майър в Арлингтън, щата Вирджиния, Доналд Тръмп изложи новата стратегия за най-дългия военен конфликт на САЩ.   "Ядрото на нашата нова стратегия се състои в преход от подход, основан на срокове, към подход, основан на обстоятелства", каза Тръмп.   Той посочи, че "първоначалният му инстинкт е бил за изтегляне" от Афганистан, но е стигнал до друго заключение, след като проучил въпроса вече като президент.   Тръмп каза, че бързо изтегляне от Афганистан ще създаде властови вакуум, който терористите веднага ще запълнят. Американският президент посочи, че САЩ се нуждаят от план за "почтен и траен резултат" в Афганистан, достоен за жертвите в региона.   По думите му американските войници "ще се бият, за да победят" в Афганистан. Тръмп каза, че САЩ ще продължат да работят с афганистанското правителство, докато виждат решимост и напредък в страната.   Правителството на Афганистан и афганистанската армия трябва да поемат своята част от бремето във войната срещу терористичните групировки, като талибаните, каза Тръмп.   Целта на американските сили в Афганистан ще бъде да преследват и убиват терористи, а не да изграждат нация, посочи той.   Съединените щати ще разширят пълномощията на своите въоръжени сили в Афганистан в борбата с тероризма, каза Тръмп.   Той открехна вратата за увеличаване на броя на американските военнослужещи в Афганистан, но посочи, че няма да говори за брой на войниците или за плановете за бъдещи военни дейности.   Тръмп обяви по-строг подход към Пакистан. По думите му САЩ не могат да мълчат повече за терористичните убежища там.   Американският президент отбеляза, че Пакистан често предоставя убежище на "агенти на хаоса, насилието и терора" и допълни, че талибаните и други групи там представляват заплаха за региона и отвъд него.   Американският президент заяви, че Пакистан може много да спечели от партньорство със САЩ и много да загуби от предоставянето на убежище на терористи.   "Ние плащаме милиарди и милиарди долари на Пакистан и в същото време те дават убежище на тези терористи, срещу които ние се борим", каза Тръмп.   Той обеща да разбие Ал Каида, да попречи на талибаните да превземат Афганистан и да спре терористичните нападения срещу американци.   Американският президент каза, че споделя чувството на неудовлетвореност на американците по отношение на най-дългия военен конфликт на страната.   Той не каза колко американски войници може да бъдат изпратени допълнително в Афганистан, но министърът на отбраната Джим Матис има планове на масата за изпращане на още около 4000 военни към вече разположените в страната 8400, отбелязва Ройтерс.   Американският президент заяви също, че оценява приноса на Индия във възстановяването на стабилността в Афганистан, но допълни, че иска от Индия по-голяма подкрепа от гледна точка на икономическото развитие. Решението на Тръмп да обвърже още повече САЩ с най-дългата война за тях, вместо да изтегли американските войски, свидетелства за значителна промяна в подхода му към Афганистан, откакто встъпи в длъжност, коментира в. "Вашингтон пост". Решението му да одобри план на Пентагона за увеличаване на войските на САЩ в Афганистан отразява нарастващата тревога на висшите военни, че неуспехите на афганистанските сили в сраженията с талибаните и Ал Каида водят до бързо влошаване на ситуацията със сигурността, коментира изданието.   Редица съюзници на САЩ склонни да увеличат контингентите си в Афганистан Редица съюзници на САЩ са склонни да увеличат контингентите си в Афганистан, заяви министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис в изявление, разпространено след като президентът Доналд Тръмп обяви нова стратегия на САЩ за Афганистан, предаде Ройтерс. Аз дадох указания на председателя на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд да започне подготовка за осъществяване на стратегията на президента. Аз ще бъда в контакт с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и с нашите съюзници, редица от които са склонни да увеличат броя на контингентите си в Афганистан, заяви Джеймс Матис.   САЩ подкрепят преговорите на афганистанските власти с талибаните САЩ са готови да подкрепят мирни преговори между правителството на Афганистан и движението на талибаните без предварителни условия. Това се казва в изявление на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън, също разпространено след като президентът Доналд Тръмп обяви нова стратегия за Афганистан.   Ние сме готови да подкрепим преговори за мир между афганистанското правителство и движението на талибаните без каквито и да било предварителни условия. Очакваме международната общност, на първо място съседите на Афганистан, да се присъединят към нас в подкрепата на този мирен процес, подчерта Тилърсън.   Преди Тръмп да представи новата стратегия за Афганистан и региона, държавният секретар Рекс Тилърсън проведе телефонни разговори с министрите на външните работи на Афганистан и Индия, както и с премиера на Пакистан.   Талибаните: Афганистан може да се превърне в ново гробище за САЩ Афганистан може да се превърне в ново гробище за САЩ, ако те не изтеглят скоро военните си оттам. Това предупреждение отправиха талибаните в отговор на речта на американския президент, предаде Франс прес.   "Ако САЩ не изтеглят своите войски от Афганистан, страната скоро ще се превърне в ново гробище за тази суперсила на 21 век. Американските лидери трябва да разберат това", се казва в изявление талибаните.   По-рано днес говорителят на талибаните Забиула Муджахид каза, че стратегията на Тръмп за Афганистан е неясна и остаряла и че в речта на Тръмп не е имало нищо ново.

Тръмп съобщи, че САЩ остават в Афганистан

http://www.mediapool.bg/tramp-saobshti-che-sasht-ostavat-v-afganistan-news268250.html

САЩ няма да се изтеглят от Афганистан, а ще останат там и ще спечелят войната. Това заяви американският президент Доналд Тръмп, който представи дългоочакваната нова стратегия за страната и региона, съобщава бТВ. По думите на Тръмп прибързаното изтегляне на американските войски ще създаде вакуум, който терористите, в това число ИДИЛ и “Ал Кайда”, незабавно ще запълнят, както се случи преди 11 септември. По-късно талибаните пък предупредиха, че Афганистан ще се превърне в “гробище" за САЩ, предаде Фокус". “Ако Америка не изтегли войските си от Афганистан, скоро страната ще се превърне в още едно гробище за тази суперсила", предупреди говорителят на талибаните Забихулла Муджахед в изявление след обявяването на стратегията на САЩ. Тръмп не поставя срок за изтеглянето на американските сили. Това ще зависи от обстоятелствата на място. По думите му обаче оставането “не е празен чек” и Америка ще работи с правителството на Афганистан, докато вижда ангажираност и напредък. Тръмп също така предупреди Пакистан, че няма да толерира страната повече да дава убежище на терористи и подчерта, че Исламабад “ще загуби много”, ако не бъде съюзник на Вашингтон.

Близо 60 души са пострадалите в големия пожар в Ростов на Дон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6402802

Близо 60 души са пострадалите в големия пожар в Ростов на ДонБлизо 60 души са пострадали в големия пожар в Ростов на Дон. Девет от тях са приети за лечение в болници, предаде БТА. Стихията нанесе вчера щети на 120 сгради, от които 98 са жилищни. Руски медии цитират местни жители, които твърдят, че пожарът може да е умишлен, тъй като предприемачи в сферата на недвижимите имоти искат да се сдобият със земя в

ООН разследва севернокорейски доставки за сирийската агенция за химически оръжия

http://www.investor.bg/drugi/338/a/oon-razsledva-severnokoreiski-dostavki-za-siriiskata-agenciia-za-himicheski-oryjiia-245257/

Сирия се съгласи да унищожи химическите си оръжия през 2013 г., но според международната общност развива тайна програма

Вторият живот на хотела - скелет в Рио де Жанейро

http://www.dnevnik.bg/na_put/2017/08/22/3028197_vtoriiat_jivot_na_hotela_-_skelet_v_rio_de_janeiro/?ref=rss


Гъстата растителност от десетилетия поглъща един недостроен хотел в предградията на Рио де Жанейро. Някогашният хотел "Гавеа" сменя името си на хотел "Скелет", негови гости в годините са бездомници и бандити, а напоследък - екстремни туристи, които все пак идват тук след половин век забвение, пише Тheculturetrip. <br /><br />Строителството на "Гавеа" започва през 1953 г. в едно от предградията на Рио. Заради финансови проблеми обаче 19 г. по-късно...

Събарят 143 незаконни ромски къщи в "Захарна фабрика"

http://www.cross.bg/kushti-ylitzata-edno-1552772.html

/КРОСС/ В столичния квартал „Захарна фабрика" тази нощ там беше струпана тежка техника заради акцията по събарянето на незаконните ромски постройки. 143 къщи ще бъдат съборени в квартала. „Заповедта за събаряне на постройките е изданена още през миналата година. Благодаря на органите на МВР, тъй като в момента се работи нормално и спокойно. Създали сме организация за извозване на багажа на хората, чиито къщи ще бъдат разрушени. И започна поетапно разрушаване на някои от бараките. Мой приоритет е нито едно дете да не остане на улицата", коментира в „Здравей, България" по Нова телевизия, Иван Божилов, кмет на район „Илинден". Около 504 души живеят на този терен, който, оказва се, е общински. „Едно от семействата ще бъде настанено в общинско жилище, но те си подадоха документите преди две години. Всяко едно семейство има по 5-6 деца. Ще се постараем да не ги оставим да спят на улицата", добави Иван Божилов.  

Гърция планира да даде държавна земя на 1 500 бежанци

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/22/3028426_gurciia_planira_da_dade_durjavna_zemia_na_1_500_bejanci/?ref=rss


Правителството в Атина планира да направи фермери от мигрантите, идващи от конфликтните райони, за да ги интегрира в обществото, съобщи БТА като цитира гръцкото издание "Прото тема". Атина предприема този ход и за да не загуби средства от финансовия ресурс, който ЕС ѝ предоставя за бежанците, отбелязва вестникът.<br /><br />Министерството за миграцията е изготвило широка програма, за да може мигранти да започнат да придобиват необходимите фермерски навици. <br...

Гърция смята да предостави държавна земя на 1500 бежанци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6402797

Гърция смята да предостави държавна земя на 1500 бежанциПравителството в Атина планира да направи фермери от мигрантите, идващи от конфликтните райони, за да ги интегрира в обществото, съобщава изданието "Прото тема". Министерството за миграцията е изготвило широка програма, за да може мигранти да започнат да придобиват необходимите фермерски навици. Атина предприема този ход и за да не загуби средства

Армията, НЕК и АЕЦ ”Козлодуй” останаха без застраховател

http://frognews.bg/news_140624/Armiiata-NEK-i-AETS-Kozlodui-ostanaha-bez-zastrahovatel/

Комисията за финансов надзор е отнела лиценза на застрахователна компания ”Надежда”. Решението, взето на 17 август, е без прецедент в новата история на България.

Убитото 11-годишно момиче имало 3000 приятели в социалните мрежи

http://www.cross.bg/iiovita-grigorova-mrezhi-1552771.html

/КРОСС/ "Имаме частично самопризнание, което няма голямо значение по делото", коментира Йовита Григорова, говорител на Апелативна прокуратура Бургас по отношение на шокиращото убийство от понеделник, при което 11-годишно момиче беше намушкано с нож, а за смъртта му бе задържано 15-годишно момче. „Разследването е показало, че става въпрос за умишлено убийство. Лекарите са казали, че около 3 см е дълбочината на прорезната рана, което означава, че е имало сила, целенасоченост и годно оръжие, за да се извърши това престъпление", коментира за „Здравей, България" прокурор Йовита Григорова - говорител на Апелативна прокуратура в Бургас. Оказва се, че двете деца са общували в социалните мрежи в продължение на две седмици, след което са си определили среща. „Те се познават лично от скоро, но не може да се каже дали това е първата им среща. Разследваме убийството, а вещите на детето са част от разследването. Взети са кръвни проби от двете деца с цел да се установи дали са взимали наркотици", поясни прокурор Йовита Григорова. Поводът за убийството - спор къде да пушат наргиле. „Никой не може да каже защо са решили да се срещнат на абсолютно непознато място - в квартал „Меден рудник". Детето има около 3000 приятели в социалните мрежи. Това е показателно за един двойнствен живот. Апелирам родителите да бъдат внимателни към комуникациите на децата си в социалните мрежи

Убитото 11-годишното момиче имало 3000 приятели в социалните мрежи

http://www.cross.bg/sotzialnite-mrezhi-iiovita-1552771.html

/КРОСС/ "Имаме частично самопризнание, което няма голямо значение по делото", коментира Йовита Григорова, говорител на Апелативна прокуратура Бургас по отношение на шокиращото убийство от понеделник, при което 11-годишно момиче беше намушкано с нож, а за смъртта му бе задържано 15-годишно момче. „Разследването е показало, че става въпрос за умишлено убийство. Лекарите са казали, че около 3 см е дълбочината на прорезната рана, което означава, че е имало сила, целенасоченост и годно оръжие, за да се извърши това престъпление", коментира за „Здравей, България" прокурор Йовита Григорова - говорител на Апелативна прокуратура в Бургас. Оказва се, че двете деца са общували в социалните мрежи в продължение на две седмици, след което са си определили среща. „Те се познават лично от скоро, но не може да се каже дали това е първата им среща. Разследваме убийството, а вещите на детето са част от разследването. Взети са кръвни проби от двете деца с цел да се установи дали са взимали наркотици", поясни прокурор Йовита Григорова. Поводът за убийството - спор къде да пушат наргиле. „Никой не може да каже защо са решили да се срещнат на абсолютно непознато място - в квартал „Меден рудник". Детето има около 3000 приятели в социалните мрежи. Това е показателно за един двойнствен живот. Апелирам родителите да бъдат внимателни към комуникациите на децата си в социалните мрежи

120 сгради пострадаха при голям пожар в Ростов на Дон

http://dnes.dir.bg/news/pozhar-rostov-don-26269294

Сто и двайсет сгради, от които 98 жилищни, пострадаха при разразилия се в понеделник голям пожар в историческия център на град Ростов на Дон, Югозападна Русия.

Лондон иска британските стоки да се продават свободно в ЕС след "Брекзит"

http://clubz.bg/57480-london_iska_britanskite_stoki_da_se_prodavat_svobodno_v_es_sled_brekzit

ПРОТЕСТИ ПРОТЕСТИ Протест срещу Брекзит

Британските фирми, които отговарят на стандартите на Европейския съюз, да продължат да продават продуктите си на общия пазар без допълнителни проверки и такси след "Брекзит", поиска Лондон. Подобно решение би спестило на британските производители милиони паундове, но противоречи на позицията на Брюксел.

"Стоките, циркулиращи на единния пазар преди излизането (на Великобритания от ЕС - б. ред.) трябва да проължат да се разпространяват свободно в Обединеното кралство и Европейския съюз без допълнителни изисквания и ограничения", се казва в официалната позиция на британското правителство.

Публикуването на документите, които изяснават виждането на кабинета на Тереза Мей за отношенията с ЕС след "Брекзит", предшества начлото на третия кръг преговори за излизане на страната от Съюза, който ще започне следващата седмица.

Според позицията на Великобритания, фирмите, които изпъняват изискванията на Европейския съюз преди март 2019 г. не трябва да сертифицират стоките си отново, за да ги продават на европейския пазар. Това обаче противоречи на позицията на Брюксел, според която продуктите, които са одобрени от британски регулатори няма да могат да се продават на европейския пазар след "Брекзит", без да са одобрени от европейски регулатор.

Всеки нов модел кола, поизвеждан във Великобритания например, минава тестове в Агенцията за сертифициране на моторни превозни средства в Бристол преди да бъде пусната на пазара. Това струва до 500 000 лири на производителя и гарантира, че автомобилът отговаря на европейските изисквания. След "Брекзит" обаче ЕС няма да позволява продажбата на модел, сертифициран в Бристол, ако преди това не мине тестове в съответна европейска агенция. Новите лицензи ще предизвикат значителни допълнителни разходи за производителите.

Джон Фостър от Конфедерацията на британската индустрия коментира:

"Единственият начин компаниите да получат сигурността, от която се нуждаят, е сключване на временно споразумение. Това би гарантирало, че стокие и услугите ще могат да се движат свободно и би дало на компаниите сигурност, за да инвестират. Най-простият начин да се постигне това е Великобритания да остане в общия пазар и митническия съюз докато влезе в сила нова сделка."

В друга своя позиция, публикувана вчера, Лондон призова също Брюксел да гарантира, че поверителна информация за преговорите няма да изтекат след "Брекзит".

Великобритания ще иска "близко сътрудничество" с ЕС и по правните въпроси. В пореден документ, който се очаква да бъде публикуван тази седмица, ще бъде уточнена позицията на британските власти по сътрудничеството в областта на частното правораздаване, твърди Би Би Си. Великобритания ще напусне Системата за съдебно сътрудничество на ЕС през март 2019 г. Между Брюксел и Лондон трябва да бъде сключено споразумение как ще бъдат решавани търговски спорове и кой ще разглежда делата след това.

Новите правила ще бъдат ключови за бизнеса след "Брекзит". Статутсът на Великобритания на "световен център" за търговски договори може да бъде застрашен, ако не бъдат определени ясни правила, коментират юристи и британски депутати.

По искане на Брюксел преговорите за излизане на Великобритания от Европейския съюз започнаха през май с въпросите, свързани с положението на европейските граждани в Обединеното кралство и на британците в ЕС, както и взаимните финансови ангажименти на двете страни. Едва когато Брюксел прецени, че по всички тези теми е достигнат значителен напредък, може да започне обсъждането на бъдещите отношения с Лондон след раздялата.

Главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние коментира в туитър:

"Третият кръг от преговорите за "Брекзит" с Великобритаия започват следващата седмица. Фокусираме се върху излизането. Ключов е прогресът по правата на гражданите, уреждането на сметките (с ЕС - б. ред.) и Ирландия."

В поредица официални позиции, разкриващи визията за отношенията с ЕС след март 2019 г., британското правителство предложи временен митнически съюз след "Брекзит" и варианти за бъдещи търговски отношения със зоната за свободна търговия. Великобритания заяви също, че не иска гранични пунктове по границата с Ираландия и поиска запазване на пакта за свобоно пътуване между двете страни.

Обявиха жълт код за силен вятър за цялото Черноморие

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6402787

Обявиха жълт код за силен вятър за цялото ЧерномориеЖълт код за силен вятър е обявен за цялото Черноморие, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Преди обед ще има северозападен вятър с пориви до 20 м/сек (пориви от 8 бала по Бофорт).

Влак уби жена в София, всички линии от Северна България блокирани

https://offnews.bg//112/vlak-ubi-zhena-v-sofia-vsichki-linii-ot-severna-balgaria-blokirani-663366.html

Жена загина намясто, след като беше блъсната от бързия влак Мездра - София в района на „Илиянци“, съобщава БНР.

Инцидентът е станал около 6.00 часа тази сутрин. Към момента всички влакове, идващи от Северна България към София и обратно са спрени и изчакват.

Това се налага заради работата на следствените органи. Все още не е ясно кога точно ще приключи огледът и кога ще бъде възстановено движението на влаковете.

Пошлост без граници. Азис, Гери Никол, Сузанита…Кармелита

http://www.barometar.net/89377/

Човек, който вечно иска да е в светлината на прожекторите – рано или късно се изчерпва. Пример – Азис! Костинбродският „славей“ измисли какви ли не PR- трикове, за да привлича вниманието на медиите, но накрая заглъхна. Няма да изброявам „номерата“ му в търсене на евтина популярност, те са безброй – остана му хубавият глас. По […]

Днес погребват бронзовия олимпиец Величко Чолаков, ден на траур в община Смолян

https://www.24chasa.bg/sport/article/6402786

Днес погребват бронзовия олимпиец Величко Чолаков, ден на траур в община СмолянВ община Смолян днес е ден на траур в памет на щангистът Величко Чолаков, който внезапно почина в неделя на 35-годишна възраст. Поклонението пред бронзовия олимпийски медалист ще бъде от 10 до 14 часа в Спортната зала на Смолян, а погребението ще е от 15.00 часа в гробищен парк „Беклийца“, съобщи БНР.

Австрия иска бързо приемане на страните от Западните Балкани в ЕС заради влиянието на Турция и Саудитска Арабия

http://www.moreto.net/novini.php?n=357966

Австрийският външен министър Себастиан Курц призова за ускорено приемане на страните от Западните Балкани в Европейския съюз. В интервю за германския ежедневник "Ханделблат" Курц подчертава, че единствено европейската интеграция може да спре засилващото се влияние на Турция и Саудитска Арабия в този регион.

Шампионска лига и снукър в ефира днес

https://offnews.bg//drugi/shampionska-liga-i-snukar-v-efira-dnes-663365.html

Шампионска лига, много снукър, Вуелтата и тенис предлага днешният ден по телевизиите.

ФУТБОЛ

18,30 ч Шампионска лига, "Астана" - "Селтик" RING

21.45 ч Шампионска лига, "Ница" - "Наполи" bTV Action

21.45 ч Шампионска лига, "Севиля" - Истанбул Башакшехир" - RING

21.45 ч Шефилд Ю" - "Лестър" - "Диема спорт" 2


СПОРТ

9.00 ч Снукър, шампионат на Китай Eurosport 1 


9.00 ч Универсиада в Тайван, сп. Гимнастика Eurosport 2

11.00 ч Универсиада в Тайван, скокове във вода Eurosport 2

14.00 ч Универсиада в Тайван, плуване Eurosport 1

14,30 ч Снукър, шампионат на Китай Eurosport 2

15,45 ч Колоездене, обиколка на Испания Eurosport 1

16.00 ч Тенис, ATP WT uncovered Mtel sport 1

19,00 ч Тенис, турнир за жени в Ню Хейвън F+/Sport+ H

По-голямата част от София остава без топла вода за 3 дни

http://econ.bg/Новини/По-голямата-част-от-София-остава-без-топла-вода-за-3-дни_l.a_i.747919_at.1.html

Огромна част от София остава от днес без топла вода за три дни. Причината е плановите ремонти на "Булгартрансгаз" ЕАД по газопреносната мрежа,...

Спорт по тв днес: 3 мача от плейофния кръг на ШЛ + 1 от Англия, тенис, обиколка на Испания, универсиада в Тайван и снукър

https://www.24chasa.bg/sport/article/6402177

Спорт по тв днес: 3 мача от плейофния кръг на ШЛ + 1 от Англия, тенис, обиколка на Испания, универсиада в Тайван и снукър                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Четиримата оцелели терористи от Каталуния се изправят пред съда (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/chetirimata-oceleli-teroristi-ot-kataluniia-se-izpraviat-pred-syda-snimki-2043764

От Барселона в Мадрид при засилени мерки за сигурност бяха докарани четиримата оцелели членове на терористичната група, извършила нападенията в Каталуния, предаде Франс прес.

[img wide]32678300[/img]

Съдията Фернандо Андреу от Националния съд, разглежд

Не пуснаха принц Фредерик Датски в бар, нямал документ за самоличност

//dariknews.bg/novini/liubopitno/ne-pusnaha-princ-frederik-datski-v-bar-niamal-dokument-za-samolichnost-2043761

Датският престолонаследник принц Фредерик не бе допуснат в бар в Австралия, тъй като не носел документ, доказващ, че е на необходимата възраст, предаде ДПА, като се позова на местни медии.

Четиридесет и девет годишният наследник на д

Чудо: Извадиха живо бебе от руините след земетресението в Италия (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/chudo-izvadiha-zhivo-bebe-ot-ruinite-sled-zemetresenieto-v-italiia-snimki-2043772

Италиански спасителни екипи извадиха живо 7-месечно бебе от отломките на къща, рухнала на италианския остров Иския след земетресението с магнитуд 4, станало тази нощ, предаде Асошиейтед прес.

Жена загина, блъсната от влак в София

http://dnes.dir.bg/news/zhena-vlak-26269246

Жена загина, блъсната от влак в района на „Илиянци“, предаде БНР.

Афганистан ще се превърне в „гробище" за американците, предупредиха талибаните

https://www.24chasa.bg/novini/article/6402783

Афганистан ще се превърне в „гробище" за американците, предупредиха талибанитеТалибаните предупредиха във вторник, че Афганистан ще се превърне в „гробище" за САЩ, след като президентът Доналд Тръмп даде „зелена светлина“ за изпращането на още хиляди американски войници в страната, предава AFP, цитирано от "Фокус". „Ако Америка не изтегли войските си от Афганистан, скоро страната ще се превърне в още едно гробище за тази

Срещу Ердоган помага само ясният тон

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/sreshtu-erdogan-pomaga-samo-iasniiat-ton-245256/

Германските политици наричат проблемите с Турция вече с истинските имена и това помага, твърди Йенс Турау в коментар за Deutsche Welle

Талибаните отвърнаха: Афганистан ще се превърне в гробище за американците

http://www.cross.bg/prevurne-afganistan-talibanite-1552770.html

/КРОСС/ Новината, че САЩ остават в Афганистан и дори ще увеличат военното си присъствие бързо предизвика отговор. Талибаните предупредиха, че страната ще се превърне в „гробище" за САЩ, предава „Франс прес", цитирана от „Фокус". „Ако Америка не изтегли войските си от Афганистан, скоро страната ще се превърне в още едно гробище за тази суперсила", предупреди говорителят на талибаните Забихулла Муджахед.  

Австралийски бар не пусна датския принц Фредерик

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/08/22/3028421_avstraliiski_bar_ne_pusna_datskiia_princ_frederik/?ref=rss


Датският престолонаследник принц Фредерик не бе допуснат в бар в Австралия, защото не носел документ, който да доказва, че има навършени необходимите години.<br /><br />42-годишният наследник на датския престол искал да посети Джейд Буда бар в Брисбън през уикенда. Принцът останал смаян, когато му казали, че той и неговите придружители се нуждаят от съответната идентификация, за да влязат, съобщава БТА.<br /><br />Принцът и неговата компания си тръгнали и се върнали 15...

Децата в България или загиват, или заминават в чужбина

https://www.actualno.com/cite/decata-v-bylgarija-ili-zagivat-ili-zaminavat-v-chujbina-news_629082.html

Децата в България или загиват в такива нелепи инциденти или заминават в чужбина. Може би децата на България няма да ги има скоро, повярвайте. Това каза майката на нелепо загиналата 14-годишна Зорница. На 3 май момичето падна от 12 етаж на изоставен строеж. По думите на родителите й разследването се бави.

Един загинал и близо 60 пострадали при пожара в Ростов на Дон

http://www.mediapool.bg/edin-zaginal-i-blizo-60-postradali-pri-pozhara-v-rostov-na-don-news268249.html

Един човек е загинал, а близо 60 души са пострадали в големия пожар в Ростов на Дон, като девет от тях са приети за лечение в болници. Огнената стихия нанесе щети на 120 сгради, от които 98 са жилищни. Руски медии цитират местни жители, които твърдят, че пожарът може да е умишлен, тъй като предприемачи в сферата на недвижимите имоти искат да се сдобият със земя в центъра на града. Регионалният губернатор и прокуратурата обещаха да разследват тези твърдения. Полицията е възбудила наказателно дело за умишлено унищожаване или повреждане на чуждо имущество, което предвижда наказание до 5 години затвор. Според органите на реда пожарът може да е причинен от възпламеняване на битова техника в къща в града, а после пламъците се прехвърлили на съседните сгради. С огъня се бориха около 2000 пожарникари с 212 единици специализирана техника. Заради пожара бяха евакуирани временно 650 души, а газоснабдяването и електроподаването в засегнатия район бяха спрени превантивно. На всички, на които пожарът е нанесъл тежки здравословни вреди, ще бъдат изплатени по 400 000 рубли, предаде ТАСС, като се позова на представител на местните власти.

Близо 60 души са пострадали при пожара в Ростов на Дон

http://www.mediapool.bg/blizo-60-dushi-sa-postradali-pri-pozhara-v-rostov-na-don-news268249.html

Близо 60 души са пострадали в големия пожар в Ростов на Дон, като девет от тях са приети за лечение в болници. Огнената стихия нанесе щети на 120 сгради, от които 98 са жилищни.    Руски медии цитират местни жители, които твърдят, че пожарът може да е умишлен, тъй като предприемачи в сферата на недвижимите имоти искат да се сдобият със земя в центъра на града.   Регионалният губернатор и прокуратурата обещаха да разследват тези твърдения.    Полицията е възбудила наказателно дело за умишлено унищожаване или повреждане на чуждо имущество, което предвижда наказание до 5 години затвор.    Според органите на реда пожарът може да е причинен от възпламеняване на битова техника в къща в града, а после пламъците се прехвърлили на съседните сгради.   С огъня се бориха около 2000 пожарникари с 212 единици специализирана техника.    Заради пожара бяха евакуирани временно 650 души, а газоснабдяването и електроподаването в засегнатия район бяха спрени превантивно.    На всички, на които пожарът е нанесъл тежки здравословни вреди, ще бъдат изплатени по 400 000 рубли, предаде ТАСС, като се позова на представител на местните власти.

Пожарът в Ростов на Дон е обхванал 120 сгради

http://www.mediapool.bg/pozharat-v-rostov-na-don-e-obhvanal-120-sgradi-news268249.html

120 сгради, от които 98 жилищни, са пострадали при разразилия се вчера голям пожар в град Ростов на Дон, югозападна Русия. Около 50 души са евакуирани и се намират в център за временно настаняване, където продължават да пристигат хора, останали без домове. Медицинска помощ са получили около 45 души. Пожарът избухна в дървена къща в историческия център на Ростов на Дон с население над 1 милиона души. Огънят бързо се прехвърли в съседни сгради, подпомогнат от силния вятър. Най-малко 1200 души гасиха пламъците. Според някои руски медии пожарът е умишлен, тъй като строителни предприемачи искали да получат земята в центъра на града. 

Атина прави бежанците фермери, дава им земя

http://dnes.dir.bg/news/gartzia-fermeri-bezhanskiat-natisk-26269232

Правителството в Атина планира да направи фермери от мигрантите, идващи от конфликтните райони, за да ги интегрира в обществото, съобщава "Прото тема".

Застреляха атентатора от Барселона

http://www.moreto.net/novini.php?n=357965

Испанската полиция потвърди, че застреляният по време на акция в Субиратс мъж е атентаторът, извършил нападението в Барселона от миналата седмица. Това е 22-годишният мароканец Юнес Абуяакуб, който в четвъртък вряза микробус в тълпа пешеходци на булевард „Ла Рамбла“ в каталунската столица, отнемайки живота на 13 души.

Влак премаза жена край "Илиянци", жп линията е блокирана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6402779

Влак премаза жена край "Илиянци", жп линията е блокиранаЖена загина намясто, след като беше блъсната от бързия влак Мездра - София в района на „Илиянци“. Инцидентът е станал около 6.00 часа тази сутрин, предаде БНР. Към момента всички влакове, идващи от Северна България към София и обратно са спрени и изчакват. Това се налага заради работата на следствените органи.

Защо руснаците трябва да ходят в САЩ

http://clubz.bg/57479-zashto_rusnacite_trqbva_da_hodqt_v_sasht

"Ако успея там, ще мога и навсякъде. От теб зависи, Ню Йорк, Ню Йорк." Снимка Уикипедия

САЩ изключително затрудниха получаването на туристически визи за граждани на Русия. Затварят се консулства във Владивосток, Екатеринбург, Питер (Санкт Петербург – б. р.). Тази награда не ни е от американците. Както знаете, Путин нареди да се съкрати числеността на сътрудниците в дипломатическите мисии на САЩ. И хоп, те съкратиха онези, които издаваха визи. Сега много наши съотечественици, желаещи да пътуват до САЩ, не могат да го направят, тъй като получаването на виза става много сложно и скъпо.

В социалните мрежи се натъкнах на така наречените патриоти. Тези хора с гордост оповестяват, че не са били в Америка, нямало какво да правят там и за нищо на света не биха отишли.

Тази радост ме огорчава. Как можеш да се радващ, че не си бил някъде? Как можеш да се гордееш с това, че няма да разбереш нещо, да го видиш с очите си, да го почувстваш? Това е като да се гордееш, че не си прочел някоя книга или не си гледал даден филм.

При това не призовавам никого да обича Америка. За мнозина биха били чужди техният начин на живот, културата им и това е нормално. Примерно аз изобщо не харесвам севернокорейския режим, но много ми се иска да посетя КНДР, за да видя всичко с очите си. И никога не съм изпитвал гордост или радост, че не съм бил там.

Мнозина възприемат САЩ посредством новините и пропагандата на държавните канали. Но САЩ не са само политиката, с която се сблъсквате по телевизора. Това е огромна и многолика страна. Не случайно САЩ са водещата икономика в света. Това е и Силициевата долина, където от цял свят се стичат най-добрите мозъци. Това е мястото, откъдето от  десетилетия светът се сдобива с върхови технологии. Всеки ден се натъквате на  изобретения, които виждат бял свят благодарение на хората, работещи по западното крайбрежие на САЩ. Няма ли да ви е интересно да видите как всичко това функционира? Как се създават условия, как се ражда бъдещето, което днес променя света?

САЩ – това е удивителна и изключително разнообразна природа. Тя не е по-хубава от нашата, но пък е далеч по-достъпна, а и по това можем да се поучим от американците – системата на националните паркове, къмпинги, навигация, обозначени маршрути и т. н. Крайно важна тема, която у нас все още не е засегната.

Не говоря за градската среда и как американците започнаха да се отказват от автомобила. Как градове, строени първоначално за удобствата на автомобилистите, постепенно разбират, че без нормален обществен транспорт са заникъде. Как Детройт, който навремето беше тъпкан с автомобили, започна да се възражда чрез прокарване на трамвайни линии. Как в Ню Йорк започнаха да затварят улици. Та можеш ли да се откажеш от разходка из Сентръл парк? Или да не посетиш деловия център в Манхатън, най-големия в света?

Разбираемо е, че не всеки има възможност да пътува до САЩ, скъпо е. Допускам, че сте се поддали на яростна пропаганда, и Америка за вас се е превърнала в ненавистна държава, но, както се казва, “хайде да спорим за вкуса на стридите с онези, които са ги яли”.

Това се отнася не само до САЩ, а за пътешествия в различни страни. Непременно трябва да се видят Китай, Япония, Европа. Трябва да се поучиш от чуждия положителен опит, за да го внедриш у нас. Аз по законодателен път бих задължил кметове на руски градове и губернатори веднъж на тримесечие да посещават нова държава, а после да пишат какво ново са научили, какви положителни неща са видели, които могат да се внедрят у нас. Дори не съм против подобни пътувания да са за сметка на бюджета.

Не върви да се гордееш с ограниченията си. По-добре е да получите американска виза и да влагате пари в собственото си развитие.

--------

* Авторът е руски опозиционер и блогър. Коментарът е публикуван в портала „Живой журнал“.

Талибаните: Афганистан може да е новото гробище за САЩ

http://dnes.dir.bg/news/afganistan-talibani-sasht-izbori-2016-26269198

Афганистан може да се превърне в ново гробище за САЩ, ако те не изтеглят скоро военните си оттам.

Австрия иска бързо приемане на страните от Западните Балкани в ЕС заради влиянието на Турция и Саудитска Арабия

http://www.cross.bg/zapadnite-balkani-kyrtz-1552769.html

/КРОСС/ Австрийският външен министър Себастиан Курц призова за ускорено приемане на страните от Западните Балкани в Европейския съюз. В интервю за германския ежедневник "Ханделблат" Курц подчертава, че единствено европейската интеграция може да спре засилващото се влияние на Турция и Саудитска Арабия в този регион. „На жените в Сараево и Прищина се плаща, за да ходят забрадени", твърди австрийският първи дипломат и бъдещ кандидат за канцлер. „Не можем да гледаме безучастно", допълва Курц, цитиран от БНР. По думите му, ЕС е изправен пред предизвикателства като Брекзит, мигрантската криза и ислямисткия тероризъм, но това не бива да измества Западните Балкани от фокуса на Брюксел. „Става дума за регион с млади държави, които имат различни етнически проблеми помежду си. ЕС трябва да им помогне в борбата срещу радикализацията", настоява австрийският външен министър. България е обявила европейската интеграция на Западните Балкани като свой приоритет по време на председателството на Европейския съвет в първата половина на следващата година. Австрия поема председателството от България от 1 юли 2018 г.  

Убитата 11-годишна имала 3000 приятели във фейсбук

http://clubz.bg/57478-ubitata_11_godishna_imala_3000_priqteli_vyv_fejsbuk

ПОЛИТИКА полицияcr1

Убийството на 11-годишната Никол в бургаския жк „Меден рудник“ е предумишлено. Лекарите са казали, съдейки по дълбочината на прорезната рана, че ударът на убиеца е имал сила и целенасоченост, за да извърши престъплението. Това каза пред Нова тв тази сутрин зам.шефката на бургаската апелативна прокуратура Йовита Григорова.

"Имаме частично самопризнание, което няма голямо значение за развитието на делото на този етап", добави тя.

15-годишният убиец не е с криминално минало.

"Флагман" пък пише, че заподозреният за жестокото убийство не живеел в блока, където се разигра трагедията.

Тялото на момичето е открито случайно в неделя около 17:30 ч в асансьора на блок 108. На страшната гледка е попаднало дете, чиято майка сигнализирала на тел. 112.

Никой от входа и от блока не познава 11-годишното момиче. Не са чули виковете й за помощ.

„Важно е как са осъществили контакт тези деца. Става въпрос за усилена комуникация в продължение на около две седмици в социалната мрежа, след което си разменят телефоните и си определят среща“, заяви Григорова.

Разследващите смятат, че това е вероятно първата среща на Никол и убиеца й.

„Децата са решили в този блок да се скрият. Убитото дете е имало около 3000 приятели в социалната мрежа. Това е показател за двойствен живот на това момиче“, коментира прокурорката.

Тя апелира родителите да са по-внимателни и да следят комуникацията на децата си.

„Не се знае какви са темите, на които говорят. Днес предстои внасяне на делото в Окръжен съд - Бургас за определяне на постоянна мярка за неотклонение задържане под стража“, съобщи Йовита Григорова.

На въпрос - каква присъда може да получи 15-годишният Иван, тя отговори, че законът предвижда от 3 до 10 години затвор за подобно убийство от непълнолетен.

НАП запечата над 120 заведения по Черноморието

https://www.24chasa.bg/novini/article/6402775

НАП запечата над 120 заведения по ЧерномориетоНационалната агенция по приходите (НАП) е запечатало 120 заведение по българското Черноморие само за последните два месеца заради укриване на обороти, заяви пред БТВ говорителят на агенцията Росен Бъчваров. По думите му в още поне 2 000 са открити различни нарушения като неиздаване на касови бележки и други. Проверките продължават.

Започва маркирането на дърветата в Борисовата градина

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/22/3028418_zapochva_markiraneto_na_durvetata_v_borisovata_gradina/?ref=rss


От днес започва маркирането на опасните или сухи дървета в столичната Борисова градина, съобщи Би Ти Ви.<br /><br />Инспекцията ще се прави със специален апарат, който дава подробни данни за състоянието на дърветата.<br /><br />В началото на август клон падна в Борисовата градина и рани жена. Кметът Йорданка Фандъкова по-късно съобщи, че за края на август е планирано изследване и маркиране на дърветата в парка. От есента ще започне и изсичането на тези, които са...

Димитър Маргаритов: До 3000 лв. глоба за таксата „желание на клиента“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6402771

Димитър Маргаритов: До 3000 лв. глоба за таксата „желание на клиента“"Ако се установи, че действително е начислена такса „желание на клиента“ това само по себе си е нарушение, защото и самият търговец признава, че клиентът не е уведомен, че такова нещо ще му бъде начислено допълнително" , каза пред БНТ председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов по повод поискана такса „желание на

Жена загина, блъсната от влак

http://www.cross.bg/vlak-blusnata-zhena-1552768.html

/КРОСС/ Жена загина намясто, след като беше блъсната от влак, съобщава БНР. Инцидентът е станал около 6 часа тази сутрин след спирка Кумарица на едноименния квартал на Нови Искър - преди гара Илиянци. Тя била блъсната от бърз влак от Мездра за София. Движението в участъка е спряно заради извършване на следствени действия, което блокира влаковете от Северна България към столицата. Закъснение вече отчетоха 9 влака, повечето от тях пътнически. От СДВР обясниха пред "Хоризонт", че най-вероятно става въпрос за самоубийство. У жената не са открити документи за самоличност.  

Жена загина, блъсната от влак

http://www.cross.bg/vlak-blusnata-chasa-1552768.html

/КРОСС/ Жена загина намясто, след като беше блъсната от влак, съобщава БНР. Инцидентът е станал около 6 часа тази сутрин след спирка Кумарица на едноименния квартал на Нови Искър - преди гара Илиянци. Тя била блъсната от бърз влак от Мездра за София. Над 2 часа движениете в участъка бе спряно заради извършване на следствени действия, което блокира влаковете от Северна България към столицата. Закъснение отчетоха 9 влака, повечето от тях пътнически.  

Жена загина, блъсната от влак. Движението от Северна България към София е спряно

http://www.cross.bg/sofiya-zhena-koga-1552768.html

/КРОСС/ Жена загина намясто, след като беше блъсната от влак в района на „Илиянци", съобщава БНР. Инцидентът е станал около 6 часа тази сутрин. Към момента всички влакове, идващи от Северна България към София, са спрени и изчакват. Това се налага заради работата на следствените органи. Все още не е ясно кога точно ще приключи огледът и кога ще бъде възстановено движението на влаковете.    

Започва маркирането на опасни дървета в Борисовата градина

http://www.mediapool.bg/zapochva-markiraneto-na-opasni-darveta-v-borisovata-gradina-news268248.html

Във вторник започва маркирането на опасни, сухи и гнили дървета в Борисовата градина. В началото на месеца клон на дърво в централния столичен парк падна върху майка с дете и рани леко жената. Още тогава от Столичната община обещаха, че до броени дни ще започнат изследването и маркирането на дървета в Борисовата градина, а от есента - изсичането на тези от тях, които са опасни. Санитарната сеч ще обхване частта между булевардите "Драган Цанков", "Пейо Яворов", "Цариградско шосе" и "Евлоги и Христо Георгиеви". Всяко едно дърво ще бъде прегледано от специална комисия.

Подолски съди сайт, набъркал го в трафик на бежанци

https://offnews.bg//izvan-terena/podolski-sadi-sajt-nabarkal-go-v-trafik-na-bezhantci-663363.html

Лукас Подолски, световен шампион с Германия и бивша звезда на Арсенал, ще съди десен сайт за сбъркана снимка. Това съобщиха негови адвокати пред "Билд".

Сайтът Breitbart онагледи фото на футболиста материал за нелегалната емиграция в Европа. Заглавието гласи "Испанска банда полицаи превозва бежанци на джетски". 

Грешката е абсурдна. На фотото Лукас релаксира в морето по време на почивен ден от Световното първенство в Бразилия преди 3 години. Именно тогава Бундестима вдигна трофея.

Breitbart веднага смени дописката, махна снимката с Подолски и публикува извинение от редактора най-отдолу. Това обаче не попречи на грешката да бъде разпространена навсякъде по интернет.

Лукас Подолски се отказа миналата година от Бундестима след славна кариера. Той напусна Арсенал в посока Интер, после игра в Галатасарай, а сега е в Япония.

Три месеца бавят разследването за смъртта на 14-годишно момиче

https://www.actualno.com/crime/tri-meseca-bavjat-razsledvaneto-za-smyrtta-na-14-godishno-momiche-news_629060.html

Трети месец се бави разследването за инцидента, при който 14-годишно момиче загина при падане в шахта на недовършен строеж, твърди майката на детето. Образувано е досъдебно производство за причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на задълженията, но според близкит

Туристите напускат остров Иския след земетресение

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/22YUZIT3BfM/

Земетресението с магнитуд 4-та степен по скалата на Рихтер на остров Иския, южна Италия е имало снощи.  Най-големи са разрушенията в община Казамичола. Италианските власти осигуряват транспорт за туристите, желаещи да напуснат острова. По информация на посолството в Рим към 11.00 часа българско време няма данни за пострадали български граждани при земетресението

Трусовете на Иския са регистрирани в 20:58 часа местно време (21:58) в понеделник.  Епицентърът се е намирал в непосредствена близост до западното крайбрежие на острова на дълбочина от около 10 км. Разрушения са регистрирани в курортните градчета Казамичола Терме и Лако Амено на северното му крайбрежие.
Според последни данни в резултат на труса са загинали две жени, 26 души са ранени, като двама от тях са в тежко състояние,съобщи Фокус.
По време на труса колебанията в земната повърхност са усетени силно в различни райони на острова и предизвикват паника сред туристите и местните. Мнозина бягат на улицата. Ситуацията се влошава допълнително от пълното изключване на електроенергията, което се случва в град Иския и в други райони на острова.
В град Казамичола Терме, където са основните разрушения и откъдето са двете загинали жени, местните се страхуват да се прибират по домовете си и са прекарали нощта под открито небе. В град Иския ситуацията е спокойна, но и тук има хора, които предпочитат да нощуват в автомобилите си или на улицата.
На остров Иския, чиято численост е около 40 хил. души, в пика на летния туристически сезон през август обикновено се очакват около четвърт милион туристи.

Експлозия в центъра на Кабул

http://www.cross.bg/predi-eksploziya-kabyl-1552767.html

/КРОСС/ Експлозия отекна в дипломатическия квартал на Кабул, задействайки аларми и сирени в редица посолства в афганистанската столица, предаава "Ройтерс". Взривът бе предшестван от предупредителни съобщения за предстояща атака, които често се разпространяват от посолството на САЩ преди ракетни удари. Експлозията стана броени часове преди очаквана реч на американския президент Доналд Тръмп, в която той обяви, че САЩ ще останат в Афганистан, докато победят, и дори ще увеличат военното си присъствие.

Сблъсък между два влака във Филаделфия, има ранени (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/sblysyk-mezhdu-dva-vlaka-vyv-filadelfiia-ima-raneni-snimki-2043744

Влак се блъсна в друг влак в предградие на американския град Филаделфия, при което бяха ранени 33 пътници, предаде Асошиейтед прес.

Възрастен мъж загина, а друг е ранен тежко при катастрофа

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vyzrasten-myzh-zagina-a-drug-e-ranen-tezhko-pri-katastrofa-2043762

Възрастен мъж загина, а негов спътник е ранен тежко при катастрофа вчера следобед близо до силистренското село Калипетрово.
 
Лек автомобил "Мерцедес" се сблъскал с автоцистерна на кръстовище на две ш

Морето изхвърли тялото на руски турист край Поморие

//dariknews.bg/novini/bylgariia/moreto-izhvyrli-tialoto-na-ruski-turist-kraj-pomorie-2043766

Морето изхвърли тялото на 66-годишен руски турист на пясъчната ивица в местността "Косата" между Поморие и Ахелой. Това съобщиха от полицията в Бургас.

Рибар се удави в морето кра

Българин почина край връх в Доломитите

//dariknews.bg/novini/sviat/bylgarin-pochina-kraj-vryh-v-dolomitite-2043756

Български турист на 43 години почина по време на изкачване на Мармолада в планинската верига Доломитите в Италия.

Агенция „Анса“ съобщава, че инцидентът е станал преди два дни. Нашият сънародник се изкачвал с няколко души, но след като почувствал болки в краката,

Голяма част от София остава без топла вода за три дни

http://www.mediapool.bg/golyama-chast-ot-sofiya-ostava-bez-topla-voda-za-tri-dni-news268247.html

Голяма част от София остава без топла вода от вторник. Неудобството за столичани ще трае 3 дни. Причината е планиран ремонт на “Булгартрансгаз” на газопреносната мрежа, заради което няма да се подава природен газ към част от топлоизточниците на “Топлофикация София”. Освен това в същия период дружеството ще извърши планови ремонти на ТЕЦ “София”, “Земляне” и “Люлин”. До четвъртък топла вода няма да има в следните райони на София: ж.к. "Люлин“ от 1-ви до 10-ти микрорайон, ж.к. "Надежда“ от 1-ва до 6-та част, ж.к. "Обеля-1“ и ж.к. "Обеля-2“, ж.к. "Свобода“, ж.к. "Толстой“, кв. "Илиянци“, ж.к. "Захарна фабрика“, ж.к. "Овча купел-1“, "Овча купел 2“, ж.к. "Гевгелийски“, ж.к. "Западен парк“, ж.к. "Илинден“, ж.к. "Сердика“, ж.к. "Разсадника“, ж.к. "Красна поляна“, ж.к. "Славия“, ж.к. "Бъкстон“, ж.к. "Борово“, ж.к. "Красно село“, ж.к. "Бели брези“, ж.к. "Стрелбище“, ж.к. "Мотописта“, ж.к. "Гоце Делчев“, ж.к. "Лагера“, ж.к. Хиподрума“, ж.к. "Иван Вазов“, ж.к. "Св. Троица“, ж.к. "Фонд. Жилища“, части от ж.к. "Лозенец“ между ул. "Д. Хаджикоцев“, ул. " Бяла“, бул. "Арсеналски“, ул. "Славище“ и между бул. "Евлоги и Христо Георгиеви”, ул. "Крум Попов“, ул. "Акация“, ул. "Цанко Церковски“, ул. "Капитан Андреев“, бул. "Черни връх“ , района между бул. "История славянобългарска”, ул. "Заводска”, ул. "Индустриална”, ул. "Владайска река”, бул. "Данаил Николаев”, ул. "Проф. Милко Бичев”, бул. "Янко Сакъзов“, ул. "Кракра“, бул. Цар Освободител“, бул. "Евлоги и Христо Георгиеви”, бул. "България“, бул. "Акад. Ив. Гешов“, бул. "Константин Величков“, ул. "Габрово“, ул. "Скопие“ и бул. "Рожен“. За тези три дни топлата вода в останалите квартали на София, които се топлоснабдяват от ТЕЦ "София Изток“ няма да бъде спряна.  

Напрежението между Германия и Турция е по-скоро дъвка

http://www.cross.bg/tyrtziya-germaniya-ankara-1552766.html

/КРОСС/ Засилването на напрежението между Германия и Турция е по-скоро "дъвка", коментира в предаването "Преди всички" по БНР Георги Димов - бивш консул на България в Одрин. „По отношение на сагата Турция - Германия и въобще европейския вектор на Анкара, очевидно е, че европейско членство няма да има. Знаят го много добре и двете страни и всъщност може би това допълнително мотивира настървеността и арогантността на Анкара и лично на турския президент Реджеп Ердоган към Берлин и общо към Брюксел и това на пръв поглед изглежда разбираемо. При внимателен поглед обаче се вижда и нещо друго - много по-разбираемо, а именно приоритетите в днешния дневен ред на Анкара. Къде е най-голямата заплаха за Турция? То е ясно - неизбежното прекрояване на граници южно от нашата съседка и точно заради това според мен Брюксел и Берлин са, как да го кажа, "дъвка" за предъвкване", коментира Димов. По-въпроса дали е реалистично да се очаква операция на Турция и Иран срещу кюрдите, Георги Димов каза:„Дайте да видим какво имаме на терен. Имаме два много ясно изразени фронта. От едната страна на барикадата са Турция, от една година ангажирана под някаква форма е и Русия, а от една седмица вече и Иран. От другата страна , на отсрещния бряг са, САЩ, Западът като цяло и общо кюрдите, каквото и да означава това. Реалистично е. Да не забравяме, че на 25 септември е насрочен референдум за независимост в Северен Ирак

Ердоган призова мюсюлманските страни към по-здрави отношения

http://dnes.dir.bg/news/metezhat-turtzia-26269158

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова мюсюлманските страни да засилят сътрудничеството по между си.

Съдът гледа мярката за неотклонение на мъжа, застрелял жена си в заведение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6402768

Съдът гледа мярката за неотклонение на мъжа, застрелял жена си в заведениеСъдът трябва да гледа мярката за неотклонение на мъжа, който преди четири дни застреля жена си в заведение в София, съобщава Нова телевизия. 64-годишният мъж следил по-младата си съпруга, докато в късния следобед в петък не я е застрелял с четири куршума в заведение в столичния квартал "Лагера" пред десетки очевидци.

8 катастрофи за денонощие във Варна, кола блъсна велосипедист

http://www.moreto.net/novini.php?n=357964

8 катастрофи са регистрирани през изминалото денонощие във Варна, съобщиха от пътна полиция за Радио Варна. В един от пътните инциденти е пострадал велосипедист. Той е с контузия и без опасност за живота. Колоездачът е ударен от лек автомобил на нерегулирано кръстовище на ул.

Абделбаки ес Сати - имамът от Рипол, създал джихадистката клетка зад атаката в Барселона

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/22/3028155_abdelbaki_es_sati_-_imamut_ot_ripol_suzdal/?ref=rss


На метри от известния туристически манастир "Санта Мария" в Рипол, Каталуня, на шестия етаж две години живее 40-годишен мъж, слаб и с дълга брада, който един ден решава да се изнесе, но продължава да си плаща наема от 150 евро на месец. Седмици по-късно загива в експлозията в Алканар, Тарагона, в апартамент, в който са се произвеждали експлозиви, часове преди атентатите в Барселона и Камбрил.<br /><br />Това е Абделбаки ес Сати, известен в Испания като "имамът от...

Пожар изпепели Ростов на Дон, 120 сгради пострадаха от огъня

https://offnews.bg//sviat/pozhar-izpepeli-rostov-na-don-120-sgradi-postradaha-ot-ogania-663364.html

120 сгради , от които 98 жилищни, пострадаха при разразилия се в понеделник голям пожар в историческия център на град Ростов на Дон, югозападна Русия, предаде агенция ТАСС. Около 50 души се намират в център за временно настаняване, където продължават да пристигат заявки от хора, останали без домове. Медицинска помощ са получили около 45 души, сред които сътрудник на министерството на извънредните ситуации и полицаи, помагали в борбата с огнената стихия.

Пожарът избухна в дървена къща в центъра на Ростов на Дон с население от 1,1 милиона души. Огънят бързо се прехвърли в съседни сгради, подпомогнат от силния вятър със скорост от най-малко 15 метра в секунда.

Най-малко 1200 души, подкрепени от хеликоптери и самолети, работиха по овладяването на пожара, който бе локализиран едва около 19,00 ч. московско време, когато се бе разпрострял на площ от 10 000 кв.м. ТАСС посочва, че пожарът не е напълно ликвидиран и потушаването му продължава през нощта.

Електроенергията и газоснабдяването в засегнатия район са прекъснати превантивно. Евакуирани са 650 души. На всички пострадали ще бъде изплатена еднократна помощ от 20 000 рубли.

Медицинска помощ са получили 45 души, сред които трима полицаи и сътрудник на министерството на извънредните ситуации. Петима остават хоспитализирани.

Руски медии цитираха местни жители да твърдят, че пожарът може да е умишлен, тъй като предприемачи в сферата на недвижимите имоти искат да се сдобият със земя в центъра. Регионалният губернатор и прокуратурата обещаха да разследват тези твърдения. Полицията е възбудила наказателно дело за умишлено унищожаване или повреждане на чуждо имущество, което предвижда присъда до пет години затвор.

По-рано органите на реда бяха обявили, че вероятна причина за пожара е възпламеняване на битова техника.

Източник: БТА

Според разследването в Бургас на смъртта на 11-годишното момиче, става въпрос за умишлено убийство

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/2meKV5o_Zrc/

“Имаме частично самопризнание, което няма голямо значение по делото”, коментира Йовита Григорова, говорител на Апелативна прокуратура Бургас по отношение на шокиращото убийство от понеделник, при което 11-годишно момиче беше намушкано с нож, а за смъртта му бе задържано 15-годишно момче.

„Разследването е показало, че става въпрос за умишлено убийство. Лекарите са казали, че около 3 см е дълбочината на прорезната рана, което означава, че е имало сила, целенасоченост и годно оръжие, за да се извърши това престъпление”, коментира за „Здравей, България” прокурор Йовита Григорова – говорител на Апелативна прокуратура в Бургас.

Оказва се, че двете деца са общували в социалните мрежи в продължение на две седмици, след което са си определили среща.

„Те се познават лично от скоро, но не може да се каже дали това е първата им среща. Разследваме убийството, а вещите на детето са част от разследването. Взети са кръвни проби от двете деца с цел да се установи дали са взимали наркотици”, поясни прокурор Йовита Григорова.

Поводът за убийството – спор къде да пушат наргиле.

„Никой не може да каже защо са решили да се срещнат на абсолютно непознато място – в квартал „Меден рудник”. Детето има около 3000 приятели в социалните мрежи. Това е показателно за един двойнствен живот. Апелирам родителите да бъдат внимателни към комуникациите на децата си в социалните мрежи. Кръгът от познати на тези децата е неограничен. Не се знае какви са темите, по които те си говорят”, каза още прокурор Йовита Григорова.

Делото днес ще се гледа в Окръжния съд в Бургас. Ще бъде решено дали извършителят да остане за постоянно в ареста. Ако бъде признат за виновен, 15-годишния младеж може да бъде осъден на от 15 до 20 години лишаване от свобода или на доживотен затвор.

Ирландия ще продължи сътрудничеството си с Великобритания за Brexit

https://www.actualno.com/europe/irlandija-shte-prodylji-sytrudnichestvoto-si-s-velikobritanija-za-brexit-news_629069.html

Ирландия ще продължи да съдейства на британското правителство, за да минимизира негативните последици от излизането на Великобритания от ЕС. Това заяви министър-председателят на страната Лео Варадкар в интервю за информационната агенция "Блумбърг". "Ще направя всичко по

Убитото момиче в Бургас имало 3000 приятели във Фейсбук

http://frognews.bg/news_140623/Ubitoto-momiche-v-Burgas-imalo-3000-priiateli-vav-Feisbuk/

„Имаме частично самопризнание, което няма голямо значение чисто процесуално по делото. Разследването е показало, че става въпрос за умишлено убийство", коментира за „Здравей, България” прокурор Йовита Григорова по повод убийството на четвъртокласничката в асансьор в Бургас.

Убитата четвъртокласничка в Бургас имала 3000 приятели във Фейсбук

http://frognews.bg/news_140623/Ubitata-chetvartoklasnichka-v-Burgas-imala-3000-priiateli-vav-Feisbuk/

„Имаме частично самопризнание, което няма голямо значение чисто процесуално по делото. Разследването е показало, че става въпрос за умишлено убийство, коментира за „Здравей, България” прокурор Йовита Григорова по повод убийството на четвъртокласничката в асансьор.

Не пуснаха ромско семейство на басейн в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6402767

Не пуснаха ромско семейство на басейн в ПловдивРомско семейство твърди, че е изгонено от басейн в Пловдив, съобщи Нова тв. 35-годишният Юсеин Ефенди, съпругата му Ана и 7-годишният им син не успели да покрият изискванията за достъп на плувния комплекс в пловдивския квартал „Кючук Париж” и останали на паркинга. Юсеин Ефенди разказа пред „Здравей, България”, че дори не успял да си купи билет.

Корнелия Нинова поздрави жителите на община Самоков

https://www.24chasa.bg/novini/article/6402761

Корнелия Нинова поздрави жителите на община СамоковПредседателят на БСП Корнелия Нинова взе участие в честването на празника на община Самоков заедно с президента Румен Радев, съобщиха от пресцентъра на БСП. "Честит празник, Самоков! Поздравявам жителите на общината за това, че последователно и с любов я развиват като прекрасно място за живеене и отглеждане на децата им, за производство,

Уловиха най-дългата змия в България край Бургас – 203 см

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/3D0tKIeVW6E/

zmiqЗмия с рекордна дължина от над два метра, е уловена от екип специалисти край Бургас. Животното е намерено при рутинен мониторинг, извършен от група учени и студенти от Българска академия на науките, Софийски и Шуменски университет. Змията е неотровен смок и принадлежи към вида Голям стрелец (Dolichophis caspius), а общата ѝ дължина е 203 см. Съотношението на дължината на тялото, отнесено към дължината на опашката, показва, че животното е женско, поясняват експертите.

Досега на територията на България има документирани само две съобщения за уловени змии с дължина над 200 см. За съжаление за единия екземпляр информацията е много оскъдна. Змията е открита от учения Андрей Стоянов (Национален природонаучен музей, БАН), но няма снимки или данни относно пол и географско находище. Другата змия е намерена от д-р Георги Попгеоргиев и Димитър Плачийски в Източни Родопи и е женска с дължина 202 см.

„Тези три змии са рекордни за България и дори се доближават до световните рекорди за Големия стрелец”- поясняват проф. Николай Начев и д-р Мирослав Славчев, които документираха находката край Бургас, предаде Кросс. Те подчертават, че змията е неотровна и е засечена в ненаселен район, така че новината е преди всичко повод за гордост, отколкото за притеснение за местните хора

Пред нацията Тръмп представи новата стратегия за Афганистан

http://dnes.dir.bg/news/afganistan-sasht-izbori-2016-26269113

Новата стратегия на САЩ в Афганистан и региона ще зависи от обстоятелствата на терена, а не от времеви рамки.

Първите 100 дни на Макрон - твърдост въпреки турбуленциите?

http://www.investor.bg/evropa/334/a/pyrvite-100-dni-na-makron-tvyrdost-vypreki-turbulenciite-245224/

Началото на мандата на новия френски президент не е особено спокойно, но истинските изпитания тепърва предстоят

Земетресение на италианския остров Иския взе две жертви

http://www.mediapool.bg/zemetresenie-na-italianskiya-ostrov-iskiya-vze-dve-zhertvi-news268246.html

Две жени са загинали, над 20 души са ранени, а три деца са изчезнали при земетресение от над 4 по скалата на Рихтер на южния италиански остров Иския, съобщават световните агенции. Според американския геоложки институт силата на труса е била 4,3, а според Европейския сеизмологичен център - 4,5. Две тела бяха намерени, а още 20 души са ранени в резултат на разрушенията. Има и изчезнали хора, като техният брой все още се уточнява. Сутринта във вторник спасителни екипи извадиха живо 7-месечно бебе от отломките на рухнала къща, предаде Асошиейтед прес. Под отломките на къщата са двете братчетата на бебето, които са съответно на 5 и на 7 годинки. Те са дали признаци на живот и спасителите успяха да им подадат шишета с вода. Трусът е станал малко преди 21:00 ч. местно време (22:00 ч. наше време) в понеделник. Епицентърът му е бил край Иския, на дълбочина 10 км. И двете жертви са загинали в района на град Касамикола. Първата е ударена от срутила се мазилка на църква, а тялото на втората беше намерено от спасители в останките на къща. Островът, намиращ се срещу Неапол, е пълен с гости заради разгара на летния сезон на почивките. Много хора са избягали на улиците от домовете и болниците, разказват източници на "Ройтерс". Телевизионни кадри показват, че поне 6 сгради са рухнали в град Казамикола, включително местна църква. В репортажите се твърди, че сградите изглеждат обитаеми и че под развалините вероятно има затиснати хора. Иския е вулканичен остров на около 30 км западно от Неапол и е популярен сред туристите заради термалните извори и вулканична кал. Годишно тук идват до 6 милиона посетители

Земетресение на италианския остров Иския взе две жервти

http://www.mediapool.bg/zemetresenie-na-italianskiya-ostrov-iskiya-vze-dve-zhervti-news268246.html

Две жени са загинали, над 20 души са ранени, а три деца са изчезнали при земетресение от над 4 по скалата на Рихтер на южния италиански остров Иския, съобщават световните агенции. Според американския геоложки институт силата му е била 4,3, а според Европейския сеизмологичен център земетресението е с магнитуд 4,5. Две тела бяха намерени, а още 20 души са ранени в резултат на разрушенията. Има и изчезнали хора, като техният брой все още се уточнява. Издирват се и три деца на 17 месеца, 4 и 6 години, които вероятно са блокирани в срутила се къща. Трусът е станал малко преди 21:00 ч. местно време (22:00 ч. наше време) в понеделник. Епицентърът му е бил край Иския, на дълбочина 10 км. И двете жертви са загинали в района на град Касамикола. Първата е ударена от срутила се мазилка на църква, а тялото на втората беше намерено от спасители в останките на къща. Островът, намиращ се срещу Неапол, е пълен с гости заради разгара на летния сезон на почивките. Много хора са избягали на улиците от домовете и болниците, разказват източници на "Ройтерс". Телевизионни кадри показват, че поне 6 сгради са рухнали в град Казамикола, включително местна църква. В репортажите се твърди, че сградите изглеждат обитаеми и че под развалините вероятно има заситнати хора. Иския е вулканичен остров на около 30 км западно от Неапол и е популярен сред туристите заради термалните извори и вулканична кал. Годишно тук идват до 6 милиона посетители  

Започва маркирането на опасни дървета в Борисовата градина

http://www.cross.bg/durveta-opasni-gradina-1552765.html

/КРОСС/ Днес започва маркирането на опасни, сухи и гнили дървета в Борисовата градина в София, съобщава БТВ. В началото на месеца клон на дърво в централния столичен парк падна върху майка с дете и рани леко жената. Още тогава от Столичната община обещаха, че до броени дни ще започнат изследването и маркирането на дървета в Борисовата градина, а от есента - изсичането на тези от тях, които са опасни. Санитарната сеч ще обхване частта между булевардите "Драган Цанков", "Пейо Яворов", "Цариградско шосе" и "Евлоги и Христо Георгиеви". Всяко едно дърво ще бъде прегледано от специална комисия от експерти от Лесотехническият университет. Опасните дървета ще бъдат маркирани с оранжев спрей. Очаква се те да са между 5 и 10 процента от всички дървета в парка, уточнява БНР.  

Започва маркирането на опасни дървета в Борисовата градина

http://www.cross.bg/gradina-durveta-markiraneto-1552765.html

/КРОСС/ Днес започва маркирането на опасни, сухи и гнили дървета в Борисовата градина в София, съобщава БТВ. В началото на месеца клон на дърво в централния столичен парк падна върху майка с дете и рани леко жената. Още тогава от Столичната община обещаха, че до броени дни ще започнат изследването и маркирането на дървета в Борисовата градина, а от есента - изсичането на тези от тях, които са опасни. Санитарната сеч ще обхване частта между булевардите "Драган Цанков", "Пейо Яворов", "Цариградско шосе" и "Евлоги и Христо Георгиеви". Всяко едно дърво ще бъде прегледано от специална комисия от експерти от Лесотехническият университет.  

Поморие допусна първа загуба за сезона

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/T3pSbEXpPoU/

“Поморие” загуби гостуването си на “Лудогорец 2” с 1:2. Това бе първо поражение през новия сезон за водения от Малин Орачев тим.

Срещата започна силно. Още в 6-та минута Преслав Петров откри резултата в полза на домакините. Възпитаниците на Малин Орачев реагираха светкавично и в 11-та минута Живко Жеков възстанови равенството. След бурните начални минути, последва затишие, преди в 34-та минута удар на Ковачев да бъде спасен от Тодоров. Само 120 секунди по-късно Поморие по чудо не осъществи пълен обрат, след като изстрел на Тютюков срещна гредата.

В 50-та минута Димитров отново изведе Лудогорец напред в резултата – 2:1. В 77-та минута Бекир Расим нанесе хубав удар, който обаче не намери целта. В края на мача отново той пробва да възстанови равенството, но  изстрелът му бе неточен.

Туристите бягат от Иския

http://www.cross.bg/iskiya-ostrova-grad-1552764.html

/КРОСС/ Многобройни туристи, почиващи на Иския, където в понеделник вечерта се случи земетресение, се опитват спешно да напуснат острова в Тиренско море, предаде РИА Новости, позовавайки се на местни медии. Трусовете на Иския са регистрирани в 20:58 часа местно време (21:58) в понеделник. Първоначално Националният институт по геофизика и вулканология на Италия съобщи, че магнитудът е 3,6 по скалата на Рихтер, но по-късно експертите в него коригираха оценката си и съобщиха, че е 4. Епицентърът се е намирал в непосредствена близост до западното крайбрежие на острова на дълбочина от около 10 км. Разрушения са регистрирани в курортните градчета Казамичола Терме и Лако Амено на северното му крайбрежие. Според последни данни в резултат на труса са загинали две жени, 26 души са ранени, като двама от тях са в тежко състояние. По време на труса колебанията в земната повърхност са усетени силно в различни райони на острова и предизвикват паника сред туристите и местните. Мнозина бягат на улицата. Ситуацията се влошава допълнително от пълното изключване на електроенергията, което се случва в град Иския и в други райони на острова. В град Казамичола Терме, където са основните разрушения и откъдето са двете загинали жени, местните се страхуват да се прибират по домовете си и са прекарали нощта под открито небе. В град Иския ситуацията е спокойна, но и тук има хора, които предпочитат да нощуват в автомобилите си или на улицата. На остров Иския, чиято численост е около 40 хил

3000 приятели имало убитото момиче в Бургас в социална мрежа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6402760

3000 приятели имало убитото момиче в Бургас в социална мрежа3000 приятели имала зверски убитото момиче в асансьор в Бургас в профила си в социална мрежа, съобщи прокурорката Йовита Григорова по Нова тв. Усилената кореспонденция говори за двойнствен живот, допълни тя. 11-годишното дете се запознало с убиеца си в социалната мрежи само преди две седмици. Разменили си телефони и се срещнали.

4 по Рихтер разлюля италиански остров, има жертви и ранени

https://offnews.bg//sviat/4-po-rihter-razliulia-italianski-ostrov-ima-zhertvi-i-raneni-663362.html

Две жени са загинали на южния италиански остров Иския след земетресение с магнитуд 4 по Рихтер, което разлюля острова малко преди 21,00 ч. местно време в понеделник, предаде ДПА.

Асошиейтед прес цитира лекари, според които около 20 души са получили леки наранявания.

Италианската обществена телевизия РАИ съобщи, че трима души са ранени, а за други 20 няма информация. Властите се опасяват, че под срутените къщи може да има хора.

Издирват се и три деца на 17 месеца, 4 и 6 години, които вероятно са блокирани в срутила се къща.

Репортажи на италиански медии и публикации в социалните мрежи показаха хора, излезли на улиците, и сериозно повредени сгради. Трусът е причинил токов удар. Евакуирана е една болница. Най-силно засегнат е град Касамикола в северната част на острова, посочва АП.

Според италианския геоложки институт трусът е станал на дълбочина 10 км малко преди 21,00 ч. АП припомня, че през 1883 г. в град Касамикола е станало земетресение, което е отнело живота на повече от 2000 души.

Иския и съседният остров Капри са популярни туристически дестинации, известни с минералните си извори. ДПА отбелязва, че германският канцлер Ангела Меркел обикновено прекарва великденската си ваканция в Иския.

Източник: БТА

Наплашен философ в 2-звезден хотел

http://clubz.bg/57477-naplashen_filosof_v_2_zvezden_hotel

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е силно притеснен и иска ние да знаем това. Изпрати някакви неразбираеми за широката публика послания – към някакви „ченгета“, към негово „дете“, към главния прокурор, към Делян Пеевски. Само за последните 10 дни Доган се обади четири пъти – два пъти директно, два пъти чрез свои говорители, представяни в медиите като „близки до Доган/ДПС“. Предупрежденията, които той отправи, са, че никой не можел да го уплаши, че „бройлерите“ щели да бъдат „на яхния“ до есента, че някой бил „надробил нещо по-голямо“, но пък Доган бил „голяма хапка“, че ставало дума „за много пари“.

Всички тези реплики напомнят на мафиотски филм. Намеците вероятно са разбрани от когото трябва, но отстрани звучат абсурдно. Защото малцина бяха прочели анонимните информации в едно-две интернет издания, че „готвят арест за Доган“. Цяла България обаче чу, че „няма с какво да го плашите този човек – той е бил в килия на смъртник, той не се плаши от тези неща, просто да го знаете“. Малцина бяха забелязали звучащите силно конспиративно заглавия как „Пеевски се изправя срещу Доган“, но основателят на ДПС сам реши да ги потвърди пред огромна публика с думите, че е „твърде голяма хапка за Пеевски“. Още един детайл засилва усещането, че Ахмед Доган наистина е в отслабена позиция – медийната подкрепа, която получава днес, е несравнимо по-малка, отколкото при предишни случаи на излизане от тишината. Когато гонеше Лютви Местан от ДПС, Доган бе хвален от сутрин до вечер от цялата медийно-ченгеджийска кохорта, която го обявяваше за „новия Левски“. Днес не е така. А когато става дума за медии, не е трудно отново да се сетиш за името на Пеевски.

„Голямата хапка“ Доган

Медийната защита на Доган се ограничава засега до телевизионни участия на представяните като „близкия до ДПС“ журналист Илхан Андай и „стария приятел на Доган“ Димитър Тадаръков. Той дори не почака да бъде попитан и директно издекламира това, за което бе изпратен – пръв спомена версията за предстоящ арест и заключи: „няма с какво да го плашите този човек". Андай пък предупреди, че „който създаде напрежението, ще си го понесе в рамките на месец-месец и половина“. Какво е обаче това напрежение, което толкова притеснява Доган?

И двамата „говорители“ охотно коментираха основния „заподозрян“ - Делян Пеевски. Тадаръков припомни, че обявилите се срещу Доган негови бивши приближени Гюнер Тахир, Осман Октай, Касим Дал и Лютви Местан „ги няма вече“ - „Пет деца не успяха да го изядат и шестото няма да може“ (завишената бройка е лапсус и не променя посланието – б.а.). Освен хранителната терминология за „голямата хапка“, Андай подаде и ръка:

„Доган няма нищо против Пеевски и иска той да остане в партията".

Така самият почетен председател на ДПС отговори на въпроса от кого се чувства напрегнат. А това напрежение върви заедно със съответните пипала на Доган и Пеевски сред политическите партии, изпълнителна и законодателна власт, съдебна система, специални служби, медии. Сега остава да научим какво стои в основата на това напрежение.

„Има момчета с пистолети“

Научихме, че „този философ“ не живеел в сарай, а „почива в един хотел с две звезди, какъвто е сараят му в Бояна“. Т.нар. морски сарай също бил двузвезден.

„Той по принцип е скромен човек", обясни Тадаръков, но около него „има момчета с пистолети".

И за другия участник в конфликта е известно, че живее в хотел и че около него има момчета с пистолети. Какво може да породи напрежение между такъв тип хора? Малко вероятно е да имат непреодолими идеологически спорове. Огласяването на напрежението идва в контекст, който говори за друго.

Делото „КТБ“ вече е в съда. Основният обвиняем Цветан Василев пък задвижи процедура по закона „Магнитски“ и очаква разследване в САЩ. Борбата за овладяването на военния завод „Дунарит“ - също част от наследството от КТБ – е във финална фаза, а Пеевски сам реши да разпространи открито писмо, с което отрече всякакви връзки с оръжейния бизнес. (Преди години отричаше да се занимава с медии.) ДАНС и прокуратурата елиминираха предложения лично от Доган член на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства, което пък сигнализира за масови нарушения на ДАНС в тази сфера. Предстои създаване на нова мегаструктура „Антикорупция“, която да обедини части от много институции, а това вече изглежда създава напрежение между различните крила на специалните служби. Проектът „Цанков камък“ отново замина в прокуратурата, а полученият от Доган хонорар от 1,5 млн. лв. пак е на дневен ред. Така конкретният повод, по който (вероятно) Доган и Пеевски са разменили остри реплики, остава неизвестен. Но бойното поле е видно – ченгета, власт, срамните им тайни, плячката от КТБ. Нищо ново. Предстои битка, която едва ли ще се води по правилата на правовата държава.

Дойче веле.

Колони от товарни автомобили се образуваха на Капитан Андреево и на Лесово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6402755

Колони от товарни автомобили се образуваха на Капитан Андреево и  на ЛесовоКъм 06.00 часа на българо-турската граница на ГКПП Капитан Андреево на изход има 2 км колона от товарни автомобили, на ГКПП Лесово на изход има 1 км колона от товарни автомобили,  съобщиха от пресцентъра на ГД "Гранична полиция". Нормален е трафикът на всички гранични контролно-пропускателни пунктове по границите с Румъния, Сърбия,

Първолаците на училище до 1 юни, петокласниците – до 15-и

http://www.moreto.net/novini.php?n=357963

Лятната ваканция на учениците няма да бъде орязана. През следващата учебна година първокласниците, както и учениците до 4-и клас, ще завършват на 1юни, децата в прогимназията – от пети до седми клас – на 15 юни, а гимназистите до 11-и клас – на 29 юни.

Руски турист се е удавил в морето край Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/IwB-Xh1jnpA/

На 21.08.т.г. около 12.06 ч. в Районно управление – Поморие е получено съобщение за това, че в морето край пясъчната ивица в местността „Косата”, разположена между Поморие и Ахелой, е открит трупа на 66 -годишния руски турист – Б.К., пристигнал в България на 17.07.т.г. през ГКПП – Летище Бургас и отседнал в Поморие. При извършения оглед видими следи от насилие не са констатирани, съобщават от полицията. Намерени са велосипед, лични вещи и рибарски въдици. Тялото на Б.К. е откарано за аутопсия в „Съдебна медицина” към УМБАЛ – Бургас. Работата по случая продължава от служители на Районно управление – Поморие.

САЩ остават в Афганистан и дори пращат нови 4000 военни

http://www.cross.bg/afganistan-trump-zayavi-1552763.html

/КРОСС/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп взе решение да изпрати в Афганистан допълнително 4000 американски военнослужещи. В телевизионно обръщение от военната база Форт Майър американският президент представи стратегията си за войната в Афганистан.Той заяви, че бързото изтегляне оттам ще създаде вакуум, откойто ще се възползват терористите. Тръмп посочи, че първоначалния му инстинкт бил американски части да се изтеглят, но след това решил да останат и да се бият, докато победят. Американският президент заяви, че в Афганистан не трябва да се повтарят грешките от Ирак. Новата стратегия на Съединените щати ще зависи от обстоятелствата на терена, а не от времеви рамки. „Последствията от бързото изтегляне са и предсказуеми и неприемливи. Бързото изтегляне би създало вакуум, който терористите, включващи „Ислямска държава" и „Ал Кайда" ще запълнят веднага, както се случи преди 11 септември 2001 г. САЩ ще работят с правителството на Афганистан, докогато виждаме решителност и прогрес", заяви Тръмп. „И все пак, нашата ангажираност не е безгранична, а нашата подкрепа не е празен чек. Американският народ очаква да види истински реформи и реални резултати", добави американският президент, след което размаха пръст на Пакистан

Трансграничен маратон тръгва от Крапец на 3 септември

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/08/22/3028239_transgranichen_maraton_trugva_ot_krapec_na_3_septemvri/?ref=rss


Второто издание на трансграничен маратон Via Pontica е планирано за 3 септември (неделя) край Шабла. Идеята на организаторите от клуб "Зелена стъпка" е участниците да преминат през Римския път и пътят на птиците, които не признават граници, като различен начин да усетят свобода и адреналин.<br /><br />Бегачите тръгват от Северния плаж на Крапец и по черни пътища край морето и покрай Дуранкулашко езеро достигат до границата с Румъния, преминават я и продължават край...

САЩ остават в Афганистан

http://frognews.bg/news_140622/SASHT-ostavat-v-Afganistan/

Съединените щати няма да се изтеглят от Афганистан, а ще останат там и ще спечелят войната. Това заяви американският президент Доналд Тръмп.

Без лиценз остана застрахователят на армията, НЕК и АЕЦ "Козлодуй"

https://www.actualno.com/business/bez-licenz-ostana-zastrahovateljat-na-armijata-nek-i-aec-kozloduj-news_629050.html

Комисията за финансов надзор (КФН) е отнела лиценза на застрахователна компания "Надежда". Решението, взето на 17 август, е без прецедент в новата история на България. Сред клиентите на дружеството е Министерството на отбраната (МО). Вчера (21 август) служители на МО се оплакаха

Люси Дяковска тича против стрес в Лайпциг

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6402146

Люси Дяковска тича против стрес в ЛайпцигПевицата Люси Дяковска взе участие в женския маратон Ladies Run в германския град Лайпциг. Тя сподели клип в социалните мрежи. На кадрите се вижда как пробягва част от 5-километровия маршрут. В същото време коментира и заснема колоната от тичащи жени. Организатори на събитието са немските пощи, а целта на маратона е борбата срещу стреса.

Екоминистър Нено Димов: Очакваме ЕК да ни осъди за чистотата на въздуха

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6402296

Екоминистър Нено Димов: Очакваме ЕК да ни осъди за чистотата на въздуха- Господин Димов, действително ли смятате, че е възможно да се преосмислят, или казано направо - да се преначертаят границите на зоните по “Натура 2000”, както твърдите по повод на казуса “Калиакра”? - По принцип целта на верификацията, която правим, е да се види до каква степен са били допуснати грешки в очертанията на зоните.

Виж къде спират водата в столицата днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6402753

Виж къде спират водата в столицата днесВременно днес ще бъде спряна водата в някои части на столицата, съобщиха от "Софийска вода". Във връзка с монтаж на спирателни кранове и пожарен хидрант в кв. "Абдовица" се налага спиране на водата от 9.30 до 21,30 часа на живеещите в района на кв. "Бусманци", кв. "Абдовица", кв. "Димитър Миленков", кв. "Нова Враждебна", кв.

Пати Остин, джаз певица: Шоубизнесът е много егоистична кучка

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/08/22/3028061_pati_ostin_djaz_pevica_shoubiznesut_e_mnogo/?ref=rss


<br id="docs-internal-guid-711a7db2-0471-b121-b430-81c0e64f69a0" /><br />Пати Остин (Patti Austin) даде запомнящ се завършек на 20-то издание на Jazz fest-а в Банско, пя песни от репертоара на Ела Фицджералд, казвайки: "Не съм достатъчно добра да имитирам Ела, защото гласът й е несравним, магически, уникален. Това което мога, е да изразя почитта си към нейното творчество." В концертите "For Ella" между песните разказва истории – за Ела и нейния живот,...

Убиецът на 11-годишното момиче от Бургас си е признал отчасти

https://www.actualno.com/crime/ubiecyt-na-11-godishnoto-momiche-ot-burgas-si-e-priznal-otchasti-news_629078.html

Имаме частично самопризнание, което няма чак толкова голямо значение за развитие на делото. Това заяви Йовита Григорова, зам.-председател на Апелативната прокуратура в Бургас, във връзка с вчерашното убийство на 11-годишно момиче в морския град Според Григорова разследван

САЩ остават в Афганистан, Тръмп обяви новата стратегия

https://offnews.bg//sviat/sasht-ostavat-v-afganistan-tramp-obiavi-novata-strategia-663361.html

Новата стратегия на САЩ в Афганистан и региона ще зависи от обстоятелствата на терена, а не от времеви рамки. Това заяви Доналд Тръмп в първото си официално телевизионно обръщение към американския народ като президент, предадоха информационните агенции.

От военната база Форт Майър в Арлингтън, щата Вирджиния, Доналд Тръмп изложи новата стратегия за най-дългия военен конфликт на САЩ.

"Ядрото на нашата нова стратегия се състои в преход от подход, основан на срокове, към подход, основан на обстоятелства", каза Тръмп.

Той посочи, че "първоначалният му инстинкт е бил за изтегляне" от Афганистан, но е стигнал до друго заключение, след като проучил въпроса вече като президент.

Тръмп каза, че бързо изтегляне от Афганистан ще създаде властови вакуум, който терористите веднага ще запълнят. Американският президент посочи, че САЩ се нуждаят от план за "почтен и траен резултат" в Афганистан, достоен за жертвите в региона.

По думите му американските войници "ще се бият, за да победят" в Афганистан. Тръмп каза, че САЩ ще продължат да работят с афганистанското правителство, докато виждат решимост и напредък в страната.

Правителството на Афганистан и афганистанската армия трябва да поемат своята част от бремето във войната срещу терористичните групировки, като талибаните, каза Тръмп.

Целта на американските сили в Афганистан ще бъде да преследват и убиват терористи, а не да изграждат нация, посочи той.
Съединените щати ще разширят пълномощията на своите въоръжени сили в Афганистан в борбата с тероризма, каза Тръмп.
Той открехна вратата за увеличаване на броя на американските военнослужещи в Афганистан, но посочи, че няма да говори за брой на войниците или за плановете за бъдещи военни дейности.

Тръмп обяви по-строг подход към Пакистан. По думите му САЩ не могат да мълчат повече за терористичните убежища там.
Американският президент отбеляза, че Пакистан често предоставя убежище на "агенти на хаоса, насилието и терора" и допълни, че талибаните и други групи там представляват заплаха за региона и отвъд него.

Американският президент заяви, че Пакистан може много да спечели от партньорство със САЩ и много да загуби от предоставянето на убежище на терористи.

"Ние плащаме милиарди и милиарди долари на Пакистан и в същото време те дават убежище на тези терористи, срещу които ние се борим", каза Тръмп.

Той обеща да разбие Ал Каида, да попречи на талибаните да превземат Афганистан и да спре терористичните нападения срещу американци.

Американският президент каза, че споделя чувството на неудовлетвореност на американците по отношение на най-дългия военен конфликт на страната.

Той не каза колко американски войници може да бъдат изпратени допълнително в Афганистан, но министърът на отбраната Джим Матис има планове на масата за изпращане на още около 4000 военни към вече разположените в страната 8400, отбелязва Ройтерс.

Американският президент заяви също, че оценява приноса на Индия във възстановяването на стабилността в Афганистан, но допълни, че иска от Индия по-голяма подкрепа от гледна точка на икономическото развитие.

Източник: БТА

Истинската революция в Северна Корея е зараждането на консуматорска култура

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/22/3028232_istinskata_revoljuciia_v_severna_koreia_e_zarajdaneto/?ref=rss


Подобно на всички пълнолетни севернокорейци, Сон Ун-пьол носи значки с ликовете на дядото и и на бащата на държавния ръководител Ким Чен-ун, акуратно забодени на левия ѝ ревер, над сърцето. На десния обаче блести брошка от диамант и злато.<br /><br />Сон, която е управител на държавен супермаркет с фризери, пълни със свинско и говеждо месо, и рафтове с млечни продукти, хлебни изделия и консерви, е част от промяната на парадигмата в Северна Корея. Три поколения след началото на...

Авторитетна сръбска медия открито заговори за македонски шпионаж

https://www.actualno.com/balkani/avtoritetna-srybska-medija-otkrito-zagovori-za-makedonski-shpionaj-news_629071.html

Македонските разузнавателни служби са следили и незаконно са обработвали сръбските дипломати в Скопие. В разузнавателните операции са били включени и чужди сили. Това пише сръбското проправителствено издание "Блиц" по повод напрежението в отношенията между властите в Ск

Откриха труп на жена без глава и крайници в Копенхаген, може би е на изчезналата журналистка

http://www.cross.bg/kopenhagen-madsen-zaliva-1552762.html

/КРОСС/ Женски торс бе намерен в понеделник край брега на Копенхаген, докато полицията разследва изчезването на шведската журналистка Ким Вал, която за последно бе видяна с датския предприемач и изобретател Петер Мадсеня, съобщават местни медии. "Трупът няма глава, ръце или крака", съобщи пред журналисти Йенс Мьолер Йенсен от полицията в Копенхаген. Останките били забелязани от колоездач. В момента се извършва аутопсия и други тестове, съобщи Йенсен. Тялото е било във водата "известно време", допълни той и уточни, че все още е "твърде рано" да се каже дали останките са на изчезналата журналистка.Тридесетгодишната Ким Вал е в неизвестност от 10 август,когато отплавала с Мадсен на 17-метровата му подводница "Ю Си 3 Наутилус". Подводницата потъна, а Мадсен беше спасен ден по-късно. Той отрича да извършил каквото и да било престъпление. На извадената от морето подводница не беше намерен никой.Мадсен първоначално твърдеше, че е оставил журналистката жива и здрава в Копенхаген. По-късно той промени показанията си и заяви пред съда, че тя е загинала при злополука на борда. Сега мъжът казва, че я е "погребал" в морето в залива Кьоге, южно от датската столица. Копенхагенската полиция посочи, че Мадсен остава в ареста по предварителни обвинения в убийство. Делото не се гледа публично заради продължаващото разследване

Откриха труп на без глава и крайници в Копенхаген, може би е на изчезналата журналистка

http://www.cross.bg/kopenhagen-madsen-iiensen-1552762.html

/КРОСС/ Женски торс бе намерен в понеделник край брега на Копенхаген, докато полицията разследва изчезването на шведската журналистка Ким Вал, която за последно бе видяна с датския предприемач и изобретател Петер Мадсеня, съобщават местни медии. "Трупът няма глава, ръце или крака", съобщи пред журналисти Йенс Мьолер Йенсен от полицията в Копенхаген. Останките били забелязани от колоездач. В момента се извършва аутопсия и други тестове, съобщи Йенсен. Тялото е било във водата "известно време", допълни той и уточни, че все още е "твърде рано" да се каже дали останките са на изчезналата журналистка.Тридесетгодишната Ким Вал е в неизвестност от 10 август,когато отплавала с Мадсен на 17-метровата му подводница "Ю Си 3 Наутилус". Подводницата потъна, а Мадсен беше спасен ден по-късно. Той отрича да извършил каквото и да било престъпление. На извадената от морето подводница не беше намерен никой.Мадсен първоначално твърдеше, че е оставил журналистката жива и здрава в Копенхаген. По-късно той промени показанията си и заяви пред съда, че тя е загинала при злополука на борда. Сега мъжът казва, че я е "погребал" в морето в залива Кьоге, южно от датската столица. Копенхагенската полиция посочи, че Мадсен остава в ареста по предварителни обвинения в убийство. Делото не се гледа публично заради продължаващото разследване

Джеймс Матис: САЩ и съюзниците им ще увеличат контингентите си в Афганистан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6402746

Джеймс Матис: САЩ и съюзниците им ще увеличат контингентите си в АфганистанРедица съюзници на САЩ са склонни да увеличат контингентите си в Афганистан, заяви министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис в изявление, разпространено след като президентът Доналд Тръмп обяви нова стратегия на САЩ за Афганистан, предадоха ТАСС и Ройтерс. Аз дадох указания на председателя на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на

Акценти в пресата

http://www.cross.bg/emko-peevski-delyan-1552761.html

/КРОСС/ "25 хиляди военни са в застрахователен капан", пише на първата страница "Труд". Причината е, че дружество с отнет лиценз от Комисията за финансов надзор изпълнява обществена поръчка за застраховане на армията. Това означава, че военните нямат никаква гаранция за получаване на обезщетение при трудова злополука. Вестник "Сега" допълва, че сред клиентите на Застрахователна компания "Надежда" са още НЕК и АЕЦ "Козлодуй". Изданието добавя, че решението на Комисията за финансов надзор е без прецедент в новата история на България и поставя компанията пред 2 възможности - ликвидация или фалит. Припомня се, че за проблеми в застрахователното дружество се е заговорило след приключването на стрес тестовете в застрахователния сектор през февруари, когато е станало ясно, че компанията не покрива изискванията за капиталова адекватност и платежоспособност. "Капитал дейли" пише, че АЕЦ "Козлодуй" е сключил цитирам "гигантска" сделка за ток, но при съмнителни условия. Съобщава се, че само за час, най-големият електропроизводител в страната е продал енергия за близо 100 милиона лева на цени под 70 лева за мегаватчас, което е с близо 5 лв. под пазарните. Според изданието масово търговците не са били известени за тази продажба и малко избрани са успели да се включат

Има само едно нещо на света по-лошо от това да говорят за теб и то е...

http://www.cross.bg/govoryat-samo-neshto-1552760.html

/КРОСС/ Има само едно нещо на света по-лошо от това да говорят за теб и то е да не говорят за теб. Оскар Уайлд

Времето днес: Облачно и с температури до 28°

https://offnews.bg//obshtestvo/vremeto-dnes-oblachno-i-s-temperaturi-do-28-663360.html

От запад облачността ще се разкъсва и намалява. Над Източна България времето ще се задържи предимно облачно и дъждовно, но до края на деня и там валежите спрат. Ще е ветровито с умерен временно до силен вятър от север-северозапад.

Максималните температури ще са между 23° и 28°, в североизточните райони по-ниски - между 20° и 22°, за София – около 23°. Това e прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

По Черноморието ще е предимно облачно с превалявания от дъжд. Ще духа умерен, временно и силен северозападен вятър. Захлаждането ще продължи и максималните температури ще са 21-24°. Температурата на морската вода е 26°-27°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

В планините до обяд ще е предимно облачно, на места с валежи от дъжд. В масивите от Западна България валежите ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява. Ще духа умерен, временно силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 15°, на 2000 метра – около 9°.

Икономист от БАН - на среща на Нобеловите лауреати по икономика в Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6402743

Икономист от БАН - на среща на Нобеловите лауреати по икономика в ГерманияНедялко Несторов от Института за икономически изследвания БАН ще участва в Шестата международна среща на Нобеловите лауреати по икономика, която ще се състои от днес до 26 август в Линдау, Германия, съобщи пресцентърът на БАН. Основната цел на форума е да бъде стимулиран обменът на знания, идеите и опитът между Нобеловите лауреати и млади учени,

Преглед на печата - 22 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=357962

Състоянието на властите и качествата на хората във властта са сред актуалните теми на вестниците във вторник. "Средно един магистрат има около 3 банкови сметки, проверени са имуществените декларации на магистратите, получени са справки за недвижимото и движимото имущество, придобито от съдии, прокурори и следователи през 2016 г.

120 сгради са засегнати от големия пожар в Ростов на Дон

http://frognews.bg/news_140621/120-sgradi-sa-zasegnati-ot-golemiia-pojar-v-Rostov-na-Don/

120 сгради, от които 98 жилищни, пострадаха при разразилия се в понеделник голям пожар в историческия център на град Ростов на Дон, Югозападна Русия, предаде агенция ТАСС, цитирана от БТА.

Отнет лиценз остави без затраховател МО и големи компании

http://dnes.dir.bg/news/litzenz-kfn-26268950

Комисията за финансов надзор отне лиценза на застрахователя "Надежда" АД със свое решение от 17 август. Негови клиенти са МО, НЕК, АЕЦ и др.

Съдът освободи финландеца Абдулай Коне, искан от Того и задържан два пъти у нас

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/22/3028227_sudut_osvobodi_finlandeca_abdulai_kone_iskan_ot_togo_i/?ref=rss


Софийският градски съд (СГС) освбоди, без да налага никаква мярка за неотклонение на финландеца Абдулай Коне, който беше задържан от българските власти два пъти заради искане на държавата Тогo.<br /><br />Състав на СГС с председател Вера Чочкова прие, че няма данни за съвпадение на самоличността на Коне и на исканото от Того лице. От събраните доказателства ставало известно, че Абдулай Коне е финландски гражданин с постоянен адрес в Скандинавската държава и попадането му у нас е...

Голяма част от София остава без топла вода от днес до 24 август

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/22/3028406_goliama_chast_ot_sofiia_ostava_bez_topla_voda_ot_dnes/?ref=rss


Голяма част от София ще остане без топла вода от днес до четвъртък (24 август) заради планови ремонтни на системата за газоподаване към "Топлофикация София". Ще бъдат засегнати всички квартали в западната и северната част на столицата.<br /><br />Само топлоснабдяването от ТЕЦ "София Изток" няма да бъде спряно.<br /><br />От "Топлофикация София" посочват, че ще използват периода и за ремонтни дейности по съоръженията в ТЕЦ "София" и...

Лучников на балкон в Боженци с червена лента ОФ

http://pogled.info/bulgarski/luchnikov-na-balkon-v-bozhentsi-s-chervena-lenta-of.88601

/Поглед.инфо/ В Габрово има един адвокат, който пази много показателна снимка. Показа ми я, но не ми я даде за печат, защото героят от нея веднага ще разбере откъде я имам.

Кой пусна по пързалката скандала "Цанков камък"

http://pogled.info/bulgarski/koi-pusna-po-parzalkata-skandala-tsankov-kamak.88602

/Поглед.инфо/ Трудно е да преценим какво точно се е мътило в главите на пиари и ченгета

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1552757.html

/КРОСС/ Антон Коджабашев, трикратен световен и европейски шампион по щанги Проф. Георги Иванов, член на Сметната палата Даниела Райчева, кмет на район "Нови Искър" - София Д-р Иван Велев, началник-отделение по урология в УМБАЛ "Софиямед" Искра Фидосова, юрист, бивш депутат Младен Червеняков, бивш министър на правосъдието Панайот Денев, журналист, бивш генерален директор на БТА и гл. редактор на в. "Демокрация" Динко Динев, строителен предприемач, почетен консул на Грузия    

Германският посланик в Турция ще посети в затвора арестувания германски журналист

https://www.24chasa.bg/novini/article/6402738

Германският посланик в Турция ще посети в затвора арестувания германски журналистГерманският посланик в Турция ще посети днес намиращия се в турски затвор германски журналист Дениз Юджел на фона на нарастващо напрежение между Берлин и Анкара, предаде ДПА, цитирано от БТА. Юджел, който е от турски произход, е кореспондент на в. "Велт". Той бе арестуван в Турция през февруари по обвинение в терористична пропаганда и

Тръмп: Няма да казваме кога, но ще атакуваме

https://www.vesti.bg/sviat/trymp-niama-da-kazvame-koga-no-shte-atakuvame-6072906

Пълен обрат, САЩ пращат още войници в Афганистан, президентът притисна Пакистан

Университетът в Благоевград иска повече места за специалността медицинска сестра

https://www.actualno.com/blagoevgrad/universitetyt-v-blagoevgrad-iska-poveche-mesta-za-specialnostta-medicinska-sestra-news_629059.html

С писмо до Министерството на образованието, ръководството на Югозападния университет в Благоевград настоява през тази учебна година да бъдат приети повече студенти за специалностите медицинска сестра и акушерка. В момента всяка година за тези специалности се приемат са

Земетресение в Италия взе жертви

http://www.cross.bg/iskiya-srytila-spasiteli-1552754.html

/КРОСС/ Две жени загинаха при земетресение на южния италиански остров Иския, предава БТВ, като се позова на местни медии. Трусът стана малко преди 21:00 ч. местно време (22:00 ч. наше време) в понеделник. Епицентърът му е бил край Иския, на дълбочина 10 км. И двете жертви са загинали в района на град Касамикола. Първата е ударена от срутила се мазилка на църква, а тялото на втората беше намерено от спасители в останките на къща. Издирват се и три деца - братя, на 7 месеца, 4 и 6 години, които вероятно са блокирани под срутила се къща. По-късно бе съобщено, че бебето на 7 месеца е извадено живо. Когато то е било спасено, братята му били живи, но още под отломките. Ранените са 39 според "Кориере дела Сера". От континента с хеликоптери и фериботи пристигат още спасители. Репортажи на италиански медии и публикации в социалните мрежи показаха хора, излезли на улиците, и разрушения. Трусът е причинил токов удар. Евакуирана е една болница. Различните агенции оценяват различно земния трус. Първоначално Националният геоложки институт на Италия го оцени на 3,6, но впоследствие ревизира данните си на 4 по Рихтер. Според американския геоложки институт силата му е била 4,3, а според европейско-средиземноморския сеизмичен център - 4,5. Иския е популярна туристическа дестинация заедно със съседния остров Капри.  

Ливанската армия е задържала главатар на „Ислямска държава“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6402736

Ливанската армия е задържала главатар на „Ислямска държава“Ливанското военно разузнаване проведе успешна операция за задържането на един от главатарите на „Ислямска държава“, действащи на територията на страната, познат като Басел Абдел Кадер, отговорен за нападения и отвличания на войници през 2014 г., предаде РИА Новости, цитирано от "Фокус". „Военното разузнаване задържа в района Уади ал Аранеб в Ерсал

Земетресение в Италия взе жертви

http://www.cross.bg/iskiya-trysut-geolozhki-1552754.html

/КРОСС/ Две жени загинаха при земетресение на южния италиански остров Иския, предава БТВ, като се позова на местни медии. Трусът стана малко преди 21:00 ч. местно време (22:00 ч. наше време) в понеделник. Епицентърът му е бил край Иския, на дълбочина 10 км. И двете жертви са загинали в района на град Касамикола. Първата е ударена от срутила се мазилка на църква, а тялото на втората беше намерено от спасители в останките на къща. Издирват се и три деца - братя, на 17 месеца, 4 и 6 години, които вероятно са блокирани под срутила се къща. Ранените са 26 според "Кориере дела Сера". От континента с хеликоптери и фериботи пристигат още спасители. Репортажи на италиански медии и публикации в социалните мрежи показаха хора, излезли на улиците, и разрушения. Трусът е причинил токов удар. Евакуирана е една болница. Различните агенции оценяват различно земния трус. Първоначално Националният геоложки институт на Италия го оцени на 3,6, но впоследствие ревизира данните си на 4 по Рихтер. Според американския геоложки институт силата му е била 4,3, а според европейско-средиземноморския сеизмичен център - 4,5. Иския е популярна туристическа дестинация заедно със съседния остров Капри.  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване