Каталуния ще проведат референдум за независимост, независимо от решението на КС на Испания

https://www.actualno.com/europe/katalunija-shte-provedat-referendum-za-nezavisimost-nezavisimo-ot-reshenieto-na-ks-na-ispanija-news_630460.html

Представителят на правителството на Каталунската автономна област Жорди Турул заяви, че властите на областта са решени да проведат референдума за независимост на 1 октомври, дори и Конституционният съд на Испания да го признае за незаконен, предаде ТАСС, позовавайки се на

Украйна забрани на двама испански журналисти да стъпват на нейна територия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6415818

Украйна забрани на двама испански 
журналисти да стъпват на нейна територияСлужбата за сигурност на Украйна (СБУ) съобщи, че е забранила на двама испански журналисти да влизат в страната заради начина им на отразяване на конфликта със сепаратистите - решение, което медийни групи порицаха като посегателство над свободата на словото, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.  СБУ заяви, че репортерите са написали материали,

Кражби на масло от трансформатори оставиха Петрич без ток

https://offnews.bg//ikonomika/krazhbi-na-maslo-ot-transformatori-ostaviha-petrich-bez-tok-663914.html

ЧЕЗ Разпределение България констатира 7 случая на източване на масло от работещи трансформатори в Петрич за малко повече от месец.

4 от засегнатите трансформатори изгоряха. За останалите три, при извършване на регулярен обход по съоръженията и констатация за липсващо масло, са проведени съответните действия по съхраняването им в изправност.

В резултат на посегателствата са засегнати общо близо 10 хиляди клиенти на компанията, които бяха с прекъснато електрозахранване в продължение на общо 35 часа. Откраднати са 2200 литра масло на стойност 7300 лв. В резултат са изгорели трансформатори на обща стойност 56 000 лв.

„Реагираме максимално бързо, но в такива случаи трансформаторът трябва да се подмени с нов, което изисква време. Призоваваме жителите и органите на реда в община Петрич за бдителност, тъй като кражбите на масло в района се превръщат в плашеща тенденция, а от това страдат най-вече хората. За съжаление не можем да спасим всички трансформатори, въпреки регулярните ни проверки, защото когато работят без масло, те изгарят много бързо“, каза Васил Василев, директор „Експлоатация и поддържане“ в ЧЕЗ Разпределение България.

Клиентите могат да подават сигнали за злоупотреби и посегателства на имейл адрес zaklienta@cez.bg, в центровете за обслужване на клиенти и на денонощната информационна линия на дружеството 0700 10 010.

Посланикът на САЩ за ООН: Нещо сериозно ще се случи заради ракетата над Япония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6415827

Посланикът на САЩ за ООН: Нещо сериозно ще се случи заради ракетата над ЯпонияПосланикът на САЩ за ООН Ники Хейли заяви, че „нещо сериозно трябва да се случи“, след ракетното изпитание на Северна Корея, предаде AFP, цитиран от "Фокус".  „Това е неприемливо“, заяви Хейли.“Те нарушиха всяка една резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която беше приета и си мисля, че нещо сериозно трябва да се случи“,

Пътят до Преображенския манастир ще е готов до края на седмицата

https://www.24chasa.bg/region/article/6415724

Пътят до Преображенския манастир 
ще е готов до края на седмицатаПътят до Преображенския манастир край Велико Търново ще бъде готов до края на седмицата. Цялостното преасфалтиране на отсечката, свързваща историческата светиня с първокласното шосе Велико Търново – Русе, налага затварянето й. Временната организация на движение важи от 29 август до 1 септември включително,

Хиляди в Хюстън търсят убежище от наводненията, арестуваха мародери

//dariknews.bg/novini/sviat/hiliadi-v-hiustyn-tyrsiat-ubezhishte-ot-navodneniiata-arestuvaha-maroderi-2045103

Десетки жители на град Хюстън бягат от наводненията, предизвикани от тропическата буря Харви, и градските власти се готвят да отворят допълнителни убежища, съобщи кметът Силвестър Търнър, цитиран от Ройтерс.

Кметът добави, че е отправена молба до Фед

МЗ: Остава ангажиментът ни за безлимитно финансиране на инвитро процедури

https://www.actualno.com/healthy/mz-ostava-angajimentyt-ni-za-bezlimitno-finansirane-na-invitro-proceduri-news_630458.html

Във връзка с обществения интерес относно публикувания за обществено обсъждане на проект на Постановление за създаване на Център за асистирана репродукция, МЗ внася уточнения. Проектът на нормативен акт е съобразен с ангажимента на правителството финансирането на инви

Спортното министерство ще търси кой е виновен за лошия терен на стадиона в Русе

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/29/3032979_sportnoto_ministerstvo_shte_tursi_koi_e_vinoven_za/?ref=rss


Министерството на младежта и спорта (ММС) ще започне проверка, за да установи кой носи вина за лошото състояние на терена на ремонтирания с държавни средства стадион в Русе. За целта е назначена комисия, която трябва да даде становище.<br /><br />Миналата година бяха отпуснати 1 млн. лева за подновяване на терена и изграждане на осветление. След дълго забавяне ремонтът приключи и на 28 април "Дунав" се завърна у дома за мача с "Локомотив" (Пловдив). По-малко от...

Държавата не подкрепи общобългарски събор в Украйна, но организаторите вдигат паметник на хан Кубрат

https://www.actualno.com/society/dyrjavata-ne-podkrepi-obshtobylgarski-sybor-v-ukrajna-no-organizatorite-vdigat-pametnik-na-han-kubrat-news_630457.html

Българската държава не подкрепя Общобългарския събор, който предстои на 16 и 17 септември край могилата на хан Кубрат в днешна Украйна. Това се заявява в декларация на Международния комитет, който организира събитието. Въпреки това съборът ще се състои. Организаторите подче

Руснаците зад граница се опълчват на Путин

http://clubz.bg/57733-rusnacite_zad_granica_se_opylchvat_na_putin

По инициатива на живеещия в Берлин руски социолог и публицист Игор Айдман група руснаци, които също са се преселили в Германия, е решена  да се бори срещу намесата на Кремъл в личния и обществения им живот. За целта през идните седмици ще се основе форум на рускоговорещите европейци в Германия.

В декларацията на организационния комитет се посочва: “Ние, рускоговорещите граждани в Германия, сме възмутени от това, че представители на Путиновите властови структури правят опит да говорят от наше име.”

При това Кремъл се уповавал на широка манипулативна мрежа. С оглед на предстящите общи избори в Германия (насрочени за 24 септември т. г.) агитационната активност на тези организации значително се е увеличила. Силно завишени са и тиражите на пропагандните им материали. Те са били съорганизатори на “руските конгреси” в Магдебург и Бад Хомбург.

“Някои германски медии са склонни да поставят знак на равенство между рускоговорещите граждани в Германия и симпатизантите на Путин. Ние категорично се обявяваме срещу политиката на руските властимащи, които водят информационна война на територията на демократични държави. Ние протестираме срещу диктатурата на Путин, която сложи край  на свободните избори и преследва демократични активисти в Русия”, се посочва в декларацията.

Според Игор Айдман тя вече е подписана от стотици, сред които са писателят Владимир Каминер, композиторът Владимир Генин, цигуларят Михаил Ноделман, журналистът Юрий Вексел от радио “Свободна Европа”. 

Целта е да се основе собствена "мислителница" със съответния информационен капацитет, уверява Айдман.

Той е братовчед на убития през 2015 г. критик на Кремъл Борис Немцов.

 

*Авторът е роден през 1982 г. в Санкт Петербург, където завършва журналистика. През 2004 г. пристига в Германия, работи за различни издания, а от 2012 г. е редактор в отдел “Анализи” на мюнхенския всекидневник “Зюддойче цайтунг”. Преводът на публикацията е на Клуб Z.

Стотици деца и младежи преминаха през лятната полицейска академия

https://www.24chasa.bg/region/article/6415746

Стотици деца и младежи преминаха
през лятната полицейска академияСтотици деца и младежи преминаха през лятната полицейска академия, която се проведе през последните три месеца в редица населени места от община Велико Търново. Те се запознаха с характера на основните престъпления, с начините за превенция на противоправните деяния, на ограничаването на трафика на хора.

„Игра на тронове“: кой е истинският наследник на трона?

http://clubz.bg/57732-%E2%80%9Eigra_na_tronove%E2%80%9C_koj_e_istinskiqt_naslednik_na_trona

Седмият сезон на фентъзи драмата „Игра на тронове“ завърши и въпросът, който изгаря мозъците на феновете (не е „Кой уби Лора Палмър“), гласи: Кой е законният наследник на Железния трон?

Светът на Вестерос може да е измислен, но произходът му далеч не е само във въображението.

„Британското Средновековие има огромно влияние върху тази история“, каза веднъж Джордж Р. Р. Мартин, автор на книгите, вдъхновили сериала. Така че най-добрият начин да определим законния господар на Седемте кралства е като използваме правилата за наследяване, прилагани в Британската монархия.

От Би Би Си са съставили списък на претендентите за заветния Железен трон (седалището на монархията в Седемте кралства) и са поканили коментатора по монархическите въпроси Ричард Фицуилямс и професорите по средновековна история Сара Певърли и д-р Гордън Маккелви да претеглят шансовете на всеки кандидат.

Внимание!!! Следват разкрития от сюжета на последния излъчен сезон.

Кандидат 1: Церсей Ланистър

Родена и отгледана във Вестерос, Церсей е предана майка, омъжена в кралски род. Нейният починал съпруг е свалил от престола с кървав бунт управляващата династия Таргариен. Децата й са плод на кръвосмесителна връзка с брат й Джайм (и двамата й синове стават млади крале). Докато планира смъртта на съперниците си, Церсей изгубва три деца, но се възкачва на трона.

Ричард Фицуилиямс: Във Великобритания наследникът се определя по произход и парламентарен статут. Приемствеността се определя и от последователността, в която са родени членовете на кралското семейство.

Церсей се обявила за кралица без никаква легитимност. Нейните претенции се основават на две неща: тя е вдовицата на краля Робърт Баратион и майката на двама мъртви крале. Церсей прилича на злодейката Маргарет Анжуйска, кралица вследствие на брака си със слабия крал Хенри VI. Маргарет също е била безмилостна и силно влиятелна.

Сара Певърли: Наследяването на Седемте кралства се основава на реални средновековни закони, често податливи на противоречиви тълкувания. Общо казано, законът за правото на първородния син изглежда урежда спора за Железния трон, който може да бъде наследен от жена само в случай, че няма мъжки наследник. Или докато младият крал навърши пълнолетие, в каквато ситуация Церсей управляваше известно време. Но настоящите ѝ претенции се основават единствено на силата, която притежава.

Гордън Маккелви: В историята е имало много непопулярни кралици с голямо влияние и сила. Церсей е точно като тях. Но не се сещам за нито един исторически пример, в който крал (без деца) умира и короната се наследява от майка му. Никой в Средновековна Англия не си е присвоявал властта така драматично, както го направи Церсей.

Кандидат 2: Денерис Таргариен

Пътуването на драконовата кралица е впечатляващо. В началото тя е плахата дъщеря на Ерис Таргариен, Лудия крал, свален от Робърт Баратеон, а сега е могъщ владетел със силна армия и дракони. Нейната амбиция й е спечелила лоялността на много помощници и съюзници. Тя се бори срещу робството и се стреми към Железния трон, където планира да сложи край на порочния кръг на политиката на властта. Като всеки монарх, Денерис не страда от недостиг на титли. „Майката на дракони“, „Родената в буря“, „Халееси на конния народ“  са само три от тях. Ще успее ли да отмъсти от името на семейството си?

Ричард Фицуилиямс: Таргариените са били законни владетели на Вестерос преди династията им да бъде свалена. В това отношение претенциите на Денерис със сигурност са валидни – и това, че е била в изгнание не променя нищо. В продължение на векове монархията е облагодетелствала предимството на мъжете над жените. През 2015 г. влезе в сила един закон, наречен „Наследяване на короната“, според който най-голямото живо дете на монарха получава короната независимо от пола си. Това би било добра новина за Денерис, ако не беше фактът, че нейният починал по-голям брат има законен син.

Денерис има подкрепата на своите деца – драконите. Драконът в Обединеното кралство стои върху знамето на Уелс, използвано за първи път от Хенри Тюдор през 1485 г., в битката при Босуорт, която с поражението над Ричард III слага край на Войната на розите.

Сара Певърли: Всеки дом, който преди това е управлявал, може да заяви претенция към Железния трон. Проблемът във Вестерос обаче е, че никой не спазва предварително определени закони. Предшественикът на Денерис, Егон I, е бил завоевател. На свой ред потомците му са свалени по време на бунт, организиран от Робърт Баратеон. Ако приложим тези прецеденти, всеки, който може да завладее земи и да ги задържи, има право да ги управлява.

В случая на Денерис тя има законна претенция. Има също армия, дракони и обичта на онези, които е освободила. Тази комбинация й дава по-висша претенция спрямо останалите, тъй като се бори по-скоро за интересите на народа, отколкото заради собствените си амбиции.

Гордън Маккелви: Тя е последната Таргариен, или поне си мисли, че е. Това означава, че възстановяването на рода ѝ е вариант, макар и не непременно популярен. Важно е всеки монарх да бъде популярен с благородството си, тъй като короната трябва да има хора, готови да се бият за нея във време на война.

Ненавистта на лорд Рандил Тарли към Денерис като чуждестранен нашественик е чувство, споделяно от мнозина в британската история.

Кандидат 3: Джон Сняг

Като изтъкнат лидер на Севера, Джон Сняг е изминал дълъг път от времето, когато беше изгнаник и незаконно дете на Нед Старк. Днес той вече не е копеле, а син на Регар Таргариен (брат на Денерис), законен наследник на Железния трон. Принцът е имал законен брак с майката на Джон Лиана Старк в тайна церемония. (Бел. ред. – но самият той още не знае това.)

Кръвта на два от най-могъщите родове на Вестерос дава една от най-силните претенции към трона. Но дали монархията би подкрепила това откровение?

Ричард Фицуилямс: След като Регар е бил негов баща, Джон очевидно има най-сериозната претенция за трона. Той има по-голямо право над него от Денерис.

Сара Певърли: Дали Джон може да бъде наричан „законният наследник“ не е толкова ясно, колкото звучи. Таргариените са династия, управлявала по правото на завоеванието. Същото са направили и Баратеоните. Докато Денерис вярва, че тя е единственият жив наследник на рода Таргариен, любопитно е как ще реагира на истината за произхода на Джон. Но е напълно възможно да последва традиционното право на първородния син и да го подкрепи.

Гордън Маккелви: След като Джон е законен син на Регар, това го поставя втори след баща му в правото над короната. И след като баща му е загинал, трябва да приемем Джон за наследник.

Кандидат 4: Джендри Баратеон

Може ли последният оцелял син на Робърт Баратеон да се мери с останалите в този списък? Младият Джендри се появи като копелето на последния крал на Вестерос. Заради кръвта на Баратеон във вените му, феновете се чудят дали симпатичният ковач може да върне славата на един от големите родове на Вестерос. Но има ли той това право?

Ричард Фицуилямс: В сравнение с останалите в списъка, Джендри няма големи шансове. Но понякога се случва и неочакваното: Уилям Завоевателя е копеле, но завзема трона със сила в битката при Хейстингс през 1066 г. Побеждава крал Харолд и става крал на Англия.

Сара Певърли: Джендри е роден извънбрачно и това прави претенциите му по-слаби от тези на Денерис (бел. ред. – и както стана ясно, и на Джон). Според средновековното правило, копелетата не могат да наследяват, особено ако съществуват законни наследници.

Гордън Маккелви: Джендри е чудесен герой, но според закона няма шансове да получи короната. В Англия да си копеле винаги е било проблем, така че е малко вероятно Джендри да се пребори срещу кандидат с „чиста кръв“ - Денерис или Джон. Крал Хенри I е имал 24 копелета. Някои кралски копелета са станали богати и влиятелни. Може би това е съдбата на Джендри?

Площад Славейков.

Севернокорейската ракета можела да достигне американски остров

http://frognews.bg/news_141138/Severnokoreiskata-raketa-mojela-da-dostigne-amerikanski-ostrov/

Севернокорейската балистична ракета, която бе изстреляна и прелетя над Япония, можела да достигне американския остров Гуам. Това сочи анализът на експертите.

Създават супердържава от Еврозоната, ние сме отвън

http://frognews.bg/news_141139/Sazdavat-superdarjava-ot-Evrozonata-nie-sme-otvan/

Реформите на Европейския съюз вече са в ход. Първият проект, който добива очертания е свързан със страните, приели еврото като парична единица, известни като Еврозона.

САЩ засилват военното си присъствие в Литва

http://dnes.dir.bg/news/iztrebiteli-USA-litva-nato--rusia-26309919

За патрулиране на въздушното пространство на балтийските страни, САЩ изпратиха в Литва нов усилен патрул от 7 изтребителя.

Новият видеоклип на Тейлър Суифт чупи рекорди

http://www.cross.bg/puti-miliona-beshe-1553471.html

/КРОСС/ Новият видеоклип на Тейлър Суифт постави рекорд за най-много гледания в YouTube през първите 24 часа, съобщи Контактмюзик. Клипът към песента "Look What You Made Me Do" беше показан изцяло за първи път на церемонията за видео музикалните награди на MTV в неделя вечерта. Оттогава до понеделник вечерта е гледан 39 милиона пъти. Така беше подобрен рекордът на Адел за "Hello" от 2015 г., който беше 27,7 милиона пъти за 24 часа. Видеото "Look What You Made Me Do" вече е гледано повече от 46,8 милиона пъти и харесано над 2 милиона пъти. Има и хора които не го харесват - 250 000.  

Франция ще бъде домакин на нова среща на върха за климата

http://www.moreto.net/novini.php?n=358462

На 12 декември Франция ще бъде домакин на международна среща на върха, на която ще бъде направен преглед на напредъка по Парижкото споразумение за климата от декември 2015 г., потвърди във вторник президентът Емануел Макрон, предава AFP.

Министерството на спорта проверява дали борците изпълняват програмата си

https://www.actualno.com/moresport/ministerstvoto-na-sporta-proverjava-dali-borcite-izpylnjavat-programata-si-news_630456.html

Министерството на младежта и спорта започва проверка на изпълнението на програмата за развитие на Българската федерация по борба (БФБ). Проверката е по нареждане на министър Красен Кралев и ще установи изпълняват ли се заложените в проекта за финансово подпомагане на БФБ

Над 1,8 милиона поклонници в Саудитска Арабия за хаджа

http://www.mediapool.bg/nad-18-miliona-poklonnitsi-v-sauditska-arabiya-za-hadzha-news268608.html

Над 1,8 милиона мюсюлмани пристигнаха в Саудитска Арабия от цял свят за хаджа, който започва в сряда, показват официални данни, цитирани от ДПА.   Около 1,6 милиона поклонници пристигнаха в кралството по въздуха, съобщава саудитската транспортна служба.   На територията на Саудитска Арабия се намира град Мека, най-свещеното място за исляма, което мюсюлманите посещават за хаджа. От изповядващите исляма се очаква да извършат хаджа поне веднъж в живота си, ако са достатъчно здрави и финансовите средства им го позволяват.   Поклонението отдавна е част от политиката на Саудитска Арабия. Тази година конфликтът между Катар и четири арабски страни, водени от Саудитска Арабия, накара Доха да обвини Рияд, че създава препятствия пред поклонниците от Катар, след като саудитското кралство прекъсна икономическите и транспортни връзки с по-малкия си съсед.   По-късно Рияд отвори граничен пункт с Катар и позволи на 1300 катарски граждани да извършат годишния ритуал.   През годините е имало няколко инцидента по време на ритуалите. През 2015 г. при блъсканица по време на символичното хвърляне на камъни край Мека загинаха 769 души по официални данни. Данни от преброяване, извършено от ДПА и други независими източници, обаче показват, че при инцидента са загинали около 2000 души.   През 1990 г. 1426 поклонници загинаха при блъсканица в тунел, чиято вентилационна система се повреди.

Нетаняху каза, че Израел никога няма да се изтегли от селищата на Западния бряг

http://www.mediapool.bg/netanyahu-kaza-che-izrael-nikoga-nyama-da-se-iztegli-ot-selishtata-na-zapadniya-bryag-news268607.html

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обеща, че никога няма да премахне което и да е еврейско селище на Западния бряг, предаде Асошиейтед прес.   Нетаняху направи изявлението на церемония в селището Баркан на Западния бряг, дни след като пратеник на Белия дом беше в региона в опит да възобнови близкоизточните мирни преговори.   Изказването на премиера разгневи палестинците и повдигна нови въпроси за бавното начало на американските усилия за мир, ръководени от съветника на Белия дом Джаред Къшнър.   "Ние се завръщаме тук завинаги", каза Нетаняху. "Вече няма да има премахване на селища в земята на Израел. Няма да се премахват селища", заяви той.   Говорител на палестинския президент Махмуд Абас осъди изявлението на Нетаняху и призова САЩ да се намесят.   "Това е израелско послание към правителството на САЩ, което осъществи важна обиколка в региона в опит да направи нещо, за да спаси мирния процес", каза Набил Абу Рдене.   "Призоваваме правителството на САЩ да се занимае с тези провокации", които пречат на американските усилия за мир и са "опит нещата да бъдат върнати в началната позиция", заяви говорителят.   Къшнър и американският специален представител за международните преговори Джейсън Грийнблат посетиха региона преди няколко дни и разговаряха с израелски и палестински лидери, както и с лидери от арабския свят.   Палестинците искат целия Западен бряг заедно с Източен Ерусалим и ивицата Газа за своя независима държава. Израел завзе тези територии при войната през 1967 г., а през 2005 г. се изтегли от Газа.   Според палестинците еврейските селища в окупираните земи са незаконни и подкопават постигането на решение с две държави. Тази позиция се ползва с широка подкрепа от международната общност.   Откакто стана президент на САЩ, Доналд Тръмп скъсва с политиките на своите предшественици и отказва да подкрепи решението с две държави. От своя страна, Нетаняху също така възприема по-твърда позиция и вече не говори за създаване на палестинска държава.   Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш разкритикува заселническата дейност на Израел в палестинските територии, като я нарече "основна пречка" за постигане на решение с две държави и мир с палестинците, посочва ДПА.   "Няма план Б за решението с две държави", каза той след среща с палестинския министър-председател Рами Хамдала в Рамала.   "Решението с две държави, краят на окупацията, създаването на условия за спиране на страданието на палестинския народ са единственият начин да се гарантира постигането на мир", заяви Гутериш.   Хамдала предупреди, че еврейските селища постепенно подкопават решението с две държави.   Според него американският екип за мир, воден от Къшнър, не е отговорил на въпросите на палестинския екип каква е позицията на САЩ към израелските селища и решението с две държави. По думите му Къшнър и неговият екип са уведомили палестинските служители, че ще им отговорят през следващите няколко седмици.

Как ураганът "Харви" вкара нови цветове в метеорологичните карти

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/29/3032917_kak_uraganut_harvi_vkara_novi_cvetove_v/?ref=rss


<br /><br />"Малко контекст върху количеството дъжд, което тропическата буря "Харви" донесе в Югоизточен Тексас и Югозападна Луизиана. Наложи ни се да осъвременим цветните легенди на графиките ни за валежите, за да може да изобразим картите ефективно."<br /><br />Това съобщи американската Национална метеорологична служба в профилите си в социалните мрежи. От ведомството публикуваха две различни карти на регионите, засегнати от проливните...

Младежи от ГЕРБ в Свищов почистиха двора на манастира „Св.св. Петър и Павел“

https://www.24chasa.bg/region/article/6415718

Младежи от ГЕРБ в Свищов почистиха двора на манастира „Св.св. Петър и Павел“С доброволен труд членове на МГЕРБ в Свищов се включиха в почистването и благоустройството на двора на манастир „Св. св. Петър и Павел” в дунавския град. Навръх християнския празник, почитащ светите мъченици Адриан и Наталия, младите хора откликнаха на призива за харизанство, отправен от светата обител.

Мароко задържа двама души, свързани с нападенията в Каталуня

http://www.mediapool.bg/maroko-zadarzha-dvama-dushi-svarzani-s-napadeniyata-v-katalunya-news268606.html

Правоохранителните органи на Мароко са задържали двама души, заподозрени в причастност към атентатите в Каталуня. Това заяви министърът на вътрешните работи на Испания Хуан Игнасио Соидо след среща в Рабат с мароканския си колега Абделуафи Лафтит, предадоха осведомителните агенции.   По данни на началника на вътрешното министерство на иберийското кралство, цитиран от в. "Конфиденсиал", един от задържаните е продавач на пропан-бутан, който "се предполага, че е доставил газовите бутилки, намерени в град Алканар".   Соидо благодари на силите за сигурност на африканската страна за сътрудничеството и каза, че се е договорил с мароканските си колеги за още по-усилен обмен на информация.   Министърът припомни, че 11 от 12-те членове на клетката, отговорна за нападенията в Каталуня, са мароканци, а последният е роден в Испания, но има марокански корени. "През последните три години Испания и Мароко проведоха 12 съвместни операции за борба с тероризма", уточни Соидо.   По информация на испанската полиция в нощта на 16 срещу 17 август е имало взрив в къща в Алканар, където терористите са правели самоделни взривни устройства. При него са загинали двама членове на клетката.   На 17 август на туристическата улица "Ла Рамбла" в центъра на Барселона водач на микробус умишлено прегази пешеходци. След това каталунската полиция ликвидира в град Камбрилс петима терористи, опитали се да извършат аналогичен атентат. Общо 16 души загинаха при тези нападения, за които пое отговорност групировката "Ислямска държава".

БСП дарява 10 000 лева на загубили домовете си при пожара над Кресна

http://www.cross.bg/pozhara-leva-pomognem-1553470.html

/КРОСС/ С кмета на Кресна Николай Георгиев бяхме в постоянен контакт по време на пожара, а днес се видяхме, за да помогнем на хората, чиито къщи напълно изгоряха и за които това е бил единствен дом. БСП дарява 7000 лева на бащата, който за един ден губи съпругата си и дома си. Ще помогнем и с всичко необходимо за детето му за новата учебна година. 3000 лева даряваме на мъжа, който живее сам и чиято къща също изгаря. Държавата трябва да се намеси и да подпомогне общината чрез фонда за бедствия и аварии. Използвам повода да изкажа уважението си към работата на кмета Георгиев - за неуморния труд и грижа за съгражданите си, както и на всички служители и доброволци, които се включиха в гасенето на пожара. Благодаря на всички млади хора от БСП от района, които незабавно са предприели инициатива да помогнат с храни и стоки от първа необходимост на засегналите.  

БСП дарява 10000 лева на загубили домовете си при пожара над Кресна

http://www.cross.bg/leva-pozhara-pomognem-1553470.html

/КРОСС/ С кмета на Кресна Николай Георгиев бяхме в постоянен контакт по време на пожара, а днес се видяхме, за да помогнем на хората, чиито къщи напълно изгоряха и за които това е бил единствен дом. БСП дарява 7000 лева на бащата, който за един ден губи съпругата си и дома си. Ще помогнем и с всичко необходимо за детето му за новата учебна година. 3000 лева даряваме на мъжа, който живее сам и чиято къща също изгаря. Държавата трябва да се намеси и да подпомогне общината чрез фонда за бедствия и аварии. Използвам повода да изкажа уважението си към работата на кмета Георгиев - за неуморния труд и грижа за съгражданите си, както и на всички служители и доброволци, които се включиха в гасенето на пожара. Благодаря на всички млади хора от БСП от района, които незабавно са предприели инициатива да помогнат с храни и стоки от първа необходимост на засегналите.  

Кравар причинил пожара в Кресненското дефиле

https://offnews.bg//obshtestvo/kravar-prichinil-pozhara-v-kresnenskoto-defile-663912.html

Главният заподозрян за пожара в Кресненското дефиле е 30-годишен наемник кравар от гр. Симитли. В момента той е задържан от полицията за 72 часа.

По време на паша краварят хвърля своя фас в тревата. Така пламва огън, който мъжът се опитал да загаси сам, но след като вижда, че няма да успее се обажда на кмета на село Брежани Благой Стефанов, за да му каже, че гори пожар, предаде БГНЕС.

В началото заподозреният К. Митев е давал противоречиви показания пред органите на реда, но после си признал за стореното. 

По тялото и дрехите на Митев има следи от пожар. Ако вината му бъде призната в съда, Митев го грози присъда от 5 години в затвора за причиняване на пожар по непредпазливост.

Прокуратурата ще иска постоянна мярка за задържане под стража, а подробностите около разследването бяха съобщени от говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, районния прокурор Борислав Ковачки и директора на ОДМВР-Благоевград Николай Хаджиев.

Към момента всички огнища на пожара са ограничени и локализирани, обяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев по-рано днес. 

Въпреки това, равносметката до момента е: унищожена е 15 хил. дка земя, щети за над 3 млн. лв., а за да се възстанови гората ще са нужни десетки години.

Кюрдите ядосаха Турция, Русия ги подкрепя

https://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/kiurdite-iadosaha-turciia-rusiia-gi-podkrepia-6073180

Турското външно министерство обяви, че решението на съвета на Киркук е "част от верига от грешки"

Екипът на "Панорама" се опълчи на новия директор на БНТ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/29/3032971_ekiput_na_panorama_se_opulchi_na_noviia_direktor_na_bnt/?ref=rss


Екипът на "Панорама" се обяви срещу идеята на новоизбрания генерален директор на БНТ Константин Каменаров да премести публицистичното предаване в почивните дни. Каменаров даде тази заявка при представянето на концепцията си за управление на държавната телевизия пред медийния регулатор. Днес обаче той коментира, че окончателно решение предстои да се вземе след обсъждане.<br /><br />Снощи от предаването обявиха, че "категорично сме "против" тази идея и...

Тийнейджър качи автомобила си на мантинела във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=358437

19-годишен шофьор катастрофира вчера край Аксаково, съобщиха от МВР за Moreto.net. Момчето карало фолксвагена си около 21.40 часа, когато опитало да завие надясно, но изтървало колата и тя се качила на мантинелата. От удара са пострадали трима пътници.

Захарта официално е наркотик

http://frognews.bg/news_141137/Zaharta-ofitsialno-e-narkotik/

Учени от американския Институт за сърцето в Сейнт Люк откриха, че захарта предизвиква пристрастяване и е наркотично средство, подобно на кокаина.

Графика на деня: Как ракета на Пхенян прелетя над Япония

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/29/3032940_grafika_na_denia_kak_raketa_na_phenian_preletia_nad/?ref=rss


За трети път в историята ракета, изстреляна от Северна Корея, прелетя над Япония около 6 часа сутринта местно време.<br /><br />Траекторията премина над южните части на северния остров Хокайдо, а полетът бе с продължителност около 14 минути.<br /><br />Според първоначалната оценка на министерството на отбраната на САЩ става дума за ракета със среден до далечен обсег на действие. Най-вероятно става дума за KN-17 или Hwasong-12. Тепърва ще се преценява дали тестът е бил...

Севернокорейската заплаха отвъд ракетите

https://www.actualno.com/analysis/severnokorejskata-zaplaha-otvyd-raketite-news_630454.html

От момента, в който американският президент Барак Обама предупреди наследника си Доналд Тръмп относно заплахата от севернокорейската ядрена програма, позицията на новия държавен глава на САЩ е, че нищо такова няма да се случи, докато той е „на стража“. От това, което н

Изстреляната днес ракета от Северна Корея вероятно е била със среден обсег

https://www.24chasa.bg/novini/article/6415715

Изстреляната днес ракета от Северна Корея вероятно е била със среден обсегИзстреляната тази сутрин севернокорейска ракета вероятно е била балистична ракета със среден обсег. Необходим е допълнителен анализ, за да се разбере дали опитът с нея е бил успешен или провален, казаха двама американски служители, цитирани от БТА. Първоначалните данни сочат, че става дума за ракета КХ-17 или "Хвасон-12", добавиха те.

Нинова: Даряваме 10000 лева на загубилите домовете си при пожара над Кресна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6415714

Нинова: Даряваме 10000 лева на загубилите домовете си при пожара над Кресна
С кмета на Кресна Николай Георгиев бяхме в постоянен контакт по време на пожара, а днес се видяхме, за да помогнем на хората, чиито къщи напълно изгоряха и за които това е бил единствен дом. Това съобщиха от пресцентъра на БСП. БСП дарява 7000 лева на бащата, който за един ден губи съпругата си и дома си.

Загубата на интерес към работата - по-лоша и от депресията?

//dariknews.bg/novini/sviat/zagubata-na-interes-kym-rabotata-po-losha-i-ot-depresiiata-2045094

Когато човек загуби интерес към работата си в службата, ефектът е по-лош от депресията и подобна апатия не е добра за психическото здраве, установиха швейцарски учени, пише в. "Матен диманш".

Годеницата на най-жестокия британски затворник иска дете от него

//dariknews.bg/novini/liubopitno/godenicata-na-naj-zhestokiia-britanski-zatvornik-iska-dete-ot-nego-2045099

Годеницата на най-известния и жесток затворник на Великобритания Пола Уилямсън иска да има дете от него, след като се венчаят, съобщава в. "Метро".

Тридесет и седем годишната Пола, която е актриса от английския сериал "Коронейшън стрийт", неотдавна з

Експерти към шофьорите: Пийте течности, обезводняването крие рискове

//dariknews.bg/novini/sviat/eksperti-kym-shofiorite-pijte-technosti-obezvodniavaneto-krie-riskove-2045091

За шофьорите е толкова опасно да карат обезводнени, колкото под въздействието на алкохол, предупреждават британски експерти, цитирани от в. "Дейли експрес".
През лятото оводняването на организма често е трудно, особено по време на дълъг път. Шофьорите обаче

67 палата в Белащица крият данъци

https://www.24chasa.bg/region/article/6415666

67 палата в Белащица крият данъци107 богаташки къщи в пловдивското село Белащица имат разрешителни за строеж, само 40 от тях обаче са с акт 16. Останалите 67 нямат този документ, не са регистрирани в данъчното и за тях не се плащат налози. Това е установила проверката на община "Родопи", която тече вече два месеца в Белащица. "Разпоредих инспекцията, тъй като подозирах,

Иран планира производство на изтребители, не допуска ядрени инспектори в базите си

http://www.cross.bg/iran-bazi-hatami-1553469.html

/КРОСС/ Иран възнамерява да започне производство на тежки изтребители ​​със собствен дизайн. Това съобщи министърът на отбраната на страната, бригаден генерал Амир Хатами, цитиран от "Тасним" и ТАСС. "Създаването на тежки бойни самолети е част от плановете ни. Вече са направени подготовки за създаването на такъв собствен изтребител ​​и първоначалните проучвания са завършени", подчертава Хатами. Допълва, че Иран трябва да развие "стратегическа военна авиация". Иран е постигнал и напредък в производството на оръжия за противовъздушна отбрана. "Ракетната система "Бавар-373" за дълги разстояния, проектирана и произведена от ирански експерти, е готова на повече от 85%", допълва той. Хатами посочва и ангажимента, да се "изградят ракетните и отбранителни способности", тъй като "враговете осъзнават обхвата, точността и разрушителната сила на иранските ракети". Иран отхвърли искането на САЩ, ядрени инспектори на ООН да посетят военните им бази. Определиха исканията отново като "просто мечта", съобщава Ройтерс. Американският посланик в Обединените нации Ники Хале призова Международната агенция за атомна енергия (IAEA) да търси достъп до иранските военни бази, за да гарантира, че те не прикриват дейности, забранени от ядрената сделка. "Иранските военни обекти не са достъпни

В Щвейцария учат децата да спестяват чрез интересен метод

https://www.actualno.com/curious/v-shtvejcarija-uchat-decata-da-spestjavat-chrez-interesen-metod-news_630451.html

В Швейцария, една от най-богатите държави в света, финансовото планиране започва в ранна детска възраст. Втората по големина банка в страната Credit Suisse представи във вторник своя нова услуга, която представлява дигитално прасе касичка с вградено приложение, което позволява

Захарта беше научно призната за наркотик

http://www.moreto.net/novini.php?n=358464

Учени от Института за сърцето в Сейнт Люк, САЩ откриха, че захарта предизвиква пристрастяване и е наркотично средство, подобно на кокаина, съобщи в. "Гардиън". Ефектът на захарозата наподобява този на кокаина. Той променя настроението, стимулира усещането за наслада и провокира човек да търси още сладкиши.

Виж какво решава кабинетът утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6415709

Виж какво решава кабинетът утреСедмичното правителствено заседание ще се проведе както обикновено – в сряда, 30 август, от 10 ч. при следния предварителен дневен ред: 1. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА ДОКЛАД ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА ОТБРАНАТА И ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 2016 Г. Внася: заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на

Световният икономически форум: Климатът и корупцията са най-големите проблеми за младите

http://econ.bg/Новини/Световният-икономически-форум-Климатът-и-корупцията-са-най-големите-проблеми-за-младите_l.a_i.748322_at.1.html

Климатичните промени, конфликтите и корупцията са най-големите проблеми за младите хора, гласи доклад на Международния икономически форум, базиран на...

Хранилището за ядрени отпадъци в Козлодуй ще струва 72 млн. евро за начало

https://offnews.bg//ikonomika/hranilishteto-za-iadreni-otpadatci-v-kozloduj-shte-struva-72-mln-evro-663911.html

Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” (ДП РАО) официално стартира изграждането на Национално хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци (НХРАО).

На тържествена церемония на площадка „Радиана“ министърът на енергетиката г-жа Теменужка Петкова и изпълнителният директор на ДПРАО Дилян Петров направиха символичната първа копка на бъдещото НХРАО.

Площадка „Радиана”, където ще бъде изградено хранилището, е разположена в двукилометровата зона с контролиран достъп на АЕЦ „Козлодуй”.

На събитието присъстваха още зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев, зам.-председателят на Комисията по енергетика към Народното събрание Валентин Николов, народният представител от Враца и член на енергийната комисия в НС Петя Аврамова, представители на Агенцията по ядрено регулиране, Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), местната власт, кметствата от региона, областната администрация и партньорски организации.

Изграждането на Националното хранилище е залегнало в актуализираната Национална стратегия за управление на отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци до 2030 г. и представлява ангажимент на българското правителство пред Европейската комисия. Международен фонд „Козлодуй” финансира безвъзмездно проекта, чрез ЕБВР, а стойността на първия етап от изграждането на хранилището е 71 820 000 евро. Строителните работи по първия етап се очаква да приключат през 2021 г.

За изпълнител на проекта по изграждане на НХРАО по критериите на ЕБВР е избран германо-български консорциум от 5 фирми с главен изпълнител NUKEM Technologies, която има международен опит с подобни съоръжения.

Националното хранилище представлява съоръжение с многобариерна защита за трайно съхраняване на предварително обезопасени и опаковани в стоманобетонни кубове радиоактивни отпадъци и ще бъде едно от най-модерните в Европа от този тип. НХРАО ще бъде от приповърхностен траншеен тип с капацитет от 138 200 куб. метра. Състои се от няколко стоманобетонни вкопани конструкции (модули), разделени от вътрешни преградни стени на отделни камери. Планирано е хранилището да бъде в експлоатация, т. е. постепенно да се запълва, в продължение на 60 години. След това се предвижда то да бъде затворено. През целия период на експлоатация и в следващите 300 години съоръжението ще е обект на постоянен контрол от страна на оторизираните органи.

„Изграждането на НХРАО е важно за бъдещето на ядрената енергетика в България, защото дава възможност за съхранение на РАО и от нови ядрени мощности. Разчитаме на експертизата на международните компании, ангажирани с изграждането на съоръжението, което ще отговаря на всички стандарти“, каза в словото си министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

В своето изказване изпълнителният директор Дилян Петров изтъкна, че за да се стигне до изграждането на Националното хранилище, ДП РАО е извършило задълбочено изследване на всички подходящи територии в страната и е оценявало избраните терени по над 30 критерия. Работата по проекта е продължила повече от 10 години.

„В хранилището ще се погребват радиоактивни отпадъци, генерирани само на територията на страната. То няма да се използва за високо радиоактивни отпадъци и отработено ядрено гориво, които изискват хранилище от съвсем различен тип“, подчерта Дилян Петров.

По думите му, в НХРАО ще бъдат съхранявани ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци от промишлеността, медицината, научната дейност и бита; отпадъци, генерирани при извеждането от експлоатация на I-IV блок на АЕЦ „Козлодуй”, както и от дейността на бъдещи нови ядрени мощности.

Проектът за изграждане на национално хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци е възложен на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” (ДП РАО) с правителствено решение от 2005 г. (Решение на МС № 683/25.07.2005 г.). Във времето този процес условно се разделя на три основни етапа: избор на площадка, проектиране и строителство. След извършени регионални и детайлни геолого-геофизични, геохимични, инженерно-геоложки и хидрогеоложки изследвания, беше избрана предпочитана площадка, върху която ще се изгради националното хранилище – площадка „Радиана”.

Жена се бори за промяна в наредба, забраняваща й да зачене ин витро от починалия й съпруг

http://www.mediapool.bg/zhena-se-bori-za-promyana-v-naredba-zabranyavashta-y-da-zachene-in-vitro-ot-pochinaliya-y-saprug-news268605.html

Жена, загубила съпруга си при трудова злополука, иска от институциите промяна в съществуващото законодателство, което й забранява да зачене ин витро от покойния си мъж. Причината е, че при смърт на един от партньорите генетичният материал се унищожава, независимо от декларираното приживе желание. Казусът на Ася Йорданова, за който бТВ разказа преди ден, е накарал институциите да се задействат и вече обещават промяна в наредба, но тя ще отнеме време. Ася Йорданова и съпругът й правили дълго безуспешни опити за зачеване, поради което решили да се обърнат към ин витро клиника през април тази година. Опитът трябвало да се осъществи през юни, но заради здравословни проблеми при жената бил отложен. Тогава бил подписан договорът с клиниката за съхраняване на замразените ембриони с уговорката, че процедурата ще се състои, когато състоянието й го позволява. На 13 юли обаче мъжът на Йорданова загива при трудова злополука. Жената решава, че ще изпълни общата им воля да имат дете, но това се оказва невъзможно. След отказа на клиниката това да се случи, тя решава да подаде жалби до институциите и да привлече вниманието им към проблема. Омбудсманът Мая Манолова се запознава с казуса и настоява пред здравното министерство ограничаващата наредба да се коригира. "Това, което можем да направим ние, е да стартираме веднага промяна на тази наредба. Промяната обаче минава през задължително обществено обсъждане от един месец и едва след това тя може да стане факт. Това нещо обаче трябва да бъде добре обмислено и консултирано с нашите юристи", заяви зам.-здравният министър Мирослав Ненков. Той коментира, че не може да принуди лекаря в клиниката да довърши ин витро процедурата, тъй като това противоречи на действащите закони. От ин витро клиниката “Димитров“ заявиха в съобщение до медиите, че преди започване на инвитро процедурата и двамата съпрузи са подписали декларация - информирано съгласие, където изрично е упоменато: ''Запознатие сме с правните последици от оплождането с донорски гамети. Информирани сме, че в случай на развод или смърт на единия от партньорите, ембрионите няма да могат да ни бъдат прехвърлени.''

Тъжната истина за средното ни образование

http://frognews.bg/news_141134/Tajnata-istina-za-srednoto-ni-obrazovanie/

Тъжна картинка е българското школо в последните години. И все по-тъжна ще става при това пълно безхаберие на управляващите и господството на модела ”Фандъкова”, смятана за образователния експерт на ГЕРБ.

Защо Кралят на нощта от Игра на тронове никога не говори

https://offnews.bg//kultura/zashto-kraliat-na-noshtta-ot-igra-na-tronove-nikoga-ne-govori-663909.html

Внимание! Ако не сте гледали финала на сезон седем на "Игра на тронове", помислете преди да прочете текста по-долу. Той съдържа информация за последния епизод.

Седми сезон на "Игра на тронове" приключи, а в последния му епизод видяхме как Кралят на нощта и лидер на белите бродници яхва призования мъртъв дракон на Денерис Таргариен и се отправя към Вестерос. 

Нощният крал е могъщият лидер на древните хуманоиди, създадени преди хиляди години от Децата на гората.

Въпреки значителната си роля в сериала, кралят отвъд Вала никога не издава звук на екрана. И според създателите на "Игра на тронове" Дейвид Бениоф и Ди Би Уайз никога няма да го направи.

Преди време те разказват в интервю повече за мистичния герой. 

"Ние не виждаме Краля на нощта като злодей, а по-скоро като мъртвец. В някои отношения е подходящо той да не говори", казаха Бениоф и Уайз, цитирани от "Insider".

"Какво може да каже смъртта? Той е просто сила на унищожение. Не мисля, че някога сме били изкушавани да пишем диалог за Нощния крал. Всичко, което той каже, ще бъде неестествено", допълват те.

Така вече изказването на Джон Сноу за ледения крал - "генерал, с който не можеш да преговаряш" може да се приеме и буквално.

Какво ще се случи в осми сезон и дали Кралят на нощта ще падне, ще разберем най-вероятно чак през 2019 г. Тогава ще бъдат пуснати последните шест епизода от филмовата сага.

Над 3 500 зрелостници са се явили на втората матура

https://www.24chasa.bg/novini/article/6415698

Над 3 500 зрелостници са се явили на втората матураОбщо 3715 зрелостници са положили днес втората задължителна матура по предмет по избор от сесията за август-септември, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката. Заявленията са подали 4826 младежи. Най-много са се явили на изпита по география - 1409, и по биология - 1367. Не е имало желаещи за зрелостен изпит по френски

Адвокатите със сериозна критика и към антикорупционния закон на ГЕРБ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/29/3032880_advokatite_sus_seriozna_kritika_i_kum/?ref=rss


Висшият адвокатски съвет публикува силно критично становище за антикорупционния закон, подготвен от правосъдното министерство. Критиките на адвокатурата са крайни и изключват възможността за саниране на проекта, защото в основата му лежи изцяло погрешна концепция, съобщава "Капитал". Вчера се разбра, че експерти от адвокатурата подготвят искане до Конституционния съд за обявяване за противоконституционни текстове от новоприетия Наказателно-процесуален кодекс (НПК).<br /><br...

Край Козлодуй започна строителството на хранилище за радиоактивни отпадъци

http://econ.bg/Новини/Край-Козлодуй-започна-строителството-на-хранилище-за-радиоактивни-отпадъци_l.a_i.748321_at.1.html

Днес Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци” (ДПРАО) официално стартира изграждането на Национално хранилище за ниско- и средноактивни...

Контузията на Коутиньо е получена от стрес, заяви докторът на Бразилия

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/29/3032822_kontuziiata_na_koutinyo_e_poluchena_ot_stres_zaiavi/?ref=rss


Контузията в гърба на плеймейкъра на "Ливърпул" Филипе Коутиньо е плод на голям стрес около неясното му бъдеще, заяви докторът на бразилския национален отбор Майкъл Симони. Полузащитникът има желание да премине в "Барселона", но английският клуб не иска да го продава.<br /><br />"Проблемите в гърба са заради емоционалния стрес. Несигурността относно неговото бъдеще го кара да се чувства стресиран. Всичко е наред в момента и той е готов за игра. Всичко, от...

Нови двама задържани в Мароко, свързани с нападенията в Каталуния

https://www.24chasa.bg/novini/article/6415691

Нови двама задържани в Мароко, свързани с нападенията в КаталунияПравоохранителните органи на Мароко са задържали двама души, заподозрени в причастност към атентатите в Каталуния. Това заяви днес министърът на вътрешните работи на Испания Хуан Игнасио Соидо след среща в Рабат с мароканския си колега Абделуафи Лафтит, предаде ТАСС, цитирана от БТА. По данни на началника на вътрешното министерство на иберийското

Иван Додов показва акварели във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=358460

Един от майсторите на акварела Иван Додов ще покаже на варненската публика свои картини, научи Moreto.net. Изложбата "Импресии" се открива на 1 септември в Галерия "Ларго". Авторът е донесъл малко повече от две дузини акварелни творби.

Мафията си вършее, МВР си спи...

http://frognews.bg/news_141135/Mafiiata-si-varshee-MVR-si-spi/

Има ли мафия у нас?! Едва ли, ако се доверим на думите на втория човек в ГЕРБ-Цветан Цветанов. Още през 2012 година той ни „окъпа” в лавина от светлина, заявявайки: България е взела всички необходими мерки, за да гарантира надеждността на границите си и е пречупила гръбнака на организираната престъпност. Де да беше така....

Общинар от ГЕРБ с кърваво писмо до Борисов

http://frognews.bg/news_141136/Obshtinar-ot-GERB-s-karvavo-pismo-do-Borisov/

Лидерът на общинската група на ГЕРБ в Ботевград изпрати кърваво писмо до премиера Бойко Борисов.

Подновеното напрежение около Северна Корея разтревожи Wall Street*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/podnovenoto-naprejenie-okolo-severna-koreia-raztrevoji-wall-street-245723/

Инвеститорите се насочват към традиционните активи убежища, като фючърсите върху златото с доставка декември поскъпнаха с 0,84% до 1 326,30 долара за тройунция

В Галиче пребиха жестоко свидетел срещу Ценко Чоков

http://dnes.dir.bg/news/prebit-svidetel-tzenko-okov-galiche-26309629

Свидетел по делото в спецсъда срещу кмета на врачанското с. Галиче Ценко Чоков е бил пребит жестоко тази сутрин.

Извадиха последните риби от езерото Монтанензиум в Монтана

https://www.24chasa.bg/region/article/6415681

Извадиха последните риби от езерото Монтанензиум в МонтанаВ мрежите попаднаха около 400 килограма различни видове риба - бял амур златен шаран, толстолоб и таранка. Те ще бъдат транспортирани в цистерни до язовир край село Студено буче. През юни от градското езеро бяха уловени 600 килограма риба от две състезания за деца и възрастни, организиран от Ловно-рибарско дружество "Огоста" и община Монтана.

Бензиностанции по магистрала "Тракия" пропищяха от турски гастарбайтери

https://www.24chasa.bg/novini/article/6415688

Бензиностанции по магистрала "Тракия" пропищяха от турски гастарбайтериТурски гастарбайтери са превърнали бензиностанциите по магистрала "Тракия" в сметища. Служителите изнемогват и вдигат ръце от мръсотията, която оставят след себе си чужденците. "Спират и слизат на тълпи. Изсипват се от колите и окупират прилежащите площи. Разпъват одеала и лягат. Облекчават се навън.

Бой на плажа: сблъсък между спасители и туристи в Несебър (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/boj-na-plazha-sblysyk-mezhdu-spasiteli-i-turisti-v-nesebyr-video-2045096

Туристи и спасители се сбили на плажа в Несебър. Любителско видео от случилото се в неделя се разпространява в социалните мрежи, съобщава

Половин век шведски терор за България и краят му не се вижда

https://offnews.bg//futbol/polovin-vek-shvedski-teror-za-balgaria-i-kraiat-mu-ne-se-vizhda-663910.html

В четвъртък от 21,45 часа на ст. „Васил Левски“ България излиза срещу един от най-неудобните съперници във футболната си история. Световната квалификация с Швеция е поредната надежда „лъвовете“ да прекъснат 50-годишната мрачна серия без победа над скандинавците. Статистиката срещу „тре кронур“ е повече от печална – 11 загуби, 2 равни и две победи. Или, казано с езика на цифрите, едва 20% успеваемост в сблъсъка с коравия противник. Показател, с който малко отбори могат да се похвалят срещу нашите "лъвове".

Традиции
Пораженията от Швеция по традиция се приемат особено болезнено от българските фенове, тъй като противникът определено не е от ранга например на Бразилия или Германия. Това донякъде е незаслужено, тъй като „тре кронур“ имат богата история и са водещ отбор в света още от ранните години на съвременния футбол. На 21 май 1924 г. националният ни тим губи тежко с 0:6 от Австрия в първия си мач в историята. Около две седмици по-късно Швеция печели бронзовите медали на Олимпиадата в Париж. На световното първенство пред 1934 г. скандинавците са на четвъртфинал, четири години по-късно завършват пети, а на мондиала в Бразилия през 1950 г. са трети.

Още по-забележително е тяхното представяне на турнира от 1958 г., когато са домакини. Тогава воденият от английския треньор Джордж Рейнър шведски тим стига финал с Бразилия, който губи с 2:4. Достатъчно е обаче да се спомене, че в „селесао“ са митичните Жилмар, Диди, Вава, Гаринча, Загало и, разбира се, Пеле.

Началото
Въпреки доказаната класа на северняците първите битки с тях носят добри спомени за българския отбор. Жребият за европейското първенство през 1968 г. праща двата тима в една квалификационна група. В тези години шведският футбол бележи известен застой, докато България разполага с невероятен състав. На 11 юни 1967 г. на ст. „Росунда“ домакините трябва да преглътнат голямо унижение отстъпвайки с 0:2 на непознатия до момента за тях отбор от Балканите. Петър Жеков открива в 23 минута, а Георги Дерменджиев – Чико довършва съперника с нов гол в 83-та минута.

През ноември същата година на ст. “Васил Левски“ шамарът за Швеция е още по-голям – 3:0 след попадения на Никола Котков (43), Васил Митков (44) и Георги Аспарухов (45). Ето и последният състав победил Швеция: Симеон Симеонов – Мони (Славия), Александър Шаламанов – Шами (Славия), Димитър Пенев - Пената (ЦСКА), Борис Гаганелов (ЦСКА), Добромир Жечев – Бобата (Спартак Сф), Тодор Колев – Токата (Локомотив Сф), Динко Дерменджиев – Чико (Ботев Пд), Христо Бонев – Зума (по това време носи екипа на ЦСКА), Георги Аспарухов – Гунди (Левски), Никола Котков - Котака (Локомотив Сф) и Васил Митков – Шопа (Спартак Сф). Треньор на тима д-р Стефан Божков – Стевето. България завършва първа в групата, а после отпада на четвъртфинал на европейското от бъдещия носител на трофея Италия.

Поредица
За съжаление това е и Евереста на българското представяне срещу Швеция. След паметния двубой на ст. „Васил Левски“ се проточват тъжни, а някои и направо унизителни срещи с противника, в които „лъвовете“ намират сили за едва две равенства. След три контроли през 1980, 1981 и 1990 г. и трите завършили с победа за Швеция (2:3, 0:1 и 0:2) съдбата отново ни изправя срещу тях в квалификации за световното първенство в САЩ през 1994 г.. На 7 октомври 1992 г. „лъвовете“ излизат на ст.“Росунда“ със самочувствието, че в първите два мача от групата са наказали Финландия и Франция съответно с 3:0 и 2:0. Без наказаните Христо Стоичков, който същата година вдига КЕШ с Барселона, и Ники Илиев, обаче нашите са пречупени с 2:0, а попаденията са на тъмнокожия нападател Мартин Далин (56) и Стефан Петерсон (76).

Именно този двубой поставя началото на нескончаемият досега кошмар от шведски поражения. Преди реванша през септември в българския тим цари ентусиазъм за възмездие. Стоичков сипе люти закани срещу шведите и в 21-вата минута като ли че всичко тръгва по вода. България получава правото на дузпа и Камата безпощадно праща топката във вратата на Томас Равели. За съжаление четири минути по-късно пак Мартин Далин вгорчава вкуса на феновете на националния стадион в София.

Едва ли някой е очаквал, че следващата среща със скандинавците ще дойде толкова скоро и ще приключи толкова ужасяващо за т.нар. златно поколение на футбола ни. На световните финали в САЩ през 1994 г. Пеневата чета прави невероятен фурор и най-неочаквано стига до мач за третото място. Там чака „тре кронур“ и кошмарите се завръщат. На „Роуз Боул“ в Лос Анджелис България буквално е пометена за малко повече от половин час с 4:0 с попадения на Томас Бролин (8), Хакан Милд (30), Хенрик Ларсон (37) и Патрик Андерсон (39). През втората част канонадата към нашата врата стихва, а влезлият като резерва вратар на полувремето Пламен Николов – Пинко може да се похвали, че единствен на мондиала не е вадил топката от мрежата си.

Бой до спукване
За лош късмет шведският терор над „лъвовете“ продължава и в европейските квалификации за Евро 2000. Два пъти по 1:0 в Бургас и на стадиона в предградието на Стокхолм Солна. Най-срамният резултат обаче тепърва предстои. Изтичат пет безметежни години без среща с „тре кронур“, за да дойде дата 14 юни 2004 г. България се е класирала на голям турнир (засега последен) – европейското в Португалия.

След жребия става ясно, че редом с Дания и Италия нашите отново ще мерят сили с ужасните воини от Севера. При това в първия си мач. Сянката на този печелен двубой на ст. „Жозе Алваладе“ дълго ще тегне над българския футбол. Не без помощта на английския рефер Майк Райли шведите ни бият като тъпан - 5:0. Фреди Люнгберг (32), Хенрик Ларсон (57, 58), Златан Ибрахимович (78-дузпа) и Маркус Албак (90+1) екзекутират „лъвовете“.

Следващите мачове със съперника са през 2005 г. и са квалификации за световни финали. И двете завършват с погроми с по 0:3, а треньор на нашите е Христо Стоичков, който така и не успява да вземе реванш от тях за пораженията като играч. През септември след гостуването в Швеция, Камата в серия свои изказвания обвинява публично шефът на УЕФА Ленарт Йохансон, че е помогнал на сънародниците си и е повлиял на резултата от мача. Местният в. “Експресен“ публикува на следващия ден снимка на българина със залепена уста с надпис под нея „Млъкни!“.

Октомври миналата година бе последната среща между двата отбора. Резултатът от нея, бе както в предишните два мача – добре познатото 3:0 за Швеция. Какво предстои оттук насетне, тепърва ще видим, но едно е сигурно - феновете чакат битката с този противник със свито сърце. В ръцете на националите пък е да сложат най-после край на тази черна поредица от негативни резултати срещу съперника.

Областният на Пловдив спаси гора от сеч

https://www.24chasa.bg/region/article/6415680

Областният на Пловдив спаси гора от сеч1 септември е срокът, в който 18-те общински съвета трябва да изпращат решенията си до областния управител на Пловдив по електронен път, а не в кашони с хартия. Почти всички са въвели новия модел на работа и така пестят средства и време от разнасяне на бумащина. "Наши специалисти направиха консултации по места в общините и обучиха служителите им

Германските инвеститори се изтеглят от Великобритания заради Брекзит

http://www.cross.bg/brekzit-obedinenoto-kralstvo-1553467.html

/КРОСС/ Редица от германските фирми са започнали да изтеглят инвестициите си от Великобритания в очакване на увеличаване на търговски бариери след Брекзит, заяви шефът на Индустриалната и търговска камара на Германия (DIHK) - Мартин Ванслебен, съобщава сайта Times of Malta.com В съвместно изявление в понеделник, DIHK и Британската търговска камара (BCC) призоваха преговарящите от Обединеното кралство и от Европейския съюз да предоставят яснота и сигурност на бизнеса в цяла Европа, свързан с търговията, относно техните преговори за излизането на Великобритания от единния блок, предава БНР. Бизнесът е много обезпокоен, че Брекзит ще има сериозно отрицателно въздействие, заяви Мартин Ванслебен, като добави, че Брекзит може да доведе до допълнителна бюрокрация, увеличаване на чакането и до по-строг граничен контрол, което да доведе и до по-високи разходи. Условията за излизането са все още напълно неясни. Много от нашите членове съобщават, че вече пренасочват инвестиции извън Обединеното кралство в очакване на тези бариери, добави председателят на DIHK. В понеделник британски официални лица пристигнаха в Брюксел за нов кръг от преговорите, като те се опитват да накарат ЕС да разговаря и за търговските връзки с Великобритания след Брекзит, но единният блок отказва да направи това, без да бъде постигнато първо съгласие по размера на сметката, която Лондон ще трябва да плати и под други важни въпроси, свързани с развода

Страните от Азиатско-тихоокеанския регион реагираха остро на ракетните изпитания на Северна Корея

http://www.moreto.net/novini.php?n=358461

Страните от Азиатско-тихоокеанския регион реагираха остро на ракетното изпитание на Северна Корея, извършено по-рано днес, пише China Daily. Ракетата беше изстреляна от района на столицата Пхенян в Северна Корея, издигна се на височина 550 километра, премина над Япония и се приземи в Тихия океан.

Искат най-тежката мярка за заподозряния за пожара край Кресна

https://www.actualno.com/blagoevgrad/iskat-naj-tejkata-mjarka-za-zapodozrjanija-za-pojara-kraj-kresna-news_630448.html

Ще бъде поискана най-тежката мярка за Костадин Митев, въпреки неговото съдействие към този момент. Това каза на брифинг в Окръжна прокуратура - Благоевград районният прокурор Борислав Ковачки, предаде репортер на Радио „Фокус“- Пирин. По думите му се касае за деяние, к

Призракът на болестите витае в наводнените от бурята Харви райони в САЩ

http://www.mediapool.bg/prizrakat-na-bolestite-vitae-v-navodnenite-ot-buryata-harvi-raioni-v-sasht-news268604.html

Освен непосредствената заплаха за хората, хванати в капан от причинените от бурята Харви наводнения, водите са замърсени от отходните канали, което поражда сериозна опасност за здравето на засегнатото население, понякога за години напред. Ако сегашните усилия са съсредоточени върху евакуацията, за да няма удавени, ударени от ток или получили хипотермия хора, в дългосрочен план картината може да е по-трагична, заради огромните количества замърсени води, залели улици, къщи и офиси в цели квартали, подчертават експертите. Когато толкова населен град като Хюстън (четвърти в САЩ с 2,3 милиона жители) бива наводнен, замърсяването става част от опасността, обясняват те. "Има отходни води, какви ли не пестициди, отпадъци, хербициди, отрови с неизвестен за нас произход и всичко това се смесва", обяснява Ранит Мишори, общопрактикуващ лекар и преподавател в медицинския факултет на Джорджтаунския университет. "Тези води може да бъдат заразени със стотици видове бактерии и различни вируси", отбелязва той. Хората може да се разболеят дори само минавайки през наводнените райони, ако имат рана или драскотина. "Главният риск е изливането на отходни води и бактериалните инфекции", подчертава Хауард Селинджър, преподавател по обща медицина в медицинския факултет на университета Куинипиак. Възможно е също замърсените води да попаднат в мрежата за снабдяване с питейна вода, увеличавайки риска от заразяване и от холера. Тази болест, характеризираща се с остра диария, засяга между 3 и 5 милиона души и причинява смъртта на около 100 000 души по света годишно. Въпреки че промишлено развити страни като САЩ са относително пощадени, по данни на Американските центрове за контрол върху болестите (Centers for Disease Control) от 10 години болестта е в настъпление. "Разпространяването на холерата е една от най-големите опасности след всяко природно бедствие, още повече след ураган", казва Робърт Глатър, лекар в спешното отделение на нюйоркската болница "Ленъкс хил". "Холерата е силно заразна и може да се предаде от човек на човек чрез заразени фекалии, след поглъщане на замърсени води или чрез храна, заразена с бактерията вибрио холера (vibrio cholerae)", пояснява той. Холера, лептоспироза, травматизъм Изследвания, извършени след множество наводнения по света, са показали също пикове на лептоспироза - болест, която се предава чрез урината на гризачи, прасета и коне, и може да бъде смъртоносна. Бактерията може да проникне в тялото през кожата, лигавиците или да бъде погълната при пиене на вода. Симптомите може да се проявят само след два дни или след четири седмици и първоначално приличат на грип, с треска, тръпки и повръщане. Впоследствие при някои болни състоянието се влошава, засегнати биват черния дроб или бъбреците, развива се менингит. "Най-уязвими са възрастните хора и децата, те са първите жертви", подчертава д-р Мишори. Болестите се предават и при миене със заразена вода. "След наводнение е изключително важно водата за хигиенни нужди, за миене на зъбите или за пиене изцяло да се преварява. В такива ситуации бутилираната вода е най-сигурна", отбелязва д-р Глатър. Към тези болести се добавя потенциалният травматизъм след принудителна евакуация, пребиваване във временни убежища и загуба на цялото имущество, като той може да продължи години след бедствието. Отровен мухъл Капацитетът на болниците често бързо се запълва, което затруднява достъпа до основна медицинска помощ. През седмиците и месеците след бедствието в подгизналите сгради се развива мухъл, който може да бъде отровен и да причини всякакви здравословни проблеми. "Една от последиците от урагана Катрина, опустошил Ню Орлиънс през 2005 г., беше мухълът, който остана много, много време в училищата и другите сгради", казва Мишори. Заразни болести като зика и западнонилската треска също може да се разпространят през следващите седмици с увеличаването на комарите, привлечени от придошлите води за размножаването си. Според многобройни изследвания за дългосрочните последици за здравето на този род бедствия с оттеглянето на водите битката едва започва. "Повечето от тях показват, че година по-късно равнището на смъртност в пострадалите градове е много по-високо, както и това на инфарктите и инсултите, отбелязва д-р Мишори. По БТА

Мелания Тръмп захвърли официалната рокля и токчетата (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6415642

Мелания Тръмп захвърли официалната рокля и токчетата (Снимки)Външният вид на първата дама на САЩ отново привлече общественото внимание. Мелания Тръмп замени високите токчета с ниски обувки и секси спортна визия, показа "Дарик".  На връщане от уикенд в президентската резиденция Кемп Дейвид красивата Мелания бе уловена в необичаен лежерен тоалет. Тръмп се появи изцяло в розово – джинси, спортна риза и обувки,

"Европейците ще се редят на опашка" - Сирия търси партньори за възстановяване след войната

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/29/3032686_evropeicite_shte_se_rediat_na_opashka_-_siriia_tursi/?ref=rss


Въпреки че гражданската война все още бушува в голяма част от Сирия, правителството в Дамаск вече чертае планове за възстановяването на страната. Германските компании са сочени за идеални партньори заради репутацията си за качество и технически постижения, но и заради огромния опит от възстановяването на Германия от пепелищата на Втората световна война.<br /><br />Визията на Тамер Джагхи за Сирия без война включва гигантски небостъргачи със стъклена фасада да се издигат насред...

Екоминистърът: Част от НАТУРА е включена по невнимание

http://frognews.bg/news_141133/Ekoministarat-CHast-ot-NATURA-e-vkliuchena-po-nevnimanie/

Част от местата, попадащи в НАТУРА, са включени по погрешка или невнимание. Това заяви министърът на екологията Нено Димов. По думите му тези грешки трябва да бъдат изчистени.

Енергийният министър свиква среща на големи фирми заради стачната им готовност

http://www.investor.bg/energetika/472/a/energiiniiat-ministyr-svikva-sreshta-na-golemi-firmi-zaradi-stachnata-im-gotovnost-245719/

Индустриалните предприятия не са съгласни с предлагания от "Булгартрансгаз" начин за определяне на тарифите за пренос и достъп до газопреносната мрежа

Хванаха бандитите, нападнали баба в Берковица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6415633

Хванаха бандитите, нападнали баба в БерковицаВ резултат на незабавни действия по „горещи следи“ служители на РУ-Берковица разкриха извършители на кражба от дома на възрастна самотно живееща жена. Криминално проявен мъж и двама непълнолетни са установени задържани броени часове след престъплението. Тази нощ, в 00.49 часа, в РУ - Берковица постъпил сигнал от съсед на 78-годишна жителка на

Меркел: Отварянето на границите помогна в извънредна ситуация, сега търсим нови решения

http://www.cross.bg/merkel-zayavi-stranite-1553466.html

/КРОСС/ Германия постъпи правилно като отвори вратите си за бягащи от война през 2015 година. Сега обаче трябва да помислим за дългосрочно решаване на проблемите в държавите, от които идват тези хора, за да имат шанс те да се върнат или да останат в родината си. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел на първата си за годината голяма пресконференция пред журналисти в Берлин. На въпрос дали тя е „канцлерът на културата на приемане" или „канцлерът на капсулирането", Меркел отговори: Не работя с такива понятия. Отворихме границата, за да помогнем в една извънредна ситуация и това бе правилно, но сега трябва да потърсим други решения. Не може да се оставим да бъдем изнудвани от каналджии и трябва да прекратим нелегалната имиграция. Работим върху възможност да се преценява шансът за получаване на статут в Европа в пунктовете в Либия. Но и не може просто да се капсулираме и да се правим, че не се случва нищо. Европейците могат да живеят в мир и охолно, само ако поглеждат извън дувара си и се ангажират с икономическото развитие и сигурността и на съседните си региони, заяви тя. Меркел критикува остро държавите-членки на ЕС, които не приемат решението на общността за солидарно разпределение на бежанци. Не може да искат солидарност от Европа само за случаите, в които това е в тяхна изгода, заяви тя и призова да не бъдат изоставяни в нуждата Италия и Гърция - страните с най-голям наплив на бежанци в момента

ГЕРБ отвърна на БСП: Финансовата дисциплина не ви е силата

http://dnes.dir.bg/news/bujet-obshtini-menda-stojanova-26309628

Финансовата дисциплина не е силата на БСП, заяви председателят на бюджетната комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова.

"Томас Кук" насърчи България да привлича по-платежоспособни туристи

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/29/3032915_tomas_kuk_nasurchi_bulgariia_da_privlicha/?ref=rss


Политиката на България и интересите на международния туроператор "Томас Кук груп" (Thomas Cook Group) съвпадат: кабинетът иска да развива страната като конкурентна целогодишна туристическа дестинация и компанията да инвестира във висококатегорийни хотели с цел привличането на по-висок клас туристи.<br /><br />Това съобщи пресцентърът на Министерския съвет след среща между министър- председателят Бойко Борисов и главният изпълнителен директор на Питър Фанкхаузер.<br...

Това е най-хубавата къща! Струва $11,5 милиона! (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6414883

Това е най-хубавата къща!
Струва $11,5 милиона! (ВИДЕО)Нарича се Mandalay Villa и се намира на бахамския остров Провидансиал, а за най-добра я определиха зрителите на телевизионния канал HGTV (Home & Gardening Television). Всяка година те избират №1 от домове за продажба, които се представят в предаването Ultimate House Hunt. Луксозната Mandalay Villa е спечелила първото място с 1,1 милиона гласа.

Макрон: Европа трябва да бъде теглена от авангард страни, искащи по-тясно сближаване

http://www.mediapool.bg/makron-evropa-tryabva-da-bade-teglena-ot-avangard-strani-iskashti-po-tyasno-sblizhavane-news268603.html

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че иска Европа да бъде наново основана, многоформатна, теглена от авангард от страни, които искат да стигнат по-далеч в сближаването на икономиките и политиките си, съобщи Франс прес.   След парламентарните избори в Германия на 24 септември "Франция ще направи предложения на своите партньори за засилване на икономическото и парично сближаване и на сближаването на нашите фискални и социални политики", каза държавният глава в Елисейския дворец в първата си голяма реч за външната политика пред акредитираните в чужбина френски посланици.   Макрон ще предложи за задълбочаване на европейската интеграция в областта на отбраната и за изграждане на "истинска Европа на климата и енергията".   Брекзит, смята той, е показал, че "когато Европа е само един пазар, тя е отхвърлена". "Това трябва да ни накара да бъдем по-иновативни: трябва да мислим Европа в няколко формата, да напреднем с всички, които искат да напреднат, без да бъдем възпрепятствани от държавите, които желаят - и това е тяхно право - да напреднат по-бавно или не толкова далеч", добави държавният глава.   Френският президент смята, че Европейският съюз трябва да пренесе дебата отвъд Брекзит. "Предпочитам да градя бъдещето пред това да преминавам през миналото. Брекзит не трябва да отнема цялата ни енергия", каза Макрон.   По време на неотдавнашната си обиколка в Източна Европа, той призова партньорите си да се присъединят към това "ядро" желаещи по-засилена интеграция страни, отбеляза АФП.   Повтаряйки кредото си "Европа, която защитава", той изтъкна като приоритети реформата в предоставянето на убежище и по-добра защита срещу дъмпинг, давайки за пример усилията си за затягане на директивата за командированите работници.   Борбата срещу ислямисткия тероризъм е приоритет на френската дипломация Борбата срещу ислямисткия тероризъм трябва да бъде приоритет номер едно на френската дипломация, заяви Макрон пред френските дипломати.   "Сигурността на французите е основанието за съществуването на нашата дипломация", каза той. По думите му това е необходимост, на която "трябва да отговорим, без да се огъваме".   "Изкореняването на тероризма преминава също така през пресушаването на неговото финансиране", каза Макрон и съобщи, че Франция планира да проведе в началото на следващата година международна конференция за борба срещу финансирането на тероризма, което според него е ключово направление в противодействието на това световно явление.   От 2015 г. Франция е залята от безпрецедентна вълна от ислямистки атентати, отнели живота на 239 души.   Макрон заяви, че иска да стане ясно кои са източниците на финансиране на тероризма. Затова настоя, че е необходимо да не се прави избор между Саудитска Арабия и Иран - двете регионални противникови сили в Близкия изток. "Ще постигнем целта си само ако не влизаме в рамки и не се затваряме в лагери. Някои направиха подобен избор и това е грешка. Силата на нашата дипломация е да говорим с всички", каза френският президент.   Според Макрон няма алтернатива на споразумението от 2015 г. за иранската ядрена програма, което е застрашено заради влошаването на отношенията между САЩ и Иран.   На 12 декември Франция ще организира международна среща на върха за климатичните промени, точно две години след подписването на Парижкото споразумение за климата, което също като ядрената сделка с Техеран бе поставено под въпрос след встъпването в длъжност на американския президент Доналд Тръмп.   "Срещата ще позволи да се даде оценка на ситуацията с реализирането на Парижкото споразумение за климата, а също така и да се мобилизират необходимите за него средства".   Макрон обяви, че ще отиде скоро на посещение в Буркина Фасо, посветено на укрепването на връзките между Европа, Средиземноморието и Африка, основно в контекста на мигрантската криза.   Той ще пътува следващата пролет и до Близкия изток, включително в Израел и палестинските територии, за да подпомогне мирния процес в региона и да насърчи двудържавното уреждане на конфликта между израелци и палестинци.   "Ще продължим с усилията си с ООН да намерим решение с две държави, Израел и Палестина, които да живеят безопасно една до друга, с граници, признати от международната общност и Ерусалим да бъде столица и на двете държави", каза Макрон. Той уточни, че обиколката му ще включи още Ливан и Йордания.   По време на годишната сесия на Общото събрание на ООН през септември ще започне работа международна контактна група за Сирия, каза френският президент и допълни, че тя ще даде нов импулс на усилията за постигане на мир в тази страна.   Макрон заяви, че ще продължи да настоява за безкомпромисни политики към севернокорейската балистична програма и че е готов да предприеме нови инициативи след последното "безотговорно" изстрелване на балистична ракета.   Северна Корея изстреля рано тази сутрин ракета, която прелетя над северния японски остров Хокайдо.   Макрон нарече режима на венецуелския президент Николас Мадуро "диктатура, която се опитва да оцелее на цената на безпрецедентно хуманитарно бедствие".   Срещата на ръководителите на френските дипломатически мисии ще завърши на 31 август. Очаква се резултатите от нея да бъдат резюмирани от външния министър Жан-Ив Льо Дриан.   Френската външнополитическа служба е една от най-големите в света. Зад граница страната е представлявана от 170 посолства. Над 10 000 души са на щат в Министерството на външните работи, две трети от които работят в други страни.

Макрон: Борбата срещу ислямисткия тероризъм е приоритет на френската дипломация

http://www.mediapool.bg/makron-borbata-sreshtu-islyamistkiya-terorizam-e-prioritet-na-frenskata-diplomatsiya-news268603.html

Борбата срещу ислямисткия тероризъм трябва да бъде приоритет номер едно на френската дипломация, заяви президентът Еманюел Макрон, цитиран от Франс прес. "Сигурността на французите е основанието за съществуването на нашата дипломация", каза Макрон по време на годишната среща в Париж с френските посланици в чужбина. По думите му това е необходимост, на която "трябва да отговорим, без да се огъваме". "Изкореняването на тероризма преминава също така през пресушаването на неговото финансиране", каза Макрон в първата си реч за международна политика пред Конференцията на посланиците в Елисейския дворец. Той съобщи, че Франция планира да проведе в началото на следващата година международна конференция за борба срещу финансирането на тероризма, което според него е ключово направление в противодействието на това световно явление. От 2015 г. Франция е залята от безпрецедентна вълна от ислямистки атентати, отнели живота на 239 души. Макрон заяви, че иска да стане ясно кои са източниците на финансиране на тероризма. Затова настоя, че е необходимо да не се прави избор между Саудитска Арабия и Иран - двете регионални противникови сили в Близкия изток. "Ще постигнем целта си само ако не влизаме в рамки и не се затваряме в лагери. Някои направиха подобен избор и това е грешка. Силата на нашата дипломация е да говорим с всички", каза френският президент. Според Макрон няма алтернатива на споразумението от 2015 г. за иранската ядрена програма, което е застрашено заради влошаването на отношенията между САЩ и Иран. Френският президент смята, че Европейският съюз трябва да пренесе дебата отвъд Брекзит и повтори желанието си за засилване на икономическия и паричен съюз между страните от ядрото на ЕС, предаде Ройтерс. "Предпочитам да градя бъдещето пред това да преминавам през миналото. Брекзит не трябва да отнема цялата ни енергия", каза Макрон. На 12 декември Франция ще организира международна среща на върха за климатичните промени, точно две години след подписването на Парижкото споразумение за климата, което също като ядрената сделка с Техеран бе поставено под въпрос след встъпването в длъжност на американския президент Доналд Тръмп. "Срещата ще позволи да се даде оценка на ситуацията с реализирането на Парижкото споразумение за климата, а също така и да се мобилизират необходимите за него средства". Макрон обяви, че ще отиде скоро на посещение в Буркина Фасо, посветено на укрепването на връзките между Европа, Средиземноморието и Африка, основно в контекста на мигрантската криза. Той ще пътува следващата пролет и до Близкия изток, включително в Израел и палестинските територии, за да подпомогне мирния процес в региона и да насърчи двудържавното уреждане на конфликта между израелци и палестинци. "Ще продължим с усилията си с ООН да намерим решение с две държави, Израел и Палестина, които да живеят безопасно една до друга, с граници, признати от международната общност и Ерусалим да бъде столица и на двете държави", каза Макрон. Той уточни, че обиколката му ще включи още Ливан и Йордания. По време на годишната сесия на Общото събрание на ООН през септември ще започне работа международна контактна група за Сирия, каза френският президент и допълни, че тя ще даде нов импулс на усилията за постигане на мир в тази страна. Макрон заяви, че ще продължи да настоява за безкомпромисни политики към севернокорейската балистична програма и че е готов да предприеме нови инициативи след последното "безотговорно" изстрелване на балистична ракета. Северна Корея изстреля рано тази сутрин ракета, която прелетя над северния японски остров Хокайдо. Макрон нарече режима на венецуелския президент Николас Мадуро "диктатура, която се опитва да оцелее на цената на безпрецедентно хуманитарно бедствие". Срещата на ръководителите на френските дипломатически мисии ще завърши на 31 август. Очаква се резултатите от нея да бъдат резюмирани от външния министър Жан-Ив Льо Дриан. Френската външнополитическа служба е една от най-големите в света. Зад граница страната е представлявана от 170 посолства. Над 10 000 души са на щат в Министерството на външните работи, две трети от които работят в други страни.

След визитата на Макрон: Френски инвестиции през крив макарон

https://offnews.bg//ikonomika/sled-vizitata-na-makron-frenski-investitcii-prez-kriv-makaron-663908.html

Преди визитата си у нас френският президент Еманюел Макрон бе в Румъния и от двете визити натрапчиво се видя една основна разлика. Тя е, че България поиска от Франция еврофондове, а Румъния привлича от Франция инвестиции.

В България се говори само за еврофондове, защото те са основен доход за политиците, а не се прави нищо за привличане на инвестиции.

В България управляващите се интересуват главно от кохезионните еврофондове, а в Румъния – от вложения в реалната икономика.

В Букурещ имаше преговори в областта на военната индустрия - да се сглобяват френски самолети в Румъния.  А френската автомобилна група Renault постига рекордни резултати в инвестициите и продажбите на Dacia.

Инвестициите са големият проблем на българската икономика и затова е последното място на България в ЕС по почти всички икономически показатели.

През последните години в България се гледа на ЕС само като на донор за еврофондове, а не като източник на преки инвестиции.

Икономическата ни политика не може да бъде сведена само до усвояване на еврофондовете.

Фактът, че у нас има твърде малко преки инвестиции ни пречи да се движим ускорено.

България изостава в начина на привличане на инвестиции, защото не предлага благоприятна бизнес среда.

Еврофондовете не трябва да са самоцел, но България за съжаление следва погрешна икономическа политика.

Юнкер иска първо "да се уреди миналото, преди да се обсъжда бъдещето" с Лондон

http://www.mediapool.bg/yunker-iska-parvo-da-se-uredi-minaloto-predi-da-se-obsazhda-badeshteto-s-london-news268602.html

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че никакви преговори за отношенията между Европейския съюз и Великобритания след Брекзита няма да започнат, докато не се решат въпросите, свързани с раздялата между Брюксел и Лондон, предаде Франс прес. "Трябва да бъде пределно ясно, че няма да започнем никакви преговори по новите отношения между Обединеното кралство и Европа, особено икономическите и търговските, преди да бъдат решени всички въпроси, свързани с чл. 50 (от Лисабонския договор) и развода", заяви Юнкер пред постоянните представители на страните членки на ЕС в Брюксел. "Първо трябва да уредим миналото, преди да планираме бъдещето", подчерта той, придържайки се към позицията на ЕС от началото на преговорите за Брекзита. Юнкер се изказа критично за огласените през последните дни британски позиции. "Прочетох внимателно всички изготвени от правителството на Нейно Величество документи и нито един от тях не ме удовлетворява, така че има огромен брой въпроси, които трябва да се уредят", отбеляза той. "Проблемът за границата между Република Ирландия и Северна Ирландия след излизането на Великобритания от ЕС е много сериозен, а ние нямаме дефинитивен отговор", подчерта председателят на ЕК. Жан-Клод Юнкер заяви, че Турция "се отдалечава с бързи крачки от Европа". "Трябва да разгледаме въпроса за преговорите с Турция и дали те трябва да продължават", каза той, цитиран от Ройтерс. Юнкер заяви, че според него турският президент Реджеп Тайип Ердоган се опитва да провокира ЕС да прекрати преговорите за присъединяване на Турция. Иска ми се самите ние да се държим така, че Турция да осъзнае, че тя, и по-точно г-н Ердоган, е този, който прави преговорите невъзможни, вместо да стигаме до положение, при което бихме се отметнали от отговорностите си, изтъкна председателят на Еврокомисията. Турция започна преговори за членство с ЕС преди 12 години, припомня Ройтерс.

Интерпол издирва 22-годишен благоевградчанин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6415612

Интерпол издирва 22-годишен благоевградчанин22 - годишният благоевградчанин Борислав Петров е изчезнал и момента се издирва от Интерпол. Името му бе качено тези дни с жълта бюлетина на международната служба, предаде struma.com. За последно е забелязан на 27 юли 2017 година в София, това е и последната информация за местонахождението му. Той е син на адвокат Лидия Джаджарова от фондация "

Шофьор на варненски автобус рязко спря, пострада пътник

http://www.moreto.net/novini.php?n=358436

Неприятен инцидент се случи вчера в автобус от градския транспорт във Варна, съобщиха от МВР за Moreto.net. Около 20.20 часа, край спирка "Струга", шофьорът на автобуса рязко набил спирачки. Така 72-годишен пътник полетял и паднал на пода.

Либия възлага на местни милиции да спират мигрантите към Италия

http://www.mediapool.bg/libiya-vazlaga-na-mestni-militsii-da-spirat-migrantite-kam-italiya-news268601.html

Либийското правителство в Триполи плаща на замесени в трафик на хора милиции да не позволяват на мигранти да преминават през Средиземно море за Европа съгласно сделка, подкрепяна от Италия, заявиха либийски служители по сигурността и членове на милиции, цитирани от Асошиейтед прес. Това е една от причините за значителното намаляване на трафика на мигранти през последните два месеца. От началото на август 2936 души са прекосили Средиземно море, което е с 86 процента по-малко, отколкото през август миналата година, когато броят им е бил 21 294. Бурното море през лятото и засилването на патрулите на либийската брегова охрана също са смятани за фактори, съдействащи за намаляването на трафика. Тази политика обаче предизвиква възмущение сред някои служители от либийските сили за сигурност и активисти, занимаващи се с мигранти. Те предупреждават, че тя обогатява милициите и им позволява да купуват повече оръжия и да стават по-силни. Сделката още повече затвърждава реалната власт на милициите, които от падането на режима на Муамар Кадафи през 2011 г. подкопават позициите на последователни правителства в Либия, включително сегашното, оглавявано от Файез ас Сарадж, което е международнопризнато, но слабо. Европейският съюз дава десетки милиони евро на правителството на Сарадж, за да му помогне да спира мигрантите. Парите са предназначени главно за подсилване на либийската брегова охрана, укрепване на южната граница на Либия и подобряване на условията за мигрантите в центровете за задържане. Средствата също така могат да се използват за създаване на алтернативна заетост за участващите в трафик на хора, въпреки че включването им в действия срещу мигрантите би било значително разширяване на този мандат. Намаляването на трафика на мигранти, изглежда, до голяма степен се дължи на сделките, сключени с двете най-влиятелни милиции в западния либийски град Сабрата, където е най-големият изходен пункт за предимно африканските мигранти, предприемащи опасното пътуване през Средиземно море. Милициите, известни като "Ал Аму" и "Бригада 48", са оглавявани от двама братя от рода Ад Дабаши и се знае, че се занимават с трафик на мигранти, казаха местни служители по сигурността и активисти. Един от източниците нарече двамата братя "царе на трафика" в Сабрата. В доклад през юни експертната комисия на ООН за Либия определи "Ал Аму" като група, която има голяма роля в трафика на мигранти. Говорител на "Ал Аму" каза, че преди месец двете милиции са постигнали "устно" споразумение с италианското правителство и правителството на Сарадж за борба с трафика на мигранти. По думите му "Ал Аму" действа към министерството на отбраната, а "Бригада 48" е към вътрешното министерство. Оттогава милициите не позволяват на плавателните съдове с мигранти да отпътуват от бреговете около Сабрата и казват на трафикантите да спрат да се занимават с тази дейност. В замяна милициите получават оборудване, плавателни съдове и заплащане, заяви говорителят. Италианското външно министерство отрече Италия да е сключвала каквато и да било сделка и каза, че "италианското правителство не преговаря с трафиканти". Цитираните служители по сигурността и активисти казаха, че Италия е сключила сделката пряко с милициите, а италиански официални представители са се срещнали с лидерите на въоръжените формирования.

Художникът Владо Руменов показва пътеката на творческия си път в изложба

https://offnews.bg//kultura/hudozhnikat-vlado-rumenov-pokazva-patekata-na-tvorcheskia-si-pat-v-izl-663907.html

Художникът, реставратор, фотограф и общественик Владо Руменов ще представи своя изложба живопис в галерия "Сезони" на 7 септември. 

„Пътеката, поглед назад…“ ще бъде открита от 18:00 ч. в галерия „Сезони“, на улица „Кракра“ № 2 А, в Дом на културата "Средец".

Владо Руменов е самоук художник с множество интереси - в областта на историята, археологията, етнографията и фолклора. Не се притеснява да изразява мнението си около всички скандали и нередности в културните среди. 

Докосвал се до едни от най-ценните произведения на Национална художествена галерия по време на дългогодишната си работа като помощник реставратор. Бил е фондохранител в музея за икони, Криптата, автор е на десетки копия на икони, разпръснати из страната и чужбина.

"Едва ли ще впечатля някого, ако кажа, че обичам музиката. Едва ли ще впечатля някого, ако кажа, че обичам изобразителното изкуство. Като дете ме водеха на опера, по-късно на концерти и на всички изложби в няколкото тогава столични галерии. Някак едновременно стана така, че предпочитанията ми се фокусираха върху джаза и абстрактното изкуство. Те като да са квинтесенцията на звука и образа. И двете са повече състояния на духа и негова изява отколкото пресъздаване на събития и неща. И двете дават свободата на слушателя и зрителя да станат посвоему съпричастни с авторовото настроение и да градят свои образи и състояния. И най-важното – дават свобода на автора", разказва Руменов за изкуството си. 

Няколко пъти бродил из духовните пътеки на Индия, Хималая, Непал и Тибет, 61-годишният Руменов казва, че е избрал пътеката на абстрактната живопис, благодарение на която е стигнал до най-правдивия и най-разбираемия си изказ.

"Изложбата е опит за равносметка на един не много интензивен, а освен това и криволичещ, да го нарека по-претенциозно творчески път. Затова и не „пътят”, а „пътеката”, по която се лутах със свободата да се загубя“, казва самоукият художник.

Изложбата ще може да бъде видяна до 18 септември. Куратор на изложбата е Яра Бубнова, заместник директор на Национална галерия и директор на Института за съвременно изкуство.

За повече информация посетете фейсбук страницата на събитието.

Одобрени са 52 проекта за преструктуриране и конверсия на лозя

http://econ.bg/Новини/Одобрени-са-52-проекта-за-преструктуриране-и-конверсия-на-лозя_l.a_i.748318_at.1.html

Държавен фонд „Земеделие"  одобри  52 проекта за финансовата 2017 година по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя" от Националната...

Учени признаха захарта за наркотик

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6415645

Учени признаха захарта за наркотикУчени от Института за сърцето в Сейнт Люк, САЩ откриха, че захарта предизвиква пристрастяване и е наркотично средство, подобно на кокаина, съобщи в. "Гардиън", предаде БТА. Ефектът на захарозата наподобява този на кокаина. Той променя настроението, стимулира усещането за наслада и провокира човек да търси още сладкиши.

Сухопътните войски продължават да помагат в гасенето на пожара в Кресненското дефиле

https://www.24chasa.bg/novini/article/6415620

Сухопътните войски продължават да помагат в гасенето на пожара в Кресненското дефилеМодулни групи от състава на Сухопътните войски и днес, 29 август, продължават да оказват помощ на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ в гасенето на пожара край селата Ощава и Влахи, община Симитли. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.  От 07.00 ч. тази сутрин 50 военнослужещи с техника от военно формирование 56

Меркел подкрепи идеята за финансов министър на еврозоната

http://www.investor.bg/evropa/334/a/merkel-podkrepi-ideiata-za-finansov-ministyr-na-evrozonata-245721/

Германският канцлер се обяви за създаването и на Европейски валутен фонд, както и бюджет на еврозоната

Христо Стоичков дава съвети на новия в "Барселона" в ефир (видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6415623

Христо Стоичков дава съвети на новия в "Барселона" в ефир (видео)Христо Стоичков даде два полезни практични съвета на новото попълнение на “Барселона” Усман Дембеле. Френският тийнейджър се изложи по време на представянето, като показа доста дърводелска техника при жонглирането с топката, и си навлече куп подигравки. За да го насърчи, Камата се появи в ефира на американския канал за испаноговорещи “Унивисион

„Кариера в България“ е първото събитие в страната под патронажа на Европейския парламент

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/kariera-v-bylgariia-e-pyrvoto-sybitie-v-stranata-pod-patronazha-na-evropejskiia-parlament-6073177

Десетото юбилейно издание на най-големия форум за българи с опит в чужбина предлага вдъхновение, нови кариерни възможности и интересни контакти

Меркел: Мога да си представя еврозоната с министър на финансите и икономиката

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/29/3032740_merkel_moga_da_si_predstavia_evrozonata_s_ministur_na/?ref=rss


Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви на пресконференция във вторник, че си представя Европейският съюз да се сдобие с Европейски валутен фонд, а еврозоната - с нов пост на министър, който да отговаря за финансите и икономиката. Първите коментари на думите ѝ са, че по-малко от месец преди парламентарните избори на 24 септември тя декларира решимост да задълбочи интеграцията в еврозоната.<br /><br />На власт от 2005 г. насам, Меркел почти сигурно ще спечели четвърти мандат като...

Меркел: Мога да си представя еврозоната с министър на финансите и икономиката

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/29/3032740_merkel_moga_da_si_predstavia_evrozonata_s_ministur_na/?ref=rss


Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви на пресконференция във вторник, че си представя Европейският съюз да се сдобие с Европейски валутен фонд, а еврозоната - с нов пост на министър, който да отговаря за финансите и икономиката. Първите коментари на думите ѝ са, че по-малко от месец преди парламентарните избори на 24 септември тя декларира решимост да задълбочи интеграцията в еврозоната.<br /><br />На власт от 2005г. насам, Меркел почти сигурно ще спечели четвърти мандат като...

Пожарът в Кресненското дефиле е тръгнал от неизгасена цигара

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/29/3032911_pojarut_v_kresnenskoto_defile_e_trugnal_ot_neizgasena/?ref=rss


Пожарът в Кресненското дефиле е подпален от 30-годишен пастир от Симитли, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг в Благоевград, цитирана от агенция "Фокус". Според държавното обвинение огънят е тръгнал, след като пастирът е изхвърлил неизгасена цигара.<br /><br />Мъжът е обвинен за причиняване на пожар по непредпазливост, като предстои прокуратурата да поиска постоянното му задържане. По случая са разпитани повече от 10 души, извършени са и...

Машиностроителна компания обмисля да разкрие производствен център във Видин

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/mashinostroitelna-kompaniia-obmislia-da-razkrie-proizvodstven-centyr-vyv-vidin-245715/

Около 30% от всички сключени договори по ОПИК се реализират в Северозападна България, съобщи зам.-министър Александър Манолев

Експерти подготвят типови договори и за търгове за пътно строителство

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/eksperti-podgotviat-tipovi-dogovori-i-za-tyrgove-za-pytno-stroitelstvo-245720/

Има готовност за въвеждане на типови договори във ВиК сектора, но се чака одобрението на финансовия министър

УЕФА одобрила терена в Русе дори за евротурнирите

https://www.24chasa.bg/sport/article/6415615

УЕФА одобрила терена в Русе дори за евротурниритеОбщината в Русе е направила проекта за ремонт на градския стадион, който е изпълнен от “Тарктур” по възлагане от спортното министерство. През юни УЕФА прави инспекция, която включва и терена, като дава право върху него да се играят мачове от евротурнирите. Тогава имаше проблем само със седящите места.

Макрон: Европа трябва да бъде теглена от група страни, искащи по-тясно сближаване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6415602

Макрон: Европа трябва да бъде теглена от 
група страни, искащи по-тясно сближаванеФренският президент Еманюел Макрон заяви, че иска Европа да бъде наново основана, многоформатна, теглена от авангард от страни, които искат да стигнат по-далеч в сближаването на икономиките и политиките си, съобщи Франс прес, предада БТА. След парламентарните избори в Германия на 24 септември "Франция ще направи предложения на своите партньори за

Меси търси къща в Барселона за Ди Мария

https://offnews.bg//futbol/mesi-tarsi-kashta-v-barselona-za-di-maria-663906.html

Лионел Меси се притече на помощ на Барселона в опитите на каталунците да привлекат Анхел ди Мария от Пари Сен Жермен, пише испанското издание "Don Balon".

Сънародникът на Лео е план "Б" за ръководството на испанския тим, ако преговорите с Филипе Коутиньо и Ливърпул продължават да удрят на камък.

Меси вече е впрегнал сили и усилено търси къща за Ди Мария, която да е в квартала, в който той самият живее, за да може да отговаря на изискванията, които има футболистът на парижани.

Междувременно от "AS" твърдят, че Барселона готви сериозна чистка на ненужни футболисти. Kаталунците искат да се разделят със седем от състезателите си, които не влизат в плановете на новия треньор Ернесто Валверде.

Това са бразилският защитник Марлон, който най-вероятно ще бъде преотстъпен на Ница, върналият се от наем от Рома Томас Вермаелен, още Дъглас, Арда Туран, Минур Ел Хадади, Андре Гомеш и Рафиня Алкантара.

Към всички изброени играчи не липсва интерес, като последните двама бяха свързвани с италианските Ювентус и Милан. По-вероятно е обаче Гомеш да остане на "Камп Ноу" и за новия сезон.

До момента от Барса си тръгнаха Неймар, който премина в ПСЖ за рекордните 222 милиона евро, Кристиан Тейо (Еспаньол, 4 млн. евро), а Жорди Масип и Жереми Матийо преминаха като свободни агенти съответно във Валядолид и Спортинг Лисабон.

Задържаха мъж за пожара над Кресненското дефиле

http://www.cross.bg/pozhar-pozhara-godini-1553465.html

/КРОСС/ Арестуваха говедар от Симитли, предизвикал огромния пожар над Кресненското дефиле. 30-годишният мъж е обвинен за причиняване на пожар по непредпазливост, вследствие на който са нанесени значителни имуществени вреди за над 3 милиона лева. Пожарът избухна в четвъртък миналата седмица, обхвана хиляди декари, нанесе щети за милиони и отне дни на пожарникари, военни, горски и доброволци, за да го овладеят, за което бе съобщено по-рано през деня. Костадин Митев хвърлил незагасена цигара, която подпалила гората. Започнал да гаси огъня с горната си дреха, която била изпепелена от пламъците. Получил и обгаряния по краката. След това звъннал на кмета на Брежани и потърсил помощ, но не признал, че той е предизвикал запалването. Извършителят на престъплението ще бъде задържан за 72 часа, а прокуратурата ще поиска най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража". Законът предвижда наказание до 5 години затвор", заяви на извънреден брифинг в Благоевград говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Говедарят е бил заподозрян още в петък, но в продължение на четири дни отричал, че е причинил пожара. Притиснат от събраните доказателства - иззети са негови дрехи от фермата, която е на километър от мястото на пожара, по които има следи от обгаряне, направил самопризнания. Пастирът е от ромски произход, има присъда отпреди 6 години за кражба, но към момента е реабилитиран. Предстои назначаването на лесовъдска и пожаротехническа експертиза

Ръстът на цените на жилищата в САЩ се ускорява

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/rystyt-na-cenite-na-jilishtata-v-sasht-se-uskoriava-245722/

Друг ключов измерител, който покрива цените на жилищата в 20 града в САЩ, расте със стабилен темп от 5,7 на сто

Дневен хороскоп за 30 август

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-30-avgust-news_630438.html

Овен Тази сряда е подходяща за кратки пътувания или командировки, планирани по-рано. Не бъдете скептични към хората, които ще срещенете. Външния вид често лъже. Телец През този ден бъдете по-отговорни към здравето си. Може да се обадите на личния си лекар, за да планирате пр

Валери Симеонов донесе в България ценна реликва

http://www.moreto.net/novini.php?n=358452

Да се облекчи на процедурата за получаване на българско гражданство на наши сънародници зад граница – тази промяна престои да бъде направена от правителството. Вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че ще направи поредна среща по темата с правосъдния министър Цецка Цачева.

Кравар подпалил огромния пожар над Кресненското дефиле

https://www.actualno.com/blagoevgrad/kravar-podpalil-ogromnija-pojar-nad-kresnenskoto-defile-news_630436.html

Има задържан за причиняването на огромния пожар край Стара Кресна, това е 30-годишен наемник кравар от град Симитли. По време на паша краварят хвърлил незагасена цигара и хукнал да гони животните, опитал се да гаси сам пожара, след това се отказал и се обадил на кмета на село

Цигани биха полицаи в Симеоновград

http://frognews.bg/news_141132/TSigani-biha-politsai-v-Simeonovgrad/

Масов бой на цигани в Симеоновград. Сбиването първоначално е било от едната страна на двама братя на 28 и 30 г., а от другата – мъже на 31 и 49 г. В боя са се включили още двайсет души, всички роднини.

Бой на плажа: сблъсък между спасители и туристи в Несебър

//dariknews.bg/novini/bylgariia/boj-na-plazha-sblysyk-mezhdu-spasiteli-i-turisti-v-nesebyr-2045096

Туристи и спасители се сбили на плажа в Несебър. Любителско видео от длучилото се в неделя се разпространява в социалните мрежи, съобщава

ГЕРБ управлява с ДПС и отпуска пари на общините й, твърди Корнелия Нинова

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/08/29/3032863_gerb_upravliava_s_dps_i_otpuska_pari_na_obshtinite_i/?ref=rss


Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви днес, че по допълнителните средства за общините у нас се разбира кой с кого управлява. Тя цитира постановление на Министерския съвет от 28 юли т.г., с което по думите й около 20 млн. лв. се разпределят на 31 общини на ДПС. Правителството отпускало и над 10 млн. лв. на 14 общини на ГЕРБ и малко повече от милион на две общини на БСП.<br /><br />"Допускаме, че този подход ще се задълбочава заради идващите местни избори. Това също е начин да си...

Борисов: България се утвърждава като разпознаваема и търсена от туристите от цял свят

https://www.actualno.com/society/borisov-bylgarija-se-utvyrjdava-kato-razpoznavaema-i-tyrsena-ot-turistite-ot-cjal-svjat-news_630443.html

Премиерът Бойко Борисов и министърът на туризма Николина Ангелкова проведоха работна среща с главния изпълнителен директор на Thomas Cook Group Питър Фанкхаузер. Управителят на една от водещите компании за туристически отдих и почивка е на посещение в страната ни по покана на ми

БТПП представи икономическата класация "ТОП 100"

http://econ.bg/Новини/БТПП-представи-икономическата-класация-ТОП-100-_l.a_i.748310_at.1.html

Компания за продукти за растителна защита беше обявена за най-добрата в класацията Топ 100 на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) за...

Видео: Манджукич спечели наградата за гол на сезона в Европа

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/29/3032846_video_mandjukich_specheli_nagradata_za_gol_na_sezona_v/?ref=rss


Нападателят на "Ювентус" Марио Манджукич спечели наградата за гол на сезона в Европа. Зрелищното попадение на хърватския национал във финала на Шампионската лига срещу "Реал" (Мадрид) събра 26% от гласовете на официалната страница на УЕФА.<br /><br />Ножичният изстрел на Манджукич, с който резултат в битката за трофея беше изравнен, събра само 1% повече от Муса Соу от "Фенербахче". Сенегалецът също отбеляза със задна ножица във вратата на...

НАСА ще изследва Венера с планетоход с часовников механизъм

http://www.cross.bg/venera-aree-kompyutri-1553445.html

/КРОСС/ Проблемът при изучаването на Венера е, че околната среда около нея е доста агресивна. Всъщност Венера е отровна пустош. Но все пак тази съседна на нас планета заслужава внимание. Група изследователи от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА (Jet Propulsion Laboratory - JPL) представи концепцията за "платформа", която може да проучи Венера. Концепцията на проекта Automated Rover for Extreme Environments (AREE) или "Автоматичен роувър за екстремни условия" е вдъхновена от механичните компютри и танковете от Първата световна война. Роувърът AREE ще използва суровите условия на Венера като вятъра за задвижване на механичния си компютър. Липсата на електроника е предпоставка апаратът да издържи на "адските" условия на планетата - атмосферата на Венера е около 90 пъти по-плътна от тази на Земята и се нагрява до 462 градуса по Целзий. Проектът AREE е предложен за първи път през 2015 г. от Джонатан Содър (Jonathan Sauder), инженер по мехатроника в JPL. Той е вдъхновен от механичните компютри, които правят изчисления без електроника, използвайки лостове и зъбни колела. Механичните компютри са били използвани през вековете, най-често като математически инструменти - калкулатори. Най-известният е от 19-ти век, изобретение на Чарлз Бабидж, наречено "Difference Engine" за изчисляване на алгебрични уравнения

Пастирът, запалил пожара в Пирин, работел за екоорганизация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6415597

Пастирът, запалил пожара в Пирин, работел за екоорганизацияПастирът Костадин Митев, който запали с цигара неумишлено големия пожар в Пирин, работил за екоорганизацията "Фонд за дивата флора и фауна", разбра наш репортер. "Наехме го през март да се грижи за стадо от рядката порода късорого родопско говедо. Учудих се, че той е автор на пожара. Първо каза, че няма нищо общо,

Видео: Другите новини

http://www.dnevnik.bg/video/novinite_na_bnt/2017/08/29/3032862_video_drugite_novini/?ref=rss


"Другите новини" е рубрика за уеб новини на БНТ.<br /><br />- Подготовка за базовия лагер към връх Даулагири<br /><br />- Касите за винетки за синя и зелена зона в София ще работят с удължено работно време<br /><br />- 1000 дръвчета на покрива на нов комплекс в Шанхай<br /><br />- Despacito изравни 16-седмичния рекорд на One Sweet Day<br /><br />- 12 милиона са гледали финала на седмия сезон на "Игра на...

Бивша звезда в атлетиката призна, че е гей

https://www.24chasa.bg/sport/article/6415547

Бивша звезда в атлетиката призна, че е гейЕдна от големите звезди в леката атлетика от близкото минало - Колин Джаксън, призна, че е гей. Бившият световен шампион и рекордьор на 110 м с препятствия направи това в предаване по шведската телевизия SVT. След края на кариерата си на пистата уелсецът мина през треньорството и спортния мениджмънт, за да стане спортен коментатор.

Азиатско-тихоокеанският регион реагира остро на ракетните изпитания на Северна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6415578

Азиатско-тихоокеанският регион реагира остро на ракетните изпитания на Северна КореяСтраните от Азиатско-тихоокеанския регион реагираха остро на ракетното изпитание на Северна Корея, извършено по-рано днес, пише China Daily, цитира "Фокус". Ракетата беше изстреляна от района на столицата Пхенян в Северна Корея, издигна се на височина 550 километра, премина над Япония и се приземи в Тихия океан.

Танцов спектакъл, вдъхновен от Дерек Джарман, гостува на One Dance Week

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/08/29/3032835_tancov_spektakul_vduhnoven_ot_derek_djarman_gostuva_na/?ref=rss


Широ Такатани от артистичния колектив Dumb Type ще гостува на седмицата на танца One Dance Week в Пловдив, чието 10-о издание ще се проведе от 23 септември до 15 октомври. Японецът ще представи хореографията си Chroma, вдъхновена от последната творба на ослепяващия режисьор Дерек Джарман и посветена на разликата между гледането и виждането в ерата на високата резолюция и водопада от изображения.<br /><br />Такани завършва академията по изкуствата в Киото и през 1984 г. става...

Еминем надъха публиката срещу Тръмп

https://www.actualno.com/music/eminem-nadyha-publikata-sreshtu-trymp-news_630441.html

Американският рапър Еминем накара поклонниците си да скандират нецензурни оскърбления срещу американския президент Доналд Тръмп по време на фестивал в английския град Рединг. Не искам да пораждам никакви разногласия, затова няма да назовавам имена“, заяви музикантът

LG показва иновативни съдомиялни на IFA 2017

http://www.cross.bg/mashina-potrebitelite-sudove-1553464.html

/КРОСС/ LG Electronics (LG) отново покори най-високите върхове в индустрията, създавайки най-новата си съдомиялна машина „LG SteamCleanTM", оборудвана с единствената по рода си технология „TrueSteamTM". Този революционен продукт се отличава от конкурентните уреди с технология за пара, която не само почиства по-ефективно, но и по-бързо. С дългогодишния си опит в усъвършенстването на технологията на парата, събран от продуктите за грижа за облеклото на LG, като перални машини и „Styler" - уредът за освежаване на дрехите, компанията за поред път изпъкна пред конкурентите. Новата съдомиялна машина с редица иновативни функции не просто ще подобри производителността, но ще предложи на потребителите нов начин за миене на чинии, непознат до сега. „TrueSteam" произвежда високотемпературна пара, която може да почисти всичко - от деликатни порцеланови чинии до стоманени тенджери и тигани. Благодарение на умната функция за предварителната парна обработка на съдовете, не е нужно да ги изплаквате преди да ги поставите в машината. „LG SteamCleanTM" внимателно ще премахне всички остатъците от храна. Новата съдомиялна машина на LG намалява с 40% нежеланите водни петна, които остават по съдовете. С този иновативен уред няма и да си спомняте изобщо за този досаден недостатък на другите съдомиялни машини, считан за един от най-големите проблеми сред потребителите

Няма желаещи да правят шалове и вратовръзки за европредседателството

http://www.mediapool.bg/nyama-zhelaeshti-da-pravyat-shalove-i-vratovrazki-za-evropredsedatelstvoto-news268600.html

Нито една фирма не е подала оферта за изработване на шалове и вратовръзки, които да се раздават като подаръци по време на българското председателство на ЕС. За това е прекратена тази част от обществената поръчка за подаръци за участниците в събитията, свързани с председателството на ЕС. Министерството, отговорно за европредседателството, беше предвидило 160 000 лв. за дамски шалове и 290 000 лв. за вратовръзки. Те бяха за общо над 46 000 шала и вратовръзки. В обществената поръчка за изработването им беше записано, че за направата на тези подаръци могат да кандидатстват само кооперации и специализирани предприятия на хора с увреждания. Явно обаче желаещи няма. За подаръци покрай европредседателството са предвидени около 1,1 млн. лв. Освен за шалове и вратовръзки, те са и за други сувенири като външни батерии, папки, химикали, календари, юбилейни монети от 2 лв. Общо за шестте месеца на председателството трябва да бъдат раздадени 50 000 подаръчни комплекта. Страната ни ще бъде домакин на общо 230 събития и срещи от 1 януари до края на юни. Други 1500 ще бъдат организирани в Брюксел и Люксембург. За шест месеца се очаква България да бъде посетена от 22 000 души. Събитията у нас ще са основно в НДК, където в момента тече ремонт.

Говедар подпалил с цигара пожара в Кресненското дефиле

http://dnes.dir.bg/news/pozhar-kresnensko-defile-govedar-26309426

Тридесетгодишен говедар от Симитли бе арестуван и привлечен като обвиняем за причиняване на огромния пожар над Кресненското дефиле.

Френската връзка във Варна - от Кримската война и полилея в “Евксиноград” до туризма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6413913

Френската връзка във Варна - от Кримската война и полилея в  “Евксиноград” до туризмаЖивотът на 96-годишната Елиз Оник      Атамян е достоен за филмов сценарий Историята на френското присъствие във Варна започва преди 163 години по време на Кримската война. Тогава във Варна се събират силите на Франция, Британската империя и Османската империя, които дебаркират в Крим. Варна, чието население към този момент е едва 15 500 души,

Защитник на Черно море наказан за един мач, помощник на Гонзо пропуска две срещи

http://www.moreto.net/novini.php?n=358456

Дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз наказа бранителя на Черно море Илиас Хасани за един мач за червения картон от двубоя със Септември, научи Moreto.net. Така Хасани ще пропусне предстоящото гостуване на моряците на Берое, като освен това е глобен с 200 лева.

Нинова: Предложенията на Макрон крият рискове

http://www.cross.bg/obrazovanieto-byudzheta-obshtini-1553463.html

/КРОСС/ Искаме правителството да направи оценка за въздействието върху българския национален и интерес и българските работници. Посещението на френския президент Еманюел Макрон е ключово за развитието на ЕС и на България, особено в период, когато Европа търси пътя си - как да се развива оттук нататък. За никого не е тайна, че Европа е разединена. На нас ни предстои европредседателство и вероятно този въпрос ще бъде предмет на обсъждане. Нашата позиция ви е известна. Ние сме против Европа да се развива на няколко скорости, а сме затова да се търсят всички възможности да се обединява, да е силна и да стъпи на принципите и ценностите, на които е създаден ЕС, за да се развива. Смятаме, че предложенията, които идват от френска страна, крият рискове. Те застрашават тези основни принципи. Принципът за свободно движение на хора, стоки и капитали може да бъде застрашен с предложението за ограничие на времето, в което може да стои един български работник в една европейска държава. Едно от предложенията е, на всеки три седмици, докато е там, българският работник да се връща в страната на изпращане. Това е вид ограничение на принципа, върху който стъпва Европейският съюз за свободно движение на хора, стоки и капитали. Притесняваме се от заплаха и на друг основен принцип - за равните права на европейските граждани

Събират пари за операция на параолимпиеца Мустафа Юсеинов

http://dnes.dir.bg/news/mustafa-useinov-26309368

Инициативен комитет стартира дарителска кампания, с която се набират средства за операция на параолимпиеца Мустафа Юсеинов, с която има шанс отново да проходи.

СЗО: В България мъжете пият над три пъти повече от жените

https://www.actualno.com/health/szo-v-bylgarija-myjete-pijat-nad-tri-pyti-poveche-ot-jenite-news_630425.html

По 37 грама алкохол на ден – толкова пият българите според доклад на Световната здравна организация (СЗО), който обаче обобщава информация за периода 2008 – 2010 година. Оказва се, че средната доза алкохол годишно в България е 11,4 литра, като все пак има намаление спрямо пери

Шведската принцеса Мадалена е бременна с третото си дете

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6415481

Шведската принцеса Мадалена е бременна 
с третото си детеШведската принцеса принцеса Мадалена е бременна с третото си дете, като раждането се очаква през март догодина, съобщи вестник "Локал", цитиран от БТА. Новината беше обявена от самата принцеса. "Крис и аз сме развълнувани да съобщим, че очаквам дете. С нетърпение очакваме от четирима да станем петима!", написа Мадалена във Фейсбук.

Бой между туристи и спасители на плаж в Несебър

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/wnxCJ4nWjzk/

На червен флаг къпането в морето е забранено,  двама туристи на южния плаж в Несебър пренебрегнали забраната и изпаднали в беда. Спасител се протекъл на помощ, но единият турист го нападнал. Случката се разиграва в неделя, съобщава Нова тв.

„Един човек с жена си, предполагам, бяха доста навътре в морето, при което жената започна да се дави, морето ги теглеше и естествено единият спасител реагира светкавично, отиде да й помага”, разказва Ралица Петрова, която е станала свидетел на инцидента.

„Той я хвана за ръката, за да й помогне, но явно мъжът на тази жена си помисли, че по някакъв начин той я докосва. Беше агресивен към моя колега”, разказва Петър Трифонов, спасител.

Според спасителите туристът е бил пиян и агресивен.

„Колегата ги е предупредил, че там има дънна яма и че е много опасно, въпросният човек реагира бурно и остро”, разказва Здравко Кутрев, спасител.

В  боя активно участва мъж с черен бански. Спасителите казват, че не го познават.

„Не бяха всички спасители. Стана много голяма навалица, имаше и други туристи”, потвърждава и Ралица.

След като се разтървали, спасителите подават жалба.

МВР издирва другите участници и засега знае само версията на спасителите. А те преди всичко са възмутени, че хората не спазват червения флаг.

 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване