Стартира приемът на заявления за отстъпка от акциза на горивата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6414543

Стартира приемът на заявления за отстъпка от акциза на гориватаНа 11.09.2017 г. стартира приемът на заявления за подпомагане за 2016 година във връзка с прилагането на схема за държавна помощ „Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство”. Крайният срок е 29.09.2017 г. Земеделските стопани следва да подадат заявления в общинските

Кардашиян ядоса хората със снимки като Джаки Кенеди

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/kardashiian-iadosa-horata-sys-snimki-kato-dzhaki-kenedi-6073154

Кардашиян замени впитите клинове и дълбоки деколтета с елегантни костюми, рокли до коляното, дълги ръкавици и елегантни перли

Кардашиян е "новата първа дама на Америка" - снимки

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/kardashiian-e-novata-pyrva-dama-na-amerika-snimki-6073154

Кардашиян замени впитите клинове и дълбоки деколтета с елегантни костюми, рокли до коляното, дълги ръкавици и елегантни перли

Седем деца се родиха от ин витро програмата на Столична община

https://www.24chasa.bg/novini/article/6414568

Седем деца се родиха от ин витро програмата на Столична общинаСедем бебета - 5 момчета и 2 момичета, заченати ин витро, се родиха за по-малко от 2 години след старта на донорската програма на Столичната община за подпомагане на жени с репродуктивни проблеми, съобщиха от общината. Програмата е създадена съвместно с организациите "Майки за донорството" и "Искам бебе" и започна през втората половина на 2015 г.

Ким Чен Ун стана баща за трети път

https://www.actualno.com/asia/kim-chen-un-stana-bashta-za-treti-pyt-news_630343.html

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е станал баща за трети път, съобщи днес агенция Йонхап, цитирана от ТАСС и Франс прес. Според южнокорейски депутати, информирани от разузнаването, първата дама на КНДР е родила отново през февруари. Не се съобщава полът, нито името на детет

КБ ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД изпълнява проект по ОП Развитие на човешките ресурси 2014-2020

http://www.moreto.net/novini.php?n=358338

ПРОЕКТ BG05M9OP001-1.008-1244 „Подобряване на работната и социална среда в КБ Инженеринг EООД”, осъществяван с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Европейския социален фонд Проект „Подобряване на работната и социална среда в КБ Инженеринг EООД” има за основна цел да подобри организацията и условията на труд чрез инструменти за развитие на човешките ресурси.

Възможност за дрифт и допълнителна мощност за BMW i3

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/08/29/3032491_vuzmojnost_za_drift_i_dopulnitelna_moshtnost_za_bmw_i3/?ref=rss


Първият изцяло електрически сериен модел на БМВ мина през обновяване, целта на коeто е била освен стилистична промяна и доставяне на повече удоволствие от шофирането. След фейслифта моделът i3, който е със задно предаване, вече разполага със спортен режим на управление, позволяващ контролирани дрифтове.<br /><br />Другата голяма новина е вкарването в гамата на спортната версия i3s (червеният автомобил на снимките), която разполага с повишена с 14 конски сили мощност (вече 184 к.с.)...

БСП: Не може български цени и немски социални осигуровки

http://clubz.bg/57717-bsp_ne_moje_bylgarski_ceni_i_nemski_socialni_osigurovki

Не можеш да плащаш на български и румънски цени, а да искаш немски социални осигуровки. Това бе един от коментарите от страна на ръководството на БСП по повод посещението на френския президент Еманюел Макрон и неговата инициатива за промени в т.нар. Директива за командироване на работници.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че предложенията от френската страна крият рискове и нарушават принципа на свободно движение на хора, стоки и капитали. Тя изтъкна, че може да се ограничи времето, за което един български работник може да стои в друга държава. 

"Едно от предложенията е на всеки 3 седмици да се връща в страната на изпращане. Притесняваме се за равните права на гражданите", заяви Нинова.

И допълни:

"Кога търговските вериги в България ще плащат на една продавачка минималната ставка в тяхната страна? Кога големите корпорации ще плащат в България данъците, които изнасят от тук. Ако това стане факт - ние ще наливаме пари в осигурителните системи на други държави членки. Това не е антиевропейско говорене. Пак някой ще се хлъзне по темата "БСП са антиевропейци". Не, не сме. Не трябва да се привнасят политики, които задълбочават разделението"

От БСП ще подготвят парламентарни въпроси към различни министри по тази тема.

Евродепутатът Петър Курумбашев пък заяви, че трябва да се обърне внимание не само на социалния дъмпинг, но и на корпоративния.

"Не можеш да плащаш на български и румънски цени, а да искаш немски социални осигуровки", заяви Курумбашев.

И допълни, че по темата е имало няколко гласувания в европарламента, при които евридепутатите са гласували по национален, а не по партиен признак. Френски евродепутат дори предложил камионите да се движат предимно в държавите, в които са регистрирани.

Нинова коментира и промените в Закона за публичните финанси, подготвени от правителството. С тях се предлага общини, които не са си изпълнили приходната част на бюджета, да не могат да трупат нови задължения и да теглят кредити. Нинова изтъкна, че политиката на ГЕРБ в това отношение е сгрешена от години, защото правителството прехвърля задължения на общините, но не им увеличава бюджета.

"Борисов каза, че БСП и ДПС си управляват заедно, а на него искат да му пришият Пеевски. Само с едно постановление на МС  разпределя 20 089 000 лв. на 31 общини на ДПС. Други 10 039 000 лв. - на 14 общини на ГЕРБ. А  на две общини на БСП - 1 340 000 лв.  Проявява ли се диференциран подход? Това е начин да си купиш и манипулираш местни избори".

Това каза още Нинова.

Абсурд! Джип избута кола от пътя, пострадалите - с акт за нарушение

http://frognews.bg/news_141101/Absurd!-Djip-izbuta-kola-ot-patia-postradalite---s-akt-za-narushenie/

Семейство се размина на косъм от смъртта на автомагистрала ”Тракия”, но с акт за нарушение. Джип с немска регистрация избутал от пътя колата и я пратил в канавката.

Държавата се мобилизира: Всички ученици в клас

http://dnes.dir.bg/news/detza-uchilishte-tomislav-donchev-kabinet-borisov-3-26307367

Цялата държава се мобилизира срещу отпадането на ученици. Не трябва да се разчита само на педагогическия персонал. Това е грешка от миналото.

Меркел: Санкциите срещу Русия ще паднат само ако Киев си върне Донбас

http://clubz.bg/57716-merkel_sankciite_sreshtu_rusiq_shte_padnat_samo_ako_kiev_si_vyrne_donbas

Свалянето на санкциите би било от полза както за Русия, така и за Германия, но за да се отменят ограничителните мерки, трябва да бъдат изпълнени редица условия и най-вече, когато Киев си възвърне контрола върху Донбас.

Това заяви германската канцлерка Ангела Меркел по време на традиционната си годишна пресконференция, дадена днес за германски и акредитирани в Берлин чужди кореспонденти. Тя отговаря на въпроси в продължение на час и половина.

"Икономическите санкции ще бъдат свалени тогава, когато бъдат отстранени причините за налагането им. Те бяха въведени заради положението в Източна Украйна, в района на Донецк и Луганск, където Киев в момента е лишен от суверенитет върху собствената си територия", отговори Меркел на журналистически въпрос.

"Ако ни се удаде да изпълним Договореностите от Минск, тогава ще е налице възможност за сваляне на санкциите", заключи Меркел.

Канцлерката видимо бе в добро настроение.

Не беше подмината и темата за Турция. Канцлерката оправда изострения напоследък тон на нейното правителство спрямо Реджеп Ердоган. Турският президент не само ругае публично немски висши политици като фашисти и нацисти, а и открито зове имащите право на глас турци в Германия да не гласуват на общите избори през септември нито за десницата, нито за социалдемократите, либералите и зелените. Какво остава? Евроскептичната партия "Алтернатива за Германия".

"С голямо удоволствие бих поддържала по-добри отношения с Турция, но сме длъжни да съблюдаваме реалностите. В тази страна не се спазват принципите на правовата държава", заяви Меркел.

Тя не спести критика и към полското правителство също за погазване принципите на правовата държава:

"Това е сериозна тема, тъй като предпоставка за сътрудничество в рамките на Европейския съюз са принципите на правовата държава. Не можеш просто да мълчиш, да не проронваш и дума заради едното спокойствие."

По бежанската криза Меркел заяви, че Европа още не си е написала домашните. Проблемите били много и не било възможно една страна да ги реши сама.

На въпрос на журналист от "Шпигел" защо предизборната борба по повод парламентарните избори, насрочени за 24 септември, все още е вяла, Меркел, която се бори за четвърти канцлерски мандат, отговори:

"За мен предизборната борба изобщо не е скучна, обещавам ви, че ще е интересна."

Тя обаче поясни, че интересна предизборна битка за нея не са лични нападки на политическия противник. Подобно поведение не бивало да се използва като средство в напреварата за канцлерството.

Попитана дали наистина се стреми да спечели пореден канцлерски мандат, а след това да се откаже да управлява 4 години, каквито слухове се появиха, Меркел беше категорична:

"Боря се за 4-годишно доверие. По-добре е да повярвате на мен, отколкото на други."

Събитието на Apple ще е на 12 септември?

http://www.investor.bg/novini/261/a/sybitieto-na-apple-shte-e-na-12-septemvri-245666/

На него ще бъде представен новият iPhone, както и други устройства на компанията

Пожарът край Сопот е напълно потушен

http://www.cross.bg/sopot-pozharut-doiinov-1553418.html

/КРОСС/ Пожарът, обхванал част от общините Сопот и Карлово, е напълно потушен. Обстановката е спокойна. Това каза пред „Фокус" кметът на Община Сопот Деян Дойнов, във връзка с възникналия вчера пожар край полигон на ВМЗ - Сопот. По думите му на място цяла нощ са патрулирали екипи на пожарната и противопожарни автомобили на ВМЗ-Сопот. „С шест пожарни имахме готовност да загасим останалата част от пожара, въпреки бурния вятър. В момента няма причина за притеснения. Всичко е спокойно. Лошото е, че изгоряха доста земеделски масиви с лозя.Тепърва ще се изясни размера на щетите. Справихме се, благодарение на доброто взаимодействие между институциите - на всички доброволци, на 61-ва Стрямска механизирана бригада, на ВМЗ, на ПБЗН, също на МВР, тъй като районът беше отцепен. Ако трябва да обобщя, тежка картина с благополучна развръзка", коментира Деян Дойнов. Той каза още, че пожарът отново се е разразил късно вечерта, но вече е бил локализиран и не е представлявал опасност за населението в близост. „Обхватът на пожара е стотици декари и обхваща територията на двете общини Сопот и Карлово. Пожарът беше близо до Анево, до Московец, разрасна се към Иганово. Беше пресечен на време, на добро отстояние от къщите на жителите, за да няма опасност за тях", посочи кметът на Община Сопот Деян Дойнов. Пожарът се възпламени в ранния следобед на 28 август край полигон на ВМЗ-Сопот

Винилово покритие вече пази от дъжд уличната библиотека „Рапана“ (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=358389

Дъждът вече не представлява проблем за книгите в уличната библиотека „Рапана“. Създателите на проекта са се погрижили съоръжението да бъде покрито с винил, така че при лошо време библиотечният фонд да остане на сухо, видя репортер на Moreto.

Последният епизод от 7 сезон на "Игра на тронове" постави рекорд по гледаемост

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6414545

Последният епизод от 7 сезон на "Игра на тронове" постави рекорд по гледаемостПоследният епизод от седмия сезон на хитовата поредица "Игра на тронове" на телевизия HBO постави рекорд по гледаемост, предадоха световните информационни агенции. По данни на "Нилсен мидия рисърч" епизодът, озаглавен "Драконът и вълкът", е привлякъл пред малкия екран рекордните 12,1 милиона зрители - с 36 процента повече от 8,9-те милиона,

Професиите на бъдещето

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6413957

Професиите на  бъдещетоКонцепцията “интернет на нещата” променя из основи живота и работата. Шанс имат предприемачите и свободните професии Базираната в Сан Франциско компания Momentum Machines предлага робот за производство на хамбургери, който без човешка намеса може да приготвя до 400 сандвича на час. Устройството не е предназначено да направи работниците в

Никой не иска да прави шалове и вратовръзки за европредседателството

https://www.actualno.com/society/nikoj-ne-iska-da-pravi-shalove-i-vratovryzki-za-evropredsedatelstvoto-news_630333.html

Министерството на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 е прекратило обществените поръчки за сувенири в частта ѝ за изработване на шалове и вратовръзки, които трябваше да се подаряват на чуждестранните гости. Причината – никой не е подал оферта

Могерини: Балканите са един от приоритетите на ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6414544

Могерини: Балканите са един от приоритетите на ЕСВърховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви, че Балканите са един от приоритетите на съюза, оценявайки, че тази година напрежението на Балканите тревожно е нараснало, съобщи МИА, цитирана от БТА. Тази година видяхме, че напрежението на Балканите тревожно нарасна, в различни моменти,

Ким Чен-ун станал баща за трети път

http://dnes.dir.bg/news/kim-chen-un-26307217

Ким Чен-ун е станал баща за трети път според южнокорейското разузнаване, съобщи днес агенция Йонхап, цитирана от ТАСС и Франс прес.

Покривалото на Кааба - година труд и половин тон коприна

https://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/pokrivaloto-na-kaaba-godina-trud-i-polovin-ton-koprina-6073156

Кисуа, както се казва черното покривало на Кааба е изпъстрено с цитати от Корана и е един от най-разпознаваемите религиозни символи

Заповедта за уволнението на учителката от Софийската математическа гимназия е отменена

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/29/3032469_zapovedta_za_uvolnenieto_na_uchitelkata_ot_sofiiskata/?ref=rss


Заповедта за уволнението на учителката Петя Тодорова от Софийската математическа гимназия (СМГ) е отменена. Това съобщи самата тя пред Би Ти Ви. Тя обаче не уточни дали директорът на училището Антони Стоянов е човекът, който е решил тя да запази работата си.<br /><br />Между двамата възникна конфликт, след като Стоянов я отстрани от поста за уронване авторитета и престижа на училището, тъй като дискриминирала около 130 ученици от гимназията за състезание "Европейско...

Две кучета изгоряха в пламнала стопанска постройка в Павликенско

https://www.24chasa.bg/region/article/6414526

Две кучета изгоряха в пламнала 
стопанска постройка в ПавликенскоДве кучета, 20 бали фураж, 2 кубика дърва и 150 кв.м покрив за изгорели след пожар, възникнал в понеделник в стопанска постройка в павликенското село Михалци, съобщават от търновската пожарна служба. Сигнал за инцидента е подаден снощи в 18.20 часа, а на място са пристигнали два специализирани автомобила с петима огнеборци и дежурен инспектор от

Подписка събра над 1100 души в Брегово след инцидента с простреляното момче

https://www.24chasa.bg/region/article/6414539

Подписка събра над 1100 души в Брегово след инцидента с простреляното момчеПовече от 1100 души са подписаха в защита на обществения ред в Брегово, след инцидент вчера, при който местен бизнесмен простреля 15-годишно момче. Това съобщи кметът на Брегово Милчо Лалов, цитиран от БТА. Той уточни, че подписката и протестът на местните жители е за защита на обществения ред заради честите кражби и престъпления,

Антъни Иванов стана трети в света на 200 м бътерфлай при юношите

http://www.mediapool.bg/antani-ivanov-stana-treti-v-sveta-na-200-m-baterflai-pri-yunoshite-news268568.html

Антъни Иванов спечели бронзов медал на световното първенство по плуване за юноши до 18 години в Индианаполис, САЩ. Българинът финишира трети в коронната си дисциплина 200 м бътерфлай с време 1:57,54 мин., завоювайки първото отличие за страната ни от подобен форум, първото за мъжкото ни плуване в басейн и третото изобщо. Само преди три седмици Иванов успя да се класира за финала на световното за мъже в Будапеща в същата дисциплина, оставайки осми. Шампион в Индианаполис стана унгарецът Крищоф Малак, който с 1:53,87 мин. постави нов световен рекорд за юноши. Втори финишира японецът Юя Сакамото с време 1:57,05 мин. Досега медали от световно първенство по плуване в басейн бе печелила единствено олимпийската ни шампионка от Сеул ’88 Таня Богомилова, която завоюва сребро и бронз в Мадрид през 1986 г. Михаил Александров стана първенец на планетата на малък басейн, но с щафетата на САЩ – в Дубай през 2010 г. От досегашните пет световни юношески шампионати най-предното класиране беше пак на Антъни Иванов – в Сингапур през 2015 г., когато стана шести, отново на 200 м бътерфлай.

Съдия Костадинка Костадинова ще гледа делото срещу Трайков, Дянков и Прокопиев

http://www.barometar.net/89429/

Делото срещу Трайчо Трайков, Симеон Дянков, Иво Прокопиев, Петър Василев, Любомир Евстатиев и Радослав Рачев беше разпределено на съдия Костадинка Костадинова, предаде репортер на БГНЕС. Разпределението беше направено, чрез системата за случайно разпределение от Даниела Борисова, която е зам.-председател на Софийски градски съд (СГС) и ръководител на Наказателното отделение. По него има 6 подсъдими, 66 […]

Живеем на кредит: Напазарували сме стоки на лизинг за 3,5 млрд.

http://www.moreto.net/novini.php?n=358385

Стоки и услуги на лизинг за 3.5 млрд. лв. са напазарували българите - домакинства и бизнес, към юни 2017 г. Това показват данните на БНБ. Според статистиката на централната банка този тип пазаруване продължава да расте - на годишна база с 6.

Част от Тополи е без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=358384

Авария на водопровод е причината за безводието около гара Тополи. Това съобщиха от ВиК за Moreto.net. Водата там бе спряна около 9.00 часа и се очаква да бъде пусната около 17 часа, допълниха от дружеството.

Ким Чен Ун е станал баща за трети път

https://offnews.bg//sviat/kim-chen-un-e-stanal-bashta-za-treti-pat-663862.html

Лидерът на КНДР Ким Чен Ун е станал баща за трети път, съпругата му Ли Сол Чжу е родила през февруари, съобщава агенция Йонхап, като се позовава на разузнаването на Южна Корея. 

Информация за пола и името на бебето няма. 

Ким Чен Ун и Ли Сол Чжу са женени от 2009 г. Те имат две деца, първото от тях е родено година по-късно. Второто дете в семейството е момиченце, родено през 2013 г. и се казва Ким Чжу Е. 

Легенда на Челси учи български хора (видео)

https://offnews.bg//futbol/legenda-na-chelsi-uchi-balgarski-hora-video-663864.html

Мегазвездата на световния футбол и легенда на Челси Джими Флойд Хаселбанк научи стъпките на родни хора по време на краткия си престой в България. Холандецът се хвана на хорото в ресторанта заедно с други от чуждестранните гости и показа, че бързо се учи.

Визитата на бившия нападател на Челси и Атлетико Мадрид у нас беше по покана на „Евима футбол“, организатор на най-масовите футболни турнири за деца в България.

Бившият национал на Холандия посети Банско, където проведе открита тренировка за всички треньори участници в турнира Evima Cup Bansko 2017, а в 11.30 ч. награди призьорите.

В турнира участваха 100 отбора в 7 възрастови групи деца, родени 2004; 2005; 2006; 2007; 2008; 2009 и 2010 г. Малките футболисти бяха от България, Турция, Полша, Македония, Иран, Сърбия, Израел, Румъния и Узбекистан, представители на водещите школи на Галатасарай, Легия Варшава, ЦСКА, Черно море, Левски, Берое, Ботев Пловдив, Славия и др.

Малък град в Аржентина плати на Луис Фонси да изпее хита "Despacito" (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6414523

Малък град в Аржентина плати на Луис Фонси да изпее хита "Despacito" (Видео)Долорес, малък град в Аржентина с 30 000 жители, извади големите пачки, за да чуе актуалния хит "Despacito" лично от изпълнителя му Луис Фонси в чест на 200-годишнината си, предаде Франс прес. Градоначалникът Камило Ечеварен е споделил за местно издание, че от кметството са броили 190 000 евро на пуерториканската регетон звезда,

Взрив пред банка до американското посолство в Кабул

http://www.cross.bg/vzriv-pred-banka-do-amerikanskoto-posolstvo-v-kabyl-1553417.html

/КРОСС/ Експлозия в банка в близост до посолството на САЩ разтърси афганистанската столица Кабул. Здравните власти вече потвърдиха смъртта на най-малко един човек. Според други източници загиналите обаче са петима. Според различни информации ранени са между 8 и 11 души. Експлозията е станала при входа на филиал на "Кабул банк", където по непотвърдена информация се е взривил атентатор-самоубиец. Въпросната банка се намира само на 500 метра от силно охраняваната американска мисия. Към момента нито една групировка не е поела отговорност за експлозията.  

Над 1060 безработни започват работа по нова социална програма

https://www.actualno.com/politics/nad-1060-bezrabotni-zapochvat-rabota-po-nova-socialna-programa-news_630339.html

Общо 1066 безработни ще започнат работа по новата национална програма на Министерството на труда и социалната политика за повишаване на заетостта в общините с висока безработица. Броят им е с над 200 повече от предварително планирания брой. Програма „Работа“ ще стартир

Ураганът "Харви" повиши цените на петрола

http://econ.bg/Новини/Ураганът-Харви-повиши-цените-на-петрола_l.a_i.748268_at.1.html

Наводненията от тропическия ураган Харви принуди много рафинерии в САЩ да спрат работа, а цените на суровия петрол се повишават и заради срив на...

Антъни Иванов с историческо трето място в света по плуване

http://frognews.bg/news_141099/Antani-Ivanov-s-istorichesko-treto-miasto-v-sveta-po-pluvane/

Антъни Иванов спечели исторически бронзов медал в дисциплината 200 метра бътерфлай на световното първенство по плуване за юноши и девойки в Индианаполис, САЩ.

Равносметка: Лято 2017 е с по-малко катастрофи

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/ravnosmetka-liato-2017-e-s-po-malko-katastrofi-6073157

От началото на лятото е намалял общия брой загинали и пътно-транспортни произшествия в сравнение с 2016 г.

Русия е изключително обезпокоена от положението със Северна Корея

//dariknews.bg/novini/sviat/rusiia-e-izkliuchitelno-obezpokoena-ot-polozhenieto-sys-severna-koreia-2044989

Русия е изключително обезпокоена от положението със Северна Корея след изстрелването на севернокорейска ракета, която прелетя над Япония, заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, цитиран от Франс прес.

"Вижд

Жена от Несебър напълни чушки с наркотици

//dariknews.bg/regioni/burgas/zhena-ot-nesebyr-napylni-chushki-s-narkotici-2044918

28-годишна жена от Несебър разби клишетата в кулинарното изкуство, след като направи опит да вкара в затвора чушки, пълни с наркотици. „Деликатесът” бил засечен в затворническото общежитие в Дебелт. Наркотикът бил открит при проверка на пратка с хранителни продукти

Вижте в кои части на столицата спират водата утре

https://www.24chasa.bg/region/article/6414519

Вижте в кои части на столицата спират водата утре„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 30 август 2017 г. (сряда), съобщиха от пресцентъра на водоснабдителното дружество. Във връзка с реконструкция на водопровод на ул. „Рила“, кв. „Обеля“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”,

"Панорама" не иска да се мести в събота

https://offnews.bg//medii/panorama-ne-iska-da-se-mesti-v-sabota-663860.html

Екипът на "Панорама"се обяви против плановете на новоизбрания генерален директор на БНТ да премести предаването в някой от почивните дни - събота или неделя.

Идеята Константин Каменаров лансира по време на конкурса за избор на генерален директор. Каменаров, който преди години също е работил за "Панорама", припомни, че тогава предаването се излъчваше в събота. То бе преместено, за да се освободят телевизионните зрители от по-тежките теми в публицистиката през почивните дни. Това обаче стана в периода преди на сцената да се появят частните телевизии, които сега излъчват публицистика и през уикенда. Затова, според новия шеф на БНТ, е редно БНТ също да има свое публицистично предаване в събота или неделя.

Екипът на предаването държи то да остане в програмата в петък вечер, когато се излъчва през последните 17 години.

"С годините изградихме трайни зрителски нагласи и очаквания. Постигнахме много висока гледаемост: "Панорама", въпреки че е сериозно публицистично предаване, носи един от най-високите рейтинги на БНТ, често най-високия в петъчния ден и във вечерния делничен слот. Така "Панорама" затваря деловата седмица и освобождава уикенда за други формати, които също са се доказали и утвърдили. Отзвукът от нея влияе върху съботата, неделята и началото на следващата седмица, като изпреварва другите коментарни предавания", посочват авторите на "Панорама". Те допълват, че са готови да участват във всякакви дебати за бъдещето на предаването. Според тях разговорът за бъдещето на "Панорама" има нужда от аргументи, а "всичко друго би приличало на лично отношение или преднамереност".

В червата на всеки от нас има 15 килограма отрови, които водят до тежки заболявания, затова системното им пречистване е от огромно значение

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6414520

В червата на всеки от нас има 15 килограма отрови, които водят до тежки заболявания, затова системното им пречистване е от огромно значениеМного хора смятат, че за да пречистят червата и стомашно–чревния тракт, е необходимо да си направят клизма. Това, обаче, далеч не е така, защото отровите и опасните наслоявания не могат да бъдат изчистени само с помощта на познатата неприятна клизма. Все по-често се среща проблемът с нередовните черва,

Откриха ембрион в ихтиозавър отпреди 200 милиона години

http://www.cross.bg/ihtiozavur-godini-zhivyal-1553416.html

/КРОСС/ Ембрион на ихтиозавър, който не се е появил на бял свят, беше открит в утробата на женски представител на този вид влечуги, живял преди 200 милиона години, съобщава ТАСС, цитирана от „Дарик". Фосилът на майката е бил намерен още през '90-те години на миналия век сред вкаменелости на морското крайбрежие на английския град Съмърсет. Новата находка със зародиша е била осъществена от екипа на Дийн Ломакс от университета в Манчестър. В ембриона, който не надхвърля 7 сантиметра, се виждат очертанията на бъдещия скелет на ихтиозавъра, на нокти, на ребра и на други елементи от костната система. Изследваният допълнително скелет на самката е с дължина 3,5 метра и е живял през ранния юрски период. Това е третият случай в историята на палеонтологията, в който в организъм на ихтиозавър е намерен плод на неродено малко.  

В червата на всеки от нас има 15 килограма отрови, които водят до тежки заболявания, затова системното им пречистване е от огромно значение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6414520

В червата на всеки от нас има 15 килограма отрови, които водят до тежки заболявания, затова системното им пречистване е от огромно значениеМного хора смятат, че за да пречистят червата и стомашно–чревния тракт, е необходимо да си направят клизма. Това, обаче, далеч не е така, защото отровите и опасните наслоявания не могат да бъдат изчистени само с помощта на познатата неприятна клизма. Все по-често се среща проблемът с нередовните черва,

Преглед на икономическите теми в печата, 29 август

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-29-август_l.a_i.748267_at.1.html

"Държавата влезе в сложна схема по овладяване на "Дунарит" Министерство на икономиката започва активна дейност за придобиване на дружеството...

Румъния ще е готова да влезе в еврозоната до 2022 г.

https://www.actualno.com/balkani/rumynija-shte-e-gotova-da-vleze-v-evrozonata-do-2022-g-news_630337.html

В интервю за полския ежедневник Rzeczpospolita министърът на външните работи на Румъния Теодор Мелешкану изрази увереност, че страната му ще има готовност да се присъедини към еврозоната до 2022 г., предава New Europe. Мелешкану заяви, че румънската икономика покрива всички изисквания,

Алтерко със 17% ръст на консолидираните приходи за полугодието

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/alterko-sys-17-ryst-na-konsolidiranite-prihodi-za-polugodieto-245661/

Най-бързо растат продажбите на смарт устройства и компанията отчита 148 хил. лв. консолидирана печалба за полугодието

Илиян Василев: Пеевски не е пришит към Борисов, те са едно тяло

http://frognews.bg/news_141098/Iliian-Vasilev-Peevski-ne-e-prishit-kam-Borisov-te-sa-edno-tialo/

Днес глутницата Цацаров и Пеевски, при подкрепата на Борисов премина в крайната фаза на реализиране на плана Решетников - неутрализацията на прозападните кръгове - на практика почти всички известни прозападни политици, близки до Борисов, и бизнесмени - или са обвинени, или са изолирани чрез проверки и тормоз от данъчни, банки и институции, или са изолирани от властта.

Рекорд по гледаемост за последния епизод от седмия сезон на "Игра на тронове"

http://www.cross.bg/sezon-epizod-tronove-1553415.html

/КРОСС/ Последният епизод от седмия сезон на сериала „Игра на тронове" е бил гледан от 12.1 млн. зрители според международната изследователска маркетингова агенция Nielsen, цитирана от „Дарик".  Още около 4 млн. души са се запознали с епизода, излъчен в понеделник, в интернет в стрийминг платформите. Това е с 36% повече от числеността на аудиторията на финалния епизод от предходния шести сезон, който е бил проследен от 8.9 млн. души и е рекорд за най-голяма гледаемост на епизод от сериала. Сериалът на HBO „Игра на тронове" е създаден по мотиви от цикъла романи на американския писател Джордж Мартин „Песен за огън и лед". Премиерата на първия сезон на проекта, който впоследствие спечели огромна популярност по целия свят, се състоя през април 2011 г. Сериалът е един от най-скъпоструващите проекти в историята на американската телевизия. Последният, осми сезон, се очаква да излезе в ефир през следващата година.  

Земетресение разлюля Солун тази сутрин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6414512

Земетресение разлюля Солун тази сутринСлаб земен трус с магнитуд 3,2 по Рихтер днес сутринта е регистриран в района на Солун, съобщава гръцката агениця АНА-МПА, цитирана от БТА. Трусът е бил усетен от жителите на втория по големина гръцки град. Епицентърът му е локализиран на 43 километра от Солун между Неа Аполония и Мелисургос, на дълбочина 10 километра.

Спешно заседание на ООН заради изстреляната от Пхенян ракета

http://dnes.dir.bg/news/severna-koreja-oon-26307137

Съветът за сигурност на ООН ще се събере днес следобед на спешно заседание за Северна Корея по искане на Токио и Вашингтон.

Юнкер: Без търговски преговори с Лондон до уреждане на напускането

http://clubz.bg/57715-yunker_bez_tyrgovski_pregovori_s_london_do_urejdane_na_napuskaneto

Жан-Клод Юнкер. Снимка ЕПА/БГНЕС

Преговори за отношенията между Великобритания и Европейския съюз след "Брекзит" могат да започнат едва след като са уредени условията за напускане, заяви председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

"Уреждаме миналото преди да погледнем към бъдещето", заяви той на годишната конференция на посланиците на ЕС.

В понеделник започна третият кръг преговори между Съюза и Обединеното кралство, които според европейските институции трябва да се съсредоточат върху правата на европейските граждани във Великобритания след "Брекзит", границата между Ирландия и Северна Ирладия и финансовата страна на споразумението.

"Тряба да бъдем кристално ясни, че няма да започнем преговори за нови икономически и търговски взаимоотношения между Великобритания и Европейския съюз преди тези въпроси да бъдат решени... Това е разводът между ЕС и Обединеното кралство. Не може да смесваме тези неща."

"Искам да бъде ясно, че прочетох с изключително внимание всички позиции на британското правителство и нито една от тях не е задоволителна, така че има много проблеми, които трябва да бъдат решени."

 

Турция е изцяло виновна за лошото състояние на присъединителните й преговори с ЕС и с действията си страната се отдръпва от Европа много бързо, заяви още Юнкер.

„Турция се отдръпва от Европа с гигантски стъпки“, каза той.

Юнкер смята, че турският президент Реджеп Ердоган се надява разговорите за присъединяване да бъдат прекратени от Европейския съюз, за да изглежда сякаш отговорността е на ЕС, а не на Турция. Плредседателят на ЕК подчерта, че решението за окончателното преустановяване на опитите на Анкара за влизане в ЕС зависи изцяло от Ердоган.

Европейският съюз трябва да обмисли варианти за подобряване на отношенията с Русия, каза председателят на Европейската комисия.

"Трябва да помислим как да постигнем по-добри враимоотношения с Русия. Зависи както от Русия, така и от нас. Сигурността на Европа в следващите векове не може да бъде осигурена без Русия."

Той заяви, че ЕС трябва да намери по-подходяща риторика в отношенията си с Русия, но без да отхвърля ценностите и принципите на блока.

"Европа е 5.5 квадратни километра, а Русия е 17.5 (квадратни километра). Някакви въпроси?"

Заповедта за уволнението на учителката от СМГ е отменена

http://frognews.bg/news_141096/Zapovedta-za-uvolnenieto-na-uchitelkata-ot-SMG-e-otmenena/

Отменена е заповедта за уволнението на учителката Петя Тодорова от Софийската математическа гимназия. Това съобщи самата тя в предаването „Тази сутрин” по bTV. От Регионалния инспекторат по образованието пък обявиха, че при проверките в училището са открити много административни и финансови нарушения.

Най-силните гимнастици в света се събират във Варна от 1 до 3 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=358383

Олимпийски и световни шампиони се събират във Варна в края на тази седмица. Поводът е кръг от Световната купа по спортна гимнастика, категория Б. Домакин на състезанието за трета поредна година от 1 до 3 септември ще е Дворецът на културата и спорта във Варна.

Томислав Дончев за "Дунарит": Има изключения, когато става въпрос за националната сигурност

https://www.actualno.com/politics/tomislav-donchev-za-dunarit-ima-izkluchenija-kogato-stava-vypros-za-nacionalnata-sigurnost-news_630324.html

Има изключения, когато става въпрос за националната сигурност. Това не би трябвало да бъде третирано като прецедент, тук на първо място е съдбата на работници, говорим за 1300 работници и техните семейства. Нима държавата трябва да е безучастна? Така коментира одържавяването

Джип избутал кола от магистрала "Тракия", наказаха пострадалите (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6414437

Джип избутал кола от магистрала "Тракия", наказаха пострадалите (Видео)От началото на лятото е намалял общия брой загинали и пътно-транспортни произшествия в сравнение с 2016 г. Семейство се размина на косъм от смъртта на автомагистрала "Тракия", но с акт за нарушение, разказаха потърпевшите пред Нова тв. Джип с немска регистрация избутал от пътя колата и я пратил в канавката. Съпрузите оцелели по чудо.

Безплатни консултации за инвитро с доц. Айнур Ершахин

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6413265

Безплатни консултации за инвитро с доц. Айнур ЕршахинДоц. д-р Айнур Ершахин, един от най-успешните специалисти в областта на инвитро оплождането в Турция, ще гостува в България на 8 септември 2017 г. След повече от 20 години опит в едни от най-добрите клиники в Турция, днес д-р Ершахин и екипът й в болница „Медикъл Парк Гьозтепе“ отчитат впечатляващи резултати в областта на инвитро оплождането: -

В "Дружба" дишат най-мръсния въздух в цяла София

https://www.actualno.com/society/v-drujba-dishat-naj-mrysnija-vyzduh-v-cjala-sofija-news_630334.html

Най-много превишения на нормата за фини прахови частици в София са регистрирани в измервателната станция в ж. к. "Дружба". Това съобщиха от Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС). Превишения не са засичани единствено на Копитото. На територията на Столична община има

Дончев: Цялата държава се мобилизира срещу отпадането на деца от училище

http://www.cross.bg/vitzepremierut-donchev-ychilishte-1553414.html

/КРОСС/ Цялата държава се мобилизира срещу отпадането на ученици. Това каза в предаването „Тази сутрин" по bTV вицепремиерът Томислав Дончев. Според него една от грешките в годините назад е, че за обхващането и насърчаването на децата да бъдат в училище се е разчитало основно на педагогическия персонал. „Тук трябва да е ангажирана цялата държава, защото това е първостепенен приоритет", подчерта вицепремиерът. „Ако дете, което днес трябва да е в първи клас, но не отиде на училище, след години то не може да пише, да чете, не е интегрирано в обществото и няма усет за правила. Пред себе си има две перспективи - или да е клиент на социалната система, или на прокуратурата и правоохранителните органи. Това не трябва да се допуска, затова говорим за мобилизация на целия държавен апарат - учители, директори, служители на общините и на областните администрации, социални работници плюс МВР", изтъкна вицепремиерът. „Не само ромчета не ходят на училище. Огромната част от незаписаните имат такъв етнически произход, но не е честно, че само ромчета не ходят на училище", допълни Дончев. По думите му всеки случай е различен. „Някои семейства не пращат децата си на училище, защото за тях образованието не е ценност, други - заради предразсъдъци, свързани с конкретната възраст и отношения с деца от другия пол, трети не ги пращат поради притеснението, че не могат да ги облекат прилично

Ремонтират основно пътя към Преображенския манастир край Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6414482

Ремонтират основно пътя към Преображенския манастир край Търново В напреднал етап е ремонтът на пътя към Преображенския манастир, съобщиха от местната администрация. Отсечката, която свързва историческата светиня с първокласното шосе Велико Търново – Русе, ще бъде цялостно преасфалтирана и разширена. Оформени ще бъдат също пътните банкети, ще бъде извършено и просветляване.

4 чаши кафе на ден намаляват риска от ранна смърт с 64%

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6414498

4 чаши кафе на ден намаляват риска от ранна смърт с 64%Испански учени посочиха какви дози кафе удължават живота, като 4 чашки дневно са най-полезни, пише в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА. При подобна консумация рискът от ранна смърт намалява с 64 процента. Ако пием по три чаши кафе дневно, снижаваме този риск с 30 процента, а при две чаши дневно - с 22 процента.

Петролът поскъпва на фона на утихването на тропическата буря "Харви"

http://www.investor.bg/surovini/365/a/petrolyt-poskypva-na-fona-na-utihvaneto-na-tropicheskata-buria-harvi-245669/

Очакваното натрупване на резерви от WTI доведе до увеличаване на разликата в цената с Брента до 5,64 долара

Шах-мат на @гресията

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Lp8Qy3mQZFE/

Младежкият шах турнир „Шахът – ключът към мир и превенция на агресията“ ще се проведе в гр. Бургас, Културен център „Морско казино“ от 10:00 ч. В турнира ще вземат участие 100 младежи на възраст между 15 и 29 г., които едновременно ще изиграят партия шах на 50 шахматни дъски.

В турнира ще вземат участие младежки световни и европейски шампиони, вицешампиони и носители на медали и отличия от Бургаската школа. Поканени са представители на младежки организации, спортни клубове, студенти, ученици, жители и гости на Бургас.

През август и септември 2017 г. ще бъдат организирани 7 регионални шах турнира под наслов „Шахът – ключът към мир и превенция на агресията“ в София, Бургас,Варна, Пловдив, Велико Търново, Враца,  Благоевград.

Като следствие изпълнението на проект „Шах-мат на @гресията“ ще бъде създадена мрежа от шахматни клубове от цяла България, които да работят в посока на превенция на агресията сред младите хора чрез спорт.

Американската мечта на един честен престъпник

https://www.vesti.bg/lyubopitno/amerikanskata-mechta-na-edin-chesten-prestypnik-6073153

Историята за възхода и падението на талантливия чаровник, който решава да застане отвъд закона, за да спечели повече пари, ни е добре позната

Условията за туризъм са добри по ниските и средните части на планините

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6414485

Условията за туризъм са добри по ниските и средните части на планинитеУсловията за туризъм са добри по ниските и средните части на планините, нависоко времето е лошо. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК. През целия ден в планините ще има преминаваща мъгла, слаби валежи и слаб до умерен вятър. Сутрешните температури са от 5 до 18 градуса.

Орбан е най-важният лост на Путин за дестабилизиране на ЕС

http://clubz.bg/57714-orban_e_naj_vajniqt_lost_na_putin_za_destabilizirane_na_es

Посещението на руския президент Владимир Путин в понеделник в Будапеща, втората визита за тази година, този път за официално откриване на световното първенство по джудо, по много причини може да се смята за потвърждаване на особените отношения между Путин и неговия домакин – премиерът на Унгария Виктор Орбан, пише проф. Паул Лендвай в коментар за в. "Дер Щандард".

Впрочем сърдечна среща между двамата имаше и през май по време на международна проява в Пекин. Основателно Орбан е смятан за най-приятелски настроения към Путин европейски премиер. Никой друг не е бил така демонстративно любезен към Путин след анексирането на Крим и налагането на санкции спрямо Русия, както този човек, който през 1989 г. започна кариерата си с антисъветска публична реч, произнесена на централния площад в Будапеща, а през октомври 2007 г. заклейми Русия като заплаха за Унгария.

Според унгарската преса обратът в политиката на Орбан спрямо Русия е настъпил още през есента на 2009 г. Като тогавашен опозиционен лидер той приема покана да участва в конгрес в Москва на управляващата партия Единна Русия и разговаря с Путин.

В най-важно събитие се превръща сключването през януари 2014 г. на споразумение, детайлите по които са засекретени, за изграждането на унгарска АЕЦ от руския държавен концерн “Росатом”, финансирано от кредит от Русия в размер на 10 милиарда евро.

Сега пък се преговаря за изгодни руски газови доставки.

Унгарският ответен отговор по принцип е политически. При визитата на Путин в Унгария през февруари т. г. Орбан осъди “за съжаление превърналата се в мода антируска политика на Запада” и въведените санкции срещу Русия.

Путин и Орбан не спираха да обсъждат двустранни въпроси и по време на световното по джудо.

Най-вероятно е налице съвместна идеологическа основа за политическото приятелство между двамата влиятелни политици: антизападен национализъм, авторитарна структура на управление, разпространяване на заговорнически теории от популистки и контролирани отгоре медии.

Унгария на Орбан изглежда е най-важният партньор на Путин при дестабилизирането на ЕС. Същевременно Унгария неизменно участва при сътрудничеството с НАТО и спазва санкциите срещу Русия въпреки загубите за селското стопанство.

За разлика от откритата диктатура в Русия, режимът на Орбан остава смесена система с авторитарни елементи (ликвидиране на свободните медии и на независимото правосъдие), но съблюдаване на свободата на пътувания и на демонстрации, заключава професор Лендвай.

На същата тема е посветен и коментар в "Кориере дела сера".

"Две визити за шест месеца в страна-членка на ЕС, която все още налага санкции срещу Русия е абсолютно изключителен факт", отбелязва Фабрицио Драгосей.

Какво прави Орбан? След избора на Тръмп той си мислеше, че е излязъл победител. И приветства американския магнат като "край на мултилатерализма" и връщане към националните ценности в Европа. Орбан вече считаше ЕС за покойник и разчиташе да играе на два стола със своите велики пирятели, които се готвеха да започнат меден месец. Обаче всичко стана друго: САЩ наложиха на Москва нови санкции, много по-тежки, а и европейските санкции остават", коментира авторът.

По такъв начин унгарският премиер се оказа смазан от връзките си с Русия, защото газ, нефт и атомна енергия определено са важни, обаче Будапеща рискува да остане в още по-голяма изолация в ЕС, заключава Драгосей.

Директорът на СМГ: Ако виновните не платят, тогава ще трябва да платят невинните

https://offnews.bg//obshtestvo/direktorat-na-smg-ako-vinovnite-ne-platiat-togava-shte-triabva-da-pl-663857.html

*Директорът на Софийската математическа гимназия Антони Стоянов изпрати до редакцията на OFFNews своята позиция по конфликта между него и учители и родители в училището. Той бе породен след уволнението на учителката по математика Петя Тодорова. Публикуваме позицията на г-н Стоянова без изменение:

През месец октомври на учебната 2016/2017 година г-жа Петя Тодорова е назначена със заповед на Министъра на образованието и науката за член на Националата комисия Европейско Кенгуру. Една от функциите на тази комисия е, придържайки се към регламента на състезанието, да определи учениците, които ще вземат участие в Националния му кръг. 

Националният кръг на Европейско Кенгуру е едно от най-престижните състезания за ученици в България, а лауреатите, в някои възрастови групи, получават национални стипендии от МОН. За организатори на състезанието МОН определя Съюза на математиците в България и сдружение Европейско Кенгуру.

На 14 май 2017 година на сайта на сдружение Европейско Кенгуру е публикуван протокол с класирани ученици, под който стои подписа на г-жа Тодорова, учител от СМГ. Сред тях няма нито един ученик от СМГ, тъй като Националната комисия, в разрез с регламента на състезанието, изобщо не е взела под внимание резултатите на децата, явили се към СМБ- легитимен, според МОН и международната общност, организатор на областния кръг на състезанието. Става дума за около 130 деца само от СМГ, както и за още много други от страната. Всички те покриват изискванията на регламента, някои дори са с максимален резултат, но са дискриминирани от решение, според което допуснати до Национален кръг са единствено учениците, регистрирани към сдружение Европейско Кенгуру- другият легитимен организатор, който се опитва да монополизира състезанието. В подкрепа на този опит, г-жа Тодорова поставя подписа си съзнателно, ощетявайки най-силните ученици в България. Тя не е защитила интереса на учениците от СМГ, който се гарантира от регламента.
В изявленията си пред различни медии Петя Тодорова разказваше как не е била получила резултатите от СМБ, но два дни по-късно, веднага щом ги получила, е подписала друг протокол, съдържащ резултатите и на явилите се 196 деца, регистрирани към СМБ.

Време е да кажем истината!

При квота от 400 човека, които трябва да бъдат класирани на Националния кръг, г- жа Тодорова е допуснала с подписа си 390, регистрирани само към единия организатор- сдружение Европейско Кенгуру. Нито един от участниците в този протокол не фигурира с резултата си от областния кръг на Европейско Кенгуру, който според регламента на състезанието, е необходимо и достатъчно условие за участие в Национален кръг. Единствените, които знаят кой от допуснатите до Национален кръг ученици, колко точки има, са членовете на Националната комисия. Липсва прозрачност, а тя е задължителна за Национално състезание. Може да са допуснати деца, чиито резултати не отговарят на критериите на регламента, а такива с максимални- да не са допуснати. Деца и родители не разбират какво се случва и няма как да проверят достоверността на резултатите.

Възникват въпроси:

1.Нима г-жа Тодорова е очаквала СМБ, където са регистрирани по-голямата част от математическите гимназии в страната (Варна, Бургас и др.), както и СМГ, да предложи за допускане до Национален кръг общо 10 ученика? Все пак Националната комисия има право да допусне до 400 деца, а вече са допуснати 390.

2.Редно е членовете на Националната комисия да изискат от МОН протоколи с резултатите на двамата организатори и едва тогава да извърши класиране. Защо това не е направено?

3.Ето го фарсът - в зависимост от това при кой от организаторите се е явил ученикът, бяха използвани различни критерии за допускането му до Национален кръг. В резултат на предварително обявения протокол, за да не бъдат ощетени деца и родители, видели на сайта на сдружение Европейско Кенгуру, че са допуснати, МОН реши да увеличи квотата. Увеличението обаче не беше двойно. От децата, явили се към СМБ, са допуснати два пъти по-малко участници, и то само тези с максимални резултати и близки до тях. По този начин, недопуснати ученици, явили се при организатор СМБ имат повече точки от допуснати ученици, явили се при организатор Европейско Кенгуру. Всичко това се случва след намеса на МОН, където на 16 май се провежда среща между представители на МОН и двамата организатори. Едва след това се подписва допълнителен протокол с още 196 ученици. явили се към СМБ, и то както е подаден от СМБ. Да поясним- класирането на СМБ е извършено, спазвайки регламента (например: за Националния кръг при възрастова група 5-6 клас от шестокласниците се класират учениците с максимални резултати или най-много 5 точки по-малко от максимално получения брой точки в тази група за страната, а от петокласниците- тези с максимални резултати или най-много 10 точки по-малко от максимално получения брой точки в тази група за страната), а не гонейки броят, фиксиран от квотата.

4. Не отговаря на истината твърдението, че СМБ е закъснял с подаването на резултатите. Това се случва на 09 май, когато протоколите са официално входирани в МОН, както и изпратени по електронен път. Има начини да бъде доказано. Защо г-жа Тодорова се вкарва в такава плитка лъжа - да твърди, че СМБ не е представил навреме резултати?

5. Дискриминирани ученици има и до днес, защото се оказа, че деца с високи резултати не са допуснати да се явят на Национален кръг, ако не са регистрирани при „правилния“ организатор. Дискриминацията се изразява в това, че ученик, регистриран към сдружение Европейско Кенгуру, е допуснат със 70 точки,а такъв от СМГ, регистриран към СМБ – се допуска само ако има 100 точки.

6. Финалът - неравнопоставеното известяване на допуснатите до Национален кръг или бойкот доведе до това, че вместо 586 деца, поканени да се явят на състезанието, участие взеха 455 ученици? Изглежда някой целеше да провери колко несправедливост са готови да понесат хората. Възрастните понасят толкова, с колкото са в състояние да се борят,а децата- те губят желание да се състезават и просто спират. Показателен е фактът, че 22% от номинираните не се явиха на заключителния етап.


-------------------------------------
Последваха жалби и недоволство от страна на ощетените ученици и техните родители. Като преподавател, г-жа Тодорова трябва да мисли за своите ученици и да възпитава с личния си пример на чест и достойнство. В случая обаче, тя лишава от правото да се явят на Национален кръг дори и тези, на които преподава, вероятно мотивирана от амбиции за кариерно израстване в Националните комисии. В каквато и комисия да членува, първият трудов договор на Тодорова беше в СМГ и тя можеше да откаже подписването на този дискриминативен протокол, очевидно несправделив за училището, в което работи. Човек винаги има избор и тя е направила своя. Този неин акт представлява оронване престижа на СМГ и явна дискриминация срещу ученци на СМГ. Дълг на директора на училището е да защитава името на СМГ и правата на учениците му. В отговор на всички, които смятат, че на госпожа Тодорова трябва да бъде простено, подписването на протокола,ощетил деца, ще кажа: когато човек спести страданието на виновните, принуждава да страдат невинните. Няма измъкване от справедливостта, нищо не може да остане незаслужено и незаплатено, нито в материалния, нито в духовния свят, и ако виновните не платят, тогава ще трябва да платят невинните.
-------------------------------------

Катастрофа с автобус на градския транспорт в Шумен (СНИМКИ)

//dariknews.bg/regioni/shumen/katastrofa-s-avtobus-na-gradskiia-transport-v-shumen-snimki-2044975

Автобус от градския транспорт и лекотоварен автомобил "Форд Транзит" катастрофираха в Шумен. Инцидентът станал около 11.30 ч. На бул. "Ришки проход".

Отново агресия: Побойник удари плесница на фелдшерка

//dariknews.bg/novini/bylgariia/otnovo-agresiia-pobojnik-udari-plesnica-na-feldsherka-2044983

Поредно посегателство над медик - побойник удари плесница на фелдшерка в Центъра за спешна помощ в Провадия. 30-годишният мъж ще отговаря за причиняване на телесна повреда на медицински специалист при изпълнение на службата му.

Полицията има право да убива при съпротива за арест, обяви филипинският президент

http://www.moreto.net/novini.php?n=358378

За пореден път филипинският президент Родриго Дутерте засегна в изказванията си войната, която води срещу престъпността и наркомафията, предаде "Индипендънт". Той даде "зелена светлина" на полицията и да убива при арест, ако се сблъсква със съпротива.

Индексите в САЩ приключиха сесията без ясна посока

http://econ.bg/Новини/Индексите-в-САЩ-приключиха-сесията-без-ясна-посока_l.a_i.748265_at.1.html

Капиталовите пазари в Европа приключиха търговията на червена територия, докато американските индекси завършиха разнопосочно на 28 август, пише...

Пожарът в Пирин е овладян

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/LcwaMauHLps/

„Закрива се кризисният щаб в Кресна. Пожарите вече са овладени”. Това обяви лично министърът на вътрешните работи Валентин Радев на станалия редовен обеден брифинг за ситуацията в региона, където вече шести ден бушува огнената стихия.

„Няма опасност за хората, все пак пожарникари обхождат и следят местата, където положението е било най-критично”, допълни Радев.

Министърът отправи призив към шофьорите да не хвърлят цигари през прозорците на колите си и по принцип да се внимава да не се предизвика пожар отново. „Загубите са огромни, тепърва ще се уточняват”, каза още министърът на вътрешните работи.

„Навсякъде по периметъра на пожара в Кресненското дефиле е спокойно, но пожарът не е погасен”, уточни директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов, цитиран от „Фокус”.

„Нявсякъде по периметъра е спокойно. Няма никакво пламъчно горене. Единични са огнищата, които продължават да тлеят. Не са опасни”, уточни той.

По думите му хеликоптерът ще остане в Симитли в готовност. Главен комисар Николов поясни, че ще се редуцира количеството хора, но пожарникари ще останат на място.

„Ще останем още няколко дни да наблюдаваме внимателно, за да не допуснем неговото възобновяване”, допълни гл. комисар Николов.

„Периферията на пожара в Кресненското дефиле е контролирана изцяло и няма горящи участъци”, допълни инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП)

По думите му към този момент се гасят участъци, в които има огнища и дънери.„Няма горящо място, а само тлеещи райони, които пушат и ние ги локализираме. Хората влизат вътре, в периферията на пожара, и гасим”, каза Дамянов.

По думите му дъждът също много е помогнал, като работата продължава. Вече е отменена евакуацията в село Влахи и 16 от 27-те жители, които бяха принудени да напуснат, са се завърнали в домовете си.

 

Сухопътните войски продължават да оказват помощ в гасенето на пожара в Пирин

http://www.cross.bg/selata-oshtava-avgyst-1553413.html

/КРОСС/ Модулни групи от състава на Сухопътните войски и днес, 29 август, продължават да оказват помощ на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" в гасенето на пожара край селата Ощава и Влахи, община Симитли, съобщават от Министерството на отбраната. От 7 часа тази сутрин 50 военнослужещи с техника от военно формирование 56 040 - Благоевград и 37 военнослужещи със специализирана техника от състава на военно формирование 42 600 - Мусачево гасят нововъзникнал през нощта пожар в борова гора със суха растителност между селата Ощава и Влахи. Вчера, 28 август, модулните групи са действали на терен до 20:30 часа.    

Вижте къде ще спира водата в София

http://frognews.bg/news_141095/Vijte-kade-shte-spira-vodata-v-Sofiia/

На 30 август 2017 г. (сряда), във връзка с реконструкция на водопровод на ул. „Рила“, кв. „Обеля“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района между: ул. 6, ул. „Рила“, ул. 3, и ул. 13.

Явор Стойчев: Бъдещето го градим ние, с присъствието или отсъствието си

http://www.investor.bg/drugi/128/a/iavor-stoichev-bydeshteto-go-gradim-nie-s-prisystvieto-ili-otsystvieto-si-245658/

Избери и ти кариера в България. Регистрирай се безплатно за най-големия кариерен форум за българи с опит в чужбина

Остров Санторини с проблеми колкото на един град

https://www.24chasa.bg/novini/article/6414481

Остров Санторини с проблеми колкото на 
един градЖителите на Санторини бият тревога заради инфраструктурни проблеми на острова и зоват властите за помощ, пише британският в. "Гардиън" в кореспонденция от Гърция, цитирана от изданието "Прото тема". Макар броят на туристите, избрали да прекарат ваканцията си на острова, да се очаква до стигне близо 2 милиона,

Берлин прекрати връщането на мигранти в Унгария заради лоши условия

https://www.actualno.com/europe/berlin-prekrati-vryshtaneto-na-migranti-v-ungarija-zaradi-loshi-uslovija-news_630331.html

В разрез с Дъблинския регламент, федералното правителство в Берлин преустановява връщането на търсещи убежище в Унгария поради лошите условия за тях в страната, съобщава изданието Der Spiegel. Виктор Орбан провежда строг курс в областта на убежището, основан на убеждението му

Евроспорт излъчва на живо първия мач на Григор Димитров от US Open

https://offnews.bg//tenis/evrosport-izlachva-na-zhivo-parvia-mach-na-grigor-dimitrov-ot-us-open-663859.html

Вълнуваща вечер се очертава за българските фенове на тениса днес, тъй като предстои първият мач на намиращия се в отлична форма Григор Димитров.

Двубоят на първата ракета на България срещу Вацлав Шафранек ще бъде излъчен пряко по Евроспорт 1. Началният час зависи от продължителността на предходните мачове, като очакванията са Димитров – Шафранек да излязат на корта около полунощ.


Вижте пълната програма на Евроспорт 1 и Евроспорт 2 за днес, 29 август (вторник):

Евроспорт 1 (начало: 19.00 ч.)
Алекс де Минор – Доминик Тийм
Хенри Лааксонен – Хуан Мартин дел Потро
Рафаел Надал – Душан Лайович
Вацлав Шафранек – Григор Димитров
Елизе Мертенс – Медисън Кийс
Роджър Федерер – Франсис Тиафо
 
Евроспорт 2 (начало: 18.00 ч.)
Каролина Плишкова – Магда Линет
Елена Остапенко – Лара Аруабарена
Жереми Шарди – Гаел Монфис
Райън Харисън – Томаш Бердих
Джон Милмън – Ник Кириос

Съветът за сигурност на ООН се събира на спешно заседание заради Северна Корея

http://www.cross.bg/kndr-sanktzii-gyam-1553412.html

/КРОСС/ Съветът за сигурност на ООН се събира на спешно заседание заради поредния опит с изстрелване на балистична ракета от страна на Северна Корея, която прелетя над японския остров Хокайдо, съобщава „Франс прес", цитирана от БНТ. Заседанието е днес следобед и е по настояване на Япония. След ракетния опит японският премиер Шиндзо Абе и американският президент Доналд Тръмп провдедоха 40-минутен разговор и се разбраха "да увеличат натиска върху КНДР". Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън и южнокорейската външна министърка Кан Кьон-хва пък се споразумяха да обмислят по-строги санкции срещу Северна Корея. Японското министерство на отбраната предупреди, че ракети като изстреляната днес от КНДР могат да стигнат територията на тихоокеансикя остров Гуам, който е автономна територия на САЩ и където има американска военна база. Именно към Гуам се бе „прицелил" лидерът на КНДР Ким Чен-ун по време на словесните престрелки с Вашингтон. Той дори бе обявил, че обмисля ракетен удар срещу тихоокеанския остров и според анализатори днешният тест цели именно да покаже на САЩ, че Гуам не е в безопасност. "Максималният обсег на ракетата може да е около 5000 км. Естествено е възможно тя да стигне до Гуам", каза японският министър на отбраната Ицунори Онодера. Според японските власти изстреляната от Пхенян ракета е прелетяла близо 2700 км на височина до 550 км и е паднала в Тихия океан

Поп-фолк звезда и народни борби за празника на Вълчи дол

http://www.moreto.net/novini.php?n=358364

Една от най-големите звезди на поп-фолка Анелия ще пее специално за празника на Вълчи дол - 31 август, научи Moreto.net. На тази дата преди 43 години селото е станало град. От общината са предвидили интересни събития по повода. Всичко започва с откриването на музейна сбирка от 18:00 часа в празничния ден.

Пожарът в Кресненското дефиле е под контрол, отменя се евакуацията на село Влахи

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/29/3032446_pojarut_v_kresnenskoto_defile_e_pod_kontrol_otmenia_se/?ref=rss


Огънят около село Влахи е под контрол, поради което се отменя принудителната евакуация на хората, каза днес на брифинг директорът на пожарната главен комисар Никола Николов. Изявлението му беше по повод продължаващият седми ден пожар в Кресненското дефиле.<br /><br />Николов допълни, че нощта е била драматична, като са възникнали две сериозни нови огнища между село Сенокос и село Ощава. Днес в гасенето на пламъците се включва трети хеликоптер, който е на частна фирма.<br...

Томислав Дончев: И МВР ще връща отпадналите деца в клас

http://frognews.bg/news_141094/Tomislav-Donchev-I-MVR-shte-vrashta-otpadnalite-detsa-v-klas/

Цялата държава се мобилизира срещу отпадането на ученици, каза в предаването „Тази сутрин” по bTV вицепремиерът Томислав Дончев.

Томислав Дончев: МВР ще връща отпадналите деца в клас

http://frognews.bg/news_141094/Tomislav-Donchev-MVR-shte-vrashta-otpadnalite-detsa-v-klas/

Цялата държава се мобилизира срещу отпадането на ученици, каза в предаването „Тази сутрин” по bTV вицепремиерът Томислав Дончев.

Румъния планира да приеме еврото през 2022 г.

http://econ.bg/Новини/Румъния-планира-да-приеме-еврото-през-2022-г-_l.a_i.748264_at.1.html

Румънското правителство заяви, че има намерение да приеме еврото през 2022 година, писа в. "Индипендънт", цитиран от агенция "Фокус". Външният...

Експлозия в близост до американското посолство в Кабул, един човек е загинал (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6414450

Експлозия в близост до американското посолство в Кабул, един човек е загинал (Обновена)Взрив е разтърсил района в близост до дипломатическото представителство на САЩ в афганистанската столица Кабул, предава AFP. Инцидентът бе потвърден от говорител на Министерството на вътрешните работи на Афганистан, който допълни, че към момента властите не са в състояние да представят допълнителни детайли за случилото се, цитира "Фокус".

Болниците в Скопие вече с табели на три езика - македонски, албански и английски

https://www.24chasa.bg/novini/article/6414469

Болниците в Скопие вече с табели на три езика - македонски, албански и английскиМакедонският министър на здравеопазването Арбен Таравари е публикувал в своя профил във Фейсбук снимки, на които се вижда, че в скопските клиники са поставени триезични табели, съобщава скопският вестник "Вечер", цитирано от БТА. На снимките може да се види, че надписите са на албански, македонски и английски език. "Обещаното е изпълнено.

Най-много превишения на нормата за фини прахови частици в София има в „Дружба“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6414468

Най-много превишения на нормата за фини прахови частици в София има в „Дружба“Най-много превишения на нормата за фини прахови частици в София са регистрирани в измервателната станция в ж. к. "Дружба". Това съобщиха от Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), цитира "Фокус". Превишения не са засичани единствено на Копитото. На територията на Столична община има 6 автоматични измервателни станции (АИС) за контрол на

Безплатни скрининги за ученици в Очна болница „Бургас“

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Dq3rnPJVOG4/

От 11-ти до 15-ти септември 2017г. специалистите от Очна болница „Бургас” и МЦ „Младост“ ще извършват безплатни скрининг прегледи на ученици от първи до дванадесети клас. В седмицата, в която стартира новата учебна година, родителите ще имат възможност да проверят имат ли децата им проблеми със зрението. Очният скрининг цели установяването или отхвърлянето на зрителни нарушения при децата. При показатели извън нормите или съмнения за очно заболяване ще бъдат направени необходимите препоръки.

Учениците в началните класове могат да се включат в конкурса за най-оригинална детска рисунка на тема „Моите красиви и здрави очички”, която трябва да носят в деня на прегледа. Жури от специалисти на Очна болница „Бургас” ще определи победителите в конкурса. „Идеята ни е децата да не се страхуват от посещението при лекар, а да свикнат и без притеснение да ходят на профилактични прегледи” – споделят специалистите от бургаската Очна болница. Най-оригиналните рисунки ще бъдат отличени, а спечелилият първо място ще получи слънчеви очила със защити срещу вредните лъчи.

Консултацията с детски офталмолог веднъж на всяка учебна година е от първостепенно значение за откриване на потенциални зрителни проблеми при учениците, особено при по-малките. Някои от сериозните проблеми с очите нямат ясно изразени симптоми, затова периодичните профилактични прегледи са основна предпоставка за добро зрение при децата.

Скринингите ще се извършват само след предварително записан час. Записването ще става на тел. 0899 72 19 45 или на място в клиниката (ж.к. „Славейков”, до спортна зала „Младост”). Не се изисква направление от личен лекар.

Желаещите да участват в конкурса могат да използват бои, цветни моливи, пастели, флумастери и други материали и техники. На гърба на рисунката авторът трябва да посочи трите имена, възрастта си, адрес и телефон за връзка. Рисунката не е задължително условие за безплатен преглед.

Русе иска да диша: Отворено писмо до президента Радев

http://www.eurochicago.com/2017/08/ruse/

Господин Радев, Обръщаме се към Вас, след като две години занимавахме всички върховни и местни органи с един сериозен проблем, който се оказа на практика нерешим. А именно, градът ни загива под отровните зловония на няколко химически завода, които видимо не могат да бъдат принудени да приведат производствата си в безопасен режим. Искаме да подчертаем дебело и ясно да се чуе и да се запомни, че въздухът на гр. Русе не е замърсен, а системно и от години е отровен. Всекидневно над града, предимно нощем, във въздуха присъстват многократно превишаващи нормата на безопасните стойности фенол-формалдехидни смоли, амини, производни на бензена, неметанови летливи органични съединения, отпадъчни петролни продукти и богат коктейл от всевъзможни субстанции с неясен произход.

Бивш министър: Пожарът в Кресненското дефиле е катастрофа!

http://dnes.dir.bg/news/pozhar-kresnensko-defile-nona-karajova-26307013

Пожарът в Кресненското дефиле е екологична катастрофа, в която изгоряха и продължават да горят гори от защитените зони "Натура 2000".

Испания: Тъжната истина

https://www.actualno.com/analysis/ispanija-tyjnata-istina-news_630328.html

Скръбта сплоти разединените испанци. Но за кратко. Кампанията за независимост на Каталуния отново върви с пълна сила. Сепаратистите възхваляват суверенитета като панацея, дори в борбата срещу тероризма. А това е опасно. Коментар на Ханс-Кристиан Рьослер от ФАЦ: Крал Фелип

От националното единство в Испания е останала само фасадата

http://pogled.info/svetoven/evropa/ot-natsionalnoto-edinstvo-v-ispaniya-e-ostanala-samo-fasadata.88797

/Поглед.инфо/ Крал Фелипе VI, испанският премиер Рахой и каталунският министър-председател Пучдемон излязоха заедно с половин милион души на демонстрация срещу терора. Кадрите бяха впечатляващи. Само че първото впечатление лъже.

Юнкер: Турция напуска Европа с „гигантски стъпки“

http://pogled.info/svetoven/yunker-turtsiya-napuska-evropa-s-gigantski-stapki.88798

/Поглед.инфо/ Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Турция е изцяло виновна за лошото състояние на присъединителните й преговори с ЕС и с действията си страната се отдръпва от Европа много бързо.

В САЩ изтичат опасни химикали заради урагана

http://pogled.info/svetoven/amerika/v-sasht-iztichat-opasni-himikali-zaradi-uragana.88799

/Поглед.инфо/ Властите на Тексас предупредиха жителите на районите Ла Порте и Шоракрс за възможно изтичане на опасни химически вещества заради урагана „Харви“. Тези райони се намират на приблизително разстояние 40 км от Хюстън.

„Северен поток-2“ и битката за Стария континент

http://pogled.info/svetoven/evropa/severen-potok-2-i-bitkata-za-stariya-kontinent.88800

/Поглед.инфо/ Във вътрешен документ на ЕС, който стигнал до журналисти от в. „Файненшъл таймс“, се подчертава, че Европейският съюз трябва да бъде готов за действие на момента, ако САЩ въведат нови санкции против Русия, които ще допринесат до навреждане на европейските компании и европейските връзки с Москва. Една от предполагаемите мерки е ограничаването на американската юрисдикция над компаниите от ЕС.

Дончев: Откупуването на ”Дунарит” не е национализация

http://dnes.dir.bg/news/tomislav-donchev-unarit-kabinet-borisov-3-26307046

Не ме вкарвайте в интриги да казвам кой завод на кого е. Откупуването на "Дунарит" не е национализация. Важното е да защитим работниците.

Евроспорт излъчва на живо първия мач на Григор Димитров от US Open

http://www.cross.bg/evrosport-shafranek-dimitrov-1553411.html

/КРОСС/ Светът отново е тенис и всички погледи са насочени към сините кортове в Ню Йорк. Тази вечер ще бъде още по-вълнуваща за българските фенове, тъй като предстои първият мач на намиращия се в отлична форма Григор Димитров. Двубоят на първата ракета на България срещу Вацлав Шафранек ще бъде излъчен пряко по Евроспорт 1. Началният час зависи от продължителността на предходните мачове, като очакванията са Димитров - Шафранек да излязат на корта около полунощ. Ето пълната програма на Евроспорт 1 и Евроспорт 2 за днес, 29 август (вторник): Евроспорт 1 (начало: 19.00 ч.)Алекс де Минор - Доминик ТиймХенри Лааксонен - Хуан Мартин дел ПотроРафаел Надал - Душан ЛайовичВацлав Шафранек - Григор ДимитровЕлизе Мертенс - Медисън КийсРоджър Федерер - Франсис Тиафо Евроспорт 2 (начало: 18.00 ч.)Каролина Плишкова - Магда ЛинетЕлена Остапенко - Лара АруабаренаЖереми Шарди - Гаел МонфисРайън Харисън - Томаш БердихДжон Милмън - Ник Кириос  

Русия: Крайно загрижени сме от ситуацията на Корейския полуостров

https://www.24chasa.bg/novini/article/6414466

Русия: Крайно загрижени сме от ситуацията на Корейския полуостровРуската федерация вижда тенденция към ескалация на напрежението на Корейския полуостров, като ситуацията допълнително се усложнява от съвместните учения на САЩ и Южна Корея. Това заяви пред журналисти заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков, предава РИА Новости, цитирана от Фокус. „Виждаме тенденция към ескалация (на Корейския

КАТ не приема свидетелски показания за ужасна катастрофа, пише акт на пострадалите

https://www.actualno.com/crime/kat-ne-priema-svidetelski-pokazanija-za-ujasna-katastrofa-pishe-akt-na-postradalite-news_630323.html

Важното е да оцелеем в тази битка на пътищата. Това заяви главен инспектор Росен Рапчев, началник на отдел "Пътна полиция" в Главна дирекция "Национална полиция". Рапчев направи коментара заради случай, при който на АМ "Тракия" лек автомобил излиза от платното и се преобръща.

Костадин Костадинов: Над 50% от бебетата у нас не са българчета

http://frognews.bg/news_141093/Kostadin-Kostadinov-Nad-50procenta-ot-bebetata-u-nas-ne-sa-balgarcheta/

”България е с най-лоши демографски показателия в целия ЕС, а и в целия свят. За около 27 години сме изгуби 1/3 от населението си без война, епидемия или природен катаклизъм, което е прецедент”, алармира пред Bulgaria ON AIR председателят на ПП ”Възраждане” Костадин Костадинов.

Пожарът, обхванал част от Сопот и Карлово, е напълно потушен

https://www.24chasa.bg/region/article/6414463

Пожарът, обхванал част от Сопот и Карлово, е напълно потушен"Пожарът, обхванал част от общините Сопот и Карлово, е напълно потушен. Обстановката е спокойна" каза за „Фокус“ кметът на Община Сопот Деян Дойнов, във връзка с възникналия вчера пожар край полигон на ВМЗ – Сопот. По думите му на място цяла нощ са патрулирали екипи на пожарната и противопожарни автомобили на ВМЗ-Сопот.

Подписка в Брегово в защита на мъжа, стрелял по дeца

http://dnes.dir.bg/news/pushka-bregovo-26306979

Повече от 1100 души са подписаха в защита на обществения ред в Брегово, след инцидент вчера, при който местен бизнесмен простреля 15-годишно момче.

Огромен успех за Антъни Иванов, спечели медал на Световното за юноши

http://www.cross.bg/yunoshi-specheli-medal-1553410.html

/КРОСС/ Антъни Иванов спечели исторически бронзов медал в дисциплината 200 метра бътерфлай на световното първенство по плуване за юноши и девойки в Индианаполис, САЩ. Класиралият се на осмо място при мъжете в същата дисциплина преди месец стъпи на почетната стълбичка с време 1:57,54 минути, изоставайки с 0,49 секунди от втория Юя Сакамото от Япония и с 0,67 от златния медалист Кристоф Милак от Унгария. Преди това той спечели серията си и влезе в битката за разпределение на медалите с четвърто време - 1:58,74 мин. С третото си място в Индианаполис той подобри и своето най-добро постижение на световни първенства за юноши и девойки. През 2015 г. в Сингапур завърши шести. Това е първи медал за България от световни първенства за юноши.

Русия ще финансира разширяването на атомна централа в Унгария

http://www.moreto.net/novini.php?n=358381

Руският президент Владимир Путин разговаря с унгарския премиер Виктор Орбан и двамата обсъдиха въпроса за атомната централа Пакш и за двустранното сътрудничество в различни сфери, предадоха Ройтерс и ТАСС. Путин каза на Орбан, че работата по разширяването на централата в Пакш може да започне в началото на следващата година.

Експлозия е била чута близо до американското посолство в Кабул

https://www.actualno.com/asia/eksplozija-e-bila-chuta-blizo-do-amerikanskoto-posolstvo-v-kabul-news_630329.html

Един човек е загинал, а няколко са били ранени след взрив в близост до дипломатическото представителство на САЩ в афганистанската столица Кабул, предаде AFP. Всички ранени са откарани в болница. Районът на експлозията е изолиран. Взривът избухна до сградата на банка в район

Автокрадецът, ядосал Борисов, пуснат предсрочно от затвора

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-avtokradetz-26306928

Автокрадецът Ярослав Димитров, който преди 2 години стана известен с това, че ядоса премиера Бойко Борисов, е бил освободен предсрочно от затвора.

Южнокорейското разузнаване: Ким Чен-ун е станал баща за трети път

https://www.24chasa.bg/novini/article/6414454

Южнокорейското разузнаване: Ким Чен-ун е станал баща за трети пътСевернокорейският лидер Ким Чен-ун е станал баща за трети път, съобщи днес агенция Йонхап, цитирана от ТАСС и Франс прес. Според южнокорейски депутати, информирани от разузнаването, първата дама на КНДР е родила отново през февруари. Не се съобщава полът, нито името на детето, предаде БТА. Ким Чен-ун се ожени за Ри Сол-джу през 2009 г.

Антъни Иванов спечели бронз на световното по плуване за юноши

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/29/3032420_antuni_ivanov_specheli_bronz_na_svetovnoto_po_pluvane/?ref=rss


Was not in top shape here in Indy but I'm so happy with the whole season and the medal ! Congrats bro for your monster swim ! And I'll see you next year ! Take care ❤️

Гърция да продължи с прилагането на програмата реформи за помощи, заяви Шойбле

http://econ.bg/Новини/Гърция-да-продължи-с-прилагането-на-програмата-реформи-за-помощи-заяви-Шойбле_l.a_i.748263_at.1.html

Гърция трябва да продължи с прилагането на програмата „реформи за помощи" и да стане по-конкурентна, заяви германският финансов министър Волфганг...

Антъни Иванов спечели бронз на световното за юноши

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/29/3032420_antuni_ivanov_specheli_bronz_na_svetovnoto_za_junoshi/?ref=rss


Антъни Иванов затвърди успешната си 2017 г. с бронзов медал на световното първенство за юноши и девойки в Индианаполи. Българският плувец стана трети в коронната си дисциплина 200 метра бътерфлай, финиширайки за 1:57.54 минути.<br /><br />Талантът от Велико Търново, който е само на 18 години, се нареди след Кристоф Милак от Унгаряи и Юя Сакамото от Япония.<br /><br /> Was not in top shape here in Indy but I&#39;m so happy with the whole season and the medal !...

И Нона Караджова заговори за екологична катастрофа в Кресна

http://frognews.bg/news_141092/I-Nona-Karadjova-zagovori-za-ekologichna-katastrofa-v-Kresna/

Пожарът в Кресненското дефиле е екологична катастрофа, в която изгоряха и продължават да горят гори от защитените зони ”Натура 2000”. Въпреки това по-голямата част от опустошените дървесни масиви са залесявани изкуствено. Това каза бившият екологичен министър Нона Караджова пред Bulgaria ON AIR.

Има предпоставки за екологична катастрофа след пожара в Кресненското дефиле

http://www.cross.bg/pozharite-ekologut-kresnenskoto-1553409.html

/КРОСС/ „Има предпоставки за екологична катастрофа". Това обяви екологът Петко Ковачев пред БТВ по повод последиците от огромния пожар в Кресненското дефиле, който засегна над 15 хиляди декара гори. По думите му повечето медии и хората обръщат внимание единствено на видимите последици - изгорелите дървета и застрашените животински видове, но проблемът е друг и е много по-голям. „Става въпрос за онези 10 см почва, която е изгоряла. Тя се възстановява най-трудно", пояснява той.„В България вече имаме промяна на климата. Летата са по-сухи, почвите са с по-малка влажност и рисковете от такива пожари стават все по-големи", допълва още той. Въпреки това екологът обясни, че повечето редки животински и растителни видове в Кресненското дефиле са далеч от пожарите, тъй като огънят е нанесъл щети по високите части, но не и по склоновете и в дерето на дефилето. "Рано е да се каже каква част от флората и фауната са изгубени", изясни екологът. Той обясни и, че най - ценната част в района на пожарите е дефилето надолу към реката. Относно версията, че причина за пожарите може да е умишлен палеж , Ковачев коментира, че силно се съмнява и отхвърля това. "Не виждам логика в това някой свързан с магистралата да е запалил пожара", каза той.Ковачев поясни, че в село Влахи са два наистина важни обекта - Екологичното училище и Центъра за редки породи.  

Нападнатата сестра: Не ме е страх, оставам в спешна помощ

https://offnews.bg//obshtestvo/napadnatata-sestra-ne-me-e-strah-ostavam-v-speshna-pomosht-663856.html

Не ме е страх, обичам си работата и ще остана в спешната помощ, заяви медицинската сестра Петя Стоянова, която бе нападната от 53-годишна жена в болницата в Горна Оряховица.  

Бях емоционално наранена, почувствах се използвана, сама и незащитена, призна Стоянова пред бТВ. Нападателката, която вече получи шестмесечна условна присъда, дошла в клиниката с внучето си. Детето имало охлузна рана на главата и - по думите на сестрата, в състоянието му нямало нищо спешно.  

Нямаше причина близките да се държат по този начин. Ние дори не бяхме допуснати да прегледаме нормално детето, разказа Петя Стоянова. Тя беше категорична, че в болницата с нищо не са провокирали агресивното поведение. „Погрижихме се изцяло за нея и малкото дете”, увери тя.

„Когато дойдат в спешната помощ, от ромския етнос винаги са специални, винаги бързат и са най-спешни. Това не е така – всички пациенти са специални. Подложени сме ежедневно на някаква атака от тяхна страна. Ежедневно сме заплашвани и обиждани”, каза още медицинската сестра.

Две компании предлагат да проучат световните практики в електронното гласуване

https://www.actualno.com/politics/dve-kompanii-predlagat-da-prouchat-svetovnite-praktiki-v-elektronnoto-glasuvane-news_630318.html

Двама са участниците в процедурата, с която стартира внедряването на електронното гласуване, което трябва да стане факт до 2 години. Това стана ясно при отварянето на офертите за изпълнител по първата фаза от проекта - за проучване и анализ на световните практики при електр

"Да, България": Българите в чужбина може да не гласуват дистанционно през 2019 г.

http://clubz.bg/57713-da_bylgariq_bylgarite_v_chujbina_moje_da_ne_glasuvat_distancionno_prez_2019_g

Поредното отлагане на електронните лични карти може да попречи на българите в чужбина да гласуват дистанционно по електронен път през 2019 г.

Това отбелязват в своя позиция от партия "Да, България", обявявайки се против предложението на правителството въвеждането на карти с чип да започне с година по-късно.

Като втори негативен ефект от партията на Христо Иванов отбелязват факта, че липсата на електронни документи ще "лиши всички българи от дългоочакваната ефективност, прозрачност и удобства на масово достъпните електронни услуги". По техни думи това е необходимо условия за работещо електронно управление, без което то ще остане нишова възможност за малцина.

"„Да, България!“ призовава Министерството на вътрешните работи да направи необходимото, така че поръчката за нови електронни лични документи да бъде задвижена без поредното отлагане, както налага интересът на българските граждани", пишат от партията.

Според тях още от 2016 г. има пълна документация за провеждане на обществена поръчка - пусната за кратко и после спряна поради съмнения в корупция. 

"Остава отворен въпросът защо година и половина по-късно поръчката все още не е пусната – със сходна документация и коригирана прогнозна стойност", питат хората на Иванов.

Според експерта по електронно управление Божидар Божанов, който е и член на "Да, България", забавянето не е фатално, но има такова по повечето проекти от картата за електронно управление, в чието съставяне той участваше като съветник на бившата вицепремиерка Румяна Бъчварова.

Експерт: Септември ще бъде топъл и сух

https://www.vesti.bg/bulgaria/ekspert-septemvri-shte-byde-topyl-i-suh-6073151

Студеният фронт, който преминава над нашата страна, ще донесе захлаждане, но само във вторник. От сряда топлото време се завръща

"Софийска вода" ще спре студената вода в някои части на столицата

http://www.mediapool.bg/sofiyska-voda-shte-spre-studenata-voda-v-nyakoi-chasti-na-stolitsata-news268567.html

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата във вторник, съобщиха от компанията. От 10 до 22 часа без студена вода ще са живеещи в района между НПЗ "Искър", кв. "Христо Ботев", каре от жк. "Дружба" 1 - бул. "Христофор Колумб", бул. "Асен Йорданов", ул. "Кап. Димитър Списаревски", бул. "Проф. Цветан Лазаров", промишлена зона "Гара Искър". Понижено ще бъде налягането в района на ул."Боян Магесник", ж.п. линия, бул. "Христофор Колумб", бул."Асен Йорданов", ул."Кап. Димитър Списаревски", бул."Проф. Цветан Лазаров", бул."Шипченски проход", ул."Иван Димитров Куклата", ул."Слатинска", ул."Георги Аспарухов-Гунди" и ул."Марко Бочар". От компанията предупреждават, че след възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата. Живеещите в района между: ул. "Синчец", ул. "Червено знаме", ул. "Явор", ул. "Липа" и бул. "Ломско шосе" ще са без студена вода от 9.30 до 14.30 часа, а от 10.00 до 18.00 часа - хората, които живеят в района на ул."Манастирска" от ул."Трудолюбие" до ул."Елисавета Багряна" , ул."Благородна" от ул."Христо Максимов" до ул."Едисон". Подобен проблем ще имат от 10.00 до 16.00 часа хората от района на ул. "Тоне Крайчев" от 1 до 28 и ул. "Бяла река", ул. "Клен", ул. "Трилистник" и ул. "Полски бряст".  

Съветът за сигурност на ООН се събира спешно заради Северна Корея

https://offnews.bg//sviat/savetat-za-sigurnost-na-oon-se-sabira-speshno-zaradi-severna-koreia-663853.html

Съветът за сигурност на ООН се събира днес на спешно заседание заради Северна Корея, съобщиха дипломатически източници, цитирани от "Франс прес" и БТА.

Това става по искане на Япония и САЩ, след като тази сутрин в 6 ч. и 6 минути страната изстреля ракета над Япония. Ракетата е прелетяла близо 2700 км на височина до 550 км и е паднала в Тихия океан. Японското министерство на отбраната смята, че става дума за ракета със среден обсег, вероятно "Хвасон-12". Тя може да достигне тихоокеанския остров Гуам, където има военни обекти на САЩ.

Южна Корея също реагира. След изстрелването на ракетата от КНДР бойни самолети на Сеул са извършили учение с хвърляне на бомби на армейски полигон.

Пентагонът обмисля възможността да разположи стратегически сили на Корейския полуостров, пише агенция Йонхап, като се позова на неназован източник от администрацията на южнокорейския президент.

След изстрелването Япония и САЩ се договориха да "увеличат натиска над Северна Корея", а преди спешно правителствено заседание японският премиер Шиндзо Абе заяви: "Ще направим всичко възможно, за да защитим хората".

Вероятно днешното спешно заседание на Съвета за сигурност означава по-строги санкции срещу Северна Корея. Съветът разполага с възможности да наложи такива на Пхенян. Петролният сектор например бе изключен от обсега на последните санкции, наложени през август, отбелязва АФП. Под въпрос остава прилагането на санкции, които целят да тласнат Северна Корея към масата за преговори по нейните оръжейни програми. Според експерти на ООН Пхенян продължава да заобикаля мерките, възпрепятстващи износа от КНДР на желязо, желязна руда и въглища.

Откриване на учебната година в „Патиланско царство“

http://www.eurochicago.com/2017/08/patilansko-tsarstvo/

Скъпи ученици, родители и приятели, Каним Ви най-учтиво да заповядате на откриването на новата 2017/2018 учебна година в училище "Патиланско царство" в Дес Плейнс. Окриването ще бъде на 16 септември (събота) от 10:00 ам в Актовата зала.

Китай предупреди, че напрежението на Корейския полуостров е достигнало „връхна точка“

http://pogled.info/svetoven/kitai-predupredi-che-naprezhenieto-na-koreiskiya-poluostrov-e-dostignalo-vrahna-tochka.88793

/Поглед.инфо/ Властите в Пекин предупредиха, че напрежението на Корейския полуостров след изстрелването на севернокорейска ракета над Япония е достигнало до „връхна точка“, но вина за ситуацията имат и САЩ и Южна Корея.

Много хаитянски деца живеят робски срещу подслон и малко храна

http://pogled.info/svetoven/mnogo-haityanski-detsa-zhiveyat-robski-sreshtu-podslon-i-malko-hrana.88794

/Поглед.инфо/ През 1804 Хаити става първата държава в Латинска Америка, която отменя робството – 61 години преди САЩ. Днес обаче това е само спомен, защото страната живее в голяма бедност и 300 хиляди деца са в положението, в което са били предците им преди повече от 200 години.

Никой не иска да прави шалове и вратовръзки за председателството на ЕС

http://pogled.info/bulgarski/nikoi-ne-iska-da-pravi-shalove-i-vratovrazki-za-predsedatelstvoto-na-es.88795

/Поглед.инфо/ Министерството на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 е прекратило обществените поръчки за сувенири в частта й за изработване на шалове и вратовръзки, които трябваше да се подаряват на чуждестранните гости.

Кои са „гражданите на Райха“ в Германия?

http://pogled.info/svetoven/evropa/koi-sa-grazhdanite-na-raiha-v-germaniya.88796

/Поглед.инфо/ На германските "Reichsbuerger" или „граждани на Райха“ - разнообразна смесица от от теоретици на конспирация, неонацисти и ентусиасти към оръжието, които отхвърлят съвременната демократична държава - се гледа като на нарастваща заплаха след поредица от насилствени инциденти.

Виктор Пелевин: "Тази книга си я харесвам повече от всичко останало"

https://www.actualno.com/interview/viktor-pelevin-tazi-kniga-si-ja-haresvam-poveche-ot-vsichko-ostanalo-news_630165.html

Преди двайсет и пет години Виктор Пелевин буквално взривява руската литература. Първият му сборник с разкази „Синият фенер” през 1991 г. първоначално не е забелязан от литературните критици, но две години по-късно за него авторът получава наградата „Малый Буккер&rdquo

Божидар Димитров иска да премести църква в Историческия музей, няма да позволи на културолозите да му пречат

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/29/3032177_bojidar_dimitrov_iska_da_premesti_curkva_v/?ref=rss


Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров иска да премести старинна църква-паметник на културата от пернишкото село Беренде в Националния исторически музей, защото според него в момента е недостъпна. Това съобщи той първо пред БНР и агенция "Фокус", а после потвърди и пред "Дневник", като заяви, че този път "нещата няма да попаднат в ръцете на полуграмотни същества" и всичко ще бъде направено по буквата на закона.<br /><br />"Св....

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване