Григор Димитров излиза срещу дебютант в първия си мач на US Open

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/29/3032171_grigor_dimitrov_izliza_sreshtu_debjutant_v_purviia_si/?ref=rss


Григор Димитров излиза срещу чешкия квалификант Вацлав Шафранек в първия си мач от US Open. Българският тенисист се впуска в последния за годината турнир от Големия шлем с увереност и добро настроение след титлата от мастърса в Синсинати.<br /><br />Димитров, който е четвърти сред фаворитите за триумф в Ню Йорк, ще играе късно тази вечер, като мачът е не по-рано от 23.00 часа. За 210-ия в света Шафранек това ще е дебют в турнирите от Големия шлем.<br /><br />До момента...

Северна Корея изстреля ракета, която се разпадна, след като прелетя над Япония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6414360

Северна Корея изстреля ракета, която се разпадна, след като прелетя над ЯпонияСеверна Корея изстреля днес ракета от район недалеч от столицата си Пхенян, която прелетя над северната част на Япония, съобщиха правителствата на Южна Корея и на Япония, предаде Ройтерс. Японската обществена телевизия Ен Ейч Кей съобщи, цитирайки правителствени източници, че ракета се е разпаднала на три части и е паднала във водите на Тихия

Хора, върнали се от оня свят, разкриха страшни неща!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281748_%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%B0%2C+%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D0%BE%D0%BD%D1%8F+%D1%81%D0%B2%D1%8F%D1%82%2C+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D1%81%D1%82%D1%

 Най-голямото досега проучване, свързано с близки до смъртта и извънтелесни преживявания, открива, че 40% от хората имат някаква „съзнателност“ дори след като са смятани за клинично мъртви, пише obekti.bg, позовавайки се на PsyBlog. Четиригодишното изследване обхваща над 2000 души в 15 болници в САЩ, Великобритания и Австралия, които са преживели спиране на сърдечната дейност. 330 оцелели пациенти били разпитани какво са изпитали в тези критични моменти. 140 от тях споделят, че са имали някаква форма на съзнание, преди да бъдат върнати обратно към живота. Една жена съобщава, че е наблюдавала медицинския персонал и чувала звуците от апаратурата. Друг мъж помни как напуска тялото си и гледа от разстояние как лекарите работят по него. Докато повечето хора не могат да кажат с подробности какво точно се е случило, след като сърцето им е спряло, една пета споделят, че са изпитали чувство на покой. Една трета докладват, че времето се е забързало или забавило в този период. Други са усетили, че преминават през вода или виждат ярка светкавица. Около 13% имат извънтелесно преживяване, което включва изостряне на сетивата. Учените потвърждават, че един човек е показал свидетелства за съзнание три минути след като сърцето му е спряло да бие. Това е трудно да се обясни, защото обикновено мозъкът спира да функционира около 20 – 30 секунди след спиране на сърдечната дейност. Спирането на сърдечната дейност, при което сърцето спира да бие, белите дробове са прекратили работата си и мозъкът е спрял да функционира, от биологична гледна точка означава клинична смърт, обяснява д-р Сам Парниа, един от авторите на изследването. Следва период от време, който може да продължи от няколко секунди до около час и повече, в който усилията на спешните медицински екипи могат да успеят да рестартират сърцето и така да обърнат процеса на умиране. „Това, което преживяват хората в този период на спиране на сърцето, предоставя уникален прозорец към това, което всеки вероятно би изпитал, когато умира.“

 
 Blitz.bg

29 август в историята

http://www.cross.bg/osmanskite-vtorata-tyrtzi-1553384.html

/КРОСС/ 587 г. пр.н.е. - Навуходоносор Втори разрушава Соломоновия храм.70 г. - Император Тит разрушава Втория храм.135 г. - Легионите под командването на император Адриан и предводителството на Юлий Север превземат крепостта Бейтар, което слага край на Втората юдейско-римска война.1521 г. - Османските турци завладяват Белград.1526 г. - Османската армия, начело със султан Сюлейман Великолепни, разбива унгарците при Мохач.1541 г. - Османските турци завладяват град Буда (днес Будапеща), столицата на тогавашното Унгарско кралство.1698 г. - Руският цар Петър Първи издава забрана за носене на бради и предписание руснаците да се обличат с европейски дрехи.1756 г. - Фридрих Втори напада Саксония. Започва Седемгодишната война.1825 г. - Кралят на Португалия признава независимостта на бившата колония Бразилия.1831 г. - Майкъл Фарадей открива електромагнитната индукция.1842 г. - Подписан е Нанкинският договор, който слага край на Първата опиумна война.1885 г. - Германският конструктор Готлиб Даймлер получава патент за конструирания от него и демонстриран през ноември 1884 г. мотоциклет.1897 г. - В Базел е създадена Световна ционистка организация на Първия ционистки конгрес.1904 г. - В Сент Луис (САЩ) са открити Третите олимпийски игри.1926 г. - В Непал е отменено робството.1941 г. - В Сърбия се сформира правителство на националното спасение, начело с Милан Недич.1944 г

Отец Симеон Минчев: Днес не режат главите ни заради вярата, но това не трябва да ни успокоява

https://www.24chasa.bg/novini/article/6411095

Отец Симеон Минчев: Днес не режат главите  ни заради вярата, но това не трябва да ни успокояваВажно е как ще свършим земния си път и дали заслужаваме царството небесно, казва духовникът “Св. Йоан Кръстител има няколко празника. Когато и да се говори за него, не могат да не се кажат думите на Иисус Христос, че между родените от жена няма по-голям от Йоан Кръстител. Самият Господ го е обявил. Той е последният от пророците.

Почитаме смъртта на св. Йоан Кръстител, нищо червено не се слага на масата

https://offnews.bg//obshtestvo/pochitame-smartta-na-sv-joan-krastitel-nishto-cherveno-ne-se-slaga-n-663844.html

Днес е един от шестте дни в годината, когато църквата почита свети Йоан Кръстител - на този ден е отсечена главата на светеца. Народът ни нарича 29 август Секновение, защото денят сече лятото. 

На Секновение водата и времето започват да застудяват, затова никой не бива да се къпе в реките. Спазва се строг пост, забранено е  дори червеното вино, заради пролятата кръв на Кръстителя. Не се ядат и червени плодове и зеленчуци. Вярва се, че на този лош ден дори змиите и гущерите се прибират в своите леговища. На "тежкия празник" не трябва да се работи, не бива и да се започва нищо ново.  

Когато бил на 30 години, св. Йоан Предтеча се явил между юдеите, за да ги приготви да приемат Месията – Христа. Възвестявайки им явяването на Спасителя и приближаването на Царството Божие, Йоан ги убеждавал да се приготвят за тая велика радост чрез покаяния за греховете си и изправяне на живота си. Множество люде идвали при Йоан и приемали от него покайно кръщение. Някои от тях така го почитали, че мислели да виждат в него Самия очакван Месия – Христос.

След кръщението на Иисус Христос Йоан продължавал да учи народа и близо до Енон кръщавал идващите при него, като свидетелствал за Христа, че Той е Син Божи, слязъл от небето. 

Като проповядвал покаяние, изобличавал беззаконията и пороците, Йоан не се боял да говори строгата правда дори и тогава, когато могъл за туй да се подложи на опасност. Цар Ирод, син на оня, който убил витлеемските младенци, се развел с жена си и се оженил за Иродиада, жена на брат му Филип. Понеже това се забранявало от Мойсеевия закон, Йоан казал на царя: "Не ти прилича да имаш жената на брата си!". Разгневеният Ирод заповядал да затворят Йоан в тъмница. Иродиада още повече от царя ненавиждала Йоан и искала неговата смърт. Но Ирод се побоял да го убие, понеже знаел, че той е честен човек, когото целият народ уважавал и почитал за пророк.

Скоро след затварянето на Йоан Ирод празнувал рождения си ден и направил голямо угощение на велможите и началниците галилейски. На тоя празник Иродиадината дъщеря играла и така се понравила на царя, че той във възторг се заклел да й даде каквото пожелае – дори и половината си царство. Девойката не знаела какво да иска. Тя се посъветвала с майка си, която я подучила да поиска главата на Йоан Кръстител. Дъщерята дошла при царя и му казала: "Искам още сега да ми дадеш на блюдо главата на Йоан Кръстител!". Ирод се натъжил твърде много, но поради клетвата не се решил да й откаже и пратил в тъмницата да отсекат главата на Йоан. Донесли на блюдо главата на великия пророк, дали я на девойката, а тя я занесла на майка си, която от злоба избола с игла езика на Йоан.

Йоановите ученици погребали тялото на светия си учител в Севастия, а Иродиада скрила главата му в Иродовия дворец. Съвестта, вероятно, мъчела Ирод, защото, когато до него дошли слухове за чудесата, извършвани от Спасителя, той казал: "Това е непременно Йоан Кръстител, възкръснал от мъртвите, и затова чудеса се вършат от него." Мнозина казвали: "Това е Илия"; други "Някои от пророците"; но Ирод все повтарял: "Това е Йоан, комуто аз отсякох главата! Той е възкръснал от мъртвите". Бедствия поразили Ирод, войската му била разбита от арабския цар Арета, баща на първата му жена. Той самият бил изпратен на заточение от римския император. И юдеите смятали тия бедствия като справедливо наказание за убиването на великия пророк.

Главата на св. Йоан Предтеча била взета от жената на Хуза, домоуправителя на Ирод, една от ония жени, които вярно служели на Господа по време на Неговия земен живот. За да спаси от поругание светата глава на Предтеча, тя я вложила в съд и я скрила на Елеонската планина. След известно време главата била намерена там от един свет мъж, който отново я скрил пред смъртта си. Намерена по времето на Константин Велики, тя била пренесена и скрита в една пещера до гр. Емеса. През V в. била пренесена в Халкидон, а по-късно – в Цариград и оттам – в Комана.

Св. Иоан Предтеча се възпоменава: на 7 януари - Събор на св. Йоан Кръстител (Ивановден) - денят след Кръщение Господне (Богоявление), на 23 септември - Зачатие на св. Иоан Предтеча, на 24 юни - Рождение на св. Иоан Кръстител (Еньовден), на 29 август - Отсичане главата на св. Иоан Кръстител, на 24 февруари - Първо и второ намиране честната глава на св. Иоан Кръстител и на 25 май - Трето намиране честната глава на св. Иоан Кръстител

Избират съдия за Дянков и Трайков

http://frognews.bg/news_141083/Izbirat-sadiia-za-Diankov-i-Traikov/

Днес ще бъде избран съдията, който ще гледа делото срещу бившия вицепремиер Симеон Дянков и екс министъра на икономиката Трайчо Трайков.

Гешефтът 3 в 1

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281747_%D0%93%D0%B5%D1%88%D0%B5%D1%84%D1%82%D1%8A%D1%82+3+%D0%B2+1

 МВР се готви да пръсне близо 1.4 млн. лв. за "разширяване експертния капацитет" на служителите си - за обучение как да разпознават корупция, агресия и радикализация. Три коренно различни дейности в една обществена поръчка. При това - с доста специфични и конкретни изисквания към кандидатите за търга, които отсега раждат подозрение, че вече имаме и участник, спечелил състезанието. Тихомир Безлов, шеф на Центъра за изследване на демокрацията, например вече се похвали, че би кандидатствал...
Че идеята на заниманието е да се усвоят едни пари от когото трябва, е повече от ясно. Не знам как Безлов ще обучава за борба с радикалния ислям и тероризъм, но знам, че имаме академия на МВР и други военни вузове, които с това с занимават. Не ми е известна друга държава, в която НПО да обучава полицаите на специфичните им дейности. А е и крайно несериозно да се вкарат 3 в 1 толкова различни проблеми. У нас отдавна има сигнали за радикален ислям, никой не им обръща сериозно внимание. Справка - Пазарджик. А дереджето на полицията ни е такова, че само семинарчета й липсват. Обществените поръчки май бяха и си остават параван за гешефти и корупция.

Финалът на седми сезон на "Игра на тронове" направи рекорд

https://www.actualno.com/showbusiness/finalyt-na-sedmi-sezon-na-igra-na-tronove-napravi-rekord-news_630307.html

Последният епизод на завършилия седми сезон на фентъзи сериала "Игра на тронове" е поставил рекорд по численост на зрителската аудитория в историята на сериала. Това съобщи международната изследователска маркетингова агенция Nielsen, предаде БГНЕС. По нейни данни финалния е

Южнокорейският президент Мун Дже-Ин заповяда на армията да демонстрира „превъзхождащия“си военен капацитет срещу севернокорейските провокации

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281746_%D0%AE%D0%B6%D0%BD%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82+%D0%9C%D1%83%D0%BD+%D0%94%D0%B6%D0%B5-%D0%98%D0%BD+%D0%B7%D0%B0%D0%BF

 Южнокорейският президент Мун Дже-Ин заповяда на армията да демонстрира капацитета си за отразяване на севернокорейската агресия, ако комунистическата държава реши да нападне, предава южнокорейската информационна агенция Yonhap.
Заповедта дойде часове след като Пхенян изстреля ракета, която прелетя над Япония.
Показната демонстрация на Въоръжените сили на Южна Корея включваше изстрелването на осем ракети „Марк 84“ и „МК84“ от четири изтребителя Ф-15 близо до границата между двете страни, заяви прессекретарят на президента.
По-рано в телефонен разговор южнокорейският външен министър и американския му колега Рекс Тилърсън се съгласиха да настояват за допълнително санкции срещу Пхенян пред Съвета за сигурност на ООН.
Превод и редакция: Симеон Миланов

Опасно време днес, после пак промяна

https://www.vesti.bg/bulgaria/opasno-vreme-dnes-posle-pak-promiana-6073147

От 31 градуса вчера в София днес ще е 20 - от сряда обаче спира да вали

29 август в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=358370

Събития: 587 г. пр.н.е. – Навуходоносор II разрушава Соломоновия храм. 70 г. – Император Тит разрушава Втория храм. 135 г. – Легионите под командването на император Адриан и предводителството на Юлий Север превземат крепостта Бейтар, с което се слага край на Втората юдейско-римска война.

Севернокорейската заплаха отвъд междуконтиненталните балистични ракети

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281745_%D0%A1%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%8A%D0%B4+%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83%D

 От момента, в който американският президент Барак Обама предупреди наследника си Доналд Тръмп относно заплахата от севернокорейската ядрена програма, позицията на новия държавен глава на САЩ е, че нищо такова няма да се случи, докато той е „на стража“, пише The Atlantic. От това, което написа в Twitter на 2-ри януари („няма да се случи“) до изявленията му през август месец, че военната опция срещу Северна Корея е „заключена и заредена“, а също така и, че върху Северна Корея ще се изсипе „огън и гняв“, ако тя заплаши Америка, Тръмп се опитва да създаде червена линия. Една червена линия, която ще покаже ясно, че той е готов да направи каквото е нужно, за да спре ядрената и ракетна програма на Северна Корея, преди тя да може да заплаши териториите на Съединените щати.
Такова нещо разбира се, би представлявало една заплаха, която не може да се толерира. Веднъж щом Пхенян добие възможността да нанесе удар по Сан Франциско или Лос Анджелис, той без съмнение ще разшири обсега си и до останалата част от САЩ. Към този момент на американците ще им се наложи да живеят с внушителна ядрена заплаха, която като Русия и Китай може да убие десетки милиони в случай на война. И докато САЩ ще изгради ракетните си защити с надеждата да ограничи щетите и да увеличи ядреното си възпиране, да се позволи на такъв режим да се сдобие с възможността за ядрен удар е нещо, което повечето американци намират за неприемливо.
За да оценят правилно ядрената заплаха, която представлява Северна Корея, американците трябва първо да осъзнаят проблема, който представлява настоящия й арсенал от около 60 ядрени глави, които вече заплашват съюзниците на САЩ. Ким Чен-Ун вече може да нанесе ядрен удар по Южна Корея, където има 28,500 американски военни, както и 200 хиляди американски граждани. Той може да удари и Япония, където живеят 90 хиляди американски граждани и 39 хиляди войници. 
В понеделник сирените в Япония завиха, след като севернокорейска ракета прелетя над северните провинции на островната държава.
Междуконтиненталните балистични ракети (МКБР) разбира се, имат една фатална слабост. Те оставят ясен адрес за „връщане на пратката“. Ким Чен-Ун знае, че до минути, след като е пуснал МКБР срещу САЩ, той и режимът му ще бъдат изпържени. Както някога Колин Пауъл каза, отговорът на САЩ ще превърне КНДР в „брикети от дървени въглища“.
Обаче има и друг много по-вероятен начин, по който севернокорейска ядрена глава може да избухне в някои американски град. Ким може да продаде ядрено оръжие на някоя терористична групировка. Има ли терористи, с които САЩ се сражават, и които да се интересуват от придобиването на ядрено оръжие? Лидерът на „Ал Кайда“ Айман ал Зауахири търси ядрено оръжие от близо десетилетие. През 2016-та се откри, че група близка до „Ислямска държава“ активно се опитва да придобие ядрени материали от белгийска ядрена централа. Представя ли си Ким, че може да се измъкне с продажбата на ядрено оръжие или материалите за направата му, на някоя терористична група? Човек би казал, че не. САЩ трябва да направят всичко възможно той наистина да повярва в това, че не може да се измъкне.
Никой не може да скрие факта, че Пхенян вече пресече линията, без да има последствия. Още през 2001-ва година Северна Корея продаде материали, разработки и техническа експертиза на Сирия, за да се построи ядрен реактор, който произвежда плутоний. Досега този реактор щеше да е произвел достатъчно плутоний за няколко ядрени бомби, ако не беше унищожен с израелски военновъздушен удар през 2007-ма година.
Каква цена плати тогава Северна Корея? Пхенян си получи парите, Сирия бе бомбардирана, а САЩ скоро се върнаха на масата за преговори. Там, по време на преговорите между шест страни, САЩ се опитаха неуспешно да принудят Пхенян да се откаже от ядрените оръжия. В разузнавателните среди Северна Корея е известна като страната, която продава и доставя ракети на Иран, Сирия, Пакистан и други страни. Като бивш американски министър на отбраната Робърт Гейтс каза, че севернокорейците биха „продали всичко, което имат, на всеки, които има пари да го купи“. Парадоксално, но докато САЩ се опитват да наложат по-строг контрол чрез санкциите на ООН срещу Северна Корея, безпаричният режим получава още по-голяма инициатива, да се върне на черния пазар за оръжия.
За да се разреши заплахата от севернокорейски МКБР, преди Ким да разработи оперативен капацитет, администрацията на Тръмп изрази готовност да преговаря с Пхенян при условие, че комунистическият режим замрази ядрените си и ракетни тестове. Подобно замразяване би било значително подобрение в ситуацията със севернокорейският ядрен възход. Но дори и правителството на Тръмп да успее да спре Ким в този момент, САЩ ще бъдат оставени да се разправят с всички заплахи, които произтичат от съществуващия ядрен арсенал на Пхенян. В допълнение към това, Северна Корея има съоръжения, които в момента произвеждат плутоний и високо обогатен уран, за които експертите считат, че могат да произвеждат достатъчно материал за създаването на 12 допълнителни ядрени глави годишно. Следователно САЩ трябва да се опитват да замразят и производството на подобни материали.
В допълнение към сегашните усилия, Тръмп трябва да изпрати на Ким ясно послание, което да бъде копирано и доставено на китайския президент Си Дзинпин. Ако някоя ядрена бомба от севернокорейски произход се взриви на американска територия или в съюзна държава, САЩ ще отговорят все едно Пхенян сам е нанесъл удара.
Скорошната „война на думите“ между Тръмп и Ким Чен-Ун събуди много американци относно севернокорейската ядрена заплаха. Докато американците се надяват, че настоящата конфронтация ще съумее да спре още ядрени и ракетни тестове, САЩ ще трябва да живее с ясната заплаха от една ядрена Северна Корея.
Превод и редакция: Симеон Миланов

САЩ обмислят санкции срещу руски банки

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281744_%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%BE%D0%B1%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D1%8F%D1%82+%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%B8+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B8

 В близките седмици САЩ могат да въведат нови санкции срещу Русия и по-точно срещу руски държавни банки, предава Газета.ru, позовавайки се на източници от руското МВнР.
Ако Вашингтон се реши на това действие, новите финансови ограничения ще бъдат покана и за Европейския съюз. Досега ЕС отказваше да се присъедини към американските санкции, които застрашават европейските икономически интереси.
„През септември срещу големите държавни банки ще бъде въведен нов пакет ограничения“, заяви източник близък до Министерството на външните работи на Русия.
По негови данни новият удар може да засегне „Банк России“, „Россельхозбанк“, „Газпромбанк“ и други държавни финансови институции.
Превод и редакция: Симеон Миланов

Започва изграждането на хранилище за радиоактивни отпадъци в Козлодуй

https://offnews.bg//ikonomika/zapochva-izgrazhdaneto-na-hranilishte-za-radioaktivni-otpadatci-v-kozl-663816.html

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще даде начало на изграждане на Националното хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци.

Проектът се реализира от Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“ със средства от Международен фонд „Козлодуй“ чрез Европейската банка за възстановяване и развитие. 

Стартът на строителството ще бъде днес на площадка „Радиана”, намираща се в зоната на АЕЦ „Козлодуй”.

На 29 август рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6413878

На 29 август рожден ден имат Александър Койчев Иванов, депутат Гергана Плетньова, актриса Душана Здравкова, юрист, бивш евродепутат Жорж Ганчев, създател на БББ, бивш депутат Мариана Евстатиева-Биолчева, режисьор Осман Октай, бивш зам.-председател на ДПС Д-р Петър Бучков, началник-отделение по анестезиология, реанимация и интензивно лечение в МБАЛ “Проф. Д.

Наш плувец с исторически медал на световно

http://clubz.bg/57706-nash_pluvec_s_istoricheski_medal_na_svetovno

Антъни Иванов написа славна страница в историята на българското плуване, като спечели бронз от световното първенство за юноши и девойки в американския град Индианаполис.

Направи го в коронната си дисциплина 200 м бътерфлай, финиширайки за 1:57,54 мин.

18-годишният талант от Велико Търново с треньор Николай Вакареев донесе първо отличие за плуването ни от такъв форум, първо за мъжкото ни плуване в басейн и третото изобщо, припомня BGswim.com.

Медали от световно първенство (без да броим тези в откритите води) е печелила само Таня Богомилова - сребро и бронз в Мадрид през 1986 г.  

Михаил Александров стана първенец на планетата на малък басейн, но с щафетата на САЩ в Дубай през 2010 г.

От досегашните пет световни юношески шампионати, проведени за първи път в Рио де Жанейро 2006-а, най-предното класиране беше на Антъни в Сингапур през 2015 г. 

Тогава той стана шести, отново на 200 м бътерфлай, като състезател на Роза Георгиева.

Шампион в Индианаполис е новата унгарска сензация Крищоф Малак, който с 1:53,87 мин постави нов световен рекорд за юноши. Също и на първенствата. Негов подгласник е японецът Юя Сакамото - 1:57,05 мин.

Това е най-силната година на Антъни Иванов до момента. През миналия месец той се нареди осми на световното за мъже и жени в Будапеща - отново на 200 метра бътерфлай.

Канада се готви за "Харви"

https://www.actualno.com/america/kanada-se-gotvi-za-harvi-news_630305.html

Ураганът "Харви", който вече отслабна до тропическа буря, ще достигне атлантическото крайбрежие на Канада в сряда (30 август) или ранните часове на четвъртък (31 август). Това съобщи Канадският център за наблюдение на ураганите, предаде БГНЕС. Очаква се основно да бъдат засегн

Прогноза за времето - 29 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=358369

Днес над страната облачността ще е значителна. Над Черноморието също ще има значителна облачност и валежи. Ще духа умерен север-североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат 21°-23°. Температурата на морската вода е 25°-26°.

Ким Чен-ун е станал баща за трети път

//dariknews.bg/novini/sviat/kim-chen-un-e-stanal-bashta-za-treti-pyt-2044904

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е станал баща за трети път, съобщи днес агенция Йонхап, цитирана от ТАСС и Франс прес. Според южнокорейски депутати, информирани от разузнаването, първата дама на КНДР е родила отново през февруари. Не се съобщава полът, нито името на дете

Мрачно и хладно време с гръмотевични бури в 6 южни области

https://offnews.bg//obshtestvo/mrachno-i-hladno-vreme-s-gramotevichni-buri-v-6-iuzhni-oblasti-663835.html

Студен атмосферен фронт ще доведе хладно време с валежи и ще понижи значително температурите у нас днес. Максималните няма да превишават 25-26 градуса, а в София те ще са около 20, показва прогнозата на Националния метеорологичен институт при БАН.

Денят ще е облачен и мрачен, ще вали главно над Северна България. В следобедните часове дъждове с гръмотевици се очакват на места в южната половина от страната.

В шест области е обявен жълт предупредителен код за потенциално опасно време заради очаквани значителни валежи с гръмотевици около и след обяд. Очаква се там да паднат 25-30 л/кв.м. Областите са: Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Смолян Кърджали и Хасково.

Ще продължи да духа североизточен вятър.

В планините ще бъде облачно, по високите части мъгливо. Ще има валежи, на места с гръмотевици. Ще духа предимно умерен северен, по-късно през деня североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 17°, на 2000 метра – около 10°.

Над Черноморието също ще има значителна облачност и валежи. Ще духа умерен север-североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат 21°-23°. Температурата на морската вода е 25°-26°. Вълнението на морето ще бъде около 3 бала.

Привечер от северозапад ще започне намаление на облачността, а през следващите дни времето ще е сухо и по-топло. Температурите постепенно ще се повишават и през уикенда максималните отново ще достигнат 30 градуса.

Честит рожден ден на Ралица Даскалова

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6413953

Честит рожден ден на Ралица Даскалова Днес рожден ден празнува Ралица Даскалова. Дългогодишната ни колежка сега отговаря за публичните изяви на туристическото министерство. Честито, Рали, и

Марк Зукърбърг и съпругата му Присила посрещнаха второто си дете във Facebook

https://www.actualno.com/interest/mark-zukyrbyrg-i-syprugata-mu-prisila-posreshtnaha-vtoroto-si-dete-vyv-facebook-news_630304.html

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг и съпругата му Присила посрещнаха раждането на втората си дъщеря Огъст с пост в социалната мрежа. Както направиха и при раждането на първата си дъщеря Максима в края на 2015 г., двамата написаха и сега писмо до новороденото си момиченце. Тоз

Сладолед от сладки картофи

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6413677

Сладолед от сладки картофиВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

В части от пет столични района спират водата

https://offnews.bg//obshtestvo/v-chasti-ot-pet-stolichni-rajona-spirat-vodata-663788.html

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Подмяна на спирателни кранове на ул. „Искърско шосе“ в НПЗ-Искър налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа в района между НПЗ „Искър“, кв. „Христо Ботев“, карето от жк. „Дружба“ 1 между бул. „Христофор Колумб“, бул. „Асен Йорданов“, ул. „Кап. Димитър Списаревски“, бул. „Проф. Цветан Лазаров“ и промишлена зона „Гара Искър“. 
С понижено налягане ще са на ул.“Боян Магесник“, ж.п. линия, бул. „Христофор Колумб“, бул.“Асен Йорданов“, ул.“Кап. Димитър Списаревски“, бул.“Проф. Цветан Лазаров“, бул.“Шипченски проход“, ул.“Иван Димитров Куклата“, ул.“Слатинска“, ул.“Георги Аспарухов-Гунди“ и ул.“Марко Бочар“.
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение по ул. „Бреза” в с. Волуяк се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 14:30 часа на ул. „Синчец“, ул. „Червено знаме“, ул. „Явор“, ул. „Липа“ и бул. „Ломско шосе“. 

Във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Благородна“ в жк. „Гео Милев“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на ул."Манастирска" от ул."Трудолюбие" до ул."Елисавета Багряна" , ул."Благородна" от ул."Христо Максимов" до ул."Едисон". 

Без вода заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Тоне Крайчев“ в с. Желява ще бъдат от 10:00 до 16:00 часа на ул. „Тоне Крайчев“ от №1 до №28. 

На сухо във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Клен“ във вилна зона „Малинова долина“ остават от 10:00 до 16:00 часа на ул. „Бяла река“, ул. „Клен“, ул. „Трилистник“ и ул. „Полски бряст“.

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0800 121 21 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx .

“Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства!

Секси по време на бременността - няколко трика

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/seksi-po-vreme-na-bremennostta-niakolko-trika-6073129

В новото си видео Наталия от Natali’s Beauty споделя своите малки тайни за дрехите за бременни

На този ден денят и нощта се секат. Идва краят на лятото

https://www.vesti.bg/lyubopitno/na-tozi-den-deniat-i-noshtta-se-sekat.-idva-kraiat-na-liatoto-6073132

На Секновение водата и времето започват да застудяват, затова никой не бива да се къпе в реките

38-годишна баба разкри тайните на красотата си (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/38-godishna-baba-razkri-tajnite-na-krasotata-si-snimkivideo-2044895

38-годишна баба от Санкт Петербург разкри тайните на красотата си. Елизавета Родина е обявена за най-красивата баба в Европа за 2016 г., печели и титла за красота в Русия.

Каква есен ни очаква?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kakva-esen-ni-ochakva-2044899

„Очаква ни топла есен”, каза в ефира на „Здравей, България” по

Томислав Дончев за "Дунарит": Одържавяване не е национализация

http://clubz.bg/57705-tomislav_donchev_za_dunarit_odyrjavqvane_ne_e_nacionalizaciq

Парламент Томислав Дончев 12022016 1

Целта на държавата с одържавяването на завода "Дунарит" е защита на работниците там. Става дума за съдбата на 4-5 хиляди души - самите работници и техните семейства.

Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира пред бТВ решението на държавата да стане собственик на военния завод. Предприятието бе част от собствеността на Цветан Василев. Неотдавна той се опита да продаде акциите в русенския завод на "Емко". Последната фирма пък отскоро е без лиценз, който бе отнет от Министерството на икономиката без да се обявят публично конкретните нарушения, заради които е взето решението. 

По думите на Дончев решението "Дунарит" да стане отново държавен завод не е прецедент. Той припомни, че по време на управлението на ГЕРБ вече има такъв случай - връщането съм държавата на "Авионамс" - също дружество от наследството на Цветан Василев. Предприятието също бе одържавено - чрез Държавната консолидационна компания, която от своя страна получи заем от Българската банка за развитие. 

По думите на вицепремиера Дончев не става дума за "национализация" - това би значело, че държавата прибира частна собственост насила. В случая става дума за изкупуване на дялове от страна на държавата, което, според Дончев, е съвсем законна и нормална процедура. В случая с "Авионамс" целта била държаата да си върне възможността да си ремонтира военната авиация.

 

Ню Йорк срещу пушачите или колко ще струват цигарите догодина

http://clubz.bg/57704-nyu_jork_sreshtu_pushachite_ili_kolko_shte_struvat_cigarite_dogodina

Цигари.

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио подписа закон, с който минималната цена за кутия цигари в Ню Йорк се вдига от сегашните 10,5 на 13 долара, съобщи Асошиейтед прес. Намалява се и броят на местата, където ще могат да се купят цигари. Решението влиза в сила от 1 юни.

Така Ню Йорк става американският град с най-скъпите цигари. Целта е да се намали броят на пушачите в града, които са около 900 000. В Ню Йорк живеят около 8,5 милиона души.

С новите разпоредби се намалява наполовина броят на търговците на дребно, които ще имат лиценз да продават тютюн. Сега това са около 8300 фирми. 

Забранява и продажбата на всякакви тютюневи изделия в дрогерии, ще се изисква вече разрешително за продажба на електронни цигари, всички жилищни сгради ще трябва да разработят свои правила за пушенето и да запознават с нея всичките си наематели.

Опонентите на новите мерки казват, че повишаването на цените ще накара много пушачи да купуват цигари на черния пазар - контрабандни и необложени с данък.
 

КНДР изстреля ракета, която прелетя над Япония

https://www.actualno.com/asia/kndr-izstrelja-raketa-kojato-preletja-nad-japonija-news_630302.html

Изстреляна от Северна Корея ракета прелетя около 2 700 км, включително преминавайки над Япония, а траекторията на полета ѝ е достигнала 550 км. Това съобщиха южнокорейските военни, цитирани от агенция Йонхап, предаде БГНЕС. С помощта на системата за незабавно оповестяване J-Aler

Православен календар за 29 август, вижте кой има имен ден

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6413790

Православен календар за 29 август, вижте кой има имен денОтсичане главата на св. Йоан Предтеча и Кръстител. Преп. Анастасий Струмишки Св . Йоан вървял преди Христос и разказвал за него. Затова и го нарекли Предтеча. Йоан кръстил в река Йордан много хора, кръстил и самия Христос. В Юдея той бил почитан човек. Но цар Ирод заповядал да отсекат главата на пророка и да я поднесат в златно блюдо.

Финалът на седми сезон на Game of Thrones разби рекорди

//dariknews.bg/novini/liubopitno/finalyt-na-sedmi-sezon-na-game-of-thrones-razbi-rekordi-2044890

Последният епизод на завършилия седми сезон на филма „Игра на тронове“ е поставил рекорд по численост на зрителската аудитория в историята на този сериал, съобщи международната изследователска маркетингова агенция Nielsen.

Ню Йорк обяви вендета на пушачите, най-евтините цигари струват 13 долара

//dariknews.bg/novini/sviat/niu-iork-obiavi-vendeta-na-pushachite-naj-evtinite-cigari-struvat-13-dolara-2044891

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио подписа закон, с който минималната цена за кутия цигари в Ню Йорк се вдига от сегашните 10,5 на 13 долара, съобщи Асошиейтед прес. Намалява и броят на местата, където ще могат да се купят цигари. Решението влиза в сила от 1 юни.

Отмениха евакуацията на Влахи, продължава битката с пожара в района

//dariknews.bg/novini/bylgariia/otmeniha-evakuaciiata-na-vlahi-prodylzhava-bitkata-s-pozhara-v-rajona-2044888

Напълно овладян е пожарът край село Влахи. Отменяме принудителната евакуация. Хората вече могат да се върнат по домовете си. Нощта беше тежка, защото възникнаха две много тежки огнища между село Сенокос и Ощава

Индустрията се готви за стачка заради новите тарифи на "Булгартрансгаз"

http://clubz.bg/57703-industriqta_se_gotvi_za_stachka_zaradi_novite_tarifi_na_bulgartransgaz

ИКОНОМИКА Природен газ

Големите индустриални предприятия обявиха готовност за стачни действия. В отворено писмо браншовата организация на промишлените потребители изразява несъгласие с новата методика, която "Булгартрансгаз" предлага за определяне на тарифите за достъп и пренос до газопреносната мрежа.

Според предварителните изчисления на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) новите тарифи ще доведат до покачване на таксите за пренос с 60% за отделните крайни клиенти. Това ще предизвика сериозен ценови шок на пазара и ще блокира алтернативите за внос на синьо гориво, различно от руското. 

Ако не се спре въвеждането на новия модел, бизнесът заплашва със стачки подобни на тези през юни 2015 г. заради поскъпването на тока.

От организацията настояват "Булгартрансгаз" да не въвежда новия ценови модел от 1 октомври преди публично да бъде обсъден анализ, обхващащ спецификата на пазара, натовареността на газопреносната мрежа и ефекта от новата тарифа.

В момента клиентите на "Булгартрансгаз" плащат такса единствено върху реално пренесените обеми природен, но операторът иска вече само 10% от разходите ще се изчисляват върху реално пренесените количества, а останалите 90% на базата на прогнози при резервирането на капацитет за поне 20 месеца напред. 

Индустриалните потребители настояват и да се проведе тестов период преди прилагането на новата методика. 

Ако това не бъде направено ще сезират компетентните органи, тъй като според тях действията на "Булгартрансгаз" пряко застрашават конкурентоспособността на българската индустрия.

Спират „Отнесени от вихъра“ заради „расова безчувственост“

http://clubz.bg/57702-spirat_%E2%80%9Eotneseni_ot_vihyra%E2%80%9C_zaradi_%E2%80%9Erasova_bezchuvstvenost%E2%80%9C

Прочутото кино „Орфиъм“ в Мемфис, Тенеси, отмени прожекция на „Отнесени от вихъра“, след като бордът на директорите определи класиката от 1939-а като „лишена от чувствителност“. Филмът на режисьора Виктор Флеминг отпадна от лятната програма на киното за следващата година след поредица коментари на зрители, гледали го по-рано този месец.

Базиран на книгата на Маргарет Мичъл „Отнесени от вихъра“, сюжетът се фокусира върху живота в една южняшка плантация по време на Гражданската война и периода на Реконструкцията в САЩ. През годините филмът неведнъж е бил критикуван заради изразени симпатии към Конфедерацията и изобразяване на расови стереотипи.

„Изборът на заглавия за нашата класическа лятна поредица обикновено се прави през пролетта, но в „Орфиъм“ взехме решението да не показваме догодина „Отнесени от вихъра“ по-рано, в отговор на проучването на покровителите ни”, се съобщава в официално изявления от „Театрална група Орфиъм“, получено в „Ентъртейнмънт Уийкли“.

„Орфиъм“ държи на обратната връзка по отношение на програмирането и за нас мнението на членовете в нашата общност е важно. След последната прожекция на „Отнесени от вихъра“ на 11 август получихме многобройни коментари и се запознахме с всички тях – пише в изявлението. – Като организация, чиято декларирана мисия е „да забавлява, образова и просветлява общността, на която служи“, „Орфиъм“ не може да показва филм, който е безчувствен към голяма част от местното население.“

Коментарите във фейсбук страницата на събитието (прожекцията на 11 август) са противоречиви – някои негодуват от показването на филма, докато други смятат, че прожекцията би имала образователна роля и от филма „децата и внуците ни биха могли да научат всичко нередно за робството”.

„Отнесени от вихъра“ печели осем награди „Оскар“, включително за най-добър филм, режисьор и поддържаща актриса за Хати Макданиел, която става първата афроамериканка носител на на наградата на Академията. Но образа на Мами, героинята на Макданиел, е смятана за спорен архетип при представянето на цветнокожите жени в киното.

Площад Славейков.

Ураганът Харви донесе изпитания и на животните (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/uraganyt-harvi-donese-izpitaniia-i-na-zhivotnite-snimki-2044887

Жител на американския град Хюстън улови с голи ръце риба в дома си, който е под вода след преминаването на урагана „Харви“ и последвалите наводнения. Дъщерята на Саул Сандана е заснела „риболова в хола“ на баща си и публикувала снимката в интернет.

Северна Корея изстреля ракета над Япония

//dariknews.bg/novini/sviat/severna-koreia-izstrelia-raketa-nad-iaponiia-2044886

Северна Корея изстреля днес ракета от район недалеч от столицата си Пхенян, която прелетя над северната част на Япония, съобщиха правителствата на Южна Корея и на Япония, предаде Ройтерс. Японската обществена телевизия Ен Ейч Кей съобщи, цитирайки правителствени източници, че

Шести ден продължава битката с пожара в Кресненското дефиле

//dariknews.bg/novini/bylgariia/shesti-den-prodylzhava-bitkata-s-pozhara-v-kresnenskoto-defile-2044888

Вървим към погасяване на пожара в Кресненското дефиле, но все още има активни огнища във вътрешността, каза инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие, във връзка с огнената стихия която вече шести ден бушува в дефилето.

Как да оценим правилно имота си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6412109

Как да оценим правилно имота сиHяма нищо по-лесно от това да продадем имот в момент, в който има бум на търсенето. Слагаме възможно най-високата цена, която ни е хрумнала, пускаме обява и когато кандидатите почнат да идват на огледи, се ориентираме дали да не вдигнем още.  Така си представя обикновено продажбата на жилище средностатистическият българин.

По Черноморието облачно и с валежи

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/6qpa8l970mw/

Над Черноморието ще има значителна облачност и валежи. Ще духа умерен север-североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат 21°-23°. Температурата на морската вода е 25°-26°,  сочи прогнозата на НИМХ към БАН. Вълнението на морето ще бъде около 3 бала.

Атмосферното налягане сутринта ще бъде близко до средното за месеца. През деня ще се повишава.Ще има валежи в следобедните часове на места в Южна България, придружени с гръмотевици. Ще продължи да духа североизточен вятър, предимно слаб, в Източна България – умерен. Дневните температури ще се понижат значително и максималните ще са предимно между 20° и 25

Влогъри се снимаха, докато им правят вазектомия (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/vlogyri-se-snimaha-dokato-im-praviat-vazektomiia-video-2044873

Членовете на американския блогърски дует Рет и Линк станаха хит в интернет, след като записаха на живо как си правят едновременно вазектомия, пише в. "Дейли мейл". Пуснатото клипче от операцията бе гледано за 5 дни от 1,8 милиона потребители.

Учени откриха ембрион в утробата на ихтиозавър на 200 милиона години

//dariknews.bg/novini/liubopitno/ucheni-otkriha-embrion-v-utrobata-na-ihtiozavyr-na-200-miliona-godini-2044875

Ембрион на ихтиозавър, който не се е появил на бял свят, беше открит в утробата на самка на тези морски влечуги, живяла преди 200 милиона години, съобщи ТАСС.

Коя е държавата, която праща в затвора заради продажба на найлонова торбичка?

//dariknews.bg/novini/sviat/koia-e-dyrzhavata-koiato-prashta-v-zatvora-zaradi-prodazhba-na-najlonova-torbichka-2044877

В Кения вече е в сила забрана на найлоновите торбички. Нарушителите са застрашени от глоби до 38 000 долара и дори затвор, предаде Асошиейтед прес. Забраната се отнася за употребата, производството и вноса на найлонови торбички за пазаруване.

4800 младежи се явяват на поправка на втората матура, най-много държат изпит по биология

//dariknews.bg/novini/bylgariia/4800-mladezhi-se-iaviavat-na-popravka-na-vtorata-matura-naj-mnogo-dyrzhat-izpit-po-biologiia-2044869

Над 4 800 младежи ще положат днес втория задължителен държавен зрелостен изпит по предмет по избор, съобщиха от Министерството на образованието. На сесията през август се явяват зрелостници, които не са успели да вземат успешно изпитите си през май, но също и през минали години.

Вегани искат забрана на "кожодерската индустрия"

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/vegani-iskat-zabrana-na-kozhoderskata-industriia-2044868

Протест за забрана на кожодерската индустрия и срещу промяна на наредбата за условията за отглеждане на космат и пернат дивеч в животновъдни обекти ще започне на 31 август от 11.30 ч. пред Министерството на земеделието, горите и храните. Това съобщиха организаторите от Българския в

На Секновение водата и времето започват да застудяват (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/na-seknovenie-vodata-i-vremeto-zapochvat-da-zastudiavat-video-2044851

На 29 август църквата отбелязва смъртта на Свети Йоан Кръстител - на този ден е отсечена главата на светеца. Това е вторият летен празник на християнския светец, който в народния календар се нарича Секновение поради вярването, че на този ден се сече лятото, секат с

Студен фронт преминава през страната, жълт код за валежи в шест области

//dariknews.bg/novini/bylgariia/studen-front-preminava-prez-stranata-zhylt-kod-za-valezhi-v-shest-oblasti-2044866

Днес през страната ще преминава студен атмосферен фронт. Облачността ще е значителна. Ще има валежи, в следобедните часове на места в Южна България, придружени с гръмотевици. Ще продължи да духа североизточен вятър, предимно слаб, в Източна България – умерен.

Белите негри на 21-ви век

http://pogled.info/svetoven/amerika/belite-negri-na-21-vi-vek.88788

/Поглед.инфо/ Преразглеждането на американската история не се ограничава само до генерал Ли и другите конфедерати като цяло, не се ограничава и до истинските стойности на Съединените щати.

Десни екстремисти готвели преврат в Германия

http://pogled.info/svetoven/evropa/desni-ekstremisti-gotveli-prevrat-v-germaniya.88789

/Поглед.инфо/ Двама души за задържани в Мекленбург-Предна Померания при акция на полицията. Те били част от дясна екстремистка група, която имала списък с нарочени за убийства представители на леви партии и движения. Един от арестуваните е полицейски служител от Лудвигслуст, обявиха властите в Шверин.

Вие срам нямате, но нас ни е срам от вас!

http://pogled.info/bulgarski/vie-sram-nyamate-no-nas-ni-e-sram-ot-vas.88787

/Поглед.инфо/ "Имам опит за позицията, която ще заемам" - това заяви в началото на май настоящият външен министър Екатерина Захариева. Убедена съм, че ще се съгласите - до ден днешен мултифункционалната Захариева (която смени доста министерски кресла) ни го доказва.

Южна Корея и САЩ - с решителни действия в отговор на действията на Пхенян

http://pogled.info/svetoven/yuzhna-koreya-i-sasht-s-reshitelni-deistviya-v-otgovor-na-deistviyata-na-phenyan.88786

/Поглед.инфо/ Южна Корея и САЩ ще предприемат решителни действия в отговор на новото изпитание с балистична ракета, осъществено от Пхенян по-рано днес.

Българите взели стоки на лизинг за 3,5 млрд. за половин година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6412099

Българите взели стоки  на лизинг за 3,5 млрд. за половин годинаРазсрочено купуваме най-много коли и мобилни телефони. Вече се предлага всичко - от детски играчки през стаж за пенсия до проекти за малък бизнес Стоки и услуги на лизинг за 3,5 млрд. лв. са напазарували българите – домакинства и бизнес, към юни 2017 г. Това показват данните на БНБ. Според статистиката на централната банка този тип пазаруване

Пхенян изстреля ракета към Япония

http://clubz.bg/57701-phenqn_izstrelq_raketa_kym_qponiq

Северна Корея изстреля балистична ракета, която прелетя над Япония, предаде Би Би Си. Тестът на стратегическото оръжие става само три дни след неуспешен опит с три ракети.

Нито една противоракетна система в Япония не се е задействала в отговор на провокацията, въпреки че Токио бе заплашило, че ще сваля всяка стратегическа ракета на Ким Чен Ун, която може да е опасна за страната.

Ракетата на тоталитарния комунистически рижим се е разпаднала на три части в Тихия океан на 1180 км. източно от нос Еримо на остров Хокайдо, каза на извънредна пресконференция генералният секретар на японския кабинет Йосихиде Суга. Не е регистрирано падане на обекти на територията на Япония. Южнокорейските власти отбелязват, че ракетата е прелетяла около 2 700 км, а траекторията на полета й е достигнала височина 550 км.

Съобщението бе потвърдено от Пентагона. Американското военно ведомство отбеляза, че няма опасност за сигурността на Северна Америка.

Японският премиер Шиндзо Абе заяви, че това е „безпрецедентно и много опасно“, както и, че е „възмутителен акт“, който „сериозно застрашава мира и сигурността в региона“. По време на 40-минутен разговор с Доналд Тръмп, двамата се съгласиха да „увеличат натиска над Пхенян“.  Токио ще поиска извънредно съвещание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с поредната изстреляна от Северна Корея ракета, обяви още Шиндзо Абе.

Движението на високоскоростните влакове в Япония бе временно спряно в североизточната част на страната, съобщиха от жп компанията JR. След проверка на системите за сигурност, то е било възстановено. По данни на двата основни японски авиопревозвача All Nippon Airways (ANA) и Japan Airlines (JAL), изстрелването на ракетата не е повлияло на въздушния транспорт.

КНДР може да е провела изпитание на балистична ракета със среден обсег „Хвансон-12“, каквато по-рано заплашваше да пусне в района на тихоокеанския остров Гуам, където са разположени американски военни бази. Такова мнение изрази бившият командващ флота на японските сили по самоотбрана Йодзи Кода по тв канала Ен Ейч Кей, цитиран от "Фокус".

Путин: Икономическата динамика с Унгария продължава да се подобрява

http://pogled.info/svetoven/putin-ikonomicheskata-dinamika-s-ungariya-prodalzhava-da-se-podobryava.88785

/Поглед.инфо/ Руският президент Владимир Путин посочи, че се наблюдават позитивни тенденции в търговията с Унгария и заяви, че неговата страна е гарантирала финансирането на строежа на атомната електроцентрала „Пакш“.

Япония ще поиска извънредно съвещание на СС на ООН

http://pogled.info/svetoven/yaponiya-shte-poiska-izvanredno-saveshtanie-na-ss-na-oon.88781

/Поглед.инфо/ Япония ще поиска извънредно съвещание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с поредната изстреляна от Северна Корея ракета, заяви премиерът на страната Шиндзо Абе. Япония възнамерява, с подкрепата на международната общност, да поиска по-нататъшно засилване на натиска над Северна Корея.

Северна Корея е изстреляла ракета, която прелетя над Япония

http://pogled.info/svetoven/severna-koreya-e-izstrelyala-raketa-koyato-preletya-nad-yaponiya.88782

/Поглед.инфо/ Изстреляна от Северна Корея ракета прелетя около 2 700 км, а траекторията на полета й е достигнала 550 км. Това съобщиха южнокорейските военни, цитирани от агенция Йонхап. Правителството в Сеул провежда извънредно съвещание на Съвета за национална сигурност.

Кметът на Ню Йорк повежда безмилостна война с тютюнопушенето

http://pogled.info/svetoven/amerika/kmetat-na-nyu-iork-povezhda-bezmilostna-voina-s-tyutyunopusheneto.88783

/Поглед.инфо/ Кметът на Ню Йорк одобри серия от мерки за ограничаване на тютюнопушенето. Сред тях са увеличение на цената на пакет цигари от 10.5 долара досега на минимум 13 долара.

ЕС трябва да изработи нов регламент за миграцията, счита Меркел

http://pogled.info/svetoven/evropa/es-tryabva-da-izraboti-nov-reglament-za-migratsiyata-schita-merkel.88784

/Поглед.инфо/ Европейският съюз трябва да изработи нов регламент, с който да се контролира миграцията, в замяна на действащия „Дъблин-3“. Това заяви в Париж германският канцлер Ангела Меркел по време на среща с ръководителите на редица европейски страни, посветена на урегулиране на миграционната криза.

Financial Times: Кърт Волкър заплашва Москва

http://pogled.info/svetoven/Financial-Times-kart-volkar-zaplashva-moskva.88779

/Поглед.инфо/ Отношенията между Русия и Съединените щати сериозно ще бъдат застрашени, ако не бъде намерено решение по украинската криза, предупреди специалният пратеник на САЩ за Украйна Кърт Волкър. По такъв начин той разруши и остатъците от надежди на Москва за подобряване на отношенията с Америка при президентството на Доналд Тръмп. Той също така предупреди, че Русия ще трябва да вземе основни решения за това дали се изпълняват или не Минските споразумения. Специалният пратеник потвърди пред британското издание Financial Times, че Вашингтон "сериозно обмисля" доставката на оръжия за Киев.

Die Welt: Западът е съучастник в Кримския конфликт

http://pogled.info/svetoven/Die-Welt-zapadat-e-sauchastnik-v-krimskiya-konflikt.88780

/Поглед.инфо/ В Русия те имат доходоносен бизнес и следователно, просто си затварят очите пред политиката на хегемона Путин: това са бившият канцлер Герхард Шрьодер, Йозеф Кезер (Siemens), Олаф Кох (Metro), Николаус Кнауф (Knauf), Катарина Клаас-Мюлхойзер (Claas)... Сега към клуба на разбиращите политиката на Путин се присъедини и 67-годишния Томас Брух, собственик на "Глобус" – хипермаркети с оборот от 7,1 милиарда евро и десетки хиляди сътрудници в Русия.

The Sun, Великобритания: Първият руски стелс-изтребител

http://pogled.info/svetoven/The-Sun-velikobritaniya-parviyat-ruski-stels-iztrebitel.88778

/Поглед.инфо/ Първият руски стелс-изтребител летя в небето на Подмосковието, над море от танкове и друга военна техника, по време на Международните армейски игри, с участието на 28 държави, невлизащите в алианска НАТО (с изключение на Гърция). Това е ясен сигнал, че Руската федерация твърдо е решена да продължи да изгражда своята военна мощ.

За 20 г. собственикът на “Луи Вюитон” увеличи състоянието си 17 пъти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6412124

За 20 г. собственикът на “Луи Вюитон” увеличи състоянието си 17 пъти Бернар Арно – пианистът виртуоз, който владее лукса, е най-богатият човек във Франция 2017 година се оказа щастлива за френския предприемач Бернар Арно. С ръст от 21% на акциите на компаниите му той с лекота успя да надмине собственичката на “Л'Ореал” Лилиан Бетанкур и стана най-богатият французин.

Швейцария слага ДДС и на малките пратки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6413964

Швейцария слага ДДС и на малките праткиОт 1 януари 2019 г. всеки, който изпраща за Швейцария малки пратки, които са освободени от вносно мито, ще плаща ДДС в конфедерацията, ако общата стойност на колетите е над 100 хил. франка за една година. За промени в данъчните правила на Швейцария съобщиха от българското посолство в Берн. Таксата, която фирмите дължат при вписването си в

Макрон каза нещо много важно, но спря на запетайката

http://pogled.info/svetoven/evropa/makron-kaza-neshto-mnogo-vazhno-no-sprya-na-zapetaikata.88777

/Поглед.инфо/ Посещението на френския президент Еманюел Макрон в Централна и Източна Европа трябваше да постави началото на една нова, равноправна и по-силна Европа. Звучи доста добре. С ръка на сърцето, всички – и на Запад, и на Изток – искаме това. Но това, което поиска Макрон от източноевропейските страни, е, меко казано, прегръщам те, за да те убия. И звучи доста фалшиво. Европа недоволства, че „големият брат“ – Америка, обича да се меси в делата на други страни, но на практика прави точно същото. Защото те, исканията, имат не една, а много гледни точки.

ЧЕЗ открива център за обучение в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6413935

ЧЕЗ открива център за обучение в София Център за техническо обучение, включващ полигон, който представлява тестова среда, копие на електроразпределителната мрежа на ЧЕЗ, отваря компанията в София. 400 хил. лв. е направената в центъра инвестиция. Това съобщи главният изпълнителен директор на дружестеото Карел Крал. Освен полигона, предназначен за практическо обучение,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване