Строят хранилище за радиоактивни отпадъци в България

https://www.vesti.bg/bulgaria/stroiat-hranilishte-za-radioaktivni-otpadyci-v-bylgariia-6073176

Символичният старт на строителството бе даден на площадка „Радиана”, намираща се в зоната на АЕЦ „Козлодуй”

Отново дерайлира влак на Булмаркет, потулиха инцидента

https://offnews.bg//ikonomika/otnovo-derajlira-vlak-na-bulmarket-potuliha-intcidenta-663904.html

Влак с цистерни на частния жп превозвач Булмаркет отново е дерайлирал, научи OFFNews.

Инцидентът се е случил преди два дни край гара Самуил, но не е обявяван публично.

Булмаркет бе компанията, която причини трагедията на гара Хитрино, при който загинаха 7 души, 26 бяха ранени и бяха нанесени щети за стотици милиони левове. 

Според вътрешноведомствената справка за инцидента на Национална компания "Железопътна инфраструктура" влак 90571 на Булмаркет с 24 вагона и 1748 тона с локомотив 85-005 и помощен локомотив начело 86-001, е заел междугарието Разград – Самуил от 15,31 часа до 21:10 часа.

Причината е дерайлиране на вагон 84529370008-2 с трета колоос по посока движението на влака на км. 85+500.

Движението Разград – Самуил е преустановено от 16:47 до 22:56 часа. Първата част е прибрана в гара Самуил в 18:08 часа, а втората част в 21.10 часа.

Дерайлиралият вагон е вдигнат в 19.52 часа.

Заради инцидента са отменени влакове 9623 Разград - Самуил, 90104 Самуил - Разград, 9622 Самуил - Разград и 90205 Разград – Самуил.

Пътниците по тези жп композиции са били извозени с автобус на фирма „Заря”, с. Здравец.

За пасажерите във влак 9622 в участъка Самуил – Разград е извикан втори автобус поради наличие на пътници за два автобуса.

Закъсняли са няколко влака.

Откриха втора партида заразен с фипронил яйчен прах

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/otkriha-vtora-partida-zarazen-s-fipronil-iaichen-prah-245717/

С около 93 кг от яйчения прах са произведени близо 12 500 кг сладолед, който е изтеглен от пазара, твърдят от БАБХ

Разкриха тайната на мрачната усмивка на Мона Лиза

http://frognews.bg/news_141131/Razkriha-tainata-na-mrachnata-usmivka-na-Mona-Liza/

Тъжната и мрачна усмивка на Мона Лиза от известната картина на Леонардо Да Винчи е заради брака й с търговец на роби, още докато е била едва на 15 години.

Изложението „Селското стопанство и всичко за него” събра 90 фирми

https://www.24chasa.bg/novini/article/6415534

Изложението „Селското стопанство и всичко за него” събра 90 фирмиТеленце се роди на 25-ото издание на международното изложение „Селското стопанство и всичко за него”, което се провежда в Добрич до 2 септември, малко след официалното откриване в понеделник. Животните са от стадото на арендатора Недко Митев от село Овчарово. Бяха показани и млечни продукти. „Освен техниката,

Футболистите на "Верея" получиха по една заплата след победата над "Витоша"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/29/3032816_futbolistite_na_vereia_poluchiha_po_edna_zaplata_sled/?ref=rss


Проблемите на "Верея" започват бавно да се решават, след като футболистите получиха една от дължимите им две заплати, научи "Дневник". Ден след победата с 3:0 над "Витоша" (Бистрица) по сметките на играчите е преведено по едно месечно възнаграждение.<br /><br />През миналата седмица футболистите на Илиан Илиев отказаха да тренират и провеждането на мача с "Витоша" беше поставено под въпрос. Все пак след среща с президента Галин Михайлов...

Страните от ЕС са изхарчили за образование 716 млрд. евро през 2015 година

http://econ.bg/Новини/Страните-от-ЕС-са-изхарчили-за-образование-716-млрд-евро-през-2015-година_l.a_i.748316_at.1.html

През 2015-а година правителствените разходи на страните - членки на ЕС за образование са надвишили 716 млрд. евро, което се равнява на 4,9% от целия...

Юнкер: Турция напуска Европа с „гигантски стъпки“

http://www.moreto.net/novini.php?n=358441

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Турция е изцяло виновна за лошото състояние на присъединителните й преговори с ЕС и с действията си страната се отдръпва от Европа много бързо. „Турция се отдръпва от Европа с гигантски стъпки“, каза Юнкер по време на годишна конференция с европейските посланици в Брюксел.

Борисов: България е търсена от туристите по цял свят

http://dnes.dir.bg/news/turoperator-tomas-kuk-kabinet-borisov-3-pitar-fanchauzer-26309314

Премиерът Бойко Борисов и министърът на туризма Николина Ангелкова са имали работна среща с главния изпълнителен директор на "Thomas Cook" Питър Фанкхаузер.

Утре ще е предимно слънчево, но ще духа от североизток

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6415529

Утре ще е предимно слънчево, но ще духа от североизтокПрез нощта облачността ще се разкъсва и намалява, но на места в Южна България все още ще превалява. Вятърът в повечето райони временно ще стихне. Утре ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността, почти без валежи. Ще духа слаб североизточен вятър. Ще се затопли, максималните температури ще са между 23 и 28 градуса, предаде БТА.

Русия: С Арабските емирства сме на една позиция за безкомпромисна борба с тероризма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6415513

Русия: С Арабските емирства сме на една позиция за безкомпромисна борба с тероризмаРусия и Обединените арабски емирства са на еднаква позиция за безкомпромисна борба с тероризма и изкореняване на терористичната и екстремистка идеология, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров след среща в Абу даби с колегата си от ОАЕ Абдула бин Заид Ал Нахаян, предаде БТА. "Информирахме за инициативите,

Няма опасно замърсяване на въздуха от пожара при Кресна, уверяват от екоинспекцията

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/08/29/3032845_niama_opasno_zamursiavane_na_vuzduha_ot_pojara_pri/?ref=rss


Няма регистрирани превишения на допустимите норми на замърсяване на въздуха вследствие на горския пожар в района на Кресненското дефиле, който продължава вече седмица. <br /><br />Това уверяват от Регионалната инспекция по околна среда и водите в Благоевград в отговор на запитване на "Дневник" дали има измерени опасни за гражданите нива на замърсяване в засегнатите населени места, има ли публикувана информация, която да предупреждава за рискове, както и препоръчителни...

Първата спирка на "Стара хартия за нова книга" - Хасково

http://clubz.bg/57731-pyrvata_spirka_na_stara_hartiq_za_nova_kniga_haskovo

Първата спирка на петото издание на празника на книгите и природата - "Стара хартия за нова книга" тази година е в Хасково. Градът е домакин на кампанията, насърчаваща детсктото четене и разделното събиране на отпадъци за втора поредна година.

Събитието в Хасково е на 9 септември на пл. „Свобода“ между 10,00 и 14,00 ч. Условията са лесни - всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор и подаръци от партньорите на кампанията.

Организаторите от „ЕКОПАК България“ АД и Книжен център „Гринуич“ напомнят, че колкото повече стара хартия съберат децата, толкова повече дървета ще спасят от изсичане. Събитието се провежда с подкрепата на Община Хасково и Регионалната библиотека „Христо Смирненски“.

Клуб Z  и тази година е медиен партньор на инициативата.

За да има за всички достатъчно книги, всеки, който изпълни условието да донесе 5 кг стара хартия за рециклиране, ще може да получи само една книга, но не повече. Децата, донесли допълнителни 5 кг хартия, ще получат втора книжка на екотематика – изданието „Ти можеш да спасиш планетата“, предоставено от „ЕКОПАК България“ АД. Така в рамките на празничния ден децата могат да получат максимален брой две книги - независимо от количеството предадена хартия.

Специалното предизвикателство на организаторите в тазгодишното издание на „Стара хартия за нова книга“ е вдъхновено от талисмана на кампанията – Пърси Джаксън, син на Посейдон, похитител на мълнии и племенник на Зевс.

В конкурса за кратък разказ „Стари герои в нови истории“ децата ще бъдат провокирани да създадат оригинална авторска история с любим древногръцки персонаж, поставен в нова и необичайна ситуация. Времето и пространството, в които се развива действието, зависят от въображението на малките творци. В конкурса участие могат да вземат деца и тийнейджъри от Община Хасково до 18-годишна възраст. Творбите ще се изпращат предварително в срок от 24 август до 5 септември включително на e-mail адрес: konkurs@greenwich.bg. Победителите ще бъдат обявени на 9 септември на сцената на пл. „Свобода“.

Пълните условия на конкурса можете да откриете тук: http://www.greenwich.bg/.

Кампанията ще бъде открита от кмета на Община Хасково г-н Добри Беливанов. По време на празничната програма за настроението ще се погрижат детски и тийнейджърски вокални групи и танцови състави, сред които спортните клубове „Мега спорт“, „Юнак“, „Тангра“, акробатите от КГС „Юнак“ и звездите на аеробиката от КА „Виолена“. Участие ще вземат и балетна формация „Рона“, ансамбъл „Южняци“, фолклорна формация „Славяни“. За участниците в инициативата ще бъдат подготвени викторини и игри в духа на героя на кампанията Пърси Джаксън. Разбира се, епичното съревнование на знания ще им донесе допълнителни изненади.

Преди година на първото издание на „Стара хартия за нова книга“ в Хасково в кампанията се включиха 900 деца, те получиха над 1000 книги и със събраните 4,7 тона хартия за рециклиране спасиха от изсичане 61 дървета.

След Хасково да се готвят още децата и техните възрастни придпружители в София на 10 септември, Русе на 17 септември, Пловдив на 23 септември и Бургас на 24 септември.

Средствата от събраната стара хартия в Хасково и в другите четири града на кампанията ще бъдат използвани за публикуване на специалното издание на кампанията „Ти можеш да спасиш планетата“, предварително осигурено от „ЕКОПАК България“ АД.

Нека заедно спасим природата и насърчим децата си да четат!

Партньори на кампанията „Стара хартия за нова книга“ са издателствата „Ентусиаст“, „ЕГМОНТ“ и „Книгомания“ и инициативата „Забавното четене“. Каузата е подкрепена от издателствата „Хермес“, „Бард“, Фют“, „Труд“, „Сиела“, „Софтпрес“, „ПАН“, „Златното пате“, „Албо груп“.

Медийни партньори са clubz.bg, bTV Media Group, azcheta.com, dnes.bg, az-deteto.bg, purvite7.bg, noviteroditeli.bg, obekti.bg

Тръмп за Северна Корея: Всички варианти са на масата

https://offnews.bg//sviat/tramp-za-severna-koreia-vsichki-varianti-sa-na-masata-663905.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че "всички варианти са на масата", след като Северна Корея изстреля ракета над Япония, предадоха световните агенции.

"Светът получи поредното ясно и силно послание от Северна Корея: този режим показва своето презрение към съседите си, към всички членове на ООН и към минималните стандарти за приемливо международно поведение", каза Тръмп в комюнике, разпространено от Белия дом и цитирано от БТА.

"Заплашителните и дестабилизиращи действия само засилват изолацията на севернокорейския режим в региона и сред всички държави по света. Всички варианти са на масата", заяви президентът на САЩ.

Ракетата е била изстреляна рано тази сутрин, около 6 ч местно време, от място близо до Пхенян. Разпаднала се е на 3 части и е паднала в Тихия океан, на около 1180 км източно от нос Еримо на японския остров Хокайдо.

Постоянният представител на КНДР в ООН в Женева Хан Тхе-сон не спомена изрично последния ракетен тест на страната си, но заяви, че страната му има право на самозащита заради "враждебните намерения" на САЩ, предаде Франс прес.

"Съвместните американско-южнокорейски военни учения, които се водят в момента, в обстановка на напрежение на Корейския полуостров и въпреки твърдите предупреждения на КНДР, са единствено фанатична постъпка, която налива масло в огъня", заяви на конференцията Хан Тхе-сон.

"След като САЩ открито обявиха враждебните си намерения към КНДР с участието си в тези учения, моята страна има пълно основание да отвърне с твърди ответни мерки, като упражни правото си на самоотбрана. САЩ ще трябва да носят отговорността за катастрофалните последици", предупреди представителят на Северна Корея.

Русия настоява Северна Корея да спазва резолюциите на Съвета за сигурност на ООН за ракетната й програма, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини осъди днешното изстрелване на ракета от Северна Корея над Япония. Тя предложи подкрепата на ЕС за бъдещи преговори, но предупреди, че може да бъдат предприети действия след срещи в Съвета за сигурност на ООН, предаде Ройтерс.

Британският министър-председател Тереза Мей ще отпътува за Япония, където ще разговаря с министър-председателя Шиндзо Абе.

Кравар подпалил Кресненското дефиле

http://frognews.bg/news_141130/Kravar-podpalil-Kresnenskoto-defile/

Кравар е отговорен за мащабните пожари в Кресненското дефиле. Това е заключението на полицията, като лицето вече е задържано.

Защо София послуша Макрон

http://www.mediapool.bg/zashto-sofiya-poslusha-makron-news268599.html

Френският президент сигурно е доволен от обиколката си на изток. Защото тя го приближи до една много важна за него цел. Но най-доволен Макрон си тръгна от България. Ето защо:   От лидерите на Чехия, Словакия и Румъния френският президент получи благосклонна, но все още условна готовност за преговори и компромиси. Докато българският отговор, макар и пакетиран с други въпроси (като например запазването на кохезионните фондове), бе категорично положителен. Вероятно затова френският президент се държа подчертано приятелски и дори фамилиарно. Което пък прозвуча като съзнателно търсен контрапункт на отношението му към Полша - именно от българска земя той си позволи да нападне остро най-непримиримия противник на своите идеи за реформа на директивата за командированите работници в ЕС.   Българското "Да"   Възможните обяснения за българското „Да“ са няколко. Обещанието за френска подкрепа за членство в еврозоната и в Шенген или поне за приобщаване към разговора за бъдещето на двете зони, които са сърцевината на европейския проект, за някои може и да е „само на думи“. Но съвсем не е маловажно, тъй като постигането на тези цели е въпрос не толкова на технически критерии, колкото на политическа воля.   От друга страна България е относително по-слабо засегната от спора около европейската директива. Българските работници, командировани в други страни от ЕС, са вероятно някъде около 15 хиляди - на фона на близо половин милион поляци. Освен това българският премиер получи обещание за изваждане на транспорта извън обхвата на директивата за командированите работници, каквото бе желанието на българските международни превозвачи. От години хиляди български шофьори работят на практика само на европейските пазари срещу български заплати и осигуровки.   Разбира се, българският отговор може да е и резултат от анализ и отчитане на всички аспекти на темата за командированите работници: „Не трябва да се допуска едни работници да живеят при скотски условия, при по-ниски заплащания“, каза българският премиер. Неговата позиция веднага срещна (макар и засега приглушена) критика: „Не можем с мерки в ущърб на българския бизнес да решаваме френски вътрешни проблеми“, написа опозиционен политик.   Каквито и да са мотивите за тази позиция, тя определено е обективна и разумна. Не само защото проблемът с командированите работници е не просто „вътрешно френски“, но и защото дългосрочното му справедливо решаване в крайна сметка ще е в интерес на всички.   Социален дъмпинг или протекционизъм?   В какво се състои всъщност този проблем? В идеалния случай става дума за износа на услуги като част от единния пазар на ЕС - фирма от една страна печели поръчка за предоставяне на услуга в друга, а за да я изпълни, изпраща там временно свои служители, като им плаща и ги осигурява според правилата и стандартите в своята страна. Условията за това са уредени с директива още през 1996 година, когато съставът на ЕС е далеч по-хомогенен в икономически и социален план. Да, и тогава има някои изключения (Гърция, Португалия, Испания), но проблемът се усети истински едва след двете вълни на присъединяване през 2004 и през 2007, когато в ЕС влязоха страни с драстично различни нива на заплащане и на социална осигуреност. Директивата и сега съдържа известни мерки за компенсиране на тези различия, но те си остават толкова сериозни, че съблазанта да се печели от тях е много голяма: високи цени и приходи на едно място, ниски разходи на друго, големи печалби. Нещо като да си купиш едно евро за един лев на едно място и после да го продадеш за два лева на друго. Схема, която на валутния пазар е неосъществима, но на трудовия очевидно функционира.   За френския президент (и не само за него) днешната директива е „предателство към европейските принципи“, защото облагодетелства „социалния дъмпинг“, води до „намаляване на заплатите и жизнения стандарт“, „подхранва популизма и подкопава доверието в европейския проект“. Затова той предлага редица ограничения, нови регулации и мерки за контрол.   За страните от Централна и Източна Европа, чийто най-краен говорител е Полша, това предложение е „лицемерен протекционизъм“. Оставете ни да се конкурираме на пазара на услуги чрез нашето предимство - по-ниската цена на труда, както вие се конкурирате с качество на продуктите и ноу-хау, за да можем да наваксаме и да постигнем икономическо и социално сближаване, казват полски представители. В България пък се чуват гласове, че социалният дъмпинг бил мит (на източноевропейците се плащало по минималните западни ставки, имало малка разлика само при осигуровките), а борейки се срещу дъмпинга, западните лидери просто решавали вътрешнополитически проблеми.   В последното твърдение има частица истина. Решаването на въпрос, засягащ под 1% от работната ѝ сила, няма да реши икономическите проблеми на Франция, като безработицата например. Но пък може да помогне за отвличане на вниманието и за смекчаване на съпротивата срещу драстичните вътрешни реформи, включително на трудовия пазар, с които предстои да се захване френският президент. Това обаче не прави източноевропейската позиция нито по-силна, нито по-справедлива. Защото тя страда от не по-малка доза лицемерие и затваряне на очите пред действителността.   Ето каква е действителността   Действителността е такава, че дори когато става дума за идеалния случай (износ на услуги, а не на нещо друго) дъмпинг наистина има. Работникът, командирован от Източна Европа във Франция, Германия или Австрия, струва на работодателите си значително по-малко (според ЕК, до 50%). Това не е „конкурентно предимство“ в истинския смисъл на думата, защото в случая липсва основното условие за наличие на конкуренция - конкуриращите се да работят при едни и същи правила и условия. За разлика от източноевропейския си „конкурент“, френският доставчик на същата услуга е принуден да плаща не просто общоприложимата минимална ставка, а доста повече. Защото местното законодателство го задължава да прави редица допълнителни плащания, например по силата на секторни или браншови колективни трудови договори. Върху така получените доста различни заплати двамата „конкуренти“ плащат освен това доста различни проценти за социални осигуровки, понеже и тук работят по различни правила. Съвсем ясно е в чия полза е разликата.   И това, пак казвам, е в идеалния случай. А действителността често е много далеч от него. Тук става дума не само и не толкова за откровените форми на грабеж. Като например масово разпространеното „удържане“ от заплатите на разходите за самолетен билет или за друг транспорт, които иначе се полагат на всеки командирован. „Командироването“ и без това в много случаи не е нищо повече от евфемизъм за измама, от която са заинтересовани и двете страни. Изпращащите фирми не изпълняват конкретна услуга за определен срок със собствените си служители, а просто набират хора за постоянна работа срещу комисиона. Те може дори да нямат нищо общо със съответната дейност, а да са просто кухи посредници. При посрещащите фирми пък нещата изглеждат така: вместо да рискуват огромни санкции за наемане на евтина работна ръка „на черно“, те на практика правят същото, приемайки „командировани“. Това е напълно законна схема за извличане на неправомерни печалби чрез заобикаляне на местното през „вратичките“ на европейското законодателство. Схема, която в края на краищата е за сметка на правата на работниците.   Така някои източноевропейски фирми се „конкурират“ не на пазара на услуги, а на пазара на стоки. Като извършват износ на жива стока на „конкурентни цени“.   И накрая за т.нар. „икономическо и социално сближаване“. Въпросът е в коя посока става то. Дали към западните стандарти - или към източната действителност с все още присъщите ѝ сиво-черни зони на трудовия пазар, ниски доходи, икономическа принуда и социална деградация?

"Панорама" може и да не се премести в събота

http://www.mediapool.bg/panorama-mozhe-i-da-ne-se-premesti-v-sabota-news268598.html

Няма окончателно решение за изместване на излъчването на емблематичното предаване "Панорама" от петък вечер в събота или в неделя. Това е само идея, която предстои да се обсъди и прецени и ще бъде приложена само ако е сигурно, че така предаването ще стои по-добре в програмната схема. Това коментира пред Mediapool новоизбраният директор на "Българската национална телевизия" (БНТ) Константин Каменаров. В понеделник вечер екипът на "Панорама" излезе с пространно становище, в което категорично се изразява несъгласие с лансираната по време на конкурса за шеф на БНТ идея от Каменаров за евентуална промяна в деня и часа на излъчване на "Панорама". Каменаров, който ще стъпи в длъжност в петък, каза още, че е "истински изненадан" от публичното изявление на екипа на предаването, че не може да разбере защо се създава този проблем и няма обяснение за него, но щял да си го изясни, след като официално заеме поста. Ексводещият на "По света и у нас" каза още, че не би направил нищо, което е в ущърб на "емблематично" и "доказано добро предаване" като "Панорама", която, по думите му, в миналото се е излъчвала и в събота. Преди това от "Панорама" разпространиха през "Фейсбук" следната позиция: ПОЗИЦИЯ НА "ПАНОРАМА" Екипът на "Панорама" е готов да участва във всякакви дебати за бъдещето на предаването. Вярваме, че те ще се водят професионално, задълбочено и публично - както вътре, така и вън от БНТ. Така приляга на една истинска обществена телевизия, ангажирана с едно от най-важните й предавания. При това разговорът има нужда от аргументи. Всичко друго би приличало на лично отношение или преднамереност. Разбира се, ние имаме мнение и по въпроса дали "Панорама" трябва да се мести в друг ден и час. Категорично сме "против". При това имаме поне десет аргумента "против" - и не можем да се сетим дори един "за". "Панорама" се излъчва в петък вечер от точно 20 /двадесет/ години, последните 17 от които - в конкурентна среда, в ожесточена битка за вечерния праймтайм. С годините изградихме трайни зрителски нагласи и очаквания. Постигнахме много висока гледаемост: "Панорама", въпреки че е сериозно публицистично предаване, носи един от най-високите рейтинги на БНТ, често най-високия в петъчния ден и във вечерния делничен слот. Така "Панорама" затваря деловата седмица и освобождава уикенда за други формати, които също са се доказали и утвърдили. Отзвукът от нея влияе върху съботата, неделята и началото на следващата седмица, като изпреварва другите коментарни предавания. Сегашният формат на "Панорама" /уникален за българския телевизионен ефир, признат и в чужбина/, в който гостите могат да се репликират взаимно, и който комбинира интервюто с дискусията и репортажа, е създаден специално за делничната вечер. Там всичко става бързо, динамично, разнообразно, разчитайки на активната аудитория. Всичко това е заслуга на традицията, но основно на сегашния екип на предаването, който с известни промени прави "Панорама" от есента на 2000 година. БНТ ни се е доверявала и за редица допълнителни проекти и документални филми, които успешно сме осъществявали през годините. Затова се чудим защо промените в БНТ трябва да започнат тъкмо от "Панорама". Въз основа на опита си сме твърдо убедени, че местенето на "Панорама" е необосновано и нелогично от съдържателна и зрителска гледна точка. Ефектът и целта на промяната са неясни и съмнителни, още повече, че формулата доказано работи. Едно такова местене ще ощети БНТ. Не вярваме, че това може да бъде цел на което и да е ръководство на Националната телевизия.

Концерт в чест на Честър Бенингтън и гост изненада от Ел Ей ни очакват на Капана Фест

https://offnews.bg//kultura/kontcert-v-chest-na-chestar-beningtan-i-gost-iznenada-ot-el-ej-ni-ocha-663903.html

Шестото издание на „Капана Фест“ ще оживи пловдивските улици и през септември. Събитието стартира на 29 септември и в рамките на три дни отново ще превърне автентичния пловдивски квартал в независима територия на култура, изкуство и забавление.

Станал известен като „карнавал на уличното творчество“, само за няколко години „Капана Фест“ се превръща в едно от най-обичаните и чакани събития не само за жителите на града, но и за многобройните гости от цяла България и чужбина.

Ежегодно фестивалът привлича над 50 000 посетители, а предстоящото есенно издание ще представи богата програма, организирана в разнообразни тематични звена - музика и танци, кино и литература, работилници и изложби, творчески и развлекателни проекти.

Един от основните акценти на събитието е мащабното изложение на най-доброто от българския креативен занаят – базар "Капана", който през годините успява да възроди историческия, занаятчийски и търговски дух на квартала. Над 100 от най-изявените български автори ще представят своите творения в няколко тематични зони: Авторски изделия, Натурални храни и напитки, Грамофонни плочи, Съвременна българска мода и специалната промо зона.

Душата на фестивала ще звучи и от музикалните сцени, които ще изпълнят Капана с ритъм и настроение. Музикалната програма отново ще включи селекция от изявени български артисти, а голямата изненда, с която организаторите ще зарадват хип-хоп феновете си, е специален гост от Лос Анжделис.

Ключов акцент в музикалната програмата е концерт в чест на покойния Честър Бенингтън, вокалистът на бандата "Linkin Park". „Капана Фест“ ще се включи в глобалната вълна от събития, за да отдаде чест към творчеството на музиканта. Мемориалът ще даде възможност на българските фенове на групата да оставят своето послание към бандата върху огромен винил, а на сцената ще се присъединят и редица български музиканти, които ще направят своите творчески интерпретации на песни на LP. 

Друг вълнуващ акцент е завръщането на парада на ретро автомобили, с който aвтомобилен клуб "Ретро" гр. Пловдив ще отпразнува своята 25-годишнина. Събитието ще представи класически автомобили от 40’, 50’, 60’ и 70’ и ще зарадва посетителите с атрактивно изложение и градско рали.

Следете актуални новини и детайли за "Капана Фест" и на официалната Фейсбук страницата на събитието. 

Гард на кмета Ценко Чоков преби зверски свидетел по делото срещу него

http://frognews.bg/news_141129/Gard-na-kmeta-TSenko-CHokov-prebi-zverski-svidetel-po-deloto-sreshtu-nego/

Свидетел по делото в спецсъда срещу кмета на врачанското село Галиче Ценко Чоков е бил пребит жестоко тази сутрин в центъра на селото.

БСП и бизнесът са против обещаната на Макрон подкрепа за командированите

http://www.mediapool.bg/bsp-i-biznesat-sa-protiv-obeshtanata-na-makron-podkrepa-za-komandirovanite-news268597.html

Българската стопанска камара (БСК) и БСП се обявиха във вторник против промените в директивата за командированите работници, за която премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев дадоха макар и уклончива подкрепа при посещението на френския президент Еманюел Макров във Варна миналата седмица. Основната цел на тридневната обиколка на Макрон и срещите му с лидерите на Австрия, Чехия, Словакия, Румъния и България, бе реформата на директивата за командироване на работници в ЕС. Директивата от 1996 година дава право на предприятие от ЕС да изпраща временно свои служители в друга страна от Евросъюза, които трябва да получават минималната заплата в приемащата страна, но продължават да им се плащат осигурителни вноски в изпращащата страна. Освен това според сегашния текст командированият работник има право да работи в дадена страна от ЕС като „командирован“ три години, а Европейската комисия обмисля да намали срока на две години. Макрон предлага този период да бъде не повече от година, като според него пролуките в сегашното законодателство са причина за “социален дъмпинг“ - осигуряване на евтина работна ръка, заобикаляйки националното законодателство. БСП е против да спонсорираме чужди осигурителни системи Мярката, която се ползва с подкрепата на българските синдикати, тъй като се очаква да осигури по-справедливи условия на труд, беше разкритикувана от лидера на БСП Корнелия Нинова във вторник. Според нея предложенията от френската страна крият рискове и нарушават принципа на свободно движение на хора, стоки и капитали. "Ние сме против Европа да се развива на две скорости. Смятаме, че предложенията, които идват от френска страна, застрашават някои основни принципи на Европейския съюз. Мога да дам пример със свободното движение на хора и стоки", каза Нинова. “Например, принципът за свободно движение на хора, стоки, капитали може да бъде застрашен с предложението да се ограничи във времето, и колко време може да стои един български работник на територията на европейски държави. Притесняваме се и от заплаха за друг основен принцип – за равните права на европейските граждани. Ако тези предложения станат факт, ние ще наливаме пари в осигурителните системи на други държави-членки. В НОИ и без това има дефицит“, заяви тя. Думите й имат малко общо с действителността, тъй като никой не иска да ограничава правото на движение, на пребиваване и на работа в друга страна от ЕС, а само възможността за работа под формата на безкрайно „командироване“. "Кога чуждите търговски вериги в България ще плащат на една продавачка минималната ставка в тяхната страна“, попита патетично Нинова пак без никаква връзка с темата. „Кога големите корпорации ще плащат в България данъците, които изнасят от тук. Ако това стане факт - ние ще наливаме пари в осигурителните системи на други държави членки. Това не е антиевропейско говорене. Пак някой ще се хлъзне по темата: "БСП са антиевропейци". Не, не сме. Не трябва да се привнасят политики, които задълбочават разделението", коментира още соцлидерката. Евродепутатът Петър Курумбашев заяви, че трябва да се обърне внимание не само на социалния дъмпинг, но и на корпоративния. "Не можеш да плащаш на български и румънски цени, а да искаш немски социални осигуровки", заяви Курумбашев. “Странно е, че социалният министър Бисер Петков отсъства от тези разговори. Бойко Борисов прие безусловно тази директива. Президентът Румен Радев изрази по-различно мнение и то е сходно с нашето, че трябва да се гледат и националните интереси", каза още Нинова. От БСП ще подготвят парламентарни въпроси към различни министри по тази тема. БСК: Предлаганата промяна е атака срещу единния пазар Българската стопанска камара (БСК) също излезе във вторник с позиция за запазване на действащата Директива 96/71/ЕО за командироване на работници в настоящия й вид. “Директивата, заедно с допълнителната директива за прилагането й, осигуряват необходимата рамка за гарантиране на свободното предоставяне на услуги в целия ЕС, като същевременно адекватно защитават командированите работници“, смятат от бизнес организацията. Миналата седмица премиерът Бойко Борисов изрази готовност България да подкрепи плановете на френския президент Еманюел Макрон за затягане на европейските правила по отношение на т.нар. командировани работници от по-бедните страни на ЕС при посещението му във Варна, се припомня в документа. “Предложението за промяна на директивата е атака срещу единния пазар и подкопава конкурентната позиция на чуждестранните доставчици на услуги. Ако промените бъдат приети, това би попречило на трансграничната търговия и, следователно – на общия растеж и създаването на работни места, както и на сближаването в ЕС“, посочват от БСК. “Съгласно основните правила на Единното европейско пространство и на Договора за функциониране на ЕС, компетентността за определяне на правила за възнагражденията се носи от всяка държава-членка на ЕС. Всяко отклонение от тези принципи ще постави под въпрос самите устои и бъдещо развитие на ЕС“, твърдят от БСК. Според организацията въвеждането на протекционистки мерки под знака на "реформиране" на трудовия пазар в ЕС и борба със “социалния дъмпинг“ е стъпка към дезинтеграция на единния пазар, селективно прилагане на правилата към новите държави-членки и отказ от конкуренцията. “Подобно грубо вмешателство в националното законодателство на отделните страни отваря вратата за бъдещи претенции, вкл. поставянето последователно на въпроса за “данъчен дъмпинг“, “осигурителен дъмпинг“, “здравен дъмпинг“ и т.н., а това би срутило фундамента на общия европейски пазар и поставя под съмнение замисъла на неговите създатели“, коментират от БСК. Оттам посочват, че политическите обещания не трябва да бъдат за сметка на свободния европейски пазар и конкуренцията. “Подобни ключови решения не могат да се взимат, без да е налице консенсус сред заинтересованите страни, както на национално, така и на общоевропейско ниво“, се казва в позицията на БСК. Може ли България да извлече ползи? Според бившия социален министър Ивайло Калфин страната ни може да използваме реформите по повод "социалния дъмпинг" в интерес на българските работници. “Въпросът е преди всичко политически и той не е свързан само с кампанията на френския президент. Този въпрос се повдигна преди 2-3 години от няколко държави от Европейския съюз – това бяха Франция, Люксембург, Швеция, които поставиха въпроса, че тогава, когато в техните страни работят работници, които са на трудов договор от друга страна-членка на Европейския съюз – и това са командированите работници, на практика те заобикалят националното законодателство – националното законодателство на приемащата страна, тъй като трудовите им договори не съответстват и не е задължително да съответстват на трудовото законодателство на приемащата страна. А в Европа не е унифицирано трудовото законодателство – то е национално до голяма степен“, обясни Калфин пред БНР. Той обаче посочи, че едва 0.3 от работната сила в ЕС е ангажирана по този начин и проблемът не е толкова голям, колкото изглежда. “Ние можем да използваме този въпрос, ако по подходящ начин се промени законодателството, така че да гарантираме на българските работници в чужбина добри условия“, смята Калфин. Той даде пример, че приемането на минималните стандарти на приемащата страна за заплащане, е промяна в правилна посока, но отхвърли предложението за ограничаване на срока за командироване на работници. Ивайло Калфин отбеляза още, че обсъжданите промени в някои от европейските регламенти, свързани със свободното движение на хора, са провокирани от т.нар. "социален туризъм" и миграцията на хора, които искат не толкова за работят, колкото да се възползват от щедрите социални системи в други страни от ЕС. “Това са процеси, които трябва да приемем – те няма да ограничат свободното движение на хора, които искат да работят, те ще ограничат свободното движение на хора, които искат да злоупотребяват с чужди социални системи, каза Калфин. Според друг бивш социален министър и понастоящем директор на Балканския институт за труда и социалната политика Иван Нейков "социалният дъмпинг" е по-скоро вътрешнополитическа тема за Франция, отколкото проблем на ЕС. “С цялото уважение към френския президент, според мен това е по-скоро вътрешнополитическа тема за Франция, отколкото да е един сериозен проблем за целия Европейски съюз. Уредбата, която в момента имаме - и Европейското законодателство и националното ни законодателство, Кодексът на труда (българският Кодекс на труда) беше изменен преди няколко години именно с оглед да бъде хармонизиран с директивата на Европейския съюз, всъщност дава отговор на този въпрос“, каза Нейков пред БНР. “Български гражданин, командирован в страна членка, трябва да получава не по-малко от минималната работна заплата за съответната държава, където работи - и от тази гледна точка имаме уредба, но пак казвам: Какво иска френският президент? Френският президент иска да издърпа ушите на френските работодатели, които са готови да вземат български работници, на които да плащат по-малко, отколкото плащат на френските работници. Затова казвам, че това е по-скоро вътрешнополитически проблем, да не говорим че скоро бяха изборите и в крайна сметка, когато обещаеш нещо, трябва да го изпълняваш“, допълни Нейков. По думите му проблемът със "социалния дъмпинг" е нормалният проблем - това е разликата в цената на труда в тези 28, все още 28 държави, които са в ЕС.

Над 40 загинали при наводнения в Нигер

https://www.24chasa.bg/novini/article/6415508

Над 40 загинали при наводнения в НигерВластите в Нигер съобщиха, че в резултат на проливните дъждове, които валят от събота в западноафриканската страна, са загинали 44 души, предаде Асошиейтед прес. Службата за гражданска защита и справяне с бедствия каза, че стотици домове са разрушени от пороите в района на столицата Ниамей. Жителите на рискови зони са призовани да се евакуират и

Варненският съд остави в ареста мъж, разследван за притежание на наркотици за 2 млн и 500 хиляди лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=358426

Състав на Апелативен съд – Варна потвърди като правилно и законосъобразно определение на ОС – Разград от 18 август тази година, с което е била определена първоначалната мярка за неотклонение „задържане под стража” спрямо Ивайло Иванов.

Защо избухна скандалът в СМГ? Позицията на Съюза на математиците

https://offnews.bg//obshtestvo/zashto-izbuhna-skandalat-v-smg-pozitciata-na-saiuza-na-matematitcite-663902.html

Едно математическо състезание даде повод името на елитната Софийска математическа гимназия да бъде замесено в толкова голям скандал, че да се стигне до уволнението на авторитетен учител, да се иска оставката на директора, родители, ученици и родители да се разделят на два лагера и всеки да организира протести, МОН да проверява и безуспешно да се опитва да посредничи между враждуващите страни.

Състезанието е "Европейско кенгуру", а пожарът пламна в резултат на враждата между двамата съорганизатори - Съюзът на математиците в България и сдружение "Европейско кенгуру". Учениците, явили се при СМБ, включително от СМГ, бяха изхвърлени от националния кръг без значение високите им резултати от областния. Решението бе на националната комисия, назначена от министъра на образованието и председателствана от Сава Гроздев (сдружението), член на която бе учителката от СМГ Петя Тодорова.

Нейното дисциплинарно уволнение от директора на СМГ отприщи гнева - започнаха протести, проверки, медиите бяха залети от изказвания на едната и на другата страна. По-конкретно - чуха се позициите и на сдружението, и на Петя Тодорова, и на МОН. Но не и на ощетения Съюз на математиците. До вчера, когато председателят на Управителния съвет на СМБ проф. Николай Николов и отговорникът за състезанието по линия на СМБ проф. Емил Колев огласиха становището си.

Ето какво се казва в официалната позиция, която публикуваме дословно:

В последните месеци в медийното пространство се тиражира невярното твърдение, че Съюзът на математиците в България (СМБ) е предал със закъснение в Министерството на образованието и науката (МОН) протоколите от проведеното на 18 март 2017 г. математическо състезание на Асоциация "Кенгуру без граници", известно у нас още като Областен кръг на математическото състезание "Европейско кенгуру".

СМБ е спазил указанията на МОН да предаде до 10 май 2017 г. протоколите от явилите се към СМБ ученици на състезанието. Това е направено на 9 май 2017 г.

В тези указания е напомнен и регламентът за класиране на националния кръг на състезанието. Ето защо СМБ е приложил и списък със 196 предложени участници за националния кръг със съответните точки.

Подобен, но без точки, списък с 392 ученици, явили се към другия организатор на състезанието - сдружение "Европейско кенгуру", се появява на страницата на Сдружението на 13 май 2017 г. Там този списък е наречен Протокол на класираните ученици от първи до дванадесети клас за националния кръг и е подписан от петима членове на националната комисия за състезанието, назначена от министъра на образованието и науката. Мястото на един такъв протокол е на страницата на МОН, което организира националния кръг чрез тази комисия.

Съгласно регламента на състезанието, до национален кръг се допускат приблизително 400 ученици. Следователно петимата членове на националната комисия или не са били запознати с регламента, или са приели, че Сдружението е единственият организатор на състезанието.

След подадени сигнали по този повод, на 16 май 2016 г. в МОН се проведе среща за преодоляване на възникналия проблем. Събитието е отразено на страницата на МОН на 1 юни 2017 г., два дни преди националния кръг. От страна на СМБ категорично бе заявено, че МОН трябва да упражни контрол върху националната комисия за изготвяне на единен протокол на допуснатите участници до националния кръг съгласно регламента. От страна на МОН бе изразена позиция, че няма да се допусне неравнопоставеност на участниците към двамата организатори.

На 18 май2017 г. трима от подписалите споменатия по-горе протокол подписват и протокол с предложените участници за националния кръг от СМБ, който отново е публикуван само на страницата на Сдружението. Така, в разрез с регламента и със съмнителни отделни протоколи, за националния кръг са класирани 392+196=588 участници.

Твърдението, че това е направено с цел да се защитят интересите на учениците, означава тяхната равнопоставеност, тоест еднакъв праг за класиране на ученици от един и същи клас, независимо от организатора. Последното обаче не е спазено. Дали това не бе целта на протокола от 13 май 2017 г.?

Виж санирания блок на Катя Петрова от Благоевград, изпрати снимки, спечели 13 000 лв (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6415500

Виж санирания блок на Катя Петрова от Благоевград, изпрати снимки, спечели 13 000 лв (видео)Пристигат още снимки на санирани блокове от цялата страна, във връзка с инициативата на "24 часа" - "Покажи санирания блок - ще има щедри награди и за съседите".  "Град Русе, улица Кирил и Методий 25, блок Неофит Рилски . Сградата е санирана по проект Енергийна ефективност през 2016 г.", пише Боряна Георгиева.

Трайков: Това, в което ме обвиняват за ЕВН, няма смисъл

http://dnes.dir.bg/news/obvinenie-evn-traicho-traikov-26309225

Бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков посочи, че повдигнатите обвинения срещу него за продажбата на акции на ЕВН нямат никакъв смисъл.

14 ранени при масов бой с камъни, бутилки и стрелба

http://dnes.dir.bg/news/boy-sbivane-hristo-danovo-familii-26309224

Скандал между две фамилии в с. Христо Даново прерасна в замерване с камъни и бутилки, 23-годишен простреля 14 души с ловни сачми при мелето.

Случаят "Дунарит": Държавата върши мръсната работа вместо Пеевски

http://www.mediapool.bg/sluchayat-dunarit-darzhavata-varshi-mrasnata-rabota-vmesto-peevski-news268596.html

Глутницата на Цацаров и Пеевски, при подкрепата на Борисов, премина в крайната фаза на реализиране на плана "Решетников" – неутрализацията на прозападните кръгове. На практика почти всички известни прозападни политици, близки до Борисов, и бизнесмени – или са обвинени, или са изолирани чрез проверки и тормоз от данъчни, банки и институции, или са изолирани от властта. Цветан Василев стана още по-голяма мишена, защото си позволи да загърби Русия и да потърси спасение в САЩ. Това Центърът не може да му прости. Толкова мащабна, дори тотална битка само доказва мащабите на залозите и намерението на #Кой не само да не отстъпва, но и да атакува докрай, защото няма място за отстъпление. Докато ви занимаваха да разкриват старата Държавна сигурност, си спретнаха нова мрежа. Тяхна сигурност, чрез пленяване на всички важни институции – прокуратура, ДАНС, банки, държавни институции, други служби, партии (на практика няма парламентарно представена партия извън техен контрол), стратегически предприятия. Изобщо оруелският Голям брат е тук. Борисов е най-добрият им продукт, за да омайва хората, той е главният анестезиолог на Модела. Това с "Дунарит"  показва, че Пеевски дори вече не си "мърси" ръцете сам, за да притежава кешовите потоци. Цялата държава е вече на Пеевски. Тя реализира неговите подходи и върши мръсната работа вместо него. След това Корпулентния само ще прибира такса вход и такса изход. Що се отнася до национализацията – министър беше трагичен в обяснението, че това било одържавяване. Вече сме сигурни, че ще глътнат "Дунарит". Пеевски нямал нищо общо с ВПК (военнопромишления комплекс – бел. ред.) – както той се възмути преди няколко дни. Както и че Борисов се разгневи, че пришиват Пеевски към него. Няма как да го пришият. Пришиват се чужди части, а те са едно тяло. Още утре ще излеят поредната помия от пеевските медии. Близки на Борисов пък ще определят горното като "руска опорка". Те нямат въображение, а имат нужда от поддържане на култа към Вожда. *Коментара на Илиян Василев публикуваме от личната му страница във Фейсбук

Франческо Тоти започва треньорски курс

https://offnews.bg//futbol/franchesko-toti-zapochva-treniorski-kurs-663901.html

Легендата на Рома настоящ директор в клуба Франческо Тоти все пак ще премине треньорски курсове, пишат медиите в Италия.

Преди време 40-годишният бивш футболист заяви категорично, че няма намерение да става треньор, но явно е решил да промени това си становище.

Според "Гадзета дело Спорт" Тоти продължава да търси себе си след края на кариерата и ще започне обучение в клубната база на римляните Тригория.

След това Франческо ще трябва да продължи образованието си в италианската треньорска школа Коверчано, където трябва да напише и дисертация.

Преди около три месеца живата легенда на Рома се сбогува с клуба на сърцето си, след изпълнен с много драма мач срещу Дженоа в последния кръг на Серия А.

След края на мача Тоти, придружен от съпругата си Илари Блази и трите им деца, направи почетна обиколка на стадиона, поздравявайки развълнуваните фенове на тима, които в негова чест бяха облекли фланелки с номер 10 и името му.

Борисов се срещна с главния изпълнителен директор на световна туристическа компания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6415492

Борисов се срещна с главния изпълнителен директор на световна туристическа компанияМинистър-председателят Бойко Борисов и министърът на туризма Николина Ангелкова проведоха работна среща с главния изпълнителен директор на Thomas Cook Group Питър Фанкхаузер. Управителят на една от водещите компании за туристически отдих и почивка е на посещение в страната ни по покана на министър Ангелкова.

ЕС към мигрантите от Африка: Връщайте се, тук нямате никакъв шанс

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/08/29/3032839_es_kum_migrantite_ot_afrika_vrushtaite_se_tuk_niamate/?ref=rss


Връщайте се обратно, нямате шансове за убежище! Това е посланието към мигрантите от парижката мини-среща на върха. Европейци и африканци са единни, че миграцията трябва да бъде спряна. Стига Европа да си плаща, коментира "Дойче веле".<br /><br />Френският президент откри политическия сезон след дългата лятна почивка с разговор на чаша кафе в градината на Елисейския дворец. И ако темата не беше толкова сериозна, човек би могъл дори да си помисли, че Еманюел Макрон е поканил...

Франция ще бъде домакин на нова среща на върха за климата

http://www.cross.bg/klimata-domakin-frantziya-1553456.html

/КРОСС/ На 12 декември Франция ще бъде домакин на международна среща на върха, на която ще бъде направен преглед на напредъка по Парижкото споразумение за климата от декември 2015 г., потвърди президентът Емануел Макрон, предава AFP. Макрон подчерта, че форумът, който ще се проведе две години след подписването на историческия документ, има за цел да мобилизира средствата за борба с изменението на климата.  

Скандал между цигански фамилии, млад мъж простреля 14 души

https://www.24chasa.bg/novini/article/6415442

Скандал между цигански фамилии, млад мъж простреля 14 душиПолицаи са предотвратили разрастване на скандал между две фамилии в село Христо Даново, Община Карлово. 23-годишен участник в инцидента е задържан за стрелба с незаконно оръжие. Това съобщиха от пресцентъра на МВР, предаде "Фокус". Скарване между 43-годишен представител на едното семейство и двама от другото, на 34 и 28 години,

Нападателят срещу автобуса на "Борусия" е обвинен в опит за убийство на 28 души

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/29/3032721_napadateliat_sreshtu_avtobusa_na_borusiia_e_obvinen_v/?ref=rss


Германските власти са повдигнали 28 обвинения в опит за убийство срещу мъжа, заподозрян за атаката срещу автобуса на "Борусия" (Дортмунд) на 11 април, съобщава прокуратурата в Дортмунд, цитирана от "Ройтерс".<br /><br />Извършителят, който е с инициали Сергей В., детонира три бомби в близост до возилото на германския отбор. Жълто-черните се бяха отправили за домакинството си от четвъртфиналите на Шампионската лига срещу "Монако". 28 футболисти и...

Макрон назначава специален посланик по миграционната криза

https://www.actualno.com/europe/makron-naznachava-specialen-poslanik-po-migracionnata-kriza-news_630433.html

Френският президент Емануел Макрон ще назначи специален посланик, който ще се занимава с въпросите, свързани с разрешаването на миграционната криза. Това съобщи той в рамките на годишната среща на френските посланици в Париж. "Франция отделя специално внимание на миграци

Литовците – нацията, която консумира най-много алкохол

http://www.moreto.net/novini.php?n=358450

Литовците консумират най-много алкохол в света – еквивалента на 18,2 литра чист спирт на човек от населението годишно, изпреварвайки беларуси (17,5), молдовци (16,8) и руснаци (15,1), сочат обобщени данни на Световната здравна организация (СЗО) за 2014 г.

Въпросът за парите си остава основен за кризата с мигрантите от Африка

https://www.actualno.com/europe/vyprosyt-za-parite-si-ostava-osnoven-za-krizata-s-migrantite-ot-afrika-news_630385.html

Овладяването на миграционния поток от Африка към Европейския съюз се превърна в най-голямото предизвикателство за Стария континет през последните няколко години. Поредната многонационална среща по темата беше организирана от френския президент Еманюел Макрон, като на н

Канабисът - "зеленото злато" на Китай

http://www.investor.bg/analizi/91/a/kanabisyt-zelenoto-zlato-na-kitai-245708/

Поднебесната империя се превърна в свръхдържава в производството на медицински препарати от канабис

БСП обвини просветното министерство в толериране на частни интереси при скандала в Софийската математическа гимназия

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/08/29/3032826_bsp_obvini_prosvetnoto_ministerstvo_v_tolerirane_na/?ref=rss


БСП обвини Министерството на образованието и науката (МОН) в толериране на частни интереси при скандала в Софийската математическа гимназия (СМГ) "Паисий Хилендарски". Ведомството иска оставката на директора Антони Стоянов заради напрежение в гимназията покрай уволнената учителка Петя Тодорова, чиято заповед за уволнение по думите й днес е била отменена. Родители протестират в защита и на двете страни.<br /><br />Напрежението назря, след като Тодорова бе уволнена заради...

Кои части на София остават без топла вода в полунощ?

http://clubz.bg/57730-koi_chasti_na_sofiq_ostavat_bez_topla_voda_v_polunosht

Голяма част от софиянци, които живеят в източните квартали на столицата, ще останат без вода точно в полунощ днес. И това ще продължи чак до 11 септември. Причината - общинското дружество "Топлофикация"-София ще ремонтира магистрален топлопровод, който аварира през зимата и остави без парно и топла вода абонатите на ТЕЦ "София Изток".

Топла вода няма да има в кварталите "Редута", "Подуяне", "Слатина", "Гео Милев", "Яворов", "Лозенец", "Изток", "Изгрев", "Витоша", "Дианабад", "Мусагеница", "Дървеница", "Студентски град", "Дружба" - 1 и 2 и "Младост - от 1 до 4, съобщи БНТ, позовавайки се на обявлението на "Топлофикация". 

От дружеството даже се "похвалиха", че жителите на София, няма да бъдат компенсирани за безводието - причината е, че ремонтът е планов и те са били уведомени за плановете на компанията в предвидените срокове. "Успокоението" е, че за двите без топлоподаване на абонатите на общинската фирма няма да се начисляват сметки...

Според говорителката на "Топлофикация" - София Елизабет Павлова обясни пред БНТ, че топлопреносната мрежа в София е близо хиляда километра, затова ремонтите й се правят поетапно. За 2017 г. ремонтираните участъци ще са около 20 км, отчете тя - това е записано в инвестиционната програма на общината. 

Върнаха на работа уволнената учителка от СМГ

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vyrnaha-na-rabota-uvolnenata-uchitelka-ot-smg-2045086

Уволнената заради това, че е уронила престижа на Софийската математическа гимназия преподавателка Петя Тодорова е била върната на работа. Това е станало в петък, когато директорът Антони Стоянов е бил все още в отпуск и заместващия го Ивайло Ушагелов е отменил заповедта за уволнени

Нови 12 тона сладолед са изтеглени от пазара заради опасен яйчен прах

http://www.mediapool.bg/novi-12-tona-sladoled-sa-iztegleni-ot-pazara-zaradi-opasen-yaychen-prah-news268595.html

Нова партида яйчен прах, в който е открита опасна концентрация на веществото фипронил, е намерена в България. Част от него е използвана за производството на над 12,5 тона сладолед, който вече е изтеглен от пазара, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. Става въпрос за 500 кг яйчен прах, внесен от Германия. Почти цялото количество от него е било намерено в склада-получател. Липсвали са 93 кг от партидата, които са използвани за производството на изтегления от пазара сладолед. Заради фипронил миналата седмица от пазара бяха изтеглени 9 тона майонеза и 25 тона сладолед и сладоледени торти. В тях беше вложен яйчен прах с наднормено съдържание на фипронил. Фипрохонил е ветеринарномедицински препарат, забранен за употреба при продуктивни животни, в това число при кокошките носачки. Препаратът се използва за борбата с бълхите, кърлежите и други паразити. По данни на Световната здравна организация фипрохонилът може да нанесе поражения върху черния дроб, бъбреците и щитовидната жлеза. Симптомите на отравяне с опасния препарат са гадене, повръщане, изпотяване, тремор, крампи и загуба на координацията. От агенцията по храните обясниха още, че за да не се допусне разпространение на пазара на яйчни продукти и яйца, замърсени с фипронил, се правят проверки на фермите за добив на яйца, складовете за яйца и яйчни продукти и предприятията, които произвеждат и преработват такива продукти. Всяка пратка яйца и яйчни продукти с произход ЕС, за която няма предоставени доказателства от лабораторно изпитване за отсъствие на замърсяване с фипронил, ще бъде подложена на лабораторен анализ, допълниха от агенцията. Аналогични мерки се прилагат и към производителите на яйца и яйчни продукти с български произход.

Близки на Уитни Хюстън твърдят, че била бисексуална

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6415451

Близки на Уитни Хюстън твърдят, че била бисексуалнаПриятели на музикалната легенда Уитни Хюстън твърдят, че тя е имала интимна връзка със своята асистентка Робин Кроуфорд и дори е била бисексуална, предаде БГНЕС. Певицата, която почина през 2012 г. на 48-годишна възраст, е в центъра на нов документален филм по телевизионния канал „Showtime“, наречен „Уитни: Мога ли да бъда себе си“.

Екипът на „Панорама“ срещу Каменаров: Местенето ни в събота е нелогично

http://econ.bg/Новини/Екипът-на-Панорама-срещу-Каменаров-Местенето-ни-в-събота-е-нелогично_l.a_i.748315_at.1.html

Екипът на публицистичното предаване на БНТ „Панорама“ разпространи позиция, с която се обявява против идеите за местенето на деня на излъчване от...

30-годишен пастир запалил пожара край Кресненското дефиле с цигара

https://www.24chasa.bg/novini/article/6415453

30-годишен пастир запалил пожара край Кресненското дефиле с цигара30-годишният пастир Костадин Митев е запалил пожара в Кресненското дефиле по непредпазливост, съобщи районният прокурор на Благоевград Борислав Ковачки. Мъжът е от ромски произход и е пасял говеда на друг човек. Във фаталния четвъртък извел стадо от 70 животни на водопой край село Мечкул. Запалил цигара, но видял,

12,8 г. затвор за баща, изнасилил дъщеря си 42 пъти

http://dnes.dir.bg/news/iznasilvane-bashta-26309196

Присъда от 12 години и 8 месеца затвор при строг режим постанови Русенският окръжен съд за Йорго Колев.

12 години затвор за изверг, изнасилил 42 пъти 14-годишната си дъщеря в Русенско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6415455

12 години затвор за изверг, изнасилил 42 пъти 14-годишната си дъщеря в  РусенскоОкръжният съд в Русе даде 12 години и осем месеца затвор на бащата, изнасилил многократно непълнолетната си дъщеря в русенския град Мартен. 38-годишният Йорго Колев се призна за виновен, като делото се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие. Съдът му наложи 19 години затвор, но наказанието бе намалено с една трета съобразно разпоредбата на

Държавата ще плаща до четири инвитро процедури от 2018 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6415437

Държавата ще плаща до четири инвитро процедури от 2018 г.Един допълнителен опит за безплатна инвитро процедура и четири трансфера на размразени ембриони да осигурява държавата от началото на 2018 г. Това предлага Министерството на здравеопазването (МЗ) с проектопромени в постановлението за създаване на Центъра за асистирана репродукция (ЦАР). Проектът е публикуван за обществено обсъждане.

Иракският Киркук ще участва в кюрдския референдум за независимост

http://pogled.info/svetoven/iztok/irakskiyat-kirkuk-shte-uchastva-v-kyurdskiya-referendum-za-nezavisimost.88806

/Поглед.инфо/ Съветът в Киркук, етнически смесен район в Северен Ирак под контрола на Багдад, гласува, за да участва в референдума за кюрдска независимост през следващия месец.

Еминем надъха публиката срещу Тръмп

http://pogled.info/svetoven/amerika/eminem-nadaha-publikata-sreshtu-tramp.88807

/Поглед.инфо/ Американският рапър Еминем накара поклонниците си да скандират нецензурни оскърбления срещу американския президент Доналд Тръмп по време на фестивал в английския град Рединг.

Тръмп-Абе: Пхенян е нарастваща заплаха за страните по света

http://pogled.info/svetoven/tramp-abe-phenyan-e-narastvashta-zaplaha-za-stranite-po-sveta.88808

/Поглед.инфо/ Американският президент Доналд Тръмп и японският министър-председател Шиндзо Абе обсъдиха по телефона последните действия на Северна Корея, която проведе нов ракетен тест тази сутрин.

Утре по Черноморието ще се затопли

http://www.moreto.net/novini.php?n=358443

През нощта облачността ще се разкъсва и намалява, но на места в Южна България все още ще превалява. Вятърът в повечето райони временно ще стихне. Над Черноморието ще преобладава слънчево време, с увеличения на облачността главно в сутрешните часове.

Концесионните такси за плажовете ще са според категорията им

http://www.mediapool.bg/kontsesionnite-taksi-za-plazhovete-shte-sa-spored-kategoriyata-im-news268594.html

Плажовете по Черноморието да бъдат разделени в няколко групи и от това да зависи наемът или концесионната такса за тях, предлага Министерството на туризма чрез промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие. Измененията предвиждат още ограничаване на обжалването в хода на процедурите по отдаване на концесия.   Според промените плажовете трябва да се разделят в четири групи. В първата ще влизат тези, които са близо до урбанизирани територии (градове, села, курорти). Във втората ще са плажовете, които са извън населени места, но пък са близо до туристически обекти. В трета група ще са плажовете далеч и от населени места, и от туристически обекти, а в четвъртата - тези с ограничено ползване или за определен вид туризъм. Всяка група ще има по три подгрупи.   Самото разпределяне по категории ще става по критерии, които ще бъдат разписани в наредба. Всички ивици ще бъдат вкарани и в публичен електронен регистър. На всеки три години разпределението ще се преразглежда. Това ще се прави и преди предоставянето на концесия или отдаването под наем.   Категорията на плажа ще е определяща при вземането на решение за наема или концесионната такса, които ще се събират за него.   С проекта се предвижда още да се ограничи обжалването в хода на процедурите по даване на плажни концесии. Ако текстовете бъдат приети, няма да може да се обжалва отстраняването на участници преди отварянето на офертите, например. Недоволните ще могат да си търсят правата чак след приключването на процедурата.   Министерството на туризма се опитва да въведе и повече отчетност при харченето на парите от концесии и наеми на плажове от страна на общините. Според закона половината от постъпленията отиват в общината, на чиято територия е съответната пясъчна ивица. Средствата трябва да се инвестират в туризъм, включително за подобряване на достъпа до съответния плаж. Министерството на туризма предлага местните власти да докладват всяка година как са похарчили парите, което впоследствие да подлежи на контрол и от Сметната палата.   Без палатки и кърпи върху дюни   С промените се въвеждат допълнителни забрани с цел опазване на дюните по крайбрежието. Предлага се да се забрани поставянето на плажни принадлежности като кърпи, шезлонги и др. върху пясъчните образувания, както и паркирането и преминаването през тях с коли.   За нарушителите ще има глоби от 1000 до 3000 лв. или имуществени санкции, диференцирани според провинението. За поставяне на плажни принадлежности върху дюни те ще са между 2000 и 5000 лв., а за преминаване с кола или паркиране - от 3000 лв. до 5000 лв.   Нови глоби   Министерството на туризма предлага да се въведат и допълнителни глоби за нарушение на закона като някои от тях са по-ниски в сравнение със сега действащите санкции. Например в момента за ограничаване на свободния достъп до плаж е предвидена глоба от 3000 до 6000 лв. за физически лица и от 6000 до 12 000 лв. за фирми. С измененията се предлага глобите да станат от 2000 до 4000 лв. или да се налага имуществена санкция от 5000 до 10 000 лв.   Увеличава се наказанието за нарушаване на забраните за строителство в курортите от 15 май до 1 октомври. Ако текстовете бъдат приети, наказанието за това ще е глоба от 1000 до 10 000 лв. или санкция от 10 000 до 50 000 лв.

Sky news публикува снимки на руските агенти, участвали в опита за преврат в Черна гора (СНИМКА)

https://www.actualno.com/europe/sky-news-publikuva-snimki-na-ruskite-agenti-uchastvali-v-opita-za-prevrat-v-cherna-gora-snimka-news_630430.html

Британският телевизионен канал Sky news разпространи снимка на руските разузнавачи Едуард Шишмаков и Владимир Попов, като доказателство за прякото им участие в опита за преврат и атентат срещу тогавашния черногорски премиер Мило Джуканович в навечерието на парламентарните

Конфликт между България и Сърбия-един от възможните сценарии за Балканите

http://frognews.bg/news_141127/Konflikt-mejdu-Balgariia-i-Sarbiia-edin-ot-vazmojnite-stsenarii-za-Balkanite/

Сръбско-македонският дипломатически скандал, който избухна неотдавна между двете републики, бивши членове на съюзна Югославия, вече е на път да затихне. Но с това не се решават главните проблеми на региона.

Безлимитното инвитро ще е от 4 процедури

http://dnes.dir.bg/news/proekt-invitro-protzeduri-bezplatni-bezlimitno-26309115

Обещанието на ГЕРБ за безлимитно ин витро се прероди в 4 безплатни процедури. МЗ обяснява, че няма смисъл от повече процедури, тъй като спада успеваемостта.

Масова стрелба в библиотека в САЩ

http://frognews.bg/news_141128/Masova-strelba-v-biblioteka-v-SASHT/

Масова стрелба в американска библиотека доведе до смъртта на двама души.

Менда Стоянова: Нинова изопачава истината за общините (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6415407

Менда Стоянова: Нинова изопачава истината за общините (Видео)"Това, което каза преди малко госпожата, ще нарека меко казано изопачаване на истината, за да не кажа нещо по-силно. Нещата, които каза за проекта за финансиране на общините просто не е вярно. Целта е да се промени финансовата дисциплина на общините и оздравяване на общините, които са във фактически фалит.

Хероин за над 2 млн. лева е заловен на граничния пункт Лесово

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/29/3032820_heroin_za_nad_2_mln_leva_e_zaloven_na_granichniia/?ref=rss


Хероин, оценен на над 2 млн. лева, е заловен на граничния пункт Лесово. Наркотикът, чието общо количество е 51.602 кг, е задържан на 24 август, се разбира от съобщение на Окръжната прокуратура в Ямбол.<br /><br />Днес прокуратурата привлече като обвиняеми двама турски граждани - на 48 и 32 години, и двама граждани на Република Ирак - на 42 и 20 г. Те опитали да пренесат хероина с товарен автомобил влекач и прикачено към него полуремарке. Крайна точка на пътуването им била Румъния....

Броят на лошите кредити в Румъния намалява

http://www.investor.bg/novini/130/a/broiat-na-loshite-krediti-v-rumyniia-namaliava-245716/

Физическите лица с просрочени кредити наброяват близо 690 хил. души, а размерът на тези кредити е над осем милиарда леи

Доналд Тръмп: Всички опции са отворени след последните действия на Северна Корея

http://www.moreto.net/novini.php?n=358457

Американският президент Доналд Тръмп заяви във вторник, че „всички опции“ остават отворени, що се отнася до Северна Корея, предава AFP. „Заплашителните и дестабилизиращи действия само увеличават изолацията на севернокорейския режим сред държавите в региона и света“, се казва в изявлението на Белия дом, в което се допълва, че „всички опции са отворени“.

Не пиарствайте на Путин

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/08/29/3032722_ne_piarstvaite_na_putin/?ref=rss


Откритото писмо на драматурга и режисьор Иван Вирипаев в подкрепа на колегата му Кирил Серебреников е публикувано в "Сноб". "Дневник" го препечатва от портала "Култура", преводът е на Димитрина Чернева. Преди седмица Серебреников беше поставен под арест и обвинен в злоупотреба с пари, отпуснати от държавата по проект на ръководения от него московски театрален "Център Гогол". <br /><br />Аз, драматургът и режисьор Иван Вирипаев, бих искал да се...

БСП алармира, че ГЕРБ нанася удар върху общините

http://dnes.dir.bg/news/bsp-obshtini-kabinet-borisov-3-publichni-finansi-26309070

С предложените промени в Закона за публичните финанси се нанася още един удар върху местната власт и общините, смятат от БСП.

Дания намалява данъците с $3.7 милиарда

https://news.bg/economics/daniya-namalyava-danatsite-s-usd3-7-miliarda.html

В момента страната събира най-голям процент от доходите на гражданите

BlackRock: Застрахователите в САЩ биха пострадали тежко при нова криза

http://www.investor.bg/analizi/91/a/blackrock-zastrahovatelite-v-sasht-biha-postradali-tejko-pri-nova-kriza-245706/

Застрахователите трябваше да наваксат след кризата, но в десетилетието на ниски лихви те трябваше да разширят инвестициите си далеч отвъд традиционните активи

Wizz Air свали 23 човека от самолет в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6415413

Wizz Air свали 23 човека от самолет в СофияОт самолет на Wizz Air от София за Лондон тази сутрин са били свалени в последния момент 23-ма човека, съобщи очевидец. Те били избрани на случаен принцип и им е казано, че ще бъдат качени на следващ полет за британската столица, тъй като няма място в самолета. Всички свалени са били с редовно купени билети за този полет.

Тръмп обърка блондинки на пресконференцията с финландския президент

https://www.actualno.com/america/trymp-obyrka-blondinki-na-preskonferencijata-s-finlandskija-prezident-news_630428.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обърка две руси финландски кореспондентки, които зададоха въпроси по време на съвместната му пресконференция с неговия колега Саули Ниинисте, предаде CNN. Телевизионният канал съобщи, че финландският президент посочил своя сънародничка, ко

БСП и ГЕРБ в спор по предложения на министър Горанов

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bsp-i-gerb-v-spor-po-predlozheniia-na-ministyr-goranov-2045081

БСП и ГЕРБ в остър, задочен спор заради предложените от финансовия министър Владислав Горанов промени в закона за публичните финанси. Те предвиждат общините да не могат да правят нови задължения, ако са заложили по-високи приходи в бюджета

Държавата ще финансира повече инвитро опити

//dariknews.bg/novini/bylgariia/dyrzhavata-shte-finansira-poveche-invitro-opiti-2045083

Въпреки обещанието на управляващите за безлимитни инвитро процедури, днес бе предложено държавата да финансира до четири опита инвитро за семейства с репродуктивни проблеми, вместо три процедури, както е в момента.

От здравното министерство обясниха за Дарик, че запл

ЧСИ-тата: Колекторски фирми тормозят гражданите

http://dnes.dir.bg/news/kolektorski-firmi-chsi-26309059

Служители на фирми за събиране на вземания се представят за частни съдебни изпълнители (ЧСИ) и оказват психически тормоз над гражданите.

Анорексия прекрати кариерата на 19-годишна олимпийска шампионка

https://offnews.bg//zimni/anoreksia-prekrati-karierata-na-19-godishna-olimpijska-shampionka-663895.html

Юлия Липницкая, която е най-младата олимпийска шампионка в историята прекратява кариерата си на крехките 19 години.

Причината е ужасяваща - младата рускиня води битка с анорексията, заради което повече не може да тренира и да участва в състезания.

Фигуристката взе злато на Игрите в Сочи през 2014, когато бе на 15, а в същата година стана европейска шампионка. Мнозина и предричаха бляскаво спортно бъдеще, което обаче е сериозно застрашено.

От руската федерация по фигурно пързаляне засега отричат Липницкая да е казала окончателно край и обявиха, че ще я поставят в резервния отбор, докато не приключи лечението си и не вземе решение дали продължава.

За нещастие на привържениците на зимните спортове, шансовете това да се случи обаче са около нулата, коментират в Русия.

Прокуратурата обжалва наредби за шума в Шабла и Каварна

http://dnes.dir.bg/news/zavedenie-kavarna-shum-shabla-26309017

Прокуратурата иска да бъдат отменени текстове за шума в общински наредби на Шабла и Каварна.

Deutsche Welle: Голям поток от руски туристи почива на Българското Черноморие

http://www.moreto.net/novini.php?n=358390

Огромен брой руски туристи почиват на плажовете по българското крайбрежие на Черно море, пише Deutsche Welle. Малкият град Кранево наброява не повече от хиляда жители, но през лятото посреща огромен поток руснаци по своите плажове.

Кралев започва проверка на федерацията по борба след провала на световното

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/29/3032807_kralev_zapochva_proverka_na_federaciiata_po_borba_sled/?ref=rss


Министерството на младежта и спорта започва проверка на изпълнението на програмата за развитие на Българската федерация по борба (БФБ) след тоталния провал на световното първенство в Париж.<br /><br />Проверката е по нареждане на министър Красен Кралев. "Целта й е да се установи изпълняват ли се заложените в проекта за финансово подпомагане на федерацията по борба дейности", се посочва на сайта на спортното министерство. <br /><br />България записа най-слабото...

5-те най-лоши филма за всички времена

https://offnews.bg//kultura/5-te-naj-loshi-filma-za-vsichki-vremena-663892.html

Британското издание "Independent" събра филмите, за които критиците са се изказали най-остро, побирайки ги в класация. 

Вижте я в следващите редове:

5. "Hillary's America: The Secret History of the Democratic Party" (2016)​ / "Америка на Хилъри: Тайната история на Демократическата партия"

Оценката на критиката е едва 2/100, а на зрителите - 4.7/10.

Резюме: "Режисьорът Динеш Дсуза анализира историята на Демократическата партия и това, което според нея са истинските мотиви на Хилари Клинтън за президентския пост".

Критиците: "Малко повече от разширена версия на политическия пейзаж, а фактите могат да бъдат намерени онлайн само с минимални усилия. Това е просто ужасен филм", пише филмовият сайт RogerEbert.com.

4. "The Singing Forest" (2003)​ / "Пеещата гора"

Оценката на критиката е 1/100, а на публиката - 3/10.

Резюме: "Двама любовници, убити по време на Холокоста, се прераждат. Първата душа, която се връща на Земята, има двадесет и две годишна дъщеря, която сега е влюбена в бившия любовник на своя баща."

Критиците: "Пеещата гора" е написана и режисирана от Хорхе Амер, чийто филм "Стриптизьорката" открих преди три години и остана най-лошият филм, който някога съм гледал - досега", пише "The New York Times".

3. "United Passions" (2015) / "Обща страст"

Оценката на критиката е 1/100, а на публиката - 0,7/10.

Резюме: "Трима велики мъже установяват ФИФА и помагат на Световното първенство да стане най-популярното спортно събитие в света".

Критиците: "Пропагандата във филма е толкова неосезаема, колкото наковалня в слепоочието", пише сайтът Village Voice.

2. "Bio-Dome" (1996)​ / "Биосфера"

Оценката на критиката е доста ниска, на пък на зрителите е висока. Експертите дават 1/100, а зрителят - 7,1/10. 

Резюме: "Петима смели учени са принудени да се изправят пред сложни форми на живот, по-ужасяващи от всичко, което някога са срещнали".

Критиците: "Пълната абсурдност на филма би следвала да е забавна, но тя не е подкрепена от нищо зад гърба си. Актьорите са като комедианти, които се смеят на дебели шеги, без намек за каквото и да било отчаяние, имайки предвид ситуацията, в която се намират", пише "The New Yorker".

1. "Chaos" (2005)​ / "Хаос"

Критика: 1/100, зрители: 2,3/10.

Резюме: "Определено една от най-жестоките прояви на насилие, "Хаос" е тъмна приказка за двама щастливи тийнейджъри, чиито розови контактни лещи ги заслепяват в гората, която става все по-гъсто залесена".

Критиците: "Грозен, безсмислен и нечестен римейк на римейк на филм на режисьора Крейвън от сценариста и режисьора Дейвид Дефалко" - "L.A. Weekly".

Петкова направи първа копка на Националното хранилище за радиоактивни отпадъци

https://www.actualno.com/business/petkova-napravi-pyrva-kopka-na-nacionalnoto-hranilishte-za-radioaktivni-otpadyci-news_630424.html

"Изграждането на Национално хранилище за радиоактивни отпадъци е изключително важно за бъдещото развитие на българската ядрена енергетика", каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на официална церемония, с която бе даден старт на строителството на Нац

Представителката на САЩ в ООН: Очаквам нещо лошо

http://pogled.info/svetoven/predstavitelkata-na-sasht-v-oon-ochakvam-neshto-losho.88804

/Поглед.инфо/ Представителката на САЩ в ООН Ники Хейли заяви, че очаква "да се случи нещо сериозно" след днешното ракетно изпитание на Северна Корея.

КНДР заплаши с „твърди ответни мерки“

http://pogled.info/svetoven/kndr-zaplashi-s-tvardi-otvetni-merki.88805

/Поглед.инфо/ Северна Корея има всички основания да приложи „твърди ответни мерки“ в рамките на правото си за самозащита.

Фейсбук спира парите от реклама заради фалшиви новини в социалната мрежа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6415372

Фейсбук спира парите от реклама заради фалшиви новини в социалната мрежаFacebook анонсира нови мерки за борба с фалшивите новини, които се разпространяват в социалната платформа. Този път, компанията ще удари там, където боли най-много: по приходите, предаде kaldata.com. Страници, които периодично споделят или публикуват новини, за които е ясно, че са неверни, няма да могат да рекламират във Facebook.

"Уиз ер" остави на летището пътници с билети

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/29/3032811_uiz_er_ostavi_na_letishteto_putnici_s_bileti/?ref=rss


Нискотарифната авиокомпания "Уиз ер" (Wizz air) е оставила днес 23-ма души от полета за Лондон в София за по-късен час, съобщи читател на "Дневник".<br /><br />Според подалия сигнала 23-ма души са били оставени на летището за следващ полет без обяснения и по случаен избор, включително семейство с три деца било разделено.<br /><br />В отговор на запитване от "Дневник" от авиокомпанията отговориха, че законодателство допуска продажбата на...

ЕС осъжда ракетното изпитание на Северна Корея и обмисля по-нататъшни стъпки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6415367

ЕС осъжда ракетното изпитание на Северна Корея и обмисля по-нататъшни стъпкиВърховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини осъди днешното изстрелване на ракета от Северна Корея над Япония. Тя предложи подкрепата на ЕС за бъдещи преговори, но предупреди, че може да бъдат предприети действия след срещи в Съвета за сигурност на ООН, предаде Ройтерс, предаде БТА.

Тръмп: Всички опции са отворени след последните действия на Северна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6415354

Тръмп: Всички опции са отворени след последните действия на Северна КореяАмериканският президент Доналд Тръмп заяви във вторник, че „всички опции“ остават отворени, що се отнася до Северна Корея, предава AFP. „Заплашителните и дестабилизиращи действия само увеличават изолацията на севернокорейския режим сред държавите в региона и света“, се казва в изявлението на Белия дом, в което се допълва,

Наредба забранява на вдовица да зачене инвитро от починалия си съпруг. Търси се решение

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/08/29/3032738_naredba_zabraniava_na_vdovica_da_zachene_invitro_ot/?ref=rss


Нормативната уредба в България и други страни в ЕС не позволява здрав генетичен материал от починал човек да се използва за зачеване след настъпилата смърт. Всъщност материалът - мъжки или женски, сперматозоиди, ембриони, яйцеклетки или зиготи - трябва да бъде унищожен, дори ако приживе починалият е дал съгласието си за извършване на инвитро процедурата.<br /><br />С това правило се бори вдовицата Ася Йорданова, чийто съпруг е починал този юли, скоро след като двамата са сключили...

Нинова: Ще наливаме ли осигуровки в други държави от ЕС?

http://dnes.dir.bg/news/osigurovki-es-bsp-26309006

БСП ще отправи по време на парламентарния контрол въпроси към министрите на труда и на финансите за промените в директивата за командироване на работници в ЕС.

Законът забранява вдовица да зачене инвитро от починалия си съпруг. Търси се решение

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/08/29/3032738_zakonut_zabraniava_vdovica_da_zachene_invitro_ot/?ref=rss


Законът в България и други страни в ЕС не позволява здрав генетичен материал от починал човек да се използва за зачеване след настъпилата смърт. Всъщност според нормативната уредба у нас материалът - мъжки или женски, сперматозоиди, ембриони, яйцеклетки или зиготи - трябва да бъде унищожен, дори ако приживе починалият е дал съгласието си за извършване на инвитро процедурата.<br /><br />С това правило се бори вдовицата Ася Йорданова, чийто съпруг е починал този юли, скоро след като...

Коко Каменаров официално сменя Вяра Анкова в БНТ на 1 септември

https://offnews.bg//medii/koko-kamenarov-ofitcialno-smenia-viara-ankova-v-bnt-na-1-septemvri-663896.html

Константин Каменаров подписа днес договора си за управление на БНТ. Това се случи седмица, след като Съветът за електронни медии (СЕМ) го избра за генерален директор на националната телевизия.

Според подписания контракт между СЕМ и Каменаров, журналистът и пиар специалист поема управлението на телевизията на 1 септември, петък. Управленският му договор изтича на 1 септември 2020 г., когато ще трябва да бъде проведен нов конкурс за генерален директор. По закон всеки шеф на телевизията има право на до два последователни мандата.

Макар изборът на Каменаров да бе добре посрещнат от колегията в БНТ, Каменаров успя да разтревожи част от работещите там още преди да встъпи официално в длъжност. Повод за това станаха думите му, че с удоволствие би върнал "Панорама" в събота, а защо не и в неделя. Екипът на публицистичното предаване публично изрази несъгласието си с това, обявявайки, че държи да остане на екран в петък вечер, както в последните 17 години.

Трайчо Трайков: Това, в което ме обвиняват за ЕВН, няма смисъл

https://offnews.bg//ikonomika/trajcho-trajkov-tova-v-koeto-me-obviniavat-za-evn-niama-smisal-663899.html

Бившият министър на икономиката и енергетиката от кабинета "Борисов 1" Трайчо Трайков коментира, че повдигнатите обвинения срещу него относно продажната на акции на ЕВН нямат никакъв смисъл.

В предаването "12+3" на БНР той подчерта, че прокуратурата го обвинява не че е продал акциите, тъй като по закон той няма такова право,
а за това, че е разрешил на Агенцията за приватизация да извърши продажбата, която от своя страна ги е "продала на по-ниска цена, отколкото сега някой е изчислил, че е трябвало да бъде".

"Аз съм абсолютно сигурен, че няма смисъл това, в което те ме обвиняват. Те казват, че аз, давайки разрешение за продажбата, съм знаел, че цената ще е такава, която след няколко години няма да им се хареса. От друга страна, прокуратурата никъде в обвинението не казва, че е трябвало да направя нещо друго", каза Трайков.

Той обаче не смята, че това означава, че съдът ще го оправдае бързо, а напротив. Трайков прогнозира, че делото ще се проточи, тъй като заради последните законодателни промени делата от този тип ще се гледат от Специализирания съд, а не от Софийския градски съд. Бившият министър прогнозира още, че съдът ще върне делото в прокуратурата и от там то ще бъде внесено в Наказателния съд, където е възможно да продължи "много-много години".

"Аз не съм извършил закононарушение и не съм имал възможност, дори и да искам, тъй като по закон нямам тези права", каза в заключение Трайчо Трайков.



В Чили внесоха законопроект за узаконяване на еднополовите бракове

https://www.actualno.com/america/v-chili-vnesoha-zakonoproekt-za-uzakonjavane-na-ednopolovite-brakove-news_630423.html

Чилийският президент Мишел Бачелет изпрати до Конгреса законопроект за узаконяване на браковете и осиновяванията при двойки от един и същи пол. Мярката е част от либералната реформа, след като миналата седмица Конституционният съд одобри частичната отмяна на забраната в

Глобиха румънец, хулиганствал на Златни пясъци

http://www.moreto.net/novini.php?n=358424

29-годишен румънец е бил глобен, защото е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и общоприетите норми, съобщиха от полицията за Moreto.net. Той е ругал и обиждал служители на хотела в Златни пясъци , в който е настанен, също и полицаи.

Как да направим хубава туршия (+рецепти)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6414908

Как да направим хубава туршия (+рецепти)Eто че дойде време да помислим и за трапезата ни през зимата. В момента зеленчуците може да се намерят на приемливи цени, те са добре узрели и превръщането им в туршии е въпрос на няколко часа време и на няколко добри рецепти. Според начина си на приготвяне туршиите биват сурови, парени, печени и пържени.

Индустрията се готви за стачка заради новите тарифи на "Булгартрансгаз"

http://econ.bg/Новини/Индустрията-се-готви-за-стачка-заради-новите-тарифи-на-Булгартрансгаз-_l.a_i.748313_at.1.html

Големите индустриални предприятия обявиха готовност за стачни действия. В отворено писмо браншовата организация на промишлените потребители изразява...

Те са в Германия, опасни, с оръжия и не вярват на Меркел

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/te-sa-v-germaniia-opasni-s-oryzhiia-i-ne-viarvat-na-merkel-6073174

Днес пред съда застава един от тях - Волфганг П., по обвинение за убийство на полицай при нападение през 2016 г.

​БАБХ установи втора партида яйчен прах от Германия, замърсен с фипронил

http://www.cross.bg/yaiitza-prah-yaiichen-1553462.html

/КРОСС/ От новата засегната партида в България са доставени общо 500 кг яйчен жълтък на прах. Почти цялото количество - 407 кг е налично и иззето, съобщава БНТ. В изпълнение на предприетите засилени мерки от страна на Българската агенция по безопасност на храните бе открита нова партида яйчен жълтък на прах, доставена от Германия. След направен лабораторен анализ беше установено наличие на фипронил над допустимите нива. От новата засегната партида в България са доставени общо 500 кг яйчен жълтък на прах. Почти цялото количество - 407 кг е налично и възбранено в склада-получател. То е насочено за унищожаване. Вложени в преработка са около 93 кг яйчен жълтък на прах и е произведен около 12 500 кг сладолед. Той също е възбранен и е изтеглен от пазара. На 28.08.2017 г. Европейската комисия потвърди изготвеното от БАБХ известие по системата за бързо предупреждение RASSF като последващо действие. С това всички държави членки са информирани, че и друга партида яйчен жълтък на прах е замърсена с фипронил и е разпространена на общия европейски пазар. Същевременно с цел недопускане на българския пазар на замърсени с фипронил яйца и яйчни продукти, в момента се извършват проверки на фермите за добив на яйца, на складовете за търговия с яйца и яйчни продукти, на предприятията за производство и преработка на яйчни продукти в страната

САЩ: Най-новият ракетен тест на Северна Корея е поредната провокация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6415355


САЩ: Най-новият ракетен тест на Северна Корея е поредната провокация Най-новото изпитание на балистична ракета от Северна Корея е поредната нейна провокация и поражда сериозно безпокойство, заяви представителят на САЩ по въпросите на разоръжаването Робърт Уд, цитиран от Ройтерс. Вашингтон трябва да анализира допълнително изпитанието на ракетата, която прелетя над северния японски остров Хокайдо и падна в морето,

Корнелия Нинова: Борисов даде на общини на ДПС 20 милиона лева допълнително

http://frognews.bg/news_141126/Korneliia-Ninova-Borisov-dade-na-obshtini-na-DPS-20-miliona-leva-dopalnitelno/

Соцлидерът Корнелия Нинова цитира постановление на кабинета от 28 юли, според което за един ден били отпуснати допълнителни пари на местната власт.

Стотици мигранти лагеруват в брюкселски парк

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/29/3032793_stotici_migranti_lageruvat_v_brjukselski_park/?ref=rss


Стотици мигранти, повечето суданци и еритрейци, които се надяват да достигнат Великобритания, спят всяка вечер в парк в Брюксел. Явлението се разрасна през лятото и породи опасения от възникването на ситуация като тази с бившата "Джунгла" в Кале.<br /><br />От един месец колектив от неправителствени организации бие тревога за лагера в парк "Максимилиан" и призовава политиците да действат, "за да не се превърне Брюксел в нов Кале", имайки предвид...

Комплексният онкологичен диспансер в Бургас ще закупи нов ПЕТ скенер

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/oJbwrcOwQIo/

Комплексният онкологичен диспансер в Бургас е на път да затвори цикъла на диагностика и лечение на раковите заболявания, като закупи нов ПЕТ скенер.

За тази цел, с одобрението на местния парламент, лечебното заведение ще изтегли дългосрочен нисколихвен кредит. Средствата ще се използват както за закупуване на модерния апарат, така и за строително – ремонтни дейности.

ПЕТ скенерът, или протонно-емисионен томограф, е незаменимо средство за поставяне на ранна диагностика на раковите заболявания, откриване на ранни метастази още в зародиш и контролиране на солидните тумори след тяхното лечение.

С част от средствата ще бъде построено и оборудвано отделение по брахитерапия. Това е изключително ценен метод, при който се отстраняват само онези лимфни възли, в които има туморни клетки. По този начин на пациентите се спестяват тежките усложнения след отстраняването на лимфни възли.

С осигуряването на средствата за закупуването на нова апаратура и построяване на сграда за химиотерапия значително ще се подобри ранната диагностика и ефективността на лечението. Така на бургаските пациенти няма да им се налага да пътуват до други градове за различни процедури.

От друга страна, Онкодиспансерът ще има възможността да сключи договор с НЗОК за изпълнението на процедури по високоспециализирани пътеки. Очакванията са по този начин лечебното заведение да подобри финансовото си състояние чрез генерирането на по-големи приходи от извършваните дейности.

В предишните няколко години, с усилията на Община Бургас, Комплексният онкологичен център се сдоби с два линейни ускорителя със синхронизирана маса за лъчетерапия, нов скенер за “радиационна хирургия” и друга диагностична и лабораторна апаратура, което го постави на водещо място в страната. Община Бургас построи и нова онкополиклиника в непосредствена близост до Онкодиспансера.

Иззеха втора партида заразен яйчен прах от Германия

http://www.moreto.net/novini.php?n=358453

В изпълнение на предприетите засилени мерки от страна на Българската агенция по безопасност на храните бе открита нова партида яйчен жълтък на прах, доставена от Германия. След направен лабораторен анализ беше установено наличие на фипронил над допустимите нива.

Никол Шерцингер позира с руса коса: Булимията открадна цялото ми щастие (Снимка)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6415267

Никол Шерцингер позира с руса коса: Булимията открадна цялото ми щастие (Снимка)Половинката на Григор Димитров - Никол Шерцингер засне дръзка фотосесия за британския "Космополитън". На корицата бившата вокалистка на "Пусикет Долс" е с руса коса и предизвика хиляди коментари. В специално интеврю за списанието Никол разкрива повече подробности за любовния си живот, като споделя: "Напълно се изгубих във връзките си.

Меркел е отворена към идеята за нов министър на еврозоната

http://www.mediapool.bg/merkel-e-otvorena-kam-ideyata-za-nov-ministar-na-evrozonata-news268593.html

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че може да си представи еврозоната да има министър на икономиката и финансите, но Берлин все пак трябва да обсъди с Франция какви всъщност биха били задълженията на едно такова лице, предаде Асошиейтед прес.   Френският президент Еманюел Макрон встъпи в длъжност през май с призив за дълбока реформа на валутния съюз и въвеждане на поста финансов министър на еврозоната. Меркел прие идеята предпазливо и предупреди, че тепърва предстои да бъдат уточнени детайлите.   На традиционната си лятна пресконференция днес канцлерката каза: "Бих могла да си представя министър на икономиката и финансите (...), така че да се сдобием с по-висока степен на единна конкурентоспособност".   Тя приветства и предложението на своя финансов министър сегашният спасителен фонд на еврозоната да бъде превърнат в "Европейски паричен фонд", за да има Европа повече възможности да решава собствените си проблеми в бъдеще.

Изтеглен е жребият на участниците за Купа БФС за деца и юноши от Бургаски регион

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/TWSlvW8ibio/

 Изтеглен бе жребият на участниците за Купа БФС за деца и юноши от Бургаски регион. Програмата на отборите от „Поморие“ е следната:

– Деца „Поморие“ – ДФК „Звездичка“ на 30.08.2017 г. /сряда/, от 9:30 часа на Стадион Поморие

– Юноши младша „Поморие“ – ОФК „Несебър“ на 31.08. 2017 г./четвъртък/, от 17:00 часа на Стадион Поморие

Киев протестира заради развято на Шипка знаме на проруските сепартисти

http://www.mediapool.bg/kiev-protestira-zaradi-razvyato-na-shipka-zname-na-proruskite-separtisti-news268592.html

Киев изпрати протестна нота до външно министерство заради развятото знаме на проруските сепаратисти по време на честванията на 140-годишнината от боевете на връх Шипка в края на миналата седмица. Украинският посланик в София Микола Балтажи заяви, че е възмутен от появата на знамето на самообявилата се Донецка народна република (ДНР) на тържествените прояви: В събота националната телевизия показа в репортаж от честването група хора, които бяха опънали знаме в черно, синьо и червено с надпис "Донецкая народная республика“. Съветничката в посолството на Украйна Ана Тертичная съобщи, че посолството вече е изпратило нота в МВнР с искане да се проведе разследавне от страна на компетентните органи в България. Киев разчита, че инцидентът ще бъде разследван. Тертичная посочи, че българското МВнР е потвърдило зачитането на териториалната цялост на Украйна и е изтъкнало, че флагът на т.н. ДНР не е бил използван в официалната церемония. "Посолството на Украйна разглежда това като груба провокация…и предприема мерки за дипломатическа реакция”, каза Тертичная. "Неприятна история" Българският външен министър Екатерина Захариева определи преди ден случая като "неприятна история". Тя коментира пред Нова телевизия, че е много неприятно точно на Шипченската епопея да се вее знаме на "република, която никой не е признал и която е символ на това как се нарушават правните норми и как се застрашават мирът и сигурността в Европа". Кой стои зад акцията? Пред изданието Клуб Z председателят на организация, представяща се като Движение на русофили "Петко войвода", Иван Милчев Иванов пое отговорността за акцията. Той коментира, че организацията му се различава от "казионните" движения, като Национално движение "Русофили", например. Според Иванов казионните организации се събират по зали и "по никакъв начин не пропагандират идеята". "На фона на тази информационна война ние сме привърженици на историческата истина. Руснаците не са дошли за съкровището на Вълчан войвода. Руските имперски интереси съвпадат с нашето появяване на картата на света", каза Иванов. След появата на знамето политологът Огнян Минчев призова още в неделя за приличие и коментира случая във Фейсбук:

Стари батерии от електромобили "Рено" ще се използват в станции за бърз заряд

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/08/29/3032799_stari_baterii_ot_elektromobili_reno_shte_se_izpolzvat/?ref=rss


Френският производител на автомобили "Рено" и британската компания "Кънектед енерджи" представиха първите по рода си станции за бърз заряд на коли на ток, които използват стари батерии от електромобили. Това решава едновременно два проблема - последващо използване на вече негодните за задвижване на превозно средство акумулатори и изграждане на станции за бърз заряд, където е невъзможно или твърде скъпо да се докара електричество с нужните характеристики.<br /><br...

Ким Чен-ун е станал баща за трети път

http://www.mediapool.bg/kim-chen-un-e-stanal-bashta-za-treti-pat-news268591.html

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е станал баща за трети път, съобщи днес агенция Йонхап, цитирана от Франс прес.   Според южнокорейски депутати, информирани от разузнаването, първата дама на КНДР е родила отново през февруари. Не се съобщава полът, нито името на детето.   Ким Чен-ун се ожени за И Сол-джу през 2009 г. Досега бе известно, че двамата имат две деца. За първото се знаеше само, че е родено през 2010 г. Второто - момиче, наречено Ким Чжу-е, е родено през 2013 г..   За дъщеричката се знае само от думите на американската баскетболна звезда Денис Родман, който заявил пред британския в. "Гардиън" след посещение в Пхенян през 2013 г., че е държал бебето, напомня АФП.   През 2016 г. съпругата на севернокорейския ръководител месеци наред не се появи пред публика и това породи слухове, че е бременна, добавя агенцията.

Ваксина срещу хероин и опиати? Вече се правят тестове

http://clubz.bg/57729-vaksina_sreshtu_heroin_i_opiati_veche_se_pravqt_testove

Снимка БГНЕС

Учени от Изследователския институт "Скрипс" в Калифорния, САЩ, разработват нов метод за борба с наркотичната зависимост - ваксина.

Идеята се появява още през 70-те години - да се създаде медикамент, който да блокира действието на дрогата и по този начин да предпази човек от ефекта. Тогава обаче медицината още не е била на нужното ниво.

А днес има и друга мотивация - все по-популярни стават синтетичните наркотици, които могат да са от 100 до 10 000 пъти по-мощни от естествените си еквиваленти. Освен това те са по-евтини, по-лесни за транспорт и по-бързи за производство. 

Фентанилът например е ужасяващо евтин, около 100 пъти по-силен от морфина, по-пристрастяващ... и най-често се смесва с хероин по чисто икономически причини.

Екипът от калифорнийската лаборатория вече е тествал новата ваксина върху мишки и маймуни. 

По принцип основна трудност да се създаде ваксина срещу опиатите е, че те са съставени от миниатюрни молекули, които имунната ни система не разпознава. За да окуражат защитните ни реакции, учените са създали малки молекули, наречени "хаптени", които приличат на опиатни молекули, но с добавени протеини - епитопи - които служат като място за свързване с антителата на имунната ни система.

След като имунната ни система бива "тренирана" с помощта на хаптените, тя се научава да разпознава молекулярната структура. И разпознава и истински опиати, праща антитела, които обграждат наркотика и съответно не му позволяват да мине мозъчно-кръвната бариера в продължение на 8 месеца.

За момента изследването не е повторено, не е тествано на хора, така че е в първите си стъпки. Вероятно ще отнеме години преди ваксината да стане достъпна.

Самата ваксина няма да лекува пристрастяването пряко, но може да помогне на човек, който не е успял да се опази, или да го спаси от свръхдоза.

Учените от Калифорния подчертават - ваксината може да помогне само на хората, които искат да спрат наркотиците.

БАБХ откри втора партида яйчен прах с фипронил

http://dnes.dir.bg/news/fipronil-jayen-prah-26308923

БАБХ установи втора партида яйчен прах от Германия, замърсен с фипронил, количествата са иззети.

Обезводняването е също толкова опасно, колкото алкохола за шофьорите

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6415326

Обезводняването е също толкова опасно, колкото алкохола за шофьоритеЗа шофьорите е толкова опасно да карат обезводнени, колкото под въздействието на алкохол, предупреждават британски експерти, цитирани от в. "Дейли експрес", цитиран от БТА. През лятото оводняването на организма често е трудно, особено по време на дълъг път. Шофьорите обаче не трябва да сядат зад волана, ако не са се запасили с достатъчно течности.

Терористи заплашват с убийство порнозвезда: Снимала се с хиджаб в горещи сцени

http://frognews.bg/news_141125/Teroristi-zaplashvat-s-ubiistvo-pornozvezda-Snimala-se-s-hidjab-v-goreshti-stseni/

24-годишната американка от ливански произход и бивша порнозвезда Миа Халифа съобщи, че е получила смъртни заплахи от бойци на ”Ислямска държава”, пише ”Метро”.

БФС наказа грешниците от "Тича" и "Герена"

https://offnews.bg//futbol/bfs-nakaza-greshnitcite-ot-ticha-i-gerena-663894.html

Съдийската комисия към Българския футболен съюз извади от ранглистата на асистент съдиите в Първа професионална лига Николай Тодоров Христов заради "незадоволително представяне и допуснати груби явни важни грешки, които влияят пряко върху крайния резултат на футболната среща от седмия кръг между Черно море и Септември София".

Припомняме, че при резултат 1:2 на стадион "Тича" бургазлията отмени два чисти гола на "моряците" заради несъществуващи засади.

Сериозни последствия има и за сина на бившия асистент арбитър и доскорошен шеф на съдиите Никола Джугански - Петър, който бе втори помощник на "Герена" при победата на Левски с 4:0 над Славия.

Заради "допусната явна важна грешка, влияеща на крайния резултат", Съдийската комисия спря правата на Джугански за неопределен период от време.

Ето и пълното становище на СК към БФС по случая:

Днес, 29.08.2017 г., на свое извънредно заседание СК на БФС направи анализ на изминалия 7-ми кръг от Първа професионална лига, както и на жалбата от съдийско естество на Сокол (Марково) за срещата от 1-ви кръг на U17 между отборите на Сокол Марково и Пирин (Благоевград) и взе следните решения:

1. За незадоволително представяне и допуснати груби явни важни грешки, които влияят пряко върху крайния резултат от футболната среща от 7-ми кръг между отборите на Черно море и Септември (София) и са неприемливи за нивото на асистент съдия от професионалния футбол, повтарящи се и в предни негови съдийски решения и съгласно чл. 51, т. 5 от Правилника на футболното съдийство в България, изважда от ранглистата на асистент съдии в Първа лига Николай Тодоров Христов - асистент съдия на горепосочената футболна среща.

2. За допусната явна важна грешка, влияеща на крайния резултат, спира съдийските права за неопределен период от време на Петър Николов Джугански – асистент съдия на срещата от 7-ми кръг от Първа лига между отборите на Левски и Славия.

3. След като разгледа жалбата на Сокол (Марково) и изгледа предоставения видеоматериал, спира съдийските права за неопределен период от време на Николай Георгиев Стоянов – главен съдия на срещата от 1-ви кръг от U17 между отборите на Сокол (Марково) и Пирин (Благоевград) за неопределен период от време.

Данъчните ще проверяват дружества, разполагащи с над 1 млн. лв. в касите си

http://econ.bg/Новини/Данъчните-ще-проверяват-дружества-разполагащи-с-над-1-млн-лв-в-касите-си_l.a_i.748312_at.1.html

Национална агенция за приходите (НАП) обяви, че започва проверки на фирми и нестопански организации, които в своите счетоводни баланси са посочили,...

Националният фестивал за народни инструменталисти ще се проведе в Каблешково на 30.09.

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/zXAI_AW9A0U/

33На 30.09.2017 г. /събота/ за четвърти път в Каблешково ще се състои Националният фестивал за народни инструменталисти „Да излееш душата си с музика”. Надсвирването се провежда в памет на акордеониста Петко Дачев – инструментална легенда на българския фолклор. Фестивалът се провежда под патронажа на кмета на община Поморие Иван Алексиев и се организира от народно читалище „Атанас Манчев – 1920”, с подкрепата на Община Поморие и Кметство Каблешково.

Своеобразният форум на народни инструменталисти ще започне в 10.30 часа в зрителната зала на читалището. Основната цел на  „Да излееш душата си с музика” е да се превърне в празник на уникалните фолклорни традиции, да открива и подкрепя нови дарования, да стимулира високото професионално майсторство и художествен вкус.

Изпълненията се оценяват от професионално жури, включващо утвърдени специалисти в областта на българския музикален фолклор. На всички участници ще бъдат връчени грамоти за участие, а отличените индивидуални изпълнители и фолклорни оркестри във всяка възрастова група ще бъдат удостоени с плакет и парична награда.

 

Цветя красят каналите на столичния КАТ (снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6415158

Цветя красят каналите на столичния КАТ (снимки)Цветя в саксии красят каналите на столичния КАТ на ул. „Лъчезар Станчев“ 4 в кв. „Дървеница“, където шофьори чакат да регистрират или бракуват колите си. Подмяната на стари с нови цветя стана днес и е част от освежаването на КАТ за есента. Растенията ще цъфтят до ноември. „По-приветливо е“, каза шофьор, чакащ за канал.

Втора партида замърсен с фипронил яйчен прах е изтеглена от българския пазар

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/29/3032788_vtora_partida_zamursen_s_fipronil_iaichen_prah_e/?ref=rss


Втора партида замърсен с фипронил яйчен прах, доставен от Германия, е установила Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).<br /><br />Става дума за общо 500 кг яйчен жълтък на прах, за който лабораторен анализ е установил наличие на фипронил над допустимите нива. Почти цялото количество - 407 кг, е било налично в склада получател. То е насочено за унищожаване, съобщават от пресцентъра на БАБХ. От останалите около 93 кг яйчен жълтък на прах са произведени около 12 500 кг...

Дъщерята на Бандерас е станала красавица (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/showbusiness/dyshterjata-na-banderas-e-stanala-krasavica-snimki-news_630390.html

Мелани Грифит и Антонио Бандерас вече не са заедно, но са горди родители на една много красива дъщеря. Запознайте се с 20-годишната Стела. Тя е родена в Марбея, Испания, но в момента живее в Калифорния. На 3 годинки дебютира в киното във филма "Луди в Алабама" (1999), където играе

Талантиадата във Варна избра „Мини Мис и Мини Мистър“

http://www.moreto.net/novini.php?n=358395

Три часа повече от 60 деца - творци се забавляваха и изявяваха в Палавото Шоу на актрисата Илиана Балийска „Малки Големи Таланти“ във Варна- традиционно в последната неделя на август, научи Moreto.net. Участваха мини сладури от Североизточна България, от САЩ и Испания.

Хванаха втора партида опасен яйчен прах на пазара

https://offnews.bg//obshtestvo/hvanaha-vtora-partida-opasen-iajchen-prah-na-pazara-663897.html

Българската агенция по безопасност на храните откри нова партида яйчен жълтък на прах, доставена от Германия. След направен лабораторен анализ беше установено наличие на фипронил над допустимите нива.

От новата засегната партида в България са доставени общо 500 кг яйчен жълтък на прах. Почти цялото количество - 407 кг е налично и възбранено в склада-получател. То е насочено за унищожаване. Вложени в преработка са около 93 кг яйчен жълтък на прах и е произведен около 12 500 кг сладолед. Той също е възбранен и е изтеглен от пазара.

На 28.08.2017 г. Европейската комисия потвърди изготвеното от БАБХ известие по системата за бързо предупреждение RASSF като последващо действие. С товаБАБХ е уведомила Европейската комисия, която от своя страна е съобщила за опасния яйчен прах на всички държави членки. 

Същевременно с цел недопускане на българския пазар на замърсени с фипронил яйца и яйчни продукти, в момента се извършват проверки на фермите за добив на яйца, на складовете за търговия с яйца и яйчни продукти, на предприятията за производство и преработка на яйчни продукти в страната.

Всяка постъпваща в България пратка яйца и яйчни продукти с произход ЕС, за която няма предоставени доказателства от лабораторно изпитване за отсъствие на замърсяване с фипронил ще бъде подложена на лабораторен анализ. Аналогични мерки се прилагат и към производителите на яйца и яйчни продукти с български произход. Вече е наличен първият резултат от анализ на яйца с произход Полша, който е отрицателен.

На 6 септември зоните за паркиране няма да работят

http://www.cross.bg/parkirane-zayavleniya-zonite-1553460.html

/КРОСС/ През октомври 2017 година изтича валидността на около 4000 винетни стикера, издадени на граждани живеещи в зоните за платено паркиране. От 1 октомври, съгласно рещение на Столочния обшински съвет, се разширява „зелена" зона в посока район „Средец" и район „Лозенец". В двата района ще бъдат обособени около 4700 паркоместа. Гражданите от новите подзони трябва да подадат заявления, за ползване на услугата локално платено паркиране. За улеснение на гражданите Центърът за градска мобилност започна приема надокументи за издаване на винетни стикери за платено паркиране още в началото на месец август. Най-бързо и удобно е подаването на заявления он лайн на адрес:  https://www.sofiatraffic.bg/bg/parking/vignettes След като подаде документите, гражданинът ще бъде уведомен за датата, в която може да отиде да си получи стикера и да плати цената, която за „зелена" зона е 100 лева за година, a за синя 150 лева и съответно 10 лева за 1 месец за „зелена" и 15 лева за 1 месец за „синя зона". Плащането може да се извърши в един от 4-те офиси на ЦГМ - ул. „Будапеща" 17, на пл. „Възраждане" 1, на метростанция НДК и на метростанция Европейски съюз. Плащането може и да се направи по банков превод. С максимално удобно за гражданите, от 1 септември пунктовете за подаване на заявления за издаване на винетни стикери ще работят от 7.00 ч до 19.00 ч

40 деца във Варненско са спрели да ходят на училище по социални причини

https://www.actualno.com/varna/40-deca-vyv-varnensko-sa-spreli-da-hodjat-na-uchilishte-po-socialni-prichini-news_630418.html

40 деца са прекъснали образованието си през учебната 2016/2017 година по социални и семейни причини във Варна и областта. Това каза в интервю за Радио „Фокус” – Варна Венцеслава Генова, началник на Регионално управление на образованието (РУО) във Варна. Тя отбеляза, че Ва

Министър Радев: Не дойдоха природозащитници да помогнат за гасенето на пожара

https://www.24chasa.bg/region/article/6415305

Министър Радев: Не дойдоха природозащитници да помогнат за гасенето на пожара"Сутринта гледах по телевизията екозащитници. Досега не си позволявах да говоря по темата. Никой не дойде да ни помогне от тях. Беше добре да бъдат тук, да ни посъветват къде има лешояди, къде да заграждаме огньовете повече. Това е личната ми забележка като ръководител на МВР", каза вътрешният министър Валентин Радев и благодари на доброволците,

Юнкер: Първо да уредим миналото, преди да планираме бъдещето с Лондон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6415280

Юнкер: Първо да уредим миналото, преди да  планираме бъдещето с Лондон 
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви категорично днес, че никакви преговори за отношенията между Европейския съюз и Великобритания след Брекзита няма да започнат, докато не се решат въпросите, свързани с раздялата между Брюксел и Лондон, предаде БТА. "Трябва да бъде пределно ясно,

Хванаха втора партида от заразения яйчен прах у нас

http://frognews.bg/news_141124/Hvanaha-vtora-partida-ot-zarazeniia-iaichen-prah-u-nas/

Втора партида от заразения яйчен прах откри Българската агенция по безопасност на храните. След направен лабораторен анализ беше установено наличие на фипронил над допустимите нива, съобщиха от агенцията.

Българите пият средно по 11.4 литра алкохол на година

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/29/3032748_bulgarite_piiat_sredno_po_114_litra_alkohol_na_godina/?ref=rss


Средната консумация на алкохол в България е 11.4 литра на година. Това показват данните от доклад на Световната здрава организация (СЗО). Те се отнасят за легално продадения алкохол в периода между 2008 и 2010 г., като се отчита спад с 0.2 л спрямо предходното изследване от 2005 г.<br /><br />Според изчисленията на СЗО мъжете в България пият значително повече от жените, като консумират средно по 17.9 литра алкохол на година. Жените ограничават употребата си на спиртни напитки до 5.3...

С над 3-годишно закъснение почна строежът на хранилището за радиоактивни отпадъци

http://www.investor.bg/energetika/472/a/s-nad-3-godishno-zakysnenie-pochna-stroejyt-na-hranilishteto-za-radioaktivni-otpadyci-245627/

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова даде символично начало на строителството в зоната на АЕЦ „Козлодуй”

Започва изграждането на Националното хранилище за радиоактивни отпадъци

http://www.investor.bg/energetika/472/a/zapochva-izgrajdaneto-na-nacionalnoto-hranilishte-za-radioaktivni-otpadyci-245627/

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова даде символично начало на строителството в зоната на АЕЦ „Козлодуй”

Българите консумират средно по 11.4 литра алкохол на година

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/29/3032748_bulgarite_konsumirat_sredno_po_114_litra_alkohol_na/?ref=rss


Средната консумация на алкохол в България е 11.4 литра на година. Това показват данните от доклад на Световната здрава организация (СЗО). Те се отнасят за периода между 2008 и 2010 г., като се отчита спад с 0.2 л спрямо предходното изследване от 2005 г.<br /><br />Според изчисленията на СЗО мъжете в България пият значително повече от жените, като консумират средно по 17.9 литра алкохол на година. Жените ограничават употребата си на спиртни напитки до 5.3 л.<br /><br />От...

БАБХ установи втора партида яйчен прах, замърсен с фипронил, от Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6415281

БАБХ установи втора партида яйчен прах, замърсен с фипронил, от ГерманияВ изпълнение на предприетите засилени мерки от страна на Българската агенция по безопасност на храните бе открита нова партида яйчен жълтък на прах, доставена от Германия. След направен лабораторен анализ беше установено наличие на фипронил над допустимите нива, съобщиха от БАБХ.  От новата засегната партида в България са доставени общо 500 кг

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване