Нови жертви на урагана Харви, четвъртият по големина град в САЩ е под вода

http://www.cross.bg/hyustun-teksas-postradalite-1553408.html

/КРОСС/ Ураганът Харви взе нови жертви в САЩ. Властите в щата Тексас официално потвърдиха смъртта на 9 души вследствие на унищожителните наводнения след бурята. По информация на "Ню Йорк Таймс" общият брой на жертвите вследствие на урагана е 10. Броят на евакуираните надмина 5 хиляди. Без дом вече пък са 30 хиляди в Тексас и Луизиана. Над 8500 федерални служители, полицаи, спасители и цивилни са се включили в операцията по спасяването на пострадалите. Сред най-засегнатите населени места е включително и Хюстън - най-големият град в Тексас и четвъртият по големина в САЩ. Стотици хора са блокирани, а цели квартали са под водата. „За последните 8 часа сме спасили над 1000 души", обяви кметът на Хюстън Силвестър Търнър. Така общият брой на спасените от стихията граждани надхвърли 3000 души. Над 100 000 потребители в Хюстън остават без електричество, защото аварийните екипи не могат да влязат в останалите под вода райони. Щетите тепърва ще се изчисляват. Лично президентът Даналд Тръмп пък ще посети пострадалите райони, за да покаже родкрепата си. „Ще бъдете свидетели на бърза реакция от Конгреса и със сигурност от президента - ще получите своето обезщетение. Това е ужасяваща трагедия", коментира Доналд Тръмп.

Плувецът Антъни Иванов с исторически медал за България от световно

https://offnews.bg//vodni/pluvetcat-antani-ivanov-s-istoricheski-medal-za-balgaria-ot-svetovno-663855.html

Антъни Иванов записа нова славна страница в историята на българското плуване, след като спечели бронз от световното първенство за юноши и девойки в Индианаполис, информира специализираният сайт bgswim.com.

Той направи историческото си постижение в коронната си дисциплина 200 м бътерфлай, финиширайки за 1:57,54 мин.
18-годишният талант от Велико Търново с треньор Николай Вакареев донесе първо отличие за плуването ни от такъв форум, първо за мъжкото ни плуване в басейн и третото изобщо.

Медали от световно първенство (без да броим тези в откритите води) е печелила само Таня Богомилова – сребро и бронз в Мадрид през 1986 година.

Иначе шампион в Индианаполис е новата унгарска сензация Крищоф Малак, който с 1:53,87 мин. постави нов световен рекорд за юноши. Негов подгласник е японецът Юя Сакамото – 1:57,05 мин.

Жертвите на бурята Харви в Тексас станаха 14

http://www.mediapool.bg/zhertvite-na-buryata-harvi-v-teksas-stanaha-14-news268566.html

Загиналите в резултат на бурята Харви, вилняла в американския щат Тексас, станаха 14, съобщи телевизия "Фокс нюз".   Щатските власти предупредиха, че се очаква броят на жертвите да се увеличи след оттеглянето на водите, които наводниха град Хюстън и все още не позволяват да се направи оценка на последиците от стихията.   Според кмета на града Силвестър Търнър в момента в центровете за временен подслон са настанени около 6200 души. "Нуждите ни са огромни. В тези центрове се намират само хората, които просто няма къде да отидат", каза той.   ”За последните 8 часа сме спасили над 1000 души”, каза Търнър. Така общият брой на спасените от стихията граждани надхвърли 3000 души.   Губернаторът на Тексас Грег Абът поиска да бъдат мобилизирани 12 000 резервисти от щатската Национална гвардия. Освен с оказването на помощ на пострадали и останали без дом хора, те ще се заемат и с издирване на още жертви.   Над 100 000 потребители в Хюстън остават без електричество, защото аварийните екипи не могат да влязат в останалите под вода райони.   Харви, който удари Тексас в събота, е най-мощният ураган в САЩ за последните 12 години. Впоследствие той отслабна до тропическа буря.

Над 3000 души са спасени в Хюстън след урагана Харви

http://www.mediapool.bg/nad-3000-dushi-sa-spaseni-v-hyustan-sled-uragana-harvi-news268566.html

Над 3000 души са били спасени в американския град Хюстън, щата Тексас, след наводненията, предизвикани от урагана Харви, съобщи кметът на града Силвестър Търнър. ”За последните 8 часа сме спасили над 1000 души”, каза Търнър. Така общият брой на спасените от стихията граждани надхвърли 3000 души. Много хора са в залети от водата домове и продължават да чакат помощ. Спасителните операции ще бъдат възобновени веднага след изгрев слънце. Над 100 000 потребители в Хюстън остават без електричество, защото аварийните екипи не могат да влязат в останалите под вода райони. Харви, който удари Тексас в събота, е най-мощният ураган в САЩ за последните 12 години. Впоследствие той отслабна до тропическа буря. По информация на в. ”Ню Йорк таймс” бедствието е отнело живота на поне 10 души.  

Германия преустановява връщането на мигранти в Унгария

https://www.24chasa.bg/novini/article/6414440

Германия преустановява връщането на мигранти в УнгарияВ разрез с Дъблинския регламент, федералното правителство в Берлин преустановява връщането на търсещи убежище в Унгария поради лошите условия за тях в страната, съобщава изданието Der Spiegel, цитирано от "Фокус". Виктор Орбан провежда строг курс в областта на убежището, основан на убеждението му, че миграцията е „троянски кон на тероризма".

Съветът за сигурност на ООН се събира спешно заради Северна Корея

http://econ.bg/Новини/Съветът-за-сигурност-на-ООН-се-събира-спешно-заради-Северна-Корея_l.a_i.748262_at.1.html

Съветът за сигурност на ООН се събира днес следобед на спешно заседание за Северна Корея по искане на Токио и Вашингтон, след като КНДР изстреля тази...

Спорт по тв днес: Григор започва на US Open - не преди полунощ, световно по бокс, колоездене и универсиада

https://www.24chasa.bg/sport/article/6413814

Спорт по тв днес: Григор започва на US Open - не преди полунощ, световно по бокс, колоездене и универсиада                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Отменена е заповедта за уволнение на учителя от СМГ Петя Тодорова

https://www.actualno.com/education/otmenena-e-zapovedta-za-uvolnenie-na-uchitelja-ot-smg-petja-todorova-news_630322.html

Заповедта за уволнение на Петя Тодорова, преподавател по математика в Софийската математическа гимназия, е отменена. Натиск върху директора на училището Антони Стоянов не е оказван. Това заяви старши експерт Вилма Доминикова от Управление на образованието София-град. "Пе

Нов инцидент с въздушна пушка: Момче простреля свой връстник

//dariknews.bg/regioni/sliven/nov-incident-s-vyzdushna-pushka-momche-prostrelia-svoj-vrystnik-2044948

Непълнолетно момче простреля свой връстник с въздушна пушка в село Маломир. Сигналът е подаден на 28 август, около 13:30 ч, информират от полицията в Ямбол.

Установено е че, около 01:30 часа между пострадалото момче и друг непълнолетен от компанията е възникн

На съдия Костадинка Костадинова е поверено делото за продажбата на акциите на ЕВН

//dariknews.bg/novini/bylgariia/na-sydiia-kostadinka-kostadinova-e-povereno-deloto-za-prodazhbata-na-akciite-na-evn-2044951

В Софийския градски съд публично беше разпределен обвинителният акт срещу Трайчо Трайков, Симеон Дянков, Иво Прокопиев, Петър Василев, Любомир Евстатиев и Радослав Рачев по делото за продажбата на акциите на ЕВН.

Шарапова отстрани Халеп в първия кръг на US Open

https://www.24chasa.bg/sport/article/6414439

Шарапова отстрани Халеп в първия кръг на US OpenМария Шарапова се завърна в турнирите от „Големия шлем“ с победа над световната номер две Симона Халеп в мач от първи кръг на Откритото първенство на САЩ, предава Фокус. Поставената под номер 146 в световната ранглиста руска тенисистка, която участва в турнира с „уайлд кард“, постигна победа с 6:4, 3:6, 6:3 над румънката в мач,

Швейцария променя данъчните си закони

http://www.moreto.net/novini.php?n=358379

Швейцария променя правилата в данъчното си законодателство, съобщават от посолството на България в Берн с писмо до Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП). Става дума за корекция в начина на изчисляване на гаранционната престация на данъчно задължените лица, които нямат местоживеене или местоседалище в Швейцария, уточняват от агенцията.

2 години условно за побойничката на медсестра в Горна Оряховица

http://frognews.bg/news_141091/2-godini-uslovno-za-poboinichkata-na-medsestra-v-Gorna-Oriahovitsa/

Наказаха с условна присъда от две години с три години изпитателен срок и пробация жената, която нападна с юмруци и ритници медицинската сестра в Горна Оряховица.

Томислав Дончев: Не ме вкарвайте в интрига коя фабрика на кого е

https://www.24chasa.bg/novini/article/6414443

Томислав Дончев: Не ме вкарвайте в интрига коя фабрика на кого еНе ме вкарвайте в интригата коя фабрика на кого е, отговори вицепремиерът Томислав Дончев на въпрос за одържавяването на "Дунарит" по Би Ти Ви. В недалечното минало компанията беше част от имуществото на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. Дончев допълни, че най-важна за държавата, е съдбата на работниците.

Терорист се самовзриви, уби 9 души в Кабул

http://clubz.bg/57712-terorist_se_samovzrivi_ubi_9_dushi_v_kabul

Най-малко девет души са загинали и десетки са били ранени при атентат в центъра на афганистанската столица Кабул, съобщават световните агенции.

Самоубийственият акт е бил извършен тази сутрин сред множество пред филиал на банка "Кабул" на оживения площад “Масуд”. В непосредствена близост се намират посолството на САЩ и Главната квартира на НАТО в столицата.

Сигурното засега е, че атентатът е дело на терорист самоубиец. До този момент никоя групировка не е поела отговорността за терористичното нападение.

Не се изключва обаче връзка с изказването преди седмица на президента на САЩ Доналд Тръмп. Тогава той представи нова стратегия за Афганистан при засилено американско присъствие в размирната страна. Тръмп обяви като цел в никакъв случай да не се допусне надмощие на талибаните. Те пък заплашиха със “свещена война до сетния си дъх”.

Преди четири дни бойци на сунитската терористична организация “Даеш” нападнаха в Кабул шиитска джамия. Тогава загинаха 29 души, над 40 бяха ранени.

Днешният атентат сред множество пред банката в Кабул е 12-ата масирана атака в столицата на Афганистан от януари. Жертвите и ранените са стотици.

По данни на ООН също от началото на тази година над 200 000 души са напуснали страната в търсене на спасение от терора. Опасенията са, че броят на бежанците ще расте.

Путин обеща на Орбан да му даде урок по джудо

http://www.cross.bg/pytin-yngariya-orban-1553407.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин обеща да проведе „суха тренировка" по джудо с унгарския премиер Виктор Орбан. Путин пристигна в понеделник в унгарската столица във връзка с откриването на световното първенство по джудо. „Благодаря за поканата Това, разбира се, не е футбол, но също е хубав спорт" пошегува се Путин, цитиран от „Епицентър", преди началото на срещата си с Орбан. „Ще се опитам да се науча", отговори унгарският премиер. Той посочи, че в Унгария има издадени книги за джудо, в които е цитиран Путин. Путин съобщи, че е съавтор на книги за спорта, включително и за деца. Извън спорта Путин обяви, че работата по разширяването на атомната електроцентрала в Пакш може да започне в началото на идната година. Унгария разчита на внос на руски нефт и газ, а Русия строи нови реактори за централата в Пакш и отпуска на Будапеща заем за 10 млрд. евро за реализиране на ядрения енергиен проект. Путин увери Орбан в пълното обезпечаване от руска страна на финансирането за това разширяване. Двамата лидери отбелязаха, че тази година има ръст на търговския обмен между Русия и Унгария, който до края на годината може да достигне 27 %. Путин допълни, че руски инвеститори продължават да проявяват интерес към Унгария и обемът на инвестициите възлиза на 1,5 милиарда долара. Той съобщи, че освен в енергетиката има и други съвместни проекти, в частност в сферата на фармацията

Станаха ясни двойките за плейофите на Евроволей 2017

https://offnews.bg//volejbol/stanaha-iasni-dvojkite-za-plejofite-na-evrovolej-2017-663854.html

След изиграването и на последните мачове от груповата фаза на Европейското първенство по волейбол за мъже в Полша станаха ясни и всички двойки в плейофите на турнира, както и евентуалните 1/4-финали.

Както е известно, България продължава напред в турнира, след като преодоля първата групова фаза.

Домакините от "Дружина полска", които останаха втори в Група А, ще играят с настоящия европейски вицешампион Словения, който останана 3-и в нашата Група С.

Победителят от този плейоф ще срещне на 1/4-финалите Русия, която стана победител в Група С. България, която завърши на второ място в Група С, пък ще играе с 3-ия от Група А - Финландия, а победителят от този двубой ще излезе на 1/4-финалите срещу Сърбия, която стана първа в Група А.

Двете плейофни срещи са сряда (30 август) от 18,30 и 21,30 часа българско време в зала "Таурон Арена" в Краков.

Програма за плейофните мачове на Европейското първенство в Полша:

Сряда (30 август)
18,30 часа: БЪЛГАРИЯ - Финландия
18,30 часа: Италия - Турция
21,30 часа: Полша - Словения
21,30 часа: Франция - Чехия


Схема и програма за 1/4-финалите на шампионата:

Четвъртък (31 август)
18,30 часа: Сърбия - БЪЛГАРИЯ/Финландия
18,30 часа: Германия - Франция/Чехия
21,30 часа: Русия - Полша/Словения
21,30 часа: Белгия - Италия/Турция

Необходим е натиск по всички фронтове за вкарването на децата в училище, обяви Томислав Дончев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/29/3032421_neobhodim_e_natisk_po_vsichki_frontove_za_vkarvaneto/?ref=rss


Необходим е натиск по всички фронтове за вкарването на децата в училище и задържането им там, каза днес по Би Ти Ви вицепремиерът Томислав Дончев. Той уточни, че това е първостепенна задача за правителството.<br /><br />Дончев подчерта, че справянето с проблема не може да е ангажимент само на училищата и учителите. Той посочи, че предстоят промени в системата, като със сигурност ще има обвързване между социалните помощи и поведението на семейството.<br /><br...

Тръмп е готвил голям проект в Москва, докато се е състезавал за Белия дом

https://www.actualno.com/america/trymp-e-gotvil-goljam-proekt-v-moskva-dokato-se-e-systezaval-za-belija-dom-news_630312.html

Компанията на Доналд Тръмп е водела преговори по време на американската предизборна кампания през 2015 и 2016 година за строителен проект на небостъргач в Москва, твърдят американски медии, предаде БГНЕС. Личният адвокат на милиардера Майкъл Коен потвърди, че имало такива пр

Здравна наредба проваля инвитро процедура, ако партньорът почине

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6414427

Здравна наредба проваля инвитро процедура, ако партньорът починеЗдравна наредба разпорежда да бъдат унищожени здрави ембриони, като по този начин проваля инвитро процедура и обрича вдовица да остане без деца, разказва Би Ти Ви. Трагедиите в живота на Ася Йорданова я застигат една след друга. Тя мечтае за дете от години и когато чудото е на път да се сбъдне, съпругът й загива по време на работа.

Спортът в ефир на 29 август

https://offnews.bg//sport/sportat-v-efir-na-29-avgust-663852.html

Интересна програма за спортните фенове предлага ефирът днес. В САЩ стартира US Open, Обиколката на Испания по колоездене навлиза в решителна фаза. Цар Футбол си почива заради паузата преди световните квалификации.

13:00 Универсиада в Тайван, бадминтон Евроспорт 2

15:00 Универсиада в Тайван, волейбол Евроспорт 2

15:45 Колоездене, Обиколка на Испания Евроспорт 1

16:05 Бокс, СП в Хамбург Mtel sport 1/ Mtel sport 2

18:00 Тенис, US Open Евроспорт 2

19:00 Тенис, US Open Евроспорт 1

20:00 Бокс, СП в Хамбург Mtel sport 1/ Mtel sport 2

02:15 Тенис, US Open Евроспорт 1

04:00 Тенис, US Open Евроспорт 1/ Евроспорт 2

Климатолог: Иде топла есен

http://frognews.bg/news_141090/Klimatolog-Ide-topla-esen/

„Очаква ни топла есен”. Това каза в ефира на „Здравей, България” климатологът Георги Рачев.

Много е лошо, когато при всяко природно бедствие хората питат къде са еколозите, а не питат къде са институциите

https://www.actualno.com/cite/mnogo-e-losho-kogato-pri-vsjako-prirodno-bedstvie-horata-pitat-kyde-sa-ekolozite-a-ne-pitat-kyde-sa-instituciite-news_630321.html

Така екологът Петко Ковачев отговори на въпрос на bTV, зададен заради доста писане по социалните мрежи и интернет форуми: "Къде са еколозите да гасят пожара в Кресна?"

Втора поправителна матура днес

https://offnews.bg//obshtestvo/vtora-popravitelna-matura-dnes-663851.html

В 8 ч. започна втората поправителна матура - по предмет по избор, след като вчера се проведе държавният зрелостен изпит по български език и литература.

Тестовете и верните отговори по различните предмети ще бъдат публикувани на сайта на Министерството на образованието и науката след 15.30 ч.

Разпитват свидетели за огъня в Кресна, пожарът е овладян

https://www.vesti.bg/bulgaria/razpitvat-svideteli-za-ogynia-v-kresna-pozharyt-e-ovladian-6073150

Булдозери са на място, от днес и трети хеликоптер се включи - огънят продължава шести ден. Разпитват дали някой е видял началото на огъня

Драматична нощ край Кресна, пожарът щял да заличи село

https://www.vesti.bg/bulgaria/dramatichna-nosht-kraj-kresna-pozharyt-shtial-da-zalichi-selo-6073150

Булдозери са на място, от днес и трети хеликоптер ще се включи - огънят продължава шести ден

Художествен форум "Изкуството като противодействие" ще се проведе във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=358376

С откриване на изложба днес - 29 август от 18 часа в Градска художествена галерия се дава началото на Художествен форум „Изкуството като противодействие“, научи Moreto.net. Форумът се инициира и организира за първи път като специфична страна от музейната дейност на ГХГ-Варна , имаща за цел стимулирането на творческия процес в българското изкуство.

Франция, Германия, Италия и Испания се обявиха за нова миграционна политика на ЕС

http://www.cross.bg/politika-nova-germaniya-1553406.html

/КРОСС/ За нова миграционна политика в Европейския съюз се обявиха лидерите на Франция, Германия, Италия и Испания след срещата си в Париж в понеделник. Германският канцлер Ангела Меркел коментира, че е необходим нов регламент за регулиране на миграцията, който да замени сегашния. Така нареченият "Дъблин-3" предвижда държавите, които са на външната граница на Шенгенската зона да осигуряват контрола и защитата на нейните граници, а молбите за убежище да се разглеждат в страната, в която имигрантите са пристигнали първоначално, съобщава БНР . Освен това бе договорена и нова политика спрямо бежанците с лидерите на три африкански държави. Това са Либия, Нигер и Чад. Предложението е да се създадат сигурни зони в африканските държави, където бежанците да се регистрират. Целта е да се намали потокът от мигранти, пътуващи при рискови условия по Средиземно море. Стотици хиляди пристигат по море в Европа, много други обаче загиват по пътя. Също така трябва да се въведат мерки срещу трафика на хора.  

Нападнатата медицинска сестра: Ромите винаги са специални

http://dnes.dir.bg/news/romi-meditzinska-sestra-26306754

Нападнатата в Горна Оряховица медицинска сестра беше категорична, че няма да се изплаши от случилото се и ще продължи да работи в спешната помощ.

Юнкер: Сигурността на ЕС не може да бъде гарантирана без Русия

http://pogled.info/svetoven/yunker-sigurnostta-na-es-ne-mozhe-da-bade-garantirana-bez-rusiya.88792

/Поглед.инфо/ Сигурността на ЕС не може да бъде гарантирана без Русия, затова Брюксел и Москва трябва да работят за подобряване на двустранните отношения. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, по време на среща на ръководителите на дипломатическите мисии на ЕС в белгийската столица.

Меркел също иска смяна на регламента за бежанците "Дъблин-3"

https://www.actualno.com/europe/merkel-syshto-iska-smjana-na-reglamenta-za-bejancite-dyblin-3-news_630310.html

Европейският съюз трябва да изработи нов регламент, с който да се контролира миграцията и с който да бъде заменен действащият "Дъблин-3". Това заяви в Париж германският канцлер Ангела Меркел по време на среща с ръководителите на редица европейски страни, посветена на урегул

Антъни Иванов грабна бронз на 200 м бътерфлай на световното в САЩ

https://www.24chasa.bg/sport/article/6414424

Антъни Иванов грабна бронз на 200 м бътерфлай на световното в САЩАнтъни Иванов спечели бронзов медал в коронната си дисциплина 200 метра бътерфлай на световното първенство по плуване за юноши и девойки в Индианаполис, предава БНР. 18-годишният ни плувец финишира за 1.57.54 мин., а шампион е унгарецът Крищоф Малак с 1.53.87. На 1500 метра свободен стил Петър Божилов е 13-ти, а Йордан Янчев 18-ти.

НАП проверява фирми с над 1 млн. лв. в касите

http://clubz.bg/57711-nap_proverqva_firmi_s_nad_1_mln_lv_v_kasite

Националната агенция за приходите (НАП) започва проверки на фирми и нестопански организации, които в своите счетоводни баланси са посочили, че имат голяма сума пари в брой. Данъчните инспектори ще проверяват дали селектираните дружества не са извършили по този начин скрито разпределение на печалба. 

Според данните, които сами са подали в приходната агенция, 1289 от фирмите имат в касите си по над 1 милион лева в брой.

Съмненията на ревизорите са, че като декларират голяма сума пари в кеш, фирмите избягват плащането на корпоративни данъци и дивиденти.

В най-масовия случай става въпрос за чисто счетоводно изписване на средства от касата в полза на съдружници и свързани с тях лица за разходи, които нямат нищо общо с дейността на дружеството – скъпи командировки до екзотични държави, ползване на чужди активи за лични нужди на акционерите и т. н. Данъчните напомнят, че в момента съществува забрана за разплащания в брой над 10 000 лв.

Ако при проверките бъдат открити данъчни и осигурителни нарушения, ще започнат ревизии, за да бъдат установени неплатените данъци и осигурителни вноски за последните пет години.  

Влогъри се снимаха, докато им правят вазектомия (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6414419

Влогъри се снимаха, докато им правят вазектомия (ВИДЕО)Членовете на американския блогърски дует Рет и Линк станаха хит в интернет, след като записаха на живо как си правят едновременно вазектомия, пише в. "Дейли мейл", цитирано от "Дарик". Пуснатото клипче от операцията бе гледано за 5 дни от 1,8 милиона потребители. На видеото се вижда как блогърите от предаването "Good Mythical morning" лягат един

Хамилтън очаква тежка битка с Фетел на "Монца"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/29/3032399_hamiltun_ochakva_tejka_bitka_s_fetel_na_monca/?ref=rss


Люис Хамилтън спечели последното състезание във Формула 1 за Гран при на Белгия и съкрати аванса на Себастиан Фетел само на седем точки, но не си прави илюзии, че е взел психологическо предимство. Британецът обясни, че предпочита да действа стъпка по стъпка в следващите седмици, защото очаква тежка битка.<br /><br />Керванът на Формула 1 се пренася на пистата "Монца", която на хартия трябва отново да фаворизира "Мерцедес". Според Хамилтън обаче "Ферари"...

Част от София остава без вода

http://www.cross.bg/raiiona-chasa-voda-1553405.html

/КРОСС/ "Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата днес, съобщиха от компанията. От 10.00 до 22.00 часа без студена вода ще са живеещи в района между: НПЗ "Искър", кв. "Христо Ботев", каре от жк. "Дружба" 1 - бул. "Христофор Колумб", бул. "Асен Йорданов", ул. "Кап. Димитър Списаревски", бул. "Проф. Цветан Лазаров", промишлена зона "Гара Искър". Понижено ще бъде налягането в района на ул."Боян Магесник", ж.п. линия, бул. "Христофор Колумб", бул."Асен Йорданов", ул."Кап. Димитър Списаревски", бул."Проф. Цветан Лазаров", бул."Шипченски проход", ул."Иван Димитров Куклата", ул."Слатинска", ул."Георги Аспарухов-Гунди" и ул."Марко Бочар". От компанията предупреждават, че след възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата. Живеещите в района между: ул. "Синчец", ул. "Червено знаме", ул. "Явор", ул. "Липа" и бул. "Ломско шосе" ще са без студена вода от 9.30 до 14.30 часа, а от 10.00 до 18.00 часа - хората, които живеят в района на ул."Манастирска" от ул."Трудолюбие" до ул."Елисавета Багряна" , ул."Благородна" от ул."Христо Максимов" до ул."Едисон". Подобен проблем ще имат от 10.00 до 16

Централната банка в Москва се включва в "хранителната война" между Беларус и Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6414405

Централната банка в Москва се включва в "хранителната война" между Беларус и Русия 
"Хранителната война" между Беларус и Русия, недоволна от беларуския реекспорт на храни, забранени за внос в Русия, предизвика нов скандал. Федералните митници разкриха огромна мрежа от доставчици на забранени хранителни продукти и с помощта на руската Централна банка смятат да им вгорчат живота, пише в. "РБК", цитиран от Би Би Си. През 2014 г.

Експерт: Изгорялата почва край Кресна е предпоставка за екологична катастрофа

https://www.actualno.com/society/ekspert-izgorjalata-pochva-kraj-kresna-e-predpostavka-za-ekologichna-katastrofa-news_630320.html

Има предпоставки за екологична катастрофа - големият проблем са онези 10 сантиметра почва, която е изгоряла. Тя е един от най-трудно възстановимите природни ресурси. Не е ясно кога ще се възстанови този ресурс - още повече, че там е сухо. Медиите обръщат внимание на гората и ж

Близо 90% от зеленчуковите консерви се произвеждат с български зеленчуци

http://www.moreto.net/novini.php?n=358380

Близо 88 хиляди тона пресни плодове и 103 хиляди тона зеленчуци са преработени през миналата година у нас. 66 процента от плодовете за консерви са българско производство, 18 на сто - доставени от ЕС, а вносът от трети страни е девет на сто.

Ню Йорк ще е градът в САЩ с най-скъпите цигари

http://www.mediapool.bg/nyu-york-shte-e-gradat-v-sasht-s-nai-skapite-tsigari-news268565.html

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио подписа закон, с който минималната цена за кутия цигари в Ню Йорк се вдига от сегашните 10,5 на 13 долара, съобщи Асошиейтед прес.    Намалява и броят на местата, където ще могат да се купят цигари. Решението влиза в сила от 1 юни.   Така Ню Йорк става американският град с най-скъпите цигари, съобщи здравният отдел на кметството. В новата цена е включен и данък. Целта е да се намали броят на пушачите в града, които са около 900 000. В Ню Йорк живеят около 8.5 милиона души.   С новите разпоредби, общо седем, се намалява наполовина броят на търговците на дребно, които ще лиценз да продават тютюн. Сега това са около 8300 фирми. Забранява и продажбата на всякакви тютюневи изделия в дрогерии, ще се изисква вече разрешително за продажба на електронни цигари, всички жилищни сгради ще трябва да разработят свои правила за пушенето и да запознават с нея всичките си наематели.   Опонентите на новите мерки казват, че повишаването на цените ще накара много пушачи да купуват цигари на черния пазар - контрабандни и необложени с данък. По темата Пет начина за предотвратяване на рака          

Жълт код за обилни валежи и гръмотевични бури е обявен в 6 области на страната

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6414407

Жълт код за обилни валежи и гръмотевични бури е обявен в 6 области на странатаЖълт код за обилни валежи и гръмотевични е в сила за 6 области на страната. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). Жълтият код е в сила за областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Смолян, Кърджали и Хасково.

Митът за особената връзка между българи и руснаци

http://clubz.bg/57710-mityt_za_osobenata_vryzka_mejdu_bylgari_i_rusnaci

Свикнали сме да живеем с мита за особената близост и обвързаност "от векове за векове" между българи и руснаци. Лесно е да останем в капана на този мит, ако следим най-актуалните теми в медии и социални мрежи. Идват ли руските туристи? Отиват ли си руските туристи? Колко руснаци живеят в България? На честването на 140-годишнината от боевете на Шипка пък едни хора опънали знаме на проруските сепаратисти от Донбас. Нещо особено ще трябва да има между България и Русия, че да се вдига толкова много шум. Може и да е имало, но цифрите сочат, че днес вече не е така.

България и българите все повече се интегрират в Европейския съюз, а Русия и руснаците заемат все по-малко място в живота ни. Това не е лозунг, а суха статистика. Националният статистически институт публикува данните за месец юли за пътуванията на българи в чужбина и на чужди граждани в България. И последните цифри и тенденциите зад тях водят поне до три извода.

Посоката е ясна: към ЕС

Първо: българите пътуват предимно към държави от Европейския съюз, а най-много от идващите в България чужденци са отново граждани на страните от ЕС.

Второ: все по-малко българи пътуват към Русия и все по-малко руснаци пътуват към България.

Трето: туристите от бившите социалистически страни, с които днес сме заедно в ЕС и НАТО, са общо поне два пъти повече от туристите от Руската федерация.

Националната статистика разделя пътуванията на три вида: малко над 40% са туристическите, толкова са и пътуванията зад граница за гостуване на близки, обучение, лечение и т.н. Най-малко са служебните пътувания – малко над 17 на сто. Т.е. огромният дял от отчетените от статистиката пътувания се дължат на личен избор – човек сам избира къде да похарчи парите си през ваканцията или къде да се лекува, семействата сами избират къде да учат децата им, а други сами са избрали къде да живеят, за да им ходят близките на гости. 

През най-активния месец на лятото 665 713 българи са пътували извън страната, като две трети от тях са били в страни от ЕС. Повечето от пътувалите извън ЕС са посетили Турция, а Русия е била дестинация едва за 6896 българи – това е малко над 1%. И докато летният избор може да бъде обяснен с климатичните особености - Русия все пак е на север от България, то и идващите руснаци са под 10% от чуждестранните туристи в страната. За месец юли малко над 2 милиона чужденци са дошли в България, от които над 60% са от ЕС. Картината е ясна - българите пътуват в Европа, а европейците идват в България.

Черноморието не зависи само от руснаците

Данните за месец юли не са изключение. Те се вписват в тенденцията, която отдалечава българите от Русия и намалява дела на пътуващите руснаци към България. През цялата 2016 пътуванията на българи в страни от ЕС са близо 3 милиона и 2 хиляди – това число се увеличава с всяка изминала година. Само преди 5 години пътуванията на българи към ЕС са били под 2 милиона годишно. Към Русия обаче тенденцията е обратната – малко над 46 хиляди пътувания през миналата година при над 55 хиляди преди няколко години. Броят на идващите в България чужденци нараства, най-много от ЕС. Идващите от Русия пък намаляват – 589 хиляди през миналата година при почти 700 хиляди през 2013. Противопоставянето между Москва и Запада след анексирането на Крим е фактор, но не достатъчен, за да обясни тази тенденция – все пак продажбата на туристически пакети не е включена в санкциите.

Цифрите не потвърждават и следния мит: че туристическият сезон в България зависел единствено и основно от руснаците. През юли само с цел туризъм у нас са пристигнали 691 хиляди граждани на ЕС и 145 хиляди от Русия. Само от Полша туристите са били почти 100 хиляди. Като се добавят избралите България за почивката си граждани на Румъния, Чехия, Словакия, Унгария и други бивши социалистически страни, общият брой на туристите от тези страни става двойно колкото дошлите граждани на Руската федерация. Всички тези числа не са повод нито за мъка, нито за радост. Това са просто факти, които не потвърждават някои от най-устойчивите митове.

Дойче веле.

Ромски клан спретна меле, нападнаха и полицай

//dariknews.bg/regioni/haskovo/romski-klan-spretna-mele-napadnaha-i-policaj-2044935

Роднинско сбиване е довело до задържането на двама души. Снощи  на тел. 112 в Районно управление Харманли е получено съобщение за улично сбиване между четирима мъже. От една страна – двама братя на 28  и 30 години и от друга – двама мъже на 31 и 49 години.
<

Акценти в печата

http://www.cross.bg/vestnik-izdanieto-dopulva-1553404.html

/КРОСС/ "Държавата влезе в сложна схема по овладяване на "Дунарит", пише в заглавие на първата си страница "Капитал дейли". Изданието цитира думи на министъра на икономиката Емил Караниколов, който казва, че вече се работи за изкупуване на всички кредити на дружеството с цел да "не се поиска процедура по несъстоятелност и да не се започне разпродажба на активи, което би довело до сътресения". Изданието посочва още, че от представените документи е станало ясно, че по сложна верига цесии дружеството към икономическото министерство е купило срещу 47 млн. лв. най-голямото вземане към завода, което започва живота си с цесия на Едоардо Миролио да спаси депозитите си в КТБ и преминава в ръцете на офшорка, свързана с депутата Делян Пеевски, за да стигне до самата КТБ. Така в един от най-оплетените казуси за овладяване на отломките от някогашната империя на фалиралата банка на Цветан Василев официално влиза държавата на мястото на основния враг на банкера - Делян Пеевски, коментира още "Капитал дейли". Вестник "Сега" допълва по темата като цитира адвоката на банкера Цветан Василев, който заявява, че "не е лошо управляващите понякога да четат Конституцията, където пише, че частната собственост е неприкосновена". "България е на второ място в Европа по издирвани бандити с червена бюлетина в Интерпол", е показала проверка на вестник "24 часа"

Нападнатата медицинска сестра: Почувствах се сама и незащитена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6414408

Нападнатата медицинска сестра: Почувствах се сама и незащитенаНападната медицинска сестра от Спешната помощ в Горна Оряховица няма да се изплаши от случилото се и ще продължи да работи. Петя Стоянова беше ударена от 53-годишна жена, пристигнала в болницата с внучето си, което е имало рана на главата. Бабата, която е осъждана за хулиганство, получи шестмесечна условна присъда за нападението.

Дъжд и жълт код в 6 области днес

http://www.cross.bg/valezhi-predimno-dyha-1553403.html

/КРОСС/ Атмосферното налягане сутринта ще бъде близко до средното за месеца. През деня ще се повишава. Днес облачността ще е значителна. Ще има валежи, в следобедните часове на места в Южна България, придружени с гръмотевици. Ще продължи да духа североизточен вятър, предимно слаб, в Източна България - умерен. Дневните температури ще се понижат значително и максималните ще са предимно между 20° и 25°, в София около 20°. Вечерта от северозапад ще започне намаление на облачността, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. Над Черноморието също ще има значителна облачност и валежи. Ще духа умерен север-североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат 21°-23°. Температурата на морската вода е 25°-26°. Вълнението на морето ще бъде около 3 бала. В планините ще бъде облачно, по високите части мъгливо. Ще има валежи, на места с гръмотевици. Ще духа предимно умерен северен, по-късно през деня североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 17°, на 2000 метра - около 10°. Освен това заради обилни валежи и гръмотевични бури е обявен жълт код в шест области в страната. Това са областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали и Смолян.  

Мъж застреля двама в американска библиотека

http://www.mediapool.bg/mazh-zastrelya-dvama-v-amerikanska-biblioteka-news268564.html

Двама души са убити и четирима ранени, след като мъж влязъл в обществена библиотека в американския град Кловис, щата Ню Мексико, и открил огън.   Стрелецът е арестуван, той се е предал, след като полицаите влезли в сградата, съобщиха местните власти, цитирани от Ройтерс.   Не е ясно какви са мотивите на младия мъж, който по свидетелски показания, цитирани от местен вестник, влязъл в библиотеката и започнал да стреля във въздуха.    Кловис е с население от 40 000 души, намира се на около 300 километра източно от Албъкърки, недалеч от границата с Тексас. На осем километра от Кловис има база на ВВС.

Кметът на Ню Йорк обяви крути мерки за борба с тютюнопушенето

https://www.actualno.com/health/kmetyt-na-nu-jork-objavi-kruti-merki-za-borba-s-tutunopusheneto-news_630309.html

Кметът на Ню Йорк одобри серия от мерки за ограничаване на тютюнопушенето. Сред тях са увеличение на цената на пакет цигари от 10.5 долара досега на минимум 13 долара, предаде БГНЕС. "Въпреки, че тютюнът е една от главните причини за преждевременна смърт в страната, тютюневите

Шести ден борят огъня в Пирин

http://frognews.bg/news_141088/SHesti-den-boriat-ogania-v-Pirin/

Шести ден продължава борбата с огъня в Пирин. Евакуацията на с. Влахи е отменена, като започва поетапно връщане на жителите на селото.

Изстреляна от Северна Корея ракета прелетя над територията на Япония

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/29/3032410_izstreliana_ot_severna_koreia_raketa_preletia_nad/?ref=rss


Северна Корея е изстреляла днес ракета от район недалеч от столицата си Пхенян, която е прелетяла над северната част на Япония, съобщиха правителствата на Южна Корея и на Япония, цитирани от "Ройтерс". Японската обществена телевизия Ен Ейч Кей съобщи, че ракета се е разпаднала на три части и е паднала във водите на Тихия океан, на около 1180 километра източно от нос Еримо на японския остров Хокайдо.<br /><br />Японските военни не са правили опит да свалят ракетата, която е...

Хеликоптер на частна фирма ще гаси пожара в Кресненското дефиле днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6414393

Хеликоптер на частна фирма ще гаси пожара в Кресненското дефиле днесХеликоптер на частна фирма ще се включи в гасенето на големия пожар в Кресненското дефиле днес, съобщи директорът на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Николай Николов. В района вали дъжд, но има и силен вятър, което означава че не може да се разчита само на природата за потушаване на огнената стихия.

Японският министър на отбраната: Ракетата от Северна Корея е можела да стигне до Гуам

https://www.24chasa.bg/novini/article/6414400

Японският министър на отбраната: Ракетата от Северна Корея е можела да стигне до ГуамМинистърът на отбраната на Япония Ицунори Онодера заяви, че изстреляната от Северна Корея ракета, е имала капацитета да достигне до американския тихоокеански остров Гуам, предава ТАСС, цитирана от Фокус. „Максималното разстояние на полета, както бе отбелязано е около пет хиляди километра. Естествено, че тя е била способна да стигне до Гуам“,

Пастир е обвинен за пожара в Кресненското дефиле

http://www.mediapool.bg/pastir-e-obvinen-za-pozhara-v-kresnenskoto-defile-news268563.html

30-годишен говедар от ромски произход е задържан и обвинен за причиняване на големия пожар в Кресненското дефиле по непредпазливост. Това съобщи на извънреден брифинг във вторник говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Според обвинението, повдигнато на Костадин Митев, той е хвърлил незагасената си цигара, причинявайки значителни имуществени вреди за над 3 милиона лева. След като видял, че предизвикал пожар, пастирът опитал да загаси пламъците с горната си дреха, получавайки обгаряния по краката. Потърсил помощ от кмета на село Брежани, но не признал, че той е запалил огъня. "Извършителят на престъплението ще бъде задържан за 72 часа, а прокуратурата ще поиска най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Законът предвижда наказание до 5 години затвор", уточни Арнаудова. По думите й обвиняемият е бил заподозрян още в петък, но в продължение на четири дни отричал, че е причинил пожара. Впоследствие обаче направил самопризнания, тъй акто разследващите открили огорелите му дрехи във ферма, намираща се на километър от пожара. "С ареста на говедаря се слага край на спекулациите, че някои умишлно е причинил пожара, за да преследва някакви други цели", обобщи говорителят на главния прокурор в Благоевград. Предстои назначаването на лесовъдска и пожаротехническа експертиза. Районният прокурор в града Борислав Ковачки уточни, че гърмежите, които са чули жители на село Мечкул, са от пукота от статичното електричество заради високата температура при пожара. С това отпада версията, че някой е причинил пожара с пиратки. Пожарникарите ще продължат да контролират ситуацията Малко по-рано вътрешният министър Валентин Радев обяви, че бошуващият в продължение на шест дни пожар вече е овладян. Ситуацията обаче остава под контрол, като през следващите дни пожарникарите ще продължат да работят по окончателното погасяване на последните останали огнища. "Всички огнища на пожара са ограничени и локализирани. Задачата ни е изпълнена, по тази причина закривам кризисния щаб", обяви на последния брифинг вътрешният министър Валентин Радев. По думите му средно по 500 пожарникари, военни, горски и доброволци са участвали в гасенето. Включени са били по 70 единици техника, от които два военни и един частен хеликоптер през последния ден. След овладяването на пожара започна и връщането на хората от евакуираното село Влахи, за гарантиране на спокойствието обаче остава в сила контролираният достъп. Навсякъде е възстановено електроподаването, включително и в тунела, няма проблем с далекопроводите, те също са пуснати. Радев съобщи още, че движението по пътя в района на пожара е нормализирано и призова щофьорите да пропускат специализираната техника и да не хвърлят през прозорците на автомобилите си фасове, които биха могли да предизвикат нови пожари. "Прокуратурата и МВР продължават следствените действия за установяване на причините за разразяване на пожара. Важно е те да бъдат изяснени, за да може в бъдеще подобни случаи да бъдат предотвратени", добави вътрешният министър с уточнението, че предстои да се изясни размерът на нанесените щети. Той отчете като "много добър резултат от спасителната акция" липсата на жертви и пострадали. По-рано във вторник шефът на пожарната Николай Николов описа нощта като драматична заради възникнали две много тежки нови огнища между село Сенокос и село Ощава, които впоследствие са били овладяни. Пожарът край Сопот също е погасен, причината не е ясна Междувременно пожарът край сопотските села Московец, Анево и Иганово, също бе загасен. Огнената стихия се простираше на фронт от близо 10 километра, като работата на пожарникарите бе затруднена от силния вятър. Все още не е ясно от къде е тръгнал пожарът. Според една от версиите пламъците тръгнали, след като оръжейниците тествали боеприпаси на полигона на ВМЗ Сопот. Малко по-късно обаче от завода признаха, че са причинили пожар в района по време на планирани изпитателни действия, но той е локализиран и потушен. В същото време извън територията на държавното дружество – южно от Подбалканския път София-Бургас, бил избухнал друг пожар, за който заводът нямал вина.

Пожарът в Кресненското дефиле е овладян

http://www.mediapool.bg/pozharat-v-kresnenskoto-defile-e-ovladyan-news268563.html

  Пожарът в Кресненското дефиле, бошувал в продължение на шест дни, вече е овладян, обяви пресцентърът на МВР във вторник. Ситуацията обаче остава под контрол, като през следващите дни пожарникарите ще продължат да работят по окончателното погасяване на последните останали огнища. "Всички огнища на пожара са ограничени и локализирани. Задачата ни е изпълнена, по тази причина закривам кризисния щаб", обяви на последния брифинг вътрешният министър Валентин Радев. По думите му средно по 500 пожарникари, военни, горски и доброволци са участвали в гасенето. Включени са били по 70 единици техника, от които два военни и един частен хеликоптер през последния ден. След овладяването на пожара започна и връщането на хората от евакуираното село Влахи, за гарантиране на спокойствието обаче остава в сила контролираният достъп. Навсякъде е възстановено електроподаването, включително и в тунела, няма проблем с далекопроводите, те също са пуснати. Радев съобщи още, че движението по пътя в района на пожара е нормализирано и призова щофьорите да пропускат специализираната техника и да не хвърлят през прозорците на автомобилите си фасове, които биха могли да предизвикат нови пожари. "Прокуратурата и МВР продължават следствените действия за установяване на причините за разразяване на пожара. Важно е те да бъдат изяснени, за да може в бъдеще подобни случаи да бъдат предотвратени", добави вътрешният министър с уточнението, че предстои да се изясни размерът на нанесените щети. Той отчете като "много добър резултат от спасителната акция" липсата на жертви и пострадали. По-рано във вторник шефът на пожарната Николай Николов описа нощта като драматична заради възникнали две много тежки нови огнища между село Сенокос и село Ощава, които впоследствие са били овладяни. Междувременно пожарът край сопотските села Московец, Анево и Иганово, също бе загасен. Огнената стихия се простираше на фронт от близо 10 километра, като работата на пожарникарите бе затруднена от силния вятър. Все още не е ясно от къде е тръгнал пожарът. Според една от версиите пламъците тръгнали, след като оръжейниците тествали боеприпаси на полигона на ВМЗ Сопот. Малко по-късно обаче от завода признаха, че са причинили пожар в района по време на планирани изпитателни действия, но той е локализиран и потушен. В същото време извън територията на държавното дружество – южно от Подбалканския път София-Бургас, бил избухнал друг пожар, за който заводът нямал вина.

Пожарът в Кресненското дефиле е под контрол, хората се връщат във Влахи

http://www.mediapool.bg/pozharat-v-kresnenskoto-defile-e-pod-kontrol-horata-se-vrashtat-vav-vlahi-news268563.html

Шести ден продължава гасенето на предизвикалия истинска екокатастрофа пожар в Кресненското дефиле. Стихията обаче вече е под контрол. Отменена е и евакуацията на жителите на село Влахи. Ситуацията в селото е под контрол, заяви директорът на националната пожарна Николай Николов. Полицията има за задача да въведе хората по собствените им домове.   По думите на Николов нощта е била драматична - възникнали две много тежки нови огнища между село Сенокос и село Ощава - върхов пожар. Но те са били овладяни.   Инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие съобщи, че се върви към неговото погасяване, но все още има активни огнища във вътрешността. ”Все още по периметъра има активни огнища, но за щастие пожарът е низов“, каза инж. Дамянов пред ”Фокус”.   Той добави, че към момента екипи вече се настаняват по фронта и ще започнат активни дейности по цялостното локализиране и потушаване на огъня. За щастие в района преди обяд валя и слаб дъжд, което ще помогне значително за овладяване на ситуацията.   Николай Николов съобщи, че в гасенето се включва още един хеликоптер - трети, на частна фирма, която изявила желание да се включи в гасенето на пожара.   Направени са нови просеки по стари горски пътища, с което смятаме, че сме установили контрол върху разпространението на пожара в посока парка Пирин, каза Николов. Дъждът няма да реши проблема, но ще подпомогне пожара да не е върхов. На главния път в района на дефилето и кривия тунел, обстановката е нормална, трафикът е нормален.   В същото време пожарът край сопотските села Московец, Анево и Иганово, вече е загасен.   Огнената стихия се простираше на фронт от близо 10 километра, като работата на пожарникарите бе затруднена от силния вятър.   Все още не е ясно от къде е тръгнал пожарът. Според една от версиите пламъците тръгнали, след като оръжейниците тествали боеприпаси на полигона на ВМЗ Сопот.   Малко по-късно обаче от завода признаха, че са причинили пожар в района по време на планирани изпитателни действия, но той е локализиран и потушен. В същото време извън територията на държавното дружество - южно от Подбалканския път София-Бургас, бил избухнал друг пожар, за който заводът няма вина.

Шести ден продължава борбата с огнената стихия в Кресненското дефиле

http://www.mediapool.bg/shesti-den-prodalzhava-borbata-s-ognenata-stihiya-v-kresnenskoto-defile-news268563.html

Шести ден продължава гасенето на пожара в Кресненското дефиле, който предизвика истинска екокатастрофа.   Инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие съобщи, че се върви към неговото погасяване, но все още има активни огнища във вътрешността.  По думите му критичната ситуация в района на село Влахи от вчерашния ден вече е под контрол.    ”Все още по периметъра има активни огнища, но за щастие пожарът е низов“, каза инж. Дамянов пред ”Фокус”.    Той добави, че към момента екипи вече се настаняват по фронта и ще започна активни дейности по цялостното локализиране и потушаване на огъня.    Инж. Дамянов посочи, че за щастие в района вали и слаб дъжд, което ще спомогне значително за овладяване на ситуацията.   Той изрази надежда, че дъжд ще се засили малко повече, за да може по-бързо да се случат нещата.   В същото време пожарът край сопотските села Московец, Анево и Иганово, вече е загасен.   Огнената стихия се простираше на фронт от близо 10 километра, като работата на пожарникарите бе затруднена от силния вятър.    Все още не е ясно от къде е тръгнал пожара.  Според една от версиите пламъците тръгнали, след като оръжейниците тествали боеприпаси на полигона на ВМЗ Сопот.   Малко по-късно обаче от завода признаха, че са причинили пожар в района по време на планирани изпитателни действия, но той е локализиран и потушен. В същото време извън територията на държавното дружество - южно от Подбалканския път София-Бургас, бил избухнал друг пожар, за който заводът няма вина. 

Спадът в подкрепата за Тръмп е рекордно бърз, но не и необратим

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/29/3032119_spadut_v_podkrepata_za_trump_e_rekordno_burz_no_ne_i/?ref=rss


В социологическите проучвания стойностите на подкрепата за президента Доналд Тръмп не са добри и не спират да се влошават.<br /><br />Президентският мандат започна на нестабилна почва - в деня на встъпването му в длъжност само около 45 процента от американците одобряваха работата му. Оттогава стойностите вървят стремително надолу. Миналата седмица проучване на "Галъп" показа, че президентският рейтинг на одобрение е спаднал до най-ниското равнище - 34 процента.<br...

По нашето море ли? Има такива места

https://www.actualno.com/travel/po-nasheto-more-li-ima-takiva-mesta-news_630211.html

Пясъчна коса, която се вие между реката и морето, скалисти брегове и огромни пропасти в синята вода, приглушени светлини, джаз и джин с много лед, черноморски сафрид, най-вкусните палачинки на света, баба, която гледа домати в градината си и ти подава два през оградата, смокин

Водата стигна покривите на къщите в Хюстън

https://offnews.bg//sviat/vodata-stigna-pokrivite-na-kashtite-v-hiustan-663850.html

Водата в ударения от урагана "Харви" тексаски град Хюстън стигна до покривите на къщите. Четвърти ден вали дъжд в четвъртия по големина град в САЩ, хората бягат. Метеоролозите предупреждават, че това, което предстои е още по-лошо - "Харви" все още е над Мексиканския залив.

Официално е потвърдена смъртта на двама души, но тв в Хюстън съобщи за гибелта на шестчленно семейство - удавили се, когато ванът им е бил отнесен от придошлите води.

След първия удар "Харви" по крайбрежието се насочи към вътрешността на страната, но сега се връща обратно към крайбрежните райони, предупреждава Националният център за ураганите.

Възстановяването ще отнеме години и много пари.

Близо 10 варненски събития влизат в календара на МОН за изяви по интереси на деца

http://www.moreto.net/novini.php?n=358371

Близо 10 варненски събития под формата на конкурси и конференции влизат в проекта на МОН за Национален календар за изяви по интереси на децата и учениците за учебната 2017/2018 година. Предложения и становища по дадения списък в сайта на министерството могат да бъдат давани до 18 септември, научи Moreto.

На 29 август денят и нощта стават равни

http://frognews.bg/news_141087/Na-29-avgust-deniat-i-noshtta-stavat-ravni/

Днес се отбелязва Обсечене или Секновение. Според традиционните народни схващания на Секновение “денят и нощта се стигат”, т.е. стават равни по времетраене.

Частен хеликоптер се включва в борбата с пламъците в Пирин

http://www.cross.bg/pozhara-selo-raiiona-1553402.html

/КРОСС/ Започна шестият ден от борбата с огромния пожар в Кресненското дефиле. Силният вятър, който разнесе пламъците до село Влахи, което наложи и евакуацията на жителите му, продължава да духа, но днес вече има надежда за дъжд, който да помогне в усилията за справяне с огъня. Пожарът е в близост до селото, но добрата новина е, че вече е овладян в района в близост до главния път Е-79. Като цяло се вижда и краят на борбата. „Вървим към погасяване на пожара в Кресненското дефиле, но все още има активни огнища във вътрешността", обяви инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие, пред „Фокус". По думите му критичната ситуация в района на село Влахи от вчерашния ден вече е под контрол. „Все още по периметъра има активни огнища, но за щастие пожарът е низов", каза още инж. Дамянов. Той добави, че към момента екипи вече се настаняват по фронта и ще започна активни дейности по цялостното локализиране и потушаване на огъня. Инж. Дамянов посочи, че за щастие в района вали и слаб дъжд, което ще спомогне значително за овладяване на ситуацията. Той изрази надежда, че дъжд ще се засили малко повече, за да може по-бързо да се случат нещата. „ Нямаме голямо развитие на пожара извън просеките, които бяха направени в района на община Кресна. Към момента пожар в Кресненското дефиле няма, всичко е извън дефилето

Мъжът, прострелял 15-годишен: Станал е рикошет, исках само да сплаша крадците

https://www.24chasa.bg/novini/article/6414399

Мъжът, прострелял 15-годишен: Станал е рикошет, исках само да сплаша крадцитеПушката не е незаконна, а е регистрирана преди 5-6 г. Кафе автоматът беше поставен тук преди 2-3 г. и постоянно е разбиван, последните месеци зачестиха кражбите от него - крадят по 10-15 лева от него. Тези хора трябваше да се сплашат. През деня сложихме таймер, който да изключва машината след 23 ч. Реших да отида след 23 ч да видя какво става там.

Борбата с пламъците в Пирин изглежда е към края си

http://www.cross.bg/pozhara-raiiona-selo-1553402.html

/КРОСС/ Започна шестият ден от борбата с огромния пожар в Кресненското дефиле. Силният вятър, който разнесе пламъците до село Влахи, което наложи и евакуацията на жителите му, продължава да духа, но днес вече има надежда за дъжд, който да помогне в усилията за справяне с огъня. Пожарът е в близост до селото, но добрата новина е, че вече е овладян в района в близост до главния път Е-79. Като цяло се вижда и краят на борбата. „Вървим към погасяване на пожара в Кресненското дефиле, но все още има активни огнища във вътрешността", обяви инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие, пред „Фокус". По думите му критичната ситуация в района на село Влахи от вчерашния ден вече е под контрол. „Все още по периметъра има активни огнища, но за щастие пожарът е низов", каза още инж. Дамянов. Той добави, че към момента екипи вече се настаняват по фронта и ще започна активни дейности по цялостното локализиране и потушаване на огъня. Инж. Дамянов посочи, че за щастие в района вали и слаб дъжд, което ще спомогне значително за овладяване на ситуацията. Той изрази надежда, че дъжд ще се засили малко повече, за да може по-бързо да се случат нещата. „ Нямаме голямо развитие на пожара извън просеките, които бяха направени в района на община Кресна. Към момента пожар в Кресненското дефиле няма, всичко е извън дефилето

Има готовност за изпозлване на трети хеликоптер за пожара в Кресненското дефиле

https://www.24chasa.bg/novini/article/6414397

Има готовност за изпозлване на трети хеликоптер за пожара в Кресненското дефилеИма готовност за използване на трети хеликоптер за овладяване на пожара, който шести ден бушува в Кресненското дефиле. Отменена е евакуацията на село Влахи, обясни на извънреден брифинг от там директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. Комисар Николай Николов. 600 души вече участват в акцията за овладяване на пожара.

Държавата в “Дунарит”, но трябва и анализ на сделките

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6414003

Държавата в “Дунарит”, но трябва и анализ на сделките Държавата започна да изкупува оръжейния производител “Дунарит”. (Виж ТУК) След като е взето решение да се одържави предприятието, следващата крачка е да се направи анализ. И ако става дума за работеща фирма, собствениците на която са злоупотребили, трябва да се търси отговорност. И както държавата влиза в това предприятие,

Свлачището в Швейцария, при което изчезнаха 8 души, се дължи на климатични промени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6414394

Свлачището в Швейцария, при което изчезнаха 8 души, се дължи на климатични промениСвлачището, помело миналата седмица югоизточното швейцарско село Бондо, донякъде се дължи и на климатичните промени, каза директорът на швейцарската Федерална служба за околната среда Марк Шардонан, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Осем души изчезнаха, след като върху селото се стовариха тонове скална маса и кал.

Пхенян изстреля ракета над Япония

http://www.mediapool.bg/phenyan-izstrelya-raketa-nad-yaponiya-news268562.html

Северна Корея изстреля във вторник ракета от район недалеч от столицата си Пхенян, която прелетя над северната част на Япония, съобщиха правителствата на Южна Корея и на Япония, съобщи Ройтерс.   Ракетата се е разпаднала на три части и е паднала във водите на Тихия океан, на около 1180 километра източно от нос Еримо на японския остров Хокайдо.   Премиерът Шиндзо Абе заяви, че ще бъде направено всичко възможно, за да се защити населението.    През юли Пхенян извърши две изпитания на балистични ракети и това предизвика остра реакция от страна на САЩ, Япония и Южна Корея. 

Пхенян изстреля ракета, която прелетя на Япония

http://www.mediapool.bg/phenyan-izstrelya-raketa-koyato-preletya-na-yaponiya-news268562.html

Северна Корея изстреля във вторник ракета от район недалеч от столицата си Пхенян, която прелетя над северната част на Япония, съобщиха правителствата на Южна Корея и на Япония, съобщи Ройтерс.   Ракетата се е разпаднала на три части и е паднала във водите на Тихия океан, на около 1180 километра източно от нос Еримо на японския остров Хокайдо.   Премиерът Шиндзо Абе заяви, че ще бъде направено всичко възможно, за да се защити населението.    През юли Пхенян извърши две изпитания на балистични ракети и това предизвика остра реакция от страна на САЩ, Япония и Южна Корея. 

Финландия застава на пътя на България към 1/4-финалите на Европейското по волейбол

http://www.cross.bg/finlandiya-bulgariya-grypa-1553401.html

/КРОСС/ Финландия ще бъде съперник на България в първия етап от фазата на елиминациите на Европейското първенство по волейбол. Това стана факт и след последното изиграване на срещите от груповата фаза на шампионата в Полша. България завърши на второ място в група С след победата си с 3:0 над Словения, като остана след Русия, която очаквано също спечели с 3:0 срещу Испания. В последния кръг в група А пък Сърбия победи с 3:0 Финландия, а Полша със същия резултат Естония. В плейофния кръг за класиране на ¼-финалите България ще срещне именно заелия третата позиция в група А Финландия. Срещата е на 30 август в Краков. При победа на националите ни на 1/4-финалите те ще се изправят срещу Сърбия, която се класира директно след спечеленото първо място. Евентуален съперник на полуфиналите ще бъде излъчен от двубой на Германия срещу победителя от плейофа Франция - Чехия.

Държавата е на Корпулентния, той прибира такса вход и изход

http://clubz.bg/57709-dyrjavata_e_na_korpulentniq_toj_pribira_taksa_vhod_i_izhod

ПОЛИТИКА Делян Пеевски(1)

Днес (вчера - б.р.) глутницата на Цацаров и Пеевски, при подкрепата на Борисов, премина в крайната фаза на реализиране на плана "Решетников" - неутрализацията на прозападните кръгове. На практика почти всички известни прозападни политици, близки до Борисов, и бизнесмени - или са обвинени, или са изолирани чрез проверки и тормоз от данъчни, банки и институции, или са изолирани от властта. Цветан Василев стана още по-голяма мишена, защото си позволи да загърби Русия и да потърси спасение в САЩ. Това Центърът не може да му прости.

Толкова мащабна, дори тотална битка само доказва мащабите на залозите и намерението на #Кой не само да не отстъпва, но и да атакува докрай, защото няма място за отстъпление. Докато ви занимаваха да разкриват старата Държавна сигурност, си спретнаха нова мрежа. Тяхна сигурност, чрез пленяване на всички важни институции - прокуратура, ДАНС, банки, държавни институции, други служби, партии (на практика няма парламентарно предтавена партия извън техен контрол), стратегически предприятия. Изобщо оруелският Голям брат е тук. Борисов е най-добрият им продукт, за да омайва хората, той е главният анестезиолог на Модела.

Това с "Дунарит" показва, че Пеевски дори вече не си "мърси" ръцете сам, за да притежава кешовите потоци. Цялата държава е вече на Пеевски. Тя реализира неговите подходи и върши мръсната работа вместо него. След това Корпулентния само ще прибира такса вход и такса изход. Що се отнася до национализацията - министър беше трагичен в обяснението, че това било одържавяване. Вече сме сигурни, че ще глътнат "Дунарит".

Пеевски нямал нищо общо с ВПК (военнопромишления комплекс - б. р.) - както той се възмути преди няколко дни. Както и че Борисов се разгневи, че пришиват Пеевски към него. Няма как да го пришият. Пришиват се чужди части, те са едно тяло.

Още утре ще излеят поредната помия от пеевските медии. Близки на Борисов пък ще определят горното като "руска опорка". Те нямат въображение, а имат нужда от поддържане на култа към Вожда.

Коментарът е от личния профил на Илиан Василев във фейсбук. Заглавието е на редакцията.

 

Тръмп не посочи Русия като конкретна заплаха

http://www.mediapool.bg/tramp-ne-posochi-rusiya-kato-konkretna-zaplaha-news268561.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп не пожела да определи Русия като заплаха за сигурността и вместо това каза, че би включил в тази категория "много страни", съобщи Асошиейтед прес.    "Смятам, че много страни са заплаха за сигурността, за съжаление, като погледнете какво се случва днес по света", каза Тръмп, след като финландски журналист специално го попита за Русия и дали президентът я смята за заплаха за сигурността.    Тръмп заяви това на пресконференция след разговорите си в Белия дом с финландския президент Саули Ниистьо. Финландският журналист имаше предвид безпокойството на Ниистьо за сигурността в балтийския регион и руските самолети, които летят там без включени транспондери, даващи сведения за местоположението им.    Въпросът към Тръмп бе: "Считате ли Русия за заплаха за сигурността?".    "Считаме, че това е много, много важна част от света", каза Тръмп, говорейки за отношенията на САЩ със страните в региона. "И аз бих могъл да кажа, че считам много страни за заплаха, но всичко това са заплахи, с които сме в състояние да се справим, ако ни се наложи. Надявам се, че няма да ни се налага, но ако се наложи, ще се справим", отвърна американският лидер.    Той предпочете да не отговаря конкретно на въпроса на журналиста докъде биха стигнали САЩ, ако ситуацията в балтийския регион ескалира. "Ние много защитаваме този район. Това мога да кажа", каза американският президент.    Отговорът му бе израз на нежеланието му като цяло да заеме твърда позиция срещу Русия, която според американските разузнавателни агенции се е месила в миналогодишните президентски избори в опит да облагодетелства Тръмп, отбелязва Асошиейтед прес.    Министерството на правосъдието и парламентарни комисии разследват евентуални връзки на сътрудници на Тръмп с руски правителствени служители.    След срещата  си с Ниистьо Тръмп каза, че двамата са имали "много добър разговор" за Арктика и "черния въглерод", главният компонент на саждите, които увреждат арктическия лед. Финландия е против решението на Тръмп да изтегли САЩ от международното споразумение за борба с климатичните промени. Неотдавна Финландия пое от САЩ председателството на консултативния Арктически съвет.    Мисля, че ние до голяма степен сме на едно мнение. Искаме кристално чисти води, искаме чист въздух, възможно най-чистия, каза Тръмп.    Той заяви също, че САЩ подкрепят Финландия в борбата с тероризма, имайки предвид неотдавнашното нападение с нож в град Турку, подчерта, че Финландия е уважавана от Русия и каза, че се надява един ден и САЩ ще имат добри отношения с Русия. "Мисля, че това е много добре за световния мир и за други неща", каза Тръмп.  

Тръмп: САЩ защитават Финландия и балтийския район

http://www.mediapool.bg/tramp-sasht-zashtitavat-finlandiya-i-baltiyskiya-raion-news268561.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че според него "много страни" представляват заплаха за балтийския регион и че ако се наложи, САЩ "ще се справят с тях", макар че изрази надежда, че няма да се стигне до това, предаде Асошиейтед прес. "Но ако трябва, ние ще се справим", подчерта Тръмп на пресконференция след разговорите си в Белия дом с финландския президент Саули Ниистьо. Тръмп посочи, че САЩ смятат балтийския регион "за много важен" и му осигуряват "значителна защита". Ройтерс отбелязва, че е ставало дума за агресивната руската политика в региона, ТАСС обаче посочва, че американският президент не е споменал Русия като заплаха, а е говорил за "много страни".

Северна Корея изстреля ракета над Япония

https://offnews.bg//sviat/severna-koreia-izstrelia-raketa-nad-iaponia-663849.html

Северна Корея изстреля ракета, която прелетя над Северна Япония тази сутрин към 6.06 ч., съобщиха правителствата на Южна Корея и Япония, цитирани от световните информационни агенции.

Ракетата била изстрелята от място близо до Пхенян. Разпаднала се е на 3 части и е паднала в Тихия океан, на около 1180 км източно от нос Еримо на японския остров Хокайдо.

Населението на 6 префектури е било предупредено чрез системата за извънредно оповестяване да вземе предпазни мерки.

Японските военни не са опитали да свалят ракетата.

Ще положим максимални усилия, за да защитим живота на хората, заяви премиерът Шиндзо Абе, преди да влезе на извънредно правителствено заседание.

Малко по-късно генералният секретар на кабинета Йошихиде Суга съобщи, че не е регистрирано падане на някакви обекти на японска територия, предаде ТАСС.

Според южнокорейските военни ракетата е била изстреляна от района Сунан край севернокорейската столица.

Напоследък напрежението между Северна Корея и САЩ отслабна, след като няколко седмици преди това двете страни си размениха заплахи. Лидерът на КНДР Ким Чен-ун заплаши да изстреля ракети в морето край американския остров Гуам, а президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди Пхенян, че ако застраши САЩ, те ще реагират с "огън и гняв". 

През юли Пхенян извърши две изпитания на балистични ракети и това предизвика остра реакция от страна на САЩ, Япония и Южна Корея.

Рябков: Ресурсът на санкционното въздействие над Северна Корея е изчерпан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6414390

Рябков: Ресурсът на санкционното въздействие над Северна Корея е изчерпанСанкциите са изчерпани като ресурс за въздействие на Северна Корея, заяви заместник-председателят на руското външно министерство Сергей Рябков, цитиран от ТАСС. „За всички е очевидно, че ресурсът на санкционното въздействие над КНДР е изчерпан“, каза той, цитирано от "Фокус". Той подчерта, че Москва е разтревожена от тенденцията за ескалация на

Кения забранява найлоновите торбички

http://www.moreto.net/novini.php?n=358377

Строга забрана за използването на найлонови торбички влезе в сила в Кения, предадоха световните информационни агенции. Върховният съд на страната одобри закона, насочен срещу използването им. Той предвижда глоба до 40 000 долара и затвор до 4 години за нарушаването на новите мерки.

Димитър Ганев: Сблъсъкът ГЕРБ - БСП ще продължи - имат интерес, стяга им редиците

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6414027

Димитър Ганев: Сблъсъкът ГЕРБ - БСП ще продължи - имат интерес, стяга им редицитеУправляващата коалиция е стабилна, патриотите съзнават, че са в изгодна за тях формула С политолога Димитър Ганев разговаря Кристина Кръстева - Г-н Ганев, какво спечелихме от посещението на френския президент? И по-силно ли е след него правителството? - Посещението на ключов европейски политик, какъвто е френският президент,

Проф. Байкова: Рискът от консумация на заразена с фипронил храна в България е нищожен

https://www.actualno.com/society/prof-bajkova-riskyt-ot-konsumacija-na-zarazena-s-fipronil-hrana-v-bylgarija-e-nishtojen-news_630299.html

"Рискът от консумация на храна, заразена с фипронил, в България е нищожен", това коментира проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика, във връзка с внесените у нас 500 кг яйчен жълтък на прах, замърсен с инсектицида фипронил. Тя коментира, че инсектицида има неблаго

Австралия призова за „възможно най-тежките санкции“срещу Северна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6414388

Австралия призова за „възможно най-тежките санкции“срещу Северна КореяАвстралийският премиер Малкълм Търнбул осъди действията на Северна Корея и призова всички нации да наложат „възможно най-тежките санкции“ срещу режима в Пхенян, предава The Guardian, цитирано от "Фокус". Той призова Китай за втори път този месец, да използва икономическата зависимост на Северна Корея от него,

Тръмп въоръжава полицията с гранатомети и дронове

http://www.cross.bg/trump-granatometi-dronove-1553400.html

/КРОСС/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп се готви да отмени забраната за снабдяване на полицейските сили с оръжия и муниции, предназначени за армията. За това съобщиха пред Франс прес източници от Белия дом. Според тях полицаите ще могат отново да се въоръжават с автомати и ръчни гранатомети, бронетранспортьори и дронове,  предава БНР. През май 2015 година тогавашният американски президент Барак Обама издаде указ, забраняващ на органите на реда да правят такива оръжейни покупки. Така той отговори на серията от сблъсъци след убийствата на чернокожи от бели полицаи в Балтимор, щата Мериленд, и Фъргюсън, Мисури.    

Сеул атакува с бомби "бункер на Ким"

http://clubz.bg/57707-seul_atakuva_s_bombi_bunker_na_kim

Сеул разпореди вдигането на изтребители с мощни бомби на борда и удар по "властта в Пхенян". Само няколко часа след като Ким изстреля балистична ракета към Япония, която прелетя на Страната на изгряващото слънце и се разби на три части край Хокайдо, Южна Корея направи демонстративни маневри със симулация на ликвидирането на убежища на диктатора Ким Чен Ун и най-висшето ръководство на комунистическата тоталитарна държава, предаде Си Ен Ен.

Четири изтребителя F-15K са пуснали 8 бомби MK 84 върху симулирана мишена в североизточните части на Южна Корея. Целите са били поразени и унищожени, съобщава телеграфната агенция на Сеул.

Всички бомби са попаднали точно в целите и са ги унищожили.

Бомбите са с около 3000 кг. тегло и са проектирани да проникват в дълбоки цели, включително бетонни бункери и скривалища под земята, съобщиха от ВВС на САЩ.

Според професор Робърт Кели, отговорът на Сеул е бил достатъчно премерен с оглед напрегнатата обстановка. Хем да покаже мощ, хем да не предизвика разгаряне на военен конфликт.

"Трябваше да има подобен отговор. Северна Корея не може просто да мята ракети над главите на хората в чужди държави", коментира Кели.

Президентът на Южна Корея искаше да покаже възможността за мощно наказание на режима в Пхенян, заяви говорител на президентството в Сеул.

"Всички цели са поразени. Бомбардировката показа, че при спешен случай ВВС на Южна Корея е в състояние да ликвидира скривалищата на водачите на Северна Корея много бързо", коментира представител на Военновъздушните сили на Южна Корея.

Президентът Доналд Тръмп разговаря по телефона с японския премиер Шиндзо Абе и го увери, че САЩ застават 100 процента зад Япония и ще правят всичко за нейната защита. Абе определи провокацията на Ким Чен Ун като най-опасната и застрашаваща Япония от всички ракетни опити досега. 

Освободиха предсрочно автокрадеца Ярослав Димитров - "любимецът" на Борисов

https://www.actualno.com/crime/osvobodiha-predsrochno-avtokradeca-jaroslav-dimitrov-lubimecyt-na-borisov-news_630311.html

Крадецът на коли Ярослав Димитров, който през 2015 г. стана известен с това, че ядоса премиера Бойко Борисов, е бил пуснат предсрочно от затвора, съобщи "Правен свят". Димитров се е възползвал от последните промени в закона, които дадоха право на всеки осъден сам да иска предсро

Рябков: Санкциите вече не могат да въздействат на КНДР

http://www.cross.bg/ryabkov-vuzdeiistvie-koreya-1553399.html

/КРОСС/ Санкциите са изчерпани като ресурс за въздействие срещу Северна Корея. Това заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, цитиран от „Фокус". „За всички е очевидно, че ресурсът на санкционното въздействие над КНДР е изчерпан", каза той и подчерта, че Москва е разтревожена от тенденцията за ескалация на напрежението на Корейския полуостров. „Виждаме тенденция към ескалация. Считаме, че съвместните учения на САЩ и Южна Корея, които се проведоха, макар и в по-облекчен вариант, отколкото първоначалния сценарий, оказаха влияние от гледна точка на това да се провокира Пхенян към ново ракетно изпитание", подчерта руският дипломат.  

Министърът на енергетиката на САЩ отложи посещения в чужбина заради урагана "Харви"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6414386

Министърът на енергетиката на САЩ отложи посещения в чужбина заради урагана "Харви"Министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери отложи визитите си в Казахстан и Украйна заради урагана "Харви", съобщи Асошиейтед прес, цитирано от БТА. Пери трябваше да се срещне в понеделник с енергийния министър на Казахстан, а днес с украинския президент Петро Порошенко. Американски компании са едни от най-големите инвеститори в богатия на петрол

Макрон иска ЕС да увеличи помощта за Африка

http://frognews.bg/news_141086/Makron-iska-ES-da-uvelichi-pomoshtta-za-Afrika/

Лидерите на Франция и Германия се обявиха за по-строги и ясни мерки срещу незаконната имиграция от Африка към Европа.

Строим хранилище за радиоактивни отпадъци

http://dnes.dir.bg/news/hranilishte-radioaktivni-otpadatzi-26306563

С първа копка на площадката “Радиана“ до АЕЦ “Козлодуй“ започва изграждането на Национално хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци.

Остра реакция на международната общност срещу "кралството отшелник" Северна Корея

http://www.cross.bg/koreya-severna-zayavi-1553398.html

/КРОСС/ Изстрелването на поредна балистична ракета от страна на Северна Корея, която този път дори прелетя над Япония предизвика остра реакция от международната общност. Естествено първи в реагираха от Япония, като премиерът Шиндзо Абе нарече изстрелването възмутителен акт.„Тази балистична ракета прелетя над наша територия. Това е безпрецедентна, сериозна и опасна заплаха за нацията ни. Япония протестира срещу подобни действия, които са ясно нарушение на резолюциите на ООН. Япония ще отговори твърдо", обяви говорителят на правителството Йошихиде Суга. Японският външен министър Таро Коно заяви, че върху Северна Корея трябва да бъде приложен по-силен натиск, Министърът на отбраната Ицунори Онодера смята, че притесненията за японската национална сигурност стават по-големи, след като Пхенян изстреля ракетата. Той добави, че правителството анализира ракетата, включително и траекторията ѝ. Двамата говориха след извънредната среща на Съвета за национална сигурност, който се води от премиера Шинзо Абе. Самият Шиндзо бе пък заяви, че е провел разговор с американския президент Доналд Тръмп и двамата са се съгласили да увеличат натиска над Северна Корея. „Трябва незабавно да проведем извънредна среща в ООН и да засилим натиска срещу Северна Корея", заяви Шинзо Абе след 40-минутния разговор с Доналд Тръмп. „Япония и САЩ са в пълно съгласие за нуждата от по-голям натиск", добави той

Преглед на печат - 29 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=358375

"Сега": Симеон Дянков и Трайчо Трайков отиват на съд за сделката с ЕВН Бившите министри на финансите и енергетиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков, бизнесменът и акционер в инвестиционния посредник "Булброкърс" Иво Прокопиев, изпълнителният директор на "Булброкърс" Радослав Рачев и двама от дружеството - Любомир Евстатиев и Петър Василев са предадени на съд.

Продължава гасенето на пожара в Кресненското дефиле

https://www.24chasa.bg/novini/article/6414381

Продължава гасенето на пожара в Кресненското дефилеВървим към погасяване на пожара в Кресненското дефиле, но все още има активни огнища във вътрешността, каза за  „Фокус“ инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие, във връзка с огнената стихия която вече шести ден бушува в дефилето. По думите му критичната ситуация в района на село Влахи от вчерашния ден вече е под контрол.

5 глупости, които правим от любов

https://www.actualno.com/curious/5-gluposti-koito-pravim-ot-lubov-news_630184.html

Да изгубиш баланса си заради любов често е част от балансирания начин на живот." - Елизабет Гилбърт, американска писателка, в книгата "Яж, моли се и обичай". Любовта от пръв поглед съществува и пърхането на пеперудите в стомаха е обяснено научно (с химични процеси в организма)

Шарапова се върна с гръм и трясък - прегази Халеп на US Open

https://offnews.bg//tenis/sharapova-se-varna-s-gram-i-triasak-pregazi-halep-na-us-open-663848.html

Наказаната заради допинг и откъснатата от тениса и след това заради контузии Мария Шарапова се завърна с гръм и трясък. Тя "прегази" втората в света Симона Халеп на Откритото първенство на САЩ тази нощ и се класира за втория кръг.

Участващата с "уайлд кард" рускиня се наложи в три сета с 6-4, 4-6, 6-3 пред 24-хилядна публика в "мача на деня" в Ню Йорк.

30-годишната бивша приятелка на Григор Димитров участва в първия си мач от турнир от Големия шлем след 15-месечното наказание заради употребата на мелдоний.

Шампионката на US Open от 2006 г. и бивша №1 в света имаше нужда от покана, за да започне директно от основната схема, а не от квалификации, защото след наказанието и контузиите слезе до №146 в света.

Днес на корта очакваме и първата ни ракета при мъжете Григор Димитров, който излиза срещу Вацлав Шафранек, който премина през квалификациите.

Шарапова се върна с гръм и трясък - прегази Халеп на US Onen

https://offnews.bg//tenis/sharapova-se-varna-s-gram-i-triasak-pregazi-halep-na-us-onen-663848.html

Наказаната заради допинг и откъснатата от тениса и след това заради контузии Мария Шарапова се завърна с гръм и трясък. Тя "прегази" втората в света Симона Халеп на Откритото първенство на САЩ тази нощ и се класира за втория кръг.

Участващата с "уайлд кард" рускиня се наложи в три сета с 6-4, 4-6, 6-3 пред 24-хилядна публика в "мача на деня" в Ню Йорк.

30-годишната бивша приятелка на Григор Димитров участва в първия си мач от турнир от Големия шлем след 15-месечното наказание заради употребата на мелдоний.

Шампионката на US Open от 2006 г. имаше нужда от покана, за да започне директно от основната схема, а не от квалификации, защото след наказанието и контузиите слезе до №146 в света.

Днес на корта очакваме и първата ни ракета при мъжете Григор Димитров, който излиза срещу Вацлав Шафранек, който премина през квалификациите.

Божидар Димитров иска да премести църква в Националния музей

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bozhidar-dimitrov-iska-da-premesti-cyrkva-v-nacionalniia-muzej-2044931

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров иска да премести старинна църква-паметник на културата от пернишкото село Беренде в Националния исторически музей, защото според него в момента е недостъпна, съобщи

Несебърлийка напълни чушки с наркотици

//dariknews.bg/regioni/burgas/nesebyrlijka-napylni-chushki-s-narkotici-2044918

28-годишна жена от Несебър разби клишетата в кулинарното изкуство, след като направи опит да вкара в затвора чушки, пълни с наркотици. „Деликатесът” бил засечен в затворническото общежитие в Дебелт. Наркотикът бил открит при проверка на пратка с хранителни продукти

2 огнища на пожара край с. Влахи все още са активни

http://dnes.dir.bg/news/pozhar-kresna-potopat-26306536

Шести ден продължава битката с огнената стихия в Пирин. Около село Влахи все още има активни две пожарни огнища.

Южна Корея: Всяка агресия на Северна Корея ще бъде безкомпромисно отразена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6414376

Южна Корея: Всяка агресия на Северна Корея ще бъде безкомпромисно отразенаЮжнокорейските въоръжени сили осъдиха последното изстрелване на севернокорейска ракета и предупредиха, че Пхенян може да се изправи пред „решително“ отразяване на агресията, предава южнокорейската информационна агенция Yonhap, цитирано от "Фокус". Обединеният генерален щаб на Южна Корея отбеляза, че това е 13-тата балистична ракета,

Осъдиха жена за нападение над медицинско сестра в Горна Оряховица

https://www.actualno.com/velikotarnovo/osydiha-jena-za-napadenie-nad-medicinsko-sestra-v-gorna-orjahovica-news_630297.html

Районият съд в Горна Оряховица осъди на шест месеца условно с три години изпитателен срок 53-годишна жена, нападнала и пребила медицинска сестра в спешното отделение на болницата в града. Инцидентът е станал вчера, докато сестрата преглеждала внучето на жената. Пребитата с

Рождениците днес

http://www.cross.bg/bivsh-ivanov-predsedatel-1553397.html

/КРОСС/ Ген.-майор проф. Николай Петров, министър на здравеопазването, бивш началник на ВМА Александър Койчев Иванов, депутат Гергана Плетньова, актриса Душана Здравкова, юрист, бивш евродепутат Жорж Ганчев, създател на БББ, бивш депутат Мариана Евстатиева-Биолчева, режисьор Осман Октай, бивш зам.-председател на ДПС Д-р Петър Бучков, началник-отделение по анестезиология, реанимация и интензивно лечение в МБАЛ "Проф. Д. Ранев", Пещера Д-р Пламен Димитров, председател на Дружеството на психолозите в България Светлана Шаренкова, председател на "Форум България-Русия", издател Стилиян Иванов, режисьор    

Шарапова се завърна с впечатляваща победа над Халеп

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/29/3032396_sharapova_se_zavurna_s_vpechatliavashta_pobeda_nad/?ref=rss


Мария Шарапова отбеляза завръщането си в турнирте от Големия шлем с победа над Симона Хале в първия кръг на US Open. Рускинята, която участва с уайлд кард в основната схема на турнира надделя над световната №2 с 6:4, 3:6, 6:3 за 2.42 часа.<br /><br />С изключение на втория сет, Шарапова игра на висота и напомни за голямата си класа. Първата част беше белязана общо от пет пробив, като рускияната показа по-здрави нерви и успя да спечели с 6:4.<br /><br />The last time...

Мъж застреля двама в библиотека в Ню Мексико

http://dnes.dir.bg/news/USA-nu-mexiko-26306515

Двама души са убити и четирима ранени, след като мъж влязъл в обществена библиотека в американския град Кловис, щата Ню Мексико, и открил огън.

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-zhivo-oryahovitza-1553396.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва" Тема: Половин София отново без топла вода през лятото. На живо къде ще спре топлоподаването и докога ще продължат ремонтите на Топлофикация Тема: На живо от пожара в Кресненското дефили. Овладяха ли пламъците пожарникарите и как прекараха нощта евакуираните хора Тема: Денят на оркестъра. Оркестър Дунавски ритми - последните пазители на антимовската духова музика? В ,,Денят на оркестъра" музикантите разказват за изцелителната сила на северняшката музика Тема: Виртуоз на душата. Цигуларят Васко Василев със специално интервю за „Денят започва" Тема: Ще се слее ли задлъжнялата пловдивска болница „Свети Мина" с общинската „Свети Панталейнон"? Тема: Кога Пловдивската оперна трупа ще има собствена сграда? Отговарят директора на операта в града Нина Найденова и музикалния директор Диан Чобанов БТВ, "Тази сутрин" Тема: На живо от пожара в Кресна: след евакуацията на хора от засегнатите села - овладяна ли е огнената стихия? Тема: Застрашени ли са от изчезване животински видове в Пирин? Екологът Петко Ковачев; Тема: Директно от Сопот - пламъци до военния завод. Каква е причината? Тема: Напрежението в Софийската математическа гимназия расте. Ще запази ли поста си директорът? Тема: Отново нападната медицинска сестра по време на дежурство в Горна Оряховица. Разказ на потърпевшата; Тема: На живо от Брегово - мъж стреля с въздушна пушка срещу деца

Севернокорейска ракета прелетя над Япония

http://www.cross.bg/yaponiya-raketa-kilometra-1553395.html

/КРОСС/ Северна Корея изстреля балистична ракета, която прелетя над Япония, над остров Хокайдо. Ракетата е летяла близо 3 хиляди километра и с височина от около 550 километра. След това е паднала в Тихия океан, предава БТВ. Японският премиер Шиндзо Абе заяви, че това е "възмутителен акт", който "сериозно застрашава мира и сигурността в региона". По-рано Япония бе заявила, че ще сваля всяка севернокорейска ракета, която заплашва територията й. Въпреки това досега военните не са направили опит за това, защото не е имало риск. Ракетата не е представлявала заплаха за САЩ, съобщават от Пентагона и заявиха, че още събира допълнителна информация за изстрелването, предава „Ройтерс".

Башар Рахал и дъщеря му Клои се снимат с първата дама на Франция

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6413831

Башар Рахал и дъщеря му Клои се снимат с  първата дама на ФранцияАктьорът Башар Рахал и дъщеря му Клои успяха да се снимат с първата дама на Франция Брижит Макрон по време на визитата на френския президент в България. “Брижит Макрон се държа суперелегантно и суперфино. Не съм срещал друга жена, която да излъчва такава класа”, разказва Рахал. Актьорът и дъщеря му срещат първата дама на Франция на терасата на

ООН ще проведе извънредно заседание заради Северна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6414374

ООН ще проведе извънредно заседание заради Северна КореяЯпония, САЩ и Южна Корея поискаха извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с изстрелването на севернокорейска балистична ракета, предава ТАСС, цитирано от "Фокус". Дипломатически източници твърдят, че съвещанието ще се проведе във вторник вечерта. По-рано японският премиер Шинзо Абе заяви,

Най-важното от Варна във вчерашния - 28 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=358373

Организират кампания по кръводаряване по време на фестивала FUNCITY+ във Варна По време на младежкия фестивал FUNCITY+ във Варна младежите ще докажат, че освен забавни могат да бъдат и отговорни. Двама шофьори на автобуси се биха пред пътниците на варненска спирка Бой между двама шофьори на автобуси наблюдаваха пътници и минувачи на спирката на Двореца на културата и спорта в събота, съобщиха от полицията за Moreto.

Същинският тест за приятелство е...

http://www.cross.bg/sushtinskiyat-priyatelstvo-test-1553387.html

/КРОСС/ Същинският тест за приятелство е: можеш ли буквално да не правиш нищо с другия човек? Можеш ли да се насладиш на онези моменти в живота, които са съвършено прости? Юджийн Кенеди  

Тръмп заяви, че защитава Финландия и балтийския район, без да споменава Русия като заплаха

https://www.24chasa.bg/novini/article/6414372

Тръмп заяви, че защитава Финландия и балтийския район, без да споменава Русия като заплахаПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп не пожела да определи Русия като заплаха за сигурността и вместо това каза, че би включил в тази категория "много страни", предаде Асошиейтед прес, цитирано от БТА. "Смятам, че много страни са заплаха за сигурността, за съжаление, като погледнете какво се случва днес по света", каза Тръмп,

Защо София послуша Макрон

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281754_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D1%83%D1%88%D0%B0+%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%BD

 Коментар от Ясен Бояджиев:

От лидерите на Чехия, Словакия и Румъния френският президент получи благосклонна, но все още условна готовност за преговори и компромиси. Докато българският отговор, макар и пакетиран с други въпроси (като например запазването на кохезионните фондове), бе категорично положителен. Вероятно затова френският президент се държа подчертано приятелски и дори фамилиарно. Което пък прозвуча като съзнателно търсен контрапункт на отношението му към Полша - именно от българска земя той си позволи да нападне остро най-непримиримия противник на своите идеи за реформа на директивата за командированите работници в ЕС.

Българското "Да"

Възможните обяснения за българското „Да“ са няколко. Обещанието за френска подкрепа за членство в еврозоната и в Шенген или поне за приобщаване към разговора за бъдещето на двете зони, които са сърцевината на европейския проект, за някои може и да е „само на думи“. Но съвсем не е маловажно, тъй като постигането на тези цели е въпрос не толкова на технически критерии, колкото на политическа воля.

От друга страна България е относително по-слабо засегната от спора около европейската директива. Българските работници, командировани в други страни от ЕС, са вероятно някъде около 15 хиляди - на фона на близо половин милион поляци. Освен това българският премиер получи обещание за изваждане на транспорта извън обхвата на директивата за командированите работници, каквото бе желанието на българските международни превозвачи. От години хиляди български шофьори работят на практика само на европейските пазари срещу български заплати и осигуровки.

Разбира се, българският отговор може да е и резултат от анализ и отчитане на всички аспекти на темата за командированите работници: „Не трябва да се допуска едни работници да живеят при скотски условия, при по-ниски заплащания“, каза българският премиер. Неговата позиция веднага срещна (макар и засега приглушена) критика: „Не можем с мерки в ущърб на българския бизнес да решаваме френски вътрешни проблеми“, написа опозиционен политик.

Каквито и да са мотивите за тази позиция, тя определено е обективна и разумна. Не само защото проблемът с командированите работници е не просто „вътрешно френски“, но и защото дългосрочното му справедливо решаване в крайна сметка ще е в интерес на всички.

Социален дъмпинг или протекционизъм?

В какво се състои всъщност този проблем? В идеалния случай става дума за износа на услуги като част от единния пазар на ЕС - фирма от една страна печели поръчка за предоставяне на услуга в друга, а за да я изпълни, изпраща там временно свои служители, като им плаща и ги осигурява според правилата и стандартите в своята страна. Условията за това са уредени с директива още през 1996 година, когато съставът на ЕС е далеч по-хомогенен в икономически и социален план. Да, и тогава има някои изключения (Гърция, Португалия, Испания), но проблемът се усети истински едва след двете вълни на присъединяване през 2004 и през 2007, когато в ЕС влязоха страни с драстично различни нива на заплащане и на социална осигуреност. Директивата и сега съдържа известни мерки за компенсиране на тези различия, но те си остават толкова сериозни, че съблазанта да се печели от тях е много голяма: високи цени и приходи на едно място, ниски разходи на друго, големи печалби. Нещо като да си купиш едно евро за един лев на едно място и после да го продадеш за два лева на друго. Схема, която на валутния пазар е неосъществима, но на трудовия очевидно функционира.

За френския президент (и не само за него) днешната директива е „предателство към европейските принципи“, защото облагодетелства „социалния дъмпинг“, води до „намаляване на заплатите и жизнения стандарт“, „подхранва популизма и подкопава доверието в европейския проект“. Затова той предлага редица ограничения, нови регулации и мерки за контрол.

За страните от Централна и Източна Европа, чийто най-краен говорител е Полша, това предложение е „лицемерен протекционизъм“. Оставете ни да се конкурираме на пазара на услуги чрез нашето предимство - по-ниската цена на труда, както вие се конкурирате с качество на продуктите и ноу-хау, за да можем да наваксаме и да постигнем икономическо и социално сближаване, казват полски представители. В България пък се чуват гласове, че социалният дъмпинг бил мит (на източноевропейците се плащало по минималните западни ставки, имало малка разлика само при осигуровките), а борейки се срещу дъмпинга, западните лидери просто решавали вътрешнополитически проблеми.

В последното твърдение има частица истина. Решаването на въпрос, засягащ под 1% от работната ѝ сила, няма да реши икономическите проблеми на Франция, като безработицата например. Но пък може да помогне за отвличане на вниманието и за смекчаване на съпротивата срещу драстичните вътрешни реформи, включително на трудовия пазар, с които предстои да се захване френският президент. Това обаче не прави източноевропейската позиция нито по-силна, нито по-справедлива. Защото тя страда от не по-малка доза лицемерие и затваряне на очите пред действителността.

Ето каква е действителността

Действителността е такава, че дори когато става дума за идеалния случай (износ на услуги, а не на нещо друго) дъмпинг наистина има. Работникът, командирован от Източна Европа във Франция, Германия или Австрия, струва на работодателите си значително  по-малко (според ЕК, до 50%). Това не е „конкурентно предимство“ в истинския смисъл на думата, защото в случая липсва основното условие за наличие на конкуренция - конкуриращите се да работят при едни и същи правила и условия. За разлика от източноевропейския си „конкурент“, френският доставчик на същата услуга е принуден да плаща не просто общоприложимата минимална ставка, а доста повече. Защото местното законодателство го задължава да прави редица допълнителни плащания, например по силата на секторни или браншови колективни трудови договори. Върху така получените доста различни заплати двамата „конкуренти“ плащат освен това доста различни проценти за социални осигуровки, понеже и тук работят по различни правила. Съвсем ясно е в чия полза е разликата.

Ясен Бояджиев

Ясен Бояджиев

И това, пак казвам, е в идеалния случай. А действителността често е много далеч от него. Тук става дума не само и не толкова за откровените форми на грабеж. Като например масово разпространеното „удържане“ от заплатите на разходите за самолетен билет или за друг транспорт, които иначе се полагат на всеки командирован. „Командироването“ и без това в много случаи не е нищо повече от евфемизъм за измама, от която са заинтересовани и двете страни. Изпращащите фирми не изпълняват конкретна услуга за определен срок със собствените си служители, а просто набират хора за постоянна работа срещу комисиона. Те може дори да нямат нищо общо със съответната дейност, а да са просто кухи посредници. При посрещащите фирми пък нещата изглеждат така: вместо да рискуват огромни санкции за наемане на евтина работна ръка „на черно“, те на практика правят същото, приемайки „командировани“. Това е напълно законна схема за извличане на неправомерни печалби чрез заобикаляне на местното през „вратичките“ на европейското законодателство. Схема, която в края на краищата е за сметка на правата на работниците.

Така някои източноевропейски фирми се „конкурират“ не на пазара на услуги, а на пазара на стоки. Като извършват износ на жива стока на „конкурентни цени“.

И накрая за т.нар. „икономическо и социално сближаване“. Въпросът е в коя посока става то. Дали към западните стандарти - или към източната действителност с все още присъщите ѝ сиво-черни зони на трудовия пазар, ниски доходи, икономическа принуда и социална деградация?

 

Коментар от Ясен Бояджиев

Пътна обстановка в страната - 29 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=358374

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Бургас: Карнобат-Ветрен от км 325+000 до км 359+000 – движение с повишено внимание, поради почистване на окопи и водостоци. Срок до 31.08.2017 г. АМ „Хемус“: област София: За леки МПС: За виадукти при км 33+600 и тунел Витиня – пълно затваряне на дясното платно /посока Варна/ и прехвърляне на движението двупосочно в лявото платно /посока София/.

Съветът за сигурност на ООН се събира спешно заради Северна Корея

//dariknews.bg/novini/sviat/syvetyt-za-sigurnost-na-oon-se-sybira-speshno-zaradi-severna-koreia-2044917

Съветът за сигурност на ООН ще се събере на спешно заседание за Северна Корея по искане на Токио и Вашингтон, след като КНДР изстреля ракета, която прелетя над Япония. Това съобщиха дипломатически източници, цитирани от Франс прес.

Северна Корея изстреля балистична ракета, която прелетя над Япония

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281753_%D0%A1%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%8F+%D0%B8%D0%B7%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BB%D1%8F+%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B5%

  Северна Корея изстреля балистична ракета, която прелетя над Япония, преди да падне в Тихия океан, предава AFP . Японският премиер Шинзо Абе заяви, че това е „безпрецедентна, сериозна и голяма заплаха“ и призова за спешна среща на Съвета за сигурност на ООН.
Последният път, когато севернокорейска ракета прелетя над Япония бе през 2009-та година. Тогава Пхенян заяви, че това всъщност е било сателит. Вашингтон, Сеул и Токио все още смятат, че това е било опит на междуконтинентална балистична ракета (МКБР).
Преди месец режимът в Пхенян извърши на два пъти изпитания на МКБР, което предизвика остър вербален сблъсък със САЩ.
Американският президент заяви, че военната опция е „заредена и готова“, а върху Северна Корея може да се изсипе „огън и гняв“, ако Пхенян не прекрати провокациите си.
Последният ракетен опит на Пхенян бе в понеделник през нощта по българско време. Севернокорейските власти изстреляха балистична ракета, за която японски експерти смятат, че е „Хвасонг-12“ от района на Сунан . Ракетата прелетя „над Япония“, заявиха от Генералния щаб на Южна Корея.
Ракетата е летя около 2,700 километра на височина от около 550 километра.
Японският премиер Шинзо Абе заяви, че това е „възмутителен акт“, който „сериозно застрашава мира и сигурността в региона“. По време на 40-минутен разговор с Доналд Тръмп, двамата се съгласиха да „увеличат натиска над Пхенян“.
Говорител на Пентагона потвърди, че севернокорейската ракета е прелетяла над Япония и добави, че няма заплаха за Северна Америка.
По-рано Япония бе заявила, че ще сваля всяка севернокорейска ракета, която заплашва територията й. Въпреки това, японските въоръжени сили не са направили опит да свалят последната ракета. Министърът на отбраната Ицунори Онодера заяви, че според японските генерали „не е имало риск“ за страната. Като предпазна мярка милиони граждани в северните части на Япония получиха съобщение от правителството, което ги предупреди да вземат мерки за сигурността си.
„Днес наистина е ужасен ден за Япония“, заяви анализаторът Анкит Панда.
„Ако Северна Корея оцени риска от полета на ракетата на Япония като нещо по-различно от неприемлив, ще видим още подобни изпитания“, заяви той.
Действията на Пхенян бяха осъдени от САЩ, Япония, Южна Корея и Великобритания.
Превод и редакция: Симеон Миланов

Внучките на Гуна Иванова с 3 награди от “Пирин фолк”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6413848

Внучките на Гуна Иванова с 3 награди от “Пирин фолк”Сестрите Ива и Велислава Костадинови си тръгнаха с 3 приза от фестивала. Те получиха втора награда на фестивалното жури за песента си “Не ме давай, мила майко”. Композицията по музика и текст на баба им Гуна Иванова бе отличена и от слушателите на радио “Благоевград”, и от публиката в летния театър в Сандански.

Отсичане главата на св. Йоан Предтеча и Кръстител. Преп. Анастасий Струмишки (Строг пост)

http://www.cross.bg/iioan-irod-glavata-1553386.html

/КРОСС/ Oтсичане главата на Светия Предтеча и Кръстител Господен Йоан Почитайки св. Йоан Предтеча като най-велик от пророците, Църквата посвещава на неговата памет няколко дни в годината. На 24 юни, тя тържествено празнува рождението на тоя предвестник на Спасителя; прославя го на другия ден след празника Богоявление; а на 29 август възпоменава неговата смърт и в знак на участие в страданията му е наредила тоя ден пост. Когато бил на 30 години, св. Йоан Предтеча, по внушение Божие, се явил между юдеите, за да ги приготви да приемат Месията - Христа. Възвестявайки им явяването на Спасителя и приближаването на Царството Божие, Йоан ги убеждавал да се приготвят за тая велика радост чрез покаяния за греховете си и изправяне на живота си. Множество люде идвали при Йоан и приемали от него покайно кръщение. Някои от тях така го почитали, че мислели да виждат в него Самия очакван Месия - Христос. След кръщението на Иисус Христос Йоан продължавал да учи народа и близо до Енон кръщавал идващите при него, като свидетелствал за Христа, че Той е Син Божи, слязъл от небето. "Той трябва да расте - казвал Йоан, - пък аз да се смалявам. Който иде отгоре, Той е над всички". Като проповядвал покаяние, изобличавал беззаконията и пороците, Йоан не се боял да говори строгата правда дори и тогава, когато могъл за туй да се подложи на опасност. Цар Ирод, син на оня, който убил витлеемските младенци, се развел с жена си и се оженил за Иродиада, жена на брат му Филип

Светлана Бошнакова, кандидат за съдебния съвет от БСП: Доверието в съдебната власт е критично ниско

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/29/3031825_svetlana_boshnakova_kandidat_za_sudebniia_suvet_ot_bsp/?ref=rss


На 7 септември правната комисия ще изслуша 11 членове за следващия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). Кандидатите са 18, като всяка партия има издигнати по най-малко две номинации. За пръв път изборът ще става с квалифицирано мнозинство от 2/3 от депутатите. Петгодишният мандат на сегашния състав на съвета изтича на 3 октомври. По закон новият трябва да бъде избран месец преди това, но според председателя на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов този срок е инструктивен.<br...

Днес ще бъде облачно, дъжд и гръмотевици се очакват в Южна България

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6414366

Днес ще бъде облачно, дъжд и гръмотевици се очакват в Южна БългарияАтмосферното налягане сутринта ще бъде близко до средното за месеца. През деня ще се повишава. Днес облачността ще е значителна. Ще има валежи, в следобедните часове на места в Южна България, придружени с гръмотевици. Ще продължи да духа североизточен вятър, предимно слаб, в Източна България – умерен.

Макрон трябва да спре да действа като популист, ако иска да "спаси Европа"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/29/3032213_makron_triabva_da_spre_da_deistva_kato_populist_ako/?ref=rss


Когато встъпи в длъжност, Еманюел Макрон бе представен като еталон за европейски политически либерализъм, който се пребори със силите на екстремизма и популизма. "Спасителят на Европа?" бе често срещано заглавие в медиите.<br /><br />Чувство на облекчение бе изпитано далеч извън пределите на Франция. В света на Тръмп и Брекзит главоломният възход на 39-годишния Макрон внесе успокоение сред всички, разтревожени от състоянието на представителната демокрация и световния...

Времето ще бъде облачно, следобед на места в Южна България ще превали и прегърми

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281752_%D0%92%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D1%89%D0%B5+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%87%D0%BD%D0%BE%2C+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D1%81%D

 Атмосферното налягане сутринта ще бъде близко до средното за месеца. През деня ще се повишава. Днес облачността ще е значителна. Ще има валежи, в следобедните часове на места в Южна България, придружени с гръмотевици. Ще продължи да духа североизточен вятър, предимно слаб, в Източна България – умерен. Дневните температури ще се понижат значително и максималните ще са предимно между 20° и 25°, в София около 20°. Вечерта от северозапад ще започне намаление на облачността. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ)при БАН, съобщи за Агенция „Фокус“дежурният синоптик Христо Христов. 
Над Черноморието също ще има значителна облачност и валежи. Ще духа умерен север-североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат 21°-23°. Температурата на морската вода е 25°-26°. Вълнението на морето ще бъде около 3 бала.
В планините ще бъде облачно, по високите части мъгливо. Ще има валежи, на места с гръмотевици. Ще духа предимно умерен северен, по-късно през деня североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 17°, на 2000 метра – около 10°.

И френската Некстер предлага да сглобява бронирани машини в България

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/29/3032284_i_frenskata_nekster_predlaga_da_sglobiava_bronirani/?ref=rss


Френската компания "Некстер Системс" (Nexter Systems), която е сред 8-те проявили интерес да доставят бронирани машини за пехотата за българската армия, предлага машините да бъдат сглобявани и поддържани в България.<br /><br />Правителството смята да купи "198 единици бойна и специална техника, както и допълнително оборудване за комплектуване на три батальонни бойни групи", според доклад на министъра на отбраната Красимир Каракачанов до Министерски съвет....

Китай стартира пилотна програма за жилища под наем в големите градове

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281751_%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9+%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0%B8

 Китай ще стартира пилотна програма в 13 от водещите градове в страната, сред които Пекин и Шанхай, за строителство на жилища под наем върху земеделски земи, предава Ройтерс, като се позовава на съобщение на министерството на земята на страната.

Програмата е част от по-широките усилия на Пекин да облекчи недостига на жилища в големите градове, допълва се в съобщението на министерството.

Заради нарастващите цени на имотите достъпността на жилищата в големите градове на Китай става все по-голям проблем. Това принуди китайските власти да започнат различни инициативи за засилване на предлагането на най-горещите пазари.

Все още обаче няма критерии за измерване на ефективността на тези политики, отбелязва Ройтерс.

По статията работи: Миглена Иванова

Предстоящи събития днес

http://www.cross.bg/chasa-provede-sofiyaot-1553385.html

/КРОСС/ ***Козлодуй.От 12.00 часа на площадка „Радиана", разположена в двукилометровата зона с контролиран достъп на АЕЦ „Козлодуй" министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще вземе участие в церемонията по „първа копка" за изграждане на Национално хранилище за ниско и средноактивни радиоактивни отпадъци (НХ РАО). ***София.В Министерството на земеделието, храните и горите областният управител на Смолян Недялко Славов ще проведе работна среща с министър Румен Порожанов във връзка със засегнатите от корояда горски територии в област Смолян. ***София.От 10.00 часа 5-и състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Иванка Х. - произнасяне по чл.414, ал.1, т.1 от НПК. ***София.От 10.30 часа в 12 кабинет на Софийския градски съд публично ще бъде разпределен обвинителният акт срещу Трайчо Трайков, Симеон Дянков, Иво Прокопиев, Петър Василев, Любомир Евстатиев и Радослав Рачев по делото за продажбата на акциите на ЕВН. ***София.От 11.30 часа родителите на децата от Софийската математическа гимназия и екипа на училището ще изразят своята подкрепа за директора на училището пред сградата на Регионалния инспекторат ул. „Антим I" №17. ***София.От 12.00 часа в Националния пресклуб на БТА ще се проведе пресконференция във връзка с Общобългарски събор, който ще се състои на 16 и 17 септември край могилата на великия ни държавник Кубрат в днешна Украйна. ***Велико Търново./ с. Церова кория.От 10

Двама убити при стрелба в библиотека в Ню Мексико

https://www.24chasa.bg/novini/article/6414363

Двама убити при стрелба в библиотека в Ню МексикоДвама души са убити и четирима ранени и хоспитализирани, след като мъж влязъл в обществена библиотека в американския град Кловис, щата Ню Мексико, и открил огън, предаде Ройтерс, цитирано от БТА. Стрелецът е арестуван, той се е предал, след като полицаите влезли в сградата, съобщиха местните власти.

Без ток днес във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=358372

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 29 август ще бъде прекъснато електрозахранването в централен варненски район, научи Moreto.net. Без ток от 9 до 15 часа ще са абонатите в карето бул.

Защо София послуша Макрон

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/08/29/3032087_zashto_sofiia_poslusha_makron/?ref=rss


<br />Френският президент сигурно е доволен от обиколката си на изток. Защото тя го приближи до една много важна за него цел. Но най-доволен Макрон си тръгна от България. Ясен Бояджиев коментира причините за "Дойче веле"<br /><br />От лидерите на Чехия, Словакия и Румъния френският президент получи благосклонна, но все още условна готовност за преговори и компромиси. Докато българският отговор, макар и пакетиран с други въпроси (като например запазването на...

Пожарът край ВМЗ в Сопот е потушен

http://frognews.bg/news_141084/Pojarat-krai-VMZ-v-Sopot-e-potushen/

Пожарът в района на ВМЗ в Сопот е потушен. Борбата с огъня продължи няколко часа.

Нова ракета на Пхенян прелетя над северната част на Япония

http://dnes.dir.bg/news/severna-koreja-raketa-26306418

Северна Корея изстреля ракета от район недалеч от столицата си Пхенян, която прелетя над северната част на Япония.

До 4 г. затвор или 40 хил. долара глоба в Кения за ползване на найлонови торбички

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281750_%D0%94%D0%BE+4+%D0%B3.+%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80+%D0%B8%D0%BB%D0%B8+40+%D1%85%D0%B8%D0%BB.+%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%B0+%D0%B2+%D0%9A%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%

 Кенийците, които произвеждат, продават или дори само използват найлонови торбички, рискуват да бъдат наказани с до 4 години затвор или глоба от 40 хил. долара. От днес в Кения влиза в сила най-строгият в света закон, целящ да намали замърсяването с пластмаса, предаде Ройтерс.

Източноафриканската страна се присъединява към над 40 други държави, забранили напълно, частично или обложили с данък употребата на найлонови торбички. Сред тях са Китай, Франция, Руанда и Италия.

Много пликчета стигат до океана, където задушават костенурки и морски птици, както и пълнят стомасите на делфините и китовете с отпадъци, докато те не умрат от глад.

"Ако продължаваме така, до 2050 г. в океана ще има повече пластмаса, отколкото риба", предупреждава Хабиб ел Хабр, експерт, работещ по Програмата за околна среда на ООН в Кения.

На Кения й бяха нужни десет години, за да прокара забраната, която не се харесва на всеки.

Говорител на Кенийската асоциация на промишлените производители заяви, че мярката ще отнеме 60 хил. работни места и ще принуди 176 завода да затворят. Кения е водещ износител на найлонови торбички за региона.

 

По статията работи: Десислава Попова

Oтсичане главата на Светия Предтеча и Кръстител Господен Йоан

https://www.actualno.com/celebrate/otsichane-glavata-na-svetija-predtecha-i-krystitel-gospoden-joan-news_630288.html

Почитайки св. Йоан Предтеча като най-велик от пророците, Църквата посвещава на неговата памет няколко дни в годината. На 24 юни, тя тържествено празнува рождението на тоя предвестник на Спасителя; прославя го на другия ден след празника Богоявление; а на 29 август възпоменава

Цената на чистата питейна вода - 150 млрд. долара на година

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281749_%D0%A6%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0+-+150+%D0%BC%D0%BB%D1%80%D0%B4.+%D0%B4%D0%BE%D0%

 Страните трябва да увеличат четирикратно годишните разходи за осигуряване на безопасна за консумиране питейна вода и за канализация до 150 милиарда долара. Тези усилия ще допринесат за намаляване на заболяванията при децата и на смъртните случаи, като същевременно ще стимулират икономическия растеж. Това мнение изрази Световната банка в доклад, разпространен днес и цитиран от Ройтерс.

Милиони хора сега са в капана на бедността заради недостатъчните доставки на чиста питейна вода и заради недостига на канализационна система, каза Гуангзъ Чън, високопоставен директор в Световната банка, отговарящ за практиките в областта да водоснабдяването. Необходими са повече ресурси, които да бъдат насочени към най-уязвимите райони, за да се запълнят пропуските и да се подобри качеството на водата и на канализационните услуги, допълни той.

Над три четвърти от хората без доставки на питейна вода живеят в селски райони, където само 20 процента от хората имат достъп до подобрена канализация. В градовете е три пъти по-малко вероятно бедните хора да имат достъп до питейна вода, отколкото хората, живеещи в по-богатите райони.

В документа се отбелязва още, че в някои страни водата от крановете е по-негодна за пиене отколкото водата от езерата, например.

В доклада се призовава за по-голямо участие на частния сектор в доставките на питейна вода за градовете, където е по-лесна възвръщаемостта на направените разходи, предаде БТА.

По статията работи: Десислава Попова

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване