Задържаха жена, опитала да пренесе 3 килограма кокаин от Бразилия у нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6426844

Задържаха жена, опитала да пренесе 3 килограма кокаин от Бразилия у насЗадържана е жена при опит да пренесе нелегално 3 килограма и 120 грама кокаин от Бразилия в България през Аерогара София. Случаят е от 30 август, а задържаната А.Б. е опитала да пренесе наркотиците в отделни пакети в багажа й. Съобщението е от Софийската градска прокуратура, предаде БТА. Мярката на А.Б.

Видео: 3D разходка в Хогуортс по случай последния първи учебен ден на Хари Потър

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/09/04/3035974_video_3d_razhodka_v_hoguorts_po_sluchai_posledniia/?ref=rss


На 1 септември 2017 г. децата на порасналия Хари Потър Джеймс Сириъс, Лили Луна и Албъс Северъс за пръв път стъпват на перона 9 3/4 на гара "Кингс Крос" в Лондон, за да заминат за първия си учебен ден в училището за магии "Хогуортс".<br /><br />Сцената е от епилога на последния детски роман "Хари Потър и даровете на смъртта". Самият той се развива 19 години след като главният герой, малкият Хари, за пръв път стъпва в училището за магии.<br...

Как да започнем учебната година без стрес

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/kak-da-zapochnem-uchebnata-godina-bez-stres-6073361

Тези девет лесни стъпки ще направят прехода много по-лесен както за вас, така и за децата

Една четвърт от безработните във Варна – магистри

http://www.moreto.net/novini.php?n=358800

Трима души с научна степен доктор и 884 магистри получават обезщетения за безработица във Варна. Това сочат последните данни на Националния осигурителен институт, научи Moreto.net. Според тях, в средата на годината, пари от борсата са вземали 4016 души в морската столица.

ЧЕЗ се включва за втора поредна година в инициативата „Кариера в България. Защо не?“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6426841

ЧЕЗ се включва за втора поредна година в инициативата „Кариера в България. Защо не?“Форумът ще се проведе на 5 септември ЧЕЗ ще се включи в най-големия форум за българи с опит в чужбина „Кариера в България. Защо не?“. Представители на фирмата ще запознаят всички желаещи с възможностите за обучение, работа и кариерно развитие в компаниите от Групата на ЧЕЗ в България. Награждаваната двукратно за бизнес събитие на годината

Пълен комплект медали за България от европейското по гребане за младежи

https://offnews.bg//vodni/palen-komplekt-medali-za-balgaria-ot-evropejskoto-po-grebane-za-mladez-664349.html

Борис Йотов и Десислава Георгиева донесоха слава на България, след като завоюваха съответно златен и сребърен медал на европейското първенство по гребане за младежи до 23 години, проведено в полския град Крушвица.

Йотов грабна отличието във финала на 2 км скиф. Българинът закова хронометъра на 7:28.74 минути, което бе достатъчно за златото.

В единичния скул при жените Десислава Георгиева спечели среброто, завършвайки на второ място във финалната серия с време 8:30 секунди. Златото бе за представителката на Швейцария, а борнзът – за Русия.

Трети на финала в дисциплината двойка скул при мъжете пък завършиха Станимир Халаджов и Рангел Кацарски. Дуото се представи на едно постоянно ниво, задържайки третото място от началото на състезанието до неговия край. Златото завоюва двойката от Румъния, а среброто отиде при представителите на Австрия.

Борис Йотов гребеше за Азербайджан на Олимпиадата в Рио 2016, но сега отново се състезава за родината си. На олимпийските игри той завърши на 12-о място на двойка скул заедно с Александър Александров.

Две отличия за България на европейското по гребане за младежи

https://offnews.bg//vodni/dve-otlichia-za-balgaria-na-evropejskoto-po-grebane-za-mladezhi-664349.html

Борис Йотов и Десислава Георгиева донесоха слава на България, след като завоюваха съответно златен и сребърен медал на европейското първенство по гребане за младежи до 23 години, проведено в полския град Крушвица.

Йотов грабна отличието във финала на 2 км скиф. Българинът закова хронометъра на 7:28.74 минути, което бе достатъчно за златото.

Той започна не чак толкова убедително, но засили гребането си и успя да излезе начело 500 метра преди финала. В последните метри българинът устоя на непрестанните атаки на немеца Оливер Цайдлер, който завърши само на 55 стотни след нашето момче. Трети пък се нареди Мариан-Флориан Еначе от Румъния.

Борис Йотов гребеше за Азербайджан на Олимпиадата в Рио 2016, но сега отново се състезава за родината си. На олимпийските игри той завърши на 12-о място на двойка скул заедно с Александър Александров.

Очаквайте подробности!

Да поздравим най-мощния модел на SEAT

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/da-pozdravim-naj-moshtniia-model-na-seat-6073368

На щанда на марката във Франкфурт ще бъде показан и напълно новият субкомпактен кросоувър Arona, както и Ibiza с 1.0 TGI двигател на природен газ.

Симеонов иска ликвидация на Слънчев бряг АД

http://dnes.dir.bg/news/slanchev-brjag-aleri-imeonov-kabinet-borisov-3-26338856

Вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че акционерното дружество “Слънчев бряг“ трябва да бъде ликвидирано или инфраструктурата да се прехвърли към Община Несебър

ЧЕЗ се включва за втора година в инициативата „Кариера в България. Защо не?”

http://frognews.bg/news_141463/CHEZ-se-vkliuchva-za-vtora-godina-v-initsiativata-Kariera-v-Balgariia-Zashto-ne/

ЧЕЗ ще се включи в най-големия форум за българи с опит в чужбина „Кариера в България. Защо не?“. Представители на фирмата ще запознаят всички желаещи с възможностите за обучение, работа и кариерно развитие в компаниите от Групата на ЧЕЗ в България. Награждаваната двукратно за бизнес събитие на годината инициатива ще се проведе на 5 септември в Интер Експо Център София.

Кобрата е уверен: Джошуа няма никакъв шанс срещу мен

http://www.cross.bg/dzhoshya-nyama-boksova-1553983.html

/КРОСС/ Кубрат Пулев е уверен в успеха срещу Антъни Джошуа в предстоящия мач за световната титла в тежка категория на Международната боксова федерация. Пред официалната си страница във Фейсбук Кобрата обяви очакванията си и официално потвърди датата и мястото на двубоя. Както и се очакваше, мачът ще е на 28 октомври в Кардиф. "Антъни Джошуа е страхотен и опасен съперник. Но неговият стил пасва перфектно на моя. В бокса стиловете на боксьорите диктуват срещата между тях. В тази битка, няма да има много прегръдки, ще има здрав бокс. Подготовката ми върви много интензивно, заради краткото време, с което разполагам. Ще бъда напълно готов, когато се кача на ринга. Така, че той да няма никакъв шанс срещу мен", коментира носителят на Интерконтиненталната титла на Световната боксова асоциация.  

Проходът на Републиката остава затворен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6426810

Проходът на Републиката остава затворенПроходът на Републиката остава затворен за движение заради тежка катастрофа между турски тир и два български товарни автомобила. Пострадали са трима души. Леките автомобили се пренасочват към Габрово и прохода "Шипка". Проходът "Хаинбоаз" остава затворен за неопределено време, съобщиха от Пътната полиция.

Валери Симеонов иска да бутне всички преместваеми обекти в Слънчев бряг

http://frognews.bg/news_141462/Valeri-Simeonov-iska-da-butne-vsichki-premestvaemi-obekti-v-Slanchev-briag/

Всички преместваеми обекти в курорта Слънчев бряг трябва да бъдат премахнати. Това трябва да се случи във всички национални туристически комплекси, каза на пресконференция в Бургас вицепремиерът Валери Симеонов. По плажовете трябва да останат единствено спасителни постове, медицински пунктове и водни атакрациони, добави Симеонов.

Защо омекнаха твърдите Брекзит позиции на Великобритания

http://frognews.bg/news_141461/Zashto-omeknaha-tvardite-Brekzit-pozitsii-na-Velikobritaniia/

Така нареченият „мек Брекзит”, при който Великобритания остава в единния пазар на ЕС, се превръща във все по-вероятен сценарий след развоя на събитията през лятото, според компанията за анализи и прогнози Pantheon Macroeconomics, цитирана от ”Бгбен”.

Валентина Василева: С бъклица, дрян и казанлъшки рози ли ще декорираме Европа?

https://www.actualno.com/society/valentina-vasileva-s-byklica-drjan-i-kazanlyshki-rozi-li-shte-dekorirame-evropa-news_631402.html

Българското Министерство на културата не прави разлика между инсталация и декорация. Липсва всякакво разбиране за мащаба, значението и творческата част на проект, който ще визуализира посланието и лицето на страната ни. Това заяви председателят на Единната народна парти

Успешен старт за инициативите на Kaufland България в подкрепа на български земеделски производители и крафт пивовари

https://www.actualno.com/society/uspeshen-start-za-iniciativite-na-kaufland-bylgarija-v-podkrepa-na-bylgarski-zemedelski-proizvoditeli-i-kraft-pivovari-news_631401.html

Този уикенд Kaufland България даде възможност на редица български производители да предложат директно продукцията си на ключови локации в два града на страната. Софиянци се възползваха от възможността да се запознаят с продукцията на над 20 семейни ферми в рамките на фермерск

Разследването за убийството, приписвано на 6-годишно дете, се мести в Пловдив

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/09/04/3035998_razsledvaneto_za_ubiistvoto_pripisvano_na_6-godishno/?ref=rss


По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров разследването за инцидента в село Виноградец, при който бе застрелян 47-годишен мъж, се премества в Пловдив.<br /><br />Мъжът бе прострелян смъртоносно вечерта на 31 август. Според първоначалните съобщения изстрелът е произведен неволно от 6-годишно момче, а оръжието е собственост на председателя на Общинския съвет в Септември Лазар Влайков. Първоначално обаче синът на убития се усъмни, че стрелецът е 6-годишното дете. Преди дни...

Цветан Василев: Прокуратурата ме изнудваше за 15 милиона евро

https://www.actualno.com/society/cvetan-vasilev-prokuraturata-me-iznudvashe-za-15-miliona-evro-news_631395.html

Бившият банкер Цветан Василев твърди, че е изнудван за 15 милиона евро от "клан на прокуратурата, за да няма проблеми". Това заяви самият той в интервю, в което участваше и съпругата му Антоанета, пред BiT. Конкретният повод за интервюто са обвиненията от прокуратурата за пране

Ла Лига иска УЕФА да разследва "Манчестър сити"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/09/04/3035971_la_liga_iska_uefa_da_razsledva_manchestur_siti/?ref=rss


Ръководството на Испанската футболна лига поиска официално УЕФА да започне разследване дали "Манчестър сити" е нарушил правилата за финансовия феърплей. Европейската футболна централа вече отвори подобна процедура срещу ПСЖ в опит да спре клубовете от получаването на т.нар. финансов допинг.<br /><br />"Сити" и ПСЖ "нарушават европейската конкуренция и създават инфлационна спирала заради финансирането от различни държави. Това нанася непоправима вреда на...

Цацаров се усъмни, че 6-годишното дете е стреляло. Мести случая в друга прокуратура

https://offnews.bg//temida/tcatcarov-se-usamni-che-6-godishnoto-dete-e-strelialo-mesti-sluchaia-664352.html

Разследването с убийството в с. Виноградец ще бъде прехвърлено в прокуратурата в Пловдив, след като се появиха съмнения, че собственикът на оръжието - Лазар Влайков, шеф на общинския съвет в град Септември, е имал разговори с местния районен прокурор минути след инцидента.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви пред журналисти, че има две версии, по които разследващите работят. Едната е, че жертвата Наско Тонкев е прострелян от 6-годишно дете, а втората - че самият Влайков е произвел изстрела.

За да се избегнат всякакви съмнения в обективността на разследването, Цацаров е разпоредил то да се ръководи от Окръжната прокуратура в Пловдив. Досега то бе под надзора на прокуратурата в Пазарджик.

По случая Влайков беше задържан, а след това освободен. Той беше изключен от ГЕРБ, което се случва с него за втори път, след като през 2012 година намушка мъж при спречкване на пътя.

В момента прокуратурата работи по две версии. Едната е, че фаталният изстрел е произведен от 6-годишното момченце, на чийто рожден ден е станал инцидентът. Роднините на убития обаче са категорични, че не е стреляло детето, а собственикът на оръжието - Лазар Влайков, съобщава bTV.

Детето все още не е разпитано. Иззети са натривки за барутни частици от ръцете на убития, на детето и на Лазар Влайков.

Разпитани са множество свидетели. Основно те се делят на две групи. Едните твърдят, че е стреляло детето, а другите, че Лазар Влайков е произвел фаталния изстрел. Кой е виновният, ще каже експертизата за барутни частици, която е изпратена в Националния институт по криминалистика в София.

Районният прокурор на Пазарджик Георги Кацаров потвърдил пред Цацаров, че е в близки отношения с Лазар Влайков, но не се били чували от около месец.

Главният прокурор нареди освен разпечатка на телефона на Влайков да бъде направена такава и за телефона на районния прокурор.

Валери Симеонов: Премахваме преместваемите обекти от курортите

http://www.moreto.net/novini.php?n=358798

Трябва да бъдат премахнати всички преместваеми обекти в туристическите комплекси. Това намерение обяви на брифинг в Бургас вицепремиерът Валери Симеонов, визирайки седемте национални курорта на България. По думите му, изключение ще бъде направено единствено за спасителни постове, медицински пунктове и водни атакрациони.

БСП предлага държавата да субсидира медицински дейности и във ведомствените болници

http://www.mediapool.bg/bsp-predlaga-darzhavata-da-subsidira-meditsinski-deinosti-i-vav-vedomstvenite-bolnitsi-news268836.html

БСП предлага промяна в Закона за лечебните заведения, с която ведомствените болници да могат да получават държавно финансиране наравно с останалите държавни и общински болници за определени дейности. Сега някои медицински интервенции, както и спешните случаи, които не се покриват от НЗОК, се субсидират от Министерството на здравеопазването, но ведомствените болници като ВМА, Транспортна болница, МВР болница и други попадат извън този обхват. Депутатите от БСП предлагат и тези лечебни заведения да получават финансиране за медицинските изделия при лечение на мозъчни аневризми, бъбречно заместителна терапия и др. заболявания, които се субсидират по специална методика на здравното министерство. През 2016 година по тази методика в цялата страна са лекувани над 1200 пациенти. 51 са пациентите, лекувани от мозъчни аневризми и артериографии на венозни малформации. За сравнение от 2007 до 2016 година във ВМА са извършени общо 382 мозъчни емболизации и артериографии на венозни малформации или 38 средногодишно. Тоест сериозна част от тази дейност се извършва именно във ВМА. Първата мозъчна емболизация у нас също е извършена във ВМА. Според БСП невъзможността на ведомствените болници да получават държавни субсидии за тези дейности поставя техните пациенти в ситуация да плащат сами за скъпо струващото лечение. “Това на практика ги поставя в неравностойно положение и ограничава достъпа им до лечение. Законопроектът цели именно премахването на тази необоснована и по никакъв начин защитима неравнопоставеност“, се казва в мотивите на вносителите, сред които са лидерът на БСП Корнелия Нинова и депутатите Анелия Клисарова, Георги Михайлов, Георги Йорданов, Жельо Бойчев и др.  

Велинград иска да спре проекта за добив на волфрам

https://www.24chasa.bg/novini/article/6426771

Велинград иска да спре проекта за добив на волфрамВелинград е на път да спре проекта за добив на волфрам в разположенето на 25 км от града находище Грънчарица. Това стана ясно по време на обществено обсъждане на проекта в залата на общината с присъствието на шефа на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, екоминистър Нено Димов, депутатите от общината, кметът на града Костадин Коев, граждани.

"При нас е по-сигурно, отколкото в Лондон", или как Северна Корея кани туристи

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/09/04/3030362_pri_nas_e_po-sigurno_otkolkoto_v_london_ili_kak/?ref=rss


Северна Корея отвори в края на август врати за туристи от Русия, като издаде лиценз на първата туристическа агенция в Москва. На клиентите се обещава "пълно потапяне" в националната култура и наслаждаване на "сигурност, по-голяма от вечерна разходка в Лондон".<br /><br />От NKOREAN.RU предлагат организирано пътуване на групи до 10 души или на самостоятелни гости, "за да ви покажем разнообразния живот на тази най-затворена от всички страни по...

Пак агресия, 25-годишен мъж би медицинска сестра в Пловдив

http://www.cross.bg/meditzinska-godishen-slychaya-1553982.html

/КРОСС/ Мъж на 25 години от Пловдив е задържан за проявена агресия към медицински служител, собщават от ОДМВР-Пловдив. В петък по обяд служители на Второ Районно управление на МВР се отзовали на сигнал за нанесени удари на 48-годишна медицинска сестра от Спешното детско отделение на бул. "Васил Априлов". На място униформените установили извършителя - 25-годишен мъж, дошъл с нуждаещо се от неотложна помощ малко дете. Той бил отведен за едно денонощие в полицейския арест, образувано е бързо производство. След доклад на случая в Районна прокуратура, мярката му за неотклонение е удължена до 72 часа. Продължава работата по изясняване на фактите и обстоятелствата около случая.

Валери Симеонов: Без кръчми и сергии на плажа, само спасител и медицински пункт на пясъка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6426790

Валери Симеонов: Без кръчми и сергии на плажа, само спасител и медицински пункт на пясъкаВсички преместваеми обекти в курорта "Слънчев бряг" трябва да бъдат премахнати. Това трябва да се случи във всички национални туристически комплекси, каза на пресконференция в Бургас вицепремиерът Валери Симеонов, предаде БТА. По плажовете трябва да останат единствено спасителни постове, медицински пунктове и водни атакрациони, добави Симеонов.

На разходка с бебетата, Амал ослепителна след раждането

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/na-razhodka-s-bebetata-amal-oslepitelna-sled-razhdaneto-6073367

На филмовия фестивал Амал Клуни изглеждаше зашеметяващо с лилава рокля на "Версаче" и елегантна прическа в класически стил

Арести в Израел в разследване на корупция при закупуване на подводници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6426772

Арести в Израел в разследване на корупция при закупуване на подводнициИзраелската полиция съобщи, че е арестувала бивш министър и член на израелския Съвет за национална сигурност в разследване на корупция при закупуването на три германски подводници и други плавателни съдове, предаде ДПА. Самоличността на министъра засега е поверителна информация. Арестът е извършен в рамките на разследване на сделката за

Задържаха 29-годишен варненец, осъждан за отвличане на непълнолетно момиче

https://www.24chasa.bg/novini/article/6426759

Задържаха 29-годишен варненец, осъждан за отвличане на непълнолетно момиче

В резултат на предприети незабавни действия е задържан 29-годишен криминално проявен и осъждан варненец. Полицаи се отзовали на сигнал, постъпил на 31 август, за непознат, който държи против волята му непълнолетно момиче, предаде "Фокус". След проведени бързи оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия е установено,

Мая Манолова внесе в парламента промени срещу измами със земеделски земи

http://www.cross.bg/manolova-naem-zemedelieto-1553981.html

/КРОСС/ Омбудсманът Мая Манолова представи днес промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и Закона за арендата в земеделието, които по-късно внесе в Народното събрание.Повод за новите текстове са десетките жалби на земеделски производители и собственици на земя от цялата страна, в които сезират Манолова за опити за злоупотреби и порочни схеми на отдаване под наем на плодородни имоти, без тяхното знание и съгласие. Проблемът възниква след направена промяна в Закона за арендата в земеделието, буквално в последния ден от работата на 43-ото Народно събрание. С нея отпада изискването за представяне на скица за имотите при регистрирането на договор за аренда в Агенцията по вписванията. В дискусията, озаглавена „Белите петна" и „черните дупки" в законите за земеделските земи", по време на която бяха обсъдени промените, участваха експерти от министерството на земеделието, храните и горите, зам.-председателят на Комисията по земеделието и храните в НС Йордан Апостолов и колегата му Румен Георгиев, представители на Нотариалната камара, на Агенцията по вписванията, зам.-областната управителка на Монтана Нина Петкова, кметът на Община Вълчедръм Иван Барзин, браншови земеделски организации, земеделски производители и собственици на земи. Манолова благодари на хората, че са я сигнализирали за порочните практики и пробойните, които дават възможност за кражба на хиляди декара земеделска земя в цялата страна

Четвърта поредна победа за Иван Колев в Българския ендуро шампионат

http://frognews.bg/news_141460/CHetvarta-poredna-pobeda-za-Ivan-Kolev-v-Balgarskiia-enduro-shampionat/

Десетки колоездачи от цялата страна премериха сили в едно от най-трудните и интересни ендуро състезания в България. Elevation999 бе 4 кръг от Българските Ендуро Серии и Държавен шампионат в дисциплината и се проведе от 31 август до 3 септември в Пампорово, Смолян и Чепеларе.

Колко струва суровината за лютеница във Варна?

http://www.moreto.net/novini.php?n=358781

Подготовката с домашни консерви за зимните месеци по традиция започва още от началото на лятото. В най-топлото време, когато има изобилие от плодове и масите по пазарите са буквално отрупани от свежи изкушения, е ред основно на компотите и сладката.

Инвеститорското доверие в еврозоната се възстановява през септември

http://econ.bg/Новини/Инвеститорското-доверие-в-еврозоната-се-възстановява-през-септември_l.a_i.748625_at.1.html

Нагласите на инвеститорите през септември относно икономическото развитие в еврозоната отбелязват изненадващо подобрение, показва последно проучване...

Берлин: През октомври може да обсъдим спиране на преговорите с Турция

https://www.actualno.com/europe/berlin-prez-oktomvri-moje-da-obsydim-spirane-na-pregovorite-s-turcija-news_631396.html

Въпросът за прекратяване на преговорите за присъединяването на Турция към Европейския съюз най-вероятно ще влезе в дневния ред на срещата на високо равнище на европейската общност, насрочена за октомври. Това заяви на брифинг говорителят на германското правителството Ще

Всеки може да даде под наем чужда нива, твърдят юристи

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/vseki-moje-da-dade-pod-naem-chujda-niva-tvyrdiat-iuristi-246031/

Омбудсманът Мая Манолова предложи законодателни промени, които да спрат злоупотребите с белите петна

Валери Симеонов иска да ликвидира държавното дружество "Слънчев бряг"

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/09/04/3035977_valeri_simeonov_iska_da_likvidira_durjavnoto_drujestvo/?ref=rss


Наблюдаващия туризма вицепремиер Валери Симеонов обяви днес, че държавното акционерно дружество "Слънчев бряг", което е собственик на инфраструктурата в курорта, трябва да бъде ликвидирано.<br /><br />Дружеството е лишено от смисъл и генерира само корупция, подчерта, цитиран от БНР, Симеонов, според когото община Несебър трябва да управлява инфраструктурата в курорта.<br /><br />"Това дружество не генерира практически почти никакви печалби. То е гнездо и...

Млад баща се гръмна в двора на дома си в Лясковец

https://www.24chasa.bg/novini/article/6426777

Млад баща се гръмна в двора на дома си в Лясковец37-годишен мъж от Лясковец се самоуби със законно притежаван ловен автомат в дома си. Той сложил край на живота си в неделя след обед. Ивайло Н. оставя дете и бременна съпруга. От няколко седмици мъжът бил изпаднал в депресия и постоянно говорел, че някой го преследва. Той работел във Велико Търново, но близките му не знаят да е имал проблеми.

Цацаров: Две са версиите за убийството във Виноградец

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-sotir-tzatzarov-vinogradetz-26338811

Две са версиите, по които работим за убийството на Наско Тонкев във Виноградец. Едната е, че стрелец е 6-годишното дете, а другата - че е стрелял Лазар Влайков.

Министър Нанков в Катар, Борисов два пъти ходи, но инвестиции не докара

http://frognews.bg/news_141459/Ministar-Nankov-v-Katar-Borisov-dva-pati-hodi-no-investitsii-ne-dokara/

В качеството си на български премиер Борисов вече два пъти възглавява официална делегация на посещение в Катар. Първото посещение е през 2012 година, второто-през 2015. Въпросът е дали през 2018 ще се спази традицията и премиерът отново ще отлети до емирството.

Ред е на министър Нанков да посети Катар, Борисов прави това два пъти и като потекоха едни арабски инвестиции...

http://frognews.bg/news_141459/Red-e-na-ministar-Nankov-da-poseti-Katar-Borisov-pravi-tova-dva-pati-i-kato-potekoha-edni-arabski-investitsii/

В качеството си на български премиер Борисов вече два пъти възглавява официална делегация на посещение в Катар. първото посещение е през 2012 година, второто-през 2015. Въпросът е дали през 2018 ще се спази традицията и премиерът отново ще отлети до емирството.

България и Гърция ще подпишат Меморандум за транспортен коридор "Sea2Sea"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6426761

България и Гърция ще подпишат Меморандум за транспортен коридор "Sea2Sea"България и Гърция ще подпишат меморандум на 6 септември в гръцкия град Кавала, който ще стартира дейности по обособяването на транспортен коридор "Sea2Sea". Това каза на пресконференция министърът на транспорта Ивайло Московски. "Целта е интегрираност, свързаност, развитие на индустрията по протежението на този коридор", каза министър Московски.

Пандизчия избяга от затвора и си отиде вкъщи

http://frognews.bg/news_141458/Pandizchiia-izbiaga-ot-zatvora-i-si-otide-vkashti/

Осъденият за кражба Румен Асенов избягал от затвора във Варна, където трябвало да се яви на съдебно дело. Асенов успял с метален крак на стол да раздалечи решетките на помещението, в което се намирал и се спуснал с чаршафи от втория до първия етаж на сградата.

Турските власти освободиха единия от задържаните германски граждани

http://www.cross.bg/grazhdani-antaliya-arestyvani-1553980.html

/КРОСС/ Турските власти освободиха един от двамата германски граждани, арестувани миналата седмица в Анталия, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от „Фокус". Адвокатът на задържания съобщи, че клиентът му е освободен без ограничения, информира говорител на Министерството на външните работи в Берлин. Миналия четвъртък двама германци бяха арестувани на летището в популярния турски курорт Анталия по политически причини. Вторият все още остава в ареста. От редакцията припомнят, че поради политически обвинения в турски затвори остават 11 граждани на Германия. Те са заподозрени в подкрепа на терористични организации.  

През октомври тръгва първото дело за обезщетение след взрива в Хитрино

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/prez-oktomvri-trygva-pyrvoto-delo-za-obezshtetenie-sled-vzriva-v-hitrino-246033/

Наказателното производство е във фаза повдигане на обвинения срещу машинистите, управлявали влаковата композиция

Федерер: Вече нямам проблеми с гърба, фокусирам върху тениса

https://offnews.bg//tenis/federer-veche-niamam-problemi-s-garba-fokusiram-varhu-tenisa-664345.html

Легендата в мъжкия тенис Роджър Федерер ще изиграе четвъртия си мач в турнира от Големия шлем US Open тази нощ, а негов съперник е германеца Филип Колшрайбер.

Маестрото има отлична статистика от 11 победи в 11 мача срещу германеца, но Колшрайбер може да се надява да наруши лошата традицията, имайки предвид тежкото начало на турнира за Роджър.

"Трябваше да се справя с проблемите в гърба на старта. След това мисля, че проблемите във втори кръг бяха заради лошата ми подготовка. В момента мисля, че имам далеч повече вяра в движенията си.

Сервисът ми е тук, психическата настройка също. Най-накрая мога да се фокусирам върху тениса, а не върху миналото", каза швейцарецът, който изигра най-добрия си мач в трети кръг и победи категорично Фелисиано Лопес.

Относно следващия си съперник в Ню Йорк, Федерер сподели: "Познавам Филип много добре. Тренирали сме заедно много пъти, имали сме много добри мачове в миналото.

Играх срещу него тук преди няколко години. Той е добър играч, играе с много топспин. Има отличен бекхенд с една ръка, което обичам да виждам, разбира се. Изглежда в добра форма, винаги е подготвен физически, работи много", не спести похвалите си Федерер.

"Различно е да играеш срещу него в първи и в четвърти кръг. Убеден съм, че и той е натрупал самочувствие. Спечели мачовете си по прекрасен начин, така че ще видим какво ни очаква", подчерта Маестрото, но призна, че не е имал възможност да наблюдава в детайли играта на Колшрайбер от началото на турнира.

Борисов се хвали със стабилност при разширяването на завод

http://frognews.bg/news_141457/Borisov-se-hvali-sas-stabilnost-pri-razshiriavaneto-na-zavod/

Убеден съм, че все повече инвеститори ще продължават да идват в Северозапада,заяви министър-председателят Бойко Борисов в Червен бряг, където се запозна с разширеното производство на завод с австрийски инвестиции. Към момента австрийската компания е инвестирала в страната ни повече от 100 млн. лева и е осигурила над 1000 работни места.

Борисов се похвали със стабилност при разширяването на завод

http://frognews.bg/news_141457/Borisov-se-pohvali-sas-stabilnost-pri-razshiriavaneto-na-zavod/

Убеден съм, че все повече инвеститори ще продължават да идват в Северозапада,заяви министър-председателят Бойко Борисов в Червен бряг, където се запозна с разширеното производство на завод с австрийски инвестиции. Към момента австрийската компания е инвестирала в страната ни повече от 100 млн. лева и е осигурила над 1000 работни места.

Старите технологии, които все още масово се използват

http://www.moreto.net/novini.php?n=358765

Технологиите се развиват много бързо и за последните 30 години хората няколко пъти промениха коренно начините, по които комуникират помежду си, работят и се забавляват. Въпреки напредъка, много хора все още използват и старите технологии и устройства.

Световните капиталови пазари са под натиск след ядрения опит на Пхенян

http://econ.bg/Новини/Световните-капиталови-пазари-са-под-натиск-след-ядрения-опит-на-Пхенян_l.a_i.748624_at.1.html

В понеделник световните финансовите пазари се връщат в режим на избягване на риск-апетита след последният ядрен тест от страна на Северна Корея,...

Д-р Ивайло Христов: Здравната каса трябва да се демонополизира

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281893_%D0%94-%D1%80+%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D0%BE+%D0%A5%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%97%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D1%81%D0%B0+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D

 „Трябва да се направи демонополизация на здравната каса“, твърди д-р Ивайло Христов, хирург и изпълнителен директор на Медицински център Медика- Албена.

Според него тази демонополизация трябва да бъде извършена в определени граници: „Три или четири каси за България са достатъчни, защото иначе се рискува едно раздробяване при малкото население. Такъв проблем съществуваше в Германия и доведе до много кризисна ситуация и фалита на здравните каси. Нашата здравна каса в момента се е превърнала в един разпределител на пари“.

Функцията на една здравна каса е не само да събира, но и да генерира средства, тоест тя да оперира със средствата, но това не се случва при нас, коментира д-р Христов. "Една демонополизация на касата би имала такъв ефект: да ги накара да вкарат тези пари да заработят. Не съм сигурен, че това все пак ще се случи, имайки предвид пенсионните фондове“, споделя той.

От следващата година медицинският балнеологичен център в Албена ще работи целогодишно, а не както досега: от март до ноември. До няколко дни започва преустройството на новия център, които ще разполага с 62 легла и ще работи със здравна каса и НОИ.
Вижте пълния текст на: Sofiapress.com

Прокуратурата се зае със случая със загинало дете на селски стадион

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prokuraturata-se-zae-sys-sluchaia-sys-zaginalo-dete-na-selski-stadion-2046129

Окръжната прокуратура в Ловеч разследва инцидента на стадион в тетевенското село Градежница. 12-годишно момче загина при преместване на подвижна метална футболна врата.
 
Под ръководството на Окръжна прокуратура се извършват следствените дейст

Успешен старт за инициативите на Kaufland България в подкрепа на български земеделски производители и крафт пивовари

http://www.cross.bg/kaufland-kraft-septemvri-1553978.html

/КРОСС/ Този уикенд Kaufland България даде възможност на редица български производители да предложат директно продукцията си на ключови локации в два града на страната. Софиянци се възползваха от възможността да се запознаят с продукцията на над 20 семейни ферми в рамките на фермерски пазар, организиран в столицата, а над 30 производители на крафт бира директно предложиха бутковото си пиво във Варна. В събота хипермаркет Kaufland в „Младост" 3 в София посрещна родни фермери, които представиха продукцията си на паркинга пред хипермаркета. Фермерският пазар събра на едно място над 20 семейни ферми от цялата страна и привлече множество посетители, като им предложи продукти директно от фермата. Посетителите имаха възможност да избират между млечни продукти, месо и месни деликатеси, яйца, сезонни плодове и зеленчуци, хляб и печива, зимнина, сокове и много други храни. Пазарът ще се организира всяка събота през септември между 10:00 и 16:00 часа в партньорство с farmhopping. Успоредно с фермерския пазар Kaufland България даде старт и на поредица от тематични събития, посветени на крафт бирата. В унисон с целта си да подкрепя разнообразието на българското производство през септември веригата дава възможност на български пивовари да представят собствената си продукция от крафт пиво. Този уикенд хипермаркет Kaufland „Трошево" във Варна, бе домакин на фестивал за крафт бира - „Kraftland в Kaufland"

Мая Манолова внесе в парламента промени срещу измами със земеделски земи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6426708

Мая Манолова внесе в парламента промени срещу измами със земеделски земи
Мая Манолова представи днес промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и Закона за арендата в земеделието, които по-късно внесе в Народното събрание, съобщават от пресцентъра на омбудсмана. Повод за новите текстове са десетките жалби на земеделски производители и собственици на земя от цялата страна,

Дания се готви да спре ”Северен поток-2”, шансовете за строителство на газопровода са 50%

http://frognews.bg/news_141456/Daniia-se-gotvi-da-spre-Severen-potok-2-shansovete-za-stroitelstvo-na-gazoprovoda-sa-50procenta/

Дания спешно променя законодателството си, за да разреши на Министерството на външните работи да има последната дума за разрешение да се строи големия руски енергиен проект ”Северен поток-2”.

Цветан Василев обяви, че прокуратурата го е рекетирала за 15 млн. евро

http://www.mediapool.bg/tsvetan-vasilev-obyavi-che-prokuraturata-go-e-reketirala-za-15-mln-evro-news268835.html

Обвиняемият за източването на КТБ (н) бивш неин мажоритарен акционер Цветан Василев обяви, че откакто е в Булград е бил рекетиран от българската прокуратура за 15 млн. евро. Това той обяви в семейно интервю пред телевизия BiT със съпругата му Антоанета Василева, която също е издирвана от Интерпол. "Клан на прокуратурата, който работеше само на финансова основа, имаше предложение: "Дайте едни 15 млн. евро и няма да имате проблеми“, заявява той в интервю за Люба Кулезич, което ще бъде излъчено в пълния си обем в понеделник и вторник вечерта. По повод интервюто с издирваното семейство журналистката от BiT декларира, че не е взела пари от Василев. "Нито аз вземам пари, нито ти като програмен директор (Сашо Диков, б. р.), нито собствениците на телевизията вземат пари от Цветан Василев. Това е ясно като бял ден, проверимо е. Ние просто даваме думата на хора, които не оневиняваме в никакъв случай“, заяви Кулезич в ефир в неделя. В интервюто Василев и съпругата му изглеждат видимо гневни на преследването на дъщеря им Радосвета, която се сдоби с обвинение, че е изпрала над 2.6 млн. лв. заради придобиване на апартамент с дарение от баща си през 2013 г. В интервюто Цветан Василев не посочва имената на рекетьорите си от прокуратурата, но оправя предупреждение, че бил готов да ги каже в друго интервю, по преразказа на Кулезич. Ексбанкерът, обвинен за ръководенето на организирана престъпна група, заявява още, че самият той не е бил част от мафията, но бил рекетиран от нея непрекъснато от 2009 г. насам. Голяма част от интервюто е посветена актуалното развитие по казуса с русенския оръжеен завод "Дунарит“, който държавата изненадващо поиска да изкупи чрез поемане на дълговете му. Впоследствие схемата за слагането на държавна ръка върху предприятието пропадна, след като то спешно покри дълговете си към КТБ. Според Василев случаят с "Дунарит“ е "класическият ченгесарски подход – аз ти създавам проблеми и после ще ти ги решавам“. Ексбанкерът твърди, че повдигнатите обвинения срещу мениджърите на завода, заради които той беше заплашен от отнемане на лиценза, са "несъществуващи“. Според версията на Василев "Дунарит“ е имал определен дълг към КТБ към датата на затварянето на банката – 20 юни 2014 г. Квесторите на банката разрешават цесии, в които главен кредитор е Едуардо Миролио, който според Василев се явява "емблематичен пример за наглост и беззаконие“. „По някаква причина лицето Пеевски придобива всички активи на Миролио след закриването на банката“, казва Василев. По думите му мениджърите на "Дунарит“ са взели най-правилните решения, като са направили всичко възможно, за да спасят завода и да върнат кредитите на "майката“ на "Дунарит“ - "Хедж Инвестмънт“ на самия Василев. Според него единствената причина мениджърите да не са разплащали задълженията си (към фирмата, свързана с Пеевски "Виафот“), въпреки че парите са били налични в дружеството, е, че тече съдебен спор между синдиците и въпросното дружество "Виафот“. "Сега трябваше да има обвинения срещу синдиците, срещу шефа на "Държавната консолидационна компания“ (ДКК) и срещу министърчето – потръчко (момче за поръчки – бел. пр.) Караниколов, както казват сърбите, защото без съдебно споразумение банката купува вземане, което е оспорила и продължава да оспорва в съда“, смята Цветан Василев. По думите му схемата с "Дунарит“ в крайна сметка е пропаднала, защото организаторите й сами са паднали в собствения си капан.

Цацаров: Експертизите ще кажат кой е виновният за убийството във Виноградец

http://www.cross.bg/vlaiikov-lazar-prokyror-1553979.html

/КРОСС/ Случаят с убийството на застреляния собственик на заведение в село Виноградец се прехвърля от Пазарджик в Окръжната прокуратура в Пловдив. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров, след като пристигна на място в прокуратурата в Пазарджик да се запознае със случая, съобщава БТВ. Според официалната версия, по която се работи, фаталният изстрел е произведен от 6-годишно момченце. Роднините на убития обаче са категорични, че не е стреляло детето, а собственикът на оръжието - председателят на Общинския съвет на Септември Лазар Влайков. Причината за преместването на разследването в Пловдив са изнесените обвинения от близките на убития мъж, че веднага след инцидента Лазар Влайков се е обадил на районния прокурор на Пазарджик Георги Кацаров, с когото били в близки отношения. "Две са основните версии, по които работим за убийството на Наско Тонкев във Виноградец. Първата версия е, че мъжът е бил прострелян от 6-годишно дете, а втората, че фаталният изстрел е даден от председателя на общинския съвет в Септември Лазар Влайков. Детето все още не е разпитано. Иззети са натривки за барутни частици от ръцете на убития, на детето и на Лазар Влайков. Разпитани са множество свидетели. Основно те се делят на две групи. Едните твърдят, че е стреляло детето, а другите, че Лазар Влайков е произвел фаталния изстрел. Кой е виновният, ще каже експертизата за барутни частици, която е изпратена в Националния институт по криминалистика в София", коментира Цацаров

Опасват с камери за над 6 млн. лева пристанищата във Варна и Бургас

http://www.moreto.net/novini.php?n=358784

За година и половина сигурността на морските пристанища във Варна и Бургас трябва да бъде повишeна с нова система за видеонаблюдение. Приморският „Биг брадър" ще струва до 5,8 млн. лева без ДДС, а парите ще бъдат осигурени от Европейския съюз чрез Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура", научи Moreto.

"Ферари" удължи договора си с "Марлборо" за 100 млн. долара на година

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/09/04/3035959_ferari_udulji_dogovora_si_s_marlboro_za_100_mln_dolara/?ref=rss


Най-успешният отбор в историята на Формула 1 "Ферари" продължи договора си с дълогодишния си партньор "Филип Морис". Тютюневият гигант спонсорира Скудерията в продължение на десетилетия чрез най-известната си марка цигари "Марлборо".<br /><br />Официално рекламата на тютюневи изделия във Формула 1 е забранена от 2011 г. насам, но това не пречи на "Ферари" да получава между 100 и 160 млн. на сезон от "Филип Морис". Официално в...

Затворник избяга с чаршаф и стол

https://www.vesti.bg/bulgaria/zatvornik-izbiaga-s-charshaf-i-stol-6073366

Румен Асенов излежавал кражба, избягал от Варненския затвор

Храните, които не трябва да държим в хладилника

https://www.actualno.com/curious/hranite-koito-ne-trjabva-da-dyrjim-v-hladilnika-news_631391.html

Повечето от нас си мислят, че най-добрият начин да запазим дадени храни свежи по-дълго, е да ги сложим в хладилника веднага щом се приберем от пазар. Това обаче не важи за някои от най-разпространените продукти в нашата кухня. Някои от тях се развалят по-бързо, губят вкуса и св

Великият Шарл Азнавур пристига у нас

https://offnews.bg//kultura/velikiat-sharl-aznavur-pristiga-u-nas-664338.html

Легендата на френския шансон и джаз и единственият французин със звезда на Алеята на славата в Холивуд - Шарл Азнавур, пристига в България за концерт на 30 ноември, в който ще представи най-доброто от 70-годишната си кариера. 

93-годишният Азнавур ще превърне макар и за малко София в столица на френската изтънченост. Концертът му ще се проведе в "Арена Армеец", която ще претърпи тотална промяна и от спортна зала ще бъде преобразена в изискан френски театрален салон с драматичен декор и червен килим, който ще побере едва 5500 души, обещаха организаторите. 

Концертът на "Френския Франк Синатра", както често е наричан, е част от световното му турне, което включва дати в Сидни, Париж, Виена и Лондон, където ще изнесе част от грандиозния си репертоар от над 1300 песни, по-голямата част от тях посветени на любовта. 

Огромният му репертоар е побран в 294 албума, продадени в 100 млн. копия. В 70-годишната си кариера е зарадвал феновете си с хиляди концерти, изнесени в над 90 държави. Дългогодишният му неуморен труд в продължение на десетилетия му донесоха огромно признание - на 24 август той се превърна в първия френски артист със звезда на прословутата Алея на славата в Холивуд. 

Роденият през 1924 г. Азнавур е истинска сензация за световната артистична сцена. Освен с музика, откритието на Едит Пиаф се снима в над 70 филмови заглавия, а през 2009 г. става посланик на Армения в Швейцария. 

Въпреки преклонната си възраст, пее на 5 езика, поддържа безупречна форма, а енергията и страстта му към живота се усещат във всяко негово изпълнение. Тайната на неговата енергичност се крие в редовния спорт и страстта към отбраните вина, споделиха организаторите. 

Всъщност, самата личност на Азнавур напомня за хубавото червено вино. Всяка отбрана реколта носи своя неповторим вкус, а с годините става все по-хубаво, носейки духа на отминалите времена. Самият френски музикант е носител на духа на едни от най-хубавите и плодотворни епохи за френската култура, до които ще можем да се докоснем на 30 ноември в "Арена Армеец". 

Билетите за събитието вече са в продажба на цени от 60 до 150 лв., а специалните ВИП билети са на цена от 200 лв. Мажете да ги намерите в мрежата на "Евентим".

Препоръчваме ви: Великият Шарл Азнавур пристига у нас

https://offnews.bg//kultura/preporachvame-vi-velikiat-sharl-aznavur-pristiga-u-nas-664338.html

Легендата на френския шансон и джаз и единственият французин със звезда на Алеята на славата в Холивуд - Шарл Азнавур, пристига в България за концерт на 30 ноември, в който ще представи най-доброто от 70-годишната си кариера. 

93-годишният Азнавур ще превърне макар и за малко София в столица на френската изтънченост. Концертът му ще се проведе в "Арена Армеец", която ще претърпи тотална промяна и от спортна зала ще бъде преобразена в изискан френски театрален салон с драматичен декор и червен килим, който ще побере едва 5500 души, обещаха организаторите. 

Концертът на "Френския Франк Синатра", както често е наричан, е част от световното му турне, което включва дати в Сидни, Париж, Виена и Лондон, където ще изнесе част от грандиозния си репертоар от над 1300 песни, по-голямата част от тях посветени на любовта. 

Огромният му репертоар е побран в 294 албума, продадени в 100 млн. копия. В 70-годишната си кариера е зарадвал феновете си с хиляди концерти, изнесени в над 90 държави. Дългогодишният му неуморен труд в продължение на десетилетия му донесоха огромно признание - на 24 август той се превърна в първия френски артист със звезда на прословутата Алея на славата в Холивуд. 

Роденият през 1924 г. Азнавур е истинска сензация за световната артистична сцена. Освен с музика, откритието на Едит Пиаф се снима в над 70 филмови заглавия, а през 2009 г. става посланик на Армения в Швейцария. 

Въпреки преклонната си възраст, пее на 5 езика, поддържа безупречна форма, а енергията и страстта му към живота се усещат във всяко негово изпълнение. Тайната на неговата енергичност се крие в редовния спорт и страстта към отбраните вина, споделиха организаторите. 

Всъщност, самата личност на Азнавур напомня за хубавото червено вино. Всяка отбрана реколта носи своя неповторим вкус, а с годините става все по-хубаво, носейки духа на отминалите времена. Самият френски музикант е носител на духа на едни от най-хубавите и плодотворни епохи за френската култура, до които ще можем да се докоснем на 30 ноември в "Арена Армеец". 

Билетите за събитието вече са в продажба на цени от 60 до 150 лв., а специалните ВИП билети са на цена от 200 лв. Мажете да ги намерите в мрежата на "Евентим".

21-годишният Тодор, който наби слепи туристи в Несебър, обжалва домашен арест

https://www.24chasa.bg/novini/article/6426682

21-годишният Тодор, който наби слепи туристи в Несебър, обжалва домашен арест21-годишният Тодор Николов, който наби слепи туристи в Несебър на 24 юни, обжалва мярката си неотклонение "домашен арест". Преди минути делото започна в Бургаския окръжен съд. Сред мотивите на неговия защитник е това, че Тодор имал сериозни заболявания и трябвало да е на свобода. Той самият влезе безмълвен в сградата на Съдебната палата,

Борисов обеща догодина "Хемус" да подмине Севлиево

http://www.mediapool.bg/borisov-obeshta-dogodina-hemus-da-podmine-sevlievo-news268834.html

Премиерът Бойко Борисов направи в понеделник бомбастичното изказване, че през 2018 година автомагистрала "Хемус" ще е "подминала" Севлиево. Той говори по време на откриването завода на австрийската компания "Палфингер" (Palfinger) в Червен бряг. "Там, откъдето минаха магистралите и новите жп линии, там отидоха инвеститорите. Не случайно австрийците (от "Палфингер"- б.р.) отидоха първо в Ямбол. Сега видяха, че "Хемус" върви и се строи. Аз съм убеден, че догодина ще подминем вече Севлиево, защото проектите вече са готови, търгуват се, една част вече се строи... От Белокопитово към Търговище също. Това (магистрала "Хемус") ни е приоритет на приоритетите. Тогава съм убеден, че все повече инвеститори ще продължат да идват и в Северозапада. Има ли път, идват инвеститори, продукцията може да се изнася. Затова и тунелът под Шипка е толкова важен", обясни премиерът. Строежът на магистрала в България с такава бързина е в сферата на научната фантастика. В средата на август министърът на регионалното развитие Николай Нанков обясни, че строежът на оставащите 252 км от "Хемус" ще приключи през 2025 година. Към момента е подписан договор на инженерниг за изграждането на 9 км от Ябланица до разклона за Тетевен на магистрала "Хемус". Отсечката трябва да бъде проектирана за срок от шест месеца, след което ще започне строителството. В момента тече проектирането на трасето. Очакванията са първа копка да бъде направена през пролетта на 2018 г. Изграждането на 9.3 км отсечка между пътен възел "Ябланица" и пътен възел "Боаза" трябва да стане за 2.5 години (910 дни). Договорът за проектиране и строеж на магистралата е с консорциум "ХВП Ябланица" ДЗЗД. Търгът бе спечелен с цена от 54.99 млн. лв. без ДДС. В процес на обжалване е поръчката за изграждане на 16-километровия участък от пътен възел "Белокопитово" до пътен възел "Буховци". За изпълнител на този участък беше избрано обединението "Хемус 16320“. То спечели търга с цена от 120 млн. лв. без ДДС за 16 километра. В процес на техническо проектиране са 50 км от пътен възел "Боаза" до разклона за Ловеч и Плевен. Строителството се очаква да започне в началото на 2018 г. Плановете на ГЕРБ до този момент бяха тези три отсечки от общо 75 км да бъдат построени до края на мандата на правителството, който изтича през 2021 г. Севлиево се намира на над 30 км след разклона за Ловеч. Голяма инвестиция в Плевен Премиерът повтори от Червен бряг, че предстои нова голяма инвестиция в Плевен, без да съобщи името на компанията, но уточни, че е от Германия. Неофициално беше съобщено, че фирмата се занимава с производството на части за автомобилната индустрия. "Съжалявам, много ми се искаше да дойда да видя БЕТА – Червен бряг защо е разрушен навремето. Това (заводът на "Палфингер") е горе-долу на неговата територия. Ние уплътняваме тази територия, за да може да има и за хората в Червен бряг работни места. Сега готвим и за Плевен една голяма инвестиция", каза Борисов. На журналистическите въпроси за какво става дума, той отговори: "Аз обичам като стане, тогава да го кажа. Като минат изборите в Германия, ще го обявя", каза Борисов. Премиерът Бойко Борисов бе в Червен бряг за откриване на разширение на производствен корпус за заваряване на стоманени компоненти на австрийската компания. Разширението е на площ от 11 хил. кв. м, а инвестицията е за 7 млн. евро. Предвижда се ръст на производствения капацитет с 30 на сто и на работните места с около 100.

Марк Зукърбърг показа новородената си дъщеря

https://offnews.bg//zvezdi/mark-zukarbarg-pokaza-novorodenata-si-dashteria-664346.html

Основателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг публикува снимка на новородената си дъщеря в социалната мрежа. На снимката той е прегърнал малката Огъст, а под нея е написал: "Бебешките прегръдки са най-хубави!".

Преди няколко дни Зукърбърг съобщи, че съпругата му Присила е родила втора дъщеря. Двамата родители публикуваха писмо, което са написали до нея - както направиха и при раждането на по-голямата сестричка Макс.

Основателят на Фейсбук си взе отпуск по бащинство, за да може да бъде до семейството си. Компанията му се гордее с това, че е сред немногото работодатели в САЩ, които предлагат платен отпуск по бащинство.

Експертиза показа, че убиецът на Виола е вменяем

https://www.24chasa.bg/novini/article/6426683

Експертиза показа, че убиецът на Виола е вменяем29-годишният Стефан Станев, който на 23 юни уби приятелката си Виола Николова от ревност, е вменяем и може да носи наказателна отговорност за действията си. Това е показала съдебно-психиатричната експертиза, която бе направена на Станев в болницата към затвора в Ловеч, съобщи говорителят на Софийската градска прокуратура Зорница Таскова.

Секторът на имотите в Европа иска облекчаване на изискванията за инвестиции на застрахователите

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/sektoryt-na-imotite-v-evropa-iska-oblekchavane-na-iziskvaniiata-za-investicii-na-zastrahovatelite-245998/

При либерализиране на директивата "Платежоспособност II" пазарната оценка на най-големите компании за имоти в региона може да се удвои

И Горна Оряховица влиза в отбора на кампанията "Да изчистим България заедно"

https://www.24chasa.bg/region/article/6426694

И Горна Оряховица влиза в отбора на
кампанията "Да изчистим България заедно"Горна Оряховица ще бъде част от отбора на България, в рамките на инициативата „Да изчистим България заедно”, която ще се проведе на 16 септември (събота). Кампанията по почистването ще започне в 10.00 ч. В Горна Оряховица за почистване са определени асфалтовият път към хижа „Божур” и пътеката, свързваща Парк хотел „Джевана” и чешмата „Чуруковец”.

Тръмп гони деца, останали нелегално в САЩ

http://dnes.dir.bg/news/detza-emigranti-sasht-izbori-2016-26338613

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е решил да сложи край на програма, позволяваща на стотици хиляди имигранти, дошли нелегално като деца, да останат в страната.

Ким и бомбата - какво разказва една снимка

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/09/04/3035381_kim_i_bombata_-_kakvo_razkazva_edna_snimka/?ref=rss


Почти едновременно с извършването на шестия ядрен опит от Северна Корея в неделя държавната информационна агенция KCNA разпространи снимки на Ким Чен Ун със специалисти пред устройство, което според съобщението представлява ядрена бойна глава.<br /><br />При оскъдицата на информация какво се случва в страната Би Би Си, подобно на много други медии и анализатори, коментира какво разкриват кадрите.<br /><br />Преди всичко никога не бива да се забравя, че това е продукт на...

Цветан Цветанов: Ще защитим каузата на Велинград да няма волфрамова мина

https://www.actualno.com/pazardjik/cvetan-cvetanov-shte-zashtitim-kauzata-na-velingrad-da-njama-volframova-mina-news_631389.html

Моя кауза е да няма волфрамова мина във Велинград. Това каза по време на среща в града председателят на Парламентарната група и заместник-председател на партия ГЕРБ Цветан Цветанов. Той коментира, че когато се вземат управленски решения, се оказва, че в повечето случаи те с

Шефът на АПИ обяви кога ще започне реконструкцията на Околовръстното на Пловдив

http://www.cross.bg/atanasov-plovdiv-tursi-1553977.html

/КРОСС/ „Реконструкцията на Околовръстния път на Пловдив ще започне след приключване на съдебните процедури по обжалване на оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) на проекта". Това съобщи на пресконференция в Пловдив председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Дончо Атанасов, предава „Фокус". Атанасов поясни, че обжалването се прави от екологични организации. По думите му проблем по това шосе ще бъде жп линията на Комбината за цветни метали, която засяга тежки инженерни мрежи, засягащи далекопроводите. „За този път също стои проблемът с непроектираните локални платна и за да не се стига до забавянето му, се търси възможност това да бъде изчистено преди започването на строителните работи", каза Атанасов. След като се изчисти проектът, ще се търси и финансиране за него. Засега все още не може да се каже на каква стойност ще е той. „След въвеждането на ТОЛ-системата АПИ ще има възможност да финансира този проект", увери инж. Дончо Атанасов. „Локалните платна ще стоят като проблем, но правителството ще търси начини за финансирането им, заедно с общините", добави Атанасов. По думите му идентично е положението с Околовръстния път на София, където през 2018 година се очаква да бъде реализиран този проект. Околовръстният път на Пловдив ще бъде със същите габарити като Асеновградско шосе, в което той се влива.  

"Алфа рисърч" и "Екзакта" са най-достоверните социологически агенции

http://www.mediapool.bg/alfa-risarch-i-ekzakta-sa-nai-dostovernite-sotsiologicheski-agentsii-news268833.html

Най-достоверни досега са социологическите проучвания на "Алфа рисърч" (100%), следвана от "Екзакта"/НЦИОМ (84.3%), а най-недостоверни са на "Сова Харис" и "Афис", съответно 10.3% и 30.0% от най-високата достигната достоверност. Това е установило изследване на Центъра за анализи и управление на рискове (ЦАУР), който се ръководи от бившия премиер Иван Костов. Автор на проучването обаче е Полина Крайнева, която е докторант на свободна подготовка в Нов български университет (НБУ). Според един от изводите на анализа медиите не правят проверки за надеждността на информацията, която разпространяват и не се ангажират с нея. Те огласяват всички данни еднакво, често цитирайки неофициални източници. По този начин всички сондажи въздействат еднакво силно върху избирателите. Меdiapool публикува пълния текст на анализа без редакторка намеса: Проблемът и възможностите за решението му Преди избори публичният дебат и медиите концентрират голяма част от вниманието на избирателите върху сондажите на социологическите агенции. Политиците и голяма част от обществеността поставят под съмнение достоверността им. Медиите не правят проверки за надеждността на информацията, която разпространяват и не се ангажират с нея [1] - огласяват всички данни еднакво, често цитирайки неофициални източници. По този начин всички сондажи въздействат еднакво силно върху избирателите. Достоверността на предизборните анкетни сондажи може да бъде оценена обективно по точност, за политическа (без)пристрастност и професионална коректност. В периода 2009-2017 се събират данни за 6 изборни момента с до 18 статистически наблюдения, за относително постоянен състав от политически формации и това е достатъчна основа за обективност. Това е направено като е приложена използваната в ЦАУР "Методология за оценка на предизборните прогнози"[2]. По отношение на точността са изведени два критерия – "неочевидни прогнози "успех-неуспех"" и "усреднено отклонение на сондажите от изборните резултати". Преобладаващата политическа пристрастност на агенциите е оценена съобразно съпоставката на анкетните сондажи за ГЕРБ и БСП (в коалиции). Професионалната коректност е оценена по пет качествени признака. Анализът и оценките са направени за всички социологически агенции, оповестили предизборни сондажи в периода 2009-2017. Агенциите са разделени на "постоянни" и "непостоянни". Пълният вариант на изследването, съдържащ всички детайли относно приложената методология, анализ и оценка на всички агенции е достъпен на сайта на ЦАУР [3]: Обща оценка на постоянните агенции за периода 2009-2017 Резултатите от приложението на методите за оценка на анкетните сондажи на социологическите агенции са в трите направления: 1) Точност. Крайната оценка за точността на сондажите на всяка агенция, получена и обобщена със съответните методи, накрая е нормирана с тази на агенцията с най-висока точност, т. е. която има най-малки отклонения на прогнозите от изборните резултати за всички политически формации за целия период 2009-2017. Така максималната оценка за точност на агенциите е 1, а всички останали са <1. 2) Преобладаващата политическа (без)пристрастностпо оста ГЕРБ БСП (в коалиции) е оценена съобразно методиката на базата на завишаването/занижаването на сондажите спрямо резултатите за двете формации. Втората колонка показва проявената (без)пристрастност по брой изборни момента. Преобладаващата безпристрастност е точкувана с 1, а пристрастността - с 0; 3) Професионална коректносте оценена по следните критерии: а) функционира ли постоянно социологическата агенция; б) има ли сайт; в) дава ли достъп до своя архив от наблюдения; г) оповестява ли официално своите наблюдения или го прави по медийни канали; д) съобщава ли приложения метод за определяне на извадката; е) дава ли нужните подробности за проведения сондаж. Наличието на професионална коректност е точкувано с 1, отсъствието – с 0, частичната коректност – 0.5. Трите крайните оценки и тяхната сума – общата оценка за достоверност са посочени в следващата таблица: Таблица. Рангове на постоянните агенции Методиките позволяват сравнение на социологическите агенции помежду им по точност и по преобладаваща политическа (без)пристрастност. Най-достоверни досега са били анкетните сондажи на "Алфа рисърч", следвана от "Екзакта"/НЦИОМ (84.3%), а най-недостоверни – тези на "Сова Харис" и "Афис", съответно 10.3% и 30.0% от най-високата достигната достоверност. От постоянните социологически агенции 3 са преобладаващо политически безпристрастни – "Алфа рисърч", "Екзакта"/НЦИОМ и ЦАМ и 5 са с преобладаващо лява пристрастност – "Галъп интернешънъл", "Медиана", ИМП, "Афис" и "Сова Харис". Отсъства агенция с дясна пристрастност. Съобразно посочените тук изисквания, две от безпристрастните агенции са професионално коректни и една - не е. Сред три от петте ляво пристрастни агенции коректността отсъства или е частична. Социологическите агенции се различават значително по точността на своите сондажи. Без теоретичен ориентир за точността им, само като вземем за такъв постигнатото от най-точната агенция, се виждат значителните разлики между тях: ИМП, "Сова Харис" и "Афис" са под 2/5 и дори под 1/3, от най-точната агенция, макар да са поставени при едни и същи условия и при това - са преобладаващо политически пристрастни. Следва да се имат предвид последиците за точността от политическата пристрастност на социологическите агенции. Системно проявяваната пристрастност изкривява трайно в една посока – надценява или подценява изборните резултати. Такава пристрастност в полза на БСП (в коалиции), е проявена от "Галъп интернешънъл", "Медиана", "Афис" и "Сова Харис" в 86.9% от техните наблюдения. Това следва да се приеме като рецидивиращ опит за манипулация на избирателите. Друго силно основание за съмнения е отсъствието на професионална коректност при половината от постоянните агенции. Сумирани, двата феномена обясняват защо се руши доверието на обществото в социологическите наблюдения и в социологията като наука. Препоръки Синтезираните тук оценки и ранговете следва да бъдат ориентир. Те са валидни в минало време - не са гаранция за бъдеща достоверност на анкетните сондажи на агенциите; не отричат бъдеща точност, политическа безпристрастност и коректност. Българската социологическа асоциация трябва да въведе и контролира спазването на професионални стандарти за коректност и да се разграничава навреме от тези, които не ги спазват, като им откаже публично социологическа принадлежност. Всички потребители, особено активните участници в обществения и политическия дебат - политици и медии, следва сами да отчитат надеждността на агенциите, на база точността на техните анкетни сондажи, на точността на силно въздействащите им прогнози "успех-неуспех", да се съобразяват с тяхната политическа пристрастност и професионална коректност. От тази информация следва да формират и обявяват крайната си преценка за техните анкетни сондажи. Потребителите са затруднени да отчитат сами достоверността на анкетните сондажи, защото отсъстват дясно пристрастни социологически агенции, които да балансират четирите ляво пристрастни агенции. Затова те могат да си служат с коригираните и усреднени прогнози, които ЦАУР редовно публикува от 2014.[4]Такива прогнозни индекси се публикуват и в други страни, например Peilingwijzer на проф. Tom Louwerse от университета в Лайден в Холандия [5]. _________________________________________________________________________ [1]Практика в развитите демокрации е две или три медии да поръчват социологически сондаж и да го огласяват от свое име и от името на съответната агенция. [2] http://riskmanagementlab.com/bg/index.php?id=products&categories_id[0]=7&categories_id[1]=14&products_id=65&tx_multishop_pi1[page_section]=products_detail [3]http://riskmanagementlab.com/product/доклад-за-доверието-в-институциите-юл/ [4] http://riskmanagementlab.com/product-category/политически /Такива агрегирани и моделирани данни дава в 2014 и сайта http://www.bgpulse.eu/p/blog-page_8.html [5] https://peilingwijzer.tomlouwerse.nl/

Представиха новия коридор между България и Гърция, инвестициите в него са за над 1 милиард евро

http://www.cross.bg/ministurut-bulgariya-chast-1553976.html

/КРОСС/ В този вариант, който предстои да подпишем, коридорът включва пристанищата Солун, Кавала и Александруполис с железопътна връзка през Свиленград. Включва и българските пристанища Бургас и Варна и пристанище Русе на Дунав. Това обяви министърът на транспорта Ивайло Московски на представянето на Меморандума между България и Гърция, който ще бъде подписан на 6 септември, предава „Фокус". „Меморандумът, който ще подпишем ще стартира дейности по обособяването на един транспортен коридор", обясни той. „Целта на обособяването на този коридор е интегрирана свързаност, развитие на бизнеса и индустрията, както и оперативна съвместимост между две европейски държави, каквито са България и Гърция", заяви Ивайло Московски. Той уточни, че коридорът е смесица между железопътна и пристанищна инфраструктура, като в основната си част представлява железопътна интегрирана свързаност. „Анализите за норми на възвращаемост и трафик ще бъдат правени съвместно от двете държави. Считам, че период от 10 години е реален, обективен и достатъчен да бъдат изградени отделните направления по коридора от двете държави", каза още министърът. Москонски коментира и финансовата страна на проекта. „Инвестициите по Меморандума, които са необходими в българския участък от проекта са 1 милиард и 70 милиона евро

Александър Симов: Управляващата коалиция в момента е Бойко Борисов и Делян Пеевски

http://frognews.bg/news_141455/Aleksandar-Simov-Upravliavashtata-koalitsiia-v-momenta-e-Boiko-Borisov-i-Delian-Peevski/

Коалиция между ГЕРБ и БСП е най-отвратителното нещо, което може да се случи на тази държава. Това ще убеди всички граждани,че тъмни сенчести интереси ръководят политическия процес. Това е да кажеш на хората ,че техния глас няма значение. Не знам за ГЕРБ, но за БСП това ще е самоубийствено.

И разузнаването било в кадрови колапс

http://www.mediapool.bg/i-razuznavaneto-bilo-v-kadrovi-kolaps-news268832.html

Държавната агенция "Разузнаване" (ДАР) също е изправена пред трудности да намери служители, както и голяма част от останалите звена в сектора за сигурност. В отчета за работата на службата през първата половина на годината се посочва, че "необходимостта от адекватни кадрови попълнения е изключителна". Миналата година в агенцията са назначени 43-ма нови служители, а 17 са освободени. За да излезе от ситуацията, службата е намалила броя на ръководните длъжности за сметка на по-долните оперативни нива. Положението е кризисно и в армията, където не достигат близо 6000 души. През изминалата година службата е работила основно по неутрализиране на терористични заплахи, проблеми, свързани с миграцията, организираната престъпност, противодействието на чужди служби, кибератаки и други. Службата действа и за икономическата сигурност, като търси информация за енергийни доставки, международни проекти, възможности за диверсификация и други. От отчета на службата, в който присъства предимно статистика, е трудно да се разбере какви конкретни заплахи са неутрализирани заради естеството на информацията. Повече източници Службата твърди, че през първата половина на годината е бил увеличен броят на разузнавателните източници и ефективността на тяхното използване. ДАР е изпратила 1259 материала до потребители на информацията й в България. От тях по асиметрични заплахи - 514 материала (184 информации по проблемите на тероризма, 149 по темата за организираната престъпност и 181, засягащи нелегални миграционни процеси), по ВПР (външно-политическо разузнаване) - 592, и по икономическа сигурност – 153. За партньорите от НАТО, ЕС и по линия на двустранното сътрудничество са изготвени и предоставени общо 784 материала. Усложнена обстановка В отчета е посочено, че работата зад граница се осъществяваше в усложнена обстановка заради кризисни развития в съответните страни и противодействие от страна на местните специални служби. Каква е ползата за обществото? Докладът съдържа и изрична графа "полза - ефект за обществото". В нея се посочва дословно: "Дейността на ДАР във всичките й аспекти не може да бъде математизирана, но агенцията допринася за обществото, предоставяйки информация, позволяваща противодействие на реалните и потенциални рискове и заплахи за националната сигурност на Р България и предотвратяване, ограничаване или намаляване на вредите за държавата и обществото от целенасочени действия срещу националната сигурност". Тези периодични доклади са една от малкото възможности на данъкоплатците да си формират представа с какво се занимават подобни служби. Иначе разузнаването е обект и на парламентарен контрол от ресорна комисия, но обикновено той преминава при затворена врата. От агенцията отчитат, че през първата половина на годината са осигурили "изпреварваща информация относно действия, създаващи рискове и заплахи за суверенитета, териториалната цялост на България и единството на нацията; противодействие на международния тероризъм и на трансграничната организирана престъпност; застрашаване на политическата и икономическата сигурност на България; факторите оказващи катализиращо въздействие на миграционните процеси".

Киев обвини руските спецслужби, че организират терористични атаки в Украйна

http://www.moreto.net/novini.php?n=358790

Ръководителят на Службата за сигурност на Украйна Василий Грицак, обръщайки се към шефа на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) Александър Бортников, обвини руските специални служби в организирането на терористични атаки на територията на Украйна.

Взривът от севернокорейската водородна бомба може да изравни Сеул със земята

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/6aSHtXvzx00/

Мощноста на водородната бомба, взривена от Северна Корея в неделя е между 50 и 100 килотона, което е значително повече от 15-те килотона на бомбата, пусната върху Хирошима в края на Втората световна война. Според военни експерти щетите от взрив с подобна сила могат да изравнят със земята Сеул и прилежащата му провинция Гьонги, пише южнокорейският ежедневник “Чосун Илбо“
През 1998 г. Пентагонът прави симулация, за да определи равнището на щетите, които Сеул ще получи при взрив на 15-килотонна бомба над гарнизона „Йонгсан“ в перфектния център на града. Тестът показва, че сградите в радиус от 150 метра ще бъдат изравнени със земята, а хората в радиус от 1500 метра ще получат изгаряния трета степен. Тогава се изчислява, че 620 хил. души ще загинат. По време на атомната бомбардировка над Хирошима загиват 135 хил. души.
Но предвид по-голямата гъстота на населението в Сеул жертвите ще бъдат дори още по-големи. Експертите изчисляват два милиона загинали, ако 50-килотонно ядрено оръжие бъде взривено над Сеул. Ако подобно устройство бъде взривено на 100 км. от столицата, електромагнитния пулс ще блокира всички електронни устройства в него.
При експлозия на ядрено оръжие с мощ от 100 килотона, както са най-големите оценки за устройството, взривено в неделя, столицата на Южна Корея ще бъде изпепелена. Сградите в радиус от 370 км. ще бъдат буквално изпарени, докато тези в радиус от 2,5 ще бъдат изгорени или разтопени. Хората в радиус от 3,7 км. от епицентъра на взрива ще получат изгаряния трета степен, а сградите в радиус от повече от 11 км. ще получат значителни щети, цитира Фокус.

Близо 60-70% от стоките в хипермаркетите са от български доставчици

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/blizo-60-70-ot-stokite-v-hipermarketite-sa-ot-bylgarski-dostavchici-246026/

За десет години навлизането на търговските вериги увеличава заетостта на търговията на дребно с 12%, показва проучване на Института за пазарна икономика

В кайнарджанското село Средище очакват насрочване на избори

https://www.24chasa.bg/region/article/6426608

В кайнарджанското село Средище очакват насрочване на избори
Частични избори за кмет ще има в кайнарджанското село Средище.Досегашният кмет Бейзат Мустафов е подал оставка по лични причини. Временно изпълняващ длъжността е Георги Василев. Очаква се указ на президента на Република България за насрочване на частични избори за кмет. Бейзат Мустафов спечели местните избори в Средище през 2015 г. на втория тур.

ИПИ: Приблизително 60-70% от стоките в хипермаркетите са от български доставчици

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/ipi-priblizitelno-60-70-ot-stokite-v-hipermarketite-sa-ot-bylgarski-dostavchici-246026/

За десет години навлизането на търговските вериги увеличава заетостта на търговията на дребно с 12%, показва проучване на Института за пазарна икономика

Уволниха директора на Софийската математическа гимназия

http://clubz.bg/57936-uvolniha_direktora_na_sofijskata_matematicheska_gimnaziq

Днес директорът на Софийската математическа гимназия Антони Стоянов е получил заповед за уволнение, съобщиха от Регионално управление на образованието - София.

Началничката на регионалното управление по образование Ваня Кастрева заяви, че заповедта е връчена пред свидетели, Стоянов дълго се е запознавал с нея, после е отказал да я подпише. Тя влиза в сила от днес, а утре трябва да бъде назначен временно изпълняващ длъжността директор на СМГ. Конкурс за нов директор ще има едва след като изтекат сроковете за обжалване на заповедта в съда, или - ако Стоянов обжалва - докато приключи делото.

Преди дни от РУО-София поискаха оставката на директора заради напрежението в столичната гимназия, започнало с уволнението на учителката по математика Петя Тодорова.

Какво точно пише в заповедта за уволнението на директора към момента не е ясно.

Множество учители, родители и ученици се обявиха в защита на Стоянов. Учители по математика обаче заявиха, че няма да влязат в класните стаи на 15-и септември, ако той още е директор.

Тодорова бе уволнена от Стоянов, след като се разбра, че тя като участник в комисията на математическото състезание "Европейско кенгуру" е работила против интересите на собствените си ученици.

Сагата на популярното по света математическо състезание продължава от месеци и е свързана с факта, че две организации в България организират паралелно местния кръг на състезанието. Единият организатор е сдружение "Европейско кенгуру" на проф. Сава Гроздев, а другият - Съюзът на математиците в България. Двете организации са в конфликт, а международната управа, която отговаря за цялостното провеждане на състезанието, отказва да се намеси и да реши кой ще го провежда. В резултат на това тази година учениците, явили се на състезанието на СМБ, сред които и ученици от Софийската математическа гимназия, за малко да не бъдат допуснати да продължат на следващия кръг, въпреки че са изкарали нужните резултати за това. Причината - сдружение "Европейско кенгуру" на Сава Гроздев праща само резултатите на учениците, явили се в неговата версия на състезанието.

Петя Тодорова се подписва именно под това решение, което на този етап реално ощетява нейни ученици. В крайна сметка Министерството на образованието се намеси и осигури възможност всички деца, получили нужните точки, да продължат в следващия кръг, макар това да нарушава правилата на състезанието и сериозно да затруднява организацията му, тъй като става дума за 588 деца.

Очаквайте подробности.

Папа Франциск се връща в Латинска Америка, за да се изправи пред нови предизвикателства

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/09/04/3035950_papa_francisk_se_vrushta_v_latinska_amerika_za_da_se/?ref=rss


Посещението на папа Франциск в Колумбия тази седмица (от 6 до 10 септември) е ново предизвикателство за Светия отец в родната му Латинска Америка. След Бразилия (2013 г.), Еквадор, Боливия и Парагвай (2015 г.), Куба (2015 и 2016 г.), Мексико (2016 г.) папата ще посети от 15 до 21 януари догодина Перу и Чили.<br /><br />Мирът в Колумбия<br /><br />Аржентинският папа изигра ключова роля в мирния процес, който тази година доведе до първото двустранно прекратяване на отъня,...

Цветан Цветанов: Каузата на Велинград да няма волфрамова мина е и моя (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6426613

Цветан Цветанов: Каузата на Велинград да няма волфрамова мина е и моя (Снимки)Моя кауза е да няма волфрамова мина във Велинград, каза по време на среща в града председателят на Парламентарната група и заместник- председател на партия Цветан Цветанов. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Той коментира, че когато се вземат управленски решения, се оказва, че в повечето случаи те се вземат от политиците.

Хитовата поредица "Голи и уплашени" се завръща в ефира на Discovery Channel с втори сезон

http://www.cross.bg/otbor-predizvikatelstvo-otzeleyat-1553975.html

/КРОСС/ Най-страховитото предизвикателство за групово оцеляване на планетата се завръща с девет ветерани, които влизат в сърцето на мрака. Те ще опитат да оцелеят 40 дни и 40 нощи в смъртоносните джунгли на Еквадорския басейн на Амазонка. Зрителите ще могат да проследят купищата предизвикателства и тежки ситуации, пред които ще бъдат изправени участниците в „Голи и уплашени" от 4 септември, в 20:00 часа по Discovery Channel. Захвърлени на групи от по трима дълбоко във влажната тропическа гора, експертите бързо и болезнено са потопени в опасностите на блатистия терен. Изцяло женският отбор с дни не може да запали огън и е тормозен от насекоми. Същевременно смелчага от изцяло мъжкия отбор е повален от кошмарна рана още в първия ден, оставяйки двамата си съотборници сами да се справят с тайнствен натрапник, който се промъква близо до лагера им през нощта. Липсата на храна и издръжливост принуждава член на последния отбор да се оттегли. За оставащите седем е предизвикателство да овладеят ситуацията и да останат живи с ограничените възможности на човешката издръжливост в стремежа да оцелеят повече от останалите в най-отдалечената точка на Земята.  

Няма да повярвате коя е най-мързеливата нация в света

https://www.actualno.com/curious/njama-da-povjarvate-koja-e-naj-myrzelivata-nacija-v-sveta-news_631384.html

Мързеливи и неактивни ли са българите? Е, дори и да сме, поне не присъстваме в класацията на страните първенци по тези показатели. Научното списание Lancet направи глобално проучване, включващо резултати от 122 държави, за да установи кои нации са най-мързеливи. Резултатите пок

Полицията разследва инцидент с дете, починало на футболно игрище

https://offnews.bg//temida/politciata-razsledva-intcident-s-dete-pochinalo-na-futbolno-igrishte-664347.html

Полицията в Тетевен е започнала разследване, след като 12-годишно момче от село Градежница е починало при инцидент на футболно игрище, съобщава БНР.

По първоначална информация детето е пострадало на стадиона в селото при преместване на подвижна метална футболна врата. То е било откарано в тетевенската болница, където въпреки усилията на лекарите е починало.

По случая в РУ Тетевен е образувано досъдебно производство.

Извършен е оглед на трупа на момчето и на стадиона в Градежница. Разследването продължава.

Заплахата на Пхенян предизвиква разделение вместо единен подход

http://www.mediapool.bg/zaplahata-na-phenyan-predizvikva-razdelenie-vmesto-edinen-podhod-news268831.html

Всеобщото световно безпокойство по повод извършения в неделя шести ядрен опит на Северна Корея надали ще доведе до единен международен подход към проблема. Тази прогноза обединява обединява в понеделник някои от най-авторитетните световни медии. Точно обратното, дори може да се задълбочат разделенията, защото американците искат да увеличат принудителните мерки и натиска върху Пхенян, докато китайците и южнокорейците предпочитат преговори със Северна Корея, пише, например, британският в. "Файненшъл таймс". Вчерашният подземен взрив бе най-мощният, който Пхенян е извършвал до момента. Макар и да не е ясно дали Северна Корея е взривила водородна бомба, както тя твърди, експлозията предизвика трусове, усетени в Южна Корея и Китай. Според експерти взривът е бил между 4 и 16 пъти по-мощен от всеки друг, извършван досега от режима в Пхенян, с далеч по-разрушителна мощ от бомбите, хвърлени върху японските градове Хирошима и Нагасаки през Втората световна война. Какви са възможните отговори Вчерашната шеста детонация на ядрена бомба в Северна Корея накара правителството на Доналд Тръмп да предупреди, че дори на самата заплаха за използване на такова оръжие срещу САЩ и техните съюзници ще бъде отговорено с военни средства. Ядреният тест и реакцията на Тръмп незабавно повдигнаха въпроси за стратегията на президента за Северна Корея и отвориха нова пукнатина в отношенията с големия американски съюзник Южна Корея, пише в. "Ню Йорк таймс". Въпреки че САЩ и Южна Корея са военни съюзници, става все по-очевидно колко различни инстинкти за справяне със севернокорейската заплаха имат правителствата на Тръмп и Мун Дже-ин. Различията излязоха наяве от туита на американския президент, гласящ: "Южна Корея осъзнава, както й казах, че приказките й за помиряване със Северна Корея няма да сработят, те (севернокорейците, бел. ред.) разбират само от едно нещо!". Въпреки заканите на Тръмп, добре осведомени източници казват, че Пентагонът е изработил серия от военни опции за целенасочени удари по севернокорейските ядрени и ракетни обекти, но няма гаранция, че САЩ ще унищожат всичко наведнъж с един светкавичен удар. Кибератаки, каквито президентът Барак Обама нареди срещу севернокорейската ракетна програма, също се смятат за неефективни, отбеляза "Ню Йорк таймс". Могат, разбира се, да бъдат изпробвани и други форми на принуда. Тръмп намекна за един краен вариант: САЩ да прекратят всякакви търговски отношения със страните, които правят бизнес със Северна Корея. Погледнато буквално, това означава да се поиска от Китай да спре износа на петрол за Северна Корея, за да я умори от студ през зимата и да спре цялата севернокорейска промишленост, пише американският вестник. САЩ и други страни неведнъж са казвали в миналото, че китайско ембарго върху износа на петрол бързо ще постави Пхенян на колене, пише "Файненшъл таймс".. Китайците почти сигурно ще се запънат. Те никога не биха били склонни да предприемат стъпки, които могат да доведат до падането на севернокорейския режим, независимо колко опасно е поведението му, защото ги е страх, че южнокорейски и американски войски ще окупират страната и ще се придвижат непосредствено до китайската граница. Освен това икономическото сътресение от спирането на всякакви търговски отношения с Китай ще бъде толкова голямо в САЩ, че съветниците на Тръмп не пожелаха вчера да коментират темата, пише "Ню Йорк таймс". Все пак тонът на китайското комюнике в отговор на последния ядрен опит бе по-остър от обичайното. Информацията, че предизвиканото от експлозията земетресение е било усетено в Китай, в комбинация с факта, че президентът Си Цзинпин е домакин на важна международна среща на върха (на БРИКС, бел. ред.), дава на Пекин достатъчно причини за раздразнение и тревога, пише "Файненшъл таймс". Британското издание обаче също признава, че станалото надали ще доведе до промяна в позициите на Пекин, защото падане на севернокорейския режим може да доведе до невъобразим поток от бежанци, както и до война на границите на Китай. Дори тези заплахи да бъдат предотвратени, Китай не би желал да види обединен Корейски полуостров, ако новата Корея бъде близък съюзник на САЩ. САЩ ще защитават себе си и съюзниците си с всички налични способности В телефонен разговор с японския премиер Шиндзо Абе Доналд Тръмп потвърди, че Съединените щати ще се защитават и ще защитават съюзниците си с целия спектър от налични дипломатически, конвенционални и ядрени способности, предаде Ройтерс, позовавайки се на съобщение на Белия дом. Същевременно пак по телефона японският премиер Шиндзо Абе и южнокорейският президент Мун Дже-ин заявили, че е необходимо да бъде засилен натискът над Северна Корея, включително с по-сурови резолюции на ООН. Абе заяви, че Япония ще направи всичко по силите си, в сътрудничество със САЩ, за да се защити срещу ракети, изстреляни от Северна Корея и да подсили противоракетната си отбрана. Японският външен министър Таро Коно каза днес, че с държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън са се уговорили Япония и САЩ да сътрудничат тясно, за да окажат максимален натиск над Северна Корея и над ООН, включително за приемане на резолюции от Съвета за сигурност. В отговор на севернокорейския ядрен опит Южна Корея извърши маневри с балистични ракети. Южнокорейската армия извърши учение с реални муниции, симулиращо атака срещу севернокорейския ракетен полигон. В учението участваха военновъздушни и сухопътни сили. Нанесени бяха удари срещу избрани мишени в Японско море, се казва в съобщение на южнокорейския Съвет на началник щабовете. "В учението бяха използвани южнокорейски балистични ракети "Хюнмо", ракети въздух-повърхност с голям обсег и изтребители Ф-15К", посочи агенция Йонхап. Южнокорейската армия уточни, че избраните мишени са били на разстояние, равно на разстоянието до севернокорейския ядрен полигон Пунге-ни, в североизточната част на Северна Корея. Маневрите бяха извършени с участието само на южнокорейски военни, но се подготвят и учения с американски войски, се казва в съобщението на Съвета на началник-щабовете. Южнокорейската агенция Йонхап съобщава, че Южна Корея и САЩ са обсъждали възможност за разполагане на стратегически бомбардировачи и самолетоносач на южнокорейска територия. Министерството на отбраната на Южна Корея пък планира да извърши едностранни учения с крилати ракети Таурус въздух-земя, разположени на изтребители Еф-15К. Освен това Южна Корея и САЩ ще разположат временно допълнителни комплекси от американската противоракетна система THAAD. Става дума за още четири комплекса, които ще бъдат разположени временно в отговор на нарастващата ядрена и балистична заплаха от Северна Корея. Досега два комплекса от системата са монтирани на бившо голф игрище южно от Сеул и разполагането им предизвика гнева на Китай. Пекин се безпокои, че мощният радар на ТНAAD ще позволи на САЩ да наблюдават китайска територия и това ще накърни сигурността му. Южнокорейски вестник призова Сеул да се сдобие с ядрено оръжие Южнокорейски вестник призова в понеделник Сеул да се сдобие с ядрено оръжие, предаде Франс прес. В Южна Корея има 28 500 американски военнослужещи. По силата на споразумение между нея и САЩ от 1974 г. на страната е забранено да разработва ядрена военна програма. САЩ поемат ангажимента да защитават с техния "ядрен чадър" Южна Корея. Но все по засилващата се заплаха от страна на Северна Корея кара някои южнокорейци да заговорят за еманципация на Юга от американското ядрено покровителство. "В момент, в който заплахата на ядрените оръжия тегне над главите ни, ние не можем завинаги да сме зависими от американския ядрен чадър и от американското ядрено възпиране", се казва в редакционен коментар на южнокорейския в. "Донга илбо". В него се припомня, че вече не може да се говори за свободен от ядрени оръжия Корейски полуостров, а само за свободна от ядрени оръжия Южна Корея. Така че Южна Корея не трябва да се колебае и да позволи завръщането на територията си на тактически ядрени американски оръжия, както и да започне да разработва свои собствени ядрени оръжия, допълва изданието. САЩ разположиха за известно време ядрени оръжия в Южна Корея след Корейската война, но ги изтеглиха през 1991 г., когато Югът и Северът заедно изразиха намерение да работят за един свободен от ядрени оръжия Корейски полуостров. Москва: Пхенян трябва да спре провокационните си действия Политическо-дипломатическият начин за уреждане на кризата около Северна Корея остава единственият подход. Това заяви в понеделник руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, цитиран от ТАСС. "Смятаме, че Пхенян трябва да спре провокационните си действия, дестабилизиращи обстановката, но (. . .) не мога да не отбележа, че единственият начин за решаване на тази проточила се криза остава политическо-дипломатическият", каза Рябков. Той предупреди, че всяко безразсъдно действие може да доведе до "експлозия" и призова онези, които са по-силни и по-мъдри, да бъдат сдържани, предаде Ройтерс. Рябков каза, че продължаването на политиката на санкции срещу Северна Корея е безперспективно и че Русия е изтъкнала това пред САЩ. "Строг упрек" от Пекин Китай съобщи днес, че е протестирал официално пред Северна Корея по повод последния ядрен опит, извършен от Пхенян, най-мощния досега, предаде Франс прес. Пекин отправи "строг упрек пред управляващия посолството на Северна Корея в Китай", каза пред журналисти говорителят на китайското министерство на външните работи Гън Шуан. "Очакваме съответната реакция от Съвета за сигурност на ООН", добави той, цитиран от ТАСС.

Цацаров: Работим по 2 основни версии за убийството във Виноградец

https://www.24chasa.bg/novini/article/6426623

Цацаров: Работим по 2 основни версии за убийството във ВиноградецДве са основните версии, по които работим за убийството на Наско Тонкев във Виноградец. Това заяви в Пазарджик главният прокурор Сотир Цацаров. Първата версия е, че мъжът е бил прострелян от 6-годишно дете, а втората, че фаталният изстрел е даден от председателя на общинския съвет в Септември Лазар Влайков.

Пуснаха на свобода един от двамата германци, арестувани в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6426598

Пуснаха на свобода един от двамата германци, арестувани в ТурцияЕдин от двамата германски граждани задържани в Турция миналата седмица е бил освободен, заяви говорител на германското външно министерство, предаде ДПА, цитирана от БТА. Говорителят заяви на пресконференция, че адвокатът на задържания е информирал германското правителство за освобождаването на клиента си.

Симеонов: Всички преместваеми обекти в курортите трябва да бъдат премахнати

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ZqXVcXQlX2M/

„Всички преместваеми обекти в курорта Слънчев бряг трябва да бъдат премахнати. Това трябва да се случи във всички национални туристически комплекси”. Това обяви на пресконференция в Бургас вицепремиерът по въпросите туризма Валери Симеонов.

„По плажовете трябва да останат единствено спасителни постове, медицински пунктове и водни атакрациони. Всичко останало ще настояваме да бъде забранено, защото не само Слънчев бряг, а и Златни пясъци са се превърнали в едно уродливо подобие на нискобюджетни арабски пазари”, каза вицепремиерът, цитиран от БНТ.

Ще инициираме промени в Закона за туризма и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, с които да се въведе ред в курортите, информира той.

Симеонов каза, че “Слънчев бряг” АД трябва да бъде закрито, защото не генерирало никакви печалби. Според Сименов Община Несебър би била по-добър стопанин на курорта “Слънчев бряг” и трябва да отговаря за инфраструктурата в курорта.

Според Симеонов, след активната намеса на държавата, НАП, Агенция “Митници” и др., приходите в туризма са превишили миналогодишните данни и са скочили до над 400 милиона лева.

Съчетанието шедьовър с 5 обръча, което плени феновете, но не и съдиите (видео)

https://offnews.bg//gimnastika/sachetanieto-shediovar-s-5-obracha-koeto-pleni-fenovete-no-ne-i-sadi-664341.html

Съчетанието с пет обръча на ансамбъла ни по художествена гимнастика плени публиката в залата и пред екраните по време на световното първенство в Пезаро, Италия.

Още след изиграването му заваляха коментари, че то е шедьовър по сложността и артистичността, с които бе изиграно. 

Клипът със съчетанието, изградено върху "Пролетен вятър" на унгарския композитор Балаш Хаваси, бе споделен и гледан хиляди пъти в социалните мрежи. Брилянтното изпълнение е на подновения ни отбор в състав Симона Дянкова, Лаура Траатс, Елена Бинева, Мадлен Радуканова и Теодора Александрова.

Не на същото мнение бяха съдиите, които му присъдиха четвърто място с оценка 18,250. Пред нашите момичета в тази дисциплина бяха класирани отборите на Италия (първо място), Русия и Япония.

Българските взеха сребърен медал в многобоя и бронзов на финалите за съчетанието с три топки и две въжета. 

Нашият щаб подаде контестация за съдийската оценка за съчетанието на три топки и две въжета, но тя не бе уважена. За съчетанието с пет обръча контестация не бе подадена, защото в него бе допусната малка грешка. Въпреки нея много наблюдатели смятат, че санкцията на съдиите е била пресилена.

Дизеловата криза застига Меркел в разгара на предизборната кампания

http://www.investor.bg/evropa/334/a/dizelovata-kriza-zastiga-merkel-v-razgara-na-predizbornata-kampaniia-246029/

Консерваторите и социалдемократите са на едно мнение, че трябва да бранят дизела като "преходна технология"

Дизеловата криза застига Меркел в разгара на предизбораната кампания

http://www.investor.bg/evropa/334/a/dizelovata-kriza-zastiga-merkel-v-razgara-na-predizboranata-kampaniia-246029/

Консерваторите и социалдемократите са на едно мнение, че трябва да бранят дизела като "преходна технология"

Концерт и фолклорен празник за Деня на Съединението във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=358792

С концерт и фолклорен празник Варна ще чества Деня на Съединението - 6 септември, научи Moreto.net. Празничният ден започва в 10.30 часа. Пред паметната плоча на княз Александър на площад "Независимост" ще се състои възпоменание.

Шок на БФБ-София, столично дружество поскъпна с 1 574.81% за ден

http://econ.bg/Новини/Шок-на-БФБ-София-столично-дружество-поскъпна-с-1-574-81-за-ден_l.a_i.748622_at.1.html

Борсовите измерители на родния капиталов пазар започнаха седмичната търговия с повишения. Индексът на сините чипове на БФБ-София SOFIX се покачва с...

Шок на БФБ-София, столично дружество поскъпна с 1 574.81% за ден

http://econ.bg/Новини/Шок-на-БФБ-София-столично-дружество-с-1-574-81-за-ден_l.a_i.748622_at.1.html

Борсовите измерители на родния капиталов пазар започнаха седмичната търговия с повишения. Индексът на сините чипове на БФБ-София SOFIX се покачва с...

Производствената инфлация в еврозоната се забавя през юли

http://econ.bg/Новини/Производствената-инфлация-в-еврозоната-се-забавя-през-юли_l.a_i.748620_at.1.html

Цените на стоките, напускащи предприятията в еврозоната, останаха през юли на нивата от предходния месец, докато техният растеж на годишна база се...

Бареков стана татко на трети син

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6426563

Бареков стана татко на трети синПолитикът Николай Бареков стана баща на трети син. Преди месец той каза пред "24 часа", че със съпругата му Мария очакват бебе. Той сподели новината за раждането на детето си в личния си профил във фейсбук. Третият наследник на Бареков ще носи името Виктор и се е родил малко преди обяд днес. Ето и цялата публикация на Бареков:  София, 11:09 часа,

ГДБОП спря измамен сайт за почивки в Гърция

http://www.cross.bg/rezervatzii-gdbop-pochivki-1553974.html

/КРОСС/ Служителите от сектор "Киберпрестъпност" в ГДБОП установиха и спряха интернет сайт, посредством който са извършвани измамни резервации за почивки в Гърция, предава news.bg. Действията на ГДБОП били провокирани след сигнали и оплаквания към сайта. Според сигналите страницата предлагала оферти за почивки в южната ни съседка от името на лицензирани туристически агенции. Хората заплащали сумите по банков път. След превеждането на сумите обаче потребителите разбирали, че реални резервации всъщност не съществуват. Някои от резервациите въобще не били правени, а други били анулирани. Жертвите на измамата оставали с впечатлението, че са запазили и платили места за желаната от тях почивка в Гърция. Когато някои от хората заявили, че желаят да се откажат от резервациите си, следвала кореспонденция със сайта за връщане на парите. Това обаче не се случвало, а от сайта изтъквали различни причини, затрудняващи обратните транзакции. Към момента са установени над 30 жертви на измамната схема. Служителите в сектор "Киберпрестъпност" към ГДБОП съветват гражданите, които осъществяват резервации за почивки в чужбина, да извършват проверки в хотелите за потвърждаването на резервациите им.Работата по случая продължава. Събраните материали са изпратени в Районната прокуратура в София. Очаква се по случая да се образува досъдебно производство

Над 200 хиляди деца в задължителна училищна възраст не ходят на училище

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/VkNTcdbLTOc/

Близо 206 000 деца в задължителна училищна и предучилищна възраст в страната трябва да бъдат привлечени в образователната система, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Толкова са децата, които не са били открити в системата на Министерството на образованието, като този брой е максимален, подчерта министърът, цитиран от БТВ. По думите му, той не кореспондира със статистиката за преждевременно отпадналите от системата деца, които са между 13 и 14 процента, т.е. между 130 и 150 000.

Само работата на терен ще установи дали дадено дете е в съответния град, в друго населено място или друга страна, каза той.

По думите му, много е важна интервенцията в задължителната предучилищна възраст между 5 и 7 години. Необхващането на децата в тази възраст създава проблема с незнаенето на български език, както е и предпоставка децата много по-лесно да отпадат от училище, смята той.

Според министъра механизмът ще благоприятства взаимодействието между институциите. Броят на децата, които трябва да бъдат издирени и върнати в училище, е голям, каза той и допълни, че усилията в тази насока трябва да продължат и това не е еднократна кампания.

Децата не трябва да бъдат изключвани, а подпомагани и включвани в образователната система, като се осигурява всякаква обща и допълнителна подкрепа за личностното развитие. Това каза министър Вълчев в отговор на въпрос дали учениците трябва да преминават в по-горни класове, при условие, че са неграмотни. За децата, натрупали дефицити в начален етап, е предвидено допълнително обучение, допълни той.

Помолен отново да коментира дискусията около чернобелите и цветни учебници, министърът заяви, че според него това е било неуместно послание от страна на издателството. Децата са различни по много неща, но в образователната система не трябва да допускаме излишно допълнително делене, каза той.

По думите му, чернобели учебници ще има и занапред, като например в по-горен клас, където дадени предмети не изискват многоцветни учебници. Тази конкретна партида обаче няма да бъде разпространявана. Изборът на учебници ще бъде на педагогическия колектив, което е практика и досега.

Газидис обяви трансферния прозорец на "Арсенал" за успешен

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/09/04/3035946_gazidis_obiavi_transferniia_prozorec_na_arsenal_za/?ref=rss


Изпълнителният директор на "Арсенал" Айвън Газидис отчете изминалия трансферен прозорец като успешен за клуба. Според него отборът е станал по-силен през това лято и само тежкото поражение от "Ливърпул" (0:4) е предизвикало недоволството на феновете към политиката на клуба.<br /><br />"Артилеристите" привлякоха само двама нови играчи - Александър Лаказет от "Лион" за 53 млн. евро и дошлия със свободен трансфер от "Шалке" Сеад...

Пак насилие в болница: Баща на дете, погълнало прах за пране, наби медициска сестра

http://frognews.bg/news_141454/Pak-nasilie-v-bolnitsa-Bashta-na-dete-pogalnalo-prah-za-prane-nabi-meditsiska-sestra/

Момченце на година и половина погълна една лъжица прах за пране и бащата си го изкара на дежурната медицинска сестра, като започна да я души, удря и рита.

Отново сблъсъци между полиция и анархисти в Атина

https://www.actualno.com/balkani/otnovo-sblysyci-mejdu-policija-i-anarhisti-v-atina-news_631383.html

В нощта срещу понеделник в атинския квартал „Екзархия“ отново се е стигнало до сблъсъци между полиция и анархисти, съобщава електронното издание Ekathimerini, цитирано от агенция "Фокус". Безредиците са избухнали около 22:00 часа (местно време) с атака срещу полицейско звено.

Борисов: Догодина Хемус ще подмине Севлиево, готвим голяма инвестиция в Плевен

https://offnews.bg//politika/borisov-dogodina-hemus-shte-podmine-sevlievo-gotvim-goliama-investit-664343.html

Убеден съм, че все повече инвеститори ще продължават да идват в Северозапада. Инвеститорите виждат, че и магистрала "Хемус" върви, убеден съм, че догодина вече ще подминем и Севлиево, защото проектите са готови, една част започва да се строи, това ни е приоритет. Има ли път, идват инвеститори, улеснява се транспортирането на готовата продукция. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Червен бряг, където откри разширение на производствен корпус за заваряване на стоманени компоненти на завод, собственост на австрийската фирма "Палфингер".

Стабилността, ниските данъци, изграждането на инфраструктурата дават възможност да се развива и този регион, подчерта Борисов и допълни, че от голямо значение е работата в синхрон на държавната и местната власти.

"Искам да поздравя директорите, австрийската компания, строителите, кмета за това, че на неговата територия се развива такъв голям завод. Близо 50 млн. лв. е инвестицията. След като те имат един завод в Ямболско, много са доволни от България, от работата на хората, сме ги упътвали насам и за радост вече е факт – не първа копка, а готов завод. В тази фирма работят около 100 човека в България. Да се надяваме, че това е и пътят за повишаване на доходите. С работа се повишават доходите", каза той. 

По думите му се готви и голяма инвестиция в Плевен. 

"Обичам, когато е готово, да го покажа. Като минат изборите в Германия, ще дойдем", коментира премиерът. 

На въпрос за взаимодействието между местната власт и полицията и дали са необходими законодателни промени Борисов отговори, че са назначени 1000 нови служители. 

"Закони много имаме, просто трябва да се изпълняват и всеки да работи с душа. Ето сега от София дотук на всеки 100 метра са помлени мантинелите. Какво ли не се изговори, какво ли не се направи? Кара се безобразно. И санкции, и коли изкарахме, снимки има, налагат се глоби, свалят се номера. Това, ако не го осъзнаем ние… Знаете ли колко паметници има по пътищата? Може всеки да не се прибере", каза Борисов.

"Трябва просто да осъзнаваме като нация, че на пътя всеки иска да се придвижи до някъде, а не да загине. Не можем да сложим на всяка пресечка полицай. Не може във всяко нещо да сложиш полицай. Нали всички ние от джоба си плащаме за това като данъкоплатци. Просто дисциплина трябва, допълни той.

Меркел срещу Шулц: най-слабият дуел

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6426426

Меркел срещу Шулц: най-слабият дуелДуел така и не се състоя. Нямаше сериозна размяна на удари. Т.нар. телевизионен дебат между лидерите на двете най-влиятелни партии, който се проведе за пети път в историята и беше излъчен на живо от четирите водещи германски телевизии, се оказа най-слабият досега. Ангела Меркел срещу (или по-точно "заедно с") Мартин Шулц.

Меркел срещу Шулц: най-слабият дуел

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6426426

Меркел срещу Шулц: най-слабият дуелДуел така и не се състоя. Нямаше сериозна размяна на удари. Т.нар. телевизионен дебат между лидерите на двете най-влиятелни партии, който се проведе за пети път в историята и беше излъчен на живо от четирите водещи германски телевизии, се оказа най-слабият досега. Ангела Меркел срещу (или по-точно "заедно с") Мартин Шулц.

Тейлър Суифт пусна второ парче от предстоящия си албум (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6426564

Тейлър Суифт пусна второ парче от предстоящия си албум (Видео)Броени дни след като издаде първия сингъл "Look What You Made Me Do", с който отбеляза няколко рекорда и покори британския чарт, певицата от САЩ Тейлър Суифт пусна второ парче от предстоящия си албум, предаде Асошиейтед прес, съобщи БТА. Суифт представи откъс от песента "Ready For It?" по време на футболна среща между колежански отбори в събота

Тръмп готви нов удар срещу нелегалните имигранти

http://www.moreto.net/novini.php?n=358777

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е решил да сложи край на програма, позволяваща на стотици хиляди имигранти, дошли нелегално като деца, да останат в страната, предадоха световните агенции, като се позоваха на публикация на "Политико".

Задържан е мъж, стрелял по деца в Дупница

http://www.dnevnik.bg/regioni/2017/09/04/3035945_zadurjan_e_muj_strelial_po_deca_v_dupnica/?ref=rss


Мъж на 56 години е арестуван, след като стрелял по играещи си деца в Дупница, се разбира от съобщение на МВР.<br /><br />Инцидентът е станал в събота на ул. "Орлинска" в града. МВР не посочва с какво оръжие е стреляно по децата, но уточнява, че няма пострадали.<br /><br />При обиск в дома на мъжа са открити 9 пистолета, 400 бойни и 300 газови патрона, въздушна пушка и старинни монети. От полицията уточняват, че оръжието и боеприпасите са незаконно...

Координиращ прокурор ще приема сигнали за агресия в болниците в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6426558

Координиращ прокурор ще приема сигнали за агресия в болниците в СофияКоординиращ прокурор ще приема сигнали за инциденти в центровете за спешна помощ и общинските и държавни болници в София. Това съобщи изпълняващият длъжността районен прокурор на София Радослав Димов, предаде БНТ. Заповедта за назначаването на координиращия прокурор ще влезе в сила до края на деня. Неговият телефон ще бъде изпратен до центъра за

DHL добави България в европейската си мрежа за доставка на колетни пратки

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/09/04/3035941_dhl_dobavi_bulgariia_v_evropeiskata_si_mreja_za/?ref=rss


Световната логистична компания Дй Ейч Ел (DHL) обяви на официалната си интернет страница, че ще разшири европейската си мрежа за доставка на колетни пратки с още 4 държави. Сред тях е и България, като страната ни ще се присъедини към нея през ноември заедно с Хърватия. В началото на този месец пък Ирландия и Румъния също бяха добавени в списъка.<br /><br />С тези четири страни мрежата на Ди Ейч Ел се разширява до 26 държави на Стария континент. Целта на компанията е до края на 2018...

Пожарът в Ямболско е овладян

http://www.cross.bg/selo-raiiona-pozhara-1553973.html

/КРОСС/ Горският пожар в област Ямбол е овладян. Това заяви областният управител на Ямбол Димитър Иванов пред БНР. По думите му огънят е локализиран, но все още има неизгасени огнища. Иванов добави, че ситуацията в района вече е спокойна и няма поводи за паника. Междувременно пожарникари и горски служители продължават да се борят с огнената стихия във вътрешността на гората. Стана ясно и че вече няма опасност бедствието да се разпространи към селата в района. В потушаването на пожара се е включила и тежка техника. Участват и доброволци от съседни села. Към момента е установено, че вчера към 14.30 часа на телефон 112 е подаден сигнал за възникнал пожар в сухи треви и храсти в землището на село Межда. Към мястото веднага били насочени екипи на пожарната, които предприели незабавни действия за овладяване на огъня. Тогава огънят се е бил разпрострял на площ от над 200 дка. Час по-късно било получено съобщение и за възникнал пожар в землището на село Савино, където също са насочени огнеборци. В действията по гасенето на стихията се включили и служители на горското стопанство и местни хора. Силният вятър обаче затруднявал действията им, а огънят се разпространил на площ около 2 000 дка и обхванал землищата на селата Межда, Савино и Златари. Спасителните действия в района на бедствието са продължили цяла нощ. Към момента те продължават в координация с местната власт

М. Андреев пред Фрог: Борисов разпределя порциите, Доган е на заден план

http://frognews.bg/news_141452/M-Andreev-pred-Frog-Borisov-razpredelia-portsiite-Dogan-e-na-zaden-plan/

Докато в края на миналата година сме предлагали законопроекти за отпадане на наказателната давност за престъпленията на комунизма , Бойко Борисов е водил тайни преговори с Георги Гергов за коалиция между ГЕРБ и БСП. ГЕРБ не са тези, за които се представят. Това каза пред Фрог нюз бившият депутат от ГЕРБ Методи Андреев.

М. Анрдеев пред Фрог: Борисов разпределя порциите, Доган е на заден план

http://frognews.bg/news_141452/M-Anrdeev-pred-Frog-Borisov-razpredelia-portsiite-Dogan-e-na-zaden-plan/

Докато в края на миналата година сме предлагали законопроекти за отпадане на наказателната давност за престъпленията на комунизма , Бойко Борисов е водил тайни преговори с Георги Гергов за коалиция между ГЕРБ и БСП. ГЕРБ не са тези, за които се представят. Това каза пред Фрог нюз бившият депутат от ГЕРБ Методи Андреев.

Осмото чудо ще разтърси Бургас за втори път

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/pIjQH0ki-bw/

След триумфалния си успех по сцените в страната, спектакълът на Национален фолклорен ансамбъл “Българе” “Осмото чудо” за втори път ще гостува в Бургас. Той ще бъде представен на 12 септември 2017 г., вторник, от 20.30 часа на сцената на Летния театър в морския град.

Мащабният проект с участието на холивудската знаменитост Бен Крос ще бъде игран пред бургаската публика с любезното съдействие на Община Бургас.

Интересът към четвъртия авторски проект на “Българе” се оказа огромен, за изненада и радост на създателите му. Спектакълът е оригинална режисьорска комбинация от филм, театър и динамичните ни народни танци и песни, следваща интригуващ сценарий. Те, както и почти цялата хореография, са дело на създателя и продуцент на ансамбъл “Българе” Христо Ив. Димитров, чиито солови изпълнения са акцент в добруджанската и тракийската картина.

Зрителите бързо оцениха запленяващото пътешествие в света на неравноделните музикални размери в българския фолклор и преоткриха за себи си личността на кореспондента на в. “Таймс” Джеймс Баучер – един верен приятел на България отпреди век. Ролята на ирландския журналист Джеймс Баучер е великолепно изиграна от холивудския актьор Бен Крос. Българският актьор Атанас Сребрев в образа на унгарския композитор Бела Барток е негов партньор в разговора, който двамата водят при пътуването си в “Ориент Експрес”. Повествованието преминава през 7 музикално-танцови картини, впечатляващо изиграни от танцьорите и солистите на “Българе”. Естествено продължение на най-популярния спектакъл на трупата – дебютния “Това е България!”, “Осмото чудо” е мащабна продукция, която направо оставя публиката без дъх, в което бургазлии ще имат възможност да се убедят отново.

През настоящата година ансамбъл “Българе” отбелязва 15 години от създаването си.

Билетите за спектакъла “Осмото чудо” на цени от 10, 12, 15 и 20 лева, са вече в продажба на лятна каса “Часовника” и на тел. 0894898098.

ЕК: Действията на турските власти правят невъзможно присъединяването им към ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6426549

ЕК: Действията на турските власти правят невъзможно присъединяването им към ЕСДействията на турските власти правят "невъзможно" присъединяване на Турция към ЕС, заяви днес Европейската комисия, след като германският канцлер Ангела Меркел призова за прекратяване на преговорите за присъединяване на Анкара към ЕС, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Цитирайки изказване на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер от

Експерти разбиха мита, че търговските вериги у нас продават повече вносни стоки, отколкото български

http://frognews.bg/news_141451/Eksperti-razbiha-mita-che-targovskite-verigi-u-nas-prodavat-poveche-vnosni-stoki-otkolkoto-balgarski/

Пазарът на дребно на хранителни стоки в България е един от малкото икономически сектори ,където се случват добри неща, единствено и само заради наличието на много големи чуждестранни компании. Това става ясно от доклад на ИПИ, посветен на този бизнес.

Унищожиха над 1 000 птици в Кърджалийско заради псевдочума

https://www.24chasa.bg/region/article/6426551

Унищожиха над 1 000 птици в Кърджалийско заради псевдочума
Над 1 000 домашни птици са унищожени от ветеринарите в село Глухар, което се намира на няколко километра от Кърджали, съобщиха от местната агенция по храните. Причината е, че пернатите са заболели от псевдочума. Съмнения, че в селото има огнище на заразата, били още от средата на миналата седмица, когато започнали масово да измират кокошки.

Методи Андреев: Борисов превърна България в путинска държава

http://frognews.bg/news_141450/Metodi-Andreev-Borisov-prevarna-Balgariia-v-putinska-darjava/

Борисов превърна България в малка путинска държава. Това каза пред Фрог нюз бившият депутат от ГЕРБ Методи Андреев . Ето какво още разкри той по повод отсъствието на български представител на срещата на правосъдните министри в Талин за жертвите на комунизма.

Рецидивист, крал от незаключени апартаменти, отива на съд

https://www.24chasa.bg/novini/article/6426530

Рецидивист, крал от незаключени апартаменти, отива на съдРайонната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 34-годишен рецидивист за поредица кражби на вещи от незаключени апартаменти. Обвинението срещу Господин Т. е за това, че в периода от 2-ри до 7-ми май т. г. при условията на продължавано престъпление и опасен рецидив, в гр. Горна Оряховица и гр.

Рябков: Действията на САЩ са държавно хулиганство

http://www.cross.bg/rysiya-ryabkov-durzhavno-1553972.html

/КРОСС/ Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков обяви, че действията на Вашингтон спрямо руските дипломатически учреждения в САЩ биха могли да бъдат определени като "държавно хулиганство", съобщава "Ройтерс". "Склонен съм да нарека това, което се случва, държавно хулиганство", коментира Рябков пред журналисти по време на срещата на върха на БРИКС в Китай. Изказването е по повод действията на САЩ, които наредиха затварянето на генералното консулство на Русия в Сан Франциско, а след това конфискуваха сградата на търговското представителство на Русия във Вашингтон, като обявиха, че това са реципрочни действия в "дух на паритет", след като Русия нареди през юли американското дипломатическо представителство да изтегли 755 служители от страната, като останат на работа само 455 души. Русия връчи протестна нота на САЩ в събота, а в неделя си поиска обратно конфискуваните дипломатически имоти.

За ограничен достъп до екоправосъдие у нас са сезирани трима еврокомисари

http://www.mediapool.bg/za-ogranichen-dostap-do-ekopravosadie-u-nas-sa-sezirani-trima-evrokomisari-news268830.html

Управляващите от ГЕРБ искат да ограничат достъпа до правосъдие за граждани и неправителствени организации по екологични казуси, алармираха 14 неправителствени и екоорганизации в писмо до трима евроколисария заради казусите с повишените такси за обжалване на екооценки и със съкратеното съдебно производство, което бе върнато от президента Румен Радев и се очакват ответните действия на депутатите. Писмото е изпратено до Кармену Вела, еврокомисар за околната среда, морските въпроси и риболова, Корина Керту, комисар за регионално развитие, и Вера Йоурова, комисар за правосъдието и потребителите. С него неправителствените огранизации информират за опитите България да нанесе тежък удар върху правата на собствените си граждани. Припомня се, че промените в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) и в Закона за опазването на околната среда бяха приети скоростно в парламента без обществено обсъждане. Промените в АПК предвиждат драстично повишаване на таксите и разходите за водене на административни дела — увеличаването на таксата по касационно обжалване и отмяна на влезли в сила решения за гражданите е 18 пъти (т.е. от 5 лв. на 90 лв.), за неправителствените организации – 90 пъти (от 5 лв. на 450 лв.), а за търговските дружества – 9 пъти (от 50 лв. на 450 лв.). В някои случаи таксите могат да достигнат 9000 лв. Поправките в закона за опазване на околната среда ограничиха обжалването на оценки за въздействието върху околната среда на обекти от национално значение само до първа инстанцията. Така управляващите искат да бъдат приети безкритично от гражданското общество проекти като АЕЦ "Белене“, автомагистрала “Струма” през Кресненското дефиле, Националното хранилище за радиоактивни отпадъци, газопроводите "Южен поток“ и "Набуко“, АЕЦ "Козлодуй“, ТЕЦ-ове, смятат от коалицията от организации, макар строежът на хранилище за ниско и среднорадиоактивни отпадъци да започна миналата седмица, без обжалвания на последната фаза от реализацията му, а проектите "Южен поток" и "Набуко" са прекратени. Правозащитници и неправителствени организации информират еврокомисарите, че тези промени в законодателството противоречат на нормативната уредба на България, правото на Европейския съюз (ЕС) и редица международните актове. “Достъпът до правосъдие е от изключителна важност, за да могат граждани и организации да гарантират опазването на околната среда и да оказват обществен контрол върху разходването на публични средства. След като у нас се правят опити тези права да бъдат ограничени, целта вероятно е безконтролно източване и смятаме, че е необходимо да информираме европейските институции и да потърсим тяхната спешна реакция.”, коментира Ивайло Хлебаров от сдружение “За Земята”, цитиран в прессъобщението на организациите, подписали писмото. Това са СНЦ Зелени Балкани, СНЦ Зелени Балкани – Стара Загора, Български дарителски форум. Национална мрежа за децата, Български център за нестопанско право, Фондация “ЕкоОбщност”, WWF България, Сдружение за изследователски практики, Асоциация на парковете в България, Български институт за правни инициативи, Българско дружество по фиотоценология 2001, Обществен център за околна среда и устойчиво развитие, Екологично сдружение “За Земята”, “Грийнпийс”-България

Дете е загинало при инцидент в с. Градежница

https://www.actualno.com/crime/dete-e-zaginalo-pri-incident-v-s-gradejnica-news_631397.html

12-годишно момче е починало при инцидент в с. Градежница. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от ОДМВР-Ловеч. Злополуката се е случила на 2 септември, събота. По първоначална информация детето е пострадало на стадиона в селото при преместване на подвижна метална футболна в

Лишен от свобода избяга с чаршафи от втория етаж на затвора

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/09/04/3035937_lishen_ot_svoboda_izbiaga_s_charshafi_ot_vtoriia_etaj/?ref=rss


Затворник избяга от трудово-поправителното общежитие във варненското село Разделна, като използва чаршаф, за да се спусне до първия етаж.<br /><br />Няколко часа след бягството обаче той е бил задържан и са му повдигнати обвинения, се разбира от съобщение на Районната прокуратура във Варна. Мъжът е излежавал присъда за кражба, като са му оставали още 11 месеца до изтърпяване на наказанието.<br /><br />Днес около 4 часа той изкривил решетните на прозореца на помещението,...

Ким Чен-ун бил фен на ските, баскетбола и на Жан-Клод ван Дам

//dariknews.bg/novini/sviat/kim-chen-un-bil-fen-na-skite-basketbola-i-na-zhan-klod-van-dam-2046071

Севернокорейският ръководител Ким Чен-ун е един от най-младите държавни глави в света, но притежава абсолютна власт, а и някои от най-мощните оръжия на планетата, коментират анализатори.

Арестуваха убиеца на Катя от Пещера

http://frognews.bg/news_141453/Arestuvaha-ubietsa-na-Katia-ot-Peshtera/

Полицията арестува 44-годишния Георги Ганев, който е заподозрян в убийството на съпругата си Катя в Пещера.

Поморие ще отбележи 132 години от Съединението на България

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/uaqe1v1ZdcA/

Съединението на Княжество България с Източна Румелия на 6 септември 1885 г., е една от най-важните дати в новата българска история, събитие белязало развитието на българската държава. Честванията на знаменателния акт на националното обединение ще стартират в Поморие от 10.30 часа пред паметната плоча на участниците в борбата за Национално освобождение. Ще бъде отслужен благодарствен молебен и  поднесени венци и цветя.

Вечерта празничната програма ще продължи с участието на ансамбъл „Гайтан“ и „Огражденска четворка“. От 20.00 часа на централния площада те ще изнесат концерт – спектакъл „На тебе, Пирин планино“.

Министър Боил Банов ще закрие археологическия сезон на Перперикон

https://www.24chasa.bg/region/article/6426536

Министър Боил Банов ще закрие археологическия сезон на Перперикон 

Министърът на културата Боил Банов ще посети на 5 септември напълно разкрития "Град на мъртвите" на Перперикон и ще закрие успешния летен археологически сезон за 2017 г., съобщава пресцентърът на министерството. Ще бъдат показани и уникалните предмети, открити по време на разкопките на археологическия комплекс, е уточнил археологът проф.

Ким Чен-ун разполага с абсолютна власт и с водородна бомба, за да я упражнява

http://www.mediapool.bg/kim-chen-un-razpolaga-s-absolyutna-vlast-i-s-vodorodna-bomba-za-da-ya-uprazhnyava-news268829.html

Севернокорейският ръководител Ким Чен-ун е един от най-младите държавни глави в света. Но притежава абсолютна власт, а и някои от най-мощните оръжия на планетата. Вчерашният тест, когато изглежда бе изпробвана мощна водородна бомба, бележи нов етап в неуморната кампания на севернокорейския лидер да превърне страната си в ядрена сила - убедителна и плашеща. Междувременно той пренебрегва изцяло всички предупреждения на международната общност, икономическите санкции и войнствените заплахи на американския президент Доналд Тръмп да удари страната му с военна сила. Когато наследява баща си Ким Чен-ир в края на декември 2011 г., Ким Чен-ун е поне на двайсетина години (точната му рождена дата не се знае). Специалистите го преценяват като човек уязвим и неопитен, податлив на манипулации от страна на вишестоящи. Но той бързо успява да се докаже - смазва безпощадно всяко несъгласие, включително на най-високо равнище, заемайки в същото време агресивна и провокационна позиция спрямо международната общност. През 2013 г. нарежда екзекуцията на влиятелния си чичо Джан Сон-тхек, обвинен в измяна. Дълго време го подозират, че е организирал зрелищното убийство на своя полубрат Ким Чен-нам в Малайзия през февруари. Показва и склонност към отдалечаване от Китай - единствения силен съюзник на Пхенян, с отказа да се отклони от поетия курс към въоръжаване, открито порицан от Пекин. И все още не е посетил съседната страна, за да разговаря с президента Си Цзинпин. След смъртта на баща му наблюдателите очакват, че младият лидер ще потърси опора в група влиятелни сподвижници. Жан-Клод ван Дам Скоро обаче променят мнението си, защото Ким Чен-ун се захваща да ликвидира всеки, който би могъл да представлява заплаха. След екзекуцията на чичо му чистки отстраняват още няколко висши сановници. През 2016 г. Ким Чен-ун застава начело на новосъздадения Държавен съвет, доминиращ над всички останали власти в КНДР, и така затвърждава абсолютния си контрол върху системата. Ким е син на третата съпруга на баща си, Ко Йон-хи - корейска танцьорка, родена в Япония, починала от рак на гърдата според съобщения от 2004 г. Прекарва част от ученическите си години в Швейцария, където за него се грижат леля му по майчина линия Ко Йон-сук и нейният съпруг. Училищният персонал и приятелите му, които според печата не са знаели, че той е член на севернокорейската управляваща фамилия, са запазили спомена за едно плахо момче, което обичало да кара ски и да гледа филми с Жан-Клод ван Дам. В интервю за "Вашингтон пост" Ко Йон-сук, избягала през 1998 г. в САЩ, го описва като избухлив младеж, недостатъчно толерантен. И голям фен на баскетбола - дотам, че според леля му се случвало да спи с топката. Денис Родман, някогашната звезда на "Чикаго Булс", неведнъж посещава Пхенян и е сред западняци, за които се знае, че скоро са разговаряли с Ким. Династията Ким Чен-ун знае от осемгодишен, че ще получи властта, но се появява на обществени места едва от 2008 г., след като баща му претърпява мозъчно-съдов инцидент. Тогава режимът ускорява приготовленията за следващото онаследяване на престола. Навремето Ким Чен-ир е подготвян съвсем открито да поеме държавното кормило десетилетия преди смъртта на баща му, основателя на КНДР Ким Ир-сен, починал през 1994 г. Въпреки липсата на опит Ким Чен-ун се показва склонен да продължи дипломацията на провала, водена от баща му и дядо му - да създава поредица от кризи, като предизвиква вдигане на залозите и провокира международната общност да отговори. Ким Ир-сен все още е обожествяван в Северна Корея и внукът му явно се възползва от това, като имитира облеклото, подстрижката, жестовете и начина му на говорене, дори неговия почерк. В същото време се разграничава от противоречивото наследство на баща си, при чието управление страхотен глад убива стотици хиляди, а може би милиони хора. Ким е на власт вече шест години, но международната общност знае малко за него. Той никога не е бил на официално посещение в чужбина. За брака му се разбра едва през юли 2012 г., когато бяха публикувани снимки на млада жена - И Сол-джу, придружаваща лидера на официални прояви. Южнокорейският печат съобщи неотдавна, че в началото на годината двойката се е сдобила с трето дете. По БТА

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване