Започна срещата на върха на БРИКС

http://econ.bg/Новини/Започна-срещата-на-върха-на-БРИКС_l.a_i.748594_at.1.html

Срещата на лидерите на държавите от групата БРИКС започна в китайския град Сямън. Лидерите на Бразилия, Индия, Китай, Русия и РЮА се събраха на...

Рууни пред развод, след като го хванаха с чуждо

https://offnews.bg//izvan-terena/ruuni-pred-razvod-sled-kato-go-hvanaha-s-chuzhdo-664311.html

Бурните дни и нощи на Уейн Рууни продължават. Нападателят на Евертън беше хванат да кара пиян, а сега е пред развод със съпругата си Колийн, негова ученическа любов.

Оказва се, че във фаталното алкохолно родео футболистът не е бил сам. Той карал 29-годишната Лаура Симпсън. Майка на едно дете, служител във фирма за недвижими имоти.

Двамата с Рууни се натискали и целували в клуб в баровско предградие на Манчестър. После тръгнали с джипа на звездата, когато полицаите ги заловили.

Уейн се заклел, че карал дамата до нейния пикап, който обаче бил паркиран на по-малко от миля! Бил по-малко пилият, затова се качил зад волана. Кой какво и къде е тръгнал да качва, ще оставим настрана.

По това време Колийн карала почивка с тримата им синове на Майорка. Припомняме, госпожа Рууни е бременна за четвърти път.

Колийн вече се е изнесла с децата в дома на родителите си в Ливърпул. Рууни размишлява над живота сам самичък в имението за над 6 милиона паунда. Според негови приятели този път е решено - ще има развод.

Колийн вече прости една изневяра на Уейн. Преди време той беше хванат с жрица на любовта, която може да му бъде баба. Е, поне е свалил вече възрастта на чуждите бройки. 

Лятото още не си е отишло, температури около 30 градуса ни очакват през септември

http://www.cross.bg/septemvri-temperatyri-stoiicheva-1553925.html

/КРОСС/ Край на лятото - така изглеждаше времето от неделя. Ще бъде ли топъл септември или да се сбогуваме с всички надежди за почивка в последния момент? "Не може да се каже категорично, че лятото си отива. Ще има обаче дни, които ще напомнят, че идва есента. В този смисъл - лятото не приключва", коментира пред "Нова телевизия" синоптикът Анастасия Стойчева. "През септември се очакват доста слънчеви дни, както и температури до 30 градуса. Още този уикенд те ще се доближат до 30 градуса, в отделни райони дори ще надхвърлят тази стойност", поясни метеорологът. За първия учебен ден засега има малка вероятност да вали. Очаква се захлаждане около 14-15 септември. Ако някой планира последно море през септември, Анастасия Стойчева уточни, че няма да има високи температури. Бавно ще се понижават и градусите на морската вода. Не се очакват значителни валежи по Черноморието, което би нарушило почивката, коментира още синоптикът. "Като цяло целият месец ще е с температури над нормата. Валежите също ще са около нормата. Добрата новина е, че не се очаква много дъжд. Последното десетдневие ще има понижение на температурите, което е нормално за месеца", отбеляза още Анастасия Стойчева.    

Главчев: Парламентът, а не президентът трябва да избира ръководителя на антимонополното звено

https://www.24chasa.bg/novini/article/6425725

Главчев: Парламентът, а не президентът трябва да избира ръководителя на антимонополното звено
Антикорупционният закон ще бъде приоритетен за народното събрание през новата сесия. Прехвърлянето на избора на ръководител на антикорупционното звено към президента ми се струва като отказ от правомощията на народното събрание, което реално е отказ от отговорности, и това не е нормално. Така председателят на парламента Димитър Главчев коментира

Откриха рап изпълнителя Лил Уейн в безсъзнание в хотелската му стая в Чикаго

https://www.24chasa.bg/novini/article/6425722

Откриха рап изпълнителя Лил Уейн в безсъзнание в хотелската му стая в ЧикагоРап изпълнителят Лил Уейн е откаран в болница, след като е намерен в безсъзнание в хотелската му стая в Чикаго. 34-годишният Лил Уейн е припаднал, съобщи сайтът TMZ. Неговият говорител потвърди за сайта, че рап звездата е получил няколко припадъка. Преди 4 години, когато Уейн отново беше в болница, но тогава в Лос Анджелис, призна,

Зигмар Габриел призова за икономически натиск срещу Турция

http://www.cross.bg/tyrtziya-germaniya-ministur-1553924.html

/КРОСС/ След последните арести на немски граждани в Турция министърът на външните работи на Германия Зигмар Габриел призова за ответен отговор на действията на Анкара, пише националният ежедневник Die Zeit, цитиран от „Фокус". Според първия дипломат на Берлин миналото е показало, че „само икономическият натиск помага срещу Турция", поради което Германия ще затегне съветите за пътуване в страната и ще намали икономическата помощ за нея. „Ще поговорим и с други в Европа да направят същото", увери германският министър. Въпреки че преговорите за турското членство в Европейския съюз са „до голяма степен фарс", Габриел все пак се противопостави на преустановяването им. Вицеканцлерът посочи турския президент Реджеп Ердоган като отговорен за отчуждаването. „Той се опитва да създаде впечатление сред гражданите си, че германците и европейците се отдалечават от Турция. В действителност той отдалечава Турция от Европа с главоломна скорост", увери германският външен министър. На фона на новото изостряне на двустранните отношения между Берлин и Анкара, турският външен министър Мевлют Чавушоглу отправи нови атаки към германското правителство. „Германия се разстройва, когато турските власти предприемат мерки срещу превратаджиите. Какво да кажем за това? Когато арестуваме заговорник, Германия се ядосва

Методи Андреев: ГЕРБ и БСП си сътрудничат скрито

http://frognews.bg/news_141430/Metodi-Andreev-GERB-i-BSP-si-satrudnichat-skrito/

ГЕРБ и БСП си сътрудничат скрито относно новото антикорупционно законодателство. Това заяви бившият депутат от партията на Борисов Методи Андреев пред Bulgaria ON AIR.

Катастрофа между три камиона затвори Прохода на Републиката

http://www.mediapool.bg/katastrofa-mezhdu-tri-kamiona-zatvori-prohoda-na-republikata-news268805.html

Проходът на Републиката е затворен за движение заради тежка катастрофа между турски тир и два български товарни автомобила. Пострадали са трима души. Леките автомобили се пренасочват към Габрово и прохода "Шипка". Проходът "Хаинбоаз" остава затворен за неопределено време, съобщиха от Пътната полиция.

Достоверност на социологическите агенции 2009-2017

https://offnews.bg//analizi/dostovernost-na-sotciologicheskite-agentcii-2009-2017-664167.html

Полина Крайнева - Център за анализи и управление на рискове (ЦАУР), докторант на свободна подготовка в НБУ

Проблемът и възможностите за решението му

Преди избори публичният дебат и медиите концентрират голяма част от вниманието на избирателите върху сондажите на социологическите агенции. Политиците и голяма част от обществеността поставят под съмнение достоверността им. Медиите не правят проверки за надеждността на информацията, която разпространяват и не се ангажират с нея [1] - огласяват всички данни еднакво, често цитирайки неофициални източници. По този начин всички сондажи въздействат еднакво силно върху избирателите.

Достоверността на предизборните анкетни сондажи може да бъде оценена обективно по точност, за политическа (без)пристрастност и професионална коректност. В периода 2009-2017 се събират данни за 6 изборни момента с до 18 статистически наблюдения, за относително постоянен състав от политически формации и това е достатъчна основа за обективност. Това е направено като е приложена използваната в ЦАУР „Методология за оценка на предизборните прогнози”[2]. По отношение на точността са изведени два критерия – „неочевидни прогнози „успех-неуспех”“ и „усреднено отклонение на сондажите от изборните резултати“. Преобладаващата политическа пристрастност на агенциите е оценена съобразно съпоставката на анкетните сондажи за ГЕРБ и БСП (в коалиции). Професионалната коректност е оценена по пет качествени признака. Анализът и оценките са направени за всички социологически агенции, оповестили предизборни сондажи в периода 2009-2017. Агенциите са разделени на „постоянни“ и „непостоянни“. Пълният вариант на изследването, съдържащ всички детайли относно приложената методология, анализ и оценка на всички агенции е достъпен на сайта на ЦАУР [3]:

Обща оценка на постоянните агенции за периода 2009-2017

Резултатите от приложението на методите за оценка на анкетните сондажи на социологическите агенции са в трите направления:

1) Точност. Крайната оценка за точността на сондажите на всяка агенция, получена и обобщена със съответните методи, накрая е нормирана с тази на агенцията с най-висока точност, т. е. която има най-малки отклонения на прогнозите от изборните резултати за всички политически формации за целия период 2009-2017. Така максималната оценка за точност на агенциите е 1, а всички останали са <1.

2) Преобладаващата политическа (без)пристрастност по оста ГЕРБ БСП (в коалиции) е оценена съобразно методиката на базата на завишаването/занижаването на сондажите спрямо резултатите за двете формации. Втората колонка показва проявената (без)пристрастност по брой изборни момента. Преобладаващата безпристрастност е точкувана с 1, а пристрастността - с 0;

3) Професионална коректност е оценена по следните критерии: а) функционира ли постоянно социологическата агенция; б) има ли сайт; в) дава ли достъп до своя архив от наблюдения; г) оповестява ли официално своите наблюдения или го прави по медийни канали; д) съобщава ли приложения метод за определяне на извадката; е) дава ли нужните подробности за проведения сондаж. Наличието на професионална коректност е точкувано с 1, отсъствието – с 0, частичната коректност – 0.5.

Трите крайните оценки и тяхната сума – общата оценка за достоверност са посочени в следващата таблица:

Таблица. Рангове на постоянните агенции

Методиките позволяват сравнение на социологическите агенции помежду им по точност и по преобладаваща политическа (без)пристрастност. Най-достоверни досега са били анкетните сондажи на „Алфа рисърч“, следвана от „Екзакта“/НЦИОМ (84.3%), а най-недостоверни – тези на „Сова Харис“ и „Афис“, съответно 10.3% и 30.0% от най-високата достигната достоверност.

От постоянните социологически агенции 3 са преобладаващо политически безпристрастни – „Алфа рисърч“, „Екзакта“/НЦИОМ и ЦАМ и 5 са с преобладаващо лява пристрастност – „Галъп интернешънъл“, „Медиана“, ИМП, „Афис“ и „Сова Харис“. Отсъства агенция с дясна пристрастност. Съобразно посочените тук изисквания, две от безпристрастните агенции са професионално коректни и една - не е. Сред три от петте ляво пристрастни агенции коректността отсъства или е частична.

Социологическите агенции се различават значително по точността на своите сондажи. Без теоретичен ориентир за точността им, само като вземем за такъв постигнатото от най-точната агенция, се виждат значителните разлики между тях: ИМП, „Сова Харис“ и „Афис“ са под 2/5 и дори под 1/3, от най-точната агенция, макар да са поставени при едни и същи условия и при това - са преобладаващо политически пристрастни. Следва да се имат предвид последиците за точността от политическата пристрастност на социологическите агенции. Системно проявяваната пристрастност изкривява трайно в една посока – надценява или подценява изборните резултати. Такава пристрастност в полза на БСП (в коалиции), е проявена от „Галъп интернешънъл“, „Медиана“, „Афис“ и „Сова Харис“ в 86.9% от техните наблюдения. Това следва да се приеме като рецидивиращ опит за манипулация на избирателите. Друго силно основание за съмнения е отсъствието на професионална коректност при половината от постоянните агенции. Сумирани, двата феномена обясняват защо се руши доверието на обществото в социологическите наблюдения и в социологията като наука.

Препоръки

Синтезираните тук оценки и ранговете следва да бъдат ориентир. Те са валидни в минало време - не са гаранция за бъдеща достоверност на анкетните сондажи на агенциите; не отричат бъдеща точност, политическа безпристрастност и коректност. 

Българската социологическа асоциация трябва да въведе и контролира спазването на професионални стандарти за коректност и да се разграничава навреме от тези, които не ги спазват, като им откаже публично социологическа принадлежност.  

Всички потребители, особено активните участници в обществения и политическия дебат - политици и медии, следва сами да отчитат надеждността на агенциите, на база точността на техните анкетни сондажи, на точността на силно въздействащите им прогнози „успех-неуспех”, да се съобразяват с тяхната политическа пристрастност и професионална коректност. От тази информация следва да формират и обявяват крайната си преценка за техните анкетни сондажи.

Потребителите са затруднени да отчитат сами достоверността на анкетните сондажи, защото отсъстват дясно пристрастни социологически агенции, които да балансират четирите ляво пристрастни агенции. Затова те могат да си служат с коригираните и усреднени прогнози, които ЦАУР редовно публикува от 2014.[4] Такива прогнозни индекси се публикуват и в други страни, например Peilingwijzer на проф. Tom Louwerse от университета в Лайден в Холандия [5].

_________________________________________________________________________

[1] Практика в развитите демокрации е две или три медии да поръчват социологически сондаж и да го огласяват от свое име и от името на съответната агенция. 

[2] http://riskmanagementlab.com/bg/index.php?id=products&categories_id[0]=7&categories_id[1]=14&products_id=65&tx_multishop_pi1[page_section]=products_detail

[3] http://riskmanagementlab.com/product/доклад-за-доверието-в-институциите-юл/

[4] http://riskmanagementlab.com/product-category/политически /Такива агрегирани и моделирани данни дава в 2014 и сайта http://www.bgpulse.eu/p/blog-page_8.html

[5] https://peilingwijzer.tomlouwerse.nl/

Рейкявик е първият град, в който дронове разнасят поръчки с храна

http://www.dnevnik.bg/na_put/2017/09/04/3030895_reikiavik_e_purviiat_grad_v_koito_dronove_raznasiat/?ref=rss


Човек лежи на дивана в къщи вечерта, гладен е, а няма нищо в хладилника. Мързи го да отиде до магазина, поръчва храна и след като на вратата се позвъни, се поглежда в огледалото и вижда разчорлена коса и смачкана пижама. Вече започва да съжалява, че ще се покаже пред непознат.<br /><br />Съвсем скоро подобни проблеми няма да имат жителите на Рейкявик. Исландската столица стана първият град в света, в който може да се поръча храна, доставена с дрон до точно определено място. Услугата...

Спорт по тв днес: мачове на Германия и Англия, US Open, обиколки на България и Испания, тото, европейско по баскет, тото и голф

https://www.24chasa.bg/sport/article/6424983

Спорт по тв днес: мачове на Германия и Англия, US Open, обиколки на България и Испания, тото, европейско по баскет, тото и голф                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Три камиона се удариха и блокираха Хаинбоаз, има ранени

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-mvr-hainboaz-26336700

Два ТИР-а и товарен автомобил са се ударили в Прохода на Републиката. Тримата шофьори са ранени и са транспортирани в болница, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Относно равните заплати в ЕС Джамбазки даде пример за несправедливост с превозвачите

https://www.actualno.com/business/otnosno-ravnite-zaplati-v-es-djambazki-dade-primer-za-nespravedlivost-s-prevozvachite-news_631285.html

Има Европейска гражданска инициатива за събиране на достатъчен брой подписи, с които да бъде предоставено на вниманието на Европейската комисия въпросът за еднакви заплати в България и в Европейския съюз. Това заяви зам.-председателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазк

Зигмар Габриел: Срещу Турция помага само икономическият натиск

https://www.24chasa.bg/novini/article/6425713

Зигмар Габриел: Срещу Турция помага само икономическият натискСлед последните арести на германски граждани в Турция министърът на външните работи на ФРГ Зигмар Габриел призова за ответен отговор на действията на Анкара, пише националният ежедневник Die Zeit, цитиран от Фокус. Според първия дипломат на Берлин миналото е показало, че „само икономическият натиск помага срещу Турция“,

Старите технологии, които все още масово се използват

https://www.vesti.bg/tehnologii/kompyutri-i-djadji/starite-tehnologii-koito-vse-oshte-masovo-se-izpolzvat-6073345

Въпреки популярността на компютрите и смартфоните, някои стари устройства не се предават

Съветът за сигурност се събира заради ядрения опит на Северна Корея

http://www.cross.bg/koreya-opit-severna-1553923.html

/КРОСС/ Съветът за сигурност на ООН ще заседава днес след поредния ядрен опит на Северна Корея. САЩ предупредиха, че са готови да отвърнат при всяка заплаха, съобщава БТВ Южна Корея започна маневри с балистични ракети, след като Пхенян вчера заяви, че е извършил шестия си и най-мощен ядрен опит с водородна бомба. Тя може да бъде използвана като заряд за ракета с голям обсег. САЩ обмислят глобално търговско ембарго срещу Северна Корея, написа президентът Доналд Тръмп в „Туитър". Междувременно министърът на отбраната Джим Матис заяви, че са обсъдени различни военни възможности.  

Севернокорейският ядрен опит е бил по-мощен от бомбата над Хирошима

http://pogled.info/svetoven/severnokoreiskiyat-yadren-opit-e-bil-po-moshten-ot-bombata-nad-hiroshima.88967

/Поглед.инфо/ Севернокорейския ядрен тест, извършен в неделя, е бил със сила от 50 килотона, съобщиха от министерството на отбраната на Южна Корея в изявление.

Седмица на православната книга започва във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=358752

Седмица на православната книга започва от днес във Варна. Откриването ще се състои на 4-и от 18 часа, лично от Варненския и Вилекопреславски митрополит Йоан в зала "Пленарна" на общината, научи Moreto.net. Десетки заглавия на православна тематика ще бъдат представени на варненци в периода от 4 до 10 септември.

Жители на Виноградец: Това не е първият инцидент с Лазар Влайков (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6425704

Жители на Виноградец: Това не е първият инцидент с Лазар Влайков (Видео)Нови разкрития за убийството във Виноградец. В нощта на четвъртък срещу петък в ресторант в селото беше застрелян 47-годишен мъж. Kъм момента е, ясно, че 6-годишно момче е държало пистолета, с който е произведен фаталния изтрел, но не е категорично доказано, че именно детето е натиснало спусъка. Собственикът на оръжието е Лазар Влайков,

Затварят част от АМ ”Хемус”

http://dnes.dir.bg/news/remont-am-hemus-tapa-26336699

Затварят част от АМ Хемус за около месец. От 4 септември, до 30 септември движението в района на 51-вия километър ще е двупосочно в платното за Варна.

Могат ли евродепутатите да постигнат еднакви заплати у нас и в ЕС с подписка?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6425702

Могат ли евродепутатите да постигнат еднакви заплати у нас и в ЕС с подписка?Драстичната разлика между цената на труда у нас и в другите истински развити страни. Евродепутати  събират подписи, които да внесат в евроинституциите, за да променят това, предава Нова телевизия.  „Става дума за европейска гражданска инициатива. Такава процедура е провеждана само веднъж досега и е било допитване, свързано с качеството на водата.

Анализатор: Пазарът на биткойн е балон

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/analizator-pazaryt-na-bitkoin-e-balon-246005/

В краткосрочен план еврото ще коригира ръста, който записа през последните няколко месеца, твърди Георги Иванов

"Ислямска държава" се опитала да вербува журналист за нападение в Лондон

https://www.actualno.com/asia/isljamska-dyrjava-se-opitala-da-verbuva-jurnalist-za-napadenie-v-london-news_631280.html

Агент на "Ислямска държава" се е опитал да убеди журналист под прикритие, да извърши нападение на London bridge, пише The Scottish Herald. Това се е случило една година преди на знаковото място да бъдат убити осем души. От BBC заявиха, че един от журналистите им, е бил подканван от заподозрени

Анлизатор: Пазарът на биткойн е балон

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/anlizator-pazaryt-na-bitkoin-e-balon-246005/

В краткосрочен план еврото ще коригира ръста, който записа през последните няколко месеца, твърди Георги Иванов

Любопитна находка изплува над Струма

http://www.cross.bg/stryma-vodite-skala-1553922.html

/КРОСС/ Интересна находка беше забелязана в Кресненското дефиле. След рязкото спадане на нивото на водите на река Струма, хора забелязаха издялана в скала човешка фигура.Нивото на водите на река Струма рязко е спаднало заради сушата в района, която продължава вече над два месеца. Припомняме, сушата и лошите метеорологични условия бяха едни от основните пречки за погасяването на пожарите, които възникнаха в района през месеците юли и август. Заради по-ниското ниво на Струма хора са забелязали човешка фигура, издялана в скала. По принцип водите на Струма заливат въпросната скала, а фигурата остава невидима за хората. Издяланата фигура е на гола жена. Тя е открита в района около "Кривия тунел" в дефилето, съобщи БГНЕС.Фигурата е с височина 70 сантиметра и за сега се показва на 80 сантиметра над нивото на водата. Към момента няма повече информация около интересната находка. Не е изяснено дали фигурата е дело на древна цивилизация или пък точно обратното на някой съвременен хомо сапиенс. Въпреки това се очаква находката да предизвика интереса на изследователи и историци.

Шарапова и Мугуруса отпаднаха от US Open

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/09/04/3035719_sharapova_i_mugurusa_otpadnaha_ot_us_open/?ref=rss


Носителката на пет титли от Големия шлем Мария Шарапова и тазгодишната шампионка от "Уимбълдън" Гарбине Мугуруса отпаднаха в осминафиналите на US Open. Рускинята допусна обрат срещу латвийката Анастасия Севастова - 7:5, 4:6, 2:6, а испанката загуби от чехкинята Петра Квитова с 6:7 (3), 3:6.<br /><br />Шарапова, за която това беше първи участие в Големия шлем от миналогодишния Australian Open, започна много силно мача с поставената под №16 Севстова. С напредването на мача...

Продължава издирването на мъжа, убил жена си в Пещера (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prodylzhava-izdirvaneto-na-myzha-ubil-zhena-si-v-peshtera-snimki-2045985

МВР продължава издирването на Георги Генов, съпруга на убитата в петък вечер в Пещера Катя.

Областната дирекция на ведомството официално разпространиха снимка на мъжа и автомобила, с който е избягал от местопрестъплението и с който вероятно пътува до момента. Колата

Страхотни състезания в ефира днес

https://offnews.bg//drugi/strahotni-sastezania-v-efira-dnes-664310.html

Днешният ден предлага изключително качествен спорт. Ла Вуелтата и US Open вървят в ефира, но черешката ще бъде битката за баскетболния връх на Европа между Сърбия и Турция.

 

15,15 Колоездене: Обиколка на Испания, Eurosport

18,00 Тенис: US Open, Eurosport/Eurosport 2

21,00 Баскетбол: Сърбия - Турция, БНТ HD

21,45 Футбол: Германия - Норвегия, Диема спорт

21,45 Футбол: Англия - Словакия, Диема спорт 2

02,15 Тенис: US Open, Eurosport

Подписка ще изравнява заплатите ни с европейските

http://frognews.bg/news_141429/Podpiska-shte-izravniava-zaplatite-ni-s-evropeiskite/

Подписка за изравняване на заплащането в Европа стартират евродепутати от различни държави. Причината била драстичната разлика между цената на труда у нас и в другите истински развити страни.

145 души отново показаха, че имат Лъвско сърце

http://clubz.bg/57920-145_dushi_otnovo_pokazaha_che_imat_lyvsko_syrce

145 души се включиха във второто издание на единствения български ултра крос триатлон "Лъвско сърце". 

Те изминаха общо 140 километра в три дисциплини в района на Странджа планина и Приморско този уикенд. В тежкото състезание се плува 3 километра в залива Перла, кара се колело през 116 км от Странджа, трасето завършва с 21 километра бягане в резервата Ропотамо.

Победители тази година са първенците от миналата - Емил Стойнев с време 06:47:15 часа и Христина Козарева с 09:10:42 часа, като Стойнев дори подобри постижението си от миналата година с 24 минути. 

Стойнев минава финалната линия:

 

 

Освен самостоятелно, на състезанието участваха и отбори от по трима души с щафета. Най-добре се представи отбор 3КА в състав Георги Палазов (плуване), Владислав Гюров (колоездене) и Евгени Георгиев (бягане) с общо време, абсолютно равно с това на индивидуалния победител при мъжете - 06:47:15 часа. 

В състезанието се включиха както българи, така и представители на Франция, Русия, Дания и Унгария. 

26 от 27 отбора завършиха състезанието в контролното време от 13 часа. Дамите печатлиха както в индивидуалната категория, така и в щафетната, като до една минаха цялото трасе.

Победителката при жените Христина Козарева със златния си медал.

"Състезанието мина успешно и без инциденти, което е изключително важно за нас като организатори", каза Филип Шавов, ръководител на състезанието. "Надяваме се всички, които участваха тази година за първи път да са усетили, че събуждат своите „лъвски“ сърца“ и да се включат отново догодина, за третото издание на ултра крос триатлона."

Организатори на уникалната за България надпревара са Сдружение "Лъвско сърце" и Община Приморско. Кметът на града д-р Димитър Германов лично връчи наградите на победителите.

Силни бури и градушки удариха Ловешко и Русенско през нощта

http://www.cross.bg/loveshko-padnali-rysensko-1553921.html

/КРОСС/ Ловешко и Русенско бяха ударени от силни бури с градушки тази нощ. Градушки са паднали и в Горна Оряховица, Габрово и Павликени, съобщава БТВ. В Ловешко силната буря отмени концерт и създаде проблеми по три пътни отсечки. Няколко населени места в общините Ловеч, Летница, Тетевени Угърчин са останали без ток, а в ловешкото село Горан от бурята има и паднали стълбове на електропреносната мрежа.    

Съветът за сигурност на ООН заседава днес заради Северна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6425673

Съветът за сигурност на ООН заседава днес заради Северна КореяСъветът за сигурност на ООН ще заседава днес след поредния ядрен опит на Северна Корея. Съединените щати предупредиха, че са готови да отвърнат при всяка заплаха. Южна Корея започна маневри с балистични ракети, след като Пхенян вчера заяви, че е извършил шестия си и най-мощен ядрен опит с водородна бомба.

В Северна Корея е гръмнало нещо, което те не са искали да гръмне

https://www.actualno.com/cite/v-severna-koreja-e-grymnalo-neshto-koeto-te-ne-sa-iskali-da-grymne-news_631287.html

Защо американците не направят Ким Чен Ун труп преди да натисне копчето? Това попита водещият на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев по горещата световна тема. Според неговия събеседник Мартин Табаков САЩ има разработени планове за действие и до 3 минути след к

Почина Джон Ашбъри, най-озадачаващият поет на Америка

http://clubz.bg/57919-pochina_djon_ashbyri_naj_ozadachavashtiqt_poet_na_amerika

Джон Ашбъри, загадъчният гений на съвременната поезия, чиято енергия, дръзко и безгранично владеене на езика издигна американската поезия на зашеметяваща висота, почина рано в неделя на 90-годишна възраст, съобщава „Гардиън“.

Ашбъри, носител на наградата "Пулицър" и често споменаван като кандидат за Нобелова награда, е починал в дома си в Хъдсън, Ню Йорк. По думите на съпруга му, Дейвид Кермани, смъртта е настъпила по естествени причини.

Въпреки че в началото експерименталните му стихове смущават и озадачават много читатели, малцина поети са се радвали на такова признание още приживе. Интревюиран за „Асошиейтед прес“ през 2008-а, Ашбъри се пошегува, че ако от името му произлезе глагол (to ashbery), той би трябвало да означава „да объркваш много силно читателите“.

Джон Ашбъри е признат за един от най-големите американски поети от XX век. Спечелил е почти всяка голяма американска награда за поезия, включително „Пулицър“. Поезията на Ашбъри предизвиква читателите да отхвърлят всички предположения относно целите, темите и стилистичното скеле в стиха в полза на литературата, която отразява ограниченията на езика и нестабилността на съзнанието.

Ашбъри бе първият първият жив поет, който има издаден от „Библиотеката на Америка“ том, посветен изключително на неговото творчество. Сборникът му от 1975-а „Автопортрет в изпъкнало огледало“ спечели неофициална тройна корона в света на американската литература: наградата „Пулицър“, Националната награда за художествена литература и Наградата на критиците. През 2011 г. е отличен с Национален медал за хуманитарни науки, „защото промени начина, по който четем поезия“.

Джон Ашбъри е роден на 28 юли 1927 г. в Рочестър, Ню Йорк. По собствените му спомени расте като самотно, обичащо книгите дете, измъчвано от ранната смърт на по-малкия си брат Ричард и объркано от интереса си към момчета.

Зимите в Рочестър са достатъчно снежни, за да го вдъхновят да напише на 8 години първата си поема „Битката“ –  фантазия за сражение между зайчета и снежинки. По-късно си спомня, че е бил толкова доволен от работата си и толкова притеснен от похвалите на близките, че не писал стихове чак до гимназията, където започва да публикува в уличищния вестник.

Получава бакалавърска степен от Харвардския университет и магистърска в Колумбийския университет през 1951 г. Работи няколко години в рекламата, преди през 1955-а да замине с фулбрайтова стипендия за Париж, където остава десет години. Във Франция започва работа като арткритик за европейското издание на „Ню Йорк Хералд Трибюн“. След завръщането си в Ню Йорк Ашбъри продължава да пише критика, като до 1972-а ръководи и изданието „Арт Нюз“. След това преподава в Бруклин Колидж, а по-късно в Бард Колидж.

В дългата си и продуктивна кариера, между 1952-ра и 2016 г., Джон Ашбъри е публикувал над 30 книги с поезия и няколко с проза.

"Площад Славейков"

Дончев: Съд за неоснователни обжалвания на обществени поръчки

http://www.cross.bg/obzhalvane-durzhavi-firma-1553920.html

/КРОСС/ Съд за неправомерно обжалване на обществени поръчки. За това се закани вицепремиерът Томислав Дончев, след като в последните години редица големи проекти бяха забавени значително именно заради обжалвания, след като обществената поръчка вече е спечелена от дадена фирма. „Текстовете в Закона за обществените поръчки следват директивата и там малко неща могат да се променят. Предприемани са действия да се ограничат опитите за злоупотреба с обжалване - включително повишаване на такси, депозити и т. н. Имали сме неприятности с Европейската комисия, която третира по-трудния достъп до обжалване като ограничаване на достъпа до правосъдие. И е права. Не можем да твърдим, че всяка комисия е перфектна и си е свършила работата както трябва, затова трябва да има контрол. Проблемът не е в обжалването, а в злоупотребата с него, с изнудване на бизнес опонентите, ако щете - изнудване на възложителя. Събирам следващата седмица цялата експертна мисъл на държавата по тази тема. В директивата пише, че трябва да има две обжалвания, едно от които е съдебното. Една фирма, която не е класирана, обжалва първо в КЗК, след това във ВАС и се губи половин година. Накрая ВАС решава, че жалбата е неоснователна. Аз искам възложителят да има право на обратен иск за пропуснати ползи към този, който спира поръчката, ако жалбата е неоснователна. Това ми е идеята и ще я предложа на всички експерти дали е възможна, дали не противоречи на европейското законодателство. За мен това е добра идея

Цветослав Цачев: Очертават се съществени промени в SOFIX

http://www.investor.bg/analizi/361/a/cvetoslav-cachev-ochertavat-se-syshtestveni-promeni-v-sofix-245867/

Следващите промени обаче няма да са толкова драстични, коментира инвестиционният консултант на Елана Трейдинг

"Фатах" призова Европа да действа срещу израелските заселнически села

https://www.actualno.com/asia/fatah-prizova-evropa-da-dejstva-sreshtu-izraelskite-zaselnicheski-sela-news_631281.html

Движението "Фатах", което се води от президента на Палестинската автономия Махмуд Абас призова Европа да предприеме действия срещу израелските заселнически села, предава Arutz Sheva, цитирано от Агенция "Фокус". Говорителят на "Фатах" в Европа Джамал Назал призова европейските

Меркел победи Шулц в предизборния дебат

http://www.mediapool.bg/merkel-pobedi-shults-v-predizborniya-debat-news268804.html

Германският канцлер Ангела Меркел бе обявена за победител в телевизионния дебат със лидера на социалдемократите Мартин Шулц, съобщи БТА. Меркел бе атакувана за политиката й към бежанците, Турция и за отношенията к с президента на САЩ Доналд Тръмп. Парламентарните избори в Германия ще се проведат на 24 септември, а дебатът в неделя вечерта бе единственият досега между Меркел и Шулц. Половината от избирателите все още не са решили за кого да гласуват. . Анкета на агенция "Инфратест Димап", поръчана за телевизия А Ер Де, показа, че Меркел е била по-убедителна в дебата за 55% от зрителите. Общо 35% смятат, че Шулц е победил, а останалите 10% не могат да решат. Деабтът продължи точно 97 минути. Шулц бе решил да бъде агресивен. Той обяви, че ако спечели вота ще спре преговорите на Турция за присъединяване към ЕС. На това Меркел заяви, че според нея Турция никога няма да стане член на ЕС. "Винаги съм била сигурна, че Турция няма да стане член на Европейския съюз. Ще разговарям с колегите си от ЕС, за да видя можем ли да постигнем обща позиция по този въпрос и да прекратим преговорите", каза канцлерът. Шулц обвини американския президент, че тласка света към ръба на криза със своите туитове. Според него Германия трябва да работи по-близо с европейските си партньори, с Канада, Мексико и вътрешните опоненти на Тръмп. Социалдемократът каза, че Тръмп е твърде непредвидим. Меркел отговори, че разговаряла в събота с президента на Франция Еманюел Макрон за Северна Корея и ще говори и с Тръмп, както и с лидерите на Русия, Китай, Япония и Южна Корея в близките дни. "Не мисля, че някой може да реши този конфликт без американския президент. Но според мен трябва да се заяви възможно най-ясно, че за нас е възможно единствено мирно дипломатическо решение", каза Меркел. Тя неизбежно бе атакувана от съперника си и за бежанската криза. Шулц упрекна Меркел, че не е съгласувала с европейските страни по-добри ответни действия на бежанската криза през 2015 г. "Щеше да е по-добре, ако тогава се бяха включили нашите европейски съседи", каза Шулц. Меркел отговори, че тогава ситуацията е била “драматична“. “В живота на канцлера има моменти, в които трябва да взима решения. Взимала съм решения в много драматични ситуации - за еврото и бежанската криза и продължавам да стоя зад тези решения", каза Ангела Меркел. Един от модераторите на дебата упрекна канцлера за нежеланието й да критикува автомобилната индустрия заради скандала с дизеловите двигатели на "Фолксваген". Меркел реагира остро: "Напротив, потресена съм и съм изключително много разгневена".

Градушки паднаха в Ловешко и Русенско тази нощ

https://www.24chasa.bg/region/article/6425691

Градушки паднаха в Ловешко и Русенско тази нощЛовешко и Русенско бяха ударени от силни бури с градушки тази нощ. Градушки са паднали и в Горна Оряховица, Габрово и Павликени, информира Би Ти Ви. В Ловешко силната буря отмени концерт и създаде проблеми по три пътни отсечки. Няколко населени места в общините Ловеч, Летница, Тетевени Угърчин са останали без ток,

Съветът за сигурност на ООН се събира заради ядрения опит на Северна Корея

http://www.moreto.net/novini.php?n=358751

Съветът за сигурност на ООН ще се събере на заседание, посветено на поредния ядрен опит на Северна Корея, предаде Ройтерс. аседанието е свикано по искане на САЩ, Япония, Великобритания, Франция и Южна Корея, съобщи американската мисия към световната организация.

Манолова: ​Има възможности за кражби на земеделски земи заради пропуски в закона

http://www.cross.bg/zemedelski-sobstvenitzi-zemi-1553919.html

/КРОСС/ Законови промени против злоупотребата със земеделски земи предлага омбудсманът Мая Манолов. Повод за това са десетки жалби на земеделски производители и собственици на земя за порочни схеми на отдаване под наем на плодородни имоти без тяхното знание и съгласие. „През целия август се занимаваме с болезнения проблем за земеделските собственици. Има пропуски в законодателството, които ние образно нарекохме "черни дупки". Измамници отдават под наем земите на земеделски собственици и без проблем заверяват тези документи при нотариус", обяви Мая Манолова пред БНТ. Според нея също така правото на собственост на хиляди български граждани е нарушено и измамите със земите се случват със съдействието на закона. „Министерството на земеделието реагира изключителна адекватно, като не регистрира такива договори", коментира още националният омбудсман. Според Манолова проблемът възниква заради отпадналото изискване за представяне на скица за имотите при регистрирането на договор за аренда в Агенцията по вписванията. Днес тя свиква обсъждане на промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и Закона за арендата.  

Сблъсък на два тира и камион затвори Прохода на републиката

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/09/04/3035716_sblusuk_na_dva_tira_i_kamion_zatvori_prohoda_na/?ref=rss


Катастрофа между два тира и товарен автомобил е станала в Прохода на републиката, съобщи МВР. Товарните автомобили изчакват на място, леките биват пренасочвани през прохода "Шипка".<br /><br />Сигналът за удар между два тира и камионе постъпил в полицията към 6.35 часа тази сутрин. За преглед в болница са откарани тримата водачи.<br /><br />След удара товарните превозни средства са се завъртели и препречват пътното. До изтеглянето им ще бъде ограничено...

Полша отхвърли шантажа на Брюксел за мигрантите

http://dnes.dir.bg/news/es-polsha-evropeyski-parlament-migranti-26336606

Полската премиерка Беата Шидло отхвърли "шантажа" на Европейския съюз по въпроса за задължителните миграционни квоти за преразпределяне между страните от ЕС.

Забавено е преминаването през първия тунел на автомагистрала"Люлин"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6425679

Забавено е преминаването през първия тунел на автомагистрала"Люлин"Забавено е преминаването през първия тунел на автомагистрала"Люлин", в посока София, заради възникнал инцидент, информира МВР. Според първоначалната информация са се ударили лек автомобил и бус, няма данни за пострадали. Пътни полицаи подпомагат преминаването в района на

Видео: Фермата за норки край Стара Загора отвътре

https://offnews.bg//obshtestvo/video-fermata-za-norki-kraj-stara-zagora-otvatre-664309.html

Еколозите от "Кампании и Активизъм за Животните в Индустрията" (КАЖИ) пуснаха видеоклип във Фейсбук от фермата за норки край Стара Загора.

"Това видео показва как българската индустрия за отглеждане на животни заради кожите им изглежда отвътре. Неспазени изисквания, лоши условия за животните, ужасно здравословно състояние, риск за околната среда", пишат еколозите във Фейсбук.

Миналият месец КАЖИ организира няколко протеста срещу кожодерството у нас, специално срещу фермата за норки в Стара Загора.

100 хил. норки биват отглеждани в тази ферма, твърди гласът зад кадър. На видео се виждат и условията, в които живеят те - в тесни клетки, сред мръсотия и трупове на вече умрели животни.

Напомняме, че фермата в Маджерито функционира повече от две години.

През този период към МЗХ, БАБХ и МОСВ, многократно са изпращани жалби и сигнали за нередности във фермата, както и с искания за нейното затваряне, казват еколозите.

Кадрите от фермата идват точно в момент, когато се дискутират промени в Наредба 2/2009 г на МЗХ за условията за отглеждане на пернат и космат дивеч в животинските обекти, съобразени с неговите физиологически и поведенчески особености.

Приемането на промените, би допуснало отглеждането на американски норки, за които се счита, че имат инвазивен характер и представляват риск за биоразнообразието.

Преди няколко дни, по повод протестите срещу промените в Наредба 2, председателя на Съюза на норковъдите - Павлина Кузманова, в интервю за БНР Стара Загора, увери, че фермите отговарят на всички европейски изисквания, а по повод опасността от бягство на животните извън фермите, тя убедително посочи, че е това е невъзможно.

Цигани окупираха сграда в столичния кв. "Лозенец"

http://frognews.bg/news_141428/TSigani-okupiraha-sgrada-v-stolichniia-kv-Lozenets/

Цигани окупираха изоставена сграда в столичния квартал ”Лозенец”. Става дума за полуразрушена постройка на „Стоян Михайловски”. Неканените съседи разнасят боклуци наоколо и вдигат невъобразим шум, съобщава БТВ.

Ангела Меркел е големият победител в дебата с Мартин Шулц

http://www.cross.bg/shyltz-merkel-zayavi-1553918.html

/КРОСС/ Големият победител от телевизионния дуел между основните претенденти за канцлерския пост, който се проведе снощи в Германия, е Ангела Меркел. Това показва допитването до зрителите, направено по време на предаването, предава БНР. Общо 44% от зрителите на единствения телевизионен дебат, който имат основните кандидати за канцлерския пост, смятат, че Ангела Меркел е била по-убедителна от съперника си - социалдемократа Мартин Шулц. 32 на сто пък посочват Шулц като техен фаворит в предаването. Меркел печели повече точки от Шулц и в отговора на друг въпрос: кой е бил по-убедителен. Думите на Меркел са звучали по-достоверно за 47% от зрителите. 26 на сто са се доверили повече на Шулц. Канцлерът е била и по-симпатична в дуела - 46% предпочитат нейното поведение, а 26% - това на съперника ѝ. В повечето теми и двамата кандидати бяха учудващо единодушни. Разлика във вижданията им имаше най-вече по въпросите за отношенията на Турция с Германия. Мартин Шулц заяви, че ако стане канцлер, ще прекрати незабавно преговорите за членство на Турция в Европейския съюз. Меркел бе по-сдържана. Тя посочи, че в момента тези преговори така или иначе не се водят реално и че за да освободи 14-те германски граждани, които са арестувани по политически причини в Турция, Германия трябва все пак да остане в диалог с Турция. Съперникът ѝ я обвини и в тежки грешки при решаването на бежанската криза през 2015 година

Обявиха извънредно положение в Лос Анджелис заради огромния пожар (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6425666

Обявиха извънредно положение в Лос Анджелис заради огромния пожар (Снимки)Губернаторът на Калифорния Джери Браун обяви извънредно положение в Лос Анджелис, застрашен от огромен пожар, предаде ДПА. Обявяването на извънредно положение освобождава щатски ресурси за борба с пожара, обхванал 2350 хектара северно от централен Лос Анджелис, в планината Вердуго. Заради пожара бе затворена важна магистрала, информира БТА.

Научи ли си МОН урока за прием в Първи клас?

http://pogled.info/bulgarski/nauchi-li-si-mon-uroka-za-priem-v-parvi-klas.88963

/Поглед.инфо/ Наближава началото на новата учебна година. И има някакъв всеобщ ажиотаж сред родители, учители, образователна администрация и общественост. Най-често оживлението е по повод началото на учебната година за първокласниците. Тази година вниманието бе привлечено не само и не толкова от отпечатването на учебници, ремонта на сградите, тежестта на ученическите раници, необходимите средства за ученик за започване на Първи клас и т.н., а от черно-белите учебници за бедните деца. И в интервюто по повод разделението на децата чрез различните по качество и цена учебниците, министър Вълчев обърна внимание на разбиранията за „обществена справедливост“ и „равенство на житейските възможности“.

Тръмп спира програмата за защита на младите имигранти

http://pogled.info/svetoven/amerika/tramp-spira-programata-za-zashtita-na-mladite-imigranti.88964

/Поглед.инфо/ Американският президент Доналд Тръмп реши да сложи край на популярната програма, която предпазва стотици хиляди млади нелегални имигранти от депортиране, съобщи „Политико”. Според изданието обаче, Конгресът ще подкрепи така наречената програма „Дриймърс”, чието спиране държавният глава ще обяви до дни.

Сеул има информация за готвен нов ракетен тест на Пхенян

http://pogled.info/svetoven/seul-ima-informatsiya-za-gotven-nov-raketen-test-na-phenyan.88965

/Поглед.инфо/ Южна Корея е регистрирала признаци за готвен нов ракетен тест на Северна Корея, съобщиха от министерството на отбраната в Сеул, откъдето допълниха, че опитът може да включва междуконтинентална балистична ракета.

Популярността на Макрон продължава да се срива

http://pogled.info/svetoven/evropa/populyarnostta-na-makron-prodalzhava-da-se-sriva.88966

/Поглед.инфо/ Френският президент Еманюел Макрон отбеляза нов рязък спад в популярността си, като според ново социологическо проучване само 30% от избирателите го подкрепят.

Продължава издирването на мъжа, който уби жена си в Пещера (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prodylzhava-izdirvaneto-na-myzha-kojto-ubi-zhena-si-v-peshtera-snimki-2045985

МВР продължава издирването на Георги Генов, съпруга на убитата в петък вечер в Пещера Катя.

Областната дирекция на ведомството официално разпространиха снимка на мъжа и автомобила, с който е избягал от местопрестъплението и с който вероятно пътува до момента. Колата

Франция идва разярена в София

https://offnews.bg//futbol/frantcia-idva-raziarena-v-sofia-664307.html

Франция допусна една от бомбите на годината, след като не успя да победи Люксембург в Париж. Лидерът в нашата група завъртя 0:0 срещу абсолютния аутсайдер, макар че последното вече изглежда остаряло клише. Люксембург вече има победа и две равенства и расте страхотно в игрови план.

"Петлите" са със 17 точки, само на една от Швеция. Те идва ли ще искат бараж, така че пристигат след месец в София ранени и разярени. Няма съмнение, гостите на "Васил Левски" ще излязат с цялата се мощ срещу загубилия вече шансове наш тим. За капак Чочев и Ивелин Попов горят заради картони.

Французите пропуснаха доста положения чрез Пол Погба, Килиан Мбапе и Антоан Гризман. Веднъж и гредата спаси гостите след удар на нападателя на Атлетико Мадрид.

През втората част обаче Люксембург събра кураж. Жерсон Родригес удари гредата зад Юго Лорис, след като изпревари Лоран Кошчелни.

Издънката стана водеща новина по цял свят, а в Англия направо умряха от кеф. На Острова изчислиха, че титулярите на Франция са стрували 406 милиона паунда на клубовете си. За сравнение - за всички титуляри на гостите са платени точно 27 720 паунда.

Група А, класиране

1. Франция - 17 точки
2. Швеция - 16 точки
3. Холандия - 13 точки
4. БЪЛГАРИЯ - 12 точки
5. Люксембург - 5 точки
6. Беларус - 5 точки

Разговори с прокурор да "смачка" случая с 6-годишното "дете-стрелец"?

http://clubz.bg/57918-razgovori_s_prokuror_da_smachka_sluchaq_s_6_godishnoto_dete_strelec

Прокуратурата проверява дали Лазар Влайков е имал нерегламентирани разговори с прокурор с намерение случаят, при който 6-годишно дете уби мъж в с. Виноградец, да бъде потулен.

Това съобщи Нова тв, припомняйки че в нощта на четвъртък срещу петък в ресторант в селото при мистериозни обстоятелства беше застрелян 47-годишният Наско Тонкев именно с пистолета на Влайков - председател на общинския съвет.

Към момента е ясно, че 6-годишно момче е държало "Глок", с който е произведен фаталният изстрел, но не е категорично доказано, че именно детето е натиснало спусъка. По-рано вече бе съобщено, че натривките от ръцете на 6-годишното дете, за което се предполага, че е застреляло мъжа, не доказват категорично, че именно то е произвело фаталния изстрел. Ясно е само, че момченцето е държало пистолета.

Другото можело да докаже "само отличен специалист", коментират експерти пред медията. 

Собственикът на оръжието е Лазар Влайков, председател на Общинския съвет в Септември. Той беше задържан за 24 часа, но след това беше пуснат на свобода, без повдигнати обвинения.

ГЕРБ вече изключиха от редиците си Лазар Влайков. Това се е случвало и преди - след като нападнал човек с нож, но след това Влайков е върнат в редиците на партията. Докато не бе изключен отново заради трагичния случай със стрелбата.

„Този човек е представил в централата на ГЕРБ свидетелство за съдимост, че не е осъждан. При неговата номинация, а и след това при избора му за общински съветник той е бил неосъждан”, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Иначе много хора от Виноградец разказват, че са били нападани от Лазар Влайков. Роднините на убития при стрелбата мъж пък свидетелстваха преди ден, че детето няма общо със стрелбата.

Борисов: "Хемус" подминава Севлиево, готвим инвестиция за Плевен (СНИМКИ)

http://clubz.bg/57917-borisov_hemus_podminava_sevlievo_gotvim_investiciq_za_pleven_snimki

Премиерът Бойко Борисов присъства на откриване на разширение на производствен корпус за заваряване на стоманени компоненти на завод, собственост на австрийската фирма "Палфингер" в Червен бряг. Инвестицията е за 7 млн. евро, като благодарение на нея ще се открият 100 нови работни места.

Борисов не пропусна момента да се похвали за досегашните успехи на правителството и да загатне за бъдещи такива.

"Стабилността, ниските данъци дават възможност да се развива и този регион. Готвим за Плевен една голяма инвестиция", каза Борисов.

И уточни, че ще говори, когато тя стане факт, защото така "обича". Той допълни, че повече яснота ще има като минат изборите в Германия. Борисов изтъкна, че бизнесът идва там, където са минали магистралите и новите жп линии. Той заяви, че е убеден, че догодина магистрала "Хемус" ще подмине Севлиево. Работело се и в участъка от Белокопитово до Търговище.

"Проектите са готови, търгуват се. Това ни е приоритет на приоритетите. Все по-вече инвестиции ще идват. Има ли път - идват инвеститори.  С една дума - много глупости са направени в миналото, сега имаме редкия шанс да идват инвеститори", заяви Борисов.

И обясни, че най-ценното за една държава е когато има производство и индустрия.

"Това е пътят за повишаване на доходите. С работа се повишават доходите. Стабилността, ниските данъци, изграждането на инфраструктурата дават възможожност да се развива и този регион. 6 камиона на ден се изнасят само от тук. Има ли път - идват инвеститори, продукцията може да се изкарва. 6 тира на ден. 30 дена по 6 тира - 180 тира. Трябва им път. За това и тунела под Шипка ми е толкова важен", обясни премиерът.

За пореден път Борисов изтъкна липсата на дисциплина у хората.

"От София до тук на всеки 100 м са помели мантинелата. Безобразно се кара. Какво ли не се направи. Това ако не го съзнаем всеки един от нас... Не можем да сложим на всяка пресечка полицай. Нали всички ние от джоба си плащаме за това. И дисциплина трябва", каза Борисов.

 

 

Борисов: "Хемус" подминава Севлиево, готвим инвестиция за Плевен

http://clubz.bg/57917-borisov_hemus_podminava_sevlievo_gotvim_investiciq_za_pleven

Премиерът Бойко Борисов присъства на откриване на разширение на производствен корпус за заваряване на стоманени компоненти на завод, собственост на австрийската фирма "Палфингер" в Червен бряг. Инвестицията е за 7 млн. евро, като благодарение на нея ще се открият 100 нови работни места.

Борисов не прпусна момента да се похвали за досегашните успехи на правителството и да загатне за бъдещи такива.

"Стабилността, ниските данъци дават възможност да се развива и този регион. Готвим за Плевен една голяма инвестиция", каза Борисов.

И уточни, че ще говори, когато тя стане факт, защото така "обича". Допълни, че повече яснота ще има като минат изборите в Германия. Борисов изтъкна, че бизнесът идва там, където са минали магистралите и новите жп линии. Той заяви, че е убеден, че догодина магистрала "Хемус" ще подмине Севлиево. Работело се и в участъка от Белокопитово до Търговище.

"Проектите са готови, търгуват се. Това ни е приоритет на приоритетите. Все по-вече инвестиции ще идват. Има ли път - идват инвеститори.  С една дума - много глупости са напрвени в миналото, сега имаме редкия шанс да идват инвеститори", заяви Борисов.

И обясни, че най-ценното за една държава е когато има производство и индустрия.

"Това е пътя за повишаване на доходите. С работа се повишават доходите. Стабилността, ниските данъци, изграждането на инфраструктурата дава възможожност да се развива и този регион. 6 камиона на ден се изнасят само от тук. Има ли път - идват инвеститори, продукцията може да се изкарва. 6 тира на ден. 30 дена по 6 тира - 180 тира. Трябва им път. За това и тунела под Шипка ми е толкова важен", обясни премиерът.

За пореден път Борисов изтъкна липсата на дисциплина у хората.

"От София до тук всеки 100 м са помели мантинелата. Безобразно се кара. Какво ли не се направи. Това ако не го съзнаем всеки един от нас... Не можем да сложим на всяка пресечка полицай. Нали всички ние от джоба си плащаме за това. И дисциплина трябва", каза Борисов.

Сбогом, Мондиал 2018! Холандия - България 3:1

http://www.moreto.net/novini.php?n=358750

България загуби с 1:3 гостуването си на Холандия в двубой от квалификационна Група А за Мондиал 2018. Холандия тотално надигра „лъвовете", а и защитата ни допусна многократно грешки. Както нашите си признаха, умората от победата над Швеция си е казала думата, което означава, че българите не сме готови за цикъл с 2 мача през 3 дни.

Тежка катастрофа блокира Прохода на Републиката

http://www.cross.bg/dvizhenieto-prohoda-lekite-1553917.html

/КРОСС/ Почти цял ден беше ограничено движението през Прохода на Република, Товарните автомобили изчакваха на място, а леките биваха пренасочвани през Шипка. Причина за въведеното временно ограничение през Прохода на Републиката бе възникнал пътен инцидент на територията на Великотърновска област. Сигналът за удар между два ТИР-а и товарен автомобил е постъпил в полицията тази сутрин, към 6:35 часа. За преглед в болница са откарани тримата водачи. След удара товарните превозни средства са се завъртели и препречват пътното платно. До изтеглянето им ще бъде ограничено движението, като товарните автомобили изчакват на място, а леките биват пренасочвани през Шипка. От двете страни на прохода са разположени екипи на „Пътна полиция", които подпомагат движението и насочват водачите по обходния маршрут. Едва малко преди 17 часа движението през прохода беше възстановено.  

Тежка катастрофа блокира Прохода на Републиката

http://www.cross.bg/dvizhenieto-prohoda-izchakvat-1553917.html

/КРОСС/ Временно е ограничено движението през Прохода на Република, съобщават от пресцентъра на МВР. Товарните автомобили изчакват на място, леките биват пренасочвани през Шипка. Причина за въведеното временно ограничение през Прохода на Републиката е възникнал пътен инцидент на територията на Великотърновска област. Сигналът за удар между два ТИР-а и товарен автомобил е постъпил в полицията тази сутрин, към 6:35 часа. За преглед в болница са откарани тримата водачи. След удара товарните превозни средства са се завъртели и препречват пътното платно. До изтеглянето им ще бъде ограничено движението, като товарните автомобили изчакват на място, а леките биват пренасочвани през Шипка. От двете страни на прохода са разположени екипи на „Пътна полиция", които подпомагат движението и насочват водачите по обходния маршрут.    

Проходът на Републиката е блокиран след сблъсък на два ТИР-а и товарен автомобил

http://www.cross.bg/dvizhenieto-prohoda-myasto-1553917.html

/КРОСС/ Временно е ограничено движението през Прохода на Република, съобщават от пресцентъра на МВР. Товарните автомобили изчакват на място, леките биват пренасочвани през Шипка. Причина за въведеното временно ограничение през Прохода на Републиката е възникнал пътен инцидент на територията на Великотърновска област. Сигналът за удар между два ТИР-а и товарен автомобил е постъпил в полицията тази сутрин, към 6:35 часа. За преглед в болница са откарани тримата водачи. След удара товарните превозни средства са се завъртели и препречват пътното платно. До изтеглянето им ще бъде ограничено движението, като товарните автомобили изчакват на място, а леките биват пренасочвани през Шипка. От двете страни на прохода са разположени екипи на „Пътна полиция", които подпомагат движението и насочват водачите по обходния маршрут.    

Проходът на Републиката е блокиран след сблъсък на два ТИР-а и товарен автомобил

http://www.cross.bg/avtomobil-dvizhenieto-bivat-1553917.html

/КРОСС/ Временно е ограничено движението през Прохода на Република, съобщават от пресцентъра на МВР. Товарните автомобили изчакват на място, леките биват пренасочвани през Шипка. Причина за въведеното временно ограничение през Прохода на Републиката е възникнал пътен инцидент на територията на Великотърновска област. Сигналът за удар между два ТИР-а и товарен автомобил е постъпил в полицията тази сутрин, към 6:35 часа. За преглед в болница са откарани тримата водачи. След удара товарните превозни средства са се завъртели и препречват пътното. До изтеглянето им ще бъде ограничено движението, като товарните автомобили изчакват на място, а леките биват пренасочвани през Шипка. От двете страни на прохода са разположени екипи на „Пътна полиция", които подпомагат движението и насочват водачите по обходния маршрут. Забавено е преминаването през първия тунел на автомагистрала „Люлин", в посока София, заради възникнал инцидент. Според първоначалната информация са се ударили лек автомобил и бус, няма данни за пострадали. Пътни полицаи подпомагат преминаването в района на катастрофата. Водачите да шофират с повишено внимание и да се съобразяват с разпорежданията на органите на реда, предупреждават от МВР.  

Австралийският премиер: Китай може да възпре Ким Чен-ун

https://www.24chasa.bg/novini/article/6425654

Австралийският премиер: Китай може да възпре Ким Чен-унСевернокорейският лидер Ким Чен-ун е жесток и зъл. Китай трябва да положи усилия да спре агресията му, заяви австралийският премиер Малкълм Търнбул, цитиран от ДПА и БТА. Търнбул каза пред телевизия Ей Би Си, че ако Китай спре доставките на петрол за Северна Корея, ще окаже силен натиск над режима на Ким.

Какво печелим, ако даряваме кръв (видео)

http://www.dnevnik.bg/video/2017/09/04/3034728_kakvo_pechelim_ako_dariavame_kruv_video/?ref=rss


"Докато гледате това видео тялото ви ще бъде сцена на милиони раждания и смърт." Да, защото в него непрекъснато се раждат, живеят и умират милиони клетки. Какво точно обаче се случва с кръвните клетки и знаете ли какъв е ефектът за вас, ако дарявате кръв - вижте във видеото.<br /><br />То е първи епизод от нова видео рубрика на "Дневник" - "Наясно", разработена заедно с екипа на "Phazza". В нея с анимация ще обясняваме важни теми и...

Закон ще спира злоупотребите със земеделски земи

http://frognews.bg/news_141427/Zakon-shte-spira-zloupotrebite-sas-zemedelski-zemi/

Злоупотребите със земеделски земи да бъдат спрени със закон, предлага омбудсманът Мая Маниолова. Повод за това са десетки жалби на земеделски производители и собственици на земя за порочни схеми на отдаване под наем на плодородни имоти без тяхното знание и съгласие.

Наясно ли сте...

http://www.dnevnik.bg/video/2017/09/04/3034733_naiasno_li_ste/?ref=rss


<br /><br />Знам от "Дневник". <br /><br />В екипа обичаме да чуваме тази фраза. Приемаме я като оценка, че успяваме да информираме, научим, обясним. Като продължение на целта на "Дневник" да казва не само какво и защо се случва и какво означава, но и да разказва истории и да бъде полезен - създадохме и нова видео рубрика.<br /><br />"Наясно" ще обяснява важни проблеми<br /><br />малко известни факти, интересни...

Катастрофа блокира Прохода на Републиката

https://offnews.bg//112/katastrofa-blokira-prohoda-na-republikata-664308.html

Временно е ограничено движението през Прохода на Република. Товарните автомобили изчакват на място, леките биват пренасочвани през Шипка. Пътни полицаи подпомагат и движението през първия тунел на АМ „Люлин“, в посока София, а преминаването е забавено заради катастрофа между лек автомобил и бус. 

Причина за въведеното временно ограничение през Прохода на Републиката е възникнал пътен инцидент на територията на Великотърновска област. Сигналът за удар между два ТИР-а и товарен автомобил е постъпил в полицията тази сутрин, към 6.35 часа.

За преглед в болница са откарани тримата водачи. След удара товарните превозни средства са се завъртели и препречват пътното. До изтеглянето им ще бъде ограничено движението, като товарните автомобили изчакват на място, а леките биват пренасочвани през Шипка. От двете страни на прохода са разположени екипи на „Пътна полиция“, които подпомагат движението и насочват водачите по обходния маршрут.

Забавено е преминаването през първия тунел на автомагистрала „Люлин“, в посока София, заради възникнал инцидент. Според първоначалната информация са се ударили лек автомобил и бус, няма данни за пострадали. Пътни полицаи подпомагат преминаването в района на катастрофата. Водачите да шофират с повишено внимание и да се съобразяват с разпорежданията на органите на реда.

Акценти в пресата

http://www.cross.bg/vestnik-dopulva-po-malko-1553916.html

/КРОСС/ "Вицепремиерът Томислав Дончев обмисля съд за рекетьори на обществени поръчки", съобщава вестник "24 часа". Изданието пояснява, че това се отнася за фирми, които умишлено бавят обществени поръчки с фалшиви жалби. Предложението на Дончев ще бъде обсъдено с експерти и ако не противоречи на евродирективите, ще се предложи като промяна, допълва още 24 часа. "За първи път от 3 г. новите пенсионери са по-малко", пише в заглавие на първата си страница вестник Сега. Всекидневникът коментира, че по-затегнатите условия за получаване на пенсия тази година се отразяват на системата. 50 394 българи са получили пенсия за първи път. Те са с почти 11 на сто по-малко спрямо средата на 2016 г., а в предишните няколко години имаше постоянно увеличение. През първата половина на 2017 г. спира и напливът от нови пенсионери от сектор "Сигурност". Към края на юни пенсиониралите се военни и полицаи са над пет пъти по-малко спрямо миналогодишния юни. Това показват данните на Националния осигурителен институт за новоотпуснатите пенсии за полугодието, допълва още всекидневникът. "Поскъпват зеленчуци, месо и млечни продукти на едро". Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, пише вестник Труд. Например, цената на тиквичките е с 23% по-висока спрямо миналата седмица. Оранжерийните домати и краставиците са съответно с 10 и 6 на сто по-скъпи на едро

Слънцето се завръща

http://www.cross.bg/vyatur-dyha-oblachnostta-1553915.html

/КРОСС/ Днес ще е преобладава слънчево време. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но ще остане почти без валежи. Ще продължи да духа умерен, в Дунавската равнина и Източна България - до силен вятър от запад-северозапад и с него ще нахлува хладен въздух. Температурите ще се понижат и максималните ще са предимно между 21° и 26°, в София около 21°. Атмосферното налягане ще по-ниско от средното за месец септември и през деня ще се повишава. По Черноморието ще e предимно слънчево с временни увеличения на облачността, но валежи са малко вероятни. Ще духа умерен запад-северозападен вятър. Максималните температури ще са 24-27°. Температурата на морската вода е 23-25°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. В планините облачността ще е значителна. Ще духа силен, по високите и открити части - до бурен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 15°, на 2000 метра - около 9°.  

Вълни от 9 метра може да залеят Камчатка

https://www.actualno.com/asia/vylni-ot-9-metra-moje-da-zalejat-kamchatka-news_631277.html

Вълни с височина от 9 метра очаква Камчатка на 5 септември, стана ясно от оперативни данни на руските метеорологични служби. Издадено е предупреждение за природното явление, което ще засегне полуострова. Опасното вълнение е предизвикано от мощния циклон, в който се преобра

Меркел срещу Шулц: Мигрантската криза на фокус

http://www.investor.bg/evropa/334/a/merkel-sreshtu-shulc-migrantskata-kriza-na-fokus-245996/

Бежанската вълна в ЕС беше основна тема в единствения дебат между основните опоненти на изборите в Германия

Катастрофа между два ТИР-а затвори пътя за Прохода на Републиката

https://www.24chasa.bg/novini/article/6425661

Катастрофа между два ТИР-а затвори пътя за Прохода на РепубликатаКатастрофа между два ТИР-а затвори пътя за Прохода на Републиката рано тази сутрин. Камионите са се сблъскали челно, завъртели са се и са блокирали пътното платно. Към момента няма данни за сериозно пострадали, информира БНТ. Леките автомобили се пренасочват през Шипка, а останалите камиони изчакват на място разчистването на пътното платно.

Канцлерът Меркел победи в телевизионния дебат срещу съперника си Мартин Шулц

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/09/04/3035704_kanclerut_merkel_pobedi_v_televizionniia_debat_sreshtu/?ref=rss


Германският канцлер Ангела Меркел е обявена за победител в снощния телевизионен дебат със съперника й социалдемократ Мартин Шулц, който я атакува за политиката към бежанците, отношенията с Турция и с президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде БТА.<br /><br />Дебатът бе единственият между двамата основни кандидати за канцлерския пост преди парламентарните избори в Германия на 24 септември в ситуация, при която около половината от избирателите не са решили за кого да гласуват. .<br...

България отново се бори, но Холандия ни срази

http://www.cross.bg/bulgariya-holandiya-shvetziya-1553914.html

/КРОСС/ Националният отбор на България загуби с 1:3 при гостуването си на Холандия от квалификациите за световното първенство по футбол през 2018 г. След победата над Швеция само преди няколко дни тимът на Петър Хубчев не можа да постигне втори пореден добър резултат и на практика окончателно се прости с неочаквано възобновилите се надежди за класиране на Мондиала. Независимо от това на „Амстердам Арена" националите ни изиграха най-силното си гостуване от началото на квалификациите и отново показаха характер и борбеност, които обаче бяха пречупени от поне малко по-класните холандци. За победителите головете бяха дело на Дейви Прьопер в 7-ата и 80-ата минути и Ариен Робен в 67-ата. Попадението за България падна в 69-ата минута и бе записано на Георги Костадинов, макар топката само да облиза прическата му след изпълнение на пряк свободен удар от Ивелин Попов. Костадинов уцели и греда в началото на мача, след като домакините бяха повели с 1:0. В другите срещи от групата Швеция победи с 4:0 при гостуването си на Беларус, а неочкаваната сензация дойде от Тулуза, където Франция направи 0:0 с Люксембург. Два кръга преди края в класирането Франция остава лидер със 17 точки, следвана от Швеция с 16, Холандия с 13, България с 12, Люксембург и Беларус с по 5.

Пак протест срещу небостъргач, "натресен" странно от съда в градинка

http://clubz.bg/57916-pak_protest_sreshtu_nebostyrgach_natresen_stranno_ot_syda_v_gradinka

Жителите на столичния квартал "Стрелбище" продължават да се борят градинката между бул. "Акад. Иван Евстатиев Гешов" и бул. "България" да остане зелена площ, а не както фирма НИКМИ предвижда – 43-етажна сграда.

Днешният протест от 19 ч. ще е поредният в опитите на гражданите да предпазят зелената площ от бетониране. Засега мястото е препречено с ограда, за която Административният съд - София град е постановил,... че е там от години, а не от месец, както живущите на място казват.

Хората обаче са пропуснали да обжалват в законния 7-дневен сроки решението на АССГ, засягащо оградата.

Както е известно, през заградения проблемен имот минава улица, която е с изринат асфалт. Протестиращите искат улицата да се оправи, оградата да се премахне и правото за строеж на небостъргача да се прекрати.

По-интересна е съдбата на самия строеж - той на два пъти е "налаган" от Върховния адимнистративен съд, който отменя решения на АССГ. Столичната община в резултат на приетия през 2006 г. Общ устройствен план (ОУП), който действа и сега, Решение на СОС от 19.11.2009 г. и Решение на МС от 16.12.2009 г., отрежда терена за зона ТГО - зона „Терен за локални градински и озеленяване”. Така главният архитект издава заповеди, с които им отказва проекта за План за регулация и застрояване.

С думи прости - там може да има само паркове за отдих, като се допуска и обслужващо застрояване като кафе, църква, трафопост, тоалетна. В никакъв случай небостъргач. НИКМИ обаче завежда поредица от дела и след като АССГ взема страната на общината, ВАС на практика отменя решенията на СОС и на Министерския съвет, "събаря" отказите на главния архитект и дава на фирмата право да строи.

Пред "България он еър" днес жителите от квартала заявиха, че са готови да се борят по какъвто начин трябва, за да постигнат целта си.

Велосипедист е загинал при катастрофа край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=358748

Велосипедист е загинал при катастрофа край Варна, съобщиха от полицията за Moreto.net. Инцидентът е станал в неделя около 14 часа на стария път Варна-Бургас, в участъка кв. Аспарухово, местност Боровец, АМ "Черно море" - на около 150 мера преди кръстовището за местност „Крушките”, в посока Варна.

Чавушоглу: Арестите на немски граждани в Турция не влизат в работата на Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6425607

Чавушоглу: Арестите на немски граждани в Турция не влизат в работата на ГерманияТурски представители предупредиха Берлин, да не навлиза във вътрешните дела на Турция, след като двама германски граждани бяха арестувани в Турция, предава Deutsche Welle. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заявя по адрес на германските власти, че последните задържания „не им влизат в работата“, цитира Фокус.

Полша: ЕС няма да изнудва за мигрантите!

http://clubz.bg/57915-polsha_es_nqma_da_iznudva_za_migrantite

Беата Шидло е известна със скромните си маниери и начин на обличане. Снимка БГНЕС

Полша няма да бъде изнудвана от Европейския съюз по въпроса за задължителните миграционни квоти за преразпределяне между страните членки, заяви премиерът Беата Шидло.

"Няма да се подадем на изнудването на ЕС да ни бъдат орязани част от европейските фондове като наказание за това, че не приемаме пренастаняването на мигранти от Северна Африка и от Близкия изток", каза тя в интервю за местното списание Sieci.

В края на юли европейският комисар по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос съобщи, че Брюксел е задействал втората фаза на процедура за нарушение, открита през юни срещу Прага, Будапеща и Варшава заради отказа им да изпълнят задълженията си по плана на ЕС за миграционните квоти.

Трите страни може да бъдат глобени. Според Варшава това значи съкращаване на европейските средства:

"Европейските фондове и кохезионната политика са стълбовете на ЕС също както свободата на движение на стоки и услуги. Ние имаме право на това. Ние настояваме следователно европейските договори да бъдат спазвани и отхвърляме диктата на най-големите страни" по въпроса за квотите, каза още полският премиер, цитирана от Еuractiv. 

Миналата сряда Европейският съд се произнася по жалбите на Унгария и Словакия срещу плана на ЕС за пренастаняване на мигрантите, чието начало бе поставено през 2015 г. Целта му е да се намали миграционния натиск върху Италия и Гърция. 

Европейският план предвиждаше пренастаняването на 160 000 души за 2 години от Италия и Гърция към други страни членки на ЕС. Той се отнася за кандидати за убежище, които почти сигурно ще получат такова, например сирийци или еритрейци.

За близо 2 години малко над 24 000 кандидати за убежище бяха пренастанени. Само през 2015 г. в двете южни страни членки на ЕС дойдоха над 1 милиона мигранти. Повечето от тях продължават пътя си към Северна Европа. Полша не е приела нито един кандидат за убежище според плана за квотите.

През юли партията на Шидло "Право и справедливост" прокара спорни закони за реформа в съдебната система, които предизвикаха масови протести в Полша. Президентът Анджей Дуда наложи върху два от законите - за Върховния съд и Националния съвет по правосъдието, които позволяват на парламента да контролира съдебната система.

Полша беше заплашена от най-тежките санкции от страна на ЕС  заради реформите - ограничаване на членските й права в Съюза. Според член 7 на Лисабонския договор членските права на държава от ЕС могат да бъдат ограничени, ако в нея съществува системна заплаха за основополагащи принципи на съюза, какъвто е върховенството на закона.

Страната бе остро критикувана от лидери на страните членки на ЕС:

"Полша не е тази страна, която очертава посоката, в която да се равзива Европа. Обратно - тя е страна, която върви срещу европейските интереси", заяви френският президент Еманюел Макрон във Варна преди две седмици.

В интервюто за полското издание Шидло нарече обвиненията на франския държавен глава "най-големите лъжи, ужасна манипулация" и настоя, че страната "иска да бъде в ЕС, ние го ценим."

Отварят центъра за бежанци в свиленградско село след основен ремонт

//dariknews.bg/regioni/haskovo/otvariat-centyra-za-bezhanci-v-svilengradsko-selo-sled-osnoven-remont-2045975

Първият център от затворен тип за бежанци в България, този в свиленградското село Пъстрогор е готов. Остава само да бъде обзаведен с мебели. Това ще стане до няколко месеца, ако няма обжалване на обществената поръчка.

За ремонта бяха изразходвани близо 2 млн., лв., които бяха отпусна

Рапърът Лил Уейн е приет в болница, получил многобройни припадъци

//dariknews.bg/novini/sviat/rapyryt-lil-uejn-e-priet-v-bolnica-poluchil-mnogobrojni-pripadyci-2045974

Рапърът и носител на "Грами" Лил Уейн е приет в болница в неделя, след като е получил припадък и е намерен в безсъзнание в хотелската си стая в Чикаго, предаде Ройтерс.

34-годишният Лил Уейн - една от най-големите звезди на рапа, е получил вт

Пет съвета за по-дълъг и щастлив живот (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/pet-syveta-za-po-dylyg-i-shtastliv-zhivot-video-2045977

Всички ние водим забързан и динамичен живот и трудно можем да устоим на вредните изкушения. Вижте 5 съвета за по-дълъг и щастлив живот:

На първо място избягвайте пушенето на цигари. Колкото и изтъркан да е този съвет, все пак трябва да приемем, че е

Тръмп готви нов удар срещу нелегалните имигранти

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-gotvi-nov-udar-sreshtu-nelegalnite-imigranti-2045982

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е решил да сложи край на програма, позволяваща на стотици хиляди имигранти, дошли нелегално като деца, да останат в страната, предадоха световните агенции, като се позоваха на публикация на "Политико".

Обсъждат да се добива ли Волфрам край Велинград

http://frognews.bg/news_141426/Obsajdat-da-se-dobiva-li-Volfram-krai-Velingrad/

Да се добива ли Волфрам край Велинград? Казусът ще бъде дискутиран на среща между министъра на околната среда и водите Нено Димов, граждани, синдикати, представители на браншови организации от сферата на туризма и неправителствени организации.

Шулц атакува Меркел за бежанците в тв дебат, тя все пак го победи

https://offnews.bg//sviat/shultc-atakuva-merkel-za-bezhantcite-v-tv-debat-tia-vse-pak-go-pobedi-664306.html

Германската канцлерка Ангела Меркел бе победител в снощния телевизионен дебат със съперника й социалдемократ Мартин Шулц, който я атакува за политиката към бежанците, отношенията с Турция и с президента на САЩ Доналд Тръмп, предадоха Ройтерс и ДПА.

Дебатът бе единственият между двамата основни кандидати за канцлерския пост преди парламентарните избори в Германия на 24 септември.

Преди дебата Меркел, която се бори за четвърти мандат, имаше 14 пункта преднина пред Мартин Шулц в социологическите проучвания. Анкета на агенция Инфратест Димап, поръчана за телевизия А Ер Де показа, че Меркел е била по-убедителна в дебата за 55 на сто от зрителите, които смятат, че тя е по-подходяща за лидер на Германия в сегашните глобални кризи. За 35 на сто по-убедителен е бил Шулц.

Кандидатът на социалдемократите възприе агресивен подход срещу канцлерката от самото начало на 97-минутния дебат. В отговор на атаката на Шулц, че ако бъде избран за канцлер, ще спре преговорите на Турция за присъединяване към ЕС, Меркел заяви, че според нея Турция никога няма да стане член на ЕС. "Винаги съм била сигурна, че Турция няма да стане член на Европейския съюз. Ще разговарям с колегите си от ЕС, за да видя можем ли да постигнем обща позиция по този въпрос и да прекратим преговорите", каза канцлерката. Тя се върна на проблема за Турция дори след като модераторите преминаха към въпрос за политиката на президента Доналд Тръмп към Северна Корея, отбелязва Ройтерс.

Шулц обвини американския президент, че тласка света към ръба на криза със своите туитове и каза, че Германия трябва да работи с европейските си партньори, с Канада, Мексико и вътрешните опоненти на Тръмп, който според него е твърде непредвидим. В отговор Меркел каза, че е разговаряла вчера с президента на Франция Еманюел Макрон за Северна Корея и ще говори и с Тръмп, както и с лидерите на Русия, Китай, Япония и Южна Корея в близките дни. "Не мисля, че някой може да реши този конфликт без американския президент. Но според мен трябва да се заяви възможно най-ясно, че за нас е възможно единствено мирно дипломатическо решение", каза Меркел.

Държавническият й опит изглежда оказа влияние върху избирателите, отбелязва Ройтерс. Анкетата на А Ер Де показа, че за 49 процента от зрителите на дебата тя се е представила като по-надеждна, а 29 на сто са харесали повече Шулц.

Социалдемократът я атакува и по въпроса за бежанците. Той я упрекна, че не е съгласувала с европейските страни по-добри ответни действия на бежанската криза през 2015 г., когато решението й да отвори границите на Германия за стотици хиляди мигранти, мнозина бягащи от войните в Близкия изток, предизвика силен спад на подкрепата за нея.

"Щеше да е по-добре, ако тогава се бяха включили нашите европейски съседи", каза Шулц. Отговорът на Меркел бе: "Тогава имахме много драматична ситуация. В живота на канцлера има моменти, в които трябва да взима решения. Взимала съм решения в много драматични ситуации - за еврото и бежанската криза и продължавам да стоя зад тези решения", каза Ангела Меркел.

Единият от четиримата модератори упрекна канцлерката за неохотата й да критикува автомобилната индустрия заради скандала с дизеловите двигатели на Фолксваген. Меркел реагира остро: "Напротив, потресена съм и съм изключително много разгневена".

Въпреки, че бе нападателен, Шулц не успя да нанесе на Меркел никакъв тежък политически удар, отбелязва ДПА. Малко е вероятно дебатът да помогне на социалдемократите да обърнат тенденцията в електоралните нагласи, посочва Франс прес.
Наред с това около 50 на сто от избирателите все още не са решили за кого ще гласуват, добавя ДПА.

Източник: БТА

Германски кмет предпочита сирийци пред български роми

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/germanski-kmet-predpochita-sirijci-pred-bylgarski-romi-6073343

Той отново разпалва старата дискусия за т.нар. имигранти по бедност, пристигащи от България и Румъния

Ангелинка Николова, кандидат за ВСС от "Воля": Без прозрачен избор съдебната власт няма да спечели доверие

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/09/04/3035397_angelinka_nikolova_kandidat_za_vss_ot_volia_bez/?ref=rss


На 7 септември правната комисия на Народното събрание ще изслуша 11 членове за следващия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). Кандидатите са 18, като всяка партия има издигнати по най-малко две номинации. За първи път изборът ще става с квалифицирано мнозинство от 2/3 от депутатите. Петгодишният мандат на сегашния състав на съвета изтича на 3 октомври. По закон новият състав на ВСС трябва да бъде избран месец преди това, но според председателя на правната комисия Данаил Кирилов този срок е...

Ангелинка Николова, кандидат за член на ВСС : Без прозрачен избор на ръководители съдебната власт няма да спечели доверие

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/09/04/3035397_angelinka_nikolova_kandidat_za_chlen_na_vss_bez/?ref=rss


На 7 септември правната комисия на Народното събрание ще изслуша 11 членове за следващия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). Кандидатите са 18, като всяка партия има издигнати по най-малко две номинации. За първи път изборът ще става с квалифицирано мнозинство от 2/3 от депутатите. Петгодишният мандат на сегашния състав на съвета изтича на 3 октомври. По закон новият състав на ВСС трябва да бъде избран месец преди това, но според председателя на правната комисия Данаил Кирилов този срок е...

10 000 лв. обезщетение за измъчване, побой, 2 изнасилвания и 18 г. забавено правосъдие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6424929

10 000 лв. обезщетение за измъчване, побой, 2 изнасилвания и 18 г. забавено правосъдиеЕдин от подсъдимите по делото крие лицето си. СНИМКА: “24 ЧАСА” Инспекторатът на ВСС: Съдия Мирослава Тодорова е насрочила 19 заседания, но на 12 не е даден ход на делото 10 000 лв. обезщетение предлага Министерството на правосъдието на семейство, преживяло брутален грабеж с изнасилване на 2-те му невръстни дъщери преди близо 20 г.

Искрата на правосъдието още поддържа огъня на македонската политическа криза

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/09/04/3035371_iskrata_na_pravosudieto_oshte_poddurja_ogunia_na/?ref=rss


Когато македонската политическа криза беше във вихъра си през пролетта, управляващите тогава ВМРО-ДПМНЕ и подкрепяният от тях президент Георге Иванов настояваха, че съпротивата им срещу коалиция с най-голямата албанска партия ДУИ и срещу възможно партньорство на сегашния премиер Зоран Заев с тях е заради искането албанският да стане втори официален език в страната.<br /><br />Всъщност редица македонски издания тогава съобщиха, че коалиция между партията на Никола Груевски и ДУИ е...

Преглед на печата - 4 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=358749

Храни. "Сега": Наши евродепутати питат ЕК какво прави срещу двойния стандарт при храните Българските евродепутати Емил Радев и Андрей Новаков поискаха Европейската комисия да предприеме мерки за премахване на двойните стандарти при храните.

Рекетьорите вън от всеки вид бизнес

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6425219

Рекетьорите вън от всеки вид бизнес В правилна посока е идеята на вицепремиера Томислав Дончев да се дават на съд фирми - рекетьори при обществени поръчки. И не защото така може да се отстраняват неудобните, а защото трябва да има честна надпревара. Но когато рекетът е превърнат в бизнес и се прилага принципът “Ще си оттегля жалбата, ама какво ще ми дадеш?

Евакуация на село в Ямболско заради пожар

http://www.cross.bg/pozhara-pozhar-horata-1553911.html

/КРОСС/ Силен горски пожар възникна около две села в област Ямбол. Става въпрос за селата Савино и Златари. В района е пламнала 60-годишна борова гора, съобщава "Нова телевизия". Силният горски пожар е наложил жители на село Савино да бъдат евакуирани. До това се е стигнало, след като огънят влязъл в дворовете на крайните къщи на селото. През това време пожарникарите се опитвали да локализират пожара в гората и имало реална опасност къщите на хората да бъдат засегнати от огъня. Жителите на двете са уплашени от тежката и безсънна нощ, която са прекарали. Те се страхуват и разпалването на ново огнище в района. "Заради пожара в област Ямбол през нощта са били евакуирани няколко къщи, хората вече са се върнали по домовете си", обяви пред "Фокус" комисар Тошко Бързилов, началник на Националния оперативен център на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" (ПБЗН). Той уточни, че продължават действията по локализиране на пожара. „На място има пет пожарникарски автомобила с 25 пожарникари, както и един булдозер на РД „Пожарна безопасност и защита на населението"-Бургас, който е работил през цялата нощ. Помощ в погасяването на огъня оказват и хора от местно население и от горските стопанства. Има добра координация с областната администрация и с местната власт. На този етап няма опасност за населените места", каза още Бързилов. Към момента няма информация за това по какъв начин е възникнал пожара

Евакуация на село в Ямболско заради пожар

http://www.cross.bg/pozhara-pozhar-opasnost-1553911.html

/КРОСС/ Силен горски пожар възникна около две села в област Ямбол. Става въпрос за селата Савино и Златари. В района е пламнала 60-годишна борова гора, съобщава "Нова телевизия". Силният горски пожар е наложил жители на село Савино да бъдат евакуирани. До това се е стигнало, след като огънят влязъл в дворовете на крайните къщи на селото. През това време пожарникарите се опитвали да локализират пожара в гората и имало реална опасност къщите на хората да бъдат засегнати от огъня. Жителите на двете са уплашени от тежката и безсънна нощ, която са прекарали. Те се страхуват и разпалването на ново огнище в района. "Заради пожара в област Ямбол през нощта са били евакуирани няколко къщи, хората вече са се върнали по домовете си", обяви пред "Фокус" комисар Тошко Бързилов, началник на Националния оперативен център на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" (ПБЗН). Той уточни, че продължават действията по локализиране на пожара. „На място има пет пожарникарски автомобила с 25 пожарникари, както и един булдозер на РД „Пожарна безопасност и защита на населението"-Бургас, който е работил през цялата нощ. Помощ в погасяването на огъня оказват и хора от местно население и от горските стопанства. Има добра координация с областната администрация и с местната власт. На този етап няма опасност за населените места", каза още Бързилов. Към момента няма информация за това по какъв начин е възникнал пожара

Голям пожар наложи евакуация на село в Ямболско

http://www.cross.bg/pozhar-savino-momenta-1553911.html

/КРОСС/ Силен горски пожар възникна около две села в област Ямбол. Става въпрос за селата Савино и Златари. В района е пламнала 60-годишна борова гора, съобщава "Нова телевизия". Силният горски пожар е наложил жителите на село Савино да бъдат евакуирани. Към момента огнената стихия е изгасена. До евакуацията на местните жителите се е стигнало, след като огънят влязъл в дворовете на крайните къщи на селото. През това време пожарникарите се опитвали да локализират пожара в гората и имало реална опасност къщите на хората да бъдат засегнати от огъня. Жителите на двете са уплашени от тежката и безсънна нощ, която са прекарали. Те се страхуват и разпалването на ново огнище в района. Към момента няма информация за това по какъв начин е възникнал пожара. Въпреки това местните смятат, че пожарът е възникнал от човешка небрежност.  

До 20 октомври: БДЖ спря влаковете между Пловдив и Стара Загора

http://clubz.bg/57914-do_20_oktomvri_bdj_sprq_vlakovete_mejdu_plovdiv_i_stara_zagora

Снимка БГНЕС

От 4 септември до 20 октомври влаковете между Пловдив и Стара Загора няма да се движат, а пътниците ще бъдат извозвани с автобуси. Промяната се налага заради ремонт на жп линията Пловдив-Бургас, съобщиха от БДЖ.

Влаковете спират заради извършване на ремонтни дейности в участъка между Скутаре и Оризово.

Така времето за пътуваме между Пловдив и Стара Загора ще се удължи с около 50 минути, обясняват от държавните железници. Цената на пътуването обаче нямало да се променя. 

Бързите влакове, които се движат по трасетата София-Бургас и София-Варна и минават през Пловдив и Стара Загора също ще бъдат с променен маршрут. Те ще бъдат отклонявани през Димитровград и пътниците няма да се прекачват. Тези влакове ще пътуват с 20 минути повече.

 

Мая Манолова: Измамите със земите се случват със съдействието на закона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6425632

Мая Манолова: Измамите със земите се случват със съдействието на законаПрез целя август се занимаваме с болезнения проблем за земеделските собственици. Има пропуски в законодателството, които ние образно нарекохме "черни дупки". Измамници отдават под наем земите на земеделски собственици и без пробелм заверяват тези документи при нотариус, каза омбудсманът Мая Манолова в сутрешния блок на БНТ "Денят започва".

Проучване: Меркел срази Шулц в ТВ дебат

http://dnes.dir.bg/news/evropeyski-parlament-angela-merkel-debat-shultz-26336455

Германската канцлерка Ангела Меркел бе победител в снощния телевизионен дебат със съперника й социалдемократ Мартин Шулц, сочи проучване.

Холандия победи България с 3:1 и охлади мечтата за световното

http://www.mediapool.bg/holandiya-pobedi-bulgaria-s-31-i-ohladi-mechtata-za-svetovnoto-news268803.html

Националният ни отбор по футбол загуби с 1:3 гостуването си на Холандия и на практика сложи край на мечтата си за класиране на световното първенство в Русия. В другия важен мач от групата Швеция победи Беларус като гост с 4:0 и почти си осигури второто място. Следващите две срещи на България са домакинство на фаворита Франция и гостуване на Люксембург. Първият гол в мача падна още в 7-ата минута след гол на Дейви Пропер. До попадението се стигна след объркване в отбрана. Българите така и не успяха да се разбрат кой да да покрие Пропер, който получи възможност да вкара отблизо. В 17-ата минута България получи шанс за гол, но Георги Костадинов удари греда след изстрел с глава. В 67-ата Робен покачи на 2:0 след като засече остро центриране отдясно. Този път българите реагираха. Ивелин Попов центрира от свободен удар, Костадинов не успя да отиграе, но топката обърка холандския вратар и влезе в мрежата – 2:1. Попадението активизира гостите, но те така и не успяха да стигнат до чиста позиция за изравняване. В 80-ата минута Холандия приключи интеригата в мача. Промес центрира остро и Пропер  вкара трети гол, засичайки топката с глава.

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1553904.html

/КРОСС/ Д-р Людмил Върляков, началник отделение по ОАИЛ в УМБАЛ „Софиямед" Николина Чакърдъкова, народна певица Елена Атанасова, актриса Красимир Живков, зам.-министър на околната среда и водите Вероника Пунчева, мениджър в централата на "Метро груп" в Дюселдорф, бивш управляващ директор на "Метро Кеш енд Кери"    

Голям срам за Франция срещу Люксембург

http://clubz.bg/57913-golqm_sram_za_franciq_sreshtu_lyuksemburg

Франция не успя да победи Люксембург в световна квалификация за Мондиал 2018 от група А - 0:0 насред Париж. "Петлите" си върнаха първото място, но авансът им пред Швеция не е три точки, каквито бяха очакванията, а само една.

Така мачът България - Франция на 7 октомври в София е от изключително значение на тима на Дидие Дешен, като победата е задължителна в битката за първото  място, което осигурява директно класиране. Второто дава право на бараж.

Целият отбор на Люксембург не струва колкото най-дълбоката резерва във френския отбор, но въпреки това домакините не успяха да преодолеят съпротивата на "херцозите". Веднъж и гредата ги спаси.

Класирането в гр. А изглежда така: Франция има 17 точки, Швеция е с 16, Холандия - 13, България - 12, Люксембург и Беларус по 5.

В същото време Белгия стана първия тим от Зона Европа, който си осигурява участие на мондиала догодина. "Червените дяволи" биха Гърция с 2:1 в Атина и са недостижими в група Н с 22 т. два кръга преди края. Вторият Бросна и Херцеговина има 14.

През първото полувреме "елините" играха по-добре и пропуснаха да поведат в резултата. Първи това направиха гостите в 70-ата минута, когато Вертонген откри с далечен удар.

В 73-тата Зека изравни. Още от центъра обаче белгийците си върнаха аванса, което им осигури и победата - Ромелу Лукаку бе точен с глава за 2:1.

Битката за второто място е между Босна и Гърция, балканците имат точка в повече.

Швейцария и Португалия пък водят битка в гр. В. Иберийците измъкнаха 1:0 на терена на Унгария, а "часовникарите" разбиха Латвия също като гости - 3:0.

Те имат предимство от 3 точки в класирането - 24 срещу 21 за Кристиано Роналдо и компания. На 10 октомври предстои пряк сблъсък в Лисабон.

ГЕРБ издига зам.-министъра на труда Ивайло Иванов за шеф на НОИ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/09/04/3035702_gerb_izdiga_zam-ministura_na_truda_ivailo_ivanov_za/?ref=rss


Днес изтича срокът, в който парламентарните групи трябва да обявят кандидатурите си за управител на Националния осигурителен институт (НОИ).<br /><br />До днес единствено ГЕРБ са обявили кандидатурата си. Това е зам.-министърът на труда Ивайло Иванов. Той е завършил "Финанси и кредит" в Свищов и е юрист от Югозападния университет "Неофит Рилски". Работил е в няколко застрахователни компании, а от 2003 г. е в Агенцията за социално подпомагане където се издига от...

Предстоящи събития днес

http://www.cross.bg/chasa-zala-gerb-1553913.html

/КРОСС/ ***София. От 11.00 часа, в институцията на омбудсмана на ул. "Георг Вашингтон" №22, Омбудсманът Мая Манолова свиква обсъждане на нормативни промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и Закона за арендата в земеделието. ***Сливен. От 12.30 часа, в сградата на ОУ „Юрий Гагарин" - Сливен, министърът на образованието и науката ще отговора на журналистически въпроси след срещата си с колектива на училището. От 10.00 часа той ще посети ДГ "Зорница; От 10.45 часа - ОУ „Братя Миладинови". ***Сливен. От 14.30 до 16.30 часа, в зала „Галери" в х-л „Национал Палас" министърът на образованието Красимир Вълчев ще проведе среща-разговор с директори на детски градини и училища от област Сливен, с представители на синдикални организации и институции, участници в Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. ***Велинград. От 12.00 часа, в голямата зала на Община Велинград, председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, заедно с министъра на околната среда и водите Нено Димов и директора на РИОСВ - Пазарджик Костадин Гешев ще се срещнат с граждани, синдикати, представители на браншови организации от сферата на туризма и неправителствени организации, за да обсъдят проекта за разработване на волфрамова мина „Грънчарица". ***София

Влаковете между Пловдив и Стара Загора спират от днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6425623

Влаковете между Пловдив и Стара Загора спират от днес
Влаковете между Пловдив и Стара Загора спират от днес до 20 октомври заради ремонт на жп линията. Пътниците ще бъдат извозвани с автобуси до гара Оризово, откъдето ще продължат пътуването си с влак, предава Би Ти Ви. Промяна има и при бързите влакове по линията София – Бургас и София – Варна, които досега минаваха през Пловдив и Стара Загора.

Времето днес: Слънчево утро и облачен следобед

https://offnews.bg//obshtestvo/vremeto-dnes-slanchevo-utro-i-oblachen-sledobed-664305.html

Днес ще е преобладава слънчево време. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но ще остане почти без валежи. Ще продължи да духа умерен, в Дунавската равнина и Източна България – до силен вятър от запад-северозапад и с него ще нахлува хладен въздух.

Температурите ще се понижат и максималните ще са предимно между 21° и 26°, в София около 21° - това е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН).

Атмосферното налягане ще по-ниско от средното за месец септември и през деня ще се повишава.

По Черноморието ще e предимно слънчево с временни увеличения на облачността, но валежи са малко вероятни. Ще духа умерен запад-северозападен вятър. Максималните температури ще са 24-27°. Температурата на морската вода е 23-25°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В планините облачността ще е значителна. Ще духа силен, по високите и открити части – до бурен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 15°, на 2000 метра – около 9°.

Хиляди варненци без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=358747

Два големи района в централната част на Варна ще останат без вода днес - 4 септември. Това съобщиха от ВиК-Варна за Moreto.net и уточниха, че причината е планова реконструкция, която се извършва от фирма "Хидрострой" на ул.

"На училище": Страшните родителски страхове

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/09/04/3034212_na_uchilishte_strashnite_roditelski_strahove/?ref=rss


"Да не дава Господ да ти се случи това, дето майка ти го мисли", казват старите хора.<br /><br />Макар да го чуват и по-рано, обикновено хората разбират смисъла на поговорката едва след като станат родители. В онзи момент, когато през нощта проверяват с огледалце пред нослето на новороденото бебе дали диша, или по-късно - докато стискат нервно телефона в очакване да се обади от първата екскурзия, треперят дали е преодоляло успешно булеварда с многото коли на връщане от...

Евакуираха села в Ямболско заради пожар

http://frognews.bg/news_141425/Evakuiraha-sela-v-IAmbolsko-zaradi-pojar/

Две села бяха евакуирани в Ямболско заради силен горски пожар. Става въпрос за селата Савино и Златари. В района е пламнала 60-годишна борова гора, съобщи Нова телевизия.

Шиндзо Абе: Япония ще направи всичко възможно, за да се защити от КНДР

https://www.24chasa.bg/novini/article/6425618

Шиндзо Абе: Япония ще направи всичко възможно, за да се защити от КНДРЯпонският премиер Шинзо Абе заяви, че Япония ще направи всичко възможно, в сътрудничество със САЩ, за да се защити от всяка ракета, която Северна Корея изстреля, предава Ройтерс, цитирана от Фокус. Той добави, че страната ще увеличи ракетните си защити и капацитет. Абе направи изказването си в началото на среща между депутати от управляващата

Премиерът Борисов и любовта му към кучетата (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/premieryt-borisov-i-liubovta-mu-kym-kuchetata-snimki-2045972

Премиерът Бойко Борисов е дългогодишен любител на кучетата. Вчера българският министър-председател публикува в профила си в Instagram снимки с едно от кучетата си – Бъфи. Кадрите светкавично набраха популярност в социалните мрежи.

... означава да си влюбен цял живот

http://www.cross.bg/oznachava-zhivot-vlyuben-1553906.html

/КРОСС/ Да обичаш себе си, означава да си влюбен цял живот. Оскар Уайлд  

Петър Хубчев: Някои футболисти си мислят, че са в националния отбор по право

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/09/04/3035678_petur_hubchev_niakoi_futbolisti_si_misliat_che_sa_v/?ref=rss


Националният селекционер Петър Хубчев беше критичен след загубата от Холандия, която остави отбора без шансове за класиране на световното първенство. "Много неща не ми харесаха, но едно нещо беше очевидно. Не бяхме по-свежият отбор, физически тотално отстъпвахме на Холандия. В най-голяма степен това беше най-голямата разлика", започна Хубчев.<br /><br />Той не пожела да се оправдава с липсата на свежест у играчите си, а определи загубата с 1:3 като напълно заслужена.<br...

Милионни глоби се предвиждат в законопроекта за борба с прането на пари

https://www.actualno.com/business/milionni-globi-se-predvijdat-v-zakonoproekta-za-borba-s-praneto-na-pari-news_631252.html

Ако има системни нарушения по текстове в подготвяния нов Закон за мерките срещу изпирането на пари, може да бъдат налагани глоби до 10 млн. лева. Проектът за нов закон е дело на правителството и отразява европейска директива от 2015 година, с която се затяга режимът в борбата с

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-kariera-zhivo-1553912.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва" Тема: Кой злоупотребява с ползването на плодородните земи без знанието на собствениците им. Омбудсманът Мая Манолова за „белите петна" и „черните дупки" в законите за земеделските земи Тема: Ще предприеме ли Европейската комисия мерки за премахването на двойните стандарти при храните? Евродепутатът Емил Радев за качеството и състава на хранителните продукти Тема: Какво кара младежи завършили престижни университети в чужбина да се завръщат у нас, за да градят успешна кариера? Тема: Ще ви покажем какво може да научите ако се разходите по „Улицата на занаятите" в Пловдив. Новата туристическа дестинация в града Тема: Футболният клуб Манчестър Юнайтед класира българските си фенове в топ 3 на целия свят. На живо за успеха на „Червените дяволи" БТВ, "Тази сутрин" Тема: На какъв компромис по антикорупционния закон са готови от ГЕРБ и кои са най-важните задачи пред парламента тази есен? В студиото, председателят на Народното събрание Димитър Главчев Тема: 3 години условна присъда за убийство

Огромен пожар застрашава 2 села в Ямболско

http://dnes.dir.bg/news/pozhar-jambol-26336380

Силен горски пожар застраши ямболските села Савино и Златари. Пламна 60-годишна борова гора и доведе до евакуация.

САЩ са готови да използват ядрено оръжие срещу Северна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6425610

САЩ са готови да използват ядрено оръжие срещу Северна КореяСАЩ са готови да използват ядрения си капацитет в случай, че Северна Корея продължи да заплашва американски територии или съюзниците на Вашингтон, заявиха от Белия дом, цитирани от Франс прес и БТА. След последния провокативен ядрен тест на Пхенян, президентът Доналд Тръмп проведе разговор с японския премиер Шинзо Абе.

Пътна обстановка в страната - 4 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=358745

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: няма. АМ „Хемус“: област София: Ограничено е движението по АМ „Хемус“ при Витиня от км 31+960 до км 37+720, поради частични ремонтни дейности в дясното платно /посока Варна/. Движението се осъществява двупосочно в платното в посока София от км 31+960 до км 33+850.

Ремонт ограничава движението по АМ "Хемус"

https://www.actualno.com/varna/remont-ogranichava-dvijenieto-po-am-hemus-news_631204.html

От днес, 4 септември, до 30 септември движението при 51-ви километър на АМ "Хемус" ще е двупосочно в платното за Варна. Ще се ремонтира платното за София на виадукта край село Разлив, напомнят от АПИ. За повишаване безопасността на движение при км 51+360 на АМ "Хемус" ще се ремонтира

Св. свщмчк Вавила, еп. Антиохийски. Св. пророк и боговидец Моисей

http://www.cross.bg/vavila-sveti-detza-1553905.html

/КРОСС/ Св. свщмчк Бавила, еп. Антиохийски. Св. пророк и боговидец Моисей Страдание на светия свещеномъченик Бавила и на тримата юноши с него Злочестивият цар Нумериан (римски император, царувал от 283 до 284 г., бел.ред.) по време на пребиваването си в град Антиохия устроил голямо празненство в чест на идолите. В числото на жертвите, принесени на идолите, била пролята и невинната кръв на едно малко момче, царски син, което Нумериан взел при себе си като залог за твърдия и траен мир с един чуждестранен цар. Някога той водел война с този цар, и тъй като нямало победител, сключили мир помежду си, утвърдили го с взаимни клетви и станали приятели. В уверение на нерушимия мир и дружба помежду им чуждестранният цар отдал на грижите на Нумериан своя малък син, за да му бъде като баща и да го възпитава като свое родно дете. Приел с коварство царското дете, Нумериан скоро проявил безчовечна жестокост: нарушил мира с царя, потъпкал клетвата си, презрял дружбата помежду им и със собствената си ръка заклал царския син в капището на своите мерзостни богове.По това време архипастир на Антиохийската църква бил светият и богобоязлив епископ Вавила. Избран на архиерейския престол по указание на Божествения Промисъл, свети Вавила "добре пасял своето стадо, бивайки образец за верните в слово, поведение, любов, дух, вяра и чистота" (1Тим. 4:12)

Днес ще е предимно слънчево с температури до 26 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6425598

Днес ще е предимно слънчево с температури до 26 градусаДнес ще е преобладава слънчево време. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но ще остане почти без валежи. Ще продължи да духа умерен, в Дунавската равнина и Източна България – до силен вятър от запад-северозапад и с него ще нахлува хладен въздух. Температурите ще се понижат и максималните ще са предимно между 21° и 26°,

Писмото на Обама до Тръмп: Пазете демократичните институции

http://clubz.bg/57912-pismoto_na_obama_do_trymp_pazete_demokratichnite_institucii

Какво е написал бившият президент на САЩ Барак Обама на наследника си в Белия дом Доналд Тръмп - това става ясно седем месеца след встъпването в длъжност на републиканеца-бизнесмен Тръмп. Си Ен Ен публикува цялото писмо на Обама към Тръмп. То се състои от точко 279 думи, написани на ръка, подписът на Обама са само инициалите му, а пожеланието в края: "Късмет и с успех с Божия благословия".

В краткия текст Обама поздравява Тръмп за "запомнящото се състезание", в което негов опонент бе демократката Хилъри Клинтън, и пожелава на него и съпругата му Мелания успех, заявявайки готовността си за помощ, ако новите стопани на Белия дом имат нужда. 

"Милиони хора заложиха надеждите си на вас, и всички ние, независимо от партиите, се надяваме на по-голям просперитет и сигурност при вашето управление", започва Обама. 

Той припомня на Тръмп на първо място, че и двамата са били благословени, по различен начин, с добра съдба и състояние, но не всички имат този късмет. Затова "от нас зависи да направим всичко по силите си да създадем повече възможности за успех на всяко дете и семейство", казва бившият държавен глава на САЩ на наследника си. 

Той припомня на Тръмп, че всеки президент е временно на този пост и е призван да бъде пазител на демократичните институции и традиции - на правовата държава, разделението на властите, защитата на гражданските права.

"Каквито и да са напреженията във всекидневната политика, трябва да оставим тези инструменти на нашата демокрация поне толкова силни, колкото сме ги заварили", съветва Обама.

Обама съветва още:

"Американското лидерство е нужно на света. От нас зависи - с действия и пример, да поддържаме международния ред, постигнат след края на Студената война, от който зависят благосъстоянието и сигурността ни".

 

Последният съвет на Обама към Тръмп е в динамиката на събитията и под натиска на отговорностите да отделя време с приятелите и семейството си, защото  "Те ще Ви помагат да преодолявате трудните моменти, които са неизбежни", пише Обама.

Си Ен Ен коментира, че съветът на бившия президент до настоящия, засягащ демократичните институции и правила, звучи пророчески на фона на някой действия на републиканеца, откакто управлява - заради крикитике към съдии, към главния прокурор на САЩ, действия като забраната за пътуване и т.н. 

Традицията за размяна на писма между излизащия от Белия дом президент и неговия наследник датира отдавна. От встъпването си в длъжност досега Тръмп не се е срещал с Обама. Републиканецът се опита да се свърже по телефона с предшественика си, за да му благодари за бележката и съветите, но семейство Обама пътувало и бившият държавен глава не успял да приеме обаждането. 

Двамата президенти - бивш и настоящ, си разменят задочно критики редовно.

Тръмп, още след влизането си в Белия дом, показа писмото по време на интервю за ABC. Но отказа да го прочете на глас. 

Ако ви е интересно как звучи заветът на Обама до Тръмп в оригинал - ето текста на английски:

Dear Mr. President - 

Congratulations on a remarkable run. Millions have placed their hopes in you, and all of us, regardless of party, should hope for expanded prosperity and security during your tenure.

This is a unique office, without a clear blueprint for success, so I don't know that any advice from me will be particularly helpful. Still, let me offer a few reflections from the past 8 years.

First, we've both been blessed, in different ways, with great good fortune. Not everyone is so lucky. It's up to us to do everything we can (to) build more ladders of success for every child and family that's willing to work hard.

Second, American leadership in this world really is indispensable. It's up to us, through action and example, to sustain the international order that's expanded steadily since the end of the Cold War, and upon which our own wealth and safety depend.

Third, we are just temporary occupants of this office. That makes us guardians of those democratic institutions and traditions -- like rule of law, separation of powers, equal protection and civil liberties -- that our forebears fought and bled for. Regardless of the push and pull of daily politics, it's up to us to leave those instruments of our democracy at least as strong as we found them.

And finally, take time, in the rush of events and responsibilities, for friends and family. They'll get you through the inevitable rough patches.

Michelle and I wish you and Melania the very best as you embark on this great adventure, and know that we stand ready to help in any ways which we can.

Good luck and Godspeed,

BO

Днес ще е преобладава слънчево време, максималните температури ще са между 21° и 26°

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281892_%D0%94%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D1%89%D0%B5+%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%BE+%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%2C+%D0%BC%D0%B0%D

 Днес ще е преобладава слънчево време. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но ще остане почти без валежи. Ще продължи да духа умерен, в Дунавската равнина и Източна България – до силен вятър от запад-северозапад и с него ще нахлува хладен въздух. Температурите ще се понижат и максималните ще са предимно между 21° и 26°, в София около 21°. Това съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Боряна Маркова от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН). Атмосферното налягане ще по-ниско от средното за месец септември и през деня ще се повишава. 
По Черноморието ще e предимно слънчево с временни увеличения на облачността, но валежи са малко вероятни. Ще духа умерен запад-северозападен вятър. Максималните температури ще са 24-27°. Температурата на морската вода е 23-25°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. 
В планините облачността ще е значителна. Ще духа силен, по високите и открити части – до бурен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 15°, на 2000 метра – около 9°.

Меркел нокаутира опозицията в Германия

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/merkel-nokautira-opoziciiata-v-germaniia-6073342

Шулц я атакува за политиката към бежанците, отношенията с Турция и нейната позиция към президента на САЩ Доналд Тръмп

Меркел победи Шулц в прекия сблъсък за вота в Германия

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/merkel-pobedi-shulc-v-prekiia-sblysyk-za-vota-v-germaniia-6073342

Той я атакува за политиката към бежанците, отношенията с Турция и нейната позиция към президента на САЩ Доналд Тръмп

ЦУМ да стане музей на неолита

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/09/04/3035643_cum_da_stane_muzei_na_neolita/?ref=rss


Из България се строят исторически паркове, средновековни стени и замъци, възстановяват се средновековни църкви и крепости на места, на които може някога да ги е имало, може и не. В същото време наистина ценни културни паметници остават незабелязани. Може би най-краен е случаят с неолита.<br /><br />Онова, което имаме по нашите земи и из българските музеи от епохата на неолита е уникално. И е много. Великолепни експонати на по 6-8,000 години пълнят музейни депа из страната. В нашите...

Фейсбук състави карта на населението на 23 държави

https://www.24chasa.bg/novini/article/6425587

Фейсбук състави карта на населението на 23 държавиФейсбук с помощта на своята фирмена ИИ система състави карта с местоположението на земните жители с точност до 5 метра. Тази карта е необходима на фейсбук , за да може по-ефективно да предоставя своите онлайн услуги, предава kaldata.com. В най-близко бъдеще Facebook планира да създаде сателитна система за достъп до интернет и трябва да знае каква

Британска драма с гръцки привкус: Новата трагикомедия на европейската сцена

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281891_%D0%91%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0+%D1%81+%D0%B3%D1%80%D1%8A%D1%86%D0%BA%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%BA%D1%83%D1%81%3A+%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0

 Когато британският министър за Brexit Дейвид Дейвис използва думите „конструктивно единомислие“, за да опише миналия месец стратегията на Великобритания за преговорите, чувството на дежавю порази официалните представители на Европейския съюз (ЕС), пише Bloomberg в свой анализ.

Терминът, въведен от Хенри Кисинджър по отношение използването на двусмислен език като тактика за преговори, често се разгръщаше и от бившия министър на финансите на Гърция Янис Варуфакис през 2015 г., когато той защитаваше действията на властите, а страната му стигна на ръба на фалита, посочва информационната агенция.

Още от референдума за напускането на ЕС Варуфакис е чест коментатор във Великобритания за това как страната да се договори най-добре с Брюксел. Книгата му, публикувана по-рано тази година, "Възрастните в стаята - моята битка с дълбокото установяване в Европа", стана много популярна в британските политически кръгове.

И докато преговорите за Brexit са фундаментално различни от гръцките по отношение на обхвата, целите и значимостта, има някои аспекти, които припомнят някои неща на Брюксел.

През 2015 г. Гърция често се опитваше да заобиколи официалния формат за спасителните преговори с твърдението, че това е политическа дискусия, която трябва да се води на ниво лидери на ЕС. Гръцкият премиер Алексис Ципрас често се обръщаше към френския президент Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел, за да преодолее бариерите при разговорите с бюрократите в Брюксел, но винаги беше отхвърлян.

В крайна сметка след като разговорите на всички останали нива се провалиха, Ципрас получи това, което искаше: среща на върха на ЕС, която постигна сделка в 12 без 5. Неговите колеги обаче бяха доста раздразнени и го накараха да сключи доста по-болезнена сделка, отколкото се предвиждаше първоначално.

Хора, запознати с начина, по който напредват преговорите за Brexit в Брюксел, казват, че е много вероятно Великобритания умишлено да протака нещата до срещата на върха на ЕС през октомври. Тогава премиерът на страната Тереза Мей ще търси голямо споразумение с континенталните си колеги.

Ветераните от "политическите преговори" на гръцката криза обаче биха посъветвали Май да внимава какво иска, пише информационната агенция.

За разлика от редовните търговски преговори в ЕС, които обикновено нямат строг краен срок и могат да продължат с години, разговорите за излизането на Великобритания от ЕС, както и гръцките преговори, имат крайна крайна дата. Все още остава открита възможността, ако не бъде постигната сделка, Великобритания ще бъде изложена на последици, включително бизнес изолация, хаос и дори тежки смущения на полетите и другите транспортни връзки.

Също както и при Гърция това означава, че преговарящата страна под натиск е тази, която би изгубила повече, ако преговорите приключат, което би поставило ЕС в по-силна позиция.

Великобритания публикува серия предложения за това как вижда отношенията си с ЕС след Brexit, които обаче не се приеха в Брюксел. По същия сценарий през 2015 г. Гърция отправи безброй предложения към международните кредитори за необходимите реформи в замяна на спасително финансиране. Проектите бяха многократно отхвърлени от еврозоната и Международния валутен фонд като недостатъчни и твърде далеч от това как трябва да изглежда компромисът.

Дискусиите между ЕС и Гърция често бяха възпрепятствани от изявления на министри или членове на правителството в Атина. Същото се случва и на Острова, където членове на кабинета редовно използват термина „изнудване“, особено по отношение на задълженията на Великобритания към ЕС.

И гръцката какофония, подобно на британската, създаде усещането, че правителството не знае какво точно иска, което затрудняваше преговарящите да очертаят и компромиса. И правителството в Атина, досущ като това в Лондон, трябваше да се справи с различни фракции в управляващата партия, някои от които поеха по-агресивен подход към членството в еврозоната и рискуваха да оттеглят подкрепата си при по-тежък компромис.

По време на трудните си преговори Гърция няколко пъти се опита да се свърже с партньори извън ЕС, като Русия и Китай, за помощ. Надеждата беше, че като го направи, правителството ще укрепи позициита си в преговорите, ще си осигури поток от пари в брой, за да се справи с опасността от фалит, и ще създаде предпазна мрежа, в случай че преговорите с кредиторите не се развият в очакваната посока.

Нито едно от тези усилия обаче не се оказа особено плодотворно, тъй като повечето трети страни разглеждат нарастващата несигурност в Гърция и еврозоната като възпиращ фактор. Вместо това натискът върху Гърция от трети страни за сключване на сделка с партньорите й се засили, за да се избегне събитие, което би създало нестабилност в региона.

По подобен сценарий тази седмица премиерът на Япония Шиндзо Абе притисна британският министър-председател Тереза Мей за "прозрачен и предсказуем" Brexit. Това подсказва, че британците едва ли ще намерят съюзници сред великите сили след раздялата с ЕС.

Дори и потенциалните евроскептици, като президента на САЩ Доналд Тръмп, могат да окажат натиск върху Великобритания да приеме условията на ЕС по въпроси като земеделската и финансовата регулация в замяна на търговско споразумение.  

По статията работи: Миглена Иванова

ООН се събира извънредно заради глобалната заплаха Северна Корея

http://frognews.bg/news_141424/OON-se-sabira-izvanredno-zaradi-globalnata-zaplaha-Severna-Koreia/

Съветът за сигурност на ООН се събира на заседание днес. Причината е ядрения опит на Северна Корея, проведен вчера. Изпитанието на водородната бомба, която може да бъде прикрепена към балистична ракета, предизвика напрежение в региона, а американският президент Доналд Тръмп определи страната като глобална заплаха.

Великобритания е готова да даде на ЕС 50 млрд. паунда заради Brexit

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281890_%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B5+%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%95%D0%A1+50+%D0%BC%D0%BB%

 Премиерът на Великобритания Тереза Мей ще одобри плащането на 50 млрд. паунда (64,8 млрд. долара) за напускането на Европейския съюз (ЕС) в опит да започне търговски преговори с Брюксел, съобщава Bloomberg, като се позовава на публикация в The Sunday Times.

Британското правителство обаче няма да разкрие подробности за предложението преди конференцията на Консервативната партия през октомври, съобщават запознати източници, пожелали анонимност, пред британското издание.

 

Великобритания е готова да плаща до 17 млрд. паунда годишно на Брюксел три години след Brexit преди следващите редовни избори на Острова, които трябва да се проведат през 2022 г.

 

Въпросът с финансовите задължения на Великобритания е един от най-тежките за доизясняване в преговорите за Brexit, отбелязва информационната агенция. Анализатори очакват ЕС да предложи сума от порядъка на 100 млрд. евро.

След втория кръг от преговорите с Брюксел главният преговарящ за ЕС Мишел Барние заяви, че разговорите не са напреднали достатъчно, за да се премине към изясняване на търговските отношения след излизането на Острова от блока. Финансовите задължения и правата на европейските граждани във Великобритания са най-щекотливите теми, по които Брюксел настоява да се стигне до развръзка преди договарянето на взаимоотношенията след „развода“.

По статията работи: Миглена Иванова

Пицата на бъдещето изглежда така (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/picata-na-bydeshteto-izglezhda-taka-video-2045968

Пицата на бъдещето или по-скоро доставката на бъдещето изглежда така: пицата няма да бъде доставяна по домовете от човек, а от автономен автомобил. Изследователите провеждат последни наблюдения над проекта. Вижте как ще става това?

Безпилотният автомобил доставя пица

Тежка катастрофа блокира Прохода на Републиката

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/tezhka-katastrofa-blokira-prohoda-na-republikata-2045966

Ограничено е движението през Прохода на Република заради катастрофа между три тира. Трафикът на леки автомобили се пренасочва по път Казанлък - Габрово /проход "Шипка"/, а товарните автомобили е необходимо да изчакват на място.

Най-важното от Варна през вчерашния 3 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=358746

Жители на варненска улица ще излизат на протест, искат асфалт Жители на варненската улица „Букет“ ще излязат в в понеделник - 4 септември от 19 часа на протест, научи Moreto.net. Протестът е заради неадекватните по техни думи действия на Община Варна.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване