САЩ готови да ударят КНДР с ядрено оръжие

http://dnes.dir.bg/news/USA-severna-koreja-jadreno-orazhie-sasht-izbori-2016-26336362

САЩ са готови да използват ядрения си капацитет в случай, че Северна Корея продължи да заплашва американски територии или съюзниците, заявиха от Белия дом.

Св. пророк Мойсей Боговидец

https://www.actualno.com/celebrate/sv-prorok-mojsej-bogovidec-news_631262.html

Мойсей бил третото дете на съпрузите Аврам и Йохаведа, принадлежащи към Левиевото коляно. По-големият брат се казвал Аарон, а сестрата – Мариам. Родил се около 1550 г. преди Рождество Христово, когато угнетяването на евреите в Египет стигнало до най-високата си точка. Фарао

Пиер Карло Падоан: Еврозоната е изправена пред още препятствия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281889_%D0%9F%D0%B8%D0%B5%D1%80+%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%BE+%D0%9F%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%B0%D0%BD%3A+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0

 Финансовият министър на Италия Пиер карло Падоан даде оптимистична оценка на банковия сектор в страната, но подчерта, че еврозоната е изправена пред още препятствия, включително и в Германия, съобщава CNBC.

Германия може и да е известна като двигателя на еврозоната, но и тя има свои собствени банкови проблеми, коментира Падоан пред медията в кулоарите на форума „Аброзети“.

"Мисля, че има някои германски банкови проблеми и съм убеден, че германските власти ще се справят с тях", каза Падоан в отговор на въпрос за изказвания, направени през миналата година от бившия премиер Матео Ренци.

"Германия е страната, която досега е изляла много повече публични средства в банковия сектор в миналото, когато правилата бяха различни. Това е знак, че може би всички ние трябва да признаем че имаме проблеми и всички трябва да признаем, че трябва да си сътрудничим много по-ефективно, за да осигурим европейски решения на тези проблеми“, коментира той.

Въпреки че Италия продължава да присъства с медиите заради финансовия си сектор, анализатори също предупреждават за банкови проблеми в Германия. Сред тях е и зависимостта от корабоплавателната индустрия, която преди дълговата криза в еврозоната беше стабилна инвестиция, отбелязва изданието.

Другият проблем са многобройните банки и твърде малката консолидация на пазара. В страната има около 2 400 банки с 45 хил. клона и над 700 хил. служители.

Падоан коментира пред CNBC, че е изключително важно да бъде довършен банковият съюз в Европа – проект, започнат през 2012 г. в отговор на дълговата криза, който има за цел да създаде единен набор от правила за всички банки в ЕС. Италианският финансов министър подчертава, че банковият съюз не е изцяло изпълнен не поради съпротивата от страна на някои държави, а заради „различните национални перспективи“.

"Ние обаче постигаме напредък в едно нещо: че изграждаме доверие сред себе си и признаваме, че трябва да съгласуваме исторически ориентирани различни традиции в банковия сектор и те трябва да се обединят в нова европейска банкова култура", коментира Падоан.

Паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ) може да е от огромна помощ за еврозоната, включително и за третата си най-голяма икономика - Италия. Обаче тази подкрепа ще приключи, което може да направи италианския дълг по-скъп и по-труден за управление, признава италианският финансов министър.

„Правилният момент за затягането на паричната политика е едно от най-деликатните и сложни изкуства в областта на икономическата политика и аз съм напълно уверен в ръководството на ЕЦБ, че ще се откаже от количествените облекчения в точното време“, коментира той.

Следващата среща на ръководството на ЕЦБ за паричната политика е в четвъртък, припомня изданието. Анализаторите очакват по-ясни насоки за това кога банката ще обяви затягане на програмата за количествени улеснения.

Еврозоната продължава да ускорява икономическия растеж и инфлация, макар и потребителските цени да са още далеч от целта от 2% ръст.

Независимо от това, което ЕЦБ може да направи, Падоан каза пред CNBC, че правителствата не могат да губят от тази сегашна среда на ниски лихвени проценти и трябва да реформират икономиките си.  

По статията работи: Миглена Иванова

11-годишно с рядко заболяване има нужда от помощ, за да продължи борбата си за живот

https://www.24chasa.bg/novini/article/6425577

11-годишно с рядко заболяване има нужда от помощ, за да продължи борбата си за живот
Майка на 11-годишния Бобчо вече години наред се бори да чуе думата „мамо”. Момчето страда от полимикрогирия – рядко и почти неизследвано заболяване, което води до детска церебрална парализа и епилепсия, предава Би Ти Ви. В България всички възможности за лечението му са изчерпани, но дават надежда за него в болница в Турция.

Икономиката на Турция - следващата жертва на провалилия се опит за преврат

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281888_%D0%98%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F+-+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B6%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B

 През последната година турският президент Реджеп Тайип Ердоган се възползва от извънредното положение в страната, за да управлява с декрети, да прави чистки сред държавните редици, да задържа политически дисиденти и да смачква независимите медии. При цялото внимание обаче, отделяно за отдалечаването на Турция от демократичните норми, критиците до голяма степен пренебрегват тежката жертва, която икономиката понесе заради неговия авторитаризъм.

Ефектите могат да бъдат унищожителни за бъдещето на Турция, пише Айкан Ердемир, старши изследовател във Foundation for Defense of Democracies и бивш депутат, за Politico.

Когато Ердоган стана министър-председател за пръв път през 2003 г., той наследи затруднена икономика с дълъг списък от структурни проблеми. Най-голямото му постижение през първата половина на 15-годишното му управление бе да се придържа към плана за реформи от Световната банка на бившия вицепрезидент Кемал Дервиш и да преориентира външната политика на Турция към търговска дипломация.

Консолидирайки властта обаче, той стана по-уверен и по-корумпиран, заменяйки оригиналната си програма за реформи с кронизъм, непотизъм и рушвети. Освен ако не сложи край на унищожителната си намеса на турските пазари, волатилната икономика на страната може да се превърне в следващата жертва на миналогодишния опит за преврат.

И преди опита за преврат Турция вече страдаше от забавящия се растеж, от най-високия процент на младежи, които не работят, не учат и не се обучават, и от най-слабото участие на трудовата сила сред страните от ОИСР. Morgan Stanley определя страната като една от „крехките пет“ - твърде зависими от краткосрочни инвестиции за финансиране на нарастващия дефицит по текущата сметка.

Проваленият опит за преврат засили тези недостатъци и добави нови.

Ключово предизвикателство пред икономиката на Турция отдавна е слабото управление. През 1995 г. голяма коалиция на дясноцентристите и лявоцентристите създаде Икономически и социален съюз – консултативен орган, който обединява представители на трудовия, държавния и частния сектор, за да се улесни доброто управление.

Ердоган обаче отказва да свиква Съвета от 2009 г. насам, въпреки че се засилват призивите за това от опозицията. При сегашното извънредно положение повечето икономически решения вече не включват парламентарни дебати. Те се налагат от произволни постановления.

Ердоган, например, прехвърли държавните дялове от турската водеща авиокомпания, два водещи публични кредитора и оператор на фиксирани телефонни линии в новосъздадения държавен инвестиционен фонд на страната – и го направи просто с декрет. Противоречивият фонд не е нито прозрачен, нито отчетен и не подлежи на надзора на Сметната палата, която е отговорна за одита на публичните административни органи.

Още по-лошото е, че фондът се управлява от връзкари, включително съветник на Ердоган, който веднъж обяви, че външни сили се опитват да убият президента чрез „телекинеза“.

Влошаващото се върховенство на закона в Турция подкопава и правата върху частната собственост. Само през последната година правителството е отнело 879 компании с активи за над 11 млрд. долара, карайки потенциални купувачи да се страхуват от дълги правни битки за собственост. Избирането на лоялни на партията лица като управители на тези компании само влошава кронизма и управлението.

Ерозията на върховенството на закона удари и инвеститорите от Европейския съюз (ЕС) – най-големия търговски партньор на Турция и източник на преки чуждестранни инвестиции. Анкара наскоро подаде жалба към Интерпол срещу 681 германски компании, обвинявайки ги във финансиране на тероризма.

Макар че турското правителство по-късно оттегли черния списък на германски компании, дипломатическият удар засегна доверието на европейските инвеститори, а Берлин съобщи, че ще преразгледа държавните гаранции за инвестиции в Турция. Скорошният призив на германското правителство към Европейската комисия (ЕК) за спиране на усилията за модернизиране на митническото споразумение с Анкара може да сложи край не само на двустранната търговия, но и да удари ориентирания към износ бизнес на Турция.

Може би най-зловещото за икономическото бъдеще е фактът, че талантите на Турция са под постоянна атака след опита за преврат. Чистките удариха университетите особено силно – правителството затвори 15 от тях и уволни над 5 хил. академици. Репресиите разтърсиха международното академично сътрудничество и обмен и доведоха до остър спад на проучванията.

Често се говори за изтичане на мозъци, сочещо обръщане на по-ранната тенденция, при която турските емигранти се връщаха към турски университети и изследователски центрове. Броят на турски граждани, подаващи молби за убежище в ЕС, се увеличава драматично през последната година.

Отговорът на Анкара към влошаващите се социални и икономически показатели е да фалшифицира отчетите, вместо да реши първопричините. Когато икономиката на страната се сви за трето поредно тримесечие през 2016 г., прекъсвайки 27 тримесечия на постоянен растеж от 2009 г., реакцията на правителството не бе структурна реформа, а съмнително преразглеждане на изчисляването на БВП, повишавайки средния темп на растеж през последните пет години от 4,4% до 7,1%.

Неуспешният преврат от миналата година и наложеното извънредно положение нанесоха тежък удар върху демокрацията на Турция. Свободната пазарна икономика на страната обаче също стана жертва на Ердоган, прогонвайки новите инвеститори и брандирайки Турция като „кандидат за криза“ сред развиващите се държави.

Засега Ердоган пренебрегва призивите на трансатлантическите му съюзници за уважение на политическите свободи – без особена жертва от властта му. Ако по подобен начин отхвърли предупредителните сигнали от глобалните пазари, този път последствията може да бъдат много по-лоши – както за турската икономика, така и за собствения му потенциал за преизбиране.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Миглена Иванова

Президентът Тръмп и фондовият пазар

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281887_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%B8+%D1%84%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80

 Президентът на САЩ Доналд Тръмп взима сериозно икономическите показатели, освен в случите, когато не го прави. Хвали се, че последните върхове на фондовия пазар са одобрение на неговото лидерство. А само преди изборите казваше, че всичко това е един балон. По същия начин преди да поеме поста ниската безработица бе фалшиво число, което не означаваше нищо. Сега е абсолютен признак за успех.

Като цяло представянето на фондовия пазар е слаб показател за президентската мощ, коментира редакторският екип на BloombergView. Въпреки това президентът повдига някои интересни въпроси. Защо акциите в САЩ се представят толкова добре и дали това ще продължи?

Ако човек би бил достатъчно умен, за да знае отговорите, разбира се, би бил и достатъчно умен да не ги казва. Въпреки това напоследък има два големи фактора: развиващата се позиция на Федералния резерв по инфлацията и лихвените проценти и мнението на инвеститорите за това колко ползи или вреди може да нанесе администрацията на Тръмп върху икономиката.

Вторият елемент предполага, че Тръмп заслужава известно признание за влиянието си върху движението през последните месеци – точно както заслужава признание за вината, която ще има ако и когато пазарът се срине.

От двата фактора паричната политика е основният досега. Инвеститорите се чудят дали Фед променя плана си за връщане на лихвените проценти обратно към нормалните нива. Безработицата е ниска, въпреки това пазарът на труда не се затяга, както човек би очаквал. Има останала група от т.нар. обезкуражени работници, които може да бъдат привлечени обратно, а това ще помогне да се компенсира натиска върху заплащането. Разходите за труд не се повишават значително, а инфлацията все още е под целта.


Всичко това може да отложи усилията на Фед за нормализиране на паричната политика. Голямо отлагане би било грешка, но не в това е въпросът. Ако Фед се колебае за повишаването на лихвените проценти, това донякъде оправдава сегашното чувство на оптимизъм. Освен това то притиска долара надолу, което повишава чуждестранната печалба на американските компании.

Факторът Тръмп съдържа и рационален компонент. За инвеститорите парализата във Вашингтон е приблизително неутрална, тъй като реалната политика, идваща оттам, може да поеме в противоположни посоки – до такава степен, че липсата на новини да е добра новина. В същото време президентството на Тръмп повишава възможността за по-ниски корпоративни данъци, а представителите на Тръмп освен това започнаха да ограничават икономическите регулации там, където могат.

Все още не е ясно до какво ще доведе тази атака срещу регулациите или доколко промените ще бъдат умна политика, но в сравнение със статуквото вероятно ще бъдат добри за печалбите.

Затова възходът в цените на акциите след изборите сам по себе си не е толкова объркващ. Въпреки това той изглежда крехък. Когато започна, общите оценъчни показатели вече бяха на нива, сигнализиращи ниска бъдеща възвръщаемост. Всяко следващо движение нагоре извежда цените на рискова територия.

Когато пазарите са толкова авантюристично оценявани, те са особено уязвими към шокове. Промяна в настроенията към инфлацията е твърде възможна: една или две обезсърчаващи цифри и преобладаващото мнение за Фед може за секунда да премине от „Могат да си позволят да бъдат търпеливи?“ към „Защо толкова дълго чакат?“. Внезапно повишаването на лихвите ще бъде бързо наложено, а не отложено, а на тези пазарни нива пътят надолу е стръмен.

Говорейки за шокове, да не забравяме президента Тръмп, който не е известен със стабилната си и сигурна ръка. Докато отговаря импулсивно на предизвикателства като Северна Корея, които изискват внимателен анализ и спокойна оценка, опасността е очевидна. И само ако рискът беше ограничен до фондовия пазар...

Когато цените на акциите потънат отново, може да се очаква Тръмп да преосмисли точно колко влияние Белият дом упражнява. Но бъдете спокойни – с повечко късмет ще има някой друг показател, който ще докаже каква страхотна работа върши, заключават редакторите на BloombergView.

 

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Миглена Иванова

4 септември в историята

http://www.cross.bg/purviyat-festival-purvata-1553903.html

/КРОСС/ 476 г. - Одоакър детронира последния римски император Ромул Августул.1207 г. - Българи убиват солунския крал Бонифаций Монфератски от засада и изпращат главата му на цар Калоян.1260 г. - В битката при Монтаперто (Италия) войските на Свещената Римска империя разгромяват армията на римския папа.1781 г. - Основан е Лос Анджелис, Калифорния, от 44 испански заселници.1852 г. - Състои се премиерата на операта Ако бях цар на Адолф Адам.1867 г. - Основан е ФК Шефилд Уензди.1870 г. - Френският император Наполеон III е свален и е обявена Трета френска република.1886 г. - Вождът на апачите Джеронимо се предава на армията на САЩ.1888 г. - Джордж Йистман регистрира търговската марка Кодак и получава патент за своя фотоапарат, който използва фотофилм.1907 г. - Франция, Русия, Германия и Великобритания подписват в Осло съглашение, с което признават границите на Норвегия след излизането ѝ от федерацията с Швеция.1911 г. - Провеждат се избори за 15 Обикновено народно събрание, спечелени от управляващите народняци и прогресивнолиберали.1916 г. - Първата световна война: Тутраканска битка: Трета българска армия, командвана от генерал Пантелей Киселов започва атака за овладяване на крепоста край град Тутракан.1916 г. - Първата световна война: Войскови части, командвани от генерал Тодор Катранджиев освобождават Добрич.1947 г. - В Авиньон (Франция) е открит първият театрален фестивал, организиран от Жан Вилар.1954 г. - Произведен е първият български пеницилин.1958 г

Томислав Дончев: Съд, ако някой шантажира с обжалването на поръчки

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6424931

Томислав Дончев: Съд, ако някой шантажира с обжалването на поръчкиОще акценти от интервюто: Най-високият стандарт при общуването с администрацията е гражданинът да е задължен да посочи само личните си данни Когато висенето на гише се заменя с достъп до електронния масив без човешка намеса, властта на чиновника изчезва В повечето европейски държави отбранителната индустрия е държавен сектор С вицепремиера

Прогноза за времето - 4 септември (понеделник)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-4-septemvri-ponedelnik-news_631257.html

Днес, 4 септември, ще бъде предимно слънчево. Следобед ще има временни увеличения на облачността, но ще остане почти без валежи. Ще продължи да духа умерен, в Дунавската равнина – до силен вятър от запад-северозапад и с него ще нахлува хладен въздух. Температурите ще се пон

Валежите спират

http://frognews.bg/news_141423/Valejite-spirat/

Днес ще е преобладава слънчево време. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но ще остане почти без валежи. Ще продължи да духа умерен, в Дунавската равнина и Източна България – до силен вятър от запад-северозапад и с него ще нахлува хладен въздух.

Шефове излизат от кухните, за да готвят на улицата

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/09/04/3035472_shefove_izlizat_ot_kuhnite_za_da_gotviat_na_ulicata/?ref=rss


Всеки уважаващ себе си туристически град по света предлага на гостите си и изобилие от улична храна, която е част от местната култура. Или по-общо на онова, което можеш да си купиш на открито и да го изядеш или изпиеш докато вървиш. София може и да не е точно туристически град, но заради бума на нискобюджетните полети до нея, все повече чужденци откриват за себе си града. В края на месеца и жителите на града, и гостите му ще имат възможност да се насладят концентрирано на първия по рода си...

Сбогом, Мондиал 2018! Холандия - България 3:1

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281886_%D0%A1%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%BC%2C+%D0%9C%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D0%BB+2018%21+%D0%A5%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%8F+-+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+3%3A1

 България загуби с 1:3 гостуването си на Холандия в двубой от квалификационна Група А за Мондиал 2018.

 
Холандия тотално надигра „лъвовете", а и защитата ни допусна многократно грешки. Както нашите си признаха, умората от победата над Швеция си е казала думата, което означава, че българите не сме готови за цикъл с 2 мача през 3 дни.
 
Пропер откри в 7-ата минута, а след почивката Робен покачи на 2:0. Георги Костадинов намали само две минути след това, но в 80-ата минута Пропер вкара втория си гол за крайното 3:1.
 
След успеха "лалетата" си върнаха третата позиция с 13 точки, а България остава на чевтърто място с 12.

Избори и пак избори - какво предстои през новия "сезон" за съдебната система

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/09/04/3034861_izbori_i_pak_izbori_-_kakvo_predstoi_prez_noviia_sezon/?ref=rss

Тази година се оказа ключова откъм избори в съдебната система. След промените в Закона за съдебната власт през юли за пръв път новите членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от професионалната квота бяха избрани след гласуване на всички магистрати, а не чрез делегати, както досега. След като през август съдебната и законодателната власт бяха във ваканция, сега завърналите се през септември депутати ще трябва да допълнят състава на съвета с 11-членна парламентарна квота.<br /><br...

Любим виц на Шкумбата от фейсбук

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6424700

Любим виц на Шкумбата от фейсбук - Жорка, мисля, че клисарят, дето биеше камбаната, е пиян. - Що, бре, не ти ли харесва

САЩ са готови да използват ядрено оръжие срещу Северна Корея

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281885_%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D1%81%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%B4%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%8F%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%BE+%D0%BE%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%B8%D0%B

 САЩ са готови да използват ядрения си капацитет в случай, че Северна Корея продължи да заплашва американски територии или съюзниците на Вашингтон, заявиха от Белия дом, цитирани от AFP.
След последния провокативен ядрен тест на Пхенян, президентът Доналд Тръмп проведе разговор с японския премиер Шинзо Абе. Двамата обсъдиха твърденията на режима в Северна Корея, че е извършено изпитание на водородна бомба.
„Президентът Тръмп препотвърди ангажимента на САЩ да защитават родината ни, територията и съюзниците ни с всички дипломатически, конвенционални и ядрени възможности, които имаме“, се казва в изявление на Белия дом.
Превод и редакция: Симеон Миланов

Значението на последното севернокорейско ядрено изпитание

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281884_%D0%97%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%81%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B9%D

 Северна Корея извърши изпитание на ядрена бомба. Но тя е тествала пет ядрени бомби в миналото, пише The Atlantic. С действието си тя демонстрира, че е зараждаща се ядрена сила, но вече знаем това. Изпробва решителността на нетествания американски президент с тези кошмари, но Доналд Тръмп вече се изправи срещу няколко севернокорейски ядрени изпитания, включително един над японска територия, както и друг, при който двете ракети имаха капацитета да достигнат до САЩ. Тогава защо е толкова значимо последното ядрено изпитание на Пхенян?
Едно ядрено изпитание не е само реклама на военните постижения. Не е само средство за сплашване не враговете или впечатляване на съюзниците. Ядреното изпитание е основно тест в научния смисъл на думата. Не прахосваш ограничен и ценен материал за правенето на ядрени оръжия за политически провокации.
Севернокорейците не „правят изпитания само, за да кажат нещо“. „Има си причина за изпитанието“, заяви Джоел Уит, който е експерт по ядрената програма на Пхенян.
„Всяка страна, която създаде ядрено оръжие, тръгва по предвидими технологически пътища“, добави той.
С всяко изпитание на оръжие, „те се опитват да научат нещо ново“.
В този случай Северна Корея може да експериментира относно това как да увеличи“производството“. Или количеството енергия, което се изпуска, когато едно ядрено оръжие, се детонира. Правителството на Ким Чен Ун заяви, че изпитанието е включвало водородна бомба – оръжие, което произвежда много повече енергия от атомните. 
Изпитанието от неделя е най-силното, което Северна Корея е провеждала досега. Може би няколко пъти по-силно от петото ядрено изпитание, което се проведе тази година, според японски и южнокорейски представители. Норвежка агенция за мониторинг на земетресенията изчисли, че силата на ядреното оръжие е била 120 килотона. За сравнение ще кажем, че атомните оръжия, които САЩ пуснаха над Хирошима и Нагасаки бяха едва 15 и 20 килотона.
Както американски разузнавачи отдавна подозираха, Северна Корея може да разработва малки ядрени глави, които могат да бъдат поставени в ракети, които са способни да ударят не само съюзниците на САЩ Япония и Южна Корея, но и американска земя. Севернокорейските държавни медии твърдят, че могат да изстрелят водородна бомба на балистична ракета, въпреки че доказателствата за такова нещо са все още малко.
Последното изпитание „дава повече надеждност на твърденията на Северна Корея, че разработват водородна бомба“, макар и да не потвърждава, че Северът притежава функционираща такава, твърди експертът Джоел Уит. 
„Колкото по-голяма енергия имаш, толкова по-малка е нуждата от точност. Възможността да се нанесат големи щети, става по-голяма, дори ако ракетата се отклони от курса си“, твърди той.
Казано по друг начин, причината за продължаващите ядрени изпитания е, че Северна Корея иска да намали размера и масата на ядрените си глави, за да ги постави на балистични ракети с по-голям обсег. Това заяви ядреният експерт Зигфрид Хекер, който е изследвал севернокорейските ядрени съоръжения няколко пъти.
„Изпитанията са нужни, за да се намали броя на материала, който се използва за ядрените глави“, добави той.
Северна Корея проведе шест силни ядрени теста, откакто Ким Чен Ун дойде на власт през 2012-та година, както и много ракетни изпитания. Това предполага, че арсеналът и капацитетът им се е увеличил.
Според някои експерти, тези развития на нещата не значат задължително, че Ким Чен Ун е по-агресивен от баща си или дядо си. Вместо това, дейността му може просто да показва узряването на ядрената програма на Пхенян. Интензивността, с която Северна Корея провежда изпитанията си, е по-голяма от тази, която имаха Индия и Пакистан преди да станат ядрени сили. Това може да е помогнало на режима да извърши по-задълбочени анализи на процеса.
Експертът по оръжеен контрол Джефри Люис заяви, че след петите си ядрени изпитания едно време, Британия, Китай, Франция, Русия и САЩ, са били на път да създадат термоядрените си бомби. Това е същата категория оръжия, които Северна Корея твърди, че е показала тази седмица.
Последните изпитания показват и нещо друго. Границите на китайското влияние в Северна Корея, въпреки че Пекин е най-големият търговски партньор на Пхенян. С нарастването на напрежението между Северна Корея и САЩ, Китай предупреди, че напрежението на Корейския полуостров приближава „безвъзвратната точка“. Под напрежение от Тръмп, китайците подписаха санкциите на ООН срещу Пхенян.
Въпреки това Ким Чен Ун продължи с ядрените изпитания. Това показва решимостта на Северна Корея да продължи ядрената си програма дори, когато е притисната от най-близката си страна партньор. 
„Всеки път, когато започнат изпитания на междуконтинентални балистични ракети или ядрени тестове, всички реагират като шокирани и изненадани. Време е да спрем да се правим на изненадани и шокирани и да започнем да мислим какво да се прави, освен да осъждаме Северна Корея“, заяви Джефри Люис. Според него, започването на дипломатически диалог със Северна Корея без предварителни условия е една възможност. Може да се мобилизират и американските военни сили в региона, включително тактически ядрени оръжия, за да се възпре севернокорейската агресия.
В неделя Доналд Тръмп заяви, че политиката на „задоволяване“ няма да работи с Пхенян. Президентът на САЩ заяви, че севернокорейците „разбират само от едно“. Въпреки това Джоел Уит твърди, че „американските заплахи изглеждат все по-празни за севернокорейците“, защото САЩ са наясно, че един конфликт може да доведе до катастрофални последствия за южнокорейските цивилни.
„Не става с туитване. Първоначалната несигурност, която севернокорейците имаха за президента Тръмп и дали той е сериозен и корав тип… Мисля, че тази несигурност се е изпарила досега“, твърди експертът.
Според него крайната цел на Пхенян е разработването на „сила за ядрено възпиране, която може да оцелее“. Тоест средство, което да защити режима от външни заплахи като САЩ и съюзниците им. Това е „гъвкаво нещо“, твърди специалистът по Северна Корея. 
„Всяка страна, която разработи ядрено оръжие си задава въпроса къде е границата и колко е прекалено. САЩ трябва да повлияят на севернокорейските изчисления относно това колко е достатъчно“, заяви Уит.
„Това, което правителството на Тръмп трябва да направи, е да се фокусира върху убеждаването на Северна Корея да не използва ядрени оръжия на Корейския полуостров“, каза Зигфрид Хекер. Използването на ядрено оръжие ще причини неприемливи щети от американска гледна точка и унищожението на режима на Ким от севернокорейска.
Натискът върху Пхенян за отказването му от ядрената програма „е много дългосрочно предложение“, твърдят ядрените и международни експерти.
Превод и редакция: Симеон Миланов

4 септември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=358744

476 г. – Одоакър детронира последния римски император Ромул Августул. 1207 г. – Българи убиват солунския крал Бонифаций Монфератски от засада и изпращат главата му на цар Калоян. 1260 г. – В битката при Монтаперто (Италия) войските на Свещената Римска империя разгромяват армията на римския папа.

Тапа на магистрала "Хемус" цял месец заради ремонт

//dariknews.bg/regioni/varna/tapa-na-magistrala-hemus-cial-mesec-zaradi-remont-2045951

От днес до 30 септември движението при 51-ви километър на АМ "Хемус" ще е двупосочно в платното за Варна. Ще се ремонтира платното за София на виадукта край село Разлив, информира АПИ.

[img wide]32686064[/img]

За повишаване безопасност

Продължава гасенето на пожари в Ямболско

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prodylzhava-gaseneto-na-pozhari-v-iambolsko-2045956

Продължават активните гасителни дейности на терена на пожара, възникнал в землището на село Савино, общ. Тунджа.

Огънят е обхванал през сухи треви, храсти и смесен горски фонд и се е разгърнал се посока село Меден кладенец.

Няма пострадали граж

Кримските Феодосия и Евпатория могат да се побратимят с градове в Австрия и България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281883_+%D0%9A%D1%80%D0%B8%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%A4%D0%B5%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B8+%D0%95%D0%B2%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%B

 Кримските Феодосия и Евпатория могат да подпишат протоколи за сътрудничество с градове в Австрия и България през ноември месец, предава Известия.
Това може да се случи на конференцията „Крим в международен контекст“, заяви постоянният представител на Крим при руския президент Георги Мурадов.
По негови думи на въпросната конференция се планира да се подпишат споразумения за побратимяване между Евпатория и Феодосия и два европейски града, които се намират в България и Австрия.
„Засега няма да казвам кои са тези градове. Киев ще започне да оказва силен натиск на европейските представители“, заяви той.
Агенция „Фокус“ припомня, че Украйна и по-голямата част от международната общност считат Крим за част територия, която е окупирана от Русия.
Превод и редакция: Симеон Миланов

САЩ са готови да използват ядрено оръжие срещу КНДР

https://www.vesti.bg/sviat/sasht-sa-gotovi-da-izpolzvat-iadreno-oryzhie-sreshtu-kndr-6073341

Южна Корея отговори на ядрения опит от неделя, за който Пхенян твърди, че е на водородна бомба, с бойни учения

Иран ще увеличи подкрепата си за „Хизбула“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281882_%D0%98%D1%80%D0%B0%D0%BD+%D1%89%D0%B5+%D1%83%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%E2%80%9E%D0%A5%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D1%83%D

 Новият министър на отбраната на Иран заяви, че Техеран ще увеличи подкрепата си за „Хизбула“, предава The Jerusalem Post .
„Целта ни е да намалим зависимостта от външни фактори и да постигнем самодостатъчност в отбранителната индустрия“, заяви бригаден генерал Амир Хатами.
„Ако е нужно, ще изнасям военна екипировки и в други страни, за да гарантираме сигурността и стабилността на региона“, добави той.
Агенция „Фокус“ припомня, че през последните години, Израел нанася военни удари срещу конвоите, за които се смята, че прекарват оръжие от Иран през Сирия за „Хизбула“. През юли началникът на разузнавателната директория към Израелските отбранителни сили генерал-майор Херци Халеви потвърди, че „Хизбула“ поддържа две подземни предприятия, създадени от ирански експерти за производство и складирани на оръжия.
Превод и редакция: Симеон Миланов

Тръмп увери Япония, че САЩ може да я защити от КНДР дори с ядрено оръжие

https://www.actualno.com/asia/trymp-uveri-japonija-che-sasht-moje-da-ja-zashtiti-ot-kndr-dori-s-jadreno-oryjie-news_631273.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в телефонен разтовор с премиера на Япония Шиндзо Абе, че има готовност да употреби, ако е нужно, ядрено оръжие протидв КНДР. Това съобщи Белият дом, цитиран от БГНЕС. Според информацията Тръмп е потвърдил задължението си да защитава кон

Южна Корея започна учения с балистични ракети в отговор на Севера

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281881_%D0%AE%D0%B6%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%8F+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%81+%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8+%D1%8

 Южна Корея започна учения с балистични ракети в отговор на провокативните действия на режима в Пхенян, предава AFP
„Южнокорейската армия провежда учения с балистични ракети, в отговор на севернокорейското ядрено изпитание“, заявиха местни медии.
По-рано Сеул призова за „възможно най-тежките“ санкции срещу Северна Корея, за да бъдат спрени ядрените и ракетните й изпитания, които застрашават региона.
Превод и редакция: Симеон Миланов

Прогноза за времето - 4 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=358743

Над Черноморието днес ще предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но вероятността за валеж е малка. Ще духа до умерен запад-северозападен вятър. Максималните температури ще са 24-27°. Температурата на морската вода е 23-25°.

ПЛЕНЕНАТА ДЪРЖАВА: Инсталиран от Костов, Прокопиев с измами трупа огромни пари, за да менторства

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281880_%D0%9F%D0%9B%D0%95%D0%9D%D0%95%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%90+%D0%94%D0%AA%D0%A0%D0%96%D0%90%D0%92%D0%90%3A+%D0%98%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD+%D0%BE%D1%82+%D0%9A%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%

 

Фалшивите новини на кръга „Капитал“ са пагубни за обществото

Преди седмица описахме общите черти между четиримата олигарси – Иво Прокопиев, българския Мадоф Цветан Василев, Огнян Донев и Сашо Дончев. За едни скъпоструващи нужди на бита, за други - доходоносен бизнес. И четиримата използват нуждите на хората, за да трупат огромни богатства, продавайки скъпа „зелена“ енергия, скъп газ и скъпи лекарства, както и източвайки спестяванията на вложителите, подмамени да депозират в КТБ от нереално високите лихви.

 

Да превръщаш нуждите на хиляди хора в пълни джобове с милиони левове, не е нито талант, нито иновативен бизнес, а масово изнудване чрез доходоносни схеми, за които години наред държавата си е затваряла очите.

 

Приказно богат

Така дълги години газовият барон Сашо Дончев бе посредник на входа на газовата тръба, като купуваше от „Газпром“ и продаваше с голям марж в цената на държавната „Булгаргаз“. Какъв е смисъла да има посредник на входа на газовата тръба – никакъв, но докато правителството на Борисов осъзна схемата и отстрани посредника от тръбата, минаха години и Дончев вече е приказно богат, а ние, хилядите потребители на синьото гориво, щедро допринесохме за богатството му със скромните си доходи. Същата е ситуацията и с електроенергията, където всички плащаме вноска „Прокопиев“, за да се компенсира високата изкупна цена, по-която държавата плаща „зелената“ енергия на енергийния олигарх. Същото се случва и с лекарствата - в съседните Турция или Гърция например можем да купим български лекарства значително по-евтино, отколкото у нас. Парадоксално, но е истина.

Медийни лъжи в търсене на дежурните лоши

Огромното количество пари, изкарани от нуждите на хората, осигурява на четиримата олигарси, освен луксозния начин на живот, и така необходимия им медиен комфорт. Повече от петнадесет години никой не ги закачаше, те бяха в сянката на задкулисието, от където спокойно си въртяха схемите. И благодарение на медийното си влияние, раздаваха на обществото с едри шепи морал като последна инстанция. И не дай си боже някой да се огледа в тях – следва медиен удар като кроше на Майк Тайсън. Пробвай пак, ако ти стиска. И така повече от петнадесет години същите тези олигарси си създадоха ореола на недосегаеми от закона и държавата, на обществени ментори, чиито икономически, политически или обществени опорни точки трябваше да бъдат последния прочит на дневния ред на нацията. Те именно създаваха дневния ред, а обществото тичаше след опорките без да съзнава, че е жертва на гиганска манипулация (на една паралелна реалност), имаща една единствена цел – да осигури спокойствието и недосегаемостта на олигархията. Сега, когато са извадени на светло и далаверите им са публично известни (благодарение на малкото смели и независими от тях медии), четиримата олигарси още по–силно се нуждаят от силна медийна пропаганда, която да заглуши ефекта от прожекторите. Те не искат да са реални лица, по им приляга да са неразпознаваеми силуети – сенки на задкулисието. Искат отпред да има други реални лица – като Борисов, Пеевски, Доган, Цацаров, все дежурните лоши, срещу които медиите на четиримата олигарси непрестанно да бълват нови и нови манипулации (в безсилието им откровените лъжи се превърнаха вече във всекидневие), само и само да продължат да отклоняват вниманието от самите себе си и да останат скрити. И както вече писахме неведнъж, в тази гигантска манипулация са впрегнати всички – „Капитал“, „Дневник“, вестник „Сега“, сайтове „Фрог“, „Клуб Z“, „Медиапул“, „Трансмедиа“, „Биволь“, телевизиите – за дребната БИТ е ясно (там са се разположили Сашо Диков, Люба Кулезич и още куп „независими“ журналисти от фалиралата телевизия на Цветан Василев – ТВ7), но дори и в големите бТВ и Нова ТВ е пълно с протежета на Прокопиев, които като сектанти разпространяват тезите му при всеки удобен ефирен момент, както и кохорти от купени журналисти и поръчкови „анализатори“ (някои от които обикновени глупаци, чиито „анализи“ звучат меко казано смехотворно).

Верни на пророка Сорос.

Има още една обща черта между четиримата олигарси, за която не сме говорили до момента – всички те се изживяват на демократи и либерали, които видите ли лошата българска държава (все още в оковите на постсталинизма) неоправдано преследва. Удобна „опорна точка“ (както стана модерно да се използва), те пак са „жертва“ на една нереформирана и антидемократична система. Да ги ожалиш нашите родни олигарси - същински маратовци и робеспиеровци в защита на демокрацията. Но вярвайте, тях няма да ги видите на барикадите, където трябва да жертваш нещо лично и значимо в името на общото благо. Те ще са на луксозните си яхти или в супер луксозните си къщи на Лазурния бряг и ще създават фалшиви новини по интернет. Стига с шегите, сега сериозно - съществува пълна симбиоза между опорните точки на олигархията, пропагандата на политическите им проксита – като „Да, България“ на Христо Иванов, прокламациите на зависимите от тях политици, като Радан Кънев, действията на създадените от олигархията организации за улични метежи и натиск върху държавата, като „Протесна мрежа“, „Правосъдие за всеки“, „Боец“ и на купища техни грантови фондации и сдружения, с теориите на неолиберализма, пропагандирани от Сорос и неговите сектанти, довели до тотално обезличаване на Европа, чиито пагубни последици върху европейските нации се налага да търпим в днешни дни. Пророкът Сорос и неговите верни български последователи имат за цел да изтрият националното ни самосъзнание. Защото неосъзнатите хора се управляват лесно – те са стадо без пастир.

Манипулации

Има време да говорим за опорните точки на олигарсите и техните проксита, за медийните им манипулации, всички обединени от общата задача, да маскират действителността така и да изкривят мисленето на обществото по начин, че олигарсите да спят спокойно. Ами българския съд и тоталната зависимост между съдии и олигарси и техните адвокати. Неслучайно обвиняемият за данъчни измами Огнян Донев предпочете сам бърза съдебна процедура пред дългото съдебно преглеждане на доказателствата. Разбира се, Донев е сигурен в оправдателната присъда, която ще получи от управлявания от Калоян Топалов Софийски градски съд. И ние сме сигурни, че ще го оправдаят, просто изчакват по-безшумен момент. Темата ще остане за следващия път, сега нека проследим накратко житието и битието на един от родните ни олигарси – „енергетика“ Иво Прокопиев.

Началото на възхода му датира още от времето на премиера Иван Костов. Подкрепата на бащицата Костов оказва огромно влияние за превръщането на никому неизвестните тогава негов син – разградския журналист Иво Прокопиев, в един от най-богатите и „влиятелни“ хора в страната.

Разбойническата приватизация на „Каолин“

През далечните 1997–1998 г. Иво Прокопиев е млад (няма и 30 години) и „переспективен“ разградски кадър на дошлите на власт „демократични“ сили, който бързо влиза в полезрението на тогавашния депутат от СДС и основател на кръга Агнешки главички Никола Николов – също родом от Разград. Николов е човек от най- близкото обкръжение на премиера Иван Костов. Поставя се началото на едно продължително и много благодатно за двамата съграждани съдружие. Набързо е приватизиран монополистът в страната на каолинова суровина и кварцов пясък за строителството – предприятието „Каолин“ АД. Приватизацията е извършена така, че с право по-късно получава обществена оценка като „разбойническата приватизация на „Каолин“ АД“. И не, че са липсвали други сериозни кандидат купувачи, като например белгийската фирма „Сибелко“ (световен лидер на този пазар), която е заявила намерение да инвестира над 20 млн. долара в предприятието (по-късно се включва и чешката „Керамика“, но не е допусната до участие поради 3 мин. „закъснение“ в подаването на офертата). Кандидати има, но целите на Костовите синове са други – „Каолин“ трябва да бъде придобит от „переспективният“ за агнешките главички Иво Прокопиев. Следва познат сценарий, процедурата се отменя, „Сибелко“ отпадат, прави се втора оценка на предприятието, къй като първата е за 31 млн. лева и е твърде висока за новоизлюпения разградски бизнесмен. Втората оценка, без видима финансова или икономическа причина, оценява предприятието за смешните 7,5 млн. лева. Цената вече е изгодна за екскомсомолеца Иво Прокопиев и за брат му – ченгето от НСС Александър Прокопиев (бащата на братята Георги Прокопиев е управленски кадър на социалистическото УБО на ДС), като за целта братята използват новосъздаденото „РМД–Каолин 98“. Разбира се, новосъздаденото РМД е с подставени хора на Прокопиеви, включително във фирмата участва и брата Александър. През януари 2000г. е сключен приватизационния договор между Агенцията за приватизация и „РМД–Каолин 98“, с който Прокопиев придобива гиганта „Каолин“ АД за смешните 6,4 млн. лева, от които 10% се плащат реално, а останалите 90% с конпенсационни бонове. Впоследствие РМД-то е изкупено изцяло от фирмата на Прокопиев – „Алфа финанс“ чрез увеличение на капитала и със съгласието на Агенцията за приватизация.

Златен актив, дар от бащицата

Така Прокопиев придобива „златен“ актив, почти подарен от бащицата Костов. Далаверата е толкова очевидна, че през 2002 г. прокуратурата започва разследване срещу всички участници, дори повдига обвинение срещу братята Прокопиеви за незаконната приватизация на „Каолин“, но по-късно, вероятно поради натиск от високо, прокуратурата оттегля обвиненията пред съда и делото е прекратено. Стартът на Прокопиев е осигурен, а пътят му е само в една посока – нагоре. С благословията на бащата Костов синовете му започват своя стремителен възход. Нищо, че приватизацията чрез РМД–тата е наречена знаково от хората „разбойническо–мениджърска приватизация“, чрез която Костов осигурява стотици предприятия за смешни пари в ръцете на новата синя икономическа номенклатура. Повече от десет години след приватизацията на „Каолин“ АД Прокопиев източва предприятието. Следват десетки сигнали до всякакви държавни равнища за противозаконни дейности в предприятието, за неотчитане на действителните приходи от добива на каолин и прикриване на данъчно облагане, за нереално ниски концесионни възнаграждения и „пропуски“ в отчетите за всички добивани продукти по концесионните договори. Все пак „Каолин“ е монополист в България, като експлоатира всички основни находища в страната за каолинова суровина – най-голямото предприятие от бранша на Балканите. Примерите за нарушения са толкова много, че няма да стигнат страниците на вестника. Следва трагедията с отровената вода на градчето „Меричрели“, довела до онкологични заболявания на голяма част от населението там, за което отговорен е рудника на „Каолин“ в землището на града. Така с измами Прокопиев трупа огромни пари, за да разрасне пагубното си влияние в обществото и да менторства. Така създава кръга „Капитал“, чрез който години наред прокарва удобни за него опорни точки и подлага на медийна диверсия и унищожение всеки, който не е съгласен с него. Стига до там, че дори реди министри в кабинети, по думите на самия премиер Борисов. Влиянието на „бялата якичка“ Прокопиев е основано на незаконна приватизация и много пари, спечелени от злоупотреби с концесионните договори, трансформирани в целенасочена и последователна медийна пропаганда. Така за няколко години Прокопиев се превръща в неформалния ментор на българското общество, до момента, в който тъмните страници на „бялата якичка“ започнаха да излизат на светло.

Вторият подарък

Но историята на Прокопиев не свършва с „Каолин“. През 1997 г. е продаден и най- големият винзавод в страната „Дамяница“ АД, и пак чрез РМД – на създаденото за целта „РМД Изба Дамяница“. Създадено от дясната ръка и партньор на Прокопиев – Филип Харманджиев. Приватизацията е пак за без пари, за смешната цена от 3 млн. долара, от която само 10% процента (300 хил. долара) трябва да бъдат платени, а останалите 90% чрез компенсаторки. Приватизаторите внасят само 60 хиляди долара и то при положение, че във винзавода е имало готова продукция – 2,4 милиона бутилки на стойност 4 млн. долара. Истински подарък от бащицата Костов. Подписаният тогава приватизационен договор е променян няколко пъти с анекси. Трудно е да си представим в наши дни, че приватизационен договор може да бъде впоследствие променян с анекси, но по времето на Костов изполването на анекси е било масова практика. По този начин (с анекси) постепенно са отпаднали всички следприватизационни задължения на новобогаташа Прокопиев, както е намалена и приватизационната цена – от 3 млн., на 1,5 млн. долара. Скандално, но изцяло в стила на Костов и неговите синове.

Личната банка

Групировката на Прокопиев „Капитал“ продължава да се разраства през годините, покровителствана от не едно правителство, като включва финансови и брокерски къщи, недвижими имоти, десетки мегавата фотоволтаични паркове „Соларпро“, осигуряващи на българските граждани модерната, но много скъпа „зелена“ електроенергия. Интересни са и взаимоотношенията на Прокопиев с пенсионните фондове, специално с ПФ „Доверие“, управляван от неговата близка приятелка Даниела Петрова. Където има пари Прокопиев винаги се появява, а в „Доверие“ има много – там са пенсионните спестявания на гражданите за над 2 млрд. лева, с които могат да се финансират различни начинания. Как работи „личната банка“ на Прокопиев ПФ „Доверие“. Много просто – изкупува емисии от ценни книжа, издавани от фирми на Прокопиев и по този начин ги финансира. Като „Алфа енерджи холдинг“, чиято емисия фондът изкупува за 6,2 млн. евро, като емисията дори не е била листната на борсата и така фондът е загубил възможността за последваща продажба на същата. Следва „Пи Ви Инвестмънтс“, с офшорна собственост и управление в лицето на бившата секретарка на Прокопиев Десислава Недкова, чиито две емисии от облигации на обща стойност 43 млн. лева също са изкупени от ПФ „Доверие“. Все емисии, които не пораждат никакъв интерес на финансовия пазар, но за сметка на това са интересни само на „Доверие“, в които фондът загробва десетки милиони от пенсионните спестявания на хората. Следват десетки сигнали на Комисията за финансов надзор срещу финансовата дейност на фирмите на Прокопиев, срещу които медиите на Прокопиев започват целенасочена кампания за омаскаряването на тогавашния шеф на комисията Стоян Мавродиев. С други думи, след като е задлъжнял към банките за общо над 600 млн. лева кредити, „иновативният“ Прокопиев се е ориентирал към друг вид финансиране – да предлага на ПФ „Доверие“ създадени от него „ала – бализми“ и да получава пари за това.

В своето житие и битие Прокопиев не пропуска темата „Булгартабак“. Ежедневно медиите му коментираха как бил приватизиран и каква била връзката на депутата Пеевски с предприятието. Може ли обаче да се направи някакво сравнение между заграбените без пари „Каолин“ или „Дамяница“ и сравнително успешната приватизация на „Булгартабак“, при която държавата получи реално плащане от 220 млн. лева, а след приватизацията предприятието изкупуваше пет години български тютюни и няма нито едно неизпълнено следприватизационно задължение. Да, няма никаква база за сравнение, просто говорейки за другите (а кой е по–удобен от Пеевски, нарочен от същите тези олигарси за универсалното зло) Прокопиев се опитва да отвлича вниманието на обществото от собствените си далавери и крайно нагло продължава да раздава морални присъди.

Меркел vs. Шулц в телевизионен дуел: Какво си казаха опонентите

http://clubz.bg/57911-merkel_vs_shulc_v_televizionen_duel_kakvo_si_kazaha_oponentite

Канцлерката Ангела Меркел, която се бори за четвърти пореден мандат на общите избори на 24 септември и кандидатът на социалдемократите за правителствен ръководител Мартин Шулц снощи проведоха 97-минутен тв дуел. Той беше излъчван на живо от 4 телевизии – двете обществени ARD и  ZDF и частните RTL и Sat 1. Въпроси задаваха водещи журналисти от съответните канали.

Нямаше нападки. По много от темите двамата дори изразяваха сходни мнения, разликите бяха в нюансите.

При извършено допитване до зрителите резултатът е в полза на канцлерката. Нейните позиции бяха одобрени от 55 на сто от запитаните, тези на Шулц – от 35 на сто. Той обаче има значителна преднина при въпроса кой е бил по-нападателен – 87 на сто срещу 5 на сто за Меркел. Тя е със значителна преднина по въпроса кой е бил по-компетентен – 64 на сто при 20 на сто в полза на Шулц.

Кои бяха основните теми и позициите на Меркел и Шулц по тях?

Бежанската политика

Шулц обвини канцлерката, че през 2015 г. на своя глава е отворила пътя на бежанците от Унгария към Германия. Меркел контрира: “Тогава положението беше драматично. Има моменти в живота на един канцлер, при които си длъжен да вземеш решение.”

Политиката спрямо Турция

По тази тема Шулц беше по-твърд:

“Ако стана канцлер, ще прекратя преговорите  за присъединяване на Турция към ЕС!”

Веднага след влизането му в канцлерството щял да внесе такова предложение в Европейския съвет. Меркел посочи, че преговорите по присъединяването на Турция към ЕС могат да бъдат прекратени само при единодушно решение на страните членки на ЕС. Канцлерката обаче заяви, че ще разговаря с колегите си от съюза за постигане на такова решение и така преговорите с Анкара да бъдат прекратени.

По темата миграция:

Шулц се обяви за приемането на общоевропейски закон, като мерките по клаузите му се финансират от Брюксел. Това бил единственият начин да се контролира потока от бежанци и мигранти.

Меркел се обяви за закон, регулиращ приема на специалисти в Германия според нуждите на икономиката.

Социална справедливост

Шулц се врече, че като канцлер ще свали данъчната тежест за 4-членни семейства със среден месечен доход от 3500 евро, като облекчението ще е между 200 и 250 евро, а за всяко дете ще има по 150 евро бонус.

Меркел посочи, че програмата на нейната партия ХДС предвижда през следващите 4 години гражданите да бъдат облекчени с 15 милиарда евро. Тя обаче не можела да каже с точност какво би означавало това в цифра за едно 4-членно семейство. Във всички случаи детските надбавки щели да бъдат увеличени с по 25 евро на дете. (Сега детските надбавки са по 192 евро за първо и второ дете, 198 евро за трето, за всяко следващо по 223 евро.)

Пенсионна възраст

Меркел изключи тя да бъде вдигата от сегашните 67  на 70 години. Дори и при 67 г. това за мнозина било голямо предизвикателство. Ето защо нейната позиция по завишаване на пенсионната възраст била категорично не.

Шулц я поздрави, че по този въпрос заемала позицията на социалдемократите.

За Доналд Тръмп

Според Шулц президентът на САЩ не бил политикът, който е в състояние да реши конфликта със Северна Корея.

Меркел посочи, че що се отнася до Северна Корея, имало повод за тревога. Тя обаче не вярвала, че без Тръмп би се стигнало до решаване на конфликта. Същевременно трябвало категорично да му се заяви, че има само едно решение – мирно. И тъй като ставало въпрос за мир или война, Европа би следвало да се включи по-активно в процеса на решаването на конфликта.

Грилован патладжан кебап

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6424619

Грилован патладжан кебап Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Наши евродепутати искат ЕК да премахне двойните стандарти при храните

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281879_%D0%9D%D0%B0%D1%88%D0%B8+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D0%95%D0%9A+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%85%D0%BD%D0%B5+%D0%B

 Българските евродепутати от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и Андрей Новаков настояват Европейската комисия (ЕК) да предприеме мерки за премахване на двойните стандарти при храните, съобщи news.bg.

В свой писмен въпрос, отправен към изпълнителния орган на ЕС те питат дали ще бъдат предприети законодателни мерки за предотвратяване на двойните стандарти в качеството и състава на хранителните продукти, продавани в различните държави-членки.

Емил Радев и Андрей Новаков предлагат още ЕК да изготви колкото се може по-бързо насоки към международните компании, производители на хранителни продукти, за да се гарантира, че всички потребители в ЕС са третирани еднакво.

Не на последно място, българските евродепутати от ГЕРБ отправят запитване дали и кога ЕК възнамерява да направи широкомащабно проучване за съществуването на двойни стандарти в различните страни-членки не само при хранителните, но и при други продукти, като например козметичните и почистващите такива.

Междувременно земеделският министър не изключва в България да бъдат открити още партиди с яйчни продукти, съдържащи фипронил. Възможно в България да пристигнат нови количества яйчен прах с фипронил, прогнозира той и обясни, че информационната система на ЕК в момента "бълва" и непрекъснато се допълват данни от страните-членки на ЕС. „Веднага след като получим информация, Агенцията по храните отива на място във фирмата - доставчик, за да се идентифицира какво има на склад и какво е минало в рамките на производството“, посочи министърът.

Утре в Талин ще заседава Съветът на земеделските министри от ЕС, а една от темите е ситуацията с фипронила.

Това е сезонът на алтернативата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281878_%D0%A2%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B5+%D1%81%D0%B5%D0%B7%D0%BE%D0%BD%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%B0%D0%BB%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0

 Председателството на ЕС е интерес на България, имате нашата подкрепа

* Имаме три ключови политики за постигане на  стратегическата ни цел за намаляване на бедността и вдигане на доходите
* Бедността и неефективната образователна политика са причина за отпадането на учениците от училище
* Наложителна е спешна промяна в няколко закона в полза на малкия и средния бизнес
* Ако не спрем истински, а не с имитация корупцията, нищо не може да се подобри в България

Започваме втората сесия на 44-то НС. Пожелавам да е ползотворна и за парламента, и за народа ни. Поздравявам мюсюлманите в България за празника - бъдете здрави.
Тази сесия започва на прага на две важни събития - председателството на Съвета на ЕС и приемането на бюджета за 2018 г. Първото дава възможност да покажем, че България има достойно място в ЕС, но и да имаме възможност да поставим националния си интерес в контекста на разговорите за бъдещето на Европа такава, каквато я искаме - обединена и силна. За политиките по председателството, както сме декларирали още в началото на 44-то НС, имате нашата подкрепа, защото това е интересът на България. Но до края на годината ще представим пред вас и нашето виждане за важни въпроси, които би трябвало да влязат в двустранните и многостранните разговори следващата година по време на председателството.
Що се отнася до вътрешната политика - има много проблеми, нерешени и нека някой не остане засегнат или обиден. Нито един от тези проблеми няма да пропуснем. Но ние искаме да поставим акцент върху няколко важни неща. Поставяме си една стратегическа цел -

намаляване на бедността и увеличаване на доходите

Много години наред различни правителства и политически сили правят реформи с цел подобряване на жизнения стандарт, но фактите показват, че тези проблеми остават нерешени. Защото днес вече имаме и работещи бедни - един на всеки десет. Имаме бедни пенсионери, бедни млади семейства, близо 2 млн. българи живеят на прага на бедността. За нас това е стратегическа цел, която искаме и мислим да постигнем с три средства - три ключови политики. Първата - образование и наука, втората - икономика и производство, третата - борба с паралелната държава и корупцията.
Колегите от мнозинството поставят темата за образованието като свой приоритет. През годините се направиха много реформи и пак резултатът е тежък - 39% неграмотност. През 2013 г. 12,3% деца напускат училище, 2014 г. - 12,5%, 2016 г. - 13,5%. Това показва процес, тенденция и несправяне с проблема. Законът за училищното и предучилищното образование беше приет без анализ за очакваните резултати и, много добре знаете какви проблеми има днес. Сега се приемат наредби, държавни стандарти, заповеди, а през лятото учителите трябваше да се запознаят, да оценят, общо за един месец 256 нови учебници. А фактът черно-бели учебници за бедни деца, цветни за богати е цинизъм. Това е тежка дискриминация, задълбочаване на неравенствата - и вече го правите през децата. 1257 училища са под риск да загубят учениците си, да се закрият и не се знае къде ще отидат тези деца. 120 000 деца са ощетени от сливането от две в една година.
С отказа ви на инат да приемете предложението за минимални прагове на заплащането на учени доведохме до това, че един професор получава толкова, колкото един начинаещ учител, с уважение към всички, но това не е разумно. Заради некомпетентни управленски решения и проблеми в обществените поръчки Министерството на образованието е на път да провали оперативната програма, защото четири години след старта й са разплатени под 5%, а са договорени едва 25%. Спешно, наистина спешно,  с много разум, трябва да предприемем мерки за образованието. Това, което правите с издирването на децата и воденето насила на училище, сигурно е ПР-акция. А това, до което стигна вицепремиерът Симеонов - държавата да отнема децата на родителите, е абсурд. Не е това начинът! Проблемът за отпадането на учениците е посочен в много изследвания. Той е в две измерения - бедност и неефективност на образователната система. Ето защо ние ще предложим алтернатива и тя е:

промени в закона за училищното образование

въвеждане на минимални нива на заплащане в сектор наука и за научна степен, един учебник в един клас за цялата страна, и то като държавен ангажимент, издаван от Министерството на образованието. Надявам се, че черно-белите и цветните учебници дават аргумент в тази посока. Национална карта на нужните кадри на икономиката, планиране на броя паралелки, най-вече в професионалните училища, защото е абсурд училищната система и висшето образование да бълват безработни, а икономиката да наема хора отвън. Големият проблем е разликата между образователната система и нуждите на българската икономика. Това изисква планиране и държавнически поглед за години напред - каква икономика ще развиваме и какви кадри ще осигурим за нея.
Второто средство за борба с бедността е именно икономика и производство.

Малкият и средният бизнес е на колене

Големите получават всички обществени поръчки, а малките са подложени на административен и политически рекет. Ще подкрепим всяко ваше усилие за административна реформа, но категорично ще се противопоставим на всеки натиск и изнудване на малък, среден и микробизнес. Трябва да проумеем, че през 2020 г. европейските пари свършват. И макар и много късно, отново спешно, трябва да предприемем мерки за родно производство и икономика. Надявам се този път да подкрепите закона за храните, внесен от "БСП за България". Да защитим родното производство, още повече на фона на категоричните доказателства вече за двойни стандарти в качеството на храните в Западна и Източна Европа. При вас, на банките ви, се намира нашият закон за държавните и общинските предприятия, законът за публичните предприятия, чиято цел е да стабилизира държавната и общинската собственост и да даде възможност за инвестиции и нейното развитие. В предизборната кампания, когато говорихме за това, се отнесохте иронично и с бележка, че едва ли не връщаме стария режим на плановата икономика. Радвам се, че днес узряхте до идеята да създавате сами нови държавни предприятия. Изглежда това е еволюция в политическото мислене вдясно. Затова се надявам да подкрепите

закона за публичните предприятия

който защитава държавната и общинската собственост. Една от нуждите на бизнеса, за да го развиваме като български и роден, е да получава адекватно финансиране. Ще предложим до края на годината на вашето внимание нов закон за "Банка за развитие". Стига с това изкривяване. Банката за развитие финансира шест големи бизнесмени в България, а не малкия и среден бизнес. Крайно време е това да се промени и в този закон ще ви предложим да се намалят лимитите на кредитите, които се отпускат, да се разбият на малки и да отидат до малкия и среден бизнес.
Третото средство за преодоляване на бедността и увеличаване на доходите е борбата с паралелната държава, която годишно краде 10 млрд. лв. Те изтичат в нечии джобове и не отиват за пенсии, здраве, социална система, за образование. Това е

антикорупционното законодателство

Имаме своето предложение, обсъдено е с професионалните общности, приети са техните професионални бележки. Не претендираме за съвършенство. Днес ще го представим пред президента на републиката, след това пред европейските посланици и двамата еврокомисари - по върховенство на закона и комисаря по правосъдие. Ако не спрем, но истински, а не с имитация корупцията, няма да се справим нито със съвземането на икономиката, нито с увеличаване на доходите, нито с намаляването на бедността.
Избор на ВСС ни предстои. Предложихме шест перфектни кандидатури, според нас, професионално и морално, без квотен принцип и без договорки. Надяваме се да изберем най-добрите - тези, които ще проведат съдебната реформа такава, каквато я искаме - до бърз и обективен процес и справедливи присъди. Всички наши политики ще предложим в

алтернативен бюджет за 2018 г.

водени от тревогата за три неща - неграмотност, бедност и влошен здравословен статус на нацията. Гледаме на тези три проблема като елемент на националната сигурност. Нека като държавници, а не като едномандатни политици, да прозрем, че това са проблеми не само на настоящето. Това е огромен проблем на бъдещето на нацията. Защото неграмотна, бедна и болна нация няма бъдеще. Затова ще изработим алтернативен бюджет, в който ще предложим сериозни, аргументирани мерки за преодоляване на тези три проблема.
През първия сезон на този парламент показахме, че сме ясна и аргументирана опозиция. Този втори сезон бих нарекла сезона на алтернативата. "БСП за България" ще очертава различни възможности за развитието на България. Нека българските граждани да преценят кое е по-добро - това, което предлага управлението или това, което предлага "БСП за България". И да направим своя избор.

На добър час и успех!



http://www.duma.bg

Седмицата започва с по-ниски температури

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/09/04/3035628_sedmicata_zapochva_s_po-niski_temperaturi/?ref=rss


Днес ще е предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но ще остане почти без валежи, съобщи "Фокус", позовайки се на данни на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. <br /><br />Ще продължи да духа умерен, а в Дунавската равнина до силен вятър от запад-северозапад и с него ще нахлува хладен въздух.<br /><br />Температурите ще се понижат и максималните ще са предимно между 21° и 26°.<br /><br />Над...

Бихме по цени и Великобритания

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281877_%D0%91%D0%B8%D1%85%D0%BC%D0%B5+%D0%BF%D0%BE+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%B8+%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F

 Едни и същи стоки у нас се продават по-скъпо, отколкото във Великобритания, като някои разлики в цените са драстични. Опаковка от 250 гр. масло от известна марка в български супермаркет е 8,50 лв., а в английска търговска верига струва с 5 лева по-малко - 1,70 паунда (3,60 лв).
Петя Йорданова, която живее в кралството, е направила сравнение на цените на няколко еднакви продукти в България и във Великобритания и ги е публикувала във фейсбук с текст "Мила родино, накъде си тръгнала". Над 5 лева е разликата в цената на шампоан, който у нас се продава по 7,50 лева, а на острова струва 1 паунд (около 2,12 лева). Една и съща марка бадемово мляко у нас е по-скъпо с близо 3 лева, като в родните супермаркети е с цена от 6,15 лева, а във Великобритания - 1,69 паунда или 3,50 лева.

Засега: без състезание за нов управител на НОИ

http://clubz.bg/57910-zasega_bez_systezanie_za_nov_upravitel_na_noi

Днес е крайният срок, в който парламентарните групи и депутатите могат да номинират кандидати за поста управител на Националния осигурителен институт.

Няколко часа преди това изглежда, че състезание няма да има - единствената внесена номинация е от ГЕРБ и "Обединените патриоти" и тя е на зам.-министъра на социалната политика Ивайло Иванов. Опозицията до момента не е посочила друго име.

По същия начин - без състезание, бе избран и новият шеф на Здравната каса Камен Плочев - той бе кандидатът на ГЕРБ и "Обединените патриоти". 

До избор на нов шеф на НОИ се стигна, след като Бисер Петков стана социален министър. Преди това той бе начело на осигурителния институт в продължение на два мандата. 

Ивайло Иванов е икономист по образование, има богата професионална биография в Агенцията за социално подпомагане, а от юни миналата година пое поста на заместник-министър на труда и социалната политика. 

Според процедурата по избора кандидатите за поста да бъдат изслушани от комисията по социалната политика в парламента. Пленарната зала има последната дума при избора като за избран се смята кандидатът, събрал повече от половината от гласовете на приръстващите депутати. 

Е, скъпи мой...

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281876_%D0%95%2C+%D1%81%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D0%B8+%D0%BC%D0%BE%D0%B9...

 Осем години, откакто е на власт, Бойко Борисов не спира да си измива ръцете с тройната коалиция. И да търси под вола теле, за да докаже колко лоши и корумпирани са били "ония", а колко чисто, прозрачно и справедливо е неговото управление.   През уикенда пред младежите от ГЕРБ Борисов отново извади темата "корупция" от нафталина и подхвана старата песен за закона за амнистията, приет през 2009 г., малко преди да си отиде тройната коалиция.
"Аз не съм ги чул те да излязат и както в църквата да кажат "Отричаш ли се от Сатаната? Отричам се!" Три пъти да излезе г-жа Нинова, да се отрече от Сатаната, сиреч от закона си от 2008 г. и да каже "Сега като сме се отрекли, и сме чисто нови, не сме 130-годишни, предлагаме този закон"... Поводът, който този път пили нервите и повдига адреналина му, е политическият разнобой за нов антикорупционен закон, какъвто предлагат и ГЕРБ, и БСП и опитът му да защити собствения си проект.  
Та като препоръка към младите Бащицата фамилиарно се обърна към тях: "Една партия, скъпи мои, се оценява, когато е на власт, не когато е в опозиция” и ги посъветва да не влизат в спорове с БСП.
Е, скъпи мой, струва си да ти припомним някои азбучни истини на фона на азбучните ти лъжи и голи обвинения.
Първо, законът за амнистията се отнася за НЕПРЕДУМИШЛЕНИ престъпления от общ характер и то за лица в управлението на държавата до 2008 г. Второ, през 2010 г. по твое искане Конституционният съд излезе с решение, че този закон не е противоконституционен. И трето, всички министри от тройната коалиция официално обявиха, че няма да се възползват от него. Въпреки това вече 8 години хвърляш в пространството обвинения за корупция към предишните, но за нито един досега не успя да докажеш вината му и да го вкараш в затвора.
Вместо това, скъпи мой, всички виждаме какъв е подходът на ГЕРБ към престъпниците и корумпираните във властта. Помниш ли собствените си закани: "Докопам ли някого за корупция, няма милост". Да не би случайно да се отрече от Дянков? А какво стана с Фидосова? Партийното порицание може да действа като пожарен пиар, но едва ли пращането на някого в забвение заличава безобразията, които е вършил. За Боршош и НДК няма да отваряме дума, защото мирише, та се не трае. За суджуците всички разбраха, че не са ти по вкуса, но и за модела "суджукгейт", който е есенцията на цялостното ти управление.   
Ами общинският шеф Лазар Влайков от Виноградец, чието членство в ГЕРБ бе прекратено за втори път след убийството? Същият, който пред 5 години намушка с нож гражданин след пътен инцидент, но не получи присъда, а преди това бе обвинен, че е пребил сина на общински съветник и заплашвал семейството му... Колко пъти ГЕРБ амнистира свои кадри по този начин? Защото да ги скатаеш на заден план, за да ги съхраниш, а обществото да забрави за тях не е никаква борба с корупцията. Още по-малко пък с престъпността.
Но изглежда ГЕРБ е "демократична партия", съставена от "цвета на нацията". И ще се окажат прави ония, дето твърдят, че ако действаше принципно и изключваше от редиците си всеки престъпник или корумпиран, без да ги приема обратно, ще остане без членска маса.        

На 4 септември рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6424697

На 4 септември рожден ден иматНиколина Чакърдъкова, народна певица Елена Атанасова, актриса Красимир Живков, зам.-министър на околната среда и водите Д-р Людмил Върляков, началник-отделение по ОАИЛ в УМБАЛ “Софиямед” Вероника Пунчева, мениджър в централата на “Метро груп” в Дюселдорф, бивш управляващ директор на “Метро Кеш енд

Православен календар за 4 септември

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6413851

Православен календар за 4 септемвриСв. свщмчк Вавила, еп. Антиохийски. Св. прор. и боговидец Моисей  Моисей е една от най-важните старозаветни личности - автор на първите 5 книги от Библията -  Моисеевото Петокнижие (Тора). Свещената книга го сочи като основна фигура за спасяването на израилтяните от египетски плен и преселението им в Ханаан,

Възможно ли е да получаваме колкото германците? (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vyzmozhno-li-e-da-poluchavame-kolkoto-germancite-video-2045943

Драстичната разлика между цената на труда у нас и в другите истински развити страни. Минимално един германец получава над шест пъти повече от един българин. Евродепутати са се амбицирали да променят това и събират подписи, които да внесат в евроинституциите.

Дебатът Меркел-Шулц засегна и ролята на Тръмп

http://pogled.info/svetoven/evropa/debatat-merkel-shults-zasegna-i-rolyata-na-tramp.88961

/Поглед.инфо/ Шулц и Меркел се разминаха при оценката на ролята на президента Доналд Тръмп в урегулирането на кризата на Корейския полуостров.

Антикорупционният закон ще създаде шайка от платени доносници

http://pogled.info/bulgarski/antikoruptsionniyat-zakon-shte-sazdade-shaika-ot-plateni-donosnitsi.88962

/Поглед.инфо/ Проектът на ГЕРБ предоставя репресивни функции на нов орган абсолютно необосновано

Започна срещата на върха на БРИКС

http://pogled.info/svetoven/zapochna-sreshtata-na-varha-na-briks.88957

/Поглед.инфо/ Срещата на лидерите на държавите от групата БРИКС започна в китайския град Сямън. Лидерите на Бразилия, Индия, Китай, Русия и РЮА се събраха на първото пленарно заседание, предаде ТАСС.

Войските на Дамаск напредват към обкръжен от ИД град

http://pogled.info/svetoven/iztok/voiskite-na-damask-napredvat-kam-obkrazhen-ot-id-grad.88958

/Поглед.инфо/ Силите на сирийския режим напреднаха още към град Дейр ез Зор, правителствения анклав, обкръжен от групировката „Ислямска държава” в източната част на страната. Това обяви в неделя Сирийската обсерватория за правата на човека, цитирана от АФП.

Асандж: Ще махнат Тръмп, ако спре търговията с Китай

http://pogled.info/svetoven/asandzh-shte-mahnat-tramp-ako-spre-targoviyata-s-kitai.88959

/Поглед.инфо/ Основателят на организацията "Уикилийкс" (WikiLeaks ) Джулиан Асандж смята, че президентът на САЩ Доналд тръмп може да бъде отстранен от Белия дом ако САЩ скъсат търговските си отношения с КИтай след ядрения опит на КНДР.

Доналд Тръмп увери Япония, че има и ядрен отговор на Северна Корея

http://pogled.info/svetoven/donald-tramp-uveri-yaponiya-che-ima-i-yadren-otgovor-na-severna-koreya.88960

/Поглед.инфо/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в телефонен разтовор с премиера на Япония Шиндзо Абе, че има готовност да употреби, ако е нужно, ядрено оръжие протидв КНДР. Това съобщи в неделя Белият дом.

Главчев ще подобрява законите със Съвет по законодателство

http://clubz.bg/57909-glavchev_shte_podobrqva_zakonite_sys_syvet_po_zakonodatelstvo

Председателят на парламента Димитър Главчев води преговори с водещи юристи за създаване на Съвет по законодателството към институцията. Това съобщи самия той пред бТВ. Целта е да се прави реална предварителна оценка на законопроектите, които се предлагат.

Съвет по законодателството имаше години наред - и при председателя на Народното събрание Огнян Герджиков, и при Михаил Миков. По времето на предишни мандати на ГЕРБ обаче съветът бе разформирован. Сега идеята е да се възрожи.

Главчев припомни, че например Конституционният съд може да упражнява контрол върху това дали законодателството не противоречи на основния закон само постфактум - след приемането му и само при положение, че бъде изрично сезиран. 

Председателят на парламента обеща прозрачна процедура по избора на членове на новия Висш съдебен съвет от парламентарната квота. Изслушване на кандидатите, номинирани от парламентарните сили ще има на 7 септември, четвъртък. То ще се провече пред комисията по правни въпроси.

Главчев защити законопроекта на Министерството на правосъдието за борба с корупцията и обяви, че идеята на ГЕРБ шефът на бъдещо ново бюро, което да разследва корупция трябва да се избира от Народното събрание, за да може институцията да подлежи на парламентарен контрол. БСП, които пишат алтернативен законопроект, искат назначението да е в ръцете на президента. Самият Румен Радев също обяви, че е готов да поеме отговорностите за бъдещото бюро или агенция за борба с корупцията. 

 

 

Зукърбърг показа новородената си дъщеричка (СНИМКА)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/zukyrbyrg-pokaza-novorodenata-si-dyshterichka-snimka-2045939

Няколко дни след като се роди второто дете на създателя на Facebook Марк Зукърбърг и съпругата му Присила, той публикува снимка на момиченцето в социалната мрежа.

Тежка и безсънна нощ за две ямболски села заради пожар (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/tezhka-i-bezsynna-nosht-za-dve-iambolski-sela-zaradi-pozhar-video-2045937

Силен горски пожар застраши ямболските села Савино и Златари. Пламна 60-годишна борова гора и доведе до евакуация, съобщи

Провокацията на Северна Корея засилва стабилността, а не опасността от война

http://pogled.info/svetoven/provokatsiyata-na-severna-koreya-zasilva-stabilnostta-a-ne-opasnostta-ot-voina.88953

/Поглед.инфо/ Ким Чен Ун знае как малка, бедна държава може да накара да се говори за нея. Точно в деня, когато в Китай се открива срещата на върха на Брикс, която се провежда с големи пропагандни усилия; когато САЩ са заети да се справят с последиците от урагана в Тексас; когато много очи в Европа очакват единствения телевизионен дуел между Меркел и Шулц, севернокорейският владетел се изтласка на трибуната на световното внимание с детонацията на шестата атомна бомба собствено производство.

Звезда ще погуби Земята, но след 1,3 милиона години

http://pogled.info/svetoven/zvezda-shte-pogubi-zemyata-no-sled-1-3-miliona-godini.88954

/Поглед.инфо/ Данните от мисията Гая (Global Astrometric Interferometer for Astrophysics) дадоха възможност на международна група от астрофизици да определи кога Армагедон ще дойде на Земята.

Меркел потвърди статута си на фаворит за изборите

http://pogled.info/svetoven/evropa/merkel-potvardi-statuta-si-na-favorit-za-izborite.88955

/Поглед.инфо/ Ангела Меркел потвърди в неделя вечерта статута си на фаворит, за да бъде преизбрана. Това се случи на първия и единствен телевизионен дебат в предизборната кампания в Германия. Нейният съперник се нуждаеше от победа, за да обърне тенденцията. И той се провали, пише АФП.

Руските консулски служби в САЩ няма да намаляват работата си

http://pogled.info/svetoven/ruskite-konsulski-sluzhbi-v-sasht-nyama-da-namalyavat-rabotata-si.88956

/Поглед.инфо/ Консулските служби на Русия в САЩ нямат намерение да намаляват интензивността на работата си, въпреки неприятелските действия на американските власти, предаде ТАСС.

САЩ към Пхенян: Ще се защитим с "всичи конвенционални и ядрени възможности"

http://clubz.bg/57908-sasht_kym_phenqn_shte_se_zashtitim_s_vsichi_konvencionalni_i_qdreni_vyzmojnosti

САЩ са готови да отвърнат на всякаква атака от страна на Северна Корея, в това число с "масивен военен отговор", стана ясно от изявление на Белия дом след поредния ядрен опит на Пхенян. САЩ ще реагират при атака и срещу територии на страната, и срещу свои съюзници. 

„Президентът Тръмп препотвърди ангажимента на САЩ да защитават родината ни, територията и съюзниците ни с всички дипломатически, конвенционални и ядрени възможности, които имаме“, се казва в изявление на Белия дом, цитирано от АФП.

"Всяка заплаха срещу Съединените щати или срещу съюзниците им ще предизвика масиран военен отговор, заяви министърът на отбраната Джим Матис след среща с президента Доналд Тръмп.

Изявлението идва часове преди Съветът за сигурност на ООН да се събере извънредно заради опитите на Северна Корея. 

Пхенян обяви, че е проведено успешно изпитание на водородна бомба, която може да бъде качена на междуконтинентална балистична ракета. Матис посочи, че Вашингтон не иска тотално унищожение. Властите в САЩ обмислят и прекратят търговските отношения с всяко страна, която поддържа бизнес връзки с Пхенян. 

Във Видин е най-тъжният паметник, посветен на загиналите в защита на Съединението

https://www.24chasa.bg/novini/article/6423165

Във Видин е най-тъжният  паметник, посветен на загиналите в защита на СъединениетоВ пиедестала на скърбящия воин са положени костите на офицери Известният английски журналист Берлайн, който посетил Видин през 1919 г., пише в дописката си за пребиваването в града: “България има един паметник на победите, какъвто никъде в просветена Европа няма. Умиращият гренадир, макар и победител,

Какво пише в писмото, което Обама остави на Тръмп в Овалния кабинет?

//dariknews.bg/novini/sviat/kakvo-pishe-v-pismoto-koeto-obama-ostavi-na-trymp-v-ovalniia-kabinet-2045933

Отдавнашна и изискана традиция в Белия дом е отиващият си президент да оставя на своя приемник писмо, което новият президент намира в Овалния кабинет, пише агенция Франс прес.
Писмото на Барак Обама до Доналд Тръмп, за чието съдържание се съобщава седем месе

Тъмната страна на хърватската лятна приказка

//dariknews.bg/novini/sviat/tymnata-strana-na-hyrvatskata-liatna-prikazka-2045925

Хърватия е на път да постигне нова рекордна година за туризма. Само през юли адриатическата страна е посетена от 4,6 млн. туристи, а до края на годината се очаква да бъдат реализирани до 100 млн. нощувки. Но хърватската лятна приказка има и тъмна с

Helsingin Sanomat: Потомък на Александър II одобрява Путин

http://pogled.info/svetoven/Helsingin-Sanomat-potomak-na-aleksandar-II-odobryava-putin.88950

/Поглед.инфо/ Преди сто години царската власт в Русия падна, следствие на което Финландия стана независима. Правнукът на Александър II разказва защо в руската империя Финландия е третирана по специален начин и защо Русия все още се нуждае от автократично управление. Георгий Юриевский е четвърто коляно потомък на Александър II.

Бият и не ти дават да плачеш

http://pogled.info/svetoven/biyat-i-ne-ti-davat-da-plachesh.88951

/Поглед.инфо/ „Кстати” е руско-американски вестник за новини и мнения. Авторката изобличава двойните стандарти и корупцията в американската политика.

Русия закри сирийското небе за Израел и САЩ

http://pogled.info/svetoven/rusiya-zakri-siriiskoto-nebe-za-izrael-i-sasht.88952

/Поглед.инфо/ С прехвърлянето в Сирия на четири самолета от типа А-50, Русия на практика закри сирийското небе за чужди самолети. Този тип самолети са оборудвани с най-новите системи за радиолокационно откриване и контрол на далечни разстояния, с точност до 600 км. По такъв начин руският самолет може да следи цялата територия на Израел и е в състояние да открива полетите и на граждански, и на военни самолети. Впрочем, както и на американски...

Полицаите в Смолян излизат на протест

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/policaite-v-smolian-izlizat-na-protest-2045399

Полицаите в Смолян излизат на протест. Те ще се съберат на площада пред Областната дирекция на полицията в родопския град. Протестът е насочен за 17:30 ч, съобщи Михаил Узунов – председател на 47-мо Синдикално дружество.

Исканията на полицаите са за по-достойно заплащане на труда на

Съветът за сигурност на ООН се събира заради севернокорейския ядрен опит

//dariknews.bg/novini/sviat/syvetyt-za-sigurnost-na-oon-se-sybira-zaradi-severnokorejskiia-iadren-opit-2045917

Съветът за сигурност на ООН ще се събере на заседание, посветено на поредния ядрен опит на Северна Корея, предаде Ройтерс.

Путин призова света да не се поддава на емоциите заради Северна Корея

//dariknews.bg/novini/sviat/putin-prizova-sveta-da-ne-se-poddava-na-emociite-zaradi-severna-koreia-2045919

Руският президент Владимир Путин призова международната общност да не се поддава на емоциите, след като Северна Корея обяви, че е извършила шествия си ядрен опит.

САЩ предупреждава гражданите си, че в Европа има голяма опасност от атентати

//dariknews.bg/novini/sviat/sasht-preduprezhdava-grazhdanite-si-che-v-evropa-ima-goliama-opasnost-ot-atentati-2045922

Американското правителство издаде предупреждение за гражданите си, според което в Европа има „продължаваща заплаха“ от терористични атентати, пише The Independent.

Какво ще е времето в деня на Съединението и за първия учебен ден?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kakvo-shte-e-vremeto-v-denia-na-syedinenieto-i-za-pyrviia-ucheben-den-2045915

Силна буря с дъжд и гръмотевици се изсипа в част от страната в неделя, основно в Западна България. Синоптиците обаче успокоиха, че въпреки студения фронт от запад, не се очаква трайно влошаване на времето през септември. Те прогнозират топли и слънчеви дни в деня н

Глутниците от Фейсбук

http://pogled.info/obshtestven/glutnitsite-ot-feisbuk.88949

/Поглед.инфо/ Всички, които ползват редовно Фейсбук и се изказват по теми, различни от красотата на света, семейството и менюто за деня, са установили на собствен гръб, че в социалната мрежа бродят „глутници кучета“. Това са строго йерархични общества, споделящи общи възгледи, които са готови да те разкъсат във всеки момент, в който споделиш обратните на техните виждания. Това са носителите на обществено мнение, които по правило разполагат с достатъчно лично време, което употребяват за регулярни статуси и дискусии.

Люцерн: прекрасната природа на Швейцария и модерни атракции

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6423123

Люцерн: прекрасната природа на Швейцария  и  модерни атракцииСредновековните покрити мостове привличат внимание още от построяването им до днес Един от най-красивите швейцарски градове - Люцерн, се намира на северозападния бряг на едноименното езеро Люцерн, между Алпите и централната част на Швейцария. През града минава река Реус, а в близост са алпийските върхове Пилатус и Риги.

Какво да спортуваме според възрастта си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6422995

Какво да спортуваме според възрастта сиЧовешкото тяло е като добре смазана машина, която постоянно се нуждае от раздвижване. В противен случай чарковете ѝ ще започнат да ръждясват и тя ще се движи все по-трудно. През различните десетилетия от своя живот човек се нуждае от различно физическо натоварване. С годините то трябва да бъде както намалявано, така и разнообравано,

Фалшивите успехи на управлението и паралелните реалности

http://frognews.bg/news_141422/Falshivite-uspehi-na-upravlenieto-i-paralelnite-realnosti/

България – вече почти 30 години е държавата на две паралелни реалности. Първата, е в главите на управляващите и на чиновниците, които постоянно тръбят за макроикономическа стабилност, висок икономически растеж и „победа“ над финансово-икономическата криза, измисляйки си постоянно врагове, които подриват тези постижения, най-често оправдавайки се с предходните правителства.

Русия се върна на върха в европейския волейбол

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/09/04/3035675_rusiia_se_vurna_na_vurha_v_evropeiskiia_voleibol/?ref=rss


Русия е шампион на Евроволей 2017, след като победи в страхотен мач Германия с 3:2 (25:19, 20:25, 25:22, 17:25, 15:13). Сборная се върна на върха след 2013 г. когато отново спечели, но този път титлата дойде много по-трудно.<br /><br />Руснаците се нуждаеха от 120 минути, за да пречупят германците, а освен това за първи път в турнира изгубиха гейм. Бундестима предложи много мотивирана и приятна игра. Съставът, воден от Андреа Джани се превърна в приятната изненада на турнира.<br...

Николина Чакърдъкова и Красимир Живков

https://offnews.bg//na-tozi-den/nikolina-chakardakova-i-krasimir-zhivkov-663954.html

Елена Атанасова, актриса

Красимир Живков, зам.-министър на околната среда и водите

Д-р Людмил Върляков, началник-отделение по ОАИЛ в УМБАЛ “Софиямед”

Николина Чакърдъкова, народна певица

Вероника Пунчева, директор на "МЕТРО Кеш енд Кери"

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване