Шефът на Европейската агенция по отбрана Хорхе Домек е на посещение в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6426534

Шефът на Европейската агенция по отбрана Хорхе Домек е на посещение в България
Заместник-министър председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов проведе среща днес, 4 септември, с Хорхе Домек, главен изпълнителен директор на Европейската агенция по отбрана (ЕАО). Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Министър Каракачанов запозна своя гост с процеса на

Джоли и Пит щели да бъдат "новите Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/09/04/3035915_djoli_i_pit_shteli_da_budat_novite_elizabet_teilur_i/?ref=rss


Анджелина Джоли и Брат Пит щели да бъдат "новите Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън" и вървели към сдобряване. Това твърди биографът на развеждащото се холивудско семейство Иън Халперин пред британската таблоидна преса.<br /><br />Според Халперин двамата имали емоционална среща, след която решили да се подложат на "спиритуална" брачна терапия. Те обаче нямало да отменят развода си, като вместо това щели да използват възможността "да започнат...

Агент на "Ислямска държава" опитал да вербува журналист на Би Би Си

http://www.mediapool.bg/agent-na-islyamska-darzhava-opital-da-verbuva-zhurnalist-na-bi-bi-si-news268828.html

Агент на групировката "Ислямска държава" е опитал да убеди репортер под прикритие да извърши нападение на Лондонския мост. Това е станало година преди осем души да загинат и десетки да бъдат ранени на това емблематично място в британската столица, съобщи британската информационна агенция Прес асосиейшън, цитирана от в. "Гардиън". Агентът е изпратил на събеседника си, с когото общувал в "тъмната мрежа", подробни наръчници с терористични похвати, които поразително приличали на използваните при нападението на Лондонския мост на 3 юни. В продължение на две години журналистът е работил по специален репортаж и в Туитър се е свързал с родения в Бирмингам джихадист и вербовчик на "Ислямска държава" Джунаид Хусаин, който му обещал да го научи да прави бомби в домашни условия. Хусаин е умрял през 2015 г. при нападение на американски дрон в сирийския град Ракка, след което друг вербовчик се свързвал с репортера. Той му представил план за убийството на полицай, включително с информация как да се сдобие с огнестрелни оръжия и патрони. Британските власти са знаели всичко за разговорите, които журналистът е водил с терористичната организация в таен сайт за чат. Репортажът на предаването "Инсайд аут Ландън" ще бъде излъчено тази вечер по Би Би Си 1.

Тръмп се готви да сложи край на програма за имигранти, дошли нелегално като деца в САЩ

http://www.mediapool.bg/tramp-se-gotvi-da-slozhi-krai-na-programa-za-imigranti-doshli-nelegalno-kato-detsa-v-sasht-news268827.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е решил да сложи край на програма, позволяваща на стотици хиляди имигранти, дошли нелегално като деца, да останат в страната, предадоха световните агенции, като се позоваха на публикация на "Политико". Много конгресмени от Републиканската партия на Тръмп подкрепят тази програма, създадена с президентски указ от неговия предшественик Барак Обама през 2012 г. Тя засяга около 800 000 души. Очаква се Тръмп да обяви какво е неговото решение по въпроса утре. Според "Политико" обаче той вече се е произнесъл и негови сътрудници са се събрали вчера в Белия дом, за да подготвят премахването на програмата. Тя защитава от депортация хора, дошли като деца незаконно в САЩ и им позволява да работят или да учат в университет. Ако Тръмп отмени програмата, от одобрените вече по нея 800 000 души ще се изиска да напуснат страната.

Прожектират благотворително "Маша и мечока" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=358761

Благотворителна прожекция на 12-е най-смешни епизода на "Маша и Мечока" ще се състои във Варна на 10 септември, научи Moreto.net. От 16 часа в зала 1 на ФКЦ са канени всички варненци при вход свободен. Организаторите от фондация "Св.

В Лос Анджелис е обявено извънредно положение заради огромен пожар

http://www.mediapool.bg/v-los-andzhelis-e-obyaveno-izvanredno-polozhenie-zaradi-ogromen-pozhar-news268826.html

Губернаторът на Калифорния Джери Браун обяви извънредно положение в Лос Анджелис, застрашен от огромен пожар, предаде ДПА. Обявяването на извънредно положение освобождава щатски ресурси за борба с пожара, обхванал 2350 хектара северно от централен Лос Анджелис, в планината Вердуго. Заради пожара бе затворена важна магистрала. Осемстотин пожарникари се опитват да угасят разрастващия се огън. Само 10 на сто от стихията е овладяна, а температурата постоянно се покачва, съобщи противопожарната служба.

Обама посъветвал Тръмп никога да не забравя важността на демократичните институции

http://www.mediapool.bg/obama-posavetval-tramp-nikoga-da-ne-zabravya-vazhnostta-na-demokratichnite-institutsii-news268825.html

Отдавнашна и изискана традиция в Белия дом е отиващият си президент да оставя на своя приемник писмо, което новият президент намира в Овалния кабинет, пише агенция Франс прес. Писмото на Барак Обама до Доналд Тръмп, за чието съдържание се съобщава седем месеца след излизането му от Белия дом, съдържа един основен съвет: отвъд суровостта на политическите битки никога да не забравя важността на демократичните институции. Писмото на 44-ия до 45-ия президент на САЩ се състои от около 300 думи и придобива особено значение след хаотичните седмици в управлението на Тръмп, критикуван в собствени си лагер за неяснотата на позициите му след расовото насилие в Шарлотсвил. Писмото, копие от което било получено в АФП, започва с обръщението: "Скъпи господен президент" и с поздравления за началото на великолепното приключение - президентското управление. "Милиони хора заложиха надеждите си на вас, и всички ние, независимо от партиите, се надяваме на по-голямо процъфтяване и сигурност при вашето управление". Обама изтъква, че президентският пост в САЩ е уникален и за него няма "проста рецепта". Той подчертава важността на американското водачество в света: "На нас, с действията ни и примера, който даваме, е поверено да поддържаме международния ред, който бе създаден след края на Студената война и от който зависи нашето процъфтяване и сигурността ни". "Ние сме временно на този пост и това ни прави пазители на демократичните институции и традиции, каквито са правовата държава, разделението на властите, защитата на гражданските права, за които са се сражавали предците ни. Каквито и да са напреженията във всекидневната политика, трябва да оставим тези инструменти на нашата демокрация поне толкова силни, колкото сме ги заварили". Последният съвет на Обама към Тръмп е в динамиката на събитията и под натиска на отговорностите да отделя време с приятелите и семейството си. "Те ще Ви помагат да преодолявате трудните моменти, които са неизбежни", пише Обама. Франс прес напомня за президентското писмо, оставено на 20 януари 1993 г. от Джордж Буш баща на приемника му Бил Клинтън: "Вашият успех е успехът на вашата страна. Изцяло ви подкрепям. Ще има много трудни моменти. Не допускайте критиците да Ви обезсърчат", е съветът, който дава Буш на Клинтън.

Мъж стреля по деца в Дупница, задържаха го с куп незаконно оръжие

http://www.cross.bg/oruzhie-slychaya-strelyal-1553971.html

/КРОСС/ Мъж на 56 години е бил задържан, след като е стрелял по играещи деца в Дупница, съобщава БТВЗа щастие при случая няма пострадали. Случката се е разиграла на ул. „Орлинска" в града. Още не е известно дали мъжът е стрелял с бойно или друг тип оръжие, но след задържането му е извършен обиск на дома му, който са открити 9 пистолета, 400 бойни патрона, 300 газови боеприпаса, въздушна пушка и старинни монети. Оръжието и боеприпасите са незаконно притежавани. По случая е образувано досъдебно производство.

В Монтевидео е арестуван италиански мафиот, издирван от 1995 г.

http://www.mediapool.bg/v-montevideo-e-arestuvan-italianski-mafiot-izdirvan-ot-1995-g-news268824.html

Роко Морабито - италианец, издирван над 20 години в родината си за наркотрафик и мафиотски дейности, бе арестуван в неделя в хотел в Монтевидео. Това съобщи уругвайското вътрешно министерство, предаде Франс прес. Морабито е член на калабрийската мафия - т. нар. ндрангета, и е издирван от Италия от 1995 г., а Интерпол е издал червена бюлетина във връзка със случая, тъй като мафиотът е членувал от 1988 до 1994 г. в престъпна организация за международен наркотрафик. Той осигурявал превоза на дрога до Италия, продажбата й в Милано и се опитал през 1992 г. да внесе от Бразилия 592 кг кокаин, а през 1993 г. - 630 кг от същия наркотик. Според министерството един от най-влиятелните главатари на клана "Нова Африка" в ндрангетата, живеел в Уругвай от 13 години - в курорта Пунта дел Есте, и бил открит, когато записал дъщеря си в колеж под истинското си име. Следствието установило, че той е получил уругвайски документи, представяйки бразилски паспорт на чуждо име. Докато се обработва искането за екстрадиция в Италия, мафиотът ще остане три месеца в уругвайски затвор за притежание на подправени документи и използване на фалшива самоличност.

Как ще изглеждат извънземните?

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6426401

Как ще изглеждат извънземните?Понякога си представяме извънземните като зелени човечета, друг път като гиганти, високи по над 2,5 м, или с непропорционални глави и крайници. Но как биха изглеждали малките организми от чужди планети? Свои отговори дава спецът по потребителски и 3D дизайн Джан Чънси. Той е създал серията Unknown x Unknown,

Из делниците на един луд (28 август – 1 септември)

https://offnews.bg//nashite-avtori/iz-delnitcite-na-edin-lud-28-avgust-1-septemvri-664344.html

Понеделник, 28 август
Прокуратурата предаде на съд бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков и издателя-бизнесмен Иво Прокопиев за ощетяване на държавата при продажбата на остатъчните 33% в "ЕВН България".
Нищо няма да излезе от тая работа. Законът има два ръба – вътрешен и външен. Тарикатите вървят по вътрешния. И правят някои лоши работи, които обаче не са подсъдни.
Та мисля, че от това дело ще има само репутационни щети. Които едва ли ще са големи, защото на малките работи не могат да се нанесат големи щети.
Не разбрах Дянков ли е бил оня финансов министър, който е получавал по 100 хил. долара месечно, за да не тормози Пеефски. Сега ще си ги изплаща! Ще има „Цункай Джиджи…“
Г-н Цацаров, г-н главен прокурор, моля да престанете да се занимавате с глупости и да се заемете с реалните проблеми, които интересуват хората, като например врачките, хороскопите, времето най-вече. Знаем ли какво ще бъде времето утре? И защо не знаем? Докога тия шарлатани ще ни обещават слънце, а ще идва дъжд? На това ограбване на мечтите и надеждите на обикновените хора трябва да се сложи край! И понеже съм убеден, че ще се измъкнете с обяснение, че не е ваша работа, веднага ще дам пример с Матушката. Там прокуратурата поиска да бъдат отстранени неточностите в прогнозите на синоптиците и препоръча на ресорното министерството да засили контрола върху дейността им. Тамошните хептен се оляха, проспаха цял ураган в Москва.
Между другото, изследване на фонда "Обществено мнение" показва, че 53% от руснаците са идиоти в древногръцкия смисъл на думата. Някои твърдят, че не само в древногръцкия, но ние не сме от тях. Та тия 53% изобщо не се интересували от политика. Останалите 42% били патриоти и се интересували главно от отношенията с Украйна и събитията в Донбас. Което обяснява защо Путин може да си прави каквото си иска. При това положение, няма друго положение: Путин- Медведев, Медведев – Путин… Додето некой от тях гушне босилека.
От няколко месеца плеймейтката Светлана Василева се залюбила със сина на Гущеров, ако го помните. Един от бизнесмените от първата червена вълна, който направи онези кинти, които Талеб нарича „пари тип е..л съм ви“, които му дадоха възможност да се оттегли от политическия и обществен живот и спокойно да се отдаде на научна дейност. И да може да си позволи да финансира сексуалните авантюри на сина си Християн. Та Светлана, която явно не си е взела поука от съдбата на Мара Отварачката, се размечтала за брак: „Ако Христиан ми предложи брак, съм готова да приема… Тази година ще стана на 30 и мисля, че ми е време да създам семейство и да имам деца, да му родя не един, а двама наследници.”
Жената е зажадняла за семейство, за дом, за деца… Имаше един такъв действителен случай на село. Една булка в първата брачна нощ рипнала в 5 часа и почнала да мете двора. Свекърът се опитал да й обясни, че първата брачна нощ е за милувки, за прегръдки, за секс. А тя му рекла: “Ох, тате, от секс до гуша ми е дошло. Къщна работа ми дай, къщна…”
Не казваме нищо, да не си помислите нещо! Не, ние сме почитател на Волтер и знаем: „Онези жени, които понякога хората наричат безчестни, почти винаги имат достойнствата на най-честните мъже.“
Понеже некои много се заикват по визията на Мелания и я сравняват с нашето Деси, за да ни уязвят, та вижте как се появила в Тексас по време на наводненията.
Помните ли как, когато Емел Етем се появи с лачени ботуши, бяла ризка, разкопчана до трето копче, и къса поличка при наводнените в Цар Асен, медиите я направиха на трътка?! Но тамошните медии се изказаха много умерено и по-скоро я възпитават и напътстват, отколкото да я критикуват. Елизабет Бруинг от „Вашингтон пост“ написа: „Melania's shoes are impressive but perhaps not what I would wear to a city submerged in floodwaters."
Имаме много да учим.
Вторник, 29 август
Тази седмица ще се караме за черно-белите и цветните учебници. Фейсбук ври и кипи. И дали щото се случи баш на Секновение, но повечето граждани не се задоволяват с по-малко от главите на МОНтаджиите! Смърт! Напалм!
В европейската история е имало периоди, когато всички болести са се лекували с пускане на кръв. А по-късно се добавила и клизмата. Същите мерки се прилагали и за лекуване на обществото. Времената обаче са други. Варварско е да призоваваме да се лее кръв. Е, ако се вземе решение да се направят по една-две клизми на некои лица, няма да възразим.
Но пък, като се замисля, животът на бедните не е ли черно-бял? Кой беден може да си позволи цветен живот? И защо да лъжем децата? Вече и научно е доказано, че бедността се предава по наследство!
И, освен това, не видях да пише, че бедните нямат право да си купят цветни учебници. И богатите на свой ред могат да икономисат някой лев, като купят черно-бели. И като крайно ще видите, че фукарията ще закупи цветните, бас слагам.
Актьорът Владимир Пенев отказал да се включи във „ВИП Брадър“, въпреки, че му било отправено финансово предложение, на което трудно се устоява: „Аз съм достоен човек и искам да си прекарам живота достойно. За мен думите чест и достойнство означават нещо. Виждам, че за хората навън те не означават нищо. По простата причина, че за съжаление това, сред което живеем, няма никаква памет. То не помни нищо.“
Пък един, който обича да казва, че, ако оная ни работа била къса като паметта ни, отдавна сме щели да изчезнем като нация, приел и наесен ще се лигави със Сашка Васева, Майра Хилс (каката с най-големите тикви), фолкаджийката Емануела, Николета Лозанова, вратарчето Ники Михайлов, малолетната Сузанита и други вицове, пардон, випове.
Казано е: Достойнството не могат да ти го отнемат, него сам си го даваш. По-точно продаваш…
Ех, Македонски, Македонски, що не умря при Гредетин…
Шефът на НИМ Божигаф Димитров решил да премести параклиса "Св. Петър и Павел" от драгоманското село Беренде в музея, тъй като се рушал, а в него имало ценни стенописи на цар Иван Асен II от XIII в. От в. „Дневник“ го попитали дали не се страхува, че така ще разруши ценния паметник. На което той любезно отговорил: "Айде, опитвам се, ваш'та мама соросоидска, да ви хвана логиката как ще доведе до унищожение… " И не пропуснал покрай това да комплиментира приятелите си Ивайло Дичев и Манол Глишев с изрази като „полуграмотни същества“.
Много прост човек, обективно прост! Див селянин. Брилянтно доказателство, че национализацията на едрата умствена собственост, за която пишеше бай Мирон, вече се е състояла! Умствените кулаци са натикани в кьошето, нямат думата! Сега тече масовата приватизация на дребната собственост. След нея всички ще заприличаме на Бойко и Цецо. И най-тъжното е, че за една голяма част от българите това ще е израстване.

Много тъжна вест за набор 55 и околните набори! Починала е Мирей Дарк, киноикона и сексимвол на няколко поколения.
В казармата имахме един интелигент от Панагюрище, много се интересуваше от кино. Та си беше татуирал на лявата ръка (беше левичар) „Мирей“. И не беше единственият, който я обичаше по този полуплатоничен начин. Не знам дали хубавите жени си дават сметка, но заради Мирей специално, да не кажа голяма дума, но една малка нация е отишла на вятъра… По времето, когато отбивахме военната си служба, само Маргито Хранова ѝ съперничеше донякъде. Като изгасяха лампите в помещението и от всяко второ легло се чуваше: „Лека нощ, лека нощ, но за мен не е лека тя...“
Сряда, 30 август
По телевизора показват как се харчат парите от европрограмите. Ами, меко казано, неправилно се харчат. А с малко повече кураж можем да кажем, че се харчат престъпно. В кърджалийското село Брезен, където доизживяват стотина старци, направили фитнес на открито в двора на училището. То училището отдавна е затворено по липса на деца, но това е дори по-добре, защото няма да се пречкат на спортуващите пенсии. Селяните, най-младият от които бил на 60 г., са много доволни от придобивката. Само един кусур намират - нямало пейка до уредите, та да седнат и да им се любуват.
Снимка OFFNews
Областният управител на Кърджали Чанев вика, че селяните имали нужда от канализация, а не от фитнес. Според мен и от канализация толкова имат нужда. Могат ли стотина старци да натоварят цяла канализация? Не могат!
Семейство търновци на около 40 г. седнали да се почерпят, както правят всички почтени български семейства, но за беда се скарали. И легнали да се сдобряват. Обаче като се съблекли, госпожата забелязала, че мискининът имал морава смучка в близост до ствола, която, тя била сигурна, не била нейно дело. И, естествено, се разярила. И с орловия си маникюр му раздрала перинеума и скротума. И му обелила яйцата дето се вика.
Каква трагедия. Да ти разпори и перинеума, и мъдната торбичка и всичко… Нали знаете какво е перинеум. Аз от музиката съм го научил. Един колега, виден политолог, голям почитател на руските градски песни, често пееше една, от която сме запомнил само тоя куплет:
Опа! Оппа!
Сошлись пизда и жопа!
-Этого не может быть!
Промежуток должен быть…
Та предполагам, че точно тоя промеждутък се нарича перинеум.
Какво ли няма по света…
Четвъртък, 31 август
В. „Сега“: „Полиция и прокуратура уверяват, че няма нови "Нагли".
Главният секретар на МВР Младен Маринов, който без преувеличение може да бъде наречен най-талантливият ученик на Цецерон, вика: „Нямаме информация за структурирана, действаща група. Както виждате, няма и проявления в пространството…"
Струва ни се, и целият Философски факултет на СУ ще се съгласи с нас, че г-н Маринов съвсем необосновано разкъсва пространствено-времевия континуум. Няма как да има проявление във времето, без да има проявление в пространството. А, че имаше проявление във времето, съобщиха всички медии: 30 август, към 10 часа сутринта е отвлечен сина на собственика на автокъща "Софавто" Тони Златков.
Но по принцип Маринов е прав. Тия не са „Нагли“. Тия засега са само „Нахални“. Все пак им е сефте. За да станат нагли, трябва да отвлекат баре 10 души, да режат пръсти, да вземат откупи…
Сдружение "Азбукари“ предлага да се избере лице на българското председателство - личност, "направила много за доброто бъдеще на България“. И за късмет имали такава личност под ръка - тв водеща Цвета Кирилова - изявен общественик, журналист и хуманист. Обаче от ГД „БОЕЦ“ входирали в НС контрапредложение. След като трябва да е личност, допринесла много за бъдещето на България, това несъмнено трябва да е Пеефски. Бойците се възползвали от това, че изискуемият се принос е аксеологически неутрален, никъде не се посочва дали трябва да е положителен или отрицателен. Номиниращите посочват, че Пеефски е автор и вдъхновител на най-успешният управленски модел в България - модела "КОЙ", отбелязват огромния му принос в развитието на гражданското общество (главен вдъхновител на протестите през 2013 г.), а също и широките му международни контакти (Турция, Сирия, С. Арабия, Судан, Дубай и др.), изрично посочват чистото му минало и настояще, сертифицирано в множество проверки на прокуратурата.
Да, трябва да покажем на света какво имаме, не можем да скромничим. Още повече, че светът се досеща. И в САЩ се досещат, и в Германия, и в Интерпол, турското разузнаване има цял ферман… Единственото ни съмнение е дали точно за лице трябва да го изберем. Които ни четат от началото знаят, че ние отдавна го имаме това съмнение, още от 2007 г. Тогава писахме, че лицето изглежда като правено в час по трудово. С което искахме да кажем, че има, по израза на нашата ФБ-приятелка Мария Пеева, малко нещо „противозачатъчна външност“.
Та, ако ще го предлагаме за лице, трябва да го правим отново, ако ме разбирате. Но едва ли ще ме разберете. Това е прекалено суфистицирано и трябва да обясня. Една приятелка ми каза, че на хинди никога не се споменавала майката на лицето, тя е свещена и не се намесва в тия работи. В такива случай използвали един майконеутрален израз: Ша та правя наново!
Вчера писахме за архиподлеците от Атака, които поискали от президента да се преименува в. Мусала на Св. Иван Рилски. Щото името Мусала било от турско-арабски произход. Същите атакисти, които предложиха човека на Пеевски Караниколов за министър.
Лицемери! За Пеефски могат да се кажат много работи, но поне не е двуличник като атакистите. При него проблемът, както казахме, е с единственото му лице…
Тоя Караниколов е най-доброто доказателство за това, което ви разправям от много време. Че Пеевски преминава от представителна към пряка демокрация.
Г-н министърът вика, че основната цел на одържавяването на „Дунарит“ била заводът да бъде спасен и работните места запазени. И така ще стане. Държавата ще го купи, ще го даде на Караниколов да го управлява, а той ще го предостави на Пеефски за спасяване… И Пеевски ще го спасява на входа, като му подава скъпи материали и на изхода, като му изкупува продукцията евтино. Повтаря се историята на Илия Павлов и Мултигруп. Не сме против, стига да се повтори до края.
Самият Пеефски заяви, че не е имал, няма и няма да има интереси в оръжейната индустрия. И на нас много ни се искаше да му повярваме, но нямахме желание…
Знаете ли колко тежи сламката, която пречупва гръбнака на камилата? 9 грама! Е, има и по-тежки, но се смята, че 9 грама са напълно достатъчно, ако са адресирани точно.
Петък, 1 септември
На откриването на новия парламентарен сезон лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви приоритетите на партията: „Да се бори срещу бедността, неграмотността и лошия здравен статус на българите чрез политики на образование, икономика и борба срещу паралелната държава.“
Щеше ми се да чуя Нинова най-после да ѝ каже името на тая паралелна държава. Така, де, не е ли така? Ако я е страх, да го каже завоалирано. Например: „Паралелната държава е БПЦ!“ И всички ще си помислят, че има предвид Българска православна църква, а не Борисов, Пеефски и Цацаров. Може и ЦКБ или ПЦБ, както ѝ се харесва. Към момента това са трите ипостаси на паралелната държава. Ипостасите, грубо казано, са трите лица на Бога – Отца и Сина и Светия дух. Но в нашия случай не е много ясно кой баща, кой син и кой ще го духа…
Драснахме вчера два реда във Фейсбук за черно-белите и цветните учебници. Опитахме се да обясним, че двата вида учебници не създават неравенството, а само регистрират наличието му. За създаването му трябва да се питат политиците от всички цветове и разцветки, които 27 г. ни пробутват черно-бялото равенство и тайно живеят цветно. И между другото споменахме пенсиите, на които утре, в името на равенството естествено, могат да им скрият евтиното кисело мляко. Та по повод на това една госпожа ни нарекла „популярен и четен доктор и изумително ограничен мироглед…“ Ще се стараем, госпожа, да го разширим. Четем много, но явно не е достатъчно. Или пък не е въпрос на четене, знае ли човек… Пък друга госпожа ни обвинила в далеч по-тежък грях – омраза към пенсиите! Нас, дето лягаме и ставаме с мисълта за техния черно-бял живот! „Г-н Филипов, "евтиното" кисело мляко струва над 1 лв. кофичката, горе-долу толкова струва и "евтиният" хляб. Вместо да размахвате сърпове и чукове, направете една проста сметка каква част от мизерната си пенсия трябва да отдели така искрено мразената от Вас "пенсия", за да яде само хляб и кисело мляко.“
Смятал сме го, госпожа, много пъти сме го смятал. Януари, март, май, юли, август, октомври и декември по 93 лв. (1 хляб и две млека, надяваме се, че не лапате по два хляба дневно!) Април, юни, септември и ноември по 90 и февруари – 84 при редовен и 87 при високосен. И други са го смятали. Зер случайно пенсиите ви са на „валутен борд“, вързан с котировките на киселото мляко?
За ограничения мироглед не се обиждаме. В края на краищата всеки съди за мирогледа на другите според собствения си мироглед и това е справедливо. Но дето уж искрено сме мразел пенсиите, направо ни потисна.
По принцип рядко споделяме какво ни пишат благодарните читатели, но този път сме предизвикан. Ето едно писмо точно по темата:
„Здравейте, Д-р Филипов! Позволих си да Ви изпратя един чат с 87-годишната ми майка Мария Аврамова, която Ви е голям почитател! Пратих и линк към последната Ви статия "Ало пенсиите!" в Редута!
С уважение, Кирил Аврамов
Снимка № 4 Ето и въпросния разговор. (Моля г-н Аврамов да удостовери собственоръчно истинността на горното!)
Та никога не ви е мразел докторът. Ако понякога си е позволявал да осмива някои ваши… Щях да кажа пороци, но пороците са скъпи работи и вие не можете да си ги позволите. Та иронизираме понякога слабостите ви, но то е само, за да ви направим по-добри. Както казваше незабравимият Карл Маркс, човечеството се разделя с пороците си като им се смее. И, когато дойдем във вашия анклав, което ще стане още през този век, да заварим една по-приятна обстановка.
Борисов, който явно по цял ден причаква общественото мнение във Фейсбук, като видял каква пернишка драма се заформя с учебниците и не чакал повече. Нема после, нема утре – веднага: „Казах на министъра: Спираш в най-големия град и даваш пресконференция, че ги спираме!"
И друг път сме писал, че Борисов ще даде силен тласък в развитието на гражданското общество. Народът бавно и полека се учи, че като протестира, нещо постига. Много демократи се изредиха да ни управляват, но накрая един милиционер с тоталитарен рефлекс ще даде такъв тласък на гражданското общество, че и Костов да се върне, ще трябва да се съобразява с него. Историята обича да си прави такива иронии.
Е, ще кажете, седем години вече е на власт, а още няма гражданско общество. Да, така е. Борисов си изпълни неговата част от сделката. Няма нещо, на което да се възпротивили трима души и той да не го е отменил. А това, че няма достатъчно граждани за цяло общество, не е негов проблем.
Понеже по-горе казахме, че доста четем. Ето, вчера си препрочетохме набързо „Вълшебникът от ОЗ“. И си припомнихме нещо, което звучи гаче Франк Баум го е писал миналия четвъртък и точно за нас:
„Сега Плашилото бе господар на Изумрудения град и въпреки, че не беше вълшебник, народът се гордееше с него. „Защото, казваха те, няма друг град в света, който да се управлява от чучело.“ И доколкото им беше известно, бяха съвсем прави…“
А Плашилото през това време си мисли:
„Няма от какво да се оплакваме, тъй като този дворец и Изумрудения град са наши. Можем да правим каквото си искаме. Като си спомня, че до неотдавна стърчах на един кол в житната нива, а сега съм владетел на този прекрасен град, съм напълно доволен от съдбата си.“
С една дума идилия!
To be continued

Осъждан мъж отвлече тийнейджърка от Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6426533

Осъждан мъж отвлече тийнейджърка от ВарнаРецидивист отвлече малолетно момиче от Варна. В последния ден на август в полицията е постъпил сигнал, че неизвестен мъж държи против волята му тийнейджърка. Проведеното разследване е установило, че извършител на деянието е 29-гошитен жител на морската столица, който вече е осъждан. Мъжът ще остане за постоянно в ареста,

Полската премиерка отхвърля "шантажа" на Брюксел за миграционните квоти

http://www.mediapool.bg/polskata-premierka-othvarlya-shantazha-na-bryuksel-za-migratsionnite-kvoti-news268823.html

Полската премиерка Беата Шидло отхвърли "шантажа" на Европейския съюз по въпроса за задължителните миграционни квоти за преразпределяне между страните членки на хилядите кандидати за убежище, дошли в Гърция и Италия, предаде Франс прес.   "Няма да се подадем на шантажа на ЕС да ни бъдат орязани част от европейските фондове като наказание за това че не приемаме пренастаняването на мигранти от Северна Африка и от Близкия изток", каза Шидло.   В края на юли европейският комисар по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос съобщи, че Брюксел е задействал втората фаза на процедура за нарушение, подета още през юни срещу Прага, Будапеща и Варшава заради отказа им да изпълнят задълженията, произтичащи от плана на ЕС за миграционните квоти. Трите страни може да бъдат глобени, което, според Варшава, ще се изразява в съкращаване на европейските средства   "Европейските фондове и кохезионната политика са стълбовете на ЕС също както свободата на движение на стоки и услуги. Ние имаме право на това. Ние настояваме следователно европейските договори да бъдат спазвани и отхвърляме диктата на най-големите страни по въпроса за квотите", каза Шидло.   В сряда Европейският съд се произнася по жалбите на Унгария и Словакия срещу плана на ЕС за пренастаняване на мигрантите, чието начало бе поставено през 2015 г. Целта му е да се намали огромният миграционен натиск, тегнещ над Италия и Гърция.   Европейският план предвиждаше пренастаняването на 160 000 души за 2 години от Италия и Гърция към други страни членки на ЕС. Той се отнасяше до кандидати за убежище, на които е почти гарантирано предоставянето на такова убежище, като например сирийци или еритрейци.   За близо 2 години само малко над 24 000 кандидати за убежище бяха пренастанени. Само през 2015 г. в двете южни страни членки на ЕС дойдоха над 1 милиона мигранти. Повечето от тях продължават пътя си към Северна Европа. Полша не е приела нито един кандидат за убежище според плана за квотите.

Задържаха мъжа, заподозрян за убийството на жена си в Пещера

https://www.actualno.com/crime/zadyrjaha-myja-zapodozrjan-za-ubijstvoto-na-jena-si-v-peshtera-news_631377.html

Локализиран и задържан е 44-годишният Георги Генов, заподозрян за извършено тежко криминално престъпление в Пещера. Мъжът бе обявен за общодържавно издирване, след като избяга от местопрестъплението и се укри, съобщиха от МВР. По разпореждане на вицепремиера и министър на

Celebrate Labor Day

http://www.eurochicago.com/2017/09/celebrate-labor-day/

Labor Day is a day of rest or the last chance for many people to go on trips before the summer ends. For students, it is the last chance to organize parties before school starts again. In some neighborhoods, people organize fireworks displays, barbecues and public arts or sports events. The American football season starts on or around Labor Day and many teams play their first game of the season during Labor Day weekend.

В Мексико поставиха световен рекорд за най-голямо гуакамоле (Галерия)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6426504

В Мексико поставиха световен рекорд за най-голямо гуакамоле (Галерия)Какво е необходимо за приготвянето на най-голямото гуакамоле в света? Отговорът е 25 000 плода авокадо и 1000 души, които да ги смачкат, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Разядката, приготвена от "зеленото злато", е с внушителното тегло 3 тона. Рекордът е поставен в провинциалния град Консепсион де Буенос Айрес в мексиканския щат Халиско - един от

Прецедент: Каракачанов прати военни за ареста на заподозрян в убийство

https://offnews.bg//112/pretcedent-karakachanov-prati-voenni-za-aresta-na-zapodozrian-v-ubijs-664342.html

Вероятно за първи път в историята на МВР в ареста на заподозрян за убийство се включиха военни и техника на Министерството на отбраната. От ведомството съобщиха, че с тяхно съдействие е задържан 44-годишният Георги Генов, който бе уличен като заподозрян за убийството на жена му.

Генов беше обявен за общодържавно издирване за убийството на Катя Генова и след като избяга от местопрестъплението и се укри.

По разпореждане на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов в помощ на полицейските екипи се включили екипи и високопроходима техника на 68-ма бригада „Специални сили“ при военното министерство.

Генов е открит във вилна постройка край софийското планинско село Мухово, след което е неутрализиран и заловен, уточняват от ведомството.Любопитното е, че в близост до мястото е открит и семейния автомобил, с който извършителят е избягал. Това означава, че теренът е проходим за леки автомобили.

От МО също така съобщават, че е открито и оръжието на престъплението.

Работата по случая продължава, води се полицейско производство под наблюдението на прокурор от Окръжната прокуратура в Пазарджик.

От МО цитират Каракачанов, който заявил, "че проведената съвместна операция на екипи от МВР е изключително добър пример за ефективно институционално взаимодействие в обществен интерес". Той изказал специална благодарност на всички екипи и ръководители в успешната операция, сред които командирът на 68-ма бригада „Специални сили“ бригаден генерал Явор Матеев, както и на цялото ръководство на МВР.

Голяма коалиция? Не отново! - дебатът на Меркел и Шулц разочарова германските медии

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/09/04/3035921_goliama_koaliciia_ne_otnovo_-_debatut_na_merkel_i/?ref=rss


С предизборна апатия – така германските медии отразиха снощният дебат между кандидатите за канцлер Ангела Меркел и Мартин Шулц, след като социалдемократът пропиля най-добрата си възможност да настигне по рейтинг съперничката си.<br /><br />Няколко национални вестника коментират, че нова голяма коалиция между християндемократите (ХДУ) на Меркел и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) е възможна. Те "почти не се различаваха в прекия си сблъсък. Защо не уредим голямата...

Меси отказа на Барса

https://offnews.bg//futbol/mesi-otkaza-na-barsa-664337.html

Суперзвездата на Барселона Лионел Меси не поднови договора с каталунския тим заради сегашната ситуация с президента на клуба, пише "AS".

Според източника аржентинецът не иска да подпише ново споразумение в момент, когато върви процедура по събирането на подписи за вот на недоверие към президента Джосеп Мария Бартомеу.

Ако Меси не подпише договора през този период, това ще се отрази на броя на подписите срещу досегашния президент Бартомеу.

За да има вот на недоверие е необходимо да се съберат 16 хиляди или 15% от членовете на клуба. През юли Жозеп Бартомеу заяви, че клубът е постигнал споразумение с аржентинеца за новия договор.

Меси обаче не потвърди тази информация, а медиите в Испания твърдят, че това е последния сезон на футболиста на "Камп Ноу".

Модрич обвини ФИФА, че не мисли за здравето на играчите

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/09/04/3035878_modrich_obvini_fifa_che_ne_misli_za_zdraveto_na/?ref=rss


Хърватският полузащитник Лука Модрич обвини ФИФА, че изобщо не се интересува от здравето на футболистите. Най-добрият халф в Европа за миналия сезон смята, че световната футболната федерация гледа единствено своите интереси.<br /><br />Коментарът на Модрич срещу ФИФА дойде по повод мача между Хърватия и Косово от световните квалификации, който трябваше да се изиграе в събота вечерта. Въпреки проливния дъжд над Загреб двубоят започна, но беше прекъснат в 22-ата минута заради...

Спад в строителството в Обединеното кралство през август

http://econ.bg/Новини/Спад-в-строителството-в-Обединеното-кралство-през-август_l.a_i.748617_at.1.html

Индексът PMI, измерващ строителната активност на Великобритания, спадна през август до 51,1 пункта от 51,9 пункта през юли и при очаквания за негово...

Снимка със заличени кръстове отприщи реакции във Фейсбук

https://www.vesti.bg/sviat/snimka-sys-zalicheni-krystove-otprishti-reakcii-vyv-fejsbuk-6073363

От Lidl се извиниха на всички, които са били засегнати и обясниха, че избягват използването на религиозни символи

Тръмп с удар срещу имигрантите, готви депортация на 800 хиляди души

http://www.cross.bg/trump-dyshi-programata-1553970.html

/КРОСС/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп е решил да сложи край на програма, позволяваща на стотици хиляди имигранти, пристигнали нелегално като деца, да останат в страната, предадоха световните агенции, като се позоваха на публикация на "Политико", цитирана от „Дарик". Много конгресмени от Републиканската партия на Тръмп подкрепят тази програма, създадена с президентски указ от неговия предшественик Барак Обама през 2012 г. Тя засяга около 800 000 души. Очаква се Тръмп да обяви какво е неговото решение по въпроса във вторник. Според "Политико" обаче той вече се е произнесъл и негови сътрудници са се събрали вчера в Белия дом, за да подготвят премахването на програмата. Тя защитава от депортация хора, дошли като деца незаконно в САЩ и им позволява да работят или да учат в университет. Ако Тръмп отмени програмата, от одобрените вече по нея 800 000 души ще се изиска да напуснат страната.  

Кубрат Пулев: Джошуа няма никакъв шанс срещу мен

https://www.24chasa.bg/sport/article/6426522

Кубрат Пулев: Джошуа няма никакъв шанс срещу менБългарската звезда в бокса Кубрат Пулев сподели очакванията си относно предстоящата битка за световната титла срещу Антъни Джошуа. Пулев изказа мнението си за срещата пред официалната си страница във фейсбук. Кобрата потвърди, че мача ще се състои на 28 октомври в Кардиф. "Антъни Джошуа е страхотен и опасен съперник.

Мъж стреля по деца в Дупница, арестуваха го

https://offnews.bg//112/mazh-strelia-po-detca-v-dupnitca-arestuvaha-go-664340.html

56-годишен мъж беше арестуван, след като стреля по играещи си деца в Дупница, съобщи bTV.

Стрелбата е станала на ул. "Орлинска" в града. Няма пострадали. 

В дома на извършителя полицията е открила 9 пистолета, 400 бойни патрона, 300 газови боеприпаса и въздушна пушка.

Оръжието и боеприпасите са незаконно притежавани.

По случая е образувано досъдебно производство.

В Сеул предпочитат военните мерки пред търсенето на диалог с Пхенян

https://www.24chasa.bg/novini/article/6426498

В Сеул предпочитат военните мерки пред търсенето на диалог с Пхенян След последния ядрен опит на Пхенян висши южнокорейски служители в сферата на сигурността започват да клонят към засилване на военните мерки, вместо към диалог със Северна Корея. Това съобщи днес министърът на отбраната на Южна Корея, цитиран от южнокорейската информационна агенция Йонхап. "На среща на Съвета за национална сигурност (състояла се

Иск за пропуснати ползи срещу шантажори на търгове обмисля държавата

http://www.mediapool.bg/isk-za-propusnati-polzi-sreshtu-shantazhori-na-targove-obmislya-darzhavata-news268822.html

Цялата експертна мисъл на държавата ще бъде впрегната да се измисли законова промяна, която да позволява на възложителите на обществени поръчки да завеждат обратни искове за пропуснати ползи срещу фирми, които неоснователно са обжалвали и забавяли търгове. Това заяви вицепремиерът по икономическите въпроси Томислав Дончев в интервю за вестник "24 часа", публикувано в понеделник. В средата на автуст премиерът Бойко Борисов заяви, че настоява за промени в Закона за обществените поръчки, които да доведат до спиране на безкрайните обжалвания. Поводът бе продължилото повече от година обжалване на търга за внедряване на тол системата за платено преминаване на камионите по пътищата. Месец преди това регионалният министър Николай Нанков заяви, че пътната агенция ще съди фирмите, които постоянно спират изпълнението на поръчката, заради която дори държавата търга да прави собствено дружество, за да му възложи вътрешно изграждането на тол системата. В крайна сметка офертите за системата бяха отворени и се оказа, че част от жалбите са били от кандидати да я изградят. Дончев сега обясни, че досега са предприемани различни действия да се ограничат опитите за злоупотреба с обжалване - включително повишаване на такси, депозити и т. н. "Имали сме неприятности с ЕК, която третира по-трудния достъп до обжалване като ограничаване на достъпа до правосъдие. И е права. Не можем да твърдим, че всяка комисия е перфектна и си е свършила работата както трябва, затова трябва да има контрол. Проблемът не е в обжалването, а в злоупотребата с него, с изнудване на бизнес опонентите, ако щете - изнудване на възложителя", коментира той. Затова "събирам следващата седмица цялата експертна мисъл на държавата по тази тема", обяснява вицепремиерът. "В директивата пише, че трябва да има две обжалвания, едно от които е съдебното. Една фирма, която не е класирана, обжалва първо в КЗК, след това във ВАС и се губи половин година. Накрая ВАС решава, че жалбата е неоснователна. Аз искам възложителят да има право на обратен иск за пропуснати ползи към този, който спира поръчката, ако жалбата е неоснователна. Това ми е идеята и ще я предложа на всички експерти дали е възможна, дали не противоречи на европейското законодателство. За мен това е добра идея. Тя би преследвала случаите на злоупотреба при обжалването", коментира Дончев. Той дава статистика, според която при най-апетитните поръчки - тези с европейско финансиране, обжалването е 70%. "Говорил съм с колегите от други държави в ЕС, особено за строителния сектор. В повечето от тях вътрешнобраншовата регулация е толкова силна, че ако някоя строителна фирма изнудва колегите си, като подава неоснователни жалби, нея ще я изключат от строителната камара - и да цитирам един мой колега - тя след това не може да построи дворна тоалетна или ограда", допълва вицепремиерът. По думите му има държави в ЕС, където жаленето е в пъти по-високо. "Но злоупотребата е българска практика, така че трябва да намерим отговор на този феномен. Такова е и по-силна браншова регулация – там си знаят кои са професионалните изнудвачи", посочва още той. Според него например строителната камара у нас може започне да изключва фирма, защото изнудва колегите си. "Има компании, които са специализирани в това не да строят, да доставят и предлагат услуги, а са професионални шантажори", заявява Томислав Дончев.. Той коментира и предприетата от правителството на ГЕРБ административна реформа. "Когато говорим за реформа в администрацията, е имало един подход назад в годините, да го наречем декоративен. Администрациите да са по-добри, като ги накараме да бъдат по-любезни, да сложим табелки на гишетата, да има един център за обслужване на гражданите, да има описание какво можеш да получиш като услуга в интернет и т.н. Този подход прилича на смяна на прическата и на грима. А същността е в електронизацията на процесите", коментира вицепремиерът. Той повтори тезата, че най-модерният подход е гражданинът да се отиде в администрацията, която трябва да издаде документа, а тя чрез електронни регистри почти в реално време да извърши услугата. "Сегашната реформа не е половинчата, защото точно това правим - пребазираме всички услуги чрез достъп до базата данни, които съществуват в администрацията", уверява Дончев. "Най-високият стандарт - той съществува в някои европейски държави, е гражданинът при общуването с администрацията да е задължен да посочи само личните си данни. Всички останали справки са налични в публичната администрация, тя трябва да си ги направи сама. Което означава да не попълваш какво, къде имаш, къде си учил, каква заплата вземаш, какви данъци си платил. Това е крайната цел, която гоним", декларира той и допълни, че това ще става на стъпки. Според него предприетото от кабинета отпадане на 12 удостоверителни документа до края на годината е първата стъпка по административната реформа. "Когато сме готови със следващия пакет с 4-5 регистъра, ще направим и следващата стъпка. В много администрации върви електронизация, въвеждат данни. Това са 2500 услуги и сигурно 6000 изискуеми документа", заявява Томислав Дончев. Другият сюжет е подобряването на услугите на гише и ще се оптимизират над 600 услуги, допълва той. "Отпадане на удостоверителни документи, съкращаване на срокове и всякакъв вид подобрения. Дребни проблеми, но като се сблъскаш с тях, стават големи. Като например - министерството или агенцията работят 8 часа, но с граждани 2 часа", обяснява вицепремиерът. "Премиерът обича да казва, че това, да стоиш на гише, е власт. Когато едно ведомство разрешава или не разрешава, то има власт над хората. Тя се изпуска трудно. Когато висенето на гише се заменя с достъп до електронния масив без човешка намеса, тази власт изчезва. Когато премахнеш гишето, когато от 5 остава 1, това е загуба на власт, губиш чиновници, губиш част от армията. И ако говорим в политически некоректни категории - има съпротива. Тук има два възможни избора - да застанем на страната на чиновника или на страната на гражданина", зоключава Дончев..

Кубрат Пулев: Джошуа е страхотен съперник. Неговият стил ми пасва

http://www.moreto.net/novini.php?n=358788

Кубрат Пулев тренира усилено за срещата си за световната титла в тежка категория на WBA срещу Антъни Джошуа и вече е разучил съперника си детайлно. "Антъни Джошуа е страхотен и опасен съперник. Но неговият стил пасва перфектно на моя", заяви Кобрата пред официалната си страница във "Фейсбук".

Хванаха съпруга на убитата в Пещера

http://www.cross.bg/pazardzhik-prestuplenieto-peshtera-1553969.html

/КРОСС/ Локализиран и задържан е 44-годишният Георги Генов, заподозрян за извършено тежко криминално престъпление в Пещера, съобщават от пресцентъра на МВР. Мъжът бе обявен за общодържавно издирване, след като избяга от местопрестъплението и се укри. По разпореждане на вицепремиера и министър на отбраната в помощ на полицейските екипи бе предоставена високопроходима техника на 68-ма бригада „Специални сили" при Министерството на отбраната, уточняват от вътрешното ведомство. Днес мъжът е открит във вилна постройка край планинското софийско село Мухово. В близост до мястото е намерен и семейният автомобил, с който по първоначални данни извършителят се е оттеглил, както и оръжието на престъплението. "До момента разполагаме с достатъчно доказателства, които го уличават, че е извършител на това престъпление. Непосредствено преди убийството Георги Генов е изключил мобилния си телефон. Извършил е убийството и се е оттеглил с личния си автомобил в неизвестна посока. На метри от местопрестъплението е имало хора, които не са направили нищо, за да предотвратят престъплението, но пък са подали информация на разследващите за регистрационния номер на автомобила му", коментира на извънреден брифинг директорът на ОДМВР-Пазарджик Йордан Рогачев. Припомняме, че в петък, минути след 19:30 часа в полицията бе получено съобщение за жена в безпомощно състояние открита на кръстовище в града

Хванаха съпруга на убитата в Пещера

http://www.cross.bg/pazardzhik-peshtera-prokyratyra-1553969.html

/КРОСС/ Локализиран и задържан е 44-годишният Георги Генов, заподозрян за извършено тежко криминално престъпление в Пещера, съобщават от пресцентъра на МВР. Мъжът бе обявен за общодържавно издирване, след като избяга от местопрестъплението и се укри. По разпореждане на вицепремиера и министър на отбраната в помощ на полицейските екипи бе предоставена високопроходима техника на 68-ма бригада „Специални сили" при Министерството на отбраната, уточняват от вътрешното ведомство. Днес мъжът е открит във вилна постройка край планинското софийско село Мухово. В близост до мястото е намерен и семейният автомобил, с който по първоначални данни извършителят се е оттеглил, както и оръжието на престъплението. Припомняме, че в петък, минути след 19:30 часа в полицията бе получено съобщение за жена в безпомощно състояние открита на кръстовище в града. Към мястото незабавно бяха насочени екипи на полицията и на „Спешна помощ". Първоначалният оглед констатира смъртоносни наранявания по тялото на жената с остър предмет. Бе установена самоличността ѝ - 41-годишна жителка на Пазарджик. Веднага бе сформиран екип от криминалисти, разследващ полицай, експерти, полицейски и младши-полицейски инспектори от РУ - Пещера и ОДМВР - Пазарджик, които започнаха работа по образуваното досъдебно производство под наблюдението на Окръжна прокуратура в Пазарджик

Премиерът: Кара се безобразно, не може да сложим на всяка пресечка полицай

http://www.cross.bg/borisov-komentira-politzaii-1553968.html

/КРОСС/ Трябва да осъзнаваме като нация, че на пътя всеки иска да се придвижи до някъде, а не да загине. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов, който присъства на откриване на разширение на производствен корпус за заваряване на стоманени компоненти на австрийски завод в индустриалната зона на Червен бряг, предава „Фокус". Попитан за взаимодействието между местната власт и полицията, той коментира, че са назначени 1000 нови служители. „Доста напредват и по плановете и възстановяването на техниката. Виждате в Търговище един месец ни трябваше да хванем тези, дето бяха били възрастните, а то се оказа, че е внукът", коментира Борисов. На въпрос да ли са необходими законодателни промени за взаимодействието с полицията, министър-председателят отговори: „ Закони много имаме, просто трябва да се изпълняват и всеки да работи с душа. Ето сега от София дотук на всеки 100 метра са помлени мантинелите. Какво ли не се изговори, какво ли не се направи? Кара се безобразно. И санкции, и коли изкарахме, снимки има, налагат се глоби, свалят се номера. Това, ако не го осъзнаем ние... Знаете ли колко паметници има по пътищата? Всеки може да не се прибере", коментира Борисов. Той подчерта, че трябва просто да осъзнаваме като нация, че на пътя всеки иска да се придвижи до някъде, а не да загине. „Не можем да сложим на всяка пресечка полицай. Не може във всяко нещо да сложиш полицай

Врата премаза и уби дете на стадион

http://frognews.bg/news_141449/Vrata-premaza-i-ubi-dete-na-stadion/

12-годишно дете загина на стадион в тетевенското село Гражданица, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Ловеч.

Откриха най-голямото изтичане на пароли за имейли досега

https://offnews.bg//tehnologii/otkriha-naj-goliamoto-iztichane-na-paroli-za-imejli-dosega-664339.html

Вероятно най-голямото изтичане на пароли за електронни пощи е открито от френския експерт по киберсигурност Бенков (Benkow), който откри списък със 711 милиона имейл адреси и паролите за тях. Въпросният списък не е бил публичен и е "отключен" от Бенков чрез специален софтуер, съобщава Наука OFFNews

Друг експерт по компютърна сигурност Трой Хънт също попаднал на списъка и за целта направил сайт haveibeenpwned.com, в който всеки потребител може да провери дали в набора от данни не фигурират и неговия мейл с парола. 

Това е най-големият единен набор от данни, на който се е натъквал, пише специалистът в сайта си. По думите му "това са адресите на почти всеки мъж, жена и дете в цяла Европа".

Данните са събрани с помощта на машина, известен само като "Onliner Spambot", която сочи към IP адрес в Холандия, но Хънт подчертава, че няма да го публикува, опасявайки се от по-нататъшното разпространение на данните.

Още четете на Наука OFFNews.

На 6-ти октомври ще е първото дело за обезщетение на пострадалите в Хитрино

https://www.24chasa.bg/novini/article/6426485

На 6-ти октомври ще е първото дело за обезщетение на пострадалите в ХитриноПървото от делата за обезщетение на пострадалите от взрива на гара Хитрино, заведени пред Софийския градски съд, днес бе насрочено за 6 октомври. Това съобщи на БТА адвокат Николай Димитров от софийската кантора, която представлява пострадалите и близките на загиналите при железопътната катастрофа в населеното място.

Дизеловата криза застига Меркел в разгара на предизбораната кампания

http://www.mediapool.bg/dizelovata-kriza-zastiga-merkel-v-razgara-na-predizboranata-kampaniya-news268821.html

Германският канцлер Ангела Меркел приема в понеделник кметовете на най-замърсените германски градове, в които дизеловите коли са изправени пред риска да бъдат забранени. В същото време автомобилната криза създава усложнения за политиците в разгара на кампанията. Консервативната лидерка, разкъсвана между картелните разкрития, засягащи Volkswagen, Daimler и BMW, 800 000-те работни места в сектора и залозите за общественото здраве, вече е започнала надпревара с времето, посочва всекидневникът "Ханделсблат".   Дали става дума за гарантиране в най-скоро време на по-чист въздух в метрополиите? Три седмици преди парламентарните избори приоритетът е по-скоро да "се обезвреди" тази взривоопасна тема, като "се избегнат забрани за движение, от които са застрашени шофьорите в големите градове", отсича канцлерът.   Сезирани от асоциацията Umwelthilfe, която твърди, че "над 10 000 случая на преждевременна смърт годишно в Германия се дължат на емисиите на азотен окис (NOx), правосъдните институции биха могли да принудят близо 70-те общини, които превишават европейските норми за NOx, да забранят движението по техните улици на най-замърсяващите двигатели.   И този сценарий придобива практическо измерение: редица съдилища, по-специално в Мюнхен и Щутгарт, решиха, че това е единствената мярка, която може да сведе замърсяването до приемливи равнища, а Федералният административен съд трябва да се произнесе в началото на 2018 година по тази тема. Номерът на еквилибриста   Автовобилостроителните компании предложиха в началото на август, на "среща на високо равнище", свикана в Берлин, да оборудват със софтуер над 5 милиона дизелови коли - една трета от автомобилите в Германия са на дизел - и да облекчат ремонтирането на най-старите автомобили.   Тези мерки обаче ще бъдат недостатъчни, за да се влезе в определените рамки, потвърди на 26 август Федералната служба по околната среда.   В тази тройна криза, която смесва промишлени интереси, защита на потребителя и на околната среда, канцлерът заложи на любимия си метод: да изпраща двусмислено послание и да се предпазва от действия.   От една страна тя заклейми "силната загуба на доверие" заради "истински катастрофи за автомобилната промишленост" след скандала с дизеловите двигатели със софтуер за манипулиране на данни за отделяните емисии на Volkswagen и след скандала за картела.   От друга страната обаче тя посочи, че трябва да се върне "доверието в дизела", отхвърляйки вероятността за планове за отказ от тези двигатели.   Днешната среща би трябвало да се изрази в ангажименти на общините да разработят мрежи от станции за зареждане на електрическите автомобили и по-добър обществен транспорт, с помощта на държавата.   "Автобилостроителите трябва да допринесат най-много" за изчистването на въздуха, заяви пред медии ръководителят на Федерацията на германските общини Герд Лансберг, но шансовете гласът му да бъде чут не са особено големи: усилията на компаниите от автомобилостроителния сектор ще почакат до втората "среща на високо равнище", планирана за ноември.   Като се има предвид колко важна е темата, най-фрапиращото е, че предизборна кампания за дизела изобщо не се състоя: освен Зелените, които искат да забранят двигателите с гориво към 2030 година, политическата класа остава на твърде близки позиции по този въпрос.   Консерваторите и социал-демократите от ГСДП са на едно мнение, че трябва да бранят дизела като "преходна технология".   И макар да призовават на висок глас за завой към по-чистите превозни средства, те оставят на промишлеността свободата да организира този преход по свое усмотрение и не поставят срокове за отказ от дизела - за разлика от случващото се във Франция или във Великобритания.   Разбира се, всички си дават сметка за големия дял в икономиката на този стратегически сектор, който дава близо една пета от износа на страната и досега олицетворяваше имиджа й на надеждност в горната гама, който сега е накърнен.   Само че сходството в позициите на големите партии с линията на автомобилопроизводителите се обяснява и с "мълчаливото одобрение" на едните пред шмекеруванията на другите, според Щефан Брацел от Центъра по автомобилно управление. Провинция Долна Саксония, в северната част на Германия, където се намира централата на Volkswagen, е акционер с 20% в групата, а премиерът на провинцията от ГСДП е член на надзорния съвет на компанията.   Между другото бившият директор по персонала на гиганта, който притежава 12 марки, Петер Харц, вдъхнови социалните реформи на канцлера Герхард Шрьодер, които продължават да бъдат представяни като източника на сегашното германско благоденствие.   Ангела Меркел пък несръчно се бореше срещу европейските норми за допустимост на замърсяването на околната среда, които са прекалено стриктни в очите на германските автомобилостроители, до момента, когато един от нейните съветници не стана главен лобист в Daimler през 2013 година.   По БТА

Догодина магистрала "Хемус" ще подмине Севлиево, обеща Борисов

http://econ.bg/Новини/Догодина-магистрала-Хемус-ще-подмине-Севлиево-обеща-Борисов_l.a_i.748613_at.1.html

Догодина магистрала "Хемус" ще подмине Севлиево, обеща премиерът Бойко Борисов при посещение в Червен бряг, където откри разширение на производствен...

Москва и Анкара говорят за оръжейно споразумение в ущърб на Запада

https://www.24chasa.bg/novini/article/6426477

Москва и Анкара говорят за оръжейно споразумение в ущърб на ЗападаТурция и Русия се приближават до споразумение за първата голяма покупка на оръжия на Анкара от Москва, предизвикващо безпокойството на съюзниците на Турция в НАТО, макар че това споразумение би могло никога да не се реализира, предаде БТА. Според турски и руски отговорни представители всичко е готово за подписването на споразумение за закупуване

12-годишно момче почина при инцидент на футболно игрище

http://www.cross.bg/gradezhnitza-momcheto-intzident-1553967.html

/КРОСС/ Момче на 12 години от тетевенското село Градежница почина при нещастен инцидент на футболно игрике, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР - Ловеч. По първоначална информация момчето пострадало при преместване на подвижна метална футболна врата на стадиона в селото. Незабавно след злополуката то било транспортирано в тетевенската болница, но въпреки намесата на медиците, детето починало. По случая в РУ Тетевен е образувано досъдебно производство. Извършен е оглед на трупа на момчето и на стадиона в Градежница. Разследването продължава.  

Арестуваха варненец за отвличане на непълнолетна

http://www.moreto.net/novini.php?n=358785

Варненец бе арестуван по обвинение, че е отвлякъл непълнолетно момиче, съобщиха от полицията за Moreto.net. Сигналът за престъплението е подаден в последния ден на август. След издирване органите на реда арестували 29-годишният М.

Разузнаването ни засякло опити за застрашаване на сигурността в страната

https://www.actualno.com/society/razuznavaneto-ni-zasjaklo-opiti-za-zastrashavane-na-sigurnostta-v-stranata-news_631366.html

От началото на годината Държавна агенция “Разузнаване” (ДАР) е придобила изпреварваща информация относно: действия, създаващи рискове и заплахи за суверенитета, териториалната цялост на България и единството на нацията, застрашаващи политическата и икономическата

Учени разкриха кога сексът доставя удоволствие и на двамата партньори

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6426455

Учени разкриха кога сексът доставя удоволствие и на двамата партньориГрупа американски учени откриха, че романтиката по време на секс допада както на жените, така и на мъжете, съобщи Лента, цитиран от БТА. Целувките, прегръдките, романтичните думи и атмосфера на мястото прави сексуалният акт най-въздействащ и за двата пола. В проучването участваха над 2 хиляди човека, които споделиха предпочитанията си в секса.

Разберете, това е тарикатлък

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/09/04/3035913_razberete_tova_e_tarikatluk/?ref=rss


Голям вой се надигна след българската подкрепа за промени в директивата за командированите работници в ЕС. Ясен Бояджиев от "Дойче веле" се връща към темата, за да обори абсурдните аргументи на част от критиците.<br /><br />Връщането към темата едва ли щеше да си струва, ако на българска почва тя не бе обрасла с абсурдни аргументи като тези: отнемат свободата на движение; гонят българския работник; защо чуждите търговски вериги не плащат на продавачките в България колкото...

Германец подобри собствения си рекорд за носене на бира (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6426458

Германец подобри собствения си рекорд за носене на бира (Снимки)Сервитьор от Германия подобри собствения си рекорд за носене на бира, предаде Ройтерс. Постижението си 45-годишният Оливер Щрюмпфел отбеляза в рамките на проява в град Абенсберг в Бавария, известна и като дом на Октоберфест - най-големия бирен фестивал в света, предаде БТА. Щрюмпфел предварително даде заявка за пренасянето на разстояние от 40

Има развитие по случай с изчезналото момиченце във Франция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6426473

Има развитие по случай с изчезналото момиченце във Франция Повдигнато е обвинение на мъж, който бе заподозрян във връзка с изчезването преди една седмица във Франция на 9-годишно момиченце. Мъжът е признал, че малката Маелис се е качила в колата му, заяви пред Франс прес неговият адвокат. Според заподозрения момичето се качило в колата му, на задната седалка, заедно с малко момче,

Уилям и Кейт чакат трето дете

http://www.cross.bg/treto-yilyam-hertzoginyata-1553966.html

/КРОСС/ Херцозите на Кеймбридж Уилям и Катрин очакват трето дете, съобщи от канцеларията на двореца Кенсигтън в официалния профил в Туитър, предава "Дарик". "Херцогът и херцогинята на Кембридж са радостни да обявят, че херцогинята на Кембридж очаква трето дете. Кралицата и членовете на двете семейства са очаровани от новината", се казва в съобщението. В изявление от двореца съобщиха, че 35-годишната Кейт страда от тежка форма на сутрешно гадене, която беше част и от предишните ѝ две бременности. По тази причина херцогинята на Кеймбридж няма да посети насрочено за по-късно днес събитие. Двете деца на Уилям и Катрин - Джордж и Шарлот, са съответно на четири и две години. Третата им рожба ще бъде пета по линията на наследяване на британския престол.  

Отпушват част от столичния ”Дондуков” до 15-и септември

http://dnes.dir.bg/news/remonti-yordanka-fandakova-ova-kupel-dondukov-skobelev-evgeni-krusev-26338169

До 15 септември ще бъде пуснато движението по бул. „Дондуков“ от Министерски съвет до ул. Г.С. Раковски“ и от ул. „Кракра“ до бул. “Васил Левски“.

Градушка колкото орех спря тока в Русенско

http://frognews.bg/news_141448/Gradushka-kolkoto-oreh-spria-toka-v-Rusensko/

Градушка колкото орех нанесе сериозни поражения в Русенско. Ледените късове, придружени от силна буря, оставиха 30 населени места без ток. На много места има скъсани жици и паднали далекопроводи, а по пътищата – паднали дървета.

Задържаха съпруга убиец от Пещера в семейна вила

http://dnes.dir.bg/news/ubietz-peshtera-arest-georgi-genov-26338134

44-годишният Георги Генов, който уби съпругата си Катя на оживено кръстовище в Пещера, е задържан тази сутрин, съобщиха за Дир.бг от МВР-Пазарджик.

Затворник скочи с чаршаф от килията от Варненския затвор, заловиха го в дома му

https://www.24chasa.bg/novini/article/6426439

Затворник скочи с чаршаф от килията от Варненския затвор, заловиха го в дома муОсъденият за кражба Румен Асенов е избягал тази сутрин от Варненския затвор, но е бил заловен по-късно в дома си, съобщиха от Апелативната прокуратура в крайморския град. Той изтърпявал присъдата си в Трудово-поправителното общежитие "Разделна" и му оставали още 11 месеца до края на срока на присъдата му.

Почина акад. Камен Куманов - бивш директор на Института по биофизика при БАН

https://www.24chasa.bg/novini/article/6426432

Почина акад. Камен Куманов - бивш директор на Института по биофизика при БАННа 80 години почина акад. Камен Стефанов Куманов - основател и ръководител на секцията "Липид-биологични взаимодействия", научен секретар и по-късно директор на Института по биофизика при БАН. Той е един от най-изтъкнатите български учени с изключителни постижения в областта на биохимията на липидите и мембранологията, съобщават от БАН.

Огнено бедствие в Калифорния

http://www.eurochicago.com/2017/09/bedstvie/

Северните части на щата Калифорния са обхванати от бушуващи горски пожари. Губернаторът на щата Джери Браун обяви бедствено положение заради пожарите още в петък. Унищожени са над 1,5 хил. хектара гори, хиляди хора са евакуирани. Стотици пожарникари се борят с огнената стихия. Във ФБ профила на Българското генерално консулство в Лос Анжелис е отправен призив към българските граждани да се въздържат от пътуване в засегнатите от пожарите райони. И да се свържат при необходимост със служителите на консулството на обявения телефон за спешни случаи.

В България проруската политика вече не чака инструкции от Москва

https://www.24chasa.bg/novini/article/6426408

В България проруската политика вече не чака инструкции от МоскваТам, където институциите са слаби, Русия дори може да опита да овладее държавата, какъвто е случаят с България. Амбицията - макар и посрещана със силна съпротива от мнозина в страната - изглежда, е да се изградят мощни мрежи от съюзници и клиенти в страната и в същото време България да бъде оставена да бъде член на НАТО и ЕС именно за да играе

Градушка като орех остави без ток половината села в Русенско

https://www.actualno.com/ruse/gradushka-kato-oreh-ostavi-bez-tok-polovinata-sela-v-rusensko-news_631364.html

Градушката с големината на орех, която падна снощи, е нанесла сериозни поражения в Русенска област. Ледените късове, придружени от силна буря, оставиха 30 населени места без ток. На много места има скъсани жици и паднали далекопроводи, а по пътищата – паднали дървета. Унищ

Ще се върнат ли продуктите с опасния яйчен прах с фипронил на пазара

http://www.moreto.net/novini.php?n=358756

След истериите около замърсените с опасното вещество фипронил яйца в Европа, вълната от заразени партиди не подмина и България. На два пъти бяха засичани тонове замърсен сладолед и майонеза, в чието производство е вложен яйчен прах, внос от Германия.

Доброволци стават "високопланински чистачи" на защитени територии

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/09/04/3035898_dobrovolci_stavat_visokoplaninski_chistachi_na/?ref=rss


Над 70 доброволци от цялата страна се включват в традиционното почистване на защитени територии, организирано от сдружение "За Земята".<br /><br />Доброволческата акция започва от този понеделник в Национален парк "Централен Балкан" и природен парк "Българка" и ще продължи цяла седмица – в периода 4 – 10 септември.<br /><br />Посланието на кампанията "Боклукът в раницата" цели да мотивира не само към почистване на вече изхвърлени...

Над 70 доброволци стават "високопланински чистачи" за седмица

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/09/04/3035898_nad_70_dobrovolci_stavat_visokoplaninski_chistachi_za/?ref=rss


Над 70 доброволци от цялата страна се включват в традиционното почистване на защитени територии, организирано от сдружение "За Земята".<br /><br />Доброволческата акция започва от този понеделник в Национален парк "Централен Балкан" и природен парк "Българка" и ще продължи цяла седмица – в периода 4 – 10 септември.<br /><br />Посланието на кампанията "Боклукът в раницата" цели да мотивира не само към почистване на вече изхвърлени...

Англичани представят волана на бъдещето

http://www.cross.bg/jaguar-rover-land-1553965.html

/КРОСС/ По време на пилотното издание на Tech Fest в Университета по изкуствата в Лондон, Jaguar Land Rover ще представи своето виждане по отношение на автомобилния волан на бъдещето, съобщава Auto-Press. Разработката на Jaguar Land Rover се нарича Sayer и от компанията обещават, че тя ще бъде част от изцяло новата ѝ концептуална разработка Jaguar ‘FUTURE-TYPE', която ще демонстрира вижданията на компанията за автомобилната мобилност за 2040 година и по-далечното бъдеще. Основната концепция на Sayer, кръстен на един от най-известните дизайнери на Jaguar- Малкълм Сойер, е тази, че той ще бъде единствената част от автомобила, която клиентът наистина ще притежава в един свят на споделен и автономен автомобилен транспорт. В зависимост от клиентските предпочитания и изисквания, високотехнологичният елемент ще бъде в състояние да призове подходящия автомобил в точното време, за да отговори на очакванията на клиента. От Jaguar Land Rover коментират, че Sayer е първия в света AI (Artificial Intelligence) волан с гласово управление, който успоредно с останалите си функционалности, е в състояние да прави оценка на маршрута на предстоящото пътуване и на нейна база да предложи част от маршрута, в който управлението на превозното средство да остане изцяло под контрола на водача за достигането на допълнително удоволствие.  

Догодина магистрала "Хемус" ще подмине Севлиево, обеща Борисов

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/09/04/3035869_dogodina_magistrala_hemus_shte_podmine_sevlievo/?ref=rss


Догодина магистрала "Хемус" ще подмине Севлиево, обеща премиерът Бойко Борисов при посещение в Червен бряг, където откри разширение на производствен корпус за заваряване на стоманени компоненти на завод, собственост на австрийската фирма "Палфингер". Инвестицията е за 7 млн. евро, като благодарение на нея ще се открият 100 нови работни места.<br /><br />"Убеден съм, че тогава все повече инвеститори ще продължат да идват и в Северозапада, защото има ли път,...

"Арена армеец" ще се преобрази в театрален салон за концерта на Шарл Азнавур

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/09/04/3035902_arena_armeec_shte_se_preobrazi_v_teatralen_salon_za/?ref=rss


Столичната зала "Арена Армеец" ще се преобрази в театрален салон за концерта на легендата на френския шансон Шарл Азнавур през ноември. Червен килим и специален декор ще осигурят по-камерно усещане, а местата ще бъдат ограничени до 5500, съобщиха организаторите на пресконференция днес.<br /><br />Самото събитие ще бъде на 30 ноември от 20 ч. Азнавур, който е на 93 години, ще изнесе двучасов спектакъл като част от поредното си голямо турне, което преминава през Австралия,...

Момиченце откри меч в езерото, където е хвърлен легендарният „Екскалибур” (СНИМКА)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/momichence-otkri-mech-v-ezeroto-kydeto-e-hvyrlen-legendarniiat-ekskalibur-snimka-2046110

7-годишно момиче от Великобритания откри меч в езерото, в което се говори, че е изхвърлен легендарният „Екскалибур” на крал Артур. Малката Матилда направила откритието по време на лятната почивка със семейството си в Корнуол, Англия. Именно там се намира езерото Дозмари, в което сп

Тодор, който нападна незрящи: Домашният арест ми се отразява зле, наддадох на тегло

//dariknews.bg/regioni/burgas/todor-kojto-napadna-nezriashti-domashniiat-arest-mi-se-otraziava-zle-naddadoh-na-teglo-2046100

Младият мъж, който нападна слепи туристи, обжалва мярката си за неотклонение - "домашен арест". През юни кадри показаха как 21-годишният Тодор Маринов напада група незрящи летовници и ударя водача им в Стария Несебър.

Никол Шерцингер загадъчна, секси и без Гришо в Ибиса (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/nikol-shercinger-zagadychna-seksi-i-bez-grisho-v-ibisa-snimki-2046103

Никол Шерцингер се отправи към слънчеви дестинации. Певицата отдъхна от многобройните си ангажименти покрай в британския X Factor, където е жури.

Уволниха директора на Софийската математическа гимназия

//dariknews.bg/novini/bylgariia/uvolniha-direktora-na-sofijskata-matematicheska-gimnaziia-2046107

Директорът на Софийската математическа гимназия Антони Стоянов беше уволнен. Заповедта за отстраняването му от поста му беше връчена от представители на столичното Районно управление по образованието, съобщава bTV.

Мъж в шок от три смърти троши в Спешното в Павликени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6426378

Мъж в шок от три смърти троши в Спешното в ПавликениСлужители на полицейското управление в Павликени разследват случай на унищожени мивка и медицински шкаф в Спешна помощ в града. В хода на проведените до момента действия по разследването е установено, че на 1 септември в 21 ч. в шокова зала на центъра 42-годишния М. А. от Павликени е счупил стъкла на медицинска етажерка, рафтове и мивка.

За първи път български фолклорен ансамбъл ще участва на фестивала в Шанхай

https://offnews.bg//obshtestvo/za-parvi-pat-balgarski-folkloren-ansambal-shte-uchastva-na-festivala-v-664336.html

За първи път български танцов ансамбъл ще участва на престижния Международен фестивал по изкуствата в Шанхай. Столичният ансамбъл „Пламъче“ ще представи българския фолклор на десетото издание на фестивала, който ще се проведе от 13 до 18 септември 2017 година, съобщават от ансамбъла.

Шанхайският фестивал на изкуствата е единственият държавен международен фестивал по изкуствата и водещо културно събитие в Китай. Ансамбъл „Пламъче“ е първата българска група, която получава покана и ще вземе участие във фестивала от неговото създаване през 1999 година.

Вече 10 години ансамбълът издирва, съхранява и популяризира българския танцов, музикален, песенен и обреден фолклор. Работи с екип от специалисти – хореографи, етнолози, педагози и музиканти, чиято цел е вярното и точно предаване на традициите и творчеството. 

От 2011 г. „Пламъче“ представя страната ни на международната сцена, а от 2014 г. е представителен танцов ансамбъл за CIOFF България – българския клон на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства към ЮНЕСКО. В своята история съставът има стотици участия в България и в редица престижни международни фолклорни фестивали в Сърбия, Румъния, Босна и Херцеговина, Чехия, Полша, Италия, Франция, Германия и други.

Ансамбълът дава начало на редица европейски и световни спортни първенства, на които България е домакин. Има и редица представителни изяви.

Танцьорите на ансамбъл „Пламъче“ са носители на високи отличия от национални и международни конкурси. Преди месец ансамбълът се завърна с приз за най-добро сценично представяне на традиционни ритуали от фестивала „Дни на Бескидската култура“ 2017 г. в Република Полша.

Танцьорите със сърце и отдаденост подкрепят благотворителни инициативи, сред които са традиционният абитуриентски бал за младежи в неравностойно положение и благотворителната инициатива „Българската Коледа“ под егидата на президента.

Ненужен в Левски пред трансфер в Локо Пловдив

https://offnews.bg//futbol/nenuzhen-v-levski-pred-transfer-v-loko-plovdiv-664334.html

Локомотив Пловдив може да направи услуга на Левски и в същото време да се сдобие със заместник на Мартин Камбуров. "Черно-белите" са си харесали нигериеца Бабатунде Адениджи, пише в. "Марица".

21-годишният нападател се оказа ненужен на "Герена" и беше отстранен от първия тим. Преди броени дни пропадна негов трансфер в Скендербеу. Албанците даваха 150 000 евро за правата му.

До 6 септември, когато затваря трансферният прозорец в България, в Локо разчитат, че ще успеят да уредят привличането му. От Лаута нямат намерение да го купуват.

Затова вариантите са два – Левски да им го даде под наем, или до ден-два нигериецът да склони да прекрати договора си със столичани по взаимно съгласие, след което да акостира в Пловдив като свободен агент. Той има действащ контракт със "сините" до началото на 2019 г.

От Локо признаха пред "Марица", че имат интерес към един от тримата офанзивни футболисти на Левски, които са нарочени за гонене, но не пожелаха да уточнят кой е приоритетната им цел.

Другите двама са Амаду Сукуна и Франсис Нар. Според запознати, ако ударят на камък за Адениджи, черно-белите ще се пробват за французина.

"Имаме и друг вариант за нов нападател. Става въпрос за българин”, коментира треньорът на Локомотив Пловдив Войн Войнов.

Като на филм! Затворник избяга с въже от чаршафи във Варна

http://www.cross.bg/varna-zatvor-varnenskiya-1553964.html

/КРОСС/ Като на филм осъден мъж успя да избяга от варненския затвор. Румен Асенов изтърпявал присъда за кражба в ТПО - Разделна и му оставали още 11 месеца до срока на лишаването от свобода. Във варненския затвор бил доведен във връзка с явяването му на съдебно дело. Днес, 4 септември 2017 г., около 4 часа на разсъмване, затворникът обаче предприел действия да поеме към свободата. Той успял с метален крак на стол да раздалечи решетките на помещението, в което се намирал. С чаршафи се спуснал от втория до първия етаж на сградата и избягал, съобщават от Апелативна прокуратура - Варна. Започналото незабавно издирване открило беглеца в дома му във видимо неадекватно състояние. Асенов бил задържан и отведен отново във варненския затвор. Районната прокуратура във Варна вече образува досъдебно производство за новото му престъпление.  

43-годишен загина след удар в дърво в Пловдивско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6426346

43-годишен загина след удар в дърво в ПловдивскоМъж загуби живота си при пътен инцидент снощи край село Дълго поле, община Калояново, Пловдивско, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР, предаде БТА. Сигналът е получен в 19.50 часа. Изпратен на мястото екип на РУ - Хисаря установил, че излизайки от селото в посока гара Калояново лек автомобил "Хонда" се е блъснал в дърво.

Задържаха мъж, изнасилил 27-годишна в Невестинско, издирват нападател в Дупница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6426384

Задържаха мъж, изнасилил 27-годишна в Невестинско, издирват нападател в Дупница
Служители на полицията в Кюстендил са задържали 49-годишния Х.Д. за упражнено насилие и изнасилване на 27-годишна жена в къщата му в с. Рашка Гращица, община Невестино. Това съобщиха от полицията в Кюстендил, предаде БТА. По случая е започнато досъдебно производство, уведомен е и дежурен прокурор. При друг случай,

Експертиза доказа, че убиецът на Виола е вменяем

http://dnes.dir.bg/news/prokuratura-ubiystvo-stefan-stanev-26338012

29-годишният Стефан Станев, обвинен за жестокото убийство на приятелката си Виола Николова, е вменяем и може да отговаря пред съда за действията си.

Вицепремиерът Екатерина Захариева подкара уейкборд (Снимки)

https://www.actualno.com/curious/vicepremieryt-ekaterina-zaharieva-podkara-uejkbord-snimki-news_631361.html

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева публикува снимки в социалната мрежа, на които се вижда как кара уейкборд. "Язовир Искър е супер място!", написала е Захариева към поста си. Вицепремиерът е известен любител на различни спортове.

Започна срещата на върха на групата БРИКС

http://www.mediapool.bg/zapochna-sreshtata-na-varha-na-grupata-briks-news268820.html

Лидерите на петте най-големи развиващи се пазарни икономики започнаха своята среща на върха в китайския град Сямън, предаде ДПА. Китайският президент Си Цзинпин приветства руския президент Владимир Путин, бразилския президент Мишел Темер, южноафриканския президент Джейкъб Зума и премиера на Индия Нарендра Моди в началото на срещата, която продължава и утре. Началото на срещата на върха обаче бе засенчено от новия севернокорейски ядрен опит, извършен вчера. Късно вечерта вчера руският президент и китайският му колега публикуваха изявление, в което обещават да се справят по съответния начин с най-новото ядрено изпитание на Северна Корея. Петте страни от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южноафриканската република) обхващат над 40 процента от населението на света и над 25 процента от сухопътната територия на света. През 2015 г. те са били източник на 22,5 процента от световния БВП, според данни на Международния валутен фонд. В началото на срещата на върха в Сямън китайският лидер каза, че страната му ще предостави 500 милиона юана (76,4 милиона долара) за плана за икономическо и техническо сътрудничество на групата, предадоха световните агенции. Си Цзинпин каза също, че Китай ще даде 4 милиона долара за проекти на Новата банка за развитие на страните от БРИКС. Утре, във втория ден от срещата на върха, лидерите от БРИКС ще имат среща с лидерите на Египет, Гвинея, Мексико Тайланд и Таджикистан. Те са поканени в рамките на процеса, наречен "БРИКС плюс". Лидерите от петорката ще имат и редица двустранни срещи, на които се очаква да обсъждат и актуални политически въпроси. БРИКС осъди Северна Корея, но настоя проблемът да се решава с мирни средства Лидерите на петте най-големи развиващи се пазарни икономики решително осъждат поредния ядрен опит на Северна Корея, но смятат, че проблемът за нейната ядрена програма трябва да бъде решен само с мирни средства и чрез пряк диалог на Корейския полуостров, се казва обща декларация от срещата им, цитирана от Ройтерс. "Ние изразяваме дълбока загриженост от неотслабващото напрежение около продължаващия вече дълго време ядрен проблем на Корейския полуостров и подчертаваме, че той може да бъде решен само с мирни средства и чрез пряк диалог на всички заинтересовани страни", се казва в документа, публикуван днес на сайта на Кремъл. Лидерите на Брикс се изказват също така за създаване на широка световна антитерористична коалиция, като подкрепят централната координираща роля на ООН в тази област. Те призовават към най-скорошно приключване на работата над всеобхватна конвенция за борба с международния тероризъм, която да бъде приета от Общото събрание на ООН. Те също така призовават всички страни да се придържат към комплексен подход в борбата с тероризма, който да включва противодействие на радикализацията, на вербуването и придвижването на терористите, включително чуждестранните бойци терористи, блокиране на източниците за финансиране на тероризма и на доставките на оръжие, борба с незаконната търговия с наркотици и с друга престъпна дейност, унищожаване на базите на терористите и противодействие на използването на интернет за престъпни цели. Лидерите на петорката от БРИКС също така призовават всички страни за спазват изцяло Парижкото споразумение за климата. В декларацията петимата лидери призовават и всички страни по иранската ядрена сделка да изпълняват произтичащите от нея задължения. Русия и Китай с проектодоговор срещу оръжия в космическото пространство Русия и Китай представиха обновен проектодоговор, целящ да предотврати разполагането на оръжия в космическото пространство и употребата или заплахата с употреба на сила спрямо космически обекти. Това се казва в декларация, приета от лидерите на БРИКС през първия ден от срещата им, предаде ТАСС. "Отново заявяваме, че космическото пространство трябва да е свободно за изследване и използване с мирни цели от всички държави въз основа на принципа за равенство според нормите на международното право", се казва в документа. Преговорите с оглед сключване на споразумения, предотвратяващи оръжейна надпревара в космоса, са приоритетна задача на Конференцията на ООН по разоръжаването, изтъкват ръководителите на страните от БРИКС. Те насърчават започването на конкретна работа по въпроса, включително въз основа на обновения проектодоговор, насочен срещу разполагането на оръжия в космическото пространство. Лидерите на страните от БРИКС обръщат внимание на инициативата да се поеме политически ангажимент никоя страна да не разполага първа оръжия в космоса. Те приканват да се обмисли "с приоритетно внимание гарантирането на дългосрочна стабилност на космическата дейност", да се намерят "пътища и средства за опазване на космическото пространство за идните поколения".

Мъж, стрелял по играещи деца, е задържан в Дупница

http://www.mediapool.bg/mazh-strelyal-po-igraeshti-detsa-e-zadarzhan-v-dupnitsa-news268820.html

Служители на полицейското управление в Дупница са задържали в събота 56-годишния Н.В., съобщиха в понеделник от полицията. Мъжът е стрелял по играещи деца на ул. "Орлинска" в града.   Не е имало пострадали, казаха от полицията. В дома на мъжа обаче са открити и иззети девет пистолета, 400 бойни патрона, 300 газови патрона, въздушна пушка, старинни монети.   Оръжието и боеприпасите са незаконно притежавани.

Дезодорантът може да навреди на спермата

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6426370

Дезодорантът може да навреди на сперматаДезодорантът е неизменна част от всекидневието, но мъжете трябва да имат едно наум по отношение на продукта, тъй като той може да навреди на спермата им, пише в. "Дейли стар", цитиран от БТА. Авторите му от Института по трудова медицина в Лодз са установили, че химикали, съдържащи се в дезодоранта и други козметични продукти могат да повлияят

Роми от Луковит, където върлува хепатит, се самонастаниха в столичния кв. "Лозенец"

http://www.cross.bg/kushtata-lozenetz-lykovit-1553963.html

/КРОСС/ Жители на ромската махала в Луковит, където в момента има епидемия от Хепатит А, са се самонастанили в безстопанствена общинска къща в центъра на София срещу семинарията, съобщава БТВ. В къщата живеят между 20 и 30 души. Хората от квартала с тревога наблюдават как бройката на хората в къщата нараства. Постройката се намира между две кооперации в столичния кв. „Лозенец". Освен хората от Луковит, в къщата живее и семейство от Монтана. Самонастанилите се нямат ток, бани и тоалетни, а за естествените си нужди използват пространството до близката постройка. Хората в „Лозенец" са подавали многократно сигнали до общината и до полицията, но четири месеца по-късно резултат от страна на институциите няма. Кметът на „Лозенец" поясни, че къщата ще бъде съборена веднага при намиране на финансиране, но единствено МВР може да изгони самонастанилите се роми. Докато общината задвижи процедурите за събаряне на опасната къща, полицията трябва да изгони ромите, но няма кой да ги спре да се върнат още на следващия ден.

Мъж, стрелял по деца, е задържан с боен арсенал в Дупница

http://www.mediapool.bg/mazh-strelyal-po-detsa-e-zadarzhan-s-boen-arsenal-v-dupnitsa-news268819.html

Полицията в Дупница задържа мъж, стрелял по деца, играещи на улица "Одринска" в града, съобщиха в понеделник от пресцентъра на МВР. За щастие при инцидента няма пострадали. При ареста на 56-годишния Н.В. в дома му е открит цял боен арсенал – 9 пистолета, 400 бойни патрона, 300 газови патрона, въздушна пушка, както и старинни монети. Оръжието и боеприпасите са незаконно притежавани. По случая е образувано досъдебно производство.

Бразилия търси 127 души заподозрени в трафик на 6 тона кокаин за Европа

http://clubz.bg/57934-braziliq_tyrsi_127_dushi_zapodozreni_v_trafik_na_6_tona_kokain_za_evropa

800 килограма тежка дрога спипаха евроченгета само за седмица.

Бразилските власти изпратиха 127 искания за арести в шест държави днес като част от едногодишно разследване на международни трафиканти на наркотици, които са пренесли най-малко шест тона кокаин в европейски градове, предаде Ройтерс, цитирайки федералната полиция.

Действайки от бразилските пристанища Сантос, Салвадор и Итахай бандите са изпращали кокаин в Антверпен в Белгия, Джойя Тауро в Италия и Валенсия в Испания.

Американската агенция за борба с наркотиците ДЕА е сътрудничила на разследването.

Борисов: Трябва дисциплина на пътя, не паметници на загинали

http://dnes.dir.bg/news/patishta-politzai-katastrofi-kabinet-borisov-3-26338014

Трябва да осъзнаваме като нация, че на пътя всеки иска да се придвижи до някъде, а не да загине. Пътищата са осеяни с паметници на такива.

Дончев предлага обратни искове срещу "професионалните изнудвачи" в обществените поръчки

http://econ.bg/Новини/Дончев-предлага-обратни-искове-срещу-професионалните-изнудвачи-в-обществените-поръчки_l.a_i.748610_at.1.html

Възложителят да има право на обратен иск за пропуснати ползи към този, който спира обществена поръчка, ако жалбата е неоснователна. Това предложение...

Затворник във Варна избяга с въже от чаршафи

http://www.moreto.net/novini.php?n=358780

Затворник е успял да избяга с въже от чаршафи от зандана във Варна, но по-късно е заловен, научи Moreto.net. Румен Асенов е излежавал присъда за кражба в общежитието в Разделна. Оставало му да изтърпи 11 месеца до срока на лишаване от свобода.

Задържаха убиеца от Пещера, криел се във вилата на родителите си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6426366

Задържаха убиеца от Пещера, криел се във вилата на родителите си44-годишният Георги Генов, който беше обявен за национално издирване за убийството на жена си Катя на кръстовище в Пещера е бил задържан тази сутрин, научи "24 часа". От полицията потвърдиха информацията. Генов е бил открит и арестуван във вилата на родителите си край язовир Тополница. Там е била и колата му "Мазда",

Анджелина Джоли: Не ми харесва да бъда сама

https://www.actualno.com/showbusiness/andjelina-djoli-ne-mi-haresva-da-byda-sama-news_631296.html

През последната година Анджелина Джоли е доста пестелива по отношение раздялата с Брад Пит. Докато промотираше новия си филм "Първо те убиха баща ми", актрисата и режисьор призна, че разводът им след 12-годишна връзка е много труден. "Понякога може би изглежда, че успявам да с

Нова тапа запушва „Хемус“

http://frognews.bg/news_141447/Nova-tapa-zapushva-Hemus/

Нова тапа ще запуши магистрала „Хемус“. От днес до 30 септември движението в района на 51-вия километър ще е двупосочно в платното за Варна.

Турция обвини германските политици в популизъм

http://www.mediapool.bg/turtsiya-obvini-germanskite-polititsi-v-populizam-news268818.html

Говорител на турския президент Реджеп Тайип Ердоган обвини германските политици в популизъм след телевизионен дебат между канцлера Ангела Меркел и социалдемократическия кандидат за канцлер Мартин Шулц, в който и двамата изразиха готовност за прекратяване на преговорите за членство на Турция в ЕС, съобщи Ройтерс.   "Надяваме се, че проблемната атмосфера, която превърна турско-германските отношения в жертва на този тесен политически хоризонт, ще приключи", написа в Туитър президентският говорител Ибрахим Калън.   Той посочи, че Меркел и Шулц атакуват Турция и президента Ердоган, за да отклонят вниманието от по-спешни проблеми, като нарастващата дискриминация.   Калън заяви, че отношението на Европа към Турция цели да създаде образа на "враждебния друг" и че популизмът в германската политика би разпалил дискриминация и расизъм.   Във вчерашния телевизионен дебат Шулц заяви, че ако стане канцлер, би сложил край на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС заради все по-авторитарната политика на Ердоган.   Меркел, която и преди е изразявала съмнения дали Турция някога ще се присъедини към ЕС, заяви, че страната "се отдалечава от всички демократични практики с главоломна скорост".   "Ясно е, че Турция не бива да става член на ЕС. Ще говоря с колегите си, за да разбера можем ли да постигнем обща позиция и да прекратим преговорите за присъединяване на Турция", каза канцлерката, цитирана от Ройтерс.

Пет села са без ток след бурята в Русенско

https://offnews.bg//obshtestvo/pet-sela-sa-bez-tok-sled-buriata-v-rusensko-664335.html

Разрушителна буря вилня снощи в Русенско. В целия регион падна проливен дъжд, на места придружен с градушка, има сериозни поражения по реколтата. Селата в повече от половината област са без ток, съобщава БНТ.

В град Борово силният вятър е отнесъл керемиди, унищожена е земеделска реколта. Там градушка тази година пада за втори път.

Пет населени места в Община Русе, селата Басарбово, Николово, Хотанца, Ново село и квартал Средна кула, са без ток. В кварталите ДЗС и Образцов чифлик градушката е била с размерите на грахово зърно, изпочупени са прозорци.

Екипи на електроразпределителното дружество работят по отстраняване на паднали електрически стълбове. В Русе проблемите са свързани с паднали дървета и ламарини. Близо 30 литра на квадратен метър се изсипаха снощи след 22:00 часа над региона.

Зигмар Габриел: Срещу Турция помага само икономическият натиск

http://www.moreto.net/novini.php?n=358760

След последните арести на германски граждани в Турция министърът на външните работи на ФРГ Зигмар Габриел призова за ответен отговор на действията на Анкара, пише националният ежедневник Die Zeit. Според първия дипломат на Берлин миналото е показало, че „само икономическият натиск помага срещу Турция“, поради което Германия ще затегне съветите за пътуване в страната и ще намали икономическата помощ за нея.

Арестуваха пловдивчанин, набил медицинска сестра в спешното

https://www.24chasa.bg/novini/article/6426341

Арестуваха пловдивчанин, набил медицинска сестра в спешното25-годишен пловдивчанин е с мярка за неотклонение за 72 часа, след като в петък нападнал медицинска сестра от спешното детско отделение на УМБАЛ "Св. Георги" на бул. "Васил Априлов" и я ударил, съобщиха от полицията. Биячът - Васил С., който е криминално проявен, бил дошъл за преглед на детето му. Мъжът вдигнал скандал на 48-годишната медсестра,

Пускат движението по "Дондуков" за първия учебен ден

http://www.cross.bg/dondykov-knyaz-vasil-1553962.html

/КРОСС/ До 15 септември ще бъде пуснато движението по бул. „Княз Ал. Дондуков" в частта, където в момента тече ремонт. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на инспекция на ремонтните дейности на столичния бул. „Княз Ал. Дондуков", предаде „Фокус". „Ремонтът на бул. „Княз Ал. Дондуков е един от най-тежките ремонти. Проектът се работи в срок и за 15 септември ще бъде пуснато движението от ул. „Сердика" до ул. „ Георги С. Раковски" и от ул. „Кракра" до бул. „Васил Левски". След 15 септември по график ще бъде затворен участъкът от бул. „Васил Левски" до ул. „Георги С. Раковски". Работниците ще работят с удължено работно време и се надявам хората, които живеят наоколо, да бъдат търпеливи", каза още тя. Фандъкова уточни, че се прави се ремонт и на велоалеята. „Полагат се специални павета, които да позволят да има равна повърхност и в същото време да са в подходящо съчетание с гранитните павета. Надявам се тя да бъде подходяща и да имаме един изцяло обновен булевард. Велоалеята е с дължина от Министерски съвет до бул. „Васил Левски", като има идеята след това да бъде удължена до бул. „Мария Луиза". Ремонтират се частично и автобусните мрежи, стълбовете, осветлението и тротоарите, така че бул. „Княз Ал

Затвориха временно Тракия заради катастрофа

https://offnews.bg//112/zatvoriha-vremenno-trakia-zaradi-katastrofa-664333.html

Временно е ограничено движението по автомагистрала „Тракия“, посока София, в района на 68-69 км, съобщиха от МВР.

Причината е – тежък пътен инцидент, при който е загинал мъж. Обходният маршрут е през пътен възел Церово – Виноградец – Септември – път I-8 /старият път за София/.

Полицаи се отзовали на сигнал, постъпил около 11.15 часа, за лека катастрофа между два леки автомобила, само с материални щети, в района на 68 км на магистрала „Тракия“, в посока София. Докато извършвали оглед на местопроизшествието, в близост се ударили други два леки автомобила.

Според първоначалните данни, при втория инцидент е загинал водачът на една от колите, негова спътничка е откарана за преглед в болница. Към мястото на тежкия инцидент незабавно са насочени екипи на полицията, пожарната и на Бърза помощ.

Пътни полицаи подпомагат преминаващите в участъка и ги насочват по обходен маршрут: пътен възел Церово – Виноградец – Септември – път I-8 /старият път за София/.

Цветан Цветанов: Образованието е наш основен приоритет

https://www.24chasa.bg/region/article/6426347

Цветан Цветанов: Образованието е наш основен приоритет
Нова детска градина ще бъде построена във велинградското село Драгиново с отпуснатите от правителството 162 хиляди лева. Това съобщи председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов по време на среща с жителите на Драгиново, предават от пресцентъра на партията. „Драгиново е мястото,

Откриха боен арсенал в дома на мъж, стрелял по деца

http://dnes.dir.bg/news/orazhie-detza-arsenal-dupnitza-26337724

56-годишен дупничанин е стрелял по играещи деца, а полицаите открили в дома му голям боен арсенал, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Кюстендил.

Русия води "мека" война на Балканите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6426330

Русия води "мека" война на Балканите"Русия води "мека" война на Балканите, като руският президент Владимир Путин иска да унищожи статуквото, установено след разпадането на Югославия", пише в коментар, озаглавен "Опасни намерения" хърватското електронно издание Net.hr, предаде "Фокус". В коментара се казва, че "след Украйна и Сирия, Русия е съсредоточила вниманието си на Балканите,

Борисов: Не може на всяка пресечка да сложим полицай (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6426329

Борисов: Не може на всяка пресечка да сложим полицай (Видео)Трябва да осъзнаваме като нация, че на пътя всеки иска да се придвижи до някъде, а не да загине. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов, който присъства на откриване на разширение на производствен корпус за заваряване на стоманени компоненти на австрийски завод в индустриалната зона на Червен бряг, предаде „Фокус“.

Английският престолонаследник чака трето дете

http://frognews.bg/news_141446/Angliiskiiat-prestolonaslednik-chaka-treto-dete/

Британският престолонаследник Уилям и съпругата му Кейт очакват трето дете, съобщават от Кенсингтънския дворец.

Борисов: Готвим голяма инвестиция за Плевен

http://www.cross.bg/investitori-idvat-borisov-1553960.html

/КРОСС/ Готвим за Плевен една голяма инвестиция, но обичам, когато е готово, да го покажа. Това обяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов, който присъства на откриване на разширение на производствен корпус за заваряване на стоманени компоненти на австрийски завод в индустриалната зона на Червен бряг, предаава Фокус". „Първо искам да поздравя директорите, австрийската компания, строителите, кмета за това, че на неговата територия се развива такъв голям завод. Близо 50 млн. лв. е инвестицията. След като те имат един завод в Ямболско, много са доволни от България, от работата на хората, сме ги упътвали насам и за радост вече е факт - не първа копка, а готов завод. В тази фирма работят около 100 души в България. Да се надяваме, че това е и пътят за повишаване на доходите. С работа се повишават доходите", коментира Борисов. По думите му стабилността, ниските данъци, изграждането на инфраструктурата дават възможност да се развива и този регион. „Все повече инвеститори ще идват и в Северозапада, защото има ли път, идват инвеститори. Всичко е важно. Там, където минаха магистралите и новите жп линии, неслучайно инвестициите отидоха първо в Ямбол. Сега, когато виждат, че автомагистрала „Хемус" върви и се строи и аз съм убеден, че догодина вече ще подминем Севлиево. Защото проектите са готови, търгуват се. Едната част почва да се строи - от Белокопитово към Търговище също и това ни е приоритет на приоритетите

Кубрат Пулев: Срещу Джошуа няма да има много прегръдки, а здрав бокс

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/09/04/3035883_kubrat_pulev_sreshtu_djoshua_niama_da_ima_mnogo/?ref=rss


Кубрат Пулев продължава подготовката си за двубоя за световната титла срещу Антъни Джошуа, който трябва да се проведе на 28 октомври в Кардиф. Българският боксьор сподели очакванията си за срещата на страницата си във "Фейсбук".<br /><br />"Антъни Джошуа е страхотен и опасен съперник. Но неговият стил пасва перфектно на моя. В бокса стиловете на боксьорите диктуват срещата между тях. В тази битка няма да има много прегръдки, ще има здрав бокс", категоричен е...

119 сигнала от родилните отделения за деца в риск от изоставяне са постъпили в Дирекция „Социално подпомагане” във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=358773

119 сигнала от родилните отделения във Варна за деца в риск от изоставяне са постъпили в Дирекция „Социално подпомагане” през първото шестмесечие на 2017 година. Това каза в интервю за Радио „Фокус” – Варна Адриана Григорова, директор на Дирекция „Социално подпомагане” – Варна.

Валери Симеонов: "Златни пясъци" са уродливо подобие на ниско бюджетни арабски пазари

//dariknews.bg/regioni/burgas/valeri-simeonov-zlatni-piasyci-sa-urodlivo-podobie-na-nisko-biudzhetni-arabski-pazari-2046063

Трябва да бъдат премахнати всички преместваеми обекти в туристическите комплекси. Това намерение обяви на брифинг в Бургас вицепремиерът Валери Симеонов, визирайки седемте национални курорта на България. По думите му, изключение ще бъде направено единствено за спасителни по

Николай Бареков стана баща на трети син

//dariknews.bg/novini/liubopitno/nikolaj-barekov-stana-bashta-na-treti-sin-2046093

Евродепутатът Николай Бареков стана баща на момче за трети път. Щастливата новина съобщи самият Бареков чрез профила си във Facebook.

„Трима истински българи от мен дотук. И продължавам. Животът е прекрасен! Мария, б

Две са основните версии за убийството във Виноградец

//dariknews.bg/novini/bylgariia/dve-sa-osnovnite-versii-za-ubijstvoto-vyv-vinogradec-2046099

Две са основните версии, по които се работи за убийството на Наско Тонкев във Виноградец. Това заяви в Пазарджик главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от "24 часа". 47-годишен мъж почина в заведение в селото, след като бе прострелян по време на тържество в петък вечерта.

Мъж загина при тежка катастрофа на АМ „Тракия“

https://www.actualno.com/crime/myj-zagina-pri-tejka-katastrofa-na-am-trakija-news_631353.html

При тежка катастрофа на АМ „Тракия“ е загинал мъж. Инцидентът е станал на 68-69 км в посока София. Временно е ограничено движението по автомагистралата, съобщиха от АПИ. Полицаи се отзовали на сигнал, постъпил около 11.15 часа, за лека катастрофа между два леки автомобила,

ИПИ: 60-70% от стоките в търговските вериги са български

http://www.mediapool.bg/ipi-60-70-ot-stokite-v-targovskite-verigi-sa-balgarski-news268817.html

Стоките от български доставчици съставляват приблизително 60-70 на сто от общия обем на изделията, продавани в магазините на търговските вериги. Това показва изследване на Института за пазарна икономика, озаглавено "Видимите и невидимите ефекти от навлизането на модерната търговия в България: факти срещу митове". На сайт на института може да се види и пълния текст на изследването. Ето основните моменти в него. Целта на изследването е да подложи на проверка редица популярни твърдения за модерната търговия в България. Твърдения, които често стават основание за политически действия и дори законодателни инициативи срещу модерните търговски формати. Прегледът на тенденциите в сектора сочи, че той става все по-конкурентен – фирмите в него и техните пазарни дялове бързо се менят. Днес модерната търговия предлага на клиентите си достъп до магазини от всички ценови сегменти – хипермаркети, супермаркети, дискаунтъри и кеш-енд-кери формати. През последното десетилетие броят на обектите и оборотът на фирмите за модерна търговия в България расте. Въпреки това тази тенденция няма почти никакъв ефект върху традиционната търговия. Оборотите в традиционната търговия остават де факто непроменени между 2012 и 2015 г., а при специализираните магазини дори се наблюдава ръст. През 2015 г. делът на фирмите с над 250 заети (които до голяма степен се припокриват с модерните търговски формати) в търговията на дребно е 26%. Останалата част от пазара продължава да се държи от фирмите в традиционната търговия. Модерната търговия и местните производители Често срещана теза е, че навлизането на модерните формати вреди на местните производители, тъй като веригите предлагат предимно вносни стоки. Стоките от български доставчици обаче съставляват приблизително 60-70% от общия обем на стоките, продавани в магазините на търговските вериги. Повечето модерни търговски формати изграждат дългосрочни отношения с местни доставчици – фермери, млеко- и месопреработватели и др., като им помагат да внедрят европейски и международни стандарти и да излязат на външния пазар. По този начин положителните ефекти върху българските производители от работата им с модерните търговски формати се простират далеч отвъд пласмента – съкращаване на веригите на предлагане чрез елиминиране на прекупвачите, повишаване на конкурентоспособността, въвеждане на високи стандарти за качество и директни инвестиции в производство. Инвестициите Търговските вериги извършват сериозни инвестиции в страната – към края на 2015 г. преките чуждестранни инвестиции в търговията на дребно са 2,6 милиарда лева или 5,8% от общите ПЧИ с натрупване към този момент. От значение е и влиянието на модерната търговия по линия на изсветляване на икономиката – големите търговски вериги помагат за повишаването на събираемостта на данъците, деклариране на сделките с бързооборотни стоки и спазване на трудовото и осигурителното право. По приблизителни оценки, за 2015 г. те са внесли ДДС на стойност около 1,4 милиарда лева и данъци върху труда на стойност около 170 милиона лева. Ефектът върху малките магазини Един от митовете около модерните търговски формати е този за масовите фалити на малки магазини и загуба на работни места. Всъщност статистиката показва, че между 2005 и 2015 г. заетите в търговията на дребно нарастват с около 12%. Този ръст показва, че навлизането на модерните търговски формати на практика води до нетно увеличение на заетостта в сектора. Освен това търговските вериги предлагат чувствително по-високи заплати на своите служители – средната брутната месечна заплата в тях е била 976 лева през 2015 г. или над два пъти по-висока от тази в най-малките фирми с до 9 заети (449 лева). Трудът в най-големите фирми в сектора е и много по-производителен – ако средната годишна добавена стойност на един служител при тях е 22,2 хиляди лева, то при малките фирми тя е едва 5,1 хиляди лева. Ефектът за потребителите Разпространението на модерната търговия се отразява положително и на потребителския избор. Различните модерни формати предлагат между 2 000 и 20 000 артикула, което е непостижимо за по-малките магазини. Методите им за сертифициране и контрол, както и насрещните изисквания към доставчиците повишават качеството на продукцията, предлагана на крайния потребител. Не на последно място, търговските вериги влияят и на социалната среда в страната. Част от тях предлагат курсове и специализации и участват в пилотни програми за дуално образование. От значение е и обвързването им с различни каузи – от опазването на околната среда и културното наследство, през различни програми за дарителство до финансиране на инициативи на гражданското общество. Модерната търговия носи икономически ползи за страната В по-общ план, анализът сочи, че навлизането и разширяването на дейността на веригите за модерна търговия има благоприятен ефект върху икономиката на страната като цяло. Секторът изсветлява и привлича значителни инвестиции, работещите в него се увеличават и се радват на все по-високи доходи, а потребителите получават по-голям избор на стоки и насрещна гаранция за качество. Навлизането на модерните търговски формати спомага и за развитието на местното производство, тъй като предлага на практика огромен пазар за своите доставчици, като в същото време ги насърчава да внедряват международни стандарти и да стават все по-конкурентни. Изследването показва, че периодичните атаки към модерните търговски формати не се базират на факти, а по-скоро обслужват частни интереси и целят да донесат краткосрочни политически ползи на своите глашатаи.

ИПИ: 60-70% на сто от стоките, продавани в търговските вериги, са български

http://www.mediapool.bg/ipi-60-70-na-sto-ot-stokite-prodavani-v-targovskite-verigi-sa-balgarski-news268817.html

Стоките от български доставчици съставляват приблизително 60-70 на сто от общия обем на изделията, продавани в магазините на търговските вериги. Това показва изследване на Института за пазарна икономика, озаглавено "Видимите и невидимите ефекти от навлизането на модерната търговия в България: факти срещу митове". На сайт на института може да се види и пълния текст на изследването. Ето основните моменти в него.   Целта на изследването е да подложи на проверка редица популярни твърдения за модерната търговия в България. Твърдения, които често стават основание за политически действия и дори законодателни инициативи срещу модерните търговски формати.   Прегледът на тенденциите в сектора сочи, че той става все по-конкурентен – фирмите в него и техните пазарни дялове бързо се менят. Днес модерната търговия предлага на клиентите си достъп до магазини от всички ценови сегменти – хипермаркети, супермаркети, дискаунтъри и кеш-енд-кери формати.   През последното десетилетие броят на обектите и оборотът на фирмите за модерна търговия в България расте. Въпреки това тази тенденция няма почти никакъв ефект върху традиционната търговия.   Оборотите в традиционната търговия остават де факто непроменени между 2012 и 2015 г., а при специализираните магазини дори се наблюдава ръст. През 2015 г. делът на фирмите с над 250 заети (които до голяма степен се припокриват с модерните търговски формати) в търговията на дребно е 26%. Останалата част от пазара продължава да се държи от фирмите в традиционната търговия.   Модерната търговия и местните производители   Често срещана теза е, че навлизането на модерните формати вреди на местните производители, тъй като веригите предлагат предимно вносни стоки. Стоките от български доставчици обаче съставляват приблизително 60-70% от общия обем на стоките, продавани в магазините на търговските вериги.   Повечето модерни търговски формати изграждат дългосрочни отношения с местни доставчици – фермери, млеко- и месопреработватели и др., като им помагат да внедрят европейски и международни стандарти и да излязат на външния пазар.   По този начин положителните ефекти върху българските производители от работата им с модерните търговски формати се простират далеч отвъд пласмента – съкращаване на веригите на предлагане чрез елиминиране на прекупвачите, повишаване на конкурентоспособността, въвеждане на високи стандарти за качество и директни инвестиции в производство.   Инвестициите   Търговските вериги извършват сериозни инвестиции в страната – към края на 2015 г. преките чуждестранни инвестиции в търговията на дребно са 2,6 милиарда лева или 5,8% от общите ПЧИ с натрупване към този момент.   От значение е и влиянието на модерната търговия по линия на изсветляване на икономиката – големите търговски вериги помагат за повишаването на събираемостта на данъците, деклариране на сделките с бързооборотни стоки и спазване на трудовото и осигурителното право. По приблизителни оценки, за 2015 г. те са внесли ДДС на стойност около 1,4 милиарда лева и данъци върху труда на стойност около 170 милиона лева.   Ефектът върху малките магазини   Един от митовете около модерните търговски формати е този за масовите фалити на малки магазини и загуба на работни места. Всъщност статистиката показва, че между 2005 и 2015 г. заетите в търговията на дребно нарастват с около 12%. Този ръст показва, че навлизането на модерните търговски формати на практика води до нетно увеличение на заетостта в сектора.   Освен това търговските вериги предлагат чувствително по-високи заплати на своите служители – средната брутната месечна заплата в тях е била 976 лева през 2015 г. или над два пъти по-висока от тази в най-малките фирми с до 9 заети (449 лева). Трудът в най-големите фирми в сектора е и много по-производителен – ако средната годишна добавена стойност на един служител при тях е 22,2 хиляди лева, то при малките фирми тя е едва 5,1 хиляди лева.   Ефектът за потребителите   Разпространението на модерната търговия се отразява положително и на потребителския избор. Различните модерни формати предлагат между 2 000 и 20 000 артикула, което е непостижимо за по-малките магазини. Методите им за сертифициране и контрол, както и насрещните изисквания към доставчиците повишават качеството на продукцията, предлагана на крайния потребител.   Не на последно място, търговските вериги влияят и на социалната среда в страната. Част от тях предлагат курсове и специализации и участват в пилотни програми за дуално образование. От значение е и обвързването им с различни каузи – от опазването на околната среда и културното наследство, през различни програми за дарителство до финансиране на инициативи на гражданското общество.   Модерната търговия носи икономически ползи за страната   В по-общ план, анализът сочи, че навлизането и разширяването на дейността на веригите за модерна търговия има благоприятен ефект върху икономиката на страната като цяло.   Секторът изсветлява и привлича значителни инвестиции, работещите в него се увеличават и се радват на все по-високи доходи, а потребителите получават по-голям избор на стоки и насрещна гаранция за качество.   Навлизането на модерните търговски формати спомага и за развитието на местното производство, тъй като предлага на практика огромен пазар за своите доставчици, като в същото време ги насърчава да внедряват международни стандарти и да стават все по-конкурентни.   Изследването показва, че периодичните атаки към модерните търговски формати не се базират на факти, а по-скоро обслужват частни интереси и целят да донесат краткосрочни политически ползи на своите глашатаи.

Ангела Меркел заяви, че е против влизането на Турция в ЕС

http://econ.bg/Новини/Ангела-Меркел-заяви-че-е-против-влизането-на-Турция-в-ЕС_l.a_i.748609_at.1.html

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ще се опита да сложи край на преговорите за членство на Турция с Европейския съюз. Намеренията си тя...

Уилям и Кейт очакват третото си дете

https://www.actualno.com/showbusiness/uiljam-i-kejt-ochakvat-tretoto-si-dete-news_631355.html

Принц Уилям и Кейт Мидълтън очакват третото си дете. Това съобщиха от Бъкингамския дворец. В официалното съобщение се посочва, че дюкесата на Кембридж и принц Уилям очакват третото си дете. Изглежда, че бременността на херцогинята не преминава леко, тъй като страда от сутришно гадене. Именно затова тя "нямало да изпълнява кралските си задължения". Кейт и Уилям имат две деца - Джордж, който е на 4, и малката Шарлот, която е на две.

Активността в британското строителство се забавя до едногодишно дъно

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/aktivnostta-v-britanskoto-stroitelstvo-se-zabavia-do-ednogodishno-dyno-246021/

Причината се понижените бизнес инвестиции и подчертаната икономическа несигурност, показва проучването на частната компания Markit

Цацаров разкри: 126 гилзи на купона с... един изстрел от дете

http://clubz.bg/57933-cacarov_razkri_126_gilzi_na_kupona_s_edin_izstrel_ot_dete

Разследването на инцидента във Виноградец, при който от изстрел от пистолета на шефа на общинския съвет в Септември Лазар Влайков загина 47-годишният Наско Тонкев, ще се води от Пловдивската окръжна прокуратура. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров, който безпрецедентно пристигна на място.

Причината - замесването на името на областния прокурор на Пазарджик Георги Кацаров със съмнения, че Влайков е водил нерегламентиран разговор с него по разследването веднага след трагедията.

Първоначалната версия за смъртта на Тонкев е, че 6-годишно дете е произвело случайно фаталния изстрел от законно притежавания от Влайков 45-мм пистолет "Глок". Днес обаче Сотир Цацаров съобщи, че на мястото на инцидента са намерени не една, не две, а 126 гилзи. Обвинител №1 окачестви с ирония обстановката по време на инцидента като "повече от - как да кажа - празнична... с много действия".

Цацаров съобщи, че още не е ясно дали е имало разговор между Влайков и прокурор Кацаров. Телефонните разпечатки били получени, но още не били анализирани.

По време на посещението си в Пазарджик обвинител №1 Сотир Цацаров изрази съмнение, че шестгодишно дете може да произведе изстрел конкретно от този боен пистолет. Според главния прокурор, цитиран от БНР, за разлика от другите оръжия, при които има външен предпазител, който е видим, тук предпазителят е на спусковата скоба, което поставя много въпроси относно възможността на това дете на тази възраст да преодолее необходимото усилие, което е необходимо за натиск на спусковата скоба. Все пак Цацаров каза, че е трудно е детето да стреля с пистолета, но не е невъзможно.

"За да се избегнат всякакви съмнения в обективността на разследването, наблюдавано до момента от Окръжна прокуратура – Пазарджик и за да се осигури бързина, обективност, всестранност и пълнота на разследването, главният прокурор разпореди досъдебното производство да се ръководи от Окръжна прокуратура – Пловдив", написаха в официално съобщение от прокуратурата.

Предстои да бъде разпитан и шестгодишният Юри, първоначално обявен за "стрелеца", както и още двама свидетели. Това щяло да стане утре.

„С оглед на изявленията на пострадалите и с оглед на появилите се факти в публичното пространство за добри отношения между ръководителя на Районната прокуратура в Пазарджик и районния председател на Общинския съвет в Септември, с мое постановление разследването ще бъде възложено на друга прокуратура. След извършването на най-спешните действия – разпитът на малолетното дете и разпитът на още един или двама свидетели – делото ще бъде възложено за наблюдение и разследване на Окръжна прокуратура Пловдив“, заяви главният прокурор.

Както Клуб Z вече писа, дъщерята на убития собственик на ресторант заяви след инцидента, че Влайков е стрелял "сватбарската", напосоки, а първият му контакт по телефона е бил с прокурор Георги Кацаров.

Цацаров каза, че има две версии върху случилото се, а биологичната експертиза е възложена на частна лаборатория, която била най-компетентна, за да стане всичко най-бързо.

 

Цацаров иззе случая с 6-годишния "стрелец" от прокуратурата в Пазарджик

http://clubz.bg/57933-cacarov_izze_sluchaq_s_6_godishniq_strelec_ot_prokuraturata_v_pazardjik

Разследването на инцидента във Виноградец, при който от изстрел от пистолета на шефа на общинския съвет в Септември Лазар Влайков загина 47-годишният Наско Тонкев, ще се води от Пловдивската окръжна прокуратура. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров, който безпрецедентно пристигна на място.

Причината - замесването на името на областния прокурор на Пазарджик Георги Кацаров със съмнения, че Влайков е водил нерегламентиран разговор с него по разследването веднага след трагедията.

Първоначалната версия за смъртта на Тонкев е, че 6-годишно дете е произвело случайно фаталния изстрел от законно притежавания от Влайков 45-мм пистолет "Глок".

Цацаров съобщи, че още не е ясно дали е имало разговор между Влайков и прокурор Кацаров. Телефонните разпечатки били получени, но още не били анализирани.

По време на посещението си в Пазарджик обвинител №1 Сотир Цацаров изрази съмнение, че шестгодишно дете може да произведе изстрел от боен пистолет. Според главния прокурор, цитиран от БНР, за разлика от другите оръжия, при които има външен предпазител, който е видим, тук предпазителят е на спусковата скоба, което поставя много въпроси относно възможността на това дете на тази възраст да преодолее необходимото усилие, което е необходимо за натиск на спусковата скоба. Според Цацаров е трудно е детето да стреля с пистолета, но не е невъзможно.

"За да се избегнат всякакви съмнения в обективността на разследването, наблюдавано до момента от Окръжна прокуратура – Пазарджик и за да се осигури бързина, обективност, всестранност и пълнота на разследването, главният прокурор разпореди досъдебното производство да се ръководи от Окръжна прокуратура – Пловдив", написаха в официално съобщение от прокуратурата.

Предстои да бъде разпитан и шестгодишният Юри, първоначално обявен за "стрелеца", както и още двама свидетели. Това щяло да стане утре.

Цацаров също подчерта, че процесуално-следствените действия включват разпит на малолетния:

„С оглед на изявленията на пострадалите и с оглед на появилите се факти в публичното пространство за добри отношения между ръководителя на Районната прокуратура в Пазарджик и районния председател на Общинския съвет в Септември, с мое постановление разследването ще бъде възложено на друга прокуратура. След извършването на най-спешните действия – разпитът на малолетното дете и разпитът на още един или двама свидетели – делото ще бъде възложено за наблюдение и разследване на Окръжна прокуратура Пловдив“, заяви главният прокурор.

Какот Клуб Z вече писа, дъщерята на убития собственик на ресторант заяви след инцидента, че Влайков е стрелял "сватбарската", напосоки, а първият му контакт по телефона е бил с прокурор Георги Кацаров.

Цацаров каза, че има две версии върху случилото се, а биологичната експертиза е възложена на частна лаборатория, която била най-компетентна, за да стане всичко най-бързо.

Той окачестви обстановката по време на инцидента като "повече от - как да кажа - празнична... с много действия".

На мястото са намерени 126 гилзи.

 

Бербатов ще вземе участие в звездния мач на Камата

https://www.24chasa.bg/sport/article/6426294

Бербатов ще вземе участие в звездния мач на КаматаДимитър Бербатов потвърди участието си в звездния сблъсък между Дрийм тийма на Барселона и отбора на Христо Стоичков и приятели, който ще се проведе на 20 септември в Стара Загора, предаде "Фокус". Двукратният шампион на английската Висша лига с екипа на „Манчестър Юнайтед“ ще бъде част от отбора на Камата и приятели,

Назначават прокурор, директно свързан със спешните центрове и болниците в София

http://www.cross.bg/prokyror-sofiya-speshna-1553959.html

/КРОСС/ Координиращ прокурор ще приема сигнали за инциденти в центровете за спешна помощ и общинските и държавни болници в София. Това съобщи за БНТ изпълняващият длъжността районен прокурор на София Радослав Димов. Заповедта за назначаването на координиращия прокурор ще влезе в сила до края на деня. Неговият телефон ще бъде изпратен до центъра за спешна помощ и лечебните заведения, със спешен прием и родилни отделения в столицата. Идеята е в случай на инцидент лекарите да се свързват с коордниращия прокурор, който да разпредели случая на свой колега след консултации с разследващите полицаи. До мярката се стигна, заради зачестилите случаи на физическа агресия срещу медици.  

Уилям и Кейт очакват трети наследник

https://offnews.bg//liubov-i-seks/uiliam-i-kejt-ochakvat-treti-naslednik-664330.html

Херцогът и Херцогинята на Кеймбридж Уилям и Кейт очакват третото си дете, обявиха от двореца Кенсингтън.

Според съобщението кралицата и семейството й са щастливи от новината.

От двореца допълват, че Кейт страда от силно гадене както и при първите си две бременности. Тогава тя постъпи в болница за наблюдение. Това налага и сега херцогинята да отмени някои от публичните си ангажименти.

Кейт и Уилям имат две деца – принц Джорж Луис Алекзандър, който се роди на 22 юли 2013 година и е пряк наследник на трона, и принцеса Шарлот Елизабет Даяна – родена на 2 май 2015.

Нова акция: Валери Симеонов ще закрива „Слънчев бряг“ АД

http://clubz.bg/57932-nova_akciq_valeri_simeonov_shte_zakriva_%E2%80%9Eslynchev_brqg%E2%80%9C_ad

Валери Симеонов. Снимка Веселин Боришев

„Ще настоявам да се ликвидира онова уникално и неработещо чудо, наречено „Слънчев бряг“ АД. Дружеството трябва да бъде закрито, тъй като то не генерира почти никакви печалби и е гнездо за мащабна корупция“.

Това е една от законодателните инициативи, които вицепремиерът и лидер на НФСБ смята да предприеме през новия парламентарен сезон, обяви на брифинг в Бургас самият Симеонов. 

„Ако евентуално дружеството не бъде ликвидирано, то от него трябва да бъде иззета инфраструктурата на Слънчев бряг и да бъде дадена на Община Несебър“, категоричен бе той. 

 

„За дейности, които водят до стотици хиляди левове приходи, държавата събира някакви жалки 100-200 лв.

„Слънчев бряг“ АД узаконява и преместваемите обекти, и уродниливите бар кроулове, срещу които за жалост борбата не беше особено успешна, тъй като дружеството отказа да изпълни моето разпореждане за отмяната на договорите им с туроператорските фирми“, аргументира се Симеонов. 

Според него „Слънчев бряг“ АД е структурата, която разрешава беззаконието в Слънчев бряг и създава феномена „държава в държавата“. 

„Предстои внасянето на промени в Закона за Черноморското крайбрежие и Закона за туризма, с които да се премахне възможността за поставяне на преместваеми обекти на територията на националните курортите – те са общо 7 - летни и зимни. В момента голяма част от тях са се превърнали в едно уродливо подобие на нискобюджетни арабски пазари. Дори категорията на „Капалъ чаршъ“ в Истанбул е доста по-висока в сравнение на това бараките по Слънчев бряг и Златни пясъци“, допълни Симеонов. 

Изключение ще бъде направено единствено за спасителни постове, медицински пунктове и водни атакрациони.

„Преместваемите обекти се държат от фигури от подземния свят. Те са собственост на някакво Слънце, на някакъв Козел... Да, те дават хляб на много хора, но не дават хляб на държавата", каза още Валери Симеонов, посочвайки че за 2016 г. постъпленията в Слънчев бряг от преместваеми обекти са „смешна работа“ - по-малко от 50 000 лева. 

В България проруската политика вече не чака инструкции от Москва, твърди доклад

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/09/04/3035817_v_bulgariia_proruskata_politika_veche_ne_chaka/?ref=rss


"Там, където институциите са слаби, Русия дори може да опита да овладее държавата, какъвто е случаят с България. Амбицията - макар и посрещана със силна съпротива от мнозина в страната - изглежда, е да се изградят мощни мрежи от съюзници и клиенти в страната и в същото време България да бъде оставена да бъде член на НАТО и ЕС именно за да играе роля на "троянски кон".<br /><br />Това пише анализаторът Марк Галеоти в ново изследване "Контролиране на хаоса: Как...

Принц Уилям и Кейт Мидълтън очакват трето бебе

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6426298

Принц Уилям и Кейт Мидълтън очакват трето 
бебеПринц Уилям и съпругата му Кейт Мидълтън очакват трето бебе, съобщиха от Бъкингамския дворец. Кейт не криеше желанието си да има още едно дете, пише "Дейли мейл".  Двамата имат две деца - 4-годишният принц Джордж и 2-годишната принцеса Шарлот. Очаквайте

Буря остави без ток десетки села в Русенско и затрудни движението на влаковете

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/09/04/3035873_buria_ostavi_bez_tok_desetki_sela_v_rusensko_i/?ref=rss


Около 30 населени места в Русенско, повечето от които села, са без ток след снощната буря в региона. Скоростта на вятъра в дунавския град тази нощ е достигала 122 км/ч, а падналите количества дъжд са 26.8 л/кв.м, съобщава БТА.<br /><br />Бурята била придружена и от валежи на градушка, които унищожили земеделска продукция, зеленчукови градини и лозови масиви, а в отделни населени места са нанесени щети по покриви на къщи, счупени са и прозорци.<br /><br />Най-сериозна е...

ВСС готви до 7% увеличение на заплатите в съдебната система

http://www.mediapool.bg/vss-gotvi-do-7-uvelichenie-na-zaplatite-v-sadebnata-sistema-news268816.html

Висшият съдебен съвет готви между 3 и 7% увеличение на заплатите на магистратите и съдебната администрация. Решението ще бъде взето от Пленума на ВСС на 14 септември, съобщи "Правен свят".   Плановете са заплатите на младшите съдии и прокурори да бъдат увеличени със 7% от 1 септември. В момента те взимат около 1848 лева, което означава повишение със 120 лева.   ВСС обсъжда вариант за различно увеличение на възнагражденията на магистратите на различните нива, за да се запази ножицата на заплатите между върховните магистратите и младшите. Съдебният съвет обмисля магистратите на районно ниво да получат 6.5% увеличение, а върховните – около 3 на сто.   В момента върховните съдии и прокурори получават основна заплата от 3668 лева, но върху нея се начисляват 40% за стаж в система и добавката за ранг. Апелативните са със заплата 3084 лева, окръжните вземат 2533 лева, а районните - 1979 лева. В бюджета на съдебната власт има достатъчно пари за увеличението на заплатите.   Според съдебния закон всяка година заплатите на младшите магистрати трябва да са в размер на удвоената средномесечна заплата на заетите в бюджетната сфера. Върху тази основа се актуализират всички други заплати в системата. От началото на година се е натрупала разлика от 7%, а заплатите на младшите магистрати още не са актуализирани.

Принц Уилям и съпругата му Кейт очакват трето дете

http://www.mediapool.bg/prints-uilyam-i-saprugata-mu-keit-ochakvat-treto-dete-news268815.html

Херцогинята на Кембридж Катрин и съпругът й принц Уилям очакват трето дете, съобщиха от двореца Кенсингтън. Детето ще е брат или сестра на принц Джордж и принцеса Шарлот, първите две деца на Кейт и Уилям. В изявление на двореца се казва, че кралицата и членовете на двете семейства са доволни от новините. В понеделник сутринта Катрин е отменила планиран ангажимент, тъй като страда от сутрешно прилошаване, както и при предишните си две бременности, отбелязва “Гардиън“.

67-годишен турчин бере душа след катастрофа с тирове, затапила Хаинбоаз

https://www.24chasa.bg/novini/article/6426252

67-годишен турчин бере душа след катастрофа
с тирове, затапила Хаинбоаз67-годишен турски тираджия е в критично състояние в реанимацията на търновската болница след тежката катастрофа, която затвори тази сутрин прохода Хаинбоаз. Мъжът е с кръвоизлив в корема, разкъсан далак, черепно-мозъчна травма. На няколко пъти изпадал в клинична смърт на операционната маса и в интензивното отделение.

Китай връчи протестна нота на КНДР

http://www.cross.bg/kitaii-severna-koreya-1553958.html

/КРОСС/ И Китай възропта срещу ядрения опит на Северна Корея. От Пекин са връчили официална протестна нота на посланика на КНДР заради изпитанието на водородна бомба. „Пекин e изразил „сериозен протест пред лицето, отговорно за посолството на Северна Корея в Китай", заяви пред репортери говорител на китайското Министерство на външните работи. „Китай се противопоставя на развитието на ядрената и балистичната програма на Северна Корея и е ангажиран да няма ядрени оръжия на полуострова. Тази позиция е добре известна, Северна Корея също я познава", допълни говорителят на МВнР на Китай.  

Бомбата на Ким – три пъти по-слаба от очакваното

http://frognews.bg/news_141444/Bombata-na-Kim-–-tri-pati-po-slaba-ot-ochakvanoto/

Ядрената бомба, с която Северна Корея проведе опити преди дни, е била с мощност от 50 килотона, изчисляват експерти. По първоначални данни се смяташе, че бомбата е била от 100 до 150 килотона.

Китай връчи официална протестна нота на Северна Корея

http://www.moreto.net/novini.php?n=358776

Китай обяви в понеделник, че е връчил официална протестна нота на посланика на Северна Корея в страната във връзка с последния ядрен тест на режима в Пхенян, предава AFP. Пекин e изразил „сериозен протест пред лицето, отговорно за посолството на Северна Корея в Китай", заяви пред репортери говорител на китайското външнополитическо ведомство.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване