Пет храни, които не трябва да топлите в микровълновата (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/pet-hrani-koito-ne-triabva-da-toplite-v-mikrovylnovata-video-2065341

Микровълновата фурна не винаги е най-добрият избор, когато искате да стоплите някои храни. Вижте 5 храни, които не трябва да топлите в микровълновата:

Яйца

Едва ли има хора, които ще затоплят пържени или варени яйца, но все пак трябва

Цацаров: Няма масово подслушване на политици, магистрати и журналисти

//dariknews.bg/novini/bylgariia/cacarov-niama-masovo-podslushvane-na-politici-magistrati-i-zhurnalisti-2065347

Няма масово подслушване на политици, магистрати и журналисти. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на дебатите по доклада на Националното бюро за контрол на СРС за 2016 г., предаде Агенция „Фокус“.

„Не чух отговор на два въпроса. Подслушване на

Борислав Сарафов е новият директор на Следствието

//dariknews.bg/novini/bylgariia/borislav-sarafov-e-noviiat-direktor-na-sledstvieto-2065363

С пълно единодушие прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избра Борислав Сарафов за директор на Националната следствена служба.

Сарафов беше единственият кандидат за поста и получи 11 от 11 възможни гласа. Кандидатурат

"Фейсбук" пусна Месинджър за деца

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/12/06/3091975_feisbuk_pusna_mesindjur_za_deca/?ref=rss


Социалната мрежа "Фейсбук" пусна версия на приложението за съобщения "Месинджър" (Messenger), предназначена за деца, съобщи БТА, като цитира "Асошиейтед прес".<br /><br />Приложението е насочено към деца под 13 години, които според правилата на "Фейсбук" все още нямат право на собствен акаунт. То дава възможност на малките потребители да разговарят с родителите си и с одобрени от тях приятели.<br /><br />"Месинджър кидс"...

Учени: На Марс може да има живот

http://www.moreto.net/novini.php?n=364894

Докато уфолозите търсят доказателства за присъствие на извънземен разум на нашата планета, учените от различни космически агенции търсят доказателства за извънземен живот в близкия Космос. Една от надеждите им е планетата Марс. Червената планета е четвъртата откъм Слънцето и след Венера е втората най-близка до Земята планета.

Отиде си последният герой от Втората световна война

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6595454

Отиде си последният герой от Втората световна война Крал Михай се срещаше с Хитлер, но получи ордени от Сталин и Путин РЯДКО съдбата на човек е толкова интригуваща и пълна с обрати като тази на починалия вчера последен румънски крал Михай. Приживе той получава много определения - от “немецът, който предаде Хитлер” до “краля комсомолец”. Историческите факти често са въпрос на интерпретация,

"Стандарт енд Пуърс" повиши кредитния рейтинг на София

http://www.mediapool.bg/standart-end-puars-povishi-kreditniya-reiting-na-sofiya-news272737.html

Международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" (S&P Global Ratings) повиши дългосрочния кредитен рейтинг на София от ВВ+ на ВВВ- със стабилна перспектива. Така той вече влиза в групата на "инвестиционните рейтинги". "Това означава, че Столична община става още по-привлекателно място за насочване на инвестиции. Добрият рейтинг е не само полезен ориентир за чуждестранните инвеститори, а и за самата община и нейните граждани, защото помага за привличане на по-евтин финансов ресурс за реализиране на капиталовата програма на столицата", съобщиха от пресцентъра на общината. В мотивите на "Стандарт енд Пуърс" се казва, че в подкрепа на рейтинга на Столична община е статутът на града като административен, финансов и търговски център на България. Това допринася за диверсификацията и дава основания за прогнозиране на устойчив икономически растеж на местната икономика. Стабилната перспектива отразява тази на рейтинга на България (BBB-/стабилна перспектива/A-3), както и факта, че икономиката на София е по-силна от средната за страната. По тази причина "Стандард енд Пуърс" дава на Столична община максималния възможен рейтинг за българска община, който е равен на държавния.

Бойко Рашков: Стотици са нарушенията при СРС-тата

http://dnes.dir.bg/news/doklad-srs-podslushvane-boyko-rashkov-26662344

Към петима български граждани неправомерно са били приложени специални разузнавателни средства през миналата година, за което са били уведомени.

Първите електрически таксита в Лондон поеха по улиците

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2017/12/06/3091966_purvite_elektricheski_taksita_v_london_poeha_po_ulicite/?ref=rss


Първите черни таксита с електрически двигатели поеха вчера по улиците на Лондон в изпълнение на новия регламент за намаляване на замърсяването в британската столица, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.<br /><br />Електрическите "блек кабс" (black cabs) заменят дизеловите автомобили по силата на регламент, според който всяко ново такси в Лондон от 2018 година трябва да има много ниски емисии на замърсяващи газове.<br /><br />Около 9000 такива...

Защо преместването на посолството на САЩ в Йерусалим е такъв проблем

https://offnews.bg//sviat/zashto-premestvaneto-na-posolstvoto-na-sasht-v-jerusalim-e-takav-probl-670673.html

Очаква се американският президент Доналд Тръмп да обяви, че признава Йерусалим за столица на Израел, и да премести посолството на САЩ от Тел Авив в Йерусалим. 

Защо решението на Тръмп е толкова спорно, обяснява Live Science.

Израел приема Йерусалим за своя столица, но в същото време Палестина приема Източен Йерусалим за палестинска територия, окупирана според палестинците от Израел по време на Шестдневната война през 1967 г. Палестинците приемат Източен Йеруслим за столица на своята държава. 

Съветът за сигурност на ООН смята Източен Йеруслим за окупирана палестинска територия.

В телефонен разговор с Тръмп палестинският президент Махмуд Абас е заявил, че решението САЩ да признае Йерусалим за столица на Израел може да провали деликатния мирен процес между Израел и Палестина и да доведе до тежки последици за бъдещата стабилност на региона и на света като цяло, съобщава PNA. 

Намерението на Тръмп предизвика бурна реакция и критики от страна на международните лидери. Кралят на Йордания Абдула II предупреди, че преместването на посолството ще подкопае усилията на американската администрация да възстанови мирния процес.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган също изрази тревогата си от решението на Тръмп и заплаши да скъса дипломатическите си отношения с Израел. Френският президент Еманюел Макрон пък подчерта, че статутът на Йерусалим трябва да бъде решен от израелците и палестинците. 

Върховният съд и парламентът на Израел са разположение в Йерусалим, което прави града законодателната и съдебната столица на Израел, докато палестинският парламент в момента се намира в Рамала. Палестинските власти обаче са категорични, че няма да има палестинска държава без Източен Йерусалим като нейна столица. 

Заради неясни статут на Йерусалим при създаването му посолството на САЩ е разположено в Тел Авив. 

През 1995 г. обаче САЩ приеха специален закон за преместването на американското посолство в Йерусалим до 1995 г. Тъй като преговорите между израелските и палестинските власти не постигнаха резултат, преместването на американското посолство беше отлагано на всеки 6 месеца. 

Доналд Тръмп подписа решение за отлагане на 1 юни, като обяви, че прави това, за да "увеличи максимално шансовете за постигане на споразумение между Израел и палестинците". В изявлението на Белия дом тогава се казваше, че преместването на посолството от Тел Авив в Йерусалим не само предстои, но и е неизбежно. 

"Въпросът не е дали това ще се случи, а кога", се казваше в изявлението. 

Крайният срок за решението дали да бъде отложено за пореден път решението за преместване на посолството на САЩ в Йерусалим изтече на 3 декември. 

Очаква се по-късно днес Тръмп да направи изявление, в което да обяви решението си по въпроса. 

Стокхолмски синдром

https://offnews.bg//mama-nindzha/stokholmski-sindrom-670679.html

Автор: Калоян Явашев Понякога трябва да отсъствам от вкъщи с дни или седмици. Свързано е с работата ми, но има моменти, в които бих плувал с ядосани бели акули на стероиди, вместо да съм в апартамента с децата. Не че прилича на апартамент, по му приляга да се нарича леговище, Звездата на смъртта или Мордор. Преди броени часове, жена ми ме изпраща на прага, а аз се чувствам като дезертьор от фронта. Успокоявам я, че времето ще мине бързо, а тя се съгласява кимайки, докато чифт ръчички се опитват да й свалят долнището, а друг чифт я дърпа към хладилника…

Лукс за домашни любимци срещу $70 (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6596572

Лукс хотел за кучета и котки предлага куп приятни преживявания за гостите си срещу 70 долара за денонощие. Дневният престой е по-евтин. Интересният хотел е първият в Южна Азия и се намира в Индия. Срещу сумата четириногите получават легло от кадифе, място за разходки, ползване на басейн и спа процедури, достъп до гурме меню,

Дядо Коледа донесе годежен пръстен на площада в Петрич, влюбени си казаха "да"

https://www.24chasa.bg/region/article/6596567

Дядо Коледа донесе годежен пръстен на площада в Петрич, влюбени си казаха "да"Дядо Коледа и неговите джуджета пристигнаха на мотори на площада в Петрич за празника по запалване на коледната елха. След като поздрави малчуганите белобрадият старец даде и първия специален подарък - годежен пръстен за Десислава Дачева от нейния приятел Кирил Ников, който е служител на звено "Общинска охрана".

Кметът на пловдивски район Ральо Ралев раздаде с усмивка 300 печени скумрии

https://www.24chasa.bg/region/article/6596562

Кметът на пловдивски район Ральо Ралев раздаде с усмивка 300 печени скумрииС грейнала усмивка и "Заповядайте" кметът на пловдивския район "Северен" Ральо Ралев раздаде 300 порции печена скумрия с варени картофки на миряните. Всяка риба  беше опакована в тарелка, а хората се извиха на опашка. Някои от тях веднага излапаха на място печената риба. Това стана в двора на храма "Св.

Турция към САЩ: Преместването на посолството в Йерусалим би било огромна грешка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6596546

Турция към САЩ: Преместването на посолството в Йерусалим би било огромна грешкаТурският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу предупреди днес, че би било "огромна грешка" САЩ да преместят в Йерусалим посолството си в Израел и че е предупредил за това държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън, предаде Ройтерс. Преди двустранна среща с Тилърсън в централата на НАТО Чавушоглу каза: "Би било огромна грешка (да се премести

Силви Вартан за Джони Холидей: Моето сърце е разбито (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/showbusiness/silvi-vartan-za-djoni-holidej-moeto-syrce-e-razbito-snimki-news_648101.html

"Както на цяла Франция, така и моето сърце е разбито". Това бяха първите думи на Силви Вартан, след като разбра за кончината на френската рок легенда Джони Холидей. Той е баща на сина й Давид Холидей, роден през 1966 г. Силви Вартан е първата съпруга на Джони. Тя се омъжи за него п

И пред парламента "Булгартабак" декларира: Не сме контрабандисти (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6596545

И пред парламента "Булгартабак" декларира: Не сме контрабандисти (Видео)Протестът на работниците и служителите от "Булгартабак" около 11 часа се пренесе пред сградата на Народното събрание. Над 1500 бяха протестиращите, които отговориха на обвинение към фирмата, че "Булгартабак" се занимава с контрабанда на цигари. Облечени в бели фанелки протестиращите скандираха "Ние честно си плащаме данъците, а вие?

Бруталните данъци в Гърция, така и не напълниха хазната

http://econ.bg/Новини/Бруталните-данъци-в-Гърция-така-и-не-напълниха-хазната_l.a_i.754324_at.1.html

Увеличените данъци в Гърция не постигат своята цел и всъщност водят до намаляване на приходите в хазната. Това се крие зад „успешната история“ на...

Бойко Рашков: България се превръща в държава съвкупност от организирани престъпни групи

http://www.cross.bg/rashkov-godina-byuroto-1562597.html

/КРОСС/ Националното бюрото за контрол върху специалните  разузнавателни средстдва не може да гарантира на гражданите точен отговор слушат ли ги незаконно. Това обяви шефът на Бюрото Бойко Рашков по време на изслушването си пред парламента при представянето на доклада за дейността на структурата за 2016 г. Оказва се, че службите лъжели Бюрото в отговорите, които му пращат. Осем от десет случая били лъжливи. Освен това Бойко Рашков се оплака, че не получавал съдействие от главна прокуратура. "Блокирана е дейността на бюрото", обяви шефът на Бюрото и въпреки това отчете напредък в дейността му. „Има сериозно подобрение на дейността на бюрото. По друг начин в момента стоят процедурите за тайното наблюдение на хората в страната, а не както при създаването на бюрото. Тогава откровено мога да кажа, че е царял абсолютен хаос", заяви той и изтъкна: "Смятам, че с дейността на бюрото бяха възпрени в известна степен, не на 100%, онези, които имат склонност и тоталитарни нагласи да наблюдават за щяло и нещяло. Казвам го съвсем отговорно". „Процедурите в страната след 2015 година бележат едно редуциране, стабилизиране на броя им. Припомням, че България е осъдена през 2007-2008 година от Европейския съд за прекомерно използване с оглед на мащабите на страната на тайните способи за контрол на хората", обясни Бойко Рашков

Бойко Рашков: България се превръща в държава съвкупност от организирани престъпни групи

http://www.cross.bg/rashkov-byuroto-boiiko-1562597.html

/КРОСС/ Националното бюрото за контрол върху специалните  разузнавателни средстдва не може да гарантира на гражданите точен отговор слушат ли ги незаконно. Това обяви шефът на Бюрото Бойко Рашков по време на изслушването си пред парламента при представянето на доклада за дейността на структурата за 2016 г. Оказва се, че службите лъжели Бюрото в отговорите, които му пращат. Осем от десет случая били лъжливи. Освен това Бойко Рашков се оплака, че не получавал съдействие от главна прокуратура. "Блокирана е дейността на бюрото", обяви шефът на Бюрото и въпреки това отчете напредък в дейността му. „Има сериозно подобрение на дейността на бюрото. По друг начин в момента стоят процедурите за тайното наблюдение на хората в страната, а не както при създаването на бюрото. Тогава откровено мога да кажа, че е царял абсолютен хаос", заяви той и изтъкна: "Смятам, че с дейността на бюрото бяха възпрени в известна степен, не на 100%, онези, които имат склонност и тоталитарни нагласи да наблюдават за щяло и нещяло. Казвам го съвсем отговорно". „Процедурите в страната след 2015 година бележат едно редуциране, стабилизиране на броя им. Припомням, че България е осъдена през 2007-2008 година от Европейския съд за прекомерно използване с оглед на мащабите на страната на тайните способи за контрол на хората", обясни Бойко Рашков

Колко достъпна е била покупката на риба за варненци преди 90 години

http://www.moreto.net/novini.php?n=364905

Заради Никулден дни наред търговци приканват варненци на пазар с голямо разнообразие от риба и изкушаващи цени. Офертите валят както от варненските тържища, така и от големите и малки магазини. Богатото предлагане на риба обаче съвсем не стихва и през останалите дни от годината.

Заловиха 230 кг канабис в Гърция, внесени от Албания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6596517

Заловиха 230 кг канабис в Гърция, внесени от АлбанияГръцката полиция залови 230 килограма канабис и арестува трима албанци по обвинения за внос на дрога, за трафик и притежание на наркотични вещества с цел да ги пласират, а също и за нелегално влизане в страната, съобщава Нюз.ин. Заловеният канабис бил необработен. Дрогата е била в опаковки, поставени в девет сака.

Кметът на "Тракия" раздаде без пари уникални храсти за разкрасяване

https://www.24chasa.bg/region/article/6596544

Кметът на "Тракия" раздаде без пари уникални храсти за разкрасяванеКичести декоративни храсти за облагородяване на междублоковите пространства бяха раздадени в район "Тракия". Съвместната инициатива на кметството и Градини и паркове" се състоя в парка "Свети Седмочисленици". Посадъчният материал е раздаден по заявления на граждани. Храстите са от видовете дойция, симфорикарпус, форзиция и лоницера.

Ура за Каролев! Плати глоба и промени недомислията

http://dnes.dir.bg/news/promeni-zakon-dvijenie-patishtata-vladimir-karolev-nedomislia-26662268

Можело значи да се видят недомислията на закон, но при едно условие, ако по-известните се опарят. Ако простосмъртните са засегнати, явно няма никакво значение.

Симфоничният оркестър на БНР репетира La La Land

https://www.actualno.com/scene/simfonichnijat-orkestyr-na-bnr-repetira-la-la-land-news_648099.html

Симфониците на БНР и джаз музиканти вече репетират музиката на Джъстин Хъруиц за концерта на 7 декември в НДК. Преди дни La La Land получи 4 номинации за музикалните наградите Grammy и има голям шанс да ги прибави към останалите си призове. „Джъстин композира нещо изключително к

Путин направи подарък на работниците: Кандидатирам се

http://clubz.bg/61540-putin_napravi_podaryk_na_rabotnicite_kandidatiram_se

"Ще издигна кандидатурата си за президент", обяви днес Владимир Путин, цитиран от РИА Новости.

Той направи това на среща с работници от автозавода ГАЗ в град Нижний Новгород. Един от тях го помоли да им направи подарък с кандидатурата си.

Путин отвърна, че няма по-добро място и по-добър повод за подобно изявление.

"Благодаря ви за подкрепата. Русия ще върви само напред и в това движение напред никога и никой няма да я спре", каза още Путин.

Броени часове по-рано президентът участва във форума "Доброволец на Русия". И на въпрос на водещия дали смята да се кандидатира отговори:

"Това решение ще бъде взето в най-близко време."

Думите му бяха посрещнати с екзалтирани възгласи от участниците, предимно младежи.

Изборите за президент на Русия са през март 2018 г.

"Драматургията" бе предвидена

Днес се случи точно това, което агенция РБК предвиди като един от вариантите. На 13 ноември медията писа, че в Кремъл обмислят "драматургия".

"Може например намерението за явяване на избори да бъде съобщено при пътуване до някой регион, където съответният въпрос ще бъде зададен от работник", поясни тогава източник на РБК.

И ето какво се случи в завода на ГАЗ.

Един от работниците припомни на Путин казаните от самвия него по-рано днес пред доброволците думи, че ще издигне кандидатурата си, ако го подкрепи народът.

"Ето днес, в тази зала всички без изключение ви подкрепят, Владимир Владимирович, направете ни подарък, огласете решението си."

И тогава Путин обяви кандидатурата си. като изтъкна:

"Тружениците са не просто основата на основите на нашата страна, това е нашана страна, Русия."

Путин ще реши скоро да се кандидатира

http://clubz.bg/61540-putin_shte_reshi_skoro_da_se_kandidatira

"Това решение ще бъде взето в най-близко време", отговори днес руският президент Владимир Путин на въпрос смята ли да се кандидатира за президент за изборите през март 2018 г.

Това стана по време на форума „Доброволец на Русия". Негов специален гост бе Путин.

Водещият веднага попита президента дали смята да се кандидатира, както са направили досега редица други политици.

"Винаги за един човек има момент на едно много отговорно решение. Мотивът може да бъде само стремежът да бъде подобрен животът в страната. Тези цели могат да бъдат постигнати само при едно условие - ако хората ти вярват и те подкрепят", отговори Путин.

След което сам попита водещия и публиката, състояща се от младежи:

"Във връзка с това имам въпрос към вас. Ако взема такова решение, вие и близките с вас по дух ще го подкрепите ли?"

На което последва оглушително:

"Дааааа!"

И тогава Путин обяви, че ще вземе решение в близко време.

Брюксел предлага Европейски валутен фонд

http://clubz.bg/61539-bryuksel_predlaga_evropejski_valuten_fond

Валдис Домбровскис. Снимка БГНЕС

Европейската комисия предложи днес еврозоната да трансформира своя спасителен фонд (Европейския механизъм за стабилност или ЕМС) в Европейски валутен фонд като основна стъпка в предстоящите реформи за задълбочаване на икономическия и валутния съюз.

Това означава,че ЕСМ би престанал да се основава на сегашното междуправителствено споразумение, да придобие нови правомощия и да стане гарант на единния фонд за решаване на банкови кризи в еврозоната.

Предложенията включват и инструмент за осъществяване на реформи и техническа помощ от държавите членки с ресурс от €300 млн. до 2020 г.

Зам. - председателят на Комисията Валдис Добровскис, представяйки пакета предложения, каза, че те се основават на три принципа - запазване на единството на ЕС и отвореност на еврозоната към страните извън нея, ефикасност и демократична отчетност.

Очаквайте подробности.

Уникалният Илия Делев и неговите кристали. Българите в Бразилия помнят бай Илия

http://www.eurochicago.com/2017/12/delev/

Случайно попаднах на имиграционния документ на Илия Иванов Делев, с който през 1957-ма той законно се установява в Рорайма, след няколко годишно пребиваване във Венесуела. За мен бай Илия, както го наричахме в геоложките среди в България, е един от най-успелите български имигранти в Бразилия, но с изключително авантюристична и невероятна история, за която и филм може да се направи. За тези, които не са чували за него, той е милионер и колекционер на гигантски кристали и минерали, събирани над 40 години в Бразилия, които в момента са експонати в природонаучни музеи по цял свят.

Ева Майдел: Дигиталните технологии вървят със свободното движение на данни в Съюза

https://www.24chasa.bg/novini/article/6596524

Ева Майдел: Дигиталните технологии вървят със свободното движение на данни в СъюзаБългарският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел се срещна полския министър на дигитализацията Кристоф Шуберт във вторник, 05 декември в Брюксел. Двамата обсъдиха основните законодателни актове на Еврокомисията в сферата на Единния дигитален пазар. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. " Развитието на дигиталните технологии върви ръка за ръка със

Частно или държавно здравно осигуряване в Германия?

http://www.cross.bg/zdravno-osigyryavane-germaniya-1562596.html

/КРОСС/ Здравеопазването в Германия може да се стори доста плашеща тема за всеки, който е решил да посети дългосрочно европейската държава по една или друга причина. Кое здравно осигуряване да избера - частно или здравно? Кое е по-добро? Въобще, имам ли избор? На тези въпроси ще се опитаме да отговорим малко по долу, а за да ви е още по-лесно, винаги може да посетите krankenkassenzentrale.de, където да получите повче информация, както и да направите сравнения на различнтие видове здравни осигуровки и техните цени. Здравноосигурителна система в Германия Ако сте решили да се преместите в Германия, трябва да знаете, че е задължително да имате здравна осигуровка. За целта, трябва да се възползвате от частно или държавно здравно осигуряване. Въпреки че може да сте предубедени към думата „държавно", редно е да споменем, че държавното здравно осигуряване в Германия е на доста много добро ниво.  Държавно здравно осигуряване в Германия Колкото и да е общодостъпно, държавното здравно осигуряване в Германия е нещо, от което не всеки може да се възползва. За него могат да кандидатстват хора, които имат трудов договор, студенти, самоназначени с доход, както и лица регистрирани като безработно (с ограничение в зависимост от родната държава).Самото държавно здравно осигуряване е сравнително евтино, като вноската е в размер на 14.6% от общия ви брутен доход. Вноската се разпределя по равно между вас и работодателя ви (по 7

Станишев към Еди Рама:Постигнахте сериозен напредък за ЕС

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-sergey-stanishev-evropeyski-parlament-pes-edi-rama-26662438

Президентът на ПЕС Сергей Станишев се срещна с албанския премиер Еди Рама в централата на партията в Брюксел.

Европарламентът уточни: Не забраняваме дюнерите

http://www.dnevnik.bg/evropa/evropeiski_parlament/novini_za_ep/2017/12/06/3091950_evroparlamentut_utochni_ne_zabraniavame_djunerite/?ref=rss


Европейският парламент не забранява дюнерите, подчерта заместник-говорителят на институцията Маржори ван ден Бруке.<br /><br />"Членовете на Европарламента се безпокоят относно предложението на Европейската комисия за разрешаване на фосфатни добавки в замразеното месо за дюнери", уточни Ван ден Бруке, като посочи, че според някои научни изследвания тези добавки могат да причинят сърдечно-съдови заболявания и понастоящем е забранено те да се добавят в замразеното месо за...

Google изтегля YouTube от редица устройства на Amazon

https://www.investor.bg/web/456/a/google-izteglia-youtube-ot-redica-ustroistva-na-amazon-251605/

Спорът между двете компании ескалира, след като Google се оплака от „нереципрочност“

Омбудсманът Мая Манолова осъди Топлофикация и пред ВАС

https://offnews.bg//obshtestvo/ombudsmanat-maia-manolova-osadi-toplofikatcia-i-pred-vas-670677.html

Върховният административен съд /ВАС/ отхвърли жалбата на „Топлофикация София“ АД и прекрати делото на омбудсмана Мая Манолова срещу дружеството.

Причината е допусната грешка в касационната жалба на „Топлофикация“. По този начин ВАС остави в сила решението на първа инстанция – Административен съд София-град, което е първото спечелено дело на обществения защитник срещу монополиста.

На 7 октомври 2016 г. общественият защитник прати писмо до мениджмънта на  дружеството с десет въпроса по Закона за достъп до обществена информация /ЗДОИ/.  Става дума за т.нар. „юрисконсултски възнаграждения“, които „Топлофикация“ прибира от своите длъжници, въпреки че заплатите на юристите й са включени в цената на топлинната енергия, одобрена от КЕВР. 

„Аз наистина съчувствам на юристите на „Топлофикация“ за това, което им се случи днес. Всеки може да сбърка, наистина. Не е станало нищо кой знае какво, но може би това се случи, за да покаже цялата абсурдност на ситуацията, в която се събират едни милиони от гражданите за едни юристи, които са точно като всички останали и могат да сбъркат и очевидно бъркат“, заяви омбудсманът.

Дружеството има право да обжалва постановеното определение в 7-дневен срок, считан от днес. Окончателното решение ще даде петчленен състав на ВАС, което ако се потвърди, ще остане решението на Административния съд София-град и ще задължи „Топлофикация София“ АД да даде информация на омбудсмана за начина, по който е похарчила около 15 млн. лв. през 2015 г., събрани от юрисконсултски възнаграждения.

„Въпросът продължава да е актуален, защото през 2016 г. заведените от „Топлофикация“ дела срещу столичани са около 13 500, а през 2017 г. сигурно ще стигнат 16 000. По всички тези дела продължават да се събират юрисконсултски възнаграждения. Благодарение на това, че убедих депутатите през миналата година да намалят юрисконсултските възнаграждения, вече се събират не три пъти по триста, тоест по 900 лв. на дело, а три пъти по 50 лв., тоест 150 лв. Все пак, когато става дума за 15 000 дела и по 150 лв., събрани от столичанин, който е ответник по дело срещу „Топлофикация“, това са пари, които е добре да се знаят защо се използват“, допълни Мая Манолова.

По думите на обществения защитник, дружеството е собственост на гражданите и има морален ангажимент към тях по отношение на неговото функциониране. „Топлофикация“ се е превърнала в един феодал, който се отнася към столичани като към крепостни селяни, които имат право единствено и само да плащат, но не и да знаят как се изразходват парите им“, категорична бе омбудсманът.

Пилешката супа е най-добрият лек за настинка през зимата

http://www.moreto.net/novini.php?n=364893

Пилешката супа е най-доброто лекарство за настинка през зимния сезон, заяви американски учен, проверил лабораторно действието ѝ, съобщи в. "Дейли мейл". Този бабешки лек облекчава симптомите на инфекциите на горните дихателни пътища, защото съдържа противовъзпалителни агенти.

Битката за корупцията

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/12/06/3091881_bitkata_za_korupciiata/?ref=rss


Авторът е директор на Българския институт за правни инициативи<br /><br />Днес /сряда 06.12.17/ е много важен ден. И не само защото е Никулден, а защото на политическата и съдебната арена ще се разиграят обсъждания и диалози, които не са чести.<br /><br />Какво предстои всъщност?<br /><br />От 11 часа прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изслушва единствения кандидат за директор на Националната следствена служба<br /><br />г-н Борислав...

Спецакция: Погнаха златари в ”Столипиново”

http://dnes.dir.bg/news/stolipinovo-zlato-zlatari-26662514

17 килограма злато и различна валута за около 60 000 лева са конфискувани в квартал “Столипиново” при спецоперация на “Икономическа полиция” и Шесто РУ в града.

Състоя се премиерата на новия български филм “Дъвка за балончета”

http://www.cross.bg/baloncheta-film-bulgarski-1562595.html

/КРОСС/ Над 600 гости - представители на кино гилдията и популярни личности се събраха за премиерата на новия български филм "Дъвка за балончета" на 5 декември в София. Лентата с Теодора Духовникова и Иван Юруков в главните роли успя да разсмее и да разплаче публиката. Най-много овации събраха децата-актьори Аглея Гумнерова, Андрея Захариев, Валентин Александров и Калоян Лалов. Специална изненада за гостите беше и ънплъгд изпънението на група "Остава", чието парче "Стоп" е част от саундтрака на лентата. „Дъвка за балончета" е комедийна драма. Филм за децата на 80-те години, които пораснаха с Некерман, колекциите от дъвки Турбо и стрелбата с фунийки. Действието се развива паралелно между 1988 година и настоящето и проследява съдбата на четири хлапета. С хумор и носталгия филмът задава въпроса защо това поколение не успя да порасне и все още търси себе си. Новият български филм „Дъвка за балончета" ще ни върне в детството. За да може, да си отговорим в настоящето дали сме хората, които сме искали да бъдем. И след като разказът ни устройва тази разходка във времето, ни изправя пред още по-трудни въпроси. Като например, дали ако сбъднем най-съкровената си мечта, животът ще има смисъл.

Засилено полицейско присъствие ще има във Велико Търново за студентския празник

https://www.24chasa.bg/region/article/6596484

Засилено полицейско присъствие ще има 
във Велико Търново за студентския празникВъв връзка с организирането и провеждането на традиционни празненства по повод предстоящия студентски празник – 8 декември и с цел осигуряване на спокойното протичане на празника в ОДМВР – В. Търново са предприети специални мерки, съобщиха от полицията. Проведени са срещи със собственици и управители на туристически, питейни,

Продават 160-годишното училище в с. Хвойна за IT център

https://www.24chasa.bg/region/article/6596479

Продават 160-годишното училище в с. Хвойна  за IT центърИзложба с апокалиптични фотоси от школото събра десетки в Пловдив Има запитване и интерес от инвеститори закритото училище в Хвойна да се превърне в център за IT специалисти. Това съобщи кметът на родопското село Наско Губеров. Последният звънец на 160-годишното школо е ударил през 2008 г., оттогава сградата се руши.

Готова е сцената за големия никулденски концерт в Бургас

http://www.cross.bg/byrgas-stzenata-byrgazlii-1562594.html

/КРОСС/ Дядо Коледа рано-рано паркира шейната си на площад "Тройката" в Бургас. Тя е в близост до прекрасната елха, която се радва на одобрение от бургазлии, но я харесват и много хора от други български градове. Готова е и сцената, от която довечера около 18.00 часа ще бъдат включени празничните светлини на града. Върху нея ще се качат, за да зарадват бургазлии с изпълненията си Владимир Ампов - Графа, Тони Димитрова, Росен Сеновски, Иван Ченов, НУМСИ "Панчо Владигеров", ПФА "Странджа", хор "Милка Стоева, Клуб по спортни танци "Бургас 75", Духов оркестър с диригент Христо Кожухаров. Водещи ще са Мария Силвестър и Ники Станоев. Начало - 17.30 часа. 

Община Банско: Ски зоната няма да се увеличава с нито един квадратен метър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6596510

Община Банско: Ски зоната няма да се увеличава с нито един квадратен метърТуристическа и ски зона "Банско" няма да се увеличава с нито един квадратен метър, отговориха от общината на разпространена публикация на група неправителствени организации. Община Банско заявява, че с предложените промени в действащия план за управление на НП "Пирин", площта на туристическа и ски зона не се увеличава.

Унгарската централна банка поема по пътя на количествените улеснения

https://www.investor.bg/evropa/334/a/ungarskata-centralna-banka-poema-po-pytia-na-kolichestvenite-ulesneniia-251630/

Регулаторът започва да изкупува ипотечни облигации от януари в опит да привлече инвеститори и да овладее лихвите

Проучване: Страните от ЕС не успяват да защитят малцинствата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6596452

Проучване: Страните от ЕС не успяват 
да защитят малцинстватаМалцинствата в Европейския съюз говорят за високи нива на дискриминация, съобщи Агенцията на ЕС за основните права и критично обобщи, че през последното десетилетие ситуацията не се е променила особено. "Днес новите резултатите показват, че законите и политиките в недостатъчна степен защитават хората, на които би трябвало да служат",

Задържаха пиян шофьор, опитал да избута от пътя патрулка при преследване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6596487

Задържаха пиян шофьор, опитал да избута от пътя патрулка при преследванеПиян шофьор е задържан за опит да избута извън пътя патрулен автомобил при преследване. Това съобщиха от ОДМВР - Пловдив. Вчера в РУ - Първомай е започнало бързо полицейско производство срещу 23-годишен мъж от Асеновград. Около 4.40 часа на пътя между Първомай и село Бяла река той преминал с “БМВ”-то си покрай полицейски патрул,

Спецсъдът се превръща в машина за разрешаване на подслушвания

https://offnews.bg//politika/spetcsadat-se-prevrashta-v-mashina-za-razreshavane-na-podslushvania-670675.html

Специализираният наказателен съд е на път да се превърне в основен по издаването на разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС). От доклада на Националното бюро за контрол на СРС за 2016 година става ясно, че спецсъдът, в който се гледат дела за организирани престъпни групи, буквално бил залят за искания за подслушване на такива групи. 

Пред депутатите началникът на бюрото Бойко Рашков заяви, че съдът се превръща в "основен" по отношение на искания за прилагане на СРС. В констатациите на бюрото е посочено, че основните искания за СРС са свързани с организирани престъпни групи и този "феномен" се наблюдавал от тази година. "Какво значи с 1000 броя повече процедури и разрешения, за разлика от предходната година в разрешенията, давани от Специализирания наказателен съд? Едва ли не България се превръща в държава от съвкупност от ОПГ", коментира от трибуната Рашков, който беше изслушан в открито заседание.

Думите му провокираха реакция от страна на ГЕРБ. С подвиквания от местата си някои от тях прекъснаха изказването на Рашков, като го определиха като политическо. Особено нажежена стана обстановката, след като той направи и аналогия в работата на спецсъда с тази на Софийския градски съд от времето, в което той беше управляван от семейната приятелка на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов Владимира Янева

Рашков посочи, че едно от основанията за "хилядите нарушения" в Софийския градски съд по отношение на подслушванията било, че той бил изключително натоварен с искания за СРС. В момента същото се случвало и със спецъда, където папките с  делата за разрешения за подслушване и проследяване буквално се съхраняват в коридорите на съда. Той даде примери с отказано от един съд разрешение за прилагане на СРС, но малко по-късно при друг съдия със същите материали разрешение било давано.

Според статистиката отказите на съдиите били средно 100 при 300 внесени искания. В спецсъдът обаче отказите били едва 30 процента. В същото време вторият най-голям заявител на СРС след МВР била прокуратурата. 

Пред депутатите Рашков за пореден път повтори тезата си, че се прави опит за блокиране работата на бюрото. Той заяви, че от главния прокурор Сотир Цацаров е постъпило становище в парламента, че бюрото за контрол на СРС не трябва да се запознава с материалите по делото, за което се иска съответното СРС.  

„Сигнализирали сме прокуратурата във връзка с 8 хил. разрешения от съд, но без след това СРС да са приложени от ДАТО (Държавна агенция „Технически операции“, бел. ред.) без за това да са посочени причини. По закон този орган, когато прецени, че не може да приложи СРС, трябва да уведоми разрешващия орган и заявителя. Това не е направено“, обясни Рашков. От думите му стана ясно, че по тези въпрос не е имало реакция от прокуратурата. Държавното обвинение не реагирало и на случаи, при които са унищожавани веществени доказателствени средства (вдс) в резултат на приложени СРС.

Спецсъдът се превръща в машина за разрешаване на подслушване

https://offnews.bg//politika/spetcsadat-se-prevrashta-v-mashina-za-razreshavane-na-podslushvane-670675.html

Специализираният наказателен съд е на път да изземе основната функция по издаване на разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС). От доклада на Националното бюро за контрол на СРС за 2016 година става ясно, че спецсъдът, който е компетентен по разглеждане на дела за организирани престъпни групи, буквално бил залят за искания за подслушване на такива групи. 

Пред депутатите началникът на бюрото Бойко Рашков заяви, че съдът се превръща в "основен" по отношение на искания за прилагане на СРС. В констатациите на бюрото е посочено, че основните искания за СРС са свързани с организирани престъпни групи и този "феномен" се наблюдавал от тази година. "Какво значи с 1000 броя повече процедури и разрешения за разлика от предходната година в разрешенията, давани от Специализирания наказателен съд? Едва ли не България се превръща в държава от съвкупност от ОПГ", коментира от трибуната Рашков, който беше изслушан в открито заседание.

Думите му провокираха реакция от страна на ГЕРБ, които определиха изказването му като политическо, след като той направи и аналогия с работата на Софийския градски съд от времето, в което той беше управляван от семейната приятелка на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов Владимира Янева

Рашков посочи, че едно от основанията за "хилядите нарушения" в С 

Пред депутатите Рашков за пореден път повтори тезата си, че се прави опит за блокиране работата на бюрото.

Очаквайте подробности!

Българският производител на спортни коли SIN CARS анонсира нов модел

http://www.cross.bg/taka-avtomobila-vuzmozhnost-1562593.html

/КРОСС/ Българският производител на бутикови спортни и състезателни автомобили SIN CARS на Росен Даскалов обяви, че в скоро време компанията ще разшири портфолиото си и ще предложи на потребителите уникален нов модел, наречен SIN S1. Това, което отличава SIN S1, е неговата модулна конструкция, която позволява конфигурирането му според предпочитанията на потребители и предназначението на автомобила, както и това, че цената му ще бъде достъпна за по-голям потребителски кръг. Конфигурирането на SIN S1 започва от неговото шаси, след което купето на автомобила може да бъде персонализирано според клиенските предпочитания, като от компанията са предвидили както вариант кабриолет, така и напълно оборудвано купе с климатична инсталация, възможност за поръчка на електрически стъкла, различни интериорни изпълнения и други. По този начин, потребителят има възможност да конфигурира бъдещата си кола както според предпочитанията си, така и според бюджета си. Благодарение на модулната си конструкция, от SIN дават възможност и за доразвиване на колата след нейното закупуване. Бъдещите собственици на SIN S1 ще могат да избират също така между няколко варианта на задвижване, като ще могат да заложат както на стандартен бензинов двигател с мощност от до 450 конски сили, така и на хибридна задвижваща система и дори изцяло електрическа такава

Париж се сбогува с последния порно киносалон

//dariknews.bg/novini/liubopitno/parizh-se-sboguva-s-posledniia-porno-kinosalon-2065310

В Париж прекратява работа "Бевърли", последният порно киносалон, открит още през 60-те години на миналия век, съобщава в. "Дейли мейл".

По думите на 74-годишния му собственик Морис <

Българският президент пилотира изтребител във Франция (СНИМКА/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/bylgarskiiat-prezident-pilotira-iztrebitel-vyv-franciia-snimkavideo-2065320

Българският президент Румен Радев пилотира изтребител „Рафал“ във Франция.

 

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване