"Скай нюз": Британските служби са предотвратили атентат срещу Тереза Мей

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2017/12/06/3091831_skai_njuz_britanskite_slujbi_sa_predotvratili_atentat/?ref=rss


Британските специални служби са предотвратили готвен терористичен атентат срещу премиера Тереза Мей, съобщи телевизия "Скай нюз", цитирана от БТА.<br /><br />Ръководителят на британското контраразузнаване МИ5 Андрю Паркър е информирал правителството за готвеното покушение вчера.<br /><br />Заговорът на радикални ислямисти е предвиждал взривяване на самоделна бомба пред резиденцията на Мей на "Даунинг стрийт" и в последвалата суматоха те да нападнат...

Спад от 13,4% в износа на ток на годишна база

http://econ.bg/Новини/Спад-от-13-4-в-износа-на-ток-на-годишна-база_l.a_i.754300_at.1.html

Спад от 13,4 на сто в износа ни на електроенергия за януари-ноември, в сравнение със същия период на миналата година отчитат от Електроенергийния...

Бургас празнува в деня на Св. Николай Чудотворец

https://www.24chasa.bg/region/article/6596131

Бургас празнува в деня на Св. Николай ЧудотворецНа Никулден Бургас отбелязва своя празник. Честванията започнаха с отслужването на света литургия в храма „Св. Св. Кирил и Методий”. По-късно през деня в специално създаденото за празника арт градче ще има забавления за малки и големи. Ученици от морското училище ще показват как се правят морски възли.

ВСС избира нов директор на Националната следствена служба

http://frognews.bg/news_146802/VSS-izbira-nov-direktor-na-Natsionalnata-sledstvena-slujba/

Изслушване за нов директор на Националната следствена служба ще проведе прокурорската колегия на ВСС. Кандидатът е един – зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

Мая Манолова съди шефа на столичната Топлофикация

https://offnews.bg//ikonomika/maia-manolova-sadi-shefa-na-stolichnata-toplofikatcia-670661.html

Днес омбудсманът Мая Манолова ще се яви на делото, което води срещу отказа на изпълнителния директор на „Топлофикация София“ ЕАД Георги Беловски да предостави достъп до обществена информация за дейността на дружеството по събиране на вземанията си по съдебен ред.

Делото е на втора инстанция във Върховния административен съд /ВАС/, след като омбудсманът го спечели на първа пред Административния съд София - град на 29 март 2017 г.

На 7 октомври 2016 г. общественият защитник прати писмо до мениджмънта на  дружеството с десет въпроса по Закона за достъп до обществена информация /ЗДОИ/.  Става дума за т.нар. „юрисконсултски възнаграждения“, които „Топлофикация“ прибира от своите длъжници, въпреки че заплатите на юристите й са включени в цената на топлинната енергия, одобрена от КЕВР. 

По информация на обществения защитник над 15 млн. лева е събрало дружеството от юрисконсултски хонорари през 2015 г., чрез започнатите дела срещу 21 хиляди столичани.  В тези производства „Топлофикация“ е поискала минимум 300 лева пред съда, 350 лева пред частен съдебен изпълнител, дължими са и 300 лева по исковото производство. В същото време, от бизнес плана за развитие на дружеството, представен пред Столичния общински съвет, става ясно, че „Топлофикация“ е платила около 3 млн. лв. на външни адвокатски кантори.

В рамките на 14-дневния срок омбудсманът не получи отговор, съгласно законовите изисквания. Вместо това, от „Топлофикация“ изразиха писмено становище, в което се твърди, че поисканата информация и субекти не попадат в приложното поле на ЗДОИ.

На 30 ноември м.г. Манолова обжалва пред Административен съд София-град отказа на изпълнителния директор на „Топлофикация София“ ЕАД да предостави информация, отнасяща се до дейността на дружеството по събиране на вземанията си по съдебен ред.

В жалбата си тя подчерта, че „топлофикационното дружество е в кръга на задължените субекти съгласно ЗДОИ, тъй като представлява публичноправна организация по смисъла на закона“. Освен това тя бе категорична, че „исканата информация е „обществена“ по смисъла на ЗДОИ; не са спазени изискванията за форма на отказа; исканата информация не съдържа търговска тайна; налице е надделяващ обществен интерес“.

На 2 февруари т.г. омбудсманът се яви лично и пледира  в защита на искането си при разглеждането на делото срещу „Топлофикация” в Административния съд, а на 29 март излезе решение на първа инстанция в полза на Мая Манолова, което дружеството обжалва пред ВАС. 

Ето въпросите, на които „Топлофикация“ дължи отговори:

1. Какъв е размерът на присъдените юрисконсултски възнаграждения по съдебни и изпълнителни дела, заведени от „Топлофикация София“ ЕАД за 2015 година?

2. Колко от присъдените на Топлофикация за 2015 г. юрисконсултски възнаграждения са събрани, как са осчетоводени и как са разходвани?

3. Колко юрисконсулти са работили в дружеството през 2015 г. и какъв е размерът на трудовите им възнаграждения за същата година?

4. Какъв е размерът за 2015 г. на изплатените от дружеството заплати и допълнително материално стимулиране на юрисконсултите?

5. Какъв е размерът на средствата, изразходвани от дружеството за повишаване квалификацията на юрисконсултите и за предоставяне на здравословни условия на труд, в т.ч. материално-техническа обезпеченост за полагането му?

6. Какъв е броят на заведените срещу длъжници съдебни и изпълнителни дела през 2015 година?

7. Какъв е размерът на внесените върху юрисконсултските възнаграждения данъци за 2015 година?

8. Каква част от размера на присъдените за 2015 г. юрисконсултски възнаграждения са изплатени на юрисконсултите в дружеството?

9. Какъв е броят на сключените с адвокати договори за правна помощ и процесуално представителство за 2015 г. и какъв е размерът на възнагражденията, изплатени по тях?

10. По колко съдебни и изпълнителни дела през 2015 г. са ползвани адвокатски услуги?

При работа на 27.12.2017 се заплаща като за почивен ден

http://www.moreto.net/novini.php?n=364878

Тази година 27 декември е неприсъствен ден и работата на него по закон трябва да се заплаща като за почивен. Това съобщиха от Главната инспекция по труда. Оттам цитират Кодекса на труда, в който е уточнено, че „когато официалните празници по ал.

МОК взе най-доброто решение по казуса с Русия, смята ръководителят на Пьончан 2018

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/06/3091834_mok_vze_nai-dobroto_reshenie_po_kazusa_s_rusiia_smiata/?ref=rss


Международният олимпийски комитет (МОК) е взел възможно най-доброто решение по казуса с участието на Русия в зимните олимпийски игри в Пьончан догодина, смята председателят на организационния комитет на игрите Ли Хи Бом. Той заяви пред Korea Times, че с колегите му приемат ситуацията.<br /><br />Преди ден МОК забрани на Русия да участва в игрите заради тежките допинг нарушения и държавната политика в процеса. Руски състезатели ще могат да се състезават в Пьончан, но под неутрален...

И Нинова видя сделка между Борисов и Сакскобургготски

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-simeon-saxkoburggotski-kornelia-ninova-26661647

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отвърна на атаката на ГЕРБ, че е участвала в приватизацията, заговаряйки за сделка между Бойко Борисов и Симеон Сакскобургготски.

БНБ с предписания по случая ”Мартин Петров”

http://dnes.dir.bg/news/bnb-martin-petrov-dimitar-radev-26661646

БНБ е приключила проверката по казуса с източените 3,8 млн. от сметките на футболната звезда Мартин Петров и е изпратила конкретни предписания към "Уникредит".

Промени в законопроекта за радикалния ислям влизат в парламента

http://www.cross.bg/islyam-zatvor-godini-1562564.html

/КРОСС/ Няколко важни законопроекта ще влязат в дневния ред на депутатите днес. „Обединените патриоти" предлагат промени в Наказателния кодекс, които да криминализират радикалния ислям. Според тях всеки, проповядващ радикален ислям, може да бъде наказан със затвор от 1 до 5 години и глоба до 5000 лв. Строги наказания са предвидени и за този, който принуждава някого да носи бурка - от 1 до 4 години затвор и между 5 хиляди и 10 хил. лв. глоба. Очаква се да бъде разгледан и законопроектът на ДПС, свързан с „вторичното разграбване" на КТБ. Един от вносителите е депутатът Делян Пеевски.  

Отново не успяха да задържат Михаил Саакашвили

https://www.24chasa.bg/novini/article/6596126

Отново не успяха да задържат Михаил Саакашвили
Киевски полицаи и агенти от Службата за сигурност на Украйна се опитаха тази сутрин да задържат водача на украинската партия "Движение на новите сили" Михаил Саакашвили в палатковия лагер край Върховната рада, но срещнаха отпор от страна на протестиращите и се отказаха. Това съобщи столичната полиция, съобщи ТАСС.

НИКОЛАЙ ЯНАКИЕВ ПРЕДСТАВЯ ИЗЛОЖБА-ЖИВОПИС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283794_%D0%9D%D0%98%D0%9A%D0%9E%D0%9B%D0%90%D0%99+%D0%AF%D0%9D%D0%90%D0%9A%D0%98%D0%95%D0%92+%D0%9F%D0%A0%D0%95%D0%94%D0%A1%D0%A2%D0%90%D0%92%D0%AF+%D0%98%D0%97%D0%9B%D0%9E%D0%96%D0%91%D0%90-%D0%96%D0%98%D0%92%D0%9E%

 Художникът от световно ниво Николай Янакиев, представя изложба-живопис в Пазарджик.

Първият съвременен български художник,  продал своя картина в една от най- престижните аукционни къщи „Christie’s“, ще изложи своите живописни платна в арт галерия Боев.

Откриването на изложбата ще се състои на 7 декември от 18:30 часа, на улица Асен Златаров 26.

Творби на Николай Янакиев са притежание на: Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, галерия „Уфици“, Флоренция, Италия,  музей „Мимара“, Загреб,  Национална галерия за изящни изкуства „Ла Валета“, Малта, колекция на ЮНЕСКО, Бургеланд Австрия, Колекция на Лудвиг в Кьолн,  частни колекции: Клод Лиц, Париж; проф д-р Ник Тиц; Нойзидл ам Зее, Юрген Хойер, Берлин; Егидиус Браун; Германия и някои други във Франция, Германия, Белгия, Италия, Русия, Гърция, Великобритания, САЩ, Канада, Австралия, Япония, Австрия, Испания.

Bitcoin подмина $12 000

https://news.bg/finance/bitcoin-podmina-usd12-000.html

Търговията на фючърси започва от следващата седмица

Превръща ли се Турция в мафиотска държава

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283807_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%89%D0%B0+%D0%BB%D0%B8+%D1%81%D0%B5+%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%B2+%D0%BC%D0%B0%D1%84%D0%B8%D0%BE%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B

 Миналата седмица в Манхатън започна процесът на турско-иранския бизнесмен Реза Зараб. Зараб, който поддържа тесни връзки с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, твърди, че е изпълнил сложна схема за злато за петрол, с цел да заобиколи международните санкции срещу Иран, евентуално с помощта на роднини и съюзници на министрите на турското правителство.

Американски служители арестуваха Зараб през март 2016 г., докато почиваше в Маями, Флорида. Скоро след началото на производството обаче обвиненията бяха оттеглени, а в сряда Забраб отправи обвинения, че е подкупил министър на икономиката като част от неговата санкционираща ракета.

Цялата афера би могла да навреди на Ердоган и поставя турския лидер на ръба, който от своя страна обвини САЩ, че е станала жертва в сложна конспирация за свалянето на турския режим.

Истинският виновник, ръководещ всичко е Фетхулах Гюлен, духовен водач на известното движение Хизмет (или „Гюлинист“), който живее в изгнание в Пенсилвания и който Ердоган твърди, че е организирал преврата от 2016 г. срещу него.
Изключителният случай на Зараб е само един пример за по-голяма тенденция в Турция: възраждането на организираната престъпност. През последните десет години се наблюдава драматично разширяване на незаконната търговия и контрабандата в цялата страна. Част от възходящото движение е свързано с избухването на сирийската гражданска война през 2011 г. и с влошаващото се състояние на вътрешните работи в Ирак, след възхода на Ислямска държава през 2014 г. Нестабилността подтикна експлозия от трафик покрай южната част на турската граница.
Вижте пълния текст на Sofiapress.com

БНБ нямало как да не одобри Стоян Мавродиев за шеф на Банката за развитие, отговарял на критериите

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/12/06/3091830_bnb_niamalo_kak_da_ne_odobri_stoian_mavrodiev_za_shef/?ref=rss


Управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев заяви пред Би Ти Ви, че Стоян Мавродиев е отговарял на всички критерии за шеф на държавната Българска банка за развитие (ББР). Тъй като покривал всички изисквания по закон, от БНБ нямали друга възможност освен да подкрепят предложението му за поста.<br /><br />Радев уточни, че правителството е основен акционер в банката и като такъв има право да задава цели на финансовата институция и да назначава управителите ѝ. Мавродиев...

БНБ нямало как да не одобри Стоян Мародиев за шеф на Банката за развитие, отговарял на критериите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/06/3091830_bnb_niamalo_kak_da_ne_odobri_stoian_marodiev_za_shef/?ref=rss


Управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев заяви пред Би Ти Ви, че Стоян Мавродиев е отговарял на всички критерии за шеф на държавната Българска банка за развитие (ББР). Тъй като покривал всички изисквания по закон, от БНБ нямали друга възможност освен да подкрепят предложението му за поста.<br /><br />Радев уточни, че правителството е основен акционер в банката и като такъв има право да задава цели на финансовата институция и да назначава управителите ѝ. Мавродиев...

Нинова опроверга с документи твърденията на ГЕРБ за "Техноимпекс"

https://offnews.bg//politika/ninova-oproverga-s-dokumenti-tvardeniata-na-gerb-za-tehnoimpeks-670660.html

Лидерът на БСП Корнелия Нинова опроверга твърденията на ГЕРБ по казуса "Техноимпекс". 

Вчера прочетох заглавия – „Пет дни до истината”. Дайте да не чакаме петте дни и да си кажем истината днес. Какво твърдят ГЕРБ за приватизацията на „Техноимпекс” и Корнелия Нинова? Цитирам: "Корнелия Нинова излъга, че сделката е проверявана няколко пъти. Във всички тези изказвания говорят за криминална приватизация, за далавери и не са подавани сигнали, не са извършвани проверки, не е извършвано досъдебно производство относно приватизационната сделка на „Техноимпекс”. 

Нинова представи документ от 1998-ма органът е МВР, Дирекция „Национална полиция – Икономическа полиция”. Документът е до мен, Корнелия Нинова, в качеството ми на изпълнителен директор на „Техноимпекс”. В този документ пише: ”Във връзка с прокурорска преписка №326/98 г., моля нареждането ви за предоставяне на заверени служебни копия”, и са изредени документи на „Техноимпекс”, баланси, одиторски доклади и т.н. Т.е. 98-ма има прокурорска преписка №326, обясни Нинова.

Документ №2. Годината вече е 99-а, органът е ВКП. В този документ пише: „Днес 12.03.1999 г., долуподписаният Пламен Цанков, прокурор при Върховна Касационна прокуратура на Република България, приех в кабинет №48, ет. 4 на Съдебната палата в гр. София лицето Корнелия Петрова Нинова – изпълнителен директор на „Техноимпекс”, която предаде следните документи във връзка с извършвана предварителна проверка за приватизацията на „Техноимпекс”.

Документ №3. Градска прокуратура. Годината е 2001-ва. Постановление, изпратено до КТ „Подкрепа”. Обръщам внимание на това. В него пише: „С постановление от 13.08.1999 г. Софийска апелативна прокуратура е отменила постановлението на СГП и е указала допълнителна проверка и извършване на финансова ревизия на дружеството „Техноимпекс”. В изпълнение на тези указания е възложена допълнителна проверка и с постановление от 10 юли 2000 г. е разпоредено извършване на финансова ревизия на „Техноимпекс” от Софийска прокуратура.” На следващия лист на този документ №3 е заключението на всичко това: „От предварително извършената проверка, допълнително извършената такава, втора, включително и от заключението на извършената финансова ревизия за 1998 г., се налага изводът, че при осъществяване на приватизационната сделка на „Техноимпекс”, Министерството на търговията и туризма е спазило необходимите процедури, изискуеми от закона, нормативната уредба, действаща в този период, поради което прокурорите считат, че липсва достатъчно данни, даващи основание за образуване на предварително производство и постановяват отказ да образуват предварително производство. И прекратяват преписката, каза лидерът на БСП. 

Сега, да се върнем към ГЕРБ. Не са подавани сигнали. Лъжа №1. Подаден е сигнал от КТ „Подкрепа”, подписан от К. Тренчев. Виждате го от документ №3, в който СГП уведомява подателя на сигнала, или жалбоподателя КТ „Подкрепа” за действията си. 
Не са извършвани проверки. Лъжа №2. Виждате от документ №3 на ВКП от 2001 г. и документ №3, че са извършвани две такива, плюс финансова ревизия. Заключението от всички тези проверки в годините ви го прочетох – не са намерени данни за извършени престъпления и са прекратени, подчерта Нинова. 

Да се прехвърлим в наши дни. ГЕРБ цитират писмо от главния прокурор Сотир Цацаров. Чете се едно изречение от него, но не се показва документът. Много апокрифно някак си го крият ГЕРБ това писмо. Е, аз се сдобих с него. И ви обръщам внимание на документ № 4 от главния прокурор Сотир Цацаров до ГЕРБ, където пише: С резолюция на АП – София от 10.07.2017 г., /преди 4 – 5 месеца/, съгласно т.14 от Указание за осъществяване на институционен и служебен контрол на Прокуратурата, съгласно Заповед № ЛС- 1986 /2014 на главния прокурор на РБ, постановлението на СГП е потвърдено и освен това е посочено и, че по преписката не са налице данни за извършени престъпления по Чл. 282 от НК и чл. 220 от НК. За ваша информация, тези текстове от НК са – длъжностни престъпления за сключена неизгодна сделка и длъжностни престъпления при нарушение или неизпълнение на сключен договор, или сделка. Всичко, което ГЕРБ лъжат, че е станало. Преди 5 месеца, очевидно с тези документи и сегашният главен прокурор с това писмо, казва отново проверено 10.07.2017 и потвърдено, че по преписката не са налице данни за такива престъпления.

Дотук с фактите. Сега малко въпроси и изводи. Сега Нинова пита. Кой лъже? Уважаеми ГЕРБ, защо лъжете? За „Техноимпекс” и Корнелия Нинова? Кой сега ще излезе и ще каже открито пред вас и обществото и ще каже – ние излъгахме. И ще обясни, защо излъга. Излизам от частния случай, защото аз съм частен случай във всичко това, допълни Нинова.

Тук стои нещо много по-голямо и политически, и държавно. Цялата идея за ревизията на прехода в последните няколко седмици, поне публично и поне засега, се свежда до „Техноимпекс” и Корнелия Нинова. чули ли сте някой от ГЕРБ да говори нещо друго по ревизията на прехода? Чули ли сте някой да говори по приватизацията на големите, на гигантите в българската икономика, на Химко, Кремиковци, БТК, Булгартабак, електроразпределителните дружества? Кога някой от тези, които приватизираха тези активи, защото аз не съм продавал държавно и общинско имущество, кога някой от тези, които разпродаваха и разпарчетосваха, ще излязат с такива документи? Кога ще видим документите на Булгартабак, дали са проверени три пъти и няма престъпление? Кога ще видим документите за прехвърлянето на Сибанк, за придобиването на Пампорово, за продажбата на Бойко Борисов на 33% на електроразпределителните дружества или за имотите от Столична община? Кога ще минат през това, което е минало "Техноимпекс"? Кога ще застанат пред обществото така и ще кажат – това е истината? Но истината за идеята за прехода лъсна. Тези хора нямат никакво намерение да въздадат справедливост и възмездие. Защо го казвам? Освен, че досега говорят само за ”Техноимпекс” и за мен, което също ще обясня, защо мисля, че го правят политически, на поканата ми на лидерска среща да седнем и да вземем политическо решение, политическо – всички, национално съгласие, че този преход ще бъде ревизиран, но целият –бонови книжки, концесии, обществени поръчки, силови групировки, всичко на масата, кой даде златото на България на концесия, кой даде Софийска вода на концесия? Защо българският народ плаща такива цени за водата? Кой злоупотреби с боновите книжки? Всичко на масата. И когато предложих лидерите да се съберем и да се съгласим, че слагаме всичко на масата, изчезнаха яко дим. Получих писмо от Цветан Цветанов, когото не съм канила на такава среща, освен ако тайно след конгреса им да са го сменили Бойко Борисов и да е станал той председател на партията. Получих писмо от Цветан Цветанов, че бил зает и затова изпраща Данаил Кирилов. Данаил Кирилов ще пише законодателни текстове. Това и ние можем да го направим. Данаил Кирилов не е лицето, което ще вземе политическото решение. 

Тази партия лидер няма ли? Къде е г-н Борисов, като лидер на партия, не като премиер. Г-н Карадайъ е в чужбина и ми написа, че не може да дойде на тази среща. Патриотите мълчат. Къде изчезнахте яко дим бе хора? Когато се заговори за целия преход на масата? Кой сега го е страх от това? БСП ли? Чух някъде, че Корнелия Нинова я било страх от приватизацията. Няма никакъв проблем. Ето - всичко до последния лист. Готова съм още веднъж на всичко. Само че това с приватизацията на „Техноимпекс” е третата стъпка от голямото в политиката. Първото беше да нахранят опозицията, като им дадем постове, за да мълчат – председател на парламент, министри… Не им се получи. Второто беше – да ги разбием отвътре, с голяма коалиция за ГЕРБ. На Конгреса видяха, че и това не им се получава. Третата стъпка е – дайте да злепоставим опозицията, за да им отнемем моралния облик да говорят за корупция днес. И това няма да им се получи. Нямам никакви зависимости. И да ме гонят от парламента, и да ме плашат с дела, фактите и истината са на лице. И това няма да ме спре да казвам истината. Но да дойдем на истината в днешно време. Както видяхте, миналото е тук, с документи и факти на масата. Престъпления не съм извършила. В резултат на няколко проверки в различни времена. Готова съм, ако някой твърди, че съм причинила вреди на държавата – имуществени или каквито и да е – тук е СГС, може винаги да ми заведе дело. Декларирам, че няма да се позовавам на изтекла давност по такива искове, при условие обаче, че всички други председатели на партии сложат такава декларация на масата и кажат – няма да се позоваваме на давност за целия си професионален живот. И наистина да видим цялата истина за този преход. Сега да дойдем към действителността, защото всичко това е отклоняване на вниманието от истината днес, каза още Нинова. 

Лекари от "Пирогов" отново излизат на протест срещу директора

http://www.mediapool.bg/lekari-ot-pirogov-otnovo-izlizat-na-protest-sreshtu-direktora-news272732.html

Лекари от института за спешна медици ”Пирогов“ излизат и в сряда на протест срещу директора на болницата проф. Асен Балтов. Протестиращите дадоха и ултиматум на директора да напусне, в противен случай заплашват с колективни оставки в ключови отделения. Те обвиняват директора Асен Балтов в своеволия и скандални назначения. Протестиращите изпратиха и писмо до здравния министър, с което го запознават със ситуацията в болницата. То беше подписано от синдикалната секция на “Подкрепа“ в лечебното заведение, но в последствие от профсъюа се разграничиха от него. Във вторник здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че протестира малка част от персонала и при това исканията им не се припознават от останалите работещи в лечебното заведение.  

Полският президент настоя за нова конституция

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2017/12/06/3091826_polskiiat_prezident_nastoia_za_nova_konstituciia/?ref=rss


Президентът на Полша Анджей Дуда заяви в парламента, че трябва да се изготви нова конституция, а текстът да се подложи на референдум, предадоха ДПА и БТА.<br /><br />Време е за политическа система, "която отговаря на днешните предизвикателства", каза Дуда в речта си пред депутатите.<br /><br />През май Дуда обяви, че иска да организира референдум за конституция през 2018 г., но не уточни какви изменения желае да се направят в основния закон на страната.<br...

Шефът на МОК препоръча на ФИФА да разследва руски допинг във футбола

http://clubz.bg/61531-shefyt_na_mok_preporycha_na_fifa_da_razsledva_ruski_doping_vyv_futbola

Шефът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах препоръча на ФИФА да се запознае с разследването за употреба на допинг в руския футбол. Това стана снощи, когато след заседание в Лозана Бах обяви, че Русия е със забрана за участие на зимните олимпийски игри в Южна Корея през февруари догодина.

Решението бе взето на базата на разследване и доклад на специална комисия, оглавявана от Самуел Шмид. В разработката на Шмид имало информация и за допинг в националния тим на Русия по време на световното в Бразилия през 2014 г.

През лятото британският в. "Дейли мейл" писа, че ФИФА разследва употреба на забранени вещества в Сборная на последния мондиал. След това обаче нищо повече не се появи по въпроса.

"ФИФА е длъжна да се обърне към г-н Шмид за това с какви сведения се е сдобил за допинг във футбола по време на своето разследване", рече Томас Бах.

Русия е домакин на световното по футбол догодина. Тема №1 в медиите от снощи е забраната на МОК за зимната олимпиада. Чака се реакция от Кремъл. Според големи издания в страната по-късно днес Владимир Путин ще направи изявление.

МОК не разрешава на Сборная да участва като делегация и национални отбори в отделните спортове, но все пак отври вратата за спортистите, които са чисти от допинг. Което се посреща с известно облекчение в Русия. Има гласове, които зоват за бойкот. Но се чуват и обратните мнения: спортистите, които получат "зелена светлина", трябва да се възползват, в противен случай "мълчаливо се съгласяват" със санкцията.

Такова становище изразява хокеистът Иля Ковалчук.

Прокремълските медии изтъкват ролята на бившия шеф на Руската антидопингова агенция Григорий Родченков, който е сведетелствал и направил разкрития не просто за употреба на допинг в руския спорт, а за дирижирана и финансирана такава от страна на правителството.

В Москва обаче изтъкват, че МОК не се е сдобил с категорични доказателства за това. И че зад решението на МОК стоят политически подбуди.

Такъв въпрос бе зададен и снощи от Томас Бах:

"МОК е неутрална организация. Не бихме допуснали да бъдем повлияни от политиката, когато вземаме решения за спорта. Членовете на комисията на г-н Шмид свършиха отлична работа, която доказва манипулации и системна употреба на допинг."

ОД на МВР - Варна със съвети към студентите

http://www.moreto.net/novini.php?n=364877

За осигуряване на реда по време на студентския празник ще бъдат ангажирани екипи на Областна дирекция на МВР – Варна и на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. Предприети са мерки за засилено полицейско присъствие около местата, където се очаква да има струпвания на празнуващи.

Полицията в Киев атакува палатковия лагер на Саакашвили

http://dnes.dir.bg/news/ukrina-mihail-saakashvili-26661670

Униформени атакуваха палатковия лагер до Върховната Рада в Киев, но не успяха да арестуват лидера на партията "Движение на новите сили" Михаил Саакашвили.

Цацаров е поканен на диалог в правната комисия

http://econ.bg/Новини/Цацаров-е-поканен-на-диалог-в-правната-комисия_l.a_i.754298_at.1.html

Главният прокурор Сотир Цацаров ще бъде изслушан за първи път от правната комисия в парламента. Това се вижда от дневния ред, в който е записано, че...

Без книжка с диабет и хипертония, но само при тежка форма

http://www.cross.bg/tezhka-forma-knizhka-1562562.html

/КРОСС/ Предстои забраната за шофиране за хора с тежка форма на диабет и хипертония. Това налага риска шофьорът да загуби съзнание зад волана, обясниха от здравното министерство по повод правилата, заложени в проекта на нова наредба, чиято цел е да ограничи катастрофите. Правилата трябва да влязат в сила от догодина и ще важат при взимане или при подновяване на книжка.    

Съдът нареди Ахмед Муса незабавно да бъде освободен след над 3 години в ареста

http://www.mediapool.bg/sadat-naredi-ahmed-musa-nezabavno-da-bade-osvoboden-sled-nad-3-godini-v-aresta-news272731.html

Пазарджишкият окръжен съд разпореди в сряда подсъдимият имам Ахмед Муса незабавно да бъде освободен от ареста, тъй като си е платил гаранцията. Това стана след изявление на адвоката му Елвира Панкова, която информира, че клиентът ѝ вече е внесъл парична гаранция в размер на 7500, но въпреки това не е пуснат на свобода. Впоследствие съдия Кристина Пунтева направи справка и разпореди на съдебната охрана да свали белезниците на Муса, който бе последният задържан от общо 14-имата обвиняеми за разпространение идеите на "Ислямска държава". Пазарджишкият имам прекара повече от 3 години в следствения арест, след като първо бе подсъдим за разпространение на идеи, застращаващи демократичния ред в държавата, а след това и по настоящето дело.

Бомбардировач на САЩ прелетя над Корейския полуостров

http://www.cross.bg/koreya-yuzhna-ychenie-1562560.html

/КРОСС/ Американски бомбардировач B-1B прелетя над Корейския полуостров в сряда в рамките на широкомащабно военно учение, провеждано съвместно с военнослужещите на Южна Корея, предава Reuters. Самолетът се e присъедини към два група бомбардировачи F-22 Raptor, които бяха дислоцирани в Южна Корея в понеделник, припомня агенцията. В началото на седмицата Южна Корея и САЩ започнаха най-големите си досега съвместни военновъздушни учения. Стартът им бе даден само седмица, след като Северна Корея извърши ново изпитание на междуконтинентална балистична ракета. Ежегодното учение „Бдителен ас" ще продължи до петък, като в него участват над 230 летателни машини, включително шест „невидими" за радарите изтребители F-22 Raptor, още толкова F-35 и два стратегичски бомбардировачи B-1B.  

Задържаха племенника на проповедника Фетхуллах Гюлен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6596117

Задържаха племенника на проповедника 
Фетхуллах ГюленАнкарската полиция задържа днес племенника на мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен - Салман Гюлен, при акция, предприета тази сутрин, съобщи турската телевизия НТВ. Властите в столицата са издали заповеди за арести на 87 предполагаеми членове на Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО). Досега са задържани 47 души след претърсване на

Бомбардировач на САЩ прелетя над Корейския полуостров

http://www.cross.bg/koreya-yuzhna-pripomnya-1562560.html

/КРОСС/ Американски бомбардировач B-1B прелетя над Корейския полуостров в сряда в рамките на широкомащабно военно учение, провеждано съвместно с военнослужещите на Южна Корея, предава Reuters, цитиран от БТА. Самолетът се e присъединиl към два група бомбардировачи F-22 Raptor, които бяха дислоцирани в Южна Корея в понеделник, припомня агенцията. Агенция „Фокус" припомня: В началото на седмицата Южна Корея и САЩ започнаха най-големите си досега съвместни военновъздушни учения. Стартът им бе даден само седмица, след като Северна Корея извърши ново изпитание на междуконтинентална балистична ракета. Ежегодното учение „Бдителен ас" ще продължи до петък, като в него участват над 230 летателни машини, включително шест „невидими" за радарите изтребители F-22 Raptor, още толкова F-35 и два стратегичски бомбардировачи B-1B.  

Учен от БАН с прогноза за зимата, климатичните промени у нас са вече факт

https://www.vesti.bg/bulgaria/uchen-ot-ban-s-prognoza-za-zimata-klimatichnite-promeni-u-nas-sa-veche-fakt-6076935

Климатичните промени в България са вече факт, казва проф. Веселин Александров от Нациооналния институт по метеорология и хидрология при БАН

Трима обвинени за бомбата, убила журналистка

http://dnes.dir.bg/news/malta-bomba-dafne-galitzia-26661567

Съд в Малта повдигна обвинения на трима души да убийството на разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция.

Откъде идват фобиите? (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/otkyde-idvat-fobiite-video-2065291

Някои хора се страхуват от паяци, други от змии, трети от високо, четвърти от хейтърски коментари. Вижте откъде идват фобиите:

Има няколко теория относно фобиите. Първата се нарича „Директна асоциация“ и за пръв път е тествана от Джон Уотсън и Иван П

Учени: На Марс може да има живот (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/ucheni-na-mars-mozhe-da-ima-zhivot-video-2065271

Докато уфолозите търсят доказателства за присъствие на извънземен разум на нашата планета, учените от различни космически агенции търсят доказателства за извънземен живот в близкия Космос. Една от надеждите им е планетата Марс. Червената планета е четвъртата откъм Слънцето и след В

Тръмп ще обяви още днес, че признава Ерусалим за столица на Израел?

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-shte-obiavi-oshte-dnes-che-priznava-erusalim-za-stolica-na-izrael-2065269

Доналд Тръмп днес ще обяви, че признава Ерусалим за столица на Израел, заявиха пожелали анонимност официални представители на САЩ, цитирани от Асошиейтед прес и Франс прес.

НАТО и ЕС издигат сътрудничеството си на ново ниво (обновено)

http://www.cross.bg/nato-sutrydnichestvoto-sigyrnostta-1562559.html

/КРОСС/ Засилване на сътрудничеството между НАТО и Европейския съюз. За това са се договорили генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг и шефът на външната политика на ЕС Федерика Могерини, предава ДПА, цитирана от news.bg. Това стана ясно на проведена съвместна пресконференция в рамките на среща на външните министри от Пакта. На срещата на НАТО ще се обсъжда бъдещото приемане на Македония, Грузия и Босна и Херцеговина.Заместник-министър Емилия Кралева участва в срещата на министрите на външните работи на страните-членки на НАТО, която се провежда на 5 и 6 декември в Брюксел. Във фокуса на разговорите бяха сътрудничеството между НАТО и ЕС, борбата с тероризма, политиката на „Отворени врати", отношенията НАТО-Грузия, както и актуалните предизвикателства пред сигурността. Министрите на външните работи приветстваха постигнатия напредък в отношенията между НАТО и ЕС и приеха допълнителни мерки за задълбочаване на сътрудничеството между двете организации в изпълнение на Варшавската декларация от 2016 г. Съвместната работа включва области като обмен на информация в борбата срещу тероризма и военна мобилност. „България отдава приоритетно значение на сътрудничеството между НАТО и ЕС. Като председател на Съвета на ЕС от януари 2018 г. страната ни ще работи много активно за реализацията на този приоритет", подчерта в изказването си заместник-министър Кралева

НАТО и ЕС издигат сътрудничеството си на ново ниво

http://www.cross.bg/sutrydnichestvoto-nato-stoltenberg-1562559.html

/КРОСС/ Засилване на сътрудничеството между НАТО и Европейския съюз. За това са се договорили генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг и шефът на външната политика на ЕС Федерика Могерини, предава ДПА, цитирана от news.bg. Това стана ясно на проведена съвместна пресконференция в рамките на среща на външните министри от Пакта. "Поставяме сътрудничеството на ново ниво", заяви Столтенберг. Подчертана е също така ролята на жените за мира и сигурността. Във втория ден на срещата на НАТО ще се обсъжда бъдещото приемане на Македония, Грузия и Босна и Херцеговина.

Правителството определи прага на бедност (обновено)

http://www.cross.bg/bednost-leva-liniyata-1562558.html

/КРОСС/ Правителството определи линията на бедност в страната за догодина. В момента тя е 314 лв. Още преди два месеца от Социалното министерство предложиха тя да се увеличи със 7 лева и така да стигне 321 лева. Размерът на линията за бедност за всяка година се определя на базата на данните на Националния статистически институт за бюджетите на домакинствата. Тя се изчислява като процент от общия нетен доход за страната и трябва да задоволява минималните жизнени потребности като определено равнище на приети калории и определено съотношение на разходи за хранителни и нехранителни стоки на домакинствата.Стана ясно, че линията на бедност в България през 2018 г. ще е 321 лева. Сумата е със 7 лева по-висока в сравнение с размера й през настоящата година. Това съобщиха от правителствената информационна служба Сумата е определена съгласно методика, утвърдена от Министерския съвет. Показателят се изчислява на базата на данни от изследването „Наблюдение на домакинските бюджети в Република България", което се провежда ежегодно от Националния статистически институт. Линията на бедност се използва като параметър при формирането на социалната политика в областта на доходите и жизненото равнище.      

Правителството определя прага на бедност

http://www.cross.bg/bednost-domakinstvata-opredeleno-1562558.html

/КРОСС/ Правителството ще определи днес линията на бедност в страната за догодина. В момента тя е 314 лв. Още преди два месеца от Социалното министерство предложиха тя да се увеличи със 7 лева и така да стигне 321 лева. Размерът на линията за бедност за всяка година се определя на базата на данните на Националния статистически институт за бюджетите на домакинствата. Тя се изчислява като процент от общия нетен доход за страната и трябва да задоволява минималните жизнени потребности като определено равнище на приети калории и определено съотношение на разходи за хранителни и нехранителни стоки на домакинствата.

Правителството определя прага на бедност

http://www.cross.bg/bednost-opredeleno-domakinstvata-1562558.html

/КРОСС/ Правителството ще определи днес линията на бедност в страната за догодина. В момента тя е 314 лв. Още преди два месеца от Социалното министерство предложиха тя да се увеличи с 7 лева и така да стигне 321 лв.Размерът на линията за бедност за всяка година се определя на базата на данните на Националния статистически институт за бюджетите на домакинствата. Тя се изчислява като процент от общия нетен доход за страната и трябва да задоволява минималните жизнени потребности като определено равнище на приети калории и определено съотношение на разходи за хранителни и нехранителни стоки на домакинствата.

Жельо Бойчев: На здравеопазването не трябва да се гледа като на търговия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6596112

Жельо Бойчев: На здравеопазването не трябва да се гледа като на търговияЕдин мораториум с решение на Народното събрание е доста сериозно. Това е един по-сериозен акт, с който парламентът ще изрази своята воля и ще стимулира поредица от действия в здравеопазване. Това каза пред БНТ Жельо Бойчев, зам.-предс. на "БСП за България" по повод предложението на левицата за нов мораториум върху лицензирането на нови частни

Изхвърлиха Русия от Олимпийските игри

http://www.moreto.net/novini.php?n=364876

Русия е изхвърлена предстоящите зимни Олимпийски игри в Пьончан. Това стана ясно след заседание за Изпълнителния комитет на МОК в Лозана. Ще участват само руски състезатели, които не са уличавани в употреба на забранени стимуланти.

АЕЦ Белене е новото КТБ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283806_%D0%90%D0%95%D0%A6+%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B5+%D0%B5+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%9A%D0%A2%D0%91

 „АЕЦ Белене е абсолютно финансово неплатежоспособен проект“. Това заяви Влади Панев, съпредседател на Зелените, заяви на брифинг днес.

„ Условията за последните години не са се променили толкова около ядрената енергетика, колкото са се променили по отношение на конкурентоспособността на възобновяемите енергийни източници“.

Панев групира рисковете свързани с АЕЦ Белене в три основни групи.

Първо финансова, тъй като без субсидии от държавата няма как да същестува тази централа.

Второ: геополитически. „Връзваме се за един доставчик на енергия за още десетилетия напред, а всички знаем, че единственият начин, по който Русия би могла да ни държи в зависимост от нея е чрез ядрените мощности“.

И накрая екологични, защото освен всичко свързано с изпускането на радиация и аварии, една ядрена централа означава още тонове отпадъчен продукт, който трябва да съхраняваме и тези разходи по съхранението на ядрени отпадъци не са включени в цената на продукта. „Ако сумираме всичко ще се окаже, че потребителите ще плащат много по-високи сметки за ток“, коментира Влади Пенев.

Според съпредседателя на Зелените, вкарването на нови мощности ще стопира всякакъв вид конкуренция в енергийния отрасъл. Неслучайно от месеци се говори, че АЕЦ Белене е новото КТБ. Всъщност АЕЦ Белене ще нанесе много по-големи щети на бюджета и на всички нас“.

Пенев призова за разсекретяване и публичност на доклада на БАН и съветва правителството да спре с АЕЦ Белене, защото това била загубена кауза, „която коства ежедневни загуби на държавния бюджет и на държавните компании в енергийния сектор.“

Вижте пълния текст на: Sofiapress.com

Зорница Русинова: Безработицата в България е под средното ниво за Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6596113

Зорница Русинова: Безработицата в България е под средното ниво за ЕвропаВ момента безработицата в България е около 6 %, което е под средното ниво за Европа и ни нарежда до страни като Германия. Вчера бяхме в Монтана, който е един от най-бедните региони на Европа, където безработицата е около 5%. Това заяви зам.-социалният министър Зорница Русинова пред Би Ти Ви. "Нашето правителство продължава програмата,

Нинова: Имам частна охрана, а не гардове на НСО, платени от хората

http://frognews.bg/news_146801/Ninova-Imam-chastna-ohrana-a-ne-gardove-na-NSO-plateni-ot-horata/

След последните няколко инцидента с мен, семейството ми взе мерки и вече ходя с частана охрана, която аз си плащам. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред Нова телевизия.

Нинова: Вече ходя с частна охрана

http://frognews.bg/news_146801/Ninova-Veche-hodia-s-chastna-ohrana/

След последните няколко инцидента с мен, семейството ми взе мерки и вече ходя с частана охрана, която аз си плащам. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред Нова телевизия.

Заловиха джихадисти, искали да убият Тереза Мей

https://offnews.bg//sviat/zaloviha-dzhihadisti-iskali-da-ubiat-tereza-mej-670659.html

Британските специални служби са предотвратили готвен терористичен атентат срещу премиера Тереза Мей, съобщи телевизия Скай нюз.

Ръководителят на британското контраразузнаване МИ 5 Андрю Паркър е информирал правителството за готвеното покушение вчера.

Заговорът на радикални ислямисти е предвиждал взривяване на самоделна бомба пред резиденцията на Мей на "Даунинг стрийт" и в последвалата суматоха те да нападнат Мей с ножове, пише в. "Индипендънт".

20-годишният Наимур Закария Рахман и 21-годишният Мохамед Акиб Имран са задържани от полицейските части за борба с тероризма при операции в Лондон и Бирмингам миналата седмица и ще бъдат изправени пред съда днес.

Тази година във Великобритания са извършени пет терористични атентата в Лондон и Манчестър. В тях бяха убити общо 36 души.

Паркър заяви, че специалните служби са осуетили девет заговора за атентати през изминалата година, съобщава БТА.

Брюксел обявява план за задълбочаване на интеграцията в еврозоната

http://econ.bg/Новини/Брюксел-обявява-план-за-задълбочаване-на-интеграцията-в-еврозоната_l.a_i.754296_at.1.html

Европейската комисия ще обяви днес пакет от предложения за задълбочена икономическа интеграция на 19-те страни от еврозоната, предаде "Ройтерс"....

Природозащитници: Правителството се кани да узакони ограбването на Пирин

https://www.actualno.com/blagoevgrad/prirodozashtitnici-pravitelstvoto-se-kani-da-uzakoni-ograbvaneto-na-pirin-news_648033.html

Заплахи за протест на "Орлов мост" започнаха да се появяват в социалните мрежи, след като стана ясен дневният ред на редовното седмично заседание на Министерския съвет, което ще се проведе днес (6 декември). Причината - точка, с която ще се вземе решение за концесията на ски зо

Вижте Джони Холидей през последните години от своя живот (Галерия, видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6596040

Вижте Джони Холидей през последните години от своя живот (Галерия, видео)Джони Холидей, роден като Жан-Филип Сме на 15 Юни 1943 г. в Париж, има издадени 18 платинени албума.  На 12 април 1965 г. се жени за Силви Вартан и от брака се ражда синът им Давид. Джони Холидей е съсредоточен много повече върху кариерата си и приятелите си отколкото върху семейството си и на 4 ноември 1980 г. този свещен съюз завършва с развод.

Спорт тв днес: Шампионска лига от Ливърпул и Мадрид, баскетбол, билярд и снукър

https://www.24chasa.bg/sport/article/6595584

Спорт тв днес: Шампионска лига от Ливърпул и Мадрид, баскетбол, билярд и снукър                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Осем причини да посетите Финландия, която днес става на 100 години

http://www.dnevnik.bg/na_put/2017/12/06/3090587_osem_prichini_da_posetite_finlandiia_koiato_dnes_stava/?ref=rss

<br /><br />Финландия стана столетница – днес скандинавската държава празнува стотния си рожден ден, след като на 6 декември 1917 г. обяви независимост от Русия. Сауни, сняг и дядо Коледа – това са само част от причините да посетите страната, обобщени от visitfinland.com.<br /><br />През гори и води<br /><br />Понякога наричат Финландия "Страната на хилядата езера" - за да бъдем по-точни, 188 000. Което я прави една от най-мокрите територии в света,...

Путин се обяви за незабавно подновяване на преговорите между Израел и Палестина

http://www.cross.bg/pytin-izrael-podnovyavane-1562557.html

/КРОСС/ В навечерието на очакваното изявление на Доналд Тръмп, в което ще признае Йерусалим за столица на Израел, Владимир Путин се обяви за незабавно подновяване на преговорите между Израел и Палестина. Това руският президент направи в телефонен разговор с палестинския лидер Махмуд Абас, съобщават от пресслужбата на Кремъл. „При обсъждането на проблемите в Близкия изток Владимир Путин очерта принципната позиция на Русия за незабавно подновяване на израело-палестинските преговори по всички спорни въпроси, включително и статута на Йерусалим, които да доведат и до справедливи решения в интерес и на двете страни в дългосрочен план", гласеше част от съобщението на Кремъл. Путин и Абас са обсъдили и въпроси за двустранно сътрудничество между Русия и Палестина.

Американски бомбардировач прелетя над Корейския полуостров

https://www.24chasa.bg/novini/article/6596081

Американски бомбардировач прелетя над Корейския полуостровАмерикански бомбардировач B-1B прелетя над Корейския полуостров в сряда в рамките на широкомащабно военно учение, провеждано съвместно с военнослужещите на Южна Корея, предава Reuters, цитиран от БТА.  Самолетът се e присъединиl към два група бомбардировачи F-22 Raptor, които бяха дислоцирани в Южна Корея в понеделник, припомня агенцията.

Продължава конкурсът "Да украсим Варна за Коледа"

http://www.moreto.net/novini.php?n=364875

За втора поредна година Община Варна обяви кампания за най-красива външна коледна украса на обществена или жилищна сграда, фасади, тераси, дворове, междублокови пространства, търговски помещения, научи Moreto.net. Всички желаещи да се включат в инициативата могат да изпращат снимки на украсените обекти с ясно указано местонахождение на имейл: varnaukrasi@gmail.

Великобритания има план да пести по $20 милиарда годишно

https://news.bg/economics/velikobritaniya-ima-plan-da-pesti-po-usd20-miliarda-godishno.html

За целта властта иска инфраструктурните проекти да бъдат завършвани навреме и рамките на бюджета

Съд в Малта повдигна обвинения на трима души за убийството на Дафне Галиция

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2017/12/06/3091783_sud_v_malta_povdigna_obvineniia_na_trima_dushi_za/?ref=rss


Съд в Малта повдигна обвинения на трима души да убийството на разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция, предадоха "Франс прес" и "Асошиейтед прес", цитирани от БТА.<br /><br />Тя бе убита от бомба в колата й на 16 октомври. Други седем души са пуснати под гаранция.<br /><br />За убийството на известната с борбата си против корупцията блогърка са обвинени братята Джордж и Алфред Деджорджо, на 55 и 53 години, и 55-годишният Винсънт Мускат. Смята...

Спешен телефон помага при инциденти в чужбина

https://www.investor.bg/imenata-na-biznesa/107/a/speshen-telefon-pomaga-pri-incidenti-v-chujbina--251577/

Вече няма да сме „без вина виновни“, твърди Мария Масларова – Гъркова, изпълнителен директор на ЗК „Лев Инс“ АД

Вижте къде спират водата днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6596074

Вижте къде спират водата днесВременно ще бъде прекъснато водоснабдяването в някои части на столицата днес, това съобщиха от пресцентъра на "Софийска вода". На 6 декември 2017 г. (сряда), във връзка с реконструкция на уличен водопровод на ул. „Суходолска“ , жк. „Западен парк“ , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 20:00 часа на клиентите на „Софийска вода”,

Повдигнаха обвинения срещу трима души за убийството на малтийската журналистка

http://www.cross.bg/ybiiistvoto-dyshi-obvineniya-1562556.html

/КРОСС/ Малтийската прокуратура е повдигнала на трима души обвинения за убийството на журналистката Дафне Галиция, предава "Дойче веле", цитирано от news.bg. Те са Винс Мускат и братята Джордж и Алфред Деджорджо. Тримата имат криминално минало. Смята се, че те са изработили бомбата, с която е убита журналистката. Ще ще отговарят пред съда и за принадлежност към престъпна групировка. Те не се признават за виновни по обвинението. Съдът ги остави в ареста и уважи искането за замразяване на сметките им. Малтийската полиция арестува 10 души във връзка с бомбения атентат. За момента не е ясно каква е съдбата на останалите седем. Галиция беше убита до дома ѝ на 16 октомври. Нападението шокира малката страна. 53-годишната жена е известна с разследващата си журналистика и блог, в който обвиняваше топ политици на страната в корупция.Правителството предлага награда от 1 милион евро за предоставяне на информация. Международни експерти, включително от ФБР, помагат на малтийските власти при разследването на убийството.

Над 3 млн. долара струва до момента разследването за руската намеса в САЩ

http://www.mediapool.bg/nad-3-mln-dolara-struva-do-momenta-razsledvaneto-za-ruskata-namesa-v-sasht-news272730.html

Екипът на специалния следовател Робърт Мълър - бивш шеф на ФБР, е похарчил 3.2 млн. долара за първите месеци от разследването си на руската намеса в президентските избори в САЩ и предполагаемото съучастие на приближени на президента Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес.   Сумата на тези разходи става ясна от копие от доклад на Мълър, получен от АП. От документа личи, че 1,7 млн. долара от тази сума са за заплати и добавки към тях. Още 223 000 долара са похарчени за командировки на разследващия екип.   Освен това министерството на правосъдието е похарчило още 3,5 млн. долара като помощ за разследването. Така цялото разследване до момента струва на данъкоплатците 6,7 млн. долара.   Докладът се отнася за периода от 17 май - датата на назначаването на Мълър, до 30 септември - краят на федералната фискална година.   До момента Мълър е предявил обвинения в резултат на разследването срещу четирима души. Сред тях са бившият шеф на предизборната кампания на Тръмп Пол Манафорт и бившият президентски съветник по националната сигурност Майкъл Флин.

Над 3 млн. долара похарчени за разследване на руската намеса в САЩ

http://www.mediapool.bg/nad-3-mln-dolara-poharcheni-za-razsledvane-na-ruskata-namesa-v-sasht-news272730.html

Екипът на специалния следовател Робърт Мълър - бивш шеф на ФБР, е похарчил 3.2 млн. долара за първите месеци от разследването си на руската намеса в президентските избори в САЩ и предполагаемото съучастие на приближени на президента Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес.   Сумата на тези разходи става ясна от копие от доклад на Мълър, получен от АП. От документа личи, че 1,7 млн. долара от тази сума са за заплати и добавки към тях. Още 223 000 долара са похарчени за командировки на разследващия екип.   Освен това министерството на правосъдието е похарчило още 3,5 млн. долара като помощ за разследването. Така цялото разследване до момента струва на данъкоплатците 6,7 млн. долара.   Докладът се отнася за периода от 17 май - датата на назначаването на Мълър, до 30 септември - краят на федералната фискална година.   До момента Мълър е предявил обвинения в резултат на разследването срещу четирима души. Сред тях са бившият шеф на предизборната кампания на Тръмп Пол Манафорт и бившият президентски съветник по националната сигурност Майкъл Флин.

"Спонтанният" протест на "Булгартабак" тръгна към НС. Следете НА ЖИВО

http://clubz.bg/61530-spontanniqt_protest_na_bulgartabak_trygna_kym_ns_sledete_na_jivo

"Булгартабак" днес протестира. "Масово", както беше обявено по Канал 3. Събралите се тръгнаха от стадион "Васил Левски".

Клуб Z следи на живо:

 

 

Мероприятието е обявено като протест на работниците срещу "Да, България" и Христо Иванов, както и срещу кръга "Капитал", които водели кампания за дискредитирането на "Булгартабак".  

Христо Иванов внесе преди дни в деловодството на парламента доклада на турските служби за контрабанда на цигари, в който се прави връзка и с "Булгартабак".

От "Да, България" пуснаха видео във фейсбук с движението на "трудовите колективи" към централата им:

 

Организираното множество се движи на три лъча, като началната му точка беше стадион "Васил Левски". Едните потеглиха към Народното събрание, другите към централата на "Да, България" на Драган Цанков, третият лъч към "Дневник" и "Капитал".

От Канал 3 съобщиха мотивите да протеста така: "Хората били изключително притеснени, че могат да си загубят местата." 

Участниците са извозвани с организирани автобуси, носят бели тениски с надписи. Репортер на "Клуб Z" преброи 21 автобуса на стадион "Васил Левски".

Протестрищате не са особено словоохтливи и избягват да говорят с журналисти.

За какво протестирате, попита репортер на "Клуб Z" няколко човека. Отговорът е лаконичен: "За Булгартабак". А по-точно? "Има плакати, прочетете".

Очаквайте подробности. 

 

Ето го "спонтанния" протест на работниците на "Булгартабак" (НА ЖИВО)

http://clubz.bg/61530-eto_go_spontanniq_protest_na_rabotnicite_na_bulgartabak_na_jivo

"Булгартабак" днес протестира. "Масово", както беше обявено по Канал 3. Събралите се тръгнаха от стадион "Васил Левски".

Мероприятието е обявено като протест на работниците срещу "Да, България" и Христо Иванов, както и срещу кръга "Капитал", които водели кампания за дискредитирането на "Булгартабак".  

Христо Иванов внесе преди дни в деловодството на парламента доклада на турските служби за контрабанда на цигари, в който се прави връзка и с "Булгартабак".

От "Да, България" пуснаха видео във фейсбук с движението на "трудовите колективи" към централата им:

 

Организираното множество се движи на три лъча, като началната му точка беше стадион "Васил Левски". Едните потеглиха към Народното събрание, другите към централата на "Да, България" на Драган Цанков, третият лъч към "Дневник" и "Капитал".

От Канал 3 съобщиха мотивите да протеста така: "Хората били изключително притеснени, че могат да си загубят местата." 

Участниците са извозвани с организирани автобуси, носят бели тениски с надписи. Репортер на "Клуб Z" преброи 21 автобуса на стадион "Васил Левски".

Протестрищате не са особено словоохтливи и избягват да говорят с журналисти.

За какво протестирате, попита репортер на "Клуб Z" няколко човека. Отговорът е лаконичен: "За Булгартабак". А по-точно? "Има плакати, прочетете".

Очаквайте подробности.

Идея - диабетици и хипертоници да не карат кола

http://dnes.dir.bg/news/kola-hipertonitzi-diabetitzi-26661477

Хората с диабет, високо кръвно налягане и сърдечни проблеми да не могат да шофират – това е заложено в проекта на нова наредба на Здравното министерство.

Засилени проверки на обекти за производство и търговия с риба и рибни продукти

http://www.moreto.net/novini.php?n=364874

Българска агенция по безопасност на храните извършва засилени проверки на обекти за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси които се предлага риба и рибни продукти в цялата страна, съобщиха от Агенцията за Moreto.

Служителите на Булгартабак излизат под строй на 'спонтанен' протест

https://offnews.bg//ikonomika/sluzhitelite-na-bulgartabak-izlizat-pod-stroj-na-spontanen-protest-670655.html

Служителите на "Булгартабак" излизат днес на "спонтанен" протест под наслов “Искаме работа, не правим контрабанда!”.

Шестивието ще тръгне в 10 ч. от Националния стадион "Васил Левски", съобщава Канал 3.

А затова доколко акцията е спонтанна се разбра снощи от публикация във фейсбук на известната журналистка Еми Барух.

В социалната мрежа тя написа:

Това ще се случи утре:

Шоуто на Делян Пеевски

След констатациите на турската служба за противодействие на организираната престъпност и контрабандата (KOM), че цигари на "Булгартабак" съставляват близо половината от нелегалния пазар на цигари в Турция, синът майчин решил да действа. Ето какво ми разказа една моя сестра:

“Всички сме инструктирани да се явим рано сутринта пред фабриката, където под строй ще ни качат на автобуси и ще ни закарат в София на “протест” под надслов “Искаме работа, не правим контрабанда!”. (А всички знаем истината!) На всеки десет души има отговорник, който разполага с телефонните ни номера и следи за присъствието. Служителите на Техномаркет също ще бъдат заставени да “протестират”. Инструктирани сме да не даваме интервюта пред медиите и да не се занимаваме с “провокатори”. Ще получим кречетала, още няколко заплахи и порция страх...”

Колеги, как ви се струва това?

Малко по-късно Биволъ публикува писмо, което е било разпратено на служителите на Булгартабак. То призовава работниците публично да изрязат позицията си и да защитят работните си места от атаката, организирана от партия "Да, България", срещу компанията. 

Миналата седмица "Движение Да, България!" внесе в парламента искане за съставяне на анкетна комисия, която да провери информацията в доклада на турските специални служби, който посочва Булгартабак като източник на контрабанда на цигари към Близкия Изток.

ВАС прекрати делото на Манолова срещу столичната "Топлофикация" заради грешка в жалба

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vas-prekrati-deloto-na-manolova-sreshtu-stolichnata-toplofikaciia-zaradi-greshka-v-zhalba-2065281

Тричленен състав на Върховния административен съд отхвърли жалбата на "Топлофикация-София" АД и прекрати производството по делото на Мая Манолова срещу дружеството. Решението на съда може да се обжалва пред петчленен състав. Причината за прекратяването е до

След най-шумния секс скандал в САЩ: Какво се случва с Моника Люински? (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/sled-naj-shumniia-seks-skandal-v-sasht-kakvo-se-sluchva-s-monika-liuinski-snimki-2065284

Последните месеци са белязани от шумни секс скандали. Десетки холивудски звезди, музикални изпълнители и дори политици сигнализираха за случаи на сексуални посегателства срещу тях.

Безспорно обаче най-големият секс скандал остава този, в който главни герои са

Грипът е нещо обикновено и очаквано – като съмването

https://www.actualno.com/cite/gripyt-e-neshto-obiknoveno-i-ochakvano-kato-symvaneto-news_648034.html

Това заяви проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Пред Нова телевизия Кантарджиев каза, че в днешно време вече има антибиотици и всякакви страхове от щамове, които приличали на Испанския грип, избил милиони преди век, са ирационални.

Сенатът на САЩ одобри Кирстен Нилсен за министър на вътрешната сигурност

http://www.mediapool.bg/senatat-na-sasht-odobri-kirsten-nilsen-za-ministar-na-vatreshnata-sigurnost-news272729.html

Сенатът на САЩ утвърди експертката по сигурността Кирстен Нилсен за министърка на вътрешната сигурност с 62 на 37 гласа, предаде ДПА.   Нилсен бе номинирана за поста от президента Тръмп през октомври. Тя бе заместник на предишния титуляр Джон Кели, който стана началник на кабинета на Белия дом през юли. Тя последва Кели в Белия дом, където бе заместник-началник на кабинета.   Министерството на вътрешната сигурност е създадено през 2002 г. в отговор на атентатите от 11 септември 2001 г. То отговаря за борбата с тероризма, граничната охрана, митниците, бреговата охрана и реакцията при кризи.    Нилсен е втората жена начело на това министерство след Джанет Наполитано, която бе на тази длъжност от 2009 до 2013 г.

Втори пореден ден на протести в "Пирогов"

http://www.cross.bg/bolnitzata-lekari-ypravlenie-1562555.html

/КРОСС/ Медици на „Пирогов" излизат за втори пореден ден на протест. Част от тях вчера излязоха пред болницата с твърдението, че заплатите им в последния месец са намалени. По думите на протестиращите лекари ръководството на болницата е принуждавало лекари, които работят в "Пирогов" от години да напускат. Те обвиняват ръководството на най-голямата спешна болница у нас в хаотично и некомпетентно управление. Здравният министър вече разпореди проверка в болницата заради отвореното писмо, в което лекари обвиняват директора проф. Асен Балтов в лошо управление и искат оставката му. Самият той е в отпуск и е в чужбина. Пред БНТ Балтов обаче заяви, че през ноември болницата е направила рекорден оборот и има още много резерви.

Без книжка само при тежки форми на диабет и хипертония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6596070

Без книжка само при тежки форми на диабет и хипертонияЗабраната за шофиране ще важи само за хора с тежка форма на диабет и хипертония, когато има риск шофьорът да загуби съзнание зад волана, обясниха от здравното министерство по повод правилата, заложени в проекта на нова наредба, чиято цел е да ограничи катастрофите.  Хората с диабет или високо кръвно налягане подобни заболявания у нас са около 2,

"Пътна полиция" със съвети за безопасност по време на студентския празник

https://www.24chasa.bg/novini/article/6596065

"Пътна полиция" със съвети за безопасност по време на студентския празник"Пътна полиция" дава препоръки за безопасно движение по време на студентския празник - 8 декември, съобщават от МВР. Препоръчва се да се отиде на празника с обществен транспорт, с такси или да се намери кой да шофира. Ако се празнува в населеното място, в което студентите живеят или учат, до там да се отиде без собствен автомобил,

Капитализацията на биткойна мина тази на Coca-Cola

https://www.investor.bg/kriptovaluti/491/a/kapitalizaciiata-na-bitkoina-mina-tazi-na-coca-cola--251608/

При сегашния си размер биткойнът е по-голям от всички компоненти в индекса S&P 500 с изключение на 23

Представят Изабел Юпер и комедията „Сувенир“ в лекторски модул

http://www.barometar.net/90022/

На 9 декември  от 10.00 ч. почитателите на киното ще гледат филма „Сувенир“ с Изабел Юпер в отдел „Изкуство“ на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“. Лекторският модул ще бъде посветен на творческата кариера на актрисата – модератор на срещата е Елица Матеева – критик и театрален режисьор. „Сувенир”(2016) e филм на режисьора Баво Дефюрн („Северно море, […]

"Топлофикация София не била променяла начина на изчисление на сметките

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/06/3091825_toplofikaciia_sofiia_ne_bila_promeniala_nachina_na/?ref=rss


"Няма промени в нормативната уредба, тоест няма нищо ново в начина на изчисление на сметките." Твърдението е на пресаташето на "Топлофикация София" Елизабет Павлова в интервю за БНТ, а поводът - спор за изчисляване на такса "сградна инсталация" поради съмнения за надписване на сметки в разгара на отоплителния сезон.<br /><br />Оплакването е от живущи във висока жилищна сграда в София, при която след 2007 година не е променен моделът за изчисляване на...

Нинова: Предложенията на ГЕРБ за разследване на приватизацията са просто стъпка в опит да ни омаскарят

http://www.cross.bg/ninova-nyama-privatizatziyata-1562554.html

/КРОСС/ „Нека да се опитаме да излезем от усещането за приватизация наше-ваше и да се опитаме да мислим с мислите на българите - 80 процента от тях смятат, че приватизацията е била разбойническа и че Прехода е отнел много. Затова трябва да го сложим целия на масата, да го ревизираме и който е направил разбойническа приватизация или престъпления, да понесе отговорност - наказателна, имуществена, всякаква. Това е голямото и това ние предлагаме - приватизация, концесии на злато, на вода, на подземни богатства, на обществени поръчки, на силови групировки, всичко на масата, промени в законодателството, които са необходими, за да има възмездие и справедливост". Това обяви в сутрешния блок на „Нова телевизия" „Здравей, България" лидерът на БСП Корнелия Нинова във връзка с актуалната тема от последните седмици между нейната партия и ГЕРБ за разследването на приватизацията. Според нея това, че в последните седмици разследването на приватизацията от страна на управляващите е било сведено само до разследването на сделката за „Техноимпекс" и нейното участие в нея, това е опит за омаскаряване на опозицията, а не за търсене на истината и за търсене на справедливост. „Защото ако се търси истината трябва да си говорим за БТК, ЕРП-тата, за общински имоти продадени от кмета на София, който сега е премиер, за „Химко" и така нататък", добави Нинова

Проф. д.т.н. инж. Николай Вълканов: “Минстрой” ще бъде в челото на световните компании в оловно-цинковия бизнес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6595359

Проф. д.т.н. инж. Николай Вълканов: “Минстрой” ще бъде в челото на световните
компании  в   оловно-цинковия бизнесЧетири пъти купувахме фалирали компании и ги направихме успешни, казва председателят на съвета на директорите на “Минстрой холдинг” Още акценти:  България е добро място за инвестиции, защото има ниски данъци, добри банки, спокойствие и предвидимост. Ще продължа да инвестирам тук Не може от днес за утре да се променя плоският данък.

Трима обвинени за убийството на малтийската журналистка

http://clubz.bg/61529-trima_obvineni_za_ubijstvoto_na_maltijskata_jurnalistka

Трима души за обвинени за убийството на малтийската разследваща журналистка Дафне Каруана Галиция, съобщава "Политико", позовавайки на местни медии.

Обвиняемите, които не признават вина, са назовани като братята Джордж и Алфред Деджорджо и Винсент Мускат - и тримата в 50-те си години.

Обвинени са също в незаконно притежание на материали за експлозиви и на оръжие.

Тримата са между десетима арестувани от властите в понеделник за убийството на Галиция на 16 октомври т.г. Тя бе взривена в личния си автомобил.

Според малтийския закон задържаните трябва да бъдат обвинени или освободени след 48 часа.

53-годишната Галиция публикуваше през изминалата си година резултати от разследвания за корупция на министър-председателя Джозеф Мускат и най-близките му сътрудници.

Те бяха свързани с разкритията на международен журналистически консорциум в "Досиетата Панама" - изтичане на 11 милиона документа от адвокатската фирма "Мосак Фонсека" за укриване на данъци от световния елит в латиноамериканската държава.

Галиция уличи и съпругата на Мускат Мишел, че е получила $1 млн. от дъщерята на азербайджанския президент Илхам Алиев през офшорна фирма, регистрирана от същата адвокатска кантора.

Портних: Приказките за лошо финансово състояние на общината са безсрамие

http://www.moreto.net/novini.php?n=364860

Община Варна не е била в такова цветущо финансово състояние никога в историята си. Това заяви кметът Иван Портних по повод негативни коментари в пространството за общинския бюджет и заем, който ще бъде теглен заради градски инфраструктурни проекти, предаде репортер на Moreto.

Днес Тръмп признава Йерусалим за столица на Израел

https://offnews.bg//sviat/dnes-tramp-priznava-jerusalim-za-stolitca-na-izrael-670658.html

Американският президент Доналд Тръмп днес ще обяви, че признава Йерусалим за столица на Израел, заявиха пожелали анонимност официални представители на САЩ, цитирани от Асошиейтед прес и Франс прес.

Държавният глава на САЩ освен това ще нареди на Държавния департамент да подготви преместването на посолството на САЩ в Израел от Тел Авив в Йерусалим. Той няма да определя срок за това и процедурата вероятно ще отнеме "няколко години", твърдят източниците.

Според тях признаването на Йерусалим за столица на Израел ще е признаване на "историческата и съвременната действителност", а не толкова политическо изявление.

Анонимните източници отбелязват, че почти всички израелски правителствени ведомства и израелският парламент са в Ерусалим, а не в Тел Авив, където поддържащите дипломатически отношения с Израел държави по традиция държат посолствата си.

Намерението на Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел вече предизвика лавина от гневни реакции от страна на арабските държави и Турция.

Освен евреите също и палестинците смятат свещения град за свой. 

Тръмп ще признае днес Йерусалим за израелски

https://www.vesti.bg/sviat/amerika/trymp-shte-priznae-dnes-jerusalim-za-izraelski-6076936

Движението Хамас призова палестинците на демонстрация в петък, обявен за "ден на гнева"

Официално: Тръмп признава Йерусалим за израелски

https://www.vesti.bg/sviat/amerika/oficialno-trymp-priznava-jerusalim-za-izraelski-6076936

Движението Хамас призова палестинците на демонстрация в петък, обявен за "ден на гнева"

Над 180 000 жители на Калифорния се евакуират заради природни пожари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6596053

Над 180 000 жители на Калифорния се евакуират заради природни пожариНад 180 000 жители на американския щат Калифорния получиха нареждане за евакуация заради природни пожари, предаде CNN, цитиран от "Фокус". По информация на властите, евакуацията засяга 38 000 души в окръг Вентура и 150 000 души в съседния окръг Лос Анжелис. Трима пожарникари са пострадали при потушаването на огъня. Животът им е вън от опасност.

Осуетиха план за атентат срещу Тереза Мей

http://www.cross.bg/plan-teroristichen-ybiiistvoto-1562553.html

/КРОСС/ Британската полиция е разкрила план за убийството на премиера Тереза Мей, съобщава "Гардиън", цитиран от news.bg. Двама души, на 20 и 21 години, са били задържани по случая. Според разследващи, те са работили по терористичен акт с цел убийството на Мей. Арестите са резултат от съвместна операция на МИ5 и полицията. Те са били извършени на 28 ноември. Това е деветият разкрит план за терористичен акт във Великобритания от март насам.  

Предотвратен е атентат с бомба и ножове срещу Тереза Мей

http://dnes.dir.bg/news/atentat-tereza-mey-26661435

Британските специални служби са предотвратили готвен терористичен атентат срещу премиера Тереза Мей, съобщи телевизия Скай нюз, цитирана от ДПА.

Nestlé готви придобиване за $2,3 милиарда

https://news.bg/deals/nestle-gotvi-pridobivane-za-usd2-3-miliarda.html

Гигантът продължава преориенирането си към по-здравословни храни

Нинова така и не каза за каква сума е продадено "Техноимпекс"

https://www.actualno.com/politics/ninova-taka-i-ne-kaza-za-kakva-suma-e-prodadeno-tehnoimpeks-news_648039.html

Не, не е безспорно, че няма инвестиции в "Техноимпекс" след приватизацията му. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по темата за личното ѝ участие в приватизацията. На въпрос дали "Техноимпекс" е взето за 70 хил. долара през РМД т.е. само 10% от реалната цена, Нинова отвърна,

Почина Джони Холидей

http://www.cross.bg/holideii-dzhoni-zheni-1562552.html

/КРОСС/ Най-голямата рокзвезда на Франция Джони Холидей почина на 74 години от рак на белия дроб, предава БТВ. Тъжната новина съобщи съпругата му Летисия, цитирана от „Франс прес". „Джони Холидей си отиде. Пиша тези думи, без да мога да го повярвам. Обаче е истина, мъжът ми вече не е сред нас. Напусна ни тази нощ както живя целия си живот - смело и достойно", написа тя в изявление. Роден Жан-Филип Сме на 15 юни 1945 г. в Париж, Джони Холидей е рокендрол легенда и киноактьор, понякога наричан френският Елвис Пресли. Издал е 18 платинени албума. През 1965 г. се жени за Силви Вартан, но през 1980 г. двамата се развеждат. Имат син Давид. След Вартан той се жени още два пъти. От брака си с актрисата Натали Бай има дъщеря - Лора Сме, която също е киноактриса. От 2006 г. живееше в Швейцария.  

Удря ни вирусът ”Ямагата”

http://frognews.bg/news_146800/Udria-ni-virusat-IAmagata/

Грип от тип Б - ”Ямагата” върлува в България, предупреди проф. Нели Корсун от Националния център по заразни и паразитни болести.

Какво не видяха родните компании в Кипър?

https://www.investor.bg/analizi/91/a/kakvo-ne-vidiaha-rodnite-kompanii-v-kipyr-251415/

Успешното посещение на президента Румен Радев в Никозия премина с един голям отсъстващ – българския бизнес

Как да познаем прясната риба

http://www.moreto.net/novini.php?n=364873

Дни преди Никулден – предлагат ли ни търговците замразена вместо прясна риба на пазара? В момента шаранът се продава между 5 и 6 лева за килограм. От естествените и изкуствените водоеми до магазините и пазарите прясната риба поскъпва с 1-2 лева за килограм, а понякога дори и двойно.

Правителството определя линията на бедността за догодина

http://frognews.bg/news_146799/Pravitelstvoto-opredelia-liniiata-na-bednostta-za-dogodina/

Правителството ще определи днес линията на бедност в страната за догодина. В момента тя е 314 лв. Още преди два месеца от Социалното министерство предложиха тя да се увеличи с 7 лева и така да стигне 321 лв.

Обвиниха трима за убийството на разследващата журналистка в Малта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6596027

Обвиниха трима за убийството на разследващата журналистка в МалтаВластите в Малта повдигнаха обвинения срещу трима души за убийството на разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция, предаде Reuters. Каруана Галиция, известна с разследванията си срещу корупцията на високите етажи в политиката, загина, след като автомобилът й бе взривен пред дома й на 16 октомври.

Съдът гледа делото срещу "Топлофикация - София"

http://www.cross.bg/beshe-informatziya-deloto-1562551.html

/КРОСС/ Върховния административният съд ще гледа делото срещу изпълнителния директор на "Топлофикация-София", предаде БНТ. То беше образувано по жалба на националния омбудсман Мая Манолова и е заради отказа на столичното парно да предостави информация по Закона за достъп до обществена информация за дейността на дружеството по събиране на вземанията си по съдебен ред. Делото беше спечелено на първа инстанция през март.  

Инкубатор за вербуване на агентурен апарат (из изследването "Концлагерът Белене")

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/06/3091608_inkubator_za_verbuvane_na_agenturen_aparat_iz/?ref=rss


Петнайсет хиляди души - 11 хиляди от тях без съд и присъда, преминават през най-дълго съществувалия концлагер на комунистическата власт - на остров Белене (1949-1987 г.) На него е посветено новото изследване на Борислав Скочев "Концлагерът Белене (1949-1987)", публикувано от издателство "Сиела".<br /><br />В 924 страници, с над 1800 бележки авторът проследява в подробности етапите на съществуване на мястото, станало синоним на терора: от организацията,...

Призиви за терористични атаки по Коледа и Нова година в Албания и Косово

https://www.actualno.com/balkani/prizivi-za-teroristichni-ataki-po-koleda-i-nova-godina-v-albanija-i-kosovo-news_648028.html

Призиви за извършване на терористични актове срещу коледните и новогодишните празници се появиха масово в социалните мрежи в Албания и Косово - включително и през приложението на Facebook - Messenger, пише Gazeta Express. Според електронната версия на косовското издание, цитирана от РИА-

Няма промени при начина на изчисление на сметките към "Топлофикация"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6596034

Няма промени при начина на изчисление на сметките към "Топлофикация""Няма промени в нормативната уредба, т.е няма нищо ново в начина на изчисление на сметките." Това каза пред БНТ Елизабет Павлова, пресаташе на "Топлофикация" относно спор за изчисляване на такса "сградна инсталация" поради съмнения за надписване на сметки в разгара на отоплителния сезон. Проблемът се появи във висока жилищна сграда в София,

Нинова: "Техноимпекс" е купено от дружество, в което участват 28 човека, сред които съм и аз

https://www.24chasa.bg/novini/article/6596036

Нинова: "Техноимпекс" е купено от дружество, в което участват 28 човека, сред които съм и аз80% от българите смятат, че приватизацията е разбойническа. Заради това трябва всичко да се сложи на масата. Приватизация, концесии, обществени поръчки, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по Нова тв. Според нея идеята за ревизия на приватизацията била сведена през последните три седмици само до "Техноимпекс".

Рубриката "Кой лъже!?": Успява ли Антон Тодоров да разобличи Нинова в поредни лъжи!? (ДОКУМЕНТИ)

http://pogled.info/bulgarski/rubrikata-koi-lazhe-uspyava-li-anton-todorov-da-razoblichi-ninova-v-poredni-lazhi-dokumenti.91155

/Поглед.инфо/ Лидерът на БСП Корнелия Нинова направи пореден опит да изчисти опетненото си име, този път в ефира на Нова телевизия. Успя ли да защити позицията си Нинова или опитите и останаха безплодни!? Тя не даде отговор на нито един важен въпрос на водещия, а в същото време размахваше хвърчащи листа.

Британските служби предотвратили покушение срещу Тереза Мей

http://www.mediapool.bg/britanskite-sluzhbi-predotvratili-pokushenie-sreshtu-tereza-mei-news272728.html

Британските специални служби са предотвратили терористичен атентат на радикални ислямисти срещу премиера Тереза Мей, съобщиха британски медии.   Ръководителят на британското контраразузнаване МИ5 Андрю Паркър е информирал правителството за готвеното покушение вчера.   Заговорът е предвиждал взривяване на самоделна бомба пред резиденцията на Мей на "Даунинг стрийт“ и в последвалата суматоха атентаторите да нападнат премиера с ножове, пише в. "Индипендънт“, цитиран от БТА.   Във връзка с подготвяното покушение при операции в Лондон и Бирмингам миналата седмица полицейските части за борба с тероризма са задържали двама млади мъже – 20-годишния Наимур Закария Рахман и 21-годишния Мохамед Акиб Имран.    Тази година във Великобритания бяха извършени пет терористични атентата в Лондон и Манчестър. В тях бяха убити общо 36 души. Паркър заяви, че специалните служби са осуетили девет заговора за атентати през изминалата година.

Британските специални служби предотвратили покушение срещу Тереза Мей

http://www.mediapool.bg/britanskite-spetsialni-sluzhbi-predotvratili-pokushenie-sreshtu-tereza-mei-news272728.html

Британските специални служби са предотвратили терористичен атентат на радикални ислямисти срещу премиера Тереза Мей, съобщиха британски медии.   Ръководителят на британското контраразузнаване МИ5 Андрю Паркър е информирал правителството за готвеното покушение вчера.   Заговорът е предвиждал взривяване на самоделна бомба пред резиденцията на Мей на "Даунинг стрийт“ и в последвалата суматоха атентаторите да нападнат премиера с ножове, пише в. "Индипендънт“, цитиран от БТА.   Във връзка с подготвяното покушение при операции в Лондон и Бирмингам миналата седмица полицейските части за борба с тероризма са задържали двама млади мъже – 20-годишния Наимур Закария Рахман и 21-годишния Мохамед Акиб Имран.    Тази година във Великобритания бяха извършени пет терористични атентата в Лондон и Манчестър. В тях бяха убити общо 36 души. Паркър заяви, че специалните служби са осуетили девет заговора за атентати през изминалата година.

Вижте пътната обстановка в страната към 05.30 часа

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6596018

Вижте пътната обстановка в страната към 05.30 часаІ. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от - 11° до + 5°. Времето над страната е предимно ясно. Слаб до умерен вятър духа в областите Бургас, Варна, В.Търново, Видин, Добрич, Монтана, Пазарджик, Разград, Силистра, Сливен, Смолян, Търговище и Шумен. Сняг вали в района на Долно Вършило /обл.

Великобритания осуети опит за убийството на Тереза Мей

http://www.moreto.net/novini.php?n=364872

Британската полиция е разкрила план за убийството на премиера Тереза Мей, предаде "Гардиън". Двама души, на 20 и 21 години, са били задържани по случая. Според разследващи, те са работили по терористичен акт с цел убийството на Мей.

Няма информация за пострадали българи при влаковата катастрофа в Германия (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6596013

Няма информация за пострадали българи при влаковата катастрофа в Германия (Снимки)Към 22.30 ч (българско време) посолството в Берлин не разполага с данни за пострадали български граждани при влаковата катастрофа в град Меербуш, предаде "Дарик".  Около 20 ч (местно време) пътнически влак се е блъснал в товарен в района на гара Меербуш Остерат, която се намира между Дюселдорф и Дуисбург. На мястото работят спасителни екипи.

Изхвърлиха Русия от Олимпийските игри в Пьончан

http://www.cross.bg/olimpiiiski-pyonchan-rysiya-1562550.html

/КРОСС/ Международният олимпийски комитет (МОК) временно спря членството на Олимпийския комитет на Русия (ОКР) в организацията и отстрани отбор на страна от участие в Зимните Олимпийски игри през 2018 г., които ще се проведат в Пьончан (Южна Корея), предава Offnews. Решението за отстраняване на руския олимпийски комитет влиза в сила внезапно. Руски спортисти, които не са уличени в употреба на допинг, все пак ще могат да участват на Игрите в Пьончан. Те обаче няма да представляват родината си, а ще се състезават под олимпийски флаг. Освен това предварително отново ще трябва да докажат, че не са използвали забранени стимуланти. Наказанието не засяга националните отбори на Русия по хокей на лед и кърлинг. Заседанието на изпълкома се проведе в централата на МОК в Лозана (Швейцария). Решението е взето на база на изводите на две комисии. Първата се занимаваше с допълнителна проверка на допинг пробите на участниците в Олимпийските игри в Сочи 2014, а втората разследваше ролята на сътрудници на руското министерство на спорта, които са имали възможност да скрият положителни допинг-проби. Сред санкционираните представители на руските спортни власти е и настоящият вицеприемер на Руската федерация Виталий Мутко, който доскоро бе министър на спорта. Той получава доживотно наказание от МОК. Мутко е настоящ президент на Руския футболен съюз. Ще бъдат отказани акредитации за Игрите на всички чиновници от Министерството на спорта на Русия

Рибен курбан в Монтана

https://www.24chasa.bg/region/article/6596010

Рибен курбан в Монтана
Курбан за здраве и берекет ще даде Общинския пазар в Монтана за Никулден, съобщи управителят на дружеството Стилиян Каменов. Рибната чорба за 200 души ще бъда готова по обяд днес на площад „Жеравица”. Продуктите са дарени от спонсори и служителите на пазара, а приготвянето на курбана е поверено на умелите готвачи от сдружение "Бабина душица".

Всеки пети ученик на 11 г. у нас - сред най-добрите в света

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6595449

Всеки пети ученик на 11 г. у нас - сред най-добрите в света Най-добрата новина от последното международно изследване PIRLS 2016 е, че всеки пети български ученик на 11 г. е с равни знания с най-добрите свои връстници в света. (Виж 7-а стр.) Вярно, че в случая става дума само за уменията за четене, но все пак това е едно от най-важните знания в ученическа възраст, базата,

Почина френската роклегенда Джони Холидей

https://offnews.bg//kultura/pochina-frenskata-roklegenda-dzhoni-holidej-670656.html

Най-голямата рокзвезда на Франция Джони Холидей почина тази нощ на 74 години от рак на белия дроб.

Тъжната новина съобщи съпругата му Летисия, цитирана от АФП.

„Джони Холидей си отиде. Пиша тези думи, без да мога да го повярвам. Обаче е истина, мъжът ми вече не е сред нас. Напусна ни тази нощ както живя целия си живот – смело и достойно“, написа тя в изявление.

Холидей е роден като Жан-Филип Сме на 15 юни 1945 г. в Париж. Освен музикант той бе и киноактьор. Често бе наричан френският Елвис Пресли.

През 1965 г. се жени за Силви Вартан, но през 1980 г. двамата се развеждат. Имат син Давид.

След Вартан той се жени още два пъти. От брака си с актрисата Натали Бай има дъщеря – Лора Сме, която е също киноактриса.

От 2006 г. Джони Холидей живееше в Швейцария.

ГЕРБ иска да се приема доклада на Бойко Рашков за СРС без... Бойко Рашков

http://clubz.bg/61528-gerb_iska_da_se_priema_doklada_na_bojko_rashkov_za_srs_bez_bojko_rashkov

С препирня "по процедура" и последвала 30-минутна почивка стартира седмицата на депутатите. Причината - днес е първата сряда от месеца и според правилника на Народното събрание опозицията реди седмичната програма на парламента. Така от "БСП за България" поискаха, а мнозинството не може да им попречи по правилата, тя да е разглеждане на годишния доклад на Бюрото за контрол на използването на специални разузнавателни средства (СРС) с председател Бойко Рашков.

Въпросният доклад бе приет от ресорната комисия в парламента, но самият Рашков говори и за нерегламентирано подслушване не от вчера. От левицата настояват за изслушването му. 

 

Предложението на БСП обаче предизвика реакцията на ГЕРБ. Първо председателят на правната комисия поиска точката да стане трета в дневния ред. Причината - да бъдат поканени в залата за дебатите главният прокурор, шефовете на ДАНС и Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО), директори от службите и да им се даде време да се придвижат до Народното събрание. От ГЕРБ обаче така и не споменаха името на самия Рашков и представители на Бюрото, въпреки че именно техният доклад ще се разглежда.

От думите на Кирилов се разбра, че нямало нужда и представителите на Бюрото да са в залата, защото докладът им е наличен и вече е приет от парламенарните комисии.

Друг "проблем" управляващите съзряха в това, че петима членове на комисиите за контрол на СРС и на вътрешните работи отсъстват - в това число председателите им Цветан Цветанов и Димитър Лазаров.

"Моля да въведете ред не в залата, а в мислите на някои депутати", реагира на предложенията Славчо Велков от БСП, обръшайки се към председателката на парламента Цвета Караянчева. 

Той се пошегува с лапсус на Кирилов, който поиска да се повика директор на Държавна сигурност, визирайки ДАНС. От левицата многократно настояха сред поканените да е и Бойко Рашков. 

Георги Свиленски от БСП, след това изненадващо подкрепен и от Павел Шопов от управляващите "Обединени патриоти", припомни на Данаил Кирилов, че в пленарната зала се допускат хора, а те имат своите имена. Представителят на ГЕРБ се "поправи" и, изброявайки хора, добави:

"Има ли нужда да уточнявам, че главният прокурор на републиката се казва Сотир Цацаров?"

И въпреки това отново пропусна името на Бойко Рашков. Добави го Иван Иванов от левицата и в крайна сметка това се гласува. 

Първоначално се прие и докладът за СРС да е трета, а не първа точка в заседанието. От БСП контраатакуваха в лицето на Таско Ерменков, който пък поиска дневният ред на заседанието "да се удължи до приемането на точка 3". Причината - притеснение, че от ГЕРБ ще се опитат да протакат и до подслушванията да не се стигне изобщо. Не мина при гласуването. Тук се намеси Корнелия Нинова.

"Показахте с гласуването си, че не искате тази точка да се гледа. От какво ви е страх – от истината? Тя рано или късно ще лъсне. Дори и като нарушавате закона, за да я скриете", заяви тя, обяснявайки, че ГЕРБ дори няма право да отлага точката във времето, защото няма такава опция по правилник.

В крайна сметка и от ГЕРБ размислиха. След 30 минути почивка заседанието започна отново и първата точка все пак ще е докладът за СРС. Сотир Цацаров вече е в залата. 

Малко след 10 ч в парламента се появи Бойко Рашков.

Очаквайте подробности.

Собственост на арменски длъжностни лица и техни роднини в български компании и недвижими имоти

https://bivol.bg/armenians-pep-bulgaria.html

„Глобален финансов интегритет“ (Global Financial Integrity), неправителствена организация за изследване и консултации, базирана във Вашингтон, която периодично изготвя изключително добри доклади за незаконни финансови потоци от развиващите се страни, през 2015 г. съобщи, че през периода 2004-2013 г. 9,8 милиарда щатски долара са излезли незаконно от Армения. Според националната статистическа служба на Армения, външният дълг […]

Градската коледна елха във Варна ще грейне днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=364871

Градската коледна елха във Варна ще грейне по традиция навръх Никулден - 6 декември, научи Moreto.net. Тогава ще се проведе и празничният концерт, под наслов „И грейна нашата елха“. Стартът е в 18 ч. на пл. „Независимост“. В програмата са включени вокална формация „Бънджи сингърс“, с художествен ръководител Тома Езекиев, вокално студио „„Ейнджъл войсес”, с вокален педагог Атанаска Липчева, хип хоп танцова формация "Rio Crew", с ръководител Радостина Точева, детският фолклорен ансамбъл „Българче“ при ОДК – Варна, с художествен ръководител Ирена Станева, балет „Мелади“, с ръководител Милена Попова.

Трима души са обвинени за убийството на Дафне Каруана Галиция

https://www.actualno.com/europe/trima-dushi-sa-obvineni-za-ubijstvoto-na-dafne-karuana-galicija-news_648027.html

След като в понеделник, 4 декември, бяха арестувани общо 10 души за убийството на малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция, трима от тях получиха обвинения, предаде БГНЕС. Според вестник Times of Malta, арестите на предполагаемите участници в престъплението са направени с по

Предотвратиха покушение срещу Тереза Мей

https://www.24chasa.bg/novini/article/6596024

Предотвратиха покушение срещу Тереза МейДвама мъже, планирали да извършат покушение срещу премиерката на Великобритания Тереза Мей, бяха задържани от британските служби за сигурност, съобщи в. "Индипендънт", цитиран от БГНЕС.  Изданието се позовава на директора на британската служба за контраразузнаване Ми 5 Ендрю Паркър. Той разказал за предотвратеното нападение в доклад до

Никулден е, слагайте люспи от шаран в портфейла

http://dnes.dir.bg/news/nikulden-26661347

Днес е Никулден, един от важните православни празници и денят, на който в много семейства на трапезата се слага морска или сладководна риба, но най-често шаран.

Президентът Радев полита с френската гордост "Рафал"

http://www.cross.bg/radev-rafal-rymen-1562549.html

/КРОСС/ Президентът Румен Радев ще пилотира френски изтребител "Рафал". Днес е третият ден от визитата на държавния глава във Франция и той ще посети базата на френските Военновъздушни сили в Сен-Дизие. Поканата към Румен Радев да управлява гордостта на френското самолетостроене беше отправена лично от Еманюел Макрон още по време на посещението на френския президент в България през август.

Каталунската криза парализира испанската политика

https://www.24chasa.bg/novini/article/6596007

Каталунската криза парализира испанската политика
Каталунската криза парализира испанската политика – бюджетът за следващата година все още не е одобрен, а конституционната реформа е отложена, коментира AFP, цитирана от "Фокус".  Инициативата за независимост, която причини най-тежката криза от последните десетилетия, създаде нови проблеми за и без това фрагментирания парламент,

Трима българи се състезават за наградата “Иновации в политиката”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6595382

Трима българи се състезават за наградата “Иновации в политиката”Трима български политици са сред финалистите в международния конкурс “Иновации в политиката 2017”. Наградите са определяни като “Оскари за креативни политици” и се връчват за проекти, които са променили живота на европейските граждани. Победителите ще бъдат обявени на тържествена церемония във Виена по-късно днес.

Студени досиета: Разстрел в центъра на Амстердам

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-amsterdam-konstantin-dimitrov-samokovetza-26658239

На 6 декември 2003 г. Константин Димитров-Самоковеца и манекенката Цеци Красимирова излизат от бижутерия в Амстердам. Проехтяват изстрели и Самоковеца пада.

Акценти в пресата

http://www.cross.bg/izdanieto-komentira-izsledvane-1562548.html

/КРОСС/ „Сега" извежда на първа страница:Децата в четвърти клас у нас четат по-добре от връстниците си в САЩ, Дания и Германия. Според последното международно изследване ПЪРЛС, българчетата са показали напредък, като са изпреварили 10-годишните в редица държави. Изданието обаче коментира, че проблемите в нашата образователна система започват в пети клас и водят до срив в знанията, както показва другото международно изследване ПИЗА. „24 часа" акцентира на проверката, която започва във всички болници в страната след разкритията за частна болница, усвоила 12 милиона лева, без нито един прегледан пациент. Това е повод за ревизия на договорите на всички лечебни заведения, обявиха главният прокурор и двама министри. В същото време парламентарната група на БСП ще внесе предложение за забрана на лицензирането на нови частни болници, съобщава изданието. За „Труд" централното заглавие е: "Меркурий се надсмива на политиците". Периодът не пречи на Бойко Борисов, ако спазва изискванията на планетата, показва прогнозата на астролога Светлана Тилкова. Тя коментира още, че президентът Радев е движен от импулсивни решения, а протестите на зелени организации за парк Пирин няма да бъдат успешни. За „Телеграф" опасностите са свързани с 1500 джигити на пътя. Това е броят на засечените от КАТ да шофират опасно. Строим по 500 метра магистрали на ден, изчислява „Монитор" по данни на регионалното министерство

Богомил Манчев: Докладът на БАН е поредният анализ, който доказа, че АЕЦ „Белене“ може да се изплати и държавата да печели от него

https://www.24chasa.bg/novini/article/6595336

Богомил Манчев: Докладът на БАН е поредният анализ, който доказа, че АЕЦ „Белене“ може да се изплати и държавата да печели от негоПравителството трябва да реши още днес какви са целите му и как да подходи стратегически към този проект Г-н Манчев, преди дни излезе Докладът на БАН относно възможността за реализация на активите на АЕЦ „Белене“ и това веднага разгоря публичната дискусия дали да се реализира или не този проект. Някои от възможните сценарии в този Доклад виждат

Нова атрактивна жилищна зона се оформя около метростанция Дружба

https://www.24chasa.bg/novini/article/6595047

Нова атрактивна жилищна зона се оформя около метростанция ДружбаСтартира най-новият проект „Нова Дружба“ на Green Life City Home Районът около метростанция Дружба е на път да се превърне в новото интересно място на пазара на жилищни имоти в София. Зоната се намира между улиците „Обиколна“ и „проф. Цветан Лазаров“ и генерира сериозен интерес от страна на купувачите заради ключовата си локация и вече

30 000 лв. ще струва на ЦИК симулацията на електронното гласуване

https://www.actualno.com/politics/30-000-lv-shte-struva-na-cik-simulacijata-na-elektronnoto-glasuvane-news_648009.html

Провеждането на трите симулации на дистанционно електронно гласуване, които планира Централната избирателна комисия (ЦИК), ще струват 29 400 лева. Такава е цената на договора с ДДС, който комисията е сключила с фирма "Информационно обслужване". Данните са получени след запитв

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване