В Средиземно море скоро може да има толкова пластмаса, колкото и риба

http://www.cross.bg/more-plastmasa-sredizemno-1562531.html

/КРОСС/ Средиземно море вече е познато като едно от най-замърсените морета в света, но проблемът може да стане толкова сериозен, че във водата му да има равни количества пластмасови отпадъци и риба, според експерт, цитиран от ДПА. "Сега на всеки три килограма риба от морето има по един килограм пластмаса", каза Мигел Гарсия-Ераис, който е заместник-генерален секретар на Средиземноморския съюз. По думите му, съотношението може да бъде 1:1 до 2030 г. Докато осведомеността на обществото за замърсяването на водните басейни с пластмаса нараства, "ние все още имаме относително малко информация за Средиземно море за неговия реален мащаб, последствията за здравето на фауната и флората, и дори на човека", добави той. По-голямата част от замърсяването е причинена от пластмаса за "еднократна употреба", като торбички и бутилки, които бавно се рушат и техните микрочастици се поглъщат от рибите или попадат в питейната вода. Микропластичното замърсяване произхожда и от миниатюрните частици полиетилен, който се добавя в пастите за зъби и козметичните продукти за почистване. Тези частици не са достатъчно големи, за да бъдат филтрирани от системите за обработка на водата. Организацията "Грийнпийс" публикува доклад през годината, според който 96 % от плуващите отпадъци в Средиземно море са пластмасови и ги има на дълбочина от 3000 метра.  

Никулден във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=364870

Интересни събития са предвидени за Никулден - 6 декември във Варна, научи Moreto.net. Още в 11 ч. пред храм "Свети Николай Чудотворец" ще се отслужи молебен за здравето и силата на всички моряци, а малко по-късно пред храма е военният ритуал на служещите във ВМС.

Опашки от тирове на изхода на ГКПП „Капитан Андреево“ и ГКПП „Лесово“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6596004

Опашки от тирове на изхода на ГКПП „Капитан Андреево“ и ГКПП „Лесово“Интензивен е трафикът за товарни автомобили на изхода на ГКПП „Капитан Андреево“ и ГКПП „Лесово“. Това съобщиха от пресцентъра на ГД „Гранична полиция“. Данните са към 6.00 часа. На границата със Сърбия, Македония, Гърция и Румъния движението се извършва нормално на всички гранични контролно- пропускателни пунктове.

Тръмп признава Йерусалим за столица на Израел

http://www.cross.bg/iierysalim-izrael-trump-1562547.html

/КРОСС/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп днес ще признае официално Йерусалим за столица на Израел и ще нареди на Държавния департамент да започне процес на дислоциране на американското посолство от Тел Авив в Йерусалим, предава CNN, като се позова на високопоставени източници от Белия дом. Решението, което бе приветствано от поддръжниците на президента и от израелското правителство, среща критики в региона. Във вторник арабските партньори на САЩ предупредиха Тръмп, че това ще подкопае стабилността в региона и постави в безизходно положение мирния процес между Израел и палестинците. Изявлението на Тръмп е планирано за сряда в 13.00 часа местно време. В него той ще „признае реалността", че Йерусалим отдавна е седалище на израелското правителство, казаха източници от Белия дом. Те подчертават, че решението няма да повлияе по никакъв начин границите на бъдещите израелска и палестинска държави. Конституцията на Израел казва, че Йерусалим е столицата на държавата. Градът обаче е свещен за палестинците, също обявен за столица и от Палестина, заради което признатата от международната общност столица на Израел е Тел Авив, където се намират и всички посолства и представителства на други държави.  

Георги Ангелов: Рейтинг ВВВ - за нас е скок - води по-ниски лихви по кредити и по-високи доходи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6595400

Георги Ангелов: Рейтинг ВВВ - за нас е скок - води по-ниски лихви по кредити и по-високи доходиНовите оценки на две световни агенции за България са все едно отбор да мине в А група, казва икономистът И още акценти На много от големите институционални инвеститори им е забранено да инвестират в компании и държави с неинвестиционен рейтинг В момента има много проевропейски ветрове и трябва да се възползваме максимално,

Десетки ранени при ж.п катастрофа в Германия

http://www.mediapool.bg/desetki-raneni-pri-zhp-katastrofa-v-germaniya-news272727.html

Tоварен и пътнически влак се сблъскаха тази нощ в град Меербуш, близо до Дюселдорф, в германската провинция Северен Рейн - Вестфалия. По последни данни са ранени 41 души, но няма жертви. От българското МВнР съобщиха, че няма пострадали българи. Инцидентът е станал около 20 ч. местно време. В момента на сблъсъка във влака е имало 155 души. Причината за инцидента все още не е ясна.  

Почина френският певец Джони Холидей (допълнена)

http://www.dnevnik.bg/v_pamet/2017/12/06/3091779_pochina_frenskiiat_pevec_djoni_holidei_dopulnena/?ref=rss


Най-голямата рокзвезда на Франция Джони Холидей почина тази нощ на 74 години от рак на белия дроб, съобщи съпругата му Летисия, цитирана от "Франс прес".<br /><br />"Джони Холидей си отиде. Пиша тези думи, без да мога да го повярвам. Обаче е истина, мъжът ми вече не е сред нас. Напусна ни тази нощ както живя целия си живот, смело и достойно", написа тя в изявление.<br /><br />Известен като "Френския Елвис", Холидей имаше стотици милиони...

Почина френският певец Джони Холидей

http://www.dnevnik.bg/v_pamet/2017/12/06/3091779_pochina_frenskiiat_pevec_djoni_holidei/?ref=rss


Най-голямата рокзвезда на Франция Джони Холидей почина тази нощ на 74 години от рак на белия дроб, съобщи съпругата му Летисия, цитирана от "Франс прес".<br /><br />"Джони Холидей си отиде. Пиша тези думи, без да мога да го повярвам. Обаче е истина, мъжът ми вече не е сред нас. Напусна ни тази нощ както живя целия си живот, смело и достойно", написа тя в изявление.<br />

Никулден е!

http://www.cross.bg/nikylden-sveti-nikola-1562546.html

/КРОСС/ Днес почитаме Свети Николай Чудотворец. На Никулден празнуват на 200 хиляди именници. Освен тях празник имат рибарите, моряците, банковите служители и търговците. Честито на всички, които имат празник! Това е един от най-важните православни празници и денят, на който в много семейства на трапезата се слага морска или сладководна риба, но най-често шаран. Никулден е постоянен празник, винаги на 6 декември, посветен е на Свети Николай Мирликийски, наречен Чудотворец, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. Началото на цикъла на зимните празници започва два дни преди него, когато на 4 декември православната църква почита паметта на великомъченица Варвара. В народните представи Варвара и сестра й - Сава, чествана на 5 декември, са двете сестри на Свети Никола. От тях Сава е по-добрата, винаги върви след Варвара и я моли да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите. Двете сестри подготвят празника на Св. Никола, затова се казва: "Варвара вари, Сава пече /меси/, Никола гости гощава". Според народнохристиянския мит за подялбата на света на Свети Никола се паднали моретата, реките и езерата. Той е господар на целия подземен свят, рибите и водните демони. На този ден украсяваме елхата в къщи, а на трапезата ни има риба, чието тяло е покрито с люспи, както повелява традицията. Според поверието първата люспичка от рибата, сложена в портмонето ни, ще ни донесе освен здраве, и пари

Сърбия спря корупцията и логично ни изпревари по инвестиции

https://offnews.bg//ikonomika/sarbia-spria-koruptciata-i-logichno-ni-izprevari-po-investitcii-670654.html

И Сърбия изпревари България по привлечени преки чуждестранни инвестиции.

Въпреки твърде далечните си европерспективи западните ни съседи вложиха усилия да създадат регулаторна рамка за благоприятен бизнесклимат. И резултатите вече са налице - така те се превръщат в привлекателна държава за правене на бизнес на Балканите.

Сърбите положиха усилия за ограничаване на корупцията, намаляване на бюрократичните процедури и засилване ефективността на администрацията.

Това са фактори, които са решаващи за избора на място за инвестиции. Те са и обяснението защо през последните години чуждестранните вложения заобикалят България като място за развитие на нови производства. 

Ето още няколко съществени разлики между нас и тях.

Сърбия постави ударение върху борбата с корупцията и престъпността, като дори се дава на инвеститори субсидия за работно място.

Важен приоритет им е също образованието и свързването на всички нива на образователната система с икономическите потребности на държавата.

Преките чужди инвестиции просто и занапред ще продължат да заобикалят България, ако проблемът с корупцията не бъде разрешен сега и веднага. Икономиката ни е заплашена да продължи своето изоставане в близките години, но този път ще бъде бързо изпреварена от съседите си. Когато корупцията на върха е безнаказана, всички останали неизбежно се корумпират. Така страда цялата икономика.

Събития в Рождественския салон на изкуствата Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=364804

Много културни събития са включени през тази година в Рождественския салон на изкуствата, която се провежда традиционно в арт залите на Градската художествена галерия, Радио Варна и Фестивалния и конгресен център, научи Moreto.net.

Колко струва досега разследването за руска намеса в американските избори?

//dariknews.bg/novini/sviat/kolko-struva-dosega-razsledvaneto-za-ruska-namesa-v-amerikanskite-izbori-2065248

Екипът на специалния следовател Робърт Мълър - бивш шеф на ФБР, е похарчил 3,2 млн. долара за първите месеци от разследването си на руската намеса в президентските избори в САЩ и предполагаемото съучастие на приближени на президента Доналд

Британските спецслужби предотвратили покушение срещу Тереза Мей

//dariknews.bg/novini/sviat/britanskite-specsluzhbi-predotvratili-pokushenie-sreshtu-tereza-mej-2065258

Британските специални служби са предотвратили готвен терористичен атентат срещу премиера Тереза Мей, съобщи телевизия Скай нюз, цитирана от ДПА.

Ръководителят на британското контраразузнаване МИ5 Андрю Паркър е информирал правителств

Руски издания коментират: Кого всъщност наказа МОК заради допинга в руския спорт

//dariknews.bg/novini/sviat/ruski-izdaniia-komentirat-kogo-vsyshtnost-nakaza-mok-zaradi-dopinga-v-ruskiia-sport-2065262

Ръководството на Международния олимпийски комитет (МОК), разследвал допинговата криза в Русия, избра едно от най-суровите, но все пак не най-суровото наказание за установените нарушения. То отстрани от февруарската олимпиада в Пьончан руския олимпийски комитет, но<

Съвети за безопасно пътуване около студентския празник

//dariknews.bg/novini/bylgariia/syveti-za-bezopasno-pytuvane-okolo-studentskiia-praznik-2065218

По повод отбелязването на студентския празник 8 декември „Пътна полиция“ дава препоръки за безопасно пътуване около студентския празник. ОТ МВР отбелязват, че са предприети мерки за засилено полицейско присъствие около местата, където се очаква да има струпвания на празнуващи. Пров

БНБ не можела да откаже назначение на Стоян Мавродиев

http://clubz.bg/61527-bnb_ne_mojela_da_otkaje_naznachenie_na_stoqn_mavrodiev

Управителят на БНБ Димитър Радев заяви пред бТВ, че Стоян Мавродиев е отговарял на всички критерии за шеф на държавната Българска банка за развитие (ББР). И допълни, че БНБ е нямала друга възможност, освен да подкрепи назначаването му.

Радев обясни, че правителството е основен акционер в банката и като такъв има право да задава цели на финансовата институция и да назначава управителите ѝ. Мавродиев беше и единствен кандидат за поста, а ръководителят на БНБ обяви, че ако някой иска той да не заема тази позиция, то тогава трябва да промени критериите в закона. Така шефът на БНБ коментира искането на пет партии ("Движение Да България", ДСБ/Нова република, "Зелените", БЗНС и ДЕОС) БНБ да не одобрява кандидатурата Мавродиев.

Радев каза още, че Мавродиев е отговарял на критерия да има опит, тъй като преди това е бил шеф на Комисията за финансов надзор. На въпрос одобрява ли промените в устава на ББР, според които тя ще може да подпомага не само малкия и средния бизнес а и едрия бизнес той заяви, че това е въпрос към основния акционер в банката, а именно държавата.

Управителят на БНБ каза още, че левът и банките са стабилни. Същото се отнасяло и за Валутния борд. Той добави, че хората не трябва да се притесняват за спестяванията си, които държат на влог.

"Банковият сектор е в много добра кондиция, кредитната активност се увеличава. Ще запазим курса на лева до влизането ни в еврозоната", заяви Радев.

Според него еврото може да бъде прието не по-рано от две години след предприемането на първата стъпка в тази посока, а такава все още не е направена. Шефът на БНБ смята, че влизането на страната в еврозоната ще има положително влияние върху икономиката. Технически България била напълно готова.

"Всички показатели са на добро равнище, печалбата за втора поредна година на сектора доближава исторически най-високите равнища. Свидетели сме на това как кредитната активност се увеличава, лошите кредити намаляват, така че имаме много позитивни фактори и не случайно тези международни агенции взимат решения за повишаване на кредитния рейтинг, не на база на някакви субективни съображения, а на база на реални факти", каза Радев.

Левът бил стабилен, защото и преди една година с 2 лв. е можело да се купи 1 евро и 2 цента, и сега е така.

"Ако икономиката работи добре, хората ще живеят по-добре. А тя определено работи по-добре, това се вижда от всички индикатори. Друг е въпросът , че има в някои забавяне във времето между това, което виждаме като макроикономически показатели, и това, което хората усещат пряко по своя джоб или по начина на живот, който водят", каза още шефът на БНБ.

Протестът в "Пирогов" тръгнал заради договори за изпитателен срок от 6 месеца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6596002

Протестът в "Пирогов" тръгнал заради  договори за изпитателен срок от 6 месецаПротестът в "Пирогов" тръгнал, след като в клиниките по травматология и хирургия били предложени договори на изпитателен срок от 6 месеца. Това обясниха по Нова тв доц. Стоян Сопотенски и д-р Ивайло Филибев. През последните месеци бил съкратен медицинскиият персонал на пенсионна възраст, а в същото време бившия военни, също пенсионери били наети.

180 хиляди души се евакуират заради пожари в Калифорния

http://www.cross.bg/dyshi-okrug-anzhelis-1562545.html

/КРОСС/ Над 180 000 жители на американския щат Калифорния получиха нареждане за евакуация заради поредните за годината пожари, предава CNN. По информация на властите, евакуацията засяга 38 000 души в окръг Вентура и 150 000 души в съседния окръг Лос Анжелис. Трима пожарникари са пострадали при борбата с огъня. Животът им е вън от опасност. Пострадали сред населението няма, посочва началникът на службата за противопожарна охрана в Лос Анжелис. Във вторник пламъците са се разпространили върху площ от 180 000 кв. км. Над 27 хиляди души вече са напуснали домовете си. По данни на LA Times, огънят е унищожил 150 сгради. Над 250 000 жители са останали без електроснабдяване. Губернаторът на щата Джери Браун обяви извънредна ситуация в окръг Вентура. В борбата със стихията участват около 1000 пожарникари. Като мярка за сигурност учебните заведения в района са затворени.  

Почина Джони Холидей

http://www.mediapool.bg/pochina-dzhoni-holidei-news272726.html

Най-голямата рокзвезда на Франция Джони Холидей почина тази нощ на 74 години от рак на белия дроб, съобщи съпругата му Летисия, цитирана от Франс прес.   "Джони Холидей си отиде. Пиша тези думи, без да мога да го повярвам. Обаче е истина, мъжът ми вече не е сред нас. Напусна ни тази нощ както живя целия си живот, смело и достойно", написа тя в изявление.   Джони Холидей (Жан-Филип Лео Сме) е роден на 15 юни 1943 година в Париж.   Джони Холидей има в кариерата си 181 турнета, 18 платинени албума и е продал повече от 100 милиона записи по цял свят, което го прави един от най-продаваните артисти на всички времена. На 3 октомври 2007 г. обявява оттеглянето си от сцената с прощално турне, приключило две години по-късно. По-късно Холидей обявява няколко нови  участия, последвани от световно турне през 2014 г.   На 12 април 1965 се жени за Силви Вартан и от брака се ражда синът им Давид. На 4 ноември 1980 г. след като доста пъти се събират и разделят семейството се разпада. Джони Холидей има и дъщеря - Лора Сме, от брака си с актрисата Натали Бай.

Променлива облачност с вятър днес

http://www.cross.bg/vyatur-obyad-dyha-1562544.html

/КРОСС/ Днес ще има променлива облачност, по-значителна преди обяд над западната половина на страната, а след обяд над източната, но валежи са малко вероятни. Ще духа умерен до силен вятър от запад-северозапад. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са предимно между 5° и 10°, в София около 5°.  Над Черноморието ще преобладава слънчево време. След обяд ще има по-значителни временни увеличения на облачността. Ще духа умерен, временно силен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са 6°-8°. Температурата на морската вода е 11°-13°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала. Над планините ще има временни увеличения на облачността; валежи са малко вероятни. Ще духа силен по високите и откритите части до бурен вятър от север-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 1°, на 2000 метра - около минус 6°. Атмосферното налягане е по-високо от средното за декември. През деня ще се задържи почти без промяна.

След като пилотира френски изтребител, президентът попита за цената

http://www.mediapool.bg/sled-kato-pilotira-frenski-iztrebitel-prezidentat-popita-za-tsenata-news272725.html

Французите улучиха право в целта, решавайки да предложат на гостуващия им български президент Румен Радев да пилотира френски изтребител "Рафал". Бившият командир на българската бойна авиация бе толкова въодушевен след полета – обявен от него като личен подарък от френския президент Еманюел Макрон, че запита за оферта. Вероятно на това са разчитали и домакините.   В сряда, минути след като приземи машината на летището в Сен-Дизие, българският държавен глава предложи България да поиска оферта за закупуването на "Рафал".   "Френският самолет надмина очакванията ми, чувствам се носталгично след полета", заяви Радев.   Според него България трябва да поиска оферта за френските машини, за да види дали може да си ги позволи.    "Бих се радвал ако може. Първо трябва да се изпрати искане за предоставяне на информация до държавата Франция, когато се предостави цената и условията, тогава ще можем да разберем. След като искаме да отворим по-широко ветрилото, да дадем по-големи възможности, за да имаме по-голям избор, мисля че е нормално да включим и този самолет“, каза Радев пред журналисти.   В качеството си на командир на ВВС той подготвяше проекта за закупуването на нов тип изтребители, но заради ограничените възможности бяха поискани оферти само за  нови изтребител "Грипен" и за втора ръка Ф - 16 и "Юрофайтър". Проектът обаче бе върнат за преразглеждане в МО, след като парламентарното разследване установи нередности.   Засега страната ни не проявява публичен интерес към френските "Рафал", но военният министър Красимир Каракачанов съобщи наскоро, че може да бъдат поискани оферти и от още страни и компании.        Полетът на Радев    Радев излетя заедно с френски пилоти от военновъздушната база в Сен-Дизие.      "В по-голямата част от полета управлявах аз. За мен беше предизвикателство не пилотирането на самолета, а справянето с информацията на борда, защото има страшно много сензори, които дават голямо количество информация. Тези неща изискват сериозно изучаване”, разказа Румен Радев.    По думите му изтребителят "Рафал" е невероятен самолет, който може да изпълни в един полет широк спектър от мисии, и се отличава с много мощ, невероятна маневреност, изключително добро електронно оборудване, невероятно сливане интеграция на всички сензори.   "Преживяването е невероятно – летяхме, бихме се с друг самолет, бомбардирахме. Самолетът има такъв радар, който дава пълна картина, и въпреки че летяхме високо над облаците, ние виждахме всичко чрез него. Просто възможностите са невероятни“, допълни държавният глава.    На въпрос имало ли е напрегнат момент по време на полета, Радев разказа: "Имаше, когато се бихме с другия самолет. Излизахме неутрално. Два пъти опитвахме да победим, на два пъти имахме шанс“.    Той каза, че се е разбирал лесно с френския си колега. "Летците се разбираме много лесно. Във въздуха нещата стават с кратки фрази, няма време за повече“.   По-рано Радев обясни, че полетът е личен подарък за него от френския президент Емануел Макрон.    ”Той ми го предложи. На такова предложение няма как да се откаже”, обясни президентът Румен Радев.   След полета той коментира, че България има много възможности, с които можем да върнем този подарък на президента Еманюел Макрон.   Какво става с проекта за новите изтребители    В момента проекта за закупуването на нов тип боен самолет, който трябва да излезе около 1.5.млрд. лева, се преработва от военното министерство. Политическото ръководство на министерството обаче дава много противоречиви сигнали за бъдещето му.    Военният министър Красимир Каракачанов обяви преди две седмици поредния завой в плановете на правителството. Той съобщи, че Министерството на отбраната има намерение да изпрати искане за оферти до страни и фирми, които досега не бяха сред основните играчи в проекта.   Досега бяха събрани оферти само за нови изтребители "Грипен" и за втора ръка Ф 16 и "Юрофайтър". Миналия месец Каракачанов съобщи, че правителството ще поиска оферти и за нови  изтребители Ф-16 и "Юрофайтър", като така кандидатите в конкурса оставаха същите.    Каракачанов обаче обяви, че смята да поиска оферта и за Ф 18 и обясни без да конкретизира, че "има и други възможности, други страни, отговарящи на изискването да са страни от НАТО и ЕС".   Заместникът му Атанас Запрянов само няколко дни по-късно каза, че изискванията за придобиване на нов тип боен самолет за ВВС ще бъдат променени и в тях ще бъде включена и опция с бонуси за нови самолети. Той обаче не каза, че ще се искат още оферти.   "В проекта за инвестиционен разход ще бъде отворена възможност не само за "втора ръка" Ф-16, но и за нови самолети Ф-16. Той ще бъде разширен, но няма да бъде променян от гледна точка на модификациите самолети, които могат да бъдат разглеждани като варианти за доставка”, каза Запрянов, цитиран от БНР.   Той обясни, че проектът трябва да бъде одобрен от парламента и "ние някъде до януари ще трябва да коригираме така наречените "изисквания за предложение".   "Това искане за предложение ще бъде отново изпратено на държавите и състезанието продължава”, каза Запрянов.

След като покара френски изтребител, президентът лобира за покупката му

http://www.mediapool.bg/sled-kato-pokara-frenski-iztrebitel-prezidentat-lobira-za-pokupkata-mu-news272725.html

Президентът Румен Радев пилотира във вторник френски изтребител "Рафал", като обяви изявата си като личен подарък от френския му колега Емануел Макрон. Минути след като  приземи машината на летището в Сен-Дизие, държавният глава предложи България да поиска оферта за закупуването му.   "Френският самолет надмина очакванията ми, чувствам се носталгично след полета", заяви Радев, който доскоро бе командир на българските Военно-въздушни сили.   Според него България трябва да поиска оферта за френските машини, за да види дали може да си ги позволи.    "Бих се радвал ако може. Първо трябва да се изпрати искане за предоставяне на информация до държавата Франция, когато се предостави цената и условията, тогава ще можем да разберем. След като искаме да отворим по-широко ветрилото, да дадем по-големи възможности, за да имаме по-голям избор, мисля че е нормално да включим и този самолет“, каза Радев пред журналисти.   В качеството си на командир на ВВС той подготвяше проекта за закупуването на нов тип изтребители, но заради ограничените възможности бяха поискани оферти само за  нови изтребител ”Грипен” и за втора ръка Ф - 16 и ”Юрофайтър”. Проектът обаче бе върнат за преразглеждане в МО, след като парламентарното разследване установи нередности.   Засега страната ни не проявява публичен интерес към френските ”Рафал”, но военният министър Красимир Каракачанов съобщи наскоро, че може да бъдат поискани оферти и от още страни и компании.    Полетът на Радев    Радев излетя заедно с френски пилоти от военновъздушната база в Сен-Дизие.      "В по-голямата част от полета управлявах аз. За мен беше предизвикателство не пилотирането на самолета, а справянето с информацията на борда, защото има страшно много сензори, които дават голямо количество информация. Тези неща изискват сериозно изучаване”, разказа Румен Радев.    По думите му изтребителят "Рафал" е невероятен самолет, който може да изпълни в един полет широк спектър от мисии, и се отличава с много мощ, невероятна маневреност, изключително добро електронно оборудване, невероятно сливане интеграция на всички сензори.   "Преживяването е невероятно – летяхме, бихме се с друг самолет, бомбардирахме. Самолетът има такъв радар, който дава пълна картина, и въпреки че летяхме високо над облаците, ние виждахме всичко чрез него. Просто възможностите са невероятни“, допълни държавният глава.    На въпрос имало ли е напрегнат момент по време на полета, Радев разказа: "Имаше, когато се бихме с другия самолет. Излизахме неутрално. Два пъти опитвахме да победим, на два пъти имахме шанс“.    Той каза, че се е разбирал лесно с френския си колега. "Летците се разбираме много лесно. Във въздуха нещата стават с кратки фрази, няма време за повече“.   По-рано Радев обясни, че полетът е личен подарък за него от френския президент Емануел Макрон.    ”Той ми го предложи. На такова предложение няма как да се откаже”, обясни президентът Румен Радев.   След полета той коментира, че България има много възможности, с които можем да върнем този подарък на президента Еманюел Макрон.   Какво става с проекта за новите изтребители    В момента проекта за закупуването на нов тип боен самолет, който трябва да излезе около 1.5.млрд. лева, се преработва от военното министерство. Политическото ръководство на министерството обаче дава много противоречиви сигнали за бъдещето му.    Военният министър Красимир Каракачанов обяви преди две седмици поредния завой в плановете на правителството. Той съобщи, че Министерството на отбраната има намерение да изпрати искане за оферти до страни и фирми, които досега не бяха сред основните играчи в проекта.   Досега бяха събрани оферти само за нови изтребители "Грипен" и за втора ръка Ф 16 и "Юрофайтър". Миналия месец Каракачанов съобщи, че правителството ще поиска оферти и за нови  изтребители Ф-16 и "Юрофайтър", като така кандидатите в конкурса оставаха същите.    Каракачанов обаче обяви, че смята да поиска оферта и за Ф 18 и обясни без да конкретизира, че "има и други възможности, други страни, отговарящи на изискването да са страни от НАТО и ЕС".   Заместникът му Атанас Запрянов само няколко дни по-късно каза, че изискванията за придобиване на нов тип боен самолет за ВВС ще бъдат променени и в тях ще бъде включена и опция с бонуси за нови самолети. Той обаче не каза, че ще се искат още оферти.   "В проекта за инвестиционен разход ще бъде отворена възможност не само за "втора ръка" Ф-16, но и за нови самолети Ф-16. Той ще бъде разширен, но няма да бъде променян от гледна точка на модификациите самолети, които могат да бъдат разглеждани като варианти за доставка”, каза Запрянов, цитиран от БНР.   Той обясни, че проектът трябва да бъде одобрен от парламента и "ние някъде до януари ще трябва да коригираме така наречените "изисквания за предложение".   "Това искане за предложение ще бъде отново изпратено на държавите и състезанието продължава”, каза Запрянов.

Радев пилотира френски изтребител "Рафал" като подарък от Макрон (на живо)

http://www.mediapool.bg/radev-pilotira-frenski-iztrebitel-rafal-kato-podarak-ot-makron-na-zhivo-news272725.html

В последния ден от посещението си във Франция Румен Радев  посети базата на френските ВВС в Сен-Дизие, където пилотира многоцелеви изтребител "Рафал".      ”Говорим за двуместен учебен самолет. Местата са две. Един зад друг. Но управлението е абсолютно взаимозаменяемо и за мен това е наистина един сериозен подарък от президента Макрон. Той ми го предложи. На такова предложение няма как да се откаже”, обясни президентът Румен Радев, цитиран от БНР.   Преди да стане държавен глава Радев бе командир на Военновъздушните сили и участва в подготовката на проекта за закупуване на нов тип изтребители, Впоследствие той бе върнат за поправки, след като парламентарното разследване установи нередности.   Заради финансовите ограничения България поиска оферти за нови изтребител ”Грипен” и за машини втора ръка Ф - 16 и ”Юрофайтър”. Засега страната ни не проявява интерес към френските ”Рафал”, но военният министър Красимир Каракачанов съобщи наскоро, че може да бъдат поискани оферти и от други страни и компании. 

Радев ще пилотира френски изтребител ”Рафал” като подарък от Макрон

http://www.mediapool.bg/radev-shte-pilotira-frenski-iztrebitel-rafal-kato-podarak-ot-makron-news272725.html

В последния ден от посещението си във Франция Румен Радев ще посети базата на френските ВВС в Сен-Дизие и ще пилотира многоцелеви изтребител "Рафал".  Поканата към него отправи френският президент Еманюел Макрон при посещението си в България през август.   ”Говорим за двуместен учебен самолет. Местата са две. Един зад друг. Но управлението е абсолютно взаимозаменяемо и за мен това е наистина един сериозен подарък от президента Макрон. Той ми го предложи. На такова предложение няма как да се откаже”, обясни президентът Румен Радев, цитиран от БНР.   Преди да стане държавен глава Радев бе командир на Военновъздушните сили и участва в подготовката на проекта за закупуване на нов тип изтребители, Впоследствие той бе върнат за поправки, след като парламентарното разследване установи нередности.   Заради финансовите ограничения България поиска оферти за нови изтребител ”Грипен” и за машини втора ръка Ф - 16 и ”Юрофайтър”. Засега страната ни не проявява интерес към френските ”Рафал”, но военният министър Красимир Каракачанов съобщи наскоро, че може да бъдат поискани оферти и от други страни и компании. 

Любими арии за коледно настроение

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/12/06/3091421_ljubimi_arii_za_koledno_nastroenie/?ref=rss


Коледа наближава и подаръци вече дебнат отвсякъде.<br /><br />За тези, които ще предпочетат насладата за слуха, е концертът с популярни арии и дуети от известни оперети и мюзикъли в изпълнение на Доротея Доротеева (сопран),Александър Мутафчийски (баритон) и съпровод на пианистката Венета Нейнска.<br /><br />Концертът е 7 декември от 19.30ч. в "Къщата на София" на ул. "Миджур" №12. Той е част от третия сезон на поредицата за камерна музика...

Почина Джони Холидей

http://frognews.bg/news_146798/Pochina-Djoni-Holidei/

Френският рокмузикант Джони Холидей почина на 74 години от рак на белия дроб.

ВАС гледа делото на омбудсмана срещу "Топлофикация - София"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6595994

ВАС гледа делото на омбудсмана срещу "Топлофикация - София"Върховния административният съд ще гледа делото срещу изпълнителния директор на "Топлофикация-София". То беше образувано по жалба на националния омбудсман Мая Манолова и е заради отказа на столичното парно да предостави информация по Закона за достъп до обществена информация за дейността на дружеството по събиране на вземанията си по съдебен ред.

Никулден е

http://www.moreto.net/novini.php?n=364869

Никулден празнуваме на 6 декември, в чест на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, който е покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода. Разбира се на този ден празнуват Никола, Николай, Николина, Ненка, Нино.

Осуетиха опит за убийството на Тереза Мей

http://frognews.bg/news_146797/Osuetiha-opit-za-ubiistvoto-na-Tereza-Mei/

Специалните служби на Великобритания са осуетиха опит за терористичен атентат срещу премиера Тереза Мей. Ръководителят на британското контраразузнаване МИ5 Андрю Паркър е информирал правителството за готвеното покушение вчера.

Президентът Радев призова ОИСР да признае постигнатото от България за изпълнение на критериите за членство

http://www.cross.bg/bulgariya-oisr-chlenstvo-1562542.html

/КРОСС/ Президентът Румен Радев призова Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ да признае усилията на България през последните години за постигане на пълноправно членство. На среща с генералния секретар на Организацията Анхел Гурия в Париж, българският държавен глава посочи, че страната ни е член на Европейския съюз от десет години, отговаря на критериите за членство и е част от всички работни органи на ОИСР. „Кандидатурата на България за членство се подкрепя и от всички 22 държави-членки на ЕС, които участват и в ОИСР", заяви Румен Радев и добави, че въпреки че не е член на Организацията, България спазва и работи за утвърждаването на определените от нея международни стандарти в търговията. Анхел Гурия потвърди готовността на ОИСР за засилено сътрудничество с България по време на Българското председателство на Съвета на ЕС и открои образованието, здравеопазването и други сфери, в които може да бъде задълбочено двустранното партньорство с България.

Брюксел обявява план за задълбочаване на интеграцията в еврозоната

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2017/12/06/3091101_brjuksel_obiaviava_plan_za_zadulbochavane_na/?ref=rss


Европейската комисия ще обяви днес пакет от предложения за задълбочена икономическа интеграция на 19-те страни от еврозоната, предаде "Ройтерс". Целта на мерките е да направят единната валута по-устойчива на евентуални бъдещи кризи.<br /><br />Пакетът на еврокомисията вероятно ще се отнася до идеите на някои лидери от еврозоната като френския президент Еманюел Макрон за създаването на бюджет, финансов министър и парламент за еврозоната.<br /><br />Сред другите...

Почина Джони Холидей

http://dnes.dir.bg/news/pochina-joni-holidey-26661256

Най-голямата рокзвезда на Франция Джони Холидей почина тази нощ на 74 години от рак на белия дроб, съобщи съпругата му Летисия.

Ето каква е пътната обстановка на 6 декември

http://www.cross.bg/srok-dvizhenieto-ogranicheno-1562541.html

/КРОСС/ Информация за състоянието на републиканските пътища към 05:30 ч. за 06.12.2017 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА:Температурите са в интервала от - 11° до + 5°.Времето над страната е предимно ясно.Слаб до умерен вятър духа в областите Бургас, Варна, В.Търново, Видин, Добрич, Монтана, Пазарджик, Разград, Силистра, Сливен, Смолян, Търговище и Шумен.Сняг вали в района на Долно Вършило /обл. Пазарджик/ и по планинските части на обл. Сливен.Пътните настилки в страната са предимно сухи, по усойните места са мокри, заледени и обработени.Ограничена видимост поради мъгла: - до 20 м в проход „Троянски". ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА ТОВАРНИ АВТОМОБИЛИ:Целогодишно за периода на официалните празници: последния работен ден преди празници - от 16:00 часа до 20:00 часа и последния почивен /празничен/ ден - от 14:00 часа до 20:00 часа. Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един празничен ден. Ограниченията важат само за участъците от републиканската пътна мрежа, както следва: • Автомагистралите; • път I-1 с. Ребърково-Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково-Своге-София;• път I-1 Благоевград-ГКПП „Кулата";• път I-4 п. в

Почти 50 ранени при влакова катастрофа в Германия

http://www.cross.bg/vreme-raneni-grad-1562540.html

/КРОСС/ Tоварен и пътнически влак се сблъскаха близо до Дюселдорф в германската провинция Северен Рейн - Вестфалия, предадоха германски медии. Общо 47 души са ранени, като 41 от тях са с леки наранявания, но останалите 6 са в сериозно състояние, съобщава „Билд". Първоначално от полицията бяха съобщили за около 50 ранени, но след това бройката им бе прецизирана. Инцидентът е станал около 20 ч. местно време в град Меербуш. Работата на спасителните екипи била затруднена от висящи електрически проводници, които дълго време затрудниха достъпа до пострадалите. В момента на сблъсъка във влака е имало 155 души. От българското Външно министерство съобщиха, че за момента не разполагат с данни за пострадали българи. Към 22:30 ч българско време във вторник вечер посолството в Берлин не разполага с данни за пострадали български граждани при влаковата катастрофа в град Меербуш, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Българското посолство следи ситуацията. Мисията ни е отправила запитване до германските власти и очаква допълнителна информация за инцидента.Всички български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки и познати, могат да го направят на дежурния телефон на посолството в Берлин: +49 176 122 99 190.

3,2 млн. долара похарчени за разследване: Има ли руска намеса в изборите в САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6595992

3,2 млн. долара похарчени за разследване: 
Има ли руска намеса в изборите в САЩЕкипът на специалния следовател Робърт Мълър - бивш шеф на ФБР, е похарчил 3,2 млн. долара за първите месеци от разследването си на руската намеса в президентските избори в САЩ и предполагаемото съучастие на приближени на президента Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес. Сумата на тези разходи става ясна от копие от доклад на Мълър, получен от АП.

Тръмп ще признае до часове Ерусалим за столица на Израел

http://www.mediapool.bg/tramp-shte-priznae-do-chasove-erusalim-za-stolitsa-na-izrael-news272724.html

Oчаква се американският президент Доналд Тръмп да обяви в сряда, че признава Ерусалим за столица на Израел, заявиха пожелали анонимност официални представители на САЩ, цитирани от Асошиейтед прес и Франс прес.   Президентът Тръмп освен това ще нареди на Държавния департамент да подготви преместването на посолството на САЩ в Израел от Тел Авив в Ерусалим. Той няма да определя график за преместването, което вероятно ще отнеме "няколко години", казаха източниците.   Очаква се Тръмп да обяви решението си в 13.00 ч. местно време (18.00 ч. по Гринуич).   Признаването на Ерусалим за столица на Израел ще е признаване на "историческата и съвременната действителност", а не толкова политическо изявление, казаха източниците.    Те отбелязаха, че почти всички израелски правителствени ведомства и израелският парламент са в Ерусалим, а не в Тел Авив, където поддържащите дипломатически отношения с Израел държави по традиция държат посолствата си.   Един такъв ход би променил датиращата от десетилетия позиция на САЩ по въпроса и може да разпали насилие в Близкия изток.   Израел превзе Източен Ерусалим през Шестдневната война от юни 1967 г., а през юли 1980 г. обяви града за своя "вечна и неделима" столица. Международната общност обаче не признава израелските претенции към Източен Ерусалим, който палестинците искат за столица на бъдещата си държава.   Палестинската автономна власт, която контролира Западния бряг на река Йордан, и ислямисткото движение Хамас, управляващо ивицата Газа, предупредиха Тръмп да не признава цял Ерусалим за столица на Израел и да не премества там американското посолство, съобщи Франс прес.   Това ще унищожи напълно шансовете за мир, подчерта в неделя Набил Шаас, съветник на палестинския президент Махмуд Абас.    Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) каза, че ако Тръмп признае Ерусалим за столица на Израел, това ще представлява "откровена агресия" срещу арабския и мюсюлманския свят, предаде Асошиейтед прес.   В случай че предприеме такъв ход, президентът на САЩ ще навреди на израелско-палестинския мирен процес и ще повиши напреженията в Близкия изток, предупреди саудитският посланик във Вашингтон принц Халид бин Салман, цитиран от Ройтерс.    Турският президент Реджеп Тайип Ердоган също предупреди, че евентуално признаване на Ерусалим за столица на Израел от американската администрация може да доведе до скъсване на отношенията между Анкара и еврейската държава.   "Ще водим тази борба докрай и с решителност. Това може да стигне до скъсване на дипломатическите ни отношения с Израел", заяви Ердоган, добавяйки, че статутът на Ерусалим е "червена линия за мюсюлманите".   Промяна на "историческия" статут на Ерусалим би предизвикала "голяма катастрофа" и "би сложила край на мирния процес", заяви на пресконференция вчера и турският правителствен говорител Бекир Боздаг.   Подобно решение на американската администрация "би открило пътя към нови стълкновения, към нови спорове, допълнителна нестабилност в района, към непредвидими събития", каза той.    

Преглед на печата - 6 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=364868

Проверка. "Монитор": Без да прегледа и един пациент, частна болница взела 12 милиона лева До 20 декември да се проверят всички държавни и общински болници в 27-те области на страната, където има сключени договори за външни услуги и дейности.

Видео: Японецът, който рисува с "Майкрософт ексел"

http://www.dnevnik.bg/video/2017/12/06/3091626_video_iaponecut_koito_risuva_s_maikrosoft_eksel/?ref=rss

Тези картини не са точно традиционните, с които съвременният човек е свикнал да свързва живописта - далеч са и от акварела, и от маслените бои или каквито и да било обичайни материали.<br /><br />"Рисувам на "Ексел", казва 77-годишният Тацуо Хорючи, имайки предвид световно известния софтуер за електронни таблици на "Майкрософт". Когато се пенсионира, жителят на японския град Нагано решава, че иска да опита да рисува, но няма достатъчно средства, за да си...

Шестима българи са били арестувани в Швеция за трафик на хора

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/06/3091734_shestima_bulgari_sa_bili_arestuvani_v_shveciia_za/?ref=rss


Двама души са били задържани вчера у нас след полицейски заповеди за арест, издадени в Швеция. Те са била изготвени във връзка с най-мащабното разследване за трафик на хора с цел трудова експлоатация в страната. За това съобщиха два от най-големите вестници в Швеция – Еxpressen, и Aftonbladet като уточняват, че всички арестувани са български граждани. До този момент обаче Министерство на вътрешните работи не е разпространило никаква информация за акцията, в която по данни на шведските власти са...

Днес е Никулден

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/06/3086973_dnes_e_nikulden/?ref=rss


Днес е Никулден - ден за почит към свети Николай Мирликийски Чудотворец и празник на рибарите, моряците и банкерите. Днес празника си отбелязва и град Бургас.<br /><br />Никулден има важно място в българската празнична традиция. Според народните вярвания, когато шестимата братя светци си разделяли света, на Николай се паднали всичките води. Отредено му било по вода да ходи, кораби да води, по морета ветрове да спира. Затова в този ден лодките и корабите не плават в открито море....

Рождениците на 6 декември

http://www.cross.bg/nikolaii-depytat-ypravitel-1562539.html

/КРОСС/ Лиляна Павлова, министър на българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Богдан Томов, певец Деница Гаджева, бивш депутат Томислав Цолов, собственик на пиар агенция АПРА и създател на "АПРА Академия" Йосиф, Американски, Канадски и Австралийски митрополит на БПЦ Доц. Ефрем Ефремов, журналист и преподавател Милен Гетов, кинорежисьор Никола Тиков, управител на "Булфарма" Николай Сираков, депутат в 44-ото НС, бивш областен управител на Габрово Николай Стойнев, зам.-председател на СОС Станимира Колева, модел и актриса  

Доналд Тръмп днес ще обяви, че признава Ерусалим за столица на Израел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6595990

Доналд Тръмп днес ще обяви, че признава Ерусалим за столица на ИзраелДоналд Тръмп днес ще обяви, че признава Ерусалим за столица на Израел, заявиха пожелали анонимност официални представители на САЩ, цитирани от Асошиейтед прес и Франс прес. Президентът Тръмп освен това ще нареди на Държавния департамент да подготви преместването на посолството на САЩ в Израел от Тел Авив в Ерусалим.

"Репресията" е основният аргумент на каталунските сепаратисти за изборите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/06/3091467_represiiata_e_osnovniiat_argument_na_katalunskite/?ref=rss


След провала на опита им да се отделят от Испания, разединените сепаратистки партии в Каталуня залагат на авторитета на намиращите се в затвора или в изгнание свои водачи, за да спечелят изборите на 21 декември. Разногласията им обаче са такива, че дори при победа ще им бъде трудно да съставят правителство и да продължат да отправят предизвикателство към централните власти, смятат експерти.<br /><br />На предишните избори през 2015 г. сепаратистите спечелиха абсолютно мнозинство в...

Транссексуална щангистка спечели сребро от световното първенство

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/06/3091740_transseksualna_shtangistka_specheli_srebro_ot/?ref=rss


Транссексуалната щангистка, която предизвика смут на световното първенство в Анахайм, спечели сребърен медал. Лоръл Хъбард, родена като Гавин Хъбард, завърши втора в най-тежката категория - над 90 килограма. Шампионка стана американката Сара Роблес.<br /><br />Хъбард завърши с двубой от 275 килограма и донесе първи медал от световно първенство в историята на Нова Зеландия. 39-годишната състезателка постигна 124 килограма в изхвърлянето и 151 килограма в изтласкването. Тя направи пет...

Най-важното от Варна във вчерашния - 5 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=364866

Пуснаха още визуализации на новия бул. „Левски“ Пуснаха поредна порция визуализации на проекта за новия бул. „Левски“. Снимките сподели в профила си във Фейсбук кметът Иван Портних, научи Moreto.net. Изграждат прелези за пешеходци по новия бул.

Обработват против заледяване опасни и стръмни участъци в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6595984

Обработват против заледяване опасни и стръмни участъци в СофияИзвършени са обработки със смеси против заледяване на опасни и стръмни участъци в няколко района на града. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Информацията за обстановката в столицата е към 6.00 часа. През нощта екипи на фирмите, ангажирани с почистването на снега, са извършили обработки със смеси против заледяване на опасни и

Предстоящи събития в страната на 6 декември

http://www.cross.bg/chasa-provede-sofiya-1562537.html

/КРОСС/ ***София. От 09.00 часа ще започне редовното пленарно заседание на Народното събрание. ***София. От 10.00 часа в Министерски съвет ще се проведе редовното правителствено заседание. ***София. От 15.30 часа в хотел „Маринела", зала „София", председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще връчи годишната награда на вестник „Български фермер" - „Агробизнесмен на България". В церемонията участие ще вземе и зам.-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева. ***София. От 11.00 часа Прокурорската колегия на ВСС ще проведе заседание за изслушване на кандидата и избор на директор на Националната следствена служба. ***София. От 09.00 часа омбудсманът Мая Манолова ще се яви на делото, което се води във ВАС срещу отказа на изпълнителния директор на „Топлофикация-София" ЕАД Георги Беловски да предостави достъп до обществена информация за дейността на дружеството по събиране на вземанията си по съдебен ред. ***София. От 09.30 часа ХIV състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Валери С., Севделин П., Мирослав П. и Атанас Л. за организиране и ръководене на организирана престъпна група. ***София. От 10.00 часа IX състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Огнян А., Янко Я., Ивайло С., Петър М. и др. за организиране и ръководене на организирана престъпна група. ***София. От 10

6 декември в историята

http://www.cross.bg/bulgariya-stava-yikipediya-1562536.html

/КРОСС/ На днешната дата през 963 г. Лъв VIII е избран за римски папа.През 1240 г. армията на монголския владетел Бату хан покорява Киевското княжество.През 1741 г. Елисавета става императрица на Русия след дворцов преврат.През 1774 г. Австрия става първата страна в света, въвела държавно образование.През 1877 г. излиза първият брой на вестник "Вашингтон поуст".През 1879 г. е съставено второто правителство на България, начело с Климент Търновски.През 1880 г. в Източна Румелия натуралният десятък е заменен с поземлен данък.През 1917 г. Финландия обявява независимостта си от Русия.През 1945 г. в САЩ е патентована микровълновата печка.През 1990 г. са възстановени дипломатическите отношения между България и Ватикана.През 1992 г. 6 декември, Никулден, е обявен за официален празник на морския град Бургас.През 1992 г. в референдум населението на Швейцария отхвърля плана на правителството държавата да се присъедини към Европейския съюз.През 2000 г. в САЩ е създаден първия в света биоробот.През 2003 г. е създадена Българоезична Уикипедия. Източник: Уикипедия

Британските служби са имали "много съществена" информация на терориста от Манчестър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6595982

Британските служби са имали "много съществена" информация на терориста от МанчестърБританските служби за сигурност са разполагали с "много съществена" разузнавателна информация за главния заподозрян за терористичното нападение срещу "Манчестър арина", но не е ясно дали е може да се предотврати нападението. Това заяви пред Камарата на общините министърката на вътрешните работи Амбър Ръд, цитирана от ДПА.

Св. Николай, архиеп. Мирликийски, Чудотворец (Никулден)

http://www.cross.bg/nikolaii-vreme-bili-1562535.html

/КРОСС/ Паметта на Св. Николай честваме два пъти през годината: на 6 декември, когато светителят се представил на Господа, и на 9 май/22 май - денят на пренасяне светите му мощи от град Мир (Древна Лигия) в Бари (Италия). Всеки четвъртък през годината е също посветен на неговата памет. Църквата му отдава специална молитвена и богослужебна почит и всеки четвъртък. С такава чест на ежеседмична прослава е удостоен единствено "най-големият между родените от жени" (Мат. 11:11) св. Йоан Кръстител и Предтеча Господен. Житие на свети Николай Мирликийски Чудотворец Св. Николай се родил през втората половина на III в. в Патара, град в малоазийската област Ликия. Още от детски години той проявявал ония добродетели, чрез които се прославил пред Бога и човеците. Когато стигнал юношеска възраст, неговият чичо Николай, епископ Патарски, уговорил родителите му да посветят сина си на служение Богу и скоро го възвел в чин презвитер. По време на ръкоположението епископът, изпълнен с пророчески дух, се обърнал към народа и, като посочил юношата, извикал: "Братя! Аз виждам ново слънце, което изгрява над земята и обещава утеха на всички скърбящи. Блажено е стадото, което ще го има за пастир, защото той ще приведе към истината заблудените овци, ще ги пасе на пасбището на благочестието и ще бъде помощник на всички страдащи!" Целият живот на св

Какви точно са санкциите на МОК срещу Русия за Олимпиадата?

https://www.actualno.com/moresport/kakvi-tochno-sa-sankciite-na-mok-sreshtu-rusija-za-olimpiadata-news_648012.html

Международният Олимпийски комитет (МОК) реши, че отборът на Русия не може да участва под руски флаг на Олимпиадата през 2018 година в Южна Корея. Руските спортисти ще може да вземат участие само под неутрален флаг с олимпийските кръгове. МОК счете за доказано, че в Русия на дър

Когато се раждаш, ти плачеш, а светът се радва. Живей своя живот, така че...

http://www.cross.bg/svetut-taka-svoya-1562543.html

/КРОСС/ Когато се раждаш, ти плачеш, а светът се радва. Живей своя живот, така че когато умреш, светът да плаче, а ти да се радваш. Индианска поговорка  

Пътна обстановка в страната - 6 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=364867

Състояние на автомагистралите: АМ „Хемус“: няма ограничения. АМ„Черно море“: няма ограничения. АМ „Тракия“: няма ограничения. АМ „Струма“: няма ограничения. АМ „Марица“: няма ограничения. АМ „Люлин“: няма ограничения.

Десетки ранени при тежка влакова катастрофа в Германия

http://frognews.bg/news_146796/Desetki-raneni-pri-tejka-vlakova-katastrofa-v-Germaniia/

Десетки ранени при сблъсък на товарен и пътнически влак близо до немския град Дюселдорф.

Почина Джони Холидей

http://clubz.bg/61526-pochina_djoni_holidej

Джони Холидей, френската рок звезда и актьор, извстен като френският Елвис, е починал на тази нощ на 74-годишна възраст.

Певецът, продал 110 милиона албума през кариерата си, се бореше с рак на белия дроб и бе приет в болница в Париж на 17 ноември.

„Джони Холидей ни напусна – обяви в изявление Летисия, неговата съпруга, в сряда. – Пиша тези думи и не мога да повярвам. Но е вярно. Моят мъж вече не е с нас. Тази нощ той си тръгна така, както живя през целия си живот – с кураж и достойнство.“

Джони Холидей (французите го произнасят „Алиде“), чието истинско име е Жан-Филип Смет – бе известен за известно време в началото на кариерата си „като най-голямата рокзвезда, за която никога не сте чували“ и се радваше на несравним успех във френскоговорящия свят от години.

Неговата 55-годишна кариера включва над 50 турнета, с концерти, посетени от 28 млн. фенове. Той популяризира рокендрола с изпълнения на песни на американски звезди като Джийн Винсънт, Еди Кокран и разбира се – Елвис. Първият му сингъл Laisse les Filles, излиза през 1960 г. и е последван от извънредно популярния хит Souvenirs, Souvenirs.

"Площад Славейков"

Муза

http://pogled.info/bulgarski/muza.91153

/Поглед.инфо/ Добре, че имам теб, капризна моя. Прави със мен каквото си поискаш. Оставям се в ръцете ти... Спокоен... И нека злобно времето се киска...

Без валежи днес, максималните температури ще са между 5° и 10°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6595974

Без валежи днес, максималните температури ще са между 5° и 10°Днес ще има променлива облачност, по-значителна преди обяд над западната половина на страната, а след обяд над източната, но валежи са малко вероятни. Ще духа умерен до силен вятър от запад-северозапад. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са предимно между 5° и 10°, в София около 5°.

Честит Никулден!

https://www.actualno.com/celebrate/chestit-nikulden-news_648011.html

На 6 декември отбелязваме деня на Св. Никола (Свети Николай Мирликийски Чудотворец). Св. Николай Мирликийски е един от най-почитаните светци в България и в целия християнски свят Той е покровител на моретата, моряците и рибарите. Затова по традиция на трапезата на Никулден т

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-zhivo-privatizatziyata-1562538.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва" Тема: Как се хващат големите риби - на живо от брега на Дунав. Тема: Парно, сметки недоволство - в началото на отоплителния сезон говори „Топлофикация" Тема: Ревизия на приватизацията - начин на употреб. Думата има опозицията - в студиото Жельо Бойчев Тема: Приватизация и политически трактовки - председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов Тема: Мария Петрова с нови върхове - какви ще са целите й като президент на Техническия комитет към Европейския съюз по гимнастика Тема: Преглед на здравната система - проф. Никола Владов Тема: Как живеят хората в Хитрино година след трагичната катастрофа Тема: За вярата и силата на светеца - на живо от старинния храм „Св.Николай Чудотворец" БТВ, "Тази сутрин" Тема: В деня на банкера - на сигурно място ли държим парите си и кога ще заменим лева с евро? Ексклузивно интервю с управителя на БНБ Димитър Радев Тема: Трябва ли да се отнемат шофьорските книжки на хората с диабет и сърдечни болести? Дискусия в студиото Тема: Престрелката ГЕРБ - БСП продължава: Проверявана ли е Корнелия Нинова за участие в приватизацията? Тема: Как държавата ще реши проблема с безработицата и недостига на квалифицирани кадри? Гост - зам

Цацаров е поканен на диалог в правната комисия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/06/3091537_cacarov_e_pokanen_na_dialog_v_pravnata_komisiia/?ref=rss


Главният прокурор Сотир Цацаров ще бъде изслушан за първи път от правната комисия в парламента. Това се вижда от дневния ред, в който е записано, че събитието ще бъде "обсъждане (диалог)".<br /><br />По първоначална информация, Цацаров ще отиде в комисията по искане на БСП, за да му зададат въпроси, свързани с разследвания за сделки с приватизация. За това искане стана известно преди две седмици.<br /><br />В правилника на това Народното събрание е записано, че...

Празнуваме Никулден

http://frognews.bg/news_146795/Praznuvame-Nikulden/

Православните християни честват днес Свeти Николай Чудотворец. Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия.

Седем отбора влизат в битка за последните четири места в 1/8-финалите на Шампионска лига

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/06/3091735_sedem_otbora_vlizat_v_bitka_za_poslednite_chetiri/?ref=rss


Седем отбора ще се борят днес за последните четири места в осминафиналите на Шампионската лига. "Ливърпул", "Севиля", "Спартак" (Москва), "Шахтьор" (Донецк), "Наполи", "Порто" и "Лайпциг" са кандидатите да допълнят картината в директните елиминации на най-силния клубен турнир.<br /><br />Най-интригуваща ще бъде битката в група Е, където първите три отбора са събрани само в три точки. "Ливърпул" е начело...

С най-дългото Никулденско хоро Бургас посреща своя празник

https://offnews.bg//obshtestvo/s-naj-dalgoto-nikuldensko-horo-burgas-posreshta-svoia-praznik-670642.html

Станалото традиционно за Бургас Никулденско градче, в градинката до Часовника, ще е част от празника и през тази година, като събира в себе си всички видове изкуства от морския град. Писатели, поети, художници и музиканти ще забавляват бургазлии и гостите на града през целия ден.

Именно там е бъде осветена и празничната трапеза, на която кметът Димитър Николов разчупва питата. В зависимост от това кое парче е по-голямо се гадае дали следващата година в Бургас ще се родят повече момчета или повече момичета. Щом приключи обредният ритуал, ще започне раздаването на традиционния за празника рибен курбан, приготвен по стара рибарска рецепта и със съдействието на полевата кухня на Военноморска база - Бургас. Пунктовете с рибния курбан тази година ще бъдат разположени до Община Бургас, до СУ "Петко Росен" в ж.к. "Меден рудник", на площад "Св. Св. Кирил и Методий" и до Морската гара.

Амбицията тази година е в Бургас да се извие и най-дългото Никулденско хоро. Младежи от инициативата "Бургас обича младите" ще го поведат по ул. "Александровска" от 14.00 часа. В него ще вземат участие ученици от бургаските училища и млади танцьори от фолклорния танцов ансамбъл към Професионална търговска гимназия, от ФТА "Никола Гинов" и ПФА "Странджа".

Традицията ще бъде спазена и в друго отношение. За пета поредна година, всички именици в града ще могат да се запечатат на т. нар. златна снимка за поколенията. Фотосът ще бъде направен точно в 13:30 часа на площад "Атанас Сиреков".

Атрактивна изложба в Културният център "Морско казино" ще пресъздаде автентичната атмосфера на Бургас отпреди век. Акцент в експозицията "Завръщане въ стария Бургасъ" е оригиналното завещание на най-големия дарител и благодетел на Бургас - Александър Георгиев - Коджакафалията, което ще бъде показано за първи път в града.

Кулминацията на празника е запалването на светлините на 18-метровата коледна елха и новогодишната украса на Бургас, което ще се случи по време на големия Никулденски концерт на площад "Тройката" от 17.30 часа с Графа, Тони Димитрова и много други обичани изпълнители.

А старите бургазлии и днес ще цъкат с език, след като из града ще се носи миризма на печена скумрия, която вече не е част от Черно море. С репликата „И шаранът е риба“ и днес някои ще уважат светеца с традиционната риба, а други ще предпочетат чернокопа, който тази година не бе толкова изобилен. С молитвата следващата година да е по-благодатна.

Министър Йомер Челик: Докато ЕС изплати парите за бежанците, децата ще се пенсионират

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6595458

Министър Йомер Челик: Докато ЕС изплати парите за бежанците, децата ще се  пенсионират Отношенията на Турция с Русия не са алтернатива на тези със западните ѝ съюзници, заяви турският министър по въпросите на ЕС Йомер Челик Турска поговорка гласи “Вземи си съсед, а не къща”, така че ще развиваме още по-силно отношенията със съседна България Както без Турция не може да се пише европейската история,

Прогноза за времето - 6 декември (сряда)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-6-dekemvri-srjada-news_648013.html

Днес по-значителна ще е облачността преди обяд над западната половина на страната, след обяд над източната, но валежи са малко вероятни. Ще духа умерен до силен вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще са предимно между минус 3° и 2°; дневните ще се повишат и

Седем отбор влизат в битка за последните четири места в 1/8-финалите на Шампионска лига

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/06/3091735_sedem_otbor_vlizat_v_bitka_za_poslednite_chetiri_mesta/?ref=rss


Седем отбора ще се борят днес за последните четири места в осминафиналите на Шампионската лига. "Ливърпул", "Севиля", "Спартак" (Москва), "Шахтьор" (Донецк), "Наполи", "Порто" и "Лайпциг" са кандидатите да допълнят картината в директните елиминации на най-силния клубен турнир.<br /><br />Най-интригуваща ще бъде битката в група Е, където първите три отбора са събрани само в три точки. "Ливърпул" е начело...

6 декември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=364865

Събития 963 г. — Лъв VIII е избран за римски папа. 1240 г. — Армията на монголския владетел Бату Хан покорява Киевското княжество. 1534 г. — В Еквадор е образуваната испанска колония с център — новия град Сан Франциско де Кито.

Корнелия Нинова е права. Но по-добре да си мълчи

http://clubz.bg/61525-korneliq_ninova_e_prava_no_po_dobre_da_si_mylchi

Корнелия Нинова е права за абсолютно всичко, което говори за ГЕРБ. Само дето няма право да го говори и май е по-добре да си мълчи. Това е основният извод от провелата се през последните дни престрелка между ГЕРБ и БСП на тема приватизация.

За какво е права Нинова:

1. От ГЕРБ подхождат избирателно по темата за приватизацията и избягват да говорят за сделки, за които отговорността е тяхна и по-важното - по които давността не е изтекла. Например - "Булгартабак", Дипломатическия клуб в "Бояна и т. н.

2. От ГЕРБ вадят стари истории за приватизацията преди 20 години, за да отвлекат вниманието на хората от проблемите сега. Основният проблем е , че откакто ни управляват Бойко Борисов и компания, институците са в пълна разруха, а демокрацията е все по-фасадна. Всички останали проблеми са следствие.

3. За ГЕРБ темата за приватизацията е поредният опит да унищожи всякаква опозиция. Герберите не искат опозиция - нито парламентарна, нито извънпарламентарна, нито медийна. За тях критиките към властта са атаки към стабилността на държвата.

Защо обаче Нинова няма право да говори всичко това и е по-добре да си мълчи? Най-вече, защото очевидно не може да докаже категорично, че тя самата не се е облагодетелствала от приватизацията. Днес лидерът на БСП не отговори как точно е платено за "Техноимпекс", в чиято приватизация има участие. Заяви, че не е вярно това, че са платени 70 хил. долара, след като дружеството е струвалo 700 хил. долара. Нинова обаче не назова вярното твърдение. Позова се на факта, че компетентните органи са се произнесли, че престъпление няма,

Както е известно обаче у нас, компетентните органи са последна инстанция само де юре. Де факто те са тотално компрометирани и не могат да бъдат солиден аргумент в политически спор. Известно е, че всички престъпления по време на прехода формално са напълно законни. Било заради вратички в закона, било заради действия или бездействия на същите тези компетентни органи, начело с прокуратурата. Същата тази прокуратура, по отношение на която ГЕРБ и БСП са единодушни, че не трябва да се пипа и че нея съдебната реформа не я касае по никакъв начин.

От целия този спор за пореден път се разбра едно. Ако у нас изобщо има опозиция, то тя не е в парламента. Опозицията в парламента или подкрепя управляващите по най-важните теми, или няма моралното право да ги критикува.

От България до Полинезия: Какви жени харесват мъжете по света? (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/ot-bylgariia-do-polineziia-kakvi-zheni-haresvat-myzhete-po-sveta-snimki-2065184

Темата за вкусовете и предпочитанията е много субективна и винаги ще има хора, които да спорят по въпросите кое е красиво и кое не е. Още по-сложно е когато става дума за женските качества и визия. Въпреки това мъжете от всяка държава имат някакъв общ вкус<

Пощенска банка вече е единствен кредитор на Sofia Ring Mall в София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283805_%D0%9F%D0%BE%D1%89%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0+%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%B5+%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD+%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%BE

 Пощенска банка вече е единствен кредитор на „София Саут Ринг Мол“ ЕАД – собственикът на търговския център Sofia Ring Mall на Околовръстното шосе в София, съобщават от мола и банката.

Синдикираният кредит в размер на около 90 млн. евро е изтеглен през 2014 г. от Алфа Банк и Юробанк (Пощенска банка) и Обединена българска банка (ОББ), като последната е и агент по кредита и агент по обезпеченията, показват данни от Търговския регистър.

Юробанк България АД още в края на август е вписана като единствен заложен кредитор на компанията. Сделката е окончателно приключена през ноември 2017 г., като банката е изкупила участието на останалите кредитори в кредита. 

Припомняме, че Пощенска банка придоби Алфа Банк, като сделката беше финализирана през миналата година. Белгийската група КВС, собственик на СИБанк в България, придоби ОББ през тази година, като новият кредитор функционира под името ОББ.

Собственикът на мола посочва, че със сделката ще постигне по-добри лихвени условия, ще удължи срока на заема и ще получи допълнително финансиране за развитието на проекта.

От търговския център отчитат още, че от началото на годината досега човекопотокът към мола нараства с 12%. През 2016 г. е отчетен ръст от 26% на същия показател.

Столична община вече разработи и промени в устройствения план за разширението на метрото в посока търговския център и Симеоновския лифт.

Sofia Ring Mall отвори на етапи в края на 2014 г. след известно забавяне на строителството заради кризата. Отдаваемата площ на търговския център е 70 хил. кв.м, с което той е сред най-големите в страната. 

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

"Вървете си у дома, чужденци!"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283804_%22%D0%92%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B8+%D1%83+%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%2C+%D1%87%D1%83%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%21%22

 Холандските политици ентусиазирано се поздравяваха, когато страната им спечели домакинството на Европейската агенция по лекарствата. Не всички в столицата на Холандия обаче приветстват очаквания поток от високоплатени фармацевтични експерти, пише Ройтерс.

Местните жители на Амстердам и медиите, на които им е писнало от броя на туристите, дошли заради квартала на „червените фенери“ и „специалните“ кафенета, са още по-притеснени от новата категория пришълци – чужденци с бели якички.

„Чудесен трофей заради Brexit, но може ли градът да се справи с него?“ - това се пита NRC Handelsblad.

 

Европейската агенция по лекарствата ще има около 900 служители, което е чудесен икономически стимул поне според поддръжниците на домакинството на институцията. Противниците казват, че това е просто още една група от чужденци с високи заплати, които тласкат нагоре наемите и цените на имотите.

"Купувачите на жилища ще платят цената за домакинството на Агенцията за лекарствата“, коментира и националният телевизионен оператор NOS. Из социалните медии също все по-често се срещат оплаквания, че свободният дух на града е „убит“ от армията бюрократи, които се настаняват там.

Популярността на Амстердам непрекъснато нараства през последното десетилетие. Рекламните кампании са фокусирани върху каналите на града, къщата на Ане Франк, музеите, в които са изложени едни от най-великите творби на ван Гог и Рембранд.

Законодателите също подпомогнаха за промяната на облика на града, като редуцираха публичните домове и стартираха програма за ограничаване продажбите на марихуана в близост до училищата.

Броят на туристите в Амстердам почти се удвоява за периода 2011-2016 г., показват данни на Amsterdam Marketing. Градът е с около 850 хил. жители и посреща повече от 6 млн. чуждестранни туристи годишно.

Работещите в града чужденци също се удвояват до 77 хил. души през 2015 г. от 39 хил. през 2009 г., сочат данните на статистическата служба на града.

"Амстердам винаги е бил отворен град", казват от най-голямата фракция в градския парламент от центристката партия D-66. Имигрантите са неразделна част от златния век на града през XVII век и продължават да допринасят за икономическия бум, посочват от партията, като допълват, че е трудно да разберат мнението на хората, които твърдят, че чужденците ще са някаква опасност.

В града се строят жилища за още 70 хил. души, сред които и имоти, подходящи за хора с по-ниски и средни доходи. Те обаче очевидно не достигат. Затова и някои местни открито призовават чужденците да се върнат у дома.

Някои от жителите на Амстердам посочват, че се чувстват като гости в собствения си квартал. Местните магазини са отстъпили място на ориентирани към туристите обекти.

Изследователи обясняват гнева на местните с квалификацията. Чужденците, които идват да работят в града, притежават образование, квалификация и умения, които много местни нямат, а трябва да се състезават с „новите жители“ за същите работни места. Затова и може да се твърди, че това, което се случва, всъщност представлява замяна на част от населението.

И все пак цените на жилищата в Амстердам непрекъснато се увеличават, което води и до намаляване броя на неквалифицираните работници в града, без значение дали местни жители, или имигранти, а и от тях има нужда.

Холандската статистика показва, че 40% от младите семейства напускат града в рамките на 4 години след раждането на първото им дете, изгонени от липсата на жилища на достъпни цени.

Възмущение предизвиква и политиката, според която квалифицираните имигранти могат да си върнат до 30% от платените данъци. На чужденците им се полагат и допълнителни 15 хил. евро на 100 хил. евро заплата за разходи за жилище – предимство, с което местните не разполагат, макар и да вършат същата работа.

Цените на имотите се увеличават с 13% през третото тримесечие на годината спрямо същия период на предходната година, като вече надвишават и рекордните равнища от 2008 г. Предлагането на пазара непрекъснато намалява.

Местните са категорични, че правителствената политика трябва да се промени, като усилията се насочат към преквалификацията на 40- и 50-годишните, която е очевидно необходима.  

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Пълнен никулденски шаран върху тестена подложка

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6595516

Пълнен никулденски шаран върху тестена подложка Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Кметът на Лондон подготвя нови правила за застрояване в града

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283803_%D0%9A%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%9B%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BD+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%8F+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B0+%D0%B

 Кметът на Лондон Садик Хан е решил да премахне съществуващите правила за планиране в града и иска от строителните компании да изграждат жилища с по-висока плътност, за да се увеличи броят им, пише онлайн изданието property-wire.com.

 

Хан е решил да премахне ограниченията за гъстотата на застрояване. Същевременно той въвежда изискване 50% от новите жилища да са достъпни за хора с ниски и средни доходи.

В новите проектоправила за планирането и строителството в британската столица кметът залага максимизиране използването на терените за строителство. Това означава, че ще се строят по-високи сгради с повече жилища. 

Хан посочва, че жилища трябва да се строят на места с добър градски транспорт, така че да се намали нуждата от места за паркиране в рамките на кварталите. Капацитетът на всеки обект ще се определя въз основа на околната инфраструктура, а всички нови сгради ще трябва да отговарят на съвременните екологични изисквания.

Новите амбициозни планове са част от стратегията за изграждането на 65 хил. нови жилища годишно в Лондон, отбелязва изданието. Това е два пъти повече в сравнение със сегашните темпове на строителство.

В новия план за застрояване се въвеждат и нови „коридори за растеж“, както и нова инфраструктура. Предвижда се и по-добра защита на индустриалната земя, така че част от модерната индустрия да се върне в рамките на града.  

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Защо ирландската граница е най-трънливият въпрос за Brexit

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283802_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%B8%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D1%82%D1%80%D1%8A%D0%BD%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B8

 Преговорите за Brexit са в решаващ етап, при който Великобритания и Европейският съюз полагат усилия да уредят основни условия за развода преди важна среща на върха по-късно този месец. Споразумението е близо по въпросите за парите и правата на гражданите, но напредъкът е блокиран от статута на ирландската граница, а британската министър-председателка Тереза Мей каза вчера, че са необходими "още преговори и консултации".

AP разглежда въпроса защо границата се превръща в огромно препятствие за напредък във връзка с Brexit.

Защо ирландската граница е решаваща за преговорите за Brexit?

Като част от Обединеното кралство Северна Ирландия ще напусне ЕС. Това ще създаде 500-километрова сухоземна граница с Република Ирландия, която ще остане член на ЕС.

В момента границата по същество е невидима: почти 300-те пропускателни пункта нямат митнически постове или гранична инфраструктура, а хиляди хора живеят от едната страна и работят, пазаруват или ходят на училище от другата.

Това е възможно до голяма степен, защото и Обединеното кралство, и Ирландия са част от единния пазар за стоки и услуги на ЕС, в който няма граници, а също от митническия съюз без тарифи, в който влизат и някои държави извън ЕС като Турция.

Правителството на Великобритания казва, че когато напусне ЕС през март 2019 г., тя ще напусне също така единния пазар и митническия съюз. По същия начин правителството на Мей обещава, че няма да има "твърда граница", но не дава яснота за подробностите.

Ирландия и другите членове на ЕС искат Обединеното кралство да даде подробности как могат да бъдат избегнати митническите контролни пунктове и други гранични пречки, преди преговорите да могат да преминат към следващия етап, в който да се обсъждат отношенията след Brexit като търговията.

Какъв може да бъде ефектът от твърда граница?

Компаниите от двете страни на ирландската граница са свикнали да действат в "икономика на целия остров", при която стоките и работниците се движат свободно. Северноирландски млекопроизводители превозват мляко за обработка на юг. Прочутата ирландска бира "Гинес" се транспортира за бутилиране на север в Белфаст. Всичко, което затруднява това безпрепятствено движение - било митнически проверки или нови тарифи, може да има значително въздействие върху търговията.

А тук не става дума само за икономика. Преди едно поколение, по време на насилието при "Смута" в Северна Ирландия, границата беше осеяна с военни вишки и контролни пунктове. Те изчезнаха след мирното споразумение от Белфаст през 1998 г. и оттогава процъфтяването на пътуването и търговията през границата помага за укрепване на мирния процес. Много хора в Северна Ирландия се тревожат от каквито и да е промени, които могат да подкопаят този напредък.

Какво е решението?

Едно решение е да се позволи на Северна Ирландия да остане в митническия съюз, когато останалата част от Обединеното кралство напусне. Тази идея обаче среща яростна съпротива от северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП), а правителството на малцинството на Мей разчита на подкрепата на ДЮП, за да остане на власт.

ДЮП е пробританска протестантска партия и казва, че ще откаже да подкрепи каквато и да е сделка, която разглежда Северна Ирландия по някакъв различен начин от останалата част на Обединеното кралство.

 

"Икономическата и конституционната цялост на Обединеното кралство не трябва да бъде подкопавана по какъвто и да е начин", каза вчера лидерката на ДЮП Арлийн Фостър.

Преговарящите обсъждат споразумение, което да ангажира Великобритания да поддържа "регулаторно съответствие" между Северна Ирландия и Ирландия след Brexit. По този начин по-лесно би могло да се избегне твърда граница. Това обаче също така би ограничило възможността на Обединеното кралство да променя икономическите си регулации, за да сключва нови търговски сделки по света.

Дори да може да бъде намерен компромис, който да удовлетвори ДЮП, някои британци, подкрепящи Brexit, биха сметнали, че подобно споразумение несправедливо връзва ръцете на Великобритания в момент, когато тя се опитва да изгражда нови икономически отношения извън ЕС.

 

По статията работи: Десислава Попова

Тръмп използва Twitter често, но туитовете му не са най-популярните

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283801_%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B7%D0%B2%D0%B0+Twitter+%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE%2C+%D0%BD%D0%BE+%D1%82%D1%83%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%BC%D1%83+%D0%BD

 Доналд Тръмп е световният лидер, който най-често използва Twitter за своите послания. Но не неговите туитове са най-споделяни, пише европейското издание Politico. Данни, разпространени от платформата за микроблогинг, показват, че нито един пост на сегашния американски президент не е попаднал в топ 10 на най-споделяните през 2017 година.

За сметка на това неговият предшественик Барак Обама има четири туита, които са в списъка с най-споделяните през тази година. Най-ретуитваният пост на Обама е публикуван на 12 август и съдържа цитат на Нелсън Мандела: "Никой не се е родил мразещ другите хора заради цвета на кожата им, миналото им или техните религии".

Този пост е харесан от 4,5 млн. потребители и споделен 1,7 млн. пъти. Това го прави втория най-популярен туит през 2017 година.

Най-споделяният пост в Twitter през тази година е на Картър Уилкърсън, гимназист от Невада, който помоли за подкрепа и споделяне на туита си, с който иска да получава безплатни пилешки хапки от Wendy`s в продължение на година.

Неговата публикация е ретуитната 18 млн. пъти, или 3,6 млн. пъти повече от нужните, за да си получи наградата.

Третият най-споделян туит за 2017 година отново е на Барак Обама. С него доскорошният американски президент изказа своята подкрепа за сенатора Джон Маккейн, който беше диагностициран с онкологично заболяване.

Politico отбелязва, че Тръмп е световният лидер, който най-много използва платформата на Twitter за своите изявления. Социалната мрежа се използва активно и от индийския премиер Нарендра Моди, венецуелския президент Николас Мадуро и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

 

Джони Холидей почина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6595965

Джони Холидей починаФренският рок певец и композитор Джони Холидей почина на 74-годишна възраст, съобщи съпругата на певеца пред AFP, цитирана от Фокус. Причината за смъртта е рак на белия дроб. Джони Холидей е роден като Жан-Филип Сме на 15 Юни 1943 г. в Париж. Започнал е да се изявява на сцената още като ученик. Неговият репертоар наброява стотици

Никулден е

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/vwZN98_DTmU/

Днес почитаме Свети Николай Чудотворец. На Никулден празнуват на 200 хиляди именници. 12 756 са имениците в област Бургас, които празнуват на Св.Николай Чудотворец. Освен тях празник имат рибарите, моряците, банковите служители и търговците. От 1992 г. Никулден се чества и като Ден на град Бургас. Храмов празник има поморийското село Медово.

Това е един от най-важните православни празници и ден, на който в много семейства на трапезата се слага морска или сладководна риба, но най-често шаран. Никулден е постоянен празник, винаги на 6 декември, посветен е на Свети Николай Мирликийски, наречен Чудотворец, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.

Според народнохристиянския мит за подялбата на света на Свети Никола се паднали моретата, реките и езерата. Той е господар на целия подземен свят, рибите и водните демони. На този ден украсяваме елхата в къщи, а на трапезата ни има риба, чието тяло е покрито с люспи, както повелява традицията. Според поверието първата люспичка от рибата, сложена в портмонето ни, ще ни донесе освен здраве, и пари.

Честит имен ден на Никола, Николай, Николина,Кольо, Нико, Никол, Николета,Ненка, Нина и техните производни!

Диаманти от лабораторията

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283800_%D0%94%D0%B8%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%BB%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0

 Диамантите са вечни. Някои от тях са на възраст три до четири милиарда години, което е доста близо до вечността.

Екземплярът, който държи в ръка ученият Матиас Шрек от Аугсбург, е само на четири-пет дни и с диаметър 9,2 сантиметра е най-големият в света, разказва германското списание Der Spiegel.

От над четвърт век Шрек работи по технология за лабораторно създаване на диаманти. Физикът, роден през 1961 година, е сред учените, които вместо да преследват професорска титла, предпочитат да останат в средните слоеве на академичните среди, за да се посветят на изследванията си. Тази година Шрек и колегите му са успели да постигнат пробив.

Той връща огромния необработен диамант с матов блясък и овална форма в кутията му. До него слага значително по-малък блестящ камък, който е реплика на Кулинан I - един от диамантите в скиптъра на британската кралица.

Дали новият камък изобщо може да бъде наречен диамант?

"Той е също толкова диамант, колкото природните", заявява ученият. Като доказателство посяга към модел на кристална решетка и показва въглеродните атоми, които са свързани помежду си в идеална триизмерна симетрия. Създаденият от него кристал има същата характерна структура, която прави диамантите толкова специални.

Няма по-твърдо вещество, нито по-добър проводник, нищо не пречупва светлината толкова блестящо, колкото шлифован и полиран диамант. Създаденият по изкуствен начин камък има потенциала да изпълни една стара мечта на човечеството, както и да разруши един мит.

Диамантите могат да станат масова стока, само малко по-скъпи от кристалните накити.

На международния пазар на диаманти цари безпокойство, още преди да се разчуе за опитите на баварските учени. От поколения изследователите търсят начини да произвеждат по изкуствен начин диаманти. През 50-те години учени от САЩ и Швеция за първи пътуспяват, като имитират условията в земната кора и подлагат графит на огромно налягане и екстремна температура - над 1500 градуса по Целзий и налягане до 60 000 бара. Разходите са огромни и продукцията се оказва твърде скъпа.

Оттогава учени по цял свят търсят по-изгодни методи. Някои експериментират с газофазно отделяне. При този метод във вакуумна камера, блестяща кутия от висококачествена стомана, смес от метан и водород бива изложена на електромагнитни вълни. Въглеродът от тази "гореща супа" сякаш капе върху субстрат и слой след слой за няколко дни се образува диамант.

Подобен е и процесът в лабораторията в Аугсбург. Водородът е с чистота 99,999 % и бива филтриран допълнително. Учените имат подръка и бор, петият елемент в периодичната система (номер шест е въглеродът), благодарение на който диамантът получава прекрасен син нюанс.

В началото пластините, върху които диамантите "израстват", се чупели на парчета, но процесът вече е овладян. В момента нещата вървят толкова добре, че Шрек и негови двама млади колеги, бивши докторанти, искат да вложат знанията си в бизнес.

Те са основали компанията Augsburg Diamant Technology, накратко AuDiaTec, и са наели технологичен център недалеч от кампуса на университета. Там реакторите работят денонощно, произвеждайки диаманти с овална форма, от които след това се изрязват множество правоъгълни камъни. Младите предприемачи продават свръхтвърдите пластинки на клиенти, които пък произвеждат инструменти за рязане, фрезоване или полиране, каквито се използват например от производителите на часовници или очила.

Шрек не иска да признае колко карата диаманти вече е произвела AuDiaTec, нито пък да разкаже подробно за процеса, чрез който е създал огромния си скъпоценен камък с тегло 155 карата. Ученият е предпазлив заради дебнещите конкуренти.

"В езерцето плуват и големи акули", отбелязва той.

Най-голямата сред тях е създадената през 1888 година компания De Beers, подразделение на концерна за добив на суровини Anglo American. De Beers контролира близо една трета от световния пазар и възприема синтетичните камъни като заплаха, тъй като качеството им става все по-добро. Дори професионалистите вече не могат да направят разлика с просто око или с лупа.

Диамантеният гигант от Южна Африка се отнася към развитието на технологиите толкова сериозно, че е създал Element Six - компания, която сама разработва диаманти в лаборатория. Чрез тази дейност компанията иска не само да спечели пари, но най-вече да добие представа за тайните в производството на лабораторни диаманти и да се възползва от знанието, за да попречи на разпространението им.

De Beers създава за целта високотехнологични машини, които да могат да отличат изкуствените камъни чрез пречупване на светлината. Издайнически знак е например, когато някой силициев атом от реакторната пластина се е заблудил и е попаднал във въглеродната решетка. По този начин може да се установи безспорно дали кристалът е с естествен произход или е "произведен" в реактор.

Като цяло в компанията си играем на "стражари и апаши", разказва Джонатан Кендъл, ръководител на един от изследователските институти на De Beers. Експертите на Element Six създават все по-добри диаманти и по този начин стимулират колегите си от De Beers Technology да разработват все по-добри уреди за установяване на произхода им.

Те се използват от прочути бижутери, тъй като далеч не всички търговци могат да си позволят устройствата, някои от които струват над 40 000 долара.

Поради тази причина малките камъни рядко биват сертифицирани.

Заради слабостта на петролния сектор освен това до пазара допълнително стигнаха много синтетични диаманти, с които се оборудваха главите на сондите.

Все пак лабораторните диаманти засега имат странична роля - те са едва 2% от световния пазар. Според някои прогнози обаче делът им ще нарасне до 10% към 2030 година. В тяхна полза са няколко фактора - в момента те са с 20-30% по-евтини от естествените, а производството им изисква сравнително малко ресурси.

За да бъде добит по естествен начин един карат диамант, трябва да бъдат прехвърлени 200 тона земна маса. Находищата на диаманти освен това често са в конфликтни региони, в които има нарушения на човешките права. Филмът "Кървав диаманти" от 2006 година с Леонардо ди Каприо за първи път разкри случващото се за много потребители, включително за самия актьор. Той дори вложи пари в калифорнийски стартъп, който произвежда изкуствени диаманти.

Австрийският производител на бижута Swarovski тази година дори представи собствена колекция от "Създадени диаманти".

 

Подобни инициативи поставят класическите минодобивни компании като De Beers в отбранително положение. Бизнесът на компанията, оценяван на 80 милиарда долара годишно, от известно време е по-скоро скромен. Преди две години седем групи за добив на суровини се обединиха и започнаха кампания, убеждавайки клиентите си, че само рядко срещаните неща са истински.

Обединява ги тревогата, че изкуствените диаманти ще подбият цените и ще разрушат пазара. Затова правят всичко възможно да поддържат жив мита, който са създали с толкова труд - представата за диамантите като за нещо уникално и вечно, като съвършен символ за брачна клетва, затъмняващи всички лабораторни продукти, които може и да са също толкова чисти и твърди, но им липсва аурата на автентичност.

В крайна сметка клиентът решава дали да повярва на това послание, или не. Той определя какво за него е ценно при един диамант - чудото на природата или чудото на техниката.

 

По статията работи: Десислава Попова

Скандалът "Техноимпекс"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6596061

Скандалът "Техноимпекс"Как точно Корнелия Нинова е участвала в приватизацията на "Техноимпекс"? Платила ли е или не и колко? Проверявана ли е сделката. Тези въпроси се повдигат в скандала, който тече от известно време.  Ексдепутатът от ГЕРБ Антон Тодоров обвинява нинова , Нинова отговаря и обвинява ГЕРБ в лъжа, те й отвръщат и т. н.

Прогноза за времето - 6 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=364864

По Черноморието днес ще има променлива облачност, по-значителна след обяд, научи Moreto.net. Ще духа умерен, временно силен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са 6°-8°. Температурата на морската вода е 11°-13°.

Работещи, но бедни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283799_%D0%A0%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%89%D0%B8%2C+%D0%BD%D0%BE+%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8

 

600 000 българи се трудят за мизерни пари

В България продължава силното подоходно разделение на работещите българи — близо една четвърт от наемните работници, или около 600 000 души получават заплата под средната за страната,обяви вчера президентът на КНСБ Пламен Димитров. От тези 600 000403 000 вземат минимална работна заплата, като концентрацията на хора, наети на минимално възнаграждение е най-висока в сектора на хотелиерството и ресторантьорството. От синдиката продължават да настоява за стартова заплата за висшист от 700 лева и за минимална работна заплата поне 50процента от средната работна заплата.

Никулден е, слагайте люспа от шарана в портфейла

https://offnews.bg//obshtestvo/nikulden-e-slagajte-liuspa-ot-sharana-v-portfejla-670608.html

Хиляди именици черпят днес, празнуват моряци и банкери, Църквата ни почита Св. Николай Мирликийски Чудотворец. Никулден е и празникът на Бургас.

Името означава "победител на народите", имен ден честват Никола, Николай, Николина, Николета, Нина, Кольо и производни на тях.

Св. Николай Мирликийски се е родил през 280 г. в Малоазийската провинция Ликия и по времето на император Константин Велики е бил провъзгласен за Мирликийски архиепископ. Взел участие в Първия вселенски Никейски църковен събор. Умира през 325 г. Остава прочут със своите морски чудотворства при спасяването на кораби и моряци от крушение.

Българите почитат светеца като патрон на рибарите и мореплавателите и като господар на океаните, моретата, реките и езерата. Според легендата свети Никола е покровител и на банкерите. Преданието разказва, че той е бил богаташ, който раздавал пари на бедните. Незабелязано подхвърлил три кесии със злато в дома на обеднял търговец, за да може да омъжи трите си дъщери и да ги спаси от безчестие.

През 1992 г. Асоциацията на търговските банки и Българската народна банка възстановяват традицията църковният празник Никулден да се отбелязва и като празник на банките и банкерите. 

На Никулден се яде задължително риба, най-често шаран, пълнен с орехи. Причината: Веднъж, когато светецът плувал с лодката си в морето и излезлите силни вълни пробили дъното й, той бръкнал с ръка във водата, хванал един шаран и запушил с него пукнатината. Така спасил от удавяне своите спътници. От тогава останал и обичаят да се жертва шаран в чест на светеца.

Трапезата на Никулден не се вдига през целия ден. Според поверието люспи при чистенето на рибата не трябва да падат на земята, а костта от главата на шарана се пази за здраве през цялата година. Останалите кости се хвърлят в огъня или се закопават в земята. Традиция е и да се сложат най-големите люспи от шарана в портфейла - за да има пари в него през цялата година.

Празникът се чества и като родов, а на масата се слагат и постни ястия.

Купуваме повече бира от ирландци и датчани

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283798_%D0%9A%D1%83%D0%BF%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%B8%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%86%D0%B8+%D0%B8+%D0%B4%D0%B0%D1%82%D1%87%D0%B

 

Родните марки по-предпочитани пред чуждите

В България пием повече бира от ирландците и датчаните. Оказва се, че през 2016 г. по обем на пазара на пиво с продажби от 5 550 000 хектолитра страната ни се нарежда на 13-то място в Европейския съюз, като родното производство 5 180 000 хектолитра. По консумация изпреварваме дори държави като Дания, Ирландия и Словакия. Традиционен лидер в същата класация е Германия с реализирани 85 532 000 хектолитра бира. На второ място се нарежда Великобритания, а на трето - Испания. Тези данни бяха представени по време на традиционния гала форум на Пивоварите на Европа “Бирата служи на Европа” в Брюксел, цитирани и от Съюзът на пивоварите в България (СПБ).

България се нарежда и на 12-о място и по консумация на бира на глава от населението със 76 л, като

 

количество се увеличава с 9 литра спрямо 2010 г.

 

Първите три позиции по този показател са на Чехия със 143 л, Германия – 104 л и Австрия – 103 л. Гражданите на Ирландия обаче ни изпреварват, тъй като става ясно, че всеки един от тях консумира по 81 литра годишно от пенливата напитка. През миналата година сънародниците ни пък са надминали по употреба на бира Хърватия, Люксембуг и Словакия.

Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите у нас разясни за „Монитор“, че основната причина за по-голямото потребление на бира през 2016 г. е както поради голямото предлагане на различни видове пиво, така и заради благоприятните климатични условия. Влияние оказало и ръстът в туристическия поток. По думите й българите все повече ценят широка гама от вкусове и марки, които се предлагат на пазара.

„Нашите продукти не са транспортно ориентирани, тъй като производителите основно се стремят да задоволяват вътрешния пазар.

 

Нямаме изградени международни брандове

 

защото това изисква много средства, така че ние сме се концентрирали вътре в страната. Но всяка година износът бележи ръст, което е положителна тенденция“, бе категорична Радомирова.

По думите й в сравнение с 2015 г. през 2016 г. за първи път се наблюдава 2% спад във вноса, което не се е било случвало от 3 години. За миналата година той е бил 528 хил. хектолитра, което се дължи на по-големия интерес на българите към родните бири

Според доклада пивоварният сектор в Общността бележи устойчив ръст, като положителната тенденция от последните няколко години се затвърждава. Производството на пиво в ЕС за изминалата 2016 г. е над 400 млн. хектолитра – ниво, което се постига

 

за пръв път от началото на икономическата криза

 

през 2008 г. Износът на бира от страните членки също регистрира растеж и достига 51,400 млн. хектолитра.

В страните от ЕС броят на пивоварните вече достига 8500, като за 2016 г. е нараснал с 1100. Според анализаторите това означава, че всяка седмица отварят врати 20 нови обекта за производство на пиво, най-вече малки и средни предприятия. Едновременно с това секторът има и все по-голям социален принос. Той осигурява 2,300 млн. работни места в Европа.

„Само за 2016 г. износът на бира за трети страни възлиза на 1,400 млрд. евро. Това пряко се свързва с конкурентоспособността на европейската икономика и стимулирането на правилата за справедливи търговски практики дори на протекционистично регулирани пазари. Всеки експорт извън Съюза на стойност 1 млрд. евро

 

създава 14 000 допълнителни работни места в ЕС

 

заявил Юрки Катайнен, вицепрезидент на Европейската комисия по въпросите на растежа, работната заетост, инвестициите и конкурентоспособността.

В допълнение на това беше отбелязано, че между 2014 г. и 2016 г. консумацията на бира в Евросъюза се е повишила с 2%. За същия период износът на бира от страни на общността за трети пазари има ръст от 20 на сто. Годишно от производството и продажбите на пиво се генерират над 43 млрд. евро бюджетни приходи за 28-те страни на ЕС, като само приходите от акциз за 2016 г. възлизат на 11,3 млрд. евро.

Постоянният представител на България в Брюксел посланик Димитър Цанчев пък пояснил, че пивоварният сектор има съществен принос към икономиката на ЕС и е ценен партньор в утвърждаването на високотехнологичните, природосъобразните, социални и здравни стандарти в страните от общността.

По думите му по време на българското председателство ще бъдат разглеждани

 

редица регулаторни въпроси

 

които касаят бранша и към които институциите ще подходят с дължимата отговорност. „Усилията на всички са насочени към намирането на балансирани решения за единния пазар и ясна законова рамка за бизнеса, работната сила и потребителите“, категоричен е посланикът.

Пазаруването в лева в чужбина ще стане по-евтино

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283797_%D0%9F%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%B2+%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D0%B2+%D1%87%D1%83%D0%B6%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BF%D0%

 

Ще се борим да отпадне двойния стандарт при храните, обеща зам.-министър Александър Манолев

През следващите шест месеца ще се работи за премахване на разликите, когато плащаме онлайн в различни валути, отпадане на двойния стандарт при храните и по-евтин роуминг за страните от Западните Балкани. Това са част от приоритети на председателството ни на Съвета на ЕС в сферата на защита на потребителите.

Зам.-министърът на икономиката Александър Манолев получи от председателя на Европейската организация на потребителите Орян Бринкман Меморандум с приоритети на организацията за следващите шест месеца. „Защитата на потребителите ще бъде основен приоритет и ще направим всичко по силите си да придвижим законодателството напред в пълна координация с потребителските организации, както в България, така и в Европа, заяви Манолев. По думите му цифрите доказват, че това е важна област за държавата ни. Комисията за защита на потребителите (КЗК) извършва 40 хил.  инспекции на годишна база с насоченост за безопасност на продуктите, превенция на нелоялни практики др. Тенденцията е да расте броя на хората, които се обръщат към институцията. В последните три години те надхвърлят 20 хиляди с желание за консултации по потребителски въпроси без непременно да се е стигнало до спор с търговец.

Във връчения днес меморандум са застъпени промените за потребителите свързани с дигатализацията на икономиката. По време на Председателството ще се работи повече защита на потребителите при онлайн пазаруване. Според статистиката през 2016 г. 85% от гражданите са имали достъп до интернет, докато у нас малко над половината от домакинствата имат достъп. Все повече потребители ползват услуги през мобилните си устройства - в България 71%, а в ЕС – 79 на сто.

Според изследване на Euromonitor през 2016 г. общият оборот на продажбите в нета надвишава 500 млн. лв. Почти една десета от всички компании предлагат продукти онлайн, а 27 на сто са ползвали поне веднъж мрежата, за да направят покупка. КЗК е направила 2200 проверки на интернет търговци от началото на годината, при 12% от тях са установени нарушения.      

Ще се търсят решения за премахване на разликите, когато плащаме онлайн в различни валути. В момента е регламентирано единствено плащането в евро, а идеята е да се добавят и други валути, като лева. Сега преводите в лева минават през световната система SWIFT, която е скъпа. Идеята е да се опростят плащанията, да стават бързо и пазарът да стане по-достъпен.

Сред досиетата за следващите шест месеца е и темата за поевтиняване на роуминг услугите за страните от Западните Балкани. Идеята, която е подкрепена и от българския еврокомисар Мария Габриел е по-евтините цени да не важат само за българските граждани, а това да стане на общоевропейско ниво. Според Манолев всеки европейски гражданин трябва да има еднакви задължения и права, особено когато пътува в Европа.  

В документа е отбелязано, че е необходимо да бъде гарантирано еднаквото качество на храните, които се консумират в Източна и Западна Европа. Манолев подчерта, че ще се търси подкрепата на Европейската организация на потребителите по тази тема.  

47 са ранените при влаковата катастрофа в Германия (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/47-sa-ranenite-pri-vlakovata-katastrofa-v-germaniia-snimkivideo-2065241

47 души са ранени при сблъсъка между пътнически и товарен влак в германския град Меербуш, съобщи местната пожарна служба, цитирана от ДПА.

Млечният път е бил смъртоносен за извънземни цивилизации

//dariknews.bg/novini/liubopitno/mlechniiat-pyt-e-bil-smyrtonosen-za-izvynzemni-civilizacii-2065176

Астрономи от университета Тор Вергата в Рим установиха, че преди няколко милиарда години Млечният път е имал активно ядро, съобщи Лента.

Излъчването от галактиката е можело да убие всеки многоклетъчен организъм, който се е срещал на разстояние няколк

Именик показва: 3 начина да сготвим шаран за Никулден

//dariknews.bg/regioni/shumen/imenik-pokazva-3-nachina-da-sgotvim-sharan-za-nikulden-2064670

На Никулден задъжително на трапезата трябва да има риба, а най-добре е да е сготвена от именик...или поне така мислим ние. Затова отиваме направо при майстор кулинар, който се казва Николай.

Поставяме и условие - рецептата му да стават бързо и сравнително лесно, а

Оставяме 60 млн. лева в комшиите по празниците

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283796_%D0%9E%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D0%BC%D0%B5+60+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D0%B2+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D1%88%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D1%86%

 

Даваме средно по половин бон за ядене и пиене в съседните страни

Около 60 млн. лева ще оставят българите в съседските кръчми и хотели по предстоящите коледни и новогодишни празници. Това показват изчисления на „Монитор“ на база данни на Института за анализи и оценки в туризма.

Според директора на института Румен Драганов около 59 хил. наши съграждани ще стегнат куфарите за Коледа и още толкова за Нова година и ще се отправят към съседните ни държави. Традиционно най-много от тях

 

ще отпътуват към южната ни съседка Гърция

 

Там Рождество Христово и 31 декември ще празнуват по 40 хил. българи. На второ място като предпочитана празнична дестинация се нарежда Турция, където около 14 хил. нашенци се готвят да празнуват, 12 хил. пък ще изберат Сърбия. Македония и Румъния са най-малко избираните страни от българите. Към двете държави съответно ще се отправят по 6 хил. нашенци.

Драганов поясни, че средно едно индивидуално пътуване ще струва около 495 лева. Така ако сметнем българите, които ще се запътят към съседните ни държави, по парите, които ще дадат, се оказва, че 58,410 млн. лева ще оставим в чуждите заведения за ядене и пиене, т.е. по 30 млн. лева за всеки един от празниците.

Едва 4% от всички пътуващи пък предварително ще си купят пакети, които излизат около 780 лева на човек. Според експерта

 

местата в скъпите хотели и заведения са изчерпани

 

Пакетите обикновено са двудневни до четиридневни, а в петзвездните хотели не приемат нови резервации. Останали са места само в хотелите с 2- и 3 звезди и в градските хотели, към които няма много голям интерес. Късметът обаче може да е на наша страна, ако някой се е отказал. Освен тези харчове обаче трябва да предвидим и допълнителни финанси за подаръци и празнични трапези. По този начин сумата, която ще похарчим около празниците може да надхвърли 60 млн. лева.

Освен към близките дестинации много българи ще пътуват и към останалите европейски страни. Доста предпочитани са Германия, Испания и Италия.

Според изчисленията на Драганов 480 хил. наши сънародници ще пътуват за Коледа при близки, роднини и приятели, а от тях 120 хил. ще заминат в чужбина. За 31 декември куфарите ще стегнат общо 520 хил. българи, като отново 120 хил. ще излязат зад граница. Общата сметка показва, че за всеки един от двата празника в

 

България ще оставим по кръчмите 116 млн. лева

 

а в чужбина 59 млн. лева.

Данните показват, че ако искаме да ходим на ски по празниците ще трябва да се бръкнем с 205 – 1650 лева. В такъв диапазон вървят цените в курортите Банско, Боровец и Пампорово. За спа хотел във Велинград, Хисаря, Сандански и Девин ще трябва да дадем между 350 и 1250 лева.

Ако пък искаме да се веселим в Гърция за Коледа цените започват от 120 лева за две нощувки със закуски, празнична вечеря в Паралия Катерини. Рождеството в гръцки хотел с 5 звезди пък ще ни струва 408 лева. За посрещането на новата година пък цените достигат до 650 лева на човек.

За Коледа в Истанбул ще трябва да се бръкнем с 120 лева, но пък за 31 декември цените стигат дори до 1000 лева на човек. В тази сума са включени чартърен полет от София до Анталия и обратно, 4 нощувки в петзвезден ултра ол инклузив хотел, летищни такси и медицинска застраховка.

Сръбските ни съседи също предлагат доста голямо разнообразие от оферти, като ни примамват основно

 

жива музика и алкохол на корем

 

Така например можем да посрещнем 2018 г. срещу 115 лева в Пирот.

Коледата в старта българска столица Охрид би ни излязла 150 лева, а за Нова година цените започват от 140 лева и достигат до 625 лева.

За изискана гала вечеря и две нощувки в Букурещ пък ще трябва да извадим от джоба си 250 лева. Около 120 хил. българи пък се очаква да обединят двата празника и да не ходят на работа.

На Коледен базар в чужбина за 300 лева

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283795_%D0%9D%D0%B0+%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%B1%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80+%D0%B2+%D1%87%D1%83%D0%B6%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+300+%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B0

 

Джинджифилови сладкиши и ароматно вино ни примамват към европейските столици

В началото на декември коледният дух вече обзема и малки и големи, а някои от европейските столици се превръщат в истински Коледни приказки. Една от най-изгодните екскурзии включва обиколка на Виена, Залцбург и Будапеща и струва 309 лева.

В цената влизат транспорт с автобус, две нощувки в столицата на валса и една в Будапеща, пешеходни разходки и екскурзоводско обслужване. Първият ден ще разгледаме унгарската столица, като ще имаме възможност да посетим парламента, който е една от най-големите сгради в света. След това ще се отправим към крепостния хълм „Будвар“ с Рибарските кули, от които се открива чудесна панорамна гледка към Дунав, катедралата „Св. Матияш", носеща името на най-известния унгарски крал, който два пъти е бил венчан в храма. Няма да пропуснем и Цитаделата - издигната от Хабсбургите, за да защитава „перлата на Дунава" от нападения. Последната ни спирка в Будапеща ще бъде Площадът на героите – огромен ансамбъл от паметници, построени в чест на 1000 годни от създаването на Унгария. За да се разходим

 

с корабче по Дунав

 

ще трябва да платим отделно 10 евро.

В австрийската столица времето преди Коледа е истински празник на сетивата. Можем да попаднем на концерт на Виенския симфоничен оркестър в навечерието на Рождеството или в цветната Коледа в Ботаническата градина, където има безброй лакомства и интересни музикални програми. Туроператорът ни предлага панорамна обиколка на града, която включва Виенската опера, Дворецът „Хофбург“, булевардът „Рингщрасе“, както и известните улици „Грабен“, „Кертнерщрасе“, катедралата „Св. Стефан“ и някои от обществените сгради в града. Разбира се, няма да пропуснем и една от най-големите атракции в Австрия - дворецът „Шонбрун”, включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Ако искаме целодневна екскурзия до Залцбург обаче ще трябва да доплатим още 25 евро. Историческата атмосфера на града е

 

приказен фон за коледните пазари

 

традиционните пасторални сцени и тържествена музика. Преди близо две столетия край Залцбург е създадена и за първи път изпълнена песента "Тиха нощ, свята нощ", композирана от органиста и учител по музика Франц Грубер. Това се е случило през 1818 г. в църквата „Свети Никола" в град Оберндорф, твърдят историците.

Базарите около Коледа пък са си тук от петнайсти век насам. Всяка година светлините и щандовете се появяват още в средата на ноември. Уханието на печени ябълки с канела, джинджифилови сладкиши и ароматно вино изпълва въздуха, щандовете са претрупани с украшения и подаръци, а хорове и духови оркестри изпълняват празнична музика. Няма да пропуснем и всички забележителности в града - родната къща на Моцарт и Двореца „Мирабел“.

 

369 лева пък ще ни струва шопинг в Милано

 

само че със самолет. Освен коледни артикули обаче от известния италиански град ще можем да си купим и доста маркови дрешки. Посещение на Румъния преди празниците пък би ни излязло 140 лева.

Поне 500 лева ще ни трябват, ако пък искаме да усетим духът на ирландската Коледа. Така освен шопинг маратон и посещение на известните забележителности на Зеления остров, ще можем да пийнем и по бира „Гинес“.

На три места в столицата без вода днес

https://offnews.bg//obshtestvo/na-tri-mesta-v-stolitcata-bez-voda-dnes-670592.html

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в части от столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Реконструкция на уличен водопровод на ул. „Суходолска“ в жк. „Западен парк“ налага спиране на водоподаването от 10:00 до 20:00 часа на ул. „Суходолска“ от ул. „Проф. А.Вайганд“ до ул. „Булина ливада“.

Подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Съгласие“ в кв. „Гниляне“ в гр. Нови Искър налага спиране на водоподаването от 10:00 до 14:00 часа в района между ул. „Съгласие“, ул. „Враня“, ул. „Тополите“, ул. „Спортист“, ул. „Христо Ботев“.

Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Баба Тонка“ в кв. „Васил Левски“ се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 17:30 часа на ул. „Константин Фотинов“ от ул. „Баба Тонка“ до ул. „Княгиня Тамара“.

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0800 121 21 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx .
“Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства!

Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания. Друг начин е да се възползват от безплатната услуга за известяване чрез СМС. 

Грипът дойде, изолирахме щам

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283794_%D0%93%D1%80%D0%B8%D0%BF%D1%8A%D1%82+%D0%B4%D0%BE%D0%B9%D0%B4%D0%B5%2C+%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%BC%D0%B5+%D1%89%D0%B0%D0%BC

 Грипът дойде в България. Вече изолирахме щам на инфекцията от болен. Това съобщи националният консултант по микробиология и директор на Националния институт по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Пациентът е 14-годишно момче, което е хоспитализирано в Пета градска болница в София, поясни проф. Кантарджиев и заяви, че няма опасност за живота на тийнейджъра.

 

 

Националният консултант поясни, че щамът е изолиран и потвърден в 13.30 часа във вторник. лабораторните изследвания са установили, че става въпрос за грипен вирус от група В, аналог на ваксиналния щам „Ямагата“, срещу който има ваксина. По думите на проф. Кантарджиев, той се лекува успешно, но може да доведе до пневмонии и усложнения, ако терапията не започне навреме.

Той припомни, че обикновено първо започва циркулацията на грипните вируси от група В, след това група А се развива и взима превес.

Проф. Кантарджиев препоръча да не се контактува с болни и да се използват влажни кърпички.

Хората трябва да мият ръцете си и да знаят, че не само пръските предават грипния вирус. Когато има възможност, трябва да се проветрява, да се отварят прозорците и в градския транспорт. Трябва да се яде витаминозна храна, каза той.

Не трябва да се разчита на думите на хора, които не са специалисти и съветват за различни алтернативи. Лечението на грипните вируси се извършва само с два лекарствени продукти. Те са по лекарско предписание, хубаво е семействата, които могат да си позволяват – те са 30 лв., да закупят тези лекарства, да говорят с лекарите си и да ги имат в резерв. Ако заболеят от грип, лекарството трябва да се вземе в първите 36 часа, защото след това ефективността му рязко намалява, допълни той.

На 6 декември рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6595491

На 6 декември рожден ден иматЛиляна Павлова, министър на българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Богдан Томов, певец Деница Гаджева, бивш депутат Томислав Цолов, собственик на пиар агенция АПРА и създател на “АПРА Академия” Йосиф, Американски, Канадски и Австралийски митрополит на БПЦ Доц. Ефрем Ефремов, журналист и преподавател Милен Гетов,

Ford Fiesta е изборът на практичните дами

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283792_Ford+Fiesta+%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B4%D0%B0%D0%BC%D0%B8

 

Новият градски модел беше признат за най-добрия автомобил за бюджета

Изцяло новият Ford Fiesta е най-добрият избор за бюджета си според журито на конкурса Световен дамски автомобил на годината. Изцяло новият Ford Fiesta осигурява повече технологии, рафинираност и стил от когато и да било, и предлага отлична стойност, според експертното жури на Световен дамски автомобил на годината. Новият Ford Fiesta е победител в категорията за бюджетни коли на наградите за Световен дамски автомобил на 2017 година – единствените награди в света, изцяло гласувани от жени.

25 експертни членове на журито от 20 държави по света избраха Fiesta за недвусмисления победител сред 10 финалиста в категорията, селектирани измежду първоначалните 420 автомобила. „Поздравяваме Ford за решителната победа на Fiesta – победа, в която не сме се съмнявали. Fiesta беше толкова единодушна номинация сред членовете на журито, че се изкачи до високия резултат с повече гласове от премиум модели като Aston Martin DB11 и Range Rover Velar”, сподели Санди Майре от журито на Световен дамски автомобил на годината.

 

 

Победителите в Световен дамски автомобил на годината се избират по критериите безопасност, съотношение цена-качество, стил, място за съхранение, подходящо за деца, лесно управление, екологичност и сексапил. Изцяло новият Ford Fiesta е в продажба в Европа в отличителни версии, включително стилната Fiesta Titanium, вдъхновената от Ford Performance Fiesta ST-Line и изисканата Fiesta Vignale.

Изцяло новият Ford Fiesta е технологично най-усъвършенстваната малка кола в сравнение с другите масови малки автомобили на пазара в Европа в над 40-годишната история на модела. Новата Fiesta предоставя отлично качество и рафинираност, характеризира се със стилен нов екстериорен и революционен интериорен дизайн с повече опции за персонализация от всякога. Ford допълнително са подобрили всепризнатото удоволствие от шофирането на Fiesta.

 

 

Модерните технологии на Fiesta в помощ на водача включват комуникационна и развлекателна системата за свързаност SYNC 3 с „плаващ“ HD сензорен екран до 8 инча и гласово управление на основните функции, усъвършенстваната система за засичане на пешеходци, която предотвратява удари дори през нощта, и първия за Ford активен паркинг асистент, който прилага спирачно усилие при паркиране без ръце. Новата Fiesta е първият автомобил Ford, в който се вгражда аудиосистемата B&O Play с 10 високоговорителя, монтиран в багажника субуфер и централен високоговорител за средни честоти над арматурното табло, а също и за първи път предлага отварящ се стъклен панорамен покрив и отопляем волан.

Новата Fiesta се предлага с богата двигателна гама, която включва многократно награждавания 1,0-литров бензинов турбомотор EcoBoost с мощност до 140 к.с. и 1,5-литров турбодизелов мотор TDCi със запас до 120 к.с. Изцяло новата 6-степенна скоростна кутия с нови технологии за намалено триене спомага за по-нисък разход на гориво и намалени емисии на CO2.

Британските спецслужби осуетили опит за атентат срещу Тереза Мей

http://clubz.bg/61524-britanskite_specslujbi_osuetili_opit_za_atentat_sreshtu_tereza_mej

Предотвратен е опит за атентат срещу британския премиер Тереза Мей, съобщават британски медии. Според телевизия Sky, ислямисти са планирали да взривят бомба на "Даунинг Стрийт", а в последвалия хаос да убият министър-председателя.

Операцията по предотвратяването на заговора е продължила няколко седмици, като в нея са участвали МИ-5, Скотланд Ярд и полицията. Арестувани са двама души - на 20 и 21 години, които вече са обвинени в подготовка на терористичен акт.

Ръководителят на британското контраразузнаване МИ5 Андрю Паркър е информирал правителството за готвеното покушение вчера.

Заговорът е предвиждал взривяване на самоделна бомба пред резиденцията на Мей на „Даунинг стрийт“ и в последвалата суматоха атентаторите да нападнат премиера с ножове, пише в. „Индипендънт“.

Във връзка с подготвяното покушение при операции в Лондон и Бирмингам миналата седмица полицейските части за борба с тероризма са задържали двама млади мъже – 20-годишния Наимур Закария Рахман и 21-годишния Мохамед Акиб Имран. Те ще бъдат изправени пред съда днес.

Тази година във Великобритания бяха извършени пет терористични атентата в Лондон и Манчестър. В тях бяха убити общо 36 души. Паркър заяви, че специалните служби са осуетили девет заговора за атентати през изминалата година.

Астронавти сготвиха пица в Космоса

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283791_%D0%90%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%B8+%D1%81%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BF%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D0%B2+%D0%9A%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%BE%D1%81%D0%B0

 Астронавтите на Международната космическа станция разпространиха видео как правят пици в космоса, съобщи Асошиейтед прес.
Продуктите за пиците бяха доставени миналия месец с товарния кораб "Сигнус". Екипажът побърза да ги използва и си организира кино вечер. Астронавтите разполагаха с основи за пица, доматен сос, сирене, салам, маслини, зехтин, паста от аншоа и песто.
След като направиха пиците си, шестимата астронавти ги завъртяха като фрисбита, преди да ги затоплят и изядат.
Командирът Ранди Брезник нарече в туита си пиците "летящи чинии, които могат да се ядат". Той каза, че с тях астронавтите са дали изява на скрития в себе си шеф-готвач. Брезник нарече екипажа "междугалактически унищожители на пица".
Пиците бяха включени в доставката за Международната космическа станция от мениджъра й от НАСА Кърк Шайърман заради италианеца Паоло Несполи в екипажа.
Несполи, който е на орбита от юли, каза, че пицата е била "изненадващо вкусна". Само след седмица той ще се върне към истинската италианска кухня. Несполи трябва да кацне в Казахстан на 14 декември заедно с Брезник и руски космонавт.

Корнелия Нинова не отговори как точно е платено за "Техноимпекс"

http://clubz.bg/61523-korneliq_ninova_ne_otgovori_kak_tochno_e_plateno_za_tehnoimpeks

Лидерът на БСП Корнелия Нинова не отговори на конретния въпрос дали при приватизацията на "Техноимпекс" е платена само 10% от цената. Подобни критики отправи бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров. Според неговите твърдения при приватизацията на дружеството са платени 70 хил. долара, а то е струвало 700 хил. долара.

Единственото, което каза Нинова пред Нова тв е, че това твърдение не е вярно. Кое е вярното обаче тя не отговори. Каза само, че по сделката са се произнесли компетентните органи.

"Това не е вярно. Кой трябва да каже дали съм извършила престъпление, Антон Тодоров ли? Извънреден съд ли ни правят ГЕРБ", попита Нинова.

И припомни, че и Тодоров, и Тома Биков, които са основните говорители на ГЕРБ по темата, са имали книги и публикации, в които са критикували Бойко Борисов.

"Произнесли са се компетентните органи, не аз, не Антон Тодоров. Тези компетенти органи са Върховната касационна прокуратура, Софийска градска прокуратура, които казват - няма престъпления. Няма сключена неизгодна сделка, няма неизпълнение на сделката. Казано е, че от проверката и финансовата ревизия се налага изводът, че при осъществяването на сделката са спазени необходимите процедури", заяви Нинова.

На въпрос как е станала собственик на активи в "Техноимпекс", тя заяви, че дружеството е купено от друго дружество, в което участват 28 човека акционери.

"Тези 28 човека сме акционери в РМД, с което купуваме "Техноимекс". Собсвтеността е на РМД, ние като акционери имаме дялове", обясни Нинова.

И допълни, че за учредяване РМД-то всеки от тези 28 души е дал около 5 хил. лв. 

"80% от българите смятат, че приватизацията е била разбойническа и преходът е отнел ммого. Затова да го сложим целия на масата, да го ревизираме. Който е направил разбойническа приватизация, да понесе отговорност", заяви Нинова.

И отбеляза, че трябва да се разследват и концесиите, обществените поръчки, силовите групировки.

"Идеята за приватизацията е сведена до "Техноимпекс". Това е стъпка за омаскаряване на опозицията. Ако се търси истината, трябва да си говорим за БТК, за ЕРП, за общински имоти, за Химко", каза ощ Нинова.

Тя изтъкна, че БСП е дала оценка на прехода и приватизацията, а "ГЕРБ сега се сетиха". И тази оценка е отрицателна.

"Като чуха за концесии и силови групировки, се разбягаха като мишоци".

Така Нинова коментира отказа на останалите парламентарни партии за лидерска среща за прехода. И спомена допълнително Си Банк и Пампорово.

Нинова допълни, че БСП е внесла искане да бъде изслушан от парламента шефа на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков. Това би трябвало да се случи, тъй като опозицията има право да вкарва точки на първото пленарно заседание за месеца. Преди време Рашков заяви, че има данни за незаконно подслушване на политици, магистрати и журналисти.

"Чуваме, че от ГЕРБ ще направят всчко възможно да не го допуснат в зала. Това е нарушаване на всяка демокрация", заяви Нинова.

Тя декларира, че БСП няма да участва в писане на закон за царските имоти. И заяви, че този въпрос трябва да се реши в съда.

"Говори се за някакви сделки, договорки. Имоти срещу влияние", каза Нинова.

И попита дали, докато са били в Саудитска Арабия, Борисов и Симеон Сакскобургготски са говорили за приватизацията на БТК и ЕРП.

Нинова каза още, че има частна охрана заради заплахите, които се появиха срещу нея. Тя повтори, че отказва да ползва НСО.

Никулден е

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6583381

Никулден еСв. Николай, архиеп. Мирликийски, Чудотворец (Никулден) Св. Николай е един от най-почитаните християнски светци. След праведен монашески живот бил избран за архиепископ на гр. Мира. През целия си живот свети Николай помагал на страдащите, защитавал невинните и обидените, укрепвал слабите със словото на вярата,

Отиде си Джони Холидей

https://www.actualno.com/showbusiness/otide-si-djoni-holidej-news_648024.html

Един от най-известните френски певци и композитори Джони Холидей почина на 74-годишна възраст, предаде БГНЕС. "Джони Холидей си отиде. Пиша тези думи и не вярвам в тях. И все пак това е така. Мъжът ми го няма вече. Той ни напусна тази нощ, целия си живот живя мъжествено и достойн

Почина френската звезда Джони Холидей

//dariknews.bg/novini/sviat/pochina-frenskata-zvezda-dzhoni-holidej-2065239

Най-голямата рокзвезда на Франция Джони Холидей почина тази нощ на 74 години от рак на белия дроб, съобщи съпругата му Летисия, цитирана от Франс прес.

"Джони Холидей си отиде. Пиша тези думи, без да мога да го повярвам. Обаче е истина, мъжът ми вече не е сред нас. Н

Ако Борисов отиде във Франция, пожар ли ще гаси или ще демонстрира карате?

http://clubz.bg/61522-ako_borisov_otide_vyv_franciq_pojar_li_shte_gasi_ili_shte_demonstrira_karate

Не разбирам защо Румен Радев ще лети на френски изтребител. Това проверка на професионалната му квалификация е?

Ако Борисов отиде във Франция, пожар ли ще трябва да гаси или пък ще тръшне някого с каратистки хватки?

Обидно е български политик да става част от клоунада с цел трупане на популярност пред френската или българската публика, независимо от това дали прави лупинг, "Кобра" или челна стойка.
Не знам, но може би има и други начини да блеснеш пред партньорите като държавник.

Коментарът е от профила на Даниел Смилов във Фейсбук. Заглавието е на редакцията

 

 

Влакове се сблъскаха в Германия, няма ранени българи

https://www.actualno.com/europe/vlakove-se-sblyskaha-v-germanija-njama-raneni-bylgari-news_648019.html

Tоварен и пътнически влак се сблъскаха близо до Дюселдорф в германската провинция Северен Рейн - Вестфалия на 5 декември вечерта, съобщи bTV. Инцидентът е станал в град Меербуш. Все още няма точна информация за броя на пострадалите и тяхното състояние. По данни на пожарната с

Любим виц на Маргарита Петкова

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6595509

Любим виц на Маргарита Петкова Английски учени установиха, че жените с наднормено тегло живеят значително по-дълго от мъжете, които са засегнали темата за килограмите

Доказано: пилешката супа е най-добрият лек за настинка през зимата

//dariknews.bg/novini/liubopitno/dokazano-pileshkata-supa-e-naj-dobriiat-lek-za-nastinka-prez-zimata-2065155

Пилешката супа е най-доброто лекарство за настинка през зимния сезон, заяви американски учен, проверил лабораторно действието ѝ, съобщи в. "Дейли мейл".

Този бабешки лек облекчава симптомите на инфекциите на горните

Пътна полиция със съвети за безопасно пътуване около студентския празник

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pytna-policiia-sys-syveti-za-bezopasno-pytuvane-okolo-studentskiia-praznik-2065218

По повод отбелязването на студентския празник 8 декември „Пътна полиция“ дава препоръки за безопасно пътуване около студентския празник. ОТ МВР отбелязват, че са предприети мерки за засилено полицейско присъствие около местата, където се очаква да има струпвания на празнуващи. Пров

Никулден е - празнуват моряците и банкерите (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/nikulden-e-praznuvat-moriacite-i-bankerite-video-2065174

На 6 декември празнуваме Никулден. Празникът е в чест на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, който е покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода.

На този ден празнуват Никола, Николай, Николина, Ненка, Ни

Преди 150 г. дapитeли cъздaвaт в Tъpнoвo първата българска болница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6595415

Преди 150 г. дapитeли cъздaвaт в Tъpнoвo първата българска болница- Тя се издържа само със средства от населението - без намесата на османската власт - В нея приемали без пари сиромаси, но не допускали хора със заразни болести - Наследникът - МОБАЛ “Стефан Черкезов”, ще отбележи юбилея на 7 декември с първа копка на нов корпус, част от мегакомплекс Пpeди 150 гoдини дapитeли cъздaвaт във Вeликo Tъpнoвo

Експосланик Майкъл Макфол напомни на САЩ, че трябва да се обясняват пред Русия

http://pogled.info/svetoven/eksposlanik-maikal-makfol-napomni-na-sasht-che-tryabva-da-se-obyasnyavat-pred-rusiya.91149

/Поглед.инфо/ В качеството си на посланик на САЩ в РФ Майкъл Макфол не можа да внесе нищо позитивно в руско-американските отношения – той не рядко се изказваше в защита на антируските мерки на администрацията на Обама, критикуваше Русия за нейната независима политика.

ЕС трябва да признае своята отговорност за това, което се случи в Украйна

http://pogled.info/svetoven/es-tryabva-da-priznae-svoyata-otgovornost-za-tova-koeto-se-sluchi-v-ukraina.91150

/Поглед.инфо/ В Европа започват да се чуват гласове, че ЕС трябва да признае част от своята отговорност за това, което се случи в Украйна.

Войната на световете между достоинствата на Путин и американската демокрация

http://pogled.info/svetoven/voinata-na-svetovete-mezhdu-dostoinstvata-na-putin-i-amerikanskata-demokratsiya.91151

/Поглед.инфо/ Декември е месец на равносметка за годината. Известните информационни агенции не заобикалят политиците. Някои съставят рейтинг. И сред другите особеното внимание на международната общественост привлича оценката на Time. Така в САЩ вече пророкуват победата на една от трите видни фигури на 2017 година – Владимир Путин, Доналд Тръмп и Робърт Мюлер.

ГЕРБ лъже за "Техноимпекс"!

http://pogled.info/bulgarski/gerb-lazhe-za-tehnoimpeks.91145

/Поглед.инфо/ Лидерът на БСП Корнелия Нинова показа три документа, от които става ясно, че от 1998 година прокуратурата е проверявала приватизационната сделка за Техноимпекс три пъти. Показа и четвърти документ - от главния прокурор Сотир Цацаров, според който сделката с "Техноимпекс" е проверявана и не са намерени нередни неща. Заключенията на държавното обвинение са, че законът е спазен и че липсват данни за започване на предварително производство.

В отговор на Нинова: Нито един сигнал не е внесен досега в прокуратурата от "Позитано" 20

http://pogled.info/bulgarski/v-otgovor-na-ninova-nito-edin-signal-ne-e-vnesen-dosega-v-prokuraturata-ot-pozitano-20.91146

/Поглед.инфо/ ПП ГЕРБ дава извънредна пресконференция, в която отговоря на твърдения на БСП. Искам да кажа, че днес г-жа Нинова извърши сериозен политически акт - като лидер на БСП тя реабилитира приватизацията като процес, казвайки, че след като не е осъдена значи всичко е наред. Ще припомня, че не мога да се сетя осъдени длъжностни лица, политици, купувачи и продавачи в този процес. Това каза Тома Биков на пресконференция на ГЕРБ във връзка с показаните от Корнелия Нинова по-рано днес документи от проверки на "Техноимпекс". Г-жа Нинова каза "ако някой има нещо да го дава в прокуратурата". И ние казваме същото, каза Тома Биков от ПП ГЕРБ.

Защо всички западни русофоби считат свалянето на Путин за най-необходимо условие за поражението на Русия?

http://pogled.info/svetoven/zashto-vsichki-zapadni-rusofobi-schitat-svalyaneto-na-putin-za-nai-neobhodimo-uslovie-za-porazhenieto-na-rusiya.91147

/Поглед.инфо/ Защо всички западни, и не само западните, русофоби считат свалянето на Путин за първото и най-необходимо условие за поражението на Русия?

Как “уволняват” Рекс Тилерсън

http://pogled.info/svetoven/amerika/kak-uvolnyavat-reks-tilersan.91148

/Поглед.инфо/ В американските средства за масова информация отново възникна шум – за пореден път се надигна и спадна вълна от слухове за предстоящата оставка на държавния секретар Рекс Тилерсън, на чието място може би трябвало да дойде директорът на ЦРУ Майк Помпео, който има репутацията на “ястреб”.

МОК изхвърли Русия от Зимните олимпийски игри

http://pogled.info/svetoven/mok-izhvarli-rusiya-ot-zimnite-olimpiiski-igri.91143

/Поглед.инфо/ Изпълнителният комитет на Международния олимпийски комитет (МОК) взе решение Русия да не участва на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг догодина.

Скандал в Берлин: снимки на терористи влязоха в "Музея на мъчениците"

http://pogled.info/svetoven/skandal-v-berlin-snimki-na-teroristi-vlyazoha-v-muzeya-na-machenitsite.91144

/Поглед.инфо/ Артистична инсталация, замислена да представи понятието "мъченик", смесва велики исторически фигури с джихадистите, извършили атентати в Париж, Брюксел или Ню Йорк. Това е непростима провокация за семействата на жертвите на терористични атаки, пише "Фигаро".

Разбиха международна банда в Швеция, внасяли там български просяци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6595910

Разбиха международна банда в Швеция, внасяли там български просяциШведската полиция разби международна престъпна група за трафик на хора, внасяла български просяци в Швеция, съобщи местната редакция на The Local. Полицейската операция срещу трафикантите се е провела при сътрудничеството на българските власти в леновете Крунубери и Калмар, както и на българска територия.

Томас Бах обяви случая с руския допинг за приключен

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/06/3091703_tomas_bah_obiavi_sluchaia_s_ruskiia_doping_za/?ref=rss


Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах обяви случая с руския допинг за приключен. Той изрази надежда, че с изключването на Русия от зимните игри в Пьончан и останалите наложени наказания ще бъде затворена една срамна страница в историята на спорта.<br /><br />До решението на МОК се стигна след 17-месечно разследване, водено от бившия президент на Швейцария Самуел Шмид. Той ръководеше независима комисия, която беше натоварена със задачата да провери...

Шефът на ДНСК: Високата 34-етажна сграда в столичния квартал "Лозенец“ се строи по правилата

http://www.mediapool.bg/shefat-na-dnsk-visokata-34-etazhna-sgrada-v-stolichniya-kvartal-lozenets-se-stroi-po-pravilata-news272723.html

Арх. Иван Несторов оглави Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) в края на септември след отстраняването от поста на инж. Милка Гечева. Това стана след като вицепремиерът по икономическите въпроси Валери Симеонов обвини Гечева в покровителстване на незаконните строежи по Черноморието. През ноември имаше два инцидента в София с паднали части от строящи се обекти. Последва проверка за обезопасяването на строежите в цялата страна, резултатите от която трябва да станат ясни до месец. Чака се решението на последната съдебна инстанция за надстрояването на ниското тяло на хотел "Маринела" в София. За спорната 34-етажна сграда на ул. "Златен рог" в столицата арх. Несторов твърди, че се строи законно. Събарянето на незаконната пристройка към джамията обаче трябва да се реши заедно с Министерството на културата. Какви промени ще бъдат направени в Закона за устройство на територията четете в интервюто.  Какво става с незаконните постройки по Черноморското крайбрежие? Това беше  официалният повод за смяната на инж. Милка Гечева от поста шеф на ДНСК. Встъпих в длъжност на 28 септември 2017 г., малко след това взех участие в среща на сдружението на общините, която се проведе в Албена. По нареждане на регионалния министър Николай Нанков след срещата направих оглед в курорта Слънчев бряг заедно с главния архитект на община Несебър арх. Димов и негови колеги. Съставени бяха констативни протоколи и актове. Към днешна дата 99% от незаконните постройки са премахнати. Единият процент са тези, които са разположени на плажната ивица. Това са три дискотеки на плажа, които са одобрени в схема, издадена от министъра на туризма Николина Ангелкова. Този документ е издаден през декември 2016 г. Трите дискотеки се намират върху територия, която е изключителна публична държавна собственост. Ако ще бъдат премахвани, това трябва да стане заедно с Министерството на туризма. Тъй като голяма част от обществото е възмутено от безразборното разполагане на временни обекти, от шума, който вдигат, особено през нощта, стои въпросът дали ще останат. Това беше обсъдено с вицепремиера Симеонов и министър Нанков. Стигна се до извода, че са необходими промени в Закона за устройство на територията в чл. 56 и чл.57 а. Те са свързани с разполагане на преместваеми обекти за търговия  с общественото обслужване, включително и преместваеми увеселителни обекти. В момента цялата дейност по закон (чл. 56, ал.2 от ЗУТ) е прехвърлена върху плещите на общинската администрация. Това означава, че с решение на Общинския съвет се определят зоните и територии, където трябва да има такива обекти. Предложението на ДНСК е да се обособят териториите и за тези, които са публична и частна държавна собственост, отговорността да се поеме изцяло от ДНСК. За териториите, които попадат в публична и частна общинска собственост, да отговарят общините, като прецизират реда за поставянето им в наредбите, с които се одобряват от съответните общински съвети. Желанието на вицепремиера Симеонов и на министър Нанков е до началото на следващата година този проблем да бъде решен. Министерството на туризма не желае ли тези три дискотеки да бъдат премахнати? Не употребих думата не желае. Това, което казвам е, че тези три дискотеки съществуват на одобрената схема, която е подписана от министър Ангелкова. Правилно ли разбирам, че сте на една и съща позиция с вицепремиера Валери Симеонов относно незаконните постройки на плажа. Позицията не може да бъде различна, защото засяга публична държавна и публична общинска собственост. Когато става въпрос за временни обекти, които присъстват не само по Черноморското крайбрежие, но и в зимни курорти и в центровете на различни градове, държавата е тази, която трябва да въведе ред. Означава ли това, че след като се направят тези промените в ЗУТ, трите дискотеки на плажа ще бъдат премахнати? Това може да се дискутира след като промените минат през Народното събрание. В последните дни имаше няколко инцидента с паднали елементи от строежи в София. Единият беше на бул. "Цариградско шосе", а другият на бул. "Цар Борис ІІІ". Какви мерки предприехте и какви санкции ще бъдат наложени на виновните лица? Проверката на обекта на бул."Цариградско шосе", който се намира в района на магазин "Метро", приключи. Установихме, че е паднал  елемент от кофража, който е рикоширал и е ударил чакащата жена на спирката. Има съставени осем акта за административни нарушения за неизпълнение на задължения на различните участници в строителния процес в зависимост от тяхната отговорност. Санкциите варират от 1000 лв. до 5000 лв. По одобрения план за строителство е предвиден един кулокран, който да обслужва обекта по време на строителството. При проверката бе констатирано, че те са два. Стрелката на единия кран минава над бул. "Цариградско шосе". Лично аз смятам, че най-голяма е отговорността на техническия ръководител и лицето, което упражнява надзора по време на строителството, т.нар. консултантска фирма. ДНСК разпореди да бъде направена преработка на цялата документация, която е свързана с обезопасяването на обекта и  с надзора, който трябва да се изпълнява по време на строителството. Определен е срок, в който цялата техническа документация трябва да  бъде преработена  и да отразява работата на двата кулокрана, диаметъра на стрелката, в който ще работи. Всички обекти в процес на изграждане трябва да бъдат оградени със строителна мрежа. На "Цар Борис ІІІ" нещата стоят по същия начин. Направена е проверка и на базата на нея ще бъдат наказани всички длъжностни лица, които са пряко отговорни. Задължени са над пешеходния тротоар да изградят навес, за да обезопасят преминаването. Трябва да бъдат поставени и  строителни мрежи. С цел предотвратяването на други подобни инциденти съм издал заповед до всички регионални служби на ДНСК  да бъдат извършени проверки на всички обекти, които са в процес на строителство или такива, на които не се извършва никаква строителна дейност. Там, където се установят пропуски строителството ще бъде спирано. Срокът за приключване на проверките е един месец, след който колегите следва да докладват за резултатите от проверките, включително и с приложен снимков материал. Този проблем е свързан с т.нар. изоставени строежи. В ЗУТ няма изискване за завършване на обекта за определен период. След като ще правите промени в ЗУТ, не смятате ли да предприемете стъпка и в тази посока – да има срок за завършване на един обект. Има основание, този въпрос е обсъден с министър Нанков. Контролът върху строителството беше разделен на две. За строежите от първа, втората и трета категория отговорността е на държавата, а за останалите на общините. В същото време в чл. 3 от ЗУТ се казва, че министърът на регионалното развитие упражнява контрол по прилагането на закона и всички съпътстващи го наредби. Стигнахме до заключението, че държавният контрол трябва да бъде управляван ефективно от всички наши структури по места. По този начин искаме да засилим контрола и това ще се почувства от обществеността. Причината за промяна в ЗУТ през 2012 г., според която общинските администрации  поемат част от контрола върху строителството бе, че по щат ДНСК има около 300 служители. Представете си как може да се упражнява ефективен контрол на територията на цялата държава с толкова хора, но ние сме длъжни да го правим. Вижда се, че този контрол не е ефективен и държавата следва да влезе в ролята си. Там, където е необходимо, ще наказваме и колегите в общинската администрация, когато не си вършат работата. Хотел "Маринела" е избран за основен по време на европредседателството. В същото време имаше спор свързан с незаконното надстрояване на ниското тяло на хотела. Дълго време тогавашният регионален министър не можеше да спре строежа. Докъде стигна решаването на този въпрос? Проблемът идва от това, че тогавашният главен архитект на район "Лозенец" незаконосъобразно издава разрешение за строеж за надстройка на ниското тяло на хотел "Маринела".  Тогава инж. Милка Гечева е издала актове за спиране на строителството. Наказани са всички участници. Софийският административен съд (САС) е постановил, че разрешителното за строеж е незаконно, защото главният архитект на района го е квалифицирал като обект от пета категория, а той е от втора или трета категория. По тази причина главният архитект на София трябва да одобри техническия инвестиционен проект и исканото разрешение за строеж да бъде издадено от него. Към момента делото е във Върховния административен съд и се чака неговото решение. Срещу хотел "Маринела" се вдига висока 34-етажна сграда, срещу която има недоволство от живеещите в квартала. Те смятат, че се строи незаконно. Какво показва проверката на ДНСК по случая? Разрешението за строеж е издадено на 26 януари 2007 г. С промени в ЗУТ за всички обекти, които са били с издадени разрешения за строеж преди 2017 г. е дадена възможност техният срок да бъде удължен с 10 години. На база на това решение е записано, че разрешението за строеж е преодобрено и презаверено от сегашния главен архитект на Столична община и неговото действие се запазва до 21 януари 2020 г. Всички хора, които живеят там, виждат с очите си, че в периода от 2007 до 2012 г. не се е правило нищо в този имот. Реално не е имало никакво строителство и недоумяват как се твърди, че е започнало през 2012, за да им го продължи сегашният главен архитект. Започването на строежа е факт с издаването на протокол номер 2 и строителна линия за ниво на обекта. Тези обекти, на които сега обществото с основание реагира, се случват с разрешения за строеж издадени от тогавашния главен архитект на Столична община. Това са обекти, регламентирани в Общия устройствен план и цялата тази техническа документация е одобрявана и издавана от арх. Петър Диков. Настоящият главен архитект го продължава на основание на намаляване на етажността и в момента тя е 34 етажа. Направен е компромис от страна на възложителя и е намалена етажността на базата на разговорите между арх. Здравков и инвеститора. С две думи, вие какво ще отговорите на хората – че няма незаконно строителство? На строежа е извършена проверка от регионален отдел за национален строителен контрол София и не са констатирани нарушения. Налице са одобрени и влезнали в сила подробен устройствен план, технически инвестиционен проект и влязло в сила разрешение за строеж. Това обаче не означава, че ще стоим пасивни и ще гледаме как се изгражда сградата. Напротив, разпоредил съм да има постоянен контрол по време на строителството, който започна още преди две седмици. Какво се случва с незаконната постройка към джамията, вдигната пред погледа и с мълчаливото съгласие на държавните институции? Това е още един проблем, който се прехвърля на гърба на ДНСК. Не случайно в Закона за културното наследство е създаден инспекторат към Министерството на културата. В чл. 192 е записано, че при упражняване на контролната дейност от инспектората по чл. 15, ал. 2 инспекторите извършват проверки на място или по документи; прилагат принудителни административни мерки за предотвратяване и преустановяване на нарушенията по този закон, както и за отстраняване на вредните последици от тях, като дават писмени предписания за предотвратяване или преустановяване на нарушенията по този закон, както и за отстраняване на вредните последици от тях в определен срок, включително да спират строителството. Това означава, че не може само ДНСК да носи всички негативи. В случая служителите на Министерството на културата са констатирали, че има извършено някакво строителство към джамията "Баня Баши“, която е исторически паметник на културата и не е само от национално значение, но и от международно, и поради тази причина те не са си изпълнили ангажимента по закон. Министерството на културата сезира ДНСК през 2015 г. и инж. Милка Гечева издава заповед за спиране на строителството. Тя е обжалвана пред съда, ДНСК печели делото и издава акт за доброволно изпълнение. Проведена е процедура за избор на строителна фирма за премахване на обект кухня за разливане на храна и на санитарен възел, построени незаконно към джамията. Междувременно в РДНСК-София е постъпило писмо от районния мюфтия, с което е заявено желание за доброволно премахване на незаконния строеж до 18 август 2017 г. Направени са две проверки на 22 август и на 25 октомври 2017 г. от страна на РДНСК. Установено е, че премахването на незаконната постройка продължава. Видимо обаче не се вижда нищо да е премахнато. Това е международен паметник на културата. ДНСК е принудена да сезира всички държавни органи за този проблем, включително и Министерството на културата за принудителното премахване на пристройката. Това не може да стане с багери и с машини, трябва да стане много внимателно, без да се засяга историческия паметник на културното наследство. Предстои да сезираме представителите на държавата, от които ще търсим съдействие, включително и външно министерство, за да не се получи конфликт. Това възпира принудителното премахване. Нещата не се забавят умишлено, а трябва да бъдем много внимателни, защото е свързано и с други взаимоотношения между две държави. С други думи, чака се становище от Турция... Не. Чакаме становище от нашите заинтересовани държавни институции.  Не случайно започнах със Закона за културното наследство. Задълженията са на инспектората на Министерството на културата и трябва да обединим усилията си, тъй като към темата има публичен интерес и ще има отзвук от съвместните действия между Министерството на културата и регионалното министерство. Зам.-министърът на регионалното развитие Валентин Йовев каза, че малките ВЕЦ са построени незаконно. Какво показва направената проверка и ще има ли някакви законодателни промени в тази област? Проверката тепърва започва. Същинското строителство е реализирано на базата на одобрени инвестиционни проекти от общинските администрации  и законно издадени строителни книжа. Грешката е, че ние като държавен орган, свързан с въвеждането на тези обекти в експлоатация, не сме се намесили своевременно и те на се били спрени преди въвеждането им в експлоатация. Възложителят е ясен, одобрената техническа документация е почти ясна. Аз не мога да издам разрешение за строеж без да имам документ, който  да регламентира собствеността на земята. Безспорно, след като е в коритото или в разливната част на реката, това е публична държавна собственост. В конкретния случай собственик е областният управител. За това аз не бих могъл да кажа, че са виновни служителите на ДНСК. Въпросът е обсъден с регионалния министър господин Нанков. С негова заповед на 24 ноември се създаде междуведомствена работна група, на базата на която със заинтересованите страни – Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на околната среда и водите, Министерството на енергетиката, Министерството на икономиката, НСОРБ и МС въпросът да бъде обсъден и да се излезе с конкретно становище. Междувременно сдружение "Балканка" сигнализира главния прокурор на Република България и Върховната административна прокуратура изиска от ДНСК да бъде извършена цялостна проверка по случая. Разпореждането на ВАП е от 28 ноември и ние трябва да излезем с конкретно становище до 26 януари 2018 г.  Това, което ни пита прокуратурата е, има ли наличие на незаконно строителство при създаваните руслови ВЕЦ съгласно чл. 225 ал. 2 от ЗУТ. Освен това трябва да дадем отговор и дали има наличие на нарушение при издаване на разрешение за строеж при русловите ВЕЦ. Аз не случайно казах, че всички тези разрешения за строеж не са издавани от ДНСК, а от местните органи. Това са общинските администрации и поради тази причина трябва да прегледаме цялата документация на около 220 малки ВЕЦ-а. От тях само за три има отстъпено право на строеж, гласувано от Министерския съвет. Освен това прокуратурата пита дали е налице при разрешаване на строителството нарушения по чл. 144 от ЗУТ и валидни ли са издадените вече разрешителни за строеж. В чл. 144 са регламентира необходимите документи за правото на строеж в тази територия. За първи път от доста време ДНСК отнема лиценз на надзорна фирма – "Инекс консулт"... Знам, че няма да е последен. Осемнадесет години съм бил служител на Столична община. Тогава бяха независими надзорни фирми. Станаха консултанти, които имат ангажимент по издадените строителни книжа и по контрола на строителството. По тази причина те са пряко ангажирани с целия строителен процес. Законодателят им е дал конкретни ангажименти. След одобряващия орган именно консултантските фирми трябва да носят най-голяма отговорност по издадените строителни книжа. В закона изрично е записано, че те отговарят за обема, съдържанието и законосъобразността на издадените строителни книжа от общинската администрация. Първото нарушение на "Инекс консулт" е от 2015 г. и е свързано с надзора на една жилищна сграда във Варна, а после и с двата хотела в Слънчев ден. За това са наложени административни наказания за 30 000 лв. Те са потвърдени от съда и на базата на влезли в сила наказателни постановления ДНСК има правото да отнемаме лиценза на фирмата. За съжаление в момента виждаме плодовете на това безхаберие, поради което в продължение на повече от 10 години са издавани разрешения за строеж, които дразнят обществото. Няма ли го истинския контрол още при създаването на техническата документация, в която участват проектанти и общинската администрация, много е късно, когато се издаде разрешението за строеж ние да се вайкаме защо е тази етажност. ДНСК е в ролята на един последващ контрол.

Диаманти от лабораторията

https://www.investor.bg/novini/346/a/diamanti-ot-laboratoriiata-251607/

Баварски учен успя "да отгледа" най-големия диамант в света в лабораторията си, което му отне само няколко дни. Дали скоро диамантите ще станат масова стока?

Атлетико изхвърча от Шампионската лига

https://offnews.bg//futbol/atletiko-izhvarcha-ot-shampionskata-liga-670657.html

Атлетико Мадрид изхвърча от Шампионската лига, след като завърши 1:1 като гост с Челси в последната си среща от предварителна група С.

Това се оказа недостатъчно за играчите на Диего Симеоне да продължат в следващата фаза. В началото на втората част гостите поведоха след попадение на Саул Нунес в 56-ата минута. Испанският халф засече с глава подаване на Фернандо Торес и от близка дистанция не сбърка за 1:0.

Последваха силни минути за домакините, които пропуснаха няколко отлични възможности да изравнят. Това все пак се случи в 75-ата минута, когато централният бранител на Атлетико Стефан Савич опита да изчисти топката, но вместо това я прати в собствената си врата.

В другия мач от тази група италианският Рома постигна очаквана домакинска победа над Карабах 1:0. Единственото попадение за “вълците” на Диего Пероти в 53-ата минута. С победата Рома финишира на първото място в групата с актив от 11 точки, колкото има и вторият Челси, но италианците имат предимство в преките сблъсъци. На третото място пък остана Атлетико със 7 пункта, като мадридчани ще продължат участието си в турнира Лига Европа.

В другите мачове от днес Байерн Мюнхен победи като домакин с 3:1 Пари Сен Жермен в дербито от група B. Въпреки успеха обаче баварците останаха зад днешния си съперник в класирането.

В другия сблъсък от групата Селтик изненадващо загуби у дома с 0:1 от Андерлехт, но въпреки това шотландците запазиха третата си позиция в подреждането.

От група А място на осминафиналите си гарантираха отборите на Манчестър Юнайтед и Базел. “Червените дяволи” завършиха като лидери в групата след домакински успех с 2:1 над ЦСКА Москва, докато Базел спечели гостуването си на аутсайдера Бенфика с 2:0.

В група D Барселона спечели на Ноу Камп с 2:0 срещу Спортинг, а със същия резултат Ювентус победи като гост състава на Олимпиакос. Барса финишира на първата позиция в класирането с 14 точки, следван от торинци с 11, а Спортинг остана на трета позиция със 7.

Ясни са първите 8 участници в 1/8-финалите на Шампионска лига (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/football/jasni-sa-pyrvite-8-uchastnici-v-18-finalite-na-shampionska-liga-video-news_648023.html

Тази вечер станаха ясни 8 от 16-те 1/8-финалисти в Шампионкса лига на пролет. Рома, Манчестър Юнайтед, Барселона и ПСЖ спечелиха своите групи след изиграването на последните мачове от групи А, В, С и D. Тимът на Рома се наложи с минималното 1:0 над Карабах в Рим, което бе достатъчно

Днес Министерски съвет узаконява ограбва

http://www.wwf.bg/news_facts/?uNewsID=318131

Байкушевата мура © Picture Organic ClothingЗа днешното редовно заседание на Министерски съвет е предвидено обсъждане и вземане на решение за десетократно разширяване на концесията на ски-зона Банско.

Проекторешението узаконява всички спорно и незаконно ползвани от Юлен АД през изминалите години терени. Площта за ползване се увеличава от 99,5 ха на на близо 1000 ха. Въпреки всички поети законовите пречки и международни ангажименти за опазване Национален парк "Пирин", обект от световното природно наследство на ЮНЕСКО, въпреки пределно ясните препоръки от ЮНЕСКО да не се излиза извън буферната зона, призната от Комитета на световното наследство, проекторешението дава на Юлен АД нови зони за ползване и съответно - за увреждане в националния парк.

За този огромен подарък, държавата ще получи само 30% по-високо концесионно плащане.

Проекторешението е предложено за обсъждане в МС, въпреки че по закон подобна промяна на концесията трябва първо да мине през обществено обсъждане. Бързането вероятно е за да не бъде съобразено то с готвения нов закон за концесиите, които би спрял подобни злоупотреби.

Припомняме, че концесионният договор е подписан през 2001 г. с обект на концесия близо 100 ха. 9 години след това, МОСВ доказва, че договорът не е спазен и е ползвана 60% по-голяма площ. Аргументите са, че договорът бил неясен. Трудно е да се повярва, че някой подписва договор за милиони при неяснота в договора. Ясно е, че още в началото никой не е имал реално намерение да го спазва. Днес, въпреки поредицата от незаконни действия, правителството награждава неспазването на договора с още площи, които са на всички нас.

Това решение поругава дългогодишния труд за изграждане на природозащитната наука и на мрежата от защитени територии у нас. Взето точно в навечерието на европейското председателство на България, то ще донесе негативен имидж и нови санкции срещу страната ни.

Тук може да се запознаете с проекторешението, съгласувано въпреки обещанията за диалог и за широко обсъждане на законните възможности за устойчиво управление на ски-зона Банско.
- - -
Допълнение в 13,30 на 6 декември - текстът е публикуван преди заседанието на министрите. Днес те не се решиха да разширят концесията и да узаконят злоупотребите, но натискът за това е много силен  и промяната може да бъде направена още другата сряда, на следващото им заседание. За да се противопостави на тази злоупотреба, природозащитната коалиция "За да остане природа в България", организира протест в защита на Пирин, също на 13 декември. WWF е член на коалицията и подкрепя протеста.

Факти за Пирин

http://www.wwf.bg/news_facts/?uNewsID=318150

Четири заблуди за Пирин © WWF BulgariaВсяка зима се разгаря дебатът за съдбата на Пирин. Но дали всичко, което се казва е истина? Представяме ви четири твърдения на официални представители на държавата и неопровержимите факти.

1. „Eколозите одобряват изграждането на втори лифт на Банско.", вицепремиерът Валери Симеонов (Грешно)

Представители на екокоалицията подчертават, че никой от тях не е давал и не може да дава съгласие за изграждане на нова, мащабна инфраструктура на територията на националния парк, тъй като това е противозаконно и ще обезсмисли самото съществуване на парка като защитена територия и обект на световното природно наследство.
Изказванията за "втори лифт в Банско" целят изместване на фокуса от пореден опит за разрешаване на мащабни сечи и строежи в националния парк. 

За какво става въпрос наистина?
По време на официалните, организирани от изпълнителтелната власт срещи, конкретна дискусия за втори кабинков лифт или пък наличието на опашки пред лифта не е имало (последната такава среща беше свикана от вицепремиера на 21 ноември). Темата на кръглата маса беше искане, внесено от кмета на Банско, за промяна в режимите на сега действащия план на парка, а именно отпадане на ограниченията за строителство на нови писти и съоръжения. Разбира се, такава промяна би дала възможност за увеличение на капацитета на пистите (повече хора в планината) и вероятно ще създаде нужда от транспорт с по-голям капацитет към високата част на планината.
Ако погледнем статистиката на пазара на недвижимите имоти в Банско, се вижда, че средната цена на апартаментите от 2008 до 2015 г. е паднала три пъти. Това показва нуждата на града да привлече повече посетители.

Тук се крият истинските въпроси, които би трябвало да се обсъждат от всички заинтересовани страни:

  • Какви социални и финансови ползи за местните хора и държавата ще донесе увеличение на посетителите в Банско и продажбата на празните недвижими имоти?
  • Какъв екологичен ефект ще има увеличението на човекопотока в планината (можем да вземем за пример Рилските Езера)?
  • Какви са рисковете от изсичане на големи територии от парка от гледна точка на промени в климата – все по-чести екстремни прояви на времето?
Цени на недвижимите имоти в Банско (данни от компанията Bulgarian Properties)



Ски-зона Банско беше разрешена през 2000 г. при условие да не се увеличава легловата база. Тогава тя е била 7800 легла. Днес по официални данни е 18 000, по неофициални вероятно доста повече. Тоест общината – нарушител, която е допуснала струпване на хора, оказва натиск за още строежи в парка.

2. „Няма екологични причини да не се развива ски туризмът там (Пирин).", Нено Димов, министър на околната среда и водите (Грешно)

Международният съюз за защита на природата и природните ресурси (IUCN), в който членува и българското правителство, публикува своя годишен доклад за състоянието на обектите на Световното наследство на ЮНЕСКО. В частта за България се казва, че състоянието на Национален парк „Пирин" предизвиква „сериозно безпокойство", което е една стъпка преди крайната – „критично". Причините, описани в доклада, са заплахите от планираното разширяване на ски зоните в парка от Предела през Банско до Добринище, особено в контекста на променящия се климат, както и от планираното увеличение на сечите в парка. Споменава се, че управата на Национален парк "Пирин" не е в състояние да се противопостави на „силните външни интереси за туристическо развитие и също за използване на горите". (Още информация за доклада)

3. „Ще се допуска единствено изграждане на ски писти и техническа инфраструктура, никакво друго строителство. За масова сеч изобщо не може да се говори.", Нено Димов, министър на околната среда и водите. (Грешно)

Изграждането на ски писти и съоръжения е строителство съгласно Закона за устройство на територията
и то не е позволено в националните паркове. Това, което се разрешава от плана за управление на Пирин, е подновяване и ремонт на съществуващите съоръжения. Всяко строителство е свързано със сечи, а новият проект на план предвижда 12,5 пъти увеличение на зоната разрешена за строителство.
 
И още сечи....
Как стоят нещата в проекта за нов план за парк „Пирин":
В текста на предложението на стр. 348 се казва, че забраната за сечи в парк Пирин не важи за горите под 200 години в определена зона от 23702,1 ха (58,7%). Името на зоната е "Зона за опазване на горските, високопланинските тревни, езерни и речни екосистеми" и може да се намери в предложението за нов план на НП „Пирин" тук.
 
Откъде идват цифрите 12,5 пъти повече площ от националния парк за строителство, както и сечи на горите върху 60% от територията на парка може да видите тук.

4. „Международно събрани 100 000 подписа не са чак толкова много.", Нено Димов, Министър на околната среда и водите (Смешно)

Международната кампания на WWF в подкрепа на застрашените природни обекти от Световното наследство на ЮНЕСКО има за цел да опази няколко такива обекта в света, защото те са изключително важни не само за биологичното разнообразие, а и за хората, които живеят в близост. Освен Пирин, в кампанияата участват места като Национален парк „Доняна" в Испания, танзанийският Селуз и Вакитата – най-застрашния морски бозайник в света. Всяка от тези инициативи, които се отнасят за световноизвестни обекти, е събрала подобен или по-голям брой подписи. За Пирин това означава, че паркът е признат от много хора като световно значима природна забележителност. Да, определено 100 000 са много!
 
Вакита: https://makeyourmark.panda.org/vaquita
Доняна: https://makeyourmark.panda.org/donana
Селуз: https://makeyourmark.panda.org/uk/selous


 


-----------------------------------------------------------------------------------------------
Източници на цитираните твърдения:
1. dnes.dir.bg
2. clubz.bg
3. btvnovinite.bg
4. terminal3.bg

Подаръци за динамични дами

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6576010

Подаръци за динамични дамиКато истинска бизнес дама, за теб думата „функционалност“ е в основата на всичко, което правиш. Динамиката на големия град те кара да чувстваш успешна и в свои води, справяйки се ежедневно с хиляди малки и големи задачи. Възможността да бъдеш мобилна и да намираш каквото ти е необходимо веднага, на една ръка разстояние, е голямо удобство,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване