Вижте как президентът лети на изтребител (ВИДЕО)

http://clubz.bg/61536-vijte_kak_prezidentyt_leti_na_iztrebitel_video

Президентът Румен Радев е на посещение във Франция. Днес е последният ден на визитата на президента, в който Радев е поканен в базата на френските военновъздушни сили в Сен-Дизие, и ще изпълни полет на изтребител "Рафал".

Радев е професионален военен летец и бе шеф на ВВС у нас. Събитието се предава на живо в личния фейсбук на президента.

 

 

Вижте как президентът лети на изтребител (НА ЖИВО)

http://clubz.bg/61536-vijte_kak_prezidentyt_leti_na_iztrebitel_na_jivo

Президентът Румен Радев е на посещение във Франция. Днес е последният ден на визитата на президента, в който Радев е поканен в базата на френските военновъздушни сили в Сен-Дизие, и ще изпълни полет на изтребител "Рафал".

Радев е професионален военен летец и бе шеф на ВВС у нас. Събитието се предава на живо в личния фейсбук на президента.

Омбудсманът Мая Манолова осъди и пред ВАС „Топлофикация“

http://pogled.info/bulgarski/ombudsmanat-maya-manolova-osadi-i-pred-vas-toplofikatsiya.91156

/Поглед.инфо/ Върховният административен съд /ВАС/ отхвърли жалбата на „Топлофикация София“ АД и прекрати делото на омбудсмана Мая Манолова срещу дружеството. Причината е допусната грешка в касационната жалба на „Топлофикация“. По този начин ВАС остави в сила решението на първа инстанция – Административен съд София-град, което е първото спечелено дело на обществения защитник срещу монополиста.

Какво представляван валутата биткойн (ВИДЕО)

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/kakvo-predstavliavan-valutata-bitkojn-video-6076946

Един биткойн в момента струва 10 000 долара, а само преди година цената му беше 1000

Въвеждат нови правила при регистрацията на автомобили

https://www.24chasa.bg/novini/article/6596364

Въвеждат нови правила при регистрацията на автомобилиГодишно в България над 350 хиляди автомобила сменят собственика си. От 27-и декември продавачите на коли вече няма да бъдат длъжни да представят пред "Пътната полиция" договор за покупко-продажба. Тогава трябва да заработи връзката между полицията и нотариусите, съобщи началникът на "Пътна полиция" комисар Бойко Рановски, цитиран от БНР.

Стил и блясък в ревю-спектакъла „БГ модна икона 2017“

http://www.cross.bg/kolektziya-igla-pokazhe-1562584.html

/КРОСС/ Академията за мода ще награди най-стилните българи за 2017 година на официална церемония на 12 декември във Витоша Парк Хотел. По традиция, на стилен ревю-спектакъл ще бъдат показани актуални модни колекции преди официалната церемония. Специални гости на събитието ще бъдат български дизайнери и модни къщи, носители на Златна игла, както и студенти на проф. Любомир Стойков от Национална художествена академия, специалност „Мода". Ревю-спектакълът ще открие трикратната носителка на „Златна игла" на Академията за мода София Борисова, дизайнер на „Романтика Фешън", която ще представи актуални визии за бизнес дами - костюми, ризи, панталони, поли - дизайнерски решения за самостоятелната и дейна жена. Габриела Колева - създател и стилист на модна къща „Мезон Сант-Ерем" - ще покаже колекция дамски облекла от бизнес линията на бранда с акцент върху елегантни и чисти силуети, съчетани с рафинирани и структурирани платове, отговарящи на естетическите потребности на модерната делова дама. Дизайнерът Христо Чучев ще представи нови модели от официалната си колекция „Арабски нощи" есен-зима 2017-2018 на Hristo Chuchev Design, вдъхновена от красотата и мистиката на Изтока. Роклите са пищни и същевременно ефирни и излъчват тайнствена и екзотична красота

Дядо Коледа дойде на мотор в Благоевград, придружава го свита рокери

https://www.24chasa.bg/region/article/6596367

Дядо Коледа дойде на мотор в Благоевград, придружава го свита рокериКметът на Благоевград Атанас Камбитов и десетки деца символично запалиха коледните светлини в града. Благоевград засия в хиляди разнообразни цветове, които донесоха коледния дух. На площад "Георги Измирлиев", кметът приветства жители и гости на града. "Благодаря Ви, че сте тук! По стара традиция вече 7 година заедно палим коледните светлини.

Съдийката на Чоков поема делото на Трайков, Дянков и Прокопиев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6596354

Съдийката на Чоков поема делото на Трайков, Дянков и ПрокопиевСъдия Вилислава Ангелова ще разгледа делото срещу бившите министри Трайчо Трайков, Симеон Дянков, бизнесменът Иво Прокопиев и трима мениджъри от консултантската фирма "Булброкърс" в спецсъда. Те са обвиняеми за продажбата на 33% държавен дял EVN през 2011г. Делото е внесено в съда вчера и е първото след измененията на закона за висока корупция,

Шофьорите с високо кръвно и тежка форма на диабет може да загубят книжките си

https://offnews.bg//obshtestvo/shofiorite-s-visoko-kravno-i-tezhka-forma-na-diabet-mozhe-da-zagubiat-670668.html

Хората с тежка форма на диабет, с високо кръвно налягане и сърдечни проблеми могат да загубят правото си да шофират според наредба, която здравното министерство готви, за да ограничи катастрофите на пътя.

От ведомството обясниха пред bTV, че забраните важат само при тежките форми на тези заболявания, когато има риск шофьорът да загуби съзнание зад волана.

Правилата трябва да влязат в сила от догодина. За тях ще се следи при взимане или при подновяване на книжка.

Според статистиката около 2 млн. души у нас са засегнати от сърдечно-съдови заболявания и около половин милион от диабет. „Може да е много хубава наредбата, но изпълнението няма как да се установи. Ами ако човек с диабет минава по пешеходната пътека и получи хипогликемия и предизвика катастрофа? Да спрем хората с диабет да ходят тогава?”, попитаиронично д-р Румен Богданов, председател на Асоциацията на диабетиците в България.

„Наредбата е от 2011 г., през 2016 г. има промяна, това е третата ѝ промяна сега. Сега тази наредба разрешава на хората с някои болести да управляват. Това не означава да се отнеме книжката, а да не се издаде медицинско свидетелство, което казва, че такъв човек не може да управлява”, коментира бившият директор на КАТ Алекси Стратиев.

„Това е само проект, ще искаме личният лекар да преценява. Всеки обаче умишлено може да прикрие заболяването си, защото иначе може да загуби работата си”, коментира д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на столичните общопрактикуващи лекари.

„Хората с диабет са с два типа на заболяването – тип 1 (инсулинозависим) и тип 2. Огромната група от хора с диабет тип 2 са на таблетки, не на инсулин, и хипогликемията е много рядко явление при тях” посочи д-р Бoгданов.

„Би могло да има връзка между пътната полиция и компетентните специалисти. Има например и много психично болни хора, които са зад волана”, посочи Стратиев.

Нинова: Не съм откраднала и лев, който иска да ме съди

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/ninova-ne-sym-otkradnala-i-lev-kojto-iska-da-me-sydi-6076945

Не съм откраднала нито лев, заяви лидерът на БСП. Това е стъпка за омаскаряване на опозицията, а не за търсене на истината, каза Нинова

Директорът на БНБ: Хората могат да са абсолютно спокойни за парите си

http://www.moreto.net/novini.php?n=364888

Хората могат да са абсолютно спокойни за парите си”,заяви председателят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев на днешния Никулден, празник и на банкерите. „Всички показатели са на добро равнище, печалбата за втора поредна година на сектора доближава исторически най-високите равнища.

Протест на работниците от "Булгартабак": Не сме контрабандисти!

https://www.24chasa.bg/novini/article/6596362

Протест на работниците от "Булгартабак": Не сме контрабандисти!"Не сме контрабандисти" - с такива плакати над 1500 работници от "Булгартабак" се събраха на рротест пред националния стадион "Васил Левски". Протестиращите се разделиха на два лъча - единият пое към Народното събрание, а другият - към централата на партията на Христо Иванов "Да, България". Оттам отправиха обвинения към фирмата,

Ути Бъчваров представи четвъртата си книга със съдействието на Fibank

http://frognews.bg/news_146807/Uti-Bachvarov-predstavi-chetvartata-si-kniga-sas-sadeistvieto-na-Fibank/

Кулинарният гуру Ути Бъчваров представи най-новата си книга ”Най-добрите рецепти за 20 години в ефир”. Бляскавото и много вкусно събитие се състоя в новото студио на предаването му ”Животът е вкусен”, което носи кодовото название ”Фкусно, food and fun”. ”Бъдете сигурни, че тук животът ни тепърва ще е много вкусен”, заяви Бъчваров, докато раздаваше автографи.

Освободиха Ахмед Муса от ареста

https://offnews.bg//temida/osvobodiha-ahmed-musa-ot-aresta-670669.html

Пазарджишкият окръжен съд постанови Ахмед Муса да бъде освободен в съдебното заседание, а белезниците му – свалени. Това стана факт, след като бе потвърдено, че гаранцията му на стойност 7500 лв. е била изплатена. 

Ахмед Муса, който е подсъдим по делото за радикален ислям, прекара в ареста три години. 

Решението за изменението на мярката му от задържане под стража в парична гаранция датира от края на миналия месец. 

Благотворителен концерт за събиране на средства за журналистката Станислава Пирчева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6596351

Благотворителен концерт за събиране на средства за журналистката Станислава ПирчеваНа 12-и декември 2017-а от 19 ч. в клуб „Rock It” в София (ул. "Петко Каравелов" №5) ще се състои благотворителен концерт за събиране на средства за спешна операция по отстраняване на тумор в мозъка на журналистката от БНР Станислава Пирчева, съобщиха от медията. Нека заедно покажем на Станислава, че по Коледа стават чудеса!

Димитър & Христо с приятели с коледен сингъл „Моя Коледа“ и национално турне с Нешка Робева

http://frognews.bg/news_146806/Dimitar-Hristo-s-priiateli-s-koleden-singal-Moia-Koleda-i-natsionalno-turne-s-Neshka-Robeva/

С „Моя Коледа“ Димитър & Христо feat. Martinna & Кристиан Грънчаров , пожелават „…Приказно, нежна Коледа, пълна с любов, …..“ .

Актрисата Бланка Бланко се разходи гола на плажа в Малибу (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/aktrisata-blanka-blanko-se-razhodi-gola-na-plazha-v-malibu-snimki-2065317

Популярната манекенка и актриса Бланка Бланко затвърди горещия си имидж от филма "Горещи момичета на плажа" от 2011 г. с голия си гастрол на плажа в Малибу, пише в. "Дейли мейл".

За дрифт в града: 3000 лв. глоба и година без книжка

//dariknews.bg/regioni/shumen/za-drift-v-grada-3000-lv.-globa-i-godina-bez-knizhka-2065212

Шуменски шофьор се оказа без книжка и с 3000 лв. глоба, след като направи дрифт в центъра на областния град. Освен това получил и 100 лв. санкция заради това, че не спрял при опит за полицейска проверка Той обжалвал в съда наказанията, но било намалено само последн

Булгартабак реши да предупреди депутатите: Силни сме! Много сме (снимки и видео)

https://offnews.bg//obshtestvo/bulgartabak-reshi-da-predupredi-deputatite-silni-sme-mnogo-sme-snim-670666.html

Около 400 работници от благоевградската фабрика на "Булгартабак" надуваха тромби и други пищялки пред централата на "Да, България".

Те скандираха под прозорците на офиса на ул. "Драган Цанков" -  "лъжци", "манипулатори", "престъпници", "боклуци".

Недоволството на цигареното предприятие идва от факта, че партията на бившия правосъден министър Христо Иванов повдигна темата за доклада на турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата, който описва контрабанда на български марки цигари в Турция. В него за първи път се споменава името на „Булгартабак“ и се казва „продуктите, идващи от българската компания „Булгартабак“ и превърнали се в източник на контрабанда в нашата държава“.

Работниците от тютюневия холдинг бяха извозени до София с 13 автобуса, които паркираха пред Националния стадион. 

След визитата до офиса на Да, България шествието се насочи към площада пред Народното събрание. Там звучат песни на Веселин Маринов, друга стара естрада и народна музика.

Повечето от плакатите са работниците са срещу "Да, България", лидера на партията Христо Иванов и издателя на "Икономедиа" Иво Прокопиев.

Има рехави възгласи "Ние не сме контрабандисти".

Още снощи се разбра, че акцията е много далеч от декларирания спонтанен протест в защита на работните места във фабриката.

Кадри от протеста пред парламента:

"Много сме, силни сме", скандираха протестиращите на площад "Народно събрание".

Известната журналистка Еми Барух написа във фейсбук:

Това ще се случи утре:

Шоуто на Делян Пеевски

След констатациите на турската служба за противодействие на организираната престъпност и контрабандата (KOM), че цигари на "Булгартабак" съставляват близо половината от нелегалния пазар на цигари в Турция, синът майчин решил да действа. Ето какво ми разказа една моя сестра:

“Всички сме инструктирани да се явим рано сутринта пред фабриката, където под строй ще ни качат на автобуси и ще ни закарат в София на “протест” под надслов “Искаме работа, не правим контрабанда!”. (А всички знаем истината!) На всеки десет души има отговорник, който разполага с телефонните ни номера и следи за присъствието. Служителите на Техномаркет също ще бъдат заставени да “протестират”. Инструктирани сме да не даваме интервюта пред медиите и да не се занимаваме с “провокатори”. Ще получим кречетала, още няколко заплахи и порция страх...”

Булгартабак отиде на гости на Да, България: Лъжци! Манипулатори! (снимки и видео)

https://offnews.bg//obshtestvo/bulgartabak-otide-na-gosti-na-da-balgaria-lazhtci-manipulatori-sn-670666.html

Около 400 работници от благоевградската фабрика на "Булгартабак" в момента надуват тромби пред централата на "Да, България".

Скандиранията им под прозорците на офиса на ул. "Драган Цанков" са "лъжци", "манипулатори", "престъпници", "боклуци".

Недоволството на цигареното предприятие идва от факта, че партията на бившия правосъден министър Христо Иванов повдигна темата за доклада на турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата, който описва контрабанда на български марки цигари в Турция. В него за първи път се споменава името на „Булгартабак“ и се казва „продуктите, идващи от българската компания „Булгартабак“ и превърнали се в източник на контрабанда в нашата държава“.

Работниците от тютюневия холдинг бяха извозени до София с 13 автобуса, които паркираха пред Националния стадион. 

Още снощи се разбра, че акцията е много далеч от декларирания спонтанен протест в защита на работните места във фабриката.

Известната журналистка Еми Барух написа във фейсбук:

Това ще се случи утре:

Шоуто на Делян Пеевски

След констатациите на турската служба за противодействие на организираната престъпност и контрабандата (KOM), че цигари на "Булгартабак" съставляват близо половината от нелегалния пазар на цигари в Турция, синът майчин решил да действа. Ето какво ми разказа една моя сестра:

“Всички сме инструктирани да се явим рано сутринта пред фабриката, където под строй ще ни качат на автобуси и ще ни закарат в София на “протест” под надслов “Искаме работа, не правим контрабанда!”. (А всички знаем истината!) На всеки десет души има отговорник, който разполага с телефонните ни номера и следи за присъствието. Служителите на Техномаркет също ще бъдат заставени да “протестират”. Инструктирани сме да не даваме интервюта пред медиите и да не се занимаваме с “провокатори”. Ще получим кречетала, още няколко заплахи и порция страх...”

Станишев на конгреса на социалдемократите в Берлин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6596355

Станишев на конгреса на социалдемократите в БерлинТази седмица социалдемократите в Германия ще решат дали да участват в голяма коалиция с християндемократите или ще предпочетат да останат в опозиция. Решението ще се вземе на конгреса, който партията провежда от четвъртък до събота. Ден преди началото му в Берлин пристигнаха лидери от Партията на европейските социалисти,

Цените на петрола се понижават слабо

http://econ.bg/Новини/Цените-на-петрола-се-понижават-слабо_l.a_i.754311_at.1.html

Цeнитe нa пeтpoлa лeĸo ce пoнижaвaт в нaчaлoтo нa тъpгoвиятa в cpядa нa фoнa нa ceдмичния pъcт нa зaпacитe oт cypoвинaтa в CAЩ и вялoтo тъpceнe. ...

"Ислямска държава" призова албанците да извършват атентати по празниците

http://www.cross.bg/teroristichni-vreme-durzhava-1562583.html

/КРОСС/ „Ислямска държава" призова своите поддръжници в Албания да организират терористични атентати по време на предстоящите коледни и новогодишни празници, пише македонският „Курир". „Имаш достатъчно време да се сдобиеш с автомобил и да прегазиш хора от масата, да си купиш нож и да нападнеш, или пък да заредиш своята пушка с боеприпаси", призовават джихадистите в своите комуникационни канали, цитирани от медиите на албански език. На т.нар. „вълци единаци" се препоръчва да ангажират мигрантите и да извършат нападения в Рим и Ватикана. Във връзка с опасността от терористични атаки косовското правителство изготви документ със заглавие „Държавна стратегия срещу тероризма и план за действие 2018-2022", който предвижда мерки за борба с тероризма и завърналите се джихадист. В текста се отбелязва, че са налице „публични призиви за извършване на терористични атаки в Косово, но и в региона". Тероризмът е "една от най-големите заплахи за националната сигурност", се казва още в документа.  

"Лудогорец" усеща "здравословно напрежение" преди ключовия мач с "Хофенхайм"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/06/3091866_ludogorec_useshta_zdravoslovno_naprejenie_predi/?ref=rss


"Лудогорец" изпитва напрежение преди мача с "Хофенхайм", от който зависи дали отборът ще продължи участието си в евротурнирите и през пролетта. Според изпълнителния директор на българския шампион Ангел Петричев усещането е "здравословно".<br /><br />"Лудогорец" се нуждае от точка, за да се класира за 1/16-финалите. Мачът е в четвъртък от 20.00 часа в Германия.<br /><br />"Вече победихме "Хофенхайм" в Разград. Имаме...

Съдът прекрати делото на Манолова срещу ”Топлофикация”

http://dnes.dir.bg/news/maja-manolova-ombudsman-toplofikatzia-26662019

Тричленен състав на Върховния административен съд отхвърли жалбата на "Топлофикация-София" и прекрати производството по делото на Мая Манолова срещу дружеството

И пак ще сме на шестнайсет

https://offnews.bg//mama-nindzha/i-pak-shte-sme-na-shestnajset-670670.html

Автор: Мария Пеева У дома обичаме киното. Всички - от най-малкия до най-големия. А ние двамата с Иван си имаме и една слабост, за която момчетата ни майтапят - обичаме романтични филми. Да, не пречи да сте превалили четиридесетте и да имате 25 години брак зад гърба си, плюс четири деца и внуче на път, и въпреки това да сте безнадеждно романтични и да се държите за ръка в киното. Това изобщо не е приоритет само на шестнайсетгодишните. Първият филм, който гледахме заедно, беше “Уилоу”. Тогава разбрах, че съм намерила моето момче. Аз много си рева на филми, открай време,…

Варненски студенти с награди от Общината за осми декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=364886

Студенти по Психология, Финанси, Право, Софтуерни технологии, Корабни машини и механизми, Дентална медицина, Бизнес информационни системи и Организация и управление на военните формирования на тактическо ниво, ще получат тазгодишните награди на Община Варна за високи постижения, научи Moreto.

Говорителката на Тръмп гладила костюмите му направо върху него

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6596330

Говорителката на Тръмп гладила костюмите му направо върху негоГоврителката на Тръмп често гладила костюмите, които той вече бил облякъл, и това ставало с парогенератор за вертикално гладене. Но веднаж Хоуп Хикс забравила да вземе парогенератора и босът й се ядосал: „По дяволите, Хоуп, как можа да забравиш парогенератора!“. Говорителката отговорила, че „това бе грешка, която тя няма да повтори“, предаде БГНЕС.

Голям Никулденски концерт в Бургас тази вечер

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/QqZla4Xeryg/

Дядо Коледа рано-рано паркира шейната си на площад “Тройката” в Бургас. Тя е в близост до прекрасната елха, която се радва на одобрение от бургазлии, но я харесват и много хора от други български градове.

Готова е и сцената, от която довечера около 18.00 часа ще бъдат включени празничните светлини на града. Върху нея ще се качат, за да зарадват бургазлии с изпълненията си Владимир Ампов – Графа, Тони Димитрова, Росен Сеновски, Иван Ченов, НУМСИ “Панчо Владигеров”, ПФА “Странджа”, хор “Милка Стоева, Клуб по спортни танци “Бургас 75”, Духов оркестър с диригент Христо Кожухаров. Водещи ще са Мария Силвестър и Ники Станоев.

Начало – 17.30 часа.

Млечният път имал активно ядро, дори и да е имало живот в галактиката, то го е убило

http://www.cross.bg/yadro-tzentura-streletz-1562581.html

/КРОСС/ Астрономи от университета „Тор Вергата" в Рим установиха, че преди няколко милиарда години Млечният път е имал активно ядро, съобщава „Дарик". Излъчването от галактиката е можело да убие всеки многоклетъчен организъм, който се е срещал на разстояние няколко десетки хиляди светлинни години от центъра ѝ. Предполага се, че Стрелец А - радиоизточник в центъра на Млечния път, е съставен от свръхмасивна черна дупка, фрагменти от свръхнова и облаци от йонизиран газ и прах. Учените са на мнение, че преди около 8 милиарда години Стрелец А е бил активно галактично ядро, излъчващо рентгенови лъчи и дълбоки ултравиолетови лъчения в разстояние на десетки или стотици милиони години. Учените преценили въздействието на активното галактично ядро върху потенциално обитаеми планети в нашата галактика. Лъчите с дълбока ултравиолетова дължина би трябвало да унищожат атмосферите на обекти, които се намират достатъчно близо до центъра на Млечния път. Макар радиацията да била значително намалена поради ефекта от обкръжаващите галактичното ядро газове и прах, всички планети, които се намирали на по-малко разстояние от 1000 парсека (3,2 хиляди светлинни години) от Стрелец А, се лишили напълно от газовите си обвивки към края на фазата на активността на ядрото. Учените заключили, че радиацията от центъра на Млечния път е била смъртоносна за сложни многоклетъчни организми на планети, отдалечени на 2-8 хиляди парсека от Стрелец А

До месец казват присъдите на трима за кражба за половин милион от музея в Бяла

https://www.24chasa.bg/novini/article/6596279

До месец казват присъдите на трима за
кражба за половин милион от музея в БялаВеликотърновският апелативен съд обяви за решаване делото за кражба на експонати на обща стойност 467 334 лева от музей "Освободителна война" в гр.Бяла, съобщиха от съдебната палата. Със своя присъда от 31 май 2017 г. Окръжният съд в Русе е признал подсъдимите Тошко И. С. (р. 1956г.) от гр. Ямбол, Димитрина И. М. (р.1967г.) от гр. Бяла и Татяна И.

Румяна Тодорова: Мораториумът за лекарствата няма финансова обосновка

https://www.investor.bg/bulgaria-on-air/462/a/rumiana-todorova-moratoriumyt-za-lekarstvata-niama-finansova-obosnovka-251620/

Бившият управител на НЗОК смята, че забраната за финансиране на нови терапии догодина няма да реши проблемите с преразхода

Обвинената за трафик на проститутки със 7 имена иска психиатър, преди 13 г. искала да се самоубие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6596307

Обвинената за трафик на проститутки със 7 имена иска психиатър, преди 13 г. искала да се самоубиеОбвинената в трафик на проститутки за Кипър Елмас Донева от Шумен не иска да остане в ареста. Тя обжалва мярката за неотклонение "задържане под стража" пред окръжния съд, но тричленен състав отхвърли жалбата й и я остави за окончателно зад решетките. В съдебната зала адвокатът на  Донева, която за последните десетина години е сменяла 7 пъти

Наемите в САЩ "изяждат" все по-голям дял от доходите на домакинствата

https://www.investor.bg/po-sveta/453/a/naemite-v-sasht-iziajdat-vse-po-goliam-dial-ot-dohodite-na-domakinstvata-251619/

В момента в страната е по-изгодно да се купи собствен дом, дори и на скъпите пазари, стига купувачите да са спестили за първоначална вноска, което е трудно

Започва санирането в сградите на ул. Морска № 14-16-18, ул. Солна №13, кв. Свобода №30 в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/NADxk5akFGU/

На 07.12.2017 от 16.00 часа в Община Поморие  ще се проведе  официална церемония “Първа копка”, с  която стартира реализацията на СМР дейностите по Проект  „Повишаване на енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради намиращи се в гр.Поморие – 2“, който се осъществява  по Договор за БФП с № BG16RFOP001-2.001-0142-С01 с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие, съобщават от Община Поморие.

Основна цел на проекта:

Повишаване на енергийната ефективност на многофамилни  жилищни сгради, намиращи се в гр. Поморие.

Очаквани резултати:

  • Повишаване на енергийната ефективност в сградите на ул. Морска № 14-16-18, ул. Солна №13, кв. Свобода №30;
  • Достигане на нормативно изискваните нива на енергийна ефективност – най-малко клас на енергопотребление „С“ в сградата;
  • Намаляване на разходите за енергия;
  • По-високо ниво на енергийната ефективност, което пряко ще допринесе за намаляване на крайното енергийно потребление и косвено – до намаляване на емисиите на парникови газове в малките градове – опорни центрове на полицентричната система, съгласно НКПР 2013-2025г.;
  • Постигане на индикативните национални цели за пестене на енергия за 2020г., заложени в Националния план за действие за енергийна ефективност 2014- 2020 г.;
  • осигуряване на по-добро качество на въздуха, условия за живот и работна среда в съответствие с критериите за устойчиво развитие;
  • подобряване на експлоатационните характеристики с цел удължаване на жизнения цикъл на сградите;
  • запазване на традиционните функции на малките градове – опорни центрове, вързани с предлагане на обществени услуги, не само за местното население, но и за населението на околните периферни райони.

 Бенефициент на  проекта: Община Поморие

Дата на стартиране –          20.10.2016 год.

Дата на приключване  –      20.10.2018 год.

Обща стойност:  1 660 665,55  лв. с ДДС ( 100 % БФП)

Разяснение за проекта ще има на 07.12.2017 г., от 15.00 часа, в Зала 2 на Община Поморие.

Новият грип вече е у нас

http://www.moreto.net/novini.php?n=364885

Потвърден е първият изолиран грипен щам за този сезон. Това означава, че грипът започва да циркулира у нас. Какви са симптомите? Грипът започва внезапно. В рамките на два-три часа човек губи сила, вдига се температура. Има болки в гърлото и тежест в белите дробове.

КАТ въвежда нови правила за регистрация на автомобили

http://dnes.dir.bg/news/avtomobili-registratzia-26662018

От 27 декември продавачите на коли вече няма да бъдат длъжни да представят пред „Пътната полиция“ договор за покупко-продажба.

ЕК ще представи плановете си за развитие на Икономическия и валутен съюз

https://www.24chasa.bg/novini/article/6596289

ЕК ще представи плановете си за развитие на Икономическия и валутен съюз
В сряда Европейската комисия ще представи дългоочакваните си предложения за по-нататъшното развитие на Икономически и валутен съюз, отбелязва германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от "Фокус".  Брюкселският орган се надява чрез тях да превърне еврозоната и ЕС като цяло в по-устойчиви за бъдещи дългосрочни

"Стандард енд Пуърс" повиши дългосрочния кредитен рейтинг на София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6596297

"Стандард енд Пуърс" повиши дългосрочния кредитен рейтинг на София
Международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" /S&P Global Ratings/ повиши дългосрочния кредитен рейтинг на София от ВВ+ на ВВВ- със стабилна перспектива. Така той вече влиза в групата на "инвестиционните рейтинги", съобщават от Столична община. В съобщението се уточнява, че това означава, че Столична община става още по-привлекателно

Св. Николай Мирликийски (Никулден)

http://www.eurochicago.com/2017/12/nikola/

Днес почитаме паметта на свети Николай Мирликийски Чудотворец (Свети Никола). Това е един от най-известните известните и почитани християнски светци. Свети Николай е бил епископ на град Мира в областта Ликия в Мала Азия. Приживе той е бил известен като противник на езичеството и арианството и е направил много като епископ за своето паство и за всички нуждаещи се, обърнали се към него. След смъртта си е почитан като светец и покровител на моряците, търговците, затворниците и др.

Погребаха без церемонии убития бивш президент на Йемен в столицата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6596283

Погребаха без церемонии убития бивш президент на Йемен в столицата
Бившият президент на Йемен Али Абдула Салех е бил погребан снощи в Сана, съобщава новинарският сайт "Аджил", цитиран от ТАСС. Церемония за прощаването с бившия държавен глава не е имало. Вчера телевизионният канал "Скай нюз - Арабия" съобщи, че бунтовническото формирование на хусите "Ансар Аллах" поискало от роднините на убития в понеделник Салех

ВАС прекрати делото на Манолова срещу "Топлофикация" заради грешка в жалбата

http://www.cross.bg/toplofikatziya-manolova-dryzhestvoto-1562579.html

/КРОСС/ Тричленен състав на Върховния административен съд /ВАС/ отхвърли жалбата на "Топлофикация" АД и по този начин прекрати производството по делото на Мая Манолова срещу дружеството. Решението на съда може да бъде обжалвано пред петчленен състав. Причината за прекратяването е допусната грешка в касационната жалба от страна на "Топлофикация", съобщава БНТ. Делото е за отказа на изпълнителния директор Георги Беловски да предостави достъп до обществена информация за дейността на дружеството по събиране на вземанията му по съдебен ред на омбудсмана. Манолова не е получила отговор в 14-дневен срок на въпросите си, съгласно закона, а от "Топлофикация" са изразили писмено становище, в което се твърди, че поисканата информация не попада в приложното поле на ЗДОИ. Омбудсманът обаче завежда дело и го печели на първа инстанция пред Административния съд - София -град, а сега "Топлофикация" обжалва решението. Пред медиите Манолова коментира, че този казус има морални и обществени аспекти. Тя обясни, че спорът е затова столичани да знаят как работи дружеството, как се управлява и как се харчат парите в него. Омбудсманът коментира, че гражданите имат право да разберат как са изхарчени 15 млн. лв. събрани от дружеството чрез юристконсултски хонорари през 2015 г. при дела на "Топлофикация" срещу софиянци

Всички осъждат решението на Тръмп за Ерусалим

http://dnes.dir.bg/news/izrael-USA-erusalim-sasht-izbori-2016-26661797

Решението на Тръмп да премести посолството на САЩ в Израел от Тел Авив в Ерусалим се осъжда от всички, дори и от съюзници.

Българският президент пилотира изтребител във Франция (СНИМКА)

//dariknews.bg/novini/sviat/bylgarskiiat-prezident-pilotira-iztrebitel-vyv-franciia-snimka-2065320

Българският президент Румен Радев пилотира изтребител „Рафал“ във Франция. Това се случва в рамките на 3-дневната му официална визита в страната. Държавният глава посети базата на френските военновъздушни сили в Сен-Дизие.

Какво правят мъжете, докато жените им пазаруват

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/kakvo-praviat-myzhete-dokato-zhenite-im-pazaruvat-6076943

Инстаграм профилът Miserable men ("Отчаяни мъже") събира забавни снимки на господа по време на пазар

След 3 години в ареста освободиха обвинения за разпространение на радикален ислям Ахмед Муса

http://www.cross.bg/ahmed-mysa-osvoboden-1562578.html

/КРОСС/ Пазарджишкият имам Ахмед Муса Ахмед бе освободен от задържането под стража, директно в съдебната зала, на днешното заседание от процеса за разпространяване на радикален ислям и призоваване към война, който върви в окръжния съд на Пазарджик. Веднага след началото на заседанието адвокатът на Ахмед Муса - Елвира Панкова, представи пред съда разписка, че определената от съда гаранция за обвиняемия от 7500 лв. е платена. Веднага след това съдията разпореди Муса да бъде незабавно освободен, при което съдебната охрана се отдръпна от него, съобщава "24 часа". Това позволи на неговата майка, която бе в залата да се нахвърли върху сина си и да го разцелува. Делото продължава с гледането на видеозаписи на обвиняемите, записани със СРС (специални разузнавателни средства). Ахмед Муса Ахмед изкара в следствения арест малко над 3 години. Той беше задържан на 25 ноември 2014 г. при операция на ДАНС и прокуратурата и оттогава не е пускан на свобода. Това е едва вторият случай в световната съдебна практика, когато обвиняем, без да е осъден, е бил задържан за такъв период. Решението да бъде освободен бе взето от съда още в края на ноември, а сега се премина и към неговото изпълнение.

Това наистина е отегчително за мъжете (СНИМКИ)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/tova-naistina-e-otegchitelno-za-myzhete-snimki-6076943

Инстаграм профилът Miserable men ("Отчаяни мъже") събира забавни снимки на господа по време на пазар

Автобуси докараха "спонтанно протестиращи" за "Булгартабак" в центъра на София (обновена в 11 ч.)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/06/3091854_avtobusi_dokaraha_spontanno_protestirashti_za/?ref=rss


Близо 20 автобуса със "спонтанно протестиращи" хора се събраха пред Националния стадион "Васил Левски". Всички те са с бели тениски, на които пише "Булгартабак", като се предполага, че са работници на компанията. Недоволството им идва след разпространения доклад на турската служба за противодействие на организираната престъпност и контрабанда, в който се споменава "Булгартабак" и се посочва, че продукти на компанията са контрабандно прекарвани през Турция...

Автобуси докараха "спонтанно протестиращи" работници на "Булгартабак" в центъра на София

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/06/3091854_avtobusi_dokaraha_spontanno_protestirashti_rabotnici/?ref=rss


Близо 20 автобуса със "спонтанно протестиращи" хора се събраха пред Националния стадион "Васил Левски". Всички те са работници от "Булгартабак", като недоволството им идва след разпространения доклад на турската служба за противодействие на организираната престъпност и контрабанда, в който се споменава "Булгартабак" и се посочва, че продукти на компанията са контрабандно прекарвани през Турция към Близкия изток.<br /><br /><br /><br...

Продажбите на дизелови коли на Острова се срина с 30%

https://news.bg/economics/prodazhbite-na-dizelovi-koli-na-ostrova-se-srina-s-30.html

Заради несигурността и спада в реалните доходи автомобилният пазар се свива с 11 процента

Летището във Варна с близо 300 000 лева приход от такса шум за 2 години

http://www.moreto.net/novini.php?n=364889

Близо 300 000 лева са събраните средства от такса шум на варненското летище през 2015-та и 2016-та година. Разходите на аерогарата за същия период са от порядъка на 162 173 лева. Междувременно, на летището в Бургас са събрани общо 597 885 лева, научи Moreto.

Съдия постанови незабавно освобождаване на Ахмед Муса

http://dnes.dir.bg/news/pazarjik-jihad-ahmed-musa-26661956

Пазарджишкият имам Ахмед Муса бе освободен от задържането под стража директно в съдебната зала по разпореждане на съдия Кристина Пунтева.

В Истанбул са задържани 26 души заподозрени във връзка с ИДИЛ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6596235

В Истанбул са задържани 26 души заподозрени във връзка с ИДИЛТурските сили за сигурност задържаха днес в Истанбул 26 души, заподозрени в членство в терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД), предаде ТАСС, като се позовава на информация на агенция Доган. Антитерористичната акция е била извършена през нощта в два района в Истанбул. У задържаните са открити пропагандни материали и документи за

Мерките на Пътна полиция дават добри резултати

http://www.cross.bg/politziya-godina-fisha-1562577.html

/КРОСС/ Мерките, които взема Пътна полиция, дават положителен резултат. Това отчете по време на работен семинар с журналисти началникът на отдел „Пътна полиция" в Главната дирекция „Национална полиция" комисар Бойко Рановски. На него присъстваха окръжният прокурор на Ловеч Кирил Петров, директорът на ОДМВР- Ловеч ст. комисар Милен Маринов, Радостина Петкова - началник от РУМВР- Троян, д-р Марчо Марков от „Пирогов", доц. Васил Атанасов от ВМА, Алекси Кесяков, секретар на Държавно-обществената комисия по безопасност на движението, както и началниците на Пътна полиция от всичките 28 области на страната.Комисар Бойко Рановски представи данни за пътнотранспортните произшествия от първите 10 месеца на тази и миналата година. За този период на тази година са станали 6422 тежки пътни инцидента - за сравнение, за същия период на миналата година те са били 518 повече. Загиналите за тази година до края на октомври са 622, с 42 по-малко от тези през 2016 г., а ранените - 8082 или с 667 по-малко за същия период от 2016 г. По отношение на контролната дейност през първите 10 месеца на тази година са издадени 306 911 фиша, 322324 електронни фиша и 192 258 акта, а през миналата - 50 259 фиша, 35 397електронни фиша и 22 745 актовете. Като тревожна тенденция комисар Рановски определи растящия брой на заловените шофьори, управлявали моторни превозни средства след употреба на наркотици

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

http://frognews.bg/news_146805/Sofiiska-voda-vremenno-shte-prekasne-vodosnabdiavaneto-v-niakoi-chasti-na-stolitsata/

На 7 декември 2017 г. (четвъртък), във връзка с подмяна на спирателен кран на до бл. 26 , жк. „Овча купел“ 2 , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

Корнелия Нинова: С грубо погазване на демократични правила за пореден път ГЕРБ искат да скрият истината

http://www.cross.bg/tochka-tazi-dnevniya-1562576.html

/КРОСС/ "ГЕРБ допуснаха грубо нарушение на правилника на Народното събрание, който има силата на закон, по решение №9 на Конституционния съд. Там се казва, че предложението в първа сряда на месеца, направено от опозицията, задължително става точка първа в дневния ред. В нарушение на закон на държавата за пореден път, мнозинството гласува тази точка за стане трета. Чухме безумни аргументи от г-н Данаил Кирилов: „въпреки формалните основания, поради липса на депутати от комисията". Законът за вас вече е формално основание, което може да бъде погазвано по всякакъв начин, за да се скрие истината. Да припомня, че тази точка беше отложена от миналата седмица с обещание на ГЕРБ тази седмица са влезе в дневния ред. По силата на закона тази седмица трябва да влезе задължително. Мнозинството, с решение на парламента, отмени закона, който е правилник на работа на НС. От какво ви е страх? Показахте с гласуването си, че не искате удължаване на дневния ред до приключване на точката - това е доказателство, че не искате тази точка да се гледа. От какво ви е страх? От истината? Ще я скриете на цената на нарушаване на закона, на цената на отлагане на темата? Няма да я скриете - тя рано или късно ще лъсне пред българското общество. С процедурни хватки и грубо погазване на правова държава и демократични правила за пореден път ГЕРБ искат да се скрият от истината, защото ги е страх от това, което ще чуят от трибуната

Ахмед Муса Ахмед бе освободен от ареста директно в съдебната зала

https://www.24chasa.bg/novini/article/6596266

Ахмед Муса Ахмед бе освободен от ареста директно в съдебната залаПазарджишкият имам Ахмед Муса Ахмед бе освободен от задържането под стража, директно в съдебната зала, на днешното заседание от процеса за разпространяване на радикален ислям и призоваване към война, който върви в окръжния съд на Пазарджик. Веднага след началото на заседанието адвокатът на Ахмед Муса - Елвира Панкова, представи пред съда разписка,

ВАС прекрати делото на Манолова срещу "Топлофикация", заради грешка в жалбата на дружеството

https://www.24chasa.bg/novini/article/6596272

ВАС прекрати делото на Манолова срещу "Топлофикация", заради грешка в жалбата на дружествотоТричленен състав на Върховния административен съд /ВАС/ отхвърли жалбата на "Топлофикация" АД и прекрати производството по делото на Мая Манолова срещу дружеството. Решението на съда може да се обжалва пред петчленен състав. Причината за прекратяването е допусната грешка в касационната жалба от страна на "Топлофикация".

Ислямска държава призовава за атентати в Албания

http://frognews.bg/news_146804/Isliamska-darjava-prizovava-za-atentati-v-Albaniia/

Ислямска държава призова поддръжниците си да окървавят Коледните и Новогодишните празници в Албания.

S&P повиши кредитния рейтинг на София

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/sp-povishi-kreditniia-reiting-na-sofiia-251618/

Отчита се, че икономиката на столицата е по-силна от средното за страната

Бойко Рашков в парламента: Слушан е магистрат, за да се установи връзката му с политик от тази зала

http://clubz.bg/61535-bojko_rashkov_v_parlamenta_slushan_e_magistrat_za_da_se_ustanovi_vryzkata_mu_s_politik_ot_tazi

Бойко Рашков. Снимка Веселин Боришев

"Бюрото вече не може да гарантира на 100% на гражданите, че можем да направим пълна проверка дали те са били подлагани на СРС по една причина – тази година установихме, че отговорите, които ни се дават от прилагащите структури не отговарят на истината. Така да го кажа. В 8 случая ние сме установили безспорно, че те не са отговорили на Бюрото дали спрямо Х са използвани или не СРС. Един от тези случаи е един бивш политик, който стоеше в тази зала. Той води дело по Закона за отговорността на държавата. Уведомили сме го. И един колега магистрат, който е подлаган няколко пъти на СРС, за да се установи, ако е възможно евентуално, връзката му с един политик. От тази зала.

Това обяви от парламентарната трибуна председателят на Бюрото за контрол на използване на СРС Бойко Рашков. Той в крайна сметка, въпреки очевидното първоначално нежелание на управляващите от ГЕРБ, бе в Народното събрание, докато се обсъжда доклада на бюрото за 2016 г. След като депутатите от левицата Славчо Велков и Таско Ерменков му зададоха няколко въпроса, Рашков реши да направи дълго изложение пред народните представители. 

Цитираната реплика беше в края на изложението му. Рашков отговори и на въпроса дали има случаи, в които има неправомерно подсушвани или следени граждани, които не са били уведомени за това. По думите му такива случаи не просто има, а те са десетки. Това е позволено от закона, а когато Бюрото поиска становище от службите, които заявяват ползване на СРС, отговорът е, че хората не трябва да бъдат уведомени. По думите на Рашков в Бюрото има "стотици сигнали" за неправомерно използване на СРС, защото нарушенията са стотици"

"Въпросът е, че има мълчание като започнем от ВСС, главния прокурор, министъра на вътрешните работи, председателя на ДАНС"

Тези думи бяха казани в присъствието в залата на Сотир Цацаров, на председателя на ДАНС Димитър Георгиев, на МВР шефа Валентин Радев и на председателя на ДАТО Цветан Китов. 

От думите на Рашков се разбра още, че едно покрай случая с отнетия допуск до класифицирана информация на колегата му Георги Гатев и покрай използването на СРС спрямо варненски магистрат в материалите е била спомената и собствената му съпруга и семейство.

Рашков потвърди и за наличието на опит от страна на прокуратурата за органичаване на работата на Бюрото, за което Клуб Z писа.

Очаквайте подробности.

Зафиров: Какво стана с онзи Биков, който твърдеше, че Борисов не става и за кмет на Банкя

http://www.cross.bg/ninova-zafirov-bikov-1562574.html

/КРОСС/ "Нинова разобличи по ясен и категоричен начин всички лъжи по следния казус. Нинова не е имала само проверки, но и една финансова ревизия. Номерата на проверките са на документите, можете да видите". Това заяви Атанас Зафиров, член на Изпълнителното бюро на БСП, в предаването "Тази сутрин" по БТВ по повод твърденията на ГЕРБ, че Корнелия Нинова лъгала, че е била проверявана сделката за „Техноимпекс", нещо, което самата тя пък опроверга още вчера на специална пресконференция. "Нека не превръщаме политиката в счетоводство. Аз ви давам документи, които само прокуратурата може да издаде и те казват, че няма място за притеснение. Това, че някои хора решават, че имат подобни правомощия... Как може да се твърди, че няма престъпление, без да е направена проверка?", попита риторично Зафиров. „Нека престанат да говорят за приватизацията на Корнелия Нинова. Там има още 27 души. Не може да се слага всичко под един знаменател. Когато говорим за криминална приватизация, трябва да се докаже къде е престъплението", обясни социалистът. Атанас Зафиров атакува и едно от настоящите остриета на ГЕРБ Тома Биков, който в последно време се специализира в изявленията срещу опозицията и който, заедно с Антон Тодоров, вчера също даде брифинг, за да покаже документи, свързани с приватизацията на „Техноимпекс", част от управата, на която бе Корнелия Нинова

Викат Цацаров и шефовете на служби в НС заради подслушването

http://dnes.dir.bg/news/dans-srs-prokuror-parlament-26661915

Депутатите поканиха представители на институции да присъстват на обсъждането на Доклада на Националното бюро за контрол на СРС за работата през 2016 г.

Румен Овчаров: Решението за спиране на проекта АЕЦ "Белене" беше чисто политическо

http://www.cross.bg/belene-ovcharov-beshe-1562575.html

/КРОСС/ Няма цена от 10 милиарда за АЕЦ „Белене". Цената е договорена и тя е 4 милиарда. Това каза в предаването „Лице в лице" по bTV бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. "От тези 4 милиарда, 1 милиард вече платихме. Оборудването е тук, техническият проект - 200 милиона, също е тук", посочи той. "Далавера „Белене" няма", категоричен беше бившият енергиен министър. По думите му проектът „Белене" е необходим на България от гледна точка на покриване на нашето собствено потребление. И не е само защото ще спрем тецовете след 4-5 г., те просто изчерпват ресурса си на експлоатация, уточни той. „Да си представим, че след 10 или 15 г. всички автомобили в България се движат на електроенергия. И всеки като се прибере вечерта, си вкарва щепсела в контакта и зарежда автомобила си, за да може да отиде на работа. Зарежда например 20 киловатчаса, това са 15 млрд. киловатчаса за година, това е в момента производството на двата реактора в Козлодуй", посочи Овчаров. „АЕЦ „Белене" не беше спряна поради това, че няма достатъчно добри и надеждни експертни оценки за това, че тя е необходима, ефективна и жизнеспособна, а по чисто политическо решение, и то на чуждо правителство. Проектът беше прекратен в началото на 2012 г. след визитата на държавния секретар на САЩ", посочи той

Мъж се прави на припаднал, за да му отстъпят място в метрото (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/curious/myj-se-pravi-na-pripadnal-za-da-mu-otstypjat-mjasto-v-metroto-video-news_647908.html

Любопитно видео от Китай придоби ужасна популярност в интернет през последните дни. На него се вижда как мъж се преструва, че припада и получава криза, за да може останалите пътници в метрото да му отстъпят място. "Страдащият" мъж лежи и се гърчи на земята, а останалите пътни

Ципрас: Гърция стъпва на крака

https://www.24chasa.bg/novini/article/6596244

Ципрас: Гърция стъпва на кракаГърция стъпва на крака, 2018-а ще бъде година на завой на страната, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас от трибуната на годишната конференция на гръцко-американската камара, посветена на гръцката икономика, съобщава Нюз.ин. "Гърция оставя зад гърба си меморандумите с кредиторите през август 2018 г.", каза още Ципрас.

Борсовите индекси в Европа и САЩ се понижиха по време на вчерашната сесия

http://econ.bg/Новини/Борсовите-индекси-в-Европа-и-САЩ-се-понижиха-по-време-на-вчерашната-сесия_l.a_i.754303_at.1.html

Капиталовите пазари в Европа и САЩ приключиха търговията на 5 декември с понижения, пише "Блумбърг". Общоевропейският индекс Stoxx 600 записа...

Цацаров и шефовете на службите бяха извикани в парламента за доклада за подслушване

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/12/06/3091847_cacarov_i_shefovete_na_slujbite_biaha_izvikani_v/?ref=rss


Главният прокурор Сотир Цацаров, вътрешния министър Валентин Радев и председателят на ДАНС Димитър Георгиев бяха поканени от парламента да присъстват на обсъждането на доклада на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства за извършената дейност през 2016 година. На гласуването бяха поканени също Андон Ненов, директор на ресорната дирекция в ДАНС и Бисер Борисов, зам.-председател на Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО). Те бяха поканени по предложение...

Нинова: Вкарайте ме в затвора

http://www.moreto.net/novini.php?n=364884

„80% от българите смятат, че приватизацията през прехода е била разбойническа. Затова от БСП предлагаме всичко да се сложи на масата и да се направи ревизия. Който е извършил престъпление, да понесе наказание”, заяви Корнелия Нинова.

Aмерикански медии: Решението на Тръмп за Ерусалим се осъжда от всички, дори от съюзници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6596220

Aмерикански медии: Решението на Тръмп за Ерусалим се осъжда от всички, дори от съюзнициРешението на американския президент Доналд Тръмп да премести посолството на САЩ в Израел от Тел Авив в Ерусалим е основна международна тема в днешния англоезичен печат. Съобщавайки за преобладаващо негативните реакции в света на този ход - не само в арабския и ислямския свят, но дори и сред съюзниците на САЩ, британският "Файненшъл таймс" припомня,

Викат Цацаров в парламента за доклада за употребата на СРС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6596255

Викат Цацаров в парламента за доклада за употребата на СРСГлавният прокурор Сотир Цацаров да се яви в Народното събрание за изслушването на доклада на националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства за 2016 г. Това решиха депутатите със 181 гласа "За" и 1 "въздържал се" по предложение на депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов. Освен Цацаров в парламента бяха извикани шефът на ДАНС Димитър

София получи по-висок инвестиционен рейтинг

https://offnews.bg//ikonomika/sofia-poluchi-po-visok-investitcionen-rejting-670665.html

Международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" /S&P Global Ratings/ повиши дългосрочния кредитен рейтинг на София от ВВ+ на ВВВ- със стабилна перспектива. Така той вече влиза в групата на „инвестиционните рейтинги“.

Това означава, че Столична община става още по-привлекателно място за насочване на инвестиции. Добрият рейтинг е не само полезен ориентир за чуждестранните инвеститори, а и за самата община и нейните граждани, защото помага за привличане на по-евтин финансов ресурс за реализиране на капиталовата програма на столицата.

Повишението е признание и за добрата работа на екипа на кмета на София Йорданка Фандъкова и общинската администрация за поддържането на финансова стабилност и високо ниво на собствени приходи на Столична община, информират от "Московска" 33. В мотивите на S&P Global Ratings се посочва, че в подкрепа на вътрешноприсъщия рейтинг на Столична община е статутът на града като административен, финансов и търговски център на България. По думите на Стандард енд Пуърс това допринася за диверсификацията и дава основания за прогнозиране на устойчив икономически растеж на местната икономика. 

Оценката отразява мнението на агенцията за изключителната ликвидност на общината и добрата бюджетна гъвкавост, основана на значителната автономност в управлението на местните приходи. 

Стабилната перспектива отразява тази на рейтинга на България (BBB-/стабилна перспектива/A-3) и отразява факта, че икономиката на София е по-силна от средната за страната. По тази причина Стандард енд Пуърс дава на Столична община максималния възможен рейтинг за българска община, който е равен на държавния.

София получи инвестиционен рейтинг

https://offnews.bg//obshtestvo/sofia-poluchi-investitcionen-rejting-670665.html

Международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" /S&P Global Ratings/ повиши дългосрочния кредитен рейтинг на София от ВВ+ на ВВВ- със стабилна перспектива. Така той вече влиза в групата на „инвестиционните рейтинги“.

Това означава, че Столична община става още по-привлекателно място за насочване на инвестиции. Добрият рейтинг е не само полезен ориентир за чуждестранните инвеститори, а и за самата община и нейните граждани, защото помага за привличане на по-евтин финансов ресурс за реализиране на капиталовата програма на столицата.

Повишението е признание и за добрата работа на екипа на кмета на София Йорданка Фандъкова и общинската администрация за поддържането на финансова стабилност и високо ниво на собствени приходи на Столична община, информират от "Московска" 33. В мотивите на S&P Global Ratings се посочва, че в подкрепа на вътрешноприсъщия рейтинг на Столична община е статутът на града като административен, финансов и търговски център на България. По думите на Стандард енд Пуърс това допринася за диверсификацията и дава основания за прогнозиране на устойчив икономически растеж на местната икономика. 

Оценката отразява мнението на агенцията за изключителната ликвидност на общината и добрата бюджетна гъвкавост, основана на значителната автономност в управлението на местните приходи. 

Стабилната перспектива отразява тази на рейтинга на България (BBB-/стабилна перспектива/A-3) и отразява факта, че икономиката на София е по-силна от средната за страната. По тази причина Стандард енд Пуърс дава на Столична община максималния възможен рейтинг за българска община, който е равен на държавния.

Депутатите поканиха главния прокурор, вътрешния министър и шефа на ДАНС в парламента

http://www.cross.bg/agentziya-doklada-glasyvaneto-1562573.html

/КРОСС/ Главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Валентин Радев и председателят на Държавна агенция „Национална сигурност" Димитър Георгиев са поканени да присъстват на обсъждането на Доклада на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства за извършената дейност през 2016 година. Това решиха депутатите в началото на заседанието си в сряда, а предложението да се отправят подобни покани бе на Данаил Кирилов от ГЕРБ. На гласуването бяха поканени също Андон Ненов, директор на дирекция в ДАНС и Бисер Борисов, зам.-председател на Държавна агенция "Технически операции", както и техните заместници. Предложението бе единодушно прието с 181 гласа „за". Гласуването на доклада ще бъде трета точка в дневния ред, а не първа, както досега. Предложението на БСП работното време да бъде удължено до края на гласуването на доклада беше отхвърлено, което предизвика и поредните спорове в парламента.  

Депутатите поканиха главния прокурор, вътрешния министър и шефа на ДАНС в парламента

http://www.cross.bg/glasyvaneto-predlozhenieto-doklada-1562573.html

/КРОСС/ Главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Валентин Радев и председателят на Държавна агенция „Национална сигурност" Димитър Георгиев са поканени да присъстват на обсъждането на Доклада на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства за извършената дейност през 2016 година. Това решиха депутатите в началото на заседанието си в сряда, а предложението да се отправят подобни покани бе на Данаил Кирилов от ГЕРБ. На гласуването бяха поканени също Андон Ненов, директор на дирекция в ДАНС и Бисер Борисов, зам.-председател на Държавна агенция "Технически операции", както и техните заместници. Предложението бе единодушно прието с 181 гласа „за". Гласуването на доклада ще бъде трета точка в дневния ред, а не първа, както досега. Предложението на БСП работното време да бъде удължено до края на гласуването на доклада беше отхвърлено.  

Нинова: С процедурни хватки ГЕРБ искат да се скрият от истината

https://www.24chasa.bg/novini/article/6596239

Нинова: С процедурни хватки ГЕРБ искат да се скрият от истинатаС процедурни хватки ГЕРБ искат да се скрият от истината - страх ги е от това, което ще чуят от парламентарната трибуна за специалните разузнавателни средства (СРС). Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в процедура по начина на водене след преместване на предложената от БСП първа точка в дневния ред за доклада на Националното бюро за контрол на

100 години независимост на Финландия от Русия

http://dnes.dir.bg/news.php?id=26661819

Днес се навършват сто години от обявяването на независимостта на Финландия от Русия.

Учениците убийци застават пред съда

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-ruse-taximetrov-shofyor-26661818

Окръжната прокуратура в Русе внесе обвинителен акт в съда срещу двамата 17-годишни ученици, обвинени в грабеж и убийство на 60-годишен таксиметров шофьор.

Пътна обстановка по АМ "Тракия" (обновено)

http://www.cross.bg/byrgas-trakiya-osushtestvyava-1562572.html

/КРОСС/ Движението при км 0 на АМ "Тракия" в посока Бургас временно се осъществява в изпреварващата лента. Причината за ограничението бяха ремонтни дейности в активната лента. От Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха за възстановяване на е движението по АМ "Тракия", при км 226, в посока Бургас. От 7 декември до 21 декември движението между 190-ти и 195-ти километър на АМ „Тракия" ще се осъществява двупосочно в платното за Бургас. Пилотно ще се ремонтират 500 м от платното за София при 193-ти км, които са между п. в. „Чирпан" и п. в. „Стара Загора". Ще бъде изпълнена цялостна подмяна на асфалтовата настилка и хоризонталната маркировка.

Крал Михай преживя най-големите грешки на историята

http://dnes.dir.bg/news/rumania-evropeyski-parlament-kral-mihi-26661817

Кончината на бившия румънски монарх Михай Първи е централната тема за румънските вестници днес.

Движението по АМ "Тракия" в посока Бургас се осъществява в изпреварващата лента

http://www.cross.bg/lenta-osushtestvyava-byrgas-1562572.html

/КРОСС/ Временно движението при км 0 на АМ "Тракия" в посока Бургас се осъществява в изпреварващата лента. Причината за ограничението са ремонтни дейности в активната лента. Това съобщава Агенция "Пътна инфраструктура".  

Михаил Марковски: Добро качество на добра цена – това е печелившата стратегия за българското вино

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6594541

Михаил Марковски: Добро качество на добра цена – това е печелившата стратегия за българското виноМихаил Марковски е председател на Асоциация на сомелиерите в България, съорганизатор на конкурсите „Сомелиер на годината” и „Вино на годината”, преподавател по сомелиерство и ресторантьорство. - Г-н Марковски, научи ли се българинът да пие и подбира вино? Кои са най-предпочитаните бели и червени сортове? - Българинът винаги е знаел какво да пие.

New Bloom Winery лансира ново вино с уникалана система за затварне

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6594534

New Bloom Winery лансира ново вино с уникалана система за затварнеЛюбимият на българите червен сорт Мерло влиза в серията PIXELS Изба New Bloom в Съединение лансира ново вино в серията PIXELS от сорта Мерло. Марката включва изцяло едносортови вина от Совиньон блан, Шардоне, пенливо от Глера, розе от Гренаш и червено от Каберне Совиньон. Виното e реколта 2016, която се отличи с изключително високо качество на

Една сватба, няколко погребения и хиляди блистери

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6595420

Една сватба, няколко погребения и хиляди блистериИсторията на Мегън и Хари е хит не заради кралския блясък У нас - в седмицата на бюджета ликвидирането на схема за криминален реекпорт на лекарства даде един от възможните отговори защо за здраве се дават все повече пари, а в системата няма промяна към добро Новината за предстоящата сватба на принц Хари и актрисата Мегън Маркъл,

Движението по АМ "Тракия" в посока Бургас се осъществява в изпреварващата лента

http://www.cross.bg/lenta-izprevarvashtata-byrgas-1562572.html

Временно движението при км 0 на АМ "Тракия" в посока Бургас се осъществява в изпреварващата лента, поради ремонтни дейности в активната лента. Това съобщава Агенция "Пътна инфраструктура".  

Лекторски модул ще се проведе в Регионална библиотека - Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=364883

Изабел Юпер и комедията „Сувенир“ в лекторски модул в отдел „Изкуство“-Регионална библиотека „Пенчо Славейков“-Варна На 9 декември от 10.00 ч. почитателите на киното ще гледат филма „Сувенир“ с Изабел Юпер в отдел „Изкуство“ на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“, научи Moreto.

Машинистът на катастрофиралия влак спасил 155 пътници от смърт

https://www.24chasa.bg/novini/article/6596232

Машинистът на катастрофиралия влак спасил 155 пътници от смъртМашинистът на катастрофиралия вчера вечерта край германския град Нойс близо до Дюселдорф влак е спасил живота на пътниците си с бързата си реакция, стана ясно от разследването днес. Той успял да дръпне спирачката на влака си в последния момент и така предотвратил по-голяма катастрофа. 47 души бяха ранени,

Пипнаха двама напушени зад волана в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6596142

Пипнаха двама напушени зад волана в Горна ОряховицаДвама водачи, употребили наркотични вещества са установени в Г. Оряховица. Вчера около 15,00 ч. на ул. „П. Цвикев“ в железничарския град е извършена проверка на лек автомобил „Форд Фокус“, управляван от 26-годишния А. З. от В. Търново, неизвестен до момента на полицията. При проверка на водача за употреба на наркотични вещества,

Кабинетът дава 940 000 лв. за Зографския манастир, Борисов получи подарък (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kabinetyt-dava-940-000-lv.-za-zografskiia-manastir-borisov-poluchi-podaryk-snimki-2065311

Правителството отпуска 940 000 лева за ремонтни дейности в Зографския манастир, стана ясно в началото на днешното заседание. Средствата ще бъдат използвани за цялостен ремонт на южното крило на манастира.

Ахмед Муса бе освободен под гаранция

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/ahmed-musa-be-osvoboden-pod-garanciia-2065305

Подсъдимият за проповядване на радикален ислям Ахмед Муса е освободен под гаранция. Това стана, след като тази сутрин в 9,00 часа е внесена сумата от 7500 лева.

Не казвайте тези неща на новите си колеги (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/ne-kazvajte-tezi-neshta-na-novite-si-kolegi-video-2065307

Започването на работа на ново работно място е истинско изпитание за повечето хора. Налага им се да доказват професионалните си умения и да опитват да са симпатични на най-различни личности.

Има някои неща, които не бива да правим или казваме, когато имаме нов колега в офиса.

Прелест: Половинката на Роналдо и малката им дъщеря с първа фотосесия (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/prelest-polovinkata-na-ronaldo-i-malkata-im-dyshteria-s-pyrva-fotosesiia-snimki-2065293

Половинката на звездата на Реал Мадрид Кристиано Роналдо позира за специална фотосесия заедно с малката им дъщеря Алана Мартина. Кадрите са специално за испанското издание на списание Hello.

Водят шефа на СРС-тата в парламента да обяснява за подслушванията

https://offnews.bg//obshtestvo/vodiat-shefa-na-srs-tata-v-parlamenta-da-obiasniava-za-podslushvaniata-670662.html

С малък парламентарен хаос започна тазседмичното заседание на депутатите в парламента. Причината - предложението на БСП в Народното събрание да дойде директорът на бюрото за СРС-та Бойко Рашков.

По време на гласуването на дневния ред предложението на БСП за доклада на Бюрото беше гласуван като първа точка, но се сетиха, че няма как исканите от тях лица да дойдат на изслушването на време.

Освен Рашков, социалистите поискаха да се явят още шефът на ДАНС Димитър Георгиев, вътрешният министър Валентин Радев, шефът на ДАТО и техните заместници.

Тогава бе предложено точката да стане трета, за да имат време призованите да дойдат.

БСП настояха да се уверят, че изслушването ще бъде днес и поискаха работното време на депутатите да бъде удължено до приемане на 3-та точка. Това не беше прието.

За да не обидят опозицията, Данаил Кирилов от ГЕРБ предложи 3-тата точка, която беше първа, отново да стане първа. Народните представители приеха и това предложение.

Но именно това лутане из правилника обърка депутатите и председателят на парламента и Цвета Караянчева обяви 30-минутно прекъсване.

В крайна сметка точката ще е трета в дневния ред, Бойко Рашков е поканен, като към момента не се знае дали заседанието ще е закрито или не.

Докладът за работата на Бюрото беше приет единодушно от ресорната комисия в парламента, а миналата седмица Рашков каза, че срещу Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) има атака, за да не може да се контролира кой кого следи и подслушва.

Apple може да спести 47 млрд. долара от новия данъчен режим в САЩ

https://www.investor.bg/novini/261/a/apple-moje-da-spesti-47-mlrd-dolara-ot-noviia-danychen-rejim-v-sasht-251615/

Така компанията ще се превърне в най-големия бенефициент на законодателството, което сега се промъква през Конгреса

Тръмп мести посолството на САЩ в Йерусалим

http://clubz.bg/61533-trymp_mesti_posolstvoto_na_sasht_v_jerusalim

Американският президент Доналд Тръмп ще обяви тази вечер, че САЩ признават Йерусалим за столица на Израел и ще преместят посолството си там, предаде Ройтерс.

Така САЩ ще скъсат с досегашната си политика, което може да доведе до протести и безредици.

Въпреки предупрежденията на западните и арабските съюзници Тръмп ще произнесе в 20 часа българско време днес реч в Белия дом. Той ще нареди на Държавния департамент да започне да търси място за посолство в Йерусалим като част от очакван дългогодишен процес на преместване на дипломатическата дейност от Тел Авив.

Тръмп ще подпише документ, отлагащ преместването на посолството, тъй като САЩ нямат посолска структура в Йерусалим, в която да се настанят. Висш представител на администрацията заяви, че изграждане на дипломатическа мисия може да отнеме от 3 до 4 години.

Решението на Тръмп, което е част от обещанията по време на кампанията му миналата година, ще преобърне посоката на десетилетната американска политика. Според нея статутът на Йерусалим бе част от решението с две държави за израелците и палестинците, като последните искат за столица Източен Ерусалим.

Всички близкоизточни съюзници на Вашингтон предупредиха за опасни последици от решението, след като разговаряха с Тръмп вчера.

"Президентът смята, че това е признаване на реалността, - каза официален представител, който информира журналистите за решението. - Действаме въз основа на една неоспорима истина. Това е просто един факт."

Висши представители на администрацията заявиха, че решението на Тръмп няма за цел да наклони везните в полза на Израел и че съглашението за окончателния статут на Йерусалим ще остане основна част от всяко мирно споразумение между израелците и палестинците.

Като защити решението, чиновникът каза, че Тръмп из основи отразява една фундаментална истина - че Йерусалим е седалището на израелското правителство и трябва да бъде признат като такова.

Според палестинците обаче тази стъпка ще означава "целувка на смъртта".

Не е ясно какви ще бъдат политическите изгоди за Тръмп, отбелязва Ройтерс. Решението ще зарадва републиканските консерватори и християните евангелисти, които са важна част от неговата политическа база. Но ще затрудни желанието на президента за по-стабилен Близък изток и израелско-палестински мир. То ще породи и напрежение. Предишните президенти постоянно отлагаха този ход.

Самият намек за предстоящо решение за преместване на посотлството в бъдеще бе сигнал за тревога в Близкия изток и доведе до опасения от насилие.

"Нашият палестински народ няма да позволи на този заговор да се осъществи и те имат всякакви варианти да бранят тяхната земя и техните свети места", заяви Исмаил Хания - лидер на движението "Хамас".

Ислямистки групировки като "Ал Кайда", "Хамас" и "Хизбула" в миналото са се опитвали неведнъж да се възползват от чувствителността на мюсюлманите по въпроса за Йерусалим, за да подклаждат антиизраелски и антиамерикански настроения.

Решението на Тръмп идва в момент, в който Джаред Къшнър - негов висш съветник и зет, полага сравнително дискретни усилия за подновяване на опитите за постигане на мир в региона. Няма обаче кой знае какъв напредък.

"Президентът ще изтъкне колко е ангажиран с мира. Като разбираме как ще реагират някои страни, ние все още работим върху нашя план, който още не е готов. Имаме време да го изготвим и да видим как се чувстват хората", каза висш съветник на Тръмп.

Президентът на САЩ разговаря с палестинския лидер Махмуд Абас, израелския премиер Бенямин Нетаняху и с кралете Абдулла на Йордания и Салман на Саудитска Арабия, за да ги информира за решението си.

Крал Абдулла "смята, че решението ще има сериозни последици, които ще подкопаят усилията за подновяване на мирния процес и ще предизвика и мюсюлманите, и християните", се казва в изявление на кабинета на йорданския монарх.

Израел окупира арабския Източен Йерусалим по време на Близкоизточната война през 1967 г., а по-късно го анексира. Международната общност не признава израелския суверенитет върху целия град, където има мюсюлмански, еврейски и християнски светини.

"Ние винаги сме смятали Йерусалим за въпрос на решение на окончателния статут, който трябва да бъде разрешен чрез преки преговори между двете страни въз основа на съответните резолюции на Съвета за сигурност", заяви говорителят на ООН Стефан Дюжарик.

Нито една страна в момента няма посолство в Йерусалим.

Тръмп смята Израел за стабилен съюзник в този неспокоен регион.

Споровете за статута на Йерусалим били напрегнати, твърди пред Ройтерс чиновник, пожелал анонимност. За признаването на Йерусалим за столица и преместването на посолството били вицепрезидентът Майк Пенс и американският посланик там дейвид Фридман. Държавният секретар Рекс Тилърсън и шефът на Пентагона Джим Матис обаче били против местенето на мисията от Тел Авив.

Най-накрая надделял нетърпеливият Тръмп, който казал на съветниците си, че искал да изпълни обещанието от кампанията си.

Махмуд Абас предупреди Тръмп за "опасните последици", които преместването на посолството ще има за усилията за мир и регионална стабилност, каза Набил Абу Рдайна - говорител на палестинския президент.

Тръмп обаче уверил Абас, че остава ангажиран с улесняването на мирна израелско-палестинска сделка.

Маймуна, направила си селфи, е обявена за "Личност на годината"

https://www.actualno.com/curious/majmuna-napravila-si-selfi-e-objavena-za-lichnost-na-godinata-news_648060.html

Помните ли маймуната, която си направи селфи и стана истинска звезда в интернет само за няколко дни, а след това снимкатапредизвика спорове за авторски права в САЩ? Именно тя отново е в публичното пространство, този път като "Човек на годината". Това признание дойде от орган

Преглед на икономическите теми в печата, 6 декември

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-6-декември_l.a_i.754302_at.1.html

"Cтpoим пo 500 м ayтoбaни нa дeн"  Πpиблизитeлнo пo 500 м мaгиcтpaлни пътищa нa дeн щe cтpoим дoгoдинa, пoĸaзвa cмeтĸa нa "Moнитop" пo...

Една от най-младите милионерки в света с интервю

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/edna-ot-naj-mladite-milionerki-v-sveta-s-interviu-6076940

Фотосесията е тематична - носи името "Промяната". Всички снимки са вдъхновени от текстове на песни, които са написани от самата Тейлър

Експерт: ”Белене” и царските имоти няма да скарат коалицията

http://dnes.dir.bg/news/koalitzia-belene-shengen-tzarski-imoti-parvan-simeonov-predsrochni-izbori-evropredsedatelstvo-26659564

Няма да има мирно и тихо Европредседателство. Но логиката казва няма защо да има предсрочни избори. "Белене" и "царските имоти" няма да скарат коалицията.

Лодка, изчезнала при цунамито в Япония, се появи в САЩ (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6596158

Лодка, изчезнала при цунамито в Япония, се появи в САЩ (Видео)
Лодка от цунамито в Япония през 2011 г. се появи край бреговете на американския щат Орегон. Експерти обявиха, че е невероятно, че плавателен съд с този размер се появява след почти седем години в другия край на света. Лодката изглежда като руина и по нея има ръжда, предаде NOVA.  След щателна инспекция за радиация, експертите обявиха,

Гуверньорът на БНБ: Хората да са спокойни за парите си в банките

http://frognews.bg/news_146803/Guvernjorat-na-BNB-Horata-da-sa-spokoini-za-parite-si-v-bankite/

Хората могат да бъдат спокойни за парите си в банките. Това заяви гуверньорът на Българската народна банка Димитър Радев пред БТВ.

Когато Исус се превърна в Юда и още грешки от Библията

https://www.vesti.bg/lyubopitno/istoriata-pomni/kogato-isus-se-prevyrna-v-iuda-i-oshte-greshki-ot-bibliiata-6076930

И как една сгрешена буква може да доведе до разпространяване на посланието - "нека първо децата да бъдат убити"

Димитър&Христо с приятели с коледен сингъл „Моя Коледа“ и национално турне с Нешка Робева

http://www.cross.bg/dimitur-atanasov-dekemvri-1562571.html

/КРОСС/ С „Моя Коледа" Димитър & Христо feat. Martinna & Кристиан Грънчаров, пожелават „...Приказно, нежна Коледа, пълна с любов, ....." . video: https://www.youtube.com/watch?v=64wHaVcEnIE&feature=youtu.be Музиката и аранжиментът на песента са на Димитър Атанасов, текст - Бистра Александрова. В звукозаписа на песента участват и Кристиан Грънчаров от „Гласът на България 2017" и Мартина Иванова /Ice Cream/,  с която Димитър и Христо имат още една съвместна песен - „Миг от спомен", с втора награда от „Бургас и морето 2017" . След участието на дуета в спектакъла на Нешка Робева „Споменът за утре", легендарният треньор и хореограф, включи Димитър&Христо с изпълнение на песни и в новия си спектакъл „Няма такова шоу". Проектът обединява таланта на танцьорите от „Нешънъл арт" и възпитаничките на клуб по художествена гимнастика „Левски". В уникалния спектакъл, в артистичен безпорядък, достигащ често да абсурден комизъм, се редуват музика, песни, танци с уреди и без уреди... Всички са въодушевени от мисълта, че ще покажат най-хубавото, от това, което умеят, защото са обединени от една кауза - да помогнат на клуба по художествена гимнастика "Левски"

Шефът на БНБ: Бъдете спокойни за парите си

https://offnews.bg//ikonomika/shefat-na-bnb-badete-spokojni-za-parite-si-670663.html

Хората могат да са абсолютно спокойни за парите си”, заяви председателят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев в интервю за bTV на днешния празник на банкерите - Никулден.

„Всички показатели са на добро равнище, печалбата за втора поредна година на сектора доближава исторически най-високите равнища. Свидетели сме на това как кредитната активност се увеличава, лошите кредити намаляват, така че имаме много позитивни фактори и не случайно тези международни агенции взимат решения за повишаване на кредитния рейтинг, не на база на някакви субективни съображения, а на база на реални факти”, добави той.

Според него влизането в еврозоната ще е полезна стъпка за страната. „Както процесът, така и присъединяването към Еврозоната ще има положителен ефект за икономиката. Достатъчно е да погледнете докладите на международните кредитни агенции, които бяха разпространени в края на миналата седмица. Те ясно посочват като основен фактор за бъдещото повишаване на кредитния рейтинг на страната присъединяването на нашата валута към валутния механизъм”, каза той.

Радев наблегна върху съживяването на икономиката.

„Ако икономиката работи добре, хората ще живеят по-добре. А тя определено работи по-добре, това се вижда от всички индикатори." Според него обаче в някои случаи имало забавяне във времето между променените макроикономически показатели и реалното им усещане по джоба на хората.

Директорът на БНБ коментира и т.нар. криптовалути, напр. биткойни, чиято цена напоследък се увеличи чувствително.

„Аз мисля, че тук има два концептуални въпроса, които трябва да са ясни преди да има съдържателна дискусия. Първият въпрос е, че в случая с биткойни и сходните т.нар. криптовалути не става въпрос за никакви валути. Това не са валути, това са стоки и обект на спекулация, които някои инвеститори използват и като средство за разплащане. Вторият въпрос е, че тази тема не трябва да се смесва с темата за дигиталните пари, които вероятно един ден в банките, централните банки, ще имитират.

Това не е факт, но централните банки проучват внимателно този въпрос. Тези дигитални пари ще бъдат истински пари, само че в дигитална форма. Следователно, когато говорим за биткойн, става въпрос за един спекулативен актив, а не за валута. Ето защо централните банки не регулират и биткойн, и подобните конструкции”, обясни той.

Бургас става логистичен хъб на Китай за Източна и Централна Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6595401

Бургас става логистичен хъб на Китай за Източна и Централна ЕвропаСектор “Услуги” формира 60% от икономиката на областта Логистичен хъб за износ на китайски стоки за Централна и Източна Европа с павилион за мостри ще бъде изграден на територията на пристанище Бургас. Инвестицията е за 20 млн. евро, договорена през май 2016-а в Ханджоу, Китай. “Подписан бе тристранен меморандум между Асоциацията за насърчаване

Оставиха за постоянно в ареста турски тираджия, причинил катастрофа със загинал и тежко ранен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6596136

Оставиха за постоянно в ареста турски тираджия, причинил катастрофа със загинал и тежко раненС определение на Окръжен съд – Велико Търново на 50-годишния турски тираджия, обвинен в причиняването на тежката катастрофа край с. Раданово в края на миналата седмица, е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража", съобщи МВР. При верижното меле на главния път Велико Търново - Русе един мъж загина, а друг пострада тежко.

Ускоряват се новите ски строежи в Банско, отлага сe промяната на концесията

http://www.mediapool.bg/uskoryavat-se-novite-ski-stroezhi-v-bansko-otlaga-se-promyanata-na-kontsesiyata-news272734.html

Курс към пълно удовлетворяване на инвеститорските намерения за разширяване на ски зоната в Банско поема правителството на Бойко Борисов, което обяви за обществено обсъждане промяна в стария план за управление на националния парк "Пирин" от 2004 г., както искаше общината в Банско. В същото време на заседанието си в сряда кабинетът реши да отложи със седмица промяната на концесионния договор на екоминистерството с фирмата "Юлен" за ползването на част от защитените територии на парка и проектът на договорката да бъде публикуван. Премиерът Бойко Борисов нареди също така да се направи обществена дискусия за промяната на концесионния договор, която се очаква да се проведе следващия понеделник. "Не искам съмнения и обвинения за подаръци! Четири години! Министърът на екологията имаше време да направи това и точно него да го няма, да си го защитава, не ми се вижда нормално“. Така, ако се съди по публикуваната стенограма от правителственото заседание, Борисов аргументира отлагането на решението за концесионния договор. "Първото, върху което имам претенция, е, че, министърът го няма, а той е основният, който трябва да защити този проект. Второ, нямаме план за управление на "Пирин“, който да гарантира, че не може нищо по тази тема да се направи в ущърб на природата и според мен това е по-важното. Разсъждавайки само върху концесията, в случая, която като я няма на сайт, публично, се създават предпоставки за съмнения. Именно това са ми трите претенции. И те по никакъв начин няма да попречат, ако всичко е наред“, заявява министър-председателят. Промяна в стария план за Пирин финтира съдебния спор по новия план Ходът с промяната на отдавна изтеклия като валидност план за управление на парк "Пирин" цели ускоряване на реализацията на намеренията за нов кабинков лифт на Банско и нови писти в Пирин планина като цяло, както и заобикаляне на съдебния спор по проекта за нов план за управление на парка. В момента природозащитници и държавата не могат да се разберат трябва ли да се направи екооценка на актуализирания план, изработен с европари от свързаната с "Юлен" фирма "Пролес Инженеринг". Поправка в стария план, чието обсъждане е до 22 декември, ще уреди бърза писта за реализацията на нови ски строежи. Изменението ще позволи на общината и "Юлен" да изготвят план за развитие на ски зоната и за изграждане на нови съоръжения в буферната зона на парка "Пирин". Според екоминистерството това е разрешено от Комитета за световното наследство, докато природозащитниците твърдят, че то нарушава изискванията на ЮНЕСКО, под чиято егида е паркът "Пирин". От Министерството на околната среда и водите обещават да бъде направена екологична оценка на този инвестиционен план и оценка за съвместимостта му със зоната "Пирин", която е част от европейската екомрежа НАТУРА 2000. "На базата на тези оценки всъщност ще се реши какви и колко въжени линии и писти е допустимо да се изградят", се посочва в доклада на екоминистъра Нено Димов до Министерския съвет, с който той иска одобряване на промяната в плана за управление на Пирин. От думите на вицепремиера от Обединените патриоти Валери Симеонов става ясно, че намеренията на правителството са поправката в стария план да бъде приета в края на декември. Мотивът на Борисов да иска отлагане на промяната в концесионния договор с "Юлен" бе, че това върви с промяна на плана за управление на парка. Борисов: Подозират ни, че едва ли не правим подарък на концесионера "Защото аргументите на тези, които са против, имат резон. Те нямат доказателство, че много от нещата, които се казват, отговарят на истината, и подозират, че едва ли не правим подарък на концесионера. И като няма план за управление на Пирин, страховете им какво ще се случи впоследствие никой не може да ги разсее", коментира Борисов. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов се впуска в обяснения, как "най-големият проблем е, че години наред едни хора рекетират държавата (…) и сега ние тук се гънем и се гърчим, страхувайки се някой да не дойде да затвори Орлов мост". Той смята, че правителството не трябва да се "огъва" пред неучастваща във властта политическа структура и заявява, че си има процедури и е било проведено обществено обсъждане. Борисов го контрира, че проектът на концесионен договор не е публичен, а планът за управление не е приет и "може да се предположи, че между двете неща ще се направи така, че това, което концесионерът иска, да му се случи, обикаляйки, шиканирайки между тези две процедури". "Без нито метър гора или земя да бъде харизана за други цели" "Всички сме казали и в предизборните си програми, и това, което сме говорили, че сме за втори лифт, но при ясни процедури и без нито метър гора или земя да бъде харизана за други цели", продължава премиерът. "Въпросът е покрай този втори лифт, след като нямаме план за управление на Пирин и след като слагаме първо каруцата пред коня, приемайки концесията, без това да е публично на сайт за обществено обсъждане, където всеки четящ и недошъл на тази среща да може да си напише мнението или да каже съображенията си, или да сложи своите аргументи…. Защото куп недостатъци се изтъкват, и аз самият ги намирам за правилни. Хубави-лоши, неправителствените организации са приети и са основна власт, ако щете дори в Европейския съюз. И в случая дали се харесваме или не, е въпрос на избор, но не и аргумент", заявява още министър-председателят. Той изтъква и липсата на екоминистъра да защити предложението си, което според вицепремиера Валери Симеонов – един от привържениците на новите ски строежи в Пирин, не било проблем. "Не е вярно това, че ние се опитваме да сложим каруцата пред коня, тъй като, ако няма промяна на концесията, какъв е смисълът и въобще за какво да се променя общият план, няма причина да се променя. И в момента има действащ план и ние не сме в нарушение. Ние добавяме с един анекс, че може да се направят спортни съоръжения. Оттук нататък по никакъв начин ние не променяме законовия ред, който задължително изисква дори един стълб да се забие там, да се направи ОВОС. Значи цялата тази процедура ще бъде за всяко съоръжение, всъщност не говорим за всяко съоръжение, говорим за едно съоръжение, което да отпуши пропускателна способност. Там също се минава през екологична оценка, ОВОС, всичко абсолютно с възможности и правото за обжалване на всеки детайл", отстоява вижданията си Валери Симеонов. Министърът на туризма Николина Ангелкова и вицепремиерът Томислав Дончев настояват всичко да се изпипа юридически. "Да не забравяме, че "Пирин“ е в ЮНЕСКО и трябва да видим разширяването допълнително на буферната зона какво влияние ще има и там", заявява Ангелкова. Валери Симеонов: Прокопиевци ликуват, че точката е оттеглена Симеонов прави опит да убеди премиера да се приеме промяната на договора с "Юлен" като обяснява, че получил съобщение, че "във Фейсбук Прокопиев, прокопиевци ликуват, че точката за "Пирин“ е изтеглена". "Ако мачът е свирен, поне трябваше да кажете да не гоним топката", допълва той. Борисов на свой ред отвръща, че "и на Съвета на коалицията, и във всичките наши разговори сме единодушни за втори кабинков лифт и спорът не е дали да има втори кабинков лифт или да няма втори кабинков лифт" и отбелязва, че "нямаме план за управление на "Пирин“, който да гарантира, че не може нищо по тази тема да се направи в ущърб на природата и според мен по-първо и по-важно е приемането на плана за управление на Пирин". По думите му, ако всичко е наред, "ние тогава, каквито и протести да има за втора кабинка, можем да кажем: "Колеги, ние защитаваме втората кабинка поради тази и тази причина, но не вредим на природата, каквито са притесненията ви“. Да се изпипат детайлите "Но след като не е качено на сайта и ми извадят, че концесионната такса е 200 хиляди лева и двойно като се увеличи и стане 400 хиляди, а печалбата е еди-каква си или еди-какво си, ние в това не сме сигурни. Искам да сме сигурни, защото това ще е един крайпътен камък заради тази втора кабинка. Планът за управление на "Пирин“, ЮНЕСКО и продължаване след това на всичките тези нови предложения, които ще правим за развитие на туризма, трябва да вървят по един и същи алгоритъм. Дали ще го направим сега или следваща сряда или, когато всеки детайл е изчистен – какъв е проблемът?! С една седмица или с две седмици, ако го забавим, какъв е проблемът? Ще си дойде Нено Димов, ще си го защити, през това време ще ги качите всичките тези неща на сайта. Който иска да протестира – да гледа и да напише мнение и ще го вкарате на следващо заседание. Не виждам проблем да си изпипаме детайлите", завършва Борисов. Така отлагането на одобрението на промяната на концесионния договор за защитената територия, част от парка "Пирин" се приема като против е Валери Симеонов, а Красимир Каракачанов се въздържа от гласуване. Природозащитници: Узаконява се ограбеното от "Юлен" Още преди заседанието на Министерския съвет екозащитници видяха в предстоящите решения узаконяване на ограбването на Пирин. Според екокоалицията "За да остане природа в България" това ще е картбланш за узаконяване на всички спорно и незаконно ползвани от концесионера на ски зоната "Банско" Юлен АД през изминалите години терени.   Природозащитниците твърдят, че концесионерът ще получи право да ползва близо 1000 ха от парк "Пирин" вместо 99.5 ха.   "Въпреки законовите пречки и всички поети международни ангажименти за опазване на Национален парк "Пирин", обект от световното природно наследство на ЮНЕСКО, въпреки пределно ясните препоръки от ЮНЕСКО да не се излиза извън буферната зона, призната от Комитета на световното наследство, проекторешението дава на "Юлен" АД нови зони за ползване и съответно - за увреждане в националния парк", посочват от "За да остане природа в България".   "За този огромен подарък държавата ще получи само 30% по-високо концесионно плащане", твърдят екозащитниците. Бързането вероятно е за да не бъде съобразено то с готвения нов закон за концесиите, който би спрял подобни злоупотреби, посочват от екоорганизацията.   "Концесионният договор е подписан през 2001 г. с обект на концесия близо 100 ха. 9 години след това, МОСВ доказва, че договорът не е спазен и е ползвана 60% по-голяма площ. Аргументите са, че договорът бил неясен. Трудно е да се повярва, че някой подписва договор за милиони при неяснота в договора. Ясно е, че още в началото никой не е имал реално намерение да го спазва. Днес, въпреки поредицата от незаконни действия, правителството награждава неспазването на договора с още площи, които са на всички нас", твърдят екозащитниците.   Според тях решението поругава дългогодишния труд за изграждане на природозащитната наука и на мрежата от защитени територии у нас. Взето точно в навечерието на европейското председателство на България, то ще донесе негативен имидж и нови санкции срещу страната ни, смята организацията. Банско обвини екокоалицията в лъжи   От община Банско определиха предупрежденията на природозащитната организация като "лъжи, целящи да злепоставят инициативата на община Банско за разрешаване на дългогодишния проблем с опашките на долната станция на кабинковия лифт". Според местната администрация изменението на плана за управление на парк "Пирин", което вероятно би трябвало да се гласува от правителството, ще позволи на фирмата да направи предложение за изграждането на нов лифт. Община Банско е акционер в дружеството концесионер "Юлен", което обаче се контролира от собствениците на Първа инвестиционна банка Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев.   Според общината не е вярно, че ще се увеличи площта, в която строителството е разрешено, тъй като туистическата зона и според сега действащия план била 891.8 хектара. Изменението на плана щяло само да позволи в рамките на цялата тази площ да се правят инвестиционни предложения, които след това трябва да бъдат одобрени или отхвърлени. Според сега действащия план за управление на "Пирин" на цялата територия на парка строителството е забранено.   От общината смятат за неотговарящо на истината и твърдението на еколозите, че "Юлен" ползва по-голяма площ от позволената в концесионния договор, а законността на съоръженията в ски зоната била потвърдена с над 60 съдебни решения.   "Община Банско призовава държавните институции да реагират и осъдят остро разпространението на подобни неистини, като ги разтълкуват като поредна атака срещу развитието на зимния туризъм в България, най- вероятно инспирирана от наши международни конкуренти. Успехът на подобни атаки застрашава конкурентноспособността (правописът е на общината - бел. ред) на българския туризъм в европейски план, имайки предвид факта, че България вероятно е единствената европейска държава без нито един изграден нов ски лифт за последните 15 години", пише още в съобщението.

Ускоряват се новите ски строежи в Банско, отлага си промяната на концесията

http://www.mediapool.bg/uskoryavat-se-novite-ski-stroezhi-v-bansko-otlaga-si-promyanata-na-kontsesiyata-news272734.html

Курс на пълно удовлетворяване на инвеститорските намерения за разширяване на ски зоната в Банско предприема правителството на Бойко Борисов, което обяви за обществено обсъждане промяна в стария план за управление на националния парк "Пирин" от 2004 г., както искаше общината в Банско. В същото време кабинетът реши на заседанието си в сряда да отложи със седмица промяната на концесионния договор на екоминистерството с фирмата "Юлен" за ползването на част от защитените територии на парка и проектът на договорката да бъде публикуван. Премиерът Бойко Борисов нареди също така да се направи обществена дискусия за промяната на концесионния договор, която ще очаква да се проведе следващият понеделник. "Не искам съмнения и обвинения за подаръци! Четири години! Министърът на екологията имаше време да направи това и точно него да го няма, да си го защитава, не ми се вижда нормално“, аргументира Борисов отлагането на решението за концесионния договор, става ясно от публикуваната от правителството стенограма. "Първото, върху което имам претенция е, че, министърът го няма, а той е основният, който трябва да защити този проект. Второ, нямаме план за управление на "Пирин“, който да гарантира, че не може нищо по тази тема да се направи в ущърб на природата и според мен това е по-важното. Разсъждавайки само върху концесията, в случая, която, като я няма на сайт, публично, се създават предпоставки за съмнения. Именно това са ми трите претенции. И те по никакъв начин няма да попречат, ако всичко е наред“, заяви министър-председателят. Промяна в стария план за Пирин финтира съдебния спор по новия план Ходът с промяната на отдавна изтеклия като валидност план за управление на парк "Пирин" цели ускоряване на реализацията на плановете за нов кабинков лифт на Банско и нови писти в Пирин планина като цяло, както и заобикаляне на съдебния спор по проекта за нов план за управление на парка. В момента природозащитници и държавата не могат да се разберат трябва ли да се направи екооценка на актуализирания план, изработен с европари от свързаната с "Юлен" фирма  "Пролес Инженеринг". Поправка в стария план, чието обсъждане е до 22 декември, ще уреди бърза писта за реализацията на нови ски строежи. Изменението ще позволи на общината и "Юлен" да изготвят план за развитие на ски зоната и строежа на нови съоръжения в буферната зона на парка "Пирин". Според екоминистерството това е разрешено от Комитета за световното наследство, докато природозащитниците твърдят, че това нарушава изискванията на ЮНЕСКО, под чиято егида е паркът "Пирин". От Министерството на околната среда и водите обещават да се направи екологична оценка на този инвестиционен план и оценка за съвместимостта му със зоната "Пирин", която е част от европейската екомрежа НАТУРА 2000. "На базата на тези оценки всъщност ще се реши какви и колко въжени линии и писти е допустимо да се изградят", пише в доклада на екоминистъра Нено Димов до Министерския съвет, с който иска одобряването на промяната в плана за управление на Пирин. От думите на Валери Симеонов стана ясно, че намеренията на правителството са поправката в стария план да бъде приета в края на декември. Мотивът на Борисов да иска отлагане на одобряването на промяната в концесионния договор с "Юлен" бе, че това върви с промяната на плана за управление на парка. Борисов: Подозират ни, че едва ли не правим подарък на концесионера "Защото аргументите на тези, които са против, имат резон. Те нямат доказателство, че много от нещата, които се казват, отговарят на истината, и подозират, че едва ли не правим подарък на концесионера. И като няма план за управление на Пирин, страховете им какво ще се случи впоследствие никой не може да ги разсее", коментира Борисов. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов се впуска в обяснения, как "най-големият проблем е, че години наред едни хора рекетират държавата (…) и сега ние тук се гънем и се гърчим, страхувайки се някой да не дойде да затвори Орлов мост". Той смята, че правителството не трябва да се "огъва" пред неучастваща във властта политическа структура и заявява, че си има процедури и е било проведено обществено обсъждане. Борисов го контрира, че проектът на концесионен договор не е публичен, а пранът за управление не е приет и "може да се предположи, че между двете неща ще се направи така, че това, което концесионерът иска, да му се случи, обикаляйки, шиканирайки между тези две процедури". "Без нито метър гора или земя да бъде харизана за други цели" "Всички сме казали и в предизборните си програми, и това, което сме говорили, че сме за втори лифт, но при ясни процедури и без нито метър гора или земя да бъде харизана за други цели", продължава премиерът. "Въпросът е покрай този втори лифт, след като нямаме план за управление на Пирин и след като слагаме първо каруцата пред коня, приемайки концесията, без това да е публично на сайт за обществено обсъждане, където всеки четящ и недошъл на тази среща да може да си напише мнението или да каже съображенията си, или да сложи своите аргументи…. Защото куп недостатъци се изтъкват, и аз самият ги намирам за правилни. Хубави-лоши, неправителствените организации са приети и са основна власт, ако щете дори в Европейския съюз. И в случая дали се харесваме или не, е въпрос на избор, но не и аргумент", заявява още министър-председателят. Той изтъква и липсата на екоминистъра да защити предложението си, което според вицепремиера Валери Симеонов – едни от привържениците на новите ски строежи в Пирин, не било проблем. "Не е вярно това, че ние се опитваме да сложим каруцата пред коня, тъй като, ако няма промяна на концесията, какъв е смисълът и въобще за какво да се променя общият план, няма причина да се променя. И в момента има действащ план и ние не сме в нарушение. Ние добавяме с един анекс, че може да се направят спортни съоръжения. Оттук нататък по никакъв начин ние не променяме законовия ред, който задължително изисква дори един стълб да се забие там, да се направи ОВОС. Значи цялата тази процедура ще бъде за всяко съоръжение, всъщност не говорим за всяко съоръжение, говорим за едно съоръжение, което да отпуши пропускателна способност. Там също се минава през екологична оценка, ОВОС, всичко абсолютно с възможности и правото за обжалване на всеки детайл", отстоява вижданията си Валери Симеонов. Министърът на туризма Николина Ангелкова и вицепремиерът Томислав Дончев настояват всичко да се изпипа юридически. "Да не забравяме, че "Пирин“ е в ЮНЕСКО и трябва да видим разширяването допълнително на буферната зона какво влияние ще има и там", заявява Ангелкова. Валери Симеонов: Прокопиевци ликуват, че точката е оттеглена Симеонов прави опит да убеди премиера да се приеме промяната на договора с "Юлен" като обяснява, че получил съобщение, че "във Фейсбук Прокопиев, прокопиевци ликуват, че точката за "Пирин“ е изтеглена". "Ако мачът е свирен, поне трябваше да кажете да не гоним топката", допълва той. Борисов на свой ред отвръща, че "и на Съвета на коалицията, и във всичките наши разговори сме единодушни за втори кабинков лифт и спорът не е дали да има втори кабинков лифт или да няма втори кабинков лифт" и отбелязва, че "нямаме план за управление на "Пирин“, който да гарантира, че не може нищо по тази тема да се направи в ущърб на природата и според мен по-първо и по-важно е приемането на плана за управление на Пирин". По думите му, ако всичко е наред, "ние тогава, каквито и протести да има за втора кабинка, можем да кажем: "Колеги, ние защитаваме втората кабинка поради тази и тази причина, но не вредим на природата, каквито са притесненията ви“. Да се изпипат детайлите "Но след като не е качено на сайта и ми извадят, че концесионната такса е 200 хиляди лева и двойно като се увеличи и стане 400 хиляди, а печалбата е еди-каква си или еди-какво си, ние в това не сме сигурни. Искам да сме сигурни, защото това ще е един крайпътен камък заради тази втора кабинка. Планът за управление на "Пирин“, ЮНЕСКО и продължаване след това на всичките тези нови предложения, които ще правим за развитие на туризма, трябва да вървят по един и същи алгоритъм. Дали ще го направим сега или следваща сряда или, когато всеки детайл е изчистен – какъв е проблемът?! С една седмица или с две седмици, ако го забавим, какъв е проблемът? Ще си дойде Нено Димов, ще си го защити, през това време ще ги качите всичките тези неща на сайта. Който иска да протестира – да гледа и да напише мнение и ще го вкарате на следващо заседание. Не виждам проблем да си изпипаме детайлите", завършва Борисов. Така отлагането на одобрението на промяната на концесионния договор за защитената територия, част от парка "Пирин" се приема като против е Валери Симеонов, а Красимир Каракачанов се въздържа от гласуване. Природозащитници: Узаконява се ограбеното от "Юлен" Още преди заседанието на Министерския съвет екозащитници видяха в предстоящите решения узаконяване на ограбването на Пирин. Според екокоалицията "За да остане природа в България" това ще е картбланш за узаконяване на всички спорно и незаконно ползвани от концесионера на ски зоната "Банско" Юлен АД през изминалите години терени.   Природозащитниците твърдят, че концесионерът ще получи право да ползва близо 1000 ха от парк "Пирин" вместо 99.5 ха.   "Въпреки законовите пречки и всички поети международни ангажименти за опазване на Национален парк "Пирин", обект от световното природно наследство на ЮНЕСКО, въпреки пределно ясните препоръки от ЮНЕСКО да не се излиза извън буферната зона, призната от Комитета на световното наследство, проекторешението дава на "Юлен" АД нови зони за ползване и съответно - за увреждане в националния парк", посочват от "За да остане природа в България".   "За този огромен подарък държавата ще получи само 30% по-високо концесионно плащане", твърдят екозащитниците. Бързането вероятно е за да не бъде съобразено то с готвения нов закон за концесиите, който би спрял подобни злоупотреби, посочват от екоорганизацията.   "Концесионният договор е подписан през 2001 г. с обект на концесия близо 100 ха. 9 години след това, МОСВ доказва, че договорът не е спазен и е ползвана 60% по-голяма площ. Аргументите са, че договорът бил неясен. Трудно е да се повярва, че някой подписва договор за милиони при неяснота в договора. Ясно е, че още в началото никой не е имал реално намерение да го спазва. Днес, въпреки поредицата от незаконни действия, правителството награждава неспазването на договора с още площи, които са на всички нас", твърдят екозащитниците.   Според тях решението поругава дългогодишния труд за изграждане на природозащитната наука и на мрежата от защитени територии у нас. Взето точно в навечерието на европейското председателство на България, то ще донесе негативен имидж и нови санкции срещу страната ни, смята организацията. Банско обвини екокоалицията в лъжи   От община Банско определиха предупрежденията на природозащитната организация като "лъжи, целящи да злепоставят инициативата на община Банско за разрешаване на дългогодишния проблем с опашките на долната станция на кабинковия лифт". Според местната администрация изменението на плана за управление на парк "Пирин", което вероятно би трябвало да се гласува от правителството, ще позволи на фирмата да направи предложение за изграждането на нов лифт. Община Банско е акционер в дружеството концесионер "Юлен", което обаче се контролира от собствениците на Първа инвестиционна банка Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев.   Според общината не е вярно, че ще се увеличи площта, в която строителството е разрешено, тъй като туистическата зона и според сега действащия план била 891.8 хектара. Изменението на плана щяло само да позволи в рамките на цялата тази площ да се правят инвестиционни предложения, които след това трябва да бъдат одобрени или отхвърлени. Според сега действащия план за управление на "Пирин" на цялата територия на парка строителството е забранено.   От общината смятат за неотговарящо на истината и твърдението на еколозите, че "Юлен" ползва по-голяма площ от позволената в концесионния договор, а законността на съоръженията в ски зоната била потвърдена с над 60 съдебни решения.   "Община Банско призовава държавните институции да реагират и осъдят остро разпространението на подобни неистини, като ги разтълкуват като поредна атака срещу развитието на зимния туризъм в България, най- вероятно инспирирана от наши международни конкуренти. Успехът на подобни атаки застрашава конкурентноспособността (правописът е на общината - бел. ред) на българския туризъм в европейски план, имайки предвид факта, че България вероятно е единствената европейска държава без нито един изграден нов ски лифт за последните 15 години", пише още в съобщението.

Екозащитници: Министерският съвет узаконява ограбването на Пирин

http://www.mediapool.bg/ekozashtitnitsi-ministerskiyat-savet-uzakonyava-ograbvaneto-na-pirin-news272734.html

Министерският съвет ще узакони ограбването на Пирин, ако в сряда вземе решение за десетократно разширяване на концесията на ски-зона Банско, предупредиха от екокоалицията "За да остане природа в България".    Според екозащитниците проекторешението узаконява всички спорно и незаконно ползвани от концесионера на ски зоната "Банско" Юлен АД през изминалите години терени.    Площта за ползване се увеличава от 99.5 ха на на близо 1000 ха.    ”Въпреки всички поети законовите пречки и международни ангажименти за опазване Национален парк "Пирин", обект от световното природно наследство на ЮНЕСКО, въпреки пределно ясните препоръки от ЮНЕСКО да не се излиза извън буферната зона, призната от Комитета на световното наследство, проекторешението дава на Юлен АД нови зони за ползване и съответно - за увреждане в националния парк”, посочват от "За да остане природа в България".   ”За този огромен подарък държавата ще получи само 30% по-високо концесионно плащане”, посочват още от организацията.   От там уточняват, че проекторешението е предложено за обсъждане в МС, въпреки че по закон подобна промяна на концесията трябва първо да мине през обществено обсъждане.    Бързането вероятно е за да не бъде съобразено то с готвения нов закон за концесиите, които би спрял подобни злоупотреби, посочват от екоорганизацията.   "Концесионният договор е подписан през 2001 г. с обект на концесия близо 100 ха. 9 години след това, МОСВ доказва, че договорът не е спазен и е ползвана 60% по-голяма площ. Аргументите са, че договорът бил неясен. Трудно е да се повярва, че някой подписва договор за милиони при неяснота в договора. Ясно е, че още в началото никой не е имал реално намерение да го спазва. Днес, въпреки поредицата от незаконни действия, правителството награждава неспазването на договора с още площи, които са на всички нас", твърдят екозащитниците.   Според тях решение поругава дългогодишния труд за изграждане на природозащитната наука и на мрежата от защитени територии у нас. Взето точно в навечерието на европейското председателство на България, то ще донесе негативен имидж и нови санкции срещу страната ни.

Шефът на БНБ: Хората могат да бъдат спокойни за парите си

http://www.cross.bg/vupros-taka-valytniya-1562570.html

/КРОСС/ „Хората могат да са абсолютно спокойни за парите си", заяви председателят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев в интервю пред БТВ на днешния Никулден, който е празник и на банкерите. „Всички показатели са на добро равнище, печалбата за втора поредна година на сектора доближава исторически най-високите равнища. Свидетели сме на това как кредитната активност се увеличава, лошите кредити намаляват, така че имаме много позитивни фактори и не случайно тези международни агенции взимат решения за повишаване на кредитния рейтинг, не на база на някакви субективни съображения, а на база на реални факти", добави той като имаше предвид повишените рейтинги Standard&Poor's и Fitch. По думите му левът е стабилен: „И преди една година с 2 лв. можеше да се купи 1 евро и 2 цента, и сега е така". На въпрос обаче кога тези 2 лв. ще се превърнат в 1 евро, той отговори така: „Когато всички необходими за това процедури бъдат извършени. Има поредица от стъпки, които трябва да бъдат направени. Първият от тях е националната валута да се присъедини към валутния механизъм II. След това има един период от не по малко от три години, така че това ще изисква време. Самото престояване във валутния механизъм е минимум две години, а ние още не сме направили тази стъпка", обясни Радев. „Както процесът, така и присъединяването към Еврозоната ще има положителен ефект за икономиката

България представя на Албания помощ от близо 70 000 лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=364880

Общият обем от около 8 тона палатки, матраци, комплекти за първа помощ и други вещи от първа необходимост ще бъдат доставени с два полета в днес. „По указания на министър-председателя Бойко Борисов е подготвена помощ за Република Албания, която е най-сериозно пострадалата страна от интензивните валежи на Балканския полуостров", обясни директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

Къде са собствениците на "Булгартабак"? Къде е Пеевски?

http://clubz.bg/61532-kyde_sa_sobstvenicite_na_bulgartabak_kyde_e_peevski

Пред офиса на "Да, България" дойдоха част от протестиращите, организирани от "Булгартабак", заради нашето искане за разследване на твърденията на турските служби, че "Булгартабак" е източник на контрабанда. Излязохме при тях и поискахме да разговаряме, но организаторите не позволиха да влезем в контакт с хората.

Пред полицията (благодарим за професионалното отношение!) предложихме протестиращите да излъчат представители, които да се качат с нас в офиса и да обсъдим техните притеснения и нашата позиция - отново получихме отказ. Това, което опитах да кажа на хората, въпреки вувузелите и надъхването с мегафон от страна на организаторите, беше:

Тук сме, за да покажем уважение към вашия труд и притеснения. Ние не сме Ваши врагове. Искаме законност. Искаме страна, свободна от мафията. Искаме институциите да си вършат работата. Ние сме на Ваша страна.

Освен това ги попитах, къде са собствениците на "Булгартабак". Ние сме пред тях с лицата си, но къде са типовете, които са ги изкарали на улицата и се крият зад тях, които ги използват за жив щит за своите престъпления. Къде е Пеевски!?

Това, което тези хора нямаха възможност да чуят, е нашата покана заедно да отидем пред министерството на икономиката и да поискаме министър Караниколов най-сетне да каже #КОЙ е собственикът на "Булгартабак".

Сега протестиращите се насочиха към Министерски съвет. Призовавам Борисов да излезе пред хората и да им обясни кога най-сетне тяхното предприятие ще излезе напълно на светло, кога ще бъде разкрита цялата истина за Булгартабак - от приватизацията до контрабандните канали, докога те ще бъдат държани в унизителна зависимост от корпулентни анонимни страхливци.

Продължаваме да настояваме за порламентарна анкетна комисия и адекватно разследване. На първо място заради хора на които днес не им беше разрешено от техните коменданти да разговарят с нас!

Искането на Да, България за анкетна комисия: https://dabulgaria.bg/da-balgariya-iska-razsledvane-na-kon…/

Мнението е от фейсбук.

Тръмп ще признае Ерусалим за столица на Израел днес

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/06/3091836_trump_shte_priznae_erusalim_za_stolica_na_izrael_dnes/?ref=rss


Доналд Тръмп днес ще обяви, че признава Ерусалим за столица на Израел, като ще промени дългогодишната политика на САЩ към конфликта с палестинците и ще отприщи непредвидими сътресения в Близкия изток.<br />Това съобщи в. "Гардиън", позовавайки се на Белия дом, новината е потвърдена и от източници на множество световни медии.<br /><br />Президентът Тръмп освен това ще нареди на Държавния департамент да подготви преместването на посолството на САЩ в Израел от Тел Авив...

Парламентът ще разгледа доклад на бюрото за контрол на СРС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6596141

Парламентът ще разгледа доклад на бюрото за контрол на СРСПарламентът ще разгледа Доклад на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства за извършената дейност през 2016 г. Това предвижда програмата на депутатите за тази седмица. Точката е по предложение на ПГ на "БСП за България". По предложение на ГЕРБ пленарна зала реши докладът да бъде точка трета.

Кметът и децата на Благоевград заедно запалиха хилядите светлини на коледната елха

https://www.actualno.com/blagoevgrad/kmetyt-i-decata-na-blagoevgrad-zaedno-zapaliha-hiljadite-svetlini-na-kolednata-elha-news_648054.html

Кметът д-р Атанас Камбитов и децата на Благоевград символично запалиха коледните светлини в града.  Благоевград засия в хиляди разнообразни цветове, които донесоха коледния дух. На площад „Георги Измирлиев“, кметът д-р Камбитов приветства жители и гости на града. &

Безсрамници без имена

http://www.barometar.net/90024/

Наскоро един общински чиновник, когото познавам от години се направи, че не ме познава. Някакъв „вечен“ чиновник, чието име няма значение. Човече, което в частния бизнес няма да оцелее и един ден. Това човече е безименно, то е поредното, повярвало си, че щом има някаква власт е хванало Господ за шлифера. Подобни човечета са толкова […]

Шефът на БНБ: Банките и левът са стабилни

http://www.mediapool.bg/shefat-na-bnb-bankite-i-levat-sa-stabilni-news272733.html

”Хората могат да са абсолютно спокойни за парите си”,заяви председателят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев при бТВ.   ”Всички показатели са на добро равнище, печалбата за втора поредна година на сектора доближава исторически най-високите равнища. Свидетели сме на това как кредитната активност се увеличава, лошите кредити намаляват, така че имаме много позитивни фактори и не случайно тези международни агенции взимат решения за повишаване на кредитния рейтинг, не на база на някакви субективни съображения, а на база на реални факти”, добави той.   По думите му левът е стабилен – и преди една година с 2 лв. можеше да се купи 1 евро и 2 цента, и сега е така.   На въпрос обаче кога тези 2 лв. ще се превърнат в едно евро, той отговори така:   ”Когато всички необходими за това процедури бъдат извършени. Има поредица от стъпки, които трябва да бъдат направени. Първият от тях е националната валута да се присъедини към валутния механизъм II. След това има един период от не по малко от три години, така че това ще изисква време (…) Самото престояване във валутния механизъм е минимум две години, а ние още не сме направили тази стъпка”.   ”Както процесът, така и присъединяването към Еврозоната ще има положителен ефект за икономиката. Достатъчно е да погледнете докладите на международните кредитни агенции, които бяха разпространени в края на миналата седмица. Те ясно посочват като основен фактор за бъдещото повишаване на кредитния рейтинг на страната присъединяването на нашата валута към валутния механизъм”, каза още директорът на БНБ.   ”Ако икономиката работи добре, хората ще живеят по-добре. А тя определено работи по-добре, това се вижда от всички индикатори. Друг е въпросът , че има в някои случаи лаг (забавяне – б.ред.) във времето между това, което виждаме като макроикономически показатели, и това, което хората усещат пряко по своя джоб или по начина на живот, който водят”, посочи Радев.     Той коментира и т.нар. криптовалути (вкл. биткойн).   ”Аз мисля, че тук има два концептуални въпроса, които трябва да са ясни преди да има съдържателна дискусия. Първият въпрос е,че в случая с биткойни и сходните т.нар. криптовалути, не става въпрос за никакви валути. Това не са валути, това са стоки и обект на спекулация, които някои инвеститори използват и като средство за разплащане. Вторият въпрос е, че тази тема не трябва да се смесва с темата за дигиталните пари, които вероятно един ден в банките, Централните банки, ще имитират”, каза Радев.   ”Това не е факт, но централните банки проучват внимателно този въпрос. Тези дигитални пари ще бъдат истински пари, само че в дигитална форма. Следователно, когато говорим за биткойн, става въпрос за един спекулативен актив, а не за валута. Ето защо Централните банки не регулират и биткойн, и подобните конструкции”, добави той.  

САЩ бомбандираха територия близо до границата на КНДР

https://www.24chasa.bg/novini/article/6596138

САЩ бомбандираха територия близо до границата на КНДРСтратегически бомбардировачи Б-1Б Лансър от военновъздушните сили на САЩ нанесоха днес удари по учебни цели на южнокорейска територия близо до границата със Северна Корея. Това съобщи южнокорейското армейско командване, предаде ТАСС. "Няколко самолета Б-1Б Лансър, придружени от изтребители Ф-22 Раптър,

Кашата "Белене"

https://www.actualno.com/actualno/kashata-belene-news_647972.html

Някой, чрез държавата, натисна БАН да направи АЕЦ "Белене" възможна на хартия. Категорично не е вярно. Това бяха двата лайтмотива за старт на седмицата в България по изключително важна тема, която така и не намира подобаващо място в дневния ред на най-големите ни частни телев

"Пътна полиция" въвежда нови правила при регистрацията на автомобили

https://www.actualno.com/society/pytna-policija-vyvejda-novi-pravila-pri-registracijata-na-avtomobili-news_648053.html

Годишно в България над 350 хиляди автомобила сменят собственика си. От 27 декември продавачите на коли вече няма да бъдат длъжни да представят пред „Пътната полиция“ договор за покупко - продажба. Тогава трябва да заработи връзката между полицията и нотариусите, съобщи

Корнелия Нинова: Чуваме, че ГЕРБ ще възпрепятства изслушването на Бойко Рашков в парламента

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/12/06/3091781_korneliia_ninova_chuvame_che_gerb_shte_vuzprepiatstva/?ref=rss


Чуваме от вчера - това може да е интрига или клюка, че ГЕРБ по всякакъв начин ще възпрепятстват изслушването на Бойко Рашков в парламента. Ако го направят, това ще е нарушение на всяка демокрация. Това заяви в интервю за "Нова телевизия" лидерът на БСП Корнелия Нинова.<br /><br />Миналата седмица партията й внесе предложение председателя на Националното бюро за контрол на СРС (НБКСРС) Бойко Рашков да представи в залата на Народното събрание нарушения, разкрити от Бюрото за...

Полша не е готова да се раздели с руските танкове Т-72

http://www.cross.bg/t-polsha-tanka-1562569.html

/КРОСС/ Полската армия засега не е готова да бракува танковете Т-72, обяви порталът defence24.pl. Министерството на отбраната на Полша е обявило началото на аналитичната част на програмата по модернизирането на старите бойни машини. В периода от 1979 г. до 1991 г. в Полша са произведени 682 танка Т-72. Част от тях после са модернизирани под името PT-91 Twardy, но повечето машини продължават службата в базовото си изпълнение. Миналата година полското МО планира да бракува останалите Т-72, като постепенно ги замени с новата бойна машина, разработвана в рамките на проекта Gepard. Тези планове обаче са променени и от военното ведомство твърдят, че серийното производство ще започне не по-рано от 10 г. Това означава, че полските Т-72 ще продължават да служат и се нуждаят от модернизация. След като МО събере и разгледа предложенията на ВПК, ведомството ще обяви своите изисквания относно подобряване на бойните способности на Т-72 и ще проведе открит конкурс. Сега полската армия има около 900 танка - преимуществено РТ-91 Twardy и Т-72. Освен тях на въоръжение в механизираните подразделения има налични над 200 немски танка Leopard 2A4 и Leopard 2A5. 

Lyft увеличава обема на финансиране в последния кръг

https://www.investor.bg/web/456/a/lyft-uvelichava-obema-na-finansirane-v-posledniia-kryg-251606/

Много от важните инвеститори влагат средства и в двете водещи в САЩ услуги - Lyft и Uber

Влизат в сила нови правила за регистрация на автомобилите

http://www.cross.bg/sredstvo-mesetz-prevoznoto-1562568.html

/КРОСС/ Годишно в България над 350 хиляди автомобила сменят собственика си. От 27 декември продавачите на коли вече няма да бъдат длъжни да представят пред „Пътната полиция" договор за покупко-продажба. Тогава трябва да заработи връзката между полицията и нотариусите, съобщи началникът на "Пътна полиция" комисар Бойко Рановски пред БНР. „След 27 декември купувачът на превозно средство, което е било регистрирано в България, както и купувачът - български гражданин, който е закупил превозно средство от Европа, в срок от един месец трябва да регистрира превозното средство", каза Рановски. „До момента в действащия закон нямаше срокове, в които превозното средство да бъде регистрирано. Изтече ли едномесечният срок, ако не е извършена пререгистрация на превозното средство, не е сменено свидетелството за регистрация, той подлежи на санкция през втория месец, а след изтичане на втория месец - автоматично, служебно ще му бъде прекратена регистрацията", разясни комисар Рановски.

Конкурс за ученици, посветен на Мария Кюри, организират във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=364879

Конкурс за ученици, посветен на Мария Кюри, организират през декември във Варна. В надпреварата могат да се включат възпитаници не само на школа в морската столица, а и в цялата област, научи Moreto.net. Всеки, които желае да вземе участие, може да го направи с материал в различни направления като химия, биология, история, медицина и други.

Шефът на БНБ: Биткойните са спекулативен актив

http://dnes.dir.bg/news/bnb-evrozona-dimitar-radev-26661727

Левът, банките и валутният борд са стабилни. Ще останем в борда, докато България влезе в Еврозоната.

Грипът е вече у нас, какви са симптомите

https://www.vesti.bg/bulgaria/gripyt-e-veche-u-nas-kakvi-sa-simptomite-6076941

Грипът започва внезапно, в рамките на два-три часа човек губи сила, вдига температура

Бойчев: На здравеопазването не трябва да се гледа като търговия

http://www.cross.bg/boiichev-zdraveopazvaneto-zdraveopazvane-1562567.html

/КРОСС/ „Един мораториум с решение на Народното събрание е доста сериозно. Това е един по-сериозен акт, с който парламентът ще изрази своята воля и ще стимулира поредица от действия в здравеопазване". Това каза в "Денят започва" по БНТ Жельо Бойчев, зам.-председател на парламентарната група на "БСП за България" по повод предложението на левицата за нов мораториум върху лицензирането на нови частни болници. Той допълни, че това е само една от стъпките, които предприема левицата. Освен това ще организира много сериозен дебат с експерти за това как трябва да изглежда здравеопазването в България. „Когато готвихме нашите алтернативи, видяхме каква е ситуацията. Направихме разрез на всички проблеми, здравеопазване и образование са може би на първо място. Вижда се, че след като определени модели не дават нужен резултат, трябва да бъдат променени. Левицата имаше смелостта да каже "край", нужна е цялостна, радикална промяна. Това болницата да не са търговски дружества е една много малка стъпка. Тя е израз на желанието ни да не се гледа на здравеопазването като на търговия, на стока. Това е проблемът, който показваме", коментира Бойчев.

Лекарите от "Пирогов" излизат за втори ден на протест

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/lekarite-ot-pirogov-izlizat-za-vtori-den-na-protest-251612/

Медиците настояват за оставката на директора на болницата проф. Асен Балтов заради лошо управление

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване