Сигурността в парламента ще струва 70 000 лева

http://www.cross.bg/narodnoto-subranie-ramki-1562755.html

/КРОСС/ Над 70 000 лева ще похарчи парламентът за сигурността на депутатите, която се гарантира от проверката на багажа, който внасят служителите и посетителите на Народното събрание. През металните рамки минават всички, които влизат в двете сгради на парламента. Чантите им също минават на проверка с рентген. Изключение от това правило са само депутатите, за които проверките не са задължителни. За обслужване на системата парламентът ще наеме фирма. На сайта на Народното събрание е обявена обществена поръчка за извънгаранционно сервизно обслужване и ремонт за 8 рентгенови системи и осем металдетекторни рамки, предназначени за контрол на ръчен багаж, разположени в двете сгради на Народното събрание. Стойността на поръчката е 69 000 лв. без ДДС, а договорът с фирмата, която ще спечели поръчката, ще е за 12 месеца. Задължително два пъти годишно рентгенови системи и металдетекторни рамки ще бъдат проверявани, а при повреда тя трябва да бъде отстранена до 24 часа.  

Протести в Аман срещу решението на Тръмп, 108 ранени в Палестина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6599554

Протести в Аман срещу решението на Тръмп, 108 ранени в ПалестинаНеколкостотин души протестираха в йорданската столица Аман срещу решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, предаде Франс прес. Демонстрантите изгориха националния флаг на САЩ и снимка на Тръмп близо до сградата на американското посолство. Те скандираха,

Дневен хороскоп за 8 декември

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-8-dekemvri-news_648450.html

Овен Този петък не експериментирайте с лекарства, особено ако на своя глава сте решили да ги приемате. Внимавайте със срока на годност. Телец Този петък е подходящ ден за поправяне на грешки. Изхвърлянето на ненужни неща от дома ви ще допринесе за постигането на хармония в

45 000 демонстрираха в Брюксел в подкрепа на независимостта на Каталуня

http://www.mediapool.bg/45-000-demonstriraha-v-bryuksel-v-podkrepa-na-nezavisimostta-na-katalunya-news272825.html

Около 45 000 души участваха в демонстрация в квартала с европейските институции в Брюксел в подкрепа на независимостта на Каталуня, предаде Франс прес, като се позова на данни на белгийската полиция. Митингът бе свикан по призива на две асоциации, защитаващи идеята за независимост на испанската автономна област. Първоначално те бяха казали, че очакват в протеста да се включат около 20 000 души.   Демонстрантите се събраха в парк близо до европейските институции и после тръгнаха на протестно шествие. В него участва и отстраненият каталунски лидер Карлес Пучдемон. В кратко изявление пред демонстрантите той изрази задоволство от успеха на проявата.   Участниците в шествието издигнаха каталунски знамена. Те призоваха за освобождаването на каталунските политици, които се намират в ареста в Испания, и носеха плакати с призив за европейска солидарност.   "ЕС трябва да ни помогне, защото ние сме европейски граждани", казва Пер Леал, който бе дошъл в Брюксел заедно с цялото си семейство от Барселона, за да участва в демонстрацията. "Искаме да бъде свободни", допълни той.   На някои плакати беше направен паралел между поведението на испанския премиер Мариано Рахой и диктатора Франсиско Франко. Протестиращи упрекнаха и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че е застанал на страната на испанското правителство, което пое контрол върху Каталуня и отстрани регионалното правителство след едностранното обявяване на независимост на 27 октомври след непризнат от Мадрид референдум.   "Това ли е демокрацията? Защитавате я, когато ви изнася", пишеше под портрет на Юнкер, носен от демонстрантите.   Атмосферата на митинга като цяло бе празнична. Възползвайки се от празнични дни в Каталуня, демонстранти дойдоха в Брюксел със самолети, автобуси и дори с каравани. Те буквално щурмуваха хотелите в столицата на Европа. Някои намериха приют и при местни жители - фламандски и валонски семейства.   Демонстрацията продължи три часа. Тя се проведе две седмици преди предсрочните избори в Каталуня на 21 декември.   В Мадрид испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария каза, че Карлес Пучдемон води предизборна кампания от Брюксел по повод днешната демонстрация.   "Обикновено кандидатите, водещи кампания, отиват да търсят гласовете на избирателите, а този път изглежда избирателите на Пучдемон му отидоха на гости", иронизира тя.   Бившият каталунски премиер и още четирима отстранени регионални министри са в Брюксел, след като бяха отстранени от своите постове. Вчера те обявиха намерението си да останат в Белгия за момента - ден след като испански съдия оттегли европейските заповеди за арест срещу тях.

Корнелия Нинова: Нов модел на здравеопазване, изработен в национално съгласие

http://www.cross.bg/ninova-bolnitzi-suglasie-1562758.html

/КРОСС/ „Общински и държавни болници фалират, хора нямат достъп до здравеопазване, умират. Частни болници никнат в дворовете на общинските и държавните. Потвърди го и главният прокурор. Проблемът е ясен. Ние предлагаме две стъпки - краткосрочни мерки, сега и веднага, и дългосрочни." Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по БТВ. Тя обясни, че краткосрочната мярка е да се наложи временно забрана да се издават лицензи на нови частни болници. „Защото, докато прокуратурата проверява, ще минат години и през това време ще изникнат нови частни болници в дворовете на държавните", мотивира се Нинова. Втората мярка е да се пререгистрират държавните и общински болници от търговски дружества в лечебни заведения. „Нека да се промени и Наказателният кодекс заради реекспорта на лекарствата. В новия рамков договор нека се преизчисли и стойността на пътеките", каза лидерът на опозицията. „Здравеопазването е тема, която иска национално съгласие. Нека съберем специалисти, експерти политици, да сложим проблемите на масата. Нека да сложим и срок, да бъде до края на март месец. Нека постигнем някакво съгласие, да има и обществно обсъждане, и догодина, да го заложим в бюджета за 2019-та", призова Нинова. „Като казах - моля без политическа ревност, коя партия първа го е предложила, коя партия е по-права, отговорът на ГЕРБ бе: БСП лъжат. Кажете ми как се прави така политика. Това е толкова ниско равнище на разговор

Над 100 ранени при протести на палестинците

http://dnes.dir.bg/news/raneni-protesti-erusalim-26667843

Протести на редица места срещу решението на Тръмп за Ерусалим; над 100 ранени при демонстрациите в палестинските територии.

Външно предупреждава да не се пътува до Йерусалим

http://frognews.bg/news_146909/Vanshno-preduprejdava-da-ne-se-patuva-do-Ierusalim/

Да не се пътува до Йерусалим предупреждава българското външно министерство. Причината е, че в Палестинските територии се очаква да има масови прояви, които могат да доведат до инциденти.

Ръководството на 'Пирогов' за протестите: Някой иска болницата да не работи

https://offnews.bg//obshtestvo/rakovodstvoto-na-pirogov-za-protestite-niakoj-iska-bolnitcata-da-ne-670784.html

Ръководството на болница "Пирогов" изпрати декларация, в която опроверга обвиненията на протестиращите медици от лечебното заведение и да обяви, че протестите са опит болницата да спре да работи. 

Лекари, медицински сестри и санитари протестират вече трети ден заради лошите условия на труд, намаляването на месечните им възнаграждения чрез спиране на допълнителното материално стимулиране. Те обясниха още, че лекари с дългогодишен стаж са принуждавани да подписват временни договори с изпитателен срок. 

Медиците посочиха още и кадрови проблем. Според тях се раздува администрацията на фона на намаляване на медицинския персонал. 

Те поискаха оставката на директора д-р Асен Балтов и обявиха, че много медици са заплашвани с уволнение, ако протестират, като призоваха и пациенти да подкрепят протеста иим. 

Ръководството на болницата отрече обвиненията. 

"Категорично не сме съгласни и остро протестираме срещу начина на взимане на решение от бивши синдикални лидери и представители на няколко звена, по отношение на представянето на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” пред обществото, по отношение на поставянето на оценки и квалификации, които уронват престижа на всички професионалисти, които работят тук. Декларативният и ултимативният тон, с които се подхвърлят неверни данни са абсолютни инсинуации", обяви в декларация ръководството на "Пирогов".

Според шефа на болницата протестът цели само да се урони "дългогодишното градене на авторитет като лечебно заведение за безотказната спешна медицинска помощ. Така предприетите действия и думи, намираме и за удар по стабилността на системата на здравеопазването".

"Не е ясно кой и защо цели „Пирогов” да не работи. Не е ясно кой и защо се стреми посредством, всякакви средства да саботира реформата в лечебното заведение", обявиха още от ръководството на болницата.

Оттам са категорични, че болницата всъщност показва добри финансови резултати, допълнителни средства от НЗОК, както и намаляване на дълговете.

Те обявиха, че е имало забавяне на изплащането на допълнителното материално стимулиране, но забавените пари ще бъдат изплатени до Коледа. Според ръководството никой не е подписал и декларация за преназначаване на изпитателен срок. 

"Всякакви други твърдения са опит за уронване на престижа и авторитета на „Пирогов” и насажда нарушаване доверието на пациентите", завършва декларацията.

Спипаха затворник с амфетамини във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=364993

Амфетамини бяха намерени във варненски затворник, съобщиха от полицията за Moreto.net. В понеделник вечерта надзирател в общежитието в Разделна решил да провери спалното помещение на 35-годишен варненец, който излежавал присъдата си там.

"Ал Кайда" осъди решението на САЩ за Йерусалим

https://www.actualno.com/asia/al-kajda-osydi-reshenieto-na-sasht-za-jerusalim-news_648445.html

Терористичната организация „Ал Кайда на Арабския полуостров“ осъди решението на САЩ да признаят Йерусалим за столица на Израел и призова към бойците си да подкрепят палестинците, предаде Reuters, цитирана от агенция "Фокус". Базираното в Йемен разклонение на „Ал Кайд

Близо 200 български и македонски ученици отбелязаха заедно годишнината от рождението на Никола Вапцаров

http://www.cross.bg/vaptzarov-nikola-bansko-1562738.html

/КРОСС/ Близо 200 ученици от България и Македония заедно отбелязаха 108-годишнината от рождението на големия български поет Никола Вапцаров. На тържествена церемония в родния му град Банско, младежите от четири училища от Струмица (Македония), Банско и Белица, избрали твореца за свой патрон, поднесоха венци и цветя на неговия паметник и заедно се поклониха пред паметта му. „Тази съвместна инициатива е поредната крачка напред в междудържавните отношения на Македония и България. Концентрирайки позитивна енергия върху общочовешки идеали и ценности, днес ние сме заедно тук, благодарение на подкрепата на Фондация „Българска памет", Община Банско и най-вече благодарение на ентусиазма на нашите колеги и приятели, братя и сестри от Струмица да споделим празника и да покажем за пореден път, че заедно можем повече. Важно е да се научим да живеем в обич и разбирателство и така успешно да добавяме стойност към развитието на собствените си общества", обърна се към всички присъстващи ученици, гости и граждани д-р Врабевски. Празничният ден продължи с награждаването на победителите в конкурса за есе, посветен на живота и творчеството на Никола Вапцаров. В залата на Посетителския информационен център в гр. Банско, призьорите Трайче Манчевски, Никола Станишлевич и Ягода Панова от Струмица, Македония, получиха електронни четци като награда за отличените си есета

Ракети полетяха срещу Израел

http://frognews.bg/news_146908/Raketi-poletiaha-sreshtu-Izrael/

Ракети са изстреляни от Ивицата Газа към Израел, съобщи местната армия. Те са паднали в морето.

Сапунена вода от метрото вдигна службите на крак

https://www.24chasa.bg/novini/article/6599478

Сапунена вода от метрото вдигна службите на кракЕвакуират подлез в София. Оказа се, че къртицата копаела отдолу, има и пукната витрина Сапунена вода вдигна на крак службите в София и затвори подлеза на булевардите “България” и “Гешов”. Оказа се, че пяната е била от къртицата, която копае тунела на третата линия на метрото. Огромната машина е преминала под подлеза,

Промяна в закона за ДДС спъна мащабните военни проекти на държавата

https://www.actualno.com/politics/promjana-v-zakona-za-dds-spyna-mashtabnite-voenni-proekti-na-dyrjavata-news_648442.html

Парите за модернизационни проекти са намалени, тъй като е имало промяна в закона за ДДС от 2016 г. „Леката изненада” дойде при работата по проекта за корабите. Това е проблем и по темата с изтребителите, каза военният мистър Красимир Каракачанов в ресорната комисия на НС

Пета "Златна топка" за Кристиано Роналдо

http://clubz.bg/61597-peta_zlatna_topka_za_kristiano_ronaldo

Кристиано Роналдо за пети път в своята кариера спечели "Златната топка", най-престижното индивидуално отличие във футбола. Португалецът се изравни с големия си съперник Лионел Меси.

Португалецът бе награден в Париж - на церемония на Айфеловата кула. "Златната топка" се връчва от реномираното списание "Франс футбол".

Втори за 2017 г. е Лео Меси, а трети - Неймар.

Роналдо с майка си и първородния си син Кристиано-младши.

№7 защити отличието си от 2016 г., а останалите три бяха постигнати през 2008 г., 2013-а и 2014-а.

Класирането в топ 10 изглежда по следния начин:

1. Кристиано Роналдо ("Реал" Мадрид)

2. Лео Меси ("Барселона")

3. Неймар ("Пари Сен Жермен")

4. Джанлуиджи Буфон ("Ювентус")

5. Лука Модрич ("Реал" Мадрид)

6. Серхио Рамос ("Реал" Мадрид)

7. Килиан Мбапе ("Монако" и ПСЖ)

8. Нголо Канте ("Челси")

9. Роберт Левандовски ("Байерн" Мюнхен)

10. Хари Кейн ("Тотнъм")

Пета "Златна топка" за Кристиано Роналдо (ВИДЕО)

http://clubz.bg/61597-peta_zlatna_topka_za_kristiano_ronaldo_video

Кристиано Роналдо за пети път в своята кариера спечели "Златната топка", най-престижното индивидуално отличие във футбола. Португалецът се изравни с големия си съперник Лионел Меси.

Португалецът бе награден в Париж - на церемония на Айфеловата кула. "Златната топка" се връчва от реномираното списание "Франс футбол".

Втори за 2017 г. е Лео Меси, а трети - Неймар.

Очаквайте подробности и актуални снимки.

МВнР: Да се избягват пътуванията до Ерусалим и Витлеем

http://dnes.dir.bg/news/erusalim-vitleem-ministerstvo-vanshnite-raboti-26667799

МВнР и посолството в Тел Авив информират, че след решението на САЩ да признае Ерусалим като столица на Израел се очакват публични демонстрации и локални прояви.

Северна Корея: Войната със САЩ е неизбежна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6599539

Северна Корея: Войната със САЩ е неизбежнаРъководството на Северна Корея смята, че войната със САЩ е неизбежна, каза говорител на външното министерство, цитиран от ДПА. Той увери, че "единственият въпрос е кога ще избухне войната". Американските "маневри към ядрена война" правят войната на Корейския полуостров неизбежна, подчерта цитираният говорител на севернокорейското външно

Томислав Дончев обмисля по-високи заплати за учителите и служителите от публичния сектор в Северна България

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/07/3093464_tomislav_donchev_obmislia_po-visoki_zaplati_za/?ref=rss


Вицепремиерът Томислав Дончев заяви пред БНТ, че с повишаването на заплатите в образователната система и публичния сектор на жителите в Северна България тази част от страната ще започне да догонва по възнаграждения далеч по-богатите региони на юг. Той уточни, че това е негова идея, която най-вероятно ще предложи за обсъждане.<br /><br />По думите му само с изграждането на транспортни връзки няма как най-бедният регион в Европейския съюз да тръгне напред. Именно заради това фирми от...

Предизвестеният избор на Марио Сентено за шеф на Еврогрупата

http://www.euinside.eu/bg/news/the-foretold-election-of-a-new-chair-of-the-eurogroup

На 4 декември министрите на финансите на еврозоната избраха своя нов председател за следващите две години и половина - португалския финансов министър Марио Сентено. С избора на наследник на досегашния председател Йерун Дайселблум (Холандия, Социалисти и демократи) така наречената Еврогрупа отвар ...

Германия депортира мигранти в Афганистан и Пакистан

http://www.moreto.net/novini.php?n=365015

Германия депортира бежанци в Афганистан и Пакистан, потвърдиха представители на германските власти, цитирани от ДПА. Агенцията коментира, че решението е спорно заради конфликта в региона. Два самолета кацнаха в сряда вечерта в пакистанската столица Исламабад и в афганистанската столица Кабул в четвъртък сутринта.

Тилърсън: Украйна е единствената пречка за отношенията САЩ - Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6599466

Тилърсън: Украйна е единствената пречка 
за отношенията САЩ - РусияАмериканският държавен секретар Рекс Тилърсън каза днес, че Украйна е единственото препятствие пред установяването на по-тесни отношения между САЩ и на Русия, предадоха световните агенции. Агенцията отбелязва, че това изявление навежда на мисълта, че всички останали спорове са от второстепенно значение.

Ръководството на ”Пирогов” определи протестите като саботаж

http://frognews.bg/news_146907/Rakovodstvoto-na-Pirogov-opredeli-protestite-kato-sabotaj/

Като саботаж вижда протестите ръководството на УМБАЛСМ ”Н. И. Пирогов”. За управата на болницата не е ясно кой и защо цели ”Пирогов” да не работи.

Фондът на фондовете е договорил средства за над 1 млрд. лева.

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/fondyt-na-fondovete-e-dogovoril-sredstva-za-nad-1-mlrd-leva-251749/

Финансовите споразумения са по четири оперативни програми, посочи изпълнителният директор на фонда Светослава Георгиева

Цацаров подписва меморандум за сътрудничество със сръбската прокуратура

http://www.cross.bg/prokyror-srubskata-tzatzarov-1562731.html

/КРОСС/ Главният прокурор г-н Сотир Цацаров замина на двудневна официална визита по покана на сръбския главен прокурор г-жа Загорка Доловац. По време на посещението ще бъде подписан Меморандум за разбирателство и сътрудничество между българската и сръбската прокуратури. Ще бъдат обсъдени и други теми и въпроси от взаимен интерес. В програмата се предвиждат срещи на българската делегация с представители на сръбската прокуратура и в парламента на Република Сърбия. Главният прокурор Сотир Цацаров ще бъде придружен от заместник-главния прокурор г-жа Ася Петрова и от завеждащия отдел „Международен" във ВКП г-н Цветомир Йосифов.  

С академично тържество в Свищовската академия отбелязаха 8 декември

https://www.24chasa.bg/region/article/6599216

С академично тържество в Свищовската
академия отбелязаха 8 декемвриВ навечерието на студентския празник – 8 декември, в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” в Свищов бяха отличени най-активните и заслужили студенти. Преподаватели, гости и възпитаници на академията аплодираха тазгодишните отличници. На тържеството присъства почти цялото общинско ръководство, начело с кмета Генчо Генчев и председателя на ОбС –

Глигани щурмуваха японско училище (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/gligani-shturmuvaha-iaponsko-uchilishte-video-2065707

Два глигана, щурмували японско училище, предизвикаха паника и голям безпорядък, след като проникнаха в класните стаи и изкачваха стълбища, предаде Франс прес.

Необичайната случка се разиграла в учебно заведение в град Киото. Японската телевизия показ

Кръстиха на Елизабет II най-големия британски самолетоносач (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/krystiha-na-elizabet-ii-naj-golemiia-britanski-samoletonosach-snimkivideo-2065703

Британската кралица Елизабет Втора участва в церемонията по пускане в експлоатация на нов британски самолетоносач, който е кръстен на нея, предаде Асошиейтед прес.
 

Полицията установи родителите на изоставеното бебе, опроверга версията за избягала майка

https://offnews.bg//obshtestvo/politciata-ustanovi-roditelite-na-izostavenoto-bebe-oproverga-versiat-670785.html

Полицията е установила кои са родителите на изоставеното в Перник бебе. 

Органите на реда обаче опровергаха първоначалната информация, според която майката е дала бебето на непозната на улицата и е избягала. 

От полицията уточниха, че става въпрос за 8-месечно момиченце, а сигналът за изоставено бебе дошъл около 12 часа днес. 

Разследването показало, че преди дни бащата на бебето го оставил на грижите на бившата си съпруга. Жената е учител и днес имала часове. Тъй като нямало на кого да остави момиченцето, го взела със себе си и помолила нейна колежка да го гледа, докато минат часовете ѝ. 

Информацията за бебето стигнала до директора през трета учителка. Жената, която се грижела за бебето, казала, че мъж и жена ѝ го оставили на улицата, а директорът повикал полицията и социалните служби. 

Учителката, на която било оставено бебето, посетила преди дни социалните служби в града и казала, че трудно се справя с него. 

8-месечното момиченце е настанено за преглед в пернишката болница. То е в добро състояние. 

Установени са родителите на момиченцето и в момента се издирват. Уведомени са Отделът за закрила на детето в Перник и прокуратурата, съобщиха от полицията, цитирани от Дарик.

Работата по случая продължава.

Полицията установи кои са родителите на изоставеното бебе, опроверга версията за избягала майка

https://offnews.bg//obshtestvo/politciata-ustanovi-koi-sa-roditelite-na-izostavenoto-bebe-oproverga-670785.html

Полицията е установила кои са родителите на изоставеното в Перник бебе. 

Органите на реда обаче опровергаха първоначалната информация, според която майката е дала бебето на непозната на улицата и е избягала. 

От полицията уточниха, че става въпрос за 8-месечно момиченце, а сигналът за изоставено бебе дошъл около 12 часа днес. 

Разследването показало, че преди дни бащата на бебето го оставил на грижите на бившата си съпруга. Жената е учител и днес имала часове. Тъй като нямало на кого да остави момиченцето, го взела със себе си и помолила нейна колежка да го гледа, докато минат часовете ѝ. 

Информацията за бебето стигнала до директора през трета учителка и така били уведомени полицията и социалните служби. 

Учителката, на която било оставено бебето, посетила преди дни социалните служби в града и казала, че трудно се справя с него. 

8-месечното момиченце е настанено за преглед в пернишката болница. То е в добро състояние. 

Установени са родителите на момиченцето и в момента се издирват. Уведомени са Отделът за закрила на детето в Перник и прокуратурата, съобщиха от полицията, цитирани от Дарик.

Работата по случая продължава.

Германски 17-годишен скиор почина след падане на състезание в Лейк Луис

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/07/3093458_germanski_17-godishen_skior_pochina_sled_padane_na/?ref=rss


Трагичен инцидент беляза състезаинето от Северноамериканската купа по ски алпийски дисциплини в Лейк Луис. Германският тийнейджър Макс Бурхарт е починал от контузиите си след падане с висока скорост на старта в Лейк Луис, съобщиха организаторите.<br /><br />Скиорът, който е едва 17-годишен се е забил в предпазна ограда на един от високоскоростните завой на канадското трасе. Това се е случило във вторник, като Бурхарт веднага е бил откаран с хеликоптер в болницата в Калгари....

Волейболистките в тежка група за световното догодина

https://www.24chasa.bg/sport/article/6599451

Волейболистките в тежка група за световното догодина Женският национален отбор на България по волейбол се падна в тежка група за световното първенство догодина. То ще се проведе в Япония от 1 до 20 октомври. Момичетата бяха изпратени от жребия при олимпийските шампионки от Китай, които са водачи на групата. Останалите 4 отбора в нея са Италия, Турция, Канада и Куба.

Нинова: Прокуратурата и съдът да решават за „Техноимпекс”

http://dnes.dir.bg/news/kornelia-ninova-tehnoimpex-26667749

Нападките срещу мен и БСП по случая с приватизацията на „Техноимпекс” са единствено политическа атака, целяща смачкване на опозицията.

Нинова: Прокуратурата и съдът да решават за „Техноимпекс”

http://dnes.dir.bg/news.php?id=26667749

Нападките срещу мен и БСП по случая с приватизацията на „Техноимпекс” са единствено политическа атака, целяща смачкване на опозицията.

Външно: Избягвайте пътуванията до Йерусалим и Витлеем

https://www.24chasa.bg/novini/article/6599447

Външно: Избягвайте пътуванията до Йерусалим и ВитлеемМинистерството на външните работи и посолството в Тел Авив информират, че във връзка с решението на САЩ по статута на Йерусалим като столица на Израел се очакват публични демонстрации и локални прояви. Към момента няма информация за ограничения в движението, за непредвидени и неконтролируеми действия, но в градовете Йерусалим и Витлеем,

Зоро вариант за нов треньор на “Байерн” (Видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6599438

Зоро вариант за нов треньор на “Байерн” (Видео)Последните мачове в груповата фаза на Шампионската лига през този сезон доведоха освен до интересни статистически новини, и до куриозна ситуация. Главен герой в нея бе португалският треньор на украинския гранд “Шахтьор” (Донецк) Пауло Фонсека. Неговият тим стана първият, който през този сезон побеждава пердашещия наред “Манчестър Сити”.

Без ток утре във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=365009

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 8 декември ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко варненски района, научи Moreto.net. - от 09:00 ч. до 10:00 ч. - ул.

Еврокомисията ще съди България заради законодателството за морското право

https://www.24chasa.bg/novini/article/6599435

Еврокомисията ще съди България заради законодателството за морското правоЕвропейската комисия съобщи днес, че е решила да предяви искове пред Съда на ЕС срещу България, Финландия и Гърция за това, че не са я уведомили или са направили само частично уведомяване за националните мерки за прилагане на правилата на ЕС за установяване на рамка за морско пространствено планиране, предаде БТА.

Дончев: България - лидер на Балканите? Реторика от отминали времена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6599436

Дончев: България - лидер на Балканите? Реторика от отминали времена"България - лидер на Балканите? Мисля, че е реторика от отминали времена. Ролята на координатор, който пали искрата - това ни отива повече. Никой от нас не е твърдял, че сме идеални. Единствено сме твърдели, че Европейският съюз е един чудесен проект. Страните от Западните Балкани се намират на различна степен на развитие.

ЕС даде на Лондон срок до неделя в полунощ

http://www.dnes.bg/eu/2017/12/07/es-dade-na-london-srok-do-nedelia-v-polunosht.361616

Говорител на Юнкер: Преговаряме с Великобритания и Ирландия, бял пушек няма

Даниел Панов връчи Академичната награда на община Велико Търново от 5000 евро

https://www.24chasa.bg/region/article/6599235

Даниел Панов връчи Академичната награда на община Велико Търново от 5000 евроБлагой Тумбаров е тазгодишният носител на Академичната награда на Община Велико Търново. Той завършва Юридическия факултет с успех отличен 6,00. Завоювал е призът на Великотърновския университет „Студент на годината за 2014-а”, „Студент по право за 2013” на Асоциацията на българските административни съдилища и наградата „Млада надежда” на

Ердоган поиска от Атина да екстрадира осемте превратаджии

https://www.actualno.com/balkani/erdogan-poiska-ot-atina-da-ekstradira-osemte-prevratadjii-news_648443.html

Анкара отново постави пред Атина въпроса за предаването на осемте турските военнослужещи, заподозрени, че са замесени в опита за преврат през юли 2016 година. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган на съвместната пресконференция с гръцкия премиер Алексис Ципрас. „

Москов за мораториума за лекарства: Това е търговия, не политика

http://clubz.bg/61596-moskov_za_moratoriuma_za_lekarstva_tova_e_tyrgoviq_ne_politika

Снимки 2 МЕДИЦИНА ЗДРАВЕ петър москов бгнес(1)

Бившият министър на здравеопазването Петър Москов заяви за мораториума, въведен от ГЕРБ и "Обединените патриоти" върху плащанията за нови лекарства от НЗОК, че "това това не е политика, това е търговия". Той бе гост в "Още от деня" по БНТ. Въпросният мораториум бе записан в бюджета на НЗОК за догодина. Президентът Румен Радев бе призован да наложи вето. Омбудсманът Мая Манолова пък заяви, че обмисля да сезира Конституционния съд, тъй като ограничението лишава пациенти от лечение, което може да е единствена надежда за тези хора.

"Има една мантра как мораториумът върху лекарствата ще даде пари за големите болници, защото давали много пари лекарства. Числата, за разлика от хората, не лъжат. В сравнение с първото полугодие на 2016 г. през същия период на 2017 г. има 20 милиона лева увеличение от нашите пари за болници. 17 милиона лева от тях са отишли в около 20 незнайни за вас частни структури. Големите големите болници, които са структуроопределящи  и се вадят сега отпред като оправдание хората да не получават модерна терапия, те са за 3 милиона надолу. Тоест не става дума за повече пари за болници. Става дума за хранене на лобита и неефективна система. Това не е политика. Това е търговия.", заяви Москов.

Москов говори и за криминализирането на паралелния износ на лекарства, предложен от лидерката на БСП Корнелия Нинова. По думите му идеите на левицата показват неразбиране на темата. Той направи разграничение между износа на лекарства, който се случва законно в цяла Европа и незаконния паралелен износ, в който участват болници и аптеки

"На фиктивни пациенти се изписва определен медикамент, но не се продава на никого и остава в аптеката. Касата заплаща на 100% този медикамент, защото той е продаден фиктивно. След това аптеката го продава на прекупвач, прави двойна печалба, като го изнася", разказа Москов.

Другият източник на измами с паралелния износ на лекарства са и болниците, които изписват лекарства на фиктивни пациенти или не дават медикаменти на пациенти в нужда, след което препродават лекарствата. По думите на бившия министър това е още по-гадната и нечовешка схема, защото не се лекуват болни. Разплитането на въпросната схема е започнало по невого време, когато заедно с вътрешната министърка Румяна Бъчварова тогава установили разминавания по документи и разбрали, че няма да как само министерството на здравеопазването и НЗОК да се справят Тогава на ход били ГДБОП.

Бившият министър заяви, че не знае каква е политиката на сегашното правителство в здравеопазването, защото няма такава и въпросът не е кой е министър - с Кирил Ананиев са работили добре и той познава системата, а в политиката, която се задава от правителството.

"Демоните на прехода не започват с приватизацията и не са свързани с уродливата комунистическа приказка за богатата държава, разграбена след това" - така Москов описа идеята на ГЕРБ за отпадане на давността за престъпления по време на приватизацията. И припомни настояването на Реформаторския блок ако властта наистина иска да се боли с демони от миналото, да премахне давността н, започвайки от престъпленията на комунизма от 1944 г. насам, фалитите на банките, разграбването на външнотърговските дружества и т.н.

 

ЕК ще съди Ирландия въпреки плана й за събиране на неплатените от "Епъл" данъци

http://www.mediapool.bg/ek-shte-sadi-irlandiya-vapreki-plana-y-za-sabirane-na-neplatenite-ot-epal-danatsi-news272824.html

Европейската комисия няма да се откаже да даде Ирландия на Съда на ЕС заради провала й да събере над 13 млрд. евро данъци, неплатени от американския технологичен гигант "Епъл" (Apple), независимо че в понеделник ирландският финансов министър Паскал Донахоу обеща през 2018 г. да  започне събирането на дължимите пари. Това съобщи изданието "Политико" в четвъртък, посочвайки, че целта на делото е да притисне Дъблин да изпълни своето обещание. През август 2016 г. еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер обяви, че Ирландия трябва от началото на 2017 г. да започне да събира неплатените от "Епъл" данъци от 2003  г.  Парите са спестени благодарение на данъчното споразумение между технологичната компания, чиято европейска централа е базирана в Дъблин и към нея се отчитат всички печалби на компанията на Стария континент, Африка, Близкия изток и Индия, и ирландските власти, позволяващо намаляване на налоговите й отчисления. Това нарушава законите на Европейския съюз и представлява неправомерна държавна помощ, обяви Брюксел преди повече от година. Говорител на Брюксел е отказал коментар, но е цитирал предишно изявление, че Еврокомисията през октомври е решила да даде Дъблин на Съда на ЕС заради провала й да изпълни решението на ЕК. "В същото време ние се надяваме да работим конструктивно с ирландските власти за да сме сигурни, че възстановяването на данъците ще стане възможно най-скоро. това ще ни позволи да затворим тази процедура4, заявил представителят на Брюксел. В понеделник ирландското правителство обяви за постигнато споразумение с "Епъл" да започне от началото на 2018 г. изплащането на получените неправомерно данъчни облекчения в доверителна сметка, докато тече обжалването на решението на Еврокомисията. Подробности по сделката обаче не бяха съобщени. На фона на действията на Еврокомисията стана ясно, че "Епъл" ще е големият печеливш от одобрената данъчна реформа в САЩ. В момента компанията държи по-голяма част от международната си печалба извън САЩ, но ако данъчната ставка на чуждестранните печалби бъде намалена на планираните 14%, тя би спестила 47 млрд. долара, изчислява "Файненшъл Тайм". Според изданието компанията с най-голямата капитализация в света има чуждестранен кеш и инвестиции за 252 млрд. долара, които ако бъдат върнати в страната при сегашния режим, ще трябва да плати данъци за 78.6 млрд. долара. С промените в законодателството обаче дължимата сума би спаднала до 31.4 млрд. долара. За разлика от други компании, през  последните години "Епъл" задели милиарди за потенциалните данъци и разполага за целта с 36.4 млрд. милиарда – над дължимото след данъчната реформа в САЩ. "Планираме да върнем парите обратно, което би ни донесло допълнителна гъвкавост около възвръщаемостта на капитал", коментира финансовият директор на компанията Лука Маестри.

Пресцентърът на ГЕРБ срещна Цветанов с покойник

http://www.mediapool.bg/prestsentarat-na-gerb-sreshtna-tsvetanov-s-pokoinik-news272823.html

Пресцентърът на ГЕРБ допусна голям гаф в четвъртък, съобщавайки че "председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов проведе работна среща с председателя на македонския парламент Арбен Джафери."   Арбен Джафери бе един от най-влиятелните политици в Македония, но почина през 2012 година. Той е създател на Демократическата партия на албанците (ДПА).    От снимките, разпространени от пресцентъра на ГЕРБ, става ясно, че на десетата Интерпарламентарна конференция по въпросите на сигурността, която се провежда във Вашингтон, Цветанов всъщност се е срещнал с Талат Джафери, който е председател на македонския парламент от април тази година.    Председателят на ПГ на ГЕРБ го запознал "с парламентарната проекция" на предстоящото европейско председателство на България и специално изтъкнал важността, която страната ни отдава на европейската перспефкита на държавите от Западните Балкани. Освен това Цветанов го информирал за предстоящата ратификация от българския парламент на Договора за приятелство с Македония.    От своя страна Джафери уверил, че подобна процедура е задействана и от македонска страна.    "Нашите деца ще живеят като приятели и ние ще се гордеем с това!", заявил Джафери.    Талат Джафери е член на Демократичния съюз за интеграция. През 2013-2014 г. той беше министър на отбраната на Македония, а години преди това - през 2001 година, беше командир в редиците на албанската Освободителна народна армия.

Европейската комисия предприе правни действия срещу Чехия, Унгария и Полша

http://www.cross.bg/polsha-yngariya-komisiya-1562723.html

/КРОСС/ Европейската комисия предприе правни действия срещу Чехия, Унгария и Полша заради отказа им да приемат на територията си бежанци, съгласно квотната система за солидарно разпределение на търсещите убежище, предава „Франс прес". „Европейската комисия реши да отнесе случая с Чешката република, Унгария и Полша в Съда на ЕС за неспазване на техните правни задължения за преместването" на бежанците, се казва в изявление на ЕК.  

Александър Симов: Разпадът на геополитическото фентъзи за Украйна

http://pogled.info/tv/alternativen-pogled/aleksandar-simov-razpadat-na-geopoliticheskoto-fentazi-za-ukraina.91176

/ПогледТВ/ Коментар на Александър Симов за битката между Петро Порошенко и Михаил Саакашвили и за това как се случи така, че двамата „наши кучи синове“ се сдърпаха и какво да си мислим за лъжите, които медиите ни продаваха. /ВИДЕО/

Биткойн се "изстреля" до близо $16 000 и поскъпна с 16% само за ден

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/12/07/3093448_bitkoin_se_izstrelia_do_blizo_16_000_i_poskupna_s_16/?ref=rss


Търговията с биткойн - може би най-спекулативният инструмент на нерегулираните финансови пазари - доведе в четвъртък вечерта обменния му курс до почти 16 000 долара, което е поскъпване от близо 16% само в рамките на днешните сделки.<br /><br />Това означава, че за по-малко от 12 часа поскъпването му е с близо 3000 долара, а от началото на годината - над 15 пъти. Към 18:30 часа българско време на люксембургската платформа Bitstamp се сключваха сделки на 15 991 долара за биткойн. В 6...

Доналд Ръмсфелд: Решението на Тръмп за Ерусалим е "очевидно правилно"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6599417

Доналд Ръмсфелд: Решението на Тръмп за Ерусалим е "очевидно правилно"Бившият министър на отбраната на САЩ Доналд Ръмсфелд заяви, че противоречивото решение на президента Доналд Тръмп да признае официално Ерусалим за столица на Израел е „очевидно правилно“, пише Washington Examiner. „Решението на президента Тръмп е очевидно правилно. Той излезе напред и го направи. Неизбежно ще има някаква критика за това,

В Москва откриха изложба „СуперПутин“

http://www.moreto.net/novini.php?n=365004

„СуперПутин“ – това е заглавието на нова изложба за съвременно изкуство в Москва. Художници изобразяват руския президент в необичайни роли – яздейки мечка в средновековна броня, облечен като Дядо Коледа и като Супермен. Експозицията включва общо 30 картини и скулптури, които представят руския лидер в героична светлина.

Нахлупиха на Валентин Радев каска за председателството на ЕС

http://frognews.bg/news_146906/Nahlupiha-na-Valentin-Radev-kaska-za-predsedatelstvoto-na-ES/

Естонският вътрешен министър Андрес Анвелт подари на министър Валентин Радев каска с пожеланието да е добре защитен в рамките на провеждащото се в Брюксел заседание на Съвета “Правосъдие и вътрешни работи“.

До края на годината армията ще остане без единствения изправен "Спартан"

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/12/07/3093445_do_kraia_na_godinata_armiiata_shte_ostane_bez/?ref=rss


Българските военновъздушни сили (ВВС) ще останат без транспортна авиация до края на годината, ако не се отделят пари за поддръжка на самолетите "Спартан". Министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза пред ресорната парламентарна комисия, че от три транспортни самолета "Спартан" са обезпечени полетите само на един от тях и то до края на годината.<br /><br />Каракачанов обясни, че трябва да се подпише 4-годишен договор за поддръжка с италианската компания...

Преди Коледа изплащат заплатите на работещите в "Пирогов"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6599416

Преди Коледа изплащат заплатите на работещите в "Пирогов"Преди Коледа ще бъдат изплатени месечните заплати и допълните материални стимули на работещите в "Пирогов". Това каза пред журналисти зам.-директорът на лечебното заведение доц.Николай Габровски, цитиран от БТА. Той изрази несъгласие с представянето на болницата пред обществото по отношение на оценки и квалификации,

Куражът на Доналд Тръмп за истината за Йерусалим

http://clubz.bg/61595-kurajyt_na_donald_trymp_za_istinata_za_jerusalim

Когато преди 40 години президентът на Египет Ануар Садат прелетя до Израел, за да сключи мир между най-важната арабска страна и еврейската държава, всички се питаха:

“Къде държа речта си?”

Естествено, в Кнесета, израелския парламент, в столицата на Израел Йерусалим. Когато Ангела Меркел обяви сигурността на израелската държава за неразделна част от германската държавната политика, къде го направи? В Кнесета, в столицата на Израел Йерусалим.
От десетилетия международната общност тихомълком признава Йерусалим за столица на Израел, каквато е и трябва да бъде - градът на юдейските крале Давид и Соломон, градът, където Исус беше разпнат на кръст от римляните като “краля на юдеите”.

Има само една дипломатическа фикция – статутът на този град все още не бил изяснен. Посолствата дори на приятели и съюзници се намират в Тел Авив.
Сега президентът на САЩ Донал Тръмп сложи край на тази шизофрения и иска да премести посолството на САЩ в Ерусалим. Това добре.

“Мюсюлмански свят” в кървава гражданска война

В посланието си от Белия дом Тръмп подчерта, че досегашният отказ на всички правителства на САЩ да претворят решението на Конгреса от 1995 г. да се признае Йерусалим за столица на Израел, не е довело нито на сантиметър до мира.
Когато самозвани експерти предупреждават, че “мюсюлманският свят” никога нямало да го приеме, а и когато мюсюлмански лидери предупреждават, че така би бил сложен край на мирния процес, длъжни сме да се запитаме:

“Кой мирен процес визирате?”

От години Израел не открива партньор. В Газа управлява терористична групировка, която иска да унищожи Израел. В Рамала това го иска и една корумпирана клика, но за разлика от “Хамас” все пак прозира, че със силата на оръжията тази цел е непостижима.

А що се отнася до “мюсюлманския свят”, той се намира, от една страна, от Ирак през Сирия и Ливан до Йемен в кървава гражданска война между шиитския режим в Техеран и водения от Саудитска Арабия сунитски режим и, от друга - в междусунитска гражданска война между джихадисти и така наречените умерени правителства, ерго корупмпирани арабски автократи.

За няколко години тези вътрешноислямски битки взеха повече жертви, отколкото 70 години израелско-арабският конфликт, който несправедливо е наричан “близкоизточен конфликт”. За нито един от актьорите в тази убийствена гражданска война съдбата на палестинците не е била от значение. Те няма да спрат взаимните кланета заради Йерусалим.

Омраза, терор и атентати и досега е имало

Със сигурност след петъчните молитви ще се стигне до демонстрации с обичайното горене на американски и израелски знамена и изблици на ненавист към евреите. Не е изключено да се стигне и до терористични нападения. Може би дори и в Германия.
Но омраза, терор и нападения и досега е имало и ще има, докато се проповядват омраза и терор и хора се превръщат в машини за убийства. Вината не е нито на Тръмп, нито на Израел.

Всъщност мюсюлманите по цял свят трябва да са благодарни, че Израел гарантира сигурността на джамията “Ал Акса”.
Между другото Тръмп даде ясно да се разбере, че признаването на Йерусалим за столица на Израел и преместването на посолството на САЩ там не означава, че окончателно е решен статутът на този град, нито се определят бъдещите граници между Израел и бъдещата палестинска държава, за каквато Тръмп категорично се обявява.

Къде ще преминават тези граници, дали ще има стена между Израел и Палестина, дали евентуално Йерусалим би могъл да е и столица на тази Палестина - зависи единствено от това дали палестинското ръководство безусловно ще признае еврейската държава, ще заклейми насилието и ще поеме отговорността да се сложи край на терора спрямо Израел.

Ако европейските правителства са честни, то те биха последвали американския пример. Израел никога няма да се откаже от Йерусалим като негова столица. Никой не иска ново разделение на града, както беше между 1948 и 1967 г., само и само и палестинците да имат за столица Йерусалим, най-малко го искат привилегированите арабски жители на отново обединения град.

Заради петрола и страха от мюсюлмански терор европейците обаче ще критикуват стъпката на Тръмп.

Двама глобални играчи в Близкия изток

Наред с регионалните величия Саудитска Арабия, Египет, Турция и Иран има само двама глобални играчи в Близкия изток – Русия и САЩ. И на двамата им липсва властта да наложат мир в региона, както това е от времето на президента на САЩ Хари Труман (1945-1953 г.- б. р.).
Да го кажем по друг начин. Който не признава съществуването на Израел като огромното мнозинство от ислямските държави, няма нито моралното, нито политическото право да протестира срещу Йерусалим като столица на Израел.

Тръмп е прав. Двадесет години отричане на реалността не приближиха мира. Време е да признаеш реалността. Също и в Европа. Колкото по-ясно се каже на арабите, че Западът стои зад Израел, толкова по-скоро в Рамала и Газа ще проявят готовност да признаят реалността.

Ако същевременно, както обяви Тръмп, се поведе по-твърд курс спрямо Иран, напук на крясъците жестът на Тръмп действително може да доведе до приближаването на мира. Във всеки случай подобен опит си струва.

--------

* Авторът е британско-германски журналист. Той е политически и икономически кореспондент на германския вестник „Ди Велт“, където е публикувана статията. Преводът с незначителни съкращения е на Клуб Z.

„Свилоза" спира работа поради липса на дървесина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6599157

„Свилоза" спира работа поради липса на дървесинаСвищовският комбинат "Свилоза" отново спира поради липса на дървесина, съобщиха от компанията.  Като причини за критичната ситуация се изтъкват изключително негативното развитие на пазара на дървесина в България от началото на 2017г. , липса на достатъчни количества дървесина на пазара,  драстичен скок на цените през третото и четвъртото

Епичният мач на Григор Димитров с Надал в Австралия е сред петте най-добри за 2017 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/07/3093323_epichniiat_mach_na_grigor_dimitrov_s_nadal_v/?ref=rss


Епичният полуфинал на Australian Open между Григор Димитров и Рафаел Надал беше избран за един от петте най-добри мача в турнирите от Големия шлем през 2017 г. Зрелищната битка в Мелбърн зае трето място в годишната класация на Асоциацията на професионалните тенисисти (АТП).<br /><br /><br /><br />Надал спечели двубоя с 6:3, 5:7, 7:6 (5), 6:7 (4), 6:4 след почти пет часа игра. В последния сет Димитров имаше две поредни точки за пробив при 4:3 и 40:15. Испанецът обаче...

БСП и ДПС се събират следващата седмица за вота на недоверие, искат да е през януари

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/12/07/3093442_bsp_i_dps_se_subirat_sledvashtata_sedmica_za_vota_na/?ref=rss


БСП и ДПС ще се съберат следващата седмица за втория етап от разговорите си за искане на вот на недоверие на правителството. Той ще е за корупция и най-вероятно ще бъде внесен в парламента през януари. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред Би Ти Ви.<br /><br />Тя добави, че слуховете, че от ДПС са се отдръпнали и не искат да участват във вота на недоверие са неверни. По думите ѝ разговорите не са се състояли тази седмица, защото лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ е бил извън...

Вижте пътната обстановка в страната към 17:30 часа

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6599409

Вижте пътната обстановка в страната към 17:30 часаИнформация на Агенция "Пътна инфраструктура" за състоянието на републиканските пътища в страната към 17:30 часа за 7 декември 2017 година.  І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от 1° до 16°. Времето над страната е ясно. Слаб до умерен вятър духа в областите Варна, Велико Търново, Видин, Добрич, Кърджали, Пазарджик, Перник,

Сръбският ултранационалист Шешел отказва да се върне в трибунала в Хага

http://frognews.bg/news_146905/Srabskiiat-ultranatsionalist-SHeshel-otkazva-da-se-varne-v-tribunala-v-Haga/

Ултранационалистическият сръбски лидер Воислав Шешел обяви, че няма да присъства на разглеждане на жалба по неговото дело през следващата седмица пред Трибунала на ООН в Хага за военните престъпления в бивша Югославия, съобщава ”Асошиейтед прес”.

Сблъсъци на Западния бряг след решението на Тръмп за Йерусалим (Видео)

https://www.actualno.com/asia/sblysyci-na-zapadnija-brjag-sled-reshenieto-na-trymp-za-jerusalim-video-news_648439.html

Вълна от недоволство заля Западния бряг след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че признава Йерусалим за столица на Израел.Коледните светлини във Витлеем и Рамала угаснаха, а на Западния бряг и в Ивицата Газа основно млади палестинци излязоха по улиците, ска

Пивоварната индустрия с устойчив ръст в ЕС

http://econ.bg/Новини/Пивоварната-индустрия-с-устойчив-ръст-в-ЕС-_l.a_i.754402_at.1.html

България се нарежда на 12-о място и по консумация на бира на глава от населението със 76 л. Първите три позиции по този показател са на Чехия със 143...

И Каракачанов знаел в аванс кой ще получи сделката за новите военни кораби

http://www.mediapool.bg/i-karakachanov-znael-v-avans-koi-shte-poluchi-sdelkata-za-novite-voenni-korabi-news272822.html

Сделката за покупката на два нови военни патрулни кораба за около 820 млн. лева (с ДДС) е на финалната права и до края на годината може да бъде подписана, съобщи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред ресорната комисия в парламента.   Поръчката бе спечелена от варненската фирма МТГ "Делфин" АД, която се оказа  единствената, подала оферта.    В качеството си на депутат Каракачанов открито критикуваше сделката с предварително набелязан изпълнител, но след като стана министър даде картбланш за сключването й.    В четвъртък той за пръв път коментира обрата в позицията си.    "Според изискванията, направени от предишното правителство, дори само при една оферта проектът продължава и има класиране. Не съм ги изработвал аз. Аз можех да намеря вратички да прекратя проекта. Сега навярно щяхте да ми задавате въпроса "Защо сте направили това, провали се проектът за изтребителите, а вие проваляте за корабите?" Малко деликатна ситуация", каза Каракачанов в отговор на въпрос на Меdiapool.   Toй обаче допълни, че ще направи специален преглед на договора с допълнителни юристи и ще държи на две основни неща:"Никакви вратички по отношение един ден било след година две или три да се увеличава сумата или срокът на изпълнение".    През май 2016 г., докато още бе депутат и парламентарната му група "Патриотичен фронт" подкрепяше кабинета "Борисов 2", Каракачанов обяви сериозни резерви към проекта и каза, че може да напише името на фирмата, която ще усвои основната част на парите, и да го сложи в плик, който да се отвори след като стане сделката.     Сега Каракачанов сподели пред журналисти, че е познал.    "Да, това е фирмата. Разликата е, че към този проект вече има още четири западни фирми. На практика цялото въоръжение и комуникация са производство на тези фирми", допълни Каракачанов.    Българската корабостроителница ще работи по проекта с един от лидерите в бранша - европейската мултинационална компания "Thales", която ще е системен интегратор и ще оборудва корабите с необходимото въоръжение, радари, сонари и др. Двигателите ще бъдат доставени от САЩ.   БСП доволни от проекта    Депутатите от опозицията, които са членове на комисията по отбрана, не проявиха значителен интерес към мащабната сделка. Славчо Велков от БСП изрази "задоволство" от прозрачния начин, по-който тя се движи.    Проектът привлече внимание, след като предишното правителство на Бойко Борисов изненадващо го форсира, въпреки че дотогава основният приоритет бе да се ремонтират старите белгийски фрегати, на които Военноморските сили разчитат от години.   Още през февруари 2016 Мediapool съобщи, че основният фаворит за крупната поръчка е именно МТГ "Делфин", която вероятно е единствената българска компания, която има възможности да се справи с подобна поръчка.   Проектът "поевтиня" със над 164 млн. лева заради ДДС     Предвидената първоначална сума за проекта бе 820 млн. лева. Парите по проекта обаче се оказаха реално с над 164 млн. лева по-малко, след като законови промени миналата година доведоха до начисляването на ДДС.    От Военноморските сили, които са най-големият защитник на проекта, обясниха, че варненската фирма е казала, че може да влезе в тази рамка.    Командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев обясни, че фирмата има опит с производството на подобни кораби и ако всичко се движи по план, първият нов патрулен кораб трябва да е на вода през 2020.   Как се стигна до тук?    Министерството на отбраната поиска оферти от още шест фирми, чиито имена обаче бяха засекретени. Четири от тях посочиха, че не могат да представят предложение, а две въобще не са пратили отговор.   "Едната фирма е обяснила, че парите са малко за военни кораби с такива високи изисквания. Втората фирма се обоснова, че е трудно да работи с ниво "поверително", което е задължително предвид индустриалната сигурност при изграждането на военни продукти. Другите две фирми казаха, че не могат да се справят със своевременния превод и предоставянето на необходимата информация", обясни командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев.   Още когато стана ясно, че МО движи проекта изцяло на български език, се появиха съмнения, че това силно ще затрудни чуждестранните фирми. Тези съмнения сега се потвърдиха – две от фирмите са обяснили, че не могат да реагират с превода.   Аргументите за използването на български език са, че така ще се гарантира пълно съответствие между всички основополагащи документи и няма да се допусне каквото и да било отклонение, поради технически грешки в процеса на превода.   "Единствено оферти, подадени на български език, гарантират, че всяка оферта ще бъде оценена изцяло и изчерпателно, тъй като ще може да се използва капацитета на абсолютно всички експерти от Министерство на отбраната, без да има ограничения в притежаваното ниво на владеене на английски език", посочиха от МО.   Документацията към проекта обаче е обемна и очаквано фирмите са имали проблеми с превода в ограничения срок.

Две от касите на дирекция „Местни данъци“ във Варна ще работят извънредно

http://www.moreto.net/novini.php?n=365007

От 11 декември - понеделник, до 28 декември включително, касите за плащане на местни данъци и такси - на бул. “Сливница“ № 191 и на бул.“Ген.Колев“ № 92, ще работят извънредно от 08.00 ч. до 18.00 ч., съобщиха от дирекция „Местни данъци“ към Община Варна за Moreto.

БАН и Селскостопанската академия подготвят нови протести за допълнително финансиране

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/07/3093436_ban_i_selskostopanskata_akademiia_podgotviat_novi/?ref=rss


Българската академия на науките (БАН) и Селскостопанската академия са готови да започнат поредица протести, ако не бъде изпълнено искането им за допълнително финансиране още тази година, предаде БНР. В края на ноември учените протестираха срещу недостатъчното финансиране в бюджета за догодина, като от централата на БАН бяха спуснати черни знамена.<br /><br />В декларация до президента, правителството и представителството на Европейската комисия синдикатите в двете академии настояват...

Ледена пързалка радва децата в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/region/article/6599317

Ледена пързалка радва децата в Горна ОряховицаЛедената пързалка в Горна Оряховица отвари врати. И тази година съоръжението е монтирано в кв. „Пролет”, близо до мултифункционалната спортна площадка. То се стопанисва от ОП „Младежки дейности, спортни имоти и прояви", съобщиха от местната администрация. 80 чифта кънки – от 24 до 47 размер ще бъдат на разположение на любителите на зимното

"Рома" получи разрешение за строеж на 52-хиляден стадион

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/07/3093432_roma_poluchi_razreshenie_za_stroej_na_52-hiliaden/?ref=rss


Италианският футболен клуб "Рома" получи разрешение да построи свой собствен стадион в покрайнините на Рим. "Вълците" от столицата, които от 1953 г. делят "Стадио Олимпико" планират да изградят изцяло ново съоръжение, което да се намира в региона на Тор ди Вале, предградие на Рим, което е свързано с ключовите пътни артерии около града.<br /><br />Футболният колизеум, както е първоначалното име на проекта, ще бъде с капацитет от 52 500 места, но е...

Шеф на „Фолксваген” отива в затвора заради измама с дизелови емисии

https://www.24chasa.bg/novini/article/6599399

Шеф на „Фолксваген” отива в затвора заради измама с дизелови емисии
Главен мениджър на „Фолксваген” беше осъден на седем години затвор. Съдът постанови, че Оливер Шмид е прикривал схема за заобикаляне на американските закони за околната среда. Става дума за инсталиран лъжлив софтуер, който е манипулирал показателите за отработените газове на дизеловите автомобили, предаде БТА.

ЦИК ще изпробва дистанционното електронно гласуване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6599401

ЦИК ще изпробва дистанционното електронно гласуванеЦентралната избирателна комисия (ЦИК) на Република България организира провеждането на симулации на дистанционно електронно гласуване на 12 декември, от 10.00 часа в Гранд хотел София, съобщиха от ЦИК. В изпълнение на разпоредбите в Закона за изменение на Изборния кодекс ЦИК ще трябва да проведе три симулации на дистанционно електронно гласуване

Полицейска операция се провежда във В. Търново, има арестувани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6599269

Полицейска операция се провежда във В. Търново, има арестуваниСпециализирана акция на антимафиоти се провежда във Велико Търново. Действията са в района на супермаркет „Лидл“ в кв. „Бузлуджа“. Снимки от арести се разпространяват в социалната група „Дивотия до шия“ във Фейсбук.  На тях се виждат двама натръшкани на тротоара с белезници и въоръжени с автомати униформени.

На Лесово задържаха мъж за контрабанда на лекарства

https://www.actualno.com/crime/na-lesovo-zadyrjaha-myj-za-kontrabanda-na-lekarstva-news_648438.html

Окръжната прокуратура в Ямбол задържа за 72 часа мъж от Разград, пренесъл контрабандно лекарства през граничен пункт Лесово. Мъжът е обвинен, че е внесъл от Турция с туристически автобус над 470 лекарствени продукта за над 70 хиляди лева. Предстои да се поиска от съда да остави мъжа за постоянно в ареста, тъй като има опасност да се укрие.

Главното мюфтийство връчва награда на Плевнелиев

http://dnes.dir.bg/news.php?id=26667324

Почетната награда "Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди" ще бъде връчена на президента Росен Плевнелиев (2012 - 2017 г.) от Главното мюфтийство.

Еврото очаква със затаен дъх срещата на ЕЦБ

https://www.investor.bg/analizi/91/a/evroto-ochakva-sys-zataen-dyh-sreshtata-na-ecb-251728/

Краткосрочна подкрепа за долара се чака от по-добрите данни за икономически растеж на САЩ

Аржентински съд поиска ареста на бившия президент Кристина Киршнер заради заговор с Иран

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/07/3093415_arjentinski_sud_poiska_aresta_na_bivshiia_prezident/?ref=rss


Федерален съдия в Аржентина нареди днес да бъде снет имунитетът на сенатора и бивш президент Кристина Киршнер заради възпрепятстване на разследването на атентата през 1994 г. срещу еврейския културен център в Буенос Айрес, при който загинаха 85 души, предаде "Франс прес".<br /><br />Съдът нареди също да бъдат арестувани бившият министър на външните работи Ектор Тимерман и други високопоставени служители. Срещу бившата президента се води дело за "измяна" заради...

Ненков: Предложението на БСП за болниците е малко срамно

http://www.moreto.net/novini.php?n=365014

"Предложението на БСП (да се спре лицензирането на нови болници-бел.ред.) е малко срамно, защото само преди дни техните депутати гласуваха против мораториума за разкриване на нови болници". Това заяви за NOVA д-р Мирослав Ненков, бивш министър на здравеопазването.

Пускат пистите на Банско до дни

https://www.actualno.com/blagoevgrad/puskat-pistite-na-bansko-do-dni-news_648426.html

Първите писти в ски зона Банско ще бъдат пуснати до края на седмицата, обяви Иван Обрейков, маркетинг директор на „Юлен“, концесионер на ски зона Банско.„За съжаление дъждът наруши стратегията ни по подготовката за началото на сезона. От два дни обаче има добри темп

Шулц настоя за Съединени европейски щати до 2025 г.

http://econ.bg/Новини/Шулц-настоя-за-Съединени-европейски-щати-до-2025-г-_l.a_i.754401_at.1.html

Лидерът на германската Социалдемократическа партия Мартин Шулц призова за по-тясна интеграция в Европейския съюз с цел да се постигне идеята за...

Случаят с изоставеното бебе в Перник се оказа недоразумение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6599374

Случаят с изоставеното бебе в Перник се оказа недоразумениеЗа по-малко от три часа пернишки криминалисти са изяснили случай на фалшив слух с изоставено бебе, съобщи регионалният говорител на МВР Венцислав Алексов. Около 12.00 ч. днес, в ОДМВР - Перник бил подаден сигнал, че в пернишко училище се намира изоставено бебе. Уведомен бил и Центъра за спешна и неотложна медицинска помощ,

Нинова: Борисов прати „шайкаджиите“ да всяват смут

http://frognews.bg/news_146904/Ninova-Borisov-prati-shaikadjiite-da-vsiavat-smut/

Органите, които трябва да кажат какво се е случило, са прокуратура и съд. Вчера главният прокурор Сотир Цацаров сложи точка на този спор. Така лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира пред БТВ продължаващите скандали около приватизацията на „Техноимпекс“.

Анатоли Макаров ще вземе участие в тържества посветени на освобождението на Плевен

http://www.cross.bg/pleven-podneseni-rysiya-1562757.html

/КРОСС/ На 10 декември т.г. Посланикът на Русия в България Анатоли Макаров ще вземе участие в тържества, посветени на 140-годишнината от освобождението на гр.Плевен. Също така в Плевен ще пристигнат делегации от Държавната дума и Съвета на Федерацията на Русия, от Руското историческо дружество. Паметният ритуал ще започне от 08:30 от света литургия в храм „Св.Параскева". След нея от 11:00 часа следва панехида в памет на загиналите на пл. „Възраждане". Там, в двора на Параклис „Св. Георги Победоносец", ще бъдат поднесени цветя и венци. В 12:00 в Дома на култура и творчество „Иван Радоев" започва празничен концерт „Плевен помни", след който ще бъдат поднесени цвети към паметника на ген.Скобелев. От 18.00 ще се проведе тържествена заря-проверка на пл. „Възраждане". По-подробна официална програма на чествованията можете да намерите в сайта на Община Плевен.  

Мартин Шулц поиска създаването на "Европейски съединени щати" до 2025 г.

https://www.investor.bg/evropa/334/a/martin-shulc-poiska-syzdavaneto-na-evropeiski-syedineni-shtati-do-2025-g-251732/

Лидерът на германските социалдемократи поиска от съпартийците си разрешение за започването на коалиционни преговори с консерваторите на Меркел

Радев поиска Косово да признае българското малцинство

https://www.actualno.com/politics/radev-poiska-kosovo-da-priznae-bylgarskoto-malcinstvo-news_648437.html

Държавният глава Румен Радев поиска днес от президента на Косово Хашим Тачи признаване на българското малцинство в западната ни съседка, съобщи прессекретариатът на президенството. Неотдавна Албания призна българското малцинство от около 50 000 души в територията си. Съще

Великобритания има време до петък да реши за ирландската граница след Брекзит

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2017/12/07/3093238_velikobritaniia_ima_vreme_do_petuk_da_reshi_za/?ref=rss


Главният преговарящ на Европейския съюз за Брекзит каза на държавите членки, че британското правителство има време до петък, за да договори сделка за ирландската граница, предаде "Гардиън".<br /><br />В противен случай преговорите няма да се придвижат към следващия етап.<br /><br />Барние заяви пред посланиците на ЕС, че по информация от Даунинг стрийт се изготвя потенциално решение, което да може да задоволи както северноирландската Демократична юнионистка...

Нинова: Казусът „Техноимпекс” е политическа атака към опозицията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6599362

Нинова: Казусът „Техноимпекс” е политическа атака към опозициятаНападките срещу мен и БСП по случая с приватизацията на „Техноимпекс” са единствено политическа атака, целяща смачкване на опозицията. Това коментира Корнелия Нинова в студиото на „Лице в лице” по Би Ти Ви. Тя посочи, че органите, които трябва да кажат има ли престъпление или не, са прокуратурата и съда,

Ръководството на „Пирогов” с декларация до медиите

http://www.cross.bg/pirogov-prestizha-otnoshenie-1562756.html

/КРОСС/ Ръсководството на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов" изпрати съобщение до медиите по повод протестите на синдикатите: "Категорично не сме съгласни и остро протестираме срещу начина на взимане на решение от бивши синдикални лидери и представители на няколко звена, по отношение на представянето на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов" пред обществото, по отношение на поставянето на оценки и квалификации, които уронват престижа на всички професионалисти, които работят тук. Декларативният и ултимативният тон, с които се подхвърлят неверни данни са абсолютни инсинуации. Изложените тези може да приемем единствено и само като акт, целящ да урони дългогошното градене на авторитет като лечебно заведение за безотказната спешна медицинска помощ. Така предприетите действия и думи, намираме и за удар по стабилността на системата на здравеопазването. Не е ясно кой и защо цели „Пирогов" да не работи. Не е ясно кой и защо се стреми посредством, всякакви средства да саботира реформата в лечебното заведение. Болницата отчита подобрени финасови резултати, особено през последния месец, допълнителни средства от НЗОК, както и намаляване на дълговете. Преди Коледа ще бъдат изплатени, както месечните заплати, така и ДМС. Никой не е подписал декларация за преназначаване на изпитателен срок. Всякакви други твърдения са опит за уронване на престижа и авторитета на „Пирогов" и насажда нарушаване доверието на пациентите

Ръководството „Пирогов” с декларация до медиите

http://www.cross.bg/pirogov-zashto-prestizha-1562756.html

/КРОСС/ Ръсководството на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов" изпрати посдление до медиите по повод протестите на синдикатите: "Категорично не сме съгласни и остро протестираме срещу начина на взимане на решение от бивши синдикални лидери и представители на няколко звена, по отношение на представянето на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов" пред обществото, по отношение на поставянето на оценки и квалификации, които уронват престижа на всички професионалисти, които работят тук. Декларативният и ултимативният тон, с които се подхвърлят неверни данни са абсолютни инсинуации. Изложените тези може да приемем единствено и само като акт, целящ да урони дългогошното градене на авторитет като лечебно заведение за безотказната спешна медицинска помощ. Така предприетите действия и думи, намираме и за удар по стабилността на системата на здравеопазването. Не е ясно кой и защо цели „Пирогов" да не работи.Не е ясно кой и защо се стреми посредством, всякакви средства да саботира реформата в лечебното заведение.Болницата отчита подобрени финасови резултати, особено през последния месец, допълнителни средства от НЗОК, както и намаляване на дълговете. Преди Коледа ще бъдат изплатени, както месечните заплати, така и ДМС. Никой не е подписал декларация за преназначаване на изпитателен срок.Всякакви други твърдения са опит за уронване на престижа и авторитета на „Пирогов" и насажда нарушаване доверието на пациентите."  

Христо Иванов инициира извънпарламентарна комисия "Контрабандтабак"

http://www.mediapool.bg/hristo-ivanov-initsiira-izvanparlamentarna-komisiya-kontrabandtabak-news272820.html

Създаването на извънпарламентарна комисия "Контрабандтабак", съставена от експерти от партиите на демократичната общност, анонсира в четвъртък лидерът на "Да, България" Христо Иванов.  По думите му изпълнителният съвет на формацията е решил да се обърне с тази идея към партньорите си. "Комисията ще покани всички, които разполагат с информация за задкулисието около "Булгартабак", да я предоставят. Ще стъпим на журналистическите разследвания на "Биволъ", "Капитал", "Трансмедия" и пр., ще проведем публични изслушвания и ще съберем още документи. На тази основа, комисията ще изготви доклад, който обобщава събрания материал и ще го предоставим на компетентните институции у нас и в другите заинтересовани държави", каза Иванов. "Призовавам всеки, който разполага с информация по темата за приватизацията, скритите собственици, контрабандата, прането на пари, съсипваните на производствените мощности на "Булгартабак", както и за политическия и прокурорски чадър върху този казус, да ни съдейства", обяви партийният лидер.  Иванов припомни, че преди седмица с писмо призова политическите сили в парламента да направят анкетна комисия по повод поредния доклад на турските служби, който говори за контрабанда на цигари с източник "Булгартабак". "Поискахме Народното събрание да разследва твърденията за престъпна приватизация, скрита собственост и контрабанда около "Булгартабак“, както и да изясни кой държи политически и прокурорски чадър над казуса. Призовахме и президента Радев да свика КСНС по темата. Нито парламентарните партии, нито държавният глава ни отговориха по какъвто и да било начин. Очевидно ги е страх от тази тема. Единственото, което видяхме, са нови доказателства за институционалната невменяемост на МВР и Прокуратурата, които още търсят текста на турския доклад и къде в него се споменава "Булгартабак“, каза той.  По думите му след едноседмична пропагандна канонада, в четвъртък депутатът от ДПС Делян Пеевски е изкара на улиците на София стотици свои служители и се опита да се скрие зад гърбовете им. "Освен че се опита да прехвърли на тях отговорността за контрабандата, Пееевски очевидно иска да демонстрира мощ пред изплашените си партньори от българския политически елит", допълни той. "По повод на тези събития, вчера БНТ първо ме поканиха в сутрешния си блок, а после отложиха участието ми за неопределено бъдеще. Неочаквано изникнало нещо по-спешно за отразяване. И ако някой има съмнение за какво става дума, да добавя, че вчера имахме сходни ситуации с още две телевизии. Точно този похлупак от мълчание и страх позволява на цялата схема около "Булгартабак" да съществува с години. Позволи и ще позволява и други подобни казуси – АЕЦ "Белене", КТБ, другите гнили ябълки в банковия и застрахователен сектори, черната дупка в здравеопазването", смята още бившият правосъден министър.  Той отбеляза, че формацията му не е враг на работниците от "Булгартабак“. "Нашата борба е за техните интереси. Вчера, когато те бяха докарани от анонимните си господари пред нашия офис, ние застанахме пред тях. Отвъд кордона от полицаи и няколко гръмогласни коменданти на шествието, аз видях лицата на свои сестри и братя. Хора, които мафията държи в унизителна бедност и подчинение, трови с кална пропаганда и лъжи, ограбва плодовете на техния труд и бъдещето на децата им", обясни Иванов.  По думите му някои от тях сигурно са били убедени в клеветите и ругатните от раздадените им надписи, от плакатите по стените на София и от страниците на Пеевската машина за лъжи. "Някои вярваха, че ние заплашваме техните работни места, че обвиненията в контрабанда са насочени срещу тях, и дюдюкаха с убеденост", заключи той.  "Това, което националната телевизия не ми позволи да им кажа днес, е че ние искаме всичко, което искат и те за себе си: нормална работа, в нормална компания, в свободна и правова държава. Защото те добре помнят закриването на фабриката в София и как уволнените им колеги протестираха пред парламента, за това, за което настояваме ние днес. Ние искаме "Булгартабак“ да има нормален инвеститор с пазарна стратегия, а не анонимен криминален феодал, който източва дружеството и поетапно ликвидира работните места. Искаме служителите да работят и получават адекватно възнаграждение със защитени трудови права, а не да ги държат в зависимост и да ги принуждават да участват в организирани протести като жив щит и да им казват кога да говорят, кога мълчат, и как да гласуват", допълни бившият правосъден министър. "Искаме институциите да си свършат работата. Да пречупят гръбнака на мафията, която държи толкова много хора в страх и подчинение – от тютюневите работници, до софийски журналисти, от редовия полицай, до висши магистрати и държавни служители. Искаме Пеевски и подобните му да не могат да прехвърлят петното на своите престъпления върху невинни хора, както видяхме да се случва това вчера в центъра на София", завършва позицията на Христо Иванов.

Швейцария няма да променя лихвите поне до септември 2018, смятат анализатори

https://www.investor.bg/novini/130/a/shveicariia-niama-da-promenia-lihvite-pone-do-septemvri-2018-smiatat-analizatori-251743/

Прогнозите са, че централна банка ще запази и депозитната лихва на ниво 0,75% на заседанието си следващата седмица

Мартин Шулц иска да създаде 'Европейски съединени щати'

https://offnews.bg//sviat/martin-shultc-iska-da-sazdade-evropejski-saedineni-shtati-670783.html

Председателят на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц призова днес за по-тясна интеграция в Европейския съюз с цел създаването до 2025 г. на "Европейски съединени щати", предаде ДПА, цитирана от БТА.

Пред конгреса на своята партия той каза, че желае ЕС да започне работа по нов конституционен договор, който да създаде федерална Европа с единна политика в сфери като вътрешната и външната сигурност, данъците и валутните въпроси, международното развитие и предоставянето на убежище. По думите му страните, които не желаят федерализирането, трябва да останат извън блока.

В речта си Шулц подчерта, че европейските ценности се подкопават системно от Полша и ЕС не е в състояние да стори нещо, а Унгария също се отдалечава все повече и повече от блока, включително чрез големите си сделки с Китай.

Лидерът на ГСДП поиска от съпартийците си разрешение за започването на преговори с консерваторите на канцлера Ангела Меркел за съставянето на широка коалиция. "Ние не трябва да управляваме на всяка цена. Но не трябва и да отказваме да управляваме при всички обстоятелства. Важно е какво можем да направим", каза Шулц и добави, че "съдържанието е важно, а не формата".

Мартин Шулц засегна и икономически въпроси. Според него е по-добре да се инвестира в еврозоната, вместо вниманието да се съсредоточава върху мерките за икономии. "Нашият континент не може да си позволи още четири години германска политика към Европа, каквато практикуваше Волфганг Шойбле", каза той по адрес на бившия финансов министър на Германия.

Шулц изказа предположение, че ако ЕС имаше общ финансов министър, той щеше да попречи на гигантски компании като "Фейсбук" и "Гугъл" да се изплъзват от плащането на дължими данъци. Той посочи, че с оглед глобалните климатични промени Германия трябва да спре добива на кафяви въглища, но без това да се отрази на поминъка във въгледобивните райони.

Израел отговори на палестински обстрел от ивицата Газа

http://clubz.bg/61594-izrael_otgovori_na_palestinski_obstrel_ot_ivicata_gaza

Израел удари две позиции на движението Хамас, след като ракета от ивицата Газа избухна в Южен Израел.

"Държим Хамас за отговорно за враждебната дейност, извършена срещу Израел от ивицата Газа", написа армията в туитър, съобщи бТВ.

Израел изпрати допълнителни военни части на Западния бряг, за да предотврати размирици. По-рано ислямистките групировки "Хамас" и "Хизбула" призоваха за нова палестинска интифада, предаде Ройтерс.

Призивът бе отправен заради вчерашното решение на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел.

"Ние трябва да призовем и трябва да работим за започването на интифада пред лицето на ционисткия враг", изтъкна в реч в Газа шефът на "Хамас" Исмаил Хания.

В подобен дух бе и изявлението на лидера на "Хизбула" Хасан Насралла.

Всички палестински фракции обявиха, че днес е ден на гнева. На много местав Газа и на Западния бряг на река Йордан се стигна до сблъсъци с израелските войски. Те обаче не бяха сериозни. Тел Авив предварително прати допълнителни подкрепления в районите.

Палестинците на Западния бряг днес стачкуваха в знак на протест срещу решението на Тръмп. Протестът бе по инициатива на палестинското правителство. Затворени бяха всички търговски центрове, училищата и учрежденията.

Израел изпрати армията срещу гневните палестинци в окупираните територии в отговор.

Палестинският президент Махмуд Абас няма да приеме американския вицепрезидент Майк Пенс, който трябва да пристигне в Близкия изток в края на месеца. А Хамас заплаши с война и неуспешно изстреля няколко ракети от Ивицата Газа.

Външно: Не ходете в Йерусалим и Витлеем

Българското Министерство на външните работи препоръча на този етап да се избягват пътувания до Йерусалим и Витлеем, както и в Палестинските територии, освен при крайна необходимост. Трябва обаче да се избягват публични места с масово струпване на хора, както и да се проявява повишена бдителност при ползването на градски транспорт.

Причина за мерките са очакваните публични демонстрации и локални прояви.

Засега няма информация за ограничения в движението, за непредвидени и неконтролируеми действия.

Предвид възможността за публични демонстрации и протестни прояви и в други държави от Близкия изток и Северна Африка МВнР призовава българските граждани, пребиваващи в региона, да проявяват повишена бдителност и да избягват публични места с масово струпване на хора, да се осведомяват за обстановката и да изпълняват стриктно указанията на властите.

"Хамас" и "Хизбула" зоват за нова интифада

http://clubz.bg/61594-hamas_i_hizbula_zovat_za_nova_intifada

Ислямистките групировки "Хамас" и "Хизбула" призоваха за нова палестинска интифада, предаде Ройтерс.

Призивът бе отправен заради вчерашното решение на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел.

"Ние трябва да призовем и трябва да работим за започването на интифада пред лицето на ционисткия враг", изтъкна в реч в Газа шефът на "Хамас" Исмаил Хания.

В подобен дух бе и изявлението на лидера на "Хизбула" Хасан Насралла.

Всички палестински фракции обявиха, че днес е ден на гнева. На много местав Газа и на Западния бряг на река Йордан се стигна до сблъсъци с израелските войски. Те обаче не бяха сериозни. Тел Авив предварително прати допълнителни подкрепления в районите.

Палестинците на Западния бряг днес стачкуваха в знак на протест срещу решението на Тръмп. Протестът бе по инициатива на палестинското правителство. Затворени бяха всички търговски центрове, училищата и учрежденията.

Външно: Не ходете в Йерусалим и Витлеем

Българското Министерство на външните работи препоръча на този етап да се избягват пътувания до Йерусалим и Витлеем, както и в Палестинските територии, освен при крайна необходимост. Трябва обаче да се избягват публични места с масово струпване на хора, както и да се проявява повишена бдителност при ползването на градски транспорт.

Причина за мерките са очакваните публични демонстрации и локални прояви.

Засега няма информация за ограничения в движението, за непредвидени и неконтролируеми действия.

Предвид възможността за публични демонстрации и протестни прояви и в други държави от Близкия изток и Северна Африка МВнР призовава българските граждани, пребиваващи в региона, да проявяват повишена бдителност и да избягват публични места с масово струпване на хора, да се осведомяват за обстановката и да изпълняват стриктно указанията на властите.

Дамска катастрофа във Варна свърши със счупен нос и контузени крака

http://www.moreto.net/novini.php?n=364996

Две жени пострадаха във вторник, след като се блъснаха с колите си, съобщиха от полицията за Moreto.net. Сблъсъкът станал по обед на кръстовището на улиците "д-р Л. Попов" и "Василаки Пападополу". 46-годишна шофьорка на мерцедес не видяла, че от дясно се движи тойота и я блъснала.

Танцуващи дервиши в Коня (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6599324

Танцуващи дервиши в Коня (Снимки)Ученици на въртящи се дервиши изпълняват ритуала "Сема" по време на церемония - една от многото, отбелязващи 744-та годишнина на Мевлана Джалалудин Руми в гробницата на Мелвана в турския град Коня, предаде

Съдът в Пловдив върна свалени номера на шофьор

https://www.24chasa.bg/region/article/6598986

Съдът в Пловдив върна свалени номера на шофьорИзтеклата книжка не правила водача неправоспособен Свалянето на номерата от автомобила заради изтекла шофьорска книжка не може да се прави произволно. С този аргумент пловдивският административен съд отмени акт на полицията и върна регистрационните табели на Георги И. Той бил спрян за проверка на 19 юни т.г. на междуселски път в община "Марица".

Първи случай на свински грип в Русе

https://www.actualno.com/society/pyrvi-sluchaj-na-svinski-grip-v-ruse-news_648429.html

В Русе е регистриран първи случай на свински грип. Пандемичният вирус А - H1N1 е доказан при 49-годишна жена, настанена за лечение в русенската белодробна болница. Пробите, изпратени в София, са потвърдени от референтната лаборатория в Националния център по заразни и паразит

НА ЖИВО: Хофенхайм - Лудогорец

https://www.actualno.com/bgfootball/na-jivo-hofenhajm-ludogorec-news_648435.html

Мачът на истината за Лудогорец в Лига Европа дойде. Българският шампион се изправя в гостуване на Хофенхайм и всеки резултат извън загуба ще класира "орлите" със сигурност към елиминациите на турнира. Загуба на Лудогорец и победа на Истанбул ББ над Брага в другия двубой от

Молбите за помощи при безработица в САЩ намаляват в края на ноември

http://econ.bg/Новини/Молбите-за-помощи-при-безработица-в-САЩ-намаляват-в-края-на-ноември_l.a_i.754400_at.1.html

Заявките за социални помощи при безработица в САЩ за седмицата до 2-ри декември се понижиха с 2000 до 236 000, при прогноза на финансовите пазари за...

Анджелина Джоли отново блесна със стил (Снимки + видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6599342

Анджелина Джоли отново блесна със стил (Снимки + видео)Анджелина Джоли бе гост на официално събитие в Лос Анджелис, където присъстваха известни дами от шоу бизнеса. 42-годишната актриса отново направи впечатление със стилна визия – бе избрала ефирен черен тоалет. Снимки и видео в страницата на hollywoodreporter събраха хиляди лайкове от почитатели на актрисата.

Правителството приземява и транспортните самолети "Спартан"

http://www.mediapool.bg/pravitelstvoto-prizemyava-i-transportnite-samoleti-spartan-news272819.html

Заради липсата на средства правителството е на път да приземи и транспортните самолети "Спартан", които са едни от малкото модерни машини в българските военновъздушни сили. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов потвърди в четвъртък, че договорът за поддръжката им е изтекъл по-рано тази година, а няма планирани средства за сключването на нов. Вече са проведени разговори с фирмата, която поддържа машините – "Аления Леонардо", която е поискала над 17 млн. евро за нов четиригодишен договор. Каракачанов каза, че МО е успяло да свали първоначалната цена, но в бюджета за следващата година липсва подобно перо. В момента от трите закупени машини "Спартан" лети само една. В началото на следващата година се очаква да бъде приземена и последната. Транспортните самолети се ползват освен за военни цели и за спешни полети при донорски ситуации, оказване на международна помощ, а в редки случи дори за държавни визити. Те бяха закупени от италианската фирма "Аления Аеронавтика" през 2006 година. Първоначалният договор предвиждаше доставката на 5 самолета "Спартан" за 91.8 млн. евро, но той бе предоговорен от първото правителство на ГЕРБ и страната ни се отказа от последните две машини. Подобна е ситуацията и с другата многомилионна придобвика на държавата през последните години – хеликоптерите "Кугър". Заради липсата на средства за поддръжката им, от 12 налични машини летят само 3-4. Покупката на нови изтребители е под въпрос Каракачанов коментира пред журналисти, че все още няма яснота и около проекта за закупуването на нови изтребители. Процедурата започна почти от начало, след като парламентарната проверка установи нередности и през октомври я върна за преработване на МО. В момента министерството все още не може да стигне до заключение от кои държави и компании може да поиска оферти за самолети. Каракачанов обясни, че според някои юристи в МО, може да се искат нови оферти само от страните и компаниите, които участваха досега в проекта. Това са Швеция и компанията "СААБ" за нови машини "Грипен", САЩ и Португалия за изтребители "втора ръка" Ф-16 и Италия за "втора ръка" "Юрофайтър". В министерството обаче имало и други мнения, че кръгът може да се разшири и да бъдат поискани оферти и от други държави и сега екипът от Военновъздушните сили, който движи проекта, трябва да прецени какво да се прави. Личното мнение на Каракачанов е, че е по-добре да се съберат повече оферти. Около проекта обаче излезе още една "малка" подробност - предвидените пари се оказаха с 300 млн. лева по-малко или вече 1.2 млрд. лева. Каракачанов каза, че това се дължи на законова промяна от края на миналата година, според която върху военните проекти вече се начислява ДДС. Така предвидената сума намалява автоматично с 20%. Като цяло, бъдещето на проекта става все по-наясно и е много вероятно за пореден път да не се случи. Още повече като се има предвид, че приоритет на самия Каракачанов е да ремонтира и дори модернизира старите съветски изтребители МиГ -29. Руснаците вече преглеждат МиГ-овете България в момента разчита само на МиГ-овете, за да пази въздушното си пространство, но поддръжката им става все по-проблемна. Каракачанов съобщи пред парламентарната комисия по отбрана, че има проблеми с доставките на необходимото за работата им масло от Русия. Пред журналисти потвърди, че все още не са приети и закупените през български посредник от Русия нови и ремонтирани двигатели за МиГ-овете. Причината е липса на достатъчно информация за доставеното оборудване и други въпроси, които се доуточняват. Въпреки неизпълнението на този договор и съпътстващите го трудности в комуникацията с руската корпорация (за които МО предпочита да мълчи), Каракачанов съобщи, че в България вече са пристигнали експерти от руската компания "РСК-МиГ", които ще прегледат всичките 15 изтребители МиГ 29, с които разполагаме. Целта е руснаците да излязат с предложение за ремонта им и евентуалната им модернизация. Така най-вероятният сценарий, който се очертава пред бойната авиация, е тя да остане без нови изтребители, а наличните ограничени средства да се дадат на Русия като се инвестират в старите МиГ-ове.

БАН и Селскостопанската академия готови за нови протести

https://www.actualno.com/society/ban-i-selskostopanskata-akademija-gotovi-za-novi-protesti-news_648430.html

Синдикатите в Българската академия на науките и Селскостопанската академия обявиха готовност за поредица от протестни действия, ако не бъде изпълнено искането им за допълнително финансиране на двете академии още през тази година. В декларация до президента, правителств

Радан Кънев: ГЕРБ си вкара автогол с атаката срещу приватизацията

http://frognews.bg/news_146903/Radan-Kanev-GERB-si-vkara-avtogol-s-atakata-sreshtu-privatizatsiiata/

Истината е, че ГЕРБ си вкараха автогол със задна ножица с атаката срещу приватизацията. Заради ”Булгартабак”. Така заместник-председателят на ДСБ Радан Кънев коментира последните скандали около тютюневия холдинг, който по думите му е бил ”подарен на ДПС през 2011-а”.

Шулц не изключва вариант за коалиция с Меркел

http://pogled.info/svetoven/evropa/shults-ne-izklyuchva-variant-za-koalitsiya-s-merkel.91177

/Поглед.инфо/ Лидерът на германската Социалдемократическа партия Мартин Шулц призова за по-тясна интеграция в Европейския съюз с цел да се постигне идеята за Съединени европейски щати до 2025 г., предаде "Ройтерс". Страна член, която не приема новите условия, включително изрични стандарти за защита на гражданското общество, трябва да напусне ЕС, добави той. "Европа е нашата животозастраховка", цитира думите му "Дневник".

Само Румен Радев е действащ пилот-президент в света

http://pogled.info/svetoven/samo-rumen-radev-e-deistvasht-pilot-prezident-v-sveta.91178

/Поглед.инфо/ В света днес българският президент Румен Радев е единственият, който може да управлява изтребител и да понесе физическото претоварване при трудните маневри. Относително младата история на авиацията обаче е дала на света неколцина забележителни държавни лидери, започнали кариерата си в кокпита на военен самолет, а някои от тях са баща и син! Флагманите обаче са крале!

Тръмп или е много глупав, или е много далновиден

http://clubz.bg/61593-trymp_ili_e_mnogo_glupav_ili_e_mnogo_dalnoviden

СВЯТ доналд тръмп бгнес епа

Решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Държавата Израел предизвика множество реакци и коментари, но заради силния исторически и емоционален заряд, който градът носи, малцина коментираха ситуацията хладнокръвно. Въпреки негативните реакции може да се окаже, че Тръмп е изиграл  един от най-значимите ходове на САЩ в Близкия изток. Разбира се, може да излезе, че е допуснал фатална грешка.

През месец май на 1948 г. президентът Труман отхвърля съвета на неговите топ дипломати да не признае току-що обявената независимост на Държавата Израел, защото това ще наруши добрите отношения с арабите, като казва:

"В Ню Йорк тая есен имам 100 000 избиратели евреи, а не араби."

Труман печели изборите през есента и залага на новосъздадената държава в началото на Студената война, с което я преврръща в ключов съюзник в региона срещу влиянието на СССР. Започналата тогава ежегодна безвъзмездна военна помощ от поне десетилетие е на стойност най-малко 4,5 млрд. долара. С вчерашното си изказване, в което призна Йерусалим за столица на Израел, президентът Тръмп стигна най-високата точка на подкрепа от САЩ за Израел. 

Малко история

Йерусалим е столица на еврейската държава в продължение на 10 века в Античността –  от управлението на библейския цар Давид около 1000 г. пр. Хр. до 70 г. сл. Хр., когато император Веспасиан превръща библейска Палестина в провинция на Римската импперия. До 1948 г. евреите нямат собствена държава. На 5 декември 1949 г. първият израелски министър-председател Давид Бен Гурион заявява, че Йерусалим е "вечна и неделима столица на Държавата Израел", макар към онзи момент градът да е разделен между Държавата и кралство Йордания, което администрира палестинските територии на Западния бряг на р. Йордан.

На 5 юни 1967 г. израелската армия започва т.нар. Шестдневна война, в която сломява всички свои арабски съседи и завзема всичкчи палестински територии, сред които е и арабския Източен Йерусалим. ООН, обаче, не признава израелската анексия. Това е причината всички посолства на  държавите, установили дипломатически отношения  с Държавата Израел, да са в Тел Авив, докато се разреши окончателно статутът на древния град.

Именно този статут и обявените според международното право за незаконни заселнически еврейски селища в окупираните около Йерусалим  земи са основният препъни камък пред мирния процес между палестинци и израелци, който спря на практика през 90-те години на миналия век, след като беше постигнато масово неодобреното от "ястребите" сред араби и израелци споразумение от Осло.

Реакциите от цял свят са еднозначно против

Очевидно нито едно правителство не подкрепи направеното от Тръмп обявление, с изключение на израелското. Още преди Тръмп да направи своето изявление палестинците се обявиха еднозначо против, а по-рано днес лидерът на радикалното палестинско движение ХАМАС Исмаил Хания призова за нова интифада, т.е. въоръжено въстание на палестинците, което да започне.

Западните съюзници на САЩ, като Великобритания и Франция, без колебание определиха този  ход като "неразумен" и като  "спънка пред мирния процес". Всички арабски държави заклеймиха решението да се строи американско посолство в Йерусалим, включително и Саудитска Арабия, смятана за най-важния арабски съюзник на САЩ в региона. Правителството на Ирак също реагира остро, а няколко шиитски групировки, които изнесоха основно битката срещу ДАЕШ в страната и са част от съюза от  паравоенни организации  Хашд аш-Шааби ("Народна мобилизация"),  обявиха,  че сега американските войски в  Ирак, които наброяват най-малко 12 000, се превръщат в "легитимна цел".

Решението само подхрани и традиционната антиамериканска и антиизраелска реторика на ливанската шиитска гупировка "Хизбулла", която след активното си участие във войната в Сирия е особено добре подготвена за пълномащабни военни действия срещу Израел.

Ще има ли антиирански съюз?

Въпреки негативната реакция, която беше ясна още преди Тръмп да направи своето изявление, американската администрация застана зад президента, както това безусловно направи и израелският министър-председател Бенямин Нетаняху.

Както вече беше казано в друга статия на Клуб Z, Израел е най-вероятно ключът към намаляването на неимоверно засилената мощ на Иран в Близкия изток. За това говорят вече открито и официално признатите неформални разговори, които са водени между представители на израелската държава и Саудитска Арабия, чийто основен противник са персийците.

В края на  ноември в израелското правителство се случи нещо, което минапочти  незабелязано в  световните медии – министър на отбраната Авигдор Либерман поиска за  отбрана спешно да бъдат отпуснати допълнителни 1,4  млрд. щатски долара от бюджета. Официално министърът поиска това заради "нови заплахи в региона". Неофициално, обаче, се смята, че причината е инвестирането на най-голям дял от заделените пари и усилия от страна на Държавата през последните няколко години в сдържане на стратегически заплахи от третия кръг на отбрана в стратегическата доктрина на Израел.

Този трети кръг е най-далечен географски и се отнася най-вече към Ислямска република Иран и в по-малка степен към Турция. Според критиците на правителството на Нетаняху той и неговите министри са пренебрегнали първия кръг на отбрана, който включва северните граници, защото не са смятали, че скоро войната в Сирия ще приключи и не са виждали сухопътна заплаха, идваща оттам. Наред с това по отношение на вътрешнната сигурност Израел беше постигнал завидно спокойствие, като терористичните атаки в  последните няколко години бяха най-вече с хладни оръжия, дело на единаци.

Това искане на Либерман до голяма степен е обусловено от обективната опасност, която Иран създава с т.нар. Шиитска дъга,  предоставяща на персийците възможност за сухопътен коридор за пренос на оръжия и хора през Ирак, Сирия и Ливан до границата с Израел. Никога Иран не е бил сухопътно толкова "близо" във влиянието си до и, съответно, в заплахата към Държавата през получилите сериозно бойно кръщение на терен в Сирийската война бойци на "Хизбулла".

Възможно е Тръмп да е взел решение да направи своята обява вчера с желанието да привлече безусловно Израел на страната на оформящия се антиирански съюз, в който израелската армия би играла ключова роля като най-силна в региона. Тъй като залогът е голям, израелците вероятно са поискали и голям жест, а няма  по-голям  от признаването на Йерусалим за столица.

Палестинците са нужни като предвидим противник

Израел все още трябва да прецени дали палестинското помирение е положително или негативно за дългосрочните стратегически интереси на Държавата. Сред израелския естаблишмънт все по-стабилно  се налага идеята, че връщането на Палестинската автономна  власт в Ивицата Газа и предаването на КПП-тата в нейни ръце се смята за стратегически актив, който ще превърне палестинците в предвидим противник и ще намали възможността за ескалаци яна напражението до вонене конфликт, както се случи през 2014 г. Налице се достатъчно данни, че израелските служби  за сигурност поддържат изключително тесни контакти със своите египетски колеги, а Египет хем е основен двигател на опитите за междупалестинско помирение, хем е едва от двете арабски държави, които имат подписан сепаративен мирен договор с Държавата.

От друга страна разделението сред палестинците също изигра своята роля в това относително спокойствие за Израел, като на практика това беше основна причина заплахите на израелска територия от терористи и въоръжени  групировки, способни да изстрелват ракети по цивилни цели от близко разстояние, да бъдат сведени до минимум. В последните два месеца, обаче, редица арабски държави подеха инициатива за постигане на единство между ХАМАС и Организацията за освобождениена Палестина (ООП), които бяха  в  de facto гражданска война от 2005 г. насам. Макар преговорите да не са завършили, фактът, че предсатвители на двете организации  седнаха на една  маса, беше достатъчно ясен  сигнал, че Израел вече не може да се радва на  прежното спокойствие. Тръмп рискува да катализира процеса на палестинска консолидация и това  да доведе до ескалация на  напрежението, което без съмнение ще доведе до насилие не само в  териториите на Палестинската автономна власт, но и в сърцето  на  Израел. В същото време, обаче, този ход може и да доведе палестинците до осъзната нужда от сядане на масата за преговори или дори до невъзможност да откажат.

Глупав или далновиден?

В дългосрочна перспектива решението на Тръмп може да доведе до колапса на Иран и т и значителна промяна в геополитическия баланс на силите в полза на Саудитска Арабия и другите преобладаващо сунитски държави. Също така може да доведе и дорешаване на палестинския въпрос, по който целият арабо-мюсюлмански свят показва невиждано по други теми единство. Ако успее, Тръмп ще изведе САЩ като еднолична водеща световна сила – роля, която в момента много успешно именно през Близкия изток се опитва да играе Русия на Путин.

Ако се провали, Тръмп ще създаде условия за радикализация на населението в арабските държави, където най-малко 60% е под 30-годишна възраст. Това в дългосрочен план означава буквално десетилетия на автентичен и идеологически обоснован тероризъм, почиващ върху антиизраелска и антиамериканска реторика.

Само времето ще ни покаже дали Тръмп (и неговата администрация, разбира се) е много глупав или е много далновиден.

Брюксел даде на съд Чехия, Унгария и Полша заради мигрантите

http://www.moreto.net/novini.php?n=365013

Европейската комисия завежда съдебно дело срещу Чехия, Унгария и Полша заради това, че не са приели определения им дял от мигранти и бежанци съгласно плана, одобрен от Брюксел и 28-те страни членки, съобщава "Асошиейтед прес".

Пътна обстановка в страната

http://www.cross.bg/suobrazena-vnimanie-povisheno-1562754.html

/КРОСС/ От 17 часа днес - 7 декември, до 17 часа на 9 декември /събота/ шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по АМ "Хемус" в участъка от км 34 до км 36 в посока Варна и от 36 до км 38 в посока София /виадукт Коренишки дол/, поради аварийно - възстановителни дейности в долното строене на виадукта. Необходимо е шофьорите да спазват стриктно пътната сигнализация. - Движението при км 7 път ІІІ-8681 Бяла река - Смилян се осъществява в една лента поради срутена скална маса. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, спазвайки пътната сигнализация. - Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по път І-1 Кочериново - Благоевград при пътен възел „Кочериново" в тъмната част на деня, поради авария в електрическото захранване.    

МВР вече символично пое председателството на Съвета на ЕС

http://www.cross.bg/raboti-ministur-vreme-1562753.html

/КРОСС/ В рамките на провеждащото се в Брюксел заседание на Съвета "Правосъдие и вътрешни работи" се състоя кратка церемония по символичното предаване на председателството на Съвета на ЕС в частта "Вътрешни работи". По време на церемонията естонският вътрешен министър Андрес Анвелт подари на министър Валентин Радев каска с пожеланието да е добре защитен и да прояви сила през следващите 6 месеца, които са изключително важни за областта на правосъдието и вътрешните работи. В работен план участниците в заседанието обсъдиха и въпроси, свързани с възстановяването на нормалното функциониране на Шенгенското пространство. В рамките на формата министър Валентин Радев проведе кратка работна среща с британския министър на вътрешните работи г-жа Амбел Руд. Двамата обсъдиха приоритетите на предстоящото българско председателство на Съвета на Европейския съюз. По време на срещата бе заявено взаимното желание и готовност за спазване и развиване на високото ниво на сътрудничество и информационен обмен в областта на вътрешните работи след Брекзит. Работата на формата „Правосъдие и вътрешни работи" продължава. По време на заседанието министър Валентин Радев ще представи и приоритетите на Министерството на вътрешните работи, заложени в програмата на правителството по време на българското председателство на ЕС.  

Зам.-шефът на ВМРО: Ердоган говори за съдбата на "мюсюлманската общност" в Тракия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6599350

Зам.-шефът на ВМРО: Ердоган говори за съдбата на "мюсюлманската общност" в ТракияТурският президент Ердоган днес говори с гръцките си колеги за съдбата на „мюсюлманската общност“ в Тракия. Това написа зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов във Фейсбук. И продължава: Не за пръв път турската държава претендира за някакви права върху тази общност, странно защо разглеждайки я като част от своето културно пространство на

Символичната церемония се състоя в рамките на заседанието на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“ в Брюксел

http://www.cross.bg/raboti-ministur-vutreshnite-1562753.html

/КРОСС/ В рамките на провеждащото се в Брюксел заседание на Съвета "Правосъдие и вътрешни работи" се състоя кратка церемония по символичното предаване на председателството на Съвета на ЕС в частта "Вътрешни работи". По време на церемонията естонският вътрешен министър Андрес Анвелт подари на министър Валентин Радев каска с пожеланието да е добре защитен и да прояви сила през следващите 6 месеца, които са изключително важни за областта на правосъдието и вътрешните работи. В работен план участниците в заседанието обсъдиха и въпроси, свързани с възстановяването на нормалното функциониране на Шенгенското пространство. В рамките на формата министър Валентин Радев проведе кратка работна среща с британския министър на вътрешните работи г-жа Амбел Руд. Двамата обсъдиха приоритетите на предстоящото българско председателство на Съвета на Европейския съюз. По време на срещата бе заявено взаимното желание и готовност за спазване и развиване на високото ниво на сътрудничество и информационен обмен в областта на вътрешните работи след Брекзит. Работата на формата „Правосъдие и вътрешни работи" продължава. По време на заседанието министър Валентин Радев ще представи и приоритетите на Министерството на вътрешните работи, заложени в програмата на правителството по време на българското председателство на ЕС.  

Неаполитанската пица влезе в списъка на ЮНЕСКО

https://www.actualno.com/curious/neapolitanskata-pica-vleze-v-spisyka-na-unesko-news_648428.html

Неаполитанската традиция за приготвяне на пици влезе в списъка за нематериално културно наследство на ЮНЕСКО, съобщи организацията на ООН в Тwitter. Съответното решение е било взето на заседание на специалната комисия на ЮНЕСКО в Южна Корея. „Изкуството на неаполитанските майстори на пицата току-що беше включено в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството. Поздравления, Италия“, гласи съобщението.

Биткойн криза - български банки спряха да работят с криптовалутата

https://offnews.bg//ikonomika/bitkojn-kriza-balgarski-banki-spriaha-da-rabotiat-s-kriptovalutata-670782.html

Български банки отказват да работят и да извършват операции, свързани с криптовалути и най-вече биткойни. Това става ясно от официално съобщение на Българската биткойн асоциация.

Днес една от най-популярните онлайн борси за криптовалути, crypto.bg, излезе със следното съобщение на сайта си:

Ha 6 дeĸeмвpи Πъpвa инвecтициoннa бaнĸa cпpя дocтъпa дo cмeтĸитe нa вcичĸи caйтoвe зa oбмeн нa битĸoйн в Бългapия. Бeз пpeдyпpeждeниe и бeз oбяcнeниe. Tъй ĸaтo ΠИБ e eдинcтвeнaтa ни вpъзĸa c мeждyнapoднитe бopcи, тpябвa дa пpeycтaнoвим paбoтa, дoĸaтo нaмepим нoвa бaнĸa пapтньop.

OFFNews се свърза и с други родни търговци на криптовалутата, които ни разказаха, че сметките им не са блокирани, но го очакват всеки момент. В сайта на cryptobank.bg също стои подобно съобщение. 

Към момента на писането на статията, официално становище от ПИБ или друга банка по казуса няма. 

Изявлението на Българската биткойн асоциация гласи:

Oчaĸвaxмe тoвa дa ce cлyчи, нo нe тoлĸoвa бъpзo. Изглeждa пaниĸaтa y зaвapeнaтa финaнcoвa cиcтeмa e дocтa гoлямa въпpeĸи бoдpяшĸитe дyми в дeня нa бaнĸepa.

B cилa oт cнoщи вcичĸи бaнĸи в Бългapия блoĸиpaxa cмeтĸитe нa фиpмитe, чиятo дeйнocт e cвъpзaнa c пoĸyпĸo-пpoдaжбa нa битĸoйни. Зaбpaниxa пpeвoдитe ĸъм мeждyнapoднитe битĸoйн бopcи. Зaпoчвa бopбa зa oцeлявaнe нa бaнĸoвaтa cиcтeмa нe caмo в Бългapия, нo и пo cвeтa. Зaĸoнитe нямaт ниĸaĸвo знaчeниe. Cpeдcтвa нямa дa ce пoдбиpaт. Bcяĸa зaбpaнa и злoyпoтpeбa c гocпoдcтвaщo пoлoжeниe oт cтpaнa нa пocpeдниĸa пpи финaнcoвитe ycлyги, ĸaĸтo Битĸoйн ни нayчи, вoди дo нoв взpив oт тexнoлoгични пpoбиви в oблacттa нa ИT. Πoвeчe щe зaпoчнaт дa ce изпoлзвaт и щe ce ycъвъpшeнcтвaт paзcpeдoтoчeни Битĸoйн бopcи. Πpи тяx бaнĸoвитe пpeвoди ca oт eднo физичecĸo или юpидичecĸo лицe дo дpyгo, ĸaтo нaй-oбиĸнoвeни бaнĸoви пpeвoди. Hямa ĸaĸ дa ce зaбpaни пoĸyпĸaтa нa битĸoйни нa eднo лицe oт дpyгo.

Дo няĸoлĸo дни пpeдcтoи зaceдaниe нa Упpaвитeлния cъвeт нa Бългapcĸaтa Битĸoйн Acoциaция и щe пpeдлoжим плaн зa дeйcтвиe и пpeпopъĸи ĸъм Битĸoйн oбщнocттa в Бългapия.

През последните месеци и седмици новините около криптовалутата не спират да превземат информационния поток. Миналата седмица стойността на един биткойн премина психологическата граница от 10 хил. долара, а днес вече минава 15 хил. долара. За справка - през 2007-ма година един биткойн е струвал около 100 долара.

Оперирането с биткойни у нас до днес беше сравнително безпроблемно до днес, тъй като в България няма специално законодателство, което да регулира оперирането с криптовалути.

От съобщенията по форумите за биткойни става ясно, че неяснотата по проблема е голяма и инвеститорите не знаят дали, кога и как ще си получат парите.

Въпреки че българските банки отказват работа с биткойни и това затруднява операциите на българските борси, на международния пазар транзакциите се извършват с пълна сила и при ваше желание, биткойни могат да се купят, ползвайки други онлайн борси.

Нова книга: "Мистериите на Самотраки и Руническата книга на тайните"

http://www.cross.bg/znatzi-gaiid-artefakti-1562752.html

/КРОСС/ На 05.12.2017 год. Акад. Цветан Гайд представи своята нова книга „Мистериите на Самотраки и Руническата книга на тайните" от поредицата „Тракийското Писмо - Декодирано", в продължение на трудовете на д-р Стефан Гайд и Института по Т-Наука, представящи най-новите сензационни открития в модерната тракология, които завинаги промениха историческата наука и възстановиха истината за древното минало на нашите предци. Интердисциплинарните изследвания доказват категорично участието на нашите праотци в генезиса на европейските народи, включително и най-стари сказания и предания на древния келтски фолклор, които свидетелстват за произхода на галите (келтите) от Балканска Тракия. Книгата разкрива и разгръща разбирането за родината ни като културна и духовна съкровищница на човечеството, съхраняваща тайните за произхода, миналото, настоящето и бъдещето на човешката раса. Познаването на оригиналното и автентично божествено учение на древните богари, на великите родоначалници и патриарси на древна Тракия, разкрива пред читателя и тайните на Светите хероси. Чрез декодирането на идеограмната йероглифна писменост на траките и по-късния им линеарен бохарски скрипт, а сега и след разчитането на древните рунически знаци като Ситовския надпис, Кременския надпис и множество надписи, запазени върху мегалити като Харман кая, Бузовград и др

Нова книга: Мистериите на Самотраки и Руническата Книга на Тайните

http://www.cross.bg/gaiid-znatzi-artefakti-1562752.html

/КРОСС/ На 05.12.2017 год. Акад. Цветан Гайд представи своята нова книга „Мистериите на Самотраки и Руническата Книга на Тайните" от поредицата „Тракийското Писмо - Декодирано", в продължение на трудовете на д-р Стефан Гайд и Института по Т-Наука, представящи най-новите сензационни открития в модерната тракология, които завинаги промениха историческата наука и възстановиха истината за древното минало на нашите предци. Интердисциплинарните изследвания доказват категорично участието на нашите праотци в генезиса на европейските народи, включително и най-стари сказания и предания на древния келтски фолклор, които свидетелстват за произхода на галите (келтите) от Балканска Тракия.Книгата разкрива и разгръща разбирането за Родината ни като културна и духовна съкровищница на човечеството, съхраняваща тайните за произхода, миналото, настоящето и бъдещето на човешката раса. Познаването на оригиналното и автентично Божествено учение на древните богари, на великите родоначалници и патриарси на древна Тракия, разкрива пред читателя и тайните на Светите Хероси. Чрез декодирането на идеограмната йероглифна писменост на траките и по-късния им линеарен бохарски скрипт, а сега и след разчитането на древните рунически знаци като Ситовския надпис, Кременския надпис и множество надписи, запазени върху мегалити като Харман кая, Бузовград и др

Безработицата в Гърция се свива през септември

http://econ.bg/Новини/Безработицата-в-Гърция-се-свива-през-септември_l.a_i.754399_at.1.html

Безработицата в Гърция се понижи на сезонно-коригирана база през септември до 20,5% от 20,7% през август, достигайки най-ниското ниво от началото на...

Безплатен куклен театър за децата на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=365003

Дни преди Коледните и Новогодишните празници децата на Варна ще могат да се насладят на безплатни представления на Кукления театър, научи Moreto.net. Първият спектакъл е "Коледа в гората", на 9 декември (събота), от 11 часа, в Гранд Мол (на сцената на етаж 2).

„Булевардът на елхите“ в Разлог и тази година грабна сърцата на жители и гости на града

http://www.cross.bg/razlog-elhite-godina-1562751.html

/КРОСС/ За пета поредна година Сдружение „Местни инициативи за сътрудничество", с подкрепата на Община Разлог, организира „Булевардът на елхите". В инициативата се включиха институции, сдружения, фирми, неправителствени организации, училища от Разлог и района, които украсиха своя елха. Булевардът е позициониран в Централния градски парк, около водната алея. Тази година се включиха и младежи от Испания, Италия, Германия и Португалия, които изпълняват своята европейска доброволческа служба в Разлог в рамките на проекти „Summer Youth Academy" и "Media 4 You(th)", финансирани по програма „Еразъм +". Те украсиха „Дървото на желанията", като вместо играчки, на клоните бяха окачени стъклени съдове с пожелания, пушета и други автентични предмети, олицетворяващи бита на хората от Разложкия край. Освен „Булевардът на елхите" 2017 г., доброволците от Сдружение МИС ще проведат благотворителна кампания „Една играчка, хиляда усмивки" за събиране на детски играчки. Кампанията ще се проведе от 11 до 14 декември, до алеята с елхите, а събраните играчки ще бъдат дарени седмица преди Коледа на децата от „Център за настаняване от семеен тип за деца", гр. Разлог и детското отделение на МБАЛ-Разлог.  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване