Трети пореден ден на протести в "Пирогов"

http://www.cross.bg/pirogov-zayavi-godina-1562741.html

/КРОСС/ Трети пореден ден медици от "Пирогов" протестираха с искане за оставка на ръководството на болницата. Те обвиняват ръководството на лечебното заведение в некомпетентност, а директора, че чрез структурни промени умишлено поставя на изпитателен срок опитни специалисти.  „Всяка година получавате по-високи заплати, разбрахте ли? Вижте си фишовете и си сложете очила, защото не виждате, че заплатите ви растат всяка година. От кога не са променяни заплатите на сестрите от 600 лева? Последната промяна беше преди няколко години. Основната наша грижа е грижата за нашите пациенти. Това е и причината, за да излезем - да можем спокойно да се грижим, без договор с изпитателен срок - това заяви пред БНР д-р Стоян Сопотенски, председател на КТ Подкрепа в "Пирогов". Причината за протестите на медици от "Пирогов" е забавянето с месец на допълнителното материално стимулиране за клиниките, които са на печалба, заяви зам.-директорът на болницата д-р Николай Габровски.

Трикратната световна шампионка по бокс Дейзи Ланг връчи на REFAN туристически Оскар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6599081

Трикратната световна шампионка по бокс Дейзи Ланг връчи на REFAN туристически Оскар“Рефан България“ спечели поредното си заслужено отличие. Този път при награждаването на най-успешните проекти в Балканския туризъм за 2017 година в хотел Premier Best Western в София,под вещата организация на агенция Vip Communication. Трикратната световна шампионска по бокс - завърналата се от Щатите Дейзи Ланг - Десислава Кирова,

Борисов: Балканите трябва да са като пръстите на ръцете – всеки е важен

http://www.moreto.net/novini.php?n=365002

„Тайната на успеха е на Балканите да бъдем като пръстите на ръцете. Всеки пръст ни е важен – няма значение кой колко е голям, трябва да сме заедно”. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на форума в НДК, който поставя началото на инициатива в подкрепа на регионалната интеграция на Западните Балкани.

Ришар Галиано със специален репертоар за варненската публика

http://www.moreto.net/novini.php?n=365001

Популярни теми в еклектичен стил - от барока, през традицията на шансона, през филмовата музика и тангото, до джаза - това е подготвил неподражаемият акордеонист Ришар Галиано за концерта си във Варна, научи Moreto.net. На 17 декември от 19 часа в Зала 1 на Фестивален и конгресен център Варна той ще поведе слушателите на емоционално пътуване със специално съставената си за този концерт програма "От Бах до Пиацола".

ЧЕЗ откри най-мащабната си инвестиция за годината

https://news.bg/business/chez-otkri-nay-mashtabnata-si-investitsiya-za-godinata.html

От стъпването си в България компанията е намалила наполовина загубите по мрежата

Варна ще се сдобие с индустриално-технологичен парк

http://econ.bg/Новини/Варна-ще-се-сдобие-с-индустриално-технологичен-парк_l.a_i.754392_at.1.html

Варна ще има своя индустриално-технологичен парк по проект на общината и Национална компания "Индустриални зони". Това съобщи зам-министърът на...

Майка изостави бебето си, хвърли го на непозната жена на улица в Перник и избяга

https://www.24chasa.bg/novini/article/6599109

Майка изостави бебето си, хвърли го на непозната жена на улица в Перник и избягаЖена даде бебето си на непозната жена на улицата в Перник и избяга, съобщава Дарик радио. Пеленачето попаднало в ръцете на случайно срещната учителка, след като майката помолила непознатата да го гушне за момент. Секунди по-късно жената побягнала. Стъписаната учителка отнесла детето в близкото Основно училище „Св. Иван Рилски".

Мая Манолова: Гражданите трябва да могат да обжалват актове на КЕВР

https://www.24chasa.bg/novini/article/6599098

Мая Манолова: Гражданите трябва да могат да обжалват актове на КЕВРАктовете на КЕВР не подлежат на обжалване от гражданите и обмислям да атакувам това в Конституционния съд. Това каза омбудсманът Мая Манолова пред журналисти преди днешното открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/, където се обсъди доклад за изменение на одобрените цени на ВиК услуги за 2018 г.

„Нов Живот“, благотворителен спектакъл „Рождественска нощ“

http://www.eurochicago.com/2017/12/nov-jivot/

На 23 декември, събота, от 3 pm, Български образователен център "Нов Живот" организира детски благотворителен спектакъл "Рождественска нощ". Събитието ще се състои в St Mary's Episcopal Church. Вход - $10 за възрастни, за децата е безплатно.

Майка даде бебето си на непозната на улицата и избяга

http://dnes.dir.bg/news/mvr-pernik-bebe-26666977

Млада жена изостави бебето си в Перник, след като го дала на напълно непозната жена, помолила я да го гушне и избягала.

Мартин Шулц: До 2025 година да има Европейски съединени щати

https://www.24chasa.bg/novini/article/6599103

Мартин Шулц: До 2025 година да има Европейски съединени щатиДнес в Берлин се решава съдбата на евентуалната бъдеща голяма коалиция между социалдемократи и християндемократи. Успоредно с това на карта е поставена и политическата кариера на лидера на германските социалдемокати Мартин Шулц. На конгрес на партията, който започна днес, ще бъдат гласувани кандидатурата му отново да поеме председателския пост и

Главното мюфтийство: Ерусалим е фитил в буре с барут

http://dnes.dir.bg/news/erusalim-glavno-muftiystvo-26667027

Всяко решение за оспорвания статут на Ерусалим трябва да бъде в рамките на дипломатически преговори между палестинския и израелския народ, както и с ООН.

Ливърпул печели по-често със 7:0, отколкото с 1:0

https://offnews.bg//futbol/livarpul-pecheli-po-chesto-sas-7-0-otkolkoto-s-1-0-670769.html

Любопитна статистика набра популярност след гръмката победа на Ливърпул със 7:0 над Спартак Москва у дома в последния кръг на груповата фаза в Шампионската лига.

Оказва се, че през настоящия сезон мърсисайдци са спечелили повече срещи със 7:0, отколкото с минималното 1:0. Първият резултат е постиган два пъти и то неизменно в Шампионската лига.

Първият път отборът на мениджъра Юрген Клоп срази с толкова словенския Марибор. Победа с 1:0 Ливърпул има само веднъж. На 19 август червените победиха с толкова Кристъл Палас в Премиър лийг.

“Победа със седем гола разлика над толкова силен отбор като Спартак е невероятно постижение. Голямата загуба не означава, че съперникът е бил слаб. Постигнахме победата благодарение на собствената си игра, така както Марибор постигна 1:1 със Севиля заради своята добра игра. Всичките ми играчи бяха на висота.

Когато четиримата ми нападатели действат така, те са сериозна опасност за всеки съперник. Останалите също бяха на висота. Антонио Конте е напълно прав като казва, че на 1/8-финалите няма слаби отбори.

Ще бъде интересно кой съперник ще изтеглим на жребия, но не се страхуваме от никого”, коментира Клоп след боя над Спартак.

"Зелени" покриви ще охлаждат градовете (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6599099

"Зелени" покриви ще
охлаждат градовете (ВИДЕО)Когато наводненията, сушата и анормалните горещини стават все по-често срещани явления, специалистите в различни области, включително ландшафтните архитекти, търсят решения, пише hightech.fm. За големите градове една от идеите е Sponge City. Тя е на група архитекти, ръководени от Карл Бекер. Те предлагат използването на познати процеси в природата.

Земята може да се затопли с 15 % до 2100 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6599086

Земята може да се затопли с 15 % до 2100 г.
До 2100 година Земята може да се затопли с допълнителни 15 процента, а това е значително повече от най-мрачните прогнози на експертите на ООН, констатира най-ново проучване, цитирано от Ройтерс и Франс прес. Прогнозите на Междуправителствената експертна група по изменение на климата - уважаван научен орган за климатичното затопляне,

Инвестиция на ЧЕЗ осигурява по-сигурен ток в 9 столични района през зимата

https://offnews.bg//ikonomika/investitcia-na-chez-osiguriava-po-siguren-tok-v-9-stolichni-rajona-pre-670754.html

Енергоразпределителната компания ЧЕЗ, която обслужва областите от Западна България, е инвестирала през т. г. рекордните за 11-годишното присъствие на дружеството у нас 130 млн. лева. 40 милиона лева от тази сума са вложенията в мрежата на София. Това обяви регионалният мениджър на ЧЕЗ България Карел Крал.

Днес компанията финализира проект за подмяна на  110-киловолтовия кабел "Енос" в София. За почти 4-километровото съоръжение са вложени над 3 милиона лева.

Новият кабел е с почти двойно по-голям капацитет от досегашния и ще подобри електроснабдяването в 9 столични района.

От ЧЕЗ посочиха, че са бързали да завършат проекта преди големите зимни студове, когато ще има пикове в потреблението. 

През 2018 г. планираните инвестиции на еверго компанията са около 90 млн. лева. Размерът им се очаква да бъде одобрен от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) напролет.

Част от инвестициите ще са предназначени за пилотен проект за дистанционно отчитане в Перник, в подмяна на електромери и подмяната на още един 110-киловолтов кабел - в Драгалевци.

Варна - пета по заплати и шеста по инвестиции в страната

http://www.moreto.net/novini.php?n=365000

Варна се нарежда на шесто място в страната по ръст на инвестиции. Същевременно морската ни столица и областта заемат петата позиция по размер на средната заплата у нас. Според националната статистика, брутните годишни възнаграждения край морето надхвърлят 10 000 лева, а брутният вътрешен продукт от 12 517 лева на човек също е по-висок от средния за страната.

Пускат нощни автобуси за студенти на празника утре

https://offnews.bg//obshtestvo/puskat-noshtni-avtobusi-za-studenti-na-praznika-utre-670768.html

Автобусите от линиите 94 и 280 ще се движат през нощта на 8-ми срещу 9-ти декември в София, съобщиха от Центъра за градска мобилност. 

ЦГМ пуска по една кола от линия, затова рейсовете ще возят от центъра до Студентски град през 75 минути. 

Поводът е Студентският празник на 8 декември. 

Лондон преминава към електрически таксита, но с класически вид

http://www.cross.bg/taksita-elektricheski-london-1562740.html

/КРОСС/ Електрическата версия на класическите лондонски таксита вече се движи по улиците на британската столица. Такситата са модел TX5 и могат да возят до 6 души, а пробегът им с едно зареждане е 640 км. На борда им пътниците имат достъп до Wi-Fi и USB зареждане на мобилните си телефони, а автомобилите са и с двигател за удължаване на пробега, така че да няма неприятни изненади, ако батерията се изчерпи в неподходящия момент. Другата добра новина е, че тарифата на електрическите таксита е същата като при дизеловите им предшественици. Автомобилите идват от London Electric Vehicle Company, която е подразделение на китайския автомобилен производител Geely, а конструкторите им твърдят, че те само приличат на класическите возила. Електромобилите са с изцяло алуминиева каросерия, електромотор и поредица модерни технологични решения. И не замърсяват въздуха в Лондон. В ролята на удължител на пробега влиза 1,5-литров бензинов мотор, който е дело на Volvo, още една компанията, собственост на Geely. Но бензиновият двигател не задвижва колелата, а зарежда батерията и така се удължава пробегът на таксито. Новите електрически таксита струват 55 000 паунда, а от компанията изчислиха, че само от гориво таксиметровите водачи ще пестят по 100 паунда на седмица. До 2021 г. в експлоатация трябва да влязат над 9000 електрически таксита, което е половината от настоящата бройка таксиметрови автомобили в Лондон.  

Близо 70 на сто от туристите, които посещават София, идват със самолет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6599087

Близо 70 на сто от туристите, които посещават София, идват със самолетСофия става все по-привлекателна за туристите. За първите 10 месеца на годината има нарастване от 11 процента на туристите в столицата, а на нощувките с 14 на сто в сравнение с миналата година. Делът на пътуващите със самолет е 68 процента. Това посочи Иво Маринов, директор на ОП "Туризъм" на Sky Forum,

"Гаранционни дейности" налагат ограничения на движението в района на тунела "Витиня"

http://www.dnevnik.bg/regioni/2017/12/07/3093150_garancionni_deinosti_nalagat_ogranicheniia_na/?ref=rss


По-малко от месец след ремонта на тунела "Витиня" на магистрала "Хемус" в района му ще има ограничения на движението заради "гаранционни дейности". Това се разбира от съобщение на Агенция "Пътна инфраструктура" за промените в движението.<br /><br />От днес до 17 ч. на 8 декември движението по магистралата в посока Варна между 30-и и 34-и км в района на "Витиня" ще се осъществява в изпреварващата лента.<br /><br...

Експерти с нови мрачни прогнози за Земята

//dariknews.bg/novini/sviat/eksperti-s-novi-mrachni-prognozi-za-zemiata-2065673

До 2100 година Земята може да се затопли с допълнителни 15 процента, а това е значително повече от най-мрачните прогнози на експертите на ООН, констатира най-ново проучване, цитирано от Ройтерс и Франс прес.

Как непризнаването на брака между две български води до правни абсурди?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kak-nepriznavaneto-na-braka-mezhdu-dve-bylgarski-vodi-do-pravni-absurdi-2065677

Започна делото срещу Столична община за непризнаването на еднополовия брак между две българки. Лилия Бабулкова и Дарина Коилова сключват брака си във Великобритания, но след завръщането си тук властите в София отказват да признаят новото им семейно положение. От Столичната община с

Жена даде на непозната бебето си в Перник и избяга

https://offnews.bg//obshtestvo/zhena-dade-na-nepoznata-bebeto-si-v-pernik-i-izbiaga-670767.html

Жена даде бебето си на непозната жена на улицата в Перник и избяга. 

Майката помолила непознатата жена да подържи за малко детето ѝ и побягнала, съобщи Дарик. 

Сащисана от случилото се, непознатата жена отнесла бебето в близкото училище - Основно училище "Св. Иван Рилски".

В училището били извикани екипи на полицията и социалната служба. 

Жена даде бебето си на непозната в Перник и избяга

https://offnews.bg//obshtestvo/zhena-dade-bebeto-si-na-nepoznata-v-pernik-i-izbiaga-670767.html

Жена даде бебето си на непозната жена на улицата в Перник и избяга. 

Майката помолила непознатата жена да подържи за малко детето ѝ и побягнала, съобщи Дарик. 

Същисана от случилото се, непознатата жена отнесла бебето в близкото училище - Основно училище "Св. Иван Рилски".

В училището били извикани екипи на полицията и социалната служба. 

Продава се за 1,96 млн. лева

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/prodava-se-za-196-mln.-leva-6077001

Обявата гласи: „По разкош и комфорт автомобилът превъзхожда всички известни лимузини, включително Cadillac, Maybach Rolls-Royce.“

Мартин Шулц поиска ЕС да стане Съединени европейски щати

http://dnes.dir.bg/news/es-martin-shultz-26666797

По време на конгреса на Социалдемократическата партия на Германия, провеждащ се в Берлин, лидерът й Мартин Шулц отправи предизвикателство към ЕС.

Днес и утре движението за Варна по "Хемус" при "Витиня" ще е в изпреварващата лента

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6599078

Днес и утре движението за Варна по "Хемус" при "Витиня" ще е в изпреварващата лентаДнес и утре, до 17.00 часа движението за Варна по АМ "Хемус" между 30-и и 34-и км, в района на тунел "Витиня", ще се осъществява в изпреварващата лента поради извършване на гаранционни дейности, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Агенцията предупреждава още, че от 17.00 часа на 8 декември до 17.

Студенти в Русе искат по-добри условия в общежитията

https://www.actualno.com/ruse/studenti-v-ruse-iskat-po-dobri-uslovija-v-obshtejitijata-news_648392.html

Студентите от Русенския университет „Ангел Кънчев“ настояват за по-добри условия в общежитията. Младите хора изразиха недоволството си от липсата на основен ремонт в четири от шестте сгради в навечерието на студентския празник 8 декември, предаде БГНЕС. Студентския

Еврокомисията започва дело срещу Унгария заради атаката срещу Сорос

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/07/3092885_evrokomisiiata_zapochva_delo_sreshtu_ungariia_zaradi/?ref=rss


Европейската комисия обяви, че предявява искове срещу Унгария в Съда на ЕС заради промени в законите за неправителствените организации и висшето образование, станали известни най-вече заради ограничаването дейността на финансирани от Джордж Сорос неправителствени организация и Централноевропейския университет (ЦЕУ) в Будапеща.<br /><br />И в двата случая според Еврокомисията с отказа си да промени законодателство, въведено по-рано тази година, страната нарушава ключови разпоредби в...

Мартин Шулц: Европа е нашата застраховка живот

http://clubz.bg/61589-martin_shulc_evropa_e_nashata_zastrahovka_jivot

“Всички носим голяма отговорност за Германия и Европа. Ние не бива да управляваме на всяка цена, но и не бива на всяка цена да не искаме да управляваме”, заяви днес при откриването на конгрес на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) нейният лидер Мартин Шулц.

Мотото на конгреса е “Нашият път напред”.

Преди 10 седмици на общите избори в Германия ГСДП постигна най-лошия си резултат в историята на ФРГ – едва 20,5 на сто от бюлетините. Тогава Шулц категорично обяви, че социалдемакротите излизат в опозиция.

В 76-минутната си реч днес Шулц се извини за катастрофалната загуба на изборите:

“Не е лесно да си изправен тук след една такава година. Аз нося отговорността за исторически най-слабия изборен резултат на парламентарни избори. Моля за извинение. Най-големият ни проблем е, че загубихме облика си. Длъжни сме отново да се обърнем с лице към хората и да ги убедим, че ГСДП е тяхната политическа сила, която защитава интересите им.”

Същевременно Шулц направи трудна, но разумна стъпка – призова делегатите да подкрепят начало на разговори с консерваторите на Ангела Меркел по съставяне на широка коалиция в името на стабилността на държавата. Дали ще бъде подкрепен от 600-те делегати на конгреса и от членската маса, предстои да видим.

“Искам да възобновим живия дебат в ГСДП. Партията ни трябва да е политическата сила на куража. Да престанем да се взираме само в резултати от социологически проучвания. За сегашното състояние на ГСДП отговорност не носи нито Ангела Меркел, нито голямата коалиция. Отговорността е еднствено на ГСДП”, изрече от трибуната на конгреса Мартин Шулц.

Оневинявайки Меркел и голямата коалиция, де факто Шулц опроверга свои съпартийци, че ГСДП се е сринала, защото на два пъти е участвала в широка коалиция с десницата – от 2005 до 2009 г. и от 2013 до изборите т. г.

Партийният лидер се обяви и за една силна Европа, за да се гарантира бъдещето на континента по пътя на образователна революция в дигиталната ера, на опазване на природната среда и климата, както и за сигурни социални мрежи. Ораторът призова и да се ограничи влиянието на големите концерни, което можело да стане само при една силна Европа.

Всичко това би довело до създаването на Европейски съединени щати до 2025 г. с общ конституционен договор. Всяка държава членка, която не била готова да подкрепи подобна федеративна конституция, автоматично трябвало да напусне ЕС.

“Ако искаме Европа да е неизменно силна, то е наша грижа тя да е в състояние да действа и хората да го усетят. Европа е нашата застраховка живот”, изрече емоционално Шулц.

Очаква се тази вечер Мартин Шулц да бъде преизбран за председател на ГСДП. Партийният конгрес приключва на 9-и декември, когато ще се знае дали делегатите ще подкрепят предложението му за начало на разговори с десницата по съставяне на широка управленска коалиция в Берлин.

Путин на власт: от бедняшките улици до Кремъл

http://www.mediapool.bg/putin-na-vlast-ot-bednyashkite-ulitsi-do-kremal-news272811.html

Като дете, израснало в неприветлив съветски апартамент-комуналка, Владимир Путин бил буйно момче, което мечтаело да стане военен или летец, и затова усърдно тренирал бойни изкуства, а веднъж нахакано влязъл в един офис на КГБ и попитал как може да стане шпионин.   Като лидер на Русия през 21-и век той е въплъщение и на двете наклонности: хвърли се в битка срещу чеченските бунтовници, ръководеше анексирането на Крим, а сега се твърди, че стои зад една масирана и потайна кампания за подкопаване на американската демокрация.   Съобщението, което направи, че ще се кандидатира за четвърти мандат като президент, идва доста късно - малко повече от три месеца преди изборите на 18 март, но едва ли е изненада. В случая човекът и постът му са неделими.   Като лидер на Русия от края на 1999 г. (той смени президентския с премиерския пост за 4-годишен период между 2008 и 2012 г., но въпреки това очевидно бе силната фигура в ръководството) Путин явно харесва да е в светлината на прожекторите. Вече на 65 години, той избягва привичните си преди демонстрации на физическа форма и мъжкарство - например гол до кръста на кон, но продължаващите часове наред негови ежегодни пресконференции и разговори на живо в ефира с народа са израз на енергичност и дисциплина. Той все още обича да се развлича, играейки хокей на лед, макар че веднъж сам квалифицира пързалянето си като "крава на лед".   Малко политици, ако изобщо има такива, са успявали така бързо да излязат от сянката и да застанат в центъра на вниманието в страната и в чужбина. Преди да бъде посочен за премиер от президента Борис Елцин през август 1999 г., той оглавяваше Националната служба за сигурност (ФСБ) - една от агенциите наследнички на КГБ, което само по себе си не е пост с широка публичност.   Много наблюдатели го смятаха за човек от "сивата маса", като насмешливо намекваха, че службата му за КГБ в приятелската територия на Източна Германия е показател, че не е бил много кадърен като разузнавателен агент. Елцин сменяше премиерите в обезпокоително темпо и Путин можеше да се окаже просто последният на ветровития пост.   Но още следващия месец той обърна внимание върху себе си, когато, коментирайки в ранния етап на втората чеченска война, каза: "Ние ще преследваме терористите навсякъде.. Извинете ме, но ако ги хванем в тоалетната, ще ги натикаме в нужника на двора". С твърдостта си, с мачовския си груб език тази забележка сякаш разкриваше същността на Путин, формирана в младостта му.   Когато изведнъж се въздигна до и.д. президент след оставката на Елцин, езикът му стана по-префинен, но поведението му си остана все така безкомпромисно. "Искам да предупредя, че всякакви опити да се нарушават руските закони... ще бъдат решително смазвани", каза той с една ръка върху бюрото, изглеждайки като лихвар, разправящ се с клиент нарушител.   Путин е роден на 7 октомври 1952 г. в семейство на заводски работници в Ленинград, сега Санкт Петербург - град, в който са живи спомените от ужасяващите страдания по време на близо 900-дневната нацистка блокада през Втората световна война. Един от по-големите братя на Путин е починал от дифтерит по време на блокадата, а другият е починал няколко месеца след раждането. Според "От първо лице" - книга с интервюта, публикувани след като той стана и.д. президент, Путин и неговото родители са живеели в комуналка с мизерен общ клозет на етажа.   Путин казва, че в отговор на тези трудни обстоятелства е станал дете-"хулиган" - едно от малцината в училище, което не било прието за октомврийче (пионерче). Той успява да укроти агресивните си наклонности чрез занимания с бойни изкуства - спорт, който практикува с огромна охота до късна средна възраст.   Като юноша Путин кандидатства за работа в КГБ - вероятно повече от авантюризъм, отколкото по идеологически съображения, и успява, след като завършва право в Ленинградския университет през 1975 г.   Той работи в контраразузнаването, наблюдава чужденци в Ленинград, а през 1985 г. поема поста си в Дрезден. Завръща се в Ленинград през 1990 г. и започва работа при реформаторския кмет на града Анатолий Собчак. Напуска КГБ година по-късно, на втория ден след неуспешния опит за преврат срещу съветския лидер Михаил Горбачов, който бе подкрепен от КГБ.   През 1983 г. Путин се оженва за Людмила Скребньова - стюардеса в Аерофлот, която после става университетски преподавател по немски. Тридесет години по-късно двамата се появяват по държавната телевизия и в привидно случайно интервю обявяват, че се развеждат с аргумента, че Путин е твърде отдаден на работата си, за да бъде грижовен съпруг.   Въпреки слуховете за негов флирт с красива известна гимнастичка, Путин се представя пред публика като почтен и сдържан човек. Той рядко е виждан с чаша водка и фактически почти не пие. Въпреки някои твърдения, че е натрупал огромно богатство, той не демонстрира вкус към показност и разкош извън позлатените зали на Кремъл. Публичният му образ е на застаряващ, подобрен вариант на някогашния необуздан юноша от лош квартал на града, пълен с решимост да се налага.   По БТА

Главното мюфтийство: Йерусалим е свещен град и територия за трите световни религии

https://www.24chasa.bg/novini/article/6599074

Главното мюфтийство: Йерусалим е свещен град и територия за трите световни религииЙерусалим е свещен град и територия за трите световни религии. Всяко решение за оспорвания статут трябва да бъде в рамките на дипломатически преговори между палестинския и израелския народ, както и с ООН. Това се посочва в позиция от Главното мюфтийство на Мюсюлманското изповедание в България по повод за казуса с Йерусалим.

Станишев към Шулц: Европа има нужда от вас

http://www.cross.bg/evropa-shyltz-germaniya-1562739.html

/КРОСС/ „Европа" е ключовата дума в дебатите на двудневния конгрес на Германската социалдемократическа партия в Берлин. Това е разбираемо, тъй като темата за бъдещето на Европа е и в центъра на разговорите между двете най-големи политически сили в Германия. Конгресът ще обсъди резолюция, която да даде отворен мандат на ръководството на партията за разговори по конкретни политики при евентуално участие в бъдещо правителство. В силна реч Шулц очерта червените линии за левицата: бъдещето на Европа, труда и околната среда. „Ние не трябва да управляваме на всяка цена, но и не трябва да останем в опозиция на всяка цена. Важно е да видим какво можем да постигнем. Нашата държава трябва да стане по-силна, а затова е необходима Германската социалдемократическа партия.", продължи той. „Глобализацията се нуждае от правила, които да отидат отвъд националното. За постигането на тази цел ПЕС и Прогесивният алианс ще имат ключова роля.", посочи Мартин Шулц. „Предадох на нашите приятели - немските социалдемократи - загрижеността на левите лидери и премиери, че без тяхното участие в бъдещото правителство на Германия, промяната в Европа не би могла да се случи. Само тяхното присъствие би постигнало реални действия по социалния стълб и по предстоящата политическа битка за новия бюджет на Европа.", заяви Станишев, който е специален гост на конгреса.    

Станишев към Шулц: Европа има нужда от вас

http://frognews.bg/news_146895/Stanishev-kam-SHults-Evropa-ima-nujda-ot-vas/

„Европа“ е ключовата дума в дебатите на двудневния конгрес на Германската социалдемократическа партия в Берлин.

УНИЦЕФ: Мръсният въздух може да е фатален за мозъка на бебетата

https://www.actualno.com/health/unicef-mrysnijat-vyzduh-moje-da-e-fatalen-za-mozyka-na-bebetata-news_648390.html

ООН изрази тревога за щетите, които причинява замърсяването на развиващите се бебешки мозъци. УНИЦЕФ, агенцията за децата на ООН, съобщи, че Азия е причина повече от 16 милиона деца на възраст под 1 година да живеят в райони с тежко замърсяване – и то поне шест пъти над бе

Павлопулос и Ердоган се спречкаха за Лозанския договор

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-gartzia-turtzia-lozanski-dogovor-26666664

Гръцкият президент Прокопис Павлопулос заяви, че договорът от Лозана не се нуждае от преразглеждане. Ердоган обаче смята, че за 94 години нещата са се променили

Учени: Децата трябва да започват училище не по-рано от 8:30 ч.

http://www.moreto.net/novini.php?n=364985

Противоположно на предходни изследвания, учени установиха, че децата ще са по-отпочинали, ако училищните занимания започват по-късно, предаде агенция ЮПИ. По-късното начало на учебния ден ще позволи на учениците да си набавят необходимите часове сън.

Кое е по-добро за лекции - лаптоп или записки на ръка

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2017/12/07/3091996_koe_e_po-dobro_za_lekcii_-_laptop_ili_zapiski_na_ruka/?ref=rss


Студенти, записващи лекцията си направо в лаптопа - това все повече е обичайна гледка, докато писането на ръка върху белия лист се превръща в екзотика. Но се оказва, че използването на техника в аудиторията не е по-доброто решение.<br /><br />В редица икономически напреднали държави писането на ръка започва да изчезва още в училище. Във Финландия, например, почти изчезнаха часовете по писане. В САЩ практическите часове за ръкопис са извън задължителните основни стандарти от 2013 г....

Йоана Ванкова: Любовта към народната песен и танц е жива и силна

https://www.24chasa.bg/region/article/6599061

Йоана Ванкова: Любовта към народната песен и танц е жива и силнаНие сме едно малко общество, сплотено семейство. Изключително сме близки помежду си и сме големи приятели. Заедно сме не само, за да танцуваме, а и да се забавляваме, да общуваме, да пътуваме - Г-жо Ванкова, вие сте ръководител на танцовите школи към Народно читалище "Светъл ден - 2009" във Видин. Как решихте да работите в тази сфера?

Тилърсън предупреди, че санкциите срещу Русия ще останат, докато тя се изтегли от Крим

http://www.mediapool.bg/tilarsan-predupredi-che-sanktsiite-sreshtu-rusiya-shte-ostanat-dokato-tya-se-iztegli-ot-krim-news272810.html

Санкциите срещу Русия ще останат в сила, докато тя се изтегли от Украйна, заяви в четвъртък държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън на конференция за сигурност във Виена, съобщи Ройтерс.   "Никога няма да приемем окупацията на Русия и опита й да анексира Крим. Свързаните с Крим санкции ще останат, докато тя върне на Украйна пълния контрол над полуострова", подчерта Тилърсън на среща на външните министри от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.   Докато произнасяше речта си, срещу него на първия ред в залата беше външният министър на Русия Сергей Лавров. По-късно двамата ще имат среща на четири очи, на която се очаква да обсъдят руското предложение за изпращане на въоръжени миротворци на ООН в Източна Украйна като допълнение към невъоръжените наблюдатели от ОССЕ, които вече са разположени там. Тилърсън се възползва от случая да отправи предупреждение към Москва да не се меси в съседните страни и я обвини, че "въоръжава, ръководи, обучава и се бие на страната на антиправителствените сили в Украйна", съобщи Асошиейтед прес. Той я призова да изтегли военните си сили от източния украински регион Донбас и да изпълни ангажиментите си по Минските споразумения.   Тилърсън отговори също на критиките срещу решението на Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, като подчерта, че президентът на САЩ просто се е съобразил с реалността. Държавният секретар каза, че САЩ ще продължат да се придържат към решение на израелско-палестинския конфликт, предвиждащо "две държави", ако това е желанието на двете страни. Той добави, че решението за окончателния статут на Ерусалим остава в ръцете на Израел и палестинците.   "Целият свят иска мирен процес и САЩ смятат, че съществува възможност за това", изтъкна Тилърсън.   Руският външен министър Сергей Лавров обвини "доминирания от САЩ съюз НАТО, че подкопава сигурността в Европа, като подсилва военния си капацитет по източния фланг, безсмислено се разширява и разполага противоракетна система".   На годишната си среща външните министри на ОССЕ - единствената регионална организация, в която участват САЩ и Русия, освен конфликтът в Украйна ще бъдат обсъдени също теми като противодействието срещу тероризма и човешките права, включително свободата на медиите, посочва ДПА.   Форумът се провежда на фона на най-острото след края на студената война напрежение между западните страни и Русия. Откривайки го, генералният секретар на организацията Томас Гремингер заяви, че "сигурността започва с доверие, а доверието - с диалог". "Крайно време е да съживим днес този диалог", обърна се той към външните министри от над 40 страни.

Магистралите - с ново ръководство

http://clubz.bg/61588-magistralite_s_novo_rykovodstvo

Зам.-министър Николай Нанков

Държавното дружество "Автомагистрали" от утре ще е с ново ръководство. Това стана ясно от думите на ресорния министър Николай Ненков, който е на изслушване в парламентарната комисия по регионална политика. Заявката на Нанков бе в отговор на въпроса какво прави правителството за зимното почистване на аутобаните. Стана ясно, че сред мотивите на Нанков за смяна на директора е пропуски в организационната подготовка, но и няколко случая отпреди това.

"Имахме известни дребни пропуски като организация. Те вече станаха неколкократни от страна на държавното дружество "Автомагистрали", затова предприех действия по промяна на ръководството, което отговаря за поддръжката на автомагистралите. Пътна инфраструктура като възложител ще санкционира "Автомагистрали", взехме малко по-крути мерки относно промяната на ръководството", даде заявка Нанков, цитиран от агенция "Фокус". 

Министърът не конкретизира за какви предходни случаи става въпрос. За последно около дружеството се разшумя през февруари покрай съмнения за нагласени търгове. Инспекторатът към Министерския съвет излезе тогава с доклад след направени проверки, че дружеството е спечелило предизвестени обществени поръчки за ремонти по магистралите "Тракия" и "Хемус".

Пред депутатите Нанков се похвали и че е планирано през 2018 г. да се извърши саниране на рекорден брой жилищни сгради.

"Към момента имаме около 900 въведени в екслоатация, по почти 600 се извършват строително-монтажни работи, по още 520 предстои стартиране на строителните работи", каза Нанков.

В допълнение, над 2500 били блоковете, които чакат да се включат в програмата. Заделените за целта в средата на годината 2 млрд. лв. ще стигнат минимум за тези 2022 блока, които имат сключени договори с Българската банка за развитие. От тях, при налични в министерството 1 млрд. лв., са разплатени половината, стана ясно още от изслушването на регионалния министър.

Преди ден от Българската банка за развитие казаха, че последното разпореждане на регионалното министерство е да се одобрява финансиране само за проекти за саниране, одобрени към края на 2015 г.

 

Ердоган направи политически скандал при визитата си в Гърция

https://offnews.bg//sviat/erdogan-napravi-politicheski-skandal-pri-vizitata-si-v-gartcia-670764.html

Изключително недипломатично поведение демонстрира турският президент Реджеп Тайип Ердоган при срещата си с  гръцкия си колега Прокопис Павлопулос.

На съвместната пресконференция в Атина Ердоган направи политически скандал за Лозанския договор и за турците в Западна Тракия.

По силата на подписания на 24 юли 1923 г. Лозански договор, Източна Тракия и град Смирна (днешен Измир) са присъдени на Турция. С договора се уреждат границите и териториите на Гърция и Турция, както и границата между България и Турция.

От Атина днес Ердоган заяви, че "все още съществуват някои детайли по отношение на Лоназанския договор, които не са разбрани напълно добре."

Той твърди, че мюсюлманите в Западна Тракия все още нямат правото да избират своя главен мюфтия.

По отношение на инвестициите на турците в Западна Тракия не се оказва никаква подкрепа. Става въпрос за дискриминация. В Турция няма подобно приложение по отношение на гражданите от гръцки произход, каза Реджеп Тайип Ердоган.

Лозанският договор определя територията и суверенитета на Гърция и ЕС и този договор за нас не подлежи на предоговаряне, отговори гръцкият президент Прокопис Павлопулос.

Очаквайте подробности

Европейската комисия дава на съд България

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/qgpU5OdT460/

Европейската комисия ще предяви иск срещу България пред Съда на Европейския съюз за установени нарушения през декември. Това бе решено днес, а причината е липса на уведомление за цялостно прилагане в националното законодателство на общностните разпоредби в областта на цифровия единен пазар, морско дело и рибарство,както и правосъдие. Тези решения обхващат различни сектори и области на политиката на ЕС и имат за цел да осигурят правилното прилагане на правото на ЕС в интерес на гражданите и предприятията.

Най-важните решения, приети от Комисията спрямо България, са в следните области:

  • Цифров единен пазар

Европейската комисия реши да предяви иск пред Съда на ЕС срещу България поради липса на уведомление за цялостно транспониране в националното законодателство на разпоредбите на ЕС в областта на колективното управление на авторското право и сродните му права и на многотериториалното лицензиране на правата върху музикални произведения за използване онлайн (Директивата относно колективното управление на правата — Директива 2014/26/ЕС). Комисията призовава Съда да наложи финансови санкции на България в размер на 19 121,60 EUR на ден.

  • Морско дело и рибарство

Европейската комисия реши да предяви искове пред Съда на ЕС срещу България и още две държави членки за това, че не са я уведомили или са направили само частично уведомяване за националните мерки за транспониране на правилата на ЕС за установяване на рамка за морско пространствено планиране (Директива 2014/89/ЕС). Комисията ще поиска Съдът да наложи дневна парична санкция в размер на 14 089,60 EUR на ден на България, считано от датата на постановяване на съдебното решение до момента, в който Директивата бъде напълно транспонирана в националния правен ред.

  • Правосъдие, потребители и равенство между половете

Комисията прикани настоятелно България и още седем държави членки да транспонират „4-та Директива относно борбата с изпирането на пари“ (Директива (ЕС) 2015/849) в националното си законодателство, тъй като те не са уведомили Комисията за въведени мерки за транспониране и законопроектите им все още се разглеждат в рамките на националните законодателни процедури. Всички държави членки трябваше да транспонират тази директива до 26 юни 2017 г.

Откъс от "Зулейха отваря очи", Гузел Яхина

https://www.actualno.com/literature/otkys-ot-zulejha-otvarja-ochi-guzel-jahina-news_648387.html

Зулейха отваря очи. Тъмно е като в рог. Гъските въздишат в просъница зад тънката завеска. Едномесечното жребче примлясва с бърнички, докато търси вимето на майка си. От прозорчето над възглавницата се носи глухият стон на януарската виелица. Но поне не духа през пролуките &nd

Стотици малки звездички върнаха вярата във футбола

http://www.cross.bg/byrgas-naii-obshtina-1562737.html

Стотици малки футболни звездички от детските градини на Бургас върнаха надеждите, че нещо може да се промени и то реално, с конкретни стъпки за бъдещето у нас, на най- популярни спорт.  В целия състезателен цикъл от формата "Мини Шампионска лига" за порасналите бебета, се върна вярата и сред най- големите песимисти. Още в пресявките неотдавна бе загатнато, че фундамента вече е излят и се надгражда. Финалната четворка затвърди впечатленията. Битката за медалите, купите, грамотите и предметните награди бе изключително вълнуваща и преобрази и най- навъсените физиономии в спортна зала Младост. Организатори на утвърдилата се надпревара между детските градини по случай Никулден са ДФК Звездичка, община Бургас и БФС. Златни медалисти станаха ДГ "Раковина" които при рулетката на дузпите в големия финал се наложиха срещу ОДЗ №4 "Калина Малина. Бронзът в малкия финал бе извоюван от ОДЗ "Радост" срещу ЦДГ "Златното ключе".  Преди това четирите тима- финалисти играха полуфинали. Малчуганите бяха наградени от Веселина Деведжиева- шефка на дирекция Спорт към община Бургас, Иван Кузманов- известен общественик и съмишленик на школата, както и други известни персони. Отпадналите от финалите отбори, бяха наградени след квалификациите. Те се проведоха преди близо десет дена. Всички са част от голямото семейство на бургаския футболен клуб и усвояват дозирано футболната азбука

Мораториумът спира 21 нови терапии, прилагани средно в 15 държави от ЕС

http://www.mediapool.bg/moratoriumat-spira-21-novi-terapii-prilagani-sredno-v-15-darzhavi-ot-es-news272809.html

Новите лекарствени терапии, които ще останат недостъпни за българските пациенти през следващата година заради мораториума върху заплащането им от НЗОК, от години са утвърдени и широко използвани в средно 15 държави от ЕС, където се заплащат от обществените фондове. Това обявиха в четвъртък от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharM), обединяваща най-големите световни производители на лекарства. Повод за реакцията са обвиненията от страна на властите, че под мораториума остават нови и недостатъчно доказали се терапии, част от които не се плащат и в много други европейски държави. При анонсирането на операцията срещу незаконния реекспорт на лекарства в края на миналата седмица, здравният министър Кирил Ананиев заяви, че “ако тези нови лекарства се прилагат в 9 от страните членки на ЕС, аз поемам ангажимента десетата страна да бъдем ние“. Заместникът му Бойко Пенков пък заяви преди дни, че само три от новите терапии са без алтернатива у нас. Организацията изнесе списък с 21 засегнати медикамента, които са достъпни в други европейски държави от между една и три години. Броят на държавите, в които те се плащат с обществени средства варира между 5 и 23 държави за разлините лекарства. "Някои от новите терапии са животоспасяващи, дават повече възможности за лечение, а в някои случаи може дори да са по-изгодни за НЗОК", заяви директорът ARPharM Деян Денев. От организацията посочват, че тези терапии са препоръчани за заплащане на базата на оценка на здравните технологии на основата на достатъчно доказателства за терапевтичната полза от тях, за това че доказано удължават продължителността на живота и подобряват качеството му или намаляват усложненията от основното заболяване. В определени случаи липсва алтернатива за лечение на заболяването или разходите за терапия с лекарствения продукт в сравнение на разходите за терапия с наличните алтернативи са по-ниски. За засегнатите терапии са сключени или предстои сключване на договори за отстъпки с изгодни за НЗОК условия. Ето и списъкът с медикаментите, засегнати от мораториума: Obinutuzumab и Venetoclax за лечение на хронична лимфоцитна левкемия (ХЛЛ), раково заболяване на кръвта и костния мозък, които са нови възможности за лечение на пациентите с ХЛЛ със съпътстващи заболявания, за които терапевтичните възможности на лечение са ограничени или които не се повлияват от досегашните терапии. Новите терапии водят до намаление на риска от прогресия или смърт, подобрение на преживяемостта без прогресия и увеличаване на времето до ново антилевкемично лечение. Obinutuzumab е разрешен за употреба от Европейската агенция по лекарствата преди 3 години и половина, през юли 2014 г., и се реимбурсира в 17 европейски държави - Словакия, Испания, Словения, Белгия, Чехия, Финландия, Дания, Великобритания, Германия, Франция, Гърция, Ирландия, Латвия, Холандия, Полша, Португалия, Швеция. Venetoclax е разрешен за употреба от Европейската агенция по лекарствата преди 1 година, през декември 2016 г., и се реимбурсира в 11 европейски държави - Германия, Великобритания,Италия, Холандия, Дания, Австрия, Гърция, Словения, Унгария, Чехия, Словакия. Nintedanib (сключен договор за отстъпка с НЗОК) и Pirfenidone за лечение на идиопатичната белодробна фиброза - рядко, фатално, прогресиращо белодробно заболяване, което води допрогресивно влошаващ се задух и необратимо влошаване на белодробната функция. Новите терапии забавят напредването на болестта, намаляват годишната загуба на белодробнафункция, подобряват контрола върху симптомите на болестта и удължават времето без прогресия, както и общата преживяемост при пациентите с това заболяване, за което къммомента НЗОК не осигурява лечение. Nintedanib е разрешен за употреба от Европейската агенция по лекарствата преди 3 години, през януари 2015 г., и се реимбурсира в 18 европейски държави - Австрия, Белгия, Гърция,Естония, Дания, Германия, Литва,Италия, Словения, Испания, Ирландия, Португалия,Финландия, Франция, Хонландия, Унгария, Швеция, Великобритания. Pirfenidone е разрешен за употреба от Европейската агенция по лекарствата преди близо 7 години, през февруари 2011 г., и се реимбурсира в 22 европейски държави - Австрия, Белгия,Чехия, Дания, Естония, Финландия, Ирландия, Литва, Латвия, Исландия, Холандия, Норвегия, Словения, Румъния, Швеция, Гърция, Германия, Испания, Франция, Италия, Великобритания,Португалия. Blinatumomab за лечение на остра лимфобластна левкемия, която е рядко и фатално злокачествено заболяване. Напълно новата имунотерапия предизвиква бързо и трайно повлияване при популация от пациенти, които по-рано са лекувани интензивно с химиотерапия, като дава възможност на собствената имунна система на пациента да се прицели и унищожи злокачествените клетки за постигане на трайна ремисия или качествена трансплантация, което увеличава дългосрочната преживяемост на възрастни пациенти с остра лимфобластна левкемия. Терапията е разрешена за употреба от Европейската агенция по лекарствата преди 2 години, през ноември 2015 г., и се реимбурсира в 12 европейски държави - Австрия, Великобритания, Германия, Люксембург, Финландия, Франция, Холандия, Гърция, Дания, Италия, Унгария, Словакия. Carfilzomib (сключен договор за отстъпка с НЗОК) за лечение на множествен миелом действа като блокира протеазомата - система в клетките, която разгражда белтъците, когато саувредени или вече не са необходими; чрез предотвратяване на разграждането на белтъците в раковите клетки, съдържащи по-голямо количество анормални белтъци, carfilzomib причиняваунищожение на раковите клетки. Терапията е разрешена за употреба от Европейската агенция по лекарствата преди 2 години, през ноември 2015 г., и се реимбурсира в 13 европейски държави - Австрия, Белгия, Германия, Люксембург, Финландия, Холандия, Дания, Италия, Швеция, Гърция, Португалия, Испания, Румъния. Tofacitinib за лечение на възрастни пациенти с умерено тежък до тежък активен ревматоиден артрит, които са имали недостатъчен отговор или непоносимост към предходно лечение седно или повече болестопроменящи антиревматични лекарства. Новото лечение е под формата на филмирани таблетки, което е значително предимство спрямо лекарствата, закоито се налага инжектиране или вливане, и води до бързо, значимо и клинично приложимо подобрение в симптомите на заболяването и физическата функция. Терапията е разрешена за употреба от Европейската агенция по лекарствата преди 9 месеца, през март 2017 г., и се реимбурсира в 12 европейски държави – Дания, Германия, Англия, Словения, Испания, Унгария, Ирландия, Австрия, Хърватска, Швеция, Норвегия, Холандия. Palbociclib е първият, получил одобрение от Европейската медицинска агенция, нов клас медикамент за лечение на хормонално позитивен/ ХЕР-2 негативен метастатичен рак на млечната жлеза, който в комбинация с летрозол или фулвестрант води до статистическо и клинично значимо подобрение в забавяне разпространението на заболяването, сравнен с лечение със само един от компонентите, при добър профил на безопасност с потенциално поносими и контролируеми странични реакции. Терапията е разрешена за употреба от Европейската агенция по лекарствата преди еднагодина, през ноември 2016 г., и се реимбурсира в 12 европейски държави – Германия, Великобритания, Словения, Австрия, Дания, Исландия, Белгия, Люксембург, Норвегия, Холандия, Швейцария, Швеция. Alemtuzumab за лечение на множествена склероза (МС) e терапевтична алтернатива, която с по-високата си ефикасност и дълготраен ефект значително променя начина на лечение, преминавайки от хронична терапия към лечение, осигуряващо трайно и значимо намаление на пристъпите и на инвалидизирането. Наблюдаваните ползи за пациентите могат да продължават години след последния терапевтичен курс. Терапията е разрешена за употреба от Европейската агенция по лекарствата преди повече от 4 години, през септември 2013 г., и се реимбурсира в 21 европейски държави - Белгия, Хърватска, Кипър, Дания, Великобритания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Литва, Люксембург, Холандия, Норвегия, Словакия, Словения, Испания, Швеция,Швейцария. Vortioxetine за лечение на лечение на голям депресивен епизод при възрастни, който има съизмерима ефективност и по-добър профил на безопасност спрямо наличните антидепресанти и значимо подобрява когнитивната функция, функционирането и производителността на труда. Терапията е разрешена за употреба от Европейската агенция по лекарствата преди 4 години, през декември 2013 г., и се реимбурсира в 17 европейски държави - Франция, Латвия, Гърция, Словакия, Литва, Португалия, Испания, Италия, Словения, Чехия, Унгария, Финландия, Дания,Холандия, Швеция, Хърватска, Великобритания. Оsimertinib е персонализирана терапия за лечение на недребноклетъчен рак на белия дроб, който забавя 2.5 пъти прогресията на заболяването в сравнение с химиотерапията при добърпрофил на поносимост. Терапията е разрешена за употреба по ускорена процедура от Европейската агенция по лекарствата преди близо 2 години, през февруари 2016 г., и се реимбурсира в 13 европейски държави - Австрия, Белгия, Великобритания, Люксембург, Холандия, Италия, Полша, Словения, Румъния, Словакия, Португалия, Дания, Гърция. Regorafenib които е единствена терапевтична опция за трета линия на лечение на пациенти с гастро-интестиналнален стромален тумор. Терапията е разрешена за употреба от Европейската агенция по лекарствата преди 3 години и половина, през август 2015 г., и се реимбурсира в 18 европейски държави - Австрия, Белгия, Гърция, Дания, Италия, Испания,Кипър, Люксембург, Норвегия, Португалия, Словения, Словакия, Финландия, Франция, Холандия, Хърватска, Швеция, Швейцария. Aflibercept които е единствена терапевтична опция за пациенти с дегенерация на макулата свързана с възрастта. Терапията е разрешена за употреба от Европейската агенция по лекарствата преди 5 години, през ноември 2012 г., и се реимбурсира в 23 европейски държави - Австрия, Белгия, Гърция, Германия, Дания, Италия, Испания, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Норвегия, Полша,Португалия, Словения, Словакия, Финландия, Франция, Холандия, Хърватска, Швеция, Швейцария, Унгария. Pixantrone dimaleate е монотерапия без аналог за лечение на трета и четвърта линия на възрастни пациенти с многократно рецидивирал или рефрактерeн агресивeн неходжкинов B-клетъчeн лимфом. Терапията е разрешена за употреба от Европейската агенция по лекарствата преди 5 години и половина, през май 2012 г., и се реимбурсира в 11 европейски държави - Австрия, Германия, Великобритания, Норвегия, Холандия, Ирландия, Франция, Гърция, Словакия, Словения, Испания. Olaratumab за авансирал сарком на меките тъкани, приложим при пациенти, които не подлежат на операция или лъчелечение, който статистически значимо удължава общата преживяемост. Терапията е разрешена за употреба от Европейската агенция по лекарствата преди 1 година, през ноември 2016 г., и се реимбурсира в 11 европейски държави - Австрия, Дания, Финландия,Германия, Италия, Нидерландия, Люксембург, Испания, Швеция, Великобритания, Норвегия. Sofosbuvir/velpatasvir за лечение на всички генотипове хепатит С и единствена терапевтична алтернатива за пациенти с генотип 3. Терапията е разрешена за употреба от Европейската агенция по лекарствата преди 1 година и половина, през юли 2016 г., и се реимбурсира в 6 европейски държави - Португалия, Словения, Дания, Естония, Австрия, Германия. Ponatinib за лечение на хронична миелоидна левкемия и остра лимфобластна левкемия, който е единствена възможност за пациенти със съответната мутация, както и единствена възможност за пациенти, за които всички лекарствени алтернативи са изчерпани. Терапията е разрешена за употреба от Европейската агенция по лекарствата преди 4 години иполовина, през юли 2013 г., и се реимбурсира в 5 европейски държави - Франция, Финландия, Португалия, Словения, Словакия. Mepolizumab за лечение на астма при пациенти, които въпреки осъществяваното досега лечение, продължават да имат астматични симптоми и страдат от т.нар. тежка астма. Новататерапия намалява значимо честотата на обострянията, както и употребата на перорални кортикостероиди и води до клинично значимо подобрение в качеството на живот при пациентите с тежка еозинофилна астма. Терапията е разрешена за употреба от Европейската агенция по лекарствата преди 2 години, през декември 2015 г., и се реимбурсира в 10 европейски държави - Франция, Германия, Великобритания, Италия, Гърция, Дания, Словения, Белгия, Испания, Хърватска. Trametinib в комбинация с дабрафениб за лечение на възрастни пациенти с неоперабилен или метастазирал меланом с BRAF V600 мутация. Комбинацията предоставя увеличение на средната обща преживяемост спрямо монотерапията и увеличение на общата преживяемост и е значим напредък в повлияването на едно злокачествено заболяване с изключително лоша прогноза като неоперабилния или метастазирал меланом. Терапията е разрешена за употреба от Европейската агенция по лекарствата преди 3 години и половина, през юни 2014 г., и се реимбурсира в 17 европейски държави - Австрия, Белгия, Полша, Чехия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Холандия, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания. Pasireotid за лечение на възрастни пациенти с акромегалия който предоставя значително подобрен клиничен отговор, качество на живот и придържане към лечение за неоперабилни възрастни пациенти. Терапията е разрешена за употреба от Европейската агенция по лекарствата преди 5 години и половина, през април 2012 г., и се реимбурсира в 19 европейски държави – Австрия, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Холандия, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Великобритания, Белгия, Кипър, Чехия, Дания, Финландия, Франция. Everolimus за лечение на възрастни пациенти с бъбречен ангиомиолипом и за лечение на пациенти със субепендимални гигантоклетъчни астроцитоми и двете, асоциирани с комплексатуберозна склероза. При липса на други терапевтични алтернативи, лекарството има доказана ефективност с данни от реалната практика и единствена терапевтична опция за пациенти скомплекса туберозна склероза. Терапията е разрешена за употреба от Европейската агенция по лекарствата преди 8 години и половина, през август 2009 г., и се реимбурсира в 19 европейски държави – Австрия, Белгия, Кипър, Чехия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Холандия, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Великобритания.

Хибридно финансиране ще помага за свързване на Западните Балкани

http://www.mediapool.bg/hibridno-finansirane-shte-pomaga-za-svarzvane-na-zapadnite-balkani-news272808.html

Световната банка ще предостави 150-200 млн. долара за създаването на хибриден модел, в който ще се включат и еврофондовете и националните бюджети на страните от Западните Балкани, за финансиране на транспортни, инфраструктурни, търговски и икономически проекти за свързаност на България, Сърбия, Македония, Албания, Черна гора и Босна и Херцеговина. Това стана ясно по време на форум в София в четвъртък, посветен на регионалната интеграция на Западните Балкани. В него се участваха българският премиер Бойко Борисов, косовският президент Хашим Тачи, държавният глава на Черна Гора Филип Вуянович, министър-председателите на Албания Еди Рама, на Македония Зоран Заев и на Сърбия Ана Бърнабич, както и вицепремиерът и министър на външната търговия и икономически отношения на Босна и Херцеговина Мирко Шарович. В срещата се включи и комисарят за европейската политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан. Борисов: Не носим проблеми на ЕС, а просперитет  Само от нас зависи да покажем, че страните от нашия регион не носят проблеми на ЕС, а просперитет, повтори Борисов отново станалата му любима теза в навечерието на българското председателство на Съвета на Европа. Днес всички стоим на една маса и имаме рядък шанс за успех, заяви той. "Европейската комисия ще ни разбере ако ние сме единни. Европа си има достатъчно проблеми в Съюза и с Брекзит, за да си генерира още един проблем. Ние трябва да отидем пред тях мъдри, умни и с инфраструктура - пътна и технологична", смята Борисов. "Политически вече почти сме си научили уроците и знаем, че това е пътят. Сега хората искат да видят каква е ползата за тях. Затова днес ЕС и Световната банка ни дават хибриден инструмент - с европейски фондове, кредити и вътрешни средства да осъществим проекти, които ще ни свързват", допълни българският премиерът. Инвестиции в пътища и гранични пунктове тип "едно гише" Главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева посочи, че организацията е готова да финансира със 150-200 милиона долара търговията и транспорта, с които да помогне на страните в региона за бързо преминаване през границите на хора и стоки. Според нея това ще стане чрез въвеждане на интелигентни технологии. "Да превърнем физическите опашки във виртуални, а границите да се обслужват от КПП-та с едно гише, каза Георгиева. По думите й това ще стимулира икономически връзки, ще създаде повече работни места и по-високо качество на живота на хората. Бойко Борисов посочи още, че тайната на успеха на страните от региона е, че трябва да бъдем като пръстите на ръцете - "всеки пръст ни е важен, няма значение кой колко е голям". Борисов се върна назад във времето и заяви, че всичко лошо в България се е случило по време на кризата в бивша Югославия. "Тогава се създаде и контрабандата и организираната престъпност. Целият регион понесе огромни щети от тази война", допълни той. ЕС ще ни разбере, ако ние самите сме единни. Европа си има достатъчно проблеми с Брекзит, достатъчно проблеми има вътре в съюза, отбеляза Борисов. Сръбският премиер: Нека се събираме по-често Трябва да се събираме по-често, това допринася за различните връзки на Балканите и за различния положителен имидж на Балканите, отбеляза министър-председателката на Сърбия Ана Бърнабич. На прав път сме да покажем, че Балканите могат да изглеждат и работят по много различен начин, смята тя. Бърнабич каза още, че Борисов имал лично голям принос за изграждането на новия имидж на Балканите и му благодари за личните усилия в тази посока. Потвърждавам ангажимента ни, че ще работим много усилено, за да поддържаме диалога на Западните Балкани, добави Бърнабич. "Благодаря за цялата подкрепа за Сърбия. И за заявената лична подкрепа за Сърбия. Сега се обединяваме в подкрепата си за Албания с техните проблеми с наводненията. Регионалното сътрудничество, свързаността, дигиталната интеграция и подкрепата за IT сектора като основа за растеж - в лицето на Сърбия ще намерите силен партньор в това начинание. Всички ние имаме едни и същи цели, и се надяваме да ни доведат до добри резултати”, каза още сръбският премиер. Като особено важен приоритет на Сърбия и Македония тя очерта завършването на коридор 10, за да се стигне до по-добри връзки между двете държави. Премиерът на Албания Еди Рама каза, че "не само Меркел, но и вие, г-н Борисов, сте човекът към когото гледаме с голяма надежда, поне през тези 6 месеца (на българското европредседателство – б. ред.)". Рама посочи още, че регионът подкрепя Борисов, но също така го е натоварил с с очакванията да се бори за ускоряване на процеса на интеграцията на Западните Балкани в ЕС. Много силно подкрепяме факта, че Сърбия и Черна гора водят преговори (за еврочленство), смятаме, че и за Албания, и Македония е време да започнат своите преговори, допълни албанският премиер. Македонският премиер Зоран Заев изрази мнението си, че председателството на България на Съвета на ЕС от 1 януари 2018 г. ще помогне на всички. Борисов пък допълни, че в австрийския премиер Себастиян Курц са се разбрали темата за Западните Балкани да бъде продължена и през втората половина на 2018 г. при европредседателството на Австрия. Заев призова за съвместими икономики Трябва да направим съвместими нашите икономики и да бъдем обединени, смята и Заев. Вярвам, че Коридор 8 и 10 и всичко, което значи свързване, ще представлява допълнителна възможност на икономическото развитие на този регион и ЕС, допълни той. Косовският президент Хашим Тачи също смята, че Западните Балкани никога не са били в по-удобна позиция да засилят общия си процес за интеграция в ЕС. В последно време Косово наистина работи за своята инфраструктура, свързвайки Прищина с останалите държави от Балканите, особено с Македония. Искам да подчертая, че свързаността с останалите държави от Балканския полуостров е също толкова важна за нас, каза Тачи. Той призова всички правителства на Балканите да насочат своите бюджети към всеобщо интеграция на страните от региона.

"Язаки" отвори трети завод в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6599043

"Язаки" отвори трети завод в БългарияОбщо 1000 души се очаква да работят до края на годината в новия завод на "Язаки България" в Димитровград, който вече работи, предаде dnevnik.bg. Това е третото и най-голямо предприятие в страната на японския производител на автомобилни кабелни системи Yazaki. Инвестицията в него е 50 млн. евро, а основният клиент на продукцията е Mercedes-Benz,

Варна ще се сдобие с индустриално-технологичен парк

http://www.dnevnik.bg/morski/2017/12/07/3093124_varna_shte_se_sdobie_s_industrialno-tehnologichen_park/?ref=rss


Варна ще има своя индустриално-технологичен парк по проект на общината и Национална компания "Индустриални зони". Това съобщи зам-министърът на икономиката Александър Манолев на среща с бизнесмени в града.<br /><br />Община Варна предоставя имот с пряк излаз на Черно море, разположен в островната част на Южна промишлена зона ("Острова") с площ от 41 680 кв. м, а ангажиментът на държавата ще бъде да изгради инфраструктурата.<br /><br />Манолев изрази...

Шулц настоя за "Съединени европейски щати" до 2025 г.

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2017/12/07/3093119_shulc_nastoia_za_suedineni_evropeiski_shtati_do_2025_g/?ref=rss


Лидерът на германската Социал-демократическа партия Мартин Шулц призова за по-тясна интеграция в Европейския съюз с цел да се постигне идеята за "Съединени европейски щати" до 2025 г., предаде "Ройтерс".<br /><br />Шулц заяви по време на партиен конгрес, че иска ЕС да договори нов конституционен договор. Той трябва да създаде федерална Европа, която да може да действа заедно в области като вътрешна и външна сигурност, данъчни и валутни въпроси, бежанци и...

Софийска градска прокуратура предаде на съд пет лица за грабеж

http://www.cross.bg/dvama-dryzhestvo-slyzhitel-1562736.html

/КРОСС/ Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу пет лица за извършения на 23 март 2016 г. грабеж от служител на дружество, извършващо дейност по инкасо. Грабежът е в особено големи размери и е извършен след предварителен сговор между лицата -Красимир Б.,Николай К.,Георги И.,Кирил М. и Борислав А. На двама от съучастниците - Красимир Б. и Николай К., е повдигнато обвинение за съизвършителство помежду им, а останалите трима са били помагачи. На 23 март 2016 г. около 11.50 часа служител на ЗБК „Балкан" АД тръгнал от офиса на акционерното дружество, като носел в чанта сумата от 35 000 лв., която следвало да внесе в банка. На улицата, на около 20 метра от сградата, пострадалият бил нападнат от двама от обвиняемите. Единият от тях му нанесъл силен удар в задната област на главата и го повалил на земята. Другият опрял нож тип „пеперуда" до врата на пострадалия и го заплашил, след което издърпал чантата му. Извършителите напуснали местопроизшествието и на предварително уговорено място се срещнали с другите трима помагачи, за да си поделят сумата.Със своя дял от плячката единият извършител си закупил лек автомобил, а другият- велосипед.След задържане на извършителите част от противозаконно отнетата сума е открита у тях. Предстои Софийски градски съд (СГС) да насрочи разглеждането на делото.  

Радев поиска Косово да признае българското малцинство

http://clubz.bg/61587-radev_poiska_kosovo_da_priznae_bylgarskoto_malcinstvo

Държавният глава Румен Радев поиска днес от президента на Косово Хашим Тачи признаване на българското малцинство в западната ни съседка, съобщи прессекретариатът на президенството.

Неотдавна Албания призна българското малцинство от около 50 000 души в територията си. Същевременно България не признава официално национални малцинства в страната, тъй като легалната форма за това не съществува в нашите закони.

Днес Радев се срещна и с президента на Черна гора Филип Вуянович. И двамата чужди държавни глави са благодарили за активната позиция на България за подкрепа на страните от Западните Балкани в евроинтеграцията на региона и развитието му по време на българското европредседателство на Съвета на ЕС.

Радев и Хашим Тачи са постигнали съгласие да вземат мерки за засилване на търговския обмен и увеличаване на броя на косовските студенти в българските университети.

Вуянович пък е благодарил на държавния глава за подкрепата на България във всяка сфера на страните от Западните Балкани в процеса на европейската им интеграция, реализирането на демократични реформи и покриването на критериите за членство в ЕС.
 

Подслушват ли се журналисти? Фрог потърси тяхното мнение

http://frognews.bg/news_146894/Podslushvat-li-se-jurnalisti-Frog-potarsi-tiahnoto-mnenie/

Има ли незаконно подслувашване на български журналисти? Защо изказванията на председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни Бойко Рашков и на главния прокурор Сотир Цацаров се разминават? Frognews.bg потърси мнението на журналисти по казуса.

"Байерн" откри футболна академия в Китай

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/07/3092937_baiern_otkri_futbolna_akademiia_v_kitai/?ref=rss


Шампионът на Германия "Байерн" откри футболно училище в Шънджън, Китай, обявиха от клуба. Построяването на академията е част от политиката на баварците за популяризиране и разширяване на влиянието на отбора на азиатския пазар, където има най-голяма фенска маса.<br /><br />Мултифункционалният комплекс се състои от шест футболни игрища, пет по-малки и четири в зала. В него има още фитнес център, високотехнологичен тренировъчен терен, стая за тактически указания, столова,...

Катар подписа договори за милиарди с Франция в отбраната и транспорта

http://www.mediapool.bg/katar-podpisa-dogovori-za-miliardi-s-frantsiya-v-otbranata-i-transporta-news272807.html

Френският президент Еманюел Макрон сключи военни и транспортни сделки с Катар за милиарди долари, включително продажба на изтребители "Рафал" и стотици бронетранспортьори, предаде Ройтерс. Макрон е в Доха за разговори с катарския емир Тамим бин Хамад Ал Тани за борбата с финансирането на тероризма.   Катар потвърди договореността от 2015 г. за покупка на още 12 френски изтребителя "Рафал" и заяви, че може да купи още 36. Той вече купи 24 самолета за около 6 милиарда евро (7,11 милиарда долара).   С днешните сделки Катар също така се ангажира да купи от Франция 490 бойни машини на пехотата, изпращайки сигнал към своите съседи, след като Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет прекъснаха политическите и търговските си връзки с него през юни, обвинявайки го, че подкрепя тероризма.   Катар също така заяви, че ще купи 50 самолета "Еърбъс А321" с възможност за още 30, и предостави на френски консорциум договор за изграждане и управление на метрото в своята столица Доха на стойност 3 милиарда евро.

Разходите за труд в САЩ се понижават през третото тримесечие на 2017 г.

http://econ.bg/Новини/Разходите-за-труд-в-САЩ-се-понижават-през-третото-тримесечие-на-2017-г-_l.a_i.754390_at.1.html

Разходите за труд в САЩ се понижават с 0,2% на тримесечна база през периода юли-септември 2017 г., показват данни на Министерството на труда,...

Христо Иванов се оплака, че БНТ и още две телевизии го спрели да говори за "Булгартабак"

https://www.actualno.com/politics/hristo-ivanov-se-oplaka-che-bnt-i-oshte-dve-televizii-go-spreli-da-govori-za-bulgartabak-news_648385.html

За "похлупак от мълчание" относно "Булгартабак" заговори лидерът на "Да, България" и бивш правосъден министър Христо Иванов. Причината – наложено медийно мълчание. Това и липсата на анкетна комисия в парламента, която да проучи дали има контрабанда от "Булгартабак" през Ту

Младеж с мощно возило предизвика катастрофа във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=364995

21-годишен варненец зад волана на ауди предизвика вчера катастрофа във Варна, съобщиха от полицията за Moreto.net. Инцидентът станал около 7.50 ч. на бул. "Св. Св. Константин и Елена". Младежът опитал да се престрои от дясната в лявата лента, но не видял, че там се движи рено и го блъснал.

Полският Сейм не подкрепи опозиционен вот на недоверие на правителството

http://www.mediapool.bg/polskiyat-seim-ne-podkrepi-opozitsionen-vot-na-nedoverie-na-pravitelstvoto-news272806.html

Полският Сейм не подкрепи вот на недоверие към правителството на Беата Шидло, внесен от опозиционната Гражданска платформа, съобщи агенция ПАП.   Повечето законодатели, гласували против (239), бяха от управляващата партия "Право и справедливост". За вота бяха 168 депутати, а 17 се въздържаха.   Преди да започне гласуването, Шидло и председателят на "Право и справедливост" Ярослав Качински демонстративно напуснаха заседателната зала.

Нова книга: Мистериите на Самотраки и Руническата Книга на Тайните

https://pressbulgaria.com/m/6Q8NW4S9.html

На 05.12.2017 год. Акад. Цветан Гайд представи своята нова книга „Мистериите на Самотраки и Руническата Книга на Тайните“ от поредицата „Тракийското Писмо – Декодирано“, в продължение на трудовете на д-р Стефан Гайд и Института по Т-Наука, представящи най-новите сензационни открития в модерната тракология, които завинаги промениха историческата наука и възстановиха истината за древното минало на нашите предци. Интердисциплинарните изследвания доказват категорично участието на нашите праотци в генезиса на европейските народи, включително и най-стари сказания и предания на древния келтски фолклор, които свидетелстват за произхода на галите (келтите) от Балканска Тракия. Книгата разкрива и разгръща разбирането за Родината ни като културна и духовна съкровищница на човечеството, съхраняваща тайните за произхода, миналото, настоящето и бъдещето на човешката раса. Познаването на оригиналното и автентично Божествено учение на древните богари, на великите родоначалници и патриарси на древна Тракия, разкрива пред читателя и тайните на Светите Хероси. Чрез декодирането на идеограмната йероглифна писменост на траките и по-късния им линеарен бохарски скрипт, а сега и след разчитането на древните рунически знаци като Ситовския надпис, Кременския надпис и множество надписи, запазени върху мегалити като Харман кая, Бузовград и др., както и множество други артефакти от неолита и енеолита, книгата представя автентични източници на информация за живота, мирогледа и вярата на първото човечество, от които произлизат всички по-късни духовни и философски учения. Подчертава се особеното културно и духовно значение на системата от рунически знаци („Рибено Писмо“) от о-в Самотраки, както и нейното централно място в Мистериите на Орфическата школа и учение. Книгата съдържа и нови задълбочени анализи на пасажи от Библия Бесика. В представянето си, авторът отбеляза, че първоначалните ожесточени опити да се оборят новооткритите факти /чието обнародване от д-р Стефан Гайд и екипа на Института по Т-Наука датира отпреди поне 12 години/, вече завиват към една нова тенденция на поява на имитации и присвояване на подхода към коректното разчитане на свидетелствата за богари и Траки, и профанизиране на темата от ентусиазирани патриотари. Акад. Цветан Гайд увери феновете на откритията, че има още много материали и артефакти, върху които Институтът по Т-наука работи и продължава да допълва и развива тази нова насока в Тракологията. Авторът обобщи също и основните изследвания и изводи, изложени в новата книга, а именно:  Представени са исторически сведения и лингвистични анализи, потвърждаващи данните от ирландския фолклор, които твърдят, че галската (келтска) народност и култура води началото си от Древна Тракия /„Трако де Данан“ – Траките от Дунав/ и тайните мистерии на остров Самотраки. Направен е нов пробив и надграждане след декодирането на йероглифите-идеограми на Тракийското Писмо, като са разчетени вече и древните рунически знаци в Тракия чрез „метода Гайд” през по-късния им еквивалент в келтската (галска) писменост на друидите, наречена от тях „огам” или Дървесна писменост. Руническият скрипт изпълва с конкретно съдържание /законови формули от типа „правѝ – не правѝ“ и други действени формулировки-глаголи на речта/ образните знаци върху древни артефакти, мегалити и природни феномени.  Наблюдава се преход в употребата на тази писменост от първоначалната ѝ роля на магически заклинателни формули към едно все по-социално насочено законодателство, което регулира отношенията между човеците в справедлив ред. Извежда се тезата, че именно тези послания са прототипът на доста по-късния Мойсеев закон, записан именно върху каменни плочи от „самия пръст Божий“.  Големият пробив в разчитането на новите артефакти прави „четими“ и разбираеми древни послания, чието съдържание е на високо концептуално ниво. За книгата авторът казва: „От страниците на Книгата в ръцете Ви, ще изгрее пред Вас най-древното Законодателство на патриарха Орфей, написано със Свещени Руни върху скрижали на библиотека (библия) от най-древни артефакти – същите знаци, с които по-късно са изписани Мойсеевите заповеди, а друидите законотворци са управлявали келтското общество. Чрез системата на рунически знаци на „Рибеното Писмо“ от о-в Самотраки ще проникнете в Мистериите на Орфическата школа…“ На финала, Акад. Цветан Гайд призова за завръщане към корените, към преоткриване на българската идентичност и изследване на духовните технологии, които предците ни са владели, чиято цел е не просто прогрес и развитие на човека във видимия свят, но развитие на скритите творчески дарби вътре в човека. Представянето на книгата „Мистериите на Самотраки и Руническата Книга на Тайните“, както и на откритията на Института по Т-Наука, ще бъдат достъпни в най-скоро време в програмата на онлайн ТВ канала BOGARI.BG, а от 10.12.2017 год. всички книги от поредицата „Тракийското Писмо - Декодирано“ ще бъдат достъпни чрез разпространителската мрежа на books.bogari.bg

Уважена е мярката за неотклонение спрямо наркоразпространител

http://www.cross.bg/veshtestva-nego-varna-1562735.html

36-годишният Илиян Ст. от Варна е с мярка за неотклонение „Задържане под стража", след като днес, 7 декември 2017 г., състав на Варненския окръжен съд уважи искането на Окръжната прокуратура. Мъжът е бил привлечен като обвиняем за четири деяния по член 354а, ал. 1 от НК - държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества, извършени като продължавано престъпление. Това съобщават от Апелативна прокуратура - Варна. Разследването срещу него е събрало достатъчно доказателства за престъпната дейност на 36-годишния наркоразпространител. На 12 юни 2017 г. той бил задържан с 12 дози наркотични вещества, производни на амфетамина. На 27 юли бил установен да държи с цел разпространение 12 пакетчета марихуана. На 13 август в него са намерени и иззети 9 дози амфетамин. Срещу него били образувани досъдебни производства за престъпления по член 354а, ал. 1 от НК, но наркоразпространителят се укривал до 4 декември, когато бил задържан с 66,43 грама марихуана и 1, 5 грама производни на амфетамина на излизане от компютърна зала на ул. „Отец Паисий" във Варна. При извършения обиск били намерени наркотичните вещества. Определението на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд.    

В Перник майка изостави бебето си, давайки го на жена на улицата

https://www.actualno.com/pernik/v-pernik-majka-izostavi-bebeto-si-davajki-go-na-jena-na-ulicata-news_648384.html

Майка изостави бебето си в Перник. Пред сградата на банка на пернишкия площад, жената спряла учителка, като я помолила да подържи за малко пеленачето. Веднага след това майката побягнала. Недоумяващата какво се е случило учителка занесла бебето в близкото училище ОУ "Св. Иван Рилски", предаде Дарик. На място са извикани екипи на полицията и социалната служба.

Жители на софийския "Лозенец" с жалба до главния архитект заради 34-етажна сграда

http://www.mediapool.bg/zhiteli-na-sofiyskiya-lozenets-s-zhalba-do-glavniya-arhitekt-zaradi-34-etazhna-sgrada-news272805.html

Недоволството срещу строителството на 34-етажна сграда в софийския кв. "Лозенец" продължава. Живеещи в района са изпратили жалба до главния архитект на столицата Здравко Здравков срещу удължаването на действието на строителното разрешително за проекта. Освен това продължават и с протестите. Последният беше в сряда вечерта. Сградата се изгражда от компанията "Артекс" в близост до хотел "Маринела". В жалбата си до главния архитект на София недоволните жители на "Лозенец" поставят под съмнение законността на строителното разрешително за обекта, както и мотивите, с които то е презаверено за срок до 2020 г. Освен това смятат, че се нарушават изискванията за височина на строителството, заложени в подробния устройствен план на района. Смятат, че незаконно се променя предназначението на сградата, тъй като по документи тя трябва да е административна, а инвеститорът промотира ателиетата в нея като жилищни, а не офис площи. Според тях това дава право да се заобиколят редица изисквания за жилищните имоти и в същото време отваря законовата вратичка за удължаване на строителното разрешително. Те се притесняват и от прекалено малкото, според тях, паркоместа, предвидени от инвеститора. Срокът на строителното разрешение, издадено на предишен собственик на имота на ул. "Златен рог" още през 2007 г., беше удължен през септември тази година с подписа на арх. Здравков, от когото сега недоволните искат да провери случая. Един от мотивите за това е писмо от министъра на регионалното развитие Николай Нанков. То реално указва на главния архитект да приложи приета през тази година промяна в Закона за устройство на територията, за да мотивира удължаването на срока за строежа. Според действалите по време на първото издаване на разрешението за строеж правила, то е трябвало да бъде прекратено. Освен това разрешението за сградата от 2007 г. е издадено месеци преди влизането в сила на подробния устройствен план на района, който ограничава височината на строителството в парцела до 26 метра. Също така за проекта се ползва и законова вратичка за неспазване на параметрите за интензивност и плътност на застрояването. До момента резултат от недоволството на жителите на "Лозенец" няма. Много е вероятно ситуацията да остане без промяна, тъй като и местната власт, и държавната Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) смятат, че законът не е нарушен. В интервю за Mediapool директорът на ДНСК арх. Иван Несторов обяви, че проверките на дирекцията не са установили нарушения в документите, но обеща, че строежът се следи постоянно. Той припомни, че той е разрешен в този вид от предишния главен архитект на София Петър Диков. Настоящият главен архитект на столицата Здравко Здравков също твърди, че не е имало начин да спре изграждането на сградата. Преди време той коментира пред Mediapool зададените сега от жителите на "Лозенец" въпроси. Тогава Здравков обясни, че Законът за устройство на територията позволява новата разпоредба в него, която дава възможност строителното разрешително за сградата да бъде презаверено до 2020 г., да се прилага и при заварени случаи. Той каза още, че разрешението за строеж е за административна сграда и хората, трябва да знаят, че няма как да си купят жилищни имоти в нея. Въпреки това общината нямало какво да направи, ако определените в документите ателиета, реално бъдат направени и рекламирани като жилищни. Отговорността за това била на клиентите, които трябва да проверят какво точно купуват.

Изложба "Супер Путин" откриха в Москва

http://www.cross.bg/pytin-ryskiya-prezident-1562734.html

/КРОСС/ Любопитна изложба, посветена на руския президент Владимир Путин беше открита в Музея за съвременно изкуство в Москва. Тя е озаглавена „Супер Путин" и е дело на поп арт руски художници. Експозицията наброява 30 картини и скулптури на руския държавен глава. Той е представен в необичайни роли - прегърнал едно от любимите си кучета, яздейки мечка, в средновековна броня или просто като супергерой Откриването ѝ съвпадна с новината, че Путин ще се кандидатира за президент за четвърти път. Изложбата може да бъде видяна до 15 януари.

Дибла и Schneider Electric – в търсене на иновации

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6599045

Дибла и Schneider Electric – в търсене на иновацииSchneider Electric представя безграничните възможности, които „умният дом“ предлага Иновативните решения, които фирма Schneider Electric представиха на последния за тази година тимбилдинг на националната платформа за интериорен и продуктов дизайн „Дибла“, само подсказаха за наистина безграничните възможности за управление на дома,

От 16 януари тръгват нискобюджетни полети между София и Баку

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2017/12/07/3093027_ot_16_ianuari_trugvat_niskobjudjetni_poleti_mejdu/?ref=rss


От 16 януари нискобюджетният превозвач Buta Airways от Азербайджан започва да извършва веднъж седмично полети между София и Баку. Компанията е дъщерна на националния превозвач Azerbaijan Airways.<br /><br />Цените на билетите започват от 29 евро, но те не включват багаж. Проверка на сайта на превозвача показа, че най-ниската цена с включен ръчен багаж до 10 кг е 44 евро. За разлика от други превозвачи обаче в цената на билета е включена храна - сандвич и вода. По-претенциозните...

Университетската болница в Русе вече носи името на Игнат Канев

https://www.24chasa.bg/region/article/6599027

Университетската болница в Русе вече носи името на Игнат КаневНа общото събрание на акционерите на УМБАЛ-Русе АД беше взето единодушно очакваното решение за промяната на наименованието на лечебното заведение от „Университетска многопрофилна болница за активно лечение – Русе“ АД на „Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Канев“ АД. За своята 152-годишна история най-старата и голяма болница в

Световната банка дава до 200 млн. долара за транспорт и търговия в Западните Балкани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6599024

Световната банка дава до 200 млн. долара за транспорт и търговия в Западните БалканиГотови сме да финансираме проект за търговия и транспорт в региона на Западните Балкани - в размер на до 200 млн. долара. Това каза изпълнителният директор на Световната банка Кристалина Георгиева по време на форум на българското правителство и Световната банка за регионалната интеграция на Балканите, предаде „Фокус“.

ЕК представи идеите си за нова всеобхватна политика в областта на миграцията

http://www.mediapool.bg/ek-predstavi-ideite-si-za-nova-vseobhvatna-politika-v-oblastta-na-migratsiyata-news272804.html

Европейската комисия представи в четвъртък предложение за постигане на всеобхватно споразумение до юни догодина за устойчива политика в областта на миграцията. Същевременно комисията отчете спад от 63 процента в броя на незаконно проникналите в ЕС мигранти спрямо данните за миналата година.   Европа излиза от периода на управление на кризи, затова е необходимо споразумение за стабилна и насочена към бъдещето политика на ЕС в областта на миграцията и предоставянето на убежище в дългосрочен план, отбелязва ЕК.   През последните три години се очерта нов подход на ЕС към управлението на миграцията - подпомагане на най-застрашените държавите, укрепване на защитата на външните граници и повишено сътрудничество с държавите партньори.   Очакванията за идните години, промените в природата, въпроса със сигурността и демографските тенденции в ЕС и в съседните държави показват, че миграцията остава предизвикателство за десетилетия напред, отчита комисията.   ЕК препоръчва на ръководителите от ЕС да осигурят условия за бързо постигане на напредък по реформата на общата европейска система за убежище, като например осигурят законни възможности за влизане в Европа.   Комисията предлага задължителните квоти за разселването на мигранти да бъдат прилагани при "сериозни кризи", докато в останалото време тези действия да бъдат на доброволна основа.   До юни догодина комисията очаква да бъдат разгледани предложенията за промяна на Дъблинския регламент. До март ЕК очаква напредък по осигуряването на необходимите служители за дейността на Фронтекс.   ЕК отчита нуждата от допълнителни ресурси по миграционното споразумение с Турция и фонда за Африка, както и от допълнително сътрудничество с държавите от Африканския съюз.   Според комисията е необходимо в ЕС да бъдат разселени още 50 000 "уязвими бежанци" до май 2019 година.   Държавите от ЕС трябва да осигурят бързо връщане на мигрантите, които нямат право да останат в Европа. До юни догодина ЕК очаква връщанията да увеличат с 50 на сто в сравнение с тази година.   От Либия се предвижда да бъдат върнати до февруари догодина още 15 000 мигранти на доброволни начала.   Европейската комисия реши да подаде иск в Европейския съд срещу Унгария Полша и Чехия заради отказа им да изпълнят задълженията си по приема на бежанци, съобщи Франс прес.   В разгара на бежанската криза ЕС прие временна програма за разпределяне на мигрантите в страните членки по квоти.   Комисията обвинява трите страни за отказа им да приемат нито един кандидат за убежище, въпреки че като цяло бежанският поток намаля благодарение на по-строгия граничен контрол и мерките за спиране на мигрантите извън границите на ЕС.   Унгария, Полша и Чехия настояват, че мюсюлманските бежанци нямат място в техните преобладаващо християнски общества и че се страхуват за сигурността си след кървавите атентати в редица европейски градове.   Техният отказ предизвика напрежение в отношенията им с много от европейските страни, включително Италия, Гърция и Германия, които ги обвиняват, че в липса на солидарност и ги заплашват с прекратяване на финансирането от фондовете на ЕС за развитие.   Комисията реши също да подаде иск в Европейския съд срещу Унгария заради приетите от нея спорни закони за неправителствените организации и висшето образование. През юни президентът на Унгария Янош Адер подписа закон, задължаващ НПО-тата да разкриват източниците си на финансиране от чужбина. А нов закон за висшето образование издигаше пречки пред финансирания от Джордж Сорос Централно-европейски университет в Будапеща.

"Зулейха отваря очи" - най-значимото събитие на българския книжен пазар за годината

https://www.actualno.com/books/zulejha-otvarja-ochi-naj-znachimoto-sybitie-na-bylgarskija-knijen-pazar-za-godinata-news_648380.html

"Зулейха отваря очи" може да се нарече най-значимото събитие на българския книжен пазар през годината. Макар дебютен роман на младата Гузел Яхина книгата има изключителна стойност, както като художествено произведение, така и с отразяването на исторически факти, свързано

Британският министър на отбраната иска да се ловят и убиват британци-терористи

http://www.moreto.net/novini.php?n=364978

Британци, които са се присъединили към ДАЕШ ("Ислямската държава"), трябва да бъдат ловувани и убити, съобщи новият британски министър на отбраната, цитиран от "Ройтерс". Гавин Уилямсън коментира, че британците, които са отишли ​​в Сирия или Ирак, за да се борят за "Ислямска държава", ненавиждат онова, което е Британия и че въздушните удари могат да бъдат използвани срещу оцелелите 270 британски граждани, които все още са там.

Ще забрани ли Европарламентът дюнерите

https://www.vesti.bg/bulgaria/shte-zabrani-li-evroparlamentyt-diunerite-6076997

В България няма данни за използвани фосфатни добавки в замразеното месо - ЕК обмисля разрешаването им, но според евродепутатите те са вредни

GE съкращава 12 хил. души от енергийния си бизнес

https://www.investor.bg/sasht/337/a/ge-sykrashtava-12-hil-dushi-ot-energiiniia-si-biznes-251724/

Новите лидери на компанията целят със стъпката да намалят разходите и да стабилизират затруднения производител

Ердоган и гръцкият президент в остър спор за Лозанския договор

//dariknews.bg/novini/sviat/erdogan-i-gryckiiat-prezident-v-ostyr-spor-za-lozanskiia-dogovor-2065660

Визитата на турския президент Реджеп Ердоган в Атина започна със спор с гръцкия му колега за Лозанския договор.

Лозанският договор не може да бъде предмет за обсъждане и полемика, не е възможно правен договор да бъде актуализиран, заяви президентът н

ЕК иска да плащаме по 20 хил. евро глоба на ден заради авторското право

https://offnews.bg//obshtestvo/ek-iska-da-plashtame-po-20-hil-evro-globa-na-den-zaradi-avtorskoto-pr-670765.html

Европейската комисия реши днес да предяви иск пред Съда на ЕС срещу България, Испания, Люксембург и Румъния заради липса на уведомление за цялостно прилагане в националното законодателство на тези държави на общностните разпоредби в областта на съвместното управление на авторското право и сродните му права, и на многотериториалното лицензиране на правата върху музикални произведения за използване онлайн, което беше предвидено да се извърши до 10 април миналата година.

Комисията призовава Съда да наложи финансови глоби на тези четири държави, като за България сумата е 19 121 евро на ден, за Испания е 123 928 евро на ден, за Люксембург е 12 920 евро на ден и за Румъния е 42 377 евро на ден. Процедурите за нарушение бяха открити през май миналата година. До днес комисията не е получила уведомление, че са предприети необходимите мерки за прилагане на директивата в съответното национално законодателство.

Директивата цели да подобри начина, по действат всички организации за съвместно управление чрез създаването на общи стандарти за управление, прозрачност и финансова дисциплина. С нея се определят общи стандарти за многотериториалното лицензиране на правата върху музикални произведения за използване онлайн на вътрешния пазар. Директивата е важна част от законодателството за авторското право в Европа, отбелязва ЕК. Всички организации за съвместно управление трябва да подобрят своите стандарти за управление и за прозрачност, се посочва в съобщението.

Директивата беше приета на 4 февруари 2014 година. С неприемането на всички законови, подзаконови и административни разпоредби, необходими за спазването на директивата, или с неуведомяването на ЕК за подобни разпоредби до 10 април 2016 г., България, Испания, Люксембург и Румъния не са изпълнили своите задължения, установява комисията.

Мюфтийството за Йерусалим: Световният мир е в огромна опасност

https://www.actualno.com/society/muftijstvoto-za-jerusalim-svetovnijat-mir-e-v-ogromna-opasnost-news_648377.html

Близкият изток е буре с барут, а фитилът е Йерусалим. Световният мир е в огромна опасност. Това се казва в позиция на Главното мюфтийство по повод решението на американския президент Доналд Тръмп да обяви Йерусалим за столица на Израел. Йерусалим е свещен град и територи

Българка в класация на хората, чийто глас ще се чува в Европа през 2018-а

https://offnews.bg//litca/balgarka-v-klasatcia-na-horata-chijto-glas-shte-se-chuva-v-evropa-pre-670757.html

Българка намери място сред 28-те души, които ще оформят облика на Европа през 2018 година в класация на списание Politico.

Мина Андреева е под №24 сред представителите (18 мъже и 10 жени) на 28 държави. Те са политици, бизнес лидери, артисти, писатели. "Гласът на Юнкер", а официално - говорител на Европейската комисия, е наречена "пазителят" на президента Жан-Клод Юнкер от "Politico".

Мина е дъщеря на журналиста Александър Андреев - главен редактор на българската редакция на "Дойче веле". Родена е на 5 април 1983 г. в София и когато е 8, властите позволяват на семейството да замине за Германия, където баща ѝ работи за "Дойче веле". От годините в България помни, че майка ѝ - Невяна Андреева, ѝ говори на английски, за да я подготви за времето след края на комунистическия режим.

Мина завършва средното си образование в Германия и двойно гражданство - българско и немско.

34-годишната Андреева е "гласът" на Юнкер - особено когато става въпрос за общуването с германската преса, отбелязва "Politico" и допълва, че това я прави ключова фигура за усилията на председателя да достигне германското общество, което ще трябва спечели, за да прокара реформите си в ЕС преди излизането на Великобритания през 2019 г.

Говорителката му споделя, че е искала да стане говорител още когато е била на 6 годинки, за да има възможността да "стои на сцена и да носи хубави дрехи" и да бъде гласът на някой, на нещо, което си струва.

Тя получава това, което желае. Сега е лоялен член на най-приближения кръг около Юнкер и всъщност прави много повече от колегите си, за да представи Юнкер пред света.

Нейното предизвикателство за следващата година е да докаже, че, въпреки, че Еманюел Макрон е харизматичен, уверен и амбициозен, плановете на Юнкер за ЕС имат най-голям шанс да се реализират. Плановете на френския президент са смели, но тези на Юнкер са по-приемливи, казва тя.

Диабетът може да се победи с гладуване

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6599005

Диабетът може да се победи с гладуванеЛечебният глад помага в борбата с диабет тип 2, твърдят специалисти от Нюкасълския университет. Изследването им е публикувано от списание The Lancet. В експеримента са взели участие 298 души на възраст от 25 до 65 години, на които през последните шест години е бил диагностициран диабет тип 2, предава БГНЕС.

45 хиляди души излязоха в подкрепа на каталунската независимост в Брюксел

http://www.cross.bg/nezavisimost-pychdemon-karles-1562732.html

/КРОСС/ Марш в подкрепа на отстранения от длъжност премиер на Каталуния Карлес Пучдемон бе организиран в сърцето на Европа - в Брюксел. Демонстрантите излязоха, за да подкрепят стремежа за независимост на областта от Испания и да привлекат вниманието към тяхното желание на Европейския съюз. Със скандирания „Събуди се, Европа!" и издигане на каталунското знаме, демонстрантите се събраха много близо до централата на ЕС, след което преминаха на шествие през белгийската столица. „Не можем да изоставим лидера си, който е в изгнание тук", заяви пред „Франс прес" един от участниците в акцията, допълвайки: „Ние сме тук, за да продължим борбата за нашата независимост и да изискаме свободата на нашите политически затворници". Официално бе съобщено, че демонстрацията е събрала 45 хиляди души. Това обявиха правоохранителните органи със съобщение, публикувано в социалната мрежа „Туитър", въпреки че преди това бяха представени данни за около 10 хил. участници. Към шествието се присъедини и самият Карлес Пучдемон.  

5-те зодии, които ще сбъднат най-голямата си мечта в началото на 2018-та

https://www.actualno.com/curious/5-te-zodii-koito-shte-sbydnat-naj-goljamata-si-mechta-v-nachaloto-na-2018-ta-news_648334.html

Чудото идва за тези, които най-малко очакват, но и най- много мечтаят. Съдбата е безкрайно благосклонна понякога. В началото на 2018-та година животът ще бъде прекрасен за някои от зодиите в хороскопа. Те ще сбъднат най-големите си желания и животът им ще се премени тотално! Ето

Нелегални маркови стоки задържаха при предколедна акция в Русе

https://www.24chasa.bg/novini/article/6598999

Нелегални маркови стоки задържаха при предколедна акция в РусеПолицията иззе стоки за над 860 000 лв. Нелегални маркови стоки задържа полицията при изненадваща предколедна акция в Русе, съобщиха от ОД на МВР в дунавския град. Служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР-Русе са провели специализирана полицейска операция за нелегално разпространение в търговската мрежа на

Азиатските пазари приключиха търговията разнопосочно

http://econ.bg/Новини/Азиатските-пазари-приключиха-търговията-разнопосочно_l.a_i.754389_at.1.html

Акциите на азиатските пазари се търгуваха смесено в четвъртък, съобщава CNBC. Японският бенчмарк Nikkei 225 се повиши с 1,45% и достигна до 22 498,03...

Горбачов за кандидатурата на Путин за президент: Има заслужена подкрепа от народа

http://www.cross.bg/pytin-naroda-gorbachov-1562733.html

/КРОСС/ Бившият президент на СССР - Михаил Горбачов коментира решението на руският държавен глава Владимир Путин да участва в предстоящите президенствки избори през 2018 година. Пред РИА Новости бившият съветски лидер отбеляза, че щом Путин има подкрепата на народа, то това трябва да бъде взето под внимание. "Ситуацията е такава, че в момента Русия има множество проблеми, международната обстановка също е много сложна. Оттук произтича естественото желание на народа да се застрахова и да не бърза с приемането на решения. Днес Путин е наистина лидер, който има заслужената подкрепа на народа, което трябва да бъде взето под внимание. Смятам, че трябва да се ориентираме по това, което иска народът" - отбеляза той. Горбачов добави, че представители на различни слоеве на обществото са единни в мнението, че "трябва да бъде продължен и даден още един мандат за работата на президента".    

Арестуваха силистренец с дрога и специални лекарства във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=364994

39-годишен силистренец бе арестуван по късна доба във Варна с дрога, съобщиха от полицията за Moreto.net. Около 22 ч. на улица "Сава" органите на реда решили да спрат за проверка мъжа, който бил известен на МВР. Оказало се, че силистренецът носи у себе си 14 пакетчета с хероин, с общо тегло от 0.

Мъж спаси зайче от пожарите, бушуващи в Калифорния (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6598994

Мъж спаси зайче от пожарите, бушуващи в Калифорния (Видео)Мъж се втурва в пламъците на бушуващия в Калифорния пожар, за да спаси диво зайче. От няколко дни в щата бързо се разраства горски пожар. Хиляди са евакуирани, а десетки къщи са застрашени от пламъците. Огнената стихия вече е погълнала 150 постройки. Има опасения обаче, че щетите са далеч по-големи, а пожарът ще се разраства.

Безработицата в Гърция - най-ниска от 2011 г. насам

https://www.investor.bg/evropa/334/a/bezraboticata-v-gyrciia-nai-niska-ot-2011-g-nasam-251719/

Въпреки това делът на безработните остава двойно по-висок от средното за еврозоната ниво

Телевизиите ще обозначават с 60-секундно предупреждение неподходящите за деца предавания

https://offnews.bg//medii/televiziite-shte-oboznachavat-s-60-sekundno-preduprezhdenie-nepodhodia-670762.html

За по-строги мерки за обозначаване на неподходящо за деца медийно съдържание се споразумяха Съветът за електронни медии (СЕМ), Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) и Асоциациацията на българските радио- и телевизионни оператори – АБРО, Българската национална телевизия и Българското национално радио. Те подписаха споразумение, с което приеха промени в критериите за оценка на съдържание, което е неблагоприятно или създава опасност от увреждане на физическото, психическото, нравственото и/или социалното развитие на децата.

Критериите се променят за пръв път от тяхното приемане през 2011 г. Новите правила ще действат на принципа на саморегулацията.

Какво е новото?

Преди началото на предаванията и след всяко прекъсване, доставчиците на медийни услуги ще излъчват предупредителен текст за родителски контрол, както и да позиционират на екран пиктограма (визуален предупредителен знак), която указва възрастовата група, за която даденото предаване не е подходящо. Пиктограмата ще се появява след началото на предаването, както и след всяко прекъсване и ще престоява на екран в рамките на не по-малко от 60 секунди.

Целта на приетите промени е да се въведат официално и в България добрите европейски практики, като по този начин на аудиторията се предоставя един допълнителен сигнал за неблагоприятно съдържание, който да помогне на родителите да предпазят децата от неподходящо съдържание.

Tези съвети може да направят връзката ви по-силна - част 2

https://www.actualno.com/curious/tezi-syveti-moje-da-napravjat-vryzkata-vi-po-silna-chast-2-news_648374.html

Когато става дума за взаимоотношения e много важно всеки индивид да има представа, че винаги в една връзка са важни компромисите и разбирателство, в противен случай, може да се окаже сложно. Ако има разлика в мнението ви определено може да създаде напрежение. Ето няколко нещ

БСП яхна здравните скандали с предложения срещу частните болници и реекспорта

http://www.mediapool.bg/bsp-yahna-zdravnite-skandali-s-predlozheniya-sreshtu-chastnite-bolnitsi-i-reeksporta-news272803.html

БСП яхна вълната от пиар акции срещу кражбите в здравеопазването от последните дни и се отчете със собствена порция предложения - като например да не се лицензират повече частни болници, общинските и държавните болници да се преобразуват, за да не са повече търговски дружества, както и да се криминализира реекспортът на лекарства. “Вчера внесохме промяна за забрана на лицензирането на нови частни болници. Утре внасяме предложение общинските и държавните болници вече да не са търговски дружества, а да бъдат пререгистрирани по Закона за лечебните заведения. Предлагаме и ново, обективно ценообразуване на клиничните пътеки в новия рамков договор. Следващата седмица внасяме промени в Наказателния кодекс, които да водят до търсене на наказателна отговорност за реекспорта на лекарства“, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в четвъртък в парламента. Тя заяви, че левицата си поставя амбициозната цел до края на март да се опита да постигне национален консенсус за нов модел в здравеопазването, който да бъде включен в бюджета за 2019-та. Нинова уточни, че все още предложенията на БСП не са консултирани с други партии и разговорите предстоят. “Започнем ли пак тяснопартийно да се състезаваме кой е по по-най, няма да постигнем истински резултат, какъвто ние искаме“, коментира лидерът на БСП. Нинова уточни, че партията й е категорично против закриването на общински болници. Предложението на БСП да се наложи мораториум върху лицензирането на частни болници идва само седмица след като нейните депутати гласуваха против предложения в бюджета на НЗОК за догодина мораториум за финансиране на нови болници, медицински дейности и лекарства. Сега БСП предлага същото и дори по-тежко ограничение, но само на частните болници, за което ГЕРБ и ДПС припомниха, че е противоконституционно. “Предложението на БСП за мораториум върху частните болници е противоконституционно. Учудвам се на отношението на колегите, които не подкрепиха идеята за следващата година да не се финансират новите дейности. В никакъв случай не разделяме видовете собственост. Решихме следващата година, за да се прецизира националната здравна карта, да може 1 година касата да не финансира нови структури", коментира председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова (ГЕРБ). Според нея и другите предложения на левицата за преобразуване на държавните и общинските болници от търговски дружества в лечебни заведения и криминализацията на реекспорта на лекарства са "политическа употреба на проблемите в здравеопазването“. "Факт е, че лечебните заведения са натрупали дългове, че имат проблеми, но това не се изчерпва само с търговския характер на функционирането им“, коментира Дариткова. Хасан Адемов от ДПС заяви, че това, с което категорично са съгласни в групата му, е необходимостта от надпартиен консенсус по какъв модел да се развива здравеопазването. Той обаче също коментира, че е противоконституционно да се ограничава стопанската инициатива. Според него големият проблем е, че всяка една болница, получила лиценз от министъра на здравеопазването, има право да сключи договор с НЗОК и трябва да се търсят решения именно в тази посока. Освен това той посочи, че ако трябва да се регистрират по друг закон, лечебните заведения трябва да минат през фалит по Търговския закон, което означава, че някой трябва да плати задълженията им. “В казаното от Корнелия Нинова има рационални неща, но някои от тях са леко загадъчни. Например да прелизензираме всички болници, но да не съкращаваме нито една - тогава защо да ги прелицензираме", коментира депутатът от “Обединени патриоти“ Калин Поповски. Иначе той се съгласи, че реекспортът на лекарства “абсолютно трябва да бъде класифициран като престъпление“. От партия "Воля" на Веселин Марешки също заявиха, че за нелегален реекспорт трябва да се носи наказателна отговорност. Не е ясно обаче кое точно ще се квалифицира като престъпление, тъй като в голямата си част реекспортът на лекарства е легален и е част от свободното движение на стоки и услуги в ЕС.  

Tези съвети може да направят връзката ви по-силна - част 1

https://www.actualno.com/curious/tezi-syveti-moje-da-napravjat-vryzkata-vi-po-silna-chast-1-news_648373.html

Когато става дума за взаимоотношения e много важно всеки индивид да има представа, че винаги в една връзка са важни компромисите и разбирателство, в противен случай, може да се окаже сложно и дори невъзможно да се разберете с човека до себе си. Ако има разлика в мнението ви, т

Столичната община обяви, че ще строи детски влек на Витоша

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/07/3093004_stolichnata_obshtina_obiavi_che_shte_stroi_detski_vlek/?ref=rss


Столичната община ще строи детски влек на Витоша. Това се разбра от прессъобщение, изпратено до медиите от Брюксел, където София символично получи щафетата за Европейска столица на спорта от Марсилия.<br /><br />"Още тази зима Столична община ще построи детски влек, за да подпомогне ски-училищата и заниманията на малките ученици на Витоша", се казва в информацията.<br /><br />"Дневник" потърси допълнителна информация за детския влек от Столичната...

Българка в класация на "Политико"

http://clubz.bg/61586-bylgarka_v_klasaciq_na_politiko

СВЯТ мина андрееваcr

Европейската версия на американското издание "Политико" днес публикува списък на 28 личности, които "формират, разтърсват и разбъркват Европа през 2018 г.". Една от тях е българката Мина Андреева, "гласът" на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Андреева (34 г.) е заместничка на главния говорител на Комисията Маргаритис Схинас и е класирана на 24 място.

Първи е лидерът на германските Свободни демократи Кристиан Линднер, който попречи на Ангела Меркел да сформира коалиционно правителство и така постави под въпрос четвъртия ѝ подред мандат като канцлер. Втори е британският министър на околната среда, храните и селските въпроси Майкъл Гоув, един от твърдолинейните привърженици на "Брекзит" в кабинета на Тереза Мей. Трета е френската министърка на труда Мюриел Пенико, която реформира законодателството така, че ограничи влиянието на синдикатите и улесни бизнеса да уволнява, без да плаща наказателни обезщетения. Четвърти е холандският министър-председател Марк Рюте, когото "Политико" описва като най-силния глас на либералите в Европейския съвет и вероятен негов председател след поляка Доналд Туск през 2019 г.

"Политико" отбелязва, че Андреева е българска и германска гражданска и служи като "гласа на Юнкер" - особено, когато трябва да говори пред германския печат. "Това я прави ключова за усилието на Юнкер да стигне до широката германска публика, която трябва да бъде спечелена, ако той иска да прокара реформите си на ЕС преди деня на "Брекзит" през 2019 г.", пише изданието.

То разказва, че Андреева е родена в България зад желязната завеса и е била на осем години, когато тогавашните власти разрешили на семейството ѝ да замине при баща ѝ Александър Андреев, който работи за германската радиостанция "Дойче веле" в Кьолн.

"Тя си спомня, че дотогава майка ѝ ѝ е говорила на английски, за да я подготви за края на комунизма", пише "Политико".

Към №2 в Службата на говорителя на Комисията Мина Андреева (вдясно) тръгна от кабинета на комисарката от Люксембург Вивиан Рединг. Нейният някогашен говорител и шеф на кабинет, германецът Мартин Зелмайр, днес е началник на кабинета на Юнкер. Снимка Европейска комисия 

"Винаги съм искала да стана говорителка от времето, когато бях на шест години", си спомня Андреева пред изданието.  

Според него това, което е искала, бил шансът "да стои на сцена и да носи хубави дрехи" и да бъде гласът на нещо или някой, който е важен.

Андреева започна кариерата си в Комисията като стажантка в кабинета на първата българска еврокомисарка Меглена Кунева, чийто портфейл беше защитата на потребителите. По-късно тя работѝ в екипа на комисарката от Люксембург Вивиан Рединг, която отговаряше последователно за телекомуникациите и за правосъдието в двете Комисии, водени от португалеца Жозе Мануел Барозу (служил на този пост от 2004 до 2014 г). Говорителят, а по-късно шеф на кабинета на Рединг, германецът Мартин Зелмайр, край когото Андреева израстна в службата, днес е началник на кабинета на Юнкер, дългогодишен премиер на Люксембург. 

"Тя получи това, което желаеше", пише "Политико" за българката. "Лоялен член на вътрешния кръг на Юнкер, Андреева прави повече от всеки от нейните колеги да предаде мисленето на Юнкер на външния свят, само без гафовете. Тя лесно се ядосва, когато другите, включително журналистите, не могат да видят силните страни на шефа ѝ толкова ясно, колкото тя ги вижда".

Според изданието нейното предзивикателтсва през идната година ще бъде да обоснове, че докато Еманюел Макрон може да е богат на харизма, увереност и амбиция за промяна, плановете на Юнкер за ЕС са тези, които имат най-добрия шанс да бъдат всъщност приложени. "Плановете на френския президент със сигурност са смели. Но тези на Юнкер са по-постижими, защото не изискват промени в договорите на ЕС, ще настоява неговата говорителка.

45 хил. души подкрепиха независима Каталуния от Брюксел

https://offnews.bg//sviat/45-hil-dushi-podkrepiha-nezavisima-katalunia-ot-briuksel-670763.html

Около 45 000 души участват в демонстрация днес в квартала с европейските институции в Брюксел в подкрепа на независимостта на Каталуния, предаде Франс прес, като се позова на данни на белгийската полиция.

Демонстрацията е по призив на две асоциации, защитаващи идеята за независимост на испанската автономна област.

Първоначално те бяха казали, че очакват в протеста да се включат около 20 000 души.

Демонстрантите се събраха първо в парк близо до европейските институции и после тръгнаха на протестно шествие, съобщи БТА.

Fibank вече предлага преводи „Пари за минути“ на Western Union

https://www.24chasa.bg/novini/article/6598985

Fibank вече предлага преводи „Пари за минути“ на Western UnionFibank (Първа инвестиционна банка) и световният лидер в бързите парични преводи Western Union стартираха предлагането на преводи „Пари за минути“ (Money in minutes). Това ново партньорство позволява на всяко физическо лице в клонове на Fibank, от понеделник до петък от 9 ч. до 17, 30 ч., да изпраща и получава парични преводи („Пари за минути“) от

Цветанов представи в САЩ приоритетите на председателството ни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6598974

Цветанов представи в САЩ приоритетите на председателството ниПредседателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов проведе своите традиционни срещи с ръководни представители на мозъчните тръстове на Републиканската и Демократическата партия на САЩ. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. По време на срещите във Вашингтон бяха представени приоритетите на

Шулц поднесе извинения за слабото представяне на партията си

http://www.cross.bg/shyltz-godina-otnovo-1562730.html

/КРОСС/ Конгресът на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) започна с реч на председателя й Мартин Шулц, в рамките на която той поднесе извинение на съпартийците си за слабото представяне на изборите за Бундестаг от септември тази година. „Не е лесно да стоим по този начин тук, една година по-късно. Започнахме с 20%, след това дойде онова, което нарекоха "еуфорията Шулц", след това загубихме три регионални избори и се върнахме отново на същото място, откъдето започнахме. Това е трудно, това е разочароващо. Преживял съм много, но последната година наистина ме разтърси", призна германският социалдемократ. Шулц благодари на всички, които са се борили за каузата социалдемократ отново да поеме канцлерския пост в Берлин. „Извинявам се за моето горчиво поражение. Най-големият проблем на ГСПД е, че тя загуби своя профил. Не успя да отговори на това, което означава социалната демокрация през XXI век", заяви Шулц. Същевременно той допълни, че ГСДП не е в състояние да предложи политика, която хем да е „извън рамките", хем да бъде приложима на практика. „Но можем да върнем доверието към нас", изрази увереност лидерът на германските социалдемократи.  

ЕК съди България за неприлагането на Директивата за авторско право

http://www.moreto.net/novini.php?n=364990

Европейската комисия е решила да предяви иск срещу България пред Съда на ЕС заради неприлагането на правото на ЕС в областта на авторското право и сродните му права в националното ни законодателство, предаде БТА. ЕК ще предяви същия иск и срещу Испания, Люксембург и Румъния, които заедно с България не са уведомили за цялостното прилагане в националните си законодателства на общностните разпоредби в областта на съвместното управление на авторското право и сродните му права, и на многотериториалното лицензиране на правата върху музикални произведения за използване онлайн, което беше предвидено да се извърши до 10 април миналата година.

Шулц: Страните, които не искат федерална конституция, следва да напуснат ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6598959

Шулц: Страните, които не искат федерална конституция, следва да напуснат ЕСВ рамките на провеждащия се в Берлин конгрес на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), председателят й Мартин Шулц представи визията си за Обединени европейски щати до 2025 г., съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung. Страните от Общността, които не се съгласни да гласуват приемането на федерална конституция,

Главното мюфтийство: Близкият изток е буре с барут, а фитилът е Йерусалим

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/07/3093035_glavnoto_mjuftiistvo_blizkiiat_iztok_e_bure_s_barut_a/?ref=rss


Главното мюфтийство изрази безпокойство по повод вчерашното решение на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел.<br /><br />"Йерусалим е свещен град и територия за трите световни религии. Всяко решение за оспорвания статут трябва да бъде в рамките на дипломатически преговори между палестинския и израелския народ, както и ООН", се казва в позиция на мюфтийството. Подобна позиция изрази вчера и българското Министерство на външните работи....

Търсят под дърво и камък врачанин, продавал защитено животно

http://dnes.dir.bg/news/kostenurka-vrachanin-darvo-kamak-26666666

Еколози и прокурори търсят под дърво и камък врачанин, обявил за продажба защитена костенурка.

Брюксел иска 33 000 евро дневна глоба за България заради забавени закони

http://www.mediapool.bg/bryuksel-iska-33-000-evro-dnevna-globa-za-bulgaria-zaradi-zabaveni-zakoni-news272802.html

Европейската комисия поиска България да плаща общо над 33 000 евро на ден глоби за неприети закони в две области. Страната не е отразила в нормативните си актове европейските правила в областта на авторското право и тези за развитие на морските територии. От Европейската комисия съобщиха в четвъртък, че са поискали Съдът от ЕС да определи глобите за двете нарушения. Конкретният размер на глобата се фиксира от Съда на ЕС, но не може да превишава поисканите от ЕК суми. Санкциите се плащат от деня на решението или друга дата, определена от съд, до деня, в който страната се съобрази с европейските правила. Плащането на санкцията става или чрез удържане от парите по европрограми, или чрез директни преводи от националния бюджет. Поисканата от Брюксел глоба за нарушение на правилата за авторското право е 19 121 евро на ден. Тя е заради непълното отразяване в местното законодателство на директивата за защита на авторското право. Освен за България ЕК иска глоби и за Люксембург, Румъния и Испания. Директивата, която България нарушава, въвежда общи правила и стандарти за финансов мениджмънт и прозрачност за организациите за колективно управление на авторски права. Те събират такси за използване на продукти, обект на авторското право, и след това разпределят постъпленията сред авторите. Европейските правила, които трябва да подобрят управлението на въпросните организации, са факт от февруари 2014 г. Националното законодателство трябвало да бъде съобразено с нея до 10 април 2016 г., но до момента ЕК няма информация това да е направено. Брюксел иска от съда да наложи и глоба от 14 089 евро на ден на България за неспазване на директивата за развитие на морските територии. Подобни искове има и срещу Финландия и Гърция. Тази директива от 2014 г. е трябвало да бъде отразена в българското законодателство до 18 септември 2016 г. България обаче не е уведомила комисията за това дали е приела правилата. Целта на директивата е човешките дейности в морските територии като корабоплаване, рибарство, производство на енергия и други да се планират съвместно от страните. Така трябва да се осигури по-ефективно, отговорно и сигурно използване на морските ресурси, припомнят от ЕК.  

Видео: Никулден в Бургас

http://www.dnevnik.bg/ot_vas/novini_ot_vas/2017/12/07/3092886_video_nikulden_v_burgas/?ref=rss


<br /><br /><br />В последните години Никулден се превръща в истински празник за целия град. На този ден е и запалването на най-красивата елха в България (който не е съгласен, очаквам доказателство :)<br /><br />За разлика от София, където има-нямаше 100 души, в Бургас бяха хиляди...&nbsp;

Евакуация на подлез в София

http://www.cross.bg/podleza-ekipi-direktziya-1562729.html

/КРОСС/ Полицейски екипи извършиха евакуация на гражданите в подлеза на бул. "България" и „Акад. Иван Евст. Гешов", съобщава БНТ. Причината е напукала се витрина в района на строителната площадка на метрото. На мястото има екипи на полицията, на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението", аварийно-спасителни екипи. "Инжекционен разтвор, който се използва при  работата на тунелопробивната машина, изграждаща третия лъч на метрото, е проникнал през канализационен отвор. Разтворът е влязъл под настилката на северозападния изход на подлеза и е надигнал 3-4 кв. м от плочника", съобщиха от Столична община, като именно това е била причината за напукването на въпросната витрина. Подлезът бе отворен малко след 15 часа. Екипи на „Метрополитен", дирекция „Транспортна инфраструктура" и дирекция „Аварийна помощ и превенция" са направили пълен оглед на подлеза и ползването на съоръжението е напълно безопасно.

Евакуация на подлез в София

http://www.cross.bg/evakyatziya-na-podlez-v-sofiya-1562729.html

/КРОСС/ Полицейски екипи са евакуирали гражданите в подлеза на бул. "България" и „Акад. Иван Евст. Гешов", съобщава БНТ. Причината е напукала се витрина в района на строителната площадка на метрото. На мястото има екипи на полицията, на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението", аварийно-спасителни екипи. Част от подлеза в момента е затворен.

Брюксел отчита годишен спад от 63% в броя на незаконните мигранти

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2017/12/07/3092933_brjuksel_otchita_godishen_spad_ot_63_v_broia_na/?ref=rss


Европейската комисия отчете днес спад от 63% в броя на незаконно проникналите в ЕС мигранти спрямо данните за миналата година, предаде БТА.<br /><br />Брюксел представи днес предложение за постигане на всеобхватно споразумение до юни догодина за устойчива политика в областта на миграцията.<br /><br />Европа излиза от периода на управление на кризи, затова е необходимо споразумение за стабилна и насочена към бъдещето политика на ЕС в областта на миграцията и...

Журналистката Станислава Пирчева се нуждаe спешно от финансова помощ за лечение

https://www.actualno.com/help/jurnalistkata-stanislava-pircheva-se-nujdae-speshno-ot-finansova-pomosht-za-lechenie-news_648369.html

Журналистката от БНР Станислава Пирчева се нуждаe спешно от финансова помощ за лечение. Средствата са необходими за отстраняване на мозъчен тумор (менингеома). Образуванието нараства и застрашава зрението. Дарителска банкова сметка: Raiffeisen BANK, IBAN BG53 RZBB 9155 1008 770 503

Започна изплащането на пенсии, 57% ще вземат коледна добавка

https://offnews.bg//obshtestvo/zapochna-izplashtaneto-na-pensii-57-shte-vzemat-koledna-dobavka-670760.html

НОИ започна да изплаща пенсиите с коледна добавка.

Изплащането им ще приключи на 20 декември (сряда), а допълнителната еднократна сума възлиза на 40 лв. за хората с пенсии в размер до 321,00 лв. включително.

321 лева е линията на бедността, която се предлага за 2018 г. Пенсионерите, които ще получат коледни добавки, са 1,232 млн., или 57% от пенсионерите у нас.

За коледната добавка държавата отдели 50 милиона лева. Изплащането на сумите чрез пощенските станции ще бъдe извършено съобразно изготвен график, който ще бъде предварително обявен във всяка една от тях. 

Кой има интерес "Пирогов" да не работи?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/koj-ima-interes-pirogov-da-ne-raboti-2065652

Протестите пред "Пирогов" са инсинуация и акт, целящ да се урони престижа на лечебното заведение, категорични са от ръководството на болницата.
 

Никога ли Тръмп не се уморява да губи толкова много?

http://www.mediapool.bg/nikoga-li-tramp-ne-se-umoryava-da-gubi-tolkova-mnogo-news272801.html

"Ние ще спечели толкова много, ще ви писне, ще се уморите да печелите. . . И аз ще кажа: "Съжалявам, но ще продължим да печелим, да печелим, да печелим." - кандидатът за президент Доналд Тръмп, май 2016   "Все още не сме отбелязали нито една победа." - Държавният секретар Рекс Тилърсън, 5 декември 2017   Ние губим, губим, губим.   Губим със Северна Корея, като се доближаваме до ядрена война. Губим с Русия и Китай, които необуздано увеличават мощта си. Губим в търговията, а вносът от Китай и Мексико достига рекордно високи нива. Губим с отдавнашните си съюзници, които ни осъждат. Губим с бившия си съветник за националната сигурност, който сега е престъпник.   Аз казвам на президента Тръмп: "Много се уморих да губя. Не искам повече да губя". А Тръмп казва: "Съжалявам, но ще продължаваме да губим. Сега ще изгубим и в Близкия изток".   По-рано тази година Тръмп обяви, че постигането на сделка в региона "може би не е толкова трудно, колкото си мислеха хората през годините". Ето какво каза той за плана на своята администрация само преди два месеца: "Искам да дам този шанс, преди изобщо да започна да мисля за преместване на посолството в Ерусалим".   Дотук с опитите да дадем шанс на мира. Вчера той обяви, че признава Ерусалим за столица на Израел и ще премести посолството на САЩ там. С това на практика се призна за победен по въпроса за мира в Близкия изток. Ядосва арабските съюзници и делегитимира САЩ като посредник, превръща и без това слабите надежди за мирна сделка в химера.   Той не само обяви, че мести посолството, но смекчи и отдавнашния американски ангажимент към решението за две държави (поет от Джордж У. Буш през 2002 г.), като заяви, че Съединените щати ще подкрепят създаването на две държави, "ако (този вариант) бъде подкрепен и от двете страни" в спора.   Хвърляше погледи към камерите, ръкомахаше и звучеше блудкаво-сантиментално ("отворете сърцата и умовете си за възможното и възможностите"), беше и неточен исторически. Твърдеше, че Ерусалим бил столица на Израел "още" от независимостта му през май 1948. Всъщност става чак през декември 1949, когато Обединените нации се готвеха да поставят Ерусалим под международен контрол, а Давид Бен-Гурион не се подчини на международната организация и обяви Ерусалим за столица на Израел.   Мисля, че по принцип посолството ни трябва да е в Eрусалим. Но Тръмп можеше да използва този ход като инструмент за постигане на мир. Вместо това постъпи като слон в стъкларски магазин, съсипвайки крехкото равновесие в района.   По същество това доста добре обобщава доктрината Тръмп: дръж се като слон в стъкларски магазин. "Победите" във външната политика са това, което Тръмп развали (Парижкото споразумение, Транстихоокеанското сътрудничество) или е напът да развали (иранската ядрена сделка, НАФТА). Влошиха се отношенията с Великобритания, с континентална Европа и други страни, като се започне от Мексико и се стигне до Австралия. Той ускори печалбите в битката срещу "Ислямска държава", но с цената на засилване на мощта на Русия и терористичната заплаха по-скоро се децентрализира, а не се разсея.   И какво получаваме срещу това? Е, министерството на търговията съобщи, че търговският дефицит на САЩ през октомври се е повишил до най-високото си равнище от девет месеца. А министерството на финансите съобщи, че в края на септември американският дълг към външни кредитори е достигнал 6,23 трилиона долара, което е повишение в сравнение с 5,95-те трилиона при встъпването на Тръмп в длъжност. Китай си върна позицията на най-голям кредитор на САЩ.   И в САЩ "победите" на Тръмп са все неща, които той развали. Той саботира Обамакеър , призова за отказ от програмата за децата имигранти DACA, намали териториите на националните паркове и защитени територии и отмени регулации. Разрушаването е лесно, но създаването на нещо ново на Тръмп не му се получава. Обещаните работни места все още ги няма: само 1900 нови работни места се появиха във въгледобива и 126 000 във фабрики и заводи - минимално количество на фона на общо 1,5-те милиона нови работни места, появили се при Тръмп (които са следствие от седемте години растеж на работните места).   Тръмп се похвали с рекордните показатели на фондовите пазари, но така беше и през последните четири години, похвали се и с рекордно високи от 15 години нива на потребителското доверие, но това е тенденция, започнала от 2011 г.   Тилърсън, признавайки тази седмица пред американски дипломати, че "все още не сме отбелязали нито една победа", каза, че ще обяви през следващите седмици "бързи победи" - но те са свързани с въпроси като ъпдейтване на айти системи и оптимизиране на работата на министерството.   Съществените "победи" продължават да се изплъзват на правителството. Тръмп беше прав преди два месеца, когато каза, че иска да даде шанс на мира, преди да премести посолството в Ерусалим. Сега той вдигна всичко във въздуха, като възнагради израелските хардлайнери и попари надеждите за мир. Никога ли не се уморява да губи?   По БТА

Путин ще се кандидатира за президент

http://econ.bg/Новини/Путин-ще-се-кандидатира-за-президент_l.a_i.754388_at.1.html

Руският президент Владимир Путин официално обяви, че ще се кандидатира за още един мандат на предстоящите избори за президент през март 2018 г. ...

Сладко от люти чушки и 300-годишна кълбъсъ са победителите в кампанията „Съхрани родния вкус“

http://frognews.bg/news_146893/Sladko-ot-liuti-chushki-i-300-godishna-kalbasa-sa-pobeditelite-v-kampaniiata-Sahrani-rodniia-vkus/

7 декември 2017 г., София. Сладко от люти чушки от Бургас и 300-годишна пушена кълбъсъ от с. Асеново са победителите в кампанията на Лидл България „Съхрани родния вкус“, която стартира през септември тази година и има за цел да запази уникалните български рецепти и традиции.

Движението по АМ „Хемус" за Варна ще се осъществява в изпреварващата лента

http://www.cross.bg/dekemvri-dvizhenieto-lenta-1562728.html

/КРОСС/ Днес и утре - 8 декември, до 17 ч. движението за Варна по АМ „Хемус" между 30-ти и 34-ти км, в района на тунел „Витиня", ще се осъществява в изпреварващата лента поради извършване на гаранционни дейности, съобщават от Аценция "Пътна инфраструктура". От 17 ч. на 8 декември /петък/ до 17 ч. на 10 декември /неделя/ движението ще е насочено в аварийната лента.Шофьорите да карат внимателно и да спазват ограничението на скоростта.  

Ердоган иска ревизия на договора за границите на Балканите

https://www.vesti.bg/sviat/erdogan-iska-reviziia-na-dogovora-za-granicite-na-balkanite-6077000

Турският президент за втори път говори за ревизия на Лозанския договор, който определя границите с Гърция и с България

Стефан Цветков влезе в две комисии на Международната тенис федерация

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/07/3092999_stefan_cvetkov_vleze_v_dve_komisii_na_mejdunarodnata/?ref=rss

Президентът на Българската федерация по тенис (БФТ) Стефан Цветков влезе в две от комисиите в Международната тенис федерация (ITF). Той беше избран за съпредседател на турнирния съвет и член на работната група за нови възможности.<br /><br />Бившият капитан на България за купа "Дейвис", който е член и на изпълнителния борд на ITF, ще бъде част от двете комисии в периода 2018-2019 г. <br /><br />Основната работа на турнирния съвет на ITF е съвместната работа с...

Реновират сградата на някогашната Софийска банка във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=364991

Една от емблематичните за Варна сгради, която от години тъне в разруха, е на път да върне блясъка си. За реставрирането на някогашната Софийска банка е издадено разрешение за строеж с днешна дата, разкри пред Дарик главният архитект на Варна Виктор Бузев.

Затворник крие дрога в килията си

https://www.24chasa.bg/region/article/6598949

Затворник крие дрога в килията си35-годишен затворник ще удължи престоя си зад решетките, след като в килията му откриха дрога. Надзирател в затворническото общежитие във варненското село Разделна направил внезапна проверка в килията на лишения от свобода К.К., след като имало подозрение, че по някакъв начин е вкарал наркотици зад решетките.

Пожарникари спасиха човек от горящ апартамент в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6598939

Пожарникари спасиха човек от горящ апартамент в ПловдивПловдивски огнеборци спасиха 68-годишен от горящ апартамент в блок 126 в кв. "Тракия". Сигналът за пожара бил получен в 12, 18 ч. Веднага към адреса са били насочени два екипа. Пожарникарите намерили мъжа в безсъзнание на пода в коридора. "Пострадалият е имал жизнени функции, но е бил вдишал отровни газове.

Евакуация заради авария при строежа на метрото

http://dnes.dir.bg/news/mvr-stroezh-metro-26666621

Заради авария при строежа на метрото се е напукала витрина в подлеза на бул. "България" в София. От МВР съобщиха, че превантивно хората са изведени от района.

Бивши руски министър заяви пред съда, че е жертва на "чудовищна провокация"

http://www.mediapool.bg/bivshi-ruski-ministar-zayavi-pred-sada-che-e-zhertva-na-chudovishtna-provokatsiya-news272799.html

Бившият руски министър на икономиката Алексей Улюкаев, който е съден за подкуп, каза, че е жертва на "чудовищна и жестока провокация", предаде Ройтерс.   Улюкаев представи заключителните си аргументи пред съда. Той не се призна за виновен по повдигнатите му обвинения.   Улюкаев е най-висшият руски служител, арестуван от 1993 г. Той беше задържан миналата година в централата на руската петролна компания "Роснефт".   Според прокуратурата Улюкаев е приел подкуп от 2 милиона долара от шефа на "Роснефт" Игор Сечин. Тя иска присъда от 10 години затвор за Улюкаев, който твърди, че е станал жертва на провокация, устроена му от Сечин.   Съдът в Москва трябва да обяви на 15 декември присъдата по делото, допълва Асошиейтед прес.

Владимир Чуков: Играта на Тръмп с Йерусалим може да доведе до ескалация

http://www.cross.bg/iierysalim-trump-neka-1562726.html

/КРОСС/ „Мисля, че не трябва да стигнем до крайните оценки. Нека да видим реакциите на отделните основни фактори, на опонентите, истинските опоненти на Доналд Тръмп като Иран, като Турция бих сложил вътре, наистина са по-радикални", това заяви арабистът Владимир Чуков пред Агенция "Фокус" във връзка с решението на американския президент за признаване на Йерусалим за столица на Държавата Израел. По думите му имаме „червена линия" за мюсюлманите по отношение на Източен Йерусалим. Нека да кажем, че това е една от светините, беше нееднократно споменато, но и още нещо. „Ако погледнем съюзниците, включително и ние ЕС, се съобразяваме с решения на Съвета за сигурност. Международното право много ясно определя статута на Западния бряг на река Йордан и в това число Източен Йерусалим. Това са окупирани територии, тоест статутът няма как да бъде променен, ако реално двете страни не се договорят", заяви Чуков. „Ето, ще бъдат свикани събрания както на Арабската лига, така и на Организацията за ислямско сътрудничество. В същото време виждаме съюзниците са по-умерени в своя изказ. Силно негативен, да, но те са по-умерени. Ето така например в саудитските вестници излезе едно заглавие, че Тръмп е помолил Израел да не бъдат толкова „вокални" в радостта си от признаването на Йерусалим за столица на държавата Израел. Нека да изчакаме, нека да видим как все пак времето ще оцени този акт

ЕК предупреди, че преговорите за Брекзит приключват в неделя и няма да бъдат удължени

https://offnews.bg//evropa/ek-predupredi-che-pregovorite-za-brekzit-prikliuchvat-v-nedelia-i-nia-670761.html

Европейската комисия днес предупреди, че в полунощ в неделя изтича срокът за преговорите по оттеглянето на Великобритания от ЕС. Говорител на институцията уточни, че твърденията за възможно удължаване на този срок са "погрешни".

Говорителят отбеляза, че ЕК е готова да приеме отново в Брюксел британския премиер Тереза Мей в рамките на този срок, включително в неделя, съобщи БТА. Комисията уточни, че от следващия понеделник започва същинската работа по подготовката на заседанието на Европейския съвет в края на другата седмица.

На това заседание на държавните и правителствените ръководители от ЕС се очаква да бъде решено дали да се премине към втората фаза на преговорите - за бъдещите отношения с Лондон. Това може да стане само при отчитането на "достатъчен напредък" в преговорите досега. През октомври ЕК обяви, че преговорите са в задънена улица.

Не разполагаме с безкрайно много време, всеки изгубен ден прави нещата по-трудни. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е роден оптимист, това винаги му е било от полза в политическата му кариера, но в този случай са необходими двама, заяви говорителят. По-рано тази седмица Юнкер прие Мей, но след разговора им, продължил над четири часа, двамата се разделиха без постигнато съгласие. 

07.12.2017

http://www.dnes.bg/dnes-te-kazaha/2017/12/07/07-12-2017.361584

Премиерът Бойко Борисов на форум в подкрепа на интеграцията на Западните Балкани

До 2019 г. половината свят ще е онлайн

http://clubz.bg/61585-do_2019_g_polovinata_svqt_shte_e_onlajn

Интернет потребителите ще станат 3,46 милиарда души до края на годината, показва прогноза на изследователската компания eMarketer. 

В момента 47% от населението влиза в мрежата поне веднъж седмично. Според анализаторите до 2019 г. онлайн ще е над половината човечество. 

Къде е новината? Буквално допреди 3-4 години се считаше, че няма тази бариера няма да бъде прескочена поне до 2030 г. Днес обаче по цял свят се продават достъпни смартфони, безжичните мобилни мрежи се разширяват постоянно, а десетки компании работят върху програми за безплатен интернет.

Според новите предвиждания на футуролозите до 2050 г вероятно цялото човечество ще има достъп до интернет - навсякъде на земното кълбо, от ранна детска възраст, независимо от общественото си и социално положение.

Всичко сочи, че именно смартфонът ще е интернет-устройството на близкото бъдеще. В момента 87,4% от интернет-потребителите ползват умен телефон, като според eMarketer до края на годината ще станат 2,39 млрд. души или 32,3% от населението на Земята.

Сирийската правителствена делегация ще се върне на преговорите в Женева на 10 декември

http://www.mediapool.bg/siriyskata-pravitelstvena-delegatsiya-shte-se-varne-na-pregovorite-v-zheneva-na-10-dekemvri-news272798.html

Преговорният екип на сирийския президент Башар Асад възнамерява да бъде в неделя в Женева за участие в 8-ия кръг на мирните преговори с опозицията, съобщи сирийската информационна агенция САНА, позовавайки се на източник от външното министерство, предаде Ройтерс.   Делегацията напусна преговорите миналата седмица и се върна в Дамаск. Вчера те продължиха без нейно участие.   Правителството хвърли вината върху опозицията заради безкомпромисната й позиция за бъдещето на Асад. Миналия месец на среща в Рияд опозицията отхвърли всякаква бъдеща роля на Асад в Сирия.

ЧЕЗ Разпределение повиши сигурността на електрозахранването на клиенти в 9 столични района

http://www.cross.bg/elektrozahranvaneto-razpredelenie-kabel-1562727.html

/КРОСС/ ЧЕЗ Разпределение България приключи най-мащабния си проект за 2017 г. - подмяната на кабел 110 kV в София „Енос". С реализацията му компанията повиши сигурността на електрозахранването на 9 столични района. Това включва както домакинства, така и държавни институции, болници, производствени и офис сгради, трамвайната и тролейбусната мрежа на градския транспорт. Инвестицията е в размер на 3,2 млн. лв. В рамките на проекта ЧЕЗ Разпределение България подмени стар маслен кабел с 3 километра и 930 метра нов сух кабел 110 киловолта. В резултат на ремонта ще бъде намален броят на авариите и ще се съкрати значително срокът за тяхното отстраняване. По-висока ще бъде сигурността на електрозахранването в 9 столични района - Триадица, Красно село, Средец, Лозенец, Красна поляна, Възраждане, Илинден, Младост и Искър. „Благодарим на Столична община за подкрепата и съдействието, които ни оказаха при реализацията на проекта. Ще продължим да следваме своя общ план за развитие електроенергийната инфраструктура в съответствие с нарастващите нужди на гражданското общество и бизнеса. Още през 2018 г. планираме подмяната на още един кабел 110 kV в София", каза Карел Крал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България. „Проектът беше изключително сложен и мащабен, като ние създадохме необходимата организация, за да осигурим непрекъснатост на електрозахранването по време на изпълнението на проекта

Сладко от люти чушки и 300-годишна кълбъсъ са победителите в кампанията "Съхрани родния вкус"

https://www.actualno.com/society/sladko-ot-luti-chushki-i-300-godishna-kylbysy-sa-pobeditelite-v-kampanijata-syhrani-rodnija-vkus-news_648366.html

Сладко от люти чушки от Бургас и 300-годишна пушена кълбъсъ от с. Асеново са победителите в кампанията на Лидл България „Съхрани родния вкус“, която стартира през септември тази година и има за цел да запази уникалните български рецепти и традиции. След изключително тр

Борисов: Да убедим Брюксел, че Балканите носят мъдрост, а не проблеми

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/12/07/3092925_borisov_da_ubedim_brjuksel_che_balkanite_nosiat/?ref=rss


Имаме рядък шанс да убедим колегите в Брюксел, че ние носим мъдрост, а не проблеми. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред лидерите на страните от Западните Балкани.<br /><br />На форума, който се провежда в Националния дворец на културата (НДК), организиран от българското правителство и Световната банка, участват още главният изпълнителен директор на банката Кристалина Георгиева, косовският президент Хашим Тачи, президентът на Черна гора Филип Вуянович, министър-председателите на...

"Юрофайтър" обещава на Белгия 1800 нови работни места, ако купи негови самолети

http://www.mediapool.bg/yurofaitar-obeshtava-na-belgiya-1800-novi-rabotni-mesta-ako-kupi-negovi-samoleti-news272797.html

Международният консорциум "Юрофайтър" представи допълнителните възможности, от които Белгия би могла да се възползва, ако избере изтребителя "Тайфун" за замяна на използваните досега Ф-16, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.   Консорциумът обещава в Белгия да бъдат разкрити допълнително 1800 работни места, както и белгийските специалисти да участват активно в разработването на новите технологии, прилагани в бойната авиация.   Допълва се, че може да се очаква възвращаемост от 15-20 процента от всяко евро, вложено в разработката на високотехнологични изделия, свързани с конструкцията на изтребителите.   "Юрофайтър" е съвместно дело на британската група БиЕйИ систъмс (BAE Systems), военното поделение на "Еърбъс" (Airbus Defence & Space), италианското дружество "Леонардо" (бившата "Финмеканика") и европейския ракетен производител ЕмДиБиЕй (MBDA). В Белгия 40 000 работници са част от веригата за снабдяване на консорциума, като част от тях работят в радарен завод край Брюж.   През октомври Франция обеща да осигури 1500 работни места в Белгия и инвестиции за 20 милиарда евро, ако кралството купи изтребители "Рафал". За разлика от "Юрофайтър", Франция не участва в обявената от Белгия обществена поръчка за превъоръжаване, с което до 2028 г. да бъдат подменени използваните сега изтребители Ф-16.   Белгийските военновъздушни сили (ВВС) разполагат с 49 изтребителя Ф-16, взети на въоръжение след 1975 година. Предвижда се те да бъдат заменени от 34 нови самолета на обща стойност 3.5 милиарда евро. Към посочената цена се добавят допълнително 1.2 милиарда евро разходи по поддръжката и обучението на пилотите и техниците на ВВС.   В състезанието участва също "Локхийд Мартин" (САЩ) с изтребителя Ф-35. По-рано тази година от надпреварата се оттегли шведският самолетостроител "Сааб" с изтребителя "Грипен". Според различни публикации в белгийски и международни медии, Ф-35 е предпочитаният от белгийското правителство вариант. Решението на Белгия се очаква в началото на следващата година.

Пхенян: Въпросът е само един - кога ще започне войната

http://www.moreto.net/novini.php?n=364984

Съвместните военни учения на САЩ и Южна Корея, както и неотдавнашните заявления на американски правителствени служители показват, че Вашингтон се подготвя за удар по Северна Корея. Това се изтъква в съобщение на официозната новинарска агенция на КНДР, позовавайки се на изказване от севернокорейското външно министерство.

Отпада учредяването на право на строеж за линейни енергийни обекти

https://www.investor.bg/novini/122/a/otpada-uchrediavaneto-na-pravo-na-stroej-za-lineini-energiini-obekti-251721/

За тези обекти ще е достатъчно учредяването на сервитутно право, предвижда проект за промяна на Закона за енергетиката

Русия "сериозно обезпокоена" от решението на Тръмп за Йерусалим

https://www.actualno.com/asia/rusija-seriozno-obezpokoena-ot-reshenieto-na-trymp-za-jerusalim-news_648364.html

Русия изрази „сериозно безпокойство“ във връзка с решението на американския президент Доналд Тръмп да признае официално Йерусалим за столица на Израел, предава Интерфакс. „Обявеното във Вашингтон решение в Москва се възприема със сериозно безпокойство. Тревога

2500 студенти ще празнуват в Смолянско, 2000 от тях – в Пампорово

https://www.actualno.com/smolyan/2500-studenti-shte-praznuvat-v-smoljansko-2000-ot-tjah-v-pamporovo-news_648362.html

Общо 2500 студенти ще празнуват 8-ми декември в Смолянска област. 2000 от тях са избрали хотели в Пампорово. Уточнени са заведенията, хотелите, ресторантите и почивните бази, в които ще празнуват студенти, съобщават от регионалната дирекция „Полиция“. В тези обекти са извъ

Хванаха млада шофьорка на коктейл от наркотици

http://dnes.dir.bg/news/mvr-narkotitzi-shofyor-26666529

Криминалисти в Габрово заловиха 23-годишна жена, седнала зад волана на лек автомобил "Мерцедес" след употреба на коктейл от наркотици.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване