Всички пътища водят към Йерусалим

https://www.actualno.com/viewpoint/vsichki-pytishta-vodjat-kym-jerusalim-news_648143.html

Популярната сентенция за Рим, Вечния град (la Città Eterna),​ пренася съдържанието си върху Свещения град - Йерусалим. Повече от двадесет пъти завладяван и разрушаван, и днес той отново е пресечен пункт на международното напрежение, което всеки момент може да избухне в пореден

Разкриха кой е купил най-скъпата картина в света

https://www.actualno.com/curious/razkriha-koj-e-kupil-naj-skypata-kartina-v-sveta-news_648273.html

Картината на Леонардо да Винчи "Спасителят на света"(Salvator Mundi) е била закупена от саудитския принц Бадcр бед Абдула бен Мохамед ал Сауд, съобщи The New York Times като се позовава на получи в редакцията документи. Уникалното платно беше купено през ноември на търг в Кристис'с, Ню Йорк

Разбиха с брадви и обраха магазин на верига за техника

http://dnes.dir.bg/news/tehnika-mvr-magazin-26665320

Крадци потрошиха с брадви една от витрините на магазин на голяма верига за бяла, черна и офис техника в Ботевград и го обраха.

Как работи спецсъдът: бомбардират ги, а те броят снарядите

http://clubz.bg/61568-kak_raboti_specsydyt_bombardirat_gi_a_te_broqt_snarqdite

"Подходът към тези хора (спецсъда), за които сега се обсъжда едва ли не - първо сграда ли да намерим или първо хора, е все едно да те бомбардират и ти да броиш снарядате и да се чудиш дали да се криеш."

Аналогията е на ръководителs на Специализираната прокуратура (и наблюдаващ делото КТБ) Иван Гешев, а поводът - той и колегите му от спецсъда и апелативното обвинение бяха изслушани от ВСС за нуждите им от кадри и работни места.

Както е известно, специнституциите поеха борбата с "високата" корупция от началото на ноември вследствие на изменения на НПК (въпросните промени вече са в Конституционния съд, който бе сезиран от адвокатура и ВКС - б.р.).

От речовития Иван Гешев научихме още, че в подопечното му водомство работи прокурор, който 4 от 5 работни дни в седмицата е в командировки, жена му го търси по видеовръзка в интернет чат, а СМС-и за мерки за неотклонение получава дори в 3 ч. през нощта (това - на фона на коментарите, че специнституциите са с доста под средното натоварване., б.р.).

Шефът на Специализирания наказателен съд Георги Ушев изнесе данни, че имат дело от 1150 тома, друго с 28 подсъдими, т.е. - над 60 човека са страни по делото.

Той даде примери с 631 листа обвинителен акт, казус със 160 свидетели и 124 тома досъдебно производство, друго дело с 636 свидетели и т.н.

"При около 210 работни дни за година има съдии с 202 заседания. Има съдии и с по 185. Повечето съдии в СпНС са над 200 % натовареност", каза председателят.

Той очаквал около 80 % от исканията за СРС в цялата държава вече да се разглеждат от СпНС. От 23 декември 2016 г. – до 31 август 2017 г. са гледани 2000 дела за СРС, стана ясно още.

"Дело с 1000 престъпления има ли аналог в СГС", попита риторично Ушев.

Допълнително бе коментирано, че съдът разполага с едва 4 зали (петата е на Апелативния, б.а.).

"Ние сме 19 човека и в един момент ще потънем. Съдиите ще насрочват делата в срок, за да не бъдат наказани, после ще ги отлагат, за да не бъдат наказани, но няма как да се провеждат делата в 4 зали.

Един брой такова дело е нелепо да бъде сравнявано с едно ПТП. Или с едно ОХ (наказателно дело от общ характер, б.-р.) в окръжен съд", каза още съдийският шеф.

Ушев поясни и по повод бройката от 15 поискани щата за съдии - която му бе отказана от ВСС, - че конкретното число са го решили на общо събрание, а не си го е измислил.

Съдията анонсира отново и своя законодателна идея: организирани престъпни групи от типа "3 момчета гледали в "Люлин" марихуана на терасата" да не се гледат вече от спецсъда, а в него да останат само сериозните тежки дела за организирани банди, корупция и т.н.

Главният прокурор Сотир Цацаров пък сгълча върховния съдия Севдалин Мавров, който си позволи да репликира в Ушев, че не само те гледат сложни дела.

"Тези хора не са тук, за да им кажем: "И ни сме гледали такива дела". И: "Знаете ли ние във върховен съд какви дела гледаме?!" Това е затворен кръг – вие искате бройки, ама нямате места.

Министърът на правосъдието – и тя с извинение също трябва да си мръдне пръста, а не да чака и да иска", разсърди се Цацаров, забърквайки в разговора и Цецка Цачева

Днес стана ясно още, че... кабинетът на шефа на Държавната комисия по сигурността на информацията бил колкото половината съд, а комисията била "толкова секретна", че сградите около нея на скицата на имота има бели петна (по думите на Георги Ушев).

За съда ще се умуват всякакви варианти - като се почне от най-очевидния: ДКСИ да се изнесе от сградата, и се стигне до съвсем революционни идеи, които се чуха днес - да се строи цял нов блок върху паркинга.

Комисия, състояща се от представляващия ВСС Боян Магдалинчев, председателя на ВКС Лозан Панов, главния прокурор Сотир Цацаров и шефа на Комисията по управление на собствеността Евгени Диков ще се срещне с премиера Бойко Борисов, както и с министрите на финаните и на правосъдието Владислав Горанов и Цачева.

Прокурор Гешев пък каза:

"Има недоверие към тези структури, ама те не са български експеримент, а са една добра европейска практика. Нещата се движат, благодарение на прокурорската колегия и на г-н Цацаров. Ние не сме доволни от бързината естествено, но при нас нещата се случват", обясни Гешев на кого трябва да се благодари.

Той покани членовете на съвета да отидат в спецпрокуратурата:

"Сложил съм едни меки мебели в коридора, който е общ и където се провеждат срещи с всякакви хора – от оперативни служби, обсъжда се информация."

От началото на годината спецобвинителите са извършили 2700 действия по разследване, каза още Гешев. А вчера един белгийски прокурор му заявил, че такава малка съдебна зала не е виждал.

"Чисто по медицински причини хората започват да не издържат на това натоварване, което се получава", каза той.

И се върна в спомените:

"Бях на косъм да си тръгна. Защото заварих, намерих, констатирах един служител в секретно деловодстно. При положение, че ние ще достигнем 80 % от всички СРС-та в страната. Оказва се, че тая жена сигурно паметник трябва да й издигнат - пак поддържаше някакъв ред."

На всичкото отгоре всички предишни от служители адиминстрацията били работили "някакви работи", като по принцип той "уважавал тяхната предишна работа на продавачки"...

И Ушев отбеляза, че "това не може да се случва прекално дълго време, защото сме хора."

"И сме само 19 човека на фона на над 2200 съдии в цялата държава. Може да си отговорите на въпроса защо Спецпрокуратура се увеличва с 40 щатни бройки и има ли нужда и от съдиите."

"Всяко натоварване в повече ни е в повече", заключи още Гешев.

След тях Лозан Панов каза, че също подкрепя идеята за среща с премиера Борисов.

А що се отнася до НПК - разкритикува промяната, според която съдът вече трябва да чака "разрешение" от прокурор, за да публикува постановената присъда на сайта си. Внесена от ГЕРБ, идеята била осъдените да не се укрият от правосъдието.

"И вие, и аз нямаме съмнения, че един подсъдим не се информира само от сайта на определен съд за влязла в сила присъда. Той си има процесуален представител (адвокат).

Особено казусът с делото, станало известно като „Килърите“ (когато ВКС нямаше право да каже какви са присъдите, б.а.), се създава впечатление, че едно такова решение повече създава проблеми, отколкото да ги решава."

Nokian Tyres засилва сътрудничеството си с автомобилните производители в Централна Европа

https://www.actualno.com/motoring/nokian-tyres-zasilva-sytrudnichestvoto-si-s-avtomobilnite-proizvoditeli-v-centralna-evropa-news_648272.html

BMW Group потвърди, че зимната гума Nokian WR D4 ще бъде оригинално вграждана в BMW X1. Премиум SAV (Sports Activity Vehicle) моделът на BMW ще използва Nokian WR D4 в размер 225/55 R17 97H. Nokian WR D4 е от новата генерация зимни гуми, разработени от Nokian Tyres специално за централно-европейските метеорологични условия.

Беновска: Защо смелата Корнелия Нинова отказва да дойде в предаването ми от юли 2016 г.?

http://www.barometar.net/90034/

В отворено писмо до медиите, журналистката Илияна Беновска се обръща към председателя на БСП, Корнелия Нинова: „Многоуважаема госпожо Нинова! Във вторник, след обширна пресконференция в централата на БСП, където се опитахте да обясните Вашата версия за „Техноимпекс“, ми заръчахте: „На Вас, г-жо Беновска, понеже бяхте много активна, сега Ви предлагам да поканите в „Беновска пита” […]

Математици изведоха формула за перфектната Коледа

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6598253

Математици изведоха формула за перфектната КоледаМатематици посветиха две седмици на това да разберат как коледният ден може да е идеален и стигнаха до извода, че най-важното е телевизорът да бъде изключен, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Сложното уравнение извежда три прости правила - без мобилни телефони, видео игри и телевизия. Те пречат на семейните разговори и с тях вместо специален,

Манолова заяви, че ще помогне на перничани да получат обезщетения

http://www.cross.bg/manolova-parno-toplofikatziya-1562680.html

Ще помогна на перничани да получат обезщетения за дните, в които са били без парно. Това каза омбудсманът на Република България Мая Манолова в предаването „Здравей, България" по Нова телевизия във връзка с авария, която остави жители на Перник няколко дни без парно. По думите ѝ хората в Перник могат да претендират за неустойки за дните, в които не са имали парно и са стояли на студено. Манолова ги призова, ако имат затруднения, да се обърнат към институцията на омбудсмана. „Трябва да се приспадне дължимата сградна инсталация и обезщетение за парите, които те са похарчили за друг вид отопление. Факт е, че българите са роби на „Топлофикация", които си ходят с едно парно, закачено на крака. Идеята е да стане ясно за какво се плаща и когато има повреди и хората стоят на студено, „Топлофикация" да бъде така добра да им плаща обезщетения за причинените вреди", каза Мая Манолова. Тя припомни, че вчера е спечелила делото във Върховния административен съд срещу „Топлофикация" и подчерта, че дружеството може да бъде осъдено. Омбудсманът допълни, че с промени в Гражданския процесуален кодекс са приети правила, според които монополни дружества, като топлофикациите няма да могат да осъждат граждани неприсъствено. „Ако гражданинът не бъде намерен на посочения адрес, той няма да бъде осъден автоматично

Питанки за приватизацията към Нинова и Борисов

https://www.actualno.com/actualno/pitanki-za-privatizacijata-kym-ninova-i-borisov-news_648127.html

Да не се занимаваме какво се е случило преди 20 години, а да видим проблемите ни тук и сега. В този дух се изказа председателят на БСП Корнелия Нинова, която отвърна на обвиненията на ГЕРБ, че лъже за участието си в приватизацията. Коментар на редактора Доста от проблемите ни

Със 7 ст. на кубик поскъпва водата във Варна?

http://www.moreto.net/novini.php?n=364966

Комисията за водно и енергийно регулиране (КЕВР) трябва да обяви днес решението си дали водата в 14 големи града у нас ще поскъпне. Очакванията са скокът в цените да е с до 20%. Повишението би засегнало потребителите в София, Смолян, Пловдив, Варна, Силистра, Кърджали, Русе, Перник, Монтана, Шумен, Сливен, Бургас, Ямбол и Враца.

Ердоган: Тръмп, какво искаш да направиш, що за подход е това?

http://www.cross.bg/trump-erdogan-podhod-1562679.html

/КРОСС/ Президентът на Турция Реджеп Ердоган остро разкритикува решението на американския му колега Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел. Според турския държавен глава така ще доведе до още по-голямо напрежение в Близкия изток и се учуди как един световен лидер може да предизвиква нови конфликти. „Предприемането на подобен тип стъпка поставя света и най-вече региона в огнен пръстен. Тръмп, какво искаш да направиш? Що за подход е това? Политическите лидери не предизвикват нещата, те се стремят към мир", обяви Ердоган.  

Подценяването на условията в планините води до инциденти, напомнят спасителите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/07/3092542_podceniavaneto_na_usloviiata_v_planinite_vodi_do/?ref=rss


Българските планини са предвидими и подценяването на условията в тях е най-честата причина за инциденти. Това каза в сутрешния блок на БНТ директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев. Той посочи, че избягването на тежки ситуации, при които се налага и спасителна операция, може да се избегне като се следят условията преди тръгване в планината и знанието.<br /><br />Напомни, че както Планинската спасителна служба, така и други организации често провеждат обучения, които...

Подценяването на условията в планините водят до инциденти, напомнят спасителите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/07/3092542_podceniavaneto_na_usloviiata_v_planinite_vodiat_do/?ref=rss


Българските планини са предвидими и подценяването на условията в тях е най-честата причина за инциденти. Това каза в сутрешния блок на БНТ директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев. Той посочи, че избягването на тежки ситуации, при които се налага и спасителна операция, може да се избегне като се следят условията преди тръгване в планината и знанието.<br /><br />Напомни, че както Планинската спасителна служба, така и други организации често провеждат обучения, които...

Президентът на Хърватия: Народът ни не е виновен за престъпленията в Босна и Херцеговина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6598249

Президентът на Хърватия: Народът ни не е виновен за престъпленията в Босна и ХерцеговинаПрезидентката на Хърватия Колинда Грабар Китарович отхвърли снощи в ООН колективна вина на хърватския народ за престъпленията в Босна и Херцеговина и отново заяви пред Съвета за сигурност, че Хърватия е била подложена на сръбска агресия с цел да бъде създадена Велика Сърбия, предаде Танюг, цитирана от Фокус.

Изгасиха коледните светлини във Витлеем в знак на протест

http://www.cross.bg/protest-vitleem-znak-1562678.html

/КРОСС/ В знак на протест срещу решението на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел, палестинците изгасиха светлините на коледната украса във Витлеем - град, който християните свързват с раждането на Исус Христос, предава Ройтерс. Коледно дърво пред църквата "Рождество Христово", където християните вярват, че Исус се е родил, и още една елха - в Рамала, бяха потопени в тъмнина, информира "Фокус". „Лампите на коледното дърво са изключени по заповед на кмета в знак на протест срещу решението на Тръмп", обясниха местните власти във Витлеем. Към момента остава неясно дали за предстоящите празници те ще бъдат включени.    

От днес до 20-ти декември ще се изплащат декемврийските пенсии

http://econ.bg/Новини/От-днес-до-20-ти-декември-ще-се-изплащат-декемврийските-пенсии_l.a_i.754366_at.1.html

От днес до 20-ти декември ще се изплащат декемврийските пенсии, напомнят от Националния осигурителен институт. Възрастните хора с пенсия до 321...

Сърбия отваря още 2 глави от преговорите за членство в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6598240

Сърбия отваря още 2 глави от преговорите за членство в ЕС
Сърбия ще отвори две нови глави от преговорния процес за членство в Европейския съюз. Това трябва да се случи на междуправителствена конференция в Брюксел, насрочена за понеделник, 11 декември, предава информационната агенция Танюг, цитирана от Фокус. Окончателното решение за отваряне на Глава 6 (Дружествено право) и 30 (Външни отношения) бе взето

Кристалина Георгиева: Страните, които се развиват най-добре, са тези, които гледат напред

https://www.actualno.com/politics/kristalina-georgieva-stranite-koito-se-razvivat-naj-dobre-sa-tezi-koito-gledat-napred-news_648257.html

"Страните, които се развиват най-добре, са тези, които гледат напред и си представят какво трябва да се направи, за да са успешни в една икономика, където се развива изкуственият интелект и голяма част от работата ще премине към роботите. Затова мисля, че най-добре ще бъде да г

Страната, в която се живее най-добре в света

https://www.actualno.com/features/stranata-v-kojato-se-jivee-naj-dobre-v-sveta-news_648266.html

Преди 100 години Финландия извюва своята независимост. От тогава насам тя е извървяла дълъг път - днес тя е страната с най-високо качество на живота сред държавите от ЕС и една от най-развитите държави в света. На 6 декември 2017 се навършват точно 100 години от независимостта на

Румъния ни открадна мартеницата

http://www.moreto.net/novini.php?n=364953

Комитетът за опазване на нематериалното културно наследство е решил, че румънската традиция на Мърцишор (мартеница - бел.ред.) отговаря на всички условия, за да бъде включена в представителния списък на нематериалното културно наследство.

Автобус на градския транспорт се удари в жилищен блок в Пловдив

http://www.cross.bg/avtobys-avtobysa-plovdiv-1562676.html

/КРОСС/ Автобус от градския транспорт се е блъснал в стълб, след което в жилищен блок на бул. „Пещерско шосе" в Пловдив, съобщава „Фокус", като се позовава на информация от Областната дирекция на МВР. Инцидентът е станал рано тази сутрин (7 декември). По първоначални данни, на водача на автобуса му е прилошало, в резултат на което е на настъпило пътнотранспортното произшествие. Мъжът е прегледан на място от лекарски екип. В автобуса все още не е имало пътници.

Цачева участва в заседанието на Съвета по правосъдие и вътрешни работи

http://www.cross.bg/suveta-zasedanieto-otnosno-1562675.html

/КРОСС/ Министърът на правосъдието Цецка Цачева участва в заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, което се провежда днес и утре в Брюксел. В дневният ред на заседанието в част „Правосъдие" са ключовите за страната ни предложения за законодателни актове, които присъстват и в Програмата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз - предложенията за Регламент относно компетентността, признаването и изпълнението на решения по брачни въпроси и въпроси, свързани с родителската отговорност, и относно международното отвличане на деца, Директива относно рамки за превантивно преструктуриране, предоставяне на втори шанс и мерки за повишаване на ефективността на процедурите за преструктуриране, несъстоятелност и опрощаване на задължения. По време на заседанието ще бъдат представени и приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС в областта на правосъдието.  

Къща и кола горяха в Елена, обвиниха 17-годишен за палежа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6598232

Къща и кола горяха в Елена, обвиниха 17-годишен за палежаКъща и кола горяха в Елена тази нощ, обвинен за палежа е 17-годишен младеж. Сигналът за пожара е подаден на тел. 112 около 01.10 часа, съобщиха от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ за "Фокус". Домът се намира на улица „Стоян Михайловски“. Унищожени са част от покрива и стаите, бяла и черна техника.

Данаил Кирилов: Бойко Рашков не представи данни за СРС-та, а "спомени и въображения"

http://www.mediapool.bg/danail-kirilov-boiko-rashkov-ne-predstavi-danni-za-srs-ta-a-spomeni-i-vaobrazheniya-news272779.html

Шефът на Националното бюро за контрол на СРС-тата Бойко Рашков не представи пред парламента доклад с данни за нарушения при подслушването, а "спомени и въображения". Това заяви председателят на правната комисия Данаил Кирилов в четвъртък пред бТВ, ден след като Рашков заяви пред депутатите, че бюрото е установило "хиляди нарушения" със СРС-та, повечето от които, извършени от ДАНС. Според основния законотворец на ГЕРБ обаче това е било "нечист опит за внушения" на Рашков. Подобна позиция застъпи в сряда и главният прокурор Сотир Цацаров, който категорично отрече политици и магистрати да са станали обект на злоупотреби с подслушване. "Ако някой е участвал в престъпна дейност, ще го подслушват", каза още Кирилов. "Това е негово (на Рашков) институционално мнение, въпросът е защо не искаме да го чуем", репликира го в телевизионното студио Крум Зарков от БСП. По време на изслушването си в парламента шефът на бюрото за контрол на СРС-тата обяви, че то вече не може да гарантира на гражданите, че не са незаконно подслушвани. По думите му прокуратурата не е разследвала стотици нарушения със СРС-та, Висшият съдебен съвет също нехае, а службите дават невярна информация на контролния орган. 

БСП, ДПС и "Воля" искат консенсус за нов модел в здравеопазването

http://clubz.bg/61567-bsp_dps_i_volq_iskat_konsensus_za_nov_model_v_zdraveopazvaneto

Нужен е консенсус за нов модел в здравеопазването, заяви днес на брифинг в парламента лидерката на БСП Корнелия Нинова. 

"Поставяме си амбициозната цел до края на март да се опитаме да постигнем национален разговор с резултат за нов модел, след което да го представим на обществото и този модел да бъде включен в бюджета за 2019 година", заяви тя.

БСП още не са разговаряли с други политически сили по тези предложения.

"Започнем ли пак тяснопартийно да се състезаваме кой е по по-най - няма да постигнем истински резултат, какъвто ние искаме", добави тя.

Нинова обясни, че освен дългосрочна стратегия, са нужни и краткосрочни "спешни мерки".

Те включват мораториума върху новите частни болници, който левицата предложи вчера, трансформиране на общинските и държавни болници от търговски дружества в лечебни заведения и промени в Наказателния кодекс за търсене на наказателна отговорност за реекспорта на лекарства.

От "Воля" заявиха, че също са искали "екшън-план" за здравеопазването и се радват, че БСП също взимат мерки. Но разкритикуваха предложението за мораториум на частните болници. Вместо това е нужно децентрализация и премахване на монопола на НЗОК, смятат те. И подкрепиха предложението за криминализиране на реекспорта на лекарства.

Хасан Адемов от ДПС пък заяви, че от движението са категорично съгласни с нуждата от консенсус между партиите за здравеопазването. Но според него ако държавните и общински болници трябва да променят статута си на търговски дружества, те трябва да минат през фалит.

По въпроса за мораториума за нови частни болници, той заяви:

"Трябва да се справим с конституционния текст, че всеки един стопански субект в България има право на стопанска инициатива. И ограничаването на стопанските инициативи едва ли е коректно. Проблемът не е това, че има повече болници. Пазарът е този, който трябва да реши този проблем, а не Народното събрание. От тази гледна точка ние говорим, че един финансиращ орган в лицето на НЗОК не е решение на въпроса, а проблем."

Според Адемов големият проблем е, че всяка една болница, получила лиценз от министъра на здравеопазването, има право да сключи договор с НЗОК.

Той добави, че идеята за демонополизация на здравната каса е на ДПС и че се радва, че и други партии го подкрепя. 

Двукратният руски шампион "Рубин" е пред разпадане заради дълг от 12 млн. евро към футболистите

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/07/3092523_dvukratniiat_ruski_shampion_rubin_e_pred_razpadane/?ref=rss


Преди по-малко от година футболният клуб "Рубин" (Казан) беше определян като един от фаворитите за титлата в местната Премиер лига, а днес е изправен на ръба на финансовия колапс. Големите издания в Русия информираха за тежка криза в клуба от република Татарстан, чието по-нататъшно съществуване е поставено под въпрос.<br /><br />"Рубин" е под угрозата да остане без футболисти от следващия месец, след като дължи близо 12 млн. евро за заплати. За момента няма и...

Двукратният шампион на Русия "Рубин" (Казан) е пред разпадане заради дълг от 12 млн. евро към футболистите

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/07/3092523_dvukratniiat_shampion_na_rusiia_rubin_kazan_e_pred/?ref=rss


Преди по-малко от година футболният клуб "Рубин" (Казан) беше сочен като един от фаворитите за титлата в местната Премиер лига, а днес е изправен на ръба на финансовия колапс. Големите издания в Русия информираха за безпрецедентна криза в клуба от република Татарстан, чието понататъшно съществуване е поставено под въпрос.<br /><br />"Рубин" е под угрозата да остане без футболисти от следващия месец, след като дължи близо 12 млн. евро за заплати. За момента няма и...

Автобус се вряза в жилищен блок в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6598221

Автобус се вряза в жилищен блок в ПловдивАвтобус от градския транспорт се е блъснал в стълб, след което в жилищен блок на бул. „Пещерско шосе” в Пловдив. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР за 'Фокус". Инцидентът е станал рано тази сутрин. По първоначални данни, на водача на автобуса му е прилошало, в резултат на което е на настъпило пътнотранспортното произшествие.

Наглост! Гербаджия доволен, че сигналите за незаконно подслушване били 88, а не стотици

http://frognews.bg/news_146870/Naglost!-Gerbadjiia-dovolen-che-signalite-za-nezakonno-podslushvane-bili-88-a-ne-stotitsi/

Опозицията са опитва да използва доклада за СРС-тата срещу ГЕРБ. Това заяви пред bTV шефът на правната комисия в НС и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов.

"Газпром нефт" ще инвестира 6,5 млрд. долара в иракско находище до 2030 г.

https://www.investor.bg/evropa/334/a/gazprom-neft-shte-investira-65-mlrd-dolara-v-iraksko-nahodishte-do-2030-g-251687/

Русия е готова да участва в модернизацията на енергийния сектор на Ирак, заяви руският енергиен министър

Коледно музикално шоу с фокуси и игри за малки и големи ще се състои във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=364958

На 9-ти декември в зала 1 на Фестивален и конгресен център – Варна, от 19.00 ч. предстои приказно красиво музикално-сценично събитие с много подаръци и новогодишни ефекти, научи Moreto.net. Любимият фокусник Астор ще забавлява малки и големи със забавни трикове, игри и ще раздава подаръци.

Борисов представи приоритетите за свързаността на Западните Балкани

//dariknews.bg/novini/bylgariia/borisov-predstavi-prioritetite-za-svyrzanostta-na-zapadnite-balkani-2065551

Премиерът Бойко Борисов е представил приоритетните проекти за свързаността на държавите от Западните Балкани по време на разговор с главния изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева, съобщиха от от пресслужбата на правителствот

Бляскавата Анджелина Джоли със силно послание за жените по света (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/bliaskavata-andzhelina-dzholi-sys-silno-poslanie-za-zhenite-po-sveta-snimki-2065544

Холивудската актриса Анджелина Джоли отново показа, че е не само холивудска красавица, а жена с ясна и активна позиция. Тя бе гост на официално събитие в Лос Анджелис, където присъстваха известни дами от шоу бизнеса.

Двама младежи загинаха при тежък инцидент край Ловеч

//dariknews.bg/novini/bylgariia/dvama-mladezhi-zaginaha-pri-tezhyk-incident-kraj-lovech-2065554

18-годишно момче и 19-годишно момиче загинаха при тежък инцидент край ловешкото село Баховица. Има и пострадал 27-годишен мъж, който е настанен в болница в много тежко състояние.

Сигнал за инцидента е получен около 5.40 ч.

По първоначална информация во

Кристалина Георгиева: През 2018 ще влезем в чакалнята на еврозоната

https://offnews.bg//ikonomika/kristalina-georgieva-prez-2018-shte-vlezem-v-chakalniata-na-evrozonat-670736.html

Очаквам България да влезе в чакалнята на еврозоната догодина, прогнозира в предаването „Тази сутрин“ по bTV главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева.

Тя е в България, за да открие форум на високо ниво заедно с министър-председателя Бойко Борисов по темата за Западните Балкани.

„Политическото решение може да бъде взето много бързо и очаквам, че то ще бъде взето бързо, защото икономиката на Европа е в добро състояние, европейците подкрепят еврото повече, отколкото когато и да е в неговата история – 64% от европейците казват: „Еврото е добро за нас“. Това означава, че обществената среда в България и Европа е позитивна“, коментира тя.

Георгиева уточни, че от влизането в чакалнята до влизането в еврозоната обикновено минават три години. По думите ѝ това е време, което българите ще могат да усетят като полезно за тях – вземат се решения, които правят икономиката още по-стабилна, добави Георгиева.

Според бившия български еврокомисар българският бюджет е много стабилен и за него „може да се кажат много хубави неща, защото дефицитът е под контрол вече толкова много години подред, инвестирането в дългосрочни проекти, които гарантират България да се вдига нагоре – то се вижда от хората. И най-вече този бюджет казва: „Ние българите можем да влезем в еврозоната – с нашата фискална дисциплина, с това как се отнасяме с инфлацията, с това колко добри са балансите в нашата икономика ние можем да влезем в чакалнята на еврозоната“.

На въпрос за Шенген тя посочи, че страната е готова, всички технически условия са изпълнени и присъединяването ни към зоната е въпрос на политическо решение от страните членки. „Доколкото разбирам, те са по-отворени днес, отколкото бяха преди година. Да стискаме палци най-сетне това да се случи, страната е готова“, посочи Георгиева.

Във Витлеем изгасиха коледните светлини в знак на протест срещу Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/6598209

Във Витлеем изгасиха коледните светлини в знак на протест срещу ТръмпВ знак на протест срещу решението на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел, палестинците изгасиха светлините на коледната украса във Витлеем – град, който християните свързват с раждането на Исус Христос, предава Ройтерс. Коледно дърво пред църквата "Рождество Христово", където християните вярват,

Не знам какво е "Ислямска държава", обяви пуснатият под гаранция Ахмед Муса

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/07/3092536_ne_znam_kakvo_e_isliamska_durjava_obiavi_pusnatiiat/?ref=rss


Освободеният в сряда под гаранция Ахмед Муса обяви пред "Нова телевизия", че не знае какво означава "Ислямска държава".<br /><br />Чувствам се като птица, освободена от кафеза, обяви той след като бе пуснат от ареста след три години престои в него. Още в края на ноември съдът реши, че може да бъде пуснат под гаранция от 7500 лв., освобождаването му стана едва вчера, когато адвокатът му е показал разписка за платената сума. Медиата съобщи, че парите са били...

Безплатно ли е детското здравеопазване?

https://offnews.bg//mama-nindzha/bezplatno-li-e-detskoto-zdraveopazvane-670738.html

Автор: Надя КолеваПиша тази статия във връзка с проявен интерес към моя публикация в голяма БГ група за майчинство.  Случаят е следният: решихме да пуснем детето си на ясла, преди да е навършило 2 годинки. От детското заведение ни поискаха следните документи: -  талон за здравното и имунизационно състояние на детето; - отрицателен резултат от изследване за чревни паразити; - медицинска бележка, с която се удостоверява, че детето не боледува, не е контактно със заразно болни; - изследвания на кръв и урина на детето. Дотук добре, но когато отидохме при лекуващия педиатър, за да ни бъдат издадени направления за тези…

Бомби ”Молотов” и сълзотворен газ при сблъсъци в Атина

http://dnes.dir.bg/news/atina-sblasatzi-26665176

Сериозни сблъсъци избухнаха снощи на площад "Ексархия" в Атина и в Солун при отбелязване на деветата годишнина от полицейска стрелба, при която бе убит ученик.

Китай се оплака от провокация с дрон от страна на Индия

https://www.actualno.com/asia/kitaj-se-oplaka-ot-provokacija-s-dron-ot-strana-na-indija-news_648247.html

Индийски дрон "нахлу" в китайското въздушно пространство и се разби, съобщи китайската медия "Синхуа". Това се случи броени месеци след като двете страни приключиха един от най-тежките си гранични конфликти от десетилетия, предаде БГНЕС. "Ходът на индийците е в нарушение на

В Испания разбиха нелегална фабрика за цигари с българско участие

http://www.cross.bg/fabrikata-prestupna-grypa-1562674.html

/КРОСС/ В съвместна операция на испанската Гражданска гвардия и Европол бяха арестувани 18 души от престъпна група, която управлявала нелегална цигарена фабрика в испанския град Гранада, съобщава БНР. Според разпространено съобщение на европейската полицейска служба, за извършването на операцията са съдействали властите в България, Гърция, Молдова, Румъния и Украйна. Престъпниците са инвестирали 3 милиона евро във фабриката и даже са създали собствена търговска марка. Работниците - предимно граждани на България и Украйна - живеели в жилища под наем наблизо и работели по 12 часа на ден в крайно лоши условия на труд. Капацитетът на фабриката е бил 2 милиона къса дневно. Според съобщението на Европол след състоялата се операция фабриката е била закрита, а при извършените обиски в 8 склада в района на Гранада и Малага са били иззети 10 тона тютюневи листа, 4 тона тютюн, 4,5 млн. къса цигари, оборудване, филтри, хартия и лепила. На арестуваните са предявени обвинения в незаконна търговия, участие в престъпна група, пране на пари и нарушение на правата на човека.  

Кристалина Георгиева: Очаквам България да влезе в чакалнята на Еврозоната догодина

http://www.cross.bg/georgieva-evrozonata-zashtoto-1562673.html

/КРОСС/ Очаквам България да влезе в чакалнята на Еврозоната догодина. Това обяви в предаването „Тази сутрин" по bTV бившият еврокомисар Кристалина Георгиева, която в момента е главен изпълнителен директор на Световната банка. Политическото решение може да бъде взето много бързо и очаквам, че то да бъде взето бързо, защото икономиката на Европа е в добро състояние, европейците подкрепят еврото повече, отколкото когато и да е в неговата история - 64% от европейците казват: „Еврото е добро за нас". Това означава, че обществената среда в България и Европа е позитивна, каза тя. От влизането в чакалнята до влизането в еврозоната обикновено минават три години, но това е време, което българите ще могат да усетят като полезно за тях - вземат се решения, които правят икономиката още по-стабилна, добави Георгиева. Според нея българският бюджет е много стабилен и за него „може да се кажат много хубави неща, защото дефицитът е под контрол вече толкова много години подред, инвестирането в дългосрочни проекти, които гарантират България да се вдига нагоре - то се вижда от хората. И най-вече този бюджет казва: „Ние българите можем да влезем в еврозоната - с нашата фискална дисциплина, с това как се отнасяме с инфлацията, с това колко добри са балансите в нашата икономика ние можем да влезем в чакалнята на еврозоната". Това е важно, защото еврозоната се интегрира и ще се интегрира повече, смята Георгиева

Хубаво е да видиш как патриоти лазят по корем

http://pogled.info/bulgarski/hubavo-e-da-vidish-kak-patrioti-lazyat-po-korem.91171

/Поглед.инфо/ „Не искам съмнения и обвинения за подаръци“, закани се премиерът и отложи даването на концесия на частна фирма за строеж на втора писта в Банско.

Славчо Велков: Не е вярно, че докладът за СРС-тата не съдържа тревожни данни

http://www.cross.bg/doklada-velkov-slavcho-1562672.html

/КРОСС/ Имало ли е незаконно подслушване на политици, магистрати и журналисти? Този въпрос разгорещи страстите в парламента. Главният прокурор и шефът на ДАНС отхвърлиха това твърдение. Шефът на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Бойко Рашков заяви, че има подслушван много известен човек, политик и магистрат. Депутатите приеха доклада на работата на бюрото за 2016 година, а Рашков влезе в спор с главния прокурор и шефовете на служби заради твърдението му за множество нарушения при използването на СРС-та. В студиото на БНТ „Денят започва" за дискусия по темата гостуваха Славчо Велков, депутат от "БСП за България" и Маноил Манев, депутат от ГЕРБ Славчо Велков коментира, че в доклада е достатъчно ясно и достатъчно точно написано за какво става дума и не са верни твърденията, че този доклад за 2016 година не съдържа тревожни данни и факти. „Веднага след заседанието на Комисията за контрол над службите, разглеждането на доклада и единодушното му приемане още на другия ден ние внесохме в Народното събрание искане за изслушване на г-н Рашков във връзка с установени от нас тревожни факти и обстоятелства за нерегламентирано подслушване на магистрати и политици нетолкова, колкото на обикновените граждани, а там случаите са стотици", коментира Велков

1 януари 2018 г. в НДК: концерт от класики

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6597716

1 януари 2018 г. в НДК: концерт от класикиНовата 2018 г. ще бъде посрещната с празничния концерт “Духът на Европа”. Той ще събере на сцената в зала 1 на НДК музикални творби от всички държави - членки на ЕС. България ще бъде представена с “Нестинарски танц” от балета “Нестинарка” на Марин Големинов. Концертът, който ще се проведе на 1 януари от 18 ч, ще бъде първото събитие,

Заев: Македония трябва да бъде включена в новия пакет за разширяване на ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6598211

Заев: Македония трябва да бъде включена в новия пакет за разширяване на ЕСМакедонското правителство и ЕС положиха огромни усилия за повторно връщане на Република Македония в бързия път към членство в ЕС, изтъкнал македонският премиер Зоран Заев на дебати в Брюксел, посветени на Македония, подчертавайки, че резултати има, както и несъмнена политическа воля. Македония, смята той,

Безредици в Гърция в памет на убития преди 9 години ученик

http://frognews.bg/news_146868/Bezreditsi-v-Gartsiia-v-pamet-na-ubitiia-predi-9-godini-uchenik/

Демонстрации на студенти в памет на убития преди 9 години ученик отново създадоха напрежение в Гърция. Анархисти хвърлят по полицаите с бомби ”Молотов” и камъни. Силите на реда отговориха със сълзотворен газ, съобщиха местни медии .

Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел

http://www.moreto.net/novini.php?n=364956

Американският президент Доналд Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел. Това стана в официално обръщение от Белия дом. Когато стъпвах в длъжност аз обещах да не си затварям очите за предизвикателствата, каза Доналд Тръмп. Йерусалим не е само сърце за три световни демокрации, но и сърцето на най-успешната демокрация, припомни американският президент.

Хю Джакман отказал да стане Джеймс Бонд

https://www.actualno.com/showbusiness/hu-djakman-otkazal-da-stane-djejms-bond-news_648248.html

Пиърс Бросан без съмнение е едно от най-запомнящите се имена, въплъщавали се в легендарния Агент 007 - Джеймс Бонд. До сряда обаче, много хора не знаеха, че определен австралийски актьор е получил покана да замести ирландския красавец след оттеглянето му от франчайза и е бил н

Линдзи Вон: На олимпиадата няма да представлявам Доналд Тръмп

http://clubz.bg/61566-lindzi_von_na_olimpiadata_nqma_da_predstavlqvam_donald_trymp

Пореден голям американски спортист се опълчи на президента Доналд Тръмп и този път иде реч за звезда извън отборните игри. Скиорката Линдзи Вон се нареди в дългия списък с асове от американския футбол, баскетбола, бейзбола и т.н.

33-годишната Вон се готви за участие в зимните олимпийски игри в Пьончан през февруари и това най-вероятно ще е последната олимпиада в кариерата й.

"Надявам се да представлявам хората в Съединените щати, не президента, каза една от най-атрактивните състезателки на спортния форум в Южна Корея пред CNN. - Приемам олимпийските игри много сериозно с посланието, което носят. С това какво означава да вървиш под флага на страната си по време на откриването. Искам да представлявам добре нашата страна. Не мисля, че са много хората в правителството, които правят това."

А дали Линдзи би приела покана от Белия дом, ако спечели златен медал в Пьончан?

"Категорично не. Не. Но първо трябва да го спечеля, за да ме поканят. Но така или иначе няма да отида."

Елитният американски спорт започна война срещу Доналд Тръмп още по време на кандидатпрезидентската кампания - заради расистки изказвания. А след това заради цялостната политика, която води.

Пословичен стана протестът на почти цели отбори в професионалната лига на САЩ по американски футбол (НФЛ) - играчите седят или коленичат по време на химна преди мачовете. А някои от техните собственици спонсорираха кампанията на Тръмп.

Държавният глава яростно атакува босовете и НФЛ, той искаше въпросните състезатели да бъдат уволнени, но апелът му не бе уважен.

Звезди на баскетбола като Леброн Джеймс, Дуейн Уейд и Кевин Дюрант често критикуват открито президента. Цели шампионски отбори отказаха да спазят една десетилетна традиция - визита при президента в Белия дом, където го даряват с подаръци и съответно получават почести.

Линдзи Вон е олимпийска шампионка и бронзова медалистка от игрите във Ванкувър през 2010 г. Тя пропусна "Сочи 2014" заради тежка контузия.

Скиорката е напът да счупи рекорда на Ингемар Стенмарк от 86 победи за Световната купа по ски. Освен елитна спортистка е и модна икона, често позира за списания. Според сп. "Форбс" годишно печели по 3 милиона долара.

Ердоган на историческо посещение в Гърция, ще иска актуализация на границите

http://www.cross.bg/erdogan-gurtziya-egeiisko-1562671.html

/КРОСС/ Президентът на Турция Реджеп Ердоган се готви за историческо посещение в Гърция, което ще бъде фокусирано върху редица въпроси, включително териториалните проблеми в Егейско море и екстрадирането на осмината турски офицери, отбелязва електронното издание Ekathimerini във водеща статия, базирана на интервю на турския лидер с редакцията. Ердоган е първият турски държавен глава, който посещава Гърция за последните 65 г. В рамките на двудневната си визата той ще се срещне с членове на правителството, след което ще се насочи към Тракия в североизточната част на страната, където ще разговаря с представители на мюсюлманската общност в региона. Мерките за сигурност в столицата Атина ще бъде засилени. Около 2,5 хил. полицейски служители ще бъдат задействани за гарантиране на реда, предвижда се част от центъра на Атина да остане затворена почти през целия ден. Ердоган ще кацне в гръцката столица в 11 часа да се срещне с Алексис Ципрас по обед, след което двамата лидери ще дадат съвместна пресконференция. Очаква се разговорите с Ципрас да обхванат широк спектър от теми, но неотдавнашното нарастване на напрежението в Егейско море вероятно ще бъде поставено на първо място в дневния ред. В интервю с Алексис Папакелас за телевизия „Скай" и Ekathimerini, Ердоган предложи Лозанския договор, който очертава съвременните граници между Гърция и Турция, да бъде актуализиран, като заяви, че подобен ход може да бъде от полза и за двете държави

Имението на Мърдок изгоря частично, имотите на куп звезди застрашени заради огъня в Калифорния

http://frognews.bg/news_146867/Imenieto-na-Mardok-izgoria-chastichno-imotite-na-kup-zvezdi-zastrasheni-zaradi-ogania-v-Kaliforniia/

Огромните горски пожари в Калифорния застрашават скъпите имоти на знаменитости край Лос Анжелис. Четири пожара горят в различни райони край града, което принуди властите да евакуират хиляди.

Мая Манолова: Българите са ходещи роби на "Топлофикация", но се оказа, че може да бъде осъдена

http://www.cross.bg/toplofikatziya-manolova-ombydsmanut-1562670.html

/КРОСС/ „Българите са ходещи роби на „Топлофикация", които си ходят с едно парно, закачено на крака. Идеята е да направим по-евтин този товар и по-прозрачен. Да е ясно за какво е плаща". Това обяви омбудсманът Мая Манолова пред „Нова телевизия". Изказването ѝ бе и във връзка с продължаващите проблеми в Перник, където редица хора нямат отопление. Тя се ангажира да им помогне и те да получат обезщетения за дните, в които не са имали парно и топла вода.Междувременно омбудсманът успя да осъди „Топлофикация София". Делото, което спечели, е за юрисконсултските възнаграждения, които дружеството събира от своите длъжници. „Оказа се, че „Топлофикация" може да бъде осъдена. Аз поисках изпълнителният директор да ми отговори за какво е похарчил събраните през 2015 г. пари за юрисконсултски възнаграждения. Става въпрос за около 15 милиона лева. „Топлофикация" трябва да бъде дисциплинирана и да дава информация за това как харчи парите на столичани", допълни Манолова.  

КЕВР решава за новото поскъпване на водата

http://econ.bg/Новини/КЕВР-решава-за-новото-поскъпване-на-водата_l.a_i.754364_at.1.html

Комисията за водно и енергийно регулиране (КЕВР) трябва да обяви днес решението си дали водата в 14 големи града у нас ще поскъпне. Очакванията са...

Таратор, баница, айляк или с какво Пловдив впечатли американски журналист

http://www.dnevnik.bg/na_put/2017/12/07/3091305_tarator_banica_ailiak_ili_s_kakvo_plovdiv_vpechatli/?ref=rss


През 2019 г. Пловдив ще бъде европейска столица на културата. Това признание доведе във втория по големина град в България журналиста от CNN Мат Хейс. Той е посетил Пловдив, за да разбере защо точно този град е избран за бъдещата културна столица на Европа.<br /><br />В репортажа си американският журналист превежда читателите през античния театър, Джумая джамия, Стария град. След дълга разходка човек се изморява и огладнява, подчертава той и преминава към впечатленията си от...

На шест километра от границата

http://www.dnevnik.bg/dnevnik_na_liatoto/na_put/2017/12/07/3087360_na_shest_kilometra_ot_granicata/?ref=rss


Димитровград, днешното име на Цариброд, е само на шест километра от границата със Сърбия, и на шейсет от София. Цариброд е преименуван в чест на комунистическия водач Георги Димитров, главен привърженик и двигател на идеята на Сталин и Комунистическия интернационал за обединяването на България и Сърбия в Балканска федерация.<br /><br />Слава Богу, че "Бащата на народите" и югославският лидер Тито се скарват и идеята си остава мъртвородена. Неотдавна стана известен...

Спорт по тв днес: "Хофенхайм" - "Лудогорец" и още 5 мача в Лига Европа, волейболният ЦСКА срещу руски гранд, баскетбол, тото, NHL, фигурно пързаляне, голф, билярд и снукър

https://www.24chasa.bg/sport/article/6597726

Спорт по тв днес: "Хофенхайм" - "Лудогорец" и още 5 мача в Лига Европа, волейболният ЦСКА срещу руски гранд, баскетбол, тото, NHL, фигурно пързаляне, голф, билярд и снукър                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Големите писатели получават повече от големите спортисти

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6597840

Големите писатели получават  повече от големите спортистиРолята на парите за щастието е силно надценена ГРИГОР Димитров, докато беше около десетото място в света, заформи доход от 7,8 млн. долара за последните 12 месеца. Писателят на десето място в света по доходи – Никълъс Спаркс - има приходи от 16 млн. долара. Много се надявам Григор Димитров, бидейки на трето място в световната ранглиста,

Твърдение: Просрочените задължения на "Пирогов" за пръв път са намалени

https://www.actualno.com/healthy/tvyrdenie-prosrochenite-zadyljenija-na-pirogov-za-pryv-pyt-sa-namaleni-news_648253.html

Просрочените задължения за първи път са намалени. Цените и медикаментите са намалени с 10%. Ако това е лошо управление, нека да управляваме зле. Това заяви уважаваният специалист проф. Николай Габровски, който е част от ръководството на "Пирогов". И той, и други негови колеги с

Световната банка готова да плати за транспорт за Западните Балкани

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/svetovnata-banka-gotova-da-plati-za-transport-za-zapadnite-balkani-6076978

Искаме да създадем възможности за едно гише на всяка граница и процедури, които позволяват търговията да върви по-бързо и така да стане по-голяма, коментира Кристалина Георгиева

Бойко Борисов посреща балкански лидери в София

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/bojko-borisov-posreshta-balkanski-lideri-v-sofiia-6076978

Днес премиерът открива форум, който поставя началото на инициатива в подкрепа на регионалната интеграция на Западните Балкани

Бойко Борисов посрещна балкански лидери в "Лозенец"

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/bojko-borisov-posreshtna-balkanski-lideri-v-lozenec-6076978

Днес премиерът открива форум, който поставя началото на инициатива в подкрепа на регионалната интеграция на Западните Балкани

Вече може парамедик вместо доктор в линейката

https://www.24chasa.bg/novini/article/6597700

Вече може парамедик вместо доктор в линейкатаОбучен е да окаже първа помощ, има право да работи сам по леките случаи. 32-ма са действащи, подготвят се още 79 В България вече действат първите парамедици. Те имат право сами да поемат по-леките случаи в спешната помощ. Линейката да пристигне с парамедик вместо с лекар, е обичайно по света. У нас професията е призната едва от миналата

Bitcoin поскъпна с $2 000 за по-малко от ден

https://news.bg/finance/bitcoin-poskapna-s-usd2-000-za-po-malko-ot-den.html

От началото на годината криптовалутата носи над 1 300% възвръщаемост

КЗП пусна мобилно приложение за директни сигнали

http://frognews.bg/news_146866/KZP-pusna-mobilno-prilojenie-za-direktni-signali/

Комисията за защита на потребителите променя ”правилата на играта”. КЗП добави към функциите си и мобилно приложение, с което гражданите могат да подават сигнали директно към Комисията.

Конкурс за ученици, посветен на Мария Кюри, организират във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=364957

Конкурс за ученици, посветен на Мария Кюри, организират във Варна. В надпреварата могат да се включат възпитаници не само на школа в морската столица, а и в цялата област, научи Moreto.net. Всеки, които желае да вземе участие, може да го направи с материал в различни направления като химия, биология, история, медицина и други.

Убива ли евтината зелена енергия проектите за улавяне и съхранение на СО2?

https://www.investor.bg/analizi/91/a/ubiva-li-evtinata-zelena-energiia-proektite-za-ulaviane-i-syhranenie-na-so2-251451/

Технологията е разработена за големите индустриални замърсители, но е източник единствено на разходи и няма ползи, посочва се в анализ

Започва изплащането на пенсиите и коледните надбавки към тях

http://www.cross.bg/pensiite-dekemvri-razmer-1562669.html

/КРОСС/ Изплащането на пенсиите за месеца започва днес и ще приключи на 20 декември. Това информираха от Националния осигурителен институт (НОИ). Заедно с пенсиите ще бъде изплатена и еднократна допълнителна сума в размер на 40,00 лв. на всички пенсионери, на които пенсията или сборът от пенсиите заедно с добавките и компенсациите към тях за декември 2017 г. е в размер до 321,00 лв. включително. Изплащането на сумите чрез пощенските станции ще бъдe извършено съобразно изготвен график, който ще бъде предварително обявен във всяка една от тях. Преводите на декемврийските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат направени днес.

Манолова: Топлофикация да плаща тока, ако спре парното

https://offnews.bg//obshtestvo/manolova-toplofikatcia-da-plashta-toka-ako-spre-parnoto-670734.html

Хората в Перник могат да претендират за неустойки за дните без парно, включително и обезщетение за парите, които са платили за друго отопление. 

Това коментира омбудсманът Мая Манолова по повод поредния случай в Перник, при който клиентите на топлофикационното дружество от дни стоят без парно. Хората с парно са ходещи роби на топлофикациите, заяви още Манолова по Нова тв. 

Топлофикация трябва да бъде дисциплинирана и да дава информация как харчи парите на столичани. Това дружество е 100% собственост на гражданите на София, каза Манолова по повод спечеленото вчера дело срещу софийското парно.

Тя коментира и мораториумът върху новите лекарства като абсурден. Предупредих всеки народен представител и ще
пусна жалба до Конституционния съд, има пряко нарушение на конституцията. Гражданите имат право
на безплатна помощ и обслужване. Да вземеш надеждата на болния и да я обърнеш в числа е нечовешко и засяга гражданските права, заяви още Манолова по повод наложените ограничения в бюджета за здраве за догодина. 

Заплатите в "Пирогов" не били намалявани

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/12/07/3092524_zaplatite_v_pirogov_ne_bili_namaliavani/?ref=rss


Заплатите в "Пирогов" не са намалявани, както твърдят протестиращи медици. Това обяви в сутрешния блок на "Нова телевизия" зам.-директорът Олег Чолаков. Той обясни, че става дума за забавено изплащане на сумите, известни като допълнително материално стимулиране. Такива суми обаче получавали малко от работещите в спешната болница.<br /><br />Заради неразплатени дългове с доставчици, които заплашвали да блокират сметките на болницата, директорът разпоредил...

КНДР: САЩ подклажда война

https://www.actualno.com/asia/kndr-sasht-podklajda-vojna-news_648250.html

Изказванията на американски високопоставени служители и провежданите от САЩ и Южна Корея военни учения показват, че Вашингтон се опитва да провокира война на Корейския полуостров. И КНДР ще отговори подобаващо на това. Това обяви представител на външното министерство на

Груповата фаза на Шампионската лига приключи, вече са ясни всички осминафиналисти

http://www.cross.bg/grypite-madrid-faza-1562668.html

/КРОСС/ Груповата фаза на Шампионската лига приключи и вече са ясни всички осминафиналисти в най-силния европейския клубен турнир по футбол. Това стана факт след изиграването на последните срещи в четири от групите в сряда вечер. Отбори като Реал (Мадрид), Байерн, Ювентус и Челси останаха на вторите места в групите си, което предвещава и изключително интересни двубои в първия етап от елиминационната фаза. В него се изправят едни срещу други завършилите на първи позиции в групите си срещу тези на втора. Ето кои са тези, които спечелиха групите си : Манчестър Юнайтед, Пари Сен Жермен, Рома, Барселона, Ливърпул, Манчестър Сити, Бешикташ и Тотнъм. Тези, които приключиха на второ място са: Базел, Байерн, Челси, Ювентус, Севиля, Шахтьор, Порто и Реал (Мадрид). Завършилите на трета позиция в групите си пък ще продължат участието си във втория по сила континентален турнир Лига Европа. И това са: ЦСКА (Москва), Селтик, Атлетико (Мадрид), Спортинг (Лисабон), Спартак (Москва), Наполи, РБ Лайпциг и Борусия (Дортмунд). С участието си в Европа за този сезон приключиха завършилите на последните места: Бенфика, Андерлехт, Карабах, Олимпиакос, Марибор, Фейенорд, Монако, АПОЕЛ (Никозия).

Кристалина Георгиева очаква България да влезе в чакалнята на еврозоната през 2018 г.

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/12/07/3092527_kristalina_georgieva_ochakva_bulgariia_da_vleze_v/?ref=rss


Изпълнителният директор на Световната банка Кристалина Георгиева обяви в сутрешния блок на БиТиВи, че очаква България да получи покана за влизане в така наречената чакалня на еврозоната през 2018 г.<br /><br />Тя аргументира прогнозата си с това, че икономиката на страните от общия валутен съюз е в добро състояние, а самата валута се радва на най-високата си подкрепа досега. Припомни, че влизането в чакалнята е въпрос на политическо решение от настоящите членки, а оставането там до...

Юнкер: Правителството на Мей може да падне, ако няма сделка за Брекзит идната седмица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6598199

Юнкер: Правителството на Мей може да падне, ако няма сделка за Брекзит идната седмицаПредседателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се опасява, че правителството на британската министър-председателка Тереза Мей може да падне идната седмица, ако няма споразумение с ЕС в преговорите за Брекзит, пише тази сутрин вестник "Телеграф", цитиран от Фокус. Юнкер ще удължи до срещата на върха на ЕС идния четвъртък срока,

Да си припомним, че ставахме в 4 часа да се редим на опашки за мляко, сега това вече го няма

https://www.actualno.com/cite/da-si-pripomnim-che-stavahme-v-4-chasa-da-se-redim-na-opashki-za-mljako-sega-tova-veche-go-njama-news_648258.html

Да си припомним, че ставахме в 4 часа да се редим на опашки за мляко, сега това вече го няма. Трябва да се гордеем с това, което сме постигнали. Това каза Кристалина Георгиева в интервю за bTV.

Мая Манолова: Българите са ходещи роби на „Топлофикация”

http://dnes.dir.bg/news/toplofikatzia-maja-manolova-26665074

Българите са ходещи роби на „Топлофикация”, които си ходят с едно парно, закачено на крака.

Борисов към Балканите: Да убедим Брюксел, че не носим проблеми

http://clubz.bg/61565-borisov_kym_balkanite_da_ubedim_bryuksel_che_ne_nosim_problemi

"На Балканите всички трябва да бъдем като пръстите на ръцете - всеки пръст си има място, без значение колко е голям. Имаме рядък шанс да убедим колегите от Брюксел, че не носим проблеми, а носим просперитет."

С тези думи премиерът Бойко Борисов обобщи приключилия първи панел от провеждащия се днес форум в подкрепа на регионалната интеграция на Западните Балкани съвместно със Световната банка начело с бившия български еврокомисар Кристалина Георгиева. На конференция в Националния дворец на културата по покана на Борисов са косовският президент Хашим Тачи, президентът на Черна гора Филип Вуканович, министър-председателите на Албания Еди Рама, на Македония Зоран Заев и на Сърбия Ана Бърнабич, както и заместник министър-председателят и министър на външната търговия на Босна и Херцеговина Мирко Шарович. Във форума участва и комисарят за европейската политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан.

Всички те дадоха съвместен брифинг, демонстрирайки приятелска привързаност и обръщайки се един към друг на малко име. "Модератор" бе Борисов.

Кристалина Георгиева обяви готовност за финансиране на балканските инфраструктурни транспортни проекти, в това число и коридор номер 8, със 150-200 милиона долара, "за да могат шестте страни да направят това, което България и Турция показаха на ГКПП-Капитан Андреево". Комисар Хан пък допълни, че това ще помогне на шестте държави от Западните Балкани да увеличат търговията помежду си, както се е увеличила търговията им с Евросъюза.

"Западните Балкани никога не са били в по-добра позиция. Бюджетите ни трябва да са така насочени, че да се поставят като приоритет страните от Западните Балкани", каза на свой ред и Хашим Тачи.

Сръбската премиерка пък допълни, че "Балканите могат да изглеждат и да работят по много по-различен начин, отколкото в миналото". Тезата й доразви Еди Рама:

"Преди три години този процес на интеграция изглеждаше невъзможен, но днес сме обединени от европейската интеграция. Българското председателство се случва в много подходящ момент за Западните Балкани. Вие сте човекът, към когото гледаме с надежда през следващите шест месеца", обърна се той към Борисов.

В този дух се изказа и Зоран Заев. По думите му българското председателство на ЕС щяло да спомогне за ускореното изграждане на коридори 8 и 10, свързващи Балканите помежду си и с ЕС.

"Трябва да направим съвместими нашите икономики и съвместно да кандидатстваме на другите пазари", посочи македонският премиер.

"Терминът Западни Балкани не ми харесва, има едни Балкани. Всички сме едно. Трябва да помогним и за Албания, и за Косово, и за Черна гора, Сърбия е вече доста напред, и за Босна и Херцеговина. Зависи само от нас. Имаме рядък шанс да убедим колегите от Брюксел, че не носим проблеми, а носим просперитет. И Западните, и по-незападните, и Южните Балкани да сме подготвени", обобщи в типичния си стил Борисов, като под проблем визираше балканската слава на мафиотски регион.

И продължи:

"Най-хубавата българска поговорка е "Помогни си сам, за да ти помогне и Господ". ЕК ще ни разбере, ако ние сме достатъчно единни. Европа си има достатъчно проблем с "Брекзит", да не им създаваме още. Да отидем готови, интегрирани, единни. Да си изградим и дигитална инфраструктура, да направим умни КПП-та, тол системи."

Междувременно бе потвърдено и намерението България и Сърбия да подпишат споразумение, каквото вече подписахме с Македония, за стимулиране на мобилните оператори да намалят драстично цените на роуминга при разговор между двете държави. Очаква се цените да паднат до нивата, на които в момента българските граждани говорят със страни от ЕС.

Днес е Международният ден на гражданската авиация

http://www.moreto.net/novini.php?n=364954

Днес е Международният ден на гражданската авиация. Международният ден на гражданската авиация е създаден през 1994 г. от ICAO (International Civil Aviation Organization), чрез Резолюция на A29-1, за да отбележи 50-годишнината от създаването на организацията.

Пентагонът: В Сирия има около 2000 американски войници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6598192

Пентагонът: В Сирия има около 2000 американски войнициМинистерството на отбраната на САЩ съобщи, че в Сирия има около 2000 американски войници. Това е четири пъти повече от бройката, посочена този месец от официални представители, предаде Асошиейтед прес. Новите данни не означават, че в Сирия са разположени допълнителни американски войски, а е отдавна отлагано потвърждение, че бройките,

Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-prizna-erusalim-za-stolica-na-izrael-2065474

Президентът Доналд Тръмп обяви, че Съединените щати признават Ерусалим за столица на Израел. В реч в Белия дом той каза, че неговата администрация започва процедура по преместването на американското посолство от Тел Авив в

В Испания е разкрита нелегална цигарена фабрика с работници от България и Украйна

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2017/12/07/3092528_v_ispaniia_e_razkrita_nelegalna_cigarena_fabrika_s/?ref=rss


В съвместна операция на испанската Гражданска гвардия и Европол бяха арестувани 18 души от престъпна група, управляваща нелегална цигарена фабрика в испанския град Гранада, предадоха ТАСС и БТА.<br /><br />Според разпространено вчера съобщение на европейската полицейска служба, за извършването на операцията са съдействали властите в България, Гърция, Молдова, Румъния и Украйна.<br /><br />Престъпниците са инвестирали три милиона евро във фабриката и даже са създали...

Заблуди за животните, на които много хора вярват

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/zabludi-za-zhivotnite-na-koito-mnogo-hora-viarvat-6076972

Не - прилепите не са слепи и не - щраусите не заравят главите си в пясъка при опасност

Втора присъда по "Дизелгейт" в САЩ

https://www.actualno.com/cars/vtora-prisyda-po-dizelgejt-v-sasht-news_648244.html

Бившият топ-мениджър на Volkswagen Оливер Шмид бе осъден на 7 години затвор за ролята си в скандала с манипулираните дизелови двигатели на германския концерн в САЩ. Той беше задържан още в началото на годината и беше заплашен със 169 години зад решетките, но в крайна сметка сключи

Краят на мирните преговори между Израел и Палестина вече е невъзможен

http://www.cross.bg/cherneva-evropa-golyama-1562667.html

/КРОСС/ Решението на Тръмп за признаване на Йерусалим за столица на Израел е противоречиво, то идва в момент, в който голяма част от сунитските араби бяха решили, че имат съюзник в лицето на американския президент. Това му решение до голяма степен загуби кредита, който той имаше в Арабския свят. Това заяви Весела Чернева от Европейския съвет за външна политика в студиото на "Денят започва" по БНТ. Весела Чернева не изключи големи вълнения, както и организирани политически акции срещу САЩ. „Напрежението в региона е факт, от друга страна обаче този знак прави така, че идеята за две държави в тази територия, което досега беше декларирано и край на мирните преговори, сега на практика е невъзможно. Тук въпросът е имаме ли нов вариант за изход на близкоизточния мирен процес, коментира Чернева. „Това е още една тема, по която се разделят Европа и САЩ, другата такава голяма тема е споразумението по ядрената програма на Иран", каза още тя. По думите ѝ моментът е критична точка, в която можем да видим зараждането на европейска външна политика за Близкия изток, но това е малко вероятно. В Европа много от темите стоят и чакат правителството в Берлин. Според Чернева стабилно германско правителство е важно за цяла Европа, както и за "френско-германския мотор".  

9 са пострадали при катастрофи през изминалото денонощие в страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6598181

9 са пострадали при катастрофи през изминалото денонощие в страната9 души са пострадали при катастрофи в страната през изминалото денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР. Общо в страната са станали 7 тежки пътнотранспортни произшествия.  В София са регистрирани 89 леки и една тежка катастрофа, при която е пострадал един

Среща на върха на 7 балкански държави в София

http://www.cross.bg/ychastvat-balkani-zapadnite-1562684.html

/КРОСС/ Лидери от седем балкански страни участват днес на среща на върха в София. Те ще участват във форум, който поставя началото на инициатива в подкрепа на регионалната интеграция на Западните Балкани, съобщава БТВ. Срещата започна още снощи в резиденция „Лозенец". По покана на българския премиер Бойко Борисов у нас са косовският президент Хашим Тачи, президентът на Черна гора Филип Вуканович, министър-председателите на Албания Еди Рама, на Македония Зоран Заев и на Сърбия Ана Бърнабич, както и заместник министър-председателят Босна и Херцеговина Мирко Шарович. Във фокуса на дебатите между лидерите на Западните Балкани ще бъдат възможностите за засилване на европейската интеграция в региона и реализацията на общи инфраструктурни проекти, какъвто е един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.  

Филмите на 2017 г. според "Ню Йорк Таймс"

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/12/07/3092000_filmite_na_2017_g_spored_nju_iork_taims/?ref=rss


"Ню Йорк Таймс" публикува своя списък най-добрите филми на 2017 г. - по десет за всеки от двамата кинокритици на изданието. Сред тях има и екшъни, и биографични филми, и документалистика, и европейски заглавия. Селекцията е направена от филми, излезли на екран в САЩ през изминалата година. "Дневник" избра 10 от тях, които фигурират и в двете класации, показвани са или и има шанс да дойдат в България.<br /><br />"Жената чудо" - един от малкото с жени...

Засилено полицейско присъствие в курортите за 8 декември

http://www.cross.bg/sezon-angelkova-poveche-1562666.html

/КРОСС/ Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работна среща с главния секретар на МВР главен комисар Младен Маринов за сигурността на курортите за студентския празник 8 декември. Двамата обсъдиха мерките за безпроблемно протичане на тържествата в заведенията и местата за настаняване в най-посещаваните туристически зони. „Ще има засилено полицейско присъствие в курортите, а на Витоша ще бъде съсредоточена повече високопроходима техника, за да се осигури безопасно и по-бързо придвижване", увери гл. комисар Маринов. Да се провеждат съвместни проверки в зимните курорти на ски патрули и полицейски служители, които да следят как се спазва общественият ред и какво е състоянието на пистите. За това се споразумяха още министърът на туризма и главният секретар. „След миналогодишния рекорден зимен сезон очакваме повече туристи от съседните страни и от по-далечни държави като Великобритания, Германия, Западна Европа и др. Предварителните записвания очертават прогнозен ръст от 5-10% през този сезон спрямо предната зима", поясни министър Ангелкова. Тя припомни, че традиционно над 60% от посещенията през зимните месеци са от съседните държави, като бумът е около Коледа и Нова година, както и през ваканциите на учащите. Още в началото на ноември бяха проведени срещи с местната власт, контролните органи и бизнеса, на които бе обсъдена готовността за активния ски сезон

Креативно пространство ще отвори врати във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=364955

Първото по рода си споделено креативно пространство за изобретатели и ентусиасти официално ще бъде открито във Варна днес от 19 часа, научи Moreto.net. Start-up компанията Innovator Creative Spaces стартира дейността си именно в морската столица като един от проектите, кандидатствали по направленията към „Варна - Европейска младежка столица 2017“.

Сърбия отваря две нови глави от преговорите за членство в Европейския съюз

http://www.cross.bg/surbiya-glavi-glava-1562665.html

/КРОСС/ Сърбия ще отвори две нови глави от преговорния процес за членство в Европейския съюз. Това трябва да се случи на междуправителствена конференция в Брюксел, насрочена за понеделник, 11 декември, предава „Танюг". Окончателното решение за отваряне на Глава 6 (Дружествено право) и 30 (Външни отношения) бе взето от 28-те държави-членки на ЕС без разискване на заседание на Комитета на постоянните представители (КОРЕПЕР). По-рано тази година Сърбия започна преговори по Глава 20 и Глава 26, съответно Предприемачество и индустриална политика, и Култура и образование. Отварянето на втората бе блокирано от България и Хърватия. До този момент Сърбия е отворила 10 и е затворила 2 от общо 35 глави.  

Парламентът ще гласува проектозакона на Пеевски за КТБ без становище от БНБ, КФН и най-големия кредитор

http://www.transmedia.bg/2017/12/07/%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%82%d1%8a%d1%82-%d1%89%d0%b5-%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%83%d0%b2%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b5%d0%ba%d1%82%d0%be%d0%b7%d0%b0%d0%ba%d0%be%d0%bd/

За Народното събрание предстои първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност чиито вносители са депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид. Гласуването ще стане без по законопроекта да се е произнесъл най-големият кредитор – Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), както и Българската народна банка (БНБ), Комисията за финансов надзор (КФН) и Министерство на финансите (МФ).

Според сайта на Народното събрание по законопроекта има само едно становище и то е от лидера на партия Да, България Христо Иванов.

От стенограмата към заседанието на Комисия по правни въпроси към Народното събрание, на което проектът на Пеевски и компания беше одобрен става ясно, че становища не са постъпили от нито една от държавните институции, които отговарят за финансовия сектор.

Нещо повече. На въпросното заседаниe не е присъствал никой от БНБ, КФН и МФ. Представител е имало единствено от ФГВБ. Юрисконсултът Невена Радева обаче е отказал становище по законопроекта, защото най-големият кредитор на КТБ не е имал време да разгледа законопроекта.

По време на заседанието на правната комисия коментар са направили единствено синдиците на КТБ, според които промените в закона, които Пеевски и компания предлагат, ще помогнат за увеличаване на масата на несъстоятелност.

Така за гласуване в зала влиза проект за закон по който няма мнение от основните институции, които ще засегне.

Снимка: Сергей Антонов

От днес започва изплащането на коледните добавки към пенсиите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6598178

От днес започва изплащането на коледните добавки към пенсиитеНационалният осигурителен институт (НОИ) информира, че изплащането на пенсиите за месеца започва днес и ще приключи на 20 декември. Заедно с пенсиите ще бъде изплатена и еднократна допълнителна сума в размер на 40,00 лв. на всички пенсионери, на които пенсията или сборът от пенсиите заедно с добавките и компенсациите към тях за декември 2017 г.

С ден закъснение МВР съобщи, че в Швеция е разбит български канал за трафик на хора

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/07/3092462_s_den_zakusnenie_mvr_suobshti_che_v_shveciia_e_razbit/?ref=rss


Ден след като във вторник пресата в Швеция съобщи, че е разбила канал за трафик на хора от България, за да бъдат принуждавани да просят, снощи МВР публикува на страницата си информация за акцията, в която е участвала и ГДБОП.<br /><br />Вчера<br /><br />медиите в България научиха от шведските вестници <br /><br />Еxpressen, и Aftonbladet, че във връзка със случая са задържани шестима души (двама от които в България). Пет от тях са заподозрени в организиран...

Ахмед Муса призна, че работил със заподозрян за връзки с "Ислямска държава"

https://www.actualno.com/crime/ahmed-musa-prizna-che-rabotil-sys-zapodozrjan-za-vryzki-s-isljamska-dyrjava-news_648254.html

Като една птица, освободена от кафеза, така се чувствам – това заяви обвиненият за разпространение на радикален ислям имам Ахмед Муса. Той излезе от ареста след като прекара там над 3 години там и беше освободен именно защото още няма присъда. Муса излезе след като внесе п

ЕС е притеснен от решението на Тръмп за Йерусалим

https://www.investor.bg/evropa/334/a/es-e-pritesnen-ot-reshenieto-na-trymp-za-ierusalim-251683/

Вашингтон незабавно ще започне подготовката по преместването на посолството си от Тел Авив, обяви Рекс Тилърсън

ЕС е притеснен от решението на Тръмп за Ерусалим

https://www.investor.bg/evropa/334/a/es-e-pritesnen-ot-reshenieto-na-trymp-za-erusalim-251683/

Вашингтон незабавно ще започне подготовката по преместването на посолството си от Тел Авив, обяви Рекс Тилърсън

Млад мъж уби приятелката си в софийско село

http://dnes.dir.bg/news/prokuratura-ubiystvo-lesnovo-26665024

50-годишна жена е била убита от 38-годишния си приятел, с когото живеела на семейни начала в софийското село Лесново, съобщиха от прокуратурата.

Мартин Евстатиев: Българският пазар на крафт бира все още е по-консервативен

https://www.investor.bg/zoom/355/a/martin-evstatiev-bylgarskiiat-pazar-na-kraft-bira-vse-oshte-e-po-konservativen-251662/

Все още залагаме на по-класическите Pale Ale и IPA, докато киселите крафт бири не са ни много познати, твърди създателят на Brewforia.bg

Шеф в "Пирогов": Болницата е в доста трудно финансово състояние, но работи нормално

http://www.cross.bg/shivachev-pirogov-bolnitzata-1562664.html

/КРОСС/ „Пирогов" работи нормално. Имаше проблеми със заплатите, но те са от гледна точка на това, че самата болница беше и е в доста трудно финансово положение. Това призна в предаването „Тази сутрин" по bTV доц. Христо Шивачев, председател на Борда на директорите на лечебното заведение. Коментарът му бе по повод продължаващите и днес, вече трети ден, протести на служители на болницата.Шивачев обясни, че на медицинския съвет на „Пирогов" е било взето общо решение да бъде отложено допълнителното материално стимулиране (ДМС) за октомври, но подчерта, че всички служители са получили основните си заплати. Целта е била да се покрият финансови искания от фирмите доставчици. Уверението на ръководството е, че ДМС, дължимо за октомври, ще бъде изплатено преди Коледните празници, каза той.Гостът посочи и че това отлагане е било с цел да се избегне запорирането на сметки на болницата. За обвиненията на протестиращите, че липсват медикаменти, дори чаршафи Шивачев каза: „Осъществяваме нормална дейност, не мога да кажа, че липсват неща, с които да работим. Частично има ограничение в снабдяването, което е по-скоро като финансова дисциплина, но не и като ограничение на работата". Той обяви, че не смята да подава оставка. Всеки има правото да каже своите искания и да получи отговор на въпросите си

ЕК предлага учредяването на Европейски валутен фонд до 2019 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=364934

Европейската комисия представи плановете си за реформиране на еврозоната, които включват създаването на Европейски валутен фонд до края на 2019 г. „Няма по-добре време за ремонт на покрива от слънчевото“, каза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер в изявление.

Кристалина Георгиева: Опашките по границата да станат виртуални

https://www.24chasa.bg/novini/article/6598175

Кристалина Георгиева: Опашките по границата да станат виртуални
Искаме да направим опашките по границата не реални,а виртуални. Това съобщи пред Би Ти Ви шефката на Световната банка Кристалина Георгиева. Организацията направи среща на лидери то 7 балкански страни по транспортните отношения в София днес. Георгиева посочи, че подобен проект е евтин – струвал между 15 и 30 млн. долара на страна.

Проф. Николай Габровски: Доверието в „Пирогов“ расте, в проверките няма нищо притеснително

http://frognews.bg/news_146865/Prof-Nikolai-Gabrovski-Doverieto-v-Pirogov-raste-v-proverkite-niama-nishto-pritesnitelno/

При нас проверките не спират, в сегашната проверка няма нищо притеснително, тя ни помага да се подобри начина на работа. От началото на годината проверките са десетки. Това заяви в сутрешния блок на БНТ неврохирургът проф. Николай Габровски, заместник-директор по лечебната дейност в ”Пирогов”.

КЕВР решава за новия скок на цената на водата

http://www.cross.bg/vodata-yvelichenie-vratza-1562663.html

/КРОСС/ Комисията за водно и енергийно регулиране (КЕВР) трябва да обяви днес решението си дали водата в 14 големи града у нас ще поскъпне. Очакванията са скокът в цените да е с до 20%, съобщава БТВ. Повишението би засегнало потребителите в София, Смолян, Пловдив, Варна, Силистра, Кърджали, Русе, Перник, Монтана, Шумен, Сливен, Бургас, Ямбол и Враца. В столицата планираното увеличение е с нови 9,3%, след увеличението с 18% от март. Така кубик вода от Нова година може да струва 2,36 лв. вместо 2,16 сега. Предвиденото увеличение за Варна е със 7 стотинки за кубик. Най-голямо - с 20%, е увеличението на водата в Ямбол, както и във Враца - с 13%. Заседанието на КЕВР е от 13:30 часа.

КЕВР решава за новия скок на цената на водата

http://www.cross.bg/vodata-yambol-vratza-1562663.html

/КРОСС/ Комисията за водно и енергийно регулиране (КЕВР) трябва да обяви днес решението си дали водата в 14 големи града у нас ще поскъпне. Очакванията са скокът в цените да е с до 20%, съобщава БТВ. Повишението би засегнало потребителите в София, Смолян, Пловдив, Варна, Силистра, Кърджали, Русе, Перник, Монтана, Шумен, Сливен, Бургас, Ямбол и Враца. В столицата планираното увеличение е с нови 9,3%, след увеличението с 18% от март. Така кубик вода от Нова година може да струва 2,36 лв. вместо 2,16 сега. Предвиденото увеличение за Варна е със 7 стотинки за кубик. Най-голямо - с 20%, е увеличението на водата в Ямбол, както и във Враца - с 13%.

Осъдиха НАП да плати на фирма над 3 млн. лв.

http://dnes.dir.bg/news/sad-nap-firma-26664998

Националната агенция по приходите ще трябва да плати на пазарджишка фирма 2 928 000 лева, както и лихвата върху тях в размер на 884 586,22 лева.

Путин: "Ислямска държава" е напълно разгромена и по двата бряга на Ефрат в Сирия

http://www.cross.bg/siriya-pytin-etap-1562662.html

/КРОСС/ "Ислямска държава" е разгромена напълно и по двата бряга на река Ефрат в Сирия. Това обяви руският президент Владимир Путин, цитиран ТАСС. „Разбира се, на места все още може да има отделни огнища на съпротива, но като цяло бойната работа на този етап и на тази територия приключи", каза Путин, като допълни, че оттук нататък участници в нормализирането на ситуацията в Сирия - сирийското правителство, страните в района и ООН - трябва заедно да преминат към следващия етап. Това ще рече начало на политическия процес, договорен на тристранната среща в Сочи между Русия, Иран и Турция.  

Посланикът на САЩ в ООН: Тръмп взе решението за Ерусалим без намеса на Израел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6598170

Посланикът на САЩ в ООН: Тръмп взе решението за Ерусалим без намеса на ИзраелПостоянният представител на САЩ за ООН Ники Хейли заяви, че американският президент Доналд Тръмп е взел решението да признае Ерусалим за столица на Израел без участието на израелските власти, в ефира на американската новинарска телевизия Fox News, цитирана от Фокус. „Това решение не е взето с участието на израелските власти.

Манолова: Българите ходят с едно парно, закачено на крака

http://frognews.bg/news_146864/Manolova-Balgarite-hodiat-s-edno-parno-zakacheno-na-kraka/

Българите ходят с едно парно, закачено за крака. Искаме да направим този товар по-поносим за гражданите. Те са роби на „Топлофикация“. Това каза националният омбудсман Мая Манолова по НТВ.

Учени нарисуваха "Мона Лиза" с ДНК молекули

https://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/ucheni-narisuvaha-mona-liza-s-dnk-molekuli-6076977

Експериментът показва възможностите на нова "оригами" техника за модифициране на ДНК

Ердоган на историческо посещение в Гърция

https://offnews.bg//sviat/erdogan-na-istorichesko-poseshtenie-v-gartcia-670733.html

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган започва днес историческо посещение в Гърция, за да ускори затоплянето в отношенията между двете съседни страни, които продължават да бъдат белязани от дълбоки спорове. 

По време на двудневната официална визита - първата на турски президент в Гърция от 1952 г. насам, Ердоган ще се срещне в Атина с гръцкия си колега Прокопис Павлопулос и с премиера Алексис Ципрас, а след това ще посети мюсюлманското малцинство в Тракия, съобщи АФП, цитирана от БТА. 

Турция и Гърция, които заедно се присъединиха към НАТО през 1952 г., са ключови фактори по редица важни регионални въпроси като мигрантската криза, а също и преговорите за повторно обединение на Кипър.
Ние се надяваме, че това посещение ще позволи развитие и укрепване на отношенията, заяви в сряда говорителят на турския президент Ибрахим Калън.

След десетилетия на бурни отношения, които за малко щяха да доведат до въоръжен конфликт през 1996 г., двете страни започнаха период на разведряване, чието начало бе поставено през 1999 г. с помощта на Атина за Турция след катастрофалното земетресение в Истанбул.

Двете страни сега си сътрудничат в споразумение между Анкара и Европейския съюз за възпиране на масовата миграция към Европа през Гърция.

Въпреки относително топлите отношения между Атина и Анкара днес, между двете страни продължават да съществуват дълбоки спорове, включително за въздушното пространство и границите на континенталния шелф в Егейско море, за положението на мюсюлманското малцинство в Северна Гърция. 

Освен това Турция настоява за екстрадиране на осем турски военни, намерили убежище в Гърция след осуетения опит за преврат на 15 юли 2016 г. Искането за екстрадиция бе отхвърлено от гръцкото правосъдие през януари, което предизвика гнева на Анкара. 

Външно: Статутът на Йерусалим трябва да се договори с преговори

https://offnews.bg//sviat/vanshno-statutat-na-jerusalim-triabva-da-se-dogovori-s-pregovori-670731.html

Статутът на Йерусалим като свещен град на трите монотеистични религии следва да бъде договорен чрез израелско-палестински преговори за мир, които да доведат до споразумение относно окончателния статут на палестинските територии.

Всяка промяна на статута на Йерусалим, която не е постигната посредством израелско-палестински преговори, би могла да се отрази негативно на усилията за възобновяване на близкоизточния мирен процес, гласи официалната позиция на българското Министерство на външните работи.

Изявлението на ведомството бе направено непосредствено след като американският президент Доналд Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел.

В качеството си на страна-членка на ЕС България ще остане ангажирана с регионалните и международните партньори, в това число с „Квартета” за Близкия изток, в подкрепа на усилията за възобновяване на мирните преговори за намиране на решение на конфликта на основата на принципа за две държави, съжителстващи в условията на мир и сигурност, заявиха още от МВнР.

След като стана ясно вчера, че президентът на САЩ ще признае града за столица на Израел, се отключи дипломатически ураган, а част от международната общност го предупреди за възможно влошаване на палестинско-израелския конфликт.

Ердоган: Лозанският договор не се прилага

http://clubz.bg/61564-erdogan_lozanskiqt_dogovor_ne_se_prilaga

"Лозанският договор от 1923 г., който урежда съвременните граници между Турция и Гърция, не се прилага на практика."

Това заяви днес турският президент Реджеп Ердоган в началото на посещението си в Гърция, предаде агенция Фокус.

Мнозина окачествиха визитата като историческа.

"Трябва да проучим приложимостта на Договора от Лозана", каза Ердоган на срещата с гръцкия си колега Прокопис Павлопулос.

Турският лидер заяви това и в навечерието на пристигането си в интервю зда атинския всекидневник "Катимерини".

Домакинът обаче незабавно отхвърли призивите на госта си.

"Той няма никакви недостатъци, няма нужда да бъде преразглеждан или да бъде актуализиран. Договорът от Лозана определя територията и суверенитета на Гърция и на ЕС и за нас той не подлежи на ревизия“, категоричен бе Павлопулос.

Договорът, за който говори Ердоган, е подписан на 24 юли 1923 г. в град Лозана, Швейцария. В резултат на него Османската империя се разпада и Турция остава в сегашните си граници, като се отказва от владенията си в Близкия изток и Северна Африка, както и от редица острови в Егейско море. Лозанският договор определя и българо-турската граница по долината на река Марица.

Посещението на Ердоган в Турция ще бъде фокусирано върху редица въпроси, включително териториалните проблеми в Егейско море и екстрадирането на 8 турски офицери, избягали в страната след неуспешния опит за преврат през лятото на 2016 г.

Ердоган е първият турски държавен глава, който посещава Гърция за последните 65 г. Той е бил вече там два пъти, но като премиер.

След срещи с премиера Алексис Ципрас и негови министри Ердоган ще посети Тракия в североизточната част на Гърция, където ще разговаря с представители на мюсюлманската общност.

Мерките за сигурност в Атина ще бъдат засилени. Около 2500 полицейски служители ще бъдат задействани за гарантиране на реда. Част от центъра ще остане затворена почти през целия ден.

Друг важен въпрос в дневния ред е кризата с бежанците. Обсъдени ще бъдат икономическите отношения с акцент върху енергетиката, търговията и транспорта, съобщиха правителствени източници.

Ердоган иска актуализиране на Лозанския договор

http://clubz.bg/61564-erdogan_iska_aktualizirane_na_lozanskiq_dogovor

Лозанския договор, който очертава съвременните граници между Гърция и Турция, да бъде актуализиран.

Това предложи турският президент Реджеп Ердоган в интервю за гръцкия вестник "Катимерини", предаде агенция Фокус.

То е дадено в навечерието на започващото днес посещение на Ердоган в Турция, смятано за историческо.

Според турския президент актуализирането на Лозанския договор може да бъде от полза и за двете държави.

Същевременно гръцкият премиер Алексиск Ципрас призова в интервю за Анадолската агенция за зачитане на Лозанския договор.

Този договор е подписан на 24 юли 1923 г. В резултат на него Османската империя се разпада и Турция остава в сегашните си граници, като се отказва от владенията си в Близкия изток и Северна Африка, както и от редица острови в Егейско море. Лозанският договор определя и българо-турската граница по долината на река Марица.

Посещението на Ердоган в Турция ще бъде фокусирано върху редица въпроси, включително териториалните проблеми в Егейско море и екстрадирането на 8 турски офицери, избягали в страната след неуспешния опит за преврат през лятото на 2016 г.

Ердоган е първият турски държавен глава, които посещава Гърция за последните 65 г. Той е бил вече там два пъти, но като премиер.

След срещи с премиера Алексис Ципрас и негови министри Ердоган ще посети Тракия в североизточната част на Гърция, където ще разговаря с представители на мюсюлманската общност.

Мерките за сигурност в Атина ще бъдат засилени. Около 2500 полицейски служители ще бъдат задействани за гарантиране на реда. Част от центъра ще остане затворена почти през целия ден.

Друг важен въпрос в дневния ред е кризата с бежанците. Обсъдени ще бъдат икономическите отношения с акцент върху енергетиката, търговията и транспорта, съобщиха правителствени източници.

Празнични елхи грейват с огнено шоу и концерти в 4 общини край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=364942

След традиционното никулденско запалване на светлините на голямата градска елха във Варна, още четири общини в областта също ще отбележат символичното грейване на коледната си украса. На 7 декември, пищни тържества и концерти ще има на площадите в Белослав, Аксаково, Вълчи дол и Провадия, научи Moreto.

Тръмп „наби” Ким Чен-ун в костюма на „Жената Чудо” (СНИМКА)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/trymp-nabi-kim-chen-un-v-kostiuma-na-zhenata-chudo-snimka-2065518

Американският президент Доналд Тръмп се премени в трикото на „Жената Чудо” и победи „Малкият човек-ракета” (севернокорейския лидер Ким Чен-ун)... Или поне това бе сюжетът на картината, която се превърна в най-голямата атракция на международния арт фестивал „Арт Баз

Камарата на представителите отхвърли проекторезолюция за импийчмънт на Тръмп

http://www.mediapool.bg/kamarata-na-predstavitelite-othvarli-proektorezolyutsiya-za-impiychmant-na-tramp-news272778.html

Камарата на представителите на американския Конгрес отхвърли с огромно мнозинство проекторезолюция за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес. Проекторезолюцията, внесена от демократа от Тексас Ал Грийн, беше отхвърлена с 364 гласа срещу 58, като нито един член на републиканското мнозинство не подкрепи започването на процедура по импийчмънт. Лидерите на демократическата опозиция също се обявиха против тази инициатива. Лидерът на демократическото малцинство в Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви, че макар да са повдигнати законни въпроси за способността на Тръмп да ръководи страната, "сега не е моментът да се разглеждат предложения за импийчмънт".  В проекторезолюцията се твърди, че Тръмп не е способен да изпълнява президентските функции, защото е "внесъл разделение" в страната и е действал по недостоен начин. Освен това президентът е обвинен, че е подстрекавал към омраза чрез изявленията си, в частност срещу мюсюлманите и транссексуалните.

София пое щафетата от Марсилия за Европейска столица на спорта и обеща да бъде за пример

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/07/3092522_sofiia_poe_shtafetata_ot_marsiliia_za_evropeiska/?ref=rss


София беше официално провъзгласена за Европейска столица на спорта през 2018 г. Церемонията се проведе пред повече от 400 души в Голямата зала на Европейския парламент в Брюксел.<br /><br />Представители на Марсилия предадоха на кмета Йорданка Фандъкова символичната щафета и знамето. В българската делегация бяха трима български олимпийски медалисти - Тереза Маринова, Екатерина Дафовска и Йордан Йовчев, както и председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков и др.<br...

Член на ръководството на ”Пирогов”: Болницата работи нормално, няма раздуване на администрацията

http://frognews.bg/news_146863/CHlen-na-rakovodstvoto-na-Pirogov-Bolnitsata-raboti-normalno-niama-razduvane-na-administratsiiata/

Имаше проблеми със заплатите, но те са от гледна точка на това, че самата болница беше и е в доста трудно финансово положение. ”Пирогов“ работи нормално. Това каза доц. Христо Шивичев от ръководството на ”Пирогов” в ефира на БТВ.

Меркел: Германия не подкрепя решението на Тръмп за Ерусалим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6598154

Меркел: Германия не подкрепя решението
на Тръмп за ЕрусалимГерманският канцлер Ангела Меркел заяви вчера, че правителството й не подкрепя решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, предаде Франс прес. Германското правителство не "подкрепя тази позиция, защото статутът на Ерусалим трябва да се обсъжда в рамките на решението с две държави, заяви Меркел,

Палестинците на протести днес срещу решението на Тръмп за Йерусалим

https://offnews.bg//sviat/palestintcite-na-protesti-dnes-sreshtu-reshenieto-na-tramp-za-jerusali-670732.html

Палестински граждански и ислямистки организации призовават за обща стачка и протестни митинги днес в отговор на решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел, съобщи Ройтерс. 

Палестинското министерство на образованието обяви четвъртък за неучебен ден и призова учители, ученици и студенти да участват в протестите в окупирания от Израел Западен бряг, в ивицата Газа и в палестинските квартали на Йерусалим.
Тази нощ палестинците угасиха светлините на Коледната елха край църквата "Рождество Христово" във Витлеем, в знак на протест срещу решението на Тръмп. Угасени бяха и светлините на Коледната елха в Рамала, близо до гроба на бившия палестински лидер Ясер Арафат, допълва БТА.  

Протести избухнаха вчера в райони на йорданската столица Аман, населявани от палестински бежанци, предаде Ройтерс, като се позовава на очевидци. Младежи издигали антиамерикански лозунги в Аман, а в бежанския лагер Бакаа близо до столицата стотици младежи излезли по улиците с викове "Долу Америка" и призиви към йорданското правителство да анулира мирния си договор с Израел от 1994 година.

Тръмп разтърси Близкия изток с признаването на Ерусалим за столица на Израел

http://www.mediapool.bg/tramp-raztarsi-blizkiya-iztok-s-priznavaneto-na-erusalim-za-stolitsa-na-izrael-news272777.html

Решението на Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел и да премести там американското посолство ескалира напрежението в Близкия Изток и бе осъдено дори от съюзниците на САЩ.    Очаквано мюсюлманският свят реагира остро и предупреди, че промяната в американската политика може да доведе до опасни последици за региона и света. Срещу политиката на Тръмп се обявиха и ключови американски съюзници в региона като Саудитска Арабия, Катар и Ирак.    Този ход на американския президент предизвика "сериозно безпокойство“ в Европа, изразено лично от дипломат номер 1 в ЕС Федерика Могерини, според която перспективите за мир в региона са поставени под риск.    Очаква се Съветът за сигурност на ООН да заседава извънредно в петък, за да обсъди възможности за успокояване на ситуацията.   Статутът на Ерусалим, който е дом на свети места за мюсюлманските, евреите и християните, е една от най-големите пречки за постигане на мирно споразумение между Израел и палестинците.   Международната общност не признава израелския суверенитет над целия град и е обединена около позицията, че неговият статут трябва да бъде решен в преговори между Израел и палестинците. Никоя друга страна няма посолство в Ерусалим.   С решението си Тръмп бележи повратен пункт в дългогодишната политика на Вашингтон и отваря вратата за възможно насилие в региона.   Израел: Историческо решение   Израел приветства решението и изпрати подкрепления на армията си на Западния бряг.    Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че "много страни" ще последват примера на САЩ и ще признаят Ерусалим за столица на Израел и че вече са налице контакти в тази насока, съобщи Ройтерс.   "Президентът Тръмп влезе завинаги в историята на нашата столица. Неговото име ще се обявява гордо редом с други имена, свързани със славната история на нашия град", каза Нетаняху.   Махмуд Абас: САЩ вече не могат да са посредник за мир   Палестинският президент Махмуд Абас заяви от своя страна, че САЩ повече не могат да играят историческата си роля на посредник за мир с израелците, след съобщението на президента Доналд Тръмп за признаването на Ерасулим като столица на Израел, съобщи Франс прес.   С това достойно за съжаление решение САЩ умишлено провалят всички усилия за мир и провъзгласяват, че се отказват от ролята си на спонсор на мирния процес, която играеха през последните десетилетия, заяви палестинският лидер в телевизионно обръщение след речта на Тръмп в Белия дом.   Правителството на Йордания, страната пазителка на мюсюлманските светини в Ерусалим, заклейми като нарушение на международното право решението на Тръмп. Решението на американския президент да признае Ерусалим като столица на Израел и да премести посолството на САЩ в този град е нарушение на международното право и на устава на ООН, заяви в Аман правителственият говорител Мохамед Мумени, цитиран от Франс прес.   Хамас призова за ново въстание срещу Израел   Влиятелната палестинска ислямистка групировка Хамас призова за ново въстание срещу Израел.    "Трябва да отправим призив и да работим за започване на интифада срещу ционисткия враг", каза в реч в Газа лидерът на Хамас Исмаил Хания, който нарече решението на Тръмп "обявяване на война".   Това решение сложи край на мирните споразумения от Осло и "завинаги е погребало мирният процес в Близкия изток", добави той, цитиран от телевизия Ал Джазира.    "Заявяваме, че Ерусалим е неделим, нито Източен, нито Западен, и ще продължи да бъде столица на Палестина, на цяла Палестина", каза Хания.   Палестинците на Западния бряг стачкуват в знак на протест срещу решението на президента на САЩ. Протестът е по инициатива на палестинското правителство. Затворени са всички търговски центрове, училищата и учрежденията.    Вълна от протести   Десет палестинци от квартал Исауия в Източен Ерусалим бяха арестувани през изминалата нощ, след като близо до голяма улица бяха хвърлени коктейли Молотов. Нямаше обаче големи протести или сблъсъци между палестинци и израелските сили за сигурност.    В Газа късно снощи палестинци излязоха на улицата, скандирайки лозунги срещу Тръмп и запалиха автомобилни гуми в градовете Бейт Ханум в северната част на ивицата Газа, в град Газа и в градчетата Хан Юнис и Рафах.    Анонсът за преместването на американското посолство от Тел Авив в Eрусалим, направен от Тръмп, предизвика поредица от негативни изказвания и вълна от протести. В знак на несъгласие с решението му светлините на коледните дръвчета в два палестински града бяха изгасени.    Изключихме лампичките на коледната елха тук, във Витлеем, като послание от палестинския народ, от хората на Свещената земя заради срамното решение на расистки настоения американски президент, който смята Йерусалим за столица на Израел, обясни Мунтер Амера за Коледната елха край църквата "Рождество Христово" във Витлеем.   Протести имаше в райони на йорданската столица Аман, населявани от палестински бежанци. Множество от недоволни се събра и по улиците на град Газа, както и пред сградата на американското посолство в Анкара.   "Протестираме, защото сме гневни! Това решение не е представително за нас – то е несправедливо, то е неморално! Това би означавало джамията "Ал-Акса" да бъде призната за седалище на евреите и особено на ционистите.    Като мюсюлмани, ние никога нняма да приемама тази еврейска инвазия в "Ал-Акса" – първата кибла на мюсюлманите. Тук сме, за да опровергаем признаването на Йерусалим за столица на израелци и евреи - този град е киблата за мюсюлманите", коментира протестиращ.   ЕС сериозно притеснен за мира в региона     Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини изрази от името на Европейския съюз "сериозно безпокойство" във връзка с решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел.   "Европейският съюз изразява сериозното си безпокойство относно решението на президента на Съединените щати Тръмп за Ерусалим и последиците, което то може да има за перспективите за мир", посочи Могерини в комюнике.    ЕС призовава всички страни в региона към спокойствие и сдържаност, за да се избегне ескалация на напрежението, изтъкна Могерини. По думите й само решение с две държави, което отговаря на стремежите на двете страни, е единственото реалистично средство за постигане на мира и сигурността, която заслужават както израелците, така и палестинците.    В телефонен разговор с президента на Палестинската автономия Махмуд Абас Могерини отново изтъкна твърдата позиция на ЕС, според която окончателният статут на Ерусалим като бъдеща столица на Израел и Палестинска държава трябва да бъде уреден чрез преговори, отговарящи на аспирациите на двете страни.   Саудитска Арабия също порица решението на Тръмп    Саудитският кралски двор, начело с крал Салман и влиятелния му син, престолонаследника Мохамад бин Салман, осъди решението на американската администрация за Ерусалим, съобщи Асошиейтед прес.    Това е рядък случай на порицание от страна на Рияд на действията на неговите американски съюзници и президента Тръмп, отбелязва агенцията.    Рияд припомни, че вече е предупреждавал да не се предприема такъв ход, и отново изрази "дълбоко си съжаление" от това "неоправдано и безотговорно" решение.   Иракското правителство поиска САЩ да се откажат от решението, за да не подхранват тероризма.   "Ние предупреждаваме за опасните последици от това решение за стабилността в региона и света", заяви иракското правителство. Според него правителството на САЩ трябва да се откаже от това решение, за да спре евентуално опасно изостряне на ситуацията, което може да подхрани екстремизма и да създаде благоприятни условия за тероризма.   Подкрепяната от Иран иракска милиция "Харакат Хезбола ан Нуджаба" каза, че решението на Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел може да се превърне в "легитимна причина" за атакуване на американските сили в Ирак.   "Глупавото решение на Тръмп ще бъде голямата искра за премахване на това образувание (Израел) от тялото на ислямската нация и легитимна причина за атакуване на американските сили", каза лидерът на милицията Акрам ал Кааби.   Смъртна присъда за мира   Катарският външен министър шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани заяви, че решението на президента на САЩ представлява смъртна присъда за всички, които се стремят към мир, съобщи Ройтерс.   Ливанският президент Мишел Аун заяви, че решението на Тръмп е опасно и заплашва доверието към САЩ като посредник на мирния процес в региона. По думите на Аун това решение е върнало с десетилетия назад мирния процес, заплашва регионалната стабилност и вероятно и глобалната стабилност.   Мирният процес в Близкия изток умря след изявлението на Тръмп за признаване на Ерусалим за столица на Израел, заяви заместник-генералният секретар на Арабската лига Хусам Заки. 

Съветът за сигурност на ООН заседава извънредно заради Eрусалим

http://www.mediapool.bg/savetat-za-sigurnost-na-oon-zasedava-izvanredno-zaradi-erusalim-news272777.html

Съветът за сигурност на ООН ще заседава извънредно в петък по повод решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Eрусалим за столица на Израел и да обяви, че САЩ ще преместят там посолството си в Тел Авив. Заседанието бе свикано по настояване на Боливия, Египет, Италия, Сенегал, Швеция, Уругвай, Франция и Великобритания. Този ход на американския президент предизвика "сериозно безпокойство“ в Европа, изразено лично от дипломат номер 1 в ЕС Федерика Могерини, според която перспективите за мир в региона са поставени под риск. С решението си Тръмп бележи повратен пункт в дългогодишната политика на Вашингтон и потенциално заплашва регионалната стабилност въпреки предупрежденията на западни и арабски лидери, коментира Ройтерс. Очаквано ислямисткото палестинско движение Хамас реагира остро, обявявайки, че признаването на Eрусалим за столица на Израел ще отвори вратите на ада. Исмаил Радуан, високопоставен представител на Хамас, който говори пред журналисти в ивицата Газа, призова арабските и мюсюлманските страни да скъсат икономическите и политическите връзки с американските посолства и да експулсират американските посланици. Анонсът за преместването на американското посолство от Тел Авив в Eрусалим, направен от Тръмп, предизвика поредица от негативни изказвания и вълна от протести. В знак на несъгласие с решението му светлините на коледните дръвчета в два палестински града бяха изгасени. Изключихме лампичките на коледната елха тук, във Витлеем, като послание от палестинския народ, от хората на Свещената земя заради срамното решение на расистки настоения американски президент, който смята Йерусалим за столица на Израел, обясни Мунтер Амера за Коледната елха край църквата "Рождество Христово" във Витлеем. Протести имаше в райони на йорданската столица Аман, населявани от палестински бежанци. Множество от недоволни се събра и по улиците на град Газа, както и пред сградата на американското посолство в Анкара. "Протестираме, защото сме гневни! Това решение не е представително за нас – то е несправедливо, то е неморално! Това би означавало джамията "Ал-Акса" да бъде призната за седалище на евреите и особено на ционистите. Като мюсюлмани, ние никога нняма да приемама тази еврейска инвазия в "Ал-Акса" – първата кибла на мюсюлманите. Тук сме, за да опровергаем признаването на Йерусалим за столица на израелци и евреи - този град е киблата за мюсюлманите", коментира протестиращ. По-рано пък в знак на благодарност към Тръмп, израелското кметство освети стените на Стария град на Eрусалим в червено, бяло и синьо. Кметът Нир Баракат дори пое ангажимент главният вход на града също да бъде осветен в цветовете на Америка и американски знамена да бъдат поставени по големите улици. Израелският премиер Бенямин Нетаняху пък заяви, че това е исторически ден, цитиран от Франс прес.

Съветът за сигурност на ООН заседава извънредно заради Йерусалим

http://www.mediapool.bg/savetat-za-sigurnost-na-oon-zasedava-izvanredno-zaradi-yerusalim-news272777.html

Съветът за сигурност на ООН ще заседава извънредно в петък по повод решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел и да обяви, че САЩ ще преместят там посолството си в Тел Авив. Заседанието бе свикано по настояване на Боливия, Египет, Италия, Сенегал, Швеция, Уругвай, Франция и Великобритания. Този ход на американския президент предизвика „сериозно безпокойство“ в Европа, изразено лично от дипломат номер 1 в ЕС Федерика Могерини, според която перспективите за мир в региона са поставени под риск. С решението си Тръмп бележи повратен пункт в дългогодишната политика на Вашингтон и потенциално заплашва регионалната стабилност въпреки предупрежденията на западни и арабски лидери, коментира междувременно Ройтерс. Очаквано ислямисткото палестинско движение Хамас реагира остро, обявявайки, че признаването на Йерусалим за столица на Израел ще отвори вратите на ада. Исмаил Радуан, високопоставен представител на Хамас, който говори пред журналисти в ивицата Газа, призова арабските и мюсюлманските страни да скъсат икономическите и политическите връзки с американските посолства и да експулсират американските посланици. Анонсът за преместването на американското посолство от Тел Авив в Йерусалим, направен от Тръмп, предизвика поредица от негативни изказвания и вълна от протести. В знак на несъгласие с решението му светлините на коледните дръвчета в два палестински града бяха изгасени. Изключихме лампичките на коледната елха тук, във Витлеем, като послание от палестинския народ, от хората на Свещената земя заради срамното решение на расистки настоения американски президент, който смята Йерусалим за столица на Израел, обясни Мунтер Амера за Коледната елха край църквата "Рождество Христово" във Витлеем. Протести имаше в райони на йорданската столица Аман, населявани от палестински бежанци. Множество от недоволни се събра и по улиците на град Газа, както и пред сградата на американското посолство в Анкара. "Протестираме, защото сме гневни! Това решение не е представително за нас – то е несправедливо, то е неморално! Това би означавало джамията "Ал-Акса" да бъде призната за седалище на евреите и особено на ционистите. Като мюсюлмани, ние никога нняма да приемама тази еврейска инвазия в "Ал-Акса" – първата кибла на мюсюлманите. Тук сме, за да опровергаем признаването на Йерусалим за столица на израелци и евреи - този град е киблата за мюсюлманите", коментира протестиращ. По-рано пък в знак на благодарност към Тръмп, израелското кметство освети стените на Стария град на Йерусалим в червено, бяло и синьо. Кметът Нир Баракат дори пое ангажимент главният вход на града също да бъде осветен в цветовете на Америка и американски знамена да бъдат поставени по големите улици. Израелският премиер Бенямин Нетаняху пък заяви, че това е исторически ден, цитиран отФранс прес.

Съветът за сигурност свиква извънредно заседание заради речта на Тръмп

http://www.cross.bg/trump-iierysalim-stolitza-1562661.html

/КРОСС/ Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание в петък. Причината - решението на американския президент Доналд Тръмп да обяви едностранно Йерусалим за столица на Израел, предава „Франс прес", цитирана от БНР. То беше свикано по искане на Боливия, Египет, Италия, Сенегал, Швеция, Уругвай, Франция и Великобритания. Анонсът за преместването на американското посолство от Тел Авив в Йерусалим, направен от президента Доналд Тръмп предизвика и поредица от негативни изказвания, но и вълна от протести. В знак на несъгласие с решението му, светлините на коледните дръвчета в два палестински града бяха изгасени, предаде „Ройтерс". „Изключихме лампичките на коледната елха тук, във Витлеем като послание от палестинския народ, от хората на Свещената земя заради срамното решение на расистки настроения американски президент, който смята Йерусалим за столица на Израел", обясни Мунтер Амера за Коледната елха край църквата "Рождество Христово" във Витлеем. По-рано пък в знак на благодарност към Тръмп бяха осветени стените на Стария град на Йерусалим в червено, бяло и синьо. Кметът Нир Баракат дори пое ангажимент по-късно днес главният вход на града също ще бъде осветен в цветовете на Америка и американски знамена да бъдат поставени по големите улици

Ердоган на историческа визита в Гърция

http://dnes.dir.bg/news/gartzia-vizita-metezhat-turtzia-26664928

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган започва днес историческо посещение в Гърция.

Барние: Чакам от Лондон позитивен отговор за сделката за Брекзит до 48 часа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6598151

Барние: Чакам от Лондон позитивен отговор за сделката за Брекзит до 48 часаГлавният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние чака от Лондон позитивен отговор за сключване на споразумение до 48 часа, съобщава британското издание The Guardian, цитирано от Фокус. Авторът разглежда какви са евентуалните варианти и възможности за сделка. Мишел Барние, пише изданието, главният преговарящ на ЕС за Брекзит,

Лекари от „Пирогов “: Няма основание за протести, заплатите се увеличават

http://frognews.bg/news_146862/Lekari-ot-Pirogov-Niama-osnovanie-za-protesti-zaplatite-se-uvelichavat/

Няма основание за протести в „Пирогов “. Това стана ясно от думите на зам.-директора доц . Олег Чолаков и колежката му Мая Аргирова по НТВ . Те опровергаха всички твърдения на стачкуващите.

Приет е тригодишен план за действие за изпълнението на Националната програма за развитие: България 2020

http://www.moreto.net/novini.php?n=364923

Правителството прие План за действие в периода 2018-2020 г. за изпълнението на Националната програма за развитие: България 2020, съобщиха от правителствената пресслужба. Основната цел на документа е да допринесе за постигането на стратегическите цели на Програмата – повишаване на жизнения стандарт чрез конкурентоспособно образование и обучение, създаване на условия за качествена заетост и социално включване и гарантиране на достъпно и качествено здравеопазване; изграждане на инфраструктурни мрежи, осигуряващи оптимални условия за развитие на икономиката и качествена и здравословна околна среда за населението; повишаване на конкурентоспособността на икономиката чрез осигуряване на благоприятна бизнес среда, насърчаване на инвестициите, прилагане на иновативни решения и повишаване на ресурсната ефективност.

Данаил Кирилов: Бойко Рашков използва доклада за СРС-тата да се промотира за нов мандат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6598161

Данаил Кирилов: Бойко Рашков използва доклада за СРС-тата да се промотира за нов мандатПредставянето на доклада за СРС-тата беше демострационно и Бойко Рашков използва момента изцяло в негов интерес да се промотира за следващ мандат за шеф на Бюрото за контрол на СРС. Това каза пред Би Ти Ви депутатът от ГЕРБ и шеф на правната комисия в парламента Данаил Кирилов. "Рашков казва стотици сигнали за незаконно подслушване,

До края на века температурата на Земята ще се повиши повече от очакваното

https://www.24chasa.bg/novini/article/6598150

До края на века температурата на Земята ще се повиши повече от очакванотоДо 2100 г. Земята може да се затопли с 15 % повече от най-лошите досегашни прогнози на експерти от ООН, сочи изследване на климатолози от института „Карнеги“ от Станфордския университет. През 2014 г. междуправителствена група експерти за промените в климата публикува набор от възможни сценарии, прогнозиращи климатично затопляне в края на 21в.

Какво е Коледа без бал ... на възглавници

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/12/07/3091510_kakvo_e_koleda_bez_bal_na_vuzglavnici/?ref=rss


Програма на концерта<br /><br />Йоханес Брамс<br />Унгарски танц №5<br /><br />Пьотр Илич Чайковски<br />"Лешникотрошачката"<br />Танц на захарната фея<br />Трепак<br /><br />Йохан Щраус<br />Кайзер Валс<br />Полката на Анна<br />Пицикато полка<br />Трич – трач полка<br />Радецки марш<br />Коледна китка<br /><br />Жул Щайн<br />Let it snow<br />Много танци и хубава...

Външно: Промяна на статута на Йерусалим може да се отрази на мира в Близкия Изток

https://www.24chasa.bg/novini/article/6598156

Външно: Промяна на статута на Йерусалим може да се отрази на мира в Близкия ИзтокСтатутът на Йерусалим като свещен град на трите монотеистични религии следва да бъде договорен чрез израелско-палестински преговори за мир, които да доведат до споразумение относно окончателния статут на палестинските територии, съобщи пресцентърът на МВнР. Всяка промяна на статута на Йерусалим, която не е постигната посредством

Даже родното външно министерство не се съгласи с Тръмп

http://www.cross.bg/iierysalim-pregovori-ysiliyata-1562660.html

/КРОСС/ Статутът на Йерусалим като свещен град на трите монотеистични религии следва да бъде договорен чрез израелско-палестински преговори за мир, които да доведат до споразумение относно окончателния статут на палестинските територии. Това гласи официална позиция на Министерството на външните работи, която бе публикувана след речта на Доналд Тръмп, в която американският президент призна Йерусалим за столица на Държавата Израел. Всяка промяна на статута на Йерусалим, която не е постигната посредством израелско-палестински преговори, би могла да се отрази негативно на усилията за възобновяване на близкоизточния мирен процес. В качеството си на страна-членка на ЕС България ще остане ангажирана с регионалните и международните партньори, в това число с „Квартета" за Близкия изток, в подкрепа на усилията за възобновяване на мирните преговори за намиране на решение на конфликта на основата на принципа за две държави, съжителстващи в условията на мир и сигурност.

Земетресението, което почти унищожи Армения

http://dnes.dir.bg/news/armenia-zemetresenie-26662266

Преди 29 години 30-секунден трус промени съдбата на стотици хиляди арменци.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване